1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.03.30. 10:27 HaFr

Orbánnak aligha célja a progresszió akadályozása

Képtalálat a következőre: „irish pubs homosexuals”

Mától a katolikus Írországban Nagypénteken is nyitva állnak a kocsmák, szabad a lerészegedés. Az indok: kevesebb turista jön a húsvéti szezonra, ha zárt kocsmákkal találkoznak. Hogy érzékeltessem, ez olyan fejlemény konzervatív szempontból, mintha a progresszívoknak ezentúl kötelezően keresztet kellene vetniük a katolikus templomok előtt, mert különben a hívek szemében rombolnák a társadalom erkölcsi rendjét. (Nem bogozom ezt ki, de az analógia nagyjából megállja a helyét.)

A progresszió elharapózóban van abban a speciális értelmében, ahogy a politikai közbeszédben értik. Az archaikus struktúrák (főként a hagyományosan értett család mint férfi és nő házasságán alapuló, utódok és így vérségi kapcsolatok létrehozásában beteljesülő közösség) felbomlóban vannak, a szokások és az előítéletek elmúlnak hivatkozási alapnak lenni a cselekvések indoklásában, a nemzet mint emlékezetközösség felbomlik, az érdemeket és az autoritást felváltja az egyenlőség a politikai morál alapjaként, a társadalmi értékrendben a kötelező legnagyobb közös osztó, amelyet az összetartozás erkölcsi alapjának is hívhatunk, egyre mélyebbre süllyed és vékonyodik stb.

Egyre jobban közelítünk a "nyílt, diszkurzív társadalomhoz", amelynek egyetlen erkölcsi ténye, hogy senkinek sincs igaza és egyetlen jogi ténye, hogy ugyanezért senki vérét nem szabad kiontani. Közötte meg az agónia. Nos, amikor Orbán és társasága kalkuláltan (tehát egyéb céljait is leplezve) sorosozik, akkor van igazsága abban, hogy a már régóta tartó modernizáció következő lépéseiben semmi felemelő nem lesz, illetve ezek nagyon is a Soros György politikai műveiben megcélzott utópiát sejtetik, csakhogy a filantróp mogul elgondolásaival ellentétben disztópia (negatív utópia) formájában. Az ember korábbi súlyos értelme egyre jobban kiüresedik, és az önkiteljesítés helyett marad utána a termelő és/vagy fogyasztó lény a maga szubjektív erkölcsi világával és emotív önigazolásával, alávetve az államfajtáknak, hogy ezek elejét vegyék a legyilkolásának és annak, hogy ő gyilkoljon. A hobbesiánus világ valósága sosem volt még olyan közel, mint a jövőben -- és vannak, akik szerint ez nem jó. A különbség a helyzet értelmezésében ezek körében csak annyi, hogy ezt a diagnózist a maga valójában tekintik kvázi erkölcsi módon vagy annak leplezéseként, hogy közben lopnak, éppen a hobbesiánus "mindenki háborúja mindenki ellen" állapotára felkészítve a leszármazottaikat.

A migráció, a kereszténység és a hagyományos családmodell leáldozása, a brüsszeli tervező bürokrácia, a globális társaságok érdekei, és általában az emberi kultúrák homogenizálódása lehet, hogy Orbán családi vállalkozásának erősen inflált gazdasági alapjai, de attól még aggodalomra adnak okot, mert a mélyen fekvő működési logikájuk rombolja az emberi élet szövetét. Lehet, hogy Orbánt csak annyiban érdekli a progresszió, amennyiben belátta, hogy nem lehet ellene mit tenni azon kívül, hogy üzletet csinál belőle, de ez az üzlet a legtöbbünknek rossz -- nemcsak azért, mert a közösből táplálkozik, hanem mert közben -- maradjuk ennél -- a magyaroknak (ideértve a kérdésben különösen érdekelt jobbosokat) nincsen exit stratégiájuk a helyzet elharapózása esetére. A progresszió békés körülmények között feltartóztathatatlan, a homogenizálás felemészti a magyar etnikum kollektivista önképét, a közös tudást aktiváló magyar kultúra egyre inkább eldologiasodik, a rekvizitumaiban marad csak fenn, a skanzenbe tart. De ahelyett, hogy ezzel foglalkoznánk komolyan, megnéznénk az előnyöket-hátrányokat és azt, hogy ilyen körülmények között milyen nemzetre van reményünk, "mitől lesz boldog a magyar?", csak a dolgok politikai vetületével foglalkozunk; azzal, hogy Orbán hogyan használja fel ezt a diagnózist, megoldást nem adva, a politikai céljaira  -- illetve, jóval hatékonyabb megoldást adva, az ükunokái érdekében. Röviden, Orbán leírta a problémát, de annak ellenére, hogy az ország vezetője, nem -- jó megoldás híján -- az adekvát kezelésén dolgozik, hanem a probléma kikarikírozásán, kárvallottjai megfélemlítésén és az ebből kivehető saját javán.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1013789982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bádogos 2018.03.30. 11:30:16

