1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.01.15. 13:09 HaFr

Mit csinálna a rezsimre tényleg veszélyes ellenzék?

Képtalálat a következőre: „falusi élet”

A néhány héten át tartó ellenzéki megmozdulásoknak három újdonsága volt: a némi jó szándékkal országosnak is mondható rádiusza, az ellenzéki pártok (illetve egyes pártok egyes politikusainak) közös fellépése és a hármas -- pártos-, civil és szakszervezeti -- ereje. Az, hogy ez a három újdonság megjelenhetett kizárólag az egyik témának, a "rabszolgatörvénynek" volt köszönhető, ennek pedig az adta az erejét, hogy (pl. szemben a Momentum többi négy pontjával) nemcsak az urbánus értelmiség és a politikus középosztály nyelvén érthető, hanem megértette mindenki lakóhelytől, társadalmi státustól, pártállástól (meg minden mástól) függetlenül és egy pillanatra - ha lehet hinni a közvélemény kutatásoknak - olyan milliókat helyezett szembe a kormánnyal, akik eddig vagy a Fideszre szavaztak, vagy passzívak voltak.

Ez Orbán leváltásának az útja. Nem számít, hogy a "rabszolgatörvény" keltette egység és a konkrét ügy hordereje mára el is múlt (pl. a kormány megtagadta a tárgyalást is a szakszervezetekkel, a tervbe vett "általános" sztrájk tolódik, a politikusoknak meg maradt a TV épületének újbóli célbavétele és hasonló szomorú ötletek), a tanulsága - ha van egy csöpp eszük egy-két ellenzéki párt vezetőinek -- világos kell hogy legyen mindenkinek. Amíg az ellenzéki tortán osztozkodnak a pártok, addig legfeljebb kiszorítás és generációcsere útján lesz változás, és akkor is csak - nézzük mandátumarányosan - az ellenzéki egyharmadon belül. (És akkor még nem vettem számításba, hogy a Jobbik vezetését megszerezheti magának egy jóval Fidesz-barátabb irányzat is.) Elképzelhető még a külpolitikai helyzet radikális megváltozása jelentette progresszív-eurofil felhajtóerő, de erre várni nem épp kreatív viselkedés az ellenzéktől -- amellett, hogy egyelőre a kanyarban sincs ilyesmi.

Az ellenzéknek, ha tényleg komolyan venné magát és az ország helyzetét, a vidéket kellene megszerveznie és a Fidesz mögül abszolút offline módon kiszerveznie a tömegbázisát, de legalább rászerveznie arra. Meg-, ki- és rászervezni vidéken, a falvakban és a kisvárosokban. A politikai szervezés előtt közösségszervezéssel, nem hangosan, pártlogókkal, hanem a mélyben, hatékonyan, a félős emberekhez alkalmazkodva, okosan. Vannak olyan módszerek, amelyek viszonylag hatékonyak, a feladat egyáltalán nem lehetetlen, és ahogy a csapnivaló kormányzás nyomán romlik az ország állapota, egyre kevésbé lesz az. De oda kell menni. Ott kell tölteni a TV stúdiókra szánt idő nagy részét, fel kell adni nemcsak az értelmetlen fecsegést, de az egymás meggyőzésének teljesen felesleges igényét is. Mindig maradnak, akik továbbra is egymásnak akarnak majd bábozni és képtelenek szabadulni a balos közéleti értelmiség halálos öleléséből, de aki változást akar, annak a választók, az ország népe felé kell fordulnia. Pojácákból emberek és a nemzet megmentőivé kell válni, még ha lehetetlennek is tűnik ez a legtöbb politikust elnézve. Nincs más út.

A szervezés annál is inkább szükséges és lehetséges, hogy a magyar vidéket a mai formájában a kommunista párt szervezte meg a hatvanas években, azóta legfeljebb csak anómikusabbá vált, de nem lett más. Polgárosodás híján, közösségek és közbizalom híján, emberi és családi kapcsolatoknak majdnem híján a Fidesz-propaganda úgy hatolt be a vidéki milliók életébe, mint kés a vajba és azóta ontja a hazugságait, kelti a félelmeket és kiszolgáltatja az embereket a saját jövőképük árnyoldalainak, miközben a Fidesz középsúlyú potentátjai jószerivel lábon megveszik a vidék gazdasági bázisát (a földet, az erdőket), a közmunkával, a CSOK-kal, az oktatás lezüllesztésével immobilissá teszik az emberek legkülönbözőbb rétegeit, a tehetségeket és a dacosakat pedig elüldözik Nyugatra, végeredményben lassú halálra ítélve a magyar falvakat és kisvárosokat.

A Fideszt alkalmas módszerrel a saját hátországában kell ellehetetleníteni. Kíváncsi vagyok, mikor néznek szembe az ellenzék pártjai az itt leírtakkal -- amelyek nem mellesleg távolról sem újdonságok -- és veszik komolyan, hogy új szavazókat nem fognak nyerni a már invesztált másfél milliós törzsközönségből, még ha kényelmesebb volna is ez a csoda. Arccal a vidék felé, mondanám, ha nem lenne kellőképpen lejáratva ez. Retorikailag mármint. A vidék szervezése sok munkát, sok időt, sok gondolatot kíván -- és a pökhendiség feladását. Magyarország megértésének igényét, kvázi. Vajon menne-e?

413 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr4214563746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.01.22. 21:38:30

@neoteny:
nem feltétlen kell, de az emberiség egy része miért ne hozhatna létre egy települést?

értem persze, hogy így egyesek jogai sérülhetnek. hiszen az adott közösségben létrejön valamiféle szokásrend. és az valakinek az elveivel, elképzeléseivel, ízlésével ellentétes. válasszon egy másik települést.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 01:04:46

@444:

"az emberiség egy része miért ne hozhatna létre egy települést?"

Valóban, miért ne?

"az adott közösségben létrejön valamiféle szokásrend"

Igen, pl. olyan szokásrend, hogy az országló (uruszágoló) kormányzat a választás előtt a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított 85 milliárd forintnyi júdáspénzért vásárol szavazatokat a Magyarországi Református Egyház 18,000 presbiterétől.

85 milliárd forint az MTA több, mint két évi költségvetése volt (!). 85 milliárd forint több, mint amennyi vissza nem térítendő támogatást kaptak az _összes_ multik egy évben (a 2017-es évben az összes multik által kapott vissza nem térítendő támogatások összege 71 milliárd forint volt).

Az, hogy ez a szokásrend megfelel a Magyarországi Református Egyháznak meg a kormányzatnak, érthető; de ahhoz sem kell nagy empátiás készség, hogy valaki megérezze azt, hogy másoknak (elsősorban a nettó adófizetőknek) ez a szokásrend nem hajt hasznot, sőt veszteséget okoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 06:56:01

@444:

"szabadságért és a hazáért."

Mert 300. évfordulója volt annak, hogy Michiel de Ruyter admirális kiszabadította a még élő 26 magyar evangélikus és református lelkészt a nápolyi fogságukból.

És mivel a központi (királyi) hatalommal kerültek összetűzésbe (meg a központi hatalom által preferált -- mert szövetséges -- katolikus egyházzal), a már csaknem másfél évtizede konszolidálódott Kádár-rendszer szabadságharcosoknak minősítette őket, így politikailag szalonképessé téve a virágkarneváli megemlékezést róluk.

2019.01.23. 09:00:09

@neoteny:
az angol earth (óangol eorþe): ország-világ. a német Erde (óangol eorðe): erdély-ország. erdő az az, ahonnan a germánok erednek. ezt mondták az eretnek nácik. a zsidók azt mondják 'érets. ur és uruk városa. ahonnan eredsz.

2019.01.23. 09:11:16

@neoteny:
flat p/f hangváltással plateau franciásan. németül is. az a felföld. a land az alföld. angolszászul a sík fent és lent: flat és land.

2019.01.23. 09:35:03

@neoteny:
értem, hogy van highland és lowland. miért van két eltérő szavuk arra, hogy sík? és a flat (plat(eua)) a felföld és a land (alföld). a high az óangolul heah. hegy?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 10:04:10

@444:

"értem, hogy van highland és lowland."

Ha értenéd, akkor nem írtad volna azt, hogy "a land az alföld."

