1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.08.13. 13:13 HaFr

Az orbánizmus stratégiai választása

Képtalálat a következőre: „orbanizmus”

Tegyük fel, hogy az Orbán-kormányzásnak legitim céljai vannak, amelyekről racionális vita folytatható (azaz tegyük fel, hogy nem a lopás a végcélja). Ez esetben -- ha ráadásul elfogadjuk, amit önmagáról állít --, akkor a célja a magyar etnikum védelme lenne egyrészt a globalizációval, másrészt a nemzetek feletti politikai struktúrákkal harmadrészt a globalizáció (nem szándékolt) melléktermékeivel, elsősorban a migrációval szemben.

Ez esetben a kormányzásnak ki kell küszöbölnie a belföldi progresszív ellenzék hatalomra jutását és az őt pártoló nyilvánosságot és értelmiségi befolyást (azaz magát a liberális demokráciát), meg kell próbálnia aláásni a nemzeti "szuverenitást" veszélyeztető gondolati és politikai struktúrákat (progresszív think tankek, nemzetközi intézmények és normák, föderalizálódó EU stb.), radikálisan zárnia kell a melléktermékekkel (a migrációval) szemben, meg kell erősíteni az archaikus struktúrákat és értékrendeket (kereszténység, család, pluralizmusellenesség, antiracionalizmus) és közben biztosítani kell a népesség jólétét is, amit nem kis részben a globális gazdasági rendnek köszönhet.

Ezt a komplex misszióját az orbánizmus jól teljesíti idáig (átmeneti konklúzió törökgáborosan), méghozzá a pozitív és a negatív üzenetek és politikai intézkedések alkalmas váltogatásával. E gyakorlat szerint a "fejlődés" nem eleve elrendelt abban az irányban, amerre a baloldali-liberális közeg szánja, ill. a politikai rendszer liberális felfogásánál vannak fontosabb politikai értékek, elsősorban az etnikum integritásának megőrzése egy bizonyos állapotában.

De a probléma is ugyanez ezzel a felfogással, amely a stratégia választása ellen szól. Az etnikumot a vélt ideális állapotában tartani önellentmondó vállalkozás abban az esetben, ha az etnikum nem versenyképes és nem képes ezáltal folyamatos offenzívával a külvilágra kényszeríteni az akaratát. Orbánnak világosan ez volt a stratégiája idáig, de ez a stratégia belül üres, mint a csigahéj, hosszabb távon fenntarthatatlan, ami leküzdhetetlen probléma hosszabb távon a rezsim előtt.

Ha pusztán az eddigi politikai stratégia további sikerével számolunk és sikerül az EU további bomlasztása, a magországok mainstream pártjainak és a mag-EU integrációjának aláásása, esetleg az Oroszország elleni szankciók elleni hatékony fellépés, akkor is igaz, hogy a rezsim (és az ország) forráshiányos volta semmilyen európai politikai szcenárióban nem lehet előny. Sőt, a globalizáció esetleges komolyan megrendülésének egyik legnagyobb kárvallottja Magyarország lesz, ami komolyan behatárolja Orbán mozgásterét. Egyik oldalon az etnikumnak a mai állapotában való versenyképtelensége (illetve az esetleges fellazulásának halálos hatása a rezsimre), másik oldalon a globális rend megrendülésének veszélye valójában igen szűk pályán engedi csak lavírozni a NER-t. (Orbánék célja nyilvánvalóan a "nemzetek Európája", amely mindazonáltal biztosítja a tőke, a munka, az áruk és a szolgáltatások szabad áramlását. Ez nem egy lehetetlen elképzelése, de semmit nem javít a magyar társadalom/gazdaság pozícióján, sőt kockázatosabbá teszi azt, tehát az alapvető problémát -- a kiürülő, szellemi elitjét, munkaerejét és gyermekeit vesztő nemzet perspektívátlanságát -- nem oldja meg.)

De még ennél is rosszabb a helyzet. Világos az orbánizmus utóbbi egy-kéthavi nyűglődéséből a kultúra környékén (ha eddig nem lett volna az), hogy a rezsimnek már a célba vett etnikai integritás és kulturális tartalmának megragadása sem megy. Sikerrel használta ki eddig a magyar etnikum modernizációs hiányosságait, ami miatt a nemzet könnyen elengedte a liberális demokrácia és a nyugatosság pontos sztenderdjeit. Csakhogy a nemzet nem azért engedte el ezeket, mert annyira világosan más lényegű lenne, hanem mert nem tudja gyakorolni a modernizációs "énjét"; megrekedt a modernizáció útján, ahol nincs visszaútja, de nincs módszere az előrelépésre sem. Ez utóbbi módszer kezdett alakulni 1990 és 2010 között, sajnos az uralkodó posztkommunista baloldali közegben teljesen torz módon. Se a végtelenül "felkészült" ún. liberális párt, se a kommunista utódpárt nem látta a feladatot, vakon és bénán evickélt hétről hétre gondolva a kormányzást.

Stratégia hiba volt Orbán részéről, hogy 2010-ben nem a nemzeti modernizáció mellett tette le a garast, amely a nemzeti értékekbe ágyazta volna -- ezzel fejlesztve őket -- az európai lehetőségeinket, hanem szembefordította egymással e két aspirációnkat. Így Orbán egy olyan nemzetet "csinál" archaikus etnikai alapon, amelynek nincs kiútja a modernizációhoz a maga erejéből, hanem nagyobb része bezárkózik és az állam függelékévé alakul, miközben egy kisebb része -- nem kis részben európai és korporatív forrásokból származó -- állami apanázsból él, és csak egy elhanyagolható része válik magyar volta mellett versenyképessé Európában. (Zárójelben, ezzel Orbán a magyar konzervativizmus lehetőségét is tönkre tette néhány évtizedre.)

Mármost a végzetes probléma -- amire már céloztam -- ezen a torz társadalomszerkezeten túl, hogy az archaizálódó függeléknek (a társadalom kétharmadának!) teljesen bizonytalan a politikai és kulturális identitása, illetve már a neki szánt sors is a versenyképes nemzet lehetősége ellen szól. Nem véletlen, hiszen már a NER avant garde-ja is eklektikus. A nyilasoktól, revizionistáktól és Kövér házelnök pogány magyar rítusaitól hitetlen és hiteltelen egyházakon és rezsimprofesszorokon át a Mészáros és Garancsi-birodalmakhoz és más családokhoz csapódott, már a gyerekekben újratermelődő NER-oligarchiáig és a széles spektrumban mozgó propagandistákig olyan színkavalkádja van itt az alacsony színvonalú gondolatoknak, hogy az arra vall: épp az a kulturális szintézis hiányzik, amely identitást adhatna a csak a progresszívok kivéreztetésében egyetértő fideszes bázisnak. Az etnicizmus választása úgy történt meg, hogy az etnicizmusnak nincs kultúrája, azaz nincs stabil, organikus alapja a hosszabb távú "harcnak" a progresszióval és a globalizáció kulturális "fenyegetésével" szemben.

