1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.02.20. 08:40 HaFr

Mi a magyar EU-kilépés (huxit) kormányzati stratégiája?

Képtalálat a következőre: „huxit”

Az MTA is az adófizetők pénzén él. Ezt érzem kulcsmondatnak a nemrég kiszivárgott terv mellett, miszerint privatizálnák az MTA vagyonát. A kormány fokozatosan kivonul a legtöbb közszolgáltatásból, hogy a megcsappanó (esetleg végleg elfogyó) EU-támogatások után is biztosítsa a szükséges forrásokat a kiterjedt bűnözői csoport egységének megőrzéséhez -- de most már nem a nyugati, hanem a hazai adófizetők pénzéből.

Az EU-ból való kifarolás módját szerintem egyelőre nem látják pontosan, de a Juncker (tehát az EU) elleni támadással és a nyugati politikusok elleni egyre tahóbb hangvétellel már tesztelik a hazai közvéleményt: elég erős-e a migránsozó-sorosozó militáns narratíva az EU-tagság ellenében is, illetve már nem annyira bánják eközben a degenerált Néppárt (megkésett) tweetjeit. A NATO-tagság (ha nem lesz semlegesség), a fegyverkezés (az egyéb regionális stratégiai előnyei mellett), a nagy arányban jól robotizálható nyugati termelő cégek betelepülésének támogatása kombinálva a nyugat-európai ellátási láncokba való jó földrajzi illeszkedésünkkel mind a megfelelő exit alkupozícióját hivatott erősíteni. Ne feledjük, hogy a mostani 60 körüli élcsapatnak nemcsak saját maga számára kell biztosítania az elszámoltatás elkerülését, hanem a gyerekeinek is, ami miatt nem engedhetik meg maguknak még az esélyét sem annak, hogy visszatérjen a jogállam. Azaz egy erős(ebb) EU nem lehet opció az országnak. Azt gondolom, Orbán már beletörődött abba, hogy az A-terv (az EU és a Nyugat átfordulása a nacionalista ellenforradalomba) nem fog működni. A B terv viszont a magyar kilépés (huxit) a rövidesen bizonyossá váló EU-s reintegrációból.

E sorok írója többször sérelmezte már a hazai ellenzék képtelenségét a stratégiai gondolkodásra. Az ellenzék a legjobb esetben is követő üzemmódban van, és hát persze követőnek is gyatra. Az eseményeket utólag sem értik, nemhogy előre tudnák prognosztizálni. A legújabb akció a Suzuki gyárkapuja előtt elképesztően ignoráns volt, mindössze azt leplezte le, hogy az ún. balos frakciók (a Kossuth téri óvoda) egyetlen (tompa) eszköze a kormányzat ellen a rabszolgatörvényezés, holott ezt semmilyen objektív hazai igény nem támogatja (ti. a dolgozók körében). A stratégiázás nem azt jelentené, hogy mindig igazuk lenne, de rászoktatnák magukat a távlatos, az ellenfél fejével való gondolkodásra és saját stratégia kifejlesztésére. De nem. Fő eszközüknek megmarad a kereplő és a magyar helyesírás rút abuzálása.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9014638478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 09:51:16

@444:

"az árutermeléshez azonban pénzt kellene kibocsátaniuk."

Kiknek? és miért _kellene_ pénzt kibocsátaniuk az árutermeléshez?

"közösségi jelleggel vásárolni a szakképzési centrumba félautomata gépsorokat. és azon el kezdhetnek háztartási gépeket gyártani. és megtölthetik áruval a városkörnyéki földekről. és az árut elcserélik helyi pénzben helyi piacon. egy helyi társasági (társadalmi szerződéssel) elfogadják, hogy valamennyi adót fizetnek. azt helyi pénzben fizetik. és értelemszerűen részben helyi pénzt kapnak a közalkalmazottak is. akik helyi társasági (társadalmi) alkalmazottak. és önkéntes adományokon alapulnak a polgárjogi társaságok. gyülekezetekbe szerveződnek. az adók egy részét nem a központi (város) állam, hanem egy választott felekezet osztja újra. illetve arról maguk is rendelkezhetnek. megint csak úgy, hogy erről kötnek egy helyi társasági (társadalmi) szerződést."

Beindult megint a népnemzetiszocialista parasztromantika-generátorod?

2019.02.25. 09:53:11

@neoteny:
luxemburg külső vagyona ennél magasabb. a külső adósságuk gdp arányosan 6,307%. több, mint hat évre előre el vannak adósodva. de nettó befektői pozícióban vannak. gdp arányosan +23.2%. tehát van egy jól működő tőkepiacuk, ami termeli a tőkejövedelmet anélkül, hogy a luxemburgiaknak valós árut kellene termelniük. luxemburgi zsigmond is ezt akarta az usankájában, amikor zálogba adott városokat szerb despotáknak. ez egy magán földesúri rendszert eredményez. kínában gyárvárosokat építenek az iparban. és a helyi párttitkárok azokat uralják. amire lehet mondani, hogy kommunizmus. mert hogy a termelést kínai állami nagybankok finanszírozzák. a kapitalizmus ugyanez, csak abban privatizálják az államot.

2019.02.25. 09:56:54

@neoteny:
ezt nem fogadod el mondván, hogy ilyet nem lehet. de miért ne lehetne? a törzsi tudatoddal ellentétes. elutasítod zsidó-kereszténység hagyományt és az államnemzeteket. amihez jogod van. de másoknak jogukban áll ezt elfogadni. és ez egy vallási ellentét.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 10:04:43

@444:

"tehát van egy jól működő tőkepiacuk, ami termeli a tőkejövedelmet anélkül, hogy a luxemburgiaknak valós árut kellene termelniük."

A luxemburgiak (egyik) valós áruja a hitelek: azt mégsem mondhatod, hogy a luxemburgiak hatalmas és ütőképes hadseregükkel kényszerítették az adósaikat arra, hogy hiteleket vegyenek fel tőlük. Ha felvették a hiteleket a luxemburgiaktól, akkor azt azért tették, mert úgy gondolták, hogy a luxemburgiaktól történő hitelfelvétel (több) haszonnal jár számukra.

"a kapitalizmus ugyanez, csak abban privatizálják az államot."

Múltkor még a szabad tőkepiac volt a kapitalizmus szerinted. Most a Fácánhoz címzett kocsma valamelyik másik törzsvendégének a mezét húztad magadra?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 10:11:40

@444:

"ezt nem fogadod el mondván, hogy ilyet nem lehet. de miért ne lehetne?"

Mert ez csak képzelgés: olcsó népnemzetiszocialista parasztromantika. Amikor a gyakorlatba ültetésre kerül a sor, akkor mindig Állatfarm lesz belőle.

2019.02.25. 10:14:37

@neoteny:
a fogyasztók érdeke a szabad kereskedelem totalitása. a termelőknek nem érdeke. és kérdés, hogy melyik kerül a helyi társadalmakban többségbe. mert hogy a demokrácia többségi alapú. minden háztartás fogyasztó. de vidéken a legtöbb család termelő is egyben. és a vidéki iparvárosokban is. és ezekben győz a fidesz (mondjuk ilyen győr, simán győznek). ahol nincs jelentős gyáriipar (a nagyobb vidéki városok közül ilyen szeged) ott az ellenzék kerül többségbe. és a kérdés, hogy mire szavaz budapest. tehát amíg a budapestiek nem állítanak elő metrókocsit a közösségi közlekedéshez addig csak az a kérdés, hogy az orosz, vagy a német-francia cégek fizetik meg a "szakértőket" mondván, hogy az adott megoldás a legjobb, vagy az egyetlen lehetséges. budapesten nincs olyan jelölt, aki ezt mondaná. kititlják az autókat. és abból megélnek. mert még nagyobb lesz az idegenforgalom. még több árut fogyaszthatnak el. és azzal szemben mi áll? semmi. termelik a gdp-t. mert hogy az részben fogyasztáson alapul. a képletben pozitív előjel.
beruházás - fogyasztás + export - import
talán ez lenne egy korrektebb számítás. ez mutatja, hogy mennyire erős a helyi termelői piac.

2019.02.25. 10:22:11

@neoteny:
rtl klub mondja azt, hogy soros egy amerikai nyugdíjas. filantróp. aki felszámolná a világban a szegénységet, csak nem engedik neki az olyan gazemberek, amilyen orbán viktor. ezt mondja az rtl klub híradója. radio television luxemburg. és erre mondhatod, hogy ez egy szellemi termék. rendben van. de ez esetben ezzel versenyez habony árpád. ő szellemi terméke a stop soros.

na most erre mondhatod, hogy ezt habony államhatalmi segédlettel teszi. igen, de az rtl is luxemburgi államhatalmi segédlettel teheti meg. és erre mondják azt, hogy soros-junkcer egy kutya. meg azt, hogy állítsuk meg brüsszelt. mert hogy mi magyarok és a többi európai zsidó-keresztény hagyományokon alapuló államnemzet vagyunk az unió és nem a "sorosbérencek". amire azok azt mondják, hogy ezt a "lakájmédia" és a "rezsimszolgák" hirdetik meg. felfoghatod úgy is, hogy ezek politikai termékek "szellemi termékek" valójában. és ezek versengenek a szavazatokért. soros is azért versenyez, hogy a neki megfelelők kerüljenek hatalomba. amilyen junkcker. orbán ebbe a versenybe szállt be.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 10:29:27

@444:

"a törzsi tudatoddal ellentétes."

Az előbb még visszafelé táncoltál a bio-etnikai magyarázattól:

"ez a helytelenül liberálisnak mondott nézet, ez helytelenül a zsidósághoz kötődő nézet a keresztény államnemzeteket akarja felszámolni. keresztényellenes, államellenes, nemzetellenes. ez egy ellenkultúra. nem lehet egy etnikai csoporthoz kötni."

Mi történt, most egy népfőiskolás szelleme uralkodott el rajtad?

2019.02.25. 10:41:32

@neoteny:
soros is államhatalmi segédlettel működik. az egyesült államok hatalmi segédletével. juncker is államhatalmi segédlettel. egy föderatív európai egyesült államokat szeretne, amiben kisebbségbe kerülne orbán. ő pedig konföderációt. de ez nem újkeletű. rákóczi a dux konföderációvá akarta alakítani a habsburg monarchiát. és azt mondta, hogy illetim a rex. mert hogy az esztergomi érsek csak úgy megkoronázott egy habsburgot és cserébe szent római birodalom hercege lett, kapott földeket németországban. cserébe megkapták magyarországot. erdő péter azért német-római hercegprímás a mai napig. hazaárulásért kapta a címét. a labancok föderális európát akartak. a kurucok pedig azt, hogy nagyobb önkormányzatiság legyen. és induló állapotban az egy konföderáció.

a labancpártiak gyurcsányisták, meg sneideristák. mert most már ők is föderális európát akarnak abban az értelemben, hogy legyen egy központú jogegység. brüsszel dönt. és nincs magyar kormányoknak szuverén külpolitikájuk és a magyar önkormányzatoknak belpolitikai félszuverenitásuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 10:49:09

@444:

"a fogyasztók érdeke a szabad kereskedelem totalitása."

