1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.05.06. 17:52 HaFr

Nyelvi jegyzet progresszív barátaimnak az ország modernizációjával kapcsolatban

Kapcsolódó kép

B.R.-nak

Az ország hetven százaléka a nemzeti szocialista jelenre szavazott -- nem egyszerűen a szocialistára, tehát nem volt döntő szerepe a választásban csupán az állami gondoskodásnak (a propagandának -- hogy melyik fajta állami gondoskodás jut el a fülekig -- persze volt). Aminek döntő szerepe volt, az az idegenektől való félelmet az irracionalitásig fokozó etnicista ajánlat.

Ezt tudjuk. Mégis érdekes, ahogy a progressziót és a modern európai társadalmakat zászlajukra tűző balos pártok lassan zárványok lesznek ebben az országban -- érdekes mármint, hogy miért válnak zárvánnyá. (Zárójel: rögtön azért, mert a progressziót és a modern európaiságot persze nem értik és nem tudják képviselni, de lépjünk ezen túl.) Azért várnak zárvánnyá -- amiért a progresszív, leftist értelmiség is merőben terméketlen --, mert nem veszik komolyan: egy társadalmat nem lehet A-ról X-re juttatni egy csapásra, egyetlen egységugrással, radikális fantazmagóriák mentén, hanem először egy, majd több rétegét meg kell barátkoztatni B-vel, aztán C-vel stb. Megfigyeltem, hogy amikor -- leginkább a Polgári Konzervatív Párt nevében -- elkezdek beszélni a B-nek megfelelő nyelven, akkor rendre szép számmal ugranak rám a progresszív ismerőseim, hogy Orbán erkölcstelen rendszerét támogatom (nem pedig Rawls, de legalább Tocqueville liberalizmusát). Holott éppen csak Orbán nyelvén túl kell szólni azokhoz, akikről azt várjuk, hogy megértsék, miért kéne A-ról B-re eljutniuk: hogy miért rossz A-ban, miért lehet jobb B-ben. X-ről beszélni nekik (függetlenül X valós előnyeiről, amelyeket itt nem kérdőjelezek meg) érhetetlen, haszontalan, sőt visszás. Ezt a visszásságot igazolja a baloldali értelmiség és pártjainak terméketlensége és közéleti kudarcai.

Ez a fokozatosság ráadásul nem a célba vett rétegek lenézése, hanem jogos elvárás mindenkivel szemben, aki meg akar értetni valakikkel valamit. Nem lehet 21. századi lingua francával és az ennek megfelelő erkölcsi kódokkal beszélni azokhoz, akik az Ómagyar Mária siralom nyelvében vannak otthon. (Metafora volt!) A balos alapállás valójában elitista -- miközben szociális érdeklődéssel áltatja magát.

Az agresszív balos nyelvi műveltség (rétegnyelv), amelybe beletartozik az egyenlőség és a denaturalizált normák ihlette elvont értékrendtől kezdve az alkalmazott kifejezéseken át a politikai valóság minden egyéb értelmezési kelléke, érthetetlen és ellenszenves az említett hetven százaléknak, akik nélkül pedig -- nem kell magyarázni -- a progresszív miliő nem lesz lényegesen nagyobb a következő választásokra sem. Ezért amikor egy konzervatív párt -- ha nem is B-ről, de - F-ről elindulva kezdi el magyarázni a valóságot és ha végül nem is akar eljutni X-ig, mert azt nem tartja üdvösnek, de mondjuk célba veszi Q-t, akkor tessenek örülni. És máris felderenghet majd ebben az örömben az orron (=Körúton) túli valóság. Ki tudja, hátha mindenkinek jobb lesz. (Ja, és egy értelmiséginek épp elég nehéz esztétikai, erkölcsi, tul.képp minden értelemben politikusba fordulnia. Aki nem hiszi, próbálja meg.)

373 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3613895888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.06. 21:12:08

Zsidóv, mit tész türvéntelen?
Fiom mért hol bíüntelen?
Fugvá, husztuzvá,
üklelvé, këtvé
ülüd!

Kegyüggyetük fiomnok,
ne légy kegyülm mogomnok!
ȧnyát ézës fiáȧl
ëgyembelű üllyétük!

2018.05.06. 21:15:09

Zsidó amit tesz törvénytelen
Fiam amiért hal bűntelen
Fogván, rángatván,
öklözvén, kötözvén
ölöd!

Kegyelmezzetek fiamnak,
nem kell kegyelem magamnak!
Avagy halál kínjával,
anyát édes fiával
vele együtt öljétek!

2018.05.06. 21:20:59

ez ugye részlet ómagyar mária siralomból.

már akkor is a nemzeti kereszténységgel szemben szerveződött egy ellenkultúra. amit nem szerencsés azonosítani a zsidóság egészével. egy nem-nemzeti, nem-keresztény világkép és ez akarja uralni a világállamiságot. ugyanúgy izrael felébe is próbál kerekedni.

2018.05.06. 21:29:58

és a politika kampánygépezete ezt fordította úgy le: soros-terv. orbán és a fidesz ezzel nyerte meg a választást. mindkét oldalról hiszterizálták a közéletet. az demokraták is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 00:14:24

@444:

"ez ugye részlet ómagyar mária siralomból.

már akkor is a nemzeti kereszténységgel szemben szerveződött egy ellenkultúra."

Ennek a nemzeti kereszténységgel szemben szerveződő ellenkultúrának a nyomaira az Ómagyar Mária Siralom szövegében bukkantál?

Kibic a toronyban 2018.05.07. 01:31:22

Hol szólnak progresszív értelmiségi zsidók az ország 70 %-ához ??
Valamelyik országos tévében, vagy rádióban, esetleg újságban ?

Ja, hogy ez teljesen kizárt ?
Akkor miről beszél a poszt ?

A magyar szavazók 70%-ához nem szól sohasem egyetlen balos progresszív körúton belül lakozó értelmiségi sem, ez ugye egyértelmű ?

A bárgyú barmok meg nem járnak a körúton belül, hogy beszélhessenek velük személyesen. Milliónyian még az országon belül se jártak a szavazók közül, nemhogy a körúton belül.
Akkor meg miért kel ki a poszt ?
Talán az értelmiségnek, ha progresszív, a maga családjában - ahol még megszólalhat egyáltalán - tájszólásban kéne gyúrcsótányozni, hogy elég többségi legyen ?

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2018.05.07. 02:13:08

Azért ennek alapjai korábban romlottak el.
És nem csak nálunk, ahogy én látom, ez világtendencia.

Az értelmiség elvesztette a hitelességét.
És ebben csak részben igaz, hogy mert hiteltelenek lettek (pl. mert felhigult).

Hiába mondja egy tudós az igazat, ha egy celeb mást mond. A tömegek a buta, tanulatlan, hülyeséget hantázó celebnek fognak hinni.

Mára a legokosabb értelmiségiek ezt átlátták és leszarják a "tömegeket". Fogják törni magukat a "nép felemelésével", ha az nem akar felemelkedni és legjobban azokat szarozza, akik a legtöbb jót akarnak nekik.

Hiába no, a rendszerszintü elhülyülés napirenden van.

De az igaz, akik akarnak valamit azok sem jó eszközöket használnak. Harsány, egyszerű (max 20 éves gyerek szinvonala) és hitvány hívó szavak kellenek. De hát van akiknek ezt meg nem veszi be a gyomra.

Körbeértek a dolgok. :)

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2018.05.07. 02:15:55

@eMeL: Bocs a gyerek nem 20 hanem 10 éves :)

2018.05.07. 08:18:38

@neoteny:
az ómagyar mária siralom lett aktualizálva úgy, hogy soros terv. mert már akkor is a keresztények és a nemzetek felszámolását tűzték ki célul az istentelenek. csak persze ez nem a zsidóság egésze, hanem egyesek.

2018.05.07. 08:19:34

@eMeL:
a legtöbb 20 éves úgy gondolkodik, mint egy 10 éves.

2018.05.07. 08:22:08

(na persze ezek persze provokatív túláltalánosítások)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 08:26:35

@444:

"mert már akkor is a keresztények és a nemzetek felszámolását tűzték ki célul az istentelenek."

Ennek a nemzeti kereszténységgel szemben szerveződő istentelen ellenkultúrának a nyomaira az Ómagyar Mária Siralom szövegében bukkantál?

2018.05.07. 08:55:47

@neoteny:
az ómária magyar siralomba is beleláthatod az ellenkultúrát. azokat, aki megölik istent és ma izrael népe ellen és nemzetek ellen fordulnak azért, hogy a világ felé kerekedjenek. stop soros. így folyik a vallásháború a filoszemitákkal. a balliberálisokkal. a komcsikkal, a libsikkel.

2018.05.07. 09:18:05

És máris felderenghet majd ebben az örömben az orron (=Körúton) túli valóság.

- hát derengeni már dereng. pontosan ez az amiben az "ajánlat" és a 70% egymásra talált. :D
ennél többnek egyelőre nem akar derengeni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 09:24:54

@444:

"azokat, aki megölik istent és ma"

Csak épp' te nem a máról beszéltél:

"már akkor is a nemzeti kereszténységgel szemben szerveződött egy ellenkultúra."

"mert már akkor is a keresztények és a nemzetek felszámolását tűzték ki célul az istentelenek."

Ennek a nemzeti kereszténységgel szemben szerveződő istentelen ellenkultúrának a nyomaira az Ómagyar Mária Siralom szövegében bukkantál?

2018.05.07. 09:31:58

@neoteny:
az ómagyar mária siralom és a jelenkor kapcsolatáról van szó.

lecsós 2018.05.07. 09:33:26

@Kibic a toronyban:
Ez a hiba, ahogy kezded a mondatot: "A bárgyú barmok.." ha így beszélsz vidéken, egy vegyes településen, ahol pl. laknak cigányok, és gádzsók vegyesen, és rendben van nagyjából az élet, lehet hogy ganéval dobálnak meg.

Ez az amit felismert a viktor, hogy a balos progresszív élcsapatnak az a problémája, hogy megkarcolták a az X5-ötöst, és hogy mi a tököm lesz most.
A németszilárd meg odament, és jól megaszonta. És így van ez jól, kapott is érte kétharmadot.

Sokan kérdezik, hogy akkor most mi van, vagy mi lesz. A válasz egyszerű kellene hogy legyen. Fel kellene lapozni a mozgalmi könyveket, és szépen kitalálni azt, hogy mi legyen az üzenet. Ezt meg hitelesen kellene képviselni, hogy a cigány, és a gádzsó is megértse. Mert nem hülye, csak nem tud mit kezdeni azzal, hogy megkarcolták az X5-öst a pub előtt, ahol a külföldi befektetőkkel tárgyalt a család sarja.
Ezt meg tudja csinálni bármelyik nerlovag vidéken.
Amúgy a vidéki értelmiség vevő lenne egy hiteles baloldali politikára, csak bénák hozzá azok, akiknek ezt elő kellene adni. A körúton belülieknek meg fingjuk nincs, hogyan nézne ki egy játék eszmei alapja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 09:34:11

@444:

"az ómagyar mária siralom és a jelenkor kapcsolatáról van szó."

Kár, hogy kétszer is azt fejtegetted, hogy "már akkor is" mi volt a helyzet:

"már akkor is a nemzeti kereszténységgel szemben szerveződött egy ellenkultúra."

"mert már akkor is a keresztények és a nemzetek felszámolását tűzték ki célul az istentelenek."

Ennek a _már akkor is_ nemzeti kereszténységgel szemben szerveződő istentelen ellenkultúrának a nyomaira az Ómagyar Mária Siralom szövegében bukkantál?

2018.05.07. 09:40:35

@neoteny:
már akkor is az volt a helyzet, hogy volt egy istentelen keresztényellenes kultúra. egy ellenkultúra, amelyik szemben állt a nemzetekkel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 09:43:18

@444:

"már akkor is az volt a helyzet, hogy volt egy istentelen keresztényellenes kultúra. egy ellenkultúra, amelyik szemben állt a nemzetekkel."

Ennek a már akkor is nemzeti kereszténységgel szemben szerveződő istentelen ellenkultúrának a nyomaira az Ómagyar Mária Siralom szövegében bukkantál?

2018.05.07. 09:48:43

@neoteny:
kik ölték meg a keresztények istenét, isten (a nemzeti keresztségben minden nemzetek) fiát? egy nemzetellenes, keresztényellenes csoportosulás. nem a palócok.

2018.05.07. 09:51:22

@neoteny:
és ez lett aktualizálva úgy, hogy stop soros. amely csoportosulás izreal népe ellen is támadt. tehát nem az összes zsidókról van szó, hanem egyesekről. nem-nemzetiek és nem-keresztények.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 09:52:44

@444:

"(a nemzeti keresztségben minden nemzetek)"

Amikor Jézust keresztre feszítették, nem léteztek "nemzeti keresztségben minden nemzetek" -- így nem létezhetett "egy nemzetellenes, keresztényellenes csoportosulás" sem.

Próbálkozz újra.

2018.05.07. 10:00:29

@neoteny:
az ómagyar mária siralom 13. századi nyelvemlék. az eredetije valószínűleg 12. századi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 10:01:56

@444:

"és ez lett aktualizálva"

_Mi_ lett aktualizálva? Még nem mutattad meg azt, hogy "már akkor is az volt a helyzet, hogy volt egy istentelen keresztényellenes kultúra. egy ellenkultúra, amelyik szemben állt a nemzetekkel"; így hát az "ez" hivatkozásod üres, nem mutat semmire.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 10:02:56

@444:

"kik ölték meg a keresztények istenét, isten (a nemzeti keresztségben minden nemzetek) fiát? egy nemzetellenes, keresztényellenes csoportosulás."

Amikor Jézust keresztre feszítették, nem léteztek "nemzeti keresztségben minden nemzetek" -- így nem létezhetett "egy nemzetellenes, keresztényellenes csoportosulás" sem.

Próbálkozz újra.

Ballib vagyok rettegek 2018.05.07. 10:18:59

Nem egészen értem.

A ballibeket akarod megbarátkoztatni a B-vel, vagy azokat akik A-ban tanyáznak ?

Én általában nem értem miért akar bárki bárkit megváltoztatni ?

Megérteni lehet embereket, ha van rá érkezésed. Lehet ezeket tolerálni is.
De megváltoztatni 30+ fölött nem sok embert lehet egy betűnyi elmozdulásnál lényegesebb mértékben.

És ez az amit sokan nem fogadnak el. Inkább lebunkózzák a vidékieket, és dzsamboriznak 8-án a parlament előtt. Ez egyszerűbb, és kényelmesebb.

2018.05.07. 10:19:18

@neoteny:
az ómagyar mária siralom 13. századi nyelvemlék.

2018.05.07. 10:22:08

@neoteny:
és nyilván be lehet ezt így is állítani.

2018.05.07. 10:23:02

@neoteny:
ellenoldal:

Az Ómagyar Mária-siralom egyike legkorábbi nyelvemlékeinknek, az első fennmaradt magyar nyelvű és egyben az első fennmaradt finnugor (!) vers.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 10:23:25

@444:

"kik ölték meg a keresztények istenét, isten (a nemzeti keresztségben minden nemzetek) fiát? egy nemzetellenes, keresztényellenes csoportosulás."

Amikor Jézust keresztre feszítették, nem léteztek "nemzeti keresztségben minden nemzetek" -- így nem létezhetett "egy nemzetellenes, keresztényellenes csoportosulás" sem.

Próbálkozz újra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 10:24:20

@444:

"és ez lett aktualizálva"

_Mi_ lett aktualizálva? Még nem mutattad meg azt, hogy "már akkor is az volt a helyzet, hogy volt egy istentelen keresztényellenes kultúra. egy ellenkultúra, amelyik szemben állt a nemzetekkel"; így hát az "ez" hivatkozásod üres, nem mutat semmire.

2018.05.07. 10:26:59

@neoteny:
a politika így láttatja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 10:32:46

@444:

"a politika így láttatja."

Helyesen: egyes politikusok így láttatják.

Ahogy helyesen megállapítottad: "kettős beszédet alkalmazzák".

2018.05.07. 10:40:04

@neoteny:
schilling árpád a művészetével a magyar államiság és a keresztény nemzetek ellen fodul. miért? mert nemzetellenes, keresztényellenes, államellenes. schilling szerint mindenki aki nem ezt teszi fasiszta kollaboráns. és ezért kivándorol, mert nem érzi a "szolidaritást". ez egy kultúrharc. amiben a cél nem a magyar polgárosodás, hanem a minimális előfeltételek megteremtése. az, hogy schilling árpád eltakarodjon. és még vissza fog köpködni. ahogyan te is visszaköpködsz, iontichy, Janossz. MoinMoin és társai. Khonsu, aki egyesítette az összes elméletet, csak nem árulja el, mert a magyarok nem érdemlik meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 10:50:07

@444:

"schilling árpád a művészetével a magyar államiság és a keresztény nemzetek ellen fodul."

A te és a kocsma borgőzös népfőiskolás népének féktelen fantáziálgatásaiban.

"schilling szerint mindenki aki nem ezt teszi fasiszta kollaboráns."

Nem biztos, hogy mindenki; de azok, akik szerint a "normális közélet alapja az, hogy első körben származást, vallást tisztázzuk", mindenképpen.

2018.05.07. 10:52:34

@neoteny:
mindkét oldal így láttatja. és jelenleg nincs itt ideje a harmadik utasságnak. schiffer ezért lépett ki az lmp-ből. de egyébként lehet, hogy nincs mód harmadik utasságra, nincs mód kiegyezésre. nincs is miről. egyszerűen az a megoldás, hogy te és a hozzád hasonlóak kivándorolnak. és utána lehet olyan magyarországot építeni, amit a magyarok döntő többsége szeretne. ami keresztény nemzetköziségen, nemzetközösségen alapul. pesten van egy csoportosulás, amelyik magát nemzetek feletti állónak képzeli. schilling árpád kivonul franciaországba. vihetné magával wahorn andrást és a többieket. adják elő párizsban, hogy a francia nemzet már nem való semmire. és különben is hogy lesz így párizs világváros. ahhoz nemzetközi kapcsolatok kellenek, hanem nemzetek felett álló szuperelit. amilyen schilling árpád, wahorn andrás és alinda.

2018.05.07. 10:53:43

@neoteny:
honnan jön és miben hisz. ezt egy közösségben azért előzetesen nem árt tisztázni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 11:10:18

@444:

"és utána lehet olyan magyarországot építeni, amit a magyarok döntő többsége szeretne."

Csak épp' Magyarország nem a magyarok döntő többségéé, hanem minden magyar állampolgáré.

Magyarország Alaptörvénye

ALAPVETÉS

G) cikk
(1) Születésével a magyar állampolgár gyermeke magyar állampolgár. Sarkalatos törvény a magyar állampolgárság keletkezésének vagy megszerzésének más eseteit is meghatározhatja.

(2) Magyarország védelmezi állampolgárait.

(3) Senkit nem lehet születéssel keletkezett vagy jogszerűen szerzett magyar állampolgárságától megfosztani.

SZABADSÁG ÉS FELELŐSSÉG

IV. cikk

(1) Mindenkinek joga van a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz.

VII. cikk

(1) Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását vagy megváltoztatását és azt a szabadságot, hogy vallását vagy más meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon, akár egyénileg, akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolja vagy tanítsa.

morph on deer 2018.05.07. 11:11:55

@444:
“már akkor is az volt a helyzet, hogy volt egy istentelen keresztényellenes kultúra. egy ellenkultúra, amelyik szemben állt a nemzetekkel.”

Milyen “nemzetekkel” okoska?
Tedd már meg legalább magadnak a szivességet, hogy utána olvasol* kissé, hogy legalább ne öregbítsd a jó hírét az orbanista észlényeknek!

*Nem Németh Szilárd válogatott esszéire, vagy Kásler doktor egészségügyi imáira gondoltam.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 11:12:14

@444:

"ezt egy közösségben azért előzetesen nem árt tisztázni."

Hogyne ártana:

(1) Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását vagy megváltoztatását és azt a szabadságot, hogy vallását vagy más meggyőződését mindenki vallásos cselekmények, szertartások végzése útján vagy egyéb módon, akár egyénileg, akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakorolja vagy tanítsa.

Felhívom a figyelmedet a "nyilvánosan vagy a magánéletben kinyilvánítsa vagy kinyilvánítását mellőzze" részre.

2018.05.07. 11:24:48

@neoteny:
de nincs joga akárhol, akármikor. közösségi terekben nem tehet meg akármit, legfeljebb csak virtualizált közegben. egy zsinagógában aligha tarthat valaki mein kampf felolvasó estet. mert a hitközség elveivel ellentétes. azt a zsidók többsége vélhetően nem fogadja el. te szereted ezt a (köz) tulajdonból levezetni.

a közterekben, középületekben sem lehet akármit csinálni. a közösségi normákat be kellene tartani. akkor is ha magamutogató buzik vonaglani szeretnének. de ha valaki a pávatollal seggében akar az utcán vonulni, akkor jönnek akik kakastollal egyenruhában menetelnek. és így tovább. ezt nem érti alföldi róbert. nem arról van szó, hogy őt betiltották. előadhatja a művészetét privátban. de közintézmények többsége nem kér belőle. de mehet zalaszentgrótra vagy szigetvárra. csak ő ahhoz van szokva, hogy övé a nagyszínpad.

Ballib vagyok rettegek 2018.05.07. 11:30:57

@neoteny:

Schilling vallásoktól és nemzetektől is teljesen függetlenül egy faszparaszt gyűlölködő kretén.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 11:40:01

@444:

"de nincs joga akárhol, akármikor."

Mindenkinek pontosan annyi joga van, mint bárki másnak, különösen a "közterekben". Senkinek sincs több joga attól, hogy valamiféle vélt vagy valós többség tagja, és senkinek sincs kevesebb joga attól, hogy valamilyen vélt vagy valós kisebbség tagja.

"te szereted ezt a (köz) tulajdonból levezetni."

A magántulajdonból; de nem a "köztulajdonból". Ugyanis effektív köztulajdon nem létezik: az gyakorlati lehetetlenség, hogy a köz összes tagja effektíven gyakorolhassa a tulajdonosi jogokat, ti. a tulajdonnal rendelkezést. Annak hiányában pedig a köztulajdon csak nominális: mindig valamilyen "közképviselők" gyakorolják az alapvető tulajdonosi jogot, a tulajdonnal történő effektív rendelkezést, mint ahogy ez a zalaegerszegi művelődési ház esetében is történik.

"de közintézmények többsége nem kér belőle."

Helyesen: egyes közintézmények vezetői nem kérnek belőle -- ami nem azt jelenti, hogy a közintézmények _látogatói_ nem kérnek belőle.

2018.05.07. 11:43:27

@neoteny:
a zsinagóga kinek a magántulajdona?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 11:49:19

@Ballib vagyok rettegek:

"egy faszparaszt gyűlölködő kretén"

Így beszél másokról?

abdul hackeem 2018.05.07. 11:50:43

@444: Ha neo és a hozzá hasonlóak kivándorlunk, akkor miből fogod te itten koptatni a billentyűzetet?
Ha a minielnök elpatkol, akkor mi lesz a többségi magyarokkal?

2018.05.07. 11:59:07

@abdul hackeem:
mi lesz a magyar kultúrával schilling árpád nélkül? alinda kivándorolna.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 12:00:22

@444:

"a zsinagóga kinek a magántulajdona?"

Melyik zsinagóga? Mert pl. a kőszegi zsinagógát a magyar állam (valamelyik jogi személyi szerve) vásárolta meg még 2014-ben. 2011-ben meg Hajdúböszörmény városa vásárolt egy zsinagógát.

Nem tudom, milyen jogi személyek birtokolják a különféle zsinagógákat.

2018.05.07. 12:05:05

@neoteny:
a nagy zsinagóga kinek a tulajdonában van?

Ad Dio 2018.05.07. 12:05:07

@abdul hackeem:

:-/

PONT erről a hozzáállásról szól a poszt. HaFr-nek is lassan esett le, de legalább leesett...

MARADJATOK békességgel, ha úgy látjátok jónak, de NE azért, mert ha innen ti elmentek, akkor aztán itt összeomlik a világ... mert nem, nem omlik össze a világon semmi. Maradjatok mondjuk azért, mert szeretnétek... vagy mert minimum akkora (tágan értett) jogotok van itt lenni, mint nekem vagy 444-nek ;-).

2018.05.07. 12:09:04

@neoteny:
arról van szó, hogy egyesek nem tisztelik közösségi tulajdont. az anarcho-kapitalisták. és vannak, akik magántulajdont nem tisztelik. az anarcho-kommunisták. ők a libsik és a komcsik. egy politikai platformon a balliberálisok. schilling árpád és alinda, alföldi és társaik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 12:18:21

@444:

"a nagy zsinagóga kinek a tulajdonában van?"

Nem tudom; még csak email címet sem találtam, amin érdeklődhetnék. Viszont van telefonszáma: +361-413-1515 hívd fel őket és kérdezd meg.

abdul hackeem 2018.05.07. 12:20:30

@Ad Dio: Miért, van tágan értett jogom?
Pajti, itt egzisztenciákat tesznek tönkre, miközben az egyatábor nem is érti, hogy mi történik, nem is akar A-ból B-be sem jutni, nemhogy X-be.
Tehát, mi lesz a többségi magyarokkal, a minielnök után?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 12:27:38

@444:

"arról van szó, hogy egyesek nem tisztelik közösségi tulajdont."

Ez egy semmitmondó állítás: az ún. "közösségi tulajdon" mindig magántulajdont jelent, ugyanis mindig valamilyen jogi személy a "közösségi tulajdon" birtokosa.

2018.05.07. 12:50:54

@neoteny:
a közintézmények többsége állami vagy önkormányzati tulajdonban van. fogd fel úgy, hogy ezek részvénytársaságok és ezek igazgatótanácsába és felügyelőbizottságába választják a képviselőket. és ők döntenek. és ezek egyikében, másikában nem kéri alföldi, alinda vagy schilling árpád produkcióját.

abdul hackeem 2018.05.07. 12:51:32

@444: Ez lenne a válaszod? Már írtam neked, hogy ezért kár itt koptatnod a billentyűzetet.
Engem nem zavar itt sem Schilling, sem Alinda. A kirekesztősdi az annál inkább.

2018.05.07. 12:54:54

@neoteny:
a telekom előfizetők között is nyilván volt aki ákos rajongó volt. és sérelmezhette, hogy a telekom már nem támogatta. és volt aki ákost utálta. és azt sérelmezhette, hogy a telekom ákost támogatta. erről a telekom igazgatótanácsa döntött. valakinek nem tetszik, akkor választhat két másik szolgáltató közül. schilling árpádnak nem tetszik magyarország. választhat az eu többi 27 tagállama közül.

2018.05.07. 12:57:59

@abdul hackeem:
de milyen kirekesztősdi? nincs olyan jog, hogy alinda és alföldi füttyent egyet, hogy ő fellépne zalaegerszegen. mondhatja ott a művelődési ház vezetője, hogy köszönik, de nem kérik. ezek után a alföldi tiltakozhat, hogy ő egy világhírű művész, alinda elmondhatja, hogy egy szuperzseni. és a zalaegerszegeiek leválthatják a kulturális vezetést leválthatják. de nem váltották le. ez nem szörnyűséges kirekesztés hanem a demokrácia.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 13:04:02

@444:

"fogd fel úgy"

"kettős beszédet alkalmazzák."

abdul hackeem 2018.05.07. 13:05:19

@444: "egy civil kezdeményezés március 24-ére meghirdetett egy Alföldi Róberttel való beszélgetést, azonban, amint Alföldi Róbert FB bejegyzéséből kiderül, egyetlen olyan hely sincs Zalaegerszegen, amelyet a programhoz bérbe mernének adni, és egyetlen szóba jöhető személy se, aki el merné vállalni annak moderálását."
szinhaz.hu/2018/03/10/alfoldi_robert_elott_teljesen_bezarult_zalaegerszeg

2018.05.07. 13:07:45

@abdul hackeem:
jelzem felléphettek egy kisebb színpadon zalaszentgróton és szigetváron. a nagyszínpad nem az övék. és most úgy néz ki, hogy hosszú ideig nem is lesz az. ez egy több évtizede folyó kultúrharc. amiben lassan eredményt kellene hirdetni. az, amit úgy neveznek, hogy "liberális" az valójában az underground.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 13:11:23

@444:

"de milyen kirekesztősdi?"

A zalaegerszegi művelődési ház vezetője által gyakorolt kirekeszdősdi.

"mondhatja ott a művelődési ház vezetője, hogy köszönik, de nem kérik."

Miért mondhatná? Népszavazásra bocsátotta azt, hogy a zalaegerszegi (és környékbeli) közönség kéri-e Alföldi Róbert fellépését vagy rendezését?

"ez nem szörnyűséges kirekesztés hanem a demokrácia."

Egyrészt a demokráciában is történhet kirekesztés; másrészt a zalaegerszegi művelődési ház vezetőjének egyszemélyes döntése nem demokratikus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 13:13:37

@444:

"a nagyszínpad nem az övék."

Erről van szó: habár ők is a közösség tagjai, nem gyakorolhatják a tulajdonjogot a "közösségi tulajdonban" lévő nagyszínpad felett.

