1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.08.17. 12:40 HaFr

Önbecsülés helyett nagy pofa, avagy miből él az ország

Hitelből és a más nemzetek szellemi és társadalmi fölényéből idepotyogó morzsákból. A bankokból, az EU-ból és az Audiból. Meg egy kicsit az időjárásból.

Úgy megemberesedtünk, mondja a miniszterelnök, hogy a Fradi stadiont is fel tudtuk húzni. Fájdalmas, cinikus hazudozás. A stadionok egyetlen okból épülnek: mert így lehet a legtisztábban lopni. Európa élén száguldunk, mondja a balkéz, Varga. Nevetséges, takony tempó. Már egy jégeső is elvinné a növekedés negyedét, de egy kéthetes München körüli áramszünet biztosan. Vagy 5000, de inkább 8000 milliárd közvetlen (tételes, tehát az árfolyammal nem összefüggő) veszteségről* nem tud elszámolni ez a kormány (Paks nélkül) - ez a GDP 15 - 25%-a (két ciklusnyi növekedés!). Most a fenekét a földhöz veri, mert a világpiac felvásárolja az itt gebinben összeszerelt autókat és motorblokkokat, de az egyre véresebb szájú nacionalista populizmus szerint a magyar nép többet érdemel, mint az általa kitolt javakat felvásárló liberális demokráciát. Mennyi is az autokráciák részesedése a magyar exportból? 6-7%? Mi a lósz*rról beszélünk? Még gondozni sem tudnák a papucsállatkájukat, nemhogy működtetni. A belső fogyasztás stagnál (senki sem bízik a hosszú távú javulásban, ezért tartalékol), a felhalmozás a szolgáltatói szerződések meghekkeléséből zsebben maradt, illetve a külhoni félmilliós munkavállaló réteg által hazaküldött és 310-315 forintos euró árfolyamon átváltott pénzből valósul meg. Az államvezetés egyetlen erőszakgépezet, más funkciója nincs, mint a hatalmi kényszerítés ("unortodoxia") és a propaganda (szellemi erőszak). Ez úgy fenntartható, hogy sehogy.

Kollégámnak nagyon igaza van: "Akik egy társadalom és egy gazdaság problémáinak arkánumát a központi hatalom felerősítésében keresik, azok:

  • vagy nem ismerik a világot és annak tényeit,
  • vagy annyira frusztráltak, hogy emiatt nem bíznak sem magukban, sem a polgártársaikban,
  • vagy (tehetségtelenségük okán) szűklátókörűek,
  • vagy (lelki torzulásaik miatt) hajlamosak az erő(szak) alkalmazására.

Az a helyzet, hogy egyik esetben sem alkalmasak emberközösségek vezetésére."

Az állam legitim helyét pontosan kijelöli egy nemzetben, hogy mire nem képes a társadalom. Ha kompetenciáink, érzékenységünk és öntudatunk (hiánya) arra hajt, hogy lemondjunk az önszerveződés hatékony rendszeréről, akkor persze tetszőlegesen orrba-szájba-farba nyomhat minket az állam naponta egy tucatszor is, elszedheti a pénzünket, traktálhat a legócskább propagandával, csak egyet ne tegyünk közben légyszi, légyszi: ne csodálkozzunk. Nem a liberális demokrácia döglött (noha kétségkívül átgondolásra szorul), hanem a magyar nemzet szabadsága és önbecsülése. Maradt helyette a nagy pofa.

*manyup, mnb "növekedési hitel", korrupt önkormányzatok szanálása, túlárazott közbeszerzések, hitelek refinanszírozásának romló kondíciói stb.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr876610859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carmichael 2014.08.17. 14:02:08

ROZ cikkét épp most olvastam és jöttem át ajánlani, erre... derült égből bejegyzés.. :)

panelburzsuj 2014.08.17. 14:05:10

"Mi a lószr*ról beszélünk?"

Szép dolog a vonzódás hol latinul, hol magyarul a választékos kifejezésekhez, de itt megint valami prücök esett levesbe: sehogy se jön ki magyar nyelven értelem, ha pont a csillaggal jelzett helyre szuszakolok egy-egy betűt.

(Tippem: tettleg nem oda került a csillag, ahová elvileg kigondoltad... :)

2014.08.17. 14:07:53

Ez az "5000, de inkább 8000" hogyan jön ki?

s.g.l. 2014.08.17. 14:15:39

@kjkj:

5,000 mrd-al nőtt az államadósság, a manyup 3,000 mrd-jával 8,000.

így.
az éves manyup befizetéssel nem számolt, az is több mint 1,000 mrd.
és trükkökkel eldugva egy raklappal még.

STIRLITZ 2014.08.17. 14:20:10

Ezt a posztot nem fogják érteni, akiknek leginkább kéne!

Újratöltve 2014.08.17. 14:23:31

A cikk mindvégig téved, adataiban és következtetéseiben is, vitatkozni vele nem kívánok. Csak idézni szeretnék egy passzust attól a feddhetetlen liberális-konzervatív Sebastian Haffnertől, aki az 1930-as évek Németországának politikai és kulturális viszonyairól adott tömör és velős leírását az egyik legjobbnak ítélik a világon, s aki egyébként 1938-ban Londonba emigrált Hitler elől. Haffner rámutatott egy tanulmányában, hogy 1933-ban a németek többsége megkönnyebbült, úgy érezte, „megszabadult a [parlamentáris] demokráciától". Hozzáteszi: „ A nemzet nagyságának újjáéledéséhez fűzött remények egyesültek egy jobb, szociálisan érzékenyebb társadalom utópisztikus vágyával.Paradoxonnak tűnhet, de a [parlamentáris] demokrácia vége mintha sokak számára az igazi népuralom kezdetét jelentette volna."
Ez a lényeg, érti? És valójában a liberális demokrácia-féltők pofáznak, ők jajgatnak, ők siratják az eleve rendszerhibás import terméküket. Nem nehéz számon kérni a gúzsba kötött, mindvégig manipulált-irányított és lebutított kutyától, hogy miért nem tud gepárdként futni. A szerző körének csak ahhoz van erkölcsi joga, hogy a magyar népet attól féltse, hogy a szétrohadt és önmaga alapjait pusztító létdeficites műliberális műdemokrácia után következő új rendszer nehogy hitlerizmusba torkolljon, pontosabban hitlerista nemzetiszocializmusba.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.17. 14:23:39

@panelburzsuj: áá, csak annyira szégyellem, hogy még így is álcázom

2014.08.17. 14:24:37

@s.g.l.: A 3000mrd manyup-ot és az éves manyup befizetéseket hozzá kell adni, valóban az elszámolatlan tételekhez. Az adósság viszont nem nőtt 5000mrd -dal, az 15%-os GDP-arányos növekedést jelentene...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.17. 14:26:36

@kjkj: manyup, mnb "növekedési hitel", korrupt önkormányzatok szanálása, túlárazott közbeszerzések, hitelek refinanszírozásának romló kondíciói, hirtelen ennyi

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.17. 14:27:30

@Újratöltve: pedig jobb lenne, ha vitatkoznál, mert különben minden, amit írsz, off

Újratöltve 2014.08.17. 14:46:28

HaFr: A Haffner-idézet összefoglalta a lényeget. Hogy a mesterségesen, erőszakkal és korrupcióval összetákolt, szűk érdekcsoportok által manipulált, sőt működtetett liberális demokráciák nem életképesek, nem a valódi közjó megtestesítői, sőt odáig fajulnak, hogy a társadalom többsége még meg is könnyebbül, amikor szétrohad. És megváltóra vár, aki rendet rak a mérhetetlen káosz- és romtengerben, amit ez a pusztító és szemfényvesztő társadalom- és államszervezés hagy maga mögött. Ugyebár az SZDSZ szétesése is pontosan tükrözi ezt a folyamatot. Én még emlékszem Medgyessy lemondására, aki nyíltan beszélt ennek a rendszerváltó pártnak a korrupt mivoltáról, majd kb. tíz évvel később egy Magyar Bálintnak volt bőr a képmutató kettős mércés képén könyvet írni - no nem a pártja hatalmas bukásának őszinte okairól, hanem a Fidesz-maffiaállamról! A Haffner által említett német polgári többséghez hasonlóan én is meg fogok könnyebbülni, amikor a mi kis weimari áldemokráciánk végképp felbomlik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.17. 14:55:28

@Újratöltve: LOL, és közben imára hív, nehogy megismétlődjék a hitleráj -- ilyenkor gondolom, hogy nem tudom, mirőé beszéltek .. mi köze ennek Magyar Bálinthoz-- pfrrr

explanatus 2014.08.17. 14:59:20

„... München körüli áramszünet ...”
Angela Merkelnek „új tanácsadója” is olvasta a posztodat :)

www.welt.de/wirtschaft/article131289952/Die-EU-fordert-hoehere-Loehne-in-Deutschland.html

A magyar szocialisták EU képviselője magasabb béreket követel a német munkavállalóknak.

Ha ez filmes forgatókönyv lenne, akkor most olyan jelenet következne,
fejét tenyerébe hajtja és zokogva lassan kitántorog

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.17. 15:04:37

@explanatus: Seit nunmehr zehn Jahren bleiben die Lohnzuwächse in Deutschland stark hinter der Produktivitätsentwicklung zurück. Die deutsche Volkswirtschaft verzeichnete signifikante Produktivitätssteigerungen, im Vergleich dazu verlief die Lohnentwicklung leider relativ schwach.

Őrült

explanatus 2014.08.17. 15:08:32

@HaFr: Akkor mi jobbak vagyunk, mint a németek, mert nálunk a bérek szinkronban vannak a teljesítménnyel ?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.17. 15:14:42

@explanatus: ezt nehéz megállapítani, mert a termelékenységet vizsgálni kell, de a németeknek meg kell szokniuk, hogy az ORSZÁGUK úgy tud versenyképes és befolyásos maradni, ha a VÁLLALATAIK visszaforgatják a nyereséget és működő tőkét képeznek vele, az ÁLLAM pedig többet költ a társadalmi integrációra. Az európai életszínvonal nem tartható fenn.

s.g.l. 2014.08.17. 15:21:24

@kjkj:

2010-ben 19,700 mrd, 2014 juliusban 24,900 mrd az adósság.

igazad van, nem 5,000 hanem 5,200 az adósság növekedés manyup nélkül.

trükköznek és hazudnak, valamint jönnek a hamis gdp arányos adattal.

Újratöltve 2014.08.17. 15:32:07

HaFr: Fogalmam sincs, hogy vajon a szétrohadt liberális SZDSZ egykori vezetőjének, Magyar Bálintnak, aki maffiaállamot vizionál ellenzékben, jelentéktelenségben, ugyan vajon mi köze van a liberális demokrácia eltűnésében, amikor a hatalom birtokában minden lehetséges eszközzel sem tudta élhetőbbé és elfogadhatóvá tenni a saját ideológiáján alapuló állam- és társadalomszervezést. Sőt, nem hogy nem tudta, hanem még meg is utáltatta, hiszen ebben az esetben nem jutottunk volna ide, és az SZDSZ-nek ugyebár 10-12 %-a kellene hogy legyen a választók körében. Szóval a jajgatóknak tessék már tudomásul venni, hogy bizonyítani is kellene a magasztos liberális elvek jó működését, megvalósulását, életképességét a gyakorlatban. És baloldalinak is kéne lenni, nem csak annak látszani!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.17. 15:39:55

@Újratöltve: bizonyítani is kellene a magasztos liberális elvek jó működését, megvalósulását, életképességét a gyakorlatban.

ez igaz, de a hazai bukó nem cáfolja a bizonyítás lehetőségét, különösen, amikor a Nyugat, köszöni, jobban elvan a liberalizmussal, mint a liberalizmus ellenfelei a saját szüleményeikkel

Dr. Barnard 2014.08.17. 15:52:46

A magyar nemzet szabadsága és önbecsülése

a balliberális démonkrácia miatt döglött.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.17. 15:56:13

@Dr. Barnard: jó alapos indoklással alátámasztott álláspont -- nem lehet, hogy mindkettőnknek igaza van? meg se fordul a fejedben?

mokkaczuka 2014.08.17. 16:58:52

@STIRLITZ: Hát pedig elég egyszerű.

mokkaczuka 2014.08.17. 17:00:31

@Újratöltve: "A cikk mindvégig téved, adataiban és következtetéseiben is, vitatkozni vele nem kívánok" Inkább mondd azt, hogy nem tudsz.

kiazmarmegint 2014.08.17. 17:11:15

@HaFr: Gratulalok, ez a legjobb poszt, amit ezen a blogon eddig olvastam. A tartalommal, ES a stilussal is egyetertek. Kulonben ez eleg nagy szo, hogy me'g en is azt mondom, mert szerintem a beszelgetok tobbsegenel kevesbe vagyok konzervativ. Dicserni sem szoktam gyakran.

Mindezt erdek nelkul mondom, nem tartok igenyt miniszteri tarcara a 2018-as kormanyotokban :):)

toportyánzsóti 2014.08.17. 17:55:07

Pakssal már 11500 milliárd az összeg amit eltapsoltak ezek az unortodox csodagyerekek.Manyup,különadók,sárgacsekkadó,pénzforgalmi adó,elmaradó dohánybevétel,félkarú rablók nemzetbiztonsági veszéllyessége,vezetékekre kivetett adók,távhőcégek 100 milliárdokra rúgó kisegítése....

egyetmondok 2014.08.17. 17:55:12

@Újratöltve:
" A nemzet nagyságának újjáéledéséhez fűzött remények egyesültek egy jobb, szociálisan érzékenyebb társadalom utópisztikus vágyával.Paradoxonnak tűnhet, de a [parlamentáris] demokrácia vége mintha sokak számára az igazi népuralom kezdetét jelentette volna." --

köszönet az idézetért. Találó. Olvasok a Mandin kommenteket. Jelentem,a kormánypárti tábor ezt ünnepli,pont a népuralmat. A szép népfelséget.

S szerintem nem kell Orbánék esetében a hitleri nemzetiszocializmustól tartani. Ez itt valami sajátos nemzeti/népi szocializmus-féle kezd lenni,de azért eléggé kontúrosan, leginkább olyan nyolcvanas évekbeli magyar (kicsit kapitalizmus,kicsit szocializmus,sőt egyik nap inkább az,aztán a másik nap inkább amaz, attól függően, hogy mikor mit érdemes reggel a rádióban mondani),azzal a komoly különbséggel, hogy nem az Aczél-féle (liberális,urbánus, na jó nem folytatom kik...) urbánus kör kezében van a kultúra irányítása, hanem a Csoóri, a Pozsgay-féle népiekében,akikről nehezen hinném a nácizmust.

De azért ez már valami szocializmus-féle.
Szóval a mi kis weimari áldemokráciánk felbomlott,így múlt időben.
S nem Szingapúr lett belőle...,nagyon nem.

egyetmondok 2014.08.17. 18:02:41

@Újratöltve:
Baloldali programot Orbánék ellenében nem lehet írni,mert a baloldal mögött álló szavazók,minél tudatosabbak,annál inkább pont hetvenes-nyolcvanas évekkel vetik össze a 90 utáni egész korszakot,és pont arra jutnak,....mint a Fidesz mögött álló tömeg.

toportyánzsóti 2014.08.17. 18:03:59

@HaFr: Liberálisok csak balfékek voltak,kilőtték volna poltpetikét időben nem lenne a liberálszélkakas csuti orálmuzsik sehol sem,kivándorolt volna ugyanoda ahova rákosi pajtás 56-ban.Egy a gyökerük.

egyetmondok 2014.08.17. 18:07:37

Harf,azért én abban a blogban,amire hivatkozol, elkövettem egy kommentet. Így:

" Én egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, hogy akár az innováció,akár a technológia,de általában a kreativitás és ezeknek a mondjuk kibontakozása,akár üzleti értelemben is,olyan szorosan függne össze azzal,amit mi a liberális demokráciákban - nem ok nélkül - tisztelünk.A gazdasági fejlődéshez,sikeres gazdasághoz (én szeretem a siker szót,Orbánnal ellentétben) elsősorban az a jogbiztonság kell,amely a gazdálkodóknak hosszú távon ad tervezési esélyt,ebbe beleértem a tulajdon biztonságát éppen úgy,mint a szerződés biztonságát.
Kérdezni inkább kérdezni szeretném: olyan biztos,hogy ehhez a jogbiztonsághoz, mondjunk jogállamot is akár, a jog rendjét csak a plurális parlamentarizmus váltópárti modelljével lehet eljutni ?"

Nem kaptam még választ,de szerintem itt is pont aktuális. Mi a Te véleményed ?

