1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.04.13. 08:03 HaFr

A parlamenten kívüli ellenzékiségről: hálózatosodni!

Képtalálat a következőre: „ellenállási mozgalom”

Az offline személyes kapcsolatok és a hálózatok ereje döntő lehet a mai parlamenti ellenzéket is magába foglaló Orbán-rezsimmel szembeni ellenállásban. Vissza kell térni a FB előtti világba, részint mert kevésbé monitorozható, részint mert éppen az alapos személyes ismeretség és a bizalom az első lehetséges lépés az új ellenzék megformálódásában. A parlamenten belüli pártokat LE KELL ÍRNI, akárhogy kapálóznak, hirdetnek maguk is ellenállást, vásárolnának fel az ellenzékiség jelszavával szerencsétlen sorsú sajtóorgánumokat. Ennek döntő pontja lesz, amikor az ún. ellenzékiek átveszik a rezsim parlamentjének mandátumát.

A hálózatosodás alapvető a több körből álló, mégis érintkezésben lévő ellenzéki csoportok jövőbeni sikere szempontjából. Védelmet jelent, ha a putyinista kormány bármilyen módon elkezdni akadályozni az internetes felületek működését. Csak egy példa: én pl. a FB-ismerőseim felével még nem találkoztam a fizikai valóságukban, kilenctizedükhöz nincs elérhetőségem a FB-on kívül. Más is hasonlóan lehet ezzel. Javaslom ezért, hogy az egymást még viszonylag jól ismerő vagy egymásban megbízó internet-ismerősök először is cseréljenek a lehető leghamarabb telefonszámot, akár kettőt is fejenként, ha több van nekik.

Az offline érintkezéstől várható egyedül a bizalmi szint jelentős, akcióképes növekedése az új ellenzéken belül. És ennek megfelelően -- ha már megtörténik a telefonszámok cseréje -- érdemes második lépésként két-három személyes találkozót is megszervezni, amellyel potenciálisan fejenként -- az új ismerősön keresztül -- további 20-30 aktív hálózati kapcsolatra tesz szert az ember. A FB jó dolog, de konvertálni kell a már megszerzett ismeretségeket a fizikai világba, hogy azok valóban érjenek is valamit -- ha majd szükség lesz rájuk. (A sűrűbb hálózati pontokat egy idő után úgyis le fogják hallgatni, érdemes ezért a személyes ismeretség megszerzése után alternatív kommunikációs csatornákat is felépíteni. Ez a harmadik lépés.)

Ne higgyen senki pártok (pl. a Momentum) ajánlkozásának, ami a parlamenten kívüli ellenzékiség megszervezését illeti. A pártok a hierarchikus szervezettségük okán nagyon ki vannak téve a vezetőik személyiségének és képességeinek, ráadásul könnyen meghekkelhetők a hegemón párt (a Fidesz) által (elég 2-3 vezetőjét levadászni és így vagy úgy láncra fűzni), ami összességében komolyan akadályozza a hatékony, plurális közösségi szerveződést. A pártok legközelebb majd 2-3 év után jönnek megint képbe a képviseleti demokrácia más logikájú elemeiként. Szervezni nekik is meg kell addig az országos elérésüket és a tömegbázisukat, de ez teljesen más feladat, mint az ellenállás közösségi hálózatának felépülése. Egy szabad társadalomnak nem szabad a pártok köré szerveződnie, az adott esetben életveszélyes lehet számára. Mint látjuk.

332 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6013831450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.04.13. 09:30:29

a helyi hírlap (ami ugye az ellenzék szerint orbán markában van) megkérdezi az olvasókat, hogy kik a hétköznapi hősok.
naplanya.mon.hu/lanya/8673176/8673272.jpg
és megválasztanak egy ápolónót, tanárt, rendőrt, tűzoltót és egy civil aktivistát. ritók nénémet. de ő az orbán kormány legnagyobb ellenzéke. és úgy tűnik, hogy a hatalom azt nem ellenzi, hogy legyen
hétköznapi hős. díjazzák az olvasók. mondhatná a főszerkesztő soros zsoldosára adott szavazatokat bedobják a kukába.

lehet civilként politikai véleményt nyilvánítani és még a "pártsajtó" kitüntetését el lehet vele nyerni. nagyjából úgy, mint a késő kádár korban. amikor azt mondták, hogy igényeljük a kritikát. a hatalom nélküliekét elsősorban. lázár jános is válaszol minden kedves facebook bírálónak. amíg a főbírát ő jelöli ki addig ebből nincs probléma.

most úgy tűnik, hogy valami ilyesmi módon szerveződik a demokrácia.

DrGehaeuse 2018.04.13. 09:50:04

Részt vettem ilyenben. Úgy hívták Magyarok Szövetsége 2009-2011 között voltam benne (nem a világszövetség). A veszte az lett, hogy a gazdálkodás és a szervezés kaotikus volt ezért konfliktusok és széthúzás lett úrrá (egyesek szerint bomlasztókat küldött a kormány mert túl nagy kezdett lenni a mozgalom), s jónéhány ember később bedőlt a fideszkormány és a CÖF-CÖKA szirénhangjainak (békamenet).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 09:59:46

@444:

"mint a késő kádár korban. amikor azt mondták, hogy igényeljük a kritikát. a hatalom nélküliekét elsősorban."

Igen, a Belügynek egy egész osztálya volt a kritika-igénylésre: a III/III-as.

"lázár jános is válaszol minden kedves facebook bírálónak."

Az lehet, hogy válaszol mindegyiknek, de nem a Facebook oldalán:

www.facebook.com/lazarjanosfidesz/

2018.04.13. 10:00:25

ez egy mai hír. ha már közelíteni nem lehet, akkor próbálom összevetni a fővárosi "liberális" "értelmiség" világképét a hétköznapi vidéki valósággal.

a mai hírek között van az, hogy nemzetközi jogi konferenciát tartottak. többek között előadott a nyugdíjba vonuló és a hivatalából leköszönő svéd kisebbségi ombudsman. aki nyilván kiváló jogtudós és valószínűleg szociálliberális világképpel rendelkezik. de erdogan által delegált hivatalban levő török nagykövetet is egy kiváló jogtudós. ő is előad. és talán van, amiben egyet is értenek.

a politika hiszterizál, hogy a svéd ombudsman muszlimokat akar idehozni. lehetséges úgy egyébként. mert svédek ezt tűzték ki célul. amit nehéz érteni. és a török nagykövet is iszlamizálódást akar. na de mégis csak két különböző nézőpont.

szintén mai hír a helyi hírlap címoldaláról, hogy a zsidó hitközség székházában és a két zsinagógjában holokauszt emlékkiállítás nyílt. holokauszt emléknap alkalmából a diákokat és meghallgatták kreislerné dr. grósz zsuzsanna előadását. kérdéseket tehettek fel. és arra jutottak, hogy esély akkor van ha tanulunk a hibákról. a "rezsimszolga" újságírója legalábbis ezt a címet adta a cikkének.

Moin Moin 2018.04.13. 10:01:41

@DrGehaeuse: Má' bocsesz - de a magyarokszövije frusztrált, képességhiányos, nacionalista, üldözési mániás faszok gyülekezete volt, volt "szerencém" a genget közelről, személyes ismerősök által is megismerni... Aki abban volt és képes volt benne hinni, az jobban teszi, ha beutaltalja magát valahová!:-)))

2018.04.13. 10:11:04

@neoteny:
lázár azt ígérte a választási kampányban legalábbis, hogy minden bírálatra válaszol. egy nénit és egy bácsit fel is hívott telefonon, akik lelkesen támogatták. elismerték a rátermettségét, és hálájukat kifejezték a nagy munkabírásáért. ilyen kijáró emberek kellenek a megyének.

na most erre joggal mondhatja a fővárosi értelmiség, hogy na jó, jó. de józsi bácsi és marika néni innen akarja már elszedni a pénzt, mert akkor úgy sose lesz budapest világváros. a hódmezővásárhelyi szegények kopjanak le. még ezt is megértem, csak azt nem, hogy ez mitől "baloldali" és "liberális". mert hogy ez az értelmiség valós értéket nem állít elő, amit piacon értékesítenek a nagyvilágban. hanem csak politikai termékeket, amiket a választók nagy többsége legalábbis ellenez. ezzel szemben rogán antal és habony árpád megállítja soros és az ensz migránsait.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.13. 10:20:44

@DrGehaeuse: nem ilyesmiről beszélek, hanem emberek egymás közötti informális hálózatairól, több tucatnyiról, amelyek érintkeznek

2018.04.13. 10:32:53

@neoteny:
szintén mai hír, hogy a fradi elleni rangadóra készülnek a focisták. akár már hat millió forintot ajánlottak fel azért, hogy telt ház legyen a rangadón. középen papp polgármester is labdába rúg dombi tibivel és a bernáth csabival (egykori labdarúgók. sanyi szakértő dombi tibi fut csak ügyetlen, bernát csabi ügyes, csak nem fut.).
www.naplo.hu/2018/04/dombi-tibor-balrol-papp-laszlo-es-bernat-500x347.jpg

2018.04.13. 10:38:19

@neoteny:
mi a civil kezdeményezés? a focisták felajánlása, a hétköznapi hősök kiválasztása. nyilván ezek. és lehet azt mondani, hogy na jó, de ezeknél sokkal fontosabb a "geci" orbán megbuktatása. de az militáns politikai szerepvállalás. lehet abban hinni, hogy az a jó. csak kérdés, hogy mivégre akaják orbánt megbuktatni. és hogy azt (globális kapitalizmus, szabad piac totalitása) vajon akarják-e a magyarok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 10:45:47

@444:

"lázár azt ígérte a választási kampányban legalábbis, hogy minden bírálatra válaszol."

Ahogy a szólás tartja: olyan szegény még senki sem volt, hogy ígérni ne tudott volna.

"ilyen kijáró emberek kellenek a megyének."

Ezt az amerikai szövetségi képviselők sokkal nagyobb volumenben csinálják: a szövetségi költségvetés tele van ún. _earmark_-okkal ( en.wikipedia.org/wiki/Earmark_(politics) ). Ennek az egyik következménye az, hogy a képviselők írnak egy törvényt az adók csökkentéséről, aztán írnak egy másik törvényt a költségvetés növeléséről, így elérnek egy $833 milliárdos hiányt 2018-ban.

"rogán antal és habony árpád megállítja soros és az ensz migránsait"

Sorold azokat a migránsokat név szerint akiket Rogán Antal és Habony Árpád megállított. Terítsd ki a lapokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 10:49:55

@444:

"hogy azt (globális kapitalizmus, szabad piac totalitása) vajon akarják-e a magyarok"

_Maguknak_ akarják mindkettő gyümölcseit.

2018.04.13. 10:59:16

@neoteny:
az előnyeit (olcsó tömegtermékek, megelőlegezett hitelből történő fogyasztás) akarják. a hátrányait (csúcstechnológia hiányában tömeges leszakadás, alacsony bérek) ellenzik. és erre a válasz az, hogy állami segédlettel teremtsenek munkahelyeket. szijjártó péter itt éppen mezőkövesden átad egy államilag támogatott üzemet.
cdn1.boon.hu/2018/03/modine_mezokovesd_mti2.jpg
Szijjártó Péter hangsúlyozta: a világ 4 földrészén több mint 11 ezer embert foglalkoztató amerikai Modine 6,2 milliárd forintból finanszírozott mezőkövesdi kapacitásbővítése egy újabb csúcstechnológiát képviselő beruházás, melyhez a kormány 3,1 milliárd forint értékű fejlesztési adókedvezménnyel járul hozzá.

a világ 4 földrészén több mint 11 ezer embert foglalkoztató amerikai modine igazgatótanácsában azt mondják, hogy szijjártó péter demokratikus elköteleződéséhez nem férhet kétség. és egyébként az adóhatóság országos elnöke legyen csak mezőkövesdi. csökkentse a mol az üzemanyagárakat. ugyanazért a pénzért több jusson a dolgozóknak. és az amerikai tulajdonosoknak. de utóbbit már nem hangsúlyozza ki szijjártó péter, hanem munahelyeket teremt és megvédi a magyarokat soros és az ensz ügynökeitől.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 11:13:50

@444:

"az előnyeit (olcsó tömegtermékek, megelőlegezett hitelből történő fogyasztás) akarják."

(Nagyjából) így van.

"a hátrányait (csúcstechnológia hiányában tömeges leszakadás, alacsony bérek) ellenzik."

(Nagyjából) így van.

"és erre a válasz az, hogy állami segédlettel teremtsenek munkahelyeket."

Csak épp' ez a válasz rossz válasz: ugyanis az "állami segédlet" forrása a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) eltulajdonított javakból származik. _Ez_ egy zéró összegű játszma: ahhoz, hogy az egyiknek támogatással "teremtett" munkahelye legyen, a másiktól el kell venni a javait (azok egy részét).

Illetve most látom, hogy fejlesztési _adókedvezménytől_ van szó. Az jó: akkor nem fizet az állam a Modine-nek, nem kell senkitől elvennie államhatalmi erőszakkal annak jószágait azért, hogy támogassa a "munkahelyteremtést". Persze ezzel még mindig előnybe kerül a Modine azokkal a vállalatokkal szemben, amelyek nem kapnak (arányaiban) hasonló adókedvezményeket: még mindig arról van szó, hogy az államhatalom dönti el azt, hogy kik a nyertesek és a vesztesek.

2018.04.13. 11:20:11

@HaFr:
mondom én, hogy a legjobb az mlm szervezés. :D
ha nincs valami tétje egy ilyen dolognak, nincs termék, szolgáltatás, elérhető siker-, díj, legyen az a politikai/érdekérvényesítésben kivívható szabadabb mozgástér, akkor a zemberek nem lesznek aktívabbak, mint most.
mondjuk 1 tüntetés.
de ezt rendszeresen, célokat is kitűzve hogyan?
vagy csak úgy gittegylet módjára?

2018.04.13. 11:23:00

@neoteny:
+1
(a szolgálatok is imádják a hálózatokat)

2018.04.13. 12:04:28

@neoteny:
szijjártó ezt azért tudja ilyen mértékben osztogatni, mert a beruházás összértékének adóit engedi el. tehát ha úgy tetszik, akkor ez a "szabad" piac. csak ez nem jár mindenkinek. mert ha mindenkinek járna, akkor szijjártó petya nem ülhetne be az állami autóba, nem lenne állami sofőrje és nem oszthatná ki az ensz illetékeseit se. így viszont hatalma van és ráadásul egy minisztériumi csapaton múlik az, hogy ki mennyi adót fizet és ki mennyi vissza nem térítendő támogatáshoz, adókedvezményhez jut hozzá. közbeszerzéseken túl a nagy összegű forinthitelezés is nemzeti fennhatóság alá került. papp polgármester a jótékonykodó focistákkal labdázgat. ritók néném ugyan bírálja a kormányt, de rajzolgat, festeget az állami gondozottakkal. egy hétköznapi hős. a zsinagógában holokauszt emléknapot tartanak. ők voltak a jobbik 14-es jelöltjei.
mork.vagy.hu/Scopes/vagy/var//improxy/Vagy2WXGAPicture/34/30/34305_jobbik.jpg
ebből ulics erika kizárták. a középső jelölt arról híresült el, hogy a dunai cipőkbe köpködött, és mellette ágoston parancsnok kedvelte a performanszokat. így ölik a palesztinokat.
mork.vagy.hu/Scopes/vagy/var//improxy/Vagy2WXGAPicture/43/64/43645_tuntetes_a_palesztinok_mellett_2014._augusztus_7..jpg
ők már nincsenek a jobbik jelöljeni között. a jobbik néppártosodását a fidesz saját győzelmeként adta elő. és egyébként a nemzeti radikáli szavazók egy részét elvitte. vona gábor húzása nem vált be. az lmp új erős embere ungár péter az anyukája zsebében van. mszp elnöksége lemondott. gyurcsány ferenc szerencsére bekerült. vele lehet riogatni a nézőgyerekeket. és zsebben a kétharmad. és ha az jövő év végéig marad, akkor a fidesz jelölhet főbírót és főügyészt újabb 9 évre. fideszes szempontból ez a mérleg.

és ezzel szemben áll 2 ezer "zsoldos". és van egy 2 milliós főváros, ahol elveszett a többség. és az a kérdés, hogy erre a kormány mit lép. persze azért szegeden és pécsen is nyert 1 helyet az ellenzék. és miskolcon sincs egyértelmű fidesz többség. ott a jobbik erős. tehát a vidéki egyetemi városokban összeszerveződhet az ellenzék. de szeged, pécs és miskolc politikailag megint csak háromfelé húznak. és mind (különösen borsod) a kormány támogatására szorulnak.

a fidesz volt az a párt, amelyik a politikai realitásokhoz a leginkább alkalmazkodott. de polgári programja neki sincs, ahogyan egyik pártnak se.

DrGehaeuse 2018.04.13. 13:25:11

@Moin Moin: Nem egy mozit néztünk.
Az MSZ a "gyurcsánytakaroggy" hasztalanságán és a 2006-os nagy "Magyarverés"-en okulók összegyűlése volt.
Én benne voltam és nem volt olyan érzésem mint neked közvetve kívülállóként. Egy nagy gyülekezetben összefújhat a szél mindenféle embereket. A fő hangadó és első elnök Vukics Ferenc sokminden volt de képességhiányos frusztrált és üldözésimániás speciel nem.
Az meg hogy ki mit gondol a nacionalizmusról főleg ízlés kérdése. A nacionalizmus ab ovo nem nácizmus, akármit gondoljon vagy tanítson erről a frankfurti iskola meg Marsovszky Magdaléna.

Éppenséggel a MSZ sokmindenre jó válaszokat akart adni. Sajnos sokan hittek a fideszben 2010 nyara után. Ezért szép lassan szétszéledt.

A legfontosabb tapasztalat, hogy nem lehet a pártoktól remélni a társadalom megújítását. A HaFr által most javasolt módszer alapján építkezett az MSZ is. Nem facebook-on meg MyVip-en szerveződtünk.

DrGehaeuse 2018.04.13. 13:30:58

@HaFr: lásd válaszomat Moin-Moin -nak. És a Vukics videót.

Kibic a toronyban 2018.04.13. 13:37:10

@DrGehaeuse: Igen, pontosan. Az összes ilyen hálózat, a kerékpárosoktól a gazdákig, a nagycsaládosoktól a magyarok világszövetségéig, a jogvédőktől az egyházakig, sportkluboktól a nőmozgalmakig, nemzetiségiek, stb.

mind a fideszben kötött ki és vagy föloszlott, vagy kormányszerv lett fideszes vezetővel.

Aki hitt a közösségben, az már mind a fideszben migránsozik és sorosozik, mint az imamalom.

Teljesen fölösleges egy sokadik földalatti mozgalmat szervezni, hogy aztán egy ráküldött fideszes átvegye a vezetést és kormánypénzeket kapjon a vadászházához.

Kibic a toronyban 2018.04.13. 13:39:19

Akkor lehetne a fideszen kívüli élet, ha nem adnátok nekik teljhatalmat.
Például, ha ezt a választást csalásnak mondanátok ki és meg kéne ismételni.
Amíg teljhatalmukat elismeritek, az emberek csak alattvalók ebben az országban. Nem pedig civilek.

kolozsvaros.com/2018/04/12/a-valasztasi-csalasrol-131-pontban-egy-informatikus-szemevel/

2018.04.13. 14:10:03

@Kibic a toronyban:
mi az, amit az ellenzék nagyon szeretne, de hatalom hiányában nem valósíthatott meg?

2018.04.13. 14:18:53

@neoteny:
hacsak ez nem az alternatíva.
index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/13/tuntetes_valasztas/
gyurcsány ferenc nemzeti ellenállást hirdet a "náci" jobbikkal és a momentum mozgalommal. felszólal még karácsony gergely. és homonnay gergely (ő szerkeszti erzsi macska oldalát a fészbukon), aki pártoktól független tüntetést szervez gyurcsány ferenccel, a jobbikkal és a momentummal. nem lehet érteni, hogy ez egy vicc, vagy micsoda.

2018.04.13. 14:42:54

@neoteny:
vagy itt van ez.
index.hu/belfold/2018/04/13/rossz_pecset_miatt_lett_ervenytelen_241_szavazat_marcaliban_egyebkent_a_jobbikos_jelolt_nyert_volna/
rossz pecsétet ütöttek 241 szavazólapra, mert a mozgóurnás kisbuszban elkeverték. de ha az mind a jobbikra szavazott volna, akkor nyert volna egy szavazókörben. mert úgy egyébként a választókerületben a fidesz 52.73%-ot szerzett, a jobbik 36.56%-ot. esetleg jobb elképzeléssel kellene előállni marcaliban. a hasonló helyzetű településekkel kapcsolatban. ez az, ami nincs megfejtve.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 15:43:01

@444:

"esetleg jobb elképzeléssel kellene előállni marcaliban."

Hát írjon a MEGAKOM Tanácsadó Iroda egy településfejlesztési tervet Marcalinak. Esetleg egy városmarketing stratégiát, amihez hozzájárulhat a FORENSYS Kommunikációs Tanácsadó Kft. is. Mert ugye ezektől fellendült Komádi meg Hajdúszoboszló gazdasága.

2018.04.13. 15:51:46

"hacsak ez nem az alternatíva."

furcsa egy országba keveredtem rendkívül furcsa módon.
tényleg olyan, mintha kómából ébredve egy rendkívül rossz valóság fogadna(vagy fordítva)
kicsit Bergmann bátyó Szégyen című filmjének nyomasztó atmoszféráját is érezni benne.
vagy az 5.pecsét?

2018.04.13. 16:16:53

@neoteny:
tessék itt van.
www.terport.hu/webfm_send/3768
a marcali járás 34 ezer lakosú. 37 településen oszlik el, amiből a legnagyobb marcali 11-12 ezer főt számlál. ezt követi böhönye 2-2.5 ezer lakossal. de ez már egy körjegyzőség. ide tartozik nemeskisfalud, szenyér és terebezdpuszta. ezek és böhönye egyesültek. ebben a kistérségben libickozma önálló település. teljes népesség 28 fő (2015. jan. 1.). közli a ksh.

2018.04.13. 16:23:07

@Bánegressy:
el kell menni a tüntire. és ott lehet mondani, hogy orbán takarodj. bajer pedig majd megírja, hogy ezek kommunisták. erre az válasz, hogy az meg fasiszta. és lehet írni egy nyílt levelet. vagy reggel behívják az átévébe és emília, délután egon azt mondja, hogy ez már sötét diktatúra. mert hogy tessék itt a sok ember. csak csaltak. és kéri laci bácsi olgával azt mondja, hogy ez a diktatúra. nem mi nyertünk. ez egy kutyakomédia.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 16:28:21

@444:

1) ebben nincs benne, hogy kik készítették a tervet
2) ez a terv 2009-ben készült: volt/van a Fidesznek jobb elképzelése ennél Marcali számára?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 16:29:32

@444:

"nem mi nyertünk."

Felőled nyerhettek volna ők is.

2018.04.13. 17:35:21

@neoteny:
na most ha ezek végrehajtható programok, akkor a lakosság nyilván arra szavaz, hogy ezt hajtsák végre. na de ha ilyen nincs, akkor valamit mondani kell a politikának. és erre kitalálják, hogy stop soros.

2000 zsoldos harcol magyarország ellen. erre az american embassy azt mondja, hogy ilyen nincsen. ha nincs, akkor hadd verje szét a kormány a semmit. de a német követség is kiállt a civil society mellett.
twitter.com/hashtag/westandwithcivilsociety?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw
a bajer azt mondja, hogy nekik van felvételük arról, hogy a német nagykövetség és a katonai attasé is be van szervezve.

rendesen az amerikai követségnek azt kellene mondani. drága marcaliak, nem akarunk betelepíteni senkit se. se mi, se az ensz, se senki. zéró. nincs olyan jog, hogy az usa kirobbant egy háborút, országokat ürít ki és a lakosságot elüldözi. ha van, akkor háborús bűn. milliókat ölnek meg, tízmilliókat tesznek földönfutóvá. ha ilyen van, akkor új nürnbergi perben tömeges akasztásokra van szükség, akik ezt kitervelik feltéve, hogy van ilyen elképzelés. ha nincs, akkor mondják azt, hogy nincs.

2018.04.13. 17:58:46

@neoteny:
tehát nyilván azt kellene mondani az amerikai követségnek is, hogy ebben igaza van orbánnak. vagy esetleg belátni. ezzel szemben van, hogy a szörnyűséges támadás "a" "civilek" ellen. a civil szervezet a kodály kórus. citizens working to make their country a better place.

2018.04.13. 19:00:50

@neoteny:
tessék itt a kedvenced luca.
hirtv.hu/ahirtvhirei/durva-tamadasok-ertek-a-lanyt-aki-leirta-miert-menne-kulfoldre-2459492#
kezdő óvónőként 120 ezret keresne két évig. 80 ezer az albérlet plusz a rezsi vidéken is. abból marad havi 40 ezer. éppen, hogy kijön. és utána is csak havi 160 ezer forint a fizetés óvónőként. kap étkezési utalványt és kaphat utazási kedvezményt, lakhatási támogatást is olyan önkrományzattól ahol nincs óvónő. na de angliában vagy németországban bébiszitterként ennek a többszörösét keresné. az mennyivel jobb. menjen ki angliába vagy németországba. na de ott nem magyarul beszélnek. meg ugye itt vannak az ismerősei is. ez ilyen.

ez a luca egy kedves, naiv kislány. ebből is próbálják kihozni, hogy ez a sötét diktatúra eredménye. régen az óvónők milyen jól kerestek. most meg elvesznek tőlük mindent.

mennyiben lehet ez a médiát komolyan venni. mennyiben lehet nagykövetségekben bízni. orbán viktor mi ellen harcol? ha az a semmi, akkor mi a probléma? ha abból egy szó is igaz, akkor az felülír szinte mindent.

és a nép úgy döntött, hogy az ellenzékiek, akik azon túl, hogy van a NYUGAT a legjobb esetben is csak semmit kínálják. a főhatalomban nekik osztanak lapot. de kisebb téttel folyó időközi választásokon megfricskázták a fideszt folyamatosan. ez majomország? ebben a felállásban melyiket kellene választani? győzzön valamelyik. és a vesztes helyébe hátha lép majd egyszer értelmesebb.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.04.13. 19:15:25

Két dolog kimaradt. 1 Először a mai ellenzéket kell leváltani. 2 A lista, melyen az aláírók megjelölnek egy összeget, amit fölajánlanak arra, hogy ha egy anyagi nehézségekkel küszködő oligarcha eladná rádió- tévécsatornáját, akkor az annak megvásárlására fordíttassék.
A többi stimmel.

