1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.07.08. 16:02 HaFr

A megmaradás illúziója - rekviem a magyar népért

Képtalálat a következőre: „rekviem trianon”

A magyar nemzet - ahogy ma értjük - Trianon terméke. A királyi Magyarország (a Korona) a XIX. század elejéig egyértelműen és kizárólag jogi eszme volt, ahogy a magyar Korona országai is közigazgatási egységek voltak; a nemesi natio nem az etnikai kollektívumot jelentette. Az Országban mindezen túl az etnikumok (köztük a magyar) a nyelvükben, a szokásaikban és az etnogenezisükben önálló, de nem elszigetelt egységekként lakták a Kárpát-medencét és a csatolt területeket. Az Országot nem Magyarországnak hívták, hanem Magyar Királyságnak, és ez éppen olyan jól utalt a nem-etnikai lényegére, mint az egykori Magyar Köztársaság elnevezés az etnikai lényegen túlmutató republikánus-közösségi logikára. (Nem véletlenül irtották is ki a köztársaságot az országból. Előbb a demokrácia megölte a köztársaságot - 2010-től -, majd az etnokrácia a demokráciát -- 2014-től.)

A XIX. század a polgári nemzetfejlődés lehetőségeinek elvesztegetéséről szólt. 1820 és 1920 között a modernizációs-liberális nemzeteszmény folyamatosan szorult vissza a politikában, hiszen a magyar nemzet a reformkori felbuzdulás után jó időre elveszítette a függetlensége reményét. a politikai relevanciája jelentősen beszűkült, a megélésének a terepévé a politika helyett egyre inkább a nemzeti "psziché" vált, azaz a nemzet függetlenségi harca pszichés frusztrációkba szorult vissza. A kezdeti modernizációs-liberális nemzeteszmény fokozatosan adta át a helyét a kudarcok fölötti frusztráció szülte etnicista, modernizációellenes, radikálisan improduktív, a kollektív pszichében arató nemzetképnek, amely máig meghatározza a nemzet közösségi viselkedését és a politikai cselekvésünk végső alapja. A magyar nép közösségi cselekvését adó függetlenségi-etnicista nemzettudatra -- Szabó Dezső, Németh László stb. már a romlás paradigmáját hordozó, tévedéseken alapuló gondolatait értelmezve -- Bibó és Szücs Jenő talált rá legelőször, e sorok írója -- Széky, Gyurgyák, Csizmadia írásaival párhuzamosan -- annyit tett hozzá ehhez a képhez, hogy levonta belőle a végső politikai tanulságokat.

Így az általam (is) "felfedezett" (de legalábbis általam legradikálisabban prezentált) összefüggések miatt nem lehetünk optimisták a magyar nép jövőjével kapcsolatban -- legelsősorban értem ezen, hogy a nemzeti gondolkodás és cselekvés genetikus meghatározottsága függetlenségi etnicizmusként lehetetlenné -- tehát lehetetlenné (!) - teszi ennek a nemzetnek a produktív megújulását, így e nép -- amelynek a nemzet a domináns közös cselekvési formája -- reflexív, kooperatív, ésszerű viselkedését is. Ahhoz, hogy ez változzon, a nemzetkoncepciónkkal kell könyörtelenül szembenézni -- és/vagy ennek kell elmállania elsősorban külső kényszerek hatására --, majd ezt egy másikkal -- amely modernizációképes -- felváltani. Amíg azonban egy ilyen megeredne és már biztosan nem fonnyadna el, alkalmas körülmények között is legalább száz év munkája..

A megújulás lehetetlensége azért állítható biztosan, mert a nemzetkép XIX. századi romlása 1920-ban hamis önigazoló narratívában kristályosodott ki az etnicizmust és a rasszizmust téve a domináns magyar politikai önképpé. Minimum nem vesszük eléggé komolyan, hogy a szó szoros értelmében ez az etnicista tudat hozta létre, ezért definiálja a nemzetet (ahogy a franciát a forradalom és a gloire, az angolt a Korona és a birodalmi tudat, amelyek sokkal plasztikusabban és produktívabban változnak, mint a mi önképünk). Ezen a -- Trianon megpecsételte -- nemzetképen kívül nincs magyar nemzet. Természetesen, hogy a zsákutcából komoly labirintus fejlődhessen, a nemzet tagjai nem értik a nemzetképnek (azaz a nemzetnek) azt a genezisét és elhazudják magát a nemzetfogalom evolúcióját is, a nemzetről olyan romantikus illúziókat táplálva, amelyek a sérelmi-frusztrációs álláspontját visszamenőleg is igazolják.

1920 óta a magyar nemzeti gondolkodás alapvetően ellenségként és a magyar etnikum felszámolására tett kísérletként él meg minden modernizációs, nyugatos, elvont elveken alapuló, netán szupranemzeti törekvést a nemzet átértelmezésére -- és ezt a nép úgy támogatja, hogy a nemzet folyamatosan igazolhatóan ellene működik.

A magyar nép nem tudja levetkezni ezt a nemzetképet, de közben ennek a rabságában sínylődve a nemzetkép legnagyobb erényét -- azt, hogy egy darabig biztosította a megmaradás határokon átívelő élményét -- is kiüresíti. A magyar nemzet és a nép sorsa egyre inkább elválik egymástól, a nép nem képes produktívan megújítani a nemzetkoncepciót, de közben kihátrál mögüle részint emigrálással, részint hite vesztéssel, a nemzetképet a -- ráadásul hazug, élősködő -- politikai osztály is csak irdatlan energiaráfordítással, mindent elsöprő propagandával és hazugsággal képes táplálni. Úgy állunk most, hogy a népnek egyre kevésbé van nemzete, a nemzetnek pedig népe, viszont olyan korban élünk, amely -- az elsöprő globális változások és gazdasági dinamika XVIII-XIX. századitól eltérő súlypontjai -- miatt nem kedvez a nemzetek újraalkotásának, magyarul az államtól független erős polgári rétegre, a polgárok bizalmi kapcsolataira és a civilizált rendre alapozó megújulásnak. A magyar nemzet léte most a migrációval szembeni harcban tűnik éppen felettébb indokoltnak, de ez semmit nem old meg a nemzet kiüresedésének és diszfunkcionalitásának alapvető problémáiból, sőt -- nem véletlenül, hiszen a nemzeti reflexeket hatalmi érdekek szolgálatába állították -- megerősíti a nemzet függetlenségi-etnicista-xenofób-antimodernizációs alapvetését. Már csak azért sem oldódhat a káros nemzetkép, mert a migrációval szembeni harcban értelmet nyerő nemzet kontextusa eleve egy hazug, következésképp fenntarthatatlan szimbolikus konstrukció: se a harc nem igaz, se a nemzet nem igaz, se a migráció nem igaz úgy, ahogy beállítják.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2014100521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PearlOfScandinavia 2018.07.08. 17:28:25

A nemzetképen kívül nincs magyar nemzet, írod és ezt alá is lehet írni. Ha ez a nemzetkép,amelyet nem sikerül levetkozni, önmagában, és csak ebben az egysíkú képben létezik, ahogyan lefested, akkor valóban terhes a legszörnyubb következményekkel azok számára, akik ragaszkodnak hozzá.
"Ami Lenni látszik, Van: azoknak, akiknek
Lenni látszik, és terhes a legszörnyűbb
Következményekkel azoknak, akiknek Lenni látszik."

A magyarok 90 százaléka számára?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.07.08. 17:45:22

@PearlOfScandinavia: ez a nemzetkép és nemzetértelmezés hozta létre a nemzetet, ezért nincs magyar nemzet e nélkül; ezt aktiválva lehet száz éve a legpotensebb politikákat üzemeltetni (a kommunisták is éltek a nacionalizmus erejével), és a legfelelőtlenebb és legcinikusabb az a politika, amely ezt aktiválja és közben ennek leple alatt tönkreteszi a népet

PearlOfScandinavia 2018.07.08. 18:15:47

@HaFr: Már jobban látom, miért tetted fel a kérdés címként, hogy "Van -e kiút a nemzetbol"

lecsós 2018.07.08. 19:59:35

@HaFr: Semmi gond ezzel, veszítenek egyesek egy illúziót. Sokan nem értik ezt, hogy akkor most mi van. Pedig roppant egyszerű. Kezdünk visszatérni az ősi nemezt fogalomhoz. Ki a magyar? - Kérdezték korokon át, és mindig ugyanaz volt a válasz. Magyar az, aki hiszi Jézus Krisztus igaz hitét, családjában szabad vállalást tesz, személyében szabad ember.
Ezért nem érti senki, hogy akkor most István ellen miért nem lázadt fel a nép, és miért ajánlhatta fel az országot Máriának, melyet a nép elfogadott, továbbá melyet Péter trónján a pápa azonnal elismert. Elismerte azt is, hogy a Magyar királynak invesztitúra joga van, és ezt a jogot ö, mint a pápa nem vonhatja kétségbe. Vajon miért, ez akkoriban olyan természetes volt.(dehogy).
Ha ezt, a több mint ezer éves hagyományt megértjük, minimum Attilától számítva a tényeket.
- Ne jöjjön nekem senki azzal, hogy Attila hun volt, és nem magyar. Az XIX. századig minden hagyomány úgy tudta, - Anonimus is - hogy: "Hunok, tehát magyarok" ebben nem volt vita nyugaton sem. Annyi történik, hogy kezdünk visszatérni a történeti hagyományhoz.

