1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.06.06. 09:39 HaFr

A "demokratikus ellenzék" csak azért nem nyer, mert nem akar

Simán lehetne nyerni innen.

Adott egy baloldali ellenzék, amelyiknek nincs piacképes terméke, gyenge a brandje (MSZP, Gyurcsány stb.), olyan rosszak az értékesítőik (arcaik), hogy már minden piaci cégtől kirúgtak volna őket, alacsony a pártok működési hatékonysága, és végül sajnos a piacuk is nagyrészt foglalt, kevesen kíváncsiak rájuk, azok is csak jobb híján.

Nincs azonban olyan (tágabb értelemben vett) piaci helyzet, amelyet nem lehetne megoldani a fentiek radikális, szisztematikus javításával. Ezt is meg lehet. De nem akarják. Hogy miért nem, azt több posztban már megírtam, most nem ez a témám.

Inkább csak a baloldali választóknak írok, hogy ne tegyék magukévá a saját pártjaik által sugallt világképet és erkölcsileg visszataszító politikát.

Hogy lehetne győzniük 2018-ban? Némi innovációval. Megértem, hogy a pártvezérek messianizmusa és szereplésvágya nem engedi, hogy lemondjanak a pozíciójukról. Igaz továbbá, hogy a pártok hátországa nem enged radikális átalakítást alsó- és középszinteken, ezért egy puha átmenetet javaslok a tökéletes, korrupt impotenciából az ország számára értékelhető ellenzékiség állapotába.

A fenti (személyek és brandek jelentette) hiányosságoktól el kell távolodni, el kell vonatkoztatni, amennyire lehet. A pártvezetők ne mondjanak le, ha nem akarnak, "koordinálják" az átalakulást, de -- közösen -- engedjenek utat egyetlen szakértői kormány lehetőségével kecsegtető csoportnak, amely nagyobb részt politikailag elkötelezetlen, média- és demokráciaképes (azaz nem belterjes gondolkodású, "reformkommunista", "jól ismert") szakértőkből, kisebb részük még le nem járatott politikusokból állna (és itt helyezzék igen magasra a mércét).

Ezzel együtt kezdjenek el szisztematikus képviselni egy kötött, a legnagyobb közös osztó kialakítására képes emberközeli (tehát nem a technokraták, a makroökonómia és egyéb áltudományos lózungok nyelvén íródott) programot, amelyet én négy pontban ragadnék meg:

egészségügy, oktatás, korrupció, adórendszer (esetleg egy ötödikként, feltételesen az alkotmányosság/államreform ügye). Nevezzük ezt közszolgálati programnak.

Ezek a témák alkalmasak az új, szakértői (árnyék)kormány (nem pedig a pártjaik!) stratégiai és konkrét döntésekben megtestesülő imidzsének elültetésére, s hasonlít a politizálásnak a rendszerváltást megelőzően az állampárttól a Németh-kormányhoz való áttelepítéséhez. A szereplőknek és a témáknak ez a felállása -- a pártok közötti előzetes (nem nyilvános!) egyeztetést, majd a szimpatizáns médiával való professzionális együttműködés kialakítását követően -- alapvetően alakíthatja át a közbeszédet, amely idáig a baloldalon reaktív volt, híján minden képzelőerőnek és tehetségnek. De pl. a korrupció ügyén látszik a legmarkánsabban, hogy a témák képviseletét miért kell eltávolítani a pártoktól. Mert ezek a pártok csak a saját múltjukkal tudnának ezekhez nyúlni, és itt alapvetően más beszédmódra van szükség a sikerhez.

Az eltávolodás és az újrafókuszálás révén (okosan művelve, tegyük fel, képesek ilyesmire), a témák korlátozott, hatékony vezérlésével, a közbeszéd irányításával a pártok körül közvetett módon új narratíva és új identitás alakítható ki, amelyek a stratégiai és a témákat illetően konkrét jövőképpel párosulva nagyban emelhetik a baloldali ellenzék hitelességét/kompetenciáját.

Mondom, ezt csak azért le ily hevenyészve, hogy a baloldali választó tudja, hogy nem azért ilyen bénák a pártjai, mert ajajaj, mennyi nehézséggel kell nap mint nap szembesülniük, hanem mindenekelőtt, mert nem akarnak győzni.  Ha akarnának, leülnének mindenekelőtt tárgyalni egymással egy épkézláb koncepció szerint (pl. mint fent). Aztán megegyeznének, ha már a Zorbán akkora veszély. És győznének a jobboldal ilyen megosztottsága közepette. Meg egyébként is.

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1007521764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The fool 2015.06.06. 09:55:15

Az a baj Magyarországon, hogy az egész politikai elitet le kéne cserélni!!!
Ezek úgy ahogy vannak, hazaáruló, megélhetési politikusok!!
És itt minden parlamenti politikai pártot értek.
Nincs egy önzetlen, karizmatikus ember köztük!!Deák, Széchenyi és elődeink szelleme meg sem érinti őket.

magyarpolgár 2015.06.06. 10:09:33

Ez a "demokratikus ellenzék" egy hozzá nem értő, tehetségtelen banda. Folyamatosan szállítják az olajat a tűzre az idióta megnyilvánulásaikkal, sértegetik a fideszes és a jobbikos szavazókat, náciznak, fasisztáznak boldog-boldogtalant és azt hirdetik, hogy ők a demokrácia letéteményesei. Csak ők a demokraták, mindenki más nem az. Az még rendben van, hogy a Fideszt és a Jobbikot kritizálják, de az nagyon visszataszító, hogy nyíltan belerúgnak a szavazóikba is.

