1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.01.13. 06:25 HaFr

Miért lenne jobb egy nyugatos Magyarország?

Nem nyugati, nyugatos. Európán belül nyugatiak nem lehetünk, egyrészt, mert földrajzilag sem ott vagyunk, másrészt mert a magyar kultúra nagy átlaga (a Keletnek és a Nyugatnak egyformán a befolyási övezetében élő) köztes kultúra, kimaradt a fejlődésünkből az a legalább kétszáz éves polgári átalakulása, amely felölelte volt nagyjából az egész népességet, és kialakította volna azt a mentalitásszerkezetet (röviden az individualizmus, a realitásérzék, a közbizalom, és teljesítmény intézményrendszerét), amely egyébként Nyugaton is most alakul át, de ami a Nyugatot naggyá és versenyképessé tette -- és már nem hozható létre. Elmúlt felette (mellette?) az idő, nem reprodukálható. Egy adott hely és történelmi korszak eredménye volt, amelyre legfeljebb nosztalgiával gondolunk, de senki sem gondolhatja komolyan, hogy újra lejátszható. Szóval nyugatiak nem lehetünk, de nyugatosok igen.

Nyugatosnak lenni, azt hiszem, leginkább azon a belátáson alapul, hogy az emberek és a konkrét életek többet érnek, mint az eredményeik (ideértve a kultúrákat). A személyes sorsok alárendelése a köz- és állami akaratnak, az így vagy úgy felfogott (előirányzott) kultúrának, valamilyen kollektivista politikai programnak (amelynek a végén a modell állampolgár és az eugenika áll), nem konzervatív, hanem fasiszta gyakorlatok. A konzervatív gyakorlat humanista, a konkrét életek megismételhetetlenségét, egyéni akarattal való javítását, az életünkért való személyes felelősséget hangsúlyozza, és egy kultúra vagy közösség táplálását az egyén életének függvényében, nem az igazságuk miatt támogatja. (Egy kultúra/vallás sosem igaz vagy nem igaz, se a bennük elhangzó kijelentések: ez utóbbiak legfeljebb érvényesek, kedvesek, hasznosak, otthonosak.) A keresztények "igazsága" hit és nem tudományos bizonyítás kérdése. A tradíciója nem kommunikálható, nem igazolható kifele (ezoterikus). Kultúra, de nem igazság. Az ún. keresztény kultúra értékes, amennyiben értékessé teszi az emberi életeket, de rögtön fenyegetővé válik, ha politikai jelszóvá, vagy egyenesen (pl. antiszemita, muszlimellenes) diszkrimináció alapjává válik (vö. fehér-keresztény, keresztény középosztály, keresztény Európa stb.). De ugyanez igaz megfordítva is! Az iszlamista terror a (más kultúrájú) emberi életek gyilkosa, és egy liberális demokráciában a szemétdombon (a börtönökben) a helye. Nyugatosnak lenni az emberi, megismételhetetlen élet tiszteletében áll. Ezzel a humanizmussal áll szemben a különféle autokráciák fasizmusa, emberellenessége -- akár vallási, akár kulturális, akár nemzeti, akár ideológiai, akár állami gyökereik vannak.

Ez a humanizmus fontos értelemben individualista, de az individualizmus nem egoizmus. Az individualista közösségekben válik olyanná, aki a legértékesebben tudja megélni az életét; individualistává -- egyéniséggé! -- a közösségei sokrétűségében válik valaki: minél több értéket képes magáévá tenni és speciálisan elrendezni, mások számára is jelentéssel megélni, annál teljesebb és értékesebb ember, és annál inkább individualista. Az egoista a kisebb közösségeket rombolja, legfeljebb társadalmi mechanizmusok (pl. a kapitalizmus) szempontjából értékelhető pozitívan, az individualista közvetlenül is beláthatóan közösségi értéket teremt. Ez utóbbi embert fenyegeti ma (noha már a fiatalabb Mill, sőt előtte Hegel és Marx is felfedezte ezt százötven-kétszáz éve) a visszaszorulás, a dezintegráció, a felszívódás a társadalmi, állami és korporatív akaratokban. A konzervativizmus lényege: ezt az embert megőrzendő olyan közösségi lehetőségeknek és tudásformáknak (hagyományoknak, szokásoknak) a fenntartása, amelyek minél közelebb vannak az egyes emberekhez, lokálisak, legyenek természetesek (család) vagy mesterségesek (klubok), plurálisak, autonómak. A humanista individualizmus a Nyugat legfontosabb -- továbbélő -- ismertetőjegye, amelyet hagyományosan táplál a kereszténység, de ellenszenvezik vele az iszlám: ez utóbbi integrációja és humanizációja ezért létfontosságú a Nyugat szempontjából, és ha nem is terrorista általában véve, emiatt szabad -- ha már kell -- csak nagyon óvatosan beengedni a Nyugatra.

A humanista individualizmus intézményrendszerére való irányultság tesz valakit nyugatossá Magyarországon. Ez az az értékalap, amelyről nézve a mai EU is bőven reformra szorul: amely a liberális demokráciák radikális kulturális erősítését is megköveteli, amely nélkül az ún. európai civilizáció halálra van ítélve. Nem a jogok, nem az identitások, nem a piac, nem a szabadság, nem a tolerancia (kiürült, negatív normája) mentenek meg minket (önmagunktól), hanem kifejezetten a humanista individualizmus önmagunk folyamatos javítását is előíró nyugati tradíciója. Miért jobb egy olyan Magyarország, ahol ez az alapélmény? Ha erre rá kell még kérdeznünk, akkor valóban nagy a baj. Mondjuk azt, hogy mert ennek alternatívája az embertelenség, ha nemzeti-keresztény színben érkezik is?

99 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr178267458

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Miért lenne jobb egy nyugatos Magyarország? 2016.01.13. 07:39:01

Nyugatosnak lenni, azt hiszem, leginkább azon a belátáson alapul, hogy az emberek és a konkrét életek többet érnek, mint az eredményeik (ideértve a kultúrákat).

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2016.01.13. 07:50:36

Valszeg az individualista humanizmus miatt erőszakoskodtak Kölnben is.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.13. 08:56:03

Miért nem működik a nyugati integráció útja?

Alapvetően – ellentétben az átlag magyar mentalitással – sosem hiszem, hogy aki rosszat csinál, az azért teszi, mert rosszat is akar.

Meggyőződésem, hogy még az olyan kiemelten káros emberek, mint pl. Soros György sem akarnak rosszat. Ők komolyan hiszik, hogy az, amit csinálnak út valami jóhoz.

A liberalizmusról, vagy annak különösen perverz ballib verziójáról is ezt gondolom: a híveik nem akarnak rosszat. A rossz, amit csinálnak nem a rossz akarásából ered.

Hozzáteszem: a jó szándék nem mentség természetesen.
A ballibizmus fő alaptétele – a nyugati liberális demokrácia és a nyugati kapitalizmus a világok lehető legjobbika, így a fejlődés titka egyetlen dolog: mindenben alkalmazni azt a rendszert, aztán csak rövid idő kérdése, hogy nagyon jó legyen. Azaz nyugatosság = jólét.

A valóság tesztje azonban mást mond: 25 évnyi liberális modell Kelet-Európában nem közelíti az országok szintjét érezhetően a nyugathoz. Az elmaradás szintje szinte ugyanaz, mint a kommunista diktatúra utolsó időszakában, sőt van, ahol a helyzet rosszabb lett.
Most hagyjuk az olyan hamiskás magyarázatokat, hogy a követett modell „nem igazi liberalizmus” meg „nem igazi kapitalizmus” volt, mert ez egyszerűen nem igaz. Szolgaian lett követve a nyugati modell minden tekintetben, természetesen alkalmazva a helyi viszonyokra, ahogy pl. a Norvégiai Köztársaság és Svájc modellje sem teljesen ugyanaz, de az alapok azonosak.

A világ vagyona, ha egyenlően lenne felosztva az emberiség között, azt eredményezné, hogy a világon minden ember kb. a két legszegényebb EU-tagállam – Bulgária és Románia – átlagpolgárának szintjén élne, azaz ROSSZABBUL, mint egy mai átlagmagyar. A gazdag államok titka, hogy vagy rendelkeznek extrém mennyiségben valamilyen kiemelten piacképes nyersanyaggal (pl. Brunei, Katar, Omán, stb.), vagy – s ez a gyakoribb – erőfölényük révén képesek a világ gazdaságát és pénzügyeit olyan szabályok mentén működtetni, melyek NEKIK hoznak behozhatatlan előnyt.

A magállamok gazdagsága onnan van, hogy sikeresen tudnak pénzt átfolyatni a perifériáról saját magukhoz. Ez az EGYETLEN titkuk, s nem a politikai vagy gazdasági rendszerük.

Magyarország – mint ahogy egész Kelet-Európa is – félperiférikus terület, azaz a perifériához képest dúsgazdag (egy magyar szegény is jobban él, mint pl. egy kenyai alsó-középosztálybeli), viszont a centrumhoz képest átlag 3-szor szegényebb.

Míg a perifériából a félperifériába van esély bizony körülmények fennállása esetében saját erőből felkerülni, erre példa Chile, Argentína, Mexikó, Dél-Afrika, stb., a centrális magállamok a legritkább esetben engednek be országokat saját VIP-klubjukba. Erre legutoljára a hidegháború idején volt lehetőség, amikor politikai okokból – félve a szovjet befolyástól – a nyugat magához kooptált több félperifériás államot, lásd Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea, Görögország, Spanyolország, Portugália. Látható azonban, ez sem tartós állapot: az utóbbi évek politikájának egyik váratlan eleme, hogy vissza is lehet csúszni a félperifériába. A magállamoknak már nem kell agódniuk a szovjet fenyegetéstől, így lassan tolják vissza pl. Görögországot és Portugáliát, de lassan , Spanyolországot is a félperifériába. A VIP-klub igyekszik megszabadulni a korábban kényszerből bevett „kellemetlen” tagoktól.

