1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.03.08. 06:41 HaFr

Vegyetek még tőlünk, mocskos kapitalisták!

Kádár népe és Orbán megtalálták egymást, tudjuk. A házasságból komoly téveszmék pörögtek ki a napvilágra, amelyek közül a legelképesztőbb kombó talán az, hogy lehet egy polgárosulatlan társadalmat a közvagyon és a közpénzek lenyúlásával versenyképessé tenni. Sőt nemcsak lehet, hogy egyenesen így is kell. Ez a recept az orbániáda foglalata, kicsiny gyöngyszem az (atomon vett) függetlenségünkről és a (menekülő) tehetségeinkről szőtt fantáziák puha foglalatában, egy hoax, amit a nép megvesz, és harcosan védelmez mint a világ megszelídítésének utolsó eszközét, a biztonságának zálogát, a realistábbak pedig mint az egyik utolsó bizonyítékot a csodára. És valakik nagyon sokat keresnek ezen.

Abszurd világunkban az ilyen gondolatok nem keltenek feltűnést a bal agyféltekében. Ma Magyarországon Orbánra szavaz, akinek elrabolták a magánnyugdíjpénztári megtakarítását, mondván, ez úgyse az ő játéka volt -- és valóban. Soha senki el nem magyarázta neki, mi a manyup értelme. Ma Magyarországon Orbánra szavaz, akit megfosztottak a valamennyire is kiegyensúlyozott közéleti tájékozódás lehetőségétől -- és miért ne tenné. Soha senki el nem magyarázta neki, hogy függ össze a jogállam és a demokrácia (és ennek részeként a nyilvánosság) színvonala a saját és gyerekekei életkilátásaival. Ma Magyarországon Orbánra szavaz, aki a Kremlben tegnapelőttig nem kifejezetten a függetlenségünk garanciáját látta, de azért, ha teheti, továbbra is Bécsbe jár bevásárolni, és Londonból jönnek haza látogatóba a gyerekei -- nyilván teljesen inkoherens, ellentmondó viselkedés. Miért tesz így? Mert soha senki nem ösztönözte, hogy merje elbírálni a világot a saját tapasztalatai alapján, leginkább magában és a közvetlen környezetében bízzon, és ha meg is hallgatja, azonnal felejtse el -- a magyar politika adott színvonalán -- többnyire aljas és hazug politikusi szólamokat. Ezért a magyar választó, aki Orbánra szavaz, jobban hisz annak, amit felbérelt mamelukok a TV-ben elé tesznek ("valóságreprezentáció"), mint a maga fülének, szemének és a pénztárcájának -- hitelbe vett kollektív pszichózis áldozata: a televíziós prédikátorok által terjesztett vallási rögeszmék tudatmódosító tartalmaihoz hasonló élményt kapja Orbántól és bandájától, és örömmel él vele. A magyar választó a szocik korrupt erkölcsi rendszerére nem a katarzis igényével, hanem a katartikus korrupció iránti rajongással válaszolt.

A szolgáltatók továbbra is nyereséget termelnek, abszurd -- használja ki Orbán az átlag ember irigységét. (Persze, mert a csökkenő világpiaci energiaárak miatt a rezsicsökkentési kampány annyira azért nem bántotta őket.) Ami azt illeti, én nem is a szolgáltatókat féltem, úgy vélem, lehet non-profit módon is üzemeltetni energiacégeket: a profitot a tendenciózus pro-profit hírmagyarázók rendszeres összekeverik a beruházási és fenntartási ráfordítások forrásával -- ami propaganda a javából a másik oldalon. Non-profit alapon is lehet beruházni és hatékonyan működtetni (ha van verseny), a probléma nem itt van, hanem a kormánypropaganda által keltett szemléletben, hogy a profit rossz, immorális, amitől a keresztény magyar ember jobban teszi, ha elzárkózik. (Miközben a keresztény magyar közpénzszivattyúk halkan duruzsolnak.) A profitellenes szemlélet gyökeresen torzítja a magyar közgondolkodást az érdemmel, a hatékonysággal, a minőséggel, a felelősséggel, az értékteremtéssel, a versenyképességgel kapcsolatban: úgy tesz, mintha ezeken átlépni erény volna, és lehetne erényesnek lennünk, hogy közben a mocskos EU-tól és a mocskos kapitalistáktól várjuk, hogy eltartsanak minket, amit el is lehet érni néhány unortodox eszköz bevetésével. Sajnos nem lehet. Ez a fajta magyaros "cselvetés" már nagyon régóta idegen Európától, és tartósan nem űzhető errefelé. A fentebb említett katartikus korrupció legfontosabb hatása ezért nem a közvagyonon és a közpénzeken érezhető, hanem a közmorálon: Orbán rendszere alapvetően rombolja az emberi (erkölcsi és alkotói) kiválóság többezer éves civilizációs hagyományát. Barbár, idegen, keleti -- mucsai, ha tetszik (ha nem). Nem lehet büntetlenül űzni.

Magyarországon nyomor lesz, ha nem vagyunk végre hajlandók elfogadni a nyugati civilizációt szőrüstül-bőröstül (minden kényelmetlenségével, vélt igazságtalanságával és kényszereivel együtt). Hab a tortán, hogy annál nagyobb függetlenségről ábrándozni, mint amit a nyugat nyújthat, üres mellébeszélés. Persze a függetlenség nyugaton a társadalmat illeti, nem az akarnok miniszterelnököket.

 

 

243 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr225849568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Satyala 2014.03.08. 09:31:05

"A magyar választó a szocik korrupt erkölcsi rendszerére nem a katarzis igényével, hanem a katartikus korrupció iránti rajongással válaszolt."

Nem hiszem hogy a magyar választó rajongana a korrupcióért.
Persze van ilyen is! Lehet velük találkozni a blogokon, amikor a Fidesz védelmében azt írják hogy a szocik is korruptak voltak, de ez a párt iránti elfogultság.
A korrupció felett csak szemet hunynak, mondván ha már lop valaki akkor a mieink lopjanak.
No meg ha a média szemérmesen hallgat az egyik oldalról, és szemérmetlenül sulykol akár hazugságokat is a másikról, az felborítja a közgondolkodást.
Írod, hogy Orbánra szavaz, akit megfosztottak a kiegyensúlyozott közéleti tájékoztatástól.
Ez önmagában hordozza a választ.
Azok a választók, akik rászánják az időt a tájékozódásra, felmennek a netre, utána olvasnak egy-egy ügynek, pro és kontra, nagyon kevesen vannak! Sztem csak néhány ezer. A többiek a közmédiát tarják első számú, és egyetlen hírforrásnak.

cortes 2014.03.08. 10:02:16

Nem hiszem, hogy a hírforrások, hatalom általi bekebelezése önmagában magyarázza a jelenlegi közgondolkodást. Rá lehet erre erősíteni, lehet piszkálgatni az ember rosszabbik oldalát (vagy a jobbat), de alapvetően a hasonló a hasonlót vonzza. Aki MN- et olvas és csak azt, annak erővel sem lehetne mást a kezébe adni.

centenárium 2014.03.08. 10:02:17

Forró lett a pite,lángos
Megérkezett Zchuslag János (is)

program készítő 2014.03.08. 10:14:04

Orbán elásta magát előttem,lop a növekedési pályázatomból,törvényt sértett a fejlesztési minisztériuma,lebontatja a cementgyárat ezzel előnybe hozza a közgép-strabag kettőst,4 órás munkahelyeket csinál bruttó 54-ezerért--de ez biztos a pálinka miatt van-elitta az eszét.

egyetmondok 2014.03.08. 10:22:22

Jelezném Venezuelát.
Volt tán tavaly egy igen kiváló elemzés,hogy egyes országok hogyan bánnak,kezelik történelmi lottóötöseiket,pl. elképesztő ásványi kincseiket.
Venezuelát és Norvégiát hasonlították össze.
Mit olvasunk Venezueláról ? Élelmiszer-hiány van,halottakkal járó utcai zavargások,s közben övék a bolygó egyik legnagyobb olakészlete.
Tegnap néztem meg a Maduroval készült interjút,elképesztő volt: szó szerint felmondta a pali a fidesz politikai lózungjait,a szuverenitásért folyó harcot,a külföldi támadások egész fideszes ideológiáját,természetesen a külföld belföldi ágenseinek aknamunkáját.

panelburzsuj 2014.03.08. 12:30:51

Huh - bizonyára fontosat akartál mondani, de most nagyon zagyvára sikeredett.

Az alaptézised az, hogy hamis ígéret, amely szerint "lehet egy polgárosulatlan társadalmat a közvagyon lenyúlásával versenyképessé tenni".

És rögtön első példának felhozod a manyupot. Aholis az történt, hogy az állami parancsra és állami támogatással MAGÁNcélra félrakogatott vagyonkákat az orbáni kormányzat mégiscsak inkább a KÖZ kondérjába borította.

Aztán: "közéleti tájékozódás". A közvagyont nyúlták le? (Átírták a Fidesz nevére az állami tévét?) Vagy a közvagyon üzemeltetését? Vagy még inkább: a "közmegnyilvánulások" (privát) piaci szereplőit igyekeznek hatalmi nyomás alá helyezni?

Persze ha különféle "nemzeti piacokat" és "nemzeti tereket" közvagyonnak tekintjuk, akkor üla mondanót: a Fidesz lenyúl. De tegyük hozá: nem annyira vagyoni, mint közhatalmi eszközökkel.

Szóval és sokkal hangsúlyosabb - és veszedelmesebb - vonásnak látom a közhatalom=párthatalom szituáció erősödését.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.08. 12:42:36

@panelburzsuj: Yeah, pont ilyen abszurd a helyzet, amilyen az első kiemelt mondatrész volt. Csavaros vagy zavaros, ízlés kérdése.

panelburzsuj 2014.03.08. 13:20:19

@HaFr:
Azér csak jót tett e tételednek, hogy bővült, nem?... :)

Eszerint az orbáni ajánlat:

A haszonélvezet szégyenét átvállaljuk, de az eredmények dicsőségéban ti is fürödhettek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.08. 13:29:07

@panelburzsuj: Igen, köszönöm. A közvagyon ütősebb szó, de valóban leszűkíti a rablás körét- ne felejtsük el az örökbecsű interim államosítási technikát, amelynek során közvagyon képződik, de meg sem melegszik, mielőtt átvándorol a fiúk zsebébe.

stoppos76 2014.03.08. 14:04:41

Hafr, már megint csak egyetérteni tudok. Gratula. :)

dr kíváncsivagyok 2014.03.08. 14:05:02

@Satyala:
"Nem hiszem hogy a magyar választó rajongana a korrupcióért. "

Hahóó,...2/3 - ot josolnak a Fidesznek....!!!!
A mostani Orvbán kormánytól talán a Horthy korszak volt korruptabb , urambátyám - ocsémuram módon !

♔bаtyu♔ 2014.03.08. 14:05:23

Röviden, Mo. függetlenségének az ártott nagyon komolyan, hogy Gyurcsányék 54%-ról 83%-a adósítottak el bennünket, plusz IMF hitel.

Persze vissza lehet nyúlni az előzményekhez, az elpasszolt aranykészletünkhöz, vagy még előbbre, az MSZMP dolgaihoz, aminek eredményeképp 89-ben egy fillér nem maradt az államkasszában, viszont maradt egy gigantikus adóssághegy.

dr kíváncsivagyok 2014.03.08. 14:07:13

@HaFr:

"A közvagyon ütősebb szó, de valóban leszűkíti a rablás körét- ne felejtsük el az örökbecsű interim államosítási technikát, amelynek során közvagyon képződik, de meg sem melegszik, mielőtt átvándorol a fiúk zsebébe. "

Netán a foldek haszonbérletével is ez lenne a cél ?! 20 év után elovásárlás jelkepes osszegért !?
Tuti...

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.03.08. 14:09:53

A Manyup biztos, hogy az enyém lett volna? Csak mert hozam nem igazán volt. És mi a garancia arra ,hogy nem lépnek le vele a pénztárak? Nem volt államadósság növelő véletlenül a rendszer?
Biztos, hogy teljesen jó volt a manyup féle nyugdíjbiztosítás?

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.03.08. 14:12:33

@HaFr:

Tudod mi az igazság? Az, hogy a szavazók nem elnézik a korrupciót, hanem nem hiszik el, hogy a választottaik korruptak. Nem mindegy!
Sokan azt mondják, hogy milyen sok a hülye, hogy elnézik a lopást, mutyikat, de a helyzet valójában az, hogy egyszerűen csak nem hiszik el, mivel az a média nem mondja, amelyik kormánybarát. Szóval nem elnéznek fölötte, hanem nem is hisznek benne, mert csak a másik oldal "találta ki".

dr kíváncsivagyok 2014.03.08. 14:14:41

@panelburzsuj:
"A haszonélvezet szégyenét átvállaljuk, de az eredmények dicsőségéban ti is fürödhettek. "

Orvbán nyíltan megmondta , hogy természetesnek tartja a "támogatót" megjutalmazni...
Mivel neki nincs semmi amit osztogathat,..ezért a kozvagyont ajándékozza el !!

dr kíváncsivagyok 2014.03.08. 14:18:18

@Nyekenyóka:
"Sokan azt mondják, hogy milyen sok a hülye, hogy elnézik a lopást, mutyikat, de a helyzet valójában az, hogy egyszerűen csak nem hiszik el, mivel az a média nem mondja, amelyik kormánybarát. Szóval nem elnéznek fölötte, hanem nem is hisznek benne, mert csak a másik oldal "találta ki". "

Ez így igaz...viszont a propagandagépezetuknek koszonhetoen egy választást (2010) meg tudtak nyerni szaros 10 milliós korrupciós GYANÚVAL !!!!
A mostani tobb száz MILLIÁRDOS korrupció pedig....nincs...

szobatars 2014.03.08. 14:24:09

@HaFr: ne felejtsük el az örökbecsű interim államosítási technikát, amelynek során közvagyon képződik, de meg sem melegszik, mielőtt átvándorol a fiúk zsebébe.

ugyanez másik irányba a közvagyon eladása, majd visszabérlése..ahogy üdülőt szerzett a DK vezetője, ahogy a pécsi buszokat eladták...és még lehetne ezer példát sorolni

sokkal hitelesebb lennél, ha objektíven próbálnád meg elemezni a történteket, mert így erősen az egyik irányba húzol...s ezzel máris kiírod magad azok köréből, akik nem manipulálják a közmédiát...jelen esetben a blogszférát..

rolldog 2014.03.08. 14:26:00

jo cikk, kar hogy azok nem olvassak, akik Putyint a jelenlegi helyzetben a keresztenyseg es a szabadsag egyetlen elharcosanak tartjak, a nyugatot (meg az IMF-et) pedig a vilag rombadontojenek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.08. 14:28:53

@szobatars: DD:) azért még jól vagyok, ne aggódj

kosztarovics bácsi 2014.03.08. 14:29:15

Szóval a lényeg a lényeg, hogy mocskos állat, aki nem a libsi-bibsi-bolsi társaságra adja voksát. Elvtársak! Mielőtt összeborultok, vegyétek le a pufajkát, úgy könnyebben megy...

==T== 2014.03.08. 14:33:14

A manyup a korosztályok közti szolidaritás felrúgása.

Egy hagyományos - de zárt - nyugdíjkasszában a nyugdíjasok azt kapnák vissza, amit maguk után hagytak.

Ha megfelelő számú, rendesen felnevelt és kitanított fiatalt, és életképes országot, akkor jó nyugdíjat, ha viszont nem figyeltek oda arra, hogy megfelelő számú és minőségű utódot és országot hagyjanak maguk után, akkor gyenge nyugdíjat.

kpityu2 2014.03.08. 14:34:26

A rádió közlekedési hírei:
- Figyelem! Az M7-esen autózók figyelmét szeretnénk felhívni hogy legyenek óvatosak, mert egy őrült a forgalommal szemben autózik Budapest felé.
Kovács épp az autópályán hallgatja a felhívást, majd felcsattan:
- Hogyhogy egy? Mind!

panelburzsuj 2014.03.08. 14:36:16

@dr kíváncsivagyok:
Hát ez lesz megmérve szűk egy hónap múlva.

Hogy hányan érzik magukat pecsenyével megajándékozottnak - hányan pecsenyeszaggal.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.08. 14:39:12

Mint egykor a nyugati civilizáció nagy híve, kénytelen vagyok belátni: mára a rendszer a végét járja. Kérdés, érdemes-e egyáltalán erőltetni Mo-n, mikor eleve hiányoznak az alapok. Valószínűleg nem.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Orbán lenne a megoldás. Nem az.

Blikknépe (törölt) 2014.03.08. 14:40:00

beteg vagy.
a jobbik eset ha te is tudod, a rosszabbik, ha meg vagy gőződv arról, hogy nem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.08. 14:41:30

@Blikknépe: ritka egy ütős érv volt, meghajolok

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.08. 14:44:06

@rolldog:

Putyin mindenképpen a keresztény kelet képviselője szemben az ateista nyugattal. Ez szimpla ténykérdés.

Már a nyugati kereszténység is rálépett a fertő útjára. Egyre több protestáns felekezet homokosokat házasít, Isten ellen beszél, abortuszt propagál. De a katolikus Gorbacsov, az argentín főpap most kezdi a Vatikánt is "modernizálni", azaz Sátán felé orientálni lassú, de biztos léptekkel.

Nyugat-Európában ma már az ateista fasizmus küzd az iszlám ellen.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.08. 14:45:38

@egyetmondok:

Venezuela hibája a marxizmus. Marxista szemlélettel nem lehet országot fejleszteni.

űrszelvény (törölt) 2014.03.08. 14:47:51

"Magyarországon nyomor lesz, ha nem vagyunk végre hajlandók elfogadni a nyugati civilizációt szőrüstül-bőröstül (minden kényelmetlenségével, vélt igazságtalanságával és kényszereivel együtt)."

Már ne is haragudj, de az elmúlt 20 év pont arról szólt, hogy a nyugati civilizációra való átállás jegyében mindig újra és újra le kellene adni az életszínvonalból. Mert majd akkor távoli jövőben minden jó lesz, és dőlni fog a lé.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.08. 14:49:53

@űrszelvény: a mi 20 éves nyomorunknak semmi köze a kapitalizmushoz -- ha netán fennállna még népköztársaság még nagyobb sz*ban lennénk. Aminek köze van a nyomorunkhoz, azok a saját gyenge társadalmi kompetenciáink és a bűnös politika

==T== 2014.03.08. 14:51:11

@HaFr: Na igen, ezt aláírom. De ha végre zárt rendszer lenne, és erősebben differenciálnának mondjuk a ledolgozott évek/felnevelt gyerekek száma mentén....

