1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.08.06. 10:04 HaFr

Seggfejek nemzeti összeesküvése

"Herr Ludwig, van egy másik jól szervezett csoport is, amelynek Ön nyilvánvalóan a tagja: ez a seggfejek nemzetközi összeesküvése!" (Kabaré, 1972. Rendező: Bob Fosse)

Tíz kicsi fehér kollégista megismerkedett egymással, és elhatározták, hogy kirabolnak egy országot. A legkézenfekvőbb választás Magyarország volt. Ezt az országot ugyanis olyan politikai geng uralta, amelyik pont ugyanebből a célból jött létre jó néhány évtizeddel korábban, viszont mire a tíz kicsi néger a tíz kicsi fehér kollégista kijárta a kollégiumot, ennek a gengnek már lejárt az ideje, üresedés támadt a geng pozícióban. A tíz kicsi fehér kollégista elég okos volt és elég jól ismerte ezt a "népet", belőle érkeztek, pontosan tudták, hogy ez a nép mily sokat tűrt már, és még mennyire lenne képes -- főleg, ha kéznél van a mézesmadzag, a bot, és a szellemi sötétséget garantáló sajtó. A tíz kicsi fehér kollégista azt is tudta, hogy ennek ellenére bármit nem tehet meg, legalábbis annyit nem, mint az elődei, viszont amit megtehet, azt sokkal hatékonyabban teheti meg, amíg megőrzi a demokrácia, a kapitalizmus, és az EU-tagság látszatát, aztán ezt a saját előnyére fordítja. Demokratikus felhatalmazással ölte meg hát az elődei által már aláásott jogbiztonságot (vagyis a jogot), ugyanezzel a felhatalmazással irányította át a közpénzeket és mások magántulajdonát a saját privát céljaira, és a felhalmozott pénzével tette magától függővé szellemi és anyagi értelemben is a magyar nép választójogi többségét.

A tíz kicsit fehér kollégista azonban elszámította magát. Mivel alapvetően nem értettek semmihez, csak a hatalomhoz, és nem tanultak elődeik hibáiból sem generációkra visszamenően, először is tönkre tették az ország gazdasági életét, ami először csak a makroszámok téblábolásában, az ígéretektől és a szomszéd ortodox népek hátától való egyre látványosabb elmaradásban vált érzékelhetővé, utóbb viszont egyre-másra omlottak össze az addig a magánkezek szorgalma és érdeke által biztosított szolgáltatások: az utak, az energia, az élelmiszer-kereskedelem, a szórakoztatóipar, minden. Előbb csak kiszorultak ezekből az emberek mind nagyobb tömegei, mert az állami beavatkozás és tulajdonszerzés az egekig srófolta az árakat, utóbb a csökkenő összkereslet miatt megszűntek a megmaradt szolgáltatók is, végül összeomlott a piac, megszűnt az ország vérkeringése. Nem segített ezen, hanem folyamatosan súlyosbította a helyzetet, hogy egyre több minden állami tulajdonba, majd innen a tíz kicsi fehér kollégista barátainak és üzlettársainak tulajdonába került (garantált állami marzs mellett), de mivel ezek sem értettek semmihez a harácsoláson és a környezetük terrorizálásán kívül, elfogytak a vevőik, és már csak közpénzből éltek. Amiből viszont szintén évről-évre kevesebb volt.

A nép kezdett nagyon rosszul élni, de a választójogi többség (ami végül már csak a felnőtt népesség 5%-a volt) úgy gondolta, megér ennyit, hogy borsot törjünk a Nyugat és a multik orra alá (különösen, hogy nem titkoltan ő még meg tudta venni magának a szükséges javakat Nyugaton, sőt ha kellett, ki is költözhetett, miközben a jövedelmeit továbbra is a magyarok országából húzta). A nép nagyobb része nem lázadt fel, mert nem szokott: fegyelmezett nép volt, azt gondolta, egykutya, ki uralkodik fölötte, ezek mindig ilyenek voltak, és ilyenek is lesznek. Ezt az érzést erősítette, hogy -- körülbelül akkortájt, amikor a lakosság áttért a gáztüzelésről a fára, betiltottak bizonyos művészeti és a szellemi alkotásokat, köztük legelőször a Tanú című filmet, amelyet még elég sokat megnéztek és megértettek volna -- egyszerűen lekapcsolták az országot az internetről is. 

Azóta Magyarországon egyre nő az elégedettség. Végre függetlenek vagyunk. Korrigálok: a fiúk nem számították el magukat. Hiszen mindenkinek jó.

(2017. február)

Ui.: Csak azt ne feledje a tisztelt liberálbolsizó olvasó, hogy az, hogy valóban így fog-e történni, vagy sem, az nem rajta múlik. Mert mindenki a helyén van már ehhez, ideértve a liberálbolsizó olvasót.

171 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr645447107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irovagyok 2013.08.06. 16:09:46

@Mária: vádolni a népet? A nép, mint nagy tömeg, massza, gyúrható, alakítható, a nép a lehetőségekhez idomul. Ezt valamikor egy őrült is leírta a Harcom c. könyvében... Így megint csak oda lyukadunk ki, hogy a rendszerek kiötlőit, és azok vezetőit nyomja felelősség azért, hogy merre irányítanak egy országot.

És pont itt a baj: a hatalom és a felelősség- úgy tűnik elvált egymástól...

kifordított nagyanyó 2013.08.06. 16:13:12

@Blogger Géza: Verd anyádba hülyegyerek!
Senki nem lopott ennyit,mint ezek!

@Mesterlövész: Sajnos...:((

Mariann19 2013.08.06. 16:15:10

@irovagyok:
Több vitám származott már abból, hogy egy ország eladósodása pozitív vagy negatív megitélés alá esik-e.
Az általam képviselt álláspont az, hogy nem az adósságráta mértéke a vizsgálat lényege, hanem a felvett hitelek a gazdálkodásban való megtérülése.
Az általad említett hitelek felhasználási célja és hatékonysága volt a probléma, nem a 66 %.
Japánnak volt 200%-os hitelrátája, Dél-Koreának, ha jól emlékszem, ennél lényegesen magasabb. Ráadásul Dél-Korea kezdetben nem is beruházásokba fektetett be, hanem az oktatásba.
Az eu is most kezd rájönni, hogy a válságkezelési módszere nem jelentett megoldást a kilábalásra, hiszen az államadósság csökkentést és a költségvetési deficit mérséklését tűzte a zászlajára.
A semmiből nem lehet viszont gazdasági növekedést generálni.

irovagyok 2013.08.06. 16:18:41

@Mariann19:
Egyetértek. Ha megnézi az ember a térképet, látja, hogy az eladósodott országok egyébként a leggazdagabb országok is...
Így van, a felhasználásnak a hatékonysága a probléma.

Megint ott tartunk, hogy erkölcstelen elitünk van, aki a felvett hitelt pénznek nézi és nem kötelezettségnek.

És ismét megjegyzem, hogy az erkölcstelen elit csak erkölcstelen népből származhat...

irovagyok 2013.08.06. 16:21:26

@kifordított nagyanyó:
A lopás-szerintem- abszolút fogalom. Nem lehet relativizálni, azaz a kis lopás pontosan ugyanúgy ítéltessék meg, mint a nagy...
És ne címkézzük, hogy ki lop. Mert mindegy. Az általunk befizetett pénzt lopja.

Mariann19 2013.08.06. 16:22:51

@Mariann19: mária= Mária Elnézést kérek.

vitéž munkášőr 2013.08.06. 16:23:23

@Dubovánszky László: amikor a schilling-forint árfolyam 1:1 volt? a keleti régió fejlesztése valóban elég jól sikerülhetett, mert 3 megyényi területen nem sikerült felfedeznem egyetlen leppukkant lakóházat sem. az utak pedig olyanok, mintha egy fotelben fakutyáznál...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.06. 16:23:42

10 kicsi fehér kollégista, majd 10 kicsiT fehér kollégista, ez direkt vagy elgépelés?!

