1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.09.08. 10:53 HaFr

Miért hódít a gyenge minőség? A Wizzair és a magyar állam esete.

Olcsó húsnak híg a leve. Ez még áll a Wizzairre, de nem áll a magyar államra (hiszen nagyon is drága a magyar társadalomnak): ennek ellenére a két eset összevethető. Hogyan?

A Wizzairt, ezt az ún. fapados légitársaságot, a keleti-európai EU-csatlakozás teremtette piac élteti (a turizmus és a munkaerővándorlás/ingázás), és ez a piac nem tudja megfizetni a minőséget -- csakhogy a Wizzair ugyan alacsony árakra rendezkedett be (ami máshol is megtörtént a repülésben), de indokolatlanul rombolja a minőséget és a szolgáltatási élményt is. Ez a következő dolgokat jelenti: nagyarányú pontatlanság (a napközi járatok -- tehát a napindító, reggel 6 körüli járatokat leszámítva bármelyik, és a nap végéhez közeledve egyre több -- olyan eséllyel késnek, akár jelentősen, hogy aki időpontra menne egy helyre, biztosan nem választja őket, biznisz utasok jelentős része kilőve); kényelmetlen gépek (az ember feneke alatt adott esetben egy WC-szerű lyukkal, 185 cm fölött kínszenvedés stb.), a személyzet fiatal és folyamatosan cserélődik (ami nem zavarja a döntően fiatal utazóközönséget, de aki tapasztalt légiutas-kísérőkhöz szokott, finoman szólva érzékeli a különbséget), agresszív marketing (folyamatos harsány, ráadásul két nyelvű árusítás) a fedélzeten, ami erősíti az érzést, hogy a kellő időben lefoglalt olcsó jegyekért meg kell szenvedni: az embert nem célnak, hanem eszköznek tekinti a légitársaság a nyereségszerzésben, és bár a legtöbb helyen ez így van, de az ábrázolt szolgáltatási minőséghez hozzátartozik, hogy ez minden ponton (az on-line bookingtól kezdve a beszállításon át a telefonos ügyfélszolgálat botrányos minőségéig) lesír a vállalati gyakorlatról. A további minőségi visszásságok általában a fapadossággal járnak (vidéki, szintén alacsony minőségű repterek, az olcsó jegyre rárakodó gyakran pofátlanul magas plusz tarifák, pl. foglalás módosítása, a sztenderdből kilógó poggyászméret esetén), de az előbbiek nem okvetlenül: mindent összevetve a Wizzairrel olyan élmény a repülés, hogy az ember győzi elfelejteni. Olcsó? A minőségi társaságokhoz képest az. Megéri az árát? Nem. Pontosabban csak azoknak, akik mást nem tudnának megfizetni, ezért ezek az emberek ehhez a légi minőséghez szoknak.

A magyar állam hasonlóan működik. Részint önmagáért (és nem az őt fizető társadalomért) van, részint borzasztó drágán csinálja, amit csinál. Összeomlik minden kritikus helyzetben (hóhelyzet, menekültek, nagyobb reformok) és összeomlik (csak kevésbé látványosan) a napi helyzetek túlnyomó részében is (amit mindenki tapasztal -- csak már fel sem tűnik -- a napi életében). A magyar állam ugyanúgy az alacsony minőségre rendezkedett be, mint a Wizzair, és ugyanúgy kihasználja a társadalom szegénységéből kialakuló monopolhelyzetét: ha meg is lehet kerülni (pl. az egészségügyben), az a többség számára megfizethetetlen, illetve ami a légitársaság esetében rossz minőségű, de mégiscsak piaci -- szabadon választható -- szolgáltatás, ha szerintem vissza is üt középtávon, az az állam esetében kényszer. Az a működtetésen felül megmaradó rész, ami az előbbi esetben legitim profitként keletkezik az ár/minőség szintből következően, az az állam esetében a vezetőinek és pereputtyainak zsebében landol. Az állam is nyereséget termel furcsamód (ugye, nem ez lenne a dolga) -- és azt el is lopják. De mindkét esetben úgy van, hogy az emberek beletörődnek ebbe a minőségbe, megszokják, és erre lövik be az életüket. Nem ugrálnak (nix ugribugri: a Wizzair esetében a hatalmas késésekért is alig kérik az IATA által előírt kompenzációt -- persze, azt nem kérniük kellene, az jár, csak nem a Wizzairnél --, ahogy a többség a magyar kormányzás és az állam minőségébe is beletörődik, "lehetne rosszabb is" alapon). 

Magyarul, mindkét entitás a magyarok (az előbbi esetében általában a szegénység) szerénységéből ("nekünk így is jó") termeli a hasznot még úgy is, hogy alapvető funkcióit és a fair működést hagyja maga mögött. Nem egyszerűen ár-érték arányról van szó egyik esetében sem, hanem egyfajta erkölcsi minőségről a fogyasztókkal szemben, amit azok -- mivel ez pontosan illeszkedik abba a rossz erkölcsi minőségbe, amiben nap mint nap részük van, és adott esetben maguk is újratermelnek -- elviselnek. Mindkét entitás erre a kiábrándultságra épít. Se a Wizzair, se a magyar állam nem javítja a saját minőségét, hogy javítson a kiábrándultságon, hanem inkább kihasználja ez utóbbit, és lefölözi a hasznát. A kapitalizmus alaplogikájának a züllése látszik belőlük, amelyik egy gyenge társadalmat még jobban lenyom.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr927769502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.09.08. 12:07:03

magyar = szar
remek kampánytéma.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.08. 12:09:38

@unionista᠍᠍: ezzel fogsz kampányolni? Nem ajánlom

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.09.08. 12:17:57

A Wizzairos résszel és általában a fapados megállapításokkal nem tudok egyetérteni. Attól hogy olcsó, még nem okvetlenül jelenti azt hogy szar is kell hogy legyen. Sokkal jobb szolgáltatást is nyújthatnának, költségemelkedés nélkül. Te tudod miről beszélek.

P.S. Egyszer utaztam fapadossal meg soha többet. Angolosan szólva: I would rather walk.........

2015.09.08. 12:19:47

@HaFr:
basszus, te kampányolsz ezzel. én nem politikus vagyok, hanem egy troll.

JoeP · http://mivanvelem.hu 2015.09.08. 12:27:35

Péter, ne haragudj, de ez erőltetett, ráadásul marhaság is. Rövid- és középtávon a fapados modell életképes és nem csak Magyarországon. (Soroljam, hány fapados légitársaság van Európában? Amerikában?) Az emberek - nem csak Magyarországon - azért választják ezeket, mert nem akarják megfizetni a hagyományos légitársaságok némileg professzionálisabb, de elképesztően túlárazott szolgáltatásait. Ennek semmi köze ahhoz, hogy Magyarországon még nem alakultak ki az emberekben a demokratikus reflexek, emiatt mindent le lehet tolni a torkunkon. Ha igaz lenne a párhuzamod, akkor a fapados modell elterjedéséhez hasonlóan terjedne az Orbán rendszer is a világban. Szerencsére nem így van.

Fillér B. Gusztáv · http://fapadosinfo.blog.hu 2015.09.08. 12:28:47

Csalódtam. Politikához nem konyítva azt hittem, értelmes ember vagy, de mivel a Wizzről kapitális baromságokat hordtál össze, egyre kevésbé hiszem, hogy a politikában jó lennél. Csak egy apróság, amint elgondolkodhatnál: egész Európában nyert a fapados modell és rövid távú repülésben bukik a hagyományos. Mégse mondanám, hogy nyugaton szegénység van és abból hasít pl. a Ryanair, ami ugyanaz a modell, mint a Wizz. Szóval ez a poszt nagyon gázos.

abdul hackeem 2015.09.08. 12:37:40

Az hany embernek fog feltünni, hogy a Magyar allam "szolgaltatasai" mennyire tularazottak az elmult 26 evben?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.08. 12:56:09

@unionista᠍᠍: mert én nem ezzel kampányolok, troll, viszont veled bajban leszek, ha kampányolnom kell, mert ha a kétbites üzenetek se jutnak nálad célba, akkor egy külön marketing brigádot kell csak neked összehozni

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.08. 12:57:17

@Fillér B. Gusztáv: aha, te viszont, látom a blogodból, az érdek nélküli szemlélő vagy, hogy akár a wizzairből is beírhattál volna -- de mond, miben tévedtem a leírást illetően?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.08. 12:57:59

@Fuxos (ex bömis): én is így gondoltam, csak lehet, hogy rosszul fejeztem ki, kicsit azért fönt megbütyköltem az első néhány mondatot

2015.09.08. 13:23:58

@abdul hackeem:
mindenkinek feltűnik. de a piacon még feltűnőbb. itt is arról van szó, hogy a zsidó-keresztény kultúrát legyőzte a cigányok gondolkodása. ami kétségtelenül nem a legjobbat nyújtja, hanem azt, ami még éppen megfelelő. és persze a zsidókeresztények se maguktól adják a legjobbat (ez a népcsoport sem volt volt önfenntartó), hanem az ellátási lánc végére beállva a szolgáltatásokat végtelen módon felülárazva próbálja lefölözni a hasznot. ez a világkép globális méretekben megbukott. magyarországon a zsidó bankrendszert szétverik a cigány uzsorások. a tarsoly csabák. a félnótás matolcsik kiszorították fiskális és a monetáris hóhérokat. aztán lehet mondani, hogy ők tisztességtelenek. de ettől még a kereskedelmi bankárok ugyanolyan tisztességtelenek. a cigány (~celeb) kultúra verik szét a kereskedelmi médiát. a balkáni cigányok módjára szabályozzák és adóztatják meg őket. cigányság állt át balról a jobb oldalra. a cigányság borította a zsidó baloldal és a keresztény jobboldal által teremtett politikai egyensúlyt. a cigányság a demokrácia játékszabályai szerint többségi alapon elsőbbséget hirdetett. de ez még nem a nagy-magyar többség. előbb jön az ősmagyar és ha az nem elég, akkor utána a nagy-magyar. és egy sémita társaság mondja azt, hogy ezt nem lehet. ez a fasizmus. de nem, ez a demokrácia. az a normalitás, hogy egy országban a gazdasági érdekek és a kulturális értékek a valós etnikai összetételt tükrözik. ebből fakad a világ sokszínűsége. és ha a magyar etnikai összetétel nem tetszik, akkor el lehet vándorolni az országból. ha már bevándorlókkal megváltoztatni nem sikerül szétverni a többséget. kivándorolni lehet. és ha társadalom új egyensúlyi állapotot talál, akkor indulhat újra fejlődésnek az ország.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 13:24:00

@HaFr:

"miben tévedtem a leírást illetően?"

Csak a lényegben: a WizzAir szolgáltatásaiért (vagy azok hiányáért) önként fizet a fogyasztó -- a kormányzat "szolgáltatásaival" közel sem ez a helyzet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.08. 13:34:43

@neoteny: ühüm, hát ez éppen bele van írva -- de itt egy komplexebb jelenség érhető tetten, min amit egyszerű piaci alapon el lehet intézni: általában a morális züllésről, ami elérte a kapitalizmust is, és megmutatkozik a banki és befektetői gyakorlattól kezdve az említett cégen át a szatócsboltok gyakorlatáig. Ezt nem én találtam ki mellesleg.

2015.09.08. 13:47:26

@HaFr:
oké, de az semmi, hogy törekedjünk a minőségre. az nem üzenet. az talán az úttörők tizenkét pontjában is benne volt valahol. a választók felnőtt állampolgárok. nekik egyszerű, de mégis működő magyarázatok kellenek.

2015.09.08. 13:55:34

@neoteny:
a kormányzat szolgáltatásaiba is bele lehet szólni. csak épp mindenkinek egy zsetonja van. de ezt a kétféle elvet egyszerre kell érvényesíteni. feltéve, hogy demokráciát akarunk.

és persze a piac sem feltétlen a direkt eladásra épül. mondjuk a kereskedelmi médiában azt mondják, hogy ők nem az adófizetők pénzéből csinálnak szar műsorokat. és a népek ne nézzék. csakhogy a két legnagyobb szabadon hozzáférhető földfelszíni frekvencián ad. azokon kellene közmédiának adni. és a kereskedelmi tévék menjenek mind műholdra vagy internetre.

és ugye a piac ebben az esetben direkt előfizetéssel érvényesül tisztán. mert most ha valaki vesz egy doboz mosóport, akkor kénytelen-kelletlen támogatja a kereskedelmi tévéket is. hiszen a mosópor árában ott a reklámköltség. ami a kereskedelmi tévéket illeti. és ez az árukapcsolás tartja fent a hipermarketet. és a cigányok, hogy ezeket adóztassuk meg. miért? csak. a nép erre adott felhatalmazást. ez nem a diktatúra, hanem a cigány vezérkultúra. és ez borítja be ezt az egészet. persze ebből megoldás még nem lesz. mert ez egy destruktív világkép. ez csak új helyzetet teremt.