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.03.08. 14:52:39

@HaFr:

Ő talán nem oka, hogy ott vagyunk, ahol..?

Mit keres egyáltalán még a politikában egy ilyen alak?!

egyetmondok 2014.03.08. 14:53:27

@maxval a gondolkodó birca:
Tiszta szerencse,hogy Orbán "csak" materialista,olyan igazi, történelmi és dialektikus (igaz abból a nemzeti fajta)materialista...,és nem marxista.:-)))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.08. 14:54:21

@==T==: mármint a ny rendszerekkel kapcsolatos állításaid vannak felcserélve . a manyup szolidaritás, a másik az aktuális GDP-n múlik, ha szerencséd van, nem lopják el a pénzedet (most éppen nem volt, ellopták)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.08. 14:54:54

@Nyekenyóka: nem értem, ez nem a Gy blogja, kérdezd meg tőle a FB-ján

==T== 2014.03.08. 14:55:09

@HaFr: Azért elég sok köze van.

A magyar gazdaság 90-ben alkalmatlan volt arra, hogy megmérettese magát a nyílt piacon. Erre fel kellett volna készíteni/készülnie, ahogy egy sportoló is éveket készül az olimpia előtt.

Óriási hiba volt a korai piacnyitás - főleg annak függvényében, hogy a remélt 94 körüli EU-s csatlakozásból is 2004 lett - ugyanis a korai piacnyitás egyszerűen kinyírta azokat a nagyobb hazai vállalatokat/vállalkozásokat is, akik mondjuk egy évtizednyi türelmi idővel versenyképesek lehettek volna, azok a kisebb cégek pedig, akik épphogy túlélték, nem voltak képesek akkora tőkét felhalmozni, ami a későbbi növekedésük alapja lehetett volna.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.08. 14:55:38

@egyetmondok:

Mindegy, hogy Orbán ki és mi. Ő egy rossz reakció egy valós helyzetre. De a helyzet valós, ez az igazság. Abból, hogy egy rossz helyzetet rosszul kezelünk, még nem következik, hogy a helyzet jó.

==T== 2014.03.08. 14:56:34

@HaFr: nem, a manyup szimpla pénzfélretétel. A manyupban csak saját magával szolidáris az ember, ezért nincs látszólag rászorulva, hogy pl. gyereket neveljen. Ennek eredménye az a demográfiai katasztrófa, ami most van.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.08. 14:58:05

@==T==: meg azokkal, akiktől nem szedi el a közpénzt a saját nyugdíja finanszírozására

egyetmondok 2014.03.08. 15:02:48

@maxval a gondolkodó birca:
Nincsen emberi reakció,bármi se,politikai se, valamiféle elv, elképzelés nélkül. (Hacsak nem a páni félelemé,ám erről Orbán esetében nincsen szó.)
A helyzet egy dolog,s az arra adott reakció egy másik,ez rendben. Orbán reakciója materialista.

Gerilgfx 2014.03.08. 15:04:20

a demográfiai katasztrófa a szélsőséges feminizmus, és az intézményesült férfigyűlölet végeredménye.

panelburzsuj 2014.03.08. 15:07:27

@==T==:
Az helyes - bár a tiedhez hasonlóan teoretikus - kérdésfeltevés, hogy derék magyarok kivárták volna-e a sorukat. Telefonra, autóra, Gorenjére...

Zárt KGST helyett egy még zártabb Magyarország - türelmes, szegényes önellátással és tőkekuporgatással.

Ilyennek ismered a nemzetedet?

tobeor 2014.03.08. 15:07:45

"Orbán rendszere alapvetően rombolja az emberi (erkölcsi és alkotói) kiválóság többezer éves civilizációs hagyományát."

Na végre. Ez az egyik leginkább alultárgyalt gondolat ebben az országban, noha mértékét és jelentőségét tekintve napi 24 órában kéne hisztériázni amiatt, hogy hogyan hülyíti el a magyar nép fideszes részét a fidesz. Konkrétan szellemi pusztítást végez. És erkölcsit is, naná.

Teljesen komolyan mondom, a fidesz-birodalom néphülyítő, züllesztő ereje NAGYOBB, és HATÉKONYABB mint annak idején a kádárista szovjetorosz propaganda volt. Arról legalább tudta mindeki, hogy az ellenség agymosása. A Fideszéről még vagy egymillió ember elhiszi, hogy igaz.

Ennek a szellemi és rkölcsi pusztításnak, ennek a társadalmi visszafejlődésnek a kíméletlen rombolásával naponta szembesülünk:
- amikor emberek teljesen komolyan elhiszik, hogy "harcolni" kell valamiféle ellenség ellen,
- amikor emberek meggyőződéssel vallják, hogy az EU ellen kell harcolni a rezsicsökkentését (???), amit ÁFA-ban és más adókban triplán fizetünk vissza
- amikor emberek beszopják, de tövig, hogy pl. az IMF is egy "elleneség"
- amikor fideszes tömegek állnak ki a legordasabb leggátlástalanabb országos méretű lopássorozatok, magyarok tömegeinek kifpsztása mellett (földmutyi, trafikmutyi, simicska), csal mert az a fidesz csinálja,
- amikor napi szintűá hazudozást tesznek "normálissá", amikor elfogadtatják a nyilvánosság és demokratikus intézmények kiherélését, stb.

Sorolhatnám a szellemi és morális szőnyegbombázás, a fideszes szavazók szellemi és morális lezüllesztésének, butításának tételeit napestig, aki figyeli a híreket tudja miről van szó.
Bár elég rénézni egy bérencmenetre és látszik milyen hatékony a fideszes pravdák néphülyítése.

Ez a szellemi-morális leépülés sokkal jobban visszaveti az országot, mint a gazdasági bénázásaik.

anyadmajma 2014.03.08. 15:08:07

@panelburzsuj: Ja, de szólj pl a kövér haverodnak is, hogy az apja pufajkáját vesse már le, mert 56-ot már a kedves papa megtorolta. Vagy a matolcsynak, hogy 3/3 már nem menő, esetleg a pintérnek is, hogy tagadja már le, sőt a fidesz szinte teljes vezérkarának is, hogy ha már végre ilyen nácibolsi eszméket vallanak, akkor álljanak már neki komcsizni az mszp-t.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 15:08:13

@==T==:

A demográfiai katasztrófa abból van, hogy a nőknek választaniuk kell az örök nyomor és a munkahely+nyugdíj között.

Ha föl is nevelne egy új generációt valaki a jövő kedvéért,

neki nem lenne abból nyugdíja,

csak annak a másiknak, aki gyereknevelés helyett a karrierjén és az előléptetésein fáradozott.

Szóval fölnevelődik az új generáció, hogy nyugdíjat termeljen,
de pont azok, akik fölnevelik, ebből nem kapnak majd semmit.

És ezt még a leghülyébb nő is átlátja.

Holle anyó 2014.03.08. 15:09:55

Nem baj, majd te elmagyarázod itt a sok hülyének, hogy miért kell az Összefosásra szavazni.

Természetesen mindig csak és kizárólag a liberálisok tudják, hogy mi a helyes és kire kell szavazni.

A nép csak akkor volt bölcs, amikor a balliberális formációnak adott 2X4 évre esélyt.

Aztán a bölcs nép vagy meghülyült, vagy kicserélték egy másik népre, de most már nem tudja ez a buta nép, hogy kire kell szavazni....

Szánalmas ez a poszt, meg az a tenyérbemászó stílus is, amit képviseltek. Ez az, ami miatt soha, de soha vissza nem kerültök a politikába. Annyira ostobák vagytok, hogy az április 6-i buktából sem fogtok tanulni és majd azután is önfeledten hülyemagyaroztok tovább.

lenoardo999 2014.03.08. 15:10:30

@HaFr: "a mi 20 éves nyomorunknak semmi köze a kapitalizmushoz -- ha netán fennállna még népköztársaság még nagyobb sz*ban lennénk."

Na itt ugrik a majom a vízbe. Nagyjából itt siklik ki minden idevonatkozó elemzésed. A mondat második fele ugyan igaz, kapitalizmus nélkül, tegyük hozzá EU és az ún. demokratikus társadalmak piacgazdaságai nélkül nagyobb sz*ban lennénk. Ugyanis gondoskodnának róla. Ahogyan jelen állapotunk is, a 2/3-os GPP-vel, az ötödnyi bérekkel, a megvásásárolt és földig lerombolt üzemeinkkel, az egyenlőtlenül a piaci versenyre kényszerített mezőgazdaságunkkal, a lefojtott élelmiszeriparunkkal, a kiáramló több ezer milliárdos hitelkamatokkal kényszerpálya.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.03.08. 15:11:59

@==T==: @Gerilgfx:

Semmiféle demográfiai KATASZTRÓFA nincs. Annyira nem jelentős a fogyás, hogy szankciók kelljenek. Szerintem..

♔bаtyu♔ 2014.03.08. 15:13:52

Ne kínlódjatok már. Gyurcsánnyal, Mesterházyval, Bajnaival nem Hollandiát kapunk, hanem azt, ami ellen 2010-ben olyan vehemensen leszavaztunk. Egy velejéig korrupt tehetségtelen társaságot.

Gondoljátok, hogy a nyugat szellemiségét Heller Ágnes, Aczél Endre, Szekeres, Horn Gábor, Lendvai és hasonlók képviselik? Na ne hülyéskedjünk már.

Nem kelet-nyugat harca ez, hanem a régi és az új garnitúráé, annyi, hogy a régi garnitúra elvtelenül nyalja ki most éppen azok seggét, akik nyugaton azt gondolják, Mo. gyarmat és ekként is kell bánni vele.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.08. 15:14:32

@lenoardo999: Na, itt siklasz ki. összetéveszted a kapitalizmus szidalmazását a magyar rendszerváltáséval, és olyan kényszerpályákról beszélsz, amiket részint magunk építettünk, részint az objektív tőkeszegénységünkből, részint a versenyképtelenségünkből adódnak -- nem baj, majd rájössz, ha sokan elmagyarázzák még neked más aspektusból is

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.08. 15:15:07

@♔bаtyu♔: Ki mondta, hogy bármit hiszek abból, ami ellen hadakozol?

Holle anyó 2014.03.08. 15:15:23

@a 17 éves Parker Schnabel: Ez bizony így van. Ha újrakezdhetném, én sem szülnék gyereket, az biztos. Pedig imádom őket. :(((
Amennyit én szoptam ettől a tetves kurva államtól az anyaság miatt, amennyi terhet cipeltem, amennyi lemondással járt....
Amennyit basztattak az állami hivatalban, ahol dolgozom, amennyit csicskáztatott a kibaszott oktatási rendszer és a segghülye hatóságok, amennyit húzgálták a pofájukat családi kötelezettségeim miatt azok a gyermektelen karrierista főnökeim, akiknek a magas nyugdíját az én gyerekeim keresnék meg - ha hagynám -, arról rengeteget tudnék mesélni.

panelburzsuj 2014.03.08. 15:16:11

@♔bаtyu♔:
És te lennél az új szellemiség?

Erre mondja az ánglius: from the pan into the fire.

Holle anyó 2014.03.08. 15:16:22

@Nyekenyóka: Értem. Neked természetesen lehet más a véleményed.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.03.08. 15:19:24

@♔bаtyu♔:

Orbán Viktor a legrégibb darabunk és elvtelenül nyalja ki a seggét bárkinek, aki ajtót nyit neki.

Putyinnak, azeri baltásgyilkosnak, vagy Merkelnek egyaránt.

A lényeg, hogy mint egy hörcsög, a földjére gyűjtsön mindenfélét,
stadiont, kastélyt, toronyórát lánccal.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.03.08. 15:20:53

@Holle anyó:

Szerintem arról van szó, hogy az egyik fél bűne nem menti fel a másikét, és köztudott, hogy mindkét fél bűnös. És ezt nem veszik észre sokan, és meg van teljesen oszolva a társadalom.

lenoardo999 2014.03.08. 15:22:54

@HaFr: a tőkeszegénység és a versenyképtelenség pofátlan kihasználása talán nem a kapitalizmus sajátossága? Arról nem is beszélve, hogy ahol ez véletlenül nem lett volna elég, pl. mezőgazdaság, ott látványosan mesterséges versenyhátránnyal engedtek be a piacra.

Zoltan777 2014.03.08. 15:24:08

@Nyekenyóka: 100 éven belül alig lesz fehér Európában:D Ja szerintem sincs gáz, ráérünk akkor lépni. Bár ez engem pont nem érdekel, az emberiség úgyis előbb utóbb kihal.

grani 2014.03.08. 15:25:32

Nyugati civilizáció? Minek? Igény nincs rá, nem is illik ránk. Miért erőltetni azt, amit ezer év alatt se sikerült átvenni?
Inkább legyünk olyanok, amilyenek vagyunk. Önmagunk. Akkor szerintem minden sikerül. Persze, ahhoz kellene egy olyan értelmiség is, amely nem a nyugati "civilizátorok" alsó felének nyalogatásával érezni magát valakinek. Különben is mindig csak ellenség volt a nyugati civilizáció. Nem is tud más lenni.

miva? 2014.03.08. 15:28:54

@Nyekenyóka: Erről szól a játék. Pánikkeltés, hogy a másik majd a végső romlásba taszajt, és máris a két bűnös pólus között szavazunk. Viktor bűne ez - FKGP, MDF, KDNP - leginkább, hiszen az ő zseniális ötlete volt lefedni egy populista lózungokból épülő kócerájjal az összes magyar egybites politikai vágyait. A mai világ az elképzelhető legszebb Fidesz világ, hiszen ugye valami díszellenzékre szükség lesz. Örüljenek a batyuk, hiszen az ő kánaánjuk már eljött!

avocado_ 2014.03.08. 15:29:57

Pontosan jól mondod poszter. A jobbosokkal a baj az hogy úgy mondjam mindig az első gondolatukban bíznak, nem képesek kritizálni azt, ahogy eszükbe jut egy megoldás le is zárják a kérdést. És ez a megoldás gyakran az amit hallanak valakitől, például a kormánytól. Szellemi fogyatékosok tömkelege.

tobeor 2014.03.08. 15:31:02

A fideszes szellemi pusztítás két fontos alapja:
- elhitették a híveikkel, hogy aki nem velük van az mind ballib
- elhitették a híveikkel, hogy ők azért lophatnak, mert a ballibek is loptak.
- végső soron a fidesz bármennyit lophat, rombolhat, bénázhat, ha közben ballibezik

És ezt a hívek _tényleg_ elhiszik. Tényleg.

Ai igazi fideszes már jobban gyűlöli a ballibet, mint amennyire szereti - ha szerette egyáltalán valaha - Magyarországot. Ezért nézi el a magyarok kirablását. A gyűlölet felülírja a hazaszeretet. Inkább rabolja ki teljesen Magyarországot a fidesz, rombolja le a demokréciát, űzzön csúfot a nyilvánosságból, mutasson fityiszt a magyaroknak információs önrendelkezés helyett, inkább puccsolja meg saját népét Orbán (saját szavai), nem baj, mert a gyűlölet erősebb.

Orbán hergeli őket, szítja a gyűlöletet, folyamatosan, és ezen keresztül tartja érzelmi rabságban az erre szellemi- és érzelmi visszamaradottságuk miatt fogékonyakat. Amíg gyűlölnek, addig Orbán hatalmában vannak, és mindenben visszaszajkóznak amit Orbán akar. Orbán meg röhög a markába hogy milyen könnyen manipulája szét a szrencsétlenek agyát, és a leglátványosabb gaztetteit is üdvözlik.

A vallások-szekták teljesen, hermetikusan zárt logikai világát hozta el ezzel Orbán, hiszen a rendszer zárt, mert aki mást mond, netán kritizál, az ellenség, aki ugyebár csak hazudhat, és az ellenségnek még a léte is igazolja a vakhitet, stb.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.03.08. 15:33:32

@tobeor:

"- elhitették a híveikkel, hogy ők azért lophatnak, mert a ballibek is loptak."

Ez nem igaz. a "híveik" abban a tudatban élnek, hogy a Fidesz nem lop (lásd első hsz-m itt)
És mindent csak az ellenzék talál ki..

Holle anyó 2014.03.08. 15:33:58

@HaFr: A válasz.... jellemző. Mindenki hülye, csak te vagy okos.

Dögunalmas már.....

_most_ 2014.03.08. 15:34:17

egyetértek, aki Orbánra szavaz, az az ország pusztulására szavaz, számtalan példa van, hova vezet az Orbán-féle rezsim, dehát a birkák semmiből se tanulnak.

unionista (törölt) 2014.03.08. 15:34:17

@egyetmondok:
az se nagyon megy, hogy egy ország egy tőkéscsoportnak örök időkre elad egy monopóliumot. persze muszáj volt eladni horn gyulának, mert akkor 50% inflációt kellett volna csinálni, és nem 30%. annyit bokros lajos se vállalt be. a közműveket nem kell privatizálni, és akkor utána nem kell nacionalizálni se.

toportyánzsóti 2014.03.08. 15:40:21

Jelenleg nemhogy vezetne moszkovityenka és mutyipincsijei,inkább az a kérdés 10%-ot eléri-e,mifelénk 5%-on áll a szekta,választók 3/4-e nem akar választ adni kire szavazna.Ha úgy vezetnének ahogy a besúgókból toborzott bértollnokok nyomják,már régen előrehozták volna a választásokat,e helyett megy az ég átfestése,statisztika hamisítások tömege,aprópénzek osztogatása.

unionista (törölt) 2014.03.08. 15:40:43

@tobeor:
külföldi oligopóliumok vs. belföldi oligarchák.
a baloldal előbbiben bízik folyamatosan, a jobboldal utóbbiban.

Holle anyó 2014.03.08. 15:41:18

@Nyekenyóka: Ebben tökéletesen egyetértünk. A gengszterváltás óta soha, de soha egyetlen kormány alatt sem éreztem azt, hogy értem dolgoznának, vagy nekem bármivel is jobb lett volna az életem. (Persze a technikai fejlődés hozott pozitív irányú változást, de arányaiban minőségileg nem jobb, hanem rosszabb lett az életem, ti. én nem csak az anyagi javakat nézem, hanem az életminőséget, a társadalmi kapcsolatokat is.)
A szocializmus után egy totális államot építettek a nyakamba, amelyik törvénygyárat üzemeltet, adóztat, bírságol és kémkedik utánam. megmondja mit ehetek, mit ihatok, mit szívhatok, hol szívhatom, mennyit járjon a gyerekem iskolába (segghülye tanárok közé), mit gondolhatok, mit mondhatok, mi lehet a véleményem, stb.

