1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.05.27. 09:24 HaFr

Ma még elképzelhetetlen szegénység vár nyolcmillió magyarra

Orbán a napokban válságtanácskozást hívott össze, megismerve az első negyedéves GDP adatot, amely az utolsó helyre volt elég Európában. Mielőtt továbbmegyek a gondolatmenetben, kérem az olvasót, álljon meg egy pillanatra, és gondolkozzon el, milyen minőségű kormányzás folyhat ebben az országban, ha a miniszterelnököt május végén meglepik az első negyedéves adatok! A miniszterelnöknek legkésőbb február végén ismernie kellene a januári, március végén a februári stb. adatokat, ha már eddig nem tudta, hogy a gazdasági kormányzás adott logikája, amely a magyar hozzáadott érték folyamatos csökkenését eredményezi, versenyképtelenségbe taszítja az országot. Ezt tudván mindent tehetne, csak meglepődnie nem volna szabad a makro-adatokon.

A világ gyorsuló átalakulásban van elsősorban a termelés és az informatika összefonódásának eredményeként. Az ún. negyedik ipari forradalom nemcsak lehetővé teszi a gyártás robotizációját és az élőmunka kiváltását elsősorban és először a szalagmunkákban, hanem az informatika bevonásával összekapcsolhatóvá válnak és kommunikálni fognak tudni egymással hosszú ellátási láncok eddig elzárt részei, olcsóbbá és gyorsabbá válik egy autó, elektronikai termék stb. legyártása és kiszállítása. A Foxconn egyik kínai gyárából a napokban érkezett a hír, hogy egyik napról a másikra lecseréltek 60 ezer (!) embert robotokra, de ez csak a kezdet.

Ilyen körülmények között még nagyobb versenyelőnyre tesznek szert azok a gazdaságok, amely nem bedolgozói vagy fizikai bérmunkára alapoznak (ami tipikusan hamarabb kiváltható robotokkal), hanem tőkekivitelre és magas hozzáadott értékű szellemi (mérnöki, programozói, társadalomszervezési, felsőoktatási, kutatás-fejlesztési, vállalkozói stb.) tudásra. Mindenre, amit Magyarországon visszaszorít az ostoba kormánypolitika. Egy konzervatívnak a fejlődésnek ez az iránya nem ad okot felhőtlen örömre (valamicske örömre persze igen, de ez most nem témám), ám ez nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül szabadna hagynia a tagadhatatlan folyamatokat: ilyen körülmények között kell megtartani a humánum, a kultúra, és a civilizáció lehetőségeit. Ez a kormány azonban képtelen az utóbbira, mert nincs tudatában az előbbieknek. Teljesen idejétmúlt agressziója a reális folyamatok ellenében nem konzervatív, hanem korrupt, ostoba, reakciós, nemzetellenes delírium.

Magyarország sorsa (az EU pénztranszferein túl) olyan multik kezében van, amelyek éppen nagy volumenű robotizáció előtt állnak, és a gyártástechnológiákban további radikális átalakulások várhatók. A Volkswagen-csoport, a Mercedes, a GE, a Bosch mind olyan iparágakban dolgoznak, amelyek nem évtizedeken, hanem néhány éven belül hatalmas változásokon fognak átmenni, ezt követelik majd a beszállítóiktól is, és mivel kevesebb élőmunkára lesz szükségük, az ellátási láncuk nyereségességét kevésbé fogja meghatározni a helyi munkaerő ára (amely Magyarország versenyképességét ebben a pillanatban jelenti), sokkal inkább a helyi vásárlóerő nagysága (a logisztikai költségekkel kiigazítva).

Ha Magyarország -- mivel tőkeexportja alig van, technológiai téren pedig ezen belül is elhanyagolható -- első lépésben nem lesz versenyképes a nagy hozzáadott értékű termelés és szolgáltatások idevonzásában, mert elmegy innen a tehetséges fiatalság túl nagy része és megroppannak az egyetemek, második lépésben pedig az adott multi elviszi a kapacitásait más országokba, mert az élőmunka alacsony ára nem lesz már akkora versenyképességi tényező, akkor az ország olyan válságba kerül, hogy az egy-két évtizeden belül (tehát nem a beláthatatlan jövőben!) akár megduplázhatja az EU-ban még elfogadható életszínvonal alatt élők számát! Ez egy abszolút reális forgatókönyv a mai trendek ismeretében. A mai trendek ismeretében, amelyeket nagyon nehéz lenne megfordítani, 2035 körül az ország relatív fejlettsége a Nyugattal való összehasonlításban visszaeshet az 1989-es szintre, rosszabb esetben az alá (!), és ha újra hitelfelvételi spirálba kerül is -- ami igen valószínű, tekintve, hogy már ma sem tudja fenntartani magát külföldi források nélkül --, akkor is 7-8 milliós pauperizálódó tömeggel kell majd számolnunk. Ez tragikus. Főleg azért az, mert reális veszély.

Az informatikai forradalom és a robotizáció a kapitalizmus újabb lépése a fejlődésben, olyan paradigmaváltás, amely a fejlett nemzetek előnyeit bebiztosítja a fejlődőkéhez képest, mert egyszerre vált ki egy adott minőségű munkaerőt és kényszeríti ki az emberi képességek további emelését. Ebből kimaradni -- márpedig egy gyenge tudatállapotú és politikai rendszerű, gazdasági és oktatási hanyatlásban lévő ország, mint a mienk, csak kimaradni tud ebből -- tragikus hatással lesz a nemzetünkre, mert már a mai bedolgozói státusára sem lesz szükség, egyetlen előnye a földrajzi elhelyezkedése marad, de ez is csak akkor, ha megmarad az EU tagjának és az egységes piac versenyképessége növekedni fog (amit csak remélni lehet). Orosz bábállamként -- egy olyan ország vazallusaként, amelyik biztosan a vesztes oldalon lesz -- ellenben abszolút leírjuk magunkat. Ha ezt a már megindult folyamatot az utolsó pillanatban még fel akarjuk tartóztatni, el kell küldeni a Fideszt és az inkompetens Orbán-kormányt 2018-ban. Polgári Konzervatív Párt www.pkp.hu

312 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr358750890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zipe moha 2016.05.29. 10:58:25

@unionista᠌᠋:

..."az unortodoxiát nem az orbán/habony művek találta ki, hanem a németek. "

...igen bizony így van...+1

nagyon súlyos tartalmat hordoz ez az 1 mondat...előítéletekkel szinte lehetetlen is megérteni a mondandóban rejlő döbbenetes valóságot....

megint a sajátjainkon keresztül szedték rá a magyar parasztot...a teljes kijelölt mainstream ugyan abban a zenekarban játszik....

eltérő, szabaduló ajánlat..NINCS..
ez így nem tud maradni Magyarország nem maradhat német gyarmat...SEM..( Mathias Rex..)

2016.05.29. 10:59:28

@lavór:
az elvándorlás legalább 100 éves folyamat. korábban az volt, hogy az értelmiség nagyjából fele vidékről "felköltözött" a fővárosba. ma egy magyar vidéki ha elköltözik, akkor inkább egy nyugat-európai kisvárost választ. és budapestről egyre többen elvándorolnak. és nem beszélünk a cigányságról. ami egész egyszerűen szétveri a nyugatos zsidókeresztény kultúrát. és marad a feudalizmus. az majd integrál. ehhez tartozó modernizációs program a föderalizmus. a sikeres magyar vidéki városok mind német kötődésűek. budapest nem egy amerikai típusú metropolisz lesz, amit a zsidóság vezet. hanem budapest bundesstadt. és ha ez nem működik, akkor készen állnak az őseurázsiaiak: oroszok és társnemzeteik, törökök. és még ott vannak a kínaiak. most úgy tűnik, hogy ebből sehogy sem lehet atlanti vagy transzatlanti fejlődési pálya. a többség olyat nem akar. persze értem, hogy egy kisebbség mégis csak. az nagyjából két dolgot tehet. a feltétel nélküli nyugatosságért harcol vagy kivándorol. a harmadik eset, hogy kíváncsian várja a történéseket. szerintem ebben az évtizedben a feltétlen nyugatosság és a korlátolt keletiesség tovább fog háborúzni. de ennek a vége nemzeti keresztény egyház lesz. mert a fidesz támogatói mellett az újpogány jobbik is ilyet akar. és ez azért már jelentős többség. az ellenoldalon a parlamenti bejutási küszöböt tartósan csak a szocik lépik át. és ha sikerül is összefogniuk az ortodox liberálisokkal, akkor sem lesz túl sok támogatója a nagy nemzetköziségnek. túl azon, hogy 1 millió kisnyugdíjas a fogyasztói társadalomra szavaz. ők sem akarnak multikultit. egy extrém liberális szektát kivéve lényegében senki.

zipe moha 2016.05.29. 11:01:25

@VT Man:

...józanul kell végig gondolni ezt is....a külföldre távozás lehetősége ( ha megszökik a rabszolga...) egész biztos korlátozásra kerül a jövőben...a duma az előállított körülmények és indokok nem ismerhetőek még pontosan...de azért találgatni már most is tudhatsz..

