1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)
" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

1000 A Mi Hazánk

Hirdetés

Friss topikok

Blogajánló

BÉNDEK PÉTER BLOGJA / PKonzervativok@gmail.com / POLGÁRI KONZERVATÍV PÁRT

2014.11.28. 10:36 HaFr

100 aktivistára van szükségünk Veszprémben

Ahogy a címben áll. Ennyien kellenek, hogy egy ismeretlen párt üzenetét hathatósan eljuttassák az 1. sz. egyéni választókerület háztartásaiba és választóihoz, ennyien, akik részt tudnak venni egy félnapos oktatáson, és akik aztán kb. 1 hónapon át hétköznap napi egy-két órát, hétvégén naponta 3-4 órát tudnak szentelni az ügynek. 

Aki nem akarja se Orbán, se Simicska, se az induló három, hat, nyolc baloldali párt emberét győzni látni, tehet ellene! Most mindenki cselekvésbe fordíthatja az elégedetlenségét, vagy éppen a haragját, és személyes elégtételt vehet az oligarchákon, a korrupción, és a kormányzati cinizmuson! Jelentkezzetek a pkonzervativok@gmail.com címen!

Köszönet, köszönet, köszönet!

Béndek Péter, pártelnök

 

5 komment

2014.11.27. 15:33 HaFr

Ez a választás is Magyarországról szól

Veszprémben megdőlhet a kétharmad. Megdőlhet. De nem úgy, hogy a honpolgárok hátratett kézzel nézik, mi fog történni, hanem úgy, hogy ténylegesen bekapcsolódnak a választási küzdelembe, felfogják az esemény szimbolikus és gyakorlati jelentőségét, az értelmiség nem a szalonokba és a FB-ra vonul be meghányni-vetni, mi vár ránk, hanem kimegy a veszprémi utcákra és bezörget a veszprémi lakásajtókon a neki kedves jelölteknek segítve, a média megszólítja és összetereli az induló pártok képviselőit, hogy nyilvánosan beszéljék meg a követendő stratégiát, hogy együtt vagy külön, és ha nem együtt, akkor miért külön, ha pedig együtt, akkor mégis hogyan, eközben a politikai közösség nyugatos ellenzéki része beadja a kampányba a havi fizetése egy százalékát, és teszi ezt minden tüntető is (mert a változást politikai úton kell kicsikarni, és ebben egy mérföldkő lehet a kétharmad megdöntése, ami erősítheti utána az utcai mobilizálást). Ez az utolsó alkalom a belátható időben, hogy megálljt lehet parancsolni a kétharmad országrombolásának, és elejét lehet venni -- amiről minden szélsőjobbos publicista már természetes gyakorlottsággal beszél -- a "puccshangulatnak", CIA-vezette "kormánybuktatásnak", nota bene, a "polgárháborúnak". Meg lehet mutatni, hogy a nép szuverén módon, intézményes keretek között tud dönteni a kétharmad ellen.

Ez a választás nem Orbán és Simicska párharcáról szól, hanem az országról. Némely elemzők -- teljesen függetlenül a személyüktől, innen a többes szám -- minden mozdulatukkal félreértelmezik a téteket, és saját magukat jól-rosszul indokolva, ám mindvégig önmaguk körül pörögve manipulálják a közvéleményt. Veszprém nem milliárdosok által fizetett celebparty vagy egy következő valóságshow lesz, amelynek a hatása elmúlik az éjszakával. Amibe meg lehet merítkezni, aztán a legrosszabb esetben is lehet folytatni az 1.0-ás valósággal való népszerű, nice évődést. És nem is fideszes belharc, a tőlünk független valóság megmutatkozása lesz. Kívánom, hogy végre eljusson a közvéleménybe, hogy ez a mi országunk, a mi életünk, és senki más nem fogja meghatározni a pályáját, mint mi, akármilyen pálya lesz is ez. Veszprémben újabb pályamódosulás vár ránk, vagy a meredekebb zuhanás, vagy a stabilizáció felé, amiről így, vagy úgy, de mindannyian döntünk. A kétharmad megdőlése természetesen nem fenyegeti az ország kormányozhatóságát, viszont fenyegeti a fideszes elitet, a harcuk ezért lesz mindennél elkeseredettebb. Szerencsés helyzetben vagyok, hogy tudom, hova fogok szavazni.

30 komment

2014.11.26. 21:22 HaFr

Mi a PKP jelentősége (szemben Törökkel és Simicskával)?

