1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Friss topikok

Béndek Péter blogja

2013.04.14. 04:16 HaFr

Az élősködő értelmiség

A magyar (véleményformáló, többnyire humán-) értelmiség természetesen része a nagyobb politikai játszmának, és nem épp ártatlan része. (A túlsúlyos, legbefolyásosabb, legrendíthetetlenebb, legkritikátlanabb masszáról fogok beszélni.) A publicista, blogoló, konferenciázó, közéleti "klerikusok" és újságírók a rendszerváltás egyik legnagyobb élősködő csoportja, része a politikai járadékos rétegnek, érdekelt a szekértáborok fenntartásában, világnézetei korruptak, veszíteni valója (hiszen máshoz nem ért, a pozícióját viszont imádja) jelentős, és mivel a nyilvánosság fölötti közvetlen ellenőrzése értelemszerűen adott, ez mind együtt az önmegismerésünk egyik legfőbb akadályává teszi már sok-sok éve.

Többnyire tájékozatlan, műveletlen és/vagy intoleráns, belterjes, elfogult, önmagával szemben kritikátlan, többnyire narcisztikus, többnyire gyáva -- és a mi a legfontosabb, nincs tudatában a felelősségének. Élősködő. Ez az értelmiségi réteg a magyar élősködő osztály része, a gazdasági hiénákkal együtt a politikai rendszer első lépcsős kitartottja. Míg a kritikája (dominánsan) kifelé elfogult vagy egyenesen vak, sajátjai felé mindig kiszámított és emészthető, azaz autonómiája semmi: sose rúgja fel a hallgatólagos vagy kimondott konszenzust egy szekértáboron belül, sose megy szembe a fajsúlyosabb érdekekkel, sosem nézi a dolgokat magukat, csak a dolgoknak a politikai keretrendszerben megengedett torz képét, és bár ő maga az örökkévalóság (sub specie aeternitatis) vagy a közjó szempontjából éppen ezért nem létezik, a neve a feledésé, ez nem zavarja (már). Mégis, a hiteltelensége hitelteleníti a magyar szót is és árvává teszi azokat, akiknek nem jut szó, akiket képviselnie kellene, akik elől elveszi a teret és a levegőt, akik nem részei az establishmentnek. A hiteltelensége vészhelyzetben a legkárosabb. Amikor a legnagyobb szükségünk volna rá, akkorra derült ki, hogy már felszámolta magát, valójában senkit se érdekel, hogy mit beszél.

Munkájának gyümölcsei pontosan lemérhetők az ország állapotán. Az, hogy a magyar közbeszéd dominánsan a "vagy-vagy" kategóriáiban él, hogy ismeretlenek az ilyen szerkezetű mondatok: "ebben egyet értek veled, abban meg nem, íme az indokaim", hogy a magyar blogkultúra olyan, amilyen, és hogy a sajtót jószerivel már csak azok olvassák, akik írják -- mind e néhány száz, egy-két ezer ember munkáját dicséri, akik a közszellemet odaláncolták a politikai paradigmákhoz.

Az utóbbi évekre eluralkodott tébolyult, irracionális, valójában minősíthetetlen színvonalú közbeszéd, a vitakultúra visszaesése a negyvenes évek szintjére, az ellenséges indulatok normává válása nemcsak végleg kikészíti a demokráciát, miután annak intézményei már formálissá váltak, hanem a "közös ügyek" tartományának kiüresítésével legitimálja is az autokratikus berendezkedést. Ebben minden tábornak egyforma felelőssége van, mert bár a jobboldali agresszió harsányabbnak tűnik most, az elhúzódó baloldali szellemi korrupció ágyazott meg neki. Ahelyett, hogy  magyar nép képtelenségéről beszélünk a racionális gondolkodásra, az öntudatra, az összefogásra, az élősködő értelmiséget kellene ugyanez miatt kérdőre vonni, mert a felelősségük sokkal nagyobb, mint az átlagé.

Abban a bonyolult helyzetben, amelyben ma az ország van, ezek a jól értesültek pont olyan egyszerű megoldásokat kínálnak, mint a politikusok. Elképzelhetetlennek tűnik számukra az olyan komplexumok teremtő végiggondolása, mint a kapitalizmus (a kapitalizmusunk), a szabadság (a szabadságunk), a közjó, a nemzet, vagy a nyugati demokrácia. (Eleve ódzkodnak az absztrakt, túlsúlyos, de lényegi értékkategóriáktól, ha a dobálózáson túl, gondolatok tárgyává kellene tenni őket, ami miatt aztán a választóknak sem alakulhatott ki értő viszonyulásuk a közösség legalapvetőbb fogalmaihoz, viszont kapva-kapnak a rezsicsökkentésen... Hát ezek! Egy tál lencséért eladják az Alkotmánybíróságot meg a hatalommegosztást, közvetlenül az anyjukat megelőzően, jé, de felelőtlenek -- mondják az élősködők. De ki is a felelőtlen valójában?)

Elképzelhetetlen, hogy ettől az értelmiségtől a sztereotípiákon és paneleken túlmutató összefüggő, autonóm gondolatmeneteket kapjunk a Nyugat kritikáját és Magyarország lehetőségeit illetően. Ez az értelmiség nem szeret belemenni konfliktusos gondolatokba sem: hogy pl. a politikai és gazdasági világtényezők valóban az érdekeiktől vezérelve közelítenek Magyarországhoz, nem pedig a "barátaink" vagy az "ellenségeink", de még sincs más választásunk, mint sikeresnek lenni és nem a perifériára szorulni egy ilyen világban; hogy a multik se nem jók, se nem hatékonyak, mégis fontosak nekünk, ahogy a magyar KKV-t sem érdemes okvetlenül közpénzből kitömni csak azért mert magyar, viszont segíteni kell, ha értelmes gondolatokat vagy termékeket tud a piacra juttatni; hogy Amerika azért annyira mégsem olyan jó ország, igaz Kazahsztánnál jobb, de miért ne lehetne Magyarország a legjobb; Orbánnak sok mindenben igaza van, de se nem elég bölcs, se nincs elég hatalma az igazsága keresztülviteléhez (miközben egy füst alatt a legaljasabb vagy legbutább dolgokat viszi véghez az igazsága ürügyén); hogy Magyarország valóban a legjobb hely lehetne a világon (a magyarok számára biztosan), ha egy kicsit színvonalasabb volna az elitje, tehát minden-minden az önreflexióval kezdődik; hogy a fontos dolgaink egyre inkább onnan ismerszenek meg, hogy a kimondásuk legalább annyi bátorságot kíván, mint amennyi észt -- a kimondásukban pedig minden írogató embernek személyes felelőssége van...

Ez a magyar értelmiség azonban felelőtlen.

 

185 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr705221741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekex 2013.04.15. 08:48:03

@01234567:
21.23
Nem félsz az ilyesmit leírni? Aki utolsónak próbálkozott ezzel a genetikai alapozással, az Kanadában végezte. De persze, ha nincs díszpolgári címed, akkor azt nem is lehet elvenni, mint Kertész Ákostól. Elég lett volna annyit írni: K.Á-nak igaza volt!

kekex 2013.04.15. 08:51:52

@ZF2:
21.41 A poszt egyébként a tyúk és tojás dilemmája. Előbb törtek táborokra a zemberek - és azt követte az értelmiség megosztottsága is (lévén ők is csak emberből) vagy előbb tört táborokra az értelmiség, és az vonta maga után a zemberek megosztottságát? Szerintem ez egy lavina, és az eredmény szempontjából mindegy is, hogy melyik volt az első hógolyó, mostanra pusztító jelenséggé változott és elsodor minden középen állót, aki egyrészt-másrésztezik.
De ez már régi megfigyelés: "A langyosakat kiköpi az Isten"

kekex 2013.04.15. 08:55:46

@hungarisztan:
22.18 Kérlek, az összefoglalás: Mivel az értelmiség jellemzője a függetlenség, és nálunk ilyenek nincsenek: nincs az országnak értelmisége. Ezért állunk ott, ahol állunk (ma még, de ez nem konstans, mert csúszunk lefelé)

Netuddki. 2013.04.15. 08:56:18

@hot-spot: "A legfőbb élősködő értelmiségi az a parlamentben ül."

