1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.04.04. 08:53 HaFr

Magyarország kedvenc hazugságai: keresztény, családbarát, biztonságos

Képtalálat a következőre: „pusztuló játszóterek”

A fideszes nirvána -- de leginkább a durva fideszes propaganda -- tengelyében az erős, biztonságos ország képe, amelyik nem mellesleg családbarát és keresztény, meghatározó vonzerőt jelent a hanyatló Nyugat zilált, veszélyes, kevert társadalmaival szemben. Megszokhattuk az évtizedek során, hogy Orbán és a Fidesz hazudik, érdemes utánanézni tehát, hogyan is állunk ezzel a tengellyel.

Azt, hogy Magyarország -- amelynek exportképes működő tőkéje túlnyomórészt nyugati, a GDP 4% körüli éves támogatásra szorul a Nyugattól és a külföldi munkavállalói ezermilliárd forintot utalnak haza évente -- nem erős, naponta bizonyítja az élet. Mennyire biztonságos akkor? A legújabb kimutatás szerint Németországban a gyilkosságok aránya csak kétharmadát érik el a magyar mutatóknak. Alacsony bázisról nőtt az ausztriai gyilkosságok száma is 2016-ban 46, tavaly 54 – ám arányosan ez is csak alig harmada a magyarországi gyilkosságoknak. Az EU-ban -- a migráció ellenére, ha egyáltalán ez önálló faktor lehetne -- folyamatosan csökken ugyanez az arány.

Mennyire vagyunk vallásosak, illetve mennyire igazak a nyugati vallásosság hanyatlásáról szóló hírek? Először is, a vallásosság mindenhol szorul vissza a fejlett világban. Másodszor is, ez a trend semmilyen értelmes kapcsolatban nincs a migrációval, jóval korábbról ered és függetlenek tőle az okai. Azt fel lehet tételezni, hogyha Európában 80-90% körül lenne a vallásosok (itt: hetente legalább egyszer keresztény gyülekezetbe járók) aránya, mint utoljára a XIX. század elején volt, akkor intoleránsabbak lennénk a muszlim bevándorlókkal szemben. De most, amikor ugyanez az arány az USÁ-ban 50% körül, Kanadában 30% körül, az Egyesült Királyságban 20%, Európa magországaiban 10% felé csökken -- a vallásos hevület biztosan nem fogja akadályozni a migrációt. Mielőtt valaki ujjal kezdene mutogatni a szekularizált, örökségét vesztett, bűnös Nyugatra, ugyanez Oroszországban bőven 10% alatt (!!), Magyarországon a legújabb mérések szerint 10% körül van (!), tehát tört része a nyugatinak! Kérdések: most akkor ki milyen alapon beszél keresztény Magyarországról? ÉS főleg milyen alapon várja, hogy vissza tudja fordítani a szekularizáció trendjét?

Nézzük, mi igaz a családbarát nemzet mítoszából! A családközpontúság két alapfeltétele a házasságok magas és a válások alacsony száma és a gyerekvállalás. Az előbbiekben hazánk Európának inkább az alsóházában (házasságkötések alacsony száma, átlagos válási arány), a gyerekszületések arányát tekintve pedig egyértelműen az alsóházban található. Az Orbán-kormány regnálása egyik helyzeten sem segített, sőt az elátkozott Gyurcsány-érához képest jóval alacsonyabb maradt az élveszületések száma.

Magyarul, a kormánypropaganda tengelyében álló hitek -- csak tévhitek. Vagy rosszabb: a helyzetről adott megtévesztő tájékoztató, félrevezetés. A magyar társadalomnak a regenerációja szempontjából értelmezett kulcsmutatói a hanyatlást mutatják. Hozzájuk véve a termelési és fogyasztási mutatókat, a versenyképességi adatokat, a korrupciót, a boldogságindexet stb. biztosan elmondhatjuk, hogy az ország (Európa átlagához mért) hanyatló pályáját Orbán csak meredekebbé tette. A címben említett jelzők közül egyik sem igaz Magyarország kapcsán. Két jelző viszont kiváltképp az: a magyarok egoisták és etnicisták, és ennek a két tulajdonságuknak a nemesbítése érdekében képesek bármit elhinni magukról -- és ezen az alapon a magukkal több-kevésbé békében lévő nemzeteket ócsárolni, a saját nemzetüket pedig tovább rombolni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6313808110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trackers 2018.04.04. 16:26:57

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Szimplán hazudsz.
Ausztriában 2017-ben 4750 esetben történt nemi erőszak feljelentéssel, ami 2014-ben 3500 darab volt.

www.origo.hu/nagyvilag/20180323-a-migransok-miatt-nott-a-nemi-eroszakok-szama-ausztriaban.html

Itthon meg soha nem volt 1000 se.

morph on deer 2018.04.04. 16:28:20

@Tom66:
“A fenti idézet, szóhasználat is minősít téged”

Aha! Tudod mit, vállalom. Sőt, még kiskorúak jelenlétében is bátran - mit bátran, haláltmegvető bátorsággal - ki merem mndani, hogy “házinyul”!
Vagy melyik szó volt túl vulgáris, netán trágár szerinted?

“Magyarországon ezen segíthet akár a példamutatás vagy a népesedéspolitika, foglalkoztatás, szociálpolitika is.”

Példamutatás!
:)
Oh, my...
Hát mit mondjak, akinek az orbán példamutatása alapján megjön a kedve a hmm... szaporodáshoz, (igazából ‘dugást’ akartam mondani, de meggondoltam magam) annak biztosan Viagrával kezelték a húsvéti tojását előzőleg, vagy valami hasonlón hatásos “indpiráció” érhette szegény fejét...

De lehet, hogy ez lesz az új “nemzetthy pornó”: orbán “példát mutat” a népszaporulat emelése céljából..!
Brrrrr...

A népesedéspolitika, foglalkoztatás, és a szociálpolitika viszont szerintem is döntő, nem “vagy”, hanem merem mondani kizárólag!

Feelős ember akkor tervez családot, eleve akkor gondolkodik ‘családban’, ha van anyagi lehetősége, és biztosnak látja a gyermekei jövőjét is. Akkor is addig a léekszáig, amíg mindez racionálisan a kezelhető kereteken belül marad.

Ez azt jelenti, hogy lehet akár harminc gyereke is, ha a feltételek megfelelőek, - vagy nulla, ha pedig nem.

Egy dolog biztos: ha a kormánynak fontos lett volna ez a kérdés, akkor nem a fociba öli a száz- meg ezer milliárdokat, hanem mondjuk lerakja egy demográfiai program feltételrendszerének alapjait.
De nem így történt.

Addig meg lehet benne reménykedni, hogy az állampolgárokra lelkesítően hat a példa: “Nézd máá annyuk, hogyan csinyájja a viktor, csinyáyjjuk mink is!”
:))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.04. 16:37:15

@zizi77: nem akartam cáfolni, kiegészítettem -- bár cáfolhatja is, ha úgy tetszik, mert a hazug propagandát cáfolja

zizi77 2018.04.04. 16:37:45

@morph on deer: a számok azt mutatják, hogy nem ezen múlik. Szegényebb országokban több a gyerek, nyugati fejlett országokban, pár kivétellel, meg kevesebb.

zizi77 2018.04.04. 16:41:40

@HaFr: szerintem a családpolitika jobb, mint volt. És ezt úgy tűnik nem csak én látom így, mert nő a szülési kedv. Még csak azt se mondhatom, hogy a megélhetési gyerekgyártók miatt, mert pont nem nekik kedvez a mostani rendszer.

2018.04.04. 16:49:25

a gyerekvállalási kedv növekedett és nem a segélyes cigányok körében, de a gyermekszegénység ebben a körben is csökkent. az orbán féle jobboldali "keresztény" családpolitika sokkal jobb, mint a "baloldali" nem-keresztény "társadalomtudósok" elképzelése. ez nyilvánvaló.

high up! 2018.04.04. 16:50:52

@Tom66: "A demográfiai statisztikák és kutatások azt mutatják, hogy a bevándorlás hatása és a reprodukció hiánya miatt az európai őslakos népesség viszonylag rövid időn belül kisebbségbe kerül."

Azért a helyedben vissza iratkoznék az általános iskola 6-ik osztályába, mert ott már számtanból megtanítják az alapokat arra, amitöl te itt rettegsz.

Az éves születések aránya egy átlagtársadalomban mondjuk 1% körüli. Ha egy 95%-os többségi társadalom ezzel az 1%-kal szaporodik, az 5%-os kisebbség meg mondjuk a 3-szorosával, akkor a kisebbség egy év alatt csak 1 ezrelék alatt tud javítani a kisebbségi arányán.