Viktor, amikor beszólogat, akkor ezt a történeti hagyományt ismeri el legitimnek. - A habsburgok, és a XIX. századi új hullám egyfajta eltévelyedés a nemzet életében.
Ami jön, az semmi más, csak a nemzet felveszi újra az ezer éves hagyományát, ebből fogja levezetni államvallását, és az ebből következő komplex gazdaságtanát, a kapitalizmus keretei között. Ezt meg roppantul nem lehet érteni, mert nem Írták le az okos könyvekben eddig. Majd most fogják. Aki ismeri a hagyományt, az tud következtetni, hogy jön a gazdaságban, és milyen íven nyilvánul meg a következmény.
Ezért érted félre. A regnáló nemzetkép paradigmát temesd, és sírj felette, ha akarsz. A nép most tér vissza gyökereihez, és festi fel a saját álmát - ennek meg már tudatában van, hogy ezt teszi - , rendezi be saját életét. Ezt látod, ennyi ez.

Janossz 2018.07.08. 20:13:00

@lecsós: Na, még egy államvallás hívő...
" az ezer éves hagyományát, ebből fogja levezetni államvallását, és az ebből következő komplex gazdaságtanát, a kapitalizmus keretei között. "

Milyen ezer éves hagyománya van Magyarországon a protekcionizmusnak?

" A nép most tér vissza gyökereihez, és festi fel a saját álmát - ennek meg már tudatában van, hogy ezt teszi - , rendezi be saját életét. "

Mind tévedtek. A nép a kasszáknál szembesül álmaival, ki így, ki úgy.
Nemzet, nép, ilyesmik csak a hasukon túl érdekli őket.
Nem lehet jóllakatni őket semmilyen ideológiával.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.07.08. 20:31:40

@lecsós: nem tudom, honnan szeded mind ezt -- de amít leírtál, az egy mítosz, ami lehet hogy Anyonymus-nál így van (bár ezt azért megnézném még), de a valóságban sosem volt--- csak egy dolog: ha igaz lenne, amit írsz, "szabad magyarok" itt a mai népesség 10%-a volna, ezt nem érted

lecsós 2018.07.08. 21:34:07

@HaFr:
Látom, hogy nem nézed a youtube akadémiát se. pedig több követője van a youtube akadémiának, mint mint az MTA-nak, és ez a populáris kultúra olyan 25 éve.
Attól még amit írok, az igaz, olyan kb. kicsit több, mint 1000 éve.
Ha nem hiszel a magyar krónikáknak, akkor vedd elő más népek hagyományát, érdemes olvasni eredetiben, hogy mit mondanak a hunokról. Kb. ennyi.

Pár link:
Papp Gábor:
www.youtube.com/watch?v=PLO9ilE1qAA
www.youtube.com/watch?v=ZQyOzxqUMhA

- Hozzáteszem, nagyanyáink, meg nagyapáink még tudták, hogy kik ők.
Molnár V. József
www.youtube.com/watch?v=GL14-fwHXUY

Szántai Lajos:
www.youtube.com/watch?v=wx_Hy97OxDk

lecsós 2018.07.08. 21:42:21

Ezt mondja egy török történész:
kurultaj.hu/2013/05/torok-tortenesz-a-magyarokrol-attila-unokai-vagyunk/

Itt meg a másik:
www.nyest.hu/renhirek/nem-tanitjak-a-finnugor-rokonsagot-finnorszagban

Mondom, kezd visszatérni a nép az ősi hagyományához.

ricardo 2018.07.08. 21:57:12

@lecsós: Jók ezek a szittya genderelméletek.

Khonsu 2018.07.08. 22:34:21

@lecsós:

"Ezt meg roppantul nem lehet érteni, mert nem Írták le az okos könyvekben eddig. Majd most fogják. Aki ismeri a hagyományt, az tud következtetni, hogy jön a gazdaságban, és milyen íven nyilvánul meg a következmény. "

Ez tulajdonképpen igaz, csak épp teljesen más értelemben, mint amire gondolsz...

Ami jön (a világban), azt még tényleg nem írták le a maga teljességében, mert olyam mélyreható átalakulásról van szó, aminek gondolatát is nehezen képes befogadni az emberi elme, mélységében és összetettségében megérteni pedig képtelen.

"és milyen íven nyilvánul meg a következmény."

Az már könnyebben megérthető, jól látni az ívet és a következményt is.

Mivel ahhoz az ország kicsi és erőforrásokban szegény, hogy feltartóztathassa a folyamatokat, a rendszer működtetőinek egyetlen lehetősége kínálkozik hatalmuk (és azzal együtt a hamis nemzetkép) fenntartására, ha kvázi hűbéri viszonyba kerülnek a térségben győzelemre jutó domináns, globális erővel.

Mert aki nem tartozik majd közéjük, az szolgálja őket, az első opciót pedig kizárják a nemzettudatunk "sajátosságai", vagyis marad a második...

Ez azonban egy olyan állapotot eredményez (tart fenn továbbra is), melyben a nép gyorsabb ütemben veszti el mindennemű erőforrásait, mint ahogyan azokat újratermelni képes.

Persze egy darabig még eldöcög a szekér, még akár relatíve jónak tűnő időszakok is lehetnek ahogy haladunk az "íven", de a végén ott leszám a "következmény".

A nép (helyben maradó része) nem lesz képes elegendő anyagi, tudás és technológiai tőkét felhalmozni, hogy kivédhesse a klímaváltozás következményeit, mire azok komolyabban beütnek.

És akkor a nép nem politikai, nemzeti, vagy filozófiai értelemben pusztul majd, hanem fizikailag.

Khonsu 2018.07.08. 22:56:08

@HaFr:

Bár a 90% menthetetlen, a 10% még menthető, érdemes lehet a jövőben rájuk és a "menekülési út" kidolgozására koncentrálni. Ez megvalósítható, és nem kevésbé nemes cél.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.07.09. 08:25:11

@Khonsu: :) csak bitang erős lelket kíván

lecsós 2018.07.09. 08:30:01

@Khonsu: Látom, hogy még ezt eléggé nehéz elfogadni, benne vagyunk egy paradigma váltásban, ami azt jelenti, hogy a nép kezd visszatérni az ezer éves hagyományhoz, és a hagyományban egy büszke nép képe jelenik meg, amire érdemes rátekinteni.
A fiatalok beleszarnak abba, hogy mit akar a globális gazdaság, de akár puszta kézzel fognak nekimenni, ha a helyi szint gazdasági viszonyait tovább erodálja a globális kapitalizmus.
A globális paradigma mindenhol válságban van, és ha ebből a rendszerből még lóvét akarnak kivenni változatlan módon, akkor valamit kezdeni kellene azzal, hogy eléggé nagyok az ellentétek, és nő a rendszerben az egyenlőtlenség.
Egy olasz termelő baszik rája, hogy mit csinál Brüsszel. De arra nem baszik rája, hogy a saját kis gazdaságában megtermelt paradicsom kilóját megvegyék tőle 3 EUR-ért. Mivel csak így tudja eltartani a családját. Ha nem, elkergetik a bús picsába a politikusokat, és jön a szélsőjobb. Szevasz. Arrafelé így működik a kapitalizmus. Londonban meg úgy, hogy ki akarnak lépni, de a népnek talán nem kellene elmondani, hogy 40 év törvénykezését kurvanehéz átírni 2 év alatt, mert nem is lehet, és ezért komoly gazdasági problémák lesznek. Ezért az van, hogy az 500 g-os tejföl már csak 445 g-os, de az ára változatlan.