Fillér B. Gusztáv · http://fapadosinfo.blog.hu 2015.09.08. 14:08:42

@HaFr: na jó, ennél aztán főleg többet vártam volna tőled. a blog független és nem sokan fikázták nálunk többet a wizzt, amikor megérdemelték. ha ilyen a hozzáállásod, semmi értelme válaszolnom. csak szerény javaslat: ne írj olyanról, amihez fingod sincs. vagy ha igen, kicsit legalább guglizz utána.

FreeTibet 2015.09.08. 14:29:18

Elgondolkoztató téma, nem tudom mennyire lesz off, de ugye régi felismerés, hogy Magyarországon nem azért rosszabb a felvágottak, vagy mondjuk a péksütemények felhozatala, mint Németországban, mert a kereskedelmi láncok direkt szart akarnak eladni, hanem mert az embereknek erre van igénye. Ebből a szempontból valahol szerintem a WizzAir is egy piaci igényt elégít ki és működik a piacgazdaság, a kérdés inkább az, hogy miért igénytelenek a magyar emberek. Triviális megfejtés, hogy nyilván sokkal szegényebbek vagyunk, de szerintem nem ez az egyetlen ok, mert tartás, jobbravágyás, kevesebbel nem megalkuvás az működhetne anyagi gazdagság nélkül is, szóval a fejekben sincs minden rendben, amiért egyesek a kereskedelmi TV csatornákat és a reklámokat hibáztatják, vagy a kádári alkut és a gulyásszocializmust, az emberi lustaságot, a nagy százalékban sokáig polgárosodatlan társadalamat, a zsidó polgárság lemészárlását, a klasszik nemesség és nagypolgárásg elüldözését, az értelmiség kivándorását 56 után vagy épp napjainkban. Szóval sok és bonyolult összetevőből áll ez össze és ha így maradunk, baromi nehéz feladat lesz úgy felrázni és meszólítani az itthoni embereket, hogy közben se sértsük meg őket azzal, hogy igénytelenek vagytok és hülyék, miközben de.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.08. 14:31:46

@Fillér B. Gusztáv: monny már valamit a poszt argumentumaira is, kösziii

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 14:38:52

@unionista᠍᠍:

"és a cigányok, hogy ezeket adóztassuk meg. miért? csak. a nép erre adott felhatalmazást"

Az adók nincsenek benne a mosópor árában? Te azt hiszed hogy a kereskedelmi tévék nem emelik a hirdetési áraikat a lenyúlt extraadók összegével? Vagy hogy a Procter & Gamble nem emeli meg a mosópor árát annyival amennyivel a hirdetési költségei megemelkedtek?

Carmichael 2015.09.08. 15:01:46

@Fillér B. Gusztáv:
Bocs, de az, hogy valami elterjed az neked már azt jelenti, hogy minőségi szolgáltatást nyújt?
Itt arról esik szó, hogy az igénytelenség, mint általános jelenség mind a kínálati, mind pedig a keresleti oldalon megjelenik, és sajnos általánossá is válik, ami aggasztó folyamat.

A Wizzair csak egy releváns példa. Nyugaton is vannak szegényebbek, igénytelenebbek, akik csak ezt tudják/akarják megfizetni. Ott sem igényes gyakran a politika, csak épp hozzánk képest, mert nálunk már nem is magasabb az alapvető elvárás, rájuk ez még nem igaz. Ez az ami igazán veszélyes, mellesleg, a beletörődés, az alacsony igényszint elfogadása. Az, hogy vállat von a delikvens és elintézi magának azzal, hogy legalább olcsó volt.

Ez a kupon és 10%kedvezmény-gyűjtögető életforma az igazi lakmusza a terjedő igénytelenségnek. Nem azt vesszük meg, amit akarunk, hanem azt ami (és amikor) éppen olcsó(bb). És ez a morális tartásra is kihat, fokozatosan aláássa azt (lásd még, korrupció).
A "le..rom" hozzáállást pedig tapasztahatod mindenütt, nem csak a repülés - alacsonyra belőtt - színvonalában.
Amíg ez jó nekünk - pláne, ha ez lesz a természetes nekünk - addig nincs is miért jobbat várni, és kapni sem fogunk jobbat semmiből. Politikai vezetésből sem...

2015.09.08. 15:08:35

@neoteny:
oké, de akkor miért sír az rtl és a procter & gamble. ha a különadókat úgy is áthárítják. azért, mert ez csak részlegesen működik. többek között a kedvenc fekete piacod miatt. mert ilyenkor jön irmuska, hogy kisdrága nem kell magának mosópor? nagyon olcsó, igaz, hogy valami ukrán. a zolika hozott egy akkora zsákkal, hogy alig tudta megemelni. és zolika kérdi, hogy nincs valami nyomdász ismerősöm. mert öblítős flakonokra lehetne címkét gyártani. szóval ilyenkor a procter & gamble rendszerint nem árat emel, hanem minőséget ront. de amúgy is ezt teszi a piac. mert a zolika barátnője andika a müllerben dolgozik. és tisztában van vele, hogy teljesen más összetételű az áru a német és a nem német piacon.

szóval ha valaki nem vállalati főtanácsadó, hanem átlag ember, akkor tisztában van vele, hogy a multik miként basszát át a népet, és persze tisztában vannak vele, hogy a maszekok is átbasszák az embereket. de ennek az alapjával is tisztában vannak. az ország nem önfenntartó. és ezért kénytelenek az emberek egymást átverni.

2015.09.08. 15:11:09

@FreeTibet:
a népnek igénye nyilván többre is lenne, de a többségnek erre van pénze. persze lehet mondani, hogy azért, mert a magyar termelékenység alacsonyabb. rendben. de hogy lesz magasabb. mert újabb liberalizációval aligha. újabb nacionalizációval sem. de az legalább új helyzetet teremt. nem alkalmazható a globális kapitalista logika. találni kell egy újat.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 15:38:05

@unionista᠍᠍:

"oké, de akkor miért sír az rtl és a procter & gamble. ha a különadókat úgy is áthárítják."

Azért, mert árat kell emelniük (vagy minőséget rontaniuk, ami ugyanaz) anélkül hogy ezzel bevételhez jutnának. Vagyis piaci részesedést veszítenek azért hogy a cigány kormányzat többet tudjon lenyúlni adókban -- és az ő csókosait hozza helyzetbe.

"ilyenkor jön irmuska, hogy kisdrága nem kell magának mosópor? nagyon olcsó, igaz, hogy valami ukrán. a zolika hozott egy akkora zsákkal, hogy alig tudta megemelni. és zolika kérdi, hogy nincs valami nyomdász ismerősöm. mert öblítős flakonokra lehetne címkét gyártani"

Nocsak, nocsak: korábban még arról volt szó hogy "a nép" az extra adóztatásra adott felhatalmazást -- de Irmuska néni meg Zoli nem akarja megfizetni azokat az extra adókat amik beszedésére felhatalmazást adott?

"a multik miként basszát át a népet"

A cigány kormányzat bassza át "a népet": beszedi az (extra) adókat, amit szükségszerűen a népek fizetnek meg, aztán megvásárolja "a többség" szavazatait velük. Meg átlapátolja a csókosainak. És közben elmagyarázza (a szintén adóból fizetett propagandával) hogy ez a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Ami csak jó lehet, hiszen "nemzeti".

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 15:40:50

@unionista᠍᠍:

"újabb nacionalizációval sem. de az legalább új helyzetet teremt."

Kinek teremt "új helyzetet"? A cigány kormányzatnak és a csókosainak? Erre adott felhatalmazást "a nép"?

Carmichael 2015.09.08. 15:43:46

@unionista᠍᠍:
Miért ne lehetne alkalmazható egy tiszta (korrupciómentesen, stb.) kapitalista logika? Csak kellene már egy kormányzat, amelyik elkezdené végre alkalmazni. Nem új logika kell ide, csak nem kellene eltorzítani folyamatosan azt, ami működik. Amihez meg nem ártana egy olyan társadalmi erkölcs, amelyik igényli ezt, kiáll érte, és meg is védi, ha szükséges, mert felfogja és elfogadja, hogy ez a saját - eleinte hosszú - később már éppen úgy rövidtávú érdeke is. Egyszer el kellene már kezdeni a folyamatos új csoda keresgélése helyett tisztességesen működtetni a kapitalizmust, utána kellene/lehetne temetni, ha nem működik. Ami a világban ma ezen a néven fut, az egyre inkább vicc, de ez nem az elmélet hibája, hanem a működtetők felelőssége.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.08. 15:50:02

@Carmichael: így van -- nem véletlenül volt a közgazdaságtan korábban az erkölcsfilozófia része, és nem véletlenül alakult ki a kapitalizmus a protestáns etika égisze alatt. Ez alól kiszabadulva elég hamar korrumpálódik is.

Carmichael 2015.09.08. 15:53:31

@HaFr: Az "élő" etika alól kiszabadulva gyakorlatilag minden korrumpálódik sajna.. :(

kiir 2015.09.08. 16:08:56

@unionista᠍᠍:
Kis kiegészítés a tévécsatornákhoz, mert el vagy maradva némiképp.

(1) Jelenleg földfelszíni adásban 8 és fél tévécsatorna megy. Ebből 5 a közmédia. Ráadásul épp a közmédia adói foglalják a legnagyobb sávszélességet (a te szavaiddal: "legnagyobb szabadon hozzáférhető földfelszíni frekvenciát"), mert az ötből négy HD minőségben ad. Szóval ez a vágyad már meg is valósult.

(2) A két nagy kereskedelmi adónak elég botrányos körülmények között adta oda és erősítette meg koncesszióját az állam. Ők ezért cserébe hálásak voltak feltehetően pénzben, és bizonyíthatóan politikailag. (Az már Orbán újabbkori nyavalyája, hogy ellenséget csinált az egyikből.) Tehát az általad ajnározott állam fűzte láncra magának a kereskedelmi adókat.

(3) A két nagy kereskedelmi adó (és a többiek) között van verseny, mert mérik a nézettséget, azaz a reklámidő értékét. Direktbe megveszik tőled az idődet, ha hiszed, ha nem. Miközben nézed a Bud Spencert, 15 percenként arcodba kapod a reklámot, ami nem árukapcsolás, hanem az "ingyen" Bud Spencer valódi ára. Mert ugye a világban semmi sincs ingyen (kivéve politikusoknak), az se, amit olyanként hirdetnek. De ez triviális.

Aztán ez nagyon szép:
"az ország nem önfenntartó. és ezért kénytelenek az emberek egymást átverni."
Ha tehát Sanyi haverodnak kevesebb a havi bevétele, mint a családi kiadások, de a feleségével és a gyerekeivel minden áldott nap átverik egymást, akkor mégis megélnek?

A poszt meg doszt ugyanaz, mint a MediaMarkt-os volt, így a véleményem is doszt ugyanaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 16:42:15

@unionista᠍᠍:

"a magyar termelékenység alacsonyabb. rendben. de hogy lesz magasabb."

Te téped a szádat hogy a magyaroknak "szomszédsági kapcsolatban" szervezniük kell a Kárpát-medencét az Adriáig: és ezt egy olyan nép küldetésének gondolod amelyik még a saját határain belül sem képes megválaszolni azt hogy hogyan növelhető a termelékenysége?

2015.09.08. 16:45:57

@neoteny:
persze, mert a procter & gamble aggódik a magyar fogyasztókért. ugyan már. arról van szó, hogy a nyugat nem hozta azt, amit vártak tőle. és a köznép arra hatalmazta fel a kormányt, hogy az idegen kereskedőket és szolgáltató vállalatokat verje ki innen. a termelő vállalkozásokat leszámítva lehetőség szerint az összes külföldit. orbán ezt bele is ordította a mikrofonba néhányszor. lázár elmondta a kormányinfón. a németek azért támogatják, mert rájöttek, hogy így átrendezhetik a piacot. nyilván nekik nem jön rosszul ha mondjuk vona gábor azt mondja, hogy nem kell francia élelmiszeripar. a jobbikos zolika is ezt mondja. francia kereskedő sem kell ahhoz, hogy megvegye a lengyel kekszet az osanban. andika szerint ósönben. ezen folyton vitáznak. de csak azért, hogy utána csókolózhassanak. irmuska néni is azt kérdi, hogy miért kell ahhoz egy francia, hogy legyártsunk a győri kekszet. ezt mondja meg kisdrága. ha az egyszer győri, akkor miért nem kisalföldi. miért nem az ottani búzából, a helyi tyúk tojásából, a kisalföldi tehén tejéből készült puha vajból és a mézből lesz a győri keksz. mondom irmuskának, hogy de kell hozzá kakaó. az errefelé nem terem. ugyan már kisdrága, eladunk egy kevés kekszet és veszünk érte kakaót. és rakunk a tejbe és mindjárt lehet azt is inni. irmuska azt is megmondja, hogy hol a hiba. győr mellett pannonhalmán a zsidókeresztények a jólétben nem tudják, hogy mi a rend. azt a jólétet kisdrága nem ők teremtik. csak a haszon lefölözésén jár az eszük. pont ugyanolyanok, mint zsidók. a fiatalok most neki mennek ezeknek. nem lesz ebből gond, kisdrága? zolika is néha nagyon csúnyán beszél. de nagyon igaza van.

szóval magyarországon kezd utat találni a demokrácia. és az egyszerű emberek igazsága itt-ott kezd érvényesülni.

