1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.03.08. 06:41 HaFr

Vegyetek még tőlünk, mocskos kapitalisták!

Kádár népe és Orbán megtalálták egymást, tudjuk. A házasságból komoly téveszmék pörögtek ki a napvilágra, amelyek közül a legelképesztőbb kombó talán az, hogy lehet egy polgárosulatlan társadalmat a közvagyon és a közpénzek lenyúlásával versenyképessé tenni. Sőt nemcsak lehet, hogy egyenesen így is kell. Ez a recept az orbániáda foglalata, kicsiny gyöngyszem az (atomon vett) függetlenségünkről és a (menekülő) tehetségeinkről szőtt fantáziák puha foglalatában, egy hoax, amit a nép megvesz, és harcosan védelmez mint a világ megszelídítésének utolsó eszközét, a biztonságának zálogát, a realistábbak pedig mint az egyik utolsó bizonyítékot a csodára. És valakik nagyon sokat keresnek ezen.

Abszurd világunkban az ilyen gondolatok nem keltenek feltűnést a bal agyféltekében. Ma Magyarországon Orbánra szavaz, akinek elrabolták a magánnyugdíjpénztári megtakarítását, mondván, ez úgyse az ő játéka volt -- és valóban. Soha senki el nem magyarázta neki, mi a manyup értelme. Ma Magyarországon Orbánra szavaz, akit megfosztottak a valamennyire is kiegyensúlyozott közéleti tájékozódás lehetőségétől -- és miért ne tenné. Soha senki el nem magyarázta neki, hogy függ össze a jogállam és a demokrácia (és ennek részeként a nyilvánosság) színvonala a saját és gyerekekei életkilátásaival. Ma Magyarországon Orbánra szavaz, aki a Kremlben tegnapelőttig nem kifejezetten a függetlenségünk garanciáját látta, de azért, ha teheti, továbbra is Bécsbe jár bevásárolni, és Londonból jönnek haza látogatóba a gyerekei -- nyilván teljesen inkoherens, ellentmondó viselkedés. Miért tesz így? Mert soha senki nem ösztönözte, hogy merje elbírálni a világot a saját tapasztalatai alapján, leginkább magában és a közvetlen környezetében bízzon, és ha meg is hallgatja, azonnal felejtse el -- a magyar politika adott színvonalán -- többnyire aljas és hazug politikusi szólamokat. Ezért a magyar választó, aki Orbánra szavaz, jobban hisz annak, amit felbérelt mamelukok a TV-ben elé tesznek ("valóságreprezentáció"), mint a maga fülének, szemének és a pénztárcájának -- hitelbe vett kollektív pszichózis áldozata: a televíziós prédikátorok által terjesztett vallási rögeszmék tudatmódosító tartalmaihoz hasonló élményt kapja Orbántól és bandájától, és örömmel él vele. A magyar választó a szocik korrupt erkölcsi rendszerére nem a katarzis igényével, hanem a katartikus korrupció iránti rajongással válaszolt.

A szolgáltatók továbbra is nyereséget termelnek, abszurd -- használja ki Orbán az átlag ember irigységét. (Persze, mert a csökkenő világpiaci energiaárak miatt a rezsicsökkentési kampány annyira azért nem bántotta őket.) Ami azt illeti, én nem is a szolgáltatókat féltem, úgy vélem, lehet non-profit módon is üzemeltetni energiacégeket: a profitot a tendenciózus pro-profit hírmagyarázók rendszeres összekeverik a beruházási és fenntartási ráfordítások forrásával -- ami propaganda a javából a másik oldalon. Non-profit alapon is lehet beruházni és hatékonyan működtetni (ha van verseny), a probléma nem itt van, hanem a kormánypropaganda által keltett szemléletben, hogy a profit rossz, immorális, amitől a keresztény magyar ember jobban teszi, ha elzárkózik. (Miközben a keresztény magyar közpénzszivattyúk halkan duruzsolnak.) A profitellenes szemlélet gyökeresen torzítja a magyar közgondolkodást az érdemmel, a hatékonysággal, a minőséggel, a felelősséggel, az értékteremtéssel, a versenyképességgel kapcsolatban: úgy tesz, mintha ezeken átlépni erény volna, és lehetne erényesnek lennünk, hogy közben a mocskos EU-tól és a mocskos kapitalistáktól várjuk, hogy eltartsanak minket, amit el is lehet érni néhány unortodox eszköz bevetésével. Sajnos nem lehet. Ez a fajta magyaros "cselvetés" már nagyon régóta idegen Európától, és tartósan nem űzhető errefelé. A fentebb említett katartikus korrupció legfontosabb hatása ezért nem a közvagyonon és a közpénzeken érezhető, hanem a közmorálon: Orbán rendszere alapvetően rombolja az emberi (erkölcsi és alkotói) kiválóság többezer éves civilizációs hagyományát. Barbár, idegen, keleti -- mucsai, ha tetszik (ha nem). Nem lehet büntetlenül űzni.

Magyarországon nyomor lesz, ha nem vagyunk végre hajlandók elfogadni a nyugati civilizációt szőrüstül-bőröstül (minden kényelmetlenségével, vélt igazságtalanságával és kényszereivel együtt). Hab a tortán, hogy annál nagyobb függetlenségről ábrándozni, mint amit a nyugat nyújthat, üres mellébeszélés. Persze a függetlenség nyugaton a társadalmat illeti, nem az akarnok miniszterelnököket.

 

 

243 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr905849568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2014.03.08. 18:39:14

@unionista:
A verseny hiánya. OKÉ. Erről már hajlandó vagyok érdemben beszélgetni. De,hogy túl nagy a haszon, meg hogy örökre megvette a hasznot ? Na ne...

A verseny hiánya miért indokolja az állami tulajdont ?

FLAZZ 2014.03.08. 18:46:51

Te kretén (a blog szerzőjére gondolok),

Ugye a képviselői klubról nem hallottal....

Annyira kilog a lolab, az index propagandaja nagyon egyertelmu...

==T== 2014.03.08. 18:51:55

@egyetmondok: Akkor az hogy lehet, hogy Németországban vagy Franciaországban egy csomó nagy bank vagy vállalat részben vagy egészben állami (esetleg tartományi) tulajdonban van?

Occam beretvája 2014.03.08. 18:56:53

@vajdasagi: "mint macska az ábécéhez"
Ez valami szerb szólás mondás tükörfordítása?
Javaslom még a Úgy ért mint hajdú CAD/CAM használatához. :-)

unionista (törölt) 2014.03.08. 19:01:10

@Hannibal ante portas:
én egy döntést nem hoztam közvetlen. ne mondd már azt, hogy nekem, neked és orbánnak ugyanannyi felelőssége van.

ha a rendszerváltás utáni történetet alapvetően nem tartjuk sikeresnek, mert azt látjuk, hogy az ország egészének nem lett jobb, sőt nagyon sokaknak még rosszabb is lett. ha ezt gondoljuk, akkor abból az is következik, hogy a közélet legkártékonyabb figurája orbán viktor. és persze hozzá lehet tenni, hogy rögtön utána következik gyurcsány ferenc. aki ott variált a háttérben. akkor is, amikor még nem látszott.

egyetmondok 2014.03.08. 19:06:41

@unionista:
És az milyen,amikor a kormány egyik keze akadályozza meg a kormány másik kezét, hogy versenyhivatali vizsgálatot végezhessen egy állami (!!) üzlet esetében ?
a 14/2014.(I.29.)Korm.rendelettel a kormány "nemzetstratégiai jelentőségűnek" minősítette azt a szerződést, amellyel az MVM Zrt megszerezte a Fővárosi Gázművek Zrt 49,83%-át. A döntést így indokolták:
" ...a fogyasztók megfizethető energiaellátásának biztosítása kizárólag az állami szerepvállalás megerősítésével,azon belül a piaci részesedéssel rendelkező földgázipari társaságokban társasági részesedés megszerzésével érhető el."

Mit jelent az, hogy "megfizethető",mit jelent az, hogy "kizárólag az állami szerepvállalással",ésatöbbi,ésatöbbi...?

Sima ügy,a kérdéseket fel sem lehet tenni, azzal ti., hogy "nemzetsrtatégiai jelentőségű" a tulajdonszerzés,egy korábbi,saját szabályuk szerint a GVH által nem is vizsgálható,bíróság által nem is vizsgálható, hogy ennek az üzletrész szerzésnek milyen versenypiaci hatása van.

Mitől lenne jobb egy ilyen, korlátok nélküli,ellenőrizhetetlen állami monopólium csinálás,mint egy magánmonopólium ? Semmitől, ez sokkal rosszabb ugyanis,mint a magánmonopólium, azt ugyanis egy tisztességes állam mindig korlátozni tudja,ám a tisztességtelen állami monopóliummal mit lehet kezdeni ?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2014.03.08. 19:08:13

Miheztartás végett: manyup van ma is. Viszont itt a remek alkalom, hogy akkor valaki elmagyarázza nekem végre a _kötelező_ manyup értelmét.

egyetmondok 2014.03.08. 19:11:47

@==T==:
Mi baj lenne az állami tulajdonban lévő vállalatokkal ? Semmi.

unionista (törölt) 2014.03.08. 19:13:18

@egyetmondok:
a probléma, hogy az eon örök időkre szóló szerződést akar. ilyenkor nem tárgyalni kell, hanem azt mondani: tschüss. ha így állnak hozzá, akkor felejtsék el, hogy magyarországon van valami érdekeltségük. lehet szövetségi közműtársaságot építeni. mert nyilván egy lehetőség, hogy az eon egy közép-európai energetikai trösztté válik. de abban kormányzati, vagy önkormányzati tulajdonnak is kell lennie. ha ebben nincs egyetértés, akkor ez a társaság mégis mit akar magyarországon. a német vállalatok hozzáállása ez ügyben semmivel sem jobb, mint az oroszoké. azért, mert ezek nem a piacon létrejött vállalatok. hanem a nagy-német állami cégekből hozták létre ezt a konglomerátumot. piaci működéssel nem nagyon találkoztak. milyen piac? a közműszolgáltatás esetén felejtsd már ezt az ultraliberális maszlagot.

egyetmondok 2014.03.08. 19:14:10

@Kinyílott a pitypang. Megírom.:
A kötelező magángondoskodás értelme az olyan alacsonyan polgárosodott országokban,mint a miénk végtelenül egyszerű: nem lehet más módon hosszú távon csökkenteni az államháztartás kiadásait.

egyetmondok 2014.03.08. 19:15:52

@unionista:
Olvastad a kormány általam idézett "okosságát" ? Akkor mégis csak van valami piac,nemde,ha saját maga akadályozza a versenyhivatali, bírósági eljárást.
Valami nem stimmel,Unionista.

Dream_walker 2014.03.08. 19:29:18

Volt egyszer egy nagy hegy, a tetején pedig volt egy forrás, ahonnan a víz folyt le, egészen a hegy lábához. A forrás már a tetőn ezer és ezer ágra szakadt, a víz eljutott a legkisebb fűszálhoz is, egészen apró kis tavacskákat alkotott szerte mindenhol és a hegyen tízmillió fa nőtt, virágzott, erősödött évről évre.
Aztán néhány fa úgy döntött, hogy neki nagyobb tavacska kellene, mert az neki jár. Elkezdték mederbe terelni a folyócskákat, egyre többet, egyre nagyobb medrekbe, aztán a tavacskák eltűntek, és a víz az egyre kevesebb de annál nagyobb tóba gyűlt össze. A tízmillió fa elkezdett kiszáradni, és ahogy szép lassan haldokoltak, egyre kevesebb vizet párologtattak, így a kevesebb eső miatt a forrás a hegy tetején csak apadt és apadt. A gyűjtögető fák megrettentek, mert hát nekik jár, így szinte már az összes vizet begyűjtötték, féltékenyen őrizték, nehogy máshová is jusson, csak az ő tavacskájukba jusson, mert nekik kell, hogy a legnagyobb legyen. A tízmillió fa lassan mind kipusztult, sívó homok és kopár hegyoldal maradt csak, és az életteli dús erdő helyén alig néhány fa magasodott már csak, az időközben megposhadt vizű tavacskák partján. Azt suttogják, hogy mikor ezek a vizek elpárolognak, már nem születik több esőfelhő, és a forrás a hegy tetején végleg kiszárad. A nagy fák még őrzik majd a lassan sárgödörré vált tavacskák mélyén a maradék zavaros lét, aztán az első szeles viharban porba hullnak azok is.
Így a tízmillió fa élettől zsibongó, és folyamatosan növekvő, megújuló erdejéből nem marad más, mint halott famatuzsálemekkel ritkásan beborított nagy kőszikla. És senki sem él boldogan soha többé.