Így van; nem egyes fogyasztóké, vagy egyes fogyasztói csoportoké: az összes fogyasztóé. Ami Európában kb. minden 16 év fölötti embert jelenti. (A 16 év alattiak is fogyasztanak, de [általánosságban] nem ők hozzák meg a döntéseket arról, hogy mit fogyasztanak.)

"a termelőknek nem érdeke."

Mivel minden termelő fogyasztó is egyben (hiszen a termelők csak azért termelnek, hogy a termékeikért cserébe kapott javakat elfogyaszthassák), a termelőknek is érdeke a szabadkereskedelem totalitása. Ezzel a termelők is tisztában vannak: mindegyik termelő a saját terméke piacának "megvédéséért" lobbizza az államot (kormányzatot), egyik termelő sem lobbizik azért, hogy azoknak a termelőknek a piaci szegmensei is "megvédésre" kerüljenek amelyekben a kérdéses termelő által fogyasztott termékeket árusítják. Magyarul: a gyügyei paraszt azt akarja, hogy védjék meg az ő meggypiacát, de azt már nem akarja, hogy védjék meg a Hajdu háztartási gépek piacát is, mert tisztában van azzal, hogy akkor többet kell fizetnie a háztartási gépekért.

"igen, de az rtl is luxemburgi államhatalmi segédlettel teheti meg."

OK, akkor hát mégis csak úgy gondolod, hogy a hatalmas és ütőképes luxemburgi hadsereg szuronyaira támaszkodva hajtja az RTL Klub gyarmati sorba a magyarokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 11:02:08

@444:

"még több árut fogyaszthatnak el. és azzal szemben mi áll? semmi."

Csak az állam (mindenkori kormányzat) esetében áll szemben semmi a fogyasztással: csak az állam (mindenkori kormányzat) képes kajakra levenni a polgárait a jószágaikra anélkül, hogy bármi olyat adna érte cserébe amire a polgárok vágynak. Míg a termelőknek meg kell győzniük a potenciális vásárlóikat arról, hogy a termékükhöz hozzáadtak annyi értéket, hogy a vásárló hasznára szolgál az, ha megvásárolják azt tőle -- és tőle, nem más olyanvalakitől aki ugyanolyan vagy eléggé hasonló árut termel (és árul).

És azok a termelők, akik erre nem képesek (úgy, hogy hasznot hajtson számukra a termelésük szabadpiaci viszonyok között) lobbizzák az államhatalmat (mindenkori kormányzatot) azért, hogy törvényes erőszakkal kényszerítsék nemzettársaikat arra, hogy tőlük vásároljanak akkor is, amikor azok köthetnének számukra jobb üzletet is.

2019.02.25. 11:09:43

@neoteny:
az indouerópaiak területi alapon való szerveződése (a feudalizmus) is törzsi tudat (véleményem szerint). a zsidó államban a lévik voltak a papok. akik többségében keleti árják. izrael államot beosztották. így jött létre judea, samaria vagy galilea. felső és alsó galilia. tájegységekben gondolkodás kelet-indoeurópai törzsi tudat. a tájegységek határán épülnek a városok. az a nyugat-indoeurópai közgondolkodás. az urbanizáció. a keleti a szuburbanizáció, a ruralizálódás. a sémita közgondolkodás eredendően globalizált. ne nyíregyházán akarjál versenyképes lenni, hanem a nagyvilágban. legyen helyi szinten verseny. vagy államnemzeti szinteken. és ezt mondják a proto-európaiak. és így lesz proto-indoeurópai a kormány és az önkormányzat. és ezt elfogadják a zsidókeresztények azzal, hogy legyen övék az egyház. és a cigányok azzal, hogy kisebbségi jogokat kapnak. de ezzel a filoszemiták nem elégednek meg. mondván, hogy ők a világ népei felett álló szuperelit. és az államokat eltörlik a föld színéről. ezt hirdeti soros. a globális keveredéssel azok megszűnnek. csakhogy így izrael is megszűnne. de ezt támogatják a föderális európa hívei, mert hogy úgy nem lenne magyarország. sargentini kisasszonynak lenne kétharmada. orbán fütyülhetne az európa parlamentben a képébe. és azt mondják, hogy inkább fordítva legyen.

tehát az egy racionális belátás, hogy szükség van globális versenyre. egyébként ez nem kizárólag gazdasági, hanem védelmi szempontból. a másik oldalról az, hogy ez a verseny nem lehet totális. tehát helyi pénzekkel lehet árut cserélni. és szövetkezeti jelleggel lehet területi integritást biztosítani. így jönnek létre a városi, vidéki önkormányzatok. és ezek aztán szövetségi állami keretek között megállapodhatnak egymással úgy, hogy egy települést akár több szomszédos államnemzet lakója is alkothat.

ez új elem. így lehet nagyvárad magyar is, román is. és erre mondja azt horovitz uram a hitközségben, hogy akkor legyen egy kicsit zsidó is. ott is lesz egy hitközség. és lesz egy zsidó csomópont. legyen debrecen-nagyvárad zsidó zarándokút. és az egy kis kereskedelmi útvonal. és abból lesz egy hálózat. és ők majd kereskednek a keresztény hitközségekkel. és ez a zsidó-keresztény kereskedelmi kultúra. és majd behozzák a fügét, a datolyát, a mazsolát a szent földről. eladják a vásárcsarnokban. és a nyereségből vesznek maguknak mindenfélét, ami kell a rabbi szobába. a rituális fürdőbe. és legyen valami zsidó iskola. most úgy tűnik, hogy az izraeliták ilyesmivel megelégednének. ez működött a kiegyezés után. de utána nem működött, mert jött az első és a második háború. a hidegháború. jelenleg se működik. miért? azért, mert egyesek totális hatalmat képzelnek el. totális szabadságot, vagy totális gyarmatosítást, totális kapitalizmust (totális versenyt), totális feudalizmust (nyílt piacok nélkül), totális államiságot (önkormányzatiság nélkül), totalitárius nacionalizmust vagy totalitárius antifasizmust.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 11:19:02

@444:

"soros is államhatalmi segédlettel működik."

Az első milliárd dollárját államhatalmi segédlettel csinálta meg -- de nem olyannal, amilyenre te gondolsz: amikor shortolta az angol fontot, a nyereségei -- és a BoE veszteségei -- csak addig nőttek, amíg a BoE ragaszkodott a font ERM-ben tartásához (lényegileg a fontnak a DM-hez való árfolyam-fixálásához). Abban a pillanatban amikor a BoE felhagyott ezzel a hibás gazdaságpolitikájával, megszűnt a 'válság'. Tehát a BoE kezében volt a helyzet kulcsa: csak hát központi (jegy)bankként úgy gondolhatták, hogy nehogy már egy Kelet-Európából származó zsidógyerek diktálja nekik azt, hogy ők mit csináljanak az angol fonttal. És végső soron nem is a Kelet-Európából származó zsidógyerek diktált a BoE-nek, hanem azok, akik hittek Sorosnak és egyre kevesebbet voltak hajlandóak fizetni az angol fontért.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 11:22:53

@444:

"az indouerópaiak területi alapon való szerveződése (a feudalizmus) is törzsi tudat (véleményem szerint)."

The Territorial Imperative: A Personal Inquiry Into the Animal Origins of Property and Nations is a 1966 nonfiction book by American writer Robert Ardrey. It describes the evolutionarily determined instinct among humans toward territoriality and the implications of this territoriality in human meta-phenomena such as property ownership and nation building.

en.wikipedia.org/wiki/The_Territorial_Imperative

2019.02.25. 11:31:06

@neoteny:
meg a tőkepiac, amikor a nagy semmiből fedezet nélkül pénzt generál. és azzal átveri a fogyasztókat. és ezért kamatot szed. az állam az adókért cserébe szolgáltat. biztosítja az egészségügyi ellátást, oktatást, katonai védelmet. a kereskedelmi bankok a kamatokért cserébe semmit sem nyújtanak. ha ezeket államosítják, akkor abból lenne az államkapitalizmus. kérdés, hogy ennek ki lesz a vesztese. és ezek után mi legyen az óriás vagyonokkal. globalizált pénzvagyonnal és a helyi oligarchák pénzével. valaminek, valamelyiknek legalább részben el kell tűnnie. és izrael azt mondja, hogy tűnjön el az előbbi. egy kis antiszemitizmusért ezért nem mennek a szomszédba. és azt mondják, hogy menekítsék a pénzt izraelbe. úgy mégse tűnik el. lokalizált lesz. és zsidó marad. így átmenthetik a hatalmukat. és a zsidó állam szuperhatalommá válik. new york nem lesz övék. mit számít az. ezt támogatják a republikánus amerikaiak is mondván, hogy ez esetben majd az övék lesz. és bevásárolnak. csak előbb építenek egy falat, hogy nehogy bejöjjenek a mexikóiak. ezt játssza a világ szinte összes kormánya. valamilyen lobbiérdeknek van alárendelődve.

2019.02.25. 11:33:44

@neoteny:
az állam, az állat, az állapot. asszony állat az asszonyi állapot. a globalizáció a rovarok törzsi tudata. az is állatias. a világállam.

2019.02.25. 12:04:36

@neoteny:
az ember a rovarokból is fejlődött. az y-dns nem rekombinálódik. tehát az nem keveredik. hanem csak véletlen mutálódik. és véletlen képes vissza is váltani. és az rovarok génjeiből is hordozhat valamit magában. egyesek rovarszerű világállapotot, világállamot álmodnak meg. az is állatias. állapotszerűséget jelent.

és az mt-dns növényi. az a növekedést jelképezi. nyitvartermő, zárvatermő hitvilág. ezek evolúciós maradványok. a népfőiskola szerint. ez egy hipotézis persze. a filoszemita bölcselet azt mondja, hogy semmi ilyesmi nem létezik. ez nettó fasizmus. és csak a rovarszerű és a nyitvatermő életmód fogadható el. ez egy törzsi tudat. csak a holokauszt túlélő zsidóknak nem volt szabad ellent mondani. minden meg volt engedve. volt egy ilyen purgatóriumi időszak. és ebből lett az, hogy soros alex lesz a tudományosság és a magyar polgárosodás motorja. ezt hirdeti meg lovász lászló és azt mta istandwithceu tagozata. palkovics azt mondja, hogy inkább valódi motorokat gyártsunk. végezzen el anyagkutatásokat az akadémiai intézetek. azt majd megfizeti a piac. és abból lesz saját bevételük. és úgy lehet l'art pour l'art kutatgatni. és erre mondja azt lovász, hogy az nem lehet. a népfőiskola azt, hogy mot-mot-mot-rrrr. ez hangutánzó, hangfestő szókép. amilyen mozzzz-gás. az mta azt mondja, hogy ez szamojéd szó. így mondják a szamojédek a mozgást: majntszera. és abból lett. a népfőiskola szerint ezek hangutánzó szavak: gőzzz mozzz-dony. így moz-dul. az mta szerint a gőz ismeretlen eredetű. esetenként elfogadják, hogy hangutánzás. például csúúú-szik. de húúúz. azt már nem. hanem arra, hogy a vág azt mondták a zürjének, hogy kopeti. és abból lett a húz. hoist is ugye felvon, felhúz. nem, ez zürjénül a vág. és lehet. de ugye ez mind legalább is egy kicsit hit kérdése. és az érdekesség, hogy a népesség különféle kérdésekben szinte ugyanúgy különül el.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 12:08:00

@444:

"meg a tőkepiac, amikor a nagy semmiből fedezet nélkül pénzt generál. és azzal átveri a fogyasztókat. és ezért kamatot szed."