Értelmiségi? Na ne viccelj!

kekex 2013.04.15. 08:57:38

@pocaklakó minimanó:
22.19 És persze sorolnád a független értelmiséget is mi? Obersovszky, Bayer, Bencsik.... No egyet meg kell hagyni: liberalizmus aztán nyomelemekben sem találhatók bennük!

2llkedő 2013.04.15. 09:00:10

@vargánya: "A gyűlölet - ami itt megint előbújt - nagy úr."

Mesélj arról, hogy melyik része, és miért volt gyűlölet?

kekex 2013.04.15. 09:03:49

@pocaklakó minimanó:
22.38 Magával a szövegben foglalt TÉNYEKKEL szemben már semmi érv nincs, ugye? A tények ugyanis makacs dolgok, és a tényekkel szemben nincsenek érvek. Csak az unortodox, kormány uralta "köz" és "kereskedelmi" médiákban.
fideszfigyelo.blog.hu/2013/04/14/csak_a_fidesz_a_kozmediaban
A vicc az, hogyha ezeken élsz, nincs is hiányérzeted, és azt hiszed, hogy téged "tájékoztatnak" holott csak az agyadat lögybölik nasrancslében.

kekex 2013.04.15. 09:05:51

@pocaklakó minimanó:
22.44 Bizony disztingválás, hogy a város szétverését valaki képes nem békés tüntetésnek látni, a saját szemének hinni és nem a jobber propagandának. De ezt neked, ahogy elnézem, amúgy sem lehetne elmagyarázni.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.04.15. 09:08:33

@szorokin: Jaja, de mennyire hogy.

A blogketrecben véleményt, csak barátok, család és üzletfelek írhatnak megrendelt témákról...

A számtalan kocsismátés, meg randiszervezős megrendelt baromság volt a közéleti téma a múlt héten.

Csócsálgassuk a műhírek művélemények sokaságát.

Az unalom majd megöl.

2llkedő 2013.04.15. 09:12:29

@én már a fény gyermeke vagyok: "A blogketrecben véleményt, csak barátok, család és üzletfelek írhatnak megrendelt témákról..."

Nem kötelező itt lenned. Elmehetsz a Mandira, vagy más neked kedves oldalakra, ha ez nem tetszik.

stim 2013.04.15. 09:14:59

A politikában minél jobban mocskolódik és támad valaki annál nyilvánvalóbb, hogy azért teszi mert az értelem már nem áll az ő oldalán ezért jobb híján az érzelmekre kíván hatni, azzal akarja magához láncolni azokat akinek az értelmükre már nem tud hatni. Persze az érzelmek az ember elválaszthatalan szerves része. Tanuljuk meg felismerni ha manipulálni akarnak minket, ismerjük fel a saját érdekeinket.

Az értelmiség értelemre hat nem érzelemre. Akkor érzelmiség lenne a neve, nem?

És a művészek? Ha a művészek dolga, festőké, íróké, költőké, zenészeké, táncosoké az érzelmek akkor az érzelmek értése szintén az értelem része vagy a művészet szórakoztatóipar:)?

Egyébként egy hétéves gyerek is tud írni, attól még nem lesz valaki értelmiségi, hogy gépel és ezt publikálja is:)
Sokan élnek abból, hogy időnként írnak dolgokat és felrakják a netre. Nem minősítem őket, vannak olvasóik; némelyik kifejezetten hasznos. De ettől ez még nem feltétlen értelmiség.

vladimir964 2013.04.15. 09:15:25

Részben egyetértek a cikkbeli dolgokkal, azonban szerintem azok az "értelmiséginek látszó" emberekre vonatkoznak, a félművelt, ostoba, önző karrieristákra, akik sajnos mindigis voltak. Magyarországon szerintem igenis van normális értelmiség, azonban jelenleg olyannyira totálisan kézi vezérléssel működnek a dolgok, hogy az ő hangjukat a betonba tapossák, és amíg szélesebb körű nyilvános elégedetlenség és ezáltal konszenzusos kiútkeresés nem lesz, nem is igen lesz csatornájuk megnyilvánulni. Egy lépésre vagyunk már csak a politikai elítélt státusz újbóli bevezetésétől.
Ezen kívül: meggyőződésem, hogy a politikai kultúrálatlanság, a cikkben is említett érvek nélküli ordibálás annak a következménye, hogy iskoláinkban még nyomokban sincs jelen a retorika oktatása, mely tantárgyként eleve a vitára és érvek felsorakoztatására ösztönöz.
Sültparasztból sohasem lesz értelmiségi, vagy politikus, bármennyi diplomája is legyen. (a paraszt szó itt jelző és nem főnév értelemben használatos)

kekex 2013.04.15. 09:19:33

@félázsiai 2llkedő:
7.38 Jé, szerinted már lemászott?

Elijah_Baley 2013.04.15. 09:20:18

monnyuk én eccerű panelproli vok, szal nem biztos h elsőre megismerném az értelmiségit ha szembegyünne, de a nem politizáló értelmiségi- ha olyan létezik- az minek számít? és mettől értelmiségi az, aki politikai szerepet jácc, vagy akit a képfalon látok, az magában olyan?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.04.15. 09:28:12

@félázsiai 2llkedő: Hűha. De kemény vagy.

Talán zavarom az értelmiségi köreidet ?

kekex 2013.04.15. 09:32:41

@vladimir964:
Azaz csak olyan értelmiségiek kerülnek a szemünk elé általában, akik lefeküdtek valamelyik pártnak, és cserében megszólalási lehetőséget biztosítanak nekik?
Azért van néhány kivétel, akik a nyomor szélén még kitartanak: Galamus, Klubrádió, Népszava,
és néhány önszorgalmú blogger, akinek nem ez a megélhetése. Nem hiszem, hogy a lábamat is elő kellene venni, ha az ujjaimon akarnám őket megszámolni.
Ami azért egy elég szomorú kép az országról.

2llkedő 2013.04.15. 09:38:55

@én már a fény gyermeke vagyok: Nem zavarod. Csak ha nem tetszik, akkor miért vagy itt?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.04.15. 09:47:45

@félázsiai 2llkedő:

Nézem a véleményformáló értelmiség állapotját.

