1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.05.24. 11:23 HaFr

A globalizáció és a migráció erősödni fog, a nyugati nemzetállamok elsorvadása elkerülhetetlen

Képtalálat a következőre: „vesztfáliai rendszer”

Orbánnak kb. annyira van igaza, mint Horthynak az 1920-as években: a globalizáció (a tőke, a munkaerő és a szolgáltatások akadályozott, de kényszerítő áramlása) éppen úgy igazságtalan, mint Trianon volt. És, megfordítva, éppen úgy nincsen értelme vele kapcsolatban igazságtalanságról beszélni a politikai moralizáláson túl, ahogy Trianonnal kapcsolatban sincs. Ami nekünk (a magyar etnicista tudat számára) igazságtalanság, az mások (az afrikai, közel-keleti népek, illetve korábban a kárpát-medencei etnikumok) számára tökéletesen igazságos (volt). Furcsa, hogy Orbán, aki egyébként világosan látja a demokrácia alapvetően illiberális jellegét és vele szoros összefüggésben a politika hatalmi jellegét (a liberális komponens gleichschaltolása gátlástalan hatalmi harccá avatta a politikai életünket), azt sugallja a választóinak, hogy éppen az alapvető globális folyamatoknak nincs "joguk" ennyire kíméletlennek lenni. Ez utóbbi igazságtalanság! Csak neki szabad kíméletlennek lenni a belpolitikai ellenfeleivel, a globalizáció kíméletlenségét azonban hedge-elni szeretné. Ez nem fog menni.

Orbán persze pontosan tudja, hogy csak a trolloknak, a mandineres kommentelőknek és a választóinak ad tápot a magyar etnicizmussal. (Aki továbbra sem érti, mi az etnicizmus -- és miért nem szinonimája az akár termékeny nacionalizmusnak --, annak vegytisztán foglalta össze a kormányfő néhány napja, amikor arról beszélt, hogy kormánya tagjait úgy válogatta össze, hogy egységes legyen a vélemény közöttük: mindegyikük életében a legnagyobb esemény, hogy magyarnak születtek. Tehát nem embernek, illetve semmilyen egyéb erényük és eredményük nem érhet fel a születésük esetlegességéhez. Ebben persze munkál a protestáns "Sola fide" és ennek egészen hajmeresztő összekapcsolása a nacionalizmussal, de ez már messzire vezet, ám pontosan ez a fajta gondolkodás az, ami miatt a rugalmatlan, zárt nemzetek romlásra vannak ítélve. És ha valakinek bizonyíték kell a romlásra, itt van legalább az utóbbi száz évünk.) Orbán valójában tisztában van a világ várható fejlődésével: hogy a globalizáció bármelyik összetevője sokkal erősebb, mint a "nemzetállamok" (az amerikai, nemhogy a magyar!). Mutatja ezt jól, hogy évi százmilliárdokért csábítja ide a globális tőkét, nem bánja különösen a magyar munkaerő elvándorlását, nem kíván versenyképes nemzeti polgárságot "fejleszteni" és igyekszik kiszolgálni a globális gazdasági trendeket (mostanában a digitalizációt belengetve). Gulyás Gergelynek a globális társaságok elleni tegnapi kirohanása a "politikailag inkorrekt" konferencián -- valójában süketelésen --  vagy azt jelzi, hogy nem ért semmit, vagy azt, hogy hazudik. (A szabadságról alkotott véleménye viszont, mely szerint az Magyarországon öltene testet, kétségtelenül az utóbbi része.)

Mármost Orbán és Horthy egymásra találása a terméketlen és hazug etnicizmusban egy másik oldalról is jól megfogható. A migráció is fenyegeti az etnicista tudatot (tényleg nem maradhatna ugyanaz a magyar lényeg, ha nagy számban kellene tudnia integrálnia Európán kívüli -- de akár ezen belüli -- embercsoportokat!), ugyanakkor éppen az etnicista tudat hervasztó hatása a potenciális magyar képességekre (nagy fa, sűrű lomb, tömött árnyék, alatta semmi) teszi lehetetlenné az etnicista tudattal való megbirkózást is: nincs honnan jönnie a kihívásnak. (Hacsak nem a Mérceszerű orgánumok, konkrétan Jámbor András buta, de legalább őszinte antikapitalizmusából, amely -- jó nagyot visszalépve Marxtól -- a populizmusból az irigységet képes a legcizelláltabban tolmácsolni.)

Ma ott tartunk, hogy miközben a túlnyomórészt a globalizáció szellemi és anyagi termékeit fogyasztjuk, ettől a ténytől -- tehát a valóságtól és ezzel önmagunktól -- akar elidegeníteni a magyar kormányzat azzal, hogy nem tisztázza a magyarság kapcsolatát a való világgal. (Nincs az az élő fideszes, aki két kerek mondatban el tudná mondani, hogy akkor hogyan kell vélekedni a Nyugatról, mik azok a nyugati értékek, mit kell közülük védeni és mit nem, és miért, illetve ennek tükrében mi lesz velünk.) Az orbánizmus terméketlen lázadása párhuzamos világokat hoz létre, de a "magyar világ" leginkább a szegényeknek van felkínálva, akiket a nemzeti propaganda elégtétellel tölthet el a másik világból való kirekesztettségük miatt. A többiek meg nyomják a sódert, de közben élvezik a globalizált világ javait. Régi, ócska trükk a prekariátus leszerelésére.

A "végtelenül eszes" és "nagyon nemzeti" lázadás máris érezteti a hatását. A multik nem tudnak -- pl. a hátrányos helyzetű Baranyában -- gyárakat nyitni és munkahelyeket létrehozni, mert Orbán megvédte a magyarokat. A Fehrer nevű német vállalat megkívánta alacsony szinten sincs képzett munkaerő: aki volt, elment. Orbánék inkább finanszírozzák a közmunkát, minthogy a piaci munkahelyekhez szükséges társadalmi készségeket erősítsék, talán mert a tőlük független autonómiákat veszélyesnek találják. Eközben a "bezzeg" Audi, Bosch, Daimler stb. a saját oktatási rendszereikben és korábban szárba szökkent ipari klaszterek (Győr, Kecskemét stb.) kebelén képzik a még mindig olcsó betanított és szakmunkásokat, gyakorlatilag enklávékat hozva létre a magyar munkaerőpiacon. Ahogy az egészségügyet, úgy az oktatást is privatlzálja a fideszes gyakorlat -- legalábbis a versenyképes szegmenseiben. Ezt itt csak azért mondom, hogy a nemrég még a háromszáz forintos vizitdíj ellen harcba vezetett olvasót egy pillanatra megérintse a helyzet -- az etnicista "lázadás" -- fonáksága, hazugsága és egyúttal kilátástalansága. A magyar állam több nagyságrenddel gyengébb annál, hogy képes legyen felvenni a harcot a globális logikával, ahol tudja, kiszolgálja, de azt mégis eléri, hogy közben szétforgácsolja az alapvető közösségi képességeket és elszegényítse a nemzetet. Ez persze nem egyszerűen etnicista, hanem etatista (államelvű), cinikus és sarlatán tempó.

Amikor a Trump körüli (megfakult) holdudvar nálunk konferenciázik és -- mint sehol máshol -- jól van tartva, éppen csak az Egyesült Államok és Magyarország "nemzeti" érdekeinek különbségeit nem vitatják meg (legalábbis nem értesülni erről). Amerikát "elsőnek" nyilvánítani és a globalizációból rájutó károkból sérelmi politikát csinálni csak (veszélyes) ökörség; Magyarországon gazdasági autarkiáról álmodozni -- aztán ezt az ethoszt terjeszteni is! -- számító aljasság. Schmidt Mária és a hasonszőrűek interjúi olvashatatlan baromságok, az látszik belőlük, hogy sosem művelték ki magukat kellően és világ életükben mások pénzéből éltek: a nemzeti szocializmus -- azaz, hogy etnicista-xenofób propaganda mellett közpénzek privatizációját végzik szakmányban a kevesek -- sosem tett és nem tehet egy népet gazdaggá. Ha egy csöppet is belegondolnának ebbe a választók, hanyatt homlok rohannának leszavazni Gyurcsányra, mert kiderülne számukra, hogy abszolút végponton túl is létezik kormányzati felelőtlenség. Érdemes lenne esetleg meglépniük ezt a tisztelt választóknak, mielőtt Orbán egy újabb fordulattal elkezdené behívni a "kulturált algériai vendégmunkásokat" (csak mondtam egy jelzőt, amellyel az ilyen fordulatoknak meg lehet ágyazni), mert addigra kiderül rólunk, hogy "elég erősek" vagyunk már az integrálásukhoz -- holott a valóság az, hogy nincs más, aki dolgozzon az eltervezett összeszerelői bérszinten és a robotokba se éri meg mindenhol befektetni. Azaz vagy (képletesen) most Gyurcsány, vagy a választónak tessen szembeköpni magát a majdani újabb orbánista fordulat után. (Persze nem kell, eddig se tette.)