Orbán meg abból indul ki, hogy nem vagyunk eszköztelenek, és igen, az ország erőforrásokban gazdag, amit meg kell fizetni, és egyre jobban meg kell majd fizetni. Mert a hagyomány ezt mutatja, és nagyapáink is ezt tudták. meg hogy van önálló saját ezeréves hagyományból levezethető kultúránk, és nem kell a szomszédba menni import megoldásokért.
Orbán ebből indul ki, és ez ér ma kétharmadot. Matolcsy meg a többi azért van, hogy kidolgozza a XXI. szádban kompatibilis, de az ősi hagyományra épülő gazdaságtant. Ezt teszi Kína, a szocializmus leple alatt, csak mi voltunk ekkora barmok, hogy elfelejtettük, kik vagyunk.
De nem lehetett a múltat végképp eltörölni, mert ez a duma 2 %-ot ér vagy kevesebbet a választásokon. A többi duma. Paradigmaváltás alapja:
Orbán lekezdte tanitgatni, hogy az ország erőforrásokban gazdag. Ha nem ért meg semmit, csak ezt a hagyományból, akkor ez már elég. Ennyi.
Szabad piac van, ahogy azt kell, csak nem úgy, hogy zéró védelem van a helyi közösségeknek.
Erdőt kellene telepíteni az országban, mindenhova, gyümölcserdőt, vagy sima erdőt. Azonnal csökkenne a klímaváltozás lokális hatása, hidd el nekem. Erdőben mindig mozog a levegő, és nedves az aljnövényzet, ezt minden erdőjáró tudja. Nincs erdő, szárazság van, tehát mi szüli a csapadékot? Az erdő, azt kell telepíteni sokat. Ebből meg más mezőgazdasági termelés fog kialakulni, és sajátos élelmiszeripar.
Arról meg ne beszéljünk, hogy milyen ütemben veszíti el egy nép az erőforrásait. Ez a kijelentés egyfajta gazdasági paradigma mellett értelmezhető csak. Nagyon komoly kutatások vannak, hogy akkor ez most micsoda, és hogyan néz ki.

lecsós 2018.07.09. 08:41:32

@Janossz:
Mindenhol van államvallás. Azt nem értem, hogy ez miért furcsa, például neked. Máshol természetes, hogy van, nálunk még beszélni sem lehet róla? Ugyan már.
Felülsz egy Etihad gépre, az utazók imájával köszönt a szórakoztató elektronika, miről beszélünk? Angliában az államvallás a kereszténység, az Anglikán egyház, és az ebből levezethető gazdasági paradigma. Amerikában még mindig erős a protestáns alap. Nálunk most lett ez a diskurzus tárgya, a nép meg dönt, és jó lesz ez úgy.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.09. 08:59:43

@lecsós:

"Amerikában még mindig erős a protestáns alap."

Csak épp' a szövetségi alkotmányukba explicit beleírták, hogy nem lehet alávetni a szövetségi tisztviselőket bármiféle vallás megvallásának:

[...]; but no religious test shall ever be required as a qualification to any office or public trust under the United States.

Az első alkotmánykiegészítésükbe pedig szintén explicit beleírták, hogy a szövetségi törvényhozás nem hozhat létre államvallást és nem hozhat olyan törvényt, ami akadályozza a szabad vallásgyakorlást:

Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; [...]

Európai téridő 2018.07.09. 09:15:23

Álcázott internacionalista elvtársduma, amit tudományoskodó köntösben prezentálsz ebben a posztban, kedves HaFr. De hát,"Nincsenek régi viccek, csak öreg emberek. Egy újszülöttnek minden vicc új" - ahogy ezt a néhai Ludas Matyi c. vicclap "Hátha valaki nem ismeri" c. rovatának a mottója is mondta volt a magyar elvtársvilág középső korszakában.

ben2 2018.07.09. 09:30:22

"Nem véletlenül irtották is ki a köztársaságot az országból. Előbb a demokrácia megölte a köztársaságot - 2010-től -, majd az etnokrácia a demokráciát -- 2014-től."

És ezzel az írás át is fordult önmaga paródiájába.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.09. 09:34:04

A magyar nép nemet mond a használhatatlan és abszurd liberális nemzetfogalomra.

S ezzel meg is oldódik dilemmád.

"Az Országot nem Magyarországnak hívták, hanem Magyar Királyságnak, és ez éppen olyan jól utalt a nem-etnikai lényegére, mint az egykori Magyar Köztársaság elnevezés az etnikai lényegen túlmutató republikánus-közösségi logikára."

A Magyarország név bezzeg az etnikai lényegre utal?

morph on deer 2018.07.09. 10:07:07

@lecsós:
“ A nép most tér vissza gyökereihez, és festi fel a saját álmát - ennek meg már tudatában van, hogy ezt teszi - , rendezi be saját életét. Ezt látod, ennyi ez.”

Éppen ez a gond is.
“Festi fel saját álmát” - mondod, - egy olyan korban, amikor már rég fel kellett volna ébrednünk, és egy olyan közegben, ahol a velünk konkurens többség már jó ideje ébren van!

Míg mi álomba ringatjuk magunkat és álmod(oz)unk a hajdanvolt “nemzeti” nagyságunkról, szorgosan “javítgatva” a történeti tényeket, hogy a múltunk szebb legyen, addig akik ébren vannak már rég azon dolgoznak, hogy a jelenüket és jövőjüket jobbá tegyék.

Szemmel láthatóan a jelenlegi politikai elit elvesztette a valóság- és időérzékét, és egy olyan nemzettudat felépítésén fáradozik, amely a kapcsolt politikai vonzataival együtt már az elmúlt, és sajnálatos módon rossz emlékű időket idézi.
A legszomorúbb közben az, hogy ráadásul mindezt egy komoly személyiségtorzulásokkal megáldott, ámbár ügyes és tehetséges manipulátor személyes érdekeinek megfelelően, azt kiszolgálva teszi. Itt most már minden arról szól, hogy hogyan teremtsünk magunk számára és hogyan emeljünk magunk fölé egy “uralkodót”, aki aztán majd visszahozza a régi szép időket, amikor mi még tekintélyes és minden szempontból mérvadó “birodalom” voltunk (!). Az ne zavarjon, hogy alig voltak ilyen pillanatok a történelmünkben, mert majd most lesznek..!

Ezt hívják úgy, hogy “illusion of grandeur” - csak most már “Nemzeti” mértékben.
Egy ébren álmodó, - vagy inkább alvajáró? - nemzet lettünk, amelyet egyre kevesebb dolog köt már az éber valósághoz, egyre inkább a múltunk feelépítéséről álmodozunk a jövőnk felépítése helyett, kozben elmegy mellettünk az idő, de semmi nem zökkent ki a “dicsőséges múlt” iránti nosztalgiánkból...
További szép álmokat.

lecsós 2018.07.09. 10:45:52

@morph on deer:
Miért ne lehetne büszke arra egy 5 éves, hogy Ö pedig Attila unokája? Legyen rá büszke, és egyenes a tartása ettől a tudattól. ha már ennyit elér a mostani átmeneti kor egy 5 évesnél, ez már elég. Ennyi kell. Szerinted alig voltak olyan pillanatok a történelmünkben, hogy "mérvadó birodalom" voltunk?
Ne haragudj már, de egész Európa történetírása arról szól, hogy milyen volt az aktuális viszonya a Magyar Királysághoz. Ezek tények, sehol nem volt a nyugat, amikor a Magyar Királyság már nagyon komoly birodalmi szerepet töltött be. Ugye, az meg mondanom sem kell, hogy királyaink Attila egyenes ágú leszármazottai.
Ez meg egy kicsit több, mint ezer éves hagyomány, és van miből meríteni.
Ez nincs kimondva, de kétharmadot ér.
Itt vannak a britek. Nem akarnak felébredni, azt gondolják, hogy még mindíg Viktória királynő alatt élnek, és az 5 órai tea határozza meg az életvitelt, kb. mint egy Poirotban. Szavaztak.
Jön egy csávó, aki Amsterdamban ül egy üvegpalotában, és belenyögi a valóságba, hogy kurvára nem lesz ez így jó, mert ha nem jó a pénz, elviszi a termék gyártását. Végig fogják vinni, és majd lesz valahogy, ennyi. Kicsit másképp működnek. Más a spirituális háttér.