A kereszténység, a család, az etnikum mind kimérák: nem léteznek önmagukban is erős támaszpontként. Egyiknek sincs már az a kizárólagos státusa az emberi életekben -- a "jobboldalon" sem --, amelyre felépíthető volna a globális rend elleni küzdelem, és akkor még nem beszéltünk a nemzeti reprodukció alapjairól: születésszám, magyar tulajdonú KKV-k, kiművelt emberfők..., amelyek mind súlyos válságban vannak. Orbán stratégiai választása kártyavárként fog összedőlni, amikor a mai egyetlen legfőbb támaszát, a hivatalos magyar ellenzéket sikerül felváltania egy új társaságnak. Gazdasági visszaesés és forintgyengülés, új ellenzék és nemzetközi befolyásvesztés fognak együtt elvezetni a változáshoz -- de sajnos ez a változás várhatóan megint nem a nemzeti modernizáció, hanem ez alkalommal a populista baloldal égisze alatt fog lezajlani. 

Az utolsó megválaszolandó kérdés az, hogy egy bukott Orbán-rezsimnek tulajdoníthatunk-e visszamenőleg pozitív hatást Magyarország átfogóan értelmezett fejlődése szempontjából (amelyhez hozzátartozik az identitásunk "védelme"). Ez a kérdés olyan bonyolult választ igényelne, amire itt nem vagyok felkészülve -- ha egyáltalán megválaszolható. Én arra fogadok a rendelkezésemre álló mai adatok és az intuícióm alapján, hogy bár pozitívuma a korunknak, hogy felhívta a figyelmet az nemzet mélyén lappangó meghaladottnak gondolt, valójában nagyon nehezen meghaladható problémákra (éppen annyira az inkompetenciákra, mint az identitásunk történeti faktumaira), a NER alapvetően idő- és értékvesztésként fog bevonulni a magyar történelembe -- végső soron pontosan azért, mert nem lehetséges a globális játszmákkal szembeállítható pozitív kifutása. Olyan országot ad át a következő politikai paradigmának, amely többet veszített - erkölcsi iránytűt, növekedési lehetőséget, szövetségi rendszert, a nemzet egységét - a hatalmi játszmában, mint az ellenfelei, ami miatt -- ha lappangó háborúként fogjuk fel a kort -- vereségeink hosszú sorában a következőt könyvelhetjük majd el vele.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3014178157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 13:28:53

@Ellenzéki Tüntető: "The net migration rate indicates the contribution of migration to the overall level of population change. The net migration rate does not distinguish between economic migrants, refugees, and other types of migrants nor does it distinguish between lawful migrants and undocumented migrants."

Melee 2018.08.14. 13:30:04

@HaFr: Nézd meg időrendi szempontok szerint. Régebben még olyan emberek is voltak Orbán kormányában, akik komolyan gondolták, hogy az országért dolgoznak. Emellett loptak is, és azt megideologizálták. Ma már szinte csak olyanok vannak, akik csak lopni akarnak, fel sem merül bennük, hogy két szalmaszálat az ország érdekében tegyenek keresztbe úgy, hogy abból nincs személyes hasznuk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 13:30:33

@Neo07: Magyaroroszág leszakad a szomszédaitól. Pont. Ez nem Orbán alatt kezdődött, de nem tudta visszafordítani a nagy pofája ellenére. Pont.

nu pagagyí 2018.08.14. 13:39:33

@konrada: Még hezitál, kinek a seggét nyalja.

Robur 2018.08.14. 13:45:18

@Moin Moin: Jobboldali program kell. Orbán komcsi.

Robur 2018.08.14. 13:48:17

A ner addig tart amíg az EU-s források. 2021-től új ciklus van. Addig beérik a munkaerőhiány plusz ha jön valami jó kis gazdasági világválság...

nu pagagyí 2018.08.14. 13:49:10

@Ches Desmond: Ahogy Horthynak,Rákosinak,Kádárnak sem volt alternatívája uralmuk idején, Orbánnak sincs már. Pont ez a diktatúra jele, elfojtott minden rá veszélyes alternatívát. Éppen ezért, ö is hasonlóan fogja végezni, ahogy elődei. Szurkolok, hogy ne így legyen, ne a külvilág dőljön rá korrupt rendszerére. Zavarjuk el mi, mert csak így kerülhetjük el, hogy új Orbán jöjjön helyette és persze statuáljunk példát, hogy elvegyük hasonló jövőbeni jelentkezők kedvét a diktátorkodástól.

nu pagagyí 2018.08.14. 13:52:21

@Robur: Az Orbán-család gazdasági "vállalkozásait", meg a magánkastélyok sorát elnézve, nem mondható Orbán "komcsinak", egy félművelt keleti kényúrnak inkább.

nu pagagyí 2018.08.14. 13:56:46

@Ellenzéki Tüntető: Nyilván te is ezt tapasztalod. Én csak egy visszaszakadt emberről tudok, most papíron övé a kaszinók többsége, meg a média fele. Ezzel szemben ismeretségi körömben alig van olyan család, ahol nincs nyugaton dolgozó családtag.

Laikus Mérgelődő 2018.08.14. 14:16:28

@törvények a fizikában vannak: "vagy ha semmi más nem történik, mint megfogalmazódnak balos államhívő kollektivista és libertárius individualista irányból is alternatívák, akkor legalább látja a jónép mi a helyzet, és végre valós kérdések mentén lehet anyázni egymást, talán kialakulhat valamiféle élhető kiegyezés (egyén-állam viszonya, ki mit vesz ki a és tesz be a közösből/be és miért, és egyáltalán mi legyen közös). önmagában ez is kész haszon lenne a lassan két évtizedes hazugságkorszak után."

+1000 (Mondom ezt balos államhívő kollektivistaként)
... Aztán ráharapunk az aktuális gumicsontra mindkét oldalról

Muhammad Balfas 2018.08.14. 14:35:53

@nu pagagyí: Rákosi és Kádár idején nem voltak alternatív politikai pártok, és kritikus sajtó. Horthy alatt királyság volt, vagyis a kormányzó nem is volt leváltható közjogi értelemben választások útján.
Szóval nincs sok értelme ezeket a rendszereket párhuzamba állítani a jelenlegi helyzettel..