A magyar nemzet hosszú távú fennmaradását és fejlődését a világ népeinek körében egyedül a képességei és a megkülönböztető, de adaptív és termékeny kultúrája biztosíthatják. Az állama csak rombolja ezeket és már csak emiatt sem lesz kár, amikor fel fogja adni a (leginkább ma is csak látszat-) harcot a globalizáció valamelyik újabb hullámával szemben. Ez nem fog holnap bekövetkezni, de minimálisan elfogulatlan szemlélettel pontosan érzékelhető, hogy előbb-utóbb be fog, és akkor elválik majd a nép, a nemzet és az állam ma éppen egységesnek tűnő útja. A nemzetállamok történeti képződmények -- btw, hogyan fér meg velük a liberális, multikulturális-dinasztikus birodalmat sirató Trianon-ellenesség?! -- és ekként is fognak az erőforrás-rendszerek változó dinamikája miatt elmúlni. Fel kéne fogni végre, hogy nem élünk üvegházban azonos ideális hőmérsékleten, és az értékrendünk -- ahogy az elmúlt évezred során -- úgy ezután is folyamatosan változni fog, ha szeretnénk, ha nem. Én nem annyira szeretem, talán egy picit (tekintve az etnicizmusunk terméketlenségét), de ez van. A magyar történelem ritkán alakult a pórnép érzelmi élete alapján, és eztán sem fog. Sorry, pórnép.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8713998240

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nagy Ausztria matrica 2018.05.25. 09:18:52

Nagy Ausztria matrica. Mert nemzeti érzelmű emberek mindenhol vannak. Még a törököknél és a tatároknál is. Az a helyzet, hogy a kiegyezéssel mi is egy elnyomó hatalommá váltunk az akkori Magyarország területén élt más népek számár...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2018.05.25. 11:01:49

@anteus1000:
". Az összes többi szövege ostoba hazugság a még nála is (jóval) ostobább pórnépe számára."

Ezt írtad.

Macerás a vidék magyarságát....."ostoba pórnéphez" hasonlítani.

Ebből a megfontolásból ,te csak egy dzsentri lehetsz.....amolyan 7 szilvafás nemes.

Tév út egymás ellen hergelni azonos nyelvet beszélő embereket.
Ez orbáni retorika.
Ezért nem vagy nála különb habitusú ember.

2018.05.25. 11:19:01

@sas70:
na de vajon lesz-e igénye a franciáknak vagy az olaszoknak saját autóra. vagy akár a cseheknek, a lengyeleknek. szerintem igen. és képesek lesznek autót gyártani úgy, hogy az döntően francia, vagy olasz, cseh vagy legyen. egy tartomány is képes lesz rá. na most ezt a népek miért ne tegyék meg. mert nem hatékony? a hatékony az, hogy a piacon egyféle autó van. egy ideig ebbe az irányba halad a világ. 193 ensz tagállam van. és nincs 193 féle lényegesen eltérő autó. csakhogy a többség azt mondja, hogy legyen már francia, román, stb. autó. csak ezeket persze olcsón szeretné megvenni. a helyi piacot kellene szabaddá (adómentessé, vagy alacsonyan adózóvá) tenni és a globalitást korlátozni. nyilván ez következik. de ettől még verheted a segget, hogy a multik. nézd már meg a multik igazgatótanácsait. ügyes üzletemberekből áll. bármelyikbe beülhetne gulyás gergely, rogán antal, szijjártó péter vagy lázár jános. csak ők vállalják, hogy leválthatók. azt vállalják, hogy leváltják a másik brancsot. ebből kvázi egypártrendszer lesz. csak ez nyugat-európában úgy hívják: "nagykoalíció".

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2018.05.25. 11:28:23

@jatagán9:
Uhhh... végre egy értelmes kritika a cikkre.....

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.25. 11:39:44

@jatagán9: @Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: azt hiszem, összetéveszted a nemzetellenességet egyrészt a nacionalizmus valamelyik válfajával szembeni kritikával és/vagy a nemzetállam-ellenességgel, vö poszt. Persze lehetnek még "nemzetellenes" magyarok is, de azok vagy nincsenek már itthon, vagy szenvednek, de semmi esetre sem domináns csoport. Az más kérdés, hogy persze nem mindenki képzeli ugyanúgy, milyennek kellene lenni a nemzetnek, de attól még egyikük sem nemzetellenes.

csakférfi 2018.05.25. 11:41:58

@sas70:
Csak nem gondolod hogy tárgyi érték az ami összetart egy népet?
Ez komoly?
Nem a "szellemi" erkölcsi...morális...ami összetart embereket?
Lehet hogy a multikulti tárgyiasított embere tárgyakat termelve összetartozónak érzi magát......ez komoly ellentmondás.
Ugyanis először a családi összetartozást éled meg gyerekként. Aztán a tárgyakkal való ismerkedést.
Épeszű ember nem borítja fel a sorrendet.
:)

HARP3R 2018.05.25. 11:42:37

@444: Orbánt a hatalom érdekli és másodsorban a pénz. Talán még az, hogy nagy történelmi alaknak tekintsék. Valójaban az utókor annak fogja látni ami valójában.

csakférfi 2018.05.25. 11:45:58

@HaFr:
Jatagán szépen összefoglalta.
Melléfogtál a posztoddal.
Sajnálom.......veszett fejsze nyele.
:)
Minden jót a továbbiakban.....bárhogyan is alakul.
Az élet általában rácáfol mi emberek agymenéseire.
:)

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.05.25. 11:48:53

@HaFr: Ezt a kínaiak is tudják? És tudják azt is, hogy vége a cucialista időknek?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.25. 11:50:36

@csakférfi: nem tudom, miről beszélsz, de te se, amiről én, úgyhogy maradjunk ennyiben

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.05.25. 11:53:17

@sas70: Nyilván arra próbált rávilágítani, hogy a migráncsok 99%-a képzetlen, alkalmatlan a mérnöki munkára, de te szándékosan félremagyarázod, hogy mantrázhassad a migráncsvédelmet, és ráhúzhassad a rasszista lepedőt a fószerre...

2018.05.25. 12:06:40

@HARP3R:
az alapkérdésekben (nem "magas" "filozófiában", hanem az elemi biológiai kérdésekben) nyilvánvaló, hogy orbánnak van igaza.

sas70 2018.05.25. 12:10:43

@csakférfi: Nem tárgyakról beszélek, bár ha egy olaszt kérdezel a Ferrariról...
Én arról az innovációról beszélek, ami tárgyiasul is. Az innováció pedig nem nemzeti, hanem nemzetek közötti. Csak nézd meg a tudományos kutatásokat és az azokban résztvevő embereket.
Már a kultúra sem csak nemzeti és részben nem is volt az szinte soha. A színházban is tökéletesen megfér egy szezonban Shakespeare, Csehov és Székely és lehet, hogy a rendező sem magyar, az előadás mégis a magyar kultúra része lesz. Magyar írók műveit is olvashatják a világon mindenhol, nem kéne megfosztani egy németet, spanyolt stb. ettől.
Attól, hogy átjárhatók a határok Európában és lehetőséged van bárhol élni, dolgozni még nyilván nem fogod elfelejteni, hogy magyar vagy.

Amúgy meg Orbánnak ez a nemzetállami hőbörgése, csak egy politikai termék, semmi más. Egy hivatkozási alap, egy kártya, amit szükség esetén előhúz és olyan mint az adu. Pont ez a szar populista őrület volt a Brexitnél és mindenhol ez van, ahol a hatalomnak nincsennek normális érvei.

2018.05.25. 12:14:31

A fidesz már régóta az iszlám világrendre helyezkedik. Felteszem a mában a kérdést. Ha Orbán 10 év múlva kijelenti, hogy az iszlám a menő, ki merne vele szembeszállni?

sas70 2018.05.25. 12:18:07

@444: Volt olyan, amikor a nemzetek bezártak gazdaságilag és kurvára nem volt sikeres időszak.
Tudomásul kell venni, hogy egy globális gazdaságban élünk, akár tetszik, akár nem. Mi pont olyan haszonélvezői vagyunk az exporton keresztül, mint amennyire bármely exportáló ország és kárvallottjai is vagyunk, amikor egy hazai vállalkozás, vagy szektor ellehetetlenül. A piacot persze szabályozni kell bizonyos mértékben, de nem lehet irányítani, mert azt már a szocializmus is megpróbálta és az sem volt sikeres.
Szóval az egyensúlyt kellene jól megtalálni, hogy inkább a globál hasznát élvezzük, mint a kárát.

2018.05.25. 12:24:32

@HARP3R:
a keveredéssel nem jönnek létre alacsonyabb rendű fajok (amit a nácik hirdettek), de magasabb rendűek sem (amit a libsik hirdetnek). mindkét tábor fasisztoid.

MEDVE1978 2018.05.25. 12:37:28

Nem hinném, hogy megszűnnének a nemzetállamok rövid- vagy akár középtávon. Itt már alapvetően kérdéses, hogy mekkora integrációt tekintünk nemzetállamnak. Az USA vagy Kína egy "nemzet"? Mert ha igen, akkor nagyon messze vagyunk a megszűnésüktől.

Még akkor sem egyértelmű a kép, ha az önmagukat az euróval nagyon nehéz helyzetbe hozó nyugat-európai országokról beszélünk. Ezekben is jönnek fel a nacionalista trendek. A további integrációt az EU-ban egyre inkább a nemzeti sajátosságok teszik nehézkessé. A németek még mindig nemzeti alapon gondolkoznak a rendelkezésre álló forrásokat illetően, a német választások is ezt mutatják.

A Trump által indított kereskedelmi háborúk, illetve a Kína elleni közös EU nyilatkozat (amit pont Orbán torpedózott meg), mind azt mutatják, hogy a halott nemzetállamok választói buta módon azt gondolják, hogy a nemzetállamok nem halottak és azt várják el a vezetőiktől, hogy a "nemzetállam" érdekei felé menjenek és ne a "globalizáció által diktált" irányba.

Én inkább úgy látom, hogy a "pórnép" továbbra is erős közösségként és alapként értelmezi a nemzetet, míg vannak olyan emberek és szervezetek, akik ezt nem így gondolják és csökkenteni akarják a szerepét. Ide tartoznak nyilván a kozmopoliták, de szervezetként akár a multik is.

