1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.08.22. 11:03 HaFr

Mégis, mit gondoltok?

Múltkor -- értékrendem és a rendelkezésre álló ismereteim alapján -- helyénvalóan szidtam a (politizáló, közéleti) kulturális baloldalt, amely helytelenül és megtévesztően tartja magát liberálisnak, valójában jobbára a hatalom és a pénz érdekli, az eszmék csak annyiban, amennyiben pozíciókra lehet őket váltani. Mindez következik a kultbal eredetéből, amelyet a hatvanas évek második felének ellenállási kultúrájában kell keresni, illetve ez az a gondolati minta, amelyben a baloldali társaság meg- és feltalálta a maga szellemi otthonát. A liberalizmus ellenben nem ellenálló (és főleg nem etatista, ha az ellenállása révbe jutott), hanem társadalmi-kulturális értelemben konzervatív: egy adott kultúrába ágyazva, egy adott kultúra integráns részeként érvel a szabadságjogok és kapitalizmus mellett, és nem az államtól várja ezek biztosítását (ami nyilvánvaló képtelenség lenne). Ez az adott kultúra a nyugati polgári társadalmak (egykori) kultúrája, amelyben a liberalizmus már több mint száz éve defenzívába került éppen mivel a liberalizmus alapja nem a progresszióba vetett baloldali hit, hanem ellenkezőleg, az emberiséggel és az állam járszíjára kötött kollektív cselekvéssel szembeni szkepszis. Tehát a (polgári) liberalizmus jobb helyeken a lényeget tekintve konzervatív és adott esetben keresztény -- mivel azt sem hiszi (szemben a baloldallal), hogy az emberiség megváltható lenne ebben a világban. Nem konstruktivista (nem akar  létrehozni radikálisan új körülményeket, szemben a Magyarországon konzervatívnak minősülő etatista-konstruktivista Fidesszel), inkább arra figyelmeztet, hogy vegyük komolyan azokat az értékeket, amelyek a Nyugatot naggyá tették -- és ezek nem az állam, hanem a szabad polgárok alkotta szabad társadalom értékei voltak. (Más kérdés, hogy nem volt és ma sem mindenki része ennek a szabad társadalomnak. De a liberalizmus úgy gondolja, hogy a szabadság kiterjesztése társadalmi és nem állami feladat. Az államra bízni ezt több szempontból iszonyú botorság.) Semmi más, mint provincializmus és tudatlanság, hogy a liberalizmus ma olyan pozícióban van Magyarországon, amilyenben van.

A provincializmus és a tudatlanság révén emelkedhetett országszervező magasságokba a hatalmi téboly. Ma a politikai osztály és a szabadpiac-ellenes gazdasági klikkek által fizetett két etatista, járadékos értelmiségi geng uszítja egymásra az ország két felét -- ezen mindenki nyer, leszámítva az ország két felét. A többiek ebből élnek, ez a munkájuk, hiú remény azt gondolni, hogy a saját jószántukból fel fognak hagyni vele. De a műveletlenség és a modernség kulturális tradíciójának gyengesége miatt az ország két fele a gyenge tudati állapotában se értelmezni nem tudja ezt a helyzetet, se változtatni nem tud rajta, viszont még mindig túl nagy kedvvel vesz részt benne -- a saját kárára és az előadók gyönyörűségére.

Azt gondolni, hogy bármelyik oldalnak igazsága lenne (olyan minőségileg más karaktere, amely feljogosítja a másik gyalázására) maga is ennek a mítosznak a része, biztos jele annak, hogy a véleményezőt bevonzotta a játék, és szükségképpen valamelyik oldalon. A helyzet logikájából következik, hogy maga a jelenlegi politikai gondolkodási struktúránk annak minden intézményes következményével az, ami rombolja az országot, és ennek mindkét oldal (politikai, gazdasági és értelmiségi hidrája) minőségileg egyformán része -- mert ebben a minőségben nem oszt, nem szoroz a kilőtt szemek száma és az ellopott pénz mennyisége. Azok csak a minőségből következnek és tejesen véletlenszerűek. A politikai rendszerünk ma olyan, hogy az uralkodó osztály a társadalom rombolásából és a közrosszból élhet, és a 90-es évek elején örökölt káoszban olyan politikai kultúrán kezdett el dolgozni, amely ezt a rendszert -- és benne a maguk és családjaik pozícióit -- stabilizálja. Ahogy a sarki fodrász jó esetben folyamatosan azon töri a fejét, hogy hogyan járjon túl a konkurencia eszén, úgy a politikai osztály a társadalom eszén akar túljárni. Nézzük csak meg, milyen jól csinálja, és gratuláljunk neki. Külön szerencsétlenségünk, hogy a politikai osztály tagjai legalább annyira versenyeznek a társadalommal, mint egymással, illetve a társadalommal folytatott versenyükben összezárnak, kartelleznek.

A jól működő társadalmak elsősorban plurálisak, de a pluralitás értelmezését egy kulturális mérce szerint végzik, ami se nem jó, se nem rossz, hanem a sajátjuk. (Épp e kulturális mérce gyors leépülését éljük meg -- joggal -- fenyegetésként a Nyugaton -- ezt nevezzük a Nyugat válságának.) E mércének részei olyan intézmények, amelyek viszont nem részei a magyar '68-asok identitásának (pl. az egyházak, az előítéletek, a nyitás és a bezárulás dinamikája, a történelmi ballépéseink stb.). A "nagy generáció" rosszul gondolja, hogy a liberalizmusnak sekély, akulturális, jogias, az állam semlegességében kimerülő gondolatrendszernek kell lennie. De mivel -- az elmaradt magyar modernizációval sem számot vetve, azaz elég bután -- ezt képviselik, és ettől nem éppen függetlenül voltak korruptak, hiszen valójában nem voltak részesei a liberalizmus fegyelmező polgári hagyományának, ne csodálkozzanak, ha a másik oldal nem mártja magába a keze ügyébe helyezett kést, hanem felveszi, és harcol vele -- konkrétan a kulturális káosz alternatív megszervezésével. Még egyszer mondom azonban, ez az egész játék annak a néhány tízezer, mindenkit ideértve egy-kétszázezer embernek az érdekeiről szól, akiknek választókat kell szerezni ahhoz, hogy aztán a hatalmi és financiális étvágyukat kielégítsék.

A nép, az Isten adta nép meg... amint belép ebbe a játékba, csak veszíthet rajta. És veszít. És ez gyalázat.

123 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr75470669

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mégis, mit gondoltok? 2013.08.22. 17:52:01

Azt gondolni, hogy bármelyik oldalnak igazsága lenne, maga is a mítosznak a része, biztos jele annak, hogy a véleményezőt bevonzotta a játék.

Trackback: Gordon Blőd 2013.08.22. 16:27:42

Sótlan és unalmas emberről csak sótlan és unalmas bulvárcikket lehet írni. Meg sótlan és unalmas fotókat lehet készíteni. Nem úgy, mint Putyin elnökről. Bajnai Gordon PR-tanácsadója beletörődhetne végre, hogy ha megfeszül és vért izzad, a főnöke akkor...

Trackback: Kampányharcok, nagygyűlések, seggnyalók, exit poll, szlogenek, múltba révedés, jelenkori dráma 2013.08.22. 16:24:45

Hogyvoltoztam az István, a király Alföldi-féle feldolgozását. A sztori akár ma is játszódhatna. Reformokra készül a kormánypárt. A pártelnök neve Géza, helyettese az européer szemléletű Vajk. Csatlakozna a nemzet a Keresztény Európai Unióhoz. Központj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.08.22. 17:23:41

Fele ennyi adónál tizedakkora lenne a politikus csürhe befolyása az életünkre.Korlátozni kell még emellett a cégek gazdasági méretét,akkora méretre ami nem tud saját magának kedvező törvényeket hozatni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.22. 17:25:44

@neoteny:

Nem kapta meg a adott állást, pozíciót.

Akkoriban volt egy lista, hogy milyen pozíciókhoz kell párttagság.

Egy konkrét példa, egy ismerős esete. Ismerős tanár. Az iskolaigazgató nyugdíjba vonul. Őt szemelték ki a helyére. De nem párttag. Szólnak neki fentről "téged akarunk kinevezni, de intézd el a párttagságot". Ennyi. S kb. ennyi is volt az egész jelentősége.

unionista (törölt) 2013.08.22. 17:27:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
mit értesz azon, hogy "kommunista"? a szótáradban az a szó mit jelent?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.08.22. 17:33:46

nekem az a bajom, és a múltkorival is az volt a bajom, hogy ilyet nem lehet mondani:

"az emberiséggel és az állam járszíjára kötött kollektív cselekvéssel szembeni szkepszis. [--] mivel azt sem hiszi (szemben a baloldallal), hogy az emberiség megváltható lenne ebben a világban."

Ez az alapvetően pesszimista hozáálás, amit más konzeratívoktól is olvastam már, alapvetően lehetetlenné tesz mindenféle értelmes munkát (mi a fenéért akarsz pártot, ha nem hiszed, hogy elérhetsz valamit?), sőt gyakorlatilag egy a egyben ekvivalens azzal az állítással, hogy a népirtás nem bűn. Ugyanis ha az emberiség eredendően bűnös, és ebben az életben az is marad, akkor...?

Egyszerűen muszáj az ember alapvető jóságában és az evilági mennyországban hinni, ha akarsz valamit. Ez a konzervativizmus értelmetlen.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.22. 17:33:49

@unionista:

A szótári értelmét használom: kommunista az, aki hisz a marxista alapelvekben.

S mik a marxista alapelvek, kérdezed. Röviden: az, hogy a társadalmi problémák alapja az elidegenedés és a magántulajdon, ez megoldható a magántulajdon eltörlésével, s íme kész is a paradicsom felé vezető út.

Kommunista az, aki ebben hisz. Aki nem hisz, az nem az.

unionista (törölt) 2013.08.22. 17:47:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
ebben az értelemben kádár és aczél sem volt kommunista. lukács györgy talán.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.22. 17:54:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Nem kapta meg a adott állást, pozíciót."

OK, akkor csak opportunizmusból lépett be a Pártba, nem aktív karrierizmusból.

Tyreo 2013.08.22. 17:56:37

" Ma a politikai osztály és a szabadpiac-ellenes gazdasági klikkek által fizetett két etatista, járadékos értelmiségi geng uszítja egymásra az ország két felét -- ezen mindenki nyer, leszámítva az ország két felét."
Ezt a nagyon lényeges mondatot fejtette ki jóval hosszabban Bereznay András.
ha esetleg érdekelne valakit.
www.kibulizottorszag.net/

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.22. 18:05:20

@neoteny:

Igen, s ebben mi a gond?

A párttagság jelentősége annyi volt, mint a szakszervezeti tagság. Nem több. Vagy a KISZ és az úttörőszövetség.

