1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.07.27. 09:45 HaFr

Mikor néz végre szembe Európa az igazi ellenségével?

Mint minden kérdés -- és következésképp minden válasz -- ebben a témában, úgy a fenti is pontatlan. Európa egy többrétegű, komplex válságban van, amelynek a legnépszerűbb eleme az iszlamista terror -- de ez sem véletlenül a legnépszerűbb. Erre lett ugyanis optimalizálva a komplex válság domináns -- unió-ellenes -- kezelése, és ellen-narratíva híján ez mozgatja meg a legtöbb szenvedélyt.

Holott az utóbbi hetek egymást követő merényleteiből legalábbis sejteni lehetne, hogy nagyobb összehangoltság van az iszlamista terrorban, és a nyomában máris következő polgárháborús bozóttüzekben, mint amire az Iszlám Állam képes lenne, mint ahogy eleve a migrációt is jóval több szereplő váltotta ki, mint az Iszlám Állam közel-keleti rombolása. A legfontosabb szereplő vélhetően az energiaár-válság nyomán kétségbeeső Putyin, aki leszámolt azzal, hogy Ororszországnak érdemes megpróbálnia a globális piaci rendszer részévé válnia, amire nyilvánvalóan nem lenne képes akárcsak egy európai középhatalom súlyával sem. Az orosz titkosszolgálat, propagandagépezet, a csatlósok korrumpálása, a meleg háború eszközeivel folytatott hibrid háború nagyon hamar meg is kezdődött Európában, és mára kiterjedt az USÁ-ra, miközben Európa vezetési válságba, és Putyin érdekeitől nem függetlenül -- Orbánunk tevőleges részvételével, ami a migránsválság utóbbi másfél éves kezelését illeti -- kulturális válságba került.

Európa gazdasági és társadalmi problémái közepette a politikai és kulturális méreg termékeny "demokratikus" talajra hullott, és beindította a mai erjedést a tömegek szintjén. Az iszlamizmus egyfelől csak egy fedősztori, másfelől meg katalizátor ebben a komplex helyzetben, amelyet vélhetően az ISIS-be is beépült orosz szolgálatok manipulálnak, de erre csak közvetett -- illetve az amerikai email-botrányt illetően először közvetlen -- bizonyítékok vannak. Assange és Snowden munkásságának gyümölcseit learatva az elitválság valóban demokráciaválságba kezd fordulni, bizonyos politikai veszteségek ellenére (alább zárójelekben) tehát igaza van Orbánnak, aki -- tetszik, vagy nem tetszik ez a hazai balos radikális véleményformálóknak -- Európa határainak megvédését, az európai hadsereg és titkosszolgálatok melletti (nyilván NATO-ellenes, és ennyiben veszélyes) kiállását, az EU folyamatos -- persze nem föderális -- megerősítését (ami viszont nyilván az unió politikai súlyát csökkenti más nagyhatalmakkal és a tagállamaival szemben) és legújabban a demokrácia-export korlátosságát hangoztatva szisztematikus és igazolható álláspontot foglal el a káoszban. És a polgárok az igazodási pontot keresik, nem az igazságot.

Hogy ő is hozzájárult a káoszhoz, és van kockázat az álláspontjában? Ez így van, de véleményem szerint ez a hozzájárulása elsősorban belpolitikai indíttatású volt, és a két színház (bel- és európai politika) inkoherens kezelése miatt következett be, a kockázat pedig egyelőre ellenőrzött és igazolható. Nem tudom, lehetett volna-e koherensebben kezelni a két politikai arénát, és ugyan ráfogható a taktikájára, hogy beáldozza Magyarországot a saját hatalmi törekvéseinek, de igazság szerint ebben egyelőre nem lehetünk biztosak -- mint ahogy abban sem, hogy mennyiben és meddig tekinthető Putyin pincsijének, azaz mennyire (nem) autonóm a pozíciója. Orbán pozíciójának sikerességéről mindenesetre sokat elárul, hogy a baloldali pártjaink kisebb-nagyobb mértékben, de folyamatosan módosítani kényszerülnek az álláspontjukat bevándorlás-ügyben, és nincs az övével szembeállítható robusztus narratíva még felelősebb értelmiségi körökben sem. Az Orbánnal szembeni utálat egy része (ami a korrupciós és kormányzati teljesítményét illeti) minden bizonnyal jogos, de ha a migrációs politikáját úgy játszotta volna meg, ahogy a balos pártok elvárták volna tőle egy éve, akkor Európa ma jelentősen nagyobb bajban lenne.

Hogy világos legyen az álláspontom mögöttes indoka: számomra az (oroszok, esetleg mások által manipulált) terrorizmushoz fogható probléma maga a bevándorlás is, mert perspektivikusan olyan térre szorítja az európai együttélést (a jogra és gazdaságra, de ezeket is torzítva), amelynek alapján még sosem működtek emberi közösségek (ehhez további szempontok itt). Kultúra, dominánsan közös értékek, patriotizmus, tolerancia (hangsúlyosan nem a PC), vélemény- és szólásszabadság, törvény előtti egyenlőség, egyensúlyi piac híján nemhogy európai egység, de európai béke sem alakulhat ki, és egy ilyen -- alapvetően hiányos, zombi -- projekttel Európa túl vékony jégre kerülne: az interkulturális jogi és gazdasági egység (a legnagyobb közös osztó Európája) végképp szembekerülne a termékeny nemzeti szenvedélyekkel és a szabadság kulturális feltételeivel. Ebben is egyetértek Orbánnal. Hogy ő mennyire őszinte ezekben az ügyekben? Visszakérdezek: mennyire kell, hogy érdekeljen engem ez? Az, amit látok, hogy a diszfunkcionális EU -- jól tükrözve a korábbi minőségét -- gyakorlatilag elsüllyedt, nemzetállamainak sorsától függ, eléggé igazolja a projekt alacsony értékét.

Az európai terrorizmus tehát legfeljebb csak a felszínen iszlamista ügy. Valójában Európa (nem az EU! ez másodlagos) aláásására irányuló nagyhatalmi konfliktus, amelyben minden hatalom -- így Oroszország -- álláspontja is abszolút érthető a maga jogán. Az viszont a legkevésbé sem lesz érthető, ha az európai nemzetek nem tudják megvédeni a közös hazájukat, ennek érdekében nem számolnak le minden illúzióval, ami az Örök Béke-projektet illeti, és nem kezdenek sürgősen hozzá a kivérzésünk megállításához az oroszokkal, az IÁ-val, a belső széthúzással, a belső ellenségekkel, és saját interkulturális fölvilágosító megrögzöttségeikkel szemben. Az igazi ellensége ennek a hallatlanul gazdag, félmilliárdos lélekszámú, de ahogy számos szerző régebb óta mondja, a relativista radikalizmusba fordult Nyugatnak a saját cél- és értékvesztésünk, a humanizmus kulturális kontextusának megvédésére való képtelenség. Nota bene, kétségtelenül demokratikusabbak is vagyunk ma, mint egy vagy két éve, és ez akkor is így van, ha nem szeretjük, ami a demokrácia katlanjából előbugyog.

386 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr138917046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.27. 09:58:38

Segítség, a csúnya Putyin támadja Európát??? Ha így megy tovább, holnap esetleg még magát Béndek elvtársat is támadni fogja, ez pedig az európai civilizáció vége lenne. Szóval rettegjünk együtt, mi ballibák!

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.27. 10:09:04

@HaFr:

Nem búsolok, troll, sőt inkább örülök, hogy te is kénytelen vagy felismerni részben a gondokat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.27. 10:12:25

@a BircaHang Média szerk.: "kénytelen" voltam már 20 éve ugyanennek alapjában az európai konzervativizmust vallani, amikor még nem fizetett téged senki

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.27. 10:16:03

@HaFr:

Én 20 éve még ballib voltam. S akkor se fizettek ezért nekem.

2016.07.27. 10:52:14

a közép európa semleges zónát kellene kelet irányába kiterjeszteni. és ehhez a helvétek megtakarításaira volna szükség. ahogy sanyi haverom mondja: svájc "lapít, mint szar a fűben". ehhez jönnek dmitro "svájcárija bumm" elképzelései. ezek könnyen uralkodóvá válhatnak. az eurábiai alvilág mellett létezik az eurázsiai. ha a nyugat sokáig szórakozik az oroszokkal, akkor irreguláris haderők kirobbantják a pénzt a trezorokból. aláaknázzák bázelt. és a kérdés az, hogy fizikailag, vagy a eurázsiai kultúra egyszerűen bedönti a nyugatot. a megoldás baromi egyszerű. a nyugatnak (ez ausztria, németország, svájc) meg kell támogatnia a magyar nacionalizmust. és ha képesek megnevezni egy miniszterelnök jelöltet, akkor leválthatják orbánt. ha nem képesek, akkor marad. ha a németek megengedik, hogy kínai buszgyárat hozzanak komáromba, akkor végük lesz. mert ennyi erővel gyárthatnánk török háztartási gépeket gyártani. és orosz tankokat is. tehát ha a közép európai szövetségi rendszert nem sikerül záros határidőn belül létrehozni, akkor magyarország az eurázsiai unió előretolt helyőrsége lesz.

2016.07.27. 11:06:29

@HaFr:
éppen az a probléma, hogy nincs olyan, hogy európai konzervatizmus. amit annak neveznek a zsidókeresztény kultúra valójában. de az ugyanúgy modernizálhatatlan törzsi jellegű, mint a nagy kurultaj. csak magyarországon utóbbinak lényegesen nagyobb a támogatottsága. és ezért az újpogányság erősödik. a következő választást után is marad jobboldali többség. az alkotmányos többség a nemzeti radikális szavazatokból következik.

amíg van szociálliberalizmus (amit a magyar választó a zsidó baloldalhoz társít és ez féligazságként megáll) addig nemzeti liberalizmus nem lehet. és illiberális demokrácia. vonáékat megpróbálják megvenni vagy megvezetni. de ebből orbán erősödése következik.

csodálkozom, hogy a fideszben még nem találta ki senki, hogy brit mintára a képviselőházat kizárólag egyéni kerületekre alapozzák. de ami késik az nem múlik.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.07.27. 12:27:17

Kedves Péter.....hát már Te is a habonyi propaganda hatása alá kerültél? Diszfunkcionális EU stb. Nem az EU-val van baj, hanem a hozzá kapcsolódó wishful thinkinggel......nem beszélve a nemzeti kormányok bénaságáról....aztán megy a mutogatás az EU-ra....mert az olyan könnyen nem szerethető.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.27. 12:56:58

@Fuxos (ex bömis): egy picit azért bonyolultabb ez, nem? Mondjuk, ha az EU működne, akkor nem tartanánk itt, minimum.

gellért mária 2016.07.27. 13:33:00

Én nem látom ezt az Európa és EU válságot ilyen bonyolultnak, bár nem tagadom elemeit, de a súlyukat másképp látom.Szerintem az EU kibővítése és egységének elképzelése illúzió volt. Együttműködésre sok szempontból össze nem való országok közössége jött létre.Mondhatjuk, ez a fajta multikulturalizmus sem működik.Minden más ami miatt a "nemzetközi helyzet fokozódik", ezen a bázison nehezen vagy nem kezelhető. Én ezt az ok-okozati sorrendet látom.Amíg nincs egy nagy krízis helyzet a világban, addig úgy-ahogy működik, de ha van nagy krízis helyzet akkor nem működik. És persze ennek vannak politikai vámszedői.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.27. 13:38:18

@gellért mária: de hát nézd meg a Brexitet, a magországokat -- akkor most hol az igazieurópa

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.27. 13:38:45

@Moin Moin: hát a "bijjon" az tényleg súlyos érv -:)

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.07.27. 13:54:02

@HaFr: Péter...a helyzet bonyolult, ez nem vitás.....de véleményem szerint az EU működik és betölti az alapvető funkcióját, az egy másik kérdés, hogy nekünk úgy unblock európaiaknak irreális elvárásaink vannak az EU-val szemben.
Persze működhetne hatékonyabban is...nem vitatom....de én gyakorlatias vagyok....nekem ez az igazi Európa.....egy nagy kocsma, ahol mindenfélék vannak.....és időnként egyesek nem igazán úri társaságként viselkednek. :)
Hogy fair legyek....én egy igazi problémát látok és ez Németország kordában tartása, ami mind kevésbé sikeres. Kezd a dolog a Theobald von Bethmann-Hollweg koncepcióra hasonlítani.

gellért mária 2016.07.27. 14:24:01

@HaFr: Nincs olyan, hogy "igazi Európa".

gellért mária 2016.07.27. 14:35:49

@Fuxos (ex bömis): Én nem félek Németországtól..nincs mit kordában tartani.

tamas11 2016.07.27. 14:39:34

@HaFr:
Nem szabadna ezt (Soros elemzését és javaslatát) úgy tekinteni és MOIN-ét sem, mint valakinek a véleményét, érvelését. mert ez egy elemzés. Ahhoz túl komplex a helyzet is, meg a tanulmány is, hogy egészben vagy épp részleteiben kezelgessük: nem várható hasonló súlyú részletes követhető terjeszthető "válasz". Egyikőnktől sem. Nincs hasonló behelyettesíthető anyag, elképzelés az asztalon, asztalaink sincsenek hozzá.

2016.07.27. 14:54:46

@HaFr:
európát a nemzeti kereszténység tartja össze. nemzeti keresztények a britek, a görögök, a skandinávok, az olaszok, a litvánok és a portugálok. a horvátok, a csehek, a magyarok, a lengyelek. ez a kapocs. majdnem az egyetlen összekötő elem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.27. 15:00:12

@unionista᠋: ez butaság, de hát megbeszéltük

2016.07.27. 15:09:49

@HaFr:
mi az, ami összeköt egy litvánt és egy luzitánt? vagy egy bolgárt és egy izlandit? mitől európaiak?

incze 2016.07.27. 15:21:17

"Holott az utóbbi hetek egymást követő merényleteiből legalábbis sejteni lehetne, hogy nagyobb összehangoltság van az iszlamista terrorban, és a nyomában máris következő polgárháborús bozóttüzekben, mint amire az Iszlám Állam képes lenne"

a szerző ugyanazt az "intellektuális" hibát követi el, mint a bush-stáb annak idején az al kaidával. ha tetszik, ha nem, az internet korában egy-egy ilyen nagy visszhangot kapott merénylet nyomán mindenképpen hossz érkezik a merénylet tőzsdére. az egyetlen lehetséges gyógyszer ez ellen, ha mindeniket egyedi esetként, az egyedi hátterüket tisztázva és megértve kezelik, nem mossák egybe, nem kreálnak csoportot ott, ahol nincsen. a szerző hozzáállása, ahogy a bush-stábé is, növeli és *organizálja* a most még valójában nem feltétlen létezőt.

ugyanez a betegsége (embertelen ostobasága mellett) az elvi és gyakorlati kerítéspolitiának. irdatlan létszámban termeli és organizálja az ellenséget. magyarország máris jó esélyekkel nevezhet a világ legundorítóbb és legutáltabb helyi pályázaton.

tamas11 2016.07.27. 15:22:47

@unionista᠋:
a kultúrájuk, amennyi van.
Az részben egyházi. De csak akkor ha vallási is egyben, márpedig az kevesebbeké

2016.07.27. 15:24:45

@tamas11:
mi a közös az izlandi halász és a bolgár kertész kultúrájában? ha nem a vallásuk, akkor micsoda?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.27. 15:35:43

@unionista᠋: Európa maga köti össze őket, a közös tudat, viszonyulás a múlthoz, az elvárt politikai viselkedés, a kereszténység maradékai, összeköti őket London és Párizs, ahova gyerekeiket viszik nyaralni stb -- kissé komplexebb, mint gondolod

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.07.27. 15:56:06

@gellért mária: A németektől én sem félek, sőt csipálom is őket....jámbor egyszerűségükben. Nekem a Bethmann-Hollweg koncepció nem tetszik.....és legalább is számomra vannak jelek, hogy ez kezd előtérbe kerülni.

Gab84or 2016.07.27. 16:07:34

Sanjos itt még sok ember nosztalgiát érez oroszország iránt, érdekes ahogy a magyarok viszonyulnak az oroszokhoz. Majd akkor is remélem így lesz, mikor hozzájuk hasonló rendszert fog kiépíteni viktorunk.

Gab84or 2016.07.27. 16:07:57

Sanjos itt még sok ember nosztalgiát érez oroszország iránt, érdekes ahogy a magyarok viszonyulnak az oroszokhoz. Majd akkor is remélem így lesz, mikor hozzájuk hasonló rendszert fog kiépíteni viktorunk.

Alick 2016.07.27. 16:16:56

Valaki írta egy másik blogon, hogy manapság az oroszok az új zsidók... bizonyára készül majd egy "Gonosz Szergej" film is a Jud Süss mintájára.
:)

miskabá 2016.07.27. 16:18:25

Van még ennél lejjebb, srácok?

Nulla konkrétum, semmi levezetés, csak a végkövetkeztetés, amit viszont már 1000 alkalommal hallottunk más apropóból: mindenért Orbán a hibás, no meg a Putyin akinek a pincsija

Egy gyenge konteóhoz is ennél sokkal többre volna szükség

miskabá 2016.07.27. 16:22:10

@incze:
" az elvi és gyakorlati kerítéspolitiának. irdatlan létszámban termeli és organizálja az ellenséget. "

Ha ezt a kínaiak tudták volna, örökre kiverték volna a fejükből a Nagy Fal építését. Milyen kár hogy akkor még nem volt Internet, díjazták volna ha rátalálnak erre a bölcsességedre

EddieCivic4g 2016.07.27. 16:35:07

@unionista᠋: A vallás nem egyenlő a kultúrával. Vagy aki nem keresztény, az már európai nem is lehet?

incze 2016.07.27. 16:35:30

@miskabá: szövegértésből jeles. de amúgy jó helyen tapogatózol, pontosan arról van szó, hogy a 21. század van, nem működik, ami több mint egy évezreddel ezelőtt valamelyest hatékony lehetett. az most kontraproduktív baromság, a miskabáknak persze pont jó.

paráznabillegető 2016.07.27. 16:36:22

@miskabá: aztán mi is lett azokkal a nagyfalépítő kiníiakkal, mondja csak?

Mr. Neutron 2016.07.27. 16:40:44

Basszuskulcs, ki ez a szerző, hogy csak úgy szórja itt az okosságokat arról, hogy az orosz titkosszolgálatok beépültek az ISIS-be, meg hasonló bődületes kijelentések. És mi van, ha nem az orosz titkosszolgálat, hanem a repülő csészealjakon érkezett reptilián gyíkemberek épültek be az ISIS-be? Ez kb.ugyanannyira bombasztikus és ellenőrizhetetlen állítás, mint amik ebben a posztban puffogtatva vannak. Persze tudom én, hogy az internet sok mindent elbír, de ez a sok tömény, megalapozatlan, ellenőrizhetetlen propagandakonteó, ami ebben a blogbejegyzésben elő lett vezetve, hát megfeküdte a gyomromat.

Szelid sunmalac 2016.07.27. 16:49:19

@HaFr: Mi az, hogy mukodne? Marmint hogyan, mi? Az EU mukodik. NE kerverjuk azzal, hogy mik a vagyalmok vele kapcsolatban, meg miket szertnenek az "EU"-nak tulajdonitani. Az EU elsosorban gazdasagi szervezet, aminek (ertelemszeruen) szoros politikai vonzatai is vannak, de ezenfelul az mondani, hogy nem mukodik szerintem loditas. Ez nem egy katonai szervezet. Raadasul mindenki valahogy elfelejti megemliteni, hogy Mo. egyenjogu tagja, akinek ugyanannyit er a szavazata, mint a tobbi tagnak. Akkor mi is nem mukodik?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.27. 16:51:11

@Szelid sunmalac: valamiért hetek óta nem hallom nyilatkozni Junkcert -- lehet, hogy mert senkit sem érdekel, mit mondana? Mi működik? A nemzetállamok működnek, az EU meg addig, amíg ők akarják

A mélyben néma hallgató világok 2016.07.27. 16:55:13

@HaFr: No de hova tűnt az eredeti konteódból az Aszad-Orbán féltengely?
A német titokzatos szolgák hallgatólagos támogatása, ( merthogy pikkelnek a Merkelre, ha jól emlékszem remek eszmefuttatásodra anno) mint a nélkülözhetetlen axiális tengely e hatalmi játszmákban?

Azt, hogy Putyin (nyilván akkor ő csak Orbán kuvasza lehet) miért lenne ellensége Európának, amikor a kereskedelmének igen jelentős részét velük bonyolítja?

ÉS miért akarná Orbán megvédeni Európa határait, ha egyszer maga is főszereplője a migráció keltésének?

Bámulatosan tudsz maszatolni:

'Hogy világos legyen az álláspontom mögöttes indoka: számomra az (oroszok, esetleg mások által manipulált) terrorizmushoz fogható probléma maga a bevándorlás is,'
- írod, és a 'világos álláspontodból' semmi nem tűnik elő: tényleg, mifene generálhatta végül is ezt az egészet???

Orbánt szőrmentén vállon veregeted:
'legújabban a demokrácia-export korlátosságát hangoztatva szisztematikus és igazolható álláspontot foglal el a káoszban. '

ami ugye megint csak erős 'csúsztatás', Orbán NEM a 'demokráciaexport' fedőnevű (amerikai) projekt korlátosságát, hanem, annak demokrata számára való elfogadhatatlanságáról beszélt, ami az erőszakos migrációs nyomásnak kitett országok számára méreg.
Vagy ahogy utalt rá: akinek az gyógyszer, AZ vegye be, nekünk méreg.

Tényleg azt gondolod, azért mérgezné Európát, Magyarországot a migráció generálásával, hogy aztán az az ellen való védekezés popppulizmusával betonozza be hatalmát???

miskabá 2016.07.27. 16:55:31

@incze:
"a 21. század van, nem működik, ami több mint egy évezreddel ezelőtt valamelyest hatékony lehetett"

Izraelnek elpostáztad már ezt? Mert eddig azt hitték, hogy működik

Neo07 2016.07.27. 16:59:32

Hihetetlen. Elképesztő. Hogy mindig van lejjebb. Ezt a hazugságot... Még hogy Putyin lenne Európa ellensége?!

Világos. Ez egy újabb bérblog, amiben a nagyhatalmi érdekek mentén megpróbálják lejáratni, és besározni az ellenfelet, jelen esetben Putyint.

Putyin sem szent, egészen biztos, hogy neki is vannak titkosszolgálati manőverei és egyéb disznóságai, de az teljes képtelenség és hazugság, hogy az arab tavasz és a terrorizmus is Putyin miatt lenne, azért ennyire biztosan nem ördögi.