_most_ 2014.03.08. 15:42:12

@tobeor: jobboldalon mindig is a gyűlölet volt az összetartó erő, ha nem gyűlölhetnének valakit, ha nem lenne ellenség, aki ellen harcolhatnak, értelmét vesztené az életük.

egyetmondok 2014.03.08. 15:45:26

@unionista:
Téves az az elképzelés,amely a termelőeszközök tulajdonjoga környékén keresi a bajokra a megoldást.
A legrosszabb magántulajdon is bőven jobb,mint egy ellenőrizhetetlen állam tulajdonjoga.

panelburzsuj 2014.03.08. 15:46:20

@unionista:
Nyugdíjat se muszáj emelni - erőn felül, hitelből vagy privatizációból.

És államilag kitenyésztett újburzsoázia se kell.

Sőt: választást se muszáj nyerni.

Ahol viszont a társadalom túlnyomó többsége a jogszabályokkal történű zsákmányszerzésre van kondicionálva, ott a politikai logika felülírja a gazdaságit.

És ha egy-egy kormányt el is nyelnek a "begyűrűző" válságok hullámai, mindig akad helyébe önként jelentkező. Csak az államcsődöt sikerüljön kibekkelni - minden más mese.

Holle anyó 2014.03.08. 15:48:19

@toportyánzsóti: Mindegy is, hogy vezet, vagy sem, április 6-án eldől, hogy az Összefosás, vagy a Szentszar telepedik a nyakunkba 4 évre.
Tökéletesen mindegy, hogy melyik szarkupac nyeri a választásokat. Egyik kutya, másik eb.

mikka 2014.03.08. 16:03:52

@_most_: ez a baloldalra igaz csak igazán :)
az összes patkány előmászott a lyukból ahová a vereség után másztak..Lásd Bajnai, Fodor, Gyurcsány, Kuncze, Bauer etc etc.. Mesterházynak a kezében volt a lehetőség hogy rendbe tegye a következő évtizedekre a szocialista pártot. Nem tette. Miért? Mert hülye. Mert nem államférfi és nem igazi politikus. Megélhetési szavazatgyűjtő csupán.
Annyit kellett volna tennie hogy elhatárolódik az összes régi köcsögtől beleértve mindenkit aki ott volt..Kis, Lendvai, Gyurcsány, Kovács, Juhász etc etc.. Aztán egy szerény kampánnyal a biztos vereség tudatában elkezdi fölhozni a fiatalokat a pártból vagy azon kívülről. Fiatalok alatt, értelmes, nyelveket beszélő, jól képzett embereket értek 35 év maximum korhatárral. Átadja szépen a pártot a választás után a következő generációnak és lemond, bezárva a visszatérési lehetőséget az összes köcsög volt kommunista vagy nyerészkedő ifjúkommunista előtt végleg. Mennybe mehetett volna, de nem tette. Nagy hiba volt ez, politikailag és emberileg a legnagyobb amit elkövethetett. Végtelenül ostoba, csak a mának élő ember tesz így.

unionista (törölt) 2014.03.08. 16:08:24

@panelburzsuj:
sokszor leírtam. szerintem országosan nincs válasz a problémákra. az újraosztást lehetne sokkal igazságosabbá tenni. de a jóléti kiadások mértékét momentán nem lehet csökkenteni. sőt növelni kellene. de erre sem a konzervatív/liberális értelmiség, sem az úgynevezett nemzeti középosztály nem szavaz. a mainstream értelmiség elképzeléseire viszont nem szavaz a nép. ebből a körből senki sincs a parlamentben. esetleg schiffer. de ők is szirénáznak és lufit eregetnek, mint az óvodások.

unionista (törölt) 2014.03.08. 16:11:30

@mikka:
de orbán is egy patkány, és vona is. vegyed már észre.

Jolka40 2014.03.08. 16:12:36

@a 17 éves Parker Schnabel: "Szóval fölnevelődik az új generáció, hogy nyugdíjat termeljen,
de pont azok, akik fölnevelik, ebből nem kapnak majd semmit.

És ezt még a leghülyébb nő is átlátja."
Csak a zseniális kormányunk nem látja át.

Jolka40 2014.03.08. 16:16:58

@mikka: Az értelmes, nyelveket beszélő 35 évnél fiatalabbakat aztán 36 éves korukban elküldi a süllyesztőbe. Megöregedni bűn? 50 évesen már senki sem értelmes? Meg fogsz lepődni: van aki még 80 évesen is az.

==T== 2014.03.08. 16:18:11

@Nyekenyóka: dehogy nincs. Ugyanis nem csak fogyás van, de a legifjebb generációkban már iszonyúan megnőtt a cigányok aránya.

béla a görög (törölt) 2014.03.08. 16:23:12

Alapvetően egyetértünk!
A MANYUP államosítás óta én 'készülök is a nyomorra' (a nyomor elkerülésére készülök, az az elől való menekülésre - nem magára a nyomorra).
----
Észrevételeim melyek ideológiai különbözőségeinkből fakadnak/egyéniek: - de magát a a fő mondanivalót nem érintik:
- Nem szavazók ezekre az ártányokra! (tudom akinek nem inge ne vegye magára, de azért úgy mégis - csak a pontosság kedvéért)
- 2010-ben az MSZP szavazók egy része (én is) büntette a korrupciót, büntette a pártot. Átszavazott (nem a fideszre) vagy épp nem szavazott.
Na ez az amit a fideszes szavazók nem fognak.
(Én pedig szomorúan tapasztalom, hogy lehet akármilyen szar vagy korrupt a baloldal - sajnos azt kell választanom, mert azok még tudnak késsel-villával enni. Ezek nem.)

lobaszopiatej 2014.03.08. 16:25:53

@maxval a gondolkodó birca: "Istenhez kell ragaszkodni."

Nade melyikhez?!

zobod 2014.03.08. 16:32:16

@_most_: a posztot és a kommenteket olvasva, a liberális oldalon is. Csak ők másképp, és másért gyűlölködnek.

dr kíváncsivagyok 2014.03.08. 16:36:18

@panelburzsuj:
"Hát ez lesz megmérve szűk egy hónap múlva.

Hogy hányan érzik magukat pecsenyével megajándékozottnak - hányan pecsenyeszaggal. "

Akik csak a pecsenye szagát érzik,..azért szavaznak a pecsenyet zabálókra,...mert egy húron pendulnek , egy az értékrendjuk .
A pecsenyét ugyan csak szagolhatják , de boldogok , mert nem a szoc-lib ellenség lakik jól , hanem az ovéik !!!

unionista (törölt) 2014.03.08. 16:36:50

@egyetmondok:
az e-on igazgatótanácsában úgy gondolták, hogy ők magyarország teljes elektromos és gázszolgáltásának hasznát örök időkre megvásárolták az egyébként kényszerhelyzetben levő és kiszolgáltatott horn kormánytól. 20-25 év után teljesen korrekt azt mondani: aus. várni kellett volna ezzel néhány évet.

ez ügyben nekem orbánnal az a problémám, hogy nem elég kemény. lehet csinálni szövetségi közműipart. az e-on hungária lehet egy német-magyar vegyesvállalat. ha ez nem tetszik nekik, akkor azt kell mondani: viszlát. az e-on esetleg kap kisebb járási koncessziókat. ahogy a franciák, vagy az olaszok. és az osztrákok már dörzsölhetik a tenyerüket. mert valakikre szükség lesz. bécs boldogan vállalja majd a mentő szerepet.

ennek az eon nevű formációnak dolgoztam. egy kutyaütő társaság. akárcsak a telekom. azokkal is volt szerencsém találkozni. ne gondolja már senki, hogy a magyar gazdaságnak ezekre a csoportokra feltétlen szüksége van. kellenek tőkések, de lehet válogatni közöttük.

a száz évvel ezelőtt térképet kellene a németek elé tenni:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/Europe_1914.jpg
és megkérdezni tőlük. ezt akarjátok? az egész európai gazdaság azért van parkolópályán, mert a németek nem döntötték el, hogy meddig akarják tolni a zsetont.

egy időben törökországot integrálni akarták. ezt beszopta európa. utána azért, mert a német bankok görögországot pénzelték. ezt is beszopta a kontinens. most jönnek ukrajnával. húzza meg németország a birodalom határát.

aranyláz 2014.03.08. 16:37:01

@maxval a gondolkodó birca: "Istenhez kell ragaszkodni." A ragaszkodás(és a vágyak) minden szenvedés okozója a Buddha szerint. Orbán is ragaszkodik valamihez, Putyin is, te is, mindenki, de azért hajrá!

dr kíváncsivagyok 2014.03.08. 16:39:06

@lobaszopiatej:

""Istenhez kell ragaszkodni."

Nade melyikhez?!

" Most ahhoz , amelyik szemet húny a Biblia tanításai semmibe vévo szentfazekek és álkeresztények országromboló , erkolcs és jellemtelen tobzódásához..., tolvajlásához !

aranyláz 2014.03.08. 16:41:06

@tobeor: "Orbán rendszere alapvetően rombolja az emberi (erkölcsi és alkotói) kiválóság többezer éves civilizációs hagyományát." Fordítva vagyon, Orbán rendszere azért kerülhetett hatalomra, mert ilyen a magyar társadalom. Persze rombolja(tovább), de az leginkább magamagát rombolja.

unionista (törölt) 2014.03.08. 16:42:56

@dr kíváncsivagyok:
bircát nem fogod kitéríteni a hitéből. mellesleg: miért is kellene.

toportyánzsóti 2014.03.08. 16:43:11

@Holle anyó: Mindaddig ez lesz amíg ilyen eszetlen túladóztatás van.USA harmadekkora adószinttel üzemel.

dr kíváncsivagyok 2014.03.08. 16:44:05

@aranyláz:
" Orbán is ragaszkodik valamihez, Putyin is, te is, mindenki, de azért hajrá! "

Orvbán és Putyin is ugyanahhoz ragaszkodik...:
a népuk boldogságához , boldogulásához..
Mindenáron ..., akár eroszakkal is és akár azzal egyutt , hogy a barataik , rokonaik némileg meggazdagszanak...
"Sajnos" ez járulekos koltség...anelkul nem lehet boldog a Turul nepe , hogy egy-két Mészáros és Simicska szarrá keresi magát !
Ez az ár , a szemfényvesztésnek , a tomegek szellemi nyomorba dontésének...

lavór 2014.03.08. 16:46:03

Ez már szélmalomharc. Gyakorlatilag le kell nullázni az országot ahhoz, hogy bármi változhasson.

dr kíváncsivagyok 2014.03.08. 16:47:21

@unionista:

"bircát nem fogod kitéríteni a hitéből. mellesleg: miért is kellene. "

Nem ajkarom kitériteni,..inkább megérteni szeretném , hogy miért jó neki , ha ellopjak alóla az országát !?
Egyáltalán,...a jobbosoktól csak némi kritikát szeretnék látni Orvbánnal szemben,..de nincs kritika...
Van viszont már-már hisztérikus imádat , olyan mértéku , amit még egy Isten sem érdemel meg...

panelburzsuj 2014.03.08. 16:48:31

@unionista:
No de mi az, hogy "problémák"?

Ahol a széljobb vezére kutyakölyköket dédelget, a szélbalé meg nőnapot köszönt, ott látsz te "uralhatatlan" problémákat?

Mert én csak csendes, de biztos elzüllést, lesüllyedést látok. Amire egyrészt adekvát válasz a kivándorlás, másrészt meg az EU-NATO ábrahámi ölében ücsörgés.

mikka 2014.03.08. 16:50:42

@Jolka40: Jolka bazdmeg aki 35 fölött van és szocialista párt vezető az bukott, korrupt ember.pont

panelburzsuj 2014.03.08. 16:52:22

@dr kíváncsivagyok:
Nekik lesz föltéve a nyolcpontos menü.

A tévéből kapja papimami a pecsenyeszagot - a postaládába meg a 24 ezer forintos gyógyszerutalvány ígéretét.

És lőn fültövek vakargatása.

bontottcsirke 2014.03.08. 16:54:12

A blogbejegyzésben nem szerepelt a mutyi szó, kérem pótolni.

dr kíváncsivagyok 2014.03.08. 16:54:26

@béla a görög:
"(Én pedig szomorúan tapasztalom, hogy lehet akármilyen szar vagy korrupt a baloldal - sajnos azt kell választanom, mert azok még tudnak késsel-villával enni. Ezek nem.) "

Egyetértek Béla testvérem...
Én is kopkodve fogok a kormányváltásra ( leánykori nevén : Osszefogás..) szavazni !
De nem hagytak más kiutat ebbol a fertobol...
(Pedig ekkora esélye még egy pártnak sem volt 100 éve , hogy EGYESÍTSE és FELEMELJE az országunkat !!!!!!!!!!)
Elbaszták !
Nem kicsit , nagyon !
( Nincs helye a világban olyan pártnak , szervezodésnek ,..amely nem meggyozni , legyozni , érvekkel megváltoztatni akar egy világnézetet,...HANEM GYOKERES KIIRTÁSUKRA , MEGSEMMISÍTÉSUKRE TOREKSZIK !!!

smartdrive 2014.03.08. 17:01:01

@kpityu2: a "Budapest felé" értelmetlenné teszi

egyetmondok 2014.03.08. 17:07:41

@unionista:
" az e-on igazgatótanácsában úgy gondolták, hogy ők magyarország teljes elektromos és gázszolgáltásának hasznát örök időkre megvásárolták az egyébként kényszerhelyzetben levő és kiszolgáltatott horn kormánytól. 20-25 év után teljesen korrekt azt mondani: aus. várni kellett volna ezzel néhány évet. " ---

hát, engem nem érdekel, hogy ki min mekkora hasznot csinál. Az állam szabályozzon jól,leginkább azon igyekezzen,hogy ha lehet,mindenben verseny alakuljon, s ha akad haszon,az adózzon.

Abba véletlenül se kezdjen bele,hogy majd ő maga üzemteltet, szép haszonnal,és a hasznot a nép javára fordítja,mert egy ilyen kísérletbe belenyomorodott a háború után fél Európa,úgy hívták, hogy szocializmus. Tehát a haszon ténye,nagysága stb. önmagában semmit sem jelenthet,se akkor, ha közszolgáltatásokról beszélünk,se akkor,ha másról.

Találj valami más kifogást,mint ezt,mert ez nagyon kevés,ahhoz pedig semmi,hogy igazolja a magyar kormány mostani sunyi politikáját ebben.

Igen, a Horn-kormány akkor valóban kiszolgáltatott helyzetben volt,hiszen a nyolcvanas évek végi hetven-egy/kettő %-ról 94-re az államadósság felkúszott 90%-ra (valószínűleg elkerülhetetlenül),s akkor,ott már alig volt finanszírozási esély. Lehet, hogy a privatizációk nem a lehető legjobbak voltak,ezen el lehet vitázni,de azon nem,hogy a ciklus végére az adósság visszament 60%-ra,és volt a növekedésnek szépen alapja.

Ennek a magyar államnak most,semmiféle erkölcsi alapja nincsen olyanokat mondani,hogy aus....várni kellett volna. Mire kellett volna várni a kilencvenes évek közepén ? A teljes államcsődre ?

dr kíváncsivagyok 2014.03.08. 17:09:46

@mikka:
"Jolka bazdmeg aki 35 fölött van és szocialista párt vezető az bukott, korrupt ember.pont "

Ez a Fidesz esetebn sajnos már 35 év alatt is érvényes !

lásd : Szijjártó kolléga látványos gazdagodása, amely némileg tobb , MINT AMIT OSSZESEN MEGKERESETT

dr kíváncsivagyok 2014.03.08. 17:09:57

@mikka:
"Jolka bazdmeg aki 35 fölött van és szocialista párt vezető az bukott, korrupt ember.pont "

Ez a Fidesz esetebn sajnos már 35 év alatt is érvényes !

lásd : Szijjártó kolléga látványos gazdagodása, amely némileg tobb , MINT AMIT OSSZESEN MEGKERESETT

jogalany 2014.03.08. 17:19:21

@HaFr:
Állításod nem igaz.
Kutatások igazolják, hogy a közel azonos helyzetű országok közül az amely a kapitalizmus útján maradt, az most sem sokkal több, mint akkor volt (70 éve), és azok melyek a szocializmus építésének marxhoz hajló útját választották, ma sokszoros előnyben vannak. annak ellenére, hogy az utóbbi 24 évben olyan romlás van, hogy a volt rendszer szintjeit igyekszünk újra elérni.

Egéridomár 2014.03.08. 17:34:59

@Holle anyó: Elég erős a kettősség benned. Nem jellemezném az orvosi szakzsargonnal, de van választóvonal, az bizonyos.
@mikka: Mondod ezt azokkal a kedves szavaiddal. Lendületességed nézve komolyan is gondolod, ami nem baj, mert pontosan meghatározza jellemed.

Megyko · http://www.szinkronrendezo.blog.hu 2014.03.08. 17:40:52

Szomorú, szomorú, szomorú, szomorú igazság.

Satyala 2014.03.08. 17:54:32

@dr kíváncsivagyok: Hahóó,...2/3 - ot josolnak a Fidesznek....!!!!
"A mostani Orvbán kormánytól talán a Horthy korszak volt korruptabb , urambátyám - ocsémuram módon !"
Arra céloztam, hogy nagyon sok emberhez el sem jut a Fideszes korrupció híre! A közmédia nem tájékoztat, és főleg vidéken a választók nem tájékozódnak.
Sok példát nem tudok mondani, de az öszödi beszéd újra felmelegítésekor, véletlenül láttam a TV1 híradóját.
Gyakorlatilag a híradás arról szólt hogy GY.F. mit mondott 8 éve, de úgy hogy a beszédből kiragadott mondatokat háromszor is elismételték, pluszban feliratozták is a bemondónő mellett mind a háromszor.
De pl meg sem említették hogy Gy.F kérte az egész jelentés nyilvánosságra hozatalát, mivel így a jelentés egyoldalú.

Hidvégi Mihály 2014.03.08. 18:04:08

@tobeor: A legteljesebb mértékben igazad van szerintem, az a pusztítás, butítás, amit a Fidesz a fejekben véghez visz, messze nagyobb mértékű, mint a lopásaik, bénázásaik, egyéb gazemberségeik.

S ezt a sajtószabadság eltiprásával tudják megtenni. A sajtó, mint 4. hatalmi ág, de tán mégis a legfontosabb...