Fillér B. Gusztáv · http://fapadosinfo.blog.hu 2015.09.08. 16:57:12

@HaFr: a low-cost üzleti modellnek csak kevés köze van az igénytelenséghez. A korábbihoz képest némi kényelmetlenségért és kicsivel több kockázatért (leszarnak, ha nagy ritkán gebasz van) nagyságrendekkel olcsóban lehet repülni, a turizmus elszállt, a mobilitást is segítette, jócskán nőttek a vegyes házasságok is, tízmilliók utazhatnak, akik korábban nem tudtak. Tévedés, hogy az aljanép megy fapadon, ez egy olyan üzleti modell, mely átalakította az utazási szokásokat és a legügyesebb cégek meg is élnek belőle. Ez elég messze van az igénytelenségtől és teljesen értelmetlen politikához hasonlítgatni.

@Carmichael: nem írtam, hogy minőségi szolgáltatás nyújt, de KISSÉ rosszabb szolgáltatást SOKKAL olcsóbban, az ár/érték arány ugrásszerű javulása miatt terjedt el tehetős utazók körében is.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 17:01:06

@unionista᠍᠍:

"a procter & gamble aggódik a magyar fogyasztókért"

Persze hogy aggódik: ő akar eladni nekik, nem azt akarja hogy a cigány kormányzat csókosai profitáljanak rajtuk.

"a köznép arra hatalmazta fel a kormányt, hogy az idegen kereskedőket és szolgáltató vállalatokat verje ki innen"

Aha, és ezért hajlandó kifizetni az extraadókat. Illetve nem, mert ukrán mosóport vesz, de te biztosan tudod hogy mire adott felhatalmazást "a köznép".

"irmuska azt is megmondja, hogy hol a hiba"

Akkor kellett volna észnél lennie Irmuska néninek amikor betolta az élete megtakarítását a 6%-os garantált hozamot ígérő Quaestorba. Akinek ennyire kezdetleges elképzelései vannak a bizniszről, az jobb ha nem osztja az észt: azt csak palira veszi -- ismét -- a cigány kormányzat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.08. 17:03:08

@Fillér B. Gusztáv: na, ezt másképp látjuk -- én sajnos kb 100 utat megyek évente vegyesen, amit te kissé rosszabb nevezel az alapvetően sokkal rosszabb, amit te ritkának nevezel, az alapvető bizonytalanság, de a leszarás stimmel. Ez az élet, sajna. De a vegyes házasságok miatt boldog vagyok.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 17:04:17

@unionista᠍᠍:

"az egyszerű emberek igazsága"

Mint pl. a cigány kormányzat extraadó kivetésére történő felhatalmazása, amit aztán utána nyög "az egyszerű ember"?

Az "egyszerű ember" elhiszi a legócskább cigány kormányzati ígéreteket, aztán leseget ki a fejéből amikor az "új helyzet" a cigány kormányzatnak meg a csókosaiknak új, az ő segge meg ugyanúgy kilóg a mackónadrágból, és ingyen osztja a meggyét.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 17:19:38

@unionista᠍᠍:

"vona gábor azt mondja"

Ez ugyanaz a Vona Gábor aki "oktatásszervezőként" MLM-ben cigánykodta el a szegény kismagyarok pénzét?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 17:21:10

@HaFr:

"amit te kissé rosszabb nevezel az alapvetően sokkal rosszabb"

Akkor miért mész azzal ami "alapvetően sokkal rosszabb"? Mazochista vagy?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 17:26:16

@unionista᠍᠍:

"az idegen kereskedőket és szolgáltató vállalatokat verje ki innen. a termelő vállalkozásokat leszámítva lehetőség szerint az összes külföldit"

A jó öreg merkantilista nemzeti gazdaság-szervezés. De az nem "a népnek" jó, hanem a főhatalmat birtokló cigány kormányzatnak és a vele szövetséges csókos oligarcháknak.

Szóval ismét beviszik a málnásba "a népet".

2015.09.08. 17:48:31

@kiir:
értem persze, hogy a digitális váltással több csatornának van már hely. de mit keres a tv2 és az rtl ezeken. ők eleve nem tisztességes versenyt akartak, hanem versenyelőnyöket vásároltak magukat. ezeket az államtól kapták. ebből fakadt a nézettségük és a növekvő reklámbevételük. az állam adta ezt nekik. és az állam veszi el tőlük.

ha veszel egy doboz mosóport, akkor azzal ha akarod, ha nem támogatod a kereskedelmi médiát és a szabad sajtót. mert a mosópor árában nem kevés a reklámköltség. és az bizony az rtl és a tv2 esetén bevétel. neked akkor lenne igazad ha direkt előfizetés lenne. erre sanyi haverom is rájött. szerinte a hábédzsó ("hbo" = "hé bé joe", így fejti meg) korrekt. mert előfizetsz. és közvetlen kapod a szolgáltatást. de a geci rtl a reklámokból él. azt a fogyasztó, ha akarja, ha nem fizeti. és az emberek csak a kormányt választhatja meg úgy, hogy ezeket a cégeket kibassza az országból. te megmagyarázod, hogy a reklám a bud spencer film ára. az a mosópor ára. a bud spencer film az rtl nélkül is kvázi ingyen van. tudom, hogy nem mert áram, stb. de az rtl-t nézve is fennáll.

van az ag nielsen, aki ugyanannál az 1,000 embernél méri a nézettséget egy spéci kütyüvel. és minden tartalomszolgáltató abban érdekelt, hogy hazudják a növekvő nézettséget. ugyanez megy webes tartalom esetén. az internetes reklámpiac fele megjelenés alapú banner. elvben a tévé reklám is lehetne kattintás alapú. távkapcsoló, médiabox, stb. lehetne ip alapú a tévé és a kereskedelmi rádió is. az fm rádió pedig közszolgálati. csak a kereskedelmi tévék és rádiók ászai beszopnák a valódi versenyt. ugyanezért nem érdekelt a főváros sem a valódi versenyben. és a multik többsége is elbukik ha a versenyelőnyt minimálisan korlátoznák.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 17:54:24

@unionista᠍᠍:

"ezeket az államtól kapták. [...] az állam adta ezt nekik."

Pénzért meg támogatásért, nem szerelemből.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 18:02:01

@unionista᠍᠍:

"a mosópor árában nem kevés a reklámköltség"

Először is, fingod sincs hogy mennyi az a "nem kevés". Másodszor, nem az összes reklámköltség kerül kereskedelmi tévékben történő hirdetések megvásárlására. Harmadszor, ezt az arányt sem tudod.

Így hát ismét elhangzott egy teljesen semmitmondó állítás a részedről.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.08. 18:06:26

@neoteny: vegyesen útjába akadok ennek is, annak is

kiazmarmegint 2015.09.08. 18:10:00

@HaFr: Egy dolgot hozzatennek: a WizzAir nem *kizarolag* az olcso arai miatt szerez utasokat, hanem neha azert is, mert az utasnak pont oda kell menni, ahova csak ok mennek. (En peldaul nagyon nem akartam veluk repulni, de Budapestrol Napolyba kozvetlenul csak ok mentek-- mindenki massal tobb orat veszitettem volna-- a penz azon az uton nem szamitott.) Ebben egy kicsit olyanok, mint a magyar allam-- ott is van olyan, hogy valamit kenytelen vagy egy allami cegen keresztul inteztetni, me'g akkor is, ha inkabb fizetnel a jobb szolgaltatasert tobbet.

Moin Moin 2015.09.08. 18:24:37

A Wizzair helyett a magyar államnak sokkal jobb analógiája a Germanwings: mindkettőt egy őrült vezeti és az út vége egy szándékolt halálos zuhanás...:-)

...További analógia: a normális vezető sehogyan sem tud a kormányhoz kerülni!

2015.09.08. 18:36:29

@neoteny:
de ettől még a magyarok többsége erre a gazdaságpolitikára szavaz. és a kormány külpolitikai támogatást kap a németektől.

az osztrák kormányfő azt mondja, hogy ők megbeszélték orbánnal, hogy 4 ezer menekültet küldenek. és mennyi érkezett? 14 ezer. erre orbán azt mondja, ő oda küldött 4 ezret. és mellé még 10 ezret. számolni nem tudnak? miért nem zárták le közte a határt. erre sanyi haverom azt mondja, hogy "ez az orbán, nagyon cigány tesó". ez a cigány politika. a kormány is azon spekulál hogyan baszhatná át a partnereit. de a multik többsége is ilyen. ők eleve úgy rendezkedtek be kelet-európában, mint mintha a törzsi afrikába érkeztek volna. előtte nem volt errefelé túl sok külföldi cég. mindenki úgy gondolja, hogy ennek feltétlen így kell lennie. miért kellene.

maga a duna-medence gazdaságilag szuverén lehetne. ami azt jelenti, hogy külföldi tőkét bajorországon, svábföldön kívülről nem is nagyon kellene behozni. tulajdonképpen németország érdeke, hogy ebbe bevonjuk a keleti szászokat. mert másképp szászország elveszi a félszuverenitását is. ha svájc nem szervez külső kantonokat, akkor nem fog kilépni a keleti piacokra. mert direktben nem mehet ki termelni ázsiába. nincs hadserege, hogy megvédje az üzemeit. kelet-közép európában megvédi őket bundeswehr. szóval svájcnak érdeke, hogy kelet-közép európai középvárosokból külső kantonokat hozzon létre. olyanokból, amik nem veszélyeztetik az alpesi városállamok működését. ezért érdemes svájcból betolni a pénzt a tiszai almedence központjába debrecenbe. de ha a svájci szocdemek a fasisztákat látják a magyarokban és a visegrádi országokban, akkor nem érdemes. a svájciak is beszopják a zsidókeresztény kultúrát. fogadják be a szegény kismenekülteket csőstül. egy 8 milliós országot elég hamar elfoglalnak a muszlimok. a rendőr csúnyán sem nézhet ha fellázadnak. mert jön a helsinki bizottság. szóval annyi is elég lenne, hogy ha jön 100 ezer kislíbiai, akkor azt mondják nekik, hogy az okostelefonjukba üssék be svájcot. aztán hordják nekik a pelenkát. a védelmi kérdések váltak elsődlegessé. a nyugatnak nem azért kell befektetni errefelé, hogy abból óriás haszon legyen. azért is lehet csinálni. hanem azért, hogy ne legyenek a seggükben az oroszok. és a balkántól tovább ne terjedjen a nem szekuláris iszlám. illetve elég nagy legyen az békefenntartó alakulat ami a fölösleget észak-afrikába és közel-keletre visszaviszi. és ehhez kell egy primitív hadiipar. na most ezek minden, csak nem szabad piaci logika.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 18:55:36

@unionista᠍᠍:

"de ettől még a magyarok többsége erre a gazdaságpolitikára szavaz"

Szóval ismét beviszik a málnásba az istenadta népet.

"ezért érdemes svájcból betolni a pénzt a tiszai almedence központjába debrecenbe"

Aha: a svájci parasztnak is a magyar cigány kormányzat képviseli az igazi érdekeit a saját kizsákmányoló zsidókeresztény kormányzatával szemben.

Nem lenne egyszerűbb ha Svájc kérvényezné az annektálását a magyar parlamenttől? :))

2015.09.08. 19:02:24

@neoteny:
ezek ugyanazok a generikus mosószerek. csak ráírják, hogy kék erő, zöld erő. a nem tudom milyen intézet garantálja, hogy a lila kapszulával még hatékonyabb. a mosópor gyártáshoz nem kellenek világcégek. ha különadót vetnek ki a reklámokra, akkor nem tudnak árat emelni, mert különben ukrán sufnicégek látják el a magyar piacot. ezért van az, hogy minőséget rontanak. valójában elég lenne néhány regionális állami vagy félállami vállalat. ami legyártja a generikus mosóport. és ha kell, akkor jegyre megvehetik. ha van az előírva, hogy a családi pótlékot konvertibilis pénzben kell fizetni. és megkapja a nép az általános mosóport. ha az nem elég, akkor vehet ilyen vagy olyan világmárkát. csak ehhez már extra adót kell fizetni. és így fejlődhet a helyi vegyipar. az, hogy jóska kitalálja az új illatot, állagot, stb. és a helyi piacon ugyanazokat az előnyöket kapja meg, amit az állam. közép-európai szövetségi keretek között kaphat egy 200 milliós piacot. azon már elég zsetont lehet keresni. de már egy 25 milliós védett piac is elég a polgárosodáshoz.

szóval ti a nemzetközi üzleti iskola szövegeit mondjátok. mintha magyarország pont olyan helyzetben lenne, mint szomália vagy thaiföld.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 19:16:21

@unionista᠍᠍:

"a mosópor árában nem kevés a reklámköltség"

Először is, fingod sincs hogy mennyi az a "nem kevés". Másodszor, nem az összes reklámköltség kerül kereskedelmi tévékben történő hirdetések megvásárlására. Harmadszor, ezt az arányt sem tudod.