Mariann19 2013.08.06. 16:26:08

@irovagyok:
"És ismét megjegyzem, hogy az erkölcstelen elit csak erkölcstelen népből származhat."
Ez akár bölcseletként is elfogadható, de a népet ebben az összefüggésben remélem halmazként értetted.

irovagyok 2013.08.06. 16:29:15

@Mariann19: Nem voltam pontos, illetve ellentmondtam magamnak.
A nép önmagában nem erkölcsös vagy erkölcstelen, a határok/keretek hiánya teszi azzá.
Azaz a fentiekre reagálva, a szabályok laza értelmezése és be nem tartása/tartatása a legalacsonyabb szinttől kezdve vezet addig, hogy "erkölcstelennek" lássak egy népet- mint halmazt.

jogalany 2013.08.06. 16:31:15

Orbán okos, és a megegyezés értelmében nyerni is fog. Megegyezésnek lennie kell, az 1996 -os Fidesz szamárságokat sem véletlen szülte és most az ellenzéki tehetetlenség sem a véletlen műve.
A nép félős, ezt verte belé a történelem, mint Ausztria is a Magyarország terhén lett gazdag, itt védte a magyar Bécset (lásd Győr) a töröktől, és később is. Őket nem bombázta rongyosra az angol amerikai repülő hadosztály, de előtte sem voltak területileg szenvedői megszállásnak.
Mig nálunk az ellenzék mindegyike egy úton jár,azon mely nem vezet sehova, pláne nem a felvirégzés felé, addig nyugaton már nemzetközi méretekben szerveződik a 99 % nevű tömegmozgalom.

sas70 2013.08.06. 16:34:15

@Dubovánszky László: "Aztán amikor négy év kiváló kormányzás után..." Na ez nettó hülyeség! Persze minden fideszes így emlékszik, csak nem így volt! Ezüshajú happy endre volt, meg ne mi nyerjük a legtöbbet, meg eldugott adósságmilliárdok a fejlesztési banknál, amit még nem jelentettek az eu-nak, mert akkor ez költségvetésen kívüli tétel volt. 2002 februárban meg el volt költve az éves költségvetési hiány 80%-a. De ez már olyan régen volt, ki emlékszik rá?

Brix 2013.08.06. 16:36:02

@Boross Bence: Ne állítson valótlanságokat!
"1. Nincs abszolút elszegényedés. Relatív lemaradás van. A fogyasztás elkezdett lassan növekesni." Bizony van abszolút elszegényedés! A Tárki kutatásai szerint a középosztály szűkült az elmúlt években, és az abszolút szegények száma is emelkedett 12%-ról 14%-ra
" A fogyasztás elkezdett lassan növekedni " Nem igaz! Tényleges lakossági fogyasztás, ha 2013 második negyedévet nem számítjuk: -1,2%, -1,1%, -4%, -2% az azt megelőző negyedévekben

susu64 2013.08.06. 16:37:06

Ennyire állandó szinvonal tarásához (mármint a blog színvonaláéhoz) csak valamiféle szellemi tempomat lehet a magyarázat. Ja, ennyire silány szinvonalhoz, akartam mondani. Bizonyára beragadt. A tempomat.

vitéž munkášőr 2013.08.06. 16:40:45

@susu64: bizonyára a színvonaltalanság indította be nálad a kerregést.

Blogger Géza 2013.08.06. 16:40:49

@sas70: Mivel nem is voltunk EU-tagok, nem nagyon kellett eldugdosni semmit. Másrészt az évközi hiány Magyarországon mindig magasabb az arányosnál, mert olyan a bevételek időbeli struktúrája, ez sem jelent semmit.

nyanyus 2013.08.06. 16:43:33

@komplikato: Jesszus! Te azt hiszed, hogy mindenkit be lehet palizni ezzel a rezsicsökkentéssel? Az áram csökken havi 100 Ft-al, az adóid, a megélhetésed, az ÁFA, meg minden egyéb kiadásod nő sok ezerrel. Nézted már a telefonszámládat? Vagy amikor felveszed bankszámláról a fizetésedet? A leadózott fizetésedből még annyiszor adózol a semmire, hogy lassan nem marad belőle. A dézsma, vagy a tized volt annak idején hasonló, már ha még emlékszel általános iskolai tanulmányaidra.

Blogger Géza 2013.08.06. 16:47:12

@nyanyus: Ezt több évtizedes rekord alacsony infláció idején leírni elég nagy öngól. :)

Lord Snow 2013.08.06. 16:48:58

@Dubovánszky László: Szar lehet az ellenzéknek? Talán nézd meg, mekkora az "ellenzék" támogatottsága, miközben hányan nem szavaznak.

Nem, nem az ellenzéknek szar, hanem az országnak, hogy ilyen "tehetséges" a rombolásban ez az elmebeteg.

De nem baj, épül a stadion a kis szülőfalujában a kert végibe, mint Ceausescu kis cuki szülőfalujába régen, ez a lényeg, meg hogy "tehetségesen" kifoszt mindenkit a tehetséges maffia. A főügyész, főbíró, közt. elnök báb, "haver", de hát minden törvényes, nyilván, ha mégsem, csinálunk holnap új törvényt a báb-parlamettel.

A fiatalok tömegével hagyják el az országot, de biztos ők is csak ellenzékiek, szar nekik.

Örülhetsz, a magyar tehetség tort ül az alkotmány nélküli, kisemmizett országon.

Mariann19 2013.08.06. 16:53:57

@irovagyok: Gyakran hallani hazai gondolkodóktól, politológusoktól, elemzőktől, hogy demoralizálódik a társadalom.
Tehát nem egy konstans állapotot jeleznek, hanem egy folyamatot, melynek iránya a lejtmenet.A nép erkölcsi állapotát a tradicionális értékrendek be nem tartása is jelzi, azonban ennél fontosabb tényező az emberek egymás közötti viszonya.
Ebben a viszonyban kiemelkedő fontossága van az egymás iránti felelősség kérdésének.
Ez a felelősség érzet szorosan kapcsolódik a demokrácia fontosságának felismeréséhez, amikor az egyén a saját érdekeit igazítja a közösség érdekeihez, méghozzá tudatosan.
Van egy megállapítás, amely szerint egy országban minél magasabb fokú a demokrácia gyakorlása, annál kevesebb szabályozást kell érvényesíteni a társadalmi együttélés tekintetében.
Kissé bizarrnak tűnhet ez a levezetés, de a társadalmi erkölcsnek valóban lehet ez a mércéje, maga a demokrácia szellemiségének követése.

nyanyus 2013.08.06. 16:59:11

@Blogger Géza: Te érzed az alacsony inflációt? Mert akkor ügyes vagy! Én csak az újonnan bevezetett millió adót látom, amit egyáltalán nem kompenzál az áram csökkenése, sem az az alacsony infláció. Hangzatos néphülyítéseket hallok, de ahogy nézem a kiadás és bevétel oldalt, érdekes módon a kiadás oldal nő. Ez a legegyszerűbb matematikai alapművelet az összeadáson és a kivonáson kívül.

