1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)
" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

1000 A Mi Hazánk

Hirdetés

Friss topikok

Blogajánló

BÉNDEK PÉTER BLOGJA / PKonzervativok@gmail.com / POLGÁRI KONZERVATÍV PÁRT

2014.10.18. 12:22 HaFr

A Kedves Vezető csendben hurokba lépett

Szijjártó már megint nem tudja, mit beszél. Csaknem teljesen mindegy, hogy milyen bizonyítékai vannak az USÁ-nak az egyébként mindenki által tudottan korrupt magyar politikusokkal és államigazgatási vezetőkkel szemben, sőt annál rosszabb nekünk, ha nincsenek ilyen bizonyítékok -- ha elrendelik ellenük a harmadik világbeli diktatúrák (inc. Oroszország) keresztapáira szokványosan kirótt beutazási tilalmat, önmagában a tény veti vissza a rezsim image-ét oly mértékig, amelyen ők már sosem fognak tudni javítani. Amerika szerint az Orbán-kormányzat egy pimf diktatúra. És nem indokolja, mert mindenki tudja. És ahogy senkinek nem szükséges indokolnia, ha egy köztudottan cégéres gazembert nem enged be a házába, hiába megy el az aztán nyafogni a bíróságra. Irreleváns. Persze Amerika máskor meg éppen támogatja a diktátorokat. De sajna nem a NATO és az EU berkein belül.

Most olvasom a hvg.hu-n: "Nemrég derült ki, borzalmasan alakult a magyar ipari termelés augusztusban. Az elemzők jelentős növekedést vártak, ezzel szemben a termelés 5,7 százalékkal múlta alul a júliusit. Elsőre senki nem tudta, mi lehet az oka a megtorpanásnak, aztán, ahogyan a Portfolio.hu megírta, világossá vált, a német Audi a nyár utolsó hónapjában három hétre leállította a motorgyártást, pedig előzetesen még a termelés felfutása volt várható a német autógyár új termelési kapacitásainak üzembe helyezése miatt. A leállást az Audi nem jelezte előzetesen, ami szokatlannak mondható, ahogyan a világpiaci autóipari kereslet sem torpant meg, így az sem indokolta a csaknem teljes havi leállást. Forrásunk szerint ezzel a lépéssel érzékeltette azt Németország a magyar kormánnyal, mennyire függ a magyar gazdaság a németektől, ha egy nagy autógyár 3 heti termeléskiesése is ekkora zuhanást képes előidézni az ipari termelésben."

Elég döbbenetes, nemde? Lassan a helyére kerül a kormány. Reméljük, az ország nem.

Polgári Konzervatív Párt demonstráció és beszélgetés 2014. október 23. 14.30, Budapest XII. Királyhágó tér.

94 komment

2014.10.18. 07:07 HaFr

A második legnagyobb baj: a silány kormányzás

John Lukacs Egyesült Államokban élő magyar származású (konzervatív) történész egy illusztrisnak szánt parlamenti történész konferencián a fővédnök Kövér fülének sejthetően disszonáns hangot ütött meg. Videón lejátszott előadásában az 1919-es Tanácsköztársaság kapcsán elmondta: a népbiztosok kétharmada zsidó volt, és bár ők egyáltalán nem képviselték a zsidóságot, ennek következményeként mégis felerősödött az antiszemitizmus. A katasztrófát nem lehet a zsidóság számlájára írni, a magyar társadalom gyenge, széteső volt, a nemzeti ellenállás erőtlen, Kun Bélát – a Tanácsköztársaság vezetőjét – a román hadsereg űzte ki az országból, és a Horthy Miklós vezette nemzeti hadsereg csak a román katonák távozása után nyert teret – fejtette ki. A Horthy-rendszer nem tudta úgy képviselni a nemzeti érdekeket, akár a nagyhatalmakkal szemben is, mint például a lengyel Pilsudski, a finn Mannerheim, illetve a török Kemal Atatürk rendszere - jegyezte meg.