Egy, indulunk Veszprémben. Kettő, túlnyomórészt a Fidesz (kiábrándult, bizonytalan, de alternatíva híján megint csak őt választó) szavazóit szólítjuk meg. Keveset? Talán. Eleget? Ahhoz lehet, hogy eleget, hogy a Fidesznek hiányozzanak. Konzervatív és elvszerű párt vagyunk. A mai beteg politikai viszonyok között a Fidesz-rendszer ellenfele. Szemben a balos pártokkal, Török Gáborral, Simicskával, továbbá pl. Bochkor Gáborral, Győzikével, vagy Sarka Katával, akik simán meg tudnák szorítani az előbbieket, ha indulnának, de pont ugyanaz lenne a funkciójuk is: elvinni 5-5%-ot mindkét oldalról. Eminensen Török folyik is a csapból rogyásig, a politikai sajtó nagyobb dicsőségére.

A mi jelentőségünk jóval nagyobb a lehetőségeinknél. (Nekik jelentőségük nincs.) Örömmel láttam ezt igazolva azon, hogy a Mandiner egyik meggondolatlan szerkesztője szemlézte az előző posztomat (trackbackként ott van), amelyben egy elég speciális ajánlatot tettem a választóknak, nevezetesen, hogy megnyitjuk előttük a párt alakuló programjának munkabizottságait és a fórumainkat, jöjjenek, csináljunk együtt egy olyan pártot, amely még nincs: amely a sajátjuk is, és emiatt eloszlik a bizalmatlanságuk  vele szemben, nem szorulnak rá se a balos roncspártokra, se az utcai káoszra, hanem lesz egy autentikus rendszerellenzéki párt. A Mandi a posztot 1 (egy) komment után (kényszerűen) bevette, valamiért nem volt politikus kint tartani. Tették ezt a PKP szerénynél is szerényebb jelenlegi mérete mellett. Örültem? Örültem. Jó úton járunk.

Minden további fejleményről beszámolok. Az inkriminált posztban tett ajánlatom áll. A magyar sajtó dolga, hogy felemeli-e a nyilvánosságba. Csak nyafogni meg cinikusnak lenni nem kéne már olyan elánnal!

(A kép a törökgáborelemez FB-oldalról)

14 komment

2014.11.26. 14:39 HaFr

Mit csinálj, ha nem bízol a politikusokban, de tenni akarsz?

Csinálj pártpolitikát!

Gyurcsánynak az utca iránti (hirtelen jött) megvetése és Orbánnak az utcától való (hirtelen jött) félelme -- vagyis a zárt, magaféltő pártokrácia -- az egyik oldalon, az utca kaotikus, programtalan, dühös, szeszélyes, szervezetlen népe a másik oldalon.

Az egyik kommentelőm nem érti meg: egyszerre nem nyilváníthatja ki, hogy nem bízik az új pártokban (PKP), de hogy nem kell az eddigi tempó (sem), viszont holnapra új életet akar, amiért azonban nem hajlandó semmit tenni önmaga. Sajnos ehhez nem politikára, hanem megváltásra van szükség. Ha a megváltást várja a politikától, akkor 1) egészen a haláláig visszatérően egyik csalódásból a másikba fog esni, 2) nem érti a saját állampolgári kötelességét egy demokráciában, 3) és nem érti, hogy a saját életéért tesz, ha a közösségért tesz.

Javaslom mindenkinek, aki nem csak önmagát áltatja, és nem egyszerűen érdektelen, lusta vagy gyáva, hogy jöjjön, és csinálja velünk a Polgári Konzervatív Pártot. Párttagság nélkül is mindenki részt vehet a programalkotó rendezvényeinket, és ha elfogadja a kommunikáció szabályait, föl is szólalhat. Minél többen jönnek, annál nagyobb térben tartjuk ezeket. Van egy nyitott, éppen formálódó, már bejegyzett párt, amelyik bárki által formálható. Indulunk a veszprémi választáson, és olyan párttal fogunk indulni, amelyet a polgárok gyártanak. Tessék, gyere el a körünkbe, próbáld befolyásolni a párt arculatát, tartalmát, cselekvési lehetőségeit. Így lehet a legjobban szembeszállni a politikával szembeni bizalmatlanságoddal. De ha nem jössz, akkor utána, lécci, lécci, legalább fogd be!

Köszi. (Email fönt, a jelentkezők számának megfelelő termet foglaljuk a legközelebb.)