Muhammad Balfas 2018.08.14. 14:40:28

@DrGehaeuse: Aki nem akar harcolni, az nem alternatíva..

meszena 2018.08.14. 14:47:03

Megnehezíti az együttgondolkodást az a jó adag előítélet ami meghatározza a cikk íróját. Valahogy engem az előző rendszer (fiatalabbak kedvéért a szovjet megszállást kiszolgáló kommunista diktatúra 1948 és kb 1989 között) ideológia hozzáállására emlékezetet, amikor a marxizmus-leninizmus gondolkodósát és látásmódját minden korábbi korszak látásmódjánál és értékrendjénél magasabb rendűnek tartották. Ők voltak a haladók és a modernek, a többiek pedig az elavultak, régiek, meghaladottak.
Amikor a poszter a családot és a kereszténységet archaikus struktúrának, illetve értékrendnek nevezi akkor pontosan ezt a felsőbbrendű lenézést jeleníti meg. A kereszténységről azt a látszatot kelti, mintha valami múzeumi relikvia lenne, pedig az ma is nagyon élő és valóságosan jelenlevő és közösségformáló erő. A kommunisták hivatalos ideológiája szerint a kereszténység a fejlődés következtében (vagyis amikor az ideológiájukat sikeresen beletömik az emberek fejébe) meg fog szűnni. Nem jött be.
A családot archaikusnak nevezni pedig megint azt üzeni, hogy az nem elég modern. Pedig a családra sokkal jobban illik az, hogy természetes képződmény, amelynek ugyan a szétverésére nagy erőket mozgósít a modern, haladó ideológia, mégsem értek el áttörő sikereket.
Ha ezeket az átveréseket már elhittük, akkor bizonyára fel sem fog tűnni a hazugság: amikor a toleranciaellenesség, antiracionalizmus lesz a hagyományos értékrenddel azonosítva.
Durva.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 14:57:56

@meszena: értem, komcsi vagyok, you made your point :D :D durva

DrGehaeuse 2018.08.14. 15:20:40

@Ches Desmond: Ha csak úgy nem.

Orv-bán-t csak egy még nála is nagyobb G tudja legyőzni azok között a keretek között amiket 2010 után a maffia-oligarchákkal közösen kialakítottak (ezt ők NER-nek nevezik de valójában KNER). Esetleg maguk a KNER főurai lecserélik egy másikra ha majd elegük lesz belőle (vagy valamit nagyon elqr).
Ez a rendszer nem politikai rendszer. Magán és családi érdekhálózat, hatalombirtoklási és vagyonszerzési közösségi háló. Aki nincs benne az kívülről politikusként nem tudja megdönteni. Értelmetlen harcba bocsátkozni öngyilkosság. A politikusok között nagyon ritka az öngyilkos hajlam.

Ettől még van alternatíva, csak azt nem lehet megvalósítani. Az igazi legyőzendö ellenfél nem orv-bán hanem a KNER. A KNER-t csak a nép tudja legyőzni ha felismeri valós természetét és először legyőzi a saját hitét miszerint: ugyis mindíg lopnak.

2018.08.14. 15:40:36

Orbán mindig mást akar.

DrGehaeuse 2018.08.14. 15:43:38

@HaFr: Félreérted @meszena: nem komcsizott le. Én érteni vélem és részben osztom álláspontját ami szerintem egyáltalán nem orv-bán-ista.

Nekem is az a véleményem, hogy a "modernista" "progresszivista" stb. ideológiák fő bűne ugyanaz mint a XIX. században. Akkor az "Ipari Forradalom" és a klasszikus fizika kiteljesedésével fémjelzett tudományosság fénykorában a korabeli "modernisták" a természet leigázása ill. a természeti erők fölötti uralom elérése révén képzelték el az emberiség új aranykorának megvalósulását. Ehhez képest az eredmény egy minden korábbi lázálomnál szörnyűbb XX. század lett világháborúkkal, népírtásokkal és borzalmas totalitárius rendszerekkel.
A mai "modernisták" a természetes emberi létforma (család) "modernizálását" látják üdvözítőnek. Ha ezt mi konzervatívok rájuk hagyjuk annak beláthatatlanul borzalmasak lehetnek a következményei.

A ma már pusztító globális felmelegedés a XIX. és XX. századi modernizmus öröksége. Nem tudom mi lesz a mai modernizmus öröksége, de nem is vagyok rá különösebben kíváncsi.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 15:51:05

@DrGehaeuse: én ebből nem osztok semmit: se azt, amit nekem tulajdonítasz, de a kritikát. Szerintem a globális kapitalizmus rombolja az archaikus struktúrákat (ahol az "archaikus" leírás, nem értékelés), de olyan domináns logika, amellyel szemben a romantikus szenvelgésnek és múltsiratásnak semmi értelme. A konzervativizmus modern gyakorlat, mert szembenéz a modernség (individualizáció, termelési struktúrák átalakulása, értékrendek átalakulása stb.) kiküszöbölhetetlenségével és azt próbálja meg humanizálni a kisközösségek pluralitásának, az emberi önkiteljesítés intézményrendszerének (oktatás, család, értékteremtő munka) erősítésével -- szemben a kollektivizmusok, pl. az etnicizmus, amely -- nem számítva, hogy általában aljas diktátorok tűzik a zászlajukra -- az etnikum iránti odaadás örvén kilúgoznak minden értelmes életmódot az életből. A nick, aki nekem írt, ráadásul komoly fogalmi zavaroktól szenved, amelyek nálam önmagában bezárják a vita lehetőségét, nem vagyok középfokú oktatási intézmény,

nu pagagyí 2018.08.14. 16:09:27

@Ches Desmond: Az Orbán rendszer még alakul, de az alkotmányba már beletették az egyetlen igazi ideológiát. Ami nem felel meg annak, azt majd felszámolják. A legutóbbi választás pedig már azt mutatta, hogy a papíron ellenzéki pártokat már a Fidesz befolyásolja (vagy eleve ők hozták létre, vagy elfoglalták belülről, lásd LMP és schmittmariska, de a Jobbik is furcsa kanyarokat írt le annak függvényében, hogy áll éppen Simicska és Orbán színfalak mögötti egyezkedése). Ha eddig ez még nem volt világos számodra, már csak látszatdemokrácia van.
Az általad úgynevezett kritikus sajtó néhány honlapra szorult, amit vagy megtalálnak az emberek, vagy nem. A kéretlenül, mindenhol jelenlevő média mind a rezsim pórázán van, beleértve az egyre jelentéktelenebb ATV-t, a Népszavát, meg néhány rezsim által kitartott álellenzéki szarságot. Nyisd már ki a szemed!

