1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.12.13. 15:56 HaFr

Isten, haza, család a rezsim árnyékában: menthető-e, ami mentendő?

Képtalálat a következőre: „isten haza család”

Orbán egyik bürokrata-kinövése "nyílt kereszténygyűlöletet" tapasztalt tegnap a Kossuth téren (mármint a parlament épületén kívül), nyilván nem függetlenül a strasbourgi merénylet kormányfői értékelésétől, noha a strasbourgi merénylet mélyebb analízise, khm, még várat magára, legalább annyiban, hogy megállapítsuk, kinek az érdekélt is szolgálja leginkább, a nem létező iszlamista államét és híveiét, vagy a nagyon is létező kelet-európai diktatúrákét.

De ami közelebbről érinti a címet, a kereszténységgel való dobálózást egy minden, csak nem keresztény lelkületű klikktől akár már meg is szokhattuk, hanem ideje tisztába tenni, mi volna az értelme egy párt és hatalomgyakorlás keresztény voltának, és tegyük ezt akkor együtt a haza és a család fogalmaival, amelyek együtt képezik az ismert kisgazda, tágabban tradícionalista jobboldali politikai krédót.

Az Istenre való hivatkozás egyszerre utal a hit és a természeti törvény (isteni törvény, természetjog) örök normáinak prioritására a pozitív (írott) törvényekkel és az erkölcsi pluralizmussal szemben. Az Isteni törvényt rögzítő Tízparancsolat, a "suum cuique", az ún. Aranyszabály, a kategórikus imperatívusz (korlátozottan), a szerződéselmélet stb. mind a természetjog modelljei, amelyeket az emberi civilizáció örök normáiként tart számon a tradícionalista, konzervatív politikai gondolkodás, korunk pedig mást sem bizonyít jobban, minthogy nem létezik értelmes, a közjót szolgáló meghaladása ezeknek az elveknek. Annak az alapállásnak, hogy egy jól elrendezett emberi közösség tagjait egy önmagában tekintélyt jelentő felettes instanciára való közös referálásuk kell, hogy összekössön, nem pedig az (atomok vagy a piac modelljét követő) közvetlen kapcsolati hálójuk, nyilván nehezen szerezhető érvény, ha ezek az önmagukban vett autoritások már nem léteznek. Annyi azért megengedhető éppen ezért, hogyha Isten nem létezne, bizony ki kellene találni és folyamatosan megpróbálni rekonstruálni -- az érdekében és közvetve ezzel az emberiség érdekében gondolkodni. Az olyan rezsim szolgáinak szájából, amely nap mint nap látványosan belerúg a természetjogi normákba, az Istenre és a kereszténységre való hivatkozás nyilvánvalóan a politikai aljasság egyik formája csak.

A haza és a haza érdekének képviselete a konzervatív politikának abból a belátásából falad, hogy nem tehető jelentés, értelem és gyakorlat olyan emberi megnyilvánulások mellé, amelyek nem közösségben és egy közösségre reflektálva születnek. A nyelv, az erkölcs, a piac, az érdek, az értékek mind közösségi intézmények; nem egyszerűen individuumok véletlenszerű találkozásainak eredményei, hanem nagyon bonyolult, sok generációt átfogó kapcsolatrendszerük, a fenti - Istennel és a természetjoggal kapcsolatos - belátásokat beszámítva: átfogó rend. A haza, amely esetünkben már intézményesen is kibővült Európával és kisebb részt a világgal maga is összetett fogalom, de a nemzeti referenciája mindenképpen domináns. Ez a nemzeti referencia viszont távolról sem egyenértékű a kormányzat propagálta etnicista meghatározottsággal. Annyi azonban bizonyos, hogy a haza politikai értelmezése és képviselete nélkül a politikai cselekvés maga válik értelmezhetetlenné, mert az episztemikus-kognitív tartalma ürül ki (a kézenfekvő érzelmi hiányon túl).

A család - a hazát is lehagyva - annyira fontos az ember életében (a hiánya tipikusan érzelmi privációt, személyiségtorzulást okozva), hogy nem lehet olyan épeszű politika, amely ne az erősítésére irányulna, meghagyva persze az autonómiáját a lényegi funkcióin belül. De a család hasonlít az előbbi -- mindösszesen -- közösségformáló instanciákhoz, hogy egy autoritás (normaadó) tükrében értelmezi a személyes feladatokat, értelmi és érzelmi viszonyokat. Ebből a szempontból különböztetendő meg a homoszexuális házasság megalapozta kapcsolattól: ti. a család nem pusztán két ember érzelmi egysége (ettől még nem lesz egy kapcsolatból család), hanem ezek indirekt vérségi köteléke, amely a saját gyerekek révén jön létre. A saját gyerekek tehát beteljesítik a szülők testi és lelki közösségét. Nem mellesleg a család az emberi reprodukció olyan egyedüli intézménye, amelyben a gyerekeknek először van meg a lehetőségük egy priméren - posszibilitásként - létező közösség tagjaiként (ezt a közösséget az előbbiek szerint aktualizálva), nem pedig autonóm személyekként megtanulni, hogy milyen, amikor közvetett és megosztott értelme is van az életüknek, ami nemcsak a sajátjuk - röviden, felelősségeik és kötelességeik vannak, amelyek jobb emberré teszik őket. (Lásd még, a szülő feláldozza életét - vagy annak egy aspektusát - a gyerekeiért stb., ennek minden a rációt meghaladó értelmével.)

Összefoglalva: a közvetett (tehát az említett instanciákon átvezetett vagy tükrözött) személyiségértelmezés a konzervatív politika kognitív és normatív alapelve, amelynek én is vallom a fölényét az újkortól ennek kárára erősödő, mára paradigmává vált interperszonális szabadsággal szemben. Azzal, hogy a rezsimszolgáink alapjában nem értik, mit is jelent e röviden elemzett hármasság és milyen értelemben kellene elősegíteni az érvényesülését, hanem csak a rablóhadjáratuk eszközeiként használják, tovább diszkreditálja a konzervatív pozíciót a társadalom egyéb tagjainak szemében, illetve megtéveszti a híveinket a valós feladatainkkal kapcsolatban.