A sározni próbálók az ördögiek...

incze 2016.07.27. 16:59:55

@miskabá: ha azt hitték, rosszul hitték.

miskabá 2016.07.27. 17:00:13

@paráznabillegető:
Azért építették a Nagy Falat, hogy elejét vegyék a rutinszerű gyakorisággal ismétlődő lerohanásuknak a nomád területek felől.

Ezt sikerült is elérniük, kivéve amikor egy-egy szokatlanul erős koalíció indított szokatlanul erős támadást. Ebből lettek a dinasztiaváltások, az új dinasztia pedig beolvadt minden szempontból az őslakosokba, és tovább építgette a falat az újonnan jövők ellen

Szelid sunmalac 2016.07.27. 17:02:10

@HaFr: Szerintem elbeszlunk egymas mellett. Mi az ami NEM mukodik az EU-ban, szemrevetelezve mi is az EU deklaralt (es nem kitalalt vagy elvart) celja? Meg tudod konkretan fogalmazni?

2016.07.27. 17:06:00

@a BircaHang Média szerk.: Azt hogyan csinálod, hogy minden egyes blogban a tiéd az első hozzászólás?

gellért mária 2016.07.27. 17:09:20

@miskabá: De, van konkluzió. Ha nincs egységes Európa, akkor nincs , vagy legalábbis csökken bármiféle megoldás lehetősége.Mert ugye senki nem mondhatja, hogy az 500 milliós Európa nem tudna a maga erejével és szervezettségével legalább átmenetileg védelmet nyújtani, ha egységesen akarná, tűzoltásképpen. A "kedvenc" szavam a "gyökerek" ...mikor vannak akik a probléma gyökerének a megoldását követelik. Jelentem, a probléma gyökereit még nehezebb megoldani, ha egyáltalán..mint egy akut krízis helyzetet. A bevándorlás és letelepedés a jövő kérdése, nem azonos a menekült kérdéssel és nem sürgős.Csak persze vannak káosz gyártók, akik nem akarnak együtt működni, szidják azokat akik épp nélkülük , együttműködésük hiányában nehezen boldogulnak és az akut helyzet megoldását áthárítják másokra. Szóval kedves Miskabá, ez a konkrétum, a konkrét helyzet és ne várj te se többet meg végkövetkeztetést meg a probléma gyökerének megoldását...egy blogtól meg kommentektől ...

2016.07.27. 17:09:54

@HaFr:
van egy közös tudat (common sense). de az micsoda? mi az, ami közös a bolgár községben és izlandi halászfaluban és jelen van európa nagyvárosaiban?

és erre korábban az értelmiségi válasz az volt, hogy ez a felvilágosult humanista szellemiség. ez az, amitől európa kulturálisan kimagaslik. a civilizációk versenyében úgy első, hogy nincs második. csakhogy ez nem igaz.

elsődlegesen nem a magas filozófia, hanem az elemi biológia és abból következően a vallás köti az, ami összekapcsolja a népeket. nekem legalábbis így tűnik. átlagos műveltséggel rendelkező emberek társaságában egyszer megkérdeztem, hogy hallottatok valamit plutharkoszról? és az egyik azt mondta: valami olyasmit olvasott a "startlapon", hogy átigazol a bayern münchenbe. a jelenkori közéletet nem az ókori történetírók határozzák meg, hanem sokkal inkább a focisták. ők a modern kori gladiátorok. és ahhoz, hogy megoldjuk a bevándorlás problematikáját nemzeti keresztény légiók és missziók kellenek.

Tisztességes Természettudomány 2016.07.27. 17:14:39

Köszönjük, hogy beálltál a sorba!

Nem az iszlám gyilkosok a felelősek, akiknek a vallása gyakorlatilag a keletkezése óta az ölésre szólít fel, hanem a keresztény Putyin lett a bűnbak.

Keresztényfóbiád van vagy oroszfóbiád?
Semmi baj, lehet gyógyítani mindkettőt.

gellért mária 2016.07.27. 17:16:52

@Szelid sunmalac:Az EU persze működik, csak krízis helyzetben "nem működik", vagyis nem tud egységes döntést hozni.

Tamáspatrik 2016.07.27. 17:18:34

HaFr: Nem jobb lenn a cikk címének: Mikor nyújt kezet Európa végre igazi barátainak? Nem csak politikusi szinten hanem a civil szférában is. Többféle szintre, szerveződésre van szükség, állami szinten ezek része fegyveres, és bizony lecsap a gyanús elemekre, képes vegzálni azokat, akik menedéket nyújtottak terroristáknak, ahonnan terroristák kerültek ki. A közösségi felelősség kérdése aligha kerülhető meg, még ha jelenleg jogi problémákat is vet fel. Ez a vegzálás lehet a bevándoroltaknak kellemetlen ügy, de el kell fogadnia annak a közösségnek, hogy háborgatták, ha nem képes kizárni maga közül a szervezkedőket.
Mexikóban sokféle fegyveres látható mindenfelé, különféle kormányzati szintek emberei, az USA-tól is lenne mit tanulnunk, sajnos az ilyesmivel úgy tűnik együtt kell élni manapság. Lehetnének pl. EU szintű antiterrorista kommandók, kiterjedtebb polgárőrség stb.

Még jobb, ha a civil szféra szervezettsége, információáramlása olyan, hogy a merényletre készülőket a rendőrség letartóztatja és kiutasíthatja (ehhez lehet, hogy néhány törvényi változásra is szükség van). Ha az együttműködés szintje javul a különféle eredetű társadalmi csoportok között, akkor az ellenséges ideológiák ártó hatása lényegesen lecsökken, ezáltal a terrorizmus merítési bázisa is.

Agresszív, munkanélküli fiatalokkal foglalkozni kell, erre is vannak specializált szakmák az USA-ban, egyetemi szinten tanítják, hogyan.

elemes 2016.07.27. 17:20:56

Elég jó összefoglaló.

Európát igazából az fogja megmenteni, ha tartósan (néhány évre) 30 dollárra esik az olaj. Putyin nincs könnyű helyzetben, mert egyrészt igyekszik gyengíteni Európát ahol éri -- de ez pont az olajár csökkenése irányába ható makrogazdasági folyamatokat indít, tehát saját magának is árt vele.

A kínai gazdaság fékeződése sem erősíti az olajpiacot, az amerikai innovatív bányászati technológiákban is sikerült érdemben csökkenteni a termelési költségeket. Egyedül a britek fogják duplán megszívni (a brexit után a drágán termelő északitengeri kutakat is vissza kell venni).

Aurelius Respectus 2016.07.27. 17:21:27

Erről a bejegyzésről az ötvenes évek jutnak eszembe, akkor mindenhol imperialista ügynökök szabotálták a kommunizmus építését, az utolsó kulák is nekik gyújtotta a tarlótüzeket. Most meg itt vannak a gonosz oroszok, akik bábként mozgatják az ISIS-t és a többi terroristát, rubellel tömött táskákkal fizetve őket :))

elemes 2016.07.27. 17:22:37

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:

Birkát ezért fizetik, magyarországon több tucat embernek ez a munkája, hogy oroszbarát hozzászólásokat írjanak a fórumokra.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2016.07.27. 17:22:40

"Holott az utóbbi hetek egymást követő merényleteiből legalábbis sejteni lehetne, hogy nagyobb összehangoltság van az iszlamista terrorban, és a nyomában máris következő polgárháborús bozóttüzekben, mint amire az Iszlám Állam képes lenne"

Van az elmúlt heteknek egy Putyin és IS mentes pszichológiai oldala is, ami nagyban hozzájárul ehhez, de ennek ellenére csak tápláljuk kollektíven a tüzét:
www.nytimes.com/2016/07/27/science/mass-killings-contagion-copycat.html
Nem szabad elfelejteni ebben a szövegkörnyezetben - és itt nem csökkenteni akarom a tragédiák méretét, mert teljesen értelmetlen relativizálni, csak a kontextus miatt érdekes -, hogy nem 4-5 grandiózus, Bin Laden al-Kaidáját idéző szervezett merénylet történt, hanem különféle magányos akciók, amelyeket többnyire mentálisan instabil (néhány esetben nyilvántartott módon) emberek követtek el néha a saját szempontjukból amatőr módon (nem volt egy pár eurós jegye a fesztiválra pl.). "Divat" lett sajnos ez most az instabil emberek egy környezetében - akikre egyébként jó eséllyel utaznak az IS beszervezői -, ahogy volt egy idő (bizonyára nem múlt el egyébként), amikor "divat" volt amerikai egyetemeken lövöldözni. Azok mögött az esetek mögött sem volt egy nagy koordinátor. Egyesek szerint ez az eszmefuttatás elbagatelizálja a történéseket, pedig éppen az ellenkezőjéről van szó: a potenciális elkövetők köre így lényegesen bővebb, mintha csak az elhivatott IS/orosz/gyíkember/stb. ügynökök tevékenykednének.

Ehhez adódik még az is, hogy a média szinte minden gyilkosságot főcímben hoz egészen addig, amíg ki nem derül, hogy az elkövetőnek semmilyen iszlám kötődése nincs (lásd: müncheni késelés márciusban talán, vagy a tegnapi 72 éves páciens Berlinben).

elemes 2016.07.27. 17:24:03

@Aurelius Respectus:

Elkéstél, Birka megelőzőtt.

2016.07.27. 17:26:24

@unionista᠋: a felvilágosodás eszméi, a szekuláris állam koncepciója, a jogállamiság, tulajdon szentsége, emberi és polgári jogok, polgárosodás, kritikus gondolkodás, tudomány szerepe, demokrácia, a filozófiai hagyomány (Szókratésztől kezdve a maiakig), meg a nemzeti ébredés egybeesése a felvilágosodás következményeként. Ezek mind erősebben befolyásolják az európaiak gondolkodását, mint a közös keresztény múlt, ami ma már csak egy kis szelete a kultúrának.

elemes 2016.07.27. 17:29:11

@_Maverick:

Ez valóban így van -- az USA-ban, ahol bemész a shopping mall-ba és veszel puskát, lőszert (zsebben hordható pisztolyhoz kell engedély).

Európában sokkal körülményesebb hozzáutni az alapanyagokhoz. Van egy szír menekült, pár hónapja él elég szar körülmények között, egy árva szót nem tud németül, vajon hogy tud robbanóanyagot vásárolni? Ha csak próbálkozik, igen hamar lebukik -- a német titkosszolgálatnál sokkal kevesebb pénzzel és eszközzel gazdálkodó lengyelek is sorra kapcsolják le a katolikus világtalálkozóra igyekvő robbanóembereket.

A bevándorlók rovására írható sikeres fegyveres és robbantásos merényletek mögött mindenképpen olyan szervező van, aki eszközzel, pénzzel, útmutatásokkal támogatja a terroristát.

antisystem 2016.07.27. 17:31:33

Hogy mi áll a menekültválság mögött, Poster? Az USA neokonzervativizmus, amit bátran nevezhetünk a XXI. század fasizmusának is, a neokolonializmussá "polkorrektált" élettér-elméletével, és a civilizációs felsőbbrendűséggé lakkozott fajelméletével.
Tudniillik annak az agyréme az elitista demokrácia-demokratikus elitizmus nevű fából vaskarika is a fentiek mellett.
Konkrétan szólva, ha ez a rémes ideológia a saját felsőbbrendű voltának biztos tudatában nem borítja fel az erőegyensúlyt a Közel-Keleten, akkor ez az egész nincs ma, se ISIS, se permanens polgárháborúk az egész térségben (Irak, Líbia, Szíria, részben Egyiptom) tehát nincs menekültválság se. (és nincs az ukrán polgárháború se, úgy mellesleg)

elemes 2016.07.27. 17:31:34

@csentecsa:

"ha valóban az oroszok lennének a háttérben, akkor ennél sokkal komolyabb akciókkal kellene szembesülni."

Az oroszok nem megsemmisíteni akarják európát (hiszen akkor ők maguk is pillantok alatt éhen pusztulnak), csak gyengíteni. Az európai szélsőjobboldali pártok mindegyikét az orosz titkosszolgálat támogatja, pénzzel és "szakmai" háttérrel (a jobbikot is).

2016.07.27. 17:33:45

@EddieCivic4g:
az értelmes közbeszédben a többes szám relatív többséget jelenti. not everybody. but plurality = relative majority. nemzeti kereszténység nélkül nincs európa. lehet mondani, hogy ez a felfogás "meghaladott". rendben. de mégis mi az új európai egység alapja?

elemes 2016.07.27. 17:35:18

@antisystem:

"ha ez a rémes ideológia a saját felsőbbrendű voltának biztos tudatában nem borítja fel az erőegyensúlyt a Közel-Keleten"

Ennyire azért nem egyszerű a helyzet, szerintem. A közelkeleten olyan országokban is felborult az egyensúly, ahol USA-barát kormány volt (Egyiptom például). Egyszerűbb, konteók nélküli magyarázat is van a helyzetre, és sajnos sokkal elkeserítőbb.

1. a népesség dinamikus növekedése (fél évszázad alatt 50%)
2. az erőforrások (olajkészletek) kifogyása (szíriában harminc éve volt csúcson a kitermelés, azóta csökken)
3. klímaváltozás (melegedés, csapadék csökkenése)

ez olyan csapdának látszik, amiből igazából nincsen "olcsó" kijárat.

2016.07.27. 17:38:39

Az oroszok nyilván érdekeltek abban,hogy az EU gyengüljön, szétessen. A Brexitben vastagon benne voltak a ruszkik. Azt azonban elképesztő butaságnak tartom, hogy az európai mohamedán terrorhoz közük lenne.
A Közel-Keleten ők, a ruszkik is keverik a szart az amerikaiak mellett. Mindig is keverték, csak a 90-es években picit lassítottak, mert volt elég belső bajuk. A migránsok nyugatra tolásában még benne lehetnek a ruszkik, de a terror az simán csak a mohamedánok politikai ideológiájából eredő szükségszerűség. Nyilván az orosz érdekaz, hogy a Közel-Kelet frusztrált és mohamedán totalitárius politikai ideológiával megfertőzött tömegei elárasszák Európát. Az oroszok biológiai fegyverként használják a mohamedán népvándorlást, ami teljesen logikus a részükről. Az orosz tervet segítik az Európába ékelődött ortodox trójai falovak, a görögök és a szerbek is. Átengedik, segítik a mohamedán inváziós erőket. A logikus európai válasz az lenne, hogy visszaverik a muzulmánokat a határról. Sajnos Európa az egyetlen szereplő ebben a játékban, ami nem a saját érdekeinek megfelelően cselekszik. Sőt, öngyilkos módon cselekszik.

antisystem 2016.07.27. 17:43:50

@elemes: Nézd, szerintem amiről én beszéltem, az volt eddig... amiről te beszélsz, az meg jön ezután... (mondjuk Egyiptomot jó hogy említetted... őket USA-barát voltuk mellett is elérte az "arab tavasz" nevű borz-alom... és ez tényleg azzal függhet össze szerintem is, hogy náluk hatalmas ha jól rémlik tán 70 év alatt 300%-os volt a népességrobbanás)
Az mindenesetre tényleg aranyérmes kérdés, hogy az az 500 millás EU, amit megfektet 1-2 millió menekült, mit fog kezdeni azzal, ha 30-50 év távlatában 1-2 MILLIÁRD fog érkezni (az ENSZ népesség-előrejelzéséből kiindulva)

paráznabillegető 2016.07.27. 17:48:18

@miskabá: heh? és mi lett az őskínaiakkal? végsősoron csak kimigrálták őket, úgy e?

na, az van, hogy nincs mit tenni. ha jön az új bérlő, akkor előbb-utóbb úgyis kitúrja a régieket. gyakorlatilag az életképesebb marad meg, akármilyen védelem ide vagy oda. igaz ez az egész élővilágra, de meg az emberi históriára is.
csak idő kérdése.
vagy mutációé? alkalmazkodásé?
ej, faszom.

elemes 2016.07.27. 17:58:10

@antisystem:

Az iraki háború (a 2003-as) nagy baromság volt, egy bush - cheney kormányzattól mást nem is várhatott az ember (és trump még nálul is hülyébb).

Az "arab tavaszban" vagy volt amerikai / soros / akármilyen segítség, akár nem volt: egy stabil, jólétben élő államban nem lehet forradalmat csinálni. Bahreinben is próbálkoztak a helyiek, de nem volt támogatottságuk. Bahreinben jól élnek az emberek (pedig nincs érdemi olajkitermelésük).

A szíriai polgárháborúhoz már semmi köze az amerikaiaknak. Volt egy nagy hatalmi-politikai zsonglőr diktátor, az öreg Hafez. A fiának már töredék annyi esze sincs, tipikus nárcisztikus zsarnok, akire ráégett az ország rengeteg megoldatlan problémája (amiket soroltam). Egyre több ember, egyre kevesebb pénz, összeomló mezőgazdaság -- nem kell ehez amerikai segítség...

Egyiptom ugyanez (amerikabarát diktátorral), ott még van olajkitermelés, de a népesség dinamikus növekedésével párhuzamosan egyre nőtt a belső felhasználás, a turizmusból származó bevételekből nem él meg az ország, az elszegényedés a válság forrása.

2016.07.27. 17:59:41

@karandash:
ez az európai humán értelmiség egy részét köti össze. a filoszemita kisebbséget. nekem úgy tűnik, hogy a a nemzeti keresztényekkel vívott kultúrharcot kelet-közép európában elbukták. és úgy tűnik, hogy nyugat-európában is. persze értem, hogy ez az extrém liberális csoportosulás európa összeomlására játszik. ezen az oldalon állnak az amerikai demokraták. és vannak szélsőjobboldali újpogány szerveződések. őket az oroszok támogatják. itt tartunk.

elemes 2016.07.27. 18:05:08

@unionista᠋:

ennek se füle se farka :)

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.07.27. 18:09:09

És ebben is igaza van! Győzködött egy megrendíthetetlen orbánhívő, annak ellenére, hogy személy szerint még morzsa se hullott neki soha. Az most mellékes miben, mert egy csomó dologban valóban igaza van, de ha mögé nézünk miként jutott ezekre az „igazságokra” a kép kicsit árnyaltabb. Belavírozott olyan helyzet(ek)be, amelyben egy eu vezető megengedhette magának, hogy pimasz módon, lediktátorozza, nagy nyilvánosság előtt. Mivel az ilyen viták kerítésléces eldöntése kiment a divatból, hát ott tesz/tett dacosan keresztbe, ahol csak lehet(ett). Kerítés, Cameron haverkodás, keletre kacsingatás, az itthoni baloldali ellenzéknek meg bemutatta Erdélyben a TNYE-et, amitől azok a falra másznak. Ebben az az érdekes, talált, mindegyik. Kár, hogy nem tudatosan előre megtervezett és kivitelezett döntések ezek. Ezt onnan látni, hogy itthon, ahol nem kell dacoskodni, nem sok olyan van amire csettinteni lehetne, hogy na, ez igen.

Az én gondom ebben az, a lakóhelyemen például soha nincs olyan pályázat, ami közvetlenül az én életminőségemet növelné. Ha „bemegyek a hivatalba” :) ezt azt intézni, vagy nincs ott akire tartozna, vagy nem a hatáskörük, vagy az állásfoglalás többféleképpen érthető, vagy a megyére tartozik, ott meg azt mondják, a pestiekre.

Szóval, ebben a kutyuló világban (öregapám mondása) átláthatatlanok a dolgok. Igen, a migráns jelenség az egyik, a legszembetűnőbb. Ezt a legkönnyebb beazonosítani. Magát az eredményt, az okokat már jóval nehezebb. Sok a zavaró körülmény. Migránsok szabadon átjárható határokat követelnek Európában. Aztán, valahogy túl sok a magányos elkövető. Az orosz asszonyok, gyerekek, egyházi személyek napok óta Kievbe gyalogolnak, tízezrek. Mi lesz itt még?

Ami a homályosnál is homályosabb, hogy mit tehetek, tehetnék, kellene tennem, ha oda akarnám tenni a magamét (mint árvízkor). A franciákat fölszólították álljanak be önkéntesnek.

Vigyázzak a plakátokra?

Janossz 2016.07.27. 18:13:18

@unionista᠋: Nagy tudású Teológus Uram!
Kifejtenéd kicsit részletesebben, mit értesz a nemzeti kereszténység alatt? Ami nélkül nincs Európa.
A Bibliában nincs utalás rá....

2016.07.27. 18:13:52

@elemes:
ez egy vallásháború. ami magyarországon eldőlni látszik.

elemes 2016.07.27. 18:16:18

@unionista᠋:

kaszát a lónak. alig vannak vallásos emberek a világban.

elemes 2016.07.27. 18:28:30

@csentecsa:

"Én a terrortámadásokra írtam, hogy azok lennének jóval brutálisabbak, nagyobb léptékűek, ha valóban az oroszok csinálnák."

Orosz gázexport megoszlása:

1.bp.blogspot.com/-NbS5ae1jkoY/UyUN8FXh7aI/AAAAAAAAAtU/BEBImNrDzGI/s1600/RusGas.png

Orosz olajexport megoszlása:

www.eia.gov/todayinenergy/images/2015.08.06/chart2.png

Az oroszok egyetlen dolgot akarnak elérni, az európai unió felszeletelése. Ez is épp elég súlyos recesszióhoz vezet, ami rövid távon nagy pénzügyi veszteséget jelent az oroszok számára, de a feldarabolt európában oroszország már bármelyik országnál erősebb. az európai unióval szemben gyenge mint a harmat.

elemes 2016.07.27. 18:30:21

@csentecsa:

"Ezek , amiket az utóbbi időben Európában láttál tipikusan csalódott, frusztrált, és ennél fogva iszlamizálódó fiatal követi el kezdetleges eszközökkel."

A késes merényleteknél ez még így is van. A fegyverrel, bombával elkövetett merényleteket komoly titkosszolgálati támogatás nélkül Európában az iszlamisták nem tudnák megszervezni. Pillanatok alatt lebuknak.