A globalizáció egy sokkal régebbi folyamat, nyilvánvalóan már van tapasztalat az arra adott reakciókkal. A pórnép ebből egyébként azt szűri le, hogy a hetvenes-nyolcvanas évekig tartó folyamatos növekedés és jólétbővülés a fejlett országokban nemzetállami keretek között valósult meg, míg az elmúlt húsz év stagnálása már úgy, hogy az inga elbillent a globalizáció irányába. Nem véletlen, hogy a politikai eredmények is egyértelműen azt mutatják, hogy a választók károsnak tartják az ellensúly nélküli globalizációt. Az EU szkepticizmus egy része is ebből táplálkozik, úgy gondolják a nemzetállamok polgárai, hogy az EU lefeküdt a globális aktoroknak (multik).

A legfontosabb problémát leghamarabb mégis több mint 150 éve mondta ki Marx: Világ proletárjai egyesüljetek. Bár azóta nagyon sok minden megváltozott, a tőke globalizáltsága, nemzetközisége sokszorosa lett az akkorinak, a mondat még mindig lefordítható úgy, hogy ma értelmezhető legyen.

A mai világban kijelenthető, hogy a tőke érdekérvényesítő-képessége (akár közvetlenül globális vállalatok által, akár közvetetten tőke-érdekvédelmi szervezetek - IMF, WTO, WB által) nagyobb, mint valaha volt. Ehhez viszont nem párosodik ellensúly, sem mint Marx álma, a dolgozó emberek határon átnyúló összefogása, sem pedig egyéb (állami, felügyeleti) jellegű. Ezt érzékelik a szavazópolgárok és a nemzetállamtól remélnek védelmet. Mivel a törvényhozó hatalom továbbra is a nemzetállamok kezében van, ezért ezek még elérhetnek valamit.

Több dolog is ebbe az irányba mutat: ott van például a TTIP, amely esetében annyira nagy volt az ellenállás, hogy nem volt elég, hogy a tőkeérdekvédelmi szervezetek megvették az EU bürokratáit és az USA döntéshozóit. A nép tapasztalata tehát az, hogy a regionális integráció (EU) képviselői megvásárolhatók, nem közvetlenül képviselik az ő érdekeit és, hogy a globalizáció "fokozódik", ami egy negatív folyamat.

Azt, hogy a jövő mit hoz, nehéz kitalálni, de mivel a nemzetállamra, mint érdekvédelmi szereplőre nagy igény van a népességben, ezért biztosan nem fog elsorvadni.

2018.05.25. 12:44:15

@sas70:
a nemzeti korprorációk nem zárják ki se a versenyt, se az együttműködést. erre egy-egy (teoretikus, de a valóságtól nem távoli, nem irreális) példa. a nagy-cseh-szlovák tátra teherautó mögé kössük a magyar mátra pótkocsit. nacionalizmus és kooperáció. egy kompetetív példa. a kisalföldi rába traktor és a cseh zetor versenyeznek egymással.

MEDVE1978 2018.05.25. 12:44:50

@444: Evolúciós tekintetben a keveredés hasznos, mivel ha olyan életképes hibrid jön létre, amelyben az előnyös tulajdonságok csoportosulnak, akkor az életképesebb lesz a két alapvető fajnál, ez pedig pozitív. Viszont lehet a keveredés negatív is (ló+szamár= öszvér, medve és jegesmedve hibrid stb.), ami nem szaporodóképes utódot hoz létre. Az viszont ki fog pusztulni.

Emberi környezetre vetítve viszont ez szociáldarwinizmus, akár a náci, akár a liberális, importáljunk négereket módon is.

csakférfi 2018.05.25. 12:47:08

@HaFr:
Nem tudod???

"A magyar történelem ritkán alakult a pórnép érzelmi élete alapján, és eztán sem fog. Sorry, pórnép."

Ezzel zártad a soraidat.
Lekezelő...nagyképü...cinikus...pökhendi....stb.
Tudod miért?
Azért öregem mert a hatalmi elit a "pórnépet" mindig a saját vágyálmai szerint mozgatja.

Íme az áldozathozatal a "pórnép" részéről .
Ezeket az embereket köpöd szembe a "nem az van amit ők akarnak" kijelentéssel.

"A második világháború halálos áldozatainak pontos számát sosem lehet megtudni, a pontatlan nyilvántartások miatt. A számítások szerint kb. 75 millió halálos áldozata volt, köztük 20 millió katona és 40 millió civil.[437][438][439] A civilek közül sokan az éhezések, bombázások, betegségek és népirtás következtében haltak meg."
Wiki idézet.

Ezt eredményezte a nagy kapzsiság.
A melós ....vagy a paraszt ott fagyott halálra.
Hogy hogy jön ide ez?
Gondolkodj öregem......te itten a nagy jóléted és kényelmed közepette azon agyalsz....még jobbá kell tenni ezt a sárgolyót.....a multikultival.
Vak vagy és érzéketlen.

MEDVE1978 2018.05.25. 12:50:15

@sas70: Van egy fejlődésgazdaságtan nevű tárgy közgáz egyetemistáknak. A lényege az, hogy sikeres fejlődésmodelleket vizsgálnak a történelem során. Az igazság az, hogy neoliberális környezetben még egy ország sem kapott erőre és lett domináns. A délkelet-ázsiai kistigrisek, Kína, Japán, de akár több európai ország is úgy teremtette meg a fejlődés alapját, hogy védővámokkal, adminisztratív intézkedésekkel védte magát a külföldi áruktól.

csakférfi 2018.05.25. 12:52:11

@sas70:
:)
Jó...jó.. Értem.
Csak kiveséztem az autós sztoridat.
Amúgy kelleni fog egy egységes -a bolygón lakó embereknek-gondolkodás.
Erre törekedtek a vallások anno.
Most meg a tudomány.
Kétlem hogy a marxi értelemben vett kizsákmányolás,mint multikulti,valaha is ellentmondásmentes társadalmat eredményezne.
Ezért tartom logikátlannak a posztot....és annak "szellemét".
:)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.25. 13:02:50

@csakférfi: ja, ne izgasd fel magad annyira -- ha értelmezni tudod, akkor rögtön kiderül, hogy magamat is a pórnéphez sorolom amellett, hogy (nekünk) tényleg nem osztottak lapot sose, ne kapd fel a vizet

2018.05.25. 13:04:29

@MEDVE1978:
az öszvércsődör terméketlen. távoli keresztezéssel beáll a hímsterilitás. ezért vannak lovak és szamarak. az öszvérek nemzedékről nemzedékre természetes módon kihalnak.

sas70 2018.05.25. 13:15:22

@MEDVE1978: Azért Kína gazdasági értelemben eléggé liberális, sőt sok tekintetben vadkapitalista. Mellesleg ennek egy részét, a '80-as végén, magyar szakértői segítséggel teremtették meg, amikor létrehozták a kétszintű bankrendszert és talán '90-ben a tőzsdét. Egyébként délkelet-ázsiai országok, pont a globalizmus nyertesei, mert nem vietnami papucsból van a pénz, hanem abból, hogy textilipar odatelepül. Európa pedig szintén a közös piaccal kezdett nagyot szakítani, nem azzal, hogy bezárkóztak az országok. A magyar kertészet pedig, jórészt a bolgároknak köszönhető. De ha már gazdaságtörténet, akkor Velence miből is lett gazdag és földközi tengeri hatalmi tényező, aki komoly szerepet játszott a török birodalom visszaszorításában?

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2018.05.25. 13:23:35

A multikulti által létrehozott arctalan, gyökértelen, múlt nélküli embertömeg az amit a legjobban lehet mozgatni, terelni, szavaztatni.
Egy erős nemzet gondolkozik, vitázik és küzd a saját boldogulásáért.
Itt nem V. Iktor éleselmélyű őcsászári fenségére gondolok, hanem egy valóban normális vezetőre aki nem téveszti össze a családi kasszát a sajátjával.
Itt ebben a cikkben, mint valami megtörténő sötét látomás, mint egy nostradamusi álom úgy íródik le a sötét jövő.
Szerintem mindig eljön az a pont amikor az ember választ magának társat, olyat akivel együtt akar élni a többitől függetlenül. Nem csak egyet többet is. Azt hívják közösségnek. Olyan közösségnek amely egyet akar. Egy nyelven, hasonlóan gondolkodva, ünnepelve és szomorkodva. Akiknek vannak híres, méltán híres őseik akiknek a tetteit továbbíthatják. Ha pedig olyanok vesznek körül akikkel semmi közös nincs benned akkor szellemi agyhalott, sivár, depressziós zombi leszel.
A nemzet örök és élni fog, mert az a normális. A
A keverék identitása zavaros és veszélyes, mert mindig fúrni fogja a többséget.

sas70 2018.05.25. 13:24:06

@MEDVE1978: Marxnak csak részben volt igaza, mert nem a világ proletárjai egyesültek, hanem a világ tőkései, létrehozva globális gazdasági hatalmakat.
Egyébként szerintem, az ezek elleni fellépésre, pont nem a nemzet államok erőltetése a megoldás, hanem éppen az országok közötti gazdasági integráció és a közös politikai fellépés. Mert az Eu. együtt egy értékelhető méretű piac, az országok egyenként viszont jóval kevésbé. Magyarország pedig önállóan nevetséges méretű és erejű.

