1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.10.10. 12:02 HaFr

Bokros Lajos tévedése

Bokros Lajos gondolatai közül nagyon sok akceptálható számomra, és most, hogy már "mindenki" tudja, hogy "a MoMa konzervatív, szabadságelvű, európai ihletésű, nemzeti elkötelezettségű párt", és most, hogy az elnök úr rátalált a Bibliára is, elvileg semmi sem akadályozhatná meg, hogy rászavazzunk. (Hozzáteszem, az identitás kérdése, maradjunk ennyiben, egy picit bonyolultabb, mint Bokros Lajos gondolja, de mindenki foglalkozzon a sajátjával, ugye.) Semmi sem akadályozhatná meg -- kivéve a politikai stratégiája.

Tévedés ugyanis, hogy Magyarországon Bokros Lajost a vállalt identitásának sérelme nélkül közös nevezőre hozhatja a demokrácia védelme Gyurcsány Ferenccel és az egész kártékony baloldali bagázssal. Bokros úr még mindig nem értette meg, hogy addig nem lesz ebben az országban a Fidesznek ellenereje, ameddig ez a baloldal nem tűnik el végleg, következésképp szerény nézetem szerint a MoMa rossz stratégiát választott az ország és önmaga szempontjából, amikor legitimálja ezt a baloldalt, úgy téve, mintha annak szívügye volna a demokrácia. Nem az. Tehát kár vele szövetkezni a demokráciáért. Ez viszont nem az a kérdés, amelyhez a PKP elnökeként ne kellene hozzászólnom, mert ugyan értem én Bokros elnök úr stratégiáját a saját pártja ismertségének a főpolgármesteri kampányon keresztül történő erősítésére, és abszolút kézenfekvő stratégiának is gondolom ezt, de egyben türelmetlennek és elhibázottnak is, következésképp olyannak, amely egyúttal rombolja Bokros Lajos esélyét a választott identitásának elültetésére. Azt hinni, hogy az Együttel, az MSZP középvezetésével és Gyurcsánnyal az oldalán konzervativizmust lehet építeni Magyarországon annak álruhájában, hogy előtte a demokráciát kell -- az említett személyekkel karöltve (!) -- visszaszerezni, majd ezek után -- immár a nagybetűs demokráciában -- mindenki hódolhat a saját ideológiai szenvedélyeinek, minimum perverz, de leginkább félreértett politikai küldetés.

Bokros Lajos soha nem fogja tudni meghódítani a baloldalt a máris (egy csöppet túl korán) bedobott gazdasági racionalizmusával, és Bokros Lajosra nem is azért fognak október 12-én szavazni, mert fiskális konzervatív (hanem mert válság van a baloldalon, és nincs jelölt). Nem fogja tudni meghódítani a "nemzeti oldalt" sem, mert ő Bokros Lajos. Esetleg meg fog tudni hódítani egy maroknyi liberálist és progresszívet, de azokért harcba kell szállnia a jövőben is a Bodnár nevű emberrel, aki egyre arrogánsabban határozza meg a Fodor-párt arcélét, viszont pont olyan technokrata, mint Bokros, és tulajdonképpen közel is állnak egymáshoz a programjaikat tekintve. Magyarán Bokros Lajos feláldozta a pártépítést egy rossz (valójában, lássuk be, hiú) politikai stratégiát követve. Ez olyan kérdés, amelyhez -- hadd szabadkozzam még egyszer -- hozzá kell szólnom, mert érint minket is. És a félreértések elkerülése végett, hátrányosan érint, mert gyöngíti a jobbközépnek egy jövőbeni polgári liberális közép felé történő nyitásának esélyeit. Ez lett volna ugyanis Bokros Lajos funkciója és küldetése, nem főpolgármester-jelöltként elbukni, és belelavíroznia magát egy olyan helyzetbe, amelyben -- ha a baloldal újra rátalál Gyurcsányra -- a Liberálisok (és, ha túléli, az Együtt) oldalára sodródik a megcélzott "konzervatív, szabadságelvű, európai ihletésű, nemzeti elkötelezettségű párti" pozícióval szemben.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr566777261

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.10.10. 15:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2014.10.11. 15:05:35

@feketeesfeher:
Gonoszabb vagyok: nagyon kevesen hisznek már abban, hogy a "magyar átlagember" közreműködésével plurális demokráciát lehet működtetni.

És akkor a magukat "átlagfölöttiek" gondolók előtt két út áll: betagozódni az "átlagosok" társadalmába (és az általuk kívánt/tűrt "rendszerbe") - vagy átlépni egy másik társadalomba.

Ez pontosan ugyanaz a "döntési helyzet", amit a vidék-város-főváros skálán már pedzettem: hogy ítéli meg a "betagozandusz" - támogatja, vagy visszahúzza az "adott közeg" az ambíciózusabb "gyermekeit"?

FehérB (törölt) 2014.10.11. 15:14:08

@quendelapo: Ez áll a tanulmányban megállapításként: " visszaeséshez
hozzájárulhatott az 1995-ös „Bokros csomag”
is, amely a jóléti kiadások közül első
sorban a családtámogatásokat vette
célba."

Mivel ez off-topik, ez az utolsó kommentem Bokros-csomag ügyben:

www.demografia.hu/@quendelapo: letoltes/kiadvanyok/Kutjelek/KJ67Csaljogsz.pdf

Csak keresd ki a szót, hogy lásd a tanulmányban (ebben IS), hogy kikkel vitatkozol. Nem velem, az biztos.

Fekete Mamba 2014.10.11. 15:21:36

A PKP az ugye a lengyel államvasutak?

FehérB (törölt) 2014.10.11. 15:24:54

@Moin Moin: Az analízisről így hirtelen két dolog jut eszembe: egyfelől az antikommunista ország '90-ben elzavarta a szocialistákat, majd 4 évvel később a térdük elé borulva hívta őket vissza. Másfelől ugyanez a társadalom '98-ra hirtelen a "polgár" hívószóra szavazva lett ezek szerint polgári, viszont 4 évvel később ismét baloldali. A többit tudod.

Steve Jobs-nak "szakemberek" tucatjai kezdték el magyarázni, hogy a megálmodott termékeire nincs szükség. Viszont biztos alapon mutatták ki számokkal, hogy a fogyasztók mit szeretnek. A fickó a tanulmányokat le-, ezeket a jómadarakat pedig KIsöpörte a cégétől. Aztán megcsinálta a világ jelenlegi legértékesebb vállalatát. Többek között olyan termékekkel, amikről azt sem tudtuk, hogy léteznek egyáltalán. Merthogy soha nem is léteztek korábban.

Elhiszem, hogy az értelmiségi attitűd megköveteli a magabiztos, "tényeken alapuló" hozzáállást. Én magam nem vallom értelmiséginek, csak egy nagyon ambiciózus, és jelenleg a PKP-nak szurkoló kapitalista polgárnak. Annyit biztosan tudok, hogy a társadalom nem ma fogja a PKP politikáját a vállára venni, és győztessé választani. De abban is, hogy lassan megunja a jelenlegi pártokat, sőt, számok erre is vannak, már most megunta őket eléggé. Nincs olyan, hogy választói beállítódás. Ez egy illúzió. Ez egy folyamatosan változó massza, amit egy jó szöveggel simán el lehet téríteni a megfelelő irányba. Példák fent.

feketeesfeher 2014.10.11. 15:29:23

@panelburzsuj:"Az egypártrendszer nem definíciószerűen emberpusztító."

Nem is ezt állítottam, pusztán azt, hogy üzemszerűen nem hatékony.
Pusztán azért, mert hiányzik belőle a visszacsatolás.
És emiatt előbb vagy utóbb egyszerűen fenntarthatatlan lesz. A magyar társadalomnak pedig ebből a szempontból van egy kettőssége. Szereti a gondoskodó államot, de egyben rettenetesen individualista is, tehát a privát szférájába nem szereti, és kellenek neki a kiskapuk is. Ez aztán egy olyan egyveleg, amelyik garantáltan bukik.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 15:29:39

@feketeesfeher: Mo-n többféle párt van és többféle szavazói és gazdasági mentalitás. Ettől nekem az egész máris eléggé plurális. Máskülönben az emberek 100%-a menne szavazni, méghozzá egy és ugyanazon pártra 4 évente.

@Zoltán Lukács: Aki a Fideszt támogatja, az demokrata. Nem erővel kényszeríti rád, hanem elmegy szavazni. A kérdést úgy kéne feltenned, hogy a "demokrata" pártokat vajon miért nem támogatja a többi?.

dr doktorka 2014.10.11. 15:30:37

@Zoltán Lukács: "Ja. Csak éppen a hatalomba segítesz egy antidemokratikus és nemzetrohasztó pártot."

Mármint melyiket? A rohadék fideszt ha nem szavazok rá, vagy a rohadék baloldalt, ha rá szavazok?

Barátom, mozgósítsd az IQ-dat: A TÖRTÉNELMILEG ITT ROHADÓ BALOLDAL NEM KELL A VÁLASZTÓKNAK!!!
Se Bokros, se Gyurcsány, se a maszop se az Együtt.

2014-ben még azt az ajéndokot is megkaptátok, hogy a fidesz bandából kiabrándultak egy része átment az Összefosáshoz. Illetve nem ment el szavazni. Ezzal együtt is összefosott a baloldal.

2018-ban ezt a luxust nem kapjátok meg. Amint elnézem ezt a Tóbiást, alatta a maszop megérdemelt elrohadása fel fog gyorsulni.