2018.05.07. 13:16:43

@abdul hackeem:
felhívom zalaegerszeget, hogy van a kocsmában a sanyi beülne beszélgetni a haverjaikkal. kiváló vélemények vannak kérem szépen. kultúrfellépésről is lehet szó. sanyi tud énekelni. kedvence "brusz szpringtín". "bor' in de jú esz éj". magyarul "borozás az éjszakában". zongorázni is tud, csak még nem próbálta. de a közéletben megmondja a tutit. erre nyilván azt mondják, hogy köszönik, de nem kérik. ezzel sanyit letiltották? megijedtek tőle?

ha valaki beszélgetni akar a zalaegerszegiekkel, akkor menjen ki a főtérre. és beszélgessen a köznéppel. csak úgy járhat, mint vona gábor. elküldik a francba. alföldi alindával locsizna. de legyen hozzá művház, színpad, fizessenek érte. ha a többség nem kéri, akkor nem jár. zalaszentgróton felléphettek. és a zalaegerszegi alföldi rajongók kénytelenek voltak fél órát utazni. na und.

2018.05.07. 13:27:51

@abdul hackeem:
arról van szó, hogy a bizottság nem menő. wahorn "művészete" egy nagy rakás szar. mindig is az volt. ez egy ellenkultúra. jelzem abban a rendszerben a bizottság egyáltalán nem volt elnyomva. a kádári kultúrpolitika támogatta őket. mert hogy pozsgai és a hazafias népfront vidéken kiegyezett az egyházakkal. és a városi értelmiséget ezekkel a szarokkal próbálták maguk mellé állítani. budapesten sikerrel. ott ezt a fost egyesek mindig kultikusnak tartják. wahorn simicska lajosnál lázad csintalan sándorral, aki talán most jobbikos. vagy nem tudom.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 13:29:56

@444:

"ha a többség nem kéri, akkor nem jár."

Először is: nem a többségnek kell kérnie, hanem annyinak, amennyi a nagyszínpad üléseire befér. Másodszor: a művház vezetője nem kérte, aki pedig nem a többség.

Ad Dio 2018.05.07. 13:30:34

@abdul hackeem:

"Miért, van tágan értett jogom?"

Tágan azért rétem itt a jogot, mert nem csak szigorúan véve pozitív jogod van itt élni, hanem morálisan is jogod van megtenni ugyan ezt. PONT azért írtam így, hogy ne értdsd félre... persze azért félreértetted. Sebaj. Majd legközelebb...mondjuk ha nem állsz majd hozzám ellenségként.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 13:34:15

@444:

"arról van szó, hogy a bizottság nem menő. wahorn "művészete" egy nagy rakás szar. mindig is az volt. ez egy ellenkultúra."

Ez a te személyes (szubjektív) preferenciád; másnak meg más a személyes (szubjektív) preferenciája. Fizesse meg mindenki a saját személyes (szubjektív) preferenciájának kielégítését: senki se fizesse meg bárki más személyes (szubjektív) preferenciájának kielégítését.

abdul hackeem 2018.05.07. 13:39:52

@444: na ne, na ne, na ne, na ne hülyéskedj velem.
Te, mint a ... képviselője pont most, pont nekem mondod meg, hogy mi a fos?

abdul hackeem 2018.05.07. 13:42:05

@neoteny: +1 Igen, pontosan így gondolom

abdul hackeem 2018.05.07. 13:46:54

@Ad Dio: Szerintem Te értettél félre, PONT, hogy morális okokból írtam, amit írtam.
Az, hogy (bármilyen)egzisztenciákat tesznek tönkre, az morálisan elfogadhatatlan, miközben a többségi(ala 444) magyarok azokra szavaznak, azoknak adnak 2/3-ot, akik ezt elkövetik. Ráadásul mindezt propaganda eszközökkel, alternatív valóság terjesztésével.

2018.05.07. 13:51:55

@abdul hackeem:
szerinted ez a kultúra. wahorn andrás. a népítélet szerintem az, hogy egy nagy rakás fos. szerinted ez valami nagy dolog. a kutya nem szavaz wahorn andrásra. leszámítva simicskát.

abdul hackeem 2018.05.07. 13:56:00

@444: Kicsit sokra tartod a véleményedet, a mondataid helyesen:
szerinted ez a kultúra. wahorn andrás. szerintem az, hogy egy nagy rakás fos.

2018.05.07. 14:01:58

tök8, mert pl 2 hete lépett fel z.egerszegen a bödőcs. bödőcs, aki már saját szervezőt tart és mindig teltháza van és küldetésének tartja, hogy az ilyen felfuvalkodott fosozó fos barmok agyát rendszeresen felbassza és ez a fontos.
persze fontos az underground is, mert abban születnek az igazi értékek is és olykor előmásznak a csatornáikból és elsöprik a többségi dögunalmat, középszert és a bulvárszart.
lehetetlen, hogy az underground valami általánosan elfogadott jelenség legyen, sőt érthető és pozitív visszajelzés, ha a többség intoleráns vele szemben.

2018.05.07. 14:08:15

@neoteny:
van egy jogi személy. a művelődési ház. annak vezetője, vezetősége ami legitim módon meg van választva. azt mondják, hogy alföldi és alinda beszélgetését nem kérik. így jártak. orbán viktornak jogában áll párizsban bercy-ben fellépni? georg spöttle és szijjártó péter beszélgetnének bevándorlás problémáiról a párizsi kongresszusi központban. meggyőznék a franciákat. jogukban áll?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 14:21:11

@444:

"van egy jogi személy. a művelődési ház."

Vagyis a művelődési ház nagyszínpada nem közösségi tulajdon, sem köztulajdon. Mindenféle ilyen duma eregetésekor "kettős beszédet alkalmazzák".

"annak vezetője, vezetősége ami legitim módon meg van választva."

Először is: a művház vezetője nem választva van, hanem az önkormányzati politikusok által kerül kinevezésre. Másodszor: mivel a művház vezetője gyakorolja a tulajdonosi jogokat (pl. ő rendelkezik a nagyszínpad felhasználásával), bármiféle közösségi vagy köztulajdonra történő hivatkozáskor "kettős beszédet alkalmazzák".

2018.05.07. 14:28:09

@neoteny:
természetesen lehetne szabadabb rendszert csinálni. csak tartok tőle, hogy alinda és alföldi abban sem léphetne fel. ők budapesten kívül egy réteg műfaj. de ugyanígy bizottság zenekar. a legrosszabb kocsmában se léphetnének fel annyira fos. meghajigálnák őket. de budapesten ők voltak a "sztárok" a kádár rendszerben is államilag támogatva. és sokan gondolták, hogy micsoda lázadás. a francot. aczélék így próbáltak meg kiegyezni az urbánus liberális értelmiséggel, mert pozsgay és a hazafias népfront vidéken a történelmi egyházak kegyeit kereste. orbán ezt tovább folytatta. a kultúrharc már a rendszerváltás előtt megindult.

abdul hackeem 2018.05.07. 14:32:35

@Bánegressy: Néhány éve, amikor még egy cégcsoportnál dolgoztam, ott volt egy külsős cég, amelyik a cégcsoport minden tagjánál dolgozói elégedettségi felmérést végzett.
A mi vállalatunk egyik igazgatóságánál (nem a miénken) 100%-os elégedettséget mértek. Amikor ezt közölték, hangosan röhögve felnyerítettem. A felmérést vezető megkérdezte, hogy ezt miért. Mondtam neki, hogy ilyen nincs, ez nem létezik, nem lehet mindenki elégedett. Mire a válasz az volt, hogy tényleg nincs, valami nagyon nagy baj van a vállalatnál, de legalábbis azon az igazgatóságon.
Azóta annak az igazgatóságnak a vezetője lett a vezérigazgató.
Ennyit az undergroundságról... :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 14:34:36

@444:

"természetesen lehetne szabadabb rendszert csinálni."

Így van.

"csak tartok tőle, hogy alinda és alföldi abban sem léphetne fel. ők budapesten kívül egy réteg műfaj. de ugyanígy bizottság zenekar. a legrosszabb kocsmában se léphetnének fel annyira fos. meghajigálnák őket."

Ezeket a hiedelmeidet meséld el a Fácánban: ott valószínűleg vevők rá a borgőzös népfőiskolás népek. Talán még fizetnek is egy hosszúlépést ha jól kiszínezed a köpködéseidet.

abdul hackeem 2018.05.07. 14:42:41

@444: Az, hogy a drogos, dekadens A.E.Bizottságot államilag támogatták (a faszt, dehogyis), meg hogy Hobót kibakkerálták az FMH-ba (akinek most is barna a nyelve a minielnök segglyukától), hogy az akkor még rendszerkritikus Ferót feketelistára tették, Évikét meg (állítólag)a lemezgyári igazgató kényeztette, az kultúrharc volt, aha.
Ma meg demokrácia van, aha.

2018.05.07. 14:57:52

@abdul hackeem: ez nem így működik. tágabb, történelmibb távlatban kell az ilyesmit szemlélni. végül is minden évszázadban egyszer fordul elő(ritkábban 2x is), hogy a háttérbe húzódó, a "mainstream" által megvetett, vagy akár üldözött kifejezésmódok és mondandók, amiket a kor undorgrundjának lehet tekinteni előrébb lépnek és kulturális jelentőségre tesznek szert(sőt ma már némelyiküknek, vagyon-, kincsképző szerepe van), beleolvadnak az aktuális mainstream-be.

egyébként még mindig a Rubljov c. filmet ajánlom a legtöbb olyan érték átgondolásárhoz segédletül, amiről itt a bejegyzések alján beszélgetünk, kezdve a migrációval(tatárjárás :D), a veszélyeztetett kultúra (nemcsak a-)kereszténység, korrupció[oligarchák, nagyfejedelem, csak akkor székesegyház volt a menő nem a stadion. ja és az akkor még jobban ki is volt használva a stadionnál, meg persze az építőnek nem mindig volt biznisz, szeme bánta)) :D]vagy esetünkben az egyik jelenetben a fejedelmet parodizáló bohóc tiszta erőből való falhoz baszása ilyen 444.fejedelemcsicska hatalomszolga által.
de van benne szó a szélső_liberális szexuális kicsapongásokról (persze népi babonák és pogány rituálék ruhájába öltöztetve.szent_iván_éj jelenet), progresszió; repülés a marhabőr légballonon ilyen világban élünk 1200nemtudomhány óta, csak közben volt felvilágosodás, meg mindenféle mit_sem_számít.
harc az élet, ahogy az egyik legnépszerűbb börtöntetkó mondja. tessenek fölvarratni magukra! mindenki. én már megrendeltem(nem a homlokomon lesz, hanem jóval lejjebb).

persze mondom, ez csak párhuzam, hiszen akkor 1966.-ban tök más volt ennek a megindítója és alapjában a művészi létről, meg az alkotás(körülmények miatti és belső-) nehézségeiről szól.
onlinepont-online.cc/andrej-rubljov/online

persze nem néztem meg, h most elindul-e. tavaly láttam utoljára.
ja! és persze 186 perc úgyhogy nem rövid. :D

2018.05.07. 15:02:54

@abdul hackeem:
hja, persze a beatrice el volt nyomva. mihez képest. az omegához vagy a neoton familához képest biztosan el voltak nyomta. de mondjuk a cpg-hez képest nem voltak elnyomva. az egyetlen lemezkiadó vezetőjét szidták.
www.youtube.com/watch?v=sj-dWBSJVZM
aztán egyes kultúrfelelősök származására nem térnék ki. mert már nagyon unalmas. a történészek majd odaírják, hogy a komcsik faji-vallási alapon szerveződtek budapesten. és nagyrészt ők lettek rendszerváltás kapitalistái. mszp-szdzs. és velük szemben szervezdődött meg a fidesz. de ez a politikai bizottság és a hazafias népfront kultúrharcának a második fázisa. furcsamód a késő kádár korban alakult ki konszenzus. félelnyomó rendszerek tartották ezt az elitet össze. egymást is utálták, de kádáréket még inkább. és most ugyanezt a szerepet töltené be orbán. csak ugye orbánt le lehet váltani. meg kell teremteni a mítoszt, hogy nem lehet. meg, hogy nincs "demokrácia". a bizottság együttes fos. a diktatúrában is fos volt, csak akkor egyeseknek az volt a lázadás jelképe. (nekem ugyanezek differenciálegyenletek voltak. így kell tervezett gazdaságot csinálni. az valamivel intellektuálisabbnak tűnt.) de van akinek wahorn andrás kell simicskával és csintalannal. csak velük szemben választották meg orbánt. és amíg ezek maradnak, addig újraválasztják. az orbán nélküli fideszt is egyre inkább.

2018.05.07. 15:10:21

@neoteny:
országosan a fidesz kap 50%-ot. a jobbik 20%-ot. az mszp-dk 20%-ot. nagyrészt kisnyugdíjasok. és a "liberális" pártok 10%-ot. vidéken a libsik összesen 5% körül kapnak. és a 70% jobboldali és széljobbos célja, hogy a parlamentből kiszavazzák őket. ezért radikalizálódnak. a migránsok csak ürügy.

2018.05.07. 15:11:54

@Bánegressy:
wahorn andrás és tarkovszkij. ne viccelj már.

2018.05.07. 15:17:06

@neoteny:
lehet javaslatot tenni szabadabb rendszerre. de azt ugyanúgy köpködnéd. mondván, hogy az nem a totális szabadság. jelzem nem válaszoltál arra, hogy orbán viktor felléphetnek a párizsi bercy arénában? valószínűleg lenne rá igény. léphessen fel berlinben és mindenfelé. ezt a "demokraták" tiltanák be. ez egy kultúrharc.

2018.05.07. 15:20:32

@444:
ezt hogy hoztad össze?

abdul hackeem 2018.05.07. 15:25:38

@444: Hát nem velük szemben választották, hanem a népi-nemzethy-szocializmusban.

2018.05.07. 15:26:22

@Bánegressy:
egy szót nem ejtettem wahornról :D(persze a csepűrágó jelenet alakjába behelyettesíthető akár ő, akár bödőcs, akárki, aki nektek csepűrágó)
persze azt sejtem, ha láttad a filmet, akkor sem értetted, de fölösleges is lenne erről(vagy bármiről)veled vitázni.
a viták ideje lejárt.
még mindig itt vagy?! :D

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 16:34:15

@444:

"országosan a fidesz kap 50%-ot."

Országosan a Fidesz keze van a pénzcsapok 95+%-án. Ahhoz képest szegényes az, hogy 50%-ot kap.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 16:37:38

@444:

"orbán viktor felléphetnek a párizsi bercy arénában?"

Melyik versenyszámban? 800 méteres hazaárulásban?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 16:43:29

@444:

"a lázadás jelképe. (nekem ugyanezek differenciálegyenletek voltak. így kell tervezett gazdaságot csinálni."

Helyesen: így kell tervezett _hiány_gazdaságot csinálni -- habár nem világos, hogy ez miért lett volna a lázadás jelképe a létezett szocializmusban. Épp' ez volt a mainstream gyakorlat.

2018.05.07. 17:26:41

még ezt is ajánlanám, mint ami a bekövetkezett "lázadás", vagy fülkeforradalom előérzetéről szól, ami a pottypulista fordulathoz vezetett, bár a bácsi élete végéig hevesen tagadta, hogy ennek bármi köze lenne politikához, a liberális írástudók diszkrét gőgösségéhez, vagy az El nyomottak vérszomjas bosszúvágyához.
ez csak egy krimi.
hát vannak írástudó L nyomottak is és azok még bosszúszomjasabbak, úgyhogy lehet krimiben is részünk :D

videa.hu/videok/film-animacio/a-szertartas1995.-zi1UoHyaTmmiKeET

2018.05.07. 18:32:05

@neoteny:
az rendszer elméleti megfontolásokon alapult.
-- bemenetvezéreltség: egyház/kultúra
-- kimenetvezéreltség: piac/gazdaság
-- állapotvezéreltség: állam/politika

2018.05.07. 18:34:44

@neoteny:
ne viccelj már. a fidesz az összes megtermelt jószág felét osztja el. ő győzött. és többi pártnak nem jár maradék. mert hogy pártként megbuktak. a pénz másik fele marad az egyéné. de továbbra is lehetőség van az állampárt embereit leváltani. ez az illiberális demokrácia. a győztes mindent visz.

2018.05.07. 18:36:22

@abdul hackeem:
ha wahorn andrás és csintalan sándor az egyik lehetőség és a "népi-nemzethy-szocializmus" a másik, akkor utóbbit választják.

2018.05.07. 18:50:52

@neoteny:
havasi bertalan felhívja a bercy arénát. halló, párizs. úgy látjuk, hogy egy hétvégén üresedés van. és a miniszterelnök úr is éppen ráér. úgy, hogy készítsék elő a terepet. mert orbán viktor civil nagygyűlést tart. lehet, hogy lesz békemenet. készüljenek. viszlát.

erre nyilván azt mondják, hogy egy pillanat. azt errefelé mi döntjük el, hogy ki léphet fel. na de biztos lenne elég orbán viktornak is elég nézője, hallgatója.

Janossz 2018.05.07. 19:28:30

@444: " a fidesz az összes megtermelt jószág felét osztja el. ő győzött. és többi pártnak nem jár maradék."
"ez az illiberális demokrácia. a győztes mindent visz."

Tévedsz. Ezt ököljognak hívják.

2018.05.07. 19:39:20

@Janossz:
rendben van. de a gyurcsány kormány idejében is így volt. akkor az "antifasiszta" koalíció kitiltotta a nekik nem tetsző "náci" fellépőket. most az illiberális demokrácia a neki nem tetsző "libsi" fellépőket tiltja ki. ha normális országot akarunk, akkor el kellene dönteni, hogy melyik maradjon mainstream. ez vidéken többé kevésbé eldőlt. a jobboldali, szélsőjobboldali pártok közel 80%-ot kaptak. és az aktív korúak között még nagyobb a jobboldali fölény természetesen nem vitatva, hogy a kisnyugdíjasok baloldali pártokra szavazzanak. az úgynevezett liberális pártok összes támogatottsága 5% körüli, vagy az alatti.

budapesten nem ez a helyzet. van nagyjából 250 ezer szavazó, aki masszív "liberális" és "baloldali" nemzetellenes, keresztényellenes és nagyrészt államellenes. ezt a rendszert diktatúraként élik meg. nekik mit lehet ajánlani? keressenek egy másik országot. schilling árpád kivándorol. vándoroljon ki.

2018.05.07. 19:41:44

@Janossz:
ez európai unió 28 tagállamából lehet választani. ha valakinek nem tetszik magyarország, akkor választhat másikat. egy kozmpolitának ugye mindegy. mi a probléma?

Janossz 2018.05.07. 19:44:28

@444: " a gyurcsány kormány idejében is így volt. akkor az "antifasiszta" koalíció kitiltotta a nekik nem tetsző "náci" fellépőket. "
Megint tévedsz. Vagy csak hazudsz. A Gyurcsány-érában az önkormányzatok nagy többsége a Fideszé volt, a kitiltó hajlamú igazgatókkal egyetemben.

2018.05.07. 19:48:56

@Janossz:
budapestről. a pesti "liberális" értelmiség is egy brutális kirekesztő csoportosulás.

2018.05.07. 19:55:36

ez nem 2010-ben kezdődött. a magyar kultúra a "liberálisok" számára nagyjából 1,000 művészeti vezető. a történészek megállapítják, hogy ezeket az embereket mi kapcsolta össze. nem a szabadelvűség, hiszen betiltottak, kitiltottak szinte mindent, ami nem hozzájuk kötődik. a kocsma megfejtése ismert. annak a pártján állok, hogy ezt objektív módon számlálják le. ezek tényleg abban hisznek, hogy a törzsi tudatuk univerzális, nemzetek felett állnak és ők felsőbbrendű lények, vagy micsoda.

2018.05.07. 20:06:19

@Janossz:
az alapkonfliktus az, hogy a magyar nemzeti keresztény populáció (kis magyarországi) etnikai összetétele RIEJ. tehát az R eredet az uralkodó, ezt követi az I, az E és végül a J. és a nem-nemzeti nem-keresztény populáció pedig J'E'I'R' összetételű. és ezek összeütköznek. és az összes lehetséges fejlődési pályát blokkolja. és budapesten azt gondolja 250 ezer ember, hogy majd hajós andrással, wahorn andrással, csintalan sándorral és társaikkal lesz világváros. de ez a 250 ezer ember nem liberális, hanem egy ellenkultúráért, egy hagyomány nélküli népcsoportért lelkesen rajongó közönség. nem a zsidó kultúráért rajonganak. hanem azt gondolják, hogy a zsidó származású emberek közül a nem-irzraeliták magasabb rendűek. ami nem igaz. egy főre vetítve több pénzt mozgósítanak. ami igaz. budapesten ebből van egy konfliktus. ebből lesz ez az őrült közélet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 20:28:33

@444:

"a lázadás jelképe. (nekem ugyanezek differenciálegyenletek voltak. így kell tervezett gazdaságot csinálni."

Helyesen: így kell tervezett _hiány_gazdaságot csinálni -- habár nem világos, hogy ez miért lett volna a lázadás jelképe a létezett szocializmusban. Épp' ez volt a mainstream gyakorlat.

Janossz 2018.05.07. 20:30:58

@444: Elég jól be vagy indulva ma. A penzumod teljesítve.
Én meg dolgozom, képzeld!

Kapsz egy jó éjszakát verset, Bródytól, jó?

Ne hidd azt, ó, ne, hogy letagadhatod,
Mások dolgoznak helyetted, míg szerepedet játszod.
Egész más most ez a világ,
Jobb lesz, ha végre már megérted,
Az idő lassan, lassan eljár feletted.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 20:31:20

@444:

"a fidesz az összes megtermelt jószág felét osztja el. [...] a pénz másik fele marad az egyéné."

Mert az összes megtermelt jószág felét a Fidesz-kormányzat államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) elsajátítja a nettó adófizetőktől. Intézményesített rablás.

2018.05.07. 20:42:16

@Janossz:
képzeld el, hulladék időben kommentelek. mert van olyan, hogy gép forog, az alkotó pihen. hogy az idő a nemzeti kereszténység felett járt el, vagy a nem-nemzeti, nem-keresztények felett arról holnap többet tudunk. hányan tüntetnek majd a parlament előtt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 20:48:26

@444:

"erre nyilván azt mondják, hogy egy pillanat. azt errefelé mi döntjük el, hogy ki léphet fel."

A Bercy Aréna tulajdonosa Párizs városa: ott sem a párizsi (és környékbeli) közönség dönti el, hogy ki léphet fel.

"na de biztos lenne elég orbán viktornak is elég nézője, hallgatója."

Biztos lenne elég _önként fizető_ nézője, hallgatója? Ezt a feltevést mire alapozod?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 20:56:06

@444:

"de ez nem a geci orbán találmánya."

Valóban, a korábbi magyar kormányzatok is intézményesített rablást folytattak. Ebből is látható, hogy az unortodox gazdaságpolitikáról bugyogáskor is csak "kettős beszédet alkalmazzák".

2018.05.07. 21:11:29

@neoteny:
a korábbi kormányok ortodox "liberális" gazdaságpolitkától bugyogtak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 21:22:18

@444:

Ettől még a mostani kormány "kettős beszédet alkalmazzák".

abdul hackeem 2018.05.07. 21:41:56

@444: Csak, hogy ha nem lenne a kirekesztősditek, akkor lehetne Omega is, meg Sebestyén Márta, cpg is, meg Budapest Klezmer Band is. Mindenki azt hallgat, amit akar és nem azt, amit rákényszerítenek, nem a nemzethy-népi-szocializmus.

2018.05.07. 21:54:37

@neoteny:
és ilyen politikai csoportosulásból bőven elég egy. itt van a magyar tudományos akadémia állásfoglalása az oktatásról.
index.hu/tudomany/2018/05/07/az_akademia_komoly_kritikat_mondott_a_magyar_oktatasugyrol/
nem azt mondom, hogy ne merészeljék bírálni a kormányt. merészeljék csak. de ez innentől kezdve egy hatalmi játszma. amiben a túrricsei közmunkásoknak pontosan annyi szavazatuk van, mint a wolf díjas lovász lászlónak. szabadon lehet hergelni a népet. és az interneten vissza lehet beszélni. (nekem személy szerint semmi problémám lovász lászlóval. de ha a kocsma népe azt mondja, hogy amerikai állampolgár és a tudományos elitet igyekszik kiszolgáltatni amerikának. nemzeti közintézményt vezet, nem egy ügynökséget. erre mit lehet mondani?)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 22:02:10

@444:

"és ilyen politikai csoportosulásból bőven elég egy."

A fasisztoid elkötelezettségűeknek.

"innentől kezdve egy hatalmi játszma"

Dehogy: onnantól kezdve hatalmi játszma, hogy államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel) létrehozásra került és finanszírozásra kerül az MTA.

"erre mit lehet mondani?"

Hogy az álláspontjuk fasiszta, kripli, kretén?

2018.05.07. 22:32:48

@abdul hackeem:
mindkét tábor kirekesztő. alföldi és társaik is kirekesztők. csak ők azzal, hogy antifasiszták. és akárkire azt mondták, hogy "náci", aki őket a nagy nyilvánosságban bírálni merészeli. és amikor az antifasiszta koalíció kormányzott, akkor a libsik voltak a kirekesztők a komcsikkal. csak az, hogy a fidesz illiberális demokráciát hirdetett. ez egy kultúrharc.

Világ világa,
virágnȧk virága,
keserűen kínzatul,
vos szëgekkel veretül!

2018.05.07. 22:42:56

@neoteny:
ha lovász lászló, vagy akárki az mta élére akar kerülni, akkor politikai értelemben védje a pozícióját. ha egy nemzeti közintézmény élére akar állni, akkor felteszem a nemzeti oldalra kellene állnia. és ettől még lehet liberális.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 22:44:35

@444:

"ez egy kultúrharc."

Dehogy: ez egy politikai harc. A kultúrharc ez: "arról van szó, hogy a bizottság nem menő. wahorn "művészete" egy nagy rakás szar. mindig is az volt. ez egy ellenkultúra."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.07. 22:48:27

@444:

"ha lovász lászló, vagy akárki az mta élére akar kerülni"

Már odakerült -- a kocsma borgőzös népfőiskolás népének nagy bánatára.

"ha egy nemzeti közintézmény élére akar állni, akkor felteszem a nemzeti oldalra kellene állnia."

Csak épp' a kocsma borgőzös népfőiskolás népe nem a nemzeti oldal.

2018.05.07. 22:57:50

@neoteny:
az mta támadja a kormányt.
index.hu/tudomany/2018/05/07/az_akademia_komoly_kritikat_mondott_a_magyar_oktatasugyrol/
de ez innentől kezdve egy hatalmi játszma. a kormány az mta-t nem vonta be a tankönyvírásba. de ők indítottak egy "tantárgy-pedagógiai kutatási programot". csakhogy erre a kormány nem ad pénzt.

két eset van. írjanak tankönyvet önzetlenül. ingyen. ez az egyházi működés. az akadémikusoknak ehhez joguk van. írhatnak tankönyvet piaci alapon. az akadémikusoknak ehhez joguk van. adják ki a könyveiket magánkiadásban. azokat eladhatják a nagyvilágba. és egyes akadémikusok megszerezhetik az államhatalmat.

2018.05.07. 23:00:16

@neoteny:
az mta vezetői a harmadik esetet választják. ahhoz is joguk van.

abdul hackeem 2018.05.07. 23:55:21

@444: Én mindenkiről beszélek, te meg két táborról összevissza hadoválsz.

2018.05.08. 00:05:50

@abdul hackeem:
van két szekértábor, akik ezt a kultúrharcot vívják. normális közélethez akkor lesz ha legalább az egyik eltűnik. vagy az ellenzék váltja le a kormányt, vagy unortodox módon a kormány az ellenzéket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 00:30:34

@444:

"az mta támadja a kormányt. [...] de ez innentől kezdve egy hatalmi játszma."

Dehogy: onnantól kezdve hatalmi játszma, hogy államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel) létrehozásra került és finanszírozásra kerül az MTA.

"írhatnak tankönyvet piaci alapon. az akadémikusoknak ehhez joguk van. adják ki a könyveiket magánkiadásban. azokat eladhatják a nagyvilágba."

Kivéve, hogy a kormány szabályozza azt, hogy milyen tankönyvekből történhet a közoktatás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 00:32:30

@444:

"van két szekértábor [...] normális közélethez akkor lesz ha legalább az egyik eltűnik."

Ami ekvivalens azzal, hogy csak az egyik marad -- ami egy fasiszta, kripli, kretén trollkodás.