Lukács szavaiból kiviláglik a mindennapos élményünk az Orbán-rezsimmel kapcsolatban: (amellett, hogy agresszív, hazug és korrupt) a realitásoktól elszakadva párját ritkítóan alacsony kormányzati képességeket mutat fel (amelyek természetesen nem keverendők össze a hatalomkoncentrációs gátlástalanságával). A "jó kormányzásnak" a nyomai sem valósulnak meg benne, amire mi sem jellemző jobban, minthogy egy minapi közéleti eseményen egy kormányközeliségéről ismert, egyébként viszonylag nyitott és értelmes politikai elemző képtelen volt egy kérdésre felsorolni a magyar kormány utóbbi két évéből három elismerésre méltó közpolitikai döntést, illetve mindarról, amit felsorolt két másodperc alatt kiderült, hogy épp az ellenkező hatást váltotta ki, mint amit állít magáról (és amit a kormány híveinek többsége hisz). Ha joggal szidjuk az utóbbi száz év baloldali rezsimjeit, nem szabad elfeledkezni róla, hogy a jobboldaliak -- talán a Bethlen-kormányzás egy részét, esetleg a II. világháború utáni kisgazda-kormányokat leszámítva -- egytől-egyig inkompetensek, provinciálisak, erkölcstelenek és handabandázók voltak, és pontosan reprezentálják őket az olyan mai figurák, mint Szijjártó, a lelkét eladó Martonyi vagy Navracsics, az abszolúte cinikus Kósa és Rogán, a legrosszabb egyháziasságot felvonultató Balog, Semjén és Rétvári, a különféle rendű és rangú mamelukok, kóklerek és politikai bűnözők -- és persze mindegyikük kútfeje: Orbán. A jobbos zagy.

De megtehették, amit tettek, mert -- a konferencia egy másik előadóját, Gyurgyák Jánost idézve -- már száz éve is a politikai kultúránkban volt, hogy minél magasabb pozíciót töltött be egy politikus, annál valószínűbb, hogy hazudott, és fokozottan igaz ez az értelmiségre, amely a hatalomhoz közel állva egyre kevésbé képes megőrizni függetlenségét (ezért, teszem hozzá én, egyre kevésbé képes gátat vetni a politikusi cinizmusnak), és elévülhetetlen érdeme van abban, hogy a közös normáink elvesztek, és a politika normájává a hazugság vált. Mármost én ezt nem tudom másnak nevezni, mint a leglényegesebb, erkölcsi, értelemben -- hazaárulásnak.

És hát természetesen mindez az első legnagyobb bajunkból fakad: a szabadságunk rendre megtörténő, ostoba feladásából. Az átlag magyar száz éve képtelen átlátni a szoros összefüggést a nyomora és a politikai alávetettsége között. Mit érdekli őt a politika! Meg is érdemli ezért, amit cserébe kap. Lassú és kínkeserves a tanulásunk.

Polgári Konzervatív Párt demonstráció és beszélgetés 2014. október 23. 14.30, Budapest XII. Királyhágó tér.

48 komment · 1 trackback

2014.10.17. 20:29 HaFr

Október 23-án kötelezd el magad a szabadság mellett!

Október 23-a tökéletes nap arra, hogy a magyar polgár leszámoljon az Orbánhoz fűződő illúzióival, és a balos fenyegetés elmúltával merje végre vállalni saját eszményeit! A polgár eszményei a szabadság, a saját tehetsége szerint berendezett autonóm élet, és a szűkebb és tágabb közösségeinek védelme. Itt az ideje kiállnunk ezen eszményeink mellett! Köszönjük meg Orbán Viktornak, hogy lecsupaszította a ránk kövesedett baloldali államelvű hagyományt, úgyhogy immár mindenki számára világos: nem volt benne semmilyen érték, amelynek elmúlásán szomorkodnunk kellene, de ismerjük el egyszersmind: a miniszterelnök képtelen a teremtésre, képtelen érvényt szerezni a polgárok jóllétével szembeni kormányzati kötelességeknek, nem csinál mást, mint egyik autokráciából (a Kádáréból) egy másikba rántja az országot, amit csak azért tehet meg, mert lebecsüli a népét, és nem tud betelni önmagával!