Hidvégi Mihály 2014.03.08. 18:09:01

@jogalany: Ez blődség barátom, amit írsz. Zagyvaság. Nem vagy te a Zagyva Gyula, netán?

abdul hackeem 2014.03.08. 18:09:43

@egyetmondok: "Abba véletlenül se kezdjen bele,hogy majd ő maga üzemteltet, szép haszonnal,és a hasznot a nép javára fordítja,mert egy ilyen kísérletbe belenyomorodott a háború után fél Európa,úgy hívták, hogy szocializmus."
" ...ez nagyon kevés,ahhoz pedig semmi,hogy igazolja a magyar kormány mostani sunyi politikáját ebben."
IGEN! Nálad a pont! Mindezt "ideológiai" alapon a nép érdekében, miközben a saját vagyonuk gyarapodott, a nép pedig... elnézést, de, elbutult.

Hannibal ante portas 2014.03.08. 18:16:55

"Orbán rendszere alapvetően rombolja az emberi (erkölcsi és alkotói) kiválóság többezer éves civilizációs hagyományát."

Szerintem ennek éppen az ellenkezője történik, ez csak nézőpont kérdése.

Blogger Géza 2014.03.08. 18:19:27

Mivel a Fideszt nagyjából ugyanannyira támadják balról a keményebb kapitalizmus felé tett lépései miatt (munkanélküli segélyezés lerövidítése, posztszocialista Munka Törvénykönyve helyett kapitalistább jellegű MT, hallgatók nagyobb tehervállalása a szakképzés költségeiből stb.) mint ahányan azt bégetik, hogy nem is akar kapitalizmust (marhaság), lehet érezni, hogy nagyjából az arany középúton jár.

Blogger Géza 2014.03.08. 18:24:06

@unionista: Mi egy hagyományosan elégedetlenkedő nép vagyunk. A mostani elégedettségi arány ennek tükrében kimagaslónak tekinthető, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy most már nagyjából a lehetőségeinek megfelelően él az ország, az életszínvonal növekedésének forrása nem további eladósodás, sőt, az eladósodás csökkenése következett be az elmúlt pár évben. (Nem csak az államnál, de a lakosságnál is.)

Amikor ennél nagyobb volt az elégedettség (Kádár rendszer I illetve a 2002-2008 közötti Kádár-rendszer II), akkor azt brutálisan növekvő eladósodásból finanszírozta a rezsim.

vajdasagi 2014.03.08. 18:25:50

@Blogger Géza: Azt lehet érezni, hogy annyit értenek a gazdasághoz, mint macska az ábécéhez.

De ha Te trafikot kaptál, akkor csak dicsérd őket. megérdemlik. Lehet, hogy elveszejtik a hazát, de te jól jártál rövid távon. Szégeylld magad.

Hannibal ante portas 2014.03.08. 18:26:33

@mikka: ez sajnos teljen így van. És hiába vette be a leszerepelt figurákat, azok még nap mint nap _Gyurcsány, Bajnai, stb. porig alázzák. És éppen ezért jönnek elő ezek a 250 meg 50 millás, meg az Együtt részéről ez az újabb 100 ezer € történetek. Lehet itt orbánozni, simicskázni, nyergesezni meg fene tudj, kiket emlegetni, de ezek (Fidesz) sehol, a fasorban sincsenek a másik oldalhoz képest. És mivel az emberek azért nem annyira hülyék, amennyire gondolják sokan, nem is engedik vissza őket. Az lenne az igazi tragédia. Nem csak a gazdaság, hanem éppen emiatt az avittas liberális-baloldali szemléletmód miatt.

unionista (törölt) 2014.03.08. 18:27:02

@egyetmondok:
a lakossági gázszolgáltatásban napi szinten milyen verseny van? magyarázd már el. gázt szolgáltatni nem olyan, mint perecet sütni.

unionista (törölt) 2014.03.08. 18:29:24

@Blogger Géza:
nyilván. orbán azért népszerűtlen, mert a magyar hagyományosan elégedetlen. gyurcsány azért, mert a kurva anyját. a többség gyűlöli mindkettőt. neked az a szerencséd, hogy a kenyéradód cca. 1 millió embert direktben le tud fizetni. téged is, és még néhány százezret. de lehet egy pont, amikor már nem lesz erre keret. és akkor majd te is elégedetlen leszel.

Satyala 2014.03.08. 18:29:55

@Blogger Géza: A munkanélküli segély lerövidítése arra a legjobb, hogy a munkanélküliek hamarabb kikerülnek a rendszerből, és így már nem rontják a statisztikát. Persze bent maradó összeg sem rossz.
A hallgatók nagyobb tehervállalása(magyarul tandíj)azért problémás mert O.V. pont az ellenkezőjéről beszélt ellenzékben. És meg csak választási kampány sem volt.

unionista (törölt) 2014.03.08. 18:31:17

@Hannibal ante portas:
persze, korrupció mindig a másik oldalon van. orbán minden gyerekéhez tartozik egy strohman.

Hannibal ante portas 2014.03.08. 18:32:22

@Holle anyó: Valóban, inkább hallgattál volna. Mondom ezt úgy, hogy a magyar átlag (1,4 gyerek) többszörösét ( mind saját!) neveltem fel az elmúlt jó néhány évben.

Hannibal ante portas 2014.03.08. 18:34:37

@unionista: nem erről írtam, tudom, hogy mi megy itt és most. De. Ugyan ne varrjuk az elmúlt 24 év és az előtte lévő 45 összes elb@szását Orbán nyakába, jócskán megtette mindenki a magáét. Te is, én is, többek között.

unionista (törölt) 2014.03.08. 18:35:52

@dr kíváncsivagyok:
ők meg azt szeretnék, hogy egy kicsit köpd le a nyugatot. én láttam az eon és a telekom nevű vállalatot belülről. nem értem, hogy mit kell azon csodálni. az eon még úgy ahogy, de a telekom egy óriási fostenger.

egyetmondok 2014.03.08. 18:39:14

@unionista:
A verseny hiánya. OKÉ. Erről már hajlandó vagyok érdemben beszélgetni. De,hogy túl nagy a haszon, meg hogy örökre megvette a hasznot ? Na ne...

A verseny hiánya miért indokolja az állami tulajdont ?

FLAZZ 2014.03.08. 18:46:51

Te kretén (a blog szerzőjére gondolok),

Ugye a képviselői klubról nem hallottal....

Annyira kilog a lolab, az index propagandaja nagyon egyertelmu...

==T== 2014.03.08. 18:51:55

@egyetmondok: Akkor az hogy lehet, hogy Németországban vagy Franciaországban egy csomó nagy bank vagy vállalat részben vagy egészben állami (esetleg tartományi) tulajdonban van?

Occam beretvája 2014.03.08. 18:56:53

@vajdasagi: "mint macska az ábécéhez"
Ez valami szerb szólás mondás tükörfordítása?
Javaslom még a Úgy ért mint hajdú CAD/CAM használatához. :-)

unionista (törölt) 2014.03.08. 19:01:10

@Hannibal ante portas:
én egy döntést nem hoztam közvetlen. ne mondd már azt, hogy nekem, neked és orbánnak ugyanannyi felelőssége van.

ha a rendszerváltás utáni történetet alapvetően nem tartjuk sikeresnek, mert azt látjuk, hogy az ország egészének nem lett jobb, sőt nagyon sokaknak még rosszabb is lett. ha ezt gondoljuk, akkor abból az is következik, hogy a közélet legkártékonyabb figurája orbán viktor. és persze hozzá lehet tenni, hogy rögtön utána következik gyurcsány ferenc. aki ott variált a háttérben. akkor is, amikor még nem látszott.

egyetmondok 2014.03.08. 19:06:41

@unionista:
És az milyen,amikor a kormány egyik keze akadályozza meg a kormány másik kezét, hogy versenyhivatali vizsgálatot végezhessen egy állami (!!) üzlet esetében ?
a 14/2014.(I.29.)Korm.rendelettel a kormány "nemzetstratégiai jelentőségűnek" minősítette azt a szerződést, amellyel az MVM Zrt megszerezte a Fővárosi Gázművek Zrt 49,83%-át. A döntést így indokolták:
" ...a fogyasztók megfizethető energiaellátásának biztosítása kizárólag az állami szerepvállalás megerősítésével,azon belül a piaci részesedéssel rendelkező földgázipari társaságokban társasági részesedés megszerzésével érhető el."

Mit jelent az, hogy "megfizethető",mit jelent az, hogy "kizárólag az állami szerepvállalással",ésatöbbi,ésatöbbi...?

Sima ügy,a kérdéseket fel sem lehet tenni, azzal ti., hogy "nemzetsrtatégiai jelentőségű" a tulajdonszerzés,egy korábbi,saját szabályuk szerint a GVH által nem is vizsgálható,bíróság által nem is vizsgálható, hogy ennek az üzletrész szerzésnek milyen versenypiaci hatása van.

Mitől lenne jobb egy ilyen, korlátok nélküli,ellenőrizhetetlen állami monopólium csinálás,mint egy magánmonopólium ? Semmitől, ez sokkal rosszabb ugyanis,mint a magánmonopólium, azt ugyanis egy tisztességes állam mindig korlátozni tudja,ám a tisztességtelen állami monopóliummal mit lehet kezdeni ?

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2014.03.08. 19:08:13

Miheztartás végett: manyup van ma is. Viszont itt a remek alkalom, hogy akkor valaki elmagyarázza nekem végre a _kötelező_ manyup értelmét.

egyetmondok 2014.03.08. 19:11:47

@==T==:
Mi baj lenne az állami tulajdonban lévő vállalatokkal ? Semmi.

unionista (törölt) 2014.03.08. 19:13:18

@egyetmondok:
a probléma, hogy az eon örök időkre szóló szerződést akar. ilyenkor nem tárgyalni kell, hanem azt mondani: tschüss. ha így állnak hozzá, akkor felejtsék el, hogy magyarországon van valami érdekeltségük. lehet szövetségi közműtársaságot építeni. mert nyilván egy lehetőség, hogy az eon egy közép-európai energetikai trösztté válik. de abban kormányzati, vagy önkormányzati tulajdonnak is kell lennie. ha ebben nincs egyetértés, akkor ez a társaság mégis mit akar magyarországon. a német vállalatok hozzáállása ez ügyben semmivel sem jobb, mint az oroszoké. azért, mert ezek nem a piacon létrejött vállalatok. hanem a nagy-német állami cégekből hozták létre ezt a konglomerátumot. piaci működéssel nem nagyon találkoztak. milyen piac? a közműszolgáltatás esetén felejtsd már ezt az ultraliberális maszlagot.

egyetmondok 2014.03.08. 19:14:10

@Kinyílott a pitypang. Megírom.:
A kötelező magángondoskodás értelme az olyan alacsonyan polgárosodott országokban,mint a miénk végtelenül egyszerű: nem lehet más módon hosszú távon csökkenteni az államháztartás kiadásait.

egyetmondok 2014.03.08. 19:15:52

@unionista:
Olvastad a kormány általam idézett "okosságát" ? Akkor mégis csak van valami piac,nemde,ha saját maga akadályozza a versenyhivatali, bírósági eljárást.
Valami nem stimmel,Unionista.

Dream_walker 2014.03.08. 19:29:18

Volt egyszer egy nagy hegy, a tetején pedig volt egy forrás, ahonnan a víz folyt le, egészen a hegy lábához. A forrás már a tetőn ezer és ezer ágra szakadt, a víz eljutott a legkisebb fűszálhoz is, egészen apró kis tavacskákat alkotott szerte mindenhol és a hegyen tízmillió fa nőtt, virágzott, erősödött évről évre.
Aztán néhány fa úgy döntött, hogy neki nagyobb tavacska kellene, mert az neki jár. Elkezdték mederbe terelni a folyócskákat, egyre többet, egyre nagyobb medrekbe, aztán a tavacskák eltűntek, és a víz az egyre kevesebb de annál nagyobb tóba gyűlt össze. A tízmillió fa elkezdett kiszáradni, és ahogy szép lassan haldokoltak, egyre kevesebb vizet párologtattak, így a kevesebb eső miatt a forrás a hegy tetején csak apadt és apadt. A gyűjtögető fák megrettentek, mert hát nekik jár, így szinte már az összes vizet begyűjtötték, féltékenyen őrizték, nehogy máshová is jusson, csak az ő tavacskájukba jusson, mert nekik kell, hogy a legnagyobb legyen. A tízmillió fa lassan mind kipusztult, sívó homok és kopár hegyoldal maradt csak, és az életteli dús erdő helyén alig néhány fa magasodott már csak, az időközben megposhadt vizű tavacskák partján. Azt suttogják, hogy mikor ezek a vizek elpárolognak, már nem születik több esőfelhő, és a forrás a hegy tetején végleg kiszárad. A nagy fák még őrzik majd a lassan sárgödörré vált tavacskák mélyén a maradék zavaros lét, aztán az első szeles viharban porba hullnak azok is.
Így a tízmillió fa élettől zsibongó, és folyamatosan növekvő, megújuló erdejéből nem marad más, mint halott famatuzsálemekkel ritkásan beborított nagy kőszikla. És senki sem él boldogan soha többé.

Ha a politikai hatalom és önrendelkezés, a gazdasági és fejlődési lehetőségek vízfolyásait a lehető legteljesebb szétterítés helyett egy szük "elit" kezébe akarja adni valaki, az a bukásnak ágyaz meg.
A társadalmak és az országok, ahol a tömegeket juttatják előnyhöz, és az uralkodó rétegnek is ugyanazok a feltételek adottak csak, fejlődnek. Azok az országok, ahol törvényekkel, intézményekkel, hatóságokkal akarják a tömegeket számukra világosan korlátozó medrekbe terelni (ahol is csak a tömegember van jelen, az elitre más szabályok vonatkoznak), azok elbuknak. Ez a történelemben eddig is mindenkor és mindenhol így volt.
Mindegy a pártcimke, libsi, bolsi, narancsos, pártból két féle van. Amelyik egy szűk rétegnek kedvez mindenki más kárára, meg amelyik a nagy tömegeknek kedvez.
Magyarországon még nem kormányzott olyan párt, amelyik a tömegek érdekeit nézte volna. Ha olyan párt jut a kormányrúdhoz, aki már volt, akkor a bukás felé lép az ország ismét.

Hannibal ante portas 2014.03.08. 19:37:32

@unionista: Akárhonnan nézem, az elmúlt 24 év legpozitívabb figuráját Orbánnak tartom, aki mára a legprofibb politikussá nőtte ki magát. Mondom ezt annak ellenére, hogy pontosan látom, hogy mi történik itt, és mi történhetne másként. Orbán megítélésében - negatív értelemben - hihetetlen erők mozdultak meg, attól a pillanattól kezdve, hogy a Fidesz 1992-93 tájékán kilépett az SZDSZ árnyékából. Ez volt a fordulópont, még talán megéljük, hogy ennek a történetnek részletei napvilágra kerüljenek. És ez a folyamat tart ma is, a teljes liberális-baloldali társaság részéről. Gyurcsány minden tehetségét tönkreteszi a pszichológiai alkalmatlansága.
A felelősség kérdéséről: nyilvánvaló, hogy a te vagy az én felelősségem nem ugyanannyi, mint a vezető pozicióban lévő politikusoké, egyéb legfelsőbb vezetőké. De attól még létezik.

unionista (törölt) 2014.03.08. 19:39:52

@egyetmondok:
nézd, én sokféle konstrukciót el tudok képzelni. egyikben sincs állami tulajdon. helyette önkormányzati tulajdon kell. városi, illetve járási/megyei/régiós. attól függően, hogy az erőmű mekkora kapacitású. és ezekbe beszállhat a piac. lehet 20:80, 50:50, 80:20 tulajdoni hányad. és lehet 25 éves szerződéseket kötni. vagy akár 125 évest is.

én azt gondolom, hogy magyarország egyes részeiből lehetne magyar-német landkreis, vagy stadtkreis. és ott a gyerekek az angol alapfok mellett németül tanuljanak. mert ott ezt preferáljuk. vezessük be a német szövetségi alaptantervet. és azt egészítsük ki a magyarral. én azt mondom, hogy építsünk kis-német kolóniákat ott, ahol erre a lakosság többsége vevő. és persze a német kereskedelmi és iparkamara is vevő. de ha a szomszédos járás francia, akkor lehet, hogy oda akarnak költözni a népek. szerintem így kell felzárkóztatni a vidéket. de ezt nagyjából egyedül mondom, szóval nem kell félni attól, hogy ez így lesz.

Hannibal ante portas 2014.03.08. 19:41:00

@egyetmondok: csakhogy ez nam magyarázat. Muvelhogy a kötelező öngondoskodáshoz alapvető szemléletváltozásnak és annak következtében kialakult szerkezetváltozásnak kell megtörténnie. Kicsit olyan ez, mint menet közben pisálni: ritkán szokott jól sikerülni.

Blogger Géza 2014.03.08. 19:43:08

@Satyala: Ez egyszerűen nem igaz, a járadékot már nem kapó munkanélküliek ugyanúgy benne vannak mind a KSH, mind az ÁFSZ kimutatásaiban.

egyetmondok 2014.03.08. 19:45:29

@Hannibal ante portas:
Nem hiszem Hannibal.
Itt valóban meg kellett volna törvénnyel tiltani pl. a devizahitelezést,sőt, Orbánéknak eszükbe se juthatott volna megengedni ezt anno.
Ugyanarról van szó ugyanis: a polgárosodásban való lemaradásunkról.(Ami nem elmaradottság,hanem lemaradás.)
Itt kötelezővé kell tenni bizonyos dolgokat,és tiltani is kell bizonyos dolgokat.

egyetmondok 2014.03.08. 19:49:02

@unionista:
Nézd,én is sokféle konstrukciót el tudok képzelni,lehet kevesebbet,mint Te, de elég sokat.
Olyan konstrukciót nem tudok elfogadni,attól hányok pontosabban,amely abból indul ki, hogy "milyen a tulajdon": állami vagy magán, semmi más morális alapon,mint hogy, ha a profit magán az rossz,ha állami az jó. Miért ? Csak.
Ez a marxizmus.

Blogger Géza 2014.03.08. 19:50:38

@vajdasagi: Annyira szánalmasak vagytok. Szerintetek aki a Fideszt támogatja, az mind trafikot kapott? Pár ezer ember jutott trafikhoz (egy része már fel is adta amúgy, nem akkora aranybánya az, mint a sok hülye képzeli), és kb 3 millióan fognak szavazni a Fideszre.

@unionista: Ez neked is szól.