DrGehaeuse 2018.08.14. 16:14:23

@HaFr: Félreértesz! Nekem nem a modernitás tényével van bajo, hanem a "modernista" más néven "progresszivista" ideológiákkal, még inkább azokkal a politikai mozgalmárokkal akik ezekkel visszaélve társadalmi mérnökösködésbe fognak (szép új világ) és kisérleteikbe akarják belehajszolni a társadalmakat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 16:15:28

@DrGehaeuse: hát velük értelemszerűen nekem is bajom van, de a poszt sajna nem ebből a szemszögből íródott -- megint csak érthetően --, ezért sem értem a kritikát

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.14. 16:16:04

@MACISAJT1: orbán tényleg abból élt.Ez van kicsihuszár!

screpes 2018.08.14. 16:16:55

@Robur:
Kézenfekvő valamit megbélygezeni egyszerűen, röviden ezzel a szóval (hogy "komcsi").
De sajnos egyre inkább pontatlanná lesz, és szerintem, mostanra félrevezető is. Orbán rendszere, és az ami történik, nem határozható meg azzal, hogy "olyan mint...." Hasonlóságokat mindig lehet találni, de izgalmasabbak a különbségek.

gigabursch 2018.08.14. 16:18:22

@screpes:
Igen. pl. 2002-ben hittem hogyha maradnak jobb lesz.
Tévedtem. Nem maradtak.

screpes 2018.08.14. 16:22:19

@DrGehaeuse:

ezt az egész játékot nem lehet elválasztani a "főmérnök" személyétől, alkalmasságától.
csakhogy most már ott tartunk, hogy hiányzik az a réteg (nem megépült, hanem elment), aki egy ilyen vezető figura mögé egyáltalán odaállhatott volna.
Körülnézhetsz a politikusok közt is, de a vállalkozók közt is Hiába
Neked is ajánlhatom Orbán Balázs videóját, de lehet hoty épp tőleg "kaptam" a linket, korábban.

screpes 2018.08.14. 16:24:41

@gigabursch:
azt hiszed a cinizmus humor..

De nem válaszoltál az alapkérdésre: mi jellemzi a az emúttnyócévet, rövid néhány szóba foglalhatóan?
De vigyázz, te kis huncut, nem csak szépet szabad ám írni!

DrGehaeuse 2018.08.14. 16:24:50

@HaFr: BTW a globális kapitalizmus a XVIII.-XIX. századi "modernisták" felelőtlen, elvakult és öntelt mozgalmi tevékenysége miatt válhatott ennyire rombolóvá.

Az un. nagy francia forradalomnak azért vannak máig ható káros következményei, mert a "felvilágosodás" nagy gondolkodóinak magasztos elképzeléseire hivatkozva műveletlen, sarlatán, suttyó és velejéig romlott bűnözők, gazemberek és szélhámosok kezdtek gyakorlati akciókba a hatalomért a nem kevésbé műveletlen de mellé még ráadásul haszonleső burzsoázia támogatásával.

A marxizmussal is az volt a fő baj, hogy olyan utonállók ültették gyakorlatba mint sztálin vagy mao és kim elvtársak.

screpes 2018.08.14. 16:27:52

@gigabursch:

egyébiránt nehéz a múltat megjósolni..
Ha 2002-ben maradnak, akkor Gyurcséanynak nem lett volna alkalma hazudni...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 16:29:25

@DrGehaeuse: ebben nagyjából egyetértünk, de a globalizáció gazdasági és politikai érdekek mentén folyt, főleg az establishment vezetésével, ehhez nem sok köze volt a felvilágosodás és a balos radikalizmus protagonistáinak

screpes 2018.08.14. 16:33:20

@HaFr:
ez érdekes, mert a kommunikáció globalizálódásáról nem lehet ugyanezt mondani, mert a NET-esedés nem politikai érdekek mentén folyt (egy ideig semmiképp).

screpes 2018.08.14. 16:36:21

@DrGehaeuse:
jajj bocs, Orbán KRISZTIÁN

screpes 2018.08.14. 16:38:24

@szepipiktor:
jajj, bocsi elírtam, mert nem Orbán Balázsé a video, hanem O. KRISZTIÁNÉ

screpes 2018.08.14. 16:43:48

@szepipiktor: @DrGehaeuse:
Én a LESZAKADÁSUNK TÖRTÉNETE c. anyagra gondoltam

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 16:45:15

@screpes: igen, itt azt hiszem, a XVIII-XIX. századról volt szó

DrGehaeuse 2018.08.14. 16:49:29

@HaFr: Igen, így van - főleg pénzügyi érdekek mentén. Ha a reálgazdaság érdekeit nem torzítanák a kezdetektől spekulatív pénzhatalmi törekvések, a globalizáció talán humánusabban és főleg az "az archaikus struktúrákat" kevésbé romboló módon ment volna végbe és zajlana most is. Sajnos az "establishment"-et is korrumpálta (pl. uralkodói dinasztiák, államok és birodalmi kincstárak eladósítása és finanszírozása okán) a pénzhatalom már a korai újkortól (Mediciek, Fuggerek). A Jegybankok magántulajdona (Bécsi és Londoni Rothschildok és manapság a FED) ma már teljes kontrollt biztosít a mindenkori "establishment"-ek felett.

www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html

No comment.

Laikus Mérgelődő 2018.08.14. 16:52:04

@HaFr: A környezetvédelem is egyfajta kollektivizmus, (kisközösségi szinten és globálisan is) és egyáltalán nem a "romantikus szenvelgésnek és múltsiratás" jelszavával, hanem nagyon is racionális indokokkal (kivéve Greenpeace) próbálja korlátozni a globális kapitalizmus rombolását.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 16:55:40

@DrGehaeuse: ez egy valós probléma -- de amint a pénz is áru lett, azaz a pénzgazdálkodás reneszánsz kori fordulatával, és így két funkciója összecsúszott, csak nagyon okos szabályozás mentén lehetett volna kivédeni a negatív hatásait; ami legutóbb 2008-ban sem sikerült, ami az aranystandard feladása és jegybankok szerepének teljes átalakulása miatt különösen káros fordulatot vett. Valószínűleg ezen az oldalon lehetne javítani valamiz a helyzeten.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 16:56:57

@Laikus Mérgelődő: a környezetvédelem pont ilyen szenvelgés, és alkalom a balos agresszióra --- ha valami védeni fogja a környezetet, az a technológia további fejlődése

VT Man 2018.08.14. 17:00:18

Na, majd legkozelebb:

