1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.09.12. 11:31 HaFr

Folytatódik a szabadságunk szűkülése, és senkit sem érdekel

Az Index egy jól értesült  és -- talán az érintettsége okán is, hogy maga kezdett el először cikkezni az "eseményekről" -- elég szervilis írásban tárgyalja azt az agyrémet, hogy a miniszterelnök berágott az ELTE Jogi Kar Hallgatói Önkormányzatára a gólyatábori trágárságok miatt (!), sőt valaki "le is telefonált a kormányból" (tehát nem is oda-, hanem le-), jujuj! Mire a beszariságáról eddig sem ismeretlen rektor mit is tesz? Bejelenti a tanítóképző kar gólyatáborában történt nemi erőszak miatt ott foganatosított retorzió, a diákszervezet felfüggesztésének kiterjesztését a jogi kari szervezetre, miután a semmiféle közpénzt nem használó, abszolút informális instruktori körrel ezt már meg is tette, a résztvevőiket a hallgatói jogviszonyuk elvesztésével is megfenyegetve -- még egyszer, miért? Úgymond, mert csúnyán beszéltek a fiatalok, in concreto  „az állam- és jogtudományi kar normáival ellentétes rigmusokat énekeltek”. Mert úgy viselkedtek, ahogy nyolcszáz éve a diákok jelentős hányada mindig is. Ahogy a haza mostani bölcsei feltehetően viselkedtek, amikor még maguk is ebbe az intézménybe jártak, merthogy ezek a dalok sem ma, és nem is tegnap születtek. Mára viszont hirtelen kiderült róluk, hogy normát sértenek. Meg kell a szívnek hasadni.

De nem ez a lényeg: a lényeg az, hogyha legalább megközelítő helye volna a szabadságnak a politikai kultúránkban, és az egyetem valóban az lenne, ami a középkorban volt (önkormányzó intézmény, egyetem), akkor a sajtó és a rektor úgy küldené el a jeges déli sarkra az egész kormányzati sleppet meg gondolkodásmódot, hogy csak messziről vonyíthatnának utánuk a szánhúzó husky-k is. De nem. Miért nem? Mert -- amit szőrmentén megtudunk a cikkből is -- egészen nyilvánvaló a kormányzati és rektori (és sajtó?) egyetértés a diákszervezeteknek a HaHá-s tüntetések óta érő megregulázásában és a befolyásuk megtörésében. Annak ellenére is, hogy a most megtámadott szervezet, a HÖK, távolról sem kormányellenes, sőt 2012-ben látványosan távol tartotta magát a nagy diákfelvonulásoktól is, illetve privátim kiegyezett akkor a hazug oktatási kormányzattal. A mostanában mindenkit, csak a kormányt nem ellenőrző KEHI ennek ellenére javasolja is a HÖK-ök szenátusi helyeinek jelentős korlátozását. Csak a miheztartás végett, ezek után ne csodálkozzon a b. olvasó, ha a KEHI legközelebb a családonként elvárt gyerekek számát is kikényszeríti, mondván, érinti a közpénzek felhasználását -- többek között a b. olvasó most (is) taktikusan kussoló családjában. (Tisztelet a kivételnek.) Csak a miheztartás végett, mindaz, ami zajlik most, az a társadalom még mindig legaktívabb és legszabadabb rétegének, a diákságnak, a diktatúrákra jellemző megfélemlítése és további depolitizálása (a végső stádium illusztrációja a Tiananmen térről).

Paradoxnak tűnhet, de a szabadságunk tovább korlátozását fogja jelenteni Simicska médiabirodalmának átjátszása Vajnához és Habonyhoz (ezzel egy időre legalábbis visszatér a jobbos média unisonója), evidensen idetartozik a "civilszervezetek" elleni agresszió, hiába a gyenge gyanú, hogy külföldi pénzen politikai tevékenységet végeztek, hiszen ebben az országban csak a hülye nem tudja, hogy (1) a Fidesz kinyírta a az ellenzék belföldi pénzhez jutásának csatornáit, miközben kriminalizálta a külföldi források használatát, (2) maga viszont gátlástalanul egybegyúrta a közpénzeket a párt- és klientúrapénzekkel, tehát minimum ízléstelen tőle néhány milliárd forint sorsát firtatni  -- amellett, hogy a jól megválasztott demonstratív fellépéssel természetesen mindenkinek üzent, akinek még kedve lenne politizálni, hogy kb. ember, ha van eszed, ne tedd!

Nem baj, ember, kussolj, és bízva bízzál, hogy érted nem jönnek el. De hogy ne berzenkedjen a lelkiösmereted, kapsz a bankok és az energiacégek pénzéből, baksist. Úgy is szeretsz osztani és szorozni. Kiszámolhatod, mennyi a kis erkölcsi világod ára. Ennyire taksálnak.

123 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr656691583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nenószmókojjá 2014.09.12. 15:32:47

@kiazmarmegint:

@toportyánzsóti a következőket írta: "kisebbség akiket többségnek látsz,csak az ordenáré választási csalások tartották őket a hatalomban ahová a világgazdasági válság repítette fel őket saját ész híján".

Erre linkeltem a közvélemény-kutatásokat. Szerinted a Fideszt a választási csalások tartották a hatalomban? Ha nincs "csalás" ki lenne ma hatalmon?:)

tamas11 2014.09.12. 15:37:15

@kiazmarmegint: @nenószmókojjá:
Nem csal senki:
a választás körüli ídőtől eltekintve megint csökken a "népszerűség", ill. választási hajlandóság. Vagy nem?
De ne omolj még össze, NENÓSZMÓK!
Másfélmillió jobbikos, és másfél újrabaloldalas SEM tudja majd megdönteni az 1,8 milliós, fidesz-vette szavazati tömböt.
Az én falumban a jó választási szisztem már most azt hozza, hogy a 19 képviselői helyre van 19 fidez-jelölt, kb 13 jobbikos és EGYETLEN kvázibalságos sem. Örülhetsz, ám ha neked ez egészsáéges, akkor szaladj el az ügyeletre.Mert 89 előtt emiatt (ez ellen) őrjöngtünk, OV-val együtt!!

nenószmókojjá 2014.09.12. 15:41:37

@tamas11:

