1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.05.02. 18:54 HaFr

Akié a nacionalizmus, azé a hatalom

Képtalálat a következőre: „nationalism crowd”

Meg kell mondanom, egyre türelmetlenebb vagyok a szereplői egy részében számításon, más részében idiotizmuson alapuló ellenzéki csacsogással szemben. A számító részéhez elég ajánlanom Széky János Bárányvakság című könyvét, illetve az abban összeszedett korábbi cikkeit. Ami az idiotizmust illeti, ez tovább tagolható műveletlenségre és butaságra. A butaság adott, bele kell nézni a szemekbe. A műveletlenség átfogó, de konkrétan arra vonatkozik itt, hogy az ellenzék tisztelt értelmiségi és politikusi tagjai nem ismerik a magyar történelmet, ezen belül nem veszik komolyan, hogy a magyar nemzetet a magyar nacionalizmus hozta létre és a magyar nemzet mindenkori képességeit a nacionalizmus adott állapota determinálja. 

A magyar nacionalizmus a máig tartó XX. században dominánsan etnicista, marginálisan pre-etnicista kulturális és posztetnicista rasszista. A pre- és a poszt- a nacionalizmus időbeli változásának formáira utal. Ám teljesen függetlenül ezektől, mivel a magyar nemzetet a nacionalizmus hozta létre és definiálja -- hacsak nincs külföldi megszállás alatt az ország -- mindig a nacionalista pártok voltak és lesznek (a számunkra belátható időben) uralmon. Ha ezek szocialista húrokat is pengetnek, mint most, akkor még inkább, de ez csak adalék a hatalom stabilitásához. Orbán Viktor 1996 óta hatalmon van ebben az országban, ha nem vették volna észre, bár 2008 körül értette csak meg ő maga is, hogy miért és hogyan lehet ezt a helyzetet valóban stabilizálni.

Látva a választások utáni ellenzéki gyötrődést a színpadokon -- az illúziókat, a helyzet alapvető nem értését, az üres beszédeket, a tisztelt közönség áltatását stb --, meg kell mondanom, ezeknek semmilyen eszköz nincs a kezében és semmilyen gondolat nincs a fejében ahhoz, hogy felvegyék a harcot a nacionalizmussal. Eleve nem veszik komolyan. Azt hiszik, ez csak olyan ópium, mint kedvenc szerzőjük mondja a vallásról, és majd jól felvilágosítjuk a népet az EU-val karöltve. Alapvető tévedés. A nacionalizmus faktum, sőt. A nacionalizmus nélkül nincs magyar nemzet. Ezért ideje elkezdeniük gondolkodni azon, mit akarnak tenni a nacionalizmussal és a nemzettel. Addig ne számítsanak semmire itt, öregek vagy fiatalok. A kérdés csak az lehet: milyen nacionalizmust akarunk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3513885796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2018.05.02. 20:33:28

1.) Már Mikszáth is megírta a saját korának viszoynairól, hogy az lesz követ, aki hangosabban élteti 48-at és Kossuthot...

2. Magyar nemzet most lassan épp e nacionalizmus miatt "nem lesz": kivándorol nyugatra! Ami marad, nem nemzet...

Janossz 2018.05.02. 21:11:58

Mi már nacionalizmus élni nem fogunk. A gyerekeink sem.

A vicc, hogy a Kádár-rendszer is nacionalista, keményen, csak álruhában.

Hány millió honfitársunk nőtt fel úgy, hogy mást se hallott az általános iskolában, hogy a MAGYAR kenyérnél, péksüteménynél, kolbásznál jobb a világon nincs, a boraink páratlanok, az Ikarus, Pannonia, Dutra a technika csúcsa?

Az első bécsi császárzsemléi hatott a drog. Talán.
Csak odáig sokan nem jutottak el máig sem.

Ezért jó a bezárkózás, nyelveket nem beszélő, jellemzően nem utazó népnek minden szart el lehet adni.

Janossz 2018.05.02. 21:15:27

@Janossz: Mondom:Mi már nacionalizmus nélkül élni nem fogunk.

A génjeinkbe ivódott valahogy.

VVVV 2018.05.03. 10:16:34

Nagyon ciki haver, hogy az illusztrációnak szánt fényképen indiai zászlókat lobogtatnak......

Visceroid 2018.05.03. 10:17:21

" hacsak nincs külföldi megszállás alatt az ország -- mindig a nacionalista pártok voltak és lesznek (a számunkra belátható időben) uralmon. "

Ja, persze, megint a nép a hibás, nem a ballib elkúrás. Pedig szerintem ez a nép rohadt türelmes volt, pedig nagyon sok mindenért van joga lázadni. De nem, idióta ballibek nem állnak le, hát akkor nézzétek meg az eredményét! Csak egy féleszű csúti idióta kell, és máris buktátok az országot!

Ad Dio 2018.05.03. 10:17:54

Ha jól csalódom uszkve fél éve még a nacionalizmus haláláról szólt itt az előadás... nagyon zavaros ez így. Főleg hogy ostorozunk másokat amiért mi is... no mindegy...

A magyar nép pillanatnyilag nemzetben gondolkodik, ahogy a kelet európai népek nagy része, és meg merem kockáztatni a nyugatiak is.

Ez a keret praktikus és egyelőre leválthatatlan. Politikailag a hatalmas gazdasági és az ebből fakadó érdek különbségek miatt az EU nem kezelhető egy politikai közösségként. Nem mellesleg az államok kulturális és identitásképző szerepet is betöltenek.

Lehet azon vitatkozni, hogy 100 év múlva lesznek-e nemzetállamok, azonban ma nem száz év múlva van :-). Ma még vannak és 30 év múlva is lesznek. Ezzel kell dolgozni.

A baloldali ellenzék legnagyobb hibája, hogy tagadja a valóság ezen részét.

kertam33 2018.05.03. 10:50:09

Indiai zászlók... Hahaha. A szerző nagyon rühelli a nacionalizmust.

kertam33 2018.05.03. 10:50:49

@csentecsa: kádár keményen nacionalista volt.

Ad Dio 2018.05.03. 10:55:40

@csentecsa:

No meg Titoék, Chauék...

Trackers 2018.05.03. 10:59:58

A ballib ellenzék semmilyen nacionalizmust nem akar.
A Jobbik most dobja fel a pénzt, hogy kell a nacionalizmus vagy sem.
Te magad valamiféle volt nincs nacionalizmust akarsz, ami kimerül hagyományápolásban.

A magyarok többsége viszont olyat, amiben a magyarságuk megélhetik, büszkék arra, és továbbadják gyermekeiknek.
És ez a normális.

Midnight Run 2018.05.03. 11:07:21

Tele vagyok 30 év alatti beosztottakkal, értelmiségi munkahelyen.