 

77 komment · 1 trackback

2014.11.24. 16:37 HaFr

A PKP első választása: Veszprém

A Polgári Konzervatív Párt saját jelölttel vagy támogató szervezetként indul a februári veszprémi időközi választáson, és várja helyi, elkötelezett és/vagy jól beágyazott, a pártunk értékrendjével és politikai céljaival azonosuló jelöltek jelentkezését a pkonzervativok@gmail.com email címen. Mint minden esetben később, most is teljesen nyitott jelölti listát vezetünk, és a jelentkezők közül több megbeszélés után választjuk ki a támogatandót. A párt infrastruktúrája készen fog állni januárra, hogy megfelelő támogatást tudjunk biztosítani a legalkalmasabb polgári konzervatív politikusnak. 

Béndek Péter, pártelnök

Pénzbeli adományok

Átutalással (belföldről): A támogató magyar állampolgár bankjában kezdeményezve, kedvezményezettként a Polgári Konzervatív Párt Unicreditnél vezetett 10918001-00000074-87840006 sz. bankszámlaszámát megjelölve. A közlemény rovatban a támogató címét és a "támogatás" szót fel kell tüntetni. Befizethető továbbá a támogatás ugyanerre a bankszámlaszámra készpénzben. A közlemény rovatban ez esetben is fel kell tüntetni a támogató címét és a "támogatás" szót.

Átutalással (külföldről): A támogató magyar állampolgár külföldi bankjában kezdeményezve, kedvezményezettként a Polgári Konzervatív Párt HU33 1091 8001 0000 0074 8784 0006 bankszámlaszámát megjelölve [SWIFT (BIC) kód: BACXHUHB]. A közlemény rovatban a támogató címét és a "támogatás" szót fel kell tüntetni.

164 komment · 1 trackback

2014.11.23. 08:54 HaFr

A konzervatívok individualizmusa

Szegény, szegény pógárok és köreik, mivel hát sosem volt lehetőségük valóban polgárrá válni, és jelentős részük a Fidesz támogatásával letette a garast még a kleptokrácia mögé is, jobb talán nem is beszélni velük arról, mi az a polgárság. Csak illusztrációként, ez a réteg az, amelyik felült a nacionalista fecsegésnek, mert azt hiszi, ettől válik echte patriótává, ám közben egyik naptól a másikra (ahogy a vezér böffent), képes a '48/49-es és az '56-os szabadságharcunkat és a '45/48-as polgári átalakulást leverő, '19-et pénzelő oroszok szoknyájába bújni holmi "magyar érdekre" való komolykodó tekintettel, mintha fogalma volna róla, hogy mi a magyar érdek azon túl, hogy neki meleg lakása, állami munkahelye (vagy legalábbis közpénze), biztos ideológiai széklábai vannak -- a gyerekei meg nyugati egyetemeken vagy állásokban. De az inkoherencia a pógárt sosem érdekelte, tessenek olvasni Márait a könnyebbek közül.

A pógár ezen felül azt is hiszi mostanában, hogy konzervatív is, mert még ez az egyetlen tradicionális politikai identitás, amelyet enged -- ha nem is hirdet -- a vezér, és mert ez a pógári fejekben olyan szépen megfér a nacionalizmussal, az állami élősködéssel, a szolidaritáshiánnyal, a bolsevik antibolsevizmussal, a nippekkel és a vasárnapi vendéglőbe járással. Konzervatívnak lenni pógári módon jónak és kényelmesnek tűnik, ezt a pedigrét elismeri róluk még a Gyurcsány is, aki a leninizmus iskoláinak levegőjét mélyen magába szíva egy életre eldöntötte, hogy a konzervatív az ab start fasiszta, a jobboldali meg konzervatív, minden egyéb a véletlen és a felvilágosult önkorlátozás műve.