2018.05.08. 00:56:28

@neoteny:
az egyik maradhat mainstream. schilling árpádnak sok sikert németországban és franciaországban. schilling árpád művészete magyarországon ahhoz se elég, hogy underground legyen. wahorn andrás se elég. lehet, hogy azért, mert ők akkora világnagyságok, csak nem érdemlik meg őket a magyarok.

az mta a jelenlegi közoktatási rendszerrel nyíltan szembefordul úgy, hogy nem rendelkeznek másik koncepcióval. de ha igen, akkor húzzák elő a mellényzsebből és győzzék meg a magyar választókat, hogy az mennyivel jobb lenne. és nyerjék meg a választást. vagy győzzék meg a kormányt, a kormányfőt, az oktatásért felelős államtitkárt konkrét javaslatokkal. de ha csak úgy szembe mennek a kormánnyal, akkor számolniuk kell azzal, hogy az állami állásaikból kibasszák őket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 01:27:17

@444:

"az egyik maradhat mainstream."

Mivel eltűnésről értekeztél, te is "kettős beszédet" alkalmazol.

"az mta a jelenlegi közoktatási rendszerrel nyíltan szembefordul úgy, hogy nem rendelkeznek másik koncepcióval."

Még ha így is lenne: és? A bíró is elítéli a rablót anélkül, hogy más jövedelemszerzési módozatokat javasolna neki vagy ilyen folytatásáról próbálná meggyőzni.

"és nyerjék meg a választást."

Az MTA nem politikai párt; semmiféle választást nem kell megnyerniük ahhoz, hogy kritizálhassák a (mindenkori) kormányt.

"de ha csak úgy szembe mennek a kormánnyal, akkor számolniuk kell azzal, hogy az állami állásaikból kibasszák őket."

Az "állami állások" nem a (mindenkori) kormány hitbizományai: a kormányzati pozícióktól (politikai államtitkárig lemenően) eltekintve nem lehet(ne) kibaszni senkit csupán azért állami állásból, mert "szembemegy" a kormánnyal. Már csak azért sem, mert az alaptörvény szerint

(2) Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni.

2018.05.08. 01:35:25

@neoteny:
a kötelező közoktatás keretében alkalmazott tankönyvet miniszteriálisan persze, hogy szabályozzák. feltéve, hogy "poroszos" az államvallás. ha nem az, akkor lehet úgy is, hogy mindenki azt tanul, amit akar. el kellene dönteni, hogy a magyar közoktatás milyen legyen. az úgy nem megy, hogy az egyik társaság így képzeli, a másik amúgy. el kellene dönteni, hogy melyik a mainstream.

2018.05.08. 01:37:47

@neoteny:
az mta egy nemzeti közintézmény. felteszem ha a magyar adófizetőktől felmarkolják a pénzt és még többet markolnának úgy, hogy a kormányt bírálják, akkor meg kell győzniük a közvéleményt arról, hogy ebben a vitában nekik van igazuk. túl azon, hogy több pénzt konkrét javaslataik lényegében nincsenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 01:42:14

@444:

"a kötelező közoktatás keretében alkalmazott tankönyvet miniszteriálisan persze, hogy szabályozzák."

Vagyis "kettős beszédet" alkalmaztál, amikor azt írtad, hogy "írhatnak tankönyvet piaci alapon. az akadémikusoknak ehhez joguk van. adják ki a könyveiket magánkiadásban. azokat eladhatják a nagyvilágba."

"el kellene dönteni, hogy a magyar közoktatás milyen legyen."

Ezt csak szerinted meg a kocsma borgőzös népfőiskolás népe szerint kellene eldönteni. Miért kellene azt eldönteni, hogy a magyar nyelv eredetének finnugor elméletét tanítsák, vagy a népi etimológiát?

"az úgy nem megy, hogy az egyik társaság így képzeli, a másik amúgy."

Miért ne menne?

"el kellene dönteni, hogy melyik a mainstream."

Mivel eltűnésről értekeztél, te is "kettős beszédet" alkalmazol.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 01:45:45

@444:

"felteszem ha a magyar adófizetőktől felmarkolják a pénzt és még többet markolnának úgy, hogy a kormányt bírálják, akkor meg kell győzniük a közvéleményt arról, hogy ebben a vitában nekik van igazuk."

Hibás a feltevésed.

1994. évi XL. törvény
a Magyar Tudományos Akadémiáról

Az Akadémia feladatairól

[...]

g) őrködik a tudományos közélet tisztaságán, a tudományos kutatás és a tudományos véleménynyilvánítás szabadságán;

h) megállapodásokat köt és kapcsolatokat tart fenn hazai, külföldi és nemzetközi tudományos intézményekkel és szervezetekkel, különösen akadémiákkal, felsőoktatási intézményekkel és az Európai Unió tudományos szervezeteivel;

i) kapcsolatot tart a külföldön élő magyar nyelvű és tárgyú tudományos kutatások művelőivel, támogatja a határon túli magyar tudományosságot;

2018.05.08. 01:51:36

@neoteny:
ha van közoktatás, akkor a piaci alapú könyvkiadás úgy a legszabadabb, hogy az állami/egyházi tankönyvellátás egységes.

2018.05.08. 01:55:42

@neoteny:
de ez nem azt jelenti, hogy az mta az adófizetők pénzén azt csinál, amit akar. vallásról folyik a vita. először azt kellene tisztázni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 01:58:35

@444:

"ha van közoktatás, akkor a piaci alapú könyvkiadás úgy a legszabadabb, hogy az állami/egyházi tankönyvellátás egységes."

Ennek semmi értelme sincs. A Chomsky-féle példamondathoz hasonlít: színtelen zöld ideák dühödten alszanak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 02:00:55

@444:

"de ez nem azt jelenti, hogy az mta az adófizetők pénzén azt csinál, amit akar."

De nem is azt jelenti, hogy az MTA-nak meg kellene győznie az adófizetőket (vagy akár azok többségét) a tevékenységeinek helyességéről.

"vallásról folyik a vita. először azt kellene tisztázni."

Dehogy kellene: ez csak fasiszta, kripli, kretén trollkodás.

2018.05.08. 02:01:59

@neoteny:
az egyik azt mondja, hogy ne legyen egységes tankönyvellátás. úgy nincs közoktatás. pléh csaba szerint nem jók a tankönyvek. rendben. de meg kellene mondani, hogy mi nem jó. hol van a hibalista. ellenőrző hatalmat szeretne. azt is választani kellene. demokratikus jogállamban az ellenőrzés sem lehet önhatalmú. pléh professzor szerint szörnyűséges dolog történt. de lehet, hogy nem. mert csak az index firkásza írt egy cikket. amire majd holnap az origón adnak egy csattanós választ.

először az államvallást kellene tisztázni. magyarországon a kötelező közoktatás egységes. ebben egyetértés van? a francokat. a "liberálisok" lényegében azt mondják, hogy ne legyen közoktatás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 02:03:49

@444:

"az egyik azt mondja, hogy ne legyen egységes tankönyvellátás. úgy nincs közoktatás."

Miért ne lenne?

"először az államvallást kellene tisztázni."

Dehogy kellene: ez csak fasiszta, kripli, kretén trollkodás.

2018.05.08. 02:14:24

@neoteny:
mert akkor semmi se közös. az egyik magyar azt tanulja, a másik azt tanulja. az nem közoktatás. persze lehet alapfokú és emelt szintű tananyag. kiegészítő tananyag, stb. de az a kötelező közoktatás keretei között egységes.

te egy piacosított magániskolát képzelsz el. vannak oktatási szolgáltatók. ezek versenyeznek. az nem közoktatás. hanem magániskolák.

2018.05.08. 02:31:06

@neoteny:
mindig jöhet valaki az akadémiáról, hogy nem jó. de hogy mi nem jó? azt nem mondja meg az index címlapján vigyorog. és mit szeretnének? több pénzt! több állami pénzt. saját maguknak. és több hatalmat. saját maguknak. ez a politikusok logikája. induljanak a választásokon.

de ez az egész probléma halmaz abból fakad, hogy az államvallás nincs tisztázva. az, hogy magyarországon a többség poroszos iskolarendszert képzel el. fel kell mondani a leckét. olyan az iskola. de ez nem nevel kreativitásra. dehogy nem. azon túl szabadon alkothatsz. de előbb fel kell mondani a leckét. ez a poroszos iskola. és a napközi szabadabb. az francia nevelőnős. de ez egyébként hasonlít az arisztokratikus orosz társadalmi modellhez. amit ez kiterjesztené a parasztgyerekekre. és mindez nemzeti keresztény hagyományokba ágyazva.

budapest belső kerületeiben a "liberálisok" ezt elutasítják. az akadémikusok jelentős része is. ez egy politikai kérdés. ennek a népnek melyik lenne a jobb. szabadjára engedni mindent? a "liberális" pártokat azért küldték el a halál faszára egymás után háromszor. ez ennyire nem érthető? hogy nem kell se schilling árpád, se alinda, se wahorn andrás, se a többi? az akadémia is csak annyit mond, hogy ők sokkal jobban csinálnák, csak nekik adják a pénzt. mert létrehoznának egy újabb bizottságot.

basszus, ha valaki matektanár. és lát valamilyen tévedést, akkor szól, hogy hahó minisztérium. ez hibás. ha lát valamit, amit pontatlannak, elavultnak érez, akkor szól, hogy hahó. ezt esetleg így érthetőbb lenne. ha azt gondolja, hogy valami alapszinten az átlagnak túl bonyolult vagy fölösleges, akkor azt mondja, hogy ezt húzzuk ki. és esetleg valamit vegyünk be. ezt leírja. hány forintot kér ezért? semmit feltéve, hogy a tanítás a hivatása. ebből lesz egy egységes alaptantanterv. azon túl írhat tankönyvet. ez a poroszos iskolarendszer. a kötelező közoktatás keretében nincs olyan, hogy az egyik így tanít, a másik úgy tanít.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 02:35:51

@444:

"mert akkor semmi se közös."

Dehogynem: az oktatás finanszírozása közös.

"az egyik magyar azt tanulja, a másik azt tanulja. az nem közoktatás."

Hogyne lenne az: az egyik magyar azt tanulja, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű, a másik magyar meg azt tanulja, hogy a magyar nyelvet a magyar nyelvből kell magyarázni, és a népi etimológia magyarázatot ad a magyar nyelv sajátos belső szóképző rendszerére, ami látható Varga Csaba munkásságából is amiben kidolgozta azt, hogy a korábban csak makogó ősangolok hogyan vették át a szavakat az ősműveltséggel rendelkező magyaroktól.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 02:50:13

@444:

"mindig jöhet valaki az akadémiáról, hogy nem jó. de hogy mi nem jó? azt nem mondja meg az index címlapján vigyorog. és mit szeretnének? több pénzt! több állami pénzt. saját maguknak. és több hatalmat. saját maguknak."

No ha ez nem tetszik neked vagy a kocsma borgőzös népfőiskolás népének, akkor szavazzanak olyan politikusokra, akik csökkentik az MTA költségvetését.

"de ez az egész probléma halmaz abból fakad, hogy az államvallás nincs tisztázva."

Dehogy abból fakad: ez csak fasiszta, kripli, kretén trollkodás.

"az, hogy magyarországon a többség poroszos iskolarendszert képzel el."

A piaci anarchiában minden "elképzelés" -- helyesen: igény -- kielégítésre kerül: azok, akik poroszos iskolákat akarnak, poroszos iskolákat fizetnek meg a csemetéik oktatására.

"ennek a népnek melyik lenne a jobb."

Ennek a népnek az a legjobb, ha szabadon képes megválasztani azt, hogy hogyan elégíti ki a szubjektív igényeit: ha választani tud a pénzéért versenyző szolgáltatók között. Így mindenki ahhoz jut hozzá, aminek szükségét érzi: a kocsma borgőzös népfőiskolás népének nem kell nyögnie a pénzéből finanszírozott finnugrista igát. Az ő gyerekeik kötelezően felmondhatják a leckét arról, hogy a magyar nyelvet a magyar nyelvből kell magyarázni, és a népi etimológia magyarázatot ad a magyar nyelv sajátos belső szóképző rendszerére, ami látható Varga Csaba munkásságából is amiben kidolgozta azt, hogy a korábban csak makogó ősangolok hogyan vették át a szavakat az ősműveltséggel rendelkező magyaroktól.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.05.08. 06:11:16

@444: Áltudomány-ellenes oldalt indít az Akadémia
ehhez kell legelőször ez, meg néhány apróság :

"- az MTA székházának felújítása;
- egy kongresszusi központ építése;"

index.hu/tudomany/2018/05/07/altudomany-ellenes_oldalt_indit_az_akademia/

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 06:49:40

@digipenna:

"- az MTA székházának felújítása;
- egy kongresszusi központ építése;"

Az MTA elkötelezett a magyar építőipar további fellendítése mellett. :-P

2018.05.08. 08:07:09

@neoteny:
amíg a világ egészén nincs kötelező közoktatás, addig addig választani lehet. amíg ezt nem írja elő soros alex. vagy pléh professzor, aki ugye szintén megmondaná, hogy melyik tankönyv a jó úgy, hogy mennyit is tanított általános vagy középiskolában? ő egy bizottságot vezet. ami ezt sok pénzért elbírálná. a fidesz nyilván talál a belső köreiben is akadémikust, vagy gyakorló tanárt, aki a tankönyveket sok pénzért szintén megírná, bírálná. de mellette még kiszolgálják orbán viktor hatalmi céljait. és ebből létrejön egy megosztott közélet. de ez jó, mert hogy ez a szabadság. lehet választani. magyarország és nem-magyarország között.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 08:16:26

@444:

"amíg a világ egészén nincs kötelező közoktatás, addig addig választani lehet. [...] ez jó, mert hogy ez a szabadság. lehet választani. magyarország és nem-magyarország között."

Így van: akik poroszos iskolát akarnak, beírathatják a gyerekeiket egy poroszországi iskolába.

2018.05.08. 08:18:38

@neoteny:
tehát hogy világos legyen különféle nézőpontokból leírom azt, ami történik. és a probléma, hogy előzetesen a származás, vallás nincs tisztázva.

pléh professzor azt mondja, hogy az itt a baj, hogy az iskola azonnal hasznosítható tudást akar nyújtani. tényleg, ez a probléma? egyetemistaként néhány évig, alkalmi jelleggel tanítottam matematikát (ebből tartottam fent magamat) nagyrészt olyan gyerekeknek, akik korrepetálásra szorulnak. de ez nyilvánvaló volt, hogy azonnal hasznosítható tudásra vágynak. ha a lakásfelújítás előtt álltak, akkor azzal kapcsolatban érdemes számolni. ha kiskutyák születtek, akkor azt számolják ki, hogy mennyi eledelt kell venni, stb.

persze vannak olyan gyerekek, akik a matematikát formális axiomatikus jelleggel közelítik. tehát az, hogy van emelt szintű tananyag nem zárja ki az alapszintűt. nem zárja ki a rendszerességet. az, hogy van kötelező közoktatás nem zárja ki, hogy nem lehet mást, máshogy tanítani.

aki nem egyeneset állít, hanem tagad az ellenkultúrát épít. ne ezt, ne azt, ez se jó, az se jó. és ez abból fakad, hogy előzetesen nincs tisztázva a származás és a vallás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 08:24:17

@444:

"a probléma, hogy előzetesen a származás, vallás nincs tisztázva."

Dehogy ez a probléma: ez csak fasiszta, kripli, kretén trollkodás.

"ne ezt, ne azt, ez se jó, az se jó."

A megoldás az, hogy mindenki azt választja a piaci anarchiában, ami neki jó.

"ez abból fakad, hogy előzetesen nincs tisztázva a származás és a vallás"

Dehogy abból fakad: az emberek mindig is különféle javakra (beleértve szolgáltatásokra) vágytak, mert minden igény szubjektív. A származás és a vallás előzetes tisztázása csak fasiszta, kripli, kretén trollkodás.

2018.05.08. 08:45:51

@neoteny:
a magyarok többsége értelemszerűen "magyaros" iskolát akar, csak ebből a leginkább hasonlatos a művelt nyugatról az a "poroszos". pesten az akadémikusok egy része éppen ezt akarja felszámolni. de még csak nem is ez a probléma. nem konkrét elképzelések versengnek. hanem üres lózungok. kik azok az emberek a közoktatástban, az akadémikusok között akik nem ennyi pénzt ide, annyi pénzt ide alapon versengenek, hogy piacosítsák az oktatást (de ugye pléh professzor egy másodpercet nem tanított a "piacon". ezeknek az embereknek a "piac" azt jelentené, hogy a központi költségvetéssel ők fonódnak össze úgy, hogy a köznép közvetve se válassza őket). ez megosztja a tudományos közéletet budapesten. és ez része a kultúrharcnak. ma este okosabbak leszünk, hogy vajon hányan mennek ki tiltakozni. nemzeti radikálisok nélkül hányan vannak gyetvai gergelyék. mert most ő a soros. minden héten feltűnik valaki, aki majd létrehozza az új ellenzéket. orbán viktor cselt vet. nem lesz kordonbontás, mert nem lesz kordon. szalag lesz. na tessék.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 08:58:38

@444:

"a magyarok többsége értelemszerűen "magyaros" iskolát akar, csak ebből a leginkább hasonlatos a művelt nyugatról az a "poroszos"."

A magyarok többsége csináljon magának "poroszos" iskolákat: fizessék meg azokat az iskolálat, amelyek "poroszosak".

"ennyi pénzt ide, annyi pénzt ide alapon versengenek"

Helyesen: politikai küzdelmeket folytatnak a nettó adófizetők pénzéért.

"ez része a kultúrharcnak"

Dehogy, ez része a politikai harcnak. A kultúrharcnak ez része: "arról van szó, hogy a bizottság nem menő. wahorn "művészete" egy nagy rakás szar. mindig is az volt. ez egy ellenkultúra."

2018.05.08. 09:00:06

@neoteny:
pontosan értem, hogy ez fasisztoid trollkodás. a probléma az, hogy mindkét oldal fasisztoid. pléh professzor ugyanúgy pénzt követel magának, hogy ő és csapata ellenőrizze a tankönyvek minőségét. rendben van. de erre a szerepkörre közvetve őt a köznépnek kellene kiválasztani. feltéve, hogy közpénzből lektorálna. különben önhatalmúan ellenőrizne. aztán előadhatja, hogy mennyiben piaci. az akadémián szinte semmi se piaci. ezek piacon sose tanítottak, meg úgy egyébként se általános és középiskolásokat, akikről szó van. a legszebb az, amikor pléh professzor azt mondja, hogy a szakképzésben (!) részt vevők ne kapjanak azonnal hasznosítható tudást. nehogy vállalkozásokat tudjanak indítani. pléh professzort azért támogatják nyugatról, mert a cél, hogy gyarmatosítsák magyarországot. nyugaton azt mondják, hogy pléh professzor a mi emberünk. a cél országban azt hirdeti, hogy a fiatalok nehogy hasznos tudást kapjanak a szakképzésben. ilyen hülyék kellenek a gyarmatosítóknak. álljanak össze chikán professzorral és csaba tanár úrral.

pléh csabának nagyjából egy fél tucat könyvét olvastam. semmi problémám nincs vele, nagy rajongója nem vagyok. de az mta beállt a köpködők táborába. persze értem, hogy ez egy olyan játszma, hogy mindenki ezt játssza. mert hogy ennek vallásháború jellege van.

2018.05.08. 09:10:28

@neoteny:
ebben a politikai küzdelemben, a kultúrharcban, vallásháborúban ez egy majdnem biztos nem vesztő stratégia
www.youtube.com/watch?v=Rlp8wZdSt00
mert ez ugye azt állítja, hogy létezik MAGYAR iskola. és hogy mitől magyar. attól, hogy a megismerést magyar nyelven műveljük, természettudományos (evolúciós biológiai, neurolingvisztikai) beágyazottsággal. és ezt a többség elfogadja. hja és itt ugye pléh professzor főiskolai, egyetemi tankönyvkiadó szerzőjeként beszél.

csakhogy pléh professzor az mta bizottságának élén az általános iskolai közoktatás a szakképzés szakértője. természetesen gondolkodhat valaki széles látókörűen. de ugye ezért ő még több pénzt szeretne magának, illetve annak a bizottságnak, amit ő vezet. tehát megindult a tipikus akadémiai kontraszelekció a belterjes bizottságokkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 09:13:49

@444:

"persze értem, hogy ez egy olyan játszma, hogy mindenki ezt játssza."

Rosszul érted: csak azok játsszák ezt a játszmát, akik hisznek abban, hogy csak egy maradhat.

A Fácánban mindenki olyan piát iszik, amit ő szubjektíven preferál. Ha bevezetésre kerülne a Fácánban, hogy havonta csak egyféle piát mérnek ki, és minden hónapban szavazás van arról, hogy a következő hónapban mi legyen ez az egyetlen szesz amit mérnek, egyből kitörne a vallásháború: Sanyi üvöltené, hogy az unimukk az egyetlen igazi, mások fehérbort akarnának -- szódával vagy anélkül --, megint mások vörösbort, megint mások sört és így tovább. Állandóan menne a propaganda meg a mások preferenciáinak köpködése. Teljesen feleslegesen: a piaci anarchia, amiben mindenki olyan piáért fizet ami neki tetszik, teljesen jól működik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 09:22:04

@444:

"létezik MAGYAR iskola"

Hogyne: csak itt Pléh Csaba az 'iskola' szót olyan értelemben használja mint kutatási paradigma, nem pedig mint oktatási intézmény(ek).

És mivel szerintem Daniel Dennett a legjobbabbik, Pléh úr máris elnyerte a szimpátiámat ezzel a "névpottyantással" (name dropping).

2018.05.08. 09:27:22

@neoteny:
ha ezek az akadémikusok valóban liberálisok lennének, akkor a kötelező közoktatás általános életkori szintjét nem emelnék, hanem csökkentenék. tehát éppen azért, hogy a szakképzés kapjon nagyobb hangsúlyt. pléh professzor valós piaccal életében nem találkozott. tehát ő nem érti, hogy azért van szükség azonnal hasznosítható tudásra, hogy sanyi és edit gyermeke öcsike autószerelésből meg tudjon élni. és a polgárosodás elvben az lenne, hogy egy autószerelő összeszerelő üzemben résztulajdonos. ami a magyar modellben lehet akár egy szakszövetkezet is, vagy közös vállalat. csak ugye ebben a nyugat nem érdekelt. mert ők egy birodalmi jellegű gyarmatosító politikát képzelnek el. és keresik hozzá pléh professzorokat. aki pléh pofával oda mondja, hogy azonnal hasznosítható tudást a szakképzésben ne akarjál, az amúgy is elavul. öcsikét tudósnak képezzék ki. hátha felismer valami újat. csak öcsikének közben ugye a piacról megélnie. az akadémikusokat eltartja az állam. tehát liberalizációnak elneveznek valamilyen állammal összefonódó baromságot, amit az akadémia belső körei hoznak létre.

2018.05.08. 09:30:41

@neoteny:
pléh professzor is megpróbálja kiütni a geci orbánt azzal, hogy bemegy az átévébe és beszélget a startban emíliával és kárász robival. emília elmondja, hogy hogy micsoda szörnyűséges diktatúra van. pléh professzor bólogat. kárász robi azt kérdi, hogy és mi a faszt kellene csinálni. nem így kérdezi, hanem hogy mire jutottak. pléh professzor elmondta, hogy 2-3 éven át gondolkodnának, csak kevés a pénz. emília azt mondja, hogy tehát több pénz kellene. ki kapja a több pénzt a semmiért cserébe.

Kibic a toronyban 2018.05.08. 09:36:08

@lecsós: Hát, ha te úgy látod, hogy a ganéval dobálóznak a magyarok, akkor söpredéknek látod őket.
Én viszont nem vagyok kíváncsi a te népedre, akiket söpredéknek tartasz.
Én még sohasem találkoztam ilyen féle népséggel, akiknek Rezsiszilárd a megmondója.
Nem járok a falvaitokba, mert mi dolga is van bárkinek olyan falvakban, ahol még a helyieknek sincs semmi munkája..?
Nézzem, ahogy dobálják egymást ganéval ?
Ha ez lenne a magyarkodás, akkor nem csoda, hogy mind elmennek ebből az országból a fiatalok, az értelmesek meg akinek még nincs kedve a ganédobáláshoz, és maradtok ti, ganédobálózók Orbánnal meg a többi súlyos degenerált vidéki arccal, és szidjátok az egész világot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 09:57:41

@444:

"ha ezek az akadémikusok valóban liberálisok lennének, akkor a kötelező közoktatás általános életkori szintjét nem emelnék, hanem csökkentenék."

Helyesen: ha ezek az akadémikusok valóban liberálisak lennének, akkor a kötelező (államhatalmilag szabályozott és finanszírozott) közoktatás _léte_ ellen tevékenykednének.

"azért van szükség azonnal hasznosítható tudásra, hogy sanyi és edit gyermeke öcsike autószerelésből meg tudjon élni"

Ha Öcsike megtanulja valamelyik partikuláris motordiagnosztikai berendezés használatát, akkor abból meddig tud megélni? Viszont ha megtanul németül _és_ megtanulja azt, hogy hogyan kell motordiagnosztikai berendezések használati utasításait olvasni és értelmezni, akkor olyan tudást szerez, amelyiket fel tud használni bármelyik motordiagnosztikai berendezés használatának megtanulására.

Az azonnal felhasználható tudás a specializálódásnak olyan formája, ami _szűkíti_ a tanuló lehetőségeit; a folyamatos tanuláshoz szükséges készségek tudása viszont _bővíti_ a tanuló lehetőségeit.

Természetesen ennek a kettőnek nem kell kizárnia egymást: Öcsike megtanulhat németül is és értelmezni is motordiagnosztikai berendezések használatát egy partikuláris motordiagnosztikai berendezés használati utasításainak tanulmányozásával, így megismerve a partikuláris motordiagnosztikai berendezés működését. De hatalmas a különbség aközött, hogy Öcsike fejébe beleverte a szaktanár egy partikuláris motordiagnosztikai berendezés használatát, vagy a szakiskola tanárai megtanítják Öcsikét azokra a készségekre, amivel majd saját magát képezheti a jövőben. Mert olyan már nem lesz, hogy Öcsike egy életen keresztül képes lesz megélni egy (1) motordiagnosztikai berendezés használatával.

"csak öcsikének közben ugye a piacról [kell] megélnie."

Pontosan erről van szó: Öcsikének _nem csak közben_ kell megélnie a piacról, hanem vagy négy évtizedig.

lecsós 2018.05.08. 10:27:29

@Kibic a toronyban:
Azt mondtam, hogyha ilyeneket írsz, jobb esetben ganéval dobálnak meg téged, nem egymást. Érted ugye? Na most sok ilyen ismerősöm, és barátom van, - olyan mint te - aki a városból nem megy csak taxival, vagy repülővel, és ezért a valósággal semmi kapcsolata nincs, csak nagy képernyőn nézegeti, hogy mennyi a lóvé a számlán. De most elkezdett kurvára félni.
Azt szoktam tanácsolni, hogy álljon tükör elé, és nézzem mélyen a saját szemébe, és ismételgesse azt, hogy nem félek. Kezdetben ez is megteszi.
Én akkor nagyobb kapitalista vagyok, mint te, üzletelek városlakókkal az egész világon, sőt olyanokkal is, akik saját 40 hektáros villa negyedben laknak, de a szart a disznók, és lovak alól együtt hordjuk ki, mert a milliárdos tudja azt, hogy mi a stájsz. És kurvára nem fél, mert nem veszíthet semmit, vagy ha bukik, akkor pár hónapon belül ugyanott van, ahol volt, mert nem barom, és megtanulta a leckét. Az ilyen arcokkal érdemes találkozgatni, mert példaképek.

Ahogy írsz, az nekem kurvára progresszív, mivel nem értem a szóhasználatot. Érdemes lenne egy kicsit jobban elmélyedni a valóságban, elővenni egy másik szótárt, ha ez megvan, akkor talán jobban megérted, hogy a viktornak miért van kétharmada. Kb. ennyi.

2018.05.08. 10:33:04

@neoteny:
de ha öcsike nem gyarmattartó, akkor előzetesen praktikus tudásra van szüksége ahhoz, hogy abból jövedelemre tegyen szert és utána elmélkedjen. persze ha öcsike bankárcsaládból való, akkor meghitelezi neki a bank. de ehhez öcsikének zsidónak kell lenni vagy matolcsy györgy unokatestvérének.

tehát ha öcsike nem imperalista gyarmattartó amerikai vagy német és nem kapitalista vagy kommunista zsidó népbiztos, akkor kénytelen előzetesen gyakorlati tudást szerezni hacsak valamilyen oligarchikus vagyont nem örökölt orbán viktor köreiből.

értem persze, hogy ez egy politikailag inkorrekt primitív leegyszerűsítés. ezért senki se gyűlöljön egy nem magyar származásút se. de ezek elnyomó csoportosulások viaskodnak egymással a fővárosban. melyik főakadémikus írja a tankönyvet úgy, hogy véletlen se legyen azonnal hasznosítható tudása annak a gyereknek. alkalmazotti sorba kerüljön. ezen túl pléh professzor veri asztalt, hogy pénzt, pénzt, pénzt. megalapítottak a belterjes bizottságot. igaz, hogy szakiskolát még nem láttak. szakmunkással se találkoztak. de pléh professzor szerint nem kell gyakorlati tudás, mert nem rendszereznek. és különben is a jövő a humán szolgáltatásoké. "kumunikáni". ahhoz hogy minden robotizálva legyen és csak "kumunikáni" kelljen, ahhoz előzetesen mezőgazdasági, ipari és háztartási gépeket kellene szerelni. a hiányzó alapanyagot és energiahordozót be kell szerezni. annak az ellenértékét a földből ki kell termelni. "kumunikálni ke tudni". tisztelt akadémikus seggarcok: orbán viktor tud "kumunikálni" habony árpi.