Hannibal ante portas 2014.03.08. 19:59:26

@egyetmondok: igazad van, csakhogy amikor a devizahitelezést engedték, azaz elkezdődött, még messzi nem lehetett látni, hogy ez lesz belőle. Egészen 2003-2004 ig, ameddig a lakáshitelezési rendszer működött, nem volt számottevő a devizahitelek felvétele. Azután, mint a cunami. Tehát éppenhogy a szoci kormányoknak kellett volna azt látniuk, látták is, csakhogy GDP szempontból nagyonis jól jöttek a felvett hitelek. Én is beleestem...s ki tudja, mikor érek a végére: a gyerekeimre nem szeretnék tartozást hagyni örökség gyanánt... www.origo.hu/gazdasag/hirek/20110822-hogyan-terjedt-el-a-devizahitelezes-es-ki-a-felelos-erte.html

Kötelezővé tétel/tiltás: ha ezt itt bárki meglépi, azonnal diktátornak kiáltják ki a kedves liberális urak/hölgyek, s viszik hírét szerte a világba. Mint akik beleszartak a ventilátorba, úgy terítik. Ezt éltük meg az elmúlt 3-4 évben.

Blogger Géza 2014.03.08. 20:00:03

@egyetmondok: Amikor Orbánék engedték a devizahitelezést, akkor kb mindenki készpénznek vette, hogy mostanra rég EUR lesz Magyarországon a törvényes fizetőeszköz, és teljesen normális, ha az emberek EUR-ban adósodnak el, ha futamidő nagyobb részében EU-ban is kapják a fizetésüket.

Több dolog nem volt előre látható:

1) A devizahitelesek többsége nem EUR-ban, hanem CHF-ben fogja felvenni a hitelét.

2) Előttünk lesz az euróövezet legnagyobb (2009) és leghosszabb (2012-2013) válsága, és az EUR brutálisan leértékelődik a CHF-fel szemben. (A HUF/EUR leértékelődés önmagában nem nagy cucc, hosszabb távon valójában reálértékben a HUF értékelődött fel ebben a viszonylatban)

3) Az MSZP kerül hatalomra és politikai okokból megöli a kamattámogatásos hitelt így tömegek fordulnak a devizahitelezéshez.

4) Az MSZP kerül hatalomra, és fényévekre repít minket az EUR bevetésétől az ország brutális eladósításával.

egyetmondok 2014.03.08. 20:05:08

@Hannibal ante portas:
Hát,én emlékszem,még Napkeltés reggeli műsorra,Gyurcsány-kormány ideje,amikor Orbán szó szerint azt mondta,hogy bár nem tiszte,nagyon nem,de meg kell védje a devizahitelezés ügyben a kormányt (a gyurcsányi kormányt),mert hogy ez a "magyarok és a bankok" ügye,nem a kormányé.
Tehát: itt nincsen semmi helye a mutogatásnak,de egy millimétere se,bármi más szerecsenmosdatás.

egyetmondok 2014.03.08. 20:05:54

@Blogger Géza:
Lásd az előző kommentemet, Géza.

egyetmondok 2014.03.08. 20:08:40

@Hannibal ante portas:
" Kötelezővé tétel/tiltás: ha ezt itt bárki meglépi, azonnal diktátornak kiáltják ki a kedves liberális urak/hölgyek, s viszik hírét szerte a világba. Mint akik beleszartak a ventilátorba, úgy terítik. Ezt éltük meg az elmúlt 3-4 évben. "---

azért nem mindegy,hogy mit teszünk kötelezővé,és mit tiltunk. És ez a kormány csak olyat lépett,ami miatt helyes a legdurvább felháborodás,sőt,a ventilátorba szarás is kevés ezek ellen.

tarackos 2014.03.08. 20:20:22

@Kinyílott a pitypang. Megírom.: Több lábon állni, ilyen egyszerű. (Nem bíztak az önkéntes pénztárakban -harmadik láb-, teljes joggal. Oda sem az egyéni befizetés megy hanem a cafeteriát utalják.)

A konstrukcióval lehet vitatkozni de sehol sem volt megírva, hogy 15(?) év után se bírja kitermelni magának a társadalom. És persze adódik a kérdés: paksot akkor hogy fogja? (Az is hitelből megy egy jövőbeli haszon érdekében pont, mint a manyup. Aminek mértékét ráadásul hasra hisznek vagy nem hisznek el. A manyupnál legalább számszerűsítették 25%-ban.)

Blogger Géza 2014.03.08. 20:20:44

@egyetmondok: Akkor ezek még mindig nem voltak előre láthatóak. Pontosabban az MSZP felelőtlen pénzszórása már igen, de lehetett bízni abban, hogy 2006-ban le lesznek váltva, és a Fidesz még idejében korrigálni tudja hibás a gazdaságpolitikát. Sajnos 2006-ban ez nem következett be, így aztán Magyarország bele is futott a legmélyebb pénzügyi-morális-társadalmi válságába. (2006-2010)

unionista (törölt) 2014.03.08. 20:28:56

@Hannibal ante portas:
annak az átlakulásnak a részleteiről ne akarj tudni. van fogalmam arról, hogy mivel baszták szét a fideszt. még a rendszerváltás idején. mivel zsarolták meg őket utána/azóta. miért lettek ők liberális pártból (egyáltalán nem az szdsz árnyékából) az, ami. 1993 tavaszán a fidesz a legnépszerűbb párt volt. ha jól emlékszem, akkor áprilisban volt az a kongresszus, ahol bekövetkezik a "konzervatív" fordulat. fodorék novemberre jutnak oda, hogy kilépnek. azért, mert egy szűk csoport viselkedése érthetetlen módon megváltozik. antall józsef 1993 decemberében halt meg.

a hivatalos elmélet azért nem stimmel, mert a váltás több, mint fél évvel antall halála előtt következik be. nem a néhai miniszterelnök halálos ágyánál.

tarackos 2014.03.08. 20:32:06

@Nyekenyóka: Nem. Ők tényleg azt hiszik, hogy ez vmi történelmi igazságtétel. Kíváncsi leszek mit szólnak majd amikor elveszik a trafikot/földet/kaszinót/végrehajtócéget etc.

Mert elveszik, ez csak idő kérdése. Ha vki ismeri a történelmet az biztosra fogadna...

(Okos más kárából a hüje a sajátjából sem. Aki nem ismeri a történelmét az újra át fogja élni azt. etc.)

tarackos 2014.03.08. 20:35:16

@unionista: Az nem egy utcai, letámadásos erőszak volt. Az érintettek pontosan tudták mit, miért tettek, mit vállalnak. Minimum kollaboráltak vagy szimplán opportunisták. Egyikhez sem kell gerinc...

unionista (törölt) 2014.03.08. 20:42:46

@egyetmondok:
a kapitalizmus első alaptörvénye az, hogy oligopóliumok hasznán osztozni kell. klasszikusan az alvilág és a piac osztozkodik. államkapitalista változatban az állam és a piac. mivel én az önkormányzati tulajdont preferálom ezért azt gondolom, hogy a közművek hasznán a városnak/vidéknek (járásnak/megyének/régiónak) és a piacnak kell osztozkodnia. ez az, amit egyik fél sem akar.

egyetmondok 2014.03.08. 20:48:38

@Blogger Géza:
a morális válság itt kb 2000/2001-gyel kezdődik,előtte bőven volt sok esély, ha nem is nagyon erősek,de létezők, Orbáné is, és tart azóta is,hála ennek a két posztkommunista, etatista,polgár-ellenes nagy pártnak,a Fidesznek és az Mszp-nek.
Na jó, a kedvedért: az Mszp-nek,és a Fidesz-nek.

egyetmondok 2014.03.08. 20:51:44

@unionista:
Szerintem olyan izmus nincsen, mint,kapitalizmus. Nem lett.
(Csak olyan van,lett,hogy szocializmus.)
És engem egy percet sem az izgat,ha jólétről,politikáról,államról,stb. beszélgetek,hogy hogyan érdemes vagy kell osztozkodni valami gazdasági tevékenység hasznán.

unionista (törölt) 2014.03.08. 20:54:08

@tarackos:
nem 93-ban baszták szét a fideszt, hanem még 91 előtt. csak ha orbán előállna, akkor az a hívei körében felérne egy őszödi beszéddel. mert egy mítosz lerombolódna. a másik oldalról kevésbé utálnák a választók.

a fidesz vezérkarában amúgy meg vannak győződve, hogy az egész mögött gyurcsány és az anyósa álltak. szerintem az hülyeség. lehetett stumpf és az apósa is. de ez messzire vezet.

unionista (törölt) 2014.03.08. 21:02:03

@egyetmondok:
a feudalizmus, a kapitalizmus és a szocializmus elvi konstrukciók. modellek, amik totális méretekben nem tudnak érvényesülni. magyarországon a feudalizmusnak és a szocializmusnak van a legtöbb támogatója. szerintem ennek biológiai és földrajzi okai vannak. mások szerint az emberek nem elég iskolázottak.

unionista (törölt) 2014.03.08. 21:02:57

iskolázottságon ebben az esetben ideológiai képzettséget kell érteni.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2014.03.08. 21:13:08

@tarackos: Érdekes ez a te harmadik lábad. Van egy kötelező állami, és van egy önkéntes magán. Nem kell ehhez semmi egyéb. Aki hülye, állami kisnyugdíjas lesz. Igen, a hülyék szarul járnak. Nahát! Érdekes, hogy ezt egy állítólag konzervatív blogon is magyarázni kell. Hülyeség ellen oktatás kell, nem milliárdokat magánbiztosítókhoz terelni, és ezzel kilikasztani a büdzsét.

unionista (törölt) 2014.03.08. 21:15:23

@Kinyílott a pitypang. Megírom.:
a kötelező manyup értelme ez lett volna, hogy egy magánpénztár részvénypakettet vásárol neked. és annak a hozama magasabb lesz, mint állampapíroké így neked kicsivel magasabb nyugdíjad lesz. ami ellensúlyozza a demográfiai csökkenést.

azért, hogy a rendszer ne legyen túl kockázatos (mi van a tőkepiac összeomlik) a magánpénztárakat arra kötelezték, hogy portfolió fele állampapír legyen. de ne az egész, mert mi van ha az állam omlik össze.

ebből az egészből csányi és a főrészvényesek profitáltak. mivel a magánpénztárak felpörgették a tőzsdét. addig preferálták is. csak hogy ezeknek egyre nagyobb beleszólásuk lett volna az otp és a mol működésébe (mert folyamatosan vásárolni kellett valamit). ezeknek te közvetve tulajdona voltál. ez nem tetszett a főembereknek. és ezért találták ki, hogy ezt megszüntetik. ezzel csökkentik az államadósságot, és a "stratégiai" (értsd haveri) vállalatokba nem szól bele senki. csak ugye a piac olyan, hogy az árfolyamok is bemozdulnak. így a gdp tizede eltűnt.

unionista (törölt) 2014.03.08. 21:16:31

nem tulajdona, hanem tulajdonosa. de amúgy tulajdona is. :-)

egyetmondok 2014.03.08. 21:42:54

@unionista:
Az mit jelent, hogy "totális méretekben" elvi konstrukciókén nem tudnak működni ?
Feudalizmus sincsen,és kapitalizmus sincsen. Szocializmus,az van,az lehet.

archangel1526 2014.03.08. 22:06:15

@tobeor: Teljesen igaz !
A nácik pont így építettek egy fiatal demokráciából diktatúrát alig pár év alatt. Propaganda, agymosás, és az emberek többségével BÁRMIT el lehet hitetni. Persze "minden a külföld/bankok/multik/zsidók/EU hibája, a kormány csak védi a magyar népet"...

unionista (törölt) 2014.03.08. 22:17:06

@Kinyílott a pitypang. Megírom.:
hja, te biztos azt vártad, hogy valaki szidja a magánpénztárakat, vagy foggal-körömmel védje.

unionista (törölt) 2014.03.08. 22:21:07

@egyetmondok:
a feudalizmus az én szótáramban hűbéri függést jelent. létezik olyan. a orbán azt épít. és kisebb mértékben összes párt. a kapitalizmus szabad tőkepiacot jelent. a világban elég sokan akarnak ilyet. a szocializmus a társadalom állami kollektivizálását jelenti. erre is van törekvés. ezek egyszerre vannak jelen.

egyetmondok 2014.03.08. 22:42:58

@unionista:
Egyszerre vannak jelen. Tök jó.

panelburzsuj 2014.03.08. 22:59:40

@unionista:
Nem állítom, hogy nincs elégedetlenség.

Nem állítom, hogy nincs probléma.

Azt állítom, hogy nincsenek "uralhatatlan" problémák. Olyanok, amelyeket az eddig szokásos, országos léptékű húzdmeg-ereszdmeg, szabályozástoligáló módszerekkel ne lehetne kordában tartani. Amik rövid távon, pár év alatt föltétlenül, elkerülhetetlenül kinőnek a szabályozás foga alól, finanszírozhatatlan méretűvé válnak, és csak közvetlen, durva erőszakkal elnyomható lázongáshoz vezetnek.

panelburzsuj 2014.03.08. 23:10:45

@panelburzsuj:
(Az "ábrahámi ölet" meg úgy értettem, hogy sokkal bátrabban lehet országot rontani egy EU/NATO szövetségi rendszer belsejében, mint függetlenként, mert a "külső ellenség" nem ólálkodhat olyan leplezetlen étvággyal a gyöngélkedő körül, mint a megboldogult SZU a maga aklában. És pláne nem csurgathatja úgy a nyálát a szomszédság, mint egy Kisantant a körbenyirbált és magára maradt ország maradéka körül.)

explanatus 2014.03.08. 23:28:56

@Dream_walker: Ez nagyon szép volt. Ráadásul egy kemény politikai blogon.

"Én a fák alatt ülök, a szél fel-felkapja a pipacsok foszló szirmait, és olyan széles a csend, amilyentől a városi ember szinte megijed." biztos a Te fáidról írta :)

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1429_czako_bori_alma

unionista (törölt) 2014.03.09. 01:09:13

@panelburzsuj:
független önkormányzatiság gazdasági és kulturális felemelkedéshez kell. ha az nem valósul meg, akkor "csak" az történik, hogy a tömeges felzárkózás elmarad. ettől függetlenül minden generáció kicsit jobban él, mint az előző. egészen addig, amíg nincs háború. például azért, mert a technológia fejlődik. a politikusok fel tudnak mutatni valamilyen haladást. ha nem, akkor az elmúlt nyolc év az oka mindennek. nehezen uralható helyzetek ebből nem fakadnak.

szerintem most a legnagyobb probléma az intézményes gyermekjólét hiánya. ha én pártot csinálnék, akkor biztosan szélső baloldali lenne. mondjuk túl sok párttag nem lenne: mert azt mondanám, hogy ha megnyerjük a választást, akkor a következőn nem indulunk. megvalósítjuk a programunkat. és ha a párt elérte a célját, akkor feloszlik.

de itt az kellene, hogy az átlagnyugdíjhoz közeli összeget kell elkölteni a kincstárnak a gyermekek jólétére. étkezésre, ruházkodásra, irodaszerekre, műszaki cikkekre.

tehát mondjuk egy 8-13 éves iskolai alapfelszerelése úgy nézzen ki, hogy kap egy 8 collos táblagépet, és egy 3 collos mobil telefont. egy noteszt, töltő tollat, valamint egy táskát. most persze lehet mondani, hogy ez olyan sok pénzbe kerülne, hogy azt nem lehet megcsinálni.

tegyük fel, hogy egy ilyen készlet nettó 125,000 forint. 100,000 gyerek születik évente. minden kisiskolás kapjon ilyet (legyen 1 évig garanciális) akkor a költségvetés kiadása évi 62,5 milliárd forint. az olyan sok. kommunikációra költsünk, vagy telekommunikációra. de ha kell, akkor ennyi különadót kivethetsz a szektorra. és visszaforgathatod. erre a megrendelésre simán idehozol egy nokia gyárat. most azt hagyjuk, hogy esetleg kevesebb papírt használunk. a tanárnak esetleg egyszerűbb a dolgozat javítása. fizika órán a gyerek esetleg a táblagépre, a mobilra kötheti a taneszközöket. naplózhatja magának a testnevelés órán elért eredményeit. és mondjuk az egyik nem üti le a másikat, mert neki csak régebbi készüléke van. a szüleinek nem volt pénze újabbra ugyanis. megér ez nekünk évi 62,5 milliárd forintot. vagy ezt a pedagógusok minősítő pedagógusainak képzési rendszerére kell elkölteni. persze értem, hogy a népek ilyenre se szavaznának országosan. de azért kellene önkormányzatiság. néhány helyen mégis meg lehessen csinálni. ezt is. és annyi mindent. számtalan környezetfüggő projektet. de értem persze, hogy nem muszáj. minden napra gyárt szórakoztató jeleneteket a politika.

beflower 2014.03.09. 04:10:23

Őszintén bevallom,a rendszerváltás óta az egyik szavazatom mindig a Fideszé volt.Most nem lesz senkié.Több mint 50évet éltem otthon és másodosztályú állampolgár lettem az 50 szót megtanulő egykori magyar területen élő Magyarországon még soha nem járt PL.szerbbel szemben!2milliárd Eurót küldtünk haza tavaly,ebből bőven futja a "Rezsisarkány"elleni harcra.A jobboldali pártok mai legnagyobb baja:---az ÖNÁMITÁS!Az elferditett statisztikák,valamiféle"Harmadik "útkeresése.Nincs ilyen,nekünk csak a nyugati út maradt járható!!Igen az uralkodó hatalom hibája,hogy "szabadságharcot"folytat azok ellen,akik támogatása nélkül már a "levesbe" lenne az ország 90%!!(millió szegény lenne,nem a fele.Meddig még??Mikor tér vissza a józan ész?Bizony addig nem megyünk haza!Félek,hogy soha!

Dream_walker 2014.03.09. 09:37:21

@explanatus:
Örülök, hogy tetszett :) Megnéztem az általad linkelt posztot, és nem csodálkozom, hogy egyre több ember fejében fordul meg a gondolat, formálódik a vágy, hogy végre valami igazi dologban legyen része.