82 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7314477434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pál Maros 2018.12.13. 17:24:04

A vér kötelez

Felénk van a mondás: „ A vér kötelez”. Apai öreganyám (túl a 70-en) mesélte nagyon messziről jött (hozott) felségemnek, amikor egyszer „kettesben” voltak: Tudod, aranyoskám, nálunk az elsőszülött fiú mindig Pál keresztnevet kapott, ezt nekem is az öreganyám mesélte. Matekból nem vagyok nagyon jó. Szóval, a fiam azt mondhatja, nyolc generációra vissza tudok nézni.

Az érzelmi oldalról. Németben az egyik szomszédomnak én voltam a legközelebbi „rokona”. Nem volt senkije, azaz nem tartott egyetlen „vérrel” se kapcsolatot. Mindent bérelt. Lakást, meg ami benne volt, mindent. Négy év után egy nap azt mondta, töröld ki a számomat, holnap költözök. Elment. Én meg visszajöttem, mert soha egy pillanatig nem gondoltam, hogy ott, vagy máshol maradok. Nagyon mélyek a gyökerek. Nyolc generációig nyúlnak le.

2018.12.13. 21:17:26

@444:

ez így szórakoztató, de vannak akik efféle mélyenszántó nyelvészkedést, egyéb eszmefuttatásokat komolyan vesznek.
viszont aligha ezen blog olvasói. vagyis?

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.12.14. 08:55:48

Örömhír! A kereszténység gyógyítható!

Ha KERESZTÉNY vagy abban hiszel, hogy valami kozmikus zsidó zombi örök életet adhat neked, ha szimbolikusan eszel a húsából és telepatikusan megüzened neki, hogy elfogadod őt mesterednek, és aki így cserébe eltávolíthatja a gonoszt a lelkedből, ami azért került oda, mert egy oldalbordából lett nőt meggyőzött egy beszélő kígyó, hogy egyen a zsidó zombi apjának a varázsfájáról.

Ez teljesen hihető, világos és kicsit sem nonszensz!

gyászhuszár 2018.12.14. 09:04:11

Es mi a helyzet a vallasgyakorlas szabadsagaval? Ha nincs megengedve es legyen mindenki kereszteny akkor hozzanak errol torvenyt es utana meglatjuk mi lesz.

2018.12.14. 09:11:24

Kevesebb idegen szó használatával értelmezhetőbb lenne az írás.
A kereszténységből nekem az inkvizíció, a pedofília, a gondolkodás elnyomása és képmutatás ugrik be elsőre.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.14. 09:12:21

@roli101: akkor mégis kiválóan tudat értelmezni az idegen szavak ellenére is, tulképp a szöveg sem kellett az értelmezéséhez :)

2018.12.14. 09:14:15

hát igen, valami munkát kell adni a keresztényvédelmi államtitkárnak is, mert felmerülhet a szükségtelen pénzkidobás gondolata!

és mondá az úr, legyen áldott a te magod és annak vivőanyaga mindörökké, ámen!

nu pagagyí 2018.12.14. 09:30:13

Orbán nyílt Orbán-gyűlöletet tapasztalt. Ebből levonhatná a következtetést: ő is elgyurcsányosodott. Annyi különbség azért van, hogy Orbán önerőből temeti be magát szarral, mivel saját, közpénzen nyomasztóvá tett médiája festi róla az egyre undorítóbb képet: a pókhendi gecihuszár képét.

2018.12.14. 09:35:30

@HaFr: Belekezdtem az olvasásba, de rövid időn belül felhagytam vele, mert nem vagyok elég képzett, hogy ilyen magas röptű gondolatokat, ennyi idegen szóval megtűzdelve megértsem. De a keresztények biztos lazán értik a mondandódat. Lehet járnom kellene templomba, mert a papok is biztos ilyen választékosan dicsérik a fideszt és istenítik viktort.

agarik 2018.12.14. 09:54:00

A kereszténység megérdemli hogy eltűnjön a picsába. Legalább ennyi haszna legyen az Orbán-kormámnynak.
Isten elvégre nem létezik, a vallásnak el kell tűnnie a picsába az államigazgatásból -ahogy az elő van írva -, az oktatásből, különösena közoktatásból (ami szintén elő van írva), végül egyáltalán (mert a szélhámosság és a pedofília megintcsak be van tiltva).

2018.12.14. 09:54:40

@444: Valóban sok galádságot csinált és csinál jelenleg is. Vannak vitathatatlan jó cselekedetei is, mondjuk az iskolák, ahol nem pedofilok voltak a papok.
De akkor dicsérhetjük, követendő példának tekinthetjük Hitlert is, hiszen lelkesen küzdött a dohányzás visszaszorításáért, felvirágoztatta a német gazdaságot.
A tömeggyilkosságot, a gyerekek megrontását, mennyi jócselekedettel lehet semmissé tenni?
Mennyire gerincesnek vagy elvakultnak kell lennie ahhoz, hogy higgy egy olyan szervezetben, amelyik a legrondább bűnöket követte és követi el, miközben az alázatosságról és a tízparancsolatról prédikál?

Harari 2018.12.14. 09:55:34

A poszt bevezető tézisei hamisak: "..nem létező iszlamista államét és híveiét, vagy a nagyon is létező kelet-európai diktatúrákét.." csak annyi a tévedés, hogy az iszlamista állam hívei nagyon is léteznek és aktívak (függetlenül attól, hogy maga az állam minden általunk mérvadónak számító szempontból államnak mínősíthető-e), valamint a kelet-európai diktatúrák, mint olyan nem léteznek (esetleg bizonyos helyeken bizonyos szempontból diktatórikus jellegzetességeket lehet tapasztalni, de mint komplett és komplex politikai rendszer, még a belorusz változat sem meríti ki teljességgel a diktatúra fogalmát, ugyanis ilyen "laza" értelmezéssel bármelyik nyugat-európai ország is diktatórikus, az USA-ról nem is beszélve, ahol az első számú vezetőnek jogában áll a világon bárkit likvidálnia bármilyen testületi jóváhagyás nélkül!!) A poszt további fejtegetései fókuszálatlanok és a verbális tobzódás tipikus jegyeit viselik magukon.