Na ha őket nézem, a nacionalizmus haldoklik. Ezeknek a gyerekeknek fontosabb, hogy van-e wifi, mennyi a sávszélesség, mintsem, hogy most Londonban, Stockholmban, Bécsben vagy Budapesten élnek.

Ez a nacionalista Európa hosszabb távon halálra van ítélve. Az egész egy nagy katyvasz lesz 20-30 éven belül. A helyi identítást felváltja egy összeurópai.

Megértem, hogy sokan félnek ettől a változástól, mert a hovatartozás értéket jelent. Csakhogy ha ez nem nemzeti alapon, hanem más alapokon áll, (család, város, azonos hobbi, munka) az is megoldható.

abdul hackeem 2018.05.03. 11:12:31

@VVVV:

VVVV 0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
De B+, azt is minek?

A fotelból/pártirodából fingod sincs, hogy mi történik a világban, azt sem tudod, hogy ki az a Modi és éppen mi folyik az országában! Nektek kell a kétharmad

Ballib vagyok rettegek 2018.05.03. 11:16:37

@Midnight Run:

Budapesten így van.

De a fiatalok között ma is a Jobbik és Fidesz szimpatizánosk dominálnak összeségében még Budapesten is.

Ad Dio 2018.05.03. 11:18:13

@Midnight Run:

Azon agyalok, hogy vajon ugyan azt a műsort nézzük-e? Az elmúlt évek PONT azt bizonyították be kristálytisztán, hogy az EU nem kezelhető egy politikai közösségként.

Ad Dio 2018.05.03. 11:19:58

@Midnight Run:

Egyébként félek hogy tipikus szociális buborékban vagy, ami megtéveszt.

Midnight Run 2018.05.03. 11:45:35

@cicmen: Hát ha összehasonlítom mondjuk a gyilkosságok számát, Magyarország 1,5-2x magasabb, mint NYE. Más bűnözési statisztikákban is messze a nyugat fölött vagyunk.

A nacionalizmustól biztonságos hely maximum szubjektív, te így érzed, de a valóság mást mutat.

Midnight Run 2018.05.03. 11:47:45

@Ballib vagyok rettegek: Lehet, hogy csak azért, mert nincs egy hiteles és tökös liberális/konzervatív vezető, mint mondjuk a kanadai csávó vagy a francia Macron.

Egyébként ez a réteg lesz a vezető 20-30 év múlva. Szóval lehet, hogy a fiatalok többsége nem ilyen beállítottságú, de dönteni nem feltétlenül ők fognak.

Midnight Run 2018.05.03. 11:49:44

@cicmen:
Egyébként mi a szart fogtok kezdeni azzal, hogy lassan ürül az ország az elvándorlás és az alacsony születés/magas halálozás miatt.

Engem öregkoromban inkább ápoljon egy migráns, mint senki. Inkább kérek egy szír orvost, mint senki. Szerintem ez a racionális.

2018.05.03. 11:56:14

@Midnight Run:
ők egy virtualizált környezetben élnek, ahol a kultúra valóban úgy keveredik, ahogyan a szappanmolekulák a buborékon. de még a németek is azzal vannak elfoglalva, hogy a vidékies körzeteiket felszereljék csúcstechnológiával lényegében azért, hogy alapszinten önmagukat fenntartsák. és azon túl persze árut cseréljenek. a valós árutermelés lokalizálódik. a virtuális világ globalizálódik.

Midnight Run 2018.05.03. 12:02:03

@444: Érdekes, erről nem hallottam. Pont azt olvastam, hogy 2017-ben csúcsot ért el a globális kereskedelem a GDP arányában, a korábbi csúcs 1913 volt.
Most lehet, hogy a USA-Kína kereskedelmi háború miatt ez visszaesik egy kicsit, ami egyébként nekünk nagyon rossz.

2018.05.03. 12:02:47

@Midnight Run:
budapestet elérte a kivándorlás. a vidék kívülről zárja a határokat. nincs bevándorlás. kis magyarországnak nem kell ekkora ipar nélküli főváros. szoftvert akárhol lehet fejleszteni. a gyügyei parasztház tornácán is van wifi és szélessáv.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.03. 12:08:44

@Trackers: :D hát, az én nacionalizmusomat úgy találtad el kb, hogy sehogy -- és a magyar átlagét is. Nézd csak meg, milyen nacionalizmust terjeszt a Fidesz és vonj párhuzamot a dögvésszel, üdv

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.03. 12:11:16

@Ad Dio: semmi zavaros nincs benne, legföljebb túl differenciált neked... a magyar nacionalizmust modernizációs eszmévé kell tenni, ahogy a konzervativizmus Széchenyi óta akarja, és ezzel erős kultúrává. A nemzetállamok sorsa ettől független. AZ összes 300+ poszt a modernizációs nacionalizmusról szól

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.03. 12:12:25

@Visceroid: neked nagyon bedrótozták az agyadat egy mederben, onnan persze esélyed nincs megérteni, mit írok

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.03. 12:12:57

@VVVV: semmi ciki, haver, szándékos

2018.05.03. 12:16:44

@Midnight Run:
magyarország (2016) a trade-to-gdp ratio: 169%. az export-import összege az az éves gdp több, mint másfélszerese. ezzel magyarország top10 nyitott gazdaságok egyike a nagyvilágban. na de még mindig nem elég nyitott. példuál finnországban ugyenez az arány 73%.

Midnight Run 2018.05.03. 12:18:39

@444:
A főváros nem is az ipar miatt kell, azt nyugodtan teheted vidékre - olcsóbb is a telek, ráadásul egyre kevesebb ember kell a robotizáció miatt.

A szolgáltatásoknak viszont kell a város. A korábban említett beosztottaimnak esze ágában sincs vidékre költözni, hiába van ott is már szélessáv.

Nekik az kell, hogy legyen infrastruktúra, el tudjanak menni bulizni, legyen elég kínálat a másik nemből és közel legyen a fapados reptér.

A világszinten egyébként, főleg nyugaton, a szolgáltató szektor nő.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.03. 12:19:02

@444:

"a gyügyei parasztház tornácán is van wifi és szélessáv"

No az jó -- persze kérdés, hogy ki(k)nek a finanszírozásából van.

Midnight Run 2018.05.03. 12:20:48

@444:
Ezt nem mondtam, hogy Magyarország nem nyitott. A kereskedelmi beágyazódása miatt nagyon nyitott a gazdasága. A szolgáltatásban még nem vagyunk messze ott, részben azért, mert hiányzik a képzett, nyelvet beszélő munkaerő.

A trade/GDP esetén lehet, hogy korábban olvastam ezt a cikket és mondjuk 2012-ben volt a csúcs. De ahogy látom, van egy kis visszaesés, de nem jelentős, továbbra is a csúcs közelében van a mutató.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.03. 12:25:14

@444:

"kis magyarországnak nem kell ekkora ipar nélküli főváros."