2016.05.29. 11:21:41

@zipe moha:
de nem szedték rá. építettek egy baszott nagy autógyárat a bugaci pusztában. nem kell majd annyi autó. több összeszerelő gépsor kell. ez lesz a következő német exportcikk. jöhet a siemens. és ez megveheti a samsung és az electrolux gyárakat. illetve a kisebb amerikai mikroelektronikai gyártókat. a suzuki helyett lehet bmw mini. persze értem, hogy azt mondod. ez lényegében a cselédsort kínálja a magyaroknak. a többség a cselédsorból képes polgárosodni. a német dominancia egy világos és egyértelmű helyzetet teremt. amihez a rebellis magyarok sokkal inkább képesek alkalmazkodni, mint a globalizált multikulturalitáshoz.

ennek egy lehetséegs alternatívája a kelet-közép európai "kgst". a csehek gyártanak autót, motort, a magyarok ikarus buszt és rába traktort és teherautót. de a lengyelek is akarnak solaris buszt gyártani. a csehek is azt akarják, hogy legyen zetor és tatra. és mi is azt mondjuk, hogy ne jawa legyen, hanem csepel és pannónia motor. és ne csak cskd legyen hanem mávag is. ebből kis-magyar nemzeti iparvállalatok következnének. csakhogy ezek német gépsorok és alkatrészek nélkül nem nagyon tudnak működni. legfeljebb csak úgy ha az oroszok lépnek be. reálisan nincs jobb megoldás, mint a németek talpát nyalni. ha belső magyarország tartósan erősebb lesz, mint a szomszédos régiók, akkor nem lesz szükség a németekre. és ezért fogják őket kirakni. ha pedig velük gyengébb lesz az ország, akkor azért. ezért van szükség orosz és a török kapcsolatra. és még ott van kína.

zipe moha 2016.05.29. 11:34:11

@unionista᠌᠋:

részben helyesen, felméred az a mozgatókat...de szubjektív ( persze általad objektívnak tartott..)..következtetéseket vonsz le....

azért nem akarsz szabadulni a némettől mert az nehéz, és merta kisebbik rossz ( Mátyás forog a sírjában: EMBER, TE akarsz előkelő lenni...aki csatlós (csicska) gondolkodással rejtőzöl a feladat elől és szemforgatással, sandítással remélsz pillanatnyi, tünékeny és mulandó előnyöket szerezni????....a szerint élsz , ami vagy valóban...ez vagy TE..e szerint remélhetsz"..)

vagy a nehezebb de távlatos és a lokalítás helyzetét hosszú távon rendező, kezdeményező, élenjáró stratégiát alkotsz meg.....az elsőben nem vagyok partner..és letagadom, hogy bármi közöm van bármihez itt... a másodikról beszélhetünk..csak arról..

lavór 2016.05.29. 11:45:14

@unionista᠌᠋:

A jelenkori elvándorlás a mai politikai tévedések eredménye, fideszestül, jobbikostul. Hogy ebbe mennyire akarjuk a vallásokat belekeverni, csak ideológia kérdése. Mondhatnánk a gyermekeinknek pökhendien: "Majd az Úr megsegít.", bár valójában magunk sem hiszünk benne. Ezért inkább még a nagyon keresztény vezetőink is nyugati iskolákba járatják gyermekeiket... :D

zipe moha 2016.05.29. 11:53:30

@lavór:

...többen nem értik a vallások szerepét..pedig egyszerű...:

a vallások..hálózat( kapcsolódási háló ) szervezők...a legnagyobbak...

gondold meg. van bármilyen, előre mutató helyes elkézelésed...miért nem tudod megvalósítani, miért nem tudsz érvényt szerezni???....m,ert nincs kapcsolódási hálód....mi nem kapcsolódunk egymsához sehogy....névleg mindössze..látszólag..valójában egyáltalán nem...

mi a helyes megoldásod??..kapcsolódási háló megszervezése..az elképzelésedhez....hogyan ?...a lehető legszélesebb módon...mi az eredmény?...a legszélesebb elfogadottság.....ezt "tudják" a vallások....most már te is tudod...ui : a vallástalanok azzal, hogy lebecsülik a vallásosság jelentőségét...pusztán annyit mondanak, hogy ők a vallásokkal SEM szövetkeznek...tehát nem nagyították fel a kapcsolódási hálójukat...hanem kizártak belőle egy újabb rész...

mindegy is mert azok a hálók szinte nincsenek is...

lavór 2016.05.29. 11:55:29

@zipe moha:

Az újkori kapcsolódási háló az internet és a közösségi oldalak...

A vallások szerepe elég tisztán tudható így 2016 tájékán.

Hátrányos helyzetű kaviár 2016.05.29. 11:56:47

Teljesen felesleges ide vallási dolgokat bekeverni, Magyarország soha nem volt az a mélyen vallásos ország a 20. század folyamán. A szomszédaival ellentétben.
A magyar átlagpopuláció nagyon ostoba. Bocs, de nincs jobb szó arra a jelenségre, hogy olyan pártformációt bíztak meg immár 3.-jára az ország vezetésével, amelynek fennállása óta nem volt egy kézzelfogható gazdasági programja, és amely fennállása óta egyetlen egy dolgot vitt tökélyre: a populizmust.

zipe moha 2016.05.29. 12:05:09

@lavór:

.."Az újkori kapcsolódási háló az internet és a közösségi oldalak...

A vallások szerepe elég tisztán tudható így 2016 tájékán. "...

most is az interneten beszélgetünk...nincs közösségünk egymással...semmiről nem győztél meg , és semmiről nem győztelek meg....csak beszélgettünk egyet, amit bármely külföldivel aki tud magyarul pont így folyna le...maradvány-érték....semmi.

a "vallások szerepe" folymatos változás alatt van...mint minden a világon...még azok sem tudják "tisztán" akik alakítják.....akik kívülről ítélnek , fel kell tenni a kérdést, hogy honnan van a magabiztos ítélet alkotás elbizakodottsága???...talán a korszellem...a hitető, a csaló..és az ezzel járó önhittség és kevélység hétköznapi praxisa...szóval a józan ész újbóli feltalálása majd eligazít..

zipe moha 2016.05.29. 12:07:38

@Hátrányos helyzetű kaviár: ..mit nem értesz??...te vagy 1 magad...és nem tudsz összegződni te is alkalmatlan vagy és a többieket is azok..1 magában áll mindenki ( most ne gyere azzal, hogy vagytok 3-man..)...mások vannak 30.000-ren..és leuralják az országot...ennél egyszerűbben nem tudom elmondani..

lavór 2016.05.29. 12:08:17

@zipe moha:

Mivel nem mondtál semmit, nem is lehet köztünk "kapcsolódási háló". Ha mindezt egy templomban adnád elő a szószékről, még lehet hangosan fel is nevetnék.

A vallások szerepe alapjaiban nem változott. Ugyanazt a célt szolgálja a mai napig.

Hátrányos helyzetű kaviár 2016.05.29. 12:09:40

@egy igazi barom vagy mária: Végigolvastalak. Tipikus. Nem a probléma gyökerét, azaz a jelenlegi országvezetési gyakorlatot akarod kezelni, hanem a tüneteit. A te megoldásod, az "fizessed-visszafelé", vagy "maraggyá' itthun". Szóval, pénz, amivel a "jobbágy" megválthatja a szabadságát, vagy röghözkötés, jobbágysors. Eléggé feudális felfogásod van. És elég szomorú az országra nézve, hogy ilyen felfogással te 15 éve cégvezető vagy, és nem nevetség tárgya. Bár ez utóbbi azért még lehetséges, legfeljebb nem mondják a szemedbe.

Hátrányos helyzetű kaviár 2016.05.29. 12:11:31

@zipe moha: Én értem, csak teljesen félrevisz. De ti tudjátok. Én leléptem, mivel csak egy életem van, és azt nem jobbágyként óhajtom eltölteni.

zipe moha 2016.05.29. 12:20:45

@Hátrányos helyzetű kaviár:

..sajnos továbbra sem érted, így elbeszélünk egymás mellett ( nem mondhatom, hogy igen érted, ha pedig nem...)zsigerből reagálsz, pedig a múltban többször bebizonyosodott bizonyára...hogy a józan észnek ( gondolkodásnak..) több haszna lett volna...

a vallás mint " kapcsolódási háló-képző...a legnagyobb , de koránt sem az egyetlen lehetséges..a lényeg az, hogy van vagy nincs...

ui: lehet hogy megleplek, de hogy jobbágyként fogod -e tölteni az életed...főként nem rajtad múlik...hanem hogy a valós! hálók milyen eredményt képesek kiadni...hogy te mit csinálsz...szinte mindegy..!.."hiába futsz"...legfeljebb elfáradsz..:)

Hátrányos helyzetű kaviár 2016.05.29. 12:23:54

@egy igazi barom vagy mária: Első lépésben például abból, hogy nem választjátok meg magatoknak 4.-jére is ezt a bandát, mivel már 6 év alatt bebizonyosodott az alkalmatlanságuk a kormányzásra. Második lépésben, hogy túlléptek a szekértáborokon, a zsigeri gyűlölködésen, és legalább megpróbáljátok depolitizálni a magyar társadalmat, illetve a mindennapi életet. Harmadik lépésben, felszámoljátok a jelenlegi következmények nélküli társadalmat, hogy politikustól az utcaseprőig, mindenki tisztában legyen vele, a tetteinek következményei vannak, és számon lesznek kérve. Negyedik lépésben, hogy elfogadjátok, ahhoz, hogy pozitív irányú változások legyenek, amelyek az átlagpolgár szintjén is érezhetőek, gazdasági reformokra, megszorításokra van szükség, ami szívás, tudom, de másképp nem lehet, mert most már Románia is megelőzi Magyarországot némely területeken. Pedig ők sokkal hátrányosabb helyzetből indultak.

