1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.10.28. 22:03 HaFr

Orbán leváltásához előbb éheznie kell a többségnek

maslow_piramis

Az ismert Maslow-piramis alsó felében mozog a magyar választók többsége: a fiziológiai szükségletek és a (lelki és testi) biztonság vágyától a szükségletek hierarchiájában legfeljebb a társas szükségletekig (csoporthoz és családhoz tartozásig) jut el; arról már rég lemondott, hogy egy olyan társadalomban éljen, amelyben az önbecsülése és az önmegvalósítása bármit is számít. Az Orbán-rendszer visszanyomta a többséget az emberi lét alacsonyabb szintjeire, ahol az államtól való kiszolgáltatottság mindennapi élmény: az államtól származik a koncentrált rossz (fenyegetés, megfosztatás, megaláztatás) és jó (létfenntartás, szórakozás, közösségi élmény, védelem), amely a legtöbb ember számára reálisan elérhető.

Orbán azzal tartja fenn a rendszerét az emberi szükségleteknek ebben az értelmezésében, hogy egyszerre tudja még biztosítani a közösségi élményt (a nacionalizmuson és a külvilágtól -- a Nyugattól, a migránsoktól -- való "védelmen" keresztül) és adja meg (noha csökkenő számban) az embereknek a minimális létbiztonságot: minimálisat, amely egy anómikus, szétesett társadalmat még éppen nem ösztönöz politikai ellenállásra.

Orbán pontosan kielégíti ezt a kettős pszichológiai szükségletet a többség számára (ahova azok is tartoznak, akik nem szavaznak ellene, magyarán idetartozik a többség) -- miközben az "elit" kisebbség önbecsülési és önkiteljesítési szükségleteit korrumpálja, apanázzsá rontja, így csak nagyon kevesen maradnak olyanok, akik valóban a maguk erejéből teljesítik ki önmagukat.

Naivak vagyunk. Azt hisszük, hogy a tömegek felfelé fognak mozdulni a szükségletek piramisán, és ez fogja megdönteni a korrupció rendszerét. De miért mozdulnának? Ahhoz megfelelő társadalmi környezet kellene. Épp fordított tehát a helyzet: a helyzetnek tovább kell romlania. Amit meg is fog tenni, hiszen ez a korrupt rendszer csak romlani képes.

Amikor már az Orbán által biztosított kollektív azonosulás elveszíti a jelentőségét a fizikai és pszichikai szükségletek nyomása alatt -- magyarul, amikor már a relatív nyomor és igazságtalanság akkor lesz, hogy elviselhetetlen, és a társadalmi ellenállás szociális alapon áll össze, és elvész a jelentősége a nemzethez tartozásnak és a kreált külső fenyegetéseknek --, akkor fog a rendszer szétrobbanni. A társadalomnak még veszítenie kell ahhoz, hogy lerázza magáról a zsarnokot. Tragikus helyzet, hogy azután sem biztos, hogy jobb lesz.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr778030330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2015.10.28. 22:29:42

Ha jól emlékszem,Hamecz Istán mondta egyszer, hogy a magyar társadalomban egy generáció éhen kell haljon,hogy nyilvánvaló legyen,az állam nem képes gondoskodni róla....
Az elszegényedés,a kiszolgáltatottság,a kizsákmányoltság ehhez láthatóan nem elég.

Fekete Mamba 2015.10.28. 22:37:21

Amíg a nyugdíjak reálértékét a jelenlegi ütemben emelik, vagy esetleg csak szinten tartják, ill. jön a rezsicsökkentés 2.0, addig nincs félnivalója Vikiéknek a fent vázolt szociális krízis hatásaitól.

zenonküp 2015.10.28. 23:11:08

Nem ez az első és nem is az utolsó eset, hogy egy párianép eltűnik valahonnan, s majd a valahonnan is eltűnik vele együtt.
Csak visszafelé olvasva lesz igazolható minden erőfeszítés, mely ezt meggátolni törekszik. Ha lesz majd egy olyan pont, ahonnan ez visszafelé tekintve egyáltalán értelmezhetővé válik, s egyáltalán látszik még legalább az eltűnés nyoma.
Még szerencse, hogy az Orbán-rezsim leváltásához ennek belátására nincs szükség.)
Nagyszakállú kisgyermek lennék akkorra.)
Az Orbán-rendszer az elme nyomora, sajnos a nyomornak nincs elméje, viszont kellő és szükséges mennyiségben robbanhat. Boldog lennék, ha ennek titkát ismerhetném.)

borzimorzi 2015.10.28. 23:17:42

Stimmel. Megint.

Csaxólok, hogy közben értékes segítséget kaptak mindazok, akik szeretnének egy konzlib programot kidolgozni Orbán leváltása céljából. Legalább 80%-ban használható ugyanis ez a beszéd:

hungarian.hungary.usembassy.gov/bell_10282015.html

Üdv:
b

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.28. 23:41:53

Megjött az önbizalma kedves HaFr, vagy méginkább elment, hogy most már évtizedekben gondolkodva látja a homályos jövőt?

Azért lássuk be, ha az egyetlen igazi konzervatív Párt elnöke egy hazai éhséglázadásban látja már csak országunk sorsának jobbra fordulásának esélyét, az már a tömény tehetetlenség/tehetségtelenség beismerése.

'Naivak vagyunk' - írja, ami már egyfajta szerény önreflexív folyamat kezdetének is tekinthető.
Nemrég tanácstalanságát ismerte be, ezek azok a lépcsőfokok, amit bizony nem lehet kihagyni, ha nem csak az íróasztal mellől szeretné megérteni a Valóság Anyánkat.
l.

Boross Bence 2015.10.29. 00:33:20

A posztíró most téved.

1) A választásra jogosultak többsége nincs Orbán mellett. A 2014-es választáson résztvevők többsége sem volt Orbán mellett.

2) A társadalom túlnyomó többsége államfüggő, ez így volt Orbán előtt is és utána is így lesz. Semmi sem következik a kiterjedt államfüggésből Orbán hatalmának stabilitására nézve.

3) A NER stabilitását az adja, hogy nincs kormányképes alternatívája - ez a szervezeti támasz - és összeomlott a rendszerváltás liberális ideológiai kerete, a 2009-es válság pedig hiteltelenítette hirdetőit - ez az eszmei támasz.

4) A kormányzati korrupció nagyon kevesek életére van közvetlen és érezhető hatással. Minden ellenzéki párt ezzel kampányol évek óta: az eredménye nulla.

Boross Bence 2015.10.29. 00:45:14

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: Egyetértek veled és szomorú vagyok, hogy már régóta egyet kell értenem veled. Az Orbán-rugdosás ezen a blogon nem a polgári Magyarországért folytatott politikai küzdelem része, hanem a tanácstalanságot leplező pótcselekvés.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.29. 01:20:33

@Boross Bence:
szomorú vagyok én is, hogy az abszolút polgárosulatlan ( mi több bárdolatlan ) orbánrugdosás helyett az egykori orbán- és mai vállalati tanácsadó (tizedére esett szabadversenyes kapitalista rendelésállománnnyal) konzervatív forradalma ide jutott. és ez még nem a vég, csak a kezdete.
az orbán-aszad-putyin tengelyhatalmi konstrukció után éhezők viadalát vizionálni már az amúgy cuki bogárlaciságot is messze túlhaladja, szerintem, olyan szaniszlósasos.

de
1.- nem a jogosultak, hanem a jogosultságukkal élők döntenek, a tárki szerint:

'A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága a júliusi 39 százalék után jelentősen, 51 százalékra nőtt. Kihívói közül az MSZP tábora 19 százalékról 14 százalékra esett, a Jobbik pedig 24 százalék után 23 százalékon áll októberben.'

Oka lehet ennek.

NB: u. barátunk sajátos pupolációkutatói megközelítésével noszogatná némi megértésfélére a blog gyérülő közönségét, talán érdemes lenne mégis legalább egy pillantást vetni rá. mielőtt kollektíve leplezetten ugyan, de lehülyézzük.
(ide lehetne mellékelni a derék nagykövetasszony akut dorgálásait, gondolom néhány százalékot tovább tol a patás népszerűségén)

bloggazdánk 'remekelt':
'Az ismert Maslow-piramis alsó felében mozog a magyar választók többsége'

hogy e szegény önkéntes szolgaságban tengődő pógárok hun kódorognak a piramidonokban, azt én nem tudom, de hogy a saját koordinátáikról tényleg fogalmuk sincs politikai bloggereinknek, az valószínű.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.29. 01:38:08

@borzimorzi:
igazad van:
'Magyarország Mátyás király ideje óta – az Egyesült Államok megalapítását évszázadokkal megelőzve – egyike a civilizáció legfényesebb központjainak.'

megamedve 2015.10.29. 05:34:20

Az a réteg, aki hitt abban, hogy az ország sorsa a választásokkal (jó irányba) terelhető, mára kiábrándult. A fidesz profi hatalmi-ellenzéki politikával a földbe döngölte 2010-re az ellenfeleit. Gyakorlatilag választási program és ígéretek nélkül (csak a fidesz) taroltak. Aztán megmutatták, hogy hogyan gondolták is ezt. Az ország belefáradt, nincs alternatíva. A migránsügybe viszont orbán jól beleállt (kivéve a plakátkampányt), ezzel sok bizonytalant sikerült visszaszereznie. Nem azért, mert elfogadják őt, hanem azért, mert orbán az egyetlen, aki távol tartja az
otthonától a söpredékáradatot.
Ez ki is fog tartani 2018-ig, mert a java még csak most jön.

Toportyán Zsóti 2015.10.29. 05:47:57

Félázsiai elitunk már elszórakázta az ország területének több mint kétharmadát,jellemző hogy még a vezír kedvenc sportjában is tovább folik a lecsúszás irdatlan pénzek belepumpálása után is erős 32-ikek vagyunk.Retardáltak inkább visszaviszik az időben az országot mint hogy felnőnének a feladataikhoz.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.29. 05:48:09

Nem Orbán a lényeg, hanem a nyugattól való félgyarmati függés.

Orbán titka mi? Meg meri védeni az országot.

Toportyán Zsóti 2015.10.29. 05:51:25

Általános és titkos választás esetében nem túl bonyolult feladat elvinni a választókat választani,csak azt kell bevinni a bucijukba hogy aki jól akar élni az elmegy választani.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.29. 05:52:28

@Boross Bence:

A korrupció témája lényegtelen, hatástalan. Miért?

1. Akik a korrupció ellen vannak, maguk is korruptak.
2. A korrupció sehogy se érinti az átlagembert.
3. A ballib antikorrupciós gágogásból az embereknek egy dolog jön le: sajnálják a ballibák, hogy éppen nem ők lophatnak, mivel éppen nincsenek kormányon. Ez pedig senkit sem mozgosít, pár fanatikus ballibet leszámítva, akik szerint "a mieink kevesebbet szoktak lopni", dehát a fanatikus ballibek eleve ballib szavazók, nem kell őket mozgosítani.

Toportyán Zsóti 2015.10.29. 05:54:23

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Elmeherceg a nyugatnak nem számít ez a félázsiai zárvány,produktumunk nincs fél %-a annak amit ők összehoznak,még putingazdád sem rázza meg csak az ingeküszöbüket.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.29. 05:55:24

@megamedve:

Nem, éppen mostanra döbbent rá az átlagember: nem a bal-jobb a valós ellentét.

Eddig az volt: majd jön a másik oldal, s jobb lesz. De sosem lett jobb.

Mára sokan rájöttek: itt a nyugat és a liberális rend az okozója minden rossznak. S ki harcol ezek ellen? A Fidesz, a Jobbik, s az LMP. A Jobbik túl durva, az átlagember nem szereti ezt. Az LMP túl pici. Szóval marad a Fidesz. A ballibek meg a nyugat és a liberalizmus ügynökei, ki akarna rájuk szavazni?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.29. 06:56:58

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

"A korrupció sehogy se érinti az átlagembert."

Az autópályák kilométerenkénti 3+ milliárd forintját az átlagember dobja össze pl. a 27%-os világbajnok ÁFA fizetésével.

Amikor a beszállító visszadug 10%-ot a hivatalnok zsebébe a közbeszerzés odaítéléséért, azt a 10%-ot is az átlagembertől lopták el, hiszen annyival kisebb lehetett volna a közbeszerzési szerződés ára, amit szintén az átlagember által befizetett adókból fizetnek ki.

A birkát is érinti amikor levágják a gyapjút róla ... fázik, és ennie kell hogy újat növesszen.

miszlik 2015.10.29. 07:25:00

Nem baj, ha szomorúak vagytok baloldali kutyák,mert addig nekünk jó. Nem számít,ha éhen döglünk is, csak a ti korcs,elfajzott,beteg ideológiátok ne érvényesüljön soha

zipe moha 2015.10.29. 07:29:28

@egyetmondok: "Ha jól emlékszem,Hamecz Istán mondta egyszer, hogy a magyar társadalomban egy generáció éhen kell haljon,hogy nyilvánvaló legyen,az állam nem képes gondoskodni róla...."...ekkora marhaságot...egy bolond százat csinál....de ha már..:)...és melyik legyen az a generáció???...szerintem a tied...az a generáció kicsontozta magának a szocializmust...felélte , felzabálta az előnyeit...és m eghagyta az utódoknak az összes hárányát....semmit nem végzett el.....majd pedig miután végignézte ahogy minden anyagi alapját széthordja az általa vállára vett ( és jelentős részben ennek a generációnak a tagjai)...most feléli az utánuk jövők által megtermelt értékeket is...nyugdíjat , de bármi áron, utána a vízözön...és már csak sopánkodni akar...látod ide jutunk a gondolatmeneted mentén...sajnos egyelőre nem úgy néz ki , hogy azok isszák ki a méregpoharat akik teletöltötték...pedig mielőtt kivonulnak még jó lenne ha látnák a következményeit is annak amit aktívan vagy passzívan előidéztek..

egyetmondok 2015.10.29. 07:34:10

@zipe moha:
Hamecz nem tesz javaslatot,hogy ki halljon éhen. Micsoda perverzió,hogy te ezen tűnődsz...

Egyébként a Hafr-nak is igaza van, hogy

"A társadalomnak még veszítenie kell ahhoz, hogy lerázza magáról a zsarnokot. Tragikus helyzet, hogy azután sem biztos, hogy jobb lesz. " --

nincsen arra semmi garancia,hogy egy generáció éhenhalását követően a közösség levonja a helyes következtetéseket,és nem csinál még durvább államot magának.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.29. 07:34:18

@Boross Bence: örülük, h egymásra találtatok a blog legnemtelenebb kommentelőjével, no comment... ez az poszt is csak egy poszt, véleményeket szondáz, nincs közvetlen köze a párt vagy az én politikai irányvonalamhoz... helyettesít a nyilvánosság teréből egy picit, amit a vezér uszurpál a nagy örömötökre. Szomorú, szomorú, hogy jobb sorsa érdemes kommentelők nem látnak túl az orruknál

zipe moha 2015.10.29. 07:42:35

...szerintem felesleges orbánt fetisizálni újra-és újra....van választható, gyakorlati-cselekvő hiteles Alternatíva???....nincs???...ennyi

..Ui: azon azért érdemes elgondolkodni ( állásponttól függetlenül)....hogy miért nincs...s abból valószínűleg az következne , hogy először azokat kell elhajtani akik " ellenzéknek " merészelik nevezni magukat...besegítve a "többpárti-demokrácia" hazugságának átmeneti meghosszabbításába...ezáltal ( is ) cinkosan összejátszva...s e közben a népet hibáztatva a kialakult helyzetért...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.29. 07:55:52

@zipe moha: Orbán elfoglalta -- jó érzékkel -- azt a teret, amelyről beszélek. Alternatívák nem az égből pottyannak, hanem a talajból nőnek ki: ha nincs terük, nem lesznek. Ez nem annak a kérdése, hogy egyénileg ki, mire képes (akkor sem, ha egyébként a nyilvánosság nyitott volna, nem manipulált és korlátozott), hanem arra, hogy milyen felismert szükségletekkel találkozik, illetve van-e lehetősége ezeket változtatni. Senki sem hibáztatja a népet, nagyon unom már ezt a felületes dumát. A nép megismerése nem a nép hibáztatását jelenti. Annyi előnyöm ráadásul még hozzád képest is van, hogy valamit azért csinálok. És lám, ez a valami pont annyi, amennyit az említett körülmények engednek. A körülmények reális felmérése pedig a változtatási szándékból fakad, nem a ti szórakoztatásotok igénye táplálja. Ja, és huszadszor írtad le azt, amit most leírtál. Esetleg valami újat? Kommentelőként is bár?

program készítő 2015.10.29. 08:05:54

Élnénk a szavazati jogunkkal,de csak akkor,ha Képviselőkre lehetne szavazni-nem bűnbandákra.Orbánról annyit már a wikipedia is hazudik róla-azt sem hiszem el neki kinek a fia.

zipe moha 2015.10.29. 08:13:19

@HaFr: ...ez sem lesz új Péter... a harcot az elitben kell / lehet megvívni azért hogy egyáltalán Alternatív ajánlat megtehető legyen...egész közelről láttam az lmp irányából induló Új Pólus kezdeményezés ellehetetlenítését....ahogy félre hívta egy belvárosi kör Róna Péter...aki utána menekülni kezdett...az Új Pólus elhalt...és mindenki aki számított befordult az mszp-bajnai vonalba....ez az "ellenzék"....

...lenne fogékony választói tömeg az Alternatívára?...naná..pár millió...és pénz?...szerintem simán... adakoznának...mint Kossuthnak, akinek a jegygyűrűket is odaadták...mihez ?...és kinek?... a 89'-ese is jobban járnának , ha nem akadályoznák egy Alternatíva felépítését és nem a szélső jobbot akarnák erőltetni....de hát ők maguk érdekeit képviselik és ezek szerint nekik így jobb..:)...más forgatókönyv pedig nincs, legalább is alapból..:)

ui: az emberek meg filozófálnak mindeközben..hahah

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.29. 08:19:13

@borzimorzi: nem program kell, abból tele a padlás -- transzformációs elgondolás kell, amely számot vet a néppel, a rendelkezésére álló forrásokkal, az ellenfelekkel, a nyilvánossággal. Akcióterv és utána akció, talán így mondják. A többség, aki itt kommentel, csak néző, és itt éli ki magát.

egyetmondok 2015.10.29. 08:24:17

@program készítő:
" Élnénk a szavazati jogunkkal,de csak akkor,ha Képviselőkre lehetne szavazni-nem bűnbandákra.Orbánról annyit már a wikipedia is hazudik róla-azt sem hiszem el neki kinek a fia. " -

csináljunk abból kurzust,programot,tegyük kötelezővé a gondolatot, hogy nem képviselőt választunk,hanem törvényhozót.
Oda bizony,magunk fölé,a hatalomba.És hogy ez így jó. Mert rá szükségünk van.

Hátha könnyebben elképzeljük azt a közösségi igényt, hogy ő ott fenn mit nem tehet. Ott kezdődik ti. a szabadságunk politikai,és nem filozófiai értelemben.

egyetmondok 2015.10.29. 08:43:54

@Boross Bence:
" 3) A NER stabilitását az adja, hogy nincs kormányképes alternatívája - ez a szervezeti támasz - és összeomlott a rendszerváltás liberális ideológiai kerete, a 2009-es válság pedig hiteltelenítette hirdetőit - ez az eszmei támasz. " --
ami nincsen,az nem képes semmit sem megtámasztani.
Egy államhatalom stabilitását nem az adja,hogy nincsen kormányképes alternatívája --- ezen az alapon a proltárdiktatúrák,egyáltalán, bármi diktatúra lenne a legstabilabb államhatalom: ha végképp nincsen alternatíva,végképp stabil az államhatalom.

Toportyán Zsóti 2015.10.29. 08:46:50

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Más meccset nézel ezért csúszik le a foci és az ország,nem a tetővel kezdi épelméjű a házát építeni.

werecke 2015.10.29. 09:05:41

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Az LMP szerintem simán libsi és nem lehet más a politika.

ricardo 2015.10.29. 09:38:50

Egyszer minden blog életébe eljön a Maslow-piramis.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.29. 09:43:54

@ricardo: :) jah, eddig sikerül tartóztatnom magamat

DrGehaeuse 2015.10.29. 10:08:08

Nem értek egyet!

1848-ban sem a széles tömegek (nép) elszegényedése vezetett el a forradalomhoz. A rendszer relatíve jó pozícióban lévő, de politikai ambícióiban korlátozott "haszonélvező" elitcsoportjai (reformerek, kisnemesek, jurátusok, pesti polgárok) lettek elégedetlenek a status quoval. Belátták a polgári kapitalista nyugat gyors fejlődéséből származó előnyöket és szerettek volna valami hasonlóból részesedni.

Orv-bán zsebhorthyi rendszerét azok fogják megbuktatni akiknek kevés lesz az amit nyújtani tud. Ezek most még javarészt a fidesz holdudvarában éldegélő "szerző-mozgó" emberek és kis részben a fideszen belüli most még csenben lapító belső ellenzéket alkotó emberek (kivétel talán Bencsik János a T.bányai polgi aki gyakran demonstrál "kiszavazással").
Vannak olyan volt fideszes potentátok mint pl. Simicska vagy Ángyán, akik már most aktív orv-bán ellenes tevékenységet folytatnak.
Ha mondjuk Simicska belátná a valódi konzervativizmusban rejlő lehetőséget és hajlandó lenne politikai szerpvállalás nélkül háttérből (pl. mégiafelületek biztosításával) támogatni a PKP-t, relatíve gyorsan fel lehetne építeni egy ütőképes pártot.

zipe moha 2015.10.29. 10:16:37

@DrGehaeuse: ...bizony ..:) valami ilyesmi...ennek azonnal olyan élet szaga van..:)...+1...a politika magyarországon sajnos mindig így működött...a paradigma változást, a rubikon átlépését az jelenti ha a hatalmat a magyaroknak visszaszerző , nem magának él...hanem polgárosít és átadja a nép kezébe...1000 év óta először...ez személyes lemondás, de új ciklus kezdete..nem a hagyományos körforgás ismert be -és kiszállási pontokkal..

2015.10.29. 10:44:13

@zenonküp:
mellik nép a pária. a zsidó? az tűnik el innen, vagy a magyar? nem követelem, hanem csak kérdem.

2015.10.29. 10:59:56

mekk mester: először megcsináljuk a tetőzetet, mert az eső bármikor megeredhet.
malac: és a tetőt mi tartja, ha nem állnak előbb a falak?
mekk mester: hogy, hogy mi tartja? ti tartjátok! és én aláfalazom.
malac: ilyet még nem hallottam.
mekk mester: mert ez az új módszer, melyet mekk mester rendszernek neveztek el.

---

malac: nem baj, hogy ilyen csálé, girbe-görbe?
mekk mester: sőt, egyenesen jó, ha görbe. az egyenes tető a használatban elferdülhet. a ferde viszont kiegyenesedik.

zipe moha 2015.10.29. 11:08:05

@unionista᠍᠍: ..gratulálok unionista...leírtad hogy hogy működik a magyar politika...cirka úgy 1000 éve..bontani a tetőről lehet...az alapot hiába huzigálod...nincs is..már / még, csak tartják a tetőt, mikor-ki...:)))))...miért?...ugyan azért...mi másért?...:))))

2015.10.29. 11:10:16

@zipe moha:
ezt egy kiváló zsidó írta meg művészi módon a nézőgyerekeknek. az érdem az övé.

zipe moha 2015.10.29. 11:12:31

@unionista᠍᠍:
" és ajtó-ablak nem kéne rá?...-minek aki bent van bent van aki kint az kint....és maradjon is ott mert nem férünk el ennyien...és a végén még nekünk kell menni"....:))))...kell egy nagyobb ház , egy kényelmesebb...viszont telek csak ez van...:))))

Khonsu 2015.10.29. 11:17:12

Már az utolsó tartalékok felkutatása és felélése folyik (paksi környezetvédelmi alap). A társadalom szétesett, az embereket átjárja a düh, a gyűlölet, kit ezért, kit azért. Hatalmas a feszültség.

Amint a válság újabb hullámot vet, baj lesz, nem kicsi...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.29. 11:21:04

@DrGehaeuse: ha, ha, ha (mármint csupa feltételes mód) -- ezzel sem lettünk beljebb

zipe moha 2015.10.29. 11:22:54

...vissza kell bontani a karton papírokkal palotának álcázott viskót...és a telket viszadni a népnek, hogy építsen rá új házat, polgárit kényelmeset mindenkinek, akinek lehet...ez sokkal több mint világnézet, ez életszemlélet...belátása a rossznak, a jónak akarása pedig...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.10.29. 11:32:00

@zipe moha: zipe, mi ez a hülyeség? valamit szedsz?

2015.10.29. 11:39:11

@zipe moha:
ha a gazdaságot alulról akarjuk felépíteni, akkor azt a földre kell alapozni. (az ortodox zsidó kultúrában ugyanez a pénz. korábban az arany, ma a hitelpénz. az is egy kultúra. vigyázat. de mi többségében magyarok vagyunk.) a humán tőkét (a tudást) és a környezeti vagyont kellene összekapcsolni. ez vidéken elsősorban a termőföld. a magyarok az alföldön, a kisalföldön laknak legyinkább. a felvidékek (a kárpátok vagy az alpok) alján a folyóvölgyekben vagy kisebb medencékben a nemzetiségekkel. a környezethez kellene igazodni. nincsenek túl nagy bányáink. de a szomszédainknak vannak. együtt kell velük működni. szomszédsági kapcsolatokat kell építeni. leginkább talán a dunai németek. de mellettük a keleti szászok, svájci németek, németalföldiek. duna-majna-rajna vidék.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Europa_Ludwigskanal_Rhein_Main_Donau.png
aminek része a duna-medence. aminek része a kárpát-medence. (és a kelet-magyarországon és erdélyben élők hozzátehetik, hogy ennek része a tisza-medence). érintőlegesen képbe kerülnek az angolszászok, a kis-lengyelek vagy bolgárok, törökök, volgai oroszok vagy a tatárok. miért ne lehetne velük is együttműködni. értem, hogy a zsidókeresztények számára furcsa ez a keletiesség. de ez benne van a népnek a génjeiben. a kárpát-medence kulturálisan rendkívül gazdag. sabariában ízisz templomot találtak. pannóniában egyiptomi istennőt tiszteltek. az első magyar egyiptológus egy hazafias izraelita volt. maga finanszírozta az ásatásokat. és a leleteket átadta a magyaroknak. mert ő egy magyarzsidó volt. ma a zsidók többsége ortodox. és azt mondják, hogy a pénz beszél, a kutya ugat. és ebben van igazság persze. amerika a leggazdagabb. oda küldték a gyerekeiket. ebből következően azt mondják, hogy amerikanizálódni kell. amerikai típusú kereskedelmi bankok és kereskedelmi média kell a magyaroknak. budapest amerikai típusú világváros lesz. de ez nem feltétlen jó a többségi magyaroknak. azt kellene eldönteni, hogy az egyes városok és vidékek milyen preferenciális kapcsolatokat építenek ki. és ezek hogyan kerülnek egyensúlyba egymással. úgy, hogy ne legyünk teljesen nyugatosak. de túlságosan keletiesek sem. mit kínál nekünk a kínai selyemút és az amerikai ttip. annak a szervezésébe beleszólhatunk. ehhez nem feltétlen kellenek zsidók. legfeljebb akkor ha hazafiasak.

Khonsu 2015.10.29. 11:39:37

@zenonküp: "Boldog lennék, ha ennek titkát ismerhetném."

Pszichológia. Tulajdonképpen bármit be lehet úgy csomagolni, hogy az emberek gondolati spirálba, gyakorlatilag hipnózis alá kerüljenek tőle, amit a tömeg még erősít is.

Igazából csak az összeállító szándékán múlik, mibe viszi be az embereket.

Az összes ideológia, vallás és még számtalan dolog ilyen alapon épül fel.

Megjelöl egy jutalmat és egy büntetést, aztán ezekkel játszadozva ültetik el a kívánt gondolatokat, késztetéseket. Elég jó sémája van ennek, és általában működik működik.

Egyben a válasz, hogy a helyzet eddig miért nem robbant, sem nálunk sem a nagy világban: Azért mert még nem jött senki, aki berobbantja.

zipe moha 2015.10.29. 11:39:46

@HaFr: ...én nem szoktam udvariatlan lenni...legfeljebb nem értünk egyet...ne feledkezz meg a konzervatív jó modorról...egyébként , nem.....ha nem lenne ilyen tragikus még viccelnék is..:)

2015.10.29. 11:40:32

(úgy értve magyar hazafiak)

zipe moha 2015.10.29. 11:49:35

@unionista᠍᠍: ...nem fogom kifejteni, de a kulcs Alibabab kincses barlangjához nem a föld...az fontos élettér de nem a kulcs...hanem a kereskedelem és a pénz-és árfolyam politika....mindent tudunk , de nem tesszük...nem egészen értem még....majd a szakadék peremén?...nem a népnek kell elmennie odáig, úgy látom, hanem az elitnek...

más kérdés hogy a nép soha sem volt önjáró, az elit pedig mindig...nem mindegy hogy visznek vagy mész..valami felé...és az sem , hogy mi felé...unionista , írtam már te csak részválaszt görgetsz és egy lehetséges konfliktus irányát egyengeted...a művészet a konfliktusok feletti megoldás...ez pedig új célok irányába egységesítő életszemlélettel lehetséges...váltsd le Istvánt..le tudod?...és hirdesd ki, hogy győzőtt Koppány...na ugye...majdnem innen lehet kezdeni ....a múlton változtatni lehet...átmenetileg....a jövőn viszont generálisan is

explanatus 2015.10.29. 11:52:02

Csak akkor jutunk a hogyan közelébe, ha visszamegyünk a pártok rendszerváltáskori fogantatásához. Ma már mindenki előtt világos(?), hogy a kerekasztal körül nem az akkoriban fennálló viszonyok megváltoztatása volt a cél. A cél az volt, hogy a munkásosztály élcsapata továbbra is rendelkezzen az anyagi javak fölött.

Leginkább szakácskönyv szöveggel tudnám érzékeltetni, hogyan került erre sor. Leült a munkásosztály élcsapatának az szűk belső köre és az alábbiakra jutott:

Végy fiatal, okos, tanult gyerekeket. Oszt őket több részre és a részeket kereszteld el valami jó nevű nyugatnak tetsző névvel (legyenek benne ilyen szavak: demokratikus, keresztény, liberális, kisgazda, fórum, szocialista, ha úgy látod később igény van rá, legyen olyan is hogy jobbik). Úgy csoportosítsd őket, hogy a külső szemlélő számára érzékelhető legyen egy bal- és egy jobboldali csoportosulás. Írj ki demokratikus választást és tedd szabadon választhatóvá az általad kreált csoportokat.

Ne csalj!

Nincs értelme, hiszen bármelyik csoport nyer, a mi emberünk (gyerekünk, tanítványunk) nyer. Választások alkalmával ügyelj arra, hogy új csoport ne jelenhessen meg, mert az valós veszélyt jelent a „demokráciára”. Ezt úgy tudod megtenni, hogy juttass olyan anyagi alapot a pártoknak, hogy az újonnan belépni szándékozóknak esélyük se legyen országossá nőni. A médián keresztül alázd őket a sárga földig, mondd rájuk, hogy kamupártok és a nép, a választónép úgy fogja kerülni őket, mint ördög a tömjénfüstöt. Ne feledkezz meg arról, hogy közben az ország anyagi javait oszd szét magatok között. Hogy legen a népnek miről beszélni, csinálj néhány műbalhét, amin keresztű bizonyítod választóidnak, te mennyire az ő javát nézed. Érd el, hogy „törvényesen” azt tehess, amit akarsz. Szerezz ehhez jogosultságot (kétharmadot). Ha kell, akkor válassz ki magatok közül valakit, akire hivatkozva ezt el tudod érni.

Legyen mondjuk a Feri, őt mindenki ismeri és alkalmas is erre a szerepre. Vigyázz, hogy a Feri ne kerüljön ki a közéletből, mert akkor a választópolgár új Ferit akar magának és esetleg téged szemel ki ferinek. A feriknek adj lehetőség szerint minél több szereplési lehetőséget, így a ferik, mint villámhárítók fognak funkcionálni. Időnként jutalmazd meg a feriket valamivel, amivel újra és újra a figyelem rájuk irányul, hogy ezalatt azt tehesd, amit akarsz.

Ne ígérgess!

Ez másoknál is bevált. (we can, wir schaffen das) Mondd azt, csak a Fidesz, meg hajrá magyarok. Ha úgy érzed ígérned kell ígérj nagyot, ígérj egymillió új munkahelyet, annyit úgyse tud a nép megszámolni. Ha netán számon kérnének, csinálj „árvizet” húzz felemás színű gumicsizmát és a nép mindent megbocsájt.

Arról se feledkezz el, hogy ha mondjuk alakulna valamikor egy párt Polgári Konzervatív Párt néven, akkor fizess meg néhány kommentelőt, de vigyázz, ne sokat, mert az gyanússá válhat, meg bízz abban, mindig mindenhol vannak akikre, mint önkéntes segítőkre számíthatsz.

Végül, harcolj a népedért, a nép szereti ha erős, harcos vezetője van. Ne feledkezz meg választások előtt a jócselekedetekről. Csökkents rezsit és a nép imába foglalja nevedet.