Na de a lényeg: kurvára érdektelen, hogy az LMP, vagy a KAMU párt kormányképes-e jelenleg, mert azt egy 10 éves gyerek is képes felfogni, hogy ha valaki le akarja törni a fidesz hatalmát úgy, hogy helyette ne egy másik maffiát toljon előre, akkor 3. pártra kell szavaznia. Minél többen szavaznak 3. pártra, annál alacsonyabb arányú lesz a fidesz győzelem egy OGY választáson. Az elkövetkezendő 1-2 évben csak az lehet egy 3. párt célja, hogy annyi szavazót hódítson meg magának, hogy a fidesznek az 50% + 1 szavazat se jöjjön össze. Ezzel ő lesz a mérleg nyelve, vagy egy ellenzéki koalíció vezére.

Ez utóbbira az LMP alkalmatlan, mert ők rétegpárt akarnak maradni. Viszont a tér ott van akár 1,5 - 2 millió szavazóra is, akik lazán váltanának, ha egy 3. párt értené a pszichéjüket.

dr doktorka 2014.10.11. 15:39:05

@Zoltán Lukács:

2010 és 2014 között nem az LMP, hanem maga az összefosott baloldal mutatta be, hogy nem akar az emberek közé menni, nem akarja Orbánt leváltani.

A csúcs az volt, amkikor kiderült, hogy a maszop alelnöke letiltott mindenféle leleplezést Rogán Tóni ingatlan bundázásai körül. Ekkor jött rá még a leghülyébb szavazó is, hogy a maszop-fidesz ugyanaz a rablóbanda, ugyanabban a lopásokban érdekeltek, majd hülyék lennének Rogánt azért támadni, amit vele EGYÜTT csinálnak.

Hát barátom, erre a rohadék baloldalra 2009 óta nincs szükség és már soha nem is lesz. A baloldalnak nincsen egy darab 50 év alatti szavazója sem és nem is lesz. Legjobb lenne, ha elhúznának a politikai palettáról, és felszabaitanák a 15%-ukat 3. pártok számára. Mert azokból még lehet valaki, de a baloldalból csak még jobban rothadó hulla lesz.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 15:48:11

@dr doktorka: Drága Barátom, a jóisten hozott körünkben, végre egy rendes kommentelő:)))

Komolyra fordítva: igazuk van azoknak, akik szerint a gyurcsányozás néha már túlzás. Ha végig nézek a baloldali panteon fényességes alakjain, akad bőven arc, akit fricskázni lehetne: Szigetvári, Tóbiás, Mesterházy, Puch, Falus, Molnár, Horváth, Kunhalmi. Válogatott egy társaság, be kell vallanom:) Nem is tudom, melyiket szeretném jobban miniszterelnöknek:)

feketeesfeher 2014.10.11. 15:51:08

@FehérB:
"Nincs olyan, hogy választói beállítódás."

De van.
Tud változni, de nagyon lassan.

És csakis azért van, mert az átlagember egyszerűen nem akar az élet összes dolgával foglalkozni, ezért az esetek nagyrészében választ magának csoportokat, akikben megbízik, és akiknek egyszerűen csak hisz.
És nem adja fel ezt olyan nagyon könnyen.
A választói preferenciaváltás soha nem abból következett, hogy a választó felismert valamit, hanem abból, hogy amiben hitt, az széthullott és erőtlenné vált.

borzimorzi 2014.10.11. 15:51:15

Mókás volt ez a cicaharc, amit itt fent előadtatok. Fújoltatok mindenkit, aki a magyar politikában él és mozog. Gratulálok, pontosan ennek a fajta attitűdnek köszönhette Hitler, hogy hatalomra került! Az ellenfelei utálták egymást, mint a kukoricagörhét és rálegyintettek a kis bajszosra, hogy majd az eltakarítja a kispártokat, és 4 év múlva majd "mi jövünk". Épp csak nem jött egyik sem, mert Hitler mindet eltakarította, és nem volt többé szabad választás.

Finomabb módszerekkel, de ugyanezt csinálja a Fidesz. A kispártok mindegyike tőle várja, hogy legyakja a többi kispártot.

Hölgyeim és uraim, ha ezen a vonalon megy tovább a PKP is, annak jó vége nem lesz. Annak konkrétan az lesz a vége, hogy a PKP is elsüllyed a mocsárban, a Fidesz többi hasznos idiótájával egyetemben.

Miért? Vegyünk egy egyszerű számtanpéldát, jó? Tegyük fel, hogy arányos a választási rendszer, nem szabták át a választókerületeket úgy, hogy a Fidesznek kedvezzen, nem is beszélve a Fidesszel szemben kritikus emigránsok szavazási lehetőségeinek megnehezítéséről, s a Fideszhez húzó ht magyarok szavazásának megkönnyítéséről.

Nézzük meg először is a Fidesz szemszögéből a dolgot, hogy tudjuk, mi ellen kell küzdenünk! Mi a F. számára ideális állapot? Az, ha van vagy 6 kispárt, amelyik 2018-ra mind elér 4,5%-ot. Az összesen 27%, és nem keletkeztet mandátumot. A maradék 73%-ból elég a Fidesznek csak 37%-ot megszereznie, máris kormánytöbbsége van. A maradék 36% lehet bárkié, akár egyedül a Jobbiké, akár fele a Jobbiké, fele valamelyik baloldali csapaté. Plusz még kalkuláljuk be, hogy a törvény miatt nagyon lejt a Fidesz felé a pálya, tehát a Fidesznek a kényelmes kormánytöbbséghez a szavazatok harmada is elég lehet. Ha csak 4 millió szavazatot adnak le, ami nagyon jó, mert akkor már a szavazásra jogosultak fele elment, akkor a Fidesznek 1,3 millió szavazattal kényelmes kormánytöbbsége lehet.

Egyetlen új formációnak sem lesz 2018-ra ennél több, ha csak valami földindulás nem következik be. A PKP számára 2018-ra ésszerűen kitűzhető cél az, hogy az 5%-hoz minimálisan és biztonságosan szükséges 250ezer szavazóját megszerezze, de még jobb, ha 0,5 milliót, ami már 10%-ra is elegendő. Ehhez azonban nagyon sok feladatot kell elvégezni.

Ab start ki kell mondani, hogy a párt dolga a saját programját és karakterét építeni, nem a kofák üvöltözését idéző, sárdobálászatba bekapcsolódni. Nem mondunk semmit a Fidesszel szemben induló, a pártállami rendszert lebontani kívánó vetélytársakról. Senkiről semmit! Az ember vagy úrinő, vagy nem, nem igaz? Továbbá az úr a pokolban is úr. Ha elkezdjük szidalmazni a többit, akkor lesüllyedünk az ő szintjükre. Persze, ha kérdeznek a potenciális partnerekről, akkor elmondható, hogy nem akarunk senkit sem becsapni azzal, hogy felfújjuk magunkat, hogy nagyobbnak tűnünk, mint amekkorák vagyunk, és ilyen alapon összefogásosdit játszani. Majd, ha kiderül, hogy egyáltalán bekerülünk-e, akkor kizárólag értékelvű, programalapú módon lehet másokkal együttműködni, kölcsönös hajlandóság és kompromisszumkészség esetén. A baloldali összefogástól pont az undorított el sok embert, hogy előre ittak a medve bőrére, előre leosztottak egymás közt olyan pozikat, amelyeket még meg sem szereztek. A nagyképűségük elundorította a választókat. Ne essünk ebbe a hibába! Ne pofázzunk ki a pártból, hogy ki kivel koalázna szívesen, mert pl. az SZDSZ-t ez tette végül teljesen hiteltelenné. (Ajánlom a Keresztapa c. filmnek azt a jelenetét, amikor Sonny a tárgyaláson kritikusan áll az apjához, mire a drogdíler maffiózók megpróbálják megölni a Dont, abban a hiszemben, hogy Sonnyval majd könnyebben megegyeznek.) Ilyen összefogás-firtató kérdésre diplomatikusan csak azt kell mondani, hogy bárkit megemlíteni annyi, mint mindenki mást leértékelni. Ne kössük a sípra a gőzt, hanem munkára!

Miben kellene állnia a munkának? Ab start 6-8 hónap alatt a fentebbi hozzászólásomban már leírt témákban programnak kell lennie. Akkor már van termék, lehet márkát építeni és marketingelni. Kell egy jó honlap is. És nyomni, nyomni befelé Pétert minden médiába, ahová csak lehet. Egyelőre egyetlen arcot ismertté tenni is bőven elég nagy meló.

2016-18-ig fokozatosan bemutatkozhat a csapat is.

Hangsúlyozom, hogy mindazok, akikre elveszett szavazatot adnak le 2018-ban, azok csak a Fidesz hasznos idiótái. Az 5%-ot meg KELL ugrani! Elsüllyednék a szégyentől, ha olyasmiben vennék részt, ami félsiker lévén konkrétan a Fidesz regnálását segíti elő!

Ha nem munkára, mégpedig kemény munkára szerveződtök, hanem csak szépeket-okosakat akartok mondani, most mondjátok meg! Ha a cél csak jól kikritizálni minden versenytársat, s ezzel erősíteni a választók undorát és azt az érzését, hogy a politikusok minden csak sárt dobálnak, és egyik se érdemli a szavazatot, akkor azzal sikertelenségre ítéli magát a PKP a politikában. Ezzel az attitűddel oszlopszentnek lehet elmenni. Meg Savonarolának. Politikusnak nem.

Üdv:
b

feketeesfeher 2014.10.11. 15:53:12

@FehérB:
"Ettől nekem az egész máris eléggé plurális."

