1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.05.16. 18:58 HaFr

A baloldal válsága tovább fog mélyülni

Képtalálat a következőre: „marx szanyi”

Két dologból lehet tudni, hogy Orbánra van szüksége a magyaroknak. Egy, a felük rászavazott. Kettő, a másik felük -- figyelve a pártjaikat és a szellemi elitjüket -- máig nem tudja összeszedni politikailag értelmezhetően, mit akar. Ez nem baloldal-bashing. Ez annak rögzítése, hogy nem csak a médiafölény, a hazudozás, a korrupció, a vidék megszervezése, az etnicizmus, a közmunka stb. nyerte meg Orbánnak a választást, hanem a másik oldal teljes 1. szellemi, 2. politikai terméketlensége is. Ez utóbbiak -- és legelőször az első -- orvoslására semmilyen biztató kezdeményezést nem látok. A gondolkodásnak semmilyen nyomát.

Pedig minden sikeres politikai mozgalom gondolatokkal -- sőt alapos gondolkodással -- és ezek populáris narratíváival indul. De ez a baloldal először is elhitette magáról és máig azt hazudja a nyilvánosságban, hogy baloldali, noha legkésőbb 1995 óta nem az. Elhitette magáról, hogy baloldali modernizációt hajtott végre Blair kelet-európai imposztorával, Gyurcsány Ferenccel, aki ennek a baloldalnak nemcsak miniszterelnöke, de egy évtizeddel ezelőttig a legnagyobb politikailag releváns teoretikusa lehetett! Botrány. Ma a politikai gondolkodásnak végképp semmilyen keletje nincs a baloldalon.

Ma van az Új Egyenlőség, a Mérce (de legfőképp a részhalmaza, TGM) és a kimúlt Krausz-Földes-Vitányi-féle old school baloldal szelleme -- de ezek abban legalábbis egyeznek, hogy nincs politikailag értelmezhető ambíciójuk a programadásra. A gondolkodásuk merőben légies, odavetett. És velük szemben áll a végtelenül igénytelen MSZP-DK nevű folytatásos hakni, amely garantálja az autokrácia fennmaradását és nyilvánvalóan semmi igénye gondolatokra.

Nem nehéz megjósolni, hogy a baloldal válsága ilyen körülmények között csak tovább fog mélyülni: csakis erre lehet következtetni a szellemi és anyagi erőforrásai teljes kimerüléséből és a hiányérzet hiányából. Ceterum censeo, aki a demokráciát egy mondatban emlegeti ezekkel a pártokkal, az minden egyes alkalommal újabb tőrt döf a demokrácia utolsókat vonagló testébe (lásd a "demokratikus ellenzék" frázist: én magam elismerem pl. Bolgár György kellemes modorát és konverzáló képességét, magam is előfordulok néha a műsorában, de egyre elviselhetetlenebbnek találom azt rövidlátást, amellyel vért izzadva tartja fenn a látszatot -- hozzájárulva a demokrácia valóságának döglődéséhez csak azzal, hogy nem mond igazat a "baloldalról".)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr113964790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.05.17. 12:16:41

Cikk megírva, Szanyi az MSZP felszámolásán gondolkodik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.17. 12:40:22

@Fuxos (ex bömis): és ugyanazokkal az arcokkal nyitná az újabb lebujt

Ballib vagyok rettegek 2018.05.17. 12:50:21

Valahogy a baloldalt érő kritikáid hitelesebbek, mint a nacionalizmus ellenes kirohanásaid.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.05.17. 12:58:10

"A baloldal válsága tovább fog mélyülni"

Hova? Hova még? Ehhez nekem nem elég színes a fantáziám, pedig azt hittem.

"demokratikus ellenzék" Ez a kirekesztő és undorító lózung alapjaiban jelezte ennek az egyébként álbaloldali-és álliberális bandának a szellemi mélyrepülését, és így megérdemelten jutottak oda, ahol most vannak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.17. 13:02:08

@zord íjász: a másik oldal ihlette őket a "nemzeti" eltulajdonításával

Ballib vagyok rettegek 2018.05.17. 13:08:32

@HaFr:

Nem tűnik úgy, hogy szeretnék visszaszerezni.
Szerintem a "nemzeti" szótól minden úgynevezett Gyurcsány féle "demokrata" hidegrázást kap.

GyMasa 2018.05.17. 13:23:36

@HaFr:
Hihi!
Azert a nemzeti szocializmust mar valakik anno lestoppoltak.
Annak nem lett tul jo vege...

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.05.17. 13:39:17

@HaFr: " és ugyanazokkal az arcokkal nyitná az újabb lebujt" Kétség nincs felőle, hogy a nagy "megújulás" így történne.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2018.05.17. 14:59:54

@HaFr: Igen? Tőlük nyúlták le az ötletet? Micsoda tanítómesterek! Hiába, a szél összehordja a szemetet!. :-)))

ijontichy 2018.05.17. 16:58:43

@HaFr: "ugyanazokkal az arcokkal" lehet, hogy ez egy modern világ, de a klasszikus üzleti tudás "kupiról, lányokról és bútorokról" örökérvényű. Mondhatnám konzervatív ;-)

DrGehaeuse 2018.05.17. 18:58:08

Az álbaloldal pusztán helyfoglaló. Nem tűnhetnek el mert akkor a helyükön netán még valami értelmes baloldali párt is létrejöhetne.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.17. 20:16:17

@DrGehaeuse:

"értelmes baloldali párt"

A svájci szövetségi alkotmányt olvasgatva találtam egy érdekes részt:

Chapter 3 Social Objectives
Art. 41
1 The Confederation and the Cantons shall, as a complement to personal responsibility and private initiative, endeavour to ensure that:

a.
every person has access to social security;
b.
every person has access to the health care that they require;
c.
families are protected and encouraged as communities of adults and children;
d.
every person who is fit to work can earn their living by working under fair conditions;
e.
any person seeking accommodation for themselves and their family can find suitable accommodation on reasonable terms;
f.
children and young people as well as persons of employable age can obtain an education and undergo basic and advanced training in accordance with their abilities;
g.
children and young people are encouraged to develop into independent and socially responsible people and are supported in their social, cultural and political integration.
2 The Confederation and Cantons shall endeavour to ensure that every person is protected against the economic consequences of old-age, invalidity, illness, accident, unemployment, maternity, being orphaned and being widowed.

3 They shall endeavour to achieve these social objectives within the scope of their constitutional powers and the resources available to them.

4 No direct right to state benefits may be established on the basis of these social objectives.

Praktikusak ezek a svájciak: felsorolnak egy csomó jóléti (kollektivista-baloldali) társadalmi célt -- aztán a végén kijelentik, hogy ezen alkotmányba foglalt szociális célok alapján senki nem formálhat jogot közvetlen állami juttatásokra.
süti beállítások módosítása