Hogy mennyire kell őket komolyan venni, azt a Demokratikus Koalíció tegnapi közleménye is megmutatta:
os.mti.hu/hirek/107814/a_demokratikus_koalicio_kozlemenye

Itt meg van a portfolio.hu véleménycikke:
www.portfolio.hu/short/a_nap_viccet_megint_a_politika_szallitotta.215153.html

Toportyán Zsóti 2015.06.06. 11:48:13

Jobboldalon erkölcsről-ballerekről beszélni felesleges amíg a narancsgeciket nem zavartátok vissza a csatornába....mondjuk még nyócévig.

ikab 2015.06.06. 12:08:38

nem elsősorban a politikusokkal van a baj, hanem az országgal és annak lakosságával, aminek a politikusok is a részei, túl könnyű mindent a politikusokra kenni

ikab 2015.06.06. 12:13:41

nem biztos, hogy meg lehet egy népet menteni magától

ikab 2015.06.06. 12:16:20

Nevetséges elképzelés, hogy ha majd az egész "romlott" politikusi gárdát "lecseréljük", akkor majd tiszta szívű, kompetens, önzetlen, felvilágosult gárda jön a helyükre. ugyan honnan. magyarországon élünk könyörgöm, nézzünk már egy kicsit szét, akár a közvetlen környezetünkben. kicseszett kétségbeejtő katasztrófa és sötétség az egész

ikab 2015.06.06. 12:17:38

sajnos egyre inkább kezdem úgy érezni, hogy az orbán galerit tökéletesen megérdemli az ország, jobbat sem értékelni, sem fönntartani nem tudna

ikab 2015.06.06. 12:18:47

... sem megbecsülni

ikab 2015.06.06. 12:20:30

nem mondom persze, hogy ne legyen az ember kiáltó szó a pusztában, de óvatosan az egyoldalú és elfogult vádaskodásokkal, mert csak hozzuk a szintet, azt annyi

ikab 2015.06.06. 12:23:10

ettől a gyurcsánykonspirácitheorítól kiütést kapok

ikab 2015.06.06. 12:32:53

ettől függetlenül, persze, a PKP még mindig a legszimpatikusabb formációnak tűnik

ikab 2015.06.06. 12:48:41

@magyarpolgár: szegény Molnár Csaba egy idióta, forradalmi hevülettől égő "tiszta szívű" veszélyes idióta, az EP-ben láttam egy felszólalását menekültügyben, fájóan provinciális, idióta hozzászólás volt. ott szegény le is írta magát nálam, ha már olyan kicseszettül Európáról gajdol, legalább tájékozódjon is már róla tisztességesen, ne Magyarországról ítélje már meg, a kis csökött magyar tudatával az európai migrációs kérdést, lószart sem tudnak Európáról, csak a rózsaszín fantáziáikról gajdolnak

egy mondat a ... 2015.06.06. 13:13:09

De miért a 'demokratikus' , baloldali ellenzék győzelméért aggódsz kedves HaFr, nem a konzervatív PKP-t kellene végre megmozdítani?

program készítő 2015.06.06. 15:02:20

Nem kellenek pártok,ma Magyarországon Országgyűlési Képviselő választás van.

Anna Kisfaludiné Baán 2015.06.06. 16:42:24

Ha nem lennék dühös. akkor kinevetném őket! Mit képzelnek ezek? Hányan is vannak? Soha, de soha nem lehet miniszterelnök Gyurcsány és a DK soha nem juthat kormáőnyzó pozícióba!!!!!!!!!!!

camilló 2015.06.06. 17:33:34

Szögezzük már le végre, egyszer és mindenkorra, hogy a baloldalnak mondott ellenzéknek, semmi köze a baloldali értékekhez! Az egyik liberális, a másik meg liberálisabb! Az MSzP-ben egy baloldali gondolkodású ember van, aki mindig megbotránkoztatja a liberális médiát (is). De legalább valóban baloldali válaszokat ad a kérdésekre! Keresetlen szavakkal küldte a fenébe úgy Fletót, mint a többi biznisz pártot! Hánynom kell már az ATV adásától is, hogy lerágott csontokon rágódnak, és unalomig ismétlik a hülyeségüket. Szerintük, minden bajra gyógyír és anyagi forrás a stadion építkezések abbahagyása. Csepp az a tengerben!!! Mit mondana egy baloldali párt? Fizessenek az ennek a rendszernek a haszonélvezői. Minden nap olvasni, hogy mennyi pénzt lapátolnak ki a cégeikből. No tőlük kell el venni, mert az a pénz ráadásul még a miénk is volt, amíg el nem lopták! A demokratikusnak, meg baloldalinak mondott ellenzék, meg nyavalyog, ahelyett az utcára vinné az embereket, vagy akár más formában harcolna a fenn álló rend ellen. Nem teszi, mert ez bizony nekik is jó. Megvan a fizetésük, és rég nincs bennük empátia! Csak a duma a szegényekről, meg menekültekről. Honnan tudnak Róluk??? Csak a hírekből!! EHHHHH!!!! Megérdemli a nép ezt a rabszolga sorsot!! Ki tűzi már ki végre a jelszót, hogy száz évig már nem élek, száz urat már nem szolgálok???