2016.07.27. 18:33:50

@Janossz:
Matthew 22:36-40
36 Teacher, which is the greatest commandment in the Law.
37 Jesus replied: "Love the Lord your God with all your heart and with all your soul and with all your mind.
38 This is the first and greatest commandment.
39 And the second is like it: Love your neighbor as yourself.
40 All the Law and the Prophets hang on these two commandments.

szeressük a jó istent. általában szomszéddal is jóban kellene lenni. de nem kell befogadni boldog boldogtalant. például ez egy nagyon egyszerű dolog. ami idevág. és az európai népek ezt is be is akarják tartani. schwartz bácsi nem. de ő nem is nemzeti keresztény. ez egy vallási ütközés. nem azt állítom, hogy a jók és a rosszak állnak egymással szemben. hanem azt, hogy van látható többség és van egy kisebbségek, amelyik nem tudja eldönteni, hogy most hová álljon és mit csináljon. és felfestik az orbán/putyin sátánt. persze az ellenoldalon is ez megy.

van a liberális, civil, urbánus, demokrata, kozmopolita, világhírű, nemzetközi, filoszemita, nyugatos, felvilágosult, befogadó "zsidó" "baloldal". ezzel szemben áll a konzervatív, népi, nemzeti, sötét, kirekesztő, fasiszta, irredenta, szexista, etnicista, nacionalista, hímsoviniszták. ők a nemzeti keresztények. őket támogatja a zsidó jobboldal. újabban a jobbikot is ők veszik meg, vonát is ők vezetik meg. de ennek a második csoportnak van látható többsége. az aktívak körében különösen. most úgy tűnik, hogy a volt kommunistákból lett kapitalisták elvesztik ezt a játszmát.

elemes 2016.07.27. 18:39:06

@unionista᠋:

a felnőtt lakosság nagyon kis százaléka foglalkozik ezzel (akár muzulmán, akár zsidó, akár keresztény).

cipraszon 2016.07.27. 18:39:08

A szemét ruszkik beleköptek az amerikai arab tavasz nagyszerűségébe és lőn az iszlám állam a migráció a terrorizmus. Pedig már olyan közel voltunk az internacionalizmushoz.

cipraszon 2016.07.27. 18:41:17

@elemes: Vagy inkább az amerikaiak félnek egy német-orosz együttműködéstől. Még a végén lenne egy ellenpólus és nem tennék olyan könnyen tönkre Európát, mint ahogyan most.

miskabá 2016.07.27. 18:48:34

@paráznabillegető:
A történelem nem azonos a biológiai folyamatokkal, mint pl. evolúció

Háborúskodás, invázió csak ritkán eredményezte az őslakosság szándékos genocídium jellegű kiirtását. Sokkal többet ér a szolgasorba vetett legyőzött ellenség, mint a halott ellenség. Erre alapult az egész rabszolgatartó viág, meg a feudális, bár sztem most is bőven vannak ilyen folyamatok a "fejlett" nyugati világban. Például amikor minket igyekeztek becsicskáztatni, amíg rá nem jöttek, hogy ennél is jobb a mezítlábas bevándorló

Az iszlám bevándorlókkal viszont az a gáz, hogy nem jól viselik a társadalmi alávetettséget, hiszen a kedvenc sztorijuk (a Korán) meg a felfogásuk pont a fordítottjára épül. Nem szolgálni akarnak, mint a kereszténységnek nevezett rabszolgavallás, hanem hódítani

Amikor rájönnek hogy itt csak szolga lehet belőlük, akkor jön a bumm-bumm, főleg a második generációs gettólakóknál

Janossz 2016.07.27. 18:50:23

Ettől nem lettem okosabb a nemzeti kereszténység mibenlétéről, de legalább megismertem a világképed. Az is valami.Küldd el Rómába, Hogy tudják meg ők is!

nevetőharmadik 2016.07.27. 18:51:53

Na, csak ideette a fene a sok putyinbérencet.

Egyébként hadd dobjam be ezt itt ni:

kapitalizmus.hvg.hu/2016/07/27/isnt-it-great-already/

elemes 2016.07.27. 18:52:27

@cipraszon:

ebben ugye három komponens külön-külön is értelmetlen
1. az amerikaiak miért félnének bárkitől?
2. a németek miért akarnának együttműködni az oroszokkal?
3. az oroszok miért akarnának együttműködni a németekkel?

elemes 2016.07.27. 18:53:04

@a BircaHang Média szerk.:

nem cimborálsz te senkivel, egyszerű bérmunkás vagy.

2016.07.27. 18:56:04

@elemes:
a vallás a zsidókeresztény hagyomány: "jertek imádjuk krisztust". a nemzeti kereszténység az, hogy ehhez hozzákapcsolják a folklórt, a nemzeti érzületet, a pop kultúrát. amit a jobboldal csinál. a presbiterek kanonizálják a tankcsapdát.

Ha nem hiszed el hogy az életed ajándék,
Nézd meg jobban hogy élnek anyádék!
Ha nem hiszed el hogy az élet,
Tényleg örökké tart,
Hiába úszol belefulladsz,
Pedig ott van a másik part.

lukács laci is elpengeti. ez tetszik a fiataloknak. persze az értelmesebbek azt mondják, hogy ez álljon pártok felett. a modern kori európai vallás alapja a nemzeti populizmus. ez kapcsolódik össze a zsidókereszténységgel.

a késő kádár korban is voltak ilyenek. neoton familia/dolly roll.

Ha elmúlik karácsony,
A szeretet lángja halványabban ég,
De ha vigyázunk rá, nem alszik ki még.

Ha elmúlik karácsony,
És legszebb titkát nem árulja el,
Az új csodára egy évig várni kell.

a skála karácsonyi vásárt is ezzel reklámozták. az a vicc, hogy ezt késő kádár kor tudta. istván a király. nemzeti kereszténység. akkor bródy is érezte, hogy ezt kellene csinálni. most nem érzi. a rendszerváltás után azt mondták, hogy ők ebben a misszióban nem akarnak részt venni. és ebből kerekedett egy brutális kultúrharc. amit láthatóan elbuktak.

miskabá 2016.07.27. 18:56:16

@elemes:
"A fegyverrel, bombával elkövetett merényleteket komoly titkosszolgálati támogatás nélkül Európában az iszlamisták nem tudnák megszervezni."

Arra gondolsz, amikor a belga titkossszolgálat tűrte évekig, hogy az orra előtt szervezkedjen a radikális iszlám? Aztán szándékosan hagyta figyelmen kívül a terrorakcióra figyelmeztető külföldi jelzéseket? Aztán futni hagyta a brüsszeli robbantás egyik elkövetőjét, pedig megvolt hol tartózkodik? És hónapokig hagyta bujkálni Moulenbeekben, kőhajításnyira az EU központjától a párizsi merényletek fő kitervelőjét és irányítóját?

Nagyon ügyes lehet a Putyin, ha ezt mind el tudta érni náluk

elemes 2016.07.27. 18:58:41

@miskabá:

a belgákat és a németeket ne vegyük már egy kalap alá.

2016.07.27. 18:58:49

@a BircaHang Média szerk.: Például Vladimir Vladimiorvich? :-)

miskabá 2016.07.27. 18:59:34

@karandash:
"A Brexitben vastagon benne voltak a ruszkik."

Mesélj már, ezt hogyan csinálták?

elemes 2016.07.27. 19:05:23

@miskabá:

rém egyszerűen, kb ezer angol veboldalon tolták az orosz propagandát :)

magyar nyelven is van vagy majd száz ilyen veboldal, 80%-ban helyi hírek, innen-onnan összelopva, 20%-ban orosz propaganda, nem túl fantáziadúsan, kicsit a hetvenes évek stílusában fogalmazva.

elemes 2016.07.27. 19:06:13

@nevetőharmadik:

ezért fizetik őket.
megdolgoznak a pénzükért.
nem nagyon okosak, de szorgalmasak.

miskabá 2016.07.27. 19:08:01

@elemes:
Jó, akkor vegyük a németeket

Benyeltek kb. 1 millió bevándorlót egyetlen év alatt, a pontos számot ők maguk se tudják, sőt még közelítöleg se. Ebből eltűnt úgy 300 ezer szőrén-szálán, még ezt se tudni hogy a határon belül vannak vagy kívül. Az ismertek 70%-ának nem tudták megállapítani a személyazonosságát, lehet akárki akárhonnan

A baltás terroristától 1 év alatt még csak ujjlenyomatot se vettek, a halála után derült csak ki hogy ezt megtették már a magyar hatóságok. Az ansbachi robbantó ki volt utasítva már hónapok óta Bulgáriába, ahol egyébként megvolt a befogadása, csak ugye nem akaródzott odamenni

Ez a Putyin aztán tényleg mindenhova beépült Európában, Németországba meg főként. Drezdában végül is tényleg otthon érezheti magát

2016.07.27. 19:09:10

@Janossz:
attól nemzeti, hogy ezeket nem vatikánban kanonizálják. maguk a népek. és ezt használja ki a jobboldali populista pártpolitika. és mellette felsorakozik az újpogányság. ők is nemzeti kereszténységet akarnak. és éneklik, hogy egy vérből valóak. és majd azt is kanonizálják.
www.youtube.com/watch?v=gKz_aBRhCIk
és aki nem teljesen vak vagy nem teljesen hülye az látja, hogy vagy ez a kultúra győz, vagy európa összecsuklik, mint egy zollstock.

miskabá 2016.07.27. 19:11:23

@elemes:
Cameron elindította, Boris Johnson kimaxolta a Brexit propagandát, Nigel Farage pedig ebből élt napi szinten már sok év óta

Mennyi pénzébe kerülhetett Putyinnak, hogy ezeket az embereket mind fizetnie kellett

2016.07.27. 19:23:23

@elemes:
ehhez képest a látható többség ezen a katyvaszon alapul. a keresztény jobboldalhoz kötődő multikulturalitás áll szembe a zsidó baloldallal. de a liberálisok nem kanonizálják azt a szöveget, hogy "kicsiny falum ott születtem én". mert az nem illik bele a liberális értékvilágba. az sem, hogy "hétre ma várom a nemzetinél. ott ahol a hatos megáll. szemben az emke cigánya zenél." ez zsidó szöveg. de a kultúrharcban ez már rasszizmus. ez egy vallásháború. aminek jellemzője, hogy kevés köze van a racionalitáshoz. se füle se farka. mégis vannak harcoló felek. és politikai értelemben egyik oldal a nyertes. a másik a vesztes.

Khonsu 2016.07.27. 19:37:07

@gellért mária:

"Én ezt az ok-okozati sorrendet látom.Amíg nincs egy nagy krízis helyzet a világban, addig úgy-ahogy működik, de ha van nagy krízis helyzet akkor nem működik. "

Egyre komolyabb krízisek sorozata követi egymást, hatásuk pedig összeadódik. Semmi jele annak, hogy ez a tendencia megváltozna. A jelenlegi rendszerek hajlanak még egy darabig, de egy ponton aztán mind eltörnek.

Többé már nem elég, ha valami "békeidőben" működik. Olyanra van szükség, ami minden körülmények között működőképes marad. Ez a valami nem igazán hasonlít majd semmihez sem, amit eddig láthattunk.

Mindenki megy a levesbe.

Janossz 2016.07.27. 19:49:09

@unionista᠋: Istenem, Istenem, az újpogányok osztályozzák a magyar kultúrát...
Azt hová sorolnád, hogy: Szeressük egymást gyerekek...
Zsidó propaganda, mi?
Na, beszélgessenek veled tovább az újpogány sámánok!
Pá!

zenonküp 2016.07.27. 19:51:12

Az ember, akit csutortoknek hivtak - a cime egy kozismert regenynek. A het napjairol elnevezett anarchista tarsasag mindegyik tagja ugynok, bar a tobbirol azt hiszi, ok valoban anarchistak. Amikor mar annyi Putyinnal szimpatizalo kommentelo szalad ossze, flash mob)), hogy az oregisten sem ismerne ki magat, az bizony hirtelen idovaltozasra utal. Ha nem ismernem kozelebbrol az orosz szolgalatok baj es kellemdus tortenetet, meg azt is hihetnenk, az elnok, akit idonkent Medvegyevnek hivnak, kettoig sem tud szamolni.Ha 2008-ban veletlenul egybeesett a haboru kezdete az olimpia nyitanyaval s ez akkor bejott, akkor jart utat jaratlanert ki hagyna el. Ha megis, oka van ra. Donald Trump nagy ember s akit o nagyra tart szinten nagy ember. Mint a het gorog bolcs. Ha valaki a het gorog bolcs koze tartozott,hat tudni lehetett,igen bolcs, hiszen a masik hat is igazan bolcs,mondjuk a hetes szam KGST-nek nem jott be. Tehat augusztus hatodika es november nyolcadika kozott nem utazom szabadsagra. Meg a vegen a pillango-effektus aldozata lennek, peldaul Orban Viktornak hivnak a hodmezovasarhelyi polgarmestert es az LMP frakciojaban ulne a parlamentben.

gellért mária 2016.07.27. 19:55:31

@Khonsu:
Jól idéztél, így gondolom, szerintem így is van. Hogy minden megy-e a "levesbe", azt nem tudom, hogy lesz változás az biztos.Továbbiakban amit írsz , egyetértek...békeidőknek vége.

elemes 2016.07.27. 20:08:53

@miskabá:

"Benyeltek kb. 1 millió bevándorlót egyetlen év alatt, a pontos számot ők maguk se tudják, sőt még közelítöleg se. Ebből eltűnt úgy 300 ezer szőrén-szálán, még ezt se tudni hogy a határon belül vannak vagy kívül. Az ismertek 70%-ának nem tudták megállapítani a személyazonosságát, lehet akárki akárhonnan"

Simán. Franciaországban 4-5 millió muzulmán bevándorló él. Jelentős részük (20-30%) illegálisan.
Svédországban másfél millió.

"A baltás terroristától 1 év alatt még csak ujjlenyomatot se vettek, a halála után derült csak ki hogy ezt megtették már a magyar hatóságok."

Ez (legyünk jóindulatúak) tévedés.

"Az ansbachi robbantó ki volt utasítva már hónapok óta Bulgáriába, ahol egyébként megvolt a befogadása, csak ugye nem akaródzott odamenni"

Így van, és azért Bulgáriába, mert ismeretlen jóakarója ott vett neki repjegyet Németországba, ahol más ismeretlen jóakarói feltűnés nélkül ellátták robbanóanyaggal, gyújtószerkezettel, és segítettek neki a robbantás napján az ellenőrző pontok megkerülésével eljutni a koncertig. Jegyet elfelejtettek vásárolni neki.

"Ez a Putyin aztán tényleg mindenhova beépült Európában, Németországba meg főként. Drezdában végül is tényleg otthon érezheti magát"

Simán, de ebben semmi különös nincsen. Csak az utóbbi két évben eléggé elfogyott a pénze, ezért szorítani kezdte az idő.

elemes 2016.07.27. 20:09:50

@csentecsa:

"A netről számos primitív bomba receptje letölthető"

Ahogy mondod, csak éppen mindezekhez nyelvismeret és pénz kell.

elemes 2016.07.27. 20:12:44

@miskabá:

"Mennyi pénzébe kerülhetett Putyinnak, hogy ezeket az embereket mind fizetnie kellett"

Nem számoltam ki, a temérdek propaganda-veboldal működtetése végülis önmagában nem sok pénz (otthonról, olcsón működtetik, a tartalmuk is elég egységes), de semmi nincs ingyen.

elemes 2016.07.27. 20:16:14

@unionista᠋:

"a keresztény jobboldalhoz kötődő"

a keresztény jobboldaliak nagyon kevés százaléka tudná felsorolni akárcsak a tízparancsolatot is. a magyar lakosság kb 3%-a jár rendszeresen keresztény istentiszteletre, és még ennek a 3%-nak is legalább a fele valamiféle jótündér és aranyhal keverékéhez imádkozik, hogy teljesítse már a három kívánságát, (lottóötös, Pistike bizonyítványa és Lajos bátya tüdőrákja), ezekre vallásháborút bazírozni nagy felelőtlenség.

Punxsutawney Mormota 2016.07.27. 20:17:37

@Neo07: Pedig van benne logika. Gondolj csak bele a Közel-Kelet elmúlt 50 évének történetébe!

Libanonban kb. 40 éve polgárháború dúl kisebb-nagyobb megszakításokkal, arab miliciák gyilkolásszák a keresztény miliciákat, keresztény miliciák ölik halomra az arab miliciákat, őket gyilkolásszák a drúzok, aztán mindenki a drúzokra vadászik, itt-ott az izraeliek és az irániak is beavatkoznak, szóval van baj bőven. És mégsem indult meg népvándorlás Európába!

Vagy ha már Izrael szentséges népét megemlítettem, mióta is tart az I. II. III. intifáda? Valamikor a 90-es években kezdődött, és nem indultak meg palesztinok százezrei Európa felé.

De ide lehetne még csapni az iraki-iráni háborút is, vagy azt a tényt, hogy a törökök ahol tudják írtják a kurdokat tizenévek óta.

Soha egyetlen háború nem indított el ilyen exodust Európa irányába csak a mostani, holott impotens vezetőkben (ENSZ, EU stb) korábban sem volt hiány.

A kérdés az, hogy miért pont most? A Cui prodest? ősrégi technikáját alkalmazva, nagyon sok szál vezet Putyinhoz, akár még az IS váratlan sikereit, felemelkedését is a számlájára vagy az orosz titkosszolgálatok számlájára lehet írni.

A kulcs, a nyersanyag, a nyersanyagok árai, amely Oroszország számára létfontosságú. Az más kérdés, hogy nagyon elszámolták magukat, és a helyzet kezelhetetlenné eszkalálódott, amelyben nagy szerepe van / volt annak a ténynek, hogy az USA / Kanada palaolaj forradalma miatt az előbbi ország számára nagyon nagyban csökkent a Közel-Kelet stratégiai és gazdasági szerepe és csak ímmel-ámmal vesz részt a helyzet rendezésében.

De ha már így alakult, Putyinnak nagyon jól jönne egy végletekig megosztott, meggyengült és újra bezárkózó Európa, ahol a széttagolt országokkal külön-külön köthetne kereskedelmi megállapodásokat, és nem egy egységes piaccal, egy 500 milliós Európai Únióval kellene alkudoznia.

Putyin számára álomszerű lenne, hogy ha visszahozhatnák a kétpólusú világrendet, ahol Európa csupán felvonulási terület lenne a két gigászi nagyhatalom játszámájában.

Az megint egy mellékszál, hogy ez soha nem fog bekövetkezni, mivel Kína, mindenféle ideológiai hasonlatossága ellenére nem fogja tűrni, hogy Putyin kisajátítsa a fél glóbuszt, amikor ezt ők szeretnék megtenni.

miskabá 2016.07.27. 20:19:10

@elemes:
Haha, akkor szerinted Cameron, Borisz Johnson és Farage mind a Putyin által üzemeltetett weboldalaknak dőlt be, és emiatt vezette az országot a Brexitbe?

Szegény fogalmatlanok, ha téged kérdeztek volna akkor kiverték volna a fejükből a Brexitet

elemes 2016.07.27. 20:19:25

@csentecsa:

Én nagy piromán voltam kamaszkoromban, nem olyan egyszerű ám házilag HATÉKONY bombát készíteni, mint a netes leírásokból gondolná az ember (igaz, még csak egy angol nyelvű, TXT-ben terjedő leírás volt a forrás, de az is tele volt beszerezhetetlen anyagokkal és kamu receptekkel, hogy csináljunk nitroglicerint, netes recept alapján, ugyan).

elemes 2016.07.27. 20:22:04

@miskabá:

Nekem nincsenek titkosszolgálati kapcsolataim, hogy Borisz Johnson és Nyikolaj Farage összeköttetéseit felvázoljam, úgyhogy ezt szerintem a tartótisztedtől kérdezd meg, ő talán tudja (de hacsak nem teljesen hülye, ezt nem fogja elárulni).

miskabá 2016.07.27. 20:23:22

@Punxsutawney Mormota:
"az IS váratlan sikereit, felemelkedését is a számlájára vagy az orosz titkosszolgálatok számlájára lehet írni"

Nyilván az orosz titkosszolgálatok vették rá az amerikai szenátust, például McCain szenátort, meg a szaúdi vezetést hogy támogassa az ISIS-t. Elképesztő, mit el nem tudnak ezek érni!

miskabá 2016.07.27. 20:26:00

Ne felejtsétek bevenni az esti gyógyszert, holnapra talán javulni fog a tudatállapototok!

Punxsutawney Mormota 2016.07.27. 20:35:36

@miskabá:

Keversz mindent mindennel, éhbértroll.

McCain szenátort gondolom azért kevered bele, mert nem átallotta Orbánt faszistának nevezni, Putyinról meg kijelentette, hogy az oroszok jobbat érdemelnek nála.

Egy gerinctelen pöcs vagy, aki olyanok szekerét tolja, akik kétszer is leverték a magyarok szabadságharcát. Miért nem írsz inkább oroszul, pincsi?

Punxsutawney Mormota 2016.07.27. 20:36:04

@miskabá: Lejárt a műszak? Nem fizetnek túlórát a gazdáid?

2016.07.27. 20:50:51

@elemes:
amire te gondolsz az a zsidókeresztény egyház. az válságban van. a nemzeti kereszténység ennek a népnemzeti populista változata. amit a jobboldal és szélsőjobboldali pártok kreáltak. csak még egyelőre nem csináltak belőle államvallást. de a közhatalom régóta ezen alapul. és egyre inkább.

miskabá 2016.07.27. 20:57:06

@Punxsutawney Mormota:

Csak hogy legyen valami a kedvencedről estére amivel jól tudsz aludni: Mc Cain terrorista vezérekkel, köztük az ISIS vezetőjével, Abu Bakr al-Baghdadival édeleg Szíriában:

www.globalresearch.ca/did-john-mccain-meet-with-abu-bakral-baghdadi-the-alleged-head-of-the-islamic-state-isis-isil-daesh/5498177

Punxsutawney Mormota 2016.07.27. 20:59:30

@miskabá: Ismered a kérdőjelet, idióta? Na, vegyél be egy bilagitot, mert az orosz káposztától szorulásod lesz. :D

2016.07.27. 21:03:16

@Punxsutawney Mormota:
az iszlám államot az usa fegyverezte fel. eredendően irán ellen. aztán velük próbálták megdönteni asszad oroszbarát rendszerét. csak a szír "demokratáknak" nem volt komoly társadalmi bázisuk. és ez az egész projekt összeomlott. az megint elég nyilvánvaló, hogy a bevándorlást a balliberálisok kezdték el támogatni. az egy kérdés, hogy ebben mennyire volt benne izrael és szaud arába. hivatalosan ezt nem vállalták. visszakoztak. de hogy mondjam egyszerűen: a zsidó baloldal a bevándorlást támogatja. de nyilvánvaló volt, hogy ennek következtében a jobboldal és a szélsőjobb erősödik meg. de valamiért az európai balliberálisok is kitartanak az elképzeléseik mellett. ez olyan, mintha a balkezesek és a jobbkezesek háborúznának. utóbbiak vannak többen. magyarországon majdnem biztosan. ez egy ilyen játszma.

miskabá 2016.07.27. 21:04:33

@Punxsutawney Mormota:
Ebben az írásban egyébként részletes hivatkozásokat találsz arra, hogyan szervezték meg az arab tavaszt, köztük a szíriai terroristaháborút, amiből McCain is kivette a részét. Elég valószínűtlen, hogy csak úgy véletlenül került al-Baghdadi társaságába, és nem tudott róla hogy "rosszfiú"

2016.07.27. 21:13:08

@elemes:
ne viccelj már. ha társasházakban divattá válik a gázrobbantás, akkor ki fog együtt élni muszlimokkal. az nem véletlen alakult úgy az emberiség történetében, hogy a szaporodási közösségeknek van valamilyen vallásuk. és ebből következően a népek nem össze-vissza keverednek. értem, hogy a tőkejövedelmekre alapozva létrejön egy világelit, de ennek nincs többségi támogatottsága. se nagy-britanniában. ezért van brexit. az usában is kérdőjeles. magyarországon nem kérdés. az ellenoldalnak a nyílt lopások ellenére is többszörös a politikai támogatottsága.

elemes 2016.07.27. 21:25:19

@csentecsa:

bizony, nagyon gyenge bombák. zárt térben tudnak rombolni, de szabad térben...?