Janossz 2018.04.13. 19:37:24

@444: Már megint itt butáskodol.
Mikor gondolt rád ma az Index...Ezzel ismerkedj:
index.hu/tudomany/2018/04/12/szetszedte_az_elte_a_magyar_idok_finnugor_agymeneset/

naivugyfel 2018.04.13. 19:40:34

Kedves HaFr!
Hááát... nekem nem ez tűnik a jó megoldásnak, én tudnék jobbat is...
Kíváncsi vagyok, meddig állsz ellent, hogy megismerd... (kérdés persze, mi az elutasításod alapja: kivagyiság? Szellemi fölény érzése és érzékeltetése mindenki más felett? Félsz attól, hogy kiderül, hogy esetleg más valaki egyes részterületeken okosabb, mint Te?)
Na majd meglátjuk, most már - sajnos - megint bőven van idő... (a legközelebbi próbálkozási lehetőségig, 2022-ig)

Khonsu 2018.04.13. 19:47:28

@naivugyfel:

Írd le ide, majd megszakértjük.

Kage kyōi 2018.04.13. 20:17:44

Ezt kellett volna csinálni. Az elmúlt nyolc évben!
(Jézus Mária! Már 8 éve bírjuk őket?!?!?)
Kibírhatatlan! :(

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 20:25:48

@444:

"kezdő óvónőként 120 ezret keresne két évig. 80 ezer az albérlet plusz a rezsi vidéken is."

Bruttó 350 és 520 ezer forint közötti fizetésért keresnek akár pályakezdő óvónőt is a Borsod megyei Tornanádaskán.

hvg.hu/gazdasag/20171005_ovono_tornanadaska

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 20:42:51

@444:

"orbán viktor mi ellen harcol? ha az a semmi, akkor mi a probléma? ha abból egy szó is igaz, akkor az felülír szinte mindent."

Ez a te reálértelmiségi megfejtésed?

2018.04.13. 20:45:51

@Janossz:
az mta azt állítja, hogy az ősmagyarok és az ősfinnek és velük közeli rokonságban élő népek egy közös ősnyelvet beszéltek. ezek a népek és csak ezek. a finn-szamojéd törzsek és az ősmagyarok.

ennek az állításnak semmiféle bizonyítéka nincs. a korai középkortól kezdve fel egészen a 18. századik fel sem merült a finnugor eredet és sem, hogy a magyarok valójában a ősfinn nyelvjárást beszélnének csak az eltörökösödött, eliránasodott, elszlávosodott, elnémetesedett. elemi közelítéssel nem stimmel a földrajz. mert hogy az északi népek másik éghajlati övben éltek, mint a steppei lovas nomád népek. nem stimmel a néprajz. a finn népzene monoton. a magyar pentaton. a ritmika is eltér. maga a nyelv.

erre az mta azt mondja, hogy a többség laikus. rendben. de ez esetben meg kellene mondani, hogy mi a szükséges és elégséges feltétele annak, hogy két nyelvet egy családba soroljunk. mi az, ami a magyart és a finn, az észt nyelvet és az államalkotók közül csak ezeket egy nyelvcsaládba sorolja.

a népfőiskola a magyar tudományos akadémiával szemben magyar-finn relációban azt mondja, hogy ez egy történeti kapcsolat. az északi népek a nagy hidegek elől délebbre vonultak. és így találhozhattak hun-magyar, vagy ehhez hasonló nyelvet beszélők a hantikkal, a manysikkal, permiekkel, komikkal. népi etimológia: hanti-manysi hun-magyar rokonsági, permi-peremvidéki, komik komák. ez egy kapcsolat. egy a sok közül. de nem nyelvi eredet. az mta azt állítja, hogy de. a őmagyarok és az ősfinnek, illetve a fenti népek ősei egy közös ősnyelvet beszéltek. szóról szóra ugyanazt a nyelvet. és csak ezek a népek. de az akadémia állítását semmi nem igazolja és szinte minden cáfolja. többek között az archeogenetika.

nőágon a magyar törzsekbe házasodva néhány finnekkel rokon halász-vadász érkezhetett a kárpát-medencébe a honfoglalókkal. de iii. béla és az árpád-ház egyértelműen nem finn-ugor. az mta azt mondja, hogy a nép nem, de a nyelv igen.

de az csak úgy lehet, hogy a honfoglaló magyarok átvették a finn nyelvet (mert tartós együttélés nem volt), de utána mégse finnül beszéltek. ilyen alapon azt is lehet állítani, hogy az angolok eszkimók voltak. csak aztán átvették a szászok és a normannok nyelvét. de amúgy az angolok eszkimók. ilyen alapon ezt is lehet állítani. semmi bizonyíték nincs rá, ahogyan a magyar és a finn kizárólagos nyelvrokonságra sem.

2018.04.13. 21:15:58

@neoteny:
luca nettó összegekről beszél. a havi bruttó 350 ezer nettó 230 feltéve, hogy nem kap semmilyen adókedvezményt. de ha luca friss házas, akkor kapásból kap havi 5 ezer forint jóváírást. és ha 1 gyermeket vállal, akkor 250 ezer forint, ha 2 gyermeket, akkor 270 ezer a nettója. és ehhez jön a családi pótlék. ha egyedül neveli a gyermekét, akkor további kedvezményt kap: a családi pótlék emelkedik.

tehát ha valaki nem szakképzetlen és nem minimálbért keres, hanem kicsit többet és gyermeket vállal, akkor azt az állam jelentősen támogatja. 2 gyerek után a kedvezményekkel, pótlékokkal közel szja mentessé válik. és 3 gyermek vállalása esetén pedig vidéken egy családi házat, városban egy társasházi lakást lehet kapni, aminek a fele a hitel. azt vissza kell fizetni.

ha mai magyarországon valami dotálva van, akkor az, hogy ha egy fiatalember és lány szakképesítéssel dolgoznak és 2-3 gyermeket vállalnak, akkor abból nem nyugati szinten, de megélnek. és ezért cserébe nagyrészt alkalmazotti létet kínálnak. ami az iparban szintén államilag támogatott munkahelyet jelent. de ha valaki beáll a fideszbe, akkor pályázati pénzekkel ambicionálhatja a munkaadóvá válást. és nagyjából így jön létre a fidesz familiárisok hálózata. ehhez jönnek a lojális közalkalmazottak és a közmunkások.

a közmunkás kicsit olyan, mint régen volt a munkásőrség. volt néhány parancsnok, amelyik komolyan vette. munkásőrök kártyáztak. a közmunkások is olyanok, hogy kisétálnak és visszasétálnak a központban. tyúklépésben haladnak. és aki vezeti őket se vár el túl sokat. na most lehet mondani, hogy ennek túl sok értelme nincs. valóban, de egy fokkal jobb annál, hogy ugyanezt a pénzt az kapja, aki azt vállalja, hogy semmit nem tesz. cserébe az átlagbéren is legyen progresszív szja. ezt javasolja a "baloldal". a gyerekek utáni adókedvezményt megszüntetnék. és családi pótlékot dupláznák. szakképzetlenek tömeges gyerekvállalását támogatja. politikailag inkorrekt módon az elcigányosodást.

a fidesz azt mondja, hogy legyen szakképzettséged, és akármilyen szakmához társítható érettségi, ami egy könnyített vizsga, nyelvet tanul. errefelé a cigánytelepen angol és német kéttannyelvű osztályok indulnak. ha az önkormányzati vezető ambicionálja, hogy legyen valamilyen fejlesztés és nem fordul a kormány ellen, nem feltétlen kell segget se nyalni és van néhány ember aki azt mondja, hogy csináljanak valami értelmeset, akkor lehet kicsit előre lépni. csak ez az önkormányzati rendszer széttagoltságában szervezetlen módon zajlik és visszaélésekkel. és ez utóbbiakról szólnak az ellenzék hírek, de előbbiekről a kormánypártiak. és ebből lesz két valóságértelmezés.

2018.04.13. 21:27:25

@neoteny:
ha fidesz tanácsadó lennék, akkor azt mondanám, hogy legyen arra mód, hogy ahol az ellenzék nyert, budapesten vezethessék be azt az szja rendszert, amit javasoltak. legyen progresszív jövedelemadó és cserébe bárki kaphasson havi 50 ezer forint alapjövedelmet, illetve a dupla családi pótlékot budapesten feltéve, hogy ezt megszavazza polgársága. lumpen fővárost szeretnének, csak országos méretekben. budapesten ennek a családpolitikának többségi támogatottsága van. ha ezt megszavazzák, akkor vezessék be. de aligha szavazzák meg. ha mégis, akkor lesz egy lumpen főváros.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 21:48:11

@444:

"luca nettó összegekről beszél."

Amely dumát te átvettél Lucától.

"kezdő óvónőként 120 ezret keresne két évig. 80 ezer az albérlet plusz a rezsi vidéken is."

Pedig:

Bruttó 350 és 520 ezer forint közötti fizetésért keresnek akár pályakezdő óvónőt is a Borsod megyei Tornanádaskán.

hvg.hu/gazdasag/20171005_ovono_tornanadaska

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 21:48:49

@444:

"orbán viktor mi ellen harcol? ha az a semmi, akkor mi a probléma? ha abból egy szó is igaz, akkor az felülír szinte mindent."

Ez a te reálértelmiségi megfejtésed?

2018.04.13. 22:16:22

@neoteny:
a fidesz társadalompolitikája többé kevésbé rendben van. van egy fiatal férfi és egy nő. ha szakképzettséget szereznek összeházasodnak és ha egy vagy két gyermeket vállalnak, akkor az állam szja kedvezményt, illetve mentessége biztosít. három gyerek esetén még többlet is nyújt. de a támogatás fele részben hitel. ezzel próbálja a demográfiai trendet megtörni úgy, hogy a megélhetési gyermekvállalást nem preferálja. lennének persze méltányosságból korrigálható elemek. ezzel szemben a "baloldali" "liberálisok" egy lumpen társadalmi réteget preferálnak.

a "jobboldal" kultúrpolitikája a kultúrharc. a "baloldal": szintén. ebből lesz egy modern kori vallásháború.

a kormány gazdaságpolitikája kézi vezérelt. és nyílt visszaélésekkel teli. ezt joggal lehetne bírálni akkor ha ezt nem azok tennék, akik korábban rövid úton rendre csőd közeli állapotba vitték az országot. úgy, közben a rájuk bízott közvagyon egy jelentős részét is elkótyavetyélték.

és még van a nemzetpolitika, amelyik balról azt mondja, hogy a határ mentén élő magyarokkal se alkossunk településhálózatot. a nyugat kijelölte a trianoni határokat és ezt fogadjuk el. a jobboldal azt mondja, hogy a kisebbségi és esetenként a többségi jogokat érvényre kellene juttatni. tömbben élő magyarok vannak a határon kívül. persze az igaz, hogy vannak visszaélések. ukrán egy szót nem beszél magyarul, de mégis igazolják, hogy a felmenői magyarok voltak (ami lehet egyébként) és a gyereket magyar óvoda, iskolába íratja. mert hogy attól remél jobb megélhetést. ez szavazatszerzési akció is, és ebben lehetnek visszaélések. és ezen túl a letelepedési kötvények esetén kétes hátterű üzletemberek kaphattak magyar/európai állampolgárságot. de ezzel szemben áll egy magyarellenes nemzetpolitika áll és a kényszerbetelepítés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 22:27:24

@444:

"orbán viktor mi ellen harcol? ha az a semmi, akkor mi a probléma? ha abból egy szó is igaz, akkor az felülír szinte mindent."

Ez a te reálértelmiségi megfejtésed?

2018.04.13. 22:35:25

@neoteny:
nem vagyok kezdő óvónő. hiszek lucának, hogy ennyi a kezdő nettó alapbér. de ehhez jön még ilyen, amolyan pótlék. és az önkormányzatok is hozzátehetnek. persze értem, hogy a probléma az, hogy ezekről a polgármester és a vezető óvónő dönt és esetenként valakit háttérbe szorítanak. összefog a simon és a csuszáné, hogy a rizsák robi felesége kerüljön oda és ne a bodnár sanyié. de ezek munkahelyi konfliktusok. aki dolgozott mindegy, hogy magyarnál vagy multinál az tudja, hogy nem mindig az lép előre, akinek esetleg kellene. ezeknek a megítélése szubjektív. és a közalkalmazottak ebben a rendszerben a politikai pártoknak vannak alávetve. ebbe belejátszik pártpolitika. a minimális elvárás a lojalitás. de ez egy multinacionális vállalatnál is így van. ha én kiállok és azt mondom, hogy a ceo egy idióta. és egyébként a hr vezető olyan buta, hogy annál butábbat keresve se találhatnánk, akkor nyilván nem kapok jó pontokat az értékesben.

a polgárosodás alapja a tömeges vállalkozóvá válás. de ezt valójában egyik párt se preferálja. a kedvezményeket egyedileg osztogatnák. lucának azt kellene mondania, hogy ó ez a kovácsné (akinek a férje önkormányzati képviselő) milyen egy rendes asszony. katika néni azt mondja, hogy lucácska kapsz még egy kiscsoportot. azokkal még énekelnek, akkor ilyen program, pályázat. csak a fűtést kovácsné szomszédjának a fia korszerűsíti, akinek az apósa a polgármester régi barátja. na de ez ilyen. luca és társai indíthatnak magánóvodát. ha megfelel a feltételeknek, akkor állami normatívát is megkaphatják.

nem azt állítom, hogy minden hiper, szuper. dehogy is. de ha valaki köztisztviselőként érvényesülni, vagy állami alkalmazottá akar válni, akkor ne menjen neki a politikai vezetőknek. de egy multinál se. nem multinál. akármilyen munkahelyen alkalmazott, akkor kipenderítik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 22:39:53

@444:

"nem vagyok kezdő óvónő. hiszek lucának, hogy ennyi a kezdő nettó alapbér."

De hát nem ennyi a kezdő nettó alapbér mindenütt:

Bruttó 350 és 520 ezer forint közötti fizetésért keresnek akár pályakezdő óvónőt is a Borsod megyei Tornanádaskán.

hvg.hu/gazdasag/20171005_ovono_tornanadaska

2018.04.13. 22:59:45

@neoteny:
ezek elég súlyos dolgok. és kevés információ áll róluk rendelkezésre.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 23:10:13

@444:

"a polgárosodás alapja a tömeges vállalkozóvá válás."

Majdnem. A polgárosodás alapja az alacsony időpreferencia: a hajlandóság a fogyasztás elodázásásra és az így megtakarításra kerülő javak termelőeszközökbe történő befektetése (tőkésítésére), hogy ezáltal még több (és jobb) fogyasztói jószág kerüljön megtermelésre.

Irmuska nénikek és Böszörményinének nem kell vállalkozóvá válnia: az is polgárosodás (számukra), ha befektetik az életük megtakarításait jelentő egy-egy millát valaki más vállalkozásába. (Elvileg ezért vettek Quaestor-kötvényt, ti. hogy a Quaestor befektesse azokat vállalkozásokba, csak ugye a Quaestor turpiskodott.) Illetve maga a partikuláris befektetési eszköz megtalálása is vállalkozás ilyen értelemben. De még ha a partikuláris befektetési eszköz megtalálására egy pénzügyi tanácsadó szolgáltatásait vásárolja meg valaki, az is vállalkozás (ilyen értelemnben) a részéről, hogy melyik partikuláris pénzügyi tanácsadót választja ki.

Azok, akik elfogyasztják ("felélik") az összes jövedelmüket soha nem fognak polgárosodni attól függetlenül, hogy mekkora ez a jövedelmük. Renner úr is úgy polgárosodott, hogy megtakarította a jövedelme egy részét és abból (először használt) gumibiszbasz-gyártó gép(ek)et vett, aztán az azokkal megnövelt jövedelmének egy részét is megtakarította (nem költötte el fogyasztói jószágokra) és abból vett több és már újabb gumibiszbasz-gyártó gép(ek)et. Sőt a traktor-prototípus elkészítését is a megtakarításaiból (az el nem fogyasztott jószágok árából) finanszírozta.

Nincs polgárosodás megtakarítások és azok befektetése nélkül. Sanyi is azért tudja működtetni a használtcikk-kereskedését, mert van 100-a amiből meg tudja vásárolni a használt szekrénysort, hogy 200-ért eladja. Ha egy szép napon (vagy héten vagy hónapban) unimukkra költené az összes működő tőkéjét (az összes 100-at amivel vásárol), akkor Sanyi megszűnne vállalkozó lenni. De újraindíthatná a vállalkozását úgy, hogy kölcsönt kérne Irmuska nénitől és/vagy Böszörményinétől: ekkor viszont a jövedelme (esetleg nagy) részét a kölcsön törlesztésére kellene fordítania.

2018.04.13. 23:11:38

@neoteny:
az önkormányzat mint fenntartó kiegészítheti a közalkalmazotti bértáblában foglaltakat. és felteszem nem mindegy, hogy minimális, vagy maximális óraszámban dolgozik, az sem hogy mennyi gyereket felügyel. és pályázati programok vannak, ha nincs óvónő elég, akkor azt mondják, hogy kell valaki elvégez egy ilyen továbbképző tanfolyamot. mert pályáznak uniós pénzre. a tanfolyamot lajos bácsi tartja. megírják a jegyzőkönyvet. luca a sajátos nevelésű gyerekekhez is ért.

nekem van egy tanító ismerősöm. azt mondta, hogy náluk az iskolában a gyerekek feléről megállapították, hogy gyogyós. mert azt támogatták. aztán utána művészeti iskolává alakultak. szinte mindenki tanár művészeti képesítést is szerzett. azt támogatták. képezték a gyogyósokat a művészek. most sportolnak. mindezt papíron. az iskola ugyanúgy működik. csak így szereznek több pénzt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 23:15:29

@444:

"ezek elég súlyos dolgok. és kevés információ áll róluk rendelkezésre."

De ez nem akadályozott meg téged abban, hogy betold ezt a brutális idiótaságot:

"orbán viktor mi ellen harcol? ha az a semmi, akkor mi a probléma? ha abból egy szó is igaz, akkor az felülír szinte mindent."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.13. 23:19:58

@444:

"az önkormányzat mint fenntartó kiegészítheti a közalkalmazotti bértáblában foglaltakat. és felteszem nem mindegy, hogy minimális, vagy maximális óraszámban dolgozik, az sem hogy mennyi gyereket felügyel."

Így van; de Luca mindezeket az árnyalatokat kihagyta a siralmából, és csak azt a dumát lökte, hogy ő csak 120-at tud keresni és nem tud kávéfőzőt venni. Pedig tudna ha lemenne dolgozni Tornanádaskára.

2018.04.14. 00:08:29

@neoteny:
luca egy kedves, naiv lányka. ami a pályakezdő óvónők között valószínűleg nem ritkaság.

Mickey Pearce 2018.04.14. 00:49:30

@neoteny:

"A település lakosságának 63%-a cigány, 37%-a magyar nemzetiségűnek vallja magát."

Ennyit nem ér egy rohadt kávéfőző...

Kage kyōi 2018.04.14. 01:31:47

Neoteny: A bruttó felét vond le, aztán a diákhitelt is (marad 80 ezer). Rezsi legalább 35 ezer (marad 45)
Persze enni és ruházkodni kéne. De persze ha albérletben fagyoskodik akkor az egész 150 ezerre keresztet vethet.

Kage kyōi 2018.04.14. 01:38:03

@444: Wait. Ne. Csak ezt ne.
Magyarellenes nemzetpolitika?!?
Az nem az hogy az RMDSz teljes holdudvarát mi fizetjük? És hogy odaát még a szoborfelújítást is?
Nem kéne végre kiegyezni a románokkal hogy ők is foglalkozzanak a kisebbséggel? Mondjuk.
Ehelyett belepofázunk más országok belügyeibe. Ukránba. Románba. Csoda hogy vandál ukrán csak a magyar autót bántja? Csoda hogy az osztrák kiírja nekünk:
Ha nem tetszik Bécs, húzzál haza????

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 02:36:38

@Kage kyōi:

"A bruttó felét vond le"

Miért?

"aztán a diákhitelt is [...] Rezsi legalább 35 ezer"

Ezeket a nettó 120-ból is le kell vonni.

"ha albérletben fagyoskodik"

Miért fagyoskodik ha kifizet 35 ezret rezsire?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 03:08:43

@444:

"luca egy kedves, naiv lányka."

Arra nem adnak még egy magyar gyártású kávéfőzőt sem.

2018.04.14. 09:53:32

@neoteny:
magyarországon kávét nem nagyon lehet termelni, de luca bátyja, aki tejtermelő. a tejporból lesz annyi többlet, hogy cserébe a behozza a kávét. a kávéfőző gyártáshoz szükséges hulladékot összegyűjtik és abból kávéfőzőt gyártanak. a gyári munkások gyerekeivel táncolgat, énekelget lucácska az oviban. és barátja kávéházban felszolgáló. hétvégén együtt kávézgatnak. és a pénzintézetek mindezt úgy támogatják, hogy a lakosság nettó megtakarításaiból generálnak hiteleket a vállalkozóknak. ez esetben az államnak csak a felügyeleti jogkör marad. ez lenne a klasszikus liberális felfogás. az anarchia az, hogy ezt felügyelni sem kell, mert majd a legjobb kávék, kávéfőzők, kávéházak kiválogatódnak a piacon. és lehet, hogy lesz, amelyik készülék kiveri a biztosítékot. de azt majd nem veszik meg. ez az elmélet. a valóság azonban ettől nagyon eltér.

a probléma ott kezdődik, hogy a tőkepiac a semmiből képes pénzt generálni. ebben a mindenkori hatalmak érdekeltté válnak. és a legnagyobb katonai potenciállal rendelkező fejlett gyarmatosító országok, a leggyorsabban fejlődő gyarmatok, a legnagyobb belső piaccal rendelkező félkatonai rendszerek számára is kedvező. a nagy energia készletekkel rendelkező városállami működést mutató abszolút monarchiák érdekeltek abban, hogy ezt a rendszert fenntartsák.

a neolib-neokon értelmiség azt mondta, hogy magyarország ezek közül legyen a nyugatot kiszolgáló leggyorsabban fejlődő gyarmat. ennek érdekében egy modernizációs államreformot kell végrehajtani, ami abban áll, hogy az állam kivonul a gazdaság, a kultúra szervezéséből. magára hagyja a társadalmat, amelyik tanuljon meg felnőtt módon gondolkodni. csakhogy nagyon úgy tűnik, hogy a magyar társadalom nem tud, vagy nem akar felnőni ehhez a feladathoz. nemcsak a kádár korban szocializálódott idősebb generáció, hanem a rendszerváltás után születettek sem.

lásd 22 éves lucát, aki ezek szerint nagyjából a bokros csomag idején fogant, és ugye ez lett volna az a modernizációs program, ami magyarországot a leggyorsabban fejlődő gyarmat pályájára állítja. és ez elképzelés sült be. orbán viktor koncepciója az, hogy ez egy hosszú kettős átmenet, amiben újra létrejön egy kvázi egypártrendszer. és a facebook videóban viccelődik a választási bizottság elnökével, hogy patyikám, azt olvastam az újságban, hogy megbirságoltál. nagyon sajnálom miniszterelnök úr. nem számít, nálunk maradt a kassza kulcsa. na jól van, majd még átgondoljuk, hogy maradhatsz-e a bizottság élén. zsebben a kétharmad. továbbra is mi nevezzük ki az összes főhivatalnokot. érted ugye patyikám.

ezzel egy probléma, hogy ő főváros ennek ellenáll. kérdés, hogy ez sikeres lesz-e, vagy sem. és az, hogy az orbán féle kézi vezérelt gazdaság növekedése egy válsághelyzetben mennyiben lesz tartható. és hogy mi ennek az alternatívája?

Laptop7712 2018.04.14. 10:04:21

@444: Az egész nyugati világban a melós, az ilyen naiv. Valahogy konszenzus van abban, hogy egy ember, aki képes, és akar tenni a saját sorsáért, az megélhet jó színvonalon akár tanárként, melósként, vagy akár óvónőként.
Na most a 1989-es gazdasági- politikai elit teljesen átbaszta a magyar népet, azzal, hogy amit felépített, az nem más, mint egy demokráciába csomagolt valami, ami eddig legitimálta a szabad rablást.
Semmi mást nem akar Luca, csak megélni a fizetéséből, középosztály béli szinten, mert oda váltott jegyet a diplomájával.
Ezért mehet el az egész elit az elmúlt 30 évből a jó büdös picsába, azért, mert a 25 évvel ezelőtti működésének ez lett az eredménye.
Most meg csodálkozik az elit, hogy egy 19 éves, vagy egy 25 éves elküldi oda, ahová való, mivel nem példakép többé.
Récsölt megkérdezték pesten, hogy akkor milyen érzés lopni, ugyanúgy tagja ennek a bagázsnak, mint az elmúlt 30 év leszerepelt gazdasági - politikai elitje.

Hallgatom Oszkót, tolja a rádióban, hogy figyu, ha így tolják a pártok, akkor a zorbán akár berendezkedhet 1000 évre.
Kérdezem én, mit mmit tettek a politikai gazdasági elitek, miután 94-re szétbaszták a vidék megélhetését, hogy elmagyarázzák azoknak, akik rábasztak, hogy ez a demokráciásdi azért még jó dolog nekik is.

Ebből lesznek nagyon komoly problémák, mivel egy 20 évesnek nem kötelező elfogadni azt, hogy determinált az a szülőhazájában egy diplomával a zsebében, hogy éhen döglik.
Komoly elitcsere lesz minden szinten, a kérdés az, hova fut ki, és hogyan.

Naív? Dehogy! Racionális!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 10:05:53

@444:

"a valóság azonban ettől nagyon eltér."

Mert az államhatalmnak birtokosai, a mindenkori kormányzatok szorgosan tevékenykednek valóság eltérítésén.

"a tőkepiac a semmiből képes pénzt generálni"

Ezeket a semmiből generált hiteleket vissza kell fizetni. Az államhatalmak viszont képesek a "független" jegybankjaikon keresztül úgy generálni a semmiből pénzt, hogy azt nem kell visszafizetni: képesek monetizálni az államadósságokat.

Az előbbi féle semmiből pénzteremtés következményei a hibás befektetések: ebből származik a gazdaságok ciklikussága. Az utóbbi féle semmiből pénzteremtés következménye az infláció, amely egy (titkos) adó mindazokra, akiknek pénzük van: ugyanis ettől csökken a pénzük vásárlóértéke.

"csakhogy nagyon úgy tűnik, hogy a magyar társadalom nem tud, vagy nem akar felnőni ehhez a feladathoz."