Így hát ismét elhangzott egy teljesen semmitmondó állítás a részedről.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 19:20:55

@unionista᠍᠍:

"mert jön a helsinki bizottság"

Tényleg, szétverték a Magyar Gárdát is! Pedig most milyen jól jönne a szerb határon! Nem kellene az állami karhatalmi szerveknek exponálniuk magukat: a nép egyszerű fiai szolgáltatnának nemzeti megoldást a problémára.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 19:25:21

@unionista᠍᠍:

"ha az nem elég, akkor vehet ilyen vagy olyan világmárkát"

Ha Észak-Korea tud atombombát meg interkontinentális ballisztikus rakétát csinálni, akkor a magyar elég gógyis ahhoz hogy legyártsa a világmárkát verő mosóport.

Carmichael 2015.09.08. 19:28:45

@Fillér B. Gusztáv:
"nem írtam, hogy minőségi szolgáltatás nyújt, de KISSÉ rosszabb szolgáltatást SOKKAL olcsóbban, az ár/érték arány ugrásszerű javulása miatt terjedt el tehetős utazók körében is."

A "kissé rosszabb" és "sokkal olcsóbban" persze viszonylagos fogalmak, de én azt látom, hogy az árak már nem csökkennek, a szolgáltatás szinvonalának esése viszont nem állt meg, egyre szivatósabb lesz ugyanaz a rendszer. Ezért (is) állítom, hogy ebben az esetben igenis a minőség az ára (és esik áldozatulí) az olcsóbb árnak, nem pedig az árrés csökken vagy a költségek. Ez pedig folyamatosan rontja tovább a szintén vizonylagos ár/érték arányt. A folyamat iránya eleve rossz, de lassan a minimum alá kerül, és mégis...

Ahogy azt Péter is írta, nem az utas/vevő elégedettsége számít már, és ezt azért lehet megtenni, mert az utast sem érdekli, hogy szivatják, lejjebb vagy feladja inkább az igényeit az olcsó ár miatt. Ez pedig egy nagyon rossz szokásminta, pláne csoportosan, egyre gyakrabban és több életterületen elkövetve, tehát társadalmi jelenségként.

A fapadosoknak pedig egy egészséges táradalomban az lehetne a szerepe, hogy ráébressze az embereket arra, hogy milyen igénytelenné váltak, és ezért hálásan hegynák tönkremenni, ha nem az ő érdekeik kerülnek az első helyre. Ezt most állítsd párhuzamba a politikai folyamatokkal, és voilá...

2015.09.08. 20:03:14

@Carmichael:
a profitmaximum így jön ki. az mindig extremális pontokon. az extrém szopatáson. vagy a vevőt szopják, de ebben az esetben extrém magasak az árak. vagy a vevőt szopatják, ebben az esetben extrém alacsonyak. így működik a piac. és a kapitalizmus a társadalmat szétszakítja. és ebből következően nem nagyon van középút. ez a legfejlettebb rendszer. nem találtak ki jobbat.

Carmichael 2015.09.08. 20:42:09

@unionista᠍᠍:
Bocs, de szerintem ez nem igaz.
A profitmaximum hosszú távon -tehát nem gyors átverésről van szó, hanem folyamatos piaci jelenétről és növekedésről - a vevői elégedettségtől függ.

A kapitalizmus nem szopatásra épül, hanem önkéntes alapú - értelmes szabályozások közötti - értékteremtésre, értékcserére, valamint képes az önszabályozásra. Nem szakít szét semmit, hanem lehetőséget ad az érvényesülésre, és emellett -a saját érdekében - szolirádis rendszer. Lehet, hogy furcsán hangzik, de ilyen keretek között a sikeres ember a rendszernek is érdeke.

Amiről te beszélsz, az nem a kapitalizmus, hanem amit te ezen az álnéven láttál megvalósulni a világban. De ismétlem, erről nem az elmélet tehet, ez a mi felelősségünk, mint tökéletlen, sokszor valóban felelőtlen megvalósítók.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 20:43:44

@unionista᠍᠍:

"így működik a piac. és a kapitalizmus a társadalmat szétszakítja. és ebből következően nem nagyon van középút."

Csak a tréfa kedvéért beraktam egy repjegy keresést Londonból Budapestre október 8-án, vissza október 12-én.

www.skyscanner.ca/transport/flights/lond/bud/151008/151012/airfares-from-london-to-budapest-in-october-2015.html?adults=1&children=0&infants=0&cabinclass=economy&rtn=1&preferdirects=false&outboundaltsenabled=false&inboundaltsenabled=false

504 ajánlat, a WizzAir-Ryanair $185-ös kombójától a Finnair $6,165 (!) ajánlatáig.

Ötszáz-négy ajánlat.

Te el is hiszed a hülye szövegeidet, vagy csak agyadra ment a trollkodás?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.08. 21:01:28

@Moin Moin: de hát mindketten átmentek minden teszten

Moin Moin 2015.09.08. 21:08:48

@HaFr: Éppen ez az: hogy mindkét tesztalanynál felelőtlenül figyelmetlenek voltak a tesztelők!:-(

kiir 2015.09.08. 21:15:14

@unionista᠍᠍:
Az egyszerű emberek igazságának bajnoka, Unionista szerint a Győri Kekszet Győrben gyártják. És erre egy komplett eszmefuttatást épít fel. Amivel megváltja a világot. Ugyanúgy megváltja Magyarországot, mint a Fülöp-szigeteket, mert ez egy univerzális igazság. Az egyszerű emberek igazsága demokratikusan érvényre jut. És az nyilvánvalóan az egyszerű embereknek jó. Kinek másnak?

Csakhogy a Győri Kekszet nem Magyarországon gyártják.

Az egyszerű emberek igazsága az egyszerű emberek számára váratlan eredményekhez vezet.
Egy (Orbán előtti, fapados) focistadionban ülnek a nézők. Az egyik nem lát jól, ezért föláll. A mögötte levők szintén fölállnak, hogy lássanak. Egy perc múlva azt veszed észre, hogy az egész nézőtér áll, és pont ugyanúgy látnak, mintha ülnének, de most már állhatnak a meccs végéig. Mert amelyik leül, az tuti semmit nem fog látni. Pedig az összes egyszerű ember csak jót akart. És mindenkinek rossz lett. Ezt itt úgy hívják, hogy nem szándékolt következmény, de sok ilyen hatás van még. Ha sok egyszerű ember jót akar, abból nem biztos, hogy jó lesz. (Vigyázat, ez társadalomtudomány, nem biosz!)

Mondok egy jelenből vett példát. Ki ne értett volna egyet azzal, hogy ha migránsok jönnek be a határon, akkor hát építsünk kerítést hamar, mondjuk egy hónap alatt, hogy ne jöhessenek be migránsok a határon? Építettünk is falat hamar, 22 milliárdért, és mégiscsak jönnek a migránsok befelé. Affene. Mondjuk még egy júniusi Figyelőben meginterjúvolták a tíz éve megszüntetett határőrség utolsó parancsnokát erről. Nem volt az se Orbán-ellenes, se Orbán-párti. Azt se tudta akkor még senki, milyen lesz a fal. Csak annyit mondott, hogy a fal egy rendszer része kell legyen. Akkor működik, ha (1) van reagáló erő, ami 15 percen belül megérkezik a fal bármely pontjához; (2) van figyelőrendszer, ami (lehetőleg vakriasztás nélkül) szól a reagálóerőknek, hogy hova kell menni. Amúgy csak egy őrizetlen kerítés.

Az egyszerű emberek sört akarnak és örök életet. Ha nyerni akarsz, indíts pártot ezzel a programmal. A reykjaviki polgármesternek bejött, te se add alább.

kiir 2015.09.08. 21:23:51

@unionista᠍᠍:
Látod, Sanyi haverod okosabb, mint te. Rájött, hogy ha nem akarja nézni az ingyen sugárzott kereskedelmi adókat, akkor nem kell neki. Például nézheti a hábézsót. És akkor nem számít bele az RTL nézettségébe, ott csökken a reklámidő értéke, kisebb értékű reklám lesz csomagolva a mosóporba. Ugye milyen szép a kapitalizmus?

Na de te nem hiszel a kapitalizmusban. Ezért te nézed az RTL-t, és bosszankodsz, hogy nem is tetszik, meg túl sok a reklám. De nézed, mert ugye kötelező.

2015.09.08. 21:45:02

@neoteny:
és szerinted mire van leginkább kereslet? nyilván a $200 dolláros legolcsóbb járatokra. csak ezek szopatósak. és van aki az $1000 dolláros csúcs ajánlatra is rátesz egy lapáttal. és azt mondja, hogy a szolgáltatás ellenértéke $5,000 dollár. ezért a pénzért a stewardess vagy opcionálisan a steward ha kell, akkor le is szopja az illetőt. és ezt is megveszi valaki. de ha ettől az ajánlattól eltekintünk, akkor is szélsőérték helyeken van a profitmaximum. $200 és $1,000 dollár körül. ha van elegendő pénzem, akkor megvásárolom a drágábbat. ha nincs, vagy volna, de inkább másra költöm, akkor megelégszem az olcsóbbal. így működik a piac. és szinte mindenben. ruházati eladó ismerősöm mondja, hogy szinte csak a legolcsóbb és a legdrágább cuccokat adja el. mert ha valaki csóró, vagy nem érdekli annyira a divat, akkor miért vegyen drágább pólót, ha van olcsóbb, ami majdnem ugyanolyan. és akinek van pénze, vagy nagyon számít a divat az miért ne vegye meg a legdrágábbat. és szinte minden területen ez a helyzet. van persze középréteg, de az vékony és egyre vékonyabb. a magyar, de az európai társadalmak is szakadnak szét szegényekre és gazdagokra. és ugye középrétegből kellene soknak lennie. nagyon soknak. az a normalitás.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 21:49:43

@unionista᠍᠍:

"szélsőérték helyeken van a profitmaximum. $200 és $1,000 dollár körül"

Te el is hiszed a hülye szövegeidet, vagy csak agyadra ment a trollkodás?

"van persze középréteg, de az vékony és egyre vékonyabb. a magyar, de az európai társadalmak is szakadnak szét szegényekre és gazdagokra"

Te el is hiszed a hülye szövegeidet, vagy csak agyadra ment a trollkodás?

csíra 2015.09.08. 21:55:31

Nemtom ki a posztoló, de elég furcsa lett az írás.
A Wizzairről... elvisz Aból Bbe megfizethető áron, a személyzet kedves, a hely valóban nem nagy de pár órás utat ki lehet bírni. Lófaszt fogok ttöbbet fizetni ugyanezért egy nem fapadosnak.

csíra 2015.09.08. 21:55:40

Nemtom ki a posztoló, de elég furcsa lett az írás.
A Wizzairről... elvisz Aból Bbe megfizethető áron, a személyzet kedves, a hely valóban nem nagy de pár órás utat ki lehet bírni. Lófaszt fogok ttöbbet fizetni ugyanezért egy nem fapadosnak.

Gallwitz Gábor 2015.09.08. 22:05:17

Szin igaz s ezen változtatnunk kell... magam is kerülöm Wizz... egy Lutoni út tapasztalatai után mellesleg még Magyarország az otthonom. Még...

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2015.09.08. 22:14:01

@kiir: Nagy piros pont az utolsó két hozzászólásért. Zseniális a nézőteres hasonlat. Én már többször megéltem. (nem focimeccsen)

P.A.N. 2015.09.08. 22:23:55

Jó kis hazaköpködő cikk de ha szabad zavarni egy kicsit a szakmával akkor jelezném, hogy a Wizz 63 gépes flottájából perpill 9 db dolgozik a magyar piacra, a többi egyéb európai bázisokról üzemel.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.09.08. 22:29:33

A késésekért a kompenzációt nem az EU írta elő?
Nekem jobban tetszik, hogy fiatal és mosolygó utaskísérők vannak, mint a Malév öreg nénikéi...

2015.09.08. 22:31:00

@kiir:
sanyi haverom mivel torrentezik ezért nem nézi a hábédzsót. sanyi csak azt mondja, hogy a direkt előfizetés lenne a korrekt. csak nem az vált uralkodóvá. hanem az ingyen tévé a reklámmal. az viszont igénytelen műsorokat gyárt. ezzel sanyi is tisztában van. viszont mégis elég sokat nézi az rtl klubot.

ha valaki nem nézi, de megveszi mondjuk a mosóport, akkor már azzal is támogatja az rtl klubot. ha akarja, ha nem. ezt látom nem sikerült felfogni. mert a mosópor gyártója fizet az rtl klubnak. abból a pénzből, amit a vevő odaad a pénztárosnak. rendkívül összetett viszony rendszer.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 22:41:28

@unionista᠍᠍:

"sanyi csak azt mondja, hogy a direkt előfizetés lenne a korrekt."