Erről nincs véleménye a mindennap posztoló bérfirkászoknak...

nol.hu/belfold/20130415-csontig_hatolt_a_bilincs

sörtelen 2013.04.15. 09:53:25

@hungarisztan: HaFr hatalmas almába harapott. Posztja jó példája egy csomó fontos dolognak - tucatnyi oldalt lehetne írni róla (és érdemes is lenne.)Egyet emelek ki: az értelmiségitől elvárt elsőrendű követelmény, a kritikai elem - mindenek előtt a saját elmélete (és nem véleménye, mint azt majd' mindenki hiszi) iránti kritikusság. A HaFr által "megtámadott" körben melyiknek van elmélete? Képessége erre? Háááát... Maga HaFr emeli ki ennek hiányát.
A baj egyik szimptómája, hogy tudatlan, sekélyes, a magyar nyelvvel köszönő viszonyban sem levő, erkölcstelen (felelősségtudat!) tollnokok zúdultak be a társadalom tudati szférájába - olyanok akikt Hafr leírt.
Egy bajom van csak vele: ezek nem értelmiségiek. Sosem voltak, és sosem lesznek azok.
(vége az első 1000 leütésnek:))

sörtelen 2013.04.15. 09:56:27

@sörtelen: (Kezdődik a karakterek második ezere) Hiába különböztette meg Herakleitosz évezredekkel ezelőtt elsőként az értelmet az érzelemtől, még ma is a legáltalánosabb tapsztalat: majdnem mindenki azonosítja a beszédképességet az értelmi képességgel. Az a tény, hogy az érzelmeknek is a szavak a kifejezői, éppúgy, mint a gondolkodás eredményeinek, vezet már a startvonalnál rossz pályára sokakat. Az orbánrendszer erre a tévhitre épül, ez adja erejét.

(Mit számol ez a gép? megint szét kell szednem.)

sörtelen 2013.04.15. 09:56:58

@sörtelen: Az érteliségi lét, fogalmi definiálása komoly tudományos szellemi feladat. Csak néhány név, a megyőzés szándéka nélkül, hevenyészve:
J. Benda, A. Gramsci, P. Bourdieu, K. Mannheim, Dilthey, Nietzsche, Ortega, Huizinga, Németh L., Th. Geiger, Bodin, L. Bromfield, F.A Hayek, Schumpeter, Mills. Ez a "lista eleje", a marxistáktól csak egyet írtam. A lényeg: lehet egy kommentben sok mindent írni, de erre is igaz: írás előtt olvasni kell. Mussen. Szóval ne vedd fel, ha "muszájfeladatot" el nem végzők "vitatkoznak". Ideírom Wellington herceg sommás defininícióját az értelmiségiekről. "Firkász banda". :)
Szerintem J. Le Goff: Az értelmiség a középkorban című könyvével lehet kezdeni. Utána jó Németh " A minőség forradalma", s ha kitart az érdeklődés bele lehet vágni Huszár T. A cselekvő emberébe. De ez már komoly. A megismerés utjai ennek alapján már szabadon elágazhatnak. Nna.

édeslajos 2013.04.15. 09:57:44

Ravasz. A baj csak az, hogy a kritizált csoport fogalmait és gondolkodási módját használja. Az pedig csapda, amelybe a tisztánlátó blogger, bizony, beleesett.
Röviden: minden az un. tematizálással indul. A felvetéssel, amely, amennyiben ostoba, nem vezethet okos következményekhez. Kapitalizmus, multik, jó magyar, rossz magyar és nem utolsó sorban Trianon.
Mert utolsó sorban az értelmiség helye és szerepe a társadalomban...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.04.15. 10:03:44

@édeslajos:

Valamiről beszélniük kell, ha félnek a fejükben élő sötétségtől.

Bár többnyire egymásról szeretnek beszélni.

Sorolni a neveket.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.04.15. 10:07:27

És újabb bérblogok posztolták a fiatalok-táncitánci-kocsismáté feladatot.

Ügyes.
Ez most többhetes téma, vagy több hónapos házi ?

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2013.04.15. 10:13:22

Ez az írás véleményem szerint a blog eddigi legjobbja es egyben legfontosabbja is. Tökéletesen egyetértek vele.

fermion 2013.04.15. 10:17:14

@félázsiai 2llkedő:
A fontos és a felelősségteljes mióta szinonímák?
Egy takarítónő is felelősségteljes munkát végez ami becsülendő munka de mégse ezt a fajta munkát szokás fontosnak nevezni.
Az almát meg úgy szeded ahogy neked a legjobb de ezt a problémamegoldási szintet már a sertések is képesek megoldani.Ha nem hiszed nézz utána!:)

MEDVE1978 2013.04.15. 10:31:47

Alapvetően cáfolnám, hogy van még "értelmiség". Osztályok sincsenek már a mai társadalomban, társadalmakban. A közösségek atomizálódtak, leginkább hivatási elkülönülésről lehet beszélni, nem pedig osztályközösségről. (Például el lehet különíteni a közlekedési dolgozókat, mint egy viszonylag erős érdekérvényesítési képességű szektort, de még esetükben is külön kell beszélni az egyes megyei szervezetekről, a MÁV-ról vagy a BKV-ról). A szellemi hátország klientúrákban sem az közös, hogy "értelmiségiek". Elfér itt az alap- vagy középfokú végzettségűtől a felsőfokúig mindenki, nem egyértelműen az egyetemi végzettség, a dilemmák pontos átlátása vagy a tanultság határozza meg ezt a réteget.
Amit a cikkíró fejteget, azt én inkább szellemi klientúrának hívnám. Ennek nincsenek igazi határai. A "baloldal" szellemi klientúrájának része a harcos diák, a megőszült ATV-s újságíró, a kerületi / városi pártaktivista is. Mindegyiküket összefogja vakságuk és egyben fanatikus bizalmuk a vezérben. Folyt.

MEDVE1978 2013.04.15. 10:33:05

Ugyanez igaz a "jobboldalra" is, a templomban aláírást gyűjtő nénikétől kezdve, a mandineres ifjú lángoló kereszténydemokratán át, Bayer Zsoltig.

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2013.04.15. 10:35:13

Ez teljesen igaz.
A 45 éves politikai agymosás nem tűnik el az első fordulatra. Pláne, ha akkor sem állt le, csak a jelszavak változtak és bővültek.

Mária 2013.04.15. 11:05:31

@én már a fény gyermeke vagyok:

Én azért vetnék egy pillantást ezeknek a direktben blogketreces fideszfényező posztoknak a statisztikájára :D

Mióta az ős-indexesek mind felmondtak a cégnél, az Indexnek annyi. A blogketrecből terelt látogatók száma meg lazán a felére esett vissza azóta, hogy nem tesznek ki normális posztokat, csak a fideszes propagandát:

maria.blog.hu/2013/03/03/megfelezte_nepszeruseget_a_blog_hu_egy_ev_alatt

Korrekt statisztika, mindent elárul.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.04.15. 11:10:39

@Mária: Helyes.

Nem mintha könnyen találna az ember értelmes olvasnivalót máshol,

de legalább a híreket máshol elolvashatja, mert az Indexen már csak a fideszesek mondásai és lányai szerepelnek.

2013.04.15. 11:19:58

@pocaklakó minimanó: Vö.: "...a város szétverése békés tüntetés..." :)

Ez nem általánosítás, hanem disztingválás kívánt lenni, ugye? :)"

Ez mitől általánosítás?
Akkor lenne az, ha nem egy konkrét esetre utalna. A város= Budapest. Rombolás, gyújtogatás= a szétverése
Békés tüntetés= annak állítják be, utólag. Ez cinizmus.
Ha nem érted, akkor agyilag gyenge vagy, vagy nem akarod érteni.
Szó sincs arról, hogy minden békés tüntetés a város szétverését jelenti. Ez lenne az általánosítás.
Persze a szavak értelmezése nehéz feladat.

2013.04.15. 11:22:18

@MEDVE1978: A "baloldal" szellemi klientúrájának része a harcos diák, a megőszült ATV-s újságíró, a kerületi / városi pártaktivista is. Mindegyiküket összefogja vakságuk és egyben fanatikus bizalmuk a vezérben. Folyt. "
Vezér csak egy van. Meg tudnád nevezni?

2llkedő 2013.04.15. 11:30:38

@fermion: "A fontos és a felelősségteljes mióta szinonímák?"