birkakhoz 2013.08.06. 17:01:15

Orban becsapta a SAJAT SZAVAZOIT IS !! LEHET BOLSIZNI DE EZ TENY! CSUPAN A LOPAS A KOZPENZEK LENTULASA AMIROL EZ AZ EFESZ SZOL ZSOZSOROL A TOBBI CSAK GUMICSONT AZ. RAGJA A KOMMUNISTAZO, LIBERALBOLSIZO SZERENCSETLEN MEGTEVESZTETT ALLAMPOLGAR !!KOZBEN NEM IS VESZI ESZRE , KIALAKULT AZ URALKODO OSZTALY UGY ELNEK MINT A KIRALYOK SOT SOKKAL JOBBAN DE SOKKAL!! SZEPEN CSNDBEN ORBAN LETT MAGYARORSZAG LEGGAZDAGABB EMBERE , EGYENLORE NEM PAPIRON DE VAROM MIKOR VALTOZIK DUGDOSNI NEM TUDJA OROKKE EGYSZER ELO KELL VENNIE EGY BIZTOS MINDEGYIK GYEREKE MEGAMILLIARDOS LESZ , HA CSAK EGYSZER FEL NEM EBRED A NEP , VAGY HA LESZ EGYSZER VALOBAN NYOMOZNI AKARO HATOSAG EGY TOKOS LEGFOBB UGYESSSZEL !! POLT CSAK EGY MARIONETT BABU. abbol is a LEGOCSKABB LEGALJASABB!!

irovagyok 2013.08.06. 17:02:38

@Mariann19: Én azért ennél kevésbé vagyok "erkölcstűrő" :), vagyis nem hiszek az erkölcsben.

Egyetértek abban, hogy a demokráciában az egyén a saját érdekeit a közösség érdekeihez igazítja.
DE
Ha olyan rendszereink vannak, amelyek erősítik azt, hogy a saját érdekek a közösség érdekei fölé kerülhetnek a hétköznapokban is (pl. csúszópénz az orvosnak, puskázás az iskolában, számla nélküli javíttatás, stb.) akkor automatikusan lesz erkölcstelenebb a nép.

A kedvencem a fegyelmezett és erkölcsös osztrák sofőr, amint átér Magyarországra. A számonkérhetőség elenyészett, lehet tolni 210-el nálunk :)

irovagyok 2013.08.06. 17:04:26

@birkakhoz: Ezt remélem, ugyanilyen óriásbetűkkel ismételed meg Gyurcsány, Medgyessy, Veres stb. vörös bárók esetében is :)

birkakhoz 2013.08.06. 17:06:35

@Blogger Géza: Ongol? Sportagat tevesztettel!! Penctarcamon pont az ellenkezot erzem , peldaul a 3000 forintos Palatinusz belepovel ami 2600 volt tavaly , de nem kezdem sorolni , vonaljegy 350 forint , stb stb stb de hogy kepes voltal leirni ezt az egy sort hat gratulalok hiaba mukodik a fideszes media meghozza nagyon jol de tenyleg nagyon jol , ugyanis ez nem partallas fuggo ez emberi ontudat kerdese ! Meghogy ongol?? Jezus maria szent habakukk tenyleg vajon mennyit viszel haza hogy te nem erzed tankolasnal sem az ongolt?? Van baj :(:(:(!

birkakhoz 2013.08.06. 17:10:51

@irovagyok: Hagyjuk a voros barokat ma a rohadt narancsos BAROK RABOLNAK ES SZAROK A MULTRA , BAR AZOK TEHETSEGTELEN KIS PITI TOLVAJOK VOLTAK ORBANHOZ KEPEST , AGYMOSASHOZ PEDIG NEM IS ERTETTEK ELLENTETBEN ORBAN MAFFIAVAL!! Te egy termekuk vagy papuskam igazi brand.

birkakhoz 2013.08.06. 17:14:11

Medgyessy felallt , felfordult a gyomra , nem is ertem hogy kerult most elo??

birkakhoz 2013.08.06. 17:15:48

Blogger gezanak irtam veletlenul Nanyus narcsoska helyett BOCCS GEZAM BOCCS!

agyamputáltak 2013.08.06. 17:25:16

@Blogger Géza: infláció :DDDDD köze sincs a tömegek valós kiadási szerkezetéhez (igen, régen se volt mielőtt még). tróger fidesznyalonc vagy.

agyamputáltak 2013.08.06. 17:25:57

@birkakhoz: hagyd a picsába ez egy aljas féreg és/vagy segghülye

Mariann19 2013.08.06. 17:34:00

@irovagyok: "Vagyis nem hiszek az erkölcsben."
Akkor térjünk vissza a magyar társadalmat ésr kritikához, miszerint demoralizálódik.
Az erkölcs él, létező fogalom, elfogadása nem lehet kétséges.
A kérdést kétfelé kell választani. Az egyik az erkölcs létezése, ebben nem lehet a vita.
A másik kérdés az, hogy mi vezet oda, hogy a moralitás csorbát szenved, és hanyatlik.
Ennek oka az a társadalmi berendezkedés, amely torz működésénél fogva megváltoztatja az emberek erkölcshöz való viszonyát, és mintegy belekényszerül objektíve, hogy ő maga sem a tiszta utat válassza. Ezt éljük meg napjainkban.
Emiatt van csúszópénz, adóelkerülés, stb.
A liberális eszmék egyik elve a kényszerek nélküli gondolkodás és élet leegyszerűsítve.
Vajon nem a kényszer viszi az embereket meggyőződésük ellenére az amoralitásba.
Példa: Dániában szó szerint boldogan fizetnek adót az állampolgárok, mert tudják, hogy egy éven belül a közvetlen környezetükben látják viszont a pénzüket valamilyen formában.
Nálunk az adóelkerülés sokszor a puszta lét fenntartása miatt fordul elő.
Az erkölcs gyakorlásához példa és példakép is kell. A hiánya a hazai erkölcsi hanyatlást hozza létre.

Fejesrob 2013.08.06. 17:34:32

Ez még mindig jobb mint az, hogy a Soros alapítvány elhatározza, kirabolnak egy országot, amelyet saját neveltjeikkel és a velük együttműködő kommunistákkal oldanak meg.

Itt megy a rizsa, hogy Orbánék mekkora rablók, pedig számolja már ki valaki mennyi a mai államadósság 30%-a, plusz IMF hitel nagyobbik része, amelyért cserébe a Soros alapítvány szerint igen nagy volt itt a demokrácia, a szemkilövetések ellenére is.
(A multik szabadrablásaitól most el is tekintek.)

Boross Bence 2013.08.06. 17:42:44

@Brix: Igazad van, ebben tévedtem.

www.hirado.hu/Hirek/2013/03/07/19/TARKI_nott_a_jovedelmi_egyenlotlenseg_Magyarorszagon_.aspx

Bizonyára megzavart a szerzô nagyotmondása. Mindenesetre a kiskereskedelem mégiscsak növekedni kezdett idén.

wizes. 2013.08.06. 17:50:20

" A ménesi utcai fijjugg a fideszt a változásokra hozta létre, majd bekerülve a kupoldába hamar rájöttek: a spájz tele szajréval, lehet lopni!

Átalakultak fidesz maffiózó zrt-vé és tagjai az alapítók, családtagok és fő seggnyaló megbízható pártkatonák lehettek.

A fidesz maffiózó zrt. 98 óta virágzik, Magyarországot saját tulajdonuknak tekintik, a polgárokat meg rabszolgáiknak.

Aztán rájöttek Magyarország lehet a székhely amit magukénak tudnak, úgy is kezelik, a népet alkalmazottainak tekintik, MO földjét kisajátítják, az államkasszát saját pénztárcának nézik, a nép vagyonelemeit játékaik fedezésére elrekvirálják.

Alaptörvényük: lopni, csalni, hazudni!
Kommunikációjuk pillérei: hazudni, hazudni, hazudni, és a fidesz fényre derül!!

Ezért mindent megtesznek, a demokráciát felrúgják, a felépítményt szétszedik, a törvényeket a zrt -re szabják, agymosást végeznek hazudozásokkal és látszatintézkedésekkel.