A fővárosiak ezt másként gondolják.

werinter 2018.05.03. 12:28:31

Ez egy roppant zavaros és kínos cikk lett, ráadásul teljesen téves.

Nacionalizmus ma már nem nagyon létezik. Globális, lokális és egyéni érdekek dominálnak minden téren.

Lehetek én magyar, vallhatom magam magyarnak, tarthatom a Föld legjobb helyének az országom, de az alapvető érdekeimen felül nem fogom helyezni az ország érdekeit (nem is lehetne). És ezt más sem teszi meg!

Következik ez abból a tényből is, hogy amint megtehették, a lakosság jelentős része elvándorolt innen. Nem csak most, régebben is. Pusztán egyéni érdekek miatt, egészen konkrétan a jobb élet reményében.

Na hol van itt a nacionalizmus?
(Wikipedia: "Legfontosabb jellemvonása a nemzet fogalmának előtérbe helyezése, az a nézet, hogy a nemzeti azonosság (nemzeti identitás) az emberi élet alapvető értéke, amely szélsőséges esetekben megelőz minden más szűkebb és tágabb csoporthoz (például társadalmi osztály, párt, vallás) való tartozást, kötődést.")

Amikor fél millió magyar hagyta el az országot, szinte azonnal, amint lehetősége volt rá?
És még ugyanennyi tervezi...

Különben is ki jelenleg a nacionalista? Orbánék? Gyurcsány?
Erősen kétlem...

Nincs és nem is volt TÉNYLEGES nemzetállamhoz, nemzethez való kötődés. Az egyéni érdek, lehetőség MINDIG felülírja ezt.
Magyarán, üvöltözheti bárki az utcán, hogy ő mekkora magyar, micsoda nacionalista, mekkora hazafi, attól még nem lesz az. Kap egy jó állásajánlatot Ausztriából és már megy is.

2018.05.03. 12:29:31

@Midnight Run:
a magyar medián településméret 17,5 ezer. budapest lakosságának nagyjából 1/100 része. a magyar népesség fele ekkora, vagy ennél kisebb településen él. hogyan érjenek el még nagyobb üzemi hatékonyságot úgy, hogy magyar gazdaság nagyjából 3x olyan nyitott, mint a világátlag. csak szerinted ez még mindig nem elég. hogy lesz versenyképes mezőtúr. "felköltözik" budapestre? de ez a parlamentáris hatalomban állandósítani fogja a fideszt és még a radikalizálódó jobbiknak van esélye vidéken legalábbis. a többi. kisnyugdíjas szoci szavazók vannak. budapest ebben a kérdésben megosztott. ávósok és a prolik felvonulnak a buzikkal. és ez mondjuk a népesség fele. csak ez a bagázst nem fogja a hatalomba emelni a nép. inkább választja a geci orbánt. vagy a nemzeti radikális jobbikot. this is the situation.

Midnight Run 2018.05.03. 12:37:04

@444: Nem értem, hol van itt a probléma. A fiatalok beköltöznek a városba, ha képzettek. A többi marad vidéken. A kérdés inkább, hogy tudod-e ezt a vidéki lakosságot képezni.

Ad Dio 2018.05.03. 12:37:34

@HaFr:

:-)

Ja, az más...

:-)))

2018.05.03. 12:39:17

@VVVV:
legalább akkor már a kurd zászlót kellett volna. az legalább színében inkább hasonlít
www.hidfo.ru/wp-content/uploads/2017/08/Kurdiszt%C3%A1n-z%C3%A1szl%C3%B3-hidfo.ru_.jpg
azok jelenleg a nemzeti függetlenségükért és a szabadságukért is harcolnak. biztos, hogy nacionalisták.
[ja csak az viszont naagy a baj, hogy muszlimok :( ]

2018.05.03. 12:51:42

@Midnight Run:
értem. ez az elképzelés az, hogy a mezővárosban és környékén legyen mezőgazdaság. az iparvárosban és környékén ipar. és a fővárosban pedig kereskedelmi szolgáltatások összpontosulnak. és így lehet budapest globális tőkepiaci központ. világváros. nagyjából ez a "liberális" elképzelés. ami attól "baloldali", hogy nincsenek már nemzetek. azokat már meghaladta a fejlődés. és a nemzetek felett álló szuperelit vonul fel pesten. kívülről nézve inkább ávósok, prolik és buzik gyülekezete. na jó, nyilván ne mondjuk ilyen szélsőséges véleményt.

ha ez a koncepció, akkor miért kell miskolcon egyetem? egy műszaki szakfőiskola elég, ami kiképzi a gyártósorok mellé az üzemvezetőket. és egy szakközépiskola szakmunkásokat. felnőttképző szakiskolában az anyagmozgató betanított munkást. a fejlesztőmérnöki munka budapesten összpontosul. mert úgy lesz világváros. ez előzetesen miskolciakkal meg van beszélve? vagy ez esetben mi a francnak szegedre szuperlézer. ez esetben szegedre egy tanárképző főiskola is elég. az alapkutatások, a tudósképzés budapestre kerül. ez előzetesen a szegediekkel meg van beszélve? vagy ezt eldöntötte demszky gábor és a padödö. hogy van ez?

DrGehaeuse 2018.05.03. 12:53:27

@HaFr:

"...az ellenzék tisztelt értelmiségi és politikusi tagjai nem ismerik a magyar történelmet, ezen belül nem veszik komolyan, hogy a magyar nemzetet a magyar nacionalizmus hozta létre..."

Amennyiben itt "nemzet" alatt a szűkebb értelemben vett "politikai nemzet"-et kell érteni, ez csak a XIX. századra, különösen annak a végére igaz - ami (rossz magyar hagyomány - de szokás szerint) nálunk egészen 1918-ig tartott, kivált a nemzet nagyobb részét kitevő fő- és köznemesség zöme illetve a lecsúszott dzsentri osztályok illetve a városi polgárság "etnicista" része számára - arra is csak megszorításokkal.
Abban az időben az említett (XIX. században rekedt) nemzetrész "Nemzeti" tudatát valóban a magyar nacionalizmus szülte. Ugyanakkor a "Nagy Háború" előtt és alatt 1918-ig az akkori nemzethez (mint politikai nemzethet) hozzá tartozott az urbánus városi kis és nagypolgárság amelynek nemzettudatát inkább a kozmopolita modernitás, a (vad-)kapitalista (szabad)verseny és a mindenféle radiális és szabadkőműves eszmék határozták meg és nem az etnicista nacionalizmus (Unionista/444 barátunk valszeg zsidók és filoszemiták közösségének nevezné ezt a réteget). Ők már 1867 óta a tágabb értelemben vett XX. századi nemzetfogalomban gondolkodtak, de "korukat megelőzve" egy máig meg-nem valósult (kivéve talán a mai Németország esetét) linerális-kozmopolita nemzet-ideált vízionáltak.