Ezt csak azokkal teheti meg, akik hiteleket akarnak felvenni. Viszont az állam képes adóst csinálni azokból is, akik _nem_ akarnak hiteleket felvenni.

"az állam az adókért cserébe szolgáltat. biztosítja az egészségügyi ellátást, oktatást, katonai védelmet."

Ahol az adófizető polgár sem azt nem tudja meghatározni, hogy mennyit fizet ezekért a "szolgáltatásokért", sem azt, hogy milyen mennyiségű és minőségű "szolgáltatásokat" "biztosít" az állam neki az adójaiért. Ez nem szabadpiaci csere: ez (államhatalmi) erőszakkal kikényszerített "csere". Ha te ilyen "cseréket" "ajánlanál" (akarnál rákényszeríteni) a Fácán törzsvendégeire, addig ütnének téged amíg mozogsz.

"a kereskedelmi bankok a kamatokért cserébe semmit sem nyújtanak."

Hogyne nyújtanának: a hitelt felvevő a hitel folyósításának napjától használja a hitelezett pénzt, visszafizetnie csak később kell. És ahogy a magyar szólás tartja: "jobb ma egy veréb mint holnap egy túzok", az emberek az igényeik korábbi kielégítését preferálják a későbbihez képest. Ennek a korábbi igénykielégítésnek a lehetőségét vásárolják meg az emberek a hitelre fizetett kamattal.

"ezt játssza a világ szinte összes kormánya. valamilyen lobbiérdeknek van alárendelődve."

Tudsz te ha akarsz: a világ szinte összes kormánya _nem_ a kormányzottak érdekeinek van alárendelődve. Az "államalkotó" "államnemzet" csak parasztvakító propagandaszöveg.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 12:12:07

@444:

"és ebből lett az, hogy soros alex lesz a tudományosság és a magyar polgárosodás motorja. ezt hirdeti meg lovász lászló és azt mta istandwithceu tagozata."

Helyesen: ezt te hirdeted Lovász Lászlóról és az MTA-ról. Te így szolgálod meg a 7.2 tonna színarany árából rád eső részt: te így júdáskodsz nemzettestvéreidre.

2019.02.25. 12:20:35

@neoteny:
lovász az mta istandwithceu tagozatának elnöke. az akadémiában annak van többsége. és szerintük a ceu tette fel a magyar tudományosságot a térképre. ők soros alex pénzére áhítoznak. és azt mondják, hogy anélkül nincs magyar tudományosság. és a soros alapítványi hálózatára mondják, hogy ők "a" civilek. "a" civileket éri támadás és "a" tudományosságot.

nyilván nem helyes erre azt mondani, hogy ezek "a" "zsidók". mert hogy jelentős részben nem "zsidók", pláne nem "a" "zsidók". de van, aki így fejti meg. de ez helytelen.

lovász azt mondja, hogy az mta kutatóintézeti hálózata szent és sérthetetlen. ebből következően nem lehetnek magyarországon kutatóegyetemek. stb.

2019.02.25. 12:24:45

@neoteny:
te nem fogadod el. a zsidókeresztény kultúrát utasítod el. hitbéli alapokon. ahogyan soros és a többi. ezek egyébként a saját hagyományaik. csak azt sem ismerik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 12:24:45

@444:

"és ebből lett az, hogy soros alex lesz a tudományosság és a magyar polgárosodás motorja. ezt hirdeti meg lovász lászló és azt mta istandwithceu tagozata.

[...]

Lovász az mta istandwithceu tagozatának elnöke. az akadémiában annak van többsége. és szerintük a ceu tette fel a magyar tudományosságot a térképre. ők soros alex pénzére áhítoznak. és azt mondják, hogy anélkül nincs magyar tudományosság.

[...]

Lovász azt mondja, hogy az mta kutatóintézeti hálózata szent és sérthetetlen. ebből következően nem lehetnek magyarországon kutatóegyetemek. stb."

Ezeket te mondod Lovászról meg az MTA-ról: te így szolgálod meg a 7.2 tonna színarany árából rád eső részt; te így júdáskodsz nemzettestvéreidre.

2019.02.25. 12:28:09

@neoteny:
olvasgassál ebből a körből.

ady endre így írt a patriótizmusról. eredeti kézirat. keresd meg hogyan javította át magyar-t, magyarországira. és nemzetiség mellett lesatírozták a nemz??? szót.
ady.mtak.hu/img/ms2.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 12:36:42

@444:

"olvasgassál ebből a körből."

Minek? Hogy belőlem is egy ostoba balfasz troll váljék?

Én az Ardrey-féle könyvet elolvastam (sőt másik két könyvét is). Ő komolyan prezentálta a teóriáját az emberek biológiai (értsd ösztönös, velünkszületett) területiségéről: te csak idétlenkedsz ebben a témában is.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 12:45:54

@444:

"te nem fogadod el."

_Mit_ nem fogadok el?

"a zsidókeresztény kultúrát utasítod el."

Akkor nem vagyok filoszemita? vagy a filoszemiták utasítják el a zsidókeresztény kultúrát? Akkor most a sivatagban vándorlásra kényszerít a törzsi tudatom, vagy NYC 57. utcájába?

Mondhatsz te már akármit: rólad már kiderült, hogy miért júdáskodsz nemzettestvéreidre.

2019.02.25. 13:16:11

@neoteny:
és miféle területiség? a feudalizmus is területi alapú. és a kapitalizmus is. területi képviselők vannak. hogy csak kettőt említsek.

2019.02.25. 13:17:58

@neoteny:
és ugye vannak, akik világuralmat hirdetnek. és kizárólagos jelleggel. soros és társaik. ők azt mondják, hogy nem lehet máshogy. te is azt mondod, hogy egy világállam létezhet. semmi egyéb. hülye zsidó vagy. és ha a keresztények tanításából egy szó is igaz, akkor a pokolra kerülsz. és már érzed, hogy éget.

2019.02.25. 13:26:05

@neoteny:
valójában nem vagy "zsidó", mert izrael létét is megkérdőjelezed. nem fogadod el ezt a nagyon általános dolgot sem. és a magyar "zsidók" tele vannak hozzád hasonló hülyékkel, persze ti valójában a zsidó kultúrát se értitek, nem beszélitek se e hébert, se a jiddist, a hagyományokat se ismeritek, semmit, hanem a liberalizmus abban áll, hogy minden területi alapon szerveződő közösségi jelleget be kell tiltani. de úgy nem jöhet létre település. egy zsidó telep se. nemhogy hálózatban nem. sehogy se. úgy nem lehetnek hitközségek. hülye "zsidók" vagytok. nincs szó arra, amit képviseltek. mert annak nincs semmiféle etnikai, se ideológiai kötődése. mert nem anarchista vagy. az anarchista nem írja elő, hogy másik hogyan éljen. egy anarchista nem mondja meg, hogyan éljen a szomszédja. de kénytelen hozzá alkalmazkodni, feltéve, hogy a szomszédja földjére kíván lépni. vagy annak a légterében mozogna. márpedig ugye ez esetenként megtörténik. tehát egy anarchista is kénytelen alkalmazkodni a környezetéhez. még csak nem is anarchisták vagytok. még csak nem sorosisták. soros egy fityinget nem ad a hozzád hasonló hülyéknek. helytelen benneteket zsidónak nevezni. senkiházinak kellene, hazátlanoknak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 13:39:22

@444:

"vannak, akik világuralmat hirdetnek. és kizárólagos jelleggel. soros és társaik. ők azt mondják, hogy nem lehet máshogy. te is azt mondod, hogy egy világállam létezhet."

No ha én is ezt mondom, akkor nem fog nehezedre esni az, hogy megmutasd, hogy _hol_ mondom ezt. Mert ha erre nem vagy képes, akkor még kénytelen leszek azt hinni, hogy rám is a 7.2 tonnányi színarany árának rád eső részéért júdáskodsz.

2019.02.25. 13:40:28

@neoteny:
egy anarchista egy másodperc alatt belátja, hogy anarchia virtualizált környezetben jöhet létre. mert a klasszikus fizikai valóságban a terület alapúság majdnem biztosan tulajdoni ütközéshez vezet feltéve, hogy csak magántulajdon létezhet. az anarcho-kommunisták azt mondják, hogy semmi probléma. legyen közös a gatya is. de ez se megy.

az ember nem ideális gáz. ezt a nácik hirdették meg. és te. hogy az ember úgy működik, mint a gáz. erre volt alapozva a náci ideológia. elgázosítás. te metafizikusan alkalmazod.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 13:44:40

@444:

"nem anarchista vagy. az anarchista nem írja elő, hogy másik hogyan éljen. egy anarchista nem mondja meg, hogyan éljen a szomszédja."

No ha én _ezért_ nem vagyok anarchista, akkor nem fog nehezedre esni az, hogy megmutasd, hogy _hol_ írtam elő azt, hogy a másik hogyan éljen; hogy _hol_ mondtam meg azt, hogy hogyan éljen a szomszédom. Mert ha erre nem vagy képes, akkor még kénytelen leszek azt hinni, hogy rám is a 7.2 tonnányi színarany árának rád eső részéért júdáskodsz.

2019.02.25. 13:50:16

@neoteny:
betiltanád az államiság minden formáját a földkerekségen. mondván, hogy az szükségképpen elnyomó. de egy anarchista nem tiltja be. mert egy másodperc alatt belátja, hogy az korlátozza államalkotókat. és az anarchista olyat nem akarhat. te meg de.

2019.02.25. 14:07:00

@neoteny:
egy anarchista belátja, hogy anarchia közeli állapot leginkább virtualizált környezetben létezhet. a klasszikus fizikai valóságban jelentős környezeti pusztulással jár. mert hogy terület felett nincs erőszakmonopólium. és ez esetben bárki bármit megtehet. nem véletlenül jöttek létre az államok. és azoknak nem véletlen van irodalmi, történeti jellege. mert másképp nem nagyon lehetnek jogelvek. te ezeket nem látod be. egy anarchista másodperc alatt megérti, mert filozófiát akar kreálni. te nem filoszemiták vagytok, hanem hülyék. nem technokraták, hanem hülyék. egy technokrata kapásból belátja a virtualizáltságot. egy technokrata kapásból belátja, hogy amíg nincs egyesített szuperfizika addig valamiféle osztottságban szemlélhető a természet. de majd 2040-re létrejön a szingularitás. ilyet technokrata nem mond, hogy majd az iot és a 5g megoldja. meg a szix szigma. északi szél. a holle anyó. mesében. nincs hozzá fizika. és nincs hozzá matek. egy ötödfokú egyenletet nem tudunk hozzá általánosan megoldani. nem lehet megoldóképlet a jelenlegi matematikai alapokkal. és ezt nem oldja meg az iot és az 5g. a szix szigmával a lean menedzsment. na de vannak, akik szerint de. mert ők ezt tudják. zöldek megmentik a bolygót. lila füstgyertyával a diák-munkás szolidaritást. tartok tőle, hogy a munkáshatalom az első lámpavasra felhúzná tamás gáspár miklóst. nem hiszek ezekben a totalitáris megoldásokban. ezek egyike sem enged ellenpróbát.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 14:22:54

@444:

"a klasszikus fizikai valóságban a terület alapúság majdnem biztosan tulajdoni ütközéshez vezet feltéve, hogy csak magántulajdon létezhet."