(explanatus intelmei :)

zipe moha 2015.10.29. 12:03:23

@explanatus: ...:)))...csak annyit tennék hozzá...nem 89'-ben kezdődött...addigra kb vége is volt...egyébként ahogy írod...
ui..vajon mi tette lehetővé, hogy.. mindez.. így ..végigmenjen?

zipe moha 2015.10.29. 12:04:32

@zipe moha: ..ja ...és szerte a volt szoc. országokban...pont így?..:)

zipe moha 2015.10.29. 12:07:35

@zipe moha: ui 2: ...és a munkásosztályt ...ha valaha volt egyáltalán ilyen osztály... nem csak egy "találmány"....kár belekeverni..ők talán az egyetlenek akiknek valóban semmi köze sem volt ehhez ( sem)

2015.10.29. 12:27:34

@explanatus:
a rendszerváltást kisarkítva a bm főcsoportfőnökségei hajtották végre:
-- iii/i ~ szdsz
-- iii/ii ~ mszp <-- kisz
-- iii/iii ~ mdf, fkgp, kdnp
-- iii/iv ~ fidesz
mindenki érdekelt volt abban, hogy a rendszerváltás a lehető leggyorsabban "fű alatt" menjen végbe. és ebből lett dominánsan egy fővárosi zsidókeresztény "összeesküvés". zsidó baloldal és egy keresztény jobboldal. és a szemitizmussal szemben létrejött egy antiszemita népi értelmiség. ez lett a fidesz 2. és mellette felnőtt egy újpogány mozgalom. ez a jobbik. a rendszerváltás államát (a zsidókeresztény köztársaságot) hirdető ellenzék pedig részekre esett. hat parlamenti ellenzéki párt van: mszp, dk, lmp, pm, együtt, mlp. és számtalan parlamenten kívüli. ezek mind az ortodox liberális zsidó és a zsidókeresztény konzervatív világkép elsődlegességét vagy éppen a kizárólagosságát hirdetik. de ezt a magyar társadalom többsége nem fogadja el. a cigányság többsége sem. innentől kezdve könnyen lehet, hogy 2010 történelmi forduló volt abban a tekintetben, hogy a szabadságharc leverése után indult 150 éves zsidókeresztény hegemónia kísérlet ért véget. és a szegedi nagy zsinagóga olyan történelmi mementó lesz, mint pécsi dzsámi.

2015.10.29. 12:49:42

a jelenlegi parlamenti pártok létrejötte, és a múltban frakcióval rendelkező pártok mozgása.

baloldal:
iii/i --> szdsz ~~> lmp, együtt, mp, mlp
iii/ii --> mszp <-- kisz --> dk
jobboldal:
iii/iii --> mdf --> miép --> jobbik <-- fkgp, kdnp
iii/iv --> fidesz

a baloldali vezetés többsége mindig is egy szemita csoportosulás. a szociáldemokrácia sohasem volt jelen. a politikai vezetésben brutális módon kirekesztő és a hazaáruló ortodox zsidók és zsidókeresztények sorakoztak. ők legitimálták a baloldal miniszterelnökeit és minisztereit. a civil megmozdulásait is a fővárosi ortodox liberális zsidóság szervezi. ezért nincs támogatottságuk. ezért nincs vidéken agrárszocialista/ökoszociális zöld mozgalom. nincs baloldali parasztpárt. és nincs klasszikus baloldali munkáspárt sem. a zsidókeresztények nem akarnak keresztényszocialista pártot. nem akarják a kereszténység értékeit társadalmasítani. az ezzel szemben álló nemzeti keresztény tábor antall halála után lényegében egy antiszemita csoportosulássá vált. és ez a délszláv nemzetieskedéssel, a cigány vezérkultúrával, az őseurázsiai törzsiséggel, görög-anatóliai militarival szétveri a zsidókeresztény államot és az egyházat.

2015.10.29. 12:57:51

@DrGehaeuse:
a konzervativizmus mint eszme lehet eredményes. de a pkp mint modern kori tömegpárt aligha. nagyjából úgy mint a liberalizmus és az lmp.

magyarországon a konzervatív és a liberális értelmiség leginkább függetlenként tevékenykedhet a közéletben. laza politikai vezető nélküli ernyőszervezetekben. három típusú szocialista pártnak lehet tömegbázisa.

-- szociáldemokrata párt mszdp 2.0
-- ökoszociális párt fkgp 2.0
-- keresztényszocialista párt kdnp 2.0

mindez a szociálliberálisok bukása után képzelhető el. addig maradnak a nemzeti kötőjel szocialista pártok és az szemita-antiszemita párharc.

maxval bircaman meghízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.29. 13:02:06

Orbán megvédi a libsiktől az országot. Erről kell felvilágosítanom titeket, hiszen közíróként ez a kötelességem, hivatásom, hitem.

conmorientes 2015.10.29. 13:02:49

@egyetmondok:

Ne haragudj de ez egy rosszul konzervált gondolkodás továbbvitele. A probléma úgy érzem ott van hogy az akaratátvivő szervezeteket a választás maga önállósítja és idegeníti el attól a közegtől és annak elképzeléseitől, amelynek hatalmát köszönheti. A demokráciának úgy gondolom nem a "törvényhozó" választás vagy király vállra emelése a feladata hanem hogy sokféle érdek közül a legerősebbek emelkedhessenek ki.
Az egész választási rendszert és ezzel együtt a hatalomgyakorlás teljes rendszerét új alapokra kellene helyezni.
Ennek hiányában mindegy hogyan hívják, vagy milyen színe van az erősebbnek tűnő kutyának.

maxval bircaman meghízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.29. 13:05:01

@DrGehaeuse: 1848-ban a libsik által keltett európai lázadások biztatták fel a hazai libsiket. Ezt minden közíró tudja.

maxval bircaman meghízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.29. 13:06:40

@Toportyán Zsóti: Legalább felnyitottam a szemed a libsik aknamunkájára. Ez közírói munkásságom sikereként könyvelem el.

lavór 2015.10.29. 13:12:55

Jól van ez így. Már a kerítések is készülnek. Lehet nosztalgiázni a magyarnak. Oly szép idők voltak a régi Karácsonyok, lehetett sorban állni banánért, mandarinért... előjegyzésre venni tartós fogyasztási cikket. Nem kellett gondolkozni, mit vegyenek, nem volt miből. Szóval ez kell a népnek. Akinek nem jó, még most menjen, míg teheti.

egyetmondok 2015.10.29. 13:18:57

@conmorientes:
" A probléma úgy érzem ott van hogy az akaratátvivő szervezeteket a választás maga önállósítja és idegeníti el attól a közegtől és annak elképzeléseitől, amelynek hatalmát köszönheti. "

igyekszem megérteni,amit írsz:
A népre gondolsz,amikor közegről beszélsz?
A politikai pártokra,amikor akaratátvivő szervezetekről?

2015.10.29. 13:28:46

@maxval bircaman meghízott szerkesztő:
kossuth is szabadkőműves volt. de az még rendben volt. azért, mert a nemzeti érdekeket figyelembe vették. a magyarok többsége a zsidóságot nem ítéli el 1848 miatt sem. 1920 miatt sokkal inkább. az ortodox liberális zsidóság (a "libsik" ~ liberális bibsik, a biboldó cigányul a zsidó, ha valaki esetleg nem értené) a nemzeti érzület minden formáját ellenzi. ezért lett 1956 is nemzetietlen baloldali forradalom. és ezért lehetett a kádár rendszer beállításában jobboldali ellenforradalom egy országos mozdulás. a szemita-antiszemita ellentét szétfeszíti az országot. de ezt az ortodox zsidóság hozza magával. ez a csoport a többségi társadalom gazdasági érdekeivel és kulturális értékeivel majdnem teljesen szemben álló preferenciákat alakít ki. hazafiatlan. önmagában nem a zsidó származással van probléma. hanem azzal, hogy ez a csoportosulás nem nagyon tud a keleties európai társadalmakhoz integrálódni. a magyarok többsége egyenes férfiágon kelet-indoeurópai vagy azzal rokon őseurázsiai. ebből szerveződő ősmagyar kultúrát, a magyar ősiséget a magyarzsidóság szinte kivétel nélkül el akarja törölni. és ugyanígy tesznek a zsidókeresztények. ezért lesz igény nemzeti keresztény egyházat meghirdetésére. az évtized végéig megmaradhat ez háborús logika. ezért orbán az első számú politikai vezető. és ezért vona az első számú kihívója. mert ők ezt hirdetik. a jobbik "cukiság" kampánya sem jött be. a jobbiktól a választók a nemzeti radikalizmust várják el. aminek az egyházszervezet átalakításán túl a legfontosabb célja a cigányság integrációja. leszel te még vonába szerelmes.

maxval bircaman meghízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.29. 13:29:01

@HaFr: Magad is rájöhettél volna, ha elhivatott közíró lennél.

2015.10.29. 13:29:40

@lavór:
nem kerítés. ajtó oldalelemekkel.

high up! 2015.10.29. 13:33:47

Jaj de uncsi már ez az éhenhalásos duma. A 90-es években se halt éhen senki, gyúrtcsány költségvetés hamisítási éveiben sem, meg ezután sem fog.

Az Átlaghülemagyart nem ilyen idióta dumákkal kell leszedni a fidszeről, hanem cselekvési programokkal: Orbaneszku és offshore vagyonának az elszámoltatása, az ingatlanmágnás Roggyanttónik, Szargyártók bebörtönzése és vagyon elkobzása, a szétlopott állami földek és trafikok visszavétele.
Na és az egykulcsos adó eltörlése és helyette prgresszív adó a felső 10%-ra, hadd jöjjenek be most már azok a 100 milliárdok a költségvetésbe a nép javára.

Oszt ezt még a legsötétebb agyú Átlaghülyemagyar is megérti.

FOLYTASSUK!

kiazmarmegint 2015.10.29. 13:35:32

@unionista᠍᠍: Ha a jelenlegi demografiai folyamatok (alacsony szuletesszam, magas halalozasi szam, magas elvandorlas, alacsony bevandorlas) folytatodik, akkor az orszag jelenlegi lakossagat alkoto nep tenyleg eltunik. Persze ha tudsz rajta valtoztatni, mondjuk elered azt, hogy a jelenlegi lakosok orokke eljenek, akkor nem.

Az orszag lakossaganak felosztasa kulon nepekre nem erdekel.

high up! 2015.10.29. 13:36:34

@maxval bircaman meghízott szerkesztő:

téged fizet még a Putyin gazdid a ruszki propagnda net-trollgyárban? batyu kollegád már panaszkodik, hogy ő aztán nem ír többet, mert már az alapbérét se mindig kapja meg.

Hiába no, az illib muszka hazád néhány EU-s pofontól mély gazdasági válságba zuhant.

FOLYTASSUK!

Eszter8826 2015.10.29. 13:37:43

@lavór:
Én örülök, hogy Orbán Viktor van most hatalmon, ha nem ő lenne, akkor a menekülteknek nevezett, barbár férfi döghorda már régen elárasztott volna minket. (megjegyzem, gépfegyverrel kellene lőni őket a határon, nőt gyereket, mindenkit, aki illegálisan jön)

Ha Orbán a pénzt nem stadionokra szórná, akkor semmi gond nem lenne vele. (az alap problémákon kívül persze, mint a folyamatos mutyizás, lopás, sikkasztás, de ha a stadion helyett eü-re fordítanák az adót rászavaznának az emberek...)

Dicséretes továbbá, hogy bevezették a családi adókedvezményt, igazságos is, és hasznos is!
így azokat sarkalja gyerekvállalásra akinek valamivel jobbak az anyagi körülményei. (nem extra luxus gondolok) Ez a rendszer azokat nem támogatja, akik nem akarnak dolgozni...Ez így van jól.

metal · http://electric.blog.hu 2015.10.29. 13:43:36

@HaFr: "Orbán elfoglalta -- jó érzékkel -- azt a teret, amelyről beszélek. Alternatívák nem az égből pottyannak, hanem a talajból nőnek ki: ha nincs terük, nem lesznek."

Klasszikus önigazolás, azért nem nyertünk, mert a másik oldal elszívta a teret. Be kéne látni, hogy azért nem nyertek, mert semmi értelmeset, hiteleset nem tudtok mondani. Először kellene egy hiteles arc, majd valami olyan hiteles program, ami érdekli is az embereket. Mert jelen pillanatban a már magát lejáratott emberek folyamatosan olyan dolgokon rugóznak, ami a társadalmat nem érdekli, vagy egyenesen a társadalom ellene van.

desw 2015.10.29. 14:16:18

@high up!:

"Az Átlaghülemagyart nem ilyen idióta dumákkal kell leszedni a fidszeről, hanem cselekvési programokkal: Orbaneszku és offshore vagyonának az elszámoltatása, az ingatlanmágnás Roggyanttónik, Szargyártók bebörtönzése és vagyon elkobzása, a szétlopott állami földek és trafikok visszavétele."

Az álompolgár már megtapasztalta, hogy kormányváltással nem szünne meg a mutyi, csak a nevek cserélődnének ki, azaz pont leszarja.

"Na és az egykulcsos adó eltörlése és helyette prgresszív adó a felső 10%-ra, hadd jöjjenek be most már azok a 100 milliárdok a költségvetésbe a nép javára."

Ez a beszéd! Szarrá ádóztatni a még Magyarországon lévő pár ezer jólképzett embert és szétszórni a nép heréi között.

És még csodálkoztok, hogy ezzel a bolsevik programmal nem nyertek választás?

konrada 2015.10.29. 14:23:29

@high up!:
Attól hogy a felső 10%-ot ronggyá adóztatják, még nem jön be a pénz - hanem kimegy.
...és ez ki van próbálva. (Még most is elég sok szlovák luxusautó fut Magyarországon úgy, hogy a határt hónapszámra nem lépik át.)

Ezért adóztatták aztán ronggyá a középosztályt is - és volna szükség erre a több kulcsos esetén ismét - de akkor az is kimegy a mostaninál is nagyobb mértékben.

zipe moha 2015.10.29. 14:32:55

@maxval bircaman meghízott szerkesztő: "Mi van? Debilalkoholt ittál? "....maxvall, fejtsd ki a gondolataidat , vagy az ellenérveidet akár ....mondjuk úgy nehéz, hogy ugyan régóta egy csomó nick alatt jelen vagy a blogvilágban...ám lehet hogy nem is egy személyként, hol ez -hol az kommentál...és így hol ez a véleményed hol az...a sok nick tudathasadáshoz vezet,lehet hogy "debilalkohollal" gyógyítható, tőlem hiába kérsz...nálam nincs...
ui: te vagy az aki egész bulgáriáig menekült és onnan kommentál vagy az más?

desw 2015.10.29. 14:40:26

"Amikor már az Orbán által biztosított kollektív azonosulás elveszíti a jelentőségét a fizikai és pszichikai szükségletek nyomása alatt -- magyarul, amikor már a relatív nyomor és igazságtalanság akkor lesz, hogy elviselhetetlen, és a társadalmi ellenállás szociális alapon áll össze, és elvész a jelentősége a nemzethez tartozásnak és a kreált külső fenyegetéseknek --, akkor fog a rendszer szétrobbanni."

És e szétrobbanás után mi lesz?

"A társadalomnak még veszítenie kell ahhoz, hogy lerázza magáról a zsarnokot"

Kik a zsarnokok?

Mizantrop 2015.10.29. 14:47:17

@high up!: "Cselekvési programokkal". Hogy ez még eddig senkinek sem jutott eszébe! Hát persze. Nyilván jelenlegi rendszerünkben simán meg is van a törvényi kereted, lehetőséged, anyagi bázisod, kapcsolatrendszered, kapacitásod, összes csatornád arra, hogy ezt a sok nemes szándékot véghez is vidd. Tudjuk, csak akarni kell.

DrGehaeuse 2015.10.29. 14:47:17

@Boross Bence:
"összeomlott a rendszerváltás liberális ideológiai kerete"
Szerintem az már 1990 április 8.-án (ill. 9.-én a hajnali órákban) összeomlott, amikor kiderült, hogy nem az SZDSZ-é lesz a legnagyobb parlamenti frakció az első "szabadon választott" országgyűlésben.

A létezett (ál)liberalizmus hazai képviselőinek a szocikkal szövetségben végrehajtott politikai háborúja a hatalomért totálisan tönkrevágta a magyarok demokráciafelfogását és ismét etatista tévútra vitte. Ez a háború kezdetben az MDF ellen folyt. Ennek egyik eszköze az arrogáns álliberális propaganda elleni kiszámítható immunreakció következtében féletrekelt "nép-nemzeti" fantom (gólem) amit ma mindközönségesen Fidesz MPSZ -nek neveznek (és eredetileg "csak" az lett volna a feladata, hogy mint álkonzervatív-nacionalista képződmény elpusztítsa és/vagy bekebelezze a valódi konzervatív jobboldalt - amit sajnos szinte maradéktalanul végre is hajtott) az (ál)liberális gazdáira támadt (orv-bán nem elégedett meg a neki szánt szereppel).

Ettől kezdve (legalább 98 óta) a verbális és fiskális eszközökkel vívott polgárháború már a fidesz és a ballib oldal között folyik, de már csak a koncért. Ma már szó sincs a plurális demokrácia helyreállításáról, mert annak első feltétele az alkotmányosság helyreállítása lenne (visszaadni a népnek az alkotmányozás jogát). Ennek a háborúnak az egyik legkárosabb mellékterméke az egyik póluson a Jobbik, a másik póluson a PM (ami egy ultra(ál-)liberális élcsapat).

A legnagyobb kihívás a konzervatív mozgalom számára (a ma már a választani hajlandók túlnyomó többségét kitevő) nagy tömegben kitermelődött etatista-nacionalista radikális - részben birkamenetes részben jobbikos - "kispógár"

Kelly és a szexi dög 2015.10.29. 14:49:23

Most legalább az alsó két szint megvan, a kommunisták alatt még az se volt!

Endy1 2015.10.29. 14:51:54

Orbán egy szar alak, de sajnos rendkívül tehetséges és intelligens politikus. Bármennyire is utálom, amit képvisel azt is el kell ismerjem, hogy ügyesen csinálja, amit csinál.

Sajnos. Ez van. Habár az elmúlt 5 évben semmit se javult a helyzetünk, nincs az a nemzetközi mutató, ami szerint javulnánk, az emberek a megfelelően adagolt demagógia, rezsicsökkentésen megvásárolt szavazatokon keresztül, irányított média miatt ezt nem is nagyon érzékelik.

conmorientes 2015.10.29. 15:13:04

@egyetmondok:

Igen, bár természetesen államokban és politikai rendszerekben ez lehet eltérő.

DrGehaeuse 2015.10.29. 15:13:51

@HaFr:
Gondoltad volna még 2 hónappal ezelőtt is, hogy Simicskánál vezető ziporter és műsorvezető lesz az a Szöllősi Györgyi aki az orv-bán-ista M1-hez nem volt hajlandó visszamenni a gyes után? És aki ma keményebben izzasztja a jobbikos riportalanyokat mint Kámán Olga az ATV-n?
Vagy csak nézd meg milyen arcokk nyomják a frankót a "Szabadfogás" című közéleti pankrációs vitashow-ban. Eza retekklubbos Hetihetest kenterbe verő műsor csak ez nem balliberális hanem jobbliberális.

Én azért puhatolódznék Simicska környezetében egy kicsit.
Nem zárom ki, hogy a PKP-nek is leesne egy kis médiafelület a HirTV-n.

high up! 2015.10.29. 15:18:23

@desw: ""Na és az egykulcsos adó eltörlése és helyette prgresszív adó a felső 10%-ra, hadd jöjjenek be most már azok a 100 milliárdok a költségvetésbe a nép javára."

Ez a beszéd! Szarrá ádóztatni a még Magyarországon lévő pár ezer jólképzett embert és szétszórni a nép heréi között."

Ezt szeretem benntek magyarokban: az életfogytig kitartó RÖGESZMÉITEKET. Amivel rendre seggry ültök a történelemben.

És most ne is arról beszéljünk hogy az egykulcsos adóhoz feltálalt ígéretekből semmi nem valósut meg (ja, a világ csodája lett volna, ha a maTROLLcsizmus rácáfolt volna az évtizedes közgáz tanokra):
1. nem lett tőle a költségvetés szufficites, hanem fordítva, évi 500 milliárd tartós deficitet termel.
2. Nem lendült fel vele a gazdaság, hanem fordítva, Magyaro lecsúszott az EU-ban az utolsó helyekre.
3. Nem születik a maTROLLcsi találmánytól egy darabbal se több gyerek - de évi 500 milliárd ft ajándékból valójában egy egész generációnak meg kellene duplázódnia.
És persze koronának: épp az egykulcsos adó tömegelszegényítő hatása miatt felgyorsult a kivándorlás.
Szóval ennek a maTROLLcsista fosmánynak csak károkozásai vannak, de haszna semmi. És pont azok ragaszkodnak hozzá, akik szopnak az egészen - hiába Átlaghülyemagyarok országa vagyunk, itt divat egy életre hülyének maradni.

És legyen meg a boldogságod, beszéljünk a felső 10%-ról. Először is, lövésed sincs, hogy ez nem pár ezer ember, hanem kb. 300.000.
Másodszor, ahhoz hogy bekerülj ebbe a kaszutba, ahhoz havi bruttó 450-500 ezer felett kell keresni, ergo leginkább diplomával meg pár évtizedes szakmai gyakorlattal fogsz tudni ide bejutni. Ergo, ergo, vagy leléptél már jó előtte mert több volt az önbecsülésed havi 300 ezer bruttónál, vagy mire elérsz a 450 ezer felé, akkor meg már mijafasznak mennél ki újrakezdeni a nulláról? (és hagyd el az IT-s dumákat, azokból pont nem mutatnak ki se munkaerőhiányt se kivándorlási hajlandóságot ha 500 ezer felett keresnek)

Harmadszor: lövésed sincs, hogy a felső 10% nem az 500 ezres szinten sürüsödik, hanem jóval felette. Majd gondolod, hogy a sok 1 millió felett kereső manager meg cégvezető majd lemond a magyar elitállásáról meg elit fizetéséről, meg elit életéről, csak azért mert a 450 ezer feletti része majd 35%-kal adózik. Oszt bánatában kivándorol majd oszt még talál is ekvivalens állást Európában? mert Európának pont a magyar kft cégvezető kell, nemde?
Feltéve, hogy 1%-uk kivándorol, majd gondolod, hogy boldog lesz attól, hogy bár 1,5-3-szor annyit kap, de azt már 42%-on adózza, aztán majd az ingatlan vételre is 3-4-szer annyit kell áldoznia, mint Birkaországban. Majd ezért fog kivándorolni a jó akolmelegből, gondolod?

Szóval több ésszel kell szopnotok, ha már szopni akartok, mert ha Orbaneszku meglátja rajtatok a fogadó mkészséget, már holnap rátok szabadítja a 9%-os szja-at. Azt pedig még az unokáitok se fogják kiheverni.

FOLYTASSUK!

vakapad 2015.10.29. 15:23:01

1./ Orbánt azért nem lehet leváltani, mert nincs ellenfele.
2./ Azért nincs ellenfele, mert a magyar értelmiség (komplettó grosszó, vérliberálistól vérkonzervatívig inkluzíve), miután elintézte Orbán kétharmadát 2010-ben (ha akarja, meg tudta volna akadályozni), azóta azt sulykolja a derék magyar nép agyába, hogy Orbánnak nincs ellenfele.
3./ Hogy ezt nem egy gyógypedagógiai intézet alsó tagozata teszi, hanem a pont a magyar értelmiség (???), az meglepő ugyan, de sajnos tény. Nem található olyan, nem a pártsajtóhoz tartozó (azoknál ez normális) médiafelület , amelyik ne ezt hangoztatná gúnyos, lekicsinylő, megrovó vagy sajnálkozó hangsúllyal, azaz a magyar választópolgár agyába bele van égetve, hogy Orbánnak nincs ellenfele. Ezután már örömmel lehet mutogatni a választási meg a közvélemény-kutatási adatokat, hogy tessék, íme, mi megmondtuk, Orbánnak nincs ellenfele (lásd: B.P.b. "Már megint igazam van. Öt.").
4./ Hogy mégis valahogy egyenesbe tegyük a dolgot (mégse lehet egy ország komplett értelmisége annyira debil, hogy ilyen kormányzat alatt akarjon élni), tekintsük talán az egykulcsos SZJA-t. És akkor meg is van Orbán mindhalálig való regnálásának a magyarázata.

metal · http://electric.blog.hu 2015.10.29. 15:31:55

@high up!: Folytasd! Te nagyon okos! Remélem azt azért tudod, hogy a kft-k cégvezetői nem keresnek bruttó 400-t se (munkabérként).

Babette anyó húsdarálója 2015.10.29. 15:33:13

Ne felejtsük az alapképletet:

fideSSjobbik = az emberiség genetikai selejtje

2015.10.29. 15:47:49

@vakapad:
ha igazad lenne, akkor nem lehetne viszonylag sikeres a jobbik. ők ugye mainstream média felület nélkül vannak. és vona orbán első számú kihívója. aztán az egy másik kérdés, hogy amit a jobbik akar az jó, vagy nem jó. egyáltalán mit is akarnak pontosan. nem igaz, hogy valamilyen diktatorikus elnyomatás miatt szerepel le az ellenzék. sokkal inkább azért, mert ötlettelenek, gondolattalanok, politikai szerepre alkalmatlanok.

kiazmarmegint 2015.10.29. 15:49:22

@DrGehaeuse: @Hafr, engem is erdekelne, hogy mit szolsz az utolso mondat felvetesehez, tehat hogy a HirTv-n juthatna a PKP-nak egy kis ido.

kiazmarmegint 2015.10.29. 15:51:45

@unionista᠍᠍: A kuruc.info a legolvasottabb jobboldali weboldal. Es a Jobbik tenyleg sikeres? Osszesen egy korzetet nyertek fenallasuk alatt, es most eppen ugy nez ki, hogy a fidesz elvesz toluk minden temat.

egyetmondok 2015.10.29. 15:53:06

@conmorientes:
Ha felszámoljuk a képviseleti demokráciát,és minden,szavazati joggal rendelkező állampolgárból törvényhozót csinálunk,a nyugati politikai civilizáció szabadság intézményeire (összefoglalón: fékek-ellensúlyok) pont úgy van szükség,mint a képviseleti demokrácia esetén.

maxval bircaman meghízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.29. 15:54:52

Örülök hogy felnyitottam szemetek a liberalizmus métejét felismerni, a szabadkőművességet csírájában elfojtani. Közírói munkásságomnak ez ad elhivatottságot.

desw 2015.10.29. 15:55:58

@high up!:

Az egész egykulcsos cirkuszod azért dől meg, mert az így kiesett szaros 500 milliárd kemény ~2,8%-a az egész kibaszott költségvetésnek.

Tényleg azt gondolod, hogy a 2015-ös költségvetés ~17.150 milliárd forintjából pont ez a szaros 500 milliárd hiányzik? Esetleg nem az állami pazarló kiadásokat kellene megvágni (nyugdíjak, állami sóhivatalok, ...) az egyensúly megteremtéséhez? Mi lenne, ha végre a bevételekhez igazítanánk a kiadásokat, nem pedig a pazarló kiadásokhoz a bevételeket?

Aztán talán azt is megérthetnéd, hogy nemcsak az szja kulcs(ok) mértéke a fontos, hanem a munkabért terhelő adók és járulékok összessége. Lökheted a vakert a magyar 16% szja adóparadicsomról, csak azért vedd már hozzá a többi járulékot és adót is, ha hasonlítgatsz más országokhoz.

desw 2015.10.29. 16:02:30

@vakapad:

"Azért nincs ellenfele, mert a magyar értelmiség (komplettó grosszó, vérliberálistól vérkonzervatívig inkluzíve), miután elintézte Orbán kétharmadát 2010-ben (ha akarja, meg tudta volna akadályozni), azóta azt sulykolja a derék magyar nép agyába, hogy Orbánnak nincs ellenfele."

Utálom Orbánt és bandáját, mint a szart! Mutasd, kire szavazhatnék! (nem nyugger vagyok, nem roki, nem állami seggmeresztő, nem segélykés, nem terhes anyuka, nem gyerek, nem fiatalkorú, nem egyetemista, és nem elmebeteg, hogy akárkire szavazzak)

"./ Hogy mégis valahogy egyenesbe tegyük a dolgot (mégse lehet egy ország komplett értelmisége annyira debil, hogy ilyen kormányzat alatt akarjon élni), tekintsük talán az egykulcsos SZJA-t. És akkor meg is van Orbán mindhalálig való regnálásának a magyarázata."

A 8 millió választópolgárból vajon mennyit érintett pozitívan az egykulcsos szja?

DrGehaeuse 2015.10.29. 16:03:30

@high up!:
Sok igazságod van. A matrollcsizmus meg az 1kulcsos adó egy ilyen individualista és hedonista felső 10% mellett nem hozza a várt eredményt. A felső 10% egy része off-shorba menekíti (mint ahogy a többkulcsos időkben is tette) vagy 0km-es szlovák rendszámú X6-os járgányokra és Maldív szigeteki lukszusüdülésekre költi az ajándék 500 Mrd ráeső részét.

Viszont egy másik rész (akik szerinted se fognak kivándorolni) a 450e és 1m között kereső jólképzettek java itthon költi el a ráeső rész zömét. Sokan csinálnak elő és végtörlesztést, ingatlanba fektetnek (lásd ingatlanár emelkedés az utóbbi hónapokban) vállalkozást bővítenek, fogyasztást növelnek, munkát adnak.

Ha az 1kulcs jól van "belőve" és még a korrupciót is visszafognánk az működne. Az stabil de szerény növekedést hozna. A szegények helyzetén nem segítene a többkulcsos rendszer visszaállítása, arra sokkal jobb a (átlagos béremelkedést meghaladó mértékű) minimálbér-emelés.

Babette anyó húsdarálója 2015.10.29. 16:12:45

@maxval bircaman meghízott szerkesztő:

Közírói munkásságodnak inkább helyesírás tanulásával kéne némi hitelességet adni.

DrGehaeuse 2015.10.29. 16:15:33

@maxval bircaman meghízott szerkesztő:
Olyan vagy mint Végh Antal és Csurka Pista együttes reinkarnációja némi pátosszal mefűszerezve..

Babette anyó húsdarálója 2015.10.29. 16:16:34

@desw:

Bármelyikre szavazol, ezer év alatt nem tud annyit lopni mint vitya ezalatt az öt év alatt. Nem tök mindegy melyikkel váltod le az ország ezer évének legnagyobb hazaáruló tolvaját?
Ha valóban utálod vityát akkor miért kérdéses, hogy másra kell szavaznod? Tök mindegy, csak ne legyen köze génselejtes fideSSjobbik csürhéhez.

maxval bircaman meghízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.29. 16:25:34

@Babette anyó húsdarálója: Nem a helyesírás a fontos a közírásban, hanem a hitelesség és a kérlelhetetlen liberális ellenesség.

maxval bircaman meghízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.29. 16:26:46

A liberálisok társadalom rombolásáról akarjátok csak elterelni a figyelmet.

desw 2015.10.29. 16:27:53

@Babette anyó húsdarálója:

"Nem tök mindegy melyikkel váltod le az ország ezer évének legnagyobb hazaáruló tolvaját?"

Nem mindegy! Nekem akkor (lenne) jó, ha alacsonyak az adók. Mivel mindegyik idióta ellenzéki párt szját emelne, így maradna Orbán. A feltételes mód azért van, mert nem megyek el addig szavazni, amíg nincs értelmes párt, de ha kötelezően mennem kellene, akkor undorom ellenére Orbánra szavaznék. (+1 Orbánnak a migráncsok miatt is)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.29. 16:29:52

@HaFr: 'egymásra találtatok a blog legnemtelenebb kommentelőjével, '

Van ez így Péter, amikor olyanok is egyet tudnak érteni egy triviális kérdésben, akik amúgy sok mindenben nem.
A békés egyet nem értés kulturája, azt kellene tán elsajátítanunk egy kicsit, nem gondolja?

Sajátos korrektségét rég tudomásul vettem, ingerültségét az ön tehetetlenségének tudom be.
Persze megértem, fájdalmas lehet, amikor nevetségesnek láttatják posztjait a 'bérkommentelői', ( az orbán láncos kutyái :) ) különösen ha azok tényleg nevetségesek is.
Mert azok.

Hogy majd ötmilliónak kell éheznie, hogy kiábránduljanak Orbánból.

A Sasjózsitól ez remek poén lett volna...

Amint írtam már sokszor, nekem, mint keresztény-liberális-konzervatívnak az fáj, hogy az ön 'konzervatív blogján' magát a konzervativizmust teszi így nevetségessé, hiteltelenné.
Ön számomra az a konzervativizmusnak, mint Semjén Zsolt a kereszténydemokráciának.
Ennyi sértést talán el tud viselni tőlem.
Én meg maradok akkor is leghűségesebb kommentelői egyikének - amíg útálkozva eltűr -
tisztelettel: leponex

DrGehaeuse 2015.10.29. 16:31:28

@Babette anyó húsdarálója:

Bármelyikre szavazni ugyanoda vezet: egy újabb etatista ámokfutás elitista alkotmánybuzerálással megfűszerezve - eredmény: még nagyobb lecsúszás.

Amíg nincs erős, alkotmányos alternatíva (pl. egy 40% ra esélyes PKP :) ) addíg inkább maradjon ez a zsebhorthysta bagázs. Már úgyse lesz mit lopniuk a földmutyi után.

Babette anyó húsdarálója 2015.10.29. 16:32:05

@maxval bircaman meghízott szerkesztő:

Aha. Agysebésznél sem a tudás számít, hanem az, hogy szépen tudja bevarrni a sebet.

Gondolkodj, igaz nincs mivel. Ha a saját "szakmádhoz" hülye vagy miért ne lennél hülye ahhoz is amiről írsz.
Hiteltelen vagy, és nem csak a mondandód tartalma miatt, hanem azért is ahogy közzéteszed.

Babette anyó húsdarálója 2015.10.29. 16:33:51

@desw:

Hibás gondolkodás.
A rezsit és az adót nem csak csökkentéssel lehet karban tartani, hanem normális keresettel is. Ha nincs munka, nem vagy megfizetve akkor lehet a birkákat akolba terelni az adócsökkentéses és rezsis hazugságokkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.29. 16:34:19

@HaFr:

"ez az poszt is csak egy poszt, véleményeket szondáz, nincs közvetlen köze a párt vagy az én politikai irányvonalamhoz..."

A versenyszférában megfizetik a focus group-ok tagjait. :)

desw 2015.10.29. 16:36:19

@Babette anyó húsdarálója:

Szabaduszó vagyok, így a jövedelmem nem függ senkitől, csak tőlem. Viszont a nettóm a politikusoktól függ.

Babette anyó húsdarálója 2015.10.29. 16:37:25

@DrGehaeuse:

Vicces ahogy mindenki azt próbálja bemagyarázni, hogy a tolvaj a jó. Ki kell baszni, le kell csukni, amíg gondolkodás helyett inkább elhiszitek a nincs alternatíva mantrát, addig megérdemlitek, hogy éhen dögöljetek. Sor kerül rá, főleg ha azt is elhitették veled, hogy a földmutyi után már nincs mit lenyúlni. Majd ha kibasznak a vagyonodból akkor gondolj erre.