A választási törvénybe bele van írva, hogy egyetlen baloldali jelölt sem indulhat a faludban?:)

tamas11 2014.09.12. 15:59:31

@nenószmókojjá:
Nem. Az agysejtjeinkbe van írva, - akiknek van- hogy soha többet ilyet. Nota bene, hallottunk ilyet OV-től is, aki 89 táján és később is sürgette a régi rend meghaladását..
A választás szellemével, a törvényhozók szándékával a látvány áll ellentétben.
Azt miként dolgozod fel, hogy az utcán tíz közül kilenc eközben mégis hőbörög EZEK ELLEN?! Kapitális rongy barom mindig lesz, aki védi a nonszenszet, ahogy az a kb harminöt jelölt és pereputtya is.
Azt élik meg, hogy kurvára rendben van minden, főleg, ha befutnak. Ha nem nyernek, akkor ágálnak majd, és maradnak a kiváltságos mezőben, osztozkodva.
Mondom, hogy indulj az ügyeletre, ha összetéveszted a Szent Johannát a "jól van ná-val.

nenószmókojjá 2014.09.12. 16:07:14

@tamas11:

Nem azt kérdeztem, hogy hogyan tudsz handabandázni, hanem azt, hogy a választási törvényben hol van az leírva, hogy a te faludban nem indulhat baloldali jelölt? Mégis, hogyan képzeled a demokráciát? Ha nem akar baloldali jelölt indulni a falutokban, akkor a kormányzatnak karhatalommal kényszerítenie kellene valakit, hogy baloldali színekben induljon?

tamas11 2014.09.12. 16:16:53

@nenószmókojjá:
Nem. Észrevételezzük, hogy a választási törvény nem szolgálja ki közösségi céljainkat.
Az a demokrácia, aki ezt meghallja, ha már nem hajlamos észrevenni.
Aprorpó, neked most volt az ELSŐ hozzászólásod, kis demokratám. Eddig milyen néven írtál?

nenószmókojjá 2014.09.12. 16:28:27

@tamas11:

S hogyan szolgálhatná ki a közösségi célokat az a választási törvény? Kötelez baloldali jelölteket akaratuk ellenére az indulásra?

Más: Te szedsz valamit? Egy poszttal ezelőtt is vitáztunk!

tamas11 2014.09.12. 16:33:20

@nenószmókojjá:
Téged szedlek, le kéne szoknom rólad.
Panulburzs már írta, hogy mit tehetek ha szarba léptem.

nenószmókojjá 2014.09.12. 16:38:56

@tamas11:

Szerintem a szar neked nem a talpadon van, hanem a fejedben:(

almodhi 2014.09.12. 16:40:13

@nenószmókojjá: A belorusz választási törvénybe bele van írva?

tamas11 2014.09.12. 16:42:08

@nenószmókojjá:
Azért vitázunk újólag, mert te mögöttes tartalomként,fenntartások nélkül (és helyett!) támogatod a hatalmat - privát okod lehet rá, mert elvieket innen nem lehet lekövetni.
Ahol én mozoghatok, az + egy más kör.
Kétségbeesve gondolok arra, hogy tenni kéne valamit a hazámmal, de az tudásom szerint pregnáns változásokkal kéne járjon. HAFR sokat ír erről,jóra provokál, én ötven éve akarnék polgárosodni, ezért járok ide.

nenószmókojjá 2014.09.12. 16:50:01

@almodhi:

Mi? Hogy @tamas11 falujában egyetlen baloldali jelölt sem indulhat?

kiazmarmegint 2014.09.12. 16:55:32

@nenószmókojjá: Az attol fugg, hogy definialod a csalast. Ha ugy, hogy a valasztas napjan titokban el'egette'k az ellenzekre leadott szavazatokat, akkor NEM allitom, hogy volt csalas.

Ha ugy, hogy a palya lejtett, (korzetek hatarainak meghuzasa, kozmedia partmediava valtoztatasa, kamupartok inditasa), akkor mas a helyzet. Peldaul lattal Hocipot mostanaban? 2010 ota nincs benne egyetlen hirdetes sem. Pedig olvasoik vannak, tehat ezt uzleti szempont nem indokolna. Az indokolja, hogy senki nem mer ott hirdetni, mert felnek, hogy akkor nem kapnanak allami megrendelest. Ez csak olyan orszagban fordulhat elo, ahol az allam szerepe tulteng a gazdasagban.

Sok orszag van, pl. Nemetorszag, Olaszorszag, Hollandia, stb, ahol a Fidesz 44%-os eredmenye meg tobbseget sem eredmenyezne, nemhogy ketharmadot. Del-Afrikaban az ANC 60% felett kapott, megsincs ketharmada. Ezzel csak azt mondom, hogy nevetseges a fidesz eredmenyeit ugy beallitani, hogy azok bombasikert jelentenek. Tudom, hogy mas orszagok meg az ellenkezore adnak peldat, de ez azon nem valtoztat, hogy egy nagyon lejtos palyan 44%-ot elerni nem bombasiker.

nenószmókojjá 2014.09.12. 17:01:19

@tamas11:

Te állítod, hogy a választási törvény teszi lehetetlenné, hogy a faludban baloldali jelölt induljon. Megkérdeztem: mégis hogyan? Erre mindenfélét összehordtál, csak épp a kérdésemre nem válaszoltál. Ha az általad óhajtott pregnáns változásokat úgy képzeled el, hogy "minél zavarosabb, annál jobb", akkor abban én tényleg nem lennék partner.

nenószmókojjá 2014.09.12. 17:04:07

@kiazmarmegint:

Leírom még egyszer, ha nem voltam elég érthető:

@toportyánzsóti a következőket írta: "kisebbség akiket többségnek látsz,csak az ordenáré választási csalások tartották őket a hatalomban ahová a világgazdasági válság repítette fel őket saját ész híján".

Erre linkeltem a közvélemény-kutatásokat. Szerinted a Fideszt a választási csalások tartották a hatalomban? Ha nincs "csalás" ki lenne ma hatalmon?:)

tamas11 2014.09.12. 17:08:02

Szóval, milyen néven firkáltál eddig?
@nenószmókojjá:
Helyes. A változásokat álnév nélküli, tisztaszívű, jóindulatú képzett emberekkel vitatom meg, úgyhogy csáo!

ingyenebed 2014.09.12. 17:08:21

@nenószmókojjá:

a kamupártok pénzelése választási csalás volt. a mostani 2/3 a 18.kerületben lett meg úgy, hogy az egyik kamupárt annyi szavazatott vitt el, hogy Kunhalmi nem nyert.

a mai alkotmányozó többség választási csalással jött létre.

te meg
1. hülye vagy
2. rohadt szemétláda vagy.

kiazmarmegint 2014.09.12. 17:08:39

@nenószmókojjá: Azt kerdezed, ha nincs csalas, ki lenne hatalmon?