Pontosan fordítva: a mindig épp' szűkösen rendelkezésre álló erőforrások megszerzése/fogyasztása vezet szükségszerűen konfliktusokhoz ("ütközésekhez"); és a magántulajdon társadalmilag elfogadott (tehát gyakorolt és támogatott) intézménye a civilizált (fizikai erőszak alkalmazását minimalizáló) megoldás erre az örök problémára.

Továbbá a "piacvédelemért" lobbizó termelők is a saját, tehát magántulajdonukat kívánják gyarapítani: nekik sincs kifogásuk a magántulajdon intézménye ellen -- mindaddig, amíg a magántulajdon az ő zsebüket jelenti. Más magántulajdonával persze sokkal gálánsabbak -- mindaddig, amíg mások magántulajdona az ő magántulajdonukká válik.

"az ember nem ideális gáz. ezt a nácik hirdették meg. és te. hogy az ember úgy működik, mint a gáz."

Pontosan fordítva: én azt "hirdetem", hogy minden ember egyéni (individuális), ezért a saját igényeinek és azok kielégítési módozatainak megállapításában egyedül ő kompetens (vagy legalább is ő a legkompetensebb). (Természetesen itt [mentálisan is] átlagosan egészséges felnőttre gondolok.)

Míg te hirdeted a népnemzetiszocializmust, azt, hogy a "közösség" jogosan igényli azt tagjaitól, hogy azok feláldozzák a személyes érdekeik követését a "közösség" érdekeinek érvényesüléséért. Csak megkapirgálva ezt a dolgot, mindig kiderül az, hogy a "közösségi" érdekek egybeesnek a politikusok és/vagy csókosaik érdekeivel.

Ld. pl. a Magyarországi Református Egyház esetét a 7.2 tonna színarany árának megfelelő júdáspénzzel. Te azt mondod, hogy ezt nem júdáspénzként kapták a (nominálisan magyar) reformátusok, hanem azért, hogy a lévai magyar reformátusok tudjanak kollégiumot építeni. De korábban már elismerted azt, hogy Orbán szavazatokat vásárol (amikor azt magyaráztad, hogy Orbán vásárolja a legolcsóbban a szavazatokat); ezek után némi marketinges bravúrra van szükség ahhoz, hogy a választások előtti őszre időzített egyszeri "támogatásról" (ami összege meghaladta az MTA _akkori_ éves költségvetésének kétszeresét) eladd azt, hogy _az_ nem szavazatvásárlás volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 14:26:30

@444:

"betiltanád az államiság minden formáját a földkerekségen."

És hogyan tudnék érvényt szerezni ennek a tiltásnak államhatalmi erőszak alkalmazása nélkül? :))

Látod, ilyen ostoba balfasz vagy te.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 15:00:01

@444:

"nem véletlenül jöttek létre az államok."

Nem bizony; azért jöttek létre, hogy az erőszakalkalmazásra specializálódott harcos (warrior) társadalmi rétegek hatalma a meghódított társadalmak fölött formálisan is kifejeződjön: "ti az általunk alapított államba tartoztok, ezért mi jogosan mondjuk meg nektek, hogy mit csináljatok; és az ez ellen lázadásotok államellenes, nemzetellenes és az isteneink ellen van. Ezért azok, akik a mi hatalmunknak szembeszegülnek halálnak halálával lakolnak."

2019.02.25. 18:10:42

@neoteny:
volt egy földesúr. annak volt egy jobbágytelke. a parasztnak fizetnie kellett egy tizedet a földesúrnak, és tizedet az egyháznak. mert hogy ők formáltak jogot arra a földterületre. ők voltak az állam és az egyház képviselői. te azt mondod, hogy ha ezt piacosítják, akkor feltétlen jobb lesz.

amikor a debreceni család férfiágon kihalt, akkor a város a király közvetlen fennhatósága alá került. és zálogba adta a várost egy befektetőnek. aki adhatta-vehette az üzletrészt. de ugyanúgy beszedte a tizedet. mert úgy térült meg a befektetése. piaci alapon működött a város. minden amit addig közösséginek gondoltak egy baliczky andrás nevű fickó tulajdonába került. de ettől nem lett jobb egy parasztnak. nem lett jobb a céhmestereknek.

2019.02.25. 18:32:00

@neoteny:
a magánföldesúr az úriszék élére azt nevezhetett ki, akit csak akart. viszont még lajos király idejében azt mondták, hogy debrecen a saját kebeléből válasszon bírót. tehát baliczky andrásnak a bíráskodáshoz egy debrecenit kellett kineveznie. és kellett egy literátus (latinul tudó). akárki nem basáskodhatott. és ez korlátozta a magánföldesúrt. az állam korlátozta a piacot. de ez hozzájárult a polgárosodáshoz. mert hogy egy valaki nem uralkodhatott a közvagyon felett. és azt mondták, hogy ennek helyébe lépjen a tanács. ami a végrehajtó hatalom volt. és minden utca adjon egy esküdtet. és attól elvált az igazságszolgáltatás. és volt egy törvényhozás. az országgyűlés. a hatalmi ágak így váltak szét. magánföldesúri rendszerben, különösen állam nélkül el kellett volna fogadni, hogy baliczky andrás azt csinál, amit akar. mert fizetett luxemburgi zsigmondnak 13 ezer arany forintot. és egyébként ezt a jogot tovább adták a lazarevics családnak. azok tovább örökítették brankovicséknek. és azok próbáltak a köznép felett magánföldesúrként uralkodni. de ezzel miért lett volna feltétlen jobb?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.25. 23:23:35

@444:

"te azt mondod, hogy ha ezt piacosítják, akkor feltétlen jobb lesz."

Széchenyi István is ezt mondta a "Hitel" c. művében. Az a Széchenyi, akiről még Kossuth is úgy beszélt, hogy "polgári erényben nagy férfiak, minő például az, kit én, nem gyáva hizelgésből, hanem meggyőződésből, a’ magyarok legnagyobbikának szoktam nevezni”.

chrisred 2019.02.26. 05:46:01

@444: De arról volt szó, hogy kínai termék. A Mediamarkt német cég, az Electrolux svéd, nem értem, hogy az európai piacon miért lenne az egyik esélytelenebb, mint a másik.

chrisred 2019.02.26. 05:50:50

@444: Svéd és német cégek esetében a protestáns üzleti etika szabályait kell figyelembe venni, lásd Max Weber.

2019.02.26. 08:36:11

@chrisred:
a mediamarkt bemárkázza a noname kínai készárut és úgy lesz saját terméke. és egyébként elég sok úgymond gyártó is ugyanezt csinálja. van olyan ismerősöm, aki ugyanezt csinálja. kimentek kínába olcsó mobil telefon kiegészítőket vásárolni. kipróbálják és ha jó, akkor az adott sorozatból vesznek még. és magyarországon rászitáznak valamit feliratot. van egy kis raktáruk. és eladják nagyrészt online. hirdetik magukat facebook-on. ez mikroszinten remek.

csakhogy ez makroszinten azt jelenti, hogy jön befelé az áru és kifelé nem megy semmi. mert hogy őket nem érdekli, hogy mi a termelői érdek. nekik van egy fogyasztói piacuk. és azt mondják, hogy gyerekek, ilyen a világ. a kapitalizmusban a fogyasztók diktálnak. ők valós igényeket elégítenek ki. a vásárlók szeretnének viszonylag olcsó, viszonylag jó minőségű mobil kiegészítőket. és ők ezt leszállítják. rendben van. de a kormány és az ország a makrogazdaság fenntartásában érdekelt. ebből következően az áru importot nem kizárólag pénzzel kell ellentételezni, hanem elsősorban export áruval kellene. ha az nincs, akkor munkaerővel (bérmunkával), vagy tőkekivitellel. tehát egy magyar cégnek kellene tulajdonolnia a gyártósort valamilyen szegényebb vidéken, vagy külső gyarmati területeken. de ott ugye uralni kellene a jogrendet. tehát a magyar gazdaság termeltethetne éppenséggel rigóföldön, de csak akkor ha a pristinai kormány stabilan magyarbarát. a magyar kormány mondja meg, hogy mi a jogállamiság. és nem annyira a szegény kis koszovóiak. akik azt mondják, hogy nem leszünk gyarmat. és utána nekik lehet valamit mondani arról, hogy nekik milyen jó, hogy gyarmat. ezek a lehetőségek.

budapest liberális népe azt mondja, hogy elég lesz kereskedni, szolgáltatni, fogyasztani. mert hogy az nekik mikroszinten jó. makroszinten meg nem érdekli őket a többi. a forintgazdaság egésze. ami nem fővárosi liberálisokból áll. ezért avatkozik be a kormány. politikai értelemben velük szemben. ezért van illiberális demokrácia.

2019.02.26. 08:46:20

@chrisred:
a nyíregyházi electrolux gyár esélytelen a média markt kínai kócerájával szemben. amelyik kóceráj egyébként lehet, hogy jobban felszerelt, mint a magyarországi üzem. és az electrolux erre azt mondja, hogy fenntartom a munkahelyet de csak úgy, hogy azt kormány támogatja ennyivel, vagy annyival. vagy elrendelhetek több túlórát. erre pogátsa zoltán azt mondja, hogy ne rendeljék el, kössenek szociális megállapodásokat, adjanak magasabb bért. mert hiszen svédországban is így van. a gyarmatosítóknál non profittá a termelés. a gyarmatosított térségek termelik a nyereséget. az electrolux magyarországon nem akarnak szociális bérmegállapodást kötni a szegény kis nyíregyháziakkal. nem kínálnak olyan feltételeket, mint stockholmban. hanem azt mondják, hogy ezt teremtse meg a kormány. termelő vállalatoknak adjon támogatást. ehhez a pénzügyi-kereskedő-szolgáltató vállalatokat különadóval kell sújtani. és ezt képviseli a fidesz. elsősorban a német gyáriparosok érdekeit. akik azt mondják, hogy alakítsd át az akadémiát. több legyen az alkalmazott kutatás-fejlesztés, az innováció. miközben lovász lászló és az akadémikusok többsége kiáll a ceu (soros) mellett. ezért áll a bál.