Ha a politikai hatalom és önrendelkezés, a gazdasági és fejlődési lehetőségek vízfolyásait a lehető legteljesebb szétterítés helyett egy szük "elit" kezébe akarja adni valaki, az a bukásnak ágyaz meg.
A társadalmak és az országok, ahol a tömegeket juttatják előnyhöz, és az uralkodó rétegnek is ugyanazok a feltételek adottak csak, fejlődnek. Azok az országok, ahol törvényekkel, intézményekkel, hatóságokkal akarják a tömegeket számukra világosan korlátozó medrekbe terelni (ahol is csak a tömegember van jelen, az elitre más szabályok vonatkoznak), azok elbuknak. Ez a történelemben eddig is mindenkor és mindenhol így volt.
Mindegy a pártcimke, libsi, bolsi, narancsos, pártból két féle van. Amelyik egy szűk rétegnek kedvez mindenki más kárára, meg amelyik a nagy tömegeknek kedvez.
Magyarországon még nem kormányzott olyan párt, amelyik a tömegek érdekeit nézte volna. Ha olyan párt jut a kormányrúdhoz, aki már volt, akkor a bukás felé lép az ország ismét.

Hannibal ante portas 2014.03.08. 19:37:32

@unionista: Akárhonnan nézem, az elmúlt 24 év legpozitívabb figuráját Orbánnak tartom, aki mára a legprofibb politikussá nőtte ki magát. Mondom ezt annak ellenére, hogy pontosan látom, hogy mi történik itt, és mi történhetne másként. Orbán megítélésében - negatív értelemben - hihetetlen erők mozdultak meg, attól a pillanattól kezdve, hogy a Fidesz 1992-93 tájékán kilépett az SZDSZ árnyékából. Ez volt a fordulópont, még talán megéljük, hogy ennek a történetnek részletei napvilágra kerüljenek. És ez a folyamat tart ma is, a teljes liberális-baloldali társaság részéről. Gyurcsány minden tehetségét tönkreteszi a pszichológiai alkalmatlansága.
A felelősség kérdéséről: nyilvánvaló, hogy a te vagy az én felelősségem nem ugyanannyi, mint a vezető pozicióban lévő politikusoké, egyéb legfelsőbb vezetőké. De attól még létezik.

unionista (törölt) 2014.03.08. 19:39:52

@egyetmondok:
nézd, én sokféle konstrukciót el tudok képzelni. egyikben sincs állami tulajdon. helyette önkormányzati tulajdon kell. városi, illetve járási/megyei/régiós. attól függően, hogy az erőmű mekkora kapacitású. és ezekbe beszállhat a piac. lehet 20:80, 50:50, 80:20 tulajdoni hányad. és lehet 25 éves szerződéseket kötni. vagy akár 125 évest is.

én azt gondolom, hogy magyarország egyes részeiből lehetne magyar-német landkreis, vagy stadtkreis. és ott a gyerekek az angol alapfok mellett németül tanuljanak. mert ott ezt preferáljuk. vezessük be a német szövetségi alaptantervet. és azt egészítsük ki a magyarral. én azt mondom, hogy építsünk kis-német kolóniákat ott, ahol erre a lakosság többsége vevő. és persze a német kereskedelmi és iparkamara is vevő. de ha a szomszédos járás francia, akkor lehet, hogy oda akarnak költözni a népek. szerintem így kell felzárkóztatni a vidéket. de ezt nagyjából egyedül mondom, szóval nem kell félni attól, hogy ez így lesz.

Hannibal ante portas 2014.03.08. 19:41:00

@egyetmondok: csakhogy ez nam magyarázat. Muvelhogy a kötelező öngondoskodáshoz alapvető szemléletváltozásnak és annak következtében kialakult szerkezetváltozásnak kell megtörténnie. Kicsit olyan ez, mint menet közben pisálni: ritkán szokott jól sikerülni.

Blogger Géza 2014.03.08. 19:43:08

@Satyala: Ez egyszerűen nem igaz, a járadékot már nem kapó munkanélküliek ugyanúgy benne vannak mind a KSH, mind az ÁFSZ kimutatásaiban.

egyetmondok 2014.03.08. 19:45:29

@Hannibal ante portas:
Nem hiszem Hannibal.
Itt valóban meg kellett volna törvénnyel tiltani pl. a devizahitelezést,sőt, Orbánéknak eszükbe se juthatott volna megengedni ezt anno.
Ugyanarról van szó ugyanis: a polgárosodásban való lemaradásunkról.(Ami nem elmaradottság,hanem lemaradás.)
Itt kötelezővé kell tenni bizonyos dolgokat,és tiltani is kell bizonyos dolgokat.

egyetmondok 2014.03.08. 19:49:02

@unionista:
Nézd,én is sokféle konstrukciót el tudok képzelni,lehet kevesebbet,mint Te, de elég sokat.
Olyan konstrukciót nem tudok elfogadni,attól hányok pontosabban,amely abból indul ki, hogy "milyen a tulajdon": állami vagy magán, semmi más morális alapon,mint hogy, ha a profit magán az rossz,ha állami az jó. Miért ? Csak.
Ez a marxizmus.

Blogger Géza 2014.03.08. 19:50:38

@vajdasagi: Annyira szánalmasak vagytok. Szerintetek aki a Fideszt támogatja, az mind trafikot kapott? Pár ezer ember jutott trafikhoz (egy része már fel is adta amúgy, nem akkora aranybánya az, mint a sok hülye képzeli), és kb 3 millióan fognak szavazni a Fideszre.

@unionista: Ez neked is szól.

Hannibal ante portas 2014.03.08. 19:59:26

@egyetmondok: igazad van, csakhogy amikor a devizahitelezést engedték, azaz elkezdődött, még messzi nem lehetett látni, hogy ez lesz belőle. Egészen 2003-2004 ig, ameddig a lakáshitelezési rendszer működött, nem volt számottevő a devizahitelek felvétele. Azután, mint a cunami. Tehát éppenhogy a szoci kormányoknak kellett volna azt látniuk, látták is, csakhogy GDP szempontból nagyonis jól jöttek a felvett hitelek. Én is beleestem...s ki tudja, mikor érek a végére: a gyerekeimre nem szeretnék tartozást hagyni örökség gyanánt... www.origo.hu/gazdasag/hirek/20110822-hogyan-terjedt-el-a-devizahitelezes-es-ki-a-felelos-erte.html

Kötelezővé tétel/tiltás: ha ezt itt bárki meglépi, azonnal diktátornak kiáltják ki a kedves liberális urak/hölgyek, s viszik hírét szerte a világba. Mint akik beleszartak a ventilátorba, úgy terítik. Ezt éltük meg az elmúlt 3-4 évben.

Blogger Géza 2014.03.08. 20:00:03

@egyetmondok: Amikor Orbánék engedték a devizahitelezést, akkor kb mindenki készpénznek vette, hogy mostanra rég EUR lesz Magyarországon a törvényes fizetőeszköz, és teljesen normális, ha az emberek EUR-ban adósodnak el, ha futamidő nagyobb részében EU-ban is kapják a fizetésüket.

Több dolog nem volt előre látható:

1) A devizahitelesek többsége nem EUR-ban, hanem CHF-ben fogja felvenni a hitelét.

2) Előttünk lesz az euróövezet legnagyobb (2009) és leghosszabb (2012-2013) válsága, és az EUR brutálisan leértékelődik a CHF-fel szemben. (A HUF/EUR leértékelődés önmagában nem nagy cucc, hosszabb távon valójában reálértékben a HUF értékelődött fel ebben a viszonylatban)

3) Az MSZP kerül hatalomra és politikai okokból megöli a kamattámogatásos hitelt így tömegek fordulnak a devizahitelezéshez.

4) Az MSZP kerül hatalomra, és fényévekre repít minket az EUR bevetésétől az ország brutális eladósításával.

egyetmondok 2014.03.08. 20:05:08

@Hannibal ante portas:
Hát,én emlékszem,még Napkeltés reggeli műsorra,Gyurcsány-kormány ideje,amikor Orbán szó szerint azt mondta,hogy bár nem tiszte,nagyon nem,de meg kell védje a devizahitelezés ügyben a kormányt (a gyurcsányi kormányt),mert hogy ez a "magyarok és a bankok" ügye,nem a kormányé.
Tehát: itt nincsen semmi helye a mutogatásnak,de egy millimétere se,bármi más szerecsenmosdatás.

egyetmondok 2014.03.08. 20:05:54

@Blogger Géza:
Lásd az előző kommentemet, Géza.

egyetmondok 2014.03.08. 20:08:40

@Hannibal ante portas:
" Kötelezővé tétel/tiltás: ha ezt itt bárki meglépi, azonnal diktátornak kiáltják ki a kedves liberális urak/hölgyek, s viszik hírét szerte a világba. Mint akik beleszartak a ventilátorba, úgy terítik. Ezt éltük meg az elmúlt 3-4 évben. "---

azért nem mindegy,hogy mit teszünk kötelezővé,és mit tiltunk. És ez a kormány csak olyat lépett,ami miatt helyes a legdurvább felháborodás,sőt,a ventilátorba szarás is kevés ezek ellen.

tarackos 2014.03.08. 20:20:22

@Kinyílott a pitypang. Megírom.: Több lábon állni, ilyen egyszerű. (Nem bíztak az önkéntes pénztárakban -harmadik láb-, teljes joggal. Oda sem az egyéni befizetés megy hanem a cafeteriát utalják.)

A konstrukcióval lehet vitatkozni de sehol sem volt megírva, hogy 15(?) év után se bírja kitermelni magának a társadalom. És persze adódik a kérdés: paksot akkor hogy fogja? (Az is hitelből megy egy jövőbeli haszon érdekében pont, mint a manyup. Aminek mértékét ráadásul hasra hisznek vagy nem hisznek el. A manyupnál legalább számszerűsítették 25%-ban.)

Blogger Géza 2014.03.08. 20:20:44

@egyetmondok: Akkor ezek még mindig nem voltak előre láthatóak. Pontosabban az MSZP felelőtlen pénzszórása már igen, de lehetett bízni abban, hogy 2006-ban le lesznek váltva, és a Fidesz még idejében korrigálni tudja hibás a gazdaságpolitikát. Sajnos 2006-ban ez nem következett be, így aztán Magyarország bele is futott a legmélyebb pénzügyi-morális-társadalmi válságába. (2006-2010)

unionista (törölt) 2014.03.08. 20:28:56

@Hannibal ante portas:
annak az átlakulásnak a részleteiről ne akarj tudni. van fogalmam arról, hogy mivel baszták szét a fideszt. még a rendszerváltás idején. mivel zsarolták meg őket utána/azóta. miért lettek ők liberális pártból (egyáltalán nem az szdsz árnyékából) az, ami. 1993 tavaszán a fidesz a legnépszerűbb párt volt. ha jól emlékszem, akkor áprilisban volt az a kongresszus, ahol bekövetkezik a "konzervatív" fordulat. fodorék novemberre jutnak oda, hogy kilépnek. azért, mert egy szűk csoport viselkedése érthetetlen módon megváltozik. antall józsef 1993 decemberében halt meg.

a hivatalos elmélet azért nem stimmel, mert a váltás több, mint fél évvel antall halála előtt következik be. nem a néhai miniszterelnök halálos ágyánál.

tarackos 2014.03.08. 20:32:06

@Nyekenyóka: Nem. Ők tényleg azt hiszik, hogy ez vmi történelmi igazságtétel. Kíváncsi leszek mit szólnak majd amikor elveszik a trafikot/földet/kaszinót/végrehajtócéget etc.

