1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.01.01. 20:06 HaFr

Mi a hiba bennünk, és mi az USÁ-ban?

Van egy homályos, de csaknem általános, és időről időre kitörő érzés a világban azzal kapcsolatban, hogy nem jó irányba mennek a dolgok, amely legutóbb az évezredfordulóról, a dotcom lufi kidurranásától, a tőzsdeválságtól és az ikertornyok lerombolásától ered, amikor a berlini fal leomlását követő évtizedes eufória eltűnt a globalizáció fenntartható, kontrollált mélyülésével és a Nyugat irányító szerepének fenntarthatóságával kapcsolatban. Ebben következett be további minőségvesztés a közel-keleti háborúkkal és 2008-cal (mindösszesen a szabadság eszményének hitelvesztésével), és a mögöttünk hagyott évtizedben egyre mélyülő kulturális és gazdasági válságból azóta sem lábalt ki a világ egy új paradigma (vagy legalább egy új magabiztosság, hit) felmutatásával. A válság velünk van, mert már nem hiszünk se a globalizáció erkölcsi fundamentumaiban, se a gazdasági sebezhetetlenségében, se a kulturális megtermékenyítő erejében -- a világnak nincsen éltető, domináns perspektívája, amely a 90-es évtizedben még volt. Európa maga vegetál egy hibásan kialakított intézményrendszer és az egyre erősödő értékrelativizmus kettős fogságában.

A probléma ennek megfelelően erkölcsi, gazdasági és kulturális (mindent összevetve mélyen strukturális) természetű, amire Orbán Viktor egyébként helyesen érzett rá. Most annak az ideje jött el, hogy ebben az elhúzódó válságban a régi, de megtört paradigma Amerika vezetésével küzd a fennmaradásáért az újnacionalista, destruktív, autokratikus törekvésekkel -- anélkül, hogy bármelyik kiutat tudna mutatni az egyre csak rétegződő problémahalmazból, amely a kommunizmus bukása utáni bonyolult közegben épült fel. Orbán -- mint a magyar politikai elitek már ötszáz éve -- viszont helytelenül érzett rá a megoldás mibenlétére, amelyet nemhogy ő nem tud, de ebben a pillanatban még senki. Orbánnál sokkal okosabb és sokkal hatalmasabb emberek sem jutottak még közelebb a megoldáshoz (tegyük fel vannak olyanok, akik érdekeltek benne), viszont a magyar problémakezelésen egyelőre nettó veszteséget szenvedett el az ország, a társadalmat sújtó kétségtelen (kontinentális) piaci és kulturális igazságtalanságokat az állam újabbakkal tetézte a forrásokért folytatott lokális törzsi háború eredményeként.

Nekünk Európa erősítésén kellene munkálkodnunk, amely ebben a pillanatban döntően szellemi és politikai egyeztetést kívánna, akár jelentős magyar hozzájárulással, de nem a fideszes politikai kultúrára jellemző agresszióval. Orbán tévedésének megfelelően a magyar politikai élet most reprodukálja a globális tanácstalanságot és válságot. A balos (amerikai típusú) régi paradigma és a jobbos neoautokratikus destrukció ütközési zónájában vegetál az ország, miközben Európa alfelén rendszerkritikus pártok nőnek fel, Budapesten pedig a balos anarchizmus és antikapitalizmus szólít az utcára -- szintén perspektívátlanul. A Goodfrienddel szilveszterező vagy a Batthyány és egyéb körökben tenyésző cizellált, végtelenül magabiztos, ám közben semmit nem értő értelmiség -- a hagyományos magyar politikai inkompetenciába ragadt Orbánhoz hasonlóan -- szügyig gázol a magyar közéleti potentátok hagyományos hasznavehetetlenségében és elfogultságaiban.

Szomorú -- de leginkább végtelenül unalmas -- látni a világot, ahogy az egoista (nemzeti) érdekek összecsapásában fuldoklik az értelem és a jóakarat, és közben durrognak a pezsgőspalackok.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr297029353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

transgression 2015.01.02. 12:30:10

@unionista:

kimaradt egy fontos pont:

a sikeres kollektivizálás azért jár progresszív centralizációval, mivel __fenntarthatatlan rendszereket__ eredményez

a kollektivizmusra épülő __fenntarthatatlan__ nemzeti vagy urambocsá "népi" demokráciák pedig idővel törvényszerűen omlanak egymás karjába a __mega-bankok által irányított__ szupranacionális rendszerekben...

transgression 2015.01.02. 12:32:41

@unionista:

a __privilegizált__ mega-bankok által irányított szupranacionális rendszerekben...

egy pillanatig se felejtsük el, hogy a mai "piacinak" becézett __plutokrata__ rendszer lényegében állami támogatással összetákolt "urambátyám" __monopolkapitalizmus__

2015.01.02. 12:39:19

@transgression: Azért kedvelem ezt a blogot, mert itt annyira magasröptű az eszmecsere, hogy folyton googliznom kell.
Nem most először merült fel bennem a faék egyszerű kérdés, hogy még is mi a lóf@sz mozgatja valójában az egész világot, illetve most akkor az államok függnek a bankoktól avagy a bankok függenek az államtól valójában.
Ezek az általad említett rendszerek,mélyebb tanulmányozásra érdemesek.

wantaan 2015.01.02. 13:03:02

@Diorella Queen: A világiot kedves Diorella a nemi hormonok irányítják, mozgatják....olyan szép kék szeme van magának.

...vagy, nem?

nnnnnnnn 2015.01.02. 13:51:46

@HaFr: heló Hágrid! mivel Te vagy az egyetlen értelmes ballib blogger, ezért kívánok neked egy BUÉK-et. remélhetőleg idén is tartod a normális hangnemű színvonalat írásaidban és nem süllyedsz le a ballib fosblogok szintjére. már csak 3 és fél év orbándiktatúra van hátra! kitartás! :-)

nnnnnnnn 2015.01.02. 13:54:01

@Diorella Queen: a kérdés tényleg faék egyszerű. a világot ugyanaz mozgatja mióta világ a világ: a hatalomvágy. persze lehet cizellállni, hogy haszonszerzés, pénz, szex, stb, de mind a hatalomvágyra eredeztethető vissza. köszönöm a figyelmet.

transgression 2015.01.02. 15:06:45

@Diorella Queen:
@$$$=$$$:

a világot alapvetően az "ideák" azaz pontosabban az __ideológiák__ mozgatják...

korunk nagy "átfogó" ideológiája pedig az állam "mindenhatóságába" vetett hit...

transgression 2015.01.02. 15:09:14

@Diorella Queen:

az állam "mindenhatóságába" vetett hit pedig az un. demokratikus rendszerekben különösen veszélyessé válik mivel a demokratikus felhatalmazás rendkívül erős társadalmi legitimációt ad az államhatalmi expanzió számára

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2015.01.02. 15:27:39

Nem értem a problémát. Európa gyengesége olyan közhely, melyet lehet nem ártana levetkezni. Az amerikaiakkal karöltve sikerült a rubelt egy pofonegyszerű utasításra (vagy józan világgazdasági elvek húzódtak a háttérben) rommá pusztítani. A kínaiaknak nem érdeke kiváló európai felvevőpiacuknak a tönkretétele. Őket egy kínai embargó (melyet saját érlelődő társadalmi problémáik - elöregedő társadalom, nyugdíjválság, egykék generáció váltása - csak tetéznének) kiütné a geopolitikai térképről. Pusztán elméletileg.
1.
Ezekhez képest egy katonailag (is) erős európai "birodalomban" élünk. Franca hadsereg, meg a flottája. A németek, akikhez még a szintén bivaly törökök is odasorolhatók, hiszen hány hazájától elvándorolt török gyerek és család dolgozik némethonban? Rengeteg! De militáris tényezőkre ugye egy eszmei blogban nem különösebben illenék hivatkozni.
2.
Európa gazdasági ütőere ugyan nyugaton van, és attól távolodva valóban találni problémás eseteket (lásd: hazánk) de a politikai szükségszerűség most nem diktálja, hogy itt feltétlen európa gyengeségéről kellene kiáltozni. Az Orbán-kormány buta ideológusai valamilyen sosemvolt erkölcsi és keresztyén-alapra hivatkozva próbálnak egy restaurált Horthy-rendszerbéli eszmevilágot kialakítani, mely önmagában is... a gyenge és szánalmas Osztrák-Magyar Monarchia inkubátor-állapotú folytatása volt.

A rendszerváltás óta nem sikerült a saját útra rálelni, mert nem volt olyan erejű politikusunk. Orbánék belpolitikai bábszínházt működtetnek, külpolitikai értelemben labdába se rúgnak: nincs olyan jelen pillanatban stratégiai értékű adu hazánk kezében, mellyel érdemben lehetne a keleti (cárista) erőpolitizálást csinálni. Ebbe Putyinéknak is beletört a bicskája!