Pedig nem az.
A plurális demokráciákban valós választási lehetőségek vannak.
A mai magyar hatalmi szerkezetben nincsenek valós választási lehetőségek.
Ettől nem plurális, nem attól, hogy semmiresejó viccpártok is elindulhatnak esélytelenül egy választáson.

borzimorzi 2014.10.11. 15:55:36

@borzimorzi: Mármint, hogy "minden politikus csak sárt dobál". Bocs.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 15:56:32

@Moin Moin: Egyébként adok én szívesen egy teljesen jó választói attitűd-analízist: vegyünk alapul két, általad sem vitatott tényt, ami meghatározza a kiindulási helyzetet:

1. van kb. 1 millió megszólítható szavazó (a piacról legalább ennyien élnek, így ezt nem túlzás állítani)
2. az emberek többségének borzalmasan elege van Orbánból, és le akarják őt váltani.

Namármost: tegyük fel, hogy a PKP 3 év leforgása alatt sikeresen szólítja meg ezt az 1 millió szavazót. Hónapról hónapra jönnek a közvélemény-kutatások, hogy ez a párt bizony stabilan ott van a Fidesz és a Jobbik mögött. Az E14-MSZP-DK trió továbbra is hozza a maga 2-10%-os egyéni eredményeit.

A kérdés: szerinted mit fog csinálni megannyi Gyurcsány-fan, Bajnai-támogató és MSZP-s: követeli az összefogást, ami jól láthatóan az áprilisi választáson is LEFELÉ vitte a pártok közös támogatottságát (ergo mégse akarta a szavazó ezt annyira), vagy beáll egy olyan párt mögé, amivel lényegében semmi baja nincsen, ÉS leválthatja végre Orbánt?

Mi az erősebb, szenvedélyesebb érzés szerinted? A szavazónak balos barátaink iránti rajongása, vagy Orbán gyűlölete és a VÁGY, hogy lássa őt elbukni?

Ugye, hogy neked is magadtól a kettes számú opció jön könnyebben a nyelvedre?:)

borzimorzi 2014.10.11. 16:07:51

@FehérB: Nyilván, csak ez a helyzet még olyan távol van a PKP számára, mint Makó vitéz számára Jeruzsálem.

Üdv:
b

panelburzsuj 2014.10.11. 16:09:30

@feketeesfeher:
Általános "hatékonyság" nincs.

Mit akarunk a tortával? Növelni - vagy osztani?

A plurális politika önkéntesek(!) szabályozott versengésében jobb, az egypártiság egyenlősdi rendtartásban hatékonyabb.

A "magyar politika" középtávú (10-20 éves) kérdése az, hogy mit akarnak többen: szabályozott versenyt, vagy szabályozott elosztást.

A "ti csak nyerjetek sokat - aztán mi meg majd szétosztjuk" modell már megbukott. Pontosabban: széttört a mindenkit egybezáró burka. Legkésőbb az uniós csatlakozáskor: amikor Magyarország is bekapcsolódott a "harmas szabad áramlások" rendszerébe.

Onnantól: vagy-vagy.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 16:09:38

@feketeesfeher: Értem, amit mondasz, de hol van a százalék, amitől neked már plurális lesz egy demokrácia? Ha a PKP és a MOMA 10%-ot ér el fejenként, akkor már az? Ennek a mércéje egyetlen dolog: van alternatíva, vagy nincs? Plusz vedd ide a pluralitást nagyban mutató 1 millió otthon maradó választót, akinek nem volt pártja. Az is egy értékrend.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 16:14:08

@borzimorzi: Túlzásokba esel, három téren is:

1. nem vagyunk a PKP tagjai, politikájának szóvivői. Fórumozók vagyunk, a saját véleményünket mondjuk
2. számokkal dobálózni értelmetlen. Négy évente tűnnek el pártok, változnak meg szövetségek. 2002-ben még Fidesz-MDF, 2006-ban már ősellenségek. Csak egy példa. A többi fent, plusz a már hozott 2 külföldi, az olasz és a cseh
3. vitázni KELL. Ez viszi előre a mi gondolatainkat is. De amikor eljön a döntés ideje, még a legádázabb fórumozók és szavazók is belátják, nem kaphatnak mindent készen, nem lesz az igényeiknek 100%-ig megfelelő párt. Ergo akik itt most cicaharcolunk, simán szavazhatunk ugyanarra a pártra. Őszintén szólva én ebben bízom a mai ellenzék táborát illetően is.

Moin Moin 2014.10.11. 16:21:16

@FehérB: Látom, nagyon akarod, hogy igazad legyen!:-)

Nem baj, pontról pontra cáfollak meg, különös kegyetlenséggel!:-)

Kezdjük Teve Jobssal! Az analízis nem áll ellentétben a kreativitással: valójában a kreatív ember is analizál, teszi pedig ezt az átlagnál sokkal gyorsabban és komplexebben, többoldalúan, több szempontot és információt figyelembe véve és összefüggésbe rendezve. Az erre való képesség tkp. maga az alkotó tehetség.
Egy személyes példa: évekkel ezelőtt tanácsot kértek tőlem egy nagyobb ingatlanfejlesztés kapcsán. Megnéztem a területet – aztán mire beértem az adott céghez, már össze is állt benne, a „mit és hogyan”, meg a „mennyit lehet vele keresni”is. A cégnél kb. úgy fogadták mindezt, mint ahogy Steve Jobs ötletét szakemberek: kétkedéssel – aztán 3 héttel és számos Excell-táblázattal később a cég vezetője kikoholta ugyanazt a várható haszonösszeget, amit én 30 perc alatt… tehát jól ismerem a szitut – éppen ezért mondom, hogy analízis nélkül nincs helyes koncepció. A kreativitás nem a semmiből pattan ki – napóleon is megmondta, hogy „A zseni: szorgalom!”, márpedig ő csak tudhatta!:-) [Pl. az austerlitzi csata előtt napokig elemzett, területet, erőforrásokat, képességeket és stratégiákat, többek között Nagy Frigyes csatáit…]

Ami az 1990 után a négyévenkénti „pálfordulásokat” illeti: ennél mi sem volt előreláthatóbb és természetesebb. Mindez a magyar nép jelentős többségére jellemző társadalmi stratégiában gyökerezik, amely sosem mérlegeli a saját objektív helyzetét és lehetőségeit, viszonyt mindig szeret „bízni”… Emiatt persze rendre csalódik és megutálja a csalódása tárgyát. Már 2009-ben, egy évvel a választás előtt tudtam, hogy 2014-re a Fideszt is sokan meg fogják majd utálni azok közül, akik rá egy évre, 2010-ben majd rájuk fognak szavazni. Meg is írtam, el is mondtam, nem most találom ki, utólag.:-) A magyar szavazók többsége önállótlan, ezért „hinni akar” – ehhez pedig (ha van) mindig új és új hitet adó csapat kell. (Most éppen nincs, akikben a Fidesz után tömegesen megbízhatnának – a Jobbik ui. sokaknak, akik még nem elég frusztráltak, túlságosan veszélyesnek tűnik.) [A PKP kapcsán te magad is beszélsz erről a „megunási effektusról”…]
Értelmiségi attitűd: én nem vagyok tipikus elemző értelmiségi – kifejezetten kreativitáspárti vagyok. A tények megismerése és elemzése nem öncélú élvezet: kb. azt a funkciót tölti be, mint amikor az építész a tervezés előtt megismeri az altalaj milyenségét, vagy a téglák méretét és teherbírását, hogy számolhasson ezekkel a tervezésnél. Társadalmi és politikai konstrukciók tervezése előtt sem árt az effajta gondosság – ami persze kellő objektivitással és széleskörű tárgyismerettel kell hogy társuljon. A „nagy ambíciók” nem elegendőek a sikerhez: Mesterházy is nagyon ambiciózus volt, Gyurcsányról meg ne is beszéljünk!:-)

A választói beállítódás nagyonis létező, mérhető jelenség: szoros összefüggésben áll a szocializációval és az abból következő értékorientációval. Jó, ha tudod, hogy pl. a Fidesz is alapvetően ezeket tartja nyilván és követi a hírhedt Kubatov-listák által.:-) Az el nem kötelezett szavazópolgárok értékrendje és az abból következő változékonysága is mérhető: (leegyszerűsítve) alapvetően két csoportra jellemző ez, a „napról napra élőkre”, ill. azokra, akik mérlegelni szokták a döntéseiket (ez utóbbiak sajnos kevesen vannak). „Egy jó szöveggel” azonban még a napról napra élőket sem lehet sem lehet komolyan átállítani. (Pl. a „jó szövegnek” tartott és erre a populációra hatni képes rezsicsökkentés is egy hosszasan és komolyan, sok összefüggésében elemzett döntés volt, nem pedig csak egy „pillanatnyi zseniális ötlet”.)

Amit pedig a következő kommentedben a tömeghatásról írsz, az legalább kétrétegű dolog. Mivel léteznek a szocializációs determinációk és ezekből következően az értékrendek is, így egyáltalán nem biztos, hogy „minden” MSZP, DK-fannál le fogja győzni az etatista értékrendet az Orbán-utálat és odaállnak egy kapitalista-meritokrata párt mögé. Van erre is jó példa: az MSZP szavazói törzsbázisa mindig is idegenkedett az SZDSZ-től és sosem szavazott arra át, még szükséghelyzetben sem. (Az átszavazók a legtudatosabb szavazók voltak, ők viszont sosem tartoztak a baloldali törzsbázishoz.)

Az Együtt- (valójában: Bajnai-) támogatók pedig nem sorolhatók a balos törzsszavazó-bázishoz: ők tipikusan a mérlegelők. Őket van esély PKP-sokká tenni, de ehhez a konzervatív jelző nagyon rossz marker, ui. ezen szavazóbázis értékorientációja kifejezetten „antikonzi”: újdonságkedvelő, a hagyományokat leszaró, ateista, életmódjában liberális és mindenek előtt kreatív, azaz az újításokat támogató.