chrisred 2018.07.09. 10:50:04

@lecsós: Már hogy érted, hogy István ellen nem lázadt fel a nép?

chrisred 2018.07.09. 11:02:06

@ennek annyi: Ja, egy ötéves inkább a saját nagyapjára legyen büszke, nem a kitaláltra.

chrisred 2018.07.09. 11:04:12

@lecsós: A brit polgár ugyanolyan birodalmi alapú fikció volt, mint a szovjet polgár, a valóságban soha nem létezett.

nu pagagyí 2018.07.09. 11:16:37

A modern nemzeteket a határok között élő nép alkotta meg, leginkább trónfosztással és/vagy királynyakazással. Nálunk ez nem történt meg, az 1848-as próbálkozás elbukott. Az éppen fungáló hatalom persze szüntelenül a nemzetre hivatkozik, de ez nem az embereké. A hatalom szájából ez egy kirekesztő fogalom, működtetői csak magukat számítják e körbe és nagy kegyesen, amíg jól viselkednek, a hatalom kiszolgálóit, mindenki más jogok nélküli szolga, aki nem óhajt gazsulálni, az hazaáruló. Alakul a szokásos történelmi képlet is, a feltűnően ostoba vezetőréteg ismét egy agresszív hatalom kegyeit keresi egy kis együtt dübörgésre. A vége persze ismét egy újabb igazságtalan rablóháború lesz, újabb megsemmisüléssel. Az uszítás már megkezdődött, mindenki ellenség, barát pedig nem lesz egy sem.

Trackers 2018.07.09. 11:20:33

Végre jó irányba halad az emlékezet, és az egészséges nacionalizmus, amit a komcsik egykor tűzzel vassal irtottak, kezd új erőre kapni.

Ma is ugyanazok az ideológusok ágálnak ellene, ugyanazon elvek mentén, csak már nincs olyan nagy keletje a fintorgásuknak.
Szerencsére.

nu pagagyí 2018.07.09. 11:23:08

@lecsós: Kár, hogy 1526-ban véget ért a dicsőséges korszak. De úgy látom, neked sitty-sutty elrepült ez az 500 év.

nu pagagyí 2018.07.09. 11:30:44

@Trackers: Kellemesebb a hazugság, mint az igazság. Kár, hogy mindig csúnya vége lett a jobboldali nemzeti maszlag hatalomra kerülésének. Macerásabb persze a népet beemelni a nemzetbe, mint csendőrök, TEK stb. mögé bújva, kontroll nélkül fosztogatni azt. Nem Kossuthok vagytok sajnos, hanem Horthyk és Szálasik, akik a kizsebelt áldozatoktól fenyegetéssel vártok hűségnyilatkozatot.

morph on deer 2018.07.09. 12:12:16

@Khonsu:
“És akkor a nép nem politikai, nemzeti, vagy filozófiai értelemben pusztul majd, hanem fizikailag.”

Itt a lényeg.
De addig még sikerül elbíbelődni Attila reinkarnációjának - az “Isten ostora” változatra gondolok - trónra emelésével, mert nekünk tényleg már csak az hiányzik.

Nem győzöm csodálni azokat, akik időt és energiát nem kímélve bizonygatják a sumér-magyar és/vagy hun/magyar rokonságot, kontinuitást, miegyebet, meg azt, hogy mi nem “finn-ugor nép” vagyunk. (Nem is, mert csak ahhoz a nyelvcsaládhoz tartozik a nyelvünk, aminek ebben az esetben semmi köze az etnicitáshoz, de mindegy is.)

És akkor mi van?
Az mit változtat meg ma, hogy őseink 1100 éve ballagtak erre, akkor tértek vissza, vagy soha el sem mentek?
Mit számít az, hogy ki jött a vereckei hágón át, és ki az Alpok túloldarálól, például?

Valóban annyira lehetetlen lenne már a realitásokkal törődni, hogy egy nép/nemzet/ország legfőbb feladata 2018-ban az, hogy a (rég)múktra hivatkozva próbáljon tekintélyt felépíteni és “több tiszteletet” kicsikarni magának?

Az igazi gond az, amit idéztem ‘Khonsu’ hozzászólásából, mi meg a darutollat igazgatjuk a fövegünk tetején, meg lovas íjászatot akarunk tanítani az iskolában, mert az olyan “magyarosch”.
És tényleg az!

morph on deer 2018.07.09. 12:37:59

@lecsós:
“Miért ne lehetne büszke arra egy 5 éves, hogy Ö pedig Attila unokája?”

Hát másra nem is nagyon van oka büszkének lenni, arra is csak annyira, amennyire igaz a történet.
De ennyi erővel a vasorrú (vas- és edényorrú, ©Markos Gyuri) bába unokája is lehetne, ugyanazzal a jelentőséggel bír...

Miért ne inkább attól legyen egyenes tartású, hogy egyenes gerincű?
Hogy nem hajbókol kitalált hatalmasságok előtt, hogy nem hazudik, nem lop, és nem próbál mindenáron másnak látszani, mint aki-ami?

Miért ne arra legyen büszke, hogy olyan országban élhet, amelyben biztosított, hogy a tisztességes munkájából meg fog tudni élni, ahol az oktatási rendszertől valódi tudást kap, és majd a gyereki is, ahol a szülei nyugodtan és egészségben tölthetik nyugdíjas éveiket - met vannak nyugodt nyugdíjas éveik, mondjuk?

Merthogy erre tán nem lenne oka, ugye?

Az egyetlen, amire büszke lehet ma egy ötéves, hogy ő Attila unokája, és esetleg látta orbán viktort élőben az óvodában, ha éppen választási év volt!

Ez az egész historizáló, spirituális bullshit semmi egyéb, mint porhintés pártunk és kormányunk, valamint a csatolt egyházak részéről a további nyugodt harácsolás érdekében, és pótcselekvés a ‘nép’ oldaláról, mert addig sem kell szembenézni a valósággal!

Így aztán jól elvan minden alvajáró, amíg tart.
Csak így tovább..!

Dub hadnagy 2018.07.09. 13:31:13

@lecsós: Föltételezem, hogy a belinkelt okosságok az aktuális tudományos álláspont alternatívái lennének, de akkor a nyestes cikkben valszeg csak a címig jutottál el, mert a cikk helyre teszi egyes túlművelt olvasó-levelezők butaságait és példákon keresztül mutatja be, hogy igenis tanítják a finnugor rokonságot Finnországban.

Tenkes Kapitánya 2018.07.09. 13:31:24

Ezerszer megcáfolt badarságok, újranyomtatva.

Tenkes Kapitánya 2018.07.09. 13:32:42

@lecsós: Igazad van, de néhányan nem fognak megérteni.

Trackers 2018.07.09. 15:03:22

@Dub hadnagy:

A Finnugor rokonság egy erőltetett marhaság.
Semmi nem támasztja alá néhány hangalak egyezésén túl, mely tetszőleges kiválaszott nyelvel hasonlítva szintúgy létezik.
Ellenben a politikai erőszakra van bizonyíték is.

Trackers 2018.07.09. 15:06:36

flagmagazin.hu/mondom-a-magamet/megbukott-a-finnugor-legenda
Trefort Ágoston, nyilván más kiutat nem találva, elvárását megosztotta a keleti származást pocskondiázó, lesajnáló, hatalomhoz simuló értelmiséggel. A következő volt a véleménye: „…Nekem azonban, mint miniszternek, az ország érdekeit kell néznem, és ezért a külső tekintély szempontjából előnyösebb a finnugor származás princípiumát fogadnom el, mert nekünk nem ázsiai, hanem európai rokonokra van szükségünk.”

Trackers 2018.07.09. 15:07:32

mno.hu/migr_1834/nyelvedesanyank-235084
„Tisztelem az urak álláspontját, nekem azonban – mint miniszternek – az ország érdekeit kell néznem, és ezért a külső tekintély szempontjából előnyösebb finnugor származás princípiumát fogadom el, mert nekünk nem ázsiai, hanem európai rokonokra van szükségünk. A kormány a jövőben csakis a tudomány ama képviselőit fogja támogatni, akik a finnugor eredet mellett törnek lándzsát.” Így döntötte el a visszaemlékezések szerint Trefort Ágoston (1817–1888) vallás- és közoktatásügyi miniszter az ugor–török „háborút”, tette ezzel hivatalossá a finnugor rokonságot, és kente fel Hunfalvy Pált és Budenz Józsefet a magyar nyelvtörténet pápájává.