Már az analógia sem jó, mert Írországban senkit nem köteleznek arra, hogy bemenjen a kocsmába, sőt még a kocsmát sem kötelezik, hogy kinyisson - csupán kinyitHAT.

Az, hogy a nyugati világban minden állam ebbe az irányba tart, csupán annak tudomásulvétele, hogy az emberek identitása az individuációnak köszönhetően egyre sokszínűbb, és ezt az egyre nagyobb körben szóródó identitás-divergenciát csak elnyomással (úgy sem) lehetne egy szűkebb körbe visszapréselni. Ez a divergencia azonban nem a liberális / progresszivista felforgatók aknamunkájának eredménye, hanem (rossz hír a konzervatívoknak) abszolút természetes folyamat - Carl Jung életművének nagy része erről szól - , plusz habnak a tortára, irreverzibilis.

bádogos 2018.03.30. 11:38:57

"senkinek sincs igaza és egyetlen jogi ténye, hogy ugyanezért senki vérét nem szabad kiontani"

A mondat első része nem igaz, az igazság nem szűnik meg, de az valóban része a játékszabálynak, hogy

1. az államnak - néhány szabályozott eljárást leszámítva, pl. bíróság előtt érvényesített jog - nem feladata ebben állást foglalni (és minthogy a döntés erre a szűk tartományra korlátozódik, a modern államok további formálódását még sok jogi küzdelem fogja kísérni minden oldalról)

2. az állam korlátokat állít, hogy ezt magánszemélyek egymáson behajtsák, az egyén autonómiájának védelmében

+ Minthogy akármerre nézek ma Magyarországon, ami leginkább szembeötlik, az a felheccelt tudatlan tömeg, amelyik bármikor kész lenne a vérét ontani bárkinek, akire a fejébe táplált ellenségképet rávetíti, énnekem ez a modern életforma (a létező hátrányaival együtt) maximálisan tetszik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.30. 11:40:37

@bádogos: én is ezt írom, nem írtam, hogy aknamunka lenne -- az analógia valóban korrigálható, nem annyira fontos

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.30. 11:41:37

@bádogos: az meglepő, hogy szerinted van igazság -- különösen a korábbi kommented fényében: és mégis mi lenne az, vagy hogyan ismerhető meg?

bádogos 2018.03.30. 12:27:46

@HaFr: Az igazságot létező, komplex entitásnak tartom, ami észlelőtől függetlenül létezik, és amiről az egyes észlelőknek többé vagy kevésbé pontos képük van, nem csak aszerint, hogy mennyi és milyen információt kapnak róla, hanem, hogy ez az információ mennyire tudatos személyiségrétegeken szűrődik át.

Azaz nem arról van szó, hogy van-e objektív igazság (szerintem van, de mindjárt kiderül, miért kell ezzel óvatosan bánni), hanem, hogy van-e objektív észlelés és interpretáció. Az nincs, hiszen ez teljes tudatosságot feltételezne, egy olyan észlelést, amely képes megkerülni a személyiség valamennyi tudattalan reflexét és elfogultságát, és a tudatosakat precízen kompenzálni.

Azaz, amikor egy döntőbírónak két fél között igazságot kell tennie - ha jó bíró - , tisztában van vele, hogy a két fél még akkor is két különböző világot tapasztal, ha, tegyük fel, egyiknek sem áll szándékában hazudni, és neki ebben úgy kellene döntést hoznia, hogy ő maga is a saját szemüvegén keresztül nézi a történetet. Éppen ezért óvatosan hoz döntést, mert tisztában van vele, a bíráskodás primitív formája nem más, mint a hozzám fordulók szemüvegét kidobom a kukába, és kijelentem, hogy az enyém kristálytiszta, holott ezt semmi nem garantálja.