A magyar ballibek módszere kb. olyan, mint elmenni a VIP-klub elé, beöltözni ugyanolyan ruhába , mint a bent ülő klubtagok, aztán utánozni egy padon egy üres tányér előtt ülve a bent ülők evezési mozdulatait, mindezt abban a hitben, hogy ezzel a módszerrel előbb-utóbb a mi üres tányérunkon is hirtelen rántott libamáj fog teremni. S amikor csak nem jön a libamáj, azt ismételgetni, hogy mi vagyunk a hibásak, mert rossz színű zokniban ülünk az üres tányér előtt.

A VIP-klubba való bekerülés reális lehetősége volt a rendszerváltás mögötti titkos vágy. Mára látjuk: nem jött be. S az is látható: TELJESEN mindegy, hogy a kormány milyen politikai szinezetű.

A Fidesz sikerének egyetlen titka: elkezdte – lassan és félénken ugyan – megvilágítani ezt a fenti helyzetet. Sajnos azonban a Fidesz sem képes megszabadulni liberális gyökereitől és teljességében átlátni mindezt. De már ez a félénk elhatárolódás is hatalmas eredmény, ami előtt le a kalappal.

Külön szerencse, hogy Csehország, Lengyelország és Szlovákia népének szíve is hasonló ritmusban dobog, így kialakult egy közös férperifériás dacszövetség az EU-ban. S a népek egyre hangosabban kiáltják: le a nyugati integrációval, le a kizsákmányolás.

Keletről indul a tisztító szél, s lassan erősödik...

Khonsu 2016.01.13. 10:32:28

@BircaHang Média:

Jó összefoglalás, de attól, hogy nemzeti díszben kiülünk a klub elé, látványosan beintünk nekik, és sértődötten bekiabálunk, hogy maradjanak maguknak, mi nem is akarunk már belépni, attól még a zsebünk üres marad, legfeljebb a klubtagok röhögnek rajtunk egy jót.

Nem egyszerű a magországok közé bekerülni, de nem lehetetlen. Akik most köztük vannak változatos módokon kerültek oda, a nagy nyersanyag exportáló országokon kívül ez senkinek sem volt természetes "adottság".

A klubtagok intenzív felhalmozási perióduson/periódusokon keresztül jutottak el a tagságig. Ennek háttere teljesen változatos. Gazdasági-, politikai innováció, gyarmatosítás, vagy épp külső támogatás, mint a hidegháború idején. Ha ez megvolt, onnantól már csak tartaniuk kell kell a szintet, folyamatosan megújítani a vagyont a tagság fenntartásához.

Most pont egy olyan korban élünk, amikor lenne lehetőség hasonló felhalmozásra a hozzánk hasonló félperifériák számára is, ha nem csúsznánk le róla. A mostani világ, "gyarmatosítása" vagy "ipari forradalma" a startup. Ebben aztán minden benne van, a lényeg, hogy olyat (vagy legalábbis jobbat csinálj), amit még előtted senki sem, és nagy kereslet legyen rá. Ez lehetne a mi utunk a klubba, de nem használjuk ki. Pedig innovációban hagyományosan erősek vagyunk, a magyarok nagyon találékonyak. Az ötlet azonban tudás és háttér nélkül nem sokat ér. Vagy elviszi az ötletgazda, vagy nem lesz belőle semmi.

Aztán ahogy lenni szokott, ahogy az idő múlik, egyre nehezebb lesz újdonságot kitalálni és azt befuttatni. A fejlesztések megdrágulnak, bonyolultabbak lesznek, és a már felnövekedett nagy cégek fejlesztőcsapatainak terepévé válnak. Lassan ez a kapu is bezárul előttünk.

Az a "tisztító szél", ahogy írod, csak egy "dacszövetség", de valójában egy centiméterrel se visz előbbre senkit se. Oroszországnak voltak pl. a legjobb lehetőségei a klubtagságra. Jelentős katonai erő, hogy komolyan vegyék, jó tudásháttér, és rengeteg pénz az olaj és gázexportból, amíg magas volt a világpiaci ár. Ha ezt kihasználják, és a pénzt befektetik a tudásba, akkor mára már klubtagok lehetnének ők is, hatalmas orosz technológiai multikkal. Putyin is elismerte, hogy elrontották, mert ezt kellett volna csinálniuk. Ezt elkúrták, de még nekik sem késő.

Akik kihasználják a lehetőségeket és beleállnak a felhalmozásba, ők klubtagok lesznek, akik nem, azok nem. Rá kell állítani az egész országot az startup irányra, megteremteni hozzá minden feltételt, teljesen ráállítani az országot erre az irányra, önteni bele az EU pénzeket, és elfelejteni végre a kommunizmus szagú hülyeségeket.

Hiába vet szét bennünket a keleti büszkeség, attól még csövesek maradunk a klub előtt. A gazdasági felemelkedés mindenképpen célunk kell, hogy maradjon, ez pedig azonos a klubtagság elnyerésével. Nincs "nyugati jómód" és "keleti jómód". A keleti jómód, a kiváltságos kevesek jómódja, egy társadalmon belüli elit klubnak. A többieknek csak a szegénység jut.

gellért mária 2016.01.13. 11:06:41

HaFr. Nagyszerű. Így igaz.

Khonsu 2016.01.13. 11:15:32

@Klütaimnesztra: Jó néhány ismerősöm és a rokonság nagy része már kint él, és még egyikük se mondta, hogy rosszabb lenne mint itt. Senki sem akar már közülük hazaköltözni. Ez szerintem eldönti a kérdést, melyik a jobb rendszer.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.01.13. 11:26:18

Kicsi off.

Szerintem a Mandineres szerkesztőségben, valami nagyon kemény cuccot osztottak. Rajcsányi nekiment az orosz "barátainknak." ....de nagyon...olyan Béndek stílusban. :)

Boccs Péter. :)

2016.01.13. 11:30:37

@BircaHang Média: több ponton hazudsz, kénytelen vagyok azért így mondani, mert keleti propagandát nyomsz és sokkal értelmesebb vagy a kommentjeid színvonalánál. dehogy lett itt átvéve bármiféle nyugati modell: az ország kiárúsítása és a hazai tőkés+politikai réteg mértéktelen lopása sehol nem divat. a nyugati korrupció inkább a nagyvállalatok érdekérvényesítse szintjén létezik, de HAGY teret az átlagembernek, sőt, segíti az érvényesülésben. a magyar éppen őt öli és az összes szinten, ahol az állam jelen van, borzalmasan korrupt 1990 óta. ezen felül több ország is van, amit magad is említesz, ami felnőhetett (volna) a nyugat szintjére, az említett görögök és spanyolok mindenképpen, de világos mutatók alapján jól látszik, ők maguk csak a jólétet akarták átvenni a többi nyugati országtól, semmiképp sem a munka- és társadalomszervezési gyakorlatot.

akik viszont rossz helyzetből jöttek fel kiválóan: dél-korea, európában írország, ami lényegében egy angol gyarmat volt évszázadokon át, illetve finnország.

a magyar kultúrának az is része - és meggyőződésem, hogy ez öli leginkább a fejlődését - hogy állandóan másokra mutogat. hogy NEM LEHET, mert nem lehet és kész, mert mi itt vagyunk, ők meg ott. ehhez képest a balti országok mutatóit simán irigyelhetjük, mellettünk húzott el szlovákia, a cseheket még mindig irigyeljük, több ország más-más alapon, de épp azt mutatja, hogy mi magunk hagytuk ki a létező legtöbb lehetőséget. senki nem kényszerítette ránk nyugatról például, hogy ellopjuk az eu-pénzeket. senki nem szólt bele, hogy csinálunk-e versenyképes oktatást.

amit írtál, betudom egyszerű ruszki propagandának, amiből jelzem, nem fognak kérni a magyarok.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.13. 11:33:58

@Fuxos (ex bömis): nem tudom, nem én adtam neki a szert :)

sztd 2016.01.13. 12:26:29

Azt gondolom, hogy az emberek érhetnek többet, mint az eredményeik Isten előtt, de a társadalomban nem. Egyszerűen a társadalom (vagy nevezzük közösségnek) abból él, amit kap az "individumaitól" (vagy akár rajtuk keresztül mindenféle felsőbb hatalmaktól, stb.).

A közösségeiknél azonban nem érhetnek többet, de még egyenértékűek sem lehetnek. Ez valahogy kimaradt, pedig szerintem konzervatív érték, és a lét alapját is jelenti.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.01.13. 12:44:34

@sztd: A közösség értékei és szabadsága az egyének értékéből és szabadságából ered. Kiválóan elvannak egymással, sőt erősítik egymást....de ha választani kell közülük, az én konzervatív felfogásom szerint mindig az egyén értékei és szabadsága élvez elsőbbséget, ugyanis a másiké (közösségek) belőlük ered.
....és ne keverjük ebbe bele, hogy minden szabadság korlátozva van, így az egyéneké is. Nem létezik abszolut szabadság.

nevetőharmadik 2016.01.13. 12:45:53

@BircaHang Média: Ó, te szegény, szegény, tudatlan birca...

Vajon mi történne veled, ha egyszer megértenéd, hogy pontosan miben áll a "magállamok" egyetlen titka, aminek segítségével pénzt tudnak átfolyatni a saját maguk irányába...

Vajon akarnál-e még élni egyáltalán?

borzimorzi 2016.01.13. 13:34:21

Ez a poszt hibátlan volt. Objektíve is, nem csak azért, mert egyetértek vele. Én nem tudtam volna ilyen jól megírni. Sőt, közel ilyen jól sem. Köszönet!

Üdv:
b

FreeTibet 2016.01.13. 13:46:03

@Fuxos (ex bömis): Le is hútzák a mandiner kommentelők.. mondjuk még mindig nem annyira, mint ennek a posztnak az átemelt változatát :)

Egyébként hihetetlen, hogy a magyar népi nemzeti jobboldal (lehet furcsa így hívni őket, de mégiscsak ők azok) mennyire keletre lett hangolva a rendszerváltás óta, holott történelmileg semmi okuk nem lenne rá, merthogy ugyanez a magyar nemtezi oldal régebben soha sem volt oroszbarát. A miértekért olvasson mindenki Széky Jánost és például a Bárányvakságot, viszont hogy előrelépjünk és a nyugatosság ne csak ilyen értelmiségi hóbort maradjon, kellenének bizony a konzlib Bogár Lászlók akik elmagarázzák a nép egyszerű nyelvén, hogy sikertelenségükről pont hogy nem a nyugat, hanem a kelet visszahúzó csápjai tehetnek. Ilyen szofisztikált írásból pedig született már sok, itt ezen a blogon is, csak egyetérteni tudok, előrelépésre viszont ez sosem lesz elég, amíg a másik oldalon egy komplett kiépített infrastruktúra tolja a hülyeséget és a dezinformációt. (Bérkommentelők, szevasztok!)

gellért mária 2016.01.13. 14:03:57

@FreeTibet: A "Globloma" professzorra gondolsz? ..két kitűnő szakember társával, mint Boros Imre és Bayer Zsolt? Ez komoly?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.13. 14:46:53

@sztd: a kultúrák mint rögzült szerkezetek elnyomók az emberi kreativitás nélkül -- az ember sokkal fontosabb, mint minden produktuma

DrGehaeuse 2016.01.13. 14:49:59

@gellért mária:

Neeeem!