Mert elveszik, ez csak idő kérdése. Ha vki ismeri a történelmet az biztosra fogadna...

(Okos más kárából a hüje a sajátjából sem. Aki nem ismeri a történelmét az újra át fogja élni azt. etc.)

tarackos 2014.03.08. 20:35:16

@unionista: Az nem egy utcai, letámadásos erőszak volt. Az érintettek pontosan tudták mit, miért tettek, mit vállalnak. Minimum kollaboráltak vagy szimplán opportunisták. Egyikhez sem kell gerinc...

unionista (törölt) 2014.03.08. 20:42:46

@egyetmondok:
a kapitalizmus első alaptörvénye az, hogy oligopóliumok hasznán osztozni kell. klasszikusan az alvilág és a piac osztozkodik. államkapitalista változatban az állam és a piac. mivel én az önkormányzati tulajdont preferálom ezért azt gondolom, hogy a közművek hasznán a városnak/vidéknek (járásnak/megyének/régiónak) és a piacnak kell osztozkodnia. ez az, amit egyik fél sem akar.

egyetmondok 2014.03.08. 20:48:38

@Blogger Géza:
a morális válság itt kb 2000/2001-gyel kezdődik,előtte bőven volt sok esély, ha nem is nagyon erősek,de létezők, Orbáné is, és tart azóta is,hála ennek a két posztkommunista, etatista,polgár-ellenes nagy pártnak,a Fidesznek és az Mszp-nek.
Na jó, a kedvedért: az Mszp-nek,és a Fidesz-nek.

egyetmondok 2014.03.08. 20:51:44

@unionista:
Szerintem olyan izmus nincsen, mint,kapitalizmus. Nem lett.
(Csak olyan van,lett,hogy szocializmus.)
És engem egy percet sem az izgat,ha jólétről,politikáról,államról,stb. beszélgetek,hogy hogyan érdemes vagy kell osztozkodni valami gazdasági tevékenység hasznán.

unionista (törölt) 2014.03.08. 20:54:08

@tarackos:
nem 93-ban baszták szét a fideszt, hanem még 91 előtt. csak ha orbán előállna, akkor az a hívei körében felérne egy őszödi beszéddel. mert egy mítosz lerombolódna. a másik oldalról kevésbé utálnák a választók.

a fidesz vezérkarában amúgy meg vannak győződve, hogy az egész mögött gyurcsány és az anyósa álltak. szerintem az hülyeség. lehetett stumpf és az apósa is. de ez messzire vezet.

unionista (törölt) 2014.03.08. 21:02:03

@egyetmondok:
a feudalizmus, a kapitalizmus és a szocializmus elvi konstrukciók. modellek, amik totális méretekben nem tudnak érvényesülni. magyarországon a feudalizmusnak és a szocializmusnak van a legtöbb támogatója. szerintem ennek biológiai és földrajzi okai vannak. mások szerint az emberek nem elég iskolázottak.

unionista (törölt) 2014.03.08. 21:02:57

iskolázottságon ebben az esetben ideológiai képzettséget kell érteni.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2014.03.08. 21:13:08

@tarackos: Érdekes ez a te harmadik lábad. Van egy kötelező állami, és van egy önkéntes magán. Nem kell ehhez semmi egyéb. Aki hülye, állami kisnyugdíjas lesz. Igen, a hülyék szarul járnak. Nahát! Érdekes, hogy ezt egy állítólag konzervatív blogon is magyarázni kell. Hülyeség ellen oktatás kell, nem milliárdokat magánbiztosítókhoz terelni, és ezzel kilikasztani a büdzsét.

unionista (törölt) 2014.03.08. 21:15:23

@Kinyílott a pitypang. Megírom.:
a kötelező manyup értelme ez lett volna, hogy egy magánpénztár részvénypakettet vásárol neked. és annak a hozama magasabb lesz, mint állampapíroké így neked kicsivel magasabb nyugdíjad lesz. ami ellensúlyozza a demográfiai csökkenést.

azért, hogy a rendszer ne legyen túl kockázatos (mi van a tőkepiac összeomlik) a magánpénztárakat arra kötelezték, hogy portfolió fele állampapír legyen. de ne az egész, mert mi van ha az állam omlik össze.

ebből az egészből csányi és a főrészvényesek profitáltak. mivel a magánpénztárak felpörgették a tőzsdét. addig preferálták is. csak hogy ezeknek egyre nagyobb beleszólásuk lett volna az otp és a mol működésébe (mert folyamatosan vásárolni kellett valamit). ezeknek te közvetve tulajdona voltál. ez nem tetszett a főembereknek. és ezért találták ki, hogy ezt megszüntetik. ezzel csökkentik az államadósságot, és a "stratégiai" (értsd haveri) vállalatokba nem szól bele senki. csak ugye a piac olyan, hogy az árfolyamok is bemozdulnak. így a gdp tizede eltűnt.

unionista (törölt) 2014.03.08. 21:16:31

nem tulajdona, hanem tulajdonosa. de amúgy tulajdona is. :-)

egyetmondok 2014.03.08. 21:42:54

@unionista:
Az mit jelent, hogy "totális méretekben" elvi konstrukciókén nem tudnak működni ?
Feudalizmus sincsen,és kapitalizmus sincsen. Szocializmus,az van,az lehet.

archangel1526 2014.03.08. 22:06:15

@tobeor: Teljesen igaz !
A nácik pont így építettek egy fiatal demokráciából diktatúrát alig pár év alatt. Propaganda, agymosás, és az emberek többségével BÁRMIT el lehet hitetni. Persze "minden a külföld/bankok/multik/zsidók/EU hibája, a kormány csak védi a magyar népet"...

unionista (törölt) 2014.03.08. 22:17:06

@Kinyílott a pitypang. Megírom.:
hja, te biztos azt vártad, hogy valaki szidja a magánpénztárakat, vagy foggal-körömmel védje.

unionista (törölt) 2014.03.08. 22:21:07

@egyetmondok:
a feudalizmus az én szótáramban hűbéri függést jelent. létezik olyan. a orbán azt épít. és kisebb mértékben összes párt. a kapitalizmus szabad tőkepiacot jelent. a világban elég sokan akarnak ilyet. a szocializmus a társadalom állami kollektivizálását jelenti. erre is van törekvés. ezek egyszerre vannak jelen.

egyetmondok 2014.03.08. 22:42:58

@unionista:
Egyszerre vannak jelen. Tök jó.

panelburzsuj 2014.03.08. 22:59:40

@unionista:
Nem állítom, hogy nincs elégedetlenség.

Nem állítom, hogy nincs probléma.

Azt állítom, hogy nincsenek "uralhatatlan" problémák. Olyanok, amelyeket az eddig szokásos, országos léptékű húzdmeg-ereszdmeg, szabályozástoligáló módszerekkel ne lehetne kordában tartani. Amik rövid távon, pár év alatt föltétlenül, elkerülhetetlenül kinőnek a szabályozás foga alól, finanszírozhatatlan méretűvé válnak, és csak közvetlen, durva erőszakkal elnyomható lázongáshoz vezetnek.

panelburzsuj 2014.03.08. 23:10:45

@panelburzsuj:
(Az "ábrahámi ölet" meg úgy értettem, hogy sokkal bátrabban lehet országot rontani egy EU/NATO szövetségi rendszer belsejében, mint függetlenként, mert a "külső ellenség" nem ólálkodhat olyan leplezetlen étvággyal a gyöngélkedő körül, mint a megboldogult SZU a maga aklában. És pláne nem csurgathatja úgy a nyálát a szomszédság, mint egy Kisantant a körbenyirbált és magára maradt ország maradéka körül.)

explanatus 2014.03.08. 23:28:56

@Dream_walker: Ez nagyon szép volt. Ráadásul egy kemény politikai blogon.

"Én a fák alatt ülök, a szél fel-felkapja a pipacsok foszló szirmait, és olyan széles a csend, amilyentől a városi ember szinte megijed." biztos a Te fáidról írta :)

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1429_czako_bori_alma

unionista (törölt) 2014.03.09. 01:09:13

@panelburzsuj:
független önkormányzatiság gazdasági és kulturális felemelkedéshez kell. ha az nem valósul meg, akkor "csak" az történik, hogy a tömeges felzárkózás elmarad. ettől függetlenül minden generáció kicsit jobban él, mint az előző. egészen addig, amíg nincs háború. például azért, mert a technológia fejlődik. a politikusok fel tudnak mutatni valamilyen haladást. ha nem, akkor az elmúlt nyolc év az oka mindennek. nehezen uralható helyzetek ebből nem fakadnak.

szerintem most a legnagyobb probléma az intézményes gyermekjólét hiánya. ha én pártot csinálnék, akkor biztosan szélső baloldali lenne. mondjuk túl sok párttag nem lenne: mert azt mondanám, hogy ha megnyerjük a választást, akkor a következőn nem indulunk. megvalósítjuk a programunkat. és ha a párt elérte a célját, akkor feloszlik.

de itt az kellene, hogy az átlagnyugdíjhoz közeli összeget kell elkölteni a kincstárnak a gyermekek jólétére. étkezésre, ruházkodásra, irodaszerekre, műszaki cikkekre.

tehát mondjuk egy 8-13 éves iskolai alapfelszerelése úgy nézzen ki, hogy kap egy 8 collos táblagépet, és egy 3 collos mobil telefont. egy noteszt, töltő tollat, valamint egy táskát. most persze lehet mondani, hogy ez olyan sok pénzbe kerülne, hogy azt nem lehet megcsinálni.

tegyük fel, hogy egy ilyen készlet nettó 125,000 forint. 100,000 gyerek születik évente. minden kisiskolás kapjon ilyet (legyen 1 évig garanciális) akkor a költségvetés kiadása évi 62,5 milliárd forint. az olyan sok. kommunikációra költsünk, vagy telekommunikációra. de ha kell, akkor ennyi különadót kivethetsz a szektorra. és visszaforgathatod. erre a megrendelésre simán idehozol egy nokia gyárat. most azt hagyjuk, hogy esetleg kevesebb papírt használunk. a tanárnak esetleg egyszerűbb a dolgozat javítása. fizika órán a gyerek esetleg a táblagépre, a mobilra kötheti a taneszközöket. naplózhatja magának a testnevelés órán elért eredményeit. és mondjuk az egyik nem üti le a másikat, mert neki csak régebbi készüléke van. a szüleinek nem volt pénze újabbra ugyanis. megér ez nekünk évi 62,5 milliárd forintot. vagy ezt a pedagógusok minősítő pedagógusainak képzési rendszerére kell elkölteni. persze értem, hogy a népek ilyenre se szavaznának országosan. de azért kellene önkormányzatiság. néhány helyen mégis meg lehessen csinálni. ezt is. és annyi mindent. számtalan környezetfüggő projektet. de értem persze, hogy nem muszáj. minden napra gyárt szórakoztató jeleneteket a politika.

beflower 2014.03.09. 04:10:23

Őszintén bevallom,a rendszerváltás óta az egyik szavazatom mindig a Fideszé volt.Most nem lesz senkié.Több mint 50évet éltem otthon és másodosztályú állampolgár lettem az 50 szót megtanulő egykori magyar területen élő Magyarországon még soha nem járt PL.szerbbel szemben!2milliárd Eurót küldtünk haza tavaly,ebből bőven futja a "Rezsisarkány"elleni harcra.A jobboldali pártok mai legnagyobb baja:---az ÖNÁMITÁS!Az elferditett statisztikák,valamiféle"Harmadik "útkeresése.Nincs ilyen,nekünk csak a nyugati út maradt járható!!Igen az uralkodó hatalom hibája,hogy "szabadságharcot"folytat azok ellen,akik támogatása nélkül már a "levesbe" lenne az ország 90%!!(millió szegény lenne,nem a fele.Meddig még??Mikor tér vissza a józan ész?Bizony addig nem megyünk haza!Félek,hogy soha!