Egy pártállamban a párt fogalma más, mint egy demokráciában. A pártállamban a párt egyezik az állammal, azaz a pártba való belépés nem jelent ideológiai választást, hiszen nem lehet úgy választani, hogy egy választási lehetőség van.

Tudod, mint a szovjet viccben, amikor Isten azt mondja Ádámnak "Ádám, válassz feleséget".

Az emberek zöme az egészet a helyén kezelte. Sőt aki komolyan hitt a marxizmusban, az közröhej tárgya volt a háta mögött.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.22. 18:16:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"A párttagság jelentősége annyi volt, mint a szakszervezeti tagság. Nem több. Vagy a KISZ és az úttörőszövetség."

Valószínűtlen; az általános iskolában, ahova jártam a '70-es évek első felében, a kb. 250 felső tagozatos tanulóból egy gyerek nem volt úttörő: egy református lelkész fia. KISZ-tag viszont nem minden középiskolás volt; párttag meg pláne nem minden felnőtt.

"Az emberek zöme az egészet a helyén kezelte. Sőt aki komolyan hitt a marxizmusban, az közröhej tárgya volt a háta mögött."

A végén még kiderül hogy a párttagok 80%-a ellenálló volt, és belülről bomlasztotta a rendszert.

no_successful2 2013.08.22. 18:23:08

@HaFr:

Sok igazság van abban amit leírtál, azonban én kiegészíteném azzal, hogy a politikai elit, nem meghatározója, csak befolyásolója a politikai légkörnek. Egyfajta kölcsönhatás ez, amelynek során az elit próbál valamivel "benyalni" a tömegeknek, amire a tömeg így vagy úgy de reagál.
Vegyük pl. Romániát, mennyire másképp viszonyul az ottani liberális oldal a nemzetiségekhez, mint nálunk. (Ponta pártja milyen okokkal is nyújtott be bizalmatlansági indítványt anno?)
A román nacionalizmus megkerülhetetlen, ezért építi be minden román politikai erő (a liberálisok is) a programjába, vagy a retorikájába.
Másrészt viszont sok újat nem mondtál, hiszen ezeket a dolgokat a legtöbb ember kapizsgálja, mindössze arról van szó, hogy melyik vezetést tartja kevésbé kártékonynak magára, vagy ha patrióta beállítottságú, akkor a nemzetére nézve.
A mostani ballib oldal (igenis ballib, mert egy tőgyön lógnak már a Károlyi kormány óta) azzal követ el nagy hibát, hogy nem hallgat az idő szavára, a nemzeti érzés, és a patriotizmus (ha jól emlékszem te provincializmusnak nevezted) újra éledésére. Szajkózza a már közel 70 éve hangoztatott, internacionalista, a rendszerváltás óta kozmopolita mantráját, dacára, a környező országokban tapasztalható magyarellenességnek. Miközben a 1989 óta a legtöbbet kormányzó erőként nem sikerült az országot tartósan növekvő pályára állítani.
Egyetlen pozitív előjelű intézkedésük a Bokros csomag volt, de az a borotva elvre, és nem egyfajta óvatos, a társadalomra nézve kevésbé sokkoló, a terheléseket egyenletesen elosztó elvre épült.

Moin Moin 2013.08.22. 18:24:58

Aha!

Szép!

Igaz!

Okos!

...És mikor indul az offenzíva???

no_successful2 2013.08.22. 18:31:06

@HaFr:

Posztodban lehülyézed a keleteurópai társadalmakat, mondván mindenki hülye, csak én nem.
Hála az egyre több ember által elérhető internetnek, tájékozottabbak lettek az emberek, és hidd el tudnak szűrni, mert ha nem tudnának, itt már mindenki vagy fasiszta, vagy komcsi lenne.
A 2010 es mélybukta a ballib oldalnak inkább szólt erről, és nem utolsó sorban a nagyívben elcseszett kormányzásról, melyet a ballib elkövetett.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.22. 18:32:22

@neoteny:

Nem, nem voltak ellenállók. Egyszerűen csak élték az életüket és alkalmazkodtak az adott feltételekhez.

Nálunk az iskolában - szintén 70-es évek - meg az is úttörő lett, akit nem avattak úttörővé! Az osztályfőnök kijelentette: tanuló=úttörő.

A párttagság elterjedése sokban függött a munkahelytől. Nyilván egyszerű munkásoknál nem volt az egésznek tétje.

no_successful2 2013.08.22. 18:34:51

@Moin Moin:

"Aha!

Szép!

Igaz!

Okos!

...És mikor indul az offenzíva??? "

Miért ? Jössz ? :)))

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.22. 18:44:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Egyszerűen csak élték az életüket és alkalmazkodtak az adott feltételekhez."

Ezt elmondhatja magáról bármelyik mai párttag is amelyik csak mezei tag (sőt nem is kell párttagnak lennie, csak "pártközelinek"): csak élni akarja az életét és alkalmazkodik az adott feltételekhez, névlegesen hogy jó viszonyt kell ápolnia valamelyik párttal ahhoz hogy adott állást, pozíciót -- vagy megrendelést, támogatást, lehetőséget kapjon.

no_successful2 2013.08.22. 18:47:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Az emberek zöme az egészet a helyén kezelte. Sőt aki komolyan hitt a marxizmusban, az közröhej tárgya volt a háta mögött."

Na ja, kiröhögte a marxistát, aztán elvégzett egy pártiskolát, és karrierben simán lekörözte a hithű kommunistát, láttam ilyent bőven.
Tudod nekem valamiért a hithű kommunista volt a szimpatikusabb, noha én soha nem vallottam magamévá a marxizmust, nem is voltam párttag, pedig csalogattak. (Kösz nem táncolok).
Ja, aztán aki kiröhögte a marxistát, és lekörözte, a rendszerváltás után szerzett mesés vagyont mint Szoci "tehetséges" ember. Na ezekre az emberekre nincs nekem szükségem, vagy legalábbis arra a pártra nincs, amelynek gerincét (bocs gerinctelenségét) ezek képezik. Ennyi.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.22. 19:00:47

@neoteny:

A mai helyzet más. A pártagság ideológia választás kérdés, hiszen sok párt van. Ahhoz meg, hogy jó lehetőséget kapj, nem pártba kell belépni, hanem jó összeköttetésekkel rendelkezni.

Kinek van mondjuk manapság jobb helyzet:
- Bunkó Béla lakatosnak Balatonbüdösiben, aki Fidesz-tag,
vagy,
- Dr. Okos Ágostonnak, aki nem tagja a Fidesznek, de haverja egy fideszes miniszternek?

Dr. Okosnak be kell lépnie bármikor is a Fideszbe? Nem.

Bunkó meg csak annyit érhet el, hogy esetleg lehet képviselő a helyi községi képviselőtestületben, ha a helyi Fidesz őt jelöli ki. Azaz csak politikai pályára kell a párt.

A múlt rendszerben pedig a párttagság nem csak politikai pályához kellett, hanem egy rakás más területhez is, pl. iskolaigazgató, amit említettem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.22. 19:07:15

@no_successful2:

Persze volt kötelező pártiskola is bizonyos pozíciókban.

Ifjú gyerekként én is úgy gondoltam szimpatikusabb a hithű komcsi, mint a nem-hívő párttag. De aztán megismertem több hívő komcsit, s azt gondoltam "Istenem, csak ezek ne kerüljenek a hatalom közelében, mert az eszméért képesek lesznek bármire".

Mesélhetnék hithű komcsikról... az egyik pl. azt taglalta, hogy az az ország baja, hogy túl nagy az áruválaszték, pedig ezt apénzt meg kellene spórolni és elküldeni a testvéri nicaraguai népnek, mely az amerikai imperializmus ellen vív küzdelmet.

♔bаtyu♔ 2013.08.22. 19:47:26

Elviekben igazad van, de a gyakorlatban biztosan nem szavaznék olyan pártokra, akik verik a mellüket mekkora demokraták, miközben mondvacsinált indokokkal szétlövik az ellenzéküket.

Van itt olyan ballibsi, aki helyesnek tartja, hogy a szeptemberi TV székház ostromáért Gyurcsányék okt.23-án "vágtak" vissza. (Gondolom, amúgy kibaszott nagy demokrata és liberális a csákó).

Csakhogy én és még jó páran nem ballibsik.

Moin Moin 2013.08.22. 19:56:03

@no_successful2:

"Tunc ego vero ultra ero!" - ahogy a Bibókok címerfelirata is mondja!:-)

unionista (törölt) 2013.08.22. 20:10:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
nagyjából '68 után még a szovjet pártintézetekben sem hisznek az ideológiában. moszkvában a legfelső pártvezetés mondja azt, hogy el kell felejteni a marxizmus-leninizmust. persze folynak tovább kongresszusok óriás lenin képekkel. de az csak a felszín.

brezsnyevéket egy dolog érdekli: van egy hidegháború és azt kell megnyerniük. vagy legalább döntetlenre kihozniuk. ezt persze már prága előtt is mondja a szovjet hadvezetés. de a prágai tavasz után nincs olyan komoly ideológus aki hinne a magántulajdon teljes felszámolásában, vagy bármi hasonlóban. katonai parádék kellenek.

prágai tavasz után a kommunizmus hazafias vonalát próbálják a kelet-európai tömbre ráerőltetni. akkor indul jaruzelski karrierje például. ceausescu azért lehet brutálisan magyarellenes, mert szabad utat engednek az extrém nacionalizmusnak is.

kádár ettől berezel. mert azt gondolja: ha a párton belül a hazafias vonalat erősítik meg, akkor abból egy újabb felkelés szerveződhet. egy újabb '56. és az oroszok másodjára már nem fognak beavatkozni. őt pedig felakasztják.

ekkor találják ki, hogy szociáldemokrácia kell és új gazdasági mechanizmus. innentől kezdve lesz jóságos és igazságos kádár jános.

az oroszoknak ez a különutas reformpolitika nem tetszik. kádárt le akarják váltani. vályi péter nevű miniszterelnök helyettest a diósgyőri lenin kohászati művekben egy gyárlátogatáson belökik a kohóba (valószínűleg a kgb). de ekkor már nincs olyan vállalatvezető, aki ne úgy gondolkodna, hogy a "szocializmust kapitalista módszerekkel kell építeni". mert ez a hivatalos ideológia. annak ellenére, hogy a lenin képek kint vannak a falon. azt mondják, hogy a magántulajdont a továbbiakban nem kell visszaszorítani. sőt az állami vállalaton belül is a teljesítménybérezésnek, a magánkezdeményezéseknek kell teret engedni. persze ettől még sok hülye párttitkár van. meg az egész persze nem működik. de '68 után kvázi szabadon lehet vállalkozni. az agrártermelésben bevezetik a háztáji birtokot. azzal együtt, hogy vannak brutális hülyeségek, visszaélések.