Keszthelyi.Aron 2014.10.11. 16:29:05

@♔bаtyu♔: Bocs, ezt egy kicsit kibontanád? Mármint hogy miért nem csodálod? Csak hogy tudjam érdemes-e veled véleményt cserélni vagy inkább ne zavarjuk egymás köreit.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 16:33:06

@Moin Moin:
Magad írod le, hogy a választó is rendre csalódik. Ugyanezt állítom. Jelenleg a balos összefogás 1,2 millió szavazóval büszkélkedik. Ebből ha 5%-ot a teljes népességben hozna az E14, amit lenyúl a PKP, és hozzá jön a nem szavazó, de szavazni akaró 1 millió (2006-os részvétel vs 2014-es), már megvan a kellő támogatás a diktáláshoz és a dominó-effektushoz. Nem igaz, hogy Orbán gyűlölete gyengébb érzés lenne Fletó szereteténél, ezt szerintem te nem akarod beismerni.

Apple-ügyben pedig javaslom, nézz körül és ne fölényeskedj inkább:)

Jobs ügyében legyen elég ennyi, ha már kegyetlenkedni akarsz:)

beszeljukmac.com/index.php/weblog/comments/termekfejlesztes_apple_modra/

"Schiller szerint a marketing is egyenrangú része a folyamatnak, hiszen az Apple-nél azt szeretnék, ha a fogyasztók igényeit is képviselik a fejlesztés során.

Ennek ellenére az Apple nem gyűjt és használ fel fogyasztói információkat a termékfejlesztéshez. Schiller szerint – ahogy korábban Steve Jobs is hangoztatta – az Apple dolga új igények megteremtése.

„Nem a fogyasztók dolga, hogy tudják, mi kell nekik, úgyhogy nem is kérdezzük meg őket.” – magyarázta Schiller."

Blogger Géza 2014.10.11. 16:37:56

Bokros Lajos szerintem az anyja gyilkosával is összeállna, ha az megfelelő pozíciót kínálna neki. Nincs ebben semmi meglepő a múlt ismeretében. Amikor Gyurcsány lemondott, azonnal otthagyta a közgazdász vándorgyűlést és rohant fel a fővárosba, hátha valakinél ki tudja harcolni, hogy kormányfő legyen. Miután ez nem jött össze, nem sokkal később már az MDF listavezetője volt.

Jolka40 2014.10.11. 16:38:58

@Spániel: Maximálisan egyetértek.

Kényszerbagoly · http://kenyszerbagoly.blog.hu/ 2014.10.11. 16:52:20

Nem is akarja! Nem ez a cél, hanem a demokrácia helyreállítása. Félázsiai aggyal is felfogható.
kenyszerbagoly.blog.hu/2014/09/29/a_doktor_uriember

Sexual Harassment Panda 2014.10.11. 16:56:11

@Blogger Géza: pontosan.Bokrosnak az a lènyeg, hogy lehyen egy jòl fizetett àllàsa.
Az ep-vàlasztàsok utàn is kb 20x összeszàmoltatta a szavazatokat, mert nem akart hazajönni.
Sajnos a vàlasztòk nem felejtettèk el àldàsos tevèkenysègèt az ep-ben, gönckingàval, meg tabajdival együtt.

Blogger Géza 2014.10.11. 16:56:24

@quendelapo:

"A sokak által várt demográfiai fordulat első lépése megtörtént hazánkban, 2012-ben emelkedett a termékenységi arány (fertility rate), amely azt mutatja, hogy egy anyának átlagosan hány gyermeke születik. 2012-ben ez az adat az előző évi 1,25-ről 1,34-re ugrott. Ezzel hazánk 2012-ben a második legnagyobb növekedést érte el az uniós tagállamok között; a születések száma 90,3 ezerre nőtt. Ez volt az első olyan év hosszú idő óta, amikor a foglalkoztatott anyák több gyermeket szültek, mint korábban.

A termékenységi rátánk 2012-ben végre kimozdult az unióbeli utolsó helyről, és megelőztük Spanyolországot, Lengyelországot és Portugáliát; a mutató értéke nem csökkent 2013-ban sem. Az elmúlt két év 1,34-es termékenységi rátájánál az utóbbi 15 évben csupán egyszer, 2008-ban regisztráltak magasabb értéket (1,35). Kijelenthetjük tehát, hogy a 2012-es és a 2013-as adatok az utóbbi 15 év legjobbjai között tarthatók számon."

www.napigazdasag.hu/cikk/11677/

explanatus 2014.10.11. 17:03:17

@borzimorzi: Hú, ezt jól megmondtad, de valamit szem előtt tévesztettél. Ne a blogolók (mindegyikének) véleménye alapján határozd meg a PKP-t. A hozzászólók egy része nem a PKP szekerét akarja tolni. Jól látható a reagálásodból, elég hatásosan teszik. Szelektálj. Van itt potenciál bőven, csak még nem tudod a kommentelőket, mint támogatókat vagy kerékkötőket beazonosítani. Meglátod, utána könnyebb lesz. A többi, amit mondtál áll.

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2014.10.11. 17:17:12

@$pi$: Mi van devizahiteles? Még mindig reménykecc, hogy Orbán kihúz a kakiból?

Jolka40 2014.10.11. 17:51:18

@borzimorzi: Bocsánat, József Attila

Jolka40 2014.10.11. 17:57:22

@dr doktorka: A szavazásra jogosultak fele 50 év feletti. Ne nézz le minket.

nevetőharmadik 2014.10.11. 17:57:40

@FehérB: Egyszer nem érdemes számokkal dobálózni, aztán mégis számolsz? Amúgy nincs ezzel semmi gond, hiszen a választást a konkrét számok nyerik. És számok nélkül nincs tervezés, nincs megvalósítás sem, csak álmodozás.

Az a gond, hogy a stratégiádat egyetlen, rendkívül bizonytalan feltevésre hegyezed ki: hogy egy kellően erős PKP-hoz összefogás nélkül is átcsábulnának a mostani balos szavazók. És az, hogy bizonyosan lesznek ilyenek, még semmit nem számít, ugyanis a végeredmény szempontjából egyetlen dolgon áll, vagy bukik ez a stratégia: hogy ELÉG szavazó pártol-e át. Ezt hogyan tudnád garantálni? Sehogy.

Különösen azért, mert azok alapján a számok alapján, amikkel te is dolgoztál eddigi kommentjeidben (kb. 1 millió potenciális PKP szavazó és 1,2 millió jelenlegi balos szavazó), az ÖSSZES balos szavazónak át kellene pártolnia a Fidesz legyőzése érdekében.

Ez pedig inkább képtelenség, mint nem - ezért a stratégiád is képtelenség.

Az őszinte hozzáállás az lenne, hogy elismerjük: többféle helyzet is fennállhat a jövőben. Az egyes helyzeteknek más és más a valószínűsége. A stratégiai gondolkodás pedig azt követeli meg, hogy az összes belátható helyzetre legyen kész forgatókönyv.

Neked van forgatókönyved arra a helyzetre, ha a PKP-nak az átpártolókkal együtt sincs meg a Fidesz legyőzéséhez szükséges szavazatszáma? Mert azért ez az összes eddig elhangzott szám alapján meglehetősen valószínű helyzet.

Ráadásul a vicc az, hogy nem is amellett érvelek, hogy a baloldallal feltétlenül össze kell fogni (szerintem is jó lenne, ha erre nem lenne szükség). Amellett érvelek, hogy teljesen kár ezen rugózni és a baloldalt szapulni, két okból kifolyólag:

Egyrészt ha mégis kell majd (valószínű), akkor sikerült a PKP-nak seggszájat csinálni. Ez fölösleges hitelességvesztés.

Másrészt a hitelesség egyébként sem abból fakad, hogy esküdözünk, hogy ezekkel soha (ezt már kifejtettem), hanem a párt jó megépítéséből. Nem részletezem, Borzimorzi pont elég jól kifejtette. És ebben a baloldalról szóló beszédnek pontosan zéró szerepe van (vagy negatív, ha azt nézzük, hogy fölöslegesen viszi az időt és energiát).

Harmadrészt az összefogásról már csak ezért sem érdemes beszélni és ez alapján pozicionálni a pártot, mert ez a Fidesz témája. Ha erről beszélünk, akkor nem törtünk ki a Fidesz által tematizált közéletből, és pontosan az vár ránk is, mint a mostani baloldalra (összefogók) ÉS az LMP-re (összenemfogók): a nagy büdös semmi. Ezzel a témával nem lehet szavazatokat gyűjteni, ebből nem lesz 1 millió szavazója a PKP-nak.

Abban igazsága van Béndek Péternek, hogy most nem fogott össze senkivel. Mert ugye minek? De a PKP-nak nem attól lesz vagy nem lesz mérhető támogatottsága, hogy összefog-e vagy sem, hanem minden mástól.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 18:09:15

@nevetőharmadik: Csak azért számoltam, mert megkérdőjelezték, hogy a matek kijön-e. Szerintem kijön. Viszont nem a teljes ballib tábor átállását vizionálom, hanem egy részét (kb ami a régi szadi lenne) és számolok néhány egykori MSZP-s, most Jobbikos rendszertagadó (korrupció, nagy pártok, nem demokrácia tagadó) szavazóval is. Plusz az a biz 1 millió. Itt jelzem, vannak, akik szerint még egyenesen a Fidesztől is jöhetnek szavazók.