Hadd mondjam el, hogy egyrészt a konzervatív egy olyan korból, a 17-18. századból táplálkozik, amely nem szívesen beszélt az összesség, a nemzet és az állam nevében, mivel nem ismerte e kollektív áldásokat, továbbá akár nemesi, akár polgári individualizmusból mélyen megvető volt a mindenkori proletariátussal szemben. Modern korunkban, a nemzetek, a demokrácia és a vágyott népjólét körülményei között persze a konzervatívok nem vehetik magukra a felvilágosodás előtti antiegalitárius meggyőződésüket annak minden konzekvenciájával, de igenis megtartották a gyanakvásukat mindennel szemben, ami populista, kollektivista, egyenlősítő, "többségi demokratikus" stb., mert ezek rongálják az értékes élet, a hierarchia, a hagyományok, a bevált gyakorlat, az intézmények, az autonómia, és a szabadság lehetőségeit. Szemben a fasizmus árnyalataival (barna, vörös, zöld, rózsaszín, trikolór), a konzervatívok a felvilágosodást -- és különösen a tömegdemokráciát -- megelőző "premodern" értékrend leszármazottai. Mivel ekkor jött létre az individualizmust erkölcsi kiválósággal, adott esetben keresztény hittel temperáló polgári éthosz is, nem véletlen, hogy a polgári autonómia igényét és főleg a gyakorlatát a liberalizmus balra tolódása és (kb.) elanyagiasodása óta (nagyjából 1945-től) a konzervativizmus képviseli azzal, hogy a minél szabadabb piacban (az egyenlőtlen autonómiák jog által védett interakciójában) fedezte fel a valamikori eszményi kor utolsó megmaradt közintézményét, a tehetség, a műveltség és a humánum utolsó mentsvárát ebben az államilag és korporatívan ellenőrzött, a balos és a jobbos populizmustól egyformán sújtott, lefele nivelláló, agresszív világban.

Mármost az utolsó dolgot, amit el lehet képzelni erről -- az oktatási rendszer tönkretételét, a jogállam és a magántulajdon intézményének megrendítését, a nyugati civilizációval szembeni agitációt szó nélkül tűrő -- pógárságról, hogy ő a konzervatív individualizmus pártján állna a populizmus, az etatizmus és a nacionalizmus kollektivista ideológiáival szemben, hiszen nem bolond ő az erkölcsi integritás, a versenyképes tudás, vagy akár -- ha mint mondja, keresztény is -- a szolidaritás nehéz igényét kikényszeríteni a saját politikai vezetőiből, ha mindannyian jól elvannak a generális korrupció mocsarában. Jó messziről iránytűként küldöm tehát a fasiszta árnyalatoknak: a konzervativizmus individualista és erkölcsös, szemben a fasizmusokkal, amelyek kollektivisták (pl. nacionalisták) és vezérelvűek. A konzervativizmus politikája mögött az emberi minőség diktál, a kollektivizmusoké mögött az emberi gyengeség, számítás, és elaljasulás. Ha nem hiszik, nézzenek tükörbe.

85 komment

2014.11.22. 14:06 HaFr

A Putyin-Orbán összjáték értelme

A hidfő.net közölte az orosz külügyminiszter szavait, miszerint bár Oroszország nem utasítja vissza az együttműködést az Európai Unióval, a korábbi kapcsolatoknak vége. "Az Európai Unió egyik legnagyobb partnerünk. Senki nem fogja lábon lőni magát, de mindenki számára érthetővé vált, hogy a szokásos üzlet a továbbiakban nem lehetséges. [...] Meggyőződésem, hogy túljutunk majd a jelenlegi perióduson, és levonjuk a következtetéseket, és új alapokra helyezzük kapcsolatainkat."

A portál még hozzátette: "bár a gazdasági integráció alapjait Washington blokkolja, meg fogják találni a módját annak, hogy a kelet-európai országok megkezdjék az átmenetet. Ez egy igen reményteljes nyilatkozat Magyarország számára; az Eurázsiai Unió nem felvásárló-piacnak tekinti saját tagállamait, ehelyett jelentős iparosítás fog lezajlani az új tagállamokban. Míg az Európai Unió a magyar ipar és így a munkahelyek megszüntetését jelentette (felvásárló-piacnak kellettünk), az eurázsiai átmenet után jelentősen javulhatnak a megélhetési viszonyok Magyarországon."

Ezt a - Paks, Déli Áramlat, orbáni pávatánc, orbáni holdudvar gátlástalan és semmitől sem tartó korrupciós hadjárata fényében -- nagyon is plauzibilis orosz forgatókönyvet mi azzal egészítenénk ki: valójában az ország kiéheztetése folyik most fideszileg, hogy utána az orosz kapcsolat a legtöbbeknek -- a Nyugat elleni megújuló erkölcsi hadjárat után, amelynek lényege, hogy valójában tönkretették és kiszipolyozták az országunkat -- új reményt jelenthessen, és ne tiltakozzunk ellene, sőt a többség megkönnyebbülten a keblére ölelje, ha tetszik, felszabadítóként fogadja. És Magyarország az EU-ból kilépve csatlakozhasson az új, Eurázsiai Unióhoz. Ennyi.