2015.10.29. 16:53:52

Én nem fogok éhen halni, mert ha olyan világot teremt a mindenkori elit, hogy éhen kell halni benne, akkor minden lelkifurdalás nélkül fogom ellopni, az elit összes kolbászát!

DrGehaeuse 2015.10.29. 17:02:34

@Babette anyó húsdarálója:

OK! Végezzünk el egy gondolatkisérletet!

Valamelyik ballib párt baromira felszívja magát 2018-ra. Példásan bedarálja az egész álliberális ellenzéket Fodortól - Bokrosig. Összehozza az egy a tábor egy a zászlót. Az összes polkorrekt média az összes felületen a közös (levajazott) jelölteket futtatja, valami csoda folytán lesz közös miniszterelnök-jelöltjük aki nem fletó - legyen a neve mondjuk bajnaigordo2.x .
Na ekkor rájuk fog szavazni pont 1-el több mint az orv-bán fityiszre. Akkor még mindíg ott lesz a vonajobbik.
Felkéri bajuszkirály kormányalakítási tárgyalásokra bajnaigordon2.x -et. Kb 3-5 hónap huzavona és forrókása kerülgetés után kiderül, hogy csak jobbikvona (marinelepin.hu) koalíciós parnerrel lehetne kormányozni. Ekkor bajuszkirájnak elege lesz bajnaigordon2.x helyett inkább felkéri orv-bán gyökért. 2,5 másodpercnyi koalíciós tárgyalás után megalakítják a 4. orv-bán kormányt a kétharmad3.0-ás parlamenttel és a belügyminisztert Novák Előd.

Nos ekkor lesz igazán szarban a liberális demokrácia kishazánkban.

Khonsu 2015.10.29. 17:04:02

@Diorella Queen: Tolvajtól lopni nem bűn. :)

Robur 2015.10.29. 17:08:12

Nem kell izgulni. Nemsokára csúnya vége lesz ennek az egésznek. A kivándorlás már kezd kritikus méreteket ölteni. A gazdaság könnyen lehet, hogy nemsokára csúnya recesszióba fordul. Akkor majd lehet örülni Orbán bukásának, sajnos abban lesz egy "kis" üröm is.

DrGehaeuse 2015.10.29. 17:10:02

@Robur:
Ez tuti. Kérdés: Mikor lesz az a "nemsokára"?

maxell birka meghízott hegesztő 2015.10.29. 17:17:01

Orcsány mellett jelenleg nincs más alternatíva!

A jobbliberális-antibuddhista-neokeresztény-szociomuszlim Gyurbán már nem fog beleszólni a folyamatokba, a szélsőbalos Joda impotens, a függetlennek hazudott Húsvét ugyanolyan korrupt, mint elődje, Szigetházi meg… inkább hagyjuk!

Esetleg Bolgáriából lehetne szakértő politikusokat „importálni” és nemzeti kormány alapon kormányozni, amíg beindul a gazdaság motorja. De amíg az ostoba ellenzék szerint a hanyatló Délkelet az etalon és nem a Balkán, addig itt dőreség lenne komoly változásokra számítani.

explanatus 2015.10.29. 17:18:03

@desw: „Az álompolgár már megtapasztalta, hogy kormányváltással nem szűnne meg a mutyi, csak a nevek cserélődnének ki, azaz pont leszarja.” Megjegyzéseddel igazolva látom fenti @explanatus: intelmeimben foglaltakat, de jó hír hogy egyre többen érzik és mondják ki amit @megamedve:, is megfogalmaz, hogy „Az ország belefáradt, nincs alternatíva ...”

Igen, a dolog a felszínen így néz ki. Én úgy mondanám az alternatívakeresők olyanok, mint a forrásokból fakadó erek, patakok, melyek ha a felszíni képződmény olyan megszűnnek a szemnek, azaz átalakulnak búvópatakokká, de jelen vannak, és amint a talajviszonyok kedvezővé válnak számukra, előtörnek a felszínre. Szerencsés esetben búvópatakok sokasága tör elő és egymást erősítve megállíthatatlan folyóvá nőnek.

Valahogy így van ez az alternatívával is. Van alternatíva, de egyelőre a viszonyok nem ebbe az irányba mutatnak.

Nemzetközi példák arra, hogy a búvópatakok bizonyos események kapcsán bizony előtörnek. Jól látható ez a mostani népvándorlás kapcsán. Svájcban az SVP, Ausztriában az FPÖ választási sikerei és Németországban a nemrég alakult AfD egyre növekvő népszerűsége mutatja, a választópolgár egyszercsak megelégeli az évtizedek óta fennálló pártokat, pártszövetségeket és újraossza a lapokat.

Ha az ellenzék munkáját nézzük, akkor erre itthon is van esély. Ennek egyetlen feltétele, hogy 106 (pkpkozosseg.blog.hu/2015/10/23/atzel_maria_unnepi_beszede_legyen_ismet_otthonunk_a_hazank) személy neve mögött a következő választáson ott legyen három mássalhangzó PKP.

maxell birka meghízott hegesztő 2015.10.29. 17:19:23

@maxval bircaman meghízott szerkesztő:
„A liberálisok társadalom rombolásáról akarjátok csak elterelni a figyelmet.”

Te viszont éppen hogy csak a neofasiszták társadalom építésére akarod felhívni a figyelmet.

Khonsu 2015.10.29. 17:22:40

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: Helyzet van. Nem csak nálunk, globálisan is.

Egyértelműen be fog következni egy korrekció. Ennek helyi lefolyását, ha teljesen meghatározni nem is, de azért jelentősen befolyásolni lehetséges, lenne...

Innentől mindenki dönthet, mit szeretne. Van mondjuk nekünk a PKP, a reformkonzervativizmusával. Egyesek szerint nem egészen úgy keresztény-liberális-konzervatív, ahogy szeretnék, de amikor a korrekció bekövetkezik fontos résztvevőjévé válhat helyi események, viszonyok formálásában, mert a hazai politika szereplői közül az egyetlen olyan gondolatvilággal rendelkezik, mely beilleszthető az új világba. Ha addig megerősödik...

Ha ez nem kell...
a korrekció akkor is megtörténik, de ebben az esetben semennyire sem lesz keresztény-liberális-konzervatív.

Van a jelenlegi világ, amit mindenki jól nézzen meg, mert 1-2 évtized múlva nem sok nyoma marad. Akkor már egy másik világ lesz. A PKP lehet a híd a kettő között.

Persze úszni is lehet...

Robur 2015.10.29. 17:39:10

@DrGehaeuse: Max. néhány év. Van egy barátom, működtett Pesten egy Pizzériát. Nem kap a konyhára embert. Nincs jelentkező.

desw 2015.10.29. 17:48:07

@explanatus:

Jelenleg a választók többsége párthívő birka vagy csak szimplán idióta. Márpedig kormányzóképes és normális alternatíva nem lesz értelmes nép nélkül, ha maradunk a demokratikus megoldásoknál.

Három lehetőséget látok:

Agyat adunk a népnek, aztán automatikusan mennek az Orbánok és Gyurcsányok a p-be. (ez lenne a legjobb megoldás, de zéró esélyt látok erre)

Felhagyunk a demokratikus megoldásokkal és végigverünk minden reformot a többség akarata ellenére a fenntartható jövő érdekében. (minimális esély)

Még hosszú agónia és megy az ország a falig, aztán egy nagyon fájdalmas restart. (erre látok nagy esélyt, és nemcsak Magyarország, hanem az egész lufi jóléti társadalomnak)

Ezért nem hiszek én az ellenzéknek és a törekvéseknek, mert a nép nélkül nem fog menni akkor sem, ha szent szüzek lesznek hatalmon.

Toportyán Zsóti 2015.10.29. 17:48:24

@maxval bircaman meghízott szerkesztő: Nem nevezném közírói munkásságnak a bukott blogod homofób kérődző.Némi versenyszféra tapasztalat segítene önkontrollra szert tenni.Putingazda szégyene vagyol.

Robur 2015.10.29. 18:07:19

@desw: Nem, egy kis pizzéria.

2015.10.29. 18:09:19

@DrGehaeuse: A baloldalnak egyetlen esélye lenne nyerni.
Ha az egészségügy rendbetételével kampányolna ezerrel.

desw 2015.10.29. 18:11:44

@Diorella Queen:

"A baloldalnak egyetlen esélye lenne nyerni.
Ha az egészségügy rendbetételével kampányolna ezerrel. "

Kampányolni és ígérgetni tudnak a politikusok. És a pénz honnan lesz hozzá?

2015.10.29. 18:12:51

@explanatus: Mondjuk inkább azt, hogy a a kormány kijelölte magát gondnoknak az állampolgárok fölé.És az állampolgárokat nem tekinti cselekvőképes felnőtt embereknek.
Ez a helyzet.

2015.10.29. 18:14:45

@desw: Ha nagyon akarnák meg tudnák oldani.Azt a kérdést tedd fel inkább hogy miért nem teszi ezt a baloldal?
2 magyarázat lehet rá.
Az egyik hogy túl drága választási ígéret.
A másik pedig az, hogy nagyon beteg az egészségügy és amelyik kórház nem dől össze magától, azt majd megmentik.Megvárják a természetes szelektálódást.

desw 2015.10.29. 18:19:00

@Diorella Queen:

"Ha nagyon akarnák meg tudnák oldani."

Mármint az ígérgetés és a kampányolást? Az mindenképpen. Akkor már csak az ígéret megvalósításához szükség néhány forintocska kellene.

Igen, baromi drága lenne és sokaknak fájna a reform.

desw 2015.10.29. 18:29:32

@Diorella Queen:

"Mondjuk inkább azt, hogy a a kormány kijelölte magát gondnoknak az állampolgárok fölé.És az állampolgárokat nem tekinti cselekvőképes felnőtt embereknek."

Kb igaza is van a kormánynak!

Hajdú Peter 2015.10.29. 18:36:46

"Orbán leváltásához előbb éheznie kell a többségnek"

Leszarom, ha az egesz csaladom ehen halna, akkor is inkabb Orban Viktorra szavaznak, csak hogy kibasszak a hazaarulo liberokkal.

Hókirályfi 2015.10.29. 18:46:24

@maxval bircaman meghízott szerkesztő: mételyt akartál inkább írni szerintem, Te "közíró"

Hókirályfi 2015.10.29. 18:53:00

@maxval bircaman meghízott szerkesztő:
"liberális ellenesség"..."társadalom rombolás"
A magyar helyesírás liberális huncutság csupán...:)

sutyerák 2015.10.29. 19:25:57

és akkor átadja a hatalmat vkiknek akik kínlódnak pár évet a szemétdombon amivé tette az országot,-majd ismét visszaeszi a fene ezt a hazaáruló maffiózó söpredéket az ostoba magyar megvezetésével.

tralalala 2015.10.29. 19:33:22

@Robur: Öt éve ezt szajkózzátok, oszt tökre nem tűnik úgy, mintha minden épp össze akarna omlani.

Jolka40 2015.10.29. 19:53:34

@DrGehaeuse: Meg kis hazánk cuzammen.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.10.29. 20:03:49

Én is azt hiszem, hogy Magyarországon Mohács nélkül az emberek nem tanulnak, de Mohácsra (rövid távon szerencsére, hosszabb távon sajnos) nem érdemes számítani. Amíg az EU a GDP 4-5%-át ajándékba adja minden évben, addig nagy baj nem tud történni.
Ugyanakkor abban, se vagyok biztos, hogy Mohács segítene. Egy nagy pofon ugyan az embert felébreszti, de nem biztos, hogy megérti miért kapta. Kedvenc példám Argentína, ahol a 40-es évek óta megy hasonló, mint itt, és hiába vannak túl féltucat államcsődön, az embereknek még csak 30%-a az, aki nem hiszi azt, hogy a gonosz külföld ármányának áldozatai. Úgy tűnik, hogy a politikai érettséget nem lehet pofonokkal által elsajátítani.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.10.29. 20:32:47

@desw:

"az így kiesett szaros 500 milliárd kemény ~2,8%-a az egész kibaszott költségvetésnek"

Az az 500 milliárd az egész éves hiány fele!
Amiatt a fideSS megszorítások soha az életben nem érnek véget, mert ezt a hiányt soha nem lehet gazdaságilag kinőni.

Bármekkora híve is vagy a síkprimitív fideszkomcsi rendszernek, te is csak egy permanensen megszorított hasznos hülyéje vagy a rendszernek.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.10.29. 20:36:57

@tralalala:

Apád meg 40 évig hitt a Kádár rendszerben aztán csak összeomlott az is.

Orbán pont olyan lassú de biztos lerohadásba vitte az országot mint Kádár. Csak hogy 2020 után nincs több EU segély, aztán majd akkor fogsz rohangálni közmunkáért. De ki akarna majd felvenni egy hivatásos fidesz troll?

desw 2015.10.29. 20:49:42

@Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül:

"Az az 500 milliárd az egész éves hiány fele!
Amiatt a fideSS megszorítások soha az életben nem érnek véget, mert ezt a hiányt soha nem lehet gazdaságilag kinőni. "

Egyszerű, csak 500 milliárddal kellene csökkenteni a kiadási oldalt. Lenne honnan. Állami sóhivatalok és seggmeresztők, 3200 önkormányzat, nyugdíjak, eü és oktatási reform, ...

Ugyan, van itt laza 3-4 ezer milliárdos pazarlás is évente. Nem értem, hogy miért pont az szja csökkentés fáj a buta proliknak.

DrGehaeuse 2015.10.29. 21:09:48

@zaccc: Ez egy szép hozzászólás volt. De q...ra nem volt rá igény.

Le Orme 2 2015.10.29. 21:15:32

Az Index a főcímek között közli: "Minden negyedik magyar penészes lakásban lakik" Gondolom, a "minden negyedik magyar penészes lakásban" lakik majd hivatkozási alap lesz a nemzetellenes tábor részéről.
Az állítás forrása a Habitat jelentése. A "tanulmányon" belül a minden negyedi magyar penészes lakásban lakik állításnál egy 2007-es felmérésre hivatkoznak, amely két magyar város egy szűk részére terjedt ki, és szubjektív állapotfelmérés volt (mert a "penészes lakás", mint kategória nem objektív módon meghatározható).

Robur 2015.10.29. 21:45:02

@tralalala: 5 éve szerinted mekkora munkaerőhiány volt, most szerinted mekkora van? Szerinted mekkora emberveszteséget vagyunk képesek elviselni?

2015.10.29. 21:51:12

@Lord_Valdez:
orbánék elég sok mindent szétvertek, és összességében nem nagyon lett se jobb, se rosszabb.

micsoda? 2015.10.29. 22:04:52

" Az Orbán-rendszer visszanyomta a többséget az emberi lét alacsonyabb szintjeire, ahol az államtól való kiszolgáltatottság mindennapi élmény: az államtól származik a koncentrált rossz (fenyegetés, megfosztatás, megaláztatás) és jó (létfenntartás, szórakozás, közösségi élmény, védelem), amely a legtöbb ember számára reálisan elérhető."

Tökéletes megfogalmazása a mai helyzetnek. Ha van szeme, és füle a "magyar embereknek" minden zárójelbe tett szóra sok példát tud felsorolni, ami igazolja a többit.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.10.29. 22:06:23

@unionista᠍᠍:
Hát, ez elég szubjektív. Szerintem egy csomó területen sokkal rosszabb lett, de az biztos, hogy egy országot még szándékosan se lehet gyorsan tönkretenni. Erre szoktam felhozni, hogy nézd meg a Szovjetuniót. Ha valakinek volt elkúrt gazdaságpolitikája, akkor nekik az volt, oszt mégis 70 év kellett ahhoz, hogy rájuk dőljön. Egyébként az argentinoknak is kb. 40 év kellett, mire elkezdett recsegni-ropogni a gazdaság.

Robur 2015.10.29. 22:19:37

@Lord_Valdez: A pofon lehet kijózanító vagy földre terítő. Mi vajon milyet kapunk nemsokára?

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.29. 23:55:38

@Robur: mármint 2018-ban?
a harmadiknál azért le szokott esni valami: tantusz, ilyesmi ...
józanodásra egyelőre nincsenek jelek.
de ha nem, hát nem

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2015.10.30. 00:33:20

Én a többséghez tartozom és nem akarom leváltani Orbánt:)

Az a kb 3000 db liberális, izraelita, baloldali akik Budapest belvárosában és a köcsögök hegyén élősködnek meg csak szeretné leváltani Orbánt, de sosem tudja.

Hogy miért nem?

Mert az emberek nem hülyék.

A népet meg nem lehet leváltani drágáim..akkor sem ha most a miggerekkel próbálkoztok..

Robur 2015.10.30. 00:44:25

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Nem, amikor majd az ország esik nekifutásból pofára, na azután(abból) fogunk-e tanulni majd vagy sem.

2015.10.30. 00:54:17

@Lord_Valdez:
oké, de ez fordítva is igaz lehet. könnyen lehet, hogy az ortodox kommunista gazdaságpolititka mellett az ortodox liberális kapitalista ugyanolyan elbaszott. és a kettő között orbán az átmenet. tehát most az ország visszafelé lépked. nagyon helyesen. a kérdés, hogy a következő évtizedben trianon 100 után mi lesz az előre.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 01:41:09

@unionista᠍᠍:

"az [elbaszott] ortodox kommunista gazdaságpolititka"

Korábban még a COCOM-lista volt a felelős az "ortodox kommunista" gazdaságok dögrovásra kerüléséért.

Ha meg OV "visszalépkedésének" eredménye lesz egy lepukkant gazdaság, akkor meg a zsidók és láncos kutyáik, a zsidókeresztények döntötték azt be.

Te, Sanyi meg a gyügyei paraszt ügyesen kitaláltátok a tutit.

Hajdú Peter 2015.10.30. 01:54:21

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: "A népet meg nem lehet leváltani drágáim...akkor sem ha most a miggerekkel próbálkoztok.. "

Hat pedig nem sok hianyzott hozza. Ha Orban nem epit gyorsan keritest, akkor mar, a liberok es sorosgyuriba legnagyobb megelegedetsegere, valoszinuleg tobbsegben volna az arab afrikai horda.

pamut 2015.10.30. 02:14:12

Bár tetszik a poszt, a végkövetkeztetésével mégse értek egyet. Itt akkor sem lesz semmilyen "robbanás", ha az éhen halt embereket A Mészáros Teherkocsi Kft. teherautói szedik majd össze az utcákról minden nap és viszik a testeket trágyázni a földjeikre.

Ellenkezőleg: a nyomor nem destabilizálja, hanem stabilizálja az orbáni maffiaállamot.

A logikus persze az lenne ha destabilizálná, rengeteg forradalom tört már ki - látszólag valami nemes elvek jegyében, szabadságért, stb., de valójában - a nyomor és éhezés miatt.
De ez itt Magyarország. Ahogy most is, ezután is a norvégok által fizetett civil alapok lesznek a felelősek a szegénységért, meg a zsidók, meg az Amerikát vezető magyar libsik, meg a tököm tudja még milyen démonok. És minél szarabb lesz az országnak, annál erősebb lesz rá a bizonyíték hogy nemzetközi összeesküvést csinált Gyurcsány direkt hogy kipusztuljon az ország, lám itt az eredménye, pedig Orbán napi 35 órát harcol ellenük puszta kézzel foggal körömmel, de hát a nemzetközi zsidócigánypiréz nagytőke erősebb.

Asszed viccelek.
Nem.

Tök mindegy mi az objektív valóság. Ma is kb. az ellenkezője annak amit ezek összehazudnak, mégis remekül működik az agymosás. És minél szegényebb valaki, annál könnyebb kimosni az agyát. A nyomor kimeríti a testet lelket, felőrli a kognitív funkciókat is. A nyomorgókat a legkönnyebb megvezetni. Épp ezért nem hogy veszélyt jelentene Orbánra az éhező magyarok milliói, de olyan jól megerősítené a rendszerét, hogy Orbán most is kifejezetten abban érdekelt hogy szegényítse a magyarokat. Épp a fordítottjától lenne oka félni, egy megerősödött, anyagilag független, azaz neki nem kiszolgáltatott középosztálytól, polgárságtól, tőle független emberektől, független médiától.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 05:20:13

@pamut:

"Ellenkezőleg: a nyomor nem destabilizálja, hanem stabilizálja az orbáni maffiaállamot."

Azáltal, hogy a nyomor relatív, nem abszolút. Az ügyes despota annyira szegényíti el az embereket, hogy még képesek legyenek dolgozni: mert az adóbevételekből (akár jövedelemadó, akár fogyasztási adók) származik a hatalma (legalább is egy természeti erőforrásokban nem bővelkedő országban).

"Orbán most is kifejezetten abban érdekelt hogy szegényítse a magyarokat. Épp a fordítottjától lenne oka félni, egy megerősödött, anyagilag független, azaz neki nem kiszolgáltatott középosztálytól, polgárságtól, tőle független emberektől, független médiától."

Pontosan. Az anyagilag független emberek támogatását nem tudja megvásárolni közpénzekből.

seahawks 2015.10.30. 06:49:52

simán nyer a fidesz 3 év múlva is 2/3-al, de még 7 év múlva is. a baloldal nem jön vissza kormányra szerintem vagy 20 évig, annyira nincs arculatuk. nálunk is, mint a lengyeleknél jobb-jobb verseny lesz a kormányért. a lengyelek jobbikja most győzött, nálunk sok középosztálybelinek kell elveszíteni az állását, hogy bukjon a kormány, vagy a nyugdíjasoktól kell elvenni orbánéknak hogy ez megtörténjen.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.10.30. 07:01:54

@Robur:
Valószínűleg egyik se. A kijózanodáshoz hiányolom az értelmes hangokat, akik ilyenkor el tudnák mondani, hogy mi történt. A földre kerülésre viszonyleg kevés az esély, mert most ebben a pillanatban nem látszik, hogy komolyabb sokk fenyegetné az országot.

@unionista᠍᠍:
A tapasztalatok szerint nem. A kapitalizmus nagyon hatékony és robusztus, csak épp a nép nem szereti, ezért politikailag kevéssé kívánatos. Viszont Magyarországon soha nem volt.
Trianon 100. évfordulójának semmi jelentősége. Lesz nagy megemlékezés, aztán mindenki megy a dolgára. Akkor már sokkal nagyobb kérdés, ami szintén 2020, a következő EU-s költségvetési ciklus.

nu pagagyí 2015.10.30. 07:41:16

@neoteny: Ebben a rendszerben már nem lehet senki anyagilag független. Szellemileg talán még csak-csak, de akkor le kell mondania minden anyagi forrásról és fényevőként vegetálva hirdetheti tanait.

A Fidesz sikeresen kiépítette a fasiszta/kommunista rendszerekre jellemző struktúrát. Összeolvadt a törvényhozó és végrehajtó hatalom. Az ország életének minden szegmense a centralizált hatalmi struktúra része lett, az autonómiák már csak papíron léteznek.

Minden embert figyelnek és egzisztenciális függésben tartanak. Ez legnyilvánvalóbban az állami alkalmazottak, tisztviselők körében érezhető, ahol a centralizált hatalom pártemberekből álló személyzeti osztályai (kötelező kamarái) szelektálják, büntetik és jutalmazzák a hatalom igényei alapján az embereket. A kitaszítottak nem reménykedhetnek abban, hogy a szabad piac dzsungelébe menekülhetnek, mert már az sincs.

A gazdasági szegmensek a hűbéresek kezébe kerültek, a piacon nem a teljesítmény számít. A profit a lojalitás függvénye. Akinek nem tetszik a pofája, vagy csak kívánatos falatnak tetszik, az hatósági zaklatás, különadók, kényszerfelvásárlás áldozata lesz, a kedvezményezettek viszont valós teljesítmény nélkül állami profitgaranciában részesülnek, lásd trafikosok, kaszinók, haveri média, stb. Az állami eszközökkel feltőkésített oligarchák és strómanok gyorsuló spirálban zabálják fel az országot, mert a vagyon vagyont szül. lehet mondani, hogy létrejön végre egy erős tulajdonosi osztály, de nincs ok örömködni. A lehetőséget kapók mögött nem tudjuk kik vannak, de az biztos, hogy Mészárosból sohasem lesz Bill Gates. Ha a vagyon nem a valós teljesítmény függvénye, akkor csak addig tűnik hatékonynak a hirtelen gazdagodott oligarcha, amíg az állam garantálja a hasznát, mindannyiunk kárára. Ha visszaáll a versenypiac előbb-utóbb elveszítik mindenüket, de agonizálásukkal, a náluk lekötött nem hatékony működő tőkével további évekkel vetik vissza az ország fejlődését és mélyítik már most is növekvő leszakadásunkat versenytársainktól.

Nevoeiro66 2015.10.30. 07:47:47

És ha majd sikerül leváltani Orbánt (amikor mélyszegénységbe kerül az emberek többsége), akkor jön majd a ballibsi szakértői kormány, amely 1 hónap alatt rendet rak, és eljő a tejjel-mézzel folyó kánaán.

nu pagagyí 2015.10.30. 07:48:49

@wmiki: Nem egy másik diktátorra, hanem valódi demokráciára van szükségünk. Neked meg arra, hogy igényeld azt, hogy saját erőből boldogulhass. Nehogy azt hidd, hogy örökké élhetsz boldog kitartottként mások verítékéből. Nem érdemes hozzászoknod, mert nem élnéd túl, amikor majd kibaszarintanak a kényelmes semmittevésből egy ifjabb és agresszívabb seggnyaló kedvéért.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2015.10.30. 07:52:00

@nu pagagyí: orbán demokratikus választáson nyert elsöprő fölénnyel...

persze ha az szdsz szótár szerint nézzük a demokráciát, akkor természetesen nem, hiszen az azt jelenti, hogy "mi vagyunk hatalmon"

nu pagagyí 2015.10.30. 07:53:54

@Nevoeiro66: Nem tudni még kik jönnek, de az biztos, hogy nagyon dühösek lesznek. Ez után a rendszer után nagytakarítás kell, igazságot kell szolgáltatni, vissza kell adni a jogot az embereknek, hogy szabadon dönthessenek a sorsukról.

nu pagagyí 2015.10.30. 07:58:37

@wmiki: Egyszer nyert demokratikusan, utána már saját maga, önhatalmúlag alakította a szabályokat. Ami most van, már nem demokrácia. Korlátlan hatalom épült ki, amely csírájában folytja meg az alternatívákat.

tamas11 2015.10.30. 08:14:37

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Egész szerda esti munkásságod, ahogy ráteríted a nyálat a blogra, (minden poszthoz hozzáokoskodva), mutatja viszonyodat az igazsághoz.
Te vagy tehát, aki több néven voltál és vagy itt, azt hiszed elismerés illetne ezért, meg kárpótlás, hogy kétszer is kivágtak. Ostorozod a bloggazdát, dícséred a főhatalmat, szembejössz szinte mindannyiunkkal. Viszont Unionistával + (olykor) boross bencével találsz közös tengelyt...

Pedig most az USA nagykövet szónoklata lenne kötelező érvényű, kitűnő alakalom az önkritikádra. Te voltál, aki azt írogattad, a főkülügyér Szíjártóval együtt, hogy Goodfriend visszarendelése amerikai önkritika lenne, (vereség), beismeréssel ér fel, s mint ilyen, újabb orbánság-győzelem!
Micsoda marhaság/ hazugság volt ! Mi akkor is tudtuk, mOst látszik, mekkora!
Mi láttuk korábban is, tudva hogy a nemzetközi kapcsolattartás fővonalában első számú diplomáciai érdek a viszonyok kisimítása, (fenntartása), ami miatt beáldozták cserének a régi diplomatát, (konfliktusos személy lett, elhasználódott) .
Erre most megszólalt még hangosabban még kritikusabban - az utóda.
Ebbből pedig te - megvilágosodás helyett - egyetlen félmondatot kerestél ki, azt, hogy pukkedlizett félmondatban egyet ez a nő a magyar múltnak magyar kultúrának..

Csaló vagy te, nem tévedő.
Most is azt kellene mondanod amit Goodfriend eseténél: egy hatalmas és erős ország diplomáciáját szeméylesítik meg a tisztviselői, és hihetetlenül provinciális úgy gondolni, mintha ez a szeméyles nexusaik tartományában lehetne értelmezhető, - sosem az.
Lássuk be , az orosz-orientáció miatt,( kapcsán) nekiveselkedtek csendben egy rúgásnak, és most másodszorra is megadták. Most jön majd, a "válasz" hogy "náluk bezzeg verik a négereket". ( Szíjártó meg Lázár már nyomatja, hogy nem vagyunk az USA tagállama ,sőt gyarmata! Ugocsa non koronat, magyarul ne baszakodjatok azzal a koronával...
Lehetnél most japán, és harakirit követnél el. De mi hozzádképzeljük, mint morális és logikai adósságodat, annak részeként.

---------

Tegyünk hozzá valamit érdemben is, elszakadva a szeméyledtől.
A Maslow- piramisról ismertek olyan összefüggések, amik kedvezhetnek a Hafr által leírt folyamatoknak.
@HaFr:
Például, hogy a szükségeletek sorrendje változhat, borulhat. Nehéz elképzelni, hogy az elemi szükségleteket valami megelőzze, de ez már a biztonságra való törekvésssel is megeshet (háborús helyzetkben pl) hogy megelőzik az "éhséget" az ön- és fajfenntartást. Életveszélyben nem szomjas senki.
Számunkra kritikusabb a piramis derekán lévő lépcsőfokok sora, esetleges átrendeződése.
A siker, elismertség csoporthoz tartozás például megelőzheti a mégáltalánosabbakat, például sznoboknál, akik a csoporthoz tartozás látszatát értékelik legmagasabbra, a fenn a zászló, nincsen kas- modellt testesítve meg.
A hazai tömegek fellépését, szavazati hajlandóságát nem az eszme szabályozza fel, mert épp az imént szabályozta le. a hiányával..
Jöhetne tehát az éhséget megelőzve egy mássfajta lázadás. Az Éhségekkel óvatosan kéne bánni, mert a világnak ezen a felén, azon "könnyű" segíteni.
Az albániai első szabad választások után kitört polgárháborúban eldöntötte az ország sotsát egyetelen olasz élelmiszersegély.. Igaz, háromezer fős jólfelszerelt katonaság kísérte a szállítmányt, garantálandó annak biztonságát.
A mi tömegeink éhségét is megelőzheti a létbiztonsági szempont, azaz annak mostohája a félelem, (hiszen egybefolynak), ott ahol a félelemkeltés uyanúgy becsatormázódik, mint az élelmiszer-ellátás.
Fogalmazzunk durvábban: Ha kellően hideg a tél, egy rakat fával mindent el ehet érni. A biztonság és a kőleves kombó lesz nyerő.

Az Albániában az első szabad választásokat követő polgárháborús állapotok közepette az élelmiszersegély fordított a helyzeten! Egyszerre hozták el a kajaminimumot és a "biztonságot" és ebben az akcióban egy szegény befektetőnek sem kellett aggodalmaskodnia, mert az gyakorlatilag a hatalom.
Béndek posztja telitalálat, mert eredeti gondolata éppen ez: a közösségi igény az (orbáni) állammal szembeni egyik várakozásminimum, találkozik a szociális és biztonsági minimumokkal. Melyik tömeg kezdené ezt el megdöntögetni?! Ellene szavazgatni?

(Szomorúan mondom tehát, hogy a kitűnő meglátás ellenére kétes a következtetés: éhezve SEM fognak lázadni, már most is éheznek, és neked sem, és nekem sem jöhet ki a szánkon, hogy "nem eléggé".

nu pagagyí 2015.10.30. 08:21:28

@seahawks: Magában a baloldal döntheti meg ezt a rendszert, mivel könyöradományokkal és a jobboldali radikálisok burkolt támogatásával sikeresen osztják meg a kiszolgáltatott szegényebb rétegeket. Mivel leginkább az egyéni szabadság szenved sérelmet, egy liberális erőnek kell létrejönnie a rendszer megdöntéséhez, amihez meg kell nyerniük a szegényeket ténylegesen képviselő baloldal támogatását.

nu pagagyí 2015.10.30. 08:22:25

@nu pagagyí: baloldal döntheti=baloldal nem döntheti

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 08:25:30

@nu pagagyí:

"Összeolvadt a törvényhozó és végrehajtó hatalom."

Ez az unikamerális parlamenti rendszerből fakad: a -- megfelelően nagy -- parlamenti többségből származik a kormány, amelyik irányítja ezt a parlamenti többséget.

A többit tekintve is egyetértek: nekem úgy tűnik hogy Mo kezd hasonlóvá válni Fehéroroszországhoz. Nem teljesen olyanná, de sok szempontból hasonlóvá.

csonka balázs 2015.10.30. 08:27:07

Kiváló cikk. Lényeglátó, jól fókuszáló, elgondolkodtató. Sajnos bizony igaza is van.

Khonsu 2015.10.30. 08:34:32

@nu pagagyí: A "baloldal" és a liberálisok semmilyen rendszert sem fognak megdönteni, sem nálunk, sem máshol. Nekik globálisan leáldozott. A "jobboldal" és az "illiberálisok" is csak az erős ellenfél hiányának köszönhetik a relatív népszerűségüket.

A hatalmi űrbe előbb vagy utóbb meg fog érkezni egy új játékos, és majd ő fog döntögetni...

A többség valószínűleg ünnepelni fog, a ballib-illib tábor pedig visítozni, de az senkit sem érdekel majd...

Netuddki. 2015.10.30. 08:42:05

Az orbánt nem leváltani, legyőzni kell, hanem (független) bíróság elé kell állítani!

Netuddki. 2015.10.30. 08:47:41

@Khonsu: Hetet-havat összehordasz tolvaj fideszmentegető trollpatkány! Azt se tudod a liberálist eszik-e vagy isszák. De erre uszulsz mert ezt mondta a gazdi, mint reggel is a fideszmédiában.