"EU-s élmezőnyben a magyar növekedés

Az előző év azonos negyedévéhez képest idén április és június között az Európai Unió összesített nemzeti összterméke 2,2 százalékkal bővült, ami lassulást jelent az előző negyedéves 2,5; valamint az azt megelőző 2,4 százalékos adathoz képest – derül ki az Eurostat közleményéből.
...
Bár az európai statisztikai hivatal összegzése még nem tartalmazza a Észtország, Görögország, Horvátország, Írország, Luxemburg, Málta és Szlovénia negyedéves növekedési adatát, az eddig ismert 21 növekedési adatból a magyar gazdaságé lett a második legjobb Lengyelország mögött (5 illetve 4,4 százalék), de a régióból Románia és Szlovákia is befért a lista tetejére (4,2 illetve 3,9 százalék)."

index.hu/gazdasag/2018/08/14/eu-s_elmezonyben_a_magyar_novekedes/

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.08.14. 17:02:56

@Cicmen.: Juj, de erős valaki a net sötétjéből! Ezt már Kampfer is előadta, aztán az Örsön elszaladt a haverjaival együtt.

VT Man 2018.08.14. 17:07:02

@HaFr:
Ahogy irtad: "Gazdasági visszaesés és forintgyengülés, új ellenzék és nemzetközi befolyásvesztés fognak együtt elvezetni a változáshoz"

Ugy tunik, a gazdasagi visszaeses meg arrebb van.

Nem baj, addig legalabb lesz ideje egy ertelmes ellenzeknek osszeallni.

Laikus Mérgelődő 2018.08.14. 17:11:42

@HaFr: Ezek szerint mi most (pár száz éve) a Globális Kapitalizmus bevezető szakaszában vagyunk, mikor még megengedett a környezet rombolása...

brühühűzzetek 2018.08.14. 17:11:43

@HaFr: "The net migration rate indicates the contribution of migration to the overall level of population change. "

...és? Ez a ki meg a bejövőkre is vonatkozik, akkor meg? Arról volt szó, hogy hányszázezer magyar ment el (=romlás, leszakadás, elnéptelenedés). Ami igaz, csak közben arról van baromi nagy kuss, hogy hányszázezer magyar jött vissza, hányszázezer erdélyi meg kínai jött be, stb (azaz nincs romlás, leszakadás meg elnéptelenedés).

Kivándorlás Angliából is van, csak szólok. De az csak a mérleg egyik oldala. A másikat rendszeresen elfelejtik megemlíteni, mikor az ország sanyarú sorsán siránkoznak a wannabe ellenzékiek.

"Magyaroroszág leszakad a szomszédaitól. Pont."

EU-s élmezőnyben a magyar növekedés
index.hu/gazdasag/2018/08/14/eu-s_elmezonyben_a_magyar_novekedes/

Ez már a leszakadás, vagy az még csak ez után jön majd?

Ja és nevetséges hogy letiltogatsz, csak azt erősíted hogy nem tűröd az ellenvéleményt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 17:15:38

@VT Man: egy, rosszul olvastad a cikket is, kettő, rosszul érted a gazdaságtant: ez utóbbihoz érdemes ezt elolvasnod a II. né adatokhoz www.portfolio.hu/gazdasag/lassul-a-gazdasag-de-kitart-a-dinamikus-gdp-bovules.3.294676.html

Khonsu 2018.08.14. 17:15:50

@VT Man:

A török gazdaság is szépen növekedett, eddig...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 17:18:13

@brühühűzzetek: jaj, hagyjatok már, elég ha egy troll beírja ugyanezt a hülyeséget, nem fogok mindenre válaszolni... az előbbihez? szerinted miért nincs magyar munkaerő? Miért csökken a tartósan belföldön tartózkodó magyarok száma? Mert pozitív a migrációs mérleg? Honnan jött 400 000 bevándorló? Give me break, man

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 17:19:46

@Laikus Mérgelődő: többet rombolnak a tehenek a környezeten meg az alacsony feldolgozottságú termékek előállítása, mint a nyugati színvonalú termelés

Libsit akarok ÖLNIIII !!! 2018.08.14. 17:49:47

A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!
A BLOGOLO EGY CENZURAZO FASZKALAP SOROSBERENC LIPSI !!!!!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 17:51:19

@Libsit akarok ÖLNIIII !!!: :D de ezt bennhagyom, ez olyan értéke a NER-nek, hogy érdemes az utókor csodálatára :D

zokogjatok 2018.08.14. 17:59:59

@HaFr: @HaFr: @HaFr: "Miért csökken a tartósan belföldön tartózkodó magyarok száma?"
Mert alacsony a születési ráta. Ott a grafikon ember, gondolod hogy az esa-t is megvette az orbán?

esa.un.org/miggmgprofiles/indicators/files/Hungary.pdf

"Mert pozitív a migrációs mérleg? Honnan jött 400 000 bevándorló? "

Szintúgy ott megtalálod, a legnagyobb rész a visszavándorló, a 2. legnagyobb a "román", azaz erdélyi. Kisebb részben pedig távolkeletiek, ill. nyugdíjas nyugatiak. Öreg, te még nem láttál kínait pesten? Erdélyit? Felvidékit? Akcentussal beszélő arab gíroszost? Ezek szerinted mind itt születtek? A gyerekeddel nem jár egy osztályba olyan, akinek a szülei bevándorlók? A cégednél mindenki Magyarországon született?

Nem baszki. Inkább hiszed, hogy mindenki hazudik, de nem vagy hajlandó elengedni ezt a "mindenki kivándorol" maszlagot. Hazudik az ESA, hazudik a Knoema, de neked, neked aztán igazad van. De kőbuta vagy te.

DrGehaeuse 2018.08.14. 18:14:27

@HaFr: 2008 és a FED hozzáállása a válságához nem mutat semmi reménykeltő változás irányába. Mad-max világ jöhet ha minden így marad.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 18:29:19

@zokogjatok: nem hazudik (csak te vagy otromba), ellenben a tézis az volt, hogy az etnikum bomlik, amit az adataid pont alátámasztanak, köszi

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.08.14. 18:29:33

@VT Man: Na,te is megérkeztél...vagyis ezen a néven is...

Európai téridő 2018.08.14. 19:00:37

@HaFr: Nem kell birkázni, semmilyen formában. Ilyen egyszerű.@RAMBO: HaFr-val már eszmét cseréltünk arról, hogy nem kell birkázni. Tudatlanság vezérelte módon, ahogyan tTe is teszed, pláne nem. Ha vennéd a fáradságot, hogy a magyar történelemnek a legutóbbi, marxista történetírás által agyonhallgatott, meghamisított tényeiről is tudomást szerezzél, akkor talán te is árnyaltabban fogalmaznál. Amúgy pedig a magyar vállalkozói jövőképed ábránd. Márpedig már Vörösmery is megírta, hogy ábrándozás az élet megrontója.