kádár erre azt mondja, hogy mindenki lépjen be a pártba. legyen egy párt több platformmal kvázi versengés. a 70-es, 80-as évek reformlázban telik el. a legtöbb értelmiségi műhely arra a következtetésre jut, hogy a rendszert nem lehet megreformálni. a pártnak csak szimbolikus hatalmat kellene adni. a gazdaság, a kultúra tényleges irányításából szinte teljesen kiszorítani. ekkor szerveződnek újra a ellenzéki mozgalmak. ami nem tetszik a központi bizottságban.

kádár azt mondja, hogy a liberális értelmiséget nem kell nagyon bántani. néhányat időnként be kell csukni. de a rendőrök a feleséget nyugtassák meg, hogy majd a férjet hamarosan kiengedik. és a gyerekre adják fel a kabátot. persze ez ettől még diktatúra. de semmi mondjuk romániához képest. egyedül a cpg punk együttes zárják be az "erdős péter a kurva anyád" című számáért.

www.youtube.com/watch?v=bni_MMk0K7Q

erdős az állami lemezkiadó vezetője, és őrjöng, hogy a cpg művelődési házakban, egyetemi klubokban játszhat. ma azért szidják orbánt, mert nem ordíthatja egy őrült punk együttes, hogy "kapd be viktor". jönnek a buzgó alapszervezeti párttitkárok, a rendőrök. hogy a pártfőtitkár elvtársat nem szabad tömegek előtt szidni. visszatérőben a késő kádár kor.

magyarországon 87-ben forma-1 van, mcdonalds. a lakótelepeken műholdas csatornákat lehet nézni kábelen. a gelkát utasítják, hogy a nép a videoton tévé előtt nézze brit sky news-t, a music television-t, eurosportot, vagy a német rtl-t. csak persze a pártban nem akarnak lemondani a hatalomról. de piacgazdaságot akarnak.

nem akarom ezt idealisztikusnak beállítani. mert nyilvánvaló volt akkor is, hogy az eleve hülyeség, hogy van egy párt, és az mindent irányít.

a szomorú az, hogy ez az ország szellemileg nem tart ott ahol 25 éve. mert például akkor konszenzus volt abban, hogy szükség van független képviseletből álló önkormányzatokra. ma ezt alig valaki gondolja így. akkor konszenzus volt abban, hogy európa részévé akarunk válni. ma ezt sokan nem így gondolják. akkor konszenzus volt abban, hogy közpénzből nem képződhet jelentős magánvagyon. valódi piacgazdaság kell. abban is konszenzus volt, hogy érvényesülni kell a szociális elveknek, nagyon erős gyermekjólétnek. ma nincs. ma az van, hogy a cigány gyereknek nehogy már rendes iskola jusson. úgy is bűnöző lesz belőle. és még sorolhatnám.

de itt a marxizmusban itt még a legfelső pártvezetésben sem hittek. félre értés ne essék, nem állítom, hogy a kádár rendszer jó volt. mert nagyon sokan, a legalsó szintű párttitkárig visszaéltek a hatalommal. és egy szelíd megfélemlítés volt a rendszer működésének alapja. amivel orbán viktor is próbálkozik. de eredeti ideológia részleteiben nem hitt senki. legfeljebb abban, hogy a társadalom egyenlő viszonyok, viszonylagos egyenlőség mellett működhet optimálisan.

sörtelen 2013.08.22. 20:14:30

HaFr, ez a liberalizmus politikai felépítményének (egyfajta) leírása.
De mi a gazdasági alapja?

Bereznay A. 2013.08.22. 20:17:52

@Tyreo:

Hálás vagyok.

Hasonló (még jelentősebb) gondolati átfedésre egy másik HaFr cikkben magam is utaltam, csak – mert kellemetlennek éreztem magam által szóvátenni – viszafogottabban.

Ciki nekem ezt így kimondani, de jó okom van azt gondolni, hogy nem véletlen az átfedés. Természetesen másnak is eszébe juthat ami nekem, mert mindenki által fölismerhető tény, de ha a Kibulizott elolvasása után jut eszébe, nem tudom mi akdálya az ilyenkor illő link kitételének. Már csak az egység kovácsolása érdekében is.

Ez olyan, hogy mindenki föltalálhatta az elektromosságot, de ha egyszer Jancsinak Béla megküldi a saját erről szóló tézisét, Jancsi elolvassa, beszélget róla Bélával, akkor Jancsi nem rukkolhat elő vele mint ötlettel, Béla említése nékül, akármennyire is eszébe juthatott neki is, anélkül, hogy megemlítse Bélát, ha ugyanis szeretne elkerülni egy számára alig hízelgő legalábbis látszatot.

röf 2013.08.22. 20:35:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"A 800 ezer tagból talán 10 % lehetett kommunista. Én egy rakás párttagot ismertem, de alig pár embert, aki el is hitte a hivatalos ideológiát.

Volt még valamennyi, aki azért lépett be, mert hatalmat remélt.

Megint volt valamennyi, aki azért lett párttag, mert a rendszeren akart javítani.

De a nagy többség, szerintem 80 % azért lépett be, mert éppen olyan helyzetbe került, hogy be kellett lépni, jellemzően munkahelyi nyomás miatt."

Ez 1000%-ig igaz.
Még főportás sem lehettél, ha nem voltál párttag.

Tyreo 2013.08.22. 20:55:59

@Bereznay A.: Egyértelműen kiállnék most Hafr mellett. Amit te leírtál a Kibulizottban, az akkor amikor leírtad valószínűleg merőben új gondolat volt. De azóta eltelt pár év és ez a gondolat egyre nyilvánvalóbbá vált azóta. Utaltam már rá neked is. Tölgyessy is leírt valami hasonlót a cikksorozatában, Jobbiknak is megjelenik a retorikájában, az LMP-nek pedig még a neve is erre épül.
Ma már ez a gondolat, legalábbis politika iránt érdeklődök körében, lassan közkincs lesz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.22. 21:04:24

@Bereznay A.: khmmm. Nem akarlak megsérteni, és egyébként is csak a tudatlanságommal kérkednék, de nem olvastam a cikkedet -- ígérem, ezek után bepótolom.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.22. 21:06:45

@sörtelen: Na, ez az alap-felépítmény dolog ismerős valahonnan ... Szent Tamás? Adam Smith?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.22. 21:08:23

@♔bаtyu♔: Nahát, félelmetes közelségbe kerültünk egymáshoz, szinte érzem a lélegzésedet..

egyetmondok 2013.08.22. 21:11:05

@hajmási:
Ezért mondom,nem is tudom mióta,hogy a magyar bérek közterheit, a "munkaadóit" és a "munkavállalóit" egyaránt,a munkavállalónak oda kell adni,egy az egyben,a nettójával együtt, hogy ő maga személyesen, fizesse be.
Az én pártprogramom első pontja ez lenne. Bármi adócsökkentés,változtatás előtt.
S persze amit én erről általában elgondolok,az egy min.évtizedes,min.egy évtized folyamat. Ebben a túlzó gyorsaság nagyobbat árt,mint használ...de ez még mindig gyorsabb,mint a "társadalom megváltoztatása". Szerintem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.22. 21:14:17

@Moin Moin: Der Gedanke legt den Grund für die Tat.

Na, ki mondta? Von Moltke. Nyaralás volt, vagy mi?

Bereznay A. 2013.08.22. 21:16:11

@HaFr:

Én EZT a helyedben semmiképpen sem mondtam volna.

Merthogy azért váltottunk róla üzenetet.

kettőbé 2013.08.22. 21:16:38

Aha. Ez már a konyhapolitizálás némileg cizelláltabban megfogalmazott produktuma. (l. "rablók ezek mind", illetve: "az összes politikust agyonlövetném".) Akkor talán itt abba is lehet hagyni a blogírást.

Bereznay A. 2013.08.22. 21:24:14

@Tyreo:

Maradjunk amellett, hogy föltűnt neked valami. Nem kell neked azon túl itt semmiben sem döntened, ez így volt, tény. Bármi egyéb amint erről mondhatsz részedről csak spekuláció, találgatás.

Az viszont nem találgatás, hogy volt némi levélváltásom HaFr-al. Ennek részeként megküldtem neki a Kibulizottat. És reagált rá.

Ezért mertem ideírni amit írtam, akkor is ha kellemetlen az ilyesmi. Mert azt lehet rá válaszolni, amit HaFr és ezzel méris védekezésbe kényszerít, marad egy csúnya látszat. Csakhogy engem nem aggaszt az efféle, ha tudom miről beszélek. Tagad, ahogyan nem kellene.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.22. 21:32:41

@Bereznay A.: Figyusz, semmi okom rá, hogy ne ismerjem el a gondolatok szerződéségét, de értsd meg, nem olvastam, és ennek következtében eszembe se jutott, amikor írtam.

Bereznay A. 2013.08.22. 21:34:39

@Tyreo:

Figyelj jobban arra, amit az elektromosságról mondtam. Ez a döntő szempont, a többi halandzsa. Lehet arra hivatkozni, amire te hivatkoztál, hogy persze, ez már közkincs, de nem lehet erre hivatkozni annak akinek személyesen megküldték, és reagált is rá.

sörtelen 2013.08.22. 21:35:53

@HaFr: A válaszomtól függ a tudományosan megalapozott válaszodod?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.22. 21:40:28

@sörtelen: Nem tudom értelmezni a kérdést. Nem hiszek ebben a keretben. Éppen nem arról van szó, hogy bármiféle alap kellene a liberalizmus működéséhez, és az meghatározná annak a sikerességét. Inkább a rendszerünk hiányzik, amelyik az alapot tudná működtetni, ha már valami. A lét és a tudat kapcsolata még ennél is bonyolultabb -- de ha azt kérdezed, mi van a szabadpiaci kapitalizmussal, hát nyilván tudod. De közelítenünk kéne hozzá. minél közelebb tudunk kerülni, annál jobb szerintem

Null Problemo 2013.08.22. 21:41:31

Elkepeszto, eloiteletes baromsagok gyujtemenye a poszt. Persze antiliberalis, es kiszolgalja az LMP "egyik kutya, masik eb" viziojat is. Magyaran trendi. Erre kepes a magyar kozbeszed manapsag.

Bereznay A. 2013.08.22. 21:43:47

@HaFr:

Lehetséges hogy nem olvastad, de nekem úgy állítottad be, mintha olvastad volna.

Be kell látnod, hogy ennek alapján nem ok nélkül tételeztem föl, hogy olvastad, és ha azóta most már harmadszor erős rokonságot érzek azközött amit írtál (miközben az itteni cikkeid valószínűleg többségét nem olvastam), akkor jó okkal jut eszembe – most, hogy másnak is föltűnt ilyesmi – amit végül megemlítettem.

Bereznay A. 2013.08.22. 21:47:37

@HaFr:

Hadd legyek nagyon nyers.

Vagy most nem mondsz igazat, vagy akkor nem voltál őszinte, amikor nyugtáztad az elolvasást.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.22. 21:55:00

@Bereznay A.: Megpróbálom visszakeresni, megnézem, mit írtam akkor -- annyi bizonyos, hogy nem emlékszem a gondolatidra, csodálkoznék, ha visszaköszönnének az enyémekben, amelyeket 20 éve érlelek ideológiai stb témákban, de elismerem, lehet szó esetleg párhuzamosságokról, mint ahogy sok más emberével is. De megnézem, mit írtam akkor.