2018.05.08. 10:54:16

@neoteny:
tessék itt követheted a versenyképes tünetőket.
www.facebook.com/Indexhu/videos/1991887760844519/
ők reformálják meg a magyar a szakképzést. hasznos tudást ne adjon, mert az úgy is elavul. nehogy valamihez értsen. pléh professzor a bölcsészkar szuperásza.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 10:57:49

@444:

"de ha öcsike nem gyarmattartó, akkor előzetesen praktikus tudásra van szüksége ahhoz, hogy abból jövedelemre tegyen szert és utána elmélkedjen. persze ha öcsike bankárcsaládból való, akkor meghitelezi neki a bank. de ehhez öcsikének zsidónak kell lenni vagy matolcsy györgy unokatestvérének."

Renner úr sem nem zsidó, sem nem Matolcsy unokatestvére: mégis csinált egy vállalkozást ami sikeresen működik -- és működött vagy 15 évig bármiféle vissza nem térítendő állami támogatás nélkül.

"véletlen se legyen azonnal hasznosítható tudása annak a gyereknek. alkalmazotti sorba kerüljön."

Ez egy brutális idiótaság: pontosan arról van szó, hogy a _csak_ azonnal hasznosítható tudás tanítása kényszeríti a gyereket a _betanított munkási_ sorba.

"pléh professzor szerint nem kell gyakorlati tudás"

Helyesen: te azt állítod, hogy ez Pléh professzor álláspontja. De azokat, amiket te írsz nem kell túlságosan komolyan venni: te egy önbevallott provokátor és troll vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 10:59:30

@444:

"hasznos tudást ne adjon, mert az úgy is elavul."

Helyesen: ne _csak_ azonnal hasznosítható tudást adjon, mert az úgyis elavul.

De persze azokat, amiket te írsz nem kell túlságosan komolyan venni: te egy önbevallott provokátor és troll vagy.

2018.05.08. 11:08:53

@neoteny:
trükkös orbán cselt vetett. nincs kordon, nincs kordonbontás. nemzeti színű szalad van. kutyakomédiává fajul. pléh professzor ha át akarja alakítani a szakképzést, akkor esetleg látogasson egy szakképzési központba, beszélgessen el szakmunkásokkal. "kumunikáljon", mert az nagyon fontos. persze akadémia belterjes bizottságai elméletben is megfejtheti a problémát. de ez esetben álljanak elő az új szakképzési tervvel és azt el kellene fogadtatni vagy közvetlen a köznéppel, vagy a kormánnyal. ettől nagyon messze vagyunk. de pléh professzor hátha megugorja a szintet.

2018.05.08. 11:11:45

@neoteny:
és még milyen tudás van basszus. a kedvencem, hogy az iskola ne lexikális ismereteket vagy enciklopedikus tudást kérjen számon. mégis mit kérjen számon. ezotériát, vagy mi a lófaszt ha nem ezeket. mert hogy már pléh professzor ezeket már "meghaladta".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 11:34:08

@444:

"és még milyen tudás van basszus."

A tudás elsajátításának tudása.

"a kedvencem, hogy az iskola ne lexikális ismereteket vagy enciklopedikus tudást kérjen számon. mégis mit kérjen számon."

Pl. a problémamegoldó készséget.

Nekem a Műegyetemen tanítottak programozást sok-sok évvel ezelőtt: az volt az egyetlen tantárgy, ahol a tanár megengedte azt, hogy _bármilyen_ eszközt bevigyünk a vizsgára: könyvet, programozható eszközt, bármit. Ugyanis a vizsgán programozási _problémákat_ kellett megoldani, nem pl. a programozási nyelv szintaxisáról szóltak a vizsgafeladatok -- annak ismerete (vagy hiánya) úgyis kiderült a vizsgafeladatok megoldásaiként írt programokból.

De ez igaz még a humán tárgyak területére is: nem az számít, hogy a nebuló tudja-e pontosan Gutenberg születésének és halálának évét (elég az, hogy ha a 15. századba helyezi az életét, nem pl. a honfoglalás korára), hanem ha öt értelmes mondatban képes összefoglalni azt, hogy mi volt a technológiai úttörés Gutenberg nyomdászatában és milyen társadalmi következményei lettek ennek. Mert ha az ilyen készségeinek tanúbizonyságát adja, akkor nagyobb az esélye annak, hogy majd képes lesz a motordiagnosztikai berendezés használati kézikönyvét elolvasni és helyesen értelmezni -- vagy akár helyesen elmondani vagy megírni a műhelyvezetőnek, hogy mi a gond az új motordiagnosztikai berendezéssel. Hogy ne maradjon mindig a betanított munkás szintjén, hanem hogy képes legyen az önképzésre, és ezzel a szakmai előrehaladásra.

2018.05.08. 12:10:59

@neoteny:
amikor általános iskolába jártam, akkor a matematika érdekelt elsősorban. és a tankönyvben olyan probléma, amire ne tudtam volna néhány percen belül a választ. általános iskolában matek órán nem kellett azon gondolkodtam, hogy a társaim nagy része miért utálja a matekot. és arra jöttem rá, hogy azért, mert nem elég gyakorlatiasan tanítják. a többség ugyanis azonnal hasznosítható tudást várt el. én formális axiomatikus megalapozást. és még az osztályból egy gyerek. és ezek után felvettek matematika tagozatra.

a matematika tagozaton első órán olyan kérdést kaptam, amire nem tudtam kapásból felelni. és a matematika tanár úr időnként megsárgult füzeteket vett elő. ő ugyanis ő kigyűjtötte az összes matematikai versenyfeladatot, ami számára elérhető volt. azokat rendszerezte. matematika tagozaton napi két órában versenyfeladatokat oldottunk meg. de az lexikális tudás vagy enciklopédikus ismeretek nélkül nem lehetséges. tehát olyan nincs, hogy majd úgy tanulunk meg mindent, hogy előzetesen semmit se ismerünk.

tehát külön kellene választani az alap és az emelt szintű képzést. valakit az azonnal hasznosítható matematika, az instant matek érdekel. és itt jön be az, hogy esetleg nem érdekli, de mégis elvárjuk, hogy tudja thálesz tételét. az átfogó egy körív majdnem minden pontjából derékszögben látszik. (a végpontokban nem, de úgy egyébként mégis csak). mert ez része az alapműveltségnek. persze egyeseknek a matek fegyelmező eszköz. vagy tudja a nándorfehérvári diadal. az hazafiasságra nevel.

és itt jönnek be a pléh professzorok, akik azt mondják, hogy ezeket ne tudják. mivel ő se tudja, vagy telibe szarja a történelmet. kitalálják, hogy a nyelv nem kulturális termék. egy ellenkultúrát hoznak létre. és igyekeznek mindent szembeállítani. és filozofikusan meghaladni.

a többség nem hisz ezekbe. az azonnal hasznosítható tudás nem zárja ki a kreativitást. épp ellenkezőleg azonnal ki akarja próbálni. és esetleg máshogy akarja kipróbálni. és kiderül, hogy az úgy nem működik. vagy de bizonyos feltételek mellett mégis csak. de a magyar keresztény nemzet tagjai abban is hisznek, hogy ebben valamiféle egységet lehet teremteni úgy, hogy az sajátosan magyar. persze ennek nyilván lesznek nemzetközi kapcsolatai. elsősorban a szomszédaink. velük állunk nemzeti keresztségben.

de van egy populáció, amelyik amerikai zsidókkal akar szexelni, mert több pénzük van. oda akar beházasodni. abba az irányba szopja a faszt. az ő seggüket akarja nyalni. ájsztendvidsziju. ők nem akarnak magyar nemzeti keresztény közoktatást. menjenek bosztonba és ott magánegyetembe van annyi pénz betolva, amivel magyarország jelen állapotában nem tud és nem is akar versenyezni. aki arra vágyik annak oda kellene mennie. pléh professzor fogja a cókmókját, vagy ezt a politikai csatározást meg kell nyernie. meg kellene győznie sanyit és editet, a következő választásokon első szavazó öcsikét, hogy neki milyen jó lesz ha nem lesz azonnal hasznosítható tudása, mert úgy is elavul. ellenben problémákat fog megoldani lexikális és enciklopédikus ismeretek nélkül. ahhoz, hogy egy kézikönyvet helyesen értelmezzen éppen ezekre van szüksége. de próbáljuk ki pléh professzor módszerét. az, hogy ilyeneket nem tanítanak.

2018.05.08. 12:51:06

@neoteny:
tehát ez nem olyan bonyolult. ezt sanyi is megfejti, aki végig bukta az általánost. kell egy alapszintű általános iskola tananyag. és emelt szintű. és szakköri anyag hétvégén.

én még jártam szombaton iskolába. akkor is azt mondtam, hogy aki jó tanuló annak nyissák meg a művelődéi házat. és a legjobb tanárok tanítsanak. és már akkor is azzal jöttek a leghülyébb párttitkárok, hogy a zsidók nem taníthatnak szombaton. nem érdekelnek a zsidók se pro, se kontra. ez az őrület folyik, hogy a zsidók hitével mi áll szemben. ne abból kelljen már kiindulni. azért választotta a világon szinte az összes nem sémita nép inkább kereszténységet. de vigyék a zsidók az alternatív tehetséggondozást. azt nem akarom tőlük elvenni.

alapszint. emelt szint. kiegészítő tananyag hétvégén szakkör. délután fakultáció. ennek a párja a korrepetálás. mert lehet, hogy valaki valamihez nem elég ügyes. mert van olyan gyerek, amelyiknek az előre és a hátra bukfenc is nehezére esik. és ő gyógytestnevelésre szorul. őt is kell segíteni. azt is, aki a tigris bukfencig valószínűleg nem fog eljutni. a másik gyerek onnan indul. előre, hátra szaltózik. egy kézzel mászik kötélre. két kézzel nem is próbálkozik, mert az túl könnyű. a másikat úgy kell feltolni. az egyik számra az amatőr alapszint elérése a cél. a másik onnan indul. emelt szintre jut el. profi. és közte félamatőr, félprofik vannak. és ezeknek meg vannak a maguk hagyományos intézményeik. tehát ez a "poroszos" rendszer ki van találva.

van szövetségi reál főgimnázium. matematika, alkalmazott matematika (számítástudomány) a fő tárgy. de kell politechnikum. fizika-kémia. hasznos, gyakorlati tudást nyújt. gépész-vegyészt képez. a kapcsolódó szövetségi reál főgimnázium adja az elméleti tudást. de kell még medikus és agrárképzés ahol a biológia és a földrajz az alaptárgy. ezekhez tartozik valami matematika. és van internátus. bentlakásos sportiskola. aminek a célja a jó tanuló-jó sportoló. ez amúgy orbán ideája. ezt ő akadémiának hívja. internátus poroszos rendszeben. és fontos, hogy egy ilyen közegben ne legyen elbuzulás. azt a társadalom ne üldözze, de ne is díjazza. hagyományos nemzeti keresztény európa. poroszos iskola.

a francia nevelőnős a bölcselet. humán kollégium, idegen nyelvű líceum. latin, görög műveltség. angolász és szláv művészetek. ilyenkor jönnek megint pesten, hogy jaj, most mi lesz. oroszok. nem vagyok zsidóellenes. olyannyira, hogy szoktam olvasni szombat című újságot. és abban írták, hogy sosztákovics írását, hogy ő a zsidó folklórból mennyit merített. nem dőlt be az antiszemitáknak. nem is szabad. de az antifasisztáknak se kell bedőlni. a hülyéknak, akik azt mondják, hogy csak a többi nép tehet mindenről. és a zsidók a kiválasztottak. a francokat. a nemzeti keresztény államiság keretei között a zsidóság egy ellenkultúra. és mindkettőt korlátozni kellene magát, szétválasztani és összekapcsolni. például az általános szociológiát, nem zárja ki a néprajz. az, hogy vannak népcsoportok. populációk, politikai identitással rendelkező szaporodási közösségek. nemzetek, többségi nemzetségek, nemzeti kisebbségek, nemzetközösségek. a népi etimológia nem zárja ki a formális nyelvészetet. generatív grammatikát. a gép nehezen fejti meg, hogy a harmadik ujj (h)órias. az tényleg órias és horgas. a népmesék világából következik. a folklórból. ha a három rokona a finn kolme, akkor lehet rokona az óangol threo. csak ezt nádasdy professzor kizárja, mert annyira "nyugatos". és erre jön az, mert egy szarfaszú zsidó és azok utálják a magyarokat. igen úgy tűnik, szarfaszú zsidók egy része nem kedveli a magyarokat. általában a befogadó népeket. szodomává és gomorrává alakítják a zsidó negyedet. azt izraeliták nem szeretik. hogy lehet így kiegyezni. ez utóbbit feladtam. pesten a "liberális" "demokrata" zsidókkal és liblingjeikkel sehogy se lehet kiegyezni. sajnálatos módon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 13:01:36

@444:

"nem elég gyakorlatiasan tanítják"

Vagyis a többség kifogása az volt, hogy szerintük a matekoktatás a lexikális tudást meg az enciklopédikus ismereteket sulykolta, nem a problémamegoldási készségeket fejlesztette.

"de az lexikális tudás vagy enciklopédikus ismeretek nélkül nem lehetséges."

No de hát az előbb arról értekeztél, hogy a többségnek nem fűlött a foga a lexikális tudás meg az enciklopédikus ismeretek elsajátításához.

"tehát külön kellene választani az alap és az emelt szintű képzést."

Az alapképzettekből lesznek az azonnali tudást birtokló betanított munkások, a szolganépek, az emelt szinten képzettekből meg a gyarmatosítók?

"esetleg nem érdekli, de mégis elvárjuk, hogy tudja thálesz tételét. [...] mert ez része az alapműveltségnek."

Thálesz tételében elsősorban nem is a tartalma ("az átfogó egy körív majdnem minden pontjából derékszögben látszik") a nagy durranás, hanem az, hogy ez volt az első (ránk maradt) eset az emberiség történelmében, amikor valaki felismert egy _minden esetben érvényes_ szabályszerűséget _és_ az, hogy ez a szabályszerűség minden esetben érvényes _bizonyítható_: nem vélemény kérdése, hanem minden ember által belátható, aki képes és hajlandó követni a bizonyítás(ok) gondolatmenetét.

"vagy tudja a nándorfehérvári diadal[t]. az hazafiasságra nevel."

És a mohácsi vész tudása mire nevel?

"és itt jönnek be a pléh professzorok, akik azt mondják, hogy ezeket ne tudják."

Helyesen: ne _csak_ ezeket tudják. De persze azokat, amiket te írsz nem kell túlságosan komolyan venni: te egy önbevallott provokátor és troll vagy.

"a többség nem hisz ezekbe[n]."

A többség semmiben sem hisz: sem a lexikális tudás és enciklopédikus ismeretek hasznosságában (mert az nem eléggé gyakorlatias), sem az általános problémamegoldó kognitív készségek elsajátításában (mert az nem azonnal felhasználható tudás).

"de a magyar keresztény nemzet tagjai abban is hisznek, hogy ebben valamiféle egységet lehet teremteni úgy, hogy az sajátosan magyar."

Miben lehet valamiféle egységet teremteni? Abban, hogy az okosok találják ki azt, hogy hogyan lehet megszervezni azt, hogy a többség keveset dolgozzon és dőljön a lé?

"meg kellene győznie sanyit és editet, a következő választásokon első szavazó öcsikét, hogy neki milyen jó lesz ha nem lesz azonnal hasznosítható tudása, mert úgy is elavul."

Helyesen: ne _csak_ azonnal hasznosítható tudása legyen Öcsikének, mert az úgyis elavul.

De persze azokat, amiket te írsz nem kell túlságosan komolyan venni: te egy önbevallott provokátor és troll vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 13:05:59

@444:

"tehát ez nem olyan bonyolult. ezt sanyi is megfejti, aki végig bukta az általánost. kell egy alapszintű általános iskola tananyag. és emelt szintű. és szakköri anyag hétvégén."

Az alapképzettekből lesznek az azonnali tudást birtokló betanított munkások, a szolganépek, az emelt szinten képzettekből meg a gyarmatosítók?

De már megint kettős beszédet alkalmazol: korábban a szakképzésről bugyogtál, most meg átváltottál az általános iskolai tananyagra.

De persze azokat, amiket te írsz nem kell túlságosan komolyan venni: te egy önbevallott provokátor és troll vagy.

Kibic a toronyban 2018.05.08. 13:18:24

@lecsós: Szarral dobálózós népség szerinted a vidéki.
Te vagy odavaló, te tudod, én nem vitatkozom.
Csak egymást dobálgathatják, mert idegen nem megy a falujukba, mert nincs ott semmi dolga senkinek.
Úgyhogy csak gurigázzátok a trágyát, ha ez tetszik.

Hogy te ki vagy, az is mindegy nekem. Mesélj, amit akarsz.
Hogy nem érted a szóhasználatomat, mert progresszív, abból meg csak az látszik, hogy berreg az ellenségjelző radarod.
Én egyetlen idegen szót sem használok. Vagy nem tudod, mi az a degenerált ?

lecsós 2018.05.08. 13:41:15

@Kibic a toronyban: Most őszintén, te miért fröcsögsz? Félsz, vagy beszartál, vagy egyszerűen gyűlölsz mindent, és mindenkit körülötted? Szánalmas és sajnos nevetséges az, művelsz. :) :)

Kibic a toronyban 2018.05.08. 13:51:05

@lecsós: Én csak a bankszámlámat nézegetem a taxiban, de neked nincs valami dolgod a trágyadobálással ilyenkor dologidőben ?

Laptop7712 2018.05.08. 13:56:19

@Kibic a toronyban: Csak hétvégén találkozom a milliárdos haverjaimmal, indítjuk a napot lovaglással, kiganézzuk a boxokat, és megyünk golfozni. Most melózok, azért fizetnek, hogy gondolkozzak, közben jól szórakozom itt. Egyszerű és nagyszerű tud lenni az élet néha. Neked nem kell véletlenül visszanézni az irodába, hogy okkás még a stájsz? :) :) :)

Kibic a toronyban 2018.05.08. 14:17:39

@Laptop7712: Ez a nick, nem az a nick. Kimentél ebédezni a trollszobából, aztán más ült a helyedre a lecsós nickes géphez ?

lecsós 2018.05.08. 14:29:29

Elment lecsót főzni, most jött vissza :)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 14:44:39

@Laptop7712:

"kiganézzuk a boxokat"

Ezért kell a szegény egyetemista lányoknak kurválkodásra adniuk a fejüket: mert a milliárdosok meg a cimbijeik még a ganézási munkákat is elveszik a diáklányok apjai elől.

2018.05.08. 15:29:59

@neoteny:
az általános iskolának kettős célja van. az egyik, hogy az általános műveltséget adjon. a másik, hogy felkészítsen a szakképzésre. aminek szinték kettős célja van. az egyik a vállalakozó válás, a másik a tudósképzés. és ezek vannak "filozofikusan" szembeállítva, hogy ne ez, hanem amaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 15:36:47

@444:

"hogy az általános műveltséget adjon"

Az általános műveltség nem azonnal hasznosítható tudás.

"szakképzésre. aminek szinték kettős célja van. az egyik a vállalakozó válás"

"csak öcsikének közben ugye a piacról [kell] megélnie."

lecsós 2018.05.08. 16:42:48

@neoteny: Kevés ez Neo, inkább menj fánkozni :) :)

2018.05.08. 17:06:27

@neoteny:
az általános műveltség alapszinten reál tárgyakban azonnal hasznosul. egyetemistaként házi tanítóskodtam. az egyik családnál mondták, hogy most rendetlenség van, mert lakásfelújítás következik. a gyereknek az lesz a feladata, hogy számoljuk ki a hozzávalókat. ha kiskutyák születtek. elmondta, hogy mennyit esznek, szaladgálnak. számoljuk ki, hogy mennyit. erre való a matek. az egy általános kalkulus.

az érettségi vizsga reál része rendesen háztartástan. a háztartás, a házi iparosság fenntartásához szükséges elemi ismereteket kéri számon matematikából, fizikából, kémiából, biológiából, földrajzból (környezetismeretből) és számítástechnikából. ez azonnal hasonuló tudás. csak a matekot nem így tanítják.

mai matek érettségiben a feladatok legfeljebb fele gyakorlatias.

ilyeneket adnak:
Egy számtani sorozat negyedik tagja 4, a tizenhatodik tagja -2. Számítsa ki az első százhúsz tag összegét.

ez nyilván nem egy gyakorlatias példa. na de a matematika tanítást így képzeli gerőcs tanár úr a trefortban és csapodi tanár úr az eltén. ők azt mondják, hogy "geci" orbán a hibás az egyik oldalon. a "zsidók" a másikon.

az alapszintű matematika, fizika, kémia, biológia, földrajz, számítástechnika valójában egy háztartástan érettségi lehetne. az emelt szintű pedig belépő szakmacsoportokhoz. szakközépiskolába vagy reálgimnáziumba. tehát az lehet, hogy valaki tudósnak képzünk. matematikai tagozaton eleve formális-axiomatikus alapon közelít. és közé kell választható szakköri anyagokat illeszteni. illetve a versenyfeladatokat. felvetni nehéz, akár eddig megoldatlan problémákat. illetve vannak, akiket korrepetálni kell. de az nagyrészt azonnal hasznosuló tudás.

csak nyilván nem mindegy valaki, hogy táncdal énekes szeretne lenni, vagy hídépítő mérnök. a matekból nem ugyanazt, nem ugyanazon a szinten kell ismernie. és persze van olyan matek, aminek jelenleg nincs gyakorlati alkalmazása. vagy azért lesz majd az alkalmazás, mert éppen kitaláltuk hozzá a matematikát. általános problémamegoldás. a tudományos közelítés. a tudósképzésben ez az általános.

de az általános iskolai alapképzés, és a szakképzés az a háztartás és vállalkozás vezetésének általános és szakmacsoportokra bontott speciális ismereteit kellene, hogy tartalmazza. csak most nem ilyen.

de gerőcs tanár úr se mondja, hogy ilyen legyen. és pléh professzor pláne nem. ők létrehoztak az akadémián bizottságot. pléh professzor a magyar megismeréstudomány interdiszciplináris főpapja. habony árpi legyőzi a gyakorlatban. amire a főprofesszorok azt mondják: nem kell ez az sok azonnal hasznosuló tudás. úgy is elavul.

screpes 2018.05.08. 18:03:36

@lecsós:

viktornak nem azért van kétharmada, mert ezek értenek és akarnak valamit, hanem mert felfedezte a kommunikációs csalásban rejlő sokféle és korlátlan lehetősésgeket és elég gátlástalanul alkalmazza azokat. Van hozzá többszázezer (tán 1 milla ) olyanja akik erre "vevők"
DE
nem csak ilyenekből áll a tábora, abban teljesen eltérő anyag is van, Jól megfizetve a holdudvar például, és megfélemlítve is , ott is van hold, meg udvar. az egzisztenciájukban bizonytalanul a hivatalnokok. Ezek motívácóját nehéz összevetni, halmozva látni és megítélni, és átfedésak is lehetnek.

Hafr is irja bevezetőjében hogy inkább vezetett fidesz győzelemhez a beágyazottság, a "megtévesztő állami gondoskodás", mint a hiten lévők megtévesztettsége - Hát ez kérdéses, de
Itt a mérték kérdéses csak, és arányról pedig kár lenne vitatkozni
---------------

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 18:18:28

@lecsós:

Már magyarázkodhatsz; már elszóltad magad. A te meg a milliárdos haverjaid lelkén szárad a sok geci amivel a szegény kurvulásra kényszerített egyetemista lányoknak szembe kell nézniük.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 18:50:45

@444:

"az általános műveltség alapszinten reál tárgyakban azonnal hasznosul."

Sanyi a Thálész-tételt alkalmazta, amikor a meztelen nős kártyanaptárakkal seftelt?

"lakásfelújítás következik. a gyereknek az lesz a feladata, hogy számoljuk ki a hozzávalókat."

Ebben hogyan segíti a gyereket az az általános műveltségi ismeret, hogy a háromszög belső szögeinek összege 180 fok?

"pléh professzor a magyar megismeréstudomány interdiszciplináris főpapja."

Hja, mert az államalkotó népek olyan államot alkottak, amiben Pléh professzor munkássága finanszírozásra kerül az államhatalom által.

2018.05.08. 19:05:32

@neoteny:
ha szeretne egy váltakozó egyenes sormintát, akkor azt háromszögekből kirakhatja. (mert hogy a háromszög belső szögeinek összege egyenesszög).
cms.sulinet.hu/get/d/7394a366-9e72-44b1-b92a-3bce4040e203/1/10/b/Normal/917da001.jpg
ezt a mintázatot alkalmazhatja a konyhaszekrényen vagy a veteményes kertben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 19:14:47

@444:

"ha szeretne egy váltakozó egyenes sormintát, akkor azt háromszögekből kirakhatja."

Azt akkor is kirakhatja, ha nincs meg az az általános műveltségi ismerete, hogy a háromszög belső szögeinek összege 180 fok.

2018.05.08. 19:37:33

@neoteny:
a probléma akkor van, ha valaki úgy jelentkezik be az első számú döntéshozó szerepkörbe, hogy a politika abba ne szóljon bele.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 19:45:53

@444:

Milyen azonnal alkalmazható általános műveltségi ismeretre alapozod ezt az állításodat?

2018.05.08. 19:56:54

@neoteny:
van olyan, hogy előbb van a gyakorlati alkalmazás és utána a matek. és megforítva.

ilyenformán díszíthet egy cserépedényt.zsinegdíszes kerámia kultúra. nagyjából 5,000 éves. és még mindig elég menő.
www.messagetoeagle.com/wp-content/uploads/2016/08/europeanrooted001.jpg
a németek a kárpát-medencét elnevezik bádeni kultúrának
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Map_Corded_Ware_culture-en.svg
lelőhelyek: pilismarót, lánycsok, balatonboglár, ózd. hívjuk úgy, hogy bádeni. többek között ezek, amiknek lelkesen bólogatnak a magyar tudományos akadémián a nyomorultak.

2018.05.08. 20:01:10

@neoteny:
ez úgynevezett józan paraszt ész. common sense. törzsi tudat. vallás. jön egy főokos. a megismeréstudományok interdiszciplináris főpapja. egy bizottság élén megállapítják, hogy az iskola, különösen a szakképzés ne nyújtson közvetlenül használható tudást. mert az korlátozza a rendszerzést. abszolút szabadság nincs. nincs olyan emberi dolog, ami ne korlátozna valami mást. de ez megint csak hittétel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 20:01:11

@444:

"lakásfelújítás következik. a gyereknek az lesz a feladata, hogy számoljuk ki a hozzávalókat."

Ebben hogyan segíti a gyereket az az általános műveltségi ismeret, hogy a háromszög belső szögeinek összege 180 fok?

2018.05.08. 20:02:17

@neoteny:
a fürdőszobába, vagy konyhaszekrényre, vagy a cserépedényre háromszög alakú díszeket. vagy a veteményest. legyél kreatív.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 20:08:27

@444:

"egy bizottság élén megállapítják, hogy az iskola, különösen a szakképzés ne nyújtson közvetlenül használható tudást."

Helyesen: ezt te mondod. De a józan paraszti ész azt mondja, hogy amiket te írsz nem kell túlságosan komolyan venni: te egy önbevallott provokátor és troll vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 20:09:55

@444:

A gyermek feladata nem az, hogy kreatív legyen, hanem az, hogy számolja ki a lakásfelújításhoz valókat.

"lakásfelújítás következik. a gyereknek az lesz a feladata, hogy számoljuk ki a hozzávalókat."

Ebben hogyan segíti a gyereket az az általános műveltségi ismeret, hogy a háromszög belső szögeinek összege 180 fok?

2018.05.08. 20:14:26

@neoteny:
így van. nagyon úgy tűnik, hogy előbb le kell játszani a hülyeséget. mindenért a "geci" (~cigány) orbán a felelős, vagy a "libsik" ("liberális" biboldók. a biboldó cigányul a zsidók). a "liberálisok" vidéki parasztokat szidják. a "forradalmat" elmosta az eső.
www.youtube.com/watch?v=jKRGOpwUdk8
szerencsére 48-at nem mosta el.

2018.05.08. 20:25:43

@neoteny:
de értem persze, hogy a "modernisták" ilyesmit akartak.
www.youtube.com/watch?v=ogfYd705cRs
és magyarország lesz a szoftverfejlesztés központja. a google saját tőkéje 150 milliárd dollár. ennek a nyílt társadalom alapítvány nagyjából a tizedével rendelkezik. ha soros szoftverbe invesztál, akkor lehetne egy magyarországon egy kis google. csak nem ebbe invesztált. hanem a kényszerbetelepítésbe. és ezt kihasználta a "geci" orbán.

lecsós 2018.05.08. 20:38:08

@neoteny: Mondom, nagyon ügyes gyerek vagy te, de tudod, többet is tudsz te ha akarsz, csak most valamiért erősen titkolod. :) :))

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 20:51:11

@lecsós:

Apáitok, nagyapáitok tudták, hogy úgy lehet megelőzni a diáklányok kurválkodásának jelenségét, hogy jól megfizetett munkát adnak a lányos apáknak. Ti viszont elveszitek még a ganéjozási munkát is a rászoruló apáktól: aztán meg sopánkodtok, amikor a szegény egyetemista lányokat kurválkodásra kényszerítitek.