2019.01.23. 10:06:47

@neoteny:
azonos a hangalak hasonló a jelentés (heah ~ hegy). az angolszász és a szláv nyelvek is leginkább csak így rokonok, vagy a görög és a latin.

tehát például a high (heah) ószláv rokona (a hangtanilag legközelebb álló rokon értelmű szó): kuca. aminek jelentése heap, pile. és azt mondják, hogy ezek az idők folyamán k/h hangváltással átmentek egymásba. csak közben módosult a jelentés. mert mindenki egy kicsit másképp gondolta. az angolszászok, a szlávok, a latinok és a görögök együtt éltek valahol valamikor. ez a hivatalos nyelvelmélet. csak ennek a magyarnak semmi köze. és a finnhez. mert hogy azok a finnugor őshazában laktak a többi indoeurópai néptől elszigetelve. ez az mta elmélete.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 10:10:21

@444:

"azonos a hangalak hasonló a jelentés"

Ez innét kezdve vallás.

2019.01.23. 10:31:03

@neoteny:
a merriam-webster american english. ez hungarian english. a nyelvemlékek alapján (re)konstrált nyelv. ez egy köztes, közvetítő nyelv, ami nyelvtanulást szolgálja.

nem érted, hogy ebben mi a rendszer.

-- vannak kommutatív (felcserélhető) szópárok, amelyek egy az egyben megfeleltethetők egymásnak. mert (nagyon) hasonló a jelölés és (majdnem) azonos a jelentés.
-- és vannak asszociatív (társítható) szókapcsolatok. ahol a jelölés (majdnem) azonos és a jelentés (nagyon) hasonló.

ha a magyaroktól megkérdezik, hogy mondjon egy magas dolgot, akkor a legtöbb azt mondja: hegy. van aki azt mondja, hogy torony. tower.

high (heah) ~ *hegy ~ magas -- gyenge kapcsolat
tower (tor) = torony -- erős kapcsolat

2019.01.23. 10:44:52

@neoteny:
a bölcselet általában véve vallás. a high (magas) szónak és a szláv kuca (halom) szónak mi köze van egymáshoz? és erre a hivatalos nyelvészet azt mondja, hogy nagyon is sok közük lehetett. mert egy k/h hangváltással és egy jelentésátmenettel ezek átmentek egymásba. az indoeurópai nyelvcsaládot így hozták létre. ezt még leibnitz elképzelése volt. és eljutottak a hindu nyelvekig. a szanszkrit is rokon az angollal.

a halom szóhoz angolban a hill áll a legközelebb. na most értem, hogy az a heap. de az a magyarban a kúp szóval rokon (k/h hangváltással). a heap szó őse az oxfordi nyelvészek szerint indoeurópai összevetéssel: *koup(os). vagy valami ilyesmi. mert belekavarják a heap szóba azt, hogy kuca.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 10:47:11

@444:

"azonos a hangalak hasonló a jelentés"

Az ár hangalakja azonos az ár, az ár és az ár hangalakjával, mégsem hasonló a jelentésük.

A népfőiskolán pallérozott elméjű népi etimológusok meghaladták a homonímia koncepcióját?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 10:50:42

@444:

"a bölcselet általában véve vallás."

Innét kezdve ez vallás.

2019.01.23. 10:53:51

@neoteny:
a pilvi és a felhő rokonok. p/f hangváltással. de a pain és a fáj p/f hangváltással nem rokonok. miért? mert csak. aztat mink nem akarjuk. mi mondjuk meg, és kész. de ez ugye a hiten alapul. ilyesmi a vallás.

2019.01.23. 11:03:10

@neoteny:
-- azonos jelölés azonos jelentés (identikus kapcsolat, azonosság)
-- hasonló jelölés azonos jelentés (kommutatív kapcsolat, erős kapcsolat)
-- azonos jelölés hasonló a jelentés (asszociatív kapcsolat, gyenge kapcsolat)
és te azt mondod, hogy ez utóbbiban a nyelvelmélet ne gondolkodjon. de ez esetben a német és a lengyel vagy az angol és az orosz sem rokon nyelvek. miközben a hivatalos nyelvelmélet az, hogy dehogy nem. ebből csak a finn és a magyar lóg ki.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 11:06:35

@444:

"a pilvi és a felhő rokonok. p/f hangváltással."

Annak, hogy pelhő, nincs értelme; és gyanítom, hogy a filvinek sincs.

2019.01.23. 11:07:43

@neoteny:
csak amikor a magyart ebből kiemelték, akkor a finnek és az észtek még nem voltak államalkotók. mert akkor az orosz cárság részei voltak. magyarország pedig az osztrák császárság része. a népfőiskola azt mondja, hogy bécsben a finnugor elméletet szándékosan emelték akadémikus rangra azért, hogy letörjék a magyar nacionalizmust. és érdekes módon az mta nyelvtudományi intézete a mai napig azt mondja, hogy le kell törni a magyar nacionalizmust. az mta mindenre, ami nép azt mondja: náci, neonáci, pre vagy poszt-fasiszta. ebben áll a kultúrharc. és orbán többek között ezt használja ki.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 11:08:34

@444:

"-- azonos jelölés azonos jelentés (identikus kapcsolat, azonosság)
-- hasonló jelölés azonos jelentés (kommutatív kapcsolat, erős kapcsolat)
-- azonos jelölés hasonló a jelentés (asszociatív kapcsolat, gyenge kapcsolat)"

Ez innét kezdve vallás.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 11:11:28

@444:

"a népfőiskola azt mondja, hogy bécsben a finnugor elméletet szándékosan emelték akadémikus rangra azért, hogy letörjék a magyar nacionalizmust."

Népnemzetiszocialista dogma.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 11:18:28

@444:

"de a pain és a fáj p/f hangváltással nem rokonok. miért? mert csak. aztat mink nem akarjuk. mi mondjuk meg, és kész."

Annak pedig, hogy fain, van jelentése, de az nem rokon a fájjal; a páj meg tudvalévőleg a pajesz ősi, teljes formája.

2019.01.23. 11:21:47

@neoteny:
az mta azt mondja, hogy volt hangtani fejlődés. ami ez esetben egy p/f és v/h hangváltás. az esetenként előfordul. magánhangzók össze-vissza cserélődtek. az is lehetséges. nem lehetetlen, hogy így volt. csak összességében nem túl valószínű.

a magyarok a finnugor őshazában még azt mondták pilvi. mentek mendegéltek és a kárpát-medencébe érve már azt mondták felhő. és ugye ilyenformán lehetett, hogy a finnek mondták azt, hogy felhő. csak ültek a tűz körül. sírdogáltak, hogy az őshazából elvágtattak a magyarok. és azt mondták pilvi.

lehet csak nem túl valószínű.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 11:33:31

@444:

"az mta azt mondja, hogy volt hangtani fejlődés."

Helyesen: az MTA azt mondja, hogy hol volt, hol nem volt hangtani fejlődés.

2019.01.23. 11:45:27

@neoteny:
az mta 0. nyelvelmélete az volt, hogy van a fáj szavunk. azzal rokon például az ógörög φευ. (archaic) alas (sadly, unfortunately). az ógörögök, amikor valami véletlen megsértette őket akkor szomorúak így kiáltottak: fáj.

czuczor gergely ezt úgy okoskodta ki, hogy elővette az ógörög szótárt. végigolvasta. és talált ilyen hasonlóságokat. ők abból indultak ki, hogy a magyart a nyelvi világörökséggel összekapcsolják. ebből jön ki az, hogy a magyar szinte minden nyelvvel rokon egy kicsit, de olyan nagyon egyikkel se.

a finnugristák azt mondják, hogy ez teljessséggel tudománytalan. mert udmurth nyelven az, hogy pilj azt jelenti hasít. és nem kérdés, hogy ez a magyar fáj szó eredete. történt egy p/f hangváltás és egy jelentésátmenet. és erre mondom azt, hogy ennyi erővel lehet a pain is. az angol pain, német Pein (fáj) közelebb áll, mint az udmurt pilj (hasít).

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 12:01:24

@444:

"ebből jön ki az, hogy a magyar szinte minden nyelvvel rokon egy kicsit, de olyan nagyon egyikkel se."

Helyesen: ebből jön ki az a népfőiskola népi etimológusai szerint, hogy a magyar szinte minden nyelvvel rokon egy kicsit, de olyan nagyon egyikkel se.

Tudod: vallásos dogmák.