2014.08.17. 18:18:16

Kiút lenne a szarból a közgazdász javaslata, hogy legyen 3 napos a munkahét.
A jelenlévő minimálbérek mellett persze.

valódi 2014.08.17. 18:21:03

@Újratöltve: "hanem a Fidesz-maffiaállamról" - a nagyon nagy bajunk az, hogy ez bizony így igaz... Igazságkereső, a "jó király"-ban akkor még bízó kisemberek írták 2011-ben, a földmutyi első megtapasztalásakor:
"A 4300 ha terület 54 pályázati egységben került kiírásra.
Mindez a tény, továbbá az egy érdekeltségi körre vonatkozó 200 ha felső korlát alkalmazása továbbá a kisebb igénylők részére kidolgozott együttműködési lehetőség, lehetővé tette volna széles gazdaréteg mintegy 50-60 család földhöz jutását.
Az így elkészített pályázati kiírást a BNP igazgató továbbította az FVM-hez, ahol azt miniszteri értekezleten megtárgyalták és elfogadták.
A gazdák pályázatukhoz a szükséges igazolásokat és dokumentációkat nem kis többletmunkával és utánajárással beszerezték és pályázatukat leadták.
A pályázati határidő lejártát követően Fazekas Sándor Miniszter Úr felmentette Duska József BNP igazgatóját és a pályázatot visszavonatta, aminek okáról nem adtak tájékoztatást.
Az eljárást rendkívülinek és jogilag vitathatónak tartjuk.
Az eljárás időzítése és módja a háttérben lévő lényeges, de egyelőre ismeretlen okra utal.
Mindez a gazdák között felháborodást és mélységes csalódást okozott.
Találgatások kezdődtek csalásra, megvesztegetésre és visszaélésre vonatkozóan a BNP, az FVM, a gazdakör vezetőire valamint a háttérben lévő politikusokra és különböző vállalkozásokra vonatkozóan."
Ma már tudjuk, hogy sajnos minden területen ez a gyakorlat...

panelburzsuj 2014.08.17. 18:37:01

@valódi:
Ahogy a hvg díszlibsije rímbe szedte:

"olyan messzire toltam a biciklit, hogy már nem mondhatok le a hatalomról"

(A progresszív kolléga bátran odaskribálhatja ötödik pontnak. És akkor az előző négy máris a köldöksimogatás műfajába csúszik.)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.08.17. 18:41:11

"a világpiac felvásárolja az itt gebinben összeszerelt autókat és motorblokkokat, de az egyre véresebb szájú nacionalista populizmus szerint a magyar nép többet érdemel"

ja hogy ez populizmus? én azt hittem gazdasági balosság.
végülis tök jó szinte nyomorban (koszt-kvártély pénzért), létminimumban tartani a magyar lakosságot, egyes hőzöngők meg még ennek se tudnak örülni! a hálátlanok!

csak akkor lépjünk ki az unióból, mert a tagoknak jóval jobban megy, és egy "egyenlő" tagokból álló társaságban ez nem ildomos.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.17. 18:46:49

@egyetmondok: igen, nekem biztosnak tűnik, különben hogyan veszed elejét a nepotizmusnak és a korrupciónak? (mármint ideálisan?)

unionista. (törölt) 2014.08.17. 18:47:31

@HaFr:
oké, de ez nem igaz. szóval nincs ilyen kultúrfölény. mert vannak jól működő emirátusok. most persze lehet mondani, hogy ott van olaj. de amerikában is van olaj. és ha nem lenne british petrol, akkor valószínűleg londonban sem lenne olyan jó az élet. szóval ilyen alapon a jólétet lehetne az olajhoz is kötni.

a 70-es években a kádári rendszer jobban működött gazdaságilag és kulturálisan is, mint a jelenlegi rendszer. a diktatúra csúcspontja magasabban magasabban volt, mint a demokrácia mélypontja.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.08.17. 18:50:45

"Akik egy társadalom és egy gazdaság problémáinak arkánumát a központi hatalom felerősítésében keresik, azok:

vagy nem ismerik a világot és annak tényeit,
vagy annyira frusztráltak... "

stbstbstb.
márpedig évezredes tény, civilizációs ösztön, hogy az az erős, független és szabad, aki nem függ, minél kevésbé függ a külvilgától, a kiszolgáltatottságtól.

ma ez nincs így, ma csak hazug és primitív propaganda van.

felesleges poszt, ahogy már megszoktam itt. nosza önszerveződjünk!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.08.17. 19:02:26

@tesz-vesz: "minél kevésbé függ a másoktól "

panelburzsuj 2014.08.17. 19:02:29

@unionista.:
Két érdekességet is fölvet a fölvetésed:

1. Általánost: az extenzív fejlődés tartalékai Európa (fél)perifériáin - ennek könyvtárnyi irodalma van

2. Specifikust: a Kádár-rendszer minőségbiztosítási módszerei - erről semmit se találsz

(2. ponthoz: Mi volt Aczél György "missziója"? Kizárólag az "ellenséges" tartalmú művek radarozása? Vagy valamiféle "megfelelőségi szűrés" is a tömegesen önkéntjelenkező kultúrmunkások rostálására? Van-e efféle "megfelelőségi minimum" az Orbán-udvarban? ...)

egyetmondok 2014.08.17. 19:03:37

@HaFr:
Mondjuk ha egy parlamenti ciklus húsz évig tart,mert az állam átalakítása olyan mélységben nyúl bele a rossz társadalmi szerkezetekbe (lévén,hogy az állam olyan gyalázatos berothadt állapotban van),hogy az átalakítással nem lehet rohanni...?

unionista. (törölt) 2014.08.17. 19:05:28

@HaFr:
magyarországon a többség unortodox (nemzeti) liberális. a zsidóság betelepítéséig a szabadságvágy és a nemzetieskedés összetartoztak. ez a vezérkultúra. és ezt a budapesti a zsidóság nem veszi tudomásul. ez a csoport úgy tör hegemóniára, hogy nincs köztük reálértelmiségi, és nincs köztük hazafi. azért, mert ezek a rétegek elvándorolatak 39-ben, 44-ben, 56-ban, esetleg 89-ben. ezért ez a csoport már óvakodik konkrétumokat mondani. nagy általánosságokról vitatkozunk 25 éve. arról, hogy kék az ég, és zöld a föld. mire a másik azt mondja, hogy nem is igaz.

egyetmondok 2014.08.17. 19:06:28

@unionista.:
" a 70-es években a kádári rendszer jobban működött gazdaságilag és kulturálisan is, mint a jelenlegi rendszer. a diktatúra csúcspontja magasabban magasabban volt, mint a demokrácia mélypontja. " ---

a hetvenes években kezdődik az,ami ma se fejeződött be: megszorítás-lazítás-megszorítás-lazítás. Akkor kezdődik egy veszett iramú állami eladósodás,s kezdődik egy fokozottabb ütemű leszakadás a fejlett országoktól.

A szép hetvenes évek...a súlyos elromlás ideje.

kiazmarmegint 2014.08.17. 19:09:43

@unionista.:Ez nagyon jo, hogy ket bekezdesben harom olyan erdekes dolgot is mondasz, amelyektol kedved tamad valaszolni.

1. A jol mukodo emiratusokat olyan demokraciahoz illene hasonlitani, ahol annyira sok olaj van, mint az emiratusokban. Egy pelda (ok, az egyetlen pelda) ilyenre Norvegia. Az szerintem me'g jobban mukodik.

2. Anglia es az USA eleg jol megvoltak azelott is, hogy az olaj az autozas miatt ennyire fontossa valt.

3. Abban viszont teljesen egyetertek, hogy a diktatura csucspontja magasabban van, mint a demokracia melypontja. (Lasd Kina vs. India.)
Azzal talan te is egyetertesz, hogy az atlagos demokracia job, mint az atlagos diktatura, es a legjobb demokracia jobb, mint a legjobb diktatura.

Koszonom az erdekes gondolatokat.

kiazmarmegint 2014.08.17. 19:11:52

jobb, nem "job" (hulye autocomplete...)

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.08.17. 19:12:47

@unionista.: Sokan nosztalgiával tekintenek vissza a Kádár-korszak évtizedeire, pedig az objektív számok azt mutatják, hogy pontosan ezek az évtizedek hozták a legnagyobb leszakadást a nyugati világhoz képest. 1938-ban az egy főre jutó bruttó hazai termékünk az osztrák 75 százalékán állt, majd 1990-re 38 százalékra esett vissza, és 2010-ben csupán 35 százalékon volt, miközben végletekig eladósodott az ország.

Dr. Barnard 2014.08.17. 19:13:11

@HaFr:

És mondd, kérlek,

a Polgári Konzervatív Párt minek az álcázása?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.17. 19:18:32

@Dr. Barnard: mi a volt MSZMP továbbélő tagszervezete vagyunk

unionista. (törölt) 2014.08.17. 19:27:01

@bölcsészmérnök:
ne varrjuk már kádár nyakába a második világháborút. a kádár-rendszer a 1956/57 és 1988/89 közötti időszak. az eladósodásának a 73-as és a 79-es olajválság sokkal inkább okozója, mint az, hogy az emberek szakszervezeti beutalót kaptak. én akkoriban kisz tag sem voltam, de ti a hazafias népfront kritikáit soroljátok fel. ők nagyon utálták a szociális intézkedéseket. azért, mert a hazafias kommunistákat azzal szorították ki a hatalomból.

panelburzsuj 2014.08.17. 19:28:34

@HaFr:
De csak afféle hulladékhasznosítóként.

(Konkrétan az én szorosabb személyes ifjúkor-körömből két Ifjú Gárda szakaszparancsnok vitte legföljebb: egyikük a MIÉP-ben, másik a Fideszben. A kicsit tágabb körből egy KISZ-klubot fél-, majd főállásban vezető, később párbizottsági munkatársként tevékenykedő férfiú: ő MSZP-színben lett parlamenti jegyzővé. Anno mindhárman remekül kijöttek egymással.)

panelburzsuj 2014.08.17. 19:30:10

@HaFr:
Szóval azt akartam ám kinyögni, hogy neked már nem sok originál csomagolású párttag maradt.

kekex 2014.08.17. 19:38:06

@egyetmondok:
Egy "klasszikus" konzervatív szerint: a demokrácia drága és lassú - viszont MŰKÖDIK!
Továbbá: A demokrácia (mint a "plurális parlamentarizmus váltópárti modellje" egy rettenetes kormányzási forma- csak az szól mellette, hogy az összes többi még nála is rettenetesebb"(vagy valami hasonló szöveg)
Valamint: a jól működő - a többségnek magas életminőséget biztosító államok MIND demokráciák, ezzel szemben az elmaradott, alacsony életminőségű államok többségében autokráciák.
Hja: ízlések és pofonok!

unionista. (törölt) 2014.08.17. 19:43:51

@kiazmarmegint:
persze, csak itt "liberális demokrácia" címszó alatt nem a klasszikus liberalizmust akarják eladni, hanem az ortodox liberalizmuson alapuló népi demokráciát. egy népi demokratikus izraelt. nekem nincs problémám ezzel. mert ez egy legitim törekvés. egyáltalán nem tartom gonosznak. még éppen abban is benne lennék, hogy ha nincs jobb, akkor kiáltsuk ezt ki. de ez nem tetszik a többségi magyaroknak. és ezt a nagyon egyszerű dolgot nem lehet elmagyarázni. szóval ez az egész olyan, mintha jobbkezeseket próbálnának balkezességre szoktatni.

kekex 2014.08.17. 20:03:05

@tesz-vesz:
10 milliós (sem) ország, amikor Európa is csak összekapaszkodva tud küzdeni Amerikával és a feltörekvő BRIC-cel. Középkori önellátás cserekereskedelemmel: Merthogy vámokkal még exportra sincs esélyünk! + (de inkább mínusz)
az export és a GDP 80 %-a, mert a multik seperc alatt leépítik az itteni összeszerelést. Bravo!
Na EZÉRT tud regnálni még mindig a "vajda"-
Nem véletlenül tartanak minket Európában cigány népnek! Azok buknak a vajdarendszerre.

unionista. (törölt) 2014.08.17. 20:19:05

@kekex:
nem arról van szó, hogy a magyarok szeretnének elcigányosdni. hanem arról, hogy a zsidóság miatt nem lehet kimondani, hogy orbán viktor nem fasiszta, hanem balkáni cigányi kulturális identitással rendelkezik. mert ennek a csoportnak a stratégiája arra épül, hogy valahogy a cigányokat kellene maguk mellé állítani.

egyetmondok 2014.08.17. 20:22:36

@kekex:
" Egy "klasszikus" konzervatív szerint: a demokrácia drága és lassú - viszont MŰKÖDIK! " --

ez tetszik,s ahogyan magunkat elnézem,egy klasszikus konzervatívnak más dolga itt nem is lesz soha,mint elhelyezkedni a pipával- vörösborral, és jól el-, meg megnézni, hogy hogyan működik...,mert hogy itt ő,a klasszikus konzervatív hatalomhoz sose jut,az tutti, ezért csak néz,néz,néz, és mindig megállapítja, hogy " Jé,de hát ez nem is működik !"

egyetmondok 2014.08.17. 20:24:30

@bölcsészmérnök:
Ahogyan mondod, s hogy mennyien tekintenek itt nosztalgiával erre, hát, Orbán egy percig se csinálhatná azt,amit, ha azok a "mesés" hetvenes-nyolcvanas évek nem lettek volna.

Moin Moin 2014.08.17. 21:28:44

@Újratöltve: A Haffner-idézetet alaposan félreértelmezted és (idecitálva) kiragadtad az eredeti szövegkörnmyezetből és mondanivalóból. Haffner ui. egy folyamatba ágyazva mutatta be a nácizmus erőre kapását az I. vh. után óriásit csalódott és a háborús jóvátétellel mind egzisztenciális téren, mind pedig a gazdaság újjászervezhetőségét illetően nagyon nehéz helyzetbe került német nép "sokkreakcióját".

Olvasd el figyelmesen Haffner A Német Birodalom hét főbűne c. könyvét és abból megérted, hogy az általad tálalttal éppen ellentétes a mondanivalója!

egyetmondok 2014.08.17. 21:29:17

@unionista.:
A hetvenes-nyolcvanas évek azok,amikor a magyar társadalom egyszerűen megtapasztalta, napi élményként átélte, hogy úgy lehet aránylagosan szabadon vállalkoznia (kereskedő,maszek, háztáji,gmk, vgmk, pjt, stb.),hogy abból nem következik

1. valódi piaci verseny (hogyan is,hisz proletárdiktatúra volt)
2. az állam szociális ellátó rendszerei maguktól vannak,
3. mert nincsen piac és verseny,az egzisztenciális előbbre jutás a (politikai) kapcsolatokon múlik.

Orbánnal ma ez virágzik,ezer színnel és pompásan. Orbán úgy énekel Horn Gyula hangján a hetvenes-nyolcvanas évek magyar társadalmához, ezekhez a tragikus közösségi reflexekhez, mint senki.

Moin Moin 2014.08.17. 21:30:53

Gondolom, a "kollégával" rám gondoltál - de azt a posztot egy régi, kedves barátnőm írta, aki történetesen zoológus.:-)

Igaz, a végső, inkább csak stilisztikai simításokat én végeztem, de ezek csak rontottak rajta...

kiazmarmegint 2014.08.17. 21:39:07

@unionista.: Elmagyaraznad az utolso felmondatot? Onnantol, hogy a hazafias nepfront utalta a szocialis intezkedeseket, mert ezzel a hazafias kommunistakat kiszoritottak a hatalombol. Nem ertem, hogyan szoritottak ki oket?

kiazmarmegint 2014.08.17. 21:40:49

@unionista.: Ugy latszik, ma ilyen napom van, de nem ertem, mit ertesz az alatt, hogy egy "nepi demokratikus Izraelt" akarnak nekunk eladni. Az milyen? Izrael politikai berendezkedeserol igen keveset tudok.

DrGehaeuse 2014.08.17. 21:43:55

@kiazmarmegint:
Ja a prediktiv mód ördöge tréfás kedvű :-)

unionista. (törölt) 2014.08.17. 21:49:59

@panelburzsuj:
aczél györgy, erdős péter és andy vajnai is priviligizált üzemmódban hegemón kultúrszervezést akar. ami nem feltétlen rossz. feltéve, hogy minőségi tartalom előállítását követel meg. szóval nincs arról, hogy ezek az emberek összeesküdnek minden magyarok ellen. hanem egyféle logika szerint működnek. andy vajna az etyeki filmgyárat másik három zsidóval alapítja. nyilván ez is véletlen. de miért ne tehetné meg?

de csak így jöhet létre sajtóközpont, könyvkiadó, hanglemezgyár, filmstúdió, moziüzemi vállalat? miért ne lehetne, hogy egy nagyobb város azt mondja, hogy egy tucat gyereket kiválaszt és elküldi őket tanulni a legmenőbb helyekre. és a város fizeti a tandíjat. és azt mondja nekik, hogy ti lehettek a helyi "apostolok". szóval ha nem hibázzátok el, akkor a neveteket belevéssük a falba. mindent figyeljenek meg. és térjenek vissza. és ezek után a piac bevonásával épül meg a médiaközpontot. ez a klasszikus liberalizmus.

ehhez nem kell semmiféle pártpolitika. és semmiféle filozófia nem kell. ehhez filozófusokra pont nem lesz szükség. lehet, hogy az egész befuccsol. mert hazajönnek szétdrogozva. de lehet, hogy néhány év a város médiaipara el kezd fejlődni. nincs rá garancia. de nem lehetetlen, hogy több központ jön létre. nem piaci alapon, és nem állami támogatással. hanem a független önkormányzatiság következtében. de nekem semmi problémám nem lenne ha ebbe zsidók betársulnának. az lenne a jó. mert nyilván értenek valamit ehhez. ha egyszer ők uralják hollywood-ot. (most persze leegyszerűsítve.) de ha nem, akkor sem kell kétségbe esni. akkor a nácik nyertek. mert akkor zsidóknak itt nincs helyük. szóval ez ilyen egyszerű. de ezt nem lehet mondani.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.08.17. 22:04:24

"Hitelből és a más nemzetek szellemi és társadalmi fölényéből idepotyogó morzsákból. A bankokból, az EU-ból és az Audiból. Meg egy kicsit az időjárásból."

Az kimaradt, hogy ha van, moslékot is zabálunk.

Nem merted odaírni? Félsz, hogy téged is Kanadáig zavarnak?

unionista. (törölt) 2014.08.17. 22:08:13

@kiazmarmegint:
az mszmp sohsem volt egységes. '68 után különösen nem. volt egy reformszocialista és egy hazafias kommunista szárnya. előbbi a politikai bizottság, utóbbi a hazafias népfront. ezt a központi bizottság tartja össze. ami inkább balra húzott. jóléti intézkedésekkel tartották fent a többséget az mszmp jobboldalával szemben. az mszmp egy párt volt. pártalapszervezetek. küldöttek. a párttitkárnak oda kellett menni a munkásokhoz. ha nem lett volna olcsó kenyér, szakszervezeti beutaló, akkor fejbe verték volna a kalapáccsal.

moszkva '68 után a népfrontot támogatta. de kádárt nem akarták kívülről leváltani. mert úgy gondolták, hogy abból problémák lehetnek. és a varsói szerződés széthullhat. a népfront vidéken az egyházakkal szervezkedett. a politikai bizottság pedig próbált kiegyezni a városi liberálisokkal.

ha fiatal vagy, akkor vélhetően olyan iskolákba jártál, ahol mdf-kdnp közeli oktatók voltak. akik jelentős részben népfront másodvonalába tartoztak. számtalan ilyen ember van a mostani kormány környékén. többek között ezért nem lehet elővenni az ügynökaktákat.

kiazmarmegint 2014.08.17. 22:16:22

@unionista.: Koszonom. Nem vagyok tul fiatal, 86-ban erettsegiztem, tehat me'g a rendszervaltas elott.