Hogyan lehet megismerni? Mindenki tisztogassa a szemüvegét. A görögök úgy mondták: Ismerd meg önmagad.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.30. 12:41:16

@bádogos: jó, hát ezzel szemben a világ egyre inkább a relativizmust teszi magáévá, erre utalt a poszt

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.30. 12:45:42

@HaFr:

"mégis mi lenne az [igazság], vagy hogyan ismerhető meg?"

Egy esszé (egy magyar származású filozófus tollából), aminek a címe "Truth in Philosophy":

mises.org/library/truth-philosophy

aszfaltparaszt (törölt) 2018.03.30. 12:46:18

@bádogos: fasz vagyol. dehogynem. ez indi-micsoda odavezettett hogy gyünnek a tevezsokék, mert nincsen nemzeti ontudat, hogy kibaszkodja üket oszt mikó átveszik a hatalmat és bevezetik a sárikát úgy bezáratják az indiduvadista kocsmat orokre h na

minden anarchia nagyob zsarnoksaghoz vezet tudhatnad. konzervativ nem ilyen mint ez a ratyi itt hanem igazi konzervativ az kicsit zsarnok. elpicsazod, lesz szabadsag meg anarchia, lesz utana nagyobb zsarnok. tsakesetleg idegen.

Boycie 2018.03.30. 13:47:49

@aszfaltparaszt: Hát igen, ez sajnos pont így lesz. Szigetszerűen már látszik is :(

Az ilyen jóslatok a lineáris fejlődésről a végtelenbe nagyon divatosak lettek az elmúlt évtizedekben: "a történelem vége", "a részvények/ingatlanok ezentúl mindíg csak drágulni fognak", "új paradigma van", aztán mindíg kiderül hogy a híres tudósok (hatalmas impaktfaktorral, időnként Nobel díjjal felszerelve) valamit nagyon benéztek.

GyMasa 2018.03.30. 14:27:55

@bádogos:
...+ Minthogy akármerre nézek ma Magyarországon, ami leginkább szembeötlik, az a felheccelt tudatlan tömeg, amelyik bármikor kész lenne a vérét ontani bárkinek, akire a fejébe táplált ellenségképet rávetíti, énnekem ez a modern életforma (a létező hátrányaival együtt) maximálisan tetszik...
Nem tudom, hogy van ez, de nekem - elképzelhetően csak azért, mert részrehajló vagyok - de feltűnően úgy jön le, hogy pont azok a magukat demokratának valló, progresszív balosok járnak az élen az ilyesfajta erőszak és törvénytelenség propagálásában:
(Orbántakaroggy, a mások véleményének nem tűrése, ha az nem egyezik 100%-ban az övékkel, elszámoltatás, koncepciós alapon, a tolvajok azonnali, bírósági ítélet nélküli börtönbe zárása, teljes vagyonelkobzás, akasztgatások (ezt szerencsére tényleg csak nagyon elvakultak hangoztatják, de egyáltalán nem ritka.), alkotmányozás, polt leváltása, választási törvények módosítása, simán 2/3 nélkül, és mindezt úgy, hogy fenntartják maguknak a jogot, hogy ők, teljesen önknyesen dönthessék el, hogy kik a "mi" és kik az elpusztítandó "ők".)
Tehát, szerinted rosszul látom a dolgot, és tényleg részrehajló vagyok?

Khonsu 2018.03.30. 14:34:44

Az állam fennmaradása esetén a természetes folyamatok ide vezetnek. Mivel ezen folyamatok törvényszerűségei nem írhatók felül, az egyetlen lehetőség arra, hogy más végállapotra vezessenek, ha a környezeti paramétereket változtatjuk meg. Magyarul kiiktatjuk az államot.

Erre ma már kínálkozik reális esély, mely a jövőben méginkább növekedni fog, a technológiai fejlődés ugyanis megteremti az ehhez szükséges eszközöket (és mintha eleve ebbe az irányba hatna).

Valójában a megoldandó probléma adminisztratív természetű. Akkora adatmennyiséget kell begyűjteni és feldolgozni olyan sebességgel, amit a korábbi technológiai szint nem tett lehetővé, így az állami intézményrendszer nem volt kiváltható.

Hogy milyen világ lenne?

A rendszer elosztott, hálózatos struktúrát vennek fel. A közösségek kapcsolati hálója sűrűsödne, de ezzel párhuzamosan befelé záródna. "Bezáródnának" a saját világaikba, a közöttük való interakció minimálisra csökkenne és a rendszer működésének hátterét biztosító technológiai infrastruktúrán keresztül szűrt, piaci szabályok szerint történne. A jogrendszer is elosztottá válna, központi jogalkotó és végrehajtó nélkül (szintén az infrastruktúrára bízva).