Úgyhogy eszmei lózungok, meg nagy hibáztató monológok, valamint európai értékrendi válságot harsogó vijjogás helyett... hát mittudomén, hogy mit kéne csinálni.

transgression 2015.01.02. 15:30:24

@Diorella Queen:

a modern bankrendszer lényegében állami kreálmány, elvégre az állam háromféle módon tud pénzhez jutni: 1. adókat vet ki, 2. pénzt nyomtat, ill. 3. pénzért árul bizonyos privilégiumokat

a nép nem szereti az adókat és az állami pénznyomtatás csalárd jellegét is viszonylag gyorsan átlátja ezért a harmadik opció a nyerő: esetünkben - azaz a bankrendszer esetében - ez a hitelpénz-teremtés legalizálása

a bankok megkapják az államtól a hitelpénzteremtés privilégiumát, az állam pedig __olcsó hitelekhez__ jut, amiből fenntarthatatlan rendszereket épít és ezen rendszerek keretében egyre több nettó adófogyasztót tart el

a nettó adófogyasztók jól szervezett __lobbicsoportjai__ miatt roppant nehéz "visszanyesegetni" az efféle állami rendszereket

ergo

ezen a ponton nyert ügye van a kollektivista nemzetközi integrációnak, mivel a korábban létrehozott fenntarthatatlan rendszereket csak a nemzetközi együttműködés elmélyítésével lehet fenntartani, ill. továbbfejleszteni

egyetmondok 2015.01.02. 15:30:31

@Diorella Queen: Nem léteznek olyan erők,amelyek a világot mozgatják,valami bármely helyen érvényes,általános szabály szerint.
Mindig az adott közösség belső viszonyai végsőleg a döntő tényezők,ott (itt) benne keletkeznek azok a jelenségek,amelyek eldöntik egy-egy közösségről az adott korban,hogy békés és gyarapodó,vagy békétlen és szegényedő állapotba jut.

(És természetesen a legkisebb állam is bőven sokkal erősebb,mint bármely gigamulti-bank. Lásd: Magyarország)

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2015.01.02. 15:32:29

Na elolvastam végig a posztot, csak először mint minden valamirevaló kommentelő, félig voltam hajlandó átszaladni rajta, hogy erőből kifejthessem a saját véleményemet, és csak utána gondolkodjak.

Az értelmiségi ért mindent, nem ők a hibásak ("semmit nem értő értelmiségiek") hanem egyszerűen nincs olyan karakter, aki vinné a magyar politikát. Szerintem. Főleg, hogy most még a mutyisztáni viszonyokkal is megkéne a leendő "jó" (kinek jó?) miniszterelnöknek küzdenie.

transgression 2015.01.02. 15:34:29

@Megyko:

az európai, a transzatlanti és az orosz __birodalomépítő__ álmok lényegében egy platformon vannak

az európai integráció további elmélyítése szempontjából egyenesen __kívánatos__ az orosz fenyegetés...

elvégre ehhez __külső fenyegetésre__, __ellenségképre__ és __pánikba esett lakosságra__ van szükség...

Stealin 2015.01.02. 15:35:18

'A probléma ennek megfelelően erkölcsi, gazdasági és kulturális (mindent összevetve mélyen strukturális) természetű, amire Orbán Viktor egyébként helyesen érzett rá.'

??
Ez most mi?
Mi az, hogy Orbán valamire HELYESEN érzett rá?
Kizárt.

'Most annak az ideje jött el, hogy ebben az elhúzódó válságban a régi, de megtört paradigma Amerika vezetésével küzd a fennmaradásáért'

Na még ez is!
A mély strukturális válság fennmaradásáért küzd Amerika ...

Akkor ezek szerint Orbán hadakozása Amerikával nem más, mint a válság elleni legnyilvánvalóbb küzdelem, amit minden rendes demokrata támogatható.

' Orbán ... viszont helytelenül érzett rá a megoldás mibenlétére, amelyet nemhogy ő nem tud, de ebben a pillanatban még senki. Orbánnál sokkal okosabb és sokkal hatalmasabb emberek sem jutottak még közelebb a megoldáshoz'

Ebben ugyan van némi ellentmondás, hiszen ha SENKI nem tudja a megoldást, akkor honnét e magabiztos ítélet?

Mindenesetre az orbáni unortodoxia annyira azért nem volt sikertelen, a 2011-es béljósok azóta is csak makognak, hogy 'de majd ezután még rosszabb lesz'.

' a magyar problémakezelésen egyelőre nettó veszteséget szenvedett el az ország, a társadalmat sújtó kétségtelen (kontinentális) piaci és kulturális igazságtalanságokat az állam újabbakkal tetézte a forrásokért folytatott lokális törzsi háború eredményeként.'

Hát ez így elég sommás, de semmitmondó megállapítás megint, e lokális törzsi háborút négyévente az urnáknál vívják meg, azok eredményeit pedig a 'nettó veszteségekből' még Békesinek is nehéz levezetnie.

'Nekünk Európa erősítésén kellene munkálkodnunk, '

Nos, ebben tökéletesen egyetérthetünk, a 2011-es soros uniós elnökség jelmondata épp ez volt:'Strong Europe'.

Talán érdemes lett volna akkor (is) támogatni az Erős Európa koncepciót, és nem a gonosz 'erős állam' fóbia ellen hadakozni.

transgression 2015.01.02. 15:43:58

@Megyko:

az értelmiség túlnyomó többsége nettó adófogyasztókból áll és ez egy "kissé" elfogulttá teszi őket

az "átlag" értelmiségi vagy állami alkalmazott, vagy pedig különböző jól szervezett állam közeli lobbicsoportokhoz kötődik

transgression 2015.01.02. 15:46:05

@Megyko:

+ a közpénzre pályázó lobbicsoportok jelentős része már közvetlenül az EU-tól várja a zsetont, ill a privilégiumokat

ez sem tesz jót a hozzájuk kötődő, belőlük élő értelmiségiek józan ítélőképességüknek...

transgression 2015.01.02. 15:48:55

@Stealin:

erős Európa = végképp kiüresedő demokrácia...

az un "demokrácia" meglehetősen tökéletlen műfaj, azaz max csak __kis léptékben__ működőképes...

minél távolabb kerül a valódi hatalom a néptől annál kevesebbet fognak érteni belőle az emberek...

persze a 4 évenként __rituális ikszeléssel__ még ezt is legitimálhatják..

Stealin 2015.01.02. 15:49:01

'Orbán tévedésének megfelelően a magyar politikai élet most reprodukálja a globális tanácstalanságot és válságot.'

Hát ha Orbán 2011-es tévedése a közösnek hitt 'Erős Európa' koncepció volt, akkor a tanácstalanság sokkal inkább az Unió eddigi vezetőire mondható el joggal, ahogyan a poszt előző részében szépítgetés nélkül megfogalmazódott:

'A probléma ennek megfelelően erkölcsi, gazdasági és kulturális (mindent összevetve mélyen strukturális) természetű, amire Orbán Viktor egyébként helyesen érzett rá.'

Legyünk megengedők, Orbán legalább ráérzett a problémára, amíg a rövidlátó uniós vezetők néhánya és az EP azzal volt elfoglalva, hogy mneghalt-e a médiaszabadság, meg egyéb egetrengető dolgokkal.

unionista (törölt) 2015.01.02. 16:00:23

@transgression:
a kereskedelmi bankrendszer hiába van agyonszabályozva. azok valójában semmiféle korlátot nem jelentenek a transznacionális terjeszkedéshez. ez egy ideig jól működött.

ott bukott el, hogy mondjuk a négy kínai nagy bank állami tulajdonban van. és a kínai kommunista párt a tőkepiac nyereségét direktben visszaforgatja a reálgazdaságba. nem egyszerűen olcsó a munkaerejük, hanem úgy gyenge pénzük, hogy folyamatosan feltőkésíthetik az iparvállalataikat. és a tetejébe ők hiteleznek. és a nyugati világ adósodik elfelé.

na most ezt a modellt átvehetjük. csányi elképzelése is valami ilyesmi, hogy csináljunk egy hazafias kommunista pártot. egyszerre lennének bankárok és gyárasok. csak ez így nem lesz jó. ők is csak a kincstár kifosztására játszanak. azért, mert ha nincsenek védett piacaink, akkor a kínaiak bármikor bármiben megverhetnek bennünket. mert a han dinasztia több, mint 1 milliárd főt számlál. ha a kínaiak fokhagymában akarják a világot tönkre verni, akkor megteszik. nem feltétlen az őstermelő paraszt a hibás. bár nyilván ő is.

vidékről majdnem lehetetlen a világpiacra kilépni. kormányzati támogatással is nagyon nehéz. a médiában a zsidó hájp meg, hogy milyen szuper a prezi. tényleg jó, de azért nem világszenzáció. nyilván nem ér százcsillió dollárt. és ha vásárosnaményben írja meg valaki, akkor bizony nem fektetnek be a kockázati tőkések. és biztosan nem hívja meg az alapítókat az amerikai elnök. ehhez zsidónak kell születni, vagy zsidókereszténynek. persze ilyenkor jön az, hogy vásárosnaményből költözzön el az elit. és alakuljon az ország egy 10 milliós metropolisszá, amit a belvárosból irányítanak. csak ez így nem működik. olyan modellt kell találni, ami a fővárostól távolabb is esélyt ad arra, hogy a köznép a kelet-nyugat átlagát elérje. mert az hülyeség, hogy erre a magyarok nem képesek. szóval ehhez a "csehszlovák" ipari teljesítményt lehetne hozni. mert ez egy "kis-német" társadalom. és ehhez nem kell amerikázni.

szerintem a klasszikus liberalizmusból kellene kiindulni. abból, hogy szuverén helyhatóságok vannak. egy vidéki iparvárosban épül mondjuk egy műanyaggyár. behordják a környékről a szelektíven gyűjtött szemetet. le tudja darálni a műanyagot a paraszt. újra tudja önteni. arra van szükség, hogy a megye vessen ki különadót az import műanyagra. a helyhatóság védje meg a piacait. de a különadó ellenére bárki alapíthat műanyaggyárat. különösebb állami támogatás nélkül is működhet. a helyi optimumot keresve. ezt az uniós szerződések meg lehet tenni. szerintem jobb az, ha rendeleti úton nem country, hanem a county szabályoz. lehet, hogy az adott vidéken kicsit drágább lesz a helyi budikefe, de lesz egy műanyaggyáruk. aztán szerelhetnek kismotorokat és lehet mondjuk egy háztartási gépgyár. létrejöhet egy kisebb konglomerátum akár vidéken is.