Ahol meg nincs liberalizmus, demokrácia, ellenőrzés ott virágzik a korrupció és a közpénzek szétlopása. Balfasz fideszesek, fideszes tolvaj balfaszok!

seahawks 2015.10.30. 08:47:48

@nu pagagyí: bárcsak így lenne, de magyarországon nincs több 3-400 ezer liberális szavazónál, ezzel nem lehet választást nyerni. túlzottan nacionalista a nép, a fiatalok főleg, tehát nem lesz egyszerű

konrada 2015.10.30. 09:04:06

Azért eléggé elkeseredett beírás ez, ha csak akkor ad esélyt magának, ha az ország éhen döglik, miközben az meg nem akar. (És szavazni sem azokra, akik szerint éhen kéne hallniuk...;)

Khonsu 2015.10.30. 09:05:37

@bértrollbosszantó_kovi1970: Na, "fideszmentegető trollpatkány" se voltam még... :D Majd felírom a többihez, mondjuk a libbant sorosbérenc mellé, hogy egyensúlyban legyen :)

Amúgy megnyugtatlak, tisztában vagyok a liberális jelentésével, de a többség ma már nem az eredeti jelentését érti alatta, beleértve a "liberálisokat" is, ezért bátorkodtam új értelmezése szerint használni.

Egyébként csak úgy szólok "igazi baloldali" párt sincs az országban.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2015.10.30. 09:06:53

Tegnap óta gondolkodom ezen a cikken, és részben egyet tudok érteni vele, részben viszont vitatkoznék is. Ahhoz, hogy a nép megdöntse a rendszert, valóban romlania kéne a helyzetnek. Már ha megdöntés alatt azt értjük, ami pl. Romániában történt Ceaușescu idején, vagy amikor Szerbiában lángolt a parlament. Ehhez tényleg nagy elkeseredettség és nélkülözés kell, ami megadja az utolsó lökést. (Ahogy pl. a Közel-Keleten a pattanásig feszült helyzetben megadta azt élelmiszerárak robbanása és az aszály eredményeként elvesztett megélhetési források:
newdeal.blog.hu/2015/08/17/a_termeszet_ereje_avagy_az_idojarasi_szelsosegektol_a_forradalmakig )

De a leváltáshoz talán nincs erre szükség. A leváltáshoz úgy érzem, még mindig elégnek kéne lennie egy olyan karizmatikus vezetőnek, aki a jelenlegi narratíva helyett tud egy új történetet adni az embereknek, egy új sztorit, amivel azonosulhatnak, ami alapján meghatározhatják magukat. Erre utal az, hogy a "bizonytalanok" vagy "nem választók" kategoriája messze a legnépesebb. Az természetesen igaz, hogy mivel a kormány történetei rendszeresen a legalantasabb, legelemibb ösztönöket aknázza ki, így borzalmasan nehéz ezzel szemben versenyképes világot kreálni. Főleg a média ellenszelében.

Netuddki. 2015.10.30. 09:12:23

@Khonsu: "Amúgy megnyugtatlak, tisztában vagyok a liberális jelentésével, de a többség ma már nem az eredeti jelentését érti alatta, beleértve a "liberálisokat" is, ezért bátorkodtam új értelmezése szerint használni."

Akkor mégse vagy vele tisztában.

"Egyébként csak úgy szólok "igazi baloldali" párt sincs az országban."

Ezt ki állította, én nem.

A ballibázásoddal meg csak a geci, bőven az átlagos életszínvonal felett élő, közpénztolvaj fideszmaffia főnökök agitpropját nyomatod. Csak szólok ha még nem esett volna le. Ha úgy viselkedsz mint egy tolvaj fideszes, akkor annak is fognak nézni, tolvaj fideszesnek. Ennyi.

Netuddki. 2015.10.30. 09:13:56

@_Maverick: Hogy újfent magamat idézzem:
"Az orbánt nem leváltani, legyőzni kell, hanem (független) bíróság elé kell állítani!"

ördöngös pepecselés 2015.10.30. 09:14:10

Miért kéne Orbán Viktort leváltani ha jól kormányoz? Márpedig jól kormányoz. Meg is lesz cserébe az újabb 2/3-a 2018-ban!
A liberálisok meg höröghetnek. Nem csak itt, mindenhol Európában!!

Lengyelországban is most hullott atomjaira a liberális politizálás!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.10.30. 09:14:51

Szerintem csak orbánnak kéne éheznie!:))
De valami nagy gebasz kellene,hogy az emberek elzavarják végre a francba,meg valaki akire szavazni lehetne,meghogy addigra ne csak a fideszbarmoknak legyen kedvük szavazni.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.30. 09:23:45

@tamas11: szerintem mesze túlértékeled gyarló kommentjeimet, é nem elismerésre, hanem az eredeti nickemre tartanék igényt, ami egy öntudatos, polgárosulni vágyó egyszerű vidéki kommertől el is várható:
szolga módjára nem belenyugodni abba, hogy egy mégoly kis hatalommal rendelkező blogtulajdonos mulatságos megsértődése ilyen látványosan sz@rja le a saját konzervatív szabadságeszményét. is.

Te, mint a BP Fanklub lelkes tagja, miképpen tudod összerakni a fejedben: kitiltani egy csipkelődő, kicsit provokatív nicket, örvendezni, sőt támogatni ezt a kitiltást, majd a posztok sokaságán a beletörődő, önmaga választotta szolgaságon, a polgárosulás elmaradásán, a véleményüket vállalni nem merő tömegeken, ... sopánkodni vég nélküli reménytelenségben?

Hogy az éhenhalás lehetőségének közvetlen megtapasztalása majd ráébreszti talán a szolganépet: a gyenge állam,a szabadversenyes kapitalista egyistenhit és a feltétlen transzatlanti szimbiózis 'szent háromsága' fogja elhozni a kánaánt - harminc-negyven-vagy ki tudja hány év múlva, ha jók leszünk?

Miközben a blogot is egy ideje szinte csak u. aktivitása tartja életben?

Ez a hihetetlen szervilizmusod nekem a 'Ki tud többet a Sovjetunióól a Szovjetunióból?' világát idézi, pont ahogy épp most reggel a Kovács Laci bácsi emlékezett arra, amikor őt fogadta az amerikai külügyér, négy rövid tőmondatban válaszolt neki ( mert az amerikaiak szeretik a rövid, lényegre törő beszédet), és utána már csal 'László' volt - még a szeme is bepárásodott a meghatottságtól, hogy őt a nagy amerika Lászlónak fogja szólítani!!

'Pedig most az USA nagykövet szónoklata lenne kötelező érvényű, kitűnő alakalom az önkritikádra. '

Szebben nem is prezentálhattad volna, mire gondolhatott HaFr az 500 éves önkéntes szolgalelkűségről.-)

(szerintem valakivel keversz a Goodfriendes esetnél, vagy én nem emlékszem rá )

Goodfriend látványos elhasalása viszont -szerintem- épp arra jó példa, hogy egy önmagára valamit adó, önmagával szemben igényesebb - mondhatni :polgárosuló - politikus garnitúra nem esik hasra az Amerikai Nagy Testvér Kötelezően Önkéntes Kritikától.

Kapni fog helyette másikat, természetesen, a globális liberális demokrácia már csak így működik.

'Most is azt kellene mondanod amit Goodfriend eseténél: egy hatalmas és erős ország diplomáciáját szeméylesítik meg a tisztviselői, és hihetetlenül provinciális úgy gondolni, mintha ez a szeméyles nexusaik tartományában lehetne értelmezhető, - sosem az.'

dzsesszus - valami ilyesmit mondott bloggazdánk egy kommentre, reménykedj hogy a tied felett átsiklik :)
no comment - így szokták ugye, tapintatból ...

Gondolatmeneted betetőzése mi más lehetne ezek után:

'Lehetnél most japán, és harakirit követnél el. De mi hozzádképzeljük, mint morális és logikai adósságodat, annak részeként.'

Eltekintve kristálytiszta szófűzésed talányairól, tulajdonképpen ezzel kifejezetten megdícsértél:
harakrit ugye az követ el (ha jól tudom), akiben a belső erkölcsi tartása nagyon erős, vállalja tettei következményét.

Már csak ezt a polgári többest, ezt a 'mi hozzádképzeljük' tudnám feledni, elvtárs! :)
üdv!

Khonsu 2015.10.30. 09:30:06

@bértrollbosszantó_kovi1970:

"Akkor mégse vagy vele tisztában."

Ezt kifejthetnéd bővebben, mert fogalmam sincs, miből vontad le ezt a következtetést.

"a szegényeket ténylegesen képviselő baloldal"

Na ilyen nincs az országban.

Nem érdekel minek néznek. Függetlenként leírom a véleményem, aztán ha ez valakinek nem tetszik, akkor így járt. Ennyi.

high up! 2015.10.30. 09:34:44

Na most akkor még egyszer és utoljára:

Hol van az a nép, amelyik tudatában lenne annak, hogy a mostani rendszer egyenes folytatása (és de facto felgyorsítása) a 2002-től beindult ország és nemzet sorvasztásnak? Hogy az ország ugyanúgy lefarolt a jólétbe vezető útról, mint Kádár eftárs alatt. És a magyarja ma is ott is fogja végezni ahol Kádárral végezte. Illetve már ott is van a végzetben a teljesen szocreál hányadék egészségügyi meg egyéb állami rendszerével, a közmunka alapú társadalmával és a rablóbanda szük politikiai elitjével.

Jó ha 5% érti ezt a maga teljességében, de ők meg leginkább a felső 10%-hoz tartoznak, tehát megtehetik, hogy szarnak a 95% Átlaghülyemagyarra. Az Átlaghülyemagyar még ha érti is a problémák egy részét, akkor is lerendezi magában azzal, hogy:

- ezel legalább csökkentették a rezsimet
- ezek a kommunisták ellen harcolnak
- ezek az Éju ellen harcolnak akiknek mi csak gyarmatnak kellünk
- ezek visszaszerzik nekünk Trijjanont
- ha ezek megbuknak és jön a többkulcsos adó, akkor kivándorol innen az egész értelmiség oszt vezetők meg kompjúter javítók nélkül maradunk, oszt nem tudok többé Velvetet olvasni a neten

És ott vannak még persze a magyar össznépi birkatársadalom legendás genetikai reflexiói:
- jaj, ne szólj szám, nem fáj fejem!
- há mit tudnánk mi csinálni kedves, há a múttkor is montuk oszt nem lett semmi, há nincs nekem tüntetésekre időm, kezdődik a Szulejmán

Ennyit tud ez a nép, nem is kell erőltetni rájuk se a polgárságot, se az európai erdményeket. Meg kell barátkozni azzal, hogy 1100 éve cseléd genetikájú ez a nép és ezek a Szoft diktatúrákban érzik a legjobban magukat, a szocreál panelporli életszínvonalon. És meg meg is magyarázzák azzal a beteg rögeszméikkel, hogy ez miért így jó!
Ha pártot alapítasz akkor hajts ezekre a genetikai reflexiókra, rögtön nagy esélyed lesz, hogy tömegpárt leszel.

FOLYTASSUK!

desw 2015.10.30. 09:34:55

@_Maverick:

" Ahhoz, hogy a nép megdöntse a rendszert, valóban romlania kéne a helyzetnek. Már ha megdöntés alatt azt értjük, ami pl. Romániában történt Ceaușescu idején, vagy amikor Szerbiában lángolt a parlament. "

Pontosan emiatt a hibás közgondolkodás miatt (csak a politikusok a hibásak => a nép az áldozat) nem fog a büdös életben javulni a helyzet akárki kerül kormányra.

Játszunk el a gondolattal, hogy Orbánt és az összes többi tróger politikust, akik 1989 óta a parlamanetben voltak Ceaușescu sorsára jutatjuk.

És? Utána mi lesz? Hirtelen kevesebb lesz a nyugdíjas és a rokkant? Hirtelen kevesebb lesz az analfabéta? Hirtelen egészségesebbek lesznek az emberek? Hirtelen mindenkinek megjön a munkakedve és szorgalmas lesz? Hirtelen mindenki becsületes lesz és nem fog átverni senkit, minden adót befizet, számlát ad?? ...

Tudom, majd aki utána jön az már aztán tényleg nagyon keveset fog lopni és sokkal jobb lesz mer'... miért is???

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2015.10.30. 09:40:25

@desw: ? Hol írtam bármi ilyet? Egy feltételes módban álló mondatról beszélünk.

Egyetértek egyébként, de nem is mond ellen sehol ennek a hozzászólásom.

Khonsu 2015.10.30. 09:42:34

@ördöngös pepecselés: Nem jól kormányoz, de jól a propagandája. A zembereknek úgy látszik ennyi elég is. Aztán csinálnak majd szendvicset jobban teljesít szórólapból, ha kenyérre és húsra már nem telik.

A végeredmény szempontjából teljesen mindegy, hogy 2018-ban nyernek vagy sem, vagy hogy milyen arányban.

A fenntarthatatlan pályában az fenntarthatatlan, csak az a kérdés mikor állunk bele a földbe.

És akkor majd sok sok dühös ember fogja az öklét rázni...

desw 2015.10.30. 09:48:41

@_Maverick:

A többség sajnos még mindig azt gondolja, hogy a politikusok a hibásak mindenért. Ebből adódóan számukra logikus megoldás elüldözni őket és másra szavazni. (bocs, ha támadásnak érezted a kommentemet)

ami szabad 2015.10.30. 09:52:31

Egyre jobban tetszik az a tisztán látás, ami a blog íróját jellemzi. Ha jól tudom, fontolgat porondra lépést. Lássuk.

konrada 2015.10.30. 10:06:53

Továbbra is: elég sz.r ügy lehet egy politikusnak, ha arra kell várnia, hogy az emberek rosszabbul éljenek, mert azokkal nem képes elhitetni máshogy, hogy ő jobb lenne...

Khonsu 2015.10.30. 10:07:39

@desw: A zemberek nem fognak megváltozni, rövid távon biztosan nem, de egy szinten túl hosszútávon se. Erre tehát ne számítson senki se, ez nyilvánvaló.

Épp ezért kell olyan rendszert kiépíteni, ami az emberek megváltoztatása nélkül is működik és előre viszi a dolgokat.

Egy ilyen rendszert viszonylag könnyen be is tudna fogadni a többség.

Ahhoz azonban, hogy ez megtörténhessen, előbb a jelenleginek meg kell roppannia.

desw 2015.10.30. 10:18:36

@Khonsu:

"A zemberek nem fognak megváltozni, rövid távon biztosan nem, de egy szinten túl hosszútávon se. Erre tehát ne számítson senki se, ez nyilvánvaló."

Én nem számítok rá, hogy értelmesebb nép lesz az én életemben, így ennek megfelelően élek.

"Épp ezért kell olyan rendszert kiépíteni, ami az emberek megváltoztatása nélkül is működik és előre viszi a dolgokat."

Pl??

"Ahhoz azonban, hogy ez megtörténhessen, előbb a jelenleginek meg kell roppannia."

A jelenlegi alatt Orbánékat érted, vagy az elmúlt 20-50-100 év alatt kialakultat?

pamut 2015.10.30. 10:25:02

@neoteny:
Örülök hogy ennyire egyetértünk, bárcsak minden ilyen flottul menne :)

Khonsu 2015.10.30. 10:32:21

@desw: "Pl??"

"reformkonzervativizmus", vegyes rendszerek, bizonyos anarchista, fél-anarchista elképzelések.

van választék

"A jelenlegi alatt Orbánékat érted, vagy az elmúlt 20-50-100 év alatt kialakultat? "

Egyikből következik a másik is.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2015.10.30. 10:52:47

@Khonsu: Szerintem az emberek megváltozhatnak (persze kérdés, hogy mit értesz ez alatt pontosan). Pl.: a mai és a 20 évvel ezelőtti világ értékek, gondolkodás, világnézet szempontjából nyomokban sem emlékeztet egymásra az átlagember szintjén vizsgálva. Legalábbis én ezt látom a környezetemben. Az emberek változtak. Miért ne tehetnék a másik irányba is?

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2015.10.30. 10:56:11

@Khonsu: @_Maverick: Az kimaradt, hogy ezért persze tenni kell, nem magától történik, ahogy ide sem magától fajult a helyzet.

"I am your leader. If you don’t want me, tell me to go and rest. As long as I am your leader I will tell you where you are wrong" - Mandela

A vezetők azért vannak, hogy vezessenek, alakítsák az emberek véleményét. Nem csak azért, hogy passzívan képviseljék, amit az emberek többsége gondolni vél, és széttegyék a kezüket: hát igen, ilyenek az emberek, ezen nem lehet változtatni.

DrGehaeuse 2015.10.30. 11:00:57

@high up!:
Le a kalappal előtted apukám!
Belenéztem a munkásságodba az adatlapod "aktivitás" füle alatt. Minden blogon ugyanazzal a könyörtelen következetességgel bunksbotozod le a komentelőket.
Ilyen következetességet még egy ökörtől se láttam. Pedig ahogy a közmondás tartja: Nur der Ochse ist konzekvent.

desw 2015.10.30. 11:13:23

@_Maverick:

"Szerintem az emberek megváltozhatnak (persze kérdés, hogy mit értesz ez alatt pontosan). Pl.: a mai és a 20 évvel ezelőtti világ értékek, gondolkodás, világnézet szempontjából nyomokban sem emlékeztet egymásra az átlagember szintjén vizsgálva."

A kérdés az, hogy jó vagy rossz irányba változtak az emberek. (sok mindenben rossz irányba ment a társadalom, szerintem)

"I am your leader. If you don’t want me, tell me to go and rest. As long as I am your leader I will tell you where you are wrong" - Mandela"

Ez működik most is. Az embereknek nem lett jobb az élete az új kormánytól sem (miért lenne jobb pusztán kormányváltástól) így leváltják másikra. Örök körforgás...

"A vezetők azért vannak, hogy vezessenek, alakítsák az emberek véleményét. Nem csak azért, hogy passzívan képviseljék, amit az emberek többsége gondolni vél, és széttegyék a kezüket: hát igen, ilyenek az emberek, ezen nem lehet változtatni. "

Hosszabb távon ez igaz lehet, de ebbe azért belepíszkit 4 évente a választás, a mindenkori destruktív ellenzék és a demokrácia.

Khonsu 2015.10.30. 11:15:32

@_Maverick: A tanult minták változhatnak, az öröklöttek nem fognak.

A reakció sohasem előzi meg az akciót. Az emberek szimbiózisban élnek az éppen aktuális rendszerrel és együtt változnak. Nem fognak hirtelen megváltozni, legfeljebb egy nagy sokk hatására, de tulajdonképpen az is alkalmazkodás.

Vagyis az új rendszer érkezése mindig megelőzi az emberek megváltozását, utána pedig együtt változnak.

Ha az új rendszert itt és most nem tudják az emberek befogadni, akkor semmi se lesz belőle.

Kereslet-kínálat. Első lépésben olyan terméket kell gyártanod, amire itt és most van kereslet. Ha már megvannak a márkahű törzsvásárlóid, onnantól formálhatod őket, ahogy ők is formálnak majd téged.

desw 2015.10.30. 11:17:55

@Khonsu:

""reformkonzervativizmus", vegyes rendszerek, bizonyos anarchista, fél-anarchista elképzelések."

Demokrácia van és 4 évente választások. Sajnos 2-3 év kevés ahhoz, hogy a reformok beérjenek, így új kormányt szavaz majd meg a nép és az új kormány meg megint más irányba indul el.

Khonsu 2015.10.30. 11:26:13

"Demokrácia van és 4 évente választások."

Ez a reformkonzervativizmusban így is marad, a többiben nem biztos.

2-3 év kevés, de azért lehet alkotni ennyi idő alatt is. Itt az a lényeg, hogy a többség elhiggye, hogy jobb lesz neki. Ha erre az első 2-3 évben kap néhány jelet, majd kicsit később pedig egy teljesebb körű visszaigazolást, az bőven jó.

Ha mégis másként dönt a nép, akkor pedig úgy járt. Olyat nem lehet megmenteni, aki nem akarja.

2015.10.30. 11:28:51

@neoteny:
az ortodox kommunista gazdaságpolitika elbaszott volt. mert a termelésben nem engedte meg a magántulajdont. az ortodox kapitalista ugyanígy elbaszott. mert nem engedi meg a köztulajdont. a kapitalista vállalatok miért félnek az állami, vagy félállami versenytársaktól. ha azok úgy is rosszabbak lesznek. nyilván azért, mert számtalan jól működő állami vállalat van. a közösségi tulajdonlás a termelő ágazatokban, az ellátási lánc elején rendre jobban teljesít. ilyen a bányászat, mezőgazdaság és a hagyományos feldolgozó ipar. ahol a zsidó kultúra mindig is gyengébb volt. mert nem rendelkeztek földdel. és nem volt hagyományos értelemben vett államuk. a sémi egy sivatagi kultúra. az arabok használják a földet. az arabok építik az oázisokat, bányászzák ki az olajat. a zsidók a szabad kereskedelemre és a kereskedelmi bankokra építik a gazdagságot. ami rendben van. egy népnek többség jogában áll ezt a kultúrát kialakítani. de egy másik népnek nem kötelező ezt feltétlen követni.

a zsidó kultúra általában a fővárosoknak és azok környékének kedvez. mert azok rendszerint közvetlen bekapcsolhatók a globális versenybe. a rendszerváltás budapestnek kedvezett valamelyest. bécs és budapest között győrnek és komáromnak. miskolc lefelé ment. miskolc környéke nagyon lefelé. debrecen is lefelé csúszott. és szeged és pécs sem tudott mit kezdeni a globális kapitalizmussal. az ezektől távol levő települések többsége még annyit sem. leszámítva néhány kiemelt üdülőövezetet. magyarország leggazdagabb települése budaörs. abból élnek, hogy ott vannak a nagy kereskedelmi lerakatok. oda hordják a nyugati cégek az árut keletről. magyarországot nem lehet kereskedelmi lerakattá változtatni. ciprust lehet. budaörsnek nyilván nem jó ha a szabad kereskedelem visszaszorul. de a helyi gazdaság termelői szereplőinek ez kifejezetten jó. és ameddig a fogyasztók mellettük állnak addig ez a folyamat tartani fog. ezzel a magyar gazdaság egy helyben toporog. de ez a kiegyenlítődés előfeltétele a polgárosodásnak.

ha vadnyugat lenne, akkor orbán és lázár a betyársereget vezetné kirabolnák, majd felgyújtanák az üzleteket és fegyverrel foglalnák el az üzemeket. illiberális demokráciát hirdettek. és szavazatokkal teszik. ezzel a gazdaság nem lép se előre, se hátra. lázár barátai csináltak egy dohányipari céget. és az a céljuk, hogy hatalmi eszközökkel kiszorítsák a piacról az amerikaiakat. a jenkik azt mondják, hogy ez egy kiszámíthatatlan kormányzat. lázár azt mondja, hogy kiszámíthatóan kibasszák innen a philips morrist. nem a mercedes gyárat basszák ki. szijjártó péter egy kutyát is leszopna azért, hogy idejöjjön a tesla motors és a kincstárból fizetnének nekik egy rakás pénzt (szerintem helytelenül). olyan ágazatokból verik ki az idegeneket, amihez nem kellenek (szerintem helyesen).

nem támogatást kell adni a multinak, hanem üzletrészt kell benne vásárolni. ha a mercedes hungária résztulajdonosa az állam, akkor megrendeléseket adhat neki. és így lehet mondjuk kecskeméten kisbuszokat is gyártani. és abból lehet iskolabusz, betegszállító autó. vagy mercedes lesz a rendőrautó. nem kell közbeszerzés. az állam tulajdonosként megrendeli. nem kell behordani, mert helyben előállítjuk. ez a termelő vállalatoknak kedvez. állami pénzt lehet rakni a fejlesztésbe. csak nem ortodox módon. például lehet magyar-szlovák fejlesztőközpont budapest és pozsony között félúton komáromban. lehet, hogy az rosszul fizeti meg a szakembereket. és akkor az egész bedől. ez esetben rábasznak a magyarok és a szlovákok. kidobták a kincstár pénzét. de lehetnek belőle olyan tervek, prototípusok, amiből lehet pannónia autó és motort gyártani. és ez esetben a magyar-szlovák együttműködést eredményez. és lehet nem ortodox nemzeti kereszténységet hirdetni. és ez az egész wirtschaft a kelet-német-római kultúrán alapul. mert magyarország kelet-közép európa. és nem a nyugat.

desw 2015.10.30. 11:42:36

@Khonsu:

"Ez a reformkonzervativizmusban így is marad, a többiben nem biztos."

Igazi változáshoz minimum szüneteltetni kellene a demokráciát vagy 6-8-10 évig.

"2-3 év kevés, de azért lehet alkotni ennyi idő alatt is."

Nagy változás nem lesz ennyi idő alatt. Egyszerre nem lehet a nagy ellátórendszerekhez (nyugdíj, eü, oktatás, család) hozzányúlni.

"Itt az a lényeg, hogy a többség elhiggye, hogy jobb lesz neki. Ha erre az első 2-3 évben kap néhány jelet, majd kicsit később pedig egy teljesebb körű visszaigazolást, az bőven jó."

Ehhez értelmes nép kell, aki nemcsak a mát látja, hanem az 5-10-20 éves jövőt is. Ilyen nincs.

"Ha mégis másként dönt a nép, akkor pedig úgy járt. Olyat nem lehet megmenteni, aki nem akarja."

Ez igaz! Ez megy 25 éve.

2015.10.30. 11:48:19

@_Maverick:
nem látsz előrébb az orrodtól. és nem látod, hogy a baloldal a hitgyülekezete (igen, ortodox zsidó), a brit média befektetése zrt. (ami nem nagy-britannia, hanem a b'nai brith szabadkőműves páholy, igen ortodox zsidó), a helsinki bizottság, az amnesty international, a nyitott társadalomért alapítványi hálózata. (igen, ortodox zsidó liberálisok). a civil tüntetések szervezői is az ortodox zsidó liberálisok. a zsidó baloldal. a libsik. az mszmp néhány maradványa. a nem ortodox zsidók régen átvonultak jobbra. egy részük persze ugyanolyan szélhámos (pl. endi), előbb utóbb az lmp is át fog vonulni. az ortodox liberális zsidókat akarja mindenki kiszorítani. előbb a kormányból. utána a parlamentből. és végül az országból. erről szól ez az évtized. és hogy utána mi lesz az majd kiderül.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 12:14:20

@unionista᠍᠍:

"a kapitalista vállalatok miért félnek az állami, vagy félállami versenytársaktól. ha azok úgy is rosszabbak lesznek. nyilván azért, mert számtalan jól működő állami vállalat van."

:))

És azok az állami vállalatok amelyek esetleg rosszul működnének, tetszőleges mennyiségű tőkeforrásra (az adófizetők pénzére) támaszkodhatnak, amivel mindig "jól működővé" lehet tenni őket.

Továbbá a törvényes szabályozási környezet alakításával a kormányzat bármikor képes egy állami vállalatot "jól működővé" tenni: végső esetben mindig csinálhat belőle monopóliumot, annál jobban működni meg lehetetlenség.

Khonsu 2015.10.30. 12:24:54

@desw: "Igazi változáshoz minimum szüneteltetni kellene a demokráciát vagy 6-8-10 évig."

Nagy változások előtt áll a világ. Szerintem a központi kormányzatban a mai formájában meg fog szűnni a demokrácia.

"Ehhez értelmes nép kell, aki nemcsak a mát látja, hanem az 5-10-20 éves jövőt is. Ilyen nincs. "

Ehhez jó propaganda kell, semmi más.

zipe moha 2015.10.30. 12:35:19

@neoteny: "végső esetben mindig csinálhat belőle monopóliumot, annál jobban működni meg lehetetlenség. "

na végre...ezt bizony nagyon jól tudják a globalisták, törekszenek is monopóliumokat kialakítani mindenből...elsőként a politákából...mert minden más abból származik...

végül is foglaljuk össze vagy állami monopóliumok vagy magán monopóliumok között vergődik a 99%....s mindegyik monopólium az 99% zsírjából él....

a harmadik a legújabb amikor a magánmonopólium az állami ..tehát közbevételek különböző transzferjeiből....költségoldalon úgy él mint egy állami monopólium ( gazdálkodhat akár veszteségesen is, bírják az adófizetők)...nyereség oldalon mint pedig mint egy magán monopólium...viszi az összes hasznot...a perifériákról minimális közteher-és szolgálat vállalása mellett...

szóval így esetleg léphetnénk is tovább rendszerszinet, nem gondoljátok?....ez a hülyék játéka...

conmorientes 2015.10.30. 12:44:50

@egyetmondok:

Igen, de.... A fékek és ellensúlyok oly sokszor okkal hangsúlyozott rendszere azonban a hatalommegosztás szükségességén alapul. Ez így egy összefoglalóan félreérthető fogalomrendszer. A bírói, végrehajtói és jogalkotói hatalom, - hiszen ennek a háromnak a megosztásáról érdemes elmélkednünk - ugyanazon forrásból származnak. Bizonyosan félreérthető voltam. Nem a képviseleti rendszert szeretném felszámolni, hanem azt az abszurd immunitást amely a jelenlegi képviselőket övezi, illetve azt a rendszersajátosságot hogy egy időhatáron (ciklus) belül a képviselők megválasztásán kívül nincsen semmilyen érdemi beleszólása a hatalommal elvileg rendelkezők tömegének.
Rendelkezésre áll minden olyan technnológia amely alkalmassá tenne bárlit és mindenkit a véleményének kifejtésére és érdemi képviseletére, amelyre szükség is volna. Számomra a végrehajtó hatalom ugyanis nevéből eredően végrehajt, nem pedig jogalkot és bíráskodik is egyben. Ma ezt a hatalomkoncentrciót látom, fékeket ellensúlyokat meg valahol a marsi scifikben....

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.10.30. 13:06:56

@neoteny:
a magánvállalatok ugyanúgy, mint az állam a kereskedelmi bankok pénzére támaszkodnak. ha nem lenne hitelpénz, akkor az államnak nem kellene a gazdaságba közvetlenül beavatkoznia. de mivel létezik és az szétzúzza a gazdaság fejletlenebb részeit ezért a tehetetlen emberek (a tömegek) ezt követelik. a demokrácia a szabad piaccal szembe kerül. mindenütt van egy kisebbség, amelyik ezt nem fogadja. magyarországon a köznép ezt úgy hívja, hogy a libsik. a liberális és a biboldó szavakból összevonásából ered. a szegény kiscigányok találták ki ezt a bélyeget. a biboldó vagy a bibsi cigányul a zsidó. a zsidókeresztény köztársaságot egy cigányvezér medöntötte és illiberális demokráciát hirdetett. erre amerika, izrael és az ortodox liberális zsidók azt mondják, hogy ez egy náci, neonáci kormány. fasiszta diktatúra van. gyurcsány meghirdeti az antifasizmust. a népek meg majd eldöntik, hogy mit akarnak. remélhetően nem számolják fel a demokráciát. ha mégis, akkor polgárháború következik.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 13:10:51

@unionista᠍᠍:

"a magánvállalatok ugyanúgy, mint az állam a kereskedelmi bankok pénzére támaszkodnak"

A magánvállalatok csak a bevételeikre támaszkodhatnak: az állami vállalatok az adófizetők pénzére is.

zipe moha 2015.10.30. 13:31:13

@neoteny:

"A magánvállalatok csak a bevételeikre támaszkodhatnak: az állami vállalatok az adófizetők pénzére is. "...
nézzük mire is támaszkodhatnak ( vázlatosan..)

-munkahely teremtési támogatás
- adókedvezmény ( a meg nem fizetett adó kivétele profitként)
- adóoptimalizálás...
offshore,költség túlárazás, kiszámlázás, transzferárazás...ect..
-uniós-lokális szubvenciók...
-alkalmi vagy rendszeres veszteség -áthárítás a közkasszákra
ect, ect, ect...

szóval a "bevételeikre támszkodhatnak"...hát az amelyik igen , az nem is játszik max vegetál ebben a versenyt kizáró, monopolizáló környezetben....ez már nem a tankönyvek neoteny...csak nem értem miért nem mértek korrekt módon...így nem lehet korrekt elbánásra sem számítani...csak elbánásra..:)))

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 13:52:57

@zipe moha:

"-munkahely teremtési támogatás"

Amit az állam ad. Ne adja.

"- adókedvezmény ( a meg nem fizetett adó kivétele profitként)
- adóoptimalizálás...
offshore,költség túlárazás, kiszámlázás, transzferárazás...ect.."

Ez azon az elven alapszik hogy "nem elvenni == adni". Ami egy nyilvánvaló ostobaság. Ha én nem rabollak ki téged, akkor nagylelkűen adtam neked?

"-uniós-lokális szubvenciók..."

Amit az állam ad. Ne adja.

"-alkalmi vagy rendszeres veszteség -áthárítás a közkasszákra"

Amit az állam ad. Ne adja.

"szóval a "bevételeikre támszkodhatnak"...hát az amelyik igen , az nem is játszik max vegetál"

Mint pl. az Apple?

"csak nem értem miért nem mértek korrekt módon..."

Aki szerint a "nem elvenni == adni" érvényes elv, jobb ha nem bugyog korrektségről.

egyetmondok 2015.10.30. 14:29:22

@conmorientes:
"Igen, de.... A fékek és ellensúlyok oly sokszor okkal hangsúlyozott rendszere azonban a hatalommegosztás szükségességén alapul. Ez így egy összefoglalóan félreérthető fogalomrendszer. A bírói, végrehajtói és jogalkotói hatalom, - hiszen ennek a háromnak a megosztásáról érdemes elmélkednünk - ugyanazon forrásból származnak. Bizonyosan félreérthető voltam." --

Nem hogy félreérthető nem voltál,hanem nagyon fontos,amit mondasz, bár úgy lenne, hogy ez amit mondasz a magyar jelenkori közbeszédben evidenciaként jelenne meg – sajnos több más mellett ez sem az -, hogy ti. az államhatalmak megosztása, elválasztottsága maga a fékes, ellensúlyos rendszer alapvetése. (Innen nézve lehet értékelni azt az orbáni bődületes hazugságot, hogy a fékek-ellensúlyok rendszere valami USA-találmány lenne,s hogy az Európában importárú, miközben beleírták az alaptörvényi szövegükbe, hogy az államhatalmak elválasztottan működnek.)

Igen,szerintem is ugyanazon forrásból származnak az elválasztott államhatalmak, s jó kérdés, hogy te mit tartasz e forrásnak. Mit jelölnél meg, mint forrást ? Elmondom én a saját véleményemet, és kérem erről a tiédet. Én a forrást abban a közösségi konszenzusban látom, pontosabban látnám, én ezt tartom, pontosabban tartanám a nemzeti minimumnak (többre nincsen szükség), hogy az elválasztott államhatalmak alkotmányos rendszere azért szükséges, mert a nemzet azt gondolja erkölcsös hatalomnak, amelyet ezen alkotmányos szabadságintézményekkel korlátozunk, hogy tehát van jó állam, s azért jó, mert nincsen senki a főhatalom kizárólagos birtokában.

