1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.08.31. 17:57 HaFr

Izraelről, Oroszországról és Európa válságáról

Orbán jelezte, hogy neki csak érdekei vannak Oroszország kapcsán, és ez nem lenne baj, ha nem így lenne ezzel további 27 EU-tagállam. Jól rátapintott (megint) arra a tényre, hogy jó lelkiismerettel senki sem ítélheti el a megnyilatkozásait, mert senki sem nyilatkozik különbül Európáról: a kontinenst maga alá gyűrte a globalizmus, nem csak annyiban, hogy az egykor a világunk egységesítését megkezdő európai nemzetek kezéből már rég kicsúszott az irányítás, hanem hogy hagyták felőrölni a hagyományos értékeiket, a szabadságot, a keresztény humanizmust, a nyugati műveltséget, és az ezek felsőbbrendűségébe vetett hitet.

Európát megöli a globalizmusra adott hibásan konstruált válasz, az EU. A tagállamok vállalatainak minden erkölcsi fenntartástól mentes és a közösségi érdekekre fittyet hányó Európán túli tőkeexportja, a bürokrácia, a rosszul kiszámított munkaerőpiaci és a politically correct kulturális nyitottság, az egymással vetélkedő nemzetállamok kínnal üzemeltetett konszenzus-barkácsolása, és közben folyamatosan beigazolódó döntésképtelensége, a pénz kulturális integrációs erejébe vetett hiú reménykedés, az emberjogi projekt felülkerekedése a szabadság védelmének mechanizmusain, az intézményrendszer erkölcsi és anyagi korruptsága, Európa önmagába vetett hitének megrendülése. A brit oktatási rendszerből kikerült terroristák végzik ki a szólásszabadság és a nyilvánosság emblematikus nyugati képviselőit, Putyin hónapok óta nyilvánvaló céljainak teljesüléséhez asszisztálnak a német kancellártól a magyar és a szlovák miniszterelnökön át az olasz kormányig az EU jelentősebb tőkeexportőrei és energiaimportőrei, a NATO felkészületlen, se kontingenciaterve, se eltökéltsége, se döntésképessége, a pro-arab balos propaganda által megfertőzött nyugati sajtó képtelen felfogni, hogy amíg Izrael -- minden általa elkövetett, igazolható vagy igazolhatatlan atrocitás ellenére -- a Nyugat kulturális és stratégiai szövetségese és a kultúránk része, addig az arabok változó összetételben és intenzitással többségükben és a belátható időben a Nyugat ellenségei, vagy legalábbis folyamatosan pacifikálandó ellenfelei lesznek. Eközben amíg a Nyugat folyamatos célpontja maradhat az arab bevándorlásnak és a kontrollálatlan, naiv multikulti- és pluralizmus-mantrának, addig semmi jót nem lehet remélni az elveszett Európa feltámasztásával kapcsolatban.

Európa jövője konzervatív választ igényel, de ehelyett a balos ideologémák -- az idióta PC és a kulturális relativizmus, a korporációk és az állam korrupt szövetségének elburjánzása, a szabadság platformjáról elrugaszkodott emberi jogok stb. -- fogságában vergődik. Orbán rosszul választott témát. Azzal az elánnal, amellyel a felszínt karcolgatja Európa válsága kapcsán, és az országát némi hezitálás után a senki földjére vezeti, felesküdhetett volna a konzervatív Európa-projekt vezetésére. Ez "férfimunka" lett volna, ellenben egy polgárosulatlan nép legrosszabb ösztöneinek kihasználásával. De nem, mivel nem értette meg pontosan a válságot és az ezzel kapcsolatos feladatait, most csak egy harmadrangú korrupt kis diktátorocska sorsára számíthat.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr226652871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unionista. (törölt) 2014.08.31. 19:39:16

európát kisebb föderációkra kellene felosztani. így önállóságot kapnának a skandinávok. nem mellékesen integrálni lehetne a leggazdagabb norvégiát. nagy-britannia és franciaország az unión belül nagyobb mozgásteret kapna. a németek megvalósíthatnák mitteleuropa tervüket. a periféria országaiból létrejöhetne egy mediterrán fed. a balkán összeállna valamiként. intézményesülne a keleti partnerség. létre kellene hozni az egyesített európai haderőt. (oroszország kapja meg a neki járó területeket.) és ezek után leülni tárgyalni törökországgal, az arab ligával és izraellel.

wantaan 2014.08.31. 19:53:32

@unionista.: ...és esetleg Te lennél Napóleon vagy a perzsa sah, a többi meg úgyis mind hülye.

panelburzsuj 2014.08.31. 20:00:20

@wantaan:
HaFr írt egy cirkalmas kultúrpeszimista jeremiádát, ízléses visszafogottsággal megcsillantva benne szépirodalmi körmöcskéit is. A mű bekeóletelt mondjuk fél-másfél órába

unionista meg nyomja a szokásos kétperces áligénytelensét

Te meg utóbbit méltatod szóra előbb.

Ki a hatékonyabb?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.08.31. 20:09:58

@unionista.:

"nem mellékesen integrálni lehetne a leggazdagabb norvégiát."

Norvégia "integrálva" volt Svédországgal 1814-től 1905-ig, amikor is egy népszavazás keretében a norvégok 99,95%-a a (perszonál)unió megszüntetése -- és így a teljes norvég függetlenség -- mellett szavazott. Pedig akkor még nem is tudták hogy vagy hét évtizeddel később szénhidrogén-hatalommá kezdenek válni.

panelburzsuj 2014.08.31. 20:10:01

@HaFr:
Persze, mer te tudsz rendesen gépelni.... :(

panelburzsuj 2014.08.31. 20:17:24

@neoteny:
Ehhez képest az unióból "felfelé kilógók" (Svájc, Norvégia, tulképpen Nagy-Britannia) eléggé a "majnembelépünk demégse" körül szavazgatnak.

Szóval lehet, hogy mégse a svédek vagy lettek felé fejlettebbek az averzióik, mint mondjuk a görög-román-magyar produkciók irányába.

Az Uniót viszont e pillanatban egyben adják: dán-bolgár saláta, egyetlen tálban.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.08.31. 20:33:11

@panelburzsuj:

Sok minden lehet, de a norvégok egyszer már kézzelfogható tanúbizonyságát adták annak hogy a "skandináv integráció" nem a vágyálmuk -- pedig akkor még nem voltak "leggazdagabbak" sem.

panelburzsuj 2014.08.31. 20:51:01

@neoteny:
Száz éve.