Tenkes Kapitánya 2018.07.09. 15:08:09

@Trackers: A finnugor nyelvrokonság még önmagában nem is az igazi gond, hanem a köré épített őstörténet.
Ugyanúgy hibás, mintha valaki a Ceylonon beszélt (indoeurópai nyelvcsaládba tartozó) szingalézből szeretné rekonstruálni a skandináv őrtörténetet.

nu pagagyí 2018.07.09. 15:10:34

@Trackers: Az a "semmi" csak a nyelv alapja, a nyelvtan. Az nehezebben változik, mint a nyelv éppen használatos szavai.

nu pagagyí 2018.07.09. 15:23:32

@maxval balcán bircaman:

"A Magyarország név bezzeg az etnikai lényegre utal?"

Látom megint okoskodsz. Pedig fülemben cseng egyik pöffeszkedő idolotok (a sok hülye közül nem ugrik be, de te biztosan tudod) nevezetes hanghordozása:

Úgymint: "Hogy Magyarország legyen Magyar-ország".

Senki sem gátolja (gátolta), hogy virágzó nemzet legyünk. Nem nyomják Krahácsot, sőt támogatják azok, akiket újkeletűen ellenségnek tekint a maffia-kormány. Magyarország minden nyomorát saját önjelölt vezetőrétege jelenti. Azért nem fejlődünk sehová, mert szétlopják az ország jövőjét a nemzetről regélő pitiáner tolvajok.

rasztaszív 2018.07.09. 16:23:44

@lecsós: "Magyar az, aki hiszi Jézus Krisztus igaz hitét"

A KURVA ANYÁDAT,AZT!!!

screpes 2018.07.09. 16:39:24

@maxval balcán bircaman:
Ahelyett, hogy így idevakkantanál, egy ilyan szép farkcsóválósat, inkább írd le egyszerűen, hogy számodra mik a személyes mutatók e fejlődés megítélésben.
Tudnak e nagyértékű fogyasztási cikket venni, utazni, gyereket taníttatni a kvázi középosztálybeliek, akik fele-harmadrészt prekariátusba mennek át suttyomban, vagy az idősebbeknek egyszerűbb e a gyógyulás, az orvoshoz hozzáférés?
Milyen a nyugdíjaslét, mernek e hitelt vállalni, autótartás?
Munkaerőhelyzet?
fiatalok lakáshozjutása? (nem Londonországban!). stb
És ne csak a 2008-assal hasonlíts, hanem mondjuk a harminc, negyven évvel ezelőttivel. És a kilátások? A tervezhető jövő?
Tudjuk hogy Bulgáriában élsz, de azért csak írd le a magyarországi "benyomásaidat".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.09. 16:54:46

@screpes:

Mo. félperiféria, azaz eleve gazdag ország a világátélaghoz képest.

A félperiféria szokásos beosztása: 10 % mélyszegény, 60 % szegény, 20 % középosztály, minimális felső osztály.

Ezen persze lehetne, sőt kell is javítani. A kulcs az országot uraló nyugati nagytőke szarvának megszorítása.

Azt hiszem, egy helyes programmal elérhető lenne a mai nyugat alsó szegmensének elérése, mondjuk a mai spanyol életszínvonal. Ehhez fokozott harc kell Brüsszel ellen.

Persze lehet, a hollywoodi középosztályhoz viszonyítani magunkat, de ennek sok értelme nincs, az a mai Mo-on 1 % életszínvonala. S ahhoz hogy meglegyen az amerikai szint, el kell lopni sok pénzt más országból. Ami nem lenne morális, még akkors e, ha lehetséges lenne.

Én azt mondom: szerezzük vissza az országunkat, s már csak ez fog hozni egy olyan növekedést, mely 2040-re elhozza a spanyol szintet.

DrGehaeuse 2018.07.09. 18:00:11

@morph on deer: "Ez az egész historizáló, spirituális bullshit semmi egyéb, mint porhintés pártunk és kormányunk, valamint a csatolt egyházak részéről a további nyugodt harácsolás érdekében, és pótcselekvés a ‘nép’ oldaláról, mert addig sem kell szembenézni a valósággal!"

Kicsit másként látom.

1945 és 1989 között naggyából még azt a szót is félve lehetett leírni hogy "Nemzet". Szőnyeg alá volt söpörve minden ami a fasiszta Horthysta rendszerben fennen hangoztatott volt (nota bene a "zsidókérdés" is).
Jött 1989 és az emberek egy részét kezdte idegesíteni a glatzferik sommás itélete a "honfoglaló magyar hordákról" hogy aszongya:

....
A Magyarok krónikája 8. oldalán található eredeti szöveg:
„De - hasonlóan a többi félnomád néphez - a föld magántulajdonának fogalmát nem ismerik. Számukra semminek, ami a letelepült életmódhoz tartozik, nincs különösebb értéke.
Az emberi élet értéke is csekély. Az ellenség teljes elpusztítása, gyermekek, anyák
megölése is természetes velejárója a harcnak. Mint bátor és kegyetlen harcosok jelennek
meg a Kárpát-medencében a 9. század végén.” (Glatz, 1996, 8)
.....

2000 körül már nagyon szerteágazó és burjánzó "alternatív történelmi irodalom" terjedt el a "szkíta" tipusú könyvesboltok révén. Létrejöttek "hagyományörző" egyesületek és mindenféle mozgalmak amik elkezdték ápolni az olyan dolgokat amiket te "historizáló, spirituális bullshit"-ne nevezel (pl. Szentkorona eszme, Baranta, Kurultáj).

Amit ma a fityisz-orv-bánék csinálnak az ennek a "felkarolása" ami egyet jelent a kisajátításukkal, kiüresítésükkel és (a már enélkül is sajnos előrehaladott) kommercializálásukkal. A jelenlegi KNER urai pont annyira magasról tesznek arra, hogy mi a magyarok igazi történelme mint ahogy a Magyartalan Tudománytalan Akadémia a legsötétebb 70-es Aczélos (3T-s) időkben.

DrGehaeuse 2018.07.09. 18:10:55

@morph on deer:

A Katolikus egyház mellesleg soha sem volt oda az Atilla kultuszért. Sokkal inkáb a Mária Terézia idején felhájpolt Szent István kultuszt támogatja és hallgatólagosan a Finnugoros honfoglalós mesét.

morph on deer 2018.07.09. 20:26:01

@DrGehaeuse:
Nekem nem a tényekkel és/vagy a történészekkel van gondom, hanem a dolog aktualizálásával, és az amúgy teljesen normális nemzeti érzéssel és nemzeti öntudattal való visszaéléssel.

És ebből a szempontból nézve pontosan az zajlik, amit írtam: részben a “nemzetthy” porhintés, részben az össznépi önámítás, a valósággal való szembenézés és a jelen időben történő cselekvés helyett.

Egyébiránt én jó ideig éltem már a Kádár korban, és tapasztalatom szerint sem a nemzet, sem a nemzeti kultura nem volt semmilyen módon tiltva. Ami “tiltva” volt az a nacionalizmus hirdetése, a nacionalista, revizionista és irredenta nézetek hangoztatása és propagálása.
Nálam ezek nem összekeverendő fogalmak.

A legutóbbi állapot szerint is a magyar nyelv a finnugor nyelvcsalád tagja, ha tetszik, ha nem.
Ezzel szemben manapság éprlméjű embertől nemigen hallani, hogy mi a finnugor népek közé tartoznánk, netán a finnek rokonai lennénk, ezt a finnek sem mondják.

Egyébként is, a finnek tudnak is inni, meg bírják is, tehát nyilván nem a rokonaink, mivel mi ugyan szeretünk inni, de messze nem ugyanazzal az eredménnyel. ;)

lecsós 2018.07.09. 20:34:02

@morph on deer:
Ezek szerint az angol nyelv a magyar egyik nyelvjárása? Itt több ezer egyezés van, de még a nyelvtan is egyezik. Akkor most mi is van? Az angol nyelv is finnugor? Nehogymán :) :)

Itt a link:
maghon.weebly.com/uploads/2/0/0/3/20035969/varga_csaba_-_angol_is_magyar_is.pdf

Janossz 2018.07.09. 20:46:17

@lecsós: Ez olyan szép, mint a nemi eltévelyedések a panoptikumban.
Ilyeneket fog majd képviselni az MTA valami sámán alatt?