Az állami intézményrendszer helyére tehát egy technológiai infrastruktúra lépne, mely kiváltaná annak feladatait.

A konzervatívok választhatnak, melyik világot akarják jobban (vagy kevésbé), a HaFr által vázoltat, vagy amit én leírtam. Egyéb járható alternatívát nem látok.

Hogy Orbán mit akarhat? Valószínűleg egyiket sem, de furcsa mód (hihetetlenül mázlista az ipse) mindkét végkifejletből van esélye jól kijönni (neki és körének).

A progresszió győzelme esetén a "kreatív törvénykezés" alapozhatja meg generációkra a hatalmukat és jólétüket, az anarchia győzelme esetén pedig maga a NER szervezete. Az ugyanis jelenleg Magyarországon a legszervezettebb és legerősebb közösség, így ha lesz is lemorzsolódás, jó esélyekkel átmenthető az általam leírt világba. Ahol aztán szintén nagyon sokáig fennmaradhat.

2018.03.30. 14:34:48

@GyMasa:
az értelmes közbeszéd szükséges feltétele, hogy az egyik tábor "elégtételt vegyen" a másikon. melyik az egyik és melyik a másik azt a demokráciában nép dönti el. mindkettő ugyanezt hirdeti.

2018.03.30. 14:43:47

@bádogos:
hja, mert egyébként nem mondtak már olyat, hogy orbánékat lőjék le, mint a ceuasescu családot. hiszen olyan mértékű a diktatúra. és a többi.

ez egy kultúrharc, amiben kiegyezés aligha lesz így el kellene dönteni, hogy melyik csoportosulás lesz a mainstream. és a másiknak marad az underground. ezt dűlőre kell vinni.

Khonsu 2018.03.30. 15:06:56

@aszfaltparaszt:

Az anarchia működését biztosító infrastruktúra és a társadalmi szerkezete nagyobb védelmet biztosít a külső és belső veszélyforrások ellenében is, mint a progresszív állam. Alkalmazkodóképessége és reakció ideje ugyanis sokkal jobb. Amint igény támad egy önvédelmi szolgáltatásra az a lehető legrövidebb idő alatt létre is jön a rendszerben, és ennek létrejöttét és működését gátolják sem a bürokratikus sem az állami jogrendszer által elébe gördített akadályok.

Zsarnoksághoz pedig nem vezethet, mert az "zsarnok" nélkül nehezen elképzelhető.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.30. 16:53:00

Jelenleg csak Orbán képes erre, akkor is. ha csak részben teszi. Hasonló ebben Trumphoz, aki hasznos eszköze az antiprogresszív csatának, bár ő maga nem teljesen progressziómentes.

Janossz 2018.03.30. 17:32:50

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
"Jelenleg csak Orbán képes erre, akkor is. ha csak részben teszi."
Tudjuk. Azt is, hogy Orbán MINDENRE képes.

GyMasa 2018.03.30. 17:34:59

@444:
Szerintem egy sikeres vitához nincsen szükség arra, hogy bármelyik fél elégtételt vegyen.
Mert, az akkor már nem vita, és nem az érvek/tények döntik el, hogy kinek a véleménye "győzött", hanem az erősebb kutya.

GyMasa 2018.03.30. 17:40:38

@bádogos:
OK, szóval, szerinted 1 db beidézett link azt bizonyítja, hogy nincs igazam, és részrehajló vagyok?
Azaz, hogyha felütök egy tetszőleges ellenzéki blogot, akkor az ott szereplő gyalázkodás, az nem reprezentálja az ellenzéket?

Khonsu 2018.03.30. 17:55:39

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Abban a részben, ami neki és körének hasznos, a többiek meg le vannak...

Ez nem túl "néppárti" hozzáállás, a nép ugyanis nem csak belőlük áll...

nevetőharmadik 2018.03.30. 18:44:16

@HaFr: Ezt relativizmusnak nevezni elfedi a lényeget. Amikor a progresszívek azt mondják, hogy "senkinek sincs igaza", akkor azt mondják, hogy _neked_ nincs igazad, tehát úgy kell lennie, ahogy ők akarják (azt már elfelejtik, hogy az elv alapján nekik sem lenne igazuk), te meg csak kussolj. Ebben a kijelentésben nem szellemi alázat van, mint azt jóindulatúan feltételezhetnénk, hanem az értelmes érvelés, vagyis pont a diszkusszió teljes elutasítása.