Szetistván meg ezerve letteta a voksot.

(Amúgy megértelek, számomra is komoly kihívás az "enyémazutolsószó" típusú kihívások kezelése. Lehet, kéne egy anonim vitabuzik "akarszrólabeszélni?" klubot csinálni - természetesen anonim módon vitázva... :))

panelburzsuj 2014.08.31. 20:53:28

@panelburzsuj:
Szetistván meg ezerve letteta a voksot.

Szentistván meg ezeréve letetta a voksot.

(Hány apró eltérés van? Minden helyes megfejtő előlegbe megkapott egy távnyuszipuszit.)

neoteny · http://word.blog.hu 2014.08.31. 21:34:33

@panelburzsuj:

"Száz éve."

És? Annak a bizonyítása (vagy legalább is az amellett érvelés) hogy a norvégok ma hajlamosabbak lennének a "skandináv integrációra" mint száz évvel ezelőtt annak a feladata, aki szerint helyes vagy kívánatos a "skandináv integráció", különösen ha annak a célja a "leggazdagabb" norvégok "integrációja".

mórka 2014.08.31. 21:35:06

Hűha! Ez itt gyászmunka, elsirató:
Kizökkent az EU, kizökkent Orbán, kizökkent az EU-Orbán-kettős közös esélye, ....vajh ki született hekyrehozni?

@HaFr: Azt gondolom, kedves HaFr, hogy most, Tusk esete kapcsán talán először Orbán is belegondol a saját eltékozolt lehetőségeibe. Talán. De csak a folytonos nagyotakarása okán.

Te tényleg akkora formátumnak láttad valaha, egyszer, csak egy pillanatra is Orbánt, hogy ő lehet Európa "új istene"?

panelburzsuj 2014.08.31. 21:41:03

@neoteny:
Lusta vagy guglizni? :)

"1972-ben már maguk a norvégok mondtak nemet a kontinens hívó szavának: az első népszavazáson 53,5 százaléknyian vetették el a lehetőséget – bele is bukott a munkáspárti kormány. Huszonkét évvel később, 1994-ben kérdezték meg újra a polgárok véleményét az uniós csatlakozásról: akkor 52,2 százalék utasította el."

Rád bízom, hogy számodra ez mennyivel hordoz több információt az "eléggé a "majnembelépünk demégse" körül szavazgatnak" verzióhoz képest.

mórka 2014.08.31. 21:43:08

HaFr:

De talán a feladathoz kell mérni!

unionista. (törölt) 2014.08.31. 21:51:48

@neoteny:
oké, de egy skandináv szövetségben talán mégis részt vennének. amiben az északi országok az érdekeiket egyeztetik. mert ugye a norvég alap is arról szól, hogy valamilyen módon kapcsolódjanak az unióhoz, és befolyást szerezzenek.

egyetmondok 2014.08.31. 21:55:43

" A liberalizmus valaha olyan értékrend volt, amelyik nem volt toleráns a Nyugatra veszélyes alternatív világképekkel szemben, hanem biztosan állt egy tradícióban, amely felsőbbrendűnek gondolta magát a Föld egyéb kultúráival szemben, amelyeket meghódítani akart, nem tolerálni..." --

írtad a minap. Helyes,akár vissza is lehetne térni ehhez.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.08.31. 21:55:52

@panelburzsuj:

Ennek semmi köze sincs az Unionista által felvetett "skandináv integráció" kívánatosságához, már ami a norvégok ezen "javaslat" iránti esetleges elkötelezettségét illeti. A tény az hogy amikor "integrálva" voltak Svédországgal, akkor minden 2,000 norvégból 1,999 az "integráció" megszüntetése mellett szavazott. Azt kellene valakinek (elsősorban Unionistának) támogatnia érvekkel hogy ma miért lenne a norvégok által többségi támogatottsága az általa proponált "skandináv integrációnak".

calabria001 (törölt) 2014.08.31. 22:02:08

@HaFr:

"Európát megöli a globalizmusra adott hibásan konstruált válasz, az EU"

nem megöli, hanem az Európai "Szocialista" Szövetségi Köztársaság irányába viszi el

a válság még hosszú évekig fog tartani és a kollektivista európai államok végül "egymás karjaiba" fognak omlani

lelki szemeim előtt egy egységesülő európai szuper-állam lebeg még szorosabbá váló euró-atlanti integrációval

ez lesz a nemzetállami projekt 2.0 verzió

ez volt a "jó" hír...

a rossz hír azonban az, hogy ez ugyanolyan "fékevesztett sikertörténet" lesz mint a nemzetállami 1.0 verzió:)

panelburzsuj 2014.08.31. 22:02:52

@unionista.:
Értelmes és gazdag országoknak nem oszt, nem szoroz az "uniós befolyás".

Spekulálnak valami olyan giga-erőműrendszeren, ami dán széllel a norvég platóra nyomna fel tengervizet. Csúcsidőben meg csúcsáron lehúznák a tartályokat. Valahogy benne van több "környékbeli" ország is. Eccer láttam a plánumot valami blogon, átfutottam, ennyi ragadt meg.

Ha ez tényleg biznisz, unió nélkül is meg fogják oldani. Orbáni fejbólintás megvásárlása nélkül is.

panelburzsuj 2014.08.31. 22:03:37

@neoteny:
Oké, semmi köze.

Ha úgy nyugodtabb vagy...

calabria001 (törölt) 2014.08.31. 22:05:50

@HaFr:

"Putyin hónapok óta nyilvánvaló céljainak teljesüléséhez ..."

Putyin és az Európai Bizottság céljai lényegében azonosak...

Minél sikeresebb Putyin, annál jobb __mumus__ lesz az EU integráció ellen berzenkedőknek...

az integráció elmélyítéséhez __válság__ és __külső fenyegetés__ kell...

Putyin kardcsörtetése áldott szerencse az EU Bizottság számára...

neoteny · http://word.blog.hu 2014.08.31. 22:05:56

@unionista.:

"egy skandináv szövetségben talán mégis részt vennének. amiben az északi országok az érdekeiket egyeztetik"

Létezik bármilyen akadálya is az északi országok mostani körülmények közötti érdekegyeztetésének?