Baj van veletek, nagyon nagy baj.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 20:53:52

@444:

"nagyon úgy tűnik, hogy előbb le kell játszani a hülyeséget."

Ez csak fasiszta, kripli, kretén trollkodás.

Janossz 2018.05.08. 20:55:59

@neoteny: Ezek csak ilyenek. Negyven évet kellett élnem, hogy megértsem, mi a fene baja volt a Rákosinak a kulákokkal.
Mostanra látom.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 21:02:59

@444:

"ha soros szoftverbe invesztál, akkor lehetne egy magyarországon egy kis google."

De akkor is Soroshoz dőlne a lé, nem a kocsma borgőzös népfőiskolás népéhez, amelyik arra használja az azonnal alkalmazható általános műveltségi ismereteit, hogy megfejtse: számukra az a megoldás ha az okosok megszervezik azt, hogy hozzájuk kevés munkával dőljön a lé.

Pedig ha a szocializmus jó lenne, akkor a Fácánban is szocialista rendszerben innának: mindenki befizetné a jövedelme azonos százalékát, és mindenki ugyanazt inná ugyanolyan mennyiségben. De a józan eszük elárulja nekik, hogy nem ez a rendszer az, ami a legboldogabbá tenné őket.

lecsós 2018.05.08. 21:16:39

@neoteny: Mutatom, mit csinál most az egyik haverod a szabad piac jegyében:
www.independent.co.uk/news/business/news/asda-sainsburys-merger-deal-latest-job-losses-new-economics-foundation-a8336791.html

Azé, mert ezt kiszámolták, meg modellezték, meg minden. Hagyjuk mér ezt Neo, tudsz te többet is, mi van ma veled? nem mosolygott a titkárnő, vagy mi van? :) :) :) Mondom, ügyes vagy, menj le fánkért, a cukor jót tesz az agynak. Bámulhatod a pincérnő seggét, vagy pultos csaj mosolyát. Kis öröm ezen a számodra szar napon. :) :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 21:31:16

@lecsós:

"mert ezt kiszámolták, meg modellezték, meg minden"

Úgy érted, hogy a New Economic Foundation kiszámolta, hogy a 10%-os árcsökkentésből mennyi munkahely szűnik meg. De azt nem számolta ki a NEF, hogy a fogyasztók _másra_ költik el a 10%-os megtakarításaikból származó pénzeket, és ezek a költések munkahelyeket hoznak létre.

Te és a milliárdos haverjaid viszont elveszitek még a ganéjozó munkát is az arra rászoruló lányos apáktól, és ezzel kényszerítitek a szegény egyetemista lányokat arra, hogy kurválkodással tegyenek szert jövedelemre. Ha alkalmazna a milliárdos haverod két lányos apát a ganéjozás elvégzésére, és megfizetné őket olyan órabérben, mint amit a kurválkodásra kényszerített egyetemista lányok számolnak fel a kuncsaftjaiknak, akkor legalább néhány szopást kiváltó jövedelemhez jutnának a lányos apák. De nem, a milliárdos haverod inkább veled ganézza ki a boxot -- a szegény egyetemista lányok meg csak szopjanak.

Mit fogsz majd mondani a kisunokádnak, amikor az a térdeden ülve felteszi neked a kérdést: "nagypapi, miért vetted el még a ganéjozási munkát is a szegény kurválkodásra kényszerített egyetemista lányok apjaitól?"

lecsós 2018.05.08. 21:41:48

@neoteny: Hát, látom nem mentél el fánkozni, kár. Mert hülyeségeket beszélsz, és összetévesztesz valakivel, de ez a te bajod. Jókat röhögök a baromságaidon. Csak így tovább. :) :) :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.08. 22:11:59

@lecsós:

"összetévesztesz valakivel"

Te szóltad el magadat arról, hogy a milliárdos haverjaiddal elveszed még a ganéjozási munkát is az így kurválkodásra kényszerített szegény egyetemista lányok rászoruló apjaitól. Már késő ezt az "összetévesztesz" dumát eregetnek -- leírtad feketén-fehéren, hogy mit csinálsz a milliárdos haverjaiddal. A kisunokádnak majd hazudozhatsz össze-vissza, amikor felteszi a kérdést: "nagypapi, miért vetted el még a ganéjozási munkát is a szegény kurválkodásra kényszerített egyetemista lányok apjaitól?"

2018.05.09. 08:58:53

@neoteny:
ez esetben is soroshoz dőlne a pénz, de egy mészáros is kénytelen megfizetni a szoftvergyártót, a mérnököt, a jogászt, a könyvelőt. ráadásul úgy, hogy ezek családjai, barátai, ismerősei már rendelkeznek annyi szavazóval, amennyit a fidesz a kormányhivatalokkal mozgósítani képes. tehát a fideszben van egy kvázi piaci réteg.

de vajon ez a csoportosulás vajon mennyiben versenyképes a globális munkaerőpiacon?
index.hu/video/2018/05/09/tuntetes_mi_vagyunk_a_tobbseg_jegeso_osszefoglalo/

2018.05.09. 09:01:02

@neoteny:
a kedvenced is ott van. 4:10-től.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.09. 09:28:40

@444:

"ez esetben is soroshoz dőlne a pénz"

Erről van szó; a többi süket vaker.

"a kedvenced is ott van. 4:10-től."

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz; azt sem tudom, hogy ki az aki ott van 4:10-től.

"eközben a magyar vidéken."

Az meg lett beszélve a hajdúságiakkal, hogy a gyerekeik debreceni egyetemi helyeire mindenféle idegen diákokat importál a kormányzat?

2018.05.09. 09:46:27

@neoteny:
na de ezek nem zárják ki egymást. kiszámolja a lakás felújításhoz a hozzávalókat. és kreatív legyen. az elemi matek azonnal hasznosítható tudás. az, hogy a háromszög belső szögeinek összege egyenesszög alkalmas a fazekak díszítésre. persze valószínűleg ezeket készítő emberek nem ebből fejtették meg.
www.messagetoeagle.com/wp-content/uploads/2016/08/europeanrooted001.jpg
de ez összefügg ezzel.
cms.sulinet.hu/get/d/7394a366-9e72-44b1-b92a-3bce4040e203/1/10/b/Normal/917da001.jpg
ami a fenti tétel elemi bizonyítása. az tipikus alapszintű matek érettségi feladat lenne, hogy egy zsinegdíszes újkőkori fazekas edényen készítési fázisaiban ismerje fel az elemi matematikai alakzatokat.

2018.05.09. 09:59:54

@neoteny:
bocs, 4:40-től az indexes videón az egykori érpataki polgármester.

2018.05.09. 10:17:00

@neoteny:
na de a polgárosodni akaró mérsékelt, européer kincs karcsi miért szavazzon arra, hogy soroshoz dőljön a pénz. neki is jobb orbán, mert őt közvetlen le tudja váltani és a családtagjaival, ismerőseivel ki tud egyezni. és a radikális sanyi is azt mondja, hogy inkább orsós likud viktor, mint soros schwartz györgy. ez a játszma vidéken eldőlni látszik. sanyi eredendően rasszista nézi a villamoson nagyseggű nigger csajokat. edit, aki korábban nem volt rasszista, most féltékeny. ne jöjjenek ide. a köznépet eredendően az elemi biológia, a szexizmus, etnicizmus, familiaritás mozgatja. és ez írja felül a magas filozófiát, a neoszoci, neokon, neolib elképzeléseket. persze lehet, hogy ez csak korszellem. mert majd jönnek versengő régi/új állameszmények. városi alkotmányosság példának okáért.

2018.05.09. 10:55:17

@neoteny:
orbánnak ez kell.
index.hu/belfold/2018/05/09/stop_soros_magyar_helsinki_bizottsag_civil_tarsadalom_kiallas/

A ["Stop Soros" törvénycsomag elleni] nyilatkozatot többek közt olyan világhírű professzorok is aláírták, mint François Crépeau, aki nem sokkal ezelőttig az ENSZ migránsok jogaival foglalkozó különleges rapportőre volt, vagy James Hathaway és Guy Goodwin-Gill, akik manapság a világ két legnagyobb menedékjogi szaktekintélyének számítanak. Az aláírók között van emellett a svéd Raoul Wallenberg Intézet igazgatója, a Szlovák Tudományos Akadémia tagja és a legpatinásabb ecuadori egyetem jogi karának dékánja is.

az index újságírói szerint ez egy "civil" kiállás. ők a civilek. vagy ők.
www.naplo.hu/2018/05/a-2018-as-elso-bringas-reggelire-varta-a-500x318.jpg
helyi vállalkozók kakaós csigát és tejet, ásványvizet és szendvicset, gyümölcslevet, gluténmentes kekszet kínáltak és kerékpárt szervizeltek. a biciklizést népszerűsítették. kerékpáros "villás-bringás reggeli". kik "a" civilek?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.09. 11:27:23

@444:

"persze valószínűleg ezeket készítő emberek nem ebből fejtették meg."

Erről van szó: még nem mutattad meg, hogy hogyan azonnal hasznosítható tudás az az általános műveltségi ismeret, hogy a háromszög belső szögeinek összege 180 fok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.09. 11:35:18

@444:

"na de a polgárosodni akaró mérsékelt, européer kincs karcsi miért szavazzon arra, hogy soroshoz dőljön a pénz."

Szó sem volt semmiféle szavazásról: te azt állítottad, hogy

"ha soros szoftverbe invesztál, akkor lehetne egy magyarországon egy kis google."

Mire megjegyeztem, hogy de akkor is Soroshoz dőlne a lé, nem a kocsma borgőzös népfőiskolás népéhez, amelyik arra használja az azonnal alkalmazható általános műveltségi ismereteit, hogy megfejtse: számukra az a megoldás ha az okosok megszervezik azt, hogy hozzájuk kevés munkával dőljön a lé.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.09. 11:39:35

@444:

"kik "a" civilek?"

2011. évi CLXXV. törvény
az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról

[...]

2. Értelmező rendelkezések

[...]

6. civil szervezet:

a) a civil társaság,

b) a Magyarországon nyilvántartásba vett egyesület - a párt, a szakszervezet és a kölcsönös biztosító egyesület kivételével -,

c) - a közalapítvány és a pártalapítvány kivételével - az alapítvány;

[...]

5/A. § (1) Természetes személyek nem gazdasági érdekű közös céljaik elérése és közösségi célú tevékenységük összehangolására polgári jogi társasági szerződéssel létrehozhatnak társaságot (civil társaság).

net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1100175.TV

2018.05.09. 14:39:25

@neoteny:
a stop soros törvénycsomag erről az egyesületi körről választaná le a nemzetbiztonsági kockázatokat jelentő "ügynökségeket".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.09. 15:10:48

@444:

Helyesen: a Stop Soros törvénycsomag _büntetőtörvények által nem szankcionált_ tevékenységet folytató civil szervezeteket diszkriminál adminisztratív úton.

"nemzetbiztonsági kockázat"

Ami egy politikai kategória, nem egy jogi kategória. Az is nemzetbiztonsági kockázatnak tekinthető, hogy a kormány még mindig nem oldotta fel a Paks2-vel kapcsolatos szerződés öt fejezetének titkosítását.

2018.05.09. 16:10:43

@neoteny:
andy 3 új tévé csatornát indít. a veszteségek ellenére is benne bízik a tőkepiac.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.09. 16:14:11

@444:

Pedig Andy üzletei is nemzetbiztonsági kockázatokkal járnak.

2018.05.09. 16:33:20

@neoteny:
na de ugye ezt mégis csak legitimálták a választók. orbánt is utálják, de sorost még jobban. és azért, mert orbán közvetlen leváltható. ebből következik a sorrend.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.09. 20:54:22

@444:

"na de ugye ezt mégis csak legitimálták a választók."

Amennyiben a választók valamivel kevesebb, mint a felének szavazatai legitimációnak számít.

"mert orbán közvetlen leváltható"

Kire?

screpes 2018.05.10. 00:08:31

@444:

ezt aligha legtimálhatták választók...
a soros leválthatóságáról szóló eszement beszédet. (hogy tudniilllik őt "nem lehet" leváltani..)
Míg persze Orbánt állítólag lehetett volna...
amennyiben összeáll mindenütt egységes szavazattá a különféle (lejárt) politikai szervezetek és nézetek milliónyi szervezetlen közkatonája, akik csak úgy mondhatnak érvényeset ha UGYANAZT mondják...
Szögezzük le tehát:
Nincs ilyen leválthatósági sorrend Orbán és Soros között, mert soros nem miniszterelnök, még csak jelölt sem lehet, ezért a legitimáció is - ha van - csak másra vonatkozhat.
Az utálhatók sora a te sorrended, kitaláció a legitimált választás szempontjából..

De, kétségtelen, hogy x számú agyatlan barom ezt is megette,
te meg itt hangosítgatod, mintha a következő négy/ nyolc stb évük a magyaroknak úgy függne sorostól, mint a saját kormányától...Ha most is szerepet játszol itt, ez egy hazug állaté.
De a legnagyobb fekély a hamisságodon, hogy Orbánt valójában nem lehet, nem lehetett leváltani. Ha van ilyen teóriád, hogy hogyan lehetett, add elő, legalább utólag!
orbánt nem lehetett, Sorost pedig nem kell: Ami nap mint nap tröténik a NER-vidéken, annank kevés köze van őhozzá.

2018.05.10. 07:49:28

@screpes:
soros alapítvány klasszikus politikai felforgató tevékenységet végez. ez a régi kgb eszközrendszere. például itt lehet tekinteni, hogy mi a "soros terv"
www.youtube.com/watch?v=b3OGLQvWqhc
www.youtube.com/watch?v=p6lksJhBvas

2018.05.10. 08:05:35

@screpes:
az, hogy a pesti zsidóság egy része soros mellé állt sajnálatos. az izraelitákkal történt meg a kiegyezés. és van egy komcsi-libsi-proli-buzi csoportosulás, akiket a főváros még beszavazott a parlamentbe. olyannyira, hogy budapesten ennek a társaságnak szélsőjobboldallal többsége van. megint várakozó álláspontra kell helyezkedni, hogy mi történik budapesten.

ha az mszp-p-dk-lmp-együtt-momentum-etc. együttműködés megvalósul, akkor azzal lényegében mszp-szdsz tér vissza. ez esetben egy sajátos helyzet állna elő. meg kell várni, hogy ez a "szivárvány" koalíció létrejön-e. illetve azt, hogy milyen irányt vesz a jobbik.

2018.05.10. 08:26:53

@neoteny:
márky zay péterre, botka lászlóra, mellár tamásra, chikán professzorra, csaba tanár úrra, wahorn andrásra és a bizottságra. a néppártosodó jobbikra vona gáborra. őket támogatja simicska lajos és soros alex. csak ez a brancs nem tud együttműködni németh sándorral és a hit gyülekezetével.

debrecen pályázik arra, hogy 2023-ban európa kulturális fővárosa legyen. mai hír a helyi hírlapból, hogy nagyváradi román többségű önkormányzat is támogatja. mert hogy debrecen közös programokat ajánl.

ezt budapesten a szélbalos ortodox liberálisok és bukarestben a széljobbos ortodox nacionalisták ellenzik. de az együttműködést a zsidó hitközségek támogatják.

vagy szintén mai hír, hogy kolozsváron volt a "culture next" elnevezésű tanácskozás, amit hét európai város alapított közte debrecen és kolozsvár.

a debreceni egyetem műszaki kara két autóval vesz részt a nemzetközi "avenitics pneumobil" versenyen.
www.naplo.hu/2018/05/bemutattak-a-de-hallgatoi-a-xi-nemzetkoz-500x361.jpg
www.pneumobil.hu/pneumobil_2018/csapatok_bemutatasa

ezekből következik a polgárosodás. orbán és körei addig gazdagodhatnak féktelenül, amíg pesten a többség az mszp-szdsz visszatérésére szavaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 08:46:04

@444:

"márky zay péterre, botka lászlóra, mellár tamásra, chikán professzorra, csaba tanár úrra, wahorn andrásra és a bizottságra."

Ezek közül egy sem volt miniszterelnök-jelölt a legutóbbi választáson. Botka László volt egy darabig, de lemondott.

"a néppártosodó jobbikra vona gáborra."

Vona Gáborral nem elegen akarták leváltani Orbán Viktort.

"ezekből következik a polgárosodás."

Ezekből nem következik az, hogy a kocsma borgőzös népfőiskolás népe számára megszerveznék az okosok, hogy kevés munkával dőljön a lé.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 09:11:17

@444:

"debrecen pályázik arra, hogy 2023-ban európa kulturális fővárosa legyen."

És Győr és Veszprém is pályázik Mo-ról.

Pécs is pályázott a 2010-es _egyik_ kulturális főváros címre 2006-ban -- amikor még tudvalévőleg MSzP-SzDSz rezsim volt.

Aztán Pécs elnyerte az _egyik_ Európa Kulturális Fővárosa címet 2010-ben -- de ez nem volt akadálya annak, hogy Pécs városa méretes adósságokat halmozzon fel, kétszer is. Ez a fajta polgárosodás következik ezekből?

"kolozsváron volt a "culture next" elnevezésű tanácskozás, amit hét európai város alapított közte debrecen és kolozsvár."

És abból hogyan következik a polgárosodás, hogy a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) eltulajdonított javakból finanszírozott "kulturális menedzserek és szakértők" utazgatnak jobbra-balra mindenféle workshop-okra?

2018.05.10. 09:27:33

@neoteny:
magyarországnak nem hipermodern metropolisz, hanem metropólia jellege van.

szintén mai hír a helyi néplapból:
máléfesztivált rendeztek
www.naplo.hu/2018/05/latvanyos-eloadasok-szinesitettek-a-nyol-1-500x332.jpg
málé a kukorica, mert hogy az érett kukorica szem elmállik a csűtűl, attól málé. de ennek rokona a román mălai. az akadémia szerint a magyarok átvették a románból. a francokat.

a kukorica németül: mais. kárpátalján is мелáй. a román paraszt úgy hívta, hogy mălai. a magyar paraszt azt mondta, hogy legyen málé. mert az érett szem elmállik a csűtűl. majszolták a mélászájúak. van egy magyar magyarázat és tartoznak hozzá rokon szavak.

az mta szerint a málé "román jövevényszó, esetleg ukrán közvetítéssel is, a románban ismeretlen eredetű". a népi etimológiát elhagyja. a népfőiskola azt mondja, hogy az legyen az elsődleges. és aztán tegyük hozzá, hogy német, a ruszin, a román megfelelőt. a kukoricát majszolja úgy, hogy az érett szemek elmállnak a csőtől. kulturálisan mindkét elképzelés nyitott. csak az mta elhagyná a magyar népi szómagyarázatot. ez a kulturális különbség. ami ezt a vidékies világot próbálja kizárni. és ebből következik a gazdasági különbség. egy metropoliszban nincs máléfesztivál. ahol fellépett a helyi "Csormolya népdalkör, a Toppantó, Minibingó, Csintekerentő, Ingó-Bingó, Csicsikoma és a Cserebingó néptáncegyüttesek". Borsiból érkezett a Galagonya csoport, Krasznáról a "Járd ki a lábam" népdalkör. A gyerekek számára volt kézműves bütykölde, Kukorica János és Serény Iluska vetélkedő.

erre lehet mondani, hogy te jó ég, ez már nem kell. de a csemege kukorica az egyik az exportcikk. és a máléfesztivál a szolgáltatás. az persze igaz, hogy ez olyan nagyon nem vonzza a világ népeit. mert mondjuk dubai az versenyképesebb. az ilyen.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7f/Dubai_Media_City_-_panoramio.jpg
dubáj egy metropolisz, ahol duhajkodnak. a kérdés, hogy budapesten hányan akarnak ilyesmit? budapest úgy lehetne a dunai dubaj, hogy hogy a nemzeti kereszténységet lerombolják és létavértesiek is felköltöznek duhajkodni. és ezek után az olaj hiányzik az iszlámhoz, vagy világméretű gyarmatbirodalom a nyugatossághoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 09:46:59

@444:

"magyarországnak nem hipermodern metropolisz, hanem metropólia jellege van."

A metropóliák önkormányzatai mégis úgy költik a nettó adófizetők pénzét, mintha hipermodern metropoliszok lennének. Ld. pl. a Culture Next workshop-jait, ahol a "kulturális menedzserek és szakértők" megszakértik a kultúra mások pénzéből általuk történő terjesztését.

2018.05.10. 10:12:40

@neoteny:
pécs2010 a kulturális főváros projekt kudarca miatt adósodott el. mert hogy az nem hozott annyi látogatót mint amennyit reméltek. és ugye azon túl, hogy az önrésznek is meg kell térülnie a megépült intézményeket fenntartása többletköltségekkel jár. épületek vannak és ugye közalkalmazottakat kell foglalkoztatni felújított művelődési házakban és az újonnan épült tudásközpontban, kodály központban, zsolnay kulturális negyedben. és ezt fent kellene tartani a városnak. ha az európai uniós zsűri debrecen javára ítél, akkor egy ilyen projektbe debrecen2023 is belebukhat. ez attól függ, hogy ezt mennyire jól csinálják.
www.youtube.com/watch?v=urH8GGZq9Bg
vajon mennyien akarnak eljönni a szabó magda emlékházba, hogy "a jövő kézikönyvét együtt írjuk"? olyan nagyon sokan nyilván nem. tehát lehet, hogy ez simán nem működne. de éppenséggel össze lehet sűríteni annyi programot, maga az egyetem össze tud hozni egy 20 ezres tanévnyitó bulit. vagy a campus fesztivál hoz ugyanennyit.
www.youtube.com/watch?v=OPuudRXV9TI
vagy meg tudnak tölteni egy virágkarneváli buli megtölt egy stadiont.
www.youtube.com/watch?v=LSy-v1DUzzM
tehát ez simán elműködhet. de ugye ilyen fesztiválból azért nagyon sok van. tehát nem. ezt így aligha lehet eldönteni.

2018.05.10. 10:32:14

@neoteny:
a debrecen 2023 projekt vezetője kósa lajos felesége. na de volt már olyan, hogy kvázi a "first lady" vállal fővédnökséget. tehát ha a kulturális intézmények elfogadják, akkor éppenséggel ő is lehet a projektvezető. persze erre lehet mondani, hogy az intézményvezetők közül valaki merje nem elfogadni. majd leváltják. de kósa lajos is elvesztheti a megyei főképviselőségét. orbán viktor polgármester jelöltje nem papp lászló volt. hanem rácz róbert, akit éppen kinevez a kormányhivatal vezetőjének.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2014/raczrobert1.jpg
tehát a fideszen belül is vannak viták. ez ugye kompatibilis a soros tervvel.
www.youtube.com/watch?v=S6SsWH13ELg&t=0m43s
na de a fidesz kontrollálta bevándorlás eredménye. soros alex is ilyet szeretne csak úgy, hogy ez váljon uralkodóvá és népnemzeti retye-rutya a háttérbe szoruljon. mert hogy az már nem 21. századi.

értem persze, hogy soros alex ezt a saját pénzét, illetve az örökölt vagyonát költve tenné. nem a magyar adófizetők pénzéből. de a jogokat is elvenné azzal, hogy a kormány és az önkormányzatok helyébe lépnének az ngo-k, akiknek a vezetőit már nem a köznép választaná ki, hanem soros alex.

2018.05.10. 11:27:00

@neoteny:
tehát az ellenzék egy amerikanizált vagy iszlamizált metropoliszt szeretne, amilyen boszton vagy dubaj. vagy londont, vagy berlint. bécsben soros alex és conchita wurst lehet ünnepelt sztár. de ez már nem megy. de a sárgul már a kukoricaszár
www.youtube.com/watch?v=YnZa0ksq-zs
erre meg ugye a fővárosban azt mondják, hogy ne ezt nem.

na most erre lehet mondani, hogy a megoldás végtelen egyszerű. az maradjon fent, ami fenn tartja magát. ez ilyen egyszerű. na de ez magyarországon inkább a sárgul már a kukoricaszár.

a broadway kínálatában mindez működik szabad piaci alapon.
www.youtube.com/watch?v=tOATqBlSwaY
de budapesten már nem. egy 10 milliós világnyelven beszélő metro kellene hozzá. itt azt mondják egyes "németek" és egyes "zsidók", hogy a magyarok nyelvében, kulturálisan legközelebbi rokonai.
www.youtube.com/watch?v=kOoCdTUHUFM
mert hogy ez majd letöri a magyar nacionalizmust. és erre a többségi magyar válasz, hogy jöjjenek egyes "cigányok" és kergessék el ezeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 12:03:41

@444:

"és ugye közalkalmazottakat kell foglalkoztatni"

Miért kell? Hogyan következik ezekből a polgárosodás?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 12:08:36

@444:

"értem persze, hogy soros alex ezt a saját pénzét, illetve az örökölt vagyonát költve tenné. nem a magyar adófizetők pénzéből. de a jogokat is elvenné"

Milyen jogokat venne el? A politikusok jogait arra, hogy elköltsék a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) eltulajdonított javakat magukra és csókosaikra?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 12:10:12

@444:

"na most erre lehet mondani, hogy a megoldás végtelen egyszerű. az maradjon fent, ami fenn tartja magát. ez ilyen egyszerű."

Tudsz te ha akarsz.

2018.05.10. 12:13:59

ez majd letöri a magyar nacionalizmust

minek azt letörni, olyan mint a himbi-limbi.
csak most még éppen be van gyulladva, aztán majd magától lerohad.
attól még lehet hogy soha nem jön el a magyar polgárosodás

2018.05.10. 12:17:51

@neoteny:
az egyének jogát arra, hogy közösséget alkossanak. esetlegesen olyan vezetőket válasszanak, akik soros alex számára nem szimpatikusak. a közösségi tulajdonukból elűzzék ezt a "liberális" csoportosulást.

2018.05.10. 12:19:49

@Bánegressy:
a magyar polgárosodás akkor jöhet el ha budenz józsef szellemi örökségét lehúzzák a budin.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 12:28:33

@444:

"az egyének jogát arra, hogy közösséget alkossanak."

Az egyéneknek nincs joguk arra, hogy rablóbandát alkossanak, pedig az is közösség.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 12:30:27

@444:

"a magyar polgárosodás akkor jöhet el ha budenz józsef szellemi örökségét lehúzzák a budin."

Azzal, hogy a náci mezt magadra húzod, a kripli, kretén mezt is magadra kell húznod?

2018.05.10. 12:40:13

@Bánegressy:
a magyar polgárosodás előfeltétele, hogy nádasdy professzort és a híveit az elte bölcsészkaráról elzavarják a francba. önmagában persze ez kulturálatlan. de ez kell ahhoz, hogy utána vissza lehessen térni a magyar nemzeti keresztény hagyományokhoz, amit nem-nemzeti és nem-keresztény nádasdy professzor felülírna. de ez egy vallási kérdés eredendően. a magyart elsődlegesen a magyarból magyarázzuk, vagy csak legutolsó sorban. leíró vagy előíró jelleggel alkalmazza a bölcseletet.

a népfőiskola mondja azt, hogy lehet finn-ugor rokonítás. de az nem eredet. lehet, hogy árpád vezér azt, hogy három otthon úgy mondta, hogy kolme. csak aztán lett belőle az, hogy három. erre az a "bizonyíték", hogy több szó is van, aki finnül k-val kezdődik, magyarul h-val. na de például angolul a keg hordó. a három óangolul threo. annak is van annyi köze a magyarhoz, amennyi a finnhez. nagyon nehéz azt mondani, hogy a finn "az" eredet.

2018.05.10. 12:54:30

@neoteny:
a magyar nyelvhasználók 99%-a szerint.
budenz józsef elmélete egy nyilvánvaló hülyeség. a magyarok döntő többsége nem úgy használja a nyelvet, ahogyan az mta ki akarja kényszeríteni.

a polgár egy magyar szó. rokona a német burger. erre azt mondják, hogy német átvétel. de nem. na de tegyük fel, hogy a minta részben német. a burg az egy erődítmény. nem nyitott társadalom. a cél az lesz, hogy szétverni németek a szar szemét részét. azokat, akik soros alex mellett állnak ki. ez az időszak erről szól.

2018.05.10. 12:57:14

@neoteny:
ha úgy érzed, hogy a közösség téged kényszerít, akkor ne legyél tagja. válassz egy másik közösséget. vagy egy olyat, ahol nincsenek külső kényszerek.