A magyar társadalom meg is fizeti ennek az árát: ld. pl. Lucát, aki nem érti azt, hogy miért nem hullik az ölébe (vagy szájába?) a mannaeső 22 éves korában. Pedig ő azt csinálja, amihez kedve van.

Laptop7712 2018.04.14. 10:14:48

@neoteny: Az elmúlt 30 évben a magyar elit soha nem fizette vissza azokat a hiteleket, amiből meggazdagodtak. Közben felrúgtak egy alap társadalmi szerződést is. Miszerint azért lehettek gazdagok - kaptak ingyen hitelt - hogy létrehozzák a gazdaságot, amiben prosperálhat a naiv melós. Addig jutottak, hogy meggazdagodtak, és szarért hugyért alkalmazzák a magyar melóst 30 éve, arrogáns pöcsök lettek, akik nemzetközi mércével mérve szegénynek számítanak az elitek között. Jobb szalonokba nem engedik be őket.

Ez lett a társadalmi konszenzus, közben lezártak minden felemelkedési lehetőséget főleg vidéken.

Most meg megy a sopánkodás, hogy baj van. Neo, el lett tolva, nem kicsit. Magyarázd el egy tanárnak, akinek nettó 100 a fizetése, hogy ez jó neki, mert olyan fasza volt az elit az elmúlt 30 évben, hogy ennyit sikerült elérnie.

Erre mondják a faluban, hogyha megpróbálod, csapótávolságon belül lekaparja az arcod, és kikaparja a szemed, és igaza lenne.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 10:29:30

@Laptop7712:

"Az elmúlt 30 évben a magyar elit soha nem fizette vissza azokat a hiteleket, amiből meggazdagodtak."

No ha ez így van, akkor ettől szegényedtek el a hitelezőik.

"Magyarázd el egy tanárnak, akinek nettó 100 a fizetése, hogy ez jó neki"

Miért én magyaráznám el neki? Elmagyarázza neki a mindenkori magyar kormányzat, ahonnét a fizetését kapja, és akit megválaszt.

"Erre mondják a faluban, hogyha megpróbálod"

Az Orbán-rezsim sikeresen elmagyarázta most már negyedszerjére: semmiféle arclekaparás nem történt, hanem nagy lendülettel újraválasztották őket.

2018.04.14. 10:36:14

@neoteny:
a szabad tőkepiac totalitása miféle erkölcs? miféle vallásfelekezet?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 10:44:56

@444:

"a szabad tőkepiac totalitása miféle erkölcs?"

A polgári erkölcs?

"miféle vallásfelekezet?"

Irmuska néninek meg kebelbarátnőjének, Böszörményinének mi a vallásfelekezete? Mert ugye Quaestor-kötvényeket vásároltak az életük megtakarításait jelentő egy-egy millájukból a kamathozam reményében.

2018.04.14. 10:51:11

@neoteny:
egy cseh befektető megvette a telenor kelet-közép európai érdekeltséget. és mondjuk mészáros koma megveszi a magyarországi hálózatot hitelből. és létrejön a "telener". a hitel ellenértékét ellenértékét előállítják a szolganépek. a telener mérnökei, szakmunkásai, üzletkötői és kedves üzletfelei, akik előfizetnek.

erre lehet mondani, hogy na jó, de mészáros komának fingja nincs a távközlésről. mit számít az? ha a tőkepiac őt választotta ki, akkor ő versenyez egy oligopol piacon. a telekom élén álló mattheisen úrról is elmondható, hogy fingja nincs a távközlésről. na jó, de mégis csak elvégezte a columbia egyetemet és ott tanult üzleti elemzést és stratégia tervezést. mit számít az. habony árpinak nincs érettségije se. kitalálta az üzenetet: stop soros. ezzel megnyerték a sorsdöntő (~soros döntő) választást. innentől kezdve mattheisen úr is ugrál, ahogyan a kormány fütyül neki. és majd találunk egy közös ellenséget. ezért van a vodafone. csapjunk oda. tóni eligazítja a frakciót, hogy a hülyék is értsék, hogy melyik gombot kell megnyomni. a nemzetközi sajtótájékoztatón elmondjuk a nyugatnak, hogy ez így megy nálatok is. ti. az államkapitalista rendszer onnan lett átvéve.

2018.04.14. 10:52:41

@neoteny:
de melyik vallásfelekezet polgárainak erkölcsei?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 11:02:30

@444:

"a hitel ellenértékét ellenértékét előállítják a szolganépek."

Helyesen: a kocsma népfőiskolás népe szerint szolganépek azok, akik önként dolgoznak a Telenornál ill. önként vásárolják annak szolgáltatásait.

"a nemzetközi sajtótájékoztatón elmondjuk a nyugatnak"

Az Orbán-rezsim többször is nekifutott a nyugati (élelmiszer-) kiskereskedelmi láncok nacionalizálásának: az mégsem jött össze (eddig). Pedig volt jó sok nemzetközi sajtótájékoztató.

"ti. az államkapitalista rendszer onnan lett átvéve."

Még ha így is lenne, akkor is láthatóan rosszul lett átvéve. De az államkapitalizmus nyugati érvényesülésében is vannak fokozatok: más mértékű az pl. Franciaországban mint Németországban (ami jól kifejeződik pl. a két ország munkanélküliségi rátájában).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 11:03:03

@444:

Irmuska néninek meg kebelbarátnőjének, Böszörményinének mi a vallásfelekezete? Mert ugye Quaestor-kötvényeket vásároltak az életük megtakarításait jelentő egy-egy millájukból a kamathozam reményében.

Janossz 2018.04.14. 11:24:29

@444: "... na jó, de mészáros komának fingja nincs a távközlésről. mit számít az? ha a tőkepiac őt választotta ki,..."
Megint majomkodol.
Tudod, te is nagyon jól, hogy a komát ki választotta ki.

2018.04.14. 11:41:22

@Janossz:
na matthiassen urat is ugyanaz az államkapitalista működés választotta ki. csak korábban arra volt igény, hogy végezze el a columbia egyetemet. most meg arra, hogy az esti iskolát. mert úgy tűnik, hogy konjunktúrában az is elég. persze nem jött egy nagyobb válság. tehát nem lehet tudni, hogy egy ilyen esetben orbán rendszere hogyan teljesítene. lehet, hogy összeomlik, de abba már matthiassen is könnyen belebukik.

Janossz 2018.04.14. 11:45:21

@444: És Orbán mit mondott ennek a komának, mit végezzen el?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 11:47:28

@444:

"na matthiassen urat is ugyanaz az államkapitalista működés választotta ki."

Helyesen: a kocsma népfőiskolás népének az a megfejtése, hogy nincs különbség Mészáros úr és Mathiassen úr kiválasztódása között.

2018.04.14. 12:00:27

@neoteny:
nem arról van szó, hogy ne legyenek pénzintézetek, hanem arról, hogy a tőkepiac működését felügyelje, szabályozza, korlátozza az állam. ebben az esetben a befektetések rendkívül kockázatosak a törvényhatósági jogkörön kívül erő területeken. a tőkepiaci folyamatos növekedéshez az kellene gyarmatosított területeket megszállja a gyarmatosító hadsereg. de az ugye külső államhatalmi erőszak, messze nem szabad piac.

2018.04.14. 12:12:53

@neoteny:
ugyanabban a rendszerben választódik ki. a különsbég csak annyi, hogy mészáros esetén az állami beavatkozás durva, nyílt, közvetlen, egypárti, egy kormányzói diktátum eredménye. mathiassen esetén ugyanez kevésbé nyílt, közvetett, többpárti konszenzus áll mögötte. az intellektuális bűnözésnek egy kifinomultabb formája.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 12:13:22

@444:

"a tőkepiac működését felügyelje, szabályozza, korlátozza az állam [...] az ugye külső államhatalmi erőszak".

2018.04.14. 12:23:48

@neoteny:
a rendszer ugyanaz. tehát brüsszeli politbüró nem talál a magyar jogrendben olyan kitételt, amire ne mondhatná azt orbán, hogy ugyanez van valahol nyugaton. vagy ha mégis találnak, akkor megköszönik az észrevételt és módosítják a törvényt. de azzal orbán féle közjogi berendezkedés lényegileg nem változik. de ugyanezek a visszaélésre lehetőséget adó kitételek ott vannak az atlanti és transzatlanti jogrendben is. csak amerikában van egy hagyományosan kialakuló kétpártrendszer (mintha a fidesz1 és a fidesz2 váltogatná egymást), nyugat-európában a szélsőséges politikai megnyilvánulásokkal szemben sikeresek a nagykoalíciók. kelet-közép európában a nemzeti populista politikusok és pártjaik nyerik a választásokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 12:25:58

@444:

"ugyanabban a rendszerben választódik ki [...] mathiassen [helyesen: Mattheisen] esetén ugyanez kevésbé nyílt, közvetett, többpárti konszenzus áll mögötte."

De hát ez csak a kocsma népfőiskolás népének megfejtése: puszta állítás bármiféle támogató érvek vagy adatok nélkül.

Mattheisen már 1990-től kezdve pedálozott Kelet-Közép Európában: csinált egy menedzsment-karriert. Mészáros Lőrincnek két cége volt 2010-ben; idén januárban már valami 203 cégben volt közvetlen vagy közvetett érdekeltsége. Azt állítani, hogy "ugyanabban a rendszerben választódik ki" vagy egy brutális idiótaság, vagy pedig intellektuális becstelenség.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 12:27:58

@444:

"a rendszer ugyanaz."

Ez egy brutális idiótaság: a rendszer nem ugyanaz pl. Franciaországban és Németországban sem.

2018.04.14. 12:36:31

@neoteny:
a tőkepiaci központ kívül van, akkor külső államhatalmi erőszak. az amerikai nagykövetség nézőpontjából a magyar kormány beleavatkozik egy amerikai filantróp magánüzletébe. szerintük ez megengedhetetlen. de magyarország nem az usa tagállama. ettől az amerikai követség tiltakozhat a twitteren a #westandwithcivilsociety hashtag mellett. a kanadai nagykövet asszony és a német nagykövetség. és ebben az érdekesség az, hogy a német kormányzat is melléjük állnak. de rajtuk kívül senki sem. lesz egy ellenzéki tünetés. amin kiderül, hogy a fővárosi ellenzék mennyi embert képes tartósan mozgósítani.

2018.04.14. 12:41:03

@neoteny:
az eu bürokratái a magyar jogrenden nem nagyon tudtak fogást találni. azt mondják, hogy magyarország általában megsérti az eu alapértékeit. ami azonban már nem jogi, hanem politikai állásfoglalás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 12:41:54

@444:

"a tőkepiaci központ kívül van, akkor külső államhatalmi erőszak."

Ennek semmi értelme sincs: a tőkepiac mindenféle az állam(ok) általi felügyelete, szabályozása, korlátozása államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel) történik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 12:45:07

@444:

"az eu bürokratái a magyar jogrenden nem nagyon tudtak fogást találni."

Mégsem jött össze az Orbán-rezsimnek a multi élelmiszerláncok nacionalizálására törekvés a progresszív élelmiszervizsgálati díjak bevezetésével.

Janossz 2018.04.14. 12:52:44

@444: " az eu bürokratái a magyar jogrenden nem nagyon tudtak fogást találni "
Már megint a jereváni tv híradóját nézted, vagy a hajdútaplósit. Találtak, sokat is.
Kicsit hezitálnak még, aztán indul a 007-es. Mármint a cikkely.

2018.04.14. 12:53:04

@neoteny:
a héten volt errefelé egy nemzetközi jogi konferencia. és a nyugadíjba vonuló svéd ombudsman elmondja, hogy a kisebbségeknek milyen kiterjedt jogkört kellene adni. és hogy magyarországon. debrecenben hét nemzetiségi önkormányzat is van. ezek a családok legfeljebb tizes nagyságrendben élnek. egy család. például az örmény önkormányzat elnöke: Dr. Peltekian Aram Abrahamné. Zagja: Dr. Peltekian Aram Ibrahim. a mama az elnök, a fia a tag. görög önkormányzat elnöke: Tsorbatzoglou Orestis. Tag: Tsorbatzoglou Judit. apa és lánya.

ennél nagyobb önkormányzatiságot jogilag nem lehet adni. a svéd bácsinak elmagyarázzák, hogy az ő gondolkodása milyen mértékben alávaló és nyomorult ha kisebbségi magyarok jogait ugyanez telibe szarja. svéd bácsi azt mondja, hogy ri-ri-ri-ri-li. tényleg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 13:01:15

@444:

"a rendszer ugyanaz."

Ez egy brutális idiótaság: a rendszer nem ugyanaz pl. Franciaországban és Németországban sem.

2018.04.14. 13:03:25

@neoteny:
mi a lényegi eltérés a jogrendben?

2018.04.14. 13:04:51

@Janossz:
az nem egy konkrét jogsértés, hanem egy politikai állásfoglalás.

2018.04.14. 13:08:23

@Janossz:
az uniós jogrendet megkerülve politikai állásfoglalást tehetnek, és ezeket keresztül vihetik magyarországgal és lengyelországgal szemben az eu intézményeiben, de az a németek kelet-közép európai befektetéseinek a végét jelenti.

Laptop7712 2018.04.14. 13:37:01

@444: Persze, ez így van. De valamilyen gazdasági konvergenciát - fizetések emelése - meg kellene valósítani ebben a német dominált periféria szerepben.
Meglátásom szerint ennek két iránya lehet. Egyfelől a hazai beszállítói láncot megnyitják a magyar vállalkozások előtt, úgy, hogy érdemes legyen ingyen vállalkozni. - Ez Németországban is így megy, rendszerszinten - Ez feldobná kicsit a vállalkozási kedvet, és az innovációt, meg a mittelstand számára is jelentene valami előremutatót itt a félperiférián.
A másik lehetőség a német fél oligopol rendszereken keresztül a már meglévő kkv-k, cégek már meglévő termékeinek piacra juttatása szinte ingyen, úgy, hogy e rendszereken keresztül ellátják az EU-t. A nagykönyvi szabályok szerint. Ebben az esetben lehetne német típusú regionális fejlődés. De ennek komplex termékspecifikus lánckapcsolati profitmodellje nincs kidogozva, az elit nem is foglalkozott ezzel a játékkal.
Ha a gazdasági kormányzatnak egy kicsi agya van, akkor ebbe az irányba indul el, úgy, hogy diverzifikálja ezt a fejlesztendő rendszert a kínai, orosz, egyéb nyugati hatással, nagyjából egyensúlyi szinten. Az állam határozza meg a versenyhelyszíneket, ahol szabad lesz a verseny. De ez egy irányított piac, mint bárhol nyugaton, csak felülről vezérelt, és nem kialakult.
Valahogy így. Szerintem komoly változások lesznek, a német barátoknak meg lesz mondva, hogy mit, és hogyan kell csinálni a piac használatáért.

2018.04.14. 13:51:39

@neoteny:
ha ezt keresztül viszik magyarország és lengyelország ellenében, akkor németország kelet-közép európai befektetéseinek vége van. jelenleg az uniós jog megkerülésével tett politikai állásfoglalások vannak.

2018.04.14. 13:53:50

@neoteny:
a francia elnöki rendszer mennyiben demokratikusabb, mint a magyar. vagy mondjuk a francia parlamentben az elektori rendszer.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 13:59:49

@444:

"a rendszer ugyanaz."

Ez egy brutális idiótaság: a rendszer nem ugyanaz pl. Franciaországban és Németországban sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 14:02:23

@444:

"jelenleg az uniós jog megkerülésével tett politikai állásfoglalások vannak."

Ez egy brutális idiótaság:

Before making such a determination, the Council shall hear the Member State in question and may address recommendations to it [...]

www.lisbon-treaty.org/wcm/the-lisbon-treaty/treaty-on-european-union-and-comments/title-1-common-provisions/7-article-7.html

arabok balrol 2018.04.14. 15:26:11

3 hete még az volt a mantra, hogy Orbán nem halad a korral, még okostelefonja sincs, bezzeg gumicsizmája

Erre Orbánná akarják magukat reformálni a szakadék lipppsik!

nyihihi

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.14. 15:26:28

@naivugyfel: hát írd meg, anélkül honnan tudjam, mit ér

2018.04.14. 16:33:30

@neoteny:
a rendszer lényegében ugyanaz.

Janossz 2018.04.14. 16:40:28

@444: " a rendszer lényegében ugyanaz. "
Ja. Moszkva, Ankara, Asztana elég hasonló.

2018.04.14. 17:03:34

@Janossz:
moszkva, ankara, asztana teremthet a "semmiből" pénzt. ezeket szétoszthatja azoknak, akik szerintük erre érdemes. és ezek után az orosz rubel, a török lira, a kazah tenge árfolyamát beárazzák a "piacok". ez az államkapitalizmus. ugyanez a gazdasági, pénzügyi rendszer működik bécsben.

2018.04.14. 17:44:38

@neoteny:
a büsszeli politbüró egyes tagjaik folyamatosan arról cikkeznek, hogy ítéljék el magyarországot. vagy hogy alkalmazzák a hetes cikkelyt. alkalmazzák. és ha ezt keresztül viszik, akkor magyarországnak és lengyelországnak az európai unió ezen formájában nem lenne maradása. de ez azt is jelenti, hogy a kelet-közép európai befektetéseiknek vége van. a csehek álláspontja hagyományosan az, hogy a térségből kibaszni a németeket.

Janossz 2018.04.14. 17:48:47

@444: Ez az, hogy beárazzák...
Csak az idei első három hónapban csak a forinttal szemben kilenc százalékot esett a Nagy Ruszki Pénz.
www.netfolio.hu/arfolyamok/deviza/rub_7861

Janossz 2018.04.14. 17:51:32

@444: " a csehek álláspontja hagyományosan az, hogy a térségből kibaszni a németeket. "
A Fácánhoz címzett vendéglő népfőiskolásainak hagyományosan az az álláspontja, hogy a kocsmából ki kéne baszni a kocsmárost. Mindig pénzt kér az italért.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 17:54:26

@444:

Ez a kocsma népfőiskolás népének megfejtése?

screpes 2018.04.14. 18:08:59

@444:
biztos a skoda gyári nacionalisták szervezik

2018.04.14. 18:15:01

@neoteny:
ezt már sokszor megbeszéltük, hogy népfőiskolás kocsmai mezben kommentelek.

Janossz 2018.04.14. 18:18:53

@444: Ebben a mezben, meg a te eszeddel ezt sok más, értőbb közegben is tehetnéd, troll!

abdul hackeem 2018.04.14. 18:20:24

@444: Pontosan, hogy az idióta kormány szalonképtelensége miatt akarják kibakkerálni az országunkat az EU-ból, amit a magyarok viszont nem akarnak. Ezt csomózd ki.

2018.04.14. 18:20:55

@screpes:
csehország akkor lesz polgárosult ha mladá bolesláv-i skoda gyár a csehek kezébe kerül. és együttműködhetnek a németekkel autóiparban, de mellérendelő viszonyba kerülnek. csak a csehek 90-ben kibaszták sorost, amikor a magyar politikai osztály leszámítva csurka istvánt gyuri bácsinak még benyalt a meleg szarig. azóta ez ügyben átvették csurka retorikáját. sőt, felül is múlták.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 18:23:36

@444:

Helyesen: kocsmai népfőiskolás mezben tolod a brutális idiótaságokat.

2018.04.14. 18:23:38

@abdul hackeem:
politikai állásfoglalások vannak az uniós jog megkerülésével. ha ugyanis magyarország és lengyelország jogait felfüggesztik, akkor németország kelet-közép európai befektetéseinek vége van. mert hogy onnantól kedve azt nem védi semmi.

abdul hackeem 2018.04.14. 18:25:32

@444: Ja, a nép meg beletolja a szeretett kormányát a szemetesbe. Ennyike.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 18:29:45

@444:

A jánoshalmai Renner Művek magyarok kezében van, és együttműködnek németekkel az autóiparban, mellérendelő viszonyban vannak.

abdul hackeem 2018.04.14. 18:31:58

@444: A Skoda gyár cseh beszállítói hányada nagyon magas. Ha jól emlékszem 1300 beszállítója van, ennek kb. 70%-a (tévedni emberi dolog) cseh tulajdonú.
Minek kellene nekik a Skoda? Az ellátás-lánc sokkal fontosabb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 18:32:00

@444:

"politikai állásfoglalások vannak az uniós jog megkerülésével."

Ez ismét/újra egy brutális idiótaság:

Before making such a determination, the Council shall hear the Member State in question and may address recommendations to it [...]

www.lisbon-treaty.org/wcm/the-lisbon-treaty/treaty-on-european-union-and-comments/title-1-common-provisions/7-article-7.html

2018.04.14. 19:02:47

@neoteny:
a hetes cikkelyt brüsszel egyelőre nem tudta/nem akartan alkalmazni. helyette az uniós jog megkerülésével különféle politikai állásfoglalásokat tettek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 19:08:19

@444:

"helyette az uniós jog megkerülésével különféle politikai állásfoglalásokat tettek."

Ez ismét/újra egy brutális idiótaság:

Before making such a determination, the Council shall hear the Member State in question and may address recommendations to it [...]

www.lisbon-treaty.org/wcm/the-lisbon-treaty/treaty-on-european-union-and-comments/title-1-common-provisions/7-article-7.html

naivugyfel 2018.04.14. 19:09:58

@Khonsu:
"... Írd le ide, majd megszakértjük...."
Ej, ej, azért az komolytalan ötlet lenne, ha 3 bekezdésben le lehetne írni :-)
Én vettem a fáradtságot, logikailag levezetett anyagot hoztam össze 3 év alatt, értelmes kommentekkel alátámasztva, anno még neked is írtam (a kommentjeid alapján olyan személynek látlak, aki jó eséllyel meg is érti, mert képes a pártok főlé emelkedni), hogy ha érdekel, ingyen és bérmentve elküldöm. Nem írtál vissza e-mail-címet. De nem bánom, ha gondolod, megint felajánlom... :-)

2018.04.14. 19:14:28

@neoteny:
elindíthatják a hetes cikkely szerinti eljárást. de ez eleve a fidesz európai néppártból való kizárást jelentené. jelen állás szerint a néppárt 217 képviselőből elvesztenének 13-at. és 204 tagú lenne. ezzel szemben a "szocialisták és demokraták" jelenleg 189 tagúak. jövő nyáron európa parlamenti választások lesznek. a néppárt a fidesz kizárásával elvesztheti a relatív többségét. és egyébként a német gyáriparosoknak kurvára nem éri meg szembe menni orbánnal. a holland lányok, asszonyok keresztül viszik. mészáros a héten vett insterspar üzleteket.

2018.04.14. 19:17:16

@neoteny:
mai hír a helyi hírlapból.

Digitálisan a munkába
Debrecen. Cseh és lengyel szakemberek is érkeztek a digitális oktatásról szóló konferenciára pénteken a Kölcsey Központba, melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Debreceni Szakképzési Centrum szervezett, és a témája többek között az volt, hogyan lehet felkészíteni az embereket a XXI. századi munkaerőpiaci igényekre.

naivugyfel 2018.04.14. 19:19:13

=fölé (csak vakegér vagyok :-))

2018.04.14. 19:23:32

@neoteny:
szintén mai hír a helyi hírlap címoldaláról.
„Régi fényében” a T34-es
HORTOBÁGY. Befejeződött a hortobágyi tankemlékmű felújítása. A Hortobágy település szélén, a 33-as főút mellett található T–34-es harckocsi arra emlékeztet, hogy 1944 őszén páncélos ütközetet vívtak a Hortobágyon a német és a szovjet hadseregek. A reno­váláshoz szükséges 5 millió forintot az Oroszországi Föderáció biztosította.

szintén mai hír.
Debrecen és Miskolc lett a 2024-es befutó!
A két megyeszékhely rendezi az Európai Egyetemi Játékokat.
DEBRECEN, MISKOLC. Hatalmas sikert ért el a magyar sport­élet: az 1965-ös budapesti 4. nyári Universiadét követően majd’ 60 évvel, a 6000 fős sportolói létszámával minden idők legnagyobb Magyarországon megrendezett nemzetközi multisporteseményét nyerte el Debrecen és Miskolc. A pályázatot április 12-én Madridban, az Európai Egyetemi Sportszövetség közgyűlésén mutatta be a magyar küldöttség.

Két ország jutott csak át a végső rostán az Európai Egyetemi Játékok (EEJ) rendezésére benyújtott pályázatok alapján – Magyarország (Debrecen–Miskolc) és Lengyelország (Łódź) küzdöttek a 2022-es és 2024-es rendezési jogokért az EUSA Végrehajtó Bizottsága előtt.

A lengyelek a 2022-es, a magyarok a 2024-es rendezés jogát nyerték el.

tehát ezekben mi a közös? a regionalizmus. ami a nacionalizmus szelídített változata. és ugye van egy olyan veszély, hogy ezzel szemben a nagyhatalmak a hidegháború új fejezetét nyithatják.

naivugyfel 2018.04.14. 19:27:34

@HaFr:
"...HaFr · hafr.blog.hu 2018.04.14. 15:26:28
@naivugyfel: hát írd meg, anélkül honnan tudjam, mit ér..."

Korábban már felajánlottam, e-mail-címre tudom küldeni a file-méret miatt, ide nyilván nem becsatolható...
Nekem mint felhasználónak külön tudsz írni e-mailt, ott tudsz e-mail-címet megadni... már ha tényleg érdekel... tudom, nehéz... :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 19:40:08

@444:

"elindíthatják a hetes cikkely szerinti eljárást."

És ennek az eljárásnak az egyik lépése az, hogy "[b]efore making such a determination, the Council shall hear the Member State in question and may address recommendations to it [...]".

Vagyis EU-jogszabályban került megfogalmazásra az, hogy az Európa Tanácsnak meg _kell_ hallgatnia a kérdéses tagállamot és _tehet_ a kérdéses tagállamnak címzett javaslatokat.

Pontosan az lenne EU-jogellenes, ha az EU nem hallgatná meg a tagállamot arra vonatkozóan, hogy mi a tagállam álláspontja az Európa Tanács álláspontját illetően. Amely lehetetlen anélkül, hogy az Európa Tanács közölné a saját álláspontját.

De ezekkel te is tisztában vagy, csak kényszeresen tolod a kocsma népfőiskolás népének brutálisan idióta megfejtéseit.

naivugyfel 2018.04.14. 19:42:33

@HaFr:
Valami gond van a blogmotorral, az előbbi válaszomat nekem küldte, hogy választ kaptam...

Na mindegy, ezt írtam:
Korábban már felajánlottam, e-mail-címre tudom küldeni a file-méret miatt, ide nyilván nem becsatolható...
Nekem mint felhasználónak külön tudsz írni e-mailt, ott tudsz e-mail-címet megadni... már ha tényleg érdekel... tudom, nehéz... :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 19:47:33

@naivugyfel:

"Korábban már felajánlottam, e-mail-címre tudom küldeni a file-méret miatt, ide nyilván nem becsatolható..."