Dream_walker 2014.03.09. 09:37:21

@explanatus:
Örülök, hogy tetszett :) Megnéztem az általad linkelt posztot, és nem csodálkozom, hogy egyre több ember fejében fordul meg a gondolat, formálódik a vágy, hogy végre valami igazi dologban legyen része.

Attól még, hogy valamelyik blog "kemény politikai", a tények nem változnak, legfeljebb a körítés.
A tény az, hogy a politika az nem más, mint közgazdasági törvényszerűségek alkalmazása kényszer által.
A rendszerváltás óta nem volt olyan kormányunk, amely rá lett volna kényszerítve, hogy a nagy tömegeket jobb helyzetbe hozó politika mentén dolgozzon. Bár ez is érdekes elképzelés, mert bár fizikai kényszer nem volt, de mit jelenthet az, hogy a választók kétharmada el sem megy voksolni, akkora a kiábrándultság? Mit jelenthet az, hogy a fiatalok kétharmada alig, vagy sehogysem gondolkodhat a gyermekvállaláson, annyira bizonytalan, hogy lesz-e erejük végigcsinálni? Pedig ha nincs gyerek, nincs jövő. Ez fordítva is igaz. Nincs jövő, ezért nincs gyerek. Mit jelenthet az, hogy népmesei párhuzammal élve a mesterlegények kétharmada nem tapasztalatszerző vándorútra megy a világba, hanem egyből a kitelepülésen gondolkodik? Ez mind-mind hatalmas kényszert gyakorol a nemzetre és a vezetőire, csak hát nem olyan gyors a visszacsatolás, mint amikor a hőzöngők elkezdik felszedni a macskaköveket. Aki pedig 4 évben gondolkodik, az képtelen meglátni azokat a kényszereket, amik esetleg négy generációt ölelnek fel.
Ezek ellen az elmúlt 25 évben egyik kormány sem tett.
Pedig csak két út van. Vagy a tízmillió fa virágzik, vagy a tíz tucatnyinak van plusz pár éve, mielőtt a sivár pusztaságban azok is elmúlnak.
Nincs harmadik út, nincs köztes megoldás. A világban mindenhol ezt látni.
Ahol szétporlasztják a politikai hatalmat és a gazdasági javakat, lehetőségeket, ott fejlett jóléti társadalom van. Ahol szűk körbe koncentrálják ezeket, ott lecsúszás és elmaradottság.
Ez ilyen egyszerű. Ezért is írtam, hogy a pártpolitikákat, kormánypolitikákat túlságosan mélyen vizsgálgatni értelmetlen. Az nem a valóság, azok nem igaziak. Légies ígéretek, amikkel már évszázadok óta tele a padlás.
Itt és most sok szempontból a 24. órába lépett az ország, oda vitték a korrupt kormányaink. Innentől kezdve beszélhetünk rezsicsökkentésről, összefogásról, nyugati liberalizmusról, ingyen sörről, nem számít.
Vagy azonnal elkezdik szétosztani a hatalmat, és akkor még a mi életünkben meglesz a változás (minden esetben a koncentráló, kizsákmányoló rendszerszemlélet jele a "majd a következő generációnak jobb lesz" kifejezés használata, ez is évszázadok óta így van, pedig azóta sok következő generáció volt már), vagy marad minden a régiben, és akkor is meglesz a változás már a mi életünkben, csak azt pusztulásnak hívják.

Ismétlem, a történelem megmutatta az évszázadok során szerte a világban, hogy ez a két út van csupán. Vagy-vagy.

jet set 2014.03.09. 10:01:28

Az a baj, hogy a másik oldal sem jobb. Sőt! A privatizációs bevétel hova tűnt? Az nagyobb lopás volt, mint a manyup pénzek, de mivel kevésbé volt látványos, így nincs is a köztudatban. Itt az egyetlen megoldás az lenne, ha importálnánk 10-15 évre néhány skandináv, német politikust és ők kormányoznának, amíg rendbe nem teszik az országot.
Milyen lehetőségek vannak jelenleg? Marad a fidesz. Visszajön a még nagyobb tolvaj banda mszp. A töketlen lmp. A fasiszta jobbik. Vagy a választási pénzek miatt alakult mikropártok, amelyek 0 szakemberrel rendelkeznek és úgy néznének a parlamentben, mint a japán turisták.

unionista (törölt) 2014.03.09. 10:09:57

@Dream_walker:
a politikai pártok a hatalmat nem fogják önként szétosztani. a szabadságot ki kell vívni. ez országos méretekben sohasem működött. az összes forradalom/szabadságharc/polgárháború elbukott. fejlődés mindig úgy volt, hogy egy-egy város viszonylagos önállóságot szerzett magának. és húzott magával egy régiót, egy megyét, egy járást.

budapestnek kellene kivívnia egy viszonylagos önállóságot. azzal, hogy független főpolgármestert és független képviselőtestületet választ. és ezt a mintát követhetnék a vidéki nagyvárosok, kiemelt kistérségek feltéve, hogy erre van igény.

ha a legfejlettebb régiónak nincs olyan értelmisége, amelyik ezt megérti, akkor előbb-utóbb a főváros lesz az ellenség. vidéken felnő egy vad generáció, amelyikkel valamit kezdeni kell. ha nem lehet szabadon építkezni, akkor ezt a csoportot valaminek neki kell irányítani. és a legegyszerűbb lesz azt mondani: romboljátok le budapestet. a legegyszerűbb lesz azt mondani, hogy a fővárosi elit tehet mindenről. mindegy, hogy szoci, náci, konzi, libsi, bibsi. ők alkották ezt a rendszert. budapest szellemi igénytelensége nyomja el az országot azzal, hogy a fővárosi elit a 20. században ragadt. simán ez lesz.

unionista (törölt) 2014.03.09. 10:19:56

@jet set:
egy városba tudod importálni a német, a skandináv, vagy az angolszász politikát. az egész országba nem tudod. országos ("uruszágos") méretekben feudalizmust lehet szervezni. komolyan mondom nem mérem fel ésszel, hogyan gondolja valaki, hogy budapestről képes lesz megreformálni jászfényszarut. azt majd megreformálja a nagyközség és a samsung. a dicső jászságot és a televíziógyártást képesek lesznek összekapcsolni valahogy. isten őrizzen attól, hogy abba beleszóljon budapest. mert akkor végük van, mint a botnak.

jogalany 2014.03.09. 10:53:41

@Hidvégi Mihály:
A magyar real átlagjövedelem az 1979 évinek a közelében jár.
A magyar termelés nem éri el az 1989-es szintet.
Ezek tények.
Lehetne magasabb a dolgozók jövedelme?
Igen, lehetne, de a nem dolgozók el lopják, kisajátítják, stb.
Lehetne magasabb a termelés értéke?
Igen lehetne, de a termelés 70 %-ban külföldi kézben van, a haszon és amit még lehet, pl. Áfa csalás, stb az kimegy az országból.

jogalany 2014.03.09. 11:08:05

@beflower:
Igazad van, ne is gyere. Kontra szelektív gondolkodásoddal nem mennénk semmire.
Ha itthon lennél tudnád, hogy a kapott támogatások 70 %-át a nyugati cégek használják fel, az egész 5% -t reklámra kell költeni!, ami marad abból jórészt szökőkutak, önkormányzati épületek restaurálása, térkövezés, díszburkolatok, vagyis nem előre vivő beruházások történtek. Közben meg már majd 1000 milliárd tagdíjat kell fizetnünk, hogy az egyre nővekvő brüszeli vízfejet a majd százezernyi bürokratát és intézményrendszereiket a hatalmas fizetéseikkel egyetemben fenntartsák.
Vagyis mi fizetjük Őket, a gazdagodásukat, ők meg látszat pénzekkel kötik meg a mindenkori kormányokat.

vajdasagi 2014.03.09. 11:39:13

@Occam beretvája: OK. Mint tyúk az ábécéhez. De ilyen már tényleg létezik :-)

És a mondandóm lényege marad: NEM ÉRTENEK Hozzá. Csakhogy ez majd 10 év múlva mutatja meg a hatását. Ki tudja, éppen ki lesz hatalmon, amikor majd ennek a levét isszuk meg éppen.

explanatus 2014.03.09. 11:57:11

@unionista:
Sokszor kifejtetted a régiós alapú nézeteidet. Meglehet igazad van, de amíg mindenhol ugyanazok vannak/voltak, addig tökmindegy, mert a végeredmény is ugyanaz. Nem hiszem, hogy a legnagyobb város képes lenne „másként” gondolkodni. Hogyan tudna? Tégy egy próbát. Csöpögtess egy lavór vízbe, vízben oldódó festéket, már pár csöpp az egész lavórnyi vizet elszínezi, mire kétharmadnyit csöpögtettél narancsszínűvé válik a lavór vized. Amíg meg nem valósul az, ami ennek a blognak az alapfelvetése, a legnagyobb szabadság a személy valamint az általa alkotott közösségek terén, addig marad az oda megyek, ahol a legtöbben vannak -lásd békemenet- hozzáállás.

Piszkosul el van ez cseszve, már a kezdetektől. Kezdődik azzal, hogy ha akarsz (akarok) egy kis közösség számára egy egyesületet alapítani, akkor olyan civil törvénnyel találod magad szembe, amely feltételezi, hogy sztárügyvéd szintű jogi ismeretek birtokában vannak az alapítók. Pedig te csak egy tucat ember számára szeretnél törvényes kereteket biztosítani. A törvényalkotó abból indul ki, hogy te meg az egyesületed vissza akar élni az állam „nagylelkűségével”. Biztosan van ilyen is, de az ellen más eszközökkel kellene fellépni, viszont az ilyenek ellen meg nem lép fel.

Szóval, amíg te, meg én, meg mi nem hisszük el, hogy alakíthatjuk sorsunkat, és nem teremtjük meg ennek feltételeit, addig megette a fene az egészet. Hogy erre van igény bizonyíték a választáson induló pártok sokasága. Mihelyt megvannak a törvényi keretei – most tekintsünk el a törvényalkotó (fidesz) szándéktól- az emberek élnek vele.

Könnyen lehet ez valami olyat folyamatot indított el, ami nem volt szándékában a fidesznek. Ha a sok kicsi most még nem is bír el a legnagyobbakkal, de esetleg kikényszeríti majd -holland, német mintára-, hogy egy párt nem indulhat az egész országban, hanem csak régióként, kezdetben Alföld, Dunántúl. Majd akkor.

Ez a huszonvalahány év bizonyította, hogy nem a koncentráció az, ami sikeressé tehetne minket, hanem a minél nagyobb egyéni felelősséggel bíró emberek tömegei. Igen, … egy távoli központ légkondis szuper-modern irodáiban kiagyalt párthűségből funkciót kapott hivatalnokocska sem a nagyközség, sem a Jászság, sem az Alföld, stb. érdekeit fogja nézni döntései során, hanem saját pozíciója erősítését. Az, hogy mi lesz a helyiekkel, az számára, érintettség híján abszolút közömbös.