2019.02.26. 09:05:51

@neoteny:
a 14. században a debreceni család volt a város nagybirtokosa. akinek felmenői részben kereskedéssel, részben katonai tettekkel építtették fel a várost a 13. században. a tatárjárás után egy nagykereskedelmi lerakatból a király egyik zászlósa elfoglalt egy területet. és azt mondta, hogy van itt néhány falu. azokat egyesítik. lesz itt egy nagy lerakat. és abból építkeznek. a debreceni család alapított egy várost. és aztán a kereskedő bárónak volt egy unokaöccse, aki fogadott iparos jobbágyokat. annak volt egy fivére, aki földműveseket. és a tatárjárás után voltak kóborló, erdőkbe menekült népesség. akiknek a házát lerombolták. hadiárvák, akik valahogyan felnőttek. és nekik jól jött, hogy egy család tagjai kereskedelemre, iparosságra és földművességre szakosodtak. így jött létre debrecen a magyar prérin. és ebből lett kelet-magyarország központja. ha úgy tetszik, akkor már ez is "kapitalizmus" volt. abban az értelemben, ahogyan te használod. magánföldesúri rendszer is az.

2019.02.26. 09:47:12

@neoteny:
a te értelmezésedben ez sötét elnyomatás, vagy micsoda. szentlászlófalva, boldogasszonyfalva népének egy részének biztos nem tetszett, hogy a király zászlósa lepakolja az árut. és egyébként a kereskedelem hasznából épít egy kúriát. és az unokatestvére azt mondja, hogy iparosok is kellenek. és létrehozza a mester útczát. a fivére azt mondta, hogy ő meg majd vezeti földművelést. és egyébként megvédik a települést. és volt, aki beállt a király zászlósa mellé a bandériumba. neki az tűnt a legjobbnak. ő elég erős lesz és ha kell, akkor kardot ránt. és ezt kezdetben egyetlen család uralta. a debreceni dósa örökösei nem tudtak megegyezni a vagyon felosztásán. és azt mondták az okosabb parasztgyerekek, hogy mi lenne ha létrehoznának egy tanácsot. és továbbra is ők uralkodhatnak. de lesz egy választott tanács. és ehhez már voltak gazdagabb családok, akik egyénileg gazdálkodtak. a debreceni családnak adót fizettek. de bekerültek a tanácsba. és a debreceni fiúkkal tanácskozott szabó uram, kalmár uram. és amikor az uradalmi család férfiágon kihalt, akkor luxemburgi zsigmond azt mondta, hogy így övé a város. és azt zálogba adta 13 ezer aranyforintért. szabó uram, kalmár uram számára ez miért lett feltétlen jobb. debreceni család nőági örökösei, a debreceni lányok és az ő férjeik össze fogtak és el kezdték perelni az új földesurat. aki az úriszék élére csak debrecenit nevezhetett ki. a mesében a döbrögi az a népet nem szolgáló idegen magánföldesúr, akit elkergetnek. nem felakasztanak, vagy lenyakaznak, mint a francia forradalomban, hanem elkergetnek. menjenek a francba, mert nem-magyarok. értsd nem magyar érzelműek. nem mondják azt, hogy ó marika, jaj de szépen énekli ezt a kis dalocskát. daloljon a fonóban. és a nép danolászik marikával. és a nyugattal való összefonódáshoz az kell, hogy dal+tánc=dance. mert hogy ezek hangutánzó-hangfestő szavak. densz-densz-densz. ez a diszkó. az olyan díszes és denszes. és valóban a dish (tál) és disk (diszkosz) és a dice (játék kocka) közös tulajdonsága, hogy díszes. tehát nem olyan rossz megfejtés ez. van a deszka. és azt népiesen kifestegetik. és abból lesz egy díszes tiszta (Tisch) asztalka (desk). és arra kerül a dísztál (dish). és az ki van festegetve. a falon házi áldással. ez a magyar falusi hagyomány. és azt választják, aki azt mondja: ó marika néni, de szépen ki van festve ez a kis kunyhó, vagy konyha. bekukkantunk, és koh-koh fő a finom leves. sül a leveles tészta. beletesszük a tálba és nem tenyérbe, hanem tészta tányérba. marika néni, maga nagyon ügyes. ezt mondja a borbás marcsi. aki egy sváb lány, de ő magyarrá vált. és erre mondják azt, hogy na jó, de ez a vidékiesség nem elég modern. és hogy lesz ebből űrhajó. a népmesékben a nap, a hold. a bolyongó bolygók, a csillogó csillagok. a szegény legénynek utat mutatnak, hogy megtalálja párját. az égig érő fa. és ezt úgy fejtik meg a népfőiskolán, hogy a népmesék világa azt tanítja: a mindenséggel mérd magad. mert hogy a magyarság nem az nem csak egyszerű kivagyiság, hanem azon túl meg kell mutatni a világnak, hogy mi magyarok.

és erre azt mondják, hogy ne akarjatok már magyarkodni. ezt mondja az akadémikus bölcselet. egy dilettáns, laikus nyelvészkedés. a disznóól díszes. nem. na ugye. de. a magyar faluban ha az igazán magyaros, akkor még a disznóól ajtaját is díszítik. a budi is ki van pingálva. a magyar hagyomány valójában a háziiparosság. ami részben kollektivizált és feudális. de ezt nem feltétlen kell eltörölni. miért kellene? és vannak, akik azt mondják: de. ők a nem-magyarok.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.26. 11:19:33

@444:

"ami részben kollektivizált"

Mindig abban a részben amelyikre te épp' gondolsz.

2019.02.26. 20:08:35

@neoteny:
ha közéleti kérdésekről van szó, akkor problémákra közösségi, kollektivizált megoldásokat kellene találni. ez a res publica. köztársasági. de az csak a dolgok egyik része. a res az ugye a dolog. közös dolgaink. in medias res. a dolgok közepébe vágva. média a közép. nem az ellenzék, hanem a közép.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.26. 20:34:16

@444:

"ha közéleti kérdésekről van szó, akkor problémákra közösségi, kollektivizált megoldásokat kellene találni."

Lefordítva: a magyar nettó adófizetők tolják csak be a 'közösbe' azt a 85 milliárd forintot ami gondozásának nehéz terhét a Magyarországi Református Egyház szívesen leveszi a vállukról.

Eléggé átlátszó már a te kettősbeszéded.

2019.02.26. 20:50:30

@neoteny:
a történelmi magyarország református egyházai 10 éve egyesültek újjá. májusban. és az ep választásokat is éppen akkor tartják. hálaadó istentiszteletek lesznek szerte az országban.

2019.02.26. 20:54:15

@neoteny:
és ugye 5 év múlva megint "kerek" évforduló lesz. utána 5 év múlva megint. és jöhetnek az újabb hálaadó istentiszteletek. erre még kohn bácsi is azt mondja: ügyes.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.26. 20:54:49

@444:

"hálaadó istentiszteletek lesznek szerte az országban."

A 85 milliárdnyi júdáspénzért adtok hálát.

2019.02.26. 21:20:52

@neoteny:
debrecenben 5 éve adták át 2-es villamos járatot. ezt jól megünnepelték egy tortával.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3275/190226-2-es-villamos-5-eves-bl-mj_43.jpg
amit szétosztottak a gyerekek között.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3275/190226-2-es-villamos-5-eves-bl-mj_54.jpg
ebből is láthatod, hogy milyen rendesek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.26. 21:33:28

@444:

"ebből is láthatod, hogy milyen rendesek."

Ne próbálj elhatárolódni a hitsorsosaidtól: együtt markoltátok fel a júdáspénzt, együtt viselitek annak ódiumát. És te különösen rászolgálsz a béredre az itteni nemzettudat-emelő tevékenységeddel.

Janossz 2019.02.26. 21:43:14

@neoteny: Ezek a rendesek 85 EFt-ból rendeztek egy eseményt, amire valószínűleg 850 EFt-ot számoltak el, bemutatandó, hogy rendesek.
A kép tanúsága szerint azért kordonnal választották el maguk a köznép gyermekeitől.
Biztos, ami biztos.

2019.02.27. 17:01:19

@Janossz:
van egy tippem, hogy a tortát ingyen ajánlotta fel valaki. azért, hogy jóban legyen az önkormányzati vezetőkkel.

chrisred 2019.02.28. 05:36:33

@444: Az MM azzal, hogy saját nevén forgalmazza a terméket, átvállalja a beszállítási a forgalmazási, szavatossági, javítási és ügyfélszolgálati tevékenységet, ami mind költség. Ez mondjuk logikus, mert mint közismert, az MM nem termékgyártó, hanem forgalmazással foglalkozó cég. Egyébként a termék valós ára, ha nem egy új üzletközpont nyitásának akciós hetéről van szó, ennyi:

www.arukereso.hu/mosogep-c3167/ok/owm-51019-p449746683/

Ennyiért kapsz Beko mosógépet is, ami török cég.

Amúgy nem tudom, hogy Budapestnek mi köze az MM árupolitikájához. A CBA is forgalmaz sajátmárkás termékeket, aminek a székhelye Alsónémediben van, tehát a Budapest által elnyomott Pest megyében.

chrisred 2019.02.28. 05:42:31

@444: Melyik német gyáriparos mondta, hogy alakítsák át az MTA-t? Magas ívben tesznek rá. A német multik azt mondták, a kormány tegye törvényileg lehetővé, hogy heti hat napon keresztül foglalkoztathassák a magyar munkavállalókat, hogy a kimeríthetetlen kínai munkaerőpiaccal való versenyben esélyük legyen a világpiacon. Vagy ha a magyar munkás a családja miatt nem akar látástól mikulásig az üzemben tartózkodni, akkor a kormány támogassa a nyugat-balkáni országok unió csatlakozását, hogy bosnyák vagy albán muszlim vendégmunkással pótolják őket. És a kormány megteszi.

2019.02.28. 08:09:43

@chrisred:
palkovics a gyáriparosok lobbistája. és azt mondták, hogy nekik szükségük lesz anyagkutatásra. és ne l'art pour l'art folyjanak a kutatások. hanem majd megmondják, hogy pontosan mire is lesz szüksége a betelepülő német vállalatoknak és beszállítóinak. ebből lesz az adott intézetnek többlet jövedelme. amit aztán felhasználhat. azt felügyeli a szövetség kormány. így működik a német rendszer.

lovász azt szeretné, hogy a teljes intézeti hálózat teljesen szabadon kutathasson. és az állam ehhez biztosítson elegendő pénzt. és kizárólag utólagos pénzügyi beszámolási kötelezettségük legyen. és ez fonódjon össze amerikai magánérdekekkel. de így a soros alapítvány megrendelhet egy atombomba előállítását úgy, hogy azt a magyar adófizetők finanszírozzák. és az mta istandwithceu tagozata élén lovász lászlóval haptákba vágja magát soros alapítvány előtt. mert a kisfiát magánalapítványok istápolják. és azt mondja egy nemzeti közintézményben, hogy annak működésébe semmilyen módon ne szóljon bele az állam. mert ezt így találta ki az szdsz. csak ugye azért van a fidesz, mert volt az szdzs. az szdsz 20 éves budapesti uralmát elemi közelítéssel egy 20 éves fidesz uralom képes megtörni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 08:30:33

@444:

"csakhogy ez makroszinten azt jelenti, hogy jön befelé az áru és kifelé nem megy semmi."

Lehetetlen: a kínai gyártó pénzért adja a cuccát, még pedig olyan pénzért, aminek kell legyen valamekkora vásárlóereje, másként a kínai gyártó nem fogadná el azt a pénzt fizetségként.