Ezt mondja ...

"viszont mégis elég sokat nézi az rtl klubot."

... és ezt csinálja.

Revealed preferences, bitches!

2015.09.08. 22:45:05

@kiir:
az világos, hogy a győri keksz már régen nem győri. de itt kezdődik a probléma. a pármai sonka nem pármai. és béndek péter és a hozzá hasonló idióták, amilyen te is vagy azt képzelik, hogy így lesz jó minőségű. semmi köze nincs pármához csak odaírjuk. és innentől kezdve bárki csinálhat bármilyen szart. és egyébként a luxus márkákkal is ez a helyzet. nekem van egy ilyen kereskedő haverom. csak azért szerzett be eredeti árut, mert a fogyasztóvédelmis megkérte, hogy a gyereknek legyen már frankó az öltönye. (a fogyasztóvédelmi ellenőrzés abból áll, hogy az ellenőrök a boltban választanak valamit. csak ugye ha minden hamis, akkor ők is abból válogathatnak. és a nagyfőnök szólt, hogy legalább néhány darab legyen eredeti, amit ő elvisz.) és ez az igénytelenség terjedőben van. de azért mondjátok, hogy a szabad versenynél nincsen jobb. a szabad verseny lényege, hogy A vagy leszopjuk a vevőt a lehető legmagasabb árakért cserébe, B vagy szopatjuk a vevőket legalacsonyabb ár mellett. és a középszint megzuhan.

régen a népek kimentek bécsbe. és hoztak mondjuk fanta üdítőt. és az tényleg finomabb volt, mint a szocialista jaffa (vagy ahogyan a népek hívták: szőke kóla). de ma nem jobb egy fanta, mint az akármilyen pancsolt üdítő. mert vagy ez kell. a legolcsóbb szar. vagy valamilyen túlárazott dolog. a szabad piac két szélsőség irányába hat. aztán lehet mondani, hogy orbán a hibás. régebben gyurcsány volt a hibás mindenért. legújabban a zsidók.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 22:47:26

@unionista᠍᠍:

"a szabad verseny lényege, hogy A vagy leszopjuk a vevőt a lehető legmagasabb árakért cserébe, B vagy szopatjuk a vevőket legalacsonyabb ár mellett. és a középszint megzuhan."

Te el is hiszed a hülye szövegeidet, vagy csak agyadra ment a trollkodás?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 22:51:06

@unionista᠍᠍:

"mert vagy ez kell. a legolcsóbb szar. vagy valamilyen túlárazott dolog. a szabad piac két szélsőség irányába hat"

www.arukereso.hu/mobiltelefon-c3277/

25 000 Ft alatt (221)
25 000 - 39 000 Ft (220)
39 000 - 54 000 Ft (217)
54 000 - 80 000 Ft (216)
80 000 Ft felett (212)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.08. 22:51:37

@LHA: ez mi ellen érv? a köpködést pedig igencsak beleképzeled -- minden az, ami nem ájulat és nacionalizmus?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.08. 22:52:26

@Online Távmunkás: nem éppen a malév volt az összehasonlítási alap

2015.09.08. 23:02:27

@neoteny:
ezt kínálják. de kérdezz meg egy telefonboltost, hogy mi fogy leginkább? és főleg vidéken azt mondja, hogy a legolcsóbb. vagy a látszólag legolcsóbb. a nulla forintos előfizetés majdcsak kifizetjük két év hűséggel. ez az egyik. a másik pedig a túlárazott legdrágább készülékek. ezek mennek. a középréteg vékonyodik. szakad szét a társadalom. csakhogy a népek már nem balra tolódnak, mint korábban, hanem széljobbra.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 23:04:41

@unionista᠍᠍:

"ezek mennek. a középréteg vékonyodik. szakad szét a társadalom"

Te el is hiszed a hülye szövegeidet, vagy csak agyadra ment a trollkodás?

PannonBoy 2015.09.08. 23:30:55

Érdekes párhuzam a WizzAir és a magyar állam között. Tény, hogy mindkettőnek van mit fejlődnie, azért kicsit erős egymáshoz hasonlítani.
Már csak azért is, mert az állami szolgáltatások alól nem lehet kibújni, míg egy profitorintált cégnél vannak alternatív megoldások. Például ott vannak a hagyományos légitársaságok, akik igaz, hogy drágábbak, de még mindig ők nyújták a repülés élményét.
A fapadosoknál ugyanez a szerencse kérdése: van, aki minden fennakadás nélkül tud utazni, míg van olyan is, akit jól megszivat a légitársaság (akár többszörösen is).
Mindenki gondolkozzon el, hogy mit akar, olcsón repülni, vagy élménnyel repülni. A lehetőség adott, hogy mindenki a neki megfelelőt válassza.

2015.09.08. 23:32:27

@kiir:
voltam focimeccsen. nem elméletben, hanem a gyakorlatban kimentem egyre. azt kell mondanom, hogy a nézőtér egy komplett elmegyógyintézet. csakhogy orbán erre építve alkotmányos többséget szerzett. és több millió szimpatizánsa van. és ha meg is bukik, akkor ez a szavazói kör leginkább széljobbra sodródik. ti legfeljebb néhány ezren vagytok. de sokkal inkább néhány százan. vagy inkább 20-30 aktív támogató. a párt hivatalosan 2-3 főből áll. elnök, alelnök, tag. azért, mert nem nagyon értiek, hogy sanyi a kútfúró haverom, irmuska néni, zolika és andika vagy a gyügyei parasztok az átlagos magyar választó. ti azt mondjátok, hogy ezek hülyék mind. mitől vagytok különbek? mégis mitől?

az a kerítés amúgy nem arra való, hogy visszafordítsa a menekültet. hanem arra, hogy megoldja a tömges beléptetést. a menekültek bizonyos pontokon elsősegélyt kapjanak. és legyen közegészségügyi és járványügyi ellenőrzés. mert amikor nem süt a nap, akkor legyengül a szervezetük, könnyebben behurcolják a kórokozót, ami nyirkos időben könnyebben elterjedhet. mert mindenki köhécsel. és akkor bizony jól jöhet, hogy ellenőrzöttebb a beléptetés. csak orbán se érti, hogy nem a teljes magyar hadsereget kell odavinni, hanem mondjuk a tiszti orvosi szolgálatot kell megerősíteni. és ha nem is vonul ki a határra a klérus, de legalább megjelenhetne a tábori lelkészi szolgálat. az úgynevezett demokratikus ellenzék még ennél is hülyébb. az lebontaná a kerítést a menekültek emberi jogaira hivatkozva. az itt élőkét meg leszarják. ez a szavazatarányokon meg is látszik. ha nem lennének a nyugdíjasok, akkor a parlamentbe se nagyon jutna be.

2015.09.08. 23:33:30

@neoteny:
ez nem hit kérdése. ez a tapasztalatom. nem internetes kereskedelem, hanem valóság. kérdezz meg egy élő kereskedőt. ne a gépet kérdezd le, hanem a valóságot csekkold.

Fillér B. Gusztáv · http://fapadosinfo.blog.hu 2015.09.08. 23:34:22

@HaFr: @Carmichael:

szerintem hiba, hogy a saját kevés tapasztalatod alapján ítélsz, noha tények vannak. Ezeket politikusként, bloggerként számon kéred másokon, de most téged nem zavarnak. Pl. a Wizz késési statisztikái évek óta teljesen jók, 5-6 éve csúsztak sokat a gépeik. A sokkal rosszabb minőség, mivel egész Európa legmodernebb és legfiatalabb flottájával repülnek, eleve nehezen értelmezhető, komfort tekintetében lényegében csak a kissé szűkebb üléshelyet lehet megemlíteni, mint a világ összes hasonló cégénél.

Persze a fő kérdés az, hogy általános igénytelenség-e az, hogy az emberek sokkal kevesebb pénzért bevállalnak kisebb kényelmetlenséget (tény: Wizz/Ryanair átlagjegyár pl. lufthansához képest kevesebb, mint a fele). Szerintem nem, hanem racionális döntés a tömegek részéről. Ez főleg semmifélképp nem összevethető a politikával.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.08. 23:43:20

@Fillér B. Gusztáv: e modernség nem garanciája a kényelemnek, csak egy üzleti döntés, amelynek teljesen más okai vannak, mint az utazási élmény emelése... a statisztikák közül csak azok érdekelnek, amiket magam hamisítok, ezeken túl meg annak hiszek, amit megélek... bárhova megyek NYugaton honos társaságokkal, ex-Germanwings, Air Berlin, még a Ryan is, sokkal jobb az ár/érték arány... a nyereségüket nem ismerem... a kisebb kényelmetlenség meg nyilván növelhető még, pl. WC-k kivétele, 300 m gyaloglás a fedett váróból a gépig, self-service a gépen felárért, csomagtérben utazás, nem olyan bonyolult. A racionalitás pedig valóban ott van a tömegek részéről.. pont, mint a politikában. Ugyanaz a tömeg is,

Punxsutawney Mormota 2015.09.08. 23:55:56

@Fillér B. Gusztáv: Szia! Nem biztos, hogy olcsóbb, sőt!

Az elkövetkező egy évben minden hónapban egyszer Lille-be kell mennem. Most szeptemberben vettem jegyet Air France-szal fogok repülni, aztán a CDG alatt felszállok a TGV-re és 1.10 perccel később leszállok Lille-ben. A TGV jegyet a repjeggyel együtt lehet megvenni, szeptember végi időpontra biztosítással együtt 103,000 forintot cca 340 eurót fizetek érte.

Wizzairnek nincs Budapesti indulással gépe, nézzük a Ryan-t. Ugyanarra az időponton elvisz Párizs-Beauvais reptérre (és vissza) kb 135 euróért. De innen még valahogy be kell jutni Párizsba. A reptéri shuttle busz 64 eurot kér a retúr fuvarért. A TGV jegy 138 Euro. A biztosítás ugyannyi időpontra, ha külön kötöm kb. 10 euró.

Ha jól számolom 347 Eurónál tartok a Ryan-nel és nem számoltam a sokkal hosszabb utazási idővel és az összes gikszerrel, ami megtörténhet egy átszállásos utazás alatt.

Készséggel elismerem, hogy a low cost modell életerős, de azért nem nevezném minden igényt kielégítőnek. És az áraik sokszor megtévesztőek, ahogy blogodban egyszer-kétszer kifejtettem.

De azzal egyetértek, hogy összehasonlítani a Wizzairt a magyar kormányzattal erőltetett és izzadtságszagú, már csak azért is, mert az előbbi szárnyal a tőzsdén és profitot termel, míg az utóbbi nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.08. 23:56:44

@unionista᠍᠍:

"ez nem hit kérdése. ez a tapasztalatom."

Azt hiszed hogy ez a tapasztalatod. Meg azt hiszed hogy a te "tapasztalatod" általánosan érvényes. Pedig csak egy narratíva, abból is az igénytelen. Olyan RTL tévéműsor színvonalú.

Punxsutawney Mormota 2015.09.08. 23:57:13

@Punxsutawney Mormota: "1.10 perccel később" természetesen 1 óra 10 percet jelent.

kiir 2015.09.09. 01:15:15

@unionista᠍᠍:
Ne bassz, tényleg voltál már egy focimeccsen? Most a farkunkat méregetjük vagy mi? Mert akkor tájékoztatlak, hogy 14 éves korom óta többször voltam focimeccsen évente, mint te összesen életedben. Pedig nem vagyok szurkoló vagy ultra vagy mi a szösz. De mindez nem változtat azon, hogy nem érted, miről szól a nézőteres példázat.

A nép nem hülye. Én nem vagyok okos. Viszont természeti törvény, hogy néhány kollektívum nem úgy viselkedik, mintha az alkotóelemeinek az összege lenne. Van benne valami, amitől az összesség több vagy más, mint az egyes alkotóelemek akarata összeadva. Ha ezt nem érted, kb. semmit sem értesz. És ha erről elfeledkezel, semmit sem ér az elméleted. Belenyúlhatsz a tűzbe, ha az az elméleted, hogy nem forró, de attól még megégeted magad sajnos.