"Nem a képviseleti rendszert szeretném felszámolni, hanem azt az abszurd immunitást amely a jelenlegi képviselőket övezi, illetve azt a rendszersajátosságot hogy egy időhatáron (ciklus) belül a képviselők megválasztásán kívül nincsen semmilyen érdemi beleszólása a hatalommal elvileg rendelkezők tömegének." –

Egyetértünk, bár ha az immunitást a mentelmi joggal azonosítod, akkor arról az a véleményem, hogy nagyon fontos, alkotmányos szabadságintézmény. A két választás közötti, közvetlen demokrácia, a népszavazás szerintem is pont elhalófélben van. Ám ez a 2010-es rendszerváltás logikus eredménye, medrt a mai parlamenti többség a népfelség, népuralom elvén áll, s ezzel nehezen fér össze a népszavazás: ha a népfelség van hatalom, miért szavazna bármiről is a nép ? Ebből csúnya baleset származhat, hiszen a népuralom leszavazná a népuralom törvényhozását..., ami ölég ciki nemde.

A népszavazásnak akkor van értelme,ha nem népuralom, néphatalom, hanem joguralom,jogállam van. Így hát én azt mondhatom neked, hogy szerintem elvileg sem rendelkezik a tömeg a hatalommal, és ez így oké. A népszuverenitás a hatalom forrásaként, származási helyeként jelöli meg a népet, de nem annak birtokosaként.

"Rendelkezésre áll minden olyan technnológia amely alkalmassá tenne bárlit és mindenkit a véleményének kifejtésére és érdemi képviseletére, amelyre szükség is volna. Számomra a végrehajtó hatalom ugyanis nevéből eredően végrehajt, nem pedig jogalkot és bíráskodik is egyben. Ma ezt a hatalomkoncentrciót látom, fékeket ellensúlyokat meg valahol a marsi scifikben...." –

sőt,én azt hiszem,az sem a scifi világa, hogy ne képviseleti törvényhozás legyen, hanem minden választójoggal rendelkező polgár azzal, hogy választójoggal rendelkezik, törvényhozóvá váljék, a választójog helyébe a törvényhozás joga léphetne, az internet, és az internetes biztonság, hitelesítés,stb. ma már ezt is lehetővé tenné akár, hiszen például a cégbírósági eljárásban az ellenjegyző ügyvéd elektronikusan hiteles aláírást készít, amely a bíróság számára éppen olyan erejű, mint egy eredeti okiraton lévő ellenjegyzés. Lehetne ilyennel vegyesen is próbálkozni a képviseleti rendszer mellett, jelentősen kitágítva ezzel a helyi és orzságos népszavazásokat, tehát igen, én is azt mondom, hogy sokkal komolyabban kéne ezzel foglalkozni.

Hogy a fékek,ellensúlyok a marsi mezőkben lennének...,hát ja, ezzel egyetértek,de szerintem mindig azt érdemes inkább vizsgálni, hogy ha azokból vannak, létrejöttek, mi a sorsuk, mert ha egyszer létrejöttek, akkor nagyon érdemes vigyázni rájuk, hiszen a világtörténelem egyedülálló, jellegzetesen európai "találmánya" ez. Hát, mit mondjak ? Amit ebből vér és veríték nélkül megkaptunk, szó szerint ajándékba a jószerencsénktől 89/90-nel, azt bizony elkótyavetyéltük...

zipe moha 2015.10.30. 14:30:36

@neoteny: ...ez a gondolkodás elbánásra számíthat...:)))
"Amit az állam ad. Ne adja."

..de adja, mert az Államot előtte state captureval fogjul ejtette az aki most nagy pofával az mondja( mondja!) " ne adja"....és ugyan ez igaz a többire is amit legépeltél....

a tényeket legalább és a működést nem vitataod, mondjuk nehéz is lenne, bára hazugság bevett pozíció javító eszköz a globalizációs palettán....

a nem elvenni= adni....ez a te csavarásod én nem ezt mondtam...a stuktua egyelőre bonyolult amíg a demokrácia -látszatot fenn kell tartani ...amíg a 99" nem teljesen konzum-idióta...utána már csavarni sem kell...szomorú viszont, hogy mindezzel te már most tisztába vagy , még is...a végén elszámolás lesz barátom ez a jó hír... és bírád lesz neked is...

zipe moha 2015.10.30. 14:41:05

@neoteny: "Mint pl. az Apple?"...te nyomoronc, az egyik legnagyobb offshoros, akkora hogy még Amerikának is számít....mit hazudozól úgy mintha ez állna érdekedben..az 1% tagja vagy vagy ezért fizetnek ..vagy szimplán csak egy megingathatatlan meggyőződéses balek vagy??
ha hülye helyzetbe kerülsz az nem a véletlen műve...a saját műved, ember

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 15:07:54

@zipe moha:

"de adja, mert az Államot előtte state captureval fogjul ejtette"

Bullshit: az állam maga adja hogy a foglalkoztatást növelni próbálja ... mert azt várják el tőle a választók.

"a nem elvenni= adni....ez a te csavarásod én nem ezt mondtam..."

Dehogynem; pl. ezt írtad: "adókedvezmény ( a meg nem fizetett adó kivétele profitként)". Vagyis az államé az összes profit; ha abból nagylelkűen meghagy a vállalkozásnak, akkor az adta a vállalkozásnak profitot.

"az egyik legnagyobb offshoros"

És? Olyan termékeket ad el amikért a fogyasztók önként és dalolva fizetnek: a bevételeiből működik igen jól, nem pedig vegetál.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.10.30. 16:14:20

@neoteny:
oké, de az állami vállalatok az árut ingyen osztják el. tehát abból külön bevételük nem származik. lényegében annyit csinálnak, hogy a segélyként kiosztott pénzt befektetik. és ingyenesen árut osztanak szét. ezzel munkahelyeket teremtenek. ha a népek úgy döntenek, hogy inkább a pénzt adják nekik oda, akkor kapják azt. de úgy nincs munka. tehát igazából az állami alkalmazottakon és az alkalmazott munkanélkülieken múlik, hogy milyen hatékonyan működnek. persze lehet az államot korlátozni. például azt mondani, hogy az állam egy adott ágazatban egyféle standard terméket állítson elő.

tehát mondjuk a tisza cipő zrt. állami részlege a tisza cipő kht. előállít egy standard tornacipőt. azt, amire a könnyűipari szakközépiskolában, a regionális szakképző intézetben azt mondják, hogy ez az alapmodell.
p2.vatera.hu/photos/b8/80/a9f7_4_big.jpg
ennek lehet helyi változata. például mezőkövesdi tisza cipő kht. ami standard matyó mintásat gyárt. feltéve, hogy ott matyóföldiek többsége ezzel a mintával akarja hordani.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Maty%C3%B3_sz%C5%B1rh%C3%ADmz%C3%A9s.jpg
félállami keretek között ezt lehet fejleszteni. elő lehet állítani egy termékcsaládot. úgy, hogy a köztulajdonú gépsort magánszemélyek bérlik és az induló állapotot részben átalakítják. ez a közkereseti társaság. így lehet tisza futball kkt. ami futball cipőt gyárt. tisza basketball kkt. ami magas szárú kosárlabda cipőt. tisza boot kkt. ami csizmát a horgászoknak, stb. ebben már magánszemélyek adják a hozzáadott értéket és vállalják a kockázatot. ami végeredményben vagy megtérül, vagy nem térül meg. a közkereseti társaság ettől függően lesz nyereséges, vagy veszteséges.

a "* tisza cipő" kht. és a "tisza * cipő" kkt. felett áll a tisza cipő zrt. ami a termelő eszközöket birtokolja, a nyersanyok beszerzését és a készáru értékesítést végzi. tehát ha a közkereseti társaságok azt mondják, hogy új típusú nyersanyag, vagy gépsor kellene akkor azt a zrt. igazgatótanácsa (a kht-k és a kkt-k vezetői) megtárgyalják. és azt közösen beszerzik. közösségi megrendelésre alapozva a szabad piacra is termelhetnek. tisza cipő ott lehet a kereskedelmi üzletekben vagy a közraktárakban. így a tisza cipő zrt. fejlődhet.

megállapodhatnak a szolnoki olaj kk (kosárlabda klub) csapatával, hogy ők játszanak valamilyen speciális tisza cipőben. amit a zrt. a játékosoknak személyre szabottan marketing céllal állít. vegyék meg azt a népek, mert ezt a márkát hordja lóránt peti és a báder marci (ők helyi játékosok). de az félállami zrt. esetén is kockázat. mert lehet, hogy ez mégsem olyan lesz vonzó. mert az adidas reklámarca derrick rose a chichago bulls irányítója. de a magyar piacon a tisza cipő zrt. és az adidas nyrt. versenyezhetnek.

a jelenlegi "cigánykodás" arra lehet jó, hogy a nem termelő multikat kizavarja. lehetnek külföldi tulajdonú hipermarketek. de úgy, hogy a kereskedelmi mérleget egyensúlyban tartják. tehát annyi értékben visznek ki árut, mint amennyit behoznak. különben vámot kell fizetni. a kereskedelem ne csak abból álljon, hogy megveszem és eladom. ez a használt cikk piac logikája. sanyi megveszem százért eladom kétszázért elképzelése. ez egy magánszemély esetén rendben van. de egy külföldi kereskedőtől azt várjuk, hogy eladja a magyar árut és ebben az esetben hozhat be. különben vámot kell fizetni, vagy behordja az árut az állam. az is egy lehetőség, hogy az alibabán nézze ki a nép, hogy milyen cipő kell az iskolakezdéskor. regisztrálja magát. és behozza az állam. a megrendelő magyarország. pont. hu.

zipe moha 2015.10.30. 16:36:19

@neoteny:
" az állam maga adja hogy a foglalkoztatást növelni próbálja ... mert azt várják el tőle a választók."

Bullsith: ..az államot egyáltalán kitiltották a munkahelyteremtésből...azzal a dumával .." hogy nem az ő dolga"....cserébe viszont akkor veszik át a tőkével járó felelősséget...és akkor is csak egy részét ha közpézből pénzt kapnak azért , hogy annyi munkavállalót állítsanak be amennyire egyébként is szükségük van a saját céljaik elérésére...idióta vagy, hogy innen jössz???...ki veszi ez be még keleten is....2015 van..hahó...nem 1989...

..."Dehogynem; pl. ezt írtad: "adókedvezmény ( a meg nem fizetett adó kivétele profitként)". Vagyis az államé az összes profit; ha abból nagylelkűen meghagy a vállalkozásnak, akkor az adta a vállalkozásnak profitot."...ez marhaság, 8 elemivel....a vállakozások a Holdon vannak???...vagy a Társdalom állítja elő a jogosítványaikat és az erőforrásaikat...ami költség....és a bevételi oldalt komplett elvinni majd a kötelezettségeket "rablásnak " feltüntetni bolondság....mennyien bevették még is...ha ébrednek szaladtok...de hova?

"..az egyik legnagyobb offshoros"

És? Olyan termékeket ad el amikért a fogyasztók önként és dalolva fizetnek: a bevételeiből működik igen jól, nem pedig vegetál. ".....

...te beteg vagy..remélem kirámolják a kanadai nyugdíj és eu számláidat és betéteidet is...csak ebből értenél...fuss a földön mert megérdemled

desw 2015.10.30. 16:49:37

@zipe moha:

"..az államot egyáltalán kitiltották a munkahelyteremtésből"

Hála az égnek! Pont elég adóból finanszírozni a jelenlegi "jól" működő állami vállalatokat.

Viszont túl sok állami támogatást/adókedvezményt adni külföldi cégeknek többnyire tényleg faszság. Persze a kérdés felmerülhet, hogy okés, zavarjuk ki az Audit és a Mercit, csak akkor mi lesz a több ezer munkanélkülivel? Nehéz téma ez!

desw 2015.10.30. 16:54:40

@unionista᠍᠍:

"de egy külföldi kereskedőtől azt várjuk, hogy eladja a magyar árut..."

A kereskedő azt árulja, amira igény van. Hiába árulsz magyar tiszacipőt, ha mindenkinek nájki kell.

"és ebben az esetben hozhat be. különben vámot kell fizetni"

A tescónál valami 60-70%-nyi magyar áru van.

"vagy behordja az árut az állam. az is egy lehetőség, hogy az alibabán nézze ki a nép, hogy milyen cipő kell az iskolakezdéskor. regisztrálja magát. és behozza az állam. a megrendelő magyarország. pont. hu. "

Ezt hogy?? Kinézem az alibabán, de nem klikkelek a buy now-ra, hanem küldök állami seggmeresztő Micikének egy ímélt, hogy rendelje már meg nekem? Ez így hatékony lesz?

zipe moha 2015.10.30. 16:55:50

@desw: ""..az államot egyáltalán kitiltották a munkahelyteremtésből"...nem arról beszélünk, hogy ez jó vagy rossz...hanem a jogosítványokért cserébe a felelősséget is át kell venni...ez a 2 szokásos vállalkozói költségek" legtermészetesebb elem kell, hogy legyen...és innen kell árakat kalkulálni... ma nincs kalkuláció...söprés van...kisöprés...van...erről beszélünk...te mit szeretnél?

desw 2015.10.30. 17:00:34

@zipe moha:

A következő mondatom az volt, hogy nem kell igazán támogatni a multikat. Ha jól értem, amire gondolsz, akkor így a felelőség is a multiké lenne, ugye? (vagy nagyon félreértettem, akkor bocs)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 17:02:06

@unionista᠍᠍:

"az állami vállalatok az árut ingyen osztják el. tehát abból külön bevételük nem származik."

Roppant érdekes. Miből finanszírozza az állam ezeknek az áruknak az előállítási költségeit? Pl. az alapanyagokat/félkész input termékeket, béreket, termelőeszközök amortizációját?

zipe moha 2015.10.30. 17:03:30

@desw: ..a dolog különben egyszerű...mindenki természetesnek tartja hogy az autóvezetéshez jogosítvány kell...és be kell tartani a KRESZ szabályokat...ez normális, hisz veszélyes üzem a közlekedés...még is kinek jutna eszébe hogy elfoglalja a főhatóságot, hogy önmaga számára külön KRESZ szabályokat léptessen életbe...majd mindenki aki szembe jön hülye????...mert a neoliberális "nagypolgárság" pontosan ezt tette....az 1% külön szabályok szerint utazik...és a 99% közül egyesek még tapsikolnak is .." nini, szemből is jön autó...de jó!!!)...millió számra reccsenek el a papírkasznik, de legalább mindennapos a tüzijáték...

zipe moha 2015.10.30. 17:09:05

@desw: ...igen így értettem... ha nem engednek magyar gazdaságot akkor annyi a társdalmi felelősség mint a gazadságból való részesedés...és könnyen belátható, hogy ez arányosan változik, ha a lokalítás saját gazdasága a saját erejére kap...magyarán megy haza az audi és szuper expreszt gyárt a Rába....és Pannóniát a Csepel...ehhez a Politikát vissza kell venni az itt élőknek a neoliberális kurzustól..akkor is ha orbán majd egyre jobban a nemzeti húroka pengeti...ő a neoliberális kurzus legtehetségesebb tábornoka mindössze

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 17:11:37

@zipe moha:

"az államot egyáltalán kitiltották a munkahelyteremtésből"

Nyilvánvalóan nem tiltották ki, hiszen épp' arra panaszkodsz, hogy az állam "munkahely teremtési támogatás"-t ad a magánvállalkozásoknak.

"a Társdalom állítja elő a jogosítványaikat és az erőforrásaikat"

Milyen 'jogosítványaikat'? Ahhoz hogy valaki dolgozzon, előállítson termékeket, és azokat haszonért eladja, "társadalmi jogosítvány" kell? Az "erőforrásokért" meg fizet a vállalkozó.

"a bevételi oldalt komplett elvinni majd a kötelezettségeket "rablásnak " feltüntetni bolondság"

A törvényes rablás is rablás; csak adószedésnek nevezik. Ha én odamegyek a pékhez és azt mondom neki hogy vagy odaadja nekem a profitjának 20%-át vagy elviszem és bezárom egy szobába amíg azt meg nem teszi, rabló és még emberrabló is vagyok. Ha ugyanezt az állam teszi, akkor az "adót szed".

Azt pedig még mindig nem cáfoltad hogy az Apple nem vegetál, hanem roppant sikeres úgy, hogy az embereknek olyasmiket ad el amiért ők szabad döntésük alapján fizetnek.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.10.30. 17:14:01

@neoteny:
az állam pénzt rak egy magánvállalkozásba, akkor abban tulajdonrészt kellene szereznie. tehát a mercedes hungáriát is részben államosítani kellene. olyan nincs, hogy az állam ad egy társaságnak 30 milliárd forintot. azt lehet mondani, hogy a kecskeméti gyár részben állami tulajdon. és az osztalékból mercedes járműveket vásárol az állam. nem kell közbeszerzést kiírni. hiszen az állam a tulajdonos. azt is lehetne mondani, hogy a mercedes természetben fizeti meg az áfát. és megint csak nem kell közbeszerzést kiírni. hanem mercedes lesz a közintézményekben mindaddig, amíg ők gyártanak errefelé.

abból kellene kiindulni, hogy egy országban az van, amit mi magunk előállítunk. és ha valamit el tudunk adni kifelé, akkor lehet hordani az árut befelé. csak ehhez persze egy olyan térséget kell uralni, ami földrajzilag is alkalmas az önfenntartásra. és ilyen a történelmi magyarország. vagy azt informálisan visszaállítani, vagy a monarchia területét
www.nzhistory.net.nz/files/styles/fullsize/public/Austro_Hungary_1000.jpg
vagy a duna medencét.
eeas.europa.eu/delegations/belarus/images/content/map_region_large.jpg
vagy a duna-majna-rajna régiót
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Europa_Ludwigskanal_Rhein_Main_Donau.png
vagy a visegrádi régiót.
www.stratfor.com/sites/default/files/styles/stratfor_full/public/main/images/Visegrad_Geography_800.jpg
tehát egy földrajzi értelemben viszonylag zárt egység gazdaságát megszervezni.
ha ez nem megy, akkor kicsiben indítani. tisza medencét megszervezni.
www.geoinf.uni-jena.de/uploads/pics/tisza_basin_09.png
de ez mind állami beavatkozás. nincs szabad piac. az egy utópia.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 17:22:28

@unionista᠍᠍:

"olyan nincs, hogy az állam ad egy társaságnak 30 milliárd forintot."

Ne adjon.

desw 2015.10.30. 17:23:11

@zipe moha:

Szerintem most sem akadályozza meg senki a Rábát és a Csepelt abban, hogy szuperexpresszt és Pannóniát gyártson. A probléma pl a tech szint lemaradása és az ismeretlenség.

A belső piac kicsi, erre nem éri meg saját gyárat és fejlesztőüzemet felépíteni, a külső piacnak pedig vannak elvárásai (környzetvédelem, megbízhatóság, ismertség, ...) és így igencsak kérdéses lenne a siker.

De a fő problémám az, hogy egy ilyen nyersanyagban szegény csöpp országnak miért az ipart/gépgyártást kell tolni? Szerintem pl az IT és a bió- és gyógyszerkutatáshoz kb minden adott, csak normális, nem a jelenlegi rabló állam kellene. Az IT dologhoz nem kell semmi, csak pár számítógép és néhány okos mérnök, és pár év múlva garantált lenne a siker.

zipe moha 2015.10.30. 17:30:23

@neoteny: ...gimnazista korba léptél érveléstechnikai értelemben?...lépj tovább is szurkolók ( előre...ne hátra..)

"Nyilvánvalóan nem tiltották ki, hiszen épp' arra panaszkodsz, hogy az állam "munkahely teremtési támogatás"-t ad a magánvállalkozásoknak."...ez az érv még logikailag is visszalépés...mert nyilvánvaló, hogy ami nem nyilvánvaló az nem nyilvánvaló... az állam adót szed, saját pénze nincs....a magánvállakozás azért kap pénzt hogy azokat akiket egyébként is fel akar venni a felvegye...ha pedig ne4m ezért akkor csaló...logikailag, hisz nincs rá szüksége...csak a támogatásért..:) ( majd aztán úgy is jár el vele..:)

Milyen 'jogosítványaikat'? Ahhoz hogy valaki dolgozzon, előállítson termékeket, és azokat haszonért eladja, "társadalmi jogosítvány" kell? Az "erőforrásokért" meg fizet a vállalkozó.

Javíts ki , én úgy tudom hogy minden magánvállakozás engedélyköteles, feltételekhezt kötött már induláskor...ezeket nevezem jogosítványnak...túúúl természetes lett ez, hogy van jogosítvány...a TÁRSADALOM átruház és jogosít...próbálj meg ennélkül ...tudom, a globalisták ezt próbálják egyrészt mára már alig rejtetten a state capturrel, ami a politikai főhatalom elfoglalásán keresztül a szabályalkotás megszerzéséhez vezet...erről szólt az autós példám...újabban...a titkos TTIP- és társaival...ahol majd az állam bíróság elé lehet cipelni...nekem mondjuk tetszik, mert dobják a korrupt politikai osztályokat, mint az elhasznált zoknit...

"Azt pedig még mindig nem cáfoltad hogy az Apple nem vegetál, hanem roppant sikeres úgy, hogy az embereknek olyasmiket ad el amiért ők szabad döntésük alapján fizetnek. "...miért kellene cáfolnom NEKEM...cáfolják ők az amerikai adóhivatal előtt...vagy te ha jól megfizetnek..:)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 17:42:38

@zipe moha:

"a magánvállakozás azért kap pénzt hogy azokat akiket egyébként is fel akar venni a felvegye"

Ne adjon neki az állam pénzt.

"minden magánvállakozás engedélyköteles"

Ami a hiba maga.

"a TÁRSADALOM átruház és jogosít"

Szó sincs ilyesmiről: az állam teszi, nem a társadalom. Az állam nem a társadalom.

"miért kellene cáfolnom NEKEM"

Mert te állítottad azt hogy "szóval a "bevételeikre támszkodhatnak"...hát az amelyik igen , az nem is játszik max vegetál". Az Apple a bevételeire támaszkodik: és nem vegetál.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 17:45:18

@desw:

"Az IT dologhoz nem kell semmi, csak pár számítógép és néhány okos mérnök"

Van is ilyen Bp-n nem egy: pl. a ThyssenKrupp Presta. Mondjuk azért egy kicsivel több befektetés szükséges a működéséhez, de a lényeget valóban a mérnökök állítják elő.

zipe moha 2015.10.30. 17:50:05

@desw: "szerintem most sem akadályozza meg senki a Rábát és a Csepelt abban"...óóó, dehogynem...csak nem 2szocialista" módra...a környezet alkalmatlan az alkalmasítókat még az előtt kinyírják , hogy azok alkalmasíthanának...nézd: a termék mondjuk jó, sőt kiválló ( símán) elvégzed az első piackutatásodat...nincs exportpiaci lehetőséged...miért? szerinted ki lobbizik egy F-16-osnak ,a német szuperexpresznek,Boingnak?...bárminek a mi magas feldolgozottságú...lobbizni nem csak annyi hogy beviszed a tiédet...kinyírod a másikét...mondjuk ugyesek vagyunk és mégis van piac ( mindenki állva maradt véletlenül..) kéne tőke...nem kabátgombok...a dél koreai tescó 4 milliárd angol font...mondjuk, sok pént van a világban ez is összejön ..kéne egy belföldi beszállítói láncolat...akik alkalmasak...a mutyi, uram-bátám állami járadékos vállalkozói körben van ilyen??..aligha...kellene adókedvezmény, közösségi támogatás is az induláshoz... magyarként potenciális multiként? ..hahah....aztán kellene kiszolgáló / szolgáltató bürokrácia...de akkor már nem ez lenne a neve...szóval semmi sem akadályoz???...mennyi mindenről nem beszéltünk még...talán úgy helyes, hogy semmi nem ösztönöz és semmi nem támogat....

desw 2015.10.30. 17:54:16

@neoteny:

Persze, csak ezek külföldi leányok.

Lehetne 100%-ban magyar is, pl Prezi, LogMeIn

Mérnök alatt most nem a hagyományos értelemben vett gépészmérnököt vagy villanymérnököt értettem, hanem szoftvermérnököt (elnézést, ha félreérhető volt).

Ide kevesebb befektetés kell, mert csak virtuális termék lesz a végeredmény, nem egy autóba való ABS vagy vonathoz akármi kézzelfogható termék.

desw 2015.10.30. 18:04:00

@zipe moha:

"termék mondjuk jó, sőt kiválló ( símán) elvégzed az első piackutatásodat...nincs exportpiaci lehetőséged...miért? szerinted ki lobbizik egy F-16-osnak ,a német szuperexpresznek,Boingnak?..."

Ahogy most mi is akarjuk védeni a saját piacunkat, így más is védi. Ez természetes.

A többi nehézség viszont nem az itt lévő multik jelenléte miatt van, hanem a túlzott állami bürokrácia és adók miatt, a befektetők bizalmatlansága miatt, a mutyi miatt, a magyar emberek rossz hozzáállása miatt van...

De a legnagyobb gond az, -- ami teljesen reménytelenné teszi a sikert -- hogy olyan cégekkel kellene versenyeznünk újoncként, akik már 20-50-100 éve csinálják és fejlesztik a termékeiket. (pl az autógyártók most is orrba-szájba licenszelik egymást termékeit, mert nem éri meg nekik a nulláról fejleszteni)

zipe moha 2015.10.30. 18:07:13

@neoteny:
""a magánvállakozás azért kap pénzt hogy azokat akiket egyébként is fel akar venni a felvegye"

szabad verseny kellene hogy legyen...ami ugye illuzó...az állam támogathat is...a másik fele az elvárt felelősség mértéke....az állam szabja meg és nem ad jogosítvány ha nem tetszik....

"Ami a hiba maga.

"a TÁRSADALOM átruház és jogosít"

Szó sincs ilyesmiről: az állam teszi, nem a társadalom. Az állam nem a társadalom."..............a neoliberálisok szerint, pont e körül van forgolódás....az ÁLLAM a jogosítványait a Társdalomtól kapja, annak egyetértése vagy tiltása alapján az állam nem lehet "önjáró" a lokális Társdalom érdekeit KELL képviselniie...nem mást , vagy bármit....a demokrácia és a globális kapitalizmus ellenttébe került miután a globalisták lerázták magukról a viselt felelősség egyrészét és folyamatosan bővíteni akarják a jogaikait...semmilyen saját joguk nincs...csak amit átmenetileg kaptak...holnap ha a Társdalom úgy dönt visszavonja...és kész..

"Az Apple a bevételeire támaszkodik: és nem vegetál.
Az Apple ha majd befizette az offshor miatti adókat az amerikai költségvetésnek utána beszélj erről...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 18:08:31

@desw:

"ezek külföldi leányok"

... akik pénzt költenek Mo-n: viszonylag jó béreket fizetnek magyar mérnököknek. (A ThyssenKrupp esetén ezek jórészt szoftver- és villamosmérnökök. A szoftver az, amit fejlesztenek: a hardver Németo-ból jön.)

"Lehetne 100%-ban magyar is"

Lehetne ... ha van versenyképes terméke. Plusz pl. egy olyan termék, amiben a ThyssenKrupp Presta utazik (elektromos kormányrásegítés) integrációt kíván az autóban működő ECUk hálózatával: nem lehet kifejleszteni az autógyártókkal történő szoros együttműködés nélkül.

Nekem semmi kifogásom sincs teljesen magyar eredetű szoftver ellen, ami exportálásra kerül: de ahhoz sok innovatív készségre van szükség, ti. előállni valami új termékkel, vagy egy létező terméknél szignifikánsan jobbat/olcsóbbat előállítani. Vagyis a sikeres IT exporthoz kell több is mint csak szgépek és okos mérnökök. Ötlet is kell; az sikeresen ki kell fejleszteni (amit finanszírozni kell mielőtt van belőle bevétel), és azt el is kell adni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 18:14:50

@zipe moha:

"az ÁLLAM a jogosítványait a Társdalomtól kapja, annak egyetértése vagy tiltása alapján az állam nem lehet "önjáró" a lokális Társdalom érdekeit KELL képviselniie"

Ez az elmélet: a gyakorlat pedig az, hogy az állam a társadalmon élősködik.

Kétféleképpen lehet megélni: ha valaki dolgozik, termel, és a megtermelt javakat szabad beleegyezésen alapulva (vagyis erőszak alkalmazása nélkül) elcseréli más termelőkkel. Ez a "gazdasági módszer".

A másik pedig hogy valaki nem termel semmit, hanem erőszakkal elveszi másoktól az általuk megtermelt javakat. Ez a "politikai módszer". És ezt folytatja az állam.

Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert) 2015.10.30. 18:15:59

A többség már éhezik. A legújabb KSH, Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjokért kimutatása szerint mintegy 8,7 millióan élnek az országban az éhezési minimum alatt, ennek 93%-a a napi minimálisan szükséges kalóriabevitel csupán 32%-át képes elfogyasztani.

De a nagyobb baj, hogy itt mindenki náci, mindenki náci.

desw 2015.10.30. 18:21:52

@neoteny:

Félreértés ne essék, nekem semmi bajom nincs ezekkel a multikkal, mert ahogy írod, pénzt költenek, befektetnek, jól fizetnek és ráadásul nem konkurenciája egy itthoni cégnek sem. Ezért nincs bajom az Audival és Mercivel sem. (az nehezebb kérdés, hogy kell-e támogatni őket vagy sem [adókedvezmény, stb]).

"Nekem semmi kifogásom sincs teljesen magyar eredetű szoftver ellen, ami exportálásra kerül: de ahhoz sok innovatív készségre van szükség, ti. előállni valami új termékkel, vagy egy létező terméknél szignifikánsan jobbat/olcsóbbat előállítani. Vagyis a sikeres IT exporthoz kell több is mint csak szgépek és okos mérnökök. Ötlet is kell; az sikeresen ki kell fejleszteni (amit finanszírozni kell mielőtt van belőle bevétel), és azt el is kell adni."

Pl. a Prezi és LogMeIn ilyen. A magyar híresen találékony és kreatív nép, erre kellene rámenni, nem a gépgyártásra.

desw 2015.10.30. 18:26:10

@Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert):

"A többség már éhezik. A legújabb KSH, Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjokért kimutatása szerint mintegy 8,7 millióan élnek az országban az éhezési minimum alatt,"

Ez jó hír! Ezek szerint akkor még vannak ennyien Magyarországon.

zipe moha 2015.10.30. 18:31:30

@neoteny: ..erősen lecsökkent az általad kifogásolt tételek száma...ez jó..:

""az ÁLLAM a jogosítványait a Társdalomtól kapja, annak egyetértése vagy tiltása alapján az állam nem lehet "önjáró" a lokális Társdalom érdekeit KELL képviselniie"

Ez az elmélet: a gyakorlat pedig az, hogy az állam a társadalmon élősködik."....mindannyian tudjuk hogy az Állam nem az eredeti, eredendő értelme szerint működik / működtetik...erről szól minden fórum, meg kell változtatnia...

az Államok jelenleg egy puffer dobozok...adókat szednek be és jövedelmeket csoportosítanak át a 99% tól az 1 % irányába ez a szummázat a részleteket sokan rakosgatják össze mint egy puzzlét...majd összeáll ez is..

"A másik pedig hogy valaki nem termel semmit, hanem erőszakkal elveszi másoktól az általuk megtermelt javakat. Ez a "politikai módszer". És ezt folytatja az állam. "...ez pedig az 1% végrehajtóiként funkciónálló jellemzően értelmiségi járadékos réteg tömör , rövid velős jellemzése...a szolgálatokért cserébe...

akár tovább is léphetnénk ha nem élnének ebből a wurschliból ennyien...hanem a saját teljesítményük ellenértékéből tartanák fenn magukat...a magyar liberális halandzsázó, handabandázó értelmiség 2/3 elköltözne new yorkba és londonba... másik 1/3-a éhen halna

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 18:40:05

@desw:

"(az nehezebb kérdés, hogy kell-e támogatni őket vagy sem [adókedvezmény, stb])"

Én az adókedvezményt nem tekintem támogatásnak. A direkt támogatásokat pedig (ti. amikor egy befektető pénzt kap az államtól) egyenesen hibásnak találom.

"A magyar híresen találékony és kreatív nép"

Azt hiszem ez egy túlértékelt és -hangsúlyozott "tény". Még ha esetleg arányaiban több is a találékony és kreatív magyar mint más népek között (ami önmagában nem biztos), akkor is az ilyen magyarok egy kisebbséget alkotnak a magyar népen belül.

De nekik is ugyanarra van szükségük, mint a többi magyarnak: a szabadságra, hogy megpróbálhassák megvalósítani az ötleteiket, hogy minél kisebb költséggel "rámehessenek" arra, amivel képesek hasznot termelni maguknak -- mert olyasmiket termelnek amit el tudnak adni haszonnal.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 18:44:51

@zipe moha:

"az Állam nem az eredeti, eredendő értelme szerint működik"

Attól félek hogy igen: az állam mindig is arról szólt hogy egy kisebbség erőszakkal megfosztotta a többséget annak javai egy részétől. Hogy ezt hogyan ideologizálta meg az idők során és hogy ez milyen mértékű volt, az változott: de mindig ez történt.

zipe moha 2015.10.30. 18:55:22

@neoteny: .... az nem kérdés hogy korszak véghez érkeztünk... ami egyúttal történelmi ciklusvég is...ami számomra kérdés, hogy ez csak a szokásos kis ciklus 50-75 éves periódus, vagy korszakváltó (100-300) vagy paradigma váltó ( 1000 év).....igazad van és valóban ez a tapasztalat mert mindössze körbe jártunk mi és az elődeink is csak...majd ismétlődött minden...aki ért az tudja....a régi ciklus előröl...van esély most is erre....de arra is , hogy új fejlettebb ciklust nyissunk meg...ezt több minden támogatja ...de ellenzi is ( naná..)...2020-ra lényegesen okosabbak leszünk, hogy mi ez

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 19:09:23

@zipe moha:

"új fejlettebb ciklust nyissunk meg"

Ézsaiás 11:6?

És lakozik a farkas a báránynyal, és a párducz a kecskefiúval fekszik, a borjú és az oroszlán-kölyök és a kövér barom együtt lesznek, és egy kis gyermek õrzi azokat;

explanatus 2015.10.30. 19:40:40

@desw: @Khonsu: Igazi változáshoz minimum szüneteltetni kellene a demokráciát vagy 6-8-10 évig.