2019.01.23. 12:08:38

@neoteny:
vannak p betűvel kezdődő finn szavak, amelyek jelentése a magyarban f betűvel kezdődik. na de ezek szinte minden nyelvi relációban előfordulnak. ez aligha bizonyítja, hogy a magyar finnugor eredetű.

az mta szerint ez az egyik bizonyíték. a "szabályos" hangmegfelelések. de a magyar nem egy f-ezős finn. vagy megfordítva a finn nem egy p-zős magyar. hanem vannak esetleges kapcsolatok.

a népfőiskola azt mondja, hogy a felhő az felfelé szálló hőből lesz. tehát az egy szókép. amilyen a levegő. mert az lebegő. a pára párolog. ha a hidegben megköt, akkor az köd. amikor derül, akkor dér. az eső esik. a hó hullik. a köznép ezeket a szavakat így használja.

az mta azt mondja, hogy na jó. az eső összefügg azzal, hogy esik. de a hó nem függ össze azzal, hogy hullik. hanem az udmurtok arra, hogy dér azt mondják: kim. a finnugorok őshazában még azt mondták: *kume. csak aztán a magyarok mentek mendegéltek. és abból lett az, hogy hó. k/h hangváltással és egy jelentésátmenettel. semmi köze ahhoz, hogy az hullik. hanem egy ősudmurt szó, amit a magyarok átvettek. csak az idők folyamán történtek hangváltások és jelentésátmenetek. de ugye ennyi erővel lehet az is, hogy az udmurtok vették át a magyarból. és abból, hogy hó lett az, hogy kim. az nem lehet? az mta szerint nem. miért? mert csak. mert ezt ők mondják.

a hivatalos nyelvelmélet is vallás. de egy kicsit szinte az összes.

2019.01.23. 12:16:19

@neoteny:
a népfőiskola elmélete is hittételekből adódik. ha a magyart elsődlegesen a magyarból magyarázzák, akkor innentől kezdve jövevényszavakról is gondolhatják azt, hogy az magából a magyarból eredt. mert azt meg tudják magyarázni a magyarból. és ebből az következik, hogy a magyar egy ősi nyelv. és valamiféle ősműveltséget őriz. ez egy hitvilág.

de az angolok is megmagyarázzák, hogy a pain és a penalty és a punishment szavak összefüggnek valahogy. még a pay is. mert hogy vérdíjat, váltságdíjat fizettek. ógörögül ezt úgy mondták: poinḗ. ez volt a bloodmoney. régiesen weregild. az a vérdíj.

2019.01.23. 12:41:00

@neoteny:
a népfőiskola azt mondja, hogy az a szó, hogy hő úgy lett, hogy az ősiségben lebegő levegőbe leheltek: hööö. és az a hő. és amikor fáztak azt mondták: hiii. és abból lett a hideg. hinnye de hideg van. köztes alak a hév, hevít. és a hűt.

sanyi a kútfúró puncsot ivott edittel a karácsonyi vásárban. és azt mondta, hogy hűsöltek a hüttében. mert ő azt, hogy Hütte (hut) így fejtette meg. de a huta hűtő, hevítő helyiség. a koh a fűtő. koh-koh. ez egy hangutánzó, hangfestő szó. mint a cook. vagy a kohó. vagy szlávos származékai a kohnya (konyha, kunyhó, kuhne) vagy a kohács (kovács). de az mta szerint a kovács nem függ össze, hogy vaskohóban ácsoltak, kopácsoltak, kovácsoltak. pláne nem gondolják, hogy ez összefügg a kohóval. és meg még pláne nem, hogy ezek eredendően hangutánzó, hangfestő szavak lennének.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 12:42:13

@444:

"a hivatalos nyelvelmélet is vallás."

"a népfőiskola elmélete is hittételekből adódik. [...] ez egy hitvilág."

Ezek meg a te vallási hittételeid.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 12:48:49

@444:

"a népfőiskola azt mondja, hogy az a szó, hogy hő úgy lett"

Mikor?

2019.01.23. 13:00:17

@neoteny:
ez két hitvilág. az imámok így beszéltek. ím, íme. ah allah. allah. megfordítva hála és ehhez kapcsolódik a halál. a halal étkezés hálaadás a halott állatokkal. feláldozták az állatokat. megáldották az ételt. ez így függ össze.

és erre az mta azt mondja, hogy ez egy baromság. az arab imám szónak semmi köze a magyar ima szóhoz. véletlen hasonlóság. vagy véletlen, vagy nem véletlen. ki tudja?

van aki azt mondja, hogy ő az mta hivatalos nyelvelméletében hisz. mert ők csak nem hazudnak. és van aki inkább a népfőiskola elméletében hisz. de az is formális axiomatikus módon leírható elmélet. de annak az alapvetései valójában hittételek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 13:01:44

@444:

"hangutánzó, hangfestő szó. mint a cook."

Meg mint a szakács. Csaknem pontosan ugyanaz a hang mint amikor a szakács a kézi habverővel ( cdn.alza.hu/ImgW.ashx?fd=f3&cd=XAVA0009 ) belecsapkod a keverőtálban ( static11.edstatic.net/product_images/280x210/resize/v-b0226_i8foaju4.jpg?v=1 ) lévő tojásfehérjébe.

2019.01.23. 13:02:42

@neoteny:
valamikor az őskorban. amikor a szabirok még szibériában éltek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 13:03:26

@444:

"ez két hitvilág."

Ez része a te hitvilágodnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 13:15:22

@444:

"amikor a szabirok még szibériában éltek."

Te azt mondod, hogy a szabirok a Kárpát-medencéből vándoroltak kelet felé -- hogy aztán visszatérjenek már magyarként a Kárpát-medencébe. De ha a szabirok a szibériai tartózkodásuk idején generálták ki magukból a hő szót, akkor ez azt jelenti, hogy a szabiroknak Szibériába érkezésük előtt nem volt szavuk a hőre? Vagy a szabiroknak semmire sem volt szavuk Szibériába érkezésük előtt, csak makogtak, de ott valamilyen okok miatt egy szógenerálási aranykor jött el számukra? Legenerálták a magyar nyelvet, átvettek néhány jövevényszót az enyecektől-nyenyecektől meg akikkel összetalálkoztak ott meg a visszafelé úton?

2019.01.23. 13:19:35

@neoteny:
a szakács a magyarul mondva beleszagol az ételbe. és tesz még bele valamit szakajtóból, vagy a szekrényből. angolul ez a cook. ez az ősi koh-koh hangutánzó-hangfestő szó származéka.

a népfőiskola az alapszókincs eredetét magából a magyarból és ősi hangutánzó-hangfestő szavakból magyarázza. nyilván nem minden szó eredetét. olyan szót valószínűleg az őseink nem használtak, hogy "internetezik". de ez is a magyarban képződött. "to internet". az angolok ezt nem mondják. igenévként nem használják.

2019.01.23. 13:20:31

@neoteny:
az mta elmélete miért nem hitvilág? az mitől tudomány és nem vallás?

2019.01.23. 13:32:08

@neoteny:
a jelenleg ismert legrégibb indoeurópai eredettel rendelkező csontváz az ún. mal'ta boy. szibériában a bajkál tó mellett élt mamutvadász fiú csontváza és az archeogenetikusok szerint nagyjából 25 ezer éves.
i1.wp.com/siberiantimes.com/upload/information_system_38/1/2/0/item_1201/information_items_1201.jpg
tehát a szabírok éppenséggel eredhettek szibériából. de ezt nehéz megmondani. mert hogy egyáltalán nem biztos, hogy egy ókori nép egyetlen őshazából eredt. és azt néhány őskori leletből nehéz megállapítani.

2019.01.23. 13:35:25

@neoteny:
a természettudomány is általában előfeltételez néhány dolgot. amit a világ általánosan elfogadnak igaznak. a bölcselet is ilyen. csak abban maguk az axiómák is erősen vitatottak.

mert te azt mondod, hogy ne úgy magyarázzuk a magyart, ahogyan a népfőiskola. mert a te ízléseddel az ellentétes. és inkább megfelel az mta. vagy az, hogy a szavak eredetét sehogy se magyarázzuk. mert az csak összezavarja a gondolkodást.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 13:47:19

@444:

"a szakács a magyarul mondva beleszagol az ételbe. és tesz még bele valamit szakajtóból, vagy a szekrényből."

A szakács hangutánzó/hangfestő szó, ahogy szemléletesen megmutattam. Miért ne lehetne az?