Tűz népiesen tíz, ház népiesen húsz, mi?
Ezt ugye viccből raktad ide?

morph on deer 2018.07.09. 20:46:52

@lecsós:
Jaj!
A “tolvajkulcs”-ig bírtam, de ez nettó baromság, viccen kívül!
A nyelvtant ugyancsak nyugodtan kifelejtheted ebből a nagy egyezésből, még véletlenül sem hasonló!

Egyébként rengeteg alaki vagy hangzás beli egyezés van svéd és magyar szavak között is, de ugyancsak semmi közük egymáshoz.
Ezeken a nyelveken írok-olvasok-beszélek is, hidd el, hogy semmi közük a magyarhoz!

Illetve: az “itsy-bitsy” ugyancsak “ici-pici”, és állítólag az tőlünk van! :)

Janossz 2018.07.09. 20:48:16

@lecsós: " Itt több ezer egyezés van, de még a nyelvtan is egyezik. "
Ugyan miben? Tényleg vicces kedvedben vagy a jelek szerint.

DrGehaeuse 2018.07.09. 21:04:28

@poszt
Még ha zárójeles is de ez nagyon félrement: "Előbb a demokrácia megölte a köztársaságot - 2010-től-, majd az etnokrácia a demokráciát -- 2014-től."

A Köztársaságot belülről rohasztotta szét a posztkommer-szájliberó elit. A kezdetben mondvacsinált fantomháború (népies-urbánus) amit az SZDSZ körüli "körúton belüli" humánértelmiség gerjesztett fel karöltve a szamizdatos "demokratikus ellenzékkel" kezdve a 87-es lakiteleki találkozó hazug lejáratásával. Aztán folytatták 89-ben az Ideiglenesen kikiáltott fél-Köztársaság októberi Ideiglenes Alkotmányának novemberi meghekkelésével (Négyigenes népszavi, ami egyuttal -visszaélésszerű alkalmazása miatt- a nép közvetlen hatalomgyakorlási módjának lejáratását és erodálását is megkezdte), a Köztársasági Elnök közvetlen választásának megtorpedózásával, a kormányzati cselekvőképesség (felelősség vállalás nélküli) korlátozásával (Antall-Tölgyessy Paktum), folytatva a "médiaháborúval" és a demokratikus chartával. Nem sorolom tovább a Köztársasági eszme lejáratásának stációt, csak két évszám: 2002 és 2006. 2010-re a Köztársaság egy kiüresedett tojáshéj lett amit a végső formáját orv-bán teljhatalmával elnyerő KNER roppantott össze egy hűvös áprilisi napon 2011-ben. A demoráciát ekkor (2010) már a KNER-ben egybesült ál-elit rutinból visszaélés-szerüen puszta hatalomtechnikai eszközzé silányítva használta a Köztársaság formálissá tételét lehetővé tevő alkotmányozó többség megszerzésére.

A "demokrácia" legkésőbb 2002-től (amikor az MSZP óvatos becslések szerint 2 Mrd Ft túlköltést eszközölt csak az óriásplakátolás terén - "jobb ha nem tudjuk" milyen forrásból.) puszta színjáték és csalás "trükkök százai" ami a voksolás aktusára igyekszik korlátozni az állampolgári részvételt. A választási rendszer törvényi szabályozása a Horn éra óta a "politikai osztály" aktuális igényei szerint alakul, fittyet hányva a "demokratikus" elveknek.

Miféle etnokrácia ölte meg a rég döglött demokrácia fabatkát? Ez még viccnek is silány.

lecsós 2018.07.09. 21:07:27

@Janossz: @morph on deer:

Tehát: Finn:
Orvon silmä kyyneliä täynnä

Magyar fordítás:
Árva szeme könnyel tele.

Angol:
Mad wander went.

Magyar fordítás:
Vad vándor ment.

Ezzel csak azt akarom mondani, ha be vagy baszva, akkor ezt így angolosan mondod. Tudod, mint Bödöcs a színpadon:

"Hrre eee hozza'dd d mááán ahzzsht a kib hhhhrr tt nyuszimotort"
Na most ez inkább angol, mint finn. Ehhez meg nem kell MTA, csak jóféle kevert. Ennyi ez. Mindenki érti. :)
went -mönt ennyi ez.

trabant 2018.07.09. 21:18:13

@lecsós:
"Orbán lekezdte tanitgatni, hogy az ország erőforrásokban gazdag. Ha nem ért meg semmit, csak ezt a hagyományból, akkor ez már elég."

Emberi erőforrásokban gazdag? Emberi erőfforrás a munkás, korábban: rabszolga. Akik éppen fogytán vannak az országban, mert kiöregeddtek a munkából, a fiatalok pedig más életformára vágynak, nem a túlspilázott magyarkodásra és a békétlenség csíráját elvető hazai nacionalizmusra.

Számottevő erőforrrás nincs az országban. A múltba merengés nem erőforrrás.

DrGehaeuse 2018.07.09. 21:19:31

@morph on deer: "Ami “tiltva” volt az a nacionalizmus hirdetése, a nacionalista, revizionista és irredenta nézetek hangoztatása és propagálása."

Születtem 1964-ben.

A nacionalizmus jelentése a Nemzetben való gondolkodás vagyis nemzeti érdek alapján álló politika, naná hogy tiltva volt (sőt üldözve) a komcsik idején.

A "revizionizmus" egy moszkovita-kommunista szitokszó volt és főleg a "jobboldali" szocdemeket bunkózták vele - semmi köze Trianon revizójának követeléséhez.

Az "irredenta" egy másik moszkovita-komcsi szitokszó-revolver amit bárkire azonnal ráfogtak aki csak 1mm-rel nagyobb kokárdát tűzött a mellére Március idusán.

Az enyhülés 1983 (Brezsnyev elpatkol) után lesz látványos...

Janossz 2018.07.09. 21:20:12

@lecsós: Ezekkel kicsit elkéstél. Van itt egy nyelvész-professzor, aki már ezerszer előadta a műsort, mondjuk odáig ő sem ment, hogy ilyen "tudományos munkákat" belinkelt volna. Szégyellte volna?
Szerinte az árpa neve az árasztásból ered, mert ott talált épp valami hasonlóságot, igaz, hogy az árpát a világon sehol sem árasztják.
Viszont, hogy az ősmagyar fing szó hogyan is vált thing-gé az angolban, ezzel még tartozik.
Jó éjt!

DrGehaeuse 2018.07.09. 21:20:51

@DrGehaeuse: Bocs, legyünk pontosak: Brezsnyev 1982 végén dobta fel a pacskert.

lecsós 2018.07.09. 21:33:41

@trabant: Nem trabant, az van, hogy a 30 évet elkúrták a politikusok, nem kicsit, nagyon. - Ezt az egyikük mondta, Öszödön. - Ahol a néplélek szerint nem nő köröm a töködön - Szóval kimennek ezek a népek, és tized annyi energiával megalapozzák a jövőjüket. A gyerekeik, az unokáik visszajönnek, ha akarnak, és rájuk fogják borítani az asztalt egy ilyen politikai elitre, aki át akarja baszni őket. A baj az, hogy eljátszották a demokrácia jegyében a történetet, és nem hiteles senki. Szevasz. Ha pl. az MTA egy kicsit is hiteles lett volna, akkor most megmaradt volna a lóvé, de nem, egyre több ilyen lesz. Egy mostani 13- 15 éves meg inkább feláldozza önmagát, mint hogy behúzza fülét-farkát.
Menj egy olyan konferenciára, ahol sok az expat. Megy a virnyák rendesen, hogy nincs "humánerőforrás".
Szoktam mondani nekik, hogy errefelé ilyen, hogy "hunánerőforrás" soha nem is volt, csak ti gondoltátok azt, hogy van, olyan 25 éve, és most baj van.
Ja de nem tudjuk megoldani. Szoktam mondani, hogy vegyen elő másik szótárat, mert az hatékony. Erre meg azt mondja, hogy az kurva drága lenne. Mondom neki, minél elöbb veszed elő, és annak alapján kezded el rajzolgatni a számokat a táblázatba, annál olcsóbb lesz drága haverom. Egyél olajbogyót, mert az jó. Ilyen egyszerű ez. Gazdasági paradigmaváltás közepén van a régió, az újság is ír róla. A FT, meg ilyenekhez hasonló orgánumok.
Lötyög ám a kávé a központokban az emberek kezében, hidd el nekem.

