1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.05.25. 15:53 HaFr

Miféle kereszténydemokrácia?

Képtalálat a következőre: „salazar franco”

A miniszterelnök szerint a liberális demokrácia kiüresedett, nem ad választ a kihívásokra, így például a migrációra – ha pedig mégis, akkor helyesnek veszi –, továbbá nem védi meg a határokat, nem erősíti a családokat, nem ismeri el kiemeltként a keresztény kultúrát. Ezért szerinte a kereszténydemokráciát kell „elővenni, leporolni, kicsit modernizálni”, ez ugyanis megvéd a migrációval szemben, megvédi a határokat, támogatja a hagyományos, egy férfira és egy nőre épülő családmodellt, a keresztény kultúra megvédését pedig természetesnek tekinti.

Nos, a liberális demokrácia valóban megrendült, de hogy miért, azt nem Orbántól vagy bármelyik politikustól fogjuk megtudni. A válasz sokkal komplexebb megfontolásokat igényel annál, amire a hatalom embereinek képesnek kellene lenniük. Ebből következően azt sem tudhatják, ez a "kiüresedés" valóságos-e, vagy csak Putyin árnyékában, a migráció fénytörésében és az EU-projekt opálos produktuma nyomán tűnik annak. Gyermek még az idő, Miniszterelnök úr, nem érdemes még végleges ítéletet mondani a jelenünkről, pláne a jövőnkről.  

Fontosabb most, hogy amit Orbán Viktor vizionál, az valójában az ellenforradalmi (felvilágosodás-ellenes) korporatív autokrácia, Franco és Salazar "keresztény" rendje -- magyarul a fasizmus. Semmi köze a kereszténydemokráciához. Nem az utóbbit védem, amely egyébként politikai rendszerként még sosem létezett és -- keresztények hiányában -- vélhetően nem is fog, hanem sokkal fontosabbat: a szavainkat és az értelmünket, végső soron pedig az életünket. Orbán nagyon rákapott arra, hogy kiforgassa a magyar nyelv szótárát a helyéből, ami természetesen része a harcnak, amelyet vív. A liberalizmustól megfosztott, állandóan harcban álló demokrácia, a barát-ellenség dinamika, a vezér és a démosz közötti intimitás szorosan feltételezik a nyelvharcot is, vö. Orwell. Ismerjük már, mit ért a kormányfő a "nemzeti", a "megvédeni", a "becsület", a "virtus", a "győzelem" stb. szavakon. Nagyjából az ellentétüket annak, amit Arany és Kosztolányi. A kereszténysége ezek után nem meglepően nélkülöz gyakorlatilag mindent, amit Jézus követői értenek rajta.

A szavak a pőre hatalmi rendben nyerik el a jelentésüket. A kereszténydemokrácia is. Amit a gyökerében XIII. Leó, modern formájában pedig Adenauer, Erhard, De Gasperi és Kohl, Magyarországon pedig Barankovics István vallott -- egy magasabb erkölcsi rend feltételezése, amelybe a szabadság, a felelősség, a könyörület, az emberi önkiteljesítés és ezek eszközeiként a szociális felzárkóztatás és a szubszidiaritás melletti politikai érvek rendszere illeszkedik --, az olyan távol van Orbántól, amilyen távol csak lehetnek egy autokrata hatalomtechnikustól, aki ifjúkommunistaként kezdte és egy csaknem teljes kört leírva a fasizmust etnicizmussal keverő -- azaz nemzeti szocialista -- politikusként nyeri el az őt megillető helyet e sokat szenvedett nemzet panteonjában.

97 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr4614002714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.25. 18:12:59

ezek a politikai viták azt tisztázzák, hogy ki kivel van, és nem azt, hogy miről van szó. aki orbán pártiak ők a nemzetiek, nacionalisták, egyesek szerint kereszténydemokraták, mások szerint fasiszták, akik a kommunisták is egyben. aztán vannak, akik orbán mellett állnak. ők a "liberálisok". akik orbán ellen vannak, de a példaképeik mind meghaltak, na azok a "konzervatívok".

ricardo 2018.05.25. 19:32:48

Idehaza két politikai identitást ismer a nép. A FiDeSz szavazók „nemzeti érzelműek”, az ellenzéki szavazók meg „baloldali érzelműek”. Nem is értem, Orbán minek cifrázza. (A napokban Boros Imre kétkötetes könyvét olvasgatom, ami cikkek és interjúk válogatása. Pénzügyi írások kivétel nélkül. És a könyv címe? „Nemzeti szemléletű olvasókönyv”. Nem kell, kérem, fölöslegesen összezavarni a fejeket. :))

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 19:44:53

@444:

"aki orbán pártiak [...] aztán vannak, akik orbán mellett állnak."

Mert a haza nem lehet ellenzékben.

2018.05.25. 20:25:26

@ricardo:
na de van keresztényszocialista. jelzem nemzeti liberális is van. olyannyira, hogy a magyar történelem nagyjai nagyrészt nemzeti érzelműek és szabadelvűek voltak. eredendően a keresztények voltak szociálisan érzékenyek. errefelé a kápolna melletti házban nyitották meg az ispotályt. a városi államtanács kinevez egy ispotálymestert. az egyháztanács egy felügyelőt. és a szegényeknek is legyen ma úgy mondanánk, hogy betegjogi képviselője. ezt 1529-ben kiokoskodták. csak akkor még nem tudták, hogy ők "baloldaliak". aztán amikor túl sok volt a szegény, a beteg, az árva és az épületet bővíteni kellett volna, akkor valaki kitalálta, hogy erre a célra túl értékes lenne a belső telek. 1553-ban létrehozták a külső ispotályt. csak ekkor nem tudták, hogy "jobboldaliak". oda is emeltek egy templomot. azt 1944-ben lebombázták az amerikai "demokraták".
3.bp.blogspot.com/-WHLJyTMER9Y/WSV4KwzCRMI/AAAAAAAAIY8/bd61d3mibCQxVUNCf8o4E5tyv9-6RitkQCLcB/s1600/ispt.jpg
jók ezek a címkék.

2018.05.25. 20:41:37

@ricardo:
a magyar történeti fejlődésben a szociális érzékenység inkább a kereszténységhez kötődik. és a liberalizmus a nemzethez. ez a felvilágosodás ideologikusan megfordította. abból lett a nemzeti keresztény jobboldal. és a nem-nemzeti, nem-keresztény "liberális" "baloldal". és ezek sehogy se passzolnak egymáshoz. de részlet kérdésekben sem. szinte semmiben.

ricardo 2018.05.25. 21:10:37

@444: Keresztényszocializmus is van, szent igaz. Ami a magyar választók 97 százalékának magas, mint majomnak a zongora. Nekik „nemzeti érzelmű” politika van meg „baloldali érzelmű”. Kb. így azonosítják saját "politikai világnézetüket".

Janossz 2018.05.25. 21:17:06

@444: " a magyar történeti fejlődésben a szociális érzékenység inkább a kereszténységhez kötődik. "
Jó pár éve egy ötvenhatos, Angliában élő házaspár ismerősünk csodálkozott el, hogy itt miért nem az egyház gondoskodik az elesettekről.
Ott minden templomhoz tartozik egy melegedő-ingyenkonyha, efféle.
Ehhez képest, nézd csak mi van a püspökség pincéjében, tulajdonában, itt:
www.katedralisetterem.hu/

2018.05.25. 21:39:58

@neoteny:
a kanadai-magyar hírlap az ellenzékről azt írja: talán itt az ideje, hogy bedobja a törölközőt.
hungarianfreepress.com/2018/05/24/it-may-be-time-for-the-hungarian-opposition-parties-to-throw-in-the-towel/

2018.05.25. 22:59:53

@ricardo:
a keresztényszocialista államiságot a kádári kispolgári és a horthy "fasiszta" nagypolgári családok is elfogadnák. mert az állam az egyik oldalról mégis csak szocialista, a másik oldalról mégis csak keresztény. vita nem a magyar államiságról folyik véleményem szerint, hanem az egyházról.

a jobboldal azt mondja, hogy az egyház legyen nemzeti keresztény. ezt a mérsékelt és a radikális jobboldaliak is elfogadják. mert hogy az egyház egyik oldalról mégis csak keresztény, a másik oldalról mégis csak nemzeti.

csakhogy ezt a nem-keresztény baloldaliak és a nem-nemzetiek liberálisok ezt nem fogadják el mondván, hogy ők a felvilágosultak tehát nekik van igazuk. a protestánsok ezt a kérdést hagyományosan úgy oldották fel, hogy az egyház félig világias.

ezt a katolikusok és a zsidók egy része nem fogadja el. ők a zsidó baloldal és a zsidókeresztény jobboldal. az msz(m)p bábáskodásával. ők az mdf és szdsz. ők hozták létre a a zsidó-keresztény köztársaságot. a radikális liberálisok (az amerikai értelemben vett demokraták) és a mérsékelt ("európai" értelemben vett) konzervatívok. és ezt a politikai csoportosulást verte szét orbán vezette fidesz úgy, hogy maga alá gyűrte a kndp-t és kiegyezett az izraelitákkal valamint izrael állammal abban, hogy a nemzeti radikalizmusból az antiszemitizmust visszaszorítják cserébe legitimálják a soros alapítványi hálózatával szembeni fellépést. stop soros törvénycsomag elfogadása után az ortodox liberálisokat kiszorították. az unortodox illiberális demokrácia szükségtelenné válik. és új állapot: kereszténydemokrácia. amivel az európai néppártnak is udvarol. az európai parlament és a bizottság egy része azt európai értékek súlyosan sérülnek. kérdés, hogy milyen összetételű lesz az 19 nyarán választott új európai parlament és főleg az ősszel felálló új bizottság.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 23:38:52

@444:

"a kanadai-magyar hírlap"

Összekevered a Hungarian Free Press-t a Kanadai Magyar Hírlappal.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 23:58:12

@444:

"ők az mdf és szdsz."