Kell neki kb. 150 év (6. osztályos szint), mire fel tud majd jönni ezzel a szaporodási rátával a 10%-os arányra. Az alatt 150 év alatt meg nem szabad kiengedni a tempóból, meg asszimilálódni.

Persze tudom, egy funkcionális analfabéta társadalomban tényleg megszámlálhatatlanok az idIoták, akik a legnagyobb matematiukai faszságokat is teli torokkal nyelik be.

FOLYTASSUK!

Trackers 2018.04.04. 16:53:08

@zizi77:

Nyugi hamarosan kijön, hogy a német demográfia helyrerázódott.

Hisz a 20% muszlim 5 gyerekes átlaga, az többet ér, mint a 80% német 1.2 gyereke jóval.

high up! 2018.04.04. 16:55:46

@Trackers: "Ausztriában 2017-ben 4750 esetben történt nemi erőszak feljelentéssel, ami 2014-ben 3500 darab volt.
Itthon meg soha nem volt 1000 se."

Okoszóni, Magyarorsagon ki a picsa megy rendőrségre, mert a etvégén a diszkóban letapizták, meg lesmárolták, meg megdugtzák az árokpartján.

Majd ha a magyar jogállam úg mükszik mint az osztrák, meg a magyarok olyan öntudatosak lesznek mint az osztrákok, akkor majd büvészkedhetsz az ilyen statisztikákkal.

Addig meg marad az, hogy Austria a világ egyik legélhetőbb és legbiztonságosabb országa, Orbanisztán meg egy élhetetlen, bünben elsüllyedő fosország.

FOLYTASSUK!

Brix 2018.04.04. 17:02:27

Viszont, az sem szerencsés dolog, ha megtagadjuk a való vilàg realitàsait és szembe megyünk az igazsàggal , csak azért , mert Orbàn mondja...Orbànnak igaza van az illegàlis migràció kérdésében, ezt kellene màr elismerni a progresszív oldalnak is...Hogy nem vàltozott a biztonsàgi helyzet rossz irànyban nyugaton? Akkor, mi az, hogy közel 300 ember esett àldozatul migràns\ menekült hàtterű emberek random terrorcselekményeinek az elmúlt években...Bàrmely nyugati nagyvàrosban konstans terrorveszély van manapsàg...Emellett, új , eddig szinte ismeretlen bűncseleményformàk jelentek meg, pl: a csoportos nemi erőszak..Csak Kölnben közel 1000 feljeletes volt, a 2016 szilveszteri események utàn...A német bűnügyi hivatal adatai is azt mutatjàk, hogy drasztikusan növekszik, több szàzezres a migràns hàtterű emberek àltal elkövetett bűncselekmények szàma...Akàrhogy nézzük, Orbànnak igaza van: a kontroll nélküli, tömeges , ellenőrizetlen népvàndorlàs, egy nagyon veszélyes , kiszàmíthatalan globàlis jelenség, ami ellen minden erővel harcolni kell! Mindezt ellenzéki szavazóként mondom...A baloldal sem ott tartana ahol most, ha időben paradigmàt vàlt, felismeri a globàlis problémàt és kiàll a magyar emberek érdekeiért!

high up! 2018.04.04. 17:04:23

@zizi77:

Magyarországon 2010 óta léptékkel kevesebb a születések száma mint 2010 előtt. Évente átlag 6-8 ezerrel. És újabban megint lefele megy a mutató.

Ez van, ezt kell szeretni, meg a Orbaneszku paranoiás harcát a nem létező migránssal meg Sorossal. Mert ha ezt megnyeri, attól marad ám meg a magyar! Nme attól hogy születne, á nem! Hanem attól, hogy megnyeri a migráns harcot abban a megbomlott elméjében.

FOLYTASSUK!

zizi77 2018.04.04. 17:15:14

@high up!: www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tps00111.html
Szerintem amiről Te beszélsz, az a lakosság fogyása, mert sajnos tavaly valóban többen haltak meg, mint az előző években, és némileg kevesebb gyerek is született, de még mindig a stagnálási helyzetben van. Viszont még mindig igaz, hogy kevesebb nő szüli meg a babákat, mint eddig.
Én azt gondolom, hogy Soros meg migráns ide vagy oda, de több olyan családbarát intézkedés volt 2010 óta, mint előtte. Mindkét rendszerben szültem, így van összehasonlítási alapom.

high up! 2018.04.04. 17:17:47

@Brix:

Nem a migráció miatt lett 300 terror áldozat Nyugaton, hanem azért, mert az IS célpontjává tette az EU-t, mert az megsegitette a helyi polgárháborús és ellenálló erőket.
Ha az EU nem avatkozott volna bele az IS dolgaiba, akkor nem lett volna célpontja. Ennyike az összefüggés, miért jött a terror Euorópába. Há nem a migráncs hozta.

Ráadásul terrorhoz meg pont nem az átvonuló migráncsokat választoták ki, hanem a féleszü, befolásolható tiniket. Ennyi erővel a fideszes birkákat is kiválaszthatta volna, azok is be vannak hergelve ugyanúgy a képzeteltbeli Sátánra (migráns, Soros, EU). Ha meg más nem lett volna akkor meg beszerveztek volna Magyar Letepedési Kötvényeseket. Oszt így megy ez.

Azt meg teccik tudni, hogy terroristának lenni nem faji meg vallási kérdés, hanem elmeorvosi. Oszt ilyen alapon te nem tudsz aztán a világon senkit se kiszürni, hogy emmeg mit akar. Miközben a terrorosta vezér Pharaont meg pont Orbaneszku hozta be az országba. Ja, ezt magyarázd meg mielött továbbb ájuldozol Orbaneszkun.

FOLYTASSUK!

high up! 2018.04.04. 17:20:44

@zizi77:

akármelyik ksh statisztikát nézed ez az ország az eltünés útján van:

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnt001b.html

FOLYTASSUK!

Trackers 2018.04.04. 17:25:30

@high up!:

Szimlán hazudsz.

Az elkúrók alatt az élve születések száma lecsökkent 99.000-ről, 88.000-re.
Azaz a kedvenc elkúróid alatt 10.000 gyerekkel kevesebb született évente, amit 2011-re értek el.
Jelenleg a szám növekszik, és most sikerült visszatornázni 95.361-re. (2016-os adat)

www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tps00111.html

zizi77 2018.04.04. 17:25:37

@high up!: ahogy sajnos máshol is a fejlett országokban.
Magam részéről a kényelmet tartom a legnagyobb gátnak a gyerekvállalásban.
Sajnos a házasságkötésekre ugyanez vonatkozik. Egyre kevésbé akarunk felelősséget vállalni hosszútávon bármiért.

Trackers 2018.04.04. 17:27:41

@high up!:

Arról nem is beszélve, hogy azok az agyhalott ballibek hivatkoznak születésre, akik minden eszközzel lebeszélik a nőket a szülésről.

Akik meghurcolják azt, aki azt meri mondani, hogy az anyaság és szülés a női princípium maga.

Trackers 2018.04.04. 17:29:32

@high up!:

Szóval hazudtatok, és csak magyarázkodsz.

Minden valódi tényadat azt mutatja, hogy az osztrákoknál, svédeknél, és franciáknál a migráció okán sokkal több a nemi erőszak, mint itthon.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.04. 17:33:58

@Trackers: a nemi erőszak híresen rejtőzködő jelenség, kár ezen civódni, noha igen, minden jel szerint nőtt a migráció hatására -- az emberölés világos, lásd a posztban

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.04. 17:34:53

@Brix: bármely stb konstans terrorveszély stb, ugyan

Brix 2018.04.04. 17:37:52

@high up!: De a tények mégis azt mutatjàk, hogy ahol " nincsenek" migrànsok, ott terrorcselekmények sem történnek...Kelet- Közép - Európànak szerencséje van, hogy homogén , európai lakossàga van és a migràció alig érinti...Ez persze történelmi okok miatt alakult így , de meg is kellene őrizni , a jövőben...

Mr. Neutron 2018.04.04. 17:42:51

Sajnos ennek a posztnak alapvetően rossz az alapvetése, mert adottnak veszi, hogy a "keresztény", "családbarát" és "biztonságos" jelzők a priori, objektíve létező entitások. Sajnos ez nincs így. Vagyis pontosabban: sosem fogjuk megtudni, hogy az objektív valóság részeként létező entitások-e, ugyanis az enber érzékszervei és az elméje nem képes az objektív valóság megismerésére, hanem csak az érzékszervek által közvetített percepciók lehetnek a megismerés és az értelmezés tárgyai. Ez régóta köztudott és ezen kár is lenne vitatkozni.