Velemenyem szerint egy partnak sem lenne tobbsege, es koalicios kormany lenne. Nem tudom kik, es milyen erovel lennenek benne. Eleg nehez elkepzelni, milyen lett volna az elmult negy ev tisztesseges mediaviszonyok mellett.

nenószmókojjá 2014.09.12. 17:16:01

@tamas11:

Ugye, az megvan, tiszta szívű barátom, hogy te szólítottál meg engem és nem én téged?:)

nenószmókojjá 2014.09.12. 17:17:05

@ingyenebed:

Ha a baloldal nyerte volna meg a választásokat, akkor is választási csalás volna a "kamupártok" támogatása?:)

nenószmókojjá 2014.09.12. 17:22:33

@kiazmarmegint:

"Velemenyem szerint egy partnak sem lenne tobbsege, es koalicios kormany lenne. Nem tudom kik, es milyen erovel lennenek benne."

No, látod, ez az!:D

kiazmarmegint 2014.09.12. 17:24:31

@nenószmókojjá: Miert, te tudod? Tegyuk fel, hogy a fidesz a legnagyobb part, 44%, utana a kombinalt baloldalnak van 26%-a, es a jobbiknak 20%. Akkor szerinted milyen kormany alakul?

István Tamasi 2014.09.12. 17:32:18

@maxval a bircaman:
Tegyük fel nincs diktatúra. Az viszont minek nevezhető, hogy a szavazatok kb 40%-ával lett 2/3-os többség as parlamentben?

nenószmókojjá 2014.09.12. 17:32:41

@kiazmarmegint:

A régi választási törvény szerint? Fidesz kormány alakulna.

Az MSZP 1994-ben a szavazatok 45%-ával megnyerte a mandátumok 54%-át, ezzel önállóan is képes lett volna kormányt alakítani. Feltételezem, hogy akkor a Fidesz 44%-a is elég lett volna a többséghez.

kiazmarmegint 2014.09.12. 17:35:44

Ok, most en fogalmaztam pontatlanul.
Tegyuk fel, hogy a fidesze a parlamenti helyek 44%-a, a baloldale a parlementi helyek 26%-a, es a jobbike a parlementi helyek 20%-a. (Ez peldaul elofordulhatott volna talan me'g tisztesseges mediaviszonyok kozott is.)
Akkor szerinted milyen kormany alakult volna?

fvipera 2014.09.12. 17:41:56

ebben a történetben az a szép, hogy az egyébként védhetetlenül korrupt, zsarolható és a mindenkori hatalmat kiszolgáló HÖK-öt (amely egyébként elárulta a tisztességes, nem korrumpálódott HaHa-t 2013 tavaszán, most egy trágár nóta miatt kinyírja orbán. értem én az egyetemi autonómia fontosságát, de szart sem ért az olyan autonómia, ami a HÖK hatalmát konzerválta. pusztuljon a HÖK, legalább tere lesz a kevésbé korrupt egyetemistáknak.

magam részéről minden jelenlegi és volt HÖK-ös tisztségviselőt (aki valós hatalommal bírt) eltiltanék mindenféle közéleti tevékenységtől. gusztustalanabbak, mint a kiszesek voltak.

nenószmókojjá 2014.09.12. 17:48:11

@István Tamasi:

A Fidesz a listás szavazatok 44%-át kapta (ezért megkapta az országos listás mandátumok 39%-át, 37 mandátumot, ahogy az MSZP_DK-stb. is megkapta a maga 25%-áért a 28 mandátumot), ugyanakkor a 106 egyéni választókerületi helyből 96-ot is megnyert a Fidesz: így jött ki az a kétharmad!

nenószmókojjá 2014.09.12. 17:55:27

@kiazmarmegint:

Feltehetjük, de az teljességgel kizárt, hogy jelen viszonyok között akár a bal, akár a Jobbik 20% vagy afölötti mandátumot szerezhetett volna (akármilyen választási törvény is volna érvényben). Nézd meg a közvélemény-kutatásokat!

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.12. 18:04:21

@István Tamasi:

Választástechnikai elvnek.

Franciaországban sokkal kevesebbel sokkal többet kaphatsz.

Diktatúra minden olyan rendszer, ahol ARÁNYTALAN a választási rendszer? Ha igen, akkor több államban kőkemény diktatúra van, pl. az USA-ban, de egyes nyugat-európai országokban is.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.12. 18:14:07

@nenószmókojjá:

"Az MSZP 1994-ben a szavazatok 45%-ával megnyerte a mandátumok 54%-át"

Nem. 31 %-kal lett 54 %!

nenószmókojjá 2014.09.12. 18:24:21

@maxval a bircaman:

1. forduló 31%

2. forduló 45%

Így jött össze a mandátumok 54%-a.

:)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.12. 18:34:53

@nenószmókojjá:

Nem, csak az elsőt nézd. A másodikban nem volt listás szavazás.

Tyreo 2014.09.12. 18:41:31

@nenószmókojjá: csak az nem esik le, az átlagnak, hogy az érzékszervek nem abszolút igazságokat közvetítenek, hanem szubjektív érzéseket. a fidesznek annyi a tudása, hogy az ő nagyobb jogsértéseit el tudják adni kisebbnek, mint amiket a szocik csináltak.

kiazmarmegint 2014.09.12. 18:42:41

@nenószmókojjá: Most a valasztasok idejerol beszelunk (2014 aprilis 6). Akkor mar hogy lenne kizarhato, hogy a baloldal es a jobbik, barmilyen valasztasi torveny eseten a mandatumok 20%-at kapta volna?? Peldaul egy aranyos, csak listas rendszerben pontosan ez tortent volna.

egyetmondok 2014.09.12. 19:54:17

@nenószmókojjá:
" Majd ha a Fidesz visszaélései is átlépik a fájdalomküszöbét, akkor azokra sem szavaz. És igaza van. Miért hinne neked vagy nekem vagy bárkinek, ha a demokrácia elmúlt negyed századában rendre mindenki átbaszintotta? Hisz hát a fájdalomérzékelő-receptorainak és aszerint hoz döntéseket." --

ez szerintem a Fidesz romlottságának legértelmesebb,legpontosabb leírása: ha volt ígéret 2010 előtt bármi a Fidesz részéről,az leginkább a ballib romlottságánál különb kormányzás ígérete volt. Akár konkrétumok nélkül,"csak" általában az,hogy különbek lesznek.
Ma pedig,2010 óta pedig semmi más nincsen, mint annak patikamérlegen való méricskélése,hogy vajon honnantól lehet rosszabb a Fidesz (a választók szemében). Olyan már nincsen,ha volt egyáltalán,hogy jobb is lehetne.