Amelyikből már egyik sem létezik.

"stop soros törvénycsomag elfogadása után az ortodox liberálisokat kiszorították."

A Stop Soros törvénycsomag még nem került elfogadásra.

Mo-n ortodox liberális párt nem létezik.

A gyügyei parasztot nem érdekli az, hogy milyen összetételű lesz a 19 nyarán választott új EP. A gyügyei parasztot az érdekli, hogy mit tud kihúzni Orbánból a Modern Falvak program keretében.

2018.05.26. 09:05:23

@neoteny:
a ceu egy része ortodox liberális. és azért alkalmazzák a neoszoci előadókat (például pogátsa zoltán), hogy azok követő politikusok az államot eladósítsák, a liberálisok pedig eladják. és ezzel a társadalom is jól járt, hiszen az adósságért cserébe kapott inflációt és a vagyonának közösségi részét is elvesztette. na de ezáltal sokkal szabadabb lett a piac. nem utolsó sorban a leértékelődő belföldi valutával a külföldi befektetőket kiszolgálhatta és ez fellendíti a devizakereskedelmet. ezt valósította meg bokros lajos. a köznép a globális pénztőkének ezt a gyarmatosító, birodalmi jellegű törekvéseit utasítja el. a ceu neolib előadói azt mondják, hogy ez alapvetően egy jó dolog. például csaba professzor. a neokonok például chikán professzor azt, hogy ennek azért vannak veszélyei, hátrányai. de összességében ez inkább jó. és ezzel szemben a nemzeti radikálisok (a "nácik") mondják azt, hogy ez a rendszer alapvetően rossz. ebből lett a széljobb: a miép, részben az fkgp és jobbik. orbánra az lett volna veszélyes ha a vidéki jobbik és a fővárosi polgári radikális szélbalos csoportjai összeállnak. de ezek szétestek. a soros pénzelte anarchisták nem a fideszt verték szét, hanem az ellenzéket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 09:11:47

@444:

"a ceu egy része ortodox liberális."

Melyik része?

2018.05.26. 10:16:53

@neoteny:
orbánt érdekli, hogy milyen lesz a 19 nyarán választott új európai parlament és új európai bizottság. 19 őszén önkormányzati választások lesznek. a kistelepüléseknek fognak ígérni.

lázár képviselő munkára jelenetkezett algyőn.
hir6.hu/cikk/139436/lazar_janos_munkara_jelentkezett_algyon
lesz idősek otthona, de nem befektetési alapon. lesz új út, az önerő egy részét biztosítja a kormány. honvédelmi sportcentrum új vasútállomás azért, hogy az algyőiek számára is elérhető legyen a tramtrain. lesz egy új sportcsarnok a kézilabdázóknak, ne kelljen a tramtain-nel szegedre utazni.

ezek az algyői vállalkozások.
algyo.hu/index.php/vallalkozasok/helyi-vallalkozasok
ebből az építőiparosok képviselői nyilván odamennek lázár képviselőhöz, hogy építenének utat, szerelnék a klímát, vagy ragasztanák a gipszkartont. a fagyizó az felújított állomás mellett esetleg új üzletet nyitna. és szövő népi iparművész a megnyitóra ruhákat gyártana a néptáncegyüttesnek.

és erre az szociálliberálisok azt mondják, hogy ez így nem lehet. mert lázár képviselő beavatkozik a piacba. az egyik kezével elvonja a pénzt, a másikkal újraosztja. felújítják ezt az állomást.
www.vasutallomasok.hu/kepek/p0019/p0019434.jpg
www.vasutallomasok.hu/kepek/p0045/p0045307.jpg

ehhez képest balázs a pkp elnökeként azt mondja, hogy épüljön meg a kelenföldi pályaudvar úgy, mint egy komolyan vehető európai fővárosban legalább közelítőleg szabad piaci alapon. hiszen elég nagy a forgalma. a veszteséges máv esetén ez ugye hitelfelvételt jelentene állami garanciavállalás mellett. ezt csinálták a szociálliberális kormányok. és abból még nagyobb adósság lett.

a fidesz azt mondja, hogy helyi vállalkozók építsék fel az állomást. csak persze lázár képviselő azt is mondja, hogy ő majd több pénzt jár ki, mint amennyit az algyőiek befizetnek. és ha ellenzékit választanak, akkor majdnem biztosan pórul járnak. ő orbán viktor familiárisa. és a helyiek legyenek az ő familiárisai. ne szavazzanak a komcsikra és széteső "náci" jobbikra. kérdés, hogy erre mit mond moment gipsz '94 bt. szavazzunk a momentumra? lehetséges, de a valószínűbb az, hogy inkább lázár főképviselőre. a fidesz elviszi a vidéki vállalkozói kört.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 10:24:38

@444:

"orbánt érdekli, hogy milyen lesz a 19 nyarán választott új európai parlament és új európai bizottság."

Így van; mert nem áll a vidéki magyarok oldalára.

A gyügyei parasztot nem érdekli az, hogy milyen összetételű lesz a 19 nyarán választott új EP. A gyügyei parasztot az érdekli, hogy mit tud kihúzni Orbánból a Modern Falvak program keretében.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 10:32:43

@444:

"lázár képviselő azt is mondja, hogy ő majd több pénzt jár ki, mint amennyit az algyőiek befizetnek"

"mert lázár képviselő beavatkozik a piacba. az egyik kezével elvonja a pénzt, a másikkal újraosztja."

Janossz 2018.05.26. 11:01:59

@444: " lesz idősek otthona, de nem befektetési alapon. lesz új út, az önerő egy részét biztosítja a kormány. honvédelmi sportcentrum új vasútállomás azért, hogy az algyőiek számára is elérhető legyen a tramtrain. lesz egy új sportcsarnok a kézilabdázóknak, ne kelljen a tramtain-nel szegedre utazni. "

Ha Lázár úr választókörzetében mindenütt lesz minden, akkor mi a fenének kell az a chemtrél, vagy hogy hívják?

2018.05.26. 11:10:25

@neoteny:
a ceu-n tanít az egykori szdsz elnök kis jános, bokros lajos, aki a horn kormány pénzügyminisztere volt, bozóky andrás szdsz, akit a medgyessy kormány kultuszminisztere volt, sajó andrás, akit még a gyurcsány kormány a strasbourgi emberjogi bíróságra delegált, balázs péter bajnai kormány külügyminisztere volt. ők azt képviselik, hogy az állam vonuljon ki a társadalom és különösen a gazdasági életéből, a kulturális közéletből és a külpolitikában se képviselje a nemzetet. mert majd eldönti brüsszeli bizottság, strasbourgi bíróság. európában a hagyományos keresztény nemzetekre, államokra nincs szükség. texas államnak van önálló külpolitikája a mexikói öbölben? elvben lehetne a texasi gdp több, mint 1,5-szerese mexikónak és több, mint 15-szerese kubának. de mégis ha a mexikói öbölben létrejönne egy kisebb, védettebb szabad kereskedelmi övezet, akkor a viszonyok könnyen kiegyenlítődnének. ez az usa érdekeivel szemben áll. ők globális versenyben érdekeltek. és ezek a pénzhatalmi csoportok azt mondják, hogy bontsuk le az államokat az egyénekre. mezőtúron misi egymaga versenyezzen. bemehet a barátaival egy üzleti tervvel a cib bankba és versenyezze le a globális tőkepiaci alapokat mindezt kormányzati, önkormányzati kapcsolatok nélkül. mert az a "fasizmus". na de a ceu neves tanárai is mintha államokkal összefonódó politikusok lennének és nem szabad piaci vállalkozók. nyugat-európai és az észak-amerikai gazdaság is össze van fonódva az államokkal. legfeljebb közvetve, nem ennyire nyíltan és inkább a befektetők választják ki a politikusokat, a fogyasztók közülük választhatnak. mert ez a "liberális" "demokrácia". ennek mintájára szerveződne meg az egyesült európa, amiben fölöslegessé válnak a külpolitikai szuverenitásukat elvesztett kormányok és a belpolitikai autonómiájukat elvesztett önkormányzatok, hanem ezek helyébe lépnek az ngo-k. budapesten az ellenzékiek azt mondják, hogy igen, igen ez így jó lesz, mert ez a "szabad" "piac". orbánék ezzel szemben a külpolitikai félszuverenitást teremtettek, belpolitikában lázár azt gondolja, hogy ha ő algyőn összeszervezi a népet, hogy na jó, legyen idősek otthona és kézilabda csarnok. kijárja, hogy ehhez kapjanak pótlólagos forrásokat, akkor építhet egy vadászkastélyt. kérdés, hogy nyerik meg budapestet. és erre a válasz az, hogy első körben szétverik vagy megveszik az ellenzéket. aztán majd nyilván építkezni kell a fővárosban, a kistelepüléseknek igérni. az állomás kicsit később lesz felújítva soros ármánykodása következtében csökkennek az eu-s források. a kormánypárti politikusok nyilván ilyeneket mondanak majd. nem tisztelik a magyar választási eredményeket. tényleg nem. de mondvacsinált indokokra alapozva is jogukban áll kevesebbet fizetni. ezt egy nagyobb belpolitikai autonómiával lehet ellensúlyozni. de a fidesz a politikai pártok között szervezettségben messze kimagaslik. aztán az egy másik kérdés, hogy egy pénzügyi válsághelyzetben hogyan működnének.