Kulonben nem tudod, az ugynokaktaknak mekkora reszet semmisitettek meg? Nemregiben olvastam Ungvary Krisztian Buvopatakok cimu konyvet a 45 es 89 kozti Magyar jobboldalrol, es abbol ugy tunt, hogy minel kozelebb kerultunk a jelenkorhoz, annal tobb aktat megsemmisitettek, igy a tortenesz tobbet tud
az otvenes evek titkosszolgalatarol, mint a 80-as evekerol.

unionista. (törölt) 2014.08.17. 22:16:35

@egyetmondok:
nézd, én azt állítom, hogy a kádári "diktatúra" csúcsteljesítménye magasabb volt, mint a jelenlegi "demokrácia" mélypontja. de ez érvényes a horthy rendszerre. annak is volt egy konszolidált időszaka. persze volt egy brutálisan sötét. és egy még sötétebb. ami egyébként nem vethető össze az 56-os megtorlással. mert ezerszer durvább volt. nyilván nem ugyanaz, hogy megölnek 300 forradalmárt, vagy az, hogy szisztematikusan kiirtanak 300,000 teljesen ártatlan embert. de ha a gazdasági teljesítményt nézzük, akkor nem teljesen egyértelmű a kép.

egyetmondok 2014.08.17. 22:19:18

@unionista.:
" az mszmp sohsem volt egységes. '68 után különösen nem. volt egy reformszocialista és egy hazafias kommunista szárnya. " ---

csak úgy nagyjából,tessék felvilágosítani a korodról. Egészen elképesztőeke írsz ugyanis.
Csak úgy, hogy közelebb a hatvanhoz, vagy közelebb az ötvenhez.

egyetmondok 2014.08.17. 22:26:26

@unionista.:
" moszkva '68 után a népfrontot támogatta. de kádárt nem akarták kívülről leváltani. mert úgy gondolták, hogy abból problémák lehetnek. és a varsói szerződés széthullhat. a népfront vidéken az egyházakkal szervezkedett. a politikai bizottság pedig próbált kiegyezni a városi liberálisokkal.

ha fiatal vagy, akkor vélhetően olyan iskolákba jártál, ahol mdf-kdnp közeli oktatók voltak. akik jelentős részben népfront másodvonalába tartoztak. számtalan ilyen ember van a mostani kormány környékén. " ---

remélem Te nem ilyen suliba jártál,mert ez a magyar jobboldal 90 utáni legendája. Szó szerint egy szó sem igaz az egészből. Ez maga a Pozsgay-legenda.

unionista. (törölt) 2014.08.17. 22:32:44

@kiazmarmegint:
a független jogászfórum nem úgy jött létre, hogy összeálltak a "független jogászok". hanem jött egy csapat, amelyik már össze volt szerveződve. és azt mondták: ők majd kidolgozzák a rendszerváltás közjogi forgatókönyvét. csak az ügynökaktákat hagyjuk a fenébe. és nagyjából ezt mondták az ellenzéki kerekasztal körül is. szinte minden rendszerváltó alakulat. az egész olyan volt, mintha a bm főcsoportfőnökségei léptek volna előre. ezt persze igazolni nem lehet. ez vagy igaz, vagy nem. nem tudjuk.

az a politikából távozó mszmp vezetők érdeke volt, hogy az aktákat bezúzzák. de a kulcs aktákat nem megsemmisítették, hanem ellopták. pesti laci bemehetett az irattárba. lefizette a portás bácsit. akkor szerinted egy külföldi kettős ügynök, vagy egy "élelmes" mszmp tag mit csinált? kiemelte X.Y aktáit. ellopta. könnyen lehet, hogy vannak ilyenek. ezek nagyon erős ütőkártyák. persze az is lehet, hogy ez az egész fikció.

Szentkereszthy Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.08.17. 22:34:29

Ha nem tetszik, szavazz a bolsikra, vagy alapíts egy pártot, és csináld jobban!

Ja, már mindkettőt próbáltad, és mindkettővel rábasztál? Ez van.

unionista. (törölt) 2014.08.17. 22:44:50

@egyetmondok:
az népfront káderek gyerekeinek egy része egyházi iskolába járt. persze pozsgay nem demokráciát akart. egyszerűen kádár helyébe akart ülni. persze ez még korábban kezdődik.

72-ben kádár lemondott. betöltötte a 60. évet. ezért nyugdíjba vonult. csakhogy ennek a célja az volt, hogy "kiugrassza a nyulat a bokorból". az mszmp keményvonalasai egyből ellőálltak, hogy akkor őt át is vennék a hatalmat. kádár pedig engedve a "népakaratnak" szavazás elé vitte a visszavonulás kérdését. és persze, hogy a küldöttek azt mondták, hogy maradjon. és ezek után világossá vált, hogy kik állnak az egyik és a másik oldalon. a késő kádár korban néhány párttitkár függetlenítette magát. főleg vidéken.

Szentkereszthy Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.08.17. 22:46:37

@explanatus:

Igazi bolsi hazaáruló csótány Andor László elvtárs.

Ezt az interjút nem szemlézik az itthoni mértékadó hazaáruló szennylapok? Vagy a Weltet pont nem olvassák, vagy pont ez a cikk maradt ki?

Renyi Bence 2014.08.17. 22:49:42

Volna valakinek kedve 20-án Ópusztaszerre jönni az FKGP feltámasztását megtekinteni?
Az FKGP az egyetlen történelmi és magyar párt volt. Következetesen harcolt a nyilas és kommunista jelképuralmi, elmelágyult rendszerek ellen, mindezt úgy, hogy nyugatról nem pénzelték, szívükből tettek az IGAZ magyarokért. 48-ban ezt a pártot leszalámizták, a 00-ás években dettó. a 48-as leszalámizás vége Nagyatádi Szabó kivégzését is vonta maga után. Ezért a pártot és munkásait sosem kártalanították. Ha ma ez a párt létezne még, egy percig nem lenne kérdés, hova tenném voksom. Szégyen, hogy hagytuk elveszni ezt a pártot.

A helyszínen ott lesz Torgyán József és Giczy György is.

unionista. (törölt) 2014.08.17. 22:54:57

@egyetmondok:
az egy dolog, hogy voltak pártkongresszusok, ahol a küldöttek tapsoltak. a munkások és a parasztok megbonthatatlan szövetségéről beszéltek. az "értelmiség" szorgosan jegyzetelt. de az egy látszategység volt.

valójában a politikai bizottság (ahol egyébként a teljes szoclib értelmiség és előfutárai ültek) és a hazafias népfront (ahol a jobboldaliak foglaltak helyet) harcoltak a párton belül. kádár bős-nagymaros kapcsán úgy képzelte, hogy a környezetvédők is lépjenek be a pártba. és a kérdéseket ott vitassák meg. ne az utcán. "történelmileg úgy alakult, hogy egy párt van", de abban legyen több platformmal. kvázi demokratikus működést képzeltek el.

panelburzsuj 2014.08.17. 23:00:24

@Renyi Bence:
Torgyán apánk, az egyetlen hiteles.

És még arról papolnak magyar (nyelven) írók, hogy az igaz magyarokból kiveszett az irónia.

panelburzsuj 2014.08.17. 23:02:54

@egyetmondok:
(Fölhívom becses figyelmedet, hogy nem álltam be a téged progresszíven ütlegelők sorába. Mondjuk ki is vagyok tiltva onnan - de mégis jobb, ha tudsz róla...)

egyetmondok 2014.08.17. 23:08:34

@unionista.:
" valójában a politikai bizottság (ahol egyébként a teljes szoclib értelmiség és előfutárai ültek) és a hazafias népfront (ahol a jobboldaliak foglaltak helyet) harcoltak a párton belül. " ---

ez ugye vicc. Hát,de tényleg bocs,hogy a magyar politbüroban már a hetvenes években ott ült a mai szocil "előfutárai",meg a hazafias népfront,mint a jobboldal. Egészen komolyan, honnan veszel ilyeneket ?

Valójában ilyen nem volt,de semmi.
68-ban semmiféle politikai reform nem volt tervbe véve.Egy darab komoly gazdasági reform volt tervbe véve,ugye az akkor már láthatóan beteg rideg tervutasításos gazdaságtól valami mozdulás a vállalatok önállóbb, erős túlzással: piacibb működése felé,s a törés ott volt, hogy volt a pártban egy ortodox tervutasításos rész,meg volt egy,amelyik a reformok mellett állt. Kádár sehol se állt,mert sohasem sem állt sehol,kivéve az egy 56.nov.4-ét.

És Moszkva egyáltalán nem a népfrontosok mögött állt,hanem a rideg ortodox tervutasításos kommunisták mögött.
Politikai változás ? Az semmi,terv se,attól szarták össze magukat Moszkvában,hogy a gazdasági változásból esetleg később lehet politikai --- ezért kaszálták el.
De,Unionista, ehhez a Népfrontnak semmi köze sem volt,a világon semmi. Ez 68 itt, és nem más.

Ebbe a magyar jobboldal 90 után kezdte beleálmodni az urbánus-népi vitát,szerintem nem másért,mint hogy valamit lehessen kezdeni a szerintük jó kommunistákkal (ők a népiek) és a rossz kommunistákkal (ők az urbánusok). Ez azonban utólag lett megköltve Unionista,semmi köze ahhoz,ami itt 1968-ban volt. (Párizs 68-ának sincsen semmi köze. Itt ugyanis kemény diktatúra volt.)

egyetmondok 2014.08.17. 23:09:27

@panelburzsuj:
Na akkor tessék elolvasni én hogyan lettem ott kioktatva...maradtunk bakker magunknak. Nem baj,tök jó.

Csuti Ördögüző 2014.08.17. 23:15:55

No, a tény meg annyi hogy a GDP növekedés idén egész éves alapon Európa legjobbjai között lesz. Úgy hogy még legalább +2% tartalék van benne (esetleges német GDP emelkedés és a még devizahitelesek potenciális fogyasztási kapacitása miatt).

Abban is az elsők között vagyunk hogy 2014ben SEM fog emelkedni a GDP arányos államadósság, és 3% alatti lesz a hiány ÚJRA. Minimális infláció lesz, és tovább nőnek a reálkeresetek.

Tehát nem néz ki semmi jó se a bolsiknak, se a náciknak. Nemcsak hozzájuk képest jó a helyzet, hanem abszolút értelemben is.

panelburzsuj 2014.08.17. 23:20:29

@egyetmondok:
Hó má mikor elolvastam... És még most is csitítom a hirtelen nagyranőtt, kárörvendő rosszmájamat ... De ez legyen előtted titok.

egyetmondok 2014.08.17. 23:30:40

@Csuti Ördögüző:
Olvasom az MNB aug.8-i jelentését az első félévi államháztartási adatokról. Szinte minden adónemben elmaradás a kormányzati tervekhez képest,miközben azok is kb.3% éves növekedéssel terveznek.
Erre hogyan kell gombot varrani, ha minden olyan frankó ?

egyetmondok 2014.08.17. 23:31:18

@panelburzsuj:
Még azért az imént elbúcsúztam a tudós kollegától. Azt is kérném átfutni...

unionista. (törölt) 2014.08.17. 23:32:36

@egyetmondok:
csakhogy a liberálisok szerint is voltak jó kommunisták. az szdsz nem véletlen állt össze a politikai bizottság másodvonalával és az mszmp utódjával. ennek a két pártkoalíciónak az előfutárai már a kádár korban jelen voltak. és ez a népi-urbánus vita folytatása volt. persze ma már nem ez az alapvető törésvonal. és nem is arról szól a vita. arról, hogy a rászorultakat, vagy a rátermetteket kell-e támogatni. hanem arról, hogy a zsidó vagy a cigány (nem roma) kultúrát preferáljuk.

mert ugye orbán azt mondja, hogy legyen építőipar, bányászat, jövedéki ipar, állattartás, sportiskola, katonáskodás. unortodox, illiberális munkaállam. ezt valamilyen fasisztoid dolognak tartjátok. de egyszerűen több ma már a balkáni cigány, mint a zsidó-keresztény. szóval belpolitikai értelemben nem lehet ezt lesöpörni. orbánt persze kívülről le lehet váltani. csak ugye az mszp-együtt-pm-lmp-mlp-szema-moma-ems-4k!-pkp vonal valószínűleg sohasem fog kormányozni.

szóval vagy létrejön egy tisztán szociáldemokrata párt, vagy a baloldal teljesen háttérbe szorul. egész egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy a zsidó kultúrára szavazzon a többség. nekem személy szerint nincs problémám ezzel, de látom a honfitársaim gondolkodását. három dolgot utálnak: zsidók, cigányok, buzik. ezekre nincs szükség. (persze hozzáteszik, hogy tisztelet a kivételnek.) de ezeket a magyar társadalom többsége marginalizálni akarja. akkor is ha az összes jogvédő a seggét veri a földhöz. az összes világlap leírja, hogy a magyarok fasiszták.

egyszerűen azt mondják: a többséghez, az átlag magyarhoz igazítsd az elképzeléseidet. és teremtsd meg a tömeges felzárkózás kereteit. és ehhez semmiféle filozófiát nem akarnak kapcsolni. egy konkrét lépéssort akarnak végrehajtani. a zsidók csak beszélnek általánosságokba. és az nem kell. és ha ez a baloldal, akkor baloldal nem kell.

Csuti Ördögüző 2014.08.17. 23:39:57

@egyetmondok: A ktgvetést, mint 9.ik éve mindig, a fidesz kormány tervezte és hajtja végre, azaz pozitívan múlja majd felül az előzetes terveket. Mert túltervezik.

panelburzsuj 2014.08.17. 23:41:52

@unionista.:
(Egy módszertani kérdést szabad? Mennyi időt szoktál a fogyatékos Sanyi haverod kocsmájában tölteni? Mert ez a szöveged akár ott felvett "originál" jegyzet is lehetne...)

Csuti Ördögüző 2014.08.17. 23:45:48

A helyzet különösen morbiddá válik Orbán kritikusai számára, hiszen miután az unortodox politika hiteltelenítette az IMF ajánlásait, és az EB éves ajánlásait, Orbán jóslata látszik igaznak:

Kelet-Európa az EU gazdasági motorja, gyakorlatilag sehol sem sikerült idén semmiféle GDP növekedést elérni a KE tagállamokon kívül. Mo. ennek is könnyen az élére kerülhet, pont a 2/3-os kormány előnyei miatt.

Igen érdekes lesz, hogyan reagálnak majd erre a nyugat európai nemzeti kormányok. Valószínüleg nem a régi bölcsességek szajkózásával, ahogy az EB tette még idén tavasszal is.

unionista. (törölt) 2014.08.17. 23:45:52

@Csuti Ördögüző:
csak kár, hogy nem jövőre lesznek a választások. szóval a nagy kérdés, hogy ez a lendület meddig tart ki. és erről a bázisról kell majd növekedni. mert most éppen egy mélyponthoz képest mérünk. túl azon, hogy például hazudjuk a foglalkoztatást. szóval a kérdés, hogy ez meddig működik? és mi lesz utána?

Csuti Ördögüző 2014.08.17. 23:53:36

És mindezt úgy érte el kelet európa, hogy a kivándorlás a kelet GDP-jét sújtja, és a nyugatéhoz ad hozzá.

Adott a világos következtetés, hogy nyugat európa tovább nyújtózik, mint ameddig a takarója ér. Mindezt megfejeli egy ktges+szükségtelen, kvázi-háborús elköteleződéssel és az US-EU új szabadkereskedelmi egyezményével.

Európának új típusú, nem bürokratikus vezetésre van szüksége, méghozzá gyorsan.

egyetmondok 2014.08.17. 23:54:13

@unionista.:
Nem Unionista,a liberálisok a hetvenes években sehol se voltak az MSZMP-ben. Sehol se barátom.
Akkor kezdett alakulni egy olyan értelmiségi ellenzék, de nem a párton,a hatalmon belül, hanem elsősorban egyetemi helyeken,amely elég hamar eljutott az egész rendszer elutasításáig. Na őket szépen megkérték, hogy okosabb lenne külföldi egyetemeken tanítani. Meg is fogadták a szíves kérést...Heller,.Szelényi,stb.

Nuku tehát népi urbánus vita. Nuku. Nem volt ilyen. Nem volt kivel játszani.
Ami volt,az az, hogy a hatalmon belül,nagyon is azon belül voltak, akik a határon túli magyarok ügyében erőteljesebb fellépést sürgettek az államtól, ők, rendben, ők voltak Pozsgayék,de nekik nem volt valami urbánus ellenfelük a párton belül,hanem csak beteg,rideg idióta kőkommunista ellenfeleik voltak.

A népi/urbánus vita valami 90 előtti történetének nem volt jelentősége,hogy az SZDSZ beállt az MSZP koalíciójába. A népi/urbánus vita 90 utáni kirobbanásának nagyon is,de nem a 90 előttinek,az ugyanis nem volt politikai kérdés,hogy a francba lehetett volna, gyönge irodalmi ügy lehetett,de nem politikai.

Antall halála után nagyon is lehetett attól tartani,hogy a jobboldal egyszerűen elhagyja a liberális demokráciát, mert a hirtelen tényleg politikai kérdéssé vált népi/urbánus vita népisége politikai erővé válhat. Ezt próbálták azzal megakadályozni,hogy bementek az MSZP-hez : tök tévedés volt,de ennek semmi köze a 90 előtti MSZMP viszonyokhoz. Semmi.

Persze tök tévedés azért lett,mert a népiek tényleg elhagyták a liberális demokráciát: itt virul Orbánnal a legbetegebb magyar harc,a népi/urbánus,amely sohasem volt politikai harc,hanem mindig irodalmi,esztétikai harc volt. S hogy ki a felelős abban, hogy ebből politikai harc lett? Pozsgay elvtársék,Csurka elvtársék,Csoóri elvtársék, nem is szándékosan: eltévesztették a magyar szellemi élet egyik legszebb alkotását annak látni ami egyébként mindig volt,és azt hitték,hogy az a magyar sorskérdés.
(Nem pedig a szabadság.)

egyetmondok 2014.08.17. 23:57:16

@Csuti Ördögüző:
Ezt nem értem. A kormány tervei szerint az első félévi növekedés nem is akkora (lett volna),mint amekkora valójában lett. Mit terveztek akkor túl ? Ekkorára ők se számítottak.
A (ténylegesnél) kisebb növekedési tervhez képest se jönnek a bevételek.
De miért, miközben a gazdaság jobban teljesít,mint azt a kormány tervezte?

egyetmondok 2014.08.17. 23:58:48

@Csuti Ördögüző:
" Európának új típusú, nem bürokratikus vezetésre van szüksége, méghozzá gyorsan. " ---

akkor a Fidesznek menni kell,mert ennél bürokratikusabb vezetés nem is létezik.

Csuti Ördögüző 2014.08.17. 23:59:19

@unionista.: Most nem plázák és bankok épülnek a GDP-ből, tehát elmondom mi lesz utána. Még nagyobb GDP növekedés.

Hogy miért? 3 okból. Egyrészt a németek várható erősödése miatt, másrészt a belső kereslet várható növekedése miatt(aminek fő oka a devizahitelek kiváltása), harmadrészt(és ez a legbizonytalanabb) a keleti kapcsolatok fejlődése miatt.

Úgy gondolom a 4% körüli (adósságtartás mellett) éves növekedés benne van az országban, még akkor is ha most nem 55% az adósságszint, hanem 80%.

Igaz a forint értékére nem vállalnék garanciát, de nem is prioritás.

Csuti Ördögüző 2014.08.18. 00:00:31

@egyetmondok: Igen a fidesz kormányok rendszeresen jobb eredményeket érnek el még az általuk vártnál is.

Ez igazán üdítő.

egyetmondok 2014.08.18. 00:01:56

@Csuti Ördögüző:
És mondjad,abban mi az üdítő,hogy ennek nincsen nyoma az államháztartás bevételei között ?

Csuti Ördögüző 2014.08.18. 00:08:20

@egyetmondok: Miért ne lenne nyoma? Amit az előbb írtál az nem ezt jelenti.