Az győz, aki hangosabb, agresszívebb, aki a demokrácia (ami a polgárháború folytatása más eszközökkel) játszmájában több embert tud a maga oldalára állítani. Ebben a totális hatalmi játszmában csak érzelmek, indulatok, identitásharcok (osztályharcok) vannak.

Szóval ez nem egyszerűen relativizmus, hanem az értelem (így az ember lényegének) megsemmisítésére tett, elég jól haladó kísérlet.

(Ennek progresszivista őrületnek tükörképe az orbáni vagy ha akarom, Trumpiánus jobboldal, ami fejest ugrik ugyanebbe a játszmába. Más témákkal nyomja ugyan, de lényegében ugyanazt.)

2018.03.30. 18:49:49

hiányolom azt a hozzászólást, ami szerint minderről(vagy mindenről?) a kapitalizmus és a liberális demokrácia tehet.

Janossz 2018.03.30. 19:08:32

@nevetőharmadik: " Az győz, aki hangosabb, agresszívebb, aki a demokrácia (ami a polgárháború folytatása más eszközökkel) játszmájában több embert tud a maga oldalára állítani. "
Tudsz jobbat?
Működik az, csak nem ilyen magyaroschan.

Janossz 2018.03.30. 19:10:25

@Bánegressy: Minderről és mindenről a kapitalizmus és a polgári demokrácia tehet. :-)
Kellemes ünnepet!

GyMasa 2018.03.30. 19:16:52

@bádogos:
Közben utánanéztem a dolognak egy kicsit mélyebben...
A google 3 oldalnyi találatot ad az elmúlt 24 órából erre a fórumra, és kizárólag az index szerepel forrásként.
Mindegyik oldal ezt a cikket vette át. (van, ahol a HVG-n keresztül)
Azért ez szerintem eléggé különös dolog...

nevetőharmadik 2018.03.30. 19:38:30

@Janossz: Nem véletlen, hogy azok az élhető országok, ahol a demokráciát (illetve a hatalmat, de ebbe beleértendő a nép hatalma is) korlátozzák. Önmagában ugyanis a demokrácia mindössze a többség diktatúrája; ez ellen találták ki a az alkotmányosságot (illetve nem ez ellen, de a demokráciákban ugyanazért van szükség rá, mint előzőleg a királyok alatt).

Csak sajnos az alkotmányosság olyan dolog, ami folyamatos ostrom alatt áll, magát az ostromot meg pont a demokrácia bálványa legitimálja.

Khonsu 2018.03.30. 20:06:39

@nevetőharmadik:

Ez a progresszivizmus öncsalása.

Miközben belátják, hogy mindenki a saját világában él, a saját szemüvegén át lát, így aztán senki sincs birtokában az objektív igazságnak, megfeledkeznek róla, hogy a szabály alól ők sem kivételek.

„Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek!”

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.30. 20:29:11

@Khonsu:

Meg fogjuk akadályozni a nyugat hetvenkedését. Ha kell, atomháborúval. Pont.

Janossz 2018.03.30. 20:47:27

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
"Meg fogjuk akadályozni a nyugat hetvenkedését. Ha kell, atomháborúval. Pont."
Ki az a MI? Te, meg a Putyin, ketten?

Khonsu 2018.03.30. 21:00:53

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Ha már atomháború, gratulálok az új atomfegyverekhez, ügyes. Meg fogsz lepődni, de őszintén örülök az orosz fejlesztéseknek, és nagyon remélem hogy példájukat követve hamarosan a nyugati atomhatalmak is modernizálják fegyverzetüket. Ugyanis egy folyamatosan fejlesztett és jól karbantartott korszerű atomarzenál sokkal biztonságosabb mint egy évtizedek óta elhanyagoltan rohadó. Azon túl pedig a technológiai fejlesztések egy része átszivároghat a civil felhasználás piacára is a hiperszónikus repüléstől az űrhajózásig (atomhajtóművek).

És akkor az atomháborúról...

Attól nem csak a kakas ijedne meg..., az a piszok ellenség meg még vissza is lőne...

Hogy a progresszívokat hogyan érintené, azt most hagyjuk(azon túl, hogy ők is visszalőnének). Az a minimum, hogy az ők teljes rendszerük is ugyanúgy működésképtelenné válna, mint a tietek, és megérkeznétek mindketten a kőkorba.