Számodra mi az a fontos dolog, amit egy átlagos emberre már nem lehet bízni?

"Az almát meg úgy szeded ahogy neked a legjobb"

Látom, megértetted a mondandóm lényegét.

2llkedő 2013.04.15. 11:37:07

@MEDVE1978:
Márai:
"Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a 'jobboldaliság' címkéjével ismert különös valamit; a tudatot, hogy ő mint 'keresztény magyar ember', előjogokkal élhet e világban; egyszerűen azért, mert 'keresztény magyar úriember', joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem 'keresztény magyar' vagy 'úriember', tartani a markát, s a keresztény magyar markába baksist kérni államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potya nyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a jobboldaliság igazi értelme. S ez a fajta nem tanul. Aki elmúlt harmincéves, és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen; talán megalkuszik, fogcsikorgatva, s mert önző és gyáva: bizonnyal hajlong majd az új rend előtt; de szíve mélyén örökké visszasírja a 'jobboldali, keresztény, nemzeti' világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársakat legyilkolni és aladárkodni a nagyvállalatokban, képzettség és hozzáértés nélkül. (...) Ez a fajta soha nem változik meg. De amíg ezeknek szavuk van vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet."

pocaklakó minimanó 2013.04.15. 11:52:37

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Ez mitől általánosítás?"

Nem verték szét. Nem a várost verték szét.

Csak ennyi.

De nem fogod érteni, mert nem tudsz disztingválni a rajongótábori attitűd miatt.

De hogy megvilágítsam a példád ostobaságát, azt kell mondjam, hogy nagyjából olyan, mintha (fordítva) azt mondanád, hogy "a sündőrség viperaattakja és agresszív lőfegyverhasználata során szemeket lőttek ki és békés tüntetőket tiportak le."

És ebben is legalább annyi igazság van, mint abban, hogy SZÉTVERTÉK a VÁROST.

Már ha érted.

De nem fogod.

Ui.: A szavaknak jelentése van - és te szándékosan manipulálod őket, mint a drágajóbolgárúr. :)

sjános 2013.04.15. 11:53:26

@pocaklakó minimanó: "Ha a "hungarisztan" nicket vállalja az ember, az az első lépés az értelmiségivé válás rögös útján. :)

Mifelénk. :)"

Mi ez a mifelénk?? Az hol van?
És ha már mifelénk (ami ugye ki tudja hol van), akkor mi vagy ki az értelmiség? Te mondod meg? Ki mondja meg? Egy oldal? Párt? Ember? Egyetem? TE? Akárkiésakármi, akinek előjoga eldönteni ki az értelmiség? Egy nick az már jó pont? Hmm...egy kis komcsilibsizés, mifelénkezés és már hoppááá...értelmiség is vagy?
Egyébként...addig a pontig, amíg azt taglaltad, hogy a semmit masszírozza a postíró...egyet is értek...de aztán csak ki jött a Mi...és a ti(idegeszívűnemzetárulóértelmiségnélküliek?)
Néha ha csak pislogok, hogy mi mindenbe lehet beleerőltetni, ezt a MI+Ti hülyeséget...
Egy kis populista felhanggal a végén...:)mi jöhet még?? A mi bölcsődénk...a mi óvodánk? A mi kajánk?? A mi kutyánk? A mi.... Fura na!

pocaklakó minimanó 2013.04.15. 12:00:33

@nu pagagyí:

"A leírás pontos, az úgynevezett jobboldali értelmiségre vonatkozik. A jobboldal ugyanis nálunk nem más, mint egy egzisztenciális érdekszövetség, amelybe tehetség nélkül, de hatalmas igényekkel sorjáznak be a delikvensek. Egy versenypályán nem jutnának lehetőséghez, nehéz is lenne megnevezni közűlük olyat, aki saját jogán elért valamit. Nincs egy eredeti író, filmes, képzőművész, tudós, de még újságíró sem közöttük. Úgy tűnik, az alkotás és a személyes jólét náluk nem fér meg egymás mellett. A fülkeforradalom óta nyomasztó lett a gondolathiány. A független gondolatok elhallgattatásával egy virtuális világ érdektelen történései töltik ki napjainkat. A vitákat minősítgetések pótolják, a tényeket hangerő."

Lekéstél, pubi. :)

A leírás pontos, az úgynevezett baloldali értelmiségre vonatkozik. A baloldal ugyanis nálunk nem más, mint egy egzisztenciális érdekszövetség, amelybe tehetség nélkül, de kellő rosszindulattal és hatalmas igényekkel sorjáznak be a tehetségtelen delikvensek. Egy igazi versenypályán nem jutnának lehetőséghez, számukra a kontraszelektált, ún. baloldali piac a meghatározó közeg, így nehéz is lenne megnevezni közülük olyat, aki saját jogán elért valamit. Nincs egy eredeti író, filmes, képzőművész, tudós, de még újságíró sem közöttük. Úgy tűnik, az alkotás és a személyes jólét náluk nem fér meg egymás mellett. A kétharmados bukta óta egzisztenciálisan is nyomasztó lett a gondolathiány. A független gondolatok elhallgattatásával egy virtuális világ érdektelen történései töltik ki napjainkat. A vitákat minősítgetések pótolják, a tényeket hangerő. Az egzisztenciális szorongattatás és az állami-haveri pénzcsapok elzáródása, valamint a teljesítménynélküliségre eddig bőven osztogatott zsetonok elapadása előhozza belőlük a zsigeri félelmeket, amelyek bőrönbecsomagolásos-rettegéses víziókban kulminálódnak. Eljött a vég, ha már egy mesterákosnak is amiatt kell panaszkodnia, hogy bezzeg az újságja - más újsággal való összehasonlításban; mindig így, összehasonlítgatva szoktak siránkozni - milyen kevés reklám jut az állami csecsből eredően. Tempora mutantur - főleg azok, amikor elég volt a nullát felmutatni ahhoz, hogy a ballib kormányzati csürhe döntse a zsetonokat beléjük és a többi barnaorrú-szivárványnáci fórumba.

Bad luck, dude. :)

pocaklakó minimanó 2013.04.15. 12:02:21

@Mária:

"És ki garantálja, hogy az ő igazsága VALÓDI igazság, nem pedig egy jogi alapdiplomával rendelkező, a szakmáját sose gyakorolt, huszonéve megélhetési politizáló, a biológiai ÉS politikai kapuzárási pániktól egyaránt szenvedő ötvenéves akarnok, egy hisztis kis méregzsák lázálma?"

Mária, kedvenckém! Neked a diplomadolog mióta ennyire a szíved csücske? :)

sjános 2013.04.15. 12:04:47

@pocaklakó minimanó: Egyébként...ha már az értelmiségről beszélünk..:)
Előre szólok...a saját véleményemet írom!
Szerintem eltűnt...felhígult...csak különböző érdekek mentén szerveződő kis csoportokról beszélünk, ahol aztán mindenki egy irányba beszél... A hagyományos értelmiségi réteget kitermelő polgári réteg, a városi polgár,(hisz ők megtudták fizetni a tanulmányokat és ez volt a család további felemelkedési lehetősége, doktor, jogász, kereskedő stb.) gyermekei eltűntek...magával a polgárral egyetemben..kb. akkor amikor elüldöztük a városi polgárok nagy részét adó német és zsidó származású középrétegeket! Ezzel egyetemben eltávozott a polgári értékrend is! Azóta is csak nyomozzuk...nincs sehol...lassan már középréteg sem!

pocaklakó minimanó 2013.04.15. 12:05:19

@kekex:

"Mivel az értelmiség jellemzője a függetlenség, és nálunk ilyenek nincsenek: nincs az országnak értelmisége."