cavalry 2018.12.14. 10:01:19

Ezt a gordiuszi csómót Stalin egyszerűen megoldotta. Azóta tudományosan bizonyított tény, hogy az emberek 94%-a képtelen a kognitív gondolkodásra, tehát bármilyen marhaságot elhisznek ha elég bonyolultan tálalod nekik és a végére teszel egy jelmondatot ami szimpatikus. Nem véletlen az a sok sok éves módszer hogy a pap amikor misézik követhetetlen és egymásba fűzött mondatokat mond, amit bármennyire figyelsz képtelenség értelmezni, tehát csak annyi a feladata hogy értsd a szavakat de a mondatok már nem. A végére jön a jelmondat.. és mehetsz haza megvilágosodva. Orbi csak jótanuló.

bgp 2018.12.14. 10:04:39

@TanNé: Nem zombi, mert jórészt immateriális.

cavalry 2018.12.14. 10:11:01

@új felhasználó: Nem érted a dolog lényegét a migráncsokkal kapcsolatban. Az emberek reprodukciós költsége nálunk 15 millió forint az alacsonyan vagy közepesen képzetteknél, 20-25 millió az egyetemet végzetteknél. Tehát aki (kapitalista) befogad egy bevándorlót ennyi pénzt kapott ingyen. Azután használja amire tudja, az már lényegtelen, termeli az adót a migráncs is. Kicsit problémásak, de aki nem igazodik azt pőorrá kell verni, azért van a rendőrség és kész. Ha akkor sem igazodik akkor meg ki kell dobni a francba (nálunkrégen lelőtték és kész mint Sobri Jóskát. Légy erős, országunk 98% -a bevándorló, olyan hogy magyar, genetikailag 1 % körül van, ezt is bebizonyították már, csak nem illik reklámozni. Ha megnézed a bűnügyi statisztikákat akkor semmivel sem maradtunk le a migráncsoktól, sőt.

kiir 2018.12.14. 10:23:30

A nemzetről. A nemzet éppen attól lett közösségi referenciapont, hogy az "újkortól erősödő, mára paradigmává vált interperszonális szabadság" erős gyökereket vert. Azelőtt bizony nem a nemzet volt a haza vagy a közösség elsődleges/kiemelt formája. Pontosan a növekvő interperszonális szabadság kellett a nemzet felemelkedéséhez. Innen nézve nem ésszerű az egyiket szeretni és a másikat elvetni.

A családról. Én ismerek homoszexuális párt gyerekekkel (akik ráadásul az egyik szülő vér szerinti gyerekei). Ismerek heteroszexuális párt örökbefogadott gyerekekkel. Ismerek heteroszexuális párt előző házasságból származó gyerekekkel. És persze ismerek heteroszexuális párt gyerekek nélkül is. Legutóbbi kivételével mindegyik beteljesíti a (szavaid értelmében vett) gyereknevelő funkciót, ám a gyerekek nem teljesítik be "a szülők testi és lelki közösségét", és a te definícód szerint nem családok. Szóval ennek a gondolatmenetnek érdemes mégegyszer nekifutni.

A kereszténységről. Hamis dichotómiát állít föl az az "alapállás, hogy egy jól elrendezett emberi közösség tagjait egy önmagában tekintélyt jelentő felettes instanciára való közös referálásuk kell, hogy összekössön, nem pedig az (atomok vagy a piac modelljét követő) közvetlen kapcsolati hálójuk". A két tényező ugyanis nem ellentéte egymásnak, hanem kiegészítik egymást. Például senki nem állítja, hogy a kapitalizmus működik kívülről adott keretek nélkül (na jó, Neoteny-n kívül). Másik kifogásom, hogy "önmagában tekintélyt jelentő felettes instancia" nemcsak a kereszténység lehet, sőt a történelemben nem is csak a kereszténység volt. (Hiszen a kereszténység 2000 éve van, és ezalatt sem terjedt ki soha az emberi populáció 100%-ára.) Tehát "az emberi civilizáció örök normáivá" való megemelés igényel még némi alátámasztást.

Persze értem én, hogy a poszt műfaja hitvallás, nem pedig tudományos értekezés. Azonban úgy gondolom, hogy ha magasan szárnyalsz is, legkésőbb akkor nézz le a földre, mielőtt talajt akarsz fogni.

új felhasználó 2018.12.14. 10:23:32

@cavalry:
Köszi megnyugtattál, biztosítva lesz a keresztény Európa jövője a migráncsokkal

Hamihami 2018.12.14. 10:24:42

@444: kinek mi koze ahhoz, hogy a masik miben hisz vagy milyen a vallasa?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.14. 10:31:05

@kiir: a gondolatmenet eléggé rendben van, te nem fogadod el mindössze, ami szintén rendben van

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.14. 10:33:09

@Harari: megértem, ha neked az orosz vagy a magyar állam nem diktatúra, kívánok neked boldog életet. Hogy az ürge miért lövöldözött, kinek a megbízásából, azt meg pont annyira nem tudod, mint én, abban különbözünk csak, hogy te szereted a diktatúrákat és vak vagy az utóbbi években Európában végzett munkálkodásukra

kiir 2018.12.14. 10:35:58

@HaFr: Írtál már erre vonatkozó hosszabb posztot? Úgy emlékszem, ebbe a gondolatmenetbe már korábban is beletörött a bicskám. Valószínűleg nem értem, mire gondolsz (és addig azt sem tudom, hogy elfogadom-e). Valahol le van írva kifejtősebben?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.14. 10:38:39

@kiir: 2300 posztban, ennyit tudok mondani - sajnos ezek valamennyire támaszkodnak egymásra, nem tudok mindent újra elvarrni

CleanYourRoom 2018.12.14. 10:40:40

@TanNé: Ez az edgy fedórás ateista megmondóemberkedés annyira primitív és méltóságon aluli, nem gondolod? "Lóóól, ezek a hülyék az égi spaggetiszörnyben hisznek, meg fára szegezett zsidóben, de hülyék, hahaha!" Ez a maximum, amit szellemi teljesítményben várni lehetne tőled? Ez a kritikád lényege, tényleg? Lehet a kereszténységet kritizálni sokkal cizelláltabban és mélyenszántóbban is, lásd ahogy pl. Nietzsche tette, de amit te csinálsz, az vulgáris és elidegenítő.

2018.12.14. 10:46:11

egyszerű a képlet.
aki nem tud, az hisz!

