1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • Sefu: Vannak fekete angyalok, pl. Győr, székesegyház. (2021.09.21. 11:47) Miért nincsenek fekete bőrű angyalok?
  • kistót: Mi lett volna az afganisztáni kivonulás helyes időpontja? 5, 10 vagy 15 évvel ezelőtt is a tálibok... (2021.08.19. 12:43) A magyar ellenzék mint piaci kofa
  • ricardo: Ünnepi Könyvhét 2035. G. Fodor Gábor: Orbán Viktor kertitörpéje voltam. Schmidt Mária: Orbán. Ahog... (2021.08.12. 10:02) Itt a vége a blog.hu-n
  • Tibor Rajna: A nép az egy vérből való hús-vér emberek nagy családja. A nemzet a nép szuverenitásának megtestes... (2021.05.04. 17:36) A nép fontosabb, mint a nemzet
  • Rodney_2: Na még sem lesz szükség Nyugaton a sok millió migráncsra a beteggondozásban: index.hu/techtud/20... (2021.02.01. 13:10) Igaza van-e Novák Katalinnak?

Polgári konzervatív blog

2015.11.27. 09:06 HaFr

Veszélyes leszakadásban az ország

Számok: évi 10 milliárd euró (a GDP 10%-a) hiányzik a magyar gazdaságból, amit 7 milliárdot meghaladó értékben külföldi magyarok és idegen országok adófizetői pótolnak, és további 3 milliárdra volna szükség ahhoz, hogy legalább a gyerekeink életében beérjük az EU átlagát. Ez a hatalmas lyuk az ország összesített értékteremtési képességében nemhogy Európa motorjává nem tesz, de azzal fenyeget, hogy behozhatatlan lemaradásba kerülünk az EU-tól. Félmillióan mentek külföldre, de még így is félmilliós a belső munkanélküliség, évről évre terjed és mélyül a szegénység. Az erőforrások megújulása megállt (nincs beruházás, az oktatási rendszer versenyképtelen, ütemesen csökken a népesség). Az állam korrupt, pazarló, vezetői erkölcstelenek. Ami kormányzás címén itt folyik arra nincs jobb szó, mint a BŰN.

Orbánék a konfliktusaik és a szimbolikus politikájuk révén máris kiszakították, de legalább eléggé eltávolították az országot az európai szövetségi rendszerektől ahhoz, hogy ne jöjjünk számításba a tőkéért folyó versenyben. Mivel semmit nem értenek a kormányzáshoz, azon belül a nemzetközi gazdasági kapcsolatok építéséhez és kamatoztatásához, azt hitték, hogy szabadon pofázhatnak bármit, kellő korrupció (állami támogatás) esetén bárki hajlandó lesz idejönni. Nem, a baráti dealek egy-két céggel megtörténtek (ezek aztán alig adóznak itt), de a többség még így sem jön egy rablóállam joghatósága alá.

A magyar nép törzse természetesen semmit nem ért egy ország üzemeltetéséhez, miért értene. Ezért egy-egy hazug és ártó demagóg kampány (bankellenesség, rezsicsökkentés, folyamatos szabadságharcos gyalázkodás, liberálisozás) után még mindig örömmel szalad Orbán karjaiba, és a fickó belpolitikája ennek megfelelően olyan, mint a faék. Örüljünk, ha nem fog majd robbantani idehaza, hogy újra összeterelje az éhségtől szélnek eredő nyáját.

Az ország csaknem reménytelen pályán mozog. Visszafordítani csak 160 fokos politikai fordulattal, további lemondások, önfegyelem, és kitartó munka árán lehet. Kérdés, ki fog egy ilyen programra szavazni.  

332 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr498118014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borzimorzi 2015.11.27. 10:08:07

Ilyen programra senki. Olyan programra, hogy olcsóbban tudjuk működtetni az országot X és Y területen, talán igen. Olyan programra, hogy megfizetjük a rendőrt, a katonát,a tűzoltót, az orvost, a nővért, a tanítót és a tanárt, talán. Olyan programra, hogy visszavágjuk a korrupciót és a pazarlást, és elszámoltatjuk a közpénzen milliárdossá vált csókákat, talán. Az inaktívaknak többet adni nem tudunk, legfeljebb annyit, hogy talán egy működő országból nem mennek el a szeretteik. Olyan programra, vége van a nyárnak, hogy a tücskök ideje lejárt, és addig kell gyorsan hadsereget fejleszteni, amíg még van miből és nincsen a nyakunkon nagyobb baj, talán szavaznak. Plusz ki kell találni, hogy mivel tesszük vonzóbbá az adófizetést. Milyen plusz juthat annak, aki 15-20 éve rendesen adózik, törvényt nem sért, aki mintapolgár. Ezt mind végig kell gondolni. Vannak ötleteim.

Üdv:
b

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.11.27. 10:10:07

Nem éppen.

Az európai ingegráció csak növelné az ország kiszolgáltatottságát, s zsákutca lenne, hiszen éppen a nyugati modell szolgai követése vezetett a jelenlegi állapotokhoz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.27. 10:11:08

@maxval bircaman BircaHang Média: mert az EU felelős a jelenlegi állapotért, mi ? Birka, minden nappal megújulsz, lassan kormánytag lehetnél

borzimorzi 2015.11.27. 10:11:33

Helyesen: Olyan programra, hogy vége van a nyárnak, a tücskök ideje lejárt és ...

Bocsi, rohanok.
b

borzimorzi 2015.11.27. 10:13:32

@maxval bircaman BircaHang Média: Birkuci, vigyázz, ha ennél is lejjebb megy az IQ-d, már nemcsak verbális tekintetben lehetnek problémáid a tápcsatornád két végének megkülönböztetésével...

Üdv:
b

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.11.27. 10:42:31

@HaFr:

Így igaz. A nyugat viszi ki a pénzt az országból.

egyetmondok 2015.11.27. 10:42:59

@maxval bircaman BircaHang Média:
Petőfi Sándor pedig terrorista...,jóvan max,most is okos voltál,köszönet érte.

gellért mária 2015.11.27. 11:13:32

@maxval bircaman BircaHang Média: Birka, annyi agyad van mint egy birkának. Mégis mit javasolsz a nyugati modell helyett? Szuverén országot, mint Észak Korea, vagy Kuba?

egyetmondok 2015.11.27. 11:47:33

@maxval bircaman BircaHang Média:
Oké,józan észt javasolsz. De áruljad már el nekem, hogy hogyan a francba lehet Petőf Sándorra józan ésszel azt mondanod,hogy terrorista.
Józan ésszel ennyire nem lehet ti. hülye valaki.

2015.11.27. 12:50:33

@maxval bircaman BircaHang Média: Inkább neked kellene egy csepp ész, mert ami van az olan mint a szar és annyit is ér.
Te félművelt kerge, ha nincs az eu pénze, akkor már a kedves vezetőid valószinű hogy éhenhaltak volna, mert nem tudtak volna miből lopni csalni !

De hogy tudd te félművelt farönk, a nyugat azt a pénzt viszi ki, ami az övé . De a csúti pohos és barátai, seggnyalói pedig azt lopják el, ami a miénk, mert a mi adónkból élnek és abból és azt lopják el nem is akárhogyan.

2015.11.27. 13:01:57

@maxval bircaman BircaHang Média: ahhoz, hogy kivigye, valamit be is kell hozni. Na itt van lemaradva a teljes magyar jobboldal, meg az ő vállalkozói. Még annyit SE tudnak teremteni a piacon, mint ezek a gaz multik.

Ellenben a Kádár-korszakon már túl vagyunk, amikor azt lehetett mondani (bazi nagy jóindulattal), hogy legalább mi termeljük és vesszük a Baba-szappant meg a Traubi-szódát. A magyar szereti a nyugati terméket (meg a filléres szlovák tejet) és (egy szűk réteget leszámítva) nem fog csak azért magyart venni, mert az nem nyugati. Egyelőre kevés magyar termék/szolgáltatás tud életképes lenni és ez nem a Nyugat hibája. A Szentkirályi víz mondjuk lehetne egy jó példa, vagy a Prezi, vagy Cserpes, de még aerobik Norbi is. Mind magyar. A többi területen viszont rendszerszintű a probléma, és ilyen oktatással kikecmeregni sem fogunk belőle.

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.11.27. 13:32:49

@jános515:

"a nyugat azt a pénzt viszi ki, ami az övé"

Na és MIÉRT az övé?

"a csúti pohos és barátai, seggnyalói pedig azt lopják el, ami a miénk"

Tévhit. A korrupció tény ugyan, de nem oszt, nem szoroz, mértéke mérsékelt, nem befolyásolja a gazdaságot.

Peter_Cs · http://peter-cs.blog.hu/ 2015.11.27. 14:08:25

Változás kellene, vagy különben teljes roncstársadalom lesz a nép túlnyomó többsége. Erős szociáldemokrácia kell, erős munkavállalói - és általában a kiszolgáltatottak védelmét szolgáló - érdekvédelem kell, az országot elsősorban a magas hozzáadottértékű ágazatokba kellene bekapcsolni, melynek alapja a jó oktatáspolitika, ami a jelenleginek az ellentéte. A finn és a holland sikeres modelleket kellene eltanulnia az oktatásirányításnak. A jelenlegi lefelé tartó bérverseny (melynek fontos eszköze a közmunka is!) csak katasztrófához, összeomláshoz vezet. A bérollót is zárni kellene.

DrGehaeuse 2015.11.27. 14:08:34

@borzimorzi:

Nekem is!

Pl. Egy áfavisszacsengetési mechanizmussal lehetne jutalmazni a rendszeres és pontos adófizetőket (kivéve az állami alkalmazottakat).
Az áfás és nem áfás számlázást megszüntetném úgy, hogy minden számla legyen áfás.
Beköttetném a NAV-hoz Andy Vajna kaszióit és félkaru rablóit.

Peter_Cs · http://peter-cs.blog.hu/ 2015.11.27. 14:09:57

@unionista᠍᠍: Az anomáliákat a jelenlegi neoliberális tőkés gazdaságszerkezet okozza, ebben a tőke nemzetisége, vagy éppen nemzetközisége nem számít.

Peter_Cs · http://peter-cs.blog.hu/ 2015.11.27. 14:13:17

@DrGehaeuse: Ehhez kitermelhető adó- és járulékszintek kellenének, ami után még marad a tisztességes, emberhez méltó megélhetéshez való összeg.

2015.11.27. 14:53:42

@unionista᠍᠍: Makroszinten 2012-ben történt egy majd 2%-os recesszió, már azon túl, hogy lényegében sem a munkahelyteremtés piaci alapon, sem az érdemi fejlődés nincs sehol. Amikor "pár multit" kizavarnak, akkor nem csak nekik üzenet, hogy viszlát, hanem sok magyarnak meg közepes multinak is, hogy eftársak, itt ilyen világ van. Jobbára persze a "kicsi" magyarok sem szeretnek vállalkozni, mert ők is megkapják a magukét, csak azt helyben és nem annyira látványosan

444.hu/2015/11/26/meg-kevesbe-akar-barki-beruhazni-magyaroszagon

Moin Moin 2015.11.27. 14:54:15

"Örüljünk, ha nem fog majd robbantani idehaza..." - Lehet, hogy felgyújtja a Reichstagot?!?!?!:-)

2015.11.27. 15:00:30

@unionista᠍᠍:

hvg.hu/gazdasag/20151026_Nepszabadsag_Tobb_ezer_munkahelyet_buktun

Persze kényelmesen megteheted, hogy erre is azt mondod, hogy megint a zsidók ugrálnak és az érdekeiket védik. De amikor ránézel a tényekre, akkor kozmetikázott munkaügyi adatokat, külföldön dolgozó, a statisztikába beleszámolt magyarokat és kétszázezer közmunkást látsz.

Ennyi vagy elég neked, vagy nem, itt abba is hagyom.

DrGehaeuse 2015.11.27. 15:29:33

@Peter_Cs:

Ez szubjektív.
Én mivel nem vagyok vállalkozó, viszont minden fillérem után minden közterhet és adót bevall és befizet a cég ahol dolgozom, joggal várhatom el ezt másoktól. A kényszervállalkozók helyzetének nem az a megoldása, hogy engedjük öket adót csalni, hogy maradjon annyi pénzük amennyit elegendőnek gondolnak, még akkor is ha a tevékenységükből képtelenek annyi bruttó jövedelmet szerezni aminek a nettója annyi amennyit szeretnének.

Az állam pénzéhségét drasztikusan kellene csökkenteni, de ez nehezebb és lassúbb mint a számlák áfásítása.

2015.11.27. 16:00:05

@unionista᠍᠍: egyelőre nem találtam magyar vállalkozót, aki felépített volna 50 hipermarketet, majd olcsón adta volna az árut, marketinggel, logisztikával, szaktudással kiegészítve. sok piacot eladtak, az igaz, de hol volt eközben a magyar vállalkozói réteg? ki hozza létre szerinted azokat a munkahelyeket, ha nem a külföldi? csak nem a cba-fivérek?

borzimorzi 2015.11.27. 16:14:37

@feher.b: Van több is. Hajdanában-danában volt erről egy topic az indexen:
forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9177960&na_order=

Üdv:
b

borzimorzi 2015.11.27. 16:24:47

@DrGehaeuse: Általában igen, de nem mindig. Pl. a KLIK-ről kiderült, hogyy azon keresztül többe kerül az iskolák ellátása, mint amennyibe addig került, amíg a helyi önkormik intézték. A KLIK egy tollvonással megszüntethető. A MÁV veszteséges szárnyvonalai egy tollvonással megszüntethetők, de még jobb lenne kiírni a működtetést pályázatra, hogy aki akarja működtesse.

Üdv:
b

2015.11.27. 16:26:14

Én arra fogok szavazni aki rendbe teszi az egészségügyet, fejleszti a tömegközlekedést és fontossá teszi az oktatást.
Kb ennyi.
Ha ez a cigány párt lesz vagy más, akkor arra fogok szavazni. Kb ennyi.

2015.11.27. 16:55:27

@unionista᠍᠍: a magyar gazda meg panaszkodik, hogy a hiper lenyomja az árait. erre mondja a hiper, hogy akkor megveszi máshonnan. a fogyasztó jól jár. a magyar lánc sem veszi direkt drágábban a magyar paraszttól, de biztos a zsidók tehetnek arról is, hogy ezt a magyar gazda nem veszi tudomásul. egyébként meg nem tűnik úgy, hogy a kormány a hipereket ki tudná vágni, valamiért a fogyasztók ragaszkodnak hozzájuk, sőt, az újonnan bejövő fapados diszkontok még a hipereknek is fejfájást okoznak. ezeket sem magyar vállalkozó csinálta meg. amiről beszélsz az nincs. amit követelhetnél, az a nagyobb verseny maximum.

"basszus, te tényleg azt gondolod, hogy 10 millió ember képtelen felhúzni egy könnyűszerkezetes épületet" - nem egyet, hanem ötvenet. mellette tárgyalni, számolni, kalkulálni bérköltséget, mindent. de ha a magyar jobban tudja csinálni, meg ez ilyen egyszerű, idáig miért nem csinálta senki?

félázsiai nagymagyar 2015.11.27. 17:19:56

@maxval bircaman BircaHang Média: Jó lenne, ha nemcsak az egyenleg egyetlen rubrikáját emlegetnéd. A behozott pénzükből meg működi és él az ország.
A nagy pénz az, amit az Orbán-maffia ellop.

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.11.27. 18:20:13

@félázsiai nagymagyar:

Ellopom a fizetésedet, majd visszaadom neked a negyedét, benne vagy?

2015.11.27. 19:08:01

@unionista᠍᠍: nem kell a parasztemberig lemenni. ha tényleg ekkorát kaszál a hiper ezen a meggyen, akkor kéne lennie valahol egy magyar vállalkozónak, aki 500 ft-ért adja a cuccot. hol van? miért nincs? te tényleg azt gondolod, hogy nincsen termelői piac meg ezerféle kézműves szórakozás országszerte? dehogynincs! csak a nagy tömeg még mindig olcsón akar vásárolni és a jelek szerint ez a legolcsóbb. ahogy a kamionosnak sem fizetnek többet a munkájáért, mint amennyit ér.

gellért mária 2015.11.27. 19:12:29

@maxval bircaman BircaHang Média: Azért az övé mert az ő tőkéje, pénze, tudása és kockázata van benne. A haszon az övé, a munkahely és az adó a miénk.Ez így tisztességes.

gellért mária 2015.11.27. 19:19:19

@maxval bircaman BircaHang Média: Nem tévhit, csak az ÁFA csalást évi 1000 milliárd Ft-ra becsülik.És mit gondolsz hol az a pénz, amit Andy Vajna keres, mikor nem kell adóznia? Hol van a Questor pénz? és sorolhatnám. TE vagy tévhitben, a korrupció súlyosan befolyásolja a gazdaságot....még sok áttételen keresztül.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.27. 20:15:40

@unionista᠍᠍:

"a parasztok évtizedek óta azt mondják, hogy egy olyan közösségi tulajdonban levő kereskedőlánc kellene, amilyen volt az áfész, a közért. ez legyen részben a termelők, részben a feldolgozók, részben a szállítók, részben a kereskedők kezében."

A parasztok azt is mondják hogy közös lónak túrós a háta.

egyetmondok 2015.11.27. 21:19:19

@unionista᠍᠍:
" vagy ha esetleg felszámolják a demokráciát, akkor a köznép velük szemben vívja a polgárháborút. " --

akkor ma polgárháború kéne legyen.

egyetmondok 2015.11.27. 21:21:18

@maxval bircaman BircaHang Média:
Mi a véleményed Petőfi Sándorról ? Persze nem mint a költőről. Kifejtenéd röviden ?

2015.11.27. 21:52:52

@unionista᠍᠍: de itt nem a tisztességtelenségről, hanem egyfelől a fogyasztó érdekéről, másfelől meg a realitásról van szó. Ha a magyar gazda nem akar együttműködni a szomszédjával, akkor nem fog. Minden lehetősége megvan rá, mégis saját traktor kell, nem közös - és inkább eladósodik. A magyar gazda a sikeres magyar agrárvállalkozót meg a helyi földbirtokost ellenségének tekinti, pedig az ugyanúgy magyar, mint ő. Amit te leírsz, éppen ahhoz kéne átnevelni a népet, de úgy, hogy mindenki 100%-ban akarjon kooperálni a másikkal. Ez a mai Magyarországon ugyanúgy nem reális, mint azt mondani, hogy éljen a multi és csakis a multi. Az emberek nem ilyenek. Addig meg marad a piac, ami ugyan az erő és a tőke logikája szerint, de szabályoz - hol jól, hol rosszul.

explanatus 2015.11.27. 23:10:55

@unionista᠍᠍: 2014 OGY választás eredménye. Település neve: Gyügye / Szavazókör : Gondozási központ (megjegyzés: ez olyan szimbolikus) Fidesz-KDNP 91 szavazat / Jobbik 40 / ötpárt 14
jobboldal összesen 89%

„a parasztok évtizedek óta azt mondják” Óriási tévedésben vagy, óriásiban. A te parasztjaid (meg mások se) nem mondanak semmit, hanem rábízzák magukat azokra, akik a vásáron a leghangosabban kiabálják, hogy tessék tessék, soha vissza nem térő alkalom, csak önnek, csak most, csak ennyiért, meg ráadásnak a rezsicsökkentés is benne van. És beveszik! Ha most azt mondod, hogy mit tudnának csinálni, például rajzolhatnának minden szavazólapra egy szem meggyet, szépen kiszínezve. Az a 150 szem meggy a szavazólapon akkorát szólna, hogy az egész ország meghallaná, és még a világlapokba is bekerülnének. A nagy mondás után szabadon, 150 szem meggye csak egy szakajtónyi, de nagy …

150 ember 90 százaléka nem az ortodoxra, nem a liberálisra szavaz, mégis ortodox politizálást kap meg liberális gazdaságot. Kedvenc szóhasználatoddal élve, nem tudom amit mondasz jó vagy nem, nem is azért mondom, hogy ítélkezzek feletted, dehogy Gyügyén nem kapnál egy szavazatot se a hétszentség, talán még egy szem meggyet sem, az eladhatatlanból.

Amit becsülök benned, hogy következetesen kitartasz egy általad elképzelt kép mellett, amiben sok olyan van ami jó irányban vihetné a dolgokat, meg olyan is akad, amit meg se említek, mert említésre se méltó.

Külön jó pont nálam, hogy amikor –barika-- azokkal az ártatlan szemeivel megjelenik, akkor elolvasod mi van a nyakába akasztott táblára írva: barika etetése szigorúan tilos.

gellért mária 2015.11.27. 23:34:10

@unionista᠍᠍: Nem azt gondolom amit írsz rólam. Azt gondolom, hogy egy vállalkozás, befektetés az tőke, tudás, munka,kockázat..és munkahely teremtés.,ezért adózás után a haszon a vállalkozóé. Mindegy, hogy multi vagy magyar. Ha egy vállalkozónak meg kell venni politikust, az nem a vállalkozó bűne, hanem a politikusé, szélesebb értelemben a politikai elité, amely így működik.Egyáltalán nem tehet egy vállalkozó azt amit akar. Nem értem miért írsz ilyen marhaságokat.Ha már, akkor az állam tehet egy vállalkozóval azt amit akar az adópolitikán keresztül..lásd a magyar politikát.

2015.11.27. 23:35:24

@unionista᠍᠍: sajnos még mindig az emberi természet az, amit nem akarsz megérteni. van pesten egy jól kereső réteg, amelyik jófejségnek tartja, ezért vesz hazait, nem baj, ha drágább. meg elmegy a kézműves vásárra, mert az trendi és ezzel se a multit támogatja. tök nagy paradoxon, hogy ez a réteg egyébként az, ami a multikból él: nyelveket beszél, jól keres náluk, tök kozmopolita. a szegény ember vidéken nem arra vágyik, hogy megvehesse a magyar gazda termékét. az olcsót akarja megvenni, méghozzá egy helyen: ez az xy gazdaságos termékcsalád.

cserpes és a többiek pedig egyáltalán nem akarnak senkivel kooperálni, ez is a te rögeszméd. ő tudja, hogy jó, amit csinál, abból meg akar gazdagodni. neki sikerül, sok másnak meg nem. sőt! ha az olaszliszkai gazda a borát jobban tudja értékesíteni hollandiában, akkor ha elég ügyes, oda fogja eladni. tojik ő a magyar piacra, meg a többiek érdekeire. ahogy teszi ezt a "magyar üzletlánc" meg az a bizonyos bankár-focielnök is. senki nem adja azért olcsóbban a portékáját, mert nekem is magyar személyim van.

slusszpoén a végére, mert annyira tudod mindig, mit akar a nép (ebben egyébként már rég sokkal rosszabb vagy a sokat emlegetett zsidóidnál):

"Megelégelték a helyi kiskereskedők árait a közelmúltban városi rangot szerzett Körösladány lakói. Közülük nyolcszázan írták alá azt az ívet, melyben hipermarketet, de legalább egy szupemarketet követelnek."

www.beol.hu/bekes/gazdasag/tesco-aldi-lidl-mindegy-csak-jojjon-alairasgyujtes-korosladanyban-196440

2015.11.27. 23:39:05

@unionista᠍᠍: és ha már a népek szavazása:

"Holóka Demeter Péter kérdésünkre kitért arra is, hogy ő maga nem kifejezetten szimpatizál a multikkal, de méltányolja a lakosság igényét. — Mindannyiunknak jó lenne, ha a helyi kereskedők érvényesülnének, de a Körösladányban élők számára is sokat jelentene, ha tíz-harminc százalékkal kevesebb pénzért vehetnék meg ugyanazt az árut.

A bármely új üzlet megtelepedése érdekében elindított aláírásgyűjtési akcióhoz 820-an csatlakoztak a városban, ami azért is érdekes, mert egy-egy ilyen cég megjelenését a legritkább esetben fogadják őszinte rokonszenvvel. Elég csak a nem túl távoli Mezőberényre gondolni, ahol kiskereskedők és iparosok sora tiltakozott a Tesco megjelenése ellen néhány hónapja. Igaz, akciójuk nem járt sikerrel."

www.beol.hu/bekes/gazdasag/tesco-aldi-lidl-mindegy-csak-jojjon-alairasgyujtes-korosladanyban-196440

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.27. 23:44:20

@unionista᠍᠍:

"nincs olyan megoldás, ami feltétlen jó."

Akkor mit bugyogsz lokális optimumokról?

explanatus 2015.11.27. 23:47:21

@unionista᠍᠍: Egy kérésem azért lenne feléd. Te, mint a blog része ügyelhetnél arra, ha leírod PKP, akkor abban a hozzászólásodba ne említsd azokat, akiket most említettél. Tudod mi a PKP álláspontja ez ügyben. Ne mosd össze velük, ez olyan nem fair részedről.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.28. 03:28:59

@unionista᠍᠍:

"nincs olyan megoldás, ami feltétlen jó."

Akkor mit bugyogsz lokális optimumokról?

maxval bircaman BircaHang Média · http://bircahang.org 2015.11.28. 07:55:41

@egyetmondok:

Nacionalista liberális aktivista a XIX. sz. közepéről.

gellért mária 2015.11.28. 08:53:47

Arra válaszolj amit kérdeztem.

2015.11.28. 10:44:11

@unionista᠍᠍: sajnos számos következtetésed nem áll össze egy egésszé, azt például végképp nem értem, hogy ha helyi címkével ellátott árut veszek, mitől lesz könnyebb az adóbeszedés. ahogy azt sem értem, miért vennék én szívesebben pápai húst attól, hogy ilyen-olyan szövetkezetek formálódnak, meg ő is tulajdonos a saját ellátási láncában.

a fogyasztó egyszerű: bemegy a boltba, minden ott van egy helyen, ami olcsó és neki jó, azt veszi meg többnyire. ha évente hússzor meg a tecsóba, akkor feltételezheted, hogy neki az a jó. egy fontos kérdés a végén:

"ha az ország szintjén kérdezik a népeket, akkor támogatják a szövetkezeti bolthálózatot. " - ki kérdezi őket? honnan tudod, hogy nekik ez a válaszuk? miért jutsz mindig ilyen magabiztos következtetésekre a népről?

egyetmondok 2015.11.28. 11:43:03

@unionista᠍᠍:
Mindig a lokalitás adja a feltételeket. A globalitás smafu,mindig az marad.

egyetmondok 2015.11.28. 12:24:15

@unionista᠍᠍:
" bokros lajos azt mondja, hogy túl sok pénz van az emberektől. szedjük el tőlük. bokros a többség körében közutálatnak örvend. megszorításokra szükség van. " --

ez minden megszorító,válságkezelő politika logikája.
És ezt nem Bokros mondta,ez ennek a logikája. Amit Bokros mondott,mond és ajánl ma is,az ennek az ellentéte: hagyjunk több pénzt a helyén,az állam ne vonjon el annyit. Ezért,és nem a megszorításos válságkezeléses politikájáért zavarta el Bokrost anno az MSZP/SZDSZ koala,és ezért,nem a válságkezeléses politikájáért tekint rá hazaárulóként a Fidesz vezetette politikai oldal.

Meg lehet figyelni a fideszes kommunikációt arról a válságkezelésről,amit a Bokros/Surányi program a kilencvenes évek közepén csinált: Horn Gyula megtette,amit kellett. (Nem Bokros,nem Surányi.)

A bokrosi program (nem a válságkezelés) na az gyűlöletes,akár a jobb,akár a baloldalon,mert az pont arról szól, hogy az állam sokkal-sokkal kevesebbet vonjon el.

egyetmondok 2015.11.28. 12:35:04

@unionista᠍᠍:
De nem ám. Ezért szó szerint aljas gazemberség,agymosás,stb.amit pl.a az egész magyar jobboldal csinál, Bogár Laci bácsiékkal az élen,jó tanulóként Orbán mögötte,és a többiek.
Meredten hazudoznak.

gellért mária 2015.11.28. 13:42:23

@unionista᠍᠍: Ahogy olvasom a kommentjeidet, úgy látom,a te érveid a szocializmus felé konvergálnak...azért mert M.o. nem versenyképes.A versenyképesség növelése helyett ajánlod a multik kiszorítását, a lokalitást, a nemzeti gazdaságot ..egyebeket.Jelentem a szocializmus megbukott, a kapitalizmus nem, akkor sem ha van rajta korrigálni való.Jólétet tömegeknek a szabad piac és a liberális demokrácia hozott. Nemzetgazdaságot nem kiszorítással kell építeni, hanem hatékonyságot, minőséget és versenyképességet erősítő állami beavatkozásokkal...lehetőségek megteremtésével.Hol van a finom magyar jonathan alma, a jó kolbász és hurka, miért finom a szlovák parenyica és brindza és miért rossz ugyanez magyar változatban..miért finomabb a német szalámi mint a magyar, miért finomabb a prágai sonka mint a magyar pápai sonka..és sorolhatnám. Ezen gondolkozz el..ezen nem segít a multik kiszorítása, mert nem miattuk van.Agyonütni azt aki sikeres...attól mi nem leszünk sikeresek. A multik hiányt pótolnak és nem elvesznek.

zipe moha 2015.11.28. 13:59:29

@gellért mária: .....természetesen a piacszemlélet is csak részigazság...megnézném a német, szlovák, holland..élelmiszer hulladék gyártókat...ha mondjuk egy jól szervezett Magyar Kereskedelmi Társaság ( felfüzve az alapanyaggyártás , temékfeldolgozás, csomagolás, logisztika, termékmenedzsment marketing, saját bank, 2X200 db.os multinacionális áruházlánc mindez politikai menedzselése)...haza vágná őket a saját piacukon is ...most pont ugyan ez folyik ellenünk..még kérjük is ( szánalmas...komolyan...) ez háború ,nem szofisztikált izlés vélemény kérdése..

így nem lesz kolbászkerítés ...de úgy se ahogy orbán csinálja..megszínezi a neoliberalizmus nemzeti színnel mindössze...kreatívan tarja a helyet a leültettet periférián a végtelen fölözéshez...normális szemlélet még nincs kin sem a közbeszédben sem a politikai..erősen irányított és korlátozott piacán..
ha megnézitek kinek milyen ajánlata van számunkra abból mindent lehet tudni...hol vannak ezek az ajánlatok a lehetségeshez és a szükségeshez képest...ja és orbán ajánlatának a befutásáért dolgozik a teljes mainstream..mert ha orbán elbukik rendszerváltás lesz..

zipe moha 2015.11.28. 14:10:25

...nálunk érték láncok helyett ( 1 nincs mutatóba se...) törzsi hűbéri láncok lettek kiépítve ....az egyik pénzt csinál , a másik pénzt fogyaszt.Hja kérem..?!semmi alapja nincs a magyar gazdasági ( társdalmiról nem is beszélve)bővülködésnek...és közbe mindjárt visszahívják a tőkét is..lejár a "kegyelmi idő"
alapblog.hu/globalis-tokekivonas-startra-keszen/... a magyar közemberek meg hablatyolnak...

a politika már megágyazta a szokásos kimenetet amibe egy ilyen " elit" kudarcot bele szoktak vezetni..

zipe moha 2015.11.28. 14:30:14

..önmagában csak az a fent leírt 1 db értéklánc hozza működés alapján a Péter által hiányolt GNI-t ...kicsit többet kb a 1,5 -szeresét...és mennyi lehet ne még..de ezeknek a hajóknak is csak integethetünk hamarosan..ennyiért ennyi jár..kevesebb..

egyetmondok 2015.11.28. 14:35:01

@unionista᠍᠍:
Miért,kötelező, hogy az egészségügyi ellátás költségeit az állam fizesse ?
Kötelező, hogy a közoktatás költségeit az állam fizesse?

zipe moha 2015.11.28. 14:43:54

@egyetmondok: volt erre 25 év ....ha ma még mindig ezt kell vitatni, vitatkozni ezen...már nem érdekes...már mindegy, teljességgel lényegtelen...lejárt az idő

2015.11.28. 15:00:41

@unionista᠍᠍:

"tehát konkrétan tudható akár az is, hogy kincs karcsi barackját eszed" - most is rajta van a terméken, hogy ki forgalmazza, néha az ugyanaz, mint aki termeli.

az adóbeszedés hatékonyságának javítása teljesen más kérdés, mint a fogyasztási szokások megváltoztatása. észrevettem a kommentjeidben, hogy egymással abszolúte össze nem függő dolgokat keversz össze játszi könnyedséggel.

még mindig nem adtál arra választ, hogy ha ennyire népszerű a magyar termék a magyar fogyasztó körében, miért nem vásárolja rögtön azt? ugye nem azt állítod hogy a tecsónak itt akkora a hatalma, hogy éket tud verni a fogyasztó meg a termelő közé? pont az internet korában, amikor Karcsi bácsinak ha akarok, direkt e-mailt írok, hogy adjon má' 1 kiló paradicsomot.

tamas11 2015.11.28. 15:29:25

@unionista᠍᠍: @feher.b:
Mindenképpen szükséges lenne tisztázni, mi az, amivel a magyar közösség egyáltalán fiztehet, (nem kell feltétlenül, hogy ez a csere ott bonyolódjék helyben, pl. Budaőrsön, csak mert oda érkezik, ott jól látható a sok áru, (az csak egy DEPO, jóllehet attól gazdag, valóban. Fontosabb lenne hogy az országos egyenleg megmutatkozzék,. A hiány, az egyoldalúság itt Budaőrsön nagyot villant). Ezúttal most ne akadjunk meg azon sem, hogy valami hogyan, s mitől is magyar, ami van. Tán egyszerűen csak attól, hogy Itt adózik a termelője? De hiszen egyfolytában arról beszélünk,annak jelentőségéről, hogy az adott érték alkotója miféle elkötelezettségű...

Az egyik megoldás, meglehetősen generális: mivel a termékeink javrészt nem lesznek a világpiacon verseny képesek, eleve a hazain, lokálisan terüljenek szét, ott érvényesüljenek. Úgy, mintha hiány lenne, de hiszen akkor, az lesz... Ha egyszer lokális, akkor hol is van az a "lokál"?
Mert az, (a hiány), tudjuk , elosztási kérdés egyben. Hozzá gerjesztik a hiány vámszedői ( a rendszerbe épülő jattokkal), hogymindent a pult alól tegyen ki, ( minden szinten), akitől függ, hogy OTT éppen legyen eabból a cikkből. De ehhez is lenniök, létezniök kell ilyen -olyan magyar áruknak, a társadalomszerveződés oldlán pedig kialakítani azt az eloisztást, amelynek keretei közt mindez elfogadható, és nem néz ki tűlságosan csúnyának, szóval ha nincs nekünk akár Bécsben kávézónk, itthon sincs, vsak négy-öt embernek összvissz).(Lásd: maszekvilág!) és a hazai kapitalizmusokban a beülős kávét a lakosság újra választatlan képviselői útján fogyasztaná.
.
Mert két - három- négy-ötmillió már jelenleg is így "fogyaszt"! Földrajzilag, termékcsoportonként, és hovatartozásilag betagolva!
A népesség részeként egyáltalán nem fér hozzá javakhoz, szolgáltatásokhoz. Csakhogy eddig a pénzesség lineárisan úgymond nivellált, az új rendben nem: ott nektek, sokmillióknak coki.
Unionista tétován (?) javasolt rendszere kísértetiesen hasonlít mindahhoz, ahonnan jövünk: szinte látom, amint gyerekként anyolcvanas éveket éli, és már nem szereti, de már nem érti, mi történt, míg mi azon nőttünk fel, ami nincsen.
A turizmus mindenképp az egyik olyan ágazat amelyik szóba jöhet produkcióként, mert belföldhöz kötött szolgáltatások együttese. AE területen a termékjelleg , az extraszolgáltatás EGYIK része mindig az, hogy nem olyan, mint a másé, a másik országok ajánlata. Szóval azért jönnek, mert látni akarják ezt is, mert itt még nem voltak...Sosem felejtem azt a holland turistát, aki a hortobágyot fotózta, kocsija küszöbéről lábujjhegyre állva... Hát neki a horizont kellett, csak keveslette...
A mezőgazdaság hogymányosan a másik ilyen "kurrens hazai" terület, amely nemezti kincsre , (a földre) alapul.
Attól tartok a tulajdonosi manipulációval ezt is legyalulják a kormányzatiak, most a maradék esélyeket alázzák pályázati támogatások miatt, vagy későbbi kereskedés reményében., vag magánvagyonba, szűkülő esélybe taszítva e nemezti vagyont. mert gazdálkodókként aligha élnek vele.
A harmadik jellgezetesen határon belül tartandó kincs ( ha van) a szellemiek köre: Találmányok, eredetiségek. Grafisoft, Prezi és társai, de nem csupán e nagyok, éppenséggel a mindenféle kicsik. Gyurcsány alatt még volt olyan nyitott pályázat, ahol feltőkézték kreatív, bármely ötletedet. Magánszemélyekét is! Nem állítom, hogy jól működött, de legalább volt ilyen, nyitott , folyamatos hozzáféréssel, közzétett számokkal.
Orbánék lezárták, megszüntették e privát kapukat (is), nekik valami csak akkor lehet, jó, ha először a fidesznek az. Irtózatos a kár, amit okoznak ezzel, a meg sem született vagy köülföldre vitt magyar kreativitással, betemetett leleménykinccsel..
A bili ott borul ki, hogy a további, önellátásban érdekelt ágazat (ipar) nyersanyagigényes, amit külföldről kell kéne beszerezni, és akkor már hiába a belföldi szűkkörű fogyasztáshoz kalibrált termékszerkezet, és a f lebutított fogyasztók köre.
Arról nem beszélve, hogy a dinamikát megtestesítő aktorok java mindig is különbül szeretne élni, mint "amazok", és valamiképp magánkaput nyit -tudjuk már hogyan: kivándorol, vagy kerülő utakat keres.
1989-ben ezt a határt léphettük át - mostanra látható, hogy hova vezetett a sajátos körülményeink között, amik közt az egyik mi magunk vagyunk. A liberalizáció tettestárs, de ő maga lenne lenne a tettes?
Nem igaz az, hogy kb 2000-ig sem voltak biztatóak a társadalomszervezési, átalakító kísérletek. Alapvetően 2002 től romlott, de nem csupán Gyurcsányéktól, mivel legalább olyan fontos volt az évtized ellenzékének szerepe, a sikeres destruktív többségeké. (a nemzet nem lehet ellenzékben, da abban van).

Zsuzsi25 2015.11.28. 15:36:00

@maxval bircaman BircaHang Média: meg hozza is be....a multi hozza a penzt...a nyugati, kinai multi stb.

egyetmondok 2015.11.28. 16:02:01

@zipe moha:
Mire volt 25 év ? Arra biztos nem, hogy ne a politikai hatalom fizesse a polgárai egészségügyi ellátásának a költségeit. Ennek pont az ellenkezőjére volt 25 év,és mondjad,mire jutottunk,ha a magyar eü.ellátás kerül szóba ?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.28. 16:13:00

@unionista᠍᠍:

"ez a felfogás azt sugallja, hogy nincsenek korlátok. csakhogy ebben az esetben elvben sincs véges optimum. hanem végtelen haszonra kellene törekedni."

Már megint eregeted az ostoba árjáknak szánt bullshit-edet.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.28. 16:22:30

@unionista᠍᠍:

"minden zárt hurok ponttá húzható össze a két-három dimenziós térben."

Így dobta le a te agyad az ékszíjat.

"a filozófia olyan, amilyen. amit az emberek hallani akarnak."

Nagy filozófus vagy te! :))

Fekete Mamba 2015.11.28. 16:35:19

@HaFr: hogy ő mi legyen, arról nekem elsőre más jutott eszembe, de fontosabb kérdés, hogy nem lehetne esetleg itten pl. egy tahótlanító gomb?

tamas11 2015.11.28. 16:36:00

@unionista᠍᠍:
Láttad amit írtam neked 15:29-kor?

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2015.11.28. 16:52:56

"Ezért egy-egy hazug és ártó demagóg kampány (bankellenesség, rezsicsökkentés, ..."

Az MSZP most hirdette ki az új kampánytervét: "Fizetésemelést!"

explanatus 2015.11.28. 16:58:16

Azzal van a legnagyobb baj, hogy soha nem tudunk élni az adott helyzettel, körülményekkel, ezért változtatjuk őket ezerrel. Privatizációra éretlen, alkalmatlan „személyi állománynak” adtuk az ország vagyonát, akik tehetség híján elkótyavetyélték a könnyen ölükbe hullott főnyereményt. Úgy gondoltuk, ha a száz tényezőből megváltoztatunk egyet, akkor azzal automatikusan hozzáváltozik a maradék kilencvenkilenc.

Valami elképesztő zavar van a „változtatók” fejében. Kiveszünk egy mindenhol jól működő elemet és belehelyezzük egy másikba, ahol az az addigi rendszert ugyan fölborítja, de nem éri el a kívánt hatást. Számtalan ilyen van, azaz csak ilyen van és azt várjuk, hogy az emberek ezzel a folytonosan megpiszkált összevisszasággal éljenek, dolgozzanak. Példák sokaságát mindenki tud hozni környezetéből.

Vegyük a második szakma korhatármentes ingyenes megszerzését. Ez most a legújabb. Jó gondolat. Első látásra, mert az jön le belőle, ha beleássa magát az ember, hogy igen szerezhetsz egy másik szakmát. A kőműves lehet mondjuk festő 2 év alatt esti vagy levelező képzés keretén belül. Biztos van erre is igény.

Amire azonban sokkal nagyobb igény lenne, az nincs ebben benne, így a szakmával rendelkező kőműves nem képezheti át magát kőfaragóvá, mert : „Nem lehet állami pénzen beiratkozni a jellemzően 100-300 ezer forint közötti összegbe kerülő OKJ-s tanfolyamokra sem, ahol az iskolarendszernél rövidebb – fél-egy év alatt szerezhető meg értékében ugyanaz a végzettség.”
online-kalkulator.hu/mindenki-uj-szakmat-tanulhat-ingyen-eletkortol-fuggetlenul/

Sikerült valamit megint csinálni, tiszta jószándékból, de valami agyament dolog sült ki belőle, mert arra nincs mód, hogy rövid idő alatt a meglévő szakmára építkezve az ember szakmailag fejlődjön. A kirekesztett szakmák rövid idő alatt (pár hónap) iskolarendszeren kívüli bekerülési összege (mindenestől: tandíj, regisztráció, utazás, esetleg szállás, vizsgadíj, stb.) ott van a félmillió körül.

Az ilyen „programok hatékonysága” ott mozog a nulla körül.

zipe moha 2015.11.28. 17:23:43

@egyetmondok: ...a vitára, a ténfergésre...ez a politikai-közéleti teljesítmény mára már kényszerpályát kijelölő predesztináció...nem pedig további alkalom az időhúzásra, mint abban oly sokan reménykednek...a számlákat ki kell fizetni..akkor amikor benyújtják azokat...

ui: meglehetősen szánalmas és tragikomikus lesz vitatkozni a benyújtott számla összegén, vitatni annak ténybeliségeit...:)

egyetmondok 2015.11.28. 17:30:23

@zipe moha:
Ja, oké értem. Szerintem sem kell nagyon azon vitatkozni, hogy azonnal fel kell számolni azt,amit itt olyan büszkén társadalombiztosítának, valami nemzeti kockázatközösségen nyugvó társadalombiztosításnak nevezünk, s amely itt nem más,mint egy darab gigantikus és pusztító közhazugság,a proletárdiktatúrából ránk ragadt szemét,ami semmi másra sem jó,mint arra, hogy a politikai hatalom zsarolni tudjon orvost (ápolót,stb.) és beteget egyszerre.
A rohadt és haladéktalanul felszámolandó hatalomkoncentráció egyik mintapéládja az, ahogy ez Mo.-n létezik.

zipe moha 2015.11.28. 17:35:38

@egyetmondok: ..már hibavalóság a struktúra elemekkel egyesével történő foglalatosság...a struktúra a beteg...bizony

zipe moha 2015.11.28. 17:41:18

"hibavalóság
bocs'
hiábavalóság

polipo 2015.11.28. 17:44:25

@maxval bircaman BircaHang Média: ...ez a birka kitartóan birka marad,be kell látni, nem tehet róla-menthetetlen. Ami szomorú,hogy még vannak jó páran,akik nem akarják észre venni,hogy ilyen professzionálisan még nem nyulták a magyart!és még tapsolnak is hozzá. Mekkora sötétség kell mind ehhez?

gellért mária 2015.11.28. 17:46:19

@zipe moha: Először is: a német, holland, szlovák élelmiszer nem hulladék...ha az lenne, nem részesítené előnyben a magyar vásárló és nem kevesebb "hulladékot" gyárt a magyar élelmiszer ipar drágábban.Egyszerű a megoldás, vásárolj magyar árút.
Másodszor: hogy szándékosan tesznek tönkre minket a német, szlovák, holland élelmiszer gyártók, ez nevetséges.Ez a fajta kommunikáció a gyengék kiszorítósdi stratégiájának hamis, ócska és ártalmas része.
Harmadszor:Tessék, szabad a pálya, építsenek a magyarok versenyképes élelmiszerláncot, logisztikát stb.Szeretném már meglátni, hogy mit "művelnek" majd a német, szlovák, holland cégek.Ja, hogy erre nem vagyunk képesek, arról nem mások tehetnek.
Tudom, értem, hogy az uniós versenybe nem egyenlő fejlettségű országok kerültek, hogy a fejlettek versenyelőnyben vannak, hogy ez olyan helyzet,mintha a futóversenyben együtt indulnának épek és sánták...nem egyenlőek az esélyek. De nem attól leszünk jobbak, ha elüldözzük a hollandokat, németeket és szlovákokat.Attól csak rosszabbul fogunk élni, ez nem elég a jobb élethez. Nem a hollandokkal kell foglalkozni, hanem a magyarokkal, hogy jobbak legyenek.

egyetmondok 2015.11.28. 17:51:35

@zipe moha:
Úgy,ahogyan mondod,hiszen a létező legveszedelmesebb hatalomkoncentráció az,ami a politikai hatalomnál,az államnál előállhat. Ez a struktúra pusztítandó.

zipe moha 2015.11.28. 17:53:42

@gellért mária: ...mindent tudunk...de nem csináljuk...az oka , hogy nincs organizátor...a szemlélődő..nem azok akiknek a gazdasági sikere is ezen mulna...hanem a szemlélődők,a a gazdaságon, a z azonnali értékteremtésen közvetlenül kívül állók...akár mert " járadékosok.".. pedig gúnyosan a mi képességeinkben keresik a hibát...

ELAKADNAK Az IMPRODUKTÍV EGZISZTENCIÁK A "JÁRADÉKOK"...UTÁNA LEHET KAMILLÁZNI...az is hülye aki egy ilyen környezetben cég működtetésre munkahelyteremtésre adja magyarként a fejét

zipe moha 2015.11.28. 18:00:46

..miről vitatkozunk Mária..??? hogy nem férünk hozzá a külföldi piacokhoz 25 év után sem?...és a belföldi sem a mién (már)???
javaslom üljön egy dodzsembe én meg egy szörnyautóba...és vetélkedünk napi szinten...nagyon szórakoztató ..és fő a bátorság...ne csukja be a szemét , az a lényeg .. szorítsa a kormányt és nyomja a gázt padlóra...vagy a féket...ja, és ne sikoltson mert nem érdekel...:)))))

Potyka Kálmán 2015.11.28. 19:46:10

A répa, a répa, mindíg csak a répa a bot végén...

egyetmondok 2015.11.28. 20:00:33

@unionista᠍᠍:
Nem tehet mást,hiszen a NER (amely szerintem is a legveszedelmesebb hatalomkoncentrációt valósította meg az Unió tagjai között) létező államhatalom.
Valóban,ez itt az igazi kihívás: itt,ebben kell hatalomra jutni,hogy itt,ezt lebontsuk,elpusztítsuk,sóval behintsük.
Nem semmi szitu.

gizmo26666 2015.11.28. 20:01:37

Ez a cikk is arról szól, hogy lehúzzák a Fideszt. Rohadt firkáészok, vegyéte észre magatokat, a magyar nemzet öntudatásra ébredt, és 2/3-ot adott a nemzeti kormánynak, hiába is igyekeztek a nyugati gyarmattartóink megtenni mindent ellene. Isten áldja Orbán Viktort.

tobias2 2015.11.28. 20:11:47

@Androsz: "Az MSZP most hirdette ki az új kampánytervét: "Fizetésemelést!"

Mióta mondom, hogy havi 8900 milliárd euróra kell emelni a minimálbért, és egy éven belül kilóra megvesszük Amerikát! Na!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.28. 20:16:59

@gizmo26666: nem tudom eldönteni, parodizálsz vagy komoly vagy, majd jelezd alkalmasint

csak egy néző 2015.11.28. 20:18:22

@gizmo26666:
Gyorsan dugd vissza a fejed, mert ahogy látszik, megártott a friss levegő.

a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/1284/5759/original.jpg?w=600&h

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.28. 20:18:33

@Androsz: és kit érdekel, válasz a cinikus őrültségre a naiv őrültség? Meddig akarsz még ebben a mókuskerékben forogni, ember?!

Jolka40 2015.11.28. 21:14:30

@unionista᠍᠍: Ki volt ez már egyszer találva, és nem is volt rossz. Miért kell nekünk mindig kiöntenünk a vízzel a gyereket is?

Sziszifusz 2015.11.28. 21:32:31

Orbán politikája egyszerű mint a faék? Ja. Az ellenzék mégse létezik. Bár látnám a szellemi erőt, ami alternatívája lehet ennek. De Orbán politikája faék, akkor ez a cikk kurvára egy dióverő pózna.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.28. 21:38:55

@Sziszifusz: szokd meg, az. azért olyan elsöprő

Sziszifusz 2015.11.28. 21:40:09

@HaFr: Hát én az egyszerűségre céloztam...

miketbeszéltek 2015.11.28. 21:52:35

@maxval bircaman BircaHang Média: "A korrupció tény ugyan, de....mértéke mérsékelt, nem befolyásolja a gazdaságot."
Annak a sok milliárdnak lenne jobb helye is, de abban igazad van, hogy ez még közvetlenül JELENTŐSEN nem befolyásolná a gazdaságot.
Viszont azt nem veszed figyelembe, hogy a korrupció más módon is pusztító hatást gyakorol: a korrupció kultúrájában a termelők nem a fejlesztésbe, versenyképesebb, hatékonyabb, modernebb eszközök gyártásába fektetik a pénzüket, hanem a kapcsolati tőke építésébe, így a nemzetközi versenyképességünk csak csúszik lefelé. Mindegy ezt hogyan nevezzük, korrupciónak, vagy etatista gazdaságpolitikának ez a lemaradás biztos receptje, ahogy a keleti modell ezt már demonstrálta.

egyetmondok 2015.11.28. 22:19:53

@unionista᠍᠍:
A régi rendszer a proletárdiktatúra volt.
Az volt jobb egy mezővárosnak ? Baszki,oké,egy bányavárosnak,ahol ugye a proletárok laktak...,de hogy egy mezővárosnak a proletáriátus diktatúrája mitől volt jobb?
Elmondanád, hogy mitől volt jobb?

Androsz · http://migransozo.blog.hu 2015.11.28. 22:27:30

@HaFr: Nekem mindegy. Csak akkor ebből az "Orbán hazug-demagóg-populista-satöbbi" mókuskerékből már más is kieshetne. Unalmas és ciki. Mindenki hazudik, és mindenki lop(na), ha hozzájut(na). Lapozzunk, és nézzük meg a többi tényezőt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.28. 22:40:49

@Androsz: Meg van nézve. Meglehet nem olvas el mindent, de nem is kötelessége.

hosaka 2015.11.28. 23:01:31

@feher.b: " ha a magyar jobban tudja csinálni, meg ez ilyen egyszerű, idáig miért nem csinálta senki?"

Szerénységből. A magyar szájjal termel. Ha a kezét-agyát használná, akkor ott kő kövön nem maradna. Még nem érett meg a világ akkora sokkra.

piltdownman 2015.11.28. 23:30:39

@unionista᠍᠍:
Zárójelben, csak a tények kedvéért.
A Poincare sejtés nem a hurkokra vonatkozik, az csak a sejtés feltétele.
Kompakt, két dimenziós,határnélküli felület esetén,HA minden hurok folytonosan lezsugorítható egy pontra, akkor a felület topologikusan homeomorf a 2-gömbbel (amit általában csak gömbnek neveznek). stb..

Nem kéne a topológiára tévedned, a zsidózás jobban megy, kár,hogy az általad csak ruszkinak tituált Perelman is zsidó.

gizmo26666 2015.11.28. 23:47:07

@HaFr: Csak hiányzik a zemberek törődése.

pamut 2015.11.29. 00:04:15

"Az ország csaknem reménytelen pályán mozog. Visszafordítani csak 160 fokos politikai fordulattal, további lemondások, önfegyelem, és kitartó munka árán lehet. Kérdés, ki fog egy ilyen programra szavazni."

Hát amíg nem látod be hogy őszinteséggel nem jutsz sehová addig senki. Én utálom a hazaáruló Orbánt, mint a szart, de attól még hogy egy geci, még lehetne tőle is tanulni.
Ilyet, hogy "lemondások, önfegyelem", ha ilyeneket kommunikálsz akkor vizet is merhetnél a Dunából, ugyanoda jutsz. Ha politikus akarsz lenni akkor nem csak az ország állapotával kell tisztában lenned, a de a szavazókéval is. Az igazat büntetik, a hazugságot jutalmazzák. Ez van, ez egy adottság. Nem a te hibád, de létezik. Lehet vele nem számolni, de akkor meg fejjel rohansz a falnak. Ettől még nem kell lemenned a béka segge alá és állandóan szirupos töménységű hazudozást lenyomnod mint a fidesznek, de a magad kompromisszumaidat meg kell kötni. És ha van mondjuk 20 db nagy élethazugság amit most ez a nép hazudik magának önmagáról (csak a példa kedvéért írtam ilyen keveset), a világról, a helyzetéről, ilyenekről, akkor nem lehet mind a 20-ban egyszerre az igazat mondani, hanem csak egyben. Nincs ennyi erőd, 20 frontos harcra, ez nettó öngyilkosság. De leginkább egyben se... hazudj te is szépen, jó sokat, aztán ha lesz már jó nagy politikai és bizalmi tőkéd (20 év múlva, ha rohadt nagy mázlid van), meg hatalmad, és majd még emlékszel rá miért kezdtél egyáltalán bele ebbe az egészben, akkor talán nekiláthasz 1-2 hazugságot lekaszabolni, de azt is csak majd lassan, óvatosan, mert az ilyenek nem igazán bocsánatos bűnök a magyarok szemében.
Tudod a hazugságok a gyenge népek sajátja, mert az igazság elviseléséhez erő kell, az ugyanis általában sokkal kellemetlenebb, nehezebb, lelkileg nehezen feldolgozhatóbb mint a könnyű és édes hazugság, ami rendszerint az identitás részévé is vált. Na és ez a kivérzett, csontszegény, a szó szerint a mindennapi túlélésért folytatott reménytelen küzdelemben felőrlődött kivérzett magyar nép abszolút nem birtokol szabad szellemi és lelki erőforrásokat hogy még a hazugságokkal is leszámoljon meg szembenézzen a kellemetlen valósággal. A hazugságok amolyan kábítószerek, ugyanúgy eltávolítják a rossz valóságot mint a pia vagy a drog. Szűkség van rájuk, a legyengült szervezet nem bírná ki enélkül.

pamut 2015.11.29. 00:09:54

Eh, írok rövidebben: a ne politikai programot hirdess, hanem leszámolást a maffiával. Ez nem csak az igazságérzet miatt lenne fontos - bár ez is nagyon-nagyon fontos - hanem szinte forradalmi jelentőségű lenne ebben az országban ahol történelmi hagyomány a következmény nélküliség. Na meg ha látnák a bűnözők hogy a fideszes politikai maffia is börtönbe kerül, akkor ők is hátrább szorulnának. Új ország születne. És ennek már nemzetgazdasági jelentősége is van, ha nem vágod le a fidesz-polipot az ország testéről, akkor lehúzza magával, esélyed sincs. Ők maguktól sose hagyják abba a lopást, kényszeres beteges kleptokraták.

Itt most megesküszöm neked, hogy rátok fogok szavazni ha a legnagyobb szent ígéreted az lesz hogy első dolgod lesz börtönbe dugni a maffiát. Amúgy amíg szabadon vannak úgyse hagynak élni téged se, meg mást se.

pamut 2015.11.29. 01:09:58

@unionista᠍᠍: "ha ezeket a vezető bírákat lecseréled amazokra, akkor ugyanazt csinálod, mint orbán."

ez a hülyeség valahogy beleakadt a közgondolkodásba, pedig nem így van. a magyar népnek joga van az önvédelemre, és ha így megy akkor így megy, kész. nem mellesleg ez kb. olyan mintha azt mondanánk a hogy rendőrök ugyanolyanná válnak mint a bűnözők ha ők is fegyvert használnak. frászt, használjanak csak, ők vannak a jó oldalon, értünk dolgoznak.

különben nem kell "ugyanolyanná" válni, csak eltakarítani a kollaboráns főgengszeter Poltot. A világ legfüggetlenebb legautonómabb bírája is tízmillió évre ítélné el a maffiát bármikor, nem kell ehhez semmi trükk, csak a mostani állapotot, hogy nem létezik független magyar nemzeti igazságszolgáltatás, helyre kell állítani. joguralom dogmája: pipa, maffia börtönben: pipa - mindenki boldog.

medium size devil 2015.11.29. 03:28:48

@gizmo26666:
27% az <1/3 es hogy ebbol >2/3 lett az pont a cikkben leirtakat igazolja.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.29. 03:32:59

@unionista᠍᠍:

Igen, ezért lehet felakasztani embereket a nyakuknál fogva.

És ezért dobta le a te agyad az ékszíjat: mert nincs benne vájat, aminek az átmérője (és így a kerülete) kisebb lenne mint a többi részé.

medium size devil 2015.11.29. 03:33:04

@unionista᠍᠍: Ez akkora baromsag amit irtal hogy a fal adja a masikat. Peldanak hozol egy rendszert amit csak adossagbol lehetett muvileg fenntartani es ezert meg is bukott.

medium size devil 2015.11.29. 03:39:09

@maxval bircaman BircaHang Média:

Amiert megdolgozott, hadd vigye, mi dolgod vele? Bunko bolgar komcsi.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.29. 04:16:26

@unionista᠍᠍:

"állami beavatkozással gazdatiszti képző"

A gazdatiszt léte gazdaközlegényeket feltételez. Ki akar az lenni?

czjanos 2015.11.29. 05:41:29

@neoteny: Két dolog:
1. Ki ma a "paraszt"? Aki 3-4 hektáron gazdálkodik vagy aki 300-400-on? Vagy akié fél Tokaj vagy a fél Fejér megye?
2. Csak egy pontosítás: a közös lónak nem "túrós", hanem "túros" a háta: fel van túrva,mert egyik lovas sem vigyáz rá.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.29. 06:34:46

@czjanos:

"a közös lónak nem "túrós", hanem "túros" a háta"

Köszönöm a pontosítást; most is tanultam valamit.

Nzoltan 2015.11.29. 08:13:03

@feher.b: Az egyik: Az emberek fejében tévképzetek élnek. Mint pl a Tesco olcsó, a meki pedig jó kaját árul. Ezek is olyan túlértékelt brandek mint a Nike cipő. Amíg ezek lesznek a fejekben nem fog változni semmi.

A másik: Nem tudom, te hol voltál az elmúlt huszonöt évben, de mindenkor csak a hazai cégeket adóztatták. A külföldiek nem fizetnek soha szinte semmit. Aztán csodálkozol, hogy nem alakultak ki magyar nagyvállalatok, mikor alapból hátrányból indul mindenki? Mekkora felháborodás volt, mert az RTL-t meg akarták adóztatni, mert az éves befizetett adója összesen ötmillió forint volt? Ennél még én is több adót fizetek évente, pedig nincs sokmilliárdos forgalmam.

Amit el lehet gazdaságilak kurni, azt a baloldal mind megtette. Orbánék sem teljesen tiszták, de legalább törekvés van a hazai ipar és kereskedelem létrehozására.

Kuntakintekitekinte 2015.11.29. 09:04:32

@Nzoltan:

Ha akkora a törekvés, sorold az eddig ellopott 20-30-ezer milliárdból épülő ipari és kereskedelmi rendszereket. Amit mások csináltak azt is tönkrevágták. Az egyetlen törekvésük a minél nagyobb rablás.

borzimorzi 2015.11.29. 09:34:38

@unionista᠍᠍: Csak mondom, hogy szűkebb pátriámban a kifejezetten MSZP-szimpatizáns lakótelepiek járnak a döntő mértékben magyar termékeket forgalmazó helyi piacra, míg a több tízmilliós villák tulajdonosai az Aldi, a Lidl és a Spar törzsvevői. Nem vicc. Ennyit a tudatos vásárlásról és az állítólag létező politikai elvek leképeződéséről a voksolás során...

Üdv:
b

Exploiter 2015.11.29. 09:36:29

Bonyolult, sokrétű és sok problémától szenvedő kérdéskör ez. Egy része társadalmi, egy része kormányzati, egy része geopolitikai eredetű.
Ellenben. Ha egy ilyen helyzetben egy erős kormány javítani akarna, lenne rá lehetősége. 1: lehetne k+f központ, amolyan európai dél-korea. Meg lehetne csinálni, sokáig tartana, de ha elkezdték volna 10 éve, már látszódna az eredmény.
2: lehetne adóparadicsom. Persze vannak szabályozások az eu miatt, ami alapján nem lehet kanári szigeteki szintre lemenni, de lehetne legolcsóbb az euban. Akkor aztán nem kéne verni a mellett a tesco miatt, ha a székhelye itt van és itt adózik. Meg a magyar paraszt is a seggét verné a földhöz. Ugye.

Amit nem lehet csinálni, az a mostani helyzet, amikor nincs cél, nincs irány és semmiféle terv nincs 2020 utánra. Ez nem kormányzás, ez szar.

STIRLITZ 2015.11.29. 09:55:23

Az a gond, hogy a posztban leírtakat a 2,5 milliós Fidesz-tábor egyáltalán nem így látja. Ők a Fidesz-médiabirodalomból tájékozódnak és a kozmetikázott adatokat látják. Saját bőrükön meg ugyancsak nem ezt érzik, mert egyik felük az egykulcsos adó nyertesei - akik a felső-középosztályban "tengődnek" - másik részük pedig annyira elvakult, hogy akkor sem érzékeli a bajokat, ha azok az arcukba kiáltanak!

medium size devil 2015.11.29. 09:56:46

@maxval bircaman BircaHang Média:

Ahogy a KOZGEP, csak nem kozpenzbol, verseny nelkul, kockazat nelkul, es nem kozvetlen mutyiban a miniszterelnokkel, hanem befektetve, kockaztatva, piaci versenyben. En egy ilyen cegnel dolgozom, reszese voltam ahogy temerdek munkaval es befektetessel >15 ev alatt felkuzdotte magat egy eros versenyben a versenytarsak melle. Szemben pl. egy Szazadveggel, Meszaros Kft-vel, vagy egy allami ceggel ami reszben EU palyazatokbol el amit megnyeret a havercegekkel es irodai hibajavitoval meg fenymasoloval hamisitja a szamlakat az EU elszamolashoz (konkretan tudom). Te egy tetves komcsi proli vagy Ivan Marinov, jobb lenbe ha elhuznal a magyar forumokrol a picsaba, parszor mar megkertelek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.29. 10:00:39

@unionista᠍᠍: köszönöm a tanácsokat, mindent, ami le van írva, megfontolunk

borzimorzi 2015.11.29. 10:33:29

@HaFr: Hűha, azt mind? Abba bele lehet őszülni! :-)

Viszont az nem megvetendő cél, hogy a hazai termelőket piachoz juttassuk, illetve tartsunk oktatást a jövendő agrármérnököknek arról is, hogy a piacra juttatás, a marketing bizony nem két fillér, de ha jól csinálják, megéri. A netes marketingmódszerekkel már többen is próbálkoznak.

Csak mondom, hogy a magyar állam tulajdonában van olyan cég, amelynek több ezer eladási helyszíne van szerte az országban. De valami okból :-) csak a minielnök apukájának a cége által kibányászott köveket tartották eddig érdemesnek ezeken keresztül teríteni. Ehhez képest igenis fontos lenne, hogy az összes ilyen helyen - mondjuk ki, a MOL kútjain -, ahol csak hely van, legyen lehetősége őstermelőknek árusítaniuk a saját termékeiket, viszonylag szerény helypénz ellenében, és vasárnap is. A sztrádák melletti kutaknál kifejezetten nagy parkolók vannak, ott elfér pár zöldséges stand. A nagyvárosi töltőállomásokon pedig meg kellene vizsgáltatni statikussal az emeletráépítés lehetőségét. Lehet törvényt is hozni róla, hogy ahol van hely a parkolóban, ott már jövő tavasztól árusíthassanak az őstermelők. Ahol nincsen hely, ott jövő év végéig legyen beadva statikai vizsgálat és ha az pozitív, akkor engedélyezésre váró terv. Plusz új kutakat csak úgy lehessen engedélyezni, ha ez a lehetőség már a kialakításakor is adott. Persze, ez nem helyettesíti azt, hogy a gazdák szövetkezzenek össze, és hozzanak létre általános fogyasztási és értékesítési szövetkezeteket. Hollandiában az agrárium termelékenysége és összterméke sokszorosa a magyar agrárium össztermékének, de mégis csak hat nagy szövetkezet van, amelyiktől lehet venni. Nincsen ügyeskedés, aláígérgetés meg a többi. És működik, csak meg kell nézni, hogyan él, mennyit keres egy holland paraszt, és mennyit egy magyar...

Üdv:
b

egyetmondok 2015.11.29. 11:06:43

@Nzoltan:
Még 2010 előtt olvastam a Bogár Lászlótól egy írást,amelyben felveti, hogy mennyira nem normális az a jelenség, hogy az összes magyar állami adóbevétel kb.35%-át húsznál (!) kevesebb idegen tulajdonban álló vállalat fizeti be.

No,mostan ezek után azt elhinni,hogy itt a külföldi vállalatok nem fizettek adót,ezért érdemes bevezetni valami olyan adórendszert,mint a Fidesz...,hát,inkább nem mondom, hogy ez miféle gondolkodás.

32FNewYork 2015.11.29. 11:24:37

@unionista᠍᠍: "sanyi haverom nem érti, hogy a francia elnök egy holland? jó, hogy nem egy norvég."

Azt érti hogy előtte meg egy magyar cigány volt az elnökük?

exterminador 2015.11.29. 11:36:45

@jános515: hagyjátok bircát, nekem már nincsenek kétségeim az elmeállapota felől. Sajnos, súlyos.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.29. 11:37:37

@egyetmondok: ez igaz is meg nem is, ez egy régi tábla, de nem sokat változhatott a helyzet... hasonlítsd össze a bevétel, az adózás előtti eredmény és a befizetett adó arányát..

outside.mfor.hu/mfor/images/adoka2_090226_560.jpg

gellért mária 2015.11.29. 11:45:06

@unionista᠍᠍: Helló, még mindig nem válaszoltál a kérdésemre, hogy hova akarsz kiugrani. Mert akárhová ugrasz, kiugrasz EU-ból..ugyanazzal a világgal fogod magad szembetalálni..ugyanúgy versenyezni kell...hacsak nem Kuba és Észak Korea a példa. és nagyon nagyon szegények leszünk.Különben, most is folytathat bárhol bárkivel kereskedelmet, nem akadályoz ebben senki.Nem érdemes tehát gyűlölködni, bűnbakot keresni, kiszorítósdizni, EU-ból kilépni..zsidózni...stb. Ezt a gyengék, ostobák és tehetségtelenek teszik. Jobb lenne, ha a blogokban arról vitatkoznánk, mit tehetünk, hogy alkalmazkodjunk a realitáshoz, hogy kapcsolódjunk be a globalizált világba., mert állítólag mi magyarok nagyon kreatívak, tehetségesek vagyunk.És ne kezdj el "balliberálosozni" se!

Moin Moin 2015.11.29. 11:56:34

@gellért mária: "Hova akarsz kiugrani?":
"Rámfér már a mozi nagyon,
hogy ki ne ugorjak az ablakon."

www.youtube.com/watch?v=iUp25WH373k

:-)))

élhetetlen 2015.11.29. 12:01:07

@neoteny: Off. „közös lónak túrós a háta”. Nem túrós, azaz tejtermékes, hanem túros, azaz feltört, sebes, mert mindenki csak használja, de nem kezeli.

gellért mária 2015.11.29. 12:22:55

@Moin Moin: Én sehova nem akarok kiugrani!!Gondosabban olvass!Unionista akar kiugrani, tőle kérdeztem, hogy hogy hová, de nem válaszolt.

egyetmondok 2015.11.29. 12:40:10

@HaFr:
Szerintem romolhatott a helyzet,a különadókkal más irány nem nagyon lehet. Az persze leheteséges, hogy ezt a romlást itt javulásként ünneplik,mert sikerült bevonni ezeket a gazokat a közteherviselésbe...:-)

(A bevételekből szerintem nem nagyon érdemes kiindulni, hiszen a legnagyobb bevételek mögött export áll,ami pedig nem visz ÁFA-t. A KKV szektor pedig - megfelelőn a magyar hagyománynak - nem mutat ki nyereséget,jól is teszi.)

Moin Moin 2015.11.29. 13:04:03

@gellért mária: Tudom, hogy unionista akar ugrabugrálni - mivel (az idézett dal főhőséhez hasonlóan) "kivan idegileg".

...Nem érdemes a faszival foglalkozni: gyakorló elmebeteg!:-)

gellért mária 2015.11.29. 13:34:39

Hmm. Nem ő az egyetlen...blog írásba és olvasásba más szándékkal kapcsolódom be, nem azért, hogy "meggyőzzek" bárkit is.Ez szociológia.A válaszuk és a válaszuk hiánya érdekel. Pont úgy működnek, mint a fideszes kommunikáció..vagy a fideszes hívőkkel való vita.Unionista hosszasan ír,.nekem is, de nem válaszol.Meg az is érdekel, hogy lehet ennyi baromságra frappáns választ adni...Ha nem válaszolnak a kérdésemre, úgy érzem beletaláltam valamibe.."győzelem"!

gellért mária 2015.11.29. 13:36:57

@Moin Moin: Neked válaszoltam 13:34:39:kor, csak lemaradt a címed....

gellért mária 2015.11.29. 13:43:34

@unionista᠍᠍: Ne szórakozz velem, te javasoltad M.o. számára megoldásként a kiugrást!!! Na innentől kezdve, tisztességtelen magatartás miatt tőled búcsúzom.

miketbeszéltek 2015.11.29. 13:44:01

@medium size devil: "jobb lenne ha elhuznal a magyar forumokrol" Bircával nekem is vannak vitáim, időnként bosszankodom rajta-olyan is van, hogy egyetértünk, de nem emlékszem rá, hogy Birca trágárkodott volna, illetve a hozzávágott -időnként durva- hozzászólásokra is higgadtan szokott válaszolni. Ennyi erővel sok mindenkit ki lehetne tiltani-és sokkal jogosabban!

Köldök_szösz 2015.11.29. 13:46:29

"Az ország reménytelen pályán van"

kb. 25 éve

zipe moha 2015.11.29. 13:47:37

@gellért mária: ..."Helló, még mindig nem válaszoltál a kérdésemre, hogy hova akarsz kiugrani. Mert akárhová ugrasz, kiugrasz EU-ból..ugyanazzal a világgal fogod magad szembetalálni..ugyanúgy versenyezni kell.."...

ez a kérdés nem semmi cinizmusra vall tőled....és érdektelenségre a magyar reálgazdaság reálfolyamataival, értékelőállító képességével szemben...túl sokan vagytok olyanok akiknek az egzisztenciája mindettől független....

a magyar gazdaságot jégrevitték a 89'-esek...mindenhol van !!! valamilyen ..bújtatott, rejtett "piacvédelem"..igaz van unionistának abban szó szerint, hogy a rókákat beengedte a tyúkolba az érdekkel igen de, potens és kompetens tudással gyakorlati tapasztalattal egyáltalán nem rendelkező 89'-es rendszermérnökösködő értelmiség...mára mindez determinációt alkotott...és igazad van nem könnyű kilépni...ezekből a determinációkből...talán úgy hogy én is beülök a közigazgatásba..írok néhány száz oldalast a tanulmányt a pénzt meg lopjátok el hozzá valakitől...tőlem már....

ui: értelmetlennek tartom jelenleg kifejteni, hogy hogy lehet ebből a determinációból kilépni...nehéz ebben igazad van...de lehet... az viszont nem elegendő ha csak azokat érdekel akik versenyezni mennek és értéket csinálnak nap mint nap a semmiből...és azokat nem akik csak kifizető pénztárakhoz járulnak hónapról-hónapra..

Moin Moin 2015.11.29. 14:21:29

@gellért mária: Ez pontosan így van... Ennek a blognak a gazdája, Béndek Péter ezt nevezi "vitaképtelenség"-nek.

...Persze, a mások vitaképtelensége mindig sokkal feltűnőbb, mint a sajátunk!:-)

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2015.11.29. 14:49:35

A szöveg utolsó szakaszában olvasható "160 fokos fordulat" olyan, mint a "25-ös csapdája". Mindenki tudja, hogy miről van szó, de nem pontos a fogalmazás.
Amíg a szónoki pátosz többet ér a szakértelemnél, addig nem várható javulás. Az ország irányításának minősége sem javulhat addig, amíg a jóval kisebb egység, a család szintjén is jelentős gondok merülnek fel. Hány család verte magát hitelekbe? Sok.
Magyarországon a tervezés sajnos kimerül a lehetőségek feltárásában, a hatásokat nem nagyon elemzik. Ez megy családi szinten is, miért ne így működne az irányítás nagyobb, az országos egységben? Mindenekelőtt a saját családunkra figyeljünk. Ha az rendben lesz, akkor van esély ezt a minőséget országos szintre kiterjeszteni.

gellért mária 2015.11.29. 16:00:50

@zipe moha: Nem egészen értelek...nem vagyok sem cinikus, sem érdektelen."Nem tartom érdemesnek kifejteni, hogyan lehet kilépni ebből a determinimusból"..pedig ez az egy amit érdemes lenne kifejteni, a sémák, üresjáratok,parttalan dumák helyett.
A hasonlat a rókák és tyúkólról, hamis...minden ami erre a hasonlatra épül szintén hamis.

gellért mária 2015.11.29. 16:06:23

@Moin Moin: Béndek Péter és a blog írók, nem egy színvonal,kizárt az értelmes vita.Ezért mondom, hogy nem is erre kell használni a blogot...másért fontos.

Moin Moin 2015.11.29. 16:40:02

@gellért mária:

Bevallom, nem sikerült egyértelműen megfejtenem, hogy mit is akartál mondani ebben a kommentedben. A lehetséges megfejtéseim az alábbiak:
1. Béndek és általában azok, akik blogokat írnak, nem képviselnek magas színvonalat, ezért nem is érdemes vitatkozni próbálni velük.
2. Béndek nem az a színvonal, mint az „átlagos” bloggerek [akik blogokat írnak]. De hogy emiatt miért nem lehetséges a vita általában, azt nem értem…
3. Béndek nem az a színvonal, amelyet a (nem „blog írók”, hanem a) kommentezői képviselnek, ezért Béndek kommentezőivel nem lehet érdemi vitát folytatni.
4. Veled nem állnak sem Béndek, sem a többi blogger egy színvonalon, ezért nem képesek veled vitát folytatni.

…Vagy valami egészen más, amire nem is gondolna az ember!:-)

Aztán: Az sem világos, hogy ha nem vitára, akkor vajon mire „kell használni a blogot” és miért fontos az?

Lennél kedves szabatosan és egyértelműen fogalmazva felvilágosítani engem, tudatlant?!:-)

zipe moha 2015.11.29. 17:48:02

@Moin Moin: " Kedves Moin Moin..nem értem mi az ami nem világos..ÉN ( gellért mária) és Béndek Péter kb egy színvonalon vagyunk...(ha Péter egy kicsit erőlködik és ÉN jóindulatú akarok lenni, ugye)....de a többiek messze vannak a színvonaltól..ahol már vitatkozhatnánk is....A blogot használni KELL...de nem arra amire való...hanem arra amiről azt gondolom hogy való...megfigyelésre....és az abból származó szocio-pszihológiai manipulációs predszetnációk eredtvizsgálatára azok szintetizácios mechanizmusokban betöltött szerepére vonatkozó megállapítások társadalmi diszfunkcióinak entrópikus asszociatív, redundáns az eltérő mintákból fakadó szituáció patalógia permanens alátámasztása érdekében....

Mivel ezt neked is el kellett magyarázni ezért te sem vagy egy színvonalon velem amit ne vegyél sértésnek...de ne is dicsekedj vele.
Ad 3..nem arra válaszoltál amit gondoltam...

... innentől kezdve, tisztességtelen magatartás miatt tőled búcsúzom. ( le szoktam lépni ugyan is amikor nekem nem tetsző módon alakulnak a beszélgetések...most már tudod)

gellért mária 2015.11.29. 17:48:27

@Moin Moin: Jaj, azért nem fogalmaztam egyértelműen ami a színvonalat illeti, mert nem akarok senkit megsérteni...de szerintem te ki tudod hámozni a helyes megfejtést.
Mire való a blog? Itt tényleg homályosan fogalmaztam...blog írók helyett a kommentelőkre gondolok.A blogok amelyeket HaFr ír, kitűnőek, gondolatébresztőek, koherens és strukturált gondolkodásra mutatnak és vitára alkalmasak.A hozzászólások többségéről ez nem mondható el..káoszba, pedig nehéz bekapcsolódni, vitatkozni.Ezért én, magamról beszélek, inkább véleménynyilvánítási fórumnak tekintem ezt a helyet, mert a hozzászólások csak igen laza összefüggést mutatnak az eredeti témával és egymással...akkor pedig nem vita.Ugyanakkor van tanulsága, mint minden emberi megnyilvánulásnak...sok szempontból.Röviden ennyit.

zipe moha 2015.11.29. 18:09:37

@gellért mária: ..remélem levontad a tanulságot...szép estét..

gellért mária 2015.11.29. 19:04:54

@zipe moha: Persze, nagyon is levontam a tanulságot.Nem jól gondolod, én nem tartom magam Béndek Péterrel azonos színvonalúnak ...nem tudnék ilyen blogokat írni mint ő..és ezt nem tartom sérelmesnek. A hozzászólások közötti színvonalbeli különbség minden nyilvános fórumon megjelenik, ez természetes, mindenki másban jó. Nincs ebben semmi sértő se számodra, se másnak.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.29. 19:25:54

' innentől kezdve a szabad kereskedelem totalitása mellett nehéz érvelni. mert azt mondod, hogy az ország ne termeljen, hanem csak fogyasszon.'

'a versenyt totalitását kellene feladni. mert az egy rablógazdálkodást eredményez valójában. '

grat, pontosan.

és ez az eredmény már számtalan részeredményből bizonyosan következtethető

gizmo26666 2015.11.29. 19:29:16

@medium size devil: A 27% csak akkor jön ki, ha az olyan hülyéket is beleveszed, akik el sem mentek szavazni

uszo 2015.11.29. 21:20:21

@HaFr:
Véleményed és nem csak éppen a most leírtakat a rendszer ideológiai műhelye is alátámasztja.

Néhány idézet innen: www.keesz.hu/content/dokumentumok/azidokjelei_beliv_vegleges_1_56.pdf

A mű címe az idők jele. A KÉSZ a professzorok batthyány körének meg a stb. kiadása.

„Aki teleszüli a
Kárpát-medencét, azé lesz” (Osztie Zoltán Barsi Balázs)

"Magyarországon ma már nincs erkölcsi válság a politikában,
vészharangot nem kell kongatni," (Mráz Áoston)

"A birtokpolitika megfogalmazása során az egyéni gazdasági érdek nem előzheti
meg a közösségi, nemzeti érdeket." (Borbás)

Na ez aztán a kompatibilitás csak a nemzeti helyére az osztályt kell illeszteni.

medium size devil 2015.11.29. 22:03:20

En egy kicsit regebbrol ismerem a faszit es mas a tapasztalatom. Ocska komcsi oskovulet, tortenelemoran kene mutogatni a retro szovegelesevel a hanyatlo nyugatrol es a dicso Oroszorszagrol. Nem tiltom ki, az a moderator dolga, de felszolithatom, hogy Bulgariaban elve ne rinyljon bele tudatlanul a magyarok dolgaiba. Es ha mar itt tartunk oszinten szolva az se ugrik be, hogy a tanacsodat kertem volna.

medium size devil 2015.11.29. 22:06:14

@unionista᠍᠍: hatulrol elore olvasva is lehet tudni a kommentedrol hogy te irtad, vegtelen mennyisegu zagyvasagot tudsz osszehordani.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.30. 07:01:32

@unionista᠍᠍:

"azt írom le, amit sanyi haverom, irmsuka néni, zolika, andika és még néhányan, közte akadémikus ismerősöm is gondolnak a világról."

Vagyis nem azt amit "a népek" vagy "a többség" "mond".

explanatus 2015.11.30. 09:33:52

A poszthoz visszatérve. Az anyagi szegényedés mellett a szürkeállomány is a leszegényedés útjára lépett. A szabadalmi bejelentések száma valami elképesztő kiüresedést jelez.

„2013. év végén érvényes magyar szabadalmak száma 19.130 volt … A hazánkban hatályos szabadalmak jogosultjainak döntő többsége (95%-a) külföldi tulajdonos, akik közülük a legtöbben németországi székhelyűek, majd utánuk legnagyobb számban a francia és svájci jogosultak állnak ” Azaz a 19.130 öt százaléka. www.jogiforum.hu/hirek/31277

Ezzel szemben 1999-2014 között Svájcban négyszáznegyvenezer (nem elírás!) hogy ebből mennyi a magyar, arra nincs adat.

egyetmondok 2015.11.30. 11:26:20

@explanatus:
El tudom képzelni könnyen, hogy Svájcban több a magyar bejentés,mint Magyarországon.

explanatus 2015.11.30. 11:36:27

@unionista᠍᠍: Ebben tökéletesen igazad van, viszont ez komolyabb elemzést is megérdemelne, mint egyszerűen azt mondani, ez egy ok. A megállapításoddal, hogy „nincs honi ipar” nem befejezni, hanem kezdődni kellett volna az okok fölsorolásának.

A médiában a hírek tálalása nagyon érdekes. A cikk így hozza a hírt „ Megduplázódott hazai szabadalmak” Nem hazudik, elhallgat, ráadásul, eredményként tünteti fel, hiszen az ezerből lett kettőezer, ami nemzetközi összefüggések nélkül valóban nagy eredmény.

Ilyen elképesztő csavarokkal valamit sikernek beállítani, ami igazából rettenetesen rossz, nem is tudom mihez lehetne hasonlítani.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.30. 11:53:26

Unionistának: az undorító hülyepicsázásodért egy hónapig minden kommentedet kimoderálom akkor is, ha valamilyen okból, amit csak a jóisten, blog.hu motor meg a titkosszolgálatok tudnak megmondani, nem tudlak kitiltani innen --ez az eszközöm maradt veled szemben, és élni is fogok vele, ne szennyezd már itt a karácsonyunkat, mindennek van határa

piltdownman 2015.11.30. 12:28:52

közben kimoderált Unionista,
[off]
A lokális-globális elmefuttatásodhoz valamilyen okból (?) hivatkoztál egy matematikai fogalomra és 2015.11.28. 17:41:45 h.sz.-ban te idézted be a Wikipédiáról a döntő többség számára valószínűleg érthetetlen Pointcare sejtést és volt merszed angol szaknyelvi ismeret nélkül leferdíteni (sic!).Nem a gömb földalakú, hanem a föld gömb alakú.
Én erre tárgyi tévedésre reflektáltam zárójelben, lévén a diskurzushoz sok köze nincs.
Azt,hogy a sejtés számodra is érthetelen mutatja a hurokkal kapcsolatos téves kijelentésed megismétlése,nem ismered a feltételes módot,nem mondod,hogy mea culpa,tehát a további beszélgetésnek nincs értelme.
Lehet országunk búját-baját a zsidókra kenni és a Talmudból kiszedett ortodox zsidó bölcselet politikai osztályokra vonatkozó előírásait is magyarázhatod tetszésed szerint,
zagyválhatsz a "zsidó természettudományról", de a "királyi úton" nem lehet csak úgy járni-kelni!
[on]
Nem tudom elhinni, hogy jobboldali honfitársainkat nem zavarja, hogy félművelt emberek lehetnek vezetőink,a főiskolai oklevelet egyetemi diplomának tüntetik fel, nyelve(ke)t nem beszélnek, diplomát hamisítanak, a szakállamtitkár a természettudmányos ismeretei hiányával büszkélkedik, nyomdafestéket nem tűrő szavakat használnak, politikai ellenfelüket ellenségnek tekintik, ha bírálják a kisvasútat,a miniszterelnök toppant,
mint Néro,"mert megtehetem" és rögvest tovább építi,az egykori cimborák összeveszése következtében törvényeket módosítanak, klasszikus zenét nem hallgatnak, a gyermekkórház egy műszeréhez hiányzik 4m Ft, de az aranylábú ifjaink több pénzt kaptak, mint a német válogatott és elfogadják.Elment napi három orvos, elment fél millió, többségében fiatal, nem merik megkérdezni,hogy miért, a külföldről történő szavazást nekik tetsző módon alakítják.
2050-re félmillóval kevesebben fognak itt élni, ha nem folytatódik ki-és bevádondorlás, kikből fog állni a társadalom,ha volt olyan év (2009),amikor egyetlen fizikus hallgató sem volt az ELTE tanári mesterszakán?

zipe moha 2015.11.30. 12:44:35

@explanatus: ..nagyon érdekes a felvetésed a magyar szabadalmakkal kapcsolatban..tűpontosan mutatja, hogy a 89' után milyen zsákmány állapotba került a magyar gazdaság..
néhány éve el kellet mélyednem ezen a területen, egy idős ügyvivővel értekeztem a lehetőségekről...szumma
a Magyar Szabadalmi Hivatalt nyugodtan be is lehetne zárni...Irodaként is elketyegnek...de hát azok a kifizető pénztárak ugye amik elől a borsodi segélyesek elveszik a közforrást...

Ma már minimum Eu szabadalomnak van gyakorlati értelme...vagy annak se...rendkívüli és folyamatos költség a jogosultság birtoklása..védjegyek, márkajelzések egyedi termék azonosítók...a bejegyzettek többsége...

mikozben az elmúlt 25 évben iszonyat mennyiségű kutatás lett megfinanszírozva...az írósaztal fiokoknak ( egy frászt repülőgéphangárnyi papírtárolóknak..) melyekből unikum , ha egyáltalán valami hasznosul...külföldön...
a belföldi kutatások lezárásának alkalmanként feltétele valamilyen jogoltalom bejegyeztetése...aztán megy a többi közé...ez is a statisztikában szerepel , így ennyi...

ha még egyszer születnék( és akkor is ebben az országban , kutató lennék..francokat erőlködni az ezer módon eltérített " szabad" piacon)...kutatási terv...költségvetés...kérem a zsét, ennyi kell...a végtermék..papírok, a kutatás lezárása szabályainak megfeleltünk az a lényeg...remek, jöhet a következő...szerinted kik azok akik a meddő "tudományos kapacitás" fenntartását is összességében fizetik..?

explanatus 2015.11.30. 12:48:04

@egyetmondok: Igen, ezt én is el tudom képzelni, de ez megint csak nem a jó hír kategóriájába esne, bár el tudom képzeli, hogy ezt is sikernek tüntetnék föl, holott azt jelentené a hazai környezet nem kedvez új megoldások meghonosítására, ami ugyancsak elgondolkodtató kellene legyen.

Azért tartottam fontosnak megemlíteni a (nép)szegénység kapcsán, mert nem vagyunk képesek olyan feltételrendszert teremteni, ahol dolgok működnek és emiatt a nemműködés miatt nő a szegénység. Ha az abszolút számokat nézzük, hogy Svájcban nyolc millióra majd félmillió és tízmillióra meg még húszezer sem, akkor azért nagyon el kellene ezen gondolkodni minél hamarabb azoknak, akik a gazdasági környezetet -oktatással, adókkal, támogatásokkal, stratégiai partnerségekkel és egyebekkel- alakítják.

2015.11.30. 12:54:23

@piltdownman:
ha a wikipedia az orákulum, akkor idézem neked a magyart:
"A zárt kétdimenziós felületeken minden hurok ponttá húzható össze. A Poincaré-sejtés feltételezi, hogy lehetséges ez három dimenzió esetén is."

egyetmondok 2015.11.30. 13:12:52

@explanatus:
Rossz az állam. Röviden ezt én így fogalmazom meg.

2015.11.30. 13:14:45

@HaFr:
egy utolsót kommentelek. és kellemes karácsonyt kívánok mindenkiet. máriától ezúton is elnézést kérek.

elmondtam százszor, hogy szerintem mi van. van egy (filo)szemita baloldal és egy antiszemita jobboldal. ezek létét kár volna tagadni. egyikhez sem tartozom. de a környezetemben egyre inkább tapasztalom azt, hogy a zsidókeresztény kultúra visszaszorul és egye nagyobb zsidóellenesség. a közélet egyre inkább eldurvul.

engem az érdekel, hogy ezt mi állítja meg. és ennek érdekében elég sok társadalmi réteg véleményét gyúrtam össze a kútfúrótól az akadémikusig. ebből egy idióta nick lett. sokféle társadalom. (a saját véleményemet egyszer majd esetleg megírom a személyes blogomba.) ha neked erre az egyetlen válaszod a moderálás, akkor a pkp első programpontja legyen az: korlátozni kell a demokráciát, mert a démosz hülye. szerintem egyébként nem hülye, hanem arról van szó, hogy egy olyan fejlődési pályát akar, amit az értelmiség jelentős része elvet. és ebből lesz ez a vita. ami ettől a kommentfolyamtól függetlenül zajlik. viszlát.

borzimorzi 2015.11.30. 14:39:36

@zipe moha: Ezt érdekeltként csak megerősíteni tudom.
Üdv:
b

borzimorzi 2015.11.30. 14:42:05

@unionyista: Tudtommal a PKP egy mérsékelt jobboldali párt, és semmiféle antiszemitizmus nem jellemző rá. Miért általánosítottad az antiszemitizmust az egész jobboldalra?

Üdv:
b

explanatus 2015.11.30. 16:57:09

@egyetmondok: Könnyű neked, te tudsz tömören, érthetően fogalmazni :)

explanatus 2015.11.30. 17:17:14

Nem egészen két nap alatt több mint ötmillióan könnyezték meg az alábbi reklámot. Jó lenne, ha a karácsony sokáig karácsony maradna a naptárban.

www.youtube.com/watch?v=V6-0kYhqoRo

2015.11.30. 19:31:07

@borzimorzi:
a magyar a pártpolitikában az alapvető törésvonal a (filo) szemiták és az antiszemiták között húzódik. a pkp egy amerikai típusú neokonzervatív párt. lényegében egy mérsékelt neoliberális demokrata. egy mérsékelt mlp. béndek péter a konzervatív fodor gábor. magyarországon mindkettő balra sorolódik. a jobboldal a nemzeti tábor. a nemzeti keresztény jobb és a nemzeti radikális (újpogány) szélsőjobb. ők azt mondják, hogy az államhatalomban a zsidóság túlhatalmát kellene felszámolni, az egyházszerzvezetben pedig a zsidókeresztényéget kellene háttérbe szorítani és helyébe nemzeti keresztény egyházat képzelnek el. a szocik, a libsik és a konzik ezzel nem értenek egyet. de ez mind (filo) szemita formáció. ami a nemzetközi üzleti iskolát tekinti a gazdaságpolitika alapjának. a nacionalisták azt mondják, hogy el kell térni a nyugat által diktált általános sémáktól. egy sajátosan magyar fejlődési pályát kell találni. ennek érdekében az államnak be kell avatkozni a gazdaság működésébe, az egyházaknak pedig a kultúra szervezésébe. ez a felfogás a társadalomra szaporodási közösségként tekint. ebből következően szexista, etnicista. az ortodox liberális zsidó és a zsidókeresztény filozófiai iskola ezeket elutasítja, stb. nem akarom ezt hosszasan ragozni. ez lényegében egy (filo) szemita és egy antiszemita tábor.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.30. 22:23:12

A blog.hu motorja teljesen megzakkant: neoteny-ként vagyok belogolva, de az egyetmondok posztjaira mutató linkeket sárgítja ki nekem. :))

zipe moha 2015.11.30. 22:35:16

@unionyista@ Hafr: ...nyilvánvaló tehát, hogy a magyar Államot újra kell alapítani ( ez bizony ennél nem kevesebb)...ám ami ennél is fontosabb és ezt is megelőzi...a nemzetnek kell új, a mának és a ma valóságának megfelelő tartalmat adni engedve végre a kényszernek melyet az "istváni út" vége már legalább 100 éve sürgedez.....újra kell egyesíteni a ma élők akaratából...stabilitást és prosperitást hagyományozva az utánunk jövőnek...

világos , hogy a PKP neokonzervatív liberalizmusa sem váltja valóra a magyar ugaron, az egyébként megfogalmazott és régóta óhajtott prosperitást sem a kívánt polgári átalakulást...és a nacionalisták sem tudják az ország és a nemzet állapotát tartósan , nyugvópontra helyezni...ezeknek a konstellációknak számtalan variációját próbálta ki a nemzet...ma már tudható, hogy NINCS emelkedő kimenet....HA még is ezt akarjátok játszani az a 21. században azt leplezi le , hogy a motiváció nem a jobbítás szándéka hanem a kiscsoportos érdekérvényesítés...mindenki tudhat mindent, hogy mi után mi következik...csak arra kérlek benneteket, hogy ne vágjatok meglepett arcokat amikor a determinációkat működés közben is szemlélhetitek...a 2 csoport tartósan nem tudja legyőzni egymást ...de együtt legyőzitek a nemzetet..ezt a népet senki nem tudná legyőzni...kivéve ti 2-en, belülről...most is ezen dolgoztok..hiábavalóság, viszont alkalmas újabb elválasztó sérelmek okozására..
ui: unionista olvass Bibót..nagyon aktuális...különösen a zsidókkal kapcsolatos írása..
Péter szintetizálj egy újszerű ideológiát ami tartalmazhat konzervatív elemek , de tartalmazza a józan magyar emberek álláspontját a magyar múltból és jelenből származó tapasztalataikat...akkor is ha ez nem illeszthető minden elemében angol-szász keretbe..
ez a legtöbb amit tehettek..részemről meg az hogy megírom nektek..

zipe moha 2015.11.30. 22:47:47

..az amerikában elterjedt neokonzervatív liberalizmus nyilvánvalóan NEM társadalmi kívánalom...e miatt háttér aktorok nélkül nem élet-és társadalom képes...még polgárosult közegben sem tartósan....a magyar nacionalizmus pedig egyszerűen értelmezhetetlen külföldről...és mai formájában ráadásul hamis....meg lehet téveszteni a polgárosulatlan, kompetencia -hiányos, társdalomként funkció zavaros népet...ám ami az eredményeket illeti ...magukért beszélnek..mint látjuk is a történelmi vonulatban....ilyen politikának nincs értelme és célja is csak kiscsoportos...anmezet ügyét elveti, azt nem szolgálja..sőt a károkozás előidézést eredményezi...ezek az asztalokat fel kell rugni..és állítani 1 nagyot, erős lábakon állót, magyart..

borzimorzi 2015.11.30. 22:48:16

@unionyista: Van egy japán megfigyelés, ajánlom figyelmedbe. A bölcs ritkán szól, de akkor érdemben hozzájárul a vitához. A bölcs tudja, hogy amit ő tud, azt akkor is tudja, ha nem beszél róla, viszont a mások beszélgetéséből mindig előfordulhat, hogy tanul valamit. Az ostoba sokszor elmondja ugyanazt, míg végül mindenkit eluntat, s így már senki sem akar vele beszélgetni. Az ostoba így bezáródik saját agyszüleményei közé, mert már senki sem beszélget vele, így új információkhoz nem jut, termékeny eszmecserékben nincs része.

Sapienti sat.

Üdv:
b

borzimorzi 2015.11.30. 22:49:02

@neoteny: Örömmel látom, hogy "máma már nem szakad tovább".

Üdv:
b

Khonsu 2015.11.30. 23:30:01

@zipe moha: Itt már kb. az egész világot újra kéne alapítani.

A civilizáció még menthető és van még remény egy csodálatos jövőre, de a teljes rendszert újra kell drótozni hozzá.

A fiatalabb generációk már készen állnak a változásra, de ha nem akarunk még vagy 15-20 évet vár (nincs már erre idő), akkor valahogy át kell hidalni a generációs szakadékot és a középkorú illetve idős korosztályok elméjében is el kell ültetni az új rendszer, gondolkodásmód magjait megelőzendő a sokkot. Illetve segíteni, hogy megnyíljon, igazi kibontakozzon valójuk.

Ebben nagy segítség lehet Magyarországon a PKP. Mint számukra megszokott, klasszikus, szalonképes formáció, képes őket elérni. Híd lehet a változásban.

Erre szükség van, mert miközben a fiatalabb generációk számára az új rendszer nyersen is fogyasztható lesz, addig az idősebb korosztályok szemében kaotikus, anarchisztikus valaminek tűnhet majd.

A változást le kell fordítani az ők nyelvükre is, ehhez "tolmácsok" kellenek majd.

Úgy látom itt kezd összeállni a kép ehhez.

Nézzük sorban:

-Valami nagy és átfogó változás kell, valami nagyon új dolog, olyan amilyet még senki sem látott eddig.

belátva

-Valamiféle egyensúlyt kell megtalálni, ahhoz hogy a dolgok működjenek és mindenki jól járjon.

belátva

-A rendszernek organikusan kell szerveződnie, építve az emberekbe kódolt tulajdonságokra.

Ez is belátva.

Idáig a magyar politikai életben jelenleg Béndek Péteren és a PKP-on kívül senki más nem jutott még el.

Jó esélyekkel indulnak tehát erre a "tolmács" szerepre.

2015.11.30. 23:49:32

@borzimorzi:
úgy látszik, hogy ezt még mindig nem sikerült megérteni nagy japán bölcs. olyan rendkívüli nagy japán bölcs vagy. nem (kizárólag) a saját véleményemet írom le. szerepet játszom. álantiszemita vagyok. az érdekel, hogy az ellentábor az antiszemitizmussal mit tud ezzel kezdeni. illetve az, hogy ezekből a katyvasz megjegyzésekből a többség mire reflektál. az érdemi felvetésekre, vagy sem. ebben a vitában nem állok sehol. azért, mert szerintem ez racionálisan sehová sem vezet. csakhogy azt tapasztalom, hogy ezt a játszmát mindkét oldal le akarja játszani. dűlőre akarja vinni a dolgot. ez új helyzetet teremt.

Khonsu 2015.12.01. 00:03:02

A világban egy "új polgárosodás" zajlik a globalizáció hatására. Most termelődik ki a "polgár 2.0", aki már egy globális hálózat szerves része. Megtanulnak élni egy kiterjesztett valóságban, ahol minden mindennel összefügg, mindenki mindenkire hat, olyan mintha mindenki mindenkinek a szomszédja lenne.

Ha fel akarunk zárkózni, akkor nekünk már nem a klasszikus polgárosodást kell újrajátszanunk, hanem egy lépésben kell kitermelnünk a "polgár 2.0"-t.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.01. 01:53:12

@neoteny: 'de az egyetmondok posztjaira mutató linkeket sárgítja ki nekem. :)) '
tán csak azért, amiért én is neoteny2-nek látom sokszor egyetésmindigugyanaztmondok barátunkat
a blogmotor nem hülye, analizál és következtet

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.01. 01:55:23

@Khonsu: '-Valami nagy és átfogó változás kell, valami nagyon új dolog, olyan amilyet még senki sem látott eddig.'

esetleg valami nagy nagy tüzet kéne rakni, hogy felmelegedjenek a zemberek ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.01. 05:01:53

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"a blogmotor nem hülye"

Te viszont az vagy, leponex.

Van már időpontod Dr. Perczelhez? ;-)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.01. 07:40:18

@neoteny: vagyunk itt még egypáran hülyék, nem kell magányoskodnod :)

zipe moha 2015.12.01. 07:42:01

@Khonsu: míg én az új és szükséges , lehetséges kereteiről próbálok fogalmat alkotni ..addig Te a lehetséges tartalmáról...bár csak mindenkivel ennyire jól , hatékonyan , gördülékenyen menne az együtt működés...és a fordulásra való felkészülés...felkészítés...:)..

aki a nemzetek, vagy ember csoportok közül elsőként vált a nyertes lehet a változásnak..a franciák, a francia szellemiség majd 300 éve " élnek" egy polgári fordulat eseményéből...

ami támogatja, hogy a magyarok az elsők között legyenek....sikerült MINDENT lerohasztani...felélni, széthordani,szétszabdalni.....ami lett nem kell...csak keveseknek..az actoroknak...ők viszik a gyanútlan embereket a liberális vs nacionalista árkokba harcolni...addig sem ellenük folyik a harc, nem igaz...és nevetnek mint a "harmadik"...mert azok nevető harmadikak...

Khonsu 2015.12.01. 08:26:45

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: Szép nagy tüzet lehetne rakni, de az legyen a "B terv" :)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.01. 09:07:27

@Khonsu: te kis huncut radikális :)

Rakosgathatjuk napestig ezt a tüzecskét, ahogy Attila is, csak nem akarnak felmelegedni nála a reménytelen fundamentalistáink :)

'TÉL
Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni,
Hogy melegednének az emberek.
Ráhányni mindent, ami antik, ócska,
Csorbát, töröttet s ami új, meg ép,
Gyermekjátékot, - ó, boldog fogócska! -
S rászórni szórva mindent, ami szép.
Dalolna forró láng az égig róla
S kezén fogná mindenki földiét.
Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni,
Hisz zúzmarás a város, a berek...
Fagyos kamrák kilincsét fölszaggatni
És rakni, adjon sok-sok meleget.
Azt a tüzet, ó jaj, meg kéne rakni,
Hogy fölengednének az emberek!'

Khonsu 2015.12.01. 09:44:35

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: Ilyen békés radikálist ritkán látsz :)

Megnyugtatlak, ezt a tüzet nem én tervezem megrakni, épp arra keresem a megoldást, hogy ezt el lehessen kerülni, de ha valaki mégis megtenné, nem állok az útjába...

kiir 2015.12.01. 09:58:58

@unionyista: Drágám, mindenki szerepet játszik. És mindenki maga választja meg, hogy milyen szerepeket játszik. Ez az, ami rá jellemző. Te azt választottad, hogy a szerepjátszó szerepét játszod el, és ezért nagyon firnyákosnak képzeled magad.

Csakhogy: akinek kalapács van a kezében, az mindent szögnek fog nézni. Ha antiszemitizmuson keresztül nézed a világot, akkor nyilvánvalóan azt fogod tapasztalni, hogy "ezt a játszmát mindkét oldal le akarja játszani". Ha Hitgyülis lennél, akkor a Sátán és a rossz szellemek evilági jelenlétére látnál mindenhol bizonyítékokat. Ha Orbán Viktor lennél, akkor a foci kulturális országemelő jelentőségét tudnád igazolni minden bokorban (stadionban).

Így a nagy kísérleted önmaga farkába harapó kígyó, semmit sem tud bebizonyítani. Nem az elméletekről árul el valamit, hanem rólad. Erről ugatok neked két éve. Nem nagyon veszed.

Hiába ismételgeted újra és újra ugyanazt: a kommentjeidből nem a szerepjátszás az érdekes, hanem a tartalmi vélemény. Azt meg már mindenki ismeri pár éve. Újíts: végy föl egy új szerepet, próbáld ki, és utóbb hasonlítsd össze a szerepeidet. Ha jutsz valamire, térj vissza, várni fogunk. De így untatsz.

borzimorzi 2015.12.01. 10:22:35

@Khonsu: Ha már elkerülés. Ki adalék, hogy mit kellett volna elkerülni: 444.hu/2015/12/01/az-megvan-amikor-a-borgyogyasz-es-a-szemesz-probal-kezelni-egy-infarktust

Szerintem az, aki közli, hogy márpedig meg kell fizetni az orvost és a nővért, a tanítót és a tanárt, a rendőrt, a katonát, a tűzoltót, és le kell építeni a vízfejeket, kezdve a KLIK-kel, és folytatva a többi klikkekkel, az nyerhet.

Üdv:
b

zipe moha 2015.12.01. 10:43:01

"Hazugságok ipari méretű termelése, a hatalom eloldása az ellenőrzés pányvájáról, sutba hajított felelősség, intézményesített korrupció, maffiamódszerek. Demokrácia nélküli többpártrendszer, szociális válság, tömeges elszegényedés, munkanélküliség, eladósodás, kiszolgáltatott magyar gazdaság. Dobra vert ország.

A független, szabad élet elfojtása, amerre csak nézünk. Adókkal megfojtott kisvállalkozások, sorsukból kilábalni képtelen, máról-holnapra élő kiszolgáltatott kisemberek, tíz körmével hiába kapaszkodó, süllyedő polgárság. Nincstelenné, kiszolgáltatottá tett emberek, akik nem mernek felszólalni és kiállni az igazukért, mert a hatalomtól függ a másnapi megélhetésük. Hiába a NATO és uniós tagság, ez nem a Nyugat, és nem a XXI. század. Ez a keleti élet, és a múlt század, amit húsz év óta próbálunk magunk mögött hagyni, de újra és újra elér, körülfon és visszahúz bennünket"

...nem én mondtam ...és nem most..

ki lehetett az..ki lehetett az....ja és miért mondta, ha nem gondolta komolyan....:)

Moin Moin 2015.12.01. 11:33:19

@borzimorzi: Ez évi több száz, de inkább ezermilliárd forintos "tétel" lenne a költségvetésben - és akkor arról még nem is tettünk említést, hogy ha pl. a nyugat-európaiakkal versenyképes orvosfizetéseket akarsz, akkor az önmagában háromszáz milliárd forint lenne, évente.

Ez csak akkor lenne lehetséges, ha:
- vagy rávennéd valahogy a társadalmat, hogy a jelenleginél jóval nagyobb egészségbiztosítási terheket vállaljon a jelenlegi jövedelméből,
- vagy ha jelentősen növeled a gazdaság teljesítőképességét,
- vagy ha más központi költségvetési tételeket csökkentenél radikálisan (pl, nyugdíj-felezés).

Az első és a harmadik hihetetlen politikai nehézségekkel és kockázatokkal járna, a második pedig csak hosszú távon lehet eredményes. nem mondom, hogy nem lehetséges a megoldás felé közelíteni, de az nagyon összetett feladat!

Khonsu 2015.12.01. 11:59:02

@Moin Moin: Elegendő arányaiban versenyképes szintre emelni a fizetéseket, tekintve, hogy Magyarországon a megélhetés olcsóbb mint nyugaton. Ha relatíve olyan életszínvonalon élhetnek az emberek a keresetükből itt mint a nyugatiak a saját országaikban, akkor megszűnik az elsődleges motiváció a kivándorlásra. Valószínűleg sokan vissza is jönnének. Ehhez úgy saccolom elegendő lehetne egy általános bérduplázás is, nem kell tízszeresére növelni a fizetéseket.

Ezt viszont gyorsan meg kéne lépni, mert ha a kivándorlás folytatódik, akkor hamarosan működésképtelenné válik az ország.

zipe moha 2015.12.01. 12:09:45

@Moin Moin: ....

nyílván a 2...
jól láthatóan körvonalazódott:
-Az Állam cca közvetlen 900 ezer közalkalmazottal dolgozik...ami cca 300 ezerrel akár kevesebb is lehetne ...mondjuk észt mintájú közig esetén...
- A versenyszféra cca.1,7 millió munkahellyel dolgozik...amit részben a multik, részben a magyar mikro-és kisvállalkozások adnak
- az Állam közvetve legalább 200 ezer munkahelyet finanszíroz...egyesületek alapítványok intézetek....a legtöbbjét piacosítani kellene ...és lehetne...
ezek az adottságok

Bármilyen furcsa a fentieken kívül ténylegesen van kb 3 millió inaktív...akire egy teljesen új, organizált magyar gazdaságot kell szervezni... részben dél koreai mintára hasonlító organizációkat...részben közösségi ( szövetkezeti) társulásokat vállalkozásokat.... a legmodernebb feldolgozó ipar , csomagoló ipar, logisztikai szektor, szállítmányozás multi jellegű kereskedelmi lánc, belső bank...másrészt manufaktúra luxus kézműves ipartermékek ( ez a szövetkezeti vonalon)...ezek értékláncba szerveződve ....
ezzel egy időben pedig fokozatosan levágni a pénzügyi-és gazdasági függésből adódó költségeket..

ez olyan politikai organizátorok feladata akik felül tudják írni a néhány külföldi és a számtalan belföldi részérdeket...és végül egy irányba állóként egyesítik azokat ...

ilyen ajánlat nincs kint a nemzet előtt még közelítő sem...hablatyolás a liberalizmusról meg a nacionalizmusról...mindenki cirkuszt akar adni a népnek nem kenyeret....
nem mindenki szereti a cirkusz...olyan avittas szaga van, nem korszerű és nem szórakoztató...hogy kopott szőrű oroszlánok rohangálnak a porondon a cirkuszigazgató meg pattogtat az ostorával...ez a kisgyerekeket szórakoztatja akik még nem láttak mást..őket is csak addig míg el nem bontják a kerítést a porond és a nézőtér között...

egyetmondok 2015.12.01. 12:45:27

@Khonsu:
Bérduplázás esetén az árak mennének a bérek után. Nem tud más történni. Az életszínvonnallal semmi se történne.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.01. 12:50:50

@Khonsu: 'Ehhez úgy saccolom elegendő lehetne egy általános bérduplázás is, nem kell tízszeresére növelni a fizetéseket.'

A 'multikat' senki nem akadályozza meg a bérfejlesztésben, épp annyit fizetnek, ami még elégséges a profitcélhoz.

Az általad is tévesen 'kivándorlásnak' nevezett külföldi munkavállalás következményei feltehetően épp errefelé fogja kényszeríteni őket, a már most is érezhető szakemberhiány az alacsony fizetések miatt van, nem kell mellébeszélni. Jobban meg kell fizetni őket, és maradnak. Ennyi.

Az állam a maga részéről a kötelező minimálbérrel tud nyomást gyakorolni a bérszínvonalra, ölég mulatságos, hogy azok emelgetnének most még nagyobbat, akik a minimálbér-emelések miatti versenyhátrányról szónokoltak nem is oly rég.
Meg hogy a Zorbán tönkreteszi ezzel a kisvállalkozásokat, mert nem tudják kigazdálkodni, blablabla.

A közszférában meg ölég radikális emelgetések voltak, kedvenc sógorom is sopánkodik a portfolio miatt, de jó 40% netto béremelése volt a közelmúltban.

Szó sincs arról, hogy ' működésképtelenné válik az ország.', unionista a maga sajátos kommentjeiben szerintem nagyon vizuális képekben festette le, mi folyik.

Az öt év óta emlegetett tüzecskék meg csak nem akarnak fellobbanni, vajon miért?

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.01. 12:58:03

@zipe moha:
'ez olyan politikai organizátorok feladata akik felül tudják írni a néhány külföldi és a számtalan belföldi részérdeket...és végül egy irányba állóként egyesítik azokat ...'

igen zipe, ez pompás gondolat.

valami konkrétabb elképzelésed lett már erre vonatkozóan?
hogyan nézne ki a teljesen ujraorganizált gazdaság?
bár látom, azért erősen kezdesz koppintani unionistáról :))

explanatus 2015.12.01. 12:58:43

@zipe moha: Az lehet a gond, ott fönt nincs senkinek asztalos haverja, aki tudja mi az, hogy részletes technológiai utasítás. Ehhez csak egy rendes minőségbiztosítási rendszert kellene kidolgozni és működne. Lenne orvos, meg lenne minden ami kell.

www.kepzesevolucioja.hu/dmdocuments/4ap/11_2274_tartalomelem_012_munkaanyag_100630.pdf

zipe moha 2015.12.01. 13:04:42

@explanatus: igazad van..el kellene kezdeni Péternek asztalosokkal haverkodnia..:)...az ő dolga lenne..

zipe moha 2015.12.01. 13:18:24

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"bár látom, azért erősen kezdesz koppintani unionistáról :)) "...erősen javalott számodra a szemműtét... a látásod olyan szinte korlátozódik egy pontra ( lyukra)...hogy pusztán szemüveggel nem gyógyítható...:)))

" Az öt év óta emlegetett tüzecskék meg csak nem akarnak fellobbanni, vajon miért? "

megfordítom...szerinted miért?....csak őszintén válaszolj...vagy ne válaszolj..

" A közszférában meg ölég radikális emelgetések voltak, kedvenc sógorom is sopánkodik a portfolio miatt, de jó 40% netto béremelése volt a közelmúltban."....hozz még fel kérlek néhány családi adalékot ( van még gondolom...) és egészen pontosan fogjuk látni hogy a látástorzulásod mekkora forintális torzulással áll egyenesen arányba...

40%-os béremelés a közigben a mai környezetben???... hozz még fel pár családi adalékot és mindenki megérti hogy honnan fújod a szelet..buta módon demonstrálod azt ami ellen tiltakozom...mert ezt valakinek meg is kell keresni ám...és leadózni...az iskolából , az óvodából a 6-os metróból meg még egymillió helyről hiányzik az a pénz.. de mást kérdezek konzervatívként...a teljesítménye is nőtt 40 %-al...gondolom úgy mint a tiéd..

csak az élősködök cseréltek helyet a marhán..ha egyáltalán vagy ugyanazok maradtak csak szint cseréltek magukon...ki tudja hanyadikat az elmult 50 év alatt...hányinger ez az egész komolyan..

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.01. 13:31:44

@explanatus: zipe remek választ adott helyettem is :)))

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.01. 13:47:24

@zipe moha: 'csak az élősködök cseréltek helyet a marhán..ha egyáltalán vagy ugyanazok maradtak csak szint cseréltek magukon...ki tudja hanyadikat az elmult 50 év alatt...hányinger ez az egész komolyan.. '

jaj zipe, én tényleg nagyon tudok bírni mindenféle erős emocionális alapozású radikális diagnosztikáló és világmegváltó szellemeket.
A Bogár Laci bácsi is azt hiheti, azért mellőzik egy jó ideje a 'saját oldalán' is, mert mulatságosan kényes-kellemetlen amit mond.
Az, de nem azért, szerintem.
Pedig tényleg nagyon okos, csak beleszomorodott a vízióiba...
Te legalább pompásan passzolsz kedves bloggazdánk világszemléletéhez, sz@r minden, összeomlás felé haladunk, de az is lehet, már túl is vagyunk rajta, de majd jönnek a Tiszták, és kézenfogva sétafikálnak az oroszlánok a nyuszikkal, bőség lesz, versenykapitalizmus és bódogság mindenkinek. Féláron!

Khonsu 2015.12.01. 14:01:31

@egyetmondok: És ugyan minek menne fel az ára?

Az emberek többsége ma szinte csak napi megélhetését tudja fedezni. Ez ugye leginkább élelmiszer és jó kis rezsicsökkentett rezsi. Ez előbbinek nem nagyon változna az ára, inkább csak többen vennének minőségi élelmiszert, ami ma is drágább, csak épp nem tudják megfizetni. Az utóbbi ára pedig a világpiactól és az állami szabályozástól függ.

Ezek nagyrészt alapvető szükségleteket fedeznek, amikből akkor se fognak többet venni, ha a keresetek emelkednek.

Mindössze annyi történne, hogy többen engedhetnének meg maguknak olyan kiadásokat, amiket ma nem. Pl. utazást, lakásvásárlást ,nagy értékű műszaki cikkek beszerzését, szolgáltatások igénybevételét.

Vagyis mindössze kereslet jelenne meg ott, ahol ma alig van ,ezzel gyakorlatilag életre keltené a döglődő gazdaságot. Lennének vállalkozások, munkahelyek, gazdasági növekedés.

Áremelkedés akkor lenne, ha már most is megengedhetnék maguknak ezeket az emberek és arra a helyzetre jönne egy béremelés, de mivel ez nincs így, tulajdonképpen csak egy korrekció lenne, mert épp a fennálló helyzet az ami nem egészséges.

zipe moha 2015.12.01. 14:02:53

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: ... olvasd el magad..pont te igazolod az állításainkat..
te egy kábítószer hatása alatt állsz..hiába mondom...hogy a fű zöld...szerinted mindig is kék volt....értelmetlen a párbeszéd, a kezeket kell ellökni. akik folyamatosan bedrogozzák a hozzád hasonlókat...és téged pedig el kell vinni elvonó kúrára majd mert sokáig hiányozmi fog még a narkó..és majd csak nagy sokára leszel hálás..ha tiszta leszel..vagy hagyni a francba..és belátni..hogy drogos k.rváké ez a világ..természetesen mindez metafora..kiemelés egy hosszabb regényciklusból aminek nem ez az eleje de a vége se..

zipe moha 2015.12.01. 14:06:07

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"" Az öt év óta emlegetett tüzecskék meg csak nem akarnak fellobbanni, vajon miért? "

megfordítom...szerinted miért?....csak őszintén válaszolj...vagy ne válaszolj.."....

látom nem válaszolsz..ez is válasz... és még ez is tisztességesebb mint ha hazudoznál..

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.01. 14:09:01

@zipe moha: mindenki tudja, a fű kék, a Föld banán alakú

'természetesen mindez metafora..kiemelés egy hosszabb regényciklusból aminek nem ez az eleje de a vége se.. '

valóban, se eleje se vége, se füle se farka, a zipe boci tarka barka

egyetmondok 2015.12.01. 14:13:17

@Khonsu:
Azt el tudom képzelni,hogy a tisztán import-késztermékek ára nem menne fel,hiszen azokban nem jelenne meg az előállítás költségei között a béremelés. Minden más terméké,szolgáltatásé azonban felmenne,minden olyan termék és szolgáltatás ára,amely döntően itt,ebben az országban jön létre,kikerülhetetlenül felmenne,átlagosan olyan mértékben,amilyen mértékben a vállalatok,vállakozások (beleértve az államot is,mint munkáltatót,pl.a közüzemek esetében) bérköltségei emelkednének.

A bérszínvonal és árszínvonal ma is egyensúlyi állapotban van,nincsen olyan állapota a (egy bármi) gazdaságnak,ahol ez ne így lenne. Ideig-óriág hatalmi intézkedésekkel el lehet téríteni ezt az egyensúlyt,de csak rövid átmeneti időre. Igaz,nem hamis az állítás,hogy amikor Orbánék az első ciklusban megduplázták a minimálbért,szó szerint eltűnt a kis-kézműiparosság. Nem szabad ilyet csinálni.

Ja,és még valami: mert a készáru import termékek ára szinte bizonyosan nem menne fel,annyi lenne egy pillanat alatt a fizetési mérlegnek,de súlyosan annyi,ha éppen nem kényszerülne az állam kölcsönt felvenni külföldön a megnövekedett import miatt (hogy legyen elég deviza a hazai importőröknek).

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.01. 14:13:51

@zipe moha: azt kérted utoljára, ne válaszoljak. ilyenkor a zember udvariasan szót fogad, ki tudja miféle érzelmi erupciók előtt áll.

Khonsu 2015.12.01. 14:13:52

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"Az általad is tévesen 'kivándorlásnak' nevezett külföldi munkavállalás"

Nincs itt semmi tévedés, és a kivándorlás még nagyon is finom megfogalmazása a helyzetnek.

Sok ilyen "külföldi munkavállalót" ismerek, és ők gyakorlatilag menekültek a reménytelenség elől. Többségül hosszú távra tervez, le akar telepedni új hazájában és azt mondják, csak akkor jönnek haza, ha sokkal jobbra fordulnak a dolgok, vagy soha. Családot is kint terveznek/alapítottak/viszik ki, amint megkapaszkodtak.

Ez nem "külföldi munkavállalás", vagy kivándorlás, ezek az emberek gyakorlatilag gazdasági menekültek. Az mindössze az EU tagságnak köszönhető, hogy nem kényszerülnek a zöldhatáron át elhagyni az országot, illetve, hogy el lehet hazudni a valóságot, egyszerű külföldi munkavállalásra hivatkozva.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.01. 14:25:21

@Khonsu: ragozhatjuk persze, de a 'kivándorlás' azt jelenti, amit.
jellemzően nem állástalanok mennek ki munkát vállalni magasabb fizetésért, hanem munkahelyről lépnek tovább. anyagi okokból leginkább.
(Nincs olyan hülye, aki a Gyurcsány vagy Orbán útálata miatt inkább külföldön vállal munkát :) )

Ez is az oka annak, hogy munkaerőhiány lép fel - és elsősorban szakmunka területén.

olvastam egy elgondolkodtató tanulmányt, ahol épp a szakoktatás kontraproduktivitását elemezték: az állam feleslegesen költ szakképzésre, amíg azok hamarosan külföldre távoznak.
Nincs mese, a béreket kell valóban növelni, az meg csak félig (sem) igaz, hogy ezzel csak az infláció fog növekedni.
Egy nyugati autógyárban semmivel sem termelékenyebb az ottani magyar melós, mint a hazai autógyárakban, mégis jóval nagyobb bért kap: vajon miért?

Khonsu 2015.12.01. 14:27:09

@egyetmondok: A megnövekedett kereseteket, mint írtam, nagyrészt olyan termékek és szolgáltatások megvásárlására költenék el, melyekre jelenleg nem tudnak költeni. Tehát azok a bérköltségek ma még nem is léteznek, amikről írsz, mivel nem léteznek az azt előállító munkahelyek, mert értelemszerűen ezeket a termékeket, szolgáltatásokat nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben állítják elő kereslet hiányában.

A béremelés után ez megváltozna, és a beinduló termelés és a létrejövő új munkahelyek révén a gazdaság eleget növekedne ahhoz, hogy utolérje magát.

Az emelés egy része már kapásból fedezhető lenne adócsökkentésből is, mivel a magasabb jövedelmek és a gyorsan növekvő gazdaság mellett alacsonyabb arányú elvonással is működhet az állam.

egyetmondok 2015.12.01. 14:32:47

@Khonsu:
Azok a bérköltségek azonnal léteznek majd,abban a pillanatban,amikor úgy döntünk,hogy a jövő hónap elsejétől, mondjuk a minimálbér a duplája a mainak.

Hogyan nem érinti ez a jövő hónap elsejétől a vállalatokat,vállalkozásokat ? Ez azonnal érinti,s ha valaki valami új,eddig még nem is létező termék előállításán törné a fejét,azt azonnal ezzel a bérköltséggel árazza majd,mi mással árazhatná. S a meglévő teremékei,.szolgáltatásai árát azonnal emelné,mi mást tehetne.

(Az állam ma is működhetne alacsonyabb arányú elvonással,a magyar életszínvonalnál alacsonyabb életszínvonalat produkáló országok esetében bőven találsz sokkal-sokkal kisebb újraelosztási rátákat.
Ennek így nincsne köze a bérekhez.)

egyetmondok 2015.12.01. 14:38:06

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
" Egy nyugati autógyárban semmivel sem termelékenyebb az ottani magyar melós, mint a hazai autógyárakban, mégis jóval nagyobb bért kap: vajon miért? " --

A németeknek az USA-ban is vannak autógyárai,fel sem merülhet,hogy kevesebb bért fizessenek,mint amit az amerikai,hazai gazdaság munkaadói általában fizetnek. Ez nem az idekérkező autógyár akaratának kérdése,hanem az itt létező gazdaság teljesítményének a függvénye.

Ha a CBA 300ezret ad a pénztárgépnél ülőnek,az ALDI se ad majd kevesebbet. Egyszerű ez.

Khonsu 2015.12.01. 14:41:52

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"Nincs olyan hülye, aki a Gyurcsány vagy Orbán útálata miatt inkább külföldön vállal munkát :)"

Ezt nem is állítottam, az csak megerősíti őket a döntésükben :), de a motiváció elsősorban gazdasági jellegű.

Amúgy minden rétegből és minden korosztályból, mindenféle képzettséggel mennek ki. Teljesen vegyes a kivándorlók összetétele. A kivándorlók jelentős része szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozik külföldön, mert leginkább olyan munkákat végeznek, amire nehéz lenne helyi munkaerőt találni. Tehát nagyrészt teljesen lényegtelen, hogy itthon milyen szakképzést szerzett, vagy nem szerzett.

Pl. ismerek olyan középkorú nőt, aki itthon intézményvezetői állást hagyott ott, azért hogy Németországban takarítóként dolgozhasson. Még így is megéri neki.

Itt tart ma az ország. És úgy látom egyetértünk abban, hogy ebből a helyzetből drasztikus béremelés nélkül nem lehet kijönni.

Khonsu 2015.12.01. 14:47:00

@egyetmondok: A gyakorlatban ez nyilván nem úgy nézne ki, hogy január 1-től dupla bér. Hogy hogy lenne ez jól kivitelezhető, azt majd a megfelelő gazdasági szakértők megszakértik, az a dolguk.

egyetmondok 2015.12.01. 14:50:12

@Khonsu:
Egy,mondjuk bér-megduplázás nem tud másként megtörténni,mint hogy megduplázzuk a bért.
Szólunk,hogy aki eddig kettő keresett,az ezentúl négyet fog.
A bér vásárlóerejének megduplázását persze nem lehet valami központi akarattal elérni.Az bizony a gazdaság hatékonyságától,hozzáadott-érték termelő képességétől függ,amelyet elrendeléssel nem lehet feljavítani.

Moin Moin 2015.12.01. 14:54:23

@Khonsu:

Mit értesz „relatíve olyan életszínvonal” alatt? Az életszínvonal nem relatív, annak objektív, mérhető mutatói vannak. Ha arra gondolsz, hogy „élhessen a magyar középosztály is azon az anyagi és kulturális szinten, hasonló oktatási és egészségügyi nívó mellett”, akkor ez bizony azt jelenti, hogy a finanszírozóképesség (azaz a jövedelmek) oldalán sem lehet érdemi különbség, hiszen az ehhez az életszínvonalhoz szükséges infrastruktúra, termék- és szolgáltatási kosár, stb. általában „világpiaci árszinten” szerezhető be.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a Magyarországról elvándorlók nem „a nyugati” országokba mennek, hanem kifejezetten az átlagos eu-s szintet életszínvonalat és jövedelmeket biztosítani képes országokba – így a jövedelemolló még inkább nyílik.

„Saccolással” én nem mernék komoly politikai kérdéseket eldönteni, így a szükséges jövedelemnagyságot sem. Ha a fenti életszínvonal-, jövedelem- és árszint-számításokat elvégezzük, akkor azt kapjuk, hogy nagyjából 3-4-szeres nettó jövedelmekre lenne szükség a biztos otthonmaradáshoz. „Tízszeres” különbségről én sehol sem tettem említést: az orvosok esetében emlegetett szükséges bértömeg-többlet úgy jött ki, hogy a ma Magyarországon átlagos (és legális!) 600 és 1000 euró közötti orvosi (és a rezidens-bérrendezést követően immár kb. 1200 eurós rezidensi) nettó fizetések nagyjából a négyszeresükre kellene felemelni ahhoz, hogy az orvosok zöme Magyarországon maradjon és ne érezzen jövedelmi motivációt a kivándorlásra. Ez kb. 3.500 eurós átlagos nettó orvosi fizetést jelentene, ami még így is csupán kb., a fele a fejlett nyugati országokban szokásosnak. (Megjegyzem: egyéb, akár szakmai, vagy az eü-infrastruktúrához köthető motivációik még úgy is bőven maradnának!) Mivel Magyarországon kb. 30.000 orvos van (pontosabban: kb. ennyi a praxisengedéllyel rendelkezők száma), így a jelenlegi bruttó bértömegből ehhez kb. 300 milliárd Ft hiányzik évente…

Az ország „működésképtelenné válását” (azaz: számottevő GDP-csökkentő hatást, kombinálódva állandósuló és komolyabb ellátatlansággal) mi akkorra prognosztizáljuk, amikor a versenyszférában 1,6 millió alá csökken a munkavállalók száma és amikor 4-5000 orvos fog hiányozni az ellátásból. Ez, lineárisan meghosszabbítva a mai trendeket, kb. 3-4 év lehet.

Moin Moin 2015.12.01. 14:56:17

@HaFr: Küldd el hozzá Luca Brasit!:-)

Moin Moin 2015.12.01. 14:57:56

@Khonsu: A második berkezés helyesen: "Tovább rontja a helyzetet, hogy a Magyarországról elvándorlók nem „a nyugati” országokba mennek, hanem kifejezetten az átlagos eu-s szintet életszínvonalat és jövedelmeket MEGHALADÓ szintet biztosítani képes országokba – így a jövedelemolló még inkább nyílik."

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.01. 14:59:51

@egyetmondok: no látod, épp ezért van értelme az állami szelíd erőszaknak a minimálbér emelésével - még ha az neki is nehézséget okozhat.
Orbán egyik zseniális húzása épp ezért a munkanélküliség mindenféle eszközzel történő lenyomása: a szabad munkaerő hiánya rákényszeríti a vállalatokat a magasabb bérre, ha munkaerőre van szükségük.
De a közmunka filozófiája mögött ez is szerepel, nem lehet feketén foglalkoztatni, mint ahogy a segélyen lévőkkel meg lehetett tenni.

Szándékuk ellenére a külföldön munkát vállalók ugyanezt a belső nyomást jelentik a hazai bérekre, csak el kell jutni arra a kritikus pontra, ahol már a vállalatnak kell törnie magát a dolgozók után.

Khonsu 2015.12.01. 15:08:29

@Moin Moin: Olyan bérek mellett, amiből már élhető életet lehetne élni, sokkal kevesebben mennének el kvázi rabszolgának, alja munkát végezni, olyan helyre, ahol utána köpnek az embernek a helyiek, akiknek mellesleg a munkanélküli segélye is magasabb, mint a kivándorlók fizetése.

Szerintem egy duplázás egyelőre bőven elég lenne, de annyi sürgősen kéne.

explanatus 2015.12.01. 15:12:40

Azt hiszem nem jó irányba megy a beszélgetés. Az adott helyzetből induljunk ki. Van egy adott helyzet, amiből ez jön ki, bárhogy csűrjük-csavarjuk, nem jött ki más évtizedek óta. Vegyük a minimálbért. Ha semmi mást nem változtatunk csak a minimálbér összegét, akkor úgy avatkoztunk be a folyamatba, hogy kiszámíthatatlan az eredménye. Ahol elbírja a gyártás/szolgáltatás ezt az emelést, ott emelnek vagy trükköznek, ahol nem, ott egyszerűen megszüntetik azt a munkahelyet, ami már nem bír el ennyi munkaadói terhet.

Előre nem látható, hogy milyen lesz ennek a hatása. Összességében az is elképzelhető, hogy a munkavállaló nem jár jobban, mert valamivel megcsapolják ezt a többletjövedelmet, viszont az államnak többletkiadást jelent, újabb segélyek, elmaradt adó és járulékbevételek formájában, meg olyan hatást is eredményezhet, hogy megnő emiatt (áttételesen persze hogy az említett két név miatt) a kivándorlás, amire a „tanulmány” eszement módon arra jut, hogy akkor ne legyen szakemberképzés, hiszen a képzett szakember azonnal oda megy, ahol jobbak a kereseti lehetőségek.

Itt lenne valahol a kulcsa a dolognak. Összességében olyan feltételeket teremteni, (mint ott, ahova az emberek mennek) hogy itthon is megérje dolgozni. Ez az ami nem ment/megy egyiknek sem eddig. A minimálbér a soktényezős játszmában csak egy.

Ez az, amire évtizedek óta nem volt képes senki. Erre csak teljesen új szemléletű emberek lesznek majd képesek. Úgy gondolom ez a blog meg a belőle kinőtt PKP ezeknek az embernek a meeting point-ja. Kommentek sokasága és a PKP médiában elfoglalt helye bizonyítja, „veszélyes” fölismerésre jutott itt egy csapat, és a legjobb ha nem jut országos megjelenési felülethez.

egyetmondok 2015.12.01. 15:34:27

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Ez,amit leírsz, egy abnormális állapot leponex,mint minden,amihez csak eddig a gazdaságban hozzányúltatok. És még mocskos is.

zipe moha 2015.12.01. 16:41:10

@explanatus: ... Pogátsa Zoltán pontosan leírja..le kell túrni azokat a vállalkozásokat ( szektorsemlegesen ) akik nem tudnak európai árak mellett!! európai béreket béreket kitermelni...mert csak lopják a napot és ravasz módon húzzák a közkasszát....a talpon maradóknak viszont jó lenne mert normális és optimális magasságba emelkedne végre a belföldi szolgáltatás -és piac volumene..amire ráalva , többen tudnénak multisodni, külföld felé terjeszkedni..
nem az a baj ha " sokat keres " a dolgozó..hanem ha kevés a betérő vevő..ezt már Ford is tudta...és igaza van egyetmondoknak a multinak mindegy..ha holnap egy pénztárosnak 300 ezret fizet a tescó...akkor az aldi is......nekünk magyar vállalkozóknak az meg erős belföldi kereslet...nem kapitalizmust akarnak itt a legtöbben játszani...hanem valami perverz kiszámolóst..

borzimorzi 2015.12.01. 18:22:09

@Moin Moin: Szerencsére nem feltétlenül kell ugyanannyit fizetni, mint Nyugaton ahhoz, hogy itt maradjanak. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem a fizetés az egyetlen szempont. Párat megemlítek:
- Itthon jellemzően van saját tulajdonú lakás, vagy a szülők lakása elég nagy ahhoz, hogy elférjenek a fiatalok is. Rengeteg ikerház van, de nagyobb belpesti lakásokban sem ritka a dupla komfort, a két konyha. Külföldön bérelni kell.
- Sokaknak fontos, hogy az öreg(edő) szüleit ne hagyja magára, és ezért hajlandó kisebb fizetéssel is beérni. Külföldön folyamatosan furdalná a lelkiismeret.
- A gyerekek biztonsága is nagyon fontos. Rotherham óta megcsappant a lányos szülők kedve ahhoz, hogy Angliába menjenek dolgozni.
- Ott soha nem lesznek otthon, soha nem lesznek a nemzet részeként számon tartva a környezetükben, akárhogy is kepesztenek és túlteljesítenek. Itthon otthon vannak. Tamási áron már rájött, hogy "az ember azért van a világon, hogy valahol otthon legyen benne". Az otthonosság érzete igen fontos.

Tehát összességében azt mondhatjuk, hogy ötszörös fizetést nem kell adni, elég 2-3-szoros is. Igaz, azt is igen nehezen tudnánk kigazdálkodni. A luxusberuházások azonnali leállítása mellett igen komoly karcsúsítás kellene az állami szerveknél, a központi kormányszerveknél. Plusz a fiatal orvosok lakáshoz jutattása is fontos feladat, és ebben az államnak komoly feladata van. De hopp, mit találtam: 444.hu/2015/12/01/a-magyar-ingatlanok-kozel-harmadaba-nincs-bejelentve-senki

Nos, a lakatlan ingatlan ellentétes mind az épített örökség védelmével, mint a nemzeti érdekkel. Tehát ezeket meg kell adóztatni annak érdekében, hogy keressenek bele bérlőt a tulajdonosok, szinte mindegy, milyen alacsony bérleti díjért. Amíg lakatlan, adóztatni kell! Legalább annyival, amennyit a balatoni üdülők tulajdonosai is fizetnek ingatlanadó vagy üdülőhelyi adó fejében. Természetesen el is adhatják vagy le is rombolhatják az ingatlant, és akkor nincs ez a gondjuk, hanem telkük van, az aszerint adózik.

Fontos lenne végre kimászni a state capture állapotából, valódi átláthatóságot és elszámoltathatóságot hozni létre. Cél, hogy vonzó legyen az ország azoknak az európaiaknak a számára, akik úgy érzik, a kormányaik a megkérdezésük nélkül, a fejük felett döntöttek úgy, hogy a hazájukat elárasztják a harmadik világból jövő tömegekkel. Ezek a franciák, angolok, németek, hollandok, dánok, svédek a maguk részéről európai értékrendű helyen akarnak élni, és a hazáuk egyre kevésbé ilyen. Sokan emigrálnak is. Célállomásaik: USA, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland. Nos, feliratkozhatnánk mi is erre a listára. Plusz Dél-Afrika fehér lakossága a Genocide Watch szerint hol ötös, hol hatos besorolású, azaz igen nagy mértékben veszélyeztetett a népirtástól. A fehér parasztokat úgy irtják a fekete bűnbandák, hogy ma már kb. veszélyesebb parasztnak lenni Dél-Afrikában, mint uránbányásznak (plaasmorde). A zömük kiváló földművelő még azon a pocsék talajon is. Esetleg nekik is megemlíthetnénk, hogy volna itt egy ország, ahol viszonylag olcsón komplett falut lehet venni, komoly mennyiségű művelhető földdel körülötte. A hollandok körében szintén reklámozandó. Egy kis promóció sosem árthat. Pláne nem árthat a minőségi bevándorlás!

Üdv:
b

borzimorzi 2015.12.01. 18:27:51

@borzimorzi: Észak-Koreát kifelejtettem. Elképesztő elnyomás van, koncentrációs táborok, bennük komplett családokkal, akiknek minden bűnük csupán annyi, hogy valamelyik rokonuk állítólag nem rokonszenvez a rezsimmel. Kínzások, elképesztű brutalitás, halálra dolgoztatás. Na, abból a gyilkos diktatúrából igenis be kellene fogadnunk embereket.
Üdv:
b

Moin Moin 2015.12.01. 19:18:36

@borzimorzi: Egyre inkább Fideszpropaganda-kompatibilis a világképed...

...Ne állj meg félúton: még kicsit gyúrsz - és felvesz a Betyársereg!:-)

egyetmondok 2015.12.01. 20:30:26

@zipe moha:
" Pogátsa Zoltán pontosan leírja..le kell túrni azokat a vállalkozásokat ( szektorsemlegesen ) akik nem tudnak európai árak mellett!! európai béreket béreket kitermelni.. " --

hol ír ilyet Pogátsa ? Egészen megdöbbentő.
Le kell túrni...,és ezt ki vagy mi tegye ? Valami állami hivatal, hatóság ? Hogyan ?
Szűnjön meg a cég,csak mert valami hivatal álláspontja szerint nem működik eléggé jól? Na ne.

egyetmondok 2015.12.01. 20:34:35

@borzimorzi:
" Tehát összességében azt mondhatjuk, hogy ötszörös fizetést nem kell adni, elég 2-3-szoros is. Igaz, azt is igen nehezen tudnánk kigazdálkodni. A luxusberuházások azonnali leállítása mellett igen komoly karcsúsítás kellene az állami szerveknél, a központi kormányszerveknél " --

mi köze van a két-háromszoros béremelésnek ahhoz,hogy leállnak a luxusberuházások,stb. ? Vagy te úgy gondolod, hogy csak az állami alkalmazottak bérét kellene ilyen elképesztő mértékben növelni ? És a többiek ? Velük,az ő bérükkel mi lesz ?

Aki az önkormányzatnál takarít, kap nettó 250-et,aki a sarki zöldségenél kap 90-et ? Tessék ?

borzimorzi 2015.12.01. 21:35:43

@Moin Moin: Vannak bizonyos okok, amelyek miatt soha nem lesz Fidesz-kompatibilis az én kis világképem. Pl. ez itt:
444.hu/2015/12/01/a-kormany-megpuccsolta-a-parlamentet-majd-elfogadott-egy-jogszabalyt-arrol-hogy-tiborcz-istvan-es-a-miniszterek-szulei-es-gyerekei-is-indulhassanak-kozbeszerzeseken

Konkrétan hűbéri rendszer lett hazánkban, mellesleg átláthatatlan kleptokrácia is. Ez így együtt egy maffiaállam. És ezen nem segít az, hogy itt vagy máshol okoskodunk együtt vagy akár külön.

Amúgy mi kifogásod az ellen, hogy a legális, akár meghívásos alapú, de főképpen minőségi bevándorlást támogatom, a csőcselék illegális özönlését meg nem?

Üdv:
b

borzimorzi 2015.12.01. 22:38:38

@egyetmondok: Nem ezt mondtam. Meg kell fizetni az orvost, az ápolót, a tanárt, a tanítót, a rendőrt, a katonát, a tűzoltót és az adóhivatali szakembert. Kb. ők azok, akik nélkül egy ország nem működik. Ha elmennek, nem marad itt működtethető állam. A különféle tanácsadókat, KLIK-nyikeket és egyéb hátramozdítókat nyugodtan szélnek lehet ereszteni.

A takarítónak mindenütt piaci bért fizetnek amúgy. Sajnos, ez csak jó esetben haladja meg a minimálbért. Ha arra gondoltál, hogy az egész közszférának gazdálkodjunk ki emelést, az nem fog menni. Legfeljebb ott, ahol tényleg létszükséglet.

Tudod, ez olyan, mint mikor nagyon hideg hőmérsékletnél a szervezet a létfontosságú szerveket látja csak el vérrel, a perifériát hanyagolja. Anno a keleti fronton és a Gulágokon nem véletlen, hogy a katonák/foglyok lábujjai elfagytak, de a szívük, a tüdejük és az agyuk viszonylag jól túl tudta élni a dolgot. Persze, ez önmagában még nem volt garancia arra, hogy valaha is hazajutnak.

Gyakorlatilag a lopászat nemcsak, hogy turbófokozatban van, de azon belül is csutkára van tekerve. Bárki is jön Orbán után, olyan lerabolt kasszát örököl, hogy egy darabig annak is örülhet, ha egyáltalán csökkentett módban működtetni tudja majd az államot. Plusz a hatalmas adósságok.

Üdv:
b

Moin Moin 2015.12.01. 23:34:04

@borzimorzi: Az, hogy én nagyon szeretem Mao Ce-tungot és ő megmondta, hogy "Virágozzék száz virág!":-)

egyetmondok 2015.12.01. 23:36:26

@borzimorzi:
Hát,majd te elmagyarázod,hogy az óvónők miért nem kapnak,a bírók,ügyészek miért nem kapnak.
Mondjuk elmagyarázod egy bírónak, hogy miért keres kevesebbet,mint egy ápolónő, vagy egy ügyésznek,hogy miért keres kevesebbet,mint a rendőr,akit a nyomozás során felügyel....

Ez utópia borzimorzi.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.01. 23:37:54

@borzimorzi:

"Kb. ők azok, akik nélkül egy ország nem működik. Ha elmennek, nem marad itt működtethető állam."

Az ország nem ugyanaz mint az állam.

zipe moha 2015.12.02. 07:59:40

@egyetmondok: Pogátsa leírja, hogy közgazdaágilag is indokolt lehet az alacsony hatékonyságú, állami járadékokkal életben tartott vállalkozások távozás a piacról...nem hivatal mondja meg...hanem a piac jótékony hatásaként szelektáló verseny... a munkaerőnek ára van, mindössze egy költség elem...nyugati árak mellett nyugati béreket kell tudnia hordozni...aki nem tudja megy a levesbe.. a kényszervállakozók korának , és a sumákságnak vet ez véget...másrészt...normális belföldi keresletet teremt..nem deviza hitelből , hanem munkabérből vásárlókat...harmadrészt mivel a bér járulékokat én lassabban csökkenteném...egy bérduplázás...a legalsó bérszegmensekben...feles , harmados bérnövekményt eredményezne a magasabb szegmensekben... feltöltené rendesen az eu-és a nyugdíj alapot is...az élősködés kultúráját le kell vetkőzni....

ez egyetlen politikai 89'-es aktor sem fogja megcsinálni...esetleg kampányolni vele..mert az első pillanattól kezdve a belföldi élőerő olcsó eladásában ragadták meg a kapitalizmus lényegét....sőt orbán miután a nyugatnak eldata a parasztok azt a részét akiket az használni akar...ma Kína felé fordul és a maradék parasztokat nekik értékesíti...ez ám a fejlett gazdaságpolitika...2 bites...kb...a negy meló ennek a gazdaságpolitikának a megideologizálása, a marketing-hablaty köré építése...hogy ez miért jó ..nem jó senkinek...a kényszervállakozónak sincs vevője...a deviza hitel átmenetileg elfedte...hogy a magyar gazdaságban annyi erő van mint a harmataos lepkefingban..nem annyi sincs..:)

zipe moha 2015.12.02. 08:14:18

...minden életképes potens vállalkozás a belföldi piacára támaszkodva tud erőt gyűjteni és kilépni a globális piacra... a levegőben nem áll meg semmi,előzmény nélkül nincs folyomány...a gazdaságot és a politikát olyanok determinálják aki életükben nem adtak el semmit...nem csoda, hogy komoly háttérrel rendelkező " üzletemberek " kb azonnal kicsavarnak a kezükből mindent ..amire szükségük van ...és vissza sem tudják venni.....itt csak az ídőhúzás és a hatalomból facsarható járadékvadászat folyik...sosem kapott még ez az ország esélyt a saját vezetőitől, hogy megmutathassa mire is képes.....
ui: nyílván az esélyt nem kapni szokták, arra várhat ez a nép minta sültgalambra ..hanem szerezni...

zipe moha 2015.12.02. 08:21:12

...az viszont nem megy..hogy én bért emelek..a mellemet lévő karcsi meg röhög...mert az ő emberei továbbra is kabátgombokért dolgoznak...de az én embereim átmennetek hozzá vevőnek....vagy mindenki emel vagy senki...ja de, az állam gerőzoli sógorának 100%-ot..ha hűséges.. ( meg gerőzolinak)..hülye ez a játék nem is marad fenn , mindössze az a kérdés hol reped el végzetesen..

egyetmondok 2015.12.02. 08:32:22

@zipe moha:
Mit jelen az, hogy állami járadékokkal életben tartott válllakozás? Az EU-s támogatásokra gondolsz?

egyetmondok 2015.12.02. 08:33:21

@zipe moha:
Magyarországon nincsen nyugati árszint. A bérszint és árszint egyensúlyban van.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 08:35:40

@zipe moha:

"minden életképes potens vállalkozás a belföldi piacára támaszkodva tud erőt gyűjteni és kilépni a globális piacra"

A "minden", "semelyik", "mindig" és "soha" szavak használata veszélyes: ugyanis egyetlen ellenpélda elégséges az állítás cáfolatához.

Én már írtam itt korábban az ismerősömről aki egyszemélyes kft-ben fejleszt szoftvert Mo-n német autógyáraknak. A kft-je soha nem dolgozott "belföldi piacra": létrehozatala óta csak a német autógyáraknak szállít. Az "életképességét" és "potensségét" pedig az mutatja hogy már vagy 10 éve működik a vállalkozás -- és ő megél belőle.

egyetmondok 2015.12.02. 08:41:48

@zipe moha:
" ...az viszont nem megy..hogy én bért emelek..a mellemet lévő karcsi meg röhög...mert az ő emberei továbbra is kabátgombokért dolgoznak...de az én embereim átmennetek hozzá vevőnek....vagy mindenki emel vagy senki...ja de, az állam gerőzoli sógorának 100%-ot..ha hűséges.. ( meg gerőzolinak)..hülye ez a játék nem is marad fenn , mindössze az a kérdés hol reped el végzetesen.. "

vagy mindenki emel vagy senki. De hát ehhez állami ököl kell. Ebbe megyünk ma is tönkre.

Khonsu 2015.12.02. 08:59:43

@egyetmondok: Nem. Ehhez társadalmi szerződés és erős érdekképviseletek kellenek.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.12.02. 09:34:13

A pokolba, a hiedelmekkel ellentétben, több út vezet. Ebből egy a "jó szándékkel" (emeljük meg drasztikusan a béreket és hasonlók) van kikövezve.

A külföldi befektetők azért fektetnek be Magyarországon, mert a hazai bérek mellett, már csak masszív veszteséggel tudnak gyártani, szolgáltatni. Ami ott is nyereséges, azt nem viszik keletre.

borzimorzi 2015.12.02. 09:46:07

@Moin Moin: Ettől még a kínai kertekben is azok a virágok élnek, amelyeket a tulajdonosok oda ültettek, és nem a gyomok, amelyek csak úgy jöttek valahonnét. Pláne nem csinálnak ideológiát belőle, hogy ők majd a gyomot is hasznossá teszik, mintegy integrálják a haszonnövények közé. És pláne nem gondolják, hogy ha ennek az ideológiai alapú projektnek a részleteit és hogyanjait firtatja valaki, akkor bőven elegendő gőgösen az arcába vágni az illetőnek, hogy "Wir schaffen das!"... Pláne, hogy az illető nem öncélúan firtatja, hanem mert az ő kiskertje is ott van a szomszédban, és őneki közel sincsen annyi pénze gyomirtóra, mint a gazdag szomszédéknak...

Üdv:
b

egyetmondok 2015.12.02. 09:49:56

@Fuxos (ex bömis):
Szerintem nem a nyereség/veszteség a döntő kérdés,amikor egy tényleg óriási cég külföldön beruház. Biztos ott van az is,de pont annyira van ott sok-sok más szempont,exportpiacokhoz való közelség,az adott államtól nyerhető működési kedvezmények mértéke,stb.
Ráadásul hajlamosak vagyunk azt hinni,hogy ez a bizonyos fejlett nyugati gazdaság a multikról szól. Fenét,az döntően az otthon működő száűzezernyi,milliónyi piszkosul hatékonyan dolgozó,működő kis/közepes méretű cégekről szól.
Csak az nem látszik annyira,mint ezek a gigászok.

borzimorzi 2015.12.02. 09:51:09

@egyetmondok: A bírák és az ügyészek kb. kétszeresét keresik a pedagógusok fizujának, vagy valamivel többet, bár társadalmi hasznosságuk kb. ugyanaz. (Ismerek ilyen házaspárt.) Tehát ha a tanár,a tanító és az óvónő fizuját a kétszeresére emeled, akkor kb. ugyanott vagy. Az óvónőktől ezúton is elnézést kérek, amiért az előző felsorolásból kimaradtak.

Kérlek, ne felejtsd el, hogy én nem egy normál állapotról beszéltem. Hanem arról, hogy mi van akkor, ha az Orbán után jövő ember egyszer csak azt veszi észre, hogy csak az adósság van, a kassza meg lerabolva. Tudod, a fagyás esete...

De kis szerencsével ezek olyan tempóval lopják szét az országot, hogy még ők maguk lesznek akkor is, mikor beüt a krach.

Üdv:
b

egyetmondok 2015.12.02. 09:55:24

@borzimorzi:
Tudod mekkora különbség van egy londoni bíró és egy londoni tanítónő fizetése között? Jó nagy.

Nincsen semmi köze a béreknek ahhoz,hogy itt mi lesz,vagy mi van Orbánékkal,Orbánék után,stb.
Nagyon nem tetszik nekem,ha az államháztartás kasszája jut akárki eszébe béremelésekkel kapcsolatosan.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.12.02. 09:59:35

@egyetmondok: "Ráadásul hajlamosak vagyunk azt hinni,hogy ez a bizonyos fejlett nyugati gazdaság a multikról szól. Fenét,az döntően az otthon működő száűzezernyi,milliónyi piszkosul hatékonyan dolgozó,működő kis/közepes méretű cégekről szól."

Én nem vagyok hajlamos :)....és ezek a kis és közép vállalkozások hiányoznak az országból.

borzimorzi 2015.12.02. 09:59:47

@egyetmondok: Tévedsz. Ismerek olyan angol expatot, aki hazamegy Angliába cipőt-ruhát venni, mert tartósabb, jobban megéri. Kedvenc szempillaspirálom a Louvre-tól 500 méterre a Rue de Rivolin olcsóbb, mint itthon a külkerületi drogériában. Igaz, ott naponta adnak el belőle annyit, mint itt egy hónap alatt. Jó pár éve jártunk ott egy szép, kerek házassági évfordulónkon, elképesztően olcsón vettem kiváló minőségű textíliákat is. Rég nem igaz, hogy itthon olcsóbb lenne az élet, pláne nem igaz, hogy sokkal olcsóbb. A külföldi életet az drágítja meg, hogy jellemzően piaci alapon bérelned kell a lakásodat, míg a helyiek egy része vagy a sajátjában lakik, vagy kedvezményes bérleti díjú önkormányzati bérlakásban.

Üdv:
b

borzimorzi 2015.12.02. 10:03:49

@egyetmondok: Tetszik vagy nem tetszik, a közszféra az államkincstártól kapja a fizetését. És nem győzöm hangsúlyozni, hogy amiről én írtam, az nem a normál, békebeli, nyugodt állapot. Az egy kifosztott ország állapota, amibe hazánk a Fidesz után kerülni fog. Egy olyan ország, amelyben kénytelenségből elrendelhetsz kényszerszabit, mert nem tudod miből fizetni sem a minisztériumi apparátusokat, sem a bírósági dolgozókat. Nem igazán fogod fel, milyen mély az a szakadék, amely felé Orbán egyre gyorsuló sebességgel hajtja az ország szekerét, igaz? Nem vagy vele egyedül, alsó hangon van még vagy 8-9 millió ilyen ember kis hazánkban...

Üdv:
b

Khonsu 2015.12.02. 10:03:57

@Fuxos (ex bömis): Egy másik út pedig úgy néz ki, hogy először az idegenforgalom és az egészségügy válik működésképtelenné, míg a folyamat végére már szalagmunkás se lesz.

Ez az alacsony bérekkel befektetőt csalogató történet nem működik egy egy olyan gazdasági egység részeként mint az EU. A tőke és a munkaerő szabad áramlása miatt a kiegyenlítődés elkerülhetetlen.

Az pedig, hogy mégis úgy rendezkedtünk be ahogy, és annyira képes a hazai gazdaság amennyire, az az elmúlt 25 év vezetőinek szakértelmét dicséri...

Pillanatnyilag az összes járható út a pokolba vezet és az egyiken sürgősen el kéne indulnunk, mert ha nem tesszük, akkor eltűnnek az utak és csak simán beleesünk, ez esetben pedig tartós lesz a maradásunk.

borzimorzi 2015.12.02. 10:04:59

@egyetmondok: Látszik azért az is. Angliában is 60% körül van a KKV szektor súlya a foglalkoztatásban.
Üdv:
b

egyetmondok 2015.12.02. 10:05:30

@borzimorzi:
Te tévedsz. És ez igen könnyen belátható.
Vegyünk egy házaspárt itthon,két gyerekkel,a feleség is és a férj is nettó mondjuk 300ezret visz haza. Ez hatszáz-ezer forint/hónap. Képzeljük el azt az életnívót,amit ez a hatszáz-ezer forint itt ennek a családnak lehetővé tesz. (Attól tartok,ez az életnívó ma igen-igen keveseknek jut ki ebben az országban.)

No, most tegyük ezt a házaspárt,családot ezzel an jövedelemmel Párizsba (Londonba,Hamburgba,stb.). Mekkorát fog csökkenni az életnívójuk ezzel havi összes jövedelemmel ? Kb.a felére? Úgy valahogyan.

tamas11 2015.12.02. 10:13:14

@Moin Moin:
Egyfelől érthető, ha a kivándorlási (="távozási") problematika egyszerűsítéséhez, tárgyalhatóságához elhygunk kevésbé látható, rosszul mérhető elemeket. Akkor a maradék indokok már-már számszerűsíthetők lesznek. Lesz egy már manipulált vitaalap...
Csakhogy a z egyéneknél a döntések motívumai együtt vannak jelen. Tehát a fizetés, mondjuk a perspektívával. együtt.. Vagy akár az előzmények tudatával, azzal ami voltál.... De ha ebbe belelátsz, akkor a politikai indíttatású esélytelenségek uralják e döntéseket, amik láthatatlanok, mivel a hatalomtól fűtött döntések indokai következetesen kimondatlanok. Az az ember (fiatal) aki nem látja a jövőjét megnyugtatóan, annak léte nem választható el a politikától: a hatalom - EZ a hatalom - bevitte a karrieresélybe a hozzá való viszonyt, kötődést. Tehát ha nem látsz emelkedő fizetési esélyt, akkor pontosan a z Orbáni rendszerbe néztél bele, nem a jövődbe általában. Ez nem szimpla gazdasági esély. Ahol élek, sok év óta egyáltalán nem kapott állást sem, aki nem a kormányzat kedvére liheg... Az persze, megtévesztő lehet, hogy olyanok is nehezen, akik odalihegnének.
A hatalmi motivációk rémesen könnyen meghatározódnak: baloldaliasság gyanúja is elég a közszféra tájékán, hogy minden pályázasból kiírd magad.
Mármost, mondhatnánk, hogy magasabb külföldi fizetéésrt megy el, ha az ittenije bizonytalan, vagy épp semmi. Egy tudós polihisztor MSZP-s portásként sem maradhatott meg állásában , ahol helytee rosszarcú modortalan tájékozatlan suttyók ülnek (jó eswetben riadtan, és nem agresszivan...)
Nem szabadna felülni azoknak, akik bérharcként tüntetnék fel a társadalom hasadás kiterjedt totális konfliktusát.
(azt ne is firtassuk amit a soknevű TUDODKI itt ír: hogy biztos állásból mennek el a "kis sem vándoroltak" , ez nettó hazugság, de ő hazudni jár ide).

egyetmondok 2015.12.02. 10:52:50

@tamas11:
" Nem szabadna felülni azoknak, akik bérharcként tüntetnék fel a társadalom hasadás kiterjedt totális konfliktusát." --

ez nagyon igaz. De azért én megkérdezném, hogy te miból gondolod,hogy itt valami totális konfliktus lenne ? Hát, nem az van, hogy pont az nincsen?

tamas11 2015.12.02. 11:35:14

@egyetmondok:
Ez nem a harc élénkségére. látványára vonatkozó jelző, hanem arra, hogy mindenkit elér. Persze, van aki sunnyog, és olyan is, akit kedvezően érint.
Becsülni lehet, hogy mennyi embert. Mondjuk 8 és huszonöt százalék közé saccolom utóbbiakat... A válaszhoz (bár attól még becslés marad) ki kéne jelölni egy időintervallumot is, hiszen van akit most érint kedvezőtlenül, és talán húsz év múlva ínyére lesz.
Az is differenciálná a képet (ha lenne), hogy ugyanazon személyt is érintheti "igyisúgyis" a konfliktuserdő, például gyermekének kedvez, hogy kironcsol (t) külföldre, és ott jól érzi magát... Attól még ő maga ríni fog karácsonyeste, és belerondít egy adattal a munkaügyi statisztikába.
Olyan is van, pl egy jó programozó, aki csak a gépe előtt ül egész nap... de a társadalmi konfliktusnak ő is részese, mert meglehet, hogy azért ült be oda, vagy ezért nem nyilvánít ott (se) véleményt, és hideg rázza a "közszférától" legyen az orvoshiány, megrettent klikkesedő pedagógus, vagy megnyomorítottan szolgáltató hivatalnok.

2015.12.02. 12:33:17

@kiir:
ez a szerepjáték számomra arról szólt, hogy a környezetemben levő legkülönfélébb emberek véleményét ötvözzem. ez erről szólt. nem kell ebbe se többet, se kevesebbet belelátni.

borzimorzi 2015.12.02. 12:47:02

@egyetmondok: Továbbra is körtét hasonlítasz az almához. Jóléti államok bérviszonyait veted össze egy kifosztás alatt álló ország lehetőségeivel.

Értsd meg, ha az angol óvónéni megkeresi a 2000-2500 euró körüli nettó bért fontban, akkor ő abból kellemesen megél még akkor is, ha bérli a lakását. Ezért nem okoz a számára egzisztenciális alapú irigységet az sem, ha egy bíró viszont 4-5-ször annyit is keres. Vagy ha egy vezérigazgató 40-50-szer annyit. Ugyanígy nem irritálja az sem, ha közpénzből jól fizetett kormánytanácsadókat tartanak, vagy műalkotásokat vásárolnak.

Magyarország sehol sincsen ehhez képest. Magyarország ott tart, hogy a közalkalmazottak zöme nem tud megélni a fizetéséből igen alacsony színvonalon sem, mert a 2000 eurónak megfelelő forint nem jön össze egy hónapban két keresetből sem, nem, hogy egyből. Közben elképesztő a kormányzati szintű pazarlás teljesen értelmetlen luxuscikkek és semmihez sem értő tanácsadók tömkelegének kapcsán. Közben meg elképesztő szűkmarkúság jellemző olyan területeken is, ahol nem lehet a választások előtti látványos tőkeinjekcióval sem helyrehozni a mostani rombolást.

Pl.: index.hu/belfold/2015/12/02/szent_imre_aneszteziologus_felmondas/

Egy altatóorvos képzése nem két fillér és nem is két nap. Felemelheted ugyan 2018. januárjával a fizuját a kétszeresére, vagy akár többszörösére is, de ettől még évekbe telik, mire kiképzed a sima orvosi diplomást aneszteziológus szakorvossá.

Üdv:
b

egyetmondok 2015.12.02. 13:00:36

@borzimorzi:
Nem hinném, ez talán inkább fordítva van. Mintha te gondolnád azt,hogy itt valami nyugati árak/keleti bérek esete lenne. Nem,nem az van. Magyarországon az árszint és a bérszint egyensúlyban van.

Khonsu 2015.12.02. 13:20:28

@borzimorzi: Erről van szó. Akikre alapozni lehetne az ország felemelkedését, azok nagyrészt már elmentek, vagy épp menni készülnek. Az utánpótlás oktatása pedig időigényes, ráadásul a lenullázott oktatási rendszerben nem is túl eredményes. Ráadásul mára már ott tartunk, hogy gyakorlatilag repülőjeggyel a kezükben jönnek ki a fiatalok az iskolából.

Jelenleg a kivándorlás az első számú probléma. Megállítani, vagy legalábbis lassítani csak élhető körülmények megteremtésével lehetne. Eddig tartott a "még 10-20 évig húzzuk össze magunkat, aztán majd jó lesz" elv. Egyszerűen ott tartunk, hogy nem maradt idő rendbe hozni a dolgokat. Ráadásul a fiatalabbak már nem úgy gondolkodnak mint az idősebbek, velük ezt már nem lehet eljátszani. Ők ma akarnak jól élni, nem majd 10-20 év múlva. Ha ezt nem látják biztosítva, akkor mennek.

Az anyagi jólét persze egy minimum fölött pótolható egyéb módokon is, de jelenleg sem a minimum sem az "egyéb" nincs meg.

Most egyetlen dolgot tehetünk, lépünk egy nagyot előre, utána már lesz annyi időnk, hogy rendbe tegyük a dolgokat hosszabb távra.

Nem jó, hogy itt tartunk, de itt tartunk, és valószínűleg meg kell járnunk a poklot is ahhoz, hogy ebből ki tudjunk jönni.

Khonsu 2015.12.02. 13:27:30

@egyetmondok: Az árszint és a bérszint egyensúlyban van, mert nem nagyon tud másban lenni. Az emberi szükségletek és a fennálló életkörülmények nincsenek egyensúlyban.

Ha egy élőhelyen egy jaj számára rosszra fordulnak a körülmények, attól még próbál alkalmazkodni és eléldegél ott, egy darabig, aztán szépen kihal.

egyetmondok 2015.12.02. 13:32:15

@Khonsu:
Ha az árszint és a bérszint egyensúlyban van,akkor nyugodtan odébb lehetne lépni attól, hogy hol,mekkora béremelések lennének azonnal szükségesek. Sőt,ezt én kimondottan veszélyesnek tartom.

Moin Moin 2015.12.02. 13:32:48

@tamas11: Az elérhető jövedelem azért nem torzít motiváció-indikátorként a kivándorlás okainak vizsgálata közben, mert pontosan megmutatja azt a korlátot, amit a magyar társadalom és a politika "milyensége" állít a jövedelemnövekmény lehetősége, perspektívái elé.

Ezt röviden kontraszelektív társadalmi stratégiának nevezhetjük.

A lehetséges jövedelem ezért pontosan, számszerűsíthető formában mutatja meg a perspektívátlanságot, a nem a teljesítményre és kompetenciára alapuló életesély-lehetőségeket. Mindezeket az egyén (aki nem nagyon tudatos és a társadalmi folyamatokban és azok okaiban nem otthonosan mozgó polgár) "jövedelemkorlátként" érzékeli, amely egyéni-családi egzisztenciája és igényei előtt húzódik és amelybe bele van és lesz szorulva, függetlenül az egyéni képességeitől és teljesítményétől, ha nem hagyja el az országot nyugat felé...

Khonsu 2015.12.02. 13:49:32

@egyetmondok: Félmillióan már odébb is léptek :)
Nem érted, hol a hiba, vagy csak nem akarod érteni.

Az, hogy az árszint és a bérszint egyensúlyban legyen, az törvényszerűség, erre magától beáll a rendszer, akkor is, ha a bérszint nagyon alacsony. Legfeljebb a drágább termékek, szolgáltatások előállítói odébbállnak, ha nincs vásárlóerő. Az viszont, hogy az egészséges emberi normákkal nem összeegyeztethetőek az életkörülmények, az óriási baj.

Gyakorlatilag testileg és lelkileg is tönkreteszi az embereket. Ez számtalan probléma forrása, és ezek elől menekülnek a kivándorlók. Bónuszként pedig még a fejlett országokban amúgy se magas reprodukciós rátát is agyoncsapja.

kiir 2015.12.02. 13:58:20

@unionista᠍᠍᠍᠍:
Az én véleményem látványosan kimaradt ebből az ötvözetből. Nem mintha sírnék, többen jártunk így. Csak szólok, hogy aki ötvöz, az bizony te vagy. Hiába próbálsz úgy tenni, mintha nem lenne saját véleményed, mintha átlátszó ablaküveg lennél, ami csak megmutatja a nép hangulatát -- valójában nagyon is van véleményed. Például az ötödikes bioszt meg Magyarország kantonizálását még sohasem hallottam a néptől. Szarnak ők a bioszra.

Már javasoltam, olvasd el egyszer Patrik Ouredník Europeana c. könyvét: vékony, olvasmányos, szerintem tetszene. Ugyanazt csinálja, amit te akarsz. Talán rájössz majd, hogy mire jó és mire nem jó, ha az éppen leghangosabb szlogeneket egymás mellé teszed. De ha nem jössz rá, akkor is egy csomó népi mondattal bővítheted a gyűjteményedet.

megamind (törölt) 2015.12.02. 14:02:25

@Khonsu: ... szóval rosszra fordulnak a körülmények, melyekhez a raj nem tud alkalmazkodni, végül kihal. A patkányoknál más a helyzet: ha a környezet eltartóképességhez viszonyítva túlnépesednek, akkor önpusztítókká válnak egészen addig, amíg az eltartóképesség szintjéhez nem sikerül - a kedvedért: tudatosan vagy nem tudatosan? lol - lecsökkenteni a populáció számát.

Az embereknél már más a helyzet... Leegyszerűsítve: nagyon úgy tűnik, hogy sokan a lábukkal szavaznak. Mások, és megint csak sokan, inkább a passzivitásba "menekülnek", pedig a kommunikáció, a vélemény kinyilvánítása is társadalom formáló, de ha jól tévedek, legalább közösségformáló erő... lenne, lehetne... Vagy mi a szösz...

egyetmondok 2015.12.02. 14:11:13

@Khonsu:
Ha az árszint és bérszint egyensúlyban van Khonsu,akkor az alacsony bérszint nem teheti tönkre az életkörülményeket (mert ahhoz igazodik az árszint,ez csak világos).

Akkor az élet körülményeinek a tönkremenetelét illetően máshol kell keresgélni az okokat.
Én csak annyit mondok, hogy a bérszinttől szakadjunk le közbeszédben,ha okokat keresünk.

Khonsu 2015.12.02. 14:57:55

@egyetmondok: Alatta vagyunk annak a szintnek, ahol ez még igaz. Magyarországon a kettő elvált egymástól.

Az életkörülmények javulásához, és az öngondoskodáshoz olyan termékek és szolgáltatások megvásárlására lenne szükség, melyeknek megvásárlására jelenleg nem is kerül sor.

Csak azon termékek árszintje kerül egyensúlyba bérszinttel, amelyeket meg is vásárolnak abból a bérből.

Az a baj, hogy sok mindent már meg sem tudnak vásárolni az emberek, amit megtudnak, abból is leginkább csak azt ami létszükséglet.

Az élet nem arról (kellene), hogy szóljon, hogy biorobotként vegetál az ember, amíg meghal.

Én nem akarok így élni, Te igen?

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.12.02. 15:06:25

Sokan távoztak a környezetemből külföldre......összefoglalva mindegyik ugyanazt mondta....kilátástalannak látják a helyzetet (elvesztették a reményt hogy a dolgok jobbra fordulhatnak) és ezért mennek, mentek el.....és ezek az emberek jellemzően nem azok kik várják hogy a sült galamb berepüljön a szájukba.

egyetmondok 2015.12.02. 15:25:07

@Khonsu:
Nem,nálunk sem vált el egymástól a bérszint és az árszint. Nincsen olyan gazdaság (ország,állam,stb.) ahol ez megtörténhetne. Nincsen az, hogy alatta vagyunk valaminek, amely szinten ez már ne lenne igaz. Ez igaz a legnyomorultabb közép-afrikai országban is,és Kaliforniában is.

S nem az a kérdés,hogy te vagy én milyen helyen akarunk élni,hanem az,hogy képesek vagyunk-e elhessegetni magunktól azt a végzetesen primitív és hamis logikát, hogy itt a bérekkel valami olyan baj van,lett,amely baj valami ránk kényszerített körülmény eredménye. Erről szó nincsen.

És őszintén szólva én mindig valami ilyesmit érzek,amikor elkőkerülnek egészen elképesztő mértékű bérkövetelések.

Khonsu 2015.12.02. 15:40:25

@egyetmondok: Továbbra sem az árszint és a bérszint elválásáról van szó, azok nem váltak el. Az életkörülmények váltak el az élhető szinttől.

Ez utóbbinak nem kell így lennie.

Annak az eredménye, hogy az emberek nem védik meg magukat, és nem állnak ki az érdekeikért. Ezt mondják úgy, hogy birka nép.

Ebbe a körülménybe önként és dalolva mentünk bele, nem kellett különösebben kényszeríteni, hagytuk mi magunkat anélkül is, mert majd a jóságos kormánybácsi megvéd...

Itt önszerveződni kellene, és kiharcolni az érdekeinket. Nyugaton se ajándékba kapták a jóléti társadalmat.

egyetmondok 2015.12.02. 15:57:28

@Khonsu:
Itt én nem látok birka népet. Látom azonban a politikailag nagyon tudatosak,műveltek,olvasottak döntő többségét,de legalábbis többségét,akik valóban úgy hiszik,hogy autonómiáikat helyes a politikai hatalomnak átengedni.
Akik őszintén hiszik,jobboldalon,baloldalon, hogy az állami hatalom tényleg megoldja.
Ezt nem érdemes birkaságnak tekinteni szerintem.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.02. 18:08:27

@egyetmondok: 'Akik őszintén hiszik,jobboldalon,baloldalon, hogy az állami hatalom tényleg megoldja.
Ezt nem érdemes birkaságnak tekinteni szerintem. '

Bizony ez téveszme, vagy a kommunizmus kísértése lenne.

De csak te hiszed azt, hogy mások ( az Orbán) ezt hiszik, és e téveszmédből következően ezen a hibás vonalon lovagolsz a végtelen felé.

2010-re gyakorlatilag államcsődbe vitte az országot az addig uralkodó magyar 'balliberális' eszmerendszer.

Hazai ('nemzeti') termelőkapacitások, tőkés osztály (burzsoázia, ha úgy tetszik) nélkül, a nyugdíjkassza, a közszolgáltatások, kereskedelem, nabkrendszer, ... mind döntően külföldi tulajdonban, 20 MRD gyorshitel a további 'adósrabszolgasághoz'.

Ebben a helyzetben szerinted kinek kellett volna valamit tenni, hogy elhagyjuk ezt az öngyilkos gazdasági pályát?
( olvass egy kis Róna Pétert )

Ahhoz, hogy egyáltalán olyan környezet alakuljon ki, amiben elindulhat egy 'nemzeti polgárosodás', bizony határozott állami szerepvállalás kell.

Tetszik-nem tetszik, hazai burzsoázia nélkül nincs hazai kapitalizmus, semmilyen. Se szabadversenyes, se szociális piacgazdaság, se más.

Hogy az orbáni modell hova vezet, majd kiderül, eddig semmi nem jött be a rettentő mérges ellenzőinek.

Holdkóros idealisták gondolhatják, hogy majd jól meghirdetik a Legboldogítóbbat, és varázsszóra a felére vágott adókkal, állami költségvetéssel az el is jő.

Nem az első próbálkozása lenne ez liberálisainknak, de ahogy a rabbi is mondta a több tanács után mégis csak megdöglött lova miatt panaszkodónak: pedig még mennyi jó ötletem volna!

Ötleteljetek csak bátran, oszt ha meggyőztök sokakat - mint Ferenc testvérünk akará - , hát csináljátok megint ;-)

Addig marad a blogolás:-)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 19:01:24

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"[egyetmondok:] 'Akik őszintén hiszik,jobboldalon,baloldalon, hogy az állami hatalom tényleg megoldja.
Ezt nem érdemes birkaságnak tekinteni szerintem. '

Bizony ez téveszme, vagy a kommunizmus kísértése lenne.

[...]

Ahhoz, hogy egyáltalán olyan környezet alakuljon ki, amiben elindulhat egy 'nemzeti polgárosodás', bizony határozott állami szerepvállalás kell."

Vagyis "az állami szerepvállalás" megoldja a "nemzeti polgárosodás" problémáját azáltal hogy "egyáltalán olyan környezetet alakít ki, amiben az elindulhat".

"az állami hatalom tényleg megoldja".

zipe moha 2015.12.02. 19:03:31

@egyetmondok: ...azon gondolkodom, elolvasva mindazt ami írtál ...hogy minden bizonnyal beszűkült körben mozogsz, és az így kialakult perspektívádból ítélsz meg mindent.nem bántani szeretnélek,csak próbálom magyarázni , hogy miért ilyen véleményeket képezel le folyamatosan... akár az ország állapotáról, akár a "liberalizmus " kárt tételeiről ( látod, ugye az idézőjelet" akár a magán nyugdíj pénztárról, akár az elhibázott "leolcsósitott ország" rendszerváltás óta tartó gazdaság politika helyességéről nyilatkozol....
a másik eshetőség az lenne, hogy nagyon inteligensen szofisztikáltan és kimódolva...provokálsz...mindenkit, hogy ki mivel jön szembe...csak nem ?!..( szerintem nem..):::)

csak 1 dologra térnék ki konkrétan..:

- az államot kifizető pénztárakon keresztül havi 300 ezer nettóval havonta lehuzók...kb 500 ezerbe kerülnek az Államnak ...nekünk...enyi adót legalább be kell szedni, hogy ezeket a semmire kellőket ( az eredmény hitelesít)ki lehessen fizetni...az általad említett 2 keresős párra 1 milliót kell keresni havonta...

ha...egy kereskedő mondjuk 10 % árréssel dolgozik ( nagyon szép árrés ma már) akkor a havi cca 20 millióért el kell adni hogy 1 millió bértömeget kifizethessen...érted -e egyetmondok???..pénztárhoz oda menni és felvenni nettó 300 ezret...minta világ legtermészetesebb dolgát...vagy ezt megkeresni a piacon --ég -és föld....a leadott teljesítményről nem is beszélve..ki kell rakni mindenkit a piacra, akit csak lehet...írtam már tudod..én még a Tudományos Akadémiát is piacra tenném közfeladatot ( is) ellátó magán szervezetként...van amiben ultraneokonzervatív-liberális vagyok...a kb 100 ezer vezető állású állami ingyenélővel kapcsolatban egész biztosan...nem állnak arányban az elért eredmények a költségekkel , ez a baj....úgy is mondhatnám hogy az aránytalanság aránytalanul nagy..

egyetmondok 2015.12.02. 19:13:25

@zipe moha:
Miből veszed, hogy a példám szerinti házaspár az államot húzza a havi tisztán 600ezerért ? És ha vállalkozók ? És ha egy itteni multinál vannak mindketten, jó pozícióban ? Van ismerős házaspár, ugyanannál a multinál dolgoznak, egy-milliónál többet visznek haza ketten havonta.
A példám akkor is igaz zipe. Rájuk is igaz.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.12.02. 19:15:37

@neoteny: szómágusom, csak hogy örüjjjé, én most @egyetmondok lettem hirtelen, tök sárgában virítok :)
ez a blogmotor valamiben mesterkedik így karácsony felé menet :))

egyetmondok 2015.12.02. 19:16:10

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Az orbáni modell az, hogy az állam tényleg megoldja.
És nem kell megvárni az eredményét: meg kell nézni a XX.század európai történelmét, hogy hogyan végezték azok a centrális erőterek.

egyetmondok 2015.12.02. 19:18:54

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
" Ahhoz, hogy egyáltalán olyan környezet alakuljon ki, amiben elindulhat egy 'nemzeti polgárosodás', bizony határozott állami szerepvállalás kell. " --

Az állami szerepvállalás pont az ellentéte kell legyen mindannak,amit ti műveltek. Kell hozzá állami szerepvállalás,de semmi,egy darab részletében sem az,mint amit a NER jelent.

zipe moha 2015.12.02. 19:24:58

@egyetmondok: ...ez most nem valami elegáns kommunikációs oldalra lépés tőled...ha vállalkozók akkor megdolgoznak érte a piacon (bár magyarországon vagyunk , itt a "piac" nem egészen ugyan azt jelenti mint máshol..magyarán nem mindegy hogy 1 órát tárgyalok egy szerződésért ami ráadásul bőven feláras...vagy egész hónapban szorgos hangya módjára magas költségek mellett kell összeszedni a forgalmat)..
a multinál ez az összeg elenyésző (általános béremeléskor símán igazodnának...most is egymást figyelik, nem a gazdasági megtérülést...vagy a liberálisok varázs hablatyát a " termelékenységet"), bőven van fedezete a realizált árbevételben..

a fentiekből az következik, hogy ismét nincs igazad..csak ezt még a beszélgetés ezen szakaszában nem vagy hajlandó belátni...kell még 200 bejegyzés -váltás..utána...
győzd meg magad..járj nyitott szemmel és érzékenyebb elmével..:))

egyetmondok 2015.12.02. 19:28:35

@zipe moha:
De zipe,igazam van.
Ha ezt a házaspárt teszed ezzel a jövedelemmel Londonba,Hamburgba stb.az itteni életnívójuk ott pont kb.a felére fog zuhanni.

zipe moha 2015.12.02. 19:36:11

@egyetmondok: ...nem nincs igazad...mert ezt a "házaspárt" statikusként kezeled...ez a házaspár biztos nem megy londonba...mert ott nem ennyit keresne...kevesebbet ... ( ha cinkelten szerezték a jövedelmüket)..vagy többet.. ( ha nagyobb teljesítményt adnak...hisz nulláróűl valami egy új helyen felépíteni nem annyi ..mint valamit üzemeltetni..)..
igen talán ez is az értelmezési korlátaidat szűkíti..a te világlátásod az eddig vitatott területeken...statikus.."ez jó, ez rossz, ez nem úgy van"...minden dinamikusan változik...ami tegnap még jó ötletnek tűnt... arról holnapra kiderül hogy a legnagyobb bűn....az eredmények azok amik bármilyen viszonyulást..utólagosan értelmezhetővé tesznek...szerintem

egyetmondok 2015.12.02. 19:44:33

@zipe moha:
Nem zipe,ennek semmi köze a statikussághoz.
Ennek ahhoz van köze,hogy Magyarországon az árszint és a bérszint egyensúlyban van. És tök mindegy, hogy egy itthoni, 300ezres vagy két-milliós havi jövedelmet veszel,az abból létezhető itthoni életnívó,ha valaki ezzel az itthoni a jövedelemmel megy Londonba,Hamburgba,stb. óriásit fog zuhanni.

zipe moha 2015.12.02. 19:55:43

@egyetmondok: ...jaj, olvastál valamit és most ez fogod ismételgetni:" az árszint és a bérszint egyensúlyban van."...de ez csak az összefüggéseiből kiragadott..kétségtelenül igaz mondat ..
lefordítom neked a mondatott magyarra...." azt lehet eladni aminek van vevője"...ha ezt önmagában hajtogatod..ne csodálkozz ha furcsán néznek rád egy idő után..:)
..és milyen az a szint?? alacsony magas...támogatja a volument, vagy inkább a minőséget??? vagy épp egyiket sem??..:))....a liberalizmust is érteni kell nem csak visszamondani az elméletet...de így van az szinte mindennel az életben, nem igaz?...:))

egyetmondok 2015.12.02. 19:59:36

@zipe moha:
Nincsen mit kiragadni az összefüggésből zipe. Az árszint/bérszint itt is egyensúlyban van, Londonban is, meg Közép-Afrikában is.
Nincsen olyan, hogy pl.Közép-Afrikában magyar árszint van, és közép-afrikai bérszint.

zipe moha 2015.12.02. 20:08:23

@egyetmondok: ..még egyszer mondom..az a mondat kiragadás az összefüggés környezetből...aminek önmagában nincs értelme..épp azért amit te magad citálsz bizonyítékként ..:ez az egyensúly mindenütt jelen van...a környezete az ami befolyásolja az egyensúly jellemzőit tulajdonságait

ma nem vagy formában..

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 20:50:30

@zipe moha:

"a liberálisok varázs hablatyát a " termelékenységet""

Ha a termelékenységnek (az időegység alatt előállított termékek mennyiségének) nincsen semmi köze a bérekhez, akkor mi alapján lehet eldönteni, mennyit fizessen a munkáltató a munkavállalónak? Pusztán a munkával töltött idő alapján? Ha én 8 órán keresztül reszelek egy munkadarabot, a CNC-programozó pedig 8 órán keresztül programozza a CNC-gépeket amik 800 munkadarabot szórnak ki magukból a műszakban, akkor nekem ugyanakkora bér "jár" mint a CNC-programozónak?

Az a béremelés ami a termelékenység növekedése nélkül történik, szükségszerűen az árak növekedéséhez vezet: hiszen ugyanannyi terméket több pénz "kerget". Vagyis a pénz hosszú távon semleges: ha mindenki nominális keresete megduplázódik anélkül, hogy a termelékenységük változna, előbb-utóbb az árak is megduplázódnak. Vagyis a _reál_bérek változatlanok maradnak.

Természetesen az soha nem történik meg hogy egyik napról a másikra mindenki bére megduplázódna; és ha meg is történne, akkor sem duplázódnának meg az árak másnapra. De ez nem jelenti azt hogy az elv általánosságban nem érvényes: Robert E. Lucas, Jr. 1995-ös közgazdasági Nobel-emlékdíj beszédének 250. oldalán az 1-es ábra azt demonstrálja hogy ez az összefüggés nem csak elméletileg igaz, hanem empirikusan is megfigyelésre került.

www.nobelprize.org/nobel_prizes/economic-sciences/laureates/1995/lucas-lecture.pdf

egyetmondok 2015.12.02. 20:51:08

@zipe moha:
Az összefüggésből való kiragaadást zipe azok követik el,akik komolyan elhiszik,majd megfogalmazzák,hogy itt szükséges egyik napról a másikra, duplázni,háromszorozni,stb.a béreket,mert azok tarthatatlanul alacsonyak.

zipe moha 2015.12.02. 22:22:41

@neoteny: ...én azért vigyáznék az olyan általánosításokkal " hogy nincsen semmi köze"...:)))

valami köze persze van..kb mint a észvényáraknak a vállalat teljesítményéhez.....sok benne a spekuláció..))))

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 22:41:33

@zipe moha:

Mivel te állítottad hogy a termelékenység egy "liberális varázs hablaty", szerinted nincsen semmi köze annak a bérekhez.

Ha viszont 'valami' köze van, akkor már a te feladatod megmondani hogy mekkora az a valami -- és indokolni az állításodat.

zipe moha 2015.12.02. 22:50:47

@neoteny: "Az a béremelés ami a termelékenység növekedése nélkül történik, szükségszerűen az árak növekedéséhez vezet: hiszen ugyanannyi terméket több pénz "kerget". "....bár csak "műkedvelő" közgazdaság tanulmányozó vagyok, érdekes tudomány ez...összefüggések feltárásán és megfigyeléseken alapul...mivel a megfigyelés maga függ a megfigyelőtől magától is...ezért majdnem ...:))) minden és az ellenkezője is alátámasztást nyerhet...a józan észt és (némi elméleti hátteret) érdemes segítségül hívni...

a fenti állítás gyakorlati jelentősége abban a gazdasági környezetben adódik ahol korlátozott a javak előállításának képessége vagy ott ahol a javak elfogyasztását diverzifikálni akarjuk...magyarán, hogy a termelés magyarországon történjen meg a fogyasztás amerikában vagy ny-európában..:))) ( ez a 89'-es magyar gazdaságpolitikai modell lényege)... a mai iparilag fejlett gazdaságban..a totális túltermelésre alkalmas előállító kapacitások állnak rendelkezésre...merő spekuláció ezen kapacitások kihasználásának részbeni mellőzése avagy lekötése...

amióta a pénz..és ezáltal az abból majdan keletkező kvázi-tőke virtuális és kibocsátás volumenét nem korlátozza egy fizikai adottság...a klasszikus közgazdaság-tan elméletei igen csak le vannak maradva a ma gyakorlatában felelhető anomáliák és az azokkal kapcsolatos hatások kezelésének értelmezésétől....

zipe moha 2015.12.02. 22:52:42

@neoteny: ...nézzük: a magyar termelékenység a német 66%-a...a magyar bérek a német 22%-a....van köze van ..ha nem lenne 66..22 sem lenne a magyar modell szerint...:)))

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 22:55:29

@zipe moha:

A linkelt értekezés épp' a józan ész (és elméleti háttér), valamint a gyakorlati megfigyelés egybeesését demonstrálja.

A te merő spekulációiddal szemben.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 22:56:36

@zipe moha:

Ezeket a számokat honnét vetted?

zipe moha 2015.12.02. 22:57:20

@zipe moha: ..már a szocializmusban ..a 70'-es évek végétől folyt a mesterséges! cserearány rontás...bizony...a nyugati exportra kiválogatott extra szuper minőség elkótyavetyélése alacsony áron...minden gazdasági cél nélkül...ez már akkor az élőerő -és a termelőkapacitásaink leértékelése volt..( és hol van még a pénzügyi leértékelés..a forint szünet nélküli inflálása...)...mindenki hülye lenne??? csöppet sem..zsákmányország így néz ki..

zipe moha 2015.12.02. 23:02:36

@neoteny: ..egy közgazdasági szemléből , néhány éve (2-3)...megjegyeztem ( ne kérd , hogy beidézzem...) azóta gondolom sokat javult az arány..az is lehet, hogy még nyílt az olló..

ui: ellenérvet nem olvastam tőled a "túltermelésre" alkalmas kapacítások mesterséges kapacitás korlátaival kapcsolatba...ami azt demonstrálja, hogy "nem ugyanazt a terméket kergetnék a fogyasztók...mellesleg némi infláció jól is jönne..persze nem nettó forintleértékelés a devizákkal szemben...
ui:2..próbálj inkább érvelni..vagy kérdezni..vagy ne..:)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 23:03:22

@zipe moha:

"a 70'-es évek végétől folyt a mesterséges! cserearány rontás"

Úgy érted a magyar export-import cégek szándékosan -- központi irányításra -- rontották a "cserearányokat"? Miért?

"a nyugati exportra kiválogatott extra szuper minőség elkótyavetyélése alacsony áron...minden gazdasági cél nélkül"

Akkor miért?

"mindenki hülye lenne???"

Épp' azt magyarázod hogy a gazdaságvezetés mind hülye volt: szándékosan rontották "a cserearányokat"; "szuper minőség elkótyavetyélése történt" "minden gazdasági cél nélkül".

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 23:07:19

@zipe moha:

"ne kérd , hogy beidézzem"

Pontosan ezt kérem.

"ellenérvet nem olvastam tőled a "túltermelésre" alkalmas kapacítások mesterséges kapacitás korlátaival kapcsolatba"

Miért kellene érvelnem rosszul megfogalmazott, logikátlan vádak ellen, amikre semmilyen támogató érveket nem láttam? Ezzel az erővel én is állíthatnám hogy a nyugati bérek azért magasabbak, mert ott unikornis-finggal hajtják az üzemi berendezéseket, és az tudvalévőleg ingyen áll rendelkezésre, korlátlan mennyiségben. Tessék, érvelj ezen állításom ellen.

zipe moha 2015.12.02. 23:18:12

@neoteny:
..nézz utána ..az állításom megtettem ..cáfold..vagy erősíts meg..:)

"Miért kellene érvelnem rosszul megfogalmazott, logikátlan vádak ellen, amikre semmilyen támogató érveket nem láttam?"...azért mert az érveimmel nem értesz egyet...attól még, hogy becsomagolod őket "rosszul megfogalmazott logikátlan vádnak" attól még nem gyengíted a véleményemet...csak elkönyvelteted velem, hogy egy bányászbékával akarok beszélgetni az űrkutatásról..:)

zipe moha 2015.12.02. 23:24:18

@neoteny: "Úgy érted a magyar export-import cégek szándékosan -- központi irányításra -- rontották a "cserearányokat"? Miért?"....igen...a miértet nem tudom..viszont ki tudom zárni a "népgazdasági" érdeket, a politikai akaratot..mi van ezen kívül???

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 23:26:54

@zipe moha:

"..nézz utána ..az állításom megtettem"

A bizonyítás kényszere

Argumentációs alapelv, mely szerint, ha valaki állít valamit, annak bizonyítania kell állítását.

hu.wikipedia.org/wiki/A_bizony%C3%ADt%C3%A1s_k%C3%A9nyszere

"az érveimmel nem értesz egyet"

Nem érvelsz: állításokat teszel anélkül, hogy bármiféle támogató adatokat vagy érveket nyújtanál.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 23:28:23

@zipe moha:

"a miértet nem tudom"

Az roppant szomorú: így az állításod az én unikornis-fing-hajtás elméletem szintjén marad.

zipe moha 2015.12.02. 23:32:03

@neoteny: ..szemantikázol és az argumentációs alap elv is előkerült..ez azért nem a győzelem szimbóluma...:) mivel kedvellek beszéljünk inkább az űrbányászatról...:)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.02. 23:38:48

@zipe moha:

"az argumentációs alap elv is előkerült"

Elő bizony: mert olyan a mesében sincs hogy te betolsz állításokat amikben hivatkozol adatokra, de azok megkeresését a vitapartnerednek kellene megtennie, ill. cáfolnia puszta állításokat amik nincsenek támogatva sem adatokkal, sem érvekkel.

Illetve ha ez az elfogadott metódus, akkor a cáfolat egyszerű: nem igaz amit állítasz. Keresd meg hogy milyen adatok bizonyítják ezt, és cáfold az állításomat.

egyetmondok 2015.12.03. 00:19:55

@neoteny:
Ezt az ugye nagyon nem populista DK-s Molnár Csaba mondja:
"Jelenleg az EU átlagos gazdasági teljesítményének kétharmadát hozza Magyarország, a béreink színvonala viszont az uniós átlag alig több mint egyharmada. Tehát az, hogy azért olyan alacsonyak nálunk a bérek, mert a gazdaság is rosszabbul teljesít, nem igaz. És nem igazságos, hogy ugyanannál a cégnél, ugyanabban a munkakörben, ugyanannyit dolgozó munkavállaló jóval többet kap Franciaországban, mint például Bács-Kiskun megyében. És nem azért nincs rendben, mert én most épp a szociális populizmus csapdájába tévedek, hanem mert pont az ilyen különbségek megszüntetésére jött létre az Európai Unió. Ez nyilván sok pénzbe kerül, de megéri a Nyugatnak is, hiszen ők meg attól félnek, hogy a kelet-európaiak elöntik a munkaerőpiacaikat. Ebbe az irányba egyébként ma már vannak lépések az EU-n belül is, tehát aki minket populizmussal vádol, nemcsak velünk vitázik, hanem az új európai fősodorral."

Hogy mekkorát téved,az itt olvasható:

blog.defacto.io/post/92518618000/eur%C3%B3pai-munk%C3%A1%C3%A9rt-eur%C3%B3pai-b%C3%A9reket

zipe moha 2015.12.03. 07:57:48

@egyetmondok: ...ez egy közgazdasági iskola..a klasszikus...ezek azok az értemiségi hitelesítők aki alá támasztják a rendszerváltás óta kijelölt gazdaságpolitika helyességét...mint fentebb írtam bátran lehet érvelni ( szinte ) bármi mellett...és ellene is...található ehhez is-ahhoz is elméleti...naná, statisztikai alátámasztás....de minden ilyesfajta,a valóságot eltéríteni igyekvő kísérletet elgyengít ...az empírikus észlelés ..és nanaá, a józan ész...ezek pedig nem vannak, hanem a valóságban...most már tudod , miért szerteném kivenni a kutatóintézeteket mta-t az államilag finanszírozott körből...nyüszítve írnák meg a valóságot, és az értelmiség végre arra használná szerzett képességeit, hogy a közös dolgainkat előre vigye...nem pedig arra, hogy a közös dolgainkból megéljen...kerül amibe kerül ..ugyebár...az első dolgom lenne a kb 100 ezer cselekedeteiben az állami függés által korlátozott értelmiségi " felszabadítása"....." légy szabad....és alkoss valami hasznosat...vagy maradj éhen"

zipe moha 2015.12.03. 08:01:08

"ezek pedig nem vannak,"
bocs..:)
ezek pedig nem a hitelesítés kritikátlan elfogadásában vannak, hanem a valóság praxisában

zipe moha 2015.12.03. 08:21:36

a hitelesítő elméletek a praxisból, az empírikus észlelésből a józan ész által történő összevetése...pontos tárgyi bizonyítékkal szolgál...:a mai magyar gazdasági-társadalmi állapottal. a tényszerű valósággal...

ez ellen nincs érv...mert nem is lehet...a praxisban minden hamisság tetten érhető..és lelepleződik...még ha erős érdek fűződik is a huzamosabb időn keresztül fennálló hamisításhoz

..másrészt.. a hivatkozásban egy véleményt olvashattunk mindösszesen ( mint ahogy az én állításaim is csak vélemények...sajnos politika még nem tud lenni..)...
ugyanakkor ez is megerősíti a számszerű állításaimat ( mást nem is tud tenni) amit fentebb tettem...konkrétan annyiről beszél mint amiről én..

köszönöm neoteny , hogy nevemben köszöntgeted egyetmondoknak, hogy helyetted elvégezte a munkát..és szállította a számodra a bizonyítékot, hogy amit említettem az helyes volt, sőt pontos....ráadásul ő arányokat említ ( 1/3-ad ,2/39..én ennél pontosabb számokat írtam neked 66%..22%
várom, hogy megtisztelj az elismeréssel és a kinyilvánított önkritikáddal..:) csak ez érdekel..
ui: jobb rajta túl lenni erősíti a jellemet..

egyetmondok 2015.12.03. 08:49:26

@zipe moha:
Amit mondasz,és amit a Molnár Csaba is mond,meg biztosan még sokan,ott esik el,de szerintem végleg,hogy oké,tegye meg a TESCO, Merci,Aldi,Audi,stb.,hogy a nála itt dolgozók bérét odaviszi,ahol a nála Bécsben,Berlinben dolgozók bére van. Oké.
Legyen ez egy akarati kérdés,legyen ez annak függvénye,hogy rendes munkaadók ezek vagy sem.
Hiszen rengeteg pénzük van.

Mi lesz zipe a magyar államnál dolgozókkal ?
Mi lesz a magyar KKV szektor dolgozóival ?
Honnan veszik,vegyük ehhez a bérfelzárkóztatáshoz a pénzt, hogyan lesz ennek forrása ? Elmondanád ezt ?
Vagy valahogyan úgy kellene ezt elképzelni, hogy a nyugat (Soros,a NATO,stb.) egyszerűen elkezd ennyi pénzt ideadni,a magyar munkaadók pedig sorban állank,átveszik a pénzt,majd odaadják a dolgozóknak...,vagy hogyan lesz ez?

A te véleményed,a Molnár Csabáé,stb., egy erkölcsi ítélet zipe,amit a linkelt blogban olvashatsz,az nem erkölcsi ítélet,hanem a szikár tények,értékítélet nélkül.

zipe moha 2015.12.03. 09:16:57

@egyetmondok: ..abszolút nem erkölcsi ítélet az én álláspontom...nagyon is érdek vezérelt...én abban lennék érdekelt...hogy a középréteg a lehető legszélesebb legyen...és hitel nélkül is vastagon fizetőképes...ha le akarom egyszerűsíteni akkor 2 vonulat 8 azon belül számtalan álláspont húzódik)..az egyik a hosszútávú erős volument és egyre magasbb minőséget jelentő belföldi jó üzletben érdekelt.. a másik a gyors azonnali kaszálásokban, a lerablásban, azok kizsákolásában...bármibe is , kerül, bármi is lesz ára...mintha nem lenne holnap...ali fektetnek hazai kapacitásokba...mindenki látja ezt... inkább elszaladnak mint kutya csonttal...
az eredeti tőkefelhalmozás által okozott károk nem térülnek meg a tőke hasznosulása következtében.....az egész egy varázslat.

viszont amiket kérdezel jók...most kevés az időm, de előljáróban annyit, hogy a negatív spirál pontosan úgy működik minta pozítiv spirál...míg az első esetben negatív dolgok kapcsolódnak egymásba és felgyorsítják a további negatív hatások érvényesülését...addig ez pozítív oldalon az egymást erősítő hatások eredményeinek kimenetiként újabb pozitív hatásokat keletkeztetnek..

ami hamis várakozás...a meglévő 89'-óta idealizált gazdaságpolitikán belüli nagyarányú bérfejlesztés...

egy új bérpolitika mindössze részelem...egy új szemléletű gazdaságpolitikának az egyik elemeként tud megszületni mindössze..

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.03. 09:23:44

@zipe moha:

"én ennél pontosabb számokat írtam neked 66%..22%"

Az interneten hivatkozott statisztikák 87.2%-a légbőlkapott.

zipe moha 2015.12.03. 09:33:31

@egyetmondok: ..na gyorsan...ha egyszerre mindenki emeln e ..2-3 lépcsőben tervezetten ( kínában most emelnek a béreken 30!!!%-ot...india kína drágább lesz mint a magyarok.. ) akkor megnőne nem csak a bértömeg..hanem az azokhoz kapcsolódó járadék bevételek is ..drasztikusan..( mivel a járadékok leépítés lassabb de tervezett lenne..)..eü..nyugdíjkassza kb 2 év alatt erősen pozítív egyenlegű lenne..tartalékképzés aki ellopja levágni a kezét...

ÁLLam átállna észt mintára elektronikus közigre..+ levagdosná magáról a közfeladatokat ( is ) ellátó de magn szervezetté alakítható " intézményeket"...

kb 400 ezer ember bértömege szabadulna fel..teljesen -vagy részleges....ami teljes egészében visszamenne a közigbe...béremelésként és korszerűsítésként...

a kkvk-rt pedig ne aggódj...a kényszervtállakozók ideje lejárt ..ez olyan keleties...a piac szelektál...munkabér emelés mindössze az egyik legkiválóbb szelekciós eszköz...

mindezekkel párhuzamosan...
egyszerű lenne vállalkozni
- megnyílnának lokalitásokban szervezett közösségi vállalkozások...legalább 152...
- értékláncok ( alapanyag, feldolgozás,csomagolás, logisztika, bank,marketing értékesítés..) jönnének létre hadihajókként ( vonalakként) támadva a globális piacot a részesedésért a hazautalt GNI_éret

csak érzékeltetni tudom most...szerintem nagyon tetszene...megyek..

zipe moha 2015.12.03. 09:34:17

@neoteny: ..ez nem az amire gondoltam..gyenge jellem vagy... szevasz..

egyetmondok 2015.12.03. 09:34:41

@zipe moha:
" a másik a gyors azonnali kaszálásokban, a lerablásban, azok kizsákolásában...bármibe is , kerül, bármi is lesz ára...mintha nem lenne holnap...ali fektetnek hazai kapacitásokba...mindenki látja ezt... inkább elszaladnak mint kutya csonttal... " --

az itt a probléma zipe,hogy aki ezen változtatna,mondjuk értelmes politikai programmal,és nem valami kézrátételes szakrális varázslással,azt ennek a társadalomnak a politikailag legbtudatosabbjai,tartok tőle,köztük te is zipe, simán elátkozza és kiátkozza: ezek ti.a Bokros Lajosok,bizony, szörnyű ezt kimondani,de a 2007/2008-as szerkezti reformjával még a Gyurcsány is.
Zipe,ti nem szavaznátok olyan politikai programra,amely lehetőséget engedne a legjobb magyar energiák szabad kibontakozására, mert az Magyarországon nem lehet más program,mint a túlnőtt,túl éhes,túl sokat újraosztó,beteg és hamis jóléti rendzsreket üzemeltető állam eltakarításáról szólhat egyedül.

Kis túlzással azt mondhatom zipe, hogy itt a szocializmus felszámolása (lett) a neoliberalimzus.

Nem kell új szemléletű gazdaságpolitika zipe. Az államunk hagyja végre békén a polgárát,oda fog jutni,na nem gyorsan,mint ahol Ausztria van. Ennyi az egész zipe. Mint államhatalom,erre tök jó a liberális demokrácia,a többit bízzuk a magyarokra.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.12.03. 09:36:55

@zipe moha:

Én pontosabb számot írtam, mint te: veszítettél.

egyetmondok 2015.12.03. 09:38:34

@zipe moha:
" @egyetmondok: ..na gyorsan...ha egyszerre mindenki emeln e ..2-3 lépcsőben tervezetten ( kínában most emelnek a béreken 30!!!%-ot...india kína drágább lesz mint a magyarok.. ) akkor megnőne nem csak a bértömeg..hanem az azokhoz kapcsolódó járadék bevételek is ..drasztikusan..( mivel a járadékok leépítés lassabb de tervezett lenne..)..eü..nyugdíjkassza kb 2 év alatt erősen pozítív egyenlegű lenne..tartalékképzés aki ellopja levágni a kezét... "

1. Be kell vezetni hozzá az Országos Anyag és Árhivatalt, hogy ne emelkedjenek az árak.
2. Miért az a fontos,hogy az államnak kurva sok pénze lesz ?

(Hozz valami linket, kérem tényekkel alátámasztani,hogy Kínában 30%-kal megemelik a béreket. És ki ? Így döntött az állam ?)

egyetmondok 2015.12.03. 10:02:44

@zipe moha:
" ..abszolút nem erkölcsi ítélet az én álláspontom...nagyon is érdek vezérelt..." --

de zipe,tisztán erkölcsi ítélet:
A magyar ember nem rosszabb,mint az osztrák,a német,stb. ezért a Lidl (stb.)a magyarországi üzletében (gyárában)adjon annyi bért a magyarnak,mint amennyi bért a bécsi üzletben ad az osztráknak.

Mi ez,ha nem vegytisztán erkölcsi ítélet,mi más ez,mint egy erkölcsi ítéleten nyugvó pőre követelés?

borzimorzi 2015.12.03. 15:01:21

Mi történt a bloggazdával? Hafr csak nem lett beteg? Remélem, semmi baja, és nyomást sem gyakorolnak rá.
Üdv:
b

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.12.04. 01:13:05

@borzimorzi: nyomást csak a légnyomás fel- és leszállás közben... mióta a politika rányomta a bélyegét a magyar üzletünkre, többet kell külföldre járnom :)

2015.12.04. 15:28:35

@kiir:
persze, hogy van véleményem. de amit ténylegesen gondolok a világról azt a személyes blogomba írom és egyszer esetleg majd közzéteszem. a kommentelést nem kell túl komolyan venni. szerintem azt úgy érdemes művelni, hogy az ember mezeket húz magára. érzelmileg elköteleződik egyik vagy másik szélsőség irányba. nekem legalábbis így sikerült ezekből az álláspontokból valamit megérteni. túl azon, hogy eredendően valamit én is gondolok a világról. de az reménytelennek tűnik, ha ezt ennyit kell magyarázni.

borzimorzi 2015.12.04. 15:59:40

@HaFr: Örömmel hallom, hogy nincsen semmi gond.
Van ismerősöm, aki nagyon szeret egy bizonyos szállodát Belgiumban, és rendszeresen megy oda, nemcsak üzleti ügyben (konferencia), hanem pihenni is. No, mot jól megjárta, mert a bérelt autóját reggelre úgy elvontatták, mint a sicc, hiába parkolt szabályosan. Nem kellett bírságot fizetnie, csak valami terrorelhárító razziának volt az útjában, azért vontatták el. Én meg gondolkodtam magamban, hogy mégis, mennyire kell egy terroristának tökkelütöttnek lennie ahhoz, hogy ne tűnjön fel neki, hogy ok nélkül elvontatják a civil kocsikat a környékről? :-)

Üdv:
b
süti beállítások módosítása