1918-ban a politikai nemzet XIX.században rekedt gondolkodású része megbukott és teljesen átengedte a gyeplőt a XX. században gondolkodóknak. 1919-ben ők is megbuktak, ezért a bukott XIX. századiak és a XX. század elején oly divatos "etnicista" és "antiszemita" kispolgárság "reakciós" összefogása kerekedett felül, de a Trianoni "tragédiát" már nem tudták megakadályozni. Horthy 1944-es bukásával és a 45-ös orosz megszállással a "reakciós" etnicista nacionalizmus talaján álló nemzet végleg elbukott és megsemmisült (részben legyilkolták, emigrációba kényszerítették illetve internálták, kitelepítették, gulágra recskre hurcolták, hosszú időre bebörtönözték, segéd és alkalmi munkás nyomorba taszították) kisebb részük (kisnyilasok, dzsentroid karrrieristák) beolvadt az új bolsevista rendszerbe.

1989-90-ben nem született újjá, ill. nem jött létre "Nemzet" még kevésbé "Politikai Nemzet" amely valódi Alkotmányt adhatott volna a népnek.

Ma a hatalom által nem "fogott" (és a "fogásból" szabadulni vágyó, gerincét még teljesen el-nem vesztett) maradék "nemzetben gondolkodó"-nak súlyos és halaszthatatlan feladata önmagát mint "Politikai Nemzetet" megszervezni és esélyt adni a Nép lehető legnagyobb részének hogy "Nemzet"-té emelkedhessen a modernizálódás és a vele járó polgárosodás által.

Ennek alkalmas módja pedig (mint már sokszor leírtam) szerintem az Alkotmányozó Nemzetgyűlés megszervezése.

Az LMP, Momentum, PKP, Együtt és (amennyiben nem tér vissza a radikál-náci vonalhoz) a Jobbik feladata lehet a KNER-től fenyegetett légkörben a parlamenten kívüli politizálás során az Alkotmányozó Nemzetgyűlés megszervezési módjának megvitatása majd pedig a megszervezés elindítása. Az lenne szerencsés, ha ezt elsősorban az alulról jövő önszerveződés gerjesztésével és segítésésvel tennék, félzetéve mind ideológiai mind pártszempontjaikat.

2018.05.03. 12:55:48

szerintem a XX.sz eseményei mind a nacionalizmus modernizációs fejlődésében, mind a baloldal nemzetivé válásában, [vagy nemzetiesülésében? :D], mind a konzervatív liberalizmus viszonyában ehhez a kettőhöz és ezeknek egymáshoz, akkora törést szenvedett, amit nincs idő úgy összeragasztgatni, hogy egyben bepótolni, ami az elveszett idő miatt kimaradt. ezért a modernizációs nacionalizmus úgy lesz(ha lesz egyáltalán), hogy a jólétben(persze szintén, ha lesz) szépen elsimulnak az ellentétek(vagy győz a szabasságharc) és egy ilyen jó kis felszínes hazafiság fog beköltözni a zemberek lelkébe. külön jót fog tenni a folyamatnak, ha orbán és klientúrájának kiemelt tagjai már betöltik ö-ö-ö kb. a 90.-et.
ja! és még egy fontos.
lesz még Magyarország.

2018.05.03. 12:57:17

@abdul hackeem:
nekem nem(ha neki sem :D)
egyébként kérdezd meg a habonyművek propagandistáit

DrGehaeuse 2018.05.03. 12:58:29

@DrGehaeuse: linerális = liberális
félzetéve = félretéve

Midnight Run 2018.05.03. 13:01:20

@444: elég jól jellemezted a mostani kormánypárti programot, ami a felsőoktatási koncepciót illeti.
Én az államnak kisebb szerepet adnék a felsőoktatásban. Pont az egyik legjobb magyar egyetemet éppen most lehetetlenítik el, de nem vagyok abban biztos, hogy Szegednek tényleg részecskegyorsító kell. De nem ismerem ténylegesen a helyzet, lehet, hogx más jobb optimumot adna.

Egyébként én nem azt látom, hogy Budapesten prolikból, buzikból meg ávosokból állna a többség. Mondjuk én két buzit ismerek a környezetembe, de nagy baj nincs velük, mindkettő jó állampolgár és adófizető.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.03. 13:03:42

@444:

"hogyan érjenek el még nagyobb üzemi hatékonyságot úgy, hogy magyar gazdaság nagyjából 3x olyan nyitott, mint a világátlag. csak szerinted ez még mindig nem elég."

Helyesen: szerintük nem elég nagy az "üzemi" hatékonyságuk; ők akarnak több jószágokat fogyasztani. Ha nem akarnának, akkor elégedettek lennének az "üzemi" hatékonyságukkal.

DrGehaeuse 2018.05.03. 13:05:36

@Moin Moin: Igen! Ez a valós veszély és a legnagyobb kihívás.

DrGehaeuse 2018.05.03. 13:07:40

@csentecsa: Csak az a probléma, hogy az említett országok egyikében sincs ekkora demográfiai válságban az országnak nevet adó etnikum.

DrGehaeuse 2018.05.03. 13:10:24

@VVVV: +1. Te is észrevetted ?! :D

DrGehaeuse 2018.05.03. 13:14:22

@kertam33: Persze: INTER-NACIONALISTA volt. Olyan keményen, hogy elzárkózott, amikor a ruszkik észak-erdély visszaadását felajánlották.

Alick 2018.05.03. 13:16:27

@Midnight Run: Az EU-nak egyrészt megvan a saját centralizált etatizmusa, másrészt az Európai Gengszterszindikátusban az asztal felett megy a közös mosoly, de alul pontosan látható, hogy a csendes rugdosódás a régi erővonalak mentén halad... hasonlóan az alábbi vicchez:
Egy buszon utaznak a fehér és fekete gyerekek, fehérek elöl, feketék hátul, összeverekednek. A tanárnő nem bír velük, megkéri a sofőrt hogy segítsen. A sofőr leszálít mindenkit a buszról, azt mondja:
- Itt nincs megkülönböztetés, felejtsétek el azt, hogy fehér, meg fekete, képzeljétek azt, hogy mindegyikőtök kék! Na, vissza a buszra, világoskékek előre, sötétkékek hátra!

Midnight Run 2018.05.03. 13:21:34

@Alick: Ez kb. így is van. Ezért gyenge a döntéshozatali mechanizmus az EU-ban. Mert minden politikus saját országa érdekét nézi, hiszen onnan választják újra.

Midnight Run 2018.05.03. 13:22:21

@Alick: Nekik pont a leginkább az érdekünk, hogy ez a mechanizmus változzon és kiegyensúlyozottabb legyern az unió.

morph on deer 2018.05.03. 13:24:29

Attól tartok, hogy már megint ahányan vagyunk annyiféle elképzelésünk van a nacionalizmus jelentéséről!
Ezzel is az a baj, mint a többi politikai vonatkozású ‘idegen’ szóval, mint például “demokrácia” meg “liberalizmus” - hogy csak a leginkább problémásakat említsem: nincs egy általánosan elfogadott meghatározás, (definició) amit mindenki ugyanúgy értelmezne!