"tök egyszerű Molotov koktélt bedob valaki egy sűrű tümegbe, akkor is rengetegen fognak meghalni"

nem, sokan megégnek, de senki nem hal meg.
viszont egy tök egyszerű molotov koktél megdöbbentően büdös, és kell hozzá egy palack benzin és gyufa, ezt még a zöldpardonba se lehetett bevinni. németországban tömegrendezvényre...? ccc

elemes 2016.07.27. 21:26:21

@unionista᠋:

"ha társasházakban divattá válik a gázrobbantás, akkor ki fog együtt élni muszlimokkal"

nem kell ahhoz robbantani. a kulturális különbségek elég nagyok ahhoz, hogy spontán szegregálódnak a bevándorlók.

elemes 2016.07.27. 21:30:22

@unionista᠋:

"nincs többségi támogatottsága. se nagy-britanniában. ezért van brexit. "

A brexit azért van, mert két évnyi szívós propagandával egyszerű összefüggéseket sulykoltak: EU = bevándorlók = ingyenélők = munkanélküliség (olyan belső koherencia nélküli alapüzeneteket nyomtak, amit a kétfarkú kutyapárt viccből: "a bevándorlók nem dolgoznak és elveszik tőlünk a munkát)

az átlag vidéki brit (aki nem nagyon látott bevándorlót, mert azok szinte mind londonban és pár nagyvárosban csomósodtak) minden keservét egy jól azonnosítható célpontra fókuszálták. és még így is épp hogy csak összejött a többség.

camilló 2016.07.27. 21:42:26

Elég russzofób bejegyzés! Az olajárak a Szíriai polgárháború kitörése előtt kezdődött, és bizony a migráns hullám is korábban indult, mint ahogy az olajárakról bebizonyosodott volna, hogy tartósan maradnak ott ahol vannak! Kicsit elmélázva! Kik támogatták az arab tavasz című "forradalmakat"? No akkor talán nem is kell keresgélni a migráns hullám elindítóit! Merkel asszony mióta balos? Segítek, mert bizony konzervatív a kedves asszony aki bizonyságot tett arról, hogy fogalma sincs kulturális antropológiáról, de még a hétköznapi életről se! Mert ugye az Ő biztatására kezdődött egy ellenőrizhetetlen hullám. Orbán kerítés emelése nem volt a legjobb válasz a problémára, de VÁLASZ volt, amire az egész politikum képtelen volt. Csak az itthoni ötletelés ízelítőül: Nyomkövető elhelyezése, bezárt laktanyák kinyitása, stb A bezárt laktanyákat a tisztelt képviselő asszony úgy képzelte el, hogy az azonnal használható. Nem is tudom, hol él a tisztelt hölgy! Lett volna valódi emberséges válasz is. Az alap a Szíriai helyzet rendezése, de ugye valakik támogatják Asszad ellenfeleit. Milyen különös, hogy az ilyen jellegű támogatások a demokrácia köntösébe öltöznek, ha egy bizonyos hatalom áll a háttérben , de ha egy másik hatalom támogat egy valóban demokratikus felkelést, az teljesen más megítélés alá esik! A segítségkérőn segíteni kell, mert ezt diktálja az emberség! Ez viszont nem jelenti azt, hogy a segítségkérő visszaélhet a segítségnyújtók segítőkészségével!

Hidvégi Mihály 2016.07.27. 22:09:47

Azt írod: Európa válságban van. Ugyan már, hagyjuk az ilyen butaságokat.

Van gond Európában, de ez nem válság. Mindent megtesz Putyin kívülről, mindent megtesz Orbán belülről, hogy válságban legyen, de Európa köszöni jól van. Az emberek dolgoznak, a törvényeket betartják, jónéhányan meghalnak az előbb említett két gazember meg vallási fanatikusok miatt, de ennek ellenére Európa tökéletesen működik. Ne nézzük már hülyének az összes, hazáját kénytelenül elhagyó embert, hogy egy válságban lévő rendszerbe mennének. Ugyan!

Fel lehet vetni, hogy Európában gondok vannak, hiszen hol ne lennének. De azt, hogy Európa válságban lenne, ezt nem lehet. Nem lehet, mert minden embernek, minden magyarnak, aki érdekelt egy kulturált és józan világrendben, az a legjobb, ha Európát erősítjük, hittel, munkával.

Európa lenne válságban? Az, amelyik még azt is megengedheti magának, hogy egy tagállamának hitvány vezetője, Orbán belülről bomlassza? Az, amelyik azt is megengedheti magának, hogy humanitárius okok miatt a szerencsétlen hazátlan emberek mellett beenged jónéhány vallási fanatikust is?

Európa válságban van...nevessünk egy jót, s menjünk aludni.

2016.07.27. 22:13:51

@a BircaHang Média szerk.: úgy hallottam, hogy ő 1953-ban meghalt.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.27. 23:12:18

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:

Csak visszavonult, ma is él egy titkos tengeralatti támaszponton, onnan alkalmaz többmillió hozzám hasonló aljas bérkommentelő trollt.

2016.07.27. 23:30:54

@a BircaHang Média szerk.: sokkal jobb vagy, mint hinnéd. Megjeleníted az orosz pártiságot, a bigottságot, a lélekölő, szabadságellenes középkoriságot. Máris rengeteget tettél azért, hogy utáljuk a keleti nyitást. Persze te erről nem tudsz és hasznosnak érzed magad. Az is vagy, csak másképp.

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.07.27. 23:42:57

@a BircaHang Média szerk.:

mi van ruszki kém, megint kersed a magdhoz való hülyéket, akik benyelik, hogy a bulgár-orosz putriba kell kivándorolni a nyugat-európai jólét helyett?

Gondolod, hogy van még a világon még egy olyan elmebeteg rajtad kívül, akinek az a célja, hogy úgy járjon mint te?

2016.07.28. 00:52:20

@miskabá: Mondjuk a nagy fal szart sem ért. Jöttek a mongolok és megkerülték....

2016.07.28. 01:05:24

@unionista᠋: Nagy tévedésben élsz. London polgármestere...muszlim. Bocs. Vagy 4.2 millióan élnek a UK-ben muszlimok. A java beilleszkedett. Annyira, hogy a vallást is egyre inkább felhigítják. Láthatsz arab-muszlim csajt egyedül az utcán, vagy autót vezetni, de farmerben és rövidujjú topban is...
Pedig ugye ki sem tehetné a lábát otthonról férfi kísérő nélkül....sőt. Még képes, és mosolyog! Idegenekre! Buszra száll!
Szóval kurvára nem vallási-kultúrális alapon épül fel Európa.
A BREXIT-ről meg fingod sincs. Olvasgatnod kéne....
Az csak egy politikai blöff volt, sajna túl jól sült el. Egyébként még nem léptek ki. Sőt, még nem is kérvényezték.
De pont a gazdaság veleje azonnal jelezte, hogy akkor kiszakadnának a UK-ból. London....
Csak annyit az emberi butaságról, hogy a brexit legfontosabb üzenete az volt, hogy a brit MEZŐGAZDASÁGOT(!) hátrányosan érinti az EU szabályozás....a GDP 7,5%-át adja....és az emberek benyelték....a pénzügyi szolgáltatás meg 78%-ot....senki nem kampányolt vele....most néznek.
Ugyanígy mutatja az emberek végtelen butaságát, különösen a nacionalista érzelműekét, hogy megnövekedett az idegenellenes attrocitás. Hate crime. Na, ki ellen is kampányolt a bohóc meg a hülye? A kelet-Európaiak ellen...kit támad az egységsugarú? A színeseket....

2016.07.28. 01:12:28

@A mélyben néma hallgató világok: Bár nem értek egyet a Putyin -ISIS vonulattal, de azért sajnálatos, hogy nem látaz összefüggéseket...Az EU épp nem barátja annyira az orosznak. Vannak bizonyos kereskedelmi embargók...Ezért Putyinnak érdeke, hogy bomlassza az EU-t, mert a széthúzás neki kedvez. Lásd még: orosz-török barátság.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.28. 05:35:42

@feher.b:

A többség nem ért egyet veled. Lám, a demagóg liberóknak is egyre kevésbé működik a szörnyű oroszokkal való riogatás.

agent007 2016.07.28. 06:16:28

Javasolnam Szaudit felvenni a konteo listara...

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Nem kellett nekik benyelni semmit, egyszeruen tudtak hogy csokkent az eletszinvonaluk, ezert lazadtak fel.

Conchobar 2016.07.28. 06:54:14

Lassanként már csak a globális felmelegedés marad, amit még nem varrtak Putyin nyakába

Conchobar 2016.07.28. 07:03:25

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Ezért Putyinnak érdeke, hogy bomlassza az EU-t, mert a széthúzás neki kedvez." - Kétségtelen, csakhogy ehhez neki még a kisujját se kell mozdítani. Az is elég ha azok, akiknek érdeke fűződik a Putyinnal való szembenálláshoz (pl.titokban az egykori Kelet-Poroszország északi részére kacsintgató lengyelek, a Moldovára kacsintgató románok, vagy az orosz kisebbséget lenyomó baltiak, vagy befolyásukat növelni akaró amerikaiak, franciák, németek és britek) elkezdenek akciózgatni, mert akkor gyorsan körvonalazódik a másik tábor is, amelynek semmi érdeke nem fűződik az Oroszországgal való konfrontációhoz, és emiatt vonakodnak beállni az oroszellenes kórusba

Conchobar 2016.07.28. 07:18:07

"Az iszlamizmus egyfelől csak egy fedősztori, másfelől meg katalizátor ebben a komplex helyzetben, amelyet vélhetően az ISIS-be is beépült orosz szolgálatok manipulálnak" - Ilyen marhaságokat a CIA-val és a Moszaddal kapcsolatban is szoktak mondani, teljesen figelmen kívül hagyva azt, hogy maga a muzulmán világ is tele van robbantgatással meg öngyilkos merényletekkel, meg menekültekkel. Nemcsak Európába menekülnek/menekülnének a muzulmánok, Ázsiában is van mozgás bőven (legfeljebb ott nem tetszelegnek a humanitás tógájában és ezért keményebben bánnak a migránsokkal)

A mélyben néma hallgató világok 2016.07.28. 08:06:03

@Könnyen elkaptuk, uram!: Miféle 'barátságról' beszélsz?
A törökökkel évek óta épp az Eu barátkozik, több-kevesebb intenzitással az Eu tagsági feltételekről tárgyalgatnak, vízumot igérnek, Merkel személyesen üzletelt Erdogannal hogy csökkentse a migrációt - hogy a német gazdaságnak hasznos 'emberanyagot' könnyebben ki lehessen válogatni, mint egy modern kori rabszolgapiacon.
Ha mond neked valamit: a Nato második legnagyobb létszámú hadserege a törököké.
Az Eu széthúzása épp az Usa érdeke, a TTIP projekt sikere érdekében. IS.
Jóbarátok miniszterelnökeit, kancellárjait nem szokták barátságból lehallgatni.
Csak szerzőnk végtelen naiv(?) virtuális világában létezik a szabad, tisztességes, egyenlő feltételek közt megejtett globális versenykapitalizmus.
Amihez a gonosz Putyin nem tud csatlakozni, ezért intézte el ( Orbánnal-Aszaddal-német titkosszolgálattal összefogva) a világméretű migrációt.
Orbán meg azért csatlakozott hozzájuk, azért támogatja az illegális migrációt hogy bebetonozza hazai hatalmát. Például egy szigorú(bb) határvédelemmel.
Ja.
Szerzőnknek szerencsére világos a mögöttes szándéka :
'de igazság szerint ebben egyelőre nem lehetünk biztosak -- mint ahogy abban sem, hogy mennyiben és meddig tekinthető Putyin pincsijének, '

Lehet ez is, lehet az is, ahogy legjobb kommentelőnk szokta volt írni.

nu pagagyí 2016.07.28. 08:06:26

Az oroszok zavarkeltő szerepét én is a cikkhez hasonlóan gondolom, viszont Orbán nem az EU-t akarja megvédeni, szerintem lepaktált az oroszokkal az EU bomlasztására. Orbán sokat tanult Putyintól, amit leginkább a belpolitikában kamatoztat. Az oroszoknak viszont nincs szüksége egyenrangú szövetségesre, csak zsarolható, dróton rángatható csicskákra (ezt még nem tudja Orbán). Az oroszok kezében ő lesz a lekorrumpált/zsarolható csicska és rajta keresztül fogják az országot is kézben tartani.

Az orosz politika ugyanis korrupt/zsarolható személyeken keresztül nyomul be új területekre, megkerülve a társadalmi és állami intézményeket. Orbán kb. idáig jutott a tanulásban, megette a kisebb halakat, most már ő a legkisebb.

miskabá 2016.07.28. 08:12:15

@nu pagagyí:
"Az orosz politika ugyanis korrupt/zsarolható személyeken keresztül nyomul be új területekre, megkerülve a társadalmi és állami intézményeket."

És hogy ítéled meg az US foreign policy által maximálisan támogatott Soros-féle nyomulást, ami megkerüli az állami és társadalmi intézményeket?

2016.07.28. 08:13:32

@Könnyen elkaptuk, uram!:
ez megint az szokásos értelmi tagadás politikája. európa nem vallási-kulturális alapokon épül fel. rendben. de mégis milyen alapokra épül fel. európa mitől az, ami? és mitől nem amerika, ázsia, afrika. lehet mondani, hogy ez földrajz. ha csak földrajz, akkor nagy-britannia nem nagyon lehetne európa. izland se lehetne. isztambul anatólia. kis-ázsia.

az európai közéletben a nemzeti kereszténység lesz az a mém, ami a legerősebb. fellázadhatnak a a "korszakváltók", "kockásingesek", "ligetvédők" stb. vallási értelemben elbuknak. a liberális-konzervatív értelmiség válsága. polgári konzervatívnak is lehet nevezni. de ez a zsidó-keresztény kultúra válsága valójában. az európa unió vagy nemzeti keresztény alapokon épül fel és megvédi magát, vagy megszűnik létezni.

A mélyben néma hallgató világok 2016.07.28. 08:26:20

@Könnyen elkaptuk, uram!:
nem vagyok Gazda A. rajongója, de most szerintem remekelt:

'Néhány dolog mégis biztosnak sejlik.

Az egyik, hogy aki bemegy ebbe az utcába – nem bízva más, békésebb, szelídebb eszközökben –, az egy idő után nem lesz képes visszafordulni onnan. Ez azon túlmenően, hogy a demagógia és a populizmus utcája – ahol az ellenfél is iparkodik újabb és újabb híveket gyűjteni –, nem kívánt bónuszként az amúgy is feszült és ideges globálpolitikai hangulatot is tovább mérgezi.

Ami azért baj, mert egyre nyilvánvalóbb, hogy az ellenség – akire mindenkinek szüksége van – korántsem Moszkvában szövöget álnok terveket és eltéphetetlen hálókat. Az ellenség nem ott és nem a kapuk előtt van. A kapukon belül jár. A civilizációk összecsapása – mint huntingtoni közhely – nem szólhat amerikaiakról és oroszokról. Nyugatról és Keletről sem úgy, hogy utóbbi alatt a posztkommunista Keletet kellene érteni. Társadalmi berendezkedések közötti különbségek ide, vezetési technikák szerinti eltérések oda, demokratikus minimumok menti differenciák amoda, a Los Angeles–Lisszabon–Vlagyivosztok tengelyen nincsenek mérhetetlen súlyú és – elnézést a kifejezésért – antagonisztikus ellentétek.

A terror nem vörös és nem is fehér a 21. században.

Ha úgy teszünk, mintha az ilyen ellentétek határoznák meg a jelenünket és főleg a jövőnket, akkor két eset lehetséges. Vagy hazudunk, vagy kreáljuk ezeket. Vagy butaságból, vagy érdekből. És amennyiben a kreálgatásban végül eredményesek leszünk, magunkra vessünk.”'

Vagy ahogy Allen Ginsberg (álcázott brezsnyevpincsi) írta anno:
Amerika te nem akarsz háborút, csak az a gonosz orosz akar.
Az orosz, az orosz meg a kínai.
Meg az orosz.

Ravasz Figyelmeztetés 2016.07.28. 08:30:50

@elemes: Persze, nyilván azért irogatta Hillary a kiszivárgott emailjeiben, hogy Asszad rendszerét meg kell döntetni Izrael biztonsága érdekében. Nyilván azért szivárogtak át a volt líbiai hadsereg orosz fegyverei Szíriába gond nélkül egy NATO-tagállamon keresztül.
Amerikának semmi köze nem volt az egészhez. Nem Amerika öbölbeli kis kedvencei, Szaud-Arábia és Katar tömik pénzel a különböző szír terrorcsoportokat az ISIS-től az Al-Nuszra frontig.
És végül, a látszattal ellentétben az USA lépten-nyomon nem nyilatkozza, hogy Asszadot el kell távolítani a hatalomból.
Te milyen párhuzamos valóságban élsz úgy mégis?

2016.07.28. 08:32:54

@Janossz:
szenes iván vagy a magyar nemzeti liberális keresztény kultúra része lesz, vagy nem lesz kanonizálva. valamilyen nagy nyugatos nemzetközi populáris vagy akár magas kultúrába esélye nincs bekerülni.

van egy zsidó és feltétlen zsidóbarát értelmiség, amelyik önmagát a magyar keresztény államisággal és a nemzettel szemben állóként definiálja. ez a csoportosulás politikai értelemben elbukik. nem azt állítom, hogy a "baloldali" csoport a rossz. és a "jobboldaliak" a jók. hanem az, hogy egy vallásháború, egy kultúrharc. a kárpát-medencei nemzeti keresztény olvasztótégelyben a "zsidó" liberalizmus vagy beolvad vagy eltűnik.

Ravasz Figyelmeztetés 2016.07.28. 08:53:07

Irtózatos hazugság a cikk minden egyes mondata. Ha valaki itt hibrid háborút folytat az az USA. Ki állt az ún. színes """"forradalmak"""" mögöt? Ki pénzelte és képezte ki őket? Az USA és Soros alapítványa.
Ráadásul ez egy több évtizede zajló projekt, az USA a Szovjetunió bukása után elhatározta, hogy egyenként elpusztítja a volt Szu., valamint az időközben Amerika ellenségévé váló Irán minden egyes hagyományos térségbeli szövetségesét, mielőtt azok újból meg nem erősödnek. Itt a bizonyíték:
www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw

A hibrid háború pedig úgyszintén amerikai találmány, ha nem sikerül színes forradalommal megdönteni az USÁ-nak be nem hódoló rendszert, akkor a 2. lépés polgárháború szítása, mint ahogy Szíriában is történt.

A hibrid háborúk möggötes gondolata valójában az, hogy vannak országok, amelyek túl erősek már ahhoz, hogy az USA direkt módon megtámadja őket, ilyenek Oroszország, Kína vagy Irán. Az USA folyamatosan veszít a BRICS országokkal szemben gazdasági pozícióiból és egyre gyengül. A világ már túl népes és túl fejlett ahhoz, hogy az USA ugyanúgy uralkodni tudjon felette, mint közvetlenül a II. világháború után. Még egy-egy országot, mint Irak vagy Afganisztán is csak ideig-óráig tudnak elfoglalni, de a teljes katonai megszállás költségei óriásiak és az eredmények nem biztosíthatóak, ha közben folyamatosan gerillaháborút kell vívni az ország népével. A legjobb módszer tehát Amerika hanyatlásának és a BRICS-országok térnyerésének késleltetésére, ha az USA ellenlábasaival szövetséges, illetve velük szomszédos országokban káoszt, CIA által irányított, koordinált rezsimváltást vagy polgárháborút idéznek elő. Az irániak, oroszok vagy Kína nem hagyhatja, hogy a közvetlen szomszédjukban eluralkodjon a káosz, így kénytelenek beavatkozni, és ezzel sikerült is becsalogatni őket egy proxy-háborúba, mely rengeteg erőforrásukat emészti fel és ezzel gyengíti őket.
Még egyszer, a cikkíró hazudik, akit tényleg érdekel, hogy miről szólnak hibrid háborúk, ezt olvasgassa inkább:
orientalreview.org/wp-content/uploads/2015/08/AK-Hybrid-Wars-updated.pdf

burke 2016.07.28. 08:55:00

Senkinek nem érdeke egy erős Európa..a CIA,Moszad,orosz titkosszolgalatok dolgoznak ezen,az ember àldozatok nem szàmítanak...

Medgar 2016.07.28. 09:00:45

Furcsa látni, hogy az elméletileg értelmiségi nem mai csirke hafr milyen rövidlátó módon épít fel légvárakat kiragadott részigazságok segítségével. Felmerül a gyanú, hogy megrendelésre dolgozik...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.07.28. 09:03:17

@Aurelius Respectus: "Most meg itt vannak a gonosz oroszok, akik bábként mozgatják az ISIS-t és a többi terroristát, rubellel tömött táskákkal fizetve őket "

A másik oldalon meg a gonosz Soros aki dollárral tömött táskával indítja a migránsokat Európába.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.07.28. 09:04:49

@a BircaHang Média szerk.: Ó! Nocsak! Ha valaki szerint Putyin támadja Európát az szerinted nem lehetséges. De az hogy Soros, az igen.
Annyira látszik hogy fizetett propagandista vagy, hogy az elképesztő.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.07.28. 09:06:42

@HaFr: "de hát nézd meg a Brexitet, a magországokat"
Nagy Britannia sosem volt magország. Mindig is különutas volt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.07.28. 09:08:20

@miskabá: "Egy gyenge konteóhoz is ennél sokkal többre volna szükség "

És a Soros konteóhoz mennyi kell?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.07.28. 09:11:31

@miskabá: Neked is annyi az eszed mint egy marék lepkének. Izrael és a palesztinok közötti határ hány kilométer is? És Európa határai a migránsok irányába?
Ilyen kevés ésszel hogy tanultál meg írni. Vagy egy majom pötyögi be a hülyeségeid néhány banánért?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.07.28. 09:13:29

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: "Azt hogyan csinálod, hogy minden egyes blogban a tiéd az első hozzászólás? "
Az oroszoknak van erre figyelő szoftverük, amely azonnal értesíti a bérkommentelőket, ha orosz téma van.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.07.28. 09:16:29

@Aurelius Respectus: index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2016/07/27/obama_szerint_meg_az_is_lehet_hogy_donald_trump_nyeri_a_valasztast/

"
Trump Oroszországtól kér segítséget a kampányához, kérdés, hogy fogják ezt fogadni a republikánus szavazók. Közben Obama már arról beszél, hogy Trump akár nyerhet is - az elnök a veszély emlegetésével Clinton mögé próbálhatja beállítani a bizonytalankodó demokratákat.