Attól még, hogy valamelyik blog "kemény politikai", a tények nem változnak, legfeljebb a körítés.
A tény az, hogy a politika az nem más, mint közgazdasági törvényszerűségek alkalmazása kényszer által.
A rendszerváltás óta nem volt olyan kormányunk, amely rá lett volna kényszerítve, hogy a nagy tömegeket jobb helyzetbe hozó politika mentén dolgozzon. Bár ez is érdekes elképzelés, mert bár fizikai kényszer nem volt, de mit jelenthet az, hogy a választók kétharmada el sem megy voksolni, akkora a kiábrándultság? Mit jelenthet az, hogy a fiatalok kétharmada alig, vagy sehogysem gondolkodhat a gyermekvállaláson, annyira bizonytalan, hogy lesz-e erejük végigcsinálni? Pedig ha nincs gyerek, nincs jövő. Ez fordítva is igaz. Nincs jövő, ezért nincs gyerek. Mit jelenthet az, hogy népmesei párhuzammal élve a mesterlegények kétharmada nem tapasztalatszerző vándorútra megy a világba, hanem egyből a kitelepülésen gondolkodik? Ez mind-mind hatalmas kényszert gyakorol a nemzetre és a vezetőire, csak hát nem olyan gyors a visszacsatolás, mint amikor a hőzöngők elkezdik felszedni a macskaköveket. Aki pedig 4 évben gondolkodik, az képtelen meglátni azokat a kényszereket, amik esetleg négy generációt ölelnek fel.
Ezek ellen az elmúlt 25 évben egyik kormány sem tett.
Pedig csak két út van. Vagy a tízmillió fa virágzik, vagy a tíz tucatnyinak van plusz pár éve, mielőtt a sivár pusztaságban azok is elmúlnak.
Nincs harmadik út, nincs köztes megoldás. A világban mindenhol ezt látni.
Ahol szétporlasztják a politikai hatalmat és a gazdasági javakat, lehetőségeket, ott fejlett jóléti társadalom van. Ahol szűk körbe koncentrálják ezeket, ott lecsúszás és elmaradottság.
Ez ilyen egyszerű. Ezért is írtam, hogy a pártpolitikákat, kormánypolitikákat túlságosan mélyen vizsgálgatni értelmetlen. Az nem a valóság, azok nem igaziak. Légies ígéretek, amikkel már évszázadok óta tele a padlás.
Itt és most sok szempontból a 24. órába lépett az ország, oda vitték a korrupt kormányaink. Innentől kezdve beszélhetünk rezsicsökkentésről, összefogásról, nyugati liberalizmusról, ingyen sörről, nem számít.
Vagy azonnal elkezdik szétosztani a hatalmat, és akkor még a mi életünkben meglesz a változás (minden esetben a koncentráló, kizsákmányoló rendszerszemlélet jele a "majd a következő generációnak jobb lesz" kifejezés használata, ez is évszázadok óta így van, pedig azóta sok következő generáció volt már), vagy marad minden a régiben, és akkor is meglesz a változás már a mi életünkben, csak azt pusztulásnak hívják.

Ismétlem, a történelem megmutatta az évszázadok során szerte a világban, hogy ez a két út van csupán. Vagy-vagy.

jet set 2014.03.09. 10:01:28

Az a baj, hogy a másik oldal sem jobb. Sőt! A privatizációs bevétel hova tűnt? Az nagyobb lopás volt, mint a manyup pénzek, de mivel kevésbé volt látványos, így nincs is a köztudatban. Itt az egyetlen megoldás az lenne, ha importálnánk 10-15 évre néhány skandináv, német politikust és ők kormányoznának, amíg rendbe nem teszik az országot.
Milyen lehetőségek vannak jelenleg? Marad a fidesz. Visszajön a még nagyobb tolvaj banda mszp. A töketlen lmp. A fasiszta jobbik. Vagy a választási pénzek miatt alakult mikropártok, amelyek 0 szakemberrel rendelkeznek és úgy néznének a parlamentben, mint a japán turisták.

unionista (törölt) 2014.03.09. 10:09:57

@Dream_walker:
a politikai pártok a hatalmat nem fogják önként szétosztani. a szabadságot ki kell vívni. ez országos méretekben sohasem működött. az összes forradalom/szabadságharc/polgárháború elbukott. fejlődés mindig úgy volt, hogy egy-egy város viszonylagos önállóságot szerzett magának. és húzott magával egy régiót, egy megyét, egy járást.

budapestnek kellene kivívnia egy viszonylagos önállóságot. azzal, hogy független főpolgármestert és független képviselőtestületet választ. és ezt a mintát követhetnék a vidéki nagyvárosok, kiemelt kistérségek feltéve, hogy erre van igény.

ha a legfejlettebb régiónak nincs olyan értelmisége, amelyik ezt megérti, akkor előbb-utóbb a főváros lesz az ellenség. vidéken felnő egy vad generáció, amelyikkel valamit kezdeni kell. ha nem lehet szabadon építkezni, akkor ezt a csoportot valaminek neki kell irányítani. és a legegyszerűbb lesz azt mondani: romboljátok le budapestet. a legegyszerűbb lesz azt mondani, hogy a fővárosi elit tehet mindenről. mindegy, hogy szoci, náci, konzi, libsi, bibsi. ők alkották ezt a rendszert. budapest szellemi igénytelensége nyomja el az országot azzal, hogy a fővárosi elit a 20. században ragadt. simán ez lesz.

unionista (törölt) 2014.03.09. 10:19:56

@jet set:
egy városba tudod importálni a német, a skandináv, vagy az angolszász politikát. az egész országba nem tudod. országos ("uruszágos") méretekben feudalizmust lehet szervezni. komolyan mondom nem mérem fel ésszel, hogyan gondolja valaki, hogy budapestről képes lesz megreformálni jászfényszarut. azt majd megreformálja a nagyközség és a samsung. a dicső jászságot és a televíziógyártást képesek lesznek összekapcsolni valahogy. isten őrizzen attól, hogy abba beleszóljon budapest. mert akkor végük van, mint a botnak.

jogalany 2014.03.09. 10:53:41

@Hidvégi Mihály:
A magyar real átlagjövedelem az 1979 évinek a közelében jár.
A magyar termelés nem éri el az 1989-es szintet.
Ezek tények.
Lehetne magasabb a dolgozók jövedelme?
Igen, lehetne, de a nem dolgozók el lopják, kisajátítják, stb.
Lehetne magasabb a termelés értéke?
Igen lehetne, de a termelés 70 %-ban külföldi kézben van, a haszon és amit még lehet, pl. Áfa csalás, stb az kimegy az országból.

jogalany 2014.03.09. 11:08:05

@beflower:
Igazad van, ne is gyere. Kontra szelektív gondolkodásoddal nem mennénk semmire.
Ha itthon lennél tudnád, hogy a kapott támogatások 70 %-át a nyugati cégek használják fel, az egész 5% -t reklámra kell költeni!, ami marad abból jórészt szökőkutak, önkormányzati épületek restaurálása, térkövezés, díszburkolatok, vagyis nem előre vivő beruházások történtek. Közben meg már majd 1000 milliárd tagdíjat kell fizetnünk, hogy az egyre nővekvő brüszeli vízfejet a majd százezernyi bürokratát és intézményrendszereiket a hatalmas fizetéseikkel egyetemben fenntartsák.
Vagyis mi fizetjük Őket, a gazdagodásukat, ők meg látszat pénzekkel kötik meg a mindenkori kormányokat.

vajdasagi 2014.03.09. 11:39:13

@Occam beretvája: OK. Mint tyúk az ábécéhez. De ilyen már tényleg létezik :-)

És a mondandóm lényege marad: NEM ÉRTENEK Hozzá. Csakhogy ez majd 10 év múlva mutatja meg a hatását. Ki tudja, éppen ki lesz hatalmon, amikor majd ennek a levét isszuk meg éppen.

explanatus 2014.03.09. 11:57:11

@unionista:
Sokszor kifejtetted a régiós alapú nézeteidet. Meglehet igazad van, de amíg mindenhol ugyanazok vannak/voltak, addig tökmindegy, mert a végeredmény is ugyanaz. Nem hiszem, hogy a legnagyobb város képes lenne „másként” gondolkodni. Hogyan tudna? Tégy egy próbát. Csöpögtess egy lavór vízbe, vízben oldódó festéket, már pár csöpp az egész lavórnyi vizet elszínezi, mire kétharmadnyit csöpögtettél narancsszínűvé válik a lavór vized. Amíg meg nem valósul az, ami ennek a blognak az alapfelvetése, a legnagyobb szabadság a személy valamint az általa alkotott közösségek terén, addig marad az oda megyek, ahol a legtöbben vannak -lásd békemenet- hozzáállás.

Piszkosul el van ez cseszve, már a kezdetektől. Kezdődik azzal, hogy ha akarsz (akarok) egy kis közösség számára egy egyesületet alapítani, akkor olyan civil törvénnyel találod magad szembe, amely feltételezi, hogy sztárügyvéd szintű jogi ismeretek birtokában vannak az alapítók. Pedig te csak egy tucat ember számára szeretnél törvényes kereteket biztosítani. A törvényalkotó abból indul ki, hogy te meg az egyesületed vissza akar élni az állam „nagylelkűségével”. Biztosan van ilyen is, de az ellen más eszközökkel kellene fellépni, viszont az ilyenek ellen meg nem lép fel.

Szóval, amíg te, meg én, meg mi nem hisszük el, hogy alakíthatjuk sorsunkat, és nem teremtjük meg ennek feltételeit, addig megette a fene az egészet. Hogy erre van igény bizonyíték a választáson induló pártok sokasága. Mihelyt megvannak a törvényi keretei – most tekintsünk el a törvényalkotó (fidesz) szándéktól- az emberek élnek vele.

Könnyen lehet ez valami olyat folyamatot indított el, ami nem volt szándékában a fidesznek. Ha a sok kicsi most még nem is bír el a legnagyobbakkal, de esetleg kikényszeríti majd -holland, német mintára-, hogy egy párt nem indulhat az egész országban, hanem csak régióként, kezdetben Alföld, Dunántúl. Majd akkor.

Ez a huszonvalahány év bizonyította, hogy nem a koncentráció az, ami sikeressé tehetne minket, hanem a minél nagyobb egyéni felelősséggel bíró emberek tömegei. Igen, … egy távoli központ légkondis szuper-modern irodáiban kiagyalt párthűségből funkciót kapott hivatalnokocska sem a nagyközség, sem a Jászság, sem az Alföld, stb. érdekeit fogja nézni döntései során, hanem saját pozíciója erősítését. Az, hogy mi lesz a helyiekkel, az számára, érintettség híján abszolút közömbös.

Hát, van még miről beszélnünk. Köszönet ennek meg a hozzá hasonló blogoknak egyre többen igénylik, hogy elmondják, miként is gondolják, gondoljuk kievickélésünket ebből a helyzetből, mert így @Dream_walker: valóban elszárad a tízmillió fa.

unionista (törölt) 2014.03.09. 12:27:48

@explanatus:
te az országos és az egyéni szint között nem látsz semmit. van 10 millió ember. számodra az egy nagyságrend. és az 1 ember. az a másik.

explanatus 2014.03.09. 12:40:06

@unionista: Ha bővebben kifejted, biztos megértem.

Késes Szent Alia 2014.03.09. 14:11:56

@poszt: "Kádár népe és Orbán megtalálták egymást, tudjuk."

Kádár népe nem csak Orbánnal talált kölcsönösen egymásra:

"A rendszerváltásról negatívan vélekedő válaszadók, akik szerint inkább vagy egyáltalán nem érte meg a rendszerváltás, az MSZP szavazótáborában vannak a legmagasabb arányban (63%), őket az Együtt-PM szavazói követik (58%), és a DK szavazótáborában is többségben vannak (52%) e vélemény támogatói.

A rendszerváltásról pozitív véleményt alkotók aránya, akik szerint teljes mértékben vagy inkább megérte a rendszerváltás, az LMP egyébként kisszámú szavazói körében a legmagasabb (80%), nagyon magas a Fidesz-KDNP szavazói között (71%), és a Jobbik táborában is ők vannak többségben (54%)."

www.tarki.hu/hu/news/2014/kitekint/20140224_rendszer.html

"Kádár népe" ott van a teljes jelenlegi ellenzéki oldal szavazóbázisában is....
Persze a Fidesz vagy a Jobbik szavazói se azért örülnek a rendszerváltásnak, mert így jöhet a teljesítményalapú európai nyitás, hanem mert végre nem a zsidó komcsik üzemeltetik Kádár rendszerét, hanem a "nemzeti oldal".

panelburzsuj 2014.03.09. 15:18:48

@unionista: @Dream_walker:
Arra mondjatok nekem valamit, hogy azokat a fiatalokat, akikben megvan/meglenne az igény és a kompetencia is a "hatalomporlasztás" programjának végigvitelére - azok miért válasszák ezt a göröngyösebb utat ahelyett, hogy ezeknek a képességeiknek olyan rendszerekben keressenek (egyéni) hasznosulást, ahol ez a "porlasztás" már bevett szemlélet, mindennapos rutingyakorlat.

panelburzsuj 2014.03.09. 15:39:59

@explanatus:
A választásokon induló pártok sokasága egyelőre azt látszik bizonyítani, hogy olyan választási törvényt sikerült rittyenteni, amelyben kommunikációs vállalkozások bizniszpártokkal összefogva teljen szabályosan tízmilliókat hasíthatnak ki egy mesterséges, költségvetésből kreált piacból.

unionista (törölt) 2014.03.09. 16:06:45

@explanatus:
a fidesz a következőképpen épült fel. volt egy személy. ez orbán viktor ugye. és körülötte kialakult egy cca. 10 fős csoport. létrejött a fidesz. ebből lett egy cca. 100 fős klikk. ebből egy cca. 1,000 fős klán. és ehhez tartozik egy cca. 10,000 fős slepp. egy cca. 100,000 fős rajongói kör. egy cca. 1,000,000 fős támogatói csoport. azok hoznak magukkal még egy embert. és így lesz cca. 2,000,000 választójuk. cca. 20 éves "munka" áll mögötte.

egy ugyanilyet tisztességesen felépíteni esélytelen. tömegpártot legfeljebb a szociális elégedetlenségre lehet építeni. illetve a nagyon erős ellenérzésekre.

azt meg lehet megcsinálni, hogy a politikai pártok szakértői másodvonala (a slepp) és a független értelmiség összekapcsolódik. a klánok vezetőit meggyőzöd, hogy a gyermekeik vigyék tovább az üzletet. de ezt helyben lehet megcsinálni.

Dream_walker 2014.03.09. 17:38:46

@unionista:
Persze, nem kötelező szétosztani a hatalmat. Lehet markolni úgy is a nagy tortából, hogy közben elvernek mellőle mindenkit. De a nagy torta mindenképpen elfogy, ha nincs gondoskodva az utánpótlásról.
Ráadásul az árát mindenképpen meg kell fizetni.
Meg kell nézni a 4-500 évvel ezelőtti poltikai-gazdasági változásokat ábrázoló térképeket európáról. Érdekes módon, ahol korlátozva lett az elit hatalma, és helyzetbe kerültek a tömegek, teljesen furcsa módon ugyanazok a területek, amelyeket ma úgy ismerünk, hogy fejlett nyugati jóléti társadalmak. 500 éve hangyaf.sznyi volt a különbség az angol vagy a magyar nemes (és közember) gazdasági helyzete között, ezek a különbségek 500 év alatt tízszeresére-húszszorosára nőttek.
A reformkorban már külön kategórria volt a nyugat meg a kelet. Mára ott vagyunk, hogy idehaza szinte balkán (vagy ukrajna) van. Nem nehéz kitalálni, hogy egy ilyen szinten felgyorsult világban már mi megérjük öregkorunkra, hogy fekete-afrika lesz itt. Nem kell a gyerekeinkre vagy az unokákra gondolnunk. Amihez az ipari forradalom előtt kellett 500 év, ahhoz nemrég már elég volt 50 év. Most már információs és technológiai forradalmat emlegetnek. Ez azzal jár, hogy nemcsak felfelé gyors az út, hanem lefelé is.

Mint mondtam, ez a két út van, a világtendenciákban nem látszik egyéb esély. A történelemben sehol sem mutatkozott meg az egyéb esély. Vagy elindul a folyamat felfelé, vagy jön afrika/latinamerika.

Lehet rizikózni, hogy itt talán nem lesz afrika. Csak hát a b verzióban mindenképpen lesz, és fekete afrikában bozótvágó késekkel darabolják fel az ellenlábasokat, nem transzparens-lengetés meg nagygyűlés dívik.

A régiós-elmélet nem hangzik rosszul. Ha a központi intézmények kizsákmányoló berendezkedésűek, úgy kizárólag alulról, helyben dolgozva lehet szép lassan föléjük nőni.

@panelburzsuj:
Ennek egyéni döntésnek kell lennie, mindenki maga kell, hogy érezze, neki megfelel az ár, amit fizetnie kell.
Véleményem szerint egy fát bár át lehet ültetni, de igazán nagyra csak ott képes nőni, ahol először gyökeret vert. A magjaiból a legnagyobb eséllyel ott lesz őt is túlszárnyaló fa, ahol az anyanövény is nagyra tudott nőni.
Aki kivándorol, az mindig bevándorló lesz ott, ahová megy. Legfeljebb a gyerekei érezhetik magukat igazából otthon. Ezt mondom úgy, hogy én is éltem és dolgoztam külföldön, és jobb volt az életszínvonal, és nem valami nemzetiszínű magyaroskodó kábulat miatt vagyok most ismét itt.
Ráadásul akiben felmerül a kérdés, hogy egyáltalán miért válassza a nehéz utat a könnyű helyett, az szinte biztos, hogy nem is lenne képes végigmenni a nehézen.

panelburzsuj 2014.03.09. 18:31:10

@Dream_walker:
"Véleményem szerint egy fát bár át lehet ültetni, de igazán nagyra csak ott képes nőni, ahol először gyökeret vert. A magjaiból a legnagyobb eséllyel ott lesz őt is túlszárnyaló fa, ahol az anyanövény is nagyra tudott nőni."

Aha.

Záhonytól Sopronig minden fa helyben marad akkor is, ha kétévente költözik. Tanyáról Budapestre: gyökeret verés. Budapestről Bécsbe: kibevándorlás.

Dream_walker 2014.03.09. 21:31:51

@panelburzsuj:
Azért remélem ezt te sem gondolod komolyan :)
Bécs és Budapest között fényévnyi a távolság. Csak nem km-ben mérik, hanem szellemiségben.
Magyarország sajna csak papíron eu-tag, mert a politikai és a gazdasági berendezkedése nem a támogató, fejlődő közösségi növekedésre van beállítva (ahogy a fejlett országoké), hanem a kizsákmányoló és uralkodó elitizmusra.
Ebben a kérdésben sajna kisebb a különbség Záhony és Sopron, mint Bécs és Sopron között.

Amúgy a hasonlatom egy hasonlat :) Ha nem érzed azt, amit jelent, akkor elmondani nem tudom neked én sem, meg más sem. Az ilyen dolgok azok, amiket magadnak kell érezned ahhoz, hogy megtapasztalhasd. Nem baj, ha nem érzed, semmivel sem leszel kevesebb vagy rosszabb. De tényleg nem tudja senki más elmondani.

Dream_walker 2014.03.10. 13:53:52

@panelburzsuj:
Szomorú a cikk, és szomorú a hozzászólások sokfélesége. Irreleváns, de tényleg szomorú.
De igazából ugye nincs is meg, hogy mit jelent a politikai-gazdasági elitizmus?

panelburzsuj 2014.03.10. 15:52:29

@Dream_walker:
Nem irreveláns, csak zavarja a modelledet. Vagy inkább mesédet. A testvéri békességben éldegélő tízmillió fácskáról.

