1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.08.28. 08:40 HaFr

A Soros-jelenség és az ország súlyos romlása

Image result for darkness

Mi is van hát Magyarországgal? Van egy inkompetens kormány, amelyben a miniszterelnök a szűk keresztmetszet, aki nem lát az orránál tovább (amely kifejezés arra utal, hogy nem lát túl a maga horizontján), nem látja az ország következő harminc évét, legfeljebb a következő harminc hetét. Az ország jövőjét mindenekelőtt a társadalmi versenyképtelensége fogja meghatározni az elkövetkező évtizedekben (a globalizáció félperifériájáról való kiesés a gyenge hozzáadott érték-képessége miatt, elöregedés, elvándorlás, népességfogyás, a szövetségi rendszerünk átalakulása a kárunkra, a nemzet közös céljai iránti belső lojalitás csökkenése, az élősködő stratégiák elszaporodása, a politikai rendszer tartós válsága, elszegényedés). Ez nem ijesztgetés, ezek jószerivel már tények, amelyek hatását legfeljebb csillapítani lehet. Ezt a versenyképtelenséget választotta az ország népe az erős kormányzati manipuláció árnyékában, csak hogy kielégülhessen az illuzórikus biztonság-igénye, ami konkrétan kétféle, a kapitalista logikától és az idegen kultúráktól való távolságtartást jelenti. (Ez az az igény, amelyben a magyarok 70-80%-a egyetért, ami jóval meghaladja a pártok összességének támogatását.)

Orbán bizony a legprofibb (szelektív) populista, pontosan kihasználja a nép biztonság-igényét, de éppen ezért nem lesz soha helye a magyar államférfiak amúgy is ritkán lakott csarnokában. Egy államférfi ugyanis arról ismerszik meg, hogy meghallgatja és ismeri a népét (nem csak a választóit), ám óvatos mozdulatokkal először kihozza belőle a legjobbakat, majd szükséges új horizontokat tár fel előtte. Orbán a hatalma állandósítása érdekében csak a populista fejezetig jutott el, nem tudja akként használni ezt, hogy elvégezze az igazi nagyságot igénylő feladatot, hogy bonyolult pszichés közegben megnyissa az utat a társadalmi versenyképesség tartós növekedése előtt.

A biztonság-igény kielégítése ráadásul az objektív félelmeken túl megalapozatlan félelmek generálásával és az ezekre adott (szükségképpen hazug) reakciókkal zajlik. A migráció, Brüsszel és a Sorossal fémjelzett "nyílt társadalom" mind szokatlan elvárásokat is támasztanak a magyaroknak, de a szándékos, rosszindulatú eltorzításuk csak a biztonság illuzórikus oldalát erősíti, nem okosabbá és felkészültebbé, hanem rászedetté és kiszolgáltatottá tesz minket, ez utóbbi azért, mert majd egyszerre fognak ránk szabadulni az elhazudott hatások és a realitás a saját képességeinkkel kapcsolatban.

Ami Sorost illeti, írtam többször az utóbbi időben, hogy a "nyílt társadalom" elég elúzív eszményét károsnak tartom doktrínává emelni, részint mert meggondolatlanná tesz a hagyományok és szokások értékével kapcsolatban akár a szabadság tekintetében is, és fenyegetheti a demokráciát a hatalmak elválasztására szűkítve azt (demokrácia helyett republikanizmus), részint mert a fogalom radikális képviselete, amely nemzetállam-ellenes, egy idő után radikális ellenválaszt vált ki (amint látjuk) a szélsőjobbos, etnicista populizmustól. De -- talán meglepő az olvasók nagy részének is -- hogyha Sorosnak fel is róható egy és más mindebben, azt is világossá teszi (Előadások a CEU-n, 2010), hogy a piaci fundamentalizmus (a libertarianizmus, friedmanizmus) a politikai tekintetben amorális felfogásával rombolta a jó kormányzáshoz és a demokráciához szükséges közerkölcsöket, és nagyban hozzájárult pl. az amerikai politikai rendszer gyengüléséhez is, tehát Soros politikai globalista, és morális megfontolásokból az, nem gazdasági globalista, ami utóbbit kényszerítő valóságként éli meg mint amellyel szemben a globális kormányzásnak ellensúlyt kell teremteni, ellenkező esetben folyamatos gazdasági és politikai válságokkal fogunk szembenézni. De pontosan azért vált ki ennyire dühödt reakciókat a másik oldalon, mert bizony alternatív erkölcsi-politikai programja van, amit kár lenne tagadni.

Én nem tartom se koherensnek, se produktívnak Soros globális programját, de megpróbálom megérteni, és semmi esetre sem látom benne azt az ördögöt, aminek Orbánék megfestik. Sorost ebben az országban valódi tényezővé (jelenséggé) Orbán avatta. Az utóbbinak az a fixációja, hogy igenek és nemek irányítják a világot, egy háborúban két ellenfél van, nem lehet filozopterkedni, állást kell foglalni, és térfelet kell választani. Emiatt is -- meg Orbán eredendő kisebbrendűségi komplexusa miatt -- olyan ostoba a magyar külpolitika is, hogy ha nem is feltűnően, de lassú lépésekben kiejti Magyarországot a számunkra létfontosságú partneri közegből, amelyben pl. kis államiságuk ellenére Ausztria, Észtország, Hollandia, Szlovénia olyan simán be tudnak tagozódni a fejlettségük különböző fokán is, de folyamatosan mutatva a modernizációs igényüket, amely mellett a makacsuk kitartásuk nem engedi őket eltolni az egyenrangú nemzetek asztala mellől (ami nem azonos az EU-ban felállított asztallal, hanem annál jóval fontosabb). A mi kormányunk ostoba, konfliktusos stratégiája ellenben pontosan a modern nemzetek asztalát teszi elérhetetlenné számunkra, még ha az EU-szalonra céloz is -- mesterlövészt játszik, aki még a kiszemelt vadakat sem tudja megkülönböztetni egymástól.

Magyarország nem tudja már kiszolgálni (létrehozni még kevésbé) a létfontosságú tőkét, több tízezer nem is túl magasan képzett munkáskéz hiányzik az országból, nem beszélve a valóban nagy hozzáadott értékre képes szellemi hátországról, miközben a kormány közpénzen közmunkára szorítja az országot, rombolja az oktatás és a politikai intézményrendszer minőségét (miközben nincs olyan út, amelyen ezeket megkerülve lehet sikeres nemzetet építeni), elutasítja a szelektív bevándorlást is, miközben fogy a népességünk: azaz Orbánnak nincs stratégiája az ország versenyképes építésére, a kormányzása minősíthetetlenül gyenge, miközben a politikája agresszív. Évtizedekig fogjuk nyögni ezt az embert azután is, hogy már sikerült megszabadulni tőle. De még ez utóbbi is messze. Elhúzódó alkony és éjszaka vár ránk, mert nincs olyan (jó) populizmus a láthatáron, ami fel tudná venni a versenyt az országrombolással.

383 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8311656764

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: A Soros-jelenség és az ország súlyos romlása 2016.08.29. 15:26:01

Orbánnak nincs stratégiája az ország versenyképes építésére, a kormányzása minősíthetetlenül gyenge, miközben a politikája agresszív. Évtizedekig fogjuk nyögni ezt az embert azután is, hogy már sikerült megszabadulni tőle.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A mélyben néma hallgató világok 2016.08.28. 09:39:34

'Magyarország nem tudja már kiszolgálni (létrehozni még kevésbé) a létfontosságú tőkét, '

Hát tényleg nem akarja annyira, amennyire mondjuk Soros világmegváltód szeretné, ezért is van nekik annyira útban.

' hogyha Sorosnak fel is róható egy és más mindebben,..rombolta a jó kormányzáshoz és a demokráciához szükséges közerkölcsöket,... mert bizony alternatív erkölcsi-politikai programja van, amit kár lenne tagadni.'

Igen, ahogy bekezdésed elején meg is állapítottad, EZ az közerkölcsromboló alternatív politikai program az, ami - ha nem is dühödt, de határozott - reakciókat vált ki - nem csak nálunk.
Meg persze ami mögöttes tartalma, értelme,célja van ...

(Mintha kettő lenne belőled, és nem is egyeztetnétek blogírás közben.)

'Elhúzódó alkony és éjszaka vár ránk.'

Az, meg Sorosra is, már a biológia kikerülhetetlen törvényszerűsége okán is.
De 'megtérni' bármikor lehet.Ne.Ked is.
De ha nem, hát nem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.28. 09:46:16

@A mélyben néma hallgató világok: figyelj arra, hogy kerüld az ehhez hasonló nagyon gyenge kommenteket -- rontják a pozíciód hitelességét, és jól mutatják a korlátait

A mélyben néma hallgató világok 2016.08.28. 09:47:12

'Egy államférfi ugyanis arról ismerszik meg, hogy meghallgatja és ismeri a népét (nem csak a választóit), de óvatos mozdulatokkal először kihozza belőle a legjobbakat, majd szükséges új horizontokat tár fel előtte'

Valóban.
Csak ugye az az eldöntendő kérdés, mi légyen is ez a 'legjobb', és azt az aktuális körülmények között miképpen és mennyire lehet elérni. Mivel, milyen eszközökkel.

De kár, hogy ezt a kívánatos bölcsességet valahogy nem akarja, nem tudja senki megosztani velünk.
Nem lenne mégis kedved hozzá?
Ha már úgyis mindegy, a virrasztó éji felleg szárnyai alatt ...

A mélyben néma hallgató világok 2016.08.28. 09:51:22

@HaFr: Ja.
Miféle pozíciói hová gyengülhetnek egy egyszerű vidéki kommernek? Ennyit a közismert adhomániádról ...

Téged még a saját inkoherenciád sem zavar?

Moin Moin 2016.08.28. 09:52:05

Erről, meg a nyílt társadalmas posztodról is Dante jutott eszembe:

Az emberélet útjának felén
egy nagy sötétlő erdőbe jutottam,
mivel az igaz útat nem lelém.

Péter: sok minden nem úgy - vagy: nem abban az ok-okozati sorrendben - van, mint ahogy e két posztodban írtad, akár a nyílt társadalom MÓDSZERÉT (és nem "ideológiáját") illetően, akár Soros kapcsán.

A mélyben néma hallgató világok 2016.08.28. 09:54:17

a közerkölcsromboló alternatív Soros-rogramról írsz, meg ezt is:
'Én nem tartom se koherensnek, se produktívnak Soros globális programját, de megpróbálom megérteni, és semmi esetre sem látom benne azt az ördögöt, aminek Orbánék megfestik. '

Nem orbánék festik, Te magad írtad le a lényegét.
Persze ha neked ez még mindig szimpibb, akkor csak tessék, de ne maszatolj.

A mélyben néma hallgató világok 2016.08.28. 09:59:56

'Ezt a versenyképtelenséget választotta az ország népe az erős kormányzati manipuláció árnyékában, csak hogy kielégülhessen az illuzórikus biztonság-igénye, ami konkrétan kétféle, a kapitalista logikától és az idegen kultúráktól való távolságtartást jelenti.'

Lószart Mama, hogy egy klasszikust megidézzünk.

Ezt a 'versenyképtelenséget' te azzal a sosemvolt-tánsosemlesz szabadversenyes izéddal operáltad volna, amit moha barátunk csodálatosan plasztikus képével föstött elénk:
Basszátok, ússzatok! - mondták a hajóról a vízbe hajigált vasdaraboknak ...

Moin Moin 2016.08.28. 10:05:09

@HaFr: Tudom - fogd fel afféle figyelmeztető lövésnek!:-)

Hidd el, ha lesz-lenne legalább két órám, akkor ki is fejteném érvekkel megtámogatva - de mostanában nemigen van!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.28. 10:10:19

@Moin Moin: nem kell végiglátogatni az össze templomot vasárnap, elég egy, lehetőleg az Odiné :-)

A mélyben néma hallgató világok 2016.08.28. 10:13:06

'Magyarország nem tudja már kiszolgálni (létrehozni még kevésbé) a létfontosságú tőkét'
Ja.
Épp mostanság jutott a 10 ezer Mrd külker aktívumig a kinemszolgált tőke produkciójával, (Rajna prof szerint ezen a volumen igazolhatná ennek a gazd.polnak a jogosultságát) a nálad is bölcsebb lmp-s lózungok viszont azon sopánkodnak, miért jöttek be, hogy összeszerelőüzem leszünk. A nem túl magasan képzett munkaerőnek miért nem mindjárt a repülőgéptervezést, gyártást?

Meg különben is, a szolgáltatásban van a jövő, nem a semmitérő termelő tőkében.

, több tízezer nem is túl magasan képzett munkáskéz hiányzik az országból'
igen, mert ugyanennek itthon töredékét fizeti az a 'tőke', amit otthon - lásd a nyugat-magyarországi autógyári munkások nyugatra vándorlását: ugyanazért a teljesítményért itthon harmadát sem kapják- a te szerelmetes szabadversenyes izédban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.28. 10:24:24

@A mélyben néma hallgató világok: gyengén és egyre kétségbeesettebben érvelsz, mintha az életed függne tőle, miért?

ricardo 2016.08.28. 10:31:01

A magyarok túlnyomó többsége nem tudja megmondani Észtország fővárosát, Thomas Mann nevét pedig a t-betűnél kezdi el keresni a lexikonban. Soros Györgyről viszont már hallott. Valami nagyon gazdag spekuláns a faszi, akinek csillió pénze van. Egy Dagobert bácsi, csak nem aranyos, viszont állítólag zsidó. És ennyi. Máris van arca a háttérhatalomnak, amiről már a végtelenül tájékozatlan magyarok is hallottak. Darth Vader ugye nem lehet a főgonosz, mert arról már Nógrádban is tudják, hogy fiktív, bár lehet, hogy a kormány egy masszív plakátkampánya után az emberek újra elkezdenének pénzt gyűjteni Izaura kiszabadítására. Röviden: a sorosozásnak semmi köze a „nyílt társadalomhoz” vagy „alternatív erkölcsi-politikai programhoz”. Ezt csak egy olyan művelt entellektüel képzelheti, mint a blogger, aki tévesen magából indul ki. Soros egy mumus, akiről még a fóliasátorban palántázó öregasszony is tud, mert ez a név valahogy képes volt beszivárogni a deszkapalánkok résein a vidéki emberek kollektív tudattalanjába, és amit most némi dörzsölésre, mint valami gonosz dzsinnt ki lehet onnan csalogatni, hogy tessék, ez a ráncos bácsi akarja tönkretenni lángoktól ölelt kis hazánkat.

Ami pedig Soros valamiféle globális programját illeti, ez megint csak a dolgok túlfeszítése, ami idegen a „nyílt társadalom” gondolatától. Egy jellemző idézet: „A globális társadalomnak mindemellett tisztában kell lennie korlátaival. Mivel egyetemes eszme, veszélyessé válhat, ha túl messzire merészkedünk vele. Egy világállam megalkotásával pedig épp ezt tennénk”.
De tényleg nem akarok Soros fogadatlan prókátora lenni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.28. 10:43:16

@A mélyben néma hallgató világok: látod, lepó, légy hálás, hogy bölcsen nem engedem vissza a nickedet, csak lejáratnád

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.28. 10:45:50

@ricardo: Soros valóban reprezentál valamit, de Orbánék mindig ügyeltek arra, hogy több regiszterben játszanak, esetében egy kis igazságot vegyítsenek a zsidóságot, az idegenséget, a gazdagságot, a versenyt és a társadalmi nyitottságot övező félelmekkel, amelyekkel eltérő társadalmi rétegeket szólítanak meg

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.08.28. 10:46:04

Az utóbbi évszázadok története tele van külső erők nyílt vagy áttételesen belső erők, - -azaz a sajátjaink - -, által ránk kényszerített akaratával: Madéfalva, Világos, trianon, államosítások, oroszok, téeszesítés, privatizáció, Brüsszel, választási rendszer „nyerőre” szabása.

A legnagyobb gond ezzel, hogy a választónép demokratikus játékszabályok szerinti (bármilyen) választását, egy pusztán erőn alapuló gazdasági, katonai, pénzügyi akarat meg akarja/tudja másítani saját érdekei alapján. Ritkák azok a történelmi pillanatok, amikor nem erővel változik a világ. Ezek egyikének főszereplői is mi voltunk, amikor minden hátsó szándék nélkül megteremtettük a szögesdrótátvágással a "nyílt társadalom" lehetőségét. „Hálaként”, mint annyiszor a történelemben akaratunk ellenére ezzel az új (megszállási) formával próbálkoznak.

Minden népnek más a történelmi tapasztalata és az ebből eredő viszonya a "nyílt társadalom"-hoz. Nekünk ezzel kapcsolatban nincsenek olyan élményeink, (egy angolnak, kanadainak, hollandnak vannak) ami miatt tárt karokkal fogadnánk ismeretleneket akkora számban, ami fölborítaná érték- és szokásrendünket.

A mi, alapvetően kis-csoportos (falu)közösségeink az évszázadok alatt kifinomult megmaradási/túlélési technikái élesen különböznek/ütköznek a sorosival. Az ősi rovásírás betiltása után a nép a tájegységi népdalokban, népmesékben őrizte meg kultúráját, szokásrendszerét, ezért ilyen sokszínű. A legkeményebb szocializmusban se lehetett betiltani a templomok védőszentjeinek búcsúnapját.

Túléljük ezt is, a multikat, a sorosokat, az eut. Kicsit belehalunk, kicsit megroppanunk, kicsit megfogyatkozunk, de túléljük, mert az nem lehet, hogy ez a világok legjobbika, kell, hogy legyen jobb. Van, de úgy tűnik, túl kell esni ezen a próbán is, hogy eljussunk oda.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.28. 11:17:29

"a piaci fundamentalizmus (a libertarianizmus, friedmanizmus) a politikai tekintetben amorális felfogásával rombolta a jó kormányzáshoz és a demokráciához szükséges közerkölcsöket"

Mivel Friedman jóval kevésbé volt "piaci fundamentalista" mint a libertariánusok, most csak az utóbbiakról mondom: a "piaci fundamentalizmus" _maga_ egy morális álláspont. A libertariánus azt állítja, hogy a szabad piacon önkéntesen végrehajtott cserék mindkét fél számára hasznot hajtanak: pontosan azért kerül rájuk sor, mert mindkét fél többre becsüli azt amit kap mint amit ad. És minden erőszakos beavatkozás ezekbe a cserékbe szükségszerűen felborítja azok kölcsönös hasznosságát: az egyik fél hasznát megnöveli a másik fél kárára. Tehát a kényszerítés szükségszerűen immorális. Ezért nem létezik "jó kormányzás" a libertariánus számára: mert az mindig csak egyes csoportok számára jó (akik hasznát megnöveli), míg a többiek számára rossz (akiket veszteség elszenvedésére kényszerít).

Azt lehet vitatni, hogy a libertariánus analízis mennyire helyes; de az vitathatatlan, hogy van morális alapja. Az igaz, hogy ebből a morális tanításból a _politikai_ moralitás radikális kritikája következik: ezért illetik a különféle színezetű politikusok a libertariánusokat a "piaci fundamentalista" amoralitás "vérvádjával".

A mélyben néma hallgató világok 2016.08.28. 11:20:44

@HaFr: 'amelyekkel eltérő társadalmi rétegeket szólítanak meg '

No látod, ezért lett a volt főnököd min.elnök, te meg ugye egy elhúzódó éjsötét alkonyúlásban botorkálsz azóta, nem találva se az utat, se a reális célt a ...
Bakker, ha valamit, bármi kicsit akarsz alakítani egy országon, akkor ahhoz meg kell szólítani tudnod a többséget, ellenük-nélkülük hiába hiszed magadat a Jókormányzás Kézikönyve lektorának.
A Feri tudta ezt ...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.28. 11:26:57

@HaFr:

Örülök, hogy nem azért hivatkoztál Soros nézeteire, mert egyetértesz velük.

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.28. 11:28:26

@digipenna: 'Túléljük ezt is, a multikat, a sorosokat, az eut'
:)
egy lájk!

zipe moha 2016.08.28. 11:30:16

...bár a fenti írás világos beszédnek tűnik...ám a kiindulópontja véletlenül sem a valóságból építkezik....így váteszi képek sorjáznak, egy persze reális helyzetképbe torkolva ...megoldást nem kínálva...

nézzük csak: nyilván való, hogy a magyar történelemre maradandó hatással nyomja rá a bélyegét a "rendszerváltás" kivitelezésében, az új rendszer konszolidálásában kizárólagos jogosítványokat megszerző, majd azokat folyamatosan birtokló politikai-kulturális kaszt, familiáris klánok sokaságának az ország strukturális átszervezése során tanúsított minősége....mint minta adók, jövőbe vezetők vizsgáztak...le...Együtt, végig folytonosan megszakítás és szünet nélkül, belterjes köröket működtetve..."érték" ( más a duma..) különbséggel...érdekazonossággal...

Orbán nem a semmiből támad, hanem ennek az egyben álló kasztnak a csúcsterméke...felkészítve, pályára állva..Ebből következően ellenzék és ellenkezők nélkül...

Orbánt önmagában előzmény nélkülinek látni téves, népi támogatottság hatására kiemelkedni látni...hülyeség.

tehát ami van ( lett) az országgal az egy pontosan kimódolt pályaiv..nem "rossz kormányzás" ( melyik volt jó?) halandzsa...Kiknek az érdeke Magyarország ezeréves vesszőfutása.." hogy a magyarok szolgák legyenek saját hazájukban" ( orseoló Péter magyar király)..

ami ennél alacsonyabb perspektívából szemlélődik, még azzal is megvádolható, hogy szekértoló...mert meddőn polemizáló,szabadság és választhatóság illúziójának keltéséhez asszisztál ( mint ha lenne más választás..)...megoldást pedig nem ad soha...az értelmiségi elmetrükkök kezdenek kimerülni..haszontalanok lesznek a rendszernek, miután az beér oda ..ahova mindig is törekedett..

2016.08.28. 13:24:46

@neoteny:
csakhogy szabad piac nem nagyon létezhet szabad tőkepiac nélkül. és onnantól kezdve a morális alap megkérdőjeleződik. soros a liberalizált devizakereskedelemre alapozva építette fel alapítványi hálózatát. azzal szinte egész életében a valódi árucsere kiszámíthatóságát (ha úgy tetszik, akkor a szabad piacot) rombolta. ha az állam és a piac elválasztva működik, akkor kezdjük ott: hogyan vehetnek a "piacok" állampapírokat? vagy hogyan működhet a fed?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.28. 13:36:23

@unionista᠋:

"ha az állam és a piac elválasztva működik, akkor kezdjük ott: hogyan vehetnek a "piacok" állampapírokat? vagy hogyan működhet a fed?"

A libertariánus gazdaságban nincs fiat pénz (államhatalmilag kikényszerített "törvényes fizetőeszköz"); így nincsenek jegybankok sem; így nincs részleges tartalékolási bankrendszer sem. És ha nincs állam -- vagy az minimális --, akkor nincs deficites költségvetés sem: nincsenek állampapírok.

Ha pedig nincs fiat pénz, akkor nincsenek lebegő árfolyamok sem: egy olyan gazdaságban Soros nem képes FX arbitrázsolásból megélni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.28. 13:38:53

@neoteny: azért ez bonyolultabb -- nem érthetek valamivel egyet, aminek a kontextusát máshogy veszem fel, mert amit elhelyezek ebben pl. Sorosból, az más megvilágítást kap, amint a posztban célzok is erre

2016.08.28. 13:47:20

a rendszerváltás idején venni akartam egy kisebb egynyelvű angol értelmező szótárt. oxford learning dictionary 150 forint volt a csokonai könyvesboltban. nem tudtam azonnal megvenni. bementem egy pár nap múlva és láttam, hogy egy darab sincs. kérdeztem a könyvesboltos nénit hová tűnt. mondta, hogy a soros alapítvány felvásárolta az egészet. ők fogják "kedvezményesen" árulni. és tényleg úgy volt. vettem is egyet. 150 forintba került. a könyvesboltos néni, aki amúgy nagyon békés volt azt mondta, hogy majd meglátom, hogy ezek az szar szemét emberek szét fogják verni az országot. lesz néhány fővárosi kerület, amelyik teljesítmény nélkül tovább gazdagodik de a vidék nagy része le fog szakadni. mert a zsidó kultúra ha nem korlátozza semmi, akkor ezzel jár. a cigányok fognak velük szembe fordulni. a belvárosi zsidókat nagyrészt a kültelki cigányokkal fogdosták össze. nézze meg, hogy kik laknak az arany bika mellett a bajcsy zsilinszky utcában. hogy kerültek oda maga szerint. annyian voltak, hogy hatalmas házsort építettek a kollégium mögött a darabos utcában. maga szerint a cigányok hogy kerültek oda? kérdezte. mert látta, hogy elképedek. magyaráztam neki, hogy a feuermann laci bácsi 10 méternél nem lát tovább és légynek sem tud ártani. ne tessék már azt mondani, hogy a zsidók. ezek a weiszék vicces öregurak. szeretik a várost. a könyesboltos néni azt mondta, hogy persze magának is igaza van. de majd meglátja. és neki is igaza lett. sajnos.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.28. 13:55:42

@HaFr:

Világos; Soros nézeteit a posztodban annak demonstrálására idézted, hogy megmutasd: "Soros politikai globalista, és morális megfontolásokból az".

Ez nem mond semmit arról, hogy mi a te nézeted a libertariánusok "piaci fundamentalizmusából" (feltételezetten) következő politikai amoralitásukat illetően.

Vedd hát úgy, hogy azért írtam ezt @neoteny: a hozzászólásomat, hogy ha véletlenül te is hinnél a libertariánusok "piaci fundamentalizmusából" fakadó politikai amoralitásában, akkor itt megmutattam, miért téves ez a hit(ed).

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.28. 14:02:46

@unionista᠋:

Világos: ha a szótárakat felvásárolják a könyvesboltos néni elől, az a zsidók bűne. Ha a 20,000 fehérorosz traktort nem vásárolják fel, az is a zsidók bűne.

Ha fej, te nyersz; ha írás, a másik veszít.

Erre mondja azt Kohn bácsi: ügyes.

Moin Moin 2016.08.28. 14:05:01

@HaFr: Nézd, én biztosra megyek:
- Már pénteken nyitok a Mahometében: bíztatom a migráncsokat, hogy gyüjjenek, oszt pusztíccsák el a konzervatív Európát!
- Aztán, ugye, jön a sábbat, azaz a heti stratégiai egyeztetés a zsinagógában Sorossal és a gyíkemberekkel.
- Vasárnap Kulturkampf-program a lutheránusoknál, a katkók ellen. Ez sem épp könnyű - még szerencse, hogy most rombol eleget Róma hitén az az olasz-argentin gyerek, a fél tüdejével!

...Komolyan: alig jut időm a saját isteneimre: pl. már hetek óta nem áldoztam embert a mocsárban!

Neked könnyű! Ott az aranyborjú, csak naponta hajlongsz előtte egy kicsit és már tejel is! (Ezek szerit az aranyborjú egy fiatalon megrontott nőstény tehénke???)

2016.08.28. 14:17:03

@neoteny:
a szabad piaci gyakorlatban mégis van. és úgy számolható fel, hogy viszonylag zárt, szuverén vagy legalább félszuverén gazdasági egységek jönnek létre. és ezek korlátozott módon, szabályozott útvonalakon kereskednek egymással. és ebből következően nem szorulnak folyamatos tőkepiaci refinanszírozásra.

soros azt mondja, hogy ez így nem lesz jó. a társadalmak legyenek nyíltak. és a humanitás megköveteli, hogy a félmilliós európa fogadja be a muszlim világ egy jelentős részét. és ennek érdekében vegyen fel minden eddiginél nagyobb hiteleket. a szociálliberális kormányokra van szükség. a szocialisták eladósítják az országot, azért, hogy ezek után a liberálisok a lehető legolcsóbban eladhassák a közvagyont. és ebbe a folyamatba a népek ne avatkozzanak bele. ez a "liberális" "demokrácia".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.28. 14:25:05

@unionista᠋:

"a szabad piaci gyakorlatban mégis van"

Bizony van: mert "a népek" azt akarják. Nem azt mondják; de a cselekedeteikkel azt mutatják, hogy azt akarják. Tudod, revealed preferences.

"és úgy számolható fel"

Kinek az érdeke a szabadpiac felszámolása? Sanyi azt akarja, hogy a használtcikk-kereskedése "korlátozott módon, szabályozott útvonalakon" történjen? Nem úgy viselkedik ...

2016.08.28. 14:26:21

@neoteny:
konkrétan a soros alapítvány vásárolta fel. és ugyanannyiért adták, amennyiért a csokonai könyvesbolt. tehát valószínűleg non profit módon adták tovább. de azzal, hogy több pénzt tudtak mozgósítani, mint a magyar állam ezért ezek a pénzalapok vették át a gazdaság és a kultúra irányítását. mondván, hogy ez a demokrácia. elég sokáig azon voltam, hogy a könyvesboltos néninek ne legyen igaza. mert ez azt jelentené, hogy az országnak az egypárt rendszerhez vissza visszatérnie. ebből pesten polgárháború is lehet. egy akadémikus ismerősöm régóta azt mondja, hogy tigris tank lesz vagy orosz medve. az is lehet, hogy mindkettő. és csak remélni tudom, hogy egyik sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.28. 14:41:31

@unionista᠋:

"ugyanannyiért adták, amennyiért a csokonai könyvesbolt. tehát valószínűleg non profit módon adták tovább"

A Csokonai Könyvesbolt egy nonprofit vállalkozás (volt)?

"azzal, hogy több pénzt tudtak mozgósítani, mint a magyar állam ezért ezek a pénzalapok vették át a gazdaság és a kultúra irányítását"

A magyar állam a GDP felét "mozgósítja": ha a GDP másik felének teljes összegét is a "pénzalapok" "mozgósítanák", akkor sem tudnának "több pénzt mozgósítani", mint a magyar állam. Az pedig, hogy a magyar államnak valamiféle előjoga lenne a gazdaság (és a kultúra) irányítására, csak egy etatista-kollektivista igény: soha nem került megmutatásra, hogy miért lenne ez egy jogos igény.

A LEGO-támogatás kapcsán értekeztél az állami önkényről: amivel implicit módon elismerted, hogy az állam (a mindenkori kormányzat) _nem_ a "közakarat" megtestesülése. Miért akarod hát, hogy egy ilyen önkényes szervezet irányítsa a magyar gazdaságot és kultúrát?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.28. 15:03:14

(Adalék az ország súlyos romlásához)

A magyar állam a saját rezsijét is képtelen fizetni:

hvg.hu/gazdasag/20160827_nem_fizettek_a_szamlat_kikapcsoltak_a_gazt_a_tuzoltosagon

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.28. 15:04:16

@neoteny: hát maga az ország nem képes erre, ha belegondolsz... a GDP-nk 10%-a direkt külföldi transzfer

2016.08.28. 15:18:00

@neoteny:
az volt egyik állami könyvesbolt.

2016.08.28. 16:00:42

@neoteny:
a szabad tőkepiac hiteleket generálva szinte bármennyi pénzt meg tud mozgatni anélkül, hogy azzal a meglévő vagyonuk nagy részét kockáztatnák. soros, amikor hitelt adna európának (azért, hogy az befogadja a közel és közép európában élő muszlimokat), akkor a pénz mögött nincs valós árufedezet. hanem majd a népek előállítják. és ezen az ügyleten keresnek. de nem meglévő vagyont kockáztatják hanem csak azt, hogy a rendszer összeomlik. és ha kell, akkor háborúkat indítanak. mert ezek az emberek valóban úgy képzelik, hogy ők a kiválasztottak, akik diktálják a fejlődést. ugyanúgy, mint a régi feudális arisztokrácia. és a szuperfamilák egy részét megölték. és előtte főrendeket. ezek remélhetően csak a médiában csatároznak. ukrajnát szétverték. szíriát szétverték. asszadból próbáltak valami főgonoszt kreálni. mutassanak egy ronda arcot. mondják azt, hogy a radikális iszlamista hasszán basszád a főgonosz. azt lelövik. és ezek után lefegyverzik a térséget. és azt mondják, hogy a nyugat megmentette az emberiséget. ez a szokásos forgatókönyv. de most láthatóan nem ez a cél. hanem a nagyobb közel keleti államokat ki akarják üríteni. és kelet-európát megpróbálják szétverni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.28. 17:10:00

@unionista᠋:

Ja, hogy nem a könyvesboltos néni _elől_ vásárolta fel a Soros-alapítvány a szótárakat, hanem _tőle_ vásárolták fel. De akkor nem értem: miről szól ez a példabeszéd?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.28. 17:20:28

@unionista᠋:

"a szabad tőkepiac hiteleket generálva"

A hitel(pénz)generálás nem a szabad tőkepiac következménye, hanem az államhatalmak által kényszerített ("törvényes fizetőeszköz") fiat (fedezet nélküli) pénz használatának, ill. az államhatalom által felállított jegybankoknak, ill. az azok által működtetett részleges tartalékolási bankrendszernek a következménye.

A magyar nemzeti keresztény államvallású Mo-n lenne Magyar Nemzeti Bank? Ti. fedezetlen forintot kibocsátó jegybank? Mert ha igen, akkor az is egy "zsidó vallást követő" bank lenne.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.28. 17:25:05

@unionista᠋:

"ukrajnát szétverték. szíriát szétverték. asszadból próbáltak valami főgonoszt kreálni."

De téged mindez szerencsére nem zavar: te nem állsz sehol.

Hidvégi Mihály 2016.08.28. 17:40:08

Remek összefoglalója ez Orbán rendszerének, Magyarország agóniájának, nem véletlen, hogy Leponex (akinek annyiszor nyújtorttam már békejobbot s igyekeztem rávenni legalább egy csöpp kis emberségre, persze sikertelenül) - támadja, minden sorát lehetetleníti.

Ha az írásnak a lényegét a magyarok töbsége megértené, hát azt hiszem Orbán nem sokáig puszítaná itt a levegőt.

grafjeno 2016.08.28. 17:44:24

...sok érdekes hozzászólás...1,reagen elnök hülyesége a GONOSZ birodalmáról,de a fagylalt visszanyal..mára az USA lett a fentebb említett államalakulat..az iszlám állam meg a konstruált idiótája....Varsói szerzödés megszünt,a Nátó miért nem..NAGYON ÉRDEKES ÉVSZÁZAD LESZ EZ..kívánom hogy sokan érjék meg a végét.

nevetőharmadik 2016.08.28. 18:49:40

@grafjeno: Én biztosan nem fogom megérni a végét, és gyanús, hogy a ma élők közül szinte senki :)

agent007 2016.08.28. 18:50:34

En forditva gondolom, es nem Orban vedelmeben mondom, de a "nep", vagy legalabbis annak egy resze hozta ki a legrosszabbat egy egyebkent narcisztikus, hatalomra ehes, opportunista politikusbol es partjabol. Orban a magyar tarsadalom moralis valsaganak, erkolcsi osszeomlasanak a mellektermeke. Ez a moralis valsag mar nagyon regota folyamatban van amire minden uj rendszer csak ragtapasz megoldasokat alkalmazott. A magyar nepnek nincs igazan kovetheto pozitiv peldaja a sajat tortenelmeben (emlekezeteben) es rendszerrol rendszerre, valsagrol valsagra bukdacsol elore. Az lenne a fura ha ilyen korulmenyek kozott adott lenne egy eros polgari reteg amire alapozni lehetne jobboldali konzervativ politikat. Attol tartok Orbant kiszavazva a moralis csodtomeg talalna maganak egy uj szemelyt, melyen keresztul kielne a belso kaoszt, remenyvesztettseget, csalodast es nihilizmust. Persze szep gondolat hogy adott lenne egy allamferfi aki pozitivan befolyasolja a tarsadalmat, de szerintem a mai individualista vilagban ilyen mar nem letezik. Nyugaton is populistak a politikusok mind a jobb, mind a bal oldalon, es a szavazo azt nezi hogy mi marad a zsebeben illetve hogy mi a sajat erdeke, nem azt hogy mi lenne a tagabb kozosseg erdeke.

Mindezt tetezi, hogy a Nyugati liberalis demokraciak, melyek pozitiv peldaval szolgalhatnak, jelenleg kulonbozo valsagokkal kuzdenek (amit szerintem meg fognak oldani), illetve valtozasokon mennek keresztul, ami tovabb noveli a kaoszt. Igy a magyar nep most "joggal" allithatja hogy ez az ut szamara nem jarhato.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.28. 19:18:16

@agent007: az elejére reflektálva, igen, kölcsönösen egymásra találtak ... (-tunk?)

Tamáspatrik 2016.08.28. 21:03:19

Peron elnök Argentína, Chavez Venezuela... a végeredmény borítékolható.

Tamáspatrik 2016.08.28. 21:13:34

@A mélyben néma hallgató világok: Az összeszerelő üzem nem IKEA bútor. Azok beszélnek erről ilyen lekezelően, akik még nem dolgoztak összeszerelő üzemben. Megsúgom: A dolog lelke a minőségbiztosítás. (És persze egyéb műveletek is vannak mindenhol az összeszerelésen kívül.)
A negatív gondolkodás példája.

Nem kéne inkább űrhajót terveznünk vagy atomreaktort? Egyébként a korszerű dízelmotor feltalálója magyar, de hol fejlesztette ki: NÉMETORSZÁGBAN. Nem véletlenül, ott voltak meg a feltételek.

Vagy mi kellene: kohászat - egy energiaszegény országban? Több vegyipar? Textil és bőripar? (Azt jórészt megették a kínaiak.) Ásványkincsek nélkül nem nagyon lehet ugrálni, egy KÖZEPES bérkategóriájú országban.

Mezőgazdaság és élelmiszeripar: a szomszédok rég leköröztek minket. ÖRÜLJÜNK, hogy valamiben, hogy pár területen versenyképesek vagyunk.

Tamáspatrik 2016.08.28. 21:25:27

@digipenna: "Megszállás" mint olyan leginkább tudati szinten van: az emberek tudatát szállták meg leginkább hülye gondolatok nálunk.

Egy példa erre, amikor valaki kiírta, hogy "Ez egy zsidómentes autó." Hatalmas tévedés, mert az illető fejében folyton az van. Folyton a zsidókkal foglalkozik és folyton őket látja.
Amiről itt beszélünk az államilag gerjesztett és terjesztett paranoia.

A túlságosan védekező beállítódás és a negatív gondolkodás összefüggenek.
Pl. ülj le és próbálj meg nem gondolni a fehér elefántra.

A "Tündérkert Magyarország" nevű kulturális gazdagságnak én is nagy tisztelője vagyok, de ennek semmi köze az egészhez.
Egész egyszerűen, mert a földgolyó eléggé nagy.
Az egész emberiség elférne simán akár Texas állam területén, ha egy nagy városban lakna (mint Párizs).

A különféle kultúrák egymást jól kiegészítik, sőt: támogatják. Ki veszi a bio- és kézműves terméket? Akinek pénze van, nem a helybeliek.
Egyesek vagy-vagy kérdéseket tesznek fel ott, ahol a helyzet valójában is-is.

christvhu 2016.08.28. 21:37:59

Egy egészen új high tech/info alapű világ épül, amelyben a vezető szerep azoké az országoké lesz, akik a legtöbb pénzt és energiát ölik az oktatásba és az új területek fejlesztésébe. Csak nézzétek meg pl. Dél Kóreát 10 év múlva.
Sajnos mi nem erre megyünk.

2016.08.28. 21:51:38

@christvhu:
soros mennyit invesztált az oktatásba? milyen eredményt hozott mondjuk a lauder iskola? miért kellene feltétlen ezt az irányvonalat követni? orbán csak ahhoz kell, hogy ebből visszalépjünk.

2016.08.28. 21:51:38

@christvhu:
soros mennyit invesztált az oktatásba? milyen eredményt hozott mondjuk a lauder iskola? miért kellene feltétlen ezt az irányvonalat követni? orbán csak ahhoz kell, hogy ebből visszalépjünk.

tamas11 2016.08.28. 22:15:30

@neoteny:
Minden bizonnyal azért vásárolta fel a Soros Alapítvány a szótárakat, mert többek közt ebben a formában támogatta a nyelvoktató vállalkozásokat. (azok megpályázhatták, aztán kiosztották vagy kölcsönadták a hallgatóknak a drága kézikönyveket, szerintem sosem volt 150 forint egy oxfordi..)

gellért mária 2016.08.28. 23:25:46

Én csak azt nem értem, hogy vannak még akik Unionista kommentjeire válaszolnak.