Nekem úgy tűnik hogy a norvégok teljesen jól elvannak a mostani helyzetben: pontosan olyan mértékben osztják meg a szénhidrogén-vagyonuk hozadékát más országokkal amilyen mértéket ők helyesnek látnak. Számomra egyáltalán nem világos hogy mit nyernének egy "skandináv integrációval", különösen gazdasági szempontból.

calabria001 (törölt) 2014.08.31. 22:08:06

@HaFr:

"Izrael -- minden általa elkövetett, igazolható vagy igazolhatatlan atrocitás ellenére -- a Nyugat kulturális és stratégiai szövetségese és a kultúránk része, "

Izrael lényegében __gyarmati reliktum__ egy rakás __szélső jobbossal__

unionista. (törölt) 2014.08.31. 22:37:38

@neoteny:
oké, csak a norvég olajbányászok a lakosság egy kis részét teszik ki. a statoil nagyon menő cég. de ott van mondjuk a telenor. a mobil eszközökat a finn nokia és a svéd ericcson gyártja. ezeket egy skandináv távközlési konszernbe kellene szervezni, mert különben szétesnek. ehhez legalább egy laza államszövetség kell. közös pénz. egy északi szövetségi bank. az északi régió összesen 26 milliós. nincs túl sok értelme 5 szuverén országra tagolni. a finn, a svéd, a norvég, a dán és az izlandi nép legyen szuverén. legyen saját szociális államtanácsuk (társadalombiztosításuk) és saját nemzetgyűlésük (nemzeti idenitátusuk). de nyilván kell valami, ami ezt félszigetet és a szigeteket összetartja.

unionista. (törölt) 2014.08.31. 23:13:45

@panelburzsuj:
a skandinávoknak az unió védelmi szempontból fontos. a finn hadsereg 4700 főből áll. az elég kevés úgy, hogy a közvetlen szomszéd az imperija. az orosz-finn határ 1340 km. és azt gyakorlatilag egy egyetlen dandár védi. oké nyilván fel van szerelve. és nem csak papíron.

(egy alapítvány vezetője meséli, hogy a helyi könnyű lövészektől kértek egy buszt gyerekeknek a kiránduláshoz. odaadták üzemanyaggal és sofőrrel. de közölték, hogy csak a saját felelősségre használhatják, mert a buszon nincs műszaki. a helyi rendőrök tudják és nem állítják meg, de a megyét nem hagyják el.)

unionista. (törölt) 2014.08.31. 23:45:20

@calabria001:
egy laza federáció.

errefelé is érdemes lenne a visegrádi négyeknek (horvátországgal és szlovákiával kiegészülve hatoknak) összeállni. és mondjuk egy közös szövetségi bankot létrehozni. úgy, hogy a tagországok egymáshoz képest rögzítik az árfolyamot. a piac úgy is egy egységként kezeli őket. és ezek a kelet-közép európai gazdaságok összehangolva után igazodnak az euro övezetben. ez már egy 70 milliós csoport lenne úgy, hogy az éves gdp meghaladja 1,000 milliárd dollárt. az orosz gazdaság ennek a duplája.

csak persze akkor a központi bank nem vehetne kastélyt és hegedűt. a gazdasági minisztérium nem vethetne ki ötletszerűen újabb adókat. mert azt legalábbis egyeztetni kellene a szövetségi költségvetési tanácsban. később ez a v6 lehetne németország és ausztria partnere. ez a központi föderáció létszámban oroszország méretű lenne a gazdaság a szovjet dupláját termelné.

szóval persze putin nem ugrálhatna ha az unió egységes lenne. de ha ez nem megy, akkor kisebb és lazább államszövetségekbe kellene összeállni. és a nemzeti érdekeket úgy érvényesíteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.08.31. 23:45:59

@unionista.:

"közös pénz. egy északi szövetségi bank. [...] legyen saját szociális államtanácsuk (társadalombiztosításuk)"

Vagyis monetáris, de nem fiskális unió: pontosan ami pillanatnyilag az euró-övezetben van. És ami a PIGS országok orra bukásához vezetett, amikor -- jórészt -- a germánoknak kellett "kimenteni" őket a szarosgödörből, amibe a saját fiskális politikájuk tolta őket. Aminek a következménye a fiskális politikák eurozóna-széles centralizálása, ami folyamatban van ( en.wikipedia.org/wiki/European_Fiscal_Compact ), amikor _pontosan nem_ a helyi kormányzatok döntenek pl. a társadalombiztosítás módjairól és mértékeiről, hanem a központosított bürokrácia.

Olyan nincs hogy egy (szövetségi) központi bank által kibocsátott pénzzel egy szövetség minden tagja önálló társadalombiztosítási (fiskális) politikát folytat, legalább is nem közép- vagy hosszútávon. Márpedig a fiskális politikai szabadság feladása ill. alárendelése egy központi (szövetségi) kormányzatnak épp' a nemzeti szuverenitás feladását jelenti. Így hát a "javaslatod" megvalósítása azt jelentené hogy a kecske is jóllakik meg a káposzta is megmarad -- ami nyilvánvaló képtelenség.

panelburzsuj 2014.09.01. 00:15:09

@unionista.:
Ólomkatonázzunk, én sok hülységben benne vagyok:

Nincs okom az adataidban kételkedni, úgyhogy inkább csak a értékelésüleket egyéníteném: ebben a helyzetben a finnek nem védik, makszimum szemmel tartják az orosz határt.

Az imperija felől kukkolva viszont ugyanez a felállás azt jelenti, hogy a járőr nyugodtan lejelentheti: innenfelől nemigen fenyeget bennünket az invázió veszélye.

Nem vagyok finnjártas, és tippelni se mernék, hogy nekik mi ad nagyobb biztonságérzetet a tradicionálisan paranoid ruszki medvével szemben: ha a hátukmögötti verekedős nagybácsijukra - (meg saját háborús múltjukra... ) mutogatnak, vagy ha kezüket széttárva bizonyítják, hogy ők aztán semmi rosszban se sántikálnak.

Azt viszont nem túl nagy mély és kockázatos bölcsesség kijelenteni, hogy ceteris paribus - (azaz ha a ruszkiknak más gondjuk sincs, és nem is támadhat, mint Skandinávia megevése) - akkor Skandinávia szimplán katonailag részben, egészben, sülve-főve-konföderációban se jelentene leküzdhetelennek tűnő ellenfelet az orosz birodalom számára.

Hogy megéri-e? - tán ha Putyinbőrben lennék, se tudnám élből rávágni.