Abba a képbe ugyanis aligha szorítható be az a magyar valóság, amelyben felülről a mesterségesen kitenyésztett (ál)elitek, alulról viszont a gondosan ápolt és fűtögetett vulgáris kollektivizmusok közé préselődik minden olyan tehetség, amelyet nem fűz hivatalos kánonba foglalt, vagy tömegdivattá lett/tett "érzelemrokonító forraszték" a maguk kizárólagos érvényét hirdető erőcsoportokhoz.

Dream_walker 2014.03.10. 16:43:28

@panelburzsuj:
Látom már a problémát. Igazad is van meg nem is. Igazad van, mert a magyar valóság sajna tényleg nem teszi lehetővé, hogy hiphopp megszülessen a tízmillió fa testvéri köteléke. Anno a népek barátsága és testvérisége sem hozta el ezt, ahogy a politikai szólamként ismeretes szolidaritás, vagy akár a nemzeti együttműködés rendszere sem alkalmas ennek a létrehozására.
Viszont nincs igazad, mert ez a lényeget tekintve tényleg irreleváns.
Itt ugyanis nem a beltenyésztett elit és a plebs kollektívái közötti viselkedésbeli különbségekről van szó. Ha a rövd kis allegóriám ezt jelentette volna, hát akkor mindenben egyetértenék veled. Csak nem ezt jelenti. Illetve máshogy fogalmazok, nekem nem ezt jelenti. Ha neked igen, úgy értem a szkepticizmusodat.

A víz jelképezi a poltikai és gazdasági hatalmat. Ha a víz viszonylag egyformán áramlik mindenki felé, és mindenki ki tudja venni belőle a maga részét, úgy a kollektíva együttesen nagyobb fejlődésre képes. Ez független attól, hogy a saját kis szubjektív valóságában ki jófej és ki köcsög, ki önzetlen, és ki fösvény. Azonban amikor a szubjektív valóságot szép lassan a közös, objektív fölé emelnék bizonyos fák, akkor kerül porszem a gépezetbe.
A politikai-gazdasági hatalom is olyan, mint a víz. Van egy bizonyos forrás, ahonnan bizonyos mennyiség jön ki. Ha valaki sokat kanyarít ki magának, akkor egy másik helyen kevesebb lesz. Ez pedig egy öngerjesztő folyamattá válhat (ahogy a mi kis magyar valóságunkban ezt pontosan láthatjuk is), amely elkerülhetetlenül az összeomláshoz és a pusztuláshoz vezet.
Ha a politikai-gazdasági hatalom megfelelő módon van szabályozva és elosztva, akkor teljesen irreleváns, hogy érzelmi-értelmi szinten a kollektíva egy kavicsszobrokat romboló majomcsorda vagy egy zen-buddha szintjén áll.
Az elosztást a kényszer és az erőszak szabályozza. Ha a kollektíva magától nem kapja meg a jogot, hogy beleszóljon a saját életét befolyásoló politikai-gazdasági folyamatok alakulásába, akkor kényszerrel vagy erőszakkal meg kell szereznie magának. Máskülönben marad annál, aki felhalmozta, de maga a felhalmozás ténye megmutatja, hogy a mohóság és a fösvénység vezérli a gyűjtögetőket. A mohó meg a fösvény pedig olyan, hogy inkább belehal, de nem osztozik. A kollektíva szempontjából talán nem jó ötlet hagyni, hogy egy ilyen vezérlő elvek mentén mozgó elit hozzon döntéseket mindenki mást is érintő kérdésekben. Ez sima fizika. Ha elveszik a döntésedet, akkor elveszik a jövődet, és végül elveszik az Életedet. Azét is, aki amúgy jó fej, meg azét is, aki amúgy köcsög. A politikai-gazdasági hatalom ugyanis így nem differenciál. Ez az egyenlet mindössze két változós. Van vagy nincs. Ki tudja-e kényszeríteni, hogy legyen, vagy sem?
Ha a válasz nem, akkor a bukás elkerülhetetlen. A majomcsordának is, meg a zen-buddháknak is. A végén pedig természetesen a beltenyésztett elit is belebukik.

unionista (törölt) 2014.03.10. 17:44:24

@panelburzsuj:
szen' koronát kellett volna kirakni.

panelburzsuj 2014.03.11. 09:42:20

@Dream_walker:
"A politikai-gazdasági hatalom is olyan, mint a víz. Van egy bizonyos forrás, ahonnan bizonyos mennyiség jön ki."

Itt a modelled/meséd alapvető tévedése. Hogy politikai-gazdasági hatalmat valami külső forrásból eredezteted.

Holott a forrás - mi magunk vagyunk.

Magyarország nem tízmillió fa, hanem tízmillió forrás. Már pelenkában is nagyon-nagyon különböző potenciális hozamokkal - és már pelenkában is nagyon-nagyon különböző esélyekkel.

Az "összhozam" pedig azon múlik, hogy az emberi források milyen mértékben tudják kibontakoztatni a bennük rejlő - roppantul egyenlőtlenül "elosztott" - képességeket.

A képességek kibontásának pedig legalább annyira gátja a jó adottságokra vak-süket-érzéketlen, vagy egyenesen irigy közvetlen környezet, mint a távolról-felülről "elnyomó" elitizmus.

panelburzsuj 2014.03.11. 09:45:17

@panelburzsuj:
Illusztráció:

www.blikk.hu/data/cikk/55/22/91/cikk_552291/d0002D5AE5b3f9d148077.jpg

Én azt állítom, hogy többeknek van esélye Havasi elvtárssá válni, mint Sütő Enikővé.

unionista (törölt) 2014.03.11. 11:56:27

@panelburzsuj:
a gazdaságok és az elitek méretét kell belőni. a probléma, hogy ezeket majdnem teljesen önkényesen kell bemondani.

egy négyzetes leosztás a következőt eredményezné.
√10M ≈ 3k
√100k ≈ 300
cca. 300 km² területű önkormányzatok kellenek. cca. 3000 független önkormányzati képviselő. 3000 ember 3000×3000 ember fölött atyáskodik/anyáskodik.

mintha a magyarok négyzet alakban felsorakoznának. (ez ugye a klasszikus military). és az első sorba választanánk képviselőket (az elöljárókat). a gazdaságok egységeit úgy kapjuk meg, hogy a magyarok lakta területet négyzetesen felosztjuk. és ezen szerveződik a wirtschaft, és landwirtschaft. annyi képviselővel ahány arra a területre négyzetesen esik. a kárpát-medence földrajzi adottságait figyelembe szerveződik a járás/megye/régió. az adja a vallást. a papok/püspökök/érsekek. és mellettük a régió főpolgármesterei, a megyék polgármesterei (kormányzói), és a járási alpolgármesterek. feudalizmus a köbön. de mégis csak becsempésszük a rendszerbe a városok hálózatát.

a kérdés az, hogy ez az a tömbben való felsorakozás és a felosztás igénye ott van-e a magyarok többségében. de az nem iskolázottság kérdése. hanem egy mélyen gyökerező igény. a kérdés az, hogy a négyzetes felosztással szerveződő városi/elővárosi gazdaságok hálózata képes-e a háttérbe szorítani a területi hierarchiát. és ez a kommunális rendszer fenntartható jóléti állammal kombinálva.

működne-e az, hogy a nagyjából 500 évvel ezelőtti európai feudális/kapitalista modellt összekapcsoljuk modern kori szocialistával. mi lenne ebből?

szerintem egyes helyeken megindulna tömeges felzárkózás. de egyes térségek elnéptelenednének. etikus lenne ezt meglépni? van-e jobb lehetőség?

Dream_walker 2014.03.11. 14:40:25

@panelburzsuj:
Megint igazad is van meg nem is :)
Igazad van, mert minden mesterséges rendszer forrása azt azt létrehozó alkotó. Tehát a politikai-gazdasági erő forrása tényleg mi magunk vagyunk. Viszont nincs igazad, mert a politikai-gazdasági rendszerek - és úgy általánosságban minden rendű és rangú kormányzási, állami, közigazgatási rendszer - azon alapulnak, hogy a létrehozóik/forrásaik nagy többsége lemond a döntéshozatal felelősségéről és a személyes szerepvállalásról az irányítók/uralkodók/törvényhozók javára.
Ismerünk olyan "rendszert", ahol ez a lemondás elméleti szinten sem történik meg, azt úgy hívjuk, hogy anarchia. Amivel nincsen amúgy semmi gond, csak a kisközösségi szinteket meghaladó méretben már nem működőképes.
Ezért a rendszerek működtetésének elsődleges feltétele, hogy a nagy többség lemond az aktív szerepvállalásról.

Innentől kezdve pedig a politikai-gazdasági hatalom az egyén szempontjából külső forrásnak minősül, hiszen ő - vagy a szülei, vagy a nagyszülei, vagy akármelyik őse annak idején - bizonyos dolgokért cserébe feladta az önrendelkezése egy részét, és abból csak annyival élhet, amennyit úgymond visszakap azoktól, akik javára történt a lemondás.
A határ pedig itt húzódik a fejlődést támogató és a kizsákmányoló rendszerek között, mégpedig abban a kérdésben, hogy ebből a hatalomból mennyit engednek vissza. Nem konkrétan a tevékeny szerepvállalásra gondolok, hanem a beleszólási jogra és az egyenlő esélyekre.
Ahol ezek megvannak, ott jólét van. Ahol nincsenek, ott lecsúszás.

Ez ennyire egyszerű. Ahol meg van szabva, hogy a tömegek is egyenlő eséllyel indulhatnak a különböző gazdasági tevékenységek végzőinek sorában, és ezen tevékenységből megfelelő mértékben profitálhatnak is, ott jólét van. Ahol pedig az a direktíva, hogy a tevékenységek lehetőleg kevés kézben összpontosuljanak, és a profit is legnagyobbrészt ott realizálódjon, ott beszélünk a kettészakadt társadalomról, ahol csak szegények és gazdagok vannak, középosztály csak mutatóban.

"A képességek kibontásának pedig legalább annyira gátja a jó adottságokra vak-süket-érzéketlen, vagy egyenesen irigy közvetlen környezet, mint a távolról-felülről "elnyomó" elitizmus."

Ez egy nagyon jó meglátás, és teljesen egyetértek veled. Viszont hozzá kell tenni, hogy ahol az ilyen társadalmi-szociális környezet ellenére a politikai-gazdasági intézmények lehetővé teszik a fejlődést, ott az meg is valósul, mert hiába a sok észbeli gát, ha a pénzbeli kisebb, akkor lesznek, akik ki tudnak emelkedni. Ma mo.-n az a baj, hogy az észbeli gátak mellett a pénzbeli gátak is rendkívül erősek. Így nem csoda, hogy az emelkedés, fejlődés csak a nagygyűléseken hangzik el, a valóságban ezt valahogy senki sem tapasztalja egy szűk rétegen kívül.

panelburzsuj 2014.03.11. 15:17:06

@Dream_walker:
"a hatalomból mennyit engednek vissza"

Önszántukból pont annyit, amennyit a dominanciájuk folytalólagos fenntartása megkövetel.

Ha többet akarsz - verekedd ki. Szavalj, talpalj, szerezz szavazókat - vagy csinálj forradalmat.

Ez ennyire egyszerű.

panelburzsuj 2014.03.11. 15:46:01

@unionista:
A mókás az, hogy a népesség földrajzi koncentrálódása a feudális hierachia erővonalai mentén a legtisztábban, leglátványosabban a szocialista érában zajlott.

Sokat lafatyolunk pl. szántóföldből kinövesztett szocialista városokról, de alig vesszük észre, hogy ezzel párhuzamosan tizenezres kisvároska megyeszékhelyek is mekkora monstrummá dagadtak - döntően bevándorlókból, és nem helyi felszaporodásból.

Nem tudom, hogy mai "népességeloszlásra" valójában mekkora hatása van a helyi döntéseknek. A nagy elosztórendszerek szervezeti felépítése ugyan hierarchikus - de a "hozzáférést" központi jogszabály intézi. (Értsd pl.: a nyugdíjad nem lesz attól több vagy kevesebb, hogy pezsgő vagy halódó településen költöd-e el. Az viszont korántsem mindegy, hogy a havi nyolcvanezerből saját tulajdonú viskót laksz-e le végleg, vagy ötvenezer bérletet fizetsz, hogy a "jobb helyen" aranyozhasd be vénséged napjait...)

És uyganez közmunkára, közalkalmazotakra, minimálbérre, ÁFÁ-ra és még millió másra áll. Szóval nekem két "ügydöntő" kérdésem van:

1. A "közösség" felől: a szabályozókon mennyit huzigálhat a központi, mennyit a helyi hatalom?

2. Az egyén felől: ha mindenképp muszáj kiszakadni és messze vetődni, a saját kompetenciakorlátaimon túl mi állítson meg az országhatárnál? (Példa: miért mobilizálódjak Komlóról vagy Mezőtúrról mondjuk Győrbe, és miért ne Düsseldorfba?)

unionista (törölt) 2014.03.11. 17:03:28

@panelburzsuj:
az eu támogatások 100k Ft/év/fő. ehhez 25k Ft/év/fő helyi adót kellene kivetni. és akkor lehetne a fejlesztésekről helyben rendelkezni. nagyjából ennyi a szabadság ára.

egy 200 ezres város esetén esetén ez 200k × 125k = 25B fejlesztési keretet jelent. tíz éves időtávban 250B. ehhez vagyongazdálkodásból jöhet 25-50B extra. a fejlesztésekkel egyes városrészek felértékelődnek, belterületbe vonhat földterületeket. nagyjából ugyanekkora magánerő kellene. 250B működő tőkebeáramlás. 25-50B a helyi oligarchák pénze. ez azt jelenti, hogy 550-600B értékben kell szisztematikusan építkezni. és akkor elgondolkodom azon, hogy megér-e havi 2000 forintot a polgárosodás.

ej, most eszembe jutott még egy dolog. a rezsicsökkentés. tegyük be a rezsicsökkentést. legyen az a szabadság záloga?

unionista (törölt) 2014.03.11. 17:03:58

@panelburzsuj:
az eu támogatások 100k Ft/év/fő. ehhez 25k Ft/év/fő helyi adót kellene kivetni. és akkor lehetne a fejlesztésekről helyben rendelkezni. nagyjából ennyi a szabadság ára.

egy 200 ezres város esetén esetén ez 200k × 125k = 25B fejlesztési keretet jelent. tíz éves időtávban 250B. ehhez vagyongazdálkodásból jöhet 25-50B extra. a fejlesztésekkel egyes városrészek felértékelődnek, belterületbe vonhat földterületeket. nagyjából ugyanekkora magánerő kellene. 250B működő tőkebeáramlás. 25-50B a helyi oligarchák pénze. ez azt jelenti, hogy 550-600B értékben kell szisztematikusan építkezni. és akkor elgondolkodom azon, hogy megér-e havi 2000 forintot a polgárosodás.

ej, most eszembe jutott még egy dolog. a rezsicsökkentés. tegyük be a rezsicsökkentést. legyen az a szabadság záloga?

Dream_walker 2014.03.11. 20:50:32

@panelburzsuj:
Maximálisan egyetértünk.

Azt tenném hozzá még, hogy míg 500, 100, 50 évvel ezelőtt még nem nagyon volt pozitív példa (hiszen a társadalmi változások viszonylag lassan követték a politikai-gazdasági eseményeket, az egyes népek, populációk, illetve osztályok közötti anyagi különbségek a maiakhoz viszonyítva jóval kisebbek voltak), nem látszódott a különböző döntések távlati hatása, ma azért egészen pontosan látni, hogy melyik módszer hova vezet, és bebizonyították az összefüggéseket.

Ma már pontosan tudják, hogy önként kellene többet visszaadniuk. Hiszen elméletileg a cél az, hogy az országnak jobb legyen. Márpedig az országnak csak és kizárólag így lesz jobb.

Tehát míg az információhiány 50 éve még gátolta a döntést a piaci kapitalizmus és a szocialista tervgazdaság között (még a 70-es években is született nem egy olyan nyugati közgazdasági tanulmány, amely szintén a szovjet minta jobb mivoltát emelte ki), ma pontosan tudjuk, hogy melyik intézkedések hova vezetnek.
Tehát a döntés innentől kezdve egyszerű.
Ha a politikusaink normális, fejlődő nyugati társadalmat akarnának létreghozni, akkor rendkívül egyszerű dolguk lenne, ugyanis egyszerűen azt kell csinálni, hogy usa alkotmány, brit képviselői-parlamenti rendszer, svájci adórendszer, német/osztrák polgári közigazgatás, aztán fél generáció alatt úgy indulna meg a gazdasági növekedés, mintha háromfázisú rakéta lenne alulról felhelyezve...

Most már nincs szükség a kísérletezére, a siker receptje ismert. A másik oldal receptje is ismert, mert napi aktualitás a balkán, latinamerika és feketeafrika társadalmainak helyzete.

Tehát egyszerű a dolog. Ha úgy cselekszenek, hogy feketeafrika felé haladunk svájc helyett, akkor ne akarja nekem senki megmagyarázni, hogy de jól végzik a dolgukat, és mennyire jó ez nekem.