Hátrányos helyzetű kaviár 2016.05.29. 12:25:19

@zipe moha: Ja, hogy fatalistának tetszel lenni. Szóltál volna előbb, bocs, nem zavarlak többé.

zipe moha 2016.05.29. 12:32:35

@Hátrányos helyzetű kaviár:

..most így vidámabb vagy?....fatalista, mit jelent??...nem akarlak bántani, de ha zavar valami amivel nem tudsz azonosulni.. ( mert meg kellene állapítani egyébként a saját tökéletlenségedet..és dolgozni kellene rajta...azt meg már ne'hogy)..akkor az ellenséges viszonyulás helyet javaslom a gondolkodást..és érvelő vita kezdeményezését...
mellesleg nem az ÉN igazságaimat írkálom itt..mint ahogy a fizika igazságai sem az ÉN igazságaim...csak nekem volt/ van módom elmerülni mások által felfedezett törvényszerűségekben..neked meg csak el kell olvasni és gondolkodni rajta.... kérek a kompenzációd trágárságából, igénytelenségéből..beszélgessünk vagy ne..

zipe moha 2016.05.29. 12:33:59

@zipe moha:

bocs'

"NEM... kérek a kompenzációd trágárságából, igénytelenségéből..beszélgessünk vagy ne.. "

Hátrányos helyzetű kaviár 2016.05.29. 12:38:05

@zipe moha: Szóval, miert nem értek egyet veled, az a szemedben máris trágárság és igénytelenség, no meg ellenségeskedés?
Értelek, de ismét bocs, olyan embert nem tudok egyszerűen egy szellemi vitában komolyan venni, akinek az alapműveltsége olyannyira hiányos, hogy nem érti a "fatalista" szó jelentését.
Sajnálom, de nem beszélgetünk, a te szinted egészen más síkon létezik, és izomlázam lesz, míg leérek oda.

Hátrányos helyzetű kaviár 2016.05.29. 12:41:54

@egy igazi barom vagy mária: Mit sejtettél? Hogy alapvető felfogásbeli változásokra van szükség ahhoz, hogy az irigyelt Ausztria életszínvonálat megközelítse az ország? Jól sejtetted.
Tudod, olyan ez, mint a fogyókúra. Lehet rohamszerű diétákkal némi eredmény elérni, de az sosem lesz tartós. A tartós eredményhez életmódváltás szükségeltetik. Magyarország még mindig a rohamszerű diéták szakaszában van, hosszútávú tervek nelkül. Ez meg előbb-utóbb, de taccsra vágja a szervezetet. Az ország esetében ez már el is kezdődött, bajok vannak a vérkeringessél. Ha érted.

zipe moha 2016.05.29. 12:50:46

@Hátrányos helyzetű kaviár:

...ezt a közönséges lekezelést kb most sütötted el 1 milliószorra az elmult 20 évben...volt bármilyen eredmény számodra..??..mennyi ideig érezted magad jobban utána 1 órán át?...és azután..?

beszélgetni azért nem akarsz , mert nem tudsz beszélgetni..sose próbáltad...miden honnan meglépsz, mert kellemetlen érzés...de azelőtt még odapiszkítasz egy kicsit...lásd be , nem működik...most egész biztos nem...máskor is csak te hitted, hogy de...

nem ereszkedni nehéz...hanem emelkedni..nem tarthatod fenn sokkal tovább az egóddal kapcsolatos illúzióidat..

zipe moha 2016.05.29. 12:56:09

@Hátrányos helyzetű kaviár:

..menj ..és gyógyulj...remélem segítettem...

2016.05.29. 12:58:24

@zipe moha:
lényegében nincs kurrens magyar exportcikk. legfeljebb a humán tőke, amit részben eladhatunk a külföldnek. értem persze, hogy te azt mondod. ne adjuk el. hanem állítsuk elő a versenyképes magyar árut. de mi lenne az.

és ilyenkor az egyik válasz az, hogy valami szoftver, erre alapozott globalizált szolgáltatás, kreatív ipar. nevezzünk be a virtualizált világversenybe. rendben. de ahhoz százcsillió dollár kockázati tőke kell. azt a magyar parasztgyerekek nem fognak kapni. a sikertörténetek többsége az, hogy eladják a felfutó cégeket valakinek. és ezek a garázscégek legfeljebb néhány tucat embert foglalkoztatnak. olyanokat, akik amúgy is foglalkoztatva lennének. önmagában a szoftver hozzájárulása a magyar polgárosodáshoz zéró. célhardvereket kellene gyártani. a magyar ipar egy kávéfőzőt nem tud előállítani. a szomszéd irmuska néni a régi ndk "kotyogót" használja. amit még nászajándékba kapott. csak a gumigyűrűt kell időnként cserélni. szerencsére olyat lehet kapni a parasztboltban. és az magyar. ilyesmiket tudunk gyártani. ez sem kell lebecsülni persze. nekem van olyan milliárdos ismerősöm, akinek a vállalkozása tetszőleges szögben meg tud hajlítani egy lemezt. egy másik bojlert tud gyártani. a lemezt hergerré formálja. ezzel már tízmilliárdot lehet összegyűjteni. de ez mind a helyi piaci igényeket elégíti ki. és arra alapoz, hogy vedd meg. ha nem jó, akkor megjavítjuk, kicseréljük. bízzál bennünk. a probléma, hogy ez a kisipar a vasedény szintjén megreked. én egyszer mondtam a villanykapcsolósnak, hogy ne csak behordja az árut, hanem gyártson. nem éri meg. csak úgy ha valaki garantálja neki, hogy a piac védett. és versenyezne a többi magyar villamossági gyártóval. akkor belemenne. különben a kínai munkaerőre épít. persze ilyenkor jönnek azzal, hogy ne egyszerű villanykapcsolót gyártsunk, hanem bonyolultabb félvezetőket. mikroelektronika és biotechnológia kell ide. errefelé itt egy amerikai mérési eszközgyártó. a national instruments hungary tavalyi árbevétele 2 ezer milliárd forint volt. mondjuk őket kellene kiszorítani úgy, hogy összeállnak a mezőtúri arcok. oké, persze lehet részsikereket elérni. úgy, hogy kis- és közepes gyártók réspiacokat elfoglalnak. mittelstand úgy jöhet létre, hogy a kormányzat vagy az önkormányzat nem az ostoba haverok, hanem a magasan képzettek érdekeit figyelembe véve a németekkel kiegyezik.

persze lehet mondani, hogy ne ebből induljunk ki. hanem a földből. a mikroelektronika is abból indul ki. ritka földfémek kellenek hozzá. azt még kinyerik karcagon. mert lehet mondani, hogy mennyire hülye fazekas miniszter. ha a németek vezetik, akkor ilyen vállalatot telepít egy vidéki kisvárosba. marcsika kun mediátor nevű mosodája elbukta az orosz-ukrán alvilág pénzét. de azt úgy lehet tudni, hogy a móri erste fiók is azt mosta. a tankönyvi banküzemtan a lakosság és a kisvállalatok kisemmizésére játszik. a "nagy" pénzek nyugaton sem tiszták. sose voltak azok. és sose lesznek. lehetne még erre építeni. arra, hogy budapest pénzpiaci központ lesz. de ahhoz is egy jól szervezett szuverén pénzügyi maffia kell. csányi ilyesmit akart. de ő is inkább vesz disznászatba fektet. mert az tűnik a legbiztosabbnak. őt utánozza mészáros koma. de ez kevés a tömeges polgárosodáshoz. ez arra jó, hogy a multik betelepítését blokkolja. néhány oligopólium kivonuljon és az oligarchák ölébe hulljon. és közben a németek készítik elő a terepet. ez a realitás. ha ez megvalósul, akkor majd utána, a következő körben lehet játszani mátyás királyt. vagy így kellett volna rendszert váltani. bevállalni azt, hogy a kádári fogyasztási színvonalon maradunk. és a termelő kapacitásokat fejlesztjük. a csehek akartak ilyesmit, de nekik se sikerült. persze ők ennek neki fognak futni. és a lengyelek is. nekik reális esélyük van. de a turul fiókának kényelmesebb lesz a német sas szárnyai alá behúzódni. ha a budapesti és az amerikai zsidók teljes mellszéllességgel támogatnák a magyar nacionalizmust, akkor persze nem ez lenne a helyzet. de ők az ország összeomlására játszanak. ebből egy német protektorátus következik. vagy orosz federacija.

Hátrányos helyzetű kaviár 2016.05.29. 12:58:58

@zipe moha: Ó hát persze, jól szórakoztam, a buta, műveletlen, de öntelt alakok, mindig szórakoztatnak. Tudod, az olyanok, mint te! :D

zipe moha 2016.05.29. 13:02:02

@unionista᠌᠋:

... "legfeljebb a humán tőke.."...igen jó kezedet..:)..minden későbbi ebből származhat...tehát nem azon gondolkodunk, hogy miért nem megy, hanem hogyan megy...
ui...elismerem a jelen közeg közel sem támogató...sőt ellenséges...sok a sérült és a haszonhúzó se kevés...innen szép felfejlődni, igaz nemes feladat...:)

zipe moha 2016.05.29. 13:06:37

@Hátrányos helyzetű kaviár:

...ehhez az egy mondathoz kellett gondolkodni öt percet???...szánalmas...egyébként olvasd vissza az utólsó 10 kommentedet...kivülállók is meg tudják állapítani mondtál -e bármit, volt -e érved bármivel kapcsolatban...

Pszt!..elárulom csak magadat égeted...legföljebb csinálsz egy újabb nicket, nem igaz..??..:)..ez a mostani sem az első...és nem az utolsó...

ui: kér emberek közé menned....ebben az állapotban...ezért kívántam neked gyors felépülést....lassan megy, ez már most látszik...

Hátrányos helyzetű kaviár 2016.05.29. 13:07:09

@egy igazi barom vagy mária: Értem, tehát még magát a problémát sem akarod felismerni. Oké, a te dolgod, ha cipelni akarod a sólyfelesleget.
Vagy mit vártál? Hogy azt mondjam, szavazz az LMP-re, vagy Bajnaira, vagy Ló Jenőre legközelebb? Ezt vártad? Miért? Önállóan képtelen vagy gondolkozni? Neked forgatókönyv kell? Te nem tudsz írni egyet?