""to internet". az angolok ezt nem mondják. igenévként nem használják."

Mert az angol egy izoláló nyelv (és így azt mondja, hogy "to surf the [inter]net"), míg a magyar egy agglutináló nyelv, ahol a toldalékok egyenként egy darab információt hordoznak és több toldalék is hozzátoldható a szóhoz.

Ezt nem tanítják a népfőiskolán?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 13:50:39

@444:

Vagyis nincs válaszod arra a kérdésre, hogy mikor generálták le a szabirok a hő szót: mert ha Szibériába érkezésük után, akkor mi volt a helyzet Szibériába érkezésük előtt?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 13:55:40

@444:

"tehát a szabírok éppenséggel eredhettek szibériából."

Ja, hogy akkor már nem tolod az elméletet a Kárpát-medencében történő független ember- és nyelvfejlődésről, az ezt követő keletre vándorlásról, majd visszatérésről (esetleg kétszer vagy két hullámban) a Kárpát-medencébe?

2019.01.23. 14:05:09

@neoteny:
na de azt, hogy chat használják főnévként és igenévként. és az magyarul csetel. de ennek is hangutánzó-hangfestő eredete van. cseveg, csivitel, csipog. aztán te mondhatod, hogy ezt nem fogadod el. mert hogy ez legalábbis részben hit kérdése.

2019.01.23. 14:10:39

@neoteny:
jelenleg senkinek sincs általános elfogadott eredetelmélete. se a nyelveredetre, se nép eredetre.

nemrég azt olvastam, hogy a kelet-nyugati vándorlást pestis járványok akadályozták. csak azt nem tudják, hogy a nagy pestis hol tört ki. nem lehet, hogy pesten?

2019.01.23. 14:21:19

@neoteny:
a finnugor elmélet ellen a legerősebb ér, hogy a finnekre és finnugor népekre egyértelműen jellemző N jelű őseredet a magyar népességben 1% alatt van jelen. tehát nagyon nehéz elképzelni, hogy a magyarok és a finnek illetve velük rokon törzsek évezredeken át együtt éltek egy közös őshazában. finnugor őshazának semmiféle írásos, tárgyi emléke, élettani nyoma nincs. arra meg végképp nincs bizonyíték, hogy a magyarok és a finnek, valamint a velük rokon népek és csak ezek egy közös nyelvet beszéltek. szóról szóra ugyanazt. ez a finnugor elmélet. és azt mondja, hogy azért nem hasonlít az északiak nyelvére, mert a magyar a vándorlás során eltörökösödött, elirániasodott, elszlávosodott, elnémetesedett. kicserélődtek a finn szavak.

ilyen alapon az angolok eszkimók nyelvét beszélték. csak elszászosodott, elnormannosodott. és ma már szinte egyáltalán nem hasonlít az eszkimók nyelvére. de feltételezhetjük, hogy hasonlított. igen. de az egy hittétel.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 14:28:24

@444:

Az "internetezik" nem igenév, hanem ige. Az "internetezni" egy (főnévi) igenév, és ennek a megfelelője "to surf the [inter]net", míg az ige egy "igei frázis" részeként jelenik meg: "s/he surf/is surfing the [inter]net".

A "csetel" nem igenév, hanem ige. A "csetelni" egy (főnévi) igenév, és ennek a megfelelője "to chat", míg az ige egy "igei frázis" részeként jelenik meg: "s/she chats [with somebody]/is chatting".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 14:31:29

@444:

"jelenleg senkinek sincs általános elfogadott eredetelmélete."

Akkor miért verted itt a nyáladat a lengyel csóka ábrájára a Kárpát-medencéből keletre vándorlókról?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 14:34:46

@444:

"nagyon nehéz elképzelni, hogy a magyarok és a finnek illetve velük rokon törzsek évezredeken át együtt éltek egy közös őshazában."

"tehát a szabírok éppenséggel eredhettek szibériából."

2019.01.23. 14:38:58

@neoteny:
leibniz találta azt ki, hogy az indoeurópai népek egy nyelvet beszélhettek. mert hogy az angolszász egy kicsit hasonlít a szlávra. és a latin a görögre. és nyilván azért hasonlítanak egymásra, mert hogy volt egy közös ősük.

az angol hot szóhoz a német heiss szó áll közel. mindkettő hőséget jelent. a jelenlegi nyelvelmélet szerint ennek semmi köze a magyarhoz. a hő az mta szerint egy ismeretlen eredetű szó.

a reformkori nyelvészek ezt úgy magyarázták, hogy hangutánzó-hangfestő. amikor fázol és a kezedbe fújsz, akkor azt mondod: hööö. és az a hő. és ezek ősi szógyökök. és ezzel függ össze a hot vagy a heiss. vagy a heat, ami magyarul is hevít.

az mta azt mondja, hogy nem. miért? mert csak.

2019.01.23. 14:45:55

@neoteny:
az ősi mamut vadász törzs az R1. az nagyjából 25 ezer éves. és ennek az egyik ága az R1a. ez 18 ezer éve létrejött y dns változat. és ennek egy változata az R1a-Z280. ez 5 ezer éves (kr. e. 3 ezer környékén jött létre). és a lengyel csóka azt mondja, hogy ez a népcsoport a kárpát-medencéből eredt. és az R1a-Z280 innnen vándorolt el a keleti sztyeppékre. hanem a kárpát-medencének van egy ősnépe.
pottsdna.com/wp-content/uploads/2017/02/R1a-Clades-July-2016-Lubicz-Lapinski.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 14:53:07

@444:

"leibniz találta azt ki"

Bla-bla-bla.

Vagyis még mindig nincs válaszod arra a kérdésre, hogy mikor generálták le a szabirok a hő szót: mert ha Szibériába érkezésük után, akkor mi volt a helyzet Szibériába érkezésük előtt?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 14:57:48

@444:

"az R1a-Z280 innnen vándorolt el a keleti sztyeppékre."

És a keleti sztyeppékre vándoroltak mikor generáltál le a hő szót? Mert ha a keleti sztyeppékre érkezés után ("amikor a szabirok még szibériában éltek"), akkor csak makogtak a keleti sztyeppékre érkezésük előtt?

2019.01.23. 15:17:04

@neoteny:
ezt aligha lehet így megfejteni.

azt elfogadod, hogy a magyar alapszókincs szógyökökből ered? tehát mondjuk azt, hogy kör, kerék, kerek, korong, kering, karika, korona, kerít, könyék, stb. összefüggnek. és egy szógyökből erednek. ezt elfogadod?

mert például nádasdy professzor szerint ez csak a laikusok tévképzete. tehát a circle az csak véletlen hasonlít a magyar kör szóra. az mta szerint zürjén kor "abroncs, gyűrű", votják kuri "gyűrű" finn keri "környék, kerület", észt keri "kis kerék". de ennek semmi köze a circle szóhoz.

a népfőiskola elmélete az, hogy volt ősi hangutánzó, hangfestő szógyök: krrr. ilyen hangot adott a kerék. és azzal összefüggő szavak is hasonlóan hangzanak. a latin circulus és a görögök kírkos vagy kírkos. és ennek köze van a magyar kerék szóhoz is. azt jelentette.

2019.01.23. 15:32:24

@neoteny:
aligha fogod megfejteni, hogy mikor mondta valaki azt, hogy hö. nyilván nagyon sokszor és nagyon sokan.

de ha valaki a magyar alapszókincset hangutánzó, hangfestő szógyökökre próbálja visszavezetni, akkor abból fabrikálhat egy nyelvelméletet. és azt vagy elfogadják, vagy nem fogadják el. az mta ezt az elméletet nem fogadja el. ettől még ez ez létezik a népfőiskolán.

a "szak" az valamilyen szakaszolást, szakítást jelent. section. a segment szaggat rokona. ez egy axiómarendszerből következik. csak te magát az axiómát nem fogadod el. azt, hogy egy hangalakból képződnek hasonló jelentésű rokonszavak.

2019.01.23. 15:50:33

@neoteny:
a szagol, szipog, szimatol ezek hangutánzó-hangfestő szavak. ennek a származéka szesz vagy a szenny. ezzel rokon az angol smell. és annak származéka a smoke. az angolok a szaglásból a füstöt képezték.