Nem nagyon tudsz mutatni olyan országot, amelyben az értelmiségi réteg ne lenne többé-kevésbé elköteleződve ideológiailag-politikailag.

Még a nem humán értelmiségi réteg is. A humánról nem is beszélve, mert arra majdnem teljes mértékben elmondható, hogy ab ovo elkötelezett és pártos.

pocaklakó minimanó 2013.04.15. 12:14:11

@kekex:

"És persze sorolnád a független értelmiséget is mi?"

Nem sorolnám, mert nincs ilyen. A független értelmiségről szóló hadoválás nagyjából közhelyes duma. Az ún. értelmiség (főleg a humán-) alapvetően átpolitizált és átideologizált. Itt is, máshol is.

Az igazi független értelmiségi a ritka holló. Tehát amíg egy bayerzsolt és egy drágajóbolgárúr nem független (sőt számomra nem is túlzottan értelmiségi - és még sorolhatnék neveket), addig teljesen fölösleges dolog függetlenségről kamuzni.

A független értelmiségi számomra kb. olyan, mint a néhai Hamvas Béla, Várkonyi Nándor és Kodolányi János.

Most is vannak ilyenek, de jellemzően az ő neveiket nem olvasod olyan gyakran. A niemandokét igen. :)

pocaklakó minimanó 2013.04.15. 12:16:22

@kekex:

"Magával a szövegben foglalt TÉNYEKKEL szemben már semmi érv nincs, ugye?"

a) A szövegben nincsenek tények.
b) Vélemények vannak.
c) A paranoid-gyűlölködő Bartus fóruménak bármelyik írására ez a jellemző.
d) De érdekes olvasni a szivárványnáci dolgait. :)

pocaklakó minimanó 2013.04.15. 12:20:23

@kekex:

"Bizony disztingválás, hogy a város szétverését valaki képes nem békés tüntetésnek látni, a saját szemének hinni és nem a jobber propagandának."

Nem disztingválás, mivel nem verték szét a várost. Ha disztingválás lenne, akkor nem ilyen ostoba módon írnád le (és mások sem így írnák) az atrocitásokat.

Ez a nem disztingválós szöveg a kétoldali rajongótábor szövege.

Én is szeretem a populista lózungokat (szerintem tök murisak) és imádok olyanokat leírni, hogy a gyurcsány-vezérelte sünattak szemkilövetős-civiltiprós csürhéje és effélék. Legalább annyira disztingvált, mint amilyen a város szétverése.

És különben is egy hellerágnesi fordulattal: "No one was shot." Ami szintúgy "disztingvált" és tényszerű. :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.04.15. 12:20:52

@pocaklakó minimanó:

A független értelmiségi az a fideszes bérfirkász,
aki az aktuális disznóságról szóló írásába belegyömöszöli ,

hogy mindez a Gyurcsányék, vagy az elmúltnyócév óta ilyen.

pocaklakó minimanó 2013.04.15. 12:25:48

@kekex:

"Azért van néhány kivétel, akik a nyomor szélén még kitartanak: Galamus, Klubrádió, Népszava..."

No, pontosan ezek a legpártosabb álértelmiségiek. És ráadásul még a legostobábbak is, mivel vagy nem tudják, vagy nem akarják tudni, hogy az ő politikai elköteleződésük csak abban az időszakban számít és fizet jól, amikor az általuk ajnározott rezsim uralog. Máskor coki van. És az ajnározott sem segít.

Nem csupán pártosak és elfogultak, hanem még szörnyen buták is.

"...a nyomor szélén még kitartanak..."

Senki nem kényszeríti őket ebbe a szerepbe; önmagukon kívül. Hogy is szólt a korábbi mantra a "nyomorgó", ámde pártos rétegeknek? Ja, megvan: Tessék megélni a piacról!

Ja, hogy az nem megy, mert sosem ment? Pech!

Aki csupán az állami csöcsre rácuppanva szocializálódik, azt keményen kiszelektálják az elválasztási időszakban. Mene, mene, tekel, ufarszin - osztjónapot! :)

pocaklakó minimanó 2013.04.15. 12:28:34

@fermion:

"Egy takarítónő is felelősségteljes munkát végez ami becsülendő munka de mégse ezt a fajta munkát szokás fontosnak nevezni."

Márpedig minden munka, amelyet jól és pontosan végeznek, FONTOS munka.

A probléma az, hogy az álértelmiségi hübrisz - példa nálad - és a hamis elittudatban való fetrengés ennyire látszik.

pocaklakó minimanó 2013.04.15. 12:30:28

@Mária:

"...az Indexnek annyi."

Te meg rontod a statisztikát azzal, hogy itt vergődsz ahelyett, hogy a saját idióta blogodban cenzúráznál. :)

pocaklakó minimanó 2013.04.15. 12:35:23

@sjános:

"Mi ez a mifelénk?? Az hol van?"

Ballibfalva-Alsón. Közvetlenül a Jobb Mint Otthon értelmiségi romkocsma mellett, ahol kiérdemesült médiaprolik iszogatják a segélyből vásárolt Keceli Kerítésszaggatót és nosztalgiáznak azokról a szép időkről, amikor még a benyalásért dőlt az állami zsé és a tablettás helyett még minőségi kevertet és unicumot tudtak inni.

"Te mondod meg? Ki mondja meg? Egy oldal? Párt? Ember? Egyetem? TE?"

Én aztán nem. Vagyok én egy mihancsikzsófia? Na, ugye! :)

pocaklakó minimanó 2013.04.15. 12:36:22

@sjános:

"Ezzel egyetemben eltávozott a polgári értékrend is! Azóta is csak nyomozzuk...nincs sehol...lassan már középréteg sem!"

Nem helyfüggő a dolog: kortünet annál inkább.

pocaklakó minimanó 2013.04.15. 12:37:25

@én már a fény gyermeke vagyok:

"A független értelmiségi az a fideszes bérfirkász, aki az aktuális disznóságról szóló írásába belegyömöszöli, hogy mindez a Gyurcsányék, vagy az elmúltnyócév óta ilyen."

Látod, lehet széttördelés nélkül is begépelni.

MrFülig 2013.04.15. 15:26:06

Pfff.
Mekkora fröcsögés már ez a poszt. Még ha lenne is benne érdekes felvetés, amit érdemes körüljárni, így kinek van kedve?
Ő hiányolja a tényeket és érveket, amikor ő maga sem él velük?
És igen, először legalább meg kellett volna próbálni legalább maga és az olvasó számára definiálni, hogy mit ért értelmiség alatt.

MrFülig 2013.04.15. 15:28:42

@pocaklakó minimanó:
"...így nehéz is lenne megnevezni közülük olyat, aki saját jogán elért valamit. Nincs egy eredeti író, filmes, képzőművész, tudós, de még újságíró sem közöttük. Úgy tűnik, az alkotás és a személyes jólét náluk nem fér meg egymás mellett..."

Ez nagyon szép elgondolás. Ha ebben ilyen biztos vagy, akkor kérlek mesélj nekünk a konzervatív(ha úgy tetszik jobboldali értelmiség)saját jogon elért teljesítményeiről. Felcsigáztál...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.04.15. 16:10:55

@MrFülig: Én definiálom neked.

Azt hívják értelmiségnek, aki már kapott valamely középületet a kormánytól, hogy igazgassa.

Színház, kórház ,múzeum, sportpálya, vagy ravatalozó...