2016.08.28. 23:34:45

@tamas11:
az iskolákban lehetett megvásárolni. és ez az, hogy valójában nem támogatták a nyelvtanulást. az a learning dictionary pontosan annyiba került, mint az állami könyvterjesztőnél. egész egyszerűen a helyükbe léptek. a könyvesboltos néni látta, hogy a rendszer valójában semmivel sem lesz demokratikusabb, hanem a pártállami elnyomatás helyett tőkepiaci diktatúra következik. schwartz bácsi diktált. szinte az összes politikus az ő alapítványi támogatásával került a médiába. akik eredendően nem ebbe a körbe tartoztak azokat szinte mind kicsinálták. és most sorost csinálják ki. ezt 93-ban döntötték el debrecenben. kizárták a liberálisokat. és a fidesz majdnem kiesett a parlamentből. de az elmúlt két választáson alkotmányos többséget szereztek. és ez borítékolható a következőn is. egész egyszerűen azért, mert ezt a vallásháborút már nem nagyon lehet máshogy lezárni mint úgy, hogy időlegesen legalábbis (ami évtizedeket jelent) többségi alapon győztest hirdetünk. és akinek a tradicionalizmusból kiinduló fejlődési (vagy ha úgy tetszik, akkor modernizációs) pálya nem teszik az elmehet az országból. ennél persze jobb lenne a kiegyezés. és rosszabb egy polgárháború. remélhetően senki sem kezd el lövöldözni. tgm is nyilván virtualizálva képzeli el a forradalmat. de nekik nem elegendők a hitközségek. mert azonnal hozzáképzelik a náci körzetvezetőt. azok is, akik nem élték meg a háború borzalmait. és a vicc, hogy ennek a népcsoportnak a jobbodaldala veri szét őket. és a veszélyes az, hogy együttesen még a többségi magyarok ellen fordulhatnak. tehát a kiegyezés egyre valószínűtlenebb. és halványan ugyan, de a polgárháború rémképe fenyeget. innentől kezdve szinte az egyetlen megoldás a közép-európai szövetségi államrend (ami a gazdaságban időlegesen legalábbis német dominanciát jelent) és a nemzeti kereszténység (ami területi alapon kulturális autonómiát biztosít) és egyébként feltétel nélküli alapjövedelem csak nem készpénzben, hanem pénzhelyettesítőkkel. amivel helyi nagyrészt szövetkezeti termékek vehetők. ami kádár kor újratöltve. közért, áfész. a fűzfői papírgyár füzetcsomagja kapható az ápisz boltokban. és nem látom be, hogy miért ne lehetne félállami keretek között gyártani vagy forgalmazni elektronikus könyvolvasót. miért kellene a közszükségletet piacosítani.

ha 8-13 év között minden gyereknek adni akarunk egy ilyet
cdn2.pcadvisor.co.uk/cmsdata/reviews/3411426/Kindle_Paperwhite_read_in_the_dark.jpg
akkor ez nem szabad piac. hanem ez azt jelenti, hogy közszükséglet. és ki lehet számolni, hogy ebből kellene nagyjából 500 ezer. milyet vásároljunk? amilyet a világban vásárolnak. ki hozza be? a nemzetközi gyártó, vagy a forgalmazó. vagy gyártsuk le részben szövetségi keretek között. legalább a bőr tokot, vagy a papírt dobozt állítsuk elő helyben. de szereljük össze az elektronikát. írjunk hozzá szoftvert. nemzeti kereszténység keretei között. nem kellenek a prezi alapítók, hiszen ők nem akarnak közoktatást. soros sem kell hozzá hiszen ő a magyar közoktatásba centet nem invesztált. lauder úr sem kell, mert ő is magániskolákat szeretne. valahogy mind ugyanazok az emberek. de nem gonoszak, hanem egy másik világot képzelnek el. a többség azt szeretné hogy magyarország megmaradjon magyar országnak. és akinek ez nem tetszik kivándorolhat. a szórványnak most szóródnia kell. a nyugat nyugaton van.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 00:57:46

@unionista᠋:

"a nemzeti kereszténység (ami területi alapon kulturális autonómiát biztosít) és egyébként feltétel nélküli alapjövedelem csak nem készpénzben, hanem pénzhelyettesítőkkel"

A magyar nemzeti keresztény államvallású Mo-n lenne Magyar Nemzeti Bank? Ti. fedezetlen forintot kibocsátó jegybank? Mert ha igen, akkor az is egy "zsidó vallást követő" bank lenne.

"a gazdaságban időlegesen legalábbis német dominanciát jelent [...] kádár kor újratöltve [...] a többség azt szeretné hogy magyarország megmaradjon magyar országnak"

Gojko Mitić a Wartburg kormánykerekét a fogai közé kapva hátrafelé nyilaz?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 02:26:15

@unionista᠋:

"feltétel nélküli alapjövedelem csak nem készpénzben, hanem pénzhelyettesítőkkel"

President Obama’s expanded food-stamp program certifying flea market retailers as vendors to provide low-income neighborhoods with fresh produce has ripped open a Pandora’s Box of fraud and corruption. This week federal authorities in south Florida busted the largest food-stamp fraud operation in U.S. history. Twenty-two defendants in the largely black and Hispanic areas of Miami-Dade County known as Opa-Locka and Hialeah swindled the government out of $13 million by fraudulently trading food stamps for cash.

[...]

The feds say the business owners and their employees let food-stamp recipients use their welfare benefit to get cash in exchange for a cut of the money. They swiped the recipient’s Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP) card (the government created the name to avoid stigma) for an inflated amount, doled out cash and kept a percentage.

Thousands of food-stamp recipients are believed to have exchanged their benefit for cash in this flea market scheme that “defrauded the American taxpayer” and “denied healthy foods to needy children and their families,” [...]

www.judicialwatch.org/blog/2016/05/feds-bust-largest-food-stamp-fraud-operation-in-u-s-history/

Sanyi fizetne feleannyi forintot a "pénzhelyettesítőért", mint amennyi kenyérlisztet vagy tornacipőt lehet kapni a "pénzhelyettesítőért" a "közraktárban": a "pénzhelyettesítőket" diszkontáron eladók mennének piát meg cigit venni a forintjukkal, Sanyi meg fele áron jutna a "közraktárban" kapható javakhoz. Amiket elfogyaszthatna, vagy eladhatna felárral, akár Szlovákiában ...

Te próbálsz túljárni "a népek" eszén, de azok leszarják a te "pénzhelyettesítőidet": kialakítanak egy fekete (értsd szabad) piacot "pénzhelyettesítőkben" és készpénzben, és egyesek meggazdagodnak a termékek "pénzhelyettesítőkbeli" és a készpénzbeli árai közötti különbség arbitrázsolásából. A "pénzhelyettesítők" bevezetése csak sok-sok kissoros felbukkanásának lehetőségét teremti meg. A "pénzhelyettesítők" kihozzák a szunnyadó belső zsidót a szittya magyarból.

Persze kialakíthatsz egy rendőrállamot besúgókkal meg munkatáborokkal, amelyik állandóan figyeli az embereket, hogy azok ne engedjenek a belső zsidajuk szirénszavának -- de akkor már nem a késő-kádári korban élnek "a népek", hanem a Rákosi-rendszer fénykorában.

2016.08.29. 02:35:14

@neoteny:
ezt már megbeszéltük. tipikus seggarc vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 02:54:19

@unionista᠋:

"ezt már megbeszéltük"

Igen, te már többször is bevallottad, hogy te egy troll vagy.

tamas11 2016.08.29. 08:39:52

@unionista᠋:
vedd úgy, hogy hosszasan sértegettelek.

Laptop7712 2016.08.29. 08:53:14

@Tamáspatrik: Ugye, amikor a kapitalizmus felzabálja a demokráciát, akkor alakul ki ez a helyzet ami nálunk van.
Ne legyenek kétségeid, ha nem sikerül konszolidálni a helyzetet, nagyon komoly problémák lesznek.
Egy kérdésem azért lenne. Hogyan sikerült ezt elérni a "módszerváltó" elitnek?
Ilyen szintű - sokak szerint szimplán hazaáruló - hozzáállást, nagyon nem lehetett látni máshol. Most nagyon komoly probléma van, mivel nem lehet becsomagolni az üzeneteket.

Lehet csodálkozni, hogy egy fiatal miért náci, meg miért küldi el a "teljes rendszerváltó elitet" oda, ahová kell. Számára nem elit, hanem egy csürhe, aki gombokért eladta a jövőjét.
Azért mondja ezt, mert az apjáéknak elfelejtette elmagyarázni a "rendszervéltó elit" úgy 1992 táján, hogy miért fogja megszívni az elkövetkezendő 30 évet. És szimplán büntetni akar, és a kivonulásával el is kezdte.

Észtország, Lengyelország, és Szlovákia pl. rájött arra, hogy nem ölheti meg, ürítheti ki a lokális gazdaságát, azért, hogy egy globális trendnek megfeleljen.
Nagyon komoly történetek következnek a gazdaságban, főleg a mezőgazdaság, és az elelmiszeripar területén. Ukrajna szabadon hozzáfér az EU-s agrárpiachoz, és nem kicsit fogja hazavágni az EU-s termelőket, legyen kicsi, nagy, mindegy.
Lesz 3 autóipari konglomerátum, egy van a nyugati részen, egy a középső részen, északról meg a beszállító konglomerátum ellátja.
Ehhez az iparpolitikához nem kell agy, csak néhányszor el kell menni tárgyalni Deutschlandba, vagy az USA-ba, és lehetett felmarkolni a lovét.

Szerinted mit tud a mostani gazdaságpolitikai elit a globálisan lokális üzleti modellekről? Szerintem semmit.

Bioterméket remélem aranyárban adják Pesten, és belvárosi elkezd arra az útra lépni, hogy nyugati szintű életnívón tart el mondjuk 500 hipster csávó 4-5 tanyát. Nyugaton most ez a "distrptive" business modell. Amúgy városon az átlagember a szemetet eszi, ez tény.

Szelid sunmalac 2016.08.29. 08:55:28

@A mélyben néma hallgató világok: Ocsem baszki...kenyelmesen ulok a vonaton es probalom elvezni hogy vegre elolvashatoma a napi politikai betevom, te meg szetbaszod. Rettento faraszto hulyesgeket hordasz ossze. Fejezd mar be legyszi!

nemecsekerno_007 2016.08.29. 09:12:15

"a legprofibb (szelektív) populista"

Megvan a kulcsmondat. Szelektív populista. :)

nemecsekerno_007 2016.08.29. 09:18:11

@Hidvégi Mihály: "Remek összefoglalója ez Orbán rendszerének, Magyarország agóniájának..."

Ha ez agónia, akkor mi volt 2002-2010 között?! :)

Ravasz Figyelmeztetés 2016.08.29. 09:24:25

@HaFr: Ostobán és dühödten személyeskedsz, mintha nem lennének érveid, talán megsértődtél, hogy kritizálni merészelik magasszintű népjobbító produktumaid?

Hidvégi Mihály 2016.08.29. 09:26:52

@nemecsekerno_007: Az az időszak is része volt az agóniának.

nemecsekerno_007 2016.08.29. 09:44:26

@Hidvégi Mihály: Fontos a pozitív hozzáállás :)

Nem a patás Orbán a mi bajunk vazze.

Hidvégi Mihály 2016.08.29. 09:57:01

@nemecsekerno_007: Az a mi bajunk, hogy a "nép" elfordult a közügyektől s ráhagyta a politikát a gazember elitre. Amelyik tulajdonképpen ezért gazemberesedett el.

Egyik politikusunk rosszabb, hitványabb, mint a másik, ha Gyurcsány pisi, akkor Orbán kaki. Mondtam már magyarabbul is, de az sok embernek nem tetszik, most ilyen finoman fogalmazok.

S mi ezt tűrjük. Ez a mi hibánk, de ez bármikor megváltozhat, ha minél több ember belátja, hogy nem mehet tovább az a tendencia, hogy mindenben a feje fölött döntenek.

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.29. 10:10:30

@Hidvégi Mihály: ' Leponex (akinek annyiszor nyújtorttam már békejobbot s igyekeztem rávenni legalább egy csöpp kis emberségre, persze sikertelenül) - támadja, minden sorát lehetetleníti. '

:) egy kommenetedet hivatkozz már ide, amikor ezt tetted
oszt milyen színvonal az, amit leponex a néhány kommentjével ellehetetlenít, nagyon felértékelsz engem, te kis emberséges hízelgő :)

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.29. 10:15:15

@Tamáspatrik: 'Azok beszélnek erről ilyen lekezelően, akik még nem dolgoztak összeszerelő üzemben. '

Szerintem is, valszeg rosszul álcáztam az ironiámat :)
PS: a TTIP volt egy másik pacija jobb sorsra érdemes elempéseinknek, most hogy a németek is halottnak nyilvánították látható miért volt annyira visszafogott a magyar álláspont: megvárta szépen amíg maguktól belátja ezt az európai 'elit', feleslegesen most nem kellett konfrontálódni ;-)

nemecsekerno_007 2016.08.29. 10:16:26

@Hidvégi Mihály: "Az a mi bajunk, hogy a "nép" elfordult a közügyektől..."

Ez csak részben igaz. A többség a kormány leváltásával kapcsolatban azon a véleményen van, hogy nincs alternatíva, a kormány teljesítménye meg nem annyira rossz, hogy bárki másra le akarná váltani. Ez mutatkozik a választási eredményekben is. Közügyekkel többen foglalkoznak mint a konkrét politikai harcokkal/kommunikációval. (és ez természetes, nem mindenki politológus)

"Egyik politikusunk rosszabb, hitványabb, mint a másik..."

Ragozhatjuk ezt a végtelenségig, de a válasz az első bekezdésben, fentebb.

"S mi ezt tűrjük. Ez a mi hibánk, de ez bármikor..."

? Tűrjük? Mit? A kormány a többség érdekeit képviseli, akár tetszik, akár nem.

- Megyei matrica: Kiderült, hogy a többségnek jó. Volt tiltakozás, de elhalt
- Internetadó: Visszalépett a kormány, mert nyílván baromság volt az ötlet

Sorolhatnám még, de sok értelme nincs. Az ún. "baloldal" gondolkodása zsákutca, mindent ugyanúgy csinálnak és más eredményt várnak. Mindig ugyanoda jutnak vissza bármerre indulnak. Ennyit tudnak, ennyire értékelik őket a választók. Persze lehet hibáztatni a választási rendszert, a kormányt, a választókat meg a Vénus retrográd forgását attól még marad minden a régiben. Ez megy kb. 6 éve, ebből ennyire futja. Aztán meglátjuk 2018-ig tudnak-e változtatni.

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.29. 10:23:48

@gellért mária: 'Én csak azt nem értem, hogy vannak még akik Unionista kommentjeire válaszolnak. '

Talán azért, mert u. kommentjei annyira brutálisan ütnek, ahogy Poe hollója :
'Ámultam, hogy ferde csőrén ilyen tártan, ilyen pőrén
Kél a hang, okos, komoly szó alig volt a szava bár,'
valamit mégis csak kezdeni kellene velük.
Csak a pc világában nem lehet ezekre mit mondani.
Ráadásul a marhaságot komolysággal keveri, szegény vancouveri szómágusunk reménytelenül belebonyolódva kapálózik, néha megesik rajta a zember szíve :)
(szerintem, természetesen)

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.08.29. 10:25:06

Soros, amint a kiszivárgott levelezések, és jegyzőkönyvek, listák EU-s képviselőkről, (akik a zsebében vannak, és többek között a magyar lengyel kormányt fikázzák parancsra) mutatják, mindenhol bábkormányt hozna létre.

Aki eladná ennek a nemzetállamokat eltörlésére felesküdött, migránsokat őslakosok adósságából eltartani kívánó agybetegnek az országot, az nettó hazaáruló.

Hafr.. Te még mindig tagadod, a kiszivárgott adatok, levelek, listák ellenére is, Soros politikai ambícióit, kormánybuktató szándékait, gazdasági zsarolásait, álcivil pénzlenyúlásait ?

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.08.29. 10:28:39

@leponex a mélyben hallgató világ:

Unionista teljesen jól látja a világot.

És hidd el sokkal többen vannak, akik Sorosban azt a hatalommániás seggfejt látják, ami a lénye.

Aki Magyarországon bábkormányt ballib bábkormányt akar létrehozni.

A magadfajta ballib majmok szerencsére rohadt kevesen vannak, és itt is a blogszférában legfeljebb csak szánni lehet, a tudálékos, értelmiségi illúziókkal tűzdelt ballib seggnyalásuk.

Hidvégi Mihály 2016.08.29. 10:34:13

@nemecsekerno_007: Engem nem érdekel a baloldal, ne említsd itt.

Engem a polgárság érdekel, a polgári értékek, polgári rend. Meg az ország agóniájának megállítása.

Épp ezért vitatom, hogy a jelenlegi kormány a többség érdekeit képviselné. Ha így tenne,
-akkor nem ment volna el több százezer s nem készülődne utánuk továbbiak, fiatalok
- akkor egyformán mérne magyar és magyar között, nem lennének érinthetetlen emberek (Kubatov, Rogán, Farkas F), nem züllesztette volna le ennyire az igazságszolgáltatást
- akkor nem terpeszkedett volna rá s nem züllesztette volna le a közmédiát
- akkor egyenlő esélyeket teremtett volna a gazdaságban minden magyar ember számára, ami egyetlen feltétele a gazdasági előrelépésnek

s tudod sorolhatnám még, mit tett Orbán az ország züllesztésének érdekében, csak amúgy polgári szemszögből nézve.

pamut 2016.08.29. 10:36:18

A Sorosozásnak két funkciója van:
1. Az orbánista gyűlölet-politikának kell a gyűlölet-tárgy, amit gyűlölni lehet, az ellenségkép amitől rettegni lehet. Ebben logikát, értelmet keresni fel sem merül, senki nem is szánja erre, ez csakis tömegmanipulációra, a fideszes tömegek hiszterizálására szolgál. Ez réges régi politikai eszköze az aljas és gátlástalan politikusoknak.

2. Másodrészt gumicsont az "értelmiség" azon kis részének, amely képes komolyan venni eme blőd sötét löttyös izgatás gagyi és hazug ürügyeit, és valami logikát keresni benne. Aki ezen rágódik az már bekapta a csalit, az nem látja őt hogy őt is etetik, hogy a fidesz őt is a fideszes logikai keretek közé szorította. Sőt azzal hogy komolyan veszi és komolyan szól hozzá, még legitimálja is ezt az olcsó szar cirkuszt.

Semmi, de semmi más nincs a sorosozás mögött csak ezek. A nettó népbutítás, népizgatás, és etetés.
Őszintén csodálkozom hogy ez a blog bekapta ezt a buta, átlátszó csalit, régebben itt sokkal jobb írások voltak :(

Szalay Miklós 2016.08.29. 10:41:48

Akit kicsit közelebbről érdekelne a politikai (és gazdasági) bal- és jobboldal mibenléte, az ezt nézze meg:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid073

(A legfelső sor a kép tetején, "Bal oldal - Jobb oldal". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Érdekes lehet továbbá a Demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól szóló rész is.

pamut 2016.08.29. 10:42:26

Most egy olyan világot élünk, amiben a jó, erkölcsös embereket, a nagyszerű magyar hazafiakat a hatalom gyűlöli.

Ez részükről logikus, hisz minden erkölcsös igaz hazafi éles kontrasztot mutat fel pusztán a létezésével is ennek a velejéig romlott, aljas és a hazaáruló bandának.

Jól illeszkedik ebbe a sorba Soros, vagy éppen a kitüntetéseiket a napokban visszaadó közel 100 ember. Egymástól különböző, de többségükben egész biztosan nagyszerű emberek, így természetüknél fogva a fideszes gyűlölködés célpontjai, lejáratásuk, karaktergyilkosságuk nagyüzemben folyik.

Soros egy nagyszerű magyar hazafi, sok tekintetben Széchenyi Istvánhoz lehet hasonlítani: Rengeteget adakozott és ad ma is a saját vagyonából magyaroknak, illetve Magyarországnak, már ezzel fényévekkel lekörzi az őt ócsárló senkiket. Ahogy Széchenyi is tette, próbál nyugatias szellemiséget hozni ide, szintén alapít iskolát, próbálja jobbá tenni az országot. És a szemét geci még csak nem is magyar közpénzből lopta össze a vagyonát, szóval még ezt sem lehet rásütni. Iszonyúan gyűlölni kell, mert logikája, természete szöges ellentéte a fideszes tolvaj bandának.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.08.29. 10:55:45

@Hidvégi Mihály:

Arányaiban kevesebben mentek el tűlünk Nyugatra, mint a Csehektől, Lengyelektől, vagy Románoktól.

Azaz ez nem magyar jelenség, hiába próbáod Orbánra kenni.

dukeekud 2016.08.29. 10:56:14

A cikk egy idiota faszsag, szerintem minden rendben van a kormannyal, es az orszaggal, csak igy tovabb a kovetkezo 20-30 evben.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.08.29. 10:58:00

@pamut:

Soros lebukott.
Kiderült mely EU-s politikusokat pénzeli, listát készített arról kiket tart megbízhatónak.

Ki lehet találni, hogy a magyarokat fikázó, országot szankciókkal sújtó, ballib majmok voltak az első helyen.

Kiszivárgott, hogy a 444-től kezve majd minden ballib véleménydiktatúrát lökető szarházi médiát is pénzel, ahogyan az álcivil egyesületeit is.

Hogy Clintonnak mennyit pénzel, és mit kért cserébe.

Soros lebukott.
A Sorosozás innentől kezdve alap, és következmény.
Kivéve a hazaárulókat.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.08.29. 11:00:00

@pamut:

Tévedés.
A Magyar civileknek járó Norvég pénzeket is lenyúlja a Soros nevű kiskedvenced.
Persze erre a több milliárdra minden Kelet-Európai országba rávetetette magát.

Hidvégi Mihály 2016.08.29. 11:00:24

@Ballib cenzúrázók réme 18:

Orbánra (is) kenem. Engem nem érdekel, hogy mentek el Csehországból is. Engem nem érdekel, hogy melyik cseh faluban nincs háziorvos, engem az érdekel, hogy itthon 300 háziorvosi praxis nincs betöltve. Az én háziorvosom is 70 éves, mit gondolsz ha besokall (mert ebben a korban ez természetes, meg az is hogy kihal az állásából) ki a fészkes fene fog engem gyógyítani? Orbán talán? Gyógyítanám én őt kisbaltával...

pamut 2016.08.29. 11:05:37

@Ballib cenzúrázók réme 18:

hát persze kis fideszesekém, büfizd fel a napi adagodat :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 11:09:47

@nemecsekerno_007:

"A kormány a többség érdekeit képviseli, akár tetszik, akár nem."

Még ha igaz is lenne, hogy a kormány a többség érdekeit képviseli, ez akkor sem elégséges: állítólag a kormány a nemzet érdekeit képviseli, nem a többségét. Persze ha a nemzet úgy van definiálva, hogy az a többség, és bármilyen kisebbség ki van írva a nemzetből pusztán azzal, hogy kisebbségben van valamilyen partikuláris kérdésben, akkor a nemzet érdekeit képviseli a kormány.

"- Megyei matrica: Kiderült, hogy a többségnek jó. Volt tiltakozás, de elhalt
- Internetadó: Visszalépett a kormány, mert nyílván baromság volt az ötlet"

Ugyanezt úgy is lehet értelmezni, hogy a megyei matrica esetében nem volt akkora tiltakozás, mint az internetadó esetében. A megfelelő mértékű tiltakozás hiánya nem jelenti azt, hogy a megyei matrica a többségnek jó, hanem azt, hogy tűrhető.

És mi a helyzet a vasárnapi zárvatartással? Az jó a többségnek, vagy nyilvánvaló baromság?

"Persze lehet hibáztatni a választási rendszert"

Mindenesetre 2014-ben a Fidesz szavazók már a többséget sem érték el.

2016.08.29. 11:10:58

"az élősködő stratégiák elszaporodása" - ez most egy rovartani szakkönyv vagy egy sci-fi novella címe akar lenni?

pamut 2016.08.29. 11:20:16

Tényleg jó lenne ha a magukat komolyabban vevő politikai blogok - sok év késés után - végre felismernék az orbánmaffia politizálásának lényegét, és nem az eléjük dobált gumicsontokat csócsálnák.

A maffia politikájának a lényege: a gyűlölet.

Ezt szolgálja az egész médiabirodalma, a propagandistái (Bayer kiváló szimbólumuk), maga a párt, és minden ember akit meg tudnak mozgatni (az itt kommentelő netes trollok is természetesen).

A "karaktergyilkosság" néven elhíresült rágalmazás, mocskolódás, hazudozás, emberek, intézmények iparosított lejáratása, beszennyezése, ellenük hergelés és uszítás: nos ez a mindennél aljasabb módszer olyan szinten összenőtt orbánnal és a maffiájával, olyan szinten ez a legfőbb fegyverük, hogy eggyé váltak vele, hogy a fidesz már nem is más mint egy nagy fegyver, amely okádja ki magából az uszítást, a rágalmakat, a gyűlöletet.

Miért írom le ezt?

Két okból:
1. Tényleg nagyon ideje lenne már ezt felismerni mert e nélkül érthetetlen mi folyik az országban, ez a lényege, a gerince, a szervező-elve annak amit a hatalom művel Magyarországgal.

2. A gyűlölködés már olyan szintre jutott, olyan szinten sikerül a totális gyűlölködés tömegpszichózisába belekényszeríteni a fideszes tábort, hogy már oda züllöttek, hogy már a pápa elleni karaktergyilkosság, illetve a pápa gyűlölete is folyamatban van.

Orbán kedvenc karaktergyilkosát utasított az első lövésre a pápa ellen, így Orbán félhivatalos szócsöve meg is írta hogy a pápa vagy beteg vagy gazember, és a gyűlöltre szocializált hívek körében azonnal el is indult a gyűlölködés. Egy lépésben eljutottak oda hogy a pápa "ballib" meg "Soros-ügynök", ami akármekkora idiotizmus, az ő szóhasználatukban a gonosz szinonimái és a gyűlölködés ürügyei.

Tehát az ország egy része már oda süllyedt, hogy a több évtizedes orbáni gyűlölet-gerjesztés hatására már magát a pápát is gyűlöli és átkozza.

Lehet szőrözni magukba fordult, elefántcsonttoronyban élő értelmiségieknek totál irreleváns dolgokon, csak közben az orbán által gerjesztett gyűlölet háborús tömegpszichózisba züllesztette az ország fideszes részét, már ha érdekel valakit hogy mi folyik Magyarországon és hogy pusztítják ki innen a józan ész és a józan beszéd, illetve a normalitás írmagját is.

Wikus Van De Merwe 2016.08.29. 11:41:36

@pamut:

:DDDD
Soros magyar hazafinak nevezni butaság.

Becsületes, nyílt és tisztességes embernek nevezni pedig 1992 szeptembere, a fekete szerda történései után, egyszerűen butaság.

2016.08.29. 11:46:34

@pamut:
minden politikai oldal gyűlölködik. zsidók a magyarok ellen. magyarok a zsidók ellen. zsidók zsidók ellen. mindenki a zsidók ellen. mindenki a magyarok ellen mindenki mindenki ellen.

pamut 2016.08.29. 11:47:07

@Wikus Van De Merwe:

Nem magyar hazafinak nevezem, hanem nagy magyar hazafinak, továbbá egy remek embernek és Széchenyi István szellemiségének őrzőjének. Mert az is. Sokat tett Magyarországért, ezért én mint hazaszerető magyar ember hálás vagyok neki.

pamut 2016.08.29. 11:49:24

@unionista᠋:
Gyengus relativizálás és általánosítás a "minden politikus lop", a "minden magyar adócsaló" és hasonló okosságok szintjén.

2016.08.29. 11:49:53

@Ballib cenzúrázók réme 18:
szándékosan túltolom a biciklit.
azért ebbe teljesen ne lovald bele magad.

dukeekud 2016.08.29. 11:54:07

@pamut: Marhasagokat irsz, jelenleg semmilyen gyulolkodes nem tapasztalhato az orszagban.
Utoljara mszp idejeben volt gyulokodes. Amikor 2004-ben, esztelen GYULOLET HADJARATOT inditottak a magyarok ellen.
Mindenfele mocsadek, fosztogato bunozoknek lehordva a hatarontuli magyarokat. Ez volt az a pont, amikor a ballib oldal OROKRE, VISSZAVONHATATLANUL kiirta magat a magyar politikai eletbol.

2016.08.29. 11:54:33

@pamut:
ez nem relativizálás, hanem egy modern kori vallásháború. amiben remélhetően minden felelős vezető megőrzi a józanságát. soros nemzetellenes gazdasági és társadalompolitikája megbukott. változtatnia kellene. ha nem, akkor a magyar zsidó kultúrát rántja magával. de ha ez a csoport azt akarja, akkor csak rántsa. szomorú. és az még szomorúbb, hogy a zsidó baloldalt a zsidó jobboldal löki a mélybe. de ettől még ez a helyzet.

nemecsekerno_007 2016.08.29. 11:54:40

@Hidvégi Mihály:
"-akkor nem ment volna el több százezer s ..."

A fiatalok azért mennek el, mert nem akarják mások nyugdíját, Eü ellátását etc... megtermelni. Aki itt marad, annak kell ezt megtenni, ezért kell magasan tartani a járulékokat. (nem az utóbbi 6 évben, hanem az utóbbi 26-ban)

"akkor egyformán mérne magyar és magyar között, nem lennének érinthetetlen emberek (Kubatov, Rogán, Farkas F), nem züllesztette volna le ennyire az igazságszolgáltatást

Lezüllesztette az igazságszolgáltatást?! Akkor korábban nem voltak olyan perek amelyek a tragikomédia határait feszegették?! Hagyjuk már ezt a "Fidesz lezüllesztette a ...." Mindha előtte minden kurva tökéletes lett volna. Egy átlagember pont annyira veszi komolyan az igazságszolgáltatást mint 20 éve. Semennyire. Kubatov, Rogán, Farkas. Oké, szorítsuk vissza korrupciót amennyire csak lehet, vonják felelősségre azt aki túl sokat és túl pofátlanul lop.
De akkor szüntessük meg az eü-s, v. nyugdíjrenszeren a potyázókat. Legyen részben fizetős az eü, bruttósítsák fel a nyugdíjakat, akinek a gyereke külföldön dolgozik, az csak akkor kapjon nyugdíjat ha a gyerek Mo.-on is fizet járulékot. Ezek olyan pofátlanságok, amire a társadalomnak nem nagyon van válasza. Amíg ilyenek vannak, ne nagyon várjunk széleskörű szolidaritást. Álszent és képmutató.

"akkor nem terpeszkedett volna rá s nem züllesztette volna le a közmédiát..."

Nem csak a közmédiát kell nézni, hallgatni. Oszt jónapot. De az előző bekezdésben írtaknak ehhez semmi köze és ott sokkal több pénz megy el.

"akkor egyenlő esélyeket teremtett volna..."

? Egyenlő esélyek? Nem tudsz vállalkozást indítani? Ez akkora közhely, hogy neki lehet támaszkodni. Aki akar az tud vállalkozni, aki nem akar annak tök mindegy, hogy mennyire egyenlőek az esélyek, sose fog. Csak rinyálni fog. Ez nagyobb gond, mint a patás Orbán, mert ezt nem lehet "leváltani".

pamut 2016.08.29. 11:57:10

@unionista᠋: hülyeségeket írsz, az meg hogy még zsidózol is mellé, az pláne szomorú.

"remélhetően minden felelős vezető megőrzi a józanságát"
:DD

ebből a mondatóból a "szeretet" és a "télapó" szavak hiányoztak, akkor lett volna igazán tökéletes :))

Ballib Cenzúrázók Réme 11 2016.08.29. 12:02:05

Soha többet Sorosokból és az általa finanszírozott 500 millió arab és norvég álcivil bevándorlókból!

Október 2-án SZAVAZZ IGEN-nel Orbán Viktor kérdésére, hogy mi mondjuk-e meg, hogy kit akarunk beengedni Orbán Viktor orszába.

Wikus Van De Merwe 2016.08.29. 12:02:25

@pamut:

Semmit nem tett az országért.
Vagy talán neki köszönhetjük Orbánt?

Gyuri bácsi, mint gumicsont, az stimmel, mert az öreg a pénzügyi ügyeskedésein túl már nem nagyon van ráhatással a történésekre.

W. Bush-t egyszer sem sikerült legyőznie annak a demokrata jelöltnek, akit ő pénzzel támogatott. Nem ért el eredményt Fehéroroszországban, Görögországban. Kétes eredményességgel támogatott Ukrajnában és Grúziában.
És még sorolhatjuk...de minek...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.29. 12:03:23

@unionista᠋: "akkor kezdjük ott: hogyan vehetnek a "piacok" állampapírokat? vagy hogyan működhet a fed? "

Ebből csak az látszik hogy fingod nincs róla. Az állampapír biztonságot ad. A FED pedig a legnagyobb magánbankok által tulajdonolt, pont azért, hogy ne az állam kénye-kedve szerint működjön.

nemecsekerno_007 2016.08.29. 12:06:03

@neoteny:

"Még ha igaz is lenne, hogy a kormány a többség..."

? mi ez a hülyeség? Nemzet, többség, ki van írva a nemzetből? Ha vannak társadalmi csoportok akik nem akarnak fizetni, akkor az ilyen kisebbség valóban ki van írva, de nem a kormány hanem saját maguk által. Nehogy azt hidd már, hogy adózásban v. állami szolgáltatások igénybevétele terén demokrácia van mondjuk az USA-ban v. Angliában. A mi mentalitásunk még erősen a szocializmusban gyökerezik, de ebbe ne keverjük bele a demokráciát.

"Ugyanezt úgy is lehet értelmezni, hogy a megyei"

Tűrhető: Azért képmutatás ez, mert korábban voltak olyanok akik sokkal többet fizettek, mert úgy volt kialakítva a rendszer. Akkor nyílván senki nem volt szolidáris. Én ezt a fajta képmutatást rühellem Mo.-on. Utána meg demokráciára, jogokra meg mit tudom én mire hivatkoznak. És hasonló nem csak az autópálya matricával kapcsolatban van jelen Mo.-on. Eü, nyugdíjrendszer, oktatás csak 3 példa. Nehezebb Kádár népét átszoktatni a kapitalizmusra mint a demokráciára, pedig szükség lenne rá.

"És mi a helyzet a vasárnapi zárvatartással?"

Amikor eltörölték a zárva tartást, azért látszott, hogy nem annyira fekete-fehér a történet én is csodálkoztam. Amúgy dupla bért kéne fizetni a vasárnap dolgozóknak ill. beépíteni az árakba a vasárnapi többletkiadást. Meglátjuk ki az aki hajlandó többet fizetni ha elfelejtett bevásárolni. Nyílván ha valami ingyen van, akkor mindenkinek kell, csakhogy semmi sincs ingyen.

"Mindenesetre 2014-ben a Fidesz szavazók..."

És az ellenzékiek?! Ez csak kifogáskeresés. "Azért ilyen puha, hogy ne fájjon."

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.29. 12:07:09

@leponex a mélyben hallgató világ: Bármilyen magas színvonalat szét lehet baszni azzal, hogy értelmesnek álcázott baromságokat hordasz össze. Régi trükk.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.29. 12:08:16

@Wikus Van De Merwe: Ez a gyenge Soros úgy látszik csak nálunk tud eredményt elérni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.29. 12:10:59

@Szalay Miklós: Kurva anyádba menj már az önreklámozásoddal!
@HaFr: Tiltsd már ki ezt a köcsögöt, aki mindent teleszór az oldalának reklámozásával!

Ballib Cenzúrázók Réme 11 2016.08.29. 12:11:30

@Wikus Van De Merwe: "Semmit nem tett az országért.
Vagy talán neki köszönhetjük Orbánt?"

Igen, te álnemzeti gyurcsányista ellenforradalmár, értjük a mocskos célzásodat, de nem fogjuk letagadni: tényleg Soros pénzelte és oktatta ki Orbán Viktor kormámyzónkat, hogy a keleti birodalomban ő legyen a libaralizmus első számú embere.

Csakhogy Orbán Viktor 20 év múlva rájött, hogy Soros olyan demokráciát akar, ahol a nép büntetlenül ugathat, a munkáját valós piaci értéken fizetik és így megnyílt volna az út Magyarország elsüllyedésére a történelemben.

Orbán Viktor, ellentétben veletek gyurcsányistákkal ellentmomdott Sorosnak, a kiképzési pénzt visszafizette, az ezt tanúsító sárga csekket bármikor be tudja mutatni neked.
Tehát Orbán Viktor sose volt Soros ügynöke.

pamut 2016.08.29. 12:11:51

@Wikus Van De Merwe:
"Semmit nem tett az országért."
Helyesen: Te nem tudsz semmit. Soros a legnagyobb jótékonykodó Magyarországon az elmúlt 25 évben, de lehet az elmúlt 50 évben is. Sok millió dollárnyi vagyonát adományozta Magyarországnak, azon beül is támogatta a kultúrát, művészeteket, folyóiratokat, csomó ösztöndíjat adott, rengeteg köz- és a felsőoktatási pályázatot pénzelt, továbbá létrehozta a CEU-t.

Nem tudsz mondani senkit aki akár csak fele ennyit is támogatta volna a magyarokat az elmúlt 50 évben. Mint írtam Széchenyi István példájának követője, egy nagyszerű magyar hazafi.

Ha mindezekkel nem vagy tisztában, illetve még bedőltél a fidesz tudatos, központosított lejárató-kampányának, akkor sajnos sikerrel néz téged megvezethető baleknak orbán és bandája.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.29. 12:12:58

@Ballib cenzúrázók réme 18: Nagyon eltűntél mikor a múltkor lepofoztunk a netről, hogy a fidezs minden lopására csak úgy reagálsz, hogy a szocik is loptak.

Wikus Van De Merwe 2016.08.29. 12:13:26

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Nálunk sem tud, de úgy látszik, hogy a biboldók gyűlölői számára mumusnak megteszi.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.29. 12:15:23

@Ballib Cenzúrázók Réme 11: Világos. Kapok alaptőkét hogy csináljak egy bomba üzletet, azt visszafizetem és annak aki lehetőséget látott bennem ehhez semmi köze. Értem.
Nem veszed észre, hogy Orbán pont ugyanúgy egy támogatott ellenzéki volt, mint most akik ellen ágálsz?

(ha csak nem vagy kolléga)

Wikus Van De Merwe 2016.08.29. 12:15:40

@pamut:

Látszik a több milliónyi támogatás hatása?
Nem.
Eredményes volt?
Nem.

Kidobott pénz...de mivel nem az én pénzem, így nem sajnálom.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.29. 12:17:29

@Wikus Van De Merwe: "Látszik a több milliónyi támogatás hatása?
Nem.
Eredményes volt?
Nem."

Honan tudod? Fel tudod "soros"-olni, kiket támogatott és mennyivel?
Mert ha nem, akkor hülyeséget írtál.

Wikus Van De Merwe 2016.08.29. 12:18:17

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Mit ér a birka kolomp és rágni való nélkül?

2016.08.29. 12:18:34

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
az államok vezetőit választjuk. azt elsősorban a köznépnek kellene kontrollálnia. és nem a pénzpiacnak. tipikus seggarc vagy. kb. mint neoteny.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.29. 12:19:33

@nemecsekerno_007: "De akkor szüntessük meg az eü-s, v. nyugdíjrenszeren a potyázókat. Legyen részben fizetős az eü, bruttósítsák fel a nyugdíjakat, akinek a gyereke külföldön dolgozik, az csak akkor kapjon nyugdíjat ha a gyerek Mo.-on is fizet járulékot."

A vizitdíj esetén mire szavaztál? És akinek a gyerek itthon nem tud megélni, az dögöljön éhen?
Te teljesen hülye vagy? (költői kérdés volt)

Wikus Van De Merwe 2016.08.29. 12:19:52

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

No, hát akkor sorold (érted Sorold! - nagyon jóó!) az eredményeket.
Mi kerülte el a figyelmemet?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.29. 12:20:44

@unionista᠋: Ostoba vagy. A köznép ugyan mit kontrollál egy paksi bővítésen, vagy az adó jogszabályokon? Elképesztő milyen buta vagy.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.29. 12:21:23

@Wikus Van De Merwe: Bocsi, te állítottad hogy nincs eredménye, a bizonyítás terhe rajta. :-))

pamut 2016.08.29. 12:21:36

@Wikus Van De Merwe: hát először is látszik a hatása, pl azok az emberek akiket támogatott azok előrébb tudtak lépni az életükben, az általa pénzelt kulturális projektek megvalósulhattak, az ösztöndíjasai tanulhattak, a CEU ma is áll és működik és nemzetközi hírű és elismertségű intézmény.

Már az eredményességtől függetlenül az adományozásinak ténye cáfolja azt amit írtál hogy "Semmit nem tett az országért.".

A valódi megfogalmazás, a tény: Senki nem tett annyit az országért, mint ő.

Ha esetleg meg arra célzol hogy az ország egy szar hely lett, akkor szerintem ne rajta kérjük már számon hogy nem tudott egy országot kívülről megváltoztatni, ehhez egy ember finoma szólva kevés, ezt nem lehet senkitől elvárni ez nem az a nagyságrend, egy országot alapvetően a kormányai tesznek olyanná amilyenek, azoknak állnak rendelkezésre ország-átalakító eszközök. Nem mellesleg az országnak kéne felelősséget vállalni saját magáért, döntéseiért, nem másokra mutogatni hogy helyettünk (sőt gyakran: ellenünkben) miért nem változtatott meg minket.

Hidvégi Mihály 2016.08.29. 12:26:55

@nemecsekerno_007:

Hamisságokat írsz, csúsztatsz, nem is tudom érdemes-e érdemben válaszolnom. Ne gondold, hogy fenn hordanám az orrom, csak félek, olyan szinten hívó vagy Orbánban, hogy az eszedet akkor nem használod, ha ezt a kis szart, illetve inkább a tetteit, cselekedeteit kell megítélni, hanem csak az érzelmeidet.

A fiatalok nem azért mennek el innét, hogy ne kelljen fizetniük az öregek ellátásáért, hanem azért, mert itthon nem tudnak megélni egyszerűen. Hozhatsz ellenpéldát, de akkor is ez az igazság, Magyarország olyan mérhetetlen rossz hely lett, ahol az átlagember, az átlag fiatal nem tud gyereket vállalni, mindemellett lakhatást teremteni s magát méltó módon fenntartani. Az csúsztatás, amit írtál, hogy ilyen alpári ok miatt hagynák el a szülőföldjüket, mintha a mai fiatalok nem szeretnék anyjukat, apjukat, nagyanyjukat, nagyapjukat, hazájukat. Hogy írhatsz ilyen butaságot le?!

Igen, a FIDESZ lezüllesztette az igazságszolgáltatást is! Kurvára le! Nem látod, hogy ide vezet az, hogy az ügyészséget is magáévá tette? Ha van ember, aki az első sorban érdemelne bírósági eljárást, az a főügyész, hát normális az, hogy egy országban gazember legyen a főügyész s azt a bűnt üldözi, amit a gazdája jónak lát? Ez az egyik legnagyobb bűn, amit egy néppel szemben meg lehet tenni.