Viszont lényegében senki nem fog bejönni, ha a PKP akár csak az utolsó pillanatban összeáll az ellenzékkel. Erre max annyi bizonyítékom van, hogy a politikusok elutasítottsága ma abszolút és nem relatív, vagyis ugyanannyian utasítják el a teljes baloldalt, mint Orbán kispadját, így pedig értelmetlen arról értekezni, hogy ha olyan helyzet jön, fel kell készülni arra is, mert nem. Arra pont nem SZABAD felkészülni. Végezetül a kérdésedre válaszolva:

"Neked van forgatókönyved arra a helyzetre, ha a PKP-nak az átpártolókkal együtt sincs meg a Fidesz legyőzéséhez szükséges szavazatszáma? Mert "

Van. Akkor nem kell választásokat nyerni. Lévén a PKP mondanivalója többek között az etatizmus-ellenesség, azt meg nehéz lesz a balosok mellett bármilyen kampányban képviselni. Ezt nem értitek meg.

borzimorzi 2014.10.11. 18:19:49

@Moin Moin: Köszi. Tartok tőle, hogy hiába.

Csaxólok, hogy ha én most a Fidesz helyében lennék és érzékelném, hogy a valóban jobboldali emberek csalódottak, mivel ők kapitalizmust és demokráciát akartak, ráadásul még aktívak is a választásokon, akkor törekednék semlegesíteni őket. Hogyan lehet ezt megtenni? Semmi az egész, csak gondoskodni kell róla, hogy a szavazatuk ne hasznosuljon. Mi ennek az eszköze? Egy garantáltan 5% alatt maradó párt. Alapíttatni kell valakivel egy jobboldali, polgári pártot, hogy szívja fel a csalódott fideszesek szavazatait. Aztán gondoskodni kell róla, hogy olyan pocsékul működjön, hogy a rá leadott szavazatok száma garantáltan az 5%-os küszöb alatt maradjon.

Ha pedig netán valaki alapít ilyet magától, akkor még egyszerűbb a Fidesz dolga, csak oda kell küldenie egy csapat válogatott, bülbülszavú cicaharcost, akik majd jól szétgyurcsányozzák meg szétbokrosozzák a konstruktív dialógust. Így akár évekig is impotenssé tehető bármilyen alakulat, mivel az érdemi munka helyett a versenytársak ócsárlásával vannak elfoglalva. Ez ment az Élőlánc Magyarországért Pártnál is, szemtanúja voltam. Tehát a Fidesznek ebben van gyakorlata!

Az Élőláncban konkrétan olyan emberei voltak a Fidesznek, akik megpróbálták lehalászni a kicsit is jó fellépésű egyedeket. Mikor már a harmadik sündörgött oda hozzám azzal az ürüggyel, hogy hideg van és nincs több buszjegye, vigyem haza őt is, majd az autóban elkezdte mondani, mennyivel jobban járnék a Fidesszel, úgy röhögtem, hogy majdnem átmentem a piroson. Amikor úgy tűnt, mégis labdába rúghatnak, akkor a Fidesz köztisztviselői állást adott a vezetőinek és húzóneveinek, hogy azok személyesen ne nyerhessenek semmit a választásokon való indulással, mivel köztisztviselőként pártban vezető tisztséget törvény szerint nem viselhetnek. Azonnal rákezdték, hogy nem, mégse induljon az Élőlánc 2010-ben, bár pont ezzel a fő céllal alapították. Á, nem volt hirtelen a pálfordulás. :-) Mikor aztán széthullott alattuk a párt, akkor még ők voltak felháborodva, hogy a "mór mehet" jelleggel, egy sima köremailben kirúgták őket a hivatalból. És még ők voltak felháborodva, és körbenyüszülték vele a sajtót:

index.hu/belfold/2012/01/02/az_ombudsman_e-mailben_mondott_fel_14_embernek/

valasz.hu/itthon/ilyen-intezmeny-magyarorszagon-jott-letre-eloszor-a-vilagon-44523/?cikk_ertekel=1&ertekeles=2

Erre találtam azt mondani, hogy Júdásnak legalább annyi esze volt, hogy felfogta, miért kapta a 30 ezüstpénzt, és hol a helye...

Ceterum censeo, nem a vetélytársakkal kell foglalkozni. Még egy lány se lett bálkirálynő attól, hogy fikázta a bálban jelen levő összes többi lányt. Hanem csakis attól, hogy saját magát fejlesztette, jól megtanult táncolni, társalogni, sminkelni, öltözni. A PKP-ra munka vár. A fent vázolt munkát késő 2 év múlva megkezdeni, mert akkor már a maradék rövid idő alatt nem tehető ismertté a párt és annak vezetője a nagy nyilvánosság számára. Az emberek hárítják a politikát, nem akaródzik nekik új embereket és szervezeteket megismerni, tehát legeslegkésőbb egy év múlva el kell kezdeni sulykolni, hogy van ez a PKP és Béndek Péter választható, sőt ... okokból választandó.

Ha ezt a munkát nem akarjátok elvégezni, csak szóljatok, és nem zavarok!

Üdv:
b

panelburzsuj 2014.10.11. 18:19:59

@nevetőharmadik:
Na most képzeld el azt a helyzetet, amikor nem a PKP akar összefogni, hanem mások vele.

Mert kell az 6,57 százaléknyi mandátuma egy többségi kormányhoz.

És az egyik kérő Orbán, a másik meg Gyurcsány névre hallgat. És mindkettőnek van 45-45 százaléknyi embere.

borzimorzi 2014.10.11. 18:24:09

@Jolka40: Az értelemig és tovább is hálás köszönet a korrekcióért! Tökéletesen igazad van, hülye voltam.
Üdv:
b

borzimorzi 2014.10.11. 18:26:37

@explanatus: Örülök, hogy van, amiben egyetértünk. És remélem, időben kapcsolunk / kapcsol a PKP.

Félreértés ne essék, a konstruktív kritika piszkosul kell. De az nem a más pártokról és azok politikusairól szól, hanem arról, hogy mit és hogyan kell a PKP-nak elvégeznie ahhoz, hogy küszöb feletti eredményre legyen esélye 2018-ban.

Üdv:
b

FehérB (törölt) 2014.10.11. 18:32:17

Eszembe jutott a Centrum Párt esete. Ők 2002-ben, fele ekkoránál is kisebb társadalmi csalódottság mellett érték el majdnem az 5%-ot. Utolsó pillanatban, pénz nélkül, kampány nélkül. És ami nekik Kupa volt, az a PKP-nak lehet bárki, akit meghívnak, ismert arc biztosan lesz. Nota bene, a centrumos sztorinál is ugyanúgy kavart az MSZP, Kupa meg is bánta.

nevetőharmadik 2014.10.11. 18:33:35

@FehérB: Hogyne érteném. Csak nem fogadom el. Ugyanis a kommentedből az sejlik, hogy még mindig 2010. előtti sémákban gondolkodsz. Választási győzelem, aztán koalíciós kormányzás. Holott az a világ már nincs, egyáltalán nem az a feladat, mert a feladat a Fidesz rendszerének a lebontása, a Fideszmaffia kipicsázása és az állam újraindítása.

Természetesen vannak távlati feladatok, és ezeknek az elképzeléseknek, programoknak minél hamarabb el kell készülniük, mert bár sokaknak elég hívószó lehet Orbán seggberúgása, a megcélzott, tudatos, polgári szavazóbázis azt is szeretné tudni, hogy utána mi lesz. Az általad említett etatizmus-ellenesség már ebbe tartozik, de nem is ehhez lehet szükség összefogásra. Ez tényleg nem menne.

Hurka Kolbász 2014.10.11. 18:35:09

"az egész kártékony baloldali bagázs"
Ilyet is csak egy jobbcigány komcsi mondhat...
.
"Bokros úr még mindig nem értette meg, hogy addig nem lesz ebben az országban a Fidesznek ellenereje, ameddig ez a baloldal nem tűnik el végleg"
Meg te se hogy nem ezen múlik, ahogy 2010-ben se a fidesz nyert, hanem az MSZP veztett. Saját maguknak kúrták el, a fidesznek köze nem volt az események alakulásához, leginkább Orsós Viktor lemondatásán törték épp a fejüket, amikor véletlenül rájuk mosolygott a szerencse: a 100 milkás végkielégítések miatt felháborodott emberek változást akartak, amit aztán félig meg is kaptak: ezentúl nem 100 milkákat lopnak el az elvtársak, hanem 1000 milliárdokat. Megérte? Egy hülyének biztosan. Aki ezeket újraválasztja az nem is csak szimplán hülye, hanem hazaáruló.
.
"viszont pont olyan technokrata, mint Bokros"
Mintha a technokrata valami szitokszó lenne... Sok ilyen ember kéne ebbe az országba, nem ilyen kommunista köpönyegforgatók, mint az orbán-rogán-lázár bűnbanda, akkor lenne esély felzárkózni Európához. Ezekkel az akasztófavirágokkal nincs.
.
Gyurcsány minden lejáratási kísérlet ellenére a baloldal egyik leghitelesebb és legértelmesebb embere. Távolról se tökéletes, de a többi még ezt a szintet se üti meg. A jobboldalról nem is beszélve, a fidesz = hazaárulók, kdnp = élősködők.

explanatus 2014.10.11. 18:42:29

@borzimorzi: Ez a lényeg, legyünk minnél többen, akik minnél több dologban egyetértenek

FehérB (törölt) 2014.10.11. 18:47:31

@nevetőharmadik: "nem az a feladat, mert a feladat a Fidesz rendszerének a lebontása, a Fideszmaffia kipicsázása és az állam újraindítása." - kivéve, hogy nem ez a feladat. Ez a klasszikus ballib kánon, ebből azt hiszem elegen nem kérünk már ahhoz, hogy létjogosultsága legyen. Ha csak ez lenne a feladat, akkor Bajnai mégis nyert volna ezzel a szövetséggel, mert erre biztosan felhatalmazást adtak volna a választók. Itt jönnek egyébként elő az ellentmondások szép számmal a vitapartnereim érvelésében: kell az együttműködést nyitva hagyni, de közben program is kell, amit MAJD később megvalósít a PKP ha már elpi..ta Orbánt és persze alapul véve - mintha ez olyan könnyen menne - hogy majd jól elintézi ez a jó kis párt a szövetségeseket is később kisujjból. Na ez a baromi naivitás, nem az, amit én gondolok a megszólítható tömegekről.