No, ezt is megaszontuk.

unionista. (törölt) 2014.09.01. 00:37:07

@neoteny:
oké, de egész unió nem tud egységesedni. ezért kellene kisebb föderációkra osztani. és a szakpolitikát azokban összehangolni. hátha úgy sikerülne.

most merkel mami próbálja mindenkire a német szövetségi modellt ráerőltetni. nagyjából úgy, mint az óvónéni a spenótot. ami lehet, hogy jó lenne, csak a gyerekek nem nyelik le. mert csak cumi kell és a gumicukor. na most ez így nem lesz jó. felnőttként kellene kezelni a tagállamokat. és azt mondani, hogy ha egyetlen csoportot alkotva képtelenek konszenzusra jutni, akkor álljanak össze kisebb egységekbe. illetve így biztosítható, hogy nagy-britannia és franciaország viszonylag önálló maradjon. így az ukip és a front national is hátrább léphet.

az ibériak, az itáliaiak és hellász írjanak alá valami egyezményt mondjuk rómában. a nagyobb mediterrán félszigetek és a kisebb szigetek hangolják össze a politikájukat. talán az sikerül. és akkor nem berlin diktál. hanem van egy mediterrán fed. római birodalom 2.0. ha az ott élő népeknek ez sem jó. ezért sem tudnának lelkesedni. akkor mit akarnak?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.09.01. 01:05:58

@unionista.:

"hátha úgy sikerülne."

Ami a skandinávokat illeti, szerintem eléggé valószínűtlen.

Az 5-ből 1 eurozóna-tag; három EU-tag; az utóbbiakból egy eurozóna-tag (Finnország) és egy nem-eurozóna-tag (Dánia) csatlakozott teljesen az EFC-hez, míg a nem-eurozóna-tag Svédország csak részlegesen csatlakozott.

Ami világosan mutatja hogy igen nagy különbségek vannak az 5 skandináv állam hozzáállásában az EU-hoz, és még azon belül is az euróhoz, ill. a fiskális egyezményhez. Ezek szerintem nem abba az irányba mutatnak hogy sikeres lenne egy skandináv szövetség felállítása, különösen nem ami a monetáris uniót jelenti (a fiskálisról már nem is beszélve). Oka van annak hogy az öt skandináv országban öt különféle pénznem van forgalomban: ez a legfőbb biztosítéka a nemzeti szuverenitásuknak (az egy Finnország kivételével amelyikben euró van).

Ami meg egy mediterrán szövetséget illeti: vannak ők olyan rafkósak hogy nem akarnak szövetségre lépni csupán egymással: kitől szívnák el a pénzeket ha nem lenne Németo. vagy Franciao.? A csóró egymástól?

Továbbá ezek a szövetségek _egymás között_ vámszövetségbe kellene tömörüljenek: hiszen az EU is úgy kezdődött, ill. ha nincs vámszövetség akkor túl nagy a protekcionista gazdaságpolitika és az azzal járó vámháborúk csábítása.

unionista. (törölt) 2014.09.01. 01:20:10

@panelburzsuj:
nem abból kell kiindulni, hogy putyin a gonosz. hanem abból, hogy ő az orosz átlag. és ennél lehet jobb elnök, de rosszabb is. mi van ha holnap a derék vlagyimir vlagyimirovicsot megöli a kreml egyik ügynöke. és az orosz vezérkari főnök lesz az elnök. mert mit tudom én. ezt terveli ki egy csoport. ez a jó ember bejelenti, hogy a nyugat a tettes.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f7/Valery_Gerasimov_%282012-11-09%29_cropped.jpeg
ő valerij tatárföldről. aki láthatóan nagyon büszke a karórájára. ez az oroszoknál divat. mereven néz előre, markol egy ceruzát és nem úgy tűnik, mint aki ténylegesen használni akarná az érintetlen jegyezttömböt. most ez az ember vezeti az orosz haderőt. miért ne ülhetne be az elnöki székbe. oké, persze nem valószínű. de volt már ilyen a világtörténelemben. és oroszország történetében sem lenne annyira meglepő.

unionista. (törölt) 2014.09.01. 01:22:43

@neoteny:
ezek az országok eltérő módon viszonyulnak az eu/imf/nato trióhoz. oké. de ettől még minden mást érdemes összehangolniuk. mondjuk te eltérő módon viszonyulsz a sörhöz, a csöcsökhöz és a haverokhoz, mint az asszony és a gyerekek. attól még fenn kell tartani a családot.

Titimataifaaaro 2014.09.01. 02:00:09

Jajj hagyjátok már az ellenség gyártást, komolyan. A gonosz barbár oroszok/arabok a spájzban vannak? Egyes oldalakon már háborús pszichózis uralkodott el, esküszöm. A kényelmes fotöjből lehet, hogy úgy tűnik, hogy pár csillió hullát megér, hogy megvédjük a nyugati civilizáció érdekeit. De ha majd bezsuppolnak a lövészárokba, már másképp fog festeni a helyzet, higgyétek el.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.09.01. 02:25:11

@unionista.:

"ezek az országok eltérő módon viszonyulnak az eu/imf/nato trióhoz. oké. de ettől még minden mást érdemes összehangolniuk."

Milyen "minden mást"? Te expliciten "közös pénzt" "javasolsz" nekik: ez pontosan az a terület amiben nem mutatják a legkisebb egyetértést sem. Vagy fontos szerinted a közös pénz, vagy nem. Ha igen, rosszak a "javaslatod" esélyei. Ha nem, akkor mi marad a "minden más"-ból?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.01. 05:36:57

A nyugat megbukott. Nem baj, itt a keleti szél, mely kereszttel veti be az ateista pusztaságot. Ismét angyali kórus lesz ott, ahol most a hagyományos ateista hangszer, a buzika hangja szól.