Hátrányos helyzetű kaviár 2016.05.29. 13:09:07

@zipe moha: Nem ismersz. Így tévedsz, természetesen. Feltételezel és támadsz. Csak azért, mert nem értettem veled egyet.
Nem lehet veled könnyű együtt élni. Nem is igen akad, aki megteszi, ugye? Ezért vagy ilyen frusztrált?

zipe moha 2016.05.29. 13:12:57

@Hátrányos helyzetű kaviár:

...annyit ismerek belőled , amit itt megmutatsz ...aki tud olvasni annak nem kell a könyv minden betűjét elolvasni ahhoz, hogy megítélje a könyv minőségét...ez alapján ez egy ponyvaregény... majd máskor tovább olvasom...:)

zipe moha 2016.05.29. 13:15:10

@Hátrányos helyzetű kaviár: ...elkanyarodtunk a témától.. ( az én hibám is...) és már folytatni sincs kedvem..nem szeretnék másokat is eltéríteni..a nettó személyeskedés pedig érdektelen...

Hátrányos helyzetű kaviár 2016.05.29. 13:16:10

@zipe moha: Egen, mindjárt gondoltam. Ezért hiányos az alapműveltséged.
Mellesleg, soha nem voltam trágár veled, gte mégis ezzel vádoltál. Tudod, a rágalmazás nem szép dolog, és az ilyen embereket én nagyon mélyen megvetem.

Hátrányos helyzetű kaviár 2016.05.29. 13:17:30

@zipe moha: Persze, hogy az, de te kezdted a személyeskedést. Szóval, ezt egyedül magadnak róhatod fel.

Kivlov 2016.05.29. 13:18:16

B+, pár100 fős cégnél nem ismerik pontosan a februári tényadatokat március végén! Hogy ismernék egy országban???

2016.05.29. 13:21:42

@lavór:
oké, csak amit te a jobboldal tévedésének nevezel az nem független a magyar közakarattól. ha ma lennének a választások, akkor legalább 40% lenne fidesz és legalább 25% a jobbik szavazó. és még az lmp is idesorolható. lényegében ők is azt mondják, hogy a gonosz multik az okai mindennek. az mszp és a dk támogatói is így képzelik. csak nekik fletó járja a pávatáncot. és egy szokásuk megszokásból szavaz a szocikra. ha gyurcsányistákat leszámítjuk, akkor lényegében csak ez együtt és néhány kispárt (közte a pkp) elkötelezett multinacionalista. de ezek összesen nem lépik át a parlamenti küszöböt.

a racionális lépés az lenne ha az atlantista és transzatlantista csoportok ez együtt nevű formációba összeállnának. csak felteszem béndek péter nem támogatná szigetvári viktort. lehetne játszani valamilyen előválasztós veszekedést. ha clintonné megnyeri az elnökválasztást, akkor lényegében amerikai demokrata elköteleződés mellett nyilván ilyesmi következik ebben a táborban. persze előtte még szavaznak a britek. de nem hiszem, hogy a magyarok visszahívnák a nemzetközi valutaalapot és a világbankot akkor sem ha az unió kizárással fenyeget.

kris69 2016.05.29. 13:27:51

@unionista᠌᠋: persze és a màsodik vilàghàboru utàn is fellendult a gazdasàg,azaz vissza a multba,egy jo kis vallàshàboru?

lavór 2016.05.29. 13:28:05

@unionista᠌᠋:
Nem korlátoztam kizárólag jobboldalra a mondandómat.
A magyar választó ezek szerint a középkorra, szegénységre, az erkölcstelenségre szavaz. Ezt támogatja.

A társadalmunk nagyon messze áll még egy racionális lépéstől szerintem. Talán, ha már kihalás szélén lesz a magyarság... de akkor is csak talán.

dunántúli gyerek 2016.05.29. 13:32:39

Én elképzelhetetlen jólétben fogom tengetni a napjaimat 20 év múva.

Nem tudom a többi magyarok hogy vannak ezzel, de remélem ők is.

2016.05.29. 14:12:50

@kris69:
a vallásháború tart. a rendszerváltás óta arról vitatkozunk, hogy a judaizmus vagy nemzeti kereszténység legyen az államvallás. előbbit politikailag korrekt módon liberalizmusnak szabad nevezni. de annak ortodox változatáról van szó. ami egy extrém individualizmus. a világias zsidó vallás. ami nyíltan szemben áll a magyar nemzettel. ez a zsidó baloldal. az új elem az, hogy a zsidó jobboldal is szembe fordult a "demokratákkal". az amerikai republikánusok, a tóraolvasó izrealiták és a cionisták valamint néhány elvtelen. ezért lehet "sorosozni". német néppártiak is azért támogatják a magyar nacionalizmust, hogy így szerezzenek piaci pozíciókat. ez gazdasági értelemben egy kereskedelmi háború, társadalmi értelemben egy modern kori vallásháború: kulturkampf.

exterminador 2016.05.29. 14:15:47

@room_101: de akkor mi lesz vele vajon, ha egyszer Putyin mesterét véletlenül elhajtják a náthásra Oroszországban (amellett persze, hogy anyagilag is tönkremegy, mert nem kap több pénzt a kommentjeiért). Szerintem a kognitív disszonancia miatt kényszerzubbonyban fogja végezni egy szófiai gyógyintézetben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.05.29. 14:35:00

@Kivlov: az bizony öreg hiba, akkor ott el kelne egy alapos rendrakás, 20-án ÁFA vallás van

Janos Mohacsi 2016.05.29. 14:51:59

1, Evek mulva 6-7 millio "magyar" ha lesz. Ezek jelentos resze (25%)kulfoldi vendegmunkas.
2, Mar ma is munkaerohiany van bizonyos szakmakban,mert rengetegen kulfoldre mennek vagy joval nagyobb fizetest igenyelnek. Csokeno nepesseggel keveseb igrny lezs
3, A fogyasztas vissza fog esni mindenkeppen. A nemet autoipar tonkremegy a kinai konkurrencia miatt(jelenleg azert hoznak szinte evente uj "biztonsagi" eloirasokat, hogy az olcso autokat tavol tarthassak Europatol(az NDK autogyartast is ezzel fojtottak meg anno 1989 utan).
4, Az ipart lehet robotositani, a szolgaltato szektort kevesbe(bar terveznek robotqrvat is manapsag).
5,Magyarorszag igy is-ugy is periferiara kerul. Miert a magyar allam fizesse meg a nemetorszagi stb. cegek szamara a munkaerot??? Azoknak kell kikepezniuk maguknak!!

rasztaszív 2016.05.29. 15:52:45

@unionista᠌᠋: a liberalizmus nem a judaizmus politikailag korrekt megnevezése,de segítesz értelmezni,mit értsünk a liberálisozás alatt.

tamas11 2016.05.29. 16:50:06

@unionista᠌᠋:
Nem.
A vallásnál és a látens háborúkban nem a kétféle hit a legnagyobb front, hanem az ateizmussal megnyitott választás: az államvallás immanens jegye, hogy nem kell feltétlen vallani. De itt a vallástagadók egy hadseregnek látszanak a "másik" az ellenvallás katonáival, (egyaránt nem akarnák az ellenérdekeltek uralmát), mert ez az egész leöntve társadalmi RÉSZérdekkel fogyasztandó, igazi csoportképző elvként.
A hit is lehet csoportképző elv, a hatalom erre dolgozik rá. Most is.

2016.05.29. 17:10:25

@neoteny: szerintem nem. Termelékenységről akkor beszélhetsz, ha termelő munkáról van szó. Egy biztonsági őr esetében nincs értelme termelékenységről beszélni, mert nem állít elő semmit. Hatékonyságot lehet említeni, mert ha jól végzi a munkáját, akkor pl. a tolvajok kevesebbet vagy egyáltalán nem lopnak.
IT - programozóknál lehet beszélni termelékenységről ha muszáj, van "kézzelfogható" eredménye a munkájuknak. Üzemeltetők esetében nem ilyen egyértelmű. Hogy jól dolgoznak, annak kevés ilyen nyoma van. Csak annyit látsz belőle, hogy a rendszerek működnek. Ha rosszul dolgozik, akkor meg esélyes, hogy akadozó, rendszeresen feltört stb a rendszer.

trey82 2016.05.29. 17:17:53

@unionista᠌᠋: a lengyelek ott voltak okosabbak hogy felmondtak a 89 elotti adossag visszafizeteset. Igy rovid tavon kb 2000ig csorok voltak hozzank kapest, de most mar latszik hosszu tavon jobb strategia az ovek. Meg naluk a proli munkasreteg nincs ugy lenezve mint nalunk sot, a mernok meg a lakast kifesto melos meno szakmak

2016.05.29. 17:26:03

@rasztaszív:
jelző nélküli liberalizmus nem nagyon létezik. a kérdés, hogy kinek vagy minek a szabadságát akarjuk kivívni.

az ortodox liberalizmus azt mondja, hogy az egyén szabadságát természetesen. az áll mindenek felett. és ennek érdekében le kell bontani mindenféle kollektivista törekvést. elsősorban a nemzetállamot. az az etnikai arányok megváltoztatásával a többséget fel kell számolni és kevert fajú lakosságot létrehozni. ami többé kevésbé sikerült észak-amerikában. a cél ugyanezt létrehozni nyugat-európában. tagadni kell a többségi társadalom létét. a kisebbségek pozitív diszkriminációjával az önfenntartásra is képtelen lumpen szolganépeket próbálnak létrehozni. és a cél egy világméretű egységkormány létrehozása egy kiválasztott, bírálhatatlan és nélkülözhetetlen csoportosulás vezetésével. ezt hívjuk liberalizmus. nem azt állítom, hogy ez a gonosz háttérhatalom törekvése. ezt hívjuk úgy, hogy liberalizmus. ez valójában a liberális zsidó törzsi kultúra. a judaizmus. ami az egyén szabadságát tartja a legfontosabbnak. és a közéletben nem enged meg semmiféle kollektivizálást. a zsidó nép tradicionális kultúrája. a modern kori zsidó vallásnak ez az alapja. környéken egyetlen népcsoport sem képzel ilyesmit. csak és kizárólag a zsidóság. nem azt állítom, hogy ők a gonosz háttérhatalom. hanem azt, hogy ez lényegében a judaizmus. a magánélet logikáját próbálja kiterjeszteni a közéletre.