Nézzem a többi sajtót, ne a közszolgálatit! Baszd meg, hát az emberek azt hiszik, hogy ami a közszolgálati műsoron megy, az az igaz! S ez így lenne helyén való, ezért nem szabadna ott annyira hazudni. S ezzel te is elismerted, hogy a közszolgálati hazudik, s még van képed hozzám szólni!!! Ez a célod, hogy felhergelj! Nem az a célod, hogy normálisan beszélgessünk, vitatkozzunk s előre vigyük ezt a szarrá vált kis szerencsétlen országot?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 12:31:47

@nemecsekerno_007:

"Ha vannak társadalmi csoportok akik nem akarnak fizetni, akkor az ilyen kisebbség valóban ki van írva, de nem a kormány hanem saját maguk által."

Csak épp' nem az adók fizetéséből, hanem az állami "szolgáltatásokból" részesülésből van "kiírva".

"Nehogy azt hidd már, hogy adózásban v. állami szolgáltatások igénybevétele terén demokrácia van mondjuk az USA-ban v. Angliában."

Valóban: ott sincs demokrácia. De ettől a mo-i viszonyok nem válnak demokratikusabbá.

"Nehezebb Kádár népét átszoktatni a kapitalizmusra mint a demokráciára, pedig szükség lenne rá."

Épp' az előbb magyaráztad el, hogy nincs demokrácia sem az USA-ban, sem Angliában, sem Mo-n. Azt állítod, hogy kapitalizmus még kevésbé van, mint az egyébként sem létező demokrácia?

"Amikor eltörölték a zárva tartást, azért látszott, hogy nem annyira fekete-fehér a történet én is csodálkoztam."

Tényleg? Akkor nem csak az a két kategória létezik, hogy "jó a többségnek" meg "nyilvánvaló baromság"? Esetleg van olyan is, amit a többség eltűr, mert nincs megfelelő méretű tiltakozás?

"Ez csak kifogáskeresés."

Te állítottad azt, hogy "[a] kormány a többség érdekeit képviseli"; az viszont tény, hogy a 2014-es választáson nem a Fideszre adták le a szavazatok többségét.

Wikus Van De Merwe 2016.08.29. 12:33:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Te ostoba, mivel én nem látom az eredményeit így legalább segíthetnél, hogy csipás szemem felnyíljon, erre te gyorsan lelépsz.
Az eszem megáll...

@pamut:

És kik azok a CEU ösztöndíjasok, aki nemzetközi hírre és elismertségre tettek szert?
Elsőnek elég lesz itthonról néhányat említened. (Remélem nem Járóka Líviára gondoltál)

És ha már az ország felelősségénél járunk, akkor mi a helyzet, ha az ország, a demokratikus keretek és szabályok adta lehetőségekkel élve úgy dönt, hogy más utat jár be, mint ami esetleg egyesek elvárnának tőle?
Ez hiba?
Van joga ehhez az országnak, a választópolgárnak?

nemecsekerno_007 2016.08.29. 12:34:35

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "A vizitdíj esetén mire szavaztál?"

Ne gyere a vizitdíjja. Az tipikus félmegoldás. Jajjj.
Meg az már a múlt, azon kéne agyalni, hogy fogjuk megoldani, hogy finanszírozható legyen az eü. v. a nyugdíjrendszer a jövőben. Vizitdíj?!! Krisztus lova!

"És akinek a gyerek itthon nem tud megélni, az dögöljön éhen?"

? Ilyet én hol írtam? Amúgy ez inkább most van ha már felhoztad az "éhen halás" c. melodrámát. Aki itthon maradt és itt dolgozik az fizeti a mostani nyugdíjakat, meg mások eü ellátását. Akik itthon maradtak azok nyílván halálra dolgozhatják magukat v. éhen halhatnak?! :) Ez aztán a szolidaritás.

"Te teljesen hülye vagy? (költői kérdés volt)"

Jaja, nyílván én vagyok a hülye, hogy másokat tartok el, persze nem önszántamból. Ilyen a te demokráciád, meg piacgazdaságod. Nyílván kib****t igazságosnak gondolod, mert még tovább emelnéd az elvonások szintjét. :) Gratula. Ez amúgy lefedi az ún. "ballib" programját is, már ha ezt annak lehet nevezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 12:42:11

@unionista᠋:

"az államok vezetőit választjuk"

... hogy aztán önkényesen milliárdokat adjanak az idegen tőkéseknek, akik kiszivattyúzzák a szegény kismagyar melós vérével-verejtékével megtermelt hasznot az országból (a nemzet életteréből).

Erre a választásra vered a nyáladat?

nemecsekerno_007 2016.08.29. 12:44:19

@Hidvégi Mihály: "A fiatalok nem azért mennek el innét, hogy ne kelljen fizetniük az öregek..."

Egyszerűen?! Gondold már tovább egy kicsit ha nehezedre esik is. Miért nem tudnak megélni?! Azért mert magasak az adók és a járulékok. A cégeknek sokba kerül alkalmazottat felvenni. De mindegy nem akarom már ezt magyarázni. Elemezgethetiket itt jobbrók, balról a kormányt, meg a munkáját a lényegen nem változta, nem a "szájjal festés" fogja leváltani Orbán és gazdagítani az országot.

"Az csúsztatás, amit írtál, hogy ilyen alpári ok miatt hagynák el a szülőföldjüket...."

Mi ez a hülyeség?! Ha nincs akváriumod, akkor buzi vagy. Ez ilyen logika. Én nem erről beszéltem, de az első bekezdésben már leírtam, hogy miért magasak a járulékok és miért annyira alacsony a nettó bér.

"Baszd meg, hát az emberek azt hiszik, hogy ami a közszolgálati műsoron megy, az az igaz..."

? Azok meg is érdemlik. De ne hidd azt, hogy az emberek napi 10-15 órában azzal foglalkoznak, hogy mit ír az állami meg a többi média. Meg is bolondulnának. Írtam, hogy nem mindenki politológus v. újságíró, hogy ezekkel kelljen foglalkozni. Az már jobban érdekli az embereket, hogy az SZJA módosítás után több a nettójuk.

"Ez a célod, hogy felhergelj! Nem az a célod, hogy normálisan beszélgessünk.."

Eszembe se jutott. Maximum magad hergeled fel, de ez a te dolgod. Már nem tudok mit mondani, igazából nem is kell. Tegye mindenki a dolgát a legjobb tudása szerint, próbáljon maga boldogulni és ne az állmatól várja a sült galambot. Ennyi.

nemecsekerno_007 2016.08.29. 12:54:27

@neoteny: "Csak épp' nem az adók fizetéséből, hanem az állami "szolgáltatásokból" részesülésből van "kiírva".

Miért lennének kiírva?! 1. Miért lenne kiírva, ha fizet, akkor mehet rajta. 2. Az autópálya nem állami szolgáltatás, főleg nem szociális jellegű.

Az ingyenesség nettó hazugság, ezt kéne már megérteni.

"Valóban: ott sincs demokrácia..."

Nem azt írtam, hogy nincs demokrácia, csak pénzügyekben/adóügyekben nincs. Hogy nézne már az ki, hogy aki akar az fizet adót, aki meg nem akar az nem fizet. Az állami szolgáltatásokat meg igénybe veszi.

"Épp' az előbb magyaráztad el, hogy nincs demokrácia sem az USA-ban, sem Angliában, sem Mo-n.."

Már írtam, hogy nem erre értettem. Mo.-on (is) könnyebben fogadtuk be a demokráciát, mint mondjuk azt, hogy fizetni kell az eü. ellátásért. Az utóbbi a kapitalizmushoz tartozik, ez az amit még nem sikerült megemészteni Kádár népének. Nem lesz egyszerű. De másként nem lesz valódi demokrácia, valódi kapitalizmus és valódi szolidaritás. Csak olyan operett-demokrácia mint 2002-2010 között.

"Tényleg? Akkor nem csak az a két kategória létezik, hogy "jó a többségnek" meg "nyilvánvaló baromság"?

Ilyet se írtam, csak a gyakorlatban így csapódik le. Nyílván a többség nem fog társadalomfilozófiai vitákat folytani erről, van más dolguk is. Egyszer majdcsak megértik a "megmondóemberek" meg az "értelmiségi agytrösztök"

"Te állítottad azt, hogy "[a] kormány a többség érdekeit képviseli"; az viszont tény, hogy a 2014-es választáson nem a Fideszre adták le a szavazatok többségét.

Választást kell nyerni. Ennyi. Gondolom a Samsung-nál se tiltakozó petíciót fogalmaztak éppen akkor amikor kijött az első iPhone. Mert már nem lenne Samsung.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 12:56:36

@nemecsekerno_007:

"jobban érdekli az embereket, hogy az SZJA módosítás után több a nettójuk"

Az ÁFA-módosítás után meg többet fizetnek be adóba a több nettójukból. Meg a szektorális különadók "módosítása" után is. Meg a jövedéki adókra. Meg a különféle járulékokra.

Mindaddig amíg a teljes adótömeg nem csökken Mo-n, a kormány csak zsonglőrködik azzal, hogy egymáshoz képest milyen arányban nyúlja le az adófizetőek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 13:08:16

@nemecsekerno_007:

"Miért lennének kiírva?!"

Akinek nincs gyereke, az is fizet a közoktatásért; de nem veszi igénybe a "szolgáltatást".

"Nem azt írtam, hogy nincs demokrácia, csak pénzügyekben/adóügyekben nincs."

Vagyis az állam létének alapvető ügyében.

"Hogy nézne már az ki, hogy aki akar az fizet adót, aki meg nem akar az nem fizet. Az állami szolgáltatásokat meg igénybe veszi."

Ezzel szemben az adók megfizetésre kényszeríti az állam; aztán hogy milyen állami "szolgáltatásokat" vesz igénybe, azt az állam dönti el -- és vannak olyan állam "szolgáltatások", amiket nem is vehet igénybe (ld. az előbb említett "közoktatást").

"Már írtam, hogy nem erre értettem."

Pedig az az érdekes kérdés: hogy mennyire demokratikus az, hogy az állam adófizetésre kényszeríti a polgárokat, de azt is az állam dönti el, hogy milyen "szolgáltatásokat" nyújt, ill. hogy ezeket a polgárok közül kik vehetik igénybe.

Mint ha amikor elmennél egy étterem előtt, az étterem tulajdonosa fegyverrel bekényszerítene az étterembe, megmondaná hogy mennyit kell fizetned a "vendéglátásért", aztán olyan kaját rakna eléd, amilyet akarna.

"Ilyet se írtam, csak a gyakorlatban így csapódik le."

Ezt nem te írtad?

"- Megyei matrica: Kiderült, hogy a többségnek jó. Volt tiltakozás, de elhalt
- Internetadó: Visszalépett a kormány, mert nyílván baromság volt az ötlet"

Én itt nem látok olyan alternatívát, hogy "nem jó a többségnek, de eltűrik"

"Választást kell nyerni"

Választást lehet nyerni a szavazatok kevesebb, mint felével: de akkor nem lehet azt mondani, hogy az olyan kormányzat a többség érdekeit képviseli.

bloglegelő 2016.08.29. 13:11:33

kedved blogger

komoly felvetések, súlyos témákra utal a cím, a blog bizonyára értékes olvasnivaló

de képzeld, október 2.-án válaszolni lehet egy kérdésre, miszerint beengedjek-e a lakásomba másokat, megint mások parancsára.

a válaszom erre:

NEM

ja, a blogod tehát bizonyára nagyon értékes írás - annak, aki bele is néz, én meghagyon nekik ezt az örömet.

nemecsekerno_007 2016.08.29. 13:24:55

@neoteny: "Az ÁFA-módosítás után meg többet fizetnek be adóba a több nettójukból..."

Valamiből fenn kell tartani a rendszert. Abban igazad van, hogy hozzá kéne nyúlni a teljes adótömeghez, de ahhoz át kell alakítani a nagy ellátó rendszereket. És nem az ingyenesség további erősítése felé ha érted, hogy mire gondolok. Ebben a kormány is lapít. De az ellenzék is. No meg a társadalom is. Ilyen nálunk a demokrácia.

nemecsekerno_007 2016.08.29. 13:26:18

@neoteny: bocs, de én már nem követem az eszmefuttatást tovább. Nem akarok szájjal festeni. Adios.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 13:28:07

@bloglegelő:

"válaszolni lehet egy kérdésre, miszerint beengedjek-e a lakásomba másokat, megint mások parancsára"

Nem kellett volna belépned a klubba, amelyik szabályzata előírja a klubtagok számára hogy beengedjenek a lakásukba másokat.

gellért mária 2016.08.29. 13:40:42

@leponex a mélyben hallgató világ: Azt javasolom ti ketten, Unionista, ,meg te, egymásnak írjatok, válaszolgassatok, olyan jól értitek egymást, hasonló színvonalon,,, tágas a világ, nem feltétlenül ezen a blog oldalon...mert itt annyi a hülye aki nem ért titeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 13:49:54

@nemecsekerno_007:

"Valamiből fenn kell tartani a rendszert."

Ez az alapvető kérdés: hogy fenn kell-e tartani "a rendszert".

"Abban igazad van, hogy hozzá kéne nyúlni a teljes adótömeghez, de ahhoz át kell alakítani a nagy ellátó rendszereket. És nem az ingyenesség további erősítése felé ha érted, hogy mire gondolok."

Vagyis a válaszod az, hogy "a rendszert" ebben a formájában nem kell fenntartani. Akkor már "csak" az a kérdés, hogy milyennek kellene lennie annak a "rendszerformának", amit fenn kell tartani -- ha egyáltalán létezik olyan formájú "rendszer".

És itt jön be a "többség érdekeinek" kérdése; meg a mindenkori kormányzat legitimitásának kérdése. Mert ha a kormányzottak közül csak a többség (ami lehet olyan kevés, mint 50% + 1) (vélt/elmagyarázott) érdekeinek képviselete legitimálja a kormányzat politikáját, akkor nincs akadálya annak, hogy a csaknem azonos méretű kisebbség fizesse meg a hangyafasznyival nagyobb többség számára az "ingyenes" állami szolgáltatásokat.

A 2012-es amerikai elnökválasztás előtt Mitt Romney, a Republikánus elnökjelölt, utalt (egy magántársaságban elhangzott beszédében) arra a tényre, hogy az amerikai szövetségi adóbevallást kitöltők 47%-a effektíve nem fizet szövetségi jövedelemadót (a befizetendő jövedelemadójának összegénél magasabbak a különféle adólevonások és a vissza nem térítendő adókedvezmények). Erre a fél ország elkezdett kattogni, hogy ez milyen gonosz duma már tőle. Pedig csak egy tényt említett: hogy a szövetségi adófizetők fele nem fizet szövetségi jövedelemadót (szövetségi ÁFA meg nincs), viszont "fogyasztja" a különféle szövetségi "szolgáltatásokat": vagyis szövetségi szinten a népek fele szubvencionálja a népek másik felét. Erről viszont nem beszélhet egy amerikai politikus -- legalább is nem úgy, hogy ne lenne következménye (ugye Romney el is veszítette az elnökválasztást).

Mindaddig, amíg ez a helyzet, ti. hogy egy minimális többség képes azt "a rendszert" megszavazni, amiben a minimális kisebbség kényszerítve van a többség szubvencionálására, "a rendszer" nem fog megváltozni, mert politikusok hatalomra juthatnak ennek a "rendszernek" a (további) fenntartása ígéretével. Mert a "kényszerített szolidaritás" haszonélvezőinek érdeke az, hogy tovább folyjon hozzájuk a "közpénz".

2016.08.29. 13:58:07

@Wikus Van De Merwe:

"Becsületes, nyílt és tisztességes embernek nevezni pedig 1992 szeptembere, a fekete szerda történései után, egyszerűen butaság. "

Miért is?

Wikus Van De Merwe 2016.08.29. 14:09:16

@MikeBoy:

Mert nem érdekelték a következmények.
Mert nem csak egy kormánynak, egy nemzeti banknak okozott károkat, hanem kisembereknek, egyszerű adófizetőknek.

2016.08.29. 14:37:03

@Wikus Van De Merwe:

Miből gondolod, hogy Soros bárkinek is kárt okozott?
És ezt hogyan tette?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 14:40:50

@Wikus Van De Merwe:

Az adófizetők vesztesége a brit kormány monetáris politikájának következménye volt; az, hogy a kormány bent akart maradni az ERM-ben: hogy fent akarták tartani a font (sávosan) fix váltási arányát a DeutscheMark-hoz képest. A font túlértékelt volt a DM-hez képest: és Soros (és a többi spekuláns, mert Soros csak a legnagyobb volt, de az ő haszna csak kb. 1/3-a volt annak, amit az összes spekuláns keresett az ügyleten) ezt a túlértékeltséget használta ki azzal, hogy shortolta a fontot. A kormány elkerülhette volna az összes veszteséget amit elszenvedett úgy, hogy hamarabb teszi meg azt a lépést amit később így is meg kellett tennie: hogy kilép az ERM-ből, és így lehetővé teszi a font devaluációját. Soros csak azt mondta a brit kormánynak: "ha ragaszkodtok a túlértékelt fonthoz, akkor fizessétek meg ezt". Amíg a brit kormány ragaszkodott a túlértékelt fonthoz, fizetett azért (ezzel veszteséget elszenvedve): abban a pillanatban, amikor feladta a ragaszkodását (és kilépett az ERM-ből, ezzel lehetővé téve hogy leértékelje a fontot), megszűntek a veszteségei.

is.muni.cz/el/1456/podzim2011/MPF_AFIN/um/27608616/27608949/Black_Wednesday.pdf

Lémusz 2016.08.29. 14:56:00

Tisztelt HaFr!
Nem hiszem, hogy értelme volna a saját populista nézeteimet rád erőltetni. Minden esetre én úgy látom, hogy ha maga Soros György egyedül nem is a világot uralni készülő elit, de Magyarországon Ő jelképezi azokat a befektetőket, akik saját gazdagodásuk érdekében minden eszközt bevetnek. A befektetők érdeke pedig egyértelműen az, hogy a pénzüket a lehető leg kisebb kockázattal - ez a cél a pénzpiacok 80-as évek óta fokozódó liberalizációja óta háttérbe szorult -, a leg rövidebb idő alatt, a legnagyobb haszonnal kecsegtető üzletbe tudják tenni. Szerintem az csak egy idealista álom, hogy ezek a befektetők, céljaik elérése érdekében nem próbálnak befolyást szerezni az államok irányításában. A piac törvénye alapján, ha csak egy befektető teszi ezt meg, az jelentős versenyelőnybe kerül a többiekkel szemben. Jó példa erre Simicska cégcsoportja. Ő pedig csak kispályás az Egyesült Államok nagy befektetőcsoportjaihoz képest. Ezért a populizmust nem szabad valami délibábkergetésként feltüntetni. Persze ha csak az a kifogásod, hogy a jelenlegi kormány túl pökhendi módon küzd a befektetők befolyásolási törekvései ellen, azzal egyet tudok érteni, mint ahogyan az egész kommunikációjukat túlzottan szenzációhajhásznak érzem.
A leginkább azonban a következő mondatod ütötte meg a fülemet.
„több tízezer nem is túl magasan képzett munkáskéz hiányzik az országból, nem beszélve a valóban nagy hozzáadott értékre képes szellemi hátországról,”
Nem a tény közlésén rökönyödtem meg, hanem azon, hogy ezt a FIDESZ kormány ellenzői korábban tagadták. Eddig az ellenzék folyton azt hangoztatta, hogy az állam feladata, mindenkinek biztosítani a saját érdeklődése szerinti továbbtanulását. Most pedig rájöttek, hogy a rendszerváltás óta a magyar oktatáspolitika olyan, mint Hofi Géza kabaréjában az ágytálgyár. Azt termeli, amire be lett állítva, aztán majd valaki kitalálja, hogy minek lehet eladni. Legalább is ha jól értelmezem a szavaidat, a „nagy hozzáadott értékre képes szellemi hátország” alatt például a villamos mérnököket érted, és nem a bölcsészeket, mert ez utóbbiból nem sok álláshirdetést láttam.
Persze lehet, hogy nem is baj, ha nem tudjuk kielégíteni a tőke igényeit. Így kénytelenek lesznek a béreket közelebb vinni a fejlett országokhoz. Ez persze csak akkor éri meg, ha a fizetést terhelő járulékokon is faragnak.
„elutasítja a szelektív bevándorlást is”
Kommunikációjában lehet, viszont ha valaki évekig Magyarországon dolgozik, kizárt dolognak tartom, hogy ne kapna állampolgárságot.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 14:59:52

@Lémusz:

"Persze lehet, hogy nem is baj, ha nem tudjuk kielégíteni a tőke igényeit. Így kénytelenek lesznek a béreket közelebb vinni a fejlett országokhoz."

Ez nem világos: miért fizetne a tőkés többet annak, aki kevésbé képes "kielégíteni az igényeit" (értsd hasznot termelni a számára)?

bloglegelő 2016.08.29. 15:18:04

@MikeBoy: bizony, lehet, hogy a Sorosra szórt összes vád igaztalan.

Egyébként október 2.-án választ várnak egy kérdésre, miszerint akarom-e, hogy az otthonomba mások betegyenek-e megint másokat.

A válaszom:

NEM

Lémusz 2016.08.29. 15:20:24

@neoteny:
A tőke igényeit a több munkavállalóval tudnánk kielégíteni. (Szerintem te a jobban képzettre gondoltál.) De mivel nem tudjuk, így a kevesebbért kell versenyezniük, ami pedig előidézi a fizetések növekedését.

Ballib Cenzúrázók Réme 11 2016.08.29. 15:36:07

@bloglegelő:

te ballib Soros bomlasztó, október 2-án IGEN-nel kell SZAVAZNI arra, hogy mi mondjuk-e meg, hogy kit engedünk be a mi országunkba. Majd menjél Brüsszelbe a Nem szavazatoddal, ha neked Nem kell, hogy mi magyarok mondjuk meg, hogy mi mit akarunk!

gellért mária 2016.08.29. 15:45:41

Kérek mindenkit, a trolloknak ne válaszoljon Írhatnak, el lehet olvasni,de válaszolni nincs értelme.

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.29. 15:54:17

@neoteny:
'Nem kellett volna belépned a klubba, amelyik szabályzata előírja a klubtagok számára hogy beengedjenek a lakásukba másokat. '

konkrétusan hol is, mikoris történt ez a szabályzat ?
Megmutatnád?

bloglegelő 2016.08.29. 15:59:34

@gellért mária: ekkora önelégült idiótát, mint te

uramatyám, jézuskrisztus

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.29. 15:59:36

@gellért mária: 'mert itt annyi a hülye aki nem ért titeket.'

kétség kívül ideiglenesen megszaporodik néha a látogatók száma, de neo szószátyár barátunkon kívül nem emlékszem, ki az aki -joggal - a hülyék közé lett vón sorolva.
Tán még a kissé zavarodott rémes 11.

luis5 2016.08.29. 16:00:28

Huh most megnyugodtam hogy Miferink meg a Libas alatt tomplbolt a demokracia es duborgott a pannon puma. Ja, nem is

Wikus Van De Merwe 2016.08.29. 16:01:07

@MikeBoy: @neoteny:

A német újraegyesítés miatt a legnagyobb európai tekintéllyel rendelkező, az ERM középpontjában álló Bundesbank kénytelen volt olyan, szigorúbb kamatpolitikát alkalmazni, amely nem felelt meg a többi országnak, így ezen valuták árfolyama gyengülni kezdett. A piaci spekulánsok, érzékelve a tendenciát, az angol font - majd később az olasz líra - árfolyamának további gyengítésére játszottak, arra számítva, hogy az ország nem tudja tartani a font árfolyamát, kilép az ERM-ből, és jelentősen leértékeli valutáját. Már csak a mennyire volt kérdéses.
A spekulánsok mohóságukkal ezt jó alaposan módosították. Lehet a kormányt szidni a hibás gazdaságpolitikáért, de az ezen felül keletkező veszteség és kár nem biztos, hogy könnyen megemészthető, elfogadható és indokolható egy cinikus Soros mondattal.

luis5 2016.08.29. 16:01:14

Huh most megnyugodtam hogy Miferink meg a Libas alatt tombolt a demokracia es duborgott a pannon puma. Ja, nem is

2016.08.29. 16:21:02

@Wikus Van De Merwe:

"A spekulánsok mohóságukkal ezt jó alaposan módosították. "

:D

Nem nagyon értesz te ehhez azt hiszem.
Csak egy tényt, hátha.
Tudod, mi különbözteti meg a spekulánst a szimpla kereskedőtől?
Hogy a kereskedő tudja, hogy amit megvesz el fogja tudni adni drágábban. Na egy spekulánsnak még ennyi előnye sincs.
Mielőtt nekiszaladsz az ilyen dolgok értelmezésének gondold ezt végig pls és ízlelgesd.... :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 17:00:05

@Lémusz:

"A tőke igényeit a több munkavállalóval tudnánk kielégíteni. (Szerintem te a jobban képzettre gondoltál.)"

A tőkés több _megfelelően_ képzett munkavállalót igényel. Ha a győri Audi-üzemben dolgozó (szalag)munkás elmegy dolgozni máshová (mondjuk Németo-ba) magasabb fizetésért, akkor a győri Audi hajlandó többet* fizetni a (szalag)munkásainak, hogy megtartsa őket, ill. új belépőknek, ha azok képzettek annyira, hogy el tudják végezni a kilépett (szalag)munkás munkáját. De a győri Audi nem fog felvenni olyasvalakit, aki nem eléggé képzett ahhoz, hogy el tudja végezni a (szalag)munkát. Vagyis a tőkés igényli a képzettség egy valamilyen minimumát is egy adott munkakörben.

(*) aminek felső határa van, hiszen van olyan fizetés, ami mellett már nincs haszna az Audinak a (szalag)munkás munkáján

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 17:02:27

@leponex a mélyben hallgató világ:

Neked hiába mutatnak bármit is, leponex: téged elvakít a klubellenes propaganda.

Wikus Van De Merwe 2016.08.29. 17:14:37

@MikeBoy:

Igen az egyszeri, mezei spekuláns csak bízik abban, hogy reményei szerint (jelen esetben) olcsóbban fogja tudni megvenni. Gyuri bácsi esetében is elsőre egy sima shortolásról, egy szokványos ügyletről volt szó, ám a felhasznált pénzmennyiségnek az árfolyam mozgatására is alkalmas nagysága már mást mutat.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.29. 17:24:47

@nemecsekerno_007: " akinek a gyereke külföldön dolgozik, az csak akkor kapjon nyugdíjat ha a gyerek Mo.-on is fizet járulékot"
Ezt írtad, te hülyegyerek!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.29. 17:27:34

@Wikus Van De Merwe: Én nem a neten élem az életem.
A bizonyítási teher még mindig nálad.

columbia 2016.08.29. 17:31:27

A blogíró vágyálmait teríti elénk, és egy esetleges új hatalmat már most elkezd felmenteni sikertelensége alól.
És hogy kedvét mégjobban elvegyem, X.2.-án: NEM.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 17:36:49

@Wikus Van De Merwe:

"Lehet a kormányt szidni a hibás gazdaságpolitikáért, de az ezen felül keletkező veszteség és kár"

Bizony lehet: ugyanis nem volt "ezen felül keletkező veszteség és kár".

A linkelt írásból:

As the sterling/mark exchange rate approached the lower end of the trading band, traders increasingly sold pounds against deutsche marks, forcing the Bank of England to intervene and buy an unlimited amount of pounds in accordance with ERM rules. Fears of a larger currency devaluation sent British companies scrambling to hedge their currency exposure by selling pounds, further compounding pressures on the system.

[...]

By 7:00 PM that same day, the British government announced it would no longer defend the trading band and withdrew from the ERM as it became clear that it was losing billions. The pound came back stronger because the excess interest and the high inflation were forced out of the British economy following the beating.

A "veszteség és kár" forrása "the excess interest and the high inflation [... in] the British economy" volt: ezt kellett megfizetnie a kormánynak a font _mesterséges_ védelmével, ill. annak kísérletével. Ha feladták volna a font védelmét -- vagyis hagyják, hogy az leértékelődjön annyira, hogy ne lehessen haszonra szert tenni a shortolásával --, akkor nem szenvedtek volna el semmilyen veszteséget. Vagyis nem volt "ezen felül keletkező veszteség és kár": az összes veszteség és kár a kormány hibás monetáris politikájából származott.

Wikus Van De Merwe 2016.08.29. 17:41:09

@neoteny:

Vagyis szerinted teljesen jogos, hogy ezt a kormányhibát a spekulánsok úgy kihasználják, hogy mindegy mi és mennyi az ára.

Wikus Van De Merwe 2016.08.29. 17:45:00

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Én nem tudom egyetlen olyan személy és szervezetet nevét sem említeni, mely Gyuri bácsi támogatásának köszönhetően lett nemzetközileg híres és elismert.
Te azt mondod van ilyen.
Miért nem írod ide?
Titok?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 17:52:24

@Wikus Van De Merwe:

"a felhasznált pénzmennyiségnek az árfolyam mozgatására is alkalmas nagysága"

Bármilyen pénzmennyiség csak akkor tudja mozgatni az árfolyamokat, ha van vevő. Soros fontot adott el (shortolt) DM-ért: ha nem lett volna rá vevő, akkor nem mozdult volna el az árfolyam (nem is tudott volna fontot eladni). De a DRM-tagság kötelezte a brit kormányt, hogy korlátlan mennyiségű fontot vásároljon _mesterségesen magas_ árfolyamon: ezért volt képes Soros (és a még kétszer annyi pénzmennyiséget képviselő többi spekuláns) eladni fontot -- mert volt egy _kényszervásárló_. Amikor a brit kormány kilépett az ERM-ből és már nem volt _köteles_ fontot vásárolni a _mesterségesen magas_ árfolyamon, nem szenvedett el több veszteséget. Épp' abból származott a brit kormány vesztesége, hogy a sávhatár alján lévő _fix_ árfolyamon _kellett_ fontot vennie, akármilyen mennyiségben.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 17:55:02

@Wikus Van De Merwe:

"Vagyis szerinted teljesen jogos, hogy ezt a kormányhibát a spekulánsok úgy kihasználják, hogy mindegy mi és mennyi az ára."

Helyesen: teljesen jogtalan volt a kormánynak a hibájához történő ragaszkodása, amely viselkedés határozta meg, hogy mi és mennyi volt annak az ára.

Wikus Van De Merwe 2016.08.29. 17:58:47

@neoteny:

Ezért vonom kétségbe Gyuri bácsi tisztességét.
Tudta, hogy ennyi pénz mozgatásával mit ér el és mekkora lavinát indít el.
Bár valószínűleg sokan azt mondják, hogy egy ilyen üzlet esetében ne várjak el tisztességet,de én nem így gondolom.

Wikus Van De Merwe 2016.08.29. 18:01:58

@neoteny:

Hencegve egyensúlyozol egy korlát peremén a magasban.
Leesel és bevered a fejed.
Eszméletedet veszted.
Míg mozdulatlanul fekszel, kirabolnak, leöltöztetnek és még le is pisálnak.
Eszedbe se jusson őket hibáztatni ezért.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 18:06:14

@Wikus Van De Merwe:

Ez a te álláspontod: másé meg az, hogy a brit kormány volt tisztességtelen, hogy mesterségesen magasan kívánta tartani a font árfolyamát. Hiszen a brit vásárlók a magas árfolyamú fonttal több jószágot tudtak vásárolni a németektől, vagyis "jogtalanul" gazdagodtak a németek kárára.

Wikus Van De Merwe 2016.08.29. 18:14:36

@neoteny:

Megérdemelték?
Akkor te is azzal, hogy leestél, hisz a hencegéseddel menőbbnek tűntél a többieknél és így jogtalan előnnyel indultál a csajozás terén.
Az analógia nem hibás.

sírjatok 2016.08.29. 18:18:06

@neoteny: "Nem kellett volna belépned a klubba, amelyik szabályzata előírja a klubtagok számára hogy beengedjenek a lakásukba másokat. "

Csak amikor beléptem a klubba, még kurvára nem volt ilyen szabály. Sőt olyasmi volt, hogy együtt hozzuk a szabályokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 18:24:02

@Wikus Van De Merwe:

De hibás. A jobb (nem tökéletes) analógia ez:

A fal tetején álló hencegve rugdossa a járókelők fejét. Azok lerántják a falról, aminek következtében eltörik a karja. A kartörés közvetlen oka az volt, hogy lerántották; de a végső oka az volt, hogy rugdosta a békés járókelők fejét. Habár a kár közvetlen oka a járókelők viselkedése volt, nem ők a felelősek a kárért: azért a fejrugdosó felelős. Nincs értelme azt kérdezni, hogy "megérdemelte-e" a kartörést: elkerülhette volna azt, ha nem rugdossa a járókelők fejét.

Spiritmonger 2016.08.29. 18:30:52

Újabb rettegőblog, de minek?
Az nem tűnt még fel a kedves szerzőnek, hogy csökken folyamatosan az államháztartási hiány, csökken az infláció, csökken az alapkamat, csökken a munkanélküliség, cserébe nő az ország devizatartaléka, nő az export, fehéredik a gazdaság, továbbá a migrációs válság és a nemzetközi terrorizmus nem érinti Magyarországot?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 18:34:16

@sírjatok:

Nem olvastad el elég figyelmesen a klubszabályzatot:

- már a belépésedkor voltak bizonyos szabályok a mások lakásodba történő beengedésre vonatkozóan, amelyeket elfogadtál a klubba belépéseddel

- azt is elfogadtad, hogy az együtt hozott szabályokat a klub vezetősége minden klubtaggal betartathatja; így amikor később a klubvezetőség meghatározza a mások lakásodba történő befogadásának mértékét, te nem mondhatod azt, hogy azzal a feltétellel egyeztél bele a mások lakásodba befogadásával, ha ezen befogadandók száma nulla

$pi$ 2016.08.29. 18:39:29

@neoteny: "már a belépésedkor voltak bizonyos szabályok a mások lakásodba történő beengedésre vonatkozóan, amelyeket elfogadtál a klubba belépéseddel"

Ja, voltak bizonyos szabályok. Például az, hogy ha nem akarod, akkor bárkit visszafordíthatsz a határon. Ahogy a szlovákok pölö visszafordították a magyar köztársasági elnököt a határról.

Szóval a szlovákok nyilván megállíthatják a magyar elnököt is, de nekünk engedni kell az afrikaiakat papírok nélkül letelepedni mi?

Magyarázzátok a védhetetlent hónapokon keresztül, mennyire beteg ez már!

abdul hackeem 2016.08.29. 18:40:52

@Spiritmonger: És csökkennek az adók, csökken a korrupció is.
Ha "a migrációs válság és a nemzetközi terrorizmus nem érinti Magyarországot" akkor minek dobunk oda a haveroknak uszkve 8 milliárdot?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 18:46:35

@$pi$:

"ha nem akarod, akkor bárkit visszafordíthatsz a határon"

Nem a menekültekről szóló 1951-es genfi konvenció szerint, amihez Mo 1989-ben csatlakozott. Aki menekültként jelentkezik a magyar határon, annak lehetőséget kell adni menekültkérelem beadására, és azt a kérelmet el kell bírálni. Vagyis nem igaz az, hogy Mo "bárkit visszafordíthat a határon": azokat nem, akik menekültkérelmet kívánnak benyújtani. Erre nemzetközi szerződésben kötelezte magát.

grafoguru 2016.08.29. 18:56:23

@Ballib cenzúrázók réme 18:

"Arányaiban kevesebben mentek el tűlünk Nyugatra, mint a Csehektől, Lengyelektől, vagy Románoktól.
Azaz ez nem magyar jelenség, hiába próbáod Orbánra kenni."

Talán nálunk eleve kisebb a felhalmozott versenyképes tudás.
Vagy sokkal több a HAZAFI.

$pi$ 2016.08.29. 18:56:35

@neoteny: "Aki menekültként jelentkezik a magyar határon, annak lehetőséget kell adni menekültkérelem beadására, és azt a kérelmet el kell bírálni. Vagyis nem igaz az, hogy Mo "bárkit visszafordíthat a határon": azokat nem, akik menekültkérelmet kívánnak benyújtani."

Dehogynem! Az, hogy joga van menekültkérelmet beadni és azt nekünk el kell bírálni nem jelenti, hogy nem lehet visszafordítani a határról. A következő az algoritmus:

- Határ, megáll, nem megy tovább.
- Menekültkérelmet bead.
- A menekültkérelmet elbírál, nem menekült, mert a határ másik oldalán nincs mitől félni.
- Megfordít, elküld.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 19:06:53

@$pi$:

"a határ másik oldalán"

Ez feltételezi azt, hogy a menekültkérelmet a határ "egyik" oldalán adta be a menekültkérelmező. Vagyis azt, hogy átlépte Mo határát.

A déli határon mai napig beengednek menekültkérelmezőket magyar területre, hogy beadják a menekültkérelmet: naponta vagy 10-15 családot. A többi a határon megjelenő menekültkérelmezőt visszafordítják anélkül, hogy lehetőséget adnának arra, hogy menekültkérelmet nyújtsanak be. Ezzel Mo megszegi a nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségét.

$pi$ 2016.08.29. 19:17:21

@neoteny: "Ezzel Mo megszegi a nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségét. "

Valamit nem értesz. Nem érdekel, hogy milyen nemzetközi szerződéseket sértenek meg! Nem vagyok jogász, hogy ezen törjem a kis fejemet! És gondolom te sem vagy az, hogy kimerítő alapossággal fel tudd tárni a dolog összes jogi aspektusát.

Majd a jogászok szépen kivesézik és ha úgy találják, hogy a nemzetközi szerződések alapján magyarországnak százezerszám kell beengednie a szíreket szerbiából, akkor majd átírják a szöveget.

grafoguru 2016.08.29. 19:21:57

@Ballib cenzúrázók réme 18:

"Soros lebukott.
Kiderült mely EU-s politikusokat pénzeli, listát készített arról kiket tart megbízhatónak."
A Vezíííír lebukott. Kiderült, mely haverjait pénzeli (MNB alapítványok, gázszerelő karrier, Tóni mutyik - nem sorolom.), egy Kubatov nevű ember pedig listát készített arról, kiket NEM tart megbízhatónak.
Mondjuk a kettő között az a különbség, hogy Soros a magánvagyonából teszi mindezt (amit arra költ el ugyebár, amire akar), a Vezííír és társai meg közpénzből (amit ő is arra költ el ugyebár, amire akar).

"Ki lehet találni, hogy a magyarokat fikázó, országot szankciókkal sújtó, ballib majmok voltak az első helyen."
Amennyire én olvasom a médiumokat, fikázni itt nem igazán a ballib szokott (pl Bayer Zsóti - vagy akár Te).
Milyen szankciók?
Amúgy abba kéne hagynod ezt a ballibezést meg majmozást, mert sokat levon annak az értékéből, amit közölni szeretnél. Meg amíg nem nézel utána, hogy kik is azok a liberálisok. (Ne a "magyaridők"-ön kezd a keresést, van annál szavahihetőbb forrás is.)

"Kiszivárgott, hogy a 444-től kezve majd minden ballib véleménydiktatúrát lökető szarházi médiát is pénzel, ahogyan az álcivil egyesületeit is.
Hogy Clintonnak mennyit pénzel, és mit kért cserébe."

Ballib véleménydiktatúra? Ez most komoly? Álcivil egyesületek? Csak nem a Békemenetet is pénzelte ez a gazember?
Még egyszer: a saját pénze. Te is arra költöd a tiedet, amire akarod. Nem? Ha találsz egy (számodra) nemes célt, akkor azt támogatod, ugyebár? A Fidesz vagy Jobbik tagdíjat is fizeted, gondolom. Vagy csak a szád jár? Ingyééé?

"A Sorosozás innentől kezdve alap, és következmény.
Kivéve a hazaárulókat."
Na, most jómegmondtad. Bele kellene venni a gránit szilárdságú Alaptörvénybe. "1. paragrafus: Aki nem Sorosozik, az hazaáruló.
Ballib Cenzúrázók Réme 18 for President!"

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 19:26:07

@$pi$:

"Nem érdekel, hogy milyen nemzetközi szerződéseket sértenek meg!"

Akkor nem kell aláírni nemzetközi szerződéseket, ill. fel lehet mondani őket.

Nem kell belépni olyan klubokba, amelyek szabályzata olyan kötelezettségeket ró a klubtagokra, amiket te nem akarsz felvállalni, mert az téged "nem érdekel".

nemecsekerno_007 2016.08.29. 19:26:18

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Ezt írtad, te hülyegyerek!"

És?! Én már nem követem az intellektuális faszverésed. Magadnak szerzel csak örömet. Csá.

grafoguru 2016.08.29. 19:26:32

@neoteny:

Add fel.
Kidobott energia.
Hívőket nem lehet észérvekkel téríteni.

morph on deer 2016.08.29. 19:28:05

@Lémusz:
"Persze lehet, hogy nem is baj, ha nem tudjuk kielégíteni a tőke igényeit. Így kénytelenek lesznek a béreket közelebb vinni a fejlett országokhoz."

Ha már szóba került:

- Tud úszni?
- Nem.
- És ha megfizetem..?

A valóságban ez úgy szokott működni, hogy ahol nem tudják kielégíteni a "tőke" igényeit, a befektető a gyártást/whatever viszi olyan helyre, ahol ez nem probléma, ahelyett, hogy béreket emelne, abban a reményben, hogy arra mindenki azonnal "úszni" kezd, csak úgy, magától?

pamut 2016.08.29. 19:33:53

@Wikus Van De Merwe: basszus keressél már rá magadtól ha már totál kimaradt neked az elmúlt 20 év, nem vagyok a dadusod.

az ország meg nem dönt sehogy, agymosó maffia bassza szét és lopja szét az országot.