Erre pedig ép politikai erkölcsökkel rendelkező jobboldali nem lehet büszke,ezt csak elítélni szabad,de véletlenül se valami politikai tehetségként vagy teljesítményként értékelni.

almodhi 2014.09.12. 20:27:03

@nenószmókojjá:

Nem te nagyonokos.
Az, hogy nem indulhat ellenzéki jelölt, az bele van-e írva a belorusz válkasztási törvénybe?

Nincs. Pedig nem szokott indulni, és Lukasenko 90%-kal szokott nyerni. Azaz ezek szerint Belorussziában, tiszták a választások, a nép szereti az ő bölcs vezérét, ezért nyer az mindig ilyen arányban...

panelburzsuj 2014.09.12. 21:05:43

@almodhi:
Sajnálom, de megint megmozdult a luciferi felem: olyan nagyon biztos vagy abban, hogy olyan nagyon harcolni akar a "létező baloldal"?

Merthogy: mi is lenne az a késztetés, ami a kockázatok és mellékhatások "okos" mérlegelésétől eltántorítva "végzetszerűen" a csatamezőre szólítaná ezeket a derék "létező baloldaliakat"? A te nyűgöd - vagy az enyém?

panelburzsuj 2014.09.12. 21:09:47

@panelburzsuj:
Hogy végképp elaljasuljak: mert nekik aztán bezzeg sokkal jobban dübörög az a fene konjuktúra? ...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.09.12. 21:23:58

A Fideszről kb. ugyanazt gondolom, amit a blogger, de a HÖK-nek mi köze van az általa féltett szabadsághoz? Most kivételesen akár növelheti a hallgatók szabadságát, ha a HÖK befolyását a helyes méretére vágják, ahogy azt rég kellett volna. Ezt bármilyen kormány megléphette volna, egyetértenék vele. Az ellenségünk ellensége nem mindig a barátunk.

@HaFr: Hol lehet többet megtudni a PKP-ról? Taglétszám, választáson való indulás, jelöltek. Konkrétumok a programról, már ami nincs a blogban. :)

Gábor2000 2014.09.12. 21:27:54

"Nem baj, ember, kussolj, és bízva bízzál, hogy érted nem jönnek el. De hogy ne berzenkedjen a lelkiösmereted, kapsz a bankok és az energiacégek pénzéből, baksist. Úgy is szeretsz osztani és szorozni. Kiszámolhatod, mennyi a kis erkölcsi világod ára. Ennyire taksálnak."

Ha valóban az lenne a tét, hogy jönnek érted vagy nem, akkor szerintem régen nem írnál már.
Azt sem tudom hogyan is állsz esetlegesen egy saját devizahitellel, de ebben az országban nagyon sokaknak az a kis baksis azaz az erkölcsi világod ára az szinte maga a létezés. Ez sajnos akkor is így van, ha te ezt nem látod vagy nem akarod érzékelni. Ha egyébként van valami épkézláb használható ötleted ezen probléma megoldására, akkor szerintem nyugodtan közkincsé teheted, ezzel valóban tennél is valamit.

almodhi 2014.09.12. 21:28:53

@panelburzsuj:
Kedves panellucifer :-), nem vagyok biztos, sőt... A belorusz példa csak azt illusztrálja, hogy önmagában a tény, hogy nem tiltja a törvény az indulást, nem jelenti azt, hogy más módon azt nem akadályozzák meg. Sok módja és fokozata van a manipulált választásoknak.

almodhi 2014.09.12. 21:30:57

@Gábor2000:
"Ha valóban az lenne a tét,...", jó, még csak 60%-osan teljesül. Akkor már jó?

almodhi 2014.09.12. 21:33:06

@Holger Hartland:

"Most kivételesen akár növelheti a hallgatók szabadságát, ha a HÖK befolyását a helyes méretére vágják, ahogy azt rég kellett volna."

Egy dologtól biztosan megfosztják a hallgatókat: hogy olyan HÖK-öt válasszanak maguknak amilyet akarnak, és ennek viseljék a felelősségét. Ezért aztán lényegesen csökken a szabadságuk.

Gábor2000 2014.09.12. 21:33:44

@Holger Hartland:
"Az ellenségünk ellensége nem mindig a barátunk."
Sajnos a blog szerintem nem az építkezés hanem inkább az öncélú fröcsögés kifejeződése. Ismétlem sajnos.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.09.12. 21:39:27

@almodhi: Az elméleti maximum csökken, a gyakorlatban elért mértéke inkább nőhet. Bizarr, persze. A demokrácia kudarca.

@Gábor2000: Ki mit vár egy blogtól? Nekem bejön ez a blog.

panelburzsuj 2014.09.12. 21:40:35

@almodhi:
Ez tavasszal még éles kérdés volt.

Most viszont az a kérdés éles - nekem legalábbis - hogy a pártok népszerűségi mutatói* és a jelöltállítási arányok menyire vannak fedésben egymással.

*lehet, hogy hűbben tükrözné az érzelmi kötődést a "ráfanyalodottsági mutató" - de hát én tisztában vagyok azzal, hogy milyen nehéz mégoly frappáns terminusokat is bevezetni a köznyelvbe... :(

almodhi 2014.09.12. 21:42:55

@Holger Hartland: A gyakorlattal is vannak bajok, távolról sem minden HÖK működik úgy, ahogy az elrettentő példák mutatjuák. Most én attól tartok, hogy a hallgatói önrendelkezés formális keretei is megszűnnek, és ez semmiképpen sem jó.

almodhi 2014.09.12. 21:44:02

@panelburzsuj: "ráfanyalodottsági mutató" nekem tetszik, terjesztem :-)

panelburzsuj 2014.09.12. 21:45:50

@Gábor2000:
Én is sajnállak. Kurva nehéz lehet emészthető politikai tartalmú olvasmányt találnod, ha HaFr tekervényei nálad élből az öncélú fröcsögés fakkban landolnak.