Pontosan tudják, hogy mit kell tenni. De nem teszik. Innentől nincs több kérdésem.

unionista (törölt) 2014.03.12. 11:15:13

@Dream_walker:
egy probléma van, hogy ezeket nem lehet átvenni. mondjuk róna péter nagyjából ezt szeretné. ott van egy parlamenti párt tanácsadó testületében. és mire megy vele? az alapprobléma, hogy az egyes országrészeknek nem pont ugyanazt a fejlődési pályát kell bejárni.

a dunakanyarban máshogy kell polgárosodni, mint a tiszakanyarban (tiszakanyárba'). debrecenben nem úgy kell polgárosodni, mint balmazújvároson.

balmazújváros olyan író-politikus szülöttei vannak, mint sarkadi imre, vagy veress péter. olyan színészei, mint kállai bori, vagy soós imre. de ez nem pont az a fejlődési minta, mint debrecen, ahol csokonai, fazekas és bocskai a legnagyobb spílerek. és a hortobágy ezektől eltér. a többi kistérségről nem beszélve csak a megyében. nem ugyanazt akarja hajdúdorog és hajdúnánás. két kicsi szomszédvár. csak ezt az egy megyét összefogni rendkívül nehéz. budapestről lehet osztani az észt. csináljon kapitalizmust mindenki. de milyen kapitalizmust?

az alföld egésze sose lesz olyan, mint a németalföld. de a mezőföld éppenséggel következné ezt a mintát. tolna megye lehetne egy "mini benelux". de már zala, vagy szabolcs az erdeivel "small scandinavia" lehetne. debrecen lehetne a 27. helvét kanton a hagyományai alapján. az alföldön a puszta közepén éppensséggel meg lehet azt csinálni, amit az alpesekben felföldön. ott is tehén, itt is tehén. de miskolc inkább egy brit felföld. borsod inkább british borough. nincs egy olyan univerzális minta, amit ha mindenki átvesz, akkor az jó lesz. mert akkor a világ tökegyforma lenne.

unionista (törölt) 2014.03.12. 11:24:49

pontosabban. ezeket a mintákat nem lehet egy az egyben átvenni. egyet-egyet át lehet venni részenként. de magyarország egészét csak félig-meddig határozhatja meg a nyugat. és amíg a "baloldali" értelmiségben nincs meg ez a belátás, addig ez ebben az országban feudalizmus épül majd. és azt vidéken csak erős etatista attitűddel lehet lebontani. ez a kapitalista közgondolkodás arra lesz jó, hogy a főváros ellenzékivé váljon. ennek a célja lehet az, hogy budapestnek független főpolgármestere legyen.

béndek péter ott üljön a fővárosi közgyűlésben. de amit szeretne az már biztosan nem jó onnan keletre 200 km2-re. tegnap reggel a népek úgy köszöntek: "adjon az isten szebb jövőt". ne azok a "zsidók" mondják meg, hogy mit kell csinálni. de ezeknek az embereknek fogalmunk nincs, hogy mit kellene csinálni. különleges a recept kell, egyedi csomagolással. leszámítva az etatizmust. ez a közös pont, és nem a kapitalizmus.

2014.03.12. 13:37:10

@unionista: Nem venném a bátorságot, hogy más, például Béndek Péter helyett gondolkozzak és így azt feltételezzem róla, hogy Ő majd "200km-ről" szeretné, például azon a kisváros - melyben például én lakom - lakóinak megmondani, hogy mit és hogyan...

Nos, személy szerint én azért kommentelek ezen az oldalon, mert;
1- Van elképzelésem arra, hogy városomnak milyen irányba és hogyan lenne érdemes fejlődnie.
2 - Egyelőre úgy tűnik nekem, hogy az elképzelésem megvalósításához egy polgári párt - olyan, mint amit én eddig a PKP-ról feltételezek - helyi szervezetének létrehozása közelebb vinne.

Ismétlem, a morális kódom nem engedi, hogy mások helyett gondolkozzak, de szerintem BP is szeretné, hogy a PKP minél nagyobb területet fedjen le, melynek alapfeltétele a különféle településeken élő állampolgárok önszerveződése, vagyis, hogy a különféle helyi kis közösségek jogi keretet vállaljanak... Más szóval létrehozzák a PKP helyi szervezeteit. Innentől kezdve, az adott településért nem a párt országos vezetése, hanem a helyi szervezetek emberei gondolkoznak.

Hogy helyesek-e a PKP-ról alkotott elképzeléseim, és hogy a politikai ambícióim összhangba tudnak-e kerülni ezzel a párttal, majd - egyelőre kommentelgetések által kiderül.

Ps1.: liberális demokráciához a kapitalista társadalomszerkezet illik (a forma követi a funkciót). < ez az ésszerű közös pont.
A társadalom, a közösségek fejlődésének folyamán az emberek közt érdem alapján kialakulnak a tekitélyalapok, de jogi, politikai és gazdasági értelemben ember és ember közt nincs különbség:

"A víz jelképezi a poltikai és gazdasági hatalmat. Ha a víz egyformán áramlik mindenki felé, és mindenki ki tudja venni belőle a maga részét, úgy a kollektíva együttesen nagyobb fejlődésre képes." -egy fentebbi kommentből idéztem..

Ps2.: A szocialisztikus berendezkedés, az ezen az alapon kialakított rendszerek kollektív jogokkal agyonnyomják az egyént, ráadásul a többségben előidézik az érdekeltség hiányát.

Ps3: A politikai és a gazdasági hatalommal való visszaélésekből, a korrupcióból és a tudatlanságból eredő problémák mindkét rendszerben előfordulnak, de csak az egyik (a PS1)keretein belül lehet hatékonyan fellépni ellenük.

unionista (törölt) 2014.03.12. 15:52:48

@megamind:
választást etatizmussal lehet nyerni. állam-ellenességgel nem lehet. azt úgy hívják: független önkormányzatiság.

a baloldalon az alapkoncepció az volt, hogy az mszp majd megnyeri a választásokat. elfoglalja az államot. az szdsz irányítja a városokat. ha 98-ban nyertek volna, akkor ez talán működött volna. ott "hibázták el", hogy 94-ben nem éltek vissza az alkotmányozó többségükkel.

én tényleg úgy gondolom, hogy nyíregyházát és debrecent egymástól függetlenül kell vezetni. addig volt fejlődés, amíg az egyiket csabainé (mszp), a másikat kósa (fidesz) vezette. egyik se volt nagy spíler. de volt versengés. és talán volt együttműködés. talán titokban még beszéltek telefonon. mi újság felétek jutka? jaj, ne is kérdezd lajos. mert ez így normális. de a pártpolitikai csatározás ezeket ellehetetleníti.

na most persze lehet mondani: ha nincs párt, akkor a törvényekkel mi van. az adótörvényekkel mi a helyzet? azt a parlament alkotja. helyhatóságok kellenek. az adótörvényeket helyi rendeletekkel is lehet korrigálni. egyezkedni kell a kincstárral. mennyi nettó bevételt várnak debrecentől? az országos átlagtól kicsit lefelé tér el. akkor mit akarnak elvenni? ha a debrecen átlépi ezt a határt, akkor majd húzza fel a környező járásokat. ha a megye eléri az átlagot, akkor majd húzza fel a régiót. így lehet debrecen régióközpont. vagy nem lesz az. mert nincs annyi ereje. és akkor nem lesz.

azt kellene mondani, hogy írjunk egy budapest szerződést. mondja meg az államkicstár, hogy mennyi pénzt vár el a fővárostól. mondja meg, hogy mi a szabadság ára. mi kell a szolidaritáshoz, és mi a kiegészítő normatívákhoz. ahhoz, hogy a közintézmények működjenek. kalkulálja ki a minisztérium. azon túl legyen szabadság. feltéve, hogy olyat budapest akar.

de ezek után budapest mondhatja, hogy áfát csökkent, a jövedéki termékek körét megnöveli. és megoldja pénztárgépek átállítását. nyilván kell állami számvevőszék, költségvetési tanács, amelyik ezt véleményezi. de ha az zöld utat ad, akkor próbáljuk meg az adóreformot kicsiben. budapest méretekben. ha ez bejön, akkor átveszi az ország. ha nem, akkor nem veszi. én értem, hogy ez egy teljesen új működési mód. szerintem ebben áll a rendszerváltás.

Gerilgfx 2014.03.12. 16:18:45

@Nyekenyóka: én nem beszéltem semmiféle szankciókról.

Dream_walker 2014.03.12. 23:46:46

@unionista:
No offense, de ez csak mellébeszélés.
Át lehet venni, csak akarni kell. A magyar ember nem hülyébb az amcsinál, svájcinál, akárkinél. Más szabályzók befolyásolták eddig az életet itt, azokhoz alkalmazkodott a tömeg. Érdekes módon kimegy a magyar az usába vagy németországba, aztán ha elég ügyes, simán megvan a profitábilis vállalkozás. Nyilván nem a levegő teszi, hogy itt meg nem megy.
Az országrészek eltérő fejlődési igényei itt nem játszanak. Éretlme nincs idekeverni. Azt majd mindenki tudja, hogy mit akar és hogyan akarja. Ha pedig megvan a motiváció és a lehetőség, akkor meg is valósítja.

Az, hogy ma az ország a lecsúszás útján van, egyetlen okra vezethető vissza:
Nem akarják, hogy ne így legyen.
Ennyi.
Tökmindegyy mit mondanak, ezek a száraz tények.
A törvényeket ma az egész országban ugyanúgy alkalmazzák. Ha sz.rok, akkor ugyanolyan sz.rul.
Ha meg majd jók lesznek, akkor ugyanolyan jól.
De csak ismételni tudom. Ma_nem_akarják_jól_csinálni.

Dream_walker 2014.03.12. 23:47:54

Az elgépelésekért bocs, este van már...

unionista (törölt) 2014.03.13. 08:20:51

@Dream_walker:
mária terézia elég nagy spíler volt ugye. elég nagy hatalma volt a monarchiában. arról nem beszélve, hogy a férje német-római császár volt. mégse tudta az országot elnémetesíteni.

panelburzsuj 2014.03.13. 08:32:33

@unionista:
Kontrollpárhuzam: mitől lett a dél-koreaiak fele (újprotestáns) keresztény? Játszik-e ez a körülmény Korea gazdasági teljesítményében - és kavart-e az állam pro-kontra ebben a folyamatban?

unionista (törölt) 2014.03.13. 11:31:44

@panelburzsuj:
ez egy érdekes jelenség. koreai gyerek elektromos gitáron német klasszikust játszik. a háttérben bauhaus óra, samsung tévé, ezoterikus izék, és krisztus a kereszten.
www.youtube.com/watch?v=cm8Ic2TwGjk

ugyanez akusztikus változatban:
www.youtube.com/watch?v=CJnv3jSBISE
ugyanaz a koreai gyerek amerikai gitárossal.

én csak a mikroelektronikát ismerem valamennyire. és ott folyik egy háttérvita. arról, hogy a samsung és az lg egyesüljön. legyen egy óriás koreai vállalat. vagy csak a samsung legyen nemzeti, vagy csak az lg. amerikával folyik a huzavona.

a samsung előbb az apple beszállítója volt. utána kiszálltak az üzletből. illetve kirakták őket az amerikaiak. mostanában az lg és a microsoft csinálja ugyanezt a huzavonát. álljanak össze a jenkikkel, vagy ne álljanak. az lg már kötélnek állt volna, amikor ballmert (microsoft ceo) leváltották. és a helyére raktak egy indiait. (a google vezetőinek fele indiai.) lehet mondani, hogy ezeknek nincs szerepe. dehogy nincs. nem a beszélt nyelvnek, nem a származásnak, hanem az eredetnek. az, hogy evolúciós léptékkel milyen mutációkból lettél összegyúrva.

minden emberszabású tud valamit genetikailag. egyik sem alsóbb, vagy felsőbbrendű. a koreaiak egy része valószínűleg nyitna európa/amerika felé. a másik fele viszont zártabb világot szeretne. és ezek az emberek a koreaiságban össze vannak keveredve. a koreai parlamentben verekedni is szoktak. de vállalati szinten sem egyértelmű, hogy mit is akarnak. ebből vallási és gazdasági elkülönülés. de ők mind koreaiak maradnak. és lesz egy diverzifikált nemzetstratégia. és ott vannak az északiak. akik szinte biztosan egy harmadik törzs. vagy harmadik-negyedik-ötödik. mert ők is megosztottak. azért lehet őket brutálisan elnyomni.

erre mondom én, hogy debrecenben csináljuk reformált helvét kantont. és akinek ez tetszik az jöjjön ide. persze ha a többség debrecenből székelyföldet szeretne, és nem akarnak felvilágosult latinkeresztény vallást. akkor vakarjuk le a kollégiumról a nyugatot. és legyen mainstream rovásírás. nem állítom, hogy az rossz lesz. én az érmellékre tenném ki ezt az egészet. integrálnám ezt a kultúrát. de ez nem egy univerzális minta. a legtöbb lépés környezetfüggő.

a bölcsészek keresnek valamilyen univerzális filozófiát. a humán értelmiség abból indul ki, hogy mi mind EMBEREK vagyunk. rendben. de ebből a nyilvánvaló következik. az óvodai szocializáció. én egyáltalán nem gondolom, hogy az összes cigányt direktben integrálni kellene. differenciálni nem lehet? le kell ülni a telepek vezetőivel, hogy na akkor hogy legyen. és lehet, hogy egy nagycsarnok kellene a többségnek küzdősportokkal és tornával. oké, persze van akinek nem. de lehet, hogy ők meg táncolni-énekelni szeretnének. ehhez kellene egy kiscsarnok. és ebből lehet valamilyen kibbutz-szerű formáció. és persze van akinek ez nem jönne be. őket kimenekítjük. mert belőlük lehet esetleg orvos/mérnök/tanár/jogász/közgazdász. de nem kell mindenkinek azzá válni. nem kell mindenkiből diplomást faragni.

2014.03.13. 15:47:18

@unionista: A független önkormányzatiság nem állam-ellenesség, hanem a belső önrendelkezési jog kollektív - és egyéni - jellegének érvényre jutása: Ebből a szempontjából az autonómia három típusa bír fontossággal: a kulturális, a közigazgatási és a területi autonómia (a jog gyakorlása az államok területi integritásának tiszteletben tartásával történik).

Ezek megvalósításához nem csak a többség hozzájárulása szükséges, hanem az adott területen élők önfenntartó képessége is feltétel. Ennak az önfenntartó képességnek a növelése érdekében megvalósulhat - meg is valósult - a "beágyazott neoliberalizmus", amivel viszont óvatosan...

Hogy a saját városomat hozzam példaként, mást se látok: csak az EU-s vagy állami források vadászata folyik, amiből ugyan van eredmény,
de azt én látszat-fejlődésnek/látszat-jólétnek nevezem. A helyi politikai elit büszkélkedik, miközben a népesedéssel kapcsolatos problémák egyre súlyosbodnak; elöregedő lakosság, kevesebb születés, több halálozás, több elvándorló mint az idevándorló. Új munkahelyek sehol, csak a közmunka dübörög, válakozások tűnnek el a semmibe...

A lényeg, hogy városomban, mintha az itt élő emberek a város vezetése számára nem igazán lennének fontosak, hiszen gyakorlatilag legalább 10 éve - ennyit néztem vissza - terebélyesedik az enyészet posványa...

Ps: ha választást szeretnék nyerni, én bizony nem etatizmusra építenék, hanem a nehezebb utat választanám.

unionista (törölt) 2014.03.13. 17:10:48

@megamind:
nézd, én azt gondolom, hogy a polgárosodáshoz konkrét cselekvési program kell, külkapcsolatok és önkormányzati hatalom.

mondjuk miskolcot próbálni hozzákötni az egyesült királysághoz. persze nem úgy, hogy az anglia része legyen. de borsod lehet egy magyar-brit borough. miskolc lehet egy "mini manchester". a város és a vidék (a megye) egy sikeres kulturális mintázatot adaptál. nem a country hanem a county.

azt mondja egy csoport, hogy brit pénzintézeteket szeretnénk, brit kulturális intézetet. szeretnénk kéttannyelvű magyar-angol iskolákat. azt szeretnénk ha a gyerekek marks and spencer ruhákba járnának iskolában. és szeretnének ehhez egy ruhagyárat. azt szeretnék ha lenne brit könyvkiadás (oxford/cambidge/pearson). azt szeretnék ha lenne brit iskolatévé (bbc/itv). miskolci iskolák olyanok lennének, mint egy modern kori brit koloniális intézmények. brit sportiskolát szeretnénk. brit pop-rocksulit. azt szeretnénk ha a brit bevásárlóközpontok (tesco) mellett lenne brit távközlés (british telecom). brit üzemanyagtöltő (british petrol). szeretnénk ha lenne brit dohányipar (british tobaco), brit gyógyszeripar (astra-zeneca). brit mikroelektronika (arm) és brit haditechnika (challenger, warrior, apache helikopter). persze az ehhez szükséges rend, fegyelem. middleton hercegné simogassa meg a cigányfiúk buksiját. és a cigánylányok pukedlizzenek neki.

és az is lehet, hogy a borsodiak azt mondják. nehogy már, akkor ilyen angol izék legyünk. de lehet, hogy azt, hogy ez nagy királyság lenne. és persze a britek lehet, hogy azt mondják. nekik nem kell egy újabb felföldi (felvidéki) megye. van elég baj velük a cigányokkal. de lehet, hogy azt mondják: viszonylag képzett, viszonylag olcsó munkaerőhöz juthatnak. miskolc megkapja az állami normatívát. és ezek után az egyesült királyság 555,000 milliárd forintnyi erejéből egy tíz éves programban betesz mondjuk 1 ezreléket. 555 millárd forintot. évente 1 tízezreléket. ez nem nagy reckér. ettől nagy-britannia nem dől be. éppenséggel fel lehet futtatni a brit gazdaságot. néhány külbirtokkal. persze ha a nép kimegy az utcára, hogy mi nem leszünk brit gyarmat. akkor ne legyünk.

2014.03.14. 11:33:25

@unionista: "a polgárosodáshoz konkrét cselekvési program kell, külkapcsolatok és önkormányzati hatalom." < én is így gondolom.

És igen, a városok egymásra találása, a testvérvárosi kapcsolat kialakítása és fenntartása, valamint erősítése - ez járható út szerintem is. Nálunk működik is, csak épp a városvezetés meghatorozó személyiségeinek, és a helyi pártelitek - egy-két kivételtől eltekintve - öncélúsága miatt alacsony hatásfokon.

tamas11 2014.03.14. 11:43:02

@megamind:
a KELL meg a KÉNE kézenfogva járnak.
Együtt isznak Utópiával, utólag piálnak...

2014.03.14. 11:51:32

@tamas11: Nézd, nem járom azokat az ördögi köröket, melyeket említettél.

2014.03.14. 12:28:17

@tamas11: Más szóval, a fentebb említett "egy-két kivétellel" karöltve elmondhatom, hogy van (több tucat lakossal együttműködve körvonalazódott, elkészült egy) programcsomag, amely megvalósításához kellő társadalmi támogatottság, vagyis az idei helyhatóságin sikeres szereplés szükséges. Így lehet önkormányzati hatalom - ezt is csak azért kell ebben a formában kiharcolni, mert most a többség fideszes, és tény, hogy nem szülővárosom, nem a helyi lakosság érdekeit tartják szem előtt. Mint említettem, a testvérvárosi kapcsolatok részben ki vannak építve, ezek megerősítése és újak kialakítása pedig folyamatban van...

Szóval nincs itt szó semmiféle utópiáról, vagy idealizmusról. Senki nem is találta fel a macskát, pláne azt nem, amelyik se kint, sem pedig bent nem tud egeret fogni... Számomra az egyetlen lényegi kérdés, hogy a politikai ambícióimmal a fentebb említett "egy-két kivétellel" karöltve valósítom-e meg, avagy egy új politikai szerv (lásd korábbi kommentem) helyi szervén keresztül érvényesítem. Úgy mondanám, készülök pályára állni, és keresem a megfelelő szervezeti formát (pártot).
süti beállítások módosítása