Tamáspatrik 2016.08.29. 19:35:41

@Laptop7712: A "rendszerváltó elit", ez azért számomra nem teljesen világos fogalom. Volt egy MDF-es elit, amely ugye hamar felmorzsolódott, aztán ott voltak Hornék, stb. a kormányok nagyon gyakran cserélődtek.
Aztán jött egy újabb rendszerváltás, vagy ha tetszik "módszerváltás" 2010-ben. Az elit teljesen más, szinte teljes elitcsere volt minden szinten, viszont azoknak a nagy csoportoknak, falun élő embereknek az élete, akikről beszélsz nem nagyon változott, legalábbis a többségüknek kevésbé.
Egy csomó pozíciót Orbánék visszaszereztek a gazdaságban, amit a liberális elit könnyelműen feladott, mert nem ismerték a piacvédelem jelentőségét. Ennek ellenére olyan érezhető javulás nincsen mondjuk a 10 évvel ezelőtti életszínvonalhoz képest.
Nem tudták ütőképessé tenni a mezőgazdaságot és pláne nem az élelmiszeripart, pár iparágtól függ az egész gazdaság.
Ennek okát abban látom (nem abban, hogy nem tudták 10%-kal javítani a helyzetet, hanem lényeges mértékben nem is lehetett valszeg.) mert van egy olyan lapleosztás, olyan nemzetközi trendek, amelyek minket is érintenek éppúgy mint mindenki mást a régiónkban.
A szlovák gazdaság nem fenékig tejföl, ugyanúgy kiszolgáltatott (ha nem jobban) a külföldi konjunktúrának és befektetőknek, ráadásul az ország nagyobbik része kakukk... Majdnem mindenhol, a lengyeleknél is megvannak a sötét foltok a térképen, ahol még a madár se jár.
HA a rendszerváltó elit elk.rta, akkor a kádárista elit az jó volt? Ebből kb. ez következik, mert csak akkor lehet mindent elrontani, ha előtte jó pályán volt az ország. Én ezt nem így látom.
A magyar ember a közéletben ugyanolyan félénken viselkedik mint a 70-es években, amikor még itt voltak az orosz csapatok és Kádár rendőrei is könnyen előkapták a gumibotot. Ugyanúgy az államtól várjuk a megoldásokat, hajlamosak vagyunk begubózni, és elüldözzük azokat az országból, akik az átlagot jóval meghaladóan dinamikusak és tevékenyek.

morph on deer 2016.08.29. 19:46:05

@sírjatok:
"Sőt olyasmi volt, hogy együtt hozzuk a szabályokat."

Csak szólok, hogy ez most is így van.
A szépséghiba mindössze az, hogy a "közösben" többen gondolják másképp.

Tudod, az mindig elég ciki, ha valaki az után próbálja - visszamenőleg - megváltoztatni a játékszabályokat, hogy alul maradt.
Pitiáner, jellemtelen személyek tulajdonsága, dehát nekünk ilyen jutott...

ursus artos 2016.08.29. 19:46:45

"Van egy inkompetens kormány, amelyben a miniszterelnök a szűk keresztmetszet, aki nem lát az orránál tovább (amely kifejezés arra utal, hogy nem lát túl a maga horizontján), nem látja az ország következő harminc évét, legfeljebb a következő harminc hetét. "
Ennek pontosan a fordítottja igaz. Éppen hogy távlatokban gondolkodik Orbán...
Csak példaként: CSOK, újra iparosítás, mindennapos testnevelés, stadionok. És igen, összeszerelő üzemek is kellenek. Meg termelő üzemek is.

$pi$ 2016.08.29. 19:48:44

@neoteny: "Akkor nem kell aláírni nemzetközi szerződéseket, ill. fel lehet mondani őket."

Nagypolitika mind az aláírás mind a felmondás. Nyilván a diplomaták addig sasszéznak jobbra meg balra amíg tudnak, akkro fogják a nemzetközi szerződéseket felmondani, amikor már nem tudnak tovább táncolni. Mindig így megy ez...

"Nem kell belépni olyan klubokba, amelyek szabályzata olyan kötelezettségeket ró a klubtagokra, amiket te nem akarsz felvállalni, mert az téged "nem érdekel". "

Engem "nem érdekel", az országot nyilván érdekli. Viszont: az eredeti szabályok nyilván nem egy olyan helyzetre lettek kitalálva, hogy megindul afrika és be akar költözni svédországba. Nem volt vele gond évtizedeken keresztül, generációkon keresztül. Megváltozott a helyzet, át kell írni a szabályokat.

Gondolj bele: 1951-ben a jogszabályok fele tök más volt, meg kellett változtatni őket. Nem vagyunk már tagja a varsói szerződésnek, az üzleti haszon szerzése nem minősül bűncselekménynek, környezetvédelem van, egyenjogúság, nincs csehszlovákia, nincs jugosztlávia, nincs szovjetúnió. Itt az ideje, hogy bekerüljön a menekültek fogadásának szabályai közé egy kivétel, ami azt mondja, hogy ha százezer ember akar bejönni kövekkel felfegyverezve, akkor csáó! Nem?

miller light 2016.08.29. 19:50:13

"Mi is van hát Magyarországgal? Van egy inkompetens kormány, amelyben a miniszterelnök a szűk keresztmetszet, aki nem lát az orránál tovább"

De szerencsénkre van itt egy tökös gyerek, HaFr, aki majd elhozza a boldog jövőt, van orra neki és még tovább is lát.
Nagyon viccesnek találom még ezt a mondatot: "Soros politikai globalista, és morális megfontolásokból az,..." Morális megfontolások, ja, ilyen morális megfontolásokkal indul a krokodil is vadászatnak.
Te jó ég, mindig elámulok ezen, hogy hogyan lehet egy sikertelen embernek ennyi frusztráltságot kiizzadnia magából! De leht, amint látjuk, q.e.d.

$pi$ 2016.08.29. 19:53:23

@morph on deer: "A szépséghiba mindössze az, hogy a "közösben" többen gondolják másképp. "

Melyik országokban volt népszavazás erről a kérdésről? Ha nem volt, akkor honnan tudod, hogy hányan gondolják másképp?

Én úgy tudom, hogy népszavazás egyedül angliában volt, ők ki is léptek a fenébe. Ha lett volna egy-két éve népszavazás a menekültekről és az eu bebizonyította volna, hogy odafigyel arra mit akarnak az emberek és képes megvédeni a határait, akkor még ma is az EU tagjai lennének az angolok.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.29. 19:57:58

@miller light: Sokadik nicked.

"Adatlap
miller light 0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2016.03.23. óta tag."

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.29. 20:00:43

@nemecsekerno_007: Ha a saját írásodat nem érted, azzal nincs mit csinálni. Nem leszek a gyógypedagógusod, max a patológusod.

miller light 2016.08.29. 20:02:42

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ez válasz? Mi a gondod ezzel, pajtás? Teve van egypupú, van kétpupú, sőt több. Ilyen ez a nickvilág.

morph on deer 2016.08.29. 20:04:08

@Tamáspatrik:
"Ennek ellenére olyan érezhető javulás nincsen mondjuk a 10 évvel ezelőtti életszínvonalhoz képest."

Ez nem egészen így van, még vidéken sem, sőt!
Jónéhány személyről tudok, akiknek az életszínvonala több ezer százaléknyival (!!!) jobb ma, mint tíz évvel ezelőtt!
Bizony!
Például van ez a minden tekintetben hétköznapi eset egy falusi gázszerelővel!
Vagy a másik, egy hajdanvolt autószerelő, akit nem tiltottak ki amerikából! Meg Ibizáról sem..!

A sor a végtelenségig folytatható, ami azt bizonyítja, hogy igenis sokkal jobban élnek emberrk, mint tíz éve!

Az a kilenc millió meg nyilván nem mond igazat! Hiszen ők finanszírozzák az egészet: nyilván meg tudják engedni maguknak!

Külömben is, akinek nincs semmije, az annyit is ér!
Mi sem világosabb, ugye?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.29. 20:04:36

@Spiritmonger: " cserébe nő az ország devizatartalék"
Aha. Tájékozatlan hülye vagy. 3000 milliárd forint devizatartalék tűnt el.

"10 milliárd euróval csökkentek az MNB tartalékai
MTI, 2016. július 7., csütörtök 13:03
Júniusban 678 millió euróval 24,785 milliárd euróra csökkentek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemzetközi tartalékai – derül ki a jegybank honlapján csütörtökön megjelent legfrissebb adatokból. A tartalékok 5,537 milliárd euróval csökkentek az idei első fél évben és 9,976 milliárddal az eltelt egy év alatt."

mno.hu/gazdasag/10-milliard-euroval-csokkentek-az-mnb-tartalekai-1350791

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 20:07:01

@grafoguru:

Van valamennyi igazság abban, hogy a Mo határán megjelenő (önjelölt) menekültek problémát jelentenek: ugyanis Mo nyilvánvalóan nem az első "biztonságos" ország. Mivel a menekültkérelmező beadhatott volna menekültkérelmet Szerbiában is, elvileg a magyaroknak valóban nem szerződéses kötelezettsége, hogy lehetővé tegyék a menekültkérelem Mo-n beadását, ill. hogy azt Mo-nak el kellene bírálnia.

Persze ez csak visszafelé tolja a felelősséget, egészen Görögországig (azok esetében, akik Görögo-n áthaladtak). Elvileg Görörgo-nak kellene visszatoloncolnia minden szíriai menekültkérelmezőt Törökországba: ugyanis az az első "biztonságos" ország, ahol egy szír menekült menekültkérelmet kell beadjon (ha pl. nem Jordániába vagy Libanonba menekül).

A probléma forrása az, hogy Görögo -- akármilyen indíttatásnál fogva -- nem toloncolja vissza a szír menekülteket Törökországba, sőt továbbengedi őket az északi határán (habár mostanában ez már kisebb mértékben történik, mint tavaly). Ennek a problémának a (részleges) enyhítésére dolgozta ki az EU tanács a 40,000 menekült áttelepítésének tervét. Amely tervet _általánosságban_ elfogadott a magyar kormányzat képviselője is: csak amikor az EU tanács azt mondta, hogy abból a 40,000 menekültből (mert ők már "előszűrtek", megállapítottan menekültek) Mo-ra jut 1294 személy, akkor a magyar kormányzat kijelentette, hogy _ebbe_ (ti. hogy Mo-ra is jusson valamennyi az áttelepítendőkből) nem egyezett bele a magyar kormányzat -- és egy népszavazást szervez azt megmutatandó, hogy _ebbe_ nem is egyezhet bele, mert "nincs rá demokratikus felhatalmazása".

De közben azért Mo enged be (nagyon kevés) menekültkérelmezőt a déli határon.

Vagyis Orbán egy "közösségi" (ti. EU-közös) problémát arra használ fel, hogy bőszen lebegtesse a nemzeti szuverenitás zászlaját _anélkül_, hogy meg kellene fizetnie az EU-ból kilépés árát. Mint valaki aki belép a házépítő brigádba; egyet is ért azzal, hogy a brigád célja a ház felépítése; fel is veszi a fizetést; de amikor azt mondja neki a brigádvezető, hogy akkor most fogja meg a gerendát a többi brigádtaggal, és emelje be a helyére, akkor ő azt mondja, hogy ő soha nem egyezett bele abba, hogy ő is megfogja a gerendát. Mutassák meg neki a munkaszerződést, amiben benne van az, hogy neki vállalt kötelessége a gerenda megfogása. Ugye hogy nem tudnak ilyet mutatni! Ő soha nem írt volna alá olyan szerződést, amiben a gerendafogás és -beemelés munkája is benne van!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.29. 20:07:40

@Wikus Van De Merwe: Én nem tudom egyetlen olyan személy és szervezetet nevét sem említeni, mely Gyuri bácsi támogatásának köszönhetően nem jutott semmire.
Te azt mondod van ilyen.
Miért nem írod ide?
Titok?

Még mindig nálad a bizonyítási teher.

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.29. 20:18:02

@neoteny: 'Neked hiába mutatnak bármit is, leponex: téged elvakít a klubellenes propaganda. '

Neokám, engem a te brilliáns szófosásod vakít, ahogy unionista pc-mentesen fogalmazott ...

Még mindig nem adtál linket, infot, hol is van a passzusokban az, ahol a klub szabályzata már belépéskor lehetővé tette, hogy bárkit betelepítsenek hozzád.

Ha volt már ilyen hsz-ed, akkor bocs, léccilécci adj hozzá egy linket. Addig marad u. definíciója veled kapcsolatban ...

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.29. 20:24:01

@neoteny: mert amilyen demagóg vagy:

'Mint valaki aki belép a házépítő brigádba; egyet is ért azzal, hogy a brigád célja a ház felépítése; fel is veszi a fizetést; de amikor azt mondja neki a brigádvezető, hogy akkor most fogja meg a gerendát a többi brigádtaggal, és emelje be a helyére, akkor ő azt mondja, hogy ő soha nem egyezett bele abba, hogy ő is megfogja a gerendát. '

Ugye azzal, hogy házépítésre adtuk a fejünket, még nem adtuk ki előre a felét addig sosemlátott albérlőknek, akiket nekünk kell majd eltartani.

Lémusz 2016.08.29. 20:33:41

@neoteny:
„A tőkés több _megfelelően_ képzett munkavállalót igényel. Ha a győri Audi-üzemben dolgozó (szalag)munkás elmegy dolgozni máshová (mondjuk Németo-ba) magasabb fizetésért, akkor a győri Audi hajlandó többet* fizetni a (szalag)munkásainak, hogy megtartsa őket”
Pontosan erre gondoltam. Ha azonban a munkaerő piacon folyamatos túlkínálat van, nem fognak fizetést emelni.
„(*) aminek felső határa van, hiszen van olyan fizetés, ami mellett már nincs haszna az Audinak a (szalag)munkás munkáján”
Ez tényleg olyan hátrány, ami a gazdaság növekedését gátolja. Ezzel szemben persze a magasabb fizetések több szolgáltatás igénybevételét teszik lehetővé, ami viszont erősíti a gazdaságot. A fejlett országok gazdasága sem azért nagyobb ennyivel, mert ennyivel több árut termelnek, hanem mert a szolgáltatások aránya jóval nagyobb. A baj csak az, hogy a szolgáltatási szektor szerepének növelése elképzelhetetlen fizetőképes kereslet nélkül.

histar007 2016.08.29. 20:35:28

Teljesen normális dolog a világban, hogy egy gazdag fószer a világ valamely csücskéből az összeharácsolt vagyonával különböző civil platformokat támogat, hogy azok nyomják az olyan hagyományos értékeket mint az abortusz, a melegházasság, a szélsőséges jogvédelem és az erőszakos idegen betelpítés. A legtöbb ország hatalma szereti, ha külföldi pénzemberek bujtogatnak és lázítanak ellene, és honorálja is ha saját állampolgárai szervezkednek ellene. A hazaárulás egy megbecsült dolog lett, és csak az avitt bukott kultúrák honorálták halállal az ilyen haladó gondolatokat.

Van egy hatalom amely papíron és a közgazdász szakma hozzáértő része szerint lehetetlen módszerekkel helyretette és megtartotta a makrogazdaság egyensúlyát, ezt sajnos még az ellenzék is kénytelen elismerni. A gazdaság nő, minimális az államháztartás hiánya, csökken az államadósság, csökken a munkanélküliség, emelkedig az egészségügyi dolgozók és a tanárok bére. A családtámogatással pedig húzós tízezrek maradnak a gyerekeket nevelő zsebében, a rezsicsökkentés pedig még a rendszer ellenségeinek is kedvez.
Ezek olyan állítások, amelyeket tényekkel lehet igazolni. Ha úgy gondolod, hogy cáfolnád egyiket-másikat, akkor légysz te is tényekkel tedd.

Persze tudom a lipsik dolga megmondani, hogy ki szavaz helyesen és melyik választó hülye. Az Orbán szavazó pedig nyilvánvaló idióta, hiszen sokkal fontosabb értékek vannak a világban, mint a megélhetés a család és a haza.

miller light 2016.08.29. 20:44:22

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Gondolod, vezér, a te válaszodra várok? Egyrészt nem kérdeztelek (úgysem értenéd), másrészt nem érdekel, meg amúgy is képtelen vagy/lennél rá.

Lémusz 2016.08.29. 20:55:32

@morph on deer:
„A valóságban ez úgy szokott működni, hogy ahol nem tudják kielégíteni a "tőke" igényeit, a befektető a gyártást/whatever viszi olyan helyre, ahol ez nem probléma”
Ez már egy ideje megfigyelhető idehaza is. Az EU-n belül viszont már nem nagyon találnak olcsóbb munkaerőt, ezért főleg az alacsony jövedelmezőségű cégek esetében, ahol az olcsóbb munkaerő adta előny kompenzálni tudja az Unión kívüli termelés okozta hátrányt. Mellesleg nem azt írtam, hogy ha sokat fizetnek, hirtelen megtanulok főtengelyt tervezni, hanem azt, hogy ha az Audi eleget fizet, akkor a győri képzett munkaerő nem menne át Szlovákiába dolgozni. Tehet persze az állam is ezért a munkát terhelő járulékok csökkentésével.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 21:05:29

@Lémusz:

"Pontosan erre gondoltam."

De ezt írtad:

"A tőke igényeit a több munkavállalóval tudnánk kielégíteni. (Szerintem te a jobban képzettre gondoltál.)"

"Ha azonban a munkaerő piacon folyamatos túlkínálat van, nem fognak fizetést emelni."

Azt mondani, hogy bármiből is "túlkínálat" van, értelmetlen anélkül, hogy meg lenne mondva az is, hogy milyen _árszinten_ van "túlkínálat".

Havi 500 rugós bérért (áron) "túlkínálat" van az autógyári szalagmunkásokból: azon a bérszinten (árszinten) nincs (elég) kereslet rájuk.

Havi 280 rugós bérért (áron) épp' egyező mennyiségű kínálat van autógyári szalagmunkásokra, mint a kereslet rájuk: ez az ún. "market clearing price".

Havi 100 rugós bérért (áron) "alulkínálat" van az autógyári szalagmunkásokból: azon a bérszinten (árszinten) lenne bőven kereslet rájuk -- csak olyan nem (sok) akad, aki hajlandó lenne annyiért (azon az áron) eladni a munkaképességét.

Az autógyárak pl. azért emelik a béreket, mert a havi 280 rugós bérért dolgozni hajlandóak száma csökken: mert elmennek máshová, ahol többet kapnak. Amivel "alulkínálatot" teremtenek _a 280 rugós_ bérszinten. Azt addig emelik az autógyárak, amíg el nem érik a "market clearing price"-t: amikor megszűnik az elvándorlás tőlük, ismét annyi szalagmunkást alkalmaznak, mint előtte.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 21:06:47

@leponex a mélyben hallgató világ:

"hol is van a passzusokban az, ahol a klub szabályzata már belépéskor lehetővé tette, hogy bárkit betelepítsenek hozzád"

Hol is van a passzusokban az, ahol a klubszabályzatot nem lehet változtatni a belépésed után?

Laptop7712 2016.08.29. 21:29:04

@Tamáspatrik:
"Redszerváltó elitnek" nevezem mindezokat, akik 1990-ben foglaltak pozíciót, legyen az politikai, és/ vagy gazdaségi, és azóta szerepelnek a poltikai- gazdasági térben, ilyen vagy olyan helyzetben. Szépen behívták a multikat, de nem mindegy, hogy hogyan. Nem látok olyan gazdasági potentátot a lokális gazdasági térben,l aki ne lenne valamilyen szinten kötve a privatizációhoz, első, vagy másod generációs szinten. Lassan jön a harmadik generáció is.
A probléma ezzel van. A teljes. hazai tulajdonban lévő, un. KKV rendszer metastabil, mivel olyanok fogják a gazdasági pozíciókat, formális, informális szinten, továbbá termék oldalról, akik a komcsi időszak alatt szocializálódtak, vagy ezek gyermekei, és unokái.
A balhé ott van, hogy a nagypapi informális csatornáit használják a napi üzletvitelhez, tehát 27 évvel a módszerváltás után nagyobb ez a fajta gyártásoldali specifikum, mint bármely más volt komcsi országban.
Ezek mellett a cégrendszerek mellett nem nőhetett fel egy innovatív mikrovállalkozói réteg, mivel semmilyen szinten nem volt szükség innovációra.

A 2004-től indult EU-s fejlesztési ciklus, és a mostani is, egy ilyen elbarmolt struktúrát konzervál, aminek semmi értelme nincs.
Ez az a hazai sajátosság, amit nem fognak fel, - olyan 1995 óta, - kb. akkor stabilizálódott ez a jellegű gazdasági layer - egyik politikai vezetés sem.

Semmi, ismétlem, semmi nem ösztönzi a vállalkozásokat semmilyen szintű innovációra, és ez megy 27 éve.

Akik most készülnek átvenni ezeket a cégeket nagypapitól, meg nagyon sok esetben barmok, és ez látszik is a cégek működésén. Szart nem értenek ahhoz, hogy mit kellene csinálni. Megcsontosodott nulla színvonalú szolgáltatásrendszerek vannak, melyekben 27 éve semmilyen szintű innováció nem volt, de lehet belőle lóvét kivenni. Kezdenek most bedőlni ezek a rendszerek, egyelőre lassú a folyamat, de jelen van egyfajta integratív profitmodell a történetben.

Barom, komcsi aggyal rendelkező cégvezetőink vannak, mind a mai napig, mivel ott csatornázták be az agyukat, tehát a gazdaság veleje kőkemény kádárista működésmódot követ.
Ez a legjobban a vörösiszap katasztrófa kapcsán volt nagyon szemügyre vehető.

Ez a rendszer 27 éve kontraszelektív, mivel a struktúra rendszer szinten zár össze. Ezért a komplex rendszer innovációs potenciálja nulla. Ezért gyűlöli mindenki azokat, akik meggazdagodtak az elmúlt 27 évben.
Mivel egy kezdő vállalkozó nem a rendszer része, a piacok belülről formálisan, és informálisan zártak, ezért baszhatja.

A mezőgazdaságban ugyanez a helyzet, van egy bankár, aki monopolynak nézi jelen pillanatban mostanra a húsipart, és nem tud azzal mit kezdeni, hogy kis hazánkban nem az amcsi integrált tenyésztési rendszerekre épül a húsipar.

Az élelmiszergazdaság - értem alatta az alapanyagtermelést a lokális üzemekbe, továbbá a rá épülő végtermék alapú feldolgozóipart, mindezekhez tartozó háttér szolgáltatásokat, és szaktudást, a megfelelő helyen, és megfelelő időben -
mára végnapjait éli. Van egy grandiózus terv a megmentésére, de szerintem nem fog sikerülni abban a formában, ahogy elképzelik.

Ennek több oka van. Ez egyik pl. a szakmai innovációs lánc hiánya egy-egy értéklánc mentén.
Ezért lehet szarrá verni a hazai élelmiszergazdasági potenciált.
Ez meg is történt, iparágak tűntek el, mert a szakmai kormányzatok az elmúlt 27 évben mindent elkúrtak, amit lehetett, vagy nem értették azt, mi miért történik, vagy képtelenek voltak arra, hogy legalább egy-egy iparágnak a magját megőrizzék. - A korosztályom feltette a kérdéseit, nem kapott választ, és dobbantott.

Nincs otthon a képzett mérnöki kar, aki fel tudná támasztani a vidéket, és vele ment a technikusi gárda is. Ez van, akkor, amikor hülyének néznek 2-3 generációt.
Ezek a mérnökök nem félnek - a technikusaik sem - , szépen megkeresik a 85 000 -130 000 EUR-t nettóban, évente, és nyaralgatnak erre, meg arra.

A feladat, hogy haza kellene hívni Őket, szervezzék újra a vidéket, és be kellene járni nekik oktatgatni a szakmunkásképzőbe, a technikumba, meg az egyetemre is.
Olyan ajánlatot kellene a kezükbe adni, amit nem röhögnek ki, ugye érted?

A másik út a kisvasút, vagy kádkőgyár, netán bank, erőművek, elosztóhálózatok adásvétele egymás között, ahogy az szépen megy 27 éve, ezzel is lehet keresni nagyon sok lóvét évente, és mindenki happy. Közben meg lesz 6 millió szegény ember, de ez nem nagyon fontos, mint ahogy senkit sem érdekel ez a történet vagy 27 éve.
Itt tartunk. Ebből kellene kihozni valami értelmeset.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 21:32:25

@Lémusz:

"A fejlett országok gazdasága sem azért nagyobb ennyivel, mert ennyivel több árut termelnek, hanem mert a szolgáltatások aránya jóval nagyobb."

Lehetetlen: egy olyan ország, ahol csak tanárok, fodrászok, könyvelők meg színészek vannak, nagyon szegény lenne (sőt meg sem élnének). Minden szolgáltatónak szüksége van lakhatásra (épületekre), energiára, közlekedési eszközökre, kommunikációs eszközökre és hasonló javakra: ezeket mind meg kell termelni. Az lehetséges, hogy az ezeket termelők száma csökken a szolgáltatókhoz képest: de ez azért van, mert a termelők termelékenysége nő (ti. kevesebb ember szükséges több javak megtermeléséhez).

Lémusz 2016.08.29. 21:56:42

Az eredeti hozzászólásomban a volt egy megjegyzés, ami némiképp ellentmondott a korábban leírtakkal.
"Persze lehet, hogy nem is baj, ha nem tudjuk kielégíteni a tőke igényeit. Így kénytelenek lesznek a béreket közelebb vinni a fejlett országokhoz."
Erre megkérdezted: „miért fizetne a tőkés többet annak, aki kevésbé képes "kielégíteni az igényeit?"
Az én válaszom: „A tőke igényeit a több munkavállalóval tudnánk kielégíteni. (Szerintem te a jobban képzettre gondoltál.) De mivel nem tudjuk, így a kevesebbért kell versenyezniük, ami pedig előidézi a fizetések növekedését.” Talán nem fejtettem ki, hogy a „kevesebbért” a munkaerő piacon található kevesebb munkavállalót jelent.
Utána te ezt írtad:” Ha a győri Audi-üzemben dolgozó (szalag)munkás elmegy dolgozni máshová (mondjuk Németo-ba) magasabb fizetésért, akkor a győri Audi hajlandó többet* fizetni a (szalag)munkásainak, hogy megtartsa őket”
Ezzel én egyetértettem. Sajnos írtam még egy megjegyzést, amibe jogosan kötöttél bele.
„Ha azonban a munkaerő piacon folyamatos túlkínálat van, nem fognak fizetést emelni.”
Helyesbítés:
Ha a jelenlegi árszinten, a munkaerő piacon túlkínálat volna, semmi nem kényszerítené a tőkéseket a fizetések emelésére.
Kicsit nehezemre esett megérteni, mi kettőnk közt az ellentmondás, de remélem sikerült.

morph on deer 2016.08.29. 22:01:15

@$pi$:
"Melyik országokban volt népszavazás erről a kérdésről?"

Miért lett volna?

Az érdekelt országok vezetői rendelkeznek a szükséges felhatalmazással, és képesek meghozni a döntést!
Főleg azok, akik nem egy népszavazás mögé bújva próbálják a "népre" hárítani a felelősséget!

Az angolok NEM a menekültekről népszavaztak, kár ferdíteni. Mint ahogy a magyarországi bohózat SEM Magyarország EU-s tagságáról fog szólni, akármelyik fafejű is ábrándozik róla!

Mert ahhoz arra kellett volna kiírni a népszavazást, azt kellett volna nyomtatni a szavazólapokra, tudod?
Csak akkor annak az ódiumát is vállalni kellett volna, ami abból következik!

Cameron túlmanőverezte magát és bennragadt a blöffjében, megesik.
Viszont van gerince, vállalta a felelősséget, és lemondott, ahogy gentlemanhoz illik.

Mivel ilyen magyar szó nincs, a magyar miniszterelnököt ez a veszély nem fenyegeti. Ő egy hazugság mögé bújva próbál összehozni egy hasonlót, gondosan vigyázva arra, hogy másra lehessen tolni a felelősséget, akárhogyan is sül el ez a pár milliárdba kerülő kis kivagyiskodás. Mert ugye, amíg lehet tölteni a zsebeket és számolatlanul költeni a milliárdokat hülyeségekre, addig nem lépünk ki, csak "lebegtetjük" a lehetőséget, hogy a lakosságot abban a hitben lehessen tartani, hogy mi vagyunk a faszagyerekek, mert "üzenjük Brüsszelnek"..!

Üzenjük, mert személyesen ugye nem vagyunk olyan kemény legények, mint amilyennek szeretnénk mutatni magunkat...

Aztán, ha már csökkennek az EU-ból lopható pénzek, akkor "hősiesen" kivezetjük Magyarországot a "rabságból", mert "mi kiharcoljuk a szabadságunkat" mert mi egyébként is mindig harcolunk, ugye...
Csak nehogy lesántuljon a hintaló, vagy kicsorbuljon a fakard időnap előtt, mert akkor hiába épül újra a lovarda a huszárokkal..!

Végül, ha minden jól megy, akkor van az az összeg amiért belökjük az országot az orosz befolyási övezetbe, mert az amúgy is jól szokott működni korábban is, főleg a "szabadságharcosoknak" jött be igazán...

Kihagytam valamit?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.29. 22:03:36

@Lémusz:

Rendben van, akkor már értjük egymást.

morph on deer 2016.08.29. 23:04:23

@Lémusz:
Világos, és nagyjából egybevág a tapasztalataimmal.

Sajnos ez (a béremelés) még a legjobb eset ben is csak arra lenne jó, hogy konzerválja az ország "bérmunkás" státuszát
Különösen az oktatási és szakképzési fejlődés hiánya, de a befektetési és vállalkozási környezet instabil volta a "garancia" arra, hogy ez nem fog (tudni) változni belátható időn belül.

Ráadásulnem is véletlenül:

"Orbán Viktor elmondta, hogy nem szívesen lépne a gazdaságösztönzés útjára. Elismerte, hogy digitális fejlesztésekre nagy szükség van, de ha a gazdaságpolitikáról van szó, ő a szerkezeti átalakításokra, a gazdasági stabilitásra, és a költségvetési fegyelemre esküszik, fejtette ki a pénteki tanácskozás után."
(index.hu/kulfold/eurologus/2016/08/26/a_biztonsagerzetben_talalhatjuk_meg_ujra_europat/)

A magasabb bérszinvonal pedig nem véletlen, ahol van.
Magasabb bér - magasabb adóbevétel - több a fogyasztás - több forgalmi adó, például. Jobb infrastruktúra, iskola, kórház, stb. mint következmény

Magas munkabér drágább terméket is jelent, ami a fentiek figyelembe vételével egyáltalán nem hátrányként jelentkezik, bár a minőségi elvárás is magasabb.
Magasabb bérek lehetővé teszik a szolgáltatások fokozottabb igénybevételét - a fizetőképes létszám nagyobb - ez új munkahelyeket teremt, még az alacsonyabban képzetteknek is, és a dolog így megy tovább.

Nem fantázia, csak nézd meg a Skandináv országokat.
Igaz, ott nincs rezsicsökkentés mindenkinek, beleértve a milliárdosokat is, mert furcsa módon csak a rászorulók kapnak támogatást. A dolgok meg annyiba kerülnek, amennyiért megéri a forgalmazónak.

Ezért is hihetelenül nagy baklövés az a célkitűzés, hogy mi az alacsony munkabérekkel próbálunk versenyképesek maradni. Arról nem is beszélve, hogy hosszú távon ez nem működik, tekintve, hogy valaki mindig előkerül, aki tán még olcsóbb.

De legalább eközben leépül ami leépülhet, különösen ami állami kézben van...

2016.08.29. 23:08:53

@Wikus Van De Merwe:

Megpróbálom még egyszer:

1.Soprosnak egy bűne van, hogy sok pénzt keres. Vagyis max irígyek vagyunk rá és semmi más. Az, hogy a politikusok bullshitjét nyomod vele kapcsolatban különösen vicces vagy szánalmas, de sok értelme nincs.

2. MINDENKI SPEKULÁNS (EZ A LEGFONTOSABB), akinek van pénze és azzal valamit kezd úgy, hogy befekteti valahova. Vagyunk néhány milliárdan a Soros egyszerűen csak jobb nálunk. Ha veszel egy lakást vagy aranyat és az jóval a kamatok feletti hozamot hoz neked, akkor spekuláltál. És, ha a saját logikádat nézzük, akkor megkárosítottad azt, aki olcsón eladta neked.

3. Minden eszközön, aminek a világban gyorsan változik az értéke, valakik rettenetesen sok pénzt nyernek valakik pedig sokat vesztenek és ez nap mint nap irdatlan pénz. Ez akkor is így van, ha egyébként nem is akartak spekulálni. Bármi, amit Soros tesz a világban még a kerekítési hiba kategóriáját sem üti meg pénzügyileg.
Példa:
www.tozsdeforum.hu/tozsde/devizapiac/hatalmas-kaoszt-okozott-a-svajci-jegybank-43858.html

Ezen a napon a svájci jegybank alaphangon legalább 100 milliárd dolláros pénzmozgást forszírozott a világban. Spekulánsok írdatlan hada, teljes forex cégfek csődöltek be. Az OTP Supra nevű alapja egy nap alatt 20% mínuszt termelt, azóta asszem meg is szűnt.

3. Pl. a devizahiteles az egy spekuláns.....

A baj, hogy a tudás hiánya üsszekötve a politikai kavarással teljesen torz képet alkot benned a világ ezen szeletéről.

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.30. 06:47:55

@neoteny:
nem mintha jelentősége lenne, de jól mutatja, mekkora 'seggarc' vagy, ha szabad idéznem unionista rád vonatkozó definícióját, kedves vancouveri szómágusom:

akkor idéznélek:
neoteny · word.blog.hu 2016.08.29. 13:28:07
@bloglegelő:

"válaszolni lehet egy kérdésre, miszerint beengedjek-e a lakásomba másokat, megint mások parancsára"

Nem kellett volna belépned a klubba, amelyik szabályzata előírja a klubtagok számára hogy beengedjenek a lakásukba másokat. '

neoteny · word.blog.hu 2016.08.29. 21:06:47
@leponex a mélyben hallgató világ:

"hol is van a passzusokban az, ahol a klub szabályzata már belépéskor lehetővé tette, hogy bárkit betelepítsenek hozzád"

Hol is van a passzusokban az, ahol a klubszabályzatot nem lehet változtatni a belépésed után? '

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.08.30. 07:16:40

@Laptop7712: A pályázati rendszerek az általad említettek „versenyben” maradását, életben tartását célozzák. Új játékosokra nincs igény. Új játékosoknak, nincs esély.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.30. 07:34:59

@leponex a mélyben hallgató világ:

Mikor lépett be Mo az EU-ba?

COUNCIL DIRECTIVE 2004/83/EC

of 29 April 2004

on minimum standards for the qualification and status of third country nationals or stateless persons as refugees or as persons who otherwise need international protection and the content of the protection granted

[...]

(37) Since the objectives of the proposed Directive, namely to establish minimum standards for the granting of international protection to third country nationals and stateless persons by Member States and the content of the protection granted, cannot be sufficiently achieved by the Member States and can therefore, by reason of the scale and effects of the Directive, be better achieved at Community level, the Community may adopt measures, in accordance with the principle of subsidiarity as set out in Article 5 of the Treaty. In accordance with the principle of proportionality, as set out in that Article, this Directive does not go beyond what is necessary in order to achieve those objectives.

Vagyis amikor Mo csatlakozott az EU-hoz, már volt EU-szabályozás arra vonatkozóan, hogy a közös EU-s menekültpolitika "cannot be sufficiently achieved by the Member States and can therefore be better achieved at Community level, [...] the Community may adopt measures". Az EU-hoz csatlakozással Mo feladta az abszolút szuverenitását arra vonatkozóan, hogy milyen módon kezeli a menekülteket; vállalta azt, hogy az EU meghatározhat módozatokat a tagállamok menekültpolitikáját illetően. Akár azt is, hogy "előírja a klubtagok számára hogy beengedjenek a lakásukba másokat". Amit meg is tett 2015-ben -- és amely szerződést szintén aláírt az Orbán-kormányzat arra vonatkozóan, hogy "teljeskörűen végre kell hajtani az Unión belüli áthelyezési folyamatot".

Mindig árnyékra vetődsz, kicsi leponex, amikor azt próbálod bizonygatni, hogy Mo semmiféle kötelezettséget nem vállalt arra, hogy együttműködjön az EU-val annak közös menekültpolitikáját illetően. Te már elmagyaráztad, hogy te vidéki kétkezi gondnok konzervatív kommentelőként igényes vagy: miért nem próbálod ezt az igényességedet alkalmazni akkor is, amikor Mo vállalt kötelezettségeinek elismeréséről van szó?

$pi$ 2016.08.30. 08:01:17

@MikeBoy: "Soprosnak egy bűne van, hogy sok pénzt keres. "

Meg az, hogy pénzpiacokat manipulál. Meg az, hogy a vagyonát politikai befolyás szerzésére használja.

Nagy hirtelen.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.08.30. 08:42:44

@$pi$: "Meg az, hogy a vagyonát politikai befolyás szerzésére használja. "
Hmmmm... és akkor az állami pénzen történő, választást befolyásoló plakátkampány?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.30. 08:53:15

@$pi$:

"pénzpiacokat manipulál"

Mindenki, aki bármilyen pénzpiaci tranzakcióban vesz részt ("pénzt vált"), szükségszerűen manipulálja a pénzpiacot: támogatja a valuták azon partikuláris váltási arányát, amelyiken megköti az üzletet. Ez látható "kicsiben" pl. Venezuelában, ahol hiába létezik hivatalos árfolyam a bolivár és az USD között, "a népek" más, dinamikusan alakuló feketepiaci árfolyamokon váltják a két valutát "az utcán".

Ami pedig a "hivatalos" valutaváltásokat illeti, az ún. hedge fund-ok (mint amilyen Sorosnak is volt/van, talán több is) túlnyomó befolyással rendelkeznek a forex piacokon: en.wikipedia.org/wiki/Foreign_exchange_market#Hedge_funds_as_speculators
Ezek közül Soros csak az egyik: ha ő "bűnös" a pénzpiaci manipulációkban, akkor akad még rengeteg más "bűnös" is -- Soros csak az ismertebbek közé tartozik.

"a vagyonát politikai befolyás szerzésére használja"

Minden ember vagy szervezet, aki/amelyik politikai célokra adakozik, azt politikai befolyás szerzése céljából teszi. Amikor pl. a Norvég Alap támogat (magyar) NGO-kat, azok működésének finanszírozásával politikai befolyást szerez: azok az NGO-k lobbizzák a kormányzatokat különféle törvények meghozataláért (ill. hogy létező törvényeket bizonyos módokon interpretálva szerezzenek azoknak érvényt). Ennek a trükkösebb módja az, amikor a kormányzatok az adófizetők pénzéből támogatnak nominálisan kormányfüggetlen NGO-kat, akik aztán lobbizzák a kormányzatot olyan törvények meghozatalára, amit a kormányzat maga szeretne meghozni, de mivel nincs elég támogatottsága a választók körében, az NGOk teremtik meg a "független", "demokratikus" igényt.

Ami az USA-t illeti, itt egy összehasonlító cikk a Koch testvérek vs Soros politikai célú költéseiről:

www.opensecrets.org/news/2010/09/opensecrets-battle-koch-brothers/

"Money is the mother milk of politics."

-- Jesse "Big Daddy" Unruh

$pi$ 2016.08.30. 09:12:15

@neoteny: "Mindenki, aki bármilyen pénzpiaci tranzakcióban vesz részt ("pénzt vált"), szükségszerűen manipulálja a pénzpiacot"

Nem, nem manipulálja. Relativizálsz.

De egyébként tök fölöslegesen, Soros ellen több ítélet is született, bíróságon elítélték, ergo nem "csak az a bűne, hogy gazdag".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.30. 09:41:32

@$pi$:

"Nem, nem manipulálja."

De, manipulálja: leírtam, hogy hogyan teszi.

Ha kimész a piacra, ahol két kofa almát árul, és te az olcsóbból veszel, azzal manipulálod az alma piaci árát: az alacsonyabb almaárat támogatod a vásárlásoddal. A magasabb áron áruló kofának csökkentenie kell az árait, ha piaci részesedést akar szerezni.

"Soros ellen több ítélet is született"

Több? A Wikiédia szerint egy ügyben ítélték el en.wikipedia.org/wiki/George_Soros#Insider_trading_conviction . Abban is úgy, hogy 14 évvel az események után emelt vádat a francia ügyész, pedig annak idején a francia tőzsdefelügyelet úgy találta, hogy nem követett el bennfentes kereskedelmet.

Itt egy esszé egy magyar származású amerikai filozófus tollából, ahol amellett érvel, hogy a bennfentes kereskedelem nem csak hogy nem morális vétek, hanem morálisan helyeselendő cselekedet:

mises.org/system/tdf/What%20is%20Morally%20Right%20With%20Insider%20Trading_2.pdf?file=1&type=document

2016.08.30. 09:44:58

@$pi$:

Bullshit mindkettő.

$pi$ 2016.08.30. 09:45:03

@neoteny: "De, manipulálja: leírtam, hogy hogyan teszi."

A "manipulál" szó szándékosságot feltételez, azaz ha valami miatta változik, de nem a szándéka szerint, akkor nem beszélhetünk manipulációról.

"azzal manipulálod az alma piaci árát"

Nem. Itt a szó néhány magyarázata:

"kezel (anyagot, szerszámot); ravaszkodik, ügyeskedik, mesterkedik; folyamatos visszaélést követ el; ravaszul és közvetetten befolyásol, terel, irányít (egyént, közvéleményt)"

$pi$ 2016.08.30. 09:49:32

@neoteny: "amerikai filozófus tollából, ahol amellett érvel, hogy a bennfentes kereskedelem nem csak hogy nem morális vétek, hanem morálisan helyeselendő cselekedet:"

Nappersze. Azért a bennfentes kereskedelem amerikában is büntetendő. Akkor is, ha találsz egy filozófust, aki azt mondja, hogy szerinte nem. Mindenre találsz filozófust, aki azt állítja.