"2-3 év kevés, de azért lehet alkotni ennyi idő alatt is."
- - -

Magyarországot egyedül a baloldal mentheti meg, mégpedig ha egységesen az összes pártjával visszavonul a politikától egy választóciklusnyi időre. Már mindent megpróbált, oszlott, bomlott, szövetkezett, egyesült. Eredmény, semmi.

Ha egy hónapig a baloldali médiája, (rádió, TV, nyomtatott és internetes híradások, Olga nénivel drága balkáni úrral együtt) csak időjárás jelentést hoznának mindenki előtt nyilvánvalóvá válna a kormánykoalíció kommunikációjának üressége, de így a baloldali üresség elhomályosítja a kormánypártokét.

Veszíteni nem veszítene semmit, mert most is csak gúny és megvetés tárgya. Így azonban valami olyat tenne, ami miatt összes előző vétkét, ha nem is bocsátanák meg a választók, de azt mondanák, ez már valami.

Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert) 2015.10.30. 19:47:40

@zipe moha: "az Állam nem az eredeti, eredendő értelme szerint működik"

A magyar állam, az elmúlt 1300 évben permanensen náci volt.

Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert) 2015.10.30. 19:50:12

"Demokrácia van és 4 évente választások."

A nácik is demokratikusan lettek megválasztva. Magyarországon mindenki náci, ez a gond, nem az, hogy 8,7 millió fő az éhezési minimum alatt nyomorog.

conmorientes 2015.10.30. 19:51:39

@egyetmondok:

A sok sületlen közt végre értelmes beszéd, amit külön köszönök.

Ráadásul nagyon hasonló ereményre jutottál a képviseleti vagy tényleges döntési önrendelkezés kérdésében. Igen pontosan arra gondolok hogy a jelenlegi technológiai fejlettségi szinvonalnak kellene a teljesen elfajult képviseleti demokráciát a valódi helyére tennie.

Arra a kérdésedre pedig hogy maga az államhatalom számomra milyen forrásból építkezik, rendkívül egyszerű választ kell adnom. Nálam a forrás a népfelség. Azonban ez egy nagyon nagy halmaz és a XX. század tapasztalatai alapján ki kell jelentenünk hogy annak nem szabad megegyeznie az általános és szabad választójog által meghatározott néptömeg "felségével" mert az pontosan ahhoz juttat ahol most tartunk. Tévedés ne essen nem cenzusról, virilizmusról, vagy választójogi korlátozásról beszélek, hanem arról a körülményről hogy bárki a rendelkezésére álló alapvető jogaival élni jogosult ugyan, de arra nem kötelezhető. Ennek okán az én véleményem szerint csak az rendelkezhessen döntési jogosultsággal aki ezt kifejezetten kívánja és azért tényleg minimális áldozatot is képes hozni. Ez a felelősség minden szinten történő megalapozottságának szükséglete. Azzal viszont nem sosem tudtam egyetérteni, hogy a hatalom forrása a nép, de birtokosa már nem. Ez az elmélet a véleménnyilvánítás tényleges lehetőségének korlátosságával mára megszűnt. Egyebekben akkor kérlek mondd meg nekem ki lehet a birtokos ? Egy szűk önfelkent réteg akit ma megélhetési politikusnak hívink ? Vagy ki alkalmas feljogosítódni fel ilyen mértékű jedi erőre ? Mondjuk egy Polt Péter gerincű meztelen csiga ?

Itt kapcsolódik az immunitás kérdése. Nem a mentelmi jogra gondoltam, hiszen az egy normálisan működő rendszerben számomra értelmetlennek tekintendő jog. Arra gondolok, hogy a modern demokráciákban a végrehajtó hatalom tagjai döntéseikért nem tehetők felelőssé. Ez pedig a legnagyobb hiba. Abban a pillanatban hogy ezt a csatornát megnyitjuk és a politikai, vagy történelmi felelősség helyett egy széles körű közmegegyezésen alapuló felelősségrevonási lehetőséget biztosítunk, a hatalom minden problémától mentesen saját magát fogja korlátozni.

Ami pedig a logikus népfelség axiomádat illeti (ha már a nép van a hatalmon akkor nem kell semmiről megkérdezni)Ott a matek és az alaptézis a bibi. A választásra jogosultak kb. 28%-a az nem többség, hanem kisebbség, és ha egyszer a jó válastópógár ad egy voksot az nem azt jelent hogy korlátlan felhatalmazást ad minden galádságra is egyben, és mivel minden korlát ezzel felszámolásra került és egy autoritter totalitárius rendszer alakult ki áldemokrata cukormázzal leöntve csak azt tudom elképzelni ebben a rendszerhibában ahogy te is gondolod, hogy a végrehajtó hatalom működését és egyben annak korlátozását egy nagyon széles a népfelséget ténylegesen megvalósító rendszerre bizzuk, vagyis a választói jog helyébe közvetlen törvénykezési jog, esetleg felelősség megállapítási jog kerül.
Montesquieau idealistaként sajnos megbukott, inkább egy Mill féle szolgáltató állam lehetőségében hiszek. Olyan végrehajtó hatalomban ameynek a szolgálat a dolga és amelyet a reálfolyamatok és igények működtetnek, nem pedig maga határozza meg a reálfolyamatokat az önfenntartása érdekében, amelyet most látunk. Ennek pedig az az oka, hogy a nagyon kevesek gusztustalan egyéni érdeke már rendkívüli mértékben meghaladta és egyben akadályozza a nagyon sokak egyetlen igényét a békés jólétet.

Ha valaki távol áll a populizmus bármilyen formájától is az azt hiszem én vagyok, de az objektív jólét, a boldogulás lehetősége és a létbiztonság az egyetlen olyan cél amely szerintem képes alapszinttől a legfelsőbb szintig az állam, vagy a társadalmi rend fenntartására. Ennek valódi és látható meghatározására pedig csak egy nagyon széles réteg lehet alkalmas.

Tamáspatrik 2015.10.30. 20:03:49

@_Maverick: Ez igy igaz. Viszont az "emberi tényezőt" (és ne az állatit) azért vedd figyelembe, ettől kiszámithatlan minden előrejelzés.
Arra gondolok, hogy ha igy látjuk a helyzetet, tehetünk is ellene.

Én például azt fogom tenni, hogy egy kisváros könyvtárában egy hónap múlva tartani fogok egy előadást a fókuszában éppen ezekről, ami a hozzászólásod is szól. (Egy könyvet irtam, amely ilyen jellegű bevezető gondolatokkal kezdődik, ennek az ismertetése az előadás témája. NEM POLITIKAI könyv, hanem a reményeim szerint TISZTÁNLÁTÁST, A FOGALMAK PONTOSABB ÉRTELMEZÉSÉT ELŐSEGÍTŐ könyv.)

Úgy látom, hogy az elégedetlenség elért egy olyan szintet, hogy alapitsunk egy mozgalmat. TEHÁT NE MOROGJUNK, NE LAPÍTSUNK, HANEM ALAPITSUNK EGY MOZGALMAT, amely alternativákat kinál az orbáni demagógiával szemben. Pozitiv értékeket kell kijelölnünk, ne a negativumokra fókuiszáljunk. Mert akkor már megint a más terepén a más szabályai szerint játszunk...

Tamáspatrik 2015.10.30. 20:16:39

@high up!: Így van, és még sincs teljesen igy. A helyzet felvázolása után keressük a megoldást. Én arra keresném, hogy az állampolgárok többsége nem elégedett, csak nem lát alternativát, mert a többi irányzatot Orbán kinyirta. A baloldalnak nem terem babér egész Európában, a baloldali eszme momentán halott. A jobb oldalt viszont túszulejtette. Talán ott lenne a megoldás, ha felébredne a mérsékelt jobb oldali értelmiség és kiválna Orbán pártjából. Nem elég tökösek egyelőre ehhez, nincs olyan vezetői kör, amelyik meglépné, bár utána mint a hegytetejéről induló hógolyó, akkora tömegtámogatást szednének össze pillanatok alatt. Putyini eszközökkel nálunk nem tudná a Fidesz kinyirni, legalábbis amig az EU tagja vagyunk.

Tamáspatrik 2015.10.30. 20:25:27

@tamas11: Annyit tennék ehhez, hogy ilyen Magyarországon az éhezés majdnem lehetetlen, a kitűnő mezőgazdasági adottságaink miatt. Viszont az embereknek egy jó része már most is éhezik. Jó szóra éhezik, hogy emberszámba vegyék őket. Tehát nem annyira fizikailag mint lelki értelemben véve. Ez nálam simán benne van a Maslow-i 2-3. szintben.

zipe moha 2015.10.30. 20:26:34

@neoteny: ....kár az Élet könyvét gúny tárgyául felhasználni....lelked rajta,nem vagyok a lelkészed hogy megintselek...másrészt,igen...a problémák globálisak pl. környezetvédelem, élelmiszer-ívóviz, túlnépesedés-és öregedés egyidejüleg,űrkutatás más bolygók a hitelpénz rendszer globális adóssága kb 200 ezer milliárd dollár feloldása önmérsékletet és megegyezést kíván demokrácia tartalmi feltöltése a Társdalmak vezető szerepének kialakítása...végtelen sor csak egy új magasabb ciklusban történhet...ha a régiben marad most nagyon szét ég a világ...ide is hozhatnék bibliai képet pl a Jelenések könyvéből...majd a lelkészed...nem akarom elvenni a munkáját sem átvenni a felelősségét de a tiédet sem...:)...Ui Verne utazott a Holdra..képzeletben...100 év és ment az ember is..:)...most nem kell ennyi ...sokkal hamarabb meglátjuk, hogy mire megyünk ma élők egymással...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.10.30. 20:46:15

@zipe moha:

"ha a régiben marad most nagyon szét ég a világ...ide is hozhatnék bibliai képet pl a Jelenések könyvéből..."

Igen, az éppen élőknek mindig világvége van.

Szoktam néha a YouTube-on hallgatni a "When Johhny Comes Marching Home" c. nótát. Legalább két feldolgozásához az amerikai polgárháború idejéből származó képeket raktak be háttérnek; és ezek nagy része fényképek katonákról. Táborban, műteremben, otthon ... elnézem az arcokat, és arra gondolok hogy már az unokáik is halottak.

"Mint levelek születése, olyan csak az embereké is;
földre sodorja a lombot a szél, de helyébe az erdő
mást sarjaszt újból, mikor eljön a szép tavasz újra;
így van az emberi nemzet is, egy nő, más meg aláhull."

Homérosz: Íliász

zipe moha 2015.10.30. 20:47:34

@Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert): ...nem konkrétan a magyar államról volt szó...ha nem az államról....
ha a magyar államot akarod nézni és a nácit mint német-orientációt említed akkor van igazságod...
I Péter magyar király, gúnynevén " Velencei"..mert az.....aki istvánt az ő kifejezett akarata értelmében követte a magyar trónon , rövid arc poeticája:
"Idegenekkel árasztom el az országot , és benne szolgákká teszem a magyarokat".....és lőn, hogy a szent koronát és egy lándzsát ami az országot volt hívatott szimbólizálni 1045 pünkösdjén átadta Henrik német-római császárnak s így az országot anémetek HŰBÉRESÉVE tette.. a Császár vissza is küldte Rómába a Pápának...azzal hogy már nincs rá többet szükség...az a csodálatos istváni út ekkor véget is ért...ugyanis az istváni jogrend helyett bevezették a németet...

a mai magyarok legalább 90%-nak alávetett , jogfosztott parasztok és cselédek voltak az őseik....ahogy Péter kívánta...a ma hétköznapjaiban ennek a következményeivel szembesülünk...egyszer majd megírom...már nagyon időszerű helyretenni merre-micsoda..úgy ahogy az van..

zipe moha 2015.10.30. 20:51:37

@neoteny: ..értem az iróniát...mégis az állításaim nem a levegőben lógnak... a szemed előtt bontakozik...széles látókörrel rendelkezel, szakértelemmel egyes területeken...sosem értettem, hogy miért jelent speciális képességet a koncepcionalitást nélkülöző szintetizációs képesség...kezdem érten...kezdem csak

Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert) 2015.10.30. 20:55:50

@high up!: "Hol van az a nép, amelyik tudatában lenne annak"

Igazságod vagyon, bár náciszagot érzek a mondatodban.

"szarnak a 95% Átlaghülyemagyarra"

Igen, de azt kellett volna írnod, hogy a náci Orbánék szarnak a 95% nácira. De látens náci vagy te is, ezért nem fogalmazol tisztán, rohadt náci.

az56magyar 2015.10.30. 20:58:44

@seahawks:
"...sok középosztálybelinek kell elveszíteni az állását, hogy bukjon a kormány, vagy a nyugdíjasoktól kell elvenni orbánéknak hogy ez megtörténjen."

Mintha drukkolna annak, hogy ezek megtörténjenek. De miért? Miért akar valaki ennyi embernek rosszat, egyetlen egy miatt? Nemrég azt lehetett hallani, hogy még középosztály se nagyon volt vagy mi...

Úgy érzem, hogy ez valamilyen személyes unszimpátia az ön részéről. Érdemes erre energiát pazarolni?

az56magyar 2015.10.30. 21:02:22

Egy országban élünk? Ez a cikk elvakult és a gyűlöletre épít.

zipe moha 2015.10.30. 21:34:31

@conmorientes: gratula, tartalmas válasz sok értékes felvetéssel...:)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.30. 22:41:31

@explanatus: drága explanatus barátom, a szíved csücskének addig jó, amíg lehet hivatkozni a gaz baloldaliakra meg az Olgára akik eltakarják a napot legkedvesebb pártelnököd elől. addig se látszik nagyon ki a tanácstalansága ...
milyen választók??
:)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.30. 22:50:42

@az56magyar: nagyon újfiú lehetsz itt, a konzervatív forradalom bölcsőjét ringassák ittenék, te meg csak gyülölködést látsz, gyűlölködni mindig mások szoktak, itt jövőépítés zajlik, némi polgári látens náci gépházzaj kíséretében.

Fekete Pestis 2015.10.31. 07:43:19

@maxval bircaman meghízott szerkesztő: és az miért jó "nekünk", ha "megvéd" " minket" " a libsiktöl?

desw 2015.10.31. 07:56:27

@explanatus:

"Magyarországot egyedül a baloldal mentheti meg, mégpedig ha egységesen az összes pártjával visszavonul a politikától egy választóciklusnyi időre. Már mindent megpróbált, oszlott, bomlott, szövetkezett, egyesült. Eredmény, semmi.

Ha egy hónapig a baloldali médiája, (rádió, TV, nyomtatott és internetes híradások, Olga nénivel drága balkáni úrral együtt) csak időjárás jelentést hoznának mindenki előtt nyilvánvalóvá válna a kormánykoalíció kommunikációjának üressége, de így a baloldali üresség elhomályosítja a kormánypártokét. "

Okés, azt már régóta tudjuk, hogy kikre NE szavazzunk. A kérdés viszont még mindig az, hogy akkor kikre kellene? Mert ugye a szavazólapon azt kell beikszelni, akit akarsz, nem azt, akit nem.

Sajnálatosan a Fideszen és Orbánon kívül nem látok kormányzóképes erőt. Számomra a 30 év körüli taknyos kölykök kiesnek, mert nálam 50 körül kezdődik egy politikus. A legyen 30 kis párt a Parlamentben opció ismét rossz, mert abból csak tesze-tosza időpocsékolás lesz.

explanatus 2015.10.31. 08:51:13

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Örülök, hogy kommentjeim egy része válaszra késztet. Valahogy elkerülte figyelmedet e posztban @explanatus: intelmei :) kis ősrobbanás magyarázatom.

explanatus 2015.10.31. 09:11:43

@desw: „A kérdés viszont még mindig az, hogy akkor kikre kellene?” Végezzünk egy gondolatkísérletet. Mondjuk, elindulsz a legközelebbi OGY választáson. Ehhez a választókörzetedben el kell juttasd gondolataidat, programodat a választópolgárokhoz, mint a százezerhez. Ha csak azt írod egy cetlire, hogy -Csak a desw!- az is annyiba kerülne, hogy valószínű megrázná háztartásod anyagi alapjait. Most gondolj arra, kell szerezz magad mellé még 105 ugyanilyen elkötelezett és saját anyagi biztonságát veszélyeztető lelkes embert.

desw 2015.10.31. 09:28:49

@explanatus:

Tudtommal elég jó pénzeket lehet igényelni a kampányhoz az állambácsitól. Volt is balhé belőle emlékeim szerint, mert sok új "párt" milliókat szedett így össze. És az internet erejét azért ne becsüljük le.

A legnagyobb gondom viszont az, hogy én azért szorgalmasan olvasom a politikai blogokat, de kb az összes ellenzéki blog arról győzött meg, hogy Orbán-fóbiás. Alternatív megoldásokról nem beszélnek, de azért az minden szar, amit Orbánék csinálnak. És a kommentelők között is masszív többségben vannak a párthívő birkák. Az egyik csoport birka mindent helyesel Orbánék művéből, a másik mindent ellenez. Azért nem ennyire fehér és fekete minden. Reménytelen a helyzet!

egyetmondok 2015.10.31. 16:34:06

@conmorientes:
"Ráadásul nagyon hasonló ereményre jutottál a képviseleti vagy tényleges döntési önrendelkezés kérdésében. Igen pontosan arra gondolok hogy a jelenlegi technológiai fejlettségi szinvonalnak kellene a teljesen elfajult képviseleti demokráciát a valódi helyére
tennie."

Hm,szerintem semmilyen, általam még a nagyon-nagyon távoli jővőben és egyáltalán elképzelhető technikai színvonal sem lesz képes, ma se képes, bármi politikai hatalmat a valódi helyére tenni, mert annak bármilyen értelmű helyre tétele erkölcsi kérdés és feladat,nem technikai.

" Egyebekben akkor kérlek mondd meg nekem ki lehet a birtokos ? Egy szűk önfelkent réteg akit ma megélhetési politikusnak hívink ? Vagy ki alkalmas feljogosítódni fel ilyen mértékű jedi erőre ? Mondjuk egy Polt Péter gerincű meztelen csiga ? "

A hatalom birtokosa mindig az, mint aki(k)nek döntését olyan erőszakkal lehet érvényesíteni, amely erőszakot a közösség jóváhagy, amelyet legitimnek tekint. És ez nem jedi erő, ez "csak" az erőszak alkalmazásának joga.

"Itt kapcsolódik az immunitás kérdése. Nem a mentelmi jogra gondoltam, hiszen az egy normálisan működő rendszerben számomra értelmetlennek tekintendő jog. "

Érdemes tudni, hogy a mentelmi jog azért alakult ki, mert pár okos törvényhozónak eszébe jutott megvenni más törvényhozók lakhelye szerint illetékes pár rendőrt, akik a szavazás előtti este, persze mondvacsinált okkal, letartóztattak a pár másik törvényhozót, nem másért, mint hogy másnap ne tudjon bemenni a parlamentbe szavazni..., a szavazás estéjén aztán elnézést kértek, hogy "Bocs,tévedés történt", és hazaengedték. A törvény pedig aznap megszületett, mert kevesen voltak, hogy leszavazzák, vagy épp nem született meg,mert kevesen voltak,hogy megszavazzák... Szóval ne dobjuk ezt a jogot csak úgy könnyelműen félre.

"Arra gondolok, hogy a modern demokráciákban a végrehajtó hatalom tagjai döntéseikért nem tehetők felelőssé. Ez pedig a legnagyobb hiba. Abban a pillanatban hogy ezt a csatornát megnyitjuk és a politikai, vagy történelmi felelősség helyett egy széles körű közmegegyezésen alapuló felelősségrevonási lehetőséget biztosítunk, a hatalom minden problémától mentesen saját magát fogja korlátozni. "

Ezt sajnos, hogy "egy széles körű közmegegyezésen alapuló felelősségrevonási lehetőség" én egyáltalán nem értem.
" a hatalom minden problémától mentesen saját magát fogja korlátozni. " – erről pedig azt gondolom, hogy amíg ember hatalmon lesz, ilyenben bízni nem naivitás, hanem az elképzelhető bármi szabadságról való öngyilkos lemondás.

" Montesquieau idealistaként sajnos megbukott " –

ha ő megbukott, akkor sajnos megbukott az államhatalmak elválasztásának elve: marad Rousseau, csakhogy az ő népszuverenitás elmélete, a népfelség elve nem hozható össze az elválasztott államhatalmakkal. A hatalom egy és oszthatatlan, a népé. Ezen elv alapján a hatalomkoncentráció olyan foka áll elénk, hogy legyen ilyen államhatalom mögött bár akármekkora többségi társadalmi támogatás, egy maroknyi,törpe kisebbség véres fegyveres lázadása ellene számomra maga az erkölcsi tökély.

" A sok sületlen közt végre értelmes beszéd, amit külön köszönök. " ezért hálás vagyok, még ha láthatóan nem is értünk egyet számos kérdésben.

az56magyar 2015.10.31. 16:35:31

@Gerő Zoli:@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

???...

"gyűlölködni mindig mások szoktak, itt jövőépítés zajlik, némi polgári látens náci gépházzaj kíséretében..."

Az idézet egy ellentmondásos senki hozzászólása. Azt írod gyűlölködni mások szoktak, mégis lenácizól te...mondanád a szemembe...! Az előítéleted a felhasználónevemből adódik, vagy csak mindenkinek ez jár, aki más véleményen van? Ha magyarnak hívom magamat az elítélendő? Milyen jövőről beszélsz ha már egy hozzászólást ilyetén lehordasz!?

Nem érdekelnek a politikusok és a állandóan megújuló, címkézett eszmék sem! Nem tartozom semmihez, csak a földhöz amin élek! A szebb jövőből meg köszönöm nem kérek, már kóstoltam! :(

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.31. 20:16:02

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
'Milyen jövőről beszélsz ha már egy hozzászólást ilyetén lehordasz!?'

arra nem gondoltam, hogy ennyire nem vagy vevő a konzervatív bölcsőringatásra :))

az56magyar 2015.10.30. 20:58:44 kommentedből úgy láttam, tényleg fogalmad nincs arról, hova keveredtél, gondoltam segítek beilleszkedni;-)
olvasd el még egyszer, szmájlikat odaképzelve ...
egy igazi 56-os

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.10.31. 21:07:02

@explanatus:
de ha már hiányoltad értékelésemet ( a tapintat engem sokszor visszafog;-) ) ...

intelmeid tényleg szellemesek voltak, lehetne akár belemenni a részeletekbe is ha komolyan vennénk.
de az indításod szerintem eldöntötte a kérdést, lehet-é ÚGY komolyan venni, ahogy te szeretted volna láttatni?

'Ma már mindenki előtt világos(?), hogy a kerekasztal körül nem az akkoriban fennálló viszonyok megváltoztatása volt a cél. A cél az volt, hogy a munkásosztály élcsapata továbbra is rendelkezzen az anyagi javak fölött. '

És ha szó szerint vesszük, igazad is van a Németh Miklós féle spontánprivi, az amcsik által favorizálsz liberálisok két évvel későbbi színvallása: ha a szocik nyernek, akkor nem, ha abszolút többséget szereznek, akkor semmiképpp, de ha Horn Gyula lesz a miniszterelnök, akkor aztán tényleg nem ... aztán de. - mind-mind alátámasztják állításod egyik oldalát.

A szocdemek lejáratása, az ügynökök elhintése mindegyik pártban, a pártvagyon megtartása mellett
nevetségesen megalázó székházacskák kiutalásával, a médiapiac teljes lenyúlásával, az elkerülhetetlen államcsőddel a hátunk megett kezdődhetett az 'egyenlő pályák egyenlő esélyek' farizeusi rendszerváltása.
Csak ugye légy szállott a levesbe, nem a szadesz hanem az MDF nyert ...
És borult a szépen kitalált projekt. Gondolhatták: csak ideiglenesen.

A taxisblokáddal nem tudták megijeszteni Antallt ( Kulin Ferencnek remek visszaemlékezését érdemes elolvasni erről ), a polgárosulatlan népet félreismerte a magyar szürkeállomány, és nem tudtak 'liberális forradalmat' csinálni, ha már a választásokon nem jöttek be . ( Ó be szép feladat: a mai TGM neomarxista halandzsáit összevetni az akkori liberális ömlengéseivel :)) pedig nagyon bírtam az igazi ÉSben megjelent írásait, AKKOR azoknak még volt kockázata a 80-as évek végefelé )

Nem maradt más, mint a mindig megbízhatóan üzemelő 'antiszemitizmus' meg 'neohorthysta kormány' projekt: hirtelen bőröndöket kellett minden rettegőnek készenlétbe helyezni, mert ugye 'ezek' mindenre képesek lesznek.

Csak ugye a másik elképzelés is befuccsolt: a liberális Orbán - mint egy szúnyog átlátva a fodorgabriellásmolnárpéteresungárklárás... szúnyoghálón - rájöve valamire, és nem hódolt be.
Pedig a Soros bácsi hogy kitaníttatta volt:)

ÉS így aztán az általad abszolút jogosan felvetett eredetileg létezhető élcsapat-teleportálási elképzelés kútba hulla.

1994-ben még visszadobálhatták (majdnem teljes sikerrel) orbánékat a szemeteskosárba, de a balliberális kapzsiság, ostoba mohóság, a szocik irracionális félelme a liberális média mindenhatóságától, a bokrosi szakértelem, a tehetségtelenség, ... megtermette gyümölcseit.

Bayer volt népszabadságos kolléga remek írása 'Néha azt álmodom hogy győztünk' a 98-as választások előtt már sejtetett valamit.

A Polgári Magyarországért program mellé akkor már többen odaálltak, volt olyan tanácsadója is a Viktornak, akit épp úgy hívtak, mint e blog tulajdonosát :)

Hogy a 2002-es nem igazán indokolt szoci ellenforradalomnak milyen okai voltak, azt hagyjuk.

Amit OV nagyon megtanulhatott: ha legközelebb kormányra kerül, nem követi el még egyszer azt a hibát, hogy élni hagyja politikai ellenfeleit, ha megteheti, hogy nem.
Lesz helyette bőven más, amit elkövet majd, de korrigálhatóak. Lett is.

És így lőn, hogy a jól kifundált amerikás-balliberális hatalomátmentés végzetesen nagy léket kapott ( vigyázó szemeiket Varsóra érdemes most vetni, nem Párisra).

No, ennyi elég leszen?

( unionista barátunk -látszólag- egészen más értelmezéssel szintén odafelé jut el, hogy a polgárosulatlan nép bizony el fogja zavarni hosszú-hosszú időre azokat, akikről cirkalmatos aminosav-mintákkal emlékezik meg )
barátod: leponex

conmorientes 2015.11.01. 01:44:56

@egyetmondok:

Vagy rosszul fogalmaztam, vagy nem jutott el a gondolat hozzád. Nem maga a technikai színvonal léte fogja a helyére tenni, hanem az a lehetőség amelyet a technikai fejlődés hozott. Az a lehetőség, amely egyrészről a gyakorlatilag korlátlan mennyiségű információ áramlás valós idejűsége, másrészről a nagy tömegű adathalmaz azonnali rendezhetősége , harmadrészről annak biztonságtechnikája, vagyis egyes személyek és az általuk adott adat automatikusan ellenőrizhető valódisága jelent, kiiktathatja a közvetlen tömeges vélemény nyilvánítás eddig hangoztatott és tényleg megvolt korlátait. Ez azonban nem jelenti a lényeg, vagyis a véleményalkotás megváltozását, csupán az átviteli eszközök általi egyszerűsítését, amely véleményem szerint olyan történelmi és kívülről érkező lehetőség amely az ezirányú szellem irányzatok fejlődésnek vagy száz éves megakadását is kiküszöbölheti.

Nos, ez egy viszonylag jó felfogás éppen azért mert pozitív irányból közelít (közösség által jóváhagyott erőszak) Azonban érzésem szerint ez az a fa amitől nem látjuk az erdőt, mert az általánosra vonatkozó szabályt az egyedire alkalmazzuk. Amennyiben a hatalom forrása az istenadta nép, de gyakorlásának elsődleges útja a népképviselet, (2/1993. (I.22.) AB határozat) akkor a tényleges birtokosnak elméletileg nem lehet önálló, azaz a legitimációjának forrásától elkülönülő akarata, azaz olyan döntése amely a forrása érdekével ellentétes (gondolj csak bármely adójogszabályra:) Ma ott tartunk hogy a többség az erkölcsi alapelveken, mondjuk a tízpaprancsolat szabályain kívül egyáltalán nem tekinti a képviselője által alkalmazott erőszakot legitimnek, pusztán megszokta annak meglétét és képtelen azzal szemben az általad is említett és társadalmi illetve egyéni szinten is veszélyes forradalmon kívül egyéb eszközt elképzelni. Tehát az állam mint erőszakszervezet tradicionális megléte nem teszi azt jogossá, lásd anaógiaként mondjuk a nürnbergi per alapvetését és az abban kifejtett védekezést.

Mentelmi jog: Igen, köszönöm tudtam. De ez a nagyon szűk képviseleti rendszerek sajátossága. Képzeld el hogy van lenne az országban a népesség 10-20-30%-ának megfelelő olyan döntéshozó amely képes egy eldöntendő kérdésben mondjuk 6 órán belül nyilatkozni, és a nyilatkozatuk 10 percen belül ismert. No ebben a rendszerben nincs sem helye helye, sem értelme a mentelmi jognak, mert gyakorlatilag lehetetlen az ilyen jellegű befolyásolás.

„A széles körű közmegegyezésen alapuló felelősségrevonás” a többség által elfogadott és egyértelmű erkölcsi norma megsértésének szankciórendszere. Ennek az a feltétele hogy a fentiek szerint a nép ne csupán a hatalom forrása hanem annak gyakorlója és korlátozója is legyen. Még mielőtt ezzel a fékek és ellensúlyok hiánya után kiáltanál rögzíteni szeretném, egy ilyen rendszerben a végreható hatalom kötelezettsége a hatalom gyakorló nép akaratának végrehajtása, nem pedig annak előzetes becsülgethetősége….. Az a történelmi tény, hogy az államigazgatás, vagy irányítás és annak egyes emberre lebontott részei az önfenntartásban és saját szükségességük bemutatásában érdekeltek ezzel szöges ellentétben álló érdek. Amennyiben az állami szolgálat azért válik szolgálattá, mert attól a szolgáló ember bármikor el és felelősségre vonható egy teljesen más helyzetet fog teremteni, hiszen nem az egyedi érdek hanem a szolgálat korrekt elvégzése lesz az irány. Igen azt gondolom erre tudatos és erkölcsileg stabil emberek fognak jelentkezni, nem pedig az a szenny amelyet az elmúlt 20 év sodort fel oda ahol van.

Kérlek vonatkoztass egy kicsit el az általad eddig ismert szabályoktól és alapvetésektől. Olyan ez mint amikor a newtoni fizika tudóját bezavarják a CERN részecskegyorsítóba ahol nem az által ismert szabályrendszer alapján működnek a dolgok. Nem ismersz más alapelvet mint ami eddig valahogy kialakult és azt hogy a hatalmi ágak korlátozzák egymást. Nézd meg ez itt és ma, vagy bármely modern demokráciában hogyan is érvényesül ? pontosan sehogy, olyan százéves szabályok, amelyek egy teljesen másként működö, gondolkodó társadalomra vannak rákényszerítve és azok finomítgatásával ahol lehet mesterségesen tartják fenn a rendszert, de az eljutott már a szakítószilárdságáig, mert a legegyszerűbb kérdésekre sem képes adekvát válaszokat adni. Ez az út a hatalomgyakorlás finomodásával, a fogyasztói társadalmat alkotó ember abszolút megalkuvásával véleményem szerint bezárult. Ezért a forradalom sem hozna lényeges változást. Erre számomra az afrikai felkelések, vagy az arab tavasz a pregnáns példa.

Nem is kell mindenben egyetértenünk, mert akkor nincs szellemfejlődés, csak egymást erősítő hátba veregetés, úgyhogy hálád megtisztel ugyan mert így ismeretlenül is alapvető udvariasságodra utal, de tisztelettel jegyzem meg: tényleg nem szükséges.

explanatus 2015.11.01. 01:53:42

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: Én nagyon szeretem a nem-komolyságokat (is). Ugye megengeded, hogy ne komolykodjak. Szóval, ha kettőnk mostani írásait nagy politikai elemzők veséznék ki, valami ilyenre jutnának:

Magyarország legszínvonalasabb politikai blogjában két régi ismerős (leponex és explanatus) mai beszélgetése azt mutatja, bár felek az érme két oldalán foglalnak helyet, álláspontjaik bizonyos kérdésekben meglepő módon közeledtek egymáshoz, más kérdésekben viszont mereven ragaszkodnak dogmáikhoz. Ennek ellenére, vagy pont ezért kettőjük párbeszéde mindig élményszámba megy, mert olyan területeken ütköztetik álláspontjaikat, melyek a hazai érdeklődés középpontjában vannak, vagy ők ketten helyezik oda őket.

A dologban az a legmeglepőbb, hogy ők ketten képesek a hazai politikai élet más szereplőivel szöges ellentétben, olyan hangon beszélni dolgokról, mintha fehér asztal mellett saját készítésű vörösbor társaságában tennék, ami a jövőre nézve garanciát jelent számunkra, ezért a két fél álláspontját a jövőben is izgalommal fogjuk követni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.01. 04:40:06

@conmorientes:

"„A széles körű közmegegyezésen alapuló felelősségrevonás” a többség által elfogadott és egyértelmű erkölcsi norma megsértésének szankciórendszere. Ennek az a feltétele hogy a fentiek szerint a nép ne csupán a hatalom forrása hanem annak gyakorlója és korlátozója is legyen. Még mielőtt ezzel a fékek és ellensúlyok hiánya után kiáltanál rögzíteni szeretném, egy ilyen rendszerben a végreható hatalom kötelezettsége a hatalom gyakorló nép akaratának végrehajtása, nem pedig annak előzetes becsülgethetősége….. Az a történelmi tény, hogy az államigazgatás, vagy irányítás és annak egyes emberre lebontott részei az önfenntartásban és saját szükségességük bemutatásában érdekeltek ezzel szöges ellentétben álló érdek. Amennyiben az állami szolgálat azért válik szolgálattá, mert attól a szolgáló ember bármikor el és felelősségre vonható egy teljesen más helyzetet fog teremteni, hiszen nem az egyedi érdek hanem a szolgálat korrekt elvégzése lesz az irány. Igen azt gondolom erre tudatos és erkölcsileg stabil emberek fognak jelentkezni, nem pedig az a szenny amelyet az elmúlt 20 év sodort fel oda ahol van."