És főként, miért lenne az nekem jó v. rossz, ha az államháztartás bevételei nőnének? Ez igazán nem lényeges, a bevételeket viszont látványosan vásárlásokra/építésre/befektetésekre fordítja a kabinet, a szokásos dolgokon kívül.

egyetmondok 2014.08.18. 00:19:20

@Csuti Ördögüző:
Biztosan én fogalmaztam rosszul. Mondom ösmét:
Jól,sőt a vártnál jobban teljesít a magyar gazdaság,minden 1% kb.300 milliárd ugye,amiből a betegen hatalmas adók miatt,kicsivel több mint a fele az államé (minthogy hatalmas az adócentralizáció). Kéne legyen,de mintha nem ez történne,mert az aug.8-i MNB jelentés arról szól, hogy az első félévben elmaradások vannak a bevételekben ahhoz képest,amit a kormány tervezett,amihez képest viszont jobbak a gdp adatok.
Ebből az kéne legyen,hogy több a bevétel,nemde.
S te hallottad már mondjuk Varga Mihályt, hogy hű de tök jó,nem kell többet zárolni,megszorítani?
Nem, s szerintem nem is fogod, éppenhogy meglesz a kivetítések szerint a 3% hiány,miközben lehet 4%-kal növekszünk...

A 4% növ. az kb 1200milliárd plusz a gdp-ben,annak kb 600milliárd az állami bevételi része.
No mostan az első félévben ebből nem nagyon látszik semmi,miközben az adók ugye havonta érkeznek befele.
Én csak annyit kérdezek,hogy ez hogyan van.

unionista. (törölt) 2014.08.18. 00:19:54

@panelburzsuj:
nézd, ettől ha kell, akkor elhatárolódom. de ez az átlag ember véleménye. legalábbis ezt tapasztalom. és ők fognak választani.

unionista. (törölt) 2014.08.18. 00:36:11

@egyetmondok:
nem a párton belül. hanem a politikai bizottsággal kiegyezve. a liberális ellenzéket azzal büntették, hogy külföldre mehettek? ez nem büntetés volt, hanem kiegyezés. beszervezte őket iii/i és mehettek külföldre.

panelburzsuj 2014.08.18. 00:42:00

@unionista.:
Elhatárolódsz...

Onnan a Tisza mögül valami Gubinyi elvtársnak látszok? :)

Paul Auster 2014.08.18. 01:17:42

"más nemzetek szellemi és társadalmi fölényéből"

:D Ember beleragadtál a 19. századba. Ezzel a dumával igázta le és rabolta ki a fehér ember a fél világot. Ez a sötét múlt, el kell felejteni ezeket a felsőbbrendű dumákat.

tavolirokon2 2014.08.18. 01:55:12

Mehh, mi kell ahoz, hogy megeljen az orszag?

Kaja, pia: ezekben jok vagyunk, szazezer ember eltraktorozgat es tizmillio jollakik.
Lakas: csokken a nepesseg, swarcba' felujitgatunk annyit, amennyi kell.

Ezen felul siman becsuszik par luxuscucc is:
Kocsi: annyi exportot+turistat csak osszehozunk, amibol minden csaladnak kijon egy hasznalt opel tizevenkent.
Mobiltelefonhalozat: Ott van, elketyeg magatol, csak allamositani kell az egyik szolgaltatot.
Egyeb mindenszar: nagyreszt froccsontott muanyag, kozmunkasok elsoprogetnek csendben az automata gepsorok kozt.

braue 2014.08.18. 06:07:36

Az Eurostat közlése szerint a legmagasabb GDP-arányos hiány Spanyolországban (10,6 százalék) és Görögországban (10,0) volt, míg a legalacsonyabb Észtországban (0,3 százalék) és Svédországban (0,5 százalék). Az adósság a legmagasabb Görögországban (156,9 százalék) és Olaszországban (127,0 százalék), míg a legalacsonyabb Észtországban (10,1 százalék) és Bulgáriában (18,5 százalék) volt.
A magyar államadósság így a GDP 79,2 százalékán állt 2012 végén, alacsonyabb szinten az egy évvel korábbi 81,4 százaléknál. Az unió egészében 85,3 százalékon állt tavaly a GDP-arányos adósságmutató, magasabban a 2011. év végi 82,5 százaléknál.

www.origo.hu/gazdasag/20140217-2013-vegen-a-gdp-79-szazaleka-volt-a-magyar-allamadossag.html

Mindig az év végét nézzétek (idén is), mert a bevételek é kiadások nem arányosan keletkeznek. A világ is ezt teszi.

Szóval folyamatosan csökken az államadósság, ti meg folyamatosan hazudoztok. És bár ennek semmi hatás nincs a választásokra, valahogy nem értitek miért történik ez, mikor annyit dolgoztok. Nagyon megöregedtetek és öreg cirkuszi lónak már nem lehet új mutatványokat tanítani? A régi meg már évek óta szart sem ér. Azért csak nyomjátok. És semmiképpen ne azt erőltessétek, amivel valóban meg lehetne fogi a Fideszt! Ahhoz gondolkodni kéne, az meg láthatóan már évek óta nem megy.

braue 2014.08.18. 06:11:13

@egyetmondok: Milyen adók érkeznek havonta és milyenek nem? Szekértőkém.:)))

Nzoltan 2014.08.18. 06:22:33

@toportyánzsóti: A paks mitõl eltapsolás? Mert a bukott politikusok azt mondták? Fõleg azért mert nm nekik jött össze?

Nzoltan 2014.08.18. 06:37:11

@kekex: Ha az EU-nak gazdasági érdeke fūzōdik hozzá, akkor vámmentességet ad. Ha nem, elveszi. A våm a piac szabályozására szolgál. Mentessége csak addig jó nekünk, míg többletet értékesítünk. A nagyobb az import mint az export, akkor csak veszítünk rajta.

Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány] 2014.08.18. 06:39:55

@kjkj: "Ez az "5000, de inkább 8000" hogyan jön ki? "
Államadósság
2010 május 19330 milliárd
2014 július 24700 milliárd

Az durván 5400 milliárd adósság növekedés, plusz eltűnt a 3000 milliárd manyup. Az nálam több mint 8000 milliárd. Az már több mint a szocik 8 éve alatt.

Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány] 2014.08.18. 06:45:20

A remek üzleteiről a kormánynak nem is szólva.
500 milliárdért MOL, mert muszáj volt az oroszok 20 százalékát kiszorítani, ne függjünk tőlük. A MOL-on buktunk kb 200 milliárdot.
De Paksra új atomerőművet, azt veszünk tőlük.
Aztán a gáztározók százmilliárdokért, amiket becsuktunk, az orosz-ukrán válság előtt és jön a tél.

toportyánzsóti 2014.08.18. 06:47:15

@Nzoltan: Paks is mint minden amit ezek a csodagyerekek grundolnak drága áramot fog termelni,szabadságharcos országunk KGB függését hivatott évtizedekre garantálni.

Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány] 2014.08.18. 06:52:02

@toportyánzsóti: Azért Paks nem ennyire egyszerű. Paks még ha termel is drágán, akkor is nyerhetünk rajta, mert teljesen mások az alkupozícióink az áram piacon, ha csak csúcsidőszaki áramra van szükségünk. Óriási árkülönbségek lehetnek emiatt. A nemzetközi árampiacon teljesen másképp áraznak be ha a te csúcsidőszakodban veszed az áramot, de amikor felesleged van akkor kisegíted a másikat.
Sajnos ha nem építünk új erőművet és leállnak a régi blokkok, qrva nagy szarban leszünk.

Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány] 2014.08.18. 06:55:09

@egyetmondok: És ez véletlenül egybe esik az olajár robbanással.
Európa akkor emelkedett fel amikor olcsó volt az energia és ma is óriási energia fogyasztó. Csakhogy az most sokkal drágább, ez a fejlett világ nagy baja. Ugyanahhoz az életszínvonalhoz sokkal többet kell termelned, hogy meg tudd venni hozzá az energiát.

Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány] 2014.08.18. 06:56:24

@bölcsészmérnök: "1938-ban az egy főre jutó bruttó hazai termékünk az osztrák 75 százalékán állt, majd 1990-re 38 százalékra esett vissza"
- Közben volt egy világháború, de ez apróság.

toportyánzsóti 2014.08.18. 06:57:20

@Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány]: Amiben az orosz titkosszolgálat benne van az biztos hogy nem jó a magyarnak,csak a töredéknyi félázsiainak.

Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány] 2014.08.18. 06:58:24

@unionista.: " hanem arról, hogy a zsidóság miatt nem lehet kimondani"
- Te a zsidózásra élvezel? Nővel még nem próbáltad?

Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány] 2014.08.18. 06:59:37

@toportyánzsóti: Minden ekkora üzletben benn vannak a titkosszolgálatok. Szerinted az oroszok név szerint nem tudják kik a képzett reaktor mérnökeink?

Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány] 2014.08.18. 07:02:34

@Csuti Ördögüző: Egy negyedéves 3.9% GDP növekedés adatból még ne vonjál le következtetést az egész évre!
Az első féléves 12 százalék államadósság növekedésből viszont lehet.

Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány] 2014.08.18. 07:03:41

@Csuti Ördögüző: " Minimális infláció lesz"
- Az abból van, hogy nincs vásárló erő, tudod?
Te se tanultál közgazdaság tant, igaz?
Ha nincs vevő, nincs infláció se.

Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány] 2014.08.18. 07:04:58

@unionista.: zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó, zsidó,

Na! Sikerült elélvezned?

Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány] 2014.08.18. 07:06:45

@Csuti Ördögüző: "Most nem plázák és bankok épülnek a GDP-ből, tehát elmondom mi lesz utána. Még nagyobb GDP növekedés."
- Hanem stadionok. Abból lesz ám GDP növekedés!
Te mit szívtál? Király anyag lehet.

Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány] 2014.08.18. 07:07:38

@Csuti Ördögüző: "Igen a fidesz kormányok rendszeresen jobb eredményeket érnek el még az általuk vártnál is."
- Ja! Senki sem gondolta hogy az első félévben 12 százalékot nő az államadósság.

Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány] 2014.08.18. 07:08:32

@egyetmondok: " a betegen hatalmas adók miatt,kicsivel több mint a fele az államé "
- Azért ez túlzás, a GDP arányos adószint 39 százalék.

Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány] 2014.08.18. 07:12:01

@braue: "Szóval folyamatosan csökken az államadósság, ti meg folyamatosan hazudoztok."

Te hazudsz

" A központi költségvetés adóssága
2014.06.30 24 786,9 Mrd Ft
változás 2 788,3 Mrd Ft
2013.12.31 -hez képest."

www.akk.hu/

Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány] 2014.08.18. 07:14:21

@Nzoltan: "A våm a piac szabályozására szolgál. Mentessége csak addig jó nekünk, míg többletet értékesítünk. A nagyobb az import mint az export, akkor csak veszítünk rajta. "
- Te teljesen hülye vagy? Ha nagyobb az import, akkor vám bevétel. Ha nagyobb az import, akkor a védi a hazai piacot.
Te tényleg ennyire ostoba vagy?

Leonce 2014.08.18. 07:22:27

Fogjátok már fel: nem a vezetőség a fő probléma, hanem az őket támogató közeg. Ami van és nem kevés...

toportyánzsóti 2014.08.18. 07:30:23

@Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány]: Tovarisi konyec hol van ilyenkor,mire van a magyar titkosszolgálat?Egyengetni a KGB útját?

toportyánzsóti 2014.08.18. 07:33:06

@Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány]: 39% nem igaz,15000 milliárd az állami költségvetés,23-24000 a nemzeti össztermék.

Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány] 2014.08.18. 07:39:58

@toportyánzsóti: "mire van a magyar titkosszolgálat?Egyengetni a KGB útját? "
- nagyjából.

Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány] 2014.08.18. 07:41:41

@Leonce: "nem a vezetőség a fő probléma, hanem az őket támogató közeg"
- pontosan. Az a régi kádári korban felnőtt közeg, aki egy kis alamizsnáért - szocik 19000 egyszeri nyugdíj, 13. havi, fidesz rezsicsökkentés - az anyját is megbaszná.

Göntér László 2014.08.18. 07:44:11

Egyetértek azzal, hogy lehetne a hazánk eredményesebb, de ennek a mikéntjét valakinek el kellene mondani, hogy annak a célszerűségéről is véleményt lehessen kialakítani. Sajnos erről a mikéntről nem beszél senki, ezért a választópolgárok maradnak a már megszokottnál. Ez a körülmény nyilván nem ösztönzi Orbánékat sem a jobbításra. Én az alsó és a felső 10 % közötti jövedelmi- és vagyoni külömbség csökkentésében látom a megoldást. Nyilvánvaló, hogy ez valakiknek tetszik és valakiknek nem, de ennek az ismeretében nekem ez a véleményem.

tnsnames.ora 2014.08.18. 07:47:34

Eléggé indulatos, rosszkedvű lett a poszt, pedig ahogy én eddig érzékeltem, a blog mindig igyekezett higgadtabban és messzibbről nézni a tárgyalandó problémakomplexumot.

Ilyen (meg linkelt) posztok olvasása után mindig elmélázom (szigorúan pragmatikus alapokon), hogy

- az autoriter/autokrata berendezkedés törvényszerűen rendszerszinten "rosszabb" kell legyen-e, mert szerintem legalábbis első ránézésre nemfeltétlen. Az persze igaz, hogy ha rosszabb, akkor viszont sokkal rosszabb, mint a demoratikus alternatíva rossz kimenetele, a dolog természetéből fakadóan (nagyobb amplitudójú kilengések miatt).

- hogyan kell értékelni a rendszer "jóságát"/"sikerességét"? Kvázi egyetlen (real) mutatószámmal, ami megengedi a jobb/rosszabb összehasonlíthatóságot? Én speciel nem tudok ilyet, pedig szeretek rajta sokat agyalni.

Jelez-e bármit is a kormányzó erők népszerűségcsökkenése? Már ha feltesszük, hogy nem manipuláltak (azaz leképzik a valóságot valamilyen szempontból)?

Ma Magyarországon hogyan érezzük magunkat összességében, tendenciájában? Én speciel van amiben jobban, van amiben rosszabban. És képtelen vagyok ezeket "átlagolni".

Mennyire determináló a történetben, hogy mindig van valami baj, mindig az a rossz, amit átélünk és az iránt vágyakozunk, ami éppen nincs? És amire vágyunk abban mekkora a konszenzus?

nu pagagyí 2014.08.18. 07:49:03

@Paul Auster: A blog arról szól, hogy vezetőinknek csak a pofája jár, teljesítmény semmi. Összeszerelgetünk külföldieknek valami izéket, az ő tervrajzaik alapján, aztán abból élünk. Nincs új Tungsram, Videoton, Ikarus. De Széles Gábor ezt jobban el tudja neked magyarázni, ha kigabalyodik az ingyen energiából, amellyel néhány szélhámos próbálja megkopasztani. Leértékelődtünk, akárcsak a pénzünk. Tisztelet az olcsó magyar segédmunkának, az ostoba tanulatlan vállalkozóinknak és korrupt hivatalnokainknak! És mindenekelőtt, a szerény haszonért saját népüket kiárusító, sötétséget terjesztő politikusainknak.

Dekatlon 2014.08.18. 08:18:16

Aki érti, annak nem mond újat, aki nem, annak meg nem tud.
Még egy felesleges modoros önostorozás.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.18. 08:48:34

@tnsnames.ora: néha felülkerekednek az érzelmeink

Netuddki. 2014.08.18. 08:50:01

"Úgy megemberesedtünk, mondja a miniszterelnök, hogy a Fradi stadiont is fel tudtuk húzni."

Qrva annya picsáját húzta fel! Maximum megrendelte. Aztán a közgép felhúzta. Mi meg fizettük.

Főben járó bűn stadionokat építeni közpénzből (sikkasztás) amíg vannak települések ahol nincs megoldva például a szennyvízkezelés!!!

Netuddki. 2014.08.18. 08:52:30

@nu pagagyí: "De Széles Gábor ezt jobban el tudja neked magyarázni, ha kigabalyodik az ingyen energiából, amellyel néhány szélhámos próbálja megkopasztani."

Szerintem meg a cöfös széles próbál minket megkopasztani az orbánon keresztül. A cöffel is és a zingyenenergiájával is nem kevés közpénzt húz ki az adófizetők zsebéből.

na4 2014.08.18. 09:13:47

Hazánkban épül szépül a szocializmus. Az, amibe egyszer már belebuktunk. Ergo mi vár ránk? Újabb bukás. No én ezt már nem várom meg.

Göntér László 2014.08.18. 09:16:38

@tnsnames.ora: Azt hiszem, hogy József Attila Hazám című versét érdemes újra olvasni.

Saga 2014.08.18. 09:20:13

@Csuti Ördögüző: Lengyelországgal akkor mi van? Nagy elvándorlás, mégis szárnyaló növekedés.

Egyébként meg elmész a picsába a féligazságaiddal.

Scagnetti 2014.08.18. 09:31:53

Ez a poszt sajnos telitalálat.

gmihaly 2014.08.18. 09:41:01

Azért a rendszervált. után felbátorodottan ga(ráz)zdálkodó "Dimitrov téri fiúk" és a "posztindusztiális társadalom"-ra hivatkozó, a hazai nagyipar zászlóshajóit fekáliáért és urináért szétqró mákvirágokról is eshetne némi "méltató" szó. Mellesleg az Opelt és a Mercedest kifelejtetted Poficzek! És a mi magas államadósságunk miért nem lett úgy "leírva", mint a lengyeleké? Ne gyere nekem az eddig ismételgetett csűrés-csavarással, valami más magyarázatot adj! És az új eladósítási trükkök, amelyek miatt az istenedta nép nem fogyaszt, hanem törleszt? Ecetet rá, ecetet rá...

unionista. (törölt) 2014.08.18. 09:49:40

@panelburzsuj:
ez egy játszma a "lábszagúak" és szegény kiszsidók között. nem én játszom. ennek a belpolitikai kimenetele attól függ, hogy hova állnak a cigányok. tartok tőle, hogy ők is "lábszagúak".

nu pagagyí 2014.08.18. 09:51:14

@Göntér László: A mikéntet azért nehéz megfogalmazni, mert van egy alapvető probléma az országgal. A magyarok elfelejtettek modern értelemben nemzetté válni.

A magyar hatalmi-politikai osztály évszázadok óta valamely külső hatalom kollaboránsaként, a nép ellenében, kizárólag saját zsebének megtömésével volt elfoglalva. A hatalom elkülönült a nép egyszerű gyermekeitől, amelyet hol a pandúrok, hol a csendőrség, hol az ÁVH, újabban pedig a TEK tart távol attól, hogy úgy érezze saját hazájában, tőle függnek a dolgok. Az ország sorsát titokban intézgette a hatalomra vergődött korrupt és belterjes vezető réteg. Tényleges urai nyugalmat vártak, cserében szpáhiként fosztogathatta saját országát, persze azt a részét, ami neki maradt.