Tehát nem azon kellene rágódni, hogy a felsorolt három fogalom jellemzi-e a XXI. század második évtizedének Magyarországát, hanem azt kellene (kellett volna) megnézni, hogy mi a helyzet ezek percepciójával. Márpedig ezek olyan kérdések, amelyek viszonylag könnyen megválaszolhatók lennének.

Személyes benyomásom az, hogy a közmédia csordultig van a kereszténységet előtérbe helyező műsorokkal, továbbá a véleményvezér szerepet betöltő politikusaink egyre-másra hivatkoznak arra, hogy Magyarország milyen családbarát és biztonságos ország, tehát az a szilárd véleményem, hogy a felsorolt három fogalom percepciójában (is) kiemelkedően jól teljesít Magyarország!

Brix 2018.04.04. 17:45:12

@HaFr: Egyfajta implicit félelemérzet jelen van màr a nyugati nagyvàrosokban, de Brüsszelben, Pàrisban, Berlinben- a frontvàrosokban- mindenképpen...Ezt kàr lenne tagadni...Az állandó, géppisztolyos rendvédelmi erő jelenléte és a betonakadàlyok , folyamatosan jelzik, hogy valós a veszély...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.04. 18:35:05

@Mr. Neutron:

"az enber érzékszervei és az elméje nem képes az objektív valóság megismerésére"

Ez az objektív valóság?

Mr. Neutron 2018.04.04. 18:44:34

@neoteny: nem, ez egy tudományos tan, amelyet a bolsik különösen utáltak. Lenin egy könyvet is írt erről "Marxizmus és empiriokriticizmus" címen. Ha bővebben érdekel: www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2016/tv1606/radnai.html

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.04. 19:09:16

@Mr. Neutron:

"nem"

No ha nem az objektív valóságot írja le az az állítás, miszerint "az enber érzékszervei és az elméje nem képes az objektív valóság megismerésére", akkor ez egy mihaszna állítás.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2018.04.04. 19:16:35

@HaFr: Nem a népesség csökkenés a baj, hanem az eleve nagy egyedszámunk, aminek ára a természeti környezet elképesztő mértékű elpusztítása volt. Most a fejlődő országokból is eltűnik a természet. Tehát nem megoldás a több gyerek a gondjainkra, mert nekik ilyen mértékű rombolás mellett nincsenek jó életkilátásaik. Egyszerűen ideje felkészülni az öreg fejlett világra. Nincs ebben semmi rossz, ami eddig volt, na az volt a pokoli őrültség, a fejlődés hajszolása, holott a fák sem nőnek az égig.

Megjegyzés: nekem nincs gyerekem, mert csak egy biorobot lett volna, a csúcsra járatott kapitalista rendszer bármikor lecserélhető senkije. Számomra a minden, de a világ számára csak egy senki. Jobb, hogy nem létezik.

Mr. Neutron 2018.04.04. 19:17:30

@neoteny: Sajnos ez van. Csak a vallás hittételitől remélheted, hogy abszolút "objektív" igazságokat közölnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.04. 19:24:00

@Mr. Neutron:

"Sajnos ez van."

No de hát épp' ez _nincs_: az állítás, miszerint "az enber érzékszervei és az elméje nem képes az objektív valóság megismerésére" saját bevallásod szerint _nem_ az objektív valóságot írja le, így mihaszna.

Mr. Neutron 2018.04.04. 19:39:36

@neoteny: Mester, ha Te tudsz olyan állítást tenni, ami az objektív igazságot írja le, vagyis a mércéd szerint nem "mihaszna", akkor ki vele. Ha bizonyítást nyer, hogy igaz, akkor a természettudósok és a filozófusok hódolattal fognak leborulni előtted, mert megtaláltad azt a fix pontot, amivel kifordíthatod a sarkából a világot.

Janossz 2018.04.04. 19:53:43

@Brix: " De a tények mégis azt mutatjàk, hogy ahol " nincsenek" migrànsok, ott terrorcselekmények sem történnek...Kelet- Közép - Európànak szerencséje van,..."
Ölég fiatal lehetsz. Volt már Európában ETA, RAF, Sinn Fein, meg ilyenek. A fehérkeresztények képesek egymás vérét ontani önerőből is.

Janossz 2018.04.04. 19:54:55

@Mr. Neutron: Úgy tűnik, neked sikerült összetévesztened az objektív igazságot a abszolút igazsággal.

Janossz 2018.04.04. 19:59:15

@Brix: " Egyfajta implicit félelemérzet jelen van màr a nyugati nagyvàrosokban, de Brüsszelben, Pàrisban, Berlinben- a frontvàrosokban- mindenképpen..."

Egyfajta félelemérzet jelen van már a félelemkufárokban is, ezért használnak ilyen kifejezéseket : frontvárosokban.

Kifulladt a propaganda, már nincs hová fokozni.

Mr. Neutron 2018.04.04. 19:59:24

@Janossz: Bármelyikkel megelégednék. ;)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.04. 20:01:54

@Mr. Neutron:

"Mester, ha Te tudsz olyan állítást tenni, ami az objektív igazságot írja le, vagyis a mércéd szerint nem "mihaszna", akkor ki vele."

Miért váltottál át "objektív valóság"-ról "objektív igazság"-ra?

Mr. Neutron 2018.04.04. 20:02:54

@neoteny: Bármelyikkel megelégednék. ;)

Tamáspatrik 2018.04.04. 20:14:34

A biztonság egy csalóka kategória. Ha bebújok a kis csigaházamba, elzárom magam mindentől az nem igazi biztonság. Jön egy kisebb vihar és mindenki pánikba esik. Az igazi biztonság dinamikus társadalmakban létezik - nálunk viszont mindenki csak tologatja a papírokat. Ha mindeni vagy majdnem mindenki "biztonsági játékos", akkor minden van csak biztonság nincs. Ill. ha van az csak a szerencsének köszönhető.

Egyébként pedig a blogger érvelése kitűnő. Mindez igaz ránk, amit a címben írunk - de csak SZAVAKBAN. Amikor dumálni kell, abban jók vagyunk, tettekben már kevésbé.

Tamáspatrik 2018.04.04. 20:17:00

@Janossz: Ebben van egy iszonyú kisebbrendűségi érzet is a nyugattal szemben. Meg kell mutatni, hogy mégis mi vagyunk a jobbak végső soron. :) Ami semmilyen vonatkozásban nem igaz ugyan, de bebizonyítjuk, hogy "majd szívni fogtok", haha. És ez nagy elégedettséggel tölti el a Bayer Zsolt szintű egyéneket, - akiket a NER klónozni tudott. Egy rugóra jár az agyuk...

Tamáspatrik 2018.04.04. 20:18:56

@Janossz: Egyébként az arrogáns hangnemen buknak meg. Ha mindezt szerényen mondanák, hogy szerintük nem kellene, akkor hihető lenne valszeg.
Így viszont erőltetett, hiteltelen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.04. 20:27:54

@Mr. Neutron:

Példák az objektív valóságot leíró állításokra:

1) E = m * c^2 (az energia egyenlő a tömeg és a fénysebesség négyzetének szorzatával)

2) a fogyasztói javaknak nincs objektív (inherens) értékük, csak a fogyasztók számára nyújtott szubjektív értékük van

3) végtelen számú prímszám létezik

Tamáspatrik 2018.04.04. 20:30:51

@Tom66: Arra nem gondoltál, hogy a politikus vezetői pálya és a család esetleg nehezen összeegyeztethető? Vannak még ilyen foglalkozások, pl. a stewardess vagy az akrobata.
Jó lenne ha egy politikus úgy akarna gyereket nevelni, hogy csak ritkán van otthon?
Ha rideg családban nő fel a gyermek, az sem túl előnyös.
Ez alapján Orbán lenne a jó példa, mert nagy családja van, de ettől ő nem lesz sokkal jobb politikus mint a nyugati vezetők.
Sőt engem kifejezetten zavar, hogy egy nagy családot szeretne látni, sőt ez anakronisztikus.

A családmodell is folyton változott a történelem során, a polgári modell (anya+apa+gyerekek) nem túl régi, talán pár száz éves. És nem is az egyetlen ma már, ezt el kell fogadni.