Ahogy James Madison írta:

„Ha az emberek angyalok volnának, nem kellene kormányozni őket. S ha az embereket angyalok kormányoznák, a kormányzatot sem belülről, sem kívülről nem kellene ellenőrizni. Az olyan kormányzati rendszer kialakításában, amelyben emberek igazgatnak más embereket, a nagy nehézség a következő: először képessé kell tenni a kormányzatot arra, hogy irányítsa és ellenőrizze a kormányzottakat; másodszor rá kell kényszeríteni, hogy ellenőrizze saját magát.”

Az általad vázolt rendszer egyszerre feltételezi azt, hogy az emberek -- többsége -- angyalok ("a többség által elfogadott és egyértelmű erkölcsi norma"), és hogy a kormányzat állhat angyalokból ("Igen azt gondolom erre tudatos és erkölcsileg stabil emberek fognak jelentkezni").

Amikor "a történelmi tény"-ről írsz ("az államigazgatás, vagy irányítás és annak egyes emberre lebontott részei az önfenntartásban és saját szükségességük bemutatásában érdekeltek"), akkor elismered, hogy a kormányzatokat alkotó emberek soha nem voltak angyalok. De ezt "történelmileg" kontingensnek tekinted, ti. azt állítod hogy a többségnek a kormányzat fölötti közvetlen hatalomgyakorlásával elérhető az, hogy csak angyalok vállalják a kormányzati szereplést.

Nekem úgy tűnik hogy mindez túl sok elvonatkoztatást igényel az emberi állapottól.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.01. 08:29:29

@explanatus:
:)
én nem gondolnám hogy az érme szembenlévő oldalain lennénk, mint ahogy derék bloggazdánkal sem azért hiányzik a per tu, mert nagyon másként látnánk a kívánatos jövőt.
de ugyanezt elmondhatnám u., n., e., ... -ról is, amikor elfelejtkeznek a szerepről, hogy itt csak gyalázkodni, sopánkodni kell, minden rossz és mégrosszabb, nincsen demokrácia, elvesztek a fékek, egyensúly sehol, a JOG URALMÁT beszántották, félelem van, mindjárt felrobbanunk, mások mennyire gyűlölködnek, idegengyűlölő xenofóbok azok akik nem szeretnék ha a lakásukba naponta bemászkálnának az ablakot kifeszítve, ...
A békés egyet nem értés kulturáját hiányolom, ahol aztán kiderülne, mennyi mindenben hasonlóan vélekedünk, sőt egyet is értünk.

Pedig az a polgárosulás valahol itt kezdődne, nem az amúgy sosem elegendő szintű anyagi függetlenség elérésével. Se a tökéletesen szabadon versenyző kapitalizmus délibábjával.
Liberális barátaink kitalálták a 'toleranciát', ami mindössze a kikényszerített eltűrést jelenti csak, mert különben jön a liberális megvetés, kiközösítés.
Együttműködés abból sose lesz.
Szerintem.

explanatus 2015.11.01. 13:48:01

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: "A békés egyet nem értés kulturáját hiányolom"

Sok igazságod van, ebben is, de amíg két olyan kiváló blogkommentelő, mit te (leponex) meg szerénységem csak ezen a blogon próbáljuk ezt a kultúrát meghonosítani, addig nem csoda, hogy széles e hazában hiány van ebből. Gondolj bele micsoda pezsgés frissítené fel a közéletet, ha mi ketten vendégeskednénk Olga néninél, drága balkáni úrnál, meg a többiben.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.01. 14:08:27

@explanatus: én nem értékelném ennyire végletesen túl leponex kollégát, nem ért az semmihez
Olga nénit meg már kezdem hanyagolni, egy idő után már fárasztóan primitíven egyoldalú, sajnos
pedig szerintem mindannyiunkban ott lapul egy kis explanatus, leponex, u., de még egy molekulányi neoteny is, de abból tényleg csak nagyon pici, mert reménytelenül terminálatlan
add át Elnök úrnak üdvözletemet, ha találkozol vele
Gyönyörű az idő ebben a reménytelenül szürke, sivár, éhező-koplaló polgárosulatlan elmaradott vidéki porfészekben ...
:)

egyetmondok 2015.11.01. 14:16:23

@explanatus:
- Monjad már édes egy öregem, tejjel vagy citrommal kéred-e teát,s miközben eldöntöd, kérlek szépen válaszoljál már, hogy miért támogatsz egy olyan illegitim államhatalmat, mint az Orbán Viktoré ? Tudod,nekünk,itt a PKP-nál az a véleményünk,hogy a NER,szóval,hogy ez az államhatalom bizony illegitim.
- De kedves, köszönöm, citrommal,ha kérhetem...,és hát, őszintén, erre annyit mondhatok, hogy már miért lenne illegitim,hiszen választásokkal jutott hatalomhoz a Fidesz.
- Parancsolj hát,a teád. Igen,igen,valóban, választásokkal jutott a hatalomhoz,azonban..., jaj,már meg ne haragudj,elfelejetettem megérdezni,hogy cukorral vagy anélkül...,szóval,igen,választásokkal,ám tudod,ez esetben neked nincsen fogalmad arról, hogy mi a legitim és a legális között a különbség.
- De kedves,hát tényleg,köszönöm, cukorral..., és igen,valóban,nekem fogalmam sincsen,hogy mi a különbség a legális és a legitim között,de viszont szeretném megkérdezni,hogy esetleg valami teasüteményt, te nem parancsolnál-e ?
- Nos, igen kedves, valóban, kedvelem a teasüteményt,köszönöm a figyelmességedet, és élnék is a megtisztelő lehetőségggel, hogy akkor megkérdezném, hogy szerinted hogyan tovább így ebben a politikai helyzetben...,ó, ez a sütemény,ez valóban omlós és finom,szóval közsönöm.
- Nos, szerezze meg valahogyan a Polgári Konzervatív Párt a hatalmat,aztán majd az is csinálhat olyan államot,amilyet csak akar, ligitimet,illegitimet,legálist,illegálist, jogállamot,autokrációt,szocialimzust,akármit,bármit.Szépen meg kell győzni úgy az embereket,ahogyan a Fidesz engem,és akkor bármit lehet csinálni, sőt,másnap az ellenkezőjét is. Esetleg egy pohár víz ?
- Igen, tényleg megszomjaztam, a figyelmességed,hát az valóban komolyan ritka.
----------------------------------------
Nos,nagyjából ennyi lehet a Polgári Konzervatív Párt bárki támogatója meg a Leponex közötti beszélgetés: tényleg nagyon szívélyes.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.01. 14:35:36

@explanatus: ezennel visszavonok mindent, nehogy ékverés esete forogjon fenn, és a konzpolgfordemlib... kisikoljon az aknamunkálataim miatt!
Rút narancsosvarancsosbéka, SŐT: illegitim pinceászka vagy! Na.

@egyetmondok: alázatosan kérem a tekintetes PKP grémiumot, bocsássák meg explanatus eltévelyedését a Párt Hivatalos Irányvonaláról Amit Közösen Képviselnek!
Szegény explanatus nem tudta felmérni, milyen veszély leselkedik rá, ha szóba áll egy gonosz álruhás leponexxel.
Különben is kávét iszik. Vagy bort.

explanatus 2015.11.01. 14:58:08

@egyetmondok: Azt hiszem, elkerülte figyelmedet a beszélgetés kiindulópontja @explanatus: Közel a tízezer oldalnyitáshoz és háromszázadik kommenthez előfordul, hogy az ember tekintete nem a lényegen ragad meg, hanem egy apróságon.

egyetmondok 2015.11.01. 19:40:30

@conmorientes:
" Képzeld el hogy van lenne az országban a népesség 10-20-30%-ának megfelelő olyan döntéshozó amely képes egy eldöntendő kérdésben mondjuk 6 órán belül nyilatkozni, és a nyilatkozatuk 10 percen belül ismert. No ebben a rendszerben nincs sem helye helye, sem értelme a mentelmi jognak, mert gyakorlatilag lehetetlen az ilyen jellegű befolyásolás. "

Ezt minden további nélkül el tudom képzelni, sőt, annyira el tudom képzelni, hogy magamat is e 10-20-30% közé sorolnám. És ha ezt elképzelem, akkor e 10-20-30% akaratának kötelező (jogi) normává válása ellenében tartanám igazán fontosnak és indokoltnak a fékeknek és ellensúlyok legkeményebb rendszerét, mert ezek hiányában aztán tényleg megvalósulhatna a valami tényleg undorító és sötét, a magas műveltségűek, a high-society ruling class-jának, a hű-de-kurvára-műveltek-vagyunk-féléknek aljas - elitista diktatúrája.

S ha ezt elképzelem (simán el tudom, lásd még: Éhezők Viadala), azt ünnepelném a szabadság diadalaként, ha a kb. három-millió nagyon művelt, sok nyelven beszélő és nagyon humanista magyar ember politikai akaratát tenné érvénytelenné, semmisítené meg 1 db.,azaz egy darab bíró döntése. Az a szabadság lenne maga.

" A széles körű közmegegyezésen alapuló felelősségrevonás” a többség által elfogadott és egyértelmű erkölcsi norma megsértésének szankciórendszere "

Erkölcsi ítélethozatallal nem igazolhatunk szankciót, a bíró ítéletét pedig nem illeti meg az erkölcsi ítélethozatal joga. Nekem ez a civilizált európai ember olyan definíciója, amelyre etika / büntetőjog összefüggésében jutni kell. Elmagyaráznád, hogy miféle szankciókra gondolsz ? (Már, csak hogy értsem, hogy miért érdemes összevesznünk, hogy rád foghassam, hogy valami sötét diktatúra híve vagy...:-)

" Ma ott tartunk hogy a többség az erkölcsi alapelveken, mondjuk a tízpaprancsolat szabályain kívül egyáltalán nem tekinti a képviselője által alkalmazott erőszakot legitimnek, pusztán megszokta annak meglétét és képtelen azzal szemben az általad is említett és társadalmi illetve egyéni szinten is veszélyes forradalmon kívül egyéb eszközt elképzelni." –

a forradalom nem veszélyes, hanem felszabadító és gyönyörű (lásd még: Petőfi Sándor 1848, Bibó István 1956).

egyetmondok 2015.11.01. 19:42:38

@explanatus:
A lényeg az,hogy a leponexeket ki kell rekeszteni.

egyetmondok 2015.11.01. 19:43:53

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
Erre sajnos semmi esély. Megbocsátásért tessék paphoz fordulni. A PKP politikai párt,amely a hatalomra tör.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.01. 20:31:08

@egyetmondok:
Nagytekintetű 10 uszkve 30 % Jogállamszakértő Úr!

Bajos lesz ez a törtetés, ha még olvasni sem tud a tisztelt PKP grémiuma, explanatus bűne miatt én nem kérhetek paptól feloldozást, mindössze alázatos kérelmet nyújtottam be a Polgári Forradalmi Statáriális Vésztörvényszékhez, megtévelyedett polgártagtársuk érdekében.
leponexéknél nem is értik a problémát, mi az együttműködés híve vagyunk, megasztán szeressük a verseket is, a faludi féle Villon Testámentuma például az egyik kedvencünk négy évtizede is már...
Kérem ne tessenek nagyon bántani @explanatust, meg fog változni, ne üssék meg !!!!
Vezeklésül fogadja el tőlem Bíró Úr Mindenszentek napján épp aktuális Villon-Faludi költeményt, csak megesik a szíve szegény öreg @explanatus barátomon:

A HALÁLTÁNC-BALLADA

Ott ült a Császár. Dús hajában
hét csillag volt a diadém.
Rabszolganépek térden állva
imádták, barna köldökén
a Göncöl forgott, válla balján
lámpásnak állt a holdkorong:
de a bohóc sírt trónja alján:
"Mit sírsz" - rivallt reá - "bolond,
nincs szív, mit kardom át ne járna,
enyém a föld!" ... S hogy este lett,
egy csontváz tántorgott eléje
s elfújta, mint a porszemet.
- Kényúrként éltünk mindahányan,
s az évek szálltak, mint a percek,
véred kiontott harmatával
irgalmazz nékünk, Jézus Herceg!

Gót ablakában sírt az Orvos:
"Uram, nektárod merre nő,
amely ír minden kínra s melytől
meggyógyul minden szenvedő?"
S az ajtó nyílt: keszeg magiszter
táncolta végig a szobát,
kezében mély ólomkehelyből
kínálva színtelen borát:
"Igyál, e nedv hűs, mint a mámor,
s nincs seb, mit heggel nem takar,
igyál testvér; e mély pohárból,
csupán az első korty fanyar."
- Kontárok voltunk mindahányan,
s az évek szálltak, mint a percek,
véred kiontott harmatával
irgalmazz nékünk, Jézus Herceg!

A kútkávánál állt a Gyermek,
szakadt gyolcsingecskében, s rőt
topánban, s nézte lenn a vízben
képét, mely játszani hívta őt:
... "Ha jössz: a holdleánytól este
a cukrot süvegszám kapod,
s minden pirosló reggelente
békákon ugrálunk bakot."
"Jövök már!" - szólt, s a kútvíz nyálas
siklót dagasztott zöld hasán,
míg a Halál vihogva vitte
anyjához a vörös topánt.
- Balgán játszottunk mindahányan,
s az évek szálltak, mint a percek,
véred kiontott harmatával
irgalmazz nékünk, Jézus Herceg!

Repedt tükrénél ült a Céda:
"Hajamnak árja még veres,
miért, hogy már a régi léha
seregből senki sem keres?
Ölem még izzó csókra éhes,
mellem rózsája még kemény..."
S az ablakon röhögve lépett
be az utolsó vőlegény:
"Hopp, Sára, hopp, gyerünk a táncra,
ma: holt szerelmeid torán
hadd üljön nászlakomát a lárva
ágyékod hervadt bíborán!"
- Buján fetrengtünk mindahányan,
s az évek szálltak, mint a percek,
véred kiontott harmatával
irgalmazz nékünk, Jézus Herceg!

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.01. 20:31:44

Éjjel borult a háztetőkre,
s kuvikhang szólt a berken át,
midőn a Bankár útnak indult,
elásni véres aranyát.
Az útkereszten vasdoronggal
hét ördög várta s a Halál;
s mikor kardot rántott, a csontváz
fülébe súgta: "Mondd, szamár,
szamár, mit véded még a pénzed?
Meghalsz s a kincset elviszem,
s a kincs helyett eláslak téged,
akit nem ás ki senki sem."
- Kufárok voltunk mindahányan,
s az évek szálltak, mint a percek,
véred kiontott harmatával
irgalmazz nékünk, Jézus Herceg!

Aranypárnáin ült a Dáma,
s üvöltve sírt: "ne még, ne még",
de ő már átkarolta drága
csípői karcsú, gót ívét,
"engedj csak még egy lanyha csókot,
még egy gyönggyel kivarrt ruhát,
engedj csak még egy buja bókot,
még egy szerelmes éjszakát" -
de ő, rút foltot festve mellén,
mely, mint a rákseb, egyre nőtt,
fehér testét nyakába vette
és vitte, vitte, vitte őt.
- Tunyán henyéltünk mindahányan,
s az évek szálltak, mint a percek,
véred kiontott harmatával
irgalmazz nékünk, Jézus Herceg!

Tüzénél állt az Alkimista,
s óráját nézte, mely lejárt.
"Isten vagy ördög: egy napot még,
amíg megoldom a talányt,
a végső, nagy talányt, amerre
görebjeimnek ezre vitt,
csak egy napot még, mert megfejtem,
megfejtem holnap alkonyig."
"Nem fejted" - szólt a hang - "nem fejted"
s vállára tette jéghideg
kezét, míg felrobbant a lombik:
"Aludni mégy most, mint a többiek."
- A Titkot űztük mindahányan,
s az évek szálltak, mint a percek,
véred kiontott harmatával
irgalmazz nékünk, Jézus Herceg!

Pestis-csengőkkel jött a dögvész,
s a reimsi szentegyház előtt
húsvét vasárnapján derékon
kapta a hájas Püspököt:
"Néked szereztem ezt a nótát,
gyerünk, nagyúr! Csengőm csörög -
légy pápa, vagy próféta, rózsás
hajnalködökbe öltözött,
légy szent püspök, vagy rút eretnek,
ki ég a máglya kormain,
misézhetsz lenn - én fenn nevetlek
a dómok csonka tornyain!"
- Álszentek voltunk mindahányan,
s az évek szálltak, mint a percek,
véred kiontott harmatával
irgalmazz nékünk, Jézus Herceg!

A vén Paraszt már tudta s várta
alkonytájt kinn az udvaron:
"Görnyedt testünknek nincsen ára,
s úgy halunk meg, mint a barom.
Kaszás testvér! Sovány a földünk!
könyörgöm, egyet tégy nekem:
ha elviszel, szórd szét trágyának
testemet kinn a réteken!"
Ő rábólintott s vitte lassan,
s úgy szórta, szórta, szórta szét,
mint magvető keze a búzát,
vagy pipacsot az őszi szél.
- A földbe térünk mindahányan,
s az évek szállnak, mint a percek,
véred kiontott harmatával
irgalmazz nékünk, Jézus Herceg!

egyetmondok 2015.11.01. 20:42:08

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Bóbita Bóbita táncol,
körben az angyalok ülnek,
béka-hadak fuvoláznak,
sáska-hadak hegedülnek.

Bóbita Bóbita játszik,
szárnyat igéz a malacra,
ráül, igér neki csókot,
röpteti és kikacagja.

Bóbita Bóbita épít,
hajnali köd-fal a vára,
termeiben sok a vendég,
törpe-király fia-lánya.

Bóbita Bóbita álmos,
elpihen õszi levélen,
két csiga õrzi az álmát,
szunnyad az ág sürüjében.

A mint az a fenti, rímes ítéletből egyértelműen látható, bűnösnek tetszett találtatni. Fellebbezésnek helye nincsen,ám a bíróság kivárja,hátha az azeri baltás után a jó azeri állam menedékjogot biztosít Önnek is.
Ha nem, Önnek vége, Önt Bóbitára bízzuk.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.01. 22:47:15

@egyetmondok:
Nagytiszteletű Egyetlen Igazi Konzervatív Polgári És Majdan Leendő Liberálisan Teljesen Demokrata Főbíró, 10-30 Százalékos Sólyom László Láthatatlan Alkotmány Térdszalagrenddel kitüntetett Alkotmány Szakértő És Alkimista Úr!

A Bóbitásat mindig nagyon bírtam, (még a fősuliban a Sági Tamás barátom hallgattatott velem Weörest talán két johnson számláló dekódolása közben) bearanyozza véle éltem utolsó óráit, de baltázza szét a fejemet előtte: én sokáig nem értettem Sándor bácsit, miért mondja azt: 'béka királyfi a lánya'.
Most már tudom, hogy nemis, köszönöm Önnek, békében hunyok elfelé.
A Jóisten segedelmét kérem Joguralmi és Egyéb Huncutságok további eredményes kutatásaihoz!
Mi leponexek állva halunk meg!
Venceremos!

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.01. 23:32:01

@explanatus: kicsit szomorkás de megértelek, amilyen polgári konzervatív elvtársak vesznek körül ;-)

conmorientes 2015.11.02. 01:04:16

@neoteny:

Elnézésed kérem, de fogalmi zavarban vagy. Ellentétben Madisonnal aki a 4. elnökként jegyezte a Bill of Rights-ot amely a világ azt hiszem legtöbbet idézett műve a Biblia után :))))

Madisonnak ugyanis velünk szemben egy elég széthúzó szövetségi redszer centralizálását kellett megoldania, tegyük hozzá brilliáns módon tette a képviseleti rendszer szupremitásával. Madison gondolkodásában a képviselők igazi államférfiak, ami a XVIII. sz. végi USA-ban magától értődő feltétel volt. Ezzel szemben kíváncsi volnék az arcára amikor az általa fennen hirdetett képviseleti redszer alapján az elmúlt öt évünk magyar demokráciafejlődését, amely annak megszűnését eredményezte valaki elmesélné neki....

A fogalmi zavarod ott van hogy a kormányzást összekevered a norma alkotással. Azt nem lehet senkitől és semmitől sem elvárni Andy Vajna kivételével :), hogy saját magát hatékonyan ellenőrizze. Nem hiszek az angyalságban, de abban hiszek hogy amennyiben a végrehajtók felett megfelelő kontroll van (a végrehajtandó norma megalkotója által megvalósítható kontroll) akkor a végrehajtó kényszerűségből megfelelően fogja elvégezni a dolgát abban a tudatban hogy amennyiben nem ezt teszi, mehet vissza a csavargyárba.

Ez pedig pont nem az emberi jellegzetességek elleni fanatazmagória.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.02. 01:33:30

@conmorientes:

Az igaz, hogy Madison idejében egy szövetségi rendszer centralizálásáról volt szó; de Mo esetében is a centrális (országos) kormányzat milyenségének problémája áll fenn (elsősorban).

Tekintettel arra hogy a kormányzat része a törvényhozás is, ami a normaalkotást végzi, nem látom hogy hogyan lehet szétválasztani a kormányzást a normaalkotástól. Igaz, hogy te korábban a végrehajtó hatalom kötelezettségeiről értekeztél; de akkor adós vagy annak magyarázatával hogy hogyan történik a normaalkotás: honnét tudja a végrehajtó hatalom hogy milyen normákat kell érvényesítenie?

A "végrehajtók felett[i] megfelelő kontroll" intézményei (a választásokon túl) az amerikai politikai rendszerben az impeachment és a visszahívás. Az előbbi egy "peres eljárás" (amelyik nem állapít meg sem büntetőjogi, sem polgári jogi felelősséget, hanem a -- végrehajtói -- hatalmi pozícióra való méltatlanságot -- és ezért a személy hatalomfosztását -- mondja ki), az utóbbi pedig lényegileg egy "népszavazási eljárás". Ezeken túlmenően milyen "megfelelő kontroll"-ra gondolsz? Vagy ezeket megfelelőnek találod, csak hiányolod őket a magyar parlamentáris rendszerből?

Az pedig, hogy a hatalomból való kibukás lehetősége mennyire kényszerítené a végrehajtó hatalom gyakorlóit arra hogy "megfelelően végezze a dolgát", kérdéses. Csak két nevet említek: Rod Blagojevich és Kwame Kilpatrick.

conmorientes 2015.11.02. 01:39:32

@egyetmondok:

Ezt minden további nélkül el tudom képzelni, sőt, annyira el tudom képzelni, hogy magamat is e 10-20-30% közé sorolnám. És ha ezt elképzelem, akkor e 10-20-30% akaratának kötelező (jogi) normává válása ellenében tartanám igazán fontosnak és indokoltnak a fékeknek és ellensúlyok legkeményebb rendszerét, mert ezek hiányában aztán tényleg megvalósulhatna a valami tényleg undorító és sötét, a magas műveltségűek, a high-society ruling class-jának, a hű-de-kurvára-műveltek-vagyunk-féléknek aljas - elitista diktatúrája.
Aljas elitista diktatúra )))))))))))))))))))))))))))) Mert most éppen mi folyik ? A bárki számára biztosított felemelkedési lehetőségek széles spektruma ? Ne viccelj, és főleg ne érts félre. A modell a nagyszámú merítés miatt éppen azért plurális, mert bárki számára lehetővé teszi a döntéshozói szerep vállalását, társadalmi szerepétől, lakóhelyétől, szellemi szintjétől és mindentől függetlenül. Az pedig hogy a politikai aktívitás esetleg az életben jobban felkészültek „nálad high society” kiváltsága volna azt én nem látom, mert bármerre járok a leggyengébb képességű emberek közt is találok erre fogékonyt. Ezzel együtt tudomásul kell vennünk azt hogy itt és ebben az országban milyen az emberanyag. Ezért ha egy tényleg nagyon széles döntéshozói kör pont ugyanarra a következtetésre jut minden kérdésben, mint mondjuk a jelenlegi végrehajtó hatalom, akkor az előtt már meg kell tudni hajtani a fejet, mert az lesz az igazi népakarat. Ez azonban véleményem szerint igen kicsiny valószínűségű.
S ha ezt elképzelem (simán el tudom, lásd még: Éhezők Viadala), azt ünnepelném a szabadság diadalaként, ha a kb. három-millió nagyon művelt, sok nyelven beszélő és nagyon humanista magyar ember politikai akaratát tenné érvénytelenné, semmisítené meg 1 db.,azaz egy darab bíró döntése. Az a szabadság lenne maga.
Na ez az amivel nem tudok azonosulni. Ez ugyanis pont nem a szabadság diadala, hanem a diktatúra volna. Egyetlen ember számára biztosítani a döntés lehetőségét és felelősségét bármely társadalmi konszenzust igénylő kérdésben egyszerűen életveszélyes az egyénre és a társadalomra azonosan.
" A széles körű közmegegyezésen alapuló felelősségrevonás” a többség által elfogadott és egyértelmű erkölcsi norma megsértésének szankciórendszere "

Erkölcsi ítélethozatallal nem igazolhatunk szankciót, a bíró ítéletét pedig nem illeti meg az erkölcsi ítélethozatal joga. Nekem ez a civilizált európai ember olyan definíciója, amelyre etika / büntetőjog összefüggésében jutni kell. Elmagyaráznád, hogy miféle szankciókra gondolsz ? (Már, csak hogy értsem, hogy miért érdemes összevesznünk, hogy rád foghassam, hogy valami sötét diktatúra híve vagy...:-)
Na ez aztán számomra nem tiszta…. A szankció ugyanis jellegét tekintve nem igényli az igazolást, mert az egy következmény, de a szankcionálás megnyílásának lehetősége valamilyen norma, leggyakrabban erkölcsi norma megsértésének egyenes következménye. Ha ez nem így volna, akkor nem szankciónak hanem bosszúnak neveznénk. Ezért minden bírói ítélet egyben erkölcsi ítélethozatal is mert a megsértett normában lévő erkölcsi szabály megtartásán, az azt sértő magatartás reparálásának igényén alapul. Meg ne haragudj, de valószínűsítem nem sok bírót láttál dolgozni, jelentős idealizmusodat a bírói hatalommal kapcsolatban ez alapozhatja meg. A valóság hidd el brutális. A ma bíráskodók 99%-a ugyanis olyan inkubátorszökevény aki soha semmi mást nem csinált mint bíráskodott és ezért semmilyen köze sincs a reálfolyamatokhoz, azaz az élethez, soha nem szerzett semmilyen saját bőrét igénylő tapasztalatot (nem felelt alkalmazott életéért, nem adózott önállóan, nem vállalt semmilyen kockázatot és még sorolhatnám) így pedig szerinted képes lehet életviszonyokat megítélni ?
a forradalom nem veszélyes, hanem felszabadító és gyönyörű (lásd még: Petőfi Sándor 1848, Bibó István 1956).
Ezt a kettőt személyesen nem láttam. Azonban amit ebből manapság személyesen vagy közvetetten láthattam az pont elég volt annak pontos megítélésére, hogy a modern fogyasztói társadalomban élő emberek túlnyomó többsége forradalomképtelen. Mert a mai forradalmak élcsapata nem a gondolkodó márciusi ifjak, hanem a balhéért esdeklő B közép csőcselék. Nekik ugyanis sem elveik, sem vesztenivalójuk kincs, így brahiból és saját szórakoztatásukra bármire képesek. Ezt tapasztaltam 2006 őszén Budapesten, és pontosan ugyanezt láttam a Majdan téren is. Ezért veled szemben annak tisztító következményéről nem vagyok meggyőződve…. A szépség pedig mint alapvető szubjektum, igen relatív. Hogy a forradalom szép lenne arról azokat a tömegeket kérdezd akik megélték és előnyét nem érzékelték.

conmorientes 2015.11.02. 02:13:30

@neoteny:

Ne !!!! Kérlek ne !!!
Ha nem látod hogy mi a különbség a végrehajtó és a norma alkotó hatalom közt akkor olvass utána. Az hogy itt ez nem működik az nem a modell hibája.

Mi az hogy honnét tudja a végrehajtó hatalom hogy milyen normákat kell érvényesítenie ????? A norma alkotása annak forrásától függetlenül bárki számára megismerhető, mert nem lehet elvárni a nem ismert normához való igazodás kötelezettségét. Tehát a végrehajtó hatalom elolvassa, vagy esetleg hivatalosan közlik vele. Ennyi.

Neked úgy látom, és ezzel nem vagy egyedül, a demokratikus rendszerként a politikai pártok által üzemeltetett közhatalomgyakorlás a fixációd. Ez azonban nem így van.

Aztán kérlek ne keverd a centrálist az országossal a minőséget (nálad milyenség) a létével, mert ezek nem azonos fogalmak.

Ami pedig a kérdést illeti, igen az impeachement, egy igen átgondolt norma. Ezt csak egy kicsit fűszerezném meg a jelenlegi magyar igényhez és gyakorlathoz igazítva, oly módon hogy az alkalmatlant és minden hozzá tartozó gazdasági érdeket (teljes holdudvart), amely a politikai szerepvállalásával keletkezett megvonnám és onnan kezdve az alkalmatlant időszakonként azonosan ellenőrizném és minden olyan lehetőségtől elvágnám amely akár politikai akár abból fakadó gazdasági hatalom birtoklását jelentené.

Teheted kérdésessé a szankció szükségességét, ez a te dolgod, a két példád pedig elég érdekes. Blagojevich éppen laza 14 éves büntetését tölti, Kwame Kilpatrick pedig próbaidő alatt van egy dollár milliós nagyságrendű kártérítési kötelezettséggel. Most mondd, kedves Snitt Plagi bácsink mit kapott az által elkövetett intellektuális közokirat hamisításért ? Tudom a nemzet sportolója lett... No ez a különbség. Mert azt nem tudod és nem is lehet megakadályozni hogy valaki bűnözzön. Ezért nem szólnak úgy a szabályok hogy "lopni nem szabad" hanem úgy, hogy aki lop annak ez meg ez lesz a büntetése.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.02. 02:36:55

@conmorientes:

"Tehát a végrehajtó hatalom elolvassa, vagy esetleg hivatalosan közlik vele"

Ki írja azt amit a végrehajtó hatalom elolvas? Vagy "esetleg" ki közli hivatalosan vele? Honnét származik a közlő "hivatala"?

Te átugrasz igen lényeges pontokat.

Mo-n a centrális hatalom a parlamenté (mint törvényhozásé), a kormányé (mint végrehajtó szervé) és a bíróságoké (mint a harmadik hatalmi ágé). Az USA szövetségi rendszerében ugyanezek a Kongresszusé, az elnöké (beleértve az adminisztrációját) és a szövetségi bíróságé. Nem világos hogy miféle "létezési" különbség van ezek között.

Az impeachment nem egy norma, hanem egy normaérvényesítési metódus.

"az alkalmatlant és minden hozzá tartozó gazdasági érdeket (teljes holdudvart), amely a politikai szerepvállalásával keletkezett megvonnám és onnan kezdve az alkalmatlant időszakonként azonosan ellenőrizném és minden olyan lehetőségtől elvágnám amely akár politikai akár abból fakadó gazdasági hatalom birtoklását jelentené"

Az amerikai (szövetségi) alkotmány explicit módon tiltja a "bills of attainder" metódusát, amikor is a törvényhozás olyan törvényt hoz ami egy személyt vagy egy személyek csoportját bűnösnek mondja ki és ezért megbünteti -- bírósági tárgyalás nélkül.

Amit kérdésessé tettem a szankciók megelőző hatása volt. A (szigorú) szankciók lehetősége/valószínűsége nem előzte meg azt hogy (pl.) Blagojevich vagy Kilpatrick "megfelelően végezze a dolgát".

Schmitt Pált illetően: azzal tisztában vagy hogy az USA-ban nem lehet bíróságilag elítélni senkit azért hogy azt állítja magáról hogy a legmagasabb katonai kitüntetés, a Medal of Honor birtokosa, pedig tényszerűen nem az?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.02. 02:38:07

@conmorientes: @neoteny:

"A (szigorú) szankciók lehetősége/valószínűsége nem előzte meg azt hogy (pl.) Blagojevich vagy Kilpatrick "megfelelően végezze a dolgát"."

Helyesen:

A (szigorú) szankciók lehetősége/valószínűsége nem előzte meg azt hogy (pl.) Blagojevich vagy Kilpatrick ne "megfelelően végezze a dolgát".

seahawks 2015.11.02. 07:35:10

@az56magyar: nem drukkolok annak, hogy így legyen, hanem úgy értettem, hogy csak akkor bukna meg ez a kormány, ha a betenne a középosztálynak illeteve a nyugdíjasoknak. erre egyébként van esély: mert a fidesz üldözi amultikat, akik munkát és jó fizetést adnak a középosztálynak, valamint előbb utóbb be kell tenni a nyugdíjasoknak is, mert nem fenntartható a rendszer a népesség öregedése miatt.

egyébként a bukását igen, szeretném, de jelenleg NINCS más kormányzóképes erő, ezt elismerem.

egyetmondok 2015.11.02. 10:41:34

@conmorientes:
Gondolkodjunk el közösen azon, hogy van (lett,mert így döntöttünk) három,de akár négy-millió olyan honfitársunk, akik önként áldoznak az idejükből (ehhez sok kell abból), és a törvényhozás eddig nem látottan széles körű előkészítésében (tudománytól a szakszervezeteken keresztül, akár külföldi részvételek mellett is,lehet sorolni tovább is), majd a döntés meghozatalában részt vesznek. (Képzeljük el az ehhez rendelkezésre álló biztonságos technikákat is, el tudjuk képzelni mindezeket.) Hétfőn megszületik egy ilyen döntés, kétség nem fér hozzá, hogy a maihoz képest elképesztő, használjuk ezt a kifejezést, társadalmi támogatottsággal: lett egy törvényünk. Másnak reggel azzal ébred valaki, hogy basszus,az elfogadott törvény nem stimmel az alkotmánnyal, délelőtt beszél még pár emberrel, s csak megerősödik benne a bizonytalanság. A kérdés az, hogy bíróhoz (egyáltalán: valakihez, intézményesen) fordulhat-e annak érdekében, hogy az előző napon elfogadott törvény alkotmányosságát megvizsgáltathassa. Mit gondolsz erről ?
--

Erkölcsi ítélethozatallal nem igazolhatunk szankciót, a bíró ítéletét pedig nem illeti meg az erkölcsi ítélethozatal joga – írtam.
Maradnék ennél.Az erkölcsi ítélethozatal nem a bíróságon, hanem a törvényhozásban "születik", ott van a bíró ítéletében, de az nem,mondom így: az ő asztalán jön létre, hanem a törvényhozóén,amikor az a közösség konszenzusos erkölcsi véleményét törvénybe foglalja: hogy mit tekintünk bűncselekménynek, s hogy mivel tartjuk indokoltnak azt szankcionálni. Erkölcsi ítéletet a törvényhozás mond, hoz, helyesen, nem a bíró, s itt nyer értelmet a ne ítélj, hogy ne ítéltess gyönyörű elve, hiszen a törvényhozás erkölcsi ítélkezése jóról és rosszről, nem az (adott) emberről szól. A szankció viszont mindig.