A merengés a legnagyobb spirituális titok, amit minden nép hagyománya a legmagasabb szinten tisztel. A magyarság életében egy nagyon mély spirituális beavatási szertartás a merengés.
Ismered Tündér Ilona meséjét, amikor is egy tündér lány keresztanyja lesz? Ha nem, olvasd el, érdemes.
Minden nőnek ismernie kellene a hét tudományát, és hét szépségét... :) :) :)

DrGehaeuse 2018.07.09. 21:38:51

@Janossz: szvsz az Árpa szavunk ár töve az ártóló ár (a vargamesterek és cipőszek bőr kiszúrására szolgáló eszköze) "szúr" értelmű ár(t) szóval lehet kapcsolatban, ugyanis az árpa kalászában lévő pelyvaszálak (ami az árpaszemen erősen tapadó toklász kinövése) szúrósak és cséplés után is marad belőlük egy csonk az árpaszemeken. Ettől maguk az árpaszemek is szúrósak ómagyarul árt(ol)ók.

Ezzel szemben a többi gabona (alakor, tönköly, búza, rozs, rizs) szeme csépléskor kipereg a pelyvát adó (a magot csak lazán fedő) toklászból és egyszerű rostálással selymes tiszta maghoz jutunk.

rasztaszív 2018.07.09. 21:39:54

@lecsós: miből gondolod,hogy ha belinkelsz egy ilyen katyvaszt,akkor majd nem lesz patkányság kitagadni a nemzetből azokat,akik mást gondolnak a te parazita vallásodról?!

lecsós 2018.07.09. 21:48:46

@rasztaszív: Mondom, olvassál. Azt mondtam, hogy régen mi volt a magyar definíciója. Ennyi. A középkorban. Te meg elküldtél a kurva anyámba. Ez már ne haragudj, de téged minősít. most meg jössz ezzel a dumával. Mond nem vagy te kicsit meghasonlott önmagaddal? Ugye szoktál emberek közé menni? Ha nem, próbáld ki, jót tesz, az ember pszichoszociális fejlődésének.

rasztaszív 2018.07.09. 21:53:08

@lecsós: ja,ja,persze,te nem is úgy gondoltad.csak tiszta véletlen,hogy azután az államvallások nagyszerűségéről értekezel.

Khonsu 2018.07.10. 00:25:21

@lecsós:

A problémánk épp a paradigmaváltás elmaradása. Ugyanazokat a köröket futjuk, újra és újra, más csomagolásban.

A fiatalok puszta kézzel mennének neki bárkinek, aki meg akarná őket fosztani a globális gazdaság termékeitől és szolgáltatásaitól, melyekhez hozzászoktak, ebben biztos lehetsz. (netadó?)

"A globális paradigma mindenhol válságban van, és ha ebből a rendszerből még lóvét akarnak kivenni változatlan módon, akkor valamit kezdeni kellene azzal, hogy eléggé nagyok az ellentétek, és nő a rendszerben az egyenlőtlenség. "

Ezzel teljesen egyetéertek. Ez lesz az a bizonyos paradigmaváltás, ami egyszerre áll elő a változások terméke és katalizátoraként. (elsősorban a nyugati világban) Más megközelítést kell találnunk és olyan lehetőségekben gondolkodnunk, melyeket eddig sokan elképzelhetetlennek tartottak.

"Orbán meg abból indul ki, hogy nem vagyunk eszköztelenek, és igen, az ország erőforrásokban gazdag, amit meg kell fizetni, és egyre jobban meg kell majd fizetni. "

Meg is fizetik, áramlik is a vevők felé. A fizetséget pedig az illetékesek azon mód el is bulizzák (ebben követve hagyományainkat...), ahelyett, hogy az erőforrások megújításába fektetnének.

"Orbán ebből indul ki, és ez ér ma kétharmadot. Matolcsy meg a többi azért van, hogy kidolgozza a XXI. szádban kompatibilis, de az ősi hagyományra épülő gazdaságtant."

Ami attól még nem fog működni, hogy sokan hisznek benne.

"Ezt teszi Kína, a szocializmus leple alatt, csak mi voltunk ekkora barmok, hogy elfelejtettük, kik vagyunk. "

Kína nem ezt teszi. Kínában (igen bölcsen) belátták, hogy az eltérő társadalmi fejlődési út miatt az az állapot, ami nyugaton egy teljesen más fejlődési út eredményeként állt elő, nem emelhető át egészében az ők társadalmukba, a társadalom átalakulását pedig nincs idő kivárni, mert az idő bizony szorít.

Ezért ízekre bontották és kielemezték a nyugati rendszert, majd a beilleszthető elemeket átemelték, hogy hozzásegítsék őket elérni azt a szintet, ami lehetővé teheti civilizációjuk fennmaradását. (még hosszú az út) Vagyis felhalmozni azt a magas tudásbeli, technológiai és anyagi tőkét, melynek megléte elengedhetetlen lesz a kihívások leküzdéséhez.

A hagyomány ezen legfeljebb csak máz, díszítő elem, pszichikai pótlék, de nem abból álmodták meg a megoldást.

Nálunk persze ez a módszer sem működik, mert mi nem vagyunk elég nagyok ahhoz, hogy "házon belül" megcsináljuk a saját utunkat. A mi mozgásunkat a nagy pólusok határozzák meg, elsősorban a Nyugat, melyhez messze legszorosabban kötődünk.

A legjobb lehetőségeink a vész kivédéséhez szükséges bázis felépítésére tehát a civilizációs tömbünkkel való együtt mozgás és az azt lefedő paradigmaváltásban való aktív részvétel. Erre mondott a nép nemet és vágta el így magát az egyetlen elérhető kiúttól.

Ebben a helyzetben, mivel nem vagyunk Kína, tényleg csak a hagyományokba kapaszkodás marad (valahogy úgy, ahogy a süllyedő Titanicon játszott a zenekar), illetve a menekülés azoknak, akik látják, merre tartunk.

Sajnos attól ami jön nem ment meg az erdőtelepítés. (bár szép gondolat) Nem arról van szó, hogy szárazság le, vagy épp sok eső, hideg, vagy hőség, hanem arról, hogy ez mind, rendszertelenül.

Megbolondul az időjárás, a mezőgazdaság tervezhetetlenné válik. A termények nem érnek be. Éhínség, háborúk, járványok, népvándorlás. Halál és pusztulás, ameddig a szem ellát. (némi áthallással a Bibliából ugyebár...)

Jelenleg két fő elképzelés van a jövőre:

Az egyik szerint a technológiai fejlődés még a katasztrófa előtt eljuttat minket az aranykorba és minden nagyon jó lesz. Nem kell tehát félni, semmi vész, megússzuk a bajt.

A másik elképzelés ennek teljes ellentéte, miszerint a civilizáció már túljutott a csúcson és menthetetlenül rohanunk a végünkbe. Tönkretettük és egyre jobban tönkre tesszük a bolygót, aminek következményei visszaütnek ránk és hamarosan eljön a végítélet.

Nos, ha valamit megtanultam, az az, hogy az egyes alternatívák nem egymást kizárva, hanem egymással párhuzamosan szoktak megvalósulni.

Szerintem mindkettő bekövetkezik, térben elkülönülve.

Az "aranykor" magas bázist, szigorú feltételeket követel meg. Ahol ezek meglesznek, ott létrejön az az infrastruktúra, mely biztosítja nem csak a túlélést, hanem a felvirágzást is.

Ahol pedig nem lesznek meg időben, ott jön a Mad Max világ, melynek tengeréből az előbbi civilizációs tömbök szigetekként emelkednek majd ki.

A paradigmaváltás eredménye egy olyan "katalizátor" kell legyen, mely lehetővé teszi a feltételek teljesítését minél nagyobb térségben, mielőtt az idő lejár.

Khonsu 2018.07.10. 00:31:46

@morph on deer:

Én azt szoktam mondani, hogy akkor leszünk kinn a bajból, amikor Hofi elveszíti aktualitását. Nem hinném, hogy ez mostanában bekövetkezik...

2018.07.10. 00:48:38

@ricardo:
ezzel az a probléma, hogy úgy rávették az erdő pétert, grünwald bácsit, hogy ha igaz hitű magyar keresztény, akkor engedje már meg, hogy ami a királysírokból megmaradt azt felfeszítsék. és onnan a mintát vegyenek. mindezt egyesek az mta megkerülésével tették. de elérték. nyilván az egyház is meg lett fizetve. erdő péter azért hercegprímás, mert a szatmári pacifikáció után a habsburgok többek között úgy erősítették a hatalmukat magyarországon, hogy az esztergomi érseket a német-római birodalom hercegévé tették. így csinálta a nyugat. mert annyira akarták a magyar polgárosodást. csak végül mindig bolgárosodás lett belőle. felfeszítették a sírokat. mintát vettek a csontokból. és nem az jött ki, hogy finnegán. hanem az, hogy kelet-indoueurópai olyasmi, mint a szittya. túl azon, hogy a magyar népesség sokféleséget mutat. a probléma az, hogy az archeogenetika a honfoglaló vezérek szittya vérvonalát megerősíti látszik.