Itt utalnék vissza ‘Hafr’ műveltséggel kapcsolatos megjegyzésére, amivel csak az a baj, hogy távolról sem csak az ellenzékre jellemző, de legalább is nem az a meghatározó.
A sajnálatos tény az, hogy a jelenlegi közgondolkodás - össznépi taplóság?- orbán viktor műveltségbeli hiányosságaiból táplálkozik, az orbáni/fideszes narratívák szajkózásában merül ki, ügyet sem vetve az említett kifejezések nemzetközileg elfogadott jelentésére és/vagy értelmezésére, hiszen a viktor érthetően megmondta, hogy nálunk ezek a szavak mást jelentenek..!

Mielőtt sikít csak a “populizmus” átértelmezésére emlékeztetnék, amiről éppen az angol riporternek magyarázta el, hogy “Magyarországon ez egy pozitív kifejezés, stb...” Volt is csodálkozás.

De szinte ugyanez történt az “illiberális állam” kijelentésével kapcsolatban is, amely után a mamelukjai egymás után próbálták megmagyarázni, hogy “nem is úgy értette,(!)” meg “nálunk az ‘il-‘ előtag mint fosztóképző szerepel, mivel latin, bla-bla-bla..”
Itt hívnám fel a figyelmet az “illiterate” szóra, esetleg ajánlanám az “illatos” jelző jelentésében való elmélyülést, á la Nagy Kriszta...

Szóval én szívből ajánlanám a fogalmak tisztázását, mielőtt belemerülnénk a vonatkozó tartalmak megvitatásába, mindnyájan jobban járnánk!

És ami mindenekelőtt fontos: ne az orbanizált, félremagyarázott értelmezést, hanem mondjuk a szótári jelentést alapul véve! Akkor már tettünk is egy lépést a helyes irányba, arról nem is beszélve, hogy kevesebb kínos magyarázkodásra lesz szükség, akár a nemzetközi kommunikáció során is.

DrGehaeuse 2018.05.03. 13:24:39

@HaFr: A Te nacionalizmusodat szerintem még senki se fejtette meg.
Néha azt hiszem: Te magad sem!

2018.05.03. 13:24:54

@Midnight Run:
nekem nincs problémám azzal se, hogy valaki ávós gyereke. nem tehet róla. és különösebben nem érdekel, hogy ki kibe szerelmes. csak azt írom le, hogy nagyjából mi a közvélekedés. miért is van a fidesznek 50%-a. és miért jön ehhez a jobbik 20%-a, ami azért nem 30%, mert vona gábor elárulta a nemzeti radikalizmust.

ez az általad is preferált koncepció azt mondja, hogy van egy településhierarchia. és abba tagozódjon be a társadalom. még pedig olyanformán, hogy a fővárosban összpontosul a csúcs értelmiség.

vegyünk egy egyszerű példát. a belvárosban vannak a minisztériumok, a jogvédő hivatal, a sztárügyvédek irodái, a nemzetközi szerződések ott köttetnek. a jogász elit csúcsa összpontosul. mondjuk debrecenben egy vállalatnál már nem kell nemzetközi jogász, hiszen a multinacionális vállalat központja budapesten lesz. de mondjuk a szerződést értelmezni kell a munkavállalókkal, a beszállítókkal. ehhez másodvonalbeli vállalati jogászok elegendőek. hajdúböszörményben már ez se kell. legfeljebb az önkormányzat jogi osztály élére kell egy harmadvonalbeli jogi főelőadó, aki képes értelmezni a kormányrendeletet. és kiadja az utasítást görbeházán a körjegyzőnek.

na most ha valaki hajdúböszörménybe vagy görbeházára születik és jogot szeretne tanulni, akkor ott élve nem lehet menő jogász. mert oda legfeljebb harmad- negyedvonalbeli kormánytisztviselőkre van szükség. mert hogy még éppen lehet, hogy kell valami önkormányzat és körjegyző. de azt is fel kellene számolni. a fejlődés majd ezek is megszűnnek. görbeháza is nemzetközivé válik. nagyjából ez a "liberális" társadalom koncepció.

ez a görbeháziakkal meg van beszélve?

DrGehaeuse 2018.05.03. 13:28:27

@HaFr: És mire akarnak utalni azok az indiai zászlók.

Ha van hely a világon ahol a nacionalizmus abszurd, az éppen hogy India. 600 külön nyelvet beszélnek tobb ezer nyelvjárásban és több tucat írást is használnak. Már az is abszurd, hogy India egy ország akar lenni. Pár millió évvel ezelőtt még önálló kontinens volt! :D

morph on deer 2018.05.03. 13:32:00

@Midnight Run:
“de nem vagyok abban biztos, hogy Szegednek tényleg részecskegyorsító kell.”
:)
Tulajdonképpen lőtérről lett volna szó, csak ‘kicsit’ jobban sikerült...

Midnight Run 2018.05.03. 13:35:15

@444:
De miért kéne ezt megbeszélni a görbeháziakkal?

Aki hajdúböszörményben lakik és jogász, az majd eldönti, hogy neki elég szakmai kihívás-e a jegyzői állás vagy inkább ingázik naponta Debrecenbe vagy állandóra átköltözik Bécsbe/Budapest vagy NyE-ba.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.03. 13:48:34

@444:

"nagyjából mi a közvélekedés"

A népek a hajukra kenhetik a közvélekedésüket mindaddig, amíg a globális kapitalizmus gyümölcsei után ácsingóznak. Ugyanis a munkamegosztott kapitalizmusban csak úgy lehet gazdagodni, ha olyan javakat termel a paraszt, ami kielégíti _mások_ valamilyen igényét.

Mit kellene megbeszélni a görbeháziakkal? Borítékolható, hogy mit akarnak: mannaesőt. Neked is ezt mondja a kocsma borgőzös népfőiskolás népe: az okosok oldják meg, hogy kevés munkával dőljön a pénz. A geci Orbán is 10 rugós Erzsébet-utalványokkal meg fűtésrezsi-csökkentéssel vásárol szavazatokat. Pénz beszél, kutya ugat. A többség nem azért akar nemzetiszocializmust, mert hő vágyat érez arra, hogy ő legyen szolidáris másokkal: azt akarja, hogy mások legyenek szolidárisak vele. Ennek megértéséhez nem szükséges mélyinterjúkat készíteni a görbeháziakkal.