szóval miért gondoljuk azt, hogy porszívót se tudunk gyártani. oké, hogy a kínai egy kicsit olcsóbb, a koreai kicsit jobb. de ez abból fakad, hogy az európai piac töredezett. de az európai kultúra ilyen. és ez nem fog gyorsan megváltozni. a philips ma már leginkább csak egy márkajelzés. gerard philips gyárának igazgatótanácsát eluralta a zsidó kultúra. akik elsősorban a szabad kereskedelemben érdekeltek. és a gyártás minél olcsóbb kiszervezésében. az eidhoveni polgárság nem lázadt fel ez ellen. mert ott még tartja magát a jólét. de a németalföldön is értik, hogy ez így nem lesz fenntartható.

polgárosodáshoz arra van szükség, hogy mondjuk hajdúhadház mellett a cigányok és a magyarok mosóport és a porszívót eszkábálnak. és a hajdú ha nem is országosan, de a megyében kiszoríthatja az ázsiai termékeket. élvezzen előnyt az, ami helyi. és ebből nem feltétlen kell kizárni a multit. mert mondjuk egy holland mintára fejlődő mezőföldön lehet philips hungária. vagy működhet jászfényszarui samsung is. és elláthatja a központi régió közintézményeit. mert a kórházba is kell mosógép, takarítógép, mobiltelefon, óriás kijelző, stb. a gyár fizesse meg az adót, hogy ezt a koreaiak leszállítják. lehetőleg helyi termékekkel. vagy vásárolják ki az egészet a németek. de az igazság az, hogy háztartási gépgyárhoz nem feltétlen kellenek külföldiek. a műanyagot ki tudjuk önteni, a hardver elemeket össze tudjuk szerelni. minden iparvárosban tudnak szoftvert fejleszteni. és a firmware intelligensen meg tudja hajtani a blokkokat, ha rákötik az elektromos hálózatra. ehhez újra kell iparosítani az országot és a zsidókeresztény vallást németrómaira kell cserélni. vargabetűkkel, de ez folyik. ehhez kell a diktatúra. csak ezt az egész projektet egy becsvágyó cigány kormányzó vezeti. aki kicsit lopós, kicsit hazudós. egy kültelki cigány. európa győzikéje. a hentes mészárossal, aki vízgázszerelő és építi a fotbal (sic) stadiont és vezeti a sertéstelepet. ez a cigány kultúra. jó reggelt kívánok.

midnight coder 2015.01.02. 16:10:55

@Stealin: Pontosan. Orbán legalább ráérzett a problémára, és legalább próbált valamit tenni. És bár a receptje nem tökéletes, mindenesetre legalább az előző két nagyon eurokonform ciklus által produkált epic failt nem sikerült megismételni. Pedig több mint 19 ezer milliárdos államadóssággal picit nehezebb manőverezni mint kevesebb mint 8 ezer milliárddal 2002-ben. Persze lehet mondani hogy az elmúltnyócévezés nem elegáns, de az egyik legnagyobb tétel a kiadási oldalon az adósságszolgálat, és az ebbe az adósságspirálba történő bemanőverezéssel a ballib oldal sajna elég maradandót alkotott.

transgression 2015.01.02. 16:12:08

@unionista:

ja, 1250 milliárd USD-t pedig azokba a "hű-de-remek" USA állampapírokba "fektettek":)

a "független" kínaiak valóban fantasztikus sikerei lényegében az USD tartalékvaluta stratégia mentén kialakított kínai merkantilista stratégiáról szóltak...

transgression 2015.01.02. 16:16:36

@unionista:

az a "hej-de-független" Kínád különben meglepően lelkesen fogadta az USÁK-ok által megálmodott transzpacifikus __szabad-kereskedelmi__ övezet elképzelését

amely egyébként az Obama-kormány zászlóshajó projektje...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.01.02. 16:17:52

@Stealin: te aztán egy szívós alak vagy

transgression 2015.01.02. 16:18:18

@unionista:

ihol lenne neked egy tanulságos cikk a témában a __Kínai Nemzetközi Rádió__ magyar honlapjáról...

Versenyfutás a Transzpacifikus Partnerségért
hungarian.cri.cn/1321/2014/11/06/202s178336.htm

egyetmondok 2015.01.02. 16:22:00

@Khonsu:
" A régi rendszerek már nem képesek választ adni a mai problémákra. Új gondolatok, új rendszer kellenek mert a társadalom átalakult, a technológia átformálta és formálja. Nyilvánvaló, hogy a mai és a jövő társadalmára nem alkalmazható az, amit az ötven száz, vagy kétszáz évvel ezelőtti társadalomra dolgoztak ki. " --

úgy érted ezt,hogy az állami hatalomgyakorlás módjára,módjaira valami új megoldások kellenek, mert az évszázadok alatt kialakult pl.európai rendszer már nem alkalmas a mai korban ?

Bereznay 2015.01.02. 16:36:56

Vannak a cikknek jó észrevételei, az egyszerű alapproblémáról mégsincs szó. Már ami a világot illeti. A hazai lé, amiben az ország fő, más természetű.

A marxizmus teljes csődjével párhuzamosan a másokkal szemben fölényt kereső, magukat náluk jobbnak/többnek láttatni kívánó, rajtuk lehetőleg uralkodni, de gondolkozni közben nem nagyok akarók új ürügyet találtak föntiekre: a politikai korrektséget.

Ennek sikeres piacravitele vezetett végsősoron azokra a válság tünetekre amikről beszélni szokás, de sajnos, mint itt is, túlságosan csak tünetileg. A lényeg pedig mint fent, ahogy mondtam.

A hazai problémák meg változatanul az itt elmondottak miatt (elnézést!):

www.kibulizottorszag.net

Biztosan van, akinek öröm elemezni és tovább elemezni a régen megválaszoltat (ami kapcsán egy hiányzik: a logikájára épülő, de elkerülni kívánt tett), mintha nem lenne, körbe-körbe nyomni a szót úgy nagyjából semmiről, de engem untat.

Attől még legyen jó mindenkinek, BUÉK!

vajdasagi 2015.01.02. 16:42:43

@Moin Moin: "…Így, ha a jövő társadalmára vagy kíváncsi, akkor ismerd meg a jövő technológiáját! "

Mély tiszteletem. Én a közeljövő egyik fontos technológiájával foglalkozom - abból élek, hogy ezeket előbb kezdem alkalmazni, mint a többség. Ezért nagyon igaznak tartom Moin Moin fenti kinyilatkoztását(21:50:48)

Társadalomtudományok szakértőinek meg azt javaslom, ne az embert helyezzék figyelmük fókuszába, hanem minimum a bolygónk érdekeit keressék. Én, Ti többiek, emberek - miből gondoljuk, hogy nagyobb értékek vagyunk egy lónál. Javaslom, hogy a "közösség" javát keressük, és ne feltétlen az emberekét, pláne ne ragadjunk le a nemzetnél.

Úgy talán előreléphetünk.

A konzervativizmus azonban nem elvetendő - minél több valódi régi értéket kell majd átmenteni az új világba.

És BÚÉK.

Marcus015 2015.01.02. 16:56:07

@zenonküp: "... Az alapvető váltást fogalmilag kell előkészíteni. Ezért van szükség a PKP-re. ..." Nem szabad csak a PKP-t látni (a csőlátásnak nem biztos hogy sok előnye van a politikában), észre kell venni hogy a hazai pártok nagy része szeretne megújulni, alkalmazkodni a helyzethez. Az eddig megismert pártoknak komoly hátrányt jelent hogy megrendült bennük a választók bizalma. Az új pártocskáknak (ide sorolom a PKP mellett a MOMA-t, a Liberálisokat, a PM-et, az Együtt-et) és azoknak a szervezetteknek (civil szervezetek amelyekből talán párt lesz a későbbiekben) vagy a később esetlegesen szerveződőknek az igazán nagy hátrányuk lesz a kialakult szervezetnek, a széles aktivista-hálózatnak a hiánya. Van tehát mindenkinek elfoglaltsága 2018-ra.

"A születő újon számonkérni a rég létező gazdagságát, botorság." Ez igaz. Az is igaz hogy a születő újnak nem különösebben nagy érdeme a szüzesség. Ha majd felnőtt lesz belőle akkor azonban erényesnek is kell maradnia
"Vissza kell hátrálni oda, ahol utat tévesztettünk. Ha maga az európai fejlődés tette ezt meg, akkor oda." Ez így túl általános fogalmazás. Hogy hol tévesztettünk utat azt sokan sokféleképpen értelmezhetik. Bonyolítja a helyzetet hogy Európa és az USA válságát nemcsak az úttévesztés okozza, pl. a világ más részein sokkal olcsóbb munkaerő arra ösztönzi a tőkét hogy oda irányuljanak a beruházásai (kisebb termelési költség).

egyetmondok 2015.01.02. 17:24:08

@Stealin:
Nem tudni,hogy a magyar miniszterelnök mire gondolhatott,amikor erős Uniót emlegetett.
Komolyan biztosan nem gondolta és mondta,hiszen akár csak egy közepesen is erős Unió minimum el kéne seperje a 2010 után itt létrehozott új államot,ám egy valóban erős a létrejöttét sem engedhette volna.