273 komment · 3 trackback

2014.11.21. 16:05 HaFr

Aggasztó a jobboldal színvonala

Az utóbbi hónapokra megfonnyadt, kiüresedett, és enerválttá, mondhatnám -- ha nem járna elképesztően káros következményekkel közben -- teljességgel parodisztikussá vált a kormányzati és szimpatizánsi érvrendszer, azt igazolva indirekt módon, hogy az Orbán-rezsim racionálisan védhetetlen. A miniszterelnöki beszédek határozottan a delírium jegyeit mutatják, a kincstári nem-ideológus ideológusok (a századvéges fiúk) minden megszólalásukkal megcsúfolják az eredeti szakmáikat, az újságírók és a kommentelők (ezen a blogon is) kifogytak minden mozgósítható sablon-érvből, és már csak a durvaság és a trágárság maradt nekik, ahogy a rezsimnek is a pökhendiség és az arrogancia. A legcizelláltabb érvcsoport most éppen az USÁ-ra vetette rá magát, röhejes implikációkat engedve meg magának a magyar kormányzat kiválóságára nézve.

Miközben a rezsimnek az ország történetében utoljára talán a dualizmuskori Gründerzeit, vagy legfeljebb a spontán privatizáció idején tapasztaltakhoz fogható a korruptsága (de az előzőekkel szemben ez jóval koncentráltabb, egyetlen személynek lekötelezett kedvezményezetti körhöz kapcsolódik), az országban rekordméreteket ölt a szegénység, a nyomorúság terjedésében pedig Európa éllovasai vagyunk, ami összességében olyan cinizmust, már-már gonoszságot sugall az ország irányítóinak részéről, amely példa nélküli a legsötétebb totalitárius éveinket leszámítva. A rezsimnek nem lehetséges már pozitív végkifejlete, se tehetség, se erkölcsiség nincs hozzá.

A jobboldali érvrendszer -- Gyurcsány-oeuvre ide vagy oda -- eddig is agyaglábakon állt, megerősíteni okos kormányzati politikával nem tudták, ám az összeroskadása úgy megy végbe, hogy az semmiféle katarzist nem vált ki a társadalomban. Az országot eddig sem érdekelték az érvek (csak a szenvedélyek), hát most az érvek hiánya sem hatja meg. A netadó elleni tüntetések nyomán egy kicsit esett a Fidesz támogatottsága (és jellemzően nem nőt még ezzel arányosan sem a megrokkant baloldali pártoké), de a társadalom túlnyomó kormányellenes hányada továbbra sem érti, mi fáj neki, és nem alkalmas a közös cselekvésre. Igaz, pont a korrupció és az elszegényedés kettős élménye végül olyan lehet, ami elég embert fordít az ellenállás felé; szemben a jogállam elvesztegetésével, a kenyér elvesztése aktivizálhatja a többséget, ez azonban szükségképpen dühös, csalódott, félelem és gátlás nélküli fordulat lesz, és nem lesznek "nyugodt erők", amelyek kordában tudják tartani. Nem mi tehetünk róla, ők akarták.

A helyzet 2015-re, a már belengetett, további szociális károkozással járó intézkedések nyomán, minden bizonnyal tovább fog romlani. Ahhoz, hogy 2015 egy új 1988 lehessen a maga funkciójával egy új rendszerváltásban, már nem hiányzik sok. Sok nem, de a lényeg igen. Az alternatíva.

63 komment · 1 trackback

2014.11.20. 13:42 HaFr

Orbán nyomán arról, mi a magyar érdek

Magyarország azt kéri szövetségeseitől, hogy segítsék az országot érdekei érvényesítésében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Máért budapesti ülésén, a béke, az energiabiztonság és kereskedelmi lehetőségek hármasában összefoglalva a magyar érdekeket. A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XIII. plenáris tanácskozásán a kormányfő azt mondta, válság idején Magyarország dolga az, hogy meghatározza saját érdekeit, pozícióit. Kommunista kérdésfeltevés az, hogy kinek az oldalára kell állni, azt a kérdést kell feltenni, mi a magyar érdek. A kormányfő szerint akkor sikeres a magyar külpolitika, ha a világ minden jelentős szereplője Magyarország sikerében érdekelt, és ma „ebben a pozícióban vagyunk”. 