2018.05.03. 13:50:26

@DrGehaeuse:
india attól van, hogy egy indiai elsősorban indiaival házasodik és nem nem-indiaival. politikai identitással rendelkező szaporodási közösséget alkotnak ettől nemzet. a nemzéstől. az indiai/pakisztáni férfiak a másik népcsoportból a lányokat, asszonyokat tömegesen valamiért már nem veszik el. mert az indus völgyében élőkkel hagyományosan nincsenek túl jóban. de az indaiak a nepáliakkal se állnak tömegesen össze. mert azok túl magas a himalája. az indiaknak nincs kedvük felmászni oda. és kelet-bengáliak is elkülönülnek bangladeshben. azt mondják, hogy ők ott jól meg vannak dakkában. az nem indiai. kelet-bengáliak éljenek kalkuttában. az legyen indiai. ezen vitáznak.

tehát amíg a magyar uraság és tóth menyecske összeálltak, addig egy ország volt. aztán a tóth legények azt mondták, hogy nem veszik el a magyar lányokat. inkább lennének szlovákok. átfestik a magyar címerben a hármas halmot zöldről kékre. oszt jónapot.
www.youtube.com/watch?v=jvyCTic-RsA
összerúgták a magyarokkal a port. ilyen van. a probléma az, hogy budapesten egyesek ezen ujjongtak, ujjonganak a mai napig. és egyszerűen szólva azért van ner és jobbik, hogy kipofozzák őket.

Midnight Run 2018.05.03. 13:56:01

@neoteny: Ja ez pontosan így van. Addig nacionalista a többség, amig van lóvé.

szepipiktor 2018.05.03. 13:56:04

Elsőként meg kellene külöönböztetni az egészséges nemzeti alap nacionalizmust (ami a világ összes normális államában alap) az irredenta, szélsőséges nacionalizmustól.
Ma a szélsőséges pártok és mozgalmak ostobaságát kihasználva a neoliberális internacionalista mozgalmak az alap nacionalizmus, a hazaszeretete, a hazafiasságot, a saját nemzeti alapokat, a kultúrát, nyelvet söprik ki.
A franciák nacionalisták? Az olaszok, a hollandok, a britek? Az USÁban fokozottan alap!
A feltett kérdés azért igaz, mert amelyik politikai erő az emberek, a nemzet polgárainak az érdekeit képviselik a külföldivel szemben, az nyerni fog. Amíg a francia állam a francia parasztok, bortermelők, az amerikai elnök az amerikai munkások érdekeit nézi és nem a globalizált egyenvilágot, addig ők nyernek és ez csak a neoliberális vonalnak veszélyes.
A nacionalizmus mindig adott események kapcsán erősödik fel...

lecsós 2018.05.03. 13:59:45

@ Janossz:

Felsoroltál olyan termékeket, amelyekre joggal lehet büszke a magyar nép, hogy létre tudta hozni azt a háttéripart, amiből ezek a termékek előjöttek. Javaslom neked, hogy menj át egy kicsit Hollandiába, és úgy vasárnap délelőtt, a reggeli után a hotelben nézz bele a közszolgálati TV adásába. Nagyon komolyan meg fogsz döbbenni. Erről ritkán hallani. Az hogy van nemzeti öntudat, és ez netán megjelenik háttéripar fejlesztésben, na bumm, így van ez.
Az az Olaszország, ahol van minimum 80 millió séf, és ezek 90 millió fajta képen készítik a pasztát, annak is el lehet mesélni, hogy a nacionalizmus halott, és felejtse el ezt a faszságot. Nem fogja. Beül a Fiatba, és jól érzi magát.
Németországban se kell messze menni egy kis hazafias kultúráért. Krupp megtanította Esszen városában, hogy meg lehet csinálni a csodát. Ebből alakult ki a deutsche "mittelstand" de ezt 30 éve nem látjuk, meg azt sem, hogy mi alapján működik, és miért sikeres. Csak pofázunk a deutsche mittelstandról, kár.
Arra kellett volna rájönni 30 éve, hogy a liberalizmus, meg a szabadság nevében, nem kellett volna kifosztani a népet, és megfosztani minden fejlődési lehetőségétől.

Értem én, meg Budapest, meg multi, meg SSC, meg havi 300 nettó átlagban, de ez édes kevés a zorbán leváltásához. A magyar öntudatára ébredt, és rájön, hogy vannak a kezében értékek, meg hogy képes az értékképzésre.

Itt ez az énekes nálunk:
www.youtube.com/watch?v=R_HO_lPRA_w

Aztán itt van a srác, aki nem németül énekel, hanem egy olyan nyelvjárást használ anyanyelveként, amit értenek, és használnak a Deutschlandban:
www.youtube.com/watch?v=vyQf9nB4eYk

Pl. itt van a németek legnagyobb sztárja, akit az országban mindenhol ismernek:
www.youtube.com/watch?v=S0nFAukTwVM

Ezek németek nacionalisták, meg a bajorok is, és még büszkék is rá. Akkor most hogyan is van ez?

blah 2018.05.03. 14:00:49

nem értem mi a pláne a nacionalizmusban. szerintem az emberek túlnyomó többsége olyan, hogy azért ahhoz a csapathoz húz amelyikből származik. a különbséget csak a melldöngetés mértékében látom. biztos vagyok benne, hogy a fideszesek többsége, akik ugye a birka vidéki nyomik, kevesebbet tesznek a hazájukért mint a körúton belüli kígyóvállú nyomik. egyszerűen azért mert butábbak és kevesebb pénzt keresnek amiből kevesebb adó származik. az elesettek segítését és még elég sok társadalmi munkára szakosodott szervezetet is inkább a baloldalra szavazó kígyóvállúak üzemeltetnek. szóval nem látom még mindig, hogy a nemzetinek kikiáltott fidesz oldal mire veri magát.

szepipiktor 2018.05.03. 14:02:00

Az a borzasztó, hogy az EU nem akarja megszüntetni az államokat, nem akarja eltüntetni a nyelveket, a nemzeti sokszínűséget. A jogot, a gazdaságot akarja egyesíteni.
De mind a radikális szélsőséges nacionalisták, mint a neoliberálisok támadják az egészet - más és más okokoból...

szepipiktor 2018.05.03. 14:07:37

@lecsós:
Így van!
Mi is van kiírva bajorország határainál?
Bajor SZABADÁLLAM!
Ők soha nem németek, hanem bajorok.
De viccelődhetünk a kelet-belgákon is, van Belgium, de nincs belga nép, vallonok, flamandok vannak és élő nacionalista konfliktus a franciákkal...

lecsós 2018.05.03. 14:24:40

@szepipiktor:

www.abendzeitung-muenchen.de/inhalt.ein-bundesland-in-zahlen-und-fakten-das-ist-der-freistaat-bayern.f8553262-1c02-4ad7-a0c1-8ebd03025657.html

Azt nem értem, hogy mi ebben a furcsa? Egy németet ha megkérdezel, honnan jött, el fogja mondani, hogy ebből a faluból, vagy városból, és hogy melyik országból jött (NRW, Bayern, stb.), mivel számára első a saját országa (NRW például) és csak utána német.
Nem is értem, minden országnak saját parlamentje van, önálló közigazgatással. Az országoknak van egyesült parlamentje Berlinben, Bundesrepiublik Deutschland /BRD/, és nem Deutschland.
Ezért van az, hogy a bajor paraszt, az bajor paraszt, és nem némnet. A BMW - Bayerische Motoren Werke - az biza bajor cég, és nem német.
Akkor most nacionalisták ezek, vagy hogyan is van ez?