És erre az nem válasz, hogy a kínai gyártó nem magyar forintért adja a cuccát: lehet, hogy elfogad magyar forintot is, aztán importál valamilyen magyar forintban denominált jószágot. De ha ő nem fogad el magyar forintot, hanem pl. csak kínai renminbit (yüan-t), akkor valaki másnak el kellett fogadnia magyar forintot yüanért: akiknél az ismerőseid váltottak. Márpedig aki hajlandó volt (bármiféle nemű) más pénz adni magyar forintért csak azért tehette, mert magyar forintban denominált jószágokat akart venni. Vagy továbbárusítja a magyar forintot olyanoknak, aki magyar forintban denominált jószágokat akarnak venni.

Ha egy országnak saját (fiat, ti. beválthatatlan) pénzneme van, akkor abból _nem lehet_ "kivinni a pénzt": az a pénz értéktelen más pénznemekben denominált jószágok megvásárlására. A saját pénz mindig "visszatér" a kibocsátó országba olyan értelemben, hogy csak az abban a pénznemben denominált jószágok vásárolhatók belőle, ami az esetek túlnyomó részében az országban előállított jószágot jelenti. (Elképzelhető az pl., hogy egy déltengeri szigeten a helyi népek magyar forintot használnak arra, hogy az általuk előállítot javak egymással elcseréljék, de még ennek sem lenne jelentősége: a kivitt és általuk használt magyar forintok hiánya Mo-n _deflációt_ okozna, ti. értékesebbé válna a magyar forint. Azt pedig csak az adósok nem szeretik amikor nő egy pénz vásárlóértéke.)

Szóval ha az ismerőseid megvesznek a kínai gyártótól mondjuk 10 milla magyar forintnyi cuccot (akár neki fizetnek forinttal, akár másnál váltják a forintot olyan fizetőeszközre amit a kínai gyártó kér), akkor ezzel "eladtak" ("exportáltak") 10 milla magyar forint árú magyarok által birtokolt javakat is a nagyvilágnak: azért a 10 milláért valaki(k) magyar forintban denominált javakat vesz(nek) -- vagy magyarok által előállított jószágokat, vagy mo-i befektetéseket eszközölnek belőle ami szintén magyar forintban denominált, jószágok vásárlását jelenti (ez utóbbi már nem szükségszerűen jelenti azt, hogy az a jószág magyar tulajdonban van az adásvétel megtörténtekor [egy német cég megveheti egy francia cég magyarországi irodaházát], de még azokra a jószágokra is igaz, hogy egyszer azok [vagy az építőelemeik] magyar tulajdonban voltak).

Persze te nem fogsz leállni ezzel a trollkodásoddal ("jön befelé az áru és kifelé nem megy semmi"), hiszen ezt már elmagyaráztam neked és ennek ellenére tolod be folyamatosan a népi megfejtésként tálalt faszságaidat, de nem akarom azt, hogy HaFr azt mondhassa ismét nekem, hogy "de sokaknak ez nem világos". Én minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy világos legyen: _egyes gazdaságtani állításaid még nyomokban sem tartalmaznak igazságot_. Semennyit.

2019.02.28. 08:41:43

@chrisred:
ha a kereskedők beleszarnak a helyi érdekekbe, akkor a kormányok ellenük fordulnak. mert bár mikroszinten a fogyasztói érdek érvényesül. a többség dömpingáron vásárolna olcsó mosógépet 0% hitelre, a tesco még ezen túl "megfelezi" az áfát. nem érdekli, hogy mi a helyi termelői érdek. olcsón felvásárolja a délkelet ázsiai raktárban megmaradt árut. és dömpingáron értékesíti kelet-közép európában. és esetenként ugyanezt csinálja az összes többi hipermarket, és a műszaki kereskedők, a média markt és a többi. online kereskedők is. ez jó a fogyasztóknak.

de nem jó a termelői piacnak. az electrolux nyíregyházi gyáregységének. mert így nekik kínai félkatonai üzemekkel kellene versenyezniük. és erre mondják azt egyes kereskedők, hogy na és? persze ugyanezek a németek brutális módon védik az érdekeiket odahaza. a szövetségi kormány megbaszná őket ha német termelői érdeket sértenének. és ha ugyanez történik magyarországon, akkor sötét diktatúrát kiáltanak. nem az összes német, hanem egy kis részük. és őket támogatja az amerikai demokrata párt, a soros alapítvány, az ő alapítványi partnerük bertelsmann, média partnerül az rtl. ezek a kereskedő cégek hatalmas mértékű adósságtengerben működnek. úgy tudnak nagy tételekben vásárolni. mondván, hogy ez a totális kapitalizmus. igen, csak ez az, amiből a többség nem kér. mert bár ez egyénileg jó a fogyasztónak, de közösség szintjén nem működik. és ezek hatalmát törik meg a betelepülő német gyáriparosok.

orbán egy ügyes hatalomtechnikus. zsidók ellen zsidókkal (a zsidó állammal) szövetségben harcol. németek ellen németekkel. adott esetben a német szövetségi kormánnyal is szembemegy. és tartományi érdekeket szolgál ki. ha baden würtemberg ellene fordul, akkor hosszú távon nem lesz mercedes. belép helyébe a bmw. úgy nem lesz magyar bosh, vagy megosztja őket is. tehát orbán mindig kiszolgál valamit a nyugatból, vagy a nyugatosságból. szembefordítja őket. ebből a birodalmi nézőpontból egy bajkeverő. uradalmi nézőpontból rendcsináló.

2019.02.28. 09:22:46

@neoteny:
a mediamarkt simán kereskedhet euróban. és a mediamarkt magyarország kft is sajnálatos módon. nem kell forintot váltaniuk. mit gondolsz miért jönne ide kína. ők azt mondják, hogy ezt engedjék meg nekik is. és ugyanúgy behozhatnák az árut dömpingáron. és bécsi és a müncheni nyugdíjas a kárpát-medencei raktárból rendelne. ehhez kell nekik a budapest-belgrád vasút. és ez kiseperné magyarországról a nyugat-európai kereskedelmi láncok döntő többségét. ezt adott esetben nem ellenezné matolcsy. és könnyen lehet, hogy támogatnák a lengyelek. a csehek is. babis kormány. és erre mondja orbán, hogy jobb lesz a visegrádiakkal egyezkedni. persze egy válságban a kínaiak terve is besülhet. de abban a nyugat-európai láncok is széteshetnek. a kormányzattal szorosan össze nem fonódó vállalatok a tervezett kivonulásban érdekeltek.

a teva kénytelen kisebb fejlesztéseket végrehajtani. de nekik az lenne a legjobb ha az üzemet megvenné a richter és ők izraelben építkeznek. ahol a kormány védi a termelői érdekeiket. a suzuki gyárban béremelést követelnek. nekik az lenne érdekük, hogy a magyar kormány és a bmw megvegye a gyárat. vegyesvállalatként üzemeljen. ők a pénzből majd fejlesztenek japánba. ne egy válságban omoljanak össze. hanem tervezett módon kivonuljanak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 09:37:34

@444:

"a mediamarkt simán kereskedhet euróban."

Nem; a MediaMarkt nem tud euróért vásárolni olyan termékeket, amelyek termelői nem euróban kívánják a fizetséget, hanem bármilyen más pénznemben (bármilyen oknál fogva).

"nem kell forintot váltaniuk."

De forintot kell váltaniuk.

"mit gondolsz miért jönne ide kína."

Hogy eladja a termékeit, és az azokért kapott pénzekből termékeket vásároljon?

"a teva kénytelen kisebb fejlesztéseket végrehajtani. de nekik az lenne a legjobb ha az üzemet megvenné a richter és ők izraelben építkeznek."

Hát adj be a TEVA vezetőségének egy tanulmányt amiben kifejted azt, hogy te tudod azt, hogy mi lenne a legjobb a TEVÁnak. Csak ne rágj be rájuk ha esetleg nem adnak neked igazat.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 09:45:29

@444:

"ha a kereskedők beleszarnak a helyi érdekekbe, akkor a kormányok ellenük fordulnak."

Helyesen: ha a kereskedők beleszarnak a helyi érdekekbe, akkor a helyiek nem vásárolnak tőlük. A tény, hogy a helyiek _önkéntesen_ vásárolnak kereskedőktől megmutatja azt, hogy a kereskedők a helyi vásárlók/fogyasztók érdekeinek figyelembevételével működnek.

A kormányok a helyiek egy csoportjának politikai befolyására fordulnak szembe a kereskedőkkel: mert a termelők bizonyos csoportjai lobbizzák a kormányokat "piacvédelemért". Csak ez a "piacvédelem" a nemzettestvéreik megrablásán alapszik.

2019.02.28. 10:17:38

@neoteny:
ha a termelő érdekekbe szarnak bele, akkor attól még a fogyasztók vásárolnak tőlük csak azt látja a kormány, hogy növekszik az államháztartási hiány. és ők még osztogatnának. és azt mondják neki a közgazdászok, hogy a folyószámla egyenleget állítsd helyre. ehhez a leszakadó térségnek szüksége van exportképes termelő vállalatokra és tőkeimportra. és azért megtámogatják a betelepülő gyáripart. de az ellenérdekelt a dömpingára kereskedésben. a nyíregyházi electrolux gyár háztartási gépeit kiszorítják a kínai félkatonai üzemekben gyártott olcsó mosógépek. és a média markt azt mondja: mit számít az? az a jó fogyasztónak. kapnak olcsó eszközöket.

2019.02.28. 10:18:06

@neoteny:
majd meglátod, hogy mit csinál a teva. már félig kivonult.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 10:23:13

@444:

"ha a termelő érdekekbe szarnak bele, akkor attól még a fogyasztók vásárolnak tőlük"

Bizony: a termelők érdekei _nem_ egyeznek meg a helyi érdekekkel.

"csak azt látja a kormány, hogy növekszik az államháztartási hiány"

Fölösleges a Csubakka-védekezést használni: az államháztartási hiánynak semmi köze sincs ahhoz, hogy kiktől mit vásárolnak a fogyasztók.

2019.02.28. 10:25:55

@neoteny:
olyan helyen éri meg termelni, vagy akár kereskedni ahol a piaci szereplők a jogrendet képesek uralni. és ha idegen tőke akar betelepedni, akkor ehhez vegyesvállalatok működhetnek tartósan. ez megint józan parasztésszel.

betelepül a bmw. és ha a kormány egyet gondol, hogy legyen inkább lada gyár, akkor mi van. és lehet mondani, hogy a magyar kormány ezt sohasem gondolhatja. dehogy nem. a bmw hungária német-magyar vegyesvállalatként 20-30 évig is működhet. mert a sikerében közvetlen érdekelt a magyar kormány. de ha kismacsi üzemet korlátlan módon megadóztathatja kismacs polgármestere, akit a kocsma népe választ, akkor úgy nem nagyon működhet. kismacs földjén kell keresztül jönniük. a kismacsi közutakon, ami épült a kukoricásban. ők abban érdekeltek, hogy a központi kormányzattal megegyezzenek. és vegyesvállalati formában működtessék az üzemegységeket. amelyeket kiszolgálnak a közintézmények. kutatás-fejlesztő tervékenységgel, szakképzéssel.