...és ezzel, hogy megkapta, már beszéltem a saját jogon elért teljesítményéről is - egyúttal.

rushman 2013.04.15. 20:02:44

Mi ennek a posztnak a célja? Nem értem.
Nyújt valahol valamiféle megoldást a felhozott problémára, csak nem vettem észre? Vagy csak a szokásos elégedetlenkedés?

pocaklakó minimanó 2013.04.15. 20:46:09

@MrFülig:

"Ha ebben ilyen biztos vagy, akkor kérlek mesélj nekünk a konzervatív(ha úgy tetszik jobboldali értelmiség)saját jogon elért teljesítményeiről."

Maga mihancsikzsófia tecc' lenni személyesen? Neki voltak ilyen álnaiv módon rosszmájúskodó "érdeklődési körei." :)

2013.04.16. 10:58:43

@pocaklakó minimanó:
Nem. Az lenne általánosítás, ha azt mondanád, a s rendőrség szétver minden tüntetést.
de nem ez történt.
Szóval van még tanulnod, de nem csoda, hisz olyan kicsi gyermek vagy még, önálló akaratod sincs, meg kell mondani, milyen véleményt képviselj.

2013.04.16. 11:00:41

@pocaklakó minimanó: Eljött a vég, ha már egy mesterákosnak is amiatt kell panaszkodnia, hogy bezzeg az újságja - más újsággal való összehasonlításban; mindig így, összehasonlítgatva szoktak siránkozni - milyen kevés reklám jut az állami csecsből eredően."

Bezony, szar érzés lehet! Ettől csak az a rosszabb, ha csupán állami támogatásból él egy lap. Nomeg egy elmeroggyant buta kirohanásaiból.

2013.04.16. 11:05:42

@pocaklakó minimanó: Ui.: A szavaknak jelentése van - és te szándékosan manipulálod őket, mint a drágajóbolgárúr. :)"

Nem én manipulálom. Te vagy az. Én csak példákat hoztam, tőled, amit kiragadtam, és magyaráztam.
Te írsz sündőrségről, drágajóbolgárúrról.
Gondolom, te vagy az, aki a megszemélyesítést is elveti, mert mi az, hogy tikkadt szöcskenyájak legelésznek?

sörtelen 2013.04.16. 16:24:10

Idemásolom Bacher Karinthy idézetét:
"Karinthynak van egy szép kis tárcája 1934-ből, nem véletlen az évszám, természetesen. Ebben írja: „Sajnos, az az igazság, hogy egy embert sokkal nehezebb meggyőzni, mint harmincmilliót. Őszinte óráiban a diktátor maga is jól tudja ezt, a minap olvastam egy bizalmas beszélgetését, amiben elárulta szónoki sikereinek titkát: ő úgy beszél, ahogy a legegyszerűbb emberek legelemibb szellemi szükséglete kívánja. Csak az a baj, kérem szépen, hogy sok ezer év tapasztalata szerint a legegyszerűbb ember legelemibb szellemi szükséglete nem az igazság, hanem a babona és az illúzió… Furcsa, fordított krisztusi cselekedet a diktátoré. Jézus öt hallal ötezer embert elégített ki. A diktátor programjától pedig, ami harmincmillió embert tökéletesen kielégít, mint szellemi tápláléktól, éhesen marad az az öt ember, aki ma Európa lelki szükségletét és lelkiismeretét képviseli, szétszórva a világon, mint az egyénben kifejezett s az egész emberiség érdekét felismerő Belátás és Megértés utolsó mohikánjai.”
1934. Akkor sem volt sok értelmiségi.

pocaklakó minimanó 2013.04.16. 16:42:33

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Az lenne általánosítás, ha azt mondanád..."

Nem. Az az általánosítás, amikor leírod, hogy szétverték a várost. Pár utca nem a város. A szétverés nem az, ami akkor folyt. Ha nagyléptékű (itthoninál jelentősebb) szétverést akarsz látni, akkor ahhoz Németországba vagy Nagy-Britanniába kell menned. Például május elsején, amikor baloldali csürhe randalírozik rendszeresen és szokásosan.

pocaklakó minimanó 2013.04.16. 16:43:18

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Ettől csak az a rosszabb, ha csupán állami támogatásból él egy lap."

Még te is ekézed mesterákost? Ez hihetetlen! :)

pocaklakó minimanó 2013.04.16. 16:45:10

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Te írsz sündőrségről, drágajóbolgárúrról."

Te meg a város szétveréséről írsz és aztán finnyáskodsz, amikor hasonlót kapsz.

"...te vagy az, aki a megszemélyesítést is elveti..."

Milyen megszemélyesítésről tecc' értekezni, Emese?

2013.04.16. 18:02:25

@pocaklakó minimanó: Miért kéne men ekézni MESTER Akost?
Te vagy elkötelezett,, én nem. Sajnos a Magyar nyelvvel nem vagy tisztában.
A túlzás nem általánosítás
Ha valaki bejárta Európát, joggal nevezhetjük világcsavargónak, noha sose járt mondjuk Afrikában.

pocaklakó minimanó 2013.04.16. 21:43:13

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Miért kéne men ekézni MESTER Akost?"

Miért sír a szája, hogy nincs állami csöcs?

"Sajnos a Magyar nyelvvel nem vagy tisztában."

Csak annyira, hogy tudjam, a magyar melléknevet kisbetűvel írják. Még most is. Bár sok ostoba dolgozik a szabályok tudatos lerombolásán.

2013.04.17. 07:54:06

@pocaklakó minimanó:
Sajna az "okos" telefonom jobban tudja, mit akarok írni.
Lásd az általad idézett másik mondatot: nem helyett men.
Angol a drága.
És a kérdés: miért kéne NEM ekézni Mestert?

Talán valamivel elegánsabb, mint Bayer, de kevésbé tehetséges, viszont ugyanúgy elfogult, csak a másik oldal felé.
Nem hiszem, hogy zsinórmérce lehetne.

pocaklakó minimanó 2013.04.17. 08:28:21

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Talán valamivel elegánsabb, mint Bayer, de kevésbé tehetséges, viszont ugyanúgy elfogult, csak a másik oldal felé."

Szerintem Ákos tehetséges. És visszafogottabb is, mint Bayer. Viszont nem értem, hogy miért kell mostanában siránkoznia és a Heti Válaszhoz hasonlítania a sanyarú gazdasági helyzetüket, amikor nagyjából mindenki (leszámítva a Ballibfalva-Alsón szocializálódott maszopnyik-szadesznyik trollokat) tisztában van azzal, hogy a nekik juttatott állami pénzek ideje lejárt.

Sohasem értettem meg, hogy a piacorientált ballib közeg miért rinyál, ha elapad az állami zsetonáramlás. Hiszen ők replikáztak mindig az éljen-meg-a-piacról mantrával.