Bereznay A. 2013.08.22. 21:58:59

@HaFr:

Segítek. Amikor azzal nyitottál, hogy új konzervatív pártot készültök alapítani és kérted az érdeklődőket, hogy lépjenek kapcsolatba, így írtam neked:

Kedves Pártalapítók!

Ha a pártot abból a meggondolásból készülnek alapítani, hogy ezzel a későbbiekben a nemzetet segítsék, az ország ügyét előbbre vigyék, akkor nagyon kérem önöket, hogy ne tegyék. Kérem tekintsenek el új párt alapításától.

Teljesen lehetetlen az 1989-ben kialakított rendszeren belül, mintegy kívülről jőve javítani a viszonyokon.
Sőt, a dolgok logikája az, hogy minden a politikai porondon megjelenő új párt csak egy dologra jó. Arra, hogy stabilizálja azokat a viszonyokat, amibe az országot vitték azok, akiknek uralmát önök új párt alakításával – remélhetőleg szándékuk ellenére – a gyakorlatban erősíteni készülnek.

A mindegy milyen párti társaság ál-demokráciát működtet. Olyan rendszert, amiben a viszonyok nem demokratikusak, de formálisan azok. A leadott szavazatokkal leigtimálják saját lényegileg közös, több pártinak tettetett kormányzásukat. Ilyen körülmények között a haza legnagyobb reménye az, hogy az átlag szavazó fölismeri, hogy szavazata a rendszer oxigénje. Akárkire szavaz, maga ellen szavaz. Ha az önök új pártjára szavaz majd, akkor is, teljesen függetlenül az önök bármennyire jó szándékától. Csak és egyedül olyan mozgalomszerű szervezet segíthet, amely a szavazatok öntudatos – tehát nem cinikus – megvonására buzdít. Ki kell mondani, hogy a redszerváltás a demokrácia szempontjából illegitim volt. Ez minden probléma gyökere. Aki az akkor létrehozott rendszerbe párt alapításával mintegy belép, tényszerűen a fönnálló viszonyokat erősíti, vagyis az ország végső elpusztításának irányába viszi a magyarságot, akárhogyan is másképpen éli talán tévesen át.

A föntieket csak utalásszerűen, tömören mondtam. Az összefüggések amelyekre föl szeretném hívni figyelmüket, pontosabban kivehetők Kibulizott orszég című, elég széles körökben ismert, az interneten elérhető (és terjedő, linkeket – láttam – olvasóik közül néhány az önök blogjában is elhelyezett), de néhány éve a Polgári Szemlében is megjelent írásomból. Itt található: www.kibulizottorszag.net

Ha pártalapításuk célja esetleg személyes előrejutás, képviselői állás/fizetés megszerzése, anyagi érdek és hasonlók, akkor nagy valószínűsággel lesz értelme a próbálkozásuknak. Csak akkor. A köz szempontjából, a vallott elvekre, a javító szándékokra és minden effélére való tekinte nélkül biztos, hogy csak káros lehet akármilyen új párt színrelépése. Nem örökké, csak a jelenlegi rendszerben. Most csak a kaleidoszkóp megrázását, az áldemokrácia iránti érdeklődés fönntartását, a berendezkedés minden elégedetlenség melletti – ami a tényeket illeti – elfogadását jelenti.

Magam is jobboldali beállítottságú vagyok, évekig a brit Konzervatív párt tagja is (a jelenlegi vezető túlzottan liberális illetve „politikailag korrekt” beállítottsága miatt inkább távoltartom magam), szóval semmiképpen sem az önök vállalni készült irányzata miatti ellenérzésem miatt mondom, amit mondok.

Kérem, gondolják meg.

Üdvözlettel:

Bereznay András

Mr. Waszabi 2013.08.22. 22:02:33

Eldöntendő kérdés, hogy mi számít egy nemzet tekintetében többet - néhány, gumilövedékkel kilőtt szem, avagy tízmillió kilőtt szem agyi szinten? Szerintem, a nemzet egészét tekintve ez utóbbi károsabb. Márpedig Orbán az agyakra lő, sok év óta folyamatosan. Számos honfitárunkat telibe is találta, olyannyira, hogy a mai napig nem találkoztak szembe eredeti józan eszükkel. Legalábbis megnyilvánulásaikból ez látszik egyértelműen. Vesztes lóra ugyanis senki nem tesz, még kevésbé propagálja azt másoknak. Hülyének lenni jog ugyan, de szégyellni való azt gyakorolni egy bizonyos határon túl. A határ ott van, amikor már egy agy nélküli csótány számára is egyértelmű, mit nem kéne, maga nem is teszi tehát, azonban a magyar ember még is megcselekszi, holmi vakhit alapján. Mert hiszi, hogy aki átbaszta hazugságaival, az igazat mondott. Egy évig ok ez a hit, na de 4. évben is ilyen hülyének, naivnak lenni? Ez már gáz, nem kicsit.

Bereznay A. 2013.08.22. 22:06:35

@HaFr: @Bereznay A.:

Amire így válaszoltál:

Köszönjük, Bereznay úr, elolvassuk a belinkelt anyagot is. Mi bizony a hazát szeretnénk szolgálni.Xxx

Majd hosszabb szünet után én érdeklődtem így:

Üdvözlet, és kíváncsi lennék, sikerült-e hatnom valamennyire? Szóval mit gondolnak az összefüggésekről, amiket igyekeztem megmutatni és ezzel a pártalapítás – még ha a legeslegjobb szándékú is, eleve kudarcos jellegéről? Vártam azért valamilyen reakciót. Még nem késő!

Amire te:

:) megyünk előreHaFr

Én:

Hát nagyon köszönöm, de ebből nem tudtam meg mit gondol a Kibulizottról. Az elitről szóló cikk olvastán pedig rokonságot gyanítottam fölfedezni.

Üdv:

B. A.

Erre te:

Andras, nem tudom ezt megvitatni veled irasban, de mivel ugy dontottunk, megyunk elore a partalapitasban, ertelemszeruen nem rettentunk meg a konkluzioidtol. Majd egyszer beszelgetunk, de most inkabb pro ervekre van szuksegem. Koszi azert.

--------------------

Eddig tartott. Bizonyára én vagyok a hülye, aki a „konklúzióimra” tett utalásodat nem tudom mésként értelmezni, mint, hogy az a Kibulizottra, arra amiről közvetlenül előtte kérdeztelek, vonatkozott. Jól van.

Bereznay A. 2013.08.22. 22:11:45

@Mr. Waszabi:

Már bocsáss meg, ez sok. Ne mondd azt, hogy aki szemeket lövet ki, az utána számonkérheti a demokrácia leépítését, mintha az amikor ő szemeket lövetett ki, még meglett volna. Azért mégiscsak! Az elrelativizálási kísérleted nem működik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.22. 22:12:17

@Bereznay A.: Kétségtelenül arra vonatkoztak. Akkor elnézésedet kérem, nem éltek bennem a gondolatok, talán ez is érződik a válaszaimból, de kétségtelenül igazad van, ezek szerint olvastam az írásodat.

Bereznay A. 2013.08.22. 22:28:24

@HaFr:

Ez esetben tisztelettel folyamodok egy olyan féle linkért a Kibulizotthoz, amilyen a Kardnál (is) van. Eleve az összefogás implicit elmaradása az ami miatt ezt hiányoltam. Még behozható. Minél több eszközzel lehet szolgálni a (remélhetőleg és úgy tűnik) közös ügyet, annál jobb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.22. 22:31:49

@Bereznay A.: Egyébként két dolgot tennék még ehhez hozzá, belenézve a linkbe. 1. A "konklúzió" a leveledben ábrázolt helyzetre vonatkozik, emlékszem, akkor is megnyitottam a linket, de nem olvastam el. 2. A te konklúziód, megint csak a reprodukált szöveg alapján, jóval karakteresebb az enyémnél -- ha tetszik, félelmetesebb is. Nem köszön vissza az én szövegemben,mert radikálisabb, minőségileg más. Nagyon pesszimista, nagyon karakteres gondolat. De nem is emlékeztem rá, mert akkor félresöpörtem érthető okok miatt, és csak mostanra jutottam el valami hasonlóig, de csak hasonlóig, és a különbség ott van, hogy még mindig leválthatónak érzem a két bulista pártot ezzel a néppel, ezen a politikai rendszeren beül. Amit te nem hiszel. Remélem, mindez hihetően hangzik számodra, nem szeretném, ha rossz szájízzel mennél aludni.De ahogy rekonstruáltam magamban, érdekes volt, ahogy elnyomtam magamban a diagnózisodat -- talán nem is értettem pontosan akkor.

Null Problemo 2013.08.22. 22:32:39

@HaFr: "Múltkor -- értékrendem és a rendelkezésre álló ismereteim alapján -- helyénvalóan szidtam a (politizáló, közéleti) kulturális baloldalt, amely helytelenül és megtévesztően tartja magát liberálisnak, valójában jobbára a hatalom és a pénz érdekli, az eszmék csak annyiban, amennyiben pozíciókra lehet őket váltani."

Mar ne haragudj, de ezt az ovodas szoveget... Es meg "erveket" varnal...?!

explanatus 2013.08.22. 22:46:34

@HaFr: Az egysorosaid néha ütősebben, mint ezer leütés!!!

explanatus 2013.08.22. 22:48:14

ütősebbek --- úgy látom nekem már késő van

Mr. Waszabi 2013.08.22. 22:57:07

@Bereznay A.: szerintem meg elmehetsz a nénikéd térde kalácsába az álszent hazudozásoddal. Ugyan Orbánnak bejött 2006-tól kezdve a nép hülyének nézése, de ez ugye nem jelenti azt automatikusan, hogy mindenki az. Többek között én sem.
Azért mondom ezt, mert a valóság az, hogy a rendőrségnek még 1988-ban sem volt alkalma ilyen helyzetekre, amikor Kádár alatt Orbán tüntetett, a későbbiekben meg pláne nem. Nem volt rá ok, egészen Orbán Viktor néplázításáig. Gyengébbek kedvéért, 1988-ban is csak annyi fellépésre volt szükség, hogy a rendőr motorokkal a tömeget visszatereljék, fegyver szóba se került.
Ehhez képest az történt 15 évvel később, hogy Orbán feltüzelte az embereket, hogy lázadjanak, törjenek-zúzzanak, kontrollálhatatlanul, ám maga nem volt jelen a végkifejletnél, egyetlen alkalommal sem vállalta a felelősséget az általa szervezett balhékért. Megszervezte a tüntetéseket, aztán szépen hazament és a fotelből nézte a történéseket, amiknek kezdeményezője maga volt. Majd másnap sajnálkozva és felháborodva vádolta a karhatalmi erőket, akiket maga kényszerített helyzetbe. Ez történt valójában. Mocskos szemétláda az ilyen, nem magyar.
A rendőrök legalább annyira nem tudták, mit is jelent gumilövedékkel lőni, mit lehet, mit nem lehet tenni, mint az Orbán által beszopatott tüntetők, mivel soha nem volt alkalmuk korábban ezt kipróbálni - szerencsére. A lehetőséget tehát Orbánnak köszönd meg, és nála kérdezősködj a történtek miatt, ha már mindenáron felelőst keresel.