Mondok még egy példát, ha ez sem segít, menthetetlen vagy. Ha az egyszerű ember bölcsessége uralkodna, be lehetne zárni a kórházakat és a rendelőket. Semmi sem érthetetlenebb és irritálóbb az egyszerű ember számára, minthogy fehérköpenyes kiskirályok különböző színű pirulákat irogassanak fel neki pénzért. Miközben az egyszerű ember tökéletesen tudja, hogy minden pirula cukorból, töltelékanyagból és színezékből áll. Lényegében egyformák, mint a mosóporok, ahogy azt nemrég kifejtetted. És ha bármit bevesz, lassabban gyógyul meg, mint a nagyanyja régi receptje alapján, mert a nyers tojássárgájába kevert cukor és só a rákot is gyógyítja. Esetleg répalével. Mint az közismert, Mr. Tájfel. De az emberek átlagos élettartama mégiscsak kétszeresére nőtt 100 év alatt. Merjük abbahagyni az orvosképzést? Most akkor kinek van igaza?

Az orvos nem okos. A nép nem hülye. Sanyi haverod kutat fúr. Daher Pierre influenzát gyógyít. Te micélra vagy a világon?

P.A.N. 2015.09.09. 06:08:52

@Online Távmunkás: Annál is inkább, mert a fapadosok nem IATA tagok - kevés kivétellel.

P.A.N. 2015.09.09. 06:22:13

@HaFr: Konkrétan semmi köze a magyar viszonyoknak ahhoz, hogy a Wizz milyen színvonalat képvisel. A wizz mint entitás pedig nem a magyarok hozzáállásából él. Világtrend a légközlekedés tömegközlekedéssé válása. Én sem örülök ennek feltétel nélkül, de ez van. Az összes nagy társasági tömörülés problémája az, hogy milyen diszkont megoldásokkal álljanak versenybe a meglévő fapadosokkal. Ebből következik, hogy a levegő luxusbuszai mellett megjelent a BKV. Mindenhol. Nézd meg mondjuk a Southwest céget viszonyítási alapként... Kevéssé magyar, de a legnagyobb ilyen cég a világon.

vajdasagi 2015.09.09. 08:24:07

@csíra: A Wizzair egy fapados, európai szinten versenyképes légitársaság.

Én gyakran utazok velük, leginkább hétvégi turistaként. És nem annyira gáz a szolgáltatás, mint amennyire olcsó: számomra az ár/érték arán megfelelő. Csodálkozom is, hogy HaFr barátunknak pont ellentétes a véleménye. De hát a Dacia Logan autókról sem kell azonos véleménnyel lennünk :-)

Hozzáteszem, többszáz, de talán ezer repülésnél tartok "üzleti légitársaságokkal" is, tehát van összehasonlítási alapom. Nyilván gyengébb a szolgáltatás, mint a British-en, de töredékáron.

Étteremből is van luxus, meg gyorsétterem. Ki-ki válassza azt, ami megfelel neki. Nem értem, miért kellene pl. a McDonalds-ot ócsárolni a Costes-hez képest.

A magyar állammal való összehasonlítás meg eléggé gyenge: egyiket köteles vagyok fizetni, a másikat választhatom, ha az olcsót preferálom.

HaFr: ez talán a leggyengébb írásod, amelyet olvastam Tőled.

Carmichael 2015.09.09. 09:06:37

@Fillér B. Gusztáv:
"Persze a fő kérdés az, hogy általános igénytelenség-e az, hogy az emberek sokkal kevesebb pénzért bevállalnak kisebb kényelmetlenséget (tény: Wizz/Ryanair átlagjegyár pl. lufthansához képest kevesebb, mint a fele). Szerintem nem, hanem racionális döntés a tömegek részéről. Ez főleg semmifélképp nem összevethető a politikával."

Kezdünk közelíteni. Egy adott helyzetben lehet racionális döntés, hogy alacsonyabb minőséget választunk (akár sok pénzért is, ha épp nem megy másként), de ha ez szokássá válik, ha bármit meg is lehet csinálni velünk ennek okán, és ez már minket nem is érdekel, az oda vezet, hogy nem is akarunk jobbat, és ezért nem is fogunk kapni (kvázi ez lett az új sztenderd a repülésben, és ez igenis baj).

Ennyiben vethető össze a politikával (az emberi hozzáálláunk, a saját életminőségünkel szembeni fásultság és igénytelenség miatt), mert a politikától sem várunk már ennél jobbat vagy többet, megszoktuk ezt az alacsony sztenderdet. És ez még nagyobb baj.

2015.09.09. 10:39:47

@kiir:
basszus. azt állítod, hogy a nép hülye. de ha többségen múlna, akkor bezárnák a kórházakat. ehhez képest nem nagyon találsz olyan embert, aki be akarja zárni a kórházakat. a közéleti intelligenciád rendkívül csekély.

ti azt hiszitek, hogy a köznép futball stadionok építésére szavaz. először is épülnek kültelki focipályák. azok tényleg tetszenek egyesek. a stadionok is keveseknek. orbánra azért szavaznak az emberek, mert ő veri szét a libsi gazdaságot és a konzi multikultit. ő adóztatja meg és vásárolja fel a kereskedelmi bankokat, a kereskedelmi médiát. ő veszi el az oligopol vállalatok profitját. aztán persze ezzel vissza is él. és lehet, hogy a népeknek nem tetszik a vasárnapi boltzár. egy fél év alatt megszokták. lehet így is. lehetne úgy is, hogy az üzletek éjjel-nappal nyitva vannak. de errefelé vasárnap bezárnak. és összességében ebbe az irányban hat közakarat. ha orbán meg is bukik, akkor is nép ebből nem visszatáncolni akar, hanem ezen az úton előre felé menekülni. aztán majd kiderül, hogy ez jó, vagy rossz lesz. a "libsik" által jósolt nagy összeomlás nem következett be. a kormány által hangoztatott felemelkedés sem. a zsidó és zsidóbarát értelmiséget leszámítva szinte alig valaki akarja, hogy az us/imf/nato trió tegyen rendet. ezt a csoportot leszámítva senki sem akar amerikai típusú metropoliszokat, stb. nem nyugat jelenét kellene utánozni, hanem a múltját. ez az, ami a többségi magyarok szabadságvágyával találkozik. az amerikai zsidókat majmoló faszszopókat el kell zavarni a gecibe. nagyon egyszerűen fogalmazva.

2015.09.09. 11:05:38

@neoteny:
egy troll vagyok. és leírom azt, amivel nap mint nap találkozom. elég unalmas. mert a népek gondolkodása eléggé egy irányba mutat. és az nem egészen az, amit a libsi és konzi értelmiség elképzel. nem ebbe az irányba tart a világ. a legokosabb akadémikus ismerősöm mondja azt nagyon régóta, hogy budapest belső kerületeiben újra sárga csillagozni kellene. csak persze senkit sem szabad megölni. de az nyilvánvaló, hogy ez a csoportosulás nem fogadja el a többségi társadalom gazdasági érdekeit és kulturális értékeit. ez a csoportosulás nem fogadja el a magyar nemzetet. egy kontra kultúrát alakított ki a magyarokkal szemben. és amikor ezt a csoportot kirakják, akkor lesz fejlődés. és ennek a módja az, hogy gyűlölettől mentesen szimbolikusan fellépnek velük szemben. és ha kell, akkor az ingatlanjaikra fel kell festeni a "jude" feliratot. csak erőszakot nem szabad hirdetni. ez nem az egyszerű ember gondolkodása, hanem a környezetemben a legokosabbaké. és az egyszerű emberek is hajlanak ezekre. én sokkal megengedőbb vagyok, messze nem vagyok ennyire kemény. de nagyon úgy tűnik, hogy ez tetszene a köznépnek. erőszakmentes fasizmus. egy civilizált endlösung.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.09. 16:03:48

@unionista᠍᠍:

"a legokosabb akadémikus ismerősöm mondja"

Zsülett, Zolika kishuga, aki az Akadémián takarító?

Kopi3.14 2015.09.09. 16:23:41

" A magyar állam ugyanúgy az alacsony minőségre rendezkedett be, mint a Wizzair, és ugyanúgy kihasználja a társadalom szegénységéből kialakuló monopolhelyzetét: ha meg is lehet kerülni (pl. az egészségügyben), az a többség számára megfizethetetlen, illetve ami a légitársaság esetében rossz minőségű, de mégiscsak piaci -- szabadon választható -- szolgáltatás, ha szerintem vissza is üt középtávon, az az állam esetében kényszer."

Csal jelezném, hogy a magyar állam nincs monopolhelyzetben, a polgár bármikor választhat másik szolgáltatót. Ehhez nagyjából annyit kell tennie, hogy facebookon regisztrál egy egyirányú útra egy furgonba, majd a célállomáson keres magának munkát. A fapados járatok által használt B, C kategóriás repterek ellenben sok esetben egyedüli alternatívák még üzleti úthoz is, ha az ember nem akarja a fél életét még buszon, vonaton, bármi egyéb járművön tölteni. Vagyis a fapados a spórolással néha teremt plusz értéket is, amit a nagyok nem teljesítenek.

abdul hackeem 2015.09.09. 19:28:37

Nagyvallalati tapasztalatom az, hogy mintha lenne egy reteg, amelyik „ennyi penzert barmire hajlando“ mentalitassal rendelkezik. Azt allitjak magukrol, hogy minden feladatot meg tudnak oldani, csak azert, hogy a megfelelö anyagi ellenszolgaltatasokat megkapjak. Nincs ez maskent a piacon sem es a magyar politikaban sem. Az majd sajnos, csak kesöbb derül ki, hogy mekkora kart okoztak, de a penzt mar eltettek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.09.09. 21:54:51

@vajdasagi: mindig van egy leggyengébb -- szerintem mondjuk nem ez, de ezen nem veszünk össze

kiir 2015.09.09. 21:59:02

@kiir: 2015.09.09. 01:15:15
"A nép nem hülye."
@unionista᠍᠍: 2015.09.09. 10:39:47
"azt állítod, hogy a nép hülye."

???

Tudod, az ország legnagyobb baja az, hogy aki tutira tudná, hogy kéne irányítani, az mind hajat vág vagy taxit vezet. Vagy troll - teszi hozzá Unionista.

egyetmondok 2015.09.09. 22:43:46

@unionista᠍᠍:
" és amikor ezt a csoportot kirakják, akkor lesz fejlődés. és ennek a módja az, hogy gyűlölettől mentesen szimbolikusan fellépnek velük szemben. és ha kell, akkor az ingatlanjaikra fel kell festeni a "jude" feliratot. " --

honnan rakják ki ?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.09. 22:54:56

@egyetmondok:

a főhatalomból. de ha nem értenek a szép szóból, akkor az országból is. persze nem erőszakkal. hanem tigris tankok fogják járni a belvárost és festékágyúval "jude" feliratot spriccelnek a falakra. és ha ez szúrja valaki szemét, az kivándorolhat bosztonba.

kiir 2015.09.09. 22:55:05

@unionista᠍᠍:
Nézd, több év alatt százszor százféleképpen próbáltam magyarázni, hogy a nép első indulatát néha lehetetlen megcsinálni. Van, hogy lehet, de van, hogy nem. Nem politikailag, hanem Isten által adott törvényekből kifolyólag. Szóval lehet a gravitáció ellen népszavazni, de viszonylag kevés értelme van. Erről szólt pl. a stadionos példázat, amit sajnos másodszor értesz félre látványosan. Nyilván, hogy ne kelljen válaszolnod rá. Mert amúgy elég egyszerű példázat.

Én azt mondom, hogy előre lehetett tudni, hogy a kerítés őrzés nélkül semmi. Most már Miniszterelnök Úr is rájött, repült is a minisztere (a repülőlezuhanós Hende mégis tud repülni). Bálványoson még az volt a duma, hogy a kerítéssel egyhetedére esik majd a határátlépők száma. Kötcsén meg már az lett a duma, hogy a kerítés csak a rendőrök kezébe tereli a bejövőket (bár Pintér úr szerint korábban is 97%-ot elfogott a rendőrség). Nem én vagyok olyan okos, de ez törvény. Előbb-utóbb az is alkalmazkodni kénytelen hozzá, aki nem akar tudomást venni róla. Osztogathatod te a kevesebb pénzt egymás átverésével többfelé, de az attól még kevesebb pénz, és nem lesz több. Ez meg matematika. És ezen sem a faszszopó gecizés, sem az idiótázás, sem a csekély intelligencia nem segít.

Szóval egyetértünk ebben:
"lehet így is. lehetne úgy is (...) aztán majd kiderül, hogy ez jó, vagy rossz lesz."
Magyarország elég jól nyomta 1943. karácsonyán. Te meg, a kis Török Gábor, tapsikoltál, hogy ez a nép akarata. Sok sikert ezúttal is.

egyetmondok 2015.09.09. 22:59:08

@neoteny:
Milyen főhatalomból ? Az a magyar országgyűlés.
Az lenne a zsidóké ?

egyetmondok 2015.09.09. 23:01:34

@neoteny:
De azért én örülök, hogy abbahagyta a zsidókeresztényezést...,így már minden sokkal érthetőbb nála.