Csinálj egy blog.hu oldalt magadnak (ingyen van) és töltsd fel oda, esetleg több posztra szabdalva. Máris nincs szükség arra, hogy email címeket kunyerálj emberektől: a link a saját blogodra bárhová "becsatolható".

2018.04.14. 20:04:41

@neoteny:
most az van, hogy egy zöld párti képviselő kiad egy jelentést, hogy szerinte magyarországon sérülnek a szabadságjogok. vagy egy néppárti belga azt mondja, hogy szerinte orbán nem egy demokratikus módon kormányoz. és a szerzett hatalmával visszaél. ez egy szubjektív értékítélet. mert hogy tényszerűen nem tudják azt mondani, hogy na de ne nevezze ki kétharmaddal ezt vagy azt, hiszen ők is kétharmaddal nevezik ki ugyanazt, vagy egyszerű többséggel. csak nyugaton a pártok leosztják egymás között a pozíciókat. magyarországon és lengyelországban folyik egy kiszorítósdi. de most miért adja a déká a választási bizottság elnökét. az miért lenne demokratikusabb, vagy a jobbik. ha torockai parancsnok jelölné, vagy az mszp-p vagy az lmp. sallai benedek is lehetne. de ő azt mondja, hogy tényleg pofán verte volna a másikat, akkor nem tudna beszélni. na jó, lehet egy kicsit meglökte. mi lenne a "demokratikus"?

ungár péter parlamenti képviselő megveszi a magyar nemzetet, akkor abból független szabad sajtó lesz? simicska az volt? vagy korábban az volt? a hazafias népfront idején azok kisebbségben voltak a párton belül a politikai bizottsággal szemben. de az 56 után alakult népszabadság, na az volt a szabad sajtó. vagy a népszava puch lászló pártpénztárnokkal. vagy széles gábor vállalkozó a magyar hírlappal. vagy a magyar idők. ők a civil összefogás. támadják "a" civileket.

erre mondja azt böszörményiné, hogy szerinte ez a szavazatokról szól. mert ő lemondta a helyi napilapot. bement a székházba, de egy kávéfőzőt ajánlottak neki, ami szerinte többet ér, mint az éves előfizetés. na de ő a karácsony gergelyre szavaz. de mi lenne ha az olvasók választanák meg a főszerkesztőt. tehát az nem kívülről tulajdonolná pecina úr, vagy akárki. a lakosság összeadja az előfizetői díjat, a vállalatok a hirdetési díjat. ezek adják a főszerkesztőt és a felügyelő bizottság vezetőjét.

a demokraták szerint pecina úr nem demokrata. de amikor a népszabadság veszteségeit fizette, akkor demokrata volt. csak cserébe kapott egy rakás pénzt mészárostól. itt van habony árpi húgának bulija.
kepek.444.hu/2018/04/14/habony-arpad-huganak-partijan-mulatott-a-ner
tornóczky anita megyó lánya most már nem demokrata, vagy gerkens úr, aki korábban az rtl klub, most a tv2 vezérigazgatója. ki uralja az országos médiát?

böszörményiné javaslata az, hogy senki. böszörményiné egy senki. egy kisnyugdíjas, aki beszavaz karácsony gergelyre mert az ígér neki annyi pénzt, amivel kiválthatja a szívgyógyszerét. nyilván arra szavaz. ezért nem lehet rá haragudni. ki képviseli a polgárosodást? kárász robi az átévén? vagy tvrtko? ki döntse ezt el?

screpes 2018.04.14. 20:09:54

@444: Mi lenne ha átvonulnál egy másik kocsmába?
(megint mezcsere..)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 20:11:02

@444:

"most az van, hogy egy zöld párti képviselő kiad egy jelentést, hogy szerinte magyarországon sérülnek a szabadságjogok."

Ami egy EU-jogszabályokban rögzített folyamat része. Nem tetszik? Ki lehet lépni az EU-ból: a britek megszavazták, és folyamatban van a kilépésük.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 20:13:50

@444:

"de mi lenne ha az olvasók választanák meg a főszerkesztőt. [...] a lakosság összeadja az előfizetői díjat, a vállalatok a hirdetési díjat. ezek adják a főszerkesztőt és a felügyelő bizottság vezetőjét."

Tessék megcsinálni: a szövetkezet is egy érvényes gazdasági szerveződési forma Mo-n.

net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0600010.TV

2018.04.14. 20:41:23

@neoteny:
ez inkább közkereseti társaság (general partnership) vagy zrt-szerű közös vállalat.

abdul hackeem 2018.04.14. 21:27:10

@444: ...és egyébként ha világoskék, akkor neked úgyis inkább a rózsaszín...
vazzeee

2018.04.14. 22:35:49

@abdul hackeem:
miért ne lehetne helyi (megyei) lapkiadó akár úgy, ahogyan böszörményiné elképzeli. ha valaki valóban liberális, akkor azt mondja: lehet úgy is.

2018.04.14. 22:54:29

@abdul hackeem:
mert ugye van egy olyan kérdés is, hogy nem-e az zöld pötty a probléma?
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/db/HG_J1_%28ADN-Y%29.PNG
mert ahol annak többsége van az polgárháborúzik. éppen ott vannak a folyamatos balhék. van egy ilyen kérdésfelvetés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.14. 23:01:56

@444:

"miért ne lehetne helyi (megyei) lapkiadó akár úgy, ahogyan böszörményiné elképzeli."

Lehet: Böszörményiné fantáziavilágában.

Khonsu 2018.04.14. 23:23:14

@naivugyfel:

Nem szoktam privátot figyelni és az itteni mailt is ritkán nézem, így valószínűleg lemaradhattam róla. Ha elküldöd szívesen elolvasom, mert érdekel. Nekem is van egy "hobbi" projektem, immár úgy 15 éve próbálok rájönni, hogyan nézhetne ki és valósítható meg/jöhet létre az optimális rendszer. Ha követted a bloghoz írt hozzászólásaimat láthattad, hogy sok megállapításomat leírtam ide.

Amit nem, azok olyan pontosabb leírások, technikai megvalósítási lehetőségek, stb., melyek konkrét projektek tervei. Jellegüknél fogva ezek üzleti vállalkozások formájában valósulnának meg, így érthető módon nem publikusak.

Bevallom, ezekkel a Nyugatot célzom, mert ott sokkal inkább adottak hozzájuk a feltételek, egy olyan van, mely Magyarországon is egészen biztosan gond nélkül működne (gazdasági és társadalmi háttér megfelel hozzá, politikailag pedig semleges).

Így aztán, mivel a magyarországi helyzet megoldására nincs kiforrott, átfogó elképzelésem, illetve a projektjeim fejlesztésének szempontjából is jól jönnek a változatos nézőpontok a hibák kiszűréséhez, minden újdonságra, alternatív ötletre nyitott vagyok.

Privátban elküldöm a bloghoz tartozó e-mail címem, ha szeretnéd megosztani az elképzelésedet, kíváncsian várom.

naivugyfel 2018.04.16. 23:32:52

@neoteny:
Áááá. nekem túl macerás a blog-nyitás, meg nem is mindenkinek ajánlom fel a témát, csak akinél úgy érzem, érdemes rá...

naivugyfel 2018.04.16. 23:34:57

@Khonsu:
Elnézést a késésért, múltkor hosszan nem tudtam belépni az inda-pass-al, de most küldöm.

Khonsu 2018.04.18. 22:07:57

@naivugyfel:

Köszönöm, megkaptam. :)

ijontichy 2018.04.18. 22:16:01

@444: OFF
"Fokozatosan megszűnik az a szabály, hogy minden külföldi gyártónak kínai partnerrel kell vegyes vállalatot alapítania."
Ejnye! Már Kínában sem bízhatsz. Mi lesz így a vegyesvállalatokkal? Akkor most jó, vagy nem jó? :-)
totalcar.hu/magazin/hirek/2018/04/18/szabad_utat_kapnak_a_nemzetkozi_autogyartok_kinaban/
ON

2018.04.18. 22:22:06

@ijontichy:
aki a további liberalizációban bízik menjen kínába.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.18. 23:51:27

@444:

Ez nem egy nemzeti liberális álláspont.

2018.04.19. 00:45:03

@neoteny:
ilyenkor nem jön az, hogy a németek a világ felett állnak. hja, ha kínával kellene versenyezni, akkor azt mondják, hogy ezek gyarmatosítani akarnak. igen, tényleg?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 00:49:31

@444:

"ez az európai "liberális" álláspont:"

Ez meg a te "nemzeti liberális" álláspontod:

"aki a további liberalizációban bízik menjen kínába."

ijontichy 2018.04.19. 04:10:32

@444: Te mindig mindenkit el akarsz küldeni... nade mi lesz, ha ittmaradsz egyedül? Akkor kinek írsz megvalósíthatósági tanulmányt? :-)
www.youtube.com/watch?v=YNH_UCodNt0

2018.04.19. 09:16:15

@ijontichy:
senkinek se írtam, senkinek se írok megvalósíthatósági tanulmányt. pénzért különösen nem. és senkit se akarok elküldeni. aki menni akar az menjen. aki nyugatra a jogokért megy ki és nem a pénzért az vissza se jöjjön.

azt borítékolni lehetett, hogy amíg az ellenzék döntően filoszemitákból áll addig orbánnak, vagy a szélsőjobbnak kétharmada lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 09:59:23

@444:

"amíg az ellenzék döntően filoszemitákból áll"

Sanyi is filoszemita módon viselkedik. Irmuska néni és kebelbarátnője, Böszörményiné is filoszemita módon viselkednek. Zolika is filoszemita módon viselkedik. Csaknem mindenki filoszemita módon viselkedik amikor _saját magáról_ van szó.

ijontichy 2018.04.19. 13:47:44

@444: "pénzért különösen nem" Sorry, de erre csak személyeskedni lehet... Te meghülyültél??? Nem tudtad, hogy a munka nem szégyen, de Jézus koporsóját se őrizték ingyé'? ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 13:57:42

@444:

"senkinek se írtam, senkinek se írok megvalósíthatósági tanulmányt. pénzért különösen nem."

444 2017.12.09. 13:29:45
"egy ideig spanyol tanácsadó cégnek dolgoztam."

2018.04.19. 16:49:11

@neoteny:
úgy értve államnak. több tanácsadó cégnek is dolgoztam. egyáltalán nem tűnt úgy, hogy a multik bármiben is jobbak lennének a közszféránál.

2018.04.19. 16:50:30

@ijontichy:
közösségi munkáért nem kérek pénzt. ha a szellemi szabad foglalkozás nem valós árutermelésre irányul, akkor az vagy közhasznú, vagy mihaszna.

2018.04.19. 16:52:35

@neoteny:
erre mondja sanyi, hogy egy kicsit mindenki zsidó.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 17:16:23

@444:

"úgy értve államnak. több tanácsadó cégnek is dolgoztam."

De ugye nem dolgoztál a MEGAKOM Tanácsadó Irodában, sem a FORENSYS Kommunikációs Tanácsadó Kft-ben?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 17:18:52

@444:

"erre mondja sanyi, hogy egy kicsit mindenki zsidó."

Ezért fals duma a filoszemitázás.

2018.04.19. 17:34:46

@neoteny:
tanácsadóként csak multiknak dolgoztam.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 17:40:19

@444:

"tanácsadóként csak multiknak dolgoztam."

De ugye nem dolgoztál a MEGAKOM Tanácsadó Irodában, sem a FORENSYS Kommunikációs Tanácsadó Kft-ben más pozícióban, mint tanácsadó?

ijontichy 2018.04.19. 17:41:55

@444: Ja-ja... edzett talmudistákat megszégyenítő kavarás. Ha a kapitalizmus beszarik, az ilyen bartel-mániások miatt lesz. Nota bene: füvet akkor nyírok, ha az a hobbim, egyébként kihívom a lawnmower-t, vagy egyezkedek a saját/szomszéd kölyökkel. Tavasszal nemcsak az autókat rakatom rendbe, hanem kihívom a bicikliszerelőt is, hogy tegye rendbe a szezonra a bringákat... és így tovább. Az ilyenek mint te, szétkúrják az egészséges piaci szellemet, aztán meg panaszkodnak ha rosszul mennek a dolgok.

2018.04.19. 18:23:46

@neoteny:
na de mégis van egy politikai (szerintem ennél mélyebb vallási) ellentét. aminek nincs olyan megnevezése, ami ne lenne egy kicsit fals.

Janossz 2018.04.19. 20:26:32

@444: " tanácsadóként csak multiknak dolgoztam. "
Azok a multik, akik a te tanácsaidra szorultak, neadjisten elfogadták azokat, biztos kipusztultak azóta. Egytől egyig.
Tehát a népfőiskola nagy eredményt ér el általad.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 20:26:43

@444:

"na de mégis van egy politikai (szerintem ennél mélyebb vallási) ellentét."

Ha ezt úgy írtad volna, hogy "na de mégis van egy gazdaságpolitikai (szerintem ennél mélyebb ideológia) ellentét", akkor még lenne lehetőség a velem történő kiegyezésre. Ebben a formájában viszont nincs.

"aminek nincs olyan megnevezése, ami ne lenne egy kicsit fals."

Csak épp' te tendenciózusan (propagandisztikusan) nagyon fals megnevezést használsz.

2018.04.19. 20:31:15

@neoteny:
mi az ideologikus szembenállás polkorrekt megnevezése?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 20:36:01

@444:

"mi az ideologikus szembenállás polkorrekt megnevezése?"

Ideológiai szembenállás?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.19. 20:45:38

@444:

Az ideológia szembenállást mi másnak kellene neveznem?

Így hát még mindig igaz az, hogy

"aminek nincs olyan megnevezése, ami ne lenne egy kicsit fals."

Csak épp' te tendenciózusan (propagandisztikusan) nagyon fals megnevezést használsz.

2018.04.19. 21:05:20

@neoteny:
na de mi a két szemben álló ideológia? minek kellene nevezni a magyarországon az akadémikus bölcselet és a népfőiskola felfogása közötti politikai ellentétet?

Janossz 2018.04.19. 21:13:57

@444: Te a vallás felől közelíted a dolgot.
Pedig lehetne a józan ész felől is.
Ezt teszi Neoteny időtlen idők óta.
Mégsem érted.

2018.04.19. 21:21:57

@Janossz:
a common sense, a józan ész, az micsoda? amit te gondolsz a világról. csak épp van 2.8 millió idióta fideszes és 1.1 millió idióta jobbikos? mert hogy ők ugye nem demokraták. és egyébként ők a választók 70%-a.

2018.04.19. 22:10:31

@neoteny:
ők kicsodák?
figyelo.hu/v/itt-a-vegleges-lista/
hogyan kellene őket nevezni. és akik velük szemben állnak azok kicsodák?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 00:08:19

@444:

"ők kicsodák?"

A Figyelő Soros-listájára önként jelentkezettek.

"hogyan kellene őket nevezni."

A Figyelő Soros-listájára önként jelentkezetteknek.

"és akik velük szemben állnak azok kicsodák?"

A Fidesz Soros-listájának összeállítói.

Az utóbbiak intellektuális igénytelenségét mutatja az, hogy a doktori címeket viselőket a lexikális sorrendben a 'Dó' és a 'Dv'-vel kezdődő nevek közé rakták.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.20. 07:54:56

@neoteny: borzasztó színvonal, igazi Schmidt Mária spinoff

2018.04.20. 09:25:29

@neoteny:
ne viseljenek doktori címeket és majd az ábécé sorrendben a megfelelő helyre kerülnek. különben is jogában a figyelőnek úgy rendezni a neveket, ahogyan akarják.

de miért ne lehetne soros listának nevezni. miért idézné ez a legsötétebb vészkorszakot. ők az orbán kormányt meg akarják buktatni. és egyébként lehetőségük volt erre néhány hete. és gyengíthetik jövő nyáron és ősszel, amikor európa parlamenti és önkormányzati választások lesznek.

na de még mindig nem tudjuk, hogy mi az az ideológia, ami orbán elleneseket összetartja. önjelölt elitisták a populizmussal szemben, vagy micsoda. hogy kellene őket nevezni. mert hogy a filoszemita megnevezés is fals egy kicsit. mert hogy sanyi szerint egy kicsit mindenki zsidó. az őskeresztények is sémiták voltak. az arabok is sémiták. a csecsenek és az ingusok többsége is sémita.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 10:25:58

@444:

"ne viseljenek doktori címeket és majd az ábécé sorrendben a megfelelő helyre kerülnek. "

Vagy pedig a "reálértelmiségi", aki sorba rendezi a listát, ír egy darab kódot amelyik elszeparálja a Dr./dr. részt a névtől, sorbarendezi a rekordokat név alapján majd kilistázza azokat az ilyen módon már helyes rendezés szerint.

"különben is jogában a figyelőnek úgy rendezni a neveket, ahogyan akarják."

Hogyne: és mindenkinek jogában áll következtetéseket levonni ebből a publikálók intellektuális igényességére vonatkozóan.

"de miért ne lehetne soros listának nevezni."

Lehet Soros-listának nevezni: de ettől még nem keletkezik a listára kerültek és Soros György között semmiféle partikuláris kapcsolat.

"ők az orbán kormányt meg akarják buktatni."

Feltételezhezően ez a közös bennük -- de az is nagyon valószínű, hogy ilyen emberből nem csak az a ~2,000 ember van Mo-n, aki a listára került.

"na de még mindig nem tudjuk, hogy mi az az ideológia, ami orbán elleneseket összetartja."

Ez feltételezi azt, hogy létezik _egyetlen_ ideológia, ami az Orbán-elleneseket összetartja -- ami egy indokolatlan feltételezés. Vona Gábor és Fekete-Győr András is lehet Orbán-ellenes anélkül, hogy _egyetlen_ ideológia tartaná össze őket.

"hogy kellene őket nevezni."

Orbán-elleneseknek? És/vagy Fidesz-elleneseknek?

2018.04.20. 12:34:07

@neoteny:
ezen a listán vajon mennyi a budapestiek és a vidékiek aránya? 100:0?

2018.04.20. 12:41:23

@neoteny:
ezen a listán vajon mennyi a "demokraták" és a jobbikosok aránya? 100:0? mi az, hogy "liberális" "demokrata"?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 12:47:08

@444:

1) ezen a listán 267 név van, így a 100:0 arány lehetetlen

2) ezen a listán azok vannak, akik önként iratkoztak fel; ami szükségszerűen nem ugyanaz, mint a többi ~2,000 akiket a Figyelő figyelői írtak fel

3) mi a jelentősége annak, hogy mi a budapestiek és a vidékiek aránya?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 12:48:04

@444:

"mi az, hogy "liberális" "demokrata"?"

Mi az, hogy "nemzeti" "liberális"?

2018.04.20. 13:50:01

@neoteny:
na de miért akar valaki felkerülni egy olyan listára, amit szerintük nem is szabadna összeállítani. mi tartja össze ezt a csoportosulást? közös ideológia vagy szimplán kormányellenesség?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 15:22:46

@444:

"na de miért akar valaki felkerülni egy olyan listára, amit szerintük nem is szabadna összeállítani."

Ezt azoktól kell megkérdezned, akik önszántukból jelentkeztek a listára kerülésre. Mivel én nem tettem ezt, bármiféle magyarázat a részemről csak fantáziálgatás lenne mások -- minden valószínűség szerint plurális -- motivációiról.

"mi tartja össze ezt a csoportosulást?"

Mi tartja össze az egyének azon "csoportosulását" akik elektromos fogkefét vásárolnak azon túl, hogy ez a partikuláris preferenciájuk közös? Egyáltalán: "csoportosulásnak" tekinthetőek egy közös preferencájuk alapján? Mert ha nem, akkor az "összetart(oz)ás" közöttük inkább elképzelt, mint valós.

"közös ideológia vagy szimplán kormányellenesség?"

Az egyetlen, amit lehet állítani az, hogy ennek a listának a felállításával szembeni ellenesség közös bennük. Amilyen mértékben ennek a listának a felállítása a kormány tevékenysége, olyan mértékben közös a kormányellenesség.

2018.04.20. 15:40:44

@neoteny:
a nacionalista az, aki azt mondja, hogy elsődleges politikai identitás a nemzet. és az külpolitikai értelemben szuverén. magyarországon nacionalista párt a fidesz és a jobbik. a baloldali pártok (mszp-p, dk, lmp szerintük nem túl jó az, hogy az európai külpolitikai értelemben szuverének. különösen igaz ez a magyarokra. mert hogy az csak konfliktust jelent a szomszédokkal. a megoldás az európai egyesült államok. ez az európai nemzet. és abban minden nemzetiség kulturálisan autonóm. ez a nem-nemzeti liberális álláspont. tehát mondjuk debrecenben a kodály kórus szabadon működhet. mert hogy lényegében egyetlen államhatalmi központ áll felette. ez brüsszel. és a debreceniek az európai alkotmányos kereteken belül úgy danolásznak ahogyan csak akarnak. de ezen túl semmiféle joghatóságuk nincs. hiszen miért is lenne. a lehető legnagyobb szabadságot biztosítja az európai unió. és erre a garancia a nyugati típusú polgári hagyományok jelentik, amivel a magyarok nem rendelkeznek. és ennek az átvételére se igazán alkalmasak. tehát ezt külső akarattal, szelíd kényszerrel kellene rávenni a magyar választók többségét, hogy átvegyék a nyugat-európai alapvető normáit. nagyjából ez a neoliberális, neokonzervatív értelmiség álláspontja.

és ezzel szemben orbán viktor illiberális demokráciát hirdet. szijjártó péter kiosztja az ensz menekültügyi biztosát. ahol magyarország szuverén tagállam. és az európai tagállamok sem mondtak le a szuverenitásukról. a németek és a franciák se. így a magyarok se. és ezt az illiberálisnak mondott szuverenista álláspontot erősítette fel a migráns krízis. a magyar választók 70%-a jobboldali.

a nemzeti liberálisok azt mondják, hogy a nemzet külpolitikai értelemben szuverén. de a többségi nemzetség és a kisebbségi nemzetiségek belpolitikában autonómok. tehát amíg a balliberálisok egy monolitikus európai jogegységet hirdetnek. addig a jobboldaliak szuverén kormányzást és a liberálisok önkormányzati autonómiát hirdetnek. magyarországon nincs nemzeti liberális párt. talál a néppártosodó jobbikból lehetne ilyen. de ők is inkább az nemzeti radikalizmus és az illiberális demokrácia tartása mellett érvelnek egészen addig amíg "balliberálisok" a parlamentben vannak.

2018.04.20. 15:42:23

@neoteny:
... nem túl jó az, hogy az európai unióban a magyarok* ...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 16:38:40

@444:

Köszönöm, hogy vetted a fáradságot a kérdésem megválaszolására.

"külpolitikai értelemben szuverén"

"ahol magyarország szuverén tagállam."

"az európai tagállamok sem mondtak le a szuverenitásukról"

"az illiberálisnak mondott szuverenista álláspont"

"a nemzet külpolitikai értelemben szuverén"

"szuverén kormányzás"

Egy szuverén entitás önkéntesen, saját szabad akaratából (vagyis nem egy másik szuverén entitás általi erőszak hatása alatt) köt egyezményeket/szerződéseket: vállal kötelezettségeket cserébe a másik szerződő fél (vagy felek) általi kötelezettségvállalásokból származó előnyökért. De a szuverenitás nem terjed ki arra, hogy a szerződő szuverén entitás szabadon megszegheti az egyezményben/szerződésben magára vállalt kötelezettségeket. Ahogy már korábban írtam volt, az egyezmények/szerződések megkötése szükségszerűen a szuverenitás valamilyen mértékű feladásával jár, ti. azzal, hogy a szuverén módon vállalt kötelezettségeket teljesíteni _kell_: _pacta sunt servanda_. Ezt nem lehet azzal elintézni, ahogy te tetted: "értem, hogy ez a pacta sunt servanda. csak a népek nem így gondolkodnak. vagy legalábbis a többség." Azok "a népek", amelyek "nem így gondolkodnak", kiközösítésre kerülnek: előbb-utóbb senki sem akar majd velük egyezményeket/szerződéseket kötni, mert demonstrálják azt, hogy "nem így gondolkodnak", vagyis elfogadják (sőt követelik) az egyezményekből/szerződésekből származó előnyöket, de -- a szuverenitásukra hivatkozva -- megtagadják az egyezményesen/szerződésesen vállalt kötelezettségeik (a másik fél számára szolgáló előnyök) teljesítését.

Így hát minden olyan a szuverenitásra történő hivatkozásod hamis, amikor a szuverén módon kötött egyezmények/szerződések be nem tartását is szuverén jognak tekinted.

2018.04.20. 18:10:38

@neoteny:
ha valaki tüv tanusítványt szeretne, akkor felkéri ezt a németországi minőségbiztosító intézetet, amelynek szakértői bevizsgálják a legkülönfélébb termékeket és kiállítanak egy dokumentumot. de ha valaki azt mondja, hogy köszöni szépen, de nem engedi be a tüv amúgy nyilván kiváló munkatársait a műhelyébe, akkor nem engedi be. mi alapján vizsgálódnak az ngo-k. mert jelenleg legalább is nem adófizetők.

a stop soros törvénycsomag azt mondja, hogy fizessenek adót és az ellenőrzés legyen kölcsönös. tehát ahogyan ők is bármikor betekinthetnek a kormányhivatalok működésébe. van egy közzétételi rend. az ngo-k jogot formálnak arra, hogy bármikor bármilyen adatot kikérjenek a kormányhivatalokból. rendben. de ez legyen kölcsönös. megérkezik egy kormánytisztviselő. és nézhessen bele a levelezésbe. tegyük átláthatóvá az ellenőrző szervezetek munkáját. erre azt mondják, hogy ez egy súlyos beavatkozás. pedig a kormány lényegében csak annyi ellenőrző jogkört követel, amit az ngo-k maguknak követelnek úgy, hogy nincs politikai legitimációjuk, nincsenek megválasztva.

2018.04.20. 18:32:08

@neoteny:
nemzetközi egyezmények betartására vonatkozó protokollokat dolgozzák ki. a helsinki záróokmányban foglaltakat ellenőrizze egy nemzetközi szervezet. a finn kormány vagy helsinki önkormányzata tegyen erre javaslatot az ellenőrzési jogkörökre. és ahhoz a kormányok vagy csatlakoznak, vagy nem csatlakoznak.

a cöf jogosult betekinteni az amerikai kormányhivatalok működésébe. bencsik andrás azt mondja, hogy jó napot kívánok jöttünk ellenőrizni egy amerikai kormányt. mert hogy ők is ugye "a" civilek. jogukban áll megtenni ugyanezt?