A bíró nem arról dönt, hogy jó vagy rossz dolog a cselekmény, arról sem, hogy az elkövető jó vagy rossz ember. A bíró egyetlen ügyben dönt, az pedig az, hogy az ügyész által az asztalára lerakott adatok, tények, állítások, stb. (mondjuk ezeket bizonyítékoknak) alapján számára kétséget kizárón megvalósult-e az adott ügyben az, amit a törvényhozás bűncselekményként rögzített. Ráadásul milyen fontos jogintézmény nemde, hogy a bírót köti a vád.

" A szankció ugyanis jellegét tekintve nem igényli az igazolást " – hát dehogynem. Sarkosan fogalmazok persze,de van helye: az, hogy a civilizált ember a magánbosszú jogát átadta a közösségnek, nem azt jelenti, hogy e bosszú eltűnt volna. A bűncselekmény miatti felháborodás indulata nem tűnt el, és én azt a társadalmat nem is tudom elképzelni,amelyben ilyen ne létezne. A büntetőbíró ítélete azt rögzíti, hogy az erkölcsi felháborodás, a felindultság, ez az indulat megokolt,és helye van. Hogy ennek a következménye a büntetés, nem erkölcsi ítéletből következik, hanem egy levezést, lefolyást, civlizált megvalósulást igénylő (mert okkal az), nagyon is emberi indulatból. A büntetőjognak van erkölcsi értelme és feladata is, de az nem az erkölcsi ítélethozatalban áll.

És persze még mindig nagyon érdekelne, hogy mire gondolsz, amikor ezt írod:
"A széles körű közmegegyezésen alapuló felelősségrevonás” a többség által elfogadott és egyértelmű erkölcsi norma megsértésének szankciórendszere " – Hogyan kell ezt intézményesen elképzelnem ?

(folyt)

egyetmondok 2015.11.02. 10:42:18

@conmorientes:
" A ma bíráskodók 99%-a ugyanis olyan inkubátorszökevény aki soha semmi mást nem csinált mint bíráskodott és ezért semmilyen köze sincs a reálfolyamatokhoz, azaz az élethez, soha nem szerzett semmilyen saját bőrét igénylő tapasztalatot (nem felelt alkalmazott életéért, nem adózott önállóan, nem vállalt semmilyen kockázatot és még sorolhatnám) így pedig szerinted képes lehet életviszonyokat megítélni ? " –

kemény szavak,nem mondom...,nem is értek egyet velük,s annyit biztosan mondhatok,hogy én nem is várok bírótól olyat, hogy életviszonyokat ítéljen meg. Ő ítélje csak meg, hogy amit az ügyész mond, s ami ellen a védő érvel, az adott ügyben, az micsoda,mert ez is komoly feladat,de mennyire az,s én nagyon nem bánom, hogy ezt egy igen-igen biztonságos,és mások által nem zavarható inkubátor-félében csinálja. Végül is nem akármiben dönt.
Az életviszonyokról, és úgy általában tűnődjön,ítéljen a törvényhozó: ez a jó munkamegosztás, hogy ezt a szót használjam.
--
" a modern fogyasztói társadalomban élő emberek túlnyomó többsége forradalomképtelen."

Mi lenne az,ami miatt, mondjuk a nyugati társadalmakban forradalmat kellene kirobbantani, hogy így a forradalomképtelenséget megállapítod ? És 2006 ősze miért lett volna forradalom ? Ott a kormány lemondásáért tüntettek,vagy tán még azért se, és talán megelégedett volna a felháborodott tömeg Gyurcsány lemondásával is. Azzal én magam is egyet tudtam volna érteni....,de hogy forradalom lett volna... A kijevi Majdan, hát az azért talán más eset szerintem.

" Hogy a forradalom szép lenne arról azokat a tömegeket kérdezd akik megélték és előnyét nem érzékelték " – levert forradalmaknak nincsenek előnyei, sajnos így hiába kérdezzük azokat, akik felnőttként megélték 56-ot, de tán nem is kell kérdezni őket: a levert forradalom hátrányai egészen világosak, hiszen az a mögöttünk látható múlt, s ez igaz 1848-at illetően is.
--
S ha szabad, kitérnék valamire: a pluralizmus szerintem is nagyon fontos, ha azonban ettől engedjük háttérbe szorulni az államhatalmak elválasztásának, a joguralomnak, jogállamiságnak a kérdéskörét, akkor nem járunk el okosan. Nekem úgy tűnik, hogy amikor – akár a nyugati világot illetően is, nem hogy más helyeit a világnak,ha vesszük – demokrácia-deficiteket emlegetünk, mert bajokat látunk, azok a bajok a joguralom, jogállam megcsökkenése által létrejött bajok (van ahol ilyen nincsen is), s nem annyira azért vannak, mert kevesen döntünk.

egyetmondok 2015.11.02. 10:55:24

@conmorientes:
Neoteny esetében érteni kell,hogy ő a governmnet / kormányzat szót az amerikai angolnak megfelelően használja, ez zavaró itt nálunk,és még az angol angol se használja így.
Amikor neoteny kormányzatot mond,akkor az államot kell érteni.
Nem mondom,erről leszokhatna,de ha így olvasod,akkor nem kell rajta számon kérni,hogy nem tudja,mi a különbség a végrehajtó és törvényhozó hatalom között.

Azzal pedig nagyon is tisztában van,hogy az USA államhatalmi berendezése az elválasztott államhatalmakon nyugszik,nem máson.

egyetmondok 2015.11.02. 11:53:43

@neoteny:
" Schmitt Pált illetően: azzal tisztában vagy hogy az USA-ban nem lehet bíróságilag elítélni senkit azért hogy azt állítja magáról hogy a legmagasabb katonai kitüntetés, a Medal of Honor birtokosa, pedig tényszerűen nem az? " --

azért engem se lehetne bíróság elé vinni,ha azt állítanám magamról, hogy van Kossuth Díjam.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.02. 12:26:32

@neoteny:
OFF
fogadd tényleg! őszinte együttérzésemet, nem mintha nem szolgáltál volna rá, de az a belinkelt boxmeccs semmi a 'Kapitalizmust vagy idealizmust?' poszthoz képest, az amazonasi őserdő kies szavanna amellett, amennyi pofonfát megráztak feletted :)
nem akartam elrontani a képet, azért e kondoleáció itt.
De el ne keseredj véglegesen!
:)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.02. 13:52:30

@egyetmondok:

Én ilyesmikre gondolok amikor "intellektuális közokirat hamisítás"-ról olvasok.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.02. 14:09:22

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

A hónap első munkanapján mész a tartótisztedhez? Megkaptad a havi crack-adagodat? Rá is cuppantál egyből a pipára? ;-)

egyetmondok 2015.11.02. 14:24:40

@neoteny:
Az azért nem az, hogy mondok magamról valami valótlant.
Ám,hogy egy darab tragikomédia,az biztos.
Meg is érne egy hosszabb misét,ami ekörül itt megy.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.02. 15:15:31

@egyetmondok:

"Az azért nem az, hogy mondok magamról valami valótlant."

"Ennek a szakdolgozatnak/doktori értekezésnek én vagyok a szerzője", pedig nem.

Szerintem a plagizálás egy "intellektuális bűncselekmény", aminek a megfelelő szankciója az illetékes akadémiai intézmény által adott akadémiai fokozat visszavonása (vagy más akadémiai szankció), ami meg is történt Schmitt Pál esetében. Szerintem ez elégséges akként, hogy "mit kapott"; nem látom hogy mi mást kellene "kapnia".

Az angolszász jogban létezik a perjury fogalma, amikor eskü alatt hamis vallomást tesz valaki. De a (szövetségi) tételes jogba már bevezették a "valótlant állít a nyomozóhatóságnak" (nem szó szerint ez a neve, de lényegileg erről van szó) bűncselekményét is. Ami különösen azért érdekes, mert az USA-ban legfelsőbb bírósági döntés kimondja, hogy a (nyomozó)rendőr hazudhat a gyanúsítottnak (például hogy a többi gyanúsított rá vallott, amikor ilyen nem történt).

Az, hogy a hazugság minősített eseteit szankcionálja a törvény (pl. hogy a csalás tényállásának -- egyik --- bizonyítékaként tekinti a bizonyított hazugságot), egy dolog. De ha minden hazugság ("valótlan állítás") puszta megtétele büntetőjogi szankciók tárgya (lehet), akkor ez nagy mértékben elősegíti a rendőrállam kialakulását ill. erősödését.

Szerintem elégséges hogy Schmitt Páltól elvették a doktori fokozatát, és hogy ez a tény nyilvánosságra került. Így már sújthatta a közvélemény "méltó megvetése", ami eredményeként végül is lemondott államfői pozíciójáról.

egyetmondok 2015.11.02. 16:36:44

@neoteny:
Egyetértünk. Én az intellektális okirathamisításra mondtam, hogy az azért nem az,hogy azt állítom magamról,hogy van Kossuth Díjam.
S hogy miért vicces,azt azért mondtam, mert ismerhető ebben az eddigi joggyakorlat itthon,hogy ti. társasági üzletrészek átírásával kapcsolatosan emelgeti az ügyészség a vádat,és hoznak a bírók elmarasztaló ítéletet. Ilyenekről tudok,más eseteket e körben nem,lehet,vannak,de azokról nincsen infom.
Na ezek a vádemelések,ítéletek maga a szánalomdotkom.

conmorientes 2015.11.03. 00:26:16

@egyetmondok:

Gondolkodjunk el közösen azon, hogy van .... hogy az előző napon elfogadott törvény alkotmányosságát megvizsgáltathassa. Mit gondolsz erről ?

Azt hogy a jogszabályalkotás formájának, vagy metódusának önmagában nem szabad akadályoznia a normakontrollt. Azaz az Alkotmánybíráskodás nagyon bölcs és hasznos dolog…. volna amennyiben nem a végrehajtó hatalom nevezné ki lélektelen és hozzá nem értő klienseit a testületbe, valamint nem nyírbálná meg olyan mértékben jogkörét hogy az un. béna kacsává vált és azon vitázik hogy a kérdés éppen hatáskörébe tartozik-e vagy sem, mint azt ma látjuk, és amitől magam talán a legjobban hányok. (ebben a körben javasolnám Kiss László „az utolsó valódi” Alkotmánybíró különvéleményeit olvasgatnod, mert azok egyszer még a demokráciaféltés alapművei lesznek a világban.

Erkölcsi ítélethozatallal nem igazolhatunk szankciót, a bíró ítéletét pedig nem illeti meg az erkölcsi ítélethozatal joga – írtam.
Maradnék ennél............ A szankció viszont mindig.

Bocsáss meg nekem de fantazmagóriáid vannak a bírói tevékenységről, vagyis inkább a jogalkotás és a jogalkalmazás valós kapcsolatáról. Elviekben a kettő erős függésben és egyben innovatív kölcsönhatásban kellene hogy legyen, de nincs. A törvényhozónak mint jogalkotónak kettős feladata van. A társadalmi felvetésekre választ adni, és előre becsülni a felmerülés szükségletét. Ezért nem a társadalmi konszenzust fogja jogba foglalni hanem azt a képet amit arról alkot éppen (nézd meg a Btk. utolsó három módosítását, vagy az elhíresült három csapás kérdését) A bölcs jogalkotás, és nem a jelenleg itt látható ad-hoc jogfosás figyelemmel van a szükségletekre és bölcsen próbálja a folyamatokat a morális normákra és a felmerült problémákra figyelemmel szabályozni. Ez pedig nem meghatározza hanem jó esetben követi az erkölcsi véleményt. Bár itt azért elgondolkodnék egy kicsit amikor mondjuk adó jogszabályokról, vagy az éves költségvetés meghatározásáról, esetleg az Alkotmány megcsúfolásáról van és volt szó. Mert ezekből látszik hogy a közösség erkölcsi érdeke már régen nincs követve.

A bíró nem arról dönt, hogy ............ Ráadásul milyen fontos jogintézmény nemde, hogy a bírót köti a vád.

Jaj nekem )) Ha azt mindennapi és gyakorlati tapasztalatból mondom hogy igazad van, de
1) ebben az országban ma a vádiratok 95%-a olyan, amely egy normális demokráciában vádképtelennek (nonszensznek) minősülne és ehhez képest a szügyészség minden fórumon a 96% feletti váderedményességgel igazolja jó munkáját és vastag prémiumának jogalapját,
2) A vádhatóságnak joga van a bizonyítási eljárás lezárását követően, azaz a vádbeszédben is korlátok nélkül módosítania a vádat, amelyet manapság napi szinten gyakorol is, és a Bíróság vagy ott és akkor prompt elfogadja, vagy jobb esetben halaszt egyet hogy a védelem hápoghasson valamit, akkor ezeket elhiszed ? Amennyiben igen úgy ennek alapján fogalmazd meg újra a véleményed, főleg a vádhoz kötöttséget illetően.

" A szankció ugyanis jellegét tekintve nem igényli az igazolást " ................... ..... de az nem az erkölcsi ítélethozatalban áll.

Erről tudnék néhány tíz oldalt értekezni neked, de megkíméllek tőle, mert nincs értelme. A kérdés ugyanis jogfilozófiai. Azt pedig kérlek hidd el, hogy a szankció mint forma tényleg nem igényli az igazolást, az egyszerűen létezik mert van egy rendszere és indoka a létének. Ahogy te teszed fel a kérdést, úgy zömíteném hogy mi a szankció célja ? Erre ha büntetőjogi aspektust keresel akkor a szankciónak kétféle együttes célja van az elrettentés és a tényleges büntetés. Generál és speciál prevenciónak hívja ezeket a szaknyelv. Ráadásul nem fogod elhinni de semmilyen mértékben nincs köze a személyes vagy társadalmi bosszú kinyilvánításához, mert a büntetőjog már vagy kétszáz éve szakított a bosszúval, mert az a szempontjából szubjektuma okán kategorizálhatatlan…. A személyes egyedi bosszúra elvileg ott van a kár megtérítésének igénye.

És persze még mindig nagyon érdekelne, hogy mire gondolsz, amikor ezt írod:
"A széles körű közmegegyezésen alapuló felelősségrevonás” – Hogyan kell ezt intézményesen elképzelnem ?

Viszonylag egyszerű, már másnak leírtam, de ismétlem 
Ami pedig a kérdést illeti, igen az impeachement, egy igen átgondolt norma. Ezt csak egy kicsit fűszerezném meg a jelenlegi magyar igényhez és gyakorlathoz igazítva, oly módon hogy az alkalmatlant és minden hozzá tartozó gazdasági érdeket (teljes holdudvart), amely a politikai szerepvállalásával keletkezett megvonnám és onnan kezdve az alkalmatlant időszakonként azonosan ellenőrizném és minden olyan lehetőségtől elvágnám amely akár politikai akár abból fakadó gazdasági hatalom birtoklását jelentené.
No ebből el is kotyantottam magam ami a hatalmak megjelenési formáinak bizonyos elválasztási szabályait illeti, ami viszont egy még bonyolultabb kérdés...

conmorientes 2015.11.03. 00:46:21

@egyetmondok:

–kemény szavak,nem mondom...,nem is értek egyet velük,s annyit biztosan mondhatok,hogy én nem is várok bírótól olyat, hogy életviszonyokat ítéljen meg. Ő ítélje csak meg, hogy amit az ügyész mond, s ami ellen a védő érvel, az adott ügyben, az micsoda,mert ez is komoly feladat,de mennyire az,s én nagyon nem bánom, hogy ezt egy igen-igen biztonságos,és mások által nem zavarható inkubátor-félében csinálja. Végül is nem akármiben dönt Az életviszonyokról, és úgy általában tűnődjön,ítéljen a törvényhozó: ez a jó munkamegosztás, hogy ezt a szót használjam.

Leakadnál a büntető hatalomról és megértenéd hogy a peres eljárások majd 90%-a polgári jellegű ? Csaptak már be ? Okoztak neked kárt ? Érezted úgy hogy a hatóság jogellenesen döntött veled szemben ? Ért már hátrány a munkahelyeden ? Folytassam ? Ezek az igazi problémák mert ezek vannak zömmel többségben és keseritik meg az emberek életét. Ezek megítéléséhez viszont élettapasztalatra lenne szükség. A börtönnel fenyegetettségnek a kivételnek kellene lennie, bár szomorúan látom be, az elmúlt 15 évben az életviszonyok kriminalizálódása történik. Még valami ! Nem inkubátorfélében csinálja, hanem a napon, és piszokul fél hogy leég mert nem a környezet hanem az ember az inkubátor szökevény.e

" a modern fogyasztói társadalomban élő emberek túlnyomó többsége forradalomképtelen."

Mi lenne az,ami miatt, mondjuk a nyugati társadalmakban forradalmat kellene kirobbantani, hogy így a forradalomképtelenséget megállapítod ? És 2006 ősze miért lett volna forradalom ? Ott a kormány lemondásáért tüntettek,vagy tán még azért se, és talán megelégedett volna a felháborodott tömeg Gyurcsány lemondásával is. Azzal én magam is egyet tudtam volna érteni....,de hogy forradalom lett volna... A kijevi Majdan, hát az azért talán más eset szerintem.

Akkor defináljuk már együtt a forradalmat. A Fradi-UTE meccs után kétezer ember egymásnak ugrik, az ugye nem forradalom, akárcsak a búcsuban egy jó kis tömegverekedés sem. Az viszont ha tömegek az utcára mennek rendet bontani erőszakos eszközöket alkalmazva azzal a céllal hogy az éppen aktuálisan regnáló államrend, vagy annak bármely képviselője "megszűnjön", na az forradalom és független a méretétől (kis forradalom-nagy forradalom) sőt attól is hogy az eredményes volt-e vagy sem, mert ugye az általad említett 1948, vagy 1956 sem volt sikersztori. No akkor a ennek alapján a 2006-os esemény nem tekinthető forradalomnak, mert kicsi volt és eredménytelen ?

S ha szabad, kitérnék valamire: a pluralizmus szerintem is nagyon fontos, ha azonban ettől engedjük háttérbe szorulni az államhatalmak elválasztásának, a joguralomnak, jogállamiságnak a kérdéskörét, akkor nem járunk el okosan. Nekem úgy tűnik, hogy amikor – akár a nyugati világot illetően is, nem hogy más helyeit a világnak,ha vesszük – demokrácia-deficiteket emlegetünk, mert bajokat látunk, azok a bajok a joguralom, jogállam megcsökkenése által létrejött bajok (van ahol ilyen nincsen is), s nem annyira azért vannak, mert kevesen döntünk.

Az a fősodor baja, hogy nem értette még meg és ebben te is nyakig benne vagy, hogy sajnos a XX. század végére a fejlett nyugati világ 1789-óta alakítgatott demokrácia eszménye (képviseleti rendszerekkel, hatalomgyakorlással, államigazgatási eszközökkel együtt) egyszerűen meghaladottá, és életképtelenné vált. A jelenlegi tömegkihívásokra és egyéb veszélyekre figyelemmel tömegeszközökre lenne szükséges váltani, és meg kellene alapozni egy új és életképesen hatékony hatalomgyakorlási rendszert. Ez nem jelenti a hatalommegosztás elvének, vagy a szabadságjogoknak elvesztését, hanem éppen a kiterjesztését és alkalmazását.

conmorientes 2015.11.03. 01:02:32

@neoteny:

Ok, látom te inkább az angolszász rendszerben gondolkodsz, a válaszok idejéből pedig azt vonom le hogy ott is vagy :)

Nem hiszem hogy átugrnék lényeges pontokat. A norma a kihirdetéssel közlődik. Mindegy hogy a közlönybe jeenik meg, vagy kidobolja a kisbíró, ez a társadalmi rendszer megszokásának dolga. A norma közlődik, többet nem szükséges vele foglalkozni, mert az a norma amelyik nem ilyen annak léte kétséges.

MO- és USA rendszere közt nem létezési hanem kialakulási különbség van. Ugyanis pl. nem mindegy hogy milyen a kapcsolat a vh. hatalom és a törvényhozás közt. Barack Obama kézivezérli mostanság a demokrata pártot úgy ahogy van ? Met ha nem akkor ne hasonlítsuk a mi karikalábú futbalcenter királyunkhoz....

Igazad van, az impeachement inkább metódusnak tekintendő. Ezzel együtt a "bills od attainder" tilalom megfelel a kontinentális általánosítási és analógia tilalomnak azza hogy nem engedi egyetlen eljárásban a felelősség tömeges telepítését. Ugyanakkor vegyél figyelembe egy másik ellentétes hatást, az pedig az ugyancsak az USA-ból majd száz éve induló közérdekű keresetek megengedhetősége. Tudom az ellentétességet, de az alapokba gondolj bele. Miért ne lehetne vélelmet helyezni a jogellenesség tekintetében ha már a kontinetális rendszer az angolszásszal szemben azon az állásponton van hogy inkább bűnhödjön száz ártatlan, mint egy bűnös megmeneküljön. Ez csupán filozófiai stratégia kérdése.

A szankciók bármilyen kemények is soha nem előznek meg 100%-osan semmit. Ilyen az emberi természet. Az iszlám államban a homoszexuálisokat egyszerűen lelökdösik a tetőkről, gondolod ettől egszűnik majd ? Kötve hiszem.

conmorientes 2015.11.03. 01:23:06

@neoteny:

Bocsáss meg hogy belekotlok mással történő beszélgetésedbe, de Plagi bával kapcsolatos álláspontodban van egy olyan apró kis körülmény amit nem veszel figyelembe, ez valószínűleg abból fakad hogy az amerikai rendszer nem egy elmebeteg valami, még ha vannak OJ magasságú problémák is benne.

A probléma az alábbi:
Amíg bárki formálisan magánszinten vetít, hazudik, színlel hamisít, addig a kontinetális rendszer is elnézőbb vele. Ellenben ha már egyetlen közhiteles nyilvántartásba vett tényt is érint a formális, vagy tartalmi hamisság, na az már közokirathamisítás ami egy jelentős kategória ugrás.

Ezzel azt is mondom. Állíthatta volna Plagi bá, hogy Ő a Vanuatu tudományos akadémia díszdoktora és minden névjegyén, kapucsengőjén, tetkó a derekán ("dottor snitt plagi" nonfiguratívnak tűnő ribancrendszám, vagy seggagancs) feltüntetthette volna a doktori címét, ha ennek közhiteles nyilvántartásba való bejegyzését (mondjuk BM nyilvántartás) nem kéri. Azonban Plagi bának van személyije, nekem speciel teljesen véletlenül személyes okból meg is van a másolata, amiben Dr. Plagi szerepel.
Ez pedig mivel hamis tartalmú okirat alapján hivatalos nyilvántartásba történő bejegyzés esete valósult meg, a jelenlegi magyar jogszabályok szerint intellektuális közokirathamisítás. Nem is egy hanem kettő, de az nem két bűncselekmény... Tudod miért ? Mert a két betűjét nem a bolgár kolléga disszertációjának közvetlen benyújtásával kérelmezte, hanem a hamis tartalmú disszertáció alapján kérte a habilitációs bizottság ugyancsak közokirati formájú igazolását amely alapján vésték be a két bötüt.
Ez természetesen ez én szerény magánvéleményem.
Ha pedig azt kérdezeed mivel büntetném Plagi bát azt is meg tudom mondani.
1) Örök életre eltiltanám bármilyen közszférában történő szerepvállalástól.
2) Minden államtól adható juttatás élete végéig történő teljes tilalmát rendelném el.
3) kötelezném azoknak az összegeknek teljes visszatérítésére amelyet a jogsértő állapotában az államtól bármely jogcímen, illetve abból fakadó tisztségviseléséve figyelemmel kapott.
Ezt korrektnek tekinteném.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.03. 03:18:41

@conmorientes:

"Nem hiszem hogy átugrnék lényeges pontokat."

Amit hiányolok:

- "a törvényhozó mint jogalkotó" külön áll-e a "végrehajtó hatalom"-tól?

- "a törvényhozó mint jogalkotó" hogyan rögzíti "a többség által elfogadott és egyértelmű erkölcsi norm[ákat]"? Leírja -- törvénybe foglalja -- azokat tételesen, és utána népszavazásra bocsátja azt? Pontonként/paragrafusokként, vagy egyszerre az egészet?

- mi számít "a többség"-nek? 50% + 1 polgár az?

"a kontinetális rendszer az angolszásszal szemben azon az állásponton van hogy inkább bűnhödjön száz ártatlan, mint egy bűnös megmeneküljön"

Ez egy, "a többség által elfogadott és egyértelmű erkölcsi norma"?

"Ez természetesen ez én szerény magánvéleményem. [...] Ha pedig azt kérdezeed mivel büntetném Plagi bát azt is meg tudom mondani. [...] Ezt korrektnek tekinteném."

Rendben van, de ezekből nem látszik hogy a te személyes álláspontod egy, "a többség által elfogadott és egyértelmű erkölcsi norma" lenne.

egyetmondok 2015.11.03. 10:02:05

@conmorientes:
Akad valami fogalmam a priori / posteriori értelmezésekről, és azt hiszem, hogy ha teljesen félretesszük a megtorlást, akkor a büntetőjogból egyszerű közigazgatást,adminisztrációt csináltunk, így hát, nem, a Te kedvedért se fogom elhinni, hogy ez így rendben, akkor se, ha sajnos ennek láthatóak a világos jelei. Amit bajnak tartok,sőt, leginkább ennek az egész kérdésnek a rossz,vagy félreértését látom okként pl. az olyan jelenségekben, mint amit említesz, a valóban kissé érdekes világbajnok szintű és iparszerű váderedményesség, s ha ehhez hozzáteszem, hogy egy dogmatikus posteriori értelmezés az uralkodó a szakmában, ám olyan közösségi vélekedések közepette, megkockáztatom, hogy többségi társadalmi vélekedések közepette, amely viszont nagyon is priori-nak tűnik, és akkor még finoman fogalmaztam...,hát, garantált is a kupleráj,mit mondjak.

Nem vitatom, hogy a szankció, mint forma, valóban nem igényli az igazolást, sőt, akár azt is mondhatjuk, hogy a jog,mint forma, nem igényel igazolást, s ez rendben is lehet, azt kell csak biztosítanunk hozzá, már hogy működni tudjon, hogy mindig legyen kéznél marhára felkészült és jól felszerelt karhatalom.

Mi kifogásod az ellen, ha valaki, mint pl. én, nem "büntetőjogi aspektust" keresek ? Büntetőjog se úgy lett nemde, hogy jól felkészült jogászok jól kitalálták.
--
"Ami pedig a kérdést illeti, igen az impeachement, egy igen átgondolt norma. Ezt csak egy kicsit fűszerezném meg a jelenlegi magyar igényhez és gyakorlathoz igazítva, oly módon hogy az alkalmatlant és minden hozzá tartozó gazdasági érdeket (teljes holdudvart), amely a politikai szerepvállalásával keletkezett megvonnám és onnan kezdve az alkalmatlant időszakonként azonosan ellenőrizném és minden olyan lehetőségtől elvágnám amely akár politikai akár abból fakadó gazdasági hatalom birtoklását jelentené.
No ebből el is kotyantottam magam ami a hatalmak megjelenési formáinak bizonyos elválasztási szabályait illeti, ami viszont egy még bonyolultabb kérdés..."

Lehet,hogy másnak elmondtad,hogy hogyan gondolod,azt nem olvastam, majd ha lesz időm,megkeresem,de azért megjegyezném,hogy az impeachment nem norma, hanem egy sajátos eljárás, és az amerikaiak vigyáztak, hogy az ne váljék a rendes bírósági eljárásnál is durvábbá adott esetben, mert pl. a törvényhozók egy egyszerű megrovással kimenthetik az érintettet az eljárás alól, a hivatala megtartása mellett, ha jól tudom.
Attól pedig én óvnék, hogy ezt az eljárást pl. vagyonelkobzással "kicsit fűszerezzük", mert másra nem tudok gondolni, amikor azt mondod, hogy "gazdasági érdeket" "megvonnál"...,csak mert látsz valami sajátos magyar "igényt"...csak úgy, a szankció (nemde egyébként elvetendő) priori értelmében. Az ilyen szankciót bízzuk a rendes bíróságra.

A sajátos magyar impeachement, így , "széles társadalmi közmegegyezéssel" még mindig nem világos nekem. Látni lehetett a Clinton-ügyben William Rehnquist főbíró urat, legalább egy méterrel ült mindenki felett, mint az eljárás ura, s akit egyébként szinten nem a nép, hanem nagyon is a government rakott a főbírói székbe. Nem szívesen vennék észre a sajátos magyar verzióban valami népbíráskodást, legyen bármekkora igény erre a faluban...

egyetmondok 2015.11.03. 10:18:48

@conmorientes:
"Akkor defináljuk már együtt a forradalmat. A Fradi-UTE meccs után kétezer ember egymásnak ugrik, az ugye nem forradalom, akárcsak a búcsuban egy jó kis tömegverekedés sem. Az viszont ha tömegek az utcára mennek rendet bontani erőszakos eszközöket alkalmazva azzal a céllal hogy az éppen aktuálisan regnáló államrend, vagy annak bármely képviselője "megszűnjön", na az forradalom és független a méretétől (kis forradalom-nagy forradalom) sőt attól is hogy az eredményes volt-e vagy sem, mert ugye az általad említett 1948, vagy 1956 sem volt sikersztori. No akkor a ennek alapján a 2006-os esemény nem tekinthető forradalomnak, mert kicsi volt és eredménytelen ?"

Az "aktuálisan regnáló államrend" esetében lehet forradalomról beszélni, annak bármely képviselője "megszüntetése" vagy megszüntetése esetében meg nem. Nem olyan bonyolult ez. S hogy az aktuálisan regnáló államrendet az ellene való (akár) erőszakos felkelés egy jobb államrenddé,vagy éppen egy rosszabbá akar alakítani, a szépen el is dönti, hogy forradalmról van-e szó, vagy inkább egy puccsról: ha a regnálót olyannal akarja a felkelés leváltani, amely a centrális hatalomgyakorlások, erőterek ellenében a hatalmak szétterítését, szétosztását, elválasztását, ezzel a szabadságok meggyarapodását tűzi ki célul, akkor az forradalom. (Nem vitás, hogy a magyar 1848 és 1956 ilyenek voltak.)
Ilyen egész, elvi megfontolások sehol sem voltak 2006 őszén, sőt, akár azt is mondhatom, hogy a 89/90es alkotmányosság szelleme, ígérete vezette a tiltakozókat, egyébként helyesen --– vicces is kissé, vagyon inkább nem, hogy erre az őszre tekint a Fidesz mint valami forradalomra, amely előzménye lenne valamiképpen a 2010-es ellenforradalmi alaptörvénykezésnek...

conmorientes 2015.11.03. 15:20:46

@neoteny:

Úgy teszed fel a kérdéseket, mintha nem egy vélemény közlést olvasnál, hanem valami hiteles helytől meg kívánnál tudni valamit :) Holott ez csupán egy elméleti játék.... De legyen.

Tv hozó és Vh. nálam elkülönültnek kellene lennie.

A tv. hozóhoz becsatornázódik az igény, az a kérdés hogyan kerül eldöntésre, és milyen módon lesz belőle norma. Nálunk nagyon nem ez van, hanem a vh. hatalom igényel és dönteti el a maga által odaültetett bábokkal. Másnak meg coki. Ez a NER rendszere.

A többség megítélése a kérdés jellegétől függ. Olyan alapvető kérdésekben amely mindenkit érint, ott 50%+1 olyan kérdésekben viszont amely esetleg csak szűkebb kört, ott az érintettek többségének döntéshozatalát is el tudom képzelni.

A kételv egymással eméleti síkon küzd, általában az inkvizitórius és akkuzatórius eljárások különbségeihez volt történelmileg kötve.

Majd ha mindenkivel közölhetem a személyes álláspontom, akkor esetleg meg fogjuk tudni, addig csak egy vélemény a sok közül.

conmorientes 2015.11.03. 15:24:01

@egyetmondok:

Ezt most így ne haragudj de nem a tárgyhoz kapcsolódónak érzem ezért nagy részére nem fogok válaszolni.
Viszont én úgy érzem hogy te majd mindenben a büntetőjogi aspektust nézed, erre mondtam hogy az csak egy nagyon kicsi szelet.

conmorientes 2015.11.03. 15:31:05

@egyetmondok:

Ok igazad van. Legyen akkor 2006 egy olyan államcsíny kisérlet amely forradalomba kellett volna hogy torkolljon.
Jegyzem meg az államrend megváltoztatása erőszakos cselekmények nélkül is megtörtént, egy csapnivaló demokráciából áttértünk egy még rosszabb diktatúrába. A forradalom a szabadságigény jelentkezése nélkül halt el hamvában. Illetve most már szankciók nélkül szabad egyetértenünk bármiben a királlyal és udvartartásával.

egyetmondok 2015.11.03. 19:30:25

@conmorientes:
Jé,én pont fordítva gondolom.
A te mondandód a száraz jogi elefántcsont...- oké azért persze szép, nem mondom,mint forma - torony.

egyetmondok 2015.11.03. 19:32:09

@conmorientes:
"Ok igazad van. Legyen akkor 2006 egy olyan államcsíny kisérlet amely forradalomba kellett volna hogy torkolljon. " -- ez marhaság,és ilyet nem is mondtam. 2006 ősze kormányellenes tüntetés volt.
Se forradalom,se államcsíny kísérlet.
süti beállítások módosítása