2019.01.23. 15:58:16

@neoteny:
ez alkalmazható az angolra is csak az angolok nem így fejtik meg. ők nem gondolnak arra, hogy ezek hangutánzó hangfestő szavak.

tehát mondjuk a soup szóról nem gondolják azt, hogy az úgy keletkezett, hogy a csontról leszopogatták a húst. azt mondják, hogy a latin suppa esetén szotyogott benne a kenyér. sopped bread. de nem gondolják, hogy ebből a sop hangutánzó lenne. még a sip-sop szavukról se nagyon képzelik. a bread kenyér szót a brew igére vezetik vissza. de nem gondolják, hogy ez hangutánzó. brrr. így készült az étel. boil-boil. így bugyogott. azt mondják, hogy ez egy hülyeség.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 17:37:20

@444:

"aligha fogod megfejteni, hogy mikor mondta valaki [először] azt, hogy h[ő]."

Te már megfejtetted: "amikor a szabirok még szibériában éltek." Csak arra nincs válaszod, hogy a Kárpát-medencéből keletre vándorló szabiroknak miért csak Szibériában jutott eszükbe, hogy a hő hangutánzó-hangfestő szavát legenerálják.

2019.01.23. 18:08:17

@neoteny:
az egy vicc volt. fogd már fel.

2019.01.23. 18:24:18

@neoteny:
a szabirok egy indoeurópai nép voltak. és legrégibb indoeurópai csontvázat szibériában találták. tehát nem lehetetlen, hogy a szabir nép szibériából eredt.
a történettudomány így rajzolja fel térképet.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/NE_500ad.jpg
lehetnek ők szabad nép? lehetnek. a szabinok is. ami egy etruszk szabad? nép. sabaria, savaria a szabir/szavar nép és ez lenne a szabin szombat (szabad?) helyen. így is meg lehet fejteni. és lehet mondani, hogy ez hülyeség. ezt nem tudjuk.

2019.01.23. 18:44:45

@neoteny:
a kaspi tó mellé tesznek egy nomád népet. jöhettek szibériából? miért ne jöhettek volna. tudjuk, hogy onnan jöttek.

kr.e. 3 ezer körüli időkre ilyen európai térképet rajzolnak fel.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Map_Corded_Ware_culture-en.svg
a kárpát-medencében ekkoriban a bádeni kultúra uralkodott. ezt németek nevezik el így. a lengyel csóka szerint ekkoriban jött létre az R1-Z280. és amire azt mondják, hogy bádeni az R1-M458 törzs. de ezeket nem tudják pontosan. nyilván keveredtek. azt se tudjuk, hogy ezek a népek hogyan nevezték magukat. pláne nem, hogy milyen nyelven beszéltek. ez arról szól, hogy ki milyen mítoszt teremt magának.

2019.01.23. 19:16:15

@neoteny:
ezen a térképen látható a nyugat-indoeurópaiak feltételezett kőkori vándorlása. a bajkál tó mellől (mal'ta boy)
indo-european.eu/wp-content/uploads/2018/05/indo-european-uralic-palaeolithic.jpg
kaphatta a nevét szibéria a szabirokról? lehettek ők valamiféle szabad nép? éppenséggel lehettek, mert nomád nép voltak. lehet ez egy hülyeség? lehet. de az, hogy ezeket egyből leseprik nincs megalapozva. a finnugor elmélet elsőre egy orbitális hülyeség.

kalevala
poetry example

Vaka vanha Väinämöinen
itse tuon sanoiksi virkki:
"Näistäpä toki tulisi
kalanluinen kanteloinen,
kun oisi osoajata,
soiton luisen laatijata."
Kun ei toista tullutkana,
ei ollut osoajata,
soiton luisen laatijata,
vaka vanha Väinämöinen
itse loihe laatijaksi,
tekijäksi teentelihe.

valaki erre azt mondja, hogy gyerekek ez majdnem olyan, mint a magyar. majdnem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 19:30:56

@444:

"az egy vicc volt."

Helyesen: bohóckodás volt a részedről, hogy eltereld a figyelmet arról, hogy nincs megfejtésed arra, hogy mikor generálták le a proto-magyar szabirok a hő hangutánzó/hangfestő szavát. Lehet, hogy nem is hangutánzó szógenerálás történt, hanem mentek, mendegéltek a proto-magyar szabirok, makogtak egymásnak ezt-azt, aztán megláttak egy csomó enyecet meg nyenyecet amint azok épp' szedték szét az elkészült boksát. Az egyik proto-magyar szabir megfogta a még friss faszenet, és azt mondta: ez annyira hö-hö-hö, hogy még a levegő is felszáll tőle és felhő lesz belőle. Miért ne lehetne ez a megfejtés?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 19:33:21

@444:

"a finnugor elmélet elsőre egy orbitális hülyeség."

Innét kezdve ez vallás.

2019.01.23. 19:33:27

@neoteny:
csak ugye ha az mta kiáll azzal, hogy a finnugor eredet elmélet egy hülyeség, akkor nem csak a nyelvtudományi intézetet kellene átrendezni, hanem a bölcsészkart. és ez érinti a magyar tudományosság egészének megítélését is. hogy a francba van az, hogy nem áll ki egy akadémikus természettudós, hogy emberek a finnugor eredet elmélet első ránézésre se hihető. nem arról van szó, hogy ne lehetne valami rokonságot feltételezni. hanem arról, hogy ezt az mta kizárólagossá téve azt mondja, hogy ez a magyar szókincs 80%-ának eredete.

maradjunk az utolsó példánál. a füst. a népfőiskola azt mondja, hogy mi az, ami füstöl a pusztán, magyar ugaron? a fű. az füstöl. fü-fü-fü így füstöl. amikor fűtenek. az mta szerint ez népi etimológia. teljességgel tudománytalan.

ugyanis ez finnugor örökség. vogul nyelven a füst possem. az ősmagyarok még azt mondták: *pičt. és ebből lett a füst és a possem. lehet ez? lehet.

de az is lehet, hogy a fü-fü-füstölt.
Ég a tarló Báránd és Kaba között
cdn1.haon.hu/2015/07/tuz5.jpg
ez is lehet bazdmeg. és ez sokkal valószínűbb, hogy innen nevezték el. mert vidéken 100 emberből 100 ezt így használja. az akadémián 300 emberből 300 azt, hogy ez vojtjákok azt mondták, hogy picsát. és ebből lett.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 19:44:46

@444:

"az mta kizárólagossá téve azt mondja, hogy ez a magyar szókincs 80%-ának eredete"

Ez a népfőiskolás vallás első hittétele.

"ez is lehet bazdmeg. és ez sokkal valószínűbb, hogy innen nevezték el."

Ez egy vicc.

2019.01.23. 19:51:26

@neoteny:
ha nincs semmiféle biztos tudásunk, akkor esetleg meg kellene kérdezni a népet arról hogyan használja a nyelvet.

a hő az abból lett-e, hogy amikor hinnye de hideg van, akkor az ösztönösen a markába lehel úgy, hogy hő-hő. ez a hő. hű de meleg van, akkor arra azt mondja, hogy hőség. és ezzel függ össze a hév, hevít, a hűt, hűl, hűs, hűvös.

a magyar nyelvhasználók hány százaléka képzeli azt, hogy ezek a hőmérséklettel kapcsolatos szavak a magyarban így összefüggnek?

milyen népszerű az mta és a népfőiskola elmélete. és ezek után lehet mondani, hogy mert a magyarok azt is hiszik, hogy a földkerekség lapos. azt hiszik, hogy glóbusz, a golyóbis lapos? mérjük fel, hogy azt hiszik? vagy azt, hogy az mta nyelvtudományi intézetében hazaárulók ülnek. azt hiszik-e?

tartsunk nemzeti konzultációt a nyelvről.

2019.01.23. 19:53:09

@neoteny:
wikipédia.
A magyar szókincs eredete
A mai magyar szövegekben előforduló szavaknak a nyelvészet álláspontja szerint 80-90%-a finnugor szavakra vezethető vissza, ugyanakkor alig 500 alapszó rokonítható közvetlenül a finnugor nyelvek valamelyikével.