Gábor2000 2014.09.12. 21:46:26

@almodhi: Miért nem 62,6% vagy 59,7%, esetleg 81% ?
Ha vannak felmenőid abból a korból, akkor kérdezz már rá, hogy milyen is az amikor tartani kell attól, hogy elvisznek. Nekem csak a puha "szocializmusból" vannak emlékeim, de az is fényévnyire van a mai helyzettől, pedig akkor már az elvitel sem volt az az "igazi".
Vagyis szerintem amíg az értelmiség képtelen elfogulatlanul, tényszerűen megnyilatkozni, addig ne várja azt, hogy a "nép" hinni (szavazatával) is fog neki, hiszen a hirdetett ige nem illik össze a valósággal.

almodhi 2014.09.12. 21:52:06

@Gábor2000:
"milyen is az amikor tartani kell attól, hogy elvisznek"

Pontosan tudom. A szocializmus nem egyformán fejlődött a Varsói Szerződésben.

Valóban nem értük még el a Kádár-rendszert, de már nincs "fényévekre", és közeledünk. És a trend fontos dolog. Nekem könnyebb volt elviselni a "javuló" 80-as éveket a "romló" 2010-eseknél. Persze a fiatalság bolondság :-)

Gábor2000 2014.09.12. 22:01:10

@panelburzsuj:
HaFr "tekervényei" nekem zsigeri indulatokból kiinduló, ki ha nem én a filozófus értemiségi célirányos de megalapozatlan elméleti eszmefuttatásai. Szerintem. A politika meg a hatalomgyakorlás, a hatalommegszerzés kézzelfogható gyakorlata. Nagyon örülnék, ha legalább néha lenne valami ötlet, valami konkrétum. De hát ízlések és pofonok...

panelburzsuj 2014.09.12. 22:05:18

@Gábor2000:
Ha már ilyen vallomásosdinál tartunk: nekem sokkal jobban esett azt hinnem, hogy kényszerből szavazunk egy külső erővel a nyakunkra ültetett helytartóra, mint azt látnom, hogy önként ugrunk az önkéntes autokrata nyakába.

Gábor2000 2014.09.12. 22:11:59

@almodhi: Sajnálom ha így érzed. Szerintem összehasonlíthatatlan. Valahogy nem tudom elképzelni, hogy tényleg tudod, főleg azt hogy pontosan.
Ha akkor csak egyszer is beidéztek a rendőrségre, meg ha esetleg most és ezt összehasonlítod, akkor megérted miről is beszélek.
Akkor még azt sem tudhattad, hogy vádlott vagy tanú az idézés alanya.
Meg hát talán arra sem emlékszel már, hogy akkor az ünnepnapok előtt még az írógépeket is el kellett zárni.
Meg talán arra sem, hogy kizárólag az állam meg a párt volt az érvényesülés útja.
S aztán mi nem még. Hogy lehet ezt ilyen hamar elfelejteni.

Gábor2000 2014.09.12. 22:19:08

@panelburzsuj:
Csak egy apróságra szeretném felhívni a figyelmedet. Egyáltalán nem biztos, hogy te mindent jól tudsz. Csak egy apró kételyt engedj meg magadnak és élvezd az életet. Ha változtatni akarsz, akkor tégy érte, semmi sincs kőbe vésve. S még csak a szovjet hadsereg sem őrködik már itt.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.09.12. 22:22:12

@almodhi: Mondom: elmélet vs gyakorlat. Ha holnaptól szigorúan tilos a Marsra utaznod, ugyanakkor szétverik a Marsutazási Klubot, ami eddig elvileg téged képviselt, és a földi utazásaidra is kedvezményeket adhatott - ha pucsítottál nekik, és persze a te adódból -, akkor a szabadságod elméletileg csökken, gyakorlatilag nő. Ezt én sem tartom normális helyzetnek, de ha egyszer így van...

almodhi 2014.09.12. 22:26:42

@Gábor2000:

"Akkor még azt sem tudhattad, hogy vádlott vagy tanú az idézés alanya."

Ez most is kedvenc trükkje a rendőrségnek/ügyészségnek: beidéznek tanúnak, meggyanusítanak és az előzetesben kötsz ki. Azt nem tudom így hirtelen, hogy mi lett abból a Fideszes javaslatból, hogy x óráig ne lehessen jelen az ügyvéded. És mintha tanuként sem vihetnél ügyvédet.

Egyáltalán mihez hasonlítunk?

Vegyük pl. 1985-öt. Nem kellett az írógépeket elzárni, de március 15. előestéjén valóban bevitték a demokratikus ellenzék "prominenseit".

"Meg talán arra sem, hogy kizárólag az állam meg a párt volt az érvényesülés útja."

Nem, 85-ben ez sem volt igaz. Bár a párt erős hátszelet adhatott annak, akinek volt gyomra hozzá. Ettől pl. már nem vagyunk messze.

85-ben az oktatás decentralizáltabb volt mint ma.

85-ben a "választásokon" a kötelező két jelöltön felül 71 "spontán" (=ellenzéki) jelöltet sikerült állítani, közülük 32 nyert. Ettől sem vagyunk olyan távol...

Ne érts félre, 1985-ben mocskos kommunista diktatúra volt Magyarországon. Most mi van? És mi lesz 2017-ben?

almodhi 2014.09.12. 22:27:44

@Holger Hartland: "gyakorlatilag nő" mitől nőne gyakorlatilag?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.09.12. 22:37:30

@almodhi: Úgy, ha annak amit elveszítesz, az értékes része (hallgatói demokrácia és érdekképviselet) rendkívül sajnálatos módon csak az üres lózungok szintjén létezik, a rossz része (lenyúlás, korrupció, zsarolás, gólyatábori visszaélések) viszont nagyon is valóságos.

almodhi 2014.09.12. 22:41:17

@Holger Hartland:

Ja értem, és egyet is értenék, ha így fogalmaznál: elveszik a szabadságod egy részét, és ezzel egyidejűleg megszabadítanak néhány rossz dologtól. Azaz csökken a szabadságod és növekszik a komfortérzeted(?), a jóléted(?) vagy valami ilyesmi.