2019.02.28. 10:31:53

@neoteny:
dehogy nincs. ha többet fogyaszt a háztartás, mint amennyi értékben a vállalkozások termelnek, akkor az államháztartási hiány. ha eladósodnak a gazdaság szerelői, akkor nincs kitől beszedni az adót. és az államnak is szükségképpen el kell adósodnia feltéve, hogy a közszolgáltatások szintjét tartani akarja. anélkül nem nyer választást. tehát megadóztatja a bankokat, hogy ne nyújtson annyi fogyasztási hitelt. és megtámogatja a termelő vállalatokat, hogy azok beruházzanak. ezt csinálta a fidesz.

2019.02.28. 10:37:53

@neoteny:
a neoliberális elméletet követve orbánéknak szanálni kellett volna az országot. újra eladni mindent, ami még van. és most mészáros szerelhetné a gázt a faluban. és az akadémiának kóka menne neki a harmadik gyurcsány kormányban. ők megragadták a hatalmat, szemben a bajnai-oszkó féle társasággal. aztán egy másik kérdés, hogy túlhatalmuk lesz, illetve már van. nem tudják irányítani az ország egészét. ezért mondom azt, hogy létezik egy fidesz2. amelyik nem polgári, de majdnem. erre lehetne hozni nap mint nap a példákat. a fidesz nem orbán köreiből áll. az csak a fidesz1.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 10:53:18

@444:

"olyan helyen éri meg termelni, vagy akár kereskedni ahol a piaci szereplők a jogrendet képesek uralni."

Amikor egy országban "piacvédő" törvényeket hoz a kormányzat, akkor az ország fogyasztói _nem_ uralják a jogrendet a saját országukban.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 10:58:38

@444:

"ha többet fogyaszt a háztartás, mint amennyi értékben a vállalkozások termelnek, akkor az államháztartási hiány."

Ez nem magyarul van: az összes szó magyar benne (szintaktikailag helyes), de nincs értelme (szemantikailag helytelen). Az ilyenre hozta példaként Chomsky apánk azt, hogy "színtelen zöld ideák dühödten alszanak".

Így hát az összes érvelésed ami ebből indul ki: bukó.

2019.02.28. 11:12:32

@neoteny:
ahhoz, hogy az árupiac valóban szabad legyen az kellene, hogy ne legyen tőkepiac. ne legyen kapitalizmus. ne lehessen semmiből teremteni pénzt, pénzpiaci terméket. ha lehet, akkor az sérti a termelői érdekeket. a pénzpiac veszi át az irányítást a reálgazdaság felett. a német gyáriparost annyira nem érdekli, hogy ha a német kereskedő tönkre megy. annál jobb. majd ő veszi meg a média markt üzleteit és csinál belőle saját márkakereskedést. az iparosoké lesz a bolt. a pénzügyeseket meg kibasszák. néhány bank csődbe megy. és a zavarosban néhány termelő cég az adósságát leírja, hozzácsapják a veszteségekhez. csődbe mennek a nagykereskedők. na és? az európai gazdaság majdnem biztosan olyan, hogy valakinek csődbe kell mennie. és világ gazdaság is nagy valószínűséggel. orbán ebben a játszmában a termelői érdekre rakta a tétjeit. soros a fogyasztói érdekekre. milyen jó lesz a fogyasztóknak, hogy jönnek még olcsó bérmunkások. adnak nekik hitelt. behordják az olcsó árut. kifelé mi megy? semmi. mit számít az. a soros alapítvány mit ad el? semmit. és ott van 20 milliárd dollár. így működhet az egész világ, vagy legalább is a világelit. de nem, vagy nem feltétlen. palkovics azt mondja, hogy a kutatóintézet adja el a szabadalmat. valaminek lennie kell, hogy azt a kormány ellentételezni tudja. és erre azt mondja lovász lászló, hogy ők ecr grantokat szereztek. ami azt jelenti, hogy eurót használnak fel. de mi termeli az eurót. semmi. és nem értik, hogy a fenntarthatósághoz arra is szükség van. az mta istandwithceu tagozata nem érti. budaörsi szdsz se.

2019.02.28. 11:13:05

@neoteny:
az államháztartási hiány növekszik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 11:26:10

@444:

"ahhoz, hogy az árupiac valóban szabad legyen az kellene, hogy ne legyen tőkepiac. ne legyen kapitalizmus. ne lehessen semmiből teremteni pénzt, pénzpiaci terméket."

Ez ment kb. a 12. századig. Aztán a 13. században megjelennek az észak-olasz városállamokban a befektetési bankok amik különféle kereskedelmi tevékenységeket finanszíroztak: létrejött a tőkepiac. A 14. században kihalt a népek fele a Fekete Halálban, de már a 15. század a Reneszánsz ideje, amit a 16.-17. századtól követ a Felvilágosodás.

Ha a _post hoc, ergo propter hoc_ hibába akarnék esni, akkor azt mondanám, hogy a szabad tőkepiaccal indult meg az emberiség történelmének felívelő ága. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 11:29:43

@444:

"az államháztartási hiány növekszik."

Ez nem javít az állításodon:

"ha többet fogyaszt a háztartás, mint amennyi értékben a vállalkozások termelnek, akkor az államháztartási hiány növekszik."

2019.02.28. 11:37:21

@neoteny:
így van. ez esetben a fogyasztók mondhatják azt, hogy a kormány beleszar az ő érdekeikbe. és a gyerekek a napközben ehetik a tormát tormával, mert a bagaméri gazdáknak úgy a jó. és ez esetben a fogyasztók lázadnak fel a nemzeti tormaprogram ellen. ez esetben ők zavarják el a kormányt. de most nem érdekük. hiába van fizetési mérleg többlet. az a külföldi zsebében van. és a választók zsebében az alkalmazotti bér marad. ők abban érdekeltek, hogy még tovább támogassák a munkahelyeket. csak ugye egy ponton túl nincs miből. ez esetben különadókat vetnek ki azokra, akik nem állnak a kormánnyal stratégiai partnerségben. és ezt ezek a cégek is tudják. ezért mondom azt, hogy ők a tervezett kivonulásban érdekeltek. vagy ha ez nem tetszik nekik, akkor persze megdönthetik a kormányt. és gondolhatják azt, hogy újabb bokros csomagot el lehet adni a nézőgyerekeknek. a neolib gazdaságpolitikának vége van feltéve, hogy a demokrácia minimuma érvényesül. innentől kezdve visszarendeződés lesz és egy nagy válság vagy több kisebb válság, kereskedelmi háborúk totalitása a legjobb esetben. és ehhez időlegesen szét kell válaszni bel- és a külgazdaságot. ehhez kellene duális pénzrendszer, amit francia széljobb javasolt. jelzem ez sorosnak is érdeke. ha kevés esze lenne, akkor nem macront támogatná. mert úgy ugyan hatalmi értelemben kiszorul európából, de akármit csinál kiszorul, viszont a pénze megmarad amerikában. persze ezt majd ő eldönti.

2019.02.28. 11:40:11

@neoteny:
a népesség egésze eladósodik, akkor az adóbételek szükségképpen csökkennek feltéve, hogy a jólét nem csökken. a nép a bankokba hordja a pénzt. és az államháztartási hiány nő. ez történt az mszp-szdsz kormányok idején. és erre lehet az a válasz, hogy egy megszorító csomag után eladják a maradék közvagyont. horn-bokros kormány után ezt csinálta volna bajnai-oszkó is stabilizáció és privatizáció. csak jött "o1g".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 11:50:05

@444:

"így van. ez esetben a fogyasztók mondhatják azt, hogy a kormány beleszar az ő érdekeikbe. és a gyerekek a napköz[i]ben ehetik a tormát tormával, mert a bagaméri gazdáknak úgy a jó."

Tudsz te ha akarsz.

"és ez esetben a fogyasztók lázadnak fel a nemzeti tormaprogram ellen. ez esetben ők zavarják el a kormányt."

És az ilyenekre te rákiabálod azt, hogy ők államellenesek, keresztényellenesek és nemzetellenesek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 11:58:32

@444:

"a népesség egésze eladósodik, akkor"

No látod, így (is) élsz vissza te az anyanyelveddel: az "akkor" szó használata azt jelenti, hogy lehagytad a mondatkezdő "ha"-t. Viszont azt lehagyva olyan értelmet nyer az "a népesség egésze eladósodik" állítás, hogy ez megtörtént vagy reális esélye van annak, hogy megtörténjen. Az egyik sem igaz; így hát feldughatod magadnak az egész 'elemzésedet': a népesség egésze soha nem adósodik el, minden ebből 'logikusan' következő állításod pure & unadulterated bullshit.

2019.02.28. 12:12:10

@neoteny:
szabad piac akkor lehet ha a népesség egésze nettó módon nem adósodik el. de ez esetben nincsenek kereskedelmi bankok legfeljebb csak takarékszövetkezetek. úgy nincs szabad tőkepiac. de úgy az áfész és hasonló hangya szövetkezetek uralnák a belkereskedelmet, és a raktárakat részben a helyi mgtsz és a ktsz töltené fel agrárterménnyel. agrárszocializmus és a feudalizmus kombója uralkodna el. a vidék diktálna. a főváros (kapital) abból él, hogy pénzt, pénzpiaci termékeket teremt és fogyaszt. az a kapitalizmus.

2019.02.28. 12:42:31

@neoteny:
miből származhat jövedelem? a magyar iskola az, hogy az export-import különbözetéből? a magyar gazdaságpolitika hagyományosan ösztönzi az exportot és gátolja az importot. (mondhatod, hogy ez a protekcionizmus egy hülyeség. de így működik a magyar gazdasági elit). ebben az iskolában a gazdaság alapja az, hogy van valamilyen kiviteli többlet.

ez lehet nyersanyag export (agrártermény, búza, kukorica, napraforgó), készáru export (könnyűipari termékek), munkaerő export (bérmunka: járműipar, hadiipar), tőkeexport (mikroelektronika, biotechnológia) és ehhez társulhat még idegenforgalom. a részeges angolok hordják be az aranyat a londoni bankokból. illetve ehhez jöhet még a szellemi szabad foglalkozásúak teljesítménye: szabályozás (rendszerprogram), (ipari) szabványok (kvázi szabványok prototípus fejlesztés, innováció), (tudományos alapprogramokból származó, alapkutatásból) szabadalmak. illetve közszolgáltatások. a kormányzati-önkormányzati tulajdonú nemzetközi iskolában tanul a betelepülő gyáriparos gyereke. a német nyugdíjas eljön a hajdúszoboszlói, vagy a hévízi önkormányzati tulajdonú fürdőbe gyógykúrára. és ezt megfinanszírozza neki az allianz. és magyar gyógyvizet választja, mert túl drága baden baden. de ez esetben önkormányzati vagyonból származik szabad piaci nyereség. ha nyereségessé teszik a nagyerdei szabadtéri színpadot vagy a stadiont, akkor az önkormányzati cég dolgozói prémiumot kapnak. ha tartósan veszteségesek, akkor leváltják az önkormányzati vezetőket. ez is piacgazdaság, csak nem teljesen szabad. csak te a világnak ezt a komplexitását nem fogadod el. és a magyar iskolát. ajánlhatsz másikat. legfeljebb a virtualitásban lehet anarchia.