magyarországon a nemzeti liberalizmus a leitkultur. ez a nemzeti érzületet, a szabadságvágyat a közép európai léttel kapcsolja össze. és a cél általában az, hogy a a magyarok kárpát-medencei gazdasági félszuverenitását és a teljes körű kulturális autonómiáját kivívja. valamint az, hogy a társadalom minden tagja számára minimális jólétet teremtsen.

ami magyarországon liberalizmusnak hívnak az nem a nemzeti változat. ha bekapcsolod a zsidó átévét (ahol mostanában a zsidó és feltétlen zsidóbarát baloldal és a zsidó jobboldal vitázik egymással), akkor megtudod, hogy mi a judaizmus. ha megnézed a zsidó hitgyülekezete egy adását, akkor abból is megtudhatod, hogy mi a judaizmus. a zsidó klubrádiót. vagy ha olvasod a hvg-t, a 444-et vagy 168 órát. attól nevezem ezeket zsidó médiának, hogy zsidók a tulajdonosok, a szerkesztők feltétlen zsidóbarátok. nem azt állítom, hogy feltétlen gonoszak. azt sem, hogy feltétlen csak rosszat akarnak. hanem azt, hogy a zsidó baloldal lényegében a judaizmust hirdetik.

a zsidó jobboldal is az egyéni érdekeket tartja a legfontosabbnak. az izraeliták a zsidó tradíciókat ugyanilyen fontosnak képzelik. a cionisták nemzeti liberálisok. csakhogy ők a nacionalizmus szélsőségesen ortodox változatát képviselik. egy majdnem teljesen homogén zsidó nemzetet képzelnek el. a liberális zsidóság majdnem teljesen heterogént. azért, mert az egyén szabadsága ezekben a szélső helyzetekben lehet a maximális.

a nem ortodox liberalizmus abból indul ki, hogy a szabadsághoz legalább két ember kell. a klasszikus urbánus (nyugatos) liberalizmus a városok szabadságát akarta kivívni. ennek rurális (keleties) változata pedig a nemzet szabadságát óhajtotta. ez a utóbbi a magyar történelmen végigvonul. csak nem hívták liberalizmusnak. mert szokták mondani, hogy ez egy 18. századi találmány. oké, de ha így vesszük, akkor hetero- és homoszexualitás se volt. mert azt csak később nevezték el így. ezek mindig is léteztek. tradicionalizmus és konzervativizmus is létezett. csak ezek nem álltak szembe a közösség szabadságvágyával. legfeljebb az egyénével.

a individualizmus/ortodox liberalizmus akkor volt fontos, amikor a kereszténység vagy egy istentelen kollektivizálás az egyén szabadságát erősen korlátozta. jelenleg éppen a liberálisok próbálják a szabad sajtót inkvizíciós jelleggel fenntartani. mindent és mindenkit fasisztának és idiótának bélyegezni, aki nekik nem tetszik. ha kisarkítjuk, akkor ez egy zsidó inkvizíció. ez ellen nem nagyon lehetett fellépni addig amíg a média irányított volt. és amíg a holokauszt túlélői életben voltak. a társadalmaknak át kellett esni ezen a purgatóriumi időszakon. a magyaroknak el kellett viselni azt, hogy a korai kommunizmus és a korai kapitalizmus idejében zsidó baloldal erős pozíciókat szerzett magának. de most kivégzi őket a zsidó jobboldal. és olyan csoportok próbálnak meg a liberalizmus nevében irányítani, akik közvetlen már nem áldozatai semmiféle fasiszta diktatúrának. hanem csak próbálják felfesteni az ördögöt falra. persze ez veszélyes játék, mert ez válsághelyzetekben azért polgárháborúval fenyeget. ezért lenne lényeges, hogy a többség belássa azt, hogy egy pártok felett álló nemzeti keresztény államegyház a polgárosodás előfeltétele. ez szükséges ahhoz, hogy a legkülönfélébb hitvitákat időlegesen lezárhassuk. és a magyar közélet legalább részben racionálissá váljon.

2016.05.29. 17:49:13

@lavór:
a többségi magyar választó gazdasági értelemben az idealizált ókorra (a piacok majdnem teljes zártságára), kulturálisan egy idealizált középkorra (rendi társadalomra) szavaz. ehhez társul az ősiségbe vetett hit és a kollektivizálás erős igénye. ehhez jön a rebellis gondolkodás és nemzeti romantikázás. a magyar társadalom évszázadok óta ilyen. a jövőben ez fog egy kicsit cigányosodni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.05.29. 17:51:32

@IT jegyzet: ez teljesen kaotikus így, fentebb megírtam a szakmai értelmezést

lavór 2016.05.29. 17:55:02

@unionista᠌᠋:

Így jártunk. Orbán utódja majd Farkas Flórián lesz.

Harry Hole 2016.05.29. 18:06:03

Eddig kétszer szűnt meg a munkán automatizálás, modern gépsorok és a technológiai fejlődés miatt.
Nem mondanám azt, hogy olyan fényesnek látnám a jövőt.

Visceroid 2016.05.29. 18:16:42

Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrták. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit ők csináltak. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudták az utolsó hat évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondanak, az nem igaz. És közben egyébként nem csináltak semmit hat évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.05.29. 18:16:47

@IT jegyzet:

"Egy biztonsági őr esetében nincs értelme termelékenységről beszélni, mert nem állít elő semmit."

Veszteségmentességet állít elő az alkalmazója számára. Ami mérhető.

"Üzemeltetők esetében nem ilyen egyértelmű."

Az IT-s üzemeltető a rendszer rendelkezésre állását állítja elő. Ami mérhető.

"Hogy jól dolgoznak, annak kevés ilyen nyoma van. Csak annyit látsz belőle, hogy a rendszerek működnek."

Pontosan: a rendszer mérhető rendelkezésre állása magas; "működik". De nem mindegy hogy hány IT-s üzemeltető (hány munkaórában) éri el a magas rendelkezésre állást: ha ez nem kiszámolható, akkor nem lehet eldönteni, hogy hány IT-s üzemeltetőt kell alkalmazni.

Te magad írtad, hogy a külsős IT-s üzemeltető cégek "fele-harmad-ötödannyi emberrel" állítanak elő (implikáltan) hasonlóan magas rendelkezésre állást az általuk üzemeltetett rendszereken; akkor nyilvánvalóan nincs értelme kétszer-háromszor-ötször annyi IT-s üzemeltetőt alkalmazni, hiszen ők csak többet "nem dolgoznak" ugyanolyan eredmény (a rendszerek rendelkezésre állása) előállítására.

rasztaszív 2016.05.29. 18:20:52

@unionista᠌᠋: gyönyörűen bemutatod,miként fonódik össze a liberalizmus-ellenesség,és az antiszemitizmus.már már gyanús,hogy csak egy lejárató liberális provokátor vagy...:)

nu pagagyí 2016.05.29. 18:22:12

@unionista᠌᠋: Csak az ostobák magabiztosak, el sem tudják képzelni, hogy a néhány kilométerre levő horizonton túl is van valami. Élj meg tehénből, csak ne más finanszírozza!

nu pagagyí 2016.05.29. 18:37:49

@Ptiszai: Ha jó számolom és igaz a mezőgazdaság 3,5-4%-os aránya a GDP-ben, az maximum 1200 milliárd forint. 2013-ban 730 milliárd támogatást kapott ez a szektor EU-s és saját költségvetési forrásból. A nettó produktum tehát 470 milliárd. Előbbi összeg jelentőségéhez csak annyit, hogy Matolcsy egymaga 260 milliárdot sikkasztott az MNB pénzéből.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.05.29. 18:55:14

@unionista᠌᠋:

"az ortodox liberalizmus azt mondja, hogy az egyén szabadságát természetesen. az áll mindenek felett."

Nyilvánvalóan: annak az egyénnek a számára, aki nem szabad, értelmetlen a "közösség" szabadsága. Hiszen az csak "közösség" _más_ tagjainak "szabadságát" jelentheti: azt a "szabadságot", hogy az egyént megfossza a szabadságától.

"és ennek érdekében le kell bontani mindenféle kollektivista törekvést"

Tévedés: az "ortodox" (klasszikus) liberális a szabad társulás (free association) híve, amibe beletartoznak pl. a szövetkezetek. A téeszesítéssel (termelő_szövetkezet_) nem az volt a gond, hogy kollektívák alakultak ki: hanem az, hogy egyesek _kényszerítve_ (a szabadságukat megszüntetve) voltak a "szövetkezésre" (a "kollektívába" belépésre).

"tagadni kell a többségi társadalom létét"

Valóban: nincs olyan, hogy "a többségi társadalom". Egy társadalmon _belül_ lehetnek valamilyen szempont szerint többségben bizonyos egyének: pl. sok (az összes?) társadalomban több nőnemű egyén van, mint hímnemű. De ez nem jelenti azt, hogy a nőnemű egyének csoportja "a többségi társadalom".

"a cél egy világméretű egységkormány létrehozása"

Ez nem az "ortodox" (klasszikus) liberális célja, sőt ez ellen próbál tevékenykedni.