(Az Unió tényleg gyenge,elsősorban anyagi,pénzügyi értelemben gyenge,végzetesen az,de hogy egy erősebb Unió ennek a vadonatúj magyar államnak egyáltalán nem áll érdekében,annál biztosan kevés tutti van a világon.)

midnight coder 2015.01.02. 17:50:15

@egyetmondok: Az Unió pont az elmúlt 30-50 évben felvett liberósbolsi allűrjei miatt jutott oda ahová. És azért nem tart még ott mint az ukránok, mert nagy mázlijukra az elődök elég nagy gazdasági-technológiai vagyont halmoztak ott fel, aminek a felélése időbe telik. De a folyamatok egyértelműen a bukás irányába mutatnak. És ezeknek a folyamatoknak a mozgatórúgója a túlzásba vitt liberalizmus és baloldaliság.

transgression 2015.01.02. 17:53:41

@egyetmondok:

pedig meglehetősen egyértelmű, mivel az __európai egység__ előmozdítása az alaptörvényben __országcél__ szintre emelkedett...

"(1) Magyarország az európai népek szabadságának, jólétének és biztonságának kiteljesedése érdekében közreműködik az __európai egység__ megteremtésében."

Magyarország Alaptörvénye - E) cikk
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100425.ATV

midnight coder 2015.01.02. 17:54:58

@vajdasagi: Aki bolygó méretekben gondolkozik az garantáltan bukásra van ítélve. Még a kontinensben gondolkodás is bukta, ha egy kontinensen belül különféle kultúrák, értékek, nyelvek vannak. Erre az EU a legszebb példa. A németet és a görögöt az ördög sem fogja a pokolban egy kondérban főzni. És ez csak Európa, és nem Afrika.

transgression 2015.01.02. 17:59:07

@egyetmondok:

az új Alaptörvény "Alapvetésének" E) cikke különben pillanatok alatt egyértelművé teszi, hogy kis hazánkban a __joghierarchia csúcsán az uniós jog van__...

"(2) Magyarország az Európai Unióban tagállamként való részvétele érdekében nemzetközi szerződés alapján - az alapító szerződésekből fakadó jogok gyakorlásához és kötelezettségek teljesítéséhez szükséges mértékig - az Alaptörvényből eredő egyes hatásköreit a többi tagállammal közösen, az Európai Unió intézményei útján gyakorolhatja.2

(3) Az Európai Unió joga - a (2) bekezdés keretei között - megállapíthat általánosan kötelező magatartási szabályt.
"

Magyarország Alaptörvénye
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100425.ATV

Moin Moin 2015.01.02. 18:06:51

@midnight coder: A te gondolatmenetedből és megközelítési-problémakelezési javaslatodból az következik, hogy egyes társadalmak (pl. a görögök) el fognak szegényedni/sorvadni/pusztulni, azok képtelenek boldogulni a 21. században, éspedig immanens okok következtében. Figyelmeztetlek, hogy a magyar társadalom esetében is fennállnak ezek az immanens tényezők, mint a versenyképtelen gondolkodásmód, a hiányos munkaultra, vagy épp a saját dolgainkban való megalapozott és hosszú távra tekintő döntésekre való képesség. Ráadásul a Fidesz-rezsim éppen azon van, hogy ebben az állampában megtartsa a magyar társadalmat, pl. az oktatásból való anyagi és szellemi forráskivonással.

További tévedésed, hogy a modern technológia hatékony használata már régen kinőtte a „nemzeti kereteket”, így éppenséggel alapvető lenne a globális összefüggésekben-rendszerekben való gondolkodás.

Moin Moin 2015.01.02. 18:08:14

@transgression: Hazaáruló vagy!:-)

...Ja, meg ballib - meg biztosan zsidó is!:-)

transgression 2015.01.02. 18:15:38

@Moin Moin:

na ja, pedig még arra nem is tértem ki, hogy a kormány a transzatlanti szabad kereskedelmi megállapodásban is fantáziát lát:)

Meg kell találni a magyar érdekeket a transzatlanti kereskedelmi tárgyalásokon
www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/biztonsagpolitikai-es-nemzetkozi-egyuttmukodesert-felelos-allamtitkar/hirek/meg-kell-talalni-a-magyar-erdekeket-a-transzatlanti-kereskedelmi-targyalasokon

transgression 2015.01.02. 18:19:59

@Moin Moin:

idézet a fenti linkről:

"Kifejtette, hogy Magyarország a kezdetektől egyértelmű támogatója a ___transzatlanti szabadkereskedelmi___ tárgyalásoknak, mert az az ország gazdasága számára komoly előnyöket nyújthat, amennyiben az érdekeinket megfelelően tudjuk érvényre juttatni."

ez elég világos beszéd...

midnight coder 2015.01.02. 19:05:33

@Moin Moin: Ezek az immanens tényezők sokkal inkább az EU fejlett országaira jellemzők. Csak ott még van egy rakás tartalék amit fel lehet élni. Ezért - ma még - jobban állnak.

"versenyképtelen gondolkodásmód"
Munkám kapcsán kerülök kapcsolatba külföldi polgárokkal, középvezetőkkel is. Tudnék mesélni egyik-másik gondolkodásáról...

"hiányos munkakultúra"
Nem tudom mit értesz ez alatt. Kis hazánkban a multinál ugyanazt kell produkálnod itt is mint bárhol Nyugat-Európában. Vagy többet. Ha nem, ki vagy rúgva. Ja, és az ottani bérek ötödéért kell produkálnod ezt.

"vagy épp a saját dolgainkban való megalapozott és hosszú távra tekintő döntésekre való képesség"
Mert az európai polgárok olyan csodálatos, megalapozott hosszú távú döntéseket hoztak... Aminek következtében Európa iparát sikeresen kitelepítették Kínába, jelenleg pedig épp szolgáltatások telepítése folyik Indiába. A csodálatosan megalapozott döntések következtében sodródik Európa már évtizedek óta a stagnálás és a válság között.

unionista (törölt) 2015.01.02. 19:10:50

@transgression:
oké, de még egyszer azért, mert kínában nincs szabad tőkepiac. a kínai nagybankok nyereségéből tőkésítik fel a kínai iparvállalataikat. és ezzel a reálgazdaság jelentős versenyelőnyhöz jut. nekik ezért előnyös a szabad kereskedelem. a lenovo így vette át az ibm helyét a pc piacon.

a xiaomi is ledurhatja a konzum elektronikát. mert nyilván ott áll mögötte egy kínai nagybank, ott a kínai kereskedelem, az alibaba, peking mellett építenek egy üzemet, amit akármekkorára bővíthetnek. csak ők egy 1,5 milliárdos védett belső piacról indulnak. ezzel a háttérrel. akkor mégis hogyan versenyezzen ezzel karcsi kazincbarcikán.

egyetmondok 2015.01.02. 19:21:14

@transgression:
Ehhez hasonló komplett értelmetlenségek még akadnak az alaptörvényben,sajnos bőven.

egyetmondok 2015.01.02. 19:23:26

@transgression:
A "joghierarchia csúcsa" tényleg az államhatáron kívül van: az idegen hatalmakban még tán bízhat a magyarság,ha a saját államában márt nem is.

transgression 2015.01.02. 19:50:31

@unionista:

egy "apró" keresztkérdés:

honnan veszed azt, hogy a kínai vircsaft nem a "nemzetközi bankárok" újabb lerakata? :)

az un. fejlett világból érkező működőtőke- és technológiaexport, ill. a működtőkeexportból létrehozott gyárakban dolgozó szorgos kínai munkások nélkül nem sokáig mehetett volna tovább az 1980-as évektől kibontakozott "neoliberálisnak" becézett fokozódó globalizációt eredményező ___plutokrata bank-kollektivizmus___...

transgression 2015.01.02. 19:51:33

@egyetmondok:

ez nem "komplett értelmetlenség" hanem az alaptörvénybe foglalt országcél...

transgression 2015.01.02. 19:53:48

@egyetmondok:

az általad istenített EU igazi arcát ott fogod megtalálni, ahol az a legnagyobb szerepet játssza az emberek életében

azaz az EU periféria depresszióba süllyedő államaiban...

egyetmondok 2015.01.02. 20:05:32

@transgression:
" az általad istenített EU igazi arcát ott fogod megtalálni, ahol az a legnagyobb szerepet játssza az emberek életében
azaz az EU periféria depresszióba süllyedő államaiban..." ---

de nem is én ömlengek ellágyulva a 2010 után létrehozott új,fideszes magyar állam alaptörvényi "rendjét" illetően arról, hogy az mennyire egy erős EU-t akar,hanem pl.Te.

(Legfeljebb nem értem,hogy miért...,ám ez legyen azok gondja,akik a magyar állam EU-pártiságán fideszmódra ellágyulnak...)

transgression 2015.01.02. 20:05:43

@midnight coder:

ha az európai, ill. a transzatlanti __integráció elmélyítésében__ gondolkodsz, akkor kifejezetten __hasznos__ az európai, ill. az USA ipar harmadik világba, pl. Kínába történő __kitelepítése__

elvégre ha beüt a krach akkor az érintett országok csak egyet tehetnek:

még vadabbul integrálódnak tovább...

hiszen külön-külön már semmi jóra sem számíthatnak...

elvégre privilegizált transznacionális mega-vállalatokon kívül már semmilyen nemzetközi szinten ütőképes feldolgozóipari kapacitásuk sem lesz...

egyre inkább az a meggyőződésem, hogy a válság még meglehetősen messze lévő végére egy több 1 milliárd embert tömörítő __transzatlanti birodalom__ EU polgár fedőnéven futó alattvalója leszek...