2018.05.25. 13:37:23

@MEDVE1978:
túl távoli keresztezések nagy valószínűséggel nem működnek ezért a szórvány populációk hosszú távon halálra vannak ítélve. a zárványok nem. csak elfajul a szexualitás. lásd dél-kelet ázsiaiak. és ilyenkor nyilván érdemes nyitni nemzetközösségi keretek között. de ez nem a nyílt társadalom alapítvány által meghirdetett kényszerbetelepítés. az egy nyílt fajelméleti támadás a természetes módon keveredő (európában hagyományosan kereszténynek mondott) nemzetek ellen.

2018.05.25. 13:41:24

@sas70:
a világ burzsoáziája se egyesült. egyébként az is a kulturális marxizmuson alapul. nem véletlenül vannak az ortodox kommunisták és az ortodox kapitalisták egy balliberálisnak nevezett politikai platformon.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.25. 13:48:33

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: arctalan tömeget csinál a nacionalizmus, csak az irányítás közvetlenebb és véresebb

Alick 2018.05.25. 14:33:31

@sas70: Kérdés, hogy az országok közötti gazdasági integráció irányításába mennyire folynak bele a globális nagyvállalatok lobbistái. A TTIP tágyalások felállása azt mutatta, hogy jelentős mértékben. Ha a gazdasági integráció (állítólag demokratikusan megválasztott) levezénylői ennyire befolyásolhatók, miért is bízzon meg bennük az állampolgár?

Alick 2018.05.25. 14:35:38

@444: "nem véletlenül vannak az ortodox kommunisták és az ortodox kapitalisták egy balliberálisnak nevezett politikai platformon."

Azért erre nem vennék mérget. :)
munkaspart.hu/hirek/2659-a-munkaspart-a-valasztasokrol.html

2018.05.25. 14:44:01

@Alick:
az új ellenzékben benne van mindenki, aki nem fidesz. thürmer, a miép és a kamupártok is. amúgy a munkáspárt inkább államszocialista, tgm és társai az ortodox kommunsták és egy politikai platformon állnak a kapitalistákkal. a történészek majd eldöntik azt, ami a közönség számára nyilvánvaló: mindezt faji alapon szerveződve teszik.

Alick 2018.05.25. 14:57:31

@444: Ha elolvasod Thürmer nyilatkozatát, benne szinte barátságosan megveregette Orbán vállát, miközben lecsszte a szoclib ellenzéket.
Éppen csak azt nem mondta, hogy Orbán legalább olyan jó a társadalmi integrációs politikai játszmákban ("aki nincs ellenünk, az velünk van"), mint amilyen anno Kádár volt. :)

anteus1000 2018.05.25. 15:27:11

@csakférfi:

Nem vagyok.
A pórnépet HaFr írásából vettem. A pórok ostobasága meg egyszerűen vitathatatlan tény. Ijesztően tanulatlan, olvasatlan, érdekeit nem ismerő, tunya népség. Önállóságra képtelen és végletesen kiszolgáltatja magát a gonoszságnak és saját torz személyiségének.
Ömlik arra, amerre a rocska dől.
Csak elvenni akar, hozzátenni nem tud.

2018.05.25. 16:21:22

@Alick:
a nem keresztény szocialisták és a nem-nemzeti liberálisok mégis csak egy politikai platform.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.05.25. 17:07:41

@HaFr: A szovegtenyleg tul bonyolult, konnyen levonhato belole a kovetkeztetes hogy a szerzoje a szovegelesen kivul mashoz nem konyit...viszont nem szorakoztato

morph on deer 2018.05.25. 17:48:28

@MEDVE1978:
“ Viszont lehet a keveredés negatív is (ló+szamár= öszvér,”

Hát egyrészt az sem egyértelműen negatív, másrészt az elsőre pozitívnak itélt hibridek további generációiban már szép rendesen visszaüthet ez-az, ahogy Mendel kikalkulálta.

Az alapvető tévedés egyébként szerintem annak a feltételezése, hogy orbánt valóban érdekli az ország hossú távú sorsa, azért forszírozza a nemzetállami lózungokat.
Holott egy frászt.
Ez az a tematika, amely a legtöbb szavazónál rezonál ezért vagy azért, de mindenképpen érzelmi alapokon, és lényegében ez elég is a teljhatalom fenntartásához. Az pedig a cél, - és még csak az eszköz sem egy “greater good” ügy érdekében, szó sincs ilyesmiről.

A gyülekezési törvény tervezett átalakítása még mindig nem eléggé árulkodó jel?

Remélem, hogy főállású kőfaragó beszerzése nem okoz gondot - a kitűnő japcsolatoknak köszönhetően - tekintve, hogy annyi buherálni való akad már megint a “gránitszilárdságún”, hogy nyúgdíjig elég lesz

Alick 2018.05.25. 17:50:18

@444: Pl. a Syriza-t és a bankár-liberálisokat nehezen tudom egy platformon elképzelni.

VT Man 2018.05.25. 17:53:35

@trabant:
"Nyugaton nincsenek valós és hangoztatott nemzetállamok. Az amerikai pláne nem az a vegyes lakossságával."

Aha.
"A Pledge of Allegiance (’Hűségeskü’) az Amerikai Egyesült Államokban elterjedt hűségnyilatkozat, amelyet a polgárok ünnepélyes alkalmakkor valamint az iskolások a tanítási nap kezdetekor mondanak el.

Igy kezdodik:

„Hűséget fogadok az Amerikai Egyesült Államok Zászlajának és a köztársaságnak, amelyet jelképez: egy és oszthatatlan Nemzet az Isten színe előtt, amely szabadságot és igazságosságot nyújt mindenkinek.”
(Wikipedia)

De te azert magyarazd el nekunk, hogy miert NINCS nemzet amerikaban.

BéLóg 2018.05.25. 18:11:14

A Porta Fényességének egyértelmű mivoltából mondhatnók, leáldozott a nemzetállamok sorsa. Be kell tagozódni Hatalmas Szultánunk által A Próféta által rendelt, Allah dicsőségére fölépített birodalomba.
Az ellenállás hasztalan! A sors megíratott. Nincs más lehetőség.
A Török Birodalom legyőzhetetlen!

2018.05.25. 18:26:28

Bocs, de a becsicskított és gazdaságilag teljesen kiszolgáltatott 100% EU friendly nemzetállamokhoz képest Oroszország nem is olyan rossz alternatíva.

Az éppen széthulló EU-ban az Európai Egyesült Államok víziója tényleg egyre inkább pórnép lázálma lesz. Bocsi pórnép.

kolompar lole 1113 2018.05.25. 18:39:37

"gleichschaltolása"

Mifasz?

Te beszélni kicsi mádzsár?

Visceroid 2018.05.25. 18:41:30

"A globalizáció és a migráció erősödni fog"

Hát ja, a globális háttérhatalom ezt akarja. Orbán pedig repül az ellenszéllel, és mindezt a népek szívják meg. Ki kevésbé, ki jobban. Nekünk nagy szopás lesz, már látszik az euró árfolyamán.

kolompar lole 1113 2018.05.25. 18:59:11

@Visceroid:

"globális háttérhatalom"

Jó hülye vagy bazmeg...

midnightcoder2 2018.05.25. 19:02:41

@sas70: Szövegértés barátom, szövegértés. Nem faji alapon nem lehet mérnök, hanem ha most behozol valamelyik afrikai országból 10 millió embert véletlenszerűen, akkor azok között elég alacsony lesz a mérnökök száma, és viszonylag sok a kecskepásztoroké, mivel ez a terület nem annyira a magas színvonalú oktatásáról nevezetes. Ha százmillió számra özönlenek majd a népek - márpedig egy népesség duplázódás ezzel fog járni - akkor sok-sok-sok képzetlen polgárra fog jutni egy képzett.

Van egy rakás képzett néger még kis hazánkban is, de ők kb. úgy kerültek ki, hogy az adott ország nagyon-nagyon vékony gazdasági-kulturális elitje küldte ki tanulni a gyerekét Európába, az itt elvégzett egy egyetemet, és utána már hasznos tagja tudott lenni a társadalomnak. De szerinted, ha elindul mondjuk Nigériából úgy vagy 50 millió átlagpolgár, akkor közülük hány ilyen lesz ? Annál is inkább, mert aki ilyen, az többnyire már itt van. Egyebek között amúgy ezért is tartanak ott azok az országok ahol...