Moin Moin 2013.08.22. 23:05:56

@HaFr:

Na, ja - aber: "Beim kriegerischen Handeln kommt es weniger darauf an, was man tut, als darauf, wie man es tut!"

Oder: „Das sind meine drei Artikel: nachdrücklich, schnell und von allen Seiten zugleich!"

Hunor Levente 2013.08.22. 23:11:16

A baloldal demokratának és nem liberálisnak tartja magát, ill. nem liberálisabb másoknál. (Kivéve az elvetemült bandákat.) Volt egy kibaszott koalíció amitől sokan nem tudnak elvonatkoztatni. Az MSZP-nek ezért is kellett volna feloszlani.

A liberalizmus nem várja az államtól a szabadságjogok biztosítását, csak érvel mellette, komolyan?

"a liberalizmus úgy gondolja, hogy a szabadság kiterjesztése társadalmi és nem állami feladat. Az államra bízni ezt több szempontból iszonyú botorság."

Az államnak, ha létezik, mindenképpen köze van az állampolgárok szabadságának mértékéhez. Ennek látszata pl. a tákolmány készítése.

A haladásban a baloldaliak hisznek? Mások még nem hittek benne? A "szabadság kiterjesztése" véletlenül nem a haladás fáján terem?

Az emberi gondolkodást nyomorító kereszténység a liberalizmussal valójában ellentétes döngőléptű böszme ideológia. Mivel ilyen, azért is kerülhetett a fenti írásba, mert amúgy normálisan a vallásnak kurvára semmi köze nem lenne a politikához.

"liberalizmus jobb helyeken a lényeget tekintve konzervatív és adott esetben keresztény"

Szerintem meg adott esetben a liberalizmus Krisna-tudatú. A Krisna-völgy például szerintem egy jobb hely, ahol szépen konzervatív liberálisan éldegélnek.

"azt sem hiszi (szemben a baloldallal), hogy az emberiség megváltható lenne ebben a világban."

Az evilágbeli megváltásban hinni még mindig kisebb hülyeség volna, mint a túlvilágiban.

"[A liberalizmus] Nem konstruktivista (nem akar létrehozni radikálisan új körülményeket, szemben a Magyarországon konzervatívnak minősülő etatista-konstruktivista Fidesszel)"

Mondjuk a melegek házassága vagy a füvezés legalizálása, amiket a liberalizmus simán akarhat, eléggé új körülményt jelent.

A Fidesz inkább destruktivistának nevezhető, lerombolja a meglévő rendszereket. A példánál maradva a füvezés legalizálása, mint konstrukció helyett a közönséges dohányzást is betiltja szinte mindenhol, és a dohányárusító rendszerből egy redukált nemzeti trafikot csinál.

"A provincializmus és a tudatlanság révén emelkedhetett országszervező magasságokba a hatalmi téboly."

Plusz nacionalizmus. Lásd az Echo TV eszementjeit.
Nemcsak a trafik nemzeti, a föld is magyarok kezében kell legyen, magyar dinnyét kell mindenáron eladni. Magyar bank kell. Aktuálisan a Dunaferr adósság átvállalásának ötlete is magyarkodásnak tűnik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.08.22. 23:15:13

@Moin Moin: na ebből látszik h az öreg sem volt konzisztens

Hunor Levente 2013.08.22. 23:33:37

@HaFr: Vagy inkább te nem érted azt se amiket összeírsz. Fellengzős benyögés helyett az állítólagos nem értésemre kellene rámutatnod, a kérdéseket megválaszolnod.

Moin Moin 2013.08.23. 00:00:03

@HaFr:

Moltke nagyon összetett személyiség volt - de valahogy úgy, ahogy az EU szeretné: egység a különbözőségben.:-)

Azért van néhány, az aktuális helyzet(ed)hez illő mondása, pl.:

Im Nebel der Ungewißheit aber muß wenigstens eins gewiß sein - der eigene Entschluß.

Aztán: Große Erfolge sind nicht ohne große Gefahren zu erreichen.

Getrennt marschieren, vereint schlagen! (Ez tökéletesen leírja a 2014-ben követendő ellenzéki stratégiát.)

Jede Strategie reicht bis zur ersten Feindberührung. Danach kommt nur noch ein System von Aushülsen.

Ez pedig biztosan tetszeni fog neked: Erst wägen, dann wagen!

Moin Moin 2013.08.23. 00:10:59

@Moin Moin: Ez meg nem biztos, hogy tetszik - de csak szokd a csatazajt!:-)

www.youtube.com/watch?v=t4tAM3bAh78

annamanna 2013.08.23. 00:21:41

A lényeg - az államiság történelmi képződmény, ahogy eleje volt, úgy vége is lesz. Az állam nem az ember biológiai sajátossága, úgyhogy remekül megvagyunk nélküle. Napról napra közeledik az idő, amikor az államok szétesnek és megszűnnek létezni és az emberiség egészen új módon szervezi meg magát, nem politikai csatározások szenvedő balekjaiként. Mellékesen pénz se lesz, ami az államhoz hasonló hatalmi mágia, átverés, könnyűszerrel nélkülözhető. Különösebben nincs teendő, nem kell semmit erőszakkal, kívülről szétverni, mert mind az államiság, mind a pénzrendszer saját magát szünteti meg. Én ezt végignézem és közben elégedetten vigyorgok.

Moin Moin 2013.08.23. 00:30:22

@annamanna: Erről egy régi vicc jut eszembe - már megbocsáss:

-Lesz-e pénz a kommunizmusban?
-Lesz, akinek lesz, lesz, akinek nem!

Komolyan: az állam mindaddig létezik valamilyen formában, amíg az ember létezik, mert az ember természete az, hogy hierarchikus csoportokat alkot és nem horizontálisakat. Sokan és sokféle módon képzelték már el az állam elhalását - de ez sohasem következett be, legfeljebb az állam újabb formái álltak elő.

Ugyanez a helyzet a pénzzel is: mindig volt és mindig lesz valamiféle általános értékmérője az egyéni és közösségi teljesítményeknek.

Szép és kellemes dolog az anarchizmus, az alternatív társadalom-elképzelések, a bázisdemokrácia, az önszervező kisközösségek alkotta világ - és persze a pénznélküli világ is - de akkor már több realitásuk van a királylányos-hétfejűsárkányos meséknek.:-)

annamanna 2013.08.23. 01:58:07

@Moin Moin: na ja, azoknak is van realitásuk. De az államra visszatérve - az emberiség történelme nem az államiság történelme. Nagyon sokáig éltek emberek állam nélkül, jelen pillanatban is élnek emberek állam nélkül, és eztán is fognak emberek élni állam nélkül. Jól írja a cikk - ez egy játék, amibe belevonnak minket. Nem természetadta szükségszerűség. A hierarchia nem egyenlő az állammal. Állam nélkül is létezik hierarchia, amiből nem következik, nem alakul ki állam. A természetes hierarchiában azé az irányítás joga, aki felelősséget vállal. Az államban pont fordítva - a vezető joga a felelőtlenség, rá a törvények nem vonatkoznak, mentelmi joga van. Joga van az élősködéshez, épp ezért nincs tekintélye, csak erőszakkal tartható fenn a hatalma. Teljesen mindegy, hány variációját zongorázzák végig ennek a rendszernek, mert mind ugyanoda lukad ki www.youtube.com/watch?v=W_rI2pEfFic épp ezért lesz vége, mint a botnak, mert alapvetően megújulásra képtelen, minden variációja szétesik, és egyszer (hamarosan) nem lesz újabb ötlet. Saját magát veri szét végleg.
Ahogy a régi vicc mondja - Grün elmegy a rabbihoz, hogy döglenek a tyúkjai. A rabbi azt mondja, zabbal etesse őket. Grün a következő héten újra elmegy a rabbihoz: Rebelébn, azt tettem, amit mondtál, de tovább döglenek! - Hát akkor térj át búzára! - mondja a rabbi. Grün a következő héten újra elmegy, a tyúkok tovább döglenek. Az újabb tanács az árpa-táp. Grün negyedszer is elmegy a rabbihoz: Rebelébn, mindent betartottam, amit mondtál, de az összes tyúkom megdöglött! - Kár, pedig még lett volna ötletem! - mondja a rabbi.
Az efféle hiábavaló ötletelgetéseknek egyszer vége van, és Grün nem megy tovább a rabbihoz.

egyetmondok 2013.08.23. 02:08:38

@Bereznay A.:
" Ne mondd azt, hogy aki szemeket lövet ki, az utána számonkérheti a demokrácia leépítését, mintha az amikor ő szemeket lövetett ki, még meglett volna. Azért mégiscsak! Az elrelativizálási kísérleted nem működik. " ---

írod, és tisztelettel kérdezném,hogy aki a brit konzervatív párt tagja, és felteszem ezért,mondjuk Lady Thatcher tisztelője (én az vagyok), az tömegoszlatás ügyben mit is kér számon és kin ?
Lady Tahchter-t azért is tisztelem,ahogyan ő akkoriban tömeget volt képes oszlatni,itt,ott, amott,így és úgy,ahol éppen ő úgy érezte,erre van szüksége a brit demokráciának. S ha jól rémlik, páran meghaltak az oszlatottak között...

Nekem is van véleményem a 2006os pesti eseményekről,de hogy akkor megszűnt volna a demokrácia,jogállam...meg ehhez hasonló marhaságok,az tisztelettel a fidesz süket hadovája...miközben ugyanez a Fidesz emelt szobrot egy Ronald Reagan nevű amerikai politikusnak,aki karhatalma egyetemista tüntetést úgy vert szét,hogy ott tüntető halott volt. Nem szemkilövés.

S megszűnt volna ezzel az amerikai demokrácia ? Az USA jogállama ? Frászt, Kedves András, frászt. S miközben Reagan karhatalma embert ölt tömegoszlatáskor,ugyanő számon kérhette a demokráciát bárkin ? Naná, természetesen igen,s ha megtette,jól tette.