Gyakorlatilag bűnszövetségben elkövetett törvénytelenségek sorozatát hajtják végre.
A törvényeket amikre alapozva garázdálkodnak, törvénytelenül alkották és folyamatosan alkotják, az alaptűrvényüket a saját zsebükre és hatalom megtartására formálják. Állami felépítményekt kisajátították, és haveri körben szétosztották. MO gebinben van.

MO miniszterÁlnoka nap mint nap bizonyítja: esküjét megszegi, nem MO hanem saját és pártja érdekében cselexik.

Ilyen ámokfutást békeidőben még magyar kormány nem tett, ennyi kárt nem okozott.

Nincs a Földön még egy ország, ahol az állami felépítmény és a hatalmi ágak összes vezetője egy haveri, iskolatársi, rokoni körbe tartozna.
Itt ez is megtörpént.

Meddig tűrjük? "

wizes. 2013.08.06. 17:52:58

"Ménesi úti fiúk 2010 óta országot szétverték, a jogbiztonságot lábbal tiporják, gazdasági káoszt okoztak, hogy a zavarosban halászhassanak.

Pénzmosodákat hoztak létre, a médiát megszállták, cenzúráznak és napi 36 órában hazudnak és lopnak, a törvénykezésben maguk javára hoznak törvényeket, akár visszamenőlegesen is.

Nincs olyan hét, hogy vaskos hazugságuk vagy gazemberségükre ne derüljön fény.

A híveiknek a szájukba szarhatnak, zsebüket kiforgathatják, de ők változatlan áhitattal mennek a fideszre szavazni.

Ki érti ezt?"

wizes. 2013.08.06. 17:54:38

"Pokorni: aki belenyúl a pénztárba, annak le fogjuk vágni a kezét
Azon múlik a következő kormány sikere, hogy a sajátjait illetően is kemény tud-e lenni - jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke.

Ezért az elszámoltatás a jövőről szól - mondta az ellenzéki politikus Ajkán egy lakossági fórumon. Megjegyezte: "a mieink előtt is világosnak kell lenni", hogy ha ők lesznek hatalomban, az nem jelentheti azt: "eddig ők loptak, most meg ti fogtok lopni".

MTI| 2010. március 26.
nol.hu/archivum/pokorni__aki_belenyul_a_penztarba__annak_le_fogjuk_vagni_a_kezet

aranyláz 2013.08.06. 18:03:36

Szerintem még mindig nagyon kevesen értik meg azt, hogy a legnagyobb hazugság az, hogy a "politikusok" tették/teszik ilyenné ezt az országot(vagy bármelyiket). Nem barátocskáim-mi tesszük ilyenné. Ugyanis mindenki olyan vezetőt választ, amilyen ő maga. Saját kis megalkuvásainkat, gyávaságainkat kérjük számon rajtuk. Miért? Miért nem magunkon?

civilkurazsi · https://www.facebook.com/civil.kurazsi.5 2013.08.06. 18:09:31

Nincs jó lopás meg rossz lopás. Én nem lophatok csak azért, mert ő lop. Ezt kellene már megérteni mindkét oldal szélsőségeseinek, mindazoknak, akik fekete-fehérben látnak mindent, akik címkékben gondolkodnak.
Ha lopnak, mindannyiunktól lopnak.
Ne hidd, hogy ha a tieid lopnak, ők majd jók lesznek hozzád. Esetleg addig, amíg az ő érdeküket, hatalmukat szolgálja... hogy többet lophassanak.
Le kellene már állni ezzel a "lopok/lophat, mert ők is hű-de-mennyit-loptak" hozzáállással.

wizes. 2013.08.06. 18:09:50

Véleményem szerint a médiageczik, mikrofon állványok a legnagyobb gazemberek.

Minden politikusi hazugság, aljasság rajtuk keresztül jön át, ha visszakérdeznének, rájuk borítanák a bilit, tolvajlásaikat lelepleznék és nem ellepleznék, nem lenne ez.

Nagyon sok ember csak a hazug közmédiát nézi vagy a kereskedelmiket ahol félnek valós híreket közölni.

civilkurazsi · https://www.facebook.com/civil.kurazsi.5 2013.08.06. 18:11:38

@aranyláz: Ez az! Éljen a Civil Kurázsi!
És hogy várom el, hogy tegyenek értem, ha én sem teszek másokért, magunkért?

civilkurazsi · https://www.facebook.com/civil.kurazsi.5 2013.08.06. 18:13:24

@wizes.: Az biztos, hogy kellene valami jó kis kontroll a "negyedik hatalmi ágra" is.

civilkurazsi · https://www.facebook.com/civil.kurazsi.5 2013.08.06. 18:19:39

@Fejesrob: miért is jobb, ha 100 magyar rabolja le az országot?

irovagyok 2013.08.06. 18:20:46

@birkakhoz: Megtisztelő. A stílus maga az ember.

irovagyok 2013.08.06. 18:20:46

@birkakhoz: Megtisztelő. A stílus maga az ember.

irovagyok 2013.08.06. 18:23:25

@Mariann19:
"Ennek oka az a társadalmi berendezkedés, amely torz működésénél fogva megváltoztatja az emberek erkölcshöz való viszonyát, és mintegy belekényszerül objektíve, hogy ő maga sem a tiszta utat válassza."
Na- szerintem- itt a lényeg. A társadalmi berendezkedés, ami nagyon nehezen változik. Mert senki nem mer/nem akar hozzányúlni.
Sem vörös, sem narancssárga oldalon. Igaz, Birka? :)))

civilkurazsi · https://www.facebook.com/civil.kurazsi.5 2013.08.06. 18:28:58

@irovagyok: Mi lenne, ha MI nyúlnánk hozzá? Jobb- és baloldali írástudók, akik felismerik ezt a zsákutcás irányt és felül tudnak emelkedni a lényegtelenen, meg tudnak állapodni egy közös szabályban, erkölcsben. Erről szól ez a blog

toportyánzsóti 2013.08.06. 18:30:15

@vitéž munkášőr: Kösz a linket narancsagyhalálmentes kolléga.Szegény narancsbarmok tudják,rájuk már a szokásos muraközi répa vár nyócévre.

irovagyok 2013.08.06. 18:33:10

@wizes.:
Hát, polgártárs, vegyük sorba:

A feketemellényesekre nem, mert nácik.

A vörösökre nem, mert nem határolódtak el véres múltjuktól, illetve az ebből kinövő kisvörösök az egyenlőséget szarba se nézve magánvagyonokat mentettek át a rendszerváltáskor.

Az áldemokratákra nem, mert volt vörösök, ld. feljebb.

Az "együttes" megfelelően ingatag- annyira, hogy akár a vörösöknek is nekidőlhet választásokkor - megintcsak kilőve.

A megfáradt, megöregedett, egzisztenciát :) építő narancssárgákra inkább?

Vagy az álmodozó (félig elfogyott) zöldekre?

Ennek alapján csak a zöldek maradnak.

Na jó, ha a kétfarkúak is bejelentkeznek, akkor azokra :DD

toportyánzsóti 2013.08.06. 18:33:12

@aranyláz: Fordítva ülsz a lovon polgár,majd rájössz.Pénz határoz meg mindent.

irovagyok 2013.08.06. 18:36:47

@civilkurazsi:
A kérdés, hogy hogyan lehet lebontani egy ekkora nagy deszkabódét, ami itt felépült? Belülről változtatható egy olyan rendszer, amelyik már önmagáért létezik és nem az emberekért?

irovagyok 2013.08.06. 18:40:33

@toportyánzsóti: fuck yeah! Mindig szemöldökrángást kapok, amikor a pártfinanszírozásról olvasok. Milyen dolog az, hogy az ÉN adómból olyan párt is kap, amire én nem szavaztam?
Szerintem kard ki kard, semmi támogatás senkinek, de lehessen nyíltan fizetni a pártkasszákba. :DD

vitéž munkášőr 2013.08.06. 18:43:12

@toportyánzsóti: a link közszolg, @obulus tolta fel a mandira. a jaffershitnyik meg akkor fog koppanni (ez a valószínűbb forgatókönyv), amikor már nem lesz kit fejni - mivel (sajnos) a lábbal szavazás a hiányzó rubrika...

civilkurazsi · https://www.facebook.com/civil.kurazsi.5 2013.08.06. 18:50:25

@irovagyok: Imádom az elméleti kérdéseket :-)
Csakis belülről. Nem sima ügy, de nincs választásunk, meg kell próbálni

tisztapista 2013.08.06. 19:16:36

Orbán kormányra került.
Ekkor beindult az apokalipszis, és 5000 évet zuhantunk vissza a történelemben.