zipe moha 2015.06.06. 19:15:14

...minden ilyen jóindulatú megközelítésnek az a vége..." szegény kinevezett baloldal tanácsra szorul hisz nem tudják mit kellene tenni ( erről van szó, biztos???...)...adok nekik én is tippet tanácsot, komplett technológiát...hogy nekik!!!!! mit kellene tenni...

nos minden tanácsot ezeknek adni akaró, egyáltalán nincs tisztába a látszatbénultság igazi okaival....és annak azzal a következményével, hogy minden tanács meddő és hasztalan marad....

ezeknek most az a dolga amit csinálnak...mímelni a demokráciát és a több pártrendszert...mímelik is!

ugyan abban a (boszorkány) konyhában 3 féle étel van: véres hurka,pacalpörkölt, mákos guba.....a mákos guba nem azért ehetetlen mert nem tud jobbat a szakács....ez egy módszer arra , hogy véres hurkát, vagy pacalpörköltet válasszon a folyton mindent megzabáló ( disznó módra viselkedő) tömeg......ha még is mákos gubát kér valaki annál jobb ...így a legnagyobb rajta a nyereség

miaturo 2015.06.06. 20:02:20

A cikk a baloldalról szól, ami szerintem reménytelen. A DK és az MSZP felejtendő, és elküldendő. (a micsodába) A közép és civil szférában lehet bízni. A baloldal értelmes rétegeinek is ezt kellene segíteni. Különben Orbánisztán és a sötétség.

gmihaly 2015.06.07. 09:38:55

A 20. századi "progresszívek", baloldaliak a guruló rubelekből megfinanszírozott (pán-,neo-)szláv mozgalmak "melléktermékei". Persze, ügyesen meglovagoltatott a 19. század "fin de siecle" depis hangulatát megelégelő 20. század eleji "Másképpen lesz végre" (Anderswerden) eszmeáramlat is, de lehet, hogy ez is a "Keletről jön a fény"(Ex Oriente lux) agitprop terméke. Nos, most, a sorjázó centenáriumok tolulásában kiderül, hogy mennyire kiüresedett ez az "uralkodó eszme". Akárcsak a kísértő kommunizmus (1848) és a "Munkás Internacionálék" örököseként jellemezhető, nacionalistázással megbélyegző Komintern-internacionalizmus, amely még ma is utóvédharcokat folytat, továbbra is nacionalistásozik. Csak úgy megjegyezném: a sutba vágott birodalmi eszméket váltotta fel, a nemzetállamokkal - nyomorúságos kisállamokkal (lásd:Bibó) - együtt a nemzeti eszmegondolat.

zipe moha 2015.06.07. 13:13:44

@gmihaly: azért a nemzeti eszmegondolat is lehet csúszós pálya ( vannak múltbeli tapasztalatok (1848, 1922..ect....könnyen lehet belőle is " nemzeti eszmegondolat"...ahol a "nemzet" egy önkiválasztó deklaráció általi meghatározás ( kizárva és kirekesztve a valódi nemzetet)...az "eszmegondolat" pedig csak egy újabb uralmi technológia ( forrás-és javak átcsoportosítás) mindösszesen..

kik és mivel töltik fel...akik -és amivel töltik jelenleg már megint csak kisiklást determinálnak ..és mindezt tudják, ezért tettestársak kellenek akikre a felelősség áthárítható lészen majd annak idején..

zipe moha 2015.06.07. 13:25:30

....miután a neoliberalizmus az uniónizáció jelszava alatt megkopasztotta és perifériára szorította a kelet-európai nemzetállamokat

( a mai uralmi "elit" az ő kreálmányuk..) ... s miután véget ért a sütikézés...."felszólítja a nemzeteket:.... "kedves feleim elő a nemzetességel, marjátok csak magatokat s egymást ..." de hát ez is volt már ...ebben a formában!!!-, mondanák az okosabbak ..még a végeredményt is ismerjük.....szóval így ebben a formában ahol a neoliberalizmus által támasztott "elit" nemzeteskedni kezd .....ez is csak egy csinálmány..a nemzetvesztő humán trianon...ahonnan a nemzet !! menekül...

Saga 2015.06.08. 15:57:25

Ez a korábban - például a választások előtt is - már sokszor számonkért stratégia újramelegítése, amikor minimális program mögé állás és egy éven belül új választás már versengő pártokkal lett volna a helyes pálya. Ehelyett cicaharcoltak és buktak.
süti beállítások módosítása