KunhalmiAgnes 2018.08.14. 19:57:31

"Orbán stratégiai választása kártyavárként fog összedőlni"

Pontosan, ha minden igaz, meg MA MEGFOG BUKNI a diktator. (de jovoheten mar biztos)

Tamáspatrik 2018.08.14. 20:24:28

Jó cikk, gondos fogalmazás.

Budapest a kutyaszar városa 2018.08.14. 20:25:36

@nu pagagyí: A "komcsi" itt mentalitást jelent. Én inkább horthysta beütésű neo-bolsinak mondanám de Übükirály valójában elvtelen, kizárólag a pénz és a hatalom mozgatja.

Bkkzol 2018.08.14. 20:29:00

Kicsit sok a "tegyükfel" "ha" "ez esetben" erre a válaszok, következtetéseket is így kezdődjenek.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2018.08.14. 20:34:05

@screpes: Orbán Balázs rászívta magát egy elméletre, és annak tükrében delirál álmairól (elnézést a durva fogalmazásért, megpróbálom meg magyarázni, miért utálom). A cseh kuponos privatizációt élteti, ami ugyanúgy nem teremtett igazi tulajdonosi réteget, mint a magyar kárpótlási jegyes (abban igaza lehet, hogy habár a multik igazi tulajdonosok - ezt nem veszi tudomásul -, de nem teremtenek meg egy független magyar középréteget). Aztán a lusztrációt hiányolja, aminek semmi jelentősége a magyar helyzetben. Ráadásul miután az történt és úgy, ahogy történt, elemzéseinek semmi relevanciája nincs a jövőre nézve.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2018.08.14. 20:36:05

@törvények a fizikában vannak: Béndekék úgy tűnik feladták a libertárius alternatíva megteremtését. Nem tudom, megjelenik-e egy ilyen, de megtörténhet. Akkor szükség lesz Rád is. A profilomról tudsz e-mailt küldeni, ha érdekel.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2018.08.14. 20:42:50

@zokogjatok: Az erdélyiek felveszik az állampolgárságot és mars nyugatra (nemrég nyilatkozta egyik, hogy magyarként szívesebben fogadják, mint románként (saját megjegyzésem: még).
Persze itt van a harmincezer letelepedési kötvényes, de se azok, se a kínaiak, se a giroszosok nem fognak elmenni a "világszínvonaló" autógyárakba meg a beszállítóikhoz meg az építőiparba dolgozni.
A belinkelt pdf-ben 2015-2020 között a közepes és amigráció nélküli változás különbsége 65000 és ez nem tér el nagyon a következő ötéves cikluisban sem, és nem megy azután se 100 000 fölé.

Budapest a kutyaszar városa 2018.08.14. 20:47:52

@meszena: A család, ami te szerinted ún. természetes képződmény, nem szorul szétverésre, megsemmisíti az önmagát. Válságban van és ebben nem gonosz kozmopoliták és "liberálisok" játszanak közre, hanem a felgyorsult fejlődés, modern élet, amit, ha nem is tetszik a dohosagyú maradiaknak, nem sikerül megállítani. Nézz utána: a népesség hány százaléka jár (önként) templomba ? A papok kiöregednek, lasszóval kell fogni a fiatal papokat, van falu, ahol hetente csak 1 mise van. A gyermekek kb. fele nem házasságban születik stb. Semmiféle tudati befolyásolás, agymosás, kötelező tankönyvek, hittan, kézivezérelt óvodai nevelés, Magyar Idők féle förmedvény nem tudja kiölni a fejlett nyugati világhoz való csatlakozás vágyát, sőt a tiltott gyümölcs mindig édesebb.

Janossz 2018.08.14. 20:48:14

@zokogjatok:
"Ott a grafikon ember,...."

"ott megtalálod, a legnagyobb rész a visszavándorló, a 2. legnagyobb a "román", azaz erdélyi. "

Az a grafikon hol van, amelyik megmutatja, hogy ezer kivándorolt huszas-harmincas aktív munkavállalóra hány megélhetési magyar, vagy csak magát annak valló nyugdíjas esik?

Janossz 2018.08.14. 20:52:37

@cenzorcápa: " Egyre hosszabb lesz a blokkoltak feketelistája...+
Szerintem kb ugyanolyan hosszú, mint az úriemberek nicknév-listája, kb.

Tamáspatrik 2018.08.14. 21:17:09

A magyar csoda az lenne, ha Orbán rendszere konszolidálódna és tényleg egy tartós és megalapozott fejlődés köszöntene be. Vannak ilyen csodák néha, és kívánom is, de jelét nem látom.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 21:41:33

@Európai téridő: nem birkáztam, csak nem vitatkozom arról, hogy beleférek-e populáris címszavak alá--- a magyar nép politikai képessége adottság, ahogy adottság egy gyerek matematikai képessége is stb. Aki megsértődik azon, hogy ezt vagy azt leírjuk és meghatározzuk, az nem érdekel engem, kívánok neki jó durcáskodást vagy magas órabért

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 22:08:24

@teéjesenmindegy: micsoda eget verő baromságokat írsz! jó volt

Európai téridő 2018.08.14. 22:22:39

@HaFr: A politikai képesség, mint adottság leírása és meghatározása nem lehet ennyire ex cathedra, Tisztelt Úr! Amúgy is ez a fogalompár számomra fikciónak tűnik.

profiügyfélszolgálat 2018.08.14. 22:31:15

@HaFr: "a magyar nép politikai képessége adottság, ahogy adottság egy gyerek matematikai képessége is"

Felsorolnál még ilyen kollektív tulajdonságokat? Például mondhatnál a nők vezetési vagy akár vezetői képességeire vonatkozóan valami summásat, hallanék egy-két ilyen bölcsességet a zsidókról, a cigányokról, vagy nem is tudom, akkor a muszlimok terrorista képessége is ilyesféle adottság?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 22:37:25

@profiügyfélszolgálat: sajnos nem tudok többet, a magyar népét viszont ismerem -- ahogy Orbán is

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 22:39:07

@Európai téridő: a magyar nép közösségi képességei és a magyar nemzet mint etnikai közösség kialakulása egy speciális történeti folyamat eredménye, amely behatárolja a közösségi választásainkat -- ha valamiről szól ennek a blognak az 1300 posztja, az ennek a feldolgozása

profiügyfélszolgálat 2018.08.14. 23:01:00

@HaFr: Igen, ez pontosan így szokott lenni. A nagy ismeret vezetett ezekhez az irtózatos politikai sikerekhez. Tényleg pont, ahogyan Orbánt is. Kiváló a hasonlat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.14. 23:11:52