Hát, van még miről beszélnünk. Köszönet ennek meg a hozzá hasonló blogoknak egyre többen igénylik, hogy elmondják, miként is gondolják, gondoljuk kievickélésünket ebből a helyzetből, mert így @Dream_walker: valóban elszárad a tízmillió fa.

unionista (törölt) 2014.03.09. 12:27:48

@explanatus:
te az országos és az egyéni szint között nem látsz semmit. van 10 millió ember. számodra az egy nagyságrend. és az 1 ember. az a másik.

explanatus 2014.03.09. 12:40:06

@unionista: Ha bővebben kifejted, biztos megértem.

Késes Szent Alia 2014.03.09. 14:11:56

@poszt: "Kádár népe és Orbán megtalálták egymást, tudjuk."

Kádár népe nem csak Orbánnal talált kölcsönösen egymásra:

"A rendszerváltásról negatívan vélekedő válaszadók, akik szerint inkább vagy egyáltalán nem érte meg a rendszerváltás, az MSZP szavazótáborában vannak a legmagasabb arányban (63%), őket az Együtt-PM szavazói követik (58%), és a DK szavazótáborában is többségben vannak (52%) e vélemény támogatói.

A rendszerváltásról pozitív véleményt alkotók aránya, akik szerint teljes mértékben vagy inkább megérte a rendszerváltás, az LMP egyébként kisszámú szavazói körében a legmagasabb (80%), nagyon magas a Fidesz-KDNP szavazói között (71%), és a Jobbik táborában is ők vannak többségben (54%)."

www.tarki.hu/hu/news/2014/kitekint/20140224_rendszer.html

"Kádár népe" ott van a teljes jelenlegi ellenzéki oldal szavazóbázisában is....
Persze a Fidesz vagy a Jobbik szavazói se azért örülnek a rendszerváltásnak, mert így jöhet a teljesítményalapú európai nyitás, hanem mert végre nem a zsidó komcsik üzemeltetik Kádár rendszerét, hanem a "nemzeti oldal".

panelburzsuj 2014.03.09. 15:18:48

@unionista: @Dream_walker:
Arra mondjatok nekem valamit, hogy azokat a fiatalokat, akikben megvan/meglenne az igény és a kompetencia is a "hatalomporlasztás" programjának végigvitelére - azok miért válasszák ezt a göröngyösebb utat ahelyett, hogy ezeknek a képességeiknek olyan rendszerekben keressenek (egyéni) hasznosulást, ahol ez a "porlasztás" már bevett szemlélet, mindennapos rutingyakorlat.

panelburzsuj 2014.03.09. 15:39:59

@explanatus:
A választásokon induló pártok sokasága egyelőre azt látszik bizonyítani, hogy olyan választási törvényt sikerült rittyenteni, amelyben kommunikációs vállalkozások bizniszpártokkal összefogva teljen szabályosan tízmilliókat hasíthatnak ki egy mesterséges, költségvetésből kreált piacból.

unionista (törölt) 2014.03.09. 16:06:45

@explanatus:
a fidesz a következőképpen épült fel. volt egy személy. ez orbán viktor ugye. és körülötte kialakult egy cca. 10 fős csoport. létrejött a fidesz. ebből lett egy cca. 100 fős klikk. ebből egy cca. 1,000 fős klán. és ehhez tartozik egy cca. 10,000 fős slepp. egy cca. 100,000 fős rajongói kör. egy cca. 1,000,000 fős támogatói csoport. azok hoznak magukkal még egy embert. és így lesz cca. 2,000,000 választójuk. cca. 20 éves "munka" áll mögötte.

egy ugyanilyet tisztességesen felépíteni esélytelen. tömegpártot legfeljebb a szociális elégedetlenségre lehet építeni. illetve a nagyon erős ellenérzésekre.

azt meg lehet megcsinálni, hogy a politikai pártok szakértői másodvonala (a slepp) és a független értelmiség összekapcsolódik. a klánok vezetőit meggyőzöd, hogy a gyermekeik vigyék tovább az üzletet. de ezt helyben lehet megcsinálni.

Dream_walker 2014.03.09. 17:38:46

@unionista:
Persze, nem kötelező szétosztani a hatalmat. Lehet markolni úgy is a nagy tortából, hogy közben elvernek mellőle mindenkit. De a nagy torta mindenképpen elfogy, ha nincs gondoskodva az utánpótlásról.
Ráadásul az árát mindenképpen meg kell fizetni.
Meg kell nézni a 4-500 évvel ezelőtti poltikai-gazdasági változásokat ábrázoló térképeket európáról. Érdekes módon, ahol korlátozva lett az elit hatalma, és helyzetbe kerültek a tömegek, teljesen furcsa módon ugyanazok a területek, amelyeket ma úgy ismerünk, hogy fejlett nyugati jóléti társadalmak. 500 éve hangyaf.sznyi volt a különbség az angol vagy a magyar nemes (és közember) gazdasági helyzete között, ezek a különbségek 500 év alatt tízszeresére-húszszorosára nőttek.
A reformkorban már külön kategórria volt a nyugat meg a kelet. Mára ott vagyunk, hogy idehaza szinte balkán (vagy ukrajna) van. Nem nehéz kitalálni, hogy egy ilyen szinten felgyorsult világban már mi megérjük öregkorunkra, hogy fekete-afrika lesz itt. Nem kell a gyerekeinkre vagy az unokákra gondolnunk. Amihez az ipari forradalom előtt kellett 500 év, ahhoz nemrég már elég volt 50 év. Most már információs és technológiai forradalmat emlegetnek. Ez azzal jár, hogy nemcsak felfelé gyors az út, hanem lefelé is.

Mint mondtam, ez a két út van, a világtendenciákban nem látszik egyéb esély. A történelemben sehol sem mutatkozott meg az egyéb esély. Vagy elindul a folyamat felfelé, vagy jön afrika/latinamerika.

Lehet rizikózni, hogy itt talán nem lesz afrika. Csak hát a b verzióban mindenképpen lesz, és fekete afrikában bozótvágó késekkel darabolják fel az ellenlábasokat, nem transzparens-lengetés meg nagygyűlés dívik.

A régiós-elmélet nem hangzik rosszul. Ha a központi intézmények kizsákmányoló berendezkedésűek, úgy kizárólag alulról, helyben dolgozva lehet szép lassan föléjük nőni.

@panelburzsuj:
Ennek egyéni döntésnek kell lennie, mindenki maga kell, hogy érezze, neki megfelel az ár, amit fizetnie kell.
Véleményem szerint egy fát bár át lehet ültetni, de igazán nagyra csak ott képes nőni, ahol először gyökeret vert. A magjaiból a legnagyobb eséllyel ott lesz őt is túlszárnyaló fa, ahol az anyanövény is nagyra tudott nőni.
Aki kivándorol, az mindig bevándorló lesz ott, ahová megy. Legfeljebb a gyerekei érezhetik magukat igazából otthon. Ezt mondom úgy, hogy én is éltem és dolgoztam külföldön, és jobb volt az életszínvonal, és nem valami nemzetiszínű magyaroskodó kábulat miatt vagyok most ismét itt.
Ráadásul akiben felmerül a kérdés, hogy egyáltalán miért válassza a nehéz utat a könnyű helyett, az szinte biztos, hogy nem is lenne képes végigmenni a nehézen.

panelburzsuj 2014.03.09. 18:31:10

@Dream_walker:
"Véleményem szerint egy fát bár át lehet ültetni, de igazán nagyra csak ott képes nőni, ahol először gyökeret vert. A magjaiból a legnagyobb eséllyel ott lesz őt is túlszárnyaló fa, ahol az anyanövény is nagyra tudott nőni."

Aha.

Záhonytól Sopronig minden fa helyben marad akkor is, ha kétévente költözik. Tanyáról Budapestre: gyökeret verés. Budapestről Bécsbe: kibevándorlás.

Dream_walker 2014.03.09. 21:31:51

@panelburzsuj:
Azért remélem ezt te sem gondolod komolyan :)
Bécs és Budapest között fényévnyi a távolság. Csak nem km-ben mérik, hanem szellemiségben.
Magyarország sajna csak papíron eu-tag, mert a politikai és a gazdasági berendezkedése nem a támogató, fejlődő közösségi növekedésre van beállítva (ahogy a fejlett országoké), hanem a kizsákmányoló és uralkodó elitizmusra.
Ebben a kérdésben sajna kisebb a különbség Záhony és Sopron, mint Bécs és Sopron között.

Amúgy a hasonlatom egy hasonlat :) Ha nem érzed azt, amit jelent, akkor elmondani nem tudom neked én sem, meg más sem. Az ilyen dolgok azok, amiket magadnak kell érezned ahhoz, hogy megtapasztalhasd. Nem baj, ha nem érzed, semmivel sem leszel kevesebb vagy rosszabb. De tényleg nem tudja senki más elmondani.

Dream_walker 2014.03.10. 13:53:52

@panelburzsuj:
Szomorú a cikk, és szomorú a hozzászólások sokfélesége. Irreleváns, de tényleg szomorú.
De igazából ugye nincs is meg, hogy mit jelent a politikai-gazdasági elitizmus?

panelburzsuj 2014.03.10. 15:52:29

@Dream_walker:
Nem irreveláns, csak zavarja a modelledet. Vagy inkább mesédet. A testvéri békességben éldegélő tízmillió fácskáról.

Abba a képbe ugyanis aligha szorítható be az a magyar valóság, amelyben felülről a mesterségesen kitenyésztett (ál)elitek, alulról viszont a gondosan ápolt és fűtögetett vulgáris kollektivizmusok közé préselődik minden olyan tehetség, amelyet nem fűz hivatalos kánonba foglalt, vagy tömegdivattá lett/tett "érzelemrokonító forraszték" a maguk kizárólagos érvényét hirdető erőcsoportokhoz.

Dream_walker 2014.03.10. 16:43:28

@panelburzsuj:
Látom már a problémát. Igazad is van meg nem is. Igazad van, mert a magyar valóság sajna tényleg nem teszi lehetővé, hogy hiphopp megszülessen a tízmillió fa testvéri köteléke. Anno a népek barátsága és testvérisége sem hozta el ezt, ahogy a politikai szólamként ismeretes szolidaritás, vagy akár a nemzeti együttműködés rendszere sem alkalmas ennek a létrehozására.
Viszont nincs igazad, mert ez a lényeget tekintve tényleg irreleváns.
Itt ugyanis nem a beltenyésztett elit és a plebs kollektívái közötti viselkedésbeli különbségekről van szó. Ha a rövd kis allegóriám ezt jelentette volna, hát akkor mindenben egyetértenék veled. Csak nem ezt jelenti. Illetve máshogy fogalmazok, nekem nem ezt jelenti. Ha neked igen, úgy értem a szkepticizmusodat.