Trump direktben az orosz hackerekhez fordult: sajtótájékoztatóján azt kérte tőlük, hogy további e-maileket hozzanak nyilvánosságra Hillary Clinton feltört postafiókjából."

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.28. 09:16:33

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Putyin pozitív értékekért küzd, Soros nagatívokért. Az egyik szabadságot akar, a másik elnyomást. Az egyik populista, a másik elitista.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.07.28. 09:21:19

@a BircaHang Média szerk.: Ez gyenge volt birca.
Mert ugye elnyomás, újságírók bebörtönzése, lelövése, felrobbantása, ellenzékiek elhallgattatása az az USA-ban szokás, ugye?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.07.28. 09:27:55

@miskabá: Ahogy a levelek kiszivárogtatásában az USA elnökválasztási kampány esetén. Olyan buta vagy, hogy az elképesztő.

DFK 2016.07.28. 09:32:44

Én viszont azt hallottam, hogy maga a Patás adja az utasítást a terroristáknak.

DFK 2016.07.28. 09:38:52

@Könnyen elkaptuk, uram!: Csakhogy annyira felszínes és megjátszott ez az integráció, hogy bármikor visszafordul fundamentalista muszlimmá, vagy éppen az integrálódottt környezetben nevelkedett gyerekeik radikalizálódnak vissza.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.28. 09:57:03

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Nincs elnyomás. Vannak Oroszországban ellenzéki médiák és újságírók.

miskabá 2016.07.28. 10:14:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Hogyha igazolni akarod a Soros konteót, elég ha meghallgatod magát Sorost

miskabá 2016.07.28. 10:16:58

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Az EU külső határai megvédhetők, ezt éppen a magyar kerítés bizonyította. Gyakorlatilag néhányan tudnak csak keresztüljutni, a kerítés előtti napi tízezernél is többhöz képest

miskabá 2016.07.28. 10:20:18

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
A legnagyóbb konteózás éppen Obamáé a levelek kiszivárogtatásáról. Kínos is lehet megmagyarázni hogy a csalás már a jelöltállítás során megtörtént a párton belül. Erre aztán le is csapott Trump a szarkasztikus megjegyzésével, amit persze most megpróbál a libsi sajtó nem megérteni

luis5 2016.07.28. 10:20:34

Ertjuk
Tehat az illegalis bevandorlas mogott Putyin es OV all.
Ehhez a DK vilagkephez képest egy faek bonyolult szerkezet :-)

Dr. Nagy László 2016.07.28. 10:20:52

A poszt azt sugallja, hogy az Európát évek óta elözönlő migráció mögött manipulatív tényezők állnak, melyek közt a szerző többször megemlíti Oroszországot.

Nos, ez a klasszikus "háttérhatalmazós" szöveg csak épp értelmiségi mázban, tetszetősebben levezetve.

NEM erről van szó! Miért nem lehet annak látni a dolgokat, amik valójában? Mert, akkor nem egy rejtélyeskedő poszt lenne belőle, hanem egy probléma feltáró elemzés?

Fortress 2016.07.28. 10:26:53

Mennyivel eredetibb a migráns-válság mögé Putyint odaképzelni, mint Soros Gyursi bácsit, Clintonékat és a CIA -t. Az amerikai verziót a Fidesz és a Jobbik kapta fel, a Putyin-verziót meg ezek szerint a PKP? Remek. Egyik nagyobb baromság mint a másik!

Ballib cenzúrázók réme 16 2016.07.28. 10:38:37

Röhejesek vagytok..

Robbangatnak a muiszlimok, és ti Putyinoztok.

Éppen ti tehettek róla.

Akik, bár az orruk elött van a probléma lényege, hazudnak, terelnek, és ostobán még mindig másra mutogatnak.

Ez a probléma gyökere.
Hogy bármelyik muszlim bármikor radikalizálódhat.
És ott nincs szalonképes cukiságkampányos Jobbik, hanem ISIS van.

Csak hogy tudd kiket akarsz a magyarok nyakába erőszakolni:

carm.org/islamic-muslim-statistics-on-violence-rape-terror-sharia-isis-welfare

Saudi Arabia, 92% of Saudis say ISIS conforms to Islamic Law,

America, 38% of American Muslims says ISIS beliefs are correct,

Britain, about 1/2 of Muslims support ISIS,
----------------

51% of U.S. Muslims want choice of Sharia,

300,000 U.S. Muslims want to impose Sharia worldwide,

---

28% of British Muslims want Britain to be an Islamic state.

elemes 2016.07.28. 11:11:47

@Ravasz Figyelmeztetés:

Hm, látom, csak azt a felét olvastad el, amire frappánsan hangzó választ tudsz adni.

elemes 2016.07.28. 11:13:30

@Ballib cenzúrázók réme 16:

én inkább azon merengek, hogy honnan lett hirtelen ennyi oroszseggnyaló. és hol voltak ezek az oroszseggnyalók 45-90 között, amikor elkeltek volna a szorgos munkáskezek a kommunizmus építésénél.

elemes 2016.07.28. 11:14:34

@a BircaHang Média szerk.:

"Vannak Oroszországban ellenzéki médiák és újságírók."

igen, több darabban.

elemes 2016.07.28. 11:37:38

@a BircaHang Média szerk.:

Igazad van: nem minden ellenzéki újságíróval bomba végez, van, amelyiket csak lelövik.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.28. 11:42:47

@elemes:

Akkor ezek szerint az orosz ellenzéki médiákban csak robotok dolgoznak...

Ballib cenzúrázók réme 16 2016.07.28. 11:44:23

@elemes:

Soros volt az, aki felvetette, hogy számolatlan engedjük be a migránsokat, nem Putyin.
Soros mondotta vala, hogy vegyünk fel hitelt, és próbálkozzunk az integrációval (ami egyébként eddig sehol nem sikerült), nem Putyin.

A németeknél 19 milliárd EURO-t költenek rájuk évenete, és a másfél millió migráns küzöl 50 darab állt munkába.

Putyin konkrétan mit is mondott, vagy tett, ami miatt, ami okán, levezettétek hogy ő áll a robbangatások hátterében ?
Ez valahogy lemaradt.

nu pagagyí 2016.07.28. 11:45:49

@miskabá: Soros alapítványai nyilvánosan működnek, és olyan ügyeket támogatnak, amelyek minden társadalomban, az adott társadalom tagjai számára hasznosak.

Az oroszokról mindez nem mondható el, titokban működnek, orosz állami forrásokból gazdálkodnak, céljuk az orosz hatalmi érdekek érvényesítése az erkölcsi elvek teljes mellőzésével. Nálunk a jobboldal legelvetemültebb részét finanszírozták (pl. Hídfő.net, de szerintem a 2006-os dolgokban és a Jobbik genezisében is benne voltak). Céljuk egy adott országban a demokrácia lejáratása, zavarkeltés, hogy elősegítsék egy nekik lekötelezett zsarolható vezető teljhatalmát, akin keresztül majd foghatják az országot. Orbán alkalmas választás számukra. Nem csodálkoznék, ha volt közük a teljhatalomhoz vezető útjához. Persze a magyarországi befolyás megszerzése nekik csak egy eszköz az EU szétzilálásához, kis pénzből zsebrevágható rutinos szolganép, kipróbált seggnyaló elittel.

elemes 2016.07.28. 11:46:26

@a BircaHang Média szerk.:

már nincsen orosz ellenzéki médiák. kontrollált ellenzék van, ahol csak mérsékelt, konstruktív kritikát szabad megfogalmazni.

index.hu/kulfold/2016/07/28/orosz_titkosszolgalat_szolgalatok_oroszorszag_kemek_gyilkossagok_doppingbotrany_putyin/

elemes 2016.07.28. 11:47:23

@Ballib cenzúrázók réme 16:

"Soros volt az, aki felvetette, hogy számolatlan engedjük be a migránsokat, nem Putyin."

Persze, Putyin csak szállította és szállítja a migránsokat.

elemes 2016.07.28. 11:48:21

@Ballib cenzúrázók réme 16:

"Putyin konkrétan mit is mondott, vagy tett, ami miatt, ami okán, levezettétek hogy ő áll a robbangatások hátterében? Ez valahogy lemaradt."

Poszt első bekezdés:

"az utóbbi hetek egymást követő merényleteiből legalábbis sejteni lehetne, hogy nagyobb összehangoltság van az iszlamista terrorban, és a nyomában máris következő polgárháborús bozóttüzekben, mint amire az Iszlám Állam képes lenne"

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.28. 11:54:36

@elemes:

Látom, nem nézel orosz csatornákat, nem olvasol orosz lapokat...

elemes 2016.07.28. 12:01:39

@a BircaHang Média szerk.:

vagy igen, csak számodra már az is ellenzékiségnek számít, ha valaki nem címlapon köszönti Vlagyimir Vlagyimirovicsot a születésnapja alkalmából -- szerintem meg az az ellenzékiség, ha arról ír egy újság, amikor orosz civileket áldozott fel, hogy az fszb valamelyik akcióját be tudja fejezni. EZT nehéz eladni :)

az államilag szervezett dopping a rendszer betegségének a tünete.

az orosz titkosszolgálatok rivalizálásáról szóló mai cikk egyébként érdekes olvasmány, megtudhatod belőle azt is, hogy neked hol a helyed ebben a rendszerben :-) és hogy mennyire szart sem érsz.

miskabá 2016.07.28. 12:17:35

@nu pagagyí:
"Soros alapítványai ... olyan ügyeket támogatnak, amelyek ... az adott társadalom tagjai számára hasznosak ... Orbán alkalmas választás számukra. Nem csodálkoznék, ha volt közük a teljhatalomhoz vezető útjához. "

Ebben a formában még egyet is értünk

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.28. 12:23:26

@elemes:

Magyarul: fogalmad sincs mi van ott. Csak a liberális cenzúraszűrőn keresztüli infóid vannak.

miskabá 2016.07.28. 12:29:13

@a BircaHang Média szerk.:
Most az van kiadva nekik, hogy minden spájzban oroszt kell találni. Akiktől majd fel tud szabadítani természetes szövetségesünk a hősies náci Németország, illetve izé dehogy, a hősi Ámerika

Tizenötmillió Magyarok 2016.07.28. 12:30:53

"Ki és mi áll valójában az európai terrorizmus mögött?"

Az europai és amerikai libsik, Gyurcsány és a pajtásai, egy kis Soros támogatással. Szét akarják verni a nemzetállamokat, amerikai gazdasági érdekek miatt.
Két tervük van, ide küldenek 500 millió arabot, vagy ha az nem sikerül akkor folyamatos terrortámadásokkal verik szét az országokat.
Elég valószínű, hogy a Gyurcsányék az Agusztusi 20. nemzeti ünnepre a francia országihoz hasonló terrorcselekményt terveznek. A szituáció hasonló, nemzetiünnep tüzijátékkal, biztos hogy a Gyurcsányék ezt nem hagyják ki, legjobb lenne, már most letartóztatni az egész bandát.

Ballib cenzúrázók réme 16 2016.07.28. 12:34:51

@elemes:

Tehát csak "sejteni lehet".
Értem.
Nézzük akkor a migránsokkal oly barátságos oroszok és Putyin hogy engedi át az országon a migráns muszlim hordát. Íme:
alfahir.hu/oroszorszagban_igy_vezetik_el_a_migransokat

---

Na ehez képest Soros személyesen mondta, javasolta, és kérte az EU vezetőit, hogy telepítsük tele az EU-t muszlimokkal, és tartsul el őket, úgy hogy hitelt veszünk fel.

Ballib cenzúrázók réme 16 2016.07.28. 12:36:33

@Tizenötmillió Magyarok:

Ez pontosan így van.

A fő céljuk a nemzetállamok szétverése.
Ehez kell a több millió muszlim

Franciáknál már most a 35 év alattiak körében 30% a muszlimok aránya.

Nem véletlen, hogy ott van a legtöbb terror cselekmény.

2016.07.28. 12:44:46

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: De ő MINDEN blogban először posztol, nem csak az orosz tematikájúakban! :-)

STIRLITZ 2016.07.28. 13:02:52

Putyin gerjeszti a migráns válságot? Ez aztán a "korszakalkotó" leleplezés! :-) Komoly párt vagytok! :-))))

apro_marosan_petergabor 2016.07.28. 13:04:13

A libero vonal megint rendelt egy cikket (mögöttük amerikai - Soros - lobby).
Új ötlet, oroszokra kenni az iszlám terrort, mely a szerencsétlen, aberrált amerikai külpolitika következménye - mint ahogy Trump le is vezette - helyesen.
Hihetetlen marhaság - csak a liberok agyatlan szavazói veszik be (azoknak is csak a butábbik, vagy elfogultabb része). Hiszen az IA-t, a mudzsahedin mozgalmat, anno a tálibokat az USA azért hozta létre/támogatta, hogy az oroszakat gyengítse, az orosz, iszlam területekkel is rendelkező országrészek fellazítására.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.28. 13:12:59

@apro_marosan_petergabor: hát ha rendelt, barátom, miért nem írod meg gyorsan -- mások jobban fizetnek?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.28. 13:14:12

@a BircaHang Média szerk.: :) miről maradtam le? csak nem az igazságról?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.28. 13:15:03

Geez, mennyi Putyin-troll gyűlt ide...valamit nagyon eltalálhattam

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.28. 13:26:36

@HaFr:

Ha tudsz oroszul, javaslom az eredeti forrásokat, ne a 10-szer ferdítő liberális szűrőn keresztüli verziót.

elemes 2016.07.28. 14:16:55

@a BircaHang Média szerk.:

"Magyarul: fogalmad sincs mi van ott."

Bár ekkora szerencsém lenne, de sajnos elég jó fogalman van róla. Csak máshová tettük a mércét: engem nem azért fizetnek, hogy akárkit fényezzek vagy sározzak. Versenyszféra, termék, árbevétel.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.28. 14:20:57

@elemes:

Értelek, téged azért fizetnek, hogy részt vegyél az oroszellenes liberális gyűlöletkampányban.

elemes 2016.07.28. 14:21:08

@Ballib cenzúrázók réme 16:

"Tehát csak "sejteni lehet". Értem."

Nem érted te, csak maszatolod :-)

Az orosz titkosszolgálatok (van vagy nyolc, ha jól értettem) működése pont annak az impotenciának a tüneteit mutatják, amelyektől az egész komcsi rendszer versenyképtelen volt.

Egy százmilliós ország, amely vagyonának és tartalékainak feléléséből próbál nagyhatalom lenni, mert a hatalomgyakorlás módja miatt semmi másra nem képes. Szánalmas és elszomorító.

elemes 2016.07.28. 14:23:56

@a BircaHang Média szerk.:

"oroszellenes liberális gyűlöletkampányban"

Amennyiben számodra oroszellenes liberális gyűlöletkampány egy vákuum alatt dolgozó, mikronnál finomabb pontosságú CNC eszterga-marógép (amiből egyébként az orosz piacra is szállítanak szoftveresen lerontott pontosságú "monkey" modelleket), akkor igen, azért.

atomic power 2016.07.28. 14:25:51

@elemes: Medvegyev miniszterelnök meg azt nyilatkozta az európai migrációs politikáról -eléggé sokatmondóan-, hogy hülyeség. Nem kell a háttérből a terorizmust iranyítani, mert a nyugat-európai politikusok a szélsőségesen megengedő, liberalis politikájukkal a legjobb táptalajt teremtenek az anarchának. Ennek sokkal több áldozata lesz, mint egy illiberális demokráciának

elemes 2016.07.28. 14:26:05

@HaFr:

olvastad az index mai cikkét az orosz titkosszolgálatokról, akik egymással versengenek, ki férkőzik közelebb putyin seggéhez?

elemes 2016.07.28. 14:27:32

@atomic power:

Ugye tudod, hogy ennek az öt sornak pontosan nulla bit az információtartalma.

(Vagyis nem egészen, mert én már nem emlékeztem, hogy még mindig Medvegyev a kormányfő, de ez itt irreleváns)

atomic power 2016.07.28. 14:31:06

@elemes: Nem ezek a releváns dolgok, ráadásul nem tudjuk,ellenőrizni, nem tudunk bepillantani. Azt viszont a sajat őrünkön érezzük, hogy
Európa, ha sürgősen nem változtat, a totalis megsemmisúlesbe halad. Ennel meg egy illiberalis demokracia is jobb.

atomic power 2016.07.28. 14:34:25

@atomic power: Ha nem tudjuk, ki a kormanyfő abban az orszagban, amelyikről beszelúnk, akkor tulajdonkeppen minek az egész vita. Alapvető info-k hiányoznak.

elemes 2016.07.28. 15:13:11

@atomic power:

1. Illiberális demokrácia nincsen, ez csak egy fügefalevél. a demokrcia vagy szabad, vagy nem demokrácia.

2. Oroszországban lényegtelen, ki a kormányfő (szerepe nem több, mint a majorságban az ispáné), minden döntést Putyin hoz.

3. Európa természetesen rengeteg problémával küzd, de nem először (és nem utoljára). a bevándorlás csak az egyik a sok közül. Az "illiberális" rendszerek (a demokrácia szót ne használjuk, semmi köze hozzá) krízishelyzetben hatékonyak, mint egy frontsebész -- de békeidőben borzasztóan gyengén muzsikálnak, a Szovjetunió felmorzsolódása eklatáns példa.

4. Medvegyev jó bürokratához illően nem mondott semmit.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.07.28. 16:32:25

@a BircaHang Média szerk.: sajnos nem tudok eléggé, de nem tudom elképzelni, hogy többet akarnék megadni Putyinnak, mint amit elismertem fenn: hogy a maga szempontjai szerint érthetően cselekszik -- mindössze nem akarom, h az ő szempontjai irányítsák az én országom életét

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.28. 16:38:18

@HaFr:

Oké, ezzel semmi gond, ez így tisztességes álláspont. Én meg az ellenkezőjét szeretném: természetesen nem azt, hogy Putyin irányítsa a világot, hanem azt, hogy az általa megfogalmazott elvekhez hasonló alapok legyenek máshol is.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.28. 16:40:44

@elemes:

Demokrácia lehet sokféle. A liberális demokráciában a liberalizmus elvei a kötelezőek, azaz a liberális demokrácia valójában szűkített demokrácia. Nem annyira szűk, mint a népi demokrácia, ezt elismerem, de bizony szűk.

Oroszországban félelnöki rendszer van, azaz az elnök a végrehajtó hatalom feje, a kormányfő meg a kettes számú vezető, neki egyszerre kell bírnia az elnök és a parlament bizalmát.

Khonsu 2016.07.28. 18:33:40

Nem tudhatjuk ki van mögötte, Putyin, Soros, Orbán, az Illuminátusok, a gyíkemberek, a húsvéti nyúl, vagy csupán a hibás rendszerek és az emberi butaság bámulatos összjátéka.

Amit tudhatunk, hogy még az amerikaiak sem voltak annyira őrültek, hogy a legendásan félresikerült demokráciaexportot országosnál nagyobb léptékben próbálják ki és egy egész világrészt, civilizációs tömböt egyszerre ássanak alá.

Ez akkorát fog szólni, hogy ahhoz képest a demokráciaexport "eredményei" apró bakiknak fognak látszani.

Khonsu 2016.07.28. 18:45:35

@elemes:

Az "illiberális" rendszerek is csak olyan krízishelyzetekben képesek jól muzsikálni, amikor a krízis egy jól meghatározott okra vezethető vissza. Amikor azonban a krízis sokrétegű, akkor nem képesek megakadályozni, hogy minden ugyanúgy szétcsússzon alattuk. Ebben az esetben mindössze annyit érnek el, hogy csúnyább lesz a vége, mint nélküle lett volna. Leszorítják a fedőt.

elemes 2016.07.28. 21:49:47

@a BircaHang Média szerk.:

Sokféle piac van. Azon a piacon, ahol bármit is választok, mindig csak ugyanazt a terméket kapom: az az illiberális piac :)

A liberális piac (ami egy szűkített piac) az, amelyiken VALÓBAN többféle termék közül lehet választani.

2016.07.28. 22:28:39

@elemes:
ez a fogyasztói piac. a termelői piac akkor szabad ha zárt. a fogyasztói piac értelemszerűen akkor ha nyílt. teljesen szabad piac nincs. ez egy elemi felismerés a hozzád hasonló hülyéknek.

elemes 2016.07.28. 22:50:40

@unionista᠋:

Ezt tökre nem értem, mi zárt, mi nyílt, mi nem lehet? Megeszem a diplomámat istenuccse.

elemes 2016.07.28. 22:52:32

@Khonsu:

Nem ki, hanem mi - demográfia, kimerülő olajmezők, felmelegedés...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.28. 22:57:04

@unionista᠋:

"a termelői piac akkor szabad ha zárt."

Azoknak a seggarcoknak, akik az államhatalommal összeszövetkezve monopolizálják/oligopolizálják a termelést egy területen -- a saját érdekeik érvényesítésére, miközben a "közérdekről" bugyognak.

2016.07.28. 23:21:36

@neoteny:
a közhatalmat a piac helyi szereplői (a termelők és a fogyasztók együttesen) legitimálják. és ha korlátozzák az (áru, tőke, munkaerő) behozatalt, akkor azzal vagy közelítik a helyi optimumot, vagy távolodnak tőke. és ettől függően lesz a közösségi szabályozás jó, vagy rossz.

Khonsu 2016.07.28. 23:59:04

@elemes:

A demográfia inkább ott jelent gondot, ahol túlnépesedtek. A csökkenés nem akkora probléma, akkor, amikor 2 évtizeden belül a népesség jelentős része amúgy is "feleslegessé" válik a termelés szempontjából. Olajból van rengeteg, még bőven marad a földben, akkor is, amikor már teljesen átálltunk megújulókra. A felmelegedés, na az baj. Ha összezavarodik az éghajlati rendszer és a mezőgazdaság tervezhetetlenné válik, akkor néhány milliárdnyian könnyen éhen halhatnak. Igazából utóbbi is évtizedek múlva válik ilyen súlyossá. A jelenben is akadnak bőven bajok, amik kiváltják a krízist.