2018.05.03. 14:28:11

@Midnight Run:
magyarul úgy képzeled, hogy a társadalom egy települési hierarchiába tagozódik.

-- washingtonban lakik a legfőbb nemzetközi világfőjogász. mert ott az ensz (un) központja.
-- brüsszelben lakik a legfőbb nemzetközi főjogász. mert ott az eu központja.
-- bécsben lakik a főbb nemzetközi főjogász. mert ott az ebesz (osce) központja.
-- budapesten lakik a nemzetközi főjogász. mert ott vannak a multik regionális központjai.
-- debrecenben lakik a közönséges jogász.
-- hajdúböszörményben pedig az aljogász.
görbeházán a körjegyző kapja az központi tervutasítást washington-ból. fogadjatok be migránsokat, mert ez a terv. és ha nem hajtjátok végre, akkor megírják a világlapok. a geci orbán centralizál. ez a koncepció konkrétan a totális centralizáció. egyközpontú világrend.

DrGehaeuse 2018.05.03. 14:29:58

@444: Baker! Indiában van kasztrendszer is. Még a más kaszthoz tartozókkal se házasodnak (vagy csak nagyon ritkán és akor mindkét felet kiközösíti a kasztja).

Ekkora baromságot még te se írj!

2018.05.03. 14:31:21

@Midnight Run:
tehát hogy világos legyen. te nagyjából negyedvonalbeli embernek képzeled magadat. a hajdúböszörményeiket hatod képzeled. a görbeházaikat hetedrangú embereknek képzeled. és ezt hirdeted meg egyenlőséként. nem lehet, hogy simán csak hazaáruló vagy. mert így a legkényelmesebb.

2018.05.03. 14:32:17

@DrGehaeuse:
de ettől még igaz az, hogy indiai elsősorban indiaival házasodik. nálad butább ember kevés van.

Midnight Run 2018.05.03. 14:37:19

@444: Ilyet soha nem állítottam. Annyit mondtam csak, hogy a városokban alakulnak ki a magasabb hozzáadott értékű munkák általában, ezért azok az emberek, akik ilyet tudnak és akarnak végezni, jellemzően oda mennek.

Az emberek minőségét nemcsak az anyagiak jellemzik, bár igaz, hogy volt nem rég egy olyan magyar politikus, aki szerint: "akinek nincs semmije, az annyit is ér".

Ezt mondjuk én nem osztom.

Midnight Run 2018.05.03. 14:38:30

@444: Ja és egyébként felhívom a figyelmedet, hogy a tervutasításos gazdaságnak úgy ca. 30 éve vége nálunk, szóval görbeházán sem központi utasítás kap a jegyző.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.03. 14:43:50

@444:

"washingtonban lakik a legfőbb nemzetközi világfőjogász. mert ott az ensz (un) központja"

en.wikipedia.org/wiki/Headquarters_of_the_United_Nations

2018.05.03. 14:59:52

@abdul hackeem:
tessék, itt egy szép muszlim lány s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/90/3c/1e/903c1e9c5878adfb6bdd62b26886300f.jpg.
biztos muszlim, mert a jakartaiak általában azok. mi bajom lenne vele? :D

screpes 2018.05.03. 15:08:45

@444:
azért mennek pestre a főjogászok, mert vízbő terület, és főutak találkozásába esik.

screpes 2018.05.03. 15:18:23

@lecsós:

ez úgy van, hogy van egy ilyen kultúra IS.. (lásd Polgár Peti nótázását).
Csak vannak helyzetek és emberek, akik azt szeretnék, ha ez lehetne a "mainstream", kultúra, mert ebben az esetben könnyen tudnak, sőt, máris TUDTAK JÓL teljesíteni, megfelelni, élen maradni (sőt oda kerülni)..
Csak aztán jön az értelmiségi lét, a kiválasztódás kényszere, meg az ELITTEL szembeni történelmi (jogos) várakozás, aminek NEM TUD megfelelni a kakipisi dalárdás egyén és tömeg sem, és akkor te is megírod ezerszer, LAPTOP nicknéven, hogy ebből aztán visszamenőleg ELÉÉÉG!!!
Hogy ŐK , és AKKOR miként viselkedtek...
A krémje kitért a feladat elől, ahol minőségi megoldások kellenének, azt várnánk tőle.
Azt kérded, hogyan van ez..
Hát így van, mindig is így volt.
Te magad is vacillálsz a kettő közt, és ha POLGÁR PETI Hungaro COOL lakodalmas dalából kéne megélni, akkor hamar megunnánk, az első poén után, viszont arra, amit értelmesen, tájékozottan írni szoktál, arra igényt tartanék. Ne hidd azt, hogy téged nem lehet meghülyíteni, látványosan vacillálsz. És utánakapsz a nacionalista kártyáknak, abból a pakliból húzol, hogy lám, ez az éneklés jellegzetesen ...... Milyen is??

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.03. 15:21:10

@DrGehaeuse: az etnikai/vallási alapú nacionalizmusra utal, qed

lecsós 2018.05.03. 15:58:14

@screpes: A legnagyobb baj az, hogy a vidéki értelmiség, akinek az lenne a feladata, hogy hidat képezzen a megyeszékhelyi, és fővárosi elit között, és közvetítse a kultúrát, nem teszi a dolgát. Mivel ezt a szerepét nem tudja ellátni, nem is tudja azt, hogy hogyan és milyen kultúrát kellene otthon integrálni, és azt a helyi szokásjog részévé tenni. Én még emlékszem gyerekkoromban, májusfát állítottunk, sok pesti gyerekkel akkoron, akik ezt a szokást haza is vitték, és ott is meghonosították, ahol később éltek.
Ez is egyfajta árulás, hogy hiába értelmiségi, nem, teszi a dolgát, nem teszi azt, amit tradicionálisan tennie kellene, hiába értelmiségi.
Ebből lett az, hogy mivel nem képviselte a kultúrát, nem adott példát arra, hogy milyen az európai lét, és benne a falu helyzete, ezt hogyan lehetne közvetíteni, ezért a falu elveszett.
Úgy gondolom, hogy kb. a 2000-es évek közepéig tartott ki az "ellenkultúra", ami a módszerváltáskor kapott szárnyakat. Az új helyzettel nem tudtak mit kezdeni, ennyi volt. A legnagyobb kulturális nihilt a mostani 60-as 70-es éveiben járó tanári gárda követte el vidéken, akik még a komcsi emlőkön nevelkedtek, és nem tudtak értéket közvetíteni a mostani 40-es generációnak.
Ahogy visszagondolok a saját tanáraimra a középiskolában, hát azt kell mondanom, hogy " fogd be a szád, félj, és ne pofázz bele, ne legyen véleményed, tedd amit mondunk" embereket akartak nevelni, aki nem fért bele ebbe a képbe, annak sok virág nem termett akkoriban. Na most e miatt nincs kultúra vidéken.
Vannak tradicionális családok néhány faluban, akik nagyon rég óta képesek arra, hogy példaadó módon kultúrát közvetítsenek. Ők a példaképek helyi szinten. Ez jó, de kevesen vannak.