A víz jelképezi a poltikai és gazdasági hatalmat. Ha a víz viszonylag egyformán áramlik mindenki felé, és mindenki ki tudja venni belőle a maga részét, úgy a kollektíva együttesen nagyobb fejlődésre képes. Ez független attól, hogy a saját kis szubjektív valóságában ki jófej és ki köcsög, ki önzetlen, és ki fösvény. Azonban amikor a szubjektív valóságot szép lassan a közös, objektív fölé emelnék bizonyos fák, akkor kerül porszem a gépezetbe.
A politikai-gazdasági hatalom is olyan, mint a víz. Van egy bizonyos forrás, ahonnan bizonyos mennyiség jön ki. Ha valaki sokat kanyarít ki magának, akkor egy másik helyen kevesebb lesz. Ez pedig egy öngerjesztő folyamattá válhat (ahogy a mi kis magyar valóságunkban ezt pontosan láthatjuk is), amely elkerülhetetlenül az összeomláshoz és a pusztuláshoz vezet.
Ha a politikai-gazdasági hatalom megfelelő módon van szabályozva és elosztva, akkor teljesen irreleváns, hogy érzelmi-értelmi szinten a kollektíva egy kavicsszobrokat romboló majomcsorda vagy egy zen-buddha szintjén áll.
Az elosztást a kényszer és az erőszak szabályozza. Ha a kollektíva magától nem kapja meg a jogot, hogy beleszóljon a saját életét befolyásoló politikai-gazdasági folyamatok alakulásába, akkor kényszerrel vagy erőszakkal meg kell szereznie magának. Máskülönben marad annál, aki felhalmozta, de maga a felhalmozás ténye megmutatja, hogy a mohóság és a fösvénység vezérli a gyűjtögetőket. A mohó meg a fösvény pedig olyan, hogy inkább belehal, de nem osztozik. A kollektíva szempontjából talán nem jó ötlet hagyni, hogy egy ilyen vezérlő elvek mentén mozgó elit hozzon döntéseket mindenki mást is érintő kérdésekben. Ez sima fizika. Ha elveszik a döntésedet, akkor elveszik a jövődet, és végül elveszik az Életedet. Azét is, aki amúgy jó fej, meg azét is, aki amúgy köcsög. A politikai-gazdasági hatalom ugyanis így nem differenciál. Ez az egyenlet mindössze két változós. Van vagy nincs. Ki tudja-e kényszeríteni, hogy legyen, vagy sem?
Ha a válasz nem, akkor a bukás elkerülhetetlen. A majomcsordának is, meg a zen-buddháknak is. A végén pedig természetesen a beltenyésztett elit is belebukik.

unionista (törölt) 2014.03.10. 17:44:24

@panelburzsuj:
szen' koronát kellett volna kirakni.

panelburzsuj 2014.03.11. 09:42:20

@Dream_walker:
"A politikai-gazdasági hatalom is olyan, mint a víz. Van egy bizonyos forrás, ahonnan bizonyos mennyiség jön ki."

Itt a modelled/meséd alapvető tévedése. Hogy politikai-gazdasági hatalmat valami külső forrásból eredezteted.

Holott a forrás - mi magunk vagyunk.

Magyarország nem tízmillió fa, hanem tízmillió forrás. Már pelenkában is nagyon-nagyon különböző potenciális hozamokkal - és már pelenkában is nagyon-nagyon különböző esélyekkel.

Az "összhozam" pedig azon múlik, hogy az emberi források milyen mértékben tudják kibontakoztatni a bennük rejlő - roppantul egyenlőtlenül "elosztott" - képességeket.

A képességek kibontásának pedig legalább annyira gátja a jó adottságokra vak-süket-érzéketlen, vagy egyenesen irigy közvetlen környezet, mint a távolról-felülről "elnyomó" elitizmus.

panelburzsuj 2014.03.11. 09:45:17

@panelburzsuj:
Illusztráció:

www.blikk.hu/data/cikk/55/22/91/cikk_552291/d0002D5AE5b3f9d148077.jpg

Én azt állítom, hogy többeknek van esélye Havasi elvtárssá válni, mint Sütő Enikővé.

unionista (törölt) 2014.03.11. 11:56:27

@panelburzsuj:
a gazdaságok és az elitek méretét kell belőni. a probléma, hogy ezeket majdnem teljesen önkényesen kell bemondani.

egy négyzetes leosztás a következőt eredményezné.
√10M ≈ 3k
√100k ≈ 300
cca. 300 km² területű önkormányzatok kellenek. cca. 3000 független önkormányzati képviselő. 3000 ember 3000×3000 ember fölött atyáskodik/anyáskodik.

mintha a magyarok négyzet alakban felsorakoznának. (ez ugye a klasszikus military). és az első sorba választanánk képviselőket (az elöljárókat). a gazdaságok egységeit úgy kapjuk meg, hogy a magyarok lakta területet négyzetesen felosztjuk. és ezen szerveződik a wirtschaft, és landwirtschaft. annyi képviselővel ahány arra a területre négyzetesen esik. a kárpát-medence földrajzi adottságait figyelembe szerveződik a járás/megye/régió. az adja a vallást. a papok/püspökök/érsekek. és mellettük a régió főpolgármesterei, a megyék polgármesterei (kormányzói), és a járási alpolgármesterek. feudalizmus a köbön. de mégis csak becsempésszük a rendszerbe a városok hálózatát.

a kérdés az, hogy ez az a tömbben való felsorakozás és a felosztás igénye ott van-e a magyarok többségében. de az nem iskolázottság kérdése. hanem egy mélyen gyökerező igény. a kérdés az, hogy a négyzetes felosztással szerveződő városi/elővárosi gazdaságok hálózata képes-e a háttérbe szorítani a területi hierarchiát. és ez a kommunális rendszer fenntartható jóléti állammal kombinálva.

működne-e az, hogy a nagyjából 500 évvel ezelőtti európai feudális/kapitalista modellt összekapcsoljuk modern kori szocialistával. mi lenne ebből?

szerintem egyes helyeken megindulna tömeges felzárkózás. de egyes térségek elnéptelenednének. etikus lenne ezt meglépni? van-e jobb lehetőség?

Dream_walker 2014.03.11. 14:40:25

@panelburzsuj:
Megint igazad is van meg nem is :)
Igazad van, mert minden mesterséges rendszer forrása azt azt létrehozó alkotó. Tehát a politikai-gazdasági erő forrása tényleg mi magunk vagyunk. Viszont nincs igazad, mert a politikai-gazdasági rendszerek - és úgy általánosságban minden rendű és rangú kormányzási, állami, közigazgatási rendszer - azon alapulnak, hogy a létrehozóik/forrásaik nagy többsége lemond a döntéshozatal felelősségéről és a személyes szerepvállalásról az irányítók/uralkodók/törvényhozók javára.
Ismerünk olyan "rendszert", ahol ez a lemondás elméleti szinten sem történik meg, azt úgy hívjuk, hogy anarchia. Amivel nincsen amúgy semmi gond, csak a kisközösségi szinteket meghaladó méretben már nem működőképes.
Ezért a rendszerek működtetésének elsődleges feltétele, hogy a nagy többség lemond az aktív szerepvállalásról.

Innentől kezdve pedig a politikai-gazdasági hatalom az egyén szempontjából külső forrásnak minősül, hiszen ő - vagy a szülei, vagy a nagyszülei, vagy akármelyik őse annak idején - bizonyos dolgokért cserébe feladta az önrendelkezése egy részét, és abból csak annyival élhet, amennyit úgymond visszakap azoktól, akik javára történt a lemondás.
A határ pedig itt húzódik a fejlődést támogató és a kizsákmányoló rendszerek között, mégpedig abban a kérdésben, hogy ebből a hatalomból mennyit engednek vissza. Nem konkrétan a tevékeny szerepvállalásra gondolok, hanem a beleszólási jogra és az egyenlő esélyekre.
Ahol ezek megvannak, ott jólét van. Ahol nincsenek, ott lecsúszás.

Ez ennyire egyszerű. Ahol meg van szabva, hogy a tömegek is egyenlő eséllyel indulhatnak a különböző gazdasági tevékenységek végzőinek sorában, és ezen tevékenységből megfelelő mértékben profitálhatnak is, ott jólét van. Ahol pedig az a direktíva, hogy a tevékenységek lehetőleg kevés kézben összpontosuljanak, és a profit is legnagyobbrészt ott realizálódjon, ott beszélünk a kettészakadt társadalomról, ahol csak szegények és gazdagok vannak, középosztály csak mutatóban.

"A képességek kibontásának pedig legalább annyira gátja a jó adottságokra vak-süket-érzéketlen, vagy egyenesen irigy közvetlen környezet, mint a távolról-felülről "elnyomó" elitizmus."

Ez egy nagyon jó meglátás, és teljesen egyetértek veled. Viszont hozzá kell tenni, hogy ahol az ilyen társadalmi-szociális környezet ellenére a politikai-gazdasági intézmények lehetővé teszik a fejlődést, ott az meg is valósul, mert hiába a sok észbeli gát, ha a pénzbeli kisebb, akkor lesznek, akik ki tudnak emelkedni. Ma mo.-n az a baj, hogy az észbeli gátak mellett a pénzbeli gátak is rendkívül erősek. Így nem csoda, hogy az emelkedés, fejlődés csak a nagygyűléseken hangzik el, a valóságban ezt valahogy senki sem tapasztalja egy szűk rétegen kívül.

panelburzsuj 2014.03.11. 15:17:06

@Dream_walker:
"a hatalomból mennyit engednek vissza"

Önszántukból pont annyit, amennyit a dominanciájuk folytalólagos fenntartása megkövetel.

Ha többet akarsz - verekedd ki. Szavalj, talpalj, szerezz szavazókat - vagy csinálj forradalmat.

Ez ennyire egyszerű.

panelburzsuj 2014.03.11. 15:46:01

@unionista:
A mókás az, hogy a népesség földrajzi koncentrálódása a feudális hierachia erővonalai mentén a legtisztábban, leglátványosabban a szocialista érában zajlott.

Sokat lafatyolunk pl. szántóföldből kinövesztett szocialista városokról, de alig vesszük észre, hogy ezzel párhuzamosan tizenezres kisvároska megyeszékhelyek is mekkora monstrummá dagadtak - döntően bevándorlókból, és nem helyi felszaporodásból.

Nem tudom, hogy mai "népességeloszlásra" valójában mekkora hatása van a helyi döntéseknek. A nagy elosztórendszerek szervezeti felépítése ugyan hierarchikus - de a "hozzáférést" központi jogszabály intézi. (Értsd pl.: a nyugdíjad nem lesz attól több vagy kevesebb, hogy pezsgő vagy halódó településen költöd-e el. Az viszont korántsem mindegy, hogy a havi nyolcvanezerből saját tulajdonú viskót laksz-e le végleg, vagy ötvenezer bérletet fizetsz, hogy a "jobb helyen" aranyozhasd be vénséged napjait...)

És uyganez közmunkára, közalkalmazotakra, minimálbérre, ÁFÁ-ra és még millió másra áll. Szóval nekem két "ügydöntő" kérdésem van:

1. A "közösség" felől: a szabályozókon mennyit huzigálhat a központi, mennyit a helyi hatalom?

2. Az egyén felől: ha mindenképp muszáj kiszakadni és messze vetődni, a saját kompetenciakorlátaimon túl mi állítson meg az országhatárnál? (Példa: miért mobilizálódjak Komlóról vagy Mezőtúrról mondjuk Győrbe, és miért ne Düsseldorfba?)

unionista (törölt) 2014.03.11. 17:03:28

@panelburzsuj:
az eu támogatások 100k Ft/év/fő. ehhez 25k Ft/év/fő helyi adót kellene kivetni. és akkor lehetne a fejlesztésekről helyben rendelkezni. nagyjából ennyi a szabadság ára.

egy 200 ezres város esetén esetén ez 200k × 125k = 25B fejlesztési keretet jelent. tíz éves időtávban 250B. ehhez vagyongazdálkodásból jöhet 25-50B extra. a fejlesztésekkel egyes városrészek felértékelődnek, belterületbe vonhat földterületeket. nagyjából ugyanekkora magánerő kellene. 250B működő tőkebeáramlás. 25-50B a helyi oligarchák pénze. ez azt jelenti, hogy 550-600B értékben kell szisztematikusan építkezni. és akkor elgondolkodom azon, hogy megér-e havi 2000 forintot a polgárosodás.

ej, most eszembe jutott még egy dolog. a rezsicsökkentés. tegyük be a rezsicsökkentést. legyen az a szabadság záloga?

unionista (törölt) 2014.03.11. 17:03:58

@panelburzsuj:
az eu támogatások 100k Ft/év/fő. ehhez 25k Ft/év/fő helyi adót kellene kivetni. és akkor lehetne a fejlesztésekről helyben rendelkezni. nagyjából ennyi a szabadság ára.

egy 200 ezres város esetén esetén ez 200k × 125k = 25B fejlesztési keretet jelent. tíz éves időtávban 250B. ehhez vagyongazdálkodásból jöhet 25-50B extra. a fejlesztésekkel egyes városrészek felértékelődnek, belterületbe vonhat földterületeket. nagyjából ugyanekkora magánerő kellene. 250B működő tőkebeáramlás. 25-50B a helyi oligarchák pénze. ez azt jelenti, hogy 550-600B értékben kell szisztematikusan építkezni. és akkor elgondolkodom azon, hogy megér-e havi 2000 forintot a polgárosodás.

ej, most eszembe jutott még egy dolog. a rezsicsökkentés. tegyük be a rezsicsökkentést. legyen az a szabadság záloga?