Ez a te beteges víziód, a tények mást mondanak. De gondold azt, amit akarsz, és még le is írhatod. De ha elkezdesz fával tüzelni az álmaid miatt, akkor azt ne a kormányra fogd.

egyetmondok 2013.08.06. 19:47:01

@irovagyok:
Hogyan lehet "hozzányúlni" a társadalom "berendezkedéséhez" ? Ez mit kéne jelentsen ? Miféle eszközök vannak,lehetnek erre ?

aranyláz 2013.08.06. 19:56:18

@toportyánzsóti: Így gondolod te. Mert neked lóra van szükséged, hogy ülni tudj.

bulista 2013.08.06. 20:06:57

@Fejesrob: Ne nagyon Sorosozzál agyas, mert a gazdidat is ő taníttatta ki ilyen fertig tróger gazemberré!

lyia (törölt) 2013.08.06. 20:14:39

@irovagyok:

2016-ban mi nyerjük a világbajnokságot minden sportágban!

Ha a Kétfarkú nyer, mindenki bányászhat tőzeget az Andrássy úton!

A 200 fős parlament főszezonban csak negyven fős lesz, a megtakarított pénzt elisszuk!

Jövőre mindenki külhoni lesz, aki ma még külföldi!

Best of Michelle Wild ingyen lesz az általános iskoláknak!

Brad Pitt haját levágjuk!

Selmeczi Gabriella fogsorának rendbetételére nemzetközi tervpályázatot írunk ki, a nyertes díját, természetesen, a fogorvosokra kivetett különadóból befolyó forrásokból fedezzük!

A kormányprogram preferenciáit tizenegyes rúgásokkal döntjük el.

Felcsút főváros lesz, de Orbánék házánál nem mindig áll meg a metró!

Rövid pórázra a politikusokat! 2013.08.06. 20:50:46

@irovagyok: igaz, de ha változást szeretnénk el kell vitetnünk ezt a botrányt a politikai elittel. Ehez azé látni kell milyen ha valami szarul működik. Olyan rendszerfrissítésre volna szükség, amely korlátozza a hatalommal való visszaélést, és motivál a tisztességes gazdasági részvételre. No hát talán ilyen az osztrák vagy a svájci. Ezeket az elvárásokat nem a politikusok fogják magukra erőltetni, nálunk meg nem alakult ki a lakossági érdekérvényesítéshez szükséges közéleti kompetencia (nem csak a mai populizmusnak és elitizmusnak köszönhetően). Mer hát nem a lére kéne gyúrni, hanem demokráciára, ami sok különböző érdek versenyével és összebékítésével kigyúrná a jobb és jobb megoldásokat. Akkor azért nagyobb eséllyel lenne pénz. Nekünk még a pénz kell, ígérjék meg, csináljanak úgy mintha valóban, és mutassák meg kit utáljunk ha mégse. Lehet miniszterelnök, király mindegy. Ugyan királyságunk lett, de azért ez nem volt elvárás, hiába kenjük a szart egymásra. Gáz ha sokan olyan gazdasági szituban kell megtanulniuk érvényesülni, ahol rá vannak szorítva és ezért természetes és általános a csalás.

Bicepsz Elek 2013.08.06. 20:57:26

Nem leszunk gyarmat!!! Inkabb a Viktor lopjon
mint a tuggyukkik, franciak(vizellatomuvekkel) stb stb.!!!

Bicepsz Elek 2013.08.06. 21:20:25

Zemberek mashol se jobbak, a lolitika mindenutt mocskos(cseh kurmany), masok rosszabb helyzetben vannak(ormenyek). Szoval fogadjuk el.

civilkurazsi · https://www.facebook.com/civil.kurazsi.5 2013.08.06. 21:35:49

@Bicepsz Elek: Aha. És mit mondasz majd, ha vki nálad is több mutyit, korrupciót, lopást, gátlástalanságot, hatalmi gőgöt fogad el?

civilkurazsi · https://www.facebook.com/civil.kurazsi.5 2013.08.06. 21:41:35

@egyetmondok: Igazi civil szerveződés, civil kurázsi, adott esetben politikai ambíciók nélkül. Bizalom a másik iránt, átláthatóan működő rendszerek. A bátrak - akik szólni mernek a rossz ellen - mellé állás, hogy ne legyenek egyedül, mert érted, értünk is kiállnak a rend, a szabályok mellett.
A nagy hős ritka. Sokkal jobb, ha van sok kicsi, mindennapi hősünk, akik segítik egymást.

civilkurazsi · https://www.facebook.com/civil.kurazsi.5 2013.08.06. 21:44:00

@toportyánzsóti: Miért is ül fordítva?
Ha hagyjuk, hogy a pénz határozza meg, az fogja.

mahet 2013.08.06. 21:45:22

Pedig baromi egyszerű a képlet, minél nagyobb az állam annál rosszabb az országnak. Kizárólag olyan pártra szabad szavazni ami drasztikusan csökkenti az állam, az állami tulajdon és a közszféra méretét. Csökkenti a bürokráciát, a szabályokat, kivételeket, segélyeket, támogatásokat.

Egyetlen ilyen van talán a Moma: www.facebook.com/momapart?v=app_101393123286933

Az összes többi szélsőbal vagy kommunista gazdaságpolitikát folytat (Fidesz, Jobbik, LMP, Együtt)

sutyerák 2013.08.06. 21:49:40

@Dubovánszky László: egy zseniális aki semmihez sem ért csak a romboláshoz.

-ahhoz aztán kell tudás.
phö!

jánosbácsi (törölt) 2013.08.06. 22:04:06

@Dubovánszky László: Azért ne feledjük hogy szabadkőműves is meg még ki tudja mi minden:-(. Így aztán a "tehetséges ifjú politikus" kifejezés dőlni látszik. De miután rájuk szavaztam már 2x is inkább kushadok és reménykedek hogy nem leszünk Észak-Korea. Mert Viktorban ez a lehetőség is benne van.....

egyetmondok 2013.08.06. 22:08:20

@civilkurazsi:
"Szólni" kinél ? Elnézést,de ez nekem naivan hangzik, azért is tettem fel a kérdést, gondolom erre reagálsz, hogy a társadalom "berendezkedését" hogyan kell változtatni.
Én azt hiszem ugyanis,hogy a politikának,pontosabban a kormányzatnak,az állami hatalomnak így,ahogyan olykor elképzeljük,egyáltalán nem kell bátran "belenyúlnia" a társadalom "berendezkedésébe".
Pont ezt kellene tudni szerintem végre elkerülni. Az állam berendezkedésébe,na abba igen,abba bele kéne nyúlni,de nem a társadaloméba.

civilkurazsi · https://www.facebook.com/civil.kurazsi.5 2013.08.06. 23:14:23

@egyetmondok: Remek elméleti játék megint, elválasztani államot és tsd-at. :) De értelek, persze, leginkább az államra gondolok, gondolunk, amikor tsd-ról beszélünk, hiszen az államnak óriási szerepe van a tsd. működésének mikéntjében. Az állam megfogható, intézményei vannak, a tsd. kevésbé.
Szólni=jelezni, tiltakozni. Államnak, államnál. De leginkább a többi polgárnak, h vmi nincs jól, nem szabályos

egyetmondok 2013.08.06. 23:26:12

@civilkurazsi:
Nekem sose volt elméleti kérdés a kettő elválasztása,ez igen világos képlet szerintem.