Csak hát tudod (kicsit parafrazálva): aki odaadja a szabadságát a kényelméért, az előbb-utóbb mindkettőt elveszíti...

panelburzsuj 2014.09.12. 22:47:23

@Gábor2000:
Kár olyan "részleteket" írni, amiből rögtön kiolvashatja bárki, aki tényleg "ott volt", hogy nem saját tapasztalat, hanem fölszedett lózung.

(Pl.: Az írógépekkel a kutya nem foglalkozott legkésőbb a hatvanas évek végétől. Buzgómócsing túlzók persze lehettek. A sokszorosítókra (leginkább stencil), azokra viszont "végig" ügyeltek. De azokra meg nem csak ünnepek előtt, hanem folyamatosan. "Apróságok", amik építik, vagy rombolják a mondókád hitelelét. És nem azért, mert én "mindent tudok" - hanem pont azért, mert még azzal a kevéssel se stimmel össze, amit azért elég biztosan tudok.)

panelburzsuj 2014.09.12. 22:53:29

@Gábor2000:
Újy jobban a tetszik, hogy önkezével épít magának karámot rengeteg drága honfitársam, és önszántából szegődtet maga fölé jópásztort?

És persze ez nem csak a mostanság legdivatosabb juhászra áll - ám ennek pont annyival van most több befolyása, amennyivel a "szokottnál" is merészebben merészel szembehízelegni valótlan erényeket.

panelburzsuj 2014.09.12. 23:01:32

@Gábor2000:
No, ez se maradjon már akkor árván: igen, ebben a csiszoltabb formában még többé-kevésbé rá is bólintok. Sokkal inkább kisujjból kirázott kisesszék ezek, mint százszor átrágott és kidekázott programok, vagy pontosan eltervezett spontán szónoklatok.

De arról is tájékoztalak egy füst alatt, hogy távollétedben részben én vettem át az ügyeletes udvari hőzöngő tisztét, és nagyjából megállapodtunk abban, hogy ennek a pártnak most "nincs konjuktúrája", úgyhogy inkább ossza már valaki azokat a lapokat, és ultizzunk, amíg a konjunktúra kedve meg nem jön...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.09.12. 23:34:45

@almodhi: Nem: elveszik a szabadságodnak egy olyan részét, amely mindig is csak elméletben létezett, a gyakorlatban soha. S közben rákoppintanak az eggyel fölötted lévő szint kiskirályainak orrára, és ezzel növelik a szabadságodat. Pl. ha jogászlány vagy, ezen túl nem kell undorító nóta éneklésével aláznod magad a gólyatáborban és jóban lenned a hökösökkel. (Oké, aki nem megy gólyatáborba és nem akar semmit, kollégiumot, ösztöndíjat, bármi egyebet a HÖK-től, az eddig is szabad volt. A Diogenészek mindig szabadok. :))

almodhi 2014.09.13. 00:08:09

"amely mindig is csak elméletben létezett, a gyakorlatban soha."

A HÖK tagjait a gyakorlatban választották meg a hallgatók. Nem elméletben. Most valószínűleg elvesztik ezt a (nem elméleti) lehetőséget. Helyette jön a jóságos nagypapi, aki tudja mi a jó. Vagy nem.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.09.13. 00:43:03

@almodhi: A Fideszt is a gyakorlatban választották meg, a választási rendszer aránytalansága miatt sopánkodóktól pedig azt kérdezem, vajon egy Fidesz-Jobbik koalíciónak jobban örülnének-e. Hogy a hallgatók (már az a kevés, aki szavaz) milyen HÖK-öt választanak, azt pedig az elmúlt évek botrányaiból tudhatjuk, ha egyébként nem tudtuk volna.

Van olyan, hogy a demokrácia kudarcot vall. Akkor pedig jön helyette valami más. Tetszettek volna nem utólag sírni, hanem olyankor tenni valamit, amikor még lehetett. Persze, a "valami más" lehet még rosszabb, és az is kudarcot fog vallani. Hogy mi a megoldás?

"Kora reggel volt, az utcák tiszták, üresek, a pályaudvarra mentem. Ahogy a toronyórát órámmal összehasonlítottam, láttam, hogy sokkal később van már, mint hittem, sietnem kell, e felfedezésemtől megrémültem, elbizonytalanodtam utamban, nem ismertem még jól a várost, szerencsére akadt a közelben egy rendőr, odasiettem hozzá, és lélekszakadva kérdeztem tőle az utat. Mosolygott, s azt kérdezte:

- Tőlem akarod megtudni az utat?

- Igen - mondtam -, mert magam nem találom.

- Add föl, add föl! - mondta, és nagy lendülettel elfordult, mint aki nem akarja, hogy nevetni lássák."

nenószmókojjá 2014.09.13. 05:15:53

@Tyreo:

"csak az nem esik le, az átlagnak, hogy az érzékszervek nem abszolút igazságokat közvetítenek, hanem szubjektív érzéseket. a fidesznek annyi a tudása, hogy az ő nagyobb jogsértéseit el tudják adni kisebbnek, mint amiket a szocik csináltak."

Ez szubjektív érzésed vagy egy (általad) kinyilatkoztatott abszolút igazság?:)

nenószmókojjá 2014.09.13. 05:18:13

@maxval a bircaman:

A mandátumszámot az egyéni és listás szavazatok együttese adja.

nenószmókojjá 2014.09.13. 05:26:27

@kiazmarmegint:

Ha keresünk, bizonyára mindig találunk egy olyan választási rendszert, ami számunkra az optimális mandátumszámot biztosítja.:) A baloldalnak jelenleg valószínűleg az 1945 utáni koalíciós időszak szisztémája volna a legmegfelelőbb, ahol és amikor, a választási eredményektől függetlenül, a pártok "egyeztetése" és a Szövetséges Ellenőrző Bizottság (a megszállók) "sugallmai" alapján valamennyi "demokratikus" párt lezsírozott helyet, fix pozíciót kapott a kormányzatban:)

nenószmókojjá 2014.09.13. 05:53:43

@egyetmondok:

Szerintem te rosszul ítéled meg az emberek viszonyát a hatalomhoz. Az választók legtöbbje sem büszke nem akar lenni a kormányzatára, sem valamiféle ideológiai azonosulásra nem törekszik vele, annyit vár el tőle, hogy hagyja élni és működtesse el az országot. Ha úgy érzi, ezek teljesülnek, akkor támogatja a hatalmat, ha nem, akkor nem (nem szavaz a választásokon az aktuális hatalomgyakorlókra).

nenószmókojjá 2014.09.13. 06:01:41

@almodhi:

Tudod, miről szólt a vita?:) Ha nem, akkor fölvilágosítalak.