A permanens gazdasági válság, eladósodás, jövedelmi szélsőségek növekedése, általános kiábrándultság a "hagyományos" politikai kínálatból, elitválság/(elitváltás), stb. és mindezek eredőjeként növekvő rendszerellenes hangulat, növekvő létszámú rendszerellenes tömeg. Aztán ezt tetézi egy migrációs válság, politikai kalandorok és titkosszolgálati manipulációk, dezinformáció, konteógyártás.

A robbanó elegy készen áll, és csak arra vár, hogy valaki begyújtsa. Akkor a "nyugati" civilizáció alapját biztosító politikai, gazdasági, társadalmi intézményrendszerek, tulajdonképpen mai formájában a nyugati civilizáció megszűnik és a helyét a robbanást előidéző alternatíva veszi át, létrejön a "II. civilizáció".

Ez sokféle lehet, és sokféleképp viselkedhet. Ha agresszív, akkor könnyen pórul járhatnak a mai manipulátorok is. Ugyebár egykor jó ötletnek tűnhetett a cári Oroszország káoszba döntése is, némi bolsevik forradalom felszításával. Ki gondolta volna, hogy világkommunizmus és hidegháború lesz belőle?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 00:03:03

@unionista᠋:

Ezt írtad: "a termelői piac akkor szabad ha zárt."

Az Uber-t törvényes úton kizárták Mo-n a bér-személyszállítói piacról. Mivel az Uber-sofőrök is "termelők" (bér-személyszállítási szolgáltatást nyújtók) voltak, és az ő vállalkozási szabadságuk megszüntetésre került, nem igaz az idézett állításod.

A zárt "termelői piac" csak azoknak ad "szabadságot", akik az államhatalommal szövetkezve monopol/oligopol helyzetbe vannak hozva -- ti. "szabadságot" attól, hogy versenyezniük kelljen másokkal. Mindazon termelők számára, akik kiszorításra/kizárásra kerülnek a piacról, "szabadságvesztést" jelent.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 05:56:42

@Khonsu:

Az ok az agonizáló liberális rend, mely egyre kevésbé képes magát fenntartani. A liberók tehát fegyverhez és hódításhoz nyúltak, ráugrottak a Közel-Keletre, ezzel remélve uralmukat meghosszabbítani. Az iszlamista "menekülés" is általuk megtervezett folyamat. A cél: az európai kisember a liberalizmus megdöntése helyett foglalkozzon az iszlamista veszéllyel.

elemes 2016.07.29. 08:10:02

@a BircaHang Média szerk.:

Hasonlat volt, szívem szottya, hasonlat :-)
A demokrácia a választás szabadsága.
Ha bármit választasz, Putyint kapod: nem demokrácia.
Az "illiberális" csak a fügefalevél a diktatúrán.

elemes 2016.07.29. 08:17:47

@a BircaHang Média szerk.:

"Az ok az agonizáló liberális rend, mely egyre kevésbé képes magát fenntartani."

Az agonizáló liberális rend gazdasági erőfölénye akkora, hogy amikor Ronald Reagan úgy döntött, ideje kivéreztetni a szovjetuniót, akkor kivéreztették a szovjetuniót.

Az agonizáló liberális rend egyik gyenge pontja az érzelgősség -- nem szívesen vesznek részt nemzeti lobogóval letakart koporsókat hozó repülőgépek fogadásán, nem bírják nézni az újságok címlapján a partra vetett halott kisgyerekek képét. Az agonizáló liberális rend másik gyenge pontja a kényelem és a jólét. Harmadik gyenge pontja maga a demokrácia, a választás szabadsága. Ezeken a pontokon viszonylag könnyen manipulálhatók -- egy darabig.

A diktatúrák gyenge pontja a katasztrofálisan rossz hatásfokú infrastruktúra -- annyira versenyképtelenek, hogy esetenként az éhhaláltól is az agonizáló liberális rend érzelgőssége menti meg az undorító diktátorokat is, hogy a hazaárulóknak is vannak emberi jogai, ezért mered nyugodtan elfordítani a slusszkulcsot az autódban. Oroszországban az ellenzéki újságírók számára ez a mozdulat minden alkalommal az utolsó lehet.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 08:19:59

@elemes:

A diktatúra az diktatúra. Oroszország nem az. Putyin leváltható lenne bármikor.

Oroszországban szabad választások vannak, mind parlamentre, mind az államfőre.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 08:21:48

@elemes:

A SZU-t legyőzni könnyű volt, a rendszere hatékonytalan volt.

Az agonizáló liberális rendnek nem érdeme a kommunizmus legyőzése, más rend is legyőzte volna.

elemes 2016.07.29. 08:28:29

@Khonsu:

"A demográfia inkább ott jelent gondot, ahol túlnépesedtek."

Szíria, Irán, Egyiptom stb -- a legtöbb állam, amely a 20. század közepétől az olajból származó bevételekből élt.

"Olajból van rengeteg, még bőven marad a földben"

Globálisan igen, de Szíriában a 90-es évek óta csökken a kitermelés, miközben a népesség továbbra is dinamikusan nő. A csökkenő olajbevételek tartják el a királyi ház (elnöki család) fényűzését, a titkosszolgálatokat, a hadsereget, a hivatalnokokat -- és egyre kevesebb jut az egyre szaporodó népnek.

"A felmelegedés, na az baj."

A közelkeleten 1960 óta negyedével csökkent az éves csapadékmennyiség, ami azért katasztrofális, mert a mezőgazdaságot ellehetetlenítő aszályos időszakok miatt óriási területeken szűnt meg az élelmiszertermelés.

Szóval én nem globális krízisról beszéltem, hanem azokról a lokális krízisekről, amelyeknél így vagy úgy próbáltak megjelenni a nagyhatalmak, hogy saját érdekeiknek megfelelően "tereljék" fellobbant tüzet, Putyin esetében pl. szítsák és irányítsák migrációt

"Akkor a nyugati civilizáció alapját biztosító politikai, gazdasági, társadalmi intézményrendszerek, tulajdonképpen mai formájában a nyugati civilizáció megszűnik"

Ez is egy lehetséges végkifejlet, de a nyugati civilizáció által létrehozott és fenntartott infrastruktúra az, amely életben tud tartani 7 milliárd embert, tehát a nyugati civilizáció összeroppanását követően elég gyorsan kb tizedére esik majd a föld népessége, Mad Max, ha élne, forogna a sírjában.

"jó ötletnek tűnhetett a cári Oroszország káoszba döntése is, némi bolsevik forradalom felszításával. Ki gondolta volna, hogy világkommunizmus és hidegháború lesz belőle?"

A kommunizmus szerintem nem kulcspontja az orosz rendszernek, ma már nincs kommunizmus, és ugyanolyan destruktív, mint ötven éve.

elemes 2016.07.29. 08:29:51

@a BircaHang Média szerk.:

"A diktatúra az diktatúra. Oroszország nem az. Putyin leváltható lenne bármikor. Oroszországban szabad választások vannak, mind parlamentre, mind az államfőre."

Nyilván nem írhatsz mást, mert büntetést kapnál érte, a hazaárulás keserű kenyérkereset.

elemes 2016.07.29. 08:34:21

@a BircaHang Média szerk.:

"A SZU-t legyőzni könnyű volt, a rendszere hatékonytalan volt."

Oroszország pont ugyanolyan gyenge, mint a Szovjetunió, mert a lényege változatlan. Sőt, még gyengébb és kiszolgáltatottabb.

Tudod mennyibe került tizenöt évvel ezelőtt egy hordó Brent? 11 dollár. Oroszország államcsődöt jelentett. Ma ehhez képest annyi a különbség, hogy már 20 dolláros olajár is államcsődhöz vezetne, a mindent átható korrupció miatt minden megdrágult, a kitermelés is. Szaud Arábiában még mindig 3 dollárba kerül egy hordó olaj, akárcsak húsz éve.

elemes 2016.07.29. 08:37:19

@neoteny:

Az ubert tényleg kicsinálták, amolyan fideszes módon, az elfogadhatatlanság határát súrolja (és nem tudom melyik oldalról) -- de az uber is egy vérszopó geci társaság, amely tudatosan és szándékosan kizsigereli a sofőröket.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 09:28:40

@elemes:

"az uber is egy vérszopó geci társaság, amely tudatosan és szándékosan kizsigereli a sofőröket"

Senki sincs kényszerítve arra, hogy Uber-sofőr legyen; és úgy tűnik, hogy mindössze havi egy fuvart kell megtennie az Uber-sofőrnek ahhoz, hogy aktív maradjon az Uber rendszerében. Ettől eltekintve teljesen az Uber-sofőr választja meg, hogy mennyit vagy mikor dolgozik. Ha pl. több pénzre akar utazni, akkor dolgozhat péntek-szombat este (szombat-vasárnap hajnalban), amikor a dinamikus árazás miatt nő a bevétele.

Nem világos, hogy hol van ebben a rendszerben a "kizsigerelés".

elemes 2016.07.29. 09:38:14

@neoteny:

senki nincs rákényszerítve arra, hogy részt vegyen az ingyenes hajdúszoboszló autóbuszkiránduláson (laktató háromfogásos ebéddel), útközben termékbemutatóval, majd hitelszerződést kössön hússzoros áron eladott gagyi műszaki cuccokra. mégis pontosan tudjuk, hogy ezek a termékbemutatók elég jól becélozták azt a réteget, amely nem rendelkezik elég ismerettel arról, hogy kikerüljék az átverést.

van, aki azt az értékrendet képviseli, hogy aki hülye, azon úgysem lehet segíteni, hulljon a férgese -- mások azt az értékrendet képviseli, hogy a szélhámosok visszaszorítása nagyobb léptékű gazdasági haszonnal jár.

na az uber pont ilyen szélhámos társaság, pontosan becélozza azt a réteget, amely nem rendelkezik vállalkozási ismeretekkel, csak szóban elhangzó hamis információkkal félrevezeti őket. értelemszerűen csak azok kötnek szerződést az uberrel, akiket be lehet csapni (ahogyan a gagyi porszívót is csak az a veszi meg részletre 300 ezerért, akit be lehet csapni).

de szerintem ez itt offtopic :)

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 09:41:25

@elemes:

Nyilván nem írhatsz mást, mert nem lesz többé fizetésed.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 09:42:21

@elemes:

Oroszország erős. Lám, a nyugati agresszió, melynek rész az olajárak manipulálása is, nem volt képes megroppantani.

2016.07.29. 09:46:31

@neoteny:
a neoliberális városrészeken belül és azok között lehetne uber. ott ahol a többség ezt a (~zsidó) kereskedelmi kultúrát elfogadja. a valódi liberalizmus mégis csak az, hogy azon kívül engedjük meg a tradicionális (~keresztény) közgondolkodást.

ezeket összehangolták gazdasági céllal. ebből lett a angolszász fejlődési pálya és a brit birodalom. kulturális céllal. ez a németrómai birodalom alapja. a francia köztársasági modell egy össztársadalmi egyetértést előfeltételez. a magyar nemzeti liberális modell pedig nemzeti érzületen, nemzeti érdekérvényesítésen, nemzeti egységen alapul. ez az, amit a balliberális tábor (~zsidó baloldal) nem fogad el. ők azt mondják, hogy van egy világforradalom. ez nagyrészt egy volt komministából lett überkapitalista csoport. amelyik világ ploretárjai után azt mondja, hogy a világ burzsoáziája egyesüljön. és ebből jönne létre a világpolgárság. amelyik a már nem kötődik se államokhoz, se nemzetekhez. rendben van. de ha a magyarok többsége nem így képzelik, akkor valamilyen módon le kellene határolni azt a teret, ahol a "forradalmárok" működnek. és azt tartsák fent. a közútjaikat adják át ingyen az uber tulajdonosainak. fizessenek idegeneknek azért, hogy privát módon megszervezik nekik a közlekedést. de ezt lehessen máshogy is csinálni. állami vagy akár félállami (városi) keretek között.

elemes 2016.07.29. 09:47:21

@a BircaHang Média szerk.:

látod, ez egy jellegzetesen a diktatúrában élő ember értékrendjét képviseled :) én bármit írhatok. te nem.

oroszország erős, amíg 100 dollár egy hordó olaj.
nyugtalan, ha 40 dollár.
gyenge, ha 30 dollár.
összeomlik, ha 20 dollár.

gazdag és erős ország LEHETNE -- ha nem abból élne, 10 oroszból 8, hogy kibányásszák a nyersolajat és más nyersanyagokat, és eladják, mert még feldolgozó kapacitásaik sincsenek. az orosz export 90%-a feldolgozatlan nyersanyag, a "hanyatló" nyugat a koszos munkát csináltatja az "erős" oroszokkal.

elemes 2016.07.29. 09:48:27

@a BircaHang Média szerk.:

"nem volt képes megroppantani."

hány éves vagy birka? pelenkás voltál még 1998-ban, amikor az orosz állam deklarálta, hogy nem tudja teljesíteni fizetési kötelezettségeit (sem belföldön, sem külföldön)?

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 10:13:05

@elemes:

1998-ban Oroszországban még liberális demokrácia volt, azaz magadnak mondasz ezzel ellent...

2016.07.29. 10:22:01

@neoteny:
tehát egy modell például az, hogy van a bmg (budapest motor és gépgyár). ami bmw (bayerische motoren werke) főalkatrészekre alapozva szerel össze autókat. a főtaxi megrendel N=5,000 autót. és ezekkel lehet taxizni a fővárosi agglomerációban. ez lényegében egy közkereseti társaságot jelent. a járművek köztulajdonban vannak. ebből következően a főtaxik pozíciója (de jure) nyilvános adat. ezt valamilyen protokoll (de facto) szabvány szerint közzéteszi a fővinform. ezek után bárki írhat egy olyan applikációt, amelyik összekapcsolja a kuncsaftokat a sofőrökkel. a főtaxi ezért fizethet valamennyi közvetítői jutalékot. elvben ez is működhet. a piac erősen szabályozott. a standard normális eloszlásnak megfelelő bevett jutalékokkal.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Normal_distribution_and_scales.gif
az ágazat szereplői céhszerűen kiegyeznek. persze ez egy lehetséges modell. nem kötelező az egész világon így csinálni. mert ez egy "félállami" megoldás. ami nyilván igényli a szabad piaci kontrollt. ez lehet a "judaista" amerika. a nemzeti keresztény európa egy szabályozottabb játéktér.

elemes 2016.07.29. 10:25:57

liberális demokrácia, 98-ban? ugyan :)

oroszországban cári rendszer van kb 1200 éve, megszakítás nélkül, a cárt néha pártfőtitkárnak nevezték, mostanában elnöki titulisa van, és cári korona helyett Breitling karórát visel, de a funkciója ugyanaz.

elemes 2016.07.29. 10:26:56

@a BircaHang Média szerk.:

ha nincs pénze az országnak (márpedig ha az olaj 20 dollárra esik, akkor pillanatok alatt elfogynak a devizatartalékok), akkor Putyin is államcsődöt fog jelenteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 10:33:08

@elemes:

"értelemszerűen csak azok kötnek szerződést az uberrel, akiket be lehet csapni"

Egyrészt semmi sem "értelemszerű" ebben; másrészt pedig nem köt az Uber-sofőr szerződést arra az Uber-el, hogy akármennyit is dolgozzon (a havi egy úttól eltekintve, hogy fenntartsa az aktív státuszát).

Ha egy Uber-sofőr nem találja kifizetődőnek saját maga számára az Uber-sofőrködést, nem kell semmi mást tennie, mint hogy nem jelentkezik be a rendszerbe mint rendelkezésre álló sofőr. Azt valóban neki kell tudnia kiszámolnia, hogy megéri-e számára az Uber-sofőrködés: de ez igaz minden vállalkozóra/eladóra, ti. hogy ki kell tudnia számolnia azt, hogy számára elégséges haszonnal tudja eladni a termékét/szolgáltatását.

2014 decemberében (hirtelen akkori adatokat találtam) az USA-ban 162,037 "aktív Uber-sofőr" teljesített legalább 4 utat. 2012 és 2014 között minden fél évben megduplázódott az Uber-hez csatlakozó sofőrök száma. Azt állítani, hogy ezek mindegyike "értelemszerűen" "be lett csapva" nélkülöz bármilyen racionális alapot.

Az USA-ban az Uber-sofőrök átlagos óránkénti bevétele kb. $19. Erre persze vannak költségeik -- de leírhatnak az adóalapjukból $0.565-öt mérföldenként, amit az Uber-sofőrként tettek meg (az utashoz menetel és az utassal történő menetel). Ez általánosságban fedezi a költségeket (feltételezve, hogy nem egy nagy fogyasztású autóval csinálja az ember az Uber-sofőrködést). A $19-es "órabér" pedig nem rossz egy olyan munkáért, amihez még betanulni sem kell, és "önmaga főnöke" az ember: ő választja meg hogy mennyit dolgozik és mikor.

abdul hackeem 2016.07.29. 10:34:11

@elemes: Bocs, hogy belevau, de kicsiny országunk választói többségének baját pontosan leírtad. Nem racionális döntés egy vásárlásnál.
De akár Európa egyik igazi ellensége is lehetne a leírt jelenség, mármit hogy érzelmi alapon választ a jónép (és demokratikusan válaszott vezetőik, lol)

Khonsu 2016.07.29. 10:34:55

@elemes:

A megszűnés a mai formájára értendő, nem semmisül meg, hanem a felismerhetetlenségig megváltozik, "rekonfigurálódik". A Mad Max világ leginkább a rajta kívüli világrészek sorsa lesz hosszabb távon. Úgyhogy a 7 milliárdból 5-6 kezdhet aggódni...

Az arab világ egyébként a látszat ellenére egészen jól is kijöhet a dolgokból. Ha ki tudják használni az olcsó, egész évben bőségesen rendelkezésükre álló napenergiát, és az automatizált gyártás oda települ az olcsó energiára, akkor ők lehetnek az új Kína.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 10:35:10

@unionista᠋:

"a neoliberális városrészeken belül és azok között lehetne uber. ott ahol a többség ezt a (~zsidó) kereskedelmi kultúrát elfogadja."

"A többségnek" nem kell semmit "elfogadnia": ha neki nem tetszik, akkor nem hív Uber-autót. Ennyike.

elemes 2016.07.29. 10:35:17

@a BircaHang Média szerk.:

vagy másképp mondom.

egy hónap alatt 48 dollárról 42-re esett a brent.
oroszországnak naponta 60 millió dollár veszteség.

miskabá 2016.07.29. 10:38:46

"Az amerikai hírszerzés vezetője azt mondja, valójában még nem tudják, ki törte fel a Demokrata Párt e-mailjeit. "

index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2016/07/28/az_amerikai_titkosszolgalat_nem_tudja_kik_tortek_fel_clintonek_e-mailjeit/

Na igen, az a bizonyos sánta kutya

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 10:40:12

@elemes:

Ez van, háborús agresszió zajlik. Az orosz nép kibírt ennél rosszabbat is.

2016.07.29. 10:42:47

@elemes:
az oroszok első számú célja nem az, hogy erősek legyenek. és nem az, hogy gazdagok. nyersanyagból, energiahordozóból többlet van. ezt eladják. ebből vásárolhatnak élelmiszert kelet közép európából. mondjuk konzervet. már ezzel is a hadseregre optimalizálnak. és az iparban is elsősorban a hadiipart preferálják. ezzel békepartnerségre kényszerítik európát, fenyegethetik amerikát. és megvédhetik magukat kínával szemben. ez az orosz stratégia. össze lehet roppantani nyomott energiaárakkal. de az háborút jelent.

elemes 2016.07.29. 10:43:03

@neoteny:

"Egyrészt semmi sem értelemszerű ebben"

dehogynem. aki ért a vállalkozások pénzügyeihez, nem szerződik uber-sofőrnek.

"Ha egy Uber-sofőr nem találja kifizetődőnek"

ugyanarról beszélünk. az uber azokat toborozza, akik nem rendelkeznek ismeretekkel, hogy ezt (tényleges költségeket és bevételeket) fel tudják mérni. ugyanolyan szélhámos társaság, mint a naiv nyugdíjasokat ingyen buszkirándulással lehúzók.

"Azt állítani, hogy ezek mindegyike értelemszerűen be lett csapva nélkülöz bármilyen racionális alapot."

Pedig én ezt állítom, racionális alappal. Nem kell hozzá más, mint egy zsebszámológép, szóval nem értem, mit írkálunk összevissza, számold ki egy budapesti ubersofőr órabérét. közmunkások is kinevetnék.

"Az USA-ban az Uber-sofőrök átlagos óránkénti bevétele kb. $19. Erre persze vannak költségeik"

Itt van a zebra elhantolva.

"Ez általánosságban fedezi a költségeket"

dehogy.

"A $19-es "órabér" pedig nem rossz"

a vállalkozások pénzügyeihez NEM értők azok, a bevételt összekverik a keresettel és akiket a 19 dolláros órabérrel csőbe lehet húzni.

elemes 2016.07.29. 10:44:03

@a BircaHang Média szerk.:

ha az olajár emelkedik, putyin hangosabb lesz, ha csökkken, putyin halkabb lesz.

aztán putyin feldobja a talpát, oroszország pedig ott áll bénán.

elemes 2016.07.29. 10:45:24

@a BircaHang Média szerk.:

"háborús agresszió zajlik. Az orosz nép kibírt ennél rosszabbat is."

igen, rabszolga nép csendben húzza az igát a sárban, míg putyin villog a breitling karórával :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 10:46:24

@elemes:

"Pedig én ezt állítom, racionális alappal."

Tekintettel arra, hogy te nem hoztál semmilyen számokat, nincs semmilyen racionális alapod.

"dehogy."

De igen.

elemes 2016.07.29. 10:46:27

@unionista᠋:

"össze lehet roppantani nyomott energiaárakkal. de az háborút jelent."

1998 megvan? államcsőd?

elemes 2016.07.29. 10:48:33

@neoteny:

"Tekintettel arra, hogy te nem hoztál semmilyen számokat, nincs semmilyen racionális alapod."

hivőket kívülről nem lehet meggyőzni. ha te magad megnézed a publikus számokat, megérted. de nem kötelező.

Khonsu 2016.07.29. 10:52:35

@a BircaHang Média szerk.:

Eredeti értelmében véve a liberalizmussal nincs semmi gond, és szerintem már elidegeníthetetlen a "nyugati" gondolkodástól, nagyjából úgy, mint a keletitől a vezérelvűség. Egyszerűen megszokták az emberek annak vívmányait, és hiányoznának nekik. Mindössze az elhajlásaival van probléma. Az igazán súlyos problémáknak pedig gyakorlatilag semmi közük a "liberalizmushoz", azok rendszerhibák következményei.