"ezek nem álltak szembe a közösség szabadságvágyával. legfeljebb az egyénével."

Mivel bármilyen közösség egyénekből áll, lehetetlen, hogy "a közösség szabadságvágya" más legyen, mint az egyének szabadságvágya. Ti. azok az egyének, akik szabadságvágya nem "a közösség szabadságvágya", nem is részei "a közösségnek".

Egy rabszolgatartó közösség nem a rabszolgatartók _és_ a rabszolgák közössége, hanem csak a rabszolgatartóké.

Visceroid 2016.05.29. 19:09:50

"Ma még elképzelhetetlen szegénység vár nyolcmillió magyarra".

Akkor mostantól mindenkinek az legyen a célja, hogy abba a felső 2 millióba tartozzon.

vajdasagi 2016.05.29. 19:12:41

@Fuxos (ex bömis): "A robotizáció nagymértékű előretörésével szkeptikus vagyok."

Ne haragudj, hogy két nap késéssel válaszolok. Csak most olvastam bele. Azért Neked írok, mert igen sokszor teljesen egyetértek Veled, és ez most a kivétel, amikor nem.

Tehát: HaFr robotizációról ír, és ebből valaki hajlamos pusztán klasszikus robotokra gondolni, és korlátozottnak érezni a lehetőségeiket. Valójában a helyes fogalom a mesterséges intelligencia, és nem hiszem, hogy ma bárki is látná, mivé fog ez fajulni. De félő, hogy nagyon nagy horderejű lesz, hogy nagyon sok embernek fog fájni, és hogy nem lehet a folyamatot megállítani. Rohanunk egy új világ felé. A változás akkora mértékű lesz, amelyhez képest az ipari forradalom apróság volt. És ebben az új világban valóban csak a nagyon képzettek és kreatívak fognak jól járni (ha egyáltalán).

Hidd el, nem tudományos ismeretterjesztő folyóiratok olvasgatása alapján írom ezt, hanem viszonylag közelből nézem végig, már-már mondhatnám részese vagyok. És közben nem tudom, mi lesz a kimenetele.

Amúgy: HaFr írása megint nagyon jó volt. Kár, hogy nem ilyenek a választott politikusaink.

2016.05.29. 19:25:38

@tamas11:
oké csak az, hogy nincs államvallás azt jelenti, hogy lényegében a judaizmus uralkodik. tehát mégis csak van valami helyette. az a naiv hit, hogy az egyén szabadságát nem korlátozhatja semmi. legfeljebb csak egy másik egyén. tehát el kell utasítani mindenféle kollektivizmust. a liberális változatban nem lényegesek az ehhez kapcsolódó tradíciók. egész egyszerűen csak abban kell hinni, amiben eredendően a zsidók hittek. és ezért kell elutasítani a kereszténységet. és mivel a liberális zsidóság nem államalkotó ezért a többségi társadalmat és a nemzetet. de ez is egy hit.

vajdasagi 2016.05.29. 19:26:11

@Harry Hole: Senki sem mondja, hogy olyan fényes a jövő. Egyre fenyegetőbb jeleket látunk.

Az egyetlen dolog, amit tehetsz ellene:

a) legyél minél képzettebb,
b) keress olyan munkákat, amelyek a legtovább nem automatizálhatóak (pl. ne legyél taxisofőr)
c) a gyerekeidnek próbálj minél több több tudást biztosítani - az utolsó garasodat is a gyerekeid képzésére próbáld költeni

És sok sikert. Évekig, évtizedekig fog tartani. Ez egy olyan csata lesz, ahol nem egymás ellen versenyzünk: mindenki, akinek a gyereke sikeressé válik nemcsak a saját utódainak ad esélyt, hanem az ország több lakosának is valamennyicskét segít.

lavór 2016.05.29. 19:51:46

@vajdasagi:

Azért remélem tudod, hogy amit leírtál: lehetetlen. Bár nagyon jól hangzik... egyszerű kinyilatkoztatni, meg olyan trendi.

Visceroid 2016.05.29. 20:12:51

"A gyerekekre nem var szegenyseg, mert ok elmennek kulfoldre. "

Ahol természetesen kolbászból van a kerítés. És egyből kapnak munkát és szállást is, egy olyan Nyugat-Európában (gondolom ezt érted külföld alatt), ahol lassan már elférni nem lehet a migránsok miatt, és csak egyre több jön. Ahol az albérlet- és ingatlan árak a csillagos egekbe szöktek, és csak feljebb mennek. Ahol egymás tapossák az emberek a munka után. Erről a külföldről beszélsz?

Harry Hole 2016.05.29. 20:15:14

@vajdasagi:

Értem én, hogy ez a jövő, de a mindennapi megélhetésért gürcölve nem tudom megoldani -annak ellenére, hogy híradástechnikai és elektroműszerész végzettséggel rendelkezem- hogy valaha is közöm legyen a képen látott Siemens robotokhoz.
Szakmám amúgy is folyamatos képzést, tanulást igényel, de olyan tempóban fejlődik, amit követni képtelenség.

Erre itt van egy írás, amely egy kis támpontot sem ad, hogy mi a megoldás arra, hogy a fejlődés ne nyomorítson meg minket.

2016.05.29. 20:44:14

@neoteny: na jó, feladom... további sok sikert a szakértéshez! :D

neoteny · http://word.blog.hu 2016.05.29. 21:00:01

@vajdasagi:

"Valójában a helyes fogalom a mesterséges intelligencia, és nem hiszem, hogy ma bárki is látná, mivé fog ez fajulni. De félő, hogy nagyon nagy horderejű lesz, hogy nagyon sok embernek fog fájni, és hogy nem lehet a folyamatot megállítani. Rohanunk egy új világ felé. A változás akkora mértékű lesz, amelyhez képest az ipari forradalom apróság volt. És ebben az új világban valóban csak a nagyon képzettek és kreatívak fognak jól járni (ha egyáltalán)."

Az emberek azért dolgoznak, hogy megoldják a problémáikat. A munkamegosztás és az előállított javak cseréje egy (jóval) hatékonyabb metódus, mint ha mindenki egyenként oldaná meg az összes saját problémáját. Ha a mesterséges intelligencia valaha is eljut oda, hogy bármilyen (vagyis az összes) emberi problémát meg tudja oldani, azzal nyilvánvalóan minden ember jól jár(na): azok is, akik építik az ilyen rendszereket, meg azok is, akik nem. Hiszen a feltételezés az, hogy minden (az összes) problémát megoldják ezek a mesterséges intelligencián alapuló rendszerek. Amennyiben _nem minden_ problémát képesek megoldani -- de emberek igen, legalább is jobban, mint a mesterséges intelligenciával felszerelt rendszerek --, akkor (vagy addig) lesz munkája az embereknek is.

Továbbá a mesterséges intelligenciával rendelkező rendszerek csak akkor "vennék át a hatalmat", ha _élővé_ válnának: ti. képesek lennének (legalább)

1) autonóm módon anyagot és energiát cserélni a környezetükkel

2) szaporodni

3) átörökíteni az 1-es pontban említett képességeiket a 2-es pontban említett folyamat eredményeként

4) egyedfejlődni (ti. tanulni az "életük" során)

Valamint fennáll a "fajfejlődés" szükségessége is: ti. hogy a "szervezetük" (a hardveres megvalósításuk) is változáson ("fejlődésen") menjen keresztül. Amihez (legalább) a természetes kiválasztódás valamiféle analógiájára lenne szükség, ti. hogy a "jobb" (valamiféle kiértékelőfüggvény szerint eredményesebb) egyedek több utódot (másolatot) készítsenek magukról úgy, hogy a másolatok nem tökéletesek (mutációk).

Tekintettel arra, hogy pillanatnyi tudásunkból nem futja még arra sem, hogy egyetlen élő sejtet is képesek lennénk összekalapálni atomjaiból vagy akár molekuláiból, én nem látom -- még -- annak a veszélyét, hogy az emberek képességeivel rendelkező mesterséges intelligencia által vezérelt rendszerek jelennének meg, amelyek "átveszik a hatalmat". Ha pedig nem képesek "átvenni a hatalmat", akkor a "szolgáink" maradnak, akármennyire is "jó képességűek".

2016.05.29. 21:09:31

@neoteny:
a klasszikus és az ortodox liberalizmus nem ugyanaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.05.29. 21:14:33

@unionista᠌᠋:

Mondod te; de nem árulod el a különbségeket közöttük.

Jolka40 2016.05.29. 22:12:48

Dübörög a gazdaság. Megmondták. Kérdés?

kuki123 2016.05.29. 22:14:41

Nos én nap mint nap látom az összeszerelést...

óriási hibát követtem el mikor nem fejlesztő mérnöknek vagy valami pénzügyi jogi pályára mentem

én termeléses automatizálásos mérnök vagyok.
Maga a szakma szép, de olyan szinten automatizálás folyik, hogy pár emberrel egy egész gyár letervezhető. szimuláció stb. aztán copy paste a gyár vagy a részegység.
Még a mérnököket is kirúgják, nem hogy segédmunkást meg 8 osztályost.

Csak oda kell ember, amit már a gép se tud megcsinálni. vagy nem éri meg. elképesztően rossz világ vár (20-50 év) a szegényekre és az alacsony tudásúakra fejlődésre képtelenekre..

Gyártani mindenki tud, új eladható profitábilis terméket csinálni...piaci rést találni...
nah az a hozzáadott érték..ha az pofázás, hazudozás és a semmibe vett marketing...akkor sajnos az.

vajdasagi 2016.05.29. 23:04:16

@egy igazi barom vagy mária: Te vagy a barom.
Igen, a budi kipucolja magát. Egyébként ha utaztál volna külföldre világot látni, akkor láthattál volna már 20 éve is olyan budikat Párizsban, amelyek kipucolják magukat. De persze az még csak a kezdet volt.