Janossz 2018.04.20. 19:02:58

@444: " nemzetközi egyezmények betartására vonatkozó protokollokat dolgozzák ki "
Már rég kidolgozták. Jognak hívják. Ez esetben nemzetközi jog.

" bencsik andrás azt mondja, hogy jó napot kívánok jöttünk ellenőrizni egy amerikai kormányt. mert hogy ők is ugye "a" civilek. jogukban áll megtenni ugyanezt? "
Hány amerikai állampolgár akarta ellenőrizni a magyar kormányt? Hány kapott erre engedélyt?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 19:20:28

@444:

"de ha valaki azt mondja, hogy köszöni szépen, de nem engedi be a tüv amúgy nyilván kiváló munkatársait a műhelyébe, akkor nem engedi be."

Így van. Azt viszont nem teheti meg, hogy nem engedi be a TÜV amúgy nyilván kiváló munkatársait a műhelyébe, de kirakja a TÜV vizsgálat elvégzését tanusító címkét a termékeire.

"mi alapján vizsgálódnak az ngo-k."

A "2011. évi CXII. törvény
az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról" alapján:

I. FEJEZET
ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK
1. A törvény célja
1. § E törvény célja az adatok kezelésére vonatkozó alapvető szabályok meghatározása annak érdekében, hogy a természetes személyek magánszféráját az adatkezelők tiszteletben tartsák, valamint a közügyek átláthatósága a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez és terjesztéséhez fűződő jog érvényesítésével megvalósuljon.

net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1100112.TV

"az ngo-k jogot formálnak arra, hogy bármikor bármilyen adatot kikérjenek a kormányhivatalokból."

Ez egy brutális idiótaság.

"az ngo-k maguknak követelnek úgy, hogy nincs politikai legitimációjuk"

Hogyne lenne legitimációjuk: ld. a fenti törvénycikket.

2018.04.20. 19:24:25

@Janossz:
az osf egy amerikai központú magánvállalkozás. magánérdekeket szolgál.

megteheti-e a cöf, hogy létesít egy irodát az egyesült államokban. először is adót nem fognak fizetni. mert különben az beavatkozás "a civilek" munkájába. másodsorban viszont jogukban áll betekintést nyerni az amerikai kormányhivatalok működésébe. mert aggódnak a szegény kis amerikaiakért. ez a cöf-nksz. lényegét tekintve ugyanaz, mint az osf-ngo. ez így működhetne szabadon. feltéve, hogy széles gábor ezt megfinanszírozza?

2018.04.20. 19:26:17

@neoteny:
ne viccelj már. számtalan olyan hír van, hogy ezt vagy azt "kipereltek" a kormányhivataltól. tehát a kötelező közzétételen túl követelnek adatokat. és ennek a követelésnek a bíróság helyt ad. rendben. de ugyanezt megtehetné a cöf amerikában?

2018.04.20. 19:29:02

@neoteny:
benyújtanak egy másik javaslatot. a kormányhivatalok civil ellenőreit viszont lehessen ellenőrizni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 19:41:02

@444:

"számtalan olyan hír van, hogy ezt vagy azt "kipereltek" a kormányhivataltól. [...] és ennek a követelésnek a bíróság helyt ad."

No ha sikeresen pereltek, akkor nem igaz az, hogy "tehát a kötelező közzétételen túl követelnek adatokat".

Janossz 2018.04.20. 19:44:42

@444:
"ne viccelj már. számtalan olyan hír van, hogy ezt vagy azt "kipereltek" a kormányhivataltól. tehát a kötelező közzétételen túl követelnek adatokat.

Ne viccelj már! Magyarországon a kötelező adatszolgáltatást szokás "kiperelni". Másképp nem megy.

" a kormányhivatalok civil ellenőreit viszont lehessen ellenőrizni. "
Agyadra ment a szatmári szilva.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 19:44:50

@444:

"a kormányhivatalok civil ellenőreit viszont lehessen ellenőrizni."

Ez már most is így van:

2011. évi CLXXV. törvény
az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról

[...]

I. fejezet
Az egyesülési jog alapján létrejött szervezetek

[...]

(4) Ha az egyesület olyan tevékenységet végez, amelyet jogszabály engedélyhez (feltételhez) köt vagy egyébként szabályoz, e tevékenység felett a tevékenység szerinti hatáskörrel rendelkező állami szerv a hatósági ellenőrzésre irányadó szabályok alkalmazásával felügyeletet gyakorol.

net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1100175.TV

2018.04.20. 19:49:23

@neoteny:
így van, mert így ítél a bíró. amire azt mondja a geci orbán, hogy majd azt is átalakítja. de ez egy olyan hatalmi játszma, amiben egyetlen lépés sem a kölcsönösség jegyében történik.

mert ugye a normalitás az lenne, hogy ha az ipartestület felett pénzügyi felügyeletet gyakorol az állam, akkor az ipartestületeknek is jogában felügyeletet gyakorolni az állam felett. tehát az ellenőrzési jogkör kölcsönös. de ugye az ngo-k nem a magyar vállalkozások érdekeit szolgálják, hanem amerikai magánérdeket.

2018.04.20. 19:51:17

@neoteny:
felteszem lázár parancsnok ez alapján tartott ellenőrzést a norvég civil alapnál. amire azt mondták, hogy a kötelező közzétételen túl a kormány ne szóljon bele "a civilek" munkájába. az ellenőrzési jogkör legyen kölcsönös.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 20:03:11

@444:

"így van, mert így ítél a bíró."

Mert a bíró úgy ítéli meg, hogy a vonatkozó törvény szerint a felperes (ek)_nem_ "a kötelező közzétételen túl követelnek adatokat".

"de ez egy olyan hatalmi játszma, amiben egyetlen lépés sem a kölcsönösség jegyében történik."

A hatalmi játszmák épp' attól hatalmi játszmák, hogy nem áll fenn a kölcsönösség a felek között.

"If men were angels, no government would be necessary. If angels were to govern men, neither external nor internal controls on government would be necessary. In framing a government which is to be administered by men over men, the great difficulty lies in this: you must first enable the government to control the governed; and in the next place oblige it to control itself."

-- Alexander Hamilton

"az ngo-k nem a magyar vállalkozások érdekeit szolgálják"

Az NGO-k a magyar polgárok érdekeit szolgálják olyan mértékben, amennyiben a magyar polgárok törvényekben lefektett jogainak érvényesítését segítik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 20:08:18

@444:

"felteszem lázár parancsnok ez alapján tartott ellenőrzést a norvég civil alapnál."

A 355/2011 (XII. 30.) Kormányrendelet 11§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Orbán Viktor személyes utasítására a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatot folytatott le, majd feljelentést tett. Az ügyészség elutasította a feljelentést, a KEHI pedig a később megkötött norvég-magyar megállapodás értelmében elállt a további fellebbezéstől. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is vizsgálatot tartott, melynek ideje alatt felfüggesztette a Norvég Alap által finanszírozott egyes szervezetek adószámát, valamint e vizsgálat keretében a rendőrség házkutatást tartott. Az adószám felfüggesztése az Alkotmánybíróság elé került, a házkutatást pedig utóbb törvénytelennek találta a bíróság, mivel a házkutatás idején bűncselekmény gyanúja nem volt megállapítható. Végül a NAV megszüntette az eljárását bűncselekmény hiányában.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Norvég_Alap-ügy

2018.04.20. 20:32:53

@neoteny:
egy példa arra hogyan működött ez a "sötét" középkorban.

Ezen mi mezővárosunk hiteles pecsétjével megerősített levelünk erejével és bizonyságával kiadódott Debrecen, Szent András apostol napján az 1574-ik évben Torkos János, Debrecen város jegyzője, maga kezével.

Mi, Szabó Dávid Debrecen mezőváros főbírája, esküdt polgárai és szenátorai jelen levelünk által mindenkinek, akiket illet, emlékezetbe ajánljuk, hogy a debreceni fazekas mesterek nevében és személyében eszes Fazekas Balázs, Fazekas Jakab, Fazekas György, Fazekas Benedek, Fazekas Mihály élénkbe jővén, jelenteni kívánták, minthogy nekik is nagyon szükségük lenne más debreceni kézműves mesterséget folytató mesterek szokása és rendtartása szerint, a jó rend megőrzése végett, valamiféle bizonyos törvényekre és statútumokra, teljes alázatossággal kérvén bennünket, hogy általuk elébünk terjesztett bizonyos rendtartásokat statútumokat fogadjuk el és erősítsük meg, őket azonban tartsuk meg és azokat mások által is tartassuk meg.

tehát az iparosok a városi alkotmányosság keretében javaslatot tettek az ágazat működésre. és azt a választott városi tanácsosok, választott esküdtek és a választott bíró elfogadták. az egy gyarmatosító iparpolitika, hogy ezt majd megmondják kívülről.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 20:37:10

@444:

"azokat mások által is tartassuk meg"

Ez meg egy belső gyarmatosító iparpolitika volt.

2018.04.20. 20:48:11

@neoteny:
ezeket a rendeleteket úgy fogadják el, mint szabadságjogokat. amivel szabadságot nyernek a fazekasok és egyben a polgárság.

Az alázatos kérelmük meghallgatása után sem a fazekasmestereket, sem mint ahogy másokat sem akarván - mivel az emberi társaság szilárd támasza az illő rend, rend nélkül és rendetlenül forgolódni, ezért nekik hajlandóságot és engedélyt mutatunk, hogy ők is minden előírt szabállyal és törvénnyel éljenek, azt élvezzék és annak örülhessenek ezután is, ahogy annak erejét az igazság előírja.

Egyben engedélyezzük és engedjük is a jelen levél erejével, de azzal az emlékezetben maradó hozzátétellel, hogy ha időjártával a mostani és jövőbeni debreceni fazekasmesterek nyakasságból vagy vakmerőségből, vagy más ürügytől vezettetve Debrecen mezőváros közönségének sérelmére vagy kárára, annak szabadsága és szokása ellen, ezt a fent írt tizenhárom cikket nem tartanák meg, nem becsülnek meg a dologban a hajlandóságunkat és kedvezésünket, őket bármiféle főember kegye által az abban való engedelmességben bármiféle fogyatkozásban tapasztalnánk, vagy azt készíteni tetten érnénk, akkor minden általunk engedett szabadságukat tüstént elveszítsék és a korábbi rendeletlenségben és zűrzavarban tartoznak és kötelesek tengődni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 20:56:50

@444:

"ezeket a rendeleteket úgy fogadják el, mint szabadságjogokat."

Helyesen: te próbálod ezeket a korlátozó rendeleteket a nihilista-posztmodernista propagandád alkalmazásával úgy árulni, mint szabadságjogokat.

"amivel szabadságot nyernek a fazekasok és egyben a polgárság."

Helyesen: amivel szabadságot nyernek a fazekasok arra, hogy a fazekastermékek piacára belépő termelők körének mesterséges szűkítésével magasabb árakat (megszolgálatlan vagyontranszfert) kényszerítsenek a fazekastermékek helyi (debreceni) fogyasztóira.

2018.04.20. 20:59:38

@neoteny:
ha úgy tetszik, akkor a céhmesterek és a város szerződtek.

2018.04.20. 21:00:33

@neoteny:
[...] akkor minden általunk engedett szabadságukat tüstént elveszítsék és a korábbi rendeletlenségben és zűrzavarban tartoznak és kötelesek tengődni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 21:03:21

@444:

"ha úgy tetszik, akkor a céhmesterek és a város szerződtek."

Helyesen: a céhmesterek és a város vezetősége (politikusok és bürokraták) szerződtek a város többi lakosai szabadságának csökkentésére.

2018.04.20. 21:04:31

@neoteny:
maguk a fazekasok nem árulhatták mások fazekát. csak korlátokkal. "a debreceni lakosoknak, mind az országos vásárok (nundina libera), mind a vásárokon kívül hétköznapokon minden időben legyen szabadságuk, bármiféle fazekas mü vagy edény behozatalára és árulására."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 21:06:42

@444:

"általunk engedett szabadságuk"

A szabadság(jog)ok nem bárki engedélyezéséből származnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 21:14:00

@444:

Abból, hogy

"a debreceni lakosoknak, mind az országos vásárok (nundina libera), mind a vásárokon kívül hétköznapokon minden időben legyen szabadságuk, bármiféle fazekas mü vagy edény behozatalára és árulására."

nem következik az, hogy

"maguk a fazekasok nem árulhatták mások fazekát. csak korlátokkal": mivel a debreceni fazekasok is debreceni lakosok voltak, az első idézet következetes alkalmazása esetén a fazekasok is hozhattak be és árulhattak bármiféle fazekas művet vagy edényt.

Továbbá az első idézetben foglaltak épp' a fazekastermékek piacának anarchiáját engedélyezte: "rendetlenséget és zűrzavart".

2018.04.20. 21:15:08

@neoteny:
az idegen kereskedők voltak korlátozva. a debreceni polgárok nem.

2018.04.20. 21:18:52

@neoteny:
ha bármiféle főember úgy találná, hogy a fazekasok nem tartják be ezeket az artikulusokat, akkor "minden általunk engedett szabadságukat tüstént elveszítsék és a korábbi rendeletlenségben és zűrzavarban tartoznak és kötelesek tengődni". ezzel éppen az anarchiát számolták fel.

2018.04.20. 21:22:26

@neoteny:
Tudva vagyon, hogy az itt készült konyha cserépedények korántsem olyan jók és nem ollyan tartósak mint azok, a mellyeket ide némely más helységekből szoktak vásárra hozni, mellynek rend szerént csak azt az okát szokták az itt való mesterek adni, hogy a föld a mellyből dolgoznak nem ollyan jó mint másutt.

Ha minden legközelebb való föld nem alkalmatos, keressenek távolabb jobbat, azonkívül bizonyos az, hogy nem csupán tsak a föld, hanem, a Munka is hordozza a Művnek jóságát, és így ha az illendő munkát megadják, s a régi vagy esetlen formák helyett újjabb vagy kellemetesebb formát adnak a Műveiknek, úgy azok is mindjárt kellendőbbek lesznek, az idegenek nem fogják az itt valóknak keresetét el venni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 21:32:27

@444:

"az idegen kereskedők voltak korlátozva. a debreceni polgárok nem."

Az idegen kereskedők korlátozásával mindazon debreceni polgárok is korlátozásra kerültek akik idegen kereskedőktől kívántak vásárolni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 21:35:58

@444:

"s a régi vagy esetlen formák helyett újjabb vagy kellemetesebb formát adnak a Műveiknek, úgy azok is mindjárt kellendőbbek lesznek, az idegenek nem fogják az itt valóknak keresetét el venni."

Kiváló: az író arról értekezik, hogy mit célszerű tenni a fazekastermékek piacán uralkodó anarchiában azoknak, akik több jövedelemre kívánnak szert tenni.

2018.04.20. 22:08:27

@neoteny:
erről a városi tanácsosok és a bíró értekeznek. ha "legközelebb levő való nem alkalmatos, akkor keressenek távolabb jobbat", "az illendő munkát megadják", "a régi vagy esetlen formák helyett újjabb vagy kellemetesebb formát" adjanak a műveiknek.

mert ha "bármiféle főember kegye által az abban való engedelmességben bármiféle fogyatkozásban tapasztalnának" akkor minden korábban "engedett szabadságukat tüstént elveszítsék és a korábbi rendeletlenségben és zűrzavarban tartoznak és kötelesek tengődni."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.20. 22:17:58

@444:

"erről a városi tanácsosok és a bíró értekeznek. ha "legközelebb levő való nem alkalmatos, akkor keressenek távolabb jobbat", "az illendő munkát megadják", "a régi vagy esetlen formák helyett újjabb vagy kellemetesebb formát" adjanak a műveiknek."

Igen, arról értekeznek, hogy mit célszerű tenni a fazekastermékek piacán uralkodó anarchiában azoknak, akik több jövedelemre kívánnak szert tenni.

"mert"

Nem mert; a városi tanácsosok és a bíró nem _előírták_ a fazekasoknak azt, hogy mit tegyenek ha a fazekastermékek piacán uralkodó anarchiában több jövedelemre kívánnak szert tenni, hanem _leírták_ azt, hogy hogyan lehet a fazekastermékek piacán uralkodó anarchiában több jövedelemre szert tenni.

"általunk engedett szabadságuk"

A szabadság(jog)ok nem bárki engedélyezéséből származnak.

2018.04.21. 07:57:03

@neoteny:
nincs anarchia. kettős kiválasztás van.

Első: hogy évenként, két becsületes tisztes életű férfit válasszunk (ahogy mondják) a céh mesterének a fazekas mesterek közül, akik az ő fazekas mesterségükre és rendtartásukra ügyeljenek.

2018.04.21. 08:34:35

@neoteny:
a szabadságjogoknak legalább egy része szokásjog. közösségi norma. aztán, hogy létezik-e egyetemes norma az hit kérdése. a humanitás azt mondja, hogy van ilyen. a realitás az, hogy nincs. hanem csak szeretünk benne hinni. és ebből lesznek a vallások. és a 16. századi reformáció egy félig világias egyházat teremtett megint ugye a kettős kiválasztásra van alapozva. a hitközség választ egy papot, egy lelkészi vezetőt, és mellé egy világi személyt. és ilyenformán szerveződik az egyház. minekután a hit részben evilági, részben nem evilági. mindez a városi alkotmányosság keretében szerveződik az ellenreformáció következtében. ebből fakad a polgári fejlődés. legalábbis errefelé. így lesz debrecen keresztyén respublika, mezővárosból szabad vásárváros. ehhez társul a függetlenségi nacionalizmus. a környező mezővárosokból, jobbágyfalvakból létrejövő katonatelepekből jönnek létre a hajdúvárosok. de azokban a polgárosodás megint városi alkotmányosság keretében megy végbe. hajdúvárosok összefogásából jön létre hajdúkerület, majd később hajdú városmegye. és debrecen megyei jogú város. tehát a város és a vidék közjogi értelemben egyenrangúvá válnak.

a filoszemita felfogásban vidékies jog nem létezik. kis, közép, vagy térségnek nincsenek jogai. azoknak hagyományosan ugyebár egyházuk van. a filoszemita felfogás az, hogy nincs egyházjog. a nemzeti kereszténység azt mondja, hogy van egyházjog. az lehet, hogy egyetemes. a katolikusok szerint igen. a reformáltak szerint ki tudja? na de mindenesetre az egyház vezetői legyenek félig világiasak és választottak. ebből következik a kettős kiválasztás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 08:47:32

@444:

Sanyit sem választotta ki senki arra, hogy használtcikkekkel kereskedjen. Mint ahogy nem választotta ki senki arra általános iskolában, hogy meztelen nős kártyanaptárakkal sefteljen.

2018.04.21. 09:10:41

@neoteny:
lehet mondani, hogy a céhmesterek évenkénti választása versenykorlát. de ez legrosszabb esetben is egy duopol piacot hoz létre a város piacán. de sokszor probléma, hogy az iparosok nem akarnak céhmesterek lenni. mert hogy a fizetség sokáig a céhmesterségért nem is járt.

cserépkálya építéshez szükség van téglára. megegyeznek, hogy azt az inasok közös munkával állítsák elő. de azt pénzzel meg lehessen váltani. alkalmaznak téglavetőket, kemencerakókat. vagy hogy a mézesek, az olajosok és a magvasok az árujukkal együtt értékesíthetik a fazekat. de azt vegyék a helyiektől. és azok kapnak mézet, olajat, olajos magvakat. ez az idegen kereskedőket korlátozza. vagy mondjuk szabályozzák, hogy az egyik mester képviselhesse a másikat a gyűléseken nyilván csak felhatalmazással. mert hogy a céh akármelyik tagja összehívhatott gyűlést a vasárnapi istentisztelet után.

a filoszemita beállítás az, hogy a céh az a versenyt korlátozó szörnyűséges dolog volt. az idegen kereskedőket korlátozták. de nem zárták ki. a fogyasztói érdekeket figyelembe vették. ahogyan fenti példa is mutatja. az országos vásárokon mindenki árulhatott. idegen kereskedők is. azon kívül a helyi kereskedők. és a céhtagok közül hetente kettő.

ha ezek a szabályok érvényesülnek, akkor azzal lényegében egy duopol piac jön létre. és ezzel szemben állnak a hitelezésre alapozott monopolkapitalista törekvések. és egyébként sikeresen fel is számolják. kívülről a németek egy része. a belső piacon a zsidók egy része ellenzi minden módon a szabályozást. a mai napig.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 09:19:56

@444:

"cserépkálya építéshez szükség van téglára. megegyeznek, hogy azt az inasok közös munkával állítsák elő. de azt pénzzel meg lehessen váltani. alkalmaznak téglavetőket, kemencerakókat. vagy hogy a mézesek, az olajosok és a magvasok az árujukkal együtt értékesíthetik a fazekat."

My colonial, wardha bagful! A bakereen's dusind with tithe
tillies to boot. That's what you may call a tale of a tub ! And Hi-
bernonian market! All that and more under one crinoline enve-
lope if you dare to break the porkbarrel seal. No wonder they'd
run from her pison plague. Throw us your hudson soap for the
honour of Clane! The wee taste the water left. I'll raft it back,
first thing in the marne. Merced mulde! Ay, and don't forget the
reckitts I lohaned you. You've all the swirls your side of the cur-
rent. Well, am I to blame for that if I have? Who said you're to
blame for that if you have.' You're a bit on the sharp side. I'm on
the wide. Only snuffers' cornets drifts my way that the cracka
dvine chucks out of his cassock, with her estheryear's marsh
narcissus to make him recant his vanitty fair. Foul strips of his
Chinook's bible I do be reading, dodwell disgustered but chickled
with chuckles at the tittles is drawn on the tattlepage. Senior ga
dito: Faciasi Omo! E omo fu fd. Ho! Ho! Senior ga dito: Faciasi
Hidamol Hidamo se ga facessa. Ha ! Ha ! And Die Windermere.

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2018.04.21. 09:26:47

@neoteny:
na de sanyi azt mondja, hogy a használt cikk kereskedők álljanak össze egy társaságba. részben alkalmi munkavállalók is alkothassanak közös vállalatot. azok, akik a használt cikk kereskedelemben érdekeltek. legalább részben legyen övék a zsibogó. ami most önkormányzati tulajdon. a város az adófizetésért cserébe engedje át a piacteret a helyiek számára. és azt felügyelje. válasszanak két vásárbírát a termelői és a fogyasztói érdekvédőt. természetes gazdasági rendben a piac természetes módon védett. közbirtokosságon alapuló magánszolgáltatások. vegyes gazdaság. ezt hirdeti a népfőiskola. klasszikus háziiparosság és vásárvárosi gondolkodás.

na most ennek nyilván úgy van értelme, hogy egy városban a lakosság döntő többsége valós árutermelő tevékenységet folytat. háziiparosságból létrejövő a vásárvárosiasság a polgári hagyomány. legalábbis errefelé. budapesten nem ez. ott a gazdagság a privát pénzhatalomra van alapozva. csak az ki uralja. sorosé és társai, vagy orbán és bandája.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 09:34:55

@444:

"na de sanyi azt mondja, hogy a használt cikk kereskedők álljanak össze egy társaságba."

Ezt mondja -- de közben a piaci anarchia részeként saját szakállára kereskedik a használtcikkekkel.

2018.04.21. 09:50:10

@neoteny:
a fazekas azt mondja, hogy vedd meg a cserépedényt. és adjál érte mézet, olajat, magvakat. megépítik a kemencét. adjál érte kenyeret. ez a háziiparosság egy viszonylag zárt gazdaságot hoz létre.

a kommunista és a kapitalista válasz is az, hogy ezt kell számolni. a kommunista azzal, hogy egy kisüzemed, egy kisüzleted, egy kisbirtokod se lehessen. mert hogy tiltja a kommunista jogrend. a kapitalisták pedig úgy alakítanák át a jogrendet, hogy a tőkepiac szinte korlátlan módon állíthasson elő pénzt. és ezt a háziiparosságot nyilván megint csak felszámolja. és budapesten ezeknek van többsége. ebből jön létre a balliberális koalíció. az lmp is balra átot vezényelt.

persze lehet mondani, hogy na jó azért mégse kellene visszatérni erre a 16. századbeli kézművességre. mert hogy a 21. században járunk. és az árut gyarmatokon termelik az elmaradott szolganépek. és művelt nyugatiak dolga az, hogy bemenjenek a plázákba és megvásárolják. és hogy az elmaradott vidékieket maguk alá rendeljék. csakhogy ez a szavazóbázis a nagyobb országos méretekben legalábbis. a fővárosban viszont ez van kisebbségben. mert nyilván azt mondják az értelmiségi családok, hogy a francot fogunk korongozni azért, hogy legyen tányér. az új űrkorszak kezdetén azt 3d nyomtatóval állítják elő baszdmeg. rendben van. de a 3d nyomtató, a nyersanyag, az energia az majd a fővárosba odahull? és a kapitalista válasz az, hogy igen. majd generálunk pénzt, pénzpiaci termékeket. és odahull. a vidéken élők szavazatait megvesszük. szegény kiscigányokat elnyomják a gonosz nagymagyarok. és a nagyobb vidéki városok is majd ezt hirdetik. és tényleg szeged többsége ezt hirdeti. pécsnek nagyjából a fele. miskolcnak a harmada. de furcsamód győr már nem. mert győrnek van saját ipara. vagy legalábbis arra törekszik. akárcsak debrecen.

persze ez az egész szövetkezetesdi egy brutális kockázat. viszont a mezővárosoknak, jobbágyfalvaknak így van esélyük. ezt hirdette meg a fidesz és részben a jobbik is. azonban nem jött létre ilyenformán működő települések. amire lehet mondani, hogy azért, mert nem is lehet. és azt is, hogy azért, mert hogy valójában a politikusoknak ez sohasem volt céljuk. nekik legyen vadászkastély. és a többi le van ejtve.

tehát a lehetséges forgatókönyvek: az egyik, hogy lázár elnyomja az uradalmából a népet. a másik, hogy a parasztfelkelés lázárt kirángatja a kastélyából. és a harmadik, hogy vásárhely újra vásárhely és vásárvárossá válik. a létrejött hódút mellé visszaáll a hódgép és a hódiköt. és a hódmezővásárhelyi kerti kisgépek, a hódgépek és a hódiköt pulóverei megöltik a centrum áruházakat.
www.youtube.com/watch?v=dsZO2OAKUxw
és ugye lehet mondani, hogy köszike ezt nem kérjük. nehogy már az átlag magyar hódmezővásárhelyen gyártott kötött kardigánt vegyen. hová vezetne mindez. a kötött kardigánt a gyarmatokon gyártják. magyarországnak nincs gyarmatbirodalma. persze erre lehet felelni, hogy a magyar ipar nemhogy kötőgépet, de kötőtűt se gyárt. hol van az ehhez szükséges általános gépgyár. nehogy már ilyen legyen budapesten. és nehogy már valaki kötőgépet tervezzen és építsen. hanem csak nemzetközi űrállomást. oké, nyilván azt is. meg kötőgépet és kardigánt gyárt a hódiköt. hú de klassz? izé.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 09:54:09

@444:

"a fazekas azt mondja, hogy vedd meg a cserépedényt. és adjál érte mézet, olajat, magvakat."