@profiügyfélszolgálat: az ismeret és a használat (abúzus) világosan két különböző dolog

Európai téridő 2018.08.15. 00:42:34

@HaFr: "Történeti folyamat" - sikerült jól feltalálni a spanyolviaszt? Ez akkor sem jogosít fel senkit a tiszteletlen birkázásra, fals nemzetkarakterizálásra, amellyel komoly sokaság nemigen, legfeljebb pinduri közösség szólítható meg. Marad a kisebbségi lét, az oppozíció? A kissé erőszakos népboldogító jó szándék, mint eszme, megideologizálás - lásd pokol tornáca -, többször fuccsol be, mint ahányszor sikeres, ha egyáltalán... A kudarc láttán jön az elkeseredés és az önámító, önigazoló birkázás. Ha pedig a történeti folyamatokról esett szó, eddig csak olyan elemzésekhez volt szerencsém, amelyekből valamilyen fontos együttható tényállás rendre kimaradt és persze, hogy nem jött be a várva várt eredmény, fals lett a konklúzió.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.15. 08:04:07

@Európai téridő: nem akarok megszólítani senkit az értelmet leszámítva, hazudni pedig nem fogok, pont

Európai téridő 2018.08.15. 08:12:32

A 18. századi felhomályosulás már elavult és számos téveszme melegágya lett. Egy igazság nem igazság, a sok "igazság" pedig egymást kioltó interferenciákat is eredményezhet. Vitték előre a világot a patetikus kinyilatkoztatások?

Nalanda 2018.08.15. 08:51:56

@HaFr: Ti nem elemzitek a Fidesz győzelmének, vagy támogatottságának az okát, hanem önigazoláshoz kerestek érveket. Addig fog a Fidesz győzni, amíg a Soros félék a demokráciákat akarják gyengíteni, amíg genderkurzusokat eröltetnek nemileg bizonytalanok, amíg idegen érdekeket akar kiszolgálni az ellenzék, amíg antidemokratikus tömegeket akarnak erővel betelepíteni stb. Ezek mind ti vagytok, a fotelben spanglizó valóságtól messze elrugaszkodó, a multik által propagált, antidemokratikus ideológia hívei, akiknek büdös a demokrácia, mert a vidéki és az öreg, meg a szegény is szavazhat, pedig őket nagyívben leszarnátok.
Ismerj magadra!

DrGehaeuse 2018.08.15. 09:28:02

@Európai téridő: Nem.

A világot régebben az újító szellemű és/vagy kalandvágyó emberek illetve a kereskedelem vitték előre, persze bizonyos dolgokban a hódító birodalomépítők is.

Manapság mindent a pénz mozgat, de a pénz is az újító szellem (ki/fel)használásával próbál előnyt szerezni.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.08.15. 09:35:23

@Európai téridő: Az anyagi részecskéket három családba rendezhetjük, mindegyikbe a hat-hatféle kvarkból (kvarkízből) ill. leptonból (leptonízből) kettő-kettőt téve (ld. a táblázatot). A LEP kísérleteinek sikerült 1989-ben bebizonyítaniuk, hogy csak három család létezik. Ezt a Z-bozon szélességének mérésével érték el. A standard modell nem nyújt azonban elméleti magyarázatot arra, miért van ez így. Erre a nagy egyesített elmélettől várunk magyarázatot. Anyagi világunk túlnyomó többségét az első család fermionjai építik fel.

Remélem értékeled, hogy igyekeztem annyira szorosan kapcsolódni a válaszodhoz, ahogyan te az enyémhez. Puszi!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.15. 10:53:55

@Nalanda: ugyan már, ennél sokkal fontosabb dologról van szó, fogalmad sincs, mit elemeztünk itt meg nem az utóbbi 5-6 évben

screpes 2018.08.15. 11:44:53

@DrGehaeuse:

... Hogy tehát a világot..
... mi vinné előre...
Régen az újító szellem,a
kalandvágyók és kereskedelem, meg a birodalomépítők

manapság a pénz...

Hát a pénzzel csaknem minden kifejezheteő, helyettesíthető, hiszen csereeszköz... A legeslegujabb technológia lehet olyan, amely nem akárki számára hozzáférhető pénzért (ld embargó).
De én a kommunikáció elmaradását tenném szóvá, e jelentősésgteljes körülmények sorában, az információs robbanás, majd a NET kultúra térnyerése óta ezek a hatások (lehetőségek) nem hagyhatók figyelmen kívül.
Miközben a pénz tehát úgy mutatkozik, mint állandó, egyetlen tényező, a kommunikáció is "játszik", másként alakulnak a kapcsolatok , infocserék, pusztán azért mert ezeken az új platformokon zajlanak. Ez is média, torzíthatja az üzeneteket.
A számítógépes világ, globálissá váló kultúra térhódítás alapjaként

- a katonai-hadi érdeket látjuk (itt is beszélhetnénk "csak" pénzről", avygis ráfordításokról, technógiáról),
- a marketing-piaci érdekről,
- a demokratikus , egyenlőség iránti vágy, hajlandóság, mint egyésges globális közeg - EGY IDEIG- érvényes hatások voltak.,
De elmúltak: a provát jeleneteink demokratizmusát a túlnagy céges befolyások veszélyeztetik, vagy írják felül, a katonai érdek láthatatln, kvázi országsemleges ( eközben USA-beli, vagy "orosz" talán kínai?), és a piaci hatások érvényesülése is átvándorolt a pénzzel előnyökre válthatóság birodalmába.