2018.05.10. 13:07:20

@neoteny:
ahhoz, hogy ne legyen külső kényszer, a társadalomnak homogénné kellene válnia. a környezetnek majdnem teljesen lepusztultnak. attól ne függjön a viselkedés. ez sivatagban vándorló sémiták érvényes. vagy egy másik opció egy mesterséges környezet. amilyen dubai. és abban a kisebbségi sémiták uralkodnak. mert hogy az emirátusban szinte minden az emír családjáé, vagy annak fennhatósága alatt áll. de magyarország nem soros alexé. soros befekteti a vagyonát szoftverbe, akkor csinálhat egy akkora céget, amennyi a google tizede. aztán lássuk, hogy hányan akarnak soros alexnek szoftvert gyártani. a magyar szoftvergyártól döntő többsége nem akar a preziben dolgozni. de prezi versenyelőnye százcsillió dollár. de ettől még nem ők diktálnak. a magyar szoftverfejlesztők álljanak össze a .hu domain alatt. mert hogy az informatikai vállalkozások szövetségének tulajdona. amiben elvben az ágazat szereplői tulajdonosok. kérdés, hogy a .hu domain alatt mit engednek meg a tulajdonosok, azaz a magyar informatikai cégek. és lehet, hogy így a google kiszorul, vagy a facebook. de azok az egyesült államokat használják arra, hogy gyarmatosítsák a fél világot. a prezi ha nem akar magyar lenni, akkor ne legyen magyar. döntsék el.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 13:17:40

@444:

"a magyar nyelvhasználók 99%-a szerint."

Helyesen: a kocsma borgőzös népfőiskolás népe szerint.

"a magyarok döntő többsége nem úgy használja a nyelvet, ahogyan az mta ki akarja kényszeríteni."

A Magyar Tudományos Akadémiát a nemzet a magyar nyelv ápolására, a tudomány szolgálatára hozta létre.

Az Akadémia feladatairól

[...]

f) segíti a magyar nyelv fejlődését és a tudomány magyar nyelven történő művelését;

net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99400040.TV

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 13:19:33

@444:

"ha úgy érzed, hogy a közösség téged kényszerít, akkor ne legyél tagja."

Nem csak ahhoz van jogom, hogy ne legyek egy rablóbanda tagja, hanem ahhoz is, hogy ne legyek kitéve egy rablóbanda közösség tevékenységének sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 13:21:30

@444:

"a magyar szoftvergyártól döntő többsége nem akar a preziben dolgozni. de prezi versenyelőnye százcsillió dollár. de ettől még nem ők diktálnak."

Így van.

"a magyar szoftverfejlesztők álljanak össze a .hu domain alatt."

Miért akarod diktálni a magyar szoftverfejlesztőknek azt, hogy mit tegyenek?

2018.05.10. 13:45:01

@neoteny:
ez egy nyitott kérdés, hogy van-e olyan cél, hogy a .hu domain alatt a szoftverfejlesztők egy közös vállalatba összeálljanak, vagy nincs? ez egy kérdés.

2018.05.10. 13:46:34

@neoteny:
ahhoz egy területet kellene találnod a földkerekségen ahol nincs államhatalom. ez leginkább sivatagokban van, illetve a sarkkörön. többi helyen az emberiség döntő többsége nem úgy képzeli a világot, ahogyan te képzeled.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 13:48:21

@444:

"ez egy nyitott kérdés"

Te ezt írtad:

"a magyar szoftverfejlesztők álljanak össze a .hu domain alatt."

Ez még csak nem is kérdés, még kevésbé nyitott kérdés: ez egy kisérlet a részedről, hogy diktáld a magyar szoftverfejlesztőknek azt, hogy mit tegyenek. Miért akarod diktálni a magyar szoftverfejlesztőknek azt, hogy mit tegyenek?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 13:54:18

@444:

"ahhoz egy területet kellene találnod a földkerekségen ahol nincs államhatalom."

Vagyis kettős beszédet folytattál, amikor azt írtad, hogy

"értem persze, hogy soros alex ezt a saját pénzét, illetve az örökölt vagyonát költve tenné. nem a magyar adófizetők pénzéből. de a jogokat is elvenné"

Milyen jogokat venne el? A politikusok jogait arra, hogy elköltsék a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) eltulajdonított javakat magukra és csókosaikra?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 14:02:43

@444:

"ez kell ahhoz, hogy utána vissza lehessen térni a magyar nemzeti keresztény hagyományokhoz, amit nem-nemzeti és nem-keresztény nádasdy professzor felülírna"

A Magyar Tudományos Akadémiát a nemzet a magyar nyelv ápolására, a tudomány szolgálatára hozta létre.

E szerint a _törvény_ szerint az MTA-val szembehelyezkedő népfőiskolások a nem-nemzetiek (nemzetellenesek).

2018.05.10. 14:39:52

@neoteny:
és ki döntse el, hogy kik legyenek a magyar nyelv értékeinek őrzői? a magyar nyelvhasználók, akik úgy egyébként pénzelik az akadémiát. budenz józsef hívei keressék a kapcsolatot a hantikkal és a manysikkal, mondván, hogy a magyar nyelv legközelebbi rokonai az obi ugorok. (az mta nevezi így ezt csoportosulást). és hogy tőlük ered a magyar nyelv. csak a magyarok mentek mendegéltek és közben eltörökösödtek, elszlávosodtak, elnémetesedtek. de a magyar nyelv szókincsének 60-80%-ról "bebizonyították", hogy finnegán. ők a magyart a manysihoz kötik.

a "köt" szó finn rokon értelmű párja a "kutoa". jelentése "weave, knit, spin". de ugye az angol "knit" is rokonítható és a "knot" is. vagy akár a német "kette" jelentése "lánc".

a népfőiskola azt mondja, hogy a köt egy magyar szógyök vagy gyökszó. és nyilván ebből lesz a kötél és köteg, kötet, kötény, kötvény, kötelezvény. és talán a kettő is eredetileg kötő. és annak egyébként örülünk, hogy finnül kouta elsődleges jelentése szőni. a német kette lánc.

varga csaba féle angol-magyar szótár azt mondja, hogy a cope ~ köpeny és a coat ~ kabát szavak is rokoníthatók. és erre az mta azt mondta, hogy ez teljesen tudománytalan. mert a magyar nyelv finnegán. de egyébként a köpeny eredete a török kepenek. és valóban hasonlóan hangzik, mint a köpönyeg. és az iráni kaba kabát. és egyébként szláv nyelveken is kabát.

az mta szerint a magyarok a kabát szót a szlovákból vették át. a népfőiskola azt mondja, hogy induljunk ki abból, hogy magyarok alkottak egy szót, ami rokonítható az iránival, a törökkel és egyébként a szlávval is. a kaftán török köntös. de az is egy megkötős köntös. a főszabály legyen az, hogy a magyarok induljanak ki a magyarból. a törökök nyilván a törökből. az irániak az irániból. a szlávok a szlávból és így tovább.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 14:45:27

@444:

"és ki döntse el, hogy kik legyenek a magyar nyelv értékeinek őrzői?"

Az államalkotó népek által alkotott államhatalom által hozott törvény szerint a Magyar Tudományos Akadémia.

2018.05.10. 15:27:29

@neoteny:
ez így van. de a népfőiskolának jogában áll verni az asztalt azzal, hogy cseréljék le a finnugrista akadémikusokat.

2018.05.10. 15:34:01

@neoteny:
ha a politikusoktól elvesszük a jogokat, hogy hatalmaskodjanak a nép felett, akkor a köznép közvetve gyakorolná a hatalmát, akkor igazgatótanácsot választana és az megbízna a magyar őrsereget közterület védelmével. és ez esetben nem lehetne ilyenformán tüntetni. hiszen soros alex a járdát már nem vette meg.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1691/16914/169146/16914650_42b1127179eeede235986ee5f6aaca77_wm.jpg
tartsák be a tulajdon szentségét. de ilyenformán a ceu épületéből a lábukat nem tehetik be, vagy ki.

2018.05.10. 16:34:17

@neoteny:
orbánnak az kell, hogy jöjjön az amerikai nagykövet. és verje a seggét, hogy "orosz" és "magyar" felmenőkkel rendelkező ékszerkereskedő, tőzsdeügynök. és fellép a ceu mellett és az antiszemitizmus ellen.

na most ha valaki orosz vagy magyar, akkor tipikusan nem ékszerkereskedő, tőzsdeügynök családból való. és ha a ceu kapcsán fellép az antiszemitizmus ellen, akkor a ceu faji-vallási alapon szerveződik?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 18:56:00

@444:

"a népfőiskolának jogában áll verni az asztalt azzal, hogy cseréljék le a finnugrista akadémikusokat"

Nem létezik olyan, hogy akadémikusok lecserélése.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 18:59:10

@444:

"ha a politikusoktól elvesszük a jogokat, hogy hatalmaskodjanak a nép felett, akkor a köznép közvetve gyakorolná a hatalmát"

Miféle hatalmát?

2018.05.10. 19:04:01

@neoteny:
mert hogy szerinted a magyar népnek nincs joga arra, hogy köztársaságot (köz-társaságot, res publica-t) alkosson?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 19:12:57

@444:

"na most ha valaki orosz vagy magyar, akkor tipikusan nem ékszerkereskedő, tőzsdeügynök családból való."

Ez csak az orosz és magyar társadalmakban elmaradt polgárosodást mutatja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 19:16:41

@444:

Ez csak a tőled megszokott kettős beszéd.

"ha a politikusoktól elvesszük a jogokat, hogy hatalmaskodjanak a nép felett, akkor a köznép közvetve gyakorolná a hatalmát"

Miféle hatalmát?

ijontichy 2018.05.10. 19:27:16

@444: "akkor a köznép közvetve gyakorolná a hatalmát, akkor igazgatótanácsot választana és az megbízna a magyar őrsereget"
Aztán honnan volna magyar őrsereg? Már akit megbízNA a jó magyar nép - miután a politikusoktól elvettéTEK a jogot. Venne egyet a sorosgyuritól, vagy a siemenstől? És ki tárgyalna velük, hogy waszkosztet egy virtigli őrsereg (de magyar legyen ám!) :-)
Hát, te semmit sem változol, ugyanolyan hülyeségeket hablatyolsz :-) Márpedig aki túl sokat emlegeti a "magyar nép"-et (sőt! a "MAGYAR NÉP"-et (elpárásodó szem)), az gyanús, hogy a közösből való extra orozásra készül :-)

ijontichy 2018.05.10. 19:31:30

@444: Btw. ez az "igazgatótanácsot választana" mégis miben különbözik a képviselő választástól? Engem mocskosul emlékeztet arra gyakorlatra, amit az alcsúti gyesznóék nyócéve visznek, miszerint ha valamit átnevezünk, az mingyárt jó is lesz (feltéve ha "MI" nevezzük át). :-)

2018.05.10. 19:35:38

@neoteny:
magyarországon a ceu az egyetlen egyetem, amelyiknek fenntartója kétségbe vonja orbán kormány legitimitását. ezek után orbán is kétségbe vonja a ceu és fenntartója legitimitását. ez egy hatalmi játszma.

amibe aztán belevetül, hogy ez antiszemitizmus. ami ellen amerikai nagykövet harcolni fog. aztán hozzáteszi, hogy ékszerkereskedő és tőzsdeügynök orosz és magyar felmenőkkel. ezt vajon hogyan fejti meg az átlag választó? ez az, ami orbán viktort alkotmányos többséghez segíti.

2018.05.10. 19:38:37

@ijontichy:
neoteny kétségbe vonja a magyar köztársaság létjogosultságát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 19:49:00

@444:

A rendszerváltók kétségbe vonták a Magyar Népköztársaság létjogosultságát.

2018.05.10. 20:05:41

@neoteny:
de ők szabad választásokon alkotmányos többséget szereztek. és aztán az antall-tölgyessy paktum alapján alkotmányoztak. nem lett közvetlen államfőválasztás azért, hogy az szdsz jelölhesse a köztársasági elnököt. és megindult a kultúrkampf. aminek az eredménye mszp-szdsz kétharmada, majd a fidesz háromszor egymás utáni kétharmada. orbán úgy tervezi, hogy 2030-ig még rátesz kettőt.

2018.05.10. 20:06:09

@neoteny:
jelen állás szerint erre minden esélye megvan.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 20:12:37

@444:

"de ők szabad választásokon alkotmányos többséget szereztek."

És? Kétségbe vonták a Magyar Népköztársaság létjogosultságát. Azét a népköztársaságét, amelyben szerinted az utolsó sikeres társadalomszervezés volt.

2018.05.10. 20:22:12

@neoteny:
az ngo-k megkérdőjelezhetik az orbán kormány legitimitását. de az ngo-kat támogató pártok (mszp-p, lmp, dk, momentum, együtt, mkkp) összesen csak 30%-ot kaptak. budapesten 50%-ot. és ott a jobbik is beállna ebbe a szivárvány koalícióba. 19 nyarán lehetőségük van közös listát állítani az ep választásokon, és 19 őszén közös jelölteket állítani az önkormányzati választásokon.

2018.05.10. 21:01:20

@neoteny:
erre a válaszul az ász élén a fidesz kinevezettje több száz millió forint büntetést rótt ki a jobbikra mondván, hogy simicska a plakáthelyeket áron alul adta.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.10. 21:17:20

@444:

Mert az Orbán-kormány nem-nemzeti nem-keresztény.

2018.05.10. 21:19:54

@neoteny:
mert ahogy simicska lajos fogalmazott: orbán egy geci.

ijontichy 2018.05.10. 21:43:40

@444: "neoteny kétségbe vonja a magyar köztársaság létjogosultságát" És? Ez egy vélemény. A kázus onnantól válna érdekessé, ha @Neoteny olyan érdekérvényesítő képesség birtokába jutna, hogy mindezt meg is valósítsa. Mint például büdösagyú vitya és a demokrácia esetében :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 00:54:05

@444:

Igen, azért folytat kettős beszédet. Most a kereszténydemokrácia az új fedőduma.

2018.05.11. 08:27:03

@neoteny:
ha a stop soros törvénycsomagot elfogadják, akkor orbán menekültügyben lényegében elérte a célját. brüsszel ez ügyben meghátrálni látszik. és a kereszténydemokráciával most éppen a cdu és merkel udvarlója. tehát a következő lépést mindig az éppen aktuális érdekek határozzák meg. de ilyen a tőzsde is. elsődlegesen nem az számít, hogy régen mennyi volt egy részvény árfolyama hanem az, hogy most mennyi, és az az aktuális érdekviszonyok, a vállalat pillanatnyi teljesítménye. csak az ilyen politikus a tőkepiac számára kiszámítható rosszat, vagy kiszámíthatatlanságot jelent. tehát nem lehet tudni, hogy orbán milyen beszédet tart holnapután. lehet, hogy ha lesz egy fiú unokája, akkor ahogyan ígérte lovagiassá válik. ki tudja?

a jelenkori magyar közéletet nem a magas filozófia, hanem a szexizmus, etnicizmus és a familiaritás, az elemi biológia mozgatja. azért, mert a közvetlen kiválasztás erősen korlátozott. lényegében egyetlen személyt választ ki a köznép, őt is közvetve. tehát egy bandára szavazunk. fekete győr andrásnak is egy bandája van. és lehet, hogy az majd legyőzi a fideszt. de ahhoz még több hatalmat kellene adni fekete győr andrásnak, mint amennyivel orbán rendelkezik. és amikor a momentum mozgalomból párttá alakult, akkor onnantól kezdve már nem bázisdemokratikusan épült, hanem autoriter módon. a kilépők esetenként nyilvánosságra hozták a belső levelezést. a pártelnöknek van egy elképzelése és azt próbálja meg keresztül verni. de ugyanígy működött az lmp schiffer andrással. és az összes többi párt.

de a pártok nem tudják irányítani az internetes párbeszédet. mondok egy személyes példát. én például kifejezetten szeretem pléh csaba tudományos ismeretterjesztő könyveit. de felveszem tkp. a liberális mezt (amire ő azt mondaná, hogy "náci"), amiben szabadon lehet szidni pléh professzort és könnyen az agyagba lehet döngölni. vagy egy másik példa a finnegán elmélet. nyilvánvaló hülyeség, hogy a hantik és a manysik a "legközelebbi" nyelvrokonaink. hiszen nem csak a magyar és a finn, hanem az altaji török, a kaukázusi, a perzsa és a sumer is agglutináló. vagy a japán, vagy az inkák és a maják nyelve is. a szókincs nagyjából egy tucat valószínűleg ősi szó szoros rokonságát, néhány tucat laza rokonságát mutatja. esetenként a totális abszurditás. mondjuk a húz. ami elég egyértelműen hangutánzónak tűnik. húúúz. érdekes módon a csúúúszik is esetén elismerik. mert nem találnak finnegán rokont. k/h hangfemelést képtelen módon próbálják belátni valamibe. kŏpi̮tə feldarabol. és az "ősfinnugorok" azt mondták, hogy *kupɜtɜ. ebből lett a húz. nem abból, hogy húúzd meg, heeeeresztd. de ugye ide tartozik a hoz, a hord, hordó (időnként görgetve hoz), a hordoz, a hurcol. és a hoz a hoz, hez raggal függ össze. amiből lesz a ház, haza, hozza, hozzám. nyilván összefügg a kéz. tőszavakból összeálló szóképek, szóképzés. tömörített szómagyarázatok. és ebből gyarapodik a szókincs. lesz a huzal vagy a hozam. érdekes módon a németek a Zug szót is hangutánzónak tartják. amit a magyarul átvéve cug, huzat. de a zzzúúg is hangutánzó, akárcsak a cúg.

nagy általánosságban nyilván nem lehet azt állítani, hogy a legközelebbi nyelvrokonaink a hantik és a manysik. de lehet rokonítani a nyelvüket. valamilyen jól definiált szabályrendszer szerint lehet, hogy a többi reláció kevésbé közeli. ők a legközelebbiek. de ugye meg kellene mondani, hogy az pontosan micsoda.

ahogyan a finnugristák akadémián, hasonlóan csinálja orbán a politikában.

2018.05.11. 08:44:02

@ijontichy:
a kettő összefügg. orbán politikai ellenfelei felszámolnák a köztársaságot gazdasági értelemben, ne legyenek közösségi tulajdonú társaságok, mert az állam rossz gazda. a köznép adjon el mindent idegeneknek. és egyébként a jogot is diktálják kívülről. a magyar res publica jogi értelemben sem létezzen. erre mondják azt, hogy nem-nemzeti "liberális". és ezzel szemben áll orbán: a "nemzeti" illiberális. nem a nemzet egészét képviseli, hanem a választók relatív többségét, akik azt mondják, hogy a "baloldali" "liberális" pártokat politikai eszközökkel osszák meg, verjék szét. és teremtsünk nemzeti keresztény államvallást, ami az anarchiát kizárja. @neoteny nick ezt zárná ki és a köztársasági államformát, általában mindenféle államformát kivéve a totális anarchiát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 08:58:47

@444:

"ha a stop soros törvénycsomagot elfogadják, akkor orbán menekültügyben lényegében elérte a célját."

Csak épp' a Stop Soros törvénycsomagnak semmi köze sincs a menekültügyhöz.

"de felveszem tkp. a liberális mezt (amire ő azt mondaná, hogy "náci"), amiben szabadon lehet szidni pléh professzort és könnyen az agyagba lehet döngölni."

A náci mez nem a liberális mez, hanem a fasiszta, kripli, kretén mez. Így hát semmiféle agyagba döngölést nem lehet végezni abban a mezben.

"nagy általánosságban nyilván nem lehet azt állítani, hogy a legközelebbi nyelvrokonaink a hantik és a manysik."

Helyesen: a kocsma borgőzös népfőiskolás népe szerint nagy általánosságban nyilván nem lehet azt állítani, hogy a legközelebbi nyelvrokonaink a hantik és a manysik.

"de lehet rokonítani a nyelvüket. valamilyen jól definiált szabályrendszer szerint lehet, hogy a többi reláció kevésbé közeli. ők a legközelebbiek. de ugye meg kellene mondani, hogy az pontosan micsoda."

en.wikipedia.org/wiki/Comparative_method_(linguistics)

Pontosan viszonylag kevés dolgot lehet pontosan megmondani -- aztán vannak olyan esetek, amikor _tudjuk_, hogy nem lehet pontosan megmondani dolgokat (ld. pl. en.wikipedia.org/wiki/Uncertainty_principle ). De még a klasszikus fizikában sem lehet egy csomó dolgot pontosan megmondani: ld. pl. en.wikipedia.org/wiki/Statistical_mechanics

Így hát a hajadra kenheted azt a követelésedet, hogy "ugye meg kellene mondani, hogy az pontosan micsoda".

2018.05.11. 10:24:32

@neoteny:
a stop soros törvénycsomagnak dehogy nincs köze a menekültügyhöz. arra alapozzák azt, hogy soros alapítvány nemzetbiztonsági érdeket sért. ezek az alapítványok a kormányzat által ellenőrizetlen, ellenőrizhetetlen tömeges bevándorlást preferálnak. ezt.
www.youtube.com/watch?v=DHl87TFke8E
és van ugye ez.
www.youtube.com/watch?v=6n89QyRUi1M
de ez utóbbi is veszélyes. ott van egy izraeli, egy palesztin, egy iráni, iraki. rendben van, hogy egyetemisták. de ezek a népek egymás testvéreit ölik a közel múltban, vagy fenyegetik jelenleg is. csak ezek középosztálybeliek. tehát nem az ottani uralkodó elit. mert egy nagyon gazdag nyilván nem kelet-közép európában tanul. egy nagyon szegény nem tud eljönni. talán ezért kevesebb, vagy szinte egyáltalán nincs konfliktus. de még ebben az esetben is kérdéses, hogy vállalja-e be debrecen ezt a nagyfokú multikulturalitást. de amit látható a helyi fidesz bevállalja a "soros tervet" esetenként még talán túl is teljesíti persze úgy, hogy a bevándorlást a kormányzat és nem az ngo-k kontrollálják. na de ez a normalitás. a nagyfokú önkormányzatiság keretében lehetne a közpénz elosztást szorosabban ellenőrizni. hiszen akkor eleve egy ember kevesebb pénz felett rendelkezik. és ez egyik vállalkozó fizeti a másikat. egy helyi kamarai rendszerben ott ül az építőipari vállalkozó. és azt mondja, hogy hogy építsünk stadiont. de ha a stadion árát a gyógyszergyártól veszik el, akkor azt mondja, hogy inkább egészségügyi intézményeket építsünk. mert abban több gyógyszer fogy, mint a stadionban. amire válaszol a herbária képviselője. a megfázásra több gyógyteát kellene felírni és kevesebb antibiotikumot. mert ők abban érdekeltek, hogy gyógyteákat igyanak az emberek. és a köznép meghallgathatja a főorvos főigazgatót. és összeveti azzal, amit saját magán és a környezetén közvetlen tapasztal.

ebben a felfogásban a világ egy globalizált városhálózat. na de magyarországon melyik település, vagy településegyüttes, amelyik erős közjogi hatalom nélkül globálisan versenyképes. igazán egyik se. meg lehet nézni a budapesti tüntető "szuperelitet". drogos, buzi, proli társaság néhány komcsi, libsi ávóssal és családtagjaikkal. semmiféle elképzelés nincs túl azon, hogy ők a "versenyképesek". ami azt jelenti, hogy ha alájuk tolják a pénzt, paripát, fegyvert. úgy, mindenki versenyképes. ha a pénzt néhány család rajzolja, akkor az a néhány család persze, hogy kiemelkedőt alkot. mert szinte mindenki nekik dolgozik. aztán amikor ezt az előnyüket elvesztik, akkor már nem. van aki azt hiszi, hogy a wahorn andrás és bizottság milyen jó. a zenében annál rosszabb kevés dolog van. csak wahorn andrás egy zsidó volt. és tűrték és időként megtámogatták a bizottság együttest azért, hogy a fővárosi liberális értelmiséget vonzza és ellensúlyozza a vidéki klerikális reakciót, amivel a hazafias népfront egyezkedett. a késő kádár kor (amikor maga kádár már nem tudta az egypárt rendszert uralni) hozott egy átmeneti egyensúlyt. a késő kádár korban vol sky channel, super channel. a szocialista lakótelepen szolgáltatta a gelka. vegyes gazdaságot és vegyes önkormányzatiságot közelített mivel már nem működött a régi állampárt, de még nem jött létre az új. de a rendszerváltást követő többpárti szabadság egy kultúrharcot eredményezett. alföldi róbert és alinda is ki akarja szorítani a nekik nem tetsző "fasisztoid" világot.
www.youtube.com/watch?v=vXpQMzuKYjA
mert hogy ezek ne jöjjenek már ide türkmenisztánból ferde szemű mongolid lányokkal. de valószínűleg ilyenek voltak a honfoglaló ősök, akik találkoztak a hanti manysi halász-vadászokkal. és talán árut cseréltek szamarovoban. talán azért számol így a manysi gyerek:
www.youtube.com/watch?v=E9tG34YOMvw
na de a 2010-es népszámlálás szerint 940 manysi beszéli ezt a nyelvet, ami négy nyelvjárás. és a szomszédos hantikkal sem értik meg egymást. tehát az derék dolog, hogy az mta megőrzi a manysi nyelvet. mert az eltén lehet, hogy több finnugrista beszéli, mint ahány native speaker manysi. na de hogy ez a magyar nyelv (és korábban azt is állították, hogy a magyar nép) eredete. ez egy kapcsolat. és valószínűleg a "nácik" világa áll közelebb a honfoglaló törzsi gondolkodáshoz, ami ugye mégis csak az államalkotásban egy lényeges hagyomány. nem tetszik alföldinek és alindának. esetleg engedjék meg, hogy azok a pusztában, erdőspusztában felvonuljanak. de ha ennek elég sok támogatója van, akkor felvonulnak mindenfelé. és ez kihat arra, hogy milyen legyen színház.

ilyen a szabadtéri színház.
www.youtube.com/watch?v=X65w2S7SOTM
esetenként elég posztmodern. miért lenne ez szörnyűséges "fasizmus"? elég sok szabadtéri színpad épült és épül. például debrecen mellett hajdúszoboszlón azt mondták, hogy 1-1.5 millió vendégéjszakás nyári forgalomra alapozva építenek egy 1,000 nézős szabadtéri színpadot. de ez versenyt jelent. mert a hajdúszoboszlói vendéglátósok elemi érdeke, hogy a vendégeik számára tetsző előadások legyenek. a színészek kiszolgálják.

2018.05.11. 10:52:28

@neoteny:
a gravitáció elmélet a földet mint bolygót egy tömegpontnak tekinti. a mechanika egy merev testnek. de ugye a föld nem egy pont. és ugye időnként vannak földrengések. és a merev test nem renghet csak úgy meg magától. tehát a fizika, és általában a tudomány elvonatkoztat, absztrahál. és formalizál. a statisztikus mechanika szabályrendszere is jól definiált.

amikor nádasdy professzor azt mondja, hogy az obi ugorok a magyarok a legközelebbi nyelvrokonai, akkor definiálni kellene azt hogy mi az, hogy nyelvrokon, és mi az, hogy legközelebbi nyelvrokon. tehát kellene hozzá valamilyen metrika. az ugye egy halmaz elemeihez távolságfüggvényt rendel. távolságfüggvény alaptulajdonságai egy elem önmagához mért távolsága zérus. d(a, a) = 0. szimmetrikus. d(a, b) = d(b, a). és teljesül az úgynevezett háromszög tulajdonság. d(a, b) ≦ d(a, c) + d(b, c) az összes a, b, c elemre. ez a távolság egy tetszőleges halmazon értelmezett absztrakt matematikai definíciója. amit akár a nyelvekre is lehet vonatkoztatni. az mta mi alapján állítja azt, hogy a "legközelebbi"? mi a metrika, a mérce, a távolság függvény?

mi alapján állítják azt, hogy a magyar három rokona a finn kolme, de nem rokona az óangol threo? ha valami matematizált, akkor a gép eldönti, hogy rokon, vagy nem rokon. egy adott szabályrendszer és tények és valamilyen kalkulus alapján. de ugyanígy lehet rokonítani a magyart a népművészet motívumaihoz. a három (h)órias. a harmadik ujj általábban a legnagyobb, a leginkább horgas. úgy is, hogy a három az valójában halom. hármas halom. három elemet halmozni lehet. kettőt nem lehet. csak összekötni. a magyar szókincsen belül is lehet kapcsolatokat keresni. és azt is lehet vizsgálni, ahogyan a nyelvhasználók többsége érez. vagy egy kisebbség. biztos van akiknek úgy tűnik, hogy a magyar nyelv finnegán. csak erre az a válasz, hogy a matematikusok ne szóljanak bele leszámítva persze a liberális zsidó matematikusokat, mert mérő lászló is úgy érzi, hogy a magyarhoz legközelebbi rokon nyelvek a hanti-manysi. de nincs mérce, ami alapján a legközelebbi. és a finn mitől rokon, a török mitől nem rokon?