Volt egy próba 1991-től 2010-ig, amely egy nem polgárosult világban megteremtette a kereteket, hogy az emberek végre beleszólhasson saját sorsukba. Nem sikerült belakni a modern állam intézményrendszerét. Az emberek nem hitték el, hogy ténylegesen joguk van ellenőrizni a hatalmat és számon kérhetik választott képviselőik ténykedését vagy polgármesterük tetteit.

A hatalom szép lassan visszarendeződött a régi minta szerinti belterjes szórakozássá, a népnek meg maradt az ámítás és a kilátástalan gürizés urai jólétéért. A hatalmi elitnek már csak a protektort kell megtalálni, aki a törökök, Habsburgok, németek, szovjetek után biztosíthatja majd felhőtlen jólétüket, ha a néppel valami probléma lenne.

Csuti Ördögüző 2014.08.18. 09:58:02

Miből él az ország?

Külker többletből. Mint minden sikeres gazdaság.

nnnnnnnn 2014.08.18. 09:58:17

ez nagyon gyenge poszt volt Hágrid. gondolom tényeket luxus lett volna belerakni, meg akkor kiderült volna, hogy hazudsz mint a vízfolyás. ha nem tudsz miről írni, inkább ne posztolj, a régebbi posztjaidban legalább volt egy szikrányi értelem. ne akarj te lenni a következő orbánfóbiás holdkóros mint a varánusz.

Csuti Ördögüző 2014.08.18. 09:59:35

@Saga: Mi lenne? Lengyelország az EU növekedés motorja 2014ben.

unionista. (törölt) 2014.08.18. 10:06:27

@nu pagagyí:
ettől függetlenül nem lesz szükség magyarellenes filozófusokra. a külpolitikában leválhatják orbán viktort. de a belpolitikai játszmát elveszítették. itt vagy egy szociáldemokrata baloldal lesz, vagy semmilyen.

braue 2014.08.18. 10:12:16

@Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány]: Év végét ép agyú ember, év végéhez hasonlít. Mit is hazudtam primitív "barátom"?

Utoljára a nyolc általánost végzetteknek. Év végén értékelünk, mert a bevételek és kiadások nem egyenletesek. Azt mindenki tudja, akinek az IQ-ja több mint nyolcvan.

Blogger Géza 2014.08.18. 10:33:40

"hitelek refinanszírozásának romló kondíciói"

Ezzel szemben a valóság:

"Az 1,86 százalékos hozam az eddigi legalacsonyabb a 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukciók történetében

...

Az év elején 3,07, egy évvel ezelőtt augusztus közepén 4,01, a tavalyi év elején 5,30, 2012 elején pedig 9,96 százalék volt a 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós hozama."

www.hirado.hu/2014/08/14/rekord-alacsony-hozam-a-12-honapos-dkj-aukcion/

egyetmondok 2014.08.18. 10:35:47

@braue:
A két legjelentősebb havonta érkezik: a bérek terhei és az ÁFA.

Göntér László 2014.08.18. 10:35:55

@nu pagagyí: A múltunk olyan - amilyen. Tanulságot vonhatunk belőle, de választ a "Mi a teendő?" kérdésére nekünk, és most kell megadnunk. Ezt a kérdést senki nem kerülheti meg, sem a közéletben, sem a magán életben. Az is egy válasz, hogy minden maradjon a régiben. A tavaszi választásokkor, sokan ezt a válasz adták.

Blogger Géza 2014.08.18. 10:37:54

" A belső fogyasztás stagnál "

Ezzel szemben a valóság:

"Élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes
kiskereskedelemben 6,1%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,5%-kal, míg az üzemanyag-
kiskereskedelemben 4,6%-kal emelkedett az értékesítés volumene. "

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/kis/kis21406.pdf

Amúgy mi ez a baromság a 8000 milliárd Ft "veszteségről"?

Blogger Géza 2014.08.18. 10:40:21

Ami meg az ideológia maszlagot illeti, a helyes megközelítés szerintem a következő:

"Akik egy társadalom és egy gazdaság problémáinak arkánumát a központi hatalom szétverésében, legyengítésében keresik, azok:

vagy nem ismerik a világot és annak tényeit,
vagy annyira frusztráltak, hogy emiatt nem bíznak az államuk vezetőiben,
vagy (tehetségtelenségük okán) szűklátókörűek, fogékonyak a liberális demagógiára,
vagy (lelki torzulásaik miatt) hajlamosak az állam és képviselői elleni erő(szak) alkalmazására.

Az a helyzet, hogy egyik esetben sem alkalmasak emberközösségek vezetésére"

egyetmondok 2014.08.18. 10:40:55

@Stefánia kisasszony [tеuto-nordikus parasztlány]:
Igaz, az adócentralizáció mértéke 39%,míg a hozzánk hasonló fejlettségű országoké 30% alatti.
Ettől azonban még tény,hogy az állam költi a hazai gdp,mostmár kb 55%-át.

egyetmondok 2014.08.18. 10:42:24

@Göntér László:
Ezzel egyetértek,azonban akkor lássuk, hogy a "Mi a teendő ?" kérdésre az a válasz született, hogy nincsen teendő.

braue 2014.08.18. 10:43:06

@egyetmondok: Ugye, hogy messze nem minden? És akkor még a kiadásokról nem is beszéltünk.

Emlékezz. Jó pár éve rugóztok azon, hogy év közben elszáll a hiány. Oszt év végén mégis mindig csökken az előző év végihez képest, ha nem is sokkal.

Ne ezzel kéne támadni! Felesleges, hatástalan, infantilis.

panelburzsuj 2014.08.18. 10:44:29

@unionista.:
Mitől eltt lábszabúaknak két rivális politikia törzse? És mi van, ha a zsidók -közismerten plasztikus kultúrájukkal - a számukra elviselhetőbb mellé felsorakoznak?

Aprópénzre váltva: honnan tudod, hogy az MTVA, a Hírtévé, az Echo TV, az írott kormányzati sajtó fizettet munkatársai, a kormánypárti blogok és kommenterek közt mennyi a zsidó?

panelburzsuj 2014.08.18. 10:45:43

@panelburzsuj:
Mitől eltt lábszabúaknak két rivális politikia törzse?

Lefordítva olvashatóra:

Mitől lett a lábszagúaknak két rivális politikai törzse?

egyetmondok 2014.08.18. 10:52:06

@braue:
Messze nem minden,csak azok,amik igazán számítanak,a legnagyobb tételek.
S én értelek,nem is kívánok azzal vitázni,hogy ezek szép számok.
A tény az,hogy folyamatosan megszorító üzemmódban kell maradjon az államházt.,tehát itt ettől a szép növekedési adattól nem fog több jutni se oktatásra,se eü-re,se egyebekre. (S bár a kormányzat már nem készít makro kivetítéseket,azért vannak akik igen,nos,ők azt mondják,hogy piszok szigorúan kell gazdálkodni,ha a 3% hiányt idén tartani akarjuk. Miért is,ilyen számok mellett?)
S szerintem Te is,én is tudjuk,hogy miért.
Ezt szerettem volna jelezni.

egyetmondok 2014.08.18. 10:55:05

@unionista.:
" nem a párton belül. hanem a politikai bizottsággal kiegyezve. a liberális ellenzéket azzal büntették, hogy külföldre mehettek? ez nem büntetés volt, hanem kiegyezés. beszervezte őket iii/i és mehettek külföldre. " ---

valószínű igazad van. S aki nagyon okosan tanult a kommunista háromperes osztályokban,az most a népiek kormányában belügyi államtitkár rangot is kaphat.
Ilyen eccccerű a magyar történelmed.

unionista. (törölt) 2014.08.18. 11:02:57

@egyetmondok:
az urbánusok kormányában ugyanúgy helyet kaphatott.

panelburzsuj 2014.08.18. 11:05:09

@unionista.:
Mondok egy friss példát: tegnap szép hosszú és tök terméketlen "párbezsédet" folytattam GMO-témában. Téma: jó vagy rossz, hogy a kormány teljes GMO-tilalmat rakott az alaptörvénybe?

Az föl se merült, hogy - nem egyedüli ilyen húzásként - a kormányzat egyszerűen zsarol: és mit fizettek a föloldozásért, kedves Monsanto & hasonszőrűek?

És miért ne férne ebbe a sémába az a szerencsétlen kánkánozó Reichsadler?

usw. usw.

braue 2014.08.18. 11:06:17

@egyetmondok: Mondod te. Mennyi például a TÁNYA egy évben? Mikor van a feltöltési kötelezettsége? A kiadásokban mi is ami nem egyenletesen keletkezik?

Ember! A gazdaság törvényei ellen nem érdemes szövegelni, mert még kigúnyolnak!

Az év végi adatokat, csak év végi adatokkal hasonlíthatsz össze, már, ha komoly ember vagy, ha nem is szakember. Májusit meg májusival, októberit meg októberivel. De még akkor sem kapsz teljes képet, mert a hitelfelvétel és visszafizetés torzít.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.08.18. 11:12:45

@Csuti Ördögüző: "Igaz a forint értékére nem vállalnék garanciát, de nem is prioritás."

Nézd Géza, azért hidd el, hogy a Ft árfolyama sokaknak prioritás. Pl azoknak, akik nem csak kishazánban előállított javakat vásárolnak, hanem pl benzint is. Ja az meg a kishazánkban előállított javak szállításához is kell. Hoppá. Akkor hogy lehet, hogy nem prioritás?

egyetmondok 2014.08.18. 11:15:18

@braue:
A nyereségadó ?
2012-ben a gazdálkodó szervezetek befizetései 4.000.milliárdot tettek ki,a fogyasztáshoz kapcsoló adók pedig 3900milliárdot.
2012-ben a társasági nyereségadó bevétel 357milliárd volt. Összesen.
Mennyi is ez az előbbi kettőhöz képest,kb.4,5-5%. Marginális tétel.

panelburzsuj 2014.08.18. 11:17:20

@Pocakos focista:
Tipp: az államban sokkal soványabb a "dologi költség" rovat, mint a háztartásokében.

Az állam dolgozót vesz (tipikusan kishazai jav) - ott meg tágasabb tér nyílik a Bloggergézák igemagyarázatára, mint a mindenütt kiplakátolt benzinárak esetén.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.08.18. 11:19:28

@$$$=$$$: Te sem sok konkrétummal szolgálsz... persze ezt már megszoktuk. Meglátom a nicked, már röhögök...

egyetmondok 2014.08.18. 11:20:22

@unionista.:
Akkó harcóni kő továbbra is a nemzeti népiek kommunista ügynökeinek,meg a nem nemzeti nem népiek kommunista ügynökeinek. Asziszem a harc fontos.

panelburzsuj 2014.08.18. 11:20:44

@panelburzsuj:
A nominális-indexált-"rátázott" parketten meg a magyar választók többsége azért hamar seggrecsüccs: lásd rezsicsöki sikere.

egyetmondok 2014.08.18. 11:26:11

@braue:
Odaírtam,hogy a tánya mennyi egy egész évben. Feltöltés ide,meg oda. Marginális részt képvisel.
Ezek pedig nem a gazdaság törvényei,hanem a hazai adótörvények.

Baldrick68 2014.08.18. 11:26:58

@tnsnames.ora:

"hogyan kell értékelni a rendszer "jóságát"/"sikerességét"? Kvázi egyetlen (real) mutatószámmal, ami megengedi a jobb/rosszabb összehasonlíthatóságot? Én speciel nem tudok ilyet, pedig szeretek rajta sokat agyalni."

Szerintem nem kell ezen sokat agyalni, hogy mi alapján mérjük a jóságot.
Csak nézzük meg, hogy pl. akik lelépnek magyarországról azok vajon Záhony vagy Hegyeshalom felé veszik-e az irányt?

A koromnál fogva a gyermekkoromat és az ifjúságomat a Kádár rendszerben töltöttem.
Mindenhonnét az jött, hogy nálunk milyen klafa minden és nálunk a legjobb és a rothadó kapitalizmus (mai nevén hanyatló nyugat) maga a pokol ahol kizsákmányolják a dolgozókat és különben is amerikában meg verik a négereket.

Gyermeki naívsággal simán beszoptam ezt a dolgot, csak egy dolog nem fért akkor sem a fejembe:
A családi meg ismerősök közötti elkapott beszélgetésekből csak olyanokat hallottam mindíg, hogy ez meg az nyugatra disszidált, milyen jó XY-nak hogy van amerikai nagybácsija.
Milyen kár hogy a mi családunkból senki nem ment nyugatra......

Olyat meg SOHA nem hallottam, hogy a nyugaton kizsákmányolt elnyomott és kizsigerelt munkások közül bárki átszökött volna ide....

Göntér László 2014.08.18. 11:46:03

@egyetmondok: A nincs teeendő teljesen jogos válasz, még akkor is, ha én nem értek vele egyet. Néha a problémáinkat, majd az idő megoldja.

űrszelvény (törölt) 2014.08.18. 11:47:19

Most érkeztünk el arra a pontra, amikor már nektek el kell ismernetek azt, hogy van növekedés. Most jön az újabb mantra: felsorolni a növekedés forrásait, mögé téve a -ből -ből ragot, és elé téve a "csak" szót.

Szerencsétlenek! Ennyi erővel a föld összes országára el lehet mondani, hogy rossz a gazdaság, hiszen csak ebből, abból, amabból jön a pénz. Nevetségesek vagytok :)

unionista. (törölt) 2014.08.18. 11:53:08

@panelburzsuj:
az egyszerű magyarázat: félzsidók. félzsidó-félcigány, mint vágási feri, király linda vagy wolf kati. de érzik, hogy ez a csapat minimum 2:1 arányban balra húz. persze lehet mondani, hogy ez egy képtelen világmagyarázat. szerintem végtelen módon leegyszerűsítő, de nem szemellenzős.

high up! 2014.08.18. 11:53:29

Jaj de csoda ez a magyar GDP! Akárcsak amilyen a gyúrtcsányé vótt! Az ő választási éveiben!!

Két "hanyatló Nyugati" autógyártó cég beindítja a harmadik müszakot, ezzel máris 1,5%-kal emelkedik a GDP.
Az állam meg beindítja eladósodással az autópálya, akarom mondani a stadion építéseket, ezzel újabb 1,5%-ot ugrik a GDP.

Oszt ezzel a magar cégek 1%-a (se) le van tudva.
Na de mi van a többi 99%-kal?

Ja kérem, ott nincs "hanyatló nyugati" tőke, ott nincs kilopott költségvetési pénz, ott csak a nagy recesszió van.

Tiszta Kádárizmus:
1% cég, akikre büszkék vagyunk
99% meg FOS KGST gazdaság

FOLYTASSUK!

űrszelvény (törölt) 2014.08.18. 11:55:19

@Baldrick68: Az úgynevezett érvelésed ott vérzik el végleg, hogy még 20 év után sem látszik, hogy az életszínvonal elmozdulna abba az irányba, ami miatt istenítitek a Nyugatot. És amiért az utóbbi 20 évben ezeknek a nyugati országoknak a kedvében kellett járnunk, amiért újra és újra le kellett adni az addig sem magas életszínvonalból.

Lehet, hogy újat mondok, de attól itthon még ugyanúgy rosszul élnek az emberek, hogy a szövetségi rendszer más országaiban jólét van :)

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2014.08.18. 11:55:32

@űrszelvény:

Hát, nem tudom ezzel a kommentel ki a nevetséges, faszkalap.

űrszelvény (törölt) 2014.08.18. 11:59:38

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Ezek a "magas szintű" válaszok akkor szoktak születni, amikor elfogynak az észérvek.

Őszintén! Szerinted normális emberhez méltó dolog, amikor olyan egy véleményre, amivel nem értesz egyet, annyit tud mondani, hogy a képviselője egy f**szkalap.

Komoly ember lehetsz :)

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2014.08.18. 12:09:19

@űrszelvény: "Szerencsétlenek! Ennyi erővel a föld összes országára el lehet mondani, hogy rossz a gazdaság, hiszen csak ebből, abból, amabból jön a pénz. "

Erre mondanom kéne valamit? Mi a faszt jelent ez a mondat? Arra is csak tippelek, hogy magyarul van.

high up! 2014.08.18. 12:09:25

@űrszelvény:

Most érkeztünk el a választási kiköltekezéshez, amely 2-3 negyedévre megemeli a GDP növekedést a potenciális szintje felé (ami 0 es 1% között van). Így volt ez 2006-ban is.
Aztán 2006 után is jött a számla a választási kiköltekezéshez, oszt ott állt az Átlaghülyemagyar bambán, hogy neki pár hónapja még aszondták, hogy mi vagyunk a világ Gyorsnaszádja.

Ez van most is. Kurva jót röhögök a magatokfajta, a történelemből soha nem tanuló komcsikon, hogy veletek mindig meg lehet etetni ugyanazt a szart. Stadionok: hú bassza meg, mit is fog jövőre termelni a stadion, ami emeli a GDP-t? 150 milliárdos beruházások után?

Barátom, ha egy ciklusban összesen 100 milliárdot betol egy kormány az oktatásba, akkor abból 5-10 éven belül plusz 1-2%-os GDP növekedési potenciál lesz. Na de stadionokból? Meg szétlopott földekből meg trafikokból?

FOLYTASSUK!

panelburzsuj 2014.08.18. 12:10:52

@unionista.:
Túlságosan képletes voltam:

Van egy Fidesz, vagy egy Jobbik.

Meg van egy szakajtónyi balizé.

A kérdésen úgy szól:

1. ha biozs, akkor ezek mér oszlanak, mér nem tömörülnek?

2. óvatos belgák hová álljanak?

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2014.08.18. 12:15:46

@űrszelvény:

Amúgy meg végül is tényleg mindegy, hogy a Doxából, a Porschéből, az ájfónból, vagy kamu-útépítésekből van a GDP-növekedés.

egyetmondok 2014.08.18. 12:18:08

@Göntér László:
Attól tartok, hogy 2010 óta az államélet,a politikai hatalom legdöntőbb,legalapvetőbb kérdéseiben állt be a "teendő" maga,amelyet én nagy bajnak tartok.
Mással sem tudunk már foglalkozni. A lehetséges,és számomra oly kedves és fontos "szemlélődő üzemmód" lehetősége elmúlt.

s 2014.08.18. 12:18:26

@high up!: "állt az Átlaghülyemagyar bambán, hogy neki pár hónapja még aszondták, hogy mi vagyunk a világ Gyorsnaszádja"

Azok vagyunk. Csak figyeld meg, milyen gyorsan süllyedünk.

s 2014.08.18. 12:19:47

@panelburzsuj: "óvatos belgák hová álljanak?"

Az óvatlanok mellé, a falhoz.

high up! 2014.08.18. 12:20:42

@űrszelvény: "még 20 év után sem látszik, hogy az életszínvonal elmozdulna abba az irányba, ami miatt istenítitek a Nyugatot."