A fazekas mondhatja ezt, de nem kényszeríthet senkit arra, hogy az meg is vegye az adásvételre felkínált cserépedényt -- különösen nem arra, hogy mit és abból mennyit adjon a cserépedényért.

2018.04.21. 10:07:48

@neoteny:
most anarchiában kereskedik. mert egy vevő visszaviszi a használt konyhabútort azzal, hogy karcos. sanyi elmagyarázza, hogy persze, hogy karcos. egy használt konyhabútortól mégis mit vár. komán, ha elvitted, akkor a tiéd. és legfeljebb féláron visszaveszi. mert hogy eredetileg is annyiért vette. a pénz felét a vevő bebukta. sanyi ezt a szabályt önhatalmúan alakítja ki a garázsban. illetve annak előterében. és szerinte neki ehhez joga van, mert ott ő öntötte a betont. ez a szabad piaci önkény, az anarchia.

de azt mondja, hogy ezek a kereskedők álljanak össze egy közös vállalattá. és az üzleteket kössék a "zsibin" (a zsibogó a használt cikk piac). andika szerint abból lehetne east end. és ott épülhetne asia center olcsó színes dolgokkal. zolika azt mondja, hogy a varrósok közösségileg szerezzék be az olcsó alapanyagot, vagy félkész árut a kínaiaktól. de ez lényegében a helyi kereskedelmi, ipari és agrárkamara csak kezdetleneges módon. mert hogy ezeket a filoszemiták háttérbe szorították mondván, hogy ez az céhes ipartestületesdi a fogyasztói társadalomban már nem divat. és ennek alternatívája, hogy épüljön még egy pláza.

a liberalizmus az, hogy lehet így is, lehet úgy is. de erről a helyi társadalom képes dönteni kis közösségekre alapozva.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 10:14:33

@444:

"de azt mondja"

De nem azt csinálja: "most anarchiában kereskedik".

2018.04.21. 10:19:18

@neoteny:
a fazekas nem. de helyhatóság igen.

a mézes megveszi a mézes csuprot kínából. mert hogy az olcsóbb. és abban kínálja a mézet. és egyébként problémázik, hogy a kereskedők ne hozzák be az olcsó mézet kínából. mert hogy ez hátrányosan érinti őt a minőségi árutermelőt. edit korongozzon csuprot. cserélje el mézre, olajra, olajos magvakra. és ezt az üzletet bonyolítja az áfész. csak így drágább lesz a méz. mert ugye edit ezzel több pénzt szeretne keresni, mint 编辑. és még az is lehet, hogy rosszabb minőségű földből görbébb csuprot gyártana. tehát ezzel a fogyasztók könnyen pórul járnak. az inaktívak (nyugdíjasok) jogai sérülnek. de a helyi termelők jól járnak. a kiskereskedőknek mindegy. mert neki mindegy, hogy kínai/magyar csuporban árul kínai/magyar mézet. a lényeg az, hogy a mézpiac legyen szabályozott. ez az egyik nézetrendszer. nevezzük nemzeti keresztény hitvilágnak. és a másik nem-nemzeti és nem-keresztény. az azt mondja, hogy a fogyasztói érdek mégis csak azt, hogy szabadjára engedik. ez az anarcho-kapitalista. az anarcho-kommunista azt mondja, hogy mi az, hogy egyesek a mézzel meggazdagodnak. és másoknak nem jut elég. legyen minden csak közös. mert hogy azzal egy új világot teremtünk.

2018.04.21. 10:21:16

@neoteny:
na de sanyi nemzeti radikális fidesz/jobbik szavazó. és a polgárosodást éppen abban látja, hogy megszűnik a piaci anarchia. miközben a fővárosi népesség egy része azt mondja, hogy a globális kapitalizmus olyan, mint a gravitáció. abból nem lehet kiszállni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 10:24:23

@444:

"a fazekas nem. de helyhatóság igen."

Miért kényszeríthet a helyhatóság bárkit is arra, hogy bármit is megvásároljon bárkitől?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 10:25:18

@444:

"na de sanyi nemzeti radikális fidesz/jobbik szavazó. és a polgárosodást éppen abban látja, hogy megszűnik a piaci anarchia."

Ez Sanyinak a törzsi tudatából származó vallása.

2018.04.21. 10:53:06

@neoteny:
a helyhatóság a mézesek, olajosok, magvasok és a fazekasok megállapodásának biztosítja a hagyományos adókulcsokat, ami a jelenleginél nagyobb szabadságot jelent.

ha elegendő sokan akarnak errefelé mézet termelni és csuport gyártani, akkor állapodjatok meg a helyi kisárucserében feltéve, hogy elég jó a méz és a cserép. erről irmuska és böszörményiné szavaz. így a helyi termelőnek alacsonyabb lesz a adója. egy tizedet kapnak a városi közintézmények. a gyerekek a napköziben. egy másik tizedet az egyháztanács. arról a hitközségek rendelkeznek. ez a hagyományos adózás. add meg az istennek, ami az istené. a császárnak, ami a császáré. a keresztyén respbulikában városi alkotmányosság van.

ezzel lényegében egy alacsony technológiai fejlettségen álló vidékies háziipar kap általános adókedvezményt. visszaállna a hagyományos vásárvárosi jogrend. csak ez ugye egy igen jelentős kockázat.

mert hogy egyáltalán nem biztos, hogy a magyar csuporban a magyar méz jobb lesz, mint a kínából importált. és ugye a másik oldalról azon folyik a vita, hogy jogában áll-e a helyhatóságnak korlátozni a hipermarketek tulajdonosait. mert hogy a fővárosi polgárság többsége szerint ez unfair. a parasztok meg azt mondják, hogy steinhoff úr versenyelőnyhöz jut a szabad tőkepiacon. de erre ugye fel van jogosítva az államok által. mészáros koma is így veszi meg a spar üzleteket. nem kell korán kelni és késő feküdni és görnyedve dolgozni egy kis üzletben. hanem elég bemenni a bankba. és mindjárt ott a folyószámláján a pénz, amit szabadon lehet költeni. persze vissza kell fizetni. de majd görnyedjenek a szolganépek a spar üzleteiben. ugyanezt mondják a nemzetközi nagytőkések az amszterdami igazgatótanácsban. mészáros lőrinc a velük szemben álló nemzeti nagytőkés, aki az államhatalom is támogat. a "geci" orbán. a konszolidációs lehetőség ebben az, hogy visszaáll az áfész. és erre lehet mondani, hogy kösz, de ezt nem kérjük. ezért tüntetnek pesten. mert hogy ha valaki versenyképes a nagyvilágban, mert mondjuk tanult, akkor miért kényszerítsék rá tanulatlan, iskolázatlan emberek azt, hogy azt a mézet egye abból a csuporból, amit helyiek összekontárkodtak. a hipermarketben van valódi verseny. vagy ahhoz közeli. és az a jó.

edit elfelejtett venni sanyinak sampont. de sanyi éppen ment a praktikberbe, hogy megszerelje a csapot. és edit azt mondta, hogy vegye meg magának a sampont, vagy zsíros lesz a haja. mert hogy ő elfelejtette. de sanyi nem akarta, hogy zsiros legyen a haja. inkább ápoltan stíröli a villamos megállóban a nigger csajokat. ezért sampont vásárolt. igen ám, de sanyi szembesült a kínálattal. és fogalma sem volt, hogy ő milyen sampont használ. mit is szokott vásárolni neki edit. ezért megkérdezte az eladót, hogy melyik ebből "a" sampon. melyik "a" normál. mert hogy az biztos jó. mire az eladó azt mondta, hogy ilyen nincs. van százféle sampon. és abból válasszon. fel kellett hívnia editet, hogy melyiket vegye. aki azt mondta, hogy ami akciós. mindig azt veszi. abból válasszon. mire sanyi visszahívta, hogy az nem jó. mert hogy valami rózsaszín csomagolású kettő az egyben van akcióban. az nyilván női sampon. mire edit mondta, hogy lehet. de legutóbb is olyat vett. ha az volt akcióban, akkor azt veszi meg.

sanyi szerint rendet kell tenni a samponok piacán. hozzanak egy törvényt, hogy legyen normál sampon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 10:54:54

@444:

"a helyhatóság a mézesek, olajosok, magvasok és a fazekasok megállapodásának biztosítja a hagyományos adókulcsokat, ami a jelenleginél nagyobb szabadságot jelent."

Ez egy brutális idiótaság.

2018.04.21. 10:57:31

@neoteny:
igen, az hogy legyen normál férfi sampon vélhetően egyfajta törzsi tudat.

2018.04.21. 10:58:03

@neoteny:
de miért idiótaság?

screpes 2018.04.21. 11:06:34

@444:
de hiszen van normál sampon
sokféle is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 11:28:24

@444:

Mert az adóztatás intézményesített rablás.

2018.04.21. 11:30:58

@screpes:
na de úgy normál, hogy egyféle a többség által használt normál (férfi) sampon. amire helyi vegyipari szakközépiskolában a szakoktató azt mondja: ez "a" sampon. és a szakoktató felírja a táblára az összetevők képleteit. vagy kivetíti egy fóliára. és aztán lehet kísérletezni a laborban, hogy mit is kell ezen változtatni, hogy kielégítsen különleges igényeket, vagy milyen lenne egy ennél valamivel jobb általános (többség által használt normán) sampon.

sanyi szerint legyen egy törvény arra, hogy melyik "a" sampon. tehát mit vesznek meg úgy általában. azt állítsuk elő minél nagyobb hozzáadott értékkel. az legyen helyi. ez a "liberális" közgazdasági elképzeléseknek ellentmond. sanyinak nem lehet erről információja. és egyébként sem avatkozhat bele az állam a piacba. a szakoktató nem taníthatja azt, hogy milyen is a többség által használt normál (férfi) sampon. mert hogy olyan nincs. de vagy van, vagy nincs. és ez ugye megint vallási-etnikai konfliktus. mert hogy mi az, hogy normál férfi. na olyan ne legyen. ezt hirdetik a "liberálisok". és erre adott kulturálatlan válasz a zsidózás, a buzizás. és van egy ésszerű válasz. amit sanyi akkor mond, amikor edit a hipermarketbe kényszeríti.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 11:36:14

@444:

"sanyi szerint legyen egy törvény arra, hogy melyik "a" sampon."

Ez Sanyinak a törzsi tudatából származó vallása.

2018.04.21. 11:47:00

@neoteny:
az adóztatás intézményesített marketing. mert ha a napköziben finom a mézes kenyér, akkor a hétvégén sütnek mézes kalácsot. és a gyerekek a szüleikkel vásárolnak abból a mézes mázos csuporból, amit hétköznap is láttak az iskolában. hiszen az nagyon finom. persze ha nem elég finom, akkor nem vásárolnak belőle. és úgy nem kerül az iskolába se. ez azt jelenti, hogy a termelők megállapodnak a direkt marketing költséghányadban. az ingyenes termékmintában. amiért cserébe a fogyasztók hajlandóak a helyi termelők jogait részben megvédeni. mert ha nem elég jó a helyi méz vagy a csuport, akkor nyilván nem fogják tömegével kifizetni ennek a felárát. és megfosztják a méztermelőket a hagyományos jogaiktól, a hagyományos adózás privilégiumától.

ami a fővárosi neoliberálisok és a neokonzervatívok azt mondják. ember. ezen a világ régen túlhaladt. ébresztő. nem a 16. hanem a 21. században járunk. ezt értem, sőt ennél több ellenérvet is fel tudnék sorolni. na de a lakosságnak elég nagy része azt mondja, hogy nincs ilyen meghaladás, akkor ahhoz kell alkalmazkodni. vagy ki lehet menni az utcára. vagy el lehet menni. és félmillió ember kiment. és még félmillió kimegy.

itten van domokos úr.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1991/19918/199181/19918107_04f535da193c61c1d7621bf3eec98d78_x.jpg
azt mondja, hogy az összes párt hibázott a kampányban. és bírságra számíthat. a kormánypárt nem. akik domokos urat kinevezték. csakhogy erre az ellenzéki "értelmiség" nem azt mondja, hogy ez rendszerhiba. mert hogy eddig a gyakorlat az volt, hogy kovács árpád egyetlen párt gazdálkodásában sem talált különösebb szabálytalant. most meg a jobbiknak és simicskának odabasztak.

2018.04.21. 12:06:04

és erre lehet mondani, hogy a fényességes demokráciából átmentünk a sötét diktatúrába. tessenek kimenni tüntetni. leváltani orbánt.

csak azt állítom, hogy a vallásról döntünk. az, hogy a soros által képviselt pénzügyi kereskedelmi jó, vagy sem. és ez a a hagyományos zsidó pénzügyi kultúra (szabad tőkepiac) és a gyarmatosító nyugat liberális (szabad piaci) kereskedelmi kultúrája. de ez ugye vallási értelemben szemben áll a nemzeti keresztény magyarok törzsi tudatával. a hagyományos államvallással.

a neokonzervatívok azt mondják, hogy ez a kommunizmus, a neoliberálisok azt, hogy ez a fasizmus. a szabad kereskedelemnek és a szabad tőkepiacnak senki sem szabhat korlátokat. dehogy nem. például a köznép. és az a demokrácia.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 12:11:59

@444:

"az adóztatás intézményesített marketing."

Helyesen: az adóztatás intézményes markecolás.

2018.04.21. 12:16:03

@neoteny:
ez attól függ, hogy a helyi méztermelő és a fazekas akar-e mézes-mázas cserepekbe árut beszolgáltatni a "scholabeli" diákoknak, vagy nem akar. akar-e ilyenformán közösséget alkotni, vagy nem akar. ez vallási kérdés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 12:18:39

@444:

"a helyi méztermelő és a fazekas akar-e mézes-mázas cserepekbe árut beszolgáltatni a "scholabeli" diákoknak, vagy nem akar."

Ha akar, szolgáltasson be; ha nem akar, ne szolgáltasson be.

2018.04.21. 12:20:49

ez egy bizonyos eredetnél okoz problémát. és még a markert is lehet tudni. nyilván senkit se kell ezért fizikailag bántalmazni, vagy megölni. de nyilván az a közösség nem integrálódhat az államalkotókkal. soha nem is tudott. szóródjon. menjen zsuzsa amerikába, zsófi izreaelbe, judit az enszbe. polgár papa köphet egy nagyot. sajnáljuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 12:25:17

@444:

"csak azt állítom, hogy a vallásról döntünk."

Döntsön mindenki a saját vallásáról.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 12:28:15

@444:

"ez egy bizonyos eredetnél okoz problémát."

Ez egy brutális idiótaság: Irmuska néni és kebelbarátnője, Böszörményiné sem szolgáltatta be az életük megtakarítását jelentő egy-egy milláját a "scholabeli" diákoknak, hanem Quaestor-kötvényeket vásároltak belőle a kamathozam reményében.

2018.04.21. 12:29:13

@neoteny:
lehet úgy is. és úgy is, hogy a céhek tagjai megegyeznek, hogy mennyi legyen a direkt marketing hányad. és a méhészek a napköziben a gyerekeknek kapnak a mézből kóstolót. ezzel megvesztegetik a családok többségét, akik a termelői érdekeiket megvédik. és biztosítják a hagyományos adóztatás privilégiumát. és lehet így is.

lehet úgy is, hogy anarchia van. és azt mondják, hogy errefelé mindenki annyi mézet szolgáltat be, amennyit akar. nincsen előírva a piactéren a kötelező tized. nem jönnek a vásárbírák, hogy leszámolják a csuporral. úgy is lehet. és ez utóbbi szabadabb. kérdés, hogy működik-e. de az első esetén is kérdéses. az nyilván szabadabb, mint a jelenlegi államrend. kérdés, hogy működik-e.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 12:38:32

@444:

"kérdés, hogy működik-e."

Persze, hogy működik: mindenki gyakorolja a szuverenitását, mindenki azt teszi ami szerinte számára működik.

Janossz 2018.04.21. 12:51:16

@444: " menjen zsuzsa amerikába, zsófi izreaelbe, judit az enszbe. "
A teféle nácik meg menjenek a picsába.
Csak sűrűbben vagyunk itt, többen nem veletek.

2018.04.21. 12:52:41

@neoteny:
létrehozható-e társaság? a sanyi által preferált közös(ségi) vállalatok. ez vallási kérdés. a neoliberálisok azt mondják, hogy ezeket tiltsák be. mert hogy ezek a közösségi piacterek kiszorítják a hipermarketet. korlátozzák a szabad kereskedelmet. sérül a szabad piac. ez az egyik hitvilág. a másik az, hogy a tőkepiaci szabadság (a kapitalizmus) korlátozza a hagyományos kisárutermelést. és erre az a válasz, hogy mert azt már meghaladtuk. és ez egy vég nélküli vita.

azért jó, hogy van politika, utcai tüntetések a fizikai valóságban, hogy ezek a kérdéseket a populációk békés eszközökkel eldöntik. lehet menni tüntetni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 12:54:45

@444:

"kérdés, hogy működik-e."

Persze, hogy működik: mindenki gyakorolja a szuverenitását, mindenki azt teszi ami szerinte számára működik.

2018.04.21. 13:07:41

@Janossz:
polgár papa
van egy ismerősöm, akinek az összes (négy vagy öt) gyereke valamilyen harcművészeti ágban legalább európa bajnok. egyszer voltam náluk. a házukban nem volt semmilyen kényelmes ülő vagy fekvő alkalmatosság. konkréten egy zsámolyra lehetett leülni. és a gyerekek köteleken lendültek át a nappalinak mondott tornaszobában. így élték a mindennapjaikat. és boldogok. járják a világot. de közben megmaradtak magyarnak. és nem akarnak szétszóródni. vannak ilyen családok.

engem egy kicsit sem zavar a polgár család világképe. csak megértem azokat, akik azt mondják, hogy ne polgár papa kultúrájára alapozzunk. és ha a polgár lányok szét akarnak széledni, akkor hagyjuk őket szétszéledni. nem ők teremtik meg a magyar sakkiskolát. van polgár juditnál jobb eredményeket elért magyar sakkozó. igaz, hogy nem nő. három okos lány nincs. jó lett volna velük. de nélkülük kell majd ezt a sztorit folytatni. az egyik lány amerikában, a másik izraelben. a harmadik az enszben. sajnáljuk.

Janossz 2018.04.21. 14:24:52

@444:' ez egy bizonyos eredetnél okoz problémát. és még a markert is lehet tudni. nyilván senkit se kell ezért fizikailag bántalmazni, vagy megölni."

Az nem a szittya-vonal, ugye?

"az a közösség nem integrálódhat az államalkotókkal. soha nem is tudott. szóródjon. menjen zsuzsa amerikába, zsófi izreaelbe, judit az enszbe. "

Szar náci vagy, vállald, ne magyarázd!

Janossz 2018.04.21. 14:25:07

@444:' ez egy bizonyos eredetnél okoz problémát. és még a markert is lehet tudni. nyilván senkit se kell ezért fizikailag bántalmazni, vagy megölni."

Az nem a szittya-vonal, ugye?

"az a közösség nem integrálódhat az államalkotókkal. soha nem is tudott. szóródjon. menjen zsuzsa amerikába, zsófi izreaelbe, judit az enszbe. "

Szar náci vagy, vállald, ne magyarázd!

2018.04.21. 14:38:30

@Janossz:
ha maradni akar, akkor maradjon. de erre felé ahhoz magyarnak kell megmaradni. ez már náci?

Janossz 2018.04.21. 14:48:34

@444: Marker teszi a magyart, vagy az eredet, te büdös náci?

2018.04.21. 15:13:06

@Janossz:
azt lehet tudni, hogy adott környezetben melyik az marker, amelyiknél az asszimiláció problémás. és amelyik haplocsoport nem tudott integrálódni. és a tagjaik az államalkotók körében ellenkultúrát hoznak létre. nem a polgár lányokról van szó. hanem a papáról. nekem úgy tűnt, hogy ő egy ellenkultúraként nevelte lányait profi sakkozónak. a polgár családnak nem a tehetséggondozás a célja. tehát nem az, hogy közösségi sakk iskolát teremtsenek túl azon, hogy egyénileg a legjobbak akarnak lenni. az, hogy sakkozzunk egy jót. judit volt az, akiben még lehetett bízni. elment az enszbe azért, hogy harcoljon a feministákkal. tegye azt. de ez esetben a magyar sakkiskolát újra kell teremteni. a polgár lányok nélkül. sajnos. erre azt mondod, hogy ez a "nácizmus". félre akarsz érteni.

Janossz 2018.04.21. 15:37:44

@444: Amit te ide összehordasz, olykor nem egyszerűen érthető.
De a szándék, indíttatás, irányultság félreérthetetlen.

2018.04.21. 15:47:26

@Janossz:
hogy értsd ez a szerepjátékot. emlékszel, amikor azt írtam, hogy debecen és békés megye miért nem fognak egymáshoz közeledni (mert hogy nincs közvetlen vasúti összeköttetés és a 471-es út berettyóújfalu után a régi szekérút és hogy az mennyire lepusztult). na akkor olvastam ezt.
hirek.unideb.hu/hu/hir/20180411_bekesi-kapcsolat
érdekelt, hogy mi a reakció. az, hogy az észak és a dél-alföld mégis csak tartson már össze kelet-magyarországon. vagy az, hogy ilyen szemét, olyan szemét.

Janossz 2018.04.21. 16:18:25

@444: Engem Gyomaendrőd elég kevéssé érdekel.
A szerepjátékod annál is kevésbé.
Különben tanulni Szarvason, Csabán, meg Kecskeméten, vagy Szolnokon is lehet.

Sokkal érdekesebb az, hogyan lehetséges az, hogy Debrecen, az állítólag felvilágosult, polgáriasodott "nagyváros", a kálvinista Róma, szerinted a nemzeti kereszténység központja képes volt kitermelni magából a század egyetlen rasszista indíttatású gyilkos kommandóját.

Van erről véleményed?

Csak nem azért, mert a népfőiskola felkent prédikátorai ilyen tettekre ösztönözték őket?
Mint te, pl.
Hiszen akkor ott kellett volna ülnetek a tárgyaláson.
Aztán meg velük. Sajnos, elmaradt. Mint Nürnbergben is.
Ezért jó sunyi uszítónak lenni. Azok megússzák a végén.

2018.04.21. 17:31:39

@Janossz:
mifélé békés megyei vagy, hogy nem érdekel gyomaendrőd? tótkomolósi nem-nemzeti nem-keresztény?

2018.04.21. 17:32:39

@Janossz:
mindenbe belátni a nácikat. mi értelme van ennek? nagyjából annyi, mint mindenbe belelátni a zsidókat.

Janossz 2018.04.21. 17:42:56

@444: Semmiféle békési nem vagyok, soha nem is voltam.
Esetleg a te fantáziádban.
Attól még ismereteim lehetnek a térségről.

Janossz 2018.04.21. 17:44:59

@444: " mindenbe belátni a nácikat. mi értelme van ennek? "
Mindenbe? Mi mindenbe? Én a náci megnyilvánulásaidba látom bele.

Szíveskednél válaszolni az iménti kérdésemre, vagy csak kérdezni tudsz?

2018.04.21. 17:54:58

@Janossz:
ez a déri múzeum.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/D%C3%A9ri_M%C3%BAzeum_%285226._sz%C3%A1m%C3%BA_m%C5%B1eml%C3%A9k%29_2.jpg
itt található a munkácsy trilógia. a műzeum előtt négy szobor. a régészet, a tudomány, a művészet és néprajz megszemélyesített szimbólumai. a képen jobbra az a zöld épült a törvényszék, és mszp székház. annak a pinceklubjában tervelték ki a cigány gyilkosságokat. engem az elit felelőssége érdekel.

és nyilván az a probléma, hogy a közoktatásban meghamisították a magyar őstörténetet, kizárták a régészetet és a néprajzot. mondván, hogy a "liberálisok" a nemzeti keresztény hagyományokat "meghaladták". és ebből következik ez a balliberálisnak mondott társaság, amelyik mindezt a rendszerváltás előtt kommunista, a rendszerváltás után kapitalista ideológiai arcéllel. és ez a balliberális elit próbálja megsemmisíteni ennek az országnak a kultúráját. akár azon az áron is, hogy abba belepusztul. ezt a játszmát vesztették el vidéken. pesten újratöltve. még ebben az évben talán még majd megy majd a balhé. hogy jönnek a fasiszták. mert hogy nem értik, hogy ebből lesz a fidesz kétharmad. lesz néhány aláírás gyűjtés. de amikor ez megszűnik és nem lesz háború, akkor esetleg lesz értelmes közélet. (jelzem engem személy szerint nem érdekel, hogy ki a zsidó nem zsidó feltéve, hogy értelmes javaslatai vannak. de nincsenek ilyenek. innentől kezdve magyarok és magyar ellenesek vannak. tótok, németek, zsidók. ezeknek egy része, aki sértettségből magyar ellenessé vált. mert hogy nem ő pártjukat választották meg. nincs A és B terv. hanem van egy társaság, amelyik azt mondja, hogy ez még nem a totális szabadság, tehát ez elfogadhatlan és megengedhetetlen, te fasiszta, kripli, kretén. vitázzunk ezen szinten. kezdem megérteni, hogy magát a közéletet akarjátok felszámolni. soha sehová integrálódni nem tudó családok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 18:19:28

@444:

"akkor esetleg lesz értelmes közélet"

Nem te döntöd el azt, hogy mi az értelmes közélet.

"jelzem engem személy szerint nem érdekel, hogy ki a zsidó nem zsidó feltéve, hogy értelmes javaslatai vannak. de nincsenek ilyenek."

Nem te döntöd el azt, hogy mik az értelmes javaslatok.

"innentől kezdve magyarok és magyar ellenesek vannak."

Nem te döntöd el azt, hogy kik a magyarok és kik a magyar-ellenesek.

"van egy társaság, amelyik azt mondja, hogy ez még nem a totális szabadság"

Ez a te társaságod, amelyik totálisan szabad akar lenni arra, hogy mások szabadságát korlátozza.