Bunkóné Barom Ildikó 2018.05.25. 19:04:12

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: Sztem multi istenéknek is kezd leesni, hogy az európai nagyvárosokba beerőltetett, zömmel muzulmán embertömeg nem úgy működik ahogy elképzelték. Többségük nem akarja és nem is tudja felvenni a nyugati munkakultúrát, ellenben erős vallási és/vagy kulturális kötődés fűzi az iszlám tradícióhoz, ráadásul az európai muszlim fiatalság körében futótűzként terjed a szalafizmus.
Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy nem integrálhatók megfelelőképpen, és nem fogják megoldani a ny-európai gazdaságok munkaerőhiányát: nem lehet velük leváltani az engedelmes ökörként igát húzó, majd megbízhatóan fogyasztó európai fehér embert, pedig ez volt a terv...

kunzoo 2018.05.25. 19:11:12

Mikor beütött a válság az usa lett a legnagyobb protekcionista és az állam mentette meg az üzemeket. Most is protekcionisták. Mi meg elhisszük a meséjüket a szabad versenyről meg a globalizációról. Ezek addig értékek amíg ők nyernek rajta. A franciák detto.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 19:22:06

@VT Man:

"A Pledge of Allegiance (’Hűségeskü’) [...] amelyet [...] az iskolások a tanítási nap kezdetekor mondanak el"

Idén van a 75. évfordulója az amerikai Legfelsőbb Bíróság azon döntésének, amelyikben kimondták, hogy a(z állami) iskolás diákok _nem_ kényszeríthetőek sem arra, hogy tisztelegjenek az amerikai zászló előtt, sem arra, hogy elmondják a Pledge of Allegiance-t:

en.wikipedia.org/wiki/West_Virginia_State_Board_of_Education_v._Barnette

Ebből a legfelsőbb bírósági döntésből származik a híressé vált mondat:

If there is any fixed star in our constitutional constellation, it is that no official, high or petty, can prescribe what shall be orthodox in politics, nationalism, religion, or other matters of opinion or force citizens to confess by word or act their faith therein.

midnightcoder2 2018.05.25. 19:47:06

@kunzoo: Nagyjából ma is erről szól Pl. a ZTE elleni hajcihő. Amúgy az amcsik eleve nagyon jók abban, hogy a nemzetközi konfliktusokat a saját hasznukra fordítsák illetve alakítsák. Lásd Pl. az oroszok elleni szankciók mert hogy ugye a csúnya orosz nacionalisták fellázadtak a derék ukrán puccsista neonácik ellen, és ebben az oroszok segítettek nekik, ergo úgymond megszállták a derék ukránokat. És ezért nyilván puccsot érdemelnek. Közben Pl. az, hogy Izrael már jó pár évtizede megszállva tartja Palesztinát kb. a lőtéri kutyát nem érdekli, és a demokrácia derék exportőreinek a fejében meg sem fordul, hogy esetleg ellenük sem ártana egy embargó.

midnightcoder2 2018.05.25. 19:48:22

@neoteny: "Idén van a 75. évfordulója az amerikai Legfelsőbb Bíróság azon döntésének, amelyikben kimondták, hogy a(z állami) iskolás diákok _nem_ kényszeríthetőek sem arra, hogy tisztelegjenek az amerikai zászló előtt"

Na ja. Semmi sem tart örökké, az amcsi birodalom sem. Ez volt az egyik első pici lépés a lerombolása felé.

Janossz 2018.05.25. 19:56:33

@444: " az új ellenzékben benne van mindenki, aki nem fidesz. thürmer, a miép és a kamupártok is. "
A mondat helyesen, púder nélkül:
Ellenzékben van mindenki, aki nem fidesz.
Így van.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.05.25. 20:00:47

Nem baj ha nő a globalizáció.

Nem baj ha nő a migráció.

A baj az, ha olyanok migrálnak ide akik genetikailag és/vagy kultúrálisan alsóbbrendüek.

Miért lenne érdeke az itt élőknek egy lehülyített, óccsított hígított tarka lakosság? Hol lendített fel az ilyesmi bármilyen államot?

Hagyjuk már meg a németeknek a sok agysebészt, így gyorsabb ütemben zárkózhatunk fel az európaiértékekhez.

Janossz 2018.05.25. 20:20:44

@Európai téridő: " Az osztrák Railjet egy kamu. Ha rajtam múlna, csatolt Flirt szerelvényeket járatnék a bécsi Főpályaudvarra, mert még azok is jobbak annál. "

Sok nagy gondolkodót bevonz a címlap. Úgy látom, te a vasút avatott szakértője vagy.

Elmondanám, hogy a kamuvonat úgy kétszáznegyvennel hasít, ahol olyan a pálya, a hét órás München-Bp menet simán lehetne öt is, ha ezt hazánkban is engedélyezné a pálya állapota, de hát itt ugyebár a Kelebia-Fülöpszállás vonal a prioritás.
Na meg a minden nagy fánál megállás kényszere, mentesítendő a hazai vasutat. Münchentől az első állomás Salzburg. Itt némileg sűrűbb.

Járathatnál 424-eseket, ekkora tudással.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.25. 20:23:46

@EU zászlót mindenhova: " Ehhez jön még az elszipkázható kvalifikált munkaerő.." Ami a legnagyobb veszteség az országnak.

Janossz 2018.05.25. 20:24:22

@Magyar ember ne viseljen baseball sapkát:
Választás: megvolt.
Kétharmad: megvan.
Új brossúra: Az nincs.
Meddig akartok ebből énekelni?

pragmatika2 2018.05.25. 20:27:10

Trianon éppen azért következhetett be, mert a környező nemzetek etnicisták lettek. És ebben sikeresek voltak.@EU zászlót mindenhova:
Kézenfekvő hát, hogy mi is ebből tanuljunk.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.05.25. 20:28:41

@Visceroid: Orbán aszonta 300-as euró felett a kormánynak le kell mondania.

pragmatika2 2018.05.25. 20:29:51

@EU zászlót mindenhova:

"ökörként igát húzó, majd megbízhatóan fogyasztó európai fehér embert, pedig ez volt a terv..."

A terv egy része így is ok, ha levgjuk a megjegyzésedből az "ökörként igát húzó," részt.

A spórolós német piacra jól jön egy két millió fogyasztó, meg libsi szavazó.

Visceroid 2018.05.25. 20:30:17

@kolompar lole 1113: "Jó hülye vagy bazmeg... "

Mért, szerinted ki hozza ide ezt a rengeteg arabot? Néhány éve még komolyan ment ellenük a harc, most meg öleljük őket keblünkre. Egy totálisan meghasonlott állapot ez a mostani, amikor már a zöldhatáron átszökdöső terroristákat tekintjük "menekülteknek". Te tényleg elhiszed, hogy ezek nem ugyanazok, akik ellen a Közel-Keleten harcolnak, hogy ne jussanak el idáig? :D

pragmatika2 2018.05.25. 20:32:42

@anteus1000:

"A pórok ostobasága meg egyszerűen vitathatatlan tény. Ijesztően tanulatlan, olvasatlan, érdekeit nem ismerő, tunya népség. Önállóságra képtelen és végletesen kiszolgáltatja magát a gonoszságnak és saját torz személyiségének.
Ömlik arra, amerre a rocska dől.
Csak elvenni akar, hozzátenni nem tud."

Most miért kell lefikázni a szoci majálisok közönségét ?

Visceroid 2018.05.25. 20:32:57

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Orbán aszonta 300-as euró felett a kormánynak le kell mondania. "

És számon kéri ezt rajta valaki? Sehol nem lehet olvasni az EUR árfolyamról, pedig emlékszem, a 2008-as válság idején minden nap volt róla szó, szépen kontextusba téve. Mostanában ha már megemlítik, akkor már nagy szó. Kedves baloldaliak is beszartak, de nagyon, vagy csak teljesen szétestek. Mindegy is...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 20:33:47

@midnightcoder2:

Na ja. Bezzeg a Harmadik Birodalom meg a Szovjetunió, amelyikben nem voltak mindenféle liberális bírók akik a nemzeti zászló iránti tiszteletlenséget szították volna ...

Etniez 2018.05.25. 21:06:39

@EU zászlót mindenhova: Aztán helikopterről lehet-e már vadászni? :D

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.25. 21:21:56

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: pedig lehetnének közmunkások valamelyik Mészáros-birtokon... Tetszettek volna jobb kormányokat választani és jobban számon kérni őket ---

Bunkóné Barom Ildikó 2018.05.25. 21:48:08

@Etniez: Örülök, hogy reklámozod a saját hülyeségedet. Ha minimális fogalmad lenne a dologról, tudnád, hogy mozgó járműről nehezebb eltalálni egy célpontot.
Attól hogy belinkelgetsz olyan felvételeket, ahol valakik ezt a sportot űzik, erre vállalkozó pilótával, még közel se jelenti azt hogy a vadászok többsége képes lenne erre. Egy sűrű erdő fölött pedig eleve kivitelezhetetlen. Próbálj néha offline létezni! Hidd el izgalmasabb..

Bunkóné Barom Ildikó 2018.05.25. 21:51:24

@Voznyák Pista: Talán, mindenesetre az már valszeg leesett nekik, hogy gátat kell szabni ennek az elmebajnak..

Janossz 2018.05.25. 21:53:36

@EU zászlót mindenhova:
" tudnád, hogy mozgó járműről nehezebb eltalálni egy célpontot. "
Tehát, ha jól értem, ha valaki más háziállatát akarja valaki épp kilőni, jobb előtte megkötni, hogy legalább az ne mozogjon, ha már a sportember járműve igen.

Etniez 2018.05.25. 22:37:57

@EU zászlót mindenhova:
"
b1.blog.hu/2018/03/09/semjen_helikopteres_luxusvadaszatai_messze_tulszarnyaljak_rogan_helikopterezeset

EU zászlót mindenhova! 2018.03.10. 10:28:25
@rallus: A hülye barmok még életükben nem lőttek puskával. Nem fogják fel, hogy milyen kurva nehéz lenne eltalálni mozgó járműről egy mozgó célpontot. Különösen egy helikopterről.

EU zászlót mindenhova! 2018.03.10. 10:35:40
@Etniez: Egy háborús szitu egész más, mint egy vadászat. A szarvas nem lő vissza..Valamint egész más gépágyúval lőni sorozatokat kvázi fix célpontra, mint egy lövést leadni egy vágtázó szarvasra..

EU zászlót mindenhova! 2018.03.10. 10:54:01
@Etniez: Hülyeség, a Vietnami háborúban használt amerikai Huey csapatszállító helikopterek is fel voltak szerelve gépágyúval, amit ember működtetett.
Ami a helikopterről leadott egyes lövéseket illeti, ahogy már írtam a rohanó szarvassal ellentétben a háborús szituban fix vagy kevéssé mozgó a célpont. Gyakran speciálisan képzett mesterlövészek képesek ilyen helyzetben pontos találatot bevinni.
Egy átlagos lövésznek még saját fix helyzetében is nehéz mozgó célpontot eltalálni, nemhogy egy 200 km/h-val száguldó helikopterről..