2018.05.26. 11:28:41

@neoteny:
balázs a pkp elnökeként meghirdetheti, hogy a fővárosnak szabad piaci alapon nyújtott hitelből megépül az új kelenföldi pályaudvar. ezzel fellendül a gazdaság budapesten. mert az agglomerációból a kreatív iparosok egy írországihoz hasonló globális szolgáltató központba beutaznak. ezzel budapest gazdasága és a magyar gazdaság is fellendül. és ennek a hatása eléri algyőt. ez tulajdonképpen minimális államot feltételező globális kapitalizmus és ez hatékonyabb, mint az állami újraosztáson alapuló szocializmus.

nagyjából ezt mondja a moma, és ilyesmire szerveződött a momentum csapata.
img1.hvg.hu/image.aspx?id=0e5ff3a4-436e-4e7e-9d89-e21d903d4be6&view=b2dea50f-cee1-4f6e-b810-034566fbfb2e
de újabban ők se ezt hirdetik. szerintem azért, mert az országot járva azt tapasztalják, hogy vidék magyarországán ezekben nem nagyon hisznek. néhány ember van. de ők kevesen vannak ahhoz, hogy fideszt leváltsák.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 11:39:23

@444:

"a ceu-n tanít az egykori szdsz elnök kis jános, bokros lajos, aki a horn kormány pénzügyminisztere volt, bozóky andrás szdsz, akit a medgyessy kormány kultuszminisztere volt, sajó andrás, akit még a gyurcsány kormány a strasbourgi emberjogi bíróságra delegált, balázs péter bajnai kormány külügyminisztere volt. ők azt képviselik, hogy az állam vonuljon ki a társadalom és különösen a gazdasági életéből"

Amikor ők kormánytagok voltak, akkor nem tettek semmit azért, hogy az állam vonuljon ki a gazdasági életből -- Bokros Lajos kivételével. A MoMa ereget olyan hangokat, amelyek valamilyen mértékben klasszikus (ortodox) liberálisnak tekinthető -- de nincs is mérhető mértékű támogatottsága: így hát nincs Mo-n ortodox liberális párt.

"védettebb szabad kereskedelmi övezet"

Ha védett, akkor nem szabadkereskedelmi; ha szabadkereskedelmi, akkor nem védett.

"mezőtúron misi egymaga versenyezzen."

Ez egy brutális idiótaság: Jánoshalmán Renner úr sem egyedül versenyez, hanem egy ~200 főt alkalmazó vállalkozás vezetőjeként.

"ezt egy nagyobb belpolitikai autonómiával lehet ellensúlyozni."

A kormányzat meg azon dolgozik, hogy minél kisebb legyen a belpolitikai autonómia mértéke.

"aztán az egy másik kérdés, hogy egy pénzügyi válsághelyzetben hogyan működnének."

Miért lenne másik kérdés? A pénzügyi válsághelyzeteket a kormányzatok teremtik a monetáris és fiskális politikáikkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 11:44:50

@444:

"minimális államot feltételező globális kapitalizmus és ez hatékonyabb, mint az állami újraosztáson alapuló szocializmus"

Tudsz te ha akarsz.

"de újabban ők se ezt hirdetik. szerintem azért, mert az országot járva azt tapasztalják, hogy vidék magyarországán ezekben nem nagyon hisznek."

Így van: a politikai hatalmat úgy lehet megszerezni, ha a népeknek azt mondják amit azok hallani szeretnének. Ld. en.wikipedia.org/wiki/Rational_irrationality

2018.05.26. 12:21:33

@neoteny:
ezek az algyői vállalkozások.
algyo.hu/index.php/vallalkozasok/helyi-vallalkozasok
szeinted ezek közül melyik az, amelyik globális üzemméretekben is versenyképes (vagy melyik lehet az) és ebből következően nem érdeke, hogy a környezetében védett piacok legyenek. melyik mondja azt lázár parlamenti képviselőnek, hogy inkább bemegy egy üzleti tervvel a szegedi cib bankba és a kockázatát a tőkepiac kamatok formájában beárazza. mert ott van még a raiffasen és az unicredit bankba. ott azt elbírálják. a legjobb ajánlatot kiválasztja. és a vállalkozása működhet algyőn. ezt tanítják a ceu-n. az átlagos képességekkel, vagy akár az alattiakkal, de az átlagosnál kicsit nagyobb szorgalommal mindenki számára elérhető. csak a magyarok erre kevéssé alkalmasak. na de politikának olyan rendszert kellene hirdetnie, amire az algyőiek a leginkább alkalmasak. a bölcseletet leíró és nem előíró jelleggel kellene alkalmazni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 12:31:45

@444:

"szeinted ezek közül melyik az, amelyik globális üzemméretekben is versenyképes"

Mindegyik, amelyik egy going concern, ti. hasznot hajtóan működik.

"csak a magyarok erre kevéssé alkalmasak."

Nyilvánvalóan nem: hiszen a szocialista újraelosztáshoz szükség van olyan adóztatható vállalkozásokra (illetve azok alkalmazottaira), akiktől az államhatalom képes erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) a javaikat (praktikusan pénz formájában) eltulajdonítani, hogy azt újraossza a nettó adófogyasztóknak. A nettó adófizetők puszta léte bizonyítja azt, hogy a magyarok _nem_ "kevéssé alkalmasak".

2018.05.26. 12:35:26

@neoteny:
na, de ez esetben két eset van. vagy az elméletet téves, vagy az összes algyői vállalkozó hülye.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 12:36:25

@444:

Ennek semmi értelme sincs: próbálkozz újra.

2018.05.26. 12:36:33

@neoteny:
ez esetben az egyéni vállalkozások lennének a leghatékonyabbak. hiszen az egyéni önzés abban a legnagyobb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 12:48:29

@444:

Mivel az egyén hatékonysága nagyobb akkor, ha specializálódik, de a specializálódás szükségessé teszi a kooperációt, az egyéni önzés a több kooperáció irányába hat. Ez a kooperáció történhet vállalkozásokon _belül_ is, és vállalkozások _között_ is: pl. egy vízvezetékszerelő köthet munkaszerződést egy építőipari vállalkozással, vagy egyéni vállalkozóként köthet projektszerződéseket építőipari vállalkozásokkal. Az az egyén döntése, hogy számára szubjektíven melyik módszer jelent több bevételt (pénzbeli jövedelemben _és_ pszichikai "jövedelemben").

2018.05.26. 12:56:56

@neoteny:
ezek szerint az egy munkafázisra szakosodott egymással szerződő egyéni vállalkozások globalizált világa lenne a leghatékonyabb.

2018.05.26. 12:57:26

@neoteny:
(virtualizált környezetben szerintem egyébként valóban az)

2018.05.26. 13:09:23

@444:
vagy mondjuk lehet, hogy az. a virtualizált anarchiát el tudom képzelni. de a valóságban nem tudok olyanról, hogy az anarchia közeli állapot tartós sikereket ért volna el. az egy átmeneti állapot. legfeljebb a virtualitásban lehet belőle egyensúly.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 13:14:37

@444:

"az egy munkafázisra szakosodott egymással szerződő egyéni vállalkozások"

Mivel a vállalkozás (entrepreneurship) maga egy "szakosodott munkafázis", lehetetlen az, hogy egyéni vállalkozók egy munkafázisra szakosodjanak. Ha a vízvezetékszerelő egyéni vállalkozó, akkor szükségszerűen több munkafázist végez: üzletet keres, szerződést köt, elvégzi a vízvezetékszerelési munkát, beszedi a fizetséget. Ha ő maga biztosítja a szerződés teljesítéséhez szükséges alapanyagokat és félkész termékeket, akkor valamilyen szintű költségvetés-tervezést is kell végeznie; esetleg hitelért kell folyamodnia; logisztikai tevékenységet is kell folytatnia. Mindezek jó részét nem kell csinálnia, ha munkaszerződést köt: akkor inkább képes szakosodni egy munkafázisra, ti. vízvezetékszerelésre.