Janossz 2018.04.04. 20:49:26

@Tamáspatrik:" Egyébként az arrogáns hangnemen buknak meg "
Pont mit 2002-ben tették.
Ma kaptam a menüm mellé a vendéglőben némi propagandát ingyér.
" Ezek egy szót nem beszélnek európai nyelven, de máris állampolgárságot kapnak... (nyilván a frontországokban).
Olyan primitív, annyira ócska duma ez, nem elég, hogy ezek az önkéntes agitátorok elhiszik, de még szórják is maguk körül. És nem érzik a nevetségességük.
Barátom a nyolcvanas években innen disszidálva úgy nyolc év után jutott német állampolgársághoz.
Még egy kis köteles beszéd kell a teljes sikerhez.

2018.04.04. 20:55:24

@Tamáspatrik:
mert hogy milyen volt a családmodell az ősiségben? a családban az unokaöcs bemutatja az új barátnőjét. és úgy tekintek rá, mint egy lehetséges családtagra húsvét egyik napján. előtte a lány mutatja be az új barátját. és úgy tekintenek rá, mint egy lehetséges családtagra. ez a párkapcsolat házassággal (valamiféle közösségi, házi áldással) és gyermekvállalással intézményesül. ilyenformán szerveződik család. ez lényegében miben változott ez meg ősidők óta?

az az úgynevezett atomi család. atomizált társadalom modell, ami elválasztotta a nemzedékeket egymástól.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.04. 21:05:35

@444:

"az ősiségben? a családban az unokaöcs bemutatja az új barátnőjét."

Vagy pedig bált rendeznek a faluban, odacsődítik a környék népeit, beleértve az eladósorban lévő lányokat, aztán amikor a mulatság tetőfokára hág, elrabolják a csajócákat, miközben fültövön csapdossák a felháborodott apákat: en.wikipedia.org/wiki/The_Rape_of_the_Sabine_Women

Mr. Neutron 2018.04.04. 22:42:05

@neoteny: A másodikhoz és a harmadikhoz nem tudok érdemben hozzászólni, mert nem értek hozzá eléggé (pontosabban a harmadikhoz lenne észrevételem, de nagyon hosszú lenne és lusta vagyok leírni). Ami az elsőt illeti, a látszat ellenére nem az objektív valóságra vonatkozó összefüggés, hanem egy olyan képlet, amely egy olyan modell (a speciális relativitáselmélet) része, amiről tudjuk, hogy bár elképesztő szellemi teljesítmény és számtalan kísérletben, ill. alkalmazásban "működik", de nem lehet az objektív valóság leírása ui. nem egyeztethető össze a kvantumelmélettel és egyébként is tudható, hogy a modellnek megvannak a határai, amelyen túl lehetetlen, vagy legalábbis a megfigyeléseknek ellentmondó eredményeket produkál (pl. ponttöltés tetszőleges közelségében). De még ha lenne egy teljes és ellentmondásmentes kozmológiai és fizikai elméletünk, akkor sem lehetne kizárni pl. azt, hogy
- a Világegyetem nem más, mint egy számítógépes szimuláció egy sokkal nagyobb rendszerben, vagy
- a Multiverzum egy végtelenül kicsi része, vagy
- akár egy aranyhal gyomorrontásos álma.

Sőt, gondolj bele: lehet, hogy rajtad kívül senki nem létezik és csak Te álmodod mindazt, ami a valóságnak tűnik számodra (vö. ezt a szolipszizmussal). Hogy tudnál erről megbizonyosodni, vagy megcáfolni ezt? Tartok tőle, hogy sehogy.

2018.04.04. 23:17:02

@Trackers: hagyd már a hülye statisztikádat! 2009-ben több gyermek született, mint 2014-ben.
Mit bizonyít?
2006-ban, amikor utcára vonultunk, mert Gyurcsány bevallotta, hogy elkúrták, több volt a született gyermek, mint 2009 óta bármikor!

2018.04.04. 23:25:37

@Brix: Ja. Régen volt Breivik...
Sem ő, sem az áldozatai nem voltak migránsok...
2017-ben az USA-ban mennyi volt a terrorcselekmény és ebből mennyi volt a migránsokhoz köthető?

2018.04.04. 23:42:12

@Trackers: hú, az origo cikke, ami a riposztra hivatkozik!
Majdnem beugrattál!
A százezer lakosra jutó nemi erőszakban Wales és Anglia az élen, Svédország és Luxemburg követi, míg Montenegro, Szerbia és Görögország a sereghajtó.

Gondolod, hogy más lehet a nemi erőszak meghatározása Walesben, mint Montenegrón?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.05. 02:55:07

@Mr. Neutron:

"(pontosabban a harmadikhoz lenne észrevételem, de nagyon hosszú lenne és lusta vagyok leírni)"

Ez (ismét) egy mihaszna megjegyzés.

"nem lehet az objektív valóság leírása ui. nem egyeztethető össze a kvantumelmélettel"

Ezt honnét vetted?

"a megfigyeléseknek ellentmondó eredményeket produkál"

Ezt honnét vetted?

"ha lenne egy teljes és ellentmondásmentes kozmológiai és fizikai elméletünk"

Csak épp' nem erről volt szó, hanem arról, hogy léteznek-e olyan az objektív valóságról szóló állítások amelyen nem mihasznák és objektíven igazak.

"akkor sem lehetne kizárni"

Ezek az elméletek az objektív valóság létezését tagadják; ha pedig nincs objektív valóság, akkor az az állítás, hogy "az enber érzékszervei és az elméje nem képes az objektív valóság megismerésére" még mihasznább; egy (feltételezetten) nemlétező entitásra -- az objektív valóságra -- hivatkozik.

Mr. Neutron 2018.04.05. 05:23:45

@neoteny: Ebben túl sok a kérdés és kevés a saját álláspontod kifejtése. Ez egy bloghoz kapcsolódó komentfolyam és nem egy kihallgatás. Ez így egyoldalú dolog, ami emiatt eszmecserének nem tekinthető és nem is élvezetes vagy hasznos számomra, ezért a továbbiakban nem is veszek benne részt, kivéve, ha megfizeted a munkámat, amit beleteszek.

Te meg öcsém mennyé, oszt próbájjá mást vizsgáztatni, ha hagyja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.05. 05:36:57

@Mr. Neutron:

"Ebben túl sok a kérdés és kevés a saját álláspontod kifejtése."

Én kifejtettem az álláspontomat a három példámmal: vannak olyan állítások amelyek az objektív valóságot írják le objektíven igaz módon.

Rendben van; akkor hát nem kívánsz érvelni annak az állításnak az objektív igazsága mellett, hogy "az enber érzékszervei és az elméje nem képes az objektív valóság megismerésére".

2018.04.05. 09:48:06

@neoteny:
nincs olyan fizikai modell, amelyik közelítően leírná a valóságot. ami hétköznapi értelemben, nagy sebességeknél, kis méreteknél egyaránt alkalmazható. a gravitáció, a kvantum és a relativitás elmélet közül bármelyik kettő egyesíthető. de egyelőre nincs olyan szuperfizika, ami a valóságot csak közelítően pontosan leírná.

2018.04.05. 10:48:03

@neoteny:
a példádban az első két objektívnek mondott törvény ellentmond egymásnak.

ugyanis a fogyasztói javaknak ha van tömegük, akkor már van objektív értékük, az is, hogy mennyi energiával rendelkeznek. E = mc2 objektív igazság alapján. csak ez a törvény klasszikus mechanikai tömegpontokra nem alkalmazható. és a második törvény pedig részecskékre. a bozon is egy jószág az atomfizikusok számára. mennyi annak szubjektív (inherens) értéke. mennyiért adható el egy higgs-bozon. amit ugye nemrég fedeztek fel egy részecskegyorsítóban. és ami állítólag kitölti az univerzumot. mennyi annak a szubjektív (inherens) értéke.

2018.04.05. 11:02:34

@neoteny:
legfeljebb a matek az, ami univerzális. de annak állításai formális axiomatikus elméletekben igazak. tehát ha elfogadod a peano axiomákat, akkor a természetes számok elméletében néhány definíció segítségével egy általános iskolás, vagy egy okosabb középiskolás is belátja, hogy megszámlálhatóan sok prím van. mert hogy van megszámlálhatatlan sok is. és ezeket a matek jelenleg megkülönbözteti. de nem volna muszáj. szóval a matek is olyan, hogy lehet máshogy. több egymással egyenértékű konstrukció létezik egymás mellett. és ezen túl is van a matekban egy kis politika. mit tekintünk általánosnak.

erdős és rényi két kiváló magyar zsidó matematikus. a gráfelméletben sokáig az erdős-rényi modell volt az uralkodó. mondván, hogy a legáltalánosabb gráfelméleti modellben a kapcsolatok véletlenek. azokról ne vélelmezünk semmit se. mert a modell úgy
a legáltalánosabb. aztán ezzel egy kicsit szembementek a századfordulón. még a nagyon elvont matematikában is van egy kis politika.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.05. 12:40:08

@444:

"megszámlálhatóan sok prím van. mert hogy van megszámlálhatatlan sok is."