EU zászlót mindenhova! 2018.03.10. 11:07:42
@Etniez: Nekem volt , viszont te sztem max a Medal of honorban tartottál a kezedben puskát, valódi éles fegyverrel még életedben nem lőttél céltárgyra. Valamint száguldó helikopteren sem ültél még soha..

Etniez 2018.03.10. 11:18:59
www.youtube.com/watch?v=berCDMz2aAg

BiG74 Bodri 2018.03.10. 11:36:02
m.youtube.com/watch?v=aE-Sem4QCCg"

:D

Európai téridő 2018.05.26. 00:06:10

@Janossz: Fütyike, alaposan melléfogtál ezzel a kis megjegyzéseddel. Azon a kocsin, amelyen én utaztam Bécsbe, műszaki hiba miatt be volt zárva a retyó, a másik vagonba való eljutás sem volt megoldott (a magyaroknak így is jó?), és a méregdrága mozgóbüfis is elég snassz volt. Ehhez képest a Velencére tartó zónázó Flirt szerelvényen okés volt a klotyó és egy, az osztrák színekben pompázó büfikocsis hölgynél mutatósabb kiállítása nem lenne olyan fene nagy probléma. És ugyebár ezek a szerelvények alacsony padlósak.

Bunkóné Barom Ildikó 2018.05.26. 00:23:40

@Etniez: Mit állítottam? Hogy nehéz eltalálni, nem azt hogy lehetetlen.Egy Semjén szintű kocavadásznak mindenképp.Egy sűrű erdő fölött egyébként hogy vadászol helikopterről?
Ha azt állítom, hogy álló helyzetből nehéz eltalálni egy mozgó korongot, akkor belinkeled válaszul Igaly Diána egy edzését, te nagyon okos??

midnightcoder2 2018.05.26. 07:34:28

@EU zászlót mindenhova: Annyira szerintem nem nehéz, bár én még soha nem lőttem mozgó járműből, de először is, ez egy viszonylag lassan mozgó jármű, másrészt a szarvas után megy, ergo a jármű és a célpont relatív sebesség különbsége nem túl nagy. A háborús helyzet más, ott a helikopternek az álló célponthoz képest viszonylag gyorsan kell mozognia, mert hogy ő maga is célpont. A szarvas viszont nemigen lő vissza, így elég közel lehet menni hozzá, és fel lehet venni a sebességét.

MEDVE1978 2018.05.26. 08:33:13

@sas70: Lehet így gondolni és akár ez ésszerű is lehetne, csakhogy leginkább azt látni, hogy ez nem megfelelő mértékben kezeli a problémákat. Az EU ugyanis "lefekszik" a nemzetközi tőkének, egyszerűen azzal, hogy az azt vezető politikusokat valamilyen módon megveszi a tőke. Lehet ezt lobbizásnak is hívni, de gyakorlatilag ez történik. A szabadkereskedelem ugyanis fokozottan összekapcsolódik a szabad tőkeáramlással és emellett a vállalati érdekek egyre nagyobb mértékű érvényesítésével.

Máig emlékszem, hogy kb. 20 éve olvastam David C. Korten A tőkés társaságok világuralma című könyvét, amelyből egy fejezet nagyon fokozottan megmaradt. Ez a tőke nemzetközi érdekeinek védelméről szóló fejezet, amely azt mutatta be, hogy már a nyolcvanas évektől kezdődően hogyan törekedtek arra nemzetközi tőkeérdekvédelmi szervezetek, hogy a kormányokra kötelező multilaterális szerződésekbe csempésszék bele a jogi jellegű érdekérvényesítést. Magyarul, hogy ha egy kormány valamely külföldi vagy multinacionális vállalat ellen hoz rendelkezést, akkor ezért perelhető legyen és a vállalat kártérítést kérhessen. Ez több szempontból is baj, az egyik, hogy mélyen antidemokratikus, vélhetően az országok lakosságának 95%-a egy ilyen intézkedés ellen szavazna, ha tehetné. A másik, hogy masszív visszaélésekre ad lehetőséget és tönkretehet egész országokat, csak azért, hogy valahol máshol egy pár vállalkozó vehessen egy újabb autóflottát.

A látható jelenség ugye az, hogy az ultra versenyképes nyugat-európaiak (Német, benelux, skandináv) által "vezetett" EU egyre jobban belemegy az ilyen deal-ekbe. Ez nem véletlen, hiszen a német kormány mögött ott áll az exportorientált és sikeresen autóipar, gépipar és vegyipar, a hollandok mögött a szállítás, biztosítás stb. Ezek tehát arra nyomják a kormányaikat, hogy írják alá a szabadkereskedelmi megállapodásokat, melyek háttérvize a jogi érvényesíthetőség.

A választók viszont látják - ha nem is ilyen összetetten - ezeket az összefüggéseket, részben ezért nőtt meg az EU szkepticizmus és ezért van trendben a nemzetállam.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 08:58:17

@MEDVE1978:

"a kormányokra kötelező multilaterális szerződések"

Ezeket a multilaterális szerződéseket a kormányok kötik: olyan mértékben kötelezőek a kormányokra, amennyiben a kormányok alávetik magukat ezen szerződéseknek azáltal, hogy részt vesznek a megkötésükben.

"mélyen antidemokratikus"

A választók választják (választották) meg azokat a kormányokat, amelyek ezeket a szerződéseket megkötik (megkötötték): ha ezek a szerződések mélyen antidemokratikusak, akkor az azt jelenti, hogy a képviseleti demokrácia maga mélyen antidemokratikus.

"írják alá a szabadkereskedelmi megállapodásokat"

Ezek nem szabadkereskedelmi megállapodások, hanem az államhatalmak/kormányok által menedzselt kereskedelmi megállapodások. Egy szabadkereskedelmi megállapodás egy mondatos lenne: "a szerződő felek nem támasztanak semmilyen törvényes akadályt az állampolgáraik által önkéntesen folytatott bármiféle kereskedelemmel szemben".

MEDVE1978 2018.05.26. 11:44:10

@neoteny: Fogalmazzunk úgy, hogy ez a képviseleti demokrácia egy "vadhajtása". Nyilván a megállapodásokat megkötő kormányok többféleképpen is mérlegelnek, ott vannak az előnyök is (tőkeimport, kereskedelmi lehetőségek, választókerületében / országában létrejövő munkahelyek stb.), de ott van masszívan a lobbi is.

CETA vagy TTIP példával élve az EU-t és mögöttesen a kormányokat nyilvánvalóan nyomta a nyugat-európai vegyipar, autóipar, élelmiszeripar (NEstlé) a megállapodás felé. Itt egy makroérdek (Nyugat-Európa vagy az EU érdeke) ütközik kisebb érdekekkel (akár egy ország, régió vagy polgár érdeke). Emellett egy rövidtávú érdek ütközik hosszútávúval (az EU tárgyalóra a nemzeti választónak egyáltalán semmi hatása, a közvetett képviseletet ellátó politikus pedig rövidtávon, 4 éves ciklusokban gondolkozik). Így bőven előfordulhat, hogy a politikus mondjuk a jó hírt látja és akarja látni (jön a beruházás), szemben azzal, hogy mondjuk 5 év múlva egy multi beperelheti a kormányát, mert olyan intézkedést hozott, ami azt a profitjában korlátozza.

Az ellentmondás ott van, hogy ha szimplán azt kérdeznék meg a lakosságtól, hogy akarjátok-e, hogy amennyiben a kormányotok kedvezőtlen intézkedést hoz, kockázata legyen, hogy valamelyik tengernyi pénzzel rendelkező multi beperelje, aztán valami tengerentúli "független" bíróság döntsen erről az egészről, a választók döntő része azt mondaná, hogy semmiképpen.

Ez csak a multik túlhatalma a közösség ellen, viszont máshol már realitás a multik túlhatalma az egyén ellen is. Ezt is az ilyen nemzetközi szerződések mellékletei hozzák magukkal.

A legjobb példa a most a Bayer által felvásárolt Monsanto, ami a következő szisztéma alapján dolgozik és ver szét évszázados társadalmi struktúrákat, milliárdos hasznot szerezve. Az ő módszerük:
1. Genetikailag módosított vetőmag feltalálása, ami jobb hozamot biztosít, mint a korábbi vetőmagok
2. Hamar kiderül, hogy csak akkor működik a vetőmag, ha a Monsanto által használt gyomirtóval és kártervővédővel kombinálják.
3. Levédetik a vetőmagot szerződésben úgy, hogy a farmer a Monsanto vetőmagot csak egy vetéshez használhatja. Utána nem vetheti el az aratás után betakarított magokat, azokat kénytelen újra megvenni a Monsantotól minden évben.
4. Ha a farmer vissza akar állni a régi termelésre, az nem fog menni, mert az alacsonyabb hozam miatt alulmarad a mennyiségi és árversenyben.
5. A Monsanto magándetektíveket alkalmaz, akik ellenőrzik, hogy nem vet-e el olyan magot az illető farmer, ami korábbi aratásból származik. Ha elvet, akkor óriási összegekkel perelik be, mivel a vetőmag genetikai kódja a Monsanto szellemi tulajdona.