"kezdem megérteni, hogy magát a közéletet akarjátok felszámolni."

Igen, azt a közéletet amiben te és a társaságod döntik el azt, hogy mi az értelmes közélet, mik az értelmes javaslatok, kik a magyarok és kik a magyar-ellenesek és kiknek mennyi szabadságuk lehet.

Janossz 2018.04.21. 18:29:56

@444: " Sokkal érdekesebb az, hogyan lehetséges az, hogy Debrecen, az állítólag felvilágosult, polgáriasodott "nagyváros", a kálvinista Róma, szerinted a nemzeti kereszténység központja képes volt kitermelni magából a század egyetlen rasszista indíttatású gyilkos kommandóját.

Van erről véleményed? "

Így hangzott a kérdés.
Erre nem válaszoltál.

Miféle hely az a Debrecen, ahol ekkora elmék ekkora gondolatokat képesek kiizzadni magukból?
Nagy szívességet tennél, ha átbútoroznál Székely Szabolcs földid blogjára (már a monogramja is beszédes), aki magát szociáldemokratának vallva azért a Mein Kampf-al házal, egy kattintás után láthatóan.
Ott szépen beillenél a vonalba.
Kálvinista Róma? Egy rakás fasiszta barom.

2018.04.21. 18:33:41

@Janossz:
leírtam azt, amit a környezetemben halottam. mivel érdekel, hogy erre a mintára mi a válasz. és erre az a válasz, hogy rohadt fasiszták vagytok. oké.

Janossz 2018.04.21. 18:41:44

@444: Mi van a halottaddal? Részvétem.
Véleményed még mindig nem formálódott a halálosztagról, és annak szellemi hátteréről?
Felbujtók, uszítók magyarul.
Ez nem OK.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 18:50:06

@444:

"leírtam azt, amit a környezetemben halottam."

És azt is leírtad, amit a környezetedben láttál. Hogy Sanyi a használtcikkek piaci anarchiájában folytatja a használtcikk-kereskedelmi tevékenységét. Hogy Irmuska néni és kebelbarátnője, Böszörményiné a tőkepiaci anarchiában vásároltak Quaestor-részvényeket a kamatjövedelem reményében. Hogy Zolika a TEVÁnál üzemelteti a kenőcskeverő gépet, mert ott kapja a legtöbb fizetést.

A kinyilvánított preferenciák többet mondanak.

2018.04.21. 18:53:37

@neoteny:
ez az uralkodó narratíva, amit a jobboldal és a nemzeti radikális szavazók mondanak. vannak a magyarok. és egy ellenkultúra. ők a nem-magyarok. tehát már nem zsidózás, cigányozás, buzizás folyik, hanem leginkább nem-magyarozás.

erre lehet mondani, hogy na de aki ellenvéleményt képvisel az is lehet magyar. lehet. de aki mindent ellenez, destruktív módon kritizál (bármire rá lehet mondani, hogy az nem a totális szabadság, az nem a szabad piac). ezt hívják úgy, hogy underground. és úgy lehet értelmes közélet, hogy az underground legfeljebb csak érintőlegesen jelenik meg a parlamentben.

ha liberális eszményképedből indulunk ki, akkor a pécsi művelődési színház tulajdonjogát most páva polgármester képviseli. és neki jogában áll alföldi által rendezett "igen is, miniszterelnök úr" című darabját betiltani. mert a pécsi színház az államé. és az államot páva polgármester képviseli. és ő úgy dönt, hogy a darabnak direkt pártpolitikai felhangja van. és ezt pécsei fidesz betiltja, de szigetváron a független polgármester nem tiltja be. úgy, hogy fél órát kell autózni a pécsieknek, hogy láthassák a kedvencüket. ez már a szörnyűséges diktatúra? nem. lehetett erről szavazni. igen. mert alföldit zalaegerszegen se engedték fellépni alindával. akinek szegénynek megszűnt a műsora simicska lajosnál. na de erről lehetett szavazni alindáról és alföldiről. és a köznép azt mondták, hogy ne ez legyen a mainstream. hanem amit liberalizmusnak hívnak az legyen az underground. persze ebbe zsidózás és buzizás is belevetül. amire a válasz a fasisztázás.

na most mondhatod, hogy a kultúrharban ez a mainstream-underground felosztás így nem pontos. és hogy az ellenzék vallási értelemben nem-nemzeti. nem-keresztény. de mi a pontos ideologikus szemben állás. hogyan kell ezt a társaságot politikailag korrekt módon megnevezni.

2018.04.21. 18:54:34

@neoteny:
na de ez ott hibádzik, hogy vannak választások. és nem úgy tűnik, hogy ezek az emberek bokros lajosra szavaznának.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 19:01:42

@444:

"ez az uralkodó narratíva"

És? Volt olyan is, amikor az volt az uralkodó narratíva, hogy a munkásság és a vele szövetséges parasztság legöntudatosabb elemei alkotják a Pártba tömörült élcsapatot, amelyik győzelemre vezeti a szocializmust.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 19:07:33

@444:

"nem úgy tűnik, hogy ezek az emberek bokros lajosra szavaznának"

Mert ezek az emberek csak _maguknak_ akarják a piaci anarchiát, ti. hogy ők szuverén módon eldönthessék, mit mennyiért adnak és vesznek; _másoknak_ szocializmust akarnak, ahol a többiek "szolidaritásra" vannak kényszerítve az államhatalom által, ti. hogy mások ne lehessenek szuverének.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 19:18:12

@444:

"aki mindent ellenez, destruktív módon kritizál"

"A szocializmus, mint azok az ősi ideák, amelyekből származik, összemossa a kormányzás és a társadalom közötti megkülönböztetést. Ennek eredményeképp minden egyes alkalommal, amikor ellenzünk valamit, amit a kormány tesz, a szocialisták azt a következtetést vonják le, hogy ellenezzük azt a dolgot.

Helytelenítjük az állami oktatást. A szocialista erre azt mondja, hogy mi mindenféle oktatást helytelenítünk. Kifogásoljuk az állami vallást. A szocialista erre azt mondja, hogy semmilyen vallást nem akarunk. Elvetjük az államilag kikényszerített egyenlőséget. Erre ők azt mondják, hogy ellene vagyunk az egyenlőségnek. És így tovább, és így tovább. Ez olyan, mint ha a szocialisták azzal vádolnának minket, hogy nem akarjuk, hogy az emberek egyenek, csak mert nem akarjuk, hogy az állam termessze a gabonát."

-- Frederic Bastiat "A Jog"

2018.04.21. 19:25:24

@neoteny:
de akkor a nagy nyilvánosságban nem volt szabad mást mondani. most pedig szabad mindenfélét. brutális állatságokat is. konstruktív javaslatokat is szabad tenni. ezeket igyekszem összekeverni. mert hogy legjobb esetben is ilyen lehet a politika. nem lehet eltekinteni a fideszes és nemzeti radikális jobbikos világképtől. de ha erre az a válasz, hogy az náci, fasiszta, akkor nincs mese. ezt le kell játszani.

ezzel együtt orbán (viszonylag) szabad választásokon győzött. aztán lehet mondani, hogy övé volt a média egyik fele. hiszen a tv2 politikai műsorai szinte csak orbán poltikája mellett szólt. rendben. de az rtl klub híradója szinte csak ellene. tehát egyik se tájékoztatott megközelítőleg objektíven hiszen azért elmúlt években magyarországon nem lett minden sokkal rosszabb, ahogyan az rtl beállítja, de nem is minden sokkal jobb, ahogyan a tv2 munkatársai mutatták. a média polarizálódott. a társadalom is. de ebből orbán került ki győztesen. a gyakorlott hatalomtechnikusként a maga szempontjából újra ügyesen keverte a kártyákat. persze azért nem teljesen. mert hogy pesten az ellenzék nyert "kétharmaddal". de ugye az arányos választás híveit ez már érdekes módon nem zavarja. csak az, hogy ugyanez történt vidéken. ahol ugyanebben a rendszerben a fidesz nyerte túl magát.

2018.04.21. 19:45:00

@neoteny:
a közoktatás az állam által felügyelt oktatási rendszer. de magyarországon vannak egyházi és magániskolák is. a rendszerváltás idején egy olyan egyezség jött létre, hogy a közoktatási normatívát kapják meg az állami (önkormányzati), egyházi és piaci fenntartású intézmények. tehát a magániskolák is. cserébe azokban is tanítják a nemzeti alaptantervet. és ilyenformán lassan 30 éve lehet magániskolákat létrehozni. ez egy elég liberális rendszer. de a közoktatás átlagban nem lett jobb. de még csak elit magániskolák se jöttek létre. jelzem elit egyházi iskolák se igazán. ami ugye a jobboldal elképzelése volt. hogy majd az egyház visszahozza a régi időket. az a feudális restauráció se következett be. de a piacosodás előnyei se mutatkoztak a gyakorlatban.

és erre lehet mondani, hogy mert ez nem teljes tanszabadság. tehát ne legyen kötelező nemzeti alaptanterv egyáltalán. hanem az állam teremtsen végre közoktatási anarchiát. na de ezt hány család igényli magyarországon. és miért kellene a magyar iskolarendszert szétverni a kedvükért.

és megindult az ellentábor és a különféle alternatív iskolák szétverése. amiben valószínűleg vannak olyan műhelyek is, amiket nem kellene ellehetetleníteni. de azok védjék magukat. ők is részei ennek a kultúrkampfnak. egy időben mindent alternatívvá kellett tenni. mindent máshogy tanítani. ezek azt hirdették, hogy mindent meghaladtak. ebből egy kultúrharc következik. most már úgy tűnik, hogy azt kell lejátszani. kiegyezésre aligha lesz mód.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 22:47:56

@444:

"de akkor a nagy nyilvánosságban nem volt szabad mást mondani."

Korábban még arról regéltél, hogy "a késő kádár korban. amikor azt mondták, hogy igényeljük a kritikát. a hatalom nélküliekét elsősorban."

"nem lehet eltekinteni a fideszes és nemzeti radikális jobbikos világképtől. de ha erre az a válasz, hogy az náci, fasiszta"

Persze, hogy nem lehet eltekinteni; de amint az a "világkép" uralkodó narratívává válik, _éppen ezáltal_ lesz náci, fasiszta.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.21. 22:52:07

@444:

"az állam teremtsen végre közoktatási anarchiát"

Az államhatalom definíció szerint nem teremthet semmiféle anarchiát: az összes államhatalmi tevékenység az anarchia _megszüntetését_ jelenti.

"és miért kellene a magyar iskolarendszert szétverni"

Ki mondta, hogy a magyar iskolarendszert szét kellene verni? Az oktatási rendszer állam általi felügyeletét kell szétverni.

2018.04.22. 10:49:56

@neoteny:
az ellenzék követelése az, hogy a közoktatás minanarchiában működjön. tehát van egy minimális alaptanterv. földrajzból azt azért tudjad, hogy magyarország fővárosa budapest. de ezen túl már túl sok minden ne legyen kötelező. ezért járjon az állami normatíva. és az állami felügyelet szűnjön meg. és majd a verseny eldönti, hogy melyik iskola kerül az első, másod, harmadvonalba. ez a rendszer a belvárosra van optimalizálva. ami néhány külvárosi tehetséget befogad. de az átlagot már nem. az leszakad. de majd koncentrálódik a népesség. és ez eredményezi a metropoliszokat. ez az amerikai modell.

nagy-magyarország metropólia.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Hungary-ethnic_groups.jpg
a népesség nem egyetlen nagyvárosba tömörül, hanem egy elosztott városhálózat jött létre független törvényhatóságokkal.

2018.04.22. 11:03:26

@neoteny:
tehát a győri magyar egyetem és pozsony, a pécsi magyar egyetem és zágráb, a szegedi magyar egyetem és belgrád, a miskolci magyar egyetem és ungvár, a debreceni egyetem és kolozsvári erdélyi magyari közszolgálati egyetem működnek együtt. és ehhez társulhat keleti szász brassó. budapesti egyetem, a közép európai egyetem dunai német közreműködéssel és szövetségi vegyesvállalatokkal. csak ezt a fejlődési pályát a németek jelenleg legalább is nem vállalják be. és ezért magyarország elsődlegesen egy kelet-közép európai pánszláv tömbbe került. abban ott az orosz dominancia lehetősége. és ebből alakul ki egy félelnyomó poroszos-oroszos társadalomkép. és akinek ez nem tetszik az menjen bosztonba. itt tartunk.

Janossz 2018.04.22. 11:11:19

@444: " és ezért magyarország elsődlegesen egy kelet-közép európai pánszláv tömbbe került. abban ott az orosz dominancia lehetősége. "

És a pánszláv tömbbe került kis ország az orosz érdekek legfőbb támogatója a térségben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 11:15:10

@444:

"az ellenzék követelése az, hogy a közoktatás minanarchiában működjön."

Tévedés: a mo-i ellenzék semmilyen szervezett része nem követel minarchiát, még Bokros Lajosék sem. A minarchia a Bastiat-féle (radikális) klasszikus liberalizmus; az államhatalomnak egyetlen funkciója van: a tulajdonjogok és az ebből fakadó negatív szabadságjogok védelme. (Ez különbözteti meg a klasszikus liberalizmust az anarcho-kapitalizmustól: az anarcho-kapitalisták még a tulajdonjogok és az ebből fakadó negatív szabadságjogok védelmét is decentralizáltan, piaci viszonyok között működő magánvállalkozások által kívánják szolgáltatni.)

"de az átlagot már nem. az leszakad."

Te magad írtad: "a közoktatás az állam által felügyelt oktatási rendszer. [...] de a közoktatás átlagban nem lett jobb."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 11:24:03

@444:

"szövetségi vegyesvállalatokkal. csak ezt a fejlődési pályát a németek jelenleg legalább is nem vállalják be."

A németeknek már van egy szövetségi rendszerük Németo határain belül is, meg ott van nekik az EU amiben meglehetősen központi szerepük van (a franciákkal egyetemben). Nem világos, hogy miért lennének érdekeltek egy általad vagy a kocsma népfőiskolás népe által megálmodott "szövetségi vegyesvállalatokban".

2018.04.22. 11:25:53

@neoteny:
tehát egy ilyen egyetemi hálózat, kisebb nyitottabb tanárképző központokkal (szombathely-bécsújhely) a magyar tudományos akadémiával és országos doktori iskolával összességében lehet közel annyira erős, mint egy amerikai egyetem. mert úgy egyébként az idők folyamán sokkal több dollár van kigenerálva és folyószámlákon felhalmozva, mint forint. a dollárdiplomácia és az amerikai hadsereg sikeresebb volt a világban és a világháborúkban, mint a magyar. a zsidók többsége nem érti, hogy szétverték nagy-magyarországot. háborúkat robbantottak ki. trianon következménye auschwitz-birkenau. ebből amerika jól jött ki. magyarország rosszul. de ezért a gyügyei parasztok felelősek. ők ölték meg a zsidókat a tyúkszaros mackónadrágjukban. és ezzel szemben áll ugye ausztria és németország. ők a jók. mert ők a nyugat. ausztria a keleti birodalom. de ha átveszik a németalföld kultúráját. és a prájd. az mennyire lesz jó a fővárosi zsidóságnak. és ehhez jön az iszlamizáció. erre németh sándor is azt mondja, hogy felvonulnak a békemeneten megállístsák a prájdot. nem new york 57. utcája a megváltás, hanem zion. hallelujah. erre a kegyelmes kormányzó úr titkárságán azt mondják, építsetek könyvtárat egy milliárdból. a számlákat felteszem rendesen ki tudjátok kiállítani. különféle támogatásokat lehet ide-oda könyvelni. feltéve, hogy az atv a jövőben egy kicsit depolizitálttá válik. úgy egyébként a külügy legjobb viszonyt alakítjuk ki izráellel és annak népével. stop soros.

Janossz 2018.04.22. 11:44:58

@444: " de ezért a gyügyei parasztok felelősek. ők ölték meg a zsidókat a tyúkszaros mackónadrágjukban."
Igen, és még sokan mások.

konfliktuskutato.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=140:antiszemita-zavargasok-pogromok-es-vervadak-1945-1948&catid=16:esetek

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 11:45:18

@444:

"a zsidók többsége nem érti, hogy szétverték nagy-magyarországot. háborúkat robbantottak ki."

Az I. vh-t hogyan robbantották ki a zsidók?

2018.04.22. 11:59:22

@neoteny:
német gazdaságpolitika hagyományosan export vezérelt, merkantilista. jelentős árufölényt próbálnak kialakítani a környezetükkel szemben. azért, hogy mindenki német technológiára és az iparcikkekre legyen szorulva.

kína célja is hasonló. csak nagyban. persze lehet, hogy a kínai gazdaság bebukja. és a németek megint jól járnak. a szakképzett munkaerő beáramlik németországba. kell nekik elméletben jól képzett kelet-európai mérnök a másodvonalba. szakmunkások (melósok) a harmadvonalba. és egyébként a magyar állam még fizetni is hajlandó a német iparvállalatok betelepüléért. munkahelyeket teremtsen és valamilyen módon megállítsa a elvándorlást. a németeknek ez is jó. és lehet, hogy a többi európai országnak ez nem olyan jó. de iparkodjanak. miért szálljanak ki ebből?

azért, mert elkúrták. nem kicsit, nagyon. azzal, hogy behívták a muszlimokat. kezdetben az alemánokhoz hasonló őseurázsiaik mentek. azok még kiabálták is, hogy dzsermani, dzsermani. ők még talán be is illeszkednek. létrejön egy ellenkultúra. és az képes szétverni a német társadalmat. németország érdeke az, hogy létrejöjjön egy dél-keleti irányba kiterjedő ipari szolgáltató hálózat vegyesvállalatokkal. így tartható a jelentős kiviteli többlet. és aki nem tud integrálódni az visszamegy az iszlám városállamokba. vegyesvállalatot létrehozni teheránban. ahol a jogot a teokratikus irán gyakorolja. kell, hogy a helyieknek gazdasági érdekeltségük legyen különben ajatollah meghirdeti a forradalmat. a családjában valaki mérnöknek tanul, akkor be kell venni a vállalatba. rávenni, hogy a lányának is adjon hozományt. beleszeret egy német hercegbe. és ebből felépítenek egy kölcsönösen előnyös mesevilágot vegyesvállalatokkal. na most ha ezt a magyarokkal se tudják megcsinálni, akkor kis-ázsiaiakkal és a kelet-árjákkal se lesz esélyük. ha magyarok ellen támadnak, akkor jön orbán a kínai buszgyárral, vasúttal. ha megszerzi a telenort és övé lesz "telener", akkor kínai mikroelektronikát is vásárolhat. mert a fogyasztó (szolgáltató) szektor oligopol jogai az övék. és esetben a deutsche telekom is a másodvonalba kerülhet magyarországon. erre az összes többi kelet-közép európai azt mondja, hogy ezt semmibe nem kerül megtenni. hitelpénzt kell generálni és abból nacionalizálni. persze. ezért akarják a nacionalizmus írmagját is kiirtani. a török, türk, turáni, iráni népekből nem nagyon lehet. a megoldás: vegyesvállalat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 12:22:50

@444:

"kell, hogy a helyieknek gazdasági érdekeltségük legyen"

Azt állítod, hogy a magyaroknak nincs gazdasági érdekeltségük a német tulajdonú vállalatok mo-i működésében? Hogy ha az összes német tulajdonú mo-i vállalkozás megszűnne, az a magyarok érdekeit szolgálná?

2018.04.22. 12:25:31

@neoteny:
persze mondhatják azt, hogy jó úgy, ahogyan van. folytassák tovább.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 12:37:02

@444:

"a zsidók többsége nem érti, hogy szétverték nagy-magyarországot. háborúkat robbantottak ki."

Az I. vh-t hogyan robbantották ki a zsidók?

2018.04.22. 12:57:19

@neoteny:
közvetlen érdekeltségük nincs. és a politikai vezetőknek sincs. ez a szavazatvásárlás bejött szijjártó péternek. mert azzal, hogy vidéken az újonnan létrejövő termelő munkahelyet megtámogatták 10 millió forinttal jelentős munkaerőhiány lépett fel. és azt mondja a belépő melós kelet-magyarországon is, hogy minimum 250 ezer forint legyen a fizetés. azok, akik korábban örültek annak is, hogy két vagy három műszakos fizikai munkáért cserébe 150 ezer forintot kapnak. mert hogy még a barátnője is kapott 100 ezret a plázában. és ebből éppen ki tudták fizetni a devizahitel törlesztőt. jól jött a cafetéria utalvány. és most meg marad annyi pénzük, hogy esetleg gyerekvállaláson gondolkodjanak. ami további adókedvezményekkel és állami támogatással jár. ez egy jelentős áttörés kelet-magyarországon. ezzel csak az a gond, hogy a hazai kisvállalkozásnak is ki kellene fizetnie a magasabb bért. ahhoz magasabb termelékenységre van szükség. erre azt mondja szíjjártó péter a gyáravatón a sisakban, hogy lehet pályázni. megkeresni a munkatársainkat a kormányhivatalban, az "önkormányzatokban" valakinek a valakije ismerős. ebből jön létre egy familiáris hálózat. ez a fidesz. amíg ez a támogatási rendszer tartja magát addig nyilván nem változtatnak. hozza a gazdasági növekedést és az alkotmányos többséget. mi a probléma? az, hogy a kézi vezéreltség korlátozottan működik a fővárosban. és vidéken is adódhatnak meglepetések. lásd hódmezővásrhely. márki zay péter nem hülye. eleve azt mondja, hogy egy új egységes ellenzékre van szüksége. maga mellé hívta az áfa csalásokat feltáró egykori nav egykori revizort.

a rezsim konszolidációhoz vidéken olyan rendszer kell, ami nyitottabb abban az értelemben, hogy a törzsszavazókon túl is elér és egyenletesebben osztja el a támogatásokat. a főváros válasza az, hogy miféle konszolidáció. we shall fight. ez esetben folytatódik az adok-kapok. döntsék meg a geci orbánt. vonuljanak gyurcsánnyal, aki azt mondja, hogy most ez fölösleges buli, de mivel az mszp fizeti kijött. új választás úgyse lesz. parlamenti bojkott? ugyan már. a varjú laci nyert újpesti-angyalföldi körzetben. lépjen vissza? dk frakció lesz. aztán majd meglátják, hogy az lmp és a jobbik merre fordul. szakpolitikai programok. ugyan már. azzal szavazatot csak veszteni lehet. de el lehet kergetni az orbánt a fővárosból. és utána vidéken is szakítanak vele. nyilván ezt gondolja gyurcsány és az ellenzék. márki zay is azért megy pestre, mert hódmezővásárhelyen hat héttel a győzelme után a többség ellene szavazott. a politikusoknak kiszámíthatatlanságot kínál.

2018.04.22. 13:01:41

@neoteny:
ezek ugye a túlzások, vagy nem túlzások. ki tudja.

de ezért van drábik úr.
www.youtube.com/watch?v=JrBUbIH5eJg
www.youtube.com/watch?v=i39U7udseLU
ezekre a nép azt mondja. itt ez a fickó. egy szót nem értünk belőle, de velünk trianonban kitoltak. és nyilvánvaló. ezt mondja drábik úr. ő a mi vezérünk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 16:47:37

@444:

"kell, hogy a helyieknek gazdasági érdekeltségük legyen"

"közvetlen érdekeltségük nincs."

Azt állítod, hogy a magyaroknak nincs gazdasági érdekeltségük a német tulajdonú vállalatok mo-i működésében? Hogy ha az összes német tulajdonú mo-i vállalkozás megszűnne, az a magyarok érdekeit szolgálná?

2018.04.22. 18:32:49

@neoteny:
sanyi a vízműnél kútfúró és azt mondja, hogy adjuk drágábban a vizet a francia konzervgyárnak. azzal több lesz a nyereség. lesz prémium. abból járjon a melósoknak. a francia cég tartósan veszteségessé válik. és ezek után 1 forintért visszavesszük azt, amit pestről a "liberálisok" 1 forintért eladtak.

erre lehet mondani, hogy unfair. mert, hogy sanyi ez esetben mások kárára próbál meggazdagodni. de mennyivel jobb az, hogy pesten a "liberálisok" a vízművet is eladják 1 forintért. azt megveszi a suez. és úgy a puszta francia gyarmat. sanyi már nem lesz kvázi tulajdonos. egy alkalmazott, aki beleszól a "fejesek" dolgaiba.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 18:39:33

@444:

"sanyi a vízműnél kútfúró és azt mondja, hogy adjuk drágábban a vizet a francia konzervgyárnak. azzal több lesz a nyereség."

Sanyi miért nem adja 400-ért 200 helyett azokat a használtcikkeket, amiket 100-ért megvesz? Azzal is több lenne a nyeresége. Sőt ha 800-ért adná, akkor még több nyeresége lenne.