Azt mondod,jelezni, tiltakozni,szólni, stb... egyetértek.Csak vajon nem történik ez meg ma is? Akár itt is,más posztoknál,blogoknál, de beáll bárki fizetni a sorba az áruházban, és idegenek kezdik egymásnak mondani,hogy nincsen jól,szerintük nem szabályos. Villamoson, buszon,stb.
Az államnak való szólás,lehet ez bejelentés is, szerintem szintén működik,sőt,ahogyan hallom szépen emelkedik a feljelentések, pl.sajnos a névtelenek száma.

Szóval ismét: nem szeretném ha félreértenél,nem bagatellizálom ezt az egészet,de sokszor leírtam kommentben, szerintem teljes tévedésben vagyunk, amikor így próbálunk szörnyű állami,igazgatási, hatalmi működéseket magyarázni,hogy nadehát ilyen ez a nép,és azt hisszük, hogy valakinek jönni kell végre és kell valamit csinálni ezzel a néppel,a "berendezkedésével",mert így nem jutunk sehova. Szerintem ezzel a néppel semmit se kell így tenni.Nem is szabad.

civilkurazsi · https://www.facebook.com/civil.kurazsi.5 2013.08.06. 23:30:44

@egyetmondok: Akkor hát mi is a teendő szerinted? Hogy lehet előbbre menni, javítani?

egyetmondok 2013.08.07. 00:06:37

@civilkurazsi:
A társadalmat nem lehet javítani.Ezek a dolgok,ahogyan így elbeszéljük,képek,amik fontosak,mert másképp alig lehet elbeszélni, de én is azokkal értek egyet, hogy így,hogy:
- ez a nép etatista
- ez nép sajnos kádár népe
- ez a nép csak a mutyihoz ért
és még lehetne sorolni,azok a "legszebbek", hogy a ballibák mentegetik a kommunizmust,a fideszesek a nácizmust....szóval így ezek nem igazak,nem érvényes,nem hiteles képes-beszédek.

Ha javítani gondoljuk ezt a társadalmat,és ezt ki is mondjuk,akkor azt mondjuk,hogy ez el van romolva (bocs a helytelen magyarságért),és én nem csodálkozom,ha pont a legöntudatosabbak kapják fel a vizet,hogy "Én,én lennék elromolva...tán anyád ,az,mert én soha egy pillanatra se voltam hatalmi pozicióban,tehát én sem nem vagyok elromolva,se nem rontottam el semmit. Miről is beszélsz akkor ?!" --- és tudod mit ? Igaza is van,ha ilyeneket beszél.

Az előbbre menést illetően nekem egyetlen ötletem van: az államot kell gyökeresen átalakítani a társadalom helyett. Támogatni kell olyan politikai programokat,amelyek gyökeresen akarják az állami működést átalakítani,mégpedig az igazgatást illetően a minél nagyobb átláthatóság irányába (Bajnaiék ígérete hogy minden szerződést fel kell tenni a netre,tetszik.)mondjuk itt hogy helyre kell állítani az alkotmányosságot,jogállamot;
az újraelosztást illetően pedig a minél kisebb újraelosztás irányába, hiszen nevetséges,hogy általában letolvajozzuk a politikusokat,csak az nem jut eszünkbe,hogy amit nem is adunk oda,adóban,azt el se lehet lopni,viszont kisebb adókat csak kisebb állami kiadások mellett lehet(ne)csinálni.(Lehetne alapozni a nagyon is logikus adóelkerüléses "tipikus magyar" tempóra nyugodtan.)

S ha nincsen ilyen program, akkor pártot kell csinálni, TGM mondta egyszer,hogy a civil mozgalmak legfelsőbb,legszebb szintje a politikai párt,és igaza van, szóval akkor pártot kell csinálni ilyen programmal.
Minél inkább billen el a magyar állami újraelosztás GDP arányos mértéke lefelé,olyan mértékben emelkedik a társadalom felelősség érzete,pontosabban az egyéné, hiszen a társadalomnak nincsen felelősség érzete (se),csak az egyének lehet olyan,s az egyéni felelősség érzetek - egymással kommunikálva - adódhatnak össze valamiképpen közösségi vélekedéssé a felelősségről.

Dödölle 2013.08.07. 00:19:21

@Dubovánszky László:
"...Hegedüs András, az 1956-os forradalom előtti időszak utolsó és minden idők legfiatalabb magyar miniszterelnöke (1955-ben 33 évesen vette át a kormány irányítását),..."
Tényleg szar lehet hülyének és aljas hazudozónak lenni...

Dödölle 2013.08.07. 00:30:33

@wizes.: Kivételesen tudom, hogy pokorni így mondta: "Egy teljesen új világot kell kezdeni, s az elsőnek, aki belenyúl a pénztárba, annak le fogjuk vágni a kezét”
Nos, a többi még pokorni szerint is büntetlenül lophat. Csak tudnám, ki nyúlt ELSŐKÉNT a pénztárba.... Legalábbis a levágott keze még nem jelent meg sehol...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.07. 04:28:22

@mahet:

"Csökkenti a bürokráciát, a szabályokat, kivételeket, segélyeket, támogatásokat.

Egyetlen ilyen van talán a Moma:"

Habár elhangzanak szép kijelentések a piacpártiságról meg a szabad piacról, a szabad vállalkozásról meg a szabad kereskedelemről, de rögtön ott van ez is:

"az egyenlő esélyekkel folytatott szabad, de szabályozott verseny támogatása, feltételeinek megteremtése"

Ha valami szabályozott akkor az szükségszerűen nem szabad -- és a szabályozás mindig létrehoz egy azt kidolgozó, alkalmazó és érvényesítő bürokráciát.

Az "egyenlő esélyek [...] feltételeinek megteremtése" programpont pedig tetszőlegesen értelmezhető: mivel az "egyenlő esélyek" nem definiált(ak), bármilyen fajtájú vagy mértékű, a gazdaságba történő állami beavatkozás igazolásaként szolgálhat(nak). Így hát az "egyenlő esélyek feltételeinek megteremtése" értelmezéstől függően szükségessé tehet "kivételeket, segélyeket, támogatásokat".

mahet 2013.08.07. 07:45:06

@neoteny: Ez van, az összes többi párt fényévekre van balra tőle...