Szúrófény 2014.09.01. 05:53:54

@neoteny: "Ha egy élőlényfajta túlszaporodik egy területen egymás írtására kényszerül a túlélésért!" Biológiai pokolgép 1968 római klub jelentése! No ez érte el a zsidókat! Talán nekik sikerül ami a történelemben oly sok sikertelen próbálkozásában másoknak nem!

neoteny · http://word.blog.hu 2014.09.01. 06:24:45

@Szúrófény:

A Római Klub első jelentését (A Növekedés Korlátai) 1972-ben adták ki! És a számítógépes modellek csak annyit érnek mint a beléjük programozott feltevések! Közben eltelt több mint négy évtized és még mindig nem jött el a világvége! Az pedig hogy mindehez hogyan jönnek a zsidók érthetetlen! Vagy arra gondolsz hogy az olajat a norvégok nem is az Északi-tengerből bányásszák hanem zsidók zsírjából szintetizálják! De akkor meg mi köze van az egésznek Svédországhoz! Vagy lehet hogy a norvégok Svédországból importálják a zsidókat akikből kőolajat szitetizálnak! Vagy akár egész Európából! És ezért csökken a népesség! Magyarországon is! Így már érthető! Ezért nem csökken a népesség Kínában mert ott nincsenek zsidók! És ezért nincs Japánnak kőolaja! És ezért van Szaúd-Arábiának annyi mert arrafelé meg sok zsidó van! Meg Oroszországban! De akkor honnét van kőolaja Nigériának! Meg Venezuelának! Meg a sok olajhomok Albertában! Ki érti ezt! A Római Klub biztosan nem! Mindenesetre a tanulság hogy a zsidók igen fontos erőforrások! Aki sok szénhidrogént akar annak zsidókat kell tenyésztenie! És jóban lennie a norvégokkal hogy hozzáférjen a zsidóból-kőolajat szintetizálási eljáráshoz! Ezért nem szabad kekeckedni a norvégokkal! Mert aki kekeckedik velük annak lehet sok zsidaja de soha nem lesz kőolaja belőlük! Mint ahogy a kutyából sem lesz szalonna megfelelő konverziós technológia hiányában!

quendelapo 2014.09.01. 07:24:22

Orbán nem esküdhetett volna fel a konzervatív Európa projekt vezetésére, mert Putyinnal paktált le, őt támogatja. Nem csak Európát nem érti és szarja le, hanem a saját hazáját is.

toportyánzsóti 2014.09.01. 07:24:48

Ajrópa jól van a dübörgő pannon csiga is lassan eléri a 2006-os szintet,siker siker hátán.Csuti orálmuzsik pedig egyre zavartabb,már csak putinban bízhat hogy öregkorára befogadja mint elődei rákosi pajtást.

quendelapo 2014.09.01. 07:25:46

Aki magyar létére a Nyugattal szemben Putyint támogatja, az hazaáruló. Ez egyértelmű, nem?

toportyánzsóti 2014.09.01. 07:43:25

@quendelapo: Rajta van a KGB hiteles ügynöklistáján ahogy sok más volt szovjet érabeli selejt,akik mások hátán kapaszkodnának fel.

toportyánzsóti 2014.09.01. 07:46:28

@maxval a bircaman: Ellenőrizhetnéd a birkatápot,krogyíllal szennyezte valami jóakaród.Visszaolvasnád magad,nátrium pentotálos öngyilkosságot választanád keresztény hívő kérődző.

abdul hackeem 2014.09.01. 08:47:50

Off: Mondjuk az egyik idezett cikk a rotherham-i esetröl nem kicsit rasszista es uszito... Nem ismerem M.B.-t
Az eredetiben semi rasszukrol, semi szarmazasukrol nem olvashatsz. Ezek angol "ferfiak" voltak. (levagnam a farkat mindnek)
De nem kicsi az ügyben a media jelentösege es a bator, hozzaertö szakertö hozzaallasa.
On
Miert is celpontja Europa az altalad nem tul jo neven vett arab bevandorlasnak? Ha nem ök, akkor masok, igy is, ugy is. Ha a vilag fejlett resze tovabbra is ilyen politikai gazdasagi balfek,( tisztelet a kivetelnek es persze vannak szerencsesek is) akkor egyszer csak hozzad, hozzam is kopogtatnak a "bevandorlok", lehet hogy afrikaiak, azsiaiak, arabok, oroszok, együtt, külön-külön.
Pervez mi?
Mint a rasszizmus...
Pedig Europa elveszett, mert az europai töke (is) tul moho, nem a fenntarthatosagot hozta elöterbe, hanem a minnel nagyobb profitot, amit visszahozott a kontinensre, hogy önnmagat gazdagitsa. Jelenleg pedig a farpofakat huzza szet az amerikai, azsiai, orosz, arab tökenek.

unionista. (törölt) 2014.09.01. 09:01:55

mától kicsit több dolgom van. további jó szórakozást.

Moin Moin 2014.09.01. 09:12:10

Izraeli bérenc vagy!
Allah hatalmas és meg fog büntetni!
Orbán is hatalmas, ő is meg fog büntetni!
Putyin is!
Merkellel meg együtt kell hálnod!

Moin Moin 2014.09.01. 09:12:37

@unionista.: Mi van: több a terápiás meló a diliházban???

panelburzsuj 2014.09.01. 09:14:01

@unionista.:
Na de ezzel a cerkás tábornokkal pont te mutatsz rá, hogy Oroszország anyácska élére nem egészen véletlenszerűen kerülnek pont azok, akik. Azaz: ha a "külvilággal" szembeni erőteljes gyanakvás igen határozott alapvonás az orosz közéletben, akkor teljesen kézenfekvő, hogy a "biztonságpolitika" kulcstényező.

A putyinozással nem egy személy jellemére akartam utalni, hanem olyasmire, hogy még az ő információs helyzetében se látnám könnyű feladványnak, hogy vajon miért érné meg még egy acsargó ellenféllel megtoldani az amúgy is szép hosszú sort.

egyetmondok 2014.09.01. 09:15:44

Az, hogy a norvég kormány oktatja az uniós tagállamokat,szigorúan értékelven, értékalapon, arról, hogy ha az unió magát komolyan gondolná,mit kéne tegyen a Nemzeti Együttműködés Nevű államhatalommal,nagyon beszédes.
Leginkább ez jelzi,hogy már középtávon sem lesz működőképes egy olyan államszövetség, amely hajlandó belemenni abba a nem normális állapotba,amiben ma van: szinte mindenért és bármiért felelőssé tehető politikailag - tehát erkölcsileg - miközben összesen annyi pénze nincsen (az uniós költségvetésében),mint pl. egyedül Ausztriának.