Számolhatsz persze itt is úgy, hogy mennyit költöttek rá, és mely költségvetési sorból, mennyire nyíltan érkezik az a pénz.
-------

screpes 2018.08.15. 11:45:38

@Nalanda:

Nem tudom, mi ez a többes szám nálad, kik vagyunk, kik lehetünk a "mi". Egyfolytában elemezzük a fidesz győzelmének okait, együtt élünk vele.
Az önigazoláshoz pedig ugyanezek az érvek: igen, felfoghatók hibának.
De eközben nem vagyok soros-féle, és nem akarom a demokráciát gyöngíteni. Nemileg bizonytalan se vagyok, genderkurzust se erőltetek, csak a szememben aktuális tudásanyag halmozódik fel e téma területén.
amihez nekem nem kell nemileg bizonytalannak lennem.
idegen érdeket nem szolgálok,
mindent összevéve: miért kéne egy hülyével vitatkoznom?

meszena 2018.08.15. 13:56:51

@HaFr: Ha azt akartam volna mondani, hogy komcsi vagy, azt is mondtam volna. :)
Ez a kifejezés ma egyébként is nehezen definiálható.
Az ideológia, amely meghatározta a kommunista diktatúra korszakát és befolyásolta (tudatosan és az élet minden területén) a gondolkodást, bizony nem múlt el nyomtalanul. Bizonyos megközelítési formák, fordulatok és szemléletek úgy berögzültek és és környezettől függően tovább örökítődtek a később születettek szocializálódásában is.
Csupán azt állítottam, hogy ennek a korszaknak jellegzetes gondolkodására emlékeztetett az írás bizonyos része.
Talán az okozta a félreértést, hogy (azok kedvéért, akik a szocializmus időszakát nem, vagy nem jól ismerik) részletesebben is ecseteltem, azt amire emlékeztettél.

meszena 2018.08.15. 14:05:12

@Budapest a kutyaszar városa: Nyilvánvaló, hogy a család mai helyzete nem messze nem önmagában a divatos (mai)liberális és feminista aktivisták ténykedésének eredménye. De ettől még nagyon is ténykednek és igyekeznek.
A kifejezés nem tetszett, hogy "archaikus". Azt üzeni: idejétmúlt.
Az egyházak mai szerepe jóval kevésbé jelentős társadalmi szinten, mint azt véljük, hogy régebben volt. 1948-ig az iskolák nagy részét az egyházak hozták létre tartották fenn, de az állami iskolákban sem lehetett kikerülni a hittant. Annak a korszaknak egészen más jellegzetességei voltak. De a keresztény egyházak ettől függetlenül ma is élnek és működnek. Menj el vasárnap bármelyik nagyvárosi temploma és meglátod... Ettől még van paphiány, meg sok más is.

ijontichy 2018.08.15. 15:45:50

@DrGehaeuse: "A világot régebben [...] vitték előre"
A világot az önérdek viszi előre, függetlenül attól, hogy az adott ponton a szociál/technológiai fejlettségtől függően miben "manifesztálódik". Ez a legnagyobb erő, mégha a "civilizációs máz" tompítja is. Az élettelen világbeli - kicsit erőltetett, de példának talán jó - analógiája az erős nukleáris kölcsönhatás ;-)

DrGehaeuse 2018.08.15. 15:47:46

@Móg: meg előtte a Némethmikiéké és utána a Horngyusziéké lásd Suchmann project - Abban bizony MACISAJT1-nek van igaza! Antall-t sajnos egyáltalán nem izgatta a gazdaság, a paktum miatt meg hagyta a kiárusítást menni a maga útján, ahogyan azt már 89-ben Némethék idején elkezdték. Nagy likvidátorok voltak akkoriban akik mindenből kivették ami kellett nekik.

profiügyfélszolgálat 2018.08.15. 19:22:30

@HaFr: Igaz, de nem szükségszerűen ellentétes. Ennyiben bizonyosan rossz az Orbán-analógiád. Nála ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy nincs ellentét.

Nalanda 2018.08.16. 05:24:59

@screpes: Elfogadom a jószándékot a részedről, de ez kevés. Jelenleg a Fidesz elleni támadások a Fideszt erősítik. A Fidesz támogatottsága az ellenzék elutasítottságából táplálkozik. Az ellenzéket kell támadni, mert ők a gyenge pont a rendszerben! És éppen ezt nem látom a blogon, vagy csak minimálisan.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.16. 07:59:47

@Nalanda: a blog nem támadja egyik pártot sem, elnézést -- igaz, az ellenzéket régóta nem tekintem annak, tehát velük csak annyiban foglalkozom mint a NER eszközeivel, ennél több nem kell. A blog szellemi indíttatású, hogy így mondjam, nem politikai. De az igaz, hogy egy jövendőbeli ellenzéknek a mai ellenzéket kell támadnia, viszont meg kell küzdeni azzal, hogy ekkor bezárul a nyilvánosság maradék csatornája is előtte, igaz, nem is kár ezekért, mert az ún. ellenzéki médiának is szépen koreografált táncrendje van a NER_ben

Nalanda 2018.08.16. 08:39:10

@HaFr: A balos média már a NER előtt is pont úgy működött, amit Orbánék ki tudtak használni. Az a média külföldi pénzből, külföldi érdekeket szolgálva támadta a Fideszt, a baloldal meg szépen felült a vonatra és ebből élt, él meg. Aztán amikor a multik rájötek, hogy felesleges pénzt ölni a médiába, mert a ballib képtelen élni vele, akkor befejezték a pénzégetést és az újságok, tévék, sorra bedőltek.
Amit Orbánék el akarnak elvileg érni, hogy a politikában csak magyar érdekeket képviselő pártok legyenek, ekkor mindenki benne lenne a NER-ben, de belülről lehetne több józanságot megkövetelni pár kérdésben. Nyugaton ugyanez működik, ahogyan a legtöbb kérdésben egykövet fújnak az amerikai pártok, vagy a német centrumpártok az dettó ugyanez a rendszer, sőt korrupció ott is bőven van, amerikai fegyverlobbi, német dieselbotrány stb.

felucca02 2018.08.16. 11:21:54

@Nalanda: Akárhogy is nézem, nem látok olyan törekvést Orbánék részéről, hogy ilyesmit akarnának elérni, vagy ez érdekelné egyáltalán őket.
Orbán hatalmat akar és pénzt, teljesen mindegy neki, hogy milyen áron, mert ezzel tudja kompenzálni évtizedekre visszanyúló kisebbrendűségi komplexusait.
Ebben kezdetben talán voltak olyanok, akik ideológiát láttak, ezért támogatták, de mivel az ideológia értékalapú, a hatalomvágy pedig nem, mára mind kikoptak mellőle, maradtak azok, akik ugyanolyan bűnözők, mint ő.
El nem tudom képzelni, mit lehetne még azon elemezni, hogy elrabolt a maffia, most éppen megkötözve tartanak egy ismeretlen pozíciójú szobában, az ujjaimat már levágták és éppen azzal fenyegetőznek, hogy fejbelőnek, ha nem küld pénzt a családom. Hogy mit akarnak elvileg elérni???

2018.08.16. 13:07:32

@Nalanda:
magyar érdek az ő értelmezésükben kizárólag az ő materiális és hatalmi érdekük. ebben az olvasatban az ehhez való lojalitás bárki részéről betyárbecsület, vagy szolgalelkűség lehet, semmi más.
süti beállítások módosítása