Mondhatod, hogy Soros bűncselekményt követettt el, de szerinted nem bűnös, csak akkor nagyon kevesen fognak komolyan venni, de ebben nincs semmi baj. A probléma az, amikor azt állítod, hogy Soros bűntelen, hazudik mindenki aki mást mond és közben gondosan elhalgatod, hogy el is ítélték mégpedig többször is.

$pi$ 2016.08.30. 09:53:14

@neoteny: "Több? A Wikiédia szerint egy ügyben ítélték el en.wikipedia.org/wiki/George_Soros#Insider_trading_conviction . Abban is úgy, hogy 14 évvel az események után emelt vádat a francia ügyész, pedig annak idején a francia tőzsdefelügyelet úgy találta, hogy nem követett el bennfentes kereskedelmet."

Azt írtam, hogy "több ítélet is született" és nem azt, hogy "több ügyben is elítélték". Figyelj!

Amúgy nem csak a francia bíróság(ok) döntéséről van szó:

"George Soros, the billionaire hedge fund manager, has lost a case at the European Court of Human Rights to have his criminal conviction for insider dealing quashed.

The failed appeal in a 4-3 decision by the Strasbourg-based court is the latest twist in a nine-year battle by the 81-year-old Mr Soros to clear his name following his conviction in France in 2002."

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.30. 09:56:15

@$pi$:

A Merriam-Webster felsorol egy olyan jelentést is, amelyikben nincs negatív konnotáció:

2 a : to manage or utilize skillfully

Ha kimész a piacra, és nem veszed meg az almát az első kofánál, hanem végigjárod az egész piacot, hogy megtaláld az almát legolcsóbban áruló kofát, akkor az az erőforrásaidnak (pénzednek) egy bizonyos készséget mutató menedzsmentje.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.30. 10:00:33

@$pi$:

"Azért a bennfentes kereskedelem amerikában is büntetendő. Akkor is, ha találsz egy filozófust, aki azt mondja, hogy szerinte nem. Mindenre találsz filozófust, aki azt állítja."

És épp' ez a nyitott társadalom lényege: hogy a bennfentes kereskedelemnek nem csak egy ortodox értelmezése lehetséges, hanem lehet érvelni más értelmezés mellett is. És ez a más értelmezés nem elvethető pusztán amiatt, hogy más mint az ortodox értelmezés, hanem az érvelés kritizálandó.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.30. 10:02:46

@$pi$:

"Azt írtam, hogy "több ítélet is született" és nem azt, hogy "több ügyben is elítélték"."

És mi a jelentősége annak, hogy több ítélet is született _egy_ ügyben? Attól, hogy több ítélet született, Soros nem volt többszörösen bűnös: az egyrendbeli bűnössége került megállapításra.

$pi$ 2016.08.30. 10:05:11

@neoteny: "A Merriam-Webster felsorol egy olyan jelentést is, amelyikben nincs negatív konnotáció:"

Persze. Mondjuk nem angolul beszéltünk, de mindegy, magyarul is van nem-pejoratív értelme. Én azonban azt mondtam, hogy mind szándékosságot feltételez és nem azt, hogy csak pejoratív értelme van.

Persze megint csak akadémikus a vita, a "pénzpiacok manipulálása" soha nem azt jelenti, hogy "vettem vagy eladtam és ettől változott az ár", hanem azt jelenti, hogy "lépéseket tettem annak érdekében, hogy változzon az ár".

"Ha kimész a piacra, és nem veszed meg az almát az első kofánál"

Viszont ha van egy teherautó almád és végigjárod a piacot hangosan panaszkodva, hogy az összes kofa almája kukacos, akkor az már manipuláció.

Az állításom szerint Soros ilyen eszközökkel él, de bizonyítani nem tudom. Nem alaptalan ugyan az állításom, mert több ilyen lépésére is fény derült, de a szándékosságot bizonyítani nagyon nehéz.

nemecsekerno_007 2016.08.30. 10:11:26

@miller light: ott a pont :)

A naív idealisták meg elhiszik, hogy a krokodil morális alapon megy el vadászni. Muhahahaha.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.30. 10:20:24

@$pi$:

"a "pénzpiacok manipulálása" soha nem azt jelenti, hogy "vettem vagy eladtam és ettől változott az ár", hanem azt jelenti, hogy "lépéseket tettem annak érdekében, hogy változzon az ár""

De akkor ezeknek a "lépéseknek" valami másoknak kell lenniük, mint a puszta vétel/eladás (ugye minden tranzakcióban mindkét aktust megteszi mindkét fél: amikor almát veszel a kofától pénzért, ugyanakkor pénzt adsz el a kofának almáért).

"Az állításom szerint Soros ilyen eszközökkel él, de bizonyítani nem tudom. Nem alaptalan ugyan az állításom, mert több ilyen lépésére is fény derült"

Kérlek mutass rá ezekre a lépéseire, amikre fény derült.

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.30. 10:34:24

@neoteny: tényleg seggarc vagy, nincs rá jobb szó...
a hivatkozott komment állítása az, hogy a belépéskor még nem volt a szabályzatban a kötelezhető betelepítés lehetősége.
Ezért hülyeség, amikor azt mondod, nem kell belépni olyan klubba ...
Majd utalsz rá, hogy azt a szabályzatot meg lehet változtatni.
Meg, és ezen rugózik Merkel is, hogy LEGYEN kötelező betelepítés. Mert a beléptünkkor még nem volt.

O. pedig a 2015-ös határozat elfogadásához hozzájárult, egyuttal bejelentette hogy az Eu bíróságán támadja meg azt a pontját, ami az 'elosztási mechanizmusról' szólt.
És még csak nem is tartalmi, hanem formai okokra hivatkozva, hogy annak elfogadása nem volt jogszerű.
Erről majd a bíróság dönt.
ÉS ha mégis helybenhagyná, O. dönthet úgy hogy aláveti magát, és dönthet úgy hogy nem.
De még ennek sincs igazán jelentősége, hiszen a magyar parlamentnek kell a jogrendbe beemelni az Eu kötelező betelepítési határozatát - már ha 'Brüsszel' el tudja fogadtatni a tagországokkal.
MERT eddig nem sikerült.
Szerintem nem is sikerülhet.
És majd egy kötelezettségszegési eljárásban kiderülhet, miképpen ítél a tekintetes uniós bíróság.

De értelmetlen dolog tovább gittet rágcsáltatni veled ...

2016.08.30. 10:54:57

@neoteny:

ez az, hogy jelenleg nem kell megtermelni. elegendő pénzt generálni és megvásárolni. jelenleg a világ három legnagyobb nettó áru (termék, szolgáltatás) importőre: egyesült államok, egyesült királyság és kanada. ezekben az országokban a kereskedelmi mérleg a behozatal irányába elborul. az usában régóta.
cdn.tradingeconomics.com/charts/united-states-balance-of-trade.png?s=ustbtot&v=201608111816n&d1=19160101&d2=20161231
kanadában újabban.
ezek az országok arra játszanak, hogy a kezükben levő értékpapírok folyamatosan felértékelődnek. a te pénzed a nyugdíjalapban majd megtermeli a nyugdíjad. kanada közel nem termel annyi árut, mint amennyit fogyaszt. mi a francnak. hanem te majd pakolod a pénzed egy alapba. és azt majd termeli a pénzt. és ez működik. soros soha életében nem állított elő valós értéket. de még csak hozzáadott értéket sem. ő spekulál.

a világ három legnagyobb nettó áru exportőre: kína, németország és oroszország. ezek ebben a játszmában ellenérdekeltek. ebből kínaiak és oroszok a gonosz kommunisták. németországban pedig növelni kellene a fogyasztást. ehhez kellenek a szegény kis migránsok.

a zsidók mondják azt, hogy lehet a családban tanár, orvos, könyvelő, jogász vagy újságíró. csak legyen egy bankár vagy egy tőzsdés. azért, hogy a pénz megtermelje a pénzt. tecca interkulturális tréner. ezt tanulta a new yorki egyetemen. ne "kriminazilálják" a hajléktalanokat. csak adjanak feltétel nélküli alapjövedelmet a cigányoknak és hozzanak mellé egy szegény kispakisztánit. azért, hogy interkulturálisan megtréningeztesse őket. mert ez a humanizmus. ezt a társaságot soros, lauder és még néhány "filantróp" tartja fent. illetve a magyar állam vagy a norvég civil alap. van a magyar helsinki bizottság. ők védik a helsinki záróokmányt. de nem választotta őket senki. hanem ezt létrehozta a zsidó kőszeg feri bácsi. ezek után jár a pénz. úgy évi 500 millió forint. és ha nem, akkor a fasizmus. védje meg a jogokat a zsidó negyedben. ha nem akarnak csatlakozni a magyar államisághoz, akkor ne csatlakozzanak. ha fischerék zenekara nem akar csatlakozni a magyar államisághoz, akkor ne csatlakozzanak. a pénzt a magyar államtól kapják. ha az nem elég, akkor az a fasizmus. csak ugye a nemzeti kereszténység újra felvétele azt jelentené, hogy ez a csoportosulás ellátás nélkül maradna. mert soros se pénzelné őket ha esély sem lenne arra, hogy ezek az emberek megszerzik a főhatalmat. a kizárólag szoftverre alapozott global power egy luftballon.

2016.08.30. 10:56:59

@neoteny:

"Kérlek mutass rá ezekre a lépéseire, amikre fény derült. "

:D

2016.08.30. 11:13:24

@$pi$:
a pénzpiac elemi közelítésben a fej vagy írás játék hazárd változata. egyik játékos (csoport) emelkedésre fogad (legyen ez mondjuk a fej), a másik esésére (legyen ez az írás). tegyük fel, hogy ugyanannyi (mondjuk egy-egy) érmét raknak be. és feldobnak egy harmadikat. a játék kimenetele véletlen. tegyük fel, hogy a játékosok nem tudják előre kiszámítani, hogy az árfolyamok esnek vagy emelkednek. hanem a kis játszmák kimenetele véletlen. és a játékosok egymással szemben fogadnak. a két betett érmét az viszi el, aki a fogadást nyeri. a játék akkor ér végét amikor az egyik elnyerte a másik pénzét.

mi történik akkor ha valakinek indulásként 10 van és egy másiknak mondjuk 10,000 érméje van. ki nyeri a játékot. még csak befolyásolni sem kell az árfolyamot. elegendő az, hogy az induló összegben nagy eltérések vannak. vagy azok létrehozhatók úgy, hogy a semmiből elő lehet állítani pénzt. a bank 1 dollár megtakarítást kiegészíthet 10 dollárra. és azzal játszik.

a kisbefektetők érdeke általában az, hogy minél nagyobb alapok mellé álljanak. és az árfolyamok maguktól is emelkednek. a fej-írás játék relatív vesztesei is még járnak. de ha nem sikerül újabb és újabb pénzeket beforgatni, akkor a győztesek általában viszonylag rosszul. mert az árfolyamok zuhannak. persze abban is nyerhetnek nagyon néhányan. ahogyan az emelkedésben is lehetnek veszteségek. a magyar nyugdíjrendszert próbálták erre játékra alapozni. úgy, hogy közben az államot eladósították azért, hogy utána megint olcsón privatizálni lehessen.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.30. 11:16:03

@leponex a mélyben hallgató világ:

Elszabadult az igényes lelked mélyén szunnyadó bayerzsóti? ;-)

"O. pedig a 2015-ös határozat elfogadásához hozzájárult"

Ez az érdekes kérdés: miért járult hozzá az elfogadásához, ha nem fogadta el annak egyik kitételét, névlegesen hogy "teljeskörűen végre kell hajtani az Unión belüli áthelyezési folyamatot"? És hogyan lehetett annak elfogadása nem jogszerű -- amikor épp' elfogadta a határozatot? Kényszerítve volt (a magyar kormány képviselője), hogy elfogadja a határozatot? Azt gondolná az ember, hogy ha valaki elé tesznek egy szerződést, amely valamelyik pontja ellen kifogása van, akkor nem írja addig alá a szerződést, amíg a kérdéses pont törlésre vagy átfogalmazásra kerül -- vagy úgy dönt, hogy mégis tud élni azzal a ponttal is.

"egyuttal bejelentette hogy az Eu bíróságán támadja meg azt a pontját, ami az 'elosztási mechanizmusról' szólt."

Egyúttal?

A tagállamok kormányainak a Tanács keretében ülésező képviselői 2015. július 20-án – az egyes tagállamok sajátos helyzetét is figyelembe véve – konszenzussal elfogadták a 40 000, egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személy Görögországból és Olaszországból történő áthelyezéséről szóló állásfoglalást.

2015. július 20-án jelentette be OV, hogy "az Eu bíróságán támadja meg azt a pontját, ami az 'elosztási mechanizmusról' szólt"?

gellért mária 2016.08.30. 11:17:08

@leponex a mélyben hallgató világ: Aki belép a klubba , az EU-ba, azt a szabályt fogadja el, hogy egy adott kérdésről melyik szervezet dönt és hogy az kötelező érvényű vagy nem Pl. Az Európai Bizottság döntése kötelező. Hogy nem voltak és nincsenek témák felsorolva az nyilvánvaló, ki tudja előre, hogy milyen témák lesznek évtizedek múlva. A "Klub" működési, szervezeti szabályzatát kell elfogadni.és nem a témáját. A menekült kérdés pedig azért téma, és kötelező téma és döntés, mert minden ország az EU-ban aláírta a nemzetközi menekültügyi egyezményt.

Na ezt Orbán Viktor tudja, ezért alá is írta a határozatot a migráns kérdésről.. Akkor te miről beszélsz?Ki a "seggarc"

outsider1 2016.08.30. 11:19:45

@bloglegelő: Az írott kérdés így szól, de Orbán jó szokása szerint nem erre a kérdésre választ. A kérdés így szól valójában: melyik szövetségi rendszerhez kívánsz tartozni: Európához, vagy a hirtelen gyanúsan gyorsan összeboruló Putyin-török szövetséghez. A NEM-ek győzelme az utóbbihoz való csatlakozáshoz ad Orbánnak felhatalmazást. Az EU meg joggal mondja, hogy ha Brüsszel ellen lázít a magyar kormány kb 3000 menekült esetleges befogadása miatt, akkor az európai polgárok adójára se számítson Mo. Orbánhoz magyar-magyar szótár kell, ezt már mindenki megtanulhatta volna.

outsider1 2016.08.30. 11:21:06

@gellért mária: Orbán egy dolgot utál: ha szabályokat kell betartania. Ezért inkább feladja a Klubtagságit, csakhogy senki ne dirigáljon. Erről szól okt.2.

outsider1 2016.08.30. 11:22:40

@miller light: A boldog jövőt senki nem hozza el. Ez a magyarok legnagyobb tévedése, hogy még mindig a feudalizmusban élnek, a cáratyuskától várva a biztonságot. De ebből csak nyomor lesz.

2016.08.30. 11:22:52

@neoteny:
az otp ügyben is elmarasztalták.
index.hu/gazdasag/tozsde/2009/03/26/soros_allt_az_otp_oktoberi_megtamadasa_mogott/
el akarta venni az otp kisrészvényesek vagyonát. persze lehet, hogy inkább csányiét és rahimkulov testvérekét.

2016.08.30. 11:24:55

@outsider1:
a piac is utálja ha szabályokat kell betartania. ezért akarják minimalizálni az államot. és az állam ugyanezt utálja. ezért akarja minimalizálni a piacot.

2016.08.30. 11:30:06

@outsider1:
és ugye kérdés, hogy mi legyen a "vallás". a neoliberálisok azt mondják, hogy minimális állam, maximális piac.

a közakarat az, hogy minimális külső beavatkozás mellett kellene maximalizálni a piacot. és ennek érdekében cselekedjen az állam. először is a neoliberálisokat fossza meg a főhatalomtól. a jobboldal célja, hogy ezt a csoportot kiszavazza a kormányból, a parlamentből és végső soron az országból. ha demokrácia illiberális minimumfelételei teljesülnek (a többségi akarat érvényesül), akkor ez várható. ha a kisebbség próbál antidemokratikusan diktálni, akkor polgárháború.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.30. 11:44:30

@unionista᠋:

"jelenleg nem kell megtermelni. elegendő pénzt generálni és megvásárolni."

Hát ha találnak jó balekokat, akik értéktelen (fiat) pénzért kézzelfogható árukat adnak ...

"a világ három legnagyobb nettó áru exportőre: kína, németország és oroszország."

Aha, akkor mégis csak találtak jó balekokat.

"ezek ebben a játszmában ellenérdekeltek."

Akkor miért vesznek részt benne?

outsider1 2016.08.30. 11:57:52

@neoteny: Csak nem mindegy, hogy milyen feldolgozottságú árukat exportálnak. Oroszo. cserearánya igencsak rossz, az olaj világpiaci árának csökkenése miatt. Ilyen olajárak mellett 2020 körül Oroszo. összeomlik.

outsider1 2016.08.30. 11:59:39

@unionista᠋: nincs közös vallás, Mo-nak a saját "jó" hagyományaiból kéne szemezgetnie. Nem bővelkedünk, de azért lenne (lett volna) mire alapozni.

2016.08.30. 12:00:46

@neoteny:
kanadai kereskedelmi mérleg.
cdn.tradingeconomics.com/charts/canada-balance-of-trade.png?s=catbtotb&v=201608111816n&d1=19160101&d2=20161231 smith ádám féle érvényesülne, akkor az usa lakókianak mély szegénységben kellene élniük. de nem. helyette az átlag amerikai is gazdagodik. csak kevésbé, mint az elit. a dollár mögött évtizedek óta nincs árufedezet. adósság van, illetve az, hogy az amerikai vállalatok a tőkepiacon túlértékeltek. az a veszélyes, hogy kínának egy ponton érdekében áll zárja a piacait. amikor úgy ítélik meg, hogy nincs szükségük további technológia importra. és el kezdi a nacionalizációt. mondhatod, hogy az usa majd nem fizeti vissza az adósságait (magyarul csődöt jelent), de ez esetben sem lesz elegendő áru. legfeljebb csak akkor ha országokat leigáznak mondván, hogy a vezetésük nem elég "demokratikus". gyuri bácsi vezetésével elfoglalják ukrajnát. vagy magyarországot. az oroszok és a németek azt mondják, hogy a jenkik menjenek a picsába. vagy kína. csak ugye ezek hárman is ellenérdekeltek.

2016.08.30. 12:07:47

@outsider1:
a "jó hagyomány" neve a "nemzeti kereszténység". aminek alapja a "nemzeti liberalizmus". és ez teremtheti meg a modern kori polgárosodást. mert úgy egyébként ha budapestet körbezárnák, akkor 1 hét után éhínség lenne. mivel a főváros a központi régióban nem szervezi meg a mezőgazdaságot. mondván, hogy az mi a fasznak. ugyanígy ha egy mezővárost elzárnának, akkor nem lenne mobiltelefon. mert nincs ipar. nota bene budapest környékén hazai kézben ipar se nagyon van. mert mi a fasznak. globális szolgáltató központ lesz. mert majd mindenki budapestre telefonál ha valami gondja lesz. de pont olyan nyelvünk, amihez hasonlóan kurvára nem beszél senki. mindenki tanuljon idegen nyelvet. rendben van. de megint ugye kockát görgetünk és golyót emelünk. tehát amihez az ország adottságai kedvezőek azt nem fejlesztjük. mert mi a francnak.

abdul hackeem 2016.08.30. 12:23:43

@unionista᠋: Az a PSZÁF, amelyik a Q-t is felügyelte? ;-)

Wikus Van De Merwe 2016.08.30. 12:23:58

@MikeBoy:

Megpróbálom én is még egyszer, hátha érthető lesz, hogy mi is a bajom Gyuri bácsival.

"...Ha veszel egy lakást vagy aranyat és az jóval a kamatok feletti hozamot hoz neked, akkor spekuláltál. És, ha a saját logikádat nézzük, akkor megkárosítottad azt, aki olcsón eladta neked."

Ha az alapján indulunk el, amit írtál, akkor szerinted az üzlet résztvevője volt az az egyszeri angol szavazópolgár is, aki hatalomra juttatta azt a kormányt, amely hibás gazdaságpolitikájával a helyzetet előidézte. Logikád szerint így ő saját hibájából szívott, hisz választhatott volna jobban is, Gyuri bácsi pedig csak kihasználta az adandó alkalmat és nyert, kaszált.
Szerintem pedig nem.

"Pl. a devizahiteles az egy spekuláns....."

De ott csak két fél van. A hitelt adó és felvevő.
Természetesen mondhatod, hogy itt, jelen esetben az egyszeri szavazó képviselője az angol kormány, ami igaz is lehet, de én továbbra is az öreg tisztességét vonom kétségbe, hisz tudta, hogy mi az ár és mi lesz a végeredmény. Persze ő csak az egyik résztvevője az üzletnek és nyugodtan, jogosan mondhatja bárki, hogy nem dolga az egyszeri angol polgár lelkének ápolása, pénztárcájának óvása. Ez a kormány dolga lett volna.

Én nem irigylek tőle semmit, nem is gondolok róla többet annál ami és azt sem politikai irányvonalak mentén. És talán csak a fekete szerda utáni politikus nyilatkozatokra hajaz az amit írok, de meg tudom érteni őket.

2016.08.30. 12:27:06

@unionista᠋:

"a piac is utálja ha szabályokat kell betartania"

Hatalmas tévedés ez. Ugyan miért utálná?

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.30. 12:29:52

@gellért mária: 'Az Európai Bizottság döntése kötelező.'

Így van, Orbán - tiszteletben tartja az Eu döntési mechanizmusát, ha azt jogszerűnek látja.
(És ha a schengeni egyezmény előírja a tagországnak, kit engedhet be az Eu területére, akkor a lehetőségeihez mérten mindent megtesz ennek betartása érdekében. Ha kell, kerítést épít, mint ahogy Franciaország és Anglia is tette Calaisban pl.)

A jogszerűtlennek véltet pedig az Unió eljárásrendjét betartva bíróságon támadja meg.

Elvileg így működik a demokrácia, nem pedig úgy hogy megfenyegetünk egy-két országot irracionális pénzbüntetéssel, ha nem hajlandó elfogadni a még meg sem született döntést.

Amúgy a 160 ezres áttelepítési javaslatból eddig az azt vállaló uniós országok a tizedét sem teljesítették.

europa.eu/rapid/press-release_IP-16-829_hu.htm

Ezek szerint az egész Eu ellenszegül a saját határozatának, azt nem hajlandó végrehajtani.
Orbán legalább egyenes, a többiek meg farizeus módon mismásolnak, lesz@rják a 'Klub' döntéseit.
A 'seggarc' ( unionista barátunk sommás de megalapozott véleménye volt) a neo barátunk, aki szemrebbenés nélkül hazudtolja meg saját maga kommentjét.

De mondhatánk ugyanezt az egész Eu-ra is, lásd fentebb idézett EB sajtóközleményt.
Mondja, mondja, de nem teszi.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.30. 12:29:55

@unionista᠋:

"smith ádám féle érvényesülne, akkor az usa lakókianak mély szegénységben kellene élniük. de nem. helyette az átlag amerikai is gazdagodik. csak kevésbé, mint az elit. a dollár mögött évtizedek óta nincs árufedezet."

Mert a világban elég sok helyen kezelik a dollárt mint tartalékvalutát. Ha és amikor ez megszűnik, lesz nemulass az USA-ban.

mises.org/library/trade-deficits-and-fiat-currencies-0

Wikus Van De Merwe 2016.08.30. 12:31:44

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Akkor vegyünk egy példát, segítek.

Romaniţa Iordache

Szerinted többre vitte a támogatással?
Elismertebb, híresebb lett.
Ha szerinted igen, akkor kérlek írd le, hogy mi az, ami munkásságában nem valósulhatott volna meg a támogatás nélkül, mert az alábbi mondatod alapján van ilyen:

"Én nem tudom egyetlen olyan személy és szervezetet nevét sem említeni, mely Gyuri bácsi támogatásának köszönhetően nem jutott semmire."

Wikus Van De Merwe 2016.08.30. 12:36:31

@pamut:

De, döntött.
Megválasztotta az agymosó maffiát. amely szétbassza és szétlopja az országot.

Ehhez joga volt?
Joga lenne újraválasztani őket?

Wikus Van De Merwe 2016.08.30. 12:37:30

@Wikus Van De Merwe:

Ez így olvasandó, kérdőjellel a végén:

Elismertebb, híresebb lett?

2016.08.30. 12:54:56

@MikeBoy:
azért, mert amikor az emberek nyereségre törekednek, akkor egyesek esendőek. és szeretnek csalni egy kicsit. ha valaki csak kicsit csal, akkor a piacon ritkán lesz sikeres. nagyot kell csalni. ha máshogy nem, akkor vevőt csalogatni. ez ugye a marketing. magyarul a piacosítás. a reklámban egy kicsit hazudni kell. de ha valaki csak kicsit hazudik, akkor a piacon ritkán lesz sikeres. nagyot kell hazudni. a sikeres piaci termékek egy jelentős része ötletek lopásán alapul. de ezen a téren is úgy van, hogy aki csak kicsi ötletet lop el az ritkán lesz sikeres. a nagy ötletet kell ellopni. nem ez a piac alapműködése. de majdnem.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.30. 13:16:34

@leponex a mélyben hallgató világ:

Elszabadult az igényes lelked mélyén szunnyadó bayerzsóti? ;-)

"O. pedig a 2015-ös határozat elfogadásához hozzájárult"

Ez az érdekes kérdés: miért járult hozzá az elfogadásához, ha nem fogadta el annak egyik kitételét, névlegesen hogy "teljeskörűen végre kell hajtani az Unión belüli áthelyezési folyamatot"? És hogyan lehetett annak elfogadása nem jogszerű -- amikor épp' elfogadta a határozatot? Kényszerítve volt (a magyar kormány képviselője), hogy elfogadja a határozatot? Azt gondolná az ember, hogy ha valaki elé tesznek egy szerződést, amely valamelyik pontja ellen kifogása van, akkor nem írja addig alá a szerződést, amíg a kérdéses pont törlésre vagy átfogalmazásra kerül -- vagy úgy dönt, hogy mégis tud élni azzal a ponttal is.

"egyuttal bejelentette hogy az Eu bíróságán támadja meg azt a pontját, ami az 'elosztási mechanizmusról' szólt."

Egyúttal?

A tagállamok kormányainak a Tanács keretében ülésező képviselői 2015. július 20-án – az egyes tagállamok sajátos helyzetét is figyelembe véve – konszenzussal elfogadták a 40 000, egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személy Görögországból és Olaszországból történő áthelyezéséről szóló állásfoglalást.

2015. július 20-án jelentette be OV, hogy "az Eu bíróságán támadja meg azt a pontját, ami az 'elosztási mechanizmusról' szólt"?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.30. 13:22:16

@unionista᠋:

"azért, mert amikor az emberek nyereségre törekednek, akkor egyesek esendőek."

Lopni és rabolni könnyebb, mint munkával megtermelni a javakat, amiket aztán el lehet cserélni a piacon. De a lopás és rablás nem piaci tevékenység.

gellért mária 2016.08.30. 13:47:48

@outsider1: Így van. De ha kiléptet Orbán az Unióból, akkor még mindig be kell tartania a nemzetközi menekültügyi szabályokat.Akkor még ki kell lépnie az ENSZ-ből is, meg a genfi egyezményből is. Mert az EU utóbbi egyezmények szerint jár el, betartja.

2016.08.30. 13:51:54

@neoteny:
kína azért vesz benne részt, mert így tud szabadon tudást exportálni. és addig vesz benne részt amíg úgy ítélik meg, hogy erre szükségük van. oroszország azért vesz benne részt, mert így tud nyersanyagot exportálni. és földrajzi értelemben addig vesz benne részt, ameddig ezt megteheti. németország azért vesz benne részt, mert nincs hadserege. és addig teszi meg, amíg nem lesz. és most keresik német dominancia határait. a magyar politika jó szokása szerint haptákba vágta magát. de a magyar ember legfeljebb egy urat szolgál. ebből következik a gazdasági "szabadságharc". aminek alapja az unortodoxia, az átmeneti illiberális demokrácia és az irányított kapitalizmus a német néppárt javaslata. a workfare economy (~munkaalapú gazdaság) és a national consultation (~nemzeti együttműködés) is. orbán egy cdu/csu bábkormányt vezet. csak a bevándorló kérdésben felbátorította a seehofer papi. a kezdettől fogva szembe megy merkel mamival. a bmw is beijedt, hogy a muszlim mercedes nagyon megelőzi. aztán kiderült persze, hogy a szír menekültek álma nem a monoton német munkatempó.

gellért mária 2016.08.30. 13:52:06

@unionista᠋: Nem , a piac nem utálja a szabályokat, az az érdeke, hogy mindenki betartsa. Aki nem tartja be, az hátrányba hozza a többi piaci szereplőt, ezért megbüntetik. S

gellért mária 2016.08.30. 14:18:33

@leponex a mélyben hallgató világ: Már megint kevered a dolgokat. A Schengeni egyezmény azt szabályozza, hogy az egyezményhez tartozó országok polgárai kontroll nélkül közlekedhetnek egymás között. Az egyezményhez nem tartozó országok polgárai csak vízummal.A menekültügyi törvény pedig azt szabályozza, hogy mindenki beléphet az országba, ha háborús menekült vagy a szabályban más néven megnevezett üldözött, és a kötelezettség a beengedés után arra vonatkozik, hogy eljárást kell lefolytatni a kérelem valódiságát illetően. Tehát be kell engedni, eljárást le kell folytatni..ami nem azonos a letelepítéssel. A letelepítés nemzeti jog most is, a védelmi status nemzetközi jog és szabályok szerint időleges, átmeneti, a betelepítés akár végleges.A kerítés ebből a szempontból irreleváns, annyi a jelentősége, hogy terelő funkciója van, ne lehessen kikerülni a menekültügyi eljárást.Orbán ebből egy minimalis kontingenst betart, az "ide nem jöjjön egy se" jelszó mellett. Azt meg már százszor megbeszéltük, hogy aláírta a kvótáról szóló egyezményt, erőszakról nincs szó, az is lehet, hogy év végére meg is lesz az 1200 körüli ez évi kvóta szerinti szám, csak más szlogenekkel kampányol saját, távolabbi politikai célból.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.30. 14:42:37

@unionista᠋:

Vagyis mindhárom általad felsorolt exportőr országnak van jó indoka arra, hogy rész vegyen -- tehát nem ellenérdekeltek. Az, hogy te el tudsz képzelni ellenérdekeltséget mindhárom ország számára, csak az élénk fantáziavilágod terméke.

"az átmeneti illiberális demokrácia és az irányított kapitalizmus a német néppárt javaslata"

Az hogy' van, hogy a volt NDK még mindig nem zárkózott fel a volt NSzK-hoz, egy emberöltővel és valami kétezer milliárd euróval később?

Lehet, hogy az "átmeneti" azt fogja jelenteni, mint az "ideiglenes" a szocializmusban, ti. "az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok"?

Tudom, tudom, te már kiszínezted a nagy képes kifestőkönyvedet, amiben Mo "a legszegényebb német szövetségi állam" -- de ez a szokásos semmitmondás: attól még Mo lehet sokkal szegényebb, mint a második legszegényebb német szövetségi állam, ami Mecklenburg-Vorpommern.

Arról nem is beszélve, hogy a német Néppárt által javasolt irányított kapitalizmus összeférhetetlen lenne az általad elképzelt félállami rendszerrel.

Habár ez a cikk már majdnem két éves, de én érdekesnek találtam:

www.newyorker.com/magazine/2014/12/01/quiet-german

2016.08.30. 14:57:43

@Wikus Van De Merwe:

"Szerintem pedig nem."

Nahát! Ez aztán a magyarázat!!!??? :D

"De ott csak két fél van. A hitelt adó és felvevő."

NEM! A szabályzókörnyezet is!
Törvényalkotó, felügyelet, stb.

" de én továbbra is az öreg tisztességét vonom kétségbe, hisz tudta, hogy mi az ár és mi lesz a végeredmény. "

Ez konkrétan nem igaz illetve a tisztesség szó itt irreleváns! És ez egy bullshit.
1. Amit ő tudott, azt mindenki tudta, az angol jegybank is.
2. A spekulánsnak senki sem garantál semmit.
Nézd csak meg, hogy "Gyuri bácsi" mennyit vesztett már életében tranzakciókon, mert nem jött be.
Dollár milliárdokat. Ha tudná előre, hogy mi lesz, ilyen sosem történne meg.

2016.08.30. 15:01:48

@unionista᠋:

Na jó.
A piac egyetlen dolgot utál: kiszámíthatatlan környezet.
Minden máshoz alkalmazkodik, ennyi.

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.30. 15:11:15

@gellért mária: hát nem velem fogod a többezredik végnélküli polémiát lefolytatni arról, miről szól a schengeni egyezmény.
Ennyit azért segítek:

'2. FEJEZET A KÜLSŐ HATÁROK ÁTLÉPÉSE

3. cikk

(1) A külső határokat főszabályként csak a határátkelőhelyeken és a meghatározott nyitvatartási időben lehet átlépni....

(2) A Szerződő Felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy büntetni rendelik a külső határoknak a határátkelőhelyeken kívüli helye­ken, illetve nem a megállapított nyitvatartási időben történő jog­ellenes átlépését.'

Sejeted, mit jelenthet a 'jogellenes átlépés' ??

Idézhetjük persze a genfi menekültügyi egyezményt is, sehol a világon nincs olyan, hogy a 'menekült' tucatnyi országon átutazik, (átutaztatja magát sok pénzért embercsempészek szolgáltatását igénybe véve), mert ő csak és kizárólag Németországban tud nyugalmat lelni. Svédországban. Ahol jobban lehet élni.

Szerinted az Usa-ban mit csinálnának azzal az afgán 'menekülttel' aki átturnézott egész Európán csak hogy megmeneküljön?
Papírjai nincsenek, mert biztonsága miatt elhagyta, csak a pénze meg a tabletje (internet előfizetéssel :) ) maradt meg szegénynek.

Mára gondolkodó ember nincs aki ne azt mondaná: az Eu külső határai ELŐTT kell lefolytatni a személy azonosítását, erre szolgálnának a tranzitvárók.
Különben sokszázezrével lehet majd hajkurászni őket, elvégre a belső határokon már nincs ellenőrzés.

Az meg, hogy a határt akárhogyan is átlépő onnét már szabadon mozoghasson, anélkül hogy tudnák kicsoda is valójában, már csak az öngyilkos liberalizmus és az ő ostoba 'demokráciája' gondolja.
....

ebben viszont igazad van:
'A letelepítés nemzeti jog most is, a védelmi status nemzetközi jog és szabályok szerint időleges, átmeneti, a betelepítés akár végleges.'

No, épp ezt akarja, szándékozza felrúgni ( vajh miért is?? ) a 'brüsszeli adminisztráció', anélkül hogy bármi felhatalmazást kapott volna erre.

Majd ő megmondja, ki melyik országban lesz kénytelen élni.

Ehhez képest az uborkagörbületi együttható gondos megtervezése, kivitelezése, betartatása egy megfontolt, alaposan megindokolható gránitszilárdságú verdikt volt.

Számomra hihetetlen ez a szervilizmus - amiről sose gondoltam volna hogy visszajön a kisátkos szolgai alázatoskodós internacionalista világból - , csak mert utáljuk a Zorbánot.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.30. 15:19:27

@leponex a mélyben hallgató világ:

"anélkül hogy bármi felhatalmazást kapott volna erre"

A tagállamok kormányainak a Tanács keretében ülésező képviselői 2015. július 20-án – az egyes tagállamok sajátos helyzetét is figyelembe véve – konszenzussal elfogadták a 40 000, egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személy Görögországból és Olaszországból történő áthelyezéséről szóló állásfoglalást.

gellért mária 2016.08.30. 15:43:23

@leponex a mélyben hallgató világ: Hát tényleg,veled nem lehet. Én arról írok, mi a szabály, te pedig arról, mi az ami a szabályok be nem tartása miatt előállt helyzet. Ha nem volt megfelelő határellenőrzés, pl. Szerbiánál, akkor valóban kikerülték az ellenőrzést, ezért épült a kerítés, szerintem is helyesen. Hogy más országok mit nem tartottak be,hogy lőcsölik egymásra a problémát, az is tény és hogy ezzel a tömeggel mit lehet kezdeni, amire senki nem volt felkészülve, az is valós probléma. De attól még amit írtam igaz, a kerítést nem támadtam, ...én Orbán hazug kampányára utalok, azokra a szlogenekre amivel kampányol, amelyek nem igazak.

2016.08.30. 15:52:12

@Wikus Van De Merwe:

"Ha az alapján indulunk el, amit írtál, akkor szerinted az üzlet résztvevője volt az az egyszeri angol szavazópolgár is, aki hatalomra juttatta azt a kormányt"

Természetesen nem!
Amit írtam, az pontosan azt jelenti, amit.
Aki lakást vesz -csupán befektetés jelleggel- az egy spekuláns. Ha ő ezen nyer rövid vagy középtávon, akkor jól spekulált, ha nem, akkor rosszul.
Mivel ingyen pénz nincs, ezért, ha jól spekulált, valakinek veszítenie kellett.

2016.08.30. 15:57:44

@MikeBoy:
a kiszámíthatlan környezet maga a szabad piac.

2016.08.30. 16:04:10

@unionista᠋:

Elfogadom, ha egyetlen tőled független és szakértő linket találsz a neten erről. Sok sikert! :D

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.30. 16:25:41

@gellért mária:
lehet, csak nehéz:), nehezen viselem az állandó mellébeszélést.

Például azért, mert a mostani 'menekülthullámnak' olyan unikális jellege van, miszerint valahogy szinte mindenki elvesztette a személyi okmányait, ezért aztán a menedékkérelem benyújtásának alapfeltétele hiányzik.

'A menedékkérő – ... valamint köteles a menekültügyi hatósággal együttműködni, a menekülésének körülményeit feltárni, személyes adatait közölni, okmányait átadni, vagyonáról, jövedelméről nyilatkozni, a kijelölt szálláshelyen tartózkodni, magát egészségügyi szűrésnek, gyógykezelésnek, szükség esetén védőoltások pótlásának alávetni.'

Ha valaki bejut egy uniós országba, onnét bizony igen nehezen, igen lassan lehet csak 'kitoloncolni', ha végül kideríthető: alaptalan a menedékkérelme.
EZÉRT kell(ene) az uniós határokon kívüli tranzitokban elvégezni az azonosításokat ... de ez lerágott csont már.

Így van, ezért kell a kerítés, ezért sem értelmes dolog kormányellenes kampányra használni, már csak azért sem, mert kontraproduktív.

Lehet, van az orbáni médiakampányban leegyszerűsítő üzenet, az első plakátkampánya még buta is volt sokszor. De semmiféle úszítás, gyűlöletkeltés nincs benne.
Az az 'országos gyűlölethullám' épp a miniszterelnökre irányul.
Neki meg hivatalból viselnie kell ezt.
Láthatóan megy neki :)

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.30. 16:34:10

@neoteny: ugye érted, unionista barátunk miért állítja joggal rólad ...
mint egy kis ostobácska dk-s, aki mantrázza tovább a szamárságát, összekeverve a 2015-ös - eddig az egész unió által elszabotált áttelepítési határozatot a még mindig csak formálódó (??) kötelező és 'felülről nyitott' betelepítési kvótával - amire a népszavazás konkétan vonatkozik:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Te Vancouverből persze akarhatod, mi hadd ne.

2016.08.30. 16:55:16

@MikeBoy:
látszik, hogy milyen önállóan gondolkodsz. egy piaci szereplő számára a kiszámíthatatlan környezetet elsősorban a konkurensei teremtik meg. a piacon az állam kiszámíthatatlanságáról az beszél, akit éppen a szabályozások sújtanak. amikor az állam létrehozta a kötelező magánnyugdíjpénztárakat, akkor érdekes módon egyik alap sem mondta azt, hogy BEAVATKOZTAK a tőkepiac működésébe, hiszen az állampolgárok nem választhatták meg, hogy milyen módon kívánják a nyugdíjukat biztosítani. ez az intézkedés a pénztáraknak kifejezetten jó volt. amikor az egyébként a hitelből finanszírozott és ebben a formában nyilvánvalóan tarthatatlan rendszert felszámolták, akkor minden "független" szakértő azt mondta, hogy BEAVATKOZTAK és az állam KISZÁMÍTHATATLAN környezetet teremt. maga a tőkepiac is kiszámíthatatlan. és ennek az egyik szereplője az állam. amelyiknek a vezetőit le lehet váltani. soros alapítványt nem lehet leváltani, csak sorost és liblingjeit megfosztani a főhatalomtól és kiűzni az országból. jelenleg ez történik. ezért nyer majd orbán harmadjára. és lehet, hogy negyedjére is nyerni fog hacsak nem váltja le a szélsőjobb.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.30. 17:02:37

@leponex a mélyben hallgató világ:

"anélkül hogy bármi felhatalmazást kapott volna erre"

A tagállamok kormányainak a Tanács keretében ülésező képviselői 2015. július 20-án – az egyes tagállamok sajátos helyzetét is figyelembe véve – konszenzussal elfogadták a 40 000, egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személy Görögországból és Olaszországból történő áthelyezéséről szóló állásfoglalást.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.30. 17:07:04

@unionista᠋:

"maga a tőkepiac is kiszámíthatatlan. és ennek az egyik szereplője az állam."

Amely államhatalom birtokolja a "törvényes" erőszakmonopóliumot.