DrGehaeuse 2018.07.10. 15:56:49

@morph on deer: "A legutóbbi állapot szerint is a magyar nyelv a finnugor nyelvcsalád tagja, ha tetszik, ha nem. "

Pontosabban a finnugor elmélet hívei szerint létezik egy finnugor nyelvcsalád amibe a magyar nyelvet is besorolják.

Csakhogy az egész már az elnevezésénél sántít, pusztán a számok miatt is.
Ugyanis a magyar nyelvet ma kétszer annyian beszélik mint az állítólagos nyelvcsalád összes többi nyelvét együttvéve. A nyelvcsaládhoz sorolt nyelvek közel fele (az Oroszország területén élők által valaha beszéltek) gyakorlatilag kihalt. Egy részükön semmilyen említésre méltó tudományos vagy irodalmi értékkel bíró mű sem született, mivel saját írásbelisége sincs (főleg cirillbetűs írást használnak de kevesen). A ugor nyelveket beszélő maroknyi népek óriási területen szétszórva élik a nemlét határán mindennapjaikat, identitásuk elvesztésének lehetősége mindennapi fenyegetés.

Ehhez képest a nyelvcsalád nevében nincs benne a magyar szó.
Valójában Magyar-Finnségi-Ugor nyelvcsaládnak kellene nevezni.

Másik gond a besorolással a nyelvek közötti irdatlan távolság és a szókészletbeli ordító aránytalanság.
A magyar legközelebbi rokonnyelveként (finnugrászok által) feltüntetett obi-ugor manysi nyelv kevesebb hasonlóságot mutat a magyarral mint az "indoeurópai" nyelvcsalád két legtávolabbi rokona a szerb-horvát és az ír gael nyelv.

A magyar nyelvben több mint 1200 török (óbolgár török csuvasos típusu) "jövevény" szó van. Olyan szó amelynek valamilyen rokonértelmű megfeleője beazonosítható a manysiban is (a finnugrászok által is elismerten) kevesebb mint 600 van. Olvastam olyan kritikai elemzést ezekről a szavakról amely szerint valódi egyezés 300-nál is kevesebb van.

Ugyanakkor az MTA által kiadott etimológiai szótárban magyar szavaink 60%-át ismeretlen eredetünek írják.

DrGehaeuse 2018.07.10. 17:53:29

@morph on deer: Egy példa a finnugrista akadémiai nyelvészkedés magyartalanító törekvéseire.

Acél szavunk az akadémiai Új Etimológia (a Hunfalvi Pál féle szótár mai átdolgozása) szótárból:

acél A: 1086 ? Acil szn. (DHA. 240) [csak EWUng.]; 1229/ ? Acel szn. (VárReg. 360); 1335 Acilus sz.
hn. (OklSz.) [csak EWUng.]; 1395 k. ahel [ɔ: achel] (BesztSzj. 720.); nyj. acël (ÚMTsz.) J: ’edzhető
vasféleség, vasötvözet; Stahl’ # Sz: ~os 1335 Acilus hn. (OklSz.) | ~oz [meg- is] 1664 megaczélozza
(Lippai János: NySz.).
Szláv eredetű jövevényszó. ⊗ Szb.-hv. (Ča) ocilj, (Kaj) ocel; ; szlk. oceĺ; ukr. (Kárp.) оціл stb: acél?<
[ném. (ófn.) echil ’’].
EtSz.; KSzlJsz. 59; TESz.

Továbbá:
Magyar etimológiai nagyszótár (Tótfalusi István)
acél
‘edzett vas’. Származékok: acélos, megacéloz.

Végső soron késői latin eredetű (aciale), de nyelvünkbe szláv (valószínűleg délszláv) közvetítéssel jutott ocel alakban.

Ezek szerint ezt a szót is a Szerb-Horvátoktól vettük kölcsön. Ami akár logikus lehetne mivel az ősforrásnak tekintett latinhoz földrajzilah közelebb vannak (BTW: a latin jelen volt Pannoniában is).
Akkor nézzük sorban a szláv nyelvek Wikis szócikkeit:

1. Orosz: Сталь (germán)
2. Lengyel: Stal (germán)
3. Cseh: Ocel
4. Szlovák: Oceľ
5. Ukrán: Сталь
6. Belarusz: Сталь
7. Szlovén: Jeklo (?)
8. Horvát: Čelik (török- Çelik)
9. Szerb: Челик/Čelik
10. Bulgár: Стомана

Több furcsaságra is felhívnám a figyelmet:

1. A Tótfalusi féle származtatás szerini forrásnyelvek egyikében sem használják ma már az ocel formát csak a törököt. A Cseh-szlovákok viszont igen.

2. Ha a magyar a szlávtól vette át akkor a szlávok egymástól miért nem vették át egységesen? Feltünő hogy a szláv eredetünek titulált magyar szavak forrásaként leggyakrabban a Szlovén (Vend) nyelvet szokásuk megadni, ez esetben viszont a szlovén Jeklo nagyon kilóg a sorból.

3. A minden délszláv nyelvek ősforrásának tekintett ószlovén nyelv közvetlen leszármazottjában miért üt el ennyire az acél szó hangalakja? Közben s szerbhorvátok meg a törökből vették át a szót.

4. Ha a magyar nyelv egyébkén hemzseg a török jövevényszavaktól (amiket a honfoglalás előtti hosszú időre saccolt onogurtörök-magyar együttnomadizálásnak tulajdonítanak) miért éppen a Çelik-et nem tőlük vettük át. Hiszen a későbbi honfoglaló magyarok egyik fő régészeti sajátossága (már jóval a IX. század előtt) a kiváló minőségű acél szablyák és nyílhegyek jelenléte volt az előkelő harcosok sírjaiban.

5. Az acél már századokkal a "honfoglalás" kora előtt létfontosságú naponta megmunkált (nyílhegy) anyag volt a magyarok számára (mint minden valamire való íjfeszítő pusztai nép számára), hogy lehetséges hogy ennek az anyagnak a nevét egy alávetett szolganép nyelvéből kellett átvennünk a honfoglalás után?
Wiki idézet: "A honfoglaló magyarok fejlett vaskohászati tudással érkeztek Kárpát-medencébe. Tudásukat a vasművességet fejlett szinten művelő urál-altáji népektől szerezték.[9] Az Árpád-kori kohászok bucakemencében állították elő a vasat, és egyidejűleg általában több kemencét is működtettek. A bucakemencéket a terepviszonyokhoz alkalmazkodva, körben vagy félkörívben építették meg. Az utóbbira szép példa a Somogyfajszon feltárt és részben rekonstruált műhely."

6. Az Ocel alak kizárólag a Cseh-Szlovák nyelvben van meg. A kettő közül csakis az ősibb kultúrájú Cseh lehetne a forrás (ha már a szerb-horvát bukott) akik már a magyarok bejövetele előtt ott voltak a Cseh-medencében.

Nem lenne sokkal egyszerűbb magyarázat hogy a Cseh-Szlovák és Szerb-Horvát valamint a török nyelvekbe is egy olyan ősi szó került be amilyen a magyarba is? Mégpedig az acél első elkészítőitől, az Irán felföldjén valaha élt Kassu lovas-szekeres harcos nép leszármazottaitól, valamikor az ókorban. Nota bene inkább valószínű hogy a közvetítő a magyar volt és nem a latinon keresztül a szlávok.

Robur 2018.07.11. 00:00:37

@lecsós: Milyen a kilátás a gyogyóból?

DrGehaeuse 2018.07.16. 11:01:55

@lecsós: "Szabad piac van, ahogy azt kell, csak nem úgy, hogy zéró védelem van a helyi közösségeknek."

Szabad piac a KNER-ben.
- Pénztároslőrinc-féléknek: mindent szabad.
- Másoknak: szabad kussolni, abbahagyni a vállalkozást, eladni a hotelüket princessrécsölnek, elhúzni nyugatra vagy akárhová.

Védelem a helyi közösségeknek: Persze védelmi pénzért.
süti beállítások módosítása