Szerintem csak arra gondolt, hogy kellene egy vagy néhány olyan okos konzerva-libertus prof aki a bogárlacihoz hasonló közérhetőséggel és küldetéstudattal lenne képes a Béndek féle frankó-tutit elmagyarázni és mintegy a nagyérdemű "átlaghülyemagyar"-nak a szájába (agyába) belerágni. Ezáltal lehetne kompenzálni a nyugatellenességi konteos nyomulást.

teleorman 2016.01.13. 14:59:56

Bircahang Média: akkor már legyünk következetesek. Tehát helyesen:

"Norvégiai Köztársaság és Svájci Királyság". Meg persze Albán Császárság és Holland Népköztársaság.

Bizony ám.

chrisred 2016.01.13. 15:15:25

@BircaHang Média: A nyugati liberalizmus lényege abban állt, hogy a polgárok elő tudták írni a hatalom képviselőinek, hogyan viselkedhetnek. A magyarországi liberalizmus lényege pedig az volt, hogy a magukat liberálisnak nevező hatalmi elit előírta a magyar embereknek, hogyan viselkedjenek. És a magyar emberek, mivel évszázados beidegződések miatt nem polgárok voltak, hanem alattvalók, nem rúgták őket seggbe.

Sir Galahad 2016.01.13. 15:25:33

Szerintem arról van szó, hogy a rendszerváltást az emberek úgy értelmezték, mint a nyugatos-liberális értékvilág hazai győzelmét, és azt várták tőle, hogy ez önmagában olyan jólétet eredményez, mint ami Nyugaton van. Ez 25 év alatt finoman szólva nem jött be, így az emberek kiábrándultak és a továbbiakban nem kérnek ebből az értékvilágból. Úgy vannak vele, ha így is, úgy is szegények maradunk, ez egy értéktelen dolog.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.01.13. 15:41:49

@FreeTibet: ", kellenének bizony a konzlib Bogár Lászlók akik elmagarázzák a nép egyszerű nyelvén, hogy sikertelenségükről pont hogy nem a nyugat, hanem a kelet visszahúzó csápjai tehetnek."

Szerintem nem lehet....sajnos. Ezt az agymosást, csak egy vonzó, ideológiamentes jövőképpel lehet legyőzni....ha lehet....inkább a szerb forgatókönyvet valószínűsítem.

Ad Dio 2016.01.13. 15:43:09

A poszt nagyon szépen hangzik, csak sajnos nem nagyon látom azt a "nyugatot" amire igaz lenne. Főleg nem nagyban.

2016.01.13. 15:46:17

@Fuxos (ex bömis):
a közélet arról szól, ami az egyénen túl van. de azért mégse csak a világ. az univerzum problémáit filozófikusan elég nehéz megoldani. a kettő között kell valamit bemondani. és az a közpolitika. a valami. neked te saját magad vagy a legfontosabb. valószínűleg nincs gyereked. ez rendben van. a politika az, hogy amelyik pár három gyereket nemz/szül annak adnak 10+10 misit. nem feltétlen ez a legjobb. de ilyen a politika. az egyénről való filozófiai értekezés süket duma.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.13. 16:20:03

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a politika az, hogy amelyik pár három gyereket nemz/szül annak adnak 10+10 misit"

Ki adja? És honnét származik az, amit ad?

www.youtube.com/watch?v=PGMQZEIXBMs

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.13. 16:31:42

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a közélet arról szól, ami az egyénen túl van."

Ez süket filozofálás. Egyének hoznak törvényeket amik egyéneken kerülnek végrehajtásra. Egyének szednek be adókat, amiket kiosztanak egyéneknek: maguknak vagy másoknak. Az, hogy ezt "a köz" nevében teszik, nem változtatja meg hogy minden akciót egyének hajtanak végre, és a politikai akciók egyénekre hatnak.

"Az állam az a hatalmas fikció, amely által mindenki megpróbál mindenki más költségén élni." -- Frederic Bastiat

gellért mária 2016.01.13. 16:34:40

@DrGehaeuse:értem, szerintem pl.Béndek Péter is elmagyarázná, ha kapna média lehetőséget.De tudjuk, hogy nem kap. Azt is kétlem, hogy lenne olyan sikere mint Bogár Lászlónak,...ez a társadalom Bogár Lászlóra van hangolva, nem Béndek Péterre. Nem az a probléma, hogy kéne, mert van, csak nem ez kell..

nemecsekerno_007 2016.01.13. 16:38:10

@Khonsu: BircaHang Média-nak részben igaza van, de a te összefoglalásod nagyon jó. Elindult valami abból amit felhalmozásnak nevezel, de már a következő lépésen kéne gondolkozni. A korábbi kormányok töketlenek voltak, ez a mostani jó irányba próbál lavírozni, vannak olyan elképzeléseik amiket támogatni lehet, de nagyon sok a felesleges nyálverés. Kormány és ellenzéki oldalon is és erre a média is rásegít. 2020 után nem jön EU-s pénz, ezt kéne tudatosítania a kormánynak/ellenzének az emberekben. Nekünk kéne majd megkeresni. EZ nagyon nem lesz egyszerű.
Régen láttam már ilyen értelmes vitát, mint köztetek.

Gérard Duchemin 2016.01.13. 16:50:08

@BircaHang Média: Egyrészt, nincs olyan hogy ballib, hanem baloldaliság vagy liberalizmus van, melyek nem feltétlenül járnak együtt. Másrészt honnan a frászból veszed, hogy ezek önmagukban károsak? Persze vannak károkozó liberális emberek és károkozó baloldaliak, ahogy károkozó jobboldaliak is. Önmagában ezek értéksemleges dolgok, és aki ezen eszmék ellen küzd (és nem a tényleges károkozás ellen) az simán hülye.

FreeTibet 2016.01.13. 16:55:28

@gellért mária: A magam részéről a hátam közepére sem kívánom őket és a stílust amit képviselnek, de igen, minimum egy olyan szintű troll véleményvezérre gondolok a liberális demokráciák és a kapitalizmus védelmében, mint például a Jakab Andor volt annó.

@Fuxos (ex bömis): Fontosabb kérdés, hogy a tömeg mennyire tart vonzónak bármilyen ideológiamentes jövőképet. Szerintem nem nagyon.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.13. 17:19:54

T. Kommentelők! A láthatóan trollok által írt és/vagy vitaképtelen megjegyzéseket azonnal, jelzés nélkül kimoderálom, a nickeket örökre kitiltom. Üdv

2016.01.13. 17:43:51

@neoteny:
a szabad piac is hasonló céllal létrejött fikció. a szabad tőkepiac is. és ugyanezt a célt szolgálja a liberális demokrácia állama. az összes közhatalmi konstrukció. ha nincs ilyen, akkor anarchia van. de olyat nem akarnak a népek legalábbis errefelé.

zipe moha 2016.01.13. 17:54:52

@gellért mária: .."értem, szerintem pl.Béndek Péter is elmagyarázná, ha kapna média lehetőséget."

a szóhasználatod lebuktat...bár nem ismerlek személyesen...de te kb akkora liberális vagy minta többi...kivettél valami személyes materiális! előnyt a "liberalizmusból", azóta liberális vagy...kb és nem sértőn csak utalón..

mikor szoktak médiát " kapni"???..felvilágosult liberális polgár mikor szokott " kapni"...beszél úgy , hogy "kap"..." a "kapni" szó mögött a magyar rendszerváltás szelleme húzódik ami az individuumodnál fogva megfogott...szabadulni képtelen vagy, a foglya vagy...hatökrös szekér kell..

a médiát szerzik, vagy teremtik vagy vásárolják...de "kapni"??...kapni az kap akinek megveszik...e vevő lehet egy belterjes monolit banda...ez 89 egyik tanulsága...de megveheti a nép is egy Alternatívának!!..ha van kinek és van miért...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.13. 17:57:41

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a szabad piac is hasonló céllal létrejött fikció"

Szó sincs ilyesmiről: az emberek csereberélnek egymás között már több mint 30,000 éve.

A politikusok azok, akik leveszik a sápot, meg eldöntik az emberek helyett, hogy azoknak mire van szükségük.