Le se essen nálad a tantusz, hogy ez azért van, mert Mo-on a felső 10-15% seperi be a megtermelt jövedelem 80%-át. Nektek 85%-nyi Átlaghülyemagyarnak meg átad 20%-ot.

Majd hülyék lesznek többet adni, amikor ti az erőtöket nem a bérharcba invesztáljátok bele, nem a fekete foglalkoztatás, jövedelem csalás ellen küzdötök, hanem boldog hülye birkaként egész életeket libsizésssel meg fasiztázással töltitek el.

Nem is érdemeltek ti jobb jövedelem elsosztást magatoknak. Nem érdemeltek ti meg progresszív adót, nem érdemeltek meg 20-30 hektáros állami földeket, nem érdemeltek meg trafikokat. Ezek, meg minden jövedelem menjenek csak az úri 10%-nak. A 80%-nyi Átlaghülyemagyar meg örüljön, ha van egy fix közmunkája, amiből finanszírozhatja az úti réteg dolce vitáját.

FOLYTASSUK!

űrszelvény (törölt) 2014.08.18. 12:21:54

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Tudod te jól, hogy mit jelent. Főleg, hogy utána egy újabb kommentben már a tartalmát elemzed. A felette levő bekezdés miatt (amit bizonyára elfelejtettél beidézni) még egyértelműbb:

"
Most érkeztünk el arra a pontra, amikor már nektek el kell ismernetek azt, hogy van növekedés. Most jön az újabb mantra: felsorolni a növekedés forrásait, mögé téve a -ből -ből ragot, és elé téve a "csak" szót.
"

Értem én, hogy ha nem tudsz válaszolni valamire, akkor jó öltnek tűnik játszani a hülyét, (főleg, ha jól is áll), de azért mégis! Legyen már valami nívó, ha kérhetem! :)

panelburzsuj 2014.08.18. 12:22:29

@s:
Lapos.

Te ennél többet is tudsz.

s 2014.08.18. 12:24:05

@panelburzsuj: Igaz, csak most kicsit fáj a fejem. Az időváltozás miatt, gondolom.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.18. 12:24:55

@s: két korábbi kommentedet kiszedtem, higgadj le

s 2014.08.18. 12:26:02

Azt hiszem, kikúrták az egyik hozzászólásomat. Szerintem tudom is, hogy miért. No de mindegy.

s 2014.08.18. 12:28:14

@HaFr: Rendben főnök. Ne majrézzál, úgyis az lesz most már előbb-utóbb, amit leírtam. Azzal, hogy kiciánozod innen, semmin nem fogsz változtatni.

űrszelvény (törölt) 2014.08.18. 12:30:21

@high up!: Lehet, ezeket itt vörösödő fejjel ordítani (ez esetben vörösödő fejjel püfölni a billentyűzetet). De ettől még tény, hogy azért került hatalomba ez a kormány, és azért 2/3-al, mert az előző 20 év nyugatbarát politika képtelen volt elmozdítani az országot az általatok vizionált nyugatos jólét fele. Persze lehet magyarázkodni, hogy miért nem sikerült mindez, de az eredményen nem változtat. Vagy úgyis fogalmazhatnák, hogy nem lenne itt unortodoxia, ha az klasszikus megoldások eredményesek lettek volna.

panelburzsuj 2014.08.18. 12:32:29

@űrszelvény:
Ha a bolha lábait kitépik, megsüketül.

s 2014.08.18. 12:34:09

@űrszelvény: Akkor irány kelet. Azt csak elérjük valahogy, még ha nem is lesz benne köszönet.

(Utóirat: Te is sittre kerülsz, ne örülj annyira.)

s 2014.08.18. 12:34:57

@panelburzsuj: Ez ténykérdés. Következtetni tudni kell.

s 2014.08.18. 12:36:46

@HaFr: A 2014.08.18. 11:44:50 bejegyzésemet is vedd már ki, kérlek. Annyira restellem.

Baldrick68 2014.08.18. 12:44:51

@űrszelvény:
Ha összehasonlítom azt, hogy a rendszerváltáskor milyen szinten éltem és azt, hogy most akkor nem kívánom vissza a Kádár kort.
Amikor megnyitották a határokat és jött a "Gorenje korszak" akkor hegyeshalomnál átjőve ordított a különbség a két ország között.
Most már nem akkora a kontraszt mint akkor volt.
De ez csak az én szubjektív véleményem.

Azt azért el kell fogadni, hogy honnét hová mennek az emberek. :D

tnsnames.ora 2014.08.18. 12:46:07

@HaFr: Értem és valahol meg is értem ;) És persze én is vagyok így néhány dologgal.

@Göntér László: nagyszerű vers, de nehéz napi teendő-listára leképezni. Túl sok lépés kell hozzá, túlságosan ingoványos talajon. Iránytű lehet persze.

@Baldrick68: Hegyeshalom-Záhony valóban nagyon jó mutató. De a cél valahol mégis az, hogy egyik se jelezzen/jelezhessen semmit előre, mert például (majdnem) mindenki itthon keresi a boldogulását. ;) Interpretálni vszonylag könnyű az elvándorlást, ellene tenni a nehéz nagyon.

űrszelvény (törölt) 2014.08.18. 12:47:06

@Baldrick68: Pont a lényeget nem értetted meg: attól, hogy ott jó, és attól, hogy mi ahhoz a szövetségi rendszerhez tartozunk, attól még nekünk 20 év alatt sem sikerült megközelíteni sem azt a színvonalat.

panelburzsuj 2014.08.18. 12:51:47

@űrszelvény:
Ne légy telhetetlen.

Erre e gilisztádra még ennyi töltényt is kár volt elpazarolni.

borzimorzi 2014.08.18. 12:54:47

Ez mind nagyon szép, de pusztába kiáltott szó csupán. Ha a szerzőnek van már pártja - állítólag a PKP az -, akkor ideje azt felvirágoztatni és indítani választásokon. Ehhez toborozni is kell, nem elég embereket félig-meddig meggyőzni egy blogon.

Üdv:
b

s 2014.08.18. 12:58:32

@űrszelvény: Nem sokat tettünk érte, ha nem veszed zokon. Nem elég azt mondani, hogy mi a Nyugat részei kívánunk lenni. Ez ennyire azért nem könnyű. Inkább ne mondanánk semmit, csak tennénk egy kibaszott hang nélkül, amit kell. Sok a szöveg. Én értem, hogy a politikusok a szövegelésből megélnek, de mi nem fogunk. Abból sem, ha elhisszük az összes faszszopást, amit a pofánkba hánynak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.18. 12:59:38

@borzimorzi: így van, és borzimorzi pedig várja, hogy mi történik

unionista. (törölt) 2014.08.18. 13:06:50

@panelburzsuj:
a "baloldal" hegemóniát akar. schiffer úgy képzeli, hogy előbb-utóbb ő lesz a miniszterelnök. de így gondolja bajnai is, gyurcsány is.mind "főember" akar lenni. schmuck andrás is. béndek péter is. ehhez kell a párt. az elnökség az elnök elvbarátaiból áll. a közélet: elvtársiasság. a kérdés csak az, hogy ez miféle legyen: liberális/konzervatív/szocialista/kommunista/kapitalista vagy mégis milyen. demokratikusan nem tudnak összeállni, mert mind egy eszmét hirdet.

a jobboldal nem hegemóniát akar, hanem szupremáciát. nem egy eszme, hanem egy személy és a nemzet elsőbbségét hirdetik. orbán viktor azt mondja, hogy hazafias elvtársiasság kell. és ettől van egység. de ez a hatalom és nem a bölcsesség szeretete. ez biosz és nem filosz. óvatos belgák legyenek óvatosak. vigyázzon mindenki magára.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.18. 13:09:36

@unionista.: barátom, én nem főember akarok lenni, hanem nyugodtan akarok aludni, mert megtettem mindent azért, hogy visszaforduljunk a lejtőn

panelburzsuj 2014.08.18. 13:12:08

@unionista.:
Még egy smukk az Andor meg az Erzsébet mellé?

Nme lesz az uncsi?

panelburzsuj 2014.08.18. 13:14:35

@HaFr:
Már prófétálásilag mindent.

unionista. (törölt) 2014.08.18. 13:15:29

@HaFr:
hja, nem főember akarsz lenni. nyilván ezért alapítottál pártot. és magyarázod, hogy a halott emberek mind veled vannak. csak persze nem marx-engels-lenin, mert az már nem menő. hanem akármilyen eszme. erre épül fel a pkp. az elvtársiasságra.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.18. 13:16:13

@panelburzsuj: legalább ennyi, ez is több, mint amit a magyarok 99,9%-a tesz

s 2014.08.18. 13:19:50

@űrszelvény: Dolgozni kell. Abból van pénz. Az is teljesen nyilvánvaló, hogy összeszerelésből és mezőgazdaságból nem lesz elég bevétel. Tehát először tanulni kell, hogy magas szintű, nagy hozzáadott értékű munkákat tudjunk végezni. Ez nagyjából 15-20 éves projekt. Ha ma elhatároznák, akkor leghamarabb ennyi idő múlva lenne belőle valami eredmény. Jelenleg nincs meg az elhatározás sem, sőt, egyre messzebbre kerülünk tőle. Oktatás helyett stadionokba öljük a kevés pénzt is. Nem jó az irány - hogy egy klasszikust idézzek: mi a vektor, viktor? Sehova sem tarunk, és oda is lassan megyünk.
Téphetem itt a pofámat, de elment már tőle a kedvem. Néha kurvaanyádozok egy habosat, akkor a bloggerek kipicsáznak, van aki teljesen, van aki csak részben. Mit a faszt mondhatnék? Egyáltalán, miért kell nekem mondanom bármit is? Ezeket a dolgokat magatoktól kellene tudnotok, nem tőlem. Ha valami szar, arra magatoktól kellene rájönnötök, nektek nem kellene hagyni, hogy így menjen, mert ez a ti kibaszott országotok is, nem csak az enyém. Ti miért vagytok annyira kibaszott hülyék, hogy inkább hisztek másnak - akárkinek is - csak magatoknak nem? Ti miért nem veszitek a kezetekbe a saját sorsotok irányítását, ahelyett, hogy ezt másra hagynátok? Mi lesz így veletek?

panelburzsuj 2014.08.18. 13:24:20

@HaFr:
Elég régóta rontom itt a levegőt ahhoz, hogy rákérdezzek: vajon miért nem tudtunk igazán egymásra találni?

Pártépítésileg: a HaFr meg a panelburzsuj.

borzimorzi 2014.08.18. 13:31:40

@HaFr: :-) De elismerem, jogos a kritika.

Mentségemül csak annyit tudok felhozni, hogy tettvágyamat és szerény képességeimet felajánlottam az utóbbi 15 évben két olyan pártnak is, amelyekből kinéztem, hogy tényleg küzdeni akarnak, és a közjóért. Egy harmadik megalakulásának csak szemlélője voltam, de oda már belépni sem volt érdemes, annyira lesírt róla, hogy pár emberke hatalomvágyáról szólt az egész. Mindkét, általam támogatott csapatról 2 év alatt kiderült, hogy a vezetése eladta magát, amikor erre lehetősége nyílt, csak az árban volt különbség. Kiléptem mindkettőből.

Ezért aztán borzimorzi most csak figyel és vár, némi egészséges gyanakvástól sem mentesen. De tessék, meggyőzhető vagyok. Mert az nem kérdés, hogy hazánkban a politikai vezetés a leggyengébb láncszem, annak minősége a fejlődésünk legfőbb gátja.

Viszont még egyszer nem fogom az arcomat, nevemet adni egy olyan csapatnak, amelyik a munkámat benyeli, aztán pedig elárulja az ügyet, amiért dolgoztam. Majd azok, akiket - a tagtársakkal együtt, nem kevés munkát és pénzt beleölve - hatalomra vagy a hatalom közelébe, az indulási lehetőség küszöbére juttattam, a lehető legrövidebb időn belül kenőpénzre váltják a közhatalomból nekik jutott részt. Vagy akár már a hatalom elérhetőségének esélyét is.

Hangsúlyoznám, hogy soha nem akartam hatalmat személyesen a magam számára, ami munkát és pénzt beletettem, azt mindig az ügyért áldoztam. Lehet, hogy épp ez volt a hiba? Lehet, hogy csak az garantálja az ügy elárulatlanul maradását, ha én magam vagyok az, aki a hatalmat részben megszerzi? Ehhez olyan mértékű bizalmatlanság kellene, amely már a paranoiával rokon, tehát inkább nem szeretném ezt hinni...

De tessék, meggyőzhető vagyok, rajta! Mert az nem kérdés, hogy "kell egy csapat". Csak nekem eddig nem sikerült megtalálnom az igazit. Mondjuk, a meritokratikus alapú csapatépítés fontos kritérium lenne...

Üdv:
b

2014.08.18. 13:32:16

@s: Majd nyilván leülünk és szép csendben hagyjuk hogy éhen haljunk.
Közben pedig malmozunk addig.

2014.08.18. 13:35:22

@Baldrick68: A rendszerváltás után pezsgett az élet az országban pár évig.Tömegével nyíltak a családi vállalkozások kis és nagyobb üzletek.
Most dögrovás van, akár Kádár alatt.Kb a színvonal is ugyan az a legtöbb embernél.

s 2014.08.18. 13:38:29

@Diorella Queen: Simán kinézem belőletek. Nem viccelek. Az, hogy most még nem tart itt a dolog, pusztán azért van, mert nem telt el elég idő. A szemlélet, amivel a többség meg van verve magában rejti ezt a végkifejletet.

borzimorzi 2014.08.18. 13:39:04

@unionista.: Ugye, hallottad már azt a mondást, hogy amelyik politikus azt állítja, hogy ő nem akar miniszterelnök lenni, az hazudik? :-)

Én már azzal is megelégedném, ha csak olyan lenne a palettán, aki a fenti vágyát beismeri, de ugyanakkor képes elismerni önmagáról, hogy ő ennél csak alacsonyabb posztot tudna elég jól betölteni, és valóban keresi azt, aki igazán alkalmas miniszterelnöknek.

Na, ezt a minimális önkritikát nem látod a baloldali összefogás egyetlen emberénél sem. Mindegyik csakis önmaga pozícionálásával van elfoglalva. A társadalomról és a kormányzásról érdemi mondanivalójuk nincsen. Csak az, hogy fújfúj Orbán. Hát, ez sovánka...

Üdv:
b

2014.08.18. 13:45:22

@s: Akkor az azt fogja jelenteni, hogy nem vagyunk elég életképesek mert hagyjuk.

2014.08.18. 13:45:56

@s: Ne akarj az evolúciós folyamatokba beleavatkozni erőszakkal!

2014.08.18. 13:50:09

@s: Itt élnek denevérek amiket meg lehet enni és majmok is.Utóbbiak elég szép nagy példányok.Fehér inget és öltönyt hordanak és a parlamentben szoktak összegyűlni.
Szerinted ehetőek?

s 2014.08.18. 13:52:15

@Diorella Queen: Bizony, azt fogja jelenteni. Az élet csak egy döntés kérdése, de ezt a döntést itt mindig elhalasztják. Közeledik az utolsó pillanat, hacsak el nem múlt már.

unionista. (törölt) 2014.08.18. 13:53:09

@borzimorzi:
a közélet nem a pártélet (ideológia) kizárólagosan.

2014.08.18. 13:56:15

@s: Jajj de borús jövőkép!
Tanulmányozhatnád az afrikai országok polgárainak mindennapjait egy kicsit.
Ők is élnek valahogy.Azért messze van még az, hogy itt is Goma legyen.

Remélem legalább is.D

valaki senki 2014.08.18. 13:58:50

Mérges, de nagyon korrekt értékelés! A dühöt is megértem. A lelki szegények, meg továbbra is boldogok. A mi bőrünkre...

s 2014.08.18. 13:58:57

@Diorella Queen: Már miért ne akarnék beavatkozni, akár erőszakkal is? Része vagyok ezeknek a folyamatoknak, és én még nem nagyon hallottam eddig olyanról, hogy valaki, aki kihalt később, az ne küzdött volna ez ellen minden erejével. Sőt, akik jelenleg élnek, azokat is megpróbálta néhány alkalommal a sors. Megkérdezte tőlük, hogy alkalmasak -e az életre. Aki nem felelt, vagy rossz választ adott, az ma már nincs velünk. Nem akarok ebbe a csoportba tartozni. Nektek sem javaslom egyébként ezt. Vannak válaszaim, és ki is fogom mondani ezeket.

borzimorzi 2014.08.18. 13:59:02

@s: Off No, lám, ha a káromkodhatnékodra féket vetsz és nyomdafestéket tűrő stílusban adod elő a gondolataidat, még az értelem fénye is megcsillan pár pillanatra... Jó látni, hogy személyedben értelmes emberrel van dolgunk, de minek ezt a tényt oly sűrűn a verbálhányás mocskával elfedned?

On Bárcsak egy legény akadna e vidéken, aki ki mer állni azzal a nem öncélú tervvel, hogy igen, célunk az, hogy komoly pénzt öljünk az oktatásba, és ennek következtében 10-20 év múlva előálljon egy olyan elit, amelyik minden lényeges tekintetben különb nálunk, így rá lehet bízni az országot. Ebben a fajta munkában - igaz, jóval rövidebb időtartam tekintetében - van gyakorlatom, ezt már csináltam, és sikerrel.

Na de látsz a hazai polpalettán bárkit, akiben lenne elég alázat és egyben bátorság azzal állni a nyilvánosság elé, hogy kérem, én azért akarok dolgozni, hogy 20 év múlva sokkal jobbak jöjjenek utánam, és én fölöslegessé váljak, hazamehessek abban a tudatban, hogy jól végeztem a dolgom? Én ez a lelki alkat vagyok, de ez fehér holló.

A politikai osztályunk gyakorlatilag azzal a leküzdhetetlen vággyal él együtt, hogy mind holta napjáig részesedni akar a közhatalomból, konkrétan politikából akar megélni. Vissza az eke szarvához, mint Cincinnatus? Még mit nem? A legtöbbje azt lesi, hogyan tudná az ingyenélést és a kleptokráciát mint "egyedül üdvözítő" életmódot még az utódaira is ráhagyományozni!

Üdv:
b

belekotty 2014.08.18. 13:59:22

@Blogger Géza: 5400 milliárddal nőtt az államadósság és eltűnt 3000 milliárd manyup.
Az nálam több mint 8000 milliárd.

belekotty 2014.08.18. 14:01:02

@braue: Azt hazudtad hogy csökken az államadósság te fasz. Nem tudod elolvasni mit írt?

Egyébként meg:

index.hu/gazdasag/2014/08/18/soha_nem_latott_85_szazalekos_az_allamadossag/

s 2014.08.18. 14:01:24

@Diorella Queen: "Szerinted ehetőek?"