borzimorzi 2014.10.11. 18:53:51

@panelburzsuj: Az SZDSZ történetéből már minden épeszű ember megtanulta, hogyan kell erre reagálni. Bármelyik 45%-os tömörüléshez csatlakozik is a PKP a maga 6,7%-ával, annak az eredménye a PKP számára csakis a teljes arcvesztés lehet, majd a párt felmorzsolódása. Az SZDSZ esetén konkrétan az történt, hogy a párt pár vezetője mocskosul meggazdagodott a mérleg nyelve helyzetből adódóan szerzett pozíciókban. A 16 vagy 17 fős Medgyessy-kormányban az alig több, mint 5%-ot hozó SZDSZ-nek 4 minisztere volt. 5%-os támogatottságot konvertáltak 25%-os kormányzati súlyra! Amikor mondtam nagyobb plénum előtt, hogy ebből baj lesz, mert az ilyen mohóság ellenszenves a választóknak, és inkább legyen csak 2 minisztere az SZDSZ-nek (1 arányosan és 1 a mérleg nyelve szerepért), de az a két miniszter aztán kiválóan dolgozzon és szerezzen a pártnak hatalmas renomét, ami majd 10+%-ot fialhat 4 év múlva, akkor én voltam a mesüge, pontosabban inkább a hülye goj, aki "nem érti ezt a dolgot". A mohóságuknak, majd az azt követő pocsék szereplésüknek meglett a következménye a párt sorsára nézve.

Tehát a válasz a dilemmádra az, hogy először is baromi kevés az esély arra, hogy fej-fej mellett fussanak be. Ha van egy 46%-os párt meg egy 45%-os párt, akkor a 6,7%-os PKP sehová sem áll, hanem majd kormányoz az, akinek a kettő közül 1%-kal többje van. A PKP viszont blokkolja az összes olyan törvényjavaslatot, amelyik nem egyeztethető össze a programjával. Slussz. Gyakorlatilag vétójoga van. Mit akar még 6,7%-kal? Ha pedig előáll az a hiperritka állapot, hogy 45-45%, akkor döntsék el, hogy új választás lesz, vagy pedig párhuzamosan lesz szíves mindkét nagy tömb elkészíteni minden témában a törvényjavaslatát, aztán a PKP majd oda szavaz, ahová a programjának megfelelően kell, mert ott érvényesül jobban az ő választóinak az érdeke.

Itt jön megint képbe a Keresztapa vonatkozó jelenete. Ha bárki is kibeszél a pártból, és a belső viták nem maradnak meg belül, akkor a két nagy elkezdi levadászni azokat, akikről úgy gondolja, hogy nem hajlanak feléjük. Majd egyesült erővel lekaraktergyilkolásznak végül mindenkit a PKP-ból. Ezért kellene piszok jó, összetartó csapatot szervezni azokból, akik komolyan gondolják. Ez az, amire a Fidesz jelenlegi vezérkarának volt 4 éve a kollégiumban. A PKP-nak is van, ha megérti, hogy most kell megkezdeni a munkát.

Üdv:
b

FehérB (törölt) 2014.10.11. 18:58:34

@nevetőharmadik: ÉN koalíciós kormányzásban??? Már megbocsáss, kinek a kommentjeit olvasod te? Egyébként ellentmondás még mindig sok van, tán a legszembetűnőbb ez: azt állítjátok, hogy a realitás valahol az 5-15% körül van a PKP számára. Meg azt is, hogy alkalmilag összeállhat a ballal, aztán majdcsak lerázza. Hát az 5-15%-ával biztosan nem fogja. El kell dönteni: van támogatottsága és játszhat a balosokkal, vagy nincs, mert rétegpárt, akkor viszont egy koala esetén nem vár rá más, mint Bajnaira (aki pont ezért lett 5%-os).

panelburzsuj 2014.10.11. 19:07:43

@borzimorzi:
Általánosabban is megfogalmazhatom: mire kér a PKP felhatalmazást a (potenciális) választóitól?

A. Hogy ammennyi hatalma lehet, azt mind érvényesítse kormányzati részvétel - (vagy épp vétó...) formájában;

B. vagy hogy egy "elvi irányt" addig melengessen, míg váltópárti méretűvé nem hizlalódik?

A. eset LEHETŐSÉGÉÉRT is kutyául meg kell küzdeni - B elérése meg tán "elvben" is kizárható.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 19:12:28

@panelburzsuj: Bocs hogy beleszólok, de már az első is olyan sótlannak tűnik, hogy nekem sincs kedvem rá szavazni. Pedig én aztán PKP-szimp. vagyok.

Inkább legyen a kamikáze-politika: a választó kössön kompromisszumot, ne a PKP! Utóbbit úgyse fogják honorálni, hiába ábrándozik mindenki az ellenkezőjéről. Ha komolyan akarnak egy jobb világot, szavazzanak a PKP-ra. Még Fletóból is kinézem, hogy félreáll, ha úgyis 5%-a lesz. Pont akkor nem fog, ha egyszer megérzi a vérszagot és az újabb útját a hatalomba.

zsoltix 2014.10.11. 19:17:49

@Blogger Géza: Vagyis a legmagasabb termékenységi ráta nem az Orbán-kormányok nyócévében volt, hanem a szocikéban.

Zoltán Lukács 2014.10.11. 19:18:23

Gyerekek, fantáziálás helyett meg kellene próbálni pártot szervezni a Béndek úr exkluzív klubjából. Úgy dobálóztok itt a százalékokkal meg az alternatívákkal, mintha bármiféle politikai teljesítmény lenne a hátatok mögött. Először dolgozni kéne, aztán tervezni a hatalomátvételt. Mellesleg, miközben megpróbáltok majd egy "5-15%-os párt" lenni, érdekes változásokat dolgokat fogtok észrevenni magatokon (meg főleg egymáson), közben a világ is alaposan meg fog változni körülöttetek, úgyhogy szerintem most le kellene higgadni.

profilo 2014.10.11. 19:31:11

@Zoltán Lukács:

Volt a közelmúltban HaFr-nek egy írása a szadeszos Kis Jánosról. Akkor nem akartam megbántani azzal,hogy az ő politikai pályája,ha valaha komolyan vehető párttá válik a PKP,megegyezik majd a Kis Janoséval.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 19:36:54

@Zoltán Lukács: Nem dobálózunk kedves ellendrukker barátom (de sokat változtunk a mély, zsigeri gyűlölet óta, mintha ez rád lenne már jellemző), hanem felmerülnek utak, azokról mondjuk el a véleményünket, ami nem is releváns, mert nem mi döntünk. Viszont az aprómunkát tudjuk, ismerjük, magam már jelentkeztem is a pártközpontban (:DDD), hogy részt veszek benne szívesen.

panelburzsuj 2014.10.11. 19:38:26

@FehérB:
Konzervatív kamikaze: ez jó.

Dilis országnak dilis pártot!

Egyébként érteni vélem az indulataidat - csak azt nem tudodm, miért látsz a PKP-be egy betűvel is többet, mint ami: egy érdekes (műkedvelő) kezdeményezés, egyetlen ember személyiségére (és gyakran hangulataira... ) építve.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.10.11. 19:39:16

@Zoltán Lukács: " a libsibolsi MSZP-SZDSZ katyvasz "

Gyurcsány maga ez a libsibolsi katyvasz. A teljes életművével együtt. A baloldalnak őt kell meghaladnia.

panelburzsuj 2014.10.11. 19:42:30

@profilo:
Arról azért már lemaradt: csak az első 15-20 év hiányzik. Amikor Kist éppen kiebrudalták még a filozófusságból is, akkor Béndek éppen kormánytanácsadott. Már életkorilag ugyanakkor...

borzimorzi 2014.10.11. 19:45:08

@profilo: Nem feltétlenül. A Kis János által alapított párt ugyanis ronggyá korrumpálódott, majd szétzüllött.. A PKP-t meg lehet szervezni úgy, hogy ne ez legyen a sorsa. De ehhez elkötelezett emberek kellenek, akik úgy gondolják, hogy a párt fontosabb, mint ők. Az SZDSZ vezetői, elnökei közt egyetlen egy ilyen ember sem volt.

Üdv:
b

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.10.11. 19:46:54

@Moin Moin: "A „létező baloldal” pártjaival nem a demokráciáért kell szövetkezni, hanem az autokratikus rendszer lebontása érdekében."
Konkrétan ez most ez önkormányzati választás. Annak kell nyernie aki jobban vezeti az adott települést. Másrészt meg nem egyesek által autoriternek nevezett rendszereket kell lebontani, nem rendszerváltani kell, hanem valós alternatívát felmutatni a választóknak az Orbánkormánnyal szemben.
A gyurcsányi demokrácián, meg hogy ő mekkora demokrata, csak az ember röhögni tud kínjában. Olyan ez mint a szépemlékű Mezőbank, aki úgy reklámozta magát, hogy "tradíció és szakértelem". Nos e kettő pont nem volt neki.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 19:53:03

@panelburzsuj: Épp ellenkezőleg (imádom, mikor valaki érvelése a saját farkába harap). Kamikáze pont az, ha évekig hajtogatod, hogy antietatista vagy, meg kell haladni a jelenlegi politikai rendszert, majd annak egyik képviselőjével szövetségre lépsz.

Az én kamikázém szelídebb: azt teszed, amit mondasz és azt mondod, amit teszel. És megvárod, amíg hozzá érik a választó.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.10.11. 19:54:55

@Zoltán Lukács: "Csak éppen a hatalomba segítesz egy antidemokratikus és nemzetrohasztó pártot."