2018.05.26. 13:22:51

@neoteny:
miért nem érez így irmuska vagy böszörményiné.
www.youtube.com/watch?v=7sl65JDm9C0
ők megfigyelik a nagyerdőben, hogy csiripelnek a madarak. az anyja hívja a kicsiket a fészekből repülni. és, hogy a kis kapucnis majmot az anyja vajon miért nem eteti. közben megbeszélik, hogy a kondorosiné ikrei közül a fiú kicsit még kisebb, de kezdi behozni a lemaradást. a futball huligánok megzavarják a sétájukat a hangoskodással és a füstcsóvákkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 13:24:51

@444:

"a valóságban nem tudok olyanról, hogy az anarchia közeli állapot tartós sikereket ért volna el"

Andika (valamilyen mértékű) piaci anarchiában vesz részt: fogja Zolika pénztárcáját meg az akciós újságokat, aztán körbejárja a boltokat, hogy beszerezze azokat a jószágokat amiket el akarnak fogyasztani. Nem csak az ÁFÉSZbe tud elmenni, hanem mehet a TESCOba meg a CBAba meg a Penny Marketbe meg ahová akar.

Amikor Irmuska néni meg kebelbarátnője, Böszörményiné be akarták fektetni az életük megtakarítását jelentő egy-egy millájukat, akkor is piaci anarchiában vettek részt: nem csak a Quaestor-kötvények vásárlása volt az egyetlen lehetőségük, hanem vehettek volna államkötvényeket is vagy részvényeket vagy spekulálhattak volna forex-el is.

A (piaci) anarchia -- a javak önkéntes cseréje -- a normális (értsd átlagos) állapot: a központi államhatalmi szabályozás mindig erőszakos (értsd törvényekkel történő) beavatkozás abba.

2018.05.26. 13:27:34

@neoteny:
miért nem egymással szerződő egyéni vállalkozások vannak. és miért vannak társaságok. ha a szakosodással a hatékonyság bármeddig növelhető, akkor az egyéni vállalkozók miért nem egyetlen munkafázisra szakosodnak. h vonásnyi energiát kvantummechanikusan átadnak. annál kisebb egységben már nem lehet a fizikusok legjobb tudása szerint. mindenki egy ilyenre szakosodik. kicsit több ember kellene hozzá az űrben. ha igaz a tételed, akkor elvben ez lenne a leghatékonyabb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 13:33:45

@444:

"miért nem egymással szerződő egyéni vállalkozások vannak. és miért vannak társaságok."

Ld. @neoteny:

"ha a szakosodással a hatékonyság bármeddig növelhető"

Ez egy téves feltételezés: próbálkozz újra.

2018.05.26. 13:37:34

@neoteny:
irmuska és böszörményiné befektetése az ő szempontjuból nem volt túl hatékony. mert tarsoly a pénzüket eltapsolta. valaki persze jól járt. az is lehet, hogy tarsoly. az is lehet, hogy nem. ki tudja. sanyi ezért mondja azt, hogy a pénzt kell megszámolni. amíg az nincs meg a pénz addig nem volna szabad kiengedni. a "jogállamban" a bíróság 12 évig gondolkodhat azon, hogy 5 vagy 6 évet kapjon. a bíróság 12 évig kapja a fizetést az államtól. de mit számít az. ez a "jogállam". sanyi szerint ez egyszerű. ameddig nincs meg a pénz, addig valakinek ülni kell. aztán majd rájön, hogy hol van. tehát valaki valószínűleg jól járt azzal, hogy irmuska és böszörményiné vesztettek. de szerencsére a betétbiztosítási alap 1 millió forintig megtéríti a befizetést és így csak a remélt kamatokat vesztették el. tehát az esetben is volt állam. a tesco, a cba és a penny market is szeretné, hogy legyen államhatalom. ha nem lenne egy héten belül az összes üzletüket kifosztanák. hiába fogadnának biztonsági őrt. ők fosztogatnának elsőként. hiszen ha nincs állam, akkor a tulajdonos a fizetéssel feltőkésíti őket és nem marad konkurenciájuk.

2018.05.26. 13:38:42

@neoteny:
ezt írtad: "mivel az egyén hatékonysága nagyobb akkor, ha specializálódik". ebből az következik, hogy mennél tovább specializálódik annál hatékonyabb. a végtelenségig.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 13:42:30

@444:

"irmuska és böszörményiné befektetése az ő szempontjuból nem volt túl hatékony."

Mert csalás áldozatává váltak.

"de szerencsére a betétbiztosítási alap 1 millió forintig megtéríti a befizetést és így csak a remélt kamatokat vesztették el."

Ez nem szerencse azok számára akiktől államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel) eltulajdonításra kerültek azok a javak (praktikusan pénz formájában) amikből a betétbiztosítási alap finanszírozva van.

"a tesco, a cba és a penny market is szeretné, hogy legyen államhatalom. ha nem lenne egy héten belül az összes üzletüket kifosztanák. hiába fogadnának biztonsági őrt. ők fosztogatnának elsőként."

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

"hiszen ha nincs állam, akkor a tulajdonos a fizetéssel feltőkésíti őket és nem marad konkurenciájuk."

Ennek (ismét) semmi értelme sincs: próbálkozz újra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 13:46:54

@444:

"ebből az következik, hogy mennél tovább specializálódik annál hatékonyabb. a végtelenségig."

A hatékonyság maximuma nem a végtelen: ez csak az örökmozgóra lenne igaz -- olyat pedig nem lehet építeni.

Próbálkozz újra.

2018.05.26. 14:07:41

@neoteny:
na a szabad piacon nincs csalás. önkéntes ügyletek vannak. önként mentek be a questor pénztárába. hogyan történhet csalás. kulcsár nem teljesít, akkor a károsultak fizessenek egy magánhadseregnek, hogy lőjék le kulcsárt, aki szintén fizet egy magánhadseregnek, hogy mégse. és aztán kitör a polgárháború. de amikor lenyugszanak a kedélyek, akkor minden sokkal hatékonyabbá válik, mert hogy már nincs állam.

2018.05.26. 14:09:05

@neoteny:
a hatékonyság végtelen módon növelhető. illetve kvantummechanikusan h vonásnyi egységekig.

2018.05.26. 14:09:56

@neoteny:
na de miért nem hirdetik meg, miért nem hozzák létre sehol a világban azt, amiben te hiszel. ha ennyire egyszerű, hogy nem kell állam.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 14:14:14

@444:

"na a szabad piacon nincs csalás."

Valóban: a csalás nem szabadpiaci tevékenység, mint ahogy a rablás és lopás sem az.

"kulcsár nem teljesít, akkor a károsultak fizessenek egy magánhadseregnek, hogy lőjék le kulcsárt"

Ami szintén nem hatékony, ti. a lelövés. Hallgass Sanyira: a cél az, hogy Kulcsár minél több pénzt kiköhögjön közvetlenül vagy közvetve, ti. árulkodva azokra, akik benyelték az elcsalt pénzeket. Ha az összes pénz megkerülne (kamatostul), akkor még csak meg sem kellene büntetni senkit: visszaállna az eredeti állapot, és az a fontos minden kötvényvásárló számára.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 14:16:40

@444:

"a hatékonyság végtelen módon növelhető."

Ez egy brutális idiótaság: ha így lenne, akkor már építettek volna örökmozgókat és így minden energiaprobléma megoldásra került volna.

2018.05.26. 14:17:41

@neoteny:
szerinted:
specializáció = hatékonyság = versenyképesség = ... = jó.

a specializáció vagy növeli hatékonyságot, vagy nem növeli. ki tudja? ezt filozofikusan megfejted, hogy növeli. de nem feltétlen.

2018.05.26. 14:20:04

@neoteny:
a te mondókádból ez következik. specializáció = hatékonyság. ez a szabad piacon állítólag korlátlan növelhető. elegendő fokozni a versenyt. ha a piacon végtelen sok szereplő lenne, akkor véges időn belül kijön a perpétuum mobile. az ortodox liberális elmélet valós fizikai, vagy természeti korlátokkal nem számol.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 14:21:41

@444:

"ha ennyire egyszerű, hogy nem kell állam."

Ki mondta, hogy egyszerű? Mivel a politikusok és bürokraták érdeke az, hogy legyen állam, a legkevésbé sem egyszerű az állam igájától megszabadulnia a polgárnak.