Ezért is látom hasonlónak a "nyugati" rendszerek aláásását a "demokráciaexporthoz". Ugyanott hibázik mindkettő. Mégpedig ott, hogy az illetékesek azt feltételezik, hogy egy teljesen más kultúrkörben élő népesség ugyanúgy fog reagálni, ahogy az ők saját népességük tenné. Ez, mint láthattuk téves feltételezés. Ha egy iszlám országban megdöntik az uralkodó rezsimet, nem fog automatikusan kitörni a demokrácia és szabadság.

Ugyanígy, ha a mai "nyugati" világrend megdől, nem fog kitörni az "illiberalizmus"/Putyinizmus a "nyugaton". Annyi történne, hogy az ott élő emberek változatlan gondolkodásmódja mellett, új rendszert építenének maguk köré, mely azonban stabilabb, és valószínűleg agresszívabb is lenne/lesz.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 10:56:04

@elemes:

Már a nyugati döntéshozók is észrevették: Putyin kezdeti 60 %-os népszerűsége a nyugati támadás miatt 90 %-ra emelkedett. Neked erről nem szóltak a gazdáid?

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 10:57:07

@elemes:

Van pénze, meg pénzes barátai is. Mindenkinek van valami hobbija, az övé a keleti harcművészet és az órák.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 10:58:18

@Khonsu:

Minden eszmének megvannak a maga pozitív elemei, a liberalizmusnak is. Ezt kevesen tagadják. Csak amit ma liberalizmusnak hívnak, annak ehhez kevés köze van.

elemes 2016.07.29. 10:58:37

@Khonsu:

A demokráciaexport kapcsán már régebben eszembe jutott Striker Sándor kultúrantropológus meg Csányi Vilmos humán etológus néhány ehhez illeszkedő gondolata.

A demokrácia (a liberális demokrácia) egy kultúra és értékrend "terméke" -- amely a kultúrában érték a HATÉKONYSÁG és a kooperáció. CNC esztergát is fölösleges exportálni oda, ahol nincs villany.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 10:59:59

@elemes:

"ha te magad megnézed a publikus számokat, megérted."

Hol vannak ezek a "publikus számok"? Te hivatkozol rájuk: neked kell hoznod őket.

De még mindig igaz az, hogy akinek nem kifizetődő az Uber-sofőrködés, az ne csinálja. Az pedig, hogy senkinek nem kifizetődő, egyszerűen nem igaz.

2016.07.29. 11:01:17

@neoteny:
ott, ahol ez a szemlélet elfogadott. a neoliberális városokban vagy városrészekben. elég régóta mondom azt, hogy budapesten a zsidónegyedet, illetve annak felét a amerikanizálják balliberális, filoszemita, kozmopolita, stb. demokraták. ez filozófiai értelemben ortodox liberális. a zsidó negyed másik fele ortodox nacionalista tóraolvasó izraelitákkal. de ez területében lehatárolt vallási értelemben szekularizált hitközségek. ezekből szervezhetők globális hálózatok. libsik a gettó intézményesítése nettó fasizmus. rendben van. de ez civilizált fasizmus. a nácik szerint ez hazaárulás. nehogy már egy négyzetcentit is átengedjünk.

elemes 2016.07.29. 11:02:10

@a BircaHang Média szerk.:

a nyugati döntéshozók leszarják, hogy putyin mekkora népszerűségnek örvend oroszországban -- amíg nem köp bele a levesükbe.

úgy tűnik, 40 dollár fölötti olajáraknál putyin elkezd ugrálni (a konkrét értéket biztonságpolitikai szakértők számolták ki), ha pedig mélyen 40 dollár alá csökken, akkor oroszország annyira elszegényedik, hogy nem tudja megvásárolni a nyugati cuccokat, esetleg destabilizálódik, putyin megbukik és ha valami túlhülye fszb tábornok veszi át a helyét, abból sok jó nem sülhet ki.

szóval hosszú távon a 40 dolláros olajár jelenti a stabilitást, putyinnak nincs pénze nagyon hepciáskodni, de még rendesen fizet a nyugati cuccokért.

elemes 2016.07.29. 11:03:59

@a BircaHang Média szerk.:

"Van pénze, meg pénzes barátai is. Mindenkinek van valami hobbija, az övé a keleti harcművészet és az órák."

ez a te dolgod, tőlem villoghat a breitlingben, mig a népe mezitláb dagasztja a jeges sarat szibériában és olyan hülyék hogy még támogatják is :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 11:08:51

@unionista᠋:

"ott, ahol ez a szemlélet elfogadott."

Senkinek nem kell elfogadnia semmilyen "szemléletet": egyszerűen nem vesz részt a tranzakciókban. De ahhoz, hogy "jogos" erőszakkal rákényszerítse a saját "szemléletét" _másra_ nincs joga. Legalább is egy szabad társadalomban.

2016.07.29. 11:32:06

@neoteny:
az über autói közutakon járnak. a fővárosi közútkezelőt fogd fel úgy, hogy egy olyan részvénytársaság, ahol minden állampolgárnak 1 részvénye van. az önkormányzati választást pedig úgy, hogy igazgatótanácsot választanak. és döntenek.

ha egy csoportosulás azt mondja, hogy nem akar részt venni ebben a projektben, mert a többséggel a hite szerint nem szeretne demokratikus kockázatközösséget alkotni, akkor ezt tehesse meg. álljanak össze egy városrészben. és ezek után alku tárgya, hogy a békés egymás mellett élés milyen módon lehetséges. de ha egy csoportosulás erre nem hajlandó és azt mondja, hogy a kényszerbetelepítések legitimitása mellett érvel, akkor abból civilizált kitelepítés, illiberális demokrácia és kényszerű kiűzetés következik. ez pesten egy polgárháborút jelent. ebben az esetben a cigányok utaznának fel buszokkal. azért, hogy szétvernék ezt az egész wirtschaftot. ezek után ugyanis ők vehetik át a közvetítő szerepet. és a keresztény egyház asszisztálna. mert onnantól kezdve kizárólagosan övék az államvallás. tehát a liberális zsidóság a muszlimok tömeges betelepítésének igényével ezt érheti el. a magyar zsidó kultúra teljes megszűnését. félreértés ne essék. szerintem ezt el kellene kerülni. de ha mindkét fél harcolni akar, akkor harcolni fognak. szabad társadalomban az is lehetséges. és ez esetben dűlőre kell vinni a dolgot. a kérdés csak az, hogy polgárháború és a terror szavakban valósul meg vagy ahhoz tettek is társulnak. ez egy rendkívül veszélyes játék.

elemes 2016.07.29. 11:33:14

@neoteny:

ez a szabad társadalmak örök problémája.

ha észrevesznek egy folyamatot, amely súlyos következményekkel járhat, BEAVATKOZHATNAK-E?

például -- tömeges eladósodás CHF alapú jelzáloghitelekben. a CHF árfolyamának meglódulását követően a hitelcsapdába esett százezrek felelőst kerestek, aki nem figyelmeztette őket. de ha ezek a felelősök idejében korlátozták volna a CHF alapú eladósodást, ugyanezek a százezrek tiltakoztak volna, hogy korlátozzák a szabadságjogaikat.

2016.07.29. 11:45:26

@elemes:
az egy jelcin vezette oroszország volt. és ugye így került hatalomra putyin. őt is meg lehet dönteni. de ezek után szinte csak rosszabb vezetők jöhetnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 11:49:09

@unionista᠋:

"az über autói közutakon járnak."

És ugyanúgy fizetnek súlyadót vagy az annak megfelelő adót mint bárki más.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 12:19:49

@elemes:

Az orosz kisember sosem élt olyan jól, mint éppen Putyin alatt. Ráadásul Putyint nem érdekli a pénz, nem hivalkodó típus, azaz nem is zavarja az átlagembert.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 12:24:53

@elemes:

Egyébként a Breitling olyan, mint a Rolex: vannak nagyon drága és olcsóbb modelljei is.

Nekem is Rolexem van, pedig nem vagyok se bankár, se filmsztár.

Az ilyen márkanevekről a hozzá nem értőknek azonnal a több százezezer dolláros modellek jutnak eszébe, pedig ez a termékskála kb. 0,1 %-a.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 12:32:01

@elemes:

"de ha ezek a felelősök idejében korlátozták volna a CHF alapú eladósodást, ugyanezek a százezrek tiltakoztak volna, hogy korlátozzák a szabadságjogaikat."

Így igaz. Lehetett felvenni forint alapú hiteleket is: csak azok kétszer akkora kamattal mentek. Azok a százezrek vasvillával kergették volna a "felelősöket", ha rájuk kényszerítik a forinthiteleket -- amikor a devizahitelek még jó üzletnek tűntek.

És végül is többen voltak azok, akiknek bejött a devizahitel: képesek voltak azt visszafizetni, és még a forinthitel költsége alatt is maradt a költségük.

2016.07.29. 12:43:51

@neoteny:
a közutakon bizonyos protokollokat be kell tartani. a tulajdon szentségéből következően ezt nem az uber diktálja, hanem a közút kezelője. az államok, vagy az államjoggal felruházott szabad városok esetleg városrészek. ha egy közösség el akarja adni a közforgalmi útjait, akkor adja el. és ez esetben az új tulajdonos diktál. vagy lehet azt is mondani, hogy az a senki földje. és akkor azt mindenki szabadon használhatja. senki sem diktál. ha valaki oda akar pisilni vagy kakálni, akkor tehesse meg. ez az anarchia. valósítsák meg azok, akik ezt így képzelik. ha ez új típusú liberális demokrácia egy héten belül káoszba fullad, akkor az anarchiát követelő polgárságot független bíróság kártérítésre kötelezheti. nacionalizálhatják a vagyontárgyaikat. ilyennek nyilván lakatlan szigeten érdemes csinálni, vagy olyan helyen ahol a lakosság ezt elfogadja.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 12:52:03

@unionista᠋:

"demokratikus kockázatközösség"

Azért nagyon ne galoppírozd el magad: a gonosz multi kereskedőlánc kétszer akkora fizetésemelést ad a szegény kismagyarnak, mint a nemzeti tulajdonban lévő láncok.

hvg.hu/kkv/20160729_coop_cba_kiskereskedelem

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 12:52:58

@unionista᠋:

"a közutakon bizonyos protokollokat be kell tartani"

Igen, mindenkinek ugyanazt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 12:54:50

@a BircaHang Média szerk.:

"Az orosz kisember sosem élt olyan jól, mint éppen Putyin alatt."

Valóban; csak az 2001-ben volt. Azóta vagy 20%-ot esett a reálbére.

elemes 2016.07.29. 13:08:42

@unionista᠋:

1998-ban az orosz export kétharmada volt feldolgozatlan ásványi kincs. ma ez kb 90% -- vagyis az ország sokkal kiszolgáltatottabb az olajárak mozgásának.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 13:20:07

@neoteny:

A liberális korhoz képest emelkedett 600 %-kal, abból esett 20 %-ot, ami semmi.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 13:22:37

@a BircaHang Média szerk.:

A jóhoz hozzászokni könnyű; de lemondani róla nehéz.

2016.07.29. 13:37:45

@elemes:
de katonai szempontból európa sokkal kiszolgáltatottabb. az oroszok azt mondják, hogy ha akarnak, akkor másnap berlinben reggeliznek. ez persze nincs így, de majdnem. tehát amíg nincs egységes európai haderő addig nem kellene szórakozni velük. és még ott az orosz-ukrán alvilág. és szerveződik az oszmántörök. ha úgy adódik, akkor kifosztják bécset és svájcot. az eurázsiai maffia ilyen feladatokra van kiképezve. egy átlagos svájci 45-50 éves. úgy hiába van a gépkarabély a szekrényben. az albán bevándorlók nem fogják őket megvédeni. tehát a közép-európai semleges zónát kellene kelet felé kiterjeszteni. egy birodalmi politikát folytató államot gazdaságilag térdre kényszeríteni csak úgy érdemes ha utána katonai értelemben is legyőzik.

elemes 2016.07.29. 13:43:52

@unionista᠋:

"az oroszok azt mondják, hogy ha akarnak, akkor másnap berlinben reggeliznek."

persze, csak amint Birka figyelmét felhívtam rá, az orosz olaj- és gázexport bő kétharmada európába irányul. a katonai fenyegetések ezért igazából csak akkor veszélyesek, ha túl nagy hatalom kerül valami agyroggyant tábornok kezébe, volt már ilyenre példa, de még brezsnyevnek is volt elég esze és leállította.

elemes 2016.07.29. 13:45:27

@unionista᠋:

" egy birodalmi politikát folytató államot gazdaságilag térdre kényszeríteni csak úgy érdemes ha utána katonai értelemben is legyőzik."

ezért lőtték be a 40 dollár körüli olajárat, persze ezt nem egyszerű tartani, kereslet-kínálat nagyon tudja rángatni, de a 40 az pont jó -- putyinnak nincs ereje ugrálni, de még nem omlik össze.

2016.07.29. 13:53:00

@neoteny:
ez egy kereskedelmi háború és majd kiderül, hogy melyik fél lesz az erősebb. egyik oldalon sem állok, de ha fogadni kellene, akkor a tesco közép-európai kivonulására fogadnék. addig is fizessenek több bért.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 13:56:59

@neoteny:

Lemondani is könnyű, ha tudod hová vezet a nem-lemondás.

Most elmondom neked hogyan működik az orosz átlagember gondolkodása, s miért más az, mint amit a nyugati politikacsinálók elterveztek.

A nyugati agresszorok elmélete:
- csökken az életszínvonal,
- az orosz kisember elégedetlen lesz,
- az oroszok lázadnak, zuhan a vezetés népszerűsége,
- esély lesz egy nyugatbarát orosz politikus sztárolására,
- Oroszország irány változtat, nem lesz többé a nyugat ellefele.

Csakhát ebből csak az első két pont valósult meg. Az orosz kisember elégedetlen lett valóban, de nem az orosz vezetéssel, hanem a nyugattal szemben!

S ismét téved a nyugat, hogy ennek az oka valamiféle orosz misztikus fanatizmus. Igen, az oroszok megvédik magukat, ez tény, s büszkék magukra, de nem az egyetlen ok. Az orosz ember is élni akar, s bizony az anyagi ok ott ugyannyira fontos, mint nyugaton.

Az orosz ember így gondolkodik: ha megdől az oroszpárti vezetés, nyugatpárti lesz, mint ahogy a 90-es években volt. Ismét liberális orosz kormányzat lesz tehát. Mit jelent ez "nekem" mint kisembernek:
- ismét a nyugati érdekek lesznek a legfontosabban az orosz politikában,
- ismét hatalomra jutnak a nyugatbarát orosz oligarchák,
- ismét ki lesz víve nyugati bankokba évente átlag 100 milliárd dollár,
- el lesz privatizálva, ami még állami, ismét fillérekért,
- az ország népe által megtermelt profit idegen országokat fog gazdagítani,
- azaz az ÉN bérem is kisebb lesz.

Azaz az orosz ember számára a nyugati orientáció nem csak hazaárulást jelent, hanem anyagi rosszlétet is.

2016.07.29. 14:08:34

@elemes:
ez esetben kelet-közép európát foglalnák el. tehát az ndk területét kivéve a volt szovjet területeket. és értelemszerűen a régi tagköztársaságokat. irreguláris haderő kifosztaná bécset. kirabolnák a kereskedelmi bankokat, kipakolnák ékszerüzleteket, a hipermarketeket, stb. előtte nyilván átgázolnának magyarországon. az olajat és a gázt továbbra is el tudnák adni. oroszországot gazdasági értelemben nem nagyon lehet térde kényszeríteni. mert az orosz nép hozzá van szokva, hogy sorba kell állni kenyérért. és tapsolna a szovjetunió visszaállításának. az újabb hidegháborút nyugat-európa nem feltétlen nyerné meg. persze ezt a ruszkik se tudnák tartani. mert közben kína is megerősödött. szóval ez igazán senkinek sem lenne jó.

elemes 2016.07.29. 14:21:04

"ez esetben kelet-közép európát foglalnák el."

ha ez ennyiből állna, már megtették volna :-)
azért van inkább titkosszolgálatai beszivárgás, fizetett propatgandista hazaárulók toborzása (mint Birca, de százával nyüzsögnek a fórumokon), mert így lassúbb, de olcsóbb.

és persze van néhány öngyilkosjelölt politikus, akiknek a nárcisztikus egóját kell kicsit ápolni és önként kapják be putyin farkát, hadd ne mondjak neveket.

"az olajat és a gázt továbbra is el tudnák adni"

nem.

"oroszországot gazdasági értelemben nem nagyon lehet térde kényszeríteni."

térdre valóban nem (lásd északkorea), de ez európában nem is cél, az európai kapitalisták a kiszámítható prosperáló környezetet szeretik. egy összeomló orosz gazdaság nem kiszámítható, nem prosperáló.

csak azért kell rövid pórázon tartani, mert (lásd putyin) nemzeti hagyomány, hogy ha van egy kis pénzük, iziben kiabálós nagyfiúnak érzik magukat. nagyon rövid az időperspektívájuk.

elemes 2016.07.29. 14:23:29

@unionista᠋:

"az újabb hidegháborút nyugat-európa nem feltétlen nyerné meg"

ezt nehéz megmondani (mit nyerne, mit nem), 1982-88 között a szovjetunió összeroppant. a végletes hatalomcentralizáció és az "illiberális" rendszer gazdaságilag nagyon gyengén muzsikál. teljesen versenyképtelen. mondtam, mikron pontosságú CNC gépeket tízszer gyengébbre lebutítva is amerikából vesznek, mert otthon nem tudják megcsinálni (és még azt sem tudják, hogy miért).

elemes 2016.07.29. 14:26:04

@a BircaHang Média szerk.:

"A nyugati agresszorok elmélete:"

Kaszáta a lónak. A nyugati agresszorok leszarják, mit érez az orosz kisember. Ahogy leszarják azt is, mit gondol északkorea népe. Egy dolog számít, hogy Putyin ne zavarja a nyugati kapitalista gazdaság működését. Ha nagyon zavarja, akkor az orrára vernek.

elemes 2016.07.29. 14:27:46

@a BircaHang Média szerk.:

"az orosz ember számára a nyugati orientáció nem csak hazaárulást jelent, hanem anyagi rosszlétet is."

Birka, azért ekkora baromságokat ne írj már, Moszkva belvárosában néhány eltévedt rozsdás zsigulin kívül csupa nyugati luxusautók vannak :-) Putyin sem gyémántokkal kirakott Pobjeda órát visel.

2016.07.29. 14:32:35

@elemes:
oké. és szerinted az amerikai hadihajók miért fordultak vissza? a fekete tenger ellenőrzését miért engedték át egy hét alatt az oroszoknak?

elemes 2016.07.29. 14:38:44

@unionista᠋:

ja, megnéztem, 2014 ején még 110 dollár volt egy hordó olaj, putyin tökös legény volt.

sokkal könnyebb megegyezésre bírni, ha üres a zsebe.

elemes 2016.07.29. 14:45:09

@a BircaHang Média szerk.:

azok a szép nagy elegáns (és tartós) luxusautók mind a nyugati liberális értékrend gyümölcsei. még az a számítógép is, amelyiket most használod, a telefonod, minden-minden.

az ezerforintos optikai egérben, amit az asztalon tologatsz, nagyobb számítási teljesítmény van, mint az utolsó szovjet tervezésű szuperszámítógépben, (amivel egyébként atombomba-szimulációkat akartak csinálni, de megbuktak a szoftverfejlesztésben -- próbáltak amerikából lopott algoritmusokat használni, de az amerikaiak szándékosan hibás algoritmusokat adtak át.)

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 15:51:52

@elemes:

Tehát a műholdak használata nyugaton kommunista értékrendet jelez?

elemes 2016.07.29. 16:00:00

@a BircaHang Média szerk.:

Birka szívem, nem arról beszélek, hogy ki mit talált fel, Ciolkovszkij többlépcsős rakétájának elvén repül Elon Musk is. Arról beszélek, hogy az az "illiberális" rendszer, amiből oroszország nem tud kiemelkedni, rettentően pocsék hatékonysággal használ ki minden erőforrást.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 16:12:04

@elemes:

Semmi köze a politikai rendszernek a gazdaságihoz.

2016.07.29. 16:30:45

@elemes:
ritka ostoba ember vagy.

elemes 2016.07.29. 16:37:15

@a BircaHang Média szerk.:

Hogy köze van-e, azt nem tudom, de egy csomó egymástól független ok külön-külön is rémesen fékezi az illiberális rendszert. Azok az illiberális rendszerek, amelyek némelyik beavatkozási eszközzel nem élnek, valamivel kevésbé gyengén teljesítenek (gazdaságilag), de csak más illiberális rendszerekhez mérten.

Óriási természeti és emberi erőforrásokon ül például kína, de nem tud velük jól gazdálkodni, "felégeti" a vagyonát, ahelyett, hogy gazdálkodna vele. Oroszországnak az olajkincse mellett az ideje is fogy -- addig van hatalma, amíg bőven van olaja, de százmillió ember minden fogyasztási cikkét az olajimportból származó pénzből kell megvásárolni, ez nagyon sokba kerül.

elemes 2016.07.29. 16:38:15

@unionista᠋:

A gúnyos hangnem kifejezetten árt a beszélgetésnek, elnézést.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 16:39:24

@elemes:

Japán és Korea éppen annak köszönhetően emelkedtek ki annak idején, hogy NEM követték a liberális receptet.

tamas11 2016.07.29. 17:11:23

@unionista᠋:
nem tudom, de te majd biztosan megírod
Egyféle válasz van?

tamas11 2016.07.29. 17:11:59

@a BircaHang Média szerk.:
nna ilyet még soha nem olvastam...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 18:16:24

@unionista᠋:

Mindenesetre egy adatpont arra, hogy hogyan érvényesül a "demokratikus kockázatközösség".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 20:03:06

@a BircaHang Média szerk.:

"Az orosz ember így gondolkodik: ha megdől az oroszpárti vezetés, nyugatpárti lesz, mint ahogy a 90-es években volt. Ismét liberális orosz kormányzat lesz tehát. Mit jelent ez "nekem" mint kisembernek:
[...]
- azaz az ÉN bérem is kisebb lesz."

Az érdekes az, hogy az "oroszpárti" (helyesen: Putyin és csatlósai párti) vezetés mellett is csökken az orosz ember reálbére.