Helyesen: megszámlálhatóan végtelen sok prímszám van. Míg pl. a valós számokból megszámlálhatatlanul végtelen sok van.

"ezeket a matek jelenleg megkülönbözteti. de nem volna muszáj."

"Aus dem Paradies, das Cantor uns geschaffen, soll uns niemand vertreiben können." -- David Hilbert

2018.04.05. 15:30:22

@neoteny:
most olyan a matek, hogy a racionális és az irracionális számok számossága nem egyezik. mert hogy ezek között nincs kölcsönösen egyértelmű megfeleltetés. a matematika azt gondolja, hogy ezek a halmazok alapvetően másmilyenek.

a racionális számok x/y alakúak, ahol x egész, y egész és y ≠ 0.
ehhez (triviálisan) kölcsönösen egyértelműen hozzárendelhető irracionális halmaz: x ^ (1/y) ahol x, y egész és y ≠ 0.
csak ugye nem minden irracionális szám ilyen alakú. de legyen már egy olyan (szűkebb) irracionalitás, ami köszönő viszonyban áll a racionalitással. ezt (triviálisan) így kellene. például ez is olyan, hogy a leghülyébb is bemondja gyügyén. csak minden ilyen politika.

a németek szerint a racionalitás olyan, mint az átlagos (az átlagolás közönséges osztás), az irracionalitás valami extremitás (mert hogy a német társadalom arra erősen hajlamos). a zsidók szerint a végtelen olyan dolog, ami nagyon bonyolult. erdős pali bácsi szerint véletlen az, ami nem fér bele a "könyvbe". a könyvben vannak a bizonyítások. és ami túl bonyoult az végtelen hosszú. erdős pali bácsi a hatványozást mindig idősornak képzelte. tehát arra, hogy x^2, x^3 nem azt mondta, hogy "x négyzet", vagy "iksz négyzet, köb" (síkbeli, térbeli képzet), még csak nem azt, hogy "iksz a másodikon, harmadikon". hanem azt, hogy "iksz (a) másodikán, harmadikán". a formális axiomatikus elméletek interpretációja egy kicsit politika. esetenként nem is kicsit. mert a matek úgy van megalkotva, hogy a minimum és maximum feladatok megoldása lényegében nem különbözik. de a közgazdágtan élesen szembe állítja a nyereség maximalizálás (kapitalizmus), a veszteség minimalizálással (szocializmus). miközben ugyanaz a matek. a nobel díjas közgazdászok szerint a profit maximum (a kapitalizmus) kiszámítható, a veszteség minimum (a szocializmus) nem kiszámítható. és így tovább. hosszasan lehetne ezt sorolni.

2018.04.05. 15:31:27

erdős pali bácsi szerint végtelen* az

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.05. 15:39:11

@444:

"megszámlálhatóan sok prím van. mert hogy van megszámlálhatatlan sok is."

Helyesen: megszámlálhatóan végtelen sok prímszám van. Míg pl. a valós számokból megszámlálhatatlanul végtelen sok van.

"ezeket a matek jelenleg megkülönbözteti. de nem volna muszáj."

"Aus dem Paradies, das Cantor uns geschaffen, soll uns niemand vertreiben können." -- David Hilbert

2018.04.05. 17:03:20

@neoteny:
az elemi matematikában nem a véges a "megszámlálható", és a végtelen a "megszámlálhatatlan". mivel két végtelen fogalom használatos. az egyik megszámlálható (végtelen) (racionális számok számossága), a másik nem megszámolható (végtelen) (az irracionális számok számossága). ez politika. jelenleg nem cél, hogy matematika a józan ész (common sense) formális axiomatikus közelítése legyen.

Khonsu 2018.04.05. 19:29:08

@444:

"nincs olyan fizikai modell, amelyik közelítően leírná a valóságot."

A fizikai modelleknek pontosan az a lényegük, hogy közelítően leírják a valóságot.

Az nézőpont kérdése, hogy mit fogadunk el "objektív valóságnak". Az érvényességi tartományukban ugyanis ezek a modellek működnek, kísérletileg igazoltan. Erre mondhatjuk, hogy az objektív valóságot írják le, mert a mérések egyértelműen ezt a látszatot keltik.

Ám, mivel a modellek csak egy tartományon belül érvényesek, és nincs egyetlen modell, ami általánosan érvényes, ezért azt is mondhatjuk, hogy nem az "objektív valóságot" írják le.

Ott van például az anyag kettős természete:

Az anyag viselkedhet részecskeként is és hullámként is. Ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy egy adott jelenség esetében az anyag hogyan viselkedik (mit csinál?), akkor ez kísérletileg egyértelműen eldönthető, tehát mondhatjuk, hogy az objektív valóság ismeretéhez jutottunk. Ha a kérdés az, hogy pontosan mi áll ennek a viselkedésnek a hátterében (mi az anyag?), akkor erre a válasz, hogy nem tudjuk, tehát nem ismerjük az objektív valóságot.

Megismerhető az objektív valóság?

Attól függ, mit tekintünk az objektív valóság ismeretének.

Létezik objektív valóság?

Attól függ, hogyan értelmezzük az objektív valóságot.

Ha például ez a világ egy szimuláció (mely álláspontra transzhumanistaként magam is hajlok), akkor azt kívülről szemlélve egyértelműen megállapíthatjuk, hogy az nem az objektív valóság. Belülről, a mi nézőpontunkból viszont ez objektív valóságként jelenik meg. (és akkor ne is bonyolítsuk azzal, hogy szerintem a dolog "kivitelezése" valahol a fizikailag létező és a szimuláció között helyezkedik el, nem csak a szoftver különleges, hanem az azt futtató hardver sem egy könnyen elképzelhető cucc)

Vagyis az objektív valóságról szóló vita, ha egyáltalán eldönthető, akkor sem lenne könnyű eldönteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.05. 20:22:06

@444:

"megszámlálhatóan sok prím van. mert hogy van megszámlálhatatlan sok is."

Helyesen: megszámlálhatóan végtelen sok prímszám van. Míg pl. a valós számokból megszámlálhatatlanul végtelen sok van.

"ezeket a matek jelenleg megkülönbözteti. de nem volna muszáj."

"Aus dem Paradies, das Cantor uns geschaffen, soll uns niemand vertreiben können." -- David Hilbert

Tamáspatrik 2018.04.05. 20:53:14

@444: Nemrég (pár száz éve, de az gyakorlatilag nemrég volt) még így nézett ki egy polgári család is: nagypapa és nagymama (mint családfők), a lányuk és a menyük, a gyerekek. A szülők önállósodása a nagyszülőktől nem túl régi fejlemény. Beleszólásuk nem nagyon volt a dolgukba.

Egy másik családmodell, a falusi:
apuka és anyuka kimennek a földekre, a gyerekeket közösen neveli az egész falu, főleg az idősebbek.

Ennél is több családmodell létezett. Nem az atomizált a jó.

Ma gyakori a mozaikcsalád: egyik szülőnek és a másiknak is vannak gyerekei másik családban és van közös gyerekük (a 'la a te gyereked és az én gyerekem veri a mi gyerekünket.)

A gyerekek mindegyikhez tudnak alkalmazkodni. Egy dologhoz nem képesek csupán: ha hiányzik a szeretet a családi légkörből. Ha a szeretet megvan, akkor jól alkalmazkodnak.

Tamáspatrik 2018.04.05. 20:59:27

@Könnyen elkaptuk, uram!: Én azért úgy gondolom, hogy más. Egy macho társadalomban mint a szerbek, a nő nem mer feljelentést tenni mert még őt bélyegzik meg.
A svédek már ott tartanak, hogy mielőtt lefeküdnél egy nővel, előtte írásbeli szerződést kötnek, hogy mindkettőjük szabad akaratából történik meg.
Nem a romantika hanem a jogi védelem a fő szempont.

2018.04.05. 21:14:31

@Tamáspatrik: pontosan így gondolom én is. A másik , hogy főnökként átkarolod a beosztottad vállát, szerbiában elfogadott, skandináviában feljelentenek.

ijontichy 2018.04.05. 22:20:01

@poszt: Még egy jelző: jellemzően provinciális gondolkodású.
Egyébként tényleg vicces... lenne, ha nem lenne siralmas.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.06. 04:08:38

@444:

"az elemi matematikában"

Helyesen: az elemi halmazelméletben.

"nem a véges a "megszámlálható", és a végtelen a "megszámlálhatatlan"."