Transatlantic Trade and Investment Partnership
ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/

Transatlantic Trade and Investment Partnership
en.wikipedia.org/wiki/Transatlantic_Trade_and_Investment_Partnership

transgression 2015.01.02. 20:09:12

@egyetmondok:

én csak vmi logikát próbálok találni az utóbbi évek hazai és nemzetközi történéseiben

és vhogy mindig a formálódó nemzetközi birodalmaknál kötök ki

transgression 2015.01.02. 20:17:39

@egyetmondok:

vigadj! nemsokára a legvadabb vágyaid is valóra válhatnak! :)

"„Minden megállapodások szülőanyjának” nevezte az EU kereskedelmi biztosa a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerségről másfél évvel ezelőtt kezdődött tárgyalásokat, amelyek az új Európai Bizottság és a Parlament felállásával, továbbá az időközi amerikai kongresszusi választások után friss startot vehetnek.
"

A kereskedelmi biztos hisz a TTIP sikerében
Brüsszel, 2014. december 5.
www.bruxinfo.hu/cikk/20141205-a-kereskedelmi-biztos-hisz-a-ttip-sikereben.html

egyetmondok 2015.01.02. 20:42:00

@transgression:
Akkor most legyen erős EU,mint formálódó nemzetközi birodalom ?

(Azt javaslom,hogy hagyjad szépen el ezt a sajátos "mindig formálódó nemzetközi birodalom" izét. Ennek semmi értelme.)

unionista (törölt) 2015.01.02. 20:42:56

@egyetmondok:
a probléma, hogy a joghierarchiával az, hogy a lábai nincsenek meg a vidéken. csak a polgári peres és a büntetőügyekben. de a jogszolgáltatás nem csak alsóbb szintű bíráskodásról szól, hanem helyi rendeletalkotásról. magyaroszágon nincsenek független törvényhatóságok. pártirányítás alá vont önkormányzatok vannak. municipiumok nélkül a polgárságnak nincs elegendő muníciója. ezért mindenki a kincstár pénzére próbál támaszkodni. a jog nem szolgálja a parasztok, a munkások és a polgárság érdekeit, csak a szabad kereskedelemét.

szóval egy helyhatóság nem döntheti el, hogy milyen mértékben zárja be a piacát. nincs arra mód, hogy mondjuk szombathely és környéke összeálljon. kőszeg, sárvár, vasvár, körmend, németújvár és felsőőr. utóbbiak már osztrák területen vannak. de mégis létrejöjjön egy hátáron átnyúló önkormányzati együttműködés.

és mondjuk azt mondják, hogy létrehoznának egy cipőgyárat. újra megnyitna a sabaria. vagy amiről döntenek. és akkor megvédik ezt a piacot. megadóztatják a műbőrt. azért, hogy esély se legyen azt árulni. vagy akár az igénytelen ragasztott talpat. a ragasztót. és elkezdenek minőségi cipőt gyártani. kétségkívül drágább lesz. de a sabaria cipőgyár szövetségi kormányzati beszállítóként az adót megfizetheti természetben. mert mondjuk a kórházban a szakorvos, a szakdolgozó, az iskolában a szaktanár vagy a hivatalban a szakjogász és a szakközgazász sabaria papucsban járna.a sabaria kiképzőközpontban a haderő sabaria bakancsot húzna. és a gyerekek többsége is sabaria tornacipőben ugrálna. esetleg még a haladás futballistái is. vagy a falco kosarasai. mert ott azt gyártják. azt promotálják. a gyerekek azt kapják az ingyenes egységcsomagban az intézményes közellátás keretei között. de ha valakinek a legújabb szuper tornacipő kell, ami nyilván jobb, akkor vehesse meg. vagy ha valaki mindenáron az ázsiai centerhez ragaszkodik, akkor vásároljon onnan. szóval ez ettől liberális felfogás. de nem ortodox, mert a termeléssel próbálják felhúzni a gazdagságot és nem a fogyasztás visszaszorításával. szabad kereskedelmi egyezmények is a helyiek érdekeit szolgálják.

ha a sabaria cipőgyár rossz minőségű cipőt gyárt, akkor hiába kap a helyhatóságtól védelmet. mert a szombathelyiek kifizetik a magasabb költségeket. véresre töri a gyerekek sarkát. a köznép fellázad. és a városi sabaria bank is csődbe mehet. akkor a polgárság elhibázta. és ezért ráfizet. de ha nem, akkor ebből létrejöhet egy olyan könnyűipari konglomerátum, amibe a kis, közepes és nagyüzem is van. városi köz- és piaci magántulajdon. belföldi és külföldi tőke. mert ebbe beszáll a német vagy az osztrák. így esetleg felzárkózhatnak graz közelébe. így lehetnek olyanok, mint stájerország. de ehhez meg kell védeni a piacaikat.

te a jogszolgáltatásban a csak a kontrakultúrát látod. a bíróságokat. vélhetően zsidókeresztény eredettel rendelkezel. nyugat-európa is úgy emelkedett fel, hogy az iparosok védték a piacaikat. és csak akkor engedték be a zsidókat és a szabad kereskedelmet, amikor az előnyöket biztosított nekik. olyankor a gazdaságot nyitották, és amikor ebből hátrány származott, akkor igyekeztek befelé zárni.

és ez jutott el odáig, hogy most már csak a kontra kultúra érvényesülhet. az ortodox liberális bankárok, az ortodox liberális jogászok és az ortodox liberális média (amire a köznép azt mondja, hogy a "zsidók") eluralták a közéletet. ők azt mondják magyarországon, hogy a polgárságnak mindent el kell adnia. semmizzék ki magukat, mert úgy lesznek gazdagok. zárjanak be minden helyi érdekeltségű üzemet és üzletet mert úgy lesznek nyitottak. adják el a helyi birtokaikat. de ez egy ortodox zsidó witschaft. ami konjunktúrában elmegy, de recesszióban nem. és ez hiteti el, hogy az alkotmányosság a kulcskérdés. szövetségi legfelső bíróság kellene (ahhoz szövetségi tanács) tartományi táblabíróság középszinten és kerületi az alsón. de közte helyhatóságok. a megye az iparhoz. és alatta a járás. ami a mezőgazdaságot szervezi. a tradicionális járás ahhoz kell, hogy legyen korszerű landwirtschaft. de abból lehetnek a kiemelt üdülőövezetek fürdőhelyekkel, kastélyokkal. a járásból lehet modern kori uradalom pártoktól független választott kisnemesekkel és főrendekkel. szóval ez egy félfeudális-félkapitalista modell. ami nem ortodox, de liberális. és ennek az alapja a németrómai vallás. nem a zsidóké. mert a szabad kereskedelem alapvetően a mediterránra való. ahol nagyon sok szabad kikötő szerveződik össze a gazdaság. nem arról van szó, hogy az rossz. hanem arról, hogy itt nem ortodox zsidókra volna szükség. ilyenek nincsenek, vagy csak jelentős kisebbségben.

egyetmondok 2015.01.02. 20:45:33

@transgression:
Az európai történelmi politikai civilizáció Európa és Észak-Amerika: semmi sincsen logikusabb,közösségi értelemben gyümölcsözőbb, katonai-biztonságpolitikai értelemben üdvösebb,mint az észak-amerikai és európai piacok okos egyesülése.

unionista (törölt) 2015.01.02. 20:59:46

@transgression:
oké, de ez az portlandtól kijevig tartó 1 milliárd főt számláló transzatlanti partnerség milyen lehetőséget kínál a köznépnek mondjuk ökoritófülpösön. magyarországon 5 millió ember él 10 ezer főnél kisebb településen. a népek azt kérdezik hosszúpályiban, hogy ők mire mennek azzal, hogy szabadon kereskedhetnek amerikával. van egy postájuk, néhány templomuk. egy kisebb állattartásuk, húsboltjuk, pecsenye sütödéjük. magtáruk, sörföző üzemük, kisebb szőlészetük. mit kezdjenek az ők az 1 milliárd fős szuper kereskedelmi övezettel. van egy ócska vasárudájuk.

egyetmondok 2015.01.02. 21:17:15

@unionista:
A sámlinak, hokedlinek vannak lábai,a joghierachiának nincsenek.

panelburzsuj 2015.01.02. 21:56:17

@unionista:
"mit kezdjenek az ők az 1 milliárd fős szuper kereskedelmi övezettel"

Az hagyján - de velük mit kezdjen az az 1 milliárd fős szuper kereskedelmi övezet? ...

Kdo Je Ugasnil Luč 2015.01.02. 21:58:01

@unionista:

"a sabaria kiképzőközpontban a haderő sabaria bakancsot húzna"

ez megfogott es (ismet) tetszik. hozok is ra egy osztrak peldat, ok a hadsereg (Bundesheer) egyik beszallitoja is:

www.steinkogler-bergschuh.at/wb/

www.steinkogler-bergschuh.at/wb/media/pdf/Bergschuhfabrikation_Steinkogler_Katalog_09_2014.pdf

ezesetben nem fog a koznep fellazadni… ;-)

Kdo Je Ugasnil Luč 2015.01.02. 22:02:15

@panelburzsuj: vegyenek toluk hosszupalyi lápiszandált ;-)

egyetmondok 2015.01.02. 22:03:08

@unionista:
Nem az a kérdés unionista, hogy a hosszúpályi népek mit gondolnak arról,hogy ők mit tudnak kezdeni a transzatlanti piaccal,vagy akár a kínaival,törökkel és szaudival, hanem az,és csakis az,nem más, mint hogy a róluk törvényeket alkotók mit gondolnak arról,hogy a hosszúpályiaknak kivel szabad,kivel nem szabad,kivel jó,és kivel nem jó kereskedni,vagy nem kereskedni.
Azt szükséges vasrudakkal kellő gyorsasággal agyonverni,aki a hosszúpályi jó magyeri embert valami törvénnyel akadályozná abban, hogy bárkivel kereskedjen,akivel csak akar.