A fentiek miatt Indiában a tönkremenéstől rettegve több tízezer ember lett öngyilkos. A Monsantonak nem lennének ilyen jogai, ha azokat nem garantálnák nemzetközi szerződések. Ez egy tipikus példája annak, amikor makro szinten egy cég már káros, brutális extraprofitra tesz szert, mialatt felmérhetetlen társadalmi károkat okoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.26. 12:03:46

@MEDVE1978:

"a közvetett képviseletet ellátó politikus pedig rövidtávon, 4 éves ciklusokban gondolkozik"

Így van; épp' ezért mélyen antidemokratikus a képviseleti demokrácia: a politikusok érdekei nem esnek egybe a választók érdekeivel -- és a politikusok birtokolják az államhatalmat, vagyis ők képesek jobban érvényesíteni az érdekeiket, mint a választópolgárok.

"1. Genetikailag módosított vetőmag feltalálása, ami jobb hozamot biztosít, mint a korábbi vetőmagok

[...]

4. Ha a farmer vissza akar állni a régi termelésre, az nem fog menni, mert az alacsonyabb hozam miatt alulmarad a mennyiségi és árversenyben."

Vagyis előnyös a Monsanto genetikailag módosított vetőmagjával vetni, mert jobb hozamot biztosít.

"egy cég már káros, brutális extraprofitra tesz szert"

Jelen példában a Monsanto azért tesz szert nagy profitra, mert olyan terméket nyújt a farmereknek, amely használatával több terményre és így több jövedelemre tudnak szert tenni. Vagyis a farmerek saját megítélése szerint _nem_ káros a Monsanto gazdasági tevékenysége, hanem hasznot hajt a farmerek számára is és a Monsanto (értsd a tulajdonosai és alkalmazottai) számára is.

Janossz 2018.05.26. 17:54:23

@MEDVE1978: A termék nem a vetőmag.
A termék egy csomag. Aminek része egy brutál gyomirtó szer, ami mindennek, aminek fotoszintetizálni lenne kedve, elveszi azt.
És a vetőmag, ami ellen tud állni (egyedül) ennek a totális támadásnak.
Ilyenformán minimális termelési költséggel tisztes hasznot hajtva.

" Ha a farmer vissza akar állni a régi termelésre, az nem fog menni, mert az alacsonyabb hozam miatt alulmarad a mennyiségi és árversenyben."

Ha a farmer vissza akar állni, egyrészt GMO mentesként magasabb áron értékesítheti a kevesebb termékét, másrészt számolnia kell a magasabb termelési költségekkel. (többszöri gyomirtás)

Senki nem kényszerítette a népeket fegyverrel a Monsanto termékei használatára, csak valahogy mindenki kevesebb munkával akar több pénzt keresni.
Ennyi.

hhh. 2018.05.26. 20:11:14

Trianon igazságtalansága könnyen belátható, hiszen a döntést meghozók a (saját maguk által lefektetett) alapelveket vették semmibe, amikor etnikai alapon területeket osztogattak. Egyébként nem került volna többmillió magyar a határ másik oldalára.
Ott kö keményen vasutakról, kereskedelmi központokról, gyárakról és városokról volt szó, "népek önrendelkezési jogával" leöntve, hiszen nehezen lehetett volna háborús területi veszteségnek aposztrofálni a dolgot olyan államokal szemben, akik nagyjából akkor alakulgattak éppen.
Hívták volna simán "elfoglalt területnek", semmi "igazságtalanság" nem lett volna benne. Így viszont, sok van.
Trianon a "békeszerződés", a globalizációról azonban tudtommal semmilyen szerződés nem született (már ami konkrétan erről szólna), ezért talán felesleges is párhuzamba állítani a kettőt.

hhh. 2018.05.26. 20:44:33

@Janossz: igazán mókás elképzelés. Egy ilyen méretű és jellegű reformterv minimum plgárháborút jelentett volna. Nem valószínű, hogy ebben a formában keresztül lehetett volna vinni.

Janossz 2018.05.26. 21:08:30

@hhh.: " nehezen lehetett volna háborús területi veszteségnek aposztrofálni a dolgot olyan államokal szemben, akik nagyjából akkor alakulgattak éppen. "
" Egy ilyen méretű és jellegű reformterv minimum plgárháborút jelentett volna. "
Tehát akkor mégis csak lett volna háború, és polgárháborús területi veszteségekkel járt volna.
A térkép 1906-os.

hhh. 2018.05.26. 21:46:16

@Janossz: nem fogok mi lett volna ha forgatókönyvekről vitatkozni.
Egyébként, egy háború nem feltétlenül jár területi veszteséggel.
Trianon kapcsán pedig, a magyar területek elcsatolását nehezen lehetett volna háborús tevékenységgel magyarázni, tekintve, hogy sem Csehszlovákia, sem Jugoszlávia nem létezett előtte. Románia igen, egy ideig szöveségesünkként, aztán ellenségként, amit a Monarchia legyőzött. Ezért volt szükség az "etnikai alapú", "népek önredelkezési jogára" hivatkozó "békeszerződésre", ami, mint fentebb vázoltam, önmagában hamis volt. Tehát igazságtalan. Ha a magyar példa nem elég, nézd meg, hol van most Csehszlovákia vagy Jugoszlávia.
Az 1906-os térképpel az a baj, hogy még papíron sem működik...de mindegy is.

2018.05.26. 22:14:48

@Janossz:
nem kényszeríti a piac basszus. dehogy nem. szar szemét emberek vagytok. csak erről van szó.

2018.05.26. 22:37:40

@Janossz:
teljesen mindegy, hogy miről van szó. van egy többségi magyarellenesség. ez a választóvonal. és ezek után megindul az ideológiai címkézés, ki a kommunista, fasiszta. trianon igazságtalansága. ugyan már. szimplán magyarellenes fasz vagy. ilyen egyszerű ez.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.27. 01:25:12

@444:

"csak erről van szó."

"teljesen mindegy, hogy miről van szó."

Nehezedre esik dönteni?

"szimplán magyarellenes fasz vagy."

A kocsma borgőzös népfőiskolás népe nem a magyarok; Toroczkai (lánykori nevén: Tóth) parancsnok sem a magyarok; az Érpatakon a rendetlenkedésével elbukott, még a nevében is Orosz sem a magyarok.

Magyarország Alaptörvénye

ALAPVETÉS

G) cikk

(1) Születésével a magyar állampolgár gyermeke magyar állampolgár. Sarkalatos törvény a magyar állampolgárság keletkezésének vagy megszerzésének más eseteit is meghatározhatja.

(2) Magyarország védelmezi állampolgárait.

(3) Senkit nem lehet születéssel keletkezett vagy jogszerűen szerzett magyar állampolgárságától megfosztani.

[...]

VII. cikk

(1) Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását vagy megváltoztatását és azt a szabadságot, hogy vallását vagy más meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon, akár egyénileg, akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolja vagy tanítsa.

[...]

IX. cikk

(1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.

----

Ha neked nem tetszik ez, akkor lobbizd az alkotmányozó többséggel rendelkező kormányzatot, hogy változtassa meg az alaptörvényt (alkotmányt). De addig amíg ezt el nem éred, nem te vagy az ivócimbijeid mondják meg azt, hogy ki a magyar, akármennyit is vergődtök.

Janossz 2018.05.27. 07:59:20

@444: Esetleg megválogathatnád a szavaid, trollkoma!
Egyébként kire is fröcsögsz?
Ferenc Ferdinándra, vagy a történelemre?
Ha elolvasnád a belinkelt cikket, tudnád, hogy a Monarchia háburú nélkül is oszlásnak indult, már 1906-ban rajzolgatták a térképeket.
Bécsben, nem Párizsban.

2018.05.27. 10:16:21

@Janossz:
ez egy a monarchián belül a bécsi udvarhoz közeli román elképzelés. az ún. popovici terv.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/Greater_austria_ethnic.svg
jelzem ez magyarországnak ítélte volna a csallóközt, dunaszerdahelyet, komárom egészét. azon túl losoncot, szatmárnémetit, aradot, szabadkát. a székelyföld autónóm területté vált volna. ez messze nem trianon. az brutális igazságtalanság volt. a mai napig kérdés, hogy magyarországról miféle politikai körök támogatták. így lehet megérteni a történelmet.

azon megy a vita, hogy lukács györgyöt b-listára teszik. és ő nem b-listázott. itt egy a bécs által támogatott kényszerbetelepítéssel létrejött két brancs, amiből az egyik brutális magyarellenessé vált. nem csak zsidók, nem az összes zsidó. de nagyrészt zsidók vagy feltétlen zsidóbarátok. és ezzel szemben létrejött egy brutális zsidóellenes csoportosulás. nem csak németek, nem az összes német. de nagyrészt németek, vagy feltétlen németbarátok. és ebből következett egy berlin által szervezett kitelepítés.

a magyar főúri elitet és a magyar parasztságot szidják. elvették a villákat. nézd már meg, hogy hány ávós lakik a villákba. ezek egymást is bebörtönözték, egymást is ölték. és egyébként hogy kerültek be a belvárosba a szegény kis cigányok. és ezek az emberek a magyar népi kultúrát, a magyar parasztságot szidják. még a magyar főúri elit is angolszász kapcsolatokkal kiegyezést ajánlott. van egy brutális magyarellenes társaság, keresztényellenes, nemzetellenes, államellenes. és azok liblingjei. és ha nem választják meg őket, akkor az is fasizmus. brutális kampányt folytatnak magyarország ellen. de ezek egymást is és izraelt is utálják.

teljesen mindegy, hogy nyelvrokonság, monsanto gyomirtós növényei, növekedési hormonos állatai, trianon vagy akármi. van egy brutális magyarellenes társaság. és azért lett orbán megválasztva, azért jött létre a jobbik és ezek a pártok azért kaptak összesen 70%-ot, hogy őket politikai értelemben szétverjék. és ha ez kevés, akkor könnyen kaphat akár 80% felett is a jobboldal. miközben budapesten
a többség még mindig foggal körömmel ragaszkodik a soros alapítványhoz, a kommunista lukács györgy szellemiségéhez, a kulturális marxizmushoz és a totális kapitalizmushoz. persze, hogy ezek az ellenzékiek se tudnak megállapodni egymással.

az a kérdés, hogy ki adja a főpolgármestert. ha a fidesz, akkor ez a kultúrharc eldőlt. ha a "demokraták", akkor tovább folytatódik. de ebből a két társaságnak az egyiknek el kell tűnnie magyarországról, kelet-közép európából és a duna medencéből.