Dream_walker 2014.03.11. 20:50:32

@panelburzsuj:
Maximálisan egyetértünk.

Azt tenném hozzá még, hogy míg 500, 100, 50 évvel ezelőtt még nem nagyon volt pozitív példa (hiszen a társadalmi változások viszonylag lassan követték a politikai-gazdasági eseményeket, az egyes népek, populációk, illetve osztályok közötti anyagi különbségek a maiakhoz viszonyítva jóval kisebbek voltak), nem látszódott a különböző döntések távlati hatása, ma azért egészen pontosan látni, hogy melyik módszer hova vezet, és bebizonyították az összefüggéseket.

Ma már pontosan tudják, hogy önként kellene többet visszaadniuk. Hiszen elméletileg a cél az, hogy az országnak jobb legyen. Márpedig az országnak csak és kizárólag így lesz jobb.

Tehát míg az információhiány 50 éve még gátolta a döntést a piaci kapitalizmus és a szocialista tervgazdaság között (még a 70-es években is született nem egy olyan nyugati közgazdasági tanulmány, amely szintén a szovjet minta jobb mivoltát emelte ki), ma pontosan tudjuk, hogy melyik intézkedések hova vezetnek.
Tehát a döntés innentől kezdve egyszerű.
Ha a politikusaink normális, fejlődő nyugati társadalmat akarnának létreghozni, akkor rendkívül egyszerű dolguk lenne, ugyanis egyszerűen azt kell csinálni, hogy usa alkotmány, brit képviselői-parlamenti rendszer, svájci adórendszer, német/osztrák polgári közigazgatás, aztán fél generáció alatt úgy indulna meg a gazdasági növekedés, mintha háromfázisú rakéta lenne alulról felhelyezve...

Most már nincs szükség a kísérletezére, a siker receptje ismert. A másik oldal receptje is ismert, mert napi aktualitás a balkán, latinamerika és feketeafrika társadalmainak helyzete.

Tehát egyszerű a dolog. Ha úgy cselekszenek, hogy feketeafrika felé haladunk svájc helyett, akkor ne akarja nekem senki megmagyarázni, hogy de jól végzik a dolgukat, és mennyire jó ez nekem.

Pontosan tudják, hogy mit kell tenni. De nem teszik. Innentől nincs több kérdésem.

unionista (törölt) 2014.03.12. 11:15:13

@Dream_walker:
egy probléma van, hogy ezeket nem lehet átvenni. mondjuk róna péter nagyjából ezt szeretné. ott van egy parlamenti párt tanácsadó testületében. és mire megy vele? az alapprobléma, hogy az egyes országrészeknek nem pont ugyanazt a fejlődési pályát kell bejárni.

a dunakanyarban máshogy kell polgárosodni, mint a tiszakanyarban (tiszakanyárba'). debrecenben nem úgy kell polgárosodni, mint balmazújvároson.

balmazújváros olyan író-politikus szülöttei vannak, mint sarkadi imre, vagy veress péter. olyan színészei, mint kállai bori, vagy soós imre. de ez nem pont az a fejlődési minta, mint debrecen, ahol csokonai, fazekas és bocskai a legnagyobb spílerek. és a hortobágy ezektől eltér. a többi kistérségről nem beszélve csak a megyében. nem ugyanazt akarja hajdúdorog és hajdúnánás. két kicsi szomszédvár. csak ezt az egy megyét összefogni rendkívül nehéz. budapestről lehet osztani az észt. csináljon kapitalizmust mindenki. de milyen kapitalizmust?

az alföld egésze sose lesz olyan, mint a németalföld. de a mezőföld éppenséggel következné ezt a mintát. tolna megye lehetne egy "mini benelux". de már zala, vagy szabolcs az erdeivel "small scandinavia" lehetne. debrecen lehetne a 27. helvét kanton a hagyományai alapján. az alföldön a puszta közepén éppensséggel meg lehet azt csinálni, amit az alpesekben felföldön. ott is tehén, itt is tehén. de miskolc inkább egy brit felföld. borsod inkább british borough. nincs egy olyan univerzális minta, amit ha mindenki átvesz, akkor az jó lesz. mert akkor a világ tökegyforma lenne.

unionista (törölt) 2014.03.12. 11:24:49

pontosabban. ezeket a mintákat nem lehet egy az egyben átvenni. egyet-egyet át lehet venni részenként. de magyarország egészét csak félig-meddig határozhatja meg a nyugat. és amíg a "baloldali" értelmiségben nincs meg ez a belátás, addig ez ebben az országban feudalizmus épül majd. és azt vidéken csak erős etatista attitűddel lehet lebontani. ez a kapitalista közgondolkodás arra lesz jó, hogy a főváros ellenzékivé váljon. ennek a célja lehet az, hogy budapestnek független főpolgármestere legyen.

béndek péter ott üljön a fővárosi közgyűlésben. de amit szeretne az már biztosan nem jó onnan keletre 200 km2-re. tegnap reggel a népek úgy köszöntek: "adjon az isten szebb jövőt". ne azok a "zsidók" mondják meg, hogy mit kell csinálni. de ezeknek az embereknek fogalmunk nincs, hogy mit kellene csinálni. különleges a recept kell, egyedi csomagolással. leszámítva az etatizmust. ez a közös pont, és nem a kapitalizmus.

2014.03.12. 13:37:10

@unionista: Nem venném a bátorságot, hogy más, például Béndek Péter helyett gondolkozzak és így azt feltételezzem róla, hogy Ő majd "200km-ről" szeretné, például azon a kisváros - melyben például én lakom - lakóinak megmondani, hogy mit és hogyan...

Nos, személy szerint én azért kommentelek ezen az oldalon, mert;
1- Van elképzelésem arra, hogy városomnak milyen irányba és hogyan lenne érdemes fejlődnie.
2 - Egyelőre úgy tűnik nekem, hogy az elképzelésem megvalósításához egy polgári párt - olyan, mint amit én eddig a PKP-ról feltételezek - helyi szervezetének létrehozása közelebb vinne.

Ismétlem, a morális kódom nem engedi, hogy mások helyett gondolkozzak, de szerintem BP is szeretné, hogy a PKP minél nagyobb területet fedjen le, melynek alapfeltétele a különféle településeken élő állampolgárok önszerveződése, vagyis, hogy a különféle helyi kis közösségek jogi keretet vállaljanak... Más szóval létrehozzák a PKP helyi szervezeteit. Innentől kezdve, az adott településért nem a párt országos vezetése, hanem a helyi szervezetek emberei gondolkoznak.

Hogy helyesek-e a PKP-ról alkotott elképzeléseim, és hogy a politikai ambícióim összhangba tudnak-e kerülni ezzel a párttal, majd - egyelőre kommentelgetések által kiderül.

Ps1.: liberális demokráciához a kapitalista társadalomszerkezet illik (a forma követi a funkciót). < ez az ésszerű közös pont.
A társadalom, a közösségek fejlődésének folyamán az emberek közt érdem alapján kialakulnak a tekitélyalapok, de jogi, politikai és gazdasági értelemben ember és ember közt nincs különbség:

"A víz jelképezi a poltikai és gazdasági hatalmat. Ha a víz egyformán áramlik mindenki felé, és mindenki ki tudja venni belőle a maga részét, úgy a kollektíva együttesen nagyobb fejlődésre képes." -egy fentebbi kommentből idéztem..

Ps2.: A szocialisztikus berendezkedés, az ezen az alapon kialakított rendszerek kollektív jogokkal agyonnyomják az egyént, ráadásul a többségben előidézik az érdekeltség hiányát.

Ps3: A politikai és a gazdasági hatalommal való visszaélésekből, a korrupcióból és a tudatlanságból eredő problémák mindkét rendszerben előfordulnak, de csak az egyik (a PS1)keretein belül lehet hatékonyan fellépni ellenük.

unionista (törölt) 2014.03.12. 15:52:48

@megamind:
választást etatizmussal lehet nyerni. állam-ellenességgel nem lehet. azt úgy hívják: független önkormányzatiság.

a baloldalon az alapkoncepció az volt, hogy az mszp majd megnyeri a választásokat. elfoglalja az államot. az szdsz irányítja a városokat. ha 98-ban nyertek volna, akkor ez talán működött volna. ott "hibázták el", hogy 94-ben nem éltek vissza az alkotmányozó többségükkel.

én tényleg úgy gondolom, hogy nyíregyházát és debrecent egymástól függetlenül kell vezetni. addig volt fejlődés, amíg az egyiket csabainé (mszp), a másikat kósa (fidesz) vezette. egyik se volt nagy spíler. de volt versengés. és talán volt együttműködés. talán titokban még beszéltek telefonon. mi újság felétek jutka? jaj, ne is kérdezd lajos. mert ez így normális. de a pártpolitikai csatározás ezeket ellehetetleníti.

na most persze lehet mondani: ha nincs párt, akkor a törvényekkel mi van. az adótörvényekkel mi a helyzet? azt a parlament alkotja. helyhatóságok kellenek. az adótörvényeket helyi rendeletekkel is lehet korrigálni. egyezkedni kell a kincstárral. mennyi nettó bevételt várnak debrecentől? az országos átlagtól kicsit lefelé tér el. akkor mit akarnak elvenni? ha a debrecen átlépi ezt a határt, akkor majd húzza fel a környező járásokat. ha a megye eléri az átlagot, akkor majd húzza fel a régiót. így lehet debrecen régióközpont. vagy nem lesz az. mert nincs annyi ereje. és akkor nem lesz.

azt kellene mondani, hogy írjunk egy budapest szerződést. mondja meg az államkicstár, hogy mennyi pénzt vár el a fővárostól. mondja meg, hogy mi a szabadság ára. mi kell a szolidaritáshoz, és mi a kiegészítő normatívákhoz. ahhoz, hogy a közintézmények működjenek. kalkulálja ki a minisztérium. azon túl legyen szabadság. feltéve, hogy olyat budapest akar.

de ezek után budapest mondhatja, hogy áfát csökkent, a jövedéki termékek körét megnöveli. és megoldja pénztárgépek átállítását. nyilván kell állami számvevőszék, költségvetési tanács, amelyik ezt véleményezi. de ha az zöld utat ad, akkor próbáljuk meg az adóreformot kicsiben. budapest méretekben. ha ez bejön, akkor átveszi az ország. ha nem, akkor nem veszi. én értem, hogy ez egy teljesen új működési mód. szerintem ebben áll a rendszerváltás.

Gerilgfx 2014.03.12. 16:18:45

@Nyekenyóka: én nem beszéltem semmiféle szankciókról.