Azonban az anarchia már más tészta. Az struktúrájából adódóan jó esélyekkel képes lehet működőképes állapotban túlélni egy atomháborút is. Aztán amit kapnátok tőle, azt nem köszönnétek meg. Működésképtelenné vált rendszerrel pedig nagyjából annyi esélyetek lenne, hogy várjátok a kegyes halált a meglehetősem dühös és bosszúra szomjas csapatok fegyverei által, ami mégiscsak kíméletesebb vég, mink a nukleáris télben, kőkorszaki körülmények között éhenfagyni.

Khonsu 2018.03.30. 21:09:31

@Khonsu:

Bízom benne, hogy minden oldalnak lesz annyi esze, hogy ezt a gyakorlatban nem kell letesztelnünk.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.30. 21:12:15

@Khonsu:

Gazdáidnak így is, úgy is vége, pont.

Régi vágyam ballib megmondóemberek hulláin taposni.

Janossz 2018.03.30. 21:17:46

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Valakivel összetévesztesz. Vagy húsz éve nem jártam Szófiában, akkor sem gőzfürdőben.
Egyébként sem járok ilyen helyekre gyakran, de a civilizáció ottani állapotát elnézve az utolsó hely lenne, ahol ezt tenném az Bulgária.
Érezd jól magad ott! Még vagy harminc évig. Tiéid közt.

Khonsu 2018.03.30. 21:22:59

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Nekem nincsenek gazdáim. Aminek hírét hozom, azt senki sem képes uralni, véget vet a "gazdáknak".

Ballib megmondóember pedig kb. annyira vagyok mint te. :)

Mindketten egy új, jobb világot várunk, csak erről mások az elképzeléseink. A te világodnak van helye az enyémben, nem tekintem ellenségeimnek az oroszokat és a rendszerüket sem kívánom megváltoztatni. Cserébe mindössze ugyanennyit kérnék a Nyugattal kapcsolatban is viszonzásul.

Nem vágyom világuralomra, számomra a békés egymás mellett élés egy többpólusú világban teljesen megfelel.

Janossz 2018.03.30. 21:35:44

@Khonsu:" Nem vágyom világuralomra, számomra a békés egymás mellett élés egy többpólusú világban teljesen megfelel. "
Szép gondolat. Keresztényi.
Azokkal, akiknek legfőbb vágya a hulládon taposni?
Mondd úgy inkább : Teljesen megfelelne.

nevetőharmadik 2018.03.30. 21:38:26

@Khonsu: Nem öncsalás, hanem csalás: kettős mérce.

Khonsu 2018.03.30. 21:50:30

@Janossz:

Valahogy úgy, de jóindulatúan megelőlegeztem birca-nak (tevékenységének ismeretében), hogy nem akar ő konkrétan az én hullámon taposni, csak kissé elragadtatta magát.

Persze ha a szándékot a jövőben tettek követnék, akkor automatikusan a "szemet szemért" elv lépne életbe. :)

Khonsu 2018.03.30. 21:52:28

@nevetőharmadik:

Velük is jóindulatú voltam. Egyszer ez fog a sírba vinni... :)

bádogos 2018.03.30. 22:50:37

@GyMasa: Vannak bőven fideszrajongó ismerőseim. A fórumon felszólalók semmilyen szempontból nem számítottak különlegesnek. Idézhetném Bayer Zsoltot is, aki nem hobbiból közönséges és agresszív, hanem azért, mert tudja, hogy az olvasóközönsége is pontosan ezt várja tőle.

Egyetlen liberális publicistát sem ismerek, aki ilyen stílussal tetszést aratott volna (sőt, tulajdonképpen egyáltalán nem ismerek).

bádogos 2018.03.30. 22:58:44

@HaFr: A végeredmény szempontjából tulajdonképpen mindegy.
Én már annyival beérem, ha az állam nem akarja rajtam az államot aktuálisan elfoglaló csoport kollektív mániáját (ők ezt nevezik igazságnak, amit ismernek és birtokolnak) behajtani. Hogy ezt azért teszik, mert szerintük objektív igazság nem létezik, vagy azért, mert az igazság keresése mindenkinek a legbelsőbb magánügye, amire nekik semmivel sincs több rálátásuk, mint a mezei állampolgárnak, ebből a szempontból közömbös.

Vö.: "Valljuk, hogy az igazság megismerhető, és a közéleti cselekvés kiindulópontjává tehető." (Balog Zoltán)

bádogos 2018.03.30. 23:32:36

@444: