1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.11.13. 10:18 HaFr

Természetesen Orbán legyőzhető

A tömegdemokráciában kormányzóerővé válni két összetevőn múlik: a nyilvánosság szerkezetén és a narratívák (történetek, elbeszélések) erején. Csak másodlagosak ezekhez képest a tényleges sikertényezők, a mérhető javulás, gazdagodás, jólét, a boldogság egyéb faktorai.

Mármost a magyar emberek semmivel sem hülyébbek, mint bármelyik másik nép, arra szavaz, aki a legjobb narratívát adja a leghatékonyabb propaganda mellett. Ez Orbán. Aki ezt jól csinálja. De létezik legalább olyan erős narratíva, mint az ő etnicizmus és a hadiállapot között oszcilláló nemzetvédelmi világa; ez pedig a sikeres nemzet világa, amelyet Orbán pedzegetett az elején, de mivel kormányozni nem tud, illetve egyéb preferenciái vannak (meggazdagodás, mások kisemmizése, bosszú), a sikeres nemzet lehetősége kikopott a saját narratívájából -- de jól tette, mert az államelvűség, valamint a Nyugat, a piac és a liberalizmus lenézése (ezek értő kritikája helyett) biztos receptje a versenyképtelenségnek és a sikertelenségnek.

Ezen a blogon több lépésben foglalkoztam már egy sikeres ország koncepciójával, és ezt megfelelő narratívába is tudom helyezni, ami mentes az idegen szavaktól és a ballibezésétől -- noha egyébként mindkettőt nagy kedvvel teszem. Itt csak annyit akarok mondani, ez a narratíva megfelelő nyilvánosság mellett (tehát a nyilvánosságban való legalább olyan szisztematikus megmutatkozás mellett, mint az Orbáné) nagyon hamar a nemzetvédelmi narratíva vetélytársa lehetne. Ezzel leginkább azt akarom aláhúzni (még egyszer), hogy a magyarok nem hülyék. Viszont nem is béljósok, és nem fognak arra szavazni, amit nem ismernek, és nem kerül közel a zsigereikhez.

Nem véletlen, hogy Orbán foggal-körömmel harcol a nyilvánosság feletti uralomért. (Érthetően) a nyilvánosság nélkül Orbán sem létezne, ezért a nyilvánosság feletti ellenőrzéssel semmi mást nem akar elérni, minthogy senki más ne lehessen valaki. Ezt hívják teljes unfair politizálásnak, magyarul diktatúrának. A diktatúra manapság sokkal finomabban működik, mint azt a polgárok 98%-a érzékeli, nem kell fekete kocsikban elfurikázni (egyelőre) a pártvezetőket. Elég nem hagyni őket szóhoz jutni -- illetve elérni, amire pl. Juhász Péterrel kapcsolatban hajtanak, hogy a folyamatos akciózással nevetségessé váljanak.

Orbánnak létrehoztak a századvéges-finkelsteni tengelyben egy (ideahaza) versenyképes narratívát, amihez csaknem kizárólagos nyilvánosságot teremtett magának. A "tehetsége" nagy része ebből áll -- a tagadhatatlan politikai érzéke és Európa folyamatos tehetetlensége biztosította legitimitás mellett. Kár, hogy azok az ellenfelei, akik a saját sajtójukban legalább nyilvánossághoz jutnak képtelenek egy narratívát felállítani, és képtelenek mindenekelőtt lelépni. Félreértés ne essék: az orbánizmushoz ugyanis kell még egy dolog a narratíva, a nyilvánosság kontrollja, és Orbán személye mellett: az ellenzékiség intézményrendszere (politikusai, sajtója, értelmisége). Ez utóbbiak legalább olyan fontos garanciái a rendszer rendíthetetlenségének, mint az előbbiek. Ami összességében némileg megnehezíti a helyzetünket, ha nem is képes ellehetetleníteni. Végtére is: én és a PKP legyőzhetjük Orbánt, más -- aki most a porondon van -- nem. Ha magukba néznek egy őszinte percükben, maguk is tudják.

96 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr968075068

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Természetesen Orbán legyőzhető 2015.11.13. 13:00:34

A tömegdemokráciában kormányzóerővé válni két összetevőn múlik: a nyilvánosság szerkezetén és a narratívák (történetek, elbeszélések) erején.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pucros 2015.11.13. 10:44:04

Már látom, amint a kereskedelmi láncoknál Gyűjthető Narratíva Kártyákat osztogatnak a nagyobb értékű vásárlások mellé -- amiket aztán albumba rendezve pont kijön a Konzervatív Kiáltvány :)

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.11.13. 10:51:22

Orbán legyőzhető - de csak baloldalról, sosem ballib oldalról.

A ballib országrontás olyan rossz hírű, hogy a következő 50 évben a világ legjobb propagandája sem lesz képes népszerűvé tenni azt.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.11.13. 11:32:23

HaFr: "Végtére is: én és a PKP legyőzhetjük Orbánt, más -- aki most a porondon van -- nem. Ha magukba néznek egy őszinte percükben, maguk is tudják."

Tetszik!

sztd 2015.11.13. 13:18:18

Ha jól értem, akkor lényegében 2007-8-ig a balliberális elsöprő médiatúlsúly idején finom diktatúra volt Magyarországon. Még Antall- és az első Orbán kormányok idején is balliberális diktatúra (=unfair politizálás) volt.

Őszintén szólva hibásnak tartom az állítást, és hibának a mániákus diktatúr szóhasználatot.
Egyszer volt jogos szerintem ez a felvetés, 2006-2008-ig. Akkor Gyurcsány a médiát uralva, sikeresen letagadta a valóságot, és nyert úgy választást, hogy utána az emberek felismerve a helyzetet, hibásnak minősítették korábbi döntésüket, és előrehozott választást követeltek, ami mindvégig nem történ meg. 2008-ban azonban jött a népszavazás, ami azóta is tartó csapást mért a baloldalra, lebénította a kormányzást, így bénultság még volt, de diktatúra szerintem már nem.

DrGehaeuse 2015.11.13. 13:23:53

"Ha magukba néznek egy őszinte percükben, maguk is tudják."

Nem hinném.

1. Nem hiszem, hogy a magukbanézésüket (ha van ilyen egyáltalán) ilyesmire használják.
2. Nem hiszem, hogy van egy őszinte percük amikor a "haza üdvére" gondolnának.
3. Nem hiszem, hogy bármit is felfognának abból amire egy konzervatív gondol a "sikeres ország" narratívájáról mint olyanról amely képes legyőzni orv-bán "nemzetvédelmi" narratíváját.

Abban viszont biztos vagyok, hogy azok akik orv-bánt és bűnszövetkezetét "helyzetbe" hozták, egy pillanat alatt váltanak majd ha erre lesz szükségük.

Kedves HaFr. SZVSZ az általad "értetek haragszom - nem ellenetek" módján ostorozott "létező" ellenzék kizárólag azzal törődik, hogy jelen legyen, kéznél legyen és alkalmas állapotban legyen amikor orv-bánt ejtik és másik "helyzetbe hozható" garnitúrára lesz szükség.

Ez legtisztábban a DK és a PM esetében látszik, de szépen dolgozik az Együtt is. Az LMP még nem elég konform. A jobbik is bejelentkezett egy szalonképesítési projekttel, de még kivár, sőt néha még orv-bán mellet is kiáll, hátha tartós lesz a jelenlegi szereposztás.

DrGehaeuse 2015.11.13. 13:30:47

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes:

A kellő pillanatban a ballibák új arcokkal fognak előállni és olyat fognak gágogni amit a nép hallani akar (pl. az új arcok a régiek országrontását fogják ostorozni).
Ezt viszont könnyedén meg fogják etetni a médián keresztül.

Veled ellentétben "választásra jogosultak" jelentős többsége igazi birka konzumidióta fogyasztóerő-állat.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.13. 13:44:34

@HaFr:
'Mármost a magyar emberek semmivel sem hülyébbek, mint bármelyik másik nép'

ahhoz képest hogy eddig ön narratívája szerint 500 éve önmaguk választotta szolgaságban senyvednek, meg vannak vezetve de nagyon, gyűlölködnek, a Diktátoruk focival kábítja el őket ... egész rendes fejlődéstörténeti narratíva kerekedett ki posztján :)

No látja, ezt várjuk el öntől: ezzel a pozitív narratívával talán még terebélyesedő párttagságát is egyéni narratívák felvállalására serkenti!

Mihály bátyánk sajátos narratívája bizony hiányzik, mások unionista barátunk mégsajátabb narratívájára vágynak.

Csak ezt a diktátorozós narratív szamárkodást, azt tudnánk valahogy feledni...

Minek ide diktatúra, amikor az ön narratívájának immár központi elemévé vált, hogy a ma létező narratívát felállítani is képtelen ellenzék az orbáni narratíva szorgos beteljesítőjévé vált?

Narratívák diktatúrájában élnénk talán, és akkor az ön narratívája is szem az orbáni narratív láncolat végeláthatatlan sorában?

Hiába hát a végére a béndeki optimista narratíva :(

DrGehaeuse 2015.11.13. 13:48:19

@sztd:

Javarész jó meglátások.

De az egész politikai elit háttéralkuk és egymással összefonódott háttér-maffiahálózatok révén részese és alakítója volt a "rendszerváltás rendszerének" 2010-ig. Azóta egy újfajta "kisérlet" részesei vagyunk amit orv-bán hajt végre a magyar társadalmon amely 2006-ban megmutatta, hogy nem halt még ki belőle a "kuruc" vírtus.
Ez sajnos még az előző kisérleteknél (horn, bokros, medgyesy, gyurcsány) is veszélyesebb és károsabb következményekkel jár. Mindeközben a mindenkori oligarchia minden eddiginél jobban szedi meg magát, és tömi offshore-ba lenyúlt milliárdokat (dollárban).

FreeTibet 2015.11.13. 14:10:03

Tudom, hogy a PKP != 1000 leütés, viszont a kérdés innentől nyilván az, hogy a blogoláson és az egy facebook oldalon túl készül-e már a pártban a stratégia a minél nagyobb nyilvánosság elérésére?

DrGehaeuse 2015.11.13. 14:16:26

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Úgy érzem még az eddigieknél is több ajándékot érdemel kedves Leponex!

Íme:

http://m.cdn.blog.hu/ez/eztne/image/Orbán%20Viktor%20vs_%20IMF%20&%20EU.jpg

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.13. 14:21:58

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: maga minden szavával lerángatja Magyarországot az aljanépek közé, kár, pedig nem ott a helye

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.13. 14:22:34

@FreeTibet: hát eleve rosszul tudja, a többi meg, ugye, ettől kezdve érdektelen

Moin Moin 2015.11.13. 14:31:50

"Narratíva..." - erről az jut eszembe, amit Marosán György mondott: hogy ő úgy buktatta volna meg az '56-os ellenforradalmat, hogy hagyja Mindszentyt napi 24 órában a rádióban beszélni!:-)

téridő2 2015.11.13. 14:32:01

Két szó jut eszembe:
"Mob-okrácia"
és
"Demokr-atúra"

(a harmadik: ez nem idegbetegség?)

Lexa56 2015.11.13. 15:25:50

Ami a narratívákat illeti, sajnos nem egyformák az esélyek. A köldöknéző nacionalizmus narratívája nem követel valódi változást az emberektől csak pöffeszkedést, gyanakvást, agressziót (ez megy felénk zsigerből), a sikeres ország narratívája viszont önkritikát, alkalmazkodást, önmagunk meghaladását. Ezért (is) olyan nehéz a verseny.

Déli pályaudvar 2015.11.13. 15:29:12

Persze, én meg Napóleon vagyok.

Evoke 2015.11.13. 15:39:47

A "sikeres nemzet" ütős hívószó lehet, de választási győzelemhez önmagában nem elég. Olyan, a választók valódi többsége által támogatható tartalommal kell megtölteni, amely az ideológiákon, érdekközösségeken alapuló pártpolitikákban jelenleg csak elemeiben tűnik fel. Ha valakinek sikerül ilyet kidolgozni, eséllyel lehet Orbán rendszerének kihívója. Ennek a "sikeres nemzetnek" nem lehet fekete báránya a bérből és fizetésből élők hárommilliós tábora, szólnia kell a nyugdíjasok tömegeihez, perspektívát kell jelentsen a leszakadt tömegeknek, és a vállalkozói réteg számára is tolerálhatónak kell lennie.
A lecke fel van adva és bárki is lesz erre képes, az ország népe támogatni fogja.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.13. 16:33:32

@DrGehaeuse: köszönöm, köszönöm :))
a kép pompás
csak azt nem értem, e vézna gyerektől miért e permanens félelem, a két marcona lak nem bír vele?
:)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.13. 16:34:28

@HaFr: azok az ön szavai Péter, már nem is ismer rájuk?
megértem :))

téridő2 2015.11.13. 16:49:35

Én rendre vágyom.
Olyan rendre, ahol az állam alig észrevehető,
ahol van civilizáció ellen elkövetett bűn és azokért büntetés, ahol a narratíva explicite tiltott, szemben a cselekvéssel, ahol az alkotás, az értékteremtés szent és sérthetetlen, ahol mindenki ártatlan, míg bűnösnek nem bizonyíttatott, és így tovább, és így tovább.

//a civilizáció ellen elkövetett bűn egyik példája számomra amit OV elkövetett 2014, jún. 13 péntek reggel:

"...a dolgoknak van egy rendje, hát senki nem szeret adót fizetni...."

Ilyet nagy nyilvánosság előtt kijelenteni maga a bűn. Még csak sugallni sem szabadna, hogy "az emberek nem szeretnek adót fizetni".
Az ő fejében ez a rend:
az emberek befizetik az adót,
a rezsim ellopja annak a jelentős részét.
Természetesen így senki nem szeret adót fizetni.
Kérem, ne tessenek ellopni. Rögtön fognak szeretni fizetni, mert érdekükben költetik el.

Tehát meggyőződésem, hogy egy ilyen kijelentés (akár narratíva) igen ártalmas a civilizációra. Büntetési tétele a megszólított emberek számával legyen arányos!//

Kéretik a narratívákkal vigyázni!

FreeTibet 2015.11.13. 16:53:27

@HaFr: Tessék kérem? Elnézést a félreérthető geek megfogalmazásért, de azt akartam volna leírni, hogy a PKP az nem egyenlő Béndek Pétrrel és ezzel a bloggal, egyébként pedig tényleg kíváncsi vagyok, hogy mik lesznek azok az ügyek, akciók és szlogenek, amik mentén a PKP be akar majd kerülni a köztudatba. Persze ha titkosan készül, nem kell spoilerezni, de ugye 2018-ig lesz valami?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.13. 17:06:44

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: átható izzadságszag árad a kommentjeiből, kedves

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.13. 17:46:59

@HaFr: telepatikus ember ön kedves, tényleg!
meleg volt, izzadtam:)

az izzadságszagú kommentem meg alkalmazkodik az ön izzadtságszagú posztjához, még jó hogy a végét az öntől eddig ismeretlen finom irónia tette helyre:

'Végtére is: én és a PKP legyőzhetjük Orbánt, más -- aki most a porondon van -- nem. Ha magukba néznek egy őszinte percükben, maguk is tudják.'

Pedig úgy tűnik, jól látja: a mostani 'másoknak' még annyi esélye sincs, mint önnek, aki. Kész a nagy megmérettetésre :)

No, képzelje el, hogy izzadhat majd Orbán, amikor bejelentkezik egyedüli kihívójának ...
Egy önnek szurkoló már biztosan van :)

toportyánzsóti 2015.11.13. 18:46:14

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: Ballibázó homofób kérődzőnél nincs szánalmasabb.Fogalmad nincs mit hordasz össze beteg elmével.index.hu/tudomany/til/2015/10/13/miert_hiszik_azt_a_hulyek_hogy_ok_okosak/ bizonyos szint alatt az embernek még ahhoz sincs elég esze, hogy egyáltalán észrevegye, hogy hülye:

Tamáspatrik 2015.11.13. 19:51:03

@Lexa56: Nagyon egyszerű duma ez: "Ugye, ti fasza gyerekek vagytok, nem?" Csak a Nyugat (meg a kelet, észak és dél) nem hagy titeket kibontakozni, nem? Azt mondjuk, amit a zemberek hallani szeretnének. A keményen dógozó kisember. (Holott a mai világban nem annyira keményen kell dolgozni, mint inkább termelékenyen.) Álságos rendszer, kicsit hasonló mint a kádárizmus. Ez a "ballib"-ezés pedig kortünet, mindegy ki jön, csak nehogy ballib legyen. De senki nem tudja igazából megmondani, hogy az micsoda. Gondolom, aki nem áll be a sorba és nem béget, az már mind "ballibgyanús"...

Tamáspatrik 2015.11.13. 19:56:48

@téridő2: Abszolút. A simliskedésre biztat, sőt mintha az adó ab-ovo nem tiszta dolog lenne, azt sugallja. Hozzátenném, hogy vannak olyan országok, ahol az emberek dicsekednek azzal, hogy milyen sok adót fizetnek és ezáltal mennyire hozzájárul a közjóhoz. Skandináviában pl. az adóbevallás nyilvános. Nálunk pedig aki adót fizet az balfék... Egyáltalán nem természetes, hogy az ember nem szeret adót fizetni. Sőt, ha sokat fizet, akkor azt jelenti, hogy igencsak van miből. Csak a régi nemesi dzsentroid felfogás az, ami merőben más, a nemesember az nem fizethet adót...

explanatus 2015.11.13. 20:39:29

A poszt címéről, hogy kimondatott. Legyőzhető. Ez egy nagyon fontos kijelentés, mert a történéseket megelőzik a kijelentések.

A legszebb példa erre, amikor a napokban elhunyt keletnémet pártember, Schabowski újságírói kérdésre, hogy mikortól szűnik meg a kiutazási tilalom, kis habozás után azt válaszolta: „Mostantól.”

Erre azonnal megindultak az NSZK-ba a dédéeresek. Nem változott semmi az addigiakhoz képest, csak valaki kimondta, mehettek, és elhitték.

Valahogy mi is így vagyunk ezzel. Ki kellett valakinek mondani! Kimondta. Igen, legyőzhető.

Csak el kell hinni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.13. 21:23:46

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: na aggódjék kelmed, van ezért még néhány hónapja, lehet még tolni alá a bakot

borzimorzi 2015.11.13. 21:37:17

Persze, hogy legyőzhető. A fák sem nőnek az égig.

A kérdés az, hogy mennyi kárt tud még tenni, amíg végül valaki eltakarítja a sleppjével együtt. És kérdés az is, hogy a PKP hogyan, s mi módon tudja magát úgy megizmosítani, hogy ő legyen az a párt, amelyik eltakizza Orbánt.

Itt jön be az a paradox jelenség, amelyet Arany már sokkal jobban megírt a Toldi estéjének a végén, mint ahogyan én valaha is tudnám. A nem annyira fejlettek sok esetben szerencsésebbek a hiperfejletteknél, mert kevésbé törékenyek. Nem köti őket annyira gúzsba az illemkódex, mint a kifinomult hipercivilizáltakat. Ki merik mondani pl., hogy nem kérnek a harmadik világ inváziójából. A PC-be ájult nyugatiak e tekintetben sokkal többet tojástáncolnak a téma körül. Közben a problémahegy csak nő.

Hasonló jelenséget figyelhetünk meg a városok épített öröksége tekintetében is. Nem mindig az a nyerő a végén, akinek van pénze a legújabb divatokra. A modernizmus istenítette a felhőkarcolókat, Manhattan volt a csúcs, Álom luxuskivitelben, akarom mondani, Breakfast at Tiffany's. Aztán mindenki elkezdte követni a divatot, akinek telt rá. Mára már Sanghaj, Mumbai, Kuala Lumpur, Tokió és Szingapúr stb. is tele vannak felhőkarcolókkal. De mára unalmasak. A turisták mégsem akarnak a nyakukat hátra szegve közlekedni. Divatba jöttek az emberléptékűbb városok, ahol nyaktörés nélkül, alapállásból is látható a házak felső szintje. Jönnek is a turisták Bécsbe, Prágába, Budapestre szép számban.

Ez is hasonló. A németek oly hipercivilizáltak lettek, hogy már el se tudják képzelni, hogy ettől még barbárok is léteznek a világon. Addig kumbayáztak, amíg rájuk zúdultak a világ gyógyítandó szegényei is. A migránsok elképesztő terhet jelentenek a német eü-nek, olyan betegségek bukkantak fel, amelyek Európából rég kipusztultak. A rüh és a tetű még nem érdekes, de kanyaró, gyermekbénulás és az antibiotikumokra rezisztens TBC is van már. Ráadásul nem feltételezték, hogy a migránsoknak fogalmuk sincsen róla, hogy együtt kellene működniük az orvosokkal, vagy tudták, de rá se hederítettek erre a törvényre sem, ahogy számos másikat is megsértettek eddig. Úgyhogy a diagnózis után több rezisztens TBC-s beteg is meglógott, bottal üthetik a nyomukat a németek. Márpedig a multirezisztens TBC nem játék! Ráadásul az oltóanyagok előállításához idő kell, és a német gyerekeket is oltani kéne. Csakhogy várniuk kell, míg feltöltik a készleteket. Addig azonban ki vannak téve a fertőzéseknek.

Mi barbárabbak és fejletlenebbek vagyunk, de cserébe nem felejtettük el, honnét jöttünk és nem képzeljük, hogy nincsen lejjebb. Tudjuk, hogy nagyon is van! S amikor a rég kihaltnak hitt veszedelmek újjáélednek, működésbe lép a védekezési reflexünk, az ellenállásunk. A szlovákok, a csehek, a lengyelek, sőt a keletnémetek is hasonlóan vannak ezzel. Néha jobb, ha az ember nem a legcivilizáltabb és nem is a leggazdagabb. Mert akkor kevésbé ígéretes préda a barbárok szemében.

Ettől még nem szabad elbíznunk magunkat, mert nagyjából minden másban jobbak a nyugatiak, különösen a prudens és átlátható állami működésben, a túlhatalmat akadályozó fékek és ellensúlyok működtetésében. Ez nálunk fájóan hiányzik.

Viszont azzal, ha a PKP menekültügyben elismeri, hogy "vak tyúk is talál szemet" alapon Orbánnak igaza volt, kivéve a gyűlölködő plakátkampányt, azzal elérheti, hogy a kiábrándult korábbi szavazói inkább a PKP-hoz menjenek, ne a baloldalhoz. A balosok ugyanis séróból utasítanak el mindent, pedig "csak" a jelen kormány működésének 95%-át kéne. Mindenesetre azzal, ha a PKP valódi alternatívát kínál a NER-alapú, korporatista, tömény korrupcióra épülő, Orbán-féle kormányzás 95%-a helyett, de elismeri neki, hogy 5%-ban beletrafált, akkor gyűlöletmentes, indulatmentes és hisztimentes lehet, ami önmagában is vonzóbb, mint a sok balos Drama Queen.

Úgyhogy csak hajrá! Persze, hogy leváltható.

Üdv:
b

explanatus 2015.11.13. 22:08:38

@borzimorzi: Nagyon jól leírtad. Már csak azért sem szabad mindent elvetni, mert a program a "vak tyúk is talál szemet" alapon nyugszik, hiszen irtózatos méretű „csőrcsapások” kellenek ahhoz, hogy „szemre” akadjon. A népvándorlásra valóban az egyetlen jó válasz született, de ebben nagy segítség volt a nyugat és annak médiája, amikor kiutálták (őt) maguk közül.

Erre csak egy válasz jöhetett, ami jött. És talált, a közepébe. A sok „harc” után végre volt egy, ami, mintha neki lett volna kitalálva. Nem is habozott egy pillanatig sem, hogy lecsapja a magas labdát. Ebben inkább, a makacsság vezetett eredményre, nem pedig az előrelátás, bár annak is van benne szerepe.

Nagy hiba lenne az emútnyocév hivatkozást majd aktualizálni. Az elveszett időt visszaszerezni még nem sikerült senkinek. Valahogy úgy kell majd nekifogni, mint egy új ház építésénél, ami a régiből menthető, felhasználható, azt meg kell menteni, fel kell használni, de olyan módon, hogy azzal az újonnan épülő ház gazdagodjon és az új szerves, hasznos részévé váljon.

El kell majd kerülni az eddigi káros gyakorlatot, hogy váltás után kezdjünk mindent az elejéről és pusztítsuk el mindent, amit addig sikerült fölépíteni. A menekültügy egy ilyen dolog.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.13. 23:09:01

@borzimorzi: ráadásul ezt már el is ismertem -- sőt a párt is adott ki ilyen értelmű nyilatkozatot! tehát jöhet mindenki, aki számít :)

Boross Bence 2015.11.13. 23:37:32

@borzimorzi: Válasszuk ketté a dolgot: Orbán sikere és Orbán igaza!

Remélem, nem vitatod, hogy Orbánnak sikere van a magyarok körében: ha mást nem is, de azt el kell ismerned egyedülálló teljesítményeként, hogy a népszerűségben mutatkozó hullámok ellenére 26 éve a politikai élet centrumában helyezkedik el. Persze megosztó személyiség, de ennyi idő alatt nem hogy nem tűnt el, de a legmagasabb hatalmi pozíciót ölti be immár harmadjára.

26 év tapasztalata és politikai bátorsága, tehetsége mellett ehhez az is kellett, hogy Orbán narratíváját nem egy ember találja ki az íróasztala mögött - mint itt a PKP esetében -, hanem komoly politikusi, politikatudományos és közvélemény-kutató csapat dolgozik a keze alá. Miközben a közvélemény-kutatások garmadáját végzik, hogy megismerjék a magyarokat, ez a tudás nem hullik a semmibe, mint a balliberális ellenzék esetében, nem "birka nép"-eznek a politikai kudarc, a választási vereség után, hanem tanulnak a kudarcokból és változtatnak, korrigálnak a politikájukon. Ugyanez a balliberális oldalról nem mondható el.

Most nézzük Orbán igazságát! Tölgyessy Péter mondta:

"a Fidesz valami olyasmit ad a magyaroknak, amit azok nagyon-nagyon akarnak. Tehát ha valaki érti az emberek vágyait, az Orbán Viktor. A külfölddel való szabadságharc, a tulajdonosi őrségváltás, tehát hogy a külföldiektől a belföldiekhez kerüljön az energetika, a bankszektor meghatározó része, az újabb és újabb akciók, a rezsicsökkentés, most a devizaadós-mentés, mind-mind olyasmi, ami nagyon tetszik a magyar választók egy jelentős részének."

Tehát Orbán igazsága alapvetően a magyarok igaznak gondolt véleménye, és nem egy absztrakt, értelmiségi pozícióból kigondolt, liberális módra univerzális etikai normákból levezethető igazság. A magyaroknak persze nincs mindig igazuk, de Orbán nekik politizál, és ezért sikeres.

A félreértések elkerülése érdekében: nem azt állítom, hogy Orbán a magyarok érdekében politizál, hanem csak annyit, hogy a magyarok tetszése nagyon fontos neki. Még ha nem is erre építi a politikáját, olyan nem fordulhat elő, hogy valamely fontos témában hosszú ideig tüntetően szembemenjen a többégi népakarattal. Ugyanezt a balliberális ellenzékről nem mondhatjuk el.

Boross Bence 2015.11.13. 23:49:48

A poszt az olvasatomban arról szól, hogy HaFr narratívagyártó kisiparos most bejelentkezett a balliberális oldalon: "Nektek van médiátok, pénzetek, szervezeti hálózatotok, de nincs ideológiátok, nekem van ballib-kompatibilis narratívám, de kicsi vagyok és nem tudom megugrani a politikai belépési küszöböt. Tegyük hát össze, amink van! Így legyőzhetjük Orbánt. Mindenki jól jár majd."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 01:00:10

@Boross Bence: nem ez volt a szerző intenciója, de nyilván az olvasó saját felfogása arra módosítja az olvasatot, amerre épp esik + a kisiparosságról: le style c'est l'homme, amivel eleink a morális integritásról állítottak ki bizonyítványt. Mindent összevetve nem ragaszkodom a továbbiakban ahhoz, hogy ide kommentelj. Nagyon távol vagy attól, hogy akár a kisipari munkát megítéld, ami talán finomabb percepciót kíván, mint hinnéd. Nagyon szívesen ajánlom neked inkább a nagyobb játékosokat, az otthon gubbasztó Tölgyessyt és a nagyban rabló Orbánt. De fölösleges ajánlanom, hiszen már megtaláltad őket. Révbe értél. Csak ne lenne ilyen magyar a történeted.

Boross Bence 2015.11.14. 01:17:20

@HaFr: Tiszteletben tartom a kérésedet. Érdekes módon a PKP közösség blogjáról is éppen az imént törölte valaki a hozzászólásomat, amiben a helyi szervezetek felsorolását kértem Atzél Máriától. Valószínűleg ott sem látnak már szívesen. Mindenesetre kíváncsian fogom olvasni a blogodat és a hozzászólásokat. Viszlát!

tamas11 2015.11.14. 07:46:57

@explanatus: @HaFr: @Boross Bence:
Ritka pillanat ez a blogszféra történetében és számomra egyedülálló: mindenki értékeset mond, mindenkinek igaza van, aki bejegyez ide, és szombat hajnalban szépen el lehet olvasni a "tutit". Cicaharc, melléhordás, durváskodás nélkül, trollkodást is csak nyomokban tartalmaz.
Ilyen látványos a vagdalkozó vélemények, utálatok tengeréből kiemelkedő gondolat.
Ez már a politikai közösség eredménye: Evoke, explanatus, borzimorzi, de még az itt ellenzékiesnek számító Boross is , (aki Tölgyessyt idéz), csúcsra járatják a blogot, a témája is méltóképp fontos.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.14. 07:53:14

@explanatus: 'Erre csak egy válasz jöhetett, ami jött. És talált, a közepébe.'

Nyilván nem ilyen 'válaszra' gondoltál mint az esti ...
Nincsenek szavak rá, értelme se sok lenne, ennyire vaktyúkok lettek volna néhányan?
Hány vaskos csőrcsapásra van szükség, hogy a köldöknéző pc-s fundamentalista liberális jogállamimádat máza repedezni kezdjen?

Vagy elég lesz, ha minden alkalommal az aktuális trikolorokkal színesítik a városaikat ?
:(((

'„Még a politikáról kellene egyet s mást mondanom, de az igazán fölösleges és unalmas időfecsérlés lenne. Arról volna szó, ahogyan a muzulmánok elárasztják, s majd birtokukba veszik, magyarán elpusztítják Európát; ahogyan Európa mindezt kezeli, az öngyilkos liberalizmusról és az ostoba demokráciáról; demokráciát és szavazási jogot a csimpánzoknak.

Mindig ez a vége: a civilizáció eléri azt a túltenyésztett állapotot, amikor többé már nemcsak hogy képtelen rá, de már nem is akarja megvédeni magát; amikor, látszólag értelmetlen módon, a saját ellenségeit imádja. Ráadásul mindez nem mondható el nyilvánosan. Miért nem? A kérdés nem nyugtalanítana, ha időközben nem vált volna belőlem »közéleti ember«.

Kezdem megérteni a kényszert, amelyből az általános nagy hazugság táplálkozik; egyszerűen lehetetlenség megvívni a kényszerrel, a politikusnak azért, mert elveszíti népszerűségét, az írónak ugyanezért; a jó modor a hazugság és a totális önfeladás.'

megrendülve, barátsággal:leponex

explanatus 2015.11.14. 08:49:31

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: A sok arculatváltás után Orbán megtalálta történelmi küldetését, a hazai baloldal vezetőinek kiszorítását a hazai politika életből. Gondolom, személyes ügy miatt, ami a mai szemlélő számára homályba vész. A kétszer kétharmad ellenére ez eddig nem sikerült, mert a baloldal az osztódással olyan helyzetet teremt, amit nem tud (a Fidesz) kezelni. Időnként az látszik, mintha a baloldali vezetőket "ajándékokkal" jutalmazná, mert legyőzni nem tudja, de olyankor alakul egy még újabb baloldali párt. Ráadásul a baloldal hívei --nincs olyan Isten--, hogy beállnának (a Fidesz) mögé, így az baloldali érzelműek gondolkodás nélkül, még ha összeszorított fogakkal, de az újabb és újabb baloldali pártra szavaznak. Azaz, a baloldal (a vezetők) a mai felállással nem győzhető(k) le.

Be nem vallottan az látszik, egyedül nem megy. A Jobbik, mint nyílt szövetséges, a nemzetközi megítélés miatt (ma) szóba se jöhet.

Bármennyire hihetetlen, de egy új országos ismertségű párt megjelenése (PKP), alapjaiban kuszálná össze a mai viszonyokat, ezért ez érdeke kellene, hogy legyen a Fidesznek még akkor is, ha saját tábora, csökkenne is ezzel. Viszont sokkal többet nyerne, mint veszítene, mert a baloldali pártok (a vezetők) is új helyzet előtt állnának. Meg kellene osszák erejüket, figyelmüket.

téridő2 2015.11.14. 09:02:06

@Tamáspatrik: Örülök, hogy közös véleményünk van. :)

torró 2015.11.14. 10:11:21

Kedves HaFr! Mindenki legyőzhető, tehát ez a kijelentés, mondhatnánk, közhely. De vegyük komolyan. Kérdés mikorra tud a PKP ilyen szervezettségre szert tenni, főleg ha figyelembe vesszük, hogy nem egyedüli pályázó a nagy tettre. Amúgy meg Orbán teljesen kezében tartja a dolgokat, mindenre figyel, és van elég nagy tábora, sőt egyre növekszik. Nos, azt hiszem ráadásul, még a külföld is ott van akiket meg kell győzni, ami nem kis feladat. Mert azért nekik sem mindegy milyen stabilitást tudhatnak be a jövőre nézve. Még ha nem is annyira kedvelik Orbánt, aki most egy kissé javított a megítélésén, akkor is megválogatják kit támogatnak. Hát! Lehet izzadni.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.14. 10:29:46

@torró:
a változásnak két lehetséges pályája van. az egyik a szélsőjobb beemlése a kormányzati hatalomba 18 tavaszán. a másik a független önkormányzatiság 19 őszén.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.14. 10:33:58

hja és még lehetne követelni a közvetlen államfőválasztást 17 nyarán. béndek péter éppenséggel ezt ambiconálhatná.

we dont want arabs here..So what 2015.11.14. 11:06:43

Persze hogy nem hülye a nép. Azért nem szavaz baloldali liberális köcsögökre.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 11:19:39

@we dont want arabs here..So what: így ismered a baloldal szexuális világát ? nem irigyellek

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 11:20:20

@torró: semmi okom az aggodalomra egyelőre, úgy haladunk, ahogy terveztük

Tiborpapa 2015.11.14. 11:29:39

A "süketség és a vakság" nem egyenlő a hülyeséggel, de ha ordibálással van egybekötve, az már ostobaság. Ez van jelenleg. Ordítanak a hülyék, így többnek, nagyobbnak és erősebbnek látszanak. Legalábbis azt hiszik. A diktatúra kialakulása is így kezdődik. Aki csendben figyel, érzékeli. Idő kell a változáshoz. A nép még nem szenvedett eleget.

Ján Slota az MSZPhez jár magyar gyülöletet tanulni 2015.11.14. 11:39:07

A parizsi merenyletek utan ki kell mondani a

a LIBERALIZMUS = TERRORIZMUS

es minden terroristat azonnal ki kell vegezni.

ördöngös pepecselés 2015.11.14. 11:43:42

Orbán Viktor most nyerte meg a 2018-as választását a párizsi migránsterror akció miatt. Mégis csak igaza van neki hogy le kell zárni a határokat!! :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 11:46:23

@ördöngös pepecselés: te még mindig nem számoltad össze az általa 2015-ben átengedett menekülteket -- 200 ezer. könnyen lehet,h a mostani gyilkosok is közöttük voltak, jó napot

pamut 2015.11.14. 11:54:53

Sajnos nagyon nagy a távolság a poszt végén megfogalmazott állítás és a pártkezdeményedből most látható politikai erő között, szóval erre sokat mondani nem lehet, de azért kívánom hogy sikerüljön neked.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 11:57:12

@pamut: közelebbről azért már több látszik, welcome

pamut 2015.11.14. 11:58:00

@sztd:
A különbség az MSZP korabeli kormányzás és a mostani között többek közt az, hogy akkor a magyar nép élhetett demokratikus alapjogával, a népszavazással, az akkori hatalom nem ment át diktatúrába, nem akadályozta meg.

A mostani hatalom megakadályozta hogy a magyar nép éljen a nemzeti önrendelkezés egyik alapjogával, a népszavazás jogával.

Ezek tények.

fidesz maszop dk egykutya 2015.11.14. 11:59:45

dehogynem hülyébbek. Az a nép ami 26 éve újra és újra beszavazza a komcsi "elvtársakat" a hatalomba, az egy buta nép.

Brix 2015.11.14. 12:13:23

Orbán egyelőre nagyon messze áll attól, hogy legyőzze valaki. Most van karrierje csúcsán, és már az európai nagypolitikában is számottevő tényezővé nőtte ki magát...Minden új nap, Orbán malmára hajtja a vizet, hiszen egyre inkább bebizonyosodik, az EU vetezőinek tehetetlensége, alkalmatlansága. Merkel, Hollade vagy Juncker mellett Orbán zseniális politikusnak tűnik...Európában egyedül Orbánnak van víziója, és ésszerű megoldási javaslata, a migrációs válsághelyzet kezelésére. A mostani, "civilizációk összecsapásában", ő egy modernkori titán, akit nem lehet helyettesíteni, vagy lecserélni. Talán majd 10-15 év múlva, békeidőben...

Tiborpapa 2015.11.14. 12:33:09

@Brix: Ha ezen a "titánon" múlik, akkor sosem lesz béke. Neki az nem érdeke.

conmorientes 2015.11.14. 13:07:43

Kedves HaFr!

Hát nem, és remélem is hogy nem.
Ennek pedig - mindamellet hogy a PKP elkötelezettségeinek és programjának túlnyomó részét a nem valami hülyeségben elkötelezett ezért reálisan gondolkodó ember magénak tudja vallani - éppen az az oka, hogy nem vagytok reális alternatíva. Ugyanúgy ahogyan egyetlen párt, vagy olyan rendszer sem lehet az aki a jelenlegi képviseleti államrend megtartásának elkötelezett híve.
Te, ti, pozitivista oldalról a "jó" hatalmat szeretnétek megvalósítani, ami tényleg szép és támogatandó eszme, de láthatóan fogalmatok sincs az általános lózungokon kívül arról hogy mitől működésképtelen a jelenlegi államberendezkedés.

Hatalmat szeretnétek, és mint minden idealista meg vagytok arról győződve hogy majd az általatok irányított állam jobb lesz. Pedig nem lesz. Így volt ezzel karikalábú cigánykirályunk is még 1998-ban, aztán büdös gyorsan rájött hiába tanult annyit a marx-i piramisról, annak csúcsán csak jól lakni lehet, és akkor nem volt képes a szervilis rendszert magához láncolni. Nyolc évvel később ebből a tapasztalatból alakította ki a jelnleg regnáló rendszerét.
Ezen pedig ti a többi párttal karöltve nyilvánvalóan nem szeretnétek változtatni, ezért össztársadalmi szinten nem lenne sem jó, sem hasznos hatalomra kerülésetek. Nyilvánvalóan ez már nem igaz a személyes szintre, így semmivel sem vagytok mások mint a jelenlegi garnitúra.

radametz12 2015.11.14. 13:17:18

spanyolviasz újratöltve... de mi a túró az a pkp??? párolt káposzta?

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.14. 16:28:07

@explanatus:
'Bármennyire hihetetlen, de egy új országos ismertségű párt megjelenése (PKP), alapjaiban kuszálná össze a mai viszonyokat, ezért ez érdeke kellene, hogy legyen a Fidesznek még akkor is, ha saját tábora, csökkenne is ezzel.'

Drága végtelenül naív barátom,
senki nem akadályozza pártelnöködet ebben, komolytalan az a sápítozás hogy a Zorbán agyonhallgatja.
Oszt mit gondolsz, hány hezitáló 'fideszszimpatizáns' lelkesül fel HaFr primitíven demagóg orbánozásán? BB-ről nem mondhatod hogy egy orbánfan volt, most lett elhajtva, pedig csak néhány racionális javallata volt.

Közben Pártelnököd ennyire elmerül a valódi popppulizmus dágványába:

' te még mindig nem számoltad össze az általa 2015-ben átengedett menekülteket -- 200 ezer. könnyen lehet,h a mostani gyilkosok is közöttük voltak, jó napot '

Ez még egy toportyántúl is szánalmas.

Természetesen az is egy lehetséges ok amit itt írsz, személyes okokra vezetni vissza Orbán mai politikáját, de szerintem ez teljes tévedés.
GY.F-nek volt az őszinte öszödi elszólása, hogy vagy ők fogját átalakítani Magyarországot, vagy Orbán ...
a kötcseiben világosan vázolta, mire készül, csak nem gondolták derék libdemjeink hogy a 'karikalábú cigánykirály' képes lenne rá.

de itt van conmorientes 2015.11.14. 13:07:43 is, ő aztán végképp nem orbánhívő.

PS: szerintem Péter már rég elvesztette a lehetőséget, hogy tényezővé válhasson. Személyes indulatai, orbángyűlölete, sértettsége, kisstílűsége, az elegancia súlyos hiánya, ....
többet nyom már a lat ezen oldalán mint egyebei a másik serpenyőben.
szerintem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.14. 16:33:35

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: ó, ez a kisstílűség csak azoknak hat ekként, akik itt szenvednek másfél éve, és még mindig nem jutottak messzebb, mint hogy "Zorbán" -- annak persze, h zavaró, hogy szerintem meg "nemZorbán" -- ráadásul a stílusuk is keveset fizet, hát sajna, ez van

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.14. 17:02:09

@HaFr: másfél éve?
ön sérteget
ni szeretne
:)

explanatus 2015.11.14. 19:11:49

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: Ugyan már! Te se gondolod komolyan, amit mondasz, csak visz a lendület.

A pártok a rendszerváltáskor lettek kistaférungolva. Pont.

Gyügye - Bayern München focimeccs ez így. Igen, tizenegyen játszanak mindkét csapatban. Egyenlő esélyek.

egyetmondok 2015.11.14. 19:19:45

@conmorientes:
" Te, ti, pozitivista oldalról a "jó" hatalmat szeretnétek megvalósítani, ami tényleg szép és támogatandó eszme, de láthatóan fogalmatok sincs az általános lózungokon kívül arról hogy mitől működésképtelen a jelenlegi államberendezkedés. " --

mitől működésképtelen a jelenlegi államberendezkedés ? (Felteszem,erre az új, 2010 utánira gondolsz.)

egyetmondok 2015.11.14. 19:28:06

@explanatus:
De,leponex nagyon is kedvvel nézi,amikor a Bayern legázolja a Gyügyét.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.14. 20:24:36

@explanatus: 'A pártok a rendszerváltáskor lettek kistaférungolva. Pont.'

Ja.
Írtam már én is.
A szocik megtartották az egész infrastrukturát, hálózatot, pénzt, médiát, paripát, fegyvert, elhelyezték ügynökeiket mindenfelé ..., a többieknek meg löktek egy-egy, vagy fél-fél pártházikót, oszt indulhatott a banzáj, egyenlő pályákon egyenlő esélyekkel ...

Tévét meg vegyenek maguknak, ha köll.
Oszt láddde, mégis mire jutottak :)
pedig még a legádázabb ellenfelük ( aki soha de soha, de ha nyernek akkor mégsohábban, a Gyulával megasztán plánenem de teljesen kizártan) is ágyikózott velük, tudták és mégis merték megtenni.
és a varsói még csak eztán gyön.
remélhetőleg

explanatus 2015.11.14. 20:43:25

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: ajánlok egy kompromisszumot. Én olvastam a követ, te nézd meg a fimet. (A könyv sokkal jobb)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.14. 21:15:55

@explanatus: ÉN olvastam a könyvet, majd 40 éve, az egyik legnagyobb! (Igaz Esterházyt is az elején, azt még nem volt miért szégyellni).
( pszt!!! @egyetmondok meg ne tudja, ki leszel zárva, hogy megint békésen egyetértesz valamiben egy 'olyannal')
:))

explanatus 2015.11.14. 22:52:07

„ki leszel zárva, hogy megint békésen egyetértesz” Figyelj @Gerő Zoli a te barátod is lehetne: újra és újra „lenyűgözöl” a manipuláló képességeddel :) Most a sorrenddel van gondom. Azt sugallod, hogy mondtál valamit, amivel én egyetértek (persze van ilyen, nem ezzel van gondom) Ebben az esetben a dolog úgy történt én állítottam valamit, amit te aztán egy ügyes csavarral úgy állítottál be, mintha fordítva történt volna.

Ha egyszer szükségem lesz ilyen képességre, bízz Isten beszegődöm hozzád inasnak :::)))

(privát megjegyzés: Lehet pont e miatt a tulajdonságod miatt vezeted itt a népszerűtlenségi listát. Megvallom, rám jó hatással van, mert „éb(e)ren tart”)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.15. 00:08:03

@explanatus: elnézésedet kérem, talán többet gondoltam rólad :)
szintén privát megjegyzések:

Ha te nekem a Legyek urát ajánlod, feltételezem hogy valami igazán remeket, jót ajánlasz figyelmembe. ( barátok közt ez természetes:) )

Néhány könyv van, ami ifjúkoromtól elkísér, az egyik épp ez. ( talán ezért sem tudtam igazán haragudni később Göncz Árpádra, aki egy ilyen remekművet ilyen remekül fordít le, az nálam egy életre elég jó pont.

Azaz - anélkül hogy valaha is beszéltünk volna erről - megkockáztattam a következtetést: ebben is egyetértek veled == egyetértesz velem.
De kívánságodra visszavonom kommentem azon téves állítását:
'megint békésen egyetértesz valamiben egy 'olyannal'

A békességért kedvéért én ölni is tudnék! - mondta állítólag egy lelkes presbiter, a katólikusok ennél visszafogottabbak ( igazolhatná a drága reformátyus bencés János testvér a pápai gimnáziumból) ;-)

PS: szerintem valami huzalozást nagyon elkurjantottak a pkp tájékán, bár ha őszinte vagyok: ha a Viktor barátom ( nem, nem az, ez egy zseniális mérnök-informatikus-amatőr cnc-készítő ) nem noszogat oly lelkesen, máig drótoznám az áramköreimet, ahelyett hogy tényleg nekiálltam volna nyákot csinálni. És megtörtént. Azóta kevesebb a zárlat, a bizonytalan működés, átláthatóbb az egész, .... csupa-csupa előny ...

' vezeted itt a népszerűtlenségi listát.'
hess innen, hízelegsz a hiúságomnak :))

azért a 'manipuláló képességed' egy kicsit fájt, tőled különösen ...
nincs nékem már itt helyem, írtam egyszer ...

egy Radnóti?

'Repülő

Nevess ki. Félek ott fönn. S a kedvesemre vágyom
s lehunyva két szemem, heverni lenn egy ágyon.
Vagy csak dudolni róla, fogam közt szűrve, halkan,
a kantinmélyi vad és gőzös zűrzavarban.
Ha fönn vagyok, lejönnék! s lenn újra szállni vágyom,
nincs nékem már helyem e nékem gyúrt világon.
S a gépet is, tudom jól, túlzottan megszerettem,
igaz, de egy ütemre fájunk fönn mind a ketten...
De hisz tudod! s megírod! és nem lesz majd titok,
emberként éltem én is, ki most csak pusztitok,
ég és föld között hazátlan. De jaj, ki érti meg...
Írsz rólam?'

explanatus 2015.11.15. 00:20:48

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: Ne fájjon, ma ilyen napom van :) A Bárka színház több mint tíz éve feldolgozta gyerekverzióra. Kisebb gyerekcsoportra, aki akkor járt először színházban olyan hatással volt, hogy évekkel később is ha találkoztunk úgy meséltek róla, mintha akkor lett volna vége az előadásnak. Ja, nézd meg a következő poszton az utolsó bejegyzésem, és láthatod, mennyire kíméletes vagyok hozzád :)

Tamáspatrik 2015.11.15. 12:50:23

@Boross Bence: Szerintem is. Nem véletlenül pottyantak ki a liberálisok a parlamentből. Kb. 10 évig ment csak az a fajta felfogás, az állampolgárok feje fölötti (tehát őket lenéző) politizálás.

Tamáspatrik 2015.11.15. 12:59:41

@explanatus: Vagy pedig egy lehetséges forgatókönyv, hogy ők lesznek a baloldal és a Jobbik a jobboldal. A baloldaliság ugyanis nem abszolút hanem nagyon is relativ kategória, attól függ lényegében, hogy mennyire újdonságcentrikus és mennyivel kevésbé hagyományőrző. Lengyelországban ez már letisztult (és sok más országban is, pl. az USA-ban is már rég), nálunk a Fidesz sajnos gyűjtőpárt. A megoldás nálam az lenne, ha a Fidesz szétszakadna és nem akarna álságos módon integrálni eltérő politikai irányzatokat. Igy eltűnne a túlhatalma, amelynek a következményeit sokan a bőrükön érzik. Szélesebb politikai spektrum jöhetne létre, újfajta pártszövetségekkel, legalább 3 pólusú. A hátránya az lenne, hogy hatalomra kerülhetne a szélsőjobb. Sok esélye nem lenne viszont hosszabb távon a mérsékelt jobb oldallal szemben, amelyben az LMP is benne van és a jelenlegi fidesz közel 50%-a (Pokorny, Varga, Áder stb.) A hagyományos baloldali pártok is közel megőrizhetnék a jelenlegi 20-25%-os részarányukat, időnként meg is növelhetnék, amennyiben pártszövetséget hoznának létre. Ennek a folyamatnak a gátja Orbán személye, aki nálam az "elmúlttizenháromév" magyar politikájának Darth Vadere. (2002-ben bontott zászlót egy hiressé vált beszéddel.)

tamas11 2015.11.15. 13:24:37

@explanatus:
(@Tamáspatrik: )
Explanatus, utolsó bekezdésed eléggé vágyvezérelt!
Nagy szükséged van a feltételes módra.
Ha valóban továbbgondolod azt, ami nem jönne létre, eljutsz oda, hogy nincs is mit továbbgondolni: aki művihart vetett, szélcsendet arat.
Pragmatikusan érdemes a tényleges szavazati arányokban, motívációkban gondolkodni. A PKP országos ismertségű megjelenése - túl a neki háládatlan médiakörnyezet okozta nehézségeken - azt veti (vetné) fel, hogy kik is azok, akik ebben a széles körben szavazóként szóbajöhetnének, akiket már nem okosságokkal lehet megszólítani, hanem a realitásokkal.
1. A Fideszeseket mint PKP szavazót felejtsd el...

Írtam már (neked is), hogy a játszmában, amiről álmodunk, legalább két-hárommillió ember játszik, annyinak kellene.
Új módon kell megszólítani az embereket, mert nem jó a becsatornázott bal-jobb, felosztás, és ellenáll a mainstream, hiányzik a hadra fogható médiarendszer. Még ott a hitelességi deficit is - ami nem a PKP-n nőtt fel, de attól még jelen van, szemben állva minden (túl)politizáltsággal. Plusz megint az idő is rövid ekkora építkezéshez 2018-ig.
(Torró is ezt feszegeti 10.11.21-kor.
Lehet hogy van már stratégiája a PKP-nak, de biztosra veszem, hogy a fentieket nem kezeli, ill. rossszul kezeli. (nem is választási stratégia). Csupán harmincezer emberben gondolkodik, miközben kétmillióóra lenne szüksége, és a kisebbik tételt, azt a harmincezret is orbántól akarja elhozni, mert az a progresszióellenesség természetes élőhelye...
Kínos, de már most feltehető a kérdés: kivel lesz hajlandó együtt szavazni a PKP-s? Az eddigi mondások alapján senkivel, talán a MoMa (Bokros alakulata) áll legközelebb a polgáros konzervatív társadalomépítéshez, de még őket is elutasította a béndeki menedzsment, és ott is kevesen vannak, kis befolyással (bár a budapesti polgi-választásnál bokros majdnem elérte (!) Tarlós Istvánt.
Tamáspatrik is hasonlókról ír, de ő bevallottan enged vágyvezérelt gondolatainak, annak, hogy "ha afidesz szétbomlana"
Nem fog mostanában.

explanatus 2015.11.15. 17:50:33

@Tamáspatrik: @tamas11: Nagyon érdekes, amit mondtok!

A két választás után OGY, EU-parlamenti és a harmadik, az önkormányzati óta az időközi választásokba új motívum került: a függetlenek NAGY száma. Ilyen mennyiségben „független” jelölt most jelent meg először a választások során. Számszerűen nem néztem utána, lehet hogy csak „érzett” növekedésről van szó, mégis beszélni kell róla.

Először arról, miért ez a nagyszámú független jelölt. Én megengedem itt azt a gondolatmenetet magamnak, talán azért, mert az emberek, a választópolgárok nagyobb mértékben akarnak részt venni a folyamatokban. Ennek ellentmondani látszik a választásokon való részvétel csökkenése.

Másodszor, mert a pártjukat (egyre nagyobb számban) elhagyók nem akarnak a politikai életből kimaradni, de a másik (az ellentétes) táborba meg nem akarnak átállni. Erre a legszebb példa az őszi önkormányzati választáson a szekszárdi trafik-bulit kiborító fideszes Hadházi Ákos, aki az LMP színeiben indult a polgármesteri székért, de nem lépett át az LMP-be. Hadházy felismerte, „ismertsége” nem elegendő arra, hogy eséllyel induljon, ezért elfogadta az LMP-t. A többi baloldali párt erre nem indított jelöltet, amivel egyértelműen kinyilvánították ők is támogatták, még ha Hadházy esetleg erre azt mondta, a Feriék ne támogassanak. Ilyen ugye nincs, hogy egy jelölt kijelenti, nem kellenek a Feri táborának szavazatai. Így, olyan helyzetbe kerül, ami esetleg szándékával ellentétes. (Zárójelben. Egy politikusnak, aki elhagyta pártját, emberileg nem egyszerű addigi értékrendjével össze nem egyeztethető párt támogatását elfogadni)

Harmadszor. Valóban lehetnek olyan választópolgárok, akik megelégelve a nem jutunk egyről a kettőre miatt úgy gondolják, márpedig tenniük kell valamit ez ellen.

Végül, visszatérve kettőtök gondolataitokhoz. Csak kellene egy új párt, hogy megindulhasson egy mozgolódás a választói oldalon is, ami a megmerevedett pártstruktúrákra is jótékonyan hatna, arról nem is beszélve, hogy a politikai életbe belépni kívánó fiatalabb generáció tagja itt kopogtathatna a legnagyobb eséllyel, ahol nincsenek már évekre lefoglalva a ranglétrán való följebb jutás lépcsőfokai.

Így az általad kifogásolt százezres nagyságrendű választói célcsoport valóban többmillióssá válna.

A PKP eddigi megnyilvánulásaiból az olvasható ki, a PKP nem követeli meg a PKP tagságot azoktól, akik a PKP színeiben akarnak politikai szerepet vállalni, országgyűlési, önkormányzati szinteken, elegendő, ha elfogadják és következetesen támogatják, képviselik a PKP értékrendjét.

Úgy gondolom ez elfogatható azok számára is, akik -sose voltam, sose leszek párttag- állásponton vannak.

explanatus 2015.11.15. 17:56:44

bocs az elütésért - Hadházy Ákos -

borzimorzi 2015.11.15. 18:58:32

@explanatus: Örülök, hogy egyetértünk.

@HaFr: Akkor nem is kell olyan nagy szellemnek lennem, hogy találkozhassam más, különféle méretben bár, de hasonló szellemekkel? Ez nem hangzik rosszul, ha jól meggondolom.

@Boross Bence: Hmmm... Több dologban értünk egyet, mint ahányban nem. Csak annyit szeretnék leszögezni, hogy bár neked talán nem tetszik, én mégsem fogom sem a káoszhívők ritka szerencséjét, sem a kutatásokra alapuló pupulizmust, a demagógiát többre értékelni egy tisztességesen vállalható politikánál. Akár megbocsátod ezt nekem, akár nem.

Üdv:
b

Tamáspatrik 2015.11.15. 19:42:23

Láttam a PKP honlapját: jobb választásnak tartottam volna egy mozgalom alapitását mint egyből egy pártét. Pozitiv programot szivesen látnék a párttól, nem annyira csak azt, hogy "Orbán takarodj".Ilyesmit a honlapon nem találtam. Rengeteg új ötletre van szükség, apró szimbolikus dolgok területén eleinte. Annyit tehetek, hogy elküldöm hasonló felfogású ismerőseimnek és megkérdezem az ő véleményüket, de ahhoz szeretnék látni valamilyen szikrát, amely eléggé speciális, több mint valamilyen általánosság.

program készítő 2015.11.15. 23:14:29

Nem Orbánt kell legyőzni,hanem minden politikai tömörülést(párt=bűnszövetkezet),4.000.000 szavazó soha nem fog pártokra szavazni,,a maradékok döntenek ebben is.

conmorientes 2015.11.17. 00:20:18

@egyetmondok:

Nem emlékszel ? Mert utolsó "szópisi" kardozásunkban már kifejtettem :)))
De egye fene....
Nem jó a képviseleti demokráciának az a formája ami a XX. sz. végére kialakult. A politikai pártok gazdasági érdekcsoportokká váltak, a társadalmi érdek nem látszik ezek mögött. Az időszakonkénti választás nem ad megfelelő embereket akik képesek a népakaratot becsatornázni ezzel választ adni a folyamatukban rendkívül gyorsan felmerülő kérdésekre Színüktől függetlenül azonosan hataloméhes és becstelen egyen embereket termel ki a rendszer, akik nem vezetők hanem rossz értelemben vett mamelukok, professzinális politikusok.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.17. 03:42:34

@conmorientes:

Két fogalmat is használsz amelyik jelentése nincs kifejtve:

- társadalmi érdek
- népakarat

Én úgy gondolom hogy ezeket -- egymáshoz való viszonyukban is -- legalább valamilyen mértékben tisztázni kell, ha valaki ezekre hivatkozva akar egy politikai gyakorlatot felállítani.

egyetmondok 2015.11.17. 09:23:21

@conmorientes:
"A politikai pártok gazdasági érdekcsoportokká váltak, a társadalmi érdek nem látszik ezek mögött." --

ezzel nem tudok mit kezdeni. Valószínű szegényes a fantáziám ehhez a képes beszédhez, hogy elképzeljem a társadalmi érdeket az akármilyen köntösben dagadó gazdasági érdek mögött,szóval,hogy az van, ott valahol,csak ez a fránya gazdasági érdek (és mi lenne ez? jajajaj,csak nem a profit,ugye nem...:-)) takarja,elnyomja, nehogy előre kerüljön a sorban,ahova való...(vagy mi)

Azt viszont egészen pontosan tudom,na jó érzem inkább erősen, hogy érdemesnek látszik kurva messzire tartani azt az embert a hatalomtól,aki átlát,aki mögé lát (mert képességei vannak erre) a gazdasági érdekeken, és úgy, hát egyedülálló módon érzékeli a társadalmi érdeket. Az inkább jó kövyeket írjon, aki képes kitapintani a történelem csuklóján a társadalmi érdeket,és ne akarjon állami hatalmat magának.

Súlyosabb érv a népfelség ellen persze,hogy abból nem jön ki az államhatalmak elválasztása,ha már ismét szópisálni volna kedvem...,de kell,mert bármi népuralmista államhatalom okszerűen nem joguralmista,az meg,az előbbi, ugye olyan, centrális erőtér féleség lesz,mint ez a mi NER-ünk.

Nekem mindegy,hogy a jó Isten,a népfelség (a mi környékünkön nemzetfelség,népnemzetfelség,stb.) vagy egy cuki katicabogár a hivatkozási alap valami rühes hatalomkoncentrációhoz. Egyik se jobb a másiknál.

zipe moha 2015.11.17. 17:55:08

@egyetmondok: ...nagyon érdekes ez a "szópisilés" metafóra...mert pontos leírás annak amit csinálsz...

..jelen szisztémának is az államalkotó nép a hivatkozási alapja...ki más, legyen talán a nestlé...??..ráadásul ez is "valami rühes hatalomkoncentrációhoz" vezetett...ami neked valamiért még is tetszik...ha elveszted benne ( neki köszönhetően) a "nyereményedet" akkor is fog tetszeni??...ismerlek már annyira, hogy nem kell válaszolnod...akkor a családi majd almanach majd arról fog írni micsoda " rühös" konstrukció volt ez is.....

kölönben ha nem csak " szópisilő" jogállam pártoló lennél...már jó ideje arról beszélnénk, hogy hogyan él a népfelség jogállami körülmények között természet adta és jogszabályokban megállapodás alapján rögzített jogaival...

persze beszéljünk arról is , hogy tudom sokan még azt sem ismerik el hogy van Társdalom...és ha nincs érdeke sincs...bizony vitáznak erről a konzervatívok s vannak akik tényként kezelik hogy nincs ( persze nem hergelik ezzel a népfelséget...ami nincs is szerintük..:)....hahaóóó...épp kopogtat...:))))..az avitt szemlélet 19.századi maradvány...ez az új meg 21.századi...újra fel kell találni a melegvizet...legalább is érvény kell szerezni a meleg víznek..:)

zipe moha 2015.11.17. 18:01:23

@egyetmondok: ...különben nagyon hálálatlanok a liberálisok...hol lennének ők a népfelség nélkül... a népfelségre való hivatkozások nélkül???....elárulom...az arisztokrácia börtöneiben....
na, nem árt ha a népfelség öntudatra ébred...hogy ki kicsoda..:)

egyetmondok 2015.11.17. 18:47:12

@zipe moha:
A "szópisilés" nem az én metafórám,hanem Conmorientes kollega ötlete.
Na, találd fel a melegvizet: a hatalomban cselekvő népet. Nem tilos. Hogyan is van az ? Mondjad el.

zipe moha 2015.11.17. 19:38:15

@egyetmondok: ....estére megfekszi az okos buksidat...álmatlanságot okozna a türelmetlenség, hogy miért nem abban élünk máris..:)))... majd reggel...:)

zipe moha 2015.11.17. 20:02:54

@egyetmondok: ..tényleg mennem kell...de röviden most olvastam Péter 1x1-ét...én még kiegészíteném népi részvételi eszközökkel, állampolgári kötelezettségekkel ( pl. kötelező szavazási részvétel) esküdt bíráskodás intézményének bevezetésével...az elmúlt 25 évvel kapcsolatban is kell mondani valami...arra egy közigazolás-típusú rendszer ajánlanék...a külpolitika szerintem sokkal árnyaltabb, mint sem "nyugat" és kész...és még néhány "apróság", de összességében nagyon jó amit felvezet...ui: és persze nem pártként hanem mozgalomként, mert pártként kb nulla esélye van hogy érvényre jusson

zipe moha 2015.11.17. 20:06:51

@zipe moha: ...és ha nulla esélye van valaminek hogy érvényre jusson az bizony pont annyian is fogják támogatni...ebből az következik, hogy a potens alternatíva bizony egyből kormányképes is....a mai "ellenzék" sokat tett azért, hogy pusztán új ellenzéket állítani ma már senki nem támogat..
süti beállítások módosítása