Janossz 2018.05.27. 10:38:33

@444: "teljesen mindegy, hogy nyelvrokonság, monsanto gyomirtós növényei, növekedési hormonos állatai, trianon vagy akármi." Van egy brutális magyarellenes társaság, amely minden kérdésben retrográd, hol fasiszta, hol kommunista, de mindenképp önkényuralmi berendezkedést akar.

Ez az ország majd harminc éve a piacgazdaságot választotta, tizennégy éve az EU-hoz csatlakozott.

Te meg itt napszámban (jól fizet?) tolod egyszer a sámánéneket az államvallásról, máskor, hogy te megtervezed Debrecen éves lábbeli-igényét, óvodától egyetemig. Mert az úgy jó.
Aki meg nem ért veled egyet, az egytől egyig magyargyűlölő hazaáruló.

A hülye meg én vagyok, hogy még mindig reagálok egy csúszómászóra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.27. 10:38:56

@444:

"van egy brutális magyarellenes társaság"

"van egy brutális magyarellenes társaság."

A kocsma borgőzös népfőiskolás népe nem a magyarok; Toroczkai (lánykori nevén: Tóth) parancsnok sem a magyarok; az Érpatakon a rendetlenkedésével elbukott, még a nevében is Orosz sem a magyarok.

"de ebből a két társaságnak az egyiknek el kell tűnnie magyarországról, kelet-közép európából és a duna medencéből."

Ez nem fog megtörténni: még '38 és '45 között sem történt meg teljesen, sem '48 és '89 között, pedig azok eléggé erős totalitariánus kísérletek voltak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.27. 11:35:47

@444:

"a kocsma nem csak iskolázatlanokból áll."

Teljesen mindegy, hogy milyen a kocsma népének iskolázottsága mindaddig amíg azt várják (és annak az ígéretére szavaznak), hogy az okosok majd megszervezik nekik azt, hogy kevés munkával dőljön a lé.

"nem tudok olyan megoldást, ami mindenkinek jó."

Ez triviális: nem is tudhatsz, hiszen mindenkinek más jó.

"szerintem olyan nincsen."

Szerinted olyan sincs, hogy a javak önkéntes cseréje/adásvétele.

"és szerintem ezek államiság, vallás nélkül kizárólag szabad piaci alapon nem jöhetnek létre"

Pedig létrejönnek naponta milliárdszámra világszerte.

"a személyes kapcsolatokat építő politikusok a sikeresek. ez azért némi optimizmusra is ad alkalmat. ugyanis azt jelenti, hogy az önkormányzati hatalom erősödhet. mert hogy önkormányzati képviselő szinte minden választóhoz személyesen oda tud menni."

És? Mindaddig, amíg Bp-ről mondják meg azt, hogy mit kell mondania a választónak, semmit sem számít az, hogy odamegy-e személyesen hozzájuk. És mindaddig amíg Bp-n van a pénzcsap, Bp-ről mondják meg azt, hogy mit kell mondania.

Kanada egy szövetségi állam: Brit Kolumbiában a tartományi ÁFA 7%, a szövetségi ÁFA pedig 5%. Vagyis a tartomány több ÁFÁt szed be a tartományi polgároktól, mint amennyit a szövetségi kormány szed be ugyanezektől a polgároktól. Ez ugye olyan arány, mint ha Hajdú-Bihar megye (vagy egy kelet-mo-i szövetségi tartomány) 15.75%-ot szedne be a 27%-os ÁFÁból, míg Bp (a központi kormányzat) 11.25%-ot. Egyből más lenne a politikai leányzó fekvése, ha így történne az ÁFA szedése Mo-n. Persze akkor még mindig azon vergődnének a megyék (vagy a szövetségi tartományok), hogy mennyit tudnak kipréselni a központi kormányzatból saját maguknak, de azért mások lennének az érőviszonyok a megyék (vagy szövetségi tartományok) és a központi kormányzat között. Orbánnak (vagy Gyurcsánynak vagy Karácsonynak vagy valahány név a naptárban) kisebb fogantyúja lenne a vidéken. (Most nem akarok belemenni abba, hogy az SzJA hogyan oszlik meg a kanadai szövetségi kormány és pl. Brit Kolumbia között mert az igen bonyolult, lévén különböző adósávok vannak mindkét oldalon.)

Az arról történő fantáziálgatások, hogy Orbánt mi érdekli meg hogy az önkormányzati képviselők kikhez tudnak odamenni nem érik meg az elektronokat, amikkel kinyomtatják őket. A pénzcsap birtoklása a politikai hatalom forrása: a többi csak romantika.

Ahogy Jesse "Big Daddy" Unruh (egy már halott kaliforniai politikus) magvasan megfogalmazta: "a politika anyateje a pénz".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.27. 11:46:20

@444:

"te nem lehetsz nemzeti keresztény. az valódi liberalizmus az, hogy lehetsz."

Helyesen: a valódi liberalizmus az, hogy ha akarsz, akkor lehetsz nemzeti keresztény, ha meg úgy akarod, akkor nem kell nemzeti kereszténynek lenned. Mindenesetre az államhatalom nem diszkriminál téged azért, hogy melyiket választod. A szomszédod diszkriminálhat téged, ha a másikat választod, mint ő; te is diszkriminálhatod a szomszédodat -- de egyikőtök sem használhatja az államhatalmi erőszakmonopóliumot (értsd törvényeket és azoknak érvényt szerzést) arra, hogy a másikat diszkriminálja. Ez viszont számodra és a kocsma borgőzös népfőiskolás népe számára nem elfogadható, így ti nem hivatkozhattok a valódi liberalizmusra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.27. 13:20:09

@444:

"mindkét tábor diszkriminál."

Csak épp' egy adott időpontban (vagy még inkább egy adott időszakaszban) csak az egyik tábor képes az államhatalom erőszakmonopóliumát arra használni, hogy diszkiriminálja a polgárokat (ti. hogy nyertesekké és vesztesekké tegye őket).

"az a fajta "liberalizmus" is diszkrimináció, hogy te nem lehetsz államalkotó."

Igen, mint ahogy a rablást büntető törvények is diszkriminálják a rablókat.

Amikor az "államalkotók" olyan államot alkotnak maguknak amely intézményesített módon végzi el a rablást az "államalkotók" egy alhamaza ügynökeként, akkor az ilyen "államalkotást" nem lehet igazolni azzal, hogy ez a valódi liberalizmus terméke lenne.

"nem hiszek abban, hogy van objektíven legjobb adórendszer, ami a nulla adó. mert szubjektíven ilyet senki sem akar."

(Majdnem) mindenki nulla adót akar _magának_. Az ellen (szinte) senkinek sincs kifogása, hogy _mások_ adót fizessenek.

"ha egy városlakó azt mondja, hogy nem kíván tulajdonos lenni, akkor ne legyen. és nem kell fizetnie a kis kapucnis majmok etetésének költségeit."

Mindaddig, amíg "közpénzekből", ti. adókból finanszírozzák a kis kapucnis majmok etetését, addig egyik városlakó sem képes kivonni magát az etetés költségeinek megfizetése alól.

Míg ha magánkézben van az állatkert, akkor a belépti díjakból finanszírozzák a kis kapucnis majmok etetését -- és arra is van bármelyik városlakónak lehetősége, hogy adakozzon az állatkertnek, ti. hogy akkor is etetésre kerüljenek a kis kapucnis majmok ha a belépti díjak esetleg nem fedeznék az etetésük költségeit.

"de aki tulajdonos az rendelkezhet az adója részéről."

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

"az csak az ő liberalizmusuk."

A te kettős beszéded meg a tiéd.

Bunkóné Barom Ildikó 2018.05.28. 18:22:31

@midnightcoder2: Így max csak nagy nyílt térségek fölött lehet vadászni. Egy valamirevaló szarvas a helikopter közeledtére ösztönösen bemenekül az erdőbe. Sztem egyébként ez a vadászati mód Európában nem is engedélyezett. Arról nem is beszélve, hogy a fotókon látható szállítóhelikopter nem nagyon alkalmas erre..

ellenben ezzel:

www.detailcompany.com/images/Heli%20Hogs/Copy%20of%20Copy%20of%20Copy%20of%20_MG_4265.jpg

---

trabant 2018.06.01. 09:21:45

@morph on deer:
A nemzet és a nemzetállam két külön fogalom. Az amerikai "nemzet" nem alkot, és nem hirdeti magát nemzetállamnak. Nem is teheti, mert az USA bevándorolt népek és önállósággal bíró államok szövetsége.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.06.01. 09:43:56

@trabant:

"Nem is teheti, mert az USA bevándorolt népek"

Ez csak az etnikai nacionalizmusnak akadálya; de nem az ún. polgári (civic) nacionalizmusnak.

Amikor az amerikai szövetségi politikusok beszédeket mondanak, előszeretettel fűzik a mondókájukba "the American people" fordulatot, ami erre a polgári (civic) nacionalizmusra apellálás.
süti beállítások módosítása