2018.05.26. 14:22:26

@neoteny:
ezen a képen középen láthatsz egy fiatal embert.
balashazy.unideb.hu/wp-content/uploads/2018/05/tanitvanyaink-sikere-a-xxii-orszagos-gulyasverseny-es-pasztortalalkozon/20180518_173410.jpg
ez ugye elég vidékies, tehát nem modern fejlődést. ez nem nyugatos. ezt így meg lehet fejteni filozofikusan. de vadnyugatos, nem? filozofikusan hová sorolnád?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 14:29:19

@444:

"a specializáció vagy növeli hatékonyságot, vagy nem növeli. ki tudja?"

Edit korongozni akar: cserépedények készítésére akar specializálódni. Még csak véletlenül sem akar földet is művelni meg vasércet bányászni meg szenet bányászni meg kohót építeni meg kovácskodni meg baltát meg fűrészt meg vésőt készíteni, hogy megépítse a korongozót, hogy aztán a saját maga által kibányászott agyagból és a saját maga által gyártott mázzal kiégesse a cserépedényt a saját maga által épített kemencében. Mert ha így tenne, akkor a hatodik ötéves terv végére készülne el az első cserépedényével.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 14:31:49

@444:

"specializáció = hatékonyság"

Helyesen: specializáció -> nagyobb hatékonyság

"ez a szabad piacon állítólag korlátlan növelhető"

Helyesen: ezt a brutális idiótaságot te állítod.

"ha a piacon végtelen sok szereplő lenne, akkor véges időn belül kijön a perpétuum mobile"

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

"az ortodox liberális elmélet valós fizikai, vagy természeti korlátokkal nem számol."

Helyesen: ezt a brutális idiótaságot te hirdeted.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 14:37:24

@444:

"ezen a képen középen láthatsz egy fiatal embert."

Ez a fiatalember gazdasági tevékenységet folytat? Megfizetik azért, hogy lasszót vessen a szarvasmarha koponyájára? Ha igen, akkor talált olyan tevékenységet, amelyik végzésével hatékonyan kielégíti az ő jövedelemigényét; ha meg nem, akkor szórakozásból csinálja, ami mindig hatékony, hiszen ő jól elvan vele.

2018.05.26. 14:38:12

@neoteny:
irmuskának és böszörmányinének is érdeke. összebeszélnek a nyugdíjas klubban, hogy rendeljenek urbán nápolyit. mert úgy olcsóbb. valaki, aki a rendelésben érdekelt azt mondja nekik, hogy az nagyon finom. és még az is lehet, hogy finomabbnak érzik. irmuska jön, hogy maga nem akar rendelni. mert hogy ez nagyon fincsi. böszörményinével ezt rágicsálják a nagyerdőn. és azon filóznak, hogy a kondorosiné ikrei közül a kisebbik fiú a fejlődésben utol érte-e már a lányt. szociábilisen gondolkodnak. mert nekik ez így jó. persze ez egy kicsit piaci. hiszen a nyugdíjas klubban összeírják a rendelést és így nagy tételben olcsóbban vásárolnak nápolyit. de így még olcsóbban vásárolhatnak. varga pénzügyminisztér támogatást
www.osn.hu/urbanbann/bann2/slideshow/images/HTML-7E32A959-DF01-425F-9F73.jpg
éppen kiutalja a 432.3 millió forint összegű 50%-os "intenzitású" támogatást. de korábban utalt 995.8 millió forintot is. és még jó néhányszor. így bővíthető az üzem. ez lehet, hogy a többi adófizetőnek, különösen a konkurens ostyagyárosoknak nem annyira jó, de pályázhatnak ők is varga pénzügyminiszternél. lehet mondani, hogy ez a rendszer nem hatékony. de irmuska szempontjából sem? dehogy nem. csak összességében a közösség számára ez nem feltétlen hatékony. mert hogy esetleg mégse a pénzügyminiszter döntse el, hogy ki a legjobb ostyasütő.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 14:49:28

@444:

"irmuskának és böszörmányinének is érdeke."

Helyesen: Irmuska és kebelbarátnője, Böszörményiné azt _hiszik_, hogy az érdekük az állam létezése. De nem számolták össze azt, hogy életük során mennyi adót és járulékot fizettek be közvetlenül és közvetve; és ez még most sem ért véget, hiszen legalább ÁFÁt most is fizetnek.

"a többi adófizetőnek, különösen a konkurens ostyagyárosoknak nem annyira jó"

Helyesen: rossz.

"de pályázhatnak ők is varga pénzügyminiszternél"

Pályázhatnak, de az nem jelenti azt, hogy kapnak is támogatást. Az pedig egyszerű aritmetikai igazság, hogy _mindenki_ nem kaphat támogatást.

"ez a rendszer nem hatékony"

Nem is lehet: a hatékonyabban termelők javait tulajdonítja el azért, hogy a kevésbé hatékonyan termelőket részfinanszírozza (jövedelem ill. vagyontranszfer).

"de irmuska szempontjából sem? dehogy nem."

A nyugdíjba menetele előtti négy évtizedben Irmuska szempontjából sem volt hatékony.

2018.05.26. 17:24:19

@neoteny:
orbán rendszer többek között azon az előfeltevésen alapul, hogy a választók elsődlegesen pillanatnyi érdekeiket veszik figyelembe.

2018.05.26. 18:20:59

@neoteny:
a másik, hogy a választók elsődlegesen érzelmileg motiváltak. és ez a kettő abból fakad, hogy az ortodox liberalizmus szerint az állam működése nem lehet racionális, a racionalitás a piac privilégiuma. ebből következően az államegyház működése az, ami a világból irracionális.

és ugye a másik alapvetés, hogy az állam nem tervezhet. a jövőre nézve nem következtethet. mert ez is piaci privilégium. ebből következően az államegyházban a pillanatnyi érdekek az elsődlegesek.

tehát orbán valójában a "liberális" alapvetésekből kiindulva fordítja a rendszerét a "liberalizmus" ellen. orbán történelmi küldetése az, hogy ezt a világot magával rántsa a mélybe. ő darth vader és soros a császár. és tartok tőle, hogy ebben a világban a birodalom van, nincsenek jedi lovagok, se leia hercegnő.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 20:14:21

@444:

"az állam működése nem lehet racionális, a racionalitás a piac privilégiuma"

Az állam működése is lehet racionális -- az államot működtetők, ti. a politikusok és bürokraták szempontjából: de ők nem a teljes társadalom. Ld. pl. a Nemzeti Dohányboltok esetét: a polgárok dohányforgalmazási (-kereskedelmi) jogának megszüntetése és annak államhatalmi kiosztása racionális volt a politikusok és bürokraták szempontjából (amennyiben a csókosaiak segítették a biztosított jövedelemszerzéshez), de nem volt racionális az összes állampolgár (a társadalom) szempontjából.

"az állam nem tervezhet. a jövőre nézve nem következtethet. mert ez is piaci privilégium."

Mivel a saját (dinamikusan változó!) szubjektív igényeiket csak a piaci szereplők ismerik, az állam képtelen _ezek_ kielégítését megtervezni. Az állam is képes tervezni: de ezek a tervek csak az államhatalom birtokosainak -- a politikusoknak és a bürokratáknak -- igényeit képesek kielégíteni, amely igények nem a társadalom összes tagjának igényei.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.05.26. 20:32:47

A Nyugat már válságban van hosszú évtizedek óta, de erre nem az a válasz, hogy az országot keletre kormányozzuk és az ortodox-szláv népek vezérének hódolva moszkvai csatlóssá tesszük, hiszen az hazaárulás...

2018.05.26. 20:44:51

@neoteny:
van egy város (állam). lehet-e tudni, hogy nagyjából hány pár nyári cipőre van szükségük. elemi közelítéssel ahány láb, annyi cipő. valaki egy évben több nyári cipőt is vesz, és van aki egy pár cipőt több nyáron át is hord. van egy elemi becslés arra, hogy a cipészek céhe mennyi árut állítson elő a helyi piacra. a vatikán úgy működik, hogy a szentszék ruházatért felelős államtitkársága megrendeli a nyári cipőt és hordja a rangjának megfelelő lábbelit. és azt eldöntik maguk között. nincs hipermarket. és működik. ez hogy van?

2018.05.26. 20:48:40

@Online Távmunkás:
magyar szempontból a keleties pánszlávizmusnak és nyugatos pángermánizmusnak való feltétlen behódolás is hazaárulásnak számít. az atlanti, transzatlanti világnak való feltétlen behódolás különösen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 20:49:21

@444:

"van egy elemi becslés arra, hogy a cipészek céhe mennyi árut állítson elő a helyi piacra."

Helyesen: van egy elemi és hibás becslés. Ld. pl. a fehérorosz traktorgyár elemi becslését a haszonnal eladható traktorok számáról, amit sikerült valami 20,000-el félrebecsülni.