Minden polgári érzelmű, önmagára büszke magyar megteheti immár, hogy számot vet azzal, amit adott ez a rendszer, és azzal, amit elvett. Mérleget vonhat harag és részrehajlás nélkül azzal kapcsolatban, hogy ilyen országot akar-e, vagy csak jobb híján választaná. De a jobbnak immár nincsen híja! Nem lehet takarózni se a balos veszéllyel, se a jobboldali alternatíva hiányával! A Polgári Konzervatív Párt kicsiny közösség, de közösség, amelyik arra vár, hogy felkarolhassa az autonóm, az országot a vállain vivő polgárság ügyét, és közösen, a gyökereinkre büszkén, valós alapra helyezzük magunk és a nemzet közös ügyét.

Ne érdekeljen minket végre az, amit a hatalom tesz magáért. Már tudjuk. Lépjünk ki a szokványos keretből, és hozzuk létre azt a politikát, amelyik az emberért van. Október 23-a jó alkalom arra, hogy megfogadjuk: nem hagyjuk magunkat vég nélkül, beláthatatlan mértékig alakítani. Mi magunk akarjuk magunkat alakítani. Hagyományokon állva, közösségekben, értékteremtő, polgári individualizmusunkra büszkén -- magunkért, a gyerekeinkért, a nemzetért, Európáért!

Gyertek el október 23-án 14.30-ra Budapest XII., Királyhágó térre megbeszélni a közös ügyeinket! Mert vannak.

32 komment

2014.10.15. 15:34 HaFr

Eltűnt a baloldal, lehet bátornak és függetlennek lenni

Ha nem is tűnt el teljesen, nyilvánvaló, hogy a NER másik legjobb húzása a maga szempontjából (a rezsicsökkentés mellett) a baloldal és társutasainak megosztása volt: Mesterházy és/vagy az MSZP kulcsszereplőinek egyre többek által gyanított megkenése, a Schiffernek tett gesztusok, a választók kitartó ingerlése Bajnaival és Gyurcsánnyal, vagy Fodor és Bokros szerepeinek kellő humorral történő viselése -- aki említettek közül, ha jól tudom, egyedül Fodor nem jelentkezett be eddig az egységes "demokratikus ellenzék" vezetésére (de nem nézem az ATV-t, úgyhogy ebben sem vagyok biztos). Szóval jó eséllyel előbb-utóbb tényleg végleg egymásnak esnek az urak (többedszerre bebizonyítandó, hogy mennyire értékes is számukra a magyar demokrácia győzelme a diktatúrával szemben -- semennyire), ami minden reményre feljogosít a végeredményt illetően.

Semmi sem tarthatja immár vissza a politikai érdeklődőket attól, hogy bátrak, kreatívak és függetlenek legyenek (hiszen megteremtődött a függetlenségük alapja), és megpróbálhatják egyenként vagy csoportokban megvetni az új magyar ellenzékiség alapjait. De ha ezt nem, minimum elkezdhetik versenyeztetni a már alakuló új ellenzéki formációkat. Például eljöhetnek október 23-án fél 3-kor a Polgári Konzervatív Párt rendezvényére, ahonnan viszont simán átmetrózhatnak a Humán Platform du. 4 órai eseményére -- azzal a kíváncsisággal, amelyet a viszonylag új szereplők megérdemelnek. Ki tudja, lehet, hogy se a jobboldal, se a baloldal nem jelenti majd egyik esetében sem azt, amit idáig hinni lehetett róla, és bekövetkezhet, amire állítólag mindenki vágyik: egy élhető, sikeres ország első fecskéi meglebbentik szárnyaikat. Tehát fel a politikai ornitológiára!

100 komment

2014.10.14. 17:58 HaFr

A Nyugat illúziója a munkahelyteremtésről

A világ vállalatainak 99,99%-a adott esetben nagyon régóta beépült üzemi veszteséget tol maga előtt, és minél nagyobbak (és itt messze nem csak Fortune-listásokra gondolni, de bármelyik kisebb, néhány százmillió dollár forgalmú multira is), annál inkább úgy működnek, mint egy szocialista állam. Bürokratikusak, hierarchizáltak, meglehetősen inproduktívan menedzselik őket, szóval mélységesen pazarlóak. Pazarlóak a munkaerőgazdálkodásban is. Ha akarnék mondani egy számot, az átlagos munkaerő-felesleg a kapukon belül (a bújtatott munkanélküliség) legalább 20%-os a világban. Ami azt jelenti, hogy a vezetői lustaság és a szervezeti inkompetencia (kisebb vállalatok esetében a humanitás is) több százmillió embernek ad munkát szerte szana. Az az igazság, hogy a kapitalizmus egy bizonyos szintem megreked, ahonnan nem képes továbblépni üzemi hatékonyságban (technológiai és költséghatékonyságban persze igen), és immár ez a munkahelyek megőrzésének záloga, legalábbis a fejlett világban.