CleanYourRoom 2018.12.14. 10:48:50

@HaFr: Lenne egy teoretikus, ámde igencsak kényes kérdésem: ha a demokratikus értékeink - az individualizmus, a tolerancia és a diszkrimináció tilalma, az általános és feltétlen választójog, a bevándorlás, nyitott határok és multikulturalizmus, a szolidáris jóléti állam - a pusztulásunkat okozzák, akkor mire voltak jók végső soron ezen oly magasztos értékeink, ha a legalapvetőbb értéket, a túlélést nem tudták szavatolni?

kiir 2018.12.14. 10:49:29

@HaFr: Egy régi elvarrás pont ugyanúgy megfelelne. Reméltem, hogy a 2300-ba valahol belecsúszott egy ilyen.

Akkor esetleg valami blogon kívüli hivatkozás: könyv, cikk, szerző, iskola?

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.12.14. 10:51:30

@erikgross: @roli101: @Hamihami:
Hát ti meg kihez beszéltek? Vagy a bloggertárs már keresztényi elszántsággal kivágta a @444 -et a picsába? Vagy csak én nem látom? :-)

CleanYourRoom 2018.12.14. 10:56:49

@roli101: Pedig beugorhatott volna a sör-és sajtkészítés, a lőpor és egyéb tudományos felfedezések, az egyház szociális tevékenysége, a szegények és betegek ápolása, a tudomány, a művészetek és a filozófia megőrzése és pártfogolása a Római Birodalom utáni sötét középkorban, nemde? Lám, milyen érdekes tud lenni a világ, ha nem csak fekete-fehér ideológiai szűrőn keresztül vagy hajlandó nézni, nem igaz?

cavalry 2018.12.14. 11:02:24

@új felhasználó: Mi az a "keresztény Európa"? Te most komolyan gondolod hogy ennek a szókapcsolatnak bármi értelme van? Miből gondolod hogy kötelező lenne mindenkinek kereszténynek lennie? Ez egy önkéntes dolog nem? Egy picit elmaradtál már vagy 500 évvel. Ellentmondásos dolog ha a kereszténységet mint fogalmat szembeállítod a kötelező jelleggel. A pápa értékrendje rendben van? Bauer zsolt szerint egy kicsit másképp kell felfogni a dolgot. Akkor Zsolti bácsi eretnek? Elő van jegyezve a máglyára?

Hamihami 2018.12.14. 11:05:41

@zord íjász: nemtom hol van, de a kerdesem nem csak hozza, hanem mindnekihez szol: kinek mi koze a masik ember vallasossagahoz? Vagy ahhoz, hogy mi en hisz vagy miben nem? Az viszont ocsmany, hogy ezt a kormanyzo part politikai ergo gazdasagi haszonszerzes erdekeben hasznalja fel. Ilyet lattunk es latunk ma is a kozel keleten, de az europai ertekektol ez azert nagyon messze van.... vegul is, hasonlatos az emirsegek autokrata kiralysagaihoz, orbannak biztos tetszik az a rendszer, ott lehetne meg nagyobbat szakitani: nagyobb magangep, nagyobb yacht, kisebb kontrol... es meg ronaldokat meg iniestakat is tudna igazolni a felcsuti arenaba!

cavalry 2018.12.14. 11:08:36

@új felhasználó: Egyébként meg csinálj 5 gyereket hogy javuljon az 1,3-as szaporodási rátánk, mert különben a szél csapkodja majd a kocsmaajtót nemsokára. Ha nem vagy erős matekból akkor használj excel táblát és kiszámolja neked mikor csökken nullára a népességünk. Számold bele az évi x százezer kivándorlónkat is, akik egyre gyorsabban húznak kifelé, az itteni jólét elől, mert szeretik a kalandokat. Na most amikor bejön ide valaki a nagy üres térbe, akkor az migrács vagy honfoglaló? A föld ahol élünk nem tulajdon hanem csak birtok, amit bárki birtokba vehet ha éppen akar vagy tud. Csak szólok.

2018.12.14. 11:14:03

A világ legnagyobb megtévesztése, hogy a migrációt támogatni kell. Ennek legnagyobb terjesztői az agyatlan birka liberálisok.

lajthabalazs · https://google.com 2018.12.14. 11:24:24

Kíváncsi vagyok, a hozzászólók közül hányan szenvedik végig magukat a szövegen, abból hányan értik meg, hogy mi volt az érvelés. És hányan használják a felületet kizárólag arra, hogy a címmel kapcsolatban megfogalmazott véleményüket egy Indexről hivatkozott cikk alá böföghessék.

Mindenesetre én sokszor megbotlottam a záró- és gondolatjeleken és a végén az összefoglalásból sem derült ki számomra, hogy miről szól a cikk.

agarik 2018.12.14. 11:45:46

@roli101: Ahol nem pedofilok a papok, ott is tudományellenesek, és mesékkel hülyítik a diákokat. Egyház kezében egy iskola nem iskola, hanem agyrombolás.

@cavalry: Nem csökken nullára a népesség, csak te nem értesz a népességszámításhoz.
Egyébként megszülhetsz amennyit akarsz kretard, innen mindenki elmenekül a teokratikus diktatúra elől mihelyst járni tud! Nem szülni kell ide, hanem eltakarítani a kereszténységet, növelni az oktatást, megadóztatni a gazdagokat, megteremteni a jogbiztonságot, nem építeni több stadiont meg kisvasutat, élhető körülményeket teremteni!

agarik 2018.12.14. 11:47:26

@444: Hú, te nagyon hülye vagy. Csak azt nem értem, ezzel a lendülettel miért nem rögtön az Orion-csillagképbe genetikáztad magad?

cavalry 2018.12.14. 11:55:10

@444: Nem dönt ez el semmit sem. A politikai marketing hülyíti a sok agyatlant, aki a faluját sem hagyta el csak kivételesen. De szavaz. Ha van sör és virsli akkor bárkire, különösen ha igér is valamit, betartani meg nem lényeges mert úgyis elfelejtik mit is igért ha elég bonyolultul mondják. Nem tudom ismered e már a "viselkedési közgazgaságtant" nem túl régi dolog, pár Nobel díjat megért már. Kipróbáltam termék értékesítés esetében bejönnek e a "konzerv" elméleti szövegek. Tökéletesen. Egy párt is árú, és a migráncsozás is ilyen panel szöveg. Pld a szaunában is elmondtam az embereknek hogy a különböző cucc amit ráöntenek a kőre mit is jelent . Azóta félnek tőle. Majd nemsokára elmondom a fordítottját, akkor meg az lesz a nyerő, azután újra az elsőt. Fogadjunk mindet beveszik. Pedig értelmiségiek többen komoly diplomákkal és gyakorlattal. Csak olyanokat kell mondani amit nem ismernek,például "ultra finom" részecskék lehetőleg angolul - te tudod mi az? "A legújabb kutatások szerint a mentha felöntés azt okozza hogy..".és ide beirhatsz akármit.