Egy ilyen kommunista országnak ez is nagy megváltás lenne.

irovagyok 2013.08.07. 11:11:51

@egyetmondok:
Az államot megváltoztatni? Mondd, hogyan? A politikusaink csendben megszavazzák a pártfinanszírozást, a saját juttatásaikat, stb. Csak ez érdekli őket. Hol láthatunk elvek szerinti politizálást? :(((((((
@mahet:
abszolút egyetértek. a sokaság még mindig kommunista az országunkban :))) ezt szolgálják ki a pártok.
Egy libertárius fordulattal mindenkinek több pénz maradna a zsebében, de gondolnád, hogy bárki gondolna nyugdíjra, közvilágításra, stb?

egyetmondok 2013.08.07. 12:05:27

@irovagyok:
Elvek szerinti politizálást látok pl. Schiffer esetében,és ugyancsak elvek szerinti politizálást látok pl. Bokros esetében,nála ráadásul sokkal-sokkal régebbről indulva: a 90es évek közepe óta,az ő esetében akár vissza lehetne nyúlni a Fordulat és Reform nyolcvanas évekbeli álláspontjához is.
Tehát nincsen ez teljesen és végelegesen kiveszve a magyar politikából.

irovagyok 2013.08.07. 13:18:49

@egyetmondok: tiszta sor.
Schiffert lássuk, meg tudja, e erősíteni a pártját elvhű emberekkel, Bokros pedig az EP-ben lazázik.
Ez az egyik dolog.
A másik, hogy minden tiszteletem ellenére Schiffer jobban húz balra, mint szeretném (mondja meg valaki, hogy a klasszikus jobboldali liberálisok hová álljanak Magyarországon :)),
Bokros pedig olyan múlttal jön, amivel nem lehet azonosulni. Tisztelhető politikai ellenfélnek abszolút elmennének.
És ez egy kis humoros szösszenet, hogy szórakozzunk ebben a nagy melegben:
www.nyugat.hu/tartalom/cikk/bokros_lajos_szabadelvu_part

egyetmondok 2013.08.07. 13:42:59

@irovagyok:
:-)))
Ez a komment arra példa a számomra,ahogyan a politikailag tudatosak ebben az országban szó szerint bárkit kivégeznek egy szempillantás alatt,még akkor is,ha a kivégzők egyébként szimpatikus politikai véleményeket fogalmaznak meg.
Na,ha van valami állandó ebben az országban, hőség ide,vagy oda,kor ide vagy oda,akkor ez az.

irovagyok 2013.08.07. 13:48:41

@egyetmondok:
Egyetértek, annyiban egészíteném ki, hogy elismert és tisztelt politikai ellenfelek nélkül nem lehet normális politikát művelni.
A demokrácia- szerintem- a mások tiszteletén alapul.
Na, a mai szekértáboros kiátkozós időkben mindent látsz, csak tiszteletet nem az Országgyűlésben. Kioktatás, nagyképűsködés minden oldalról...
Szóval ők kompromisszumkész, józan emberek, még ilyenből kéne találni vagy 198-at :)

egyetmondok 2013.08.07. 13:54:36

@irovagyok:
Komolyan egyetértek veled,amikor ezt írod:
"Kioktatás,nagyképűsködés minden oldalról".
Ez pontos.
Ez pontosan ez:
"Bokros pedig olyan múlttal jön, amivel nem lehet azonosulni."
:-)))

irovagyok 2013.08.07. 13:55:31

@egyetmondok: Nem voltam precíz. Én nem tudok azonosulni :)

civilkurazsi · https://www.facebook.com/civil.kurazsi.5 2013.08.07. 18:08:40

@egyetmondok: Értelek, persze, de bízom benne, hogy azért a tsd-at is lehet javítani. De rendben, kezdjük az állammal. Pl az is a megoldás része lehetne, hogy lejjebb teszünk közfeladatokat (megye, önkormányzat), közelebb az emberekhez.
Azt ugyanakkor nem hiszem - bízom benne. hogy nem - csak párt útján, pártként lehet hatékony a civil szerveződés. A gond az, h párt=hatalom(vágy).

egyetmondok 2013.08.07. 21:33:14

@civilkurazsi:
A társadalom javul. Magától képes javulni,ritka "organizmus".
És nem,azzal semmi gond nincsen,ha a párt=hatalom(vágy).
A hatalom mindig ott van,kell legyen,ahol az állam van. S amíg a hatalmi ágak elválasztottsága, a jog uralma (a személyek uralma helyett) létezni bír,addig az állami hatalommal semmi baj,sőt: az szükséges.

civilkurazsi · https://www.facebook.com/civil.kurazsi.5 2013.08.07. 21:44:52

@egyetmondok: Remélem, ezzel nem azt mondod, h csak üljünk a sült galambot várva. (Tudom) :)
Szerintem azért van gond gond a "képlettel", mert az ember gyenge, a hatalom megrontja. És hajlamos a hatalom öncélúvá válni. Ezért bízom abban, hogy a kontrollt biztosító civil szerveződés más is lehet, mint egy párt. Ezért kell, h más legyen. Ld. pl. Milla "mi nem leszünk párt" (és most tekintsünk el attól, hogy ki mondta).

egyetmondok 2013.08.07. 22:18:28

@civilkurazsi:
Én hiszek a hatalomban. A bíró hatalmában,a törvényhozás hatalmában,a végrehajtó hatalom fejének hatalmában,legtöbbször őt miniszterelnöknek mondjuk,hiszek a szülő hatalmában a gyerek felett,az idősebb testvér hatalmában az öccs és húg felett,a tanár hatalmában a tanuló felett,a szülői közösség hatalmában a tanár felett,a munkaadó hatalmában a munkavállaló felett,s a szakszervezet hatalmában a munkaadó felett...és még tudnám sorolni mi minden féle hatalomban hiszek,mert azt hiszem,hogy a hatalmi pozíció a cselekvés egyik fontos rugója.

S gyűlölöm,megvetem,pusztítandónak tartom az uralmat,amely ha ellepi a hatalmi pozíciót,akkor az csak pusztít,az csak erőszak.

S hogy a sok féle hatalom egymással jól meglegyen,egymást kiegészítsék,segítsék, kell egy hatalmas gigászi uralom: a jog uralma,ahogyan az az ókori görögöktől Rómán át Szent Tamáson keresztül,Cromwell, Kossuth,Petőfi, Bibó és sorolni lehetne a nagyon nagyokat,előttünk,európaiak előtt áll.

Nem a hatalom ront,hanem az uralom,államot, törvényhozást,szülőt,fivért,tanárt. Az pusztítandó. Lehet a hatalomra törni,az még tetszhet is,nekem tetszik is az ilyen ember. Uralomra tilos csak.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2013.08.08. 10:02:02

Ez a szép történet egy tőlünk északkeletre lévő, de velünk szomszédos országban már csodálatosan megvalósult...

egyetmondok 2013.08.09. 19:42:47

@civilkurazsi:
Azt nem tudom,hogy szép vagy sem. Szerintem inkább szükséges,de nagyon.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.09. 21:23:24

@egyetmondok:

Az érdekes kérdés az hogy hogyan lehet elválasztani őket.

Tegyük fel hogy egy kisüzem tulajdonosa bejelenti hogy veszteségessé vált a termelés amiatt, hogy csökkent az üzem által összeszerelt bigyók piaci ára. Úgy döntött hogy gépesíti a bigyó-összeszerelés nagy részét (mert így ismét profitábilissá lesz a vállalkozás: habár a gépesítés most tőkebefektetést igényel, de hosszabb távon az kevesebb költséggel jár mint az élőmunka), ezért elbocsátja a bigyó-összeszerelők 80%-át (a maradék 20% gépbeállítást, minőségellenőrzést és más, nem vagy csak nehezen gépesíthető feladatokat végez majd).

Itt a tulajdonos a hatalmát vagy az uralmát érvényesíti?

egyetmondok 2013.08.09. 22:53:33

@neoteny:
Itt nem a tulajdonos hatalmi/uralmi pozicióját kell látni és megmérni, szerintem,hanem a piac logikáját,amelyet én nem szoktam oktalanul erős etikai ítélet alá vonni,mert hamar marxista lehet tőle az embör gyereke...ami nagy baj lenne.