Pontosan: így hát amikor azt állítod, hogy "megszámlálhatóan sok prím van", akkor helyesen azt állítod, hogy megszámlálhatóan végtelen sok prímszám van.

"mivel két végtelen fogalom használatos."

Helyesen: legalább két végtelen-fogalom használatos.

"az egyik megszámlálható (végtelen) (racionális számok számossága)"

Nem: a természetes számok (beleértve a 0-t) számossága. A racionális számok számossága épp' azért megszámlálhatóan végtelen, mert azonos a természetes számok számosságával: a természetes számok egy-az-egyhez megfeleltetésbe hozhatóak a racionális számokkal.

"ez politika."

Ez brutális idiótaság.

"jelenleg nem cél, hogy matematika a józan ész (common sense) formális axiomatikus közelítése legyen."

Nem is lehet cél, ugyanis a naív halmazelmélet(ek) ( en.wikipedia.org/wiki/Naive_set_theory ) _nem_ axiomatikus halmazelmélet(ek) ( en.wikipedia.org/wiki/Set_theory#Axiomatic_set_theory ).

2018.04.06. 09:06:25

@neoteny:
a naiv és az axiomatikus halmazelmélet is a józan észt követi. néhány dolog nyilvánvalóan nem. például az, hogy a matematika a racionalitást megszámlálhatónak, az irracionalitást megszámlálhatatlannak mondja. a irracionalitás a racionalitás felett áll számosságban. ez a józan ésszel ellentmond. a valóság áll a racionalitás és az irracionalitás felett.

a racionalitás egésznek közönséges felosztása. ezt diktálja az értelem. és kölcsönösen egyértelműen hozzárendelhető a harmonikus hatványozás. az érzelem. ami egy szűkített irracionális halmaz.
racionális: x/y
irracionális: x^(1/y)
de ez politika. az irracionális érzelem halmazelmélet kivonás, alapja a logikai tagadás. vagy nem. az érzelem az értelem párja. és az harmonikus hatványozás.

és ennek politikai vetülete az, hogy a filoszemita (világias zsidó) iskola a kritikus gondolkodásra nevel. ez is egy lehetséges irányzat. és legyen ilyen is. meg olyan, amelyik a konstruktivitásra nevel. az érzelem alapja nem racionalitás tagadás, hanem harmonikus hatványozás.

a liberális zsidó kapitalisták tagadják azt, hogy a racionalitás egésznek közönséges felosztása. tagadják azt, hogy a racionalitás: osztás. a kommunista zsidók szerint az érzelem is osztás. a nemzeti keresztségben az harmonikus hatványozás. az érzelem nem tagadás, hanem hatványozott harmóniára való törekvés. a zsidókeresztényeknél az érzelem a nihil. nem gondolnak semmire.

de a nevezéktan: politika.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.06. 09:21:57

@444:

"a matematika a racionalitást megszámlálhatónak, az irracionalitást megszámlálhatatlannak mondja."

Ez a tőled már megszokott nihilista-posztmodernista bullshit.

Helyesen: a racionális számok számossága megszámlálhatóan végtelen _mert_ azonos a természetes számok megszámlálhatóan végtelen számosságával _mert_ egy-az-egy megfeleltetés állítható fel a természetes számok és a racionális számok között. És mivel a valós számok halmaza a racionális számok halmazának és az irracionális számok halmazának uniója, a valós számok számossága megszámlálhatatlanul végtelen.

A többi pedig brutális idiótaság.

2018.04.06. 09:30:39

@neoteny:
tehát hogy világos legyen. nem azt állítom, hogy ne legyen "zsidó" iskola. filoszemita. felvilágosult. nevezhetjük akárminek. ami arra nevel, hogy legyél kritikus. a filoszemita értelmiség úgy definiálja magát, hogy a "mindenkori ellenzék". ez a népcsoportban a bölcselet minden korban mindent ellenez. persze folyamatosan a főhataloma kíván kerülni, és ott maradni anélkül, hogy megválasztanák. ez egy ellenkultúra.

esetleg lehessen ettől eltérni. és hívjuk azt nemzeti, keresztény közoktatásnak. mert a másik az nem-nemzeti, nem-keresztény és nem is közoktatás. politikai értelemben ezek ütköznek össze. a hét végén kiderül, hogy a magyar nép mennyiben kívánja az elsőt a hatalomban tartani. mert a nemzeti keresztény kultúra nincs képviselve. németh sziszi egy kidobóember.

nem a matematikában van vita. hanem a politikában. értintőlegesen a matematikával is magyarázható. egész pontosan miben van eltérés.

mi az érzelem? szimpla tagadás? ez az alföldi féle színház. férfiakra műanyag csöcsöket ragasztanak. nőkre műpéniszt. ebben a gondolkodásban nincs konstruktivitás. nem fogadják el azt, hogy tájak, városok, emberek különféle módon viszonyulhatnak a világhoz. a multikulturalitásban minden egyforma. mert hogy mindenki másképp egyforma. és szörnyűséges etnicizmus a kollektivizálás minden formája. amitől egy lépés auschwitz birkenau. és nem engedhetjük meg, hogy ez megismétlődjön. ezért össze kell fogni orbán ellen akár az ördöggel is. akár vona gáborral is koalícióra lépni, hogy visszakerüljenek a főhatalomba. és ezzel szemben németh sziszi azt mondja, hogy "eltakarítsuk" ezeket. egy kontra és egy rekontra áll egymással szemben. április 8 arra lesz válasz, hogy a magyar nép melyiknek ad elsőbbséget.

2018.04.06. 09:41:35

@neoteny:
ez most így van definiálva. de ebben az esetben az elnevezések azt sugallják, hogy az irracionalitás a racionalitás felett áll. számosságban legalábbis.

A) egy nagy és kevéssé felfogható irracionális világban élünk, amiben van egy nagyon kevés értelem. ezt sugallja a jelenlegi nevezéktan.

B) egy nagy és kevéssé felfogható valóságban élünk. amiben nagyjából ugyanannyi a racionalitás, mint az irracionalitás. ezek számosságban nem térnek el egymástól. konstruáljuk meg az új fajta irracionalitást. értelem (közönséges osztás) mintájára az érzelem legyen matematikai értelemben a harmonikus hatványozás.

x^(1/y) alakú számok. ahol x, y egész és y ≠ 0.

de ennek a közpolitikai vetülete, hogy alapvetően mire neveljen az iskola.

A) erősen kritikus, destruktív, amiben az irracionális érzelmek a racionalitás tagadásán alapulnak. (ezt sugallja a jelenlegi matek)
B) konstruktív gondolkodásra. amiben az érzelem harmonikus hatványozás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.06. 09:56:02

@444:

"mi az érzelem?"

Ld. pl. ahandfulofleaves.files.wordpress.com/2013/07/descartes-error_antonio-damasio.pdf különös tekintettel a 7. fejezetre.

Aztán ugyanettől a szerzőtől www.google.ca/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi195fPlKXaAhWPAXwKHSZVD00QFggpMAA&url=https%3A%2F%2Fwww.researchgate.net%2Fprofile%2FIvo_De_Sousa%2Fpost%2FLinks_between_neuroscience_psychology_and_fine_art%2Fattachment%2F59d624b279197b8077983035%2FAS%3A314439004295169%401451979508914%2Fdownload%2F%255BAntonio_Damasio%255D_Self_Comes_to_Mind.pdf&usg=AOvVaw2R2Sr70GS5HEi3jV3LAZ8Y

amiből egy rövid idézet:

Emotions are complex, largely automated programs of actions concocted by evolution. The actions are complemented by a cognitive program that includes certain ideas and modes of cognition, but the world of emotions is largely one of actions carried out in our bodies, from facial expressions and postures to changes in viscera and internal milieu.

Feelings of emotion, on the other hand, are composite perceptions of what happens in our body and mind when we are emoting. As far as the body is concerned, feelings are images of actions rather than actions themselves; the world of feelings is one of perceptions executed in brain maps. But there is a qualification to be made here: the perceptions we call feelings of emotion contain a special ingredient that corresponds to the primordial feelings discussed earlier. Those feelings are based on the unique relationship between body and brain that privileges interoception. There are other aspects of the body being represented in emotional feelings, of course, but interoception dominates the process and is responsible for what we designate as the felt aspect of these perceptions.

The general distinction between emotion and feeling, then, is reasonably clear. While emotions are actions accompanied by ideas and certain modes of thinking, emotional feelings are mostly perceptions of what our bodies do during the emoting, along with perceptions of our state of mind during that same period of time. [...]