Még jó hogy a DK-Együtt-1/2MSZP oldalnak nincs szüksége ellenségképre.

panelburzsuj 2014.10.11. 19:55:29

@borzimorzi:
"Kis János által alapított párt"

Egynél talán több bába volt ott. Néha tán túl sok is. Azér olyan soká találták meg a pártgyereket.

panelburzsuj 2014.10.11. 19:59:48

@FehérB:
Akkor talán más szót kéne keresni.

Kamikaze azért mégse egyszerűen csak: csökönyös. Vagy szebb szóval: kitartóan a maga útját járó. Hanem: öngyilkos merénylő.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 20:03:55

@panelburzsuj: Egy menekülés ez. Út azoknak, akik már nem hisznek a másik két oldalban. Én őszintén mondom neked, hogy nem hiszek benne. Nekem tényleg FULL mindegy, hogy ki nyer legközelebb, ha a fidesz vagy a szocik azok.

panelburzsuj 2014.10.11. 20:13:20

@FehérB:
Későn érő típus vagy. (Vagy csak későn - jövő? ... :)

Én kábé akkor döntöttem a "legkisebb rossz" elve mellet, amikor Orbán-I. elkezdte férretolgatnia polgárkodást, kioldogatni a kötségvetési fékeket, és befűtögetni a gicsnacinalista gőzhajókázást.

panelburzsuj 2014.10.11. 20:16:18

@panelburzsuj:
"legkisebb rossz" elve = minden voksolásra elmentem, és mindig a legbénábbnak tűnő csetlőbotlóra szavaztam

Keszthelyi.Aron 2014.10.11. 20:16:54

@Blogger Géza: Igazad lehet. Viszont ez - véleményem szerint - a legtöbb politikusra igaz pártállástól függetlenül.

Keszthelyi.Aron 2014.10.11. 20:18:25

@Blogger Géza: A többi országnál is növekedési pálya kezdődött vagy csak nálunk?

Keszthelyi.Aron 2014.10.11. 20:21:03

@borzimorzi: Azt hiszem Thomas Mann erről írt érintőlegesen a Mario és a varázslóban. Igazad lehet :)

Keszthelyi.Aron 2014.10.11. 20:30:39

@panelburzsuj: Gondolom a sulibulikban is mindig a szégyellősen sarokban bujkáló "futottak még" kategóriásokat vitted táncolni :D

panelburzsuj 2014.10.11. 20:33:36

@Keszthelyi.Aron:
"Középkategóriásként" ott lényegesen nagyobb a nyerési esélyem, mint a körüldongott dámák körül, nem? :)

Keszthelyi.Aron 2014.10.11. 20:34:54

@panelburzsuj: naná. Ráadásul a dámák nem szerették ha a jellegtelen barátnőiknek sikerük van és azonnal felbukkantak, hogy adjanak a lovagnak egy esélyt :D

Jolka40 2014.10.11. 20:38:16

@borzimorzi: Csak tévedtél, mindenkivel előfordul. Bárcsak legalább néha hallgathatnánk, nézhetnénk előadókat Adyt és József Attilát interpretálni.

nevetőharmadik 2014.10.11. 20:49:05

@FehérB: Az, hogy volt ilyen szólam a baloldalon, nem jelent semmit, mert TARTALOM nem volt mögötte egy pillanatig sem, sem oda vezető terv. Ennek a feladatnak a tagadása két okból fordulhat elő: vagy vak vagy a realitásokra, vagy a Fidesznek dolgozol. Az, hogy a fidesztelenítést azzal próbálod elütni, hogy ez ballib kánon, az utóbbira utal, végül is az ő taktikájuk mindennek az összegyurcsányozása és bukottbaloldalazása.

Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy de, igenis koalíciós kormányzásban gondolkodsz, mert az, hogy szavaid tanúsága szerint EZT nem akarod, ETTŐL tartasz, mutatja, hogy EZ van a figyelmed középpontjában.

quendelapo 2014.10.11. 20:49:33

@Blogger Géza:
@FehérB:

KSH fidesz propagandától megtisztítva. Nincs érdemi változás.

2014. január 1-jén az ország népességének lélekszáma 9 millió 879 ezer
fő volt, 30,1 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A fontosabb
népmozgalmi folyamatok közül csökkent a születések és halálozások
száma, több házasságkötés és kevesebb válás történt, és számottevően
csökkent a terhességmegszakítások száma is. 1. tábla
Fontosabb népmozgalmi események
Népmozgalmi
esemény 1990 2011 2012 2013+ 2013+/2012
2012=100,0
Élveszületés 125 679 88 049 90 269 88 700 98,3

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/nepmozg/nepmoz13.pdf

FehérB (törölt) 2014.10.11. 21:08:42

@nevetőharmadik: Értelmetlen két olyan állítással megpróbálni meggyőzni magad, melyeknek épp az ellenkezője igaz. Ha a fidesznek dolgoznék, továbbra is a baloldalt támogatnám. Elveszítettek 5 választást eddig ellene, most fogják a hatodikat. Aligha kívánhat magának jobb ellenzéket egy ilyen kormány, ami az elmúlt 25 év leggyengébb politikai teljesítményét mutatta és mégis győzni tudott - az én intelmeim nélkül.

Koalíciós kormányzásban pedig nem gondolkodom, mert még kormányzásban sem biztosan, mint fentebb le is írtam. Ehhez szükséges feltételnek éppen a koalíció elkerülését tartom, de ezzel nem vagyok egyedül, a PKP elnöke is hasonlóról értekezett nem csak ezen posztban Bokros, hanem a korábbiak során is számos történés fényében. Biztos Péter is fideszes, ki tudja...

quendelapo 2014.10.11. 21:08:59

@borzimorzi:
Végre valami konstruktív.

Zoltán Lukács 2014.10.11. 21:22:29

@greatwideopen:
"@Zoltán Lukács: " a libsibolsi MSZP-SZDSZ katyvasz "

Gyurcsány maga ez a libsibolsi katyvasz. A teljes életművével együtt. A baloldalnak őt kell meghaladnia."

Ez kb. úgy hangzik, mintha azt írnád, hogy "Gyurcsány maga az ördog". Nem vagy te beteg?

Zoltán Lukács 2014.10.11. 21:33:42

@FehérB:

" Na ez a baromi naivitás, nem az, amit én gondolok a megszólítható tömegekről. "

Mit is gondolsz Te a megszólítható tömegekről?

Zoltán Lukács 2014.10.11. 21:34:06

@greatwideopen:
"Nem, nem úgy hangzik."

Ja, akkor jó.

quendelapo 2014.10.11. 21:37:01

@FehérB:
Bajnai ugyanazt a hibát követte el, mint a PKP. Folyamatosan arról beszélt, hogykivel, meg kivel nem fogna össze, ahelyett, hogy a saját pártját építette volna fel. Programmal. szervezeti háttérrel, aktivistákkal és főleg vezérkarral.
Már az elején elcseszte, amikor végigkampányolta a maszopos nyugdíjasklubokat.
Béndek is valami hasonlót csinál most, csak a nyugdíjas szocik helyett - az állítólag - kiábrándult fidezseseknek udvarol. (Bár Bajnai legalább odament, nem csak postokat irogatott.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.11. 21:42:51

@quendelapo: ne nyugtalankodj annyit, megárt

feketeesfeher 2014.10.11. 21:48:00

@FehérB:
"az elmúlt 25 év leggyengébb politikai teljesítményét mutatta"

Elképesztően téves megállapítás.
Hatalomtechnikai értelemben az elmúlt 25 év legerősebb politikai teljesítményét mutatta fel a fidesz 2010-2014 között.

quendelapo 2014.10.11. 21:51:20

@HaFr:
csak miattad izgulok..:)

feketeesfeher 2014.10.11. 21:59:10

Egyet-kettőt mindenképpen javasolnék a komolyabban gondolkodóknak megfontolásra.

1, 2010 a magyar belpolitikában olyan paradigmaváltás volt, ami mindent érvénytelenné tesz, ami 1990-2010 között a magyar politikai mozgalmakat befolyásolta. Rgyszerűen mindent el kell felejteni. Nem érvényes, nincs valós üzenete. Puszta köldöknézegetés.
2, A fidesz által hatalomtechnikai szempontból bombabiztosan felépített rendszert a korábbi technológiákkal nem lehet lebontani. Egyszerűen nincs meg hozzá semmi olyan környezet, ami ezt segítené.

Lehet azt játszani, hogy majd új pártok így meg úgy befolyást szereznek a rendszerben, és váltópárttá növik ki magukat, csak felesleges.
A NER azon alapul, hogy nincs középtávon váltópárt, csak a demokrácia díszletei.
És ezt nem a puszta politikai manipuláció biztosítja, hanem egy rendkívül erős, befolyásos hatalmi centrum, amelyik az állam minden erejét be tudja vetni, ha a hatalma érdekében ez szükséges.
Béndek Péteren -ha nem változtat taktikát- úgy fognak átgázolni ha kell, hogy gyakorlatilag nyoma sem marad. Ez itt nem egy bécsi kávézó, hanem a balkán.
Ezt azért szerintem jó tudni.

tamas11 2014.10.11. 22:13:17

@Moin Moin:
neked is igazad van.
Azt kell tenni, amit borzimorzi mond, azaz ír (több részletben).
Remélem Hafr is képes lesz arra, hogy egy külső elképzelést hasznosítson, igénybe vegyen, sőt, közvetlenül kövessen. Valamit, amit más tanácsol. Szóval, átmenetileg alázatos üzemmódra vált. Nem általában, hanem egyetlen, arra érdemes elgondolás és logika hatására. Kvázi, egy személy "kedvéért".
Egy filozófustól ez nem várható, de egy sikeres (párt)vezetőnél elengedhetetlen. Tudom, hogy mindig több út lehetséges, de szűk a variációk az igazi lehetőségek száma.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.11. 22:29:28

@feketeesfeher: yes, akkor keresztül leszek gázolva .. más nem csinálja, kérem

feketeesfeher 2014.10.11. 22:31:55

Béndek Péter tévedése

A szerző legnagyobb tévedése, hogy egy olyan koordináta rendszerben értékeli az ellenzéki pártok/mozgalmak lépéseit, tevékenységét, amely koordináta rendszer ma már egyszerűen nem létezik.
Ezzel a szerző persze nincs egyedül, hisz az ellenzéki pártok maguk sem nagyon tudtak kilépni ebből a ma már nemlétező rendszerből.