Szóval,én - de ezt jeleztem a Kard blognál - tisztelője vagyok a Kibulizott ország című komoly dolgozatnak,de tisztelettel: ne tessék elhinni a magyar jobbos mesét 2006 őszéről. Az anélkül is szomorú,attól viszont csak pont hazug.De egészen a velejéig.

annamanna 2013.08.23. 02:20:51

@Moin Moin: ami pedig a pénzt illeti: annak az a lényege, hogy van egy külső, felkent hatalom, ami majd eldönti, hogy az én tevékenységem mennyit ér. Na ez majd megszűnik, és mindenki maga dönti el, hogy az ő tevékenysége saját magának mennyit ér, és ezért azt fogja csinálni, ami neki a legtöbbet ér.
Egyébként jelen pillanatban is működik ugyanez az alapelv, gondolj arra, hogy az élet legfontosabb dolgai jelen pillanatban is ingyenesek, nem azért, mert annyira olcsók lennének, hanem mert nem lehet őket megfizetni. Nincs semmiféle külső hatalom, aki képes lenne beárazni azt, ami számunkra a legfontosabb: szerelem, család gyereknevelés - jó esetben ezekért egy fillér sem jár, noha mindenki meg van győződve róla, hogy ez az élet értelme. Az élet értelmének nincs ára. Ha pedig ennek nincs, akkor milyen jogon árazzák be az élet egyéb részeit? Ami jó, annak nincs ára. Aminek pedig ára van, az még akkor is rosszá válik, ha egyébként jó lenne.
A pénz nélküli világ kulcsszava az ajándék. Minden archaikus kultúra erre épült, és ma is minden, ami jó, az ajándék. Az ajándék jó, tehát jó dolog az ajándékozásra építeni a világot. Ami ebbe nem fér bele, azt nincs is értelme fenntartani. És amit nincs értelme fenntartani, az egyébként sem fenntartható, még csak nem is azért jött létre, hogy fennmaradjon.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.23. 02:29:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"A pártagság ideológia választás kérdés"

Nem az opportunisták számára.

"Kinek van mondjuk manapság jobb helyzet"

Hamis kettősség: nem csak ez a két karikatúra létezik.

"A múlt rendszerben pedig a párttagság nem csak politikai pályához kellett, hanem egy rakás más területhez is, pl. iskolaigazgató"

Magyarán a vezető beosztásokhoz. De persze senki sem volt törtető karrierista, hataloméhes pártfunkci, mindenkit csak rákényényszerítettek a körülmények a pártba lépésre amikor egyébként teljesen meritokratikusan olyan pozícióba emelkedett amihez már szükségeltetett a párttagság. Akkor az orrát fogva belépett, meg röhincsélt a többi szintén kényszerből belépett párttaggal együtt (elvégre 10-ből 8-an voltak -- szerinted), de hát ez az egész csak arról szólt hogy egyszerűen élték az életüket és alkalmazkodtak. Választásuk sem volt, hiszen nemet mondani nem lehetett, mert akkor nem lett volna lehetőségük betölteni azokat a pozíciókat amikre politika- és ideológiamentes szaktudásuk alapján bőven méltóak voltak -- az összes társuknál méltóbbak; tehát végül is csak az élcsapat tömörült a pártba.

A magyar agrárium okosba': a kecske is jóllakott meg a káposzta is megmaradt.

leponex 2013.08.23. 06:31:07

@egyetmondok:
"Lady Tahchter-t azért is tisztelem,ahogyan ő akkoriban tömeget volt képes oszlatni,itt,ott, amott,így és úgy,ahol éppen ő úgy érezte,erre van szüksége a brit demokráciának. S ha jól rémlik, páran meghaltak az oszlatottak között..."

Ami Thatcher tiszteletét kiválthatta nálad, ez lehetett:

"Thatcher adótervei szintén felkavarták a közéletet: a jövedelemadókat csökkentette ugyan, de a közvetett terheket, az általános forgalmi adót növelte. Sőt, a gazdagok adóit nagyobb mértékben csökkentette, mint a középosztály terheit, amivel szintén népszerűtlen intézkedéseket vállalt magára."

Oszlatás közben elhalásról én nem tudok, az IRA éhségsztrájkolói közül viszont tényleg többen meghalta a börtönben ...

sörtelen 2013.08.23. 08:32:48

@HaFKicsit aggódtam, mit fogsz válaszolni, de oké, alaptalan volt, nem csalódtam.
Egy blog persze nem az a hely, ahol érdemben és mélyen lehetne vitázni, legfeljebb polemizálni.
De egy felismerésemet elmondom: a piac szabadságáról, a szabadpiacról.
Tézis: A piac szabadsága csak addig fontos, amíg be nem léptem rá, amint rajta vagyok, azonnal ellenérdekeltté válok, s minden erőfeszítésem arra irányul, hogy lezárjam és a benne levőket (jogszerű, de korántsem demokratikus eszközökkel) kiszorítsam.
A piac nem a demokrácia helye, színtere. A tőkés rendszer messze ható alapellentmondása, hogy a működésnek alapját jelentő gazdasági mechanizmusa a beszerzéstől a fogyasztásig diktált viszony. Egy termék előállítását és forgalmazását végző rt-m irányításában a stratégiai feladatellátás mindennapjai ennek keretei között folyik, lett légyen a konkurrensról vagy a fogyasztóról szó. Gyerekség azt hinni (hogy állítani mi, arra most nem térek ki), hogy a fogyasztó szabadon dönt. A piac nem a bolti fagyasztóból kiemelhető jégkrémek közötti választás. (Apró próba: érdemes megnézni, hány gyártó közötti választás a tízféle ízesítésű jégkrém közötti választás.)
A szabad piac csak addig működik, amíg a konkurrencia elől van menekülési lehetőség: ha van feltáratlan nyersanyagforrás, vagy fogyasztói kör, vadiúj, felkeltetlen szükséglet. A piac növekedésre kényszerít, a belépés szabadságának kizárását, a teljes vertikum monopolizálást követeli. (A gyártás kezdőoldalát jelentő nyersanyagok monopolizálásának történetét jelentő gyarmatosítást nem is hoznám szóba.)
Nem ragozom: a világgazdaság történelmileg egy szempillantás alatt nőtte ki szülőburkát, a szabadversenyes szakaszt. E forradalmi, és világtörténelmi jelentőségű, rendkívül progresszív szakasz (mielőtt elfutna a ló, villanjon be Dickens) lezárult.
Nincs visszaút – ebben sem. A libertantizmus betöltötte történelmi szerepét. (Már a nemzeti monopolista szakaszon is túl vagyunk. A multiknak becézett internacionalista monopóliumok idejét éljük, súlyos, talán (de csak talán!) ránk nézve nem végzetes következményeivel együtt. orbán rémült fékezése ebből a szempontból tökéletesen érthető. Még támogatható is; de ez az alak kezelhetetlen.)
A liberalizmus kétségbeesett, bukásra ítélt elméleti konstrukcióvá vált, a világgazdasági mechanizmusok befolyásolására alkalmatlan, elavult. Teljes tartalma mára valamiféle erkölcsfilozófiai követelményrendszerré szűkült. Ami nem baj, de látni kellene a korlátait.
r:

panelburzsuj 2013.08.23. 10:13:30

@HaFr:

Ez konkurenciaelemzésnek kevés, süketelésnek meg sok.

Pártot alapítasz, nem?

Gondolod, hogy ha egy kisujjból szopott összegre sacimetriai eljárással három különböző címkét ragasztasz, akkor már előrébb jársz, többet teszel, mint az oly lelkesen ócsárolt "féltudásúak"?

egyetmondok 2013.08.23. 10:18:03

@leponex:
Lady Thatcher igazán az én kedvemre való politikát csinált. Szöges ellentétét az etatista, populista-demagóg, jóléti állam hívő mai magyar jobboldalnak. Ő nekem a nyugati kapitalizmus igaz emblematikus alakja. Tudod,ez az ami szerintetek megbukott.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.23. 10:20:43

@neoteny:

Nem értek egyet.

Egyes területeken valóban csak a főnökséghez kellett párttagság, pl. műszaki, mérnöki munkáknál. De másoknál nem, pl. egy közgazdász esetében a nem-párttag semmilyen előremenetelt nem érhetett el.

Konkrét családi példát tudnék mondani erre.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.23. 11:16:35

@sörtelen:

Mik azok a "minden erőfeszítések" amelyek a szabadpiac "lezárására" irányulnak? Ha arra gondolsz hogy egy termelő az államhatalommal szövetkezik és pl. olyan törvényeket hozat amely lehetővé teszi számára hogy jogi úton korlátozza a versenytársai belépését vagy működését, az nyilvánvalóan nem szabadpiac: az az államhatalom felhasználása magánérdekek érvényesítésére. Klasszikus példa a dohányboltok Mo-n: az államhatalom által, törvényileg van korlátozva hogy ki árulhat dohányterméket, a kereskedők "kiválasztása" is az államhatalom által történt/történik, ezért is lehetséges az hogy a kisker árrés szintén államhatalmilag kerül meghatározásra, így biztosítva a hasznot a kereskedők számára. A dohány-kiskereskedők maguktól nem lennének képesek korlátozni az erre a piaci szegmensre történő belépést: azt csak az államhatalom "felhasználásával" képesek megtenni. Ez ráadásul nem egy új ötlet: legalább nyolc évszázados történelme van a céheknek, amelyek éppúgy a szabadpiac "lezárásáról" szóltak, az államhatalom megfelelő szintjével (pl. városvezetéssel) történő szövetkezéssel.

A szabadpiac az igazi "demokrácia" színtere: minden fogyasztó állandóan választ és "szavaz" a pénzével: annak adja aki a szubjektív véleménye szerint a legjobb minőséget nyújtja a legalacsonyabb áron.

A szabadpiacnak csak egy aspektusa az új piacok létrehozása új termékek bevezetésével: a már létező piacokon sem stagnál a piaci részesedés mértéke a különféle gyártók között. Ha úgy lenne, szinte csak Nokia telefonok lennének; a Nokia mégis elveszítette a korábbi nagy piaci részesedésének jó részét és a versenytársak (Samsung, Apple vagy akárki) növelték a piaci részesedésüket -- a Nokia kárára. A fogyasztók pedig meglehetősen széles skálán választhatnak a mobiltelefon-piacon található termékek közül. Próbáld csak meg elmagyarázni egy partikuláris mobilteló tulajdonosának hogy ő nem szabadon döntött amikor a partikuláris telefonját választotta: majd elmagyarázza neked hogy miért a "legjobbat" választotta, hogy az ő telója milyen szolgáltatásokat nyújt amelyekre egy másik sem képes, így hát az övé nyújtja a legjobb "értéket" azért az árért. És igaza is van, mindaddig amíg mindenki megérti hogy ez egy _szubjektív_ vélemény (mint minden piaci döntés): _számára_ valóban az a legjobb akkor és ott: pontosan ezért vette meg azt, nem egy másikat.

A piac nem kényszerít növekedésre, hanem lehetőséget nyújt a piaci részesedés növelésére ha valaki hatékonyabban, termelékenyebben állít elő valamit mint a versenytársai. De mint említettem volt, ez a valóban szabadpiaci (nem az államhatalom által torzított körülmények közözötti) körülmények fennállása esetén nem statikus (ha már egyszer valaki piaci részesedést szerzett, azt nem veszítheti el), hanem dinamikus: mindig dolgozni kell azon hogy a vásárlók/fogyasztók arra a gyártóra "szavazzanak" azáltal hogy az ő termékeit veszik meg.