Nos, ha azok is, én nem szoktam szart fogyasztani. Akkor inkább nem eszem pár napig, abból sem lesz semmi baj.

2014.08.18. 14:02:25

@s: Megértem.Én is inkább a kalapácsorrú denevért enném meg, ezek helyett a majmok helyett.

borzimorzi 2014.08.18. 14:02:48

@unionista.: Hogyne. De az ország sorsát érdemben, hatékonyan jobbítani pusztán közéleti csevegéssel nem lehet. A pártépítés-és szervezés kemény munkáját megspórolni nem lehetséges, ha tényleg politikai tényezővé akar válni egy csapat. A parlamenten kívül nincsen politika, akár tetszik, akár nem. Ott csak civilkedés, kávéházi konrádkodás, meg bloggeri világmegváltás van. Nem mondom, ez is élvezetes, különben én sem csinálnám. De tudni kell róla, hogy ez csak bolhapuki a szélviharban. Egy országot megmenteni ezzel nem lehet.

Üdv:
b

♔bаtyu♔ 2014.08.18. 14:04:33

Ahogy a liberális látja.

A magyarok java munkából él.

A cigányok java segélyekből és támogatásokból

A zsidók jórésze kárpótlásból

A maroknyi libsi pedig (most szerencsére) Sorosék pénzéből.

Persze a libsinek a magyarral van megint baja.

belekotty 2014.08.18. 14:04:40

@unionista.: Neked a zsidózás a lételemed?

belekotty 2014.08.18. 14:05:38

@♔bаtyu♔: A fideszesek meg lopásból élnek.

tnsnames.ora 2014.08.18. 14:13:57

@tnsnames.ora:

Egyébként érdekes dolog ez az elvándorlás és főleg az interpretálása. Én például nem tudom, mennyi a kalandvágy ebben, a tényleges effektív kényszerűség, az életszínvonal elsődlegességének fontossága, a lehetőségek megnövekedése (nyugatra menni dolgozni), általános nyelvtudás növekedése (ami az előbbihez a feltételt megteremti) stb.

Nekem az jön le (és persze tévedhetek), hogy mindenütt van probléma, meg kell harcolni keményen a létharcot (vö.:kolbász és kerítés), csak más helyen/országban mások a problémák.

Amúgy én Magyarországon élem az életet (informatikusként), de például törekszem arra, hogy külföldre dolgozhassam itthonról, menekülve az itthoni cégek kicsinyességétől, visszásságaitól. Azaz valamilyenértelemben én is "menekülök" (sajnos).

2014.08.18. 14:14:39

@♔bаtyu♔:
A kínaiakat kihagytad.
Szerintem van annyi kínai az országban mint zsidó.Szóval hiányoznak a felsorolásból.

high up! 2014.08.18. 14:20:00

@♔bаtyu♔:

kik azok a magyarok te félkegyelmü?
Európa beteg népe, amelyik 90%-ának "Minden mindegy?"

Vagy azt hiszed, hogy a magyarok az a magadfajta Matyóhímzett panelproli?
Igazad van, ez is magyar, csak remélem ezt a fajtát 2018-ban úgy kivágják a hatalomból, mint 2010-ben a ballibsiket.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.08.18. 14:27:14

@♔bаtyu♔: Ugyanolyan tolvaj vagy, mint a gazdáid. Mehetsz vissza.

Blogger Géza 2014.08.18. 14:31:33

@belekotty: És ez mitől lenne "veszteség"??? Ráadásul a szerző kifejezetten "az árfolyammal nem összefüggő" összegről beszél, márpedig a Ft-ban kifejezetten államadósság növekedés mögött jelentés részben pusztán technikai árfolyam-különbözet áll, nem valós növekedés. Ráadásul ilyenkor ugye az állami vagyon növekedést is figyelembe kéne venni, ami "véletlenül" elmarad. Egyébként meglehetősen abszurd az várni manapság egy államtól, hogy abszolút értékben ne növekedjen az adóssága, ilyet senki nem is vár el, a GDP-arányos adósság a mérvadó.

s 2014.08.18. 14:35:48

@borzimorzi: "minek ezt a tényt oly sűrűn a verbálhányás mocskával elfedned?"

Hogy magam se lássam, mert csak felbaszom az agyam folyamatosan azzal, hogy látok, de minek.

"Na de látsz a hazai polpalettán bárkit, akiben lenne elég alázat és egyben bátorság azzal állni a nyilvánosság elé, hogy kérem, én azért akarok dolgozni, hogy 20 év múlva sokkal jobbak jöjjenek utánam, és én fölöslegessé váljak, hazamehessek abban a tudatban, hogy jól végeztem a dolgom?"
Őszinte kérdés, amire őszinte választ illik adni. (Még akkor is, ha tarok attól, hogy a blog gazdája ezt a hozzászólásomat is a pokolra veti, merthogy szerintem is talán oda való leginkább.)
Az akasztgatások előtt semmiképpen nem lesz már ilyen, kár is ebben reménykedni. Túl vagyunk ugyanis azon a határon, ahonnan még önként és jó szándékkal vissza lehetne fordulni, és normális mederbe terelni az ügyek menetét. A hatalom ehhez túlságosan cinikus és korrupt. Nem gondolják úgy, hogy el kellene számolniuk a nép felé. A leváltásukra gyülekezők is pont ilyenek. Tehát ha le is váltanák valahogy a jelenlegi hatalmat, nagy valószínűséggel ilyenek lennének ők is, hacsak már most is nem ilyenek teljesen. Itt a nép közbeavatkozása szükséges, de a nép még alszik. Álmában nem látja át pontosan, hogy a kifosztására háttéralkut kötöttek, aminek a lényege, hogy hagyják néha a másikat is a hatalmon, csak azért, hogy a kirablás folyamata biztosított legyen. (nincsen feltárva az ügynökmúlt, az ellenzék nem igazi ellenzék, stb. Vég nélkül lehetne sorolni a bizonyítékokat.) Tehát az alamuszi nép haragja kellene ahhoz, hogy a kiválasztás érdemben megtörténjen. Ez egy oktatási folyamat. A nép megtanulja, hogy a szavának súlya van, mert most ilyen irányú tapasztalatai nincsenek még. A hatalom gyakorlói is megtanulják ugyanezt. Nem részletezem, gondolom elég színes a fantáziád ahhoz, hogy el tudd képzelni, mit is jelent ez a valóságban. (Na jó, egy kicsit csak: csörlős ifával széttépett hazug politikusok aszfaltra fröccsenő bele, a villamos sínekben beszáradt fekete vér, stb.) Ameddig ez nem történik meg, addig lehet viccelődni az illiberális, nem demokratikus állami berendzkedéssel, de utána itt minden szónak különleges jelentősége lesz. A demokrácia hirtelen a hatalomból történő élve menekülés zálogává válik. Merthgy az is egyébként. Akit le lehet váltani, azt nem kell megölni (Caius Iulius Caesar). Sokat kell még tanulnia a magyar népnek. A legfontosabb talán az, hogy a demokráciát nem kapod, hanem szerzed. Mi annak idején nem szereztük meg. Olyan is lett. Szar.

s 2014.08.18. 14:38:32

@belekotty: Ne zavard össze! Kell azt neki tudnia, hogy miből fizetik?

2014.08.18. 14:41:49

@s: Lehet hogy tájékoztató anyagot kellene küldeni minden magyar állampolgárnak arról, hogy mit is jelent a demokrácia pontosan.
Csak mert lehet, hogy sokaknak gőzük sincs róla és azt hiszik, hogy ez már az.

s 2014.08.18. 14:46:38

@Diorella Queen: Rájönnek előbb-utóbb, hidd el. A jelenlegi hatalmat gyakorlók persze abban bíznak, hogy ez a pillanat talán soha nem jön el, de ki kell ábrándítanom őket. Sosem voltunk annyira közel ehhez, mint most.

Amadeus62 2014.08.18. 14:50:15

@s:

Nem fognak. Túl sok idő telt el ahhoz, és semmi változás. Ez egy balkáni, nívótlan nép, ez van.

Megszoksz vagy megszöksz.

panelburzsuj 2014.08.18. 15:00:35

@s:
Gondolnád, hogy a hvg-ben Faustot idézgető Hankiss bácsival keveredel egy platformra? :)

„Csak annak jussa élet és szabadság, ki napról napra vívja ki.”

"A legfontosabb talán az, hogy a demokráciát nem kapod, hanem szerzed."

borzimorzi 2014.08.18. 15:07:42

@s: Nos, ahogy Antall mondta, "Tetszettünk volna forradalmat csinálni".

Nos, én ilyen durván ugyan nem fogalmazok, de nem tagadhatom le, hogy ez is egy forgatókönyv. Ráadásul egy olyan forgatókönyv, amelyiknek a bekövetkezése minden nappal valószínűbbé válik.

De reménykedem benne, hogy így sem túl valószínű. 1956-ban is az kellett a lázadáshoz, hogy emberek milliói éhezzenek és konkrétan bebörtönözzenek meg Recskre hurcoljanak embereket ezrével. Nem tartunk itt szerencsére.

Sőt, a mai magyar nemzet elég jól él, ha az unokái kontójára is teszi. Nagyon lassan szegényedünk odáig, hogy a puliszka robbanjon, és mire odáig szegényedünk, addigra a lemaradásunk beláthatatlan és behozhatatlan lesz.

Ezért kellene a platós Ifa és a véres sínek kihagyásával, békés úton leváltani ezeket. Nem könnyű, sőr igen nehéz de nem lehetetlen. Az a fajta, a "győztes szinte mindent visz" választási rendszer, amelyik 2/3-dá konvertálta a Fideszre leadott, tán 50%-ot sem elérő szavazatmennyiséget, az 2018-ra más pártot is szolgálhat ugyanígy. Pláne, ha sötét ló, és esélytelennek tűnik Fidesz-szemmel, vagyis nem fogják szükségesnek látni a választókörzetek és a törvény ismételt átszabását miatta.

Nézd, én békés ember vagyok, még Orbánnak sem kívánok semmi rosszabbat, mint hogy éljen boldogan 120 évig Csúton, főzze a pályinkát, töltse a kolbászt, csak a hazámat hagyja végre békén. Mert annak már így is többet ártott, mint amennyit 20 év alatt helyre lehet pofozni.

Gondolom, ez megvolt: www.washingtonpost.com/opinions/hungarys-illiberalism-should-not-go-unchallenged/2014/08/16/b2dc72d4-1e5c-11e4-82f9-2cd6fa8da5c4_story.html

Ezt itthon nem sokan olvassák, de akik ide tőkét tudnának hozni, hogy honfitársaink százezrei számára ne a kivándorlás legyen az egyetlen módja a jól fizetett munka megszerzésének, azok mind olvassák...

Üdv:
b

belekotty 2014.08.18. 15:37:40

@borzimorzi: Istóczky úr megválaszolja ezt neked. A Washington Postnak nincs szavazati joga és kész. A többit nem érti meg.

belekotty 2014.08.18. 15:39:22

@Blogger Géza: Pont erről beszél a cikk, hogy történelmi csúcson a GDP arányos államadósság.
Segítsek értelmezni? Azért egy olyan magas beosztású propaganda tisztnek mint te, illene tudni olvasnia!

belekotty 2014.08.18. 15:40:40

@Blogger Géza: "Ráadásul ilyenkor ugye az állami vagyon növekedést is figyelembe kéne venni, ami "véletlenül" elmarad. "

Melyikre gondolsz? Az 500 milliárdért vett MOL-ra aminek részvényein azóta buktunk kb 200 milliárdot?
Vagy a 100 milliárdokért vett gáztározókra gondolsz amit bezártunk?

Egéridomár 2014.08.18. 16:12:39

@♔bаtyu♔: Mondd, ennyi ésszel hogy nem pusztultál még el? Hogy tudsz életben maradni pl. egy autókkal teli forgalmas városban? Vagy lehet, te a pusztában élsz? Mert ez magyarázat volna.
Komolyan, te erre a libsi dumára ejakulálsz? Hogy lehet valaki ennyire egyszerű? De most komolyan.
Olyan sokszor megfogadtam, hogy el sem olvasom, amit idehánysz. A kutyám intelligensebb, mint te.
(HaFr: Bocsi a stílusért, de valami most elpattant…)

Csuti Ördögüző 2014.08.18. 16:23:29

Amíg az országnak jól megy, a bolsik ordítanak a dühtől. Ez a legjobb lakmuszpapír, ha már nagyon odavannak és a demokráciájukat temetik akkor nagyjából jó az irány.

Most már 2018at is bukták és nem látnak a pipától. Szopó.

s 2014.08.18. 16:28:51

@panelburzsuj: Nem keveredek senkivel egy platformra. Mondom a magamét, ő is a magáét. Ez most éppen egybevág. Nem volt mindig így és nem lesz mindig így. Kár ebből messzemenő következtetést levonni.

Bár igaz, ami igaz.

"az igazság ugyanaz Toulouse-ban mint Párizsban"
PASCAL

s 2014.08.18. 16:33:27

@borzimorzi: "Nos, ahogy Antall mondta, "Tetszettünk volna forradalmat csinálni". "

Nos, ahogy én mondom, még nem késtünk el vele.

Én is békés ember vagyok. Ennek viszont semmi köze ahhoz, amit gondolok arról, hogyan folytatódik majd ez a történet. Ez a történet nem békésen fog folytatódni, mert eljátszották az emberek bizalmát. Olvass történelmet. Az ország vezetői ezt nem teszik meg, de attól te még cselekedhetsz másként.

Blogger Géza 2014.08.18. 16:33:55

@belekotty: A MOL-on nem buktunk semmit, majd ha egyszer eladjuk a meghatározó részesedést, (aminek az ára lehet, hogy jóval magasabb lesz, mint egy aktuális tőzsdei ár) akkor lehet mérleget vonni. De könnyen lehet, hogy erre nem kerül sor belátható időn belül.

Semmiféle gáztározó nem zárt be, ellenkezőleg, magas szinten vannak feltöltve. Az orosz-ukrán helyzetre való tekintettel ez volt az egyik legelőrelátóbb lépés az állam részéről. (És tipikusan egy olyan, ami egy szabadpiaci szereplőtől nem feltétlenül elvárható dolog. De az nyílt és burkolt ostoba liberálisok az ilyen esetekkel nem szoktak foglalkozni. "Majd a piac megoldja." Na persze.)

Blogger Géza 2014.08.18. 16:35:44

@belekotty: Igen, értelmezned kellett volna az árfolyamveszteség nélküli "8000 milliárd VESZTESÉGET", de nem jött össze, ez van.

Blogger Géza 2014.08.18. 16:37:42

@belekotty: Sebaj, az év végi a mérvadó, és az jóval alacsonyabb lesz.

Nzoltan 2014.08.18. 16:45:49

@high up!: Ez kb mindenhol így van. Az más kérdés, hogy a kirepült értelmiségünk mosogatàssal és krumplisütéssel is többet tud keresni mint itt. De ott ezzel is csak kulimunkásnak számít.

valaki senki 2014.08.18. 16:47:18

@high up!: Egyébként echte magyar is él itthon vagy 50... Ezt az országot a történelme során nagyjából 100 évet leszámítva folyamatosan megszállták. Járt erre tatár, török, német, sógor, orosz, olasz, farancia, betelepítetteke cigányokat, és zsidók is jöttek. Ebben a katyvaszban csak hamisított pedigrével lehtene azt a 100 magyart is összeszedni. Mint tudjuk, 10- ből egy gyerek még ma sem az apjáé, csak hiszi... Hát még anno! Szóval akkor szerinted, ki is a magyar? Mert én úgy gondolom, mindazok magyarok, akik ezt a hazájuknak érzik, vállalják, ide dolgoznak, adóznak, szeretnek, gyarapítják a népességet vagy az országot és ide dobog a szívük! És ez, nem rassz kérdése. Ha ezt te nem így gondolod, sajnos, attól tartok, nem vagy magyar:(

Nzoltan 2014.08.18. 16:48:45

@s: Nem érjük el. Merünk kicsik lenni.

De lassan a nyugat sem éri el.

s 2014.08.18. 16:53:30

@Blogger Géza: Később minden jobb lesz. Az összes politikai rendszernek ez az alapja. A sok büdös, koszos, hiszékeny parasztot csak ezzel lehet a zászló alá terelni.

Nzoltan 2014.08.18. 16:55:08

@s: Van elhatározás. Csak lassan már senki nem akar tanulni. Tény, hogy egyre több a hülye.

s 2014.08.18. 17:02:45

@Nzoltan: Másként látom. Ma sokan nem tudnak tanulni, akiknek pedig kellene, mert rosszul alakították ki a feltételeket. Azt elfogadom, hogy a tanuló járuljon hozzá egy kis részben a képzése költségeihez, de ezt a terhet szinte teljes egészében a családok vállaira rakni - elnézve a legatyásodott, szarul kereső többséget - nem a megfelelő stratégia. Az adófizetők pénzéből kellene erre többet költeni, - tehát stadionokra kevesebbet - mert a jövőben várható adóbevételek szempontjából meghatározó, hogy ma mennyit fordítunk a képzett munkaerő előállítására.

borzimorzi 2014.08.18. 17:09:47

@s: No, pont ezt szeretném elkerülni, ha lehet. De nem tagadhatom le, hogy egyre kevésbé lehet. A Fidesz már annyit, de annyit hajlítgatta a törvényt a maga kedvére, hogy egy idő után az emberek bedühödnek. Egyelőre még működik a biztonsági szelep, "el lehet menni". Mennek is, 2010 óta 5-600 ezren. Érdekes módon mind Nyugatra. Még csak véletlenül sem az Orbán által követendő mintaországként felsorolt államok valamelyikébe...

Nem én fogom vezetni azt a bizonyos Ifát, és biztos, hogy nem fogom bekoszolni a kezemet sem ezekkel. De nem fogom sajnálni őket, ha saját maguk hozzák magukat abba a helyzetbe, hogy már nem tudnak biztonságosan távozni a hatalomból...

Üdv:
b

borzimorzi 2014.08.18. 17:16:06

@s: Na, erre a problémára konkrétan kidolgozott programom van. 2002 óta. Azóta az összes olyan peremfeltétel, amely kell hozzá, tökéletesen megvalósult, és a kivándorlások miatt sokkal nagyobb szükség is van rá. A lehető legnagyobb mértékben garantálja az esélyegyenlőséget minden magyar nyelvű tanuló számára határon belül és azon kívül is. Nem csoda, ha a gyerekeiket elitgimikbe járatással plusz esélyekhez jutató polelit tagjainak nem tetszik...

HaFr, ha érdekel, nyugodtan dobj egy mailt, van a nickem után index pont hu végű mailboxom is, meg hotmailes is.

Üdv:
b

Csuti Ördögüző 2014.08.18. 18:02:18

@borzimorzi: ' Egyelőre még működik a biztonsági szelep, "el lehet menni".'