Janossz 2018.05.26. 21:02:04

@444: " van egy elemi becslés arra, hogy a cipészek céhe mennyi árut állítson elő a helyi piacra. "
Az semmi! A létező szocializmusban gyártottak úgy cipőt, hogy bele volt fröccsöntve az ára a talpába!
Nekem volt ilyen. El kellett volna tenni, legalább a talpát kordokumentumnak.
Mit agyalhattak az utánam földúton jövők, mit is üzenek azzal, hogy 87,50 M !?
Tényleg erre a világra vágysz, még mindig?

2018.05.26. 21:11:29

@neoteny:
na de azt érted ugye, hogy a cipők iránti aggregált kereslet elemi közelítéssel statikus. ahány láb, annyi cipő. de ugye a cipők használata szezonálisan változó. mert van tavaszi, nyári, őszi és téli kollekció. ezek iránti keresletnek is van egy aggregált eloszlásfüggvénye. nem igaz az, hogy nem lehet egy város cipőellátását tervezni. dehogy nem lehet. ez a szocialista államvallásban (ortodox kommunista kísérletben) pártállami, a ortodox liberális államvallásban (kapitalista kísérletben) szabad piaci privilégium.

2018.05.26. 21:19:26

@Janossz:
ezt a szocialisták találmánya. hanem a termelői érdekvédelem, ami korábban is létezett.

1761-ben mária terézia idején debreceni gubacsapók az alábbiak szerint határozták meg az árakat.

Debreceni cselédnek való fürtös vásári legnagyobb guba 5,06
Kisebb 4,30
Sima hosszú guba 3
Rima-Szombati cselédnek való fürtös nagy guba 5
Kisebb 4
Kurta fürtös guba 2
Ungvári, Beregi legnagyobb Guba 4
Kissebb szerűbb 3
Annál kisebb 2,16
Rövid fürtös Guba 1,42
Rövid sima Guba 1,25
Gyermeknek való fürtös Guba 1,25
Gyermeknek való sima Guba 0,51
Két szélbe való sima Pokrócz 1,25
Három szélbe való Pokrócz 2,16
Egy pár Gyapjú 1
forint.

Janossz 2018.05.26. 21:37:42

@444: " ez a szocialista államvallásban (ortodox kommunista kísérletben) pártállami, a ortodox liberális államvallásban (kapitalista kísérletben) szabad piaci privilégium. "

Neoteny ezt neked száz év alatt se tudja elmagyarázni, pedig dolgozik rajta rendesen.

A legyártott cipők mennyiségét és árát az igények (piac) határozza meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 21:39:33

@444:

"nem igaz az, hogy nem lehet egy város cipőellátását tervezni. dehogy nem lehet."

Mint ahogy lehet a fehérorosz traktorok iránti igényt is tervezni. Csaj néha elszámolják vagy 20,000-el a haszonnal eladható traktorok számát.

Khonsu 2018.05.26. 22:02:00

@Online Távmunkás:

A Nyugat nincs válságban, változásban van, illetve változás előtt áll, amit éppen az tesz szükségessé, hogy elkerülhesse a későbbi válságot.

A globalizáció következtében a Nyugat versenyre kényszerül a Kelettel, Kelet-Ázsiával, az élén Kínával. A két világrész társadalmának fejlődése teljesen különböző utat járt és jár be. Nem ugyanabban jók.

Az a helyzet, hogy a jelen helyzetben az ázsiai képességek annak a térségnek előnyt biztosítanak. Konkrétan "olcsóbban szorgalmasok és okosak" mint a nyugatiak (átlagban).

Ez adja a versenyelőnyüket.

Abban, amiben az ázsiaiak ennyivel jobbak (társadalmi fejlődési okokból), már nem fog tud velük versenyezni. A technológia sem ad neki előnyt, mert az ugyanúgy rendelkezésére áll az ázsiaiaknak is, az önmagában csupán egy katalizátor. Ez így a Nyugat fokozatos elszegényedését és a világgazdaság súlypontjának keletre tolódását fogja eredményezni.

Mit tehet a Nyugat?

Kihasználhatja azt a potenciált, ami az ő társadalmi fejlődéséből adott. A technológiát ő felhasználhatja arra, hogy a társadalmi fejlődése adta kiaknázatlan/nem eléggé kiaknázott lehetőségekre építve átstrukturálja a társadalmi és gazdasági szerkezetét egy olyan állapotba, amely felépítésében és működésében magában hordozza azt a versenyelőnyt, amiben máshol hiányt szenved.

Ha ez megtörténik, az visszahozza a Nyugatot a játékba, ha nem, akkor tényleg válság lesz, és senkinek se lenyenek kétségei afelől, hogy rántja magával Magyarországot is.

2018.05.26. 22:02:32

@Janossz:
a keresletet határozzák meg a fogyasztók. nem a piacot, hanem a piaci keresletet. a termelők határozzák meg a kínálatot. és ezek piaci alkujából következik egyensúlyi ár. ez az alkuja lehet egyéni és kollektív. mindkettő piac. a piacot lehet közösségi megrendelésekre alapozni. utóbbi a common market. szerinted a megrendeléseket nem lehet összeadni. miért ne lehetne. de ez az összeadás kollektivizálás és korlátozza az idegen kereskedőket. mert ez a helyi iparosokat és helyi kalmárokat hozza helyzetbe. nem jó az idegeneknek, akik a piactéren nem tulajdonosok.

Khonsu 2018.05.26. 22:06:52

@Khonsu:

Vagyis magyarul, az ázsiaiak többet dolgoznak kevesebbért, a Nyugat viszont potenciálisan kialakíthat egy olyan rendszert, ami kompenzálja az előbbiekből adódó hátrányát anélkül, hogy a társadalmát, az embereket át kellene "programoznia".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.27. 00:40:32

@444:

"a keresletet határozzák meg a fogyasztók."

Azáltal, hogy valamilyen áron kínált jószágból mennyit hajlandóak vásárolni. Ha magasabb a kínálati ár, kevesebbet vesznek belőle; ha alacsonyabb, akkor pedig többet. A 200 Ft/kg-os csirkefarhátból többet vesz Irmuska néni és kebelbarátnője, Böszörményiné mint a 240 Ft/kg-osból.

"a termelők határozzák meg a kínálatot."

Azáltal, hogy valamilyen jószágból mennyit hajlandóak eladásra kínálni egy partikuláris áron. Ha ez az ár alacsonyabb, akkor kevesebb ilyen jószágot kínálnak eladásra; ha magasabb ez az ár, akkor több ilyen jószágot kínálnak eladásra.

Ha Irmuska néni és kebelbarátnője, Böszörményiné hajlandó 240 Ft/kg-ot fizetni a csirkefarhátért, akkor több csirkefarhátat kínálnak a csirkefarhát-termelők eladásra, mint ha csak 200 Ft/kg-ot hajlandóak fizetni.

"és ezek piaci alkujából következik egyensúlyi ár."

Így van: az egyensúlyi ár az az ár, amelyen találkozik a kereslet a kínálattal, ti. amely áron az eladásra kínált javak mennyisége megegyezik a vásárolni kívánt javak mennyiségével. De ez az ár nem statikus: ha pl. a fogyasztók többet szeretnének vásárolni egy bizonyos jószágból (mert a kérdéses jószág felértékelődik a szubjektív megítélésük szerint), akkor a megnövekedett kereslet miatt emelkedik a jószág egyensúlyi ára (és fordított esetben csökken).

Ld: mises.org/library/man-economy-and-state-power-and-market/html/p/951

"szerinted a megrendeléseket nem lehet összeadni. miért ne lehetne."

Mert a megrendelések mennyisége attól is függ, hogy milyen áron rendelhető meg a kérdéses jószág. Más mennyiséget rendelnek meg a 200 Ft/kg árú csirkefarhátból, mint a 240 Ft/kg árúból. Sőt még ha a csirkefarhát ára fix 220 Ft/kg is, akkor is más mennyiséget rendelnek a csirkefarhátból attól függően, hogy mi épp' a parizer ára: alacsonyabb parizer ár mellett kevesebb ugyanolyan árú csirkefarhátat vásárolnak az emberek, magasabb parizer ár mellett többet.

tireless treehugger 2018.05.27. 01:43:25

@Khonsu:

A keleti korrupció nagyon magas, összeadódó hatása mindent tönkretesz. Kelet vs nyugat kizárólag katonai vetélkedésben (kisgömböcből--->nagygömböc) jelenik meg, a társadalmi-kulturális-gazdasági versenyben esélytelenek.

Egyetértek hogy a liberális nyugat nincs válságban.