@tamas11 azt állította, hogy az ő falujukban azért nem indul baloldali jelölt, mert a jelenlegi választási rendszer ezt megakadályozza. Megkérdeztem tőle, konkrétan hogyan teszi ezt? Erre halandzsázni kezdett tiszta szívekről, Szent Johannáról, mi egyébről, de a kérdésre választ nem adott.

De ha te tudod kérdésemre a választ, tőled is szívesen meghallgatom.:)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.09.13. 06:16:15

@Holger Hartland: Rövidesen lesz website-unk... nagy előrelépés! :)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.13. 07:03:44

@almodhi:

A Kádár-rendszer nagyon messze van. Egész más az alap.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.13. 07:14:26

@almodhi:

Belaruszban Lukasenkóra szavazna 70 %, ha mondjuk a teljesen demokratikus magyar választási rendszer lenne. Azaz akkor is bőven ő nyerne.

Ráadásul ott a francia választási rendszert vették át. Azaz ez a 70 % legalább 90-100 %-ot ér mandátumban.

Ismerek belaruszokat. Nem otthon élnek, s mind Lukasenka-hívő. Érvelésük egyébként teljesen racionális: nem akarnak "ukrán demokráciát", s ezt nem most mondjék, hanem még az ukrajnai puccs előtt.

Ott a gond az, hogy jelentős akadályok vannak a jelölés előtt. Kb. mint a Horthy-rendszerben: maga a szavazás demokratikus, de nehéz a jelöltállítás. Hortyék ezt szimplán anyagi eszközökkel el tudták érni annak idején, hiszen a kormánypártnak mindig volt elég pénze.

almodhi 2014.09.13. 11:36:43

@maxval a bircaman:

Elszomorít, hogy tényleg léteznek idióták, akik _szeretik_ a diktatúrát, és valóban meg vannak győződve róla, hogy jó ha az emberek nem szabadok, tényleg azt hiszik, hogy Európa legmocskosabb (kommunista) diktatúrája bármilyen szempontból is menthető.
Ilyenkor mindig megfordul a fejemben, hogy ilyen emberekkel ugyan hogyan lehet bármilyen közös minimumban megegyezni.

És a legfontosabb az az aszimmetria:
Egy szabad országban a hozzád hasonlók háborítatlanul élvezhetik a maguk építette börtönt, míg egy neked tetsző ország tényleg pokollá teszi a normális, szabadságszerető emberek életét.

Nem utolsósorban a diktatúraszeretők (brr... még a szó is rettenetes) a többiek pénzéből tudják fenntartani a rendszerüket.

Tyreo 2014.09.13. 12:01:30

@nenószmókojjá: nyilván szubjektív, de azért vannak elég jól mérhető objektív dogok is amik alátámasztanak. Amiket viszont csak akkor talál meg az ember, ha figyel is.

almodhi 2014.09.13. 12:21:15

@maxval a bircaman:

Mintha nem tudnád. Az orbánira, ami szép lassan itt épül az orrunk előtt.

almodhi 2014.09.13. 13:22:39

@maxval a bircaman: Köszönöm az illusztrációt.

egyetmondok 2014.09.13. 13:53:41

@nenószmókojjá:
Szerintem Te rosszul ítéled meg,hogy honnan érdemes nemzetről beszélni:

" Az választók legtöbbje sem büszke nem akar lenni a kormányzatára, sem valamiféle ideológiai azonosulásra nem törekszik vele, annyit vár el tőle, hogy hagyja élni és működtesse el az országot. Ha úgy érzi, ezek teljesülnek, akkor támogatja a hatalmat, ha nem, akkor nem (nem szavaz a választásokon az aktuális hatalomgyakorlókra). " --

a nemzet szeretne büszke lenni az állami hatalomra,tisztelni azt,s ha kell,ha nagyon kell,akár azért az életét is adja.

Hogy helyettünk a Fidesz működtesse az országot ? Viccelsz csak nyilván...

egyetmondok 2014.09.13. 13:56:40

@maxval a bircaman:
Horthyék a két háború között egy büdös vasat se kellett beletegyenek a választásokba ahhoz,hogy senki más ne nyerhessen, mint amit ők akartak.
Ehhez pont elég volt az a választójogi rendszer,amit létrehoztak: maga az, a választási rendszer, ezt lehetővé is tette.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.13. 14:51:54

@egyetmondok:

A választási rendszerük demokratikus volt, 1939-ben már általános választói jog is volt.

A korlát pénzügyi volt a jelöltállításnál. Mai pénzben számolva félmilliárd kellett egy pártnak csak a regisztrációhoz minden körzetben. Ezt egyetlen ellenzéki párt se tudta megfizetni, se a legitimisták, se a polgári pártok, se a szocdemek, se a nyilasok.

Azaz az aktív választói jog szabad, a passzív meg erősen megnehezített. Mint később Kádár alatt, csak akkor adminisztratív akadály volt, nem pénzügyi.

egyetmondok 2014.09.13. 15:10:00

@maxval a bircaman:
A két háború közötti választójogi rendszer arra volt kitalálva,hogy akadályozza a parlamenti váltógazdálkodást.
Itt erről egy nem is régi doktori disszertáció az ELTE-ről:

doktori.btk.elte.hu/hist/ignaczkaroly/tezis.pdf

Semmi akadálya,hogy egy ilyen választójogi rendszerre Te,mint demokratikusra tekints,csak éppen minek Max...