Most meg kivándorolnak a "náculás" elől, mert az zsebbe vágó dolog. Az ő zsebükbe vág. :)

kekex 2013.04.19. 20:20:11

@pocaklakó minimanó:
Jellemző, hogy fel sem tudod fogni ésszel, hogy vannak akik NEM PÉNZÉRT, nem POZÍCIÓÉRT - hanem meggyőződésből írnak?! Persze jobbról nézve ez nonszensz, és csak balról tekintve teljesen természetes.

kekex 2013.04.19. 20:24:29

@sörtelen:
És hogyan illeszted be az elméletedbe Stephen Hawkingot? Tolószékben ül, csak számítógépen keresztül tud kommunikálni - mégis alkot! Nem is akárhogy! Beszédkészsége viszont nincs a betegsége miatt.

explanatus 2013.04.20. 12:26:48

No végre! Kimondatott! Mivel nem kenyerem a billentyűzetzsonglőrködés nem tudom ilyen világosan megfogalmazni, mint ahogy itt olvastam. Azonban a magam nyelvén annyit tudok mondani, hogy elitértelmiségünk valójában olyan napszámosféle, akit, ha van esemény, megfizetnek azért, hogy egymásnak essünk. Ahogy írod, ebből élnek. Nincs az a dolog, amit, ha jól megfizetnek ne lehetne isteníteni vagy ízekre szaggatni. Pedig időnként adódna alkalom, amikor az egyik és másik oldali szekértáborok rabjai az „igazság” tintájába merítve írhatnának. Mondjuk az oktatásról. De nem, nem hajlandóak egy tintatartóba mártani pennájukat. Inkább van röghözkötés, meg van, ha kimész külföldre fizesd vissza a taníttatásod költségeit. És ütik egymást, mint kovács a vasat, alkalmat szolgáltatva nekünk „még” olvasó embereknek, hogy beálljunk valamelyik csapatba. Éppen ők, akiknek a hurkapálcikáért se pengettek a szüleik egyetlen fillért se, ők mondják, hogy fizess semmirevaló, ha nem itt akarod gyarapítani a közmunkások egyre népesebb táborát. Ebben, még ebben se tud elitértelmiségünk eljutni oda, hogy a tudás közkincs, amit úgy tudunk gyarapítani, hogy tanulni hagyjuk azokat, aki tanulni akarnak. De nem. Féltik magukat a konkurenciától, a felnövekvő generációtól. Így, abban egyeznek meg a hátunk mögött, hogy megosszanak minket a végletekig. Mindenben. Ebben is. Szégyen. Szégyen, hogy egy ország azokon spórol, akik kibillenthetnék a szekeret a kátyúból és azoknak oszt, akik a szekéren ülnek. Lassan oda jutunk, ha azt olvassuk holnap esni fog, akkor nem arra gondolunk, hogy ernyőt vigyünk magunkkal, hanem hogy ezt most melyik oldal el- vagy lekötelezettje írta és milyen szándékkal. Szomorú. Ja, az írásért gratula!!! (Kapsz te ezért majd még hideget is meg meleget is, esetleg megkapod „nemközénkvaló”)

pocaklakó minimanó 2013.04.20. 23:17:05

@kekex:

"Jellemző, hogy fel sem tudod fogni ésszel, hogy vannak akik NEM PÉNZÉRT, nem POZÍCIÓÉRT - hanem meggyőződésből írnak?!"

Aha. Belemászott a naivbogár a fejedbe és most ott téblábol.

"Persze jobbról nézve ez nonszensz, és csak balról tekintve teljesen természetes."

Persze, hogy az, hiszen egy kertészákos is csak a meggyőződése miatt vándorolt ki. Az cseppet sem játszott ebben szerepet, hogy (idézet jön): "Ezért vagyok rémült, hogy ha még Te is berekeszted a szolgáltatást, végleg megszűnik számomra minden felület, és te tudod, hogy ez nem egzisztenciális kérdés. Nem ebből élek. Lassan semmiből se élek." (nepszava.com)

A szellemi függetlenség, a gerinc, az erkölcs végső soron valahogy mindig a pénztárca laposságában teljesedik csak ki. :)

pocaklakó minimanó 2013.04.20. 23:21:30

@explanatus:

"Éppen ők, akiknek a hurkapálcikáért se pengettek a szüleik egyetlen fillért se, ők mondják, hogy fizess semmirevaló..."

Vö.: "Az új felsőoktatási törvény, a tandíj bevezetése lehetővé teszi, hogy az eddigi ösztöndíjakból növeljék a rászoruló diákok szociális támogatását..." (origo.hu) & "Az ellenzék súlyosan téved, vagy tudatosan hazudik, amikor azt mondja, hogy a hátrányos helyzetű családok gyerekeit a tandíj elzárja a felsőoktatástól..." (belfold.ma.hu)

Ja, ezek már felejtősek. :)

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2L3tkM6UB1Y

sörtelen 2013.04.21. 16:53:19

@kekex: Ugye, most csak viccelsz? Nyilván nem erre utaltam. A beszéd önmagában nem bizonyítéka a gondolkodásnak.
A gondolkodáshoz nem kell mindig beszélni - a beszédhez nem feltétlen kell gondolkodni.
Az értelem és az értelem közötti felismésre hivatkoztam.

pucratlan 2013.04.21. 23:08:05

A poszt egészében definiál egy kört, akiket jobb híján "élősködő értelmiségnek" nevez, de ez mindegy, lehet jobb nevet találni neki ha valaki imád terminológiával baszakodni.

A fontos inkább az, hogy a leírtak egy valós és nem kis létszámú csoportra illenek.
A savanyú pedig az, amikor valaki azt mondja erre, hogy jajdeszépen leírta hogy milyenek azok a másikok, de a mieink azok nem ilyenek. Na persze. A másikok, érdekes, meg ugyanezt mondják emezekre.

fermion 2013.04.21. 23:56:29

@pocaklakó minimanó: Gondolom te takarítónő vagy ha ennyire fontosnak tartod a takarítást.Nem csodálkozom ha ne voltszámodra érthető az amit tőlem idéztél!
Szervezd meg az országos takarítónők szakszervezetét és követeljétek ,hogy a munkátok legyen olyan elismert és fontos mint az agysebészeké!Nevetségess vagy!

pocaklakó minimanó 2013.04.22. 02:39:59

@fermion:

"Nem csodálkozom ha ne voltszámodra érthető az amit tőlem idéztél!"

Hogyne lett volna érthető. Írtam is: álértelmiségi hübrisz.

sörtelen 2013.04.22. 08:35:46

@fermion: Tudod mikor menne egy agysebész olyan műtőbe többórás műtétre, ahol nem fontos és felelősségteljes takarítók takarítanak.
A különbséget a két szakma között pontosan fejezi ki az orvosi kenőpénz.
Amit a legundorítóbb eufémia öltöztet "hálába."

fermion 2013.04.22. 10:04:07

@sörtelen: Ha elolvastad volna az előzményeket akkor tudnád ,hogy senki nem vitatta a felelősségteljességét a takarításnak.Néhány szakmabeli sérelmezte ,hogy nem fontos munka a takarítás....ez volt a téma.
Miért kap több anyagi elismerést egy agysebész mint egy takarítónéni:takarítani bárki tud akár egy agysebész is de azt a speciális munkát amit egy agysebész tud elvégezni azt egy takarítónéni se tudná elvégezni.Mivel kevesebb agysebész van és az ő munkájuk nem helyettesíthető ezért fontosabb és elismertebb munka mint a takarítás.Bár nem értem hogy a takarítónő miért sérelmezi ezt nálam hisz a társadalom és a munkavilága nem értékeli kellően a munkájukat.
Nem mennék bele a hálapénz témájába ,mert az nagyon gusztustalan.

fermion 2013.04.22. 10:08:09

@pocaklakó minimanó: te biztos meg tudod ítélni ,hogy ki mi!Vicces az erölködésed!
Talán tanulnod kellene és akkor megértenéd azt amiről írtam.Gondolom tiltották neked a tanulást ezért lettél takarító.....:D

pocaklakó minimanó 2013.04.22. 11:44:35

@fermion:

"Miért kap több anyagi elismerést egy agysebész mint egy takarítónéni..."

Miért kap több anyagi elismerést egy médiajobbágy ( vagy pártpolitikus, kockázatitőke-befektető, stb.), mint egy agysebész?