Stealin 2015.01.02. 22:09:54

@HaFr:
a leghűségesebb :)

unionista (törölt) 2015.01.02. 22:14:24

@egyetmondok:
oké, akkor mi ennek a joghierarchiának az alja?

panelburzsuj 2015.01.02. 22:20:05

@Kdo Je Ugasnil Luč:
Vagy bocskort.

Az 1700 óta kiformált tradicionális minőségben.

Stealin 2015.01.02. 22:26:05

@egyetmondok:
'Az Unió tényleg gyenge,elsősorban anyagi,pénzügyi értelemben gyenge'

Hát aki csak tényleg a bugyellárisig lát el, annak ezért.

Szerzőnk viszont (elfeledkezve tán magáról), vagy a filozófus feljebb kerekedik benne mert Kész és Debreczenyi párosa megülhette gyomrát, tőle szokatlan őszinteséggel, 'ilyen tártan ilyen pőrén kél a hang':

'A probléma ennek megfelelően erkölcsi, gazdasági és kulturális (mindent összevetve mélyen strukturális) természetű''

De olvasd el az egészet, homályosnak festi ugyan, de csak azért, hogy nem kelljen nagyon meghökkenned.
Béndek és Orbán nagyon együtt látott meg valamit,
És igazuk van, szerintem.

Ideillően csak neked:
'...
Ámultam, hogy ferde csőrén ilyen tártan, ilyen pőrén
Kél a hang, okos, komoly szó alig volt a szava bár,
Ám el az sem hallgatandó, hogy nem is volt még halandó,
Kit, hogy felnézett, az ajtó vállán így várt egy madár,
Ajtajának szobra vállán egy ilyen szörny, vagy madár,
Kinek neve: "Sohamár."

S fenn a csöndes szobron ülve az a Holló egyedül e
Szót tagolta, mintha lelke ebbe volna öntve már,
Nem nyílt más igére ajka, nem rebbent a toll se rajta,
S én szólék, alig sóhajtva. "Majd csak elmegy, messziszáll,
Mint remények, mint barátok...holnap ez is messziszáll."
S szólt a Holló: "Soha már!"

Megriadtam: csend ziláló replikája mily találó,
"Úgy lesz", szóltam, "ennyit tud csak s kész a szó- és igetár,
Gazdájának, holmi hajszolt, bús flótásnak búra ajzott
Ajkán leste el e jajszót, mást nem is hallhatva már,
Csak rémének gyászdalát, csak terjes jajt hallhatva már,
Ezt, hogy: "Soha - soha már!"

S gyászos kedvem újra szépen felmosolygott s párnás székem
Szemközt húztam, ott, ahol várt ajtó, szobor és madár,
És a lágy bársonyra dőlten tarka eszmét sorra szőttem,
Elmerengtem, eltűnődtem: mily borongó nyitra jár,
Átkos, ős, vad, furcsa Hollóm titka mily bús nyitra jár,
Mért károgja: "Soha már!"

Ekként ültem, szőve-fejtve bús eszméket s szót se ejtve,
Míg a madár szeme izzott, szívemig tüzelve már,
S fejtve titkot, szőve vágyat, fejem halkan hátrabágyadt,
Bársonyon keresve ágyat, mit lámpám fénykörbe zár,
S melynek bíborát, a lágyat, mit lámpám fénykörbe zár,
Ő nem nyomja, - soha már!

Ekkor, úgy rémlett, a légnek sűrűjén látatlan égnek
Füstölők s a szőnyeg bolyhán angyalok halk lépte jár,
"Bús szív!", búgtam, "ím, a Szent Ég szállt le hozzád, égi vendég
Hoz vigaszt és önt nepenthét, felejtést ád e pohár!
Idd, óh idd a hűs nepenthét, jó felejtés enyhe vár!"
S szólt a Holló: "Soha már!"

"Látnok!", nyögtem, "szörnyű látnok, ördög légy, madár, vagy átok,
Sátán küldött, vagy vihar vert most e puszta partra bár,
Tépetten is büszke lázban, bús varázstól leigáztan,
Itt e rémek-járta házban mondd meg, lelkem szódra vár:
Van...van balzsam Gileádban?...mondd meg!...lelkem esdve vár!"
S szólt a Holló: "Soha már!"

"Látnok!", búgtam, "szörnyű látnok, ördög légy, madár, vagy átok,
Hogyha istent úgy félsz mint én s van hited, mely égre száll,
Mondd meg e gyászterhes órán: messzi Mennyben vár-e jó rám,
Angyal néven szép Lenórám, kit nem szennyez földi sár,
Átölel még szép Lenórám, aki csupa fénysugár?"
Szólt a Holló. "Soha már!"

"Ez legyen hát búcsúd!", dörgött ajkam, "menj, madár, vagy ördög,
Menj, ahol vár vad vihar rád és plútói mély határ!
Itt egy pelyhed se maradjon, csöpp setét nyomot se hagyjon,
Torz lelked már nyugtot adjon! hagyd el szobrom, rút madár!
Tépd ki csőröd a szívemből! hagyd el ajtóm, csúf madár!"
S szólt a Holló: "Soha már!"

A szárnyán többé toll se lendül és csak fent ül, egyre fent ül,
Ajtóm sápadt pallaszáról el nem űzi tél, se nyár,
Szörnyű szemmel ül a Holló, alvó démonhoz hasonló,
Míg a lámpa rája omló fényén roppant árnya száll
S lelkem itt e lomha árnyból, mely padlóm elöntve száll,
Fel nem röppen, - soha már!

Kdo Je Ugasnil Luč 2015.01.02. 22:26:12

@panelburzsuj: Steinkoglerek csupan ennyivel jarnak a Sabariaboots es a Palyicrocs elott… :'(

Stealin 2015.01.02. 22:29:49

@unionista:
'és ez jutott el odáig, hogy most már csak a kontra kultúra érvényesülhet. az ortodox liberális bankárok, az ortodox liberális jogászok és az ortodox liberális média (amire a köznép azt mondja, hogy a "zsidók") eluralták a közéletet. ők azt mondják magyarországon, hogy a polgárságnak mindent el kell adnia. semmizzék ki magukat, mert úgy lesznek gazdagok. zárjanak be minden helyi érdekeltségű üzemet és üzletet mert úgy lesznek nyitottak. adják el a helyi birtokaikat. de ez egy ortodox zsidó witschaft. ami konjunktúrában elmegy, de recesszióban nem. és ez hiteti el, hogy az alkotmányosság a kulcskérdés'

Asszem zseniális vagy egy kicsit :)

egyetmondok 2015.01.02. 22:31:50

@unionista:
Nincsen annak alja,mint egy edénynek.

Egy helyi,önkormányzati norma nem alacsonyabb (rendű) az értéke,a fontossága értelmében,mert hiszen éppen olyan hatása van az érintettekre,mint a parlamenti törvénynek.
A joghierarchia abban áll,hogy a törvény ne mondjon ellent az alkotmányos(nak hitt) rendnek,a miniszteri rendelet,vagy épp egy önkormányzati rendelet pedig a törvénynek,végsőleg tehát az alkotmányos(nak hitt)rendnek.

egyetmondok 2015.01.02. 22:42:04

@Stealin:
Bizonyos mértékben van rálátásom a szerzőnk pártjára,s bizton állíthatom, hogy ő meg Orbán, ha látnak is valamit együtt,amit akár közösen problémának is hisznek,olyan tűz és víz,fenn az ég és lenn a talaj,mint a pinty.
(De ez azért nem különleges eset. Én is ugyanazt látom problémának általában,mint amit Orbán elbeszél,ráadásul lassan két évtized óta.)

Stealin 2015.01.02. 22:43:07

@HaFr:
'miközben Európa alfelén rendszerkritikus pártok nőnek fel, Budapesten pedig a balos anarchizmus és antikapitalizmus szólít az utcára -- szintén perspektívátlanul. A Goodfrienddel szilveszterező vagy a Batthyány és egyéb körökben tenyésző cizellált, végtelenül magabiztos, ám közben semmit nem értő értelmiség -- a hagyományos magyar politikai inkompetenciába ragadt Orbánhoz hasonlóan '

Bizony kedves Péter, azok az alfélen felnövő rendszerkritikus akármik a te szent és örök 'liberális demokráciád' ellen lázadoznak, nem lehet mellébeszélni.