Egyszerűen csak kitér a támadás elől, újradefiniálja önmagát, közben teljesen új körülményeket teremt, és ehhez felhasználja a támadás eszközeit is: hagyományok, vallás, nosztalgia. A liberálkaptalizmus rendkívül rugalmas, nemcsak tágyakban de ideákban is széles választékot kínál, nem lehet egy dologra egy irányra rávenni jelentős tömegeket.

lecsós 2018.05.27. 09:13:08

@tireless treehugger: Nem értek veled egyet, hogy a nyugati liberalizmus nincs válságban. Pont, az a baj, hogy értékrend válság van nyugaton.
És mivel értékrend válság van, a kapitalizmus is válságban van. Manapság roppantul nem akar működni a " business as usual". Esik szét az egész bevett profitmodell rendszer, főleg a reálgazdaságban, és nagyon nincs szabadon elkölthető jövedelem az emberek kezében. A gazdagok egyre gazdagabbak, a középosztály apad, a szegényeknek esélye sincs arra, hogy kitörjenek. A feszültség meg egyre jobban nő. Szépen halad a nyugat egyfajta feudálkapitalizmus irányába, ami rendszerszinten képtelen az önkorrekcióra.
Franciaországban most tüntetnek a rendormok ellen. Én is eléggé ki lennék akadva, hogyha a 30 éve szépen folyó középosztály béli életemet szét akarná szedni a kormány. Ez csak keleten szokás, nyugaton nagyon nem.
A rendszer megbukott nyugaton is, a mai fiatalság egyszerűen nem akar részt venni ebben a faszságban, mivel érzi, hogy csak rábaszik. Kivonulnak, és félrevonulnak, nincs alkotás, like vadászat van, meg video csatorna, ami lófasz reálgazdasági teljesítményt nem takar.

Persze, a rendszer rugalmas, de pl. a brexit miatt arrafelé most kezd összeomlani a reálgazdaság bizonyos része, pl. az élelmiszeripar. Olvasva a híreket, olyan érzése van az embernek, mintha keleten járna 1993 környékén, ők nem tudják, hogy ez csak a kezdete egy komolyabb történetnek. 40 éve nem látott ilyent az az ország, - kényelmes élet, jól fizető stabil melóhelyek, minimális munka - most megy a rácsodálkozás hogy mi a f..sz van. 50 éve bevett profitmodellek hullanak el napok alatt - ez azt takarja, hogy 50 éve is szar volt - csak elpöfögött máig.
Tehát komoly korrekció van nyugaton a reálgazdaságban, minden szinten, a mostani állapot a "rácsodálkozás időszaka" csak nincs válasz arra, hogy hogyan oldjuk meg.
Amúgy a demokrácia is egyfajta diktatúra, az 50% + 1 szavazat diktatúrája bizonyos szakkönyvek szerint. Extrém esetben előfordulhat olyan eset is, hogy a kisebbség érdekképviselete soha nem érvényesül. Mivel ilyen a demokrácia. Ez egy "középkori" faluközösségben - főleg az aranykorban - soha nem volt így.

tireless treehugger 2018.05.27. 10:06:34

@lecsós:

Rugalmas alkalmazkodás nem egyenlő válsággal. Válság akkor lenne ha a "rendszer" (társadalom-kultúra-gazdaság-tudomány) belemerevedne a meglevő állapotokba. De erről szó sincs, mindenki keresi a helyét, alkalmazkodik az új körülményekhez, keresi a lehetőségei szerinti kiutat. A nyugat individualista, milliárdnyi különböző életvektor összege adja az irányt. Igen, vannak akik elszegényednek és vannak akik gazdagodnak. Butulnak és okosodnak, feljönnek és lecsúsznak. A liberálkapitalizmusban semmi sem örök és semmi sem adott. Még az sem hogy a gazdagok csak gazdagodnak, hiszen még a menedzselt vagyonok közül is buknak. És az sem igaz hogy a szegények szegényednek.

Ezt az elszegényedő középosztály és szegényedő szegények dumát én nem tapasztalom, ma már mást jelent az életminőség, nem csak pénzben mérjük.

természetesen mindent lehet pénzre konvertálni de akkor annak megfelelően kell csinálni, pl ha valaki önmagától jókedvében na meg egészsége fittsége érdekében és örömmel boldogan biciklizik, akkor az nem lecsúszás hanem egy életminőségi feljutás. Ilyen és ehhez hasonló gondolkodással egész más képet kapnál a kizárólag jövedelmi-vagyoni pénzügyi szemlélet helyett.

A világ változik és ebben a változásban egyedül a liberálkapitalista halad előre. Az összes többi már megrekedt vagy meg fog rekedni amikor eléri a korlátait (közepes fejlettségi küszöb). A társadalmi-kulturális-gazdasági-tudományos környezetnek együtt kell fejlődnie, és aki erőszakot tesz a komplex és igény szerinti fejlődésen az automatikusan generálja a veszteségeit.

tireless treehugger 2018.05.27. 10:13:29

@lecsós:

Brexit,

Hatás ---> ellenhatás.

Most az ellen idejét éljük, mire eljön a kiválási határidő már teljesen más körülmények lesznek. Lesz pecsét a kiválási papíron és mégis haladunk tovább a szorosabb integráció felé.

lecsós 2018.05.27. 10:47:38

@tireless treehugger: Amit látok nyugaton, az a teljes tanácstalanság, főleg a reálgazdaságban. Egyszerűen nem lehet a régi jól bevált elvek mentén menedzselni pl. egy több telephelyes cég életét, nagyon komoly napi szintű problémák vannak, és sovány vigasz, amikor azt mondod, hogy a nyugati berendezkedés a legindividualistább, és képes az önkorrekcióra, ez igaz lehet mondjuk 20 éves időtávban, de mi lesz holnapután?
A rövid táv nem fedi a hosszú távot, még részcélok megfogalmazása terén sem.
Roppant egyszerű példa. Gazda szépen kertészkedik, ahogy kell, a bak szépen finanszírozza is, ahogy azt 30 éve teszi. Masserati a garázsban figyel. Felhívja a "recruitment agencyt" hogy tolja neki a "talent poolból" az éves idénymelós sereget keletről, mint az előző évben. Oszt mondja neki a csávó az irodából, hogy fizess 20%-al többet, mert infláció, meg világ körüli út, meg fizetnem kell a gyerek egyetemét, stb. -
Kifizeti, na de az van, hogy a kellő létszám helyett csak mondjuk 24% áll rendelkezésre, nem több, ha bele döglik is az iroda.
Cuppantás van, nem kicsi, ott rohad a termés már második éve a földeken. Robotizáció? Jaja, majd 10 éves távlaton belül, de addig el kellene adni a masseratit, meg sok mindent. Inkább azt mondja, hogy költözünk vazze, máshova, ahol jól fizet a cucc. Majd egyetek mást.
Erre jön a többi, aki 30 éve ellátja őket, és azt mondja, hogy figyu mán, mától a paradicsom 4X, nem X. Ezt meg hogy, meg miért? Pont úgy, pont azért. Keressetek máshonnan. Oszt az van, hogy jön a világ másik részéről nem 4X -ért, hanem 3,17X-ért.
Kurva nagy gáz van már most is, és ez csak a kezdet.
Ez megy pl. egy nagyon liberális országban. Ez meg permanenes kormányválságot eredményez mostanság, lehet hogy az államalakulat is szétesik, közben menekül mindenki, aki tud.
Ugyanez van délen, Görögörszág 1300 EUR nettó fiezetések mellett dölt be, teljesen demokratikus módon, ott tartanak, hogy hogy semmiük nem maradt, amivel termelhetnének.
Németországban is ez a helyzet, csak ott regionális szinten figyel be ez a probléma. Most az olaszok szarnak az asztalra. Lesz itt önkorrekció, nem kis mértékben.

Közben az oroszok - mivel az élelmiszergazdasági szakma nagyon odafigyel Oroszországra, meg Japánra - néhány faék egyszerű szabály alapján elérték azt 10 év alatt - hála a nyugat önkorrekciós folyamatainak- hogy diverz alapanyag oldalon -kertészeti termékek + hús - önellátó lett.

Szevasz tavasz hogyan is van ez? Onnan tanul a világ, hogy hogyan kell komplex kisüzemii technológiákat innovatív müdon felfogni-. A vidéki amerika búsan sír magában, és nyomja a szövetségi "food stampet"..
Erről cikkeznek mostanában a nemezetközi élelmiszergazdasági szaklapok, hogy mi a bánat jön a 21. század 20-as éveire, és hogy hogyan fognak kinézni a lokális innovéciós terek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.27. 12:34:12

@lecsós:

"mert infláció"

Mert a központi bankok inflációs célokat állítanak fel: az EKB esetén ez 2% alatti, de ahhoz minél közelebbi. Ugyanakkor ezek az inflációs célok a CPI-ken alapulnak -- amely CPI-k nem tartalmazzák pl. az ingatlanok vagy a részvények árát. Így lehetséges magasabb infláció is, mint a(z általában) megcélzott 2%, miközben a CPI-ben az ilyen infláció nem jelenik meg.

lecsós 2018.05.27. 14:54:20

@neoteny: Az átlag vállalkozónak halvány lila fingja sincs róla, hogy miről beszélsz. Kap egy levelet, hogy 20 %-al megemelik rezsit. Oszt ha sokan emelnek, Ő is meg fogja emelni a cucc árát, oszt jóvan. Egyszerű ám ez mint a faék, hidd el nekem. :)

Pl:
www.youtube.com/watch?v=axz36Qau0f4
Calais boss predicts 30-mile tailbacks after Brexit

Vagy ez:
www.youtube.com/watch?v=XMEE3UO1bnM

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.27. 15:06:57

@lecsós:

"Az átlag vállalkozónak halvány lila fingja sincs róla, hogy miről beszélsz."