2018.05.11. 11:23:32

@neoteny:
és ugye mi a nyelv. mondhatom azt, hogy elsődlegesen a nyelvtan érdekel. vagy a szókincs. vagy mindkettő. ezek hogyan hatnak egymásra. saussure professzor szerint a kettő nem hat egymásra. tehát a húz, a hoz, a hord, a horda, a hordó, a hurcol, a hozomány, a hozam, a huzal, a huzat legfeljebb csak véletlen függnek össze. hiszen a huzat helyett mondhatnánk azt is, hogy cúg. ahogyan a németek. úgy írják: Zug. a német akadémia szerint ez hangutánzó szó. a zúg is hangutánzó, és chúúg is. erre nádasdy professzor azt mondja, hogy ő nem érzi annak. azt se, hogy húz. hanem volt egy nagy horda. nyilván húztak valamit. és találkoztak kis sarkkörről délebbre húzódó népcsoporttal. és azok azt mondták: kopite. arra, hogy vág. és ebből lett a magyar húz. de együtt is éltek velük. előtte azt mondhatták, hogy kupötö. vigyorogva előadják, hogy nem lehet másként. ha valaki ezt kétségbe meri vonni az mta nyelvtudományi intézetében, akkor könnyen kibasszák. ahogyan orbán viktor is kibassza, aki szerint a centrális politikai erőtér kissé diktatórikus, mert egyetlen csoport diktál. de nem csak orbán rendszere ilyen. nádasdy professzor és társaik is ilyenek. erre mondom azt, hogy ezek tkp. vallási csoportok.

na most mondjuk a hét a népfőiskola szerint onnan lett, hogy hét bolygót lehet szabad szemmel észlelni. a nap, a hold, a merkúr, a vénusz, a mars, a jupiter és a szaturnusz. és a pap gábor nevű művészettörténész azt mondja, hogy ebből erednek a asztrálmítoszok. ógörög is. és a magyar mesevilágba is belelátja. na de egyébként fazekas mihály csillagászati megfigyeléseket gyűjtött össze a pusztában a pásztorok a csillagos eget. mert hogy ezt látták.
www.youtube.com/watch?v=RRbAuBMWCrA
és erre jönnek a finnegánok budapestről, a prolikkal, a drogos buzikkal, ávós családok gyerekei, pléh professzor, nádasdi tanár úr és a többiek és azt mondják, hogy na ezt már nem kérjük. mert nem ilyen a "nyugat". de ez a napnyugta és a napkelte. ez az é(j)szaki éjszaka. az ősök várták vártán. az az egy az égen délen delelve égetett. és amit bejárt az égen az volt az ív, és amikor az összekapcsolódott volt az öv. és esetleg ezzel rokon az óangol æf. övé. az oxfordiak szerint az óangol jelentése: "away, away from". ebből is felépíthető egy mesevilág. ami konkurál a finnegán elmélettel. és ilyenformán a magyar kultúra beágyazható a környezetébe. nemzeti identitást megőrizve jöhet létre a nyitott társadalom. csak azt nem soros alex fogja vezérelni. nem is nádasdy professzor. orbán ahhoz kell, hogy ezeket elzavarja a francba. mert hogy ezzel a társasággal értelmetlen egyezkedni. ahogyan veled is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 11:31:56

@444:

"a stop soros törvénycsomagnak dehogy nincs köze a menekültügyhöz."

Ez csak a te féktelen fantáziálgatásod. A törvénytervezet kb. 22 oldalas szövegében a 'menekültügy' háromszor fordul elő:

1) "A tömeges migrációt propagáló és támogató, valamint az illegális határátlépést elkövető és menekültügyi védelemben nem részesülő személyt szponzoráló, egyéb módon támogató szervezetek regisztrációs kötelezettségét írja elő."

2) "Az idegenrendészetért és menekültügyért felelős miniszter [...]"

3) "A törvény rendelkezése szerint az idegenrendészetért és menekültügyért felelős miniszter [...]"

A Stop Soros törvénycsomag nem a menekültügyről szól.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 11:36:59

@444:

"amikor nádasdy professzor azt mondja, hogy az obi ugorok a magyarok a legközelebbi nyelvrokonai, akkor definiálni kellene azt hogy mi az, hogy nyelvrokon, és mi az, hogy legközelebbi nyelvrokon. tehát kellene hozzá valamilyen metrika."

The appropriate clustering algorithm and parameter settings (including parameters such as the distance function to use, a density threshold or the number of expected clusters) depend on the individual data set and intended use of the results.

en.wikipedia.org/wiki/Cluster_analysis

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 11:40:20

@444:

"mondhatom azt, hogy elsődlegesen a nyelvtan érdekel."

Mondhatsz, amit akarsz; a kérdés az, hogy ki figyel arra, amit mondasz.

"saussure professzor szerint a kettő nem hat egymásra."

Helyesen: te azt mondod, hogy Saussure professzor szerint a kettő nem hat egymásra. Viszont amiket te mondasz nem kell túlságosan komolyan venni: te egy önbevallott provokátor és troll vagy.

2018.05.11. 11:46:23

@neoteny:
na most persze értem, hogy dr kolláth zoltán miért kapott pénzt a magyar államtól (a magyar adófizetőktől) arra, hogy elkészítse ezt a kisfilmet. rendben. de miért kaptak pénzt a fővárosi liberálisok, hogy készítsenek filmeket. orbán is gyűjti a familiáriasait. dr kolláth zoltán nyilván a fideszre szavazott. (semmi közöm hozzá. persze lehet, hogy rokonom, ahogyan szabó erika komádiból). a "jobboldal" ezekkel gyűjti a szavazatait. és vidéken nagyrészt begyűjti leszámítva a szélsőjobboldali szakmunkásokat és a szélbalos kisnyugdíjasokat és harmadik utas szabadbölcsészek, valamint a független reálértelmiség szavazatait. de orbánnak az is elég ha a népesség közel felének szavazatával szerez legalább kétharmadot és szolgálhatja a "három harmadot", amiben persze nem tartoznak bele a politikai ellenfelei. de mohácsi viktória szerencsére megkapta a menedékjogot kanadába. aki szörnyűséges elnyomatásban élt. mert ep képviselőség, államtitkárság után kirúgták, miután az szdsz-t nem szavazták be sehová. azóta a versenyképes szabad piaci képviselőik szörnyű elnyomatásban élnek.

2018.05.11. 11:50:11

@neoteny:
ezekre hivatkozva akarják korlátozni a soros alapítvány és kapcsolódó szervezeteinek működését. az amerikai nagykövet arra alapozva akarja megvédeni, hogy ez antiszemitizmus. a minta izraeli. amúgy ha az amerikai törvényt egy az egyben lefordíthatták volna, akkor orbán talán még erősebb jogosítványokkal rendelkezne.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 11:51:30

@444:

"ezekre hivatkozva"

Mikre hivatkozva?

A Stop Soros törvénycsomag nem a menekültügyről szól.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 11:56:16

@444:

"dr kolláth zoltán miért kapott pénzt a magyar államtól (a magyar adófizetőktől) arra, hogy elkészítse ezt a kisfilmet"

Milyen kisfilmről fantáziálgatsz?

"persze lehet, hogy rokonom, ahogyan szabó erika komádiból"

Ja, hogy a komádi Szabó Erika rokonod? Akkor már érthető, hogy miért a MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda Kft. kapott megbízást Komádi településfejlesztési tervének megírására.

2018.05.11. 12:07:13

@neoteny:
nádasdy tanár úrék így magyarázzák saussure professzort.

az egy előfeltevés, hogy a jelölés és a jelentés között nincs szoros kapcsolat. a folyó nem attól folyó, hogy folyik. hiszen éppen úgy jelölhetné a river szó. az óangolban még a francia hatás előtt "ea" volt, am a gót "ahua" víz rokona. (és a magyar ér/ár szavaknak vajon nem lehet rokona?) ami a latin aqua szóval rokon. ez mind lehet víz, folyó. de a magyarban a víz visz, a folyó folyik. tehát nem igaz, hogy a jelölés és a jelentés között nincs összefüggés. és hogy bármi jelölhetné ezeket a szavakat magyarban. az is, hogy river. csak úgy át lehet venni. miközben az akvárium, vagy az akvarell csak úgy át lett véve. de az akva nem szorította ki az ősi víz szavunkat. mert az visz. a folyó folyik.

nádasdy professzor saussure jelelmélet nem leíró, hanem előíró jelleggel alkalmazza. ne akard már megmondani, hogy az óangol ea és a magyar ér/ár szavak összefüggnek. hiszen a magyar az finnegán. rokonítható az óangollal is. csak az nem tetszik nádasdy professzornak és a magyar tudományos akadémiának és a "nyugatosoknak".

2018.05.11. 12:09:07

@neoteny:
ezek szerint a fenti kisfilmet nem nézted végig. ott szerepel, hogy ez kolláth zoltán fényképezte és ennek elkészítésére a fölművelésügyi minisztériumtól állami támogatást kapott.

2018.05.11. 12:10:08

@neoteny:
azokra a pontokra hivatkozva, amit felsoroltál.

1) "A tömeges migrációt propagáló és támogató, valamint az illegális határátlépést elkövető és menekültügyi védelemben nem részesülő személyt szponzoráló, egyéb módon támogató szervezetek regisztrációs kötelezettségét írja elő."

2) "Az idegenrendészetért és menekültügyért felelős miniszter [...]"

3) "A törvény rendelkezése szerint az idegenrendészetért és menekültügyért felelős miniszter [...]

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 12:17:43

@444:

"nádasdy tanár úrék így magyarázzák saussure professzort."

Helyesen: te azt mondod, hogy Nádasdy tanár úrék így magyarázzák Saussure professzort. Viszont amiket te mondasz nem kell túlságosan komolyan venni: te egy önbevallott provokátor és troll vagy.

"nádasdy professzor saussure jelelmélet nem leíró, hanem előíró jelleggel alkalmazza."

Helyesen: te azt mondod, hogy Nádasdy professzor Saussure jelelmélet nem leíró, hanem előíró jelleggel alkalmazza. Viszont amiket te mondasz nem kell túlságosan komolyan venni: te egy önbevallott provokátor és troll vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 12:19:52

@444:

"ezek szerint a fenti kisfilmet nem nézted végig."

Milyen "fenti kisfilmet"? Visszafelé haladva ezen a szálon semmiféle kisfilmről sincs szó.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 12:24:40

@444:

"azokra a pontokra hivatkozva, amit felsoroltál."

Ezek nem "pontok", hanem a 'menekültügy' összetett szó előfordulásai a Stop Soros törvénytervezetben. Mivel csak ez a három előfordulás van a törvénytervezet szövegében és ebből kettő a miniszter címében fordul elő, a legelső pedig tagadó értelemben ("menekültügyi védelemben _nem_ részesülő személy"), egyértelmű, hogy a Stop Soros törvénytervezet _nem_ a menekültügyről szól. (A 'menekült' szó pedig _egyszer sem_ fordul elő a Stop Soros törvénytervezet szövegében.)

Így hát csak a te féktelen fantáziálgatásodban van köze a Stop Soros törvénytervezetnek a menekültügyhöz.

2018.05.11. 12:29:58

@neoteny:
ér szó etimológiája.

Örökség a finnugor korból: zürj. (Sz., P., KP.) šor
’patak’; votj. (SZ., G., J.) šur ’ua.folyó’.

ha azt mondják, hogy ez a magyar sor, sár szavakkal rokonítható, akkor rendben van. tehát egy ősvotjákok és egy ősmagyar esetlegesen találkozott és azt mondták: "sur". aztán az egyik úgy értette, hogy a nagy folyónál jöttek, a másik azt, hogy a sárban. sorban. de mta ez "az" ér szó eredete. ezen túl még Vog. (T.) tǟr: ’gyökér’.; osztj. (V.) ler ’vonás, vonal; sáv, csík’.

de ilyen alapon óangol "ea" (~folyó) rokona lehet az magyar "ér". értem én, hogy a votjákul "šur" patak. sáros, kis patak. és ott surrantak a magyarok, miközben susogtak a növények. a másik meg egy nagyobb ér. ea. az a folyó. de még a river szóban is ott van az ér. a folyó révbe ér. a magyar a franciával is rokonítható. tessék.

2018.05.11. 12:39:10

@neoteny:
a riviárát is a magyaroktól vették át az olaszok, a spanyolok és franciák. mert amikor az ősmagyarok révbe értek, akkor ezt kiáltották a hispán ispánok. é és a spanyol jobbágy úgy értette: ribera. az olasz kicsit díszítette: riviera. de ez a magyar révbe ér kifejezés átvétele. lehetett így? éppenséggel lehet. és még az is lehet, hogy kalandozó hunok vagy magyarok ilyesmit kiabáltak folyó torkolatánál elérték a tengert, ami csak úgy tengett-lengett.

ez alapján esetleges nyelvi kapcsolatokat lehet találni. miért kellene, hogy a finnegán legyen az első. nekünk magyarország az első. ez most így dől el politikai értelemben. nemzeti konzultációt a nyelvről.

2018.05.11. 12:54:23

@neoteny:
és ugye az idegen nyelv tanulást segítő képzettársításokat, azok összegyűjtését, rendszerezését gátolja nádasdy és a többit. a történészek majd megfejtik, hogy mi kapcsolja őket össze kálmán professzorral, vagy testvérével. ők mind finnegristák. történészek, irodalmárok, bölcsészek. a kocsmában megfejtik, hogy miféle népcsoport. amire az ékszerkeskedő, tőzsdeügynök nagykövet azt mondja, hogy a "tudományosság" ellen fordult a politika. a nagy lófaszt.

arról van szó, hogy ezek a nyomorultak a nyelvjátékokat ki akarják irtani a nyelvből. és ez tovább nehezíti a magyarok számára amúgy sem könnyű nyelvtanulást.

persze azt is értem, hogy ilyenformán hunglish tanulható. a magyar népfőiskolás magyarázná el az óangolt. ilyenformán priest a paraszt és nem prosztoj. na de ez a nyugatosság.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 12:54:25

@444:

"de még a river szóban is ott van az ér. a folyó révbe ér."

"a riviárát is a magyaroktól vették át az olaszok, a spanyolok és franciák. mert amikor az ősmagyarok révbe értek, akkor ezt kiáltották a hispán ispánok. é és a spanyol jobbágy úgy értette: ribera. az olasz kicsit díszítette: riviera. de ez a magyar révbe ér kifejezés átvétele. lehetett így? éppenséggel lehet."

Valószínűleg így volt. Mostmár csak le kell cserélnetek a finnugrista akadémikusokat. De azok összejátszanak, mint a zsidók: az akadémikusok választják maguk közé az akadémikusokat. Nem lesz könnyű dolguk a népfőiskolás népi etimológusoknak az Akadémia vártáinak rohamozásával.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 13:03:02

@444:

"arról van szó, hogy ezek a nyomorultak a nyelvjátékokat ki akarják irtani a nyelvből."

Te értekezel arról, hogy a népek poroszos közoktatást akarnak. Ne játszadozzon a büdös kölke a nemzet nyelvével, hanem tegyen szert azonnal hasznosítható tudásra. A finnugor nyelveredet-elmélet azonnal hasznosítható tudás: a népfőiskola népi etimológiája csak rendetlenkedés.

2018.05.11. 13:26:03

@neoteny:
na de finnegán "eredet" elmélet is ilyen.

hanti nyelven a "kŏpi̮tə" azt jelenti: feldarabol. az mta szerint valószínűleg ebből a szóból ered magyar: "húz". nem tévedés. tessék megnézni a legújabb kiadású etimológiai szótárt. azt is megfejtik, hogy a finnugor ősközösségben ezt mondták az ősmagyarok és az ősfinnek: kupɜtɜ. azt jelentette, hogy húz, ránt. csak aztán a magyarok mentek, mendegéltek. és a szó belsejében a p spiralizálódott és vokalizálódott. tehát az eltűnt. k/h és a t/z hangváltás. kupɜtɜ --> k(h)upɜt(z)ɜ --> húz. az hantik azt mondták, hogy kupɜtɜ/kŏpi̮tə legyen inkább az, hogy vágni, darabolni. mert ez a ránt szót is jelentette. és elszakadt a kötél. legyen az a darabolás. az mta szerint ez nem lehet másként.

na most van ennyire tudományos az is, hogy az őshunok, ősmagyarok amikor elérték a tengernél a folyó torkolatát, akkor azt kiáltották: révbe értünk. ezt kiáltotta a hispán ispán. és a spanyol paraszt azt mondta, hogy ez valami ribera. és ebből lett a francia-olasz riviéra. river: révbe ér.

de ez inkább csak nyelvjátékok, amik adott esetben segíthetik az idegen nyelvtanulást.

ha egy formális-axiomatikus modellben leszámláljuk a jeleket, akkor az óangol ea (jelentése river) nyilván lehet a magyar ér és ár rokona. az egy másik kérdés, hogy az oxfordiak ezt aligha fogadnák el. persze értem, hogy ez lehet véletlen hasonlóság. de lehet az óangol i(e)g-land (jelentése: island) az ég és föld találkozása az ősóceánban? a szigeten élő ősnyelvi csoport imádkozott. felfelé nézett. az volt i(e)g. ezt rejti az ige szó. az óangolok még tudták, hogy az ima, az ige az éggel van kapcsolatban. mert ők még éreztek és nem csak áraztak. értettek és nem csak ártottak. az ég és a föld azaz land találkozása legyen iegland.

éppenséggel meg lehet így is fejteni. és ez is van olyan jó sztori, mint a húz etimológiája.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 13:41:43

@444:

"na de finnegán "eredet" elmélet is ilyen."

Milyen?

A népfőiskolás népi etimológia csak nemzetellenes rendetlenkedés. A nemzet azért hozta létre a Magyar Tudományos Akadémiát, hogy az akadémiai tagok őrködjenek a magyar nyelv tisztasága felett. A népfőiskolások játszadozzanak a pöcsükkel a porban, de ne a nemzet nyelvével. Ha nem tetszik nekik a poroszos közoktatási rendszer, akkor visszamehetnek Levédiába vagy ahonnét szerintük jöttek.

2018.05.11. 13:53:05

@neoteny:
görögül a sziget nesos vagy nisos. ez található meg indonesia, macaronesia, melanesia, micronesia és polynesia szavakban.
en.wiktionary.org/wiki/%CE%BD%E1%BF%86%CF%83%CE%BF%CF%82
ismeretlen eredetű. leginkább elfogadott etimológiája: "nḗkhō" jelentése "I swim". vagy valamilyen "pre-greek borrowing". a magyar a "bárkai" nyelv. és az ősműveltségben azt mondták: nézzed már, ott egy sziget. ebből lett a görög nesos. van ez olyan jó, mint az, hogy "I swim"?

2018.05.11. 14:04:11

@neoteny:
a magyarok a magyar szavakról döntenek.
a görögök azt mondják, hogy szerintük a nésos/nísos nem a magyar hun/magyar "néz/níz" szóból ered. hanem abból, hogy "úszok". ha úgy érzik, akkor legyen úgy. de ettől még a magyar miért ne köthetné a saját nyelvi műveltségéhez a görögöt? miért kellene kizárólag hanti, a manysi, zürjén, udmurt nyelvi kapcsolathoz ragaszkodni?

2018.05.11. 14:13:08

@neoteny:
de vegyük swim szót. az a latin nare szóval is rokon. de azzal, hogy úszik már. egy hangátvetés. wsim. mindjárt úszik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 14:13:45

@444:

"a magyarok a magyar szavakról döntenek."

Helyesen: a magyar szavakról a magyar nemzet által létrehozott Magyar Tudományos Akadémia tagja döntenek.

A népfőiskolás népi etimológia csak nemzetellenes rendetlenkedés. Akkor volt rend, amikor sváb volt az orvos és szász volt a tanító. A szász tanító pedig nem rendetlenkedett, hanem azt tanította, amit a nemzet által a magyar nyelv tisztaságának őrzésére létrehozott Magyar Tudományos Akadémia hirdetett. A népfőiskolás népi etimológusok csak egyénieskednek, mint a sivatagi rovarok. A Magyar Tudományos Akadémia a nemzet chemotoxa az ilyenekre.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 14:15:55

@444:

"de vegyük swim szót."

A swim szót csak a nemzetellenes rendetlenkedők veszik. Akkor volt rend, amikor sváb volt az orvos és szász a tanító. A szász tanító pedig körmöst adott a nemzetellenesen rendetlenkedő nebulóknak, akik a swim szót vették.

2018.05.11. 14:18:59

@neoteny:
ne viccelj már. a szász tanító és a sváb orvos vagonírozta be gyügyén a finnegánokat. nem a magyar parasztok, hanem a megszállás után a németek vágtak rendet. mit gondolsz a finnegán kommunisták miért telepítették ki őket? túl azon, hogy irtották a magyar nemesi családokat.

2018.05.11. 14:31:26

@neoteny:
ő a jobbik társelnöke. sneider képviselő úr. a fiával.
hatvanonline.hu/uploaded/sneidercafol0001.jpg
a spinóza klubban azt mondják, hogy összeálljanak velük, akkor legyőzhetik a geci orbánt. konrád györgy és heller ágnes magasba emeli sneider képviselő karját. összeálltak a fasiszták. a magyar történelem, a magyar filozófia szégyenletes alakjai. álljanak össze a hatalomért. itt szavazzák meg a társelnökséget és a néppártosodást.
kuruc.info/j/480/egyeb/sneider_vona.jpg
"Nekik kellene továbbvinni az eddigi vezetési stílust, morált, és ápolni a Vona Gábor-i örökséget - jelentette be Z. Kárpát Dániel alelnök a HírTV-ben. Hozzátette: a Jobbik nem tér le a "néppártosodás" útjáról, az elnökségben is azok maradnak, akik ezt az utat tovább tudják vinni." felteszem ez esetben a kuruc info hiteles forrás. álljanak össze. álljon be nádasdy professzor. chikán professzor. csaba tanár úr. és még akik soros alex tenyeréből esznek. megteremtik a magyar polgárosodást. nem lehet máshogy. csak ők az egyetlen civilizáltak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 14:34:06

@444:

"a szász tanító és a sváb orvos vagonírozta be gyügyén a finnegánokat."

A szász tanító vagonírozta be Gyügyén a finnugor nyelveredetet hirdető akadémikusokat? Te hülyébb vagy, mint a kocsma borgőzös népfőiskolás népi etimológusai.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 14:36:31

@444:

Ennek semmi köze sincs a swim szó vételéhez. A swim szót csak a nemzetellenes rendetlenkedők veszik. Akkor volt rend, amikor sváb volt az orvos és szász a tanító. A szász tanító pedig körmöst adott a nemzetellenesen rendetlenkedő nebulóknak, akik a swim szót vették.

2018.05.11. 14:37:14

@neoteny:
hja, mert szerinted a német megszállás után magyarországon kikből állt az elit. a parasztok ugráltak? mit gondolsz miért telepítették ki őket a kommunisták?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 14:43:16

@444:

"a német megszállás után magyarországon kikből állt az elit"

És ennek mi köze van ahhoz a brutális idiótasághoz, hogy szerinted Gyügyén a szász tanító vagonírozta be a a finnugor nyelveredetet hirdető akadémikusokat?

2018.05.11. 14:45:04

@neoteny:
ezek a virágnyelven történő túláltalánosítások. amilyen a magyar közélet. (próbáld már megérteni, hogy azt karikírozom ki úgy, hogy nagy ritkán valami értelmet is próbálok belevinni).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 14:47:07

@444:

"ezek a virágnyelven történő túláltalánosítások."

Vagyis attól, hogy magadra húztad a náci mezt, hülyébb lettél, mint a kocsma borgőzös népfőiskolás népi etimológusai.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 14:55:29

@444:

"azt karikírozom ki"

Ezzel a tehetségeddel írhatnád a Sas-kabaré szövegét is.

2018.05.11. 17:35:14

@neoteny:
olyan, mint a sas kabaré. csak ez "náci" sas.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 17:38:39

@444:

Igen, olyan színvonalú, mint a Sas-kabaré.

2018.05.11. 17:41:31

@neoteny:
de amúgy egy része komolynak van szánva, egy része komolytalannak. aztán kiválogathatod, hogy mit minek tekintesz.

nekem nem az célom, hogy a népfőiskolát felmagasztaljam és persze nem is az, hogy megalázzam. engem az érdekel, hogy lehetséges-e kiegyezés. tehát ha a magyar közélet építőköveit összehordom egy kommentben, az építőköveket belerakom egy kaleidoszkópba és egy kicsit megpörgetve felsorakoztatom, akkor mi történik. és ez nyilván nem egyeztethető össze a "filoszemiták" hitével. de az is csak egy hitvilág.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 17:47:28

@444:

"de amúgy egy része komolynak van szánva, egy része komolytalannak."

Ami komolynak van szánva, az triviális. Ami nem triviális, az komolytalannak van szánva.

"engem az érdekel, hogy lehetséges-e kiegyezés."

Ez a komolytalan rész.

2018.05.11. 20:08:39

@neoteny:
ami komolynak van szánva az (majdnem) triviális.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 20:21:48

@444:

"ami komolynak van szánva az (majdnem) triviális."

Örülök, hogy ebben egyetértünk. Én viszont azt is írtam, hogy ami nem triviális, az komolytalannak van szánva.

"engem az érdekel, hogy lehetséges-e kiegyezés."

Ez a komolytalan rész.

2018.05.11. 23:05:56

@neoteny:
persze belátom, hogy nem lesz, nem is nagyon lehet kiegyezés. tehát most a cél az, hogy amit ezek a természeti népek képviselnek, amit nádasdy adám, nádas péter, vagy nádas györgy, abból kulturálisan semmi se maradjon. de ez ugye világos, hogy ezek az emberek saját magukon kívül semmit se ismertek el. ez egy kultúrharc, aminek a végén az egyik társaság munkásságát lehúzzák a budin. azt is leg fogják húzni, ami amúgy esetleg értékes lehetne. ennek ez a természete. nádas péter a végén egy senki lesz. lehet, hogy berlinbe kitüntetik, de csak a származása miatt. amúgy ismeretlen, vagy gyűlölik, mint a szart. sokáig azt gondoltam (tkp. a mai napig azt gondolom, hogy ez így mégse mehet), mert hogy majd nádas péter rájön, hogy őt fogják lehúzni a budin és nem kívánja hergelni azt a népet a végtelenségig, amelyik vagy megőrzi a munkásságát, vagy lehúzza a budin. mert hogy a németek le fogják szarni nádas pétert, mindegy, hogy miféle művészeti akadémiába választják. csak a származása miatt.

a mai napig azt gondolom, hogy egyszer majd györgy péter kiáll és azt mondja. gyerekek, nem lehet, hogy valamit elhibáztunk. mert hogy györgy péter nem hülyéskedik, hanem ő mint egy esztéta trollkodta végig a magyar kultúrát úgy, hogy neki szent meggyőződése, hogy ez egy komoly tett volt. és a többi hozzá hasonló tapsikolt neki persze. konrád györgy rájön, hogy csak a nemzetnek van emlékezete. lehet, hogy harminc nyelvre lefordították a könyveit. mert merjen valaki ellentmondani ebből a népcsoportból, hogy azt nem fordítja le. a radnóti miklós antirasszista díjjal kitütntettek rájönnek, hogy radnóti lírájában volt egy kis hazafiasság, na annyi, amire a radnóti antirasszista díj kitüntettjei már fasizmust kiáltanak. 2007-ben nyers rezsőt az mszmp-ből kitüntették, mint antirasszistát. egyszer valaki azt mondja a klubrádióban, hogy hagyjuk már a francba. hiszek abban, hogy lesz legalább egy, aki kibeszél majd ebből a közegből. kertész imre ilyen volt. legalábbis találtak egy ilyen bekezdést, amiben ostorozta ezt a liberálisnak mondott közeget. nemzeti hőst faragtak bele. alföldi róbert azt mondja, hogy esetleg meg tudna rendezni egy népszínművet az alföldön. úgy, ahogyan az alföldiek akarják. ez is belefér a művészi szabadságba és a piacba. erre így rájön a "liberálisok" közül valaki rájön. de lehet, hogy nem. és orbán 2030-ban is azt mondja, hogy meghirdetjük a spekulánsok elleni őszi hadjáratot. mert az ősz az ősök időszaka. és ezzel is nyerne. bármivel ami ezen csoportosulással szemben áll. és tiltakozik az amerikai nagykövetség és az ensz főtitkár. a biztonsági tanács ülését össze kellene hívni, mert orbán viktor kereszténydemokráciát hirdetett. tehát hogy megértik, hogy a földkerekségen az a sok ember az nem totális individualizmust és önzést éli meg szabadságként. és velük szemben választják a kereszténységet. mert úgy egyébként nem hisznek az emberek a szűznemzésben sehol a világon. régen se hittek. csak látják, hogy van a nem-keresztény kultúra. őket nem kérik semmilyen korban szinte sehol a világban. nem lehet, hogy a kereszténység sikeréhez ez is hozzájárul egy nagyon kicsikét? ezért hirdet orbán kereszténydemokráciát. persze. ez a nyilvánvaló része. a többi trollkodás. ne vedd túl komolyan.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.11. 23:44:21

@444:

"és orbán 2030-ban is azt mondja, hogy meghirdetjük a spekulánsok elleni őszi hadjáratot."

[...] A kiskereskedelemben természetesen a fejlődés lassúbb. Itt az állam és a szövetkezetek az áruforgalom körülbelül 25%-át bonyolítják le, de árellenőrzéssel és egyéb rendszabályokkal a népi demokratikus állam igyekszik gondoskodni róla, hogy a tőkés kereskedelem spekulációval ne juthasson jogosulatlan haszonhoz és ne zsákmányolhassa ki a falu és a város dolgozó népét.