"ha nincs ilyen, akkor anarchia van"

Igen, a gazdaság optimális esetben anarchikus: uralkodómentes. Senki sem akarja hogy megmondják neki hogy mit termeljen és mit fogyasszon. Az meg, hogy sokan _másoknak_ kívánják megmondani, hogy azok mit termeljenek és mit fogyasszanak, nem igazolható. Te sem próbálod, csak ködös hivatkozásokat teszel a "közjóra" meg a "közéletre" meg a "közszemélyekre".

ferinek nem 2016.01.13. 17:58:10

Alapvetően egyetértek a bejegyzéssel.
A nyugatosság mentalitás: humanizmus és individualizmus egysége.
A humanizmus minden ember tisztelete, eredményeitől (tetteitől) függetlenül.
Ennek csak az mond ellent, hogy a szerző szemétdombnak minősítette a börtönöket, noha ott is emberek vannak.

gellért mária 2016.01.13. 18:06:05

@zipe moha: Lebuktam? Miért, talán ezt titkolni kell? Ez szégyen?
Miről beszélsz? A közszolgálati média M.-on az államé, a többit veszik, tulajdonosa van.Mindkettő valakiknek ad megszólalási lehetőséget, valakiknek nem.Akinek adnak, az kap.Mit zagyválsz itt össze? A "nép" nem vesz médiát sehol sem.

gellért mária 2016.01.13. 18:10:18

@zipe moha: "kivettél valami materiális előnyt" Semmilyen materiális előnyöm nincs.

gellért mária 2016.01.13. 18:14:51

@ferinek nem: Nincs ellentmondás. A humanizmus és minden ember tisztelete azt jelenti, hogy a börtönökben is emberségesen kell bánni az elítéltekkel.Ha nem így történik, az nem a fentiek jegyében történik.

zipe moha 2016.01.13. 18:21:48

@gellért mária: ne legyél már szerencsétlen...nyilvánvaló hogy a létező strukturalista senki nem enged oda a médiáihoz...miért soponkodsz, hogy " nem kap"???...az lenne a gyanus ha kapna...aki akar valamit kaphat...ami neked meg zagyvaság azt közösségi finanszírozásnak hívják...és megy ez " polgáréknál"...ui: az hogy ezt is el kell magyaráznom nem csak beszédes de leleplező is...a semmiből a semmi lesz ..szavkbó szavak.. hablatyból, meg játszadozásból...meghülyült , tétován tanácstalanul bolyongó és hablatyoló emberek..emberek....

szerinted...kinek kellene médiát adni B.P-nek???..
" ha kapna" akkor az nem az a világ lenne ami..vagy B.P nem az lenne aki..érted-e?...ha szerinted nem kell médiavásárláshoz a nép..vegyél egyet neki TE..vagy kettőt..:)

2016.01.13. 18:22:32

@neoteny:
oké, de ezt a cégszerű csereberét a városok/államok céhszerűen mindig is korlátozták. a szabad piac egy fikció. kanadának egy szomszédja van. és a világ nagy részétől távol van. ezért ez a korlát természetes módon létrejön. kanada fejlődését a szabad tőkepiac korlátozza. az, hogy a világpénz az amerikai dollár. és lényegében korlátlanul állítják elő úgy, hogy ezt az országok döntő többsége kényszerűségből elfogadja.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.13. 18:50:27

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"ezt a cégszerű csereberét a városok/államok céhszerűen mindig is korlátozták"

Igen, ez a politika: a törvényes erőszakmonopólium gazdasági alkalmazása.

Az a parancsolat, hogy "ne ölj", nem politikai: hanem jogi (és etikai). Mindenkire vonatkozik (vagy vonatkoznia kellene): nem származik senkinek személyes haszna másokkal szemben attól hogy betartatásra kerül (ill. hogy az ölés szankcionálásra kerül).

De az a parancsolat, hogy "ne adj el -- akár általad termelt, akár másoktól vásárolt -- terméket olcsóbban, mint amit a városatyák céhe termelt" már egy pusztán politikai parancsolat: ennek csak az a célja hogy gazdasági előnyöket biztosítson a városatyák céhei számára, vagyis a városatyáknak. Nem mindenkire vonatkozik, hanem csak a céhen (és így az államon) kívül állókra.

Azt megteheti a céh hogy (marketing)propagandát fejt ki: "ha nem céhben előállított terméket veszel, akkor szar minőséget vásárolsz és ráfizetsz, még ha látszólag olcsóbb is". De amikor a céh törvényes úton tiltja azt hogy valaki céhes terméket állítson elő, vagy azt árulja, akkor már politikusként viselkedik: (nominálisan) törvényes erőszakot alkalmaz békés polgárokkal szemben.

2016.01.13. 19:01:51

@neoteny:
svájcba úgy vihetsz be agrárterméket, hogy előzetesen bio suisse minősítést kell szerezned. de még ez is kevés. csak olyan és csak annyi árut csak akkor vihetsz be svájcba, amit és amennyit mondanak. és amikor mondják. tehát van egy brutális érdekvédelem. ez a szabad piac majdnem teljes korlátozása. ehhez képest svájc elég erős. a szabad piac elmélete szerint régen össze kellene volna omlania.

egy ágazat, vagy egy gazdaság mennél fejlettebb annál inkább a fogyasztói optimumot keresi. de ha egy társadadalom felfelé akar zárkózni, akkor sokkal inkább a termelőit kellene. tehát a klasszikus merkantilista, fiziokrata világképből kell kiindulnia és elsősorban a közvetlen árucserét kell forszírozni. ezt a főváros gazdagsága korlátozza. mert a központi agglomeráció árut nem vagy alig termel. azt mondja, hogy hordják be az javakat az országba. ők majd ezt mind elfogyasztják. az ellátási lánc végén a tőkepiaccal és a hipermarketekkel együtt lefölözik a hasznot. ez valós fizikai és szellemi teljesítmény nélkül megteremti a gazdagságot az ország egyes pontjain. ez ellen a magyar vidék fellázad. és ebből következik orbán és a cigány vezérkultúra.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.13. 19:08:57

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a világpénz az amerikai dollár"

Nem csak az: a központi bankok a tartalékaikat nem csak amerikai dollárban tartják, hanem euróban is meg svájci frankban is meg angol fontban is meg japán jenben is (meg amikor volt nyugatnémet márka, abban is tartottak). Hogy ezek (ti. központi banki tartalékok) milyen arányban vannak egymáshoz képest, az az adott ország gazdaságának adott devizában történő exponáltságától függ, ill. attól hogy mennyire "keménynek" van megítélve az egyes deviza.

Zimbabwei dollárban is lehet központi banki tartalékokat tartani -- csak épp' szart se' ér egyik napról a másikra.

Nekem semmi kifogásom sem lenne az aranyalapra való visszatérés ellen: de jóval többen tartják ezt rossz ötletnek mint jónak.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.01.13. 19:20:59

@unionista᠍᠍᠍᠍: " neked te saját magad vagy a legfontosabb. valószínűleg nincs gyereked. ez rendben van. a politika az, hogy amelyik pár három gyereket nemz/szül annak adnak 10+10 misit. nem feltétlen ez a legjobb. de ilyen a politika. az egyénről való filozófiai értekezés süket duma."

Kedves Unionista

Tudomásom szerint nem vagyunk beszélő viszonyban...de ha már megszólítottál:
A Jóisten neked két kézzel adott íráskészséget (természetesen a mennyiségre gondolok és ne az kommentjeid minőségére), de a szövegértelmezési képességek esetében, nagyon szűkmarkúan bánt Veled.
Legkisebb közösségből indulok ki a magyarázatban. Csak az a család lehet boldog, ahol a családtagok (szülők és gyerekek) is egyénileg boldogok. Olyan boldog család nem létezik, ahol ők mint család boldogok, de egyénileg meg szarul érzik magukat a családban. Logikai értelmetlenség.
Rosszak az értesüléseid. Vannak gyermekeim.
Ezzel részemről a Veled történő kommunikáció lezárul. Természetesen mint egy olyan ember, aki hisz a szólásszabadságban, eszemben nincs megkérni Téged, hogy a jövőben esetleg ne kommenteld a hozzászólásaimat, de igen hálás lennék ha megkímélnél tőlük.

P.S. Igen rossz képet vet egy nemzetre és országra, ha 10 + 10 millával kell motiválni a gyermekvállalást. Ez nem politika, hanem pótcselekvés.

2016.01.13. 19:26:03

@neoteny:
ez alapvetően nem egy gazdasági, hanem egy hatalmi kérdés. a liberalizált tőkepiac erősen ellenmond az anarchista eszményképednek. uralkodó nélküliségben eleve nem nagyon lehetne központi bank. vagy ha mégis, akkor se lehetne annak jelentős tartaléka.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.13. 19:27:14

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"tehát van egy brutális érdekvédelem."

Ki(k)nek az érdekei vannak védve?

"ez a szabad piac majdnem teljes korlátozása. ehhez képest svájc elég erős. a szabad piac elmélete szerint régen össze kellene volna omlania."

Dehogy kellett volna összeomlania: mindössze magas(abb) agrártermék-árakat jelent. Viszont ha Svájc nem tudna exportálni (ipari termékeket és/vagy financiális szolgáltatásokat), mert azokkal szemben "védenék" meg magukat más országok, akkor Svájc gazdasága sokkal szarabb helyzetben lenne: akkor hasonló lenne Észak-Korea gazdaságának állapotához. Ahol ugye sok százezres számú áldozatokat szedő éhínség volt két évtizede.

"de ha egy társadadalom felfelé akar zárkózni, akkor sokkal inkább a termelőit kellene."

Ezt csinálta pl. Dél-Korea a 60-as évektől. De ott nyílt diktatúra is volt: a dél-koreaiak csórók voltak, és gályáztak látástól vakulásig. Szerinted a magyarok vevők lennének a dél-koreaiak 60-70-80-as évekbeli életszínvonalára? Hogy majd "a gyerekek" jól éljenek?

2016.01.13. 19:30:23

@Fuxos (ex bömis):
te úgy képzeled, hogy egy család nem lehet boldog, ha mindenki külön-külön boldogtalan. de lehet. ez a család leglényege. lehet, hogy külön-külön boldogtalanok lennék, de együtt mégis jól érezzük magukat. ezt csak a hozzád hasonló seggarcok nem értik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.13. 19:31:31

@unionista᠍᠍᠍᠍:

Ez mind így van -- feltéve hogy "a liberalizált tőkepiac" alatt a

- fiat pénz
- részleges tartalékolási bankrendszer
- központi bank mint "lender of last resort"

"szentségtelen"háromságát érted.

pucros 2016.01.13. 20:11:58

@HaFr: ha az iszlamista terrorista _ember_ börtönben van, azzal az iszlamista terrorizmus a szemétdombra került, tehát jó az a fogalmazás :)

(legfeljebb félreérthető, de hát csak nem gondolja senki, hogy a büntetésvégrehajtás gyakorlatát akarod megreformálmni az iszlamista terrorizmus elvei mentén :) )

2016.01.13. 20:17:37

@neoteny:
magyarország a rendszerváltás óta a felzárkózásnak azt az útját választotta, hogy a szabad piaci keresletet időről-időre bővíti illetve szűkíti. a kormányok a húzd meg-ereszd meg politikáját folytatják.

a medgyessy kormány falhoz vágta a malacperselyt. és azt mondta, hogy mindenki kapjon valami extrát. azt mondták, hogy ez majd élénkíti a gazdaságot. csak ennek a végre egy megszorító intézkedés csomag lett. amit a bajnai kormány csinált meg. előtte ugyanezt csinálta bokros. ezt csinálja a baloldal. a jobboldal is ezt csinálja. csak ők a megszorításokat nem közvetlen a lakosságra terhelik. hanem igyekeznek minden terhet a külföldre tolni. és a gazdasági előnyöket a saját klientúrájuk számára biztosítják. a baloldal a külföld számára. a baloldal lényegében eladja és eladósítja az országot. a jobboldal pedig ezt elkerülve próbálja a kincstárat közvetlen kifosztani. egyik politika sem vezet sehová.

szerintem nem a keresletet, hanem a kínálatot kellene nem ortodox módon korlátozni. tehát nem úgy, ahogy észak-korea, hanem ahogyan dél. azt kellene elérni, hogy minden vámmentes áru helyi vagy szövetségi. tehát ha az országba betelepül egy bmw gyár, akkor a helyben gyártott olcsóbb lesz az autókereskedésekben. túl azon, hogy a kormányzat is ezeket használja. ezt adminisztratív módon megoldják. ennek a szélső esete a félállami tulajdon. ettől még az irányítás a bmw kezében maradhat. de az adót teljes egészében természetben fizethetik. egy bmw a németeké, egy a magyaroké. lehet, hogy a többi gyártó számára előnytelen. de így lehet magyar autóipar. mert a gyártóknak összesen egy nagy globális versenytársuk van. kismotorok vagy teherautók gyártásában el meg lehetne haladni az mz vagy az ifa szintjét. úgy, hogy a németek a jelenlegi "ruszki" szintnek megfelelő technológiát átadják. és védettséget kapnak a magyar piacon. ezek után a vevő azt látná, hogy van csepel, rába, pannónia és bmw/man. ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne hyundai. csak azért már minimális felárat kell fizetni. így el lehet érni azt, hogy az autók fele helyben gyártott legyen. vagy a magyarországi motorkerékpárok és teherautók fele magyar. szabad piaci alapon egy kicsi, nyitott, elmaradott gazdaságnak esélye nincs felzárkózni.

észak-koreának nincs szövetségese. hanem kim dzsongun elvtárs kiszolgálja a vezérkart. és a hadsereg kihasználja a kedves vezetőt. ez katonai diktatúra. ez a másik egy civilizált szövetségi hadigazdálkodás. ha orbán megcsinálja azt, hogy magyarország egyetlen nyugati szövetségese bajorország lesz, akkor szabad kereskedelmi egyezményt kell kötni a duna mentén. ezt bécs azonnal elfogadja. svájc esetleg ahhoz kell, hogy a pénzügyi stabilitás biztosítva legyen. ez a második körben azt jelentené, hogy az áru magyar, vagy német, osztrák, svájci. és harmadik körben ehhez lehetne kapcsolni a visegrádi országokat. ez közép-európai gazdasági együttműködés. és így lehet újra az az európai uniós tagság, ami jelenleg érvényes. ez most olyan, hogy ugorjál fel a tetőre. a létrát elvették azok, akik fent vannak. és onnan könnyű beszélni. béndek péter a belvárosban a fővám téri (!!!) beszédében meghirdette a szabad piacot.

ricardo 2016.01.13. 20:28:45

(Off. Nézek egy filmet és szembe jön velem a következő póló.

kepfeltoltes.hu/160113/tradition_www.kepfeltoltes.hu_.png

Gondoltam, megosztom. :))

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.13. 20:43:44

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a jobboldal is ezt csinálja. csak ők a megszorításokat nem közvetlen a lakosságra terhelik. hanem igyekeznek minden terhet a külföldre tolni."

Vagyis közvetve terhelik a lakosságra a terhet: "a külföld" megszabadulhat a terhektől, a lakosság nem.

"a kínálatot kellene nem ortodox módon korlátozni"

Ami a fogyasztók életszínvonalának eséséhez vezet.

"hanem ahogyan dél"

Nem fog menni: a magyarok nem viselnék el az ahhoz szükséges (volt) szintű diktatúrát. Ezt már '56-ban megmutatták. Lehet nosztalgiázni a késő-kádárkorról, de annak súlyos ára volt gazdasági és társadalmi szempontból is.

"szabad piaci alapon egy kicsi, nyitott, elmaradott gazdaságnak esélye nincs felzárkózni."

Botswana. Afrika (és a világ) egyik legcsóróbb országa volt amikor elnyerte a függetlenségét, és folyamatos fejlődéssel Afrika élvonalába jutott.

A te agymenéseid mind arról szólnak hogy _mások_ (a bajorok, a duna-mentiek, a svájciak stb.) mit csináljanak: pedig rájuk nincs befolyásod, még ha a magyarokra lenne is. Arról soha nem értekezel hogy a magyar "népnek", "a többségnek" mit kellene csinálnia. Csak azt mondod, hogy "szerveznie kellene a Kárpát-medencét". És akkor dolgozni ki fog, ha mindenki "a szervezéssel" van elfoglalva?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.01.13. 20:47:15

@ricardo: most már sokkal jobb nekem is :)

2016.01.13. 21:21:25

@neoteny:
értem, tehát a magyarok kövesség botswanát. szuper.

2016.01.13. 21:35:22

@neoteny:
az illiberális demokrácia kényszerpályákat hoz létre. orbán el kezdi kiszorítani a külföldet. de úgy hogy közben kiszolgálja a németeket. és ha visszakoznak, akkor behozza az oroszokat és a törököket.

isztambul egy kereskedelmi háborúban budáról lenyomja bécset. és a balkáni útvonalon a szír (vagy annak látszó) janicsárokat elindíthatják a menekülttáborokból. ezekből nem szabad piaci döntések következnek, hanem egy irányított, tervezett gazdaság. egy olyan szövetségi rendszerben, amit a magyarok többsége választ. ez lehet dunai német. ha ez nem lehetséges, akkor török, vagy orosz. vagy kínai. lehet mondani, hogy majd németország és ausztria megvédi magát. elveszti a déli és a keleti piacaikat. ebben az esetben nem kell német autógyár. kína segítségével is lehet államosítani. ez egy háború, amiben a szövetségeseket keressük.

te vagy az, aki azt mondod, hogy ezt a bajorok nem támogatják. mást se tesznek. orbán orbitális faszságokat mond. és mindig kiállnak mellette. a jobbikban ott vannak a svábok. a németek akarják átvenni az irányítást. és a magyarok szalutálnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.13. 21:39:36

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"értem, tehát a magyarok kövesség botswanát."

Csak ha kicsi, nyitott, elmaradott országként fel akarnak zárkózni. Ha nem, akkor nem kell tenniük semmit.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.13. 21:45:28

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"orbán el kezdi kiszorítani a külföldet. de úgy hogy közben kiszolgálja a németeket. és ha visszakoznak, akkor behozza az oroszokat és a törököket."

Korábban ezt írtad:

"a baloldal a külföld számára [biztosítja a gazdasági előnyöket]"

Vagyis OV "eladja az országot" a németeknek; és ha ők nem hajlandók eleget fizetni érte, akkor majd eladja az oroszoknak vagy a törököknek.

Szóval miben is különbözik "a nemzeti oldal" a "baloldaltól"?

gellért mária 2016.01.13. 22:57:11

@zipe moha: Félreértés, én a kap alatt nem tulajdont értettem, hanem megszólalási lehetőséget..a szövegkörnyezetben ennek volt érelme.A Bogár sem saját tulajdon TV-jében mondja amit mond.

2016.01.13. 23:30:54

@neoteny:
a különbség az, amit leírtál. nem azt állítom, hogy amit orbán csinál az jó. hanem azt, hogy ez egy kényszerpályára állítja az országot. és mivel a nép ezt támogatja, ezért ebből kihozni a legjobbat.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.13. 23:34:16

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"a különbség az, amit leírtál."

Vagyis nincs különbség: "a baloldal eladja az országot a külföldnek", OV meg "eladja az országot" a németeknek vagy az oroszoknak vagy a törököknek.

"mivel a nép ezt támogatja"

Miért az OV általi "országeladást" támogatja, miért nem "a baloldal" általit?

2016.01.14. 00:15:09

@neoteny:
mert a jobboldali megoldásban kevesebb az idegen. a rebellis magyarok olyat egyáltalán nem akarnak. egy megszálló csoporttal kényszerből kiegyeznek (német, orosz, török), de többet nem fogadnak el. ezt a félelnyomó szerepet ausztria is betölthetné. de bécs ehhez nem elég erős. svájc pedig nem elég bátor. és ha bevonulnak a németek (vagy oroszok, törökök), akkor vonuljanak ki a zsidók. mert a magyarok lelki világában ők is elnyomók. de ez nem csak egy érzelmi töltet. ha egy nagyvállalat van, akkor azt sok kis és középvállalat tisztességes versenyben legyőzheti. ha elég jó feltételeket kínál, akkor együtt lehet vele működni. ha sok multi van, akkor egy nulláról induló vállalkozás egy kicsi, nyitott, szegény piacon nem tud labdába rúgni. a százcsillió dolláros kockázati tőkéről a köznép azt tartja, hogy azt faji alapon osztják. az alapkutatáshoz, prototípus fejlesztéshez felszerelt laborok kellenek. hol van ilyen a magyar ugaron? ezt az államnak kell megépíteni. a hazaárulókat előzetesen ki kell rakni a műegyetemről.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.14. 00:43:51

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"mert a jobboldali megoldásban kevesebb az idegen."

Aha; a felcsatolható műfasz színére kényes a magyar, nem arra hogy seggbekúrják vele.

"ha egy nagyvállalat van, akkor azt sok kis és középvállalat tisztességes versenyben legyőzheti. ha elég jó feltételeket kínál, akkor együtt lehet vele működni. ha sok multi van, akkor egy nulláról induló vállalkozás egy kicsi, nyitott, szegény piacon nem tud labdába rúgni."

Kivéve hogy ha része pl. az EU-nak, és kihasználja annak a piacnak a nyitottságát. Mert az nem szegény.

Továbbá a sok multinak sok beszállítója van, amik között sok a KKV. És ha egy nagyvállalat van, az monopolpozícióban van a beszállítóival szemben; épp' az diktálhatja a feltételeket, nem hogy "elég jó" feltételeket kínálna. Ha sok a multi, akkor több helyre lehet eladni a terméket.

"az alapkutatáshoz, prototípus fejlesztéshez felszerelt laborok kellenek. hol van ilyen a magyar ugaron?"

Mindenütt, ahol megveszik őket?

"ezt az államnak kell megépíteni."

Az államnak semmije sincs, csak amit elrabol "a néptől". És abból se' alapkutatást meg laborokat vesz, hanem stadionokat meg világárszínvonalú autópálya-kilométereket.

"a hazaárulókat előzetesen ki kell rakni a műegyetemről."

Nem kellene ennyi crack kokaint szívnod; megárt az egészségednek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.14. 01:36:11

@FreeTibet:

"A miértekért olvasson mindenki Széky Jánost és például a Bárányvakságot"

Köszike a hivatkozást; érdekes.

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.14. 01:38:43

@neoteny:
nem szívok semmit. csak alkalmanként iszom. kocsmában leginkább nézelődök.

a szövetségi állam kezében az van, amit a szövetséges bizonyos kedvezményekért cserébe ingyenesen átad. ha mondjuk a siemens háztartási gépgyártásban stratégiai partnerré válik, akkor ezért jogokat kap. cserébe alapítványi jelleggel támogathatja a közoktatást, kötelezettségeket vállalhat a szakképzésben. és lehet egy nulladik generációs technológiai transzfer. a siemens nyilván nem hülye. és nem fog mindent átadni. ebből a honi iparban lehet egy-két évtizedes lemaradás, de ez még mindig jobb, mint az évszázados. ezzel elérhető az, hogy a magyar ipar félautomata háztartási és ipari gépeket gyárt. és kis és közepes sorozatszámú termelés alapvetően a belső (magyar és kárpát-medence) piacára történik.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Hungary-ethnic_groups.jpg
ez nem globális kapitalizmus. de ez nem is cél. ez nem azt jelenti, hogy nincs mondjuk lg háztartási gép. csak azt felárral árusítják. és az ipari iskolában simenes lesz az alapmodell. és a többség ebből következően ahhoz kapcsolódóan tervez, a szakmunkás azt szervizeli. a szövetségi din egyben magyar szabvány. az európai unió nem hozta létre a beépíthető háztartási gépekben a méretstandardokat. egy műanyag vagy egy üveggyártó képtelen igazodni a nagyon sok multihoz. ez esetben majd igazodik a némethez. a többinek a többség azt mondja: aus. egy külső elnyomó bőven elég.

az átlag magyar 17 ezres településen él. és nem célja, hogy globális játékossá váljon. nyilván van aki úgy gondolja, hogy neki több joga lesz londonban. menjen londonba. ez egy illiberális felfogás. mert azt mondja, hogy akinek nem tetszik a többségi logika (ami nem feltétlen ez a szövetségi állam modell lesz, hanem amire a nép majd szavaz fidesz/jobbik-lmp?, a többinek nincs esélye) az menjen az országból. egy kisebbség mondja, hogy ez diktatúra. ez demokrácia, csak nem liberális. én is tudnék ennél szabadabb és sokkal szabadabb modellt mondani. csak még ez is olyan, hogy @explanatus vagy @zipe_moha, hogy ez így nem lesz jó. mert még zártabb gazdaságot akarnak. egy valakit be kell engedni. ez azt jelentené, hogy az országban levő néhány külföldi nagyvállalat dunai német. szerintem ez a lehető legzártabb modell, ami még éppen megvalósítható. de ez a védettség előnyös a szövetségesnek. lehetne ez a general motors/general electric. ők ezt a modellt alaphelyzetben elutasítják. a német cégekben eleve van kormányzati tulajdon. ők nem ortodoxok.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.14. 02:11:09

@unionista᠍᠍᠍᠍:

"bizonyos kedvezményekért cserébe ingyenesen átad"

Azt, aki anyanyelvét a nyilvánosság színe előtt ilyen különösen aljas módon, előre eltervezetten, haszonszerzés céljából meggyalázza, ki kellene taszítani a nemzettestből.

DrGehaeuse 2016.01.14. 07:03:30

@Fuxos (ex bömis):
Kifejtenéd a szerb verzió lényegét néhány szóban?

DrGehaeuse 2016.01.14. 07:20:04

@gellért mária:

Sajnos Péterünk alkatilag képtelen olyan fokú .egyszerűsítésre és képes beszédre amely az átlagosan vagy kevésbé pallérozott elmék megértési küszöbéig le tudná hozni magasan szárnyaló gondolatait.

Ami pedig a médiafelületet illeti, Csintalan alig egy hete vallotta be Kálmán Olginak, hogy beállna Simicska a médiahátszelével egy konzervatív párt mögé, csak nem talált még ilyet. Talán be kéne jelentkezni.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.01.14. 09:07:44

@DrGehaeuse: "Kifejtenéd a szerb verzió lényegét néhány szóban?"

Szerbiában Milosevic hasonló politikai uralmi rendszert épített fel, mint most Orbán épít Magyarországon. Sorban nyerte az elnökválasztási és parlamenti választásokat, különböző nem teljes ellenzéki összefogások ellen. Volt amikor koalícióra kényszerült a Szerb Radikális Párttal, de teljesen uralta a terepet több mint 10 évig.....aztán 2001-ben az elnökválasztáson a komplett ellenzék (szélsőjobbtól a szélsőbalig) feltételek nélkül beállt Vojislav Kostunica mögé, ki egy mérsékelt nacionalista, de nagyon erős demokratikus elkötelezettségű politikus. Elsőkörös, kiütéses győzelmet aratott. Rövid időn belül szétzavarta a parlamentet, és új parlamenti választásokat írt ki, amelyen a konzervatív liberálisok (Dindic) győztek.
Az analógia hangsúlya a jelölt milyenségén volt. Mindenki megkapta amit szeretett volna a jelöltől. Ja igen...és a program egyszerű volt és egy pontból állt. Milosevicnek mennie kell.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.01.14. 09:10:43

Kiegészítés:

Nem volt formalizált együttműködés az ellenzék között. Mindenki azt mondta a választóinak, hogy Kostunicára szavazzanak....aki egyébként egy 8-10 %-os pártnak volt az elnöke.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.01.14. 09:31:01

Kiegészítés 2 :

A legfontosabbat elfelejtettem....a konklúziót.
Nem a pártok fogtak össze....hanem olyan helyzetet teremtettek, ahol az összes választó ki Milosevic távozását akartak összeállhattak...ki örömmel, ki fogcsikorgatva...:)
Szerintem semmilyen ellenzéki nagy összefogás ( a jelenlegi elképzelések szerint) nem fog eredményre vezetni Mert a választók nem fognak összeállni annyira, amennyire az szükséges. Szavaznának a Jobbik vagy a PKP választói Gyurcsányra vagy Tóbiásra vagy Schifferre....vagy a baloldali szavazók Vonára? Új, tiszta erkölcsű ember kell, ki mindenki számára elfogadható.....és mindent elsöprő győzelem, 3,5 -4 millió szavazat, 1,5-2 millió szavazattal szemben. Mert ennyi kell a megkérdőjelezhetetlen legitimációhoz, ha nem újabb 4 éves szarakodást szeretnénk, akárki is legyen a győztes.

nevetőharmadik 2016.01.14. 09:34:05

@Fuxos (ex bömis): Nem ismerem a szerb politikai rendszert, de a leírásodból úgy tűnik, hogy ott prezidenciális rendszer (volt), tehát az elnöknek erős hatalma és nagyon erős felhatalmazása is volt - illetve az emberek nem kormányt választottak, amikor őt választották. Ha ez így van (így van?), akkor nem hinném, hogy Magyarországra egy az egyben átültethető a dolog.

zipe moha 2016.01.14. 09:35:01

@unionista᠍᠍᠍᠍: @neoteny: ...nagyon érdekes amit írtok és ahogy írtok..és talán van annyira jellegzetes, hogy érdemes mondjuk 2 jellemző csoport mentalitásként beállítani...

nyilván való ( és ezt mondjuk be lehet tudni 89 érdemének is)... hogy Magyarországnak függetlenné kell válnia...a behódolás akár a német orosz, török vonalnak angolszász vonalnak ( és ezek koronkénti cseréje)az ami tartósítja a érzelmi-gondolati cselkvési -és materiális szegénységet...amíg ez a menet , addig NINCS nyugatosodás sem prosperítás..

ha a Ti szemléleteitek egy függetlenedő, önálló kulturális-és gazdasági entitást képző országképben és kormányzásban egyesül...akkor jelen lesz az a pozítív energizáltság mely a prosperitás elsődleges ismertetőjele....

az egyetlen kritérium ...az eltérő megközelítések felvetésének azon szándéka, hogy KÖZÖS döntés és abból származó közös cselekvés irányába hasson..van 10 millió ember a vita közös...a döntést követő cselekedet egy..

az ami ma romból szétrohaszt , ha pozítív előjellel sikerül felruházni ( a megegyezés és az az abból következő közös lépések)....akkor a magyar kereskedelmi hajók kihajóznak ..és rommá ágyúznak mindenki aki szembe jön..:)

az egyéni- kiscsoportos érdekek érvényesítése miatt van a társadalmat millió techtonikailag szétrobbantó akarat...mert egy szétszéledő népet..egy kis csoport is képes uralni...világosan látható, hogy hova vezetett: minden átmeneti...és a bűn után jön a bűntetés miatti aggodalom és a remegés.....ha a folyamatot megfordítjuk és nem megosztunk hanem célok mentén egyesítünk...akkor és csakis akkor előáll a "nyugatosodás" és az ahhoz szükséges javak és az általános elégedettség...

a jelenlvő rossz érzések jogos flusztrációkból fakadnak...ezzel már nincs mit kezdeni...újra kell alapozni..üzenet ez azoknak akik egy lassú változásban, 1 fokonként való megjavításban bíznak...csak magukat áltatják...és nem hozzák el az általuk kívánt körülményeket....
a nép nem választ mert az mondja : nincs mit...és a kollektív bölcsesség mindig legyőzi hosszútávon az egyéni-kiscsoportos okoskodást...a jövőben úgy, mint a múltban..

zipe moha 2016.01.14. 09:47:40

..."a tűz meg a víz nem jár együtt" -mondják sokan
dehogynem..

gondolja a gőzgépre...a sínen áll a gőzmozdony, a Hunnia vasparipa....a gőz hajtja meg..sem a víz sem a tűz önmagában nem képes..a gőzt irányítani kell , hogy
hajtson..és a mozdony ELŐRE menjen...ez viszont a fűtők dolga...és felelőssége is..
ha szétrobban vagy épp nem megy a mozdony a fűtők csak egy darabig téblábolhatnak...vagy felrobbannak a mozdonnyal együtt vagy lecserélik őket olyanra az " utasok" aki tudják értik és meg is cselekszik azt amitől a Hunnia vasparipa ( végre..1000 év után először) mozgásba lendül...:)

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.01.14. 09:57:13

@nevetőharmadik: Félprezidenciális rendszer...talán ez a legjobb kifejezése rá.
Az elv viszont ugyanez lehet. Miniszterelnök jelölt is lehet egyesítő erő...egy kicsit bonyolultabb, abban egyetértek......bár a Péter már leírta a módszert.....csak ki kellene terjeszteni.

zipe moha 2016.01.14. 10:14:26

...tanulság "utasoknak":

..."vagy felrobbannak a mozdonnyal együtt vagy lecserélik őket olyanra az " utasok" aki tudják értik és meg is cselekszik azt amitől a Hunnia vasparipa ( végre..1000 év után először) mozgásba lendül...:)"

ha nem cserélik le...