2019.01.23. 20:01:41

@neoteny:
tehát magyar és valamely finnugor nyelv relációjában van 500 szó, ami rokonítható (nem feltétlen rokon, hanem rokonítható) és ebből következik, hogy a magyar szókincs 80-90%-a finnugor szavakra vezethető vissza (azaz finnugor eredetű).

a visszavezetés részben írásos nyelvemlékek alapján történik. de ugye ezek korlátozottan állnak rendelkezésre. ezért a visszavezetés az ősiségben hangtani törvényekkel történik. ilyenformán az ősi szavakat mire vezessük ezeket vissza? jelenkori finn szavakra? nem. hangutánzó, hangfestő szógyökökre. és ebből a hangtani törvényekkel eljuthatunk az írásos nyelvemlékek koráig. talán ez lenne legjobb gyakorlat. tehát miért kellene előfeltételezni, hogy a magyar nyelv finn eredetű? a szókincs egyáltalán nem hasonlít. a nyelvtan részben igen, de az összes eurázsiai nyelv agglutináló. az altaji török nyelvcsalád, a török, a mongol, a kaukázusi nyelvek, a koreai, a japán, a sumér is. és ilyenkor jön, hogy na a sumért hagyjuk. de miért hagyjuk? miért kellene rettegni a sumértől?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 20:01:54

@444:

"ha nincs semmiféle biztos tudásunk, akkor esetleg meg kellene kérdezni a népet arról hogyan használja a nyelvet."

Fölösleges megkérdezni a népet: a magyar nép nem szégyenlős, egyes gyermekei kér(dez)etlenül is betolják a megfejtéseiket.

"a hő az abból lett-e, hogy amikor hinnye de hideg van, akkor az ösztönösen a markába lehel úgy, hogy hő-hő. ez a hő. hű de meleg van, akkor arra azt mondja, hogy hőség. és ezzel függ össze a hév, hevít, a hűt, hűl, hűs, hűvös."

Ez olyan, mint megkérdezni a mikrohullámú sütőt használókat, hogy szerintük hogyan kerül legenerálásra (létrehozatalra) a mikró.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 20:04:09

@444:

"A mai magyar szövegekben előforduló szavaknak a nyelvészet álláspontja szerint 80-90%-a finnugor szavakra vezethető vissza"

Ezt te szerkesztetted bele a magyar nyelvű wikipédiába.

2019.01.23. 20:25:46

@neoteny:
és erre mondta egy varga csaba nevű fickó, hogy ő is rokonít 500 szót az angollal. és mutat nyelvtani hasonlóságokat. mindent, ami magyar-finn relációban igaz valójában magyar-angol esetén is igazolható. 13 nyelv szókincsét vetette össze a magyarral. ilyen alapon szinte bármelyik lehet "az" eredet. semmi sem indokolja, hogy a finn. nem arról van szó, hogy a finnek büdösek. hanem hogy ezt az egészet kik és miért találták ki.

van mondjuk a hő szavunk. az valószínűleg finnugor eredetű. tehát esetben még csak az sincs, hogy a finnugor nyelvek valamelyikében találtak egy szót, aminek a hangalakja és a jelentése egy kicsit is hasonló. hanem még ilyen sincs. de nagyon ősi szó, tehát valószínűleg finnugor ez is. és ez akadémikusan meg van magyarázva. kálmán professzor felmarkolta a pénzt, mert szótárt írt. és egy tucat szemét ember vigyorogva uralja a magyar nyelvtudományt. mondván, hogy őket nem lehet leváltani, mert az akadémia egy független intézmény. és erre jön o1g, hogy átírja a törvényt.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 20:26:09

@444:

"a sumér is."

Értem: a Kárpát-medencében a két folyó között kifejlődött proto-magyar szabirok először Sumériába vették az irányt az ottani két folyóhoz, de a tejjel és mézzel folyó két folyó klímájához alkalmazkodottak túl hű de melegnek találták a levegőt Sumériában, ezért elbarangoltak Szibériába. Ott kapcsolatba (nem rokonságba!) kerültek a vogulokkal, vojtákokkal, enyecekkel, nyenyecekkel, és átvettek tőlük 500 szót, de csak szigorúan annyit, mert az akkori fősámánjuk megmondta nekik, hogy egyszer majd az elnyomó germánok ezekkel a halszagú népekkel akarják majd rokonítani az ősiségben megbölcsült magyarokat. De Szibériában meg annyira hinnye hideg volt, hogy a nép konzultációban a Kárpát-medencei Kánaánba visszatérésre tette le a voksát.

A többi történelem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 20:41:51

@444:

"és erre jön o1g, hogy átírja a törvényt."

Mert a magyarok még mindig nem váltották le az ellenzéket. Ha már leváltották volna az ellenzéket és így a rezsim konszolidálódhatott volna, akkor lehetne értelmes közbeszéd: akkor már kiegyeznének az akadémikusok abban, hogy kiakolbólítják azt a tucat szemét nemzetellenes, hazaáruló embert a MTA-ból, beválasztanak egy fél tucat népfőiskolában okult népi etimológust a tagjaik közé, annak a 6-nak adják a 12 bérét és kutatási kereteit, a kiegyező akadémikusok pedig megmaradhatnak a _status quo ante_-ben.

Ezért (is) zárják be a vidéki takarékszövetkezeteket.

2019.01.23. 20:46:21

@neoteny:
nyilván. persze most szerkesztettem bele.

itt van egy a általános iskolásoknak szánt hivatalos tananyagból egy teszt.
tudasbazis.sulinet.hu/hu/magyar-nyelv-es-irodalom/magyar-nyelv/magyar-nyelv/az-urali-nyelvrokonsag-bizonyitekai-tesztfeladatsor/a-finnugor-nyelvek-nyelvtani-rendszere

Egy átlagos mai szövegben körülbelül hány százalék a finnugor eredetű szavak és továbbképzett alakjaik aránya?

60-80%
10-20%
100% (ez ugye nyilván hülyeség, az internetezik szó nyilván nem finnugor örökség)
40-50%

a helyes válasz a legnagyobb érték: 60-80%.

azt írják, hogy hol, honnan, hová hármas irányultság megtalálható a finnben is. rendben. de oroszul a hol gde, a hová kúda és a honnan otkúda. az oroszban is van ilyen hármas irányultság. mit számít az. a magyarban és a finnben is van. tehát ez az eredet. és ezt kell tanulni általános iskolás gyerekeknek.

2019.01.23. 20:58:00

@neoteny:
de mondjuk a hol, honnan, hová ami a bizonyság a hármas irányultsággal kapcsolatban finnül missa, mista, mihin. ilyen szavakat használnak. még csak nem is hasonlít. ez a bizonyság.

angolul a hol kérdőszó ugyebár where. németül wo. óangolban: hwǣr. haver, ez inkább hasonlít arra, hogy hol mint a missa a bizonyság az eredetre a hármas irányultsággal, ami például az oroszban is létezik.

2019.01.23. 21:12:45

@neoteny:
a magyar szókincsben a szavak egy része a ragozásban eltérő módon viselkedik a többitől.

pl. ház-házat. de ugye nem gáz-*gázat, hanem gázt. és nem gőz-*gőzet hanem gőzt. tehát ez a két magyar szó mintha nem azonos eredetű lenne. mert másképp kell ragozni. de ez mintha az egyik matriarchális (nőnemű), a másik patriarchális (hímnemű) lenne. de ez olyasmi, mint a nemek a németben.

2019.01.23. 21:17:35

@neoteny:
ezzel azt akarom mondani, hogy az alapszókincs is eredhet többfelől. mert a szókincs egy részét egy kicsit máshogy kell ragozni, mint a többit. tehát az alapszókincsnek sem feltétlen kell egyfelől erednie.

2019.01.23. 21:36:14

@neoteny:
vagy mondjuk a "fon" finnül "puno-". így van odaírva az iskolásoknak. a google translate szerint "punoa". és a sző. legyen az a fon szinonimája. nem egészen. de ilyen alapon "fáj" és "pain". p/f hangmegfelelés.

a kéz az finnben käte. és a t z-vé változott. de minden z alakult át t-vé. mert a méz finnül mesi. pontosabban ez nem a méz, hanem a mézsör, a nektár. ami angolul mead. óangolban medu. az úgy hangzik, mint a nedű. ami a nedv származéka.

érthető ugye, hogy ezek az esetleges kapcsolatai a magyarnak szinte az összes nyelvvel léteznek. miért is kellett ebből kiválasztani a finn eredetet? hacsak azért nem, mert amikor ezt kitalálták, akkor ők nem voltak államalkotók. tehát a magyarok másokkal kulturálisan ne szövetkezzenek.