cavalry 2018.12.14. 12:01:59

@agarik: nagyjából igazad van. Csak az túl egyszerű :)

cavalry 2018.12.14. 12:06:27

@David Bowman: A minőség megy el. Még a perui indiánok közül is. Ami marad az olyan lesz mint az avarok, feloldódik. Teszteltem a kocsma népességét (én nem iszom csak kávét) :) Kaptak egy logikai feladatot amit egy holló simán megold, film is van róla, van ilyen feladat egy csomó. A még józan !!! kocsmanép hozzá sem tudott szólni a dologhoz. Nyilván mind szellemi sasmadarak csak éppen lemerült az elem bennük.

cavalry 2018.12.14. 12:21:16

@David Bowman: Néha te is tévedhetsz, vagy a mintád csalóka. Véletlenül egész érdekes (közeli) információim vannak. A jókat úgy szívják ki mint a gép. Hülye van ott is elég. Kell a motivált, dolgozni tanulni képes, magas TQ, kreativ, szorgalmas stb stb. hajtós ember, aki viszi a vállalatot előre. Mindegy milyen náció. Hozza a profitot. Nálunk meg mit kezd magával? Elmegy az autógyárba csavarozni géppel?

agarik 2018.12.14. 13:03:05

@David Bowman: Ú, te szegény barom náci fajelmélethívő. Egy területen,ami fennállása óta a migránsokból él, és többször kicserélték ilyen-olyan kihalás miatt szinte a teljes lakosságot "migránsok"-ra, árja fajról fröcsög!
Elképesztő.

A középkorba, sőt: ókorba való visszatérési kísérleted, és a Végtelen Szaporodás Véges Élettérben agyalágyultságról már nem is szólva. Hja. Halál a tudományra, mindenki menjen inkább szülni, aztán dögöljünk meg - érdekes jelszó. Tipikus keresztény értékrend.

Az IQ amúgy szart se számít. 130 ezen túl simán átlagos. Az enyém 170 a 200-220-as skálán, súlyozás nélkül. Na az már magas. De attól még semmilyen téren nem mérvadó.

PS: itt KEMÉNY diktatúra van, és életfogytit, meg halálbüntetést osztogatnak. Csak nem a fejed vágják le az utcán hozzá. De attól még ugyanaz.

wega 2018.12.14. 13:49:09

@roli101: Kár, hogy feladtad, esetleg érdemes lenne (már, ha szándékodban áll) kicsi erőfeszítést tenni, hogy megérts olyan gondolatokat, amiket más írt le.
A technikája egyszerű, az eddig meg nem értett szavak jelentésének utána kell nézni (esetleg leírni), aztán ezekkel újra olvasni, ha még mindig nem áll össze, lehet kérdezni is.
Tény, hogy macerás, meg tovább tart, meg dolgozni kell érte.
Aztán ha megvan, mit akart mondani a csávó, és ellenvetésed van a mondandóval kapcsolatban, utána érdemes beleröfögni.
Sok sikert hozzá, és Szép napot! :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.14. 14:02:40

@David Bowman: az élet kockázat, bármi lehet még, üdv

2018.12.14. 14:05:02

@CleanYourRoom: A lőport a kínai alkimisták találták fel és az oszmánok használták először fegyverben. A tudományos istenítéletekre gondolsz vagy a tudósok máglyán elégetésére? Az orvoslásra, miszerint annál biztosabb a gyógyulás, minél közelebb fekszik a beteg az oltárhoz? Sör, amit már az ókorban is főztek Egyiptomban? Sajt, amit Kr. e 8000 körül már készítettek? Ha jól belegondolok a tények alapján a középkori papok, szerzetesek csak másolták az ókori tudást és találmányokat és mindent megtettek, hogy az újító tudományt eltapossák, elégessék.

Lám milyen más tud lenni a világ, ha olvasott vagy és nem a Ripostra vagy a Borsra gondolok.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.14. 14:13:12

@David Bowman: örülök, h ilyen jól értesült vagy, jó fényt vet rád, a következő válaszodnál kipenderítelek és törlöm minden alkotásodat

wega 2018.12.14. 14:16:15

Hmm... Én értettem a leírtakat, külön öröm, hogy elegánsan lett elküldve a bús pi...ba a jelenleg regnáló banda, és nem csak úgy zsigerből, hanem értelmesen kifejtve, hogy miért is hiteltelenek és aljasok. Élmény volt olvasni.
A kognitív kihívásokkal küzdőknek ott az összefoglaló, az is érthető önmagában is, a többi "csak" indoklás, és részletezés. És igaz. (Sajnos.)

2018.12.14. 14:27:46

Hogy is mondta Hofi, amikor ezeket parodizálta? Isten, Haza, Család! Az isten se megy haza, ha otthon van a család.

maxvaI baIcán bircaman · http://bircahang.org 2018.12.14. 14:52:45

A Fidesz színt vallott. A hatnapos munkahét bevezetésével rátámadt a családokra, hogy így fogyjon a magyar. Sorost szolgálják ki hogy a magyar vízkészletre rátehesse a kezét. A bölcsödék ingatlanjaival pedig lehet spekulálni és stadionokat építeni a helyükre.

ijontichy 2018.12.14. 16:49:08

Hogy a fidesz mi is valójában, az 1998 ősze (legkésőbb 2002 tavasza) óta csak annak nem világos, aki háttal ül a moziban. Ez nem vet valami jó fényt a társadalom elitjére/értelmiségére :-(. Igen sok szép, lámpás fejet vakított el az ún. "ballibbel" szembeni - nem alap nélküli - ellenszenvük, hogy már nem látták a fától az erdőt. Márpedig az érzelem nem politikai kategória, csak eszköz a politikus kezében.