Abban az új rendszerben, ami 2010 óta kiépült, gyakorlatilag semmi nem igaz, ami korábban igaznak gondolódott.
Fullstop, lejárt, felejtsük el.

Béndek Péter azon elképzelése, hogy személyeket illetve pártokat kell meghaladni, de a rendszer változatlan, az szerintem egy teljes tévedés.

Pont ebből kifolyólag szerintem a meghirdetett stratégia is egy teljes tévedés, nem vitatva amúgy a PKP elvi létezésének jogosultságát, sőt hasznosságát.
Csak nem fog működni.

- az állam túlsúlya jelentős határokat lépett át. Nagyon erősen közelít a pártállami rendszerhez. A hatalmi centrumból gyakorlatilag kisebb erőfeszítések mentén, de bármely zavaró csoportosulást el lehet lehetetleníteni. Erre azért mostanság erős példák vannak
- a politikában nélkülözhetetlen anyagi és emberi erőforrásokat egy sima populista demagógiával le lehet nullázni, mint ahogy a fidesz ezt megtette. Nem azért csökkentették az önkormányzati képviselők számát, mert az drága volt, hanem azért, hogy ne legyen gyakorló terepe a politika iránt érdeklődőknek. Ezért nullázták az önkormányzatiságot, ezért nullázzák ma a civil társadalom országos hatású részét. 1 nap alatt indul el egy KEHI vizsgálat, ha valaki nagyon akarja. És abban biztos lehet mindenki, hogy fognak találni valamit.
- Jelen pillanatban nulla a társadalmi ellenállás a fent leírt jelenségek ellen. És ez még inkább arra bátorítja a hatalmat, hogy a lépései politikai stratégia szempontjából helyesek. (mindenképpen hatékonyak)
- a regnáló hatalom a maximális mértékben használja ki a fragmentált ellenzék kooperációképtelenségét. És amíg a változást akarók nem képesek kitörni a régi -ám de már nem érvényes- struktúrákból, amíg nem képesek egy kooperatív, valódi alternatívát kínálni a választóknak -nem kizárva az együttműködésből azokat, akikkel nem értenek egyet- addig itt nem lesz semmi, csak ami van.

feketeesfeher 2014.10.11. 22:33:30

@HaFr:
"más nem csinálja, kérem "

Ha veled valami bajom volt, akkor pusztán csak az, hogy nem vetted soha tudomásul, hogy más is csinálja, nem csak te. Csak nem pont ugyanúgy.

feketeesfeher 2014.10.11. 22:51:18

@HaFr:

Ha nem akarsz mondani semmit, akkor ne írj feleslegesen. :)
Tök jó szándékból mondom.

Blogger Géza 2014.10.11. 23:19:33

@quendelapo: A termékenységi ráta mintegy 10%-os növekedése nagyon is érdemi változás. Mivel a kialakult helyzet miatt már eleve kevés a szülőképes korú nő, ezért az nem várható, hogy rövid távon a népesség fogyása megálljon, csak a lassulása. A szülőképes korú nőket kell vizsgálni, ha a valódi trendekre vagy kíváncsi.

Blogger Géza 2014.10.11. 23:24:17

@zsoltix: Hát az Orbán-kormánynak még nem is volt összefüggő 8 éve. De már ebben a pár évben is sikerült az MSZP alatt zuhanó rátát megállítani és növekedésbe átfordítani. Ez nagy eredmény.

2014.10.11. 23:34:09

@feketeesfeher: "az ellenzéki pártok maguk sem nagyon tudtak kilépni ebből a ma már nemlétező rendszerből." -- én úgy gondolom, hogy nagyon is kiléptek, aztán rögvest a NER szerves részei lettek - inkább ezt nem akarják/tudják megérteni.

Ebben "az új rendszerben, ami 2010 óta kiépült, gyakorlatilag semmi nem igaz..." -- még az ellenzéki pártok szerepköre sem.

"Személyeket, pártokat" szerintem azért lenne jó meghaladni, mert így társadalmilag megalapozódik az egész párt -- fentebb már írták, hogy Béndek Péter álljon neki megszervezni a pártját. Ezt úgy is lehet, hogy a pártja tagjai közül néhányan önként ráállnak a feladatra, stb... --, ami által kicsit könnyebb lehet kiépülni a megfelelő méretekre.

2014.10.11. 23:40:03

@megamind: *"nem akarják/tudják megérteni.", vagy nem vállalják fel...

FehérB (törölt) 2014.10.11. 23:50:25

@quendelapo: @Zoltán Lukács: "Mit is gondolsz Te a megszólítható tömegekről? " - például azt, hogy vannak. Elég sokan.

"Bajnai ugyanazt a hibát követte el, mint a PKP" - helyesen: mint amit a PKP-ra rá akarnak erőltetni az itt felszólalók, meg néhányan a ballib oldalon. Egyébként megint nem tisztem védeni a pártot, de ha olvasod ezt a blogot, akkor eléggé láthatod a szellemi alapvetéseket. Megismételném, még ne tessék programot várni. Most volt a nyomorult választás.

@feketeesfeher: "Hatalomtechnikai értelemben az elmúlt 25 év legerősebb politikai teljesítményét mutatta fel a fidesz 2010-2014 között. " - de az emberek sz*nak a hatalomtechnikára, a Fidesz meg elég népszerűtlen.

"Béndek Péter azon elképzelése, hogy személyeket illetve pártokat kell meghaladni, de a rendszer változatlan, az szerintem egy teljes tévedés." - ugyan nem vagyok Béndek Péter, de szerényen megjegyezném, hogy a rendszer az maga a pártok és a személyek összessége.

" a korábbi technológiákkal nem lehet lebontani." - jó, akkor azt a korábbi technológiát is vessük el, ami 2009 óta 5, várhatóan azonban 6 egész választást elbukott a Fidesszel szemben. Segítek: mindegyikben benne volt a baloldal valamilyen módon. Együtt is, külön is.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 23:55:19

@feketeesfeher: Egyébként - és távol álljon tőlem minden cinizmus - rendkívül viccesnek tartom, hogy egyesek jogot formálnak arra, hogy megmondják, mi helyes és mi nem a mai magyar politikában, milyen A rendszer, ugyanakkor annak legalapvetőbb elemeit (személyek, motivációk, TÉNYEK, választási eredmények, stb) még véletlenül sem hajlandóak figyelembe venni. Lehet itt papolni az összefogás szükségességéről, elvi lehetőségéről, elkerülhetetlenségéről, erkölcsi parancsolatáról, anyámkínjáról bátran, de ettől a tény még tény marad: az úgynevezett választók baromira nem-kérn-nek a mélyen tisztelt baloldali pártokból. Akárki áll melléjük, akármilyen nevet, címkét, médiát, blogot, pénzt, jóindulatot teszel melléjük az összefogás jegyében. Nem kérnek belőle. Nem és nem és nem. Köszönöm a megértésed.

quendelapo 2014.10.12. 00:28:16

@Blogger Géza:
Egyik évben fel, a másikban ugyanannyit le. Az átlag nem változott, az eltérés nem kiugró, tartjuk a trendet.
A születészám nem változott érdemben a 90-es évek közepe óta. A túlméretezett családtámogatás más lehetőségektől, például a megszületett gyerekek magasabb színvonalú oktatásától vonja el a forrásokat.

borzimorzi 2014.10.12. 13:05:01

@tamas11: Örülök, hogy egyetértünk.

De persze nem "kell" semmit se. Viszont akkor, ha nem teszi meg a PKP, akkor nem éri el az 5%-ot, és csak a Fidesz szekerét fogja tolni. Akkor csak egy lesz azon pártocskák sorában, amelyek a Fidesszel elégedetlenek szavazatait gyűjtögetik. Ha pedig 5% alatt marad a PKP, azok a szavazatok elvesznek. Szerintem tisztességtelen dolog a potenciális választókkal szemben az, ha csak van egy párt, de az nem tesz meg mindent a küszöb megugrásáért, és ezzel az őt támogató választói akaratot is lenullázza. (A baloldalon számos ilyen lelkiismeretlen kalandorpártocska van, hadd ne soroljam.)

Üdv:
b

Szúrófény 2014.10.27. 04:13:49

@panelburzsuj: Cicero ezt írta:
"A sidók egy sötét és visszataszító erő részei. Tudjuk, hogy klikkjük számos tagból áll, hogy mennyire összetartanak és szövetségeik milyen, hatalommal bírnak. Csirkefogók és gazemberek népe."
Ahonnan ez az elem beszivárgott, az orosz városok gettóiból, nem hozhatott magával sem tisztaságot sem magasabb erkölcsi színvonalat, sem a testi fáradságnak megbecsülését, sem szociális ösztönt, sem kultúrképességet. (... ) Ami antiszociális és kultúrképtelen elem van e barbár tömegben Barta Miklós Kazárföldön 1910
süti beállítások módosítása