- a mozdony felrobban
- nem megy sehova

sztd 2016.01.14. 11:13:02

@Fuxos (ex bömis): Ez nem teljesen így van. Az ember közösségi lény, nem létezik közösség nélkül. Ha minden (vagy kellően sok) egyén fontosabb lesz a közösségnél, akkor szétesik a közösség (abban a formában meggyengül, elhal), és ezzel elvesznek az emberek, vagy a közösségből vagy fizikailag is.

Jó (és ismert) példa erre a zsidóság esete. Azért maradtak meg, mert megtartották a törvényeiket, és ezzel a törvények megtartották a zsidóságot. Ha nem tartották volna meg, akkor most nem léteznének.

@HaFr: Mivel nem vagyok filozófus, jó lenne az ilyen kijelentéseket definíciókkal kezdeni. Számomra pl. a kultúra a keretet jelenti. A kreativitás sem, és az ember sem értelmezhető nélküle. A rögzült szerkezet megadja a keretét az életnek. Ha töröljük, akkor az ember semmit nem tud tenni, hiszen nem lesz meg a pont, amihez képest haladhat.
Az más kérdés, hogy az ember, aki benne él a kultúrában, az mindig alakítja is, és ezzel élővé teszi (mint mondjuk a nyelvet az anyanyelvi beszélő). Az a fajta rögzült kultúra, amit említett, az a kihalt kultúra.

DrGehaeuse 2016.01.14. 11:17:00

@Fuxos (ex bömis):

Köszönöm.

Való igaz, hogy a szerbek megszabadultak milosevicstől és rezsimjétől. De vajon kint vannak-e a slamasztikából amibe az a rezsim belevitte őket? Erről nem igazán vagyok meggyőzve.

Nálunk egyébként orv-bán rezsimje nem eredményezett 3 háborús konfliktust és budapestet se bombázta miatta a NATO. A mostani hazai ellenzéki pártok cinkeltsége (az orv-bánt is irányító háttéroligarchák által) erősen kétségessé teszi a szerb forgatókönyvet.

Nálunk kevés lesz a viktornak menni kell egypontos program. Egyébként orv-bán nem a bajok forrása, hanem a bajok által létrehozott következményrezsim feje.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.01.14. 12:04:07

@sztd: "Jó (és ismert) példa erre a zsidóság esete. Azért maradtak meg, mert megtartották a törvényeiket, és ezzel a törvények megtartották a zsidóságot. Ha nem tartották volna meg, akkor most nem léteznének."

Mert önként és egyénileg meg akarták és meg is tartották a zsidóságukat. Nem kényszerítette őket erre senki. Ennek támasza volt a közösség, biztos sokszor nagyon erős támasza.....de az egyéni elhatározás az alapja a dolognak.

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.14. 12:43:42

@zipe moha:
van egy helyzet. és ebből kiindulva magyarország célja jelenleg a gazdasági félszuverenitás és a kulturális autonómia elérése lehet. mondjuk ez menő.
www.youtube.com/watch?v=0ooyCOPIFxs
és ezen a téren a németek tanulhatnának tőlünk. de járműiparban momentán ők a jobbak. egy hangyányival előrébb járnak. ezt esetleg be lehet látni.

ez a koncepció azt mondja, hogy ha egy ágazatot nem tudunk a történelmi magyaország keretei között szomszédsági kapcsolatokkal megszervezni, akkor keressünk egy szövetségest. az archiregnum, az apostoli szent királyság működjön a dunai németekkel. nem azért, mert a németrómaiak kulturálisan magasabb rendűek (ők képzelhetik), hanem azért, mert földrajzi értelemben az országhoz tartoznak. az együttműködés alapja a kárpát-medencénél egy léptékkel nagyobb területi egység: a duna-medence.
media-2.web.britannica.com/eb-media/75/375-004-44E164A6.jpg
ennek a térségnek a közepén is magyarország áll. és ennek érintőlegesen része kis-lengyelország (krakkó). elvben lehetne visegrádi járműipar. de abban a lengyelek és csehek ugyanolyan elnyomók akarnának lenni, mint a németek. magyar-magyar momentán nem lehet.

dunai-magyar (német-török) járműipar:
-- győr: audi (itt van) és a rába,
-- esztergom: bmw (jelenleg suzuki) és pannónia
-- dunaújváros: man (nincs itt) és csepel
-- mohács: taurus (jelenleg hankook és dunaújvárosban van, de ott elég a dunaferr, a gumigyártást vigyük le a déli határra) és mellé beléphet a koç (kos/kocsi) és a bika.
tehát érintőlegesen megjelenhetnek a török befektetők. a magyar határvárosig jöhetnek feltéve, hogy a szerbek átengedik őket. ez az egyik őseurázsiai kapcsolat. a másik az oroszország felőli. ha moszkva támogatja ruszinföld autonómiáját, akkor lehet együttműködni. eurázsia és eurábiai városhálózatok elérhetik a magyar országhatárt. a nyugat a krími kaganátus és a kozák atamánság területén zsidó vezetéssel amerikai típusú liberális demokráciát akar csinálni. vissza akarja állítani a kazár (chasar - xazar - császár?) birodalmat.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Chasaren.jpg
szerintem a gazdaságot egymáshoz kapcsolódó városi hálózatokból és alhálózatokból kellene szervezni. tehát poliszokat kell építeni. és mivel errefelé nem nagyon lehetnek amerikai típusú metropoliszok, ezért kulturálisan ortodox és nem ortodox metropóliákat kell építeni. ezeket össze kell kapcsolni. a birodalmak határait ki kell jelölni. ezt a logikát értik az oroszok. szerintem a németek is. csak a zsidók nem. mert ők azt mondják, hogy minden téridő rendezés az ő szempontjukból korlátot jelent. csakhogy a többség számára ez a rend, rendiség jelenti a biztonság alapját. ezt a keresztények elfogadják. a zsidók és a zsidókeresztények elutasítják. ebből következik az, hogy nemzeti kereszténységre van szükség. mivel a libsik lényegében anarchiát akarnak ezért az archiregnum, apostoli szent királyság és hasonló koncepciók is vissza fognak térni. egyre nagyobb lesz a politikai igény valamelyik vélt vagy valós ősműveltségre, pogány ősiségre. tehát ebből éppen nem a modernizáció következik a belpolitikában. retrográd kultúrát ellensúlyozni kell gazdasági progresszióval. csak nem a legnyitottabbal, hanem majdnem az ellenkezőjével: a lehető legzártabbal. ebből következik a dunai német szövetség.

sztd 2016.01.14. 12:57:57

@Fuxos (ex bömis): Ez egy kicsit fiktív. Nyilván nem kényszerítettek senkit, de valószínűleg kitagadták a hitehagyókat. Ennél súlyosabbat máshol sem szoktak tenni. A fontos támasz és a kényszer közötti különbségtétel (mivel soha semmi nem vegytiszta) definíciós kérdés.
Az alap pedig nem az egyéni elhatározás volt, hanem a születés, a környezet és a neveltetés.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.01.14. 15:21:59

@sztd: "Az alap pedig nem az egyéni elhatározás volt, hanem a születés, a környezet és a neveltetés."
Ebben konkrétan van tapasztalatom...nem is kevés. A születés, a környezet és neveltetés nagyon fontos, de ez a felkészülés....ami viszont megtart az az egyén választása. Van akit "zsidónak" nevelnek és mégsem válik azzá, másból meg ki akarják nevelni a "zsidót" és mégis az lesz belőle.
De még egyszer: A közösség és az egyén nincsenek ellentétben egymással, kiegészítik egymást...de előfordul hogy választani kell...kinek van elsőbbsége: az egyénnek vagy a közösségnek. Én mindig az egyént helyezem az első helyre. Szerintem így helyes...de elhiszem Neked, hogy Te másképp látod. :)

zipe moha 2016.01.14. 15:32:22

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...az első alapvetés..a gazdasági szuverenitás elérés nem lehet cél...eszköz vagy ugródeszka...de cél semmiképp...a teljes gazdasági önrendelkezés elérése lehet a cél...én fél szuverén , önálló stratégiát saját taktikával kivitelező proaktív "támadó hadsereget" még nem láttam..csak csatlóst..ezzel pedig a következő a gond:

ha a csatlós ..vagy akihez csatlakozott..."veszít"...akkor a csatlós nem csak a veszteség rá eső részét viszi el...hanem az arra eső részt is akihez csatlakozott...ha pedig nyereség van...akkor a csatlós NEM kapja meg a részét...hanem a MARADÉKOT!!!..érted-e?

zipe moha 2016.01.14. 15:36:14

bocs, nagyjavítás...:)

" @unionista᠍᠍᠍᠍: ...az első alapvetés..a gazdasági szuverenitás elérés nem lehet cél..."

helyett...
az első alapvetés...a gazdasági fél-szuverenítás elérése nem lehet cél...