Ha a klasszikus liberalizmus -- a gazdasági és személyes szabadság maximalizálása melletti következetes kiállás -- "kétségbeesett, bukásra ítélt elméleti konstrukcióvá vált", mi az alternatíva? A forradalmi szocializmusok (a bolsevik, nemzetiszocialista és fasiszta-korporatista változataikban) megdőltek; a szociáldemokráciákban is a gazdaság kapitalista-versenypiacon alapuló része teremti meg azokat a javakat amelyek újraelosztásra kerülnek. Mi az a gazdaság- és társadalomszervezési elv amely gyakorlatában és különösen távlataiban kevesebb korláttal bír mint a klasszikus liberalizmus?

sörtelen 2013.08.23. 11:28:17

@neoteny:
Gondolom ismered a szót: doktrinér?
Te nem vagy az. Ahhoz ugyanis minimális tárgyismeret kell. A vélemény jó dolog, de vitára alkalmatlan. Te nem vitatkozol, hanem ellentmondasz. Ami sok helyütt elmegy, de én - engedelmeddel - kimaradnék onnan.

A piacról majd akkor lesz értelme beszélni veled, ha megcsináltál egy vállalaltot és két évig bukás nélkül üzemeltetted.

Nem valamiféle "súlyos érveid" miatt terhes a vele való polémia, hanem mert az ember nem kezdhet minden kommentet alapismeretekre hivatkozással.

Nyilván bántó amit leírtam, de rákényszerítesz. Őszintén sajnálom.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.23. 11:47:57

@sörtelen:

"A vélemény jó dolog, de vitára alkalmatlan."

Tekintettel arra hogy abban a hozzászólásodban amire reflektáltam semmi mást sem fogalmaztál meg mint véleményeket, igazad van.

Kinyilatkoztatsz, de az állításaid érdemi megvitatása elől megfutamodsz; ha valaki a te nézeteidtől eltérő érveket sorol fel, az pusztán "ellentmondás".

Azt állítod hogy te birtokában vagy az "alapismereteknek", amikor csak ködös, manipulatív antikapitalista-antiglobalista propagandát tolsz -- amit ráadásul nem is kívánsz megvédeni a kritikával szemben; érthető módon, ugyanis a propaganda célja nem az hogy vitát generáljon, hanem hogy "meggyőzzön" miközben lehetetlenné teszi a vitát. A propaganda-szólamok hangoztatása a szellemi szabadpiac monopolizálására irányul: "lezárja" az argumentációs versenyt, megpróbálja kisajátítani magának a "helyes" álláspontot az elvégzendő érvelési munka megkerülésével.

Egyáltalán nem bántó amit leírtál: egyszerűen üres.

Bereznay A. 2013.08.23. 11:54:47

@egyetmondok:

Semmi késztetésem éppen, hogy bármit is írjak itt. Ha nem tőled jön, válasz nélkül is hagyom, de van neked egy fajta tartozásom, ezért nagyon tömören és a KÉRÉSsel, hogy ne akard folytani, álláspontjaim arról amit mondtál.

1. Nem szerencsés olyasmivel hasonlítani amihez nem hasonlít. A Thatcher/Reagen párhuzamaid csak tetszetősek, kicsit sem állnak.
2. Sosem mondtam, hogy 2006 őszén nálunk megszűnt volna a demokrácia. Azt mondom mindig, hogy 1989 óta nincs. Az utalt csak egy kiugró példa az egymást vádoló összetartozók szerepjátszására. Mindkét fél ellenzékben a „másik”on a demokráciát kéri számon, miközben amikor kormányon van, akkor izé. Na az izére ez a szemkilövős dolog mégis csak jó példa. Nem tömegoszlatásról volt szó, létező erőszak szükséges és felelős leszereléséről. Semmi sem indokolta a rendőrség hitszegését, azt ahogyan föllépett. Módszeres megfélemlítésről volt szó, és ez be is vált. Nem minden részletében, de a lényeget tekintve egyetértek ezzel: futyi.transindex.ro/?cikk=68
3. Tényleg, ha valakivel nem, azt hiszem pont velem nem érdmes játszani az „egyik oldal–másik oldal” mutogatását. Mintha nem lehetne saját magamtól átgondolt nézetem. (Senkivel sem érdemes ezt: a csapdában vergődés egy tünete.) Nagyon nem jobbos forrás erről – mondjuk – Bodoky. Nem érdemes az ilyesmit címkék ráhúzásával, ide-oda besorolással próbálni elintézni.

Még kevésbé olyanok között, akik azért a legalapvetőbb dolgokban egyetértenek.

egyetmondok 2013.08.23. 12:47:08

@Bereznay A.:
Az én nehezen értem,hogy egy olyan összeszedett dolgozat szerzője,mint a Kibulizotté,miért viselkedik úgy kommentek esetén,mint egy gyerek. (A Kard blogban is észleltem ezt.) De nem baj,az se,ha kommentelsz írásokat,viszont nincsen kedved beszélgetni.

Ettől még szólnom kell,hiszen az egy darab képtelenség,amit 2006 őszéről írtál,hogy tehát aki úgy oszlat tömeget,az inkább hallgasson demokrácia ügyben.

Nem, András, itt ma már senki se hallgathat demokrácia ügyben,az is nyugodt lelkiismerettel felszólalhat ezért,ennek érdekében, aki akkor személyesen a vállához emelte a fegyvert,hogy azzal - szerintem is bűnös módon - fejre célozzon.
Az is hitelesen szólalhat fel itt a demokrácia mellett, és ezen kormányzat ellen,aki szörnyű életellenes bűncslekeményekért az életfogytot tölti.
A magyar állam jelenkori történelmi-erkölcsi állapotát illetően talán így világosan fogalmaztam meg a véleményemet.

A 2006os eseményeket úgy összedugni, ahogyan Te megtetted, nonszensz. 2006 eseményeinek nem előzménye,vagy oka 89/90 egyetlen eseménye sem.
Az állam szerintem is szörnyűséges állapotának,nos,igen,erre magam is azt mondanám, hogy na itt már van sajnos miről beszélni 89/90 kapcsán...de hogy 2006 ősze ? Na nem.

sörtelen 2013.08.23. 13:04:47

@neoteny: Ha nem bántó - jó; egy bogárra sem lépek rá szívesen, ha valamiért nem muszály.

Amit HaFr-nak írtam, neki írtam, mert ő tud olvasni. Nem véleményt - hangsúlyozottan tapasztalatot. Közel két éves munka révén hoztam létre az rt-met, amely 11 éve működik, és második a hazai piacon. Milliárdos bevételt elérni, gyártóüzemtől szállítmányozásig többszáz főt mozgatni: rendes feladat. A szükséges ismeretek nélkül - lehetetlen lenne.
Antikapitalista propaganda az én részemről sajátos megnyilvánulás lenne - de igaz, jót mulattam szöveged olvasván. Antiglobalista vagyok, igaz, részint mert védem a piacom, részint mert én tudom milyen tőkék, hogyan teszik tönkre a piacot, tehát mint ilyen, szabadpiac-ellenes. De ebbe ne bonyolódj bele, nem a te pályád.

Én előled nem megfutamodom, hanem értelmetlennek tartom a téma ABC-jét "vitaként" előadni, inkább azokkal zenélek, akik meg tudják különböztetni az orgonát a triangulumtól. Minimum.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.23. 13:14:00

@sörtelen:

"A multiknak becézett internacionalista monopóliumok idejét éljük, súlyos, talán (de csak talán!) ránk nézve nem végzetes következményeivel együtt. orbán rémült fékezése ebből a szempontból tökéletesen érthető. Még támogatható is"

Mint pl. a taxik hatósági árszabályozása?

index.hu/gazdasag/2013/08/23/minden_taxis_kedvezmeny_megszunik/

Kinek jó a szabadpiaci árverseny "lezárása" ezen a területen? Nyilvánvalóan azoknak akik képtelenek voltak hatékonyan versenyezni a taxipiacon -- és akiknek lehetőségük volt arra hogy az államhatalom "segítségét kérjék" a hasznuk biztosítására.

Ezzel szemben veszít az összes fogyasztó (hatóságilag lehetetlenítették el hogy alacsonyabb árakat, kedvezményeket alkudjanak ki maguknak), valamint azok a taxi-szolgáltatók akik nagyobb piaci részesedésre tettek szert az alacsonyabb áraikkal (beleértve a kedvezményeket, pl. törzsutaskártyákat). Továbbá a magasabb árak mellett mindig lesznek marginális fogyasztók akik nem taxiznak majd mert nem képesek (vagy hajlandóak) megfizetni a magasabb árakat: tehát a taxipiac méretének szűkülését is elérte a hatósági árszabályozás.

De te biztosan birtokában vagy olyan "alapismereteknek" amik felhasználásával meg tudod mutatni hogy ez a hatósági árszabályozás hogyan mért súlyos csapást az "internacionalista monopóliumokra". Persze én is tudom, ha kicsit megerőltetem magam: a gaz multi nem zsákmányolhatja ki többé a hős magyar taxist azzal hogy másik, olcsóbban szolgáltató taxisnak adja a pénzét: meg kell fizetnie a "valódi" árat, nem "törheti le az árakat", a hős magyar taxis hozzájut az őt méltán megillető bevételhez.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.23. 13:20:31

@sörtelen:

"A szükséges ismeretek nélkül - lehetetlen lenne."

"Antiglobalista vagyok, igaz, részint mert védem a piacom, részint mert én tudom milyen tőkék, hogyan teszik tönkre a piacot, tehát mint ilyen, szabadpiac-ellenes."

Magyarán a "szükséges ismereteid" állhatnak abból is hogy hogyan "véded meg a piacodat" _nem_ azáltal hogy hatékonyabban termelsz, hanem úgy hogy az államhatalmat használod fel arra hogy előnyösebb helyzetbe pozicionáld magad mint a versenytársaid ("milyen tőkék, hogyan teszik tönkre a piacot"). Magyarán azon ténykedsz (a szabapiac "tönkretétele") amivel másokat vádolsz.

panelburzsuj 2013.08.23. 13:34:12

@neoteny:

Mindenkinek az a legszabadabb piac, ahol pont az ő kapacitásaihoz van szabva a domináns kanmajom szerepe.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.23. 13:35:37

@sörtelen:

"Nem véleményt - hangsúlyozottan tapasztalatot."