2019.01.23. 21:41:49

@neoteny:
és ugye akár ez esetben az alakváltás is hasonló
méz(sör) --> mező
mead --> meadow.
kap egy -ő (-ow) végződést. persze ezek magyar-angol relációban esetlegesek. ahogyan magyar-finn relációban is. a finnugor elméletet feltétlen el kell fogadni, de a magyar iskola nem nevel a kritikus gondolkodásra. eleve a nyelvtanárnak hülyének kell nézni a gyerekeket. és merje azt mondani, hogy az akadémia hülye. jönnek, hogy náci.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 21:47:09

@444:

"a hol, honnan, hová ami a bizonyság a hármas irányultsággal kapcsolatban finnül missa, mista, mihin. ilyen szavakat használnak. még csak nem is hasonlít."

Milyen igazad van: az almák semmiben sem hasonlítanak a láncfűrészekre, így három alma számossága sem hasonlíthat három láncfűrész számosságára.

Anyám egyik intése felém az volt, hogy "ne hülyéskedj mert úgy maradsz". Gyerekkoromban azt hittem, hogy ez egy ostobaság -- de amióta megfigyelhettem a te blogkommentelési pályádat, kezdem úgy érezni, hogy ebben az esetben méltatlan voltam szülém iránt: lehetséges a csaknem teljes hitelvesztésig vinni az idétlenkedést.

2019.01.23. 21:54:42

@neoteny:
varga csaba ennél jobbat mond.
wash-mos
washed-mosott(mosdott)
w/m hangmegfelelés. és a végződésben d/t zöngés-zöngétlen pár. nem minden szóban. de magyar-finn relációban is legfeljebb néhány esetben fordul elő. we-me. what-mit. went-ment. a magyar-finn relációban nem is ennyire tisztán.

varga csaba azt mondja, hogy az angol sing magyar rokona a zeng. az magyarban nyilván hangutánzó. de nem lehet, hogy angolban is hangutánzó. azért van a rendhagyó igéknek három alakja. sing, sang, sung. ezt hangutánzást kifejezzék. az angolok így mondják ezt a zene-bonát.

2019.01.23. 21:56:17

@neoteny:
a finnugor elmélet esetén ugyanez miért nem zavar?

2019.01.23. 22:00:29

@neoteny:
ugyanolyan hülyék vagytok, mint az akadémia. és ez a magyar zsidó kultúra pusztulását jelenti. mert a köznép körében szint mindenki a hülye zsidókkal azonosítja ezt az egészet. mert egy német azt mondja, hogy persze hogy hülyeség. errefelé van finn konzulátus. ők is azt mondják. és azt kérdik, hogy kik találták ki ezt az egészet? és ezt kell mondani, ez is a soros terv része. és nem értik, hogy micsoda. el kell nekik magyarázni, hogy mifelénk ez hogy megy. és azt mondják, hogy náci. olyan nincs. és el kell magyarázni, hogy mondjon jobb magyarázatot. kikben alakul ki ez a brutális értetlenség. mert a végén úgy is ki fog derülni.

2019.01.23. 22:05:19

@neoteny:
próbáld már megérteni, hogy az MTA mondja azt, hogy a hol, honnan, hová ~ missa, mista, mihin. ez a bizonyság, hogy a magyar finnugor eredetű. hiszen ez is egy hármas irányultság. oroszul gde, kúda, otkúda. ott is létezik a hármas irányultság. tehát a magyar orosz eredetű? nem. és tehát a magyar finn eredetű? nem.

nem arról van szó, hogy a magyar és a finn nyelvek relációban lenne bármi olyan különleges, ami magyar és szinte az többi nyelv relációjában ne létezne. semmi sem indokolja, hogy ez AZ EREDET. ezt egyetlen csoportosulás mondja. nem a finnek. ők is csak néznek ki, hogy mi van. de ez úgy is elő fog jönni. mert a veritas intézet után jönnek majd a "nersevikek" és előszedik.

2019.01.23. 22:10:53

@neoteny:
az akadémiának kellene azt mondani, hogy ez egy lehetséges kapcsolat. de mindegy is. csak az érdekel, hogy mennyire lesznek makacsok. pont úgy viselkednek, ahogyan te. törzsi tudatuk. nem pislogsz magad elé? így szoktak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.23. 22:22:22

@444:

"próbáld már megérteni, hogy az MTA mondja azt, hogy a hol, honnan, hová ~ missa, mista, mihin. ez a bizonyság, hogy a magyar finnugor eredetű. hiszen ez is egy hármas irányultság."

És erre te azt mondod, hogy "ilyen szavakat használnak. még csak nem is hasonlít." Az nem lehet, hogy te akkora balfasz vagy, hogy nem ismered fel azt, hogy az összehasonlítás alapja nem a szavak alakja, hanem a hármas irányultsági struktúra amibe szerveződnek a szavak. Így a megfejtésem a te esetedre a kényszeres idétlenkedés.

2019.01.23. 23:03:35

@neoteny:
és szerinted a hol és a missa szavak hasonlítanak egymásra? a magyarok és a finnek az finnugor őshazában egy közös nyelvet beszéltek. csak aztán a magyarok mentek mendegéltek és a missa helyett azt mondták hol? hogy?

2019.01.23. 23:06:12

@neoteny:
de oroszban is meg van a hármas irányultság.

2019.01.23. 23:08:05

@neoteny:
tehát nem arról van szó, hogy nyelvtani hasonlóságok magyar-finn relációban kizárólagosok. hanem a magyar ebben is hasonlít egy kicsit erre is, arra is.

2019.01.23. 23:11:42

@neoteny:
az majdnem összes eurázsiai nyelv agglutináló. nem csak a magyar és a finnel rokon nyelvek. hanem az altaji nyelvek. a török, a mongol. a kaukázusi nyelvek. a távol keleti nyelvek: koreai és a japán. nyelvtan alapján ez egy őseurázsiai nyelvcsalád.

2019.01.23. 23:33:34

@neoteny:
és ugye az alapprobléma, hogy előzetesen nem mondják meg, hogy mi is az, hogy egy nyelv egy másik nyelvből, vagy nyelvcsaládból ered. hanem azt mondják, hogy ezek a "bizonyítékok".

meg kellene mondani, hogy mi az, hogy nyelv.

lehet azt is mondani, hogy a nyelvtant hasonlítsuk össze. és nem érdekel a szemantika, csak a szintaxis. a nyelvi szerkezetek. de akkor tessék azt mondani, hogy most a nyelvtant hasonlítjuk össze. ez alapján két nyelv egy nyelvcsaládba tartozik ha mondjuk mindkettő ragozó, ragasztó (agglutináló). rendben van. de ebből se következik a finnugor nyelvcsalád.

a szemantikai összevetések problémásak. az rendben van, hogy írásos nyelvemlékek hiányában használjuk a hangtant. de ez esetben hangutánzó, hangfestő szógyökökre kellene visszavezetni a nyelvet. mert a hangtant használjuk. és úgy az angol sing, sang, sung a magyar zeng szó rokona. mindkét nyelvben hangutánzó, hangfestő. nyilvánvalóan. de az angolok szerint nem. és ugye itt a probléma, hogy egyik nép így érzi, a másik úgy.

és a másik a jelentésátmenetek problematikája. asszociatív szókapcsolatok. szop --> soup. könnyen lehet, de hogy szopogtatták a húst, illetve szotyogott a kenyér. a latin suppa állítólag valami mártott kenyér (sopped bread). szottyos. sanyi nem szereti, hogy edit és öcsike a pörkölt szaftot lemártogatja. szaft az német saft (lé). de az a pörkölt szónak az vajon a pork szóhoz van köze? értem, hogy nem azt jelenti. de ez esetben a német és az angol sem lesz rokon nagyon sok esetben. a jelentésátmeneteket kizárjuk, vagy ne zárjuk ki. ez egy kérdés.

különféle hasonlítási módok. eltérő modellálás. melyik alapján mondjuk azt, hogy EZ AZ eredet? először is meg kellene mondani, mint értünk azon, hogy eredet. vagy kell valami távolságfüggvény ahhoz, hogy a nyelv, vagy a szó legközelebbi rokona.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.24. 00:38:21

@444:

"és szerinted a hol és a missa szavak hasonlítanak egymásra?"