Az egyetlen, aki ott marad a gyárban, az a jól képzett mérnök. Nem kellemes ebbe belegondolni, de jobb ha hozzászokunk, és képezzük magunkat.

vajdasagi 2016.05.29. 23:10:38

@lavór: Kinyilatkoztatni valóban egyszerű. Noha persze fájdalmas.

Nem tudom, mennyire "trendi". Amikor csak a lakosság
1 ezreléke látta ezt közelegni, akkor nem volt "trendi", de már akkor is ezt mondtam. Most egyre többen látják és mondják, tehát most "trendi".

De nem is ez a lényeg. Ami fontos: a fejlődés errefelé halad és megállíthatatlan. A pénz és a profit mozgatja a világot, és nem hiszem hogy bárki emberfia meg tudja állítani, vagy bármely összefogással tenni lehet ellene. Erre haladunk, ha akarjuk, ha nem, és csak az fog jól járni (ha egyáltalán), aki tanulni képes.

Ezért a kormány bűntényt követ el a lakosság jövője ellen, amikor az oktatáson spórol. Nincs erre más szó: ez hazaárulás, még ha a többségüknél tudatlanságból fakad is.

vajdasagi 2016.05.29. 23:16:58

@neoteny: Olyan mértékben becsülöd alá a technológiai fejlőst, hogy az szánalmas. Egy tsunami jön felénk, és te épp a tengerparton a víz csendes és kellemes hullámzásáról értekezel. Gondold át, mert akkor biztosan baj lesz, ha későn kapcsolsz.

2016.05.29. 23:31:30

@neoteny:
az ortodox liberalizmus az egyén feltétlen szabadságát hirdeti. ha valaki belép egy társaságba, akkor azok tagjai nyilván szabályokat fognak alkotni. ezek pedig egy idő után korlátozni fogják az egyén szabadságát. tehát mint minden kollektivizálás fölösleges és káros legalábbis az ortodox liberálisok szerint.

mondok egy példát. az úszás alapvetően egyéni sport. de van váltóverseny. szerepeltessük-e az ország legjobb úszóját egy győzelemre kevéssé esélyes váltóban azért, hogy a csapat egy kicsit jobban szerepeljen. a váltóban szereplés gátolja a legjobb úszót az egyéni versenyben. ez egy dilemma.

az úszóközösség a szabályokat úgy alakítja, hogy ez túl nagy konfliktust ne okozzon. a csapatversenyek döntői rendszerint a verseny utolsó két napján vannak és rendre az utolsó futamok. tehát az egyénileg győztesek és vesztesek még beugranak a vízbe a csapatért is. ha a váltóversenyek a bajnokság elejére kerülnének, akkor ez komoly konfliktust okozna. az egyéni indulók nem úsznák ki magukat a csapatért. tehát ebben az esetben a közösségi szabály éppen az egyén érdekérvényesítést szolgálja. az ortodox liberálisok erre azt mondják, hogy rendben. de a legjobb az lenne ha úszásban nem rendeznének csapatversenyt egyáltalán. teljesen fölösleges A, B, C és D idejét összeadni csak azért, mert egy nemzethez tartoznak. lehet, hogy valakinek a legjobb barátja/barátnője másik nemzetből való. és mondjuk gyűlöli a csapattársát. miért ússzon azért, hogy annak legyen esetleg egy érme, akár egy aranyérme. sokkal tisztább ha minden ilyen kollektivizálást eleve kizárunk.

még élesebb a konfliktus mondjuk kajak kenuban. ahol a párosban vagy négyesben egyéni időket sem mérik. tehát kevésbé lehet megmondani, hogy ki hibázott. ki húzott túl lassan, ki kezdte meg túl korán vagy túl későn a hajrát, stb. a kérdés, hogy a legjobb egyest indítsuk, tegyünk mellé valakit, akivel a legjobb párosban és legjobb két párosból csináljunk egy négyest. vagy ezeket teljesen válasszuk el egymástól. és mindenki koncentráljon egy számra. számítson-e az, hogy kik versenyeznek egy klubban. nyilván összehangoltabban mennek, mert azonos az edzőjük. vagy a szövetségi kapitány különféle klubokból rakja össze a csapathajókat. de ez gátolja az egyéni felkészülést.

lehet mondani, hogy ennél egyszerűbb a súlyemelés. mert a versenyző vagy felemeli a feje felé azt a súlyt, vagy nem emeli. ez már tényleg az egyénen múlik. csakhogy vannak súlycsoportok. és előírják, hogy egy országból egy súlycsoportban csak versenyző indulhat. ki fogyasszon és menjen a kisebb súlycsoportba. ami neki esetleg nem annyira kényelmes. nyilván a jobbat illesse meg az első választás. de ki a jobb. a felkészülés elején ez esetleg nehezen eldönthető. a japánoknál ez nem kérdés. az első választás az idősebbé. persze lehet mondani, hogy a fiatalabbé legyen. ez a számtalan dilemma mind azért van, mert csapattá kell szerveződni. ha tisztán egyéni verseny lenne, akkor nincs ilyen. ki a legjobb súlyemelő. vagy a legjobb ökölvívó. nem kellenek súlycsoportok. persze lehet azt is mondani, hogy a birkózót, bokszolót, cselgáncsost eresszük össze. és kérdés, hogy ki a legjobb harcos. mit jelentsen a győzelem. valaki a másikat a földre viszi, kiüti, vagy képes lenne megfojtani. lehet mondani, hogy ez megint fölösleges bonyolítás. minden szabályrendszer korlátoz. a legjobb ha nincsenek szabályok. rendben, de ez esetben a küzdelem addig tart amíg az egyik meg nem öli a másikat.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.05.30. 00:51:04

@unionista᠌᠋:

Most sem az "ortodox" és a klasszikus liberalizmus közötti -- általad vélt -- különbségről írtál.

De ha már:

"az ortodox liberalizmus az egyén feltétlen szabadságát hirdeti. ha valaki belép egy társaságba, akkor azok tagjai nyilván szabályokat fognak alkotni. ezek pedig egy idő után korlátozni fogják az egyén szabadságát."

Nem: amikor valaki szabadon (!) szerződést köt mással vagy másokkal, például belép egy szövetkezetbe, akkor önként vállalja abban a szerződésben vállalt kötelezettségeit (nyilvánvalóan a szerződésből neki származó előnyökért). Az utólagos szerződésmódosítás ("szabályok alkotása egy idő után") érvényteleníti a szerződést; attól bármelyik szerződő fél elállhat. Vagyis visszanyeri a szabadságát, amilyen mértékben önként (!) feladta azt.

Egy munkaszerződésben pl. benne van a "munkarend" (hány napon hány órát kell dolgoznia a munkásnak) és az ezért fizetett (óra/napi/heti/havi/éves) bér. _Más_ "szabályok alkotása egy idő után" szerződésmódosítás: és ha az a szerződésmódosítás előnytelen a szerződött munkás számára (többet kellene dolgoznia, vagy kevesebb bérért), akkor nem kényszeríthető arra, hogy elfogadja a szerződésmódosítást. (Persze ha előnyös számára, mert kevesebbet kell dolgoznia vagy több fizetést kap, akkor -- minden valószínűség szerint -- elfogadja.)

"a legjobb ha nincsenek szabályok."

Szó sincs ilyesmiről: alapszabály az, hogy a másik életét, szabadságát és tulajdonát nem lehet elvenni -- mindaddig, amíg ő nem próbálja meg elvenni az egyik életét, szabadságát és tulajdonát.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.05.30. 01:18:48

@vajdasagi:

"Az egyetlen, aki ott marad a gyárban, az a jól képzett mérnök."

És ki építi meg a gyárat? a gyárban működő robotokat? ki húzza meg a csavarokat rajtuk? ha önhúzóak a csavarok, ki tervezi meg azt a technológiát? ki tölti bele a robotokba az olajat, a hűtőanyagot stb.? Ha ezek önműködően kerülnek betöltésre, ki tervezi és építi meg a csőhálózatot, a tartályokat, amikből csurran a jóság? ki tölti bele a tartályokba a cuccost? ki tervezi és építi meg és üzemelteti a finomítót vagy vegyiüzemet, ahol előállításra kerülnek? ki bányássza ki az alapanyagokat hozzájuk? ki tervezi meg, készíti el és üzemelteti a bányagépeket? ki tervezi meg és építi, tartja karban és üzemelteti a hajókat, amik az alapanyagokat elszállítja a feldolgozóüzemekbe?

És ki tanítja a mérnököt meg a gyerekeit? ki vágja le a hajukat? ki készíti el az ételt amit a három Michelin csillagos étteremben esznek? ki készíti el a filmet, amit este a házimoziban néznek? ki szerzi a film zenéjét? ha szimfonikus zene, ki játszik a zenekarban? ki diagnosztizálja a betegségeiket? ki szintetizálja a gyógyszereket, amiket beszednek?