A versenynek megvan a határa, és egy bizonyos vállalatméreten túl (és bizonyos méretű menedzsment fizetéseken túl) már azonos súlycsoportban kartellezésbe, különböző súlycsoportban ragadozásba megy át -- a fejlett kapitalizmus (helyesebb azonban ezt az emberi készségekre visszavezetni) leginkább szerezni szeret (könnyebb és gyorsabb, mint alkotni). Világos, hogy sokkal könnyebb tőkeexport révén alacsony fejlettségű régiókban alacsony üzemi hatékonyság mellett kitermelni a kényelmes nyereséget, mint fejlett régiókban küzdeni az egy százalékokért. (És könnyebb így odahaza még elnézőbbnek lenni a belső hatékonyságvesztéssel szemben, megtakarítva a nagyobb szakszervezeti, utcai és politikai haddelhadot.) Az expanzió mindig könnyebb, mint az intenzív fejlődés, és az utóbbin belül a technológiai fejlődés mindig könnyebb, mint a szervezeti kompetenciák javítása.

A lehetőségeknél alacsonyabb szervezeti hatékonyságot mindent összevetve a vállalatok nagysága, likviditása és ebből következő felvásárló (M&A) ereje kompenzálja (ugyanaz, mint az olyan ragadozó államokét, mint a magyar, amelyik szintén "törvényes úton" szerzi meg a kiszemelt áldozatait vagy -- ha jó kedvében van -- csak a nyereségét), idővel azonban a legtöbb ilyen vállalatnak -- pontosan a hatalmi beállítottsága miatt -- leáldozik, a dolgozói utcára, aztán egy másik céghez kerülnek. Így lesz a magyar állammal és az azt működtető menedzsment csoporttal is, és azért fog hamarabb bekövetkezni ez, mint gondolnák, mert az állam belső hatékonyságvesztése lényegesebb nagyobb Magyarországon, mint másutt vagy mint a korporációk esetében. Az állammal konkuráló erőcsoportok (EU, szomszéd országok, hazai piaci szervezetek, szakszervezetek, politikai ellenzék) nyomása alatt előbb-utóbb kiderül, hogy a közmunka valójában kapukon belüli munkanélküliség, az államszervezet ultra alacsony hatékonyságú és korrupt, és a saját fenntartásához a környezetétől szívja el az erőforrásokat. Makrogazdasági szinten (a piacgazdaságot és az államot is ideértve) a kapukon belüli munkanélküliség (produktivitásvesztés) idehaza inkább meghaladja, mint alulmúlja az 50%-ot, ami rögtön megfelezi a magyar gazdaság valódi értékteremtő szereplőinek számát, ami azért elég ijesztő. Az embereket azonban valahogy emberhez méltó élethez kell juttatni, amit -- láttuk -- nem tud megtenni se az állam, se a korporatív világ.

Az NFP (not-for-profit, más néven menedzsment-) cégek nem ostobaságok, mert nagyjából középúton lehetnek a tulajdonosi és az állami szektor között annyiban, hogy az előbbivel közel azonos vagy teljesen megegyező hatékonysági görbén tudnak eljutni versenyképes szervezeti kompetenciákig, az államot pedig lényegesen felülmúlóan, viszont kilövik a vállalati nyereségkiáramlást a tulajdonosi oldalon, és mérséklően hatnak a felső vezetői arroganciára is. Csak a kapitalizációjukban maradnak el lényegesen. A (globális) konzervatív kapitalizmust én dominánsan középcégekkel (1 milliárd dollárig) és NFP (hangsúlyozom, piaci!) vállalatokkal képzelem, és az utóbbiak közösségi tulajdonban lehetnének leginkább. Ha valamiért az államok belenyúlnak a gazdaságba, akkor annak abból a célból kellene lennie, hogy ezt a szektort -- a versennyel együtt -- megerősítse. Persze ez (is) illúzió, de efelé kell törekedni. Mindezt természetesen a korporációk és az állam gazdasági szerepének radikális csökkentése mellett. Ez a technológiai fejlődés által tovább szorított munkaerőpiac egyensúlyban tartásának és emberségünk megőrzésének legjobb útja. Jobbnak tartom, mint az EPK-t (egyenjogú, feltétel nélküli alapjövedelmet), amely abszolút piacellenes, és az NFP-vel szemben visszaveti az innovációt, az oktatási és önképzési sztenderdeket, és nem utolsó sorban -- szemben azzal, aminek kiötlői szánják -- a közerkölcsöt.