Az nem lehet, hogy te akkora balfasz vagy, hogy nem ismered fel azt, hogy az összehasonlítás alapja nem a szavak alakja, hanem a hármas irányultsági struktúra amibe szerveződnek a szavak. Így a megfejtésem a te esetedre a kényszeres idétlenkedés.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.01.24. 03:05:51

@444:

"először is meg kellene mondani, mint értünk azon, hogy eredet. vagy kell valami távolságfüggvény ahhoz, hogy a nyelv, vagy a szó legközelebbi rokona."

Hát állíts fel egy munkahipotézist a nyelveredet koncepciójáról. Fejlessz ki egy elméleti távolságfüggvényt a különféle nyelvi elemekre, verifikáld azt, hogy megfelel a távolságfüggvényekkel szemben támasztott követelményeknek, operacionalizáld hogy alkalmazható legyen partikuláris nyelvpárokra és már futsz is, bazdmeg, mint ahogy a késői Kádár-korszak egyik legjobb magyar filmjében, a _Falfúró_-ban tette az egyik szereplő a kisfiával, a sörrel és a gyerekkocsival.

2019.01.24. 08:46:52

@neoteny:
és ez kizárólag a magyarra és a finnre jellemző? mi az eredet definíciója? a kérdőszavak döntik el?

DrGehaeuse 2019.01.24. 10:07:41

@444:
"erre jön o1g, hogy átírja a törvényt".
Ez érdekes. Miért pont most, annyi év után.

Azok az emberek akik Varga Csaba (R.I.P.) és sok más "alternatív" nyelvmagyarázó nézeteivel egyetértve a finn-ugrászok elméletét tagadják, már 20 évvel ezelőtt is ugyanezt vallották nagyrészt (bár V.Cs. a 2000-es években adta ki könyveit és 2012-ben meghalt). Ha érdekelte volna akkor orv-bánt és az őt hatalomba segítőket a magyarok igaz ős-történetének kutatésa és nyelvének eredete, már akkor megléphették volna ezeket a Kásler-féle dolgokat.
digitalstand.hu/olvaso/83361#1

De még egy fél évvel ezelőtt is lesz@rták magasról ezeket a dolgokat.

Nem inkább arról van szó, hogy be akarnak gyűjteni minden "nemzeti-érzelmű" jobboldali szavazót a táborukba? Ezért veszik most elő Schneider (Roy) régi skinhead dolgait, ezért aprítják le a jobbikot emberenként levadászva a vezető politikusaikat. Olyan embereket akiket még 2014 előtt szinte üldöztek és szittyabiznisszel meg pogánykultusszal vádoltak, most elkezdtek támogati, magukhoz édesgetni.

Szerintem az a nagy büdös helyzet, hogy elkezdtek félni, és félteni a szajrét. Mert most már van mit. A fityisz-közeli oligarcháknál parkoló nemzeti vagyonból lenyúlt vagyon ma már 1000 Mrd-os nagyságrendű. Ezért már megéri bárkinek bármit igérni a támogatásért, bárkit kicsinálni, bármi áron hatalmon maradni.

2019.01.24. 10:18:54

@neoteny:
ezért hozza létre "o1g" a nyelvstratégiai intézetet. mert tudja lehet, hogy a filoszemita bölcseletet a nyelvészeti intézet felől lehet szétverni. filozófiai intézet lesöpör mindent, hogy ők egy független intézmény. nekik a politika nem diktálhat. és erősek a külkapcsolataik. a történettudomány kijátssza a holokauszt kártyát. az irodalom is. radnódi antirasszista díjasok. és azt mondják, hogy ők "az" irók, ők "az" irodalom. és erős a fővárosban. az mta a magyar nyelvről valami állít olyat, amit a magyarok döntő többsége nem úgy érez. és ebből következtetnek arra, hogy mta nem magyar érzelmű. a filoszemita bölcseletnek ez a gyenge pontja legalábbis magyarországon.

2019.01.24. 10:43:34

@DrGehaeuse:
polt péter 9 éves legfőbb ügyészi mandátuma idén decemberben lejár. de a kétharmados többség birtokában valószínűleg újra tudják választani újabb 9 évre. ami azt jelenti, hogy 2029. évben hivatalba követő főügyész a 2019 előtti ügyeket nem vizsgálhatja, mert közjogi értelemben 10 év alatt elévülnek. ezért a céldátum 2030. de ez azt is jelenti, hogy a következő évtizedben tisztességesen kell kormányozni. és ha megfigyeled, akkor kormánypárti képviselők ellen is indulnak eljárások. csak kérdés, hogy az idei európa parlamenti és önkormányzati választások után sikerül-e a belpolitikában konszolidációs pályára váltani.

és erre a válasz az, hogy ez egy emberes feladat. azért, mert orbánnak a migráns krízissel kapcsolatos problémákat kell felvetnie. és ehhez elég sokat kell külföldön lennie. a belpolitikában megvalósulhat a nagyobb önkormányzatiság. és ez lehetséges konszolidációs pálya.

2019.01.24. 11:04:57

@DrGehaeuse:
az mta a ceu botrányig nem volt fidesz ellenes. 2014-ig pálinkás vezette. miért mentek volna neki? miért verték volna szét? lovász kénytelen volt kiállni soros mellett. azért, mert a fia amerikában tanul. a fidesz a választásokon kétharmados többségbe került. az ellenzék azonban elidította a hetes cikkely szerinti eljárást. ami azért fenyegeti orbánt. remélhetően az európai szereplők lesznek olyan bölcsek, hogy nem mennek bele egy újabb hidegháborús adok-kapokba. ami amerikának nem lenne feltétlen rossz.

DrGehaeuse 2019.01.24. 11:24:23

@444: Ne süketelj! Mellébeszélsz.

Én radikális anti-finnugrista vagyok! Nekem nem tetszik a Kásler álta indított cirkusz mert az már most látszik, hogy a káposzta újbóli felmelegítése lesz. Egy felújított Ugor-Török háború következik amiből sok minden kisülhet de az igazsághoz nem fog sokkal közelebb vinni.
Meggyőződésem, hogy ma magyar-nak nevezett nép legalább 15000-éve kárpátmedencei ős-telepes földmíves matriarchális-mellérendelő faluközösségi társadalmat alkotó nép egyenes ági leszármazottja.
Nyelvünk európa egyik ősnyelvének mai formája.
A "harcibaltás" hódítók révén valamikor a korai kő-rézkortól az R1a és R1b y-Haplocsoport férfiági vérvonalai által dominált szerző-mozgó harcias rablónépek (kurgán, kelta, pre-szkíta, szkíta, szarmata) uralkodtak és alakították ki dominanciájukat tükröző patriarchális
társadalmi renddel és törzsi-familiáris szervezettel jellemezhető "kultúráikat" és kölcsönösen hatottak nyelvünkre. Az Atlani- és Csendes- óceán közötti mérsékelt övben oda-vissza vándorlásaik során a kárpátmedencei nyelv elemeit és szókincsét és szóképzési módját magukkal hurcolva számtalan nyelvben jelent meg kárpát-medencei hatás (Pl a törökben és az finn-ugorok nyelveiben).
Az ókor végétől pedig szkíta harcmodorú törökös népek (hun, avar, onogur) vezértörzsei szerveztek államokat (Hungária) a kárpát-medencében. Ennek volt utolsó felvonása a magyarok bejövetele. Ekkor vált véglegessé és rögzült a magyar nyelv kettős szókincsű (ősnyelvi+onogur-török) de archaikus nyelvtani szerkezetet és a kőkori lingua-franca mesterséges gyök-szóbokor képző ragozó jelleget őrző formája.

DrGehaeuse 2019.01.24. 12:36:54

@444: A baj orv-bánnal nem az, hogy kiszorítja a ballibeket, hanem az hogy beengedi a likud-nácikat és a KGB-s ruszki maffiát csak azért hogy a pénztároslölő fedőneve alatt felhalmozzon akkora vagyont ami már a világ leggazdagabb 100-as klubjához is elég. Azt reméli, hogy akkor már nem fog számítani semmi, mindent megúszhat és mindent elérhet amit szeretne.
Ott téved, hogy azt hiszi: a vagyon elegendő a világ-elit klubtagsághoz.
Ha így lenne, akkor tag lett volna Kadhafi és Escobar vagy Szeva bácsi is. De vannak bizonyos nem vagyoni kritériumok, amiknek orv-bán soha nem fog megfelelni.
süti beállítások módosítása