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.09.14. 10:18:03

@HaFr: Amúgy tengermély elnézést kérek a ezért a basztatásnak kinéző tárgyért, de áruld már el, hogy bár egy böcsületes honlapot nem kéne már összehoznotok, ha ilyen komolyan pártnak tartjátok magatokat? Bokroséknak már van, sőt, nem is akármilyen. (Rátok kerestem a google-ön, nem vagytok sehol, s ha vagytok is, más is pont úgy nem fog megtalálni.)

quendelapo 2014.09.14. 11:56:17

Itt a lehetőség, lehet szavazni a fidesz ellen. Mindegy kire, csak bukjanak a hazaárulók!

panelburzsuj 2014.09.14. 12:00:23

@quendelapo:
"Nagy árulónkat sok kicsire felváltanánk" jeligére.

quendelapo 2014.09.14. 19:35:33

@panelburzsuj:
na jó, akkor szavazzunk Orbán embereire és keseregjünk tovább!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.09.14. 21:35:06

@kesztió: ó, hát időnk mint a tenger -- de amikor tegnap néztem, már felismerhető, honlapszerű állapotban volt, persze off-line. Szerintem még néhány hét, és nézhető lesz-

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.09.15. 12:28:09

@HaFr: Nagyon helyes. Megkaphatjátok a szavazatomat, de akkor legyetek komoly párt. Rendes honlappal, tagsággal, választásokon való elindulással, támogatható jelöltekkel. Különben marad az LMP! :)

kiazmarmegint 2014.09.15. 15:10:42

@nenószmókojjá: Nem kell sokaig keresni. Peldaul tegnap voltak a sved valasztasok, teljesen ar'anyos rendszer mellett.

en.wikipedia.org/wiki/Swedish_general_election,_2014

kiazmarmegint 2014.09.15. 15:11:39

@HaFr: A valasztasok elott, vagy utan? (A 2014-es helyhatosagiakra gondolok.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.09.15. 17:48:37

@kiazmarmegint: na, ennek nem sok jelentősége van a mi szempontunkból

Gábor2000 2014.09.15. 20:02:32

@almodhi: Azt hiszem kár vitatkozni, mert a tapasztalások és az emlékezések teljesen mások. Az én hajdani munkahelyemen még 1987-ban is el kellett zárni az iró és stencilgépeket. Meg is kérdeztem az ellenőrző szervtől, hogy a "számítógép" és nyomtatója nem zavarja ? Nem, ez akkor a központnak még ismeretlen volt, így a parancs is elmaradt az elzárására.
Hogy most tanúnak idéznek be és fordulhat a kocka az lehetséges, de nem tudom, mert nem volt részem még benne. Viszont annak idején egyszerűen csak beidéztek. Nem tanúnak, nem vádlottnak, csak úgy minden infó nélkül. S ha nagy volt a szád, akkor elég sok mindenre gondolhattál abban a néhány órában amíg egyedül ültél egy üres szobában, úgy hogy hozzád se szóltak. S én csak egy picike senki voltam, akiből több millió volt az országban. Ettől ma összehasonlíthatatlanul messze vagyunk. Ha nem így lenne és csak megérintene még egyszer az a légkör, akkor én lennék innen nagyon messze és nagyon gyorsan.
Annak idején minden komolyabb lehetőség az államnál volt. Ráadásul be voltál zárva az országba. S a közhiedelemmel ellentétben nem volt mindenki megalkuvó. S aki nem volt, az komoly hátrányra számíthatott. Lehettem volna párttag, meg munkásőr magam is, kínálták, a karrierrel édesítve. Már az egyetemi felvételiknél is ott bábáskodott a párt.
Ma számtalan lehetőség adott ha tehetséges vagy. Itthon és a nagyvilágban egyaránt. S a hatalomnak ehhez az ég világon semmi de semmi köze. Hol van ez a nyolcvanak évektől ??? A korábbiakról nem is beszélve. Ha az őseid közül valakiért jött csak egyszer is az az emlegetett fekete autó, akkor az érintett sokat tudna mesélni azokról a szerinted mostanihoz hasonló időkről.

panelburzsuj 2014.09.15. 21:02:20

@Gábor2000:
Mondjuk APEH/NAV & más pénzszedők meg ritkábban jártak házhoz, céghez, bolthoz.

Nyilván nem válthatóak át egy-az-egyben a mondvacsinált, vagy túllihegett hatósági vegzálások - de az esetszámmal is beszorozva fene tudja, melyik kor emberei aludtak nyugodtabban: a későkádári "puha diktatúra", vagy a késő posztkádári "kemény demokrácia" népessége...

Gábor2000 2014.09.16. 09:01:16

@panelburzsuj: Ó már dehogynem lehet tudni, ennyire azért legyünk már objektívek. Ez a blog olyan körülmények között létre tudott volna jönni, max. néhány óráig, napig. Akik meg itt akik hozzászóltak, már mind a börtönben csücsültek volna legalább néhány napig. Maga a blogíró meg gyakorlatilag a börtönben lakna. Már régen nem lenne útleveled még a környező szocialista országokba szóló sem.

panelburzsuj 2014.09.16. 09:19:06

@Gábor2000:
Nagyon vadat mondok, de tessék megfigyelni pontosan: hányan voltak rákényszerülve a politikai ugrabugrálásra az előző rezsimben - és hányan vannak most rákényszerülve az adózási bújócskázásra.

De meg is fordíthatom: ha az "érett" szocializmusban a "köztulajdon elleni vétségeket" ugyanolyan gorombasággal levadászták és megtorolták volna, mint ahogy most az adózáson, járulékfizetésen szaroznak: mekkora lett volna a para?

Jól esne, ha nem magyaráznád félre: egyetlen szóval sem vitattam, hogy a politikai ficergésre sokkal érzékenyebben "reagált" a kádári világ, mint az orbáni. Igen, voltak kőkemény tabuk, voltak olyan témák, amiknek a széles nyilvánosságban nekimenni eléggé garantált bajkeresést jelentett. Például a határon túli magyarok fogyásának, beolvasztásának témája. (Hogy ne mindig csak ötvenhattal, meg kapitalizmiussal hadonásszunk...)

Tehát: nem azt firtatom, hogy a direkt politikai szembemenést melyik fenyegette jobban - és éppen azért nem, mert nem vagyok teljesen elhülyülve és elvakulva egyikért sem. Naná, hogy a kádárizmus kisebbekért is nagyobbakat ütött. Vagy legalábbis - úgy gondoltuk róla, és nem sokan próbálgattuk, hogy hopgy pontosna miért pontosna mekkorát kapunka szemünk közé.

De hadd kombináljam össze a két témát, agazdaságit és politikait: korrupciónyomozó újságírás. Tök szabad, tök védettek, sőt hatóságok és pártok (köztük. kormányzó pártok) által segített, támogatott tevékenység? Vagy inkább mégse annyira? Inkább: "bajkeresés"?
süti beállítások módosítása