Brix 2018.12.14. 16:50:35

Kicsit off topic a hozzászólásom, de szerintem a jelenlegi politikai helyzet lényege az, hogy - végre- kiment az ifjúság az utcára és elkezdett harcolni a politikai jogokért , a rendszer megváltoztatásáért, a társadalmi elit megbuktatásáért...Az új generáció: Fekete-Győr Andrásék, Donáth Annáék megmutatták, hogy a mai fiatalok nem egy elveszett korosztály és meg tudnak harcolni a magyar társadalomért...Jól nézzük meg őket, mert ez lesz az a generáció, amelyik elzavarja a kiöregedő fidesz-elitet a hatalomból... Szerintem , a Momentum tegnap meglépte a parlamenti bejutás küszöbét és esélyük van rá, hogy vezető ellenzéki párttá váljanak az elkövetkezendő években... Orbán pedig azzal szembesült, hogy a magyar társadalom egy jelentős része , már nem csak nem szereti, hanem egyenesen gyűlöli...Talán már érzékelte, hogy ekkora gyűlölettel az egyik - másik oldalon persze, elvakult támogatással a háta mögött- nem fogja a történelem beírni a nagy, sorsfordító magyarok közzé... Csak oda kerülhet, - a kisebbség által szeretett vezetők közzé-- ahová, Kádár vagy Horthy... Ilyen sok év miniszterelnökként a magyar politikában , lassan felőrli és elhitelteleníti mint embert és politikust....Jönnek a fiatalabb generációk , akik számára már Orbán semmit sem fog jelenteni , mert egy teljesen más kor szülöttei más értékrendszerrel... Arról nem beszélve, hogy az új generációk is szeretnének hatalomhoz jutni, hogy megvalósítsák a saját maguk által elképzelt, szabad Magyarországot...Az állampárt 2,8 millió szavazója közül kb. 1,5 millió sima trendkövető választó, akik leszavaznak a mindig aktuális , hatalmon lévő párta ( így került Gyurcsány is hatalomra...) DE, ha beüt egy gazdasági válság és elhibázott politikai döntések sorozata kíséri a kormányzást , akkor vészes gyorsan elindulhatnak a népszerűség-vesztési lejtőn...A felnövő, új generációk is inkább a változást fogják támogatni...Európában egyébként is forradalmi hullám/ hangulat van, hiszen a kispolgároknak a fiataloknak elegük van a kivénhedt, önző, akarnok , érzéketlen elitekből...A cél most az, hogy menjünk ki együtt az utcára és zavarjuk el- ha kell, nem demokratikus eszközökkel, ahogy a történelem során már sokszor- a regnáló hatalmat/ elitet és próbáljunk meg a demokráciát újra felépíteni, plurális alapokra helyezni a rendszert, hogy soha többet ne jöhessen létre egy párt egyeduralma!

szepipiktor 2018.12.14. 18:56:40

Mindig kuncogok, amikor az egyik oldal a másik orra alá dörgöl olyasmit, ami neki is ellenére van.
Most az ellenzéki oldal kéri számon a fideszen a keresztényi gondolkodást? Azok, akiknek ez eleve tagadott gondolat?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.14. 19:09:52

@szepipiktor: nem tudom, mit kér számon az ellenzéki oldal, én ezt a cikket írtam

földforgató 2018.12.14. 19:39:37

Az orbáni "régi vágású keresztény demokrácia" fő mondanivalója . A ACÉL SZENTESÍTI AZ ESZKÖZT követendő elődök
www.amiidonk.hu/elemzes/a-keresztenyseg-bunei/

morph on deer 2018.12.14. 20:03:54

@cavalry:
“A politikai marketing hülyíti a sok agyatlant, aki a faluját sem hagyta el csak kivételesen.”

És nem csak őket!
Amúgy egyetértek, ez az egész itt egy lényegében ócska termék, amit egyébként pontosan felismerhető és meghatározható, ismert propaganda- és marketing-megoldásokkal lőcsölnek rá a nagyérdeműre.
Valami elképesztően széles “szakmai” fronton nyomulnak, a tájékozatlan átlagpolgárnak vajmi csekély esélye van elkerülni a hatást.
Szakmai alatt a kommunikációs és reklámlélektani húzásoktól mezdve a különféle egyéb manipulációs módszerekig - pl. social engineering, NLP, (azaz Neuro-Linguistic Programming) - minden elképzelhető, agymosásra alkalmas módszer bevetésre kerül.

A hatásáról csak annyit, hogy érdemes megfigyelni, ahogy még a politikai/ideológia paletta ellenkező oldalán található személyek is átveszik a fideszes szókapcsolatokat, használják akár a téves és/vagy pontatlan definiciókat is, mert már így rögzült!

Írásos bizonyítékai az orbán-beszédek, amik elemezhetőek ilyen szempontok alapján -is-, és ez egyértelműen látszik.

Ebbe a sorba illik bele az isten-haza-család panel is, sok más mellett. A fidesz, illetve orbán számára ez nem több, mint még egy eszköz a kontroll és a befolyás erősítéséhez, semmi több.
Nem is hiszem, hogy ez valaha is jelentett volna bármi mást viktorunknak, egyébiránt.

Személyes meggyőződésem, hogy eredendően a hibás kommunikáció volt az ellenzéki oldal veszte, azóta már csak a formájuk megőrzésére kell gondot fordítaniuk, most már szinte magától megy a dolog...khmm.
Mert ugye, mint hallottuk: “a politika nem árucikk!” Szóval a polgár majd nyilván idológiai alapon dönt, és úgy is a jobbat, őszintébbet, stb fogja választani, hiszen felismeri azt, mert “az emberek nem hülyék”.
Hát ja. Csak éppen emberek, akikre bizony ugyanúgy hatással vannak a fentebb említett módszerek, akár a mágneses csodakarkötőt, gyógyító erejű himalájai sókristályt, vagy orbán viktort adják el nekik éppen.
És akkor még a Csodatévő Orbán Gáspárt nem is említettem, pedig szép számmal vannak, akiknek szintén fel kéne nyítni a szemét...