De a 'közben semmit nem értő értelmiséghez' hasonlóan te is csak az 'inkompetens' Orbánt látod, mert elviselhetetlen egy magyar értelmiségi számára hogy az unionista terminológia szerinti balkáni cigány ebben a szűkre szabott európai homokozóban az eddigi legjobb hazai gémer:)
(SweetFreedom74, ha így már nem találkozhatunk ebben az intoleráns blogszférában)

Stealin 2015.01.02. 22:48:12

@egyetmondok:
Némi rálátásom (sok szem többet lát :) ) nekünk csak erről a blogról van, néha idézgetünk szerzőnk régebbi munkáiból is, mert mintha legott feledésbe is merülne.
Hát akkor kezdjük el, konzforr, népgyüli, ilyesmik.
Már csak a komolyan vehetőség láttatására.
Az meg, hogy OV és BP hasonlóan tekinthetnek mai világunkra, az nem csak a véletlen műve lehet, de ezt most hagyjuk;-)

Stealin 2015.01.02. 22:51:53

@egyetmondok:
'fenn az ég és lenn a talaj,mint a pinty'

Vagy nem:

'Fenn az ég, s lenn a Föld
Álmodunk s felébredünk
Minden út körbe fut
Béke van felejts el minden
háborút'

egyetmondok 2015.01.02. 22:54:12

@Stealin:
Az,hogy Orbán és a PKP világlátása marhára nem ugyanaz,szerintem elég világos ebből a blogból is.
A világra tekintés,világlátás ti. nem azonos azzal,hogy mit tekintünk problémának,abban már valami összegzése is van annak,hogy tenni mit kellene,vagy lehetne a látott problémák miatt.

És tisztelettel,de elkezdtük. Csatlakozz,ott van fönn az email cím,s majd nem csak ezt a blogot nézegetheted.

egyetmondok 2015.01.02. 22:56:54

@Stealin:
Olykor kimondottan értelmes és helyes dolog nem elfelejteni a háborút.

Stealin 2015.01.02. 23:08:07

@egyetmondok:
Én sem azt állítottam, hogy a világlátásuk ugyanaz (hiszen akkor nem fordított volna hátat egyik a másiknak), de a világról itt ugyanazt látják meg, tagadhatatlanul.

Az hogy interpretációjában Péterünké más, természetes. BP tanácsadó, filozófus, kezdő pártelnök, OV meg csinálja.
Jól-rosszul? Arra majd a lesajnált pógárok adnak választ, szerintem. Itt is, ott is.

Stealin 2015.01.02. 23:09:20

@egyetmondok:
'Olykor kimondottan értelmes és helyes dolog nem elfelejteni a háborút. '

Jó, hát emlékezzünk:

'Ma háború van, holnap béke
de mikor lesz már ennek vége
ma háború van, holnap béke
de mikor lesz már ennek vége
Ma béke van és holnap háború
az ember szíve mégsem szomorú
ma béke van és holnap háború
az ember szíve mégse fáj-áj-áj-jáj-jáj'

Stealin 2015.01.02. 23:11:52

@egyetmondok:
' Csatlakozz,'

:)
Csatlakoznánk mi mind, de egyre többen kell legyünk egy nyilvános bloghoz is ...

Stealin 2015.01.02. 23:20:24

@egyetmondok:
tessék, olvasd Pétert:

'A válság velünk van, mert már nem hiszünk se a globalizáció erkölcsi fundamentumaiban, se a gazdasági sebezhetetlenségében, se a kulturális megtermékenyítő erejében -- a világnak nincsen éltető, domináns perspektívája, amely a 90-es évtizedben még volt. Európa maga vegetál egy hibásan kialakított intézményrendszer és az egyre erősödő értékrelativizmus kettős fogságában.'

ERRŐL beszélt OV is, számtalanszor.
EZÉRT volt/van folyamatos konfliktusban a volt/mai eu-s vezetőkkel, intézményekkel,
EZÉRT lett az egyik 'főellenség', meg a 'jaj csak nehogy ragadós legyen a példája'.

Vagy téged csak az dob fel a Pártelnöktől, amikor bulvárpolitizálásba megy le hívek toborzása érdekében, vagy az indexcimlapra kerülésért?

EZ egy ütős, remek posztja, tán meg is bánta már :)

DrGehaeuse 2015.01.03. 00:17:29

@Stealin:
Szerintem viktor egy igazi orv-bán. Neki minden csak eszköz, de hogy mi az igazi célja azt gondosan titkolja. Ma már nem hiszem, hogy több lenne mint "megélhetési politikus". Csak játékos, aki ebből él mert máshoz nem ért. Bármit megtesz, hogy csinálhaasa amig lehet.

transgression 2015.01.03. 00:18:36

@egyetmondok:

"Azt szükséges vasrudakkal kellő gyorsasággal agyonverni,aki a hosszúpályi jó magyeri embert valami törvénnyel akadályozná abban, hogy bárkivel kereskedjen,akivel csak akar."

már megbocsáss de az EU sok ezer oldal joganyagot hozott össze az un. "termék- és szolgáltatás szabályozás" témakörben ami finoman fogalmazva ___rendkívül durva korlátozása___ a szabad kereskedelemnek...

kb. az kereskedhet "szabadon", aki olyan terméket/szolgáltatást állít elő amit a __szabályozást író__ __lobbicsoportok__ beengednek a piacra...

transgression 2015.01.03. 00:21:27

@unionista:

az európai és a transzatlanti rémálom - de facto - olyan emberekre épül mint te

az egész projekt az emberi butaság diadala

és pontosan ezért fog győzni

transgression 2015.01.03. 00:24:52

@egyetmondok:

az efféle "piacegyesítés" lényegében a politikai integráció előszobája

az egész tárgyalás lényegében az un. __jogharmonizáció__ témakörben bonyolódik

Khonsu 2015.01.03. 01:16:03

@$$$=$$$: Ott a pont. Úgy is lehetne mondani, hogy az emberi alaptermészet. Az a rendszer ami ezt nem veszi figyelembe, bukásra ítéltetett.

Egy jó rendszer igazodik az emberi alaptermészethez, egy zseniális rendszer pedig előnyére fordítja azt.

Eddig minden rendszer úgy nézett ki, hogy valaki kitalált valamit, ami papíron szépen nézett ki, aztán amint megszerezte a hatalmat megpróbálta átnevelni az embereket, hogy megteremtse azt az ideális alanyt, akikkel a rendszer jól működik. Persze az a fránya néhány millió év evolúció mindig közbeszólt és valahogy sosem sikerült felülírni néhány év vagy évtized alatt, akárhogy erőlködtek.

Meg kéne már próbálni a fordított utat. Megnézni, hogy milyen is az ember és hozzáilleszteni a rendszert, ahelyett, hogy örökké megváltoztatni próbáljuk.

Khonsu 2015.01.03. 01:44:24

@Stealin: Orbán annyival van előrébb Gyurcsánynál, hogy meglátta a problémákat (legalábbis egy részüket). A baj ott kezdődik, hogy rossz választ adott rájuk, vagy leginkább semmilyet, mivel értelmes, működőképes alternatíva neki sincs a birtokában.

Valójában ugyanazt csinálja mint a globalizáció ellenes tüntetők a gazdasági fórumok helyszínein.
Hangosan ráolvassa a rendszerre annak hibáit és bűneit, de hogy mi legyen helyette, arról fogalma sincs.

Orbán egy nagyon ügyes játékos. Abban áll a sikere, hogy belföldön tömegekkel sikerült elhitetnie, hogy birtokában van a megoldás tulajdonképpen a világ összes bajára. Ez láthatóan nincs így, de akik mégis hisznek benne, hatalomban tartják.

Ami viszont egyáltalán nem vicces, hogy ezek a problémák akkorák, és akkora baj lehet belőlük, hogy ahhoz képest OV az egész NER-el együtt semmiség.

Ha itt egyszer komolyan elkezdenek dőlni a dominók, akkor őket annak a szele is elsöpri, de valószínűleg mindenki mást is.

Khonsu 2015.01.03. 01:55:28

@Khonsu: Már régóta van egy olyan érzésem, hogy a válság Európában valamiféle "Népek Tavasza 2"-t fog eredményezni. Az pedig nem áll meg a határnál.

Miközben Orbán nagy erőkkel harcol Amerika ellen, délen, szinte a szomszédban épp most keletkezik a viharfelhő.

wantaan 2015.01.03. 05:44:42

@Khonsu: Orbán annyival van előbbre ...
A korrupcióval és szervezett bűnözéssel foglalkozó szervezet, az OCCRP idén is megválasztotta az év emberét, amely egyben a legkorruptabb politikust is jelenti. A címet Vlagyimir Putyin orosz elnök kapta, ahogy már tavaly is. Viszont ami Magyarországot sokkal jobban érinti: a második helyen Orbán Viktor kormányfő végzett, holtversenyben a montenegrói miniszterelnökkel, Milo Djukanoviccsal.
No ennyire!!!
Magyarország a korrupció terén is jobban teljesít, a ma már minket irigyel az egész korrupt világ.

tamas11 2015.01.03. 06:44:14

@Khonsu:
Nagyon vulgáris ez a magyarázat, két dolog nyilván hiányzik belőle.
Egyfelől, a felismeréseket megfejeli, túlhaladja a propaganda. Nem egy közhelynek adózunk, hanem a szajkózásának.
A magyarázatok másik fele, hogy főként a megtévesztettek hódolnak, szintén túl jóhiszemű: a kedvezményezettek kerülnek erőfölénybe, miközben szó nincs többßégükről. A manipulált rendszer hozza el a fölényt, és persze, a LÁTSZATÁT I S!

zenonküp 2015.01.03. 09:08:01

@Stealin: Véletlenül ismerem O.V.-t és B.P.-t.
Nekem nem sikerült közös elemeket találnom. Ha részletesen kifejtenéd, leköteleznél.

Stealin 2015.01.03. 09:33:13

@Khonsu:
': Orbán annyival van előrébb Gyurcsánynál, hogy meglátta a problémákat (legalábbis egy részüket). A baj ott kezdődik, hogy rossz választ adott rájuk'

A már megszokott, tipikus reakció a tied is.