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.06. 09:57:54

@444:

"ez most így van definiálva. de ebben az esetben az elnevezések azt sugallják, hogy az irracionalitás a racionalitás felett áll."

Helyesen: ezt te próbálod sugallni a nihilista-posztmodernista bullshit-eléseddel.

2018.04.06. 10:27:00

@neoteny:
mai hír, hogy a forest offices bokrétaavatót tartott (az építkezés elérte a legmagasabb pontot). ilyen lesz az új 22 ezer négyzetméretes A+ kategóriás irodaház.
forestoffices.hu/
az ssc szektor új központja. (deustche telekom, british telecom, epam, a szintén amerikai flowserve, a japán transcosmos) debrecenbe telepedtek le. na de úgy, hogy az állam a beruházásaikat egyedileg megtámogatta.)

csak azt mondom, hogy legalább egyenlő mércével mérjünk. és ugyanezt a támogatást kapják meg a debreceniek. és polgárosodás az, hogy alkalmazatottakból vállalkozóvá válnak. de ezt a multik kárára tehetik meg. hiszen ha létrejönne egy ssc debrecen, vagy bármi egyéb, akkor az a fentiek konkurense lenne. és ezzel tisztában vannak a multik. ezért fontos számukra az, hogy az ő emberei kerüljenek a központi kormányzatba. ők se akarnak szabad piacot. az ügyes üzletemberek nagyrészt kormányközeliek. csak ők a "nem-nemzeti" pártokat támogatják. a közéleti destruktivitást, a totális tagadás kultúráját.

2018.04.06. 10:59:10

@neoteny:
ha az irracionalitás úgy definiált, hogy minden ami valós, de nem racionális, akkor az irracionalitás számosságban a racionalitás felett áll. mert ez esetben nincs olyan kölcsönösen egyértelmű hozzárendelés, ami racionalitást és az irracionalitást összekapcsolná.

de ez ellentmond a józan észnek. az irracionalitás nem áll a raconalitás felett számosságban sem. hanem a valóság áll a racionalitás, az értelem és az irracionális érzelmek felett. a valóság az, ami az értelmünket és az érzelmeinket időnként felülírja. ezért alakítja ki az ember a képzeletet. és ebből jön létre a világban a komplexitás. van egy valóságos tengely. és különféle elképzelések versengnek a politikában. és ez a lehet így is, lehet úgy egészíti ki a klasszikus kétértékű logikát. harmadik kizárt elvét. egy állítás, vagy az ellenkezője igaz. de nem. esik. ez igaz? most mintha cserepegne. de nem. vagy mégis? a franc se tudja. ezért kell mérni. de méréshez kell mérce. egység. abban meg kell egyezni. ahhoz nem elegendő az egyén. ahhoz közösség kell. és ott tartunk, hogy a filoszemita világias alapvetést felülírta az egyház. és ezt kellene politikailag keresztülvinni pesten. és elkerülhetetlen az antiszemitizmus. valakinek ki kell állni és azt mondani, hogy a pesti zsidók is elbaszták. persze azt is lehetne mondani, hogy együtt basztuk el, együtt javítsuk ki. na de akkor nem lehetne kijátszani a holokauszt kártyát. arra trianont és a gulágot. és a többit.

a 100-150 éves viták vannak újratöltve. és erre egy lehetséges válasz az, hogy a filoszemiták menjenek. menjenek bosztonba. vagy ahová akarnak. polgár zsuzsa kiment amerikába. és ott egy senki. polgár zsófi kiment izrealbe. és ott egy senki. polgár judit kiment az enszbe. és ott egy senki. esélyegyenlőségi nagykövet. polgár papa mondhatja, hogy legalább nem magyarok. de errefelé a polgárosodás ha lesz, akkor az magyar lesz. és ha nem akarnak közénk tartozni, akkor ne tartozzanak. kényszerű volt betelepítés. szabad a kitelepülés. nem vagyunk németek. nem raktunk be senkit a sparheltbe. de menjenek csak nyugatra. mennyivel lesz jobb. még csak több pénzük se lesz. de csak menjenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.06. 11:30:35

@444:

"ha az irracionalitás úgy definiált, hogy minden ami valós, de nem racionális, akkor az irracionalitás számosságban a racionalitás felett áll."

Ez brutális idiótaság. Mint ahogy a többi megfejtésed is az.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.06. 11:37:14

@444:

"csak azt mondom, hogy legalább egyenlő mércével mérjünk."

Vasárnap kiderül, hogy mit akar a köznép.

"és ugyanezt a támogatást kapják meg a debreceniek."

Debrecen kap(ott) a Modern Városok program keretében valami 95+ milliárdot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.06. 11:50:46

@444:

"errefelé a polgárosodás ha lesz, akkor az magyar lesz"

A polgárháború is magyar lesz: az éjszaka megütköztek Fideszesek Jobbikosokkal. Mindkét csapat nemzeti és keresztény.

2018.04.06. 12:47:28

@neoteny:
ebből két vasúti felüljárót építenek. úgy, hogy a közutat lesüllyesztik. és még néhány körforgalmat. a lényeg, hogy jó sokba kerüljön.

2018.04.06. 12:53:30

@neoteny:
föld alatti buszpályaudvart is terveznek. a buszpályaduvar tipikusan olyan, hogy kevés pénzből is megoldható. nagyon sokból is. vigyük le a 4-es főutat a föld alá. és ott álljon meg a busz. a budapesti tervezőiroda azt mondta, hogy a buszpályaudvar legyen a vasútállomás tetején. ez esetben most nem viccelek. mi lenne ha alaphelyzetben a földfelszínen közlekednének a buszok. akkor nem kerülne olyan sokba. az úgy nem jó.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.06. 12:59:24

@444:

"föld alatti buszpályaudvart is terveznek."

Ja, hogy nem csak "ebből két vasúti felüljárót építenek"?

De van abban a cikkben még más okosság is: azokról miért nem regélsz?

2018.04.06. 13:14:21

@neoteny:
ezeknek örülök. de ez mind statikus infrastruktúra fejlesztés. rengeteg betont öntenek valahová. mert több stadiont már nem lehet építeni. most az van, hogy építsünk felüljárót. de a mélyépítők is jussanak pénzhez. ezért az út egy részét ássuk be a földfelszín alá.

szintén mai hír. aszfaltozás a nagy-sándor telepen (ezen "telepiek" élnek).

idézet a hírből: "A munkálatok 40 családot érintenek, akik közül sokan nem voltak tisztában azzal, hogy az utat nekik kellett volna karban tartaniuk, mivel azok magánutak. Széles Diána alpolgármester elmondta, kifejezetten örül annak, hogy a lakosok nagy része maximálisan együttműködő így mihamarabb hozzá tudnak látni a munkálatokhoz az Új Főnix Terv keretében. A közeljövőben további nyolc utcában végeznek hasonló munkálatokat, ebből hat a Nagy-Sándor telepen valósul meg.

korábban illegálisan építkeztek a szociálpolitikai támogatásból. létrehoztak a házak föld utakat. de leaszfaltozni nem tudják. és most ezeket megoldják. és integrálják a cigány telepet. és kellenek betanított munkások az államilag támogatott új üzemekbe. tehát ez most így megy. ez az "illiberális" állam. a "telepiek" azt látják, hogy a szocik adtak szocpolt, amiből megépült a ház. ezek most adnak utat, a havi 25 ezer forint segély dupláját a közmunkáért cserébe. és 125 ezret a betanított munkáért, 250 ezret a szakmunkáért. ezek már nettó összegek. csak ezért a németnek le is kell érettségiztetni. megkérdik, hogy na ki volt léda. brühl? léda visszafelé hogy van? adél. és szép szerelmes verseket írt ady endre, ugye? na, jól van. mehetsz a gyárba.

budapesten tüntetnek "a" diákok, hogy szörnyű sok dolgot kell tanulni. például? vektorok. kémia. ezek mind nem kellenek, mert "versenyképes" tudásra van szükség.

na most melyiket válasszam? adjál tanácsot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.06. 13:30:03

@444:

"ez mind statikus infrastruktúra fejlesztés"

De hát Kósa Lajost meg Papp Lászlót le lehet váltani. Mint ahogy Orbán Viktort is.

"na most melyiket válasszam?"

Válaszd az anarchiát: azt, hogy Orbán Viktor meg Szíjjártó meg Kósa Lajos meg Papp László nem nyúlják le a debreceniek javait, hogy azokkal ők rendelkezzenek.

Ja, hogy azt nem lehet választani? Akkor válassz azok közül, akik közüli választást megengedik neked.