cavalry 2018.12.14. 20:15:06

@morph on deer: Nem illik az emberekre azt mondni hogy hülyék - persze. Nem is azok, igazából hülyének csak 2-3 % tekinthető, 94 % "normális" és van 2-3% ösztönösen is jól, kreativ és innovativ módon gondolkodni képes egyed. Igazából persze csak 1-2 ezrelék aki igazán jó. Viszont gondolkodni meg lehet tanulni, csak nem tanítja senki, mert ki tanítaná? A létezó gondoékodás módszertani tudomány nem tanítható, mert nincs rá idő. Egyébként nagyon szórakoztató dolog és megéri vele foglalkozni, úgy lehet vele találmányokat létrehozni mint Mariska néninek retket. :) Végtére is nem is baj ez, a politika viszont elrontja az adott nép lehetőségeit tartósan. Erre nem lenne semmi szükség, de fárasztó mindig forradalmakat csinálni és utána sem lesz jobb semmi, jönnek új idióták akik kezdik előlről ugyanazt. Valamilyen egyszerű és jól működő rendszert kellene csinálni - csak hát az ellenérdekelt hatalmak és gazdasági szereplők megoldják hogy ne sikerüljön.

cavalry 2018.12.14. 20:17:57

@morph on deer: Egyébként nagyon jól lehet manipulálni az embereket. Szuper. Engem az üzleti oldala érdekel a politika nem. A politikából csak tisztességtelen módon lehet sok pénzt csinálni, ellenben ha feltalálod a golyóstollat akkor a dolog meg van oldva sok évre.

Hamihami 2018.12.14. 20:25:23

@szepipiktor: egyetertek brixszel: a fiatalok mast fognak igenyelni. Nincs olyan, hogy tagadott keresztenyseg, egyaltalan ez fel sem merul: a vallasa mindenkinek a maganugye, naluk ez nem motivacios ero semmire, egyaltalan ertelmet sem nyer a vallasrol valo vita. Tehat orbanaek ezen retorikaja szamukra ertelmezhetetlen. Remelem, ezzel tenyleg elindul egy valtozas. Jo jel, hogy az ASZ ugy tunik, a momentumra is kezd raszallni, ez azt jelzi a mai Mo-n (normal demokraciaban nem jelezne semmit), hogy a hatalom ha nem is rovid, de kozeptavon mar veszelyesnek itelei meg oket.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.12.14. 21:58:08

A hatnapos munkahét törvény a multikat szolgálja ki. Ha csúcsra kell járatni a termelést, akkor ezen törvény előtt ki kellett fizetni a túlórát, de ha leállították a termelést ideiglenesen, akkor is fizetni kellett.
Most ez nincs, túlóra pénzt nem kell fizetnie, hanem "lecsúsztatja" amikor csökkenteni kell a termelést.
A Fidesz simán lefeküdt a multiknak. Kiszolgálja Sorost. És a sok idióta tapsol ennek.

2018.12.15. 08:09:48

@szepipiktor: "Most az ellenzéki oldal kéri számon a fideszen a keresztényi gondolkodást? Azok, akiknek ez eleve tagadott gondolat?"
Számonkérheti, mivel a fidesz a kereszténységre apellál, miközben látványosan (és ezzel cinikusan) leköpi azt. Ha következetesen keresztényi elvek alapján uralkodnának, mondjuk igazságosság, szolidaritás és ilyesmi közhelyek, akkor senkinek egy szava sem lehetne, még azoknak sem, akiknek mondjuk az igazságtalanság, az érzéketlenség a legfőbb alapelvük, mert ugyan nem értenek egyet, de legalább a saját elveiket módszeresen követik. De a fidesz esetében erről szó sincs. Egyszerűen populisták, a legnagyobb hasznot hozó jelszavak mögé bújnak, közben meg erősen kilóg a lóláb.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.12.15. 08:37:32

@CleanYourRoom: Egy tudományosan definiált Isten létezése tudományos tény. Tehát nem vagyok ateista. Isten létezése tény. Isten = gyűjtőfogalom 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet

Másrészt itt van neked egy de ha kell több kifinomultabb ZombiJézus valláskritika:

Zeitgeist: Jézus nem létezett, a Biblia hazugság
vilagnezet.blog.hu/2008/08/03/zeitgeist_jezus_nem_letezett_a_biblia_hazugsag

Harari 2018.12.15. 11:05:48

@HaFr: Kedves HaFr, értelmezési problémáid vannak, (ugyanis sehol nem írtam arról, hogy mit szeretek, ki lövöldözött stb.), viszont az a klasszifikációs metódus, ahogyan országokat diktatúráknak titulálsz, olyan "pongyola", hogy értelmes diskurzust folytatni ezen a szinten nem célszerű, mivel ilyen elvszerűséggel bármelyik országnak (ahogy utaltam is erre) lehetnek és vannak olyan sajátosságai, amelyek diktatórikusak (főleg akkor, ha ennek megállapítása önkényes és nem is lehet más, mivel a diktatúrának, mint fogalomnak nincs egységes, azonos értelmezése, másképpen: kultúra függő). Tehát mindegy, hogy ki mit szeret, mert abból, hogy utálom a rendszert és a diktatúrát is, még nem következik, hogy az utált rendszer diktatúra is egyben(csak esetleg a Te fejedben).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.15. 13:13:23

@Harari: oké, önbevallott illiberális demokráciákat és a még keletebbre fekvő ortodox vagy egyéb ideológiájú autokráciákat diktatúráknak nevezek - ha pongyolának találod, elviselem

2018.12.15. 13:51:09

@HaFr:
az unortodox illiberális demokrácia is demokrácia. a népakarat legitimálja csak az ortodox liberálisokkal szemben szerveződik.

2018.12.15. 13:56:36

@444:
"az unortodox illiberális demokrácia is demokrácia. a népakarat legitimálja "

és amit kifelejtettél:

a cezarománia, lopás, csalás, korrupció, protekcionizmus...

2018.12.15. 14:40:34

@444:

monnyuk paradoxon egy picinyt, hogy az illiberalizmust (ami egyben intoleranciát is hordoz) pont a kedves vezér találja fel, mint ősbevándorló...
na haggyuk mermég leleszek rasszistázva.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.15. 14:45:00

@444: ez mondjuk, mutatja a magyar valósággal kapcsolatos ismereteid tárgyszerűségét

2018.12.15. 15:43:26

@HaFr:
a választási eredmény nem elég tárgyszerű?