Először talán azt kellene megnézni, maga a 'diagnózis', a problématérkép amit HaFr e mostani posztjában felfest vajon mennyire jól közelítheti meg a valóságot!

Majd jöhetne egy 'vízió', amivel meghaladható lenne ez az állapot, ahová érdemes lenne eljutni, ami a problémákat talán orvosolja.

ÉS akkor jöhetnének a konkrét 'válaszok', ÉS akkor lehetne beszélni arról, vajon jók-e ezek a válaszok, miért igen, miért nem.

Persze ha valakinek elég a 'gyurcsányorbántakarodj' akkor nem kell bíbelődni mindenféle gondolkodással. Ki kell menni az Opera elé, oszt jól megmondani.
El kell zavarni egy kommentben, annyi

Orbánnak volt/van egy értelmes magyarázata e fent megfogalmazott problémákra, van egy víziója, mifelé kellene elmozdulni a húszéves 'neoliberális' nemműködőnek bizonyult kliséktől.

Lehet persze fasisztázni a család, munka az erős állam (milyen lehet egy Erős Európa, ha gyenge államok akarják létrehozni??) koncepció miatt, lehet gajdolni a médiaszabadság halálát, lehet szörnyülködni a hirtelen támadt ötmillió éhezőn, lehet.
Lehet a manipulált, elbutított tömegekről, a mérhetetlenre nőtt korrupcióról, fasiszta diktatúráról, elnyomásról jajongani, ettől még nem lesznek jobb válaszok OV mostani jó/rossz válaszai helyébe.

És ahogy a Despota mondá:
'Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk'

Miért oly rettenetes kilátás ez az orbánellenes konglomerátum számára?

Stealin 2015.01.03. 09:35:26

@zenonküp:
Második bekezdés, szabad olvasni is a blogot;-)

zenonküp 2015.01.03. 10:51:15

@Stealin: Ha két ember ugyanazt a dolgot teszi, az már két különböző dolog.)
Hic Rhodus, hic salta.
A részletes kifejtés azt jelenti, hogy részletes kifejtés.
Még azt sem kértem, hogy érvelj.)

egyetmondok 2015.01.03. 11:49:57

@transgression:
Kiváló minőség,jó ár: az ilyen termék mindenhova eljut,ember nincsen,aki ezt megakadályozhatná.

egyetmondok 2015.01.03. 11:58:39

@Stealin:
Nem tilos megkísérelni a Polgári Konzervatív Pártot odarángatni,le,ahova a Fidesz jutott Orbán vezetésével.
Hajrá,tessék csak,magam is kíváncsi vagyok arra a politikai érvkészletre,amely segítségével ez bárkinek sikerülhet.

egyetmondok 2015.01.03. 12:00:15

@transgression:
Mit értesz politikai integráció alatt ?

"az efféle "piacegyesítés" lényegében a politikai integráció előszobája" -- írod.

tamas11 2015.01.03. 12:05:22

@Stealin:
Ennél ma már sokkal sokkal okosabbak vagyunk.
El is dőlt, közénk tiartozol e.

Ezerszer leírtuk hova vezetett számunkra ez a fajta verseny,. Ez ma már nem jóslat, nem pusztán fóbia,
konkrét tapasztalat is van bőven.
Gajdolásnak nevezni halmouottan az ellenállásokat - kocsmákból már kirepítettek volna érte.. Innen téged ki is tiltottak, ezer néven okoskodsz, amikizárja a normál kontextust, mert nem akarhatod tudatni, ki is az önazonos besuélő. Te az ideiglenest, az avatarodat SE vállalhatod. Mennyire taksálható ezekután az álláspontod?

Hát annyire, mint valaki, aki alattomosan visszaböfögi azt a rég lefutott versenyt, amiről nem volt szó, és amelyben esélytenek hada ágál megmódolva. Csalárd az a kifejezés, operettbe való, hogy majd a "végén".. miért csak 2018 ban lehetne summázni, összegző vonalakat húzni?
Eleve torz helyzet, amiről a versenybíró úgy beszél, mint kétindulós futamról,. Miközben hemzsrgnek,
hemzsegnének a "harmadikak".
tartalmilag:
orbán víziója nem eléggé ismert, rosszfelé halad - sokunk szrerint. Nevetséges viszadobni e vélekedéseket azzal, hogy gyengébb szólam ez, mint az agyonhangosított.
nem a neoliberalis, hanem legalább annyira az illiberális klisékkel kezdődik ma már a baj.
A 89-tól Orbánig tartó időszakot nem nevezném liberálvízió halálának, 2002-tól pedig Gyurcsányékat szétbarmolta eredményesen az ellenzékük , amin nem változtat az, hogy találtak rá okot.

Stealin 2015.01.03. 12:37:43

@zenonküp:
Kérdezd meg szerzőnket, miért támogatta 2002-ig aktívan Orbánt, és miért fordított neki hátat.

De azt is megkérdezheted tőle, mit értett azon, hogy az eredmény minősít ...

Bereznay 2015.01.03. 14:53:53

@Diorella Queen:

Én meg azért nem, illetve nem nagyon, mert a magasröptűség az esetek túl nagy százalékában csak látszat. Annyira, hogy valójában a színvonal – szerintem – összességében igencsak alacsony.

Önmagában a műveltség csak korlátozott értelemben érték. Sokkal nagyobb érték a természetes intelligencia. Ha párosul műveltséggel, remek, de ha nem, még mindig jóval többet jelent, mint az intelligencia nélküli műveltség.

Amikor nem látom azt, hogy beszélgetések lényeglátóak lennének, hogy a dolgok értelmét őszintén keresnék, előre jutnának, és azt találom, ehelyett, hogy arról szólnak, hogy emberek – többek között tekintélyektől vett idézetek be-beszúrásával és idegen szavak fölösleges használatával de mindenképpen kitapinthatóan mintegy kérkedjenek iskolázottságukkal, műveltségükkel miközben nem mondanak semmit, semmi eredetit, tárgyszerűt, akkor ez sokkal lejjebb van a szememben, mint a legnagyobb bunkó, aki közben gondolkozik és a maga talán szegényesebb szókincsével valódi kérdést azonosít, esetleg még a megoldására is rávilágit.

Nem gondolom azt, hogy a föntiekkel magadtól nem lennél tisztában, de megkockáztatok ennyi figyelmeztetést, akkor is ha talán fölöslegesen, arra nézve, hogy nem mind arany ami fénylik. Jó lenne, ha nem hagynád magad az álmagasröptűségtől mintegy megfélemlíteni (föltéve, hogy tényleg), nem dőlsz be nagyon olcsó intellektuális rongyrázásnak. Ha mondhatok ilyet, kár lenne érted. Tényleg nem látnád (nem tudom elhinni!), hogy ha azt nézzük, mik a témák, ahhoz, azokhoz képest ami folyik elsöprő tömegében üres szófosás? Az persze igaz, hogy magas szinten. Időtöltésnek lehet jó, lehet, ha valaki úgy nézi, még szórakoztató is (én a magam részéről nem nézem úgy) de semmiben amiről elvben szó lenne nem visz előre. Szerintem pedig egyedül az érdekes. Különben időpocsékolás.

Bereznay 2015.01.03. 15:28:14

@Diorella Queen:

Na persze, ha gúnynak szántad, amire reagáltam, reagálásom tárgytalan.

De talán akkor sem baj, hogy elmondtam, ha már az jutott először eszembe.

transgression 2015.01.03. 17:52:10

@egyetmondok:

ismered Henry Ford esetét az USA autógyártók __állam által jóváhagyott__ szervezetével?!

ha nem, akkor ideje lenne elmélyedni benne...

100 Years Ago, Ford’s Fight that Liberated the Automobile
www.automoblog.net/2011/01/14/100-years-ago-fords-fight-that-liberated-the-automobile/

transgression 2015.01.03. 17:59:00

@egyetmondok:

és abban egyébként abban teljesen igaza volt az ALAM-nak (Association of Licensed Automobile Manufacturers ), hogy Henry Ford a korabeli luxus-autógyártókhoz képest __vacak járműveket__ gyártott pár hét alatt kiképzett __betanított__ munkásokkal

mégis a piacon végül Ford vitte el a pálmát...

a fogyasztóknak ugyanis kellettek ezek a __vacak__ de egyben felettébb __olcsó__ járművek...

igaz Fordnak ehhez kezdetben __törvényt kellett sértenie__...

elvégre nem vette figyelembe az ALAM szövetségi kormány által biztosított kompetenciáit és az ALAM T-modellel kapcsolatos negatív döntését...

az ALAM ugyanis __betiltotta__ a T-modell gyártását...

transgression 2015.01.03. 18:03:29

@egyetmondok:

mondanom sem kell az uniós szabályok között ma esélye sem lenne egy Henry Ford típusú start-up vállalkozónak...

transgression 2015.01.03. 18:05:44

@egyetmondok:

azt ami jelenleg zajlik, szépen araszolunk az új világrend "birodalmi struktúrája" felé

tamas11 2015.01.05. 11:03:52

@Stealin:
lám, most már kishúgként szólalsz meg.
Dícséretes, mert elemekben ez tartalmaz önkritikát is, és még a stílusodat is képes voltál moderálni!
Én is pont ezt szajkózom: a változás jó, a változás segít. Nalam sem lesz olyan mérvű, hogy szembeforduljak értékeimmel.
süti beállítások módosítása