[...]

A parasztságnál a fejlődés lassúbb. [...] Legtöbbjük még rabja a magántulajdonnak. Sorai közt még ott vannak a kulákok és nem egyszer uzsorázza ki őket a városban vagy falun még meglevő spekuláció.

[...] a millió gazdaságra szétaprózott egyéni termelés, mellyel elkerülhetetlenül együtt jár a spekuláció, növeli a rossz időjárás okozta bajokat s lehetővé teszi az osztályellenségnek, hogy a nehézségeket még jobban fokozza.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.12. 03:42:33

@444:

"és velük szemben választják a kereszténységet."

Az uralkodók választották a kereszténységet, nem az alattvalóik többsége.

"nem lehet, hogy a kereszténység sikeréhez ez is hozzájárul egy nagyon kicsikét?"

Egy nagyon kicsikét sok minden hozzájárult a kereszténység sikeréhez.

"ez a nyilvánvaló része."

Ez is csak fasiszta, kretén, kripli trollkodás.

2018.05.12. 07:54:59

@neoteny:
de ők ugye megint a zsidók. csak kommunista változatban. tehát arról szól a sztori, hogy kétféle viszonyulás van. a zsidó kommunisták és a zsidó kapitalisták. és még van a harmadik utas schiffer andrás. ezekből választhatsz. ez nagyjából a filoszemita alapvetés. ezzel szemben mondja azt a többség, hogy hjó. akkor inkább keresztények vagyunk. erre mondja orbán, hogy kereszténydemokráciát akar.

amire megállapítják, hogy na de ez nem-zsidó. és?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.12. 09:35:06

@444:

"na de ez nem-zsidó"

Csak úgy csinál, mint ahogy a kommunista zsidók tették.

2018.05.12. 13:39:06

@neoteny:
hja, szerinted a világnak ez a két lehetséges állapota van. világkommunizmus és totális kapitalizmus. ebből lehet választani. gyurcsány azt mondja, hogy vagy ő vagy a fasiszták. orbán azt, hogy vagy ő, vagy a migránsok. és ezt nyeri meg orbán. amire az válasz, hogy ez antiszemtizmus, bla, bla, bla. uncsi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.12. 13:48:20

@444:

"orbán azt, hogy vagy ő, vagy a migránsok."

Ezt te írtad:

"és orbán 2030-ban is azt mondja, hogy meghirdetjük a spekulánsok elleni őszi hadjáratot."

Ennek semmi köze sincs a migránsokhoz, viszont köze van az antikapitalizmushoz, amit a kommunista zsidók is toltak.

2018.05.12. 17:37:57

@neoteny:
szerinted magyarországon kik a "migránsok"? a fekete afrikaiak? kik a "spekulánsok", a "filantrópok", "kozmopoliták", a "civilek", a "baloldaliak", a "liberálisok", "progresszívek", "felvilágosultak", a "nyugatosok". állítsuk meg "brüsszelt" kampány kikről szólt. kik a "brüsszeliták"? kik ellen akar politizálni toroczkai. és kikkel fogna össze vona. kik ők, mi ennek a politikai csoportosulásnak a neve?

Janossz 2018.05.12. 17:59:43

@444: " mi ennek a politikai csoportosulásnak a neve? "

Akiket felsoroltál, az nem politikai csoportosulás.
Vannak egyfelől a magadfajták, más felól az ép eszűek.
Utóbbiak elég sokfélék lehetnek, politikai nézeteik tekintetében is.

2018.05.12. 18:16:22

@Janossz:
ha ez nem egy politikai csoportosulás, akkor orbán nem is verheti szét őket. hiszen nincsenek is.

Janossz 2018.05.12. 18:24:08

@444: Nem verhet szét egy országot, kétharmaddal sem.
Az általad felsoroltak (a te kategóriáid szerint persze) a népesség többségét adják.
A népfőiskola meg egy törpe, ám hangos minoritás.

2018.05.12. 18:31:29

@Janossz:
ez a politikai csoportosulás, ami nem létezik nem az ország.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.12. 19:01:56

@444:

"kik a "spekulánsok""

Például Irmuska néni meg kebelbarátnője, Böszörményiné, akik az életük megtakarítását jelentő egy-egy millájukat Quaestor-kötvényekbe fektették arra spekulálva, hogy az magasabb hozamot ígért vagy 2%-al mint a lakossági államkötvény.

"a "civilek""

Pl. az itt 29 oldalon soroltak: civilek.debrecen.hu/debrecen/civil-portal/civilek

"a "baloldaliak""

Pl. Zolika, aki arról fantáziálgat, hogy a TEVA kenőcskeverő gépébe dobja a csavarkulcsot, ha a munkahelyének 15%-át feleslegesnek minősítik.

"kik a "brüsszeliták"?"

Pl. a MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda Kft. amelyik tanulmányt ír Komádinak, hogy hogyan költsék el a Brüsszelből érkező EU-s pénzeket.

Janossz 2018.05.12. 19:51:23

@444: " ez a politikai csoportosulás, ami nem létezik nem az ország. "
Ezt a gondolatod kifejtenéd magyarul is?
Tudod, az olyan finnugor nyelvcsaládba tartozó Közép-európai nyelv.
Amit írtál, értelmezhetetlen a mi nyelvünkön. Lehet, hogy népfőiskolásul van...

2018.05.13. 10:19:36

@Janossz:
ez a te gondolataidból következik. támadnak egy politikai csoportosulást, akik szerinted nem is léteznek. ezek a viták majdnem teljesen értelmetlenek. mert előzetesen a vallás nincs tisztázva.

2018.05.13. 10:35:11

@Janossz:
két nyelv mikor tartozik egy nyelvcsaládban? mi a nyelv, a nyelvcsalád matematikai definíciója? a legközelebbi nyelvrokon fogalma micsoda? ahhoz kell egy távolságfüggvényt definiálni. mi a metrika? ezek vagy nincsenek definiálva, vagy rosszul definiáltak.

na de ezek részben vallási kérdések. kik a rokonaink. a népfőiskola kiindulásként azt mondja, hogy a földkerekség. emberiesség egyetemességéből indul ki. na de azon túl. mikor tekintünk két szót rokonnak, vagy rokoníthatónak.

a angol-francia klōs (close) és a magyar köz, közel szavak rokonok? closely related? nádasdy professzor szerint ez az összevetés teljességgel tudománytalan, mert ebben nincsenek hangmegfelelések. például az, hogy hanka = ág. jelzem az ágra, elágazásra a finnben elég sok szó van. és a hanka jelentése: leg, fork. tehát nem kifejezetten faág. jelentés átmeneteket is használ. rendben. de ez esetben ezt engedjük meg minden relációban. hangmegfelelésekkel, hangátvetésekkel, jelentésátmenetekkel nagyon távolinak tűnő nyelveket is lehet rokonítani. a magyar és a finn nyelvet is. a rank = rang is egy ilyen hangmegfelelés.

nádasdy professzor elképzelése a nyelvről az, hogy a magyar a nyelvújítás előtt minden szót átvett. és az ősiségben a finnekkel élt törzsközösségben. ami ugye biológia cáfol és az elemi földrajz. de az nem nyelvtudomány. nádasdy professzor elmélete mögött se matematikai modell nincs. semmiféle nyelvi, tárgyi emlék az évezredes magyar-finn együttélésről. van egy kapcsolat. de az nem "az" eredet.

2018.05.13. 10:38:49

@Janossz:
de ezek ezerszer lejátszott viták. és szinte mindegy, hogy milyen kérdésről van szó. van egy csoportosulás, akikkel nincs mód kiegyezésre. az lesz a cél 2020-ig, vagy 2030-ig kiűzzék őket budapestről. ezért van illiberális demokrácia. de azt lehet kereszténydemokráciának is nevezni. de a nem-keresztények összeállnak a bőrfejű sneiderrel. álljanak össze.

Janossz 2018.05.13. 10:57:12

@444: Most ezt jó lassan írom, hogy megértsd.
Ha kimész az utcára (nem Gyügyén, másutt), ott mindenféle emberek jönnek-mennek.
Ezek nagy része (talán nagyobb része) nincs elájulva a saját és országa viszonyaitól.
Mind más-más, saját bőrén megtapasztalt okokból kifolyólag. Nem tudják, nem is érdekli őket talán, hogy a másiknak mi baja is van rendszerrel.
Ezeket te egy politikai csoportosulásnak tekinted.
Gyügyén lehet, hogy így megy. Te viszont már gügyén fogsz meghalni, ahogy elnézlek.

2018.05.13. 11:31:18

@Janossz:
április 8-án szabad választások voltak.
fidesz: 2,824 ezer
jobbik: 1,093 ezer
mszp-p: 683 ezer
lmp: 404 ezer
dk: 308 ezer
szavazatot kapott. a többi párt nem lépte át parlamenti küszöböt. a momentum 175 ezer szavazatot kapott. a fidesz ennél csaknem 2,7 millióval többet. ennyit szavazót kellene még fekete andrásnak gyűjtenie. mindjárt annyi hatalma lenne, mint orbán viktornak.

Janossz 2018.05.13. 11:35:49

@444: Ha az általad felsoroltak tényleg egy politikai csoportosulás lenne, mint állítottad volt, akkor más eredmény született volna.
Ismét tévedtél, vagy hazudtál.

Janossz 2018.05.13. 12:35:33

@444: Neked az egy számnév, vagy a politikai csoportosulás értelmezése okoz gondot?
Műkedvelő nyelvészként....
Azt állítottad, hogy egy politikai csoportosulás.
Legalább 5 volt (nagyobb), az meg nem egy.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 13:03:05

@444:

"a közéletben ha a származás, vallás nincs tisztázva, akkor onnantól kezdve értelmetlenné válik a vita a jövőről."

Ez csak a népnemzetiszocialista "közéletben" igaz: ahol az számít, hogy ki tartozik a _Volk_-hoz, ki része a _Volksgemeinschaft_-nak.

Laptop7712 2018.05.13. 21:06:28

Roppant egyszerű dolgokról beszélünk. Egy csávó, ha elhatározza, hogy a semmiből vállalkozást indít, simán bele tud bukni két éven belül, mivel ebben a baromi nagyvárosban olyan szinten nem támogatják a sima "parasztot" hogy meg fogja szívni. Na most ez van 30 éve. Most jöttek a fideszes csókák, és elkezdtek rajzolgatni a térképre, meg olyan dolgokat is megengednek maguknak, ami 1995 -ben valahogy elképzelhetetlen lett volna, mert akkor csak Hanzi, meg Joe rajzolgathatott a térképre. Ez van, ezt akarja a nép. A lőrincet meg meg lehet kérdezni, hogy mi meg hogy van.
30 éve a paraszt úgy érzi, hogy a nagyváros nem az ország fővárosa, mert nem tud labdába rúgni. Most jönnek a vidéki srácok, nézegetik, hogy mi a helyzet. Konszolidálni kellene a helyzetet, csak ebből is balhé lehet. A komplex pozíciókat nem lehet olyan egyszerűen csak lecserélni. Most viktor azt mondta, hogy van rá minimum 12 éve, és szevasz. Én hallottam, ott állt a parlamentben, és mondta.
Majd szépen lefordítják szakpolitkákra, és készen lészen, ahogy azt kell.

Laptop7712 2018.05.13. 21:15:00

@neoteny:
Vannak azok a helyzetek, amikor nem tudsz mire menni azzal, hogy belekötsz, mellébeszélsz, mismásolsz, mivel konkrétan belekérdeznek, hogy akkor most büdős-e friss szar, vagy nem. Ez lesz az alap a kommunikációba.
Szépen lesz egy saját igazságuk, amiből levezetik a tutit. És kész. A friss szar az büdös, és így tovább. Ők fogják meghatározni a fogalmi keretet.
Láthatatlan kéz a közgazdaságtanban? Erre mondja Szilárd gyerek, meg a többi, hogy olyant Ő még nem látott, nagyon is láthatóak azok a kezek. És megmagyarázza. Ez ért kétharmadot. Oszt jól van ez így.
Van olyan helyzet a tanácsadásban is, hogy dumálsz, és dumálsz, eladsz, és a végén kiderül, hogy amit toltál, a felé nem igaz. Jobb helyeken a sötét folyosón pofán fog baszni a projekt manager, ha kifogsz nála egy szar napot.
Egyszerű ez a játék, de tényleg :)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 23:07:18

@Laptop7712:

"Egyszerű ez a játék, de tényleg"

Kidolgoztad már annak elméletét, hogy hogyan illeszkedik a kurválkodásra kényszerített egyetemista lányok segge az értékláncba, mint fogalmi keretbe?

lecsos.blog.hu/2018/04/14/az_erteklanc_mint_fogalmi_keret

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 04:35:34

@Laptop7712:

"Láthatatlan kéz a közgazdaságtanban? Erre mondja Szilárd gyerek, meg a többi, hogy olyant Ő még nem látott, nagyon is láthatóak azok a kezek."

Bizony láthatóak azok a kezek amelyek kiutalják a Németh Sziszi címére bejegyzett Magyar Birkózó Akadémia Alapítványnak a 2.4 milliárd forintot a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakból.

"És megmagyarázza."

Azt még nem magyarázta meg, hogy miért jó a nettó adófizetőknek az, hogy birkózócsarnokot épít az egyetlen "versenyző" Jánosik és Társai Kft. (főtevékenysége: általános épülettakarítás) abból a pénzből ahelyett, hogy a nettó adófizetők olyasmiket vásárolnának belőle, amikre nekik van igényük.

Mindamellett, hogy a birkózócsarnok építésénél felhasználásra kerülő építőipari kapacitás (anyagok, energia, munkaerő) is az ingatlanok (beleértve lakbérek) növekedéséhez vezet: aztán meg felháborodva emlegeted azt, hogy milyen magasak a lakbérek pl. Bp-n a nettó jövedelmekhez viszonyítva. _Ezért_ is magasak a lakbérek: mert Németh Sziszi birkózócsarnokot építtet a csókosaival az adófizetők pénzéből.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 04:54:40

@neoteny:

"is az ingatlanok (beleértve lakbérek) növekedéséhez vezet"

Helyesen: is az ingatlanok árának (beleértve lakbérek) növekedéséhez vezet

Laptop7712 2018.05.14. 19:39:04

@neoteny: Wake Up Neo...
Na most az a volág lesz, ami volt kb. 1995- 1997 között. Akkor is volt kapacitás, csak a megfelelő elosztásban. Na most eljutottunk oda, hogy nem működik a fránya közgazdaságtan, a te nézőpontodból, vagy épp hogy működik az a fene nagy szabadság. Nézzük mi is van. Az van, hogy szabad piacon vannak helyi kapacitások, és valakik használják is. Ez most az állam. Na most az van, hogy madár mindegy, mennyi lóvé áll rendelkezésre, lehet projekteket alkotni, de kicsit tovább tart a megvalósítás, és nem biztos, hogy majd az akkori bérleti díjért találsz vevőt. nagyobb számokat kell írni az excel táblába, meg nagyobb megtérülési időre spekulálni, oszt jóvan. Szszi meg épít egy birkózó központot, ilyen az élet. Mint az 50-es években, vagy a 70-es években. De érdemes ránézni arra, hogy feriék hogyan akarták tolni a PPP beruházásokat. Nincs új a nap alatt.

Szoktam járni emberek közé, meg csinálok olyan dolgokat, amiket az átlag ember is szokott csinálni.
Mondok példát. Étterem tulajdonos egy messzi országban az üveghegyen túl meghirdetett egy állást, hogy szervező erőt keres. Haver, aki eléggé képzett a játéktéren, elment adott napon, adott helyre, hogy meghallgassa mi a stájsz. felvette az armani öltönyét, kisukárkodott, és elindult kocsival, hogy beszélgessen.
Adott időpontban adott helyen Hr-es csaj felvonul a managerrel.
Ezek berakták a vetítőgépbe a nagyfilmet, a srác megnézte, bólogatott, és a végén kérdezett kettőt.
Egyik a lóvé volt, a másik a szerződés, hogy hogyan is van ez. Mondott egy összeget a Hr-es csaj, a srác meg felállt, és ki akart jönni. A Hr-es meg nézett, mint a mozis a lukon, hogy most mi van. Kérdezte, hogy miért akar elmenni.
Válasz: 2011-ben, talán az, amit akartok, és úgy ahogy akarjátok, kb. két hétig működne. De most 2018 van, és kurvára nem fog működni. Oszt eljött. Mert nincs jó melós ember, nem hogy olyan lenne, aki ért is ahhoz, amihez kellene.
Ezt egy sör mellett mesélte el, a Hr-es csaj meg nem tudta hova tenni a szitut :) :)

Tehát feladat: Újratervezés, lázas telefonálgatás, és az excel tábla számainak átírása.
Nem akarnak működni sehol a 30 éve bevett gyakorlat, de tényleg. Izzad mindenki. :)

Tudom, ez okozhat pár álmatlan éjszakát, de van ilyen az életben.

Sziszi meg központot épít. Ez van, ilyen a valóság. :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 19:54:30

@Laptop7712:

"Nézzük mi is van. Az van, hogy szabad piacon vannak helyi kapacitások, és valakik használják is. Ez most az állam. Na most az van, hogy madár mindegy, mennyi lóvé áll rendelkezésre"

Korábban még imígyen verted a nyáladat:

"Mi van nálunk? Lófasz. Egy 30 éves paktum alapján a magyar nép nem keresheti meg az alapvető életéhez szükséges lóvét, se ma se régen. Erre mondta azt egy német 25 éve, hogyha ez így megy, rá fog baszni egyszer erre mindenki.
Egy „jobb nerttó fizetés” Pesten olyan 170 000 Ft. Az albérlet rezsi nélkül meg 100 000 – 150 000 Ft. Hogy a picsába sikerült ezt az arányt összehozni 30 év alatt?"

Laptop7712 2018.05.14. 20:00:15

@neoteny: Miért vagy ennyire ráfókuszálva a kurvák seggére? Eléggé komoly, mély kifinomult gondolkodásra vall összerakni az értéklánc fogalmi keretéről való értekezést a kurvák seggével.

Az a generáció, aki olyan valóságot rak össze, hogy egy nő azon gondolkozzon, hogy mennyire jó lenne szabad akaratából a fejét kurválkodásra adni, mert a szaros egyetemet másképp nem lehet elvégezni, azt a generációt pofán kellene baszni, ez nem lehet kérdés.

Egyszerű ez. Neo, mutass egy példaképet, mert kurvára nem találok ilyent, pedig ez nagy kár, igény az lenne rá, hidd el.

Laptop7712 2018.05.14. 20:03:11

@neoteny: Ja, ja, át kell írni az excel táblákat neo, megint félrebeszélsz :) :) Nem volt fánk, vagy mi van? :) :)

Nem kellene komolyra venni a figurát, és értelmes mederbe terelni a vitát? El lehet karistolni ezen a szinten is, de nagyon nincs értelme :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 20:05:30

@Laptop7712:

"Miért vagy ennyire ráfókuszálva a kurvák seggére?"

Miért azt a képet raktad ki az értéklánc fogalmi keretéről értekezésedre?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 20:08:10

@Laptop7712:

"El lehet karistolni ezen a szinten is"

Bizony, te karistolgatsz ezen a szinten:

"Mi van nálunk? Lófasz. Egy 30 éves paktum alapján a magyar nép nem keresheti meg az alapvető életéhez szükséges lóvét, se ma se régen. Erre mondta azt egy német 25 éve, hogyha ez így megy, rá fog baszni egyszer erre mindenki.
Egy „jobb nerttó fizetés” Pesten olyan 170 000 Ft. Az albérlet rezsi nélkül meg 100 000 – 150 000 Ft. Hogy a picsába sikerült ezt az arányt összehozni 30 év alatt?"

Aztán meg:

"Nézzük mi is van. Az van, hogy szabad piacon vannak helyi kapacitások, és valakik használják is. Ez most az állam. Na most az van, hogy madár mindegy, mennyi lóvé áll rendelkezésre"

Nem tudod eldönteni, hogy számít-e az, hogy mennyi a "jobb nettó fizetés" és az albérleti díjak aránya, vagy pedig madár mindegy az, hogy mennyi lóvé áll rendelkezésre.

Laptop7712 2018.05.14. 20:15:02

@neoteny: Neo, az van, hogy hiába épít a befektető, nem térül meg a beruházása az általa elvárt szinten, és időtávban. Egyszerű ez mint a faék.
Látom, most már elővetted az agyadat, és elkezdted használni is, mert elmúlt a flashed, és leszálltál a kurvák seggéről. Lassan tudunk majd vitázni is, és véget ér nálad ez a progresszív faszság, ami jellemzi a vitakultúrádat. :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 20:20:41

@Laptop7712:

"az van, hogy hiába épít a befektető, nem térül meg a beruházása az általa elvárt szinten, és időtávban"

No de ez más, mint korábban írtál:

"Nézzük mi is van. Az van, hogy szabad piacon vannak helyi kapacitások, és valakik használják is. Ez most az állam. Na most az van, hogy madár mindegy, mennyi lóvé áll rendelkezésre"

Akkor most melyik van?

És még korábban ezt írtad:

"Mi van nálunk? Lófasz. Egy 30 éves paktum alapján a magyar nép nem keresheti meg az alapvető életéhez szükséges lóvét, se ma se régen. Erre mondta azt egy német 25 éve, hogyha ez így megy, rá fog baszni egyszer erre mindenki.
Egy „jobb nerttó fizetés” Pesten olyan 170 000 Ft. Az albérlet rezsi nélkül meg 100 000 – 150 000 Ft. Hogy a picsába sikerült ezt az arányt összehozni 30 év alatt?"

Nem tudod eldönteni, hogy számít-e az, hogy mennyi a "jobb nettó fizetés" és az albérleti díjak aránya, vagy pedig madár mindegy az, hogy mennyi lóvé áll rendelkezésre.

Janossz 2018.05.14. 20:34:08

@Laptop7712: "az van, hogy hiába épít a befektető, nem térül meg a beruházása az általa elvárt szinten, és időtávban"
Különösen, ha soha meg nem térülő hóbortos stadion, meg kisvasút-projektekre szórja a pénzt.

Holott építhetett volna megfizethető árú bérlakásokat fiataloknak, aminek következtében nem vonul ki az építőipar fele külföldre, munka híján.
Egységnyi pénzből tízszer annyi élőmunka finanszírozódik lakásépítés esetén, mint beton-acél monstrumoknál.

Lehet, hogy a demográfiai mutatók is jobban néznének ki, kicsit.
És nem kellene keseregni:
" Egy „jobb nerttó fizetés” Pesten olyan 170 000 Ft. Az albérlet rezsi nélkül meg 100 000 – 150 000 Ft. Hogy a picsába sikerült ezt az arányt összehozni 30 év alatt?"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 20:42:44

@Laptop7712:

"Az a generáció, aki olyan valóságot rak össze, hogy egy nő azon gondolkozzon, hogy mennyire jó lenne szabad akaratából a fejét kurválkodásra adni, mert a szaros egyetemet másképp nem lehet elvégezni, azt a generációt pofán kellene baszni, ez nem lehet kérdés."

Te és a milliárdos haverjaid azok, akik még a box ganézásának munkáját is elveszik a szegény kurválkodásra kényszerített egyetemista lányok apjai elől. Ilyen az általatok összerakott valóság.

"mutass egy példaképet"

Az én egyik példaképem Gattyán György.

"mert kurvára nem találok ilyent"

Korábban még mást bugyogtál:

"Én akkor nagyobb kapitalista vagyok, mint te, üzletelek városlakókkal az egész világon, sőt olyanokkal is, akik saját 40 hektáros villa negyedben laknak, de a szart a disznók, és lovak alól együtt hordjuk ki, mert a milliárdos tudja azt, hogy mi a stájsz. És kurvára nem fél, mert nem veszíthet semmit, vagy ha bukik, akkor pár hónapon belül ugyanott van, ahol volt, mert nem barom, és megtanulta a leckét. Az ilyen arcokkal érdemes találkozgatni, mert példaképek."

Laptop7712 2018.05.14. 21:36:17

@neoteny: Össze-vissza beszélsz :) Nem látom azt a hatalmas munkahely özönt, amit ezek a milliárdosok generálnának belföldön. Ez nagy kár, remélem változik a helyzet.
Pontosan, úgy van az, ahogy írom, nincs ebben semmi rossz. Ritkán látok magyar milliárdost trágyavillával, hogy kiganézná a saját lovardájában a kedvenc lova alól a ganét. Hát most nézd meg, idáig jutottunk. Gattyán nem nyilatkozik a médiának.

Angliának most nézd meg, ilyen milliárdos jutott:

www.youtube.com/watch?v=hGJZSDBIo08
Sir Richard Branson dresses as an air hostess after losing bet with AirAsia chief

Ő egy példakép, tudod. Majd ha lesz vér a pucájában egy hiteles magyar milliomosnak is, hogy példaképpé váljon, akkor majd szóljál légy szíves, megyek kérek majd tőle egy aláírást. :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 21:52:24

@Laptop7712:

"Össze-vissza beszélsz"

Én megmutatom a tőled idézettekkel, hogy te milyen összefüggéstelen dumákat eregetsz.

"Ritkán látok magyar milliárdost trágyavillával, hogy kiganézná a saját lovardájában a kedvenc lova alól a ganét."

Amivel semmiféle hatalmas munkahely-özönt sem generál, hanem még elveszi a ganézási munkát is a szegény kurválkodásra kényszerített egyetemista lányok apjaitól. Te meg ebben segíted.

"Angliának most nézd meg, ilyen milliárdos jutott:"

A magyaroknak meg Mészáros Lőrinc és társai jutottak. Amit Németh Sziszi megmagyaráz. Az való neked; az ő és társai magyarázatai a te kognitív szintedre van méretezve: "na most az van, hogy madár mindegy, mennyi lóvé áll rendelkezésre". Közben meg csodálkozol, hogy "egy „jobb nerttó fizetés” Pesten olyan 170 000 Ft. Az albérlet rezsi nélkül meg 100 000 – 150 000 Ft. Hogy a picsába sikerült ezt az arányt összehozni 30 év alatt?"

Laptop7712 2018.05.14. 22:04:08

Na megyek koktélozni egy kicsit, jobb időtöltés, mint veled játszani ezt a sehova nem vezető játékot. :) :) Jó fánkozást :)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 22:24:57

@Laptop7712:

"játszani ezt a sehova nem vezető játékot"

Mert összefüggéstelen vakert eregetsz; a saját állításaidat megcáfolod két hozzászólással később. Nem tudod eldönteni, hogy a munkahely-özön generálása teszi-e példaképpé a milliárdost, vagy pedig az, hogy elveszi még a ganézási munkát is a szegény kurválkodásra szoruló egyetemista diáklányok apjaitól. Mint ahogy azt sem vagy képes eldönteni, hogy "na most az van, hogy madár mindegy, mennyi lóvé áll rendelkezésre" vagy pedig "egy „jobb nerttó fizetés” Pesten olyan 170 000 Ft. Az albérlet rezsi nélkül meg 100 000 – 150 000 Ft. Hogy a picsába sikerült ezt az arányt összehozni 30 év alatt?"

Az ilyen zavarodott nézetekkel rendelkezőkre vannak szabva Németh Sziszi és társai magyarázatai.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.15. 01:05:33

@Laptop7712:

"hiába épít a befektető, nem térül meg a beruházása az általa elvárt szinten, és időtávban"

Mert a magasabb költségek magasabb árakhoz vezetnek. De a költségek azért is magasabbak, mert az államhatalom (kormányzat) elszipkázza az építőipari kapacitást a magánbefektető elől. Ugyanis az államhatalom (kormányzat) _bevételei_ nem a szabadpiacról származnak: a 2 milliárd, amit Németh Sziszi a birkózócsarnokra költ nem a birkózócsarnok bevételeiből származik, hanem a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) elsajátított javakból. Az építési magánbefeketető nem képes versenyezni a bevételi oldalon az államhatalommal (kormányzattal): az építési magánbefektetőnek olyan fogyasztókat kell találnia akik _önként_ megfizetik az általa kért árakat (ingatlanárat vagy bérleti díjat), míg az államhatalom (kormányzat) erőszakkal jut a "fogyasztóihoz", ti. azokhoz, akik finanszírozzák az államhatalom (kormányzat) által építtetett létesítményeket. _Ezért_ vezet az államhatalmi (kormányzati) építtetés az építőipari szolgáltatások (beleértve alapanyagok, energiák, munkaerő) drágulásához: mert az államhatalom (kormányzat) többet tud fizetni, mint amennyi bevétel származik a létesítmény létrejöttéből. És _ezért_ szopja meg a faszt az adófizető kétszer is: egyszer akkor, amikor olyan építőipari létesítményért fizet, ami nem kell neki, másodszor pedig amikor azon építőipari létesítményekért, ti. lakóingatlanokért, amelyek tényleg kellenek neki, magasabb árakat fizet mint ha az államhatalom nem építtetett volna létesítményeket és nem verte volna fel az építőipari árakat.
süti beállítások módosítása