Meg is szűnt valami 41,000 cég 2017-ben Mo-n.

"Oszt ha sokan emelnek, Ő is meg fogja emelni a cucc árát, oszt jóvan."

Drágább áruból kevesebbet vásárolnak a fogyasztók.

"Egyszerű ám ez mint a faék, hidd el nekem."

Nem hiszem el neked: ha olyan egyszerű lenne ez, mint a faék, akkor a venezuelaiaknak nem lenne semmi gondjuk.

lecsós 2018.05.27. 16:25:29

@neoteny: Oh, ez általános történet nem csak Magyarországon.
A mai világban, az a duma, hogy a drágább termékből kevesebb fogy, a marketing menedzserek szerint 2018-ban enyhén szólva megmosolyogtató. :) :).

Az internet világában Neo, definiáld újra a közgazdaságtani fogalomkészletedet, mert nem akar működni, a koherencia. Tudod ezért haldoklik a 30 éves retail rendszer nyugaton. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.27. 16:38:54

@lecsós:

"ez általános történet nem csak Magyarországon"

Ez így van.

"a drágább termékből kevesebb fogy, a marketing menedzserek szerint 2018-ban enyhén szólva megmosolyogtató"

De nem a sales menedzserek szerint: ők tudják, hogy ha _ugyanannak_ a terméknek az árát felemelik, abból kevesebb fogy -- the demand curve is downward sloping.

Janossz 2018.05.27. 17:17:38

@lecsós: " A mai világban, az a duma, hogy a drágább termékből kevesebb fogy, a marketing menedzserek szerint 2018-ban enyhén szólva megmosolyogtató. :) :)."

Nem tudom mivel foglalkozol (nem is érdekel), de amennyiben piaci tevékenységet folytatsz te, vagy céged, azért elég egyszerűen belátható, hogy egy holnapi 30%-os áremelés után nem szökik az egekbe a rendelés-állományotok.
Üdvözletem a közgazdasági fogalomkészletednek!

lecsós 2018.05.27. 20:09:05

@Janossz: Egy multi számára, hogy az egyes lokális piacokon ugyanaz a termék mennyibe kerül, azt semmi más nem határozza meg, csak az, hogy az adott lokalitásban menyire "rakják fel" a márka értékét.
Mindaddig a lokális maximumon érdemes pörgetni a történetet, ameddig a központ alá tartozó lokalitások az elvárt profitot tudják hozni. Tehát amit mondasz, az lánc oldalról nézve a terméket teljesen irreleváns, magyarul kurvára mindegy, addig, ameddig a lánc komplexen tudja hozni az elvárt eredményt. Más ez a mai világ Janossz, csak kurvára nem beszélünk róla, nem baj ez.

Volt az úgy, hogy UK-ban a brexit szavazás utáni másnap egy-egy szolgáltatás árát 20%-al megemelték. Mire kifutottak a szolgáltatási szerződések, nyert a cég 1- 7 hónapnyi 20%-al megemelt szolgáltatási díj többletet, attól függött, melyik megrendelőnél hogyan futott ki a szerződés. Pofára esett, nem úgy az a konkurencia, aki 2 évre elosztva tolta meg 20%-al az árait.
Most van szopás UK-ban, és ez még csak a kezdet arrafelé.

lecsós 2018.05.27. 20:12:36

@Janossz: Beszélgess UK vállalkozókkal, hogy akkor most hogyan is néz ki ez a történet, és mit is jelentett a 20%-os GBP gyengülés az EUR- hoz képest. :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.05.27. 20:54:22

@444: Nem nevezném nyugatos pángermánizmusnak azt a nyugati civilizációt, aminek egyformán részei a németek, franciák, angolok, amerikaiak, olaszok, szlovének, stb.

@Khonsu: Már nagyjából 100 éve tart a Nyugat válsága, azóta folyamatos egyfelől a területvesztése, másfelől a gazdasági és katonai erejének relatív csökkenése. Ráadásul az utóbbi 40 évben sikerült szinte mindenhol olyan gazdasági-szociális rendszert kiépíteni, amivel a felső 1-2% járt igazán jól és a középosztály leszakadt, ennek az eredménye Trump, a Brexit és a NER is.
A valós kérdések megválaszolása helyett pedig megy a hangos liberális kisebbség igényeinek való megfelelés, amikor nemhogy válaszokat adni, de kérdezni sem lehet...

Janossz 2018.05.27. 21:26:49

@lecsós: Roppant tudományos az érvelésed, de nem dönti meg a kiindulási tételt: A növekvő ár csökkenti a keresletet.
Például mert a vevői oldal vásárlóereje nem áll korlátlan mértékben rendelkezésre. Így, ha nagyon vágyna egy legújabb, legokosabb telefonra, de ha az másfél havi jövedelmét vinné el, lemond róla.

Üzemanyag ár esetén szépen követhető a folyamat, egy szint felett nem tankol tovább, átül a metróra.

Nem kell ezt túlbonyolítani.

Janossz 2018.05.27. 21:28:13

@444: Ebben semmi nóvum nincs. Te mindenkit hülyének tartasz.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.05.27. 21:51:48

@444: A pánszlávizmus egy soha be nem teljesedett eszme volt, Jugoszlávia is azért hullott szét, mert 3 civilizáció népei voltak egy országban összezsúfolva.

@neoteny: A magyar vállalkozások tömeges megszűnése már évek óta trend, viszont ennek inkább örülni kell a sok gazdasági tevékenységet nem végző cég törlése miatt. Az pedig tipikusan magyar vircsaft, hogy innovatív új cégből alig van olyan, amiről az alapítók haverjain kívül bárki hallott...

@lecsós: "Extrém esetben előfordulhat olyan eset is, hogy a kisebbség érdekképviselete soha nem érvényesül."
Extrém eset lenne Magyarország?

@tireless treehugger: A liberálkapitalista valahogy csak Nyugaton jellemző, a világ nagyobbik részén nem igazán vonzó se a liberalizmus, se az individualizmus. A nyugati vezetők a folyamatos pofonok ellenére nem akarják észrevenni, hogy csak ők vannak a nyugati kultúra és társadalmi berendezkedés felsőbbrendűségéről meggyőződve, a világ többi részén a Nyugat majmolása már rég kikerült a fő haladási irányból.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.27. 22:04:13

@Online Távmunkás:

"a sok gazdasági tevékenységet nem végző cég törlése miatt"

Valóban: az érdekes jelenség a sok gazdasági tevékenységet nem végző cég, nem pedig a törlésükkel történő formális megszüntetésük.

"innovatív új cégből alig van"

Általánosságban "alig van" új cégből, már ami a megszüntetett cégek számához viszonyított arányukat illeti:

www.napi.hu/fototar/fototar/201801/orig/image1514882511.jpg/780/

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.05.28. 14:36:26

@neoteny: A cégek számának csökkenésével párhuzamosan egyébként nőtt az egyéni vállalkozók száma.

@444: Civilizációkból nincs olyan sok, de Jugoszláviában jelen volt a nyugati (horvátok, szlovének, magyarok), az ortodox (szerbek, macedónok) és a muszlim (bosnyákok, albánok) is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.28. 14:41:06

@Online Távmunkás:

Mennyivel nőtt az egyéni vállalkozók száma?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.05.29. 17:41:10

@neoteny: "69127 egyéni vállalkozás került bejegyzésre 2017-ben Magyarországon, amely 20 százalékkal magasabb, mint a 2016-os érték, és több mint duplája a 2012-es bejegyzési értéknek."
www.opten.hu/kozlemenyek/soha-nem-latott-magassagokban-az-egyeni-vallalkozok-szama

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.29. 18:23:07

@Online Távmunkás:

"69127 egyéni vállalkozás került bejegyzésre 2017-ben"

... és (az ábrából saccolva) ~43,000 egyéni vállalkozás törlésre került, így az egyéni vállalkozók száma ~27,000-el nőtt 2017-ben.

screpes 2018.05.29. 18:48:00

@Online Távmunkás:
a vissza nem térítendő támogatásokhoz kell vállalkozást alapítani, ám arról nincs adat, hányan indulhattak el ezen az ingoványos talajon.
Kényzszerválallakozókat nem ismer a statisztika, meg igazából bukottakat sem.
Azok a nemlétező rovatban jelennek meg.
A 43 ezer megszűnőről nem tudjuk, hogy hány éve agonizáltak, és mikori alapításúak.
süti beállítások módosítása