2018.04.22. 19:08:30

@neoteny:
drábik azt mondja, hogy a tankönyvek önmagukban nem magyarázzák meg a történetet. egy rejtett pénzhatalom mozgatta a szálakat. szét kellett verni a nagy-orosz feudalizmust. bukjon vele a német, az osztrák és a magyar. jó időben jó helyen voltak a csehek. helyeselték a franciák. de lényegében egy pénzügyi és katonapolitikai összeesküvés van a háttérben. előveszem a régi újságokat. egyik héten segélyt kapnak az egyetemisták néhány ezer koronát. és néhány millió korona hitelt vesznek fel ugyanezektől. a háború egyeseknek jó üzlet. a fronton megtizedelt és megnyomorított családoktól veszik meg az ingatlanokat és a termőföldet. a városkörnyéki földek fele hét család birtokába kerül. úgy, hogy a kiegyezés után 1884-ben is még több a közbirtokosság, mint magánföldterület. tehát ha úgy tetszik, akkor fél évszázad alatt a közvagyont átjátsszák magánkézbe. erre lehet mondani, hogy ez az egyik népcsoport ügyessége. nagyjából annyira volt legitim, mint amit mészárosék csinálnak. azon túl, hogy ők nem robbantottak ki háborúkat, polgárháborúkat. legfeljebb csak kiplakátolták a "színes forradalmak" képviselőiknek az arcképét. van egy ilyen beállítás is. amire az a válasz, hogy drábik egy idióta, fasista, kripli, kretén. az történt, hogy egyszer jöttek és kiráncigáltak dolgozó kisembereket, középpolgár munkaadókat az üzletből. és elvitték a haláltáborokba. ártatlanok százezreit. de miért támadtak arra a népcsoportra. azért, mert az intellektuális bűnözés legkülönfélébb formáit legitimnek tekintik a mai napig. orbán nyíltan él vissza a hatalmával. de ezzel csak az a baj, hogy a visszaéléseket nyilvánvalóvá teszi. épp ellenkezőleg. az a jó. azt demonstrálja, hogy a létező kapitalista rendszer ilyen. ami nem azt jelenti, hogy totális kommunizmust kellene hirdetni, ami a másik véglet.

városi múzeum úgy lett, hogy löfkovits bácsi a műgyűjtő az éremgyűjteményét felajálotta a városnak. az értékesebb darabokat letétbe 10 évre. és azt mondta, hogy ezért ad évente ötszáz koronát. tehát összesen 5 ezret. és ezeket állítsuk ki egy múzeumba. és erre azt mondták a helyi polgárok, hogy ők is adnak pénzt és gyűjtenek hozzá néprajzi anyagokat. és lesz múzeum. löfkovics bácsi abból gazdagodott, hogy járta az árveréseket és gyártották az aranygombokat a díszmagyarhoz. a kis szabó lőrinc írt egy verset, hogy járta az utcát. látta a feliratot, hogy "óriás" és ékszerész. és még egyszer elolvasta. "óriás". elképzelte, hogy abban az üzletben óriások laknak. na ez löfkovics bácsi üzlete volt. de a helyi polgárság többsége azt mondta, hogy ezek ügyeskednek, de rendesek. mert hogy lesz városi múzeum, érmékkel, néprajzi gyűjteménnyel és aranygomb a díszmagyaron.

na de valakik nem ezt akarták, hanem háborút. ugyanezek adják a népbiztosokat. egy kis üzeme, kis üzlete, egy kis birtoka se lehessen senkinek se. a másik véglet, hogy nincs birtokmaximum. miközben a keresztyén respublikában az hagyományosan 100 hektár azaz 175 hold. azért, hogy kizárólag földbirtoklásból senki se lehessen nagypolgár. a helyi piacon limitációk korlátozzák a féktelen gazdagodást. de a városok és a törvényhatóságok a szabályozásban versenyeznek egymással. és ezt a "liberálisok" nem fogadják a mai napig. mondván, hogy az a jó, hogy nincsen se feltétel, se korlát, se szabály, se semmi. nincs közjog.

ijontichy 2018.04.22. 19:18:23

@444: "sanyi a vízműnél..." Azon túl, hogy mindenki PLSZ, mit mond a sanyi, tegyünk úgy. French elküldi pár emberét a friendly Poland-ba (or foe Czech), és mivel azok kevésbé önsorsrontóan hülyék, mint a magyarok, adnak neki helyet, támogatást. French leszereli a cuccost (övé), sanyi meg adhat a lecsökkent bevételéből minimálbérért (ál)melót a french munkanélkülivé vált magyarjainak. Igen, ezt ismerjük, cucilizmusban teljes foglalkoztatottságnak hítták (btw. KMK mikor lesz? :-))
De mindegy is, mert mindaz a gigabájokra rúgó hablaty, amivel megtöltöd a netet pelyva, szóra sem érdemes. Semmi novum nincs benne, minden egyes eleméről ítélt már a történelem. Mind megbukott, túlhaladottá vált (mint a lassú gondolkozását a pozíciónak megkövetelt tekintéllyel leplezni kívánó lokális fő- kis- meg a járásbíró és társai), vagy a kapitalista nyugaton, vagy a létező cucilizmusként elhíresült nagy testvéri szekértáborban.
Jucika, Micike, megy sanyi (igen a "vízdíjas" sanyi is, csak szegény elég buta, nem lát túl a falu, meg a népfőiskola határán) mind "pénzt" akar keresni, lehetőleg minél kevesebb munkával. A világ ilyen egyszerű. Ezért fektet Micike a Bróker Marcsiba (hibásan), meg a Questorba. Tehát ha jót akarunk nekik, akkor a népfőiskola tananyagát kell lecserélni, de nem a te irigység-meghajtású elméleteidre :-).

2018.04.22. 19:27:13

@neoteny:
mert akkor többet keresne a szolgáltatással (a raktározással, kisebb javításokkal), mint amennyit eredendően ér a termék. tehát sanyi azt gondolja, hogy "a megveszem százért, eladom kétszázért elv" a fenntarthatóság feltétele a használt cikk piacon. ezt viszont érvényesíteni kellene. fogjanak össze a használt cikk kereskedők a "zsibin" (zsibogónak nevezett használt cikk piacon) és ezt az elvet érvényesítsék. és ezt a város felügyelje. a piacterekre válasszanak termelői és fogyasztói érdekvédőket: vásárbírákat. és mindenki rendelkezzen valamilyen piactérrel. és így lesz debrecen vásárváros. persze ez úgy működhet, hogy a családok jelentős része háziiparos. ebből egy mindent gyártó "csebol" következne. ami vagy működik, vagy nem. nem muszáj egy városnak így megszerveződnie. de ez sanyi "polgári" víziója. amihez hozzáteszi, hogy számolják ki az okosok, hogy jó legyen. ha elég sokan gondolják ezt, akkor ezt éppenséggel meg lehet próbálni. sanyi azért gondol effélét mert, hogy errefelé mezővárosból vásárvárossá válás a hagyomány. ez egy lehetőség. és ez a felfogás ettől liberális. lehet egy kikötővárost építeni a szabad kereskedelemre alapozva. az egy másik opció. vagy egy fürdővárost az idegenforgalomra alapozva. az egy harmadik. a polgári fejlődés a nagyfokú önkormányzatiságon alapul. de ennek előfeltétele a nemzeti függetlenség. ezt nem bécsből döntsék el, vagy new york 57. utcájából. ha a 25 ezres egyetemváros befogad 5 ezer külföldi hallgatót. és ez működik, mert sanyi stíröli a nigger csajokat a villamoson. ilyen alapon a 250 ezeres város befogadhatna 50 ezer menekültet. de az már polgárháborút eredményezne. és erre a "liberálisok" azt mondják, hogy mit számít az. ezt eltervezték a "kiválasztottak" és a képviselőik az ngo-k. akik abból élnek, hogy befogadnák a szegény kis szomáliakat. úgy lesz a jogvédő irodában elég jó fizetés, személyes macbook és iphone. az, hogy ezt nem akarja a népesség döntő része. mit számít az. ez a "liberális" "demokrácia".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 19:31:55

@444:

"drábik azt mondja, hogy a tankönyvek önmagukban nem magyarázzák meg a történetet."

Valóban: _egy_ "tankönyv" önmagában soha nem magyarázza meg a történetet (ezért is hibás az, amikor az államhatalom szabályozza azt, hogy melyik _egy_ tankönyvet kötelező használni az oktatásban). A kívánatos a magyarázatok pluralitása: magyarázza a történteket ez is, az is, Drábik is, aztán kiderül, hogy a magyarázatok milyen kombinációja közelíti meg leginkább a történetet.

"a fronton megtizedelt és megnyomorított családoktól veszik meg az ingatlanokat és a termőföldet."

Ha meg nem vették volna meg az ingatlanokat és a termőföldet, akkor felfordultak volna a fronton megtizedelt és megnyomorított családok: akkor azt kiabálták volna rájuk, hogy tőlük meg is dögölhetnek a magyarok.

"de miért támadtak arra a népcsoportra. azért, mert az intellektuális bűnözés legkülönfélébb formáit legitimnek tekintik a mai napig."

Sanyi is és az ügyfelei is legitimnek tekintik azt, hogy Sanyi 100-ért vesz és 200-ért ad el a használtcikk-kereskedésében.

Irmuska néni és kebelbarátnője, Böszörményiné is legitimnek tekintették azt, hogy Quaestor-részvényeket vegyenek az életük megtakarítását jelentő egy-egy millából a kamatjövedelem reményében.

"de a helyi polgárság többsége azt mondta, hogy ezek ügyeskednek, de rendesek."

A helyi polgárok is ügyeskednek: ld. Sanyit vagy Irmuska nénit vagy Böszörményinét.

"a helyi piacon limitációk korlátozzák a féktelen gazdagodást."

Amivel mindenki gazdagodását korlátozzák. Amikor Sanyi 100-ért megveszi a használt szekrénysort az azt eladótól, akkor az azt eladó is gazdagodik: többet ér számára a 100 mint a szekrénysor (ezért hajlandó elcserélni a szekrénysorát a 100-ra). És amikor Sanyi 200-ért eladja a szekrénysort valakinek, akkor a szekrénysor vásárlója is gazdagodik: többet ér számára a szekrénysor, mint a 200 amit fizet érte (ezért hajlandó elcserélni a 200-át a szekrénysorra). Ha Sanyi használtcikk-kereskedelmi tevékenysége limitálva van (hogy Sanyi ne gazdagodhasson féktelenül), akkor mindazok, akiktől nem vásárol használtcikket, szegényebbek lesznek, mint ha megvásárolta volna tőlük a használtcikküket; és mindazok, akiknek nem ad el használtcikket, szegényebbek lesznek mint ha eladta volna nekik a használtcikkjét. A piaci tranzakciók (önkéntes cserék/adásvételek) volumenének államhatalmilag történő mesterséges szűkítése szegényebbé teszi mindazokat, akik ennek a mesterséges szűkítésnek hiányában önkéntesen részt vettek volna cserékben/adásvételekben, amelyek gazdagabbá teszik őket (hiszen azért vesznek részt cserékben/adásvételekben, mert jobban preferálják a csere/adásvétel utáni állapotot, mint az azt megelőzőt).

Janossz 2018.04.22. 19:37:25

@444: "fogjanak össze a használt cikk kereskedők a "zsibin" (zsibogónak nevezett használt cikk piacon) és ezt az elvet érvényesítsék. és ezt a város felügyelje. a piacterekre válasszanak termelői és fogyasztói érdekvédőket: vásárbírákat. és mindenki rendelkezzen valamilyen piactérrel. és így lesz debrecen vásárváros. persze ez úgy működhet, hogy a családok jelentős része háziiparos."
Egyre nagyobb marhaságokat hordasz össze.
Ócskapiac városi felügyelettel, érdekvédőkkel, vásárbírákkal? Magadnál vagy ilyenkor?

A családok jelentős része meg háziparban termeljen használt cikket??? Azt hogy kell?

2018.04.22. 19:39:31

@ijontichy:
ez egy vallási kérdés. és európában a sikeres államvallás a nemzeti kereszténység. és eddig legalábbis minden más megbukott. jöhet angela merkel azzal, hogy ez a szörnyűséges fasizmus, és a németek ezt feladják. adják fel. meghirdetheti az iszlamizációt. a franciák adják fel a nemzetet és a keresztény respublikát. az arra vezet, hogy istentelenek gyilkolnak a forradalomban. az angolok adják fel az anglikán vallást. indiaiak és pakisztániak gyarmatosítják londont. a real madrid vegye le a keresztet a címerükről. a skandinávok a zászlajukról. tegyék ha úgy gondolják, hogy már meghaladták az európaiságot. így nem lesz németország. na és? hajtsák végre a soros tervet. és legyenek finnegánok. a liberalizmus abban áll, hogy lehet így is, lehet úgy is. de esetleg a németek is belátják, hogy az úgy nem megy. vagy nem látják be. ez majd kiderül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 19:45:22

@444:

"mert akkor többet keresne a szolgáltatással (a raktározással, kisebb javításokkal), mint amennyit eredendően ér a termék."

A termékeknek nincs eredendő értékük, így minden az ebből a tézisből levezetett következtetés hibás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 19:54:39

@444:

"európában a sikeres államvallás a nemzeti kereszténység"

Ez csak a te és a kocsma népfőiskolás népének vallási tétele.

"a liberalizmus abban áll, hogy lehet így is, lehet úgy is."

Helyesen: a liberalizmus abban áll, hogy az _egyén_ választhat így is meg úgy is: de ezekből a választásokból folyó _következmények_ _nem_ lehetnek így is meg úgy is. Sanyi választhat aközött, hogy a haszonból, amire a használtcikk-kereskedelmével szert tett, unimukkot vagy fürdőszobacsempét vesz; de azzal, hogy az egyiket választja kizárja a másik választás következményeinek bekövetkeztét. Lerészegedhet; de akkor nem lesz csempéje a fürdőszoba-felújításhoz. Felújíthatja a fürdőszobát; de akkor elesik az unimukk-ivás élvezetétől. A liberalizmus biztosítja számára a választás szabadságát: de semmi nem biztosíthatja a választásának következményei alól történő szabadságát. A választása lehet ez vagy az; a választása utáni helyzete nem lehet így is és úgy is.

2018.04.22. 19:57:12

@Janossz:
ez sanyi elképzelése. ő kútfúró, szeret fűrészelni. mert az apja hajlított bútorgyárban dolgozott gőzölte a fát. szeret inni. mert hogy az apjával gyerekként együtt járt a rózsakertbe. ami a vaosz kocsmája volt. a polgári minta számára az, hogy ott selyemből volt a tapéta a falon. viselkedni kellett. és a felesége edit iskolázatlan. 14 éves korában dolgozni ment. ő nyáron napközis téka táborban dolgozna, korongozni szeret. a gyermekük öcsike autószerelőnek tanul.

sanyi szerint közösségi erdért vállalat kell nagy magyarországon. kitalálták a népfőiskolán az erdőspusztában: alpokalja, felvidék, kárpátalja, erdély: erdért. te erre azt mondod, hogy a fasizmus. mert hogy már meghaladtuk az erdőgazdaságot? vagy a használt cikk kereskedelmet? a nyugat és a főváros felfogása az, hogy ezt előállítják a szolganépek. és ők már a csak nemzetközi űrállomást tervezik. de ha sanyi a vízmű mellett az erdészetben dolgozna és edit téka táborban korongozna, akkor esetleg engedjük már meg. a liberalizmusba esetleg férjen már bele.

te filozofikusan megfejted, hogy ez biztosan nem működne. sanyi azt mondja, hogy számítsák ki az okosok, hogy így mi mennyibe kerülne. modellezzük a piacot. ami azon alapul, hogy a háztartások éves szükséglete félig tervezett. irmuska tudja, hogy régen 10 kiló diót vett arankától. de amióta a férje meghalt azóta csak 5 kilót vesz. de a fia és a barátnője meglátogatják, akkor süt nekik tűróst vagy vesz olcsó lengyel kekszet. de miért kell ehhez francia kereskedő. miért nem állapodunk meg a lengyelekkel. de ez megint egy közösségi kereskedés. ebben gondolkodnak, ami nem azonos a kommunizmussal. mert hogy ez részben a háziiparosságra van alapozva.

erre lehet mondani, hogy ők a tipikus magyarok. akik az alacsony technológiai fejlettségi szinten történő kisárutermelést fejlesztenék tökélyre. azt nem lehet? lehet úgy is. nyilván szükségesek high tech elemek. de azokat nyilván nem kell kizárólagossá tenni legfeljebb csak a nemzetközi űrállomáson, vagy még ott sem. az egyszerű gépeket fizikusan nem haladja meg a bonyolult legfeljebb csak metafizikusan.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 20:05:55

@444:

"sanyi szerint közösségi erdért vállalat kell nagy magyarországon. [...] de ha sanyi a vízmű mellett az erdészetben dolgozna"

De Sanyi nem az erdészetben akar dolgozni, hanem a "közösségi" Erdért vállalatban.

"esetleg engedjük már meg. a liberalizmusba esetleg férjen már bele."

Meg van engedve Sanyinak az, hogy erdészetben dolgozzon (vagy legalább is jelentkezzen erdészeti munkára): ez a liberalizmus lényege, ti. hogy Sanyi szabadon dönti el azt, hogy milyen munkát végez (vagy legalább is milyen munka végzésére próbál munkaszerződést kötni). Az viszont nincs megengedve Sanyinak, hogy államhatalmi erőszak alkalmazásával "közösségi" Erdért vállalatot hozzon létre: az nem fér bele a liberalizmusba.

Janossz 2018.04.22. 20:06:37

@444:
"erre lehet mondani, hogy ők a tipikus magyarok."

Nem lehet erre azt mondani. Azt, hogy lumpenproletárok, már inkább.
Mi meg vagyunk egy páran, akik azt szeretnénk, hogy életünk keretét és jövőnket ne alkoholista kútfúrók, meg tanulatlan feleségeik határozzák meg.

Érted te ezt?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 20:14:44

@444:

"az alacsony technológiai fejlettségi szinten történő kisárutermelést fejlesztenék tökélyre. azt nem lehet?"

Bármiféle jószág (árucikk) tökélyének megítélése nem a termelőn múlik, hanem a fogyasztón. Irmuska néni befektethet egy hónapot egy háziáldás tökélyre fejleszett kihímzésébe, de ha nem talál senkit aki osztja az ő véleményét a háziáldás tökélyéről, akkor ráfaragott a tökélyre fejlesztett háziáldás termelésére.

2018.04.22. 21:03:39

@neoteny:
na de ha sanyi azt mondja, hogy szerinte a használt cikk kereskedőknek össze kellene fogni a "zsibin", akkor az nem fasizmus. a liberalizmus az, hogy adott esetben a politika tegyen lehetővé egy vásárvárosi összefogást. ez egy demokratikus kockázatközösség. ehhez előzetesen modellezni kell egy kis világot.

na most erre lehet valaki azt mondja. hogy oké. de ő nem abból a girbe-gurba tányérból akar enni, amit edit fazekas mesterműként elkészít. hanem bemegy a hipermarketben. és ott a kereskedők a világ összes fazekas műhelyét megversenyezték és abból megveszi a legjobb ár/érték arányú tányérkészletet. mert hogy így működik egy világváros. és a liberalizmus nem az, hogy ezt így kell. hanem az, hogy lehet így is, lehet úgy is. ha egyesek vásárvárossá akarnak válni, akkor váljanak azzá. öcsike indulásként hét közben összeszerelő üzemben dolgozna. hét végén maszekolna. ahogyan ugye az apja. és a liberalizmus nem az, hogy ez mind ne legyen, hanem az, hogy lehet így is. kérdés az, hogy sanyival hányan állnának kockázatközösségben. ez politikai kérdés. és ez nyilván valamiféle jobbikos társaság. éppenséggel szerveződhet egy ilyen gazdaság. és ezt támogathatja a tőkepiac. mezőbank, takarékszövetkezetek. helyi iparbankok. aztán az egy másik kérdés, hogy így sanyi és edit nagyjából az 50-es évek amerikájának szintjén élhetne, öcsike és a barátnője a régi nszk szintjén. tehát ezzel öcsikének egy 80-es években tervezett utángyártott bmw classic járna. egy vidékies népautó aminek az alkatrészei a nagy-magyar szövetségi autóipar gyárt. és öcsike összeszereli, szervizeli és tuningolja a járműipari szakszövetkezetben.

a klasszikus liberalizmus elvben az, hogy lehet így is. ha ehhez van elegendő termelő és fogyasztó, akkor nincs meghaladva. aztán lehet, hogy van, lehet, hogy nincs. ki tudja? erre ad választ a politika. de aligha most. mert, hogy most illiberális demokrácia van. mert hogy egyesek szerint az 50-es évek amerikájának és a 80-as évek nszk kultúráját meghaladtuk. de ezek után a 10-es, 20-as, 30-as évek magyarországa köszön vissza. és erre válasz a "ví sel fájt". jön az új "csörcsil" és legyőzi a "fasisztákat". vagy nem. ez majd elválik.

2018.04.22. 21:18:40

@neoteny:
a kérdés, hogy van-e elég termelő és fogyasztó, akik félautomata gépsorokon gyártott termékre alapozzák a háztartást. és ezeket helyi pénz közvetítésével elcserélnék. ezt mondja ugye drábik, bogár, boros, varga és a társaik. ezt mondta kopátsy sándor. a köznép egy része ezekre fogékony. főleg vidéken. leginkább a jobbikos szavazók. ez a klasszikus kisárutermelő helyi gazdaság. a fidesz kézi vezérelt beruházásélénkítő államkapitalista politikát forszíroz. és ebből jött létre egy familiáris hálózat kormányhivatalokkal. az ellenzék megosztott. egy része totális anarcho-kapitalizmust akar. ez a bokros féle irányzat. van néhány anarcho-kommunista. tamás gáspár miklós. ezek kiszorultak. és közte szerveződő "új ellenzék" azt mondja, hogy váltsák le orbánt, de hogy mivégre azt nem tudják. ők nihilisták. inkább ne legyen semmi, mint ez a sötét diktatúra.

ijontichy 2018.04.22. 22:42:57

@444: Nincs olyan, hogy "vallási kérdés". Olyan van, hogy üzleti kérdés. A keresztény vallás(ok) egy igen régi és sikeres üzlet. Az iszlám is, csak valamivel fiatalabb. Ezért - ahogy az államtól - a vallás a hittől is elválasztandó. Ez végbe fog menni (pech, de egy üzlet sem örök), pár évszázad kérdése. De nyugi, a te életedben még biztosan kitart. Szóval szónokolj tovább nyugodtan "vallási kérdésekről", amíg van, aki nem látja mögötte az üzleti megfontolást ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 22:43:38

@444:

"ha sanyi azt mondja, hogy szerinte a használt cikk kereskedőknek össze kellene fogni a "zsibin", akkor az nem fasizmus."

Ha Sanyi azt mondja, hogy szerinte a használtcikk-kereskedőket össze kellene fogni a "zsibin" államhatalmi erőszakkal, akkor az fasizmus.

"a liberalizmus az, hogy adott esetben a politika tegyen lehetővé egy vásárvárosi összefogást."

Bullshit: amikor a politika (értsd államhatalom) teszi "lehetővé" (értsd kényszeríti ki törvényekkel) az "összefogást", az illiberializmus.

"ez politikai kérdés."

Mivel a politika államhatalmi erőszakot (törvényes szabályzást) jelent, politikai "kérdések" nem lehetnek liberálisak.

"a klasszikus liberalizmus elvben az, hogy lehet így is."

Nem: a klasszikus liberalizmus az, hogy az egyének szabadok a választásaikban -- de nem szabadok az arra szövetkezésben, hogy más egyének (polgárok) szabad választását megakadályozzák.

"erre ad választ a politika."

Nem: a politika (értsd az államhatalmi erőszak, a törvényes szabályozás) egy illiberális válasz. Ugyanúgy, ahogy Trump vámkivetése a kínai acélra egy illiberális válasz. Vagy mint a kanadai kormányzat általi az Air Canada-nak nyújtott "megmentések" illiberális válasz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 22:48:16

@444:

"a köznép egy része ezekre fogékony."

És? A köznép egy része fogékony volt a Szálasi-féle nemzetiszocializmusra is, amit ő hungarizmusként árult.

2018.04.22. 23:01:06

@neoteny:
na de egyrészt nem kell kanadai állampolgárnak lenned. választhatsz az ensz legkülönfélébb tagállamai közül. másrészt meggyőzheted a többi kanadait, hogy ne mentsék meg az air canadát. szövetségi államrendben javasolhatod azt is, hogy mentsék meg csak a "hülye" montréáliak. brit kolumbia legyen szabad. de québec lehet, hogy úgy érzi magát szabadabbnak, hgy van egy saját légitársaságuk. persze győzhet az egy-kanada elv. ha azt betiltanád, akkor azzal is korlátozol másokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 23:09:57

@444:

"másrészt meggyőzheted a többi kanadait, hogy ne mentsék meg az air canadát."

Nem a többi kanadai dönt úgy, hogy meg kell menteni az Air Canada-t (rendszeresen), hanem a szövetségi kormányok döntenek úgy, hogy meg kell menteni az Air Canada-t (rendszeresen) a kanadai adófizetők pénzéből.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 23:24:43

@444:

"aztán lehet, hogy van, lehet, hogy nincs. ki tudja?"

Bölcs vagy, mint Trump, aki azt tvittelte, hogy

....We are a long way from conclusion on North Korea, maybe things will work out, and maybe they won’t - only time will tell....

2018.04.22. 23:25:46

@neoteny:
a szövetségi kormányt a kanadaiak választják. nyilván liberálisabb lenne azt mondani, hogy a "kanadaisággal" ne járjon együtt az air canada megmentésének kötelme. az állam ne hozzon privilegizált helyzetbe magánvállalatokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 23:34:07

@444:

"nyilván liberálisabb lenne azt mondani, hogy a "kanadaisággal" ne járjon együtt az air canada megmentésének kötelme. az állam ne hozzon privilegizált helyzetbe magánvállalatokat."

Erről van szó.

2018.04.22. 23:45:32

@neoteny:
na de a kanadai állam kibocsáthat kötvényeket, amivel tulajdonjogot szerezni a megmentett vállalatban. és annak változó hozama hosszabb távon lehet akár jó befektetés is. gondolhatják ezt egyes kanadaiak. de senki se legyen köteles ezt gondolni csak azért, mert kanadai. vagy de. mert ez a kanadaiság része. ez egy politikai kérdés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.22. 23:53:30

@444:

"na de a kanadai állam kibocsáthat kötvényeket, amivel tulajdonjogot szerezni a megmentett vállalatban."

Miért lenne szükség arra, hogy a kanadai állam bocsásson ki kötvényeket? Bocsásson ki az Air Canada: ha az Air Canada elég jól működik a kötvények által szerzett összeg felhasználásával, akkor vissza tudja fizetni a kötvényeket kamatostul. Ha meg nem elég jól működik az Air Canada a kötvények által szerzett összeg felhasználásával, akkor a kanadai állam általi kötvénykibocsátás visszafizetésének kötelezettsége a kanadai adófizetőké.

2018.04.23. 00:22:02

@neoteny:
úgy tűnik, hogy a kormányok tartanak attól (és lehet, hogy nem ok nélkül), hogy ezek az óriásvállalatok mindenféle állami garanciavállalás nélkül rövid úton csődbe mennének. az usa maga alá gyűrné kanadát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.23. 00:30:40

@444:

"ezek az óriásvállalatok mindenféle állami garanciavállalás nélkül rövid úton csődbe mennének"

Vagyis nem szegényítenék a kanadai adófizetőket.

"az usa maga alá gyűrné kanadát."

Az előbbiből nem következik az utóbbi. Az Air Canada nem az egyetlen kanadai légitársaság; ha az Air Canada orra bukna, akkor ez nem jelenti azt, hogy csak amerikai légitársaságok maradnának a kanadai utazóközönség számára. Továbbá az is lehet, hogy ha az Air Canada mindenkori menedzsmentje nem lenne meglehetősen biztos abban, hogy úgyis "megmentésre" kerül a szövetségi állam által, akkor prudensebb üzletpolitikát folytatna és így nem kerülne olyan helyzetbe hogy "megmentésre" legyen szüksége.

2018.04.23. 00:54:46

@neoteny:
az nyilván nem túl jó, hogy az egyik kanadai légitársaság privilegizált helyzetben van azzal, hogy ők a zászlóvivők. felteszem ezzel a kitétellel privatizálták.
süti beállítások módosítása