A "legokosabbak",mint pl. Orbán,olyan jól látják ezt,mint a pinty,s mert semmit,szó szerint semmit se tudnak a saját államukkal tenni annak érdekében, hogy békés és fejlődő országgá váljék,nagyon is ragaszkodnak ehhez az Unióhoz,mert semmi költség mellett jutnak egyrészt brutális forrásokhoz,másrészt bármikor felmutatható politikai ellenséghez.

calabria001 (törölt) 2014.09.01. 09:46:43

@neoteny:

"Ezért nem csökken a népesség Kínában mert ott nincsenek zsidók! "

már miért ne lennének? :)

Kaifeng Jews
en.wikipedia.org/wiki/Kaifeng_Jews

calabria001 (törölt) 2014.09.01. 09:48:39

@unionista.:

a svéd take off a központi bank nyugdíjba küldésével kezdődött

FREE BANKING IN SWEDEN 1830–1903:
mises.org/journals/qjae/pdf/qjae10_2_3.pdf

no erre varj gombot!

calabria001 (törölt) 2014.09.01. 09:50:19

@unionista.:

"oké, de egész unió nem tud egységesedni"

nyugi, ahogy jelenlegi politikai palettát elnézem egységesülni fog

calabria001 (törölt) 2014.09.01. 10:05:04

@egyetmondok:

mint köztudott a központi bank és az alkotmánybíróság rendkívül hatékony centralizációs eszközök

szóval az EKB és az Európai Bíróság mellett én nem nagyon aggódnék az EU jövője miatt

calabria001 (törölt) 2014.09.01. 10:06:50

@egyetmondok:

+ a demokratikus rendszerek fenntarthatatlan jóléti államokat szülnek

olyanokat amelyek idővel már csak együtt tudnak tovább menni (valameddig)

egyetmondok 2014.09.01. 10:17:07

@calabria001:
Úgy érted, hogy az EU jegybankja,és az EU alkotmánybírósága ? Én ezt másként látom.

Szerintem az középtávon se fog menni,hogy van monetáris politika,de nincsen fiskális politika (minthogy jelentéktelen, elhanyagolható méretű az EU-s "kincstár").

EU-s "alkotmánybíráskodás" pedig nincsen: ha lenne ilyen az EU-ban,a srácok alaptörvénye életbe se léphetett volna, vagy csak úgy,hogy az automatikusan az EU-ból való kizárásunkat jelentette volna.

DrGehaeuse 2014.09.01. 10:27:07

@HaFr:

Semmikép sem szeretnék egy gyékényen árulni a Szúrófény nick alatt íróval de:
1. Izrael se különb a deákné vásznánál. Izrael viselkedése és háborúskodásai, de egész politikája több anyagi kárt okoz az EU egészének és még többet egyes energaimport-függő országainak, mint a különféle arab terroristák és latorállamok. Ebből a szempontból mindegy, hogy mekkora elánnal és médiahátszéllel deklarálja magát a Nyugat (s benne az EU) barátjának és szövetségesének.
Talán amit írsz az legfennebb a USA-ra vonatkoztatva fogadható el éles kritika nélkül. Theát helyettesítsd be a Nyugat szót az USA mozaikszóval. Mire fel ez a rózsaszín szemüveg Izraellel kapcsolatban?
2. Érdekes megfigyelni, hogy az általad (is) ostorozott nyugatnak felrótt hibák mint "a rosszul kiszámított munkaerőpiaci és a politically correct kulturális nyitottság" és "az idióta PC és a kulturális relativizmus" a "szabadság platformjáról elrugaszkodott emberi jogok" stb. mennyire kevéssé fedezhetők fel Izrael belpolitikájában, főként ami a Palesztinokat illeti. Ez neked nem üt szöget a fejedbe?

neoteny · http://word.blog.hu 2014.09.01. 10:27:53

@calabria001:

Ez jó. Mostmár tudom hogy legközelebb amikor azt mondom hogy "kevés mint a kínai zsidó" akkor az kb. 500-at jelent (kb. 1,350,000,000-ból).

:)

calabria001 (törölt) 2014.09.01. 10:54:12

@neoteny:

azért voltak ott egyéb átutazó vendégek is:)

Shanghai Ghetto
en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Ghetto

calabria001 (törölt) 2014.09.01. 10:56:33

@egyetmondok:

a monetáris politika a fiskális politika előszobája

afféle "trójai faló"

az Európai Bíróságot pedig ne becsüld alá, különösen annak a tükrében, hogy már a Római szerződés egyik első mondata is vmi "ever closer union"-ról fantáziál...

calabria001 (törölt) 2014.09.01. 10:57:57

@egyetmondok:

már hogyne lenne csak az alkotmány a "Lisszaboni szerződés" fedőnéven fut

már minden fontos törvény az unióból érkezik

calabria001 (törölt) 2014.09.01. 10:59:59

@egyetmondok:

a srácok alaptörvénye 100%-ban kompatibilis a lisszaboni szerződéssel

azzal szembe már semmi sem mehet

abdul hackeem 2014.09.01. 11:19:48

@egyetmondok: "mint pl. Orbán,olyan jól látják ezt,mint a pinty,s mert semmit,szó szerint semmit se tudnak a saját államukkal tenni annak érdekében, hogy békés és fejlődő országgá váljék," - ezt kifejtened kerlek?

egyetmondok 2014.09.01. 11:22:05

@calabria001:
Olyan még elő nem fordult a történelemben (nem véletlenül),hogy előbb lett volna monetáris politikája valami államalakulat-félének,mint fiskális, tehát ez a trójai faló hasonlat szerintem téves.
--------------
Minthogy nem lehetséges uniós államiságról beszélni,szerintem az is tévedés,ha azt képzelnénk,hogy nem is létező államnak lehet alkotmánya.
------------------------
A srácok alaptörvényes rendje az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával is szemben áll; olyan eljárás az Unióban pedig nem létezik, hogy tagállami alkotmányokat egészében vessenek alá valami uniós bírói normakontrollnak.

egyetmondok 2014.09.01. 11:29:05

@abdul hackeem:
Az Unió jelenlegi állapota,tehát az, hogy az államiság felé vezető úton valahol elakadt,tökéletesen felel meg olyan politikáknak,mint a Fideszé: az Unió nem rendelkezik olyan jogosítványokkal,amely alapján nem joguralmi államrendek ellen felléphetne (tényleg igaz,hogy ilyen őrületre senki se számított a tagnak jelentkezők esetében); viszont a forrásokhoz való hozzájutás olyan tagállamoknak is fontos,mint a magyar.
Tehát alapvető érdeke a Fidesznek, hogy az Unió ebben a zavaros politikai állapotban maradjon,mert egyszerre lehet harcolni ellene,gyönyörűen lehet pl. számon kérni rajta a demokrácia-deficitet (és mindent megtenni,hogy a demokratikus felhatalmazás pont olyan kicsi maradjon az uniós testületek esetében, mint most van)--
és ezzel egy időben huzigálni nettó befizető tagállamok állampolgárainak megtakarításait.

panelburzsuj 2014.09.01. 11:39:08

@HaFr:
"Európa jövője konzervatív választ igényel"

1. Akkor ez konjunktúra?

2. Ki fog rámozdulni a válaszadásra?

3. A PKP ezen a piacon micsoda?

3.1. a válasz (egyik) megrendelője
3.2. a válasz (egyik) szállítója
3.3. (egy) kávéházi kibic

calabria001 (törölt) 2014.09.01. 11:45:22

@egyetmondok:

ennek is előbb lett fiskális politikája mint monetáris

a monetáris politika pedig kitűnő eszköz a fiskális politika elmélyítésére

ez már de facto állam, de facto alkotmánnyal

az USA szövetségi állam is harmatgyengén indult

máskülönben kis hazánk példáján keresztül az unió jövőjét látod

egyetmondok 2014.09.01. 12:02:49

@calabria001:
Az Unió "fiskális politikája"...,olyan a monetáris közösség esetében sincs.
Tehát a monetáris politika nincs milyen fiskálist elmélyítsen,tessék a görögre gondolni.