A _te_ tapasztalataidat; de nem a _többi_ piaci résztvevő -- névlegesen a te termékeidet/szolgáltatásaidat fogyasztók -- tapasztalatait. Ha a te "piacvédelmed" számukra magasabb árakban manifesztálódnak, akkor az egy igen lényeges tapasztalat a helyzet megítélése szempontjából -- de te arról nem szólsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.23. 14:01:09

@panelburzsuj:

Steve Ballmernek tulajdonítják azt a (valószínűleg apokrif) mondást: "engem nem érdekel hogy mekkora a MicroSoft operációs rendszerek piacából való részesedése... mindaddig amíg az 100%".

leponex 2013.08.23. 14:09:08

@egyetmondok:
"Lady Thatcher igazán az én kedvemre való politikát csinált. "

Heles, bár mérsékelten.
De mintha az elébb idéztem vón tőle, épp olyat, amiért a Patás mostanság el vagyon átkozva HaFr barátunknál is ...
Ki érti ezt ;-)

panelburzsuj 2013.08.23. 14:19:52

@neoteny:

Jaja, meg a fekete Fordok is valami ilyesmiről szólnak...

Csakhogy én nem ezt mondtam, hanem a fordítottját: akkorára "szabatom" a piacot, amely pont most pont rám illik. Se túl bőre - se túl szűkre.

Az állammal "kalákában" bekódolom a pangást.

Nkem most win-win - hosszú távon meg úgyis mindenki halott.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.23. 15:53:25

@panelburzsuj:

"Nkem most win-win"

Még csak ez sem feltétlenül igaz. A fogyasztóknak loss; és minden termelő fogyasztóként is megjelenik a piacon. Ha minden termelő "sikeresen megvédi" a piaci szegmensét (vagyis magasabb árakat tud kikényszeríteni mint amiket a szabadpiacon képes lenne elérni), akkor azt megfizeti amikor más piaci szegmensekben vásárol/fogyaszt.

Az államnak (a mindenkori kormányzatnak) viszont valóban win -- ha a termelő(k) általi lefizetésért cserébe nyújt "piacvédelmet".

egyetmondok 2013.08.23. 17:19:23

@Bereznay A.:
KÉRÉS ? Tőlem feléd ? Hogyan is ? Én biztosan nem lennék képes olyan dolgozatra 89/90ről, mint Te,tehát semmi kérés,semmi a világon.

sörtelen 2013.08.23. 18:04:30

@neoteny:
Aki képes leírni a muszáj-t ly-nal, az viselje a következményeket. Penitenciaként válaszolok.
„Mint pl. a taxik hatósági árszabályozása?”
A triangulum nem egy bonyolult hangszer, s lám, mégse…
Az orbáni menekülést a globálissá vált tőke számára kolonccá vált nemzeti –jelleg levetkőzése („nemzetellenes”) miatti magyar tőkésosztály kiépítésének kétségbeesett kísérlete jelenti. ( Már Horn nekikezdett : „végre kell hajtani a második eredeti tőkefelhalmozást” -. talán van, aki emlékszik), Orbán most részben újrarendezi a pártalapú gazdasági erőviszonyokat ezek terhére, a kkv-k terhére és egyáltalán minden területen. Ehhez a privatizált vagyont államosítani, majd újra privatizálni kell, a bamba és erőtlen, múltja által (is) lebéklyózott „baloldal” asszisztenciája mellett.
A taxiárak ennek a folyamatnak a részei. Nem térek ki a centralizáció és koncentráció makrogazdasági okaira, tessék egy közgazdasági alapkönyvet elolvasni. Az csak a te fejedben jön össze, hogy a taxis példád a nemzetközi monopóliumokkal állna kapcsolatban. A piac an sich nem létezik, mindig konkrét termékek és szolgáltatások piaca. Multinacionális taxi-piac persze létezik: a bérutók piaca. (AVIS, Herz) A központ árintézkedések ezeket nem érintik.
„Magyarán a "szükséges ismereteid" állhatnak abból is hogy hogyan "véded meg a piacodat" _nem_ azáltal hogy hatékonyabban termelsz …” Nagyon súlyos a bűnöm, mert ez azért erőpróbáló mélység. Ne mászok le de lekiabálom: ha minimális ismereted lenne amiről beszélsz, akkor tudnád, hogy legegyszerűbb termékek esetében is mennyire védi _minden_ állam a „saját” termékeit a legkülönbözőbb hatósági szabályozásokkal, (mert ez a dolga, vazze! Ezért tartják az államot! Vedd már észre, hogy az államfelfogásod eleve elzár attól, hogy a tényleges folyamatokat _meglásd_, nem hogy megértsd! A munkahely két tagból áll, mindkettő releváns: a munka az állampolgár megélhetése, a hely pedig az ezt működtető tőke területi kötődése a munkához! Az európai válság _alapfolyamata_, hogy hatalmas európai termelő tőke rohant el Ázsiába szánzsén hátrahagyva munkavállaló polgártársait, tekintve, hogy a profitnak nincs nemzetisége, minden mással szemben) szóval védi, hogy ne bukjon a _munkahely_.
Emeld már a tekinteted a Lehel-téri piacról. Egész más dimenziókról van szó.
Na végre:
„…nem a _többi_ piaci résztvevő -- névlegesen a te termékeidet/szolgáltatásaidat fogyasztók …” … te arról nem szólsz…”
A piac sokrétű, összetett fogalom. A fent említett Lehel-téri piac is piac, és a kőolaj-kereskedelemé is az. Ha te azt képzeled, hogy a bokafix-zokni kiskereskedelemből meg fogod érteni a piacgazdaságot, akkor igen hosszú és végtelenül gyötrelmes út előtt állsz.
Itt a vége, megyek és iszom valamit, mert mazochista önuralom sokat kivett belőlem.

annamanna 2013.08.23. 23:03:47

@Moin Moin: Ma megnéztem az Alföldi-féle István a királyt, és ugyan nem Alföldi, de maga a darab témája tökéletesen alátámasztja azt, amit írtam - az állam nem biológiai szükségszerűség, állam nélkül remekül megvan az emberiség, sokkal jobban megvan állam nélkül, mint állammal együtt. Alföldinek remek a szimbólumérzéke, amikor az államot börtönként ábrázolta a darab végén - a korona vaskapuját rázárják a népre, az hiába menekülne, már nem tud. Abban a helyzetben nem azt kellett eldönteni, hogy az egyik vagy a másik legyen a fővezér, az egyik vallás vagy a másik vallás nyerjen tért - hanem hogy államban vagy állam nélküli törzsközösségben él-e a magyarság. Az állam volt az, amit nem lehetett nélkülözni a korabeli Európában, az összes többi csupán körítés. István államot alapított és pénzt veretett, adót szedett, és vele elkezdődött az a korszak, amikor a vezető joga az élősködés és a törvénytelenség, és a vezető a hatalmát erőszakkal tartja fenn. Ennek lesz vége, ha nem lesz államiság. Az erőszakkal fenntartott élősködő hatalomnak, ami folyamatosan bűntudatot kelt és megaláz és kifoszt, nyújtja a karját, miközben semmit sem ad. Mindegy, hogy milyen ideológiával támasztja alá a farkas a bárány megevésének szükségességét, az mindenképpen hazugság. Csakhogy egyszer minden farkas megdöglik, és tovább legelésznek a bárányok.

annamanna 2013.08.23. 23:05:08

@annamanna: nyújtja a karját helyett: nyújtja a markát

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.24. 11:23:34

@sörtelen:

"Az orbáni menekülést a globálissá vált tőke számára kolonccá vált nemzeti –jelleg levetkőzése („nemzetellenes”) miatti magyar tőkésosztály kiépítésének kétségbeesett kísérlete jelenti."

Ennek fuss neki mégegyszer mert ilyen formában nincs értelme.

"Orbán most részben újrarendezi a pártalapú gazdasági erőviszonyokat ezek terhére, a kkv-k terhére és egyáltalán minden területen. Ehhez a privatizált vagyont államosítani, majd újra privatizálni kell"

És ez az amit te támogathatónak gondolsz?

"A taxiárak ennek a folyamatnak a részei."

Először is: a taxi-szolgáltatás árainak hatósági szabályozásáról (rögzítéséről) van szó. Másodszor: ez hogyan része a " globálissá vált tőke számára kolonccá vált nemzeti –jelleg levetkőzése („nemzetellenes”) miatti magyar tőkésosztály kiépítésének"?

"A piac an sich nem létezik, mindig konkrét termékek és szolgáltatások piaca."

Ilyen közhelyeket én is tudok: pl. "az állam mint olyan nem létezik, mindig konkrét területeken fennhatósággal bíró állam" (ami ráadásul egy hiányos mondat, ebben is hasonlít a te mélyenszántó kijelentésedhez). Mégis létezik államelmélet, éppúgy mint ahogy létezik a piac elmélete: ebben epa.oszk.hu/00000/00017/00099/pdf/3kapas.pdf a tanulmányban pl. a piacról mint olyanról -- ill. annak definíciójáról -- értekezik a szerző.

"legegyszerűbb termékek esetében is mennyire védi _minden_ állam a „saját” termékeit a legkülönbözőbb hatósági szabályozásokkal, (mert ez a dolga, vazze! Ezért tartják az államot! Vedd már észre, hogy az államfelfogásod eleve elzár attól, hogy a tényleges folyamatokat _meglásd_, nem hogy megértsd! A munkahely két tagból áll, mindkettő releváns: a munka az állampolgár megélhetése, a hely pedig az ezt működtető tőke területi kötődése a munkához! Az európai válság _alapfolyamata_, hogy hatalmas európai termelő tőke rohant el Ázsiába szánzsén hátrahagyva munkavállaló polgártársait, tekintve, hogy a profitnak nincs nemzetisége, minden mással szemben) szóval védi, hogy ne bukjon a _munkahely_."

Akkor most piacot (partikuláris piacokat) vagy termékeket vagy munkahelyeket "véd" az állam?

Ha minden állam egyformán "védene", akkor nem létezne pl. ez a "gazdasági szabadság" index:

www.heritage.org/index/ranking

"A piac sokrétű, összetett fogalom."

Ez a közhely hogyan kapcsolódik ahhoz hogy a te (feltételezett) termelői tapasztalataid nem foglalják magukba a te termékeid fogyasztóinak tapasztalatait?

----

Az összes közhely-pufogtatásod meg az állami "védelemről" szóló okoskodásaid sem támogatják (még kevésbé bizonyítják) azt a sommás állításodat hogy "[a] liberalizmus kétségbeesett, bukásra ítélt elméleti konstrukcióvá vált, a világgazdasági mechanizmusok befolyásolására alkalmatlan, elavult". A fent linkelt táblázatból (az országok gazdasági szabadság alapján történő rangsorolása) épp' az tűnik ki hogy a gazdasági szabadság (liberalizmus) meglehetősen jól korrelál egy ország gazdasági teljesítményével: általánosságban igaz az hogy minél kevésbé "véd" az állam (minél liberálisabb a gazdaságpolitika egy országban), annál többet termelnek (és ennek megfelelően jobban élnek) az ott élők. Ráadásul nincs közvetlen összefüggés a természeti erőforrások megléte és a gazdaság teljesítőképessége között: az első öt ország közül (amelyek egyikéről sem mondható el hogy lepukkant gazdasággal rendelkezne, sőt) csak egynek vannak számottevő természeti kincsei.
süti beállítások módosítása