Mi sem igazabb ennél, és örömmel idézem ide Asbóth Jánost, a 19. századi magyar liberális konzervativizmus Széchenyi után legnagyobb egyéniségét (Conservativ Politika): „... annyi bizonyos, hogy zátonyra jutott még eddig minden ország, melynek vezetői jobban szerették és inkább követték egyszer elfogadott nézeteiket, mint az ország érdekeit; ahol nem az ad ott viszonyok, hanem bizonyos elvek képezték a kiindulást, és nem a haza érdeke, hanem bizonyos elvek érvényesítése volt a cél; valamint hogy másfelől virulásnak, jólétnek és emelkedésnek csak az az ország örvendhetett mindeddig, mely útjait és eszközeit a viszonyok változtához képest változtatni tudta.”

Az érdek tehát fontos dolog, és fontos egy konzervatív számára a hajlékony politizálás is. Amennyire azonban Asbóth nem foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy miként tapintható ki ez az érdek, mert egy demokrácia előtti (noha liberális) korban élt, úgy Orbán (az egyszemélyes magyar politikai think tank és guru) sem foglalkozik vele -- noha elvileg a rendelkezésére állnak a demokrácia eszközei és kultúrája. Amit elmond viszont, az magáért beszél: a béke, az energiabiztonság és a kereskedelmi lehetőségeink igen kritikus életciklusban vannak -- az objektív problémákat azonban Orbán Viktor tette teljesen fölöslegesen súlyosabbakká. Mindazt, ahova eljutottunk -- Pakssal, a Déli Áramlattal, és az ország politikai rendszerének a jelzett problémáktól teljesen független átfogó korrumpálásával -- Orbán Viktor egy személyben döntötte el a természetes és szerződéses szövetségeseink (és egyre világosabban a magyar nép) ellenében, kivezetve az országot -- kis híján legalábbis -- a hidegbe. És ha most úgy akar tenni, hogy mindez csak egy nyomásgyakorló taktika része volt, hogy komolyabban vegyenek minket -- nos, ezt nehéz elhinni. Akkor ugyanis olyan nemzetbiztonsági hazardírozással állunk szemben (amely ráadásul nem tűnik úgy, mintha bejött volna), amely az USÁ-ban minden bizonnyal az elnök Kongresszus előtt bevádolását vonná maga után -- jóllehet, mint tudjuk, és Orbán ki is fejezte korábban, hogy hasonló eljárás vele szemben elképzelhetetlen.

Lehet most segítségül hívni a szövetségeseket a súlyos helyzet orvosolásában, de ehhez eleve el kellene elhinnünk, hogy Orbán valóban segítséget akar. Sajnos azonban azt a lehetőséget már meggyilkolta, hogy bárki is higgyen neki. Egy autokrata tipikusan nem azért irtja ki a fékeket és ellensúlyokat maga körül, hogy az országa külpolitikai pozícióit erősítse a civilizált liberális demokráciák körében. Sokkal valószínűbb, hogy hazudik, amikor segítséget kér. Két kulacsával az iszákjában.

Orbán Viktor már rég nem alkalmas a magyar érdekek képviseletére.

132 komment · 3 trackback

2014.11.20. 08:17 HaFr

Polgári konzervatív pártunk prioritásai 6 pontban

A klasszikus "sokan kérdezték" kitétellel kezdem, és megválaszolom a kérdést. A "prioritások" gyakorlatilag szinonim a "szemlélettel", nem másfél év alatt végrehajtandó (hazug populista) programot jelöl, hanem az építkezés alapköveit. Ilyenből nem kell sok.

- Gyermekvédelem

- Minőségi, értékelvű, meritokratikus nevelés, oktatás és művelődés biztosítása a bölcsődétől az egyetemig minden gyermek és fiatal számára

- Optimális társadalmi integráció (kulturális, gazdasági, szociális értelemben is, hogy mindenki legalább minimális eséllyel bekapcsolódhasson a társadalmi értékteremtésbe)

- A lehető legszabadabb piac erős versenyjogi és államkorlátozó szabályokkal, alacsony (15-20% közötti) fő adónemekkel, egykulcsos szja-val

- Jogállam, autonómiák, önkormányzatiság és civil társadalom radikális megerősítése

- Euró mihamarabbi bevezetése, atlanti elkötelezettség, az EU és a NATO hatékonyságának jelentős javítása 

84 komment