Ez lehet,hogy defacto már állam,a baj csak az,hogy az állam is,az alkotmány is,az alkotmányosság is,és még lehetne sorolni,mind közjogi fogalmak,s ha az Unió de iure nem állam (hanem csak defacto),akkor ezekről felesleges beszélni, nem lesz értelmük.

Az USA szövetségi állama szövetségi államként indult, de iure létező szövetségi államként, s hogy mint ilyen,gyenge volt vagy erős,az irreleváns.

calabria001 (törölt) 2014.09.01. 12:16:16

@egyetmondok:

"Az Unió "fiskális politikája"...,olyan a monetáris közösség esetében sincs"

de facto van lásd KAP, regionális pénzek, stb.

persze folyathatunk szemantikai vitákat is...

"nincs milyen fiskálist elmélyítsen,tessék a görögre gondolni."

a görög államgépezett már rég összeomlott volna az EU és az EKB nélkül

"akkor ezekről felesleges beszélni, nem lesz értelmük"

dehogynem érdemes, pontosan ezért mondom, hogy ez már állam

"Az USA szövetségi állama szövetségi államként indult, de iure létező szövetségi államként, s hogy mint ilyen,gyenge volt vagy erős,az irreleváns."

az, hogy egészen pontosan miként indult azon egészen 1861 remekül eldiskuráltak az érintettek...

pl. Jefferson szerint minden tagállam úgy értelmezhette az alkotmányt ahogy akarta...

Nullification (U.S. Constitution)
en.wikipedia.org/wiki/Nullification_(U.S._Constitution)

1861 után 4 évig háborúztak

csak utána lett egyértelműen egységes állam

nem véletlenül hívják ezt az országot unites states-nek (többes szám!!!)

abdul hackeem 2014.09.01. 12:30:49

@egyetmondok: Kösz, mert kicsit felreertettem amit irtal...

egyetmondok 2014.09.01. 12:39:26

@calabria001:
Szerintem nem szemantikai vita, ha felvetjük azt, hogy van egy közösség (legyen ez államok közössége akár),amely egy adott fizetőeszközt használ, van a fizetőeszköznek valami közös,központi jegybankja, ám a közösség tagjai saját tagállami alapkamatokat állapítanak meg,szóval, hogy ez az állapot mennyiben igazol bármi közös, egy "állami létezést". Szerintem semennyire. (Nekem a magyar állam de iure véget érne,ha pl. Győr-Sopron más forint alapkamatot állapíthatna meg a megye területére,mint pl. Csongrád.)

Mint ahogyan nekem nem kérdés, hogy bárkinek joga van az állam (legyen az szövetségi,vagy nem szövetségi)alkotmányát akárhogyan értelmezni. Igen,erre szerintem is joga van mindenkinek,neked is,nekem is,az USA-ban a tagállamnak is,meg a pógárnak is. Ez ma sincsen másként, különben az USA-ban se léteznének alkotmánybíráskodási perek.

A kérdés mindig az, hogy az eltérő értelmezések hogyan jutnak valami nyugvópontra, amely nyugvópont de iure értelemben nem is létezhet az állam de iure létező alkotmánya nélkül,amely világos módon mindenkire nézve kötelező,de egyáltalán nem tilos azt különböző módon értelmezni. A nyugvópontra jutás akár polgárháborút is jelenthet, amelyet de iure állam hiányában le sem lehetne folytatni, az valami más háború lenne. A neve se az lenne, hogy "polgárháború".

calabria001 (törölt) 2014.09.01. 13:12:04

@egyetmondok:

egy kissé komikus, hogy a mai értelemben jóformán semmit sem szabályozó 1861 előtti USA szövetségi "állam" nálad de facto is állam, míg a több mint 100 ezer oldal közösségi joganyagot összegründoló EU nem

calabria001 (törölt) 2014.09.01. 13:13:02

@egyetmondok:

"amely egy adott fizetőeszközt használ, van a fizetőeszköznek valami közös,központi jegybankja, ám a közösség tagjai saját tagállami alapkamatokat állapítanak meg"

ez nem helytálló

monetáris politikai kérdésekben az EKB dönt

calabria001 (törölt) 2014.09.01. 13:15:55

@egyetmondok:

a nullification fogalmát totálisan félreértetted

az ugyanis explicite arról szól, hogy a tagállam __bármikor__, __önkényesen__ felülbírálhatja a szövetségi szint döntéseit __figyelmen kívül hagyva__ az USA legfelsőbb bíróság állásfoglalását

calabria001 (törölt) 2014.09.01. 13:17:16

@egyetmondok:

"A nyugvópontra jutás akár polgárháborút is jelenthet"

itt ilyen nem lesz, a jóléti állam című __illúzió__ csak magasabb szinten folytatódhat

nyert ügye van az integráció elmélyítésének

egyetmondok 2014.09.01. 13:45:10

@calabria001:
Egy állam nem arról ismerszik meg, hogy mi mindent szabályoz.
--------------------------
Mit kínál ma Görögország ugyanarra a fizetőeszközre kamatként, mint például Németország ? Függetlenül attól, hogy mit mond az EKB.

egyetmondok 2014.09.01. 13:47:00

@calabria001:
" az ugyanis explicite arról szól, hogy a tagállam __bármikor__, __önkényesen__ felülbírálhatja a szövetségi szint döntéseit __figyelmen kívül hagyva__ az USA legfelsőbb bíróság állásfoglalását " --

mondanál egy példát?

egyetmondok 2014.09.01. 13:48:08

@calabria001:
Amilyen tempóban erősödhet az integráció,olyan tempóban erősödhet az európai észak-dél konfliktus. Ez szerintem nem kizárt.