275 komment

2014.10.14. 07:45 HaFr

PKP: interaktív demonstráció október 23-án

"Szabadság, felelősség, nemzet" jelszóval belefogunk a Polgári Konzervatív Párt első lépésben 2018-ig tartó interaktív demonstráció sorozatába. Az első alkalom az '56-os szabadságharc évfordulóján, október 23-án du. fél 3-kor egy bel-budai közterületen lesz, részletek a héten. A sorozat nyitányaként rövid beszédet mondok, és várjuk a közönség soraiból a kérdéseket, kommentárokat, felszólalásokat, javaslatokat. A közös gondolkodás távlati célja Magyarország jobbítása, közvetlen célja ötletek gyűjtése a PKP programjához.

Gyertek el! Szóljatok hozzá!

Béndek Péter

elnök, PKP

26 komment

2014.10.12. 16:26 HaFr

Választási részvétel: folytatódik a NER züllése

A du. 3 órás részvételi adatok szerint a választásokon 1994 óta legalacsonyabb részvételi arányát fogjuk produkálni*, várhatóan kevesebben mint 45%-nyian fognak szavazni. Az adatok azt tükrözik, hogy a választók többsége NEM támogatja aktívan a NER autokratikus rendszerét, amelybe beletartozik a kormány és hivatalos ellenzéke. Teljesen mindegy, hogy ki mit hol nyer meg, az egész politikai rendszer legitimációvesztése kézzelfogható. A rendszert egyre inkább csak a manipuláció, az erőfitogtatás és a rendszerellenzék kizárása tartja össze, és így lesz a jövőben is. Ebben a pillanatban mindenki vesztes, de a legnagyobb vesztesek a magyar állampolgárok.

*korrigáltam a korábbi szöveg "minden korábbinál alacsonyabb" kitételét

49 komment · 1 trackback

2014.10.11. 22:20 HaFr

Mészáros Lőrinc és/vagy Nagy Imre (KISZ) mint példakép

Azért vagy nem azért, hadd mondjak egy-két keresetlen szót a mai balos kampányzáró után.

„Elhitték volna pár éve önök azt, hogy ez bekövetkezhet?” – típusú kérdésekkel bírálta az Orbán-kormányt Kunhalmi Ágnes. Felemlegette a miniszterelnök hétvégi háza mellé épült stadiont, hogy egy gázszerelőből milliárdos lett, hogy egyre hosszabbak a várólisták a kórházakban, hogy a törvénytelenséget elkövető fideszes polgármesterek minden megúsznak. (hvg.hu)

Szóval álljon meg a fáklyásmenet. Mészáros urat és az egész korrupt tempót magam sem kedvelem, de a hosszabb memória segít abban, hogy megőrizzem távolságtartásomat a balos korrupcióval szemben akkor is, ha most nagyon demokrata szelek fújdogálnak arrafelé minden szájból. Egy gázszerelőből valóban milliárdos lett, de hány pártállami káderből lett milliomos-milliárdos 1987 után (ha nem számítjuk azt a lenyomozhatatlan pénzkiáramlást, amely már a hetvenes évek közepétől sújtotta az országot), és hirtelen nem jut eszembe más, mint a Caola-tulajdonos Nagy Imre, Kocsis István, Gyurcsány Ferenc, Szekeres, Kapolyi, Máté és Schalkhammer, az E-hiteles és a spontán privatizáció, az egyenként sok-sok milliós vagyonba konvertált vállalatvezetői és párttitkári pozíciók. Hagyjon minket Kunhalmi asszony lógva!