Az világos, hogy ezt az orosz ember nem Putyinnak és csatlósainak tulajdonítja -- de ez nem változtat az orosz ember lassú gazdasági lecsúszásának tényén.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.29. 20:05:27

@neoteny:

Putyin alatt a bérszint a többszörésére nőtt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 20:12:51

@a BircaHang Média szerk.:

Az orosz reálbérek most ott vannak, ahol 1998-ban voltak a rubel-krízis előtt.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 20:38:37

@a BircaHang Média szerk.:

OK, igazad van: a reálbérek _növekedése_ van ott, ahol 1998-ban volt, a rubel-krízis előtt. Kicsivel a 0 fölött. De 2015-ben kb. 9.5%-os reálbércsökkenés történt Oroszországban; és az előrejelzések nem jók. Maguk az oroszok is pesszimisták:

According to the Kremlin-financed pollster FOM, in May 2015, only 30 percent considered the economic situation in Russia as “bad.” Now the reality check has come. In December 2015, some 43 percent considered the Russian economic situation “bad,” and in January 2016, this rose to 54 percent. Some 41 percent believe the economic situation to be “satisfactory” and only 3 percent believe it to be “good.” In the same survey, 58 percent agreed the economic situation would get worse in the future; 27 percent thought it would stay the same, and 9 percent that it may improve.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.29. 20:46:56

@unionista᠋:

Tudsz te keresni és adatot hozni, amikor motiválva vagy. :)

elemes 2016.07.29. 23:12:14

@a BircaHang Média szerk.:

Biztos van néhány dolog, amiben nem követik, de hirtelen nem jut eszembe egy sem :-)

A gazdaság számára alapvető dologban teljesen liberálisak és van pár dolog, amiben előrébb járnak, mint a legtöbb nyugat-európai ország.

Oroszország és az illiberális rendszerek viszont pont a gazdaság hatékonysága szempontjából rettenetesen le vannak maradva. Magyarországon pont az látszik, hogy az illiberális módszerek térnyerése hogyan FÉKEZI le a gazdaságot.

zenonküp 2016.07.30. 07:32:05

@a BircaHang Média szerk.: Tisztelt Birka Ur! Latott On mar orosz embert, legalabb egyet, eloben, nem fenykepen?
Lepjunk tovabb!
Aztan beszelt-e vele?
Meg is ertette amit mond?
O is megertette, amit Onnek tetszett csacsogni?
Lepjunk tovabb, de ez mar nehezitett fokozat.
Beszelgettek is?
Lepjunk tovabb, de ez mar szinte lehetetlen.
Akkor hogyan lehetseges, hogy On meg eletben van???)

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.30. 08:03:25

@neoteny:

Orosz átlagbér a liberális korszakban: 75 dollár.
Orosz átlagbér 2012-ben: 510 dollár.
Orosz átlagbér 2016-ban: 420 dollár.

pitcairn2 2016.07.30. 20:59:12

@a BircaHang Média szerk.:

az a "liberális" korszak inkább fasiszta volt:)

pitcairn2 2016.07.30. 21:01:29

@elemes:

ihol lenne Európa legilliberálisabb szeglete

The (Secret) City of London, Part 2: Government
youtu.be/z1ROpIKZe-c?t=288

afféle korporatív-feudális reliktum:)

pitcairn2 2016.07.30. 21:07:59

@a BircaHang Média szerk.:

a fene se tudja, hogy neked a "liberális" (én leginkább fasisztának kódolom...)

de nagyon meglepődnél, ha egy kissé megkapargatnád a dél-koreai csodát, mivel leginkább a USAID-et találnád meg a háttérben...

BTW

Japán és Dél-Korea 1945 óta de facto névlegesen független USA csatlósállamok...

1979-ig jóformán a teljes dél-koreai hadsereg egy csapat amerikai tiszt irányítása alatt volt

és háború esetén ma is azonnal amerikai irányítás alá kerül...

a japán és a dél-koreai csoda leginkább a japán, dél-koreai és amerikai oligarchák szívélyes együttműködéséről szólt, amelyet eleinte egy rakás USA segíllyel alapoztak meg...

pitcairn2 2016.07.30. 21:09:19

@elemes:

az általad használt "illiberális" fasság legalább olyan értelmetlen gumicsont mint birca "liberális" fassága...

elemes 2016.07.31. 04:27:10

@a BircaHang Média szerk.:

Ezek hihetetlen adatok. Az orosz vevőinknél a mérnökök 30% körüli életszínvonalcsökkenésről számoltak be, a rubel romlása miatt minden importcikk majd duplájára drágult.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.31. 07:54:23

@elemes:

Ez csak egyes árucikkekre igaz. Az átlag életszínvonal esetében nincs ilyen mértékű csökkenés.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.31. 08:11:51

@pitcairn2:

Korea konkrétan úgy fejlődött, hogy az állam hatalmas pénzeket adott a koreai nagytőkéseknek, akik cserébe elfogadták az állam vezető szerepét. Nagyon nem liberális megoldás.

tamas11 2016.07.31. 08:56:33

@a BircaHang Média szerk.:
nyilvánvalóan egyesek hihetetlen gazdagodásából adódik az ennyire emelkedő átlag, vagy a bevallott jövedelmek arányának növekedéséből. De még így is dominálnak a titkoltak, láthatatlanok).
Vagyis, az átlagok ilyen mérvű emelkedése nem a jólétről, hanem növekvő aránytalanságról beszél. Annak meg másik vége a tömeges szegényedés.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.31. 09:11:20

@tamas11:

Az aránytalanság éppenhogy csökkent. A liberális korszakban volt 40 % mélyszegény, 40 % szegény, 10 % középosztály, s 1 % alatti felsőosztály. Most meg 15 % mélyszegény, 55 % szegény, 30 % középosztály, s szintén 1 % alatti felsőosztály.

Akkor egy átlagfizetés nyomorgásra volt elég, ma szerényen, szegényen meg lehet belőle élni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.31. 09:25:07

@a BircaHang Média szerk.:

" A liberális korszakban volt 40 % mélyszegény, 40 % szegény, 10 % középosztály, s 1 % alatti felsőosztály."

Összesen: 91%.

"Most meg 15 % mélyszegény, 55 % szegény, 30 % középosztály, s szintén 1 % alatti felsőosztály."

Összesen: 101%.

Az interneten hivatkozott statisztikák 82.7%-a teljesen légbőlkapott.

elemes 2016.07.31. 09:55:43

@a BircaHang Média szerk.:

Igen, a vodka pl. olcsóbb lett, ez jelentősen javítja az átlagot.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.31. 10:14:25

@elemes:

Ázsiai típusú szegény ország volt a liberális Oroszország.
Míg a populista Oroszország kelet-európai szegény ország típusú.

Ez óriási fejlődést jelent.

Ma egy átlagorosz be tud menni egy nyugati gyorsétterembe enni. A liberális korban az átlagorosz csak nagy ünnepnapokon engedhette meg ezt magának.

elemes 2016.07.31. 10:53:25

@a BircaHang Média szerk.:

Azért volt szegény, mert 11 dollár volt egy hordó olaj. Azért lett jobb élete, mert még mindig négyszer annyi. Ha tovább megy lefele az olaj ára, nyomorogni fognak megint.

pitcairn2 2016.07.31. 11:16:08

@a BircaHang Média szerk.:

mindenben:

birca-féle "liberalizmus" = fasizmus

modern "liberalizmus" = fasizmus

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.31. 11:19:08

@elemes:

Nem éppen.

Mindegy mennyi az olajár, ha a pénz a liberálisok zsebébe megy.

pitcairn2 2016.07.31. 11:19:59

@a BircaHang Média szerk.:

a dél-koreai csodád a USAID hozta össze a japán gyarmatosítók által lerakott alapokon...

+ hatalmas zsét jelentett nekik az, hogy csatlósállamként részt vettek a vietnami háborúban...

kb. ennyi volt a koreai take off

(1979-ig pedig még békeidőben is amerikai vezetés alatt állt a dél-koreai hadsereg, ergo az állam "függetlensége" kb. a vocc kategóriában volt)

pitcairn2 2016.07.31. 11:24:08

@neoteny:

annyiban igazat adnék birca-nak, hogy a putyini Oroszország az anekdotikus infók szerint is rengeteget fejlődött

és sok tekintetben meglehetősen piacbarát módon

pl. hosszú évek óta egységesen 13% a személyi jövedelemadó

hu.tradingeconomics.com/russia/personal-income-tax-rate

elemes 2016.07.31. 11:31:57

@a BircaHang Média szerk.:

frappáns válasz :) nem kell hozzá gondolkodni.

11 dolláros olaj: nyomorgó oroszok
110 dolláros olaj: rongyrázás, kis-manhattan épül moszkvában
40 dolláros olaj: csökkenő életszínvonal, infláció, megcsappant devizatartalékok

bravó.

pitcairn2 2016.07.31. 11:37:38

@a BircaHang Média szerk.:

a szakpolitikákat az írja aki a pénzt adja...

photos.state.gov/libraries/korea/115197/kimnamhee/Korea%20case%20study%2020110615%20_corrected%2020111027%20TU_%20-%2050th.pdf

az "Out of the Ashes: The Beginnings of U.S. Assistance to Korea" részben nagyon szépen leírják neked, hogy milyen szerepet játszottak a szerény kezdetekben az amerikai segélyek és az azokat koordináló USAID

oszt jött a vietnami háború ami kb. akkora aranyeső volt a a dél-korai gazdaságnak, mint a koreai háború a japánnak

en.wikipedia.org/wiki/South_Korea_in_the_Vietnam_War

+ a harmadik tényező az volt, hogy az USA megnyitotta a piacait a dél-koreai termékek előtt - ez pedig mint tudjuk __jogharmonizációt__ azaz amerikai jogszabály adaptálást feltételezett...

mára már különben vámuniót alkotnak, azaz megérkeztek a politikai unió előszobájába...

ustr.gov/trade-agreements/free-trade-agreements/korus-fta

elemes 2016.07.31. 11:38:33

@pitcairn2:

"a putyini Oroszország az anekdotikus infók szerint is rengeteget fejlődött"

kétségtelen, hogy a huzamosabb ideig 100 dollár körüli olajárból jól be tudtak vásárolni, van sok Макдоналдс meg Сабвей, csak közben a 15 évvel ezelőttihez képest az orosz gazdaság exportképes termékeinek aránya csökkent, ma már az export 90%-afeldolgozatlan energiahordozó és nyersanyag (olaj, gáz ércek), a maradék 10% meg jobbra fegyver, baráti arab országoknak.

pitcairn2 2016.07.31. 11:40:20

@elemes:

inkább az a hihetetlen amit te itt nyomsz...

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.07.31. 11:41:58

@pitcairn2:

Miután Korea elért egy erős szintet, már megnyílhatott, ennyi az egész.

pitcairn2 2016.07.31. 11:42:46

@elemes:

ezt már körbejártuk többször is

a makróindikátorok (pl. eladósodottság, devizatartalékok, feldolgozóipari fejlődés) alapján Oroszország robusztus egészséget mutat pl. a gazdasági mélyrepülés előtt álló, adósságban úszó, dezindusztrializálódott USÁ-val szemben...

pitcairn2 2016.07.31. 11:43:21

@elemes:

ja és a külföldi szankciók nyomán az orosz mezőgazdaság is meglódult...

pitcairn2 2016.07.31. 11:44:11

@a BircaHang Média szerk.:

a dél-koreai csodát a USAID amerikai szakértői tervezték meg a japán gyarmatosítók által lerakott alapokon

elemes 2016.07.31. 12:23:50

@pitcairn2:

régi jó szokásodhoz híven a makroadatokból azokat emeled ki, amelyek alátámasztják a prekoncepcióidat és átsiklasz azok fölött, amelyek nem.

(minden tartalmi vizsgálat nélkül, pusztán az érveid homogenitása is gyanakvást ébreszt.)

elemes 2016.07.31. 12:24:42

@pitcairn2:

"az orosz mezőgazdaság is meglódult"

igen, az orosz mezőgazdaság svájci cégeken keresztül, diszkrét felárral importálja az EU-ból az élelmiszert :)

elemes 2016.07.31. 12:28:25

@pitcairn2:

a délkoreai és a japán gazdaság alapja egyaránt az USA filozófiájával homlokegyenest szembenálló és még a DK ázsiai térségben is igazából csak ebben a két országban (régi) hagyománokkal rendelkező "trading house-ok" köré épült konglomerátumok.

próbáltak sokan másolni a trading house filozófiát, szépreményű külügyminiszterünk is megpróbálkozott vele, de a tipikus magyar gazdálkodó (akárcsak a tipikus magyar szavazó) cigányosan tervez ("az a biztos píz ami a zsebembe van"), szóval nem jött be.

pitcairn2 2016.07.31. 12:57:16

@elemes:

te még néhány egybites propagandakivonat mentén osztod az észt...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.07.31. 13:02:18

@pitcairn2:

Hogyne; az érdekes kérdés az: Putyin vezetése miatt, vagy annak ellenére?

elemes 2016.07.31. 15:08:32

@pitcairn2:

Valóban? Nem lehet, hogy ezzel a sablonválasszal csupán meg akarod kerülni a gondolkodást?

elemes 2016.07.31. 15:10:59

@pitcairn2:

Minél alacsonyabbak (és lineárisabb) a jövedelemadó, annál inkább néhány tucat ember kezében koncentrálódik a vagyon és a hatalom, és válik rabszolgává a nép.

Ez nem tétel, hanem megfigyelés

pitcairn2 2016.07.31. 16:10:14

@elemes:

a Barclays által összehozott megakölcsön különösen pikáns, mivel úgy finanszírozta a Hyundai hajóépítési terveit, hogy a Hyundai-nak semmilyen tapasztalata sem volt azon a területen...

a japán hatást pedig egy pillanatig sem titkoltam a USAID program a rendkívül sikeres japán alapokra épült

en.wikipedia.org/wiki/Korea_under_Japanese_rule#Economy_and_modernization

pitcairn2 2016.07.31. 16:13:28

@elemes:

ez egy komplett bullshit, inkább pontosan az ellenkezője igaz:

minél nagyobb a központi újraelosztás és a szabályozás annál inkább néhány oligarcha kezébe kerül a gazdaság feletti diszponálás

pitcairn2 2016.07.31. 16:38:51

@neoteny:

"Russia has the cleanest balance sheet among major countries. Russia’s actions demonstrate its rejection of Keynesian economic ideas, at a time when Western economies are gradually succumbing to the ballooning debt this philosophy inspires. Russia’s economic cycles have often differed in timing from those of the West historically, and today’s cycle is no different.Russia is still emerging from the consequences of closing itself off to the world for more than 70 years under Soviet rule, but its upward trajectory was clear to me"

www.lewrockwell.com/2016/04/caitlin-long/russia-great/

pitcairn2 2016.07.31. 16:40:36

@neoteny:

nem igazán látni manapság ilyet a világban

1999-2016 - Oroszország - Államadósság (GDP-hez)
cdn.tradingeconomics.com/charts/russia-government-debt-to-gdp.png?s=rusdebt2gdp&v=201607311321n&lang=all&d1=19160101&d2=20161231

Putyin cárt már önmagában ezért komoly elismerés illeti

elemes 2016.07.31. 16:42:26

@pitcairn2:

Az olajárakat nagyvonalúan nem vetted figyelembe :-)))

elemes 2016.07.31. 16:43:34

@pitcairn2:

Nevezd aminek akarod, ez megfigyelés. Sok-sok adatból ez jön ki. Lehet, hogy csak koincidencia, de elég konzisztens.

elemes 2016.07.31. 16:44:50

@pitcairn2:

Persze, ha a prekoncepciódhoz nem illeszkedő megfigyeléseket ignorálod, akkor bármit lehet igazolni :-) csak fölösleges.

pitcairn2 2016.07.31. 16:46:18

@elemes:

adósságot törlesztett belőle, ez felettébb prudens lépés...

a hasonlóképpen nyersanyagszektorra bazírozó Ausztrália és Kanada nem így tett...

apropó:

Ausztráliát és Kanadát miért nem ostorozod?

ugyanúgy a nyersanyagbizniszben utaznak mint Oroszország...

ugyanolyan ciklikusan megy a gazdaságuk...

pitcairn2 2016.07.31. 16:48:14

@elemes:

és sajnos teljesen alaptalan...

az orosz oligarchák se a putyini SZJA rendszerhez kapcsolódnak, hanem a jelcini rablóprivatizációhoz...

pitcairn2 2016.07.31. 16:59:21

@neoteny:

hát ez is elég szokatlan a mai világban...

Oroszország - Kormányzati Költségvetési érték
cdn.tradingeconomics.com/charts/russia-government-budget-value.png?s=russiagovbudval&v=201607201822n&lang=all&d1=19160101&d2=20161231

Putyin cár kb. baltával esett neki a költségvetés kiadási oldalának...

putin cut government spending
www.google.hu/webhp?sourceid=chrome-instant&rlz=1C1AVNE_enHU682HU682&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=putin+cut+government++spending

pitcairn2 2016.07.31. 17:16:54

@elemes:

itt van neked Oroszország nyugati "édestestvére":)

Dirty Business - How mining made Australia Episodio 01
www.youtube.com/watch?v=jdBYd2znr2g

ugyanolyan "resource based economy" mint az orosz...

dfat.gov.au/trade/resources/trade-at-a-glance/pages/top-goods-services.aspx

mindössze annyi a különbség, hogy jobb turisztikai iparuk van:)

pitcairn2 2016.07.31. 17:39:21

@neoteny:

total debt to gdp by country

jeroenbloklandblog.files.wordpress.com/2015/10/q10.png

hát ezt a menetet az oroszok nyerték meg

elemes 2016.07.31. 20:12:53

@pitcairn2:

A kanadai export ötöde olaj, a többi iparcikk.
Az orosz export 90%-a nyersolaj (és gáz és ércek).

Nem "ostorozom" az oroszokat sem, csak jelzem, hogy az orosz gazdaság rém szar struktúrájú. Putyin hatalomra kerülésekor 70% volt az olaj+gáz+érc részaránya az exportból -- ez 90%-ra nőtt, tehát még inkább egy lábon áll az ország, a 100 dolláros olajár idején dőzsöltek importcikkeben és rongyot ráztak. Most meg szívnak mint a torkosborz.

Komoly vezető ez a Putyin, ha mégcsak elindítani sem volt képes a gazdaság diverzifikálását (sőt, inkább rontotta a helyzetet, amikor sorra ellehetetlenítette potenciális vetélytársainak vállalkozásait, lásd még Orbán).

pitcairn2 2016.07.31. 20:28:53

@elemes:

miért nem az ausztrál export-összetételt kommentálod?!

ott van fönt belinkelve...

pitcairn2 2016.07.31. 20:36:46

@elemes:

"A kanadai export ötöde olaj, a többi iparcikk."

hát ezt egy "kissé" elnagyoltad:)

Visualization of "What does Canada export?" (2014)
atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/export/can/all/show/2014/

pitcairn2 2016.07.31. 20:40:43

@elemes:

hát ez a "visualization" oldal egyszerűen pöpec:)

What does Russia export? (2014)
atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/export/can/all/show/2014/

What does Australia export? (2014)
atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/export/aus/all/show/2014/

pitcairn2 2016.07.31. 20:47:03

@elemes:

" az orosz gazdaság rém szar struktúrájú."

de nem is úszik az adósságban mint a többi nyugati állam

1.bp.blogspot.com/-1beOyMy2khc/VNnC-2w7ELI/AAAAAAAAcZI/YNCEPEkC5hU/s1600/mk5.png

ergo

stabil, prudens alapokon áll

az exportbevételek visszaesésre pedig restriktív fiskális politikával reagáltak hitelfelvétel és pénznyomtatás helyett

ami pedig a "rém szar struktúrát" illeti én inkább azt mondanám, hogy a nyersanyag-kitermelésre bazíroz eszméletlenül nagy erőforrásokkal

elemes 2016.07.31. 21:25:36

"de nem is úszik az adósságban mint a többi nyugati állam ... ergo ... stabil, prudens alapokon áll"

Nemár :-)

Románia, Csauseszku, megvan?

elemes 2016.07.31. 21:27:05

@pitcairn2:

"hát ezt egy "kissé" elnagyoltad:)"

így van, ha jól látom, 19% az olaj (miközben én azt írtam, hogy az ötöde: értékben nyilván csökkent, ahogy a világpiaci olajárak megfeleződtek)

pitcairn2 2016.07.31. 22:28:47

@elemes:

így néztek ki a román boltok 1989-ben?

Moscow Out: Shopping Malls And Supermarkets
www.youtube.com/watch?v=-sqsD9LaDiw

pitcairn2 2016.07.31. 22:31:22

@elemes:

azt állítottad, hogy a maradék mind iparcikk... hát nem...

különben az oroszokat rosszul linkeltem be, most javítom

atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/export/rus/all/show/2014/

elemes 2016.07.31. 22:37:28

@pitcairn2:

sőt, ilyen sem épült Bucurestiben:

picasaweb.google.com/lh/photo/2T89KutMSganskuGcpLQRdMTjNZETYmyPJy0liipFm0

de a "nincs adósság" önmagában nem érdem.
az sem érdem, hogy az olajbevételekből rongyot ráznak.

oroszországban 28 dollár körül van a kitermelés önköltsége. nem kell sokat préselni az olajárakon, hogy csődbemenjen az ország. a szaudiak (3 dolláros kitermelési költségekkel) morognak, de nem dőlnek önnön dugájukba.

pitcairn2 2016.07.31. 22:43:45

@elemes:

"az sem érdem, hogy az olajbevételekből rongyot ráznak."

ez még mindig istenes ahhoz képest, hogy az USA lényegében a legalizált pénzhamisításból rázza a rongyot...

United States Balance of Trade 1950-2016
cdn.tradingeconomics.com/charts/united-states-balance-of-trade.png?s=ustbtot&v=201607121921n&d1=19160101&d2=20161231

lényegében elektronikus jeleket és papírfecniket adnak spéci termékek fejében:)

pitcairn2 2016.07.31. 22:47:41

@elemes:

külön felhívnám arra a figyelmedet, hogy az orosz külkereskedelmi mérleg 1998 óta folyamatosan pozitív...

elemes 2016.07.31. 22:58:47

@pitcairn2:

"1998 óta folyamatosan pozitív..."

1. oroszország egy olajállam :-) milyen legyen a külker mérlege? nem bírnak annyit importálni, amennyi olajat eladnak.

2. 1998 szeptemberben oroszország csődbe ment, nem tudta fizetni a kötelezettségeit (nem tudott fizetni az importált áruért).

pitcairn2 2016.07.31. 23:05:02

@elemes:

esetleg a 40 éve tartó USA külkereskedelmi mérleg-hiány hátterét is megvilágíthatnád...

mivel döbbenetes "unikum" a maga műfajában...

pitcairn2 2016.07.31. 23:08:48

@elemes:

bakker!!! megtaláltam Oroszország európai "édestestvérét"!

What does Norway export? (2014)
atlas.media.mit.edu/en/visualize/tree_map/hs92/export/nor/all/show/2014/

no ezt kutyapicsázd! :)

2016.08.01. 10:55:05

@pitcairn2:
az északi emberek egy része keleti-árja. normann nép másik neve rusz. ami az egyik oldalon a gazprom, az a másikon a statoil.
süti beállítások módosítása