- fidesz: 2.8M
- jobbik: 1M (és ennek nagy része a nemzeti radikalizmusra szavazott. a jobbik támogatottsága a "néppártosodással" folyamatosan csökken, a mai napig)
- mszp: 0.7M
- lmp: 0.4M (ők nagyrészt balos zöldek)
- dk: 0.3M
- momentum: 0.2M
- kétfarkú kutyapárt: 0.1M

tehát ez 3.5M-4M jobboldali, szélsőjobboldali szavazó. 1-1.5M baloldali és legfeljebb 0.5M úgynevezett liberális. de velük ideológiai értelemben szemben áll 5M választó. a szoci kisnyugdíjasok is. ők sem az általad preferált globális kapitalista modernizáció hívei. aztán mondhatod, hogy nincs más választás. vagy ez, vagy a világvége. az összes párt ezt mondja. vagy ők, vagy a világvége.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.15. 16:54:31

@444: ó nem, barátom, nem elég tárgyszerű - egy illiberális államban nem is lehet az

2018.12.15. 18:50:07

@HaFr:
mit üzen a kormánypárt? azt, hogy aki nyíltan ellene tüntet, azoknak a közintézményekben közép- és felső-vezető pozíciókban nincs helyük. a személyzeti politika figyelembe veszi a kinevezettek közéleti véleményét, kapcsolatrendszerét. és ez ugye szembe megy a liberális demokrácia elveivel. mert hogy ez az illiberális állam. ami szerinted lényegében azonos diktatúrával.

ezzel csak egy probléma van. ez az első orbán kormány idején is pontosan így volt. és az mszp-szdsz kormányok idején is. a liberális demokrácia abban az értelemben ahogyan használják valójában egy filozofikus dekonstrukció. az mszp-szdsz kormány hirdette világnézeti semlegesség is "véleményterror" volt. ha azt a többség valódi szabadságként élte volna meg, akkor nem lett volna kormányváltás.

egy példa. így nevelik az ifjúságot. van a tankerületi központ. annak van egy diáktanácsa. ezen a kisfilmen láthatod, hogy ők tulajdonképpen megvalósítják azt az álmot, amit az szdsz hirdetett. csak nem az mszp, hanem fidesz-kdnp támogatásával.
www.youtube.com/watch?v=3sBFzK-ZLSc
na most úgy tudom (de lehet, hogy ebben tévedek), hogy kislány az egy korábbi önkormányzati képviselő lánya. mszp-s képviselőé. nem azt állítom, hogy ők ne csinálnák jól ezt a suliválasztó fórumot. hanem csak azt, hogy most ez kvázi egypárti keretek között megy végbe. tehát ez a kislány nem fogja bírálni a az emberi erőforrás minisztériumot, se klik oktatáspolitikáját, se tankerületi igazgatót, se a város oktatási bizottságát, az egyháztanácsot, se senkit. hanem kapnak irodát, számítógépet, mobiltelefont és megkapják a plázát. ott felállítják az oktatási standokat annak rendje módja szerint. elsajátítják a nemzetközi standardokat.

amennyiben ezt legitimálja a nép, akkor az uralkodó állampártba kell belépni. de amíg szabad választások vannak, addig nincs diktatúra. ezt a társaságot le lehet váltani. tehát ha valaki úgy gondolja, hogy jobban csinálná mint nóra és az ő barátai, valamint a tankerületi igazgató asszony, akkor megnyerheti a választást. és ez esetben ők kapják meg az irodát, a számítógépeket, a mobil telefont, a plázát és mindent, ami ezzel jár.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.15. 19:10:28

@444: nevetséges érvelés; minden fejlett államban elválik egymástól a politikai kormányzás és a szakértői - politikamentes - bürokrácia. A diktatúrákban persze nem válik el, most is ezek mellett érvelsz

2018.12.15. 19:35:18

@HaFr:
és azt állítom, hogy kvázi egypárti keretek között is lehet polgárosodás. aki szeretne a diáktanács tagja rendes tagja lenni az lépjen be az uralkodó állampártba. lényegében ők képviselik a globalizációt. mert hogy ezek az oktatást népszerűsítő programok hasonlóan működnek egy new york-i vagy egy szingapúri plázákban is csak mondjuk 100x annyi pénzből. nóra lehetne a momentum aktivistája is. csak a papája azt mondta, hogy inkább a fidelitas tagja legyen. vagy erre magáról rájött. de ez nem diktatúra. hanem így működik az illiberális szingapúr és így működik a liberálisnak mondott new york is. csak ott két pártból lehet választani. itt most nóra választhat, hogy az állampártban világi vagy egyházi vonalon próbál előre jutni. és függetlenként bárkinek lehetősége van meggyőzni a diáktársait, hogy ők jobban csinálná ezt, mint nóra. aki hozza a nemzetközi standardot. tehát ezek a fiatalok nyelveket beszélnek, használják az internetet, lényegében magyar bálint és az szdsz oktatáspolitikáját valósítják meg még abban az értelemben is, hogy a szegény kis cigányokat is támogatják. az állami gondozattakat. ezen a képen az alpolgármester festi a cigánytelep iskola udvarának kerítését.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2018/180910-keritesfestes-posa-u.jpg
és az ő szavazataikat szerzi meg.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/2982/180910-keritesfestes-posa-utca-szd-mj_33.jpg
mert ezek az emberek azt mondják. milyen rendes ez az alpolgármester asszony. felújítják az iskolát. és biztosítják nekik a közmunkát. ha akad közöttük egy ellenzéki hangadó, akkor leszerelik. és az ellenzék azt mondja, hogy ez rasszizmus és szörnyűséges fasizmus van. csak nem az mszp-szdsz nyerte a választást. hanem ezt a posztmodern világnézetet sikeresen kooptálta a fidesz. és mellette felvonult a kdnp a premodern egyházi intézményekkel. és ez összességében több szavazatot kapnak, mint az ellenzék.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.12.15. 19:46:08

@444: nem tudom, lehet-e egypárti keretek között, de úgy biztosan nem, hogy az egypárt vezetése korrupt, senkiházi, nemzetellenes bűnözőkből áll

2018.12.15. 20:39:28

@HaFr:
" minden fejlett államban elválik egymástól a politikai kormányzás és a szakértői - politikamentes - bürokrácia."
(és az egyház)

2018.12.15. 22:16:37

ja értem, itt az előre megírt kérdésekre lehet válaszolni.

volt már ilyen...
süti beállítások módosítása