2018.04.06. 13:38:16

@neoteny:
a népfőiskolások azt is tudják, hogy léda zsidó volt. a zsidók térítették el ady endrét is az istenes versektől a prózájában a magyarellenességig. szabadkőművességbe is beszervezték. és brühl-ék egy szélhámosok voltak. ellenben ady szülei kisparaszti gazdálkodó, lelkész volt, öccse magyar-latin szakos tanár. ezek a brühlék loptak, csaltak, hazudtak. az állammal összefonódva gazdagodtak. és tényleg. csak persze ilyenkor ne számítson, hogy zsidók. mert az antiszemitizmus. és fölöslegesen indulatokat gerjeszt. rendben. de ez a kultúrharc mégis csak erről szól: a magyar-zsidó viszonyról.

és lehet ennek egy olyan lezárása, hogy sorost kiutasítják magyarországról. és olyan is, hogy orbánt utasítják ki amerikából. és kialakulhat egy patthelyzet. de ezek után is dönteni kell. azért gondolom ezt, mert úgy tapasztalom, hogy kiegyezésre semmi esély.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.06. 13:45:44

@444:

"és lehet ennek egy olyan lezárása, hogy sorost kiutasítják magyarországról. és olyan is, hogy orbánt utasítják ki amerikából. és kialakulhat egy patthelyzet. de ezek után is dönteni kell."

Te meg azt tudod, hogy hogyan kell ilyen nihilista-posztmodernista semmitmondó dumákat eregetni.

2018.04.06. 14:01:27

@neoteny:
kósa lajos ellenfele gurmai zita nevű szoci hölgy. ep képviselő. a fia az internatadós tüntetés főszervezője. ami valami díjat is nyert. az év tüntetése volt a new york times szerint.

papp polgármester nemrég átvehette cannes-ben a financial times díját, a legjobb fdi stratégiával rendelkező európai kisvárosa.
www.youtube.com/watch?v=W-mcL62nhUs
megépül a forest office. de a betelepülő ssc cégek többsége vissza nem térítendő állam támogatást vett igénybe, amihez egyedi elbírálás alapján jutottak. azt most hagyjuk, hogy ez az új irodaház úgy épült, hogy azt mondták, hogy ez az épület, amiben a hőszolgáltató vállalat központja volt, életveszélyes.
mork.vagy.hu/Scopes/vagy/var//improxy/Vagy2WXGAPicture/55/84/55848_a_debreceni_hoszolgaltato_es_a_holding_irodahaza.jpg
a statikus megállapította, hogy le kell bontani. nem ez lesz az első irodaház, ami így épül. és nem is az utolsó.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.06. 14:05:59

@444:

"kósa lajos ellenfele gurmai zita nevű szoci hölgy."

Válaszd az anarchiát: azt, hogy Orbán Viktor meg Szíjjártó meg Kósa Lajos meg Papp László nem nyúlják le a debreceniek javait, hogy azokkal ők rendelkezzenek.

Ja, hogy azt nem lehet választani? Akkor válassz azok közül, akik közüli választást megengedik neked.

2018.04.06. 14:35:11

@neoteny:
és mennyivel lenne jobb gurmai zita szoci ep képviselő, akinek a férje a medgyessy kormány tanácsadója volt, a fia az internetadó elleni tüntetés egyik főszervezője. ők "helyreállítanák" a "jogállamot". ami azt jelenti, hogy ők és az ismerőseik ülnének be kósa lajos és spanjai helyébe. ezzel "helyreállna" a "jogállam". mert hogy az egyetlen európai demokratikus párt kerülne vissza a hatalomba és "a" civilek. na most melyik legyen? adjál tanácsot.

screpes 2018.04.06. 15:00:41

@444:
Nem ismerem a debreceni viszonyokat, de attól tartok, rosszul vezeted fel a problémát.
Gurmai Zita esélyei valszeg csekélyek. Viszont nyilván vannak "harmadik" esélyek, esélyes jelöltek. (pl a Jobbikos).
Ha valóban az a helyzet, akkor nem Gormai/kontra Kósa tételben kéne gondolkodni. A"jogállam" helyreállítása éppen ez lenne: hogy nem terelsz be (és más se) bennünket egy rossz dilemmába.
Te színleg elfogadod, (Gurmait), azért, hogy kellően frappáns legyen, igaznak tűnjön a válaszod, a megoldási kísérleted ..

2018.04.06. 15:51:52

@screpes:
a jobbikos jelölt a képen a balra levő fiatalember.
i.ytimg.com/vi/or6JeV7MA_U/maxresdefault.jpg
ez a népszavazásos kampány. a szórólapon levő idézet:
Uram, tudd meg, hogy nem akarok élni, Csak magyar földön és csak magyarul. Ha bűn, hogy lelket nem tudok cserélni, Jobb is, ha szárnyam már most porba hull. Sajó Sándor Magyar Ének idézettel.

ettől pesten a "liberálisok" megrémülnek. jönnek a "nácik".
www.youtube.com/watch?v=-sNtVJ5NkQU&t=1m54s
de ha ugyanez a jobbik visszasegíti őket a hatalomba, akkor "demokraták". "náci" "demokraták".

persze ők nem a "nácik", hanem mondjuk így a szakmunkások. a jobbikos képviselő fiatalember könnyűipari szakközépiskolát végzett. aztán rájött, hogy a haverjai nincsenek képviselve. és ezért elvégezte a politológia szakot. és egyenlő munkáért egyenlő bért követel a nép pártján az apostoli szent királyságban.
szebbjovo.hu/wp-content/uploads/2018/03/20180314_092725a.jpg

2018.04.06. 16:20:44

@screpes:
amit összehordtam, az leginkább a jobbikos lelkületből fakad. a nyugdíjasokat leszámítva leginkább ez fedi le a közérzületet (persze esetenként sarkítottam ezeken). de ha vona gábor nem árulta volna el a nemzeti radikalizmust, akkor akár meg is előzhették volna a fideszt. de az nyilvánvaló, hogy a nem-nemzeti liberalizmus sehogy se kompatibilis mondjuk így a népfőiskolás világképpel. vagy győz az egyik. és a másik nem maradhat a mainstream. vagy folytatódik kultúrharc. amíg ez a vita el nem dől.

screpes 2018.04.06. 16:58:41

@444:
olvasd el, amit másik blogpost alá (Minden fideszes voks...) írtam, Bircának imént

screpes 2018.04.06. 17:02:44

@444:
Abból, amit a másik post alatt bejegyeztem, (Minden fideszes... 16:42-kor) következik, hogy a nemzeti radikalizmus nem nőhet (nőhetett volna) győztes szavazati mennyiségekig.
Elvesztett "emiatt" szavazókat szimpatizánsokat Vona, de néppártosként "középre" húzódva többeket nyerhet, és ez végképp fontos lehet, ha valóban kormányzati szerepre készül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.04.06. 18:43:52

@444:

"na most melyik legyen?"

Válaszd az anarchiát: azt, hogy Orbán Viktor meg Szíjjártó meg Kósa Lajos meg Papp László nem nyúlják le a debreceniek javait, hogy azokkal ők rendelkezzenek.

Ja, hogy azt nem lehet választani? Akkor válassz azok közül, akik közüli választást megengedik neked.

2018.04.06. 19:37:16

@screpes:
ez április 8-án kiderül. ha a jobbik 25% körül kap, ahogyan a jobbikhoz közel álló iránytű intézet felmérte, akkor vona mondhatja a párttársainak, hogy megérte néppártosodni. nem nyertek, de stabilan a második erő maradtak. ezek után a jobbik az önkormányzati választásokre, vagy akár előrehozott választásokra tovább erősödhet. és nyilván nem lehet azzál kampányolni, hogy vona egy iszlamista buzi. ha viszont csak 13-16%-ot kapnak, ahogyan a századvég, tárki, nézőpont, medián jósolja, akkor nyilván nem érte meg. és ez esetben vona pártbeli ellenfelei fellázadnak, amiből akár pártszakadás is lehet.

screpes 2018.04.06. 20:05:06

@444:
Vona azt mondta, ha nem nyer, akkor lemond..
Nyilván tartani is fogja.
Kérdés, hogy újraválasztják elfogadják e lemondását.
Alkalmas pillanat az osztódásra.

Janossz 2018.04.06. 21:13:55

@444: Engem speciel huszonkilenc év alatt egyetlen közvéleménykutató soha nem kérdezett meg (nem is bánom).
De ha kérdezett volna is, ha függő viszonyban lennék a rendszerrel (például területi felvirágoztatási terveket szerkesztenék szakmányban, melyek csak engem, és családom virágoztatnák fel), hát biztos nem sokat érne a véleményem.
süti beállítások módosítása