Na,nem elviccelve: az ilyen jellegű elbocsátásoknak létezik civilizált módja,kell egy jól működő,erős állam,amely nem az elbocsátást akadályozza meg,hanem igyekszik valahogyan kezelni a munkahelyét elvesztettek élethelyzetét,(az se baj,ha ebben nem csak az állam vesz részt,hanem az üzleti szektor is,mondjuk a szakszervezetekkel együtt,én az egész munkanélküli ellátását kivenném az állam kezéből,és ezek,munkaadói-munkavállalói szervezetek kezébe adnám),szerintem elsősorban tanulását, és olyan állam kell,amely főképpen észreveszi,hogy annak a technológiának a kifejlesztése,amely lehetővé teszi a bigyó összeszerelésben résztvevők elbocsátást,akár több munkahelyet jelent,mint amennyi embert el lehet küldeni.
S az arány,mit említesz,szerintem túlzás: a technológiai fejlődés nem okoz ekkora munkahely igény csökkenést,sőt,más szektorokban (karbantartás,szolgáltatás,stb. munkahelyet hoz létre).A példád számai szerint,és elnézve a technológiai fejlődést,mondjuk az utóbbi ötven évben,a munkaképes lakosság 80% kéne legyen munka nélkül. De ez hála Istennek,nincsen így.

De a helyzet ,amit említesz, létezik, vitathatatlanul,ha azonban egy közösség úgy hiszi, hogy a bigyó összeszerelés emberigényének csökkenése nagyon nagy bajt csinál,nos,az a közösség örökké bigyót fog összeszerelni,míg az a közösség,amelyik kifejlesztette a bigyószerelő technológiát, az fejlődik,és gyarapszik.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.10. 06:53:52

@egyetmondok:

"Itt nem a tulajdonos hatalmi/uralmi pozicióját kell látni és megmérni, szerintem"

Sajnálom hogy megkerülted a kérdés megválaszolását. Engem épp' az érdekelt volna hogy a gyakorlatban hogyan különbözteted meg a hatalmat és az uralmat; ezért próbáltam meg felállítani egy szintetikus (de a realitástól nem elrugaszkodott) példát.

"kell egy jól működő,erős állam, [...] én az egész munkanélküli ellátását kivenném az állam kezéből"

Akkor mire kell egy "erős" állam? És milyen mérce szerint döntjük azt el hogy mennyire jól működő?

"munkaadói-munkavállalói szervezetek kezébe adnám [az egész munkanélküli ellátását]"

Miért szükséges a munkaadók bevonása ebbe? A munkavállalói szervezetek felállíthatnak önbiztosító intézményeket amelyek munkanélküli/továbbképzési biztosítást és/vagy szolgáltatásokat nyújthatnak az önkéntes alapon társult, tagdíjat fizető tagjaiknak.

egyetmondok 2013.08.10. 10:01:23

@neoteny:
Oké, lényeges a kérdés,hogy mi a különbség.

Szerintem a különbséget a félelem,a félelem felkeltése körül kell keresni.
Az erős szülőtől nem fél a gyerek,az erős fivér hatalma az öccse felett nem azon nyugszik,hogy a másik tart tőle. Az erős állam nem attól erős,hogy a polgárai félnek tőle. Akinek,aminek a hatalmától félünk,abban sohasem fogunk megbízni,a félelem kiirtja bizalmat, bizalom nélkül nincsen épülő közösség. Ahol uralom van,ott félelem van,az nem termékenyít meg semmit,az fagyasztja csak a mindenféle , egyéni,közösségi cselekvés lehetőségét.Én itt látom a hatalom-uralom elválaszthatóságát: meg kell nézni a hatalmi poziciót,s ha abban túl sok félelmi elemet látunk,ez azért felismerhető,ott csúszás van az uralom felé.
A munkanélküli ellátást azért venném el az államháztartásból,mert akkor lehetne szerintem azt elérni,ami ma csak mese: a munkanélkülin történő olyan segítés,amely tényleg azt szolgálja,hogy újra lehessen munka,sőt, talán jobb is,mint amit elvesztett. Ehhez pl. tanulni kell. Azt hogy mit kell tanulni,mit érdemes,jobban tudja a piacon működő vállalat,vállalkozó,mint egy minisztériumi hivatalnok.
Szerintem a munkanélküliek szociális helyzete ilyen értelemben világosan a munkaadók ügye is,érdemes őket belevonni az egészbe.
A lényeg, hogy az erre a célra fordítható forrás ne járja meg a kormány folyószámláit.

Azt,hogy az állam mennyire "jól" működik, persze nehéz eldönteni, ki-ki másképpen is mérhet,miért ne. De azért azon le lehet ám mérni, hogy mi az államról a közösségi vélemény: simán úgyis ellop mindent, semmit se lehet elvárni tőle,vagy érdemes bízni benne,mert fontos dolgai vannak,amelyet igyekszik egyre jobb minőségben elvégezni.
Szerinted melyik igaz ma itt ?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.08.10. 12:13:37

@egyetmondok:

Köszönöm hogy kifejtetted a hatalom-uralkodás fogalompár számodra létező jelentéseit.

"meg kell nézni a hatalmi poziciót,s ha abban túl sok félelmi elemet látunk,ez azért felismerhető,ott csúszás van az uralom felé"

Ezzel az a gond hogy a "túl sok félelmi elemet" egyértelműen "felismerhetőnek" tartod, holott a "túl sok" önmagában rosszul definiált.

Az állam az adókat erőszakkal ill. annak hiteles fenyegetésével szedi be: ez "túl sok félelmi elem" vagy nem?

Az hogy egy munkáltató "kirúghat" egy alkalmazottat "túl sok félelmi elem" vagy nem?

Az hogy egy katonatiszt hadbíróság elé küldheti egy rendfokozatban alatta állót (elsősorban nem-tiszti rendfokozatban lévőket) ha pl. (jogos) parancs megtagadásával vádolja, az "túl sok félelmi elem" vagy nem?

"Szerintem a munkanélküliek szociális helyzete ilyen értelemben világosan a munkaadók ügye is,érdemes őket belevonni az egészbe."

Ha ez a "belevonás" önkéntes alapon működik (vagyis azokat a munkaadókat jelenti akik számára 'világosan' az ő ügyük is), mindenféleképpen.

"Szerinted melyik igaz ma itt ?"

Különféle okok miatt én elzárkózom az elől hogy a mo-i napi politikai kérdésekben állást foglaljak. Ez semmiféleképpen nem jelenti azt hogy egyetértenék vagy pártolnám a most regnáló rezsim által folytatott politikát; de azt sem hogy egyetértenék vagy pártolnám bármelyik múltbeli vagy leendő rezsimét. Én nagyon szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban hogy bármelyik "erős" állam igazán jól tud működni (persze ez nem jelenti azt hogy mind egyformán rosszul működne).

egyetmondok 2013.08.10. 12:47:32

@neoteny:
Szerintem nem annyira bonyolult.
A törvényi "erőszak" onnantól erőszak,ha pl. felszámoljuk az alkotmányos felülvizsgálat lehetőségét. Adótörvények ma = erőszak,mert nem lehet alkotmányos alapon felülvizsgálni azokat.
Önmagában egy "kirúgásban" nincsen uralmi elem,s ha a munkavállaló ad rá okot,akkor csak helyeselni lehet.
A hadbíróság esete rossz példa: írtam korábban,hogy hiszek a bírói hatalomban,az a helyére kell billentse az akármilyen hatalmi/uralmi szitut.

Én nem engedem meg magamnak a napi ügyekben történő nem állásfoglalás luxusát. Az állam erejében annyira hiszek,mint a társadalom erejében,az egyén erejében stb. Nem jobban,de nem is kevésbé.
Én pártoltam és támogatom az egész 1990-2010 közötti magyar államiságot,és elvetem a mai államiságot,amelyben döntő,gyökeres különbséget látok 1990-2010-hez képest (persze 20110ben forradalom volt,ne feledjük),de különbséget is teszek államiság, és jobb vagy rosszabb kormányzatok között,szóval,nekem az egész kérdéskör, hatalom/uralom nem rendkívüli bonyolultságú kérdésként merül fel.
Ma sokkal több uralmiságot látok az állam körül,mint 1990-2010 között bármikor,és ez nagyon nagy baj.
süti beállítások módosítása