Dream_walker 2014.03.12. 23:46:46

@unionista:
No offense, de ez csak mellébeszélés.
Át lehet venni, csak akarni kell. A magyar ember nem hülyébb az amcsinál, svájcinál, akárkinél. Más szabályzók befolyásolták eddig az életet itt, azokhoz alkalmazkodott a tömeg. Érdekes módon kimegy a magyar az usába vagy németországba, aztán ha elég ügyes, simán megvan a profitábilis vállalkozás. Nyilván nem a levegő teszi, hogy itt meg nem megy.
Az országrészek eltérő fejlődési igényei itt nem játszanak. Éretlme nincs idekeverni. Azt majd mindenki tudja, hogy mit akar és hogyan akarja. Ha pedig megvan a motiváció és a lehetőség, akkor meg is valósítja.

Az, hogy ma az ország a lecsúszás útján van, egyetlen okra vezethető vissza:
Nem akarják, hogy ne így legyen.
Ennyi.
Tökmindegyy mit mondanak, ezek a száraz tények.
A törvényeket ma az egész országban ugyanúgy alkalmazzák. Ha sz.rok, akkor ugyanolyan sz.rul.
Ha meg majd jók lesznek, akkor ugyanolyan jól.
De csak ismételni tudom. Ma_nem_akarják_jól_csinálni.

Dream_walker 2014.03.12. 23:47:54

Az elgépelésekért bocs, este van már...

unionista (törölt) 2014.03.13. 08:20:51

@Dream_walker:
mária terézia elég nagy spíler volt ugye. elég nagy hatalma volt a monarchiában. arról nem beszélve, hogy a férje német-római császár volt. mégse tudta az országot elnémetesíteni.

panelburzsuj 2014.03.13. 08:32:33

@unionista:
Kontrollpárhuzam: mitől lett a dél-koreaiak fele (újprotestáns) keresztény? Játszik-e ez a körülmény Korea gazdasági teljesítményében - és kavart-e az állam pro-kontra ebben a folyamatban?

unionista (törölt) 2014.03.13. 11:31:44

@panelburzsuj:
ez egy érdekes jelenség. koreai gyerek elektromos gitáron német klasszikust játszik. a háttérben bauhaus óra, samsung tévé, ezoterikus izék, és krisztus a kereszten.
www.youtube.com/watch?v=cm8Ic2TwGjk

ugyanez akusztikus változatban:
www.youtube.com/watch?v=CJnv3jSBISE
ugyanaz a koreai gyerek amerikai gitárossal.

én csak a mikroelektronikát ismerem valamennyire. és ott folyik egy háttérvita. arról, hogy a samsung és az lg egyesüljön. legyen egy óriás koreai vállalat. vagy csak a samsung legyen nemzeti, vagy csak az lg. amerikával folyik a huzavona.

a samsung előbb az apple beszállítója volt. utána kiszálltak az üzletből. illetve kirakták őket az amerikaiak. mostanában az lg és a microsoft csinálja ugyanezt a huzavonát. álljanak össze a jenkikkel, vagy ne álljanak. az lg már kötélnek állt volna, amikor ballmert (microsoft ceo) leváltották. és a helyére raktak egy indiait. (a google vezetőinek fele indiai.) lehet mondani, hogy ezeknek nincs szerepe. dehogy nincs. nem a beszélt nyelvnek, nem a származásnak, hanem az eredetnek. az, hogy evolúciós léptékkel milyen mutációkból lettél összegyúrva.

minden emberszabású tud valamit genetikailag. egyik sem alsóbb, vagy felsőbbrendű. a koreaiak egy része valószínűleg nyitna európa/amerika felé. a másik fele viszont zártabb világot szeretne. és ezek az emberek a koreaiságban össze vannak keveredve. a koreai parlamentben verekedni is szoktak. de vállalati szinten sem egyértelmű, hogy mit is akarnak. ebből vallási és gazdasági elkülönülés. de ők mind koreaiak maradnak. és lesz egy diverzifikált nemzetstratégia. és ott vannak az északiak. akik szinte biztosan egy harmadik törzs. vagy harmadik-negyedik-ötödik. mert ők is megosztottak. azért lehet őket brutálisan elnyomni.

erre mondom én, hogy debrecenben csináljuk reformált helvét kantont. és akinek ez tetszik az jöjjön ide. persze ha a többség debrecenből székelyföldet szeretne, és nem akarnak felvilágosult latinkeresztény vallást. akkor vakarjuk le a kollégiumról a nyugatot. és legyen mainstream rovásírás. nem állítom, hogy az rossz lesz. én az érmellékre tenném ki ezt az egészet. integrálnám ezt a kultúrát. de ez nem egy univerzális minta. a legtöbb lépés környezetfüggő.

a bölcsészek keresnek valamilyen univerzális filozófiát. a humán értelmiség abból indul ki, hogy mi mind EMBEREK vagyunk. rendben. de ebből a nyilvánvaló következik. az óvodai szocializáció. én egyáltalán nem gondolom, hogy az összes cigányt direktben integrálni kellene. differenciálni nem lehet? le kell ülni a telepek vezetőivel, hogy na akkor hogy legyen. és lehet, hogy egy nagycsarnok kellene a többségnek küzdősportokkal és tornával. oké, persze van akinek nem. de lehet, hogy ők meg táncolni-énekelni szeretnének. ehhez kellene egy kiscsarnok. és ebből lehet valamilyen kibbutz-szerű formáció. és persze van akinek ez nem jönne be. őket kimenekítjük. mert belőlük lehet esetleg orvos/mérnök/tanár/jogász/közgazdász. de nem kell mindenkinek azzá válni. nem kell mindenkiből diplomást faragni.

2014.03.13. 15:47:18

@unionista: A független önkormányzatiság nem állam-ellenesség, hanem a belső önrendelkezési jog kollektív - és egyéni - jellegének érvényre jutása: Ebből a szempontjából az autonómia három típusa bír fontossággal: a kulturális, a közigazgatási és a területi autonómia (a jog gyakorlása az államok területi integritásának tiszteletben tartásával történik).

Ezek megvalósításához nem csak a többség hozzájárulása szükséges, hanem az adott területen élők önfenntartó képessége is feltétel. Ennak az önfenntartó képességnek a növelése érdekében megvalósulhat - meg is valósult - a "beágyazott neoliberalizmus", amivel viszont óvatosan...

Hogy a saját városomat hozzam példaként, mást se látok: csak az EU-s vagy állami források vadászata folyik, amiből ugyan van eredmény,
de azt én látszat-fejlődésnek/látszat-jólétnek nevezem. A helyi politikai elit büszkélkedik, miközben a népesedéssel kapcsolatos problémák egyre súlyosbodnak; elöregedő lakosság, kevesebb születés, több halálozás, több elvándorló mint az idevándorló. Új munkahelyek sehol, csak a közmunka dübörög, válakozások tűnnek el a semmibe...

A lényeg, hogy városomban, mintha az itt élő emberek a város vezetése számára nem igazán lennének fontosak, hiszen gyakorlatilag legalább 10 éve - ennyit néztem vissza - terebélyesedik az enyészet posványa...

Ps: ha választást szeretnék nyerni, én bizony nem etatizmusra építenék, hanem a nehezebb utat választanám.

unionista (törölt) 2014.03.13. 17:10:48

@megamind:
nézd, én azt gondolom, hogy a polgárosodáshoz konkrét cselekvési program kell, külkapcsolatok és önkormányzati hatalom.

mondjuk miskolcot próbálni hozzákötni az egyesült királysághoz. persze nem úgy, hogy az anglia része legyen. de borsod lehet egy magyar-brit borough. miskolc lehet egy "mini manchester". a város és a vidék (a megye) egy sikeres kulturális mintázatot adaptál. nem a country hanem a county.

azt mondja egy csoport, hogy brit pénzintézeteket szeretnénk, brit kulturális intézetet. szeretnénk kéttannyelvű magyar-angol iskolákat. azt szeretnénk ha a gyerekek marks and spencer ruhákba járnának iskolában. és szeretnének ehhez egy ruhagyárat. azt szeretnék ha lenne brit könyvkiadás (oxford/cambidge/pearson). azt szeretnék ha lenne brit iskolatévé (bbc/itv). miskolci iskolák olyanok lennének, mint egy modern kori brit koloniális intézmények. brit sportiskolát szeretnénk. brit pop-rocksulit. azt szeretnénk ha a brit bevásárlóközpontok (tesco) mellett lenne brit távközlés (british telecom). brit üzemanyagtöltő (british petrol). szeretnénk ha lenne brit dohányipar (british tobaco), brit gyógyszeripar (astra-zeneca). brit mikroelektronika (arm) és brit haditechnika (challenger, warrior, apache helikopter). persze az ehhez szükséges rend, fegyelem. middleton hercegné simogassa meg a cigányfiúk buksiját. és a cigánylányok pukedlizzenek neki.

és az is lehet, hogy a borsodiak azt mondják. nehogy már, akkor ilyen angol izék legyünk. de lehet, hogy azt, hogy ez nagy királyság lenne. és persze a britek lehet, hogy azt mondják. nekik nem kell egy újabb felföldi (felvidéki) megye. van elég baj velük a cigányokkal. de lehet, hogy azt mondják: viszonylag képzett, viszonylag olcsó munkaerőhöz juthatnak. miskolc megkapja az állami normatívát. és ezek után az egyesült királyság 555,000 milliárd forintnyi erejéből egy tíz éves programban betesz mondjuk 1 ezreléket. 555 millárd forintot. évente 1 tízezreléket. ez nem nagy reckér. ettől nagy-britannia nem dől be. éppenséggel fel lehet futtatni a brit gazdaságot. néhány külbirtokkal. persze ha a nép kimegy az utcára, hogy mi nem leszünk brit gyarmat. akkor ne legyünk.

2014.03.14. 11:33:25

@unionista: "a polgárosodáshoz konkrét cselekvési program kell, külkapcsolatok és önkormányzati hatalom." < én is így gondolom.

És igen, a városok egymásra találása, a testvérvárosi kapcsolat kialakítása és fenntartása, valamint erősítése - ez járható út szerintem is. Nálunk működik is, csak épp a városvezetés meghatorozó személyiségeinek, és a helyi pártelitek - egy-két kivételtől eltekintve - öncélúsága miatt alacsony hatásfokon.

tamas11 2014.03.14. 11:43:02

@megamind:
a KELL meg a KÉNE kézenfogva járnak.
Együtt isznak Utópiával, utólag piálnak...

2014.03.14. 11:51:32

@tamas11: Nézd, nem járom azokat az ördögi köröket, melyeket említettél.

2014.03.14. 12:28:17

@tamas11: Más szóval, a fentebb említett "egy-két kivétellel" karöltve elmondhatom, hogy van (több tucat lakossal együttműködve körvonalazódott, elkészült egy) programcsomag, amely megvalósításához kellő társadalmi támogatottság, vagyis az idei helyhatóságin sikeres szereplés szükséges. Így lehet önkormányzati hatalom - ezt is csak azért kell ebben a formában kiharcolni, mert most a többség fideszes, és tény, hogy nem szülővárosom, nem a helyi lakosság érdekeit tartják szem előtt. Mint említettem, a testvérvárosi kapcsolatok részben ki vannak építve, ezek megerősítése és újak kialakítása pedig folyamatban van...

Szóval nincs itt szó semmiféle utópiáról, vagy idealizmusról. Senki nem is találta fel a macskát, pláne azt nem, amelyik se kint, sem pedig bent nem tud egeret fogni... Számomra az egyetlen lényegi kérdés, hogy a politikai ambícióimmal a fentebb említett "egy-két kivétellel" karöltve valósítom-e meg, avagy egy új politikai szerv (lásd korábbi kommentem) helyi szervén keresztül érvényesítem. Úgy mondanám, készülök pályára állni, és keresem a megfelelő szervezeti formát (pártot).
süti beállítások módosítása