unionista᠍᠍᠍᠍ (törölt) 2016.01.14. 18:33:30

@zipe moha:
gazdaságilag teljesen szuverén országok nem nagyon léteznek. tökéletes zártság legfeljebb szigetországok estén képzelhető el. de ezt japán sem tudta megcsinálni. az is függést jelent, hogy kitelepül suzuki. mert függnek a magyar munkaerőtől, a magyar kormánytól és egy magyar önkormányzattól. honshu a japán fősziget, annak a központi régiója chubu, és abban egy az egy prefektus shizuoka. és abban a második-harmadik legnagyobb város hamamatsu. annak egy irodaépületében ott ül a suzuki samu bácsi és a vezérkar. és ők függnek attól, hogy mit mond a magyar kormány. évi nagyjából 2,5-3 millió autóból 150-200 ezret esztergomban gyártanak. a japánoknak nem érdeke fejleszteni a magyar gépipari szakközépiskolát. mert így kiképeznék a munkaerőt a konkurens németeknek. ha dunai német autóipar van (és a környéken nincs japán autó, koreai gumigyár, a magyaron kívül egyáltalán semmiféle), akkor a németek mondhatják azt, hogy bizonyos réspiacokat megkaptok. mezőgazdasági gépgyártás, motorkerékpár, teherautó, gumigyártás. ez volt a magyar ipar aranykora. megosztottuk a munkát a dunai németekkel. ez félszuverenitást jelentett. ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk az önellátásra. mert ha teherautót gyártunk, akkor egy működő személykocsit is valahogy majdcsak összerakunk. csak nem muszáj. mert majd nehéz teherautóban gyártunk többet a kelleténél. erre szakosodik a dunaferr és a csepel. és lesz pannónia motor. rába traktor. és taurus gumigyár. szövetségi keretek között kivásárolják koreától. másképp nem nagyon tudjuk. ez mehet orosz, török vagy kínai segédlettel is. de ennek az árát ők is megkérik. ha ilyen nincs, akkor a szuverenitás azt jelenti, hogy a miniszterelnök bejelenti, hogy az idén a szokásos 50 ezer helyett várhatóan csak 10 ezer autót értékesítünk. és ezek behozatalára jelentős különadót vetünk ki. mert nem tudjuk előállítani. észak korea útja.

élelmiszeriparban ez még rendben van, vagy textiliparban is lehetne azt mondani, hogy behordjuk a félkész terméket. a ruhaipart a kormányzat megvédi. létrehozzuk a városi styl és a vidéki folk ruhagyárat. szabadon lehet üzemeket és üzleteket alapítani. tessenek varrni. a székelyfonó ne csak egy daljáték legyen, hanem egy vállalat. ehhez nem kellenek a németek. de lehet, hogy kellenek a román parasztok, vagy a török üzletemberek. ezt szomszédsági keretek között érintőlegesen megoldhatjuk. az oszmán törököket hozzuk be boszniába. tehát ez egy félhunyadiság. kijelöli a határokat. megmondja, hogy a török porta fennhatósága meddig ér. és erről egyrészt meg kell kérdeni a háztartásokat, másrészt a vállalatokat. tisztességes induló állapotot kellene teremteni. az ortodox liberálisok azt mondják, hogy ezt majd a szabad tőkepiac megteremti. a bankok. na hiszen. a fővárosnak jó, a többinek nem. de ezt budapesten magasról leszarják. az ortodox zsidókkal az élen. a zsidókeresztények állnak mellettük. csak nem állnak össze. mert nem tudják eldönteni, hogy melyik klán uralkodjon. és értem, hogy én meg erre azt mondom, hogy a dunai németek. kalocsa lehet textilipari központ. és nem feltétlen kell herzogenaurach (ugyanakkora, mint kalocsa) és az dassler testvérek két nagy üzeme: az adidas és a puma. mert sportcipőt még talán valahogy összerakjuk az átlag magyarnak. de sportautót már önmagunkban nem rakjuk össze. a jelen állapotból indulva.

zipe moha 2016.01.14. 20:52:33

@unionista᠍᠍᠍᠍: ...szívesen " függenék" a külföldre helyezett leányvállalataimtól, azok jövedelemtermelő képességeitől, gazdasági potenciáljaitól.. mint sem a megnyomorított belföldi piactól, annak a korlátozott, eltérített, megbekkelt piaci viszonyai helyett

ne altassuk egymást... azért mert nincs elég vér a pucába, mert úgy akarunk a saját lábunkon állva megmaradni, hogy a másik magyar lábára ráállunk...tudsz mindent..:)

zipe moha 2016.01.14. 21:13:26

@unionista᠍᠍᠍᠍: "akkor a németek mondhatják azt, hogy bizonyos réspiacokat megkaptok. "....mondhatják.. igen és mondják?? kutyának a csont az "urak" asztaláról...
nézd meg a szóhasználatodat...te is beleestél abba amibe mária a minap....senki nem kap semmit...megdolgozik érte...elveszi, megcsinálja, megszerzi.....kezdtek megilyeszteni ezzel a kollektívnek tűnő mentalítással

az egyik az mondja magáról, hogy liberális ...a másik majdnem " náci"...még is közös...hogy KAPNI akarnak, így gondolkodnak...egy frászt...senki nem kap semmit...most az ország ezzel a rengeteg problémával pont a helyén van..pontosan az kerül értékelésre, pont olyan mint amit belerak...sajnos

26 év nyílt kapitalizmus után ideje mentalítást váltani, pláne ha az ország ügyeiről beszélgetünk...az ország vagy helyet szorít!!! magának...ami az övé ..vagy nem kap...csak a maradékot!!....

ui: a kelet felé való orientáció a politikai osztály és az értelmiség azon belátása ezen 26 év után...hogy nem megy , csődtömeg, nem vagyunk képesek...erre ahelyzetre csak ilyen politika szabható..nyugatiasságról álmodozni valóság alap nélkül???...majd a nyxugat nyugatossá tesz bennünket???...egy frászt...vagy csinálunk!!! magunknak nyugatot ...vagy nem lesz...oszt jó napot..

az értelmiség meg vagy támogatja az valóság kényszeréből fakadó tényleges alternatíva létrejöttét ..vagy le is húzhatja magát....irodalom nak gyenge , szakmai anyagnak értéktelen " munkákra " nincs és nem is lesz kereslet...kiscsoportos szórakoztató olvasmányra pedig a kiscsoport tart igényt

explanatus 2016.01.14. 23:53:11

@unionista᠍᠍᠍᠍: Írásaid olvasva egyre gyakrabban az az érzésem, Te egy - - teszteljük az emberek tűrőképességét- - munkacsoport vezetője vagy és a blog meg mi, a kommentelők, olyan tesztferületféleség vagyunk neked. Egyre gyakrabban hozod szóba a BMW-t meg a bajorokat. Nézzük. A nyolcvanas végén a párt lapjában megjelent egy hirdetés, hogy lehet pályázni meghatározott időre a müncheni BMW-hez, majd talán '91-ben kimehettek az első csoportok. Majd jött a rendszerváltás, ott meg a Wende és a BMW épített egy gyárat az egyik volt keleti tartományban. Meg nem erősített hírek szerint elég sokáig húzták a gyárépítést, mert azt mondták, mi már kiképeztünk ezerszám magyarokat és most kezdhetjük előröl. Azt akarom mondani, hogy egy gazdasági döntés, csak akkor gazdasági, ha azzal nem sérül a saját érdek. Hiába bizonygatták esetleg, hogy nálunk gazdaságossági szempontok miatt több előnnyel járna a beruházás, valaki azt mondta, nein. A németek iszonyú méretű munkanélküliséget csináltak nálunk. Először, amikor semmiért fölvásárolták a termelőkapacitásokat; másodszor, amikor a szürkeállományt és a szorgos kezeket csalták ki magukhoz. Elméleteid azért holt elméletek, mert ahogy számtalanszor kitárgyaltuk, nincs meg az a nyugatias kultúra, amivel gondolkodhatnánk az eszükkel és nem mindig mi kerülnénk a sor végére. Ezt a maiak és elődeik úgy akarják kompenzálni, elfedni, hogy kelet felé nyitnak. De Istenem, azt a kultúrát ismerjük? Velük tudunk tárgyalni? Itthon az elit hozzá nem értését a legválogatottabb trükkökkel fedi el. Ahogy kifut valami és azt hinnénk nem tudnak újabbat, jön a csinálj három gyereket akció. Hihetetlen mértékű rombolás folyik minden téren, erre te szórod itt a (talán nem is rossz) ötleteidet. Csodálom a kitartásod.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.15. 07:03:38

@explanatus:

"te szórod itt a (talán nem is rossz) ötleteidet"

Kár, hogy az "ötleteinek" túlnyomó része etatista-kollektivista. Valamint ő szereti úgy beállítani a dolgot hogy ő nem olvassa sehol ezeket az "ötleteket", mind a saját kútfejéből származnak: pedig Gottfried Feder ( en.wikipedia.org/wiki/Gottfried_Feder ) megelőzte őt majd' egy évszázaddal nem is egy "ötletében".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.15. 07:20:23

@neoteny:

Elfelejtettem hozzátenni hogy egyetértek unionista decentralizáló, az önkormányzatiságot erősítő nézeteivel -- sajnálatos módon erről elég keveset szól.

nevetőharmadik 2016.01.15. 10:20:07

@explanatus: Én a ti kitartásotokat csodálom, különösen @neoteny: -ét. Bár lehet, hogy csak perverzek vagytok, nem tudom :)

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.01.15. 10:49:56

@nevetőharmadik: "Én a ti kitartásotokat csodálom, különösen @neoteny: -ét. Bár lehet, hogy csak perverzek vagytok, nem tudom :)"

Szerintem azok. :) :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.15. 11:35:08

@nevetőharmadik:
@Fuxos (ex bömis):

Ha egy tollpihét használsz, az erotikus.
Ha az egész csirkét, az perverz.

nevetőharmadik 2016.01.15. 11:39:08

@neoteny: Na de egy komplett marhát?! :O

neoteny · http://word.blog.hu 2016.01.15. 12:01:50

@nevetőharmadik:

Sokak számára szirénének az a marhabőgés.
süti beállítások módosítása