Épp elég baja az országnak, hogy folyamatosan ellentétes érdekű bandák szívhatják a vérét, de hogy csicseregve lehazudják az csillagokat az égről a demokrácia nevében -- na azért ez nemcsak méretes pofátlanságra, de a sok szájjal szaggatott demokrácia teljes semmibevételére vall! Tudjuk, hogy a nemzet ezeknek üzlet, a demokrácia meg azoknak -- higgyék el már végre, nem szükséges rendre újabb leckét adni erről a tényről.

41 komment

2014.10.11. 10:13 HaFr

Rendőrállamot építenétek?

Ha a Választópolgár a kampányban túl sokat olvasott választási programokat, nagyon durva Panoptikon-érzése támadhatott:

LMP: „Székesfehérváron még több térfigyelő kamera kell, mert a rendőr nem tud mindenhol ott lenni, valamint az idősekre kellene több figyelmet fordítani.”

MSZP: „A közbiztonság növelése érdekében egy egységes térfigyelő kamerarendszerre van szükség.”

Együtt-PM: „növelni kell a közterület-felügyelők és rendőrök számát Pécs utcáin és bővíteni kell a térfigyelő kamerahálózatot”

Fidesz: „Mindenhol lesznek térfigyelő kamerák!”

Jobbik: Most komolyan, ide is kell egy idézet?.(index.hu)

_________

PKP: Hangfelvételre is alkalmas térfigyelő kamerákat szerelünk az összes államigazgatási hivatal összes tárgyalótermébe, az ezeken kívül hozott döntéseket -- néhány, szigorúan körülírt esetet leszámítva -- törvénytelennek tekintjük, 10 évig minden felvételt megőrzünk, és szabadon megtekinthetővé teszünk a magyar állampolgárok számára egy nyilvános, internetes adatbázisban. Így lesz teljessé és lényegivé a megfigyelés. Nehogy már azt higgye valaki, hogy a köztereken folyik a bűnözés java!

31 komment

2014.10.11. 07:13 HaFr

A választás tétje: nincs

A magyar társadalom versenyképtelen. Nem az állam az, a társadalom. Évszázadok tudása hiányzik belőle úgy, hogy mit sem tud erről. Évszázadok óta kívülről szervezik: a többnyire korrupt, provinciális, fantáziátlan politikai osztálya, és újabban a globális piac hazai szereplői is. Ezek adnak munkát, bért, igazodási pontot az autonómiákban szegény, kooperációképtelen, zárt gondolkodású, tanulásra rest többségnek. Ezt a társadalmat a szabadság hiánya és az ember lebecsülése határozza meg, "e szörnyű társadalom öntőformáiba löttyintve" termelődnek újra a hazai proletariátus tömegei. A proletár sorsból a polgárságba (autonóm gondolkodásra és cselekvésre képes sorba) történő átlépés az emberek legtöbbjének a fantáziájából is hiányzik, tehát pláne nincsen igénye rá, képessége pedig végképp. Emberek milliói beleszületnek egy darálóba, a sorsukat lehet tudni a születésük pillanatában, a születési anyakönyvi kivonatuk (lakhely, név, anyjuk neve) elárul csaknem mindent. Ezek vagyunk. Mit számít itt, hogy ki nyeri az ehhez a proletariátushoz szabott (ostoba, cselekvőképtelen) önkormányzati közegben a polgármesteri választásokat?

Kinek van itt, kinek lehet itt koncepciója a jó életről? Hol van itt olyan politikai erő, amelyet a tehetségesek érdekei, az elveszettek tömegeinek felemelése, és általában a jó élet rendszerének programja vezetne? Hol a szabadságra nevelés, a műveltség, a világlátás becsülete? Hol vannak azok a szavaink, amelyek jelentőséget adnak az emberi életnek?

Gyurcsány szerint aki nem Bokrosra szavaz, az az önkényre szavaz. Én azt mondom, Gyurcsány már túl régóta túl sokat beszél. Aki úgy érzi, hogy bármi változni fog a magyar politika adott horizontján vele vagy ellenében, az menjen el szavazni. Aki viszont úgy érzi, hogy bármilyen választással csak a kiszolgáltatottságot és a proletariátust termeli újra, aki ellenzéke ennek a rendszernek, az maradjon otthon. Egy teljesen más paradigmára van szükség, mint amit az urak nyújtani képesek.

99 komment