ParaZita2 2014.09.01. 14:09:40

@HaFr: "... most csak egy harmadrangú korrupt kis diktátorocska sorsára számíthat..."
Neki és klánjának ennyi pont elég, ha a közpénzek magánosítása jól halad. (s ebben kételkedik-e valaki?)

calabria001 (törölt) 2014.09.01. 14:42:46

@egyetmondok:

monetáris politikát az EKB csinál, a görög állampapírok pedig az EU és az EKB nyílt és burkolt garanciák nélkül semmit sem érnének

az állam pedig többek között pontosan arról ismerszik meg hogy szabályozási kompetenciákkal rendelkezik

calabria001 (törölt) 2014.09.01. 14:45:32

@egyetmondok:

én egyelőre csak annyit látok, hogy a nagy északi bankok, nyugdíjalapok és egyéb pénzügyi szereplők jól feltankoltak PIGS állampapírokkal...

ergo napról napra egyre keményebben érdekeltek az integráció elmélyítésében

egyetmondok 2014.09.01. 14:51:03

@calabria001:
A tagállamok nagyon is képesek arra, hogy saját monetáris politikáik legyenek, éppen azért,mert saját, önálló fiskális politikáik vannak,lehetnek,teljesen függetlenül az uniótól. Ez szerintem nem tartható fenn,ha komolyan gondoljuk,hogy közös fizetőeszköz(ünk) legyen.
----------------------------------
Ma sem lehet kizárni,hogy bármely tagállam olyan mértékben ne értsen egyet a szövetségi alkotmánnyal, hogy ennek a vége az legyen, hogy kilép az Egyesült Államok uniójából.
Ezzel szerintem semmi baj nincsen.

egyetmondok 2014.09.01. 14:59:56

@calabria001:
Európai cégek bármilyen közös, nagy bevásárlásaihoz nem szükséges uniós állam.

fvipera 2014.09.01. 15:00:56

mert orbán valójában egy harmadrangú korrupt kis diktátorocska. magadat okolhatod csak, ha többet láttál bele. orbán csak teszi a dolgát. célja: minél többet lopni, lehetőleg minimális kockázattal (ezért kell leválthatatlanná tenni a fideszt)

fvipera 2014.09.01. 15:01:51

a paksi bővítésre nem vennék mérget. előbb-utóbba NATO vagy putyin beszünteti orbán pávatáncát

egyetmondok 2014.09.01. 15:30:37

@calabria001:
Azzal egyetértek,hogy olyan válság esetén,mint ami volt 2008-ban, jobb eséllyel lehet rendezgetni a bajokat úgy,ha lenne valódi uniós állam, lásd az USA ebbéli praxisát.

tnsnames.ora 2014.09.03. 08:27:18

@poszt
Helyénvaló poszt, végiggondolásra érdekes aspektusokkal, az aktualitások fényében.

Én a "bűnlastromot" kiegészíteném még a személytelenséggel is. Egyfelöl pozitív, ha egy komolyabb horderejű döntés közösségi nem pedig egyszemélyes. Másfelöl személytelenség álcája mögé sok galádság, szemétség, teszetoszaság fér be sajnos.

A poszt szerzője nagyon határozott Putyin "nyilvánvaló" céljait illetően.
Én például még azt sem tudom, hogy
- mennyiben kókler/hazárdjátékos Putyin
- mennyire kéne aggódni fonalas/negatív spirálos történésláncolatok miatt. Egyáltalán mekkora az érdemi játéktér vele szemben.

Alkibiadesz 2014.09.03. 16:52:10

"a kontinenst maga alá gyűrte a globalizmus, nem csak annyiban, hogy az egykor a világunk egységesítését megkezdő európai nemzetek kezéből már rég kicsúszott az irányítás, hanem hogy hagyták felőrölni a hagyományos értékeiket, a szabadságot, a keresztény humanizmust, a nyugati műveltséget, és az ezek felsőbbrendűségébe vetett hitet."

Mi volt az európai értékek felsőbbrendűségéről alkotott hit "kemény magva"? A nyugat technológiai fölényére alapozott katonai dominancia, ami lehetővé tette a gyarmatosítást.

A "fehér ember" aztán szépen eltékozolta ezt az előnyét, részben az önpusztító világháborúkkal, részben pedig azzal, hogy a pénzügyi hatalommal tette egyenlővé a hatalmat.

Márpedig pénze egy idő után még a lenézett araboknak is rengeteg lett.

Lexa56 2014.09.05. 08:16:03

@Alkibiadesz: Amikor egy civilizáció már csak a katonai ereje alapján terjeszkedik és nem azért utánozzák, mert vonzó, hanem csak a katonai erejét akarják megszerezni vagy utánozni, az már a hanyatlás kezdete, az "univerzális állam" kialakulásának jele. Utána már csak folyamatos védekezés van, aminek a vége megmerevedés és széthullás.
Számomra a kiábrándító csak az, hogy a valóban létező pénzhatalmi erőszakossággal csak egy ugyanolyan stupid, bezárkózó, sértett, nacionalista erőszakosságot tudunk állítani, ami ugyanúgy nem vezet sehová. A joguralom nem azonos az erőszakos egyének maffia-módszereivel. Ha jog nálunk is a párt ökle csupán, akkor annyit érünk, mint a korábbi diktatúrák, semmivel többet. Nincs semmi erkölcsi alap a fölényérzetre, csak páviánhordák marakodása. És a tétje is kb. annyi. "Biosz" ahogy unionista mondaná.

medium size devil 2014.09.07. 03:05:33

@Alkibiadesz (és mások):

Csak a tények kedvéért, globalizmus mindig volt és mindig lesz, és a gyarmatosítást se a nyugat találta ki. Japán Ázsiában, arabok Afrikában, az összes ókori nagyhatalom, törökök, stb. Mi évtizedekig orosz gyarmat voltunk, erőszakkal kényszerítettek bennünket a nyomorult cirill írásuk megtanulására, és felmosták velünk a padlót amikor a sorstárs cseh gyarmat lázadást leverették a hadseregünkkel. Ez a realitás, csak a szovjet típusú oktatás úgy manipulálta bele az emberek fejébe a gyarmatosítás fogalmát mintha az kizárólag a nyugati országok csinálták volna.
A gyarmatosítás lényege a kihasználás, élősködés, ami az egyik legerősebb emberi ösztön, kortól és időtől függetlenül.
süti beállítások módosítása