2015.09.09. 23:13:15

@kiir:
a demokrácia arról szól, hogy a taxisofőrnek vagy a fodrásznak is ugyanannyi szavazata van, mint akárkinek. elég régóta nem szavazok senkire. úgy látom, hogy a köznép a rendszerváltó zsidó-keresztény elittel szemben vív egy törzsi háborút a többségi magyar államiságért. a cél az alkotmányos többség fenntartása és a főváros visszafoglalása. eddig erről szól ez az évtized. és könnyen lehet, hogy tovább folyik a nemzeti radikalizálódás. ha az újpogányok hatalomra jutnak, akkor ezt követheti egy vallásháború a nemzeti kereszténységért. ezt úgy nézem, mint a trónok harcát. nem hergelem fel ezen magamat, nem szurkolok senkinek. ebben a háborúskodásban semmilyen szinten vezetői szerepet nem vállalok. még csak szavazatommal sem támogatom egyik vagy másik tábort. volt rajtam "libsi" mez is. a tisztesség úgy kívánja, hogy legyen rajtam "náci" is. a fővárosi zsidókeresztény elit elbaszta a rendszerváltást, és ha őket és még a gyerekeiket kibasszák az országból, akkor ki lesznek baszva. de felőlem jöjjön a fővárosi zsidó újhullám. mutassa meg, hogy mire képes. mutassák meg, hogy mit tudnak, amit nem tud akárki.

egyetmondok 2015.09.09. 23:33:05

@unionista᠍᠍:
" de felőlem jöjjön a fővárosi zsidó újhullám. mutassa meg, hogy mire képes. " --

1867 és az I.Vh.között egyszer már megmutatták,de micsoda újhullámot, pont mint a britek HongKong esetében.
No,nem hinném, hogy újra belevágnának,mert a háború után rendesen bebüntette őket ezért a többségi magyar társadalom...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.09. 23:37:22

@unionista᠍᠍:

"a demokrácia arról szól"

Democracy is the theory that the common people know what they want, and deserve to get it good and hard.

H. L. Mencken

kiir 2015.09.10. 00:18:35

@unionista᠍᠍:
Nem nagyon fogod, hogy én nem arról beszélek, hogy nincs vagy ne legyen demokrácia, vagy valakinek ne legyen szavazata. Hanem arról, hogy demokratikus úton is el lehet cseszni egy országot, ha nem veszünk figyelembe néhány alapvető társadalmi törvényszerűséget (pl. Venezuela, Zimbabwe).

Lehet, hogy a sofőrnek izgalmas vakon taposni a gázpedált, de az utas szeme sajnos nyitva van, és ő nem izgalmat észlel, hanem a közeledő sziklafalat.

Én a magam részéről szurkolok, hogy ne menjünk neki.

2015.09.10. 10:51:42

@kiir:
el lehet cseszni persze. németország is bebukhatja a nagy befogadást. az integráció sikeressége elsősorban attól függ, hogy a bevándorlók etnikai összetétele a helyiek képest milyen. ha nagyon eltérnek, akkor nem integráció megy végbe, hanem etnicikai keveredés és asszimiláció vagy izoláció.

ha a dzsermanista szírek között túl sok az fekete-afrikai és az arab, akkor nem tudják őket integrálni. ha többségében "fehérek" mennek, akkor viszont jól jöhetnek ki az egészből. erre rá lehet mondani, hogy ez rasszizmus és antiszemtizmus. mert ugye europidokról, negridekről és sémitákról beszélünk. ami egy elavult közelítés. férfi és nőági eredetről, betűjelekről kellene beszélni. ez leegyszerűsítés. szó nincs arról, hogy bármelyik csoport magasabb, vagy alsóbb rendű lenne. egy fehér embertömeget is problémás lenne integrálni a fekete törzsnek.

mindig az adott természeti környezethez kell igazodni. a magyarok többsége a kárpát-medence újjászervezésében gondolkodik. ehhez persze szomszédsági kapcsolatok kellenek. mondok egy példát. budapest és pozsony megegyezhetne abban, hogy magyar-szlovák r&d központot hoz létre a komáromban. újraegyesíti a duna partján a két települést és szabad várossá teszi. ugyanezt megteheti magyar-szerb relációban szabadkán. vagy magyar-horvát relációban a kis-balatonnál. a magyar gondolkodás az, hogy a multikulturalitást szomszédsági kapcsolatokból építeni. és ezt egészíti ki egy szövetségi viszonyrendszer, ami döntően dunai német és keleti-szász.

értem, hogy a fővárosi zsidóság transzatlanti kapcsolatokban gondolkodik. tolják be a pénzt a jenkik. és hozzanak létre budapesten kutatás-fejlesztő központot. de az amerikaiak inkább elvinnék az amerika barát értelmiséget. vigyék el. vagy vásárolják ki. a kivándorlást civilizált módon nehéz megakadályozni. jogilag csak a visszatérést lehet korlátozni. ha valaki tartósan akarja amerikát szolgálni, akkor tehesse meg. ilyenkor szokott jönni, hogy a zsidóság az emberiséget szolgálja. de ez valahogy soha nem a szegénysoron történik. a zsidók a cigányokat/feketéket is azért preferálják, hogy felszámolják a többséget. a fehéreknek is jogukban áll civilizált módon védekezni. a zsidóságnak ebből mindig túlhatalma lesz. ezek után mindenhonnan kiűzik őket. vidéken a cigányok a leginkább zsidóellenesek. azért, mert érzik, hogy ők lehetnek a kelet-közép európai közvetítő nép. két népcsoport ugyanazzal a környezeti igénnyel nem érhet tartósan együtt. ezért jött létre az agrártermelésben a munkamegosztás. a magyarok a földművesek, a cigányok idénymunkában és az állattartásban segédkeznek. a cigányok olyan nagyon nem is akarnak földet művelni. a paraszt meg nem nagyon akarja idegenek kezébe adni. de ezeknek elemi evolúciós biológiai alapjai vannak. szóval ezeket nem írja felül az, hogy három zsidó összeül az átévében. és deklarálják, hogy ilyen nincs. persze nekik meg ez a természetük. és ezekből kialakul egy hatalmi játszma. ami persze ennél is bonyolultabb. azért, mert férfi és nőági eredet is létezik. ebben kivétel a zsidóság. a zsidók a nőági eredet eltérnek. és ez alapján hoznak létre egy új magot a sivatagban. létezik egy domináns európai ősanya. ez hozza létre európai uniót. merkelnek is ezért van tekintélye. mert a népek ezt nem értik csak érzik. és ő játssza el ezt a szerepet. lenyomja a férfiakat. megregulázza a kirekesztő maszkulinitást. de a feminin befogadó társadalomszervezésnek erősek a korlátai. a leggazdagabb államok ezt megtehetik, de ezzel jelentős kockázatot vállalnak. mert ez lokális instabilitást eredményez. lesznek német kisvárosok, vagy nagyvárosok egyes részei, ahol a bevándorlás problémát okoz. ha valós (objektív módon mért és anonim módon nyilvántartott) etnikai eloszlást lehetne látni, akkor erre fel lehetne készülni. ha ezt megteszik, akkor jól jöhetnek ki ebből az egészből. különben a német társadalom is megindulhat a lejtőn.

2015.09.10. 11:21:39

@egyetmondok:
budapest akkor lehetett volna világváros ha a magyar nacionalizmus legyőzi bécset. a királyság egyben marad és egy 20-25 milliós többnemzetiségű ország fővárosa marad.

ehhez képest a zsidóság többsége (nem mindenki, de a többség mégis csak) a magyar nacionalizmussal szemben állt (ma is szemben áll) és a céljuk a magyar többséget felszámolják és az országot a nyugatnak feltétlen módon kiszolgálják. budapest nem egy óceán partján levő kikötő. egy város, aminek elég a központját megszervezni és ezek után a népek felépítik a külterületeket. és megindulhat a szabad kereskedelem. erre mondom azt, hogy sivatagi ősszárnyú rovarok gondolkodásával rendelkeztek. nem értitek a természeti környezetet.

2015.09.10. 12:40:23

szóval ez olyan, mint amikor orbán megígéri a tusványoson az illiberális munkaállamot. felépíti a székely szingapúrt. át lehet venni mintákat, de nem lehet pont ugyanolyat csinálni. aligha épülhet egy óceáni kikötő mintájára metropolisz a csíki havasokban.

erdélyben a magyarok és a szászok leginkább kistérségi autonómiát kaphatnak. azt, hogy minden kistérséget képviselő "szék" autonóm a történelmi erdély tartományi parlamentjében. a román székek ugyanúgy, mint a szászok vagy a székelyek. a nagyobb városoknak lakosság arányában több szék jut. és így lehet helyük az erdélyi nagyvárosok kisebbségi magyarjainak.

de erről a koncepcióról a magyar-román határszélt érdemes leválasztani. belső-erdély és a partium jogrendje között különbséget tenni. mert a tiszántúl a román részekkel együtt alkothat szerves egységet. itt azonban a kis-megyerendszer dominálhat. debrecen központtal szabolcs, szatmár, nyírség, érmellék, bihar, nagykun alkothat egységet. végeredményben ezek az kormányzati-önkormányzati rendszerek egy civilizált irányba konvergálnak. de eltérő módon jönnek létre, mert eltérő hagyományokból fejlődnek. ti azt mondjátok, hogy a magyarok többsége a zsidókeresztény hagyományokból induljon ki. de a magyarok többsége nem zsidókeresztény. hanem egy másik népcsoport. többségében kelet-európai, őseurázsiai, délszláv, őscigány. amelyik szomszédsági és közép európai szövetségi keretek között zártabb, irányítottabb, tervezetebb módon képes fejlődni. és mivel a duna-medence gazdaságilag szuverén, a kárpát-medence kulturálisan autonóm ezért a magyar társadalomnak valójában nincs szüksége arra, hogy a németeken kívül bárkitől részlegesen függjön. a svábokra, bajorokra, szászokra és az osztrákokra is csak ideiglenesen kellenek. később lehet kapcsolat természetesen. de a tartós függés ebben az irányban sem tartható. nyugati, atlanti és transzatlanti különösen nem. a magyarok nem lesznek szolganép, magyarország nem lesz tranzitország. a kárpát-medence nem egy sivatag, amibe be lehet telepíteni néhány millió szegény kisafrikaiat. hogy utána abból szemezgessen a nyugat. ez volt juncker, hollande és verhofstadt elképzelése. vagy a svájciaké. svájc követheti a szociálliberálisok utasításait. és a pénzmosásból szerzett extra profitból pelenkázhatják a kiskurdokat. de választhatják ezt az irányt is. és ki tudja lehet, hogy ez lesz a jó. a biodiverzitás elég nagy szabadságot enged.

egyetmondok 2015.09.10. 12:48:06

@unionista᠍᠍:
Budapest akkoriban világváros volt.
------
A magyar zsidóságról csak Trianon után derült ki ez marha nagy igazság,amit te is mondasz,hogy ők szemben álltak (volna) a magyar nacionalimzussal. A dualista magyar liberális nacionalizmus reggeltől-estig a zsidókat mutogatta a kirakatban,orbi et urbi,hogy igazolja a magyarság (mint szokásos:világbajnoki mértékű) asszimiláló kapacitását,amiből mint az 1944-ben kiderült,egy szó sem volt igaz.
(Ahol nagyon kellett volna az asszimiláció,a történeti állam szélein,egy tömbben élő nemzetiségeknél,na ott egy gramm se történt ebből.)

Trianon után őszintébb lett a helyzet erről persze,mert már senki se akart asszimilációt ünnepeltetni,se önmagával,se a zsidóval,arra fogták ugyanis,az asszimilációra,hogy az lett túl jó,túl sikerült,túl mély (térfoglalás,mint tudjuk),s onnantól nyugodtan lehet számolnunk azt a magyar nacionalizmust (az persze kérdés,hogy ez többségi-e,szerintem nem ),amit Te emlegetsz,s amivel szemben állni erkölcsi kötelessége ma magyarnak is,zsidónak is,cigánynak is,és mindenkinek is,nekem is, hiszen ez nem is nacionalizmus,hanem bizony,öléggé masszív etnicizmus,és ezek egymás gyilkos ellentétei.

(ja,és a természeti környezet ebben pont annyit játszik,mint a brummogás a macisajtban...)