2019.02.28. 12:43:08

@neoteny:
az export-import különbözetéből. pont van nem kérdőjel.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 13:07:30

@444:

"szabad piac akkor lehet ha a népesség egésze nettó módon nem adósodik el."

A népesség egésze nettó módon nem adósodik el.

Neked van egy teljesen valószerűtlen premisszád, ami viszont szükséges az érvelésedhez (mert ugye az axiómák is csak rendszerszintű premisszák: de bonyolult és csodálatos rendszerek épülnek a jól megválasztott axiómákból -- és premisszákból).

Névlegesen abból akarsz kiindulni, hogy a gonosz bankok az altalajba döngölik a szegény népeket, és ebből következik az, hogy az államhatalomnak, _az ő államhatalmuknak_ kell gondoskodnia róluk (ezért [is] válik minden "közellátássá" a te népnemzetiszocializmusodban). De ez a premissza nem megengedhető: a népesség egésze soha nem adósodik el, sem nettó, sem bruttó, sem semilyen más bullshit módon amit csak ki tudsz találni, így ha meg lenne engedve akkor abból csak további bullshit sülhetne ki.

A másik probléma ezzel az (amit korábban már írtam), hogy a paternalista állam szükségszerűen és alapvetően elitista; ugyan gondoskodik (valamilyen módon és valamilyen mértékben) polgárairól, de ezt az atyai pozícióból teszi: márpedig az apjának nem pofázik vissza a gyerek, legalább is nem addig amíg a szülői fedél alatt akar élni, ti. szüksége van a gondoskodásra és a védelemre is. Mert _az apa jobban tudja_. Akkor is, ha nem. Amely attitűd egy bizonyos mértékig igazolható a valódi családokon belül (habár ott is vigyázni kell a mértékekkel), de teljesen igazolhatatlan az állam/kormányzat és a polgárok viszonyában. Nem, a kormányzat nem tud mindent jobban, és elégtételt vennie azokon akik ezt meg is mondják neki _nem_ kormányzati feladat. És az ilyen tevékenységet _nem_ tudják legitimálni a szavazók, akárhányan is vannak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 13:12:01

@444:

"miből származhat jövedelem? a magyar iskola az, hogy az export-import különbözetéből. a magyar gazdaságpolitika hagyományosan ösztönzi az exportot és gátolja az importot."

Ülj le; most mondani fogok neked valamit, amitől nagyon el fogsz szomorodni:

Ennek az általad "magyar iskolának" titulált rendszernek a neve: merkantilizmus.

2019.02.28. 13:14:45

@neoteny:
és ugye kérdés, hogy ezekben a jövedelemtermelő ágazatokban miféle tulajdonviszonyok uralkodjanak. és kié legyen a tőkepiac. de utóbbihoz külső gyarmatbirodalmak kellenek. az kellene, hogy rigóföldön vagy bazarábiában vagy lodomériában magyar vállalatoknak dolgozzanak. hanti-manysi földön befektessen a mol. egy főre jutó jövedelemben az a leggazdagabb orosz szövetségi köztársaság. csak az ural térségét az orosz hadsereg uralja. de a mol mérnökei segíthetik a nyersanyag hatékonyabb kitermelését. és ebből származhat tőkejövedelme a magyar befektetőknek. miközben lehet néptáncolni a hantikkal és a manysikkal. finnugor rokonság jegyében. de ehhez az kellene, hogy a mol legalább részben beleszóljon a kutatás-fejlesztésbe. amire azt mondja lovász laci bácsi, hogy arról szó sem lehet. nem így állapodtak meg 1994-ben. csak ugye közben volt egy rendszerváltás 2010-ben. és a fidesz ezt fejezheti be 2020-ban azzal, hogy államvallást teremt.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 13:24:53

@444:

"miből származhat jövedelem? a magyar iskola az, hogy az export-import különbözetéből."

Ez egy különösen ostoba gondolat: az import_áru_ is jövedelem. Ha csak a különbözet lenne jövedelem, akkor az azt jelentené, hogy egy személy esetén csak az jövedelem, amit megtakarít, amennyivel kevesebbet költ mint a bevétele; az nem számít jövedelmének amit elkölt (fogyasztói javakra).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 13:29:03

@444:

"és ugye kérdés, hogy ezekben a jövedelemtermelő ágazatokban miféle tulajdonviszonyok uralkodjanak."

Kérdés, ugye? Izgat téged, ugye? El kellene rendezni a kormányzatnak a tulajdonviszonyokat ezekben a jövedelemtermelő ágazatokban, ugye? Mint ahogy csinálták a Nemzeti Dohányboltokkal is, ugye?

2019.02.28. 13:31:09

@neoteny:
meg fiziokratizmus. a hagyományos közgazdaságtan. termeljünk csemege kukoricát. azt ha bedobozoljuk, akkor a konzerv öt évig eláll. majd csak eladjuk. és a kukorica megterem. csak ezeket az üzemeket eladták a franciáknak. és neolibek azt mondják, hogy ilyet ne akarjál, mert alacsony hozzáadott értékű agrártermelés. inkább gyártsunk egy űrhajót. hódítsuk meg a marsot. és termeljünk űrkukoricát az ufóknak. mert az úgy high tech. de lehetne elég jó konzervdobozt gyártani a nemzetközi űrállomásnak. ez a modern konzervativizmus. lőjünk fel egy műholdat geostacionárius pályára. mindig egy irányba néz. és az segítse az agrártermelést. persze ennél bonyolultabb a kémműhold. azt kémlelje, amit mi akarunk. ilyet lehet gyártani egy szövetségessel. leginkább a németekkel. de ehhez a kutatóintézeteket legalább is részben kormányzati ellenőrzés alá kellene vonni. ehhez szükséges lenne a szövetségi államrend. az nem jött létre. mert a föderalisták azt mondják, hogy egy teljesen egységes európai egyesült államok legyen. tehát ne legyen skadinávia/baltikum, antant, mitteleuropa mediterránum és balkán, amihez kapcsolódik kis-ázsia (anatólia), stb. egy nagy monolitikus tömbbe kerüljön az egész úgy, hogy nincs eu army. hanem majd a brüsszeli nato központ jól megvédi az európai uniót. felveszik ukrajnát is. és az oroszok meg majd azt mondják, hogy mit számít az. nekik a kijevi rusz nem kell. nem értik, hogy népek vannak. moszkva is kénytelen lenne figyelembe venni a kozák atamánok és a krími tatárok érdekeit, de nekik is figyelemmel kell lenni a nagy orosz érdekekre. protektorátusok vannak. magyarországnak hagyományosan a német érdekeket kell figyelembe vennie. és le kellene osztani a lapokat. csak van egy társaság, amelyik ezt nem érti. ők egy tükörsima bolygón gondolkodnak, amin a népesség homogén. virtualizált környezet ilyen. az mint egy buborék. és azon lehet anarchia közeli állapot. de azon kívül nem nagyon.

2019.02.28. 13:33:02

@neoteny:
nettó nemzeti jövedelem. a magyar iskola ebben gondolkodik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 13:46:45

@444:

"meg fiziokratizmus. a hagyományos közgazdaságtan."

Mindenesetre nem "a magyar iskola". Még csak tévedésből sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 13:51:41

@444:

"nettó nemzeti jövedelem."

Az export és az import különbsége _nem_ a nettó nemzeti jövedelem: en.wikipedia.org/wiki/Net_national_income

"a magyar iskola ebben gondolkodik."

A Fácán söntéspultjára támaszkodva?

2019.02.28. 14:03:38

@neoteny:
nem a kormányzatnak kell elrendeznie, hanem a társadalomnak. csak azt állítom, hogy ha valaki szabad tőkepiacot (kapitalizmust) szeretne, akkor ahhoz külső gyarmatbirodalmak kellenek. egy olyan térséget kell uralnia, ahol a társaság kisebbségben van. és azt kormányzati ellenőrzés alá vonja. és amely kormányzat feltétlen kiszolgálja a társaság érdekeit. ez a nyugati típusú kapitalizmus. birodalmi jellegű gyarmatosítás. így működött a brit birodalom. nem a morálfilozófusok elképzelése érvényesült.

2019.02.28. 14:09:58

@neoteny:
annak része a valós árutermelésből származó jövedelem, az a valós áru export-import különbözete, a szellemi termékek értékesítéséből származó jövedelem, a kormányzati-önkormányzati vagyongazdálkodásból származó jövedelem és az államosított tőkejövedelem. nagyjából ez a magyar gazdasági iskola véleményem szerint. nem az, amit a wikipédia ír, hanem amiben a magyarok döntő többsége hisz.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 14:18:25

@444:

"nem a kormányzatnak kell elrendeznie, hanem a társadalomnak."

A társadalom már elrendezte egy partikuláris módon; te vagy az, akinek ez nem tetszik és államhatalmi erőszakkal rendeznéd újra.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 14:20:49

@444:

"akkor van jövedelmem ha elfogyasztom a kacsát? nem"

De bizony -- és azt a jövedelmet már senki nem veheti el tőled. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 14:24:14

@444:

"nagyjából ez a magyar gazdasági iskola véleményem szerint. nem az, amit a wikipédia ír, hanem amiben a magyarok döntő többsége hisz."

Most akkor a te véleményed szerint vagy aszerint, amiben a magyarok döntő többsége hisz? Mert már megint a többségi magyarok szószólójának szerepében tetszelegsz, de én kétlem azt, hogy a többségi magyarok annyira balfaszok (vagy annyira mazochisták) lennének, mint a perszóna amit te itt tolsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.02.28. 15:36:54

@444:

"amiben a többség hisz véleményem szerint."

Így már rendben van: véleményed szerint.

"nem is értik, hogy a fogyasztás hogy lehet a gdp és a nni része. nyilván abból kiindulva is lehet számolni, de nem azzal kalkulálnak."

Az előbbi állításodat figyelembe véve te vagy az, aki ezt nem érti; te kalkulálsz mással.

Már megmondtam: az export forszírozása az importtal szemben a merkantilizmus. Ezt a gazdaságpolitikát élesen bírálta már Adam Smith a híres könyvében; és a klasszikus liberálisok ennek a merkantilista gazdaságpolitikának a törvényi felszámolásért (is) harcoltal a brit parlamentben: ld. pl az ún. Corn Laws történetét.

chrisred 2019.03.01. 12:17:05

@444: De a valóságos világban pont azok a vezetők rendelnek meg atombombákat, akik a társadalom tudományos alrendszerét a politikai hatalom alá rendelik, és a kizárólagos szolgálatát jelölik meg célként. Ahmadinezsád és Kim Dzsongun, utóbbi még be is zárja a tudósokat egy intézetbe, hogy ne fecséreljék el más aprócseprő ügyekre a tudásukat és az idejüket. A társadalom önálló alrendszereként működő tudományos élet meg annyit válaszolhat egy ilyen külső felkérésre, hogy megtisztelő, de mi éppen ezzel meg ezzel a problémával foglalkozunk, ha úgy gondoljátok, támogathattok minket.
süti beállítások módosítása