Az érveléstechnikádat alkalmazva médiajobbágy (vagy pártpolitikus, kockázatitőke-befektető, stb.) munkája fontosabb és elismertebb munka, mint az agysebészé.

pocaklakó minimanó 2013.04.22. 11:45:54

@fermion:

"...te biztos meg tudod ítélni..."

Mondjuk inkább úgy, hogy jó emberismeretemnek és hosszú évek során szerzett tapasztalataimnak hála, jó aránnyal találom meg a kamuhuszárokat és a kamuzásaikat. :)

fermion 2013.04.22. 11:58:39

@pocaklakó minimanó:
Látom elvesztetted a téma fonalát.keresd meg és szólj ha megvan és akkor folytatjuk.....:D

fermion 2013.04.22. 12:01:11

@pocaklakó minimanó:
Te nem kamuzol,te tényleg olyan egyszerű vagy mint amilyennek mutatod magad!

pocaklakó minimanó 2013.04.22. 12:05:03

@fermion:

"Látom elvesztetted a téma fonalát."

Dehogy vesztettem. Követtem a gondolatmenetedet az elme sötét minószi labirintusába. Félelmetes élmény volt. :)

"Miért kap több anyagi elismerést egy agysebész mint egy takarítónéni:takarítani bárki tud akár egy agysebész is de azt a speciális munkát amit egy agysebész tud elvégezni azt egy takarítónéni se tudná elvégezni.Mivel kevesebb agysebész van és az ő munkájuk nem helyettesíthető ezért fontosabb és elismertebb munka mint a takarítás.Bár nem értem hogy a takarítónő miért sérelmezi ezt nálam hisz a társadalom és a munkavilága nem értékeli kellően a munkájukat."

Helyettesítéses módszer az érveléstechnikában: "Miért kap több anyagi elismerést egy médiajobbágy (vagy pártpolitikus, kockázatitőke-befektető, stb.), mint egy agysebész?"

Aztán rátérhetünk a "kevesebb" és "nem helyettesíthető" érvelésre is.

Persze vannak igazságmorzsák a szövegben, csak hát az a hübrisz, az rontja el az egészet. :)

pocaklakó minimanó 2013.04.22. 12:06:13

@fermion:

"Te nem kamuzol,te tényleg olyan egyszerű vagy mint amilyennek mutatod magad!"

Inkább úgy mondanám, hogy jó emberismeretemnek és hosszú évek során szerzett tapasztalataimnak hála sikeresen alkalmazkodom a vitapartner stílusához és szintjéhez. :)

fermion 2013.04.22. 12:37:08

@pocaklakó minimanó: lássuk mennyit ér a tapasztalatod:
kamuzni valójában egy témában nem lehet az a matematika így ennek segítségével eldönthetjük ,hogy működik-e minden esetben a "csalhatatlan tapasztalatod":
legyen egy primitív példa ,hogy könnyen tudj dönteni:
(x×x)+1=0 egyenletnek a megoldását keresd meg és szólj ha kész ,mert utána egyeztejük a helyes eredményt.:)

fermion 2013.04.22. 12:43:18

@pocaklakó minimanó: látom még mindig nem kaptad el a fonál végét:
rosszak a példáid ,mert a politikus se nem fontos ,se nem felelősséggel dolgozik és a fizetését önmagának lopja amennyit kibír a pofáján a bőr.A médiások azon része akik a közpénzből élnek ugyanaz az ismérv mint a politikusnál,a kereskedelmi médiások árucikkek mint a sportolók közül pl a focisták tehát az ő "munkájuk" se sorolható se a fontos se a felelősségteljes munkák közé.

fermion 2013.04.22. 13:02:59

Most mi van ?Végtelen ciklusba kerültél egy ilyen primitív példától?A matemetika a logika része......neked magas szinten kell művelned hisz annyira logikus vagy!:D

fermion 2013.04.22. 13:13:41

Ha iskolában takarítasz kérd meg az ottani matek vagy fizika tanárok egyikét ,hogy oldja meg az egyenleted...kb 2s megoldják neked!

pocaklakó minimanó 2013.04.22. 13:33:26

@fermion:

"...se nem fontos ,se nem felelősséggel dolgozik..."

Ugye megint az a fránya szubjektivitás. Ha tényleg úgy alakulna a világ, ahogyan azt te definiálod, akkor még érthető is lenne, amiről írsz, de mivel egyféle nézeted van, a világ meg sokszínű, akár hanyagolhatjuk is, hogy a te nézőpontosat fogadjuk el érvényesnek itt is. :)

Már ha érted. :)

bigmax 2013.04.22. 13:48:30

Látom másokkal folytatott "vitáidból" ,hogy te elkötelezett híve vagy a most regnáló agyamenteknek.:D
Kérd meg a pártod és kormányod ,hogy segítsen megoldani az egyenleted......vagy törvényileg tíltsák be az egyenleteket!:DDDDDDDD
Ha egy szimpla takarítónő lennél szívesen beszélgetnék a továbbiakban is veled de mivel te ízé vezér híve vagy ezért részemről befejezetem veled a kommunikációt.Na persze ha a másik oldal embere lennél akkor is hasonlóan járnék el ,hisz az értelmes ember nem lehet az én szememben aki bármelyik oldal elkötelezett híve.
Minden a tiétek lehet, csak a tehetség és az értelem nem!:D

fermion 2013.04.22. 13:52:31

@pocaklakó minimanó: :D
Egy logikus embernek ez nem a teljes megoldás.Gondolkozz el miért !

fermion 2013.04.22. 13:54:26

@pocaklakó minimanó:
véded a gazdáid?:D
Szánalmasan primitív vagy!Na ez tényleg csak az én szubjetív véleményem!

fermion 2013.04.22. 14:04:30

@pocaklakó minimanó: a közvélemény kutatók felmérése szerint az emberek döntő többsége tartja a politikusok munkáját és viselkedését elfogadhatatlannak......a takarítónőknek is nagyobb az elismertsége a társadalomban mint a gazdáidnak ,a politikusoknak.Valami nagyon rosszul működik az agyatokban ott a pártházatokban ha ezzel se vagy tisztába.
A világ sok színű csak nem úgy ahogy te képzeled.

pocaklakó minimanó 2013.04.23. 21:52:05

@fermion:

"Egy logikus embernek ez nem a teljes megoldás."

Nekem bőven megfelel. És ismerek olyan logikusan gondolkozó embert, akinek lövése sem lett volna a feladványhoz. És ismerek olyan feladványt egzakt módon megoldót, akinek meg a logikához vajmi kevés köze.

Szóval mit is akartál kihozni a matekpéldából?

Vagy esetleg kérdezzek rá én is a logikára más területen? Oly bő a választék. Mit szólnál, mondjuk, a földrajzhoz vagy a szerves kémia egyes vetületeihez? Csak poénból.

pocaklakó minimanó 2013.04.23. 21:54:52

@fermion:

"Na ez tényleg csak az én szubjetív véleményem!"

Természetesen. Kicsit primitív, kicsit hazug, de azért igazán büszke lehetsz rá. Vannak az ideológiai cimboráid között olyanok, akik ennyi szubjektivitást sem tudnak felmutatni. Te legalább megpróbáltad és elmondható róla, hogy: "Parturiunt montes, nascetur ridiculus mus."

pocaklakó minimanó 2013.04.23. 21:56:21

@fermion:

"a közvélemény kutatók felmérése szerint az emberek döntő többsége tartja a politikusok munkáját és viselkedését elfogadhatatlannak"

Akkor meg is érdemlik. Csak keményen!

"A világ sok színű csak nem úgy ahogy te képzeled."

Jav.: A világ sokszínű, csak nem úgy, ahogy te képzeled.

Örülök, hogy segíthettem. Most is.