- nem is értem hogy lehet hogy a fidesz leverte a szerencsétlen bolsikat minden nagykövetségen.

'Mennek is, 2010 óta 5-600 ezren'

- hogyne, Kóka Jani számolta meg Lauderrel.

Az emberek dühösek rátok, mehettek dolgozni.

Mercel 2014.08.18. 18:33:09

@HaFr:

"..traktálhat a legócskább propagandával, csak egyet ne tegyünk közben légyszi, légyszi: ne csodálkozzunk.."

..Légyszi légyszi ne gondolkozzunk.

Bocs de ez így helyes.:)
A csodálkozó még beállhat a sorba, de legalábbis sodródik a gondolkodó ember viszont húz egy fékcsíkot és esetleg elkezd a másik irányba evezni.
Az pedig nem poén egy felülről vezérelt autokratikus vezetésű társadalomban.

A többivel többé kevésbé egyet kell, hogy értsek.
Sajnos.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.18. 18:47:50

@borzimorzi: küldenél egy mailt a blog címére?

Blogger Géza 2014.08.18. 19:34:59

@s: És ez nem csak ígéret, hanem egyre inkább látszik is. A csökkenő munkanélküliségben, a növekvő ipari foglalkoztatottságban, a növekvő ipari termelésben, a növekvő exportban, a csökkenő tendenciájú eladósodottságban, a 2014-re már rekordtempóban növekvő GDP-ben, a rekord alacsony adósságfinanszírozásban, a lakosság pénzügyi vagyonának és fogyasztásának növekedésében. Persze lehet befogni a a szemünket és ezeket elhallgatni-letagadni, de az ilyen önbecsapók nem értik, hogy a többség meg őket miért nem érti...

Blogger Géza 2014.08.18. 19:39:48

@borzimorzi: "Mennek is, 2010 óta 5-600 ezren. " Ez hülyeség. Az idők kezdetétől számított kivándorlás miatt él kb 500 ezer magyar állampolgár külföldön. Ezt próbálják sokan 4 évre rákenni...

Csuti Ördögüző 2014.08.18. 19:41:16

@Blogger Géza: Matolcsyt tenném meg az EU Királyának.

A 200.000 bürokrata szart sem tud produkálni.

Blogger Géza 2014.08.18. 19:42:18

@Csuti Ördögüző: Hát ha annak nem is lenne jó, de jegybankelnökként egész jól muzsikál.

Csuti Ördögüző 2014.08.18. 19:42:43

@Blogger Géza: Semmi jele nincs semmiféle külföldi magyar ballibdemokrata emigrációnak, aki a szabadságba menekült.

Hacsak nem Kertész Ákos az.

Csuti Ördögüző 2014.08.18. 19:44:03

@Blogger Géza: Legalább 20 évre kell diktátor. Ha nem muzsikál jól, megöljük. Legyen motivált.

Csuti Ördögüző 2014.08.18. 19:45:46

@Csuti Ördögüző: Ill. nem mi, van európában sok ilyen gyenge idegzetü orvgyilkos nép, kultúrember nem csinál ilyent.

panelburzsuj 2014.08.18. 19:50:43

@Csuti Ördögüző:
hm-hm

valamit mégiscsak tucc, amitől még B. Gézába is belefagy a szusz.... :))

Blogger Géza 2014.08.18. 19:54:59

@belekotty: Egyébként jellemző az index színvonalára, hogy a saját grafikonjukat képletnek átlátni, ugyanis 2010 közepén 85,60%-on állt a mutató. Itt tart a liberális (főleg a tényektől elszabadult) újságírás Magyarországon 2014-ben. Egy ütősebb nagybetűs cím kedvéért bármit behazudnak.

borzimorzi 2014.08.18. 22:06:33

@Csuti Ördögüző: Nem, ez az EU-s tagországok és EU-n kívüli nyugati országok nyilvántartásaiból lett összeszedve. Angliába ment kb. 300 ezer, Németországba mintegy 100ezer, a többi EU-országba 50 ezer és EU-n kívüli országokba 50 ezer honfitársunk 2010 óta.

Üdv:
b

borzimorzi 2014.08.18. 22:09:05

@HaFr: Jelentem, küldtem egyet a PKonzervativok@gmail.com címre.

Üdv és jó éjt!
b

borzimorzi 2014.08.18. 22:10:51

@borzimorzi: 2014-ben nyilvánosságra hozott adatok szerint.

Mercel 2014.08.18. 22:33:56

@Blogger Géza:

"barátom" te a hitler korszakban kurvára elmehettél volna hírmagyarázónak. Így hívták azokat a férgeket akik a katasztrofális híreket úgy adták elő mintha győzelmi hírek lettek volna.. Sztálingrádi csapataink téli pihenőállásba vonultak. Aha..

Blogger Géza 2014.08.18. 22:43:09

@Mercel: Ezek a hírek maximum azoknak katasztrofálisak, akik Magyarország ellenségei. Hiszen minden normális és jóindulatú embernek örülnie kell annak, ha Magyarországon jobban mennek a dolgok.

Csuti Ördögüző 2014.08.18. 22:48:52

@borzimorzi: Én nem láttam egy nyilvántartást se, ahogy te se.

borzimorzi 2014.08.18. 22:56:39

@Csuti Ördögüző: Vigyázz, trollocska, mert ha szembeköpködöd a malopcsyt, akkor nem lesz ám meg a havi prémium...

index.hu/gazdasag/2013/01/30/itt_dolgoznak_matolcsy_kituno_magyarjai/

2013 január végi adatok:

"Matolcsy György a nagykövetségi becslések alapján beszélt félmillió, külföldön dolgozó magyarról. Nagy-Britanniában dolgoznak a legtöbben, de sokan vannak Németországban és Ausztriában is.

300 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában, nagyrészt Londonban, 100 ezer munkavállaló Németországban, jellemzően Berlinben, Bajorországban és Baden-Württembergben körülbelül 50 ezren Ausztriában és 50 ezren az unió többi országában, közölte az Index kérdésére a nagykövetségek becslésére hivatkozva a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán."

Mondjuk, egy adatra rosszul emlékeztem, ezért érdemes volt újra rákeresni.

Üdv:
b

Csuti Ördögüző 2014.08.18. 23:02:48

@borzimorzi: Előbb azt hazudtad hogy 500-600ezren mentek 2010 óta.

Itt most mást mutatnak a nem létező statisztikáid.

'300 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában, nagyrészt Londonban' Emellett 2000en se szavaztak Londonban, a többség persze a fideszre.

Csuti Ördögüző 2014.08.18. 23:06:47

@borzimorzi: Emellett persze többen települtek be Magyarországra mint ki, sőt erről még hiteles adatok is vannak:

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html

borzimorzi 2014.08.18. 23:32:07

@Csuti Ördögüző: A migrán nem marad itt. Hanem továbbmegy. De még ha ittmaradna is pár, hol vigasztal engem pár analfabéta afgán érkezése az elmenő magyarokért, akikre nem kevés közpénzt áldoztunk?

A malopcsy adatait meg jó lett volna, ha képes lettél volna értelmezni. 1000 x (300+100+50+50) = 500 ezer = félmillió.
Mindez 2013 januárjáig.

A Fidesz teremtett félmillió munkahelyet, mi? Külföldön. Köszönjük, Emese, azaz OVi!

Üdv:
b

borzimorzi 2014.08.18. 23:32:32

@borzimorzi: Akarom mondani, a migránS.

Csuti Ördögüző 2014.08.18. 23:41:04

@borzimorzi: Mi megy tovább, idióta.

Be + Ki egyenlő NETTÓ migráció, ne kelljen már magyarázni....:)

Nzoltan 2014.08.19. 05:44:34

@Diorella Queen: Nincs annyi. Csak szemelōtt vannak. Majd mindegyiknek üzlete van, ahol magyarok dolgoznak. A kínaiak gazdaságilag sokkal aktívabbak. Mert mernek nagyok lenni. A magyaroknqk meg azt tamították szocialista politikusaink, hogy merjwnek kicsik lenni.

Nzoltan 2014.08.19. 05:57:51

@s: Orbán jelenleg mindent próbål megfogni. Gyurcsány már ehhez késōn ébredt, Bajnai meg kevés volt. És azt is Orbãn látta be, hogy akárhogy nem lesz itt fellendülés. Az oktatáshoz kell jó, a tudást befogadó emberanyag. Aabból meg egyre kevesebb van. A mostani értelmiséget pedig elszívja a nyugat. Tehát nem marad màs elōre, mint a kínai modell. Összeszerelō üzemeket kell nyitni, és bérbe dolgozni. Mert nincs itthon már tudás, nincs itthon iparokat kézben tartó felsō tízezer.

Egyébként abban mindenki egyetért, hogy az oktatãs szar úgy agogy van. Màr a felére levitt követelmënyi szintet is nehéz számonkérni. A vàltozásnak a közoktatásban pedig mindeniki ellenáll. Mert nekik nem ërdekükma vàltozàs. Inkább ülnek a langyosnszarbn.

Nzoltan 2014.08.19. 06:00:28

@Diorella Queen: Ha ez ami most van nem demokrácia, akkor eddig sem volt.
Ha eddig volt, akkor most is van.

Nzoltan 2014.08.19. 06:03:10

@borzimorzi: Nem lesz forradalom.miért lenne? Ha valakinek nem tetszik valami, odëbbálhat. És sokan meg is teszik. Aki marad, annak többnyire megfelel ami van. Ezt a választások is alátámasztják.

Nzoltan 2014.08.19. 06:12:56

@borzimorzi: Ugyan, ez nézōpont kérdëse. Volt akinek többet ártott és volt akinek osztott. Ez itt mindig így volt. A politikusok mindig a slyát holdudvaruknak osztogattak kivétel nélkül. A baloldal ott rontotta el, hogy elüldözte a salyåt választóit. A maradék elōtt meg hiteltelenné vált.

Nzoltan 2014.08.19. 06:16:42

@s: Olzan nincs, hogy valaki nem tud tanulni. Mindenki tud. Az elméleti oktatásnak csak az egyén szab határt. A gyakorlatival van baj. De azok akik gyakorlati oktatást szeretnének, azok nagyon kevesen vannak. Mindenki csak szájtépésbōl akar megélni.

Nzoltan 2014.08.19. 06:21:47

@borzimorzi: a baloldal nagy problémája, hogy másokért izgul. Ezt az energiát meg a salyát felemelkedésére is fordíthatná.

Nzoltan 2014.08.19. 06:31:42

@borzimorzi: Hagyjuk màr. Azért megy mindenki külföldre, mert itt nincs munka. Dearról senki nem beszél, hogy a politikusok mindent elprivatizáltak. Fōleg a baloldal politikusai. Annak a kevés stratégiai cégnek amelyikeket az új tulajokt em záraák be, meg monopóliumot biztosítottak ës biztos, államilag garantált hasznot. A helyi vállalkozàsokat pedig ellehetetlenítették a 70-80 százalékos adókkal. Ez csak 2008 után változott. Kényszerbōl. Elōször a Bajnai kormànynak kellett tenni a hazai vállalkozásokért valamit. De ō sem önszántából tette amit tett, hanem a gazasàgnak kellett megroppanni ezért.

borzimorzi 2014.08.19. 08:15:23

@Csuti Ördögüző: Frászt, picim. Azok az afgánok,akik ide jönnek egy rövid időre, alig várják, hogy mehessenek tovább. Mondjuk, nekem nem fognak hiányozni, a zömük nem képzett munkaerő, tehát nincsen sok esélyük jólfizető munkát találni, adózni.

Ellenben azok a magyarok, akik nyugatra mennek, általában ott is maradnak. Minél képzettebbek, minél jobban hiányoznak a hazai gazdaságból és közéletből, annál nagyobb eséllyel veszítjük el őket örökre.

Amúgy meg előbb értsd meg legalább azt, amit a vezéred jobboldalra beakasztott bal keze nyilatkozott 2013. januárjában, aztán utána akarj velem kötődni.

Pá.
b

borzimorzi 2014.08.19. 08:23:16

@Nzoltan: Na, de miért nincs itt munka? Csak tán nem azért, mert azok a tőkések, akik ide cégeket, munkahelyeket hozhatnának, azok nem fektetnek be egy olyan országban, ahol évente többször is változnak az adójogszabályok, úgyhogy lehetetlen évekre előre tervezni? Sőt, akár az Alaptörvényt is kényre-kedvre módosítgatják? Ahol a kormányzatnak kell nyalni, ha a piacon megbízást akarsz, nem elég jót adni versenyképes áron? Ahol még az önkormányzat is jó eséllyel ab start lehúz, mert ott is meg kell kenni valakit, ha üzletet akarsz? Ahol a hazai tőkések sem itthon fektetnek be, hanem menekítik a pénzüket?

Ezért kéne végre megérteni, hogy a kormányzati és törvényhozási munka pocsék minősége az a tényező, amely miatt hátrányba kerültünk a régiós versenytársakhoz képest. Mellesleg ez pártfüggetlen, a rendszerváltás óta csak egyre esik a kormányzati és törvényhozási munka színvonala. Csak egyre hülyébb törvényeink vannak, és egyre hülyébb kormányaink.

Üdv:
b

borzimorzi 2014.08.19. 08:25:41

@Nzoltan: A választások leginkább azt támasztják alá, hogy hatalmas az apátia, és a redisztribúcióra rágyógyult rétegek bárkit hatalomban tartanak, csak osztogasson.

Épp csak a világ nem ér véget a mi határainkon. Épp csak van olyan pocsék kormányzati munka, amire már az ország is rámegy, mihelyt van olyan tökös versenyző, aki rá akarja tenni a kezét.

Mohácsnál sikerült megérteni, bár túl későn. Most inkább nem kéne Mohács, ha kérhetném...

Üdv:
b

s 2014.08.19. 09:30:06

@borzimorzi: "Vigyázz, trollocska, mert ha szembeköpködöd a malopcsyt, akkor nem lesz ám meg a havi prémium... "

Aki matolcsyt szembe tudja köpni, az minimum darts világbajnok. (Azzal a látószervvel, amit az öreg kifejlesztett, ez nem is lehet másként.)

s 2014.08.19. 09:36:02

@Nzoltan: "Tehát nem marad màs elōre, mint a kínai modell. Összeszerelō üzemeket kell nyitni, és bérbe dolgozni."

Pár évtized múlva már te is fogod látni, - és talán orbán is - hogy miért nem ez volt a nyerő lépés. Kínát nem tudod lemásolni, mert Kína már eleve másokat másol. A másolat másolatára nem szokott jelentős igény mutatkozni a világpiacon.

s 2014.08.19. 09:38:36

@Nzoltan: Egyezzünk meg abban, hogy a saját még mindig pontos j.

Egyébként a többiben is tévedsz.

tnsnames.ora 2014.08.19. 21:49:51

@tnsnames.ora:
Perpillanat én három mutatót érzek legjobbnak, ami egy ország közérzetjóságát (másokkal is összevethetően, meg éveken átmenően) mutathatná, előrebocsátva,hogy a mérési módszertanon és pontosságán keményen kéne dolgozni..

1.egyén szabadságérzete beleértve, hogy előrejutása mennyiben múlik saját személyes tőkéjén (pénz, kapcsolat, tudás). Ebben implicite olyanok is vannak például mekkora a társadalom által detektált korrupció, ami ellentétesen mozog értelemszerűen a szabadságérzettel. Benne van, hogy mennyire bízhat saját magában, mennyire érzi magát kiszolgáltatottnak a környezetének, mennyire tud gyereket vállalni stb. Mindezt valahogy súlyoz kell sajnos a jövedelmi szinttel (legfelső 0.5-5-50%ba esik-e az illető) Ahogy a több adót fizető és/vagy okosabb embernek a véleménye nagyobb súllyal kellene latba essen a közös ügyeket illetően.

2. Leggazdagabb és legszegényebb közötti különbség/hányados. nyilván minél kisebb a hányados, annál nagyobb a társadalmi kohézió. Mert hogy az embereket nem csak egyénként, hanem közösségként is kell nézni.

3. Oktatás-kultúra-egészségügy hányada a GDP-hez (esetleg 0-100 közé leképezve) szorozva valamilyen hatékonysági mutatóval (mert nem elég a pénzt ilyen célra elkölteni, lásd futballstadionok építése). Nyilván az a jó, ha a szorzat mindkét tényezője minél nagyobb.

valaki senki 2014.08.20. 09:57:44

@Blogger Géza: Több az! 600 E munkaválló, + azok a családok, akik utánuk mentek! Nem két olyan családot ismertem, ahol az egyikük kapott melót, aztán lépett az egész család, további 2-4 fő ( gyerekszám függően) Ők majd biztos visszajönnek mi? ahogy azt móricka elképzeli!

valaki senki 2014.08.20. 09:59:10

@s: Jó Lesz! Versenyezzünk kínával abban, hogy hol lehet MÉG OLCSÓBB A MUNKABÉR ! Az de jó lesz:(

Szúrófény 2014.08.28. 05:58:05

@unionista.: Az útód "Unió" is "elviszemmel" támogatja Gyarmatát!
Legfeljebb a helytartóid- kormányzóid gazdagodnak egy kicsit, az igazi haszon a Birodalomé! Közben megemlítik a versenyképesség kényszerét, mármint Japánnal, és Amerikával kell versenyezned. Igen a japán „csoda” a japán emberek önkéntes rabszolgaszintű munkarobotja híres a világban. Amerikának ott vannak a valódi rabszolgák leszármazottjai, meg a mexikói bevándorlók tízmilliós éhbéren foglalkoztatott munkaerő tömege. Európa honnan vegye hát az egyötödös (már a hazai bér egyötödéért) dolgozó embereket a versenyképességhez? Természetesen a határon túlról, (akkor is, ha a határon belül kerülés trükkjével csalogatják kizsákmányolás csapdájába) 2006 Kapuban megjelent írásomból részlet

borzimorzi 2014.09.12. 12:51:48

@Szúrófény: Milyen határon túlról? Kikre gondolsz? Mert ha a 2006-ban még Magyarország és az EU határán túli magyarokra gondolsz, például Erdélyben és a Partiumban, ők Románia EU-csatlakozása és a munkapiaci derogációk lejárta óta az egész EU-ban szabadon vállalnak munkát. messze nem az a perspektíva a számukra, hogy Magyarországon dolgozzanak, amikor ott vannak a sokkal jobban fizető, nyugati munkahelyek is.
Vagy az EU jelenlegi határán túliakra gondolsz, például az ukránokra? Ők az EU-ba nem jöhetnek munkát vállalni. Ha pedig otthon kapnak olyan munkahelyet, amelyet az EU-ból való tőkések hoznak létre, akkor kapva kapnak rajta. Mivel az EU-s átlagbér ötöde az ő korábbi fizetéseiknek a többszöröse.

Bocs, de nagy katyvasz ám az írásod.

Üdv:
b
süti beállítások módosítása