2015.09.10. 15:20:26

@egyetmondok:
nem tudok jobbat mondani. harcoljatok a nacionalizmus ellen. tapossátok el. de a nacionalistáknak is jogukban áll benneteket eltaposni. mert ez egy hatalmi játszma. aztán majd kiderül, hogy mi lesz a kimenetele. ti nem konkrét terveket, hanem üres elveket magyaráztok. olyanokat, amik gyerekesek és totálisan értelmezve nyilvánvalóan működésképtelenek. a nagy befogadásról és a többiről. az, hogy a jog uralkodik az emberek fölött ugyanolyan szimbolizmus, mint az, hogy szent korona őrzi a magyar államegységet. a népek megőrzik vagy nem őrzik meg. a jogállamiság konkrét közjogi konstrukciókból áll. amiket a népek vagy fenntartják vagy nem tartják fenn. és utóbbi esetben újabbat kell építeni. vagy valamelyik régi megoldást megújítani. nincs univerzális filozófia. nincs univerzális jogrend. univerzális közgazdaságtan sincs.

felőlem jöhet az amerikabarát zsidó újhullám. tolják be a zsetont a jenkik. és álljon melléjük az, aki akar. ha a nagy-amerika projekt jelentős belföldi és külföldi támogatottságot kap (ne felejtsük el, hogy momentán a németektől függünk), akkor az működhet. de az mi lenne konkrétan? goodfriend táncol a zsidókkal? a kavicsokkal építik az eleven emlékművet? ezek nem a többségi társadalom víziói. ez arról szól, hogy van néhány ezer zsidó és zsidóbarát értelmiségi és mi legyen velük. ha harcolni akarnak a magyar nacionalizmus ellen, akkor harcoljanak. van annyi zsidó szociológus és filozófus. találják ki, hogy a kisebbségi zsidók miként integrálódhatnak a többségi magyarokhoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.10. 18:05:01

@unionista᠍᠍:

"harcoljatok a nacionalizmus ellen. tapossátok el. de a nacionalistáknak is jogukban áll benneteket eltaposni."

A "libsiknek" el akarják taposni a nacionalizmust (egy ideológiát), ezért a "náciknak" joguk van eltaposni a "libsiket" (embereket)?

Több figyelmet kellene fordítanod a retorikádra.

2015.09.10. 21:10:08

@neoteny:
nyilván szimbolikusan kell ezt érteni. ez egy identitásháború. a libsik azt mondják, hogy meghaladtuk a nemzetet. gyügyén a paraszt azt mondja, hogy építsünk országot. ahhoz meg csak kell valamiféle államiság és nemzet.

egyetmondok 2015.09.10. 21:50:18

@unionista᠍᠍:
Amit te annak hiszel,annak semmi köze a nacionalizmushoz.
Ebből a bioszos (ami egyébként maga a jól ismert materializmus,csak ezt ma már nem tanítják az egyetemeken,te is azt hiszed róla,hogy ez valami novum, pedig dehogy) marhaságból nem is tudsz másra jutni,mint a szokásos, szomorúan óvodás tempóhoz: "Harcoljatok a nemzet ellen...".

Ebben semmi új nincsen itt unionista,a világon semmi,aki elég idős és eleget olvasott,az ezt pontosan ismerheti.
Ez az a bizonyos eltorzult magyar politikai alkatiság,egy dacos, túlkoros gyerek nem is veszélytelen devianciája + a magyar (Kárpát-medencei,lokális) felsőbbrendűségi tudatból származó, lenéző kivagyiság.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.10. 22:48:58

@unionista᠍᠍:

"gyügyén a paraszt azt mondja, hogy építsünk országot"

... pedig csak azt akarja hogy eladja a meggyét jó drágán, ő meg olcsón vegyen mackónadrágot.

2015.09.10. 23:09:44

@egyetmondok:
ez egy nagyon egyszerű dolog. a kárpát medencében nincs faji felsőbbrendűség. ez a kiváltság a zsidókat és a zsidókeresztényeket sem illeti meg. de a kárpát-medencében a magyaroknak relatív többségük van. és a kisebbségeknek ehhez kell alkalmazkodniuk. a budapesti zsidóság nem nagyon lehet csak magyar-zsidó. ha akarnak, akkor azzá válhatnak. akik nem, azok szabadon elmehetnek. vagy harcolhatnak a nemzet ellen. de akkor a nemzet is harcolni fog ellenük. ez ilyen egyszerű.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.11. 03:28:38

@unionista᠍᠍:

"a kárpát-medencében a magyaroknak relatív többségük van. és a kisebbségeknek ehhez kell alkalmazkodniuk"

Miért kellene? A történelem tele van országokkal ahol egy (etnikai/vallási/politikai) kisebbség uralkodott a többség felett.

egyetmondok 2015.09.11. 09:09:55

@unionista᠍᠍:
Unionista, a történelmi Magyarország szép térképe alatt állva hogyan lehet a palesztin nép önrendelkezéséért kiállni ?
Azon a térképen nincsen pl.Szlovákia.

2015.09.11. 10:29:16

@neoteny:
a magyarok többsége így képzeli el. egy kisebbség azt mondja, hogy ez így nem lesz jó. mert ő a kiválasztott nép. ez a zsidóság. és a keresztények is úgy képzelik, hogy majd ők megtérítik a magyarokat. akik eleve rosszak és gonoszak. de szerencsére ők itt vannak a kárpát-medencébe. ez utóbbi népcsoportot 500 éve szekularizálták a proto-indoeurópaiak. ennek az egyenes folytatása a zsidóság hitközségekbe szervezése. ugyanaz az evolúciós ág. ugyanaz a közéleti viselkedés. csak a zsidók gazdasági, a keresztények kulturális téren törnek hegemóniára.

a hitközség lehetőséget adna arra, hogy az ortodox, zárt, konzervatív zsidóság a vallását szabadon gyakorolja. a nem ortodox, világias, nyitott zsidóság a zsidóbarát értelmiséggel és közönséggel szellemi műhelyeket hozzon létre. ez kulturális autonómiát jelentene. a hitközségek választott vezetői részt vehetnének a főváros munkájában. lehetővé válna a lokálpatrióta önkormányzati politika. egy ortodox és egy nem ortodox zsidó kisebbségi szószóló lehetne a magyar parlamentben. a zsidóság bizonyíthatná, hogy elkötelezett patrióta, hazafi. ha felhúzom magamra a "náci" mezt, akkor ez jön ki.

ez a budapesti zsidóság számára nyilván elfogadhatatlan. mert ez az országos főhatalomtól majdnem teljesen megfosztaná őket. ők nem arányos képviselet, hanem teljes kiválasztottságot és hegemóniát akarnak. ha a "libsi" mezt húzom magamra, akkor felőlem akarhatnak. ebben az esetben alkotmányos többséget szerezve újra választást kellene nyerniük. ehhez a nagyjából 5 millió aktív magyar választó nagyjából felének kellene egy irányba szavaznia. csak azt sem lehet tudni, hogy mi lenne ez az irány. túl az üres lózungokon. liberális demokrácia, európa, stb. a globális kapitalizmus elég konkrét, de az nem kell a magyarok többségének. és akkor jön az átnevelős projekt. azt, hogy szeressed a zsidókat, mert hozzák neked ha nem is az arany pálmát, hanem a zsűri nagydíját. csak a zsűrit a coen testvérek vezették. mire a paraszt azt mondja, hogy ez a coen nem zsidó? a fargót a paraszt szerette. mert megértette, hogy az apró kicsi bűnök vezetnek el a nagyokhoz. de azt is érti, hogy a témaválasztás erősen befolyásolta a derék amerikai zsidókat. érti, hogy van egy zsidó és zsidóbarát libsi értelmiség. de azt is, hogy ezek az emberek nem magyar érzelműek. a saul fia rendezője is elmondta, hogy micsoda üldöztetés van magyarországon. első filmesként csak 300 millió forintot kapott a magyar államtól. merték volna erre a témára nem odaadni. jelzem a filmalap vezetője is zsidó. és a paraszt azt kérdezi, hogy ezek nem tartanak össze? orbán küldi az üdvözlőlapot a mazsihisznek. külpolitikai okokból. de ez belpolitikában szélsőjobbra tolódást eredményez. a szemitizmus generálja a tömegek antiszemitizmusát. erő-ellenerő. nem azt állítom, hogy ez jó. hanem azt, hogy ez van.

2015.09.11. 12:06:17

@egyetmondok:
ebben az esetben a szövetségi állami térkép régiókból állna össze. és azon lenne magyar-szlovák felvidék. ami budapestől nézve úgy tűnne, hogy visszaáll nagy-magyarország. de pozsonyból nézve ez nagy-szlovákia. aminek tátra, a fátra mellett a mátra is része lenne. kétnyelvű eurorégió lenne. amiben nógrád (novo hrad) és abaúj (abov) és zemlén (zemplín) egyesített (uniós) határmegyék lennének. többségi és kisebbségi magyar illetve szlovák kerületekkel. ebben az esetben miskolc és kassa a középeurópai szövetségi ligában játszana. valószínűleg egyik sem lenne bundesliga első osztályú, de szerepelhetne a dunai konföderációban (bundesliga 2), abban a keleti királyi főcsoportban (bundesliga 3) a kárptá-medencei nem-ortodox csoportban (bunesliga 4) vagy a tiszai alcsoportban (bundesliga 5). és mellette lehetne magyar kupa vagy ligakupa. a liga kupában a megyei utánpótlás csapatok versenyeznének. a fővárost nagykerületekre lehetne osztani. ez felelne meg a megyéknek. az mtk utánpótlás szakosztály szabad kártyával indulhatna.

de ez alapjaiban a leghülyébb fasiszták 64 vármegyés játéka. azzal, hogy nem lesz minden magyar. de mégis csak több minden lenne, mint ahogyan a fővárosi zsidóság elképzeli. ők azt mondják, hogy trianont a nyugat mérte a magyarokra. és ebből következően az jó, hiszen a nyugat jó. szerintem értelmes szomszédsági és szövetségi politikával lehet revízió. csak sajnos ebben kifejezetten akadályozó tényező magyarországi a zsidóság és a keresztények is. erdő péter nem érti, hogy neki esztergomi bíborosként a szlovák liturgiát is meg kellene tanulnia. és a nagyszombaton a pázmány péter alapította egyetemen az ortodoxiával szemben szlovákul és magyarul is kellene beszélnie. csak értem persze, hogy ez strapás. de akkor majd olyan nem ortodox nemzeti keresztény bíborost kell választani, amelyik ezt természetesnek tekinti. esztergom érseke a szlovákoknak is predikál. olyan teológusra van szükség, akik a történelmi magyarország hercegprímása akar lenni. természetes módon képviselve minden kárpát-medencében élő nemzetséget. de ettől még lehet nagy-morva hercegprímás prágában. és szlovák nemzeti keresztény egyház pozsonyban. ebben időlegesen a zsidókeresztények veszítenék el a hegemón szerepüket. aztán nyilván vissza lehetne szerezni. csak már egy új helyzethez alkalmazkodva. engedve a többség akaratának. csak értem persze, hogy egyik oldalról sincs közbizalom. ebben az esetben nincs békés egymás mellett élés. ebben az esetben háború van.

egyetmondok 2015.09.11. 12:17:09

@unionista᠍᠍:
" ebben az esetben a szövetségi állami térkép régiókból állna össze. " --

ha a nagyanyám lett volna a villányos,az újpesti remizben,ami igen-igen szép volt egykor,kár,hogy nem láthattad, ő csilingelt vón kedvesen.

Milyen esetben állna össze milyen szövetségi állam milyen régióinak térképe ? Mi van ?
És a népszuverenitással,azzal mi lesz? ...tudod,ez az izé,de nem viccből ám,ahogyan te tolod,amikor a népek eldöntik...

2015.09.11. 15:25:14

@egyetmondok:
nem lesz ilyen mostanában. ebből következően keményebb lesz a nacionalizmus. és van egy tippem, hogy magyarországon a zsidóság lesz az első számú célpont. nem azt akarom, hogy ez legyen. mert szerintem ebből rendkívüli problémák lehetnek. és azt gondolom, hogy az az ortodox nacionalizmus élét minden eszközzel tompítani kellene. de ha az ortodox liberalizmussal szemben ez lép fel, akkor az elég durva lesz. és az akadémikus ismerősömnek lesz igaza. ő ezt elég régóta mondja. én látom persze, hogy esélytelen bármivel próbálkozni. majd kiderül, hogy mi lesz ebből az egészből.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.09.11. 16:57:45

@unionista᠍᠍:

"a magyarok többsége így képzeli el."

Szerinted a magyarok többsége úgy képzeli el hogy el lehet cserélni a győri kekszet lengyel kekszre.

Ismeretlen Autós 2015.09.19. 17:26:30

@Punxsutawney Mormota:
Ott a gondolatmeneted hibája, hogy a legacy társaságnál bevált megközelítést próbálod meg egy az egyben átültetni a fapadosok világába, pedig ettől elrugaszkodva a Budapest-Lille útvonal pont a gyorsan és olcsón bejárhatóak egyike. Wizz és Ryan egyaránt jár a belgiumi Charleroi reptérre (Brüsszel-alsó), másfél-két hónapra előre jó árak szoktak lenni. Onnan pedig közvetlen shuttle járat megy Lille-be (Flibco), másfél óra a menetidő, az ára pedig irányonként EUR 5 és 27 közötti.

Üzleti úton, azaz közeli és kötött időpontra nyilván rosszabb/változó a helyzet, de turistaként (akkor megyek, amikor olcsó) simán megjárható oda-vissza 12-15 ezer Ft-ból.
süti beállítások módosítása