Látszik, hogy te képtelen vagy gondolkodni.

gellért mária 2016.08.30. 17:11:33

@leponex a mélyben hallgató világ: Ha valaki mellébeszél az te vagy. De hát ez a célod, hazudozás, mellébeszélés, másról beszélés. Ez vagy te..hiába sorolunk fel tényeket..neo is...te azok felett elegánsan átsiklasz. Azt az egyet magyarázd el, miért írta alá Orbán a kvóta egyezményt, amire "neotény" is utalt, meg én is.Ki kényszerítette rá? Meg lehet támadni az európai bíróságon, de el fogja veszíteni a pert, mert aláírta és ettől kezdve kötelező érvényű.Saját magát pereli? mi ebben a logika?

2016.08.30. 17:49:24

@neoteny:
ez esetben a tőkepiac függetlenedjen az államtól. a bankbetétekre állami garanciavállalás csak állami tulajdon mellett legyen.

a magyar állam saját kereskedelmi bankrendszerét átengedte. biztosítja a hiteleket és a csődöt. ezeket néhányszor konszolidálni kellett. és ezek tulajdonos haszonélvezői panaszkodnak, hogy komolyan vehető fizikai vagy szellemi erőfeszítés nélkül nem kereshetnek bármennyi pénzt. erre mondják azt, hogy a magyar állam kiszámíthatatlan környezetet biztosít. erre mondom azt, hogy maga a tőkepiac is kiszámíthatatlan. és annak szereplője a magyar állam. amikor állampapírok után magas reálkamatot fizetett, akkor nem volt "kiszámíthatatlan"? mert simor a pénzpiac embere volt. matolcsy és társaik is megérik a pénzüket. nyertek néhány száz milliárdot a devizaháborúban és a pénzt persze rögtön el akarták sikkasztani. csak épp közbeszólt csányi és spéder/lázár. az állami vezetők a tőkepiaci szereplők mindenhol összefonódnak. nemcsak magyarországon. soros a demokratákat támogatja. lauder a republikánusokat. de úgy, hogy a hátsó szobában közösek szakértőik. soros alapítvány be akar avatkozni az állam működésébe. de ő a jó. lauder úr egy strómanon keresztül megvett egy gyümölcsöst egy paraszttól. mit ad isten, arra ment az autópálya. és azt mondta, hogy azt a telket elcserélné a velencei tóra. és ha ott befektet, akkor járjon hozzá egy kaszinó koncesszió. és nem mondták a liberálisok, hogy kiszámíthatatlan módon beavatkoztak a piacba. hanem hogy azt mondták, hogy ezt így helyes. mert az állam támogatja a befektetéseket. mészáros lőrinc veszi a hoteleket. a kormány támogatja a befektetést. lóri bácsit, bandi bácsit vagy a lőrinc komát. aki a récsöl vagyonkezelője. az a lány ha kitanulta idegenforgalmi szakmát, akkor hadd vezethessen már egy szállodaláncot.
a tőkepiac is ugyanilyen familiáris. és ilyenkor szokták mondani, hogy lóri bácsi a saját pénzéből adja a lányának. végeláthatatlan hitelekből és azok hozamából ad a lányának. és azért adományoz, hogy ezt a rendszert fenntartsák. a lánya jane épp a fed kormányzótanácsában levő fiatalemberbe lett szerelmes. aki nem azért került oda, mert megtetszett a lánynak, hanem mert a harvard business school kiváló tanulója volt. nyilván sokan tanultak jól. és őt választották ki. nem csángó családba házasodik. engem ez kicsit sem zavarna. mert a világ végül is ilyen. de ezek az emberek hőzöngenek, hogy kitört a fasizmus. csángó néni elénekli "kimenék a kisajtó elibe" című dalt. ez egy olyan "világhírű" teljesítmény, hogy elviszik koncertezni a carnegie hall-ba. aztán kiderül, hogy a néni egyszer jobbik rendezvényen. ettől kezdve a csángó néni a fasiszta. ő csak dünyöggél. ezek ordítják, hogy fasizmus. mert a kocsma népe úgy fejti meg, hogy ez a kortárs zsidó politikai kultúra. mégis hogyan fejtse meg. mondjon már valaki egy másikat. ha ez nem a tóraolvasók izraeliták világától elvált világias judaizmus, akkor micsoda.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.30. 18:39:06

@unionista᠋:

"ha ez nem a tóraolvasók izraeliták világától elvált világias judaizmus, akkor micsoda."

Szerencsére neked ez nem számít: te nem állsz sehol.

2016.08.30. 18:51:12

@unionista᠋:

Ember, te össze vissza beszélsz! :D
Öregem azzal nem vagy tisztában, ez "KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZET" mit jelent.
Itt a kiszámíthatatlan jelző a környezeti paraméterekre vonatkozik.
Nem a paic kiszámíthatatlan, hanem az kiszámíthatatlan, hogy milyenek lesznek a környezeti paraméterek amiből a piac kiszámolható/kalkulálható lenne. Ennek oka pedig az, hogy túl gyorsan változik a környezet és ezért kaotikus.
Érted már?

"a piacon az állam kiszámíthatatlanságáról az beszél, akit éppen a szabályozások sújtanak."

Ez meg mi a WTF? Csak nem arról beszélsz, hogy a szabályozás differenciál az azonos piaci szereplők közt, mert akkor a piacot felejtsük is el.

"akkor érdekes módon egyik alap sem mondta azt, hogy BEAVATKOZTAK a tőkepiac működésébe, hiszen az állampolgárok nem választhatták meg, hogy milyen módon kívánják a nyugdíjukat biztosítani. "

Te magad érted, mit akarsz itt mondani? Mert, hogy ennek rohadtul semmi értelme nincs az biztos...

"ez az intézkedés a pénztáraknak kifejezetten jó volt. amikor az egyébként a hitelből finanszírozott és ebben a formában nyilvánvalóan tarthatatlan rendszert felszámolták, akkor minden "független" szakértő azt mondta, hogy BEAVATKOZTAK és az állam KISZÁMÍTHATATLAN környezetet teremt."

Ez egy többszörös baromság! Most hagyjuk azt, hogy ez a hiteles bullshit mi a tököm, de nem is számít, mivel nincs köze a témánkhoz. Na de ami utána jön!!??
Nem volt ebben semmi kiszámíthatatlanság és ezt nem is forszírozta senki. Az állam einstandolta a magánvagyont és ez nem tetszett sokaknak teljesen jogosan.
A gyengébbek kedvéért a kiszámíthatatlanság itt abban rejlik maximum, hogy ha ezt megteszi, akkor bármit elvehet és az bizony már ugye probléma.

"soros alapítványt nem lehet leváltani, csak sorost és liblingjeit megfosztani a főhatalomtól és kiűzni az országból. jelenleg ez történik. ezért nyer majd orbán harmadjára. és lehet, hogy negyedjére is nyerni fog hacsak nem váltja le a szélsőjobb. "

Erre a totál politikai rizsa hülyeségre meg hagy ne reagáljak! :D

grafoguru 2016.08.30. 18:54:19

@neoteny:

Jól látod, egyetértek.

grafoguru 2016.08.30. 18:54:19

@neoteny:

Jól látod, egyetértek.

tamas11 2016.08.30. 19:11:29

@neoteny:

Jó ez az összefoglalás, még azt kellene hozzátenni, hogy látható e, milyen további, folytatólagos intézkedés, kötelezettség következne a jövőben ebből? Hol kodifikálják ezt únióék, és hol válhat el tőle a miénk?
(én nem találom, de az nem jelent semmit).
Ez lehetne kritikus pontja az elhatározásainknak.

2016.08.30. 19:34:15

@neoteny:
ez egy kérdés. mit kellene erre a csoportosulásra balról/jobbról politikailag korrekten mondani? mert az csak nem jó, hogy "liberálisok", mert valójában egyáltalán nem liberálisak. mi a megnevezés?

2016.08.30. 19:40:55

@MikeBoy:
de maga a piac megváltoztatja a környezetét. jön a kínai "sziamiau" gyártó és milliószámra a piacra dobnak olcsó készülékeket. a piaci környezet alapvetően ettől változik meg. oké, ezt az államok is befolyásolják. de az államok is piaci szereplők. szerintem egy mobil telefon gyártónak a magyar állam működését nem nehezebb kiszámítania, mint azt, hogy mit csinál a "sziamiau" gyártó? amikor ezek a cégek felmarkolják az állami támogatást szabályozásban, vagy készpénzben, akkor miért nem mondják, hogy KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZET, mert BEAVATKOZOTT AZ ÁLLAM.

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.30. 20:24:45

@gellért mária:
na jó, még egyszer ...

Orbán aláírta a záródokumentumot, amelynek egyik pontja volt az összesen 160 ezer 'menekült' európán belüli áthelyezésről szóló döntés.

www.nyugat.hu/tartalom/cikk/menekultkvota_orban_viktor_alairas

'Ezt írta alá Orbán:
'Megegyezés született a bel- és igazságügyi miniszterek hétfői rendkívüli ülésén, amelynek a központi témája a migránsválság kezelése volt. A szakminiszterek megállapodtak 40 ezer menekült áthelyezésében Görög- és Olaszországból, valamint további 120 ezer menedékkérő elosztásáról a tagállamok között. Orbán Viktor elérte, amit akart: Magyarország nem lett frontország, így a nekik járó segítséget sem kapja meg - beleértve a hotspotot.
...

Orbán Viktor mégis aláírta a menekültkvóta bevezetését a brüsszeli EU-csúcson - állítja az ellenzék. Tény, hogy a brüsszeli csúcstalálkozó záródokumentumai között ott a menekültek más, uniós országokba áthelyezését tartalmazó nyilatkozat, és ezt az uniós országok minden vezetője, köztük a magyar miniszterelnök is aláírta.
Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint viszont a tavaly nyáron elfogadott önkéntes betelepítési kvótákról volt szó a nyilatkozatban, nem a kötelezőről. Kijelentette, Magyarország álláspontja változatlan, szó sem lehet betelepítési kvótáról.
Nincs a szövegben, hogy önkéntes kvótákról lenne szó

Az origo.hu szerint tavaly nyáron valóban vállaltak az EU-tagállamai önkéntes kvótákat, csakhogy 2015 szeptemberében már kötelező kvótákról döntöttek az EU-tagállamok belügyminiszterei. Igaz, akkor Magyarország, Szlovákia, Románia és Csehország nem szavazta meg a döntést, Finnország pedig tartózkodott a szavazáson. Szlovákia és Magyarország azóta az EU-bíróságán támadták meg ezt a döntést.'

Ezt írta alá Orbán Viktor:

Itt a hivatalos magyar fordítás:
"„teljeskörűen végre kell hajtani az Unión belüli áthelyezési folyamatot; meg kell fékezni az irreguláris migránsok és a menedékkérők továbbutazását, valamint gondoskodni kell olyan befogadóállomásokról, amelyek alkalmasak a migránsok emberhez méltó körülmények közötti elhelyezésére arra az időre, amíg a helyzetüket tisztázzák. A menedékkérők nem választhatják meg szabadon, hogy melyik tagállamban kívánnak menedékjogért folyamodni”"

Ez az angol eredeti:

"„to fully implement the relocation process, to stem secondary flows of irregular migrants and asylum-seekers and to provide the significant reception facilities needed to accommodate migrants under humane conditions while their situation is being clarified. Asylum seekers do not have the right to choose the Member State in which they seek asylum”"

www.nyugat.hu/tartalom/cikk/menekultkvota_orban_viktor_alairas

Szólj, ha még van kérdésed. Neonak. ...

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.30. 20:35:24

@gellért mária:
hirtv.hu/hirtvkulfold/martin-schulz-magyarorszag-nem-fogad-be-menekulteket-1329882

'Martin Schulz: Magyarország nem fogad be menekülteket
DA, 2016. február 22., hétfő 09:00, frissítve: hétfő 14:25

Magyarország nem fogad be menekülteket – jelentette ki az Európai Parlament elnöke. Martin Schulz a német közszolgálati televíziónak azt mondta: Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyértelműen elhatározta, hogy a saját útját járja, így Magyarország biztosan nem vesz részt a migránsok kvóta szerinti befogadásában.'

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.30. 20:44:37

@gellért mária: Orbán amúgy így értékelte a csúcsot:

index.hu/kulfold/2015/09/24/vege_a_nyitott_ajtok_politkajanak/

'Orbán Viktor az EU-csúcsot úgy értékelte, hogy bár a hat javaslatából lényegében öt átment, de a szerinte legfontosabb javaslatát – ahogy a kormány külpolitikáját értékelve mi is ezt találtuk annak – nem tudta elfogadtatni:

Abban, hogy a görög határt közösen védjük meg, ha Görögország magában nem képes, itt nem értük el a célt. Ez volt a legfontosabb az összes javaslat közül.

Ha végignézzük a cikkben eddig felsorolt pontokat, látható, hogy egyrészt a magyar kormányfő okkal lehet elégedett, hiszen szinte minden a menekültek EU-n kívül tartásáról szól. Másrészt az elfogadott terv cselekvésre váltása és azok sikeressége enyhén szólva kérdéses. Orbán részéről tehát okos kommunikáció, hogy sikerként is mutatja be a fejleményeket, de el is távolítja azokat magától, így ha az EU-s intézkedések befuccsolnak, nyugodtan feltarthatja a kezét, hogy ő igazán megmondta, de nem hallgattak rá.

Egyelőre azonban még sokkal inkább azon van a hangsúly a kormányzati kommunikációban, hogy hallgattak rá, holott a hatpontos csomag bár jól hangzik, annak elemeinek többsége egyáltalán nem újdonság. Az uniós vezetők egy része egyenesen menekülttáborokba látogatva nyilatkozott arról, hogy több pénz kell a Szíria környéki táborok fenntartására, az is hónapok óta vissza-visszatérő szólam, hogy helyben kell megoldani a problémát. Orbán jól szedte össze és tálalta csomagban a korábban is keringő javaslatokat, pont a legeredetibb dolog, a görög határok uniós védelme nem ment át.
...

Egyébként ha szigorúan nézzük, abból a hat pontból, amit Orbán még a csúcs előtt meghirdetett, valójában nem csak a görög határellenőrzés felturbózásáról nem született döntés, de a „világkvótákról″, vagy éppen az oroszokkal való, a szíriai rendezést érintő tárgyalásokról sem. Igaz, ezekről egyrészt ezen a fórumon nem is születhetett, az USA és Kanada bevonása pedig szóba került, ezekről épp az Orbánnal amúgy nem túl barátságos francia elnök beszélt később. Azonban a menekültek és gazdasági bevándorlók még Schengenen kívüli szétválasztása, valamint a görög-török határra való összpontosítás ezeknél jóval fontosabb kezdeményezés volt (miközben ezek, ahogy írtuk, nem Orbán fejéből pattantak ki).

De ez végül mindegy is, hiszen ennek ellenére az egész intézkedéscsomag iránya és szellemisége mégiscsak örömmel töltheti el Orbánt, aki nyugodtan állíthatja: végre megértették, miről beszél, és odafigyeltek rá. Még akkor is, ha a valóságban Európa saját idealista megingása után tért vissza oda, ahonnan indult. '

Tamáspatrik 2016.08.30. 21:11:41

@Laptop7712: Ez már egy egész más szint, jóval mélyebb mint ahol a beszélgetést elkezdtük. Valóban kulcskérdés én is biztos vagyok benne, hogy legyen sok (több száz) erős MAGYAR tulajdonú vállalkozás, és engem is izgat ez, hogy mért nem jön össze, az ezredforduló után teljesen megálltunk a fejlődésben ezen a téren, azt lehet mondani. Akkortól már a mostani gyakorlat vált általánossá, hogy mindenki csak a kapcsolataira épít, nem a tudására Pl. régebben lementettem ezt a linket, ahol ez a téma:

mandiner.hu/cikk/20150319_miert_nem_tudnak_elore_lepni_a_magyar_vallalkozasok

Ez is egy kemény cikk, valszeg. ismered:

tldr.444.hu/2016/05/12/felzarkozas-a-nyugathoz-mit-tehet-a-magyar-elit

Ez is közismert:
uj.apertura.hu/2015/osz/stohr-uzlet-a-kirakatban-uzletemberek-a-rendszervaltas-utani-magyar-dokumentumfilmben/

Meg volt egy olyan cikk is, hogy Mért nálunk vannak lengyel buszok és mért nem fordítva?

Meg a HÉTFA kutatóintézet is végez ilyen kutatásokat.

Amilyen képet én kialakítottam a magyar vállalkozóréteg jó részéről az elég lesújtó. A nagy nemzetközi cégeknél a menedzserek jó része is hasonló ehhez egyébként.
Afféle új nemesi osztálynak érzik magukat sokan, a dolgozó nekik teljesen kiszolgáltatott. Nem is érzik érdeküknek, hogy különösen javítsanak a cég termelékenységén (innovációval, fejlesztésekkel) , mert nekik így is megvan a pénzük, a cég valahogy ellavírozgat, a melós meg kit érdekel. A melósok szervezettsége zéró, be vannak tojva, viszont a vállalkozók egyeztetnek egymás között, pl. megbeszélik a béreket vagy akit az egyik kirúg, átszól a másiknak telefonon, hogy ne vegye fel... Bár manapság már olyan munkaerőhiány van, hogy ez egyre kevésbé fog működni.

Az átlag magyar vállalkozó jól elvan a langyosban, nem ambíciózus, társadalmi felelősségérzete zéró. Tudok ellenpéldát, én is jelenleg egy magyar tulajdonú cégnél vagyok és a cégvezető tulajok sok mindent átvettek multiktól rendszerszinten, amit működőképesnek láttak. (Pl. vállalatirányítási rendszert)

Engem is nagyon izgat ez a téma, valszeg. kulcskérdés a gazdaság fejlődése szempontjából, biztos, hogy nem a multik fogják felhúzni a gazdaságot, legfeljebb adnak egy kis lökést, de hosszú távon mindenhol a saját nemzeti cégek fejlettsége a meghatározó.

Hidvégi Mihály 2016.08.30. 22:11:36

@Tamáspatrik, @Laptop7712 : Jó helyen tapogatóztok, amikor próbáljátok megfejteni, hogy a magyar vállalkozások zöme miért nem fejlődik, miért nem növekedik, miért nincs elég innováció?

Kulcs ez a gazdaság lényeges növekedése szempontjából.

Az a gondolatom, hogy sok mindenért felelős a gazdaságpolitika. Annak is az a része, amelyik óvóbácsit igyekszik játszani. Ilyen számomra például amelyik elhatározta az inkubátorházak létrehozását. Gondoskodunk, gondoskodunk, a gyerek pedig mégsem fejlődik.

Ez is oda vezethető vissza, hogy 2004-től uniós tagok vagyunk. Én igen nagy híve vagyok az EU-nak, de ami pénzt ránk öntöttek, azzal nem hogy használtak volna, nem hogy behoztuk volna a lemaradásunkat, hanem éppen ellenkezőleg, gazdaságilag károsan hatott. A magyar vállalkozó emiatt lett ügyeskedő ez időszak alatt, nem arra fordult, ahol piaci rés volt, nem kellett szívósan küszködni a fennmaradásért, fejlődni a hatékonyság terén, hanem elég volt a pályázatokat figyelni, hogy honnét lehet s milyen formában pénzt, támogatást szerezni.
Ez a magyar kkv-k igazi gyilkosa, ez 2010-től még megfejelődik a Fidesz minden téren aljas politikája következtében.

gellért mária 2016.08.30. 22:18:03

@leponex a mélyben hallgató világ:
Elolvastam:Az EU parlament 2015 szept. 10-i állásfoglalása az Európa irányuló migrációról és menekülthullámról. Utolsó frissítés 2016 júl. 1.
Én úgy értelmezem, hogy miután ezen határozat előttig egyes tagállamok nem nagyon voltak hajlandók a helyzet követelte számú menekültet önként befogadni,annak ellenére hogy együttműködési, szolidaritási nyilatkozatot mindenki aláírta /Orbán is/ a fenti parlamenti határozatot, felszólítást hozták.Ebben a kötelező kvóta még csak javaslat... felszólítják a Tanácsot, Bizottságot stb. mert a helyzetet, ha önként nem megy, akkor is meg kell oldani, pl. Olaszország és Görögország tehermentesítését.De még mindig nem kötelező! Az aláírt együttműködés a kötelező! A kormány is elismerte, hogy a kötelező kvótáról szóló népszavazás , az esetleges jövőbeli kötelezettségre vonatkozik.A kommunikáció pedig sumák, nem világos beszéd...és nem tudom mi lesz a vége., ha tényleg kötelező lesz...együttműködés hiánya miatt. Egy biztos, a nemzetközi menekültügyi egyezményt aláíróknak, így az EU-nak és Magyarországnak is be kell tartani, a tárgyalások a lehetőségek részleteiről folynak, ma és hosszabb távon.Ebben pedig semmi helye ennek a manipulációs szándékú népszavazásnak.

gellért mária 2016.08.30. 22:18:10

@leponex a mélyben hallgató világ:
Elolvastam:Az EU parlament 2015 szept. 10-i állásfoglalása az Európa irányuló migrációról és menekülthullámról. Utolsó frissítés 2016 júl. 1.
Én úgy értelmezem, hogy miután ezen határozat előttig egyes tagállamok nem nagyon voltak hajlandók a helyzet követelte számú menekültet önként befogadni,annak ellenére hogy együttműködési, szolidaritási nyilatkozatot mindenki aláírta /Orbán is/ a fenti parlamenti határozatot, felszólítást hozták.Ebben a kötelező kvóta még csak javaslat... felszólítják a Tanácsot, Bizottságot stb. mert a helyzetet, ha önként nem megy, akkor is meg kell oldani, pl. Olaszország és Görögország tehermentesítését.De még mindig nem kötelező! Az aláírt együttműködés a kötelező! A kormány is elismerte, hogy a kötelező kvótáról szóló népszavazás , az esetleges jövőbeli kötelezettségre vonatkozik.A kommunikáció pedig sumák, nem világos beszéd...és nem tudom mi lesz a vége., ha tényleg kötelező lesz...együttműködés hiánya miatt. Egy biztos, a nemzetközi menekültügyi egyezményt aláíróknak, így az EU-nak és Magyarországnak is be kell tartani, a tárgyalások a lehetőségek részleteiről folynak, ma és hosszabb távon.Ebben pedig semmi helye ennek a manipulációs szándékú népszavazásnak.

2016.08.30. 22:44:18

@unionista᠋:

"amikor ezek a cégek felmarkolják az állami támogatást szabályozásban, vagy készpénzben, akkor miért nem mondják, hogy KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZET, mert BEAVATKOZOTT AZ ÁLLAM."

Mert ez a munkaerő piaca miatt van. A magyar munkaerő versenyez más munkaerővel a gyártásért.
És ez nem is kiszámathatatlan környezet.
Az ugye mit is jelent? Hogy a paraméterek változnak gyorsan. Minden multi tudja, hogy vannak lehetőségei az adott országban szubvencióra a beruházásaiért cserébe.
Ez kiszámítható. Mi is lenne itt kiszámíthatatlan?
Ha A cég kapna támogatást, de B nem. Vagy 5 évig ígérnének adókedveznményt a cégeknek, de kettő után ennek vége lenne, vagy a semmiből jön egy irreális környzetvédelmi előírás stb.

Tehát nem az állami beavatkozás a probléma. Az állam mindenhol beavatkozik ilyen olyan módon, hiszen szabályoz.
Annak túl gyors és piactorzító változása, na az a probléma.

Laptop7712 2016.08.30. 23:37:38

@Hidvégi Mihály: @Tamáspatrik: Nagyon komoly problémák vannak, és amit én látok, az nem más, mint komplex értéklánc hiánya az egyes cégeknél. Mivel nem tudja mit jelent számára az értéklánc, fogalma sincs arról, hogy számára miben áll az adott pillanatban az értéklánc profitképessége, és mondjuk hogyan, és miképpen lehet a saját értékláncán belül terméket fejleszteni. Vagy hogy a fenti történetet hogyan támogatja netán egy bevezetett komplex VIR. (integrált vállalatirányítási rendszer)
Én egy olyan csávó vagyok, hogy ahol nem vágom le a fenti játékteret, azzal a céggel nem állok szóba, baromira mindegy, hogy mekkora, és mennyi pályázati pénzt nyert.
Egy egyfajta strukturális gondolkodást takar, ezzel a megközelítéssel például ki lehet venni üzleti potenciált az értéklánc lánckapcsolati pont menedzselésén keresztül. De ehhez barmok azok, akik a komocsi rendszerben kerültek hatalomra, és nagy valószínűséggel nem nagyon látnak az orruknál tovább.

Én élelmiszergazdasági szimulációkkal játszogatok, mivel látni akarok ezt, meg azt néhány összefüggésben.
Kegyetlen jövőt látok az egyes élelmiszergazdasági potenciálok mondhatni végveszélyben vannak - ha belekukkantok a varázsgömbömbe ezt látom -, és roppantul frusztrál, hogy a barom hozzáállás, és tudás nélküliség, amivel hozzáállnak a cégvezetők a valósághoz.

Ebből az ébredés kegyetlen lesz.
A HÉTFA részt vett a 2009-es Gazdaságfejlesztési terv kidolgozásában, mint tanácsadó, de komplex stratégiai szimuláció nélkül rakta le a játékot az asztalra.

Amiről kummogok, az nagyon komoly jelent. Nincsenek meg a hazánkban a lokális, rengionális, vagy helyi komplex rendszertervezési, és szimulációs potenciálok, és lehetőségek. Így semmilyen szinten nem lehet mondjuk lokális diverz mikrovállalkozási potenciált tervezni pl. egy termékrendszer köré.

Ha ezt a dumát eltolnám egy szakmai fórumon, akkor alapból kibasznának,mivel a fenti mondatok hallatán néhányan nagyon komolyan félnének, hogyha egy ilyen játék csak csírájában felállna, akkor már másnap nem lenne melójuk.

Igaza van a 444 cikknek, amikor azt írja, hogy azok a cégek innovatívak, akik terméket exportálni tudnak.
Ez így ebben a formában nem igaz.

Az a nyertes cég ebben a játékban, aki képes fenntartani, és menedzselni egy allokatív export értéklánc kapcsolatot, és e lánckapcsolaton keresztül netán képes indítani egy innovációs potenciált.

Nemzetközi szinten mindenki szeret játszani, kollaborálni innovációs pontokon, mivel lehet benne találni profitképességet.

Most gondolj bele, hogy a fenti dumát eltolom egy KKV vezetőjének. Ki fog röhögni, és elküld a francba, mert nem is érti azt, miről vakerok. Pályázat, az köll, mert abból van a pénz, meg a kocsi.

Itt tartunk Tamaspatrik, és nagyon kellene egy kis friss agy, hogyha már eltoltuk az elmúlt 27 évet, legalább azt kellene felfogni hogy milyen világban is élünk 2016-ban, és hogy a tökömbe lehetne kivenni lóvét a komplex innovációs térből.

Én ma, azonnal leállítanék minden pályázati rendszert mindaddig, ameddig nem állítjuk fel az innovációs tereket. De ez én vagyok. Ezért a kijelentésemen meg sokan fintoroghatnak, de ez a nagy büdös igazság.
Tohonya struktúrát konzerválunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.30. 23:44:33

@unionista᠋:

"amikor ezek a cégek felmarkolják az állami támogatást szabályozásban, vagy készpénzben, akkor miért nem mondják, hogy KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZET, mert BEAVATKOZOTT AZ ÁLLAM."

[...]

In the past eight years the Ontario government has spent, by its own reckoning, more than three-quarters of a billion dollars giving money to companies in the name of job creation.

The $765,065,495 went to 109 companies to create, in theory, 32,000 jobs since 2007.

[...]

The opposition Progressive Conservatives have slammed the deals as “corporate welfare.”

[...]

The most expensive jobs came from ArcelorMittal Dofasco, the Hamilton-based steel company that received $13 million to create 28 jobs at a price of almost half a million each (that was one of three Ontario investments in the company; another $18.3 million cash infusion bought 72 jobs).

And the biggest single investment went to semiconductor company Advanced Micro Devices, which got $56.5 million. Toyota was close behind at $50 million, one of several cash handouts the auto-maker received.

[...]

“Job creation,” that campaigning politician’s holy grail, is in truth a bit of a mug’s game: Support a booming industry, and you’re adding wealth to a sector that doesn’t need it, whose unemployment levels are already low and that would arguably have “created” those jobs anyway; prop up an ailing industry and you risk sending money down an economic drain.

globalnews.ca/news/1306627/ontario-gave-109-companies-765m-over-8-years-so-where-are-the-jobs/

Az ellenzéki Konzervatívok azt mondják, hogy ez az egész "vállalati szegénységi segély" -- tehát van olyan, aki kritizálja az ilyen "munkahelyteremtő" állami "beruházásokat". De biztos vagyok benne, hogy amikor a Konzervatívok voltak hatalmon Ontario-ban, akkor ugyanúgy folyt az adófizetők pénzének "befektetése" "munkahelyteremtésbe". És abban is biztos vagyok, hogy azok a cégek, akiknek a versenytársait támogatja a kormányzat, szintén nem boldogok a helyzettel. De a választók azt hiszik, hogy az államilag támogatott "munkahelyteremtés" a legnagyszerűbb találmány a spanyolviasz óta; és mindaddig, amíg ebben a tévhitben megmaradnak, az állam tovább dönti a pénzüket ilyen kétes "befektetésekbe".

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.31. 07:18:16

@gellért mária: 'A kommunikáció pedig sumák, nem világos beszéd...és nem tudom mi lesz a vége., ha tényleg kötelező lesz...együttműködés hiánya miatt.'

Mi ebben a nem világos?

Németország(i gazdasági körök) az elejétől fogva az olcsó munkaerőt látta (csak?) ebben a máig nem tisztázott hátterű abnormális nagyságú, rapid, láthatóan jó szerzezettségű 'menekülthullámban'.
Pedig Merkel egyszer már megfogalmazta, beismerte a multikulti csődjét: dolgozni jöjjenek - ez jó volt- aztán menjenek haza. De maradtak, hozták a nagycsaládot, növekednek, szaporodnak, és betöltik a földet - hogy egy klasszikust is idézzek;-)
De a sorosi-világképben is a legfontosabb momentum talán, hogy ezt az ósdi 'nemzetállami' szerveződést le kell cserélni egy mindenben 'nyitott', feloldódó, mindent feloldó liberális kozmopoliszra.

Ahol a többség valóban ezt akarja, tegyék.
Orbán nem hajlandó erre, én sem szeretném.

A 'kötelező kvótának' pontosan az a lényege: szép lassan elvenni azt a természetes jogukat hogy maguk dönthessenek saját sorsukról.
Tényleg érthetetlen, mi ebben a nem érthető.

De a hazai polgároknak joguk van és lehetőségük is eldönteni, ők mennyire szeretnék ezt a sorosi világot.

A népszavazás erről szól, nem másról.

(Ungvári Rudolfnak van egy jó írása a nol-on, a saját fixációjától persze ő sem szabadulhat, de jó gondolatokat fogalmaz meg.)

Hogy mi lesz a vége?
Minek?
Kizárt hogy legyen kötelező kvóta, előbb-utóbb komolyan kell az Eu-nak venni saját döntéseit a schengeni egyezménnyel kapcsolatban.
Különben vége az Uniónak.

Kénytelen vagyok a nobel-díjas Kertész Imrét idézni, aki egy időben még ölég keserű-lenézően beszélt Magyarországról ( aztán felismerte hogy Németországban csak holokauszt-bohócot csináltak belőle) ... aztán hazajött gyógyulni, átvenni a legmagasabb állami kitüntetést, majd meghalni...

mandiner.hu/cikk/20150907_kertesz_imre_europa_ongyilkos_liberalizmusarol

Európa kezdi felismerni, hová juttatta őt liberális bevándorláspolitikája. Hirtelen ráébredtek, hogy olyan állatfajta, amelyet multikulturális társadalomnak hívnak, nem létezik.

„Még a politikáról kellene egyet s mást mondanom, de az igazán fölösleges és unalmas időfecsérlés lenne. Arról volna szó, ahogyan a muzulmánok elárasztják, s majd birtokukba veszik, magyarán elpusztítják Európát; ahogyan Európa mindezt kezeli, az öngyilkos liberalizmusról és az ostoba demokráciáról; demokráciát és szavazási jogot a csimpánzoknak.

Mindig ez a vége: a civilizáció eléri azt a túltenyésztett állapotot, amikor többé már nemcsak hogy képtelen rá, de már nem is akarja megvédeni magát; amikor, látszólag értelmetlen módon, a saját ellenségeit imádja. Ráadásul mindez nem mondható el nyilvánosan. Miért nem? A kérdés nem nyugtalanítana, ha időközben nem vált volna belőlem »közéleti ember«.

Kezdem megérteni a kényszert, amelyből az általános nagy hazugság táplálkozik; egyszerűen lehetetlenség megvívni a kényszerrel, a politikusnak azért, mert elveszíti népszerűségét, az írónak ugyanezért; a jó modor a hazugság és a totális önfeladás. (...)

Lemondtam a Neue Zürchernek írandó cikkemet, holott szívesen elmondanám a véleményemet az előttünk álló várható változásokról. Gyilkos világ kezdődik, rasszizmus, nacionalizmus; Európa kezdi felismerni, hová juttatta őt liberális bevándorláspolitikája. Hirtelen ráébredtek, hogy olyan állatfajta, amelyet multikulturális társadalomnak hívnak, nem létezik. Érdekes paradox zsákutca: miközben az Európai Uniót kibővítik, az Unió egyes országai beszűkülnek. A várható törvények ellentétben állnak az Unió alkotmányával, másrészt ki tagadná alapvető fontosságukat. Az a baj, hogy nem differenciálnak: külön törvények illetnék meg a szabad polgárt, és más törvényeknek kellene vonatkozniuk a muzulmánokra. Ez azonban kirekesztő politika lenne. Viszont lehetetlenség elgondolni, hogy, mondjuk, Franciaország két-három emberöltő múlva muzulmán ország legyen. Az általános félelem és hisztéria keltette indulatok által felkavart mélységekből előbukkanó politikusok inkább a saját hatalmuk javára akarják fordítani a helyzetet, semmint hogy valódi megoldásokon törnék a fejüket. Magyarán: megnyílt a lehetőség új diktatúrák előtt, amelyek a veszélyhelyzet ürügyén elsősorban a saját állampolgáraikra hoznak veszedelmet.”

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.31. 07:36:58

@gellért mária: A menekültügyi egyezmény tök világos: a menedékkérőnek igazolnia kell magát, feltárni a menekülésének körülményeit, és ha jogosult, akkor az államnak ( ugye, ilyenkor az állambácsi jó, nem a nemzetközi jogvédő civilszervezeteknek van kiszignálva a dolog ) dolga gondoskodni róluk.

Orbán pontosan ezt hajtja másfél éve: az Eu külső határait megvédeni, azon illegálisan ne jöhessen be senki ellenőrzés nélkül, és még a belépés előtt elvégezni a menedékkérelmek eldöntését.
Pont.

Aki meg munkaerőt szeretne belőlük kiválogatni ( mint a német gyáriparosok ), az menjen oda a határhoz, menjen a török menekülttáborokba, Afganisztánba, ...ültesse buszra, vonatra, repülőre, és vigye magához közvetlenül.

Mert ugye most az van, hogy gyakorlatilag bárki eljuthat (például Németországba) Európába, ott ki lehet mazsolázni az alkalmasnak tűnő 'helótákat', a többi meg menjen vissza oda, ahol először regisztrálták.
Ja.
Gonosz Autokrata, aki megvédené magát az illegális bevándorlástól, és méggonoszabb Despota És Fasiszta, aki nem fogadja vissza azokat, akik nem tűntek használható munkaerőnek a célországban.
Merthogy meg kell osztani a terheket szolidaritásból.

Hazug, farizeus, mellébeszélő, kétszínű a mai 'brüsszeli' adminisztráció.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.31. 08:03:00

@leponex a mélyben hallgató világ:

"De a hazai polgároknak joguk van és lehetőségük is eldönteni, ők mennyire szeretnék ezt a sorosi világot.

A népszavazás erről szól, nem másról."

2003-ban is volt egy népszavazás: az miről szólt?

gellért mária 2016.08.31. 10:22:08

@leponex a mélyben hallgató világ:
"A kommunikáció pedig sumák...nem világos..." Rosszul idéztél..ez a magyar kormányra vonatkozik, a szövegkörnyezetből ez derül ki. Brüsszel kommunikációja világos...ott van a parlamenti határozat róla...ha méltóztattál elolvasni az EGÉSZET, nem kiemelt részleteket.Senki nem örül a leírt helyzetnek, a menekülteket senki nem "hívta" ide, hazudozásaitokkal szemben, csak tudják, hogy nem lehet kitérni, meg kell oldani.
Lehet másképp gondolkozni, mint "Brüsszel", de akkor nem kell odatartozni. Ez ilyen egyszerű. Nem lehet egyszerre szűznek és kurvának lenni. Fújhatod a végtelenségig, fújod is, hogy senkinek nincs joga ránk erőszakolni, hogy mi kikkel éljünk. A helyzet az, hogy ez igaz. Ilyen jog nincs, Brüsszelnek sincs ilyen joga , Brüsszel is tudja, ezért nem is erőszakol ránk semmit.Klubszabályok vannak. Ha nem tetszik, ki lehet lépni, vagy ki lehet rúgni..Ez ilyen egyszerű.A többi , a tiéd is süket duma, hablaty, rizsa világos beszéd helyett.Hazug, farizeus, mellébeszélő, kétszínű, NEM Brüsszel, hanem te meg haverjaid.Orbán aláírja az együttműködést, aztán semmiben nem működik együtt, pont azért, mert tudja, "Brüsszelben" nincs erőszak.Olyan megoldásokat javasol, amelyek kivitelezhetetlenek..ezt nevezitek ti együttműködésnek, írom ezt mielőtt újból felsorolsz nem is mindig eredeti Orbáni ötleteket.Meglátjuk mi lesz a vége, ez hosszú játszma, hosszú politikai játszmája Orbánnak "Brüsszellel".

2016.08.31. 10:31:45

@neoteny:
ezek közül melyik?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.31. 10:51:25

@unionista᠋:

Amelyiket akarod.

Ezért trükkös a címkék gyártása és alkalmazása: mivel egy kétdimenziós kontinuumon (síkban) sok lehetséges pont van, címkék meg korlátozott számban állnak rendelkezésre.

Amikor én azt mondom, hogy klasszikus liberális, akkor az valahol a jobb alsó negyedben van. Az anarcho-kapitalista is, de még jobbra és még lejjebb. Amit liberálisnak nevez a köznyelv, nagyon széles területen helyezkedhet el: enyhén libertariánustól az erősen autoritariánusig, enyhén gazdaságilag szabadtól (jobboldalitól) az erősen gazdaságilag baloldaliig (kollektivistáig).

2016.08.31. 11:00:37

@gellért mária:

"Nem lehet egyszerre szűznek és kurvának lenni. "

Ezzel azért vitatkoznék! ;)

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.31. 11:56:05

@gellért mária: 'Lehet másképp gondolkozni, mint "Brüsszel", de akkor nem kell odatartozni.'

Igen, erre is gondoltam amikor a már elfeledni hitt szocialista szervilizmust emlegettem.

Az Unió elvileg a szuverén tagországok közös döntéseivel működik - úgy, ahogy-, és nem a brüsszeli agytröszt verdiktjeivel.

MI legalábbb annyira az Eu vagyunk, mint az EB korifeusai.

És ha egy tagország sérelmez valamit, akkor az Eu bíróságához fordulhat.
Orbán ezt tette az ominózus kvóta esetében.

Ahogy az Eu testületei is ezt tehetik, ha egy tagország - vélekedésük szerint - eltér az unió által közösen elfogadott normáktól.
Kötelezettségszegési eljárást indíthat, és ha nem jutnak közös álláspontra, akkor megint csak a bíróság jogosult dönteni - már ha komolyan vesszük valamennyire is a (liberális) demokráciát.

És Te hogyan is gondolod, itt az Igaz Magyar Konzervatív Párthoz közelálló blogon:

'Ha nem tetszik, ki lehet lépni, vagy ki lehet rúgni..Ez ilyen egyszerű'

Neked.

És csodálkozol (?), hogy harmadik éve várjuk a még meg nem nevezett helyszínt ...

'Olyan megoldásokat javasol, amelyek kivitelezhetetlenek..'

Jesszus.

háromszor is idéztem, az Unió odáig már eljutott, amit O. is javallott már régóta.
Schengent be kell tartani. Pont.

Ha kivitelezhetetlen, akkor be kell ismerni, meg kell szüntetni, felesleges.
Úgysem lehet betartani.

Úgysem lehet megszüntetni a gyorshajtást az utakon, hát akkor ne is legyen tiltva.
Kábé ezt állítod.
Kezeket fel, mert hirtelen milliók jöttek rá hogy ők halálos veszélyben vannak, és csak országokon átvonulva néhány nyugati országban lelhetnek csak nyugalomra.

Ha nincs mit tenni, hát akkor fogadják be őket. Mindet, mert mind oda szeretne menni.

Nehogy már az emberi szabadságjogaik sérüljenek, hogy deportálják őket százezerszám oda, ahova nem szeretnének menni.
Persze előtte azért kiválogatjuk a munkára alkalmasnak látszókat, ők jobbra, mehetnek a német gyárakba dolgozni, a többiek balra, irány a kvóta szerinti elosztóba. Ott majd megmondják nekik, hol lészen szállásuk.

Én beszélek mellé, ugye.

gellért mária 2016.08.31. 12:07:53

@leponex a mélyben hallgató világ: ezerszer cáfolsz dolgokat újra kezdesz...nem érek rá tovább újra cáfolni,.megyek nyaralni.