A többi helyen rohadás van, falunapok, meg a polgármester, aki tolja a pártutasítást, nulla kultúra mellett.

Amit te vacillálásnak látsz, az nem más, mint a saját nézőpontomból keresem azt, hogy melyek azok az elemek, melyeket kultúrának lehet nevezni, és érdemes integrálni helyi szinten, mert emeli a helyi közösséget. Azért gondolkozom ilyeneken, mert van rá lehetőségem, hogy ilyen dolgokkal foglalkozzak, mert számomra fontos.

A kérdés az, hogy mit tesznek azok a családok, akik helyi szinten képesek arra, hogy betöltsék a híd szerepét a lokalitás, a megyeszékhely, a főváros, és netán a nemzetközi szint között? És ha úgy döntöttek, hogy vállalják ezt a szerepet, akkor hogyan teszik ezt? Ez kulcskérdés lesz a jövőben.

Látványos a szétválás az elitek között, én csak kapkodom a fejem. A "fővárosi liberális elit" hazaárulónak tartja a vidéki elitet, és fordítva. Én meg ott állok, és nézek ki a fejemből, mint nyúl az áprilisi erdőben őzidényben, aki nem érti, hogy nem őt akarják lőni, itt másról van szó.
Eddig mindkét féllel baráti hangulatban bulizgattunk, most azért van valami "bazmeg" a levegőben, ami nem jó senkinek sem, de ezt mindenki tudja.
Nyugaton városokban meg tőlem is kérdezgetik, hogy akkor most mi van.
Gyerekkoromban természetes volt, hogy a falusi- városi elit egy asztalhoz ült, és megbeszélték ügyes-bajos dolgaikat. Ehhez az asztaltársasághoz társult az akkor nyugatról jött családok, akik közvetítették a nyugati megoldásokat. Nekem ez volt a természetes. Tökéletesen értem azt, hogy most mi az ellentét forrása, azt is értem, hogy miért lett ez a választási eredmény ami. De hidd el, néha nagyon nehéz dolgom van azzal, hogy elmeséljem embereknek az elmúlt 30 év történetét, hogy miért jutottunk idáig. Ezt az ambivalenciát érzed rajtam, én képes vagyok a nézőpont váltásra, mert számomra ez a természetes.

Janossz 2018.05.03. 18:29:31

A regnáló garnitúra nacionalizmusának igazi arca a sport.
Minden követ megmozgatnak egy pár téli olimpiai aranyért (tényleg annyira kell ez nekünk?).
Lesz gyorskorcsolya csapatunk két kínai, két amerikai versenyzővel, óriási!
Vettünk tehetséges sízőt a szomszédból, sajnos nem jött be a számítás, de a sportág elnökének jó lesz.

Mi következik? Gyeplabda, curling, gumidominó? A nemzeti nagyság prezentálására. Ugyan már. Milliárdokért.

2018.05.03. 19:37:29

@Janossz:
kéne venni egy profi világbajnok boxolót valahunen.
lehet boxos is.
nem vagyunk mi rasszisták.
:D
ja! és a F1. nagyon kéne egy F1-es bajnok pilóta.
szét kéne nézni az f2, f3 istállók környékén és megvenni a legtehetségesebbet(itt úgyis el fog kurvulni)

foci az kemény dió. 1 ember oda nem elég sajnos.
annyira pedig talán még futná is, de az kevés.
majd ha teljes lesz a szabadság(diktatúra) és a jólét(nyomor), lesznek jó csapatok, jó játékosok.
addig türelem.

abdul hackeem 2018.05.03. 20:52:33

@Bánegressy: Kösz! :-) 3 évig éltünk Indonéziában, ami egyébként a világ legnépesebb muzulmán országa.
Érdekesség még, hogy Indiában él a világon a harmadik legnépesebb muzulmán közösség. Ehhez képest Modi nacionalizmusa elég sikeresnek látszik.

2018.05.03. 21:19:03

@abdul hackeem:
nem tudom, hogy irigyellek-e. azért egy kicsit.
gyerekkoromban még csorgott a nyálam az ilyen földrajzi egzotikumok iránt.
meg jelky andrás. meg ilyenek.
ja, és a national geographic, SpectrumTV, meg ilyenek.
ma már nem biztos, hogy testközelből szeretnék ilyen helyen. legalábbis tartósan nem.
régen pl.azt képzeltem, hogy a fülöp szigetek a világon a legjobb hely. majd ott fogok élni.
aztán Milánóban találkoztam egy Fülöp-szigeteki lánnyal. szakácsné volt.
egy magyar étteremben.
de mégse :D

ja és azóta meg volt ez a sok tűzhányókitörés, meg tájfun, meg ez a duterte.
bár ott mindig hasonszőrűek voltak hatalomban.
ott lehet mondani, hogy a rossz után mindig csak rosszabb jöhet.
bár sajna ezt mondtam '91-ben a feleségemnek az itteni viszonyokról is kint milánóban, amikor állást kerestünk és ha nem is töretlenül, lineárisan, de azért volt igazam.
és mi most mégis itt vagyunk.

abdul hackeem 2018.05.03. 21:26:42

@Bánegressy: Teljesen igazad van. És ne aggódj, mi is itt vagyunk. (csak én kószálok néhanap, de már unja mindenki)
Ja, azért a Karib-szigetek rulez!!! :-)

2018.05.03. 21:46:15

@abdul hackeem:
ja, egy jó kis karib-szigeteki hurrikánra befizetnék valahol barbadoson.
vagy hurrikán és vulkánkitörés egybe.
ne szerénykedjünk, ha már ilyen helyeken járhatunk. mondjuk montserrat(vagy martinique?)

DrGehaeuse 2018.05.03. 22:04:58

@HaFr: Indiában mindkettő abszurd. Rengeteg etnikum van és
jó sok vallás is van. Asszem itt simán muszlim-ellenességről van szó mint a sajátos Indiai "nacionalizmus" vezérelvéről.
süti beállítások módosítása