De ha elképzeljük is, hogy _mindezt_ mesterséges intelligenciával szerelt rendszerek megcsinálják, az csak azt jelenti, hogy eljött a Kánaán: senkinek sem kell dolgoznia, mert _mindent_ előállítanak ezek a rendszerek ... nincsen semmiből sem szűkösség. Amilyen mértékben pedig nem _minden_ kerül előállításra, olyan mértékben megmaradnak ezek a (és még rengeteg más) munkák emberek számára.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.05.30. 07:26:33

köszönöm, érdekes kommentek is voltak szép számban

Kivlov 2016.05.30. 07:43:35

@HaFr:
és?
létezik önrevíió.
nem beszélve a szállítói számlák késedelméről.
10-ből 8-nál tuti, hogy +-10% eltérés benne van még olyankor, nincs pontos eredmény szám.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.05.30. 08:19:15

@Kivlov: amint mondtam, vagy megvárják a NAV-ot, vagy sürgősen rendet tesznek, az +/- 10 meg mese habbal

Kivlov 2016.05.30. 08:26:26

@HaFr:
semmi mese nincs benne.
Bőven nem tudják pontosan. Multik a méret, meg az internacionalizmus miatt. Magyarok meg, mert magyarok.
A NAV + lesz*rja, a kisembert kapja csak el. Egyébként sincs köze a NAV ilyenkor még az eredményhez.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.05.30. 08:39:40

@HaFr:

"legyen a hited szerint"

Helyesen: legyen _neked_ a te hited szerint.

unionista᠌᠋ (törölt) 2016.05.30. 09:20:16

@neoteny:
oké, de ha egy szövetkezet el kezd működni, akkor lesz többségi álláspont és kisebbségi vélemények. a kisebbség el lesz nyomva. az ortodox liberálisok (~judaisták) ezen problémáznak. persze erre a klasszikus liberális válasz: ha nem tetszik egy társaság, akkor alkoss egy másikat. ugyanez nemzeti liberális változatban: ha nem tetszik a magyar államiság, akkor csináljanak másikat.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.05.30. 09:30:58

@unionista᠌᠋:

"ugyanez nemzeti liberális változatban: ha nem tetszik a magyar államiság, akkor csináljanak másikat."

Úgy érted, hogy egy falu vagy város vagy régió elszakadhat a "többségi" országtól ill. annak államától, és egy független falut vagy várost vagy régiót hozhat létre, saját államisággal?

vajdasagi 2016.05.30. 10:11:59

@egy igazi barom vagy mária: a modorod téged minősít.

Lépésről lépésre, több generáción át érném ezt el. Kezdeném azzal, hogy a tanítók egyre több pénzt kapjanak, és egyre nagyobb legyen a társadalmi megbecsülésük. Egy idő után már egyre tehetségesebb és egyre szorgalmasabb tanítóink lennének. Aztán nagysokára már egyre több borsodi hátrányos helyzetű ember tudna munkát vállalni. Kis lépésekkel, de fontolva haladnék e cél felé. Most nem arra haladunk.

unionista᠌᠋ (törölt) 2016.05.30. 10:14:50

@neoteny:
hozzák létre kisebbségi önkormányzatot, vagy egy önálló államot az ország területén kívül.

vajdasagi 2016.05.30. 10:14:55

@egy igazi barom vagy mária: Lehet, hogy ez számodra meglepetés, de Párizsban a budi kipucolta magát már 25 éve is. Javaslom, hogy próbálj valamicske pénzt félretenni, és ebből utazz és próbálj világot látni. Sokat segít majd rajtad.

vajdasagi 2016.05.30. 10:22:03

@neoteny: Nagyon jó érveket sorolsz fel. Azonban a felsorolt feladatok nagyobbik részét automatizálni, robotizálni fogják. Abban reménykedhetünk, hogy megjelenik sok-sok új, kreatív munka, amely megmarad azért nekünk. De ezek mind nagyon nagy kreativitást és képzettséget fognak igényelni. Szóval én nem vagyok túl optimista - de nem tehetünk ellene, robog a szekér megállíthatatlanul arrafelé. Én mégis csak azt javaslom: minél több tanulás, minél több magasan képzett ember kell ahhoz, hogy ebben az új világban ne a szopóágon végezzük.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.05.30. 10:23:23

@unionista᠌᠋:

Az nem "ugyanez", mint "ha nem tetszik egy társaság, akkor alkoss egy másikat", és nem is "ha nem tetszik a magyar államiság, akkor csináljanak másikat" -- hiszen explicit módon tiltod a "másik" államiság csinálását.

Sejtettem én, hogy csapdát raksz az "ajánlatodba".

unionista᠌᠋ (törölt) 2016.05.30. 11:12:47

@neoteny:
elég régóta mondom azt, hogy a budapesti zsidónegyedből és környékéből csináljanak kisebbségi önkormányzatot. és azt tartsák fent. ahogyan a city of london is lényegében egy önálló állam. vagy ahogyan manhattan is lényegében önálló. az amerikai farmer legfeljebb csak csekély mértékben befolyásolja a wall street politikáját. a tőkepiaci központok lényegében mind önálló államisággal rendelkeznek.

korábban erre a "libsik" azt mondták, hogy szó sem lehet róla. ők magyarország egésze felett akarnak uralkodni. és nincs olyan, hogy leválasztunk egy kis városrészt. és akkor csak annyi az övék. a cél ugyanis a magyar államiság felszámolása a lehető legteljesebb körű magánosítással. újabban a "nácik" is mondják, hogy szó sem lehet róla. ha még ez létre is jönne, akkor is a többségi célja ma már az lenne, hogy ezt felszámolja. a gyügyei paraszt azt mondaná, hogy a meggy kilója 6 ezer forint. az apró szemű. a szebb drágább. 12 ezer. a másik: hülye vagy, mondd te is az, hogy 60 ezer. ööö. 60 ezer. és ezek után a zsidónegyedet nyilván nem lehetne fenntartani. persze lehetne mondani, hogy majd felhőkarcolókat építenek és azt feltöltik helikopterekkel vagy drónokkal. de azoknak is a magyar légtérben kellene repülni. és egyébként a szlovák vagy a lengyel paraszt ugyanúgy a zsidónegyed (kvázi állam) összeomlására spekulálna, mint a gyügyei. és a francia is. és az önkormányzatban vitáznának a judaisták és az izrealiták. a liberális zsidó baloldal és nacionalista zsidó jobboldal, a középutas grünék és a teljesen elvtelenek: endidzsí és társai. most azon vitáznak, hogy kié legyen a magyar államiság. ha a demokrácia minimuma érvényesül, akkor egyiké sem. és ebben az a veszélyes, hogy a most háborúzó politikai csoportok mindegyikének közös érdeke felszámolni a demokráciát. a zsidó gazdagság és kultúra demokratikusan nem tartható fent a jelenkori magyarországon. és ezért van szükség államvallásra. ezért kell majd valakinek nemzeti kereszténységet államvallásként hirdetni. persze lehet, hogy belátható időn belül nem lesz semmi ilyesmi. a rendszert lehet konszolidálódni. de lényegében az összes nyugat-európai ország lázadozik a "liberális" fajelmélet diktálta kényszerbetelepítések ellen. és ennek a hullámai elérték az usa partjait.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.05.30. 11:21:30

@unionista᠌᠋:

"persze lehetne mondani, hogy majd felhőkarcolókat építenek és azt feltöltik helikopterekkel vagy drónokkal. de azoknak is a magyar légtérben kellene repülni."

en.wikipedia.org/wiki/Berlin_Blockade#The_start_of_the_Berlin_Airlift

vajdasagi 2016.05.30. 14:09:10

@HaFr: Mi köszönjük - jó írás volt.
Ha javasolhatom, fontold meg, hogy többször előtérbe helyezed a mesterséges intelligenciát is, nemcsak a robotizációt és az informatika fejlődését.

Tudom, hogy én enyhén túlzásba viszem az aggódást (miközben nagyon ehhez közeli témákból élek), de azt hiszem, megéri tudatosítani a dolgot (veszélyt és egyben lehetőséget) az emberekben.

Nem állítom, hogy pontosan átlátom mi jön, de pl. növekednek majd az állatok jogai, és csökken a különbség emberek és állatok jogai között, illetve elmosódik majd a határ élő és élettelen, valós és virtuális között. Szóval nagyobb változások jönnek, mint amit eddig bármikor átélt az emberiség.

Repül a nagy kő, ki tudja hol áll meg :-)

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.05.30. 18:07:45

@vajdasagi: Valahogy magam is hasonlóképpen gondolom. Itt épp egy aktuális hír a robotok világából. A német KUKA-t meg akarják venni a kínaiak. A német cégek félnek, hogy a kínaiak így hozzájutnak szigorúan titkos/bizalmas fejlesztési, tervezési dokumentumokhoz.

A nagyoknál ezek szerint nem csak elkezdődött, hanem dúl is ez a robot-háború.

www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/kuka-und-die-chinesen-ich-hoffe-dass-sich-das-nicht-zur-katastrophe-entwickelt/13651558.html

kőkobaki 2017.09.04. 09:55:39

A magyarság a saját maga rabszolgája. Akinek a jóisten közülük tehetséget adott, azt a magyar környezet(a tehetségtelen többség) többnyire ellehetetleníti.

kemény keleti kommentelő 2019.05.15. 05:24:51

@neoteny: Pedig jó kérdés volt. Hány magyar fog attól jól keresni, hogy robotizált gyártósoron gyártja a kocsikat ?
A Mercedes gyár munkásai nem tudnak a fizetésükből Mercedest venni.
A nyugati autógyári munkások tudnak. De a mieink nem.

kemény keleti kommentelő 2019.05.15. 05:35:32

@vajdasagi:
1993-94-ben nagyon sok félretett pénzed volt Párizsba utazni belőle, hogy megnézd az automata vécéjüket ?

vajdasagi 2019.05.15. 06:46:37

@kemény keleti kommentelő: Nem a saját pénzemből utaztam, hanem a tudásom alapján meghívtak, hogy ott jó pénzért előadásokat tartsak. És amellett, hogy egnéztek a vécéjüket még hoztam is haza elég sok pénzt. Tanulság: a tudás segítene minket leginkább, de sajnos a kormány mintha arra törekedne, hogy egyre inkább leépítse ezt a tudást, nem pedig fejlessze. De miért kommentelsz egy 2 évvel ezelőtti poszt kapcsán? Ennyi időd van?
süti beállítások módosítása