2016.08.31. 12:26:15

@neoteny:
ez két önkényesen választott szempont. számodra a szabadság azt jelenti, hogy nincs semmiféle kollektivizmus. és ha valaki mégis azt mondja, hogy a közélet attól az, ami hogy vannak benne politikai közösségek, akkor azon problémázol, hogy egyesek ahhoz nem akarnak csatlakozni. ne csatlakozzanak.

a magyar közéletben is vannak akik azt mondják, hogy ők nem akarnak államiságot, vagy magyar nemzetet. de a többség mégis csak akar. felteszem nekik jogukban áll összeállni. és ha a többiek nem akarnak csatlakozni, akkor ne csatlakozzanak. hanem álljanak össze egy anachista közösségbe bárhol a világban. ez elég liberális elképzelés.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.31. 12:56:34

@unionista᠋:

"ez két önkényesen választott szempont"

Ha léteznek nem önkényesen választott szempontok, nevezd meg őket. Ha ezt nem tudod megtenni, akkor csak trollkodsz ezzel az állításoddal is.

"számodra a szabadság azt jelenti, hogy nincs semmiféle kollektivizmus."

Ismét csak trollkodsz: már többször kifejtettem, hogy semmi kifogásom sincs az _önkéntes_ kollektivizmussal. Aki szövetkezetbe akar társulni, tegye meg. De nem lehet bárkit is szövetkezetbe kényszeríteni. Akkor sem, ha "a többség" be akar lépni a szövetkezetbe.

Ez a te problémád: hogy azt gondolod, hogy "a többség" akaratának érvényesülnie kell a (bármilyen szempontból) kisebbségre is. De ez nem szükséges: nincs olyan aktivitás, aminek a folytatására ne lehetne önkéntes alapon társulni. "A többség" azt akarja, hogy a TEVA az ő kezükben legyen? Alapítsanak egy kft-t vagy egy nyrt-t, adják össze a pénzüket és vásárolják ki a TEVA tulajdonosait. Van az a pénz, amiért "a zsidók" hajlandók eladni a tulajdonrészüket. De neked (és a te álomvilágodban létező "többségnek") ez nem elég jó: mert hogy a te "többségednek" csak tyúkszaros mackónadrágja van. Az kurva kellemetlen; de attól még nincs joga "a többségnek", hogy _kényszerítse_ a TEVA tulajdonosait, hogy lemondjanak a tulajdonrészükről, vagy azt számukra nem megfelelő áron adják el.

Nem a kollektivizmussal van baj: hanem az erőszakon alapuló kollektivizmussal. Nem azzal van baj, hogy valaki nemzeti érzületű; hanem azzal van baj, hogy a másik, aki esetleg nem megfelelő mértékben nemzeti érzületű szerinted meg "a többséged" szerint, annak nincs létjogosultsága Mo-n élni. Nem az államisággal van baj ... dehogynem azzal van baj: az állam definíció szerint az egy terület fölött a "jogos" erőszakmonopóliumot birtokló szervezet (ami ráadásula gyakorlatban mindig egy kisebbség). Amikor "a többség" az államhatalmat használja fel arra, hogy a kisebbséget "szolidaritásra" meg "együttműködésre" meg "elfogadásra" kényszerítse, az nem liberalizmus. Mint ahogy nem liberális a rablógyilkos, amikor azt mondja: "pénzt vagy életet", habár választást ajánl a kiszemelt áldozatának.

2016.08.31. 14:48:32

@neoteny:
a politikatudománynak (ha ilyen egyáltalán létezik), akkor az elemi természeti törvényekből kellene kiindulnia.

a fizikai egyik megfigyelése az, hogy a környezetüktől elszigetelt rendszerekben spontán csak olyan folyamatok mennek végbe ahol a molekuláris rendezetlenség növekszik. ha egy rendszer adiabatikusan zárt, akkor abban az entrópia nem csökkenhet. ez a termodinamika második főtétele. erre lehet törekedni. de ehhez majdnem zártság kell, homogenitás (belső súrlódásmentesség) és elvben teljes sötétségre van szükség, ki kell kizárni a hőcserét. tehát a populációnak lényegében egy hipermodern űrkapszulában kellene élnie. még egyszer. lehet arra törekedni, hogy a termodinamika második főtétele közösségi értelemben beteljesüljön. éppenséggel ez is lehet a vallás. de miért kellene ezt politikai értelemben kötelezővé tenni az egész emberiség számára?

2016.08.31. 15:41:07

@neoteny:
a teva nacionalizációja azt jelentené, hogy a magyar állam az üzemet részben vagy egészben kivásárolja. a telavivi zsidók optimalizáljanak a szentföldre, a parasztok a pusztában pedig az alföldre. ez nem azt jelenti, hogy ezek után nem maradhat semmilyen kapcsolat. a kezdetektől azt is támogatom, hogy hozzanak létre egy reformált zsidó városnegyedet a belvárosi zsinagóga környékén. ott lehet teva patika, polgár sakkiskola, alternatív tehetséggondozás, a zsidó étteremben lehet kosher debrecziner, stb. de ezt a zsidóság nem fogadja el. pontosan a debreceniek elfogadnák. olyan zsidó baloldalhoz kötődő nagyrészt nem sémita emberek mérgezik ezt a viszonyt és a magyar közéletet, akiket soros pénzel nemcsak magyarországon, hanem kelet-közép európában. és ez a zavarkeltés az orosz és a kínai befolyást erősíti, ami izreal és az usa számára sem jó.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.31. 16:24:08

@unionista᠋:

"ez két önkényesen választott szempont"

Ha léteznek nem önkényesen választott szempontok, nevezd meg őket. Ha ezt nem tudod megtenni, akkor csak trollkodsz ezzel az állításoddal is.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.31. 16:25:12

@unionista᠋:

"számodra a szabadság azt jelenti, hogy nincs semmiféle kollektivizmus."

Ismét csak trollkodsz: már többször kifejtettem, hogy semmi kifogásom sincs az _önkéntes_ kollektivizmussal. Aki szövetkezetbe akar társulni, tegye meg. De nem lehet bárkit is szövetkezetbe kényszeríteni. Akkor sem, ha "a többség" be akar lépni a szövetkezetbe.

Ez a te problémád: hogy azt gondolod, hogy "a többség" akaratának érvényesülnie kell a (bármilyen szempontból) kisebbségre is. De ez nem szükséges: nincs olyan aktivitás, aminek a folytatására ne lehetne önkéntes alapon társulni. "A többség" azt akarja, hogy a TEVA az ő kezükben legyen? Alapítsanak egy kft-t vagy egy nyrt-t, adják össze a pénzüket és vásárolják ki a TEVA tulajdonosait. Van az a pénz, amiért "a zsidók" hajlandók eladni a tulajdonrészüket. De neked (és a te álomvilágodban létező "többségnek") ez nem elég jó: mert hogy a te "többségednek" csak tyúkszaros mackónadrágja van. Az kurva kellemetlen; de attól még nincs joga "a többségnek", hogy _kényszerítse_ a TEVA tulajdonosait, hogy lemondjanak a tulajdonrészükről, vagy azt számukra nem megfelelő áron adják el.

Nem a kollektivizmussal van baj: hanem az erőszakon alapuló kollektivizmussal. Nem azzal van baj, hogy valaki nemzeti érzületű; hanem azzal van baj, hogy a másik, aki esetleg nem megfelelő mértékben nemzeti érzületű szerinted meg "a többséged" szerint, annak nincs létjogosultsága Mo-n élni. Nem az államisággal van baj ... dehogynem azzal van baj: az állam definíció szerint az egy terület fölött a "jogos" erőszakmonopóliumot birtokló szervezet (ami ráadásula gyakorlatban mindig egy kisebbség). Amikor "a többség" az államhatalmat használja fel arra, hogy a kisebbséget "szolidaritásra" meg "együttműködésre" meg "elfogadásra" kényszerítse, az nem liberalizmus. Mint ahogy nem liberális a rablógyilkos, amikor azt mondja: "pénzt vagy életet", habár választást ajánl a kiszemelt áldozatának.

2016.08.31. 19:31:20

@neoteny:
ha komolyan vesszük az elveidet, akkor a teva vagy akármilyen idegen vállalat nem kényszerítheti a befogadó várost, hogy biztosítsák számára a közutakat, a közműveket, közüzemeket, az energiát, a vizet, stb. senki sem köteles nekik semmit sem eladni. a teva magyarország legnagyobb megrendelője a magyar állam. a készítmények vásárlását a társadalombiztosítás támogatja. szóval a legnagyobb ostobaság lenne a részükről szembefordulni a magyarokkal. azzal együtt, hogy a debreceni üzem a teva nagyjából 1/20 részét produkálja. de mégis csak ez izrael legnagyobb vállalata. és a top10 ezen túl nem termel valós értéket. szinte csak olyan vállalatok ahol a pénz teremti a pénz (bankok, biztosítók). egyáltalán nem cél szembefordulni velük, de ha minden áron kereskedelmi háborút akarnak indítani, akkor csak tegyék.
cdn.tradingeconomics.com/charts/israel-balance-of-trade-forecast.png?s=istbal&v=201608172214n&forecast=2&d1=19160101&d2=20161231

2016.08.31. 20:15:12

@neoteny:
@neoteny:
magyarországnak valójában nincs szüksége arra a mennyiségű gyógyszerkivitelre, amit a teva produkál.
cdn.tradingeconomics.com/charts/hungary-balance-of-trade-forecast.png?s=hutrbal&v=201608112013n&forecast=2&d1=19160101&d2=20161231
izrael számára pedig előnyösebb lenne ha a teva ezt a külkereskedelmi többletet telavivban produkálná. tehát a zsidók egy tervezett kivonulásban érdekeltek. ez az, ami mindkét fél számára kölcsönösen előnyös. ehhez kormányzati, önkormányzati megállapodások szükségesek. és ezek hozhatják létre a szabályozott kereskedelmi útvonalakat. a teva alapítóit is ez hozza helyzetbe. azért, mert ezek után izrael gazdasága elsősorban az ő gyógyszeripari kivitelükön múlik. aztán az egy másik kérdés, hogy ezek után a likud az üzemet részlegesen államosítani akarja. mert az állam mindenhol állat.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.31. 20:31:13

@unionista᠋:

"a teva vagy akármilyen idegen vállalat nem kényszerítheti a befogadó várost, hogy biztosítsák számára a közutakat, a közműveket, közüzemeket, az energiát, a vizet, stb. senki sem köteles nekik semmit sem eladni."

Így igaz -- de nem is települ semmilyen vállalat (sem "hazai", sem "idegen") olyan helyre, ahol nem tudja megvásárolni a működéséhez szükséges javakat és szolgáltatásokat.

"szóval a legnagyobb ostobaság lenne a részükről szembefordulni a magyarokkal."

Nem is "fordulnak szembe a magyarokkal"; ezt legfeljebb te meg a Bogár-Drábik-Varga trió (és hívőik) gondoljátok úgy.

"nem termel valós értéket. szinte csak olyan vállalatok ahol a pénz teremti a pénz (bankok, biztosítók)"

Irmuska néni miért rakta be az egész élete során megtakarított egymillió forintját Quaestor-kötvényekbe? Miért nem magyaráztad el neki azt, hogy a pénzével nem teremthet pénzt, mert abban nincsenek valós értékek?

A magyar állam miért ad el kincstárjegyeket magyar polgároknak? Hiszen akkor csak pénzzel csinálnak pénzt; nincsenek mögötte valós értékek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.31. 20:55:34

@unionista᠋:

"magyarországnak valójában nincs szüksége arra a mennyiségű gyógyszerkivitelre, amit a teva produkál."

:))

Mo külkereskedelmi mérlege azért pozitív, mert a TEVA _is_ exportál annyi gyógyszert, amennyit. Mert ez az export (az összes) teszi lehetővé, hogy importálni is tudjanak a magyarok.

Te azt mondod, hogy elég az, ha Mo kereskedelmi mérlege egyensúlyban van. De egyensúlyban sok szinten lehet egy ország kereskedelmi mérlege: akkor is egyensúlyban van, ha semmit nem exportál és nem is importál. Amire még Észak-Korea sem képes (exportál pl. szenet Kínába, ahonnét importál ipari és fogyasztói javakat -- nem hiszem, hogy az LCD képernyőket az észak-koreai ipar állítja elő), pedig abban az országban hivatalos politika a juche, az autarkia (önellátás).

Vagyis te nem mondhatod meg, hogy Mo-nak "valójában" mekkora exportra van szüksége: valójában minél nagyobb exportra van szüksége, hogy fedezni tudja az importját. Mert az emberek meg akarják venni az olyan gyógyszereket is, amit nem állít elő egyetlen mo-n működő gyógyszergyár. Meg a millió és egy más terméket, amit nem állítanak elő Mo-n.

Te azt mondod, hogy a magyarok gyártsanak iskolaszámítógépet. De bármilyen számítógépekhez IC-kre van szükség; azokat pedig nem gyártanak Mo-n (legjobb tudomásom szerint, legalább is nem VLSI IC-ket). Azokat importálni kell. De még ha Mo azt is mondja, hogy majd csinál VLSI IC-ket, ahhoz is meg kell venni a röntgenlitográfiás (vagy akármilyen technológiájú) gépeket, szintén importból. Mert azokat a gépeket is legyártani Mo-n már meghaladja az ország pénzügyi és szellemi tőkéjét, legalább is jelenleg és a közeljövőben. Egyszerűbb és célszerűbb megvenni (importálni) őket, mint hazai fejlesztésben előállítani azokat.

2016.08.31. 21:31:50

@neoteny:
a reálgazdaságtól elszakadt derivatív ügyletek a problémásak. az önkormányzatok azt csinálták, hogy nem fizették ki a közintézményi (tipikusan a kórházi) beszállókat. hanem azt mondták, hogy majd úgy is megkapjátok a pénzt csak előbb megforgatják a questor-ban. a pénz termeli a pénzt. és ez működött. csak ugye ez egy globális játékosokhoz mérten egy kis pénzalap. amikor keletkezett X milliárd forint hiány, akkor nem azt mondták, hogy jó, akkor kaptok gyorsan egy bankközi mentőcsomagot és az állam sem mondta, hogy generáljatok ugyanennyi pénzt például úgy, jegyezhettek még ugyanennyi kötvényt (irmuska néni mellett zolika is tegye be a megtakarítását, kap hozzá állami adókedvezményt és az önkormányzatok majd még többet beforgatnak, legfeljebb a közintézmények beszállítói kicsit tovább várnak), hanem azt mondták, hogy tarsoly vigye el a balhét. majd annyit ül előzetesben vagy házi őrizetben, amennyi időre elítélik valamikor a távoli jövőben. és nyilván van az a pénz, amiért nem tálal ki. ezt fejti meg sanyi úgy, hogy ezek "cigányok". ott szokás az, hogy az egyik elviszi a balhét. és a többi kifizeti. ha nyernek valamennyit, akkor az egyik azonnal elsikkasztja. lásd matolcsy. sanyi szerint az egy matolcsi cigány, akinek a felmenői pénzt hamisítottak az uradalomban. ugyanezt csinálták a "zsidók" a bécsi udvarban. ezt hallotta egy népfőiskolástól. ezek az etnicista magyarázatok féligazságként többé kevésbé megállnak. és sokkal pontosabban nem is nagyon lehet megérteni azt, hogy általában véve mi történik magyarországon. ez a két politikai kultúra ütközik össze. csak ezt kimondani sem lehet. mert ez "rasszizmus" és "antiszemitizmus".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.31. 21:52:13

@unionista᠋:

Irmuska néni miért rakta be az egész élete során megtakarított egymillió forintját Quaestor-kötvényekbe? Miért nem magyaráztad el neki azt, hogy a pénzével nem teremthet pénzt, mert abban nincsenek valós értékek?

A magyar állam miért ad el kincstárjegyeket magyar polgároknak? Hiszen akkor csak pénzzel csinálnak pénzt; nincsenek mögötte valós értékek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.31. 22:12:50

@unionista᠋:

"és ez működött"

Egy darabig. Egy darabig minden pilótajáték működik; azért lehet őket beindítani. Egy darabig minden láncreakció működik: azért lehet azokat beindítani. De amint elfogy az "üzemanyag", a láncreakció szükségszerűen leáll: nincs olyan láncreakció, ami a végtelenségig folyhatna. Az atombomba felrobban: nem "ég" folyamatosan. Az atomerőmű folyamatosan "ég" -- de az egy kontrollált folyamat, amelyik a láncreakció "élén" történik: épp' egy nagyon kicsivel több neutron keletkezik, mint amennyi "bemenő" neutron generálta a "kimenő" neutronokat. Amikor a folyamat kikerül a kontroll alól, akkor történik Csernobil.

"csak ugye ez egy globális játékosokhoz mérten egy kis pénzalap."

A Lehmann Brothers is orra bukott, pedig az a Quaestorhoz képest sokkal nagyobb volt.

"amikor keletkezett X milliárd forint hiány, akkor nem azt mondták, hogy jó, akkor kaptok gyorsan egy bankközi mentőcsomagot és az állam sem mondta, hogy generáljatok ugyanennyi pénzt például úgy, jegyezhettek még ugyanennyi kötvényt (irmuska néni mellett zolika is tegye be a megtakarítását, kap hozzá állami adókedvezményt és az önkormányzatok majd még többet beforgatnak, legfeljebb a közintézmények beszállítói kicsit tovább várnak)"

Igen, a tűzoltás legjobb módja az, hogy olajat öntesz a tűzre.

"ezt fejti meg sanyi úgy"

Az, hogy Sanyi mit fejt meg hogyan, érdektelen. Ami számít az az, hogy Sanyi képes üzemeltetni a magán-használtcikk kereskedését haszonnal: avval kapcsolatban nem táplál illúziókat. Tudja, hogy olcsón kell vennie és drágán kell eladnia ahhoz, hogy összejöjjön a pénz neki, amiből fel tudja újítani a fürdőszobáját, meg utána tud fizetni feles Unicumokat a Fácánhoz címzett műintézetben a haverjainak. Amikor a saját pénzügyeiről van szó, megvan neki a magához való esze -- és ez a lényeg, nem az, hogy mennyit hisz el a Bogár-Drábik-Varga trió által tolt "megfejtésekből".

2016.08.31. 22:40:31

@neoteny:
ez egy szövetségi kapcsolattal megoldható. ez lehet német, orosz, kínai, vagy izraeli vagy amerikai. a rendszerváltás idején azt mondtam, hogy elég lenne ha a general motors és a general electric bejönne. a magyar tőkepiacot biztosítaná a citibank és egy ahhoz kötődő alap pénzt fektetve a gyógyszerkutatásba. és nagyon nem kell más. amikor ezt elmondtam egy amerikainak, akkor azt mondta, hogy de így magyarország a legszegényebb nyugati ország lenne. ami azt jelenti, hogy sokkal gazdagabb, mint jelenleg. és ez nem cél. hanem ők majd felvárolnak mindent. a general electric hajdúböszörményben nyitott egy üzemet. ezen én mosolyogtam. megkérdeztem, hogy tudja-e, hogy mi az a "böszörmény". mondtam, hogy "bisirman" megkeresztelkedett bizánci muszlim. tudja-e, hogy mi az a "hajdú". azt se tudta. mondtam, hogy az hivatalos történetírás szerint délszláv nemesekből álló telepesek. valójában marhajcsárokból, disznópásztorokból verbuvált katonai horda. böszörményt korábban úgy hívták "ráczböszörmény". a rácok a magyarországra települő délszlávok. és tudja-e, hogy kik irtották ki a környéken? a hajdúk. akik a hivatalos történetírás szerint "délvidéki" "nemesek". persze voltak ráchajdúk a nyírségben. és azt kérdezte, hogy ennek mi a jelentősége? sohasem lesz olyan gazdasági teljesítmény, amit elvárnak. és ezt az üzemet szétlopják. nem arról van szó, hogy ne lehetne lámpát gyártani. a helyi társadalomhoz kell igazodni. az amerikai azt mondta, hogy ez egy hülyeség. (mivel ők ugye szimplán megölték az indiánokat. és nem értik azt, hogy demokráciában adaptálódni kell. a "nyugatosok" sem értik.) azt mondtam, jön a ge capital. és a szabad versenyben itt minden az övék lesz. ehhez képest hajdúböszörményben sohasem tudták eldönteni, hogy leépítsenek, vagy bővítsenek. a ge capital abból a pénzből lett államosítva, amit orbán különadóként tőlük beszedett. persze, hogy azt mondják, hogy egy neofasiszta diktátor. ha a németek is kivonulnak, a kínaiak is, korea és japán is, az usa és izreal is, akkor még mindig ott vannak az oroszok. és a visegrádi együttműködés. amibe beszállíthatnak a skandinávok. azért, hogy nagy-lengyel, nagy-magyar tengely álljon szemben az oroszokkal. az a soros féle propaganda, hogy minden multival szembefordultak. orbán "cigánykodik". egyes hírek szerint "visszaszerezte" a nemzeti sport című napilapot (ami a kedvence) és vele együtt a népszabadságot (amit nem is akart. de az osztrák egyben adta a portfoliót feltéve, hogy a hír igaz. mert cáfolták. de borítékolható, hogy megszerzik). erre mondhatod, hogy nacionalizálás állam által intézményesített szabad rablás. rendben. de a privatizáció is ez volt. a teva is úgy lépett be, hogy felvásárolták a piacot. a régi szocialista gyárat kezdték el bővíteni. és ebből az üzem egy részét nehéz mozdítani. a kecskeméti mercedes gyárat egy nap alatt felrakják a szövetségi állam vasútra. de még ebben az esetben is beléphetne a konkurens bmw. ha a daimler nem adja a busz alvázat debrecenbe. eladja a man vagy a roman. a debreceni villamos beszerzést a baszkok nyerték. de mindig megtámadta valaki. a románok jöttek azzal, hogy magyar-román járműipart szeretnének. mert nekik a legfontosabb külpiacuk a tiszántúl. ki az a hülye, aki román villamost vesz. mondták ők. de azok annyira nem rosszak. a spanyolok nyertek. átalányban javítanak. erre mi történt. már az összes villamost összetörték legalább egyszer. mindet javítani kellett. alig több mint egy év alatt 50 baleset volt.
24.hu/belfold/2016/03/18/ket-ev-alatt-az-osszes-szupervillamos-osszetort-debrecenben/
az önkormányzat nem szerelt fel közlekedési lámpákat. vagy rosszul volt beállítva. vagy a "cigányok" a remízben "véletlen" rávernek a kalapáccsal. ha lenne benne helyi érdekeltség, akkor ez nem történne meg. a baszkok azt mondták, hogy szó se lehet róla. rábasznak. persze őket sem kell félteni. ez úgy működhet, hogy a járműjavító helyi. (így működik a buszközlekedés. és abból lesz buszgyár. de még főalkatrészeket be kell hozni. a német ezt érti ezt felzárkóztatási pályát.) csak ugye spanyoloknál az üzlet a mantenimiento. azzal nem számolnak, hogy "cigányok" hetenként összetörnek egy villamost.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.01. 01:40:06

@unionista᠋:

"erre mondhatod, hogy nacionalizálás állam által intézményesített szabad rablás. rendben. de a privatizáció is ez volt."

Tetszettek volna forradalmat csinálni.

"a kecskeméti mercedes gyárat egy nap alatt felrakják a szövetségi állam vasútra. de még ebben az esetben is beléphetne a konkurens bmw."

Miért vonulna ki a Mercedes és miért vonulna be a helyére a BMW? És ebből a helycserés támadásból mi haszna lenne a magyaroknak?

"a spanyolok nyertek."

De csak azért, mert a hazaáruló debreceni városvezetés őket hozta ki nyertesnek. Lesznek még ők utcai lámpadíszek, amikor a többség magához ragadja az őt demokratikusan megillető hatalmat ... és akkor majd a nemzet igazi érdekeit néző tiszta (nem idegen) szívű vezetők fogják gondját viselni a szegény kisdebreceninek.

"vagy a "cigányok" a remízben "véletlen" rávernek a kalapáccsal. ha lenne benne helyi érdekeltség, akkor ez nem történne meg. [...] ez úgy működhet, hogy a járműjavító helyi."

Ez nagyon romantikus: a gonosz elnyomó gyarmatosítók ellen gazdasági szabadságharcot folytató lokálpatrióták rongálják a nyugati kapitalista tulajdont, hogy a zsebükre hatva kiűzzék a gonosz baszkokat. A függetlenség elnyerése után lesz majd helyileg készített nagyjátékfilm is a hősi ellenállókról; minden nemzeti érzelmű néző megkönnyezi majd a dicső múltat felidéző képkockákat.

abdul hackeem 2016.09.01. 07:34:18

@neoteny: "Tetszettek volna forradalmat csinálni." Ez a mondat elhangzásakor is cinikus volt. Az elmúlt évek alapján meg már remélhetőleg senki nem fog csodálkozni, egyre több Budaházy kerül elő.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.01. 08:31:43

@abdul hackeem:

"Ez a mondat elhangzásakor is cinikus volt."

Nekem más a véleményem. Antall a párton belüli ellenzékének "fegyelmezésére" használta ezt a mondatot: amikor azok radikálisabb irányba próbálták őt tolni, akkor ezzel mutatott rá, hogy neki nincs társadalmi támogatottsága a radikalizmushoz.

Én pedig arra kívánok rámutatni, hogy a privatizálásokat azok a kormányzatok hajtották végre, akiket a polgárok szavazataikkal hatalomba helyeztek. Szerintem az a cinikus, amikor valaki a választott kormányzatok által végrehajtott privatizálás rossz kimenetelét a magánbefektetők felelősségeként próbálja feltüntetni. A csehek (ill. a szlovákok) egy sikeresebb privatizációt hajtottak végre: ők a példa arra, hogy lehetett azt jobban is csinálni. Persze az sem volt tökéletes (olyan nincs is), de mindenesetre nagyobb társadalmi támogatottságot élvezett, épp' a privatizációs folyamat partikuláris módja miatt.

2016.09.01. 10:28:35

@neoteny:
nem érdeke kivonulni, de ha kivonulna, akkor is helyébe léphet akár egy konkurens német gyártó. tehát ez a modell közel sem észak-koreai. a héten jelentették be, hogy a samusung újabb beruházást indít. elektromos autók akkumulátorait gyártaná.
index.hu/gazdasag/2016/08/30/szazmilliardos_beruhazasba_kezd_godon_a_samsung/

a spanyolok iskola (dolgoztam spanyol tanácsadó cégnek, tőlük tudom, az első lecke) az, hogy olcsó és szerethető termékeket kell előállítani. tehát amikor a német azt mondja, hogy ez még mindig nem elég jó, akkor a spanyolok azt mondják, amit sanyi (ezt persze nem így magyarázták). jól lesz az már komám. és piacra dobják. és ezek után az üzlet a karbantartási szerződés.

csakhogy debrecenben az egyik legnagyobb foglalkoztató a máv járműjavító, vagongyár, műhelytelep volt. és ebből következően a "szerethetőség" része az, hogy a karbantartás helyiek kezébe kerüljön. csak ugye a spanyolok is abból csinálnának üzletet. és ebből lesz egy ütközés. és ezért van az, hogy kéthetente összetörik egy villamos. persze a spanyolokat sem kell félteni. szerződést módosítanak. a szokásos trükközés. mert a "nemzetközi" üzleti iskola a helyi érdekeket nem veszi figyelembe. a buszok érdekes módon nem törnek ilyen gyakran össze. mert ott a szerviz helyi érdekeltség. és a szerelőcsarnokból épülhet a buszgyár daimler német alvázakkal. a németek azt mondják. a rendszerváltással tönkrement a gördülcsapággyár. mert megszűnt a kgst piac. oké. ők újrateremtik a csapággyártást. de építenek tanműhelyeket. persze tanulmányi szerződéssel. amire a "liberálisok" azt mondják, hogy az röghöz kötés. és hogy ezt így nem lehet, mert ez nem szabad piac. csakhogy a felzárkózás leginkább így mehet végbe. csak persze az ország jelenleg háborús terep. tehát ebből ugyanúgy lehet összeomlás is. a "baloldali" ellenzék erre játszik. csakhogy abból politikai értelemben a szélsőjobb kerülne ki győztesen. tehát egész egyszerűen az van, hogy olyat nem akar amit elképzelnek a "demokraták". ők nyugatos helytartóvá akarnak válni. ahol a szabadság = szolgaság. dolgozzál éhbérért a multinak. mert verseny van. ez a szabadság. a tudatlanság (a filozofikus dekonstrukció) erő. és ugyanúgy hirdetik a háborút, mint orbánék. csak a többséggel szemben. eredendően kiegyezés párti vagyok, de jelen állás szerint nem nagyon lehet kiegyezni. nincs miben.

2016.09.01. 10:29:39

@neoteny:
a privatizációt a legitim módon választott kormányok hajtották végre. a nacionalizációt szintén. mi a különbség?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.01. 10:41:18

@unionista᠋:

"nem érdeke kivonulni, de ha kivonulna, akkor is helyébe léphet akár egy konkurens német gyártó."

Nem érdeke kivonulni, de ha kivonulna, akkor az az érdeke lenne, és akkor nem léphet helyébe egy konkurens német gyártó, mert neki sem érdeke.

"dolgozzál éhbérért a multinak."

Aha. Mert a magyar vállalkozók többet fizetnek, mint a multi. Azért nem is dolgoznak a magyarok a multiknak, mert a magyar vállalkozók elcsábítják őket a multiktól a jobb fizetéssel.

Zolika se' a TEVÁnál dolgozik, mert a Richter Gedeon többet fizet neki.

Az a szabadság, hogy csak egy szövetséges van, aki fizet azért, hogy versenyezhessen a magyar gyártókkal, akiket ő tőkésít fel.

Fehéroroszországban is azért olyan magas az életszínvonal, mert egy szövetségesük van, és "félállami" rendszerben megy az együttműködés. Olyan jól megy, hogy megengedhetik maguknak, hogy 20,000 traktort tudjanak gyártani, amit nem lehet haszonnal eladni. Persze az csak azért van, mert a zsidók megpróbálják bedönteni a fehérorosz gazdaságot. De a zsidók ki lesznek golyózva az eurázsiai gazdasági szövetségből; ami elhozza a Kánaánt a szegény kisfehérorosznak. A Bogár-Drábik-Varga trió meg mennybe megy.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.01. 10:42:07

@unionista᠋:

"a privatizációt a legitim módon választott kormányok hajtották végre"

Akkor mi volt a baj vele?

2016.09.01. 11:50:56

@neoteny:
az, hogy nem a közakaratnak megfelelően hajtották végre. a debreceni konvervgyárat breton parasztoknak adták el. úgy, hogy a francia igazgató azt mondta, hogy ők ilyen nagy gyárat még nem láttak. és ők igazából csak kukoricát és zöldborsót akarnak gyártani. mire azt mondták. oké, de az szezonális termelést jelent. néhány hetet, amíg leérik. erre azt mondták, hogy igen. és? erre azt mondták, hogy ez egy "tartósítóipari kombinát" így nevezték a szocializmusban. tehát konzerv zöldség, gyümölcs mellett konzerv húst állítanak elő. a tejipar konzerv (pasztőrözött) tejet. és mellé kell tenni a konzerv (extrudált) kenyeret, gabonapelyhet. és ugye a legnagyobb üzem a levespor, ami nestlé maggi termékeit gyártja.
retronom.hu/files/images/1982_maggi.preview.jpg
ezen kívül most ugye övék globus márkanév. mihez kezdenek vele? azt mondták, hogy semmit. értsék meg, hogy ők egy breton termelőszövetkezet. zöldborsót és csemegekukoricát gyártanak. és azért terjeszkednek, hogy a versenytársuk a bonduelle ne vásárolja fel őket. a fiatal francia igazgató majdnem sírt, hogy ő nem akar embereket elbocsátani. értsék már meg, hogy lényegében ingyen kapták meg ezt az egészet. ők bretonok. és pontosan tudják, hogy a párizsiak milyen mértékben vetik meg őket. de a budapestieknél nagyobb hazaáruló társaság nem létezik a világon. nem értették, hogyan lehet egy országnak egy olyan szar, szemét politikai elitje. cifrábbakat is mondtak. de ettől függetlenül szétverték a üzemeket. azért, hogy nehogy valaki megvásárolja. azzal, hogy ők beléptek. a céljuk, hogy az ágazatban a környéken senki sem kaphat hitelt. mert ugye a bankrendszer is külföldiek kezében van. és a hipermarketek. tehát ezek után ők mondják meg, hogy ki léphet be a piacra. persze ha valaki ilyesmit csinált volna franciaországban, akkor katonai bíróság elé állítják. ők tudják, hogy ez egy alávaló kolonizálás.

akkoriban azt mondtam, hogy a környékről adják el a franciáknak balmazújvárost. abból lehet egy "little lille". lehet első idegen nyelv a francia. és éppenséggel debrecenben a balmazújvárosi úton maradhat francia hipermarket (oda épült). egy mezővárosba fektessenek meg gazdasági/vállalati és kulturális/alapítványi jelleggel. és az amúgy kiváló mezőgazdasági adottságokkal rendelkező hajdúhátságot húzzák fel őket a legszegényebb francia város szintjére. és ezen pénzt kereshetnek. kezeljék őket, mintha szárazföldi külbirtokok lenne, ami erős önkormányzatisággal rendelkezik. ez lehet kölcsönösen előnyös. erre azt mondták: hm. ez egy érdekes elképzelés. de nem ez a céljuk. hanem olcsón termelni, drágán eladni. és erre mondom azt, hogy ez utóbbi a judaista közéleti modell. a "balmazújváros: little lille" nemzeti keresztény. csak erre az volt a válasz, hogy aki nem akar franciát első idegen nyelvnek. az majd átköltözik az magyar-olasz, vagy a magyar-német övezetbe. ez is multikulturalitás lett volna. csak nem a budapesti primitív judaista, hanem úgy neveztem, hogy debreceni "refomált zsidó". nem a zsidóság egészével van a probléma. hanem annak egy részével. akiket úgy neveznek, hogy a "(neo)liberálisok". valójában ez egy nyíltan magyarellenes, nemzetellenes helytartó elit. és nem sokban különböznek tőlük a zsidókeresztény csoport "(neo)konzervatívok". a polgári konzervatív párt valójában zsidó polgári, és a keresztény konzervatív hagyományok kizárólagosságán alapul. persze ők sem a gonosz erői. hanem ez is egy törzsi csoportosulás. ahogyan az összes politikai párt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.01. 12:06:32

@unionista᠋:

"az, hogy nem a közakaratnak megfelelően hajtották végre."

Erről van szó: a nacionalizációt sem a közakaratnak megfelelően hajtják végre. Persze te azt állítod, hogy igen; de még a többségi akarat sem a közakarat -- és a Fideszt már nem támogatja még csak a választásokon szavazatot leadók többsége sem.

Az egész ugyanolyan szemfényvesztés, mint amikor a "legitimen megválasztott" kormányzatok végrehajtották azt a privatizációt, ami nem a közakaratnak megfelelő volt.

nevetőharmadik 2016.09.01. 12:10:33

@abdul hackeem: ""Tetszettek volna forradalmat csinálni." Ez a mondat elhangzásakor is cinikus volt."

Igen, az. Ugyanakkor "véletlenül" fején találja a szöget is :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.01. 12:22:59

@unionista᠋:

"értsék meg, hogy ők egy breton termelőszövetkezet. zöldborsót és csemegekukoricát gyártanak. és azért terjeszkednek, hogy a versenytársuk a bonduelle ne vásárolja fel őket. a fiatal francia igazgató majdnem sírt, hogy ő nem akar embereket elbocsátani. értsék már meg, hogy lényegében ingyen kapták meg ezt az egészet. ők bretonok. és pontosan tudják, hogy a párizsiak milyen mértékben vetik meg őket. de a budapestieknél nagyobb hazaáruló társaság nem létezik a világon. nem értették, hogyan lehet egy országnak egy olyan szar, szemét politikai elitje. cifrábbakat is mondtak. de ettől függetlenül szétverték a üzemeket. azért, hogy nehogy valaki megvásárolja. azzal, hogy ők beléptek. a céljuk, hogy az ágazatban a környéken senki sem kaphat hitelt. mert ugye a bankrendszer is külföldiek kezében van. és a hipermarketek. tehát ezek után ők mondják meg, hogy ki léphet be a piacra. persze ha valaki ilyesmit csinált volna franciaországban, akkor katonai bíróság elé állítják. ők tudják, hogy ez egy alávaló kolonizálás."

Ez nagyon romantikus történet: van olyanod is, amikor a Vörös Hadsereg ideiglenesen Magyarországon állomásozó csapatainak egyik észt származású alezredese elérzékenyül a fél liter fütyülős baracktól, és a válladra sírja azt, hogy ő mennyire tisztában van azzal, hogy ő csak az orosz imperializmus egy legionárius-tisztje?

2016.09.01. 12:29:04

@neoteny:
a teva egy 25 hektáros területet birtokol. és azon nem minőségi termékeket állít elő, hanem kizárólag a legolcsóbb gyógyszereket. amihez a lehetős legalacsonyabb bérek társulnak. ez a teva célja magyarországon. most építettek egy gyógyszerkutatást támogató központot. és el kezdett beruházni a richter. két egymástól függetlenül létrejött nem helyi kötődésű konkurens gyógyszergyártó egy városban nem nagyon lehet. igen, most megindul az, hogy a tevától elvigyenek dolgozókat. és ha a zsidók szembe akarnak fordulni a kormánnyal és az önkormányzattal, akkor csak forduljanak. a dunai németeknek nincs gyógyszeriparuk. (szemben rajnaiakkal). fektessenek be magyarországon. és így a leverkuseni "bayer" mellett lehet egy délnémet "bayern". és a magyar egészségügybe beléphet az allianz. az orvosi eszközparkot szolgáltatja a siemens. és a valós árutermeléssel kereshetnek pénzt. azzal, hogy ezek után magyarországon nem nagyon marad külföldi kereskedelmi és iparvállalat, csak német. amíg a kormánynak alkotmányos többsége addig ezt meg lehet csinálni. az unió a brit és az esetleges francia kilépéssel lesz elfoglalva. csak persze ez is hazaárulás. ha nincs megfelelően ellentételezve. ezen a pályán a "holy roman empire" a zsidókat szekularizálja. 75 éve is ezt kellett volna csinálni. egyszerűen területileg lehatárolni a zsidó hitközségeket. korlátozni a szabad piacot és a tőkepiacot. egy részük maguktól tért volna vissza a szentföldre. nagyrészt azok, akik nem akarnak alkalmazkodni a többséghez. és aki marad azok nagyrészt németbarátok. ugyanezt kellene csinálni pesten. és ugyanezt kellene csinálni a muszlimokkal. nem szabad összekeverni a keresztényekkel. nyilván teljesen izolálni sem lehet. hanem kijelölni a muszlim zónákat. és azt mondani, hogy nem kapnak segélyt. dolgozhatnak a német gyárakban. külső támogatással hozzák létre az értéket, ami a muszlim városrészek fenntartásához szükséges. erre a muszlimok többsége azt mondaná, hogy ők önálló kormányzóságokat, iszlám városállamokat akarnak. és ebben segédkezzen a bundeswehr. ebből egy afrikakorps 2.0 következik. csak ez az elképzelés "fasiszta". mert aki nem támogatja, hogy teljesen szétverjék a földközi tenger és a perzsa öböl környékét az "fasiszta". soros alapítvány szerint. mert így gyuri bácsi nem adhat minél nagyobb összegű hitelt európának. ez azt jelentené, hogy van egy nemzeti keresztény unió és egy páneurópai civilizáció. utóbbinak része a zsidó állam és az iszlám. ami nem jelent teljes elszeparáltságot. hanem megmaradhatnak a muszlim kisüzletek és a nagy üzletházak. és ezek után szabályozott szárazföldi útvonalakon és szabad tengeri kikötőkön kapcsolódhatnak észak-afrikához, a közel és a közép-kelethez. tehát itt megint belép az elemi földrajz. a kikötő szabad, a szárazföldi útvonal szabályozott.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.01. 12:35:54

@unionista᠋:

"a teva egy 25 hektáros területet birtokol. és azon nem minőségi termékeket állít elő, hanem kizárólag a legolcsóbb gyógyszereket. amihez a lehetős legalacsonyabb bérek társulnak."

Amely bérek még mindig magasabbak, mint a legtöbb "nemzeti" vállalkozó által fizetett bérek. Azt pedig, hogy a TEVA termékei mennyire minőségiek, nem te vagy hivatott megítélni.

A többi meg a szokásos virtuális "gazdálkodj okosan" agymenésed.

abdul hackeem 2016.09.01. 12:40:11

@neoteny: Igazad van. Ahogyan említetted, a privit lehetett volna (példa a cseh) hatékonyabban, a köz számára hasznosabban is elvégezni.
Az is igaz, hogy a privatizálók sikertörténetként kezelik a mai napig, hogy olyan rövid idő alatt, annyit, úgy kiárultak.
Még annyit, hogy azóta a befektető, ma itt termelő multik is kezdenek eljutni arra a szintre, amin a magyar gyárak (pl. Lehel vs. Elektrolux) anno voltak a közösségi támogatás (sport, gyerekvállalás, család stb.) és vállalti kultúra szintjén. Bazi nagy a változás ilyen rövid idő alatt.

2016.09.01. 12:53:03

@neoteny:
ruszki tiszteket láttam sírni a katonai repülőtér mellett a fürdő kocsmában. onnan tudtam meg, hogy rendszerváltás lesz. ez 88 május 1. a strand nyitása. már előtte is beszélték. az oroszok átjártak a téesz húsboltba vásárolni. és a mellette levő talponállóban ittak.

azt a kis külvárosi fürdőt elkezték fejleszteni és a hozzátartozó 50 éves lepukkant kempinget bővíteni. a népek csak néztek, hogy bonnie tyler koncertezik a kerekestelepen. itt látható az egyik helyi potentáttal.
static.regon.hu/ci/2016/06/94442_orig_bonnie.jpg
a helyi fidesz egykori sztárokkal erősít. és a jobbik. mert abban ők is kapnak tulajdonrészt. szóval lényegében egyetlen nagy néppárt szerveződne. és őket a valóban független helyi értelmiség kontrollálná. tehát a kérdés az, hogy egy város vagy egy vidék polgárosodik, vagy nem polgárosodik. az egyén közvetlen tapasztalásra, a helyi közösségek közvetlen belátására alapozva.

2016.09.01. 13:04:00

@neoteny:
dehogy magasabbak. a kérdés, hogy melyik a biztosabb. és ha a teva a kormánnyal és az önkormányzattal szembefordul, akkor a játszmát helyi szinten elbukja. ahogyan a zsidó "baloldal" is elbukott mindent. a magyar zsidó kultúra léte van veszélyben. az a kérdés, hogy az elkövetkező évtizedekben lesz-e olyan egyáltalán. nyilván lesznek pesti tóraolvasók, de nekik túl sok közük nem lesz a magyar kultúrához. és akiket magyar zsidó baloldalnak mondanak azoknak meg túl sok közük nincs izraelhez. a magyar államisággal is szembefordultak. amerika vezette világkormányban bíznak. az elmúlt 6-8 évben alapvetően megváltozott a közélet. szinte mindenki szembefordult velük és a zsidókeresztény elittel, amelyik a rendszerváltást tekinti etalonnak. mert azt a zsidó baloldal és a zsidókeresztény jobboldal hajtotta végre. de nem a közakaratnak megfelelően. a tamas11 nick mondott erre egy jó szót. nem egyetértve, hanem csak értelmezve ezt az egészet: "félremodernizálták" az országot.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.01. 13:15:35

@abdul hackeem:

"azóta a befektető, ma itt termelő multik is kezdenek eljutni arra a szintre, amin a magyar gyárak (pl. Lehel vs. Elektrolux) anno voltak a közösségi támogatás (sport, gyerekvállalás, család stb.) és vállalti kultúra szintjén"

És ez a nyitott társadalom / szabadpiacos kapitalizmus lényege: hogy a magántulajdonosok dönthetik el, hogy milyen szintű "társadalmi felelősségvállalást" folytatnak. Hogy senki sincs kényszerítve arra, hogy "vadkapitalista" legyen, meg arra sem, hogy "vérző szívű liberálisként" mindenféle nem-bér jellegű juttatásokat adjon a munkavállalóinak. Mindenki a saját belátása szerint cselekedhet; aztán majd kiderül, hogy mit preferálnak az emberek: valamelyik azt, hogy kapjon jó sok kápét, és ő maga dönthesse el, hogy mit vesz abból, valamelyik meg azt, hogy kevesebb fizetés mellett több "szoft" juttatást kap. Ez a szabadság: amikor a munkáltató is, a munkavállaló is szabadon döntik el, hogy milyen partikuláris metódust preferálnak.

A klasszikus liberálisnak nem az ellen van kifogása, hogy az emberek szolidárisak legyenek egymással, hanem az ellen, hogy a "szolidaritás" államhatalmilag legyen kikényszerítve. Nem az ellen, hogy az emberek jól bánjanak egymással; hanem az ellen, hogy az államhatalom mondja meg azt, hogy mi a "jó bánásmód", és azt kényszerítse ki mindenkitől. Az emberek jobban tudják, hogy mi számukra a "jó"; így a "jó" maximalizálása akkor lehetséges, amikor szabadon társulnak (kötnek szerződéseket) olyanra, amit az összes (vagy mindkét) fél "jónak" ítél meg magára nézve.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.01. 13:24:37

@unionista᠋:

"dehogy magasabbak"

Dehogynem magasabbak.

"a kérdés, hogy melyik a biztosabb. és ha a teva a kormánnyal és az önkormányzattal szembefordul, akkor a játszmát helyi szinten elbukja."

Aha. Az a kormány meg önkormányzat fogja elbuktatni, amelyik milliárd forintokat fizet ki meg egyéb támogatásokat nyújt mindenféle "idegen" vállalatoknak, hogy Mo-ra hozzák az üzemeiket, hogy abban magyarokat foglalkoztassanak.

Nem figyeled te eléggé a _Realpolitik_ eseményeket és viszonyokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.01. 13:26:39

@unionista᠋:

"szóval lényegében egyetlen nagy néppárt szerveződne. és őket a valóban független helyi értelmiség kontrollálná."

Aha. Azért szerveződnek pártokba emberek, hogy a kontroll a "valóban független" helyiek kezében legyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.01. 13:30:49

@unionista᠋:

"ruszki tiszteket láttam sírni a katonai repülőtér mellett a fürdő kocsmában."

Van olyanod is, amikor a Vörös Hadsereg ideiglenesen Magyarországon állomásozó csapatainak egyik észt származású alezredese elérzékenyül a fél liter fütyülős baracktól, és a válladra sírja azt, hogy ő mennyire tisztában van azzal, hogy ő csak az orosz imperializmus egy legionárius-tisztje?

2016.09.01. 13:45:32

@neoteny:
oké, csak magyarországon a többség ezt nem így képzeli el. a közéletben a kollektivizmust ugyan nem akarja csúcsra járatni, de majdnem. és ennek nagyon kevés ellenzője van. a cél nagyjából a késő kádári és a korai horthy korszak kombinációjának megvalósítása. egy kisebbség ezzel nem ért egyet. szórványban szerveződjön hitközségekbe. vagy költözzenek össze egyetlen fővárosi városrészbe országos méretekben ennyi a támogatottságuk. (az mszp/dk szavazók döntő többsége késő kádárista.) és a maradék anarchista csoportnak is egy része ultrabaloldalali. a magyar középosztály rovására a cigányságnak osztana alapjövedelmet. elvennék az adókedvezményeket, eltörölnék az egy kulcsos adót azért, hogy minden munkanélküli kapjon havi 50 ezer forintot. és azt mondják, hogy a minimálbér legyen 100 ezer forint. senki sem fog 50 ezer forintért napi 8 órát dolgozni. ez megint a szokásos többségi magyarellenes, cigánypárti intézkedés. és zsidó főszociológusok vezetésével. ezeket az embereket kívánja a lakosság döntő többsége elzavarni. vidéken szinte mindenki. beleértve a cigányokat. szó nincs rasszizmusról. pláne fasizmusról. egyszerűen csak annyi, hogy ezt a lakosság döntő többsége nem kéri. se az anarcho-kommunistákat, se az anarcho-kapitalistákat.

2016.09.01. 14:01:26

@neoteny:
aki most nem jobboldali politikus az jobban teszi ha függetlenként indul. úgy van esélye nyerni. lásd kész zoltán. aztán más kérdés, hogy valójában ő sem független. értsd nincsenek önálló közéleti gondolatai, konstruktív elképzelései. és ezek után a fidesz megvette.

itt a jobbikos fürdőépítő és bonnie tyler rajongó.
fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t1.0-9/11133750_10202448000119685_4103593740076871612_n.jpg?oh=fa07ea4076d8afca8a02fe638e242036&oe=5843C94B&__gda__=1480050086_5a4d33987d8764fdae6dec668fe78572
www.facebook.com/tibor.agoston.96/posts/10204493789343137
www.facebook.com/tibor.agoston.96/posts/10204644416028710
oké lehet, hogy csak örül, hogy épül az új fürdő. és egyébként folyamatosan körbejárja. irányítja a munkát. nyilván azért, mert érdekeltsége van/lesz benne. legyen. a helyi társadalom erősebb kontrollja mellett. és így előbb vagy utóbb egy (több platformmal rendelkező) néppárt lesz. a "hazafias népfront" jelöltjei mellett esetleg bejuthatnak valódi függetlenek. tehát lényegében a késő kádárkori elképzelés valósul meg.

2016.09.01. 14:40:18

@neoteny:
nem igazán érted ezt. a lego ma barát (támogatják), de holnap lehet ellenség mert valaki kitalálja, hogy megteremtik a "nemzeti" játékipart. és ha abba nem illeszkedik a lego group elképzelése, akkor támadják. a te meg mondhatod, hogy ez egy rablóbanda. egy autógyárat nem tudnak elvenni. de műanyag kockákat el tudják. a rendszerváltás óta ezt a növekedés produkálja dánia.
cdn.tradingeconomics.com/charts/denmark-gdp-growth-forecast.png?s=degdpnqq&v=201609011251n&forecast=2&d1=19160101&d2=20161231
és ezt magyarország.
cdn.tradingeconomics.com/charts/hungary-gdp-growth-forecast.png?s=engkhuq&v=201609011302n&forecast=2&d1=19160101&d2=20161231
ez két nulla. és az érdekek ütközni fognak.

2016.09.01. 15:34:50

@neoteny:
tehát ha a most külföldre kiutalt pénzek nem hozzák az elvárt nemzetgazdasági megtérülést, akkor barátokból ellenségek lesznek. és megint jönnek a különadók. államosítások. tehát ez valójában hasonlít a szocik húzd meg-ereszd meg politikájához. csak ez a külföldi vállalatokat érinti. miközben a haverokat masszívan pénzelik. és azok egymást támadják. illetve a jobbik is támadja őket. és ezért a helyi vezetőiket próbálják megvenni. nem azt állítom, hogy ez hű de jó. hanem csak azt, hogy ez a helyzet. és kérdés, hogy ennek mi a legjobb kifutása. egyesek szerint az, hogy az ország összeomlik. és épül egy a szabad piacon és a nyugatos nemzetköziségen alapuló kárpát-medence. ezt mondják a szociálliberálisok. a szocialisták ha megnyerik a választást, akkor majd tovább adósítják az államot. amit az ország nem tud visszafizetni. és ezek után megindulhat az újabb privatizációs hullám. és ebből lesz az anarcho-kapitalizmus. csak ehhez előzetesen anarcho-kommunizmust csinálnának. a középosztály terhére alapjövedelmet osztanak a cigányoknak. egész pontosan a szegény sokgyerekes munkanélkülieknek adnának annyi pénzt, amiből fenntarthatják magukat. és ezt a középosztály kárára. de ez valójában az etnikai ellentétek csúcsra járatása. és ha megnézzük, hogy ezt kik tervezik, akkor azt kapjuk, hogy ez a zsidó szociológiai iskola. a többséggel szemben a lehető legtöbb kisebbségi ellentétet kreálni extrém homoszexualitással (a társadalomnak nem a decens melegekkel van problémája), transzneműekkel, masszív, illegális migrációval, stb. 1 migráns átjövetele 0,5-1,5 millió forint. tehát a balkáni alvilág nem ingyen biztosítja az útvonalat. hanem ezeket az embereket kifosztják. ezt támogatja a soros alapítvány. és támadják azt, hogy kerítést húznak az államhatárra. tehát az egész csoport magát a magyar államiságot és a magyar nemzet létét vonja kétségbe. ezzel megteremti az újabb vészkorszakot. ami remélhetően civilizált lesz. ezt a "liberális" társaságot a lakosság döntő többsége a halál faszára küldené. mindenki látja a kormányoldalon a nyilvánvaló lopásokat, a csalásokat, hazugságokat. a "demokratikus" ellenzék elképzelése is nyilvánvaló. ha az ember belolvas a kuruc infó és a liberális változatának, mondjuk 444 kommentjeibe, akkor nyilvánvaló, hogy ebből legfeljebb egy maradhat. vagy az lesz, hogy az ország összeomlik. nato/imf/eu védnökség alá kerül. a köznép a molotov koktélokat dobálja bokros lajosra. vagy egy olyan szövetségi rendszerbe kerül, amivel többé kevésbé elégedett. és ez egy félfeudális félföderális nemzeti keresztény magyarország. keletközép európai-délnémet modernizációval. tradicionális fejlődési pálya. ez a két lehetőség van. ráchel átveszi a turizmust, tiborcz a bahreini olajbizniszt. ez hosszú távon valószínűleg nem lesz tartható. de az úgynevezett baloldalra így sem szavaznak elegen. és ha a szélsőjobboldalt megveszik vagy megvezetik, akkor ebből vagy összeomlás lesz, vagy valamilyen helyi kiegyezéseken alapuló megalkuvás. konszolidáció a német és az osztrák szabadságpárt támogatásával. ezek jöhetnek szóba. vagy ha a németek azt mondják, hogy nem tolják eddig a zsetont, mert úgy döntenek, hogy inkább egy új vasfüggöny kellene, akkor újra belépnek az oroszok. illetve már beléptek. és kína is egy logisztikai potenciált lát a kárpát-medencében. behordják az árut keletről. és innen szétterítik. tehát kérdés, hogy milyen szövetségi rendszer jön létre és mi lesz az államvallás.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.01. 17:30:09

@unionista᠋:

"magyarországon a többség ezt nem így képzeli el. a közéletben a kollektivizmust ugyan nem akarja csúcsra járatni, de majdnem. és ennek nagyon kevés ellenzője van."

Mindaddig, amíg úgy képzeli el, hogy ő _személyesen_ jobban jön ki a kollektivizmussal.

"a cél nagyjából a késő kádári és a korai horthy korszak kombinációjának megvalósítása."

A magyar alig várta a késő-kádári korban, hogy Bécsbe mehessen Gorenjét venni a Mariahilfer Strasse-n; nem kellett neki a Hajdu termék.

2016.09.01. 19:16:03

@neoteny:
a késő kádár korban debrecenben bementél a kálvin téri üzletközpontba és vehettél egy siemens háztartási gépet, samsung mikrosütőt, vagy sony tévét. a városi párttitkár azt mondta, hogy a dolgozó néptömegeknek ezért ne kelljen kimenni bécsbe. és ne váltsanak feketén az arany bikában. hanem a város megoldja. a quelle katalógus kínálatát meg lehetett vásárolni. úgy, hogy az árut részben be is mutatták. ez nem a rendszerváltás után volt, hanem előtte. 1988. akkor az mszmp már nem volt erős, és az új pártok még nem voltak hatalomban. nem volt konkrét cselekvési programok. hanem csak egy ideológia. elindult az ész nélküli privatizáció. a szövetkezetek kötelező felszámolása.

a te liberalizmusod az, hogy nem jöhet létre helyi kereskedelmi, ipar és agrárkamara és fogyasztóvédelem. mert ez szükségképpen rossz a külföldieknek, akik a jók. miért kellene az összes külföldire optimalizálni. egyetlen csoporttal kell időlegesen megállapodni, amelyik behozza a hiányzó tőkét, tudást, technológiát. akik a legjobb ajánlatot adják azok ezen pénzt kereshetnek. és a többiek mehetnek. és ez tradicionálisan dunai német tőkeimport azért szükséges, hogy elősegítse azt, hogy a magyar vállalkozások megjelenjenek a kisebbségi magyar területeken. tehát a gazdaság közösségi szervezése ilyesmi játszma.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Hungary_11th_cent.png
és a célja a kárpát-medencei magyar városhálózat létrehozása. ez a közösségi cél. ennek a támogatása: matematikai programozás. de ettől még ha valaki megcsinálja a legjobb visszapillantó tükröt, akkor adja el a világban. úgy lehetne pénzt bevonni ezekbe a high tech fejlesztésekbe, hogy magyarország szövetségi keretek részt vállal uniós projektekben. mondjuk űrkutatásban. csak ehhez hiányzik az önálló európai haderő. amit az usa minden eszközzel próbált megakadályozni. és ezen felül még mindig lehetne közösségi pénzt tenni az alapkutatásokba. annak kell nemzetközivé válnia. a háztartási gépgyártásban egyre kevesebb értelme van világversenyt hirdetni. abban lehet versenyezni a piacon, hogy melyik környékbeli falu vagy farm állítja elő a legjobb barackot. de a világverseny az, hogy aranyérmet nyert a nem tudom milyen kiállításon. ezeket haveri alapon osztják. nem tudom ki megnyerte a bocuse d'or szakácsverseny európai döntőjét. aminek a rendezését 614,8 millió forinttal támogatta a magyar állam. és mit ad isten a récsöl vezette szakácslobbiból nyert valaki. aki utána rögtön össze is veszett a többiekkel. a média felkap helyeket. de azok az újságírók rokonaik, ismerőseinek érdekeltsége, vagy ha nem, akkor ezekért fizetnek. nem azt jósolom, hogy a jövőben megszűnik a kereskedelem. hanem azt, hogy a következő nagyobb válság után korlátozódik. persze lesznek nemzetközi kiállítások. a nem túl távoli jövő szerintem az, hogy ez helyi játszma. egy adott városban, vagy vidéken ki szereli, szervizeli a legjobban a mosógépet. dél-korea foglalja vissza északot. tehát megint ott tartunk, hogy a külpolitikában alapvetően nemzeti célok vannak. ez egyelőre nincs meghaladva. szerintem legalábbis. a zsidó baloldal mondja azt, hogy nemzetközivé lesz a világ. csak nem a keleti komcsik, hanem a nyugati kapitalisták egyesítik a földkerekséget. aligha. persze nem is arómai katolikus egyház. nemzeti kereszténységnek is annyi az értelme, hogy ha a többség ezt az irracionalitást választja, akkor nem érdemes vitázni azon, hogy ne azt válassza. ha a cseh füles mackóban hisznek a magyarok, akkor higgyenek abban. de ők egy olyan magyar nemzetben hisznek, amelyik a szomszédos néppekkel kereszteződve jött létre. tóth, horváth, rácz, oláh, orosz, lengyel, cseh, bolgár, görög, stb. ezek elég gyakori családnevek. a zsidók azt mondják, hogy ők ebben nem vesznek részt. ne vegyenek. fogják fel úgy, hogy kínálnak egy politikai portékát a piacon. és az nem kelendő. lehet, hogy azért, mert a vevők hülyék. ha a politikát piacnak fogjuk fel, akkor a kereskedők egy része ordibál, hogy rohadt szemét fasiszták olyan nincs, hogy nem bennünket választotok. a népek nem ezt a vallást választják. most mit csináljunk. felőlem kövesse a nép a zsidóságot, de ha nem akarja, akkor nem értem, hogy miért lenne ez kötelező. ezt a vallásvitát, kultúrharcot, kutyakomédiát kell lezárni. úgy, hogy van valamilyen államvallás. és utána konkrét politikai programok közül lehessen válogatni. én azt mondom, az államiság addig tartson amíg az alakzatok elemi módon (körzővel, vonalzóval) szerkeszthetők és kiszámítások racionálisak. eddig tervezzünk közösségileg. ezen túl ha valaki bonyolultabb matekot alkalmaz, akkor alkalmazza. vagy ráérez arra, hogy egy varázsló iskolás dolog tetszik majd a népeknek. harry potter világsikerű lesz. orbán is ráérzett, hogy a magyarok többsége nemzeti kereszténységben egyezhet ki. mert ugye ez nincs lejátszva. de most úgy tűnik. egy csoport azt mondja, hogy szó se lehet róla. de ez ütközés azért van, mert a többség és egy kisebbség válasza a közéletben ezer és egy kérdésben eltér.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.01. 19:42:26

@unionista‎:

"a késő kádár korban debrecenben bementél a kálvin téri üzletközpontba és vehettél egy siemens háztartási gépet, samsung mikrosütőt, vagy sony tévét. a városi párttitkár azt mondta, hogy a dolgozó néptömegeknek ezért ne kelljen kimenni bécsbe. és ne váltsanak feketén az arany bikában. hanem a város megoldja."

Vagyis a debreceni városi párttitkár vezette a rohamot a hajdúsági könnyűipar szétverésére.

"a te liberalizmusod az, hogy nem jöhet létre helyi kereskedelmi, ipar és agrárkamara és fogyasztóvédelem."

Fogyasztóvédelem? Korábban még piacvédelemről volt szó, ami jó a helyi termelőknek, de rossz a fogyasztóknak, mert magasabb árakat kell fizetniük; ez egy metamorfózison ment át, és már a fogyasztóvédelmet is jelenti?

"akik a legjobb ajánlatot adják azok ezen pénzt kereshetnek."

Ezt még nem mutattad meg, ti. hogy hogyan kereshetnek az egy szövetséges vállalatai pénz azon, hogy fizetnek azért, hogy versenyezhessenek a helyi termelőkkel, akiket ők tőkésítenek fel.

2016.09.01. 22:43:09

@neoteny:
a megyei párttitkár azt mondta, hogy a helyi keravill üzletben nem lesz ndk porszívó, csak szovjet rakéta és hajdú. azért, mert jobbat gyártunk, mint az oroszok. de nem olyan jót, mint a kelet-németek. viszont ha a hajdút nem veszik meg a helyiek sem, akkor nem lehet fejleszteni. ha a fejlesztések sem lesznek elég jók, akkor nincs mese, jön az aka. úgy hogy iparkodjanak. a párt minimális versenyelőnyt biztosít, de akármekkora hatalma nincs. ebből lett ez.
bekes-archiv.hu/leveltar1/adat/termekek/hu1656.jpg
a megye (vidék) elképzelése az volt, hogy minimális versenyelőnyt biztosítva a termelékenységben és a minőségben elérni az ndk szintjét. és ez a hajdú háztartási gépeknek többé kevésbé sikerült hajdúhadház-tégláson. ami egy nagyrészt egy cigánytelep.

a városi párttitkár azt mondta, hogy rendben van védjük meg a helyi terméket egy bizonyos mértékig azért, hogy a fejlesztésekkel utolérjük az ndk. de hozzuk be a legkorszerűbb nszk termékeket. ezért ne bécsbe menni 500 kilométer távolságba a dolgozó néptömegeknek. hanem építenek egy üzletközpontot és oda azt behozzák az árut a szövetségiek. úgy, hogy csak a helyiekkel versenyeznek. tehát volt viszonylag olcsó hajdú és drágább siemens porszívó. ebben a városi és a vidéki párttitkár ebben a játszmában (nash féle) egyensúlyi állapotot kereste, hogy parciálisan legjobb választ adták a másik elképzeléseire. (termelői-fogyasztói érdek). és jöttek a filozófusok, hogy termelő társadalom a kommunizmus. és fogyasztói társadalom a kapitalizmus. és ugye fogyasztói társadalmat építünk. tehát nem kell termelés. amerika is így működik. behordják az árut. csak hogy ők nettó tőkeexportőrök. és annyi dollárt állítanak elő, amennyit akarnak.

ugyanezek az emberek kitalálták, hogy a megyének nem része a megyeszékhely. mert az centralizáció. és az valami gonosz dolog. decentralizáció és dereguláció a jövő. lehet így is, lehet úgy is.

van a hajdúsági iparművek. ma is létezik. egy családi középvállalkozásban. 10 milliárd forintos működő vagyon.
keyframe.nava.hu/service/gallery/keyframe/2013/05/27/m1-53120/m1-53120-01094200.jpg
ezt kellene a városnak feltőkésíteni feltéve, hogy a tulajdonos novotni család ezt elfogadja. de először csak tanműhelyeket építeni. tehát ami közcélú. oké te azt mondod, hogy nem. de lehet az éppenséggel. az egy kht. ki lehet bérelni gépeket akár tanszünetben. és abból lehet kkt. a szakmunkástanuló technikusokkal, mérnökökkel, szakoktatókkal pénzt kereshet. akárki. álljon be a gépsor mögé. és ezek után lehet kft. és abból lehet zrt. majd nyrt. persze valaki egyből is alapíthat a tőzsdei vállalatot. ez egy közösségi rásegítéssel működő üzleti modell. amihez ha a városban családok nem kívánnak csatlakozni, akkor ne csatlakozzanak. de az ő vállalkozásaikat is diszpreferálhatják a helyiek. hiszen ezek a családok sem preferálják a többieket. erre mondhatod, hogy így többségi alapon kiszoríthatnak egy kisebbséget. úgy, hogy egy közösség tkp. vallási alapon összetart. a zsidók is pontosan így csinálják. csak ők azt mondják, hogy ezt az államalkotó népek ne tehessék meg. mert akkor kiszámíthatatlan környezetet teremtenek és beavatkoznak a szabad piac működésébe.

a központi költségvetés főösszege évi 16 ezer milliárd forint. oké, hogy ezt ne vegye el az állam. de ha elveszik, akkor legalább egy részéből végezzék el ezt a feltőkésítést. ne a legó gyárnak adjanak pénzt még több fröccsöntőgépre, hanem nyíregyháza városának. és akkor a tanítóképző és műszaki főiskola vagy hajdúböszörményi óvóképző, vagy kitalálhatja a logikai-fizikai fejlesztő játékokat. és lehet menni fröccsönteni. csak erre jön három zsidó és néhány hozzád hasonló dogmatikus, hogy ezzel beavatkoztak a piacba. de a három zsidó ne és a liberális dogmatikusok ne csatlakozzanak. de ezek után fogyasztói szempontból lehet diszpreferálni a helyi piacon. persze azt is hozzáteszem, hogy borzalmasnak tartom ezt a judaista vs. nemzeti keresztény szembeállítást. de a jelenlegi helyzetben ez a két csoport szemben áll. értem, hogy ha az egyik védi a piacot, akkor a másik is. és hogy lesz global power. műanyag építőkockából sehogy. lézerkardot gyártasz, akkor abból már esetleg. millenium falcont megépíted, akkor az már valami. ne segítsük semmi módon jóskát a kisiparost azért, mert van valami dogma. egy vallás. ami a leszakadó térségek tömeges felzárkózását ellehetetleníti. lehet mondani, hogy de emez nem jó a dánoknak. a dánok találják ki a parciálisan legjobb választ. mondjuk azt, hogy a lego international gyártja a generikus építőkockákat. és a specifikus elemeket gyártsák le a helyi kisüzemek. így lehet hortobágyi szürke marha lego, a szent koronán a ferde kereszt. és ebből lehet egyensúlyi állapot egy national-international játszmában. vegyes gazdaság, kevert stratégia. tudom ez bullshit. csak az egyén és a világ.

2016.09.01. 23:20:11

ugyanazokat a köröket futjuk. ezeket áldatlan vitákat remélhetően a politika így vagy úgy lezárja ebben az évtizedben. és ha ez civilizált módon történik, akkor talán lesz esélye ennek az országnak. minden jót.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.01. 23:28:53

@unionista‎:

Ugyan mutass már hirdetéseket 1988-ból ahol a debreceni Kálvin téri üzletközpont hirdeti a Siemens háztartási gépeket, Samsung mikrosütőt és Sony tévét. Árak is legyenek rajtuk.

"a városi párttitkár azt mondta, hogy [...] de hozzuk be a legkorszerűbb nszk termékeket. ezért ne bécsbe menni 500 kilométer távolságba a dolgozó néptömegeknek."

A debreceni városi párttitkárnak honnét volt valutája a legkorszerűbb termékek importjára? Mert a debreceni forinttal fizetett érte, de a Siemens meg a Samsung meg a Sony nem forintért adta a termékeit.

www.youtube.com/watch?v=8Y9mMRK-b_k

"ezt kellene a városnak feltőkésíteni [...] ez egy közösségi rásegítéssel működő üzleti modell. amihez ha a városban családok nem kívánnak csatlakozni, akkor ne csatlakozzanak."

A "városnak feltőkésíteni" meg "közösségi rásegítés" adókból beszedett pénzekkel történik. Vagyis az csak bullshit, hogy "ha a városban családok nem kívánnak csatlakozni", akkor azt megtehetik.

"oké, hogy ezt ne vegye el az állam. de ha elveszik, akkor legalább egy részéből végezzék el ezt a feltőkésítést."

Meg ugyan védje is már meg az állam a feltőkésített helyi termelőket a versenytől, nehogy mihaszna legyen a feltőkésítés.

A helyi fogyasztó

- fizesse is az adót, amiből a feltőkésítés történik,
- fizesse is meg a magasabb árakat, ami a helyi termelő "piacvédelmének" következménye

Mekkora jó "ajánlat" már ...

A te "felzárkózási pályád" minden egyes lépésében az államhatalmi kényszerítésre alapul, az egy "szövetségesek" esetében is. De szerinted mégis mindenki jól jár: a Bogár-Drábik-Varga trió a nemzetiszínű mennybe megy.

2016.09.02. 11:21:15

@neoteny:
a debreceni lakosságnak honnan volt valutája? például a arany bika forgalmából. akkoriban megszűnőben volt a pártirányítás. és még működtek az iparvállalatok. azok nemcsak kgst piacra gyártottak. a debreceni konzervgyár maggi termékeket gyártott. a medicor szinte csak nyugat-német piacra termelt. és még ott volt a biogal.
itt van egy felvétel valamilyen olcsó nosztalgia partiról. egy helyi vállalkozó mondja el, hogy két-háromszorosára kellett bővíteni az üzletet. utána egy vásárló azt, hogy az első magnóját itt vette 14 évesen. "volt egy műszaki cikkbolt ott előrébb".
www.dehir.hu/videogaleria/huszonot-eves-a-kalvin-ter/
aztán az alpolgármester elmondja, hogy raknak majd le térköveket, utcabútorokat, hogy a népek örüljenek. szétoszt egy nagy tortát a kivaló desperadó együttessel. és kiderül még, hogy másnap délben egy óriáspizzát is felszeletelnek. (a jobbik nyilván ősmagyar kenyérlángost osztana). bohócpetivel és a néptáncosokkal. ez nyilván jó a cukrásznak és a pizzériának. ezeken alapul a fidesz támogatottsága. de ez megint másik kérdés. na, ez a vita végtelen unalmas, és főleg szánalmas. csá.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.02. 14:16:35

@unionista‎:

"főleg szánalmas"

Bezony: pl. amikor te előadod azt, hogy 1988-ban a debreceni városi párttitkár diszponált a debreceni vállalatok nyugati valutabevételével.

2016.09.02. 14:58:07

@neoteny:
Az 1988. májusi pártértekezleten az MSZMP reformszárnya nyert teret, amely a „kibontakozási programot” bizonyos társadalmi lazulások árán akarta megvalósítani. A piacosítást és decentralizálást (!) tűzte ki célul, mivel az egész folyamat a gazdaság katasztrofális, fenntarthatatlan teljesítményével indult. Ennek eredményeképp Kádár Jánost májusban a reformisták leváltották, az MSZMP főtitkárjának Grószt választották meg. Grósz azonban nem tudta követni a saját maga által indított reformot, annak sem társadalmi, sem gazdasági vonatkozásait nem mérte fel helyesen. 1988 őszén ellenforradalmi veszélyről beszélt, amikor az ellenzéki politika (az EKA) szóba került. Novemberben már lemondásra kényszerült, Németh Miklósnak adta át a miniszterelnöki posztot.

2016.09.02. 17:04:39

@neoteny:
a "gorenje láz" 89 áprilisában tört ki. május 1-jétől korlátozások léptek érvénybe (eltörölték a csoportos vámkezvezményt). ennek oka részben az, hogy 88 január 1-jén bevezetett világútlevél miatt többen utaznak külföldre. részben a decentralizáció. a hiányzik a valuta fővárosból, mert egy része ott marad vidéken a tőkés exportra termelő vállalatoknál. tehát ez idő alatt debrecenben vehetsz egy sony trinitron tévét forintért. a nyugati kereskedő azt mondja, hogy ne menjél ki bécsbe.

a hivatalos történetírás szerint a 80-as évek közepétől folyamatos a visszaesés. ez nem teljesen igaz. debrecen éppen abban az időben fejlődik. üzletközpontot és új szállodát építenek. "best western hotel kalvin".
szallasgyujto.hu/179/gal/szallas_debrecen_best_western_hotel_kalvin.jpg
az emeleten és tetőtérben vannak a szállodai szobák. és alatta nyíltak a maszek üzletek. amiben megjelentek a nyugatos kereskedések. mindez a 80-as évek végén. a 80-as évek második felében kezdődik az országban egyébként utolsó szocialista lakótelep építése. ez a 20 ezer lakosú tócóskert. mellé már nyugati mintára lakóparkot építenek. aminek a neve tócóvölgy. ezen a képen lehet látni a kontrasztot.
www.raczzoltan.hu/sites/default/files/galeria/Debrecen,%20T%C3%B3c%C3%B3v%C3%B6lgy-be%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9s%20(Sasv%C3%A1ri%20Andre%C3%A1val).jpg
ez azonban már csak félig épül meg (a tócó patak másik oldalán is lettek volna épületek). mert jön a rendszerváltás. a főváros értelmiség célja, hogy a vidéken termelő vállalatok ne legyenek önállóak. ha máshogy nem, akkor a multik nyomják le az országot. azért, mert budapest az országhoz mérten túl nagy (a kárpát-medence egészére lett méretezve). és az elképzelés az, hogy a zsidóság vezetésével amerikai mintára egy globális szolgáltató központ épül. ez ellen lázad fel a vidék. ha piaci úton nem megy, akkor államilag tőkésítsék fel szétvert mezőgazdaságot, állítsák vissza a hazai ipart. ehhez azonban átmenetileg korlátozni kellen a szabad kereskedelmet. azért, hogy a termelő szektor a versenyképességét részelegesen visszanyerhesse és az ország önfenntartóvá váljon. és ez az, amiről a főváros a multikat kiszolgáló rétege hallani sem akar. mert ez lényegében kivonulásokat, átstrukturálódást jelentene. budapest-münchen repülő út alig több, mint 1 óra. ha csak néhány nagyobb dél-német vállalatcsoport maradna, akkor annak élére jönnek a külföldi vezetők. és hozzák a saját embereiket. két kulturális koncepció versenyez egymással. az egyik a nemzeti kereszténység, a másik a judaista nemzetköziség. nem azt állítom, hogy egyik a jó, másik a rossz. hanem azt, hogy népeknek jogukban áll választani. és nem vagyok abban biztos, hogy a németek többsége a filoszemita nézeteteket favorizálja. ha minden ami ettől eltér "fasizmus", akkor az lesz a közakarat. a judaizmussal szemben megjelenik az újpogányság. egyáltalán nem jó, hogy ez a helyzet. csak kérdés, hogy mi az alternatíva. ha nem a nemzeti kereszténység, akkor mégis micsoda. a közélet nagyrészt egy értelmetlen hitvita. nincs racionális közbeszéd.

a menekülttáborokból lehetne vendégmunkásokat hozni, lehetne azt mondani, hogy jöjjenek tanulni középiskolások, vagy kisebb gyerekek női kísérőkkel. így szíriában több generáción át lehet egy németül tudó elit. ami segíti a kereskedelmi kapcsolatokat és vezetheti az újjáépítést. ezek mind humanitárius intézkedések, de közben racionálisak. de nem ilyenekről van szó. migráns jó, mert gazdagítja a kultúrát. migráns rossz, mert nőket erőszakol, terrorcselekményeket készít elő vagy hajt végre. két szélső álláspont. de ezek közül kell dönteni. már aki akar dönteni. berlini tartományi választás, az osztrák elnökválasztás, a magyar népszavazás. egy hónapon belül "okosabbak" leszünk.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.02. 17:24:43

@unionista‎:

"tehát ez idő alatt debrecenben vehetsz egy sony trinitron tévét forintért."

1) hány forintért vehettél egy Sony Trinitron tévét a debreceni Kálvin téri üzletközpontban 1988-ban?

2) ugyanaz a Sony Trinitron hány schillingbe került 1988-ban Bécsben a Mariahilfer Strasse-n?

3) a Debrecenben forintért eladott Sony Trinitron tévét melyik gazdasági entitás (vállalat) importálta?

4) a 3-as pontban szereplő vállalat honnét tett szert nyugati valutára, amivel fizetett az importtermékekért, jelen esetben a Sony Trinitron tévéért?

"lázad fel a vidék"

A "fülkeforradalom" már lezajlott; már polgárosodik is a magyar, lásd Mészáros Lőrincet. Hacsak az nem állítod, hogy létezik egy vidéki földalatti lázadók mozgalma, amelyik le kívánja vetni magáról a Fidesz/KDNP hatalmat, amelyik nem eléggé tekint a nemzet érdekeire ...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.02. 17:52:35

@unionista‎:

Endre nagybátyád filoszemita volt, amikor a késő-kádár korban magán-nagybirtokot szervezett magának? vagy azt a szolidaritás jegyében csinálta? a házat, amit épített a jövedelméből, a szövetkezetre ("a közre") íratta?

"azt, hogy népeknek jogukban áll választani"

Honnét származik "a népeknek" az a joga, hogy _mások_ számára is válasszanak?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.02. 18:11:04

@unionista‎:

"a városi párttitkár azt mondta, hogy a dolgozó néptömegeknek ezért ne kelljen kimenni bécsbe."

"a nyugati kereskedő azt mondja, hogy ne menjél ki bécsbe."

A reformkommunista shapeshifter: páros napokon városi párttitkár, páratlanokon nyugati kereskedő.

Vagy a városi párttitkár egy idegenszívű filoszemita gyíkember volt, aki összeszövetkezett az imperialista-kapitalista piacvásárló nyugati kereskedővel a hajdúsági könnyűipar szétverésére. És ehhez még a rendes kollektivista magyar iparost is megfosztotta a nyugati valutájától, hogy azt a imperialista-kapitalista piacvásárló nyugati kereskedőnek átjátszva az kiszivattyúzhassa a tejjel-mézzel folyó országból.

2016.09.03. 10:52:00

@neoteny:
az üzlet a quelle (szerintem nem hivatalos) partnere volt. mert az csomagküldőként nem volt jelen magyarországon. a német katalógusok voltak. ne utazz a "távoli" bécsbe, hanem rendeljél. a városi pártvezetés is ezt forszírozta. ez így kényelmes a dolgozó néptömegeknek. ők építették meg az üzletközpontot.

87-ben forma 1 volt. brit-magyar vegyesvállalat. 88-ban nyílt az első mcdonalds. amerikai-magyar vegyesvállalatként. úgy, hogy a bábolnai állami gazdaság volt a kizárólagos beszállító. gazdasági értelemben ez a modell tűnt optimálisnak. kína ezzel zárkózott hatalmasat. ők kikényszerítették. ezt azonban kelet-közép európai tagállamokban nem fogadta el a nyugat. ez a térség a világgazdaság egészéhez mérten nem sokat fejlődött. európa ezzel elvesztette globális pozícióit. az amerikanizmus mára nyilvánvalóan megbukott. nemcsak gazdasági értelemben, hanem szociokulturális és a védelmi szempontból is. itt tartunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.03. 10:55:40

@unionista‎:

1) hány forintért vehettél egy Sony Trinitron tévét a debreceni Kálvin téri üzletközpontban 1988-ban?

2) ugyanaz a Sony Trinitron hány schillingbe került 1988-ban Bécsben a Mariahilfer Strasse-n?

3) a Debrecenben forintért eladott Sony Trinitron tévét melyik gazdasági entitás (vállalat) importálta?

4) a 3-as pontban szereplő vállalat honnét tett szert nyugati valutára, amivel fizetett az importtermékekért, jelen esetben a Sony Trinitron tévéért?

unionista‎ (törölt) 2016.09.03. 11:13:54

@neoteny:
a tévét a német kereskedő hozta be és a márkát a "szabad piaci" árfolyamon váltotta. azzal, hogy ne menjél ki bécsbe (ami ugye debrecenből 500 km, akkori utakon autókkal hosszú időbe telt), hanem helybe hozzák az árut. lényegében a valutás boltot forintosították jelentősen megnövelt az árukészlettel. a cél az volt, hogy a város hozza be az árut és váltsa azt a valutát amit az exportra termelő vállalatok kaptak. és abból lehetett volna városi bankot alapítani, amiben tulajdonos a kis-, közép- és egy később a piacon formálódó nagypolgárság. csak ez nem valósult meg. mert jött a rendszerváltás. és azt mondták: lokális kapitalizáció helyett globális kapitalizmust. és ez utóbbi bukik el legalábbis (kelet-)európában. szerintem a következő válság után (ami nagyjából a ner bukása) félállami rendszerre való visszaállás következik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.03. 11:42:15

@unionista‎:

Aha. 1988-ban "a német kereskedő" teherautóra rakta a Sony Trinitron tévéket, azt elfuvarozta Debrecenbe (gondolom Hegyeshalomnál tisztelegtek neki a magyar pénz- és vámügyőrség tisztjei, és integettek, hogy menjen csak), ott a "magyar partnere" eladta forintért, amivel "a német kereskedő" bement az Arany Bikába, ott "szabad piaci" árfolyamon átváltotta a forintot (nyugat)német márkára, aztán szépen hazament: persze Hegyeshalomnál ismét integettek neki a pénz- és vámügyőrök. És mindez azért ment ilyen flottul, mert a városi párttitkár odahatott az illetékes szerveknél, hogy ugyan ne cseszegessék már "a német kereskedőt" azzal, hogy vám- és devizabűncselekményeket követ el, mert a debreceni dolgozó néptömegeknek így nem kellett Bécsbe menniük.

unionista‎ (törölt) 2016.09.03. 15:09:17

@neoteny:
te 1988-ban éppen magyarországon éltél?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.03. 18:24:26

@unionista‎:

1) hány forintért vehettél egy Sony Trinitron tévét a debreceni Kálvin téri üzletközpontban 1988-ban?

2) ugyanaz a Sony Trinitron hány schillingbe került 1988-ban Bécsben a Mariahilfer Strasse-n?

3) a Debrecenben forintért eladott Sony Trinitron tévét melyik gazdasági entitás (vállalat) importálta?

4) a 3-as pontban szereplő vállalat honnét tett szert nyugati valutára, amivel fizetett az importtermékekért, jelen esetben a Sony Trinitron tévéért?

unionista‎ (törölt) 2016.09.03. 18:44:33

@neoteny:
ekkoriban létre lehetett hozni vegyesvállalatokat. a grósz-féle politikai vezetés ezt preferálta. ők először csak gazdasági rendszerváltást akartak (egypárti keretek között beengedni a működő tőkét) és majd ezek után politikait (bevezetni a többpártrendszert). azt, hogy mit mennyiért adtak pontosan nem tudom. nyilván piaci árakon értékesítettek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.09.03. 19:37:59

@unionista‎:

"ekkoriban létre lehetett hozni vegyesvállalatokat."

Ki váltotta a magyar forintot nyugatnémet márkára?

"hogy mit mennyiért adtak pontosan nem tudom"

Akkor azt sem tudod, hogy megérte-e egy debreceninek elautóznia Bécsbe a Mariahilfer Strasse-ra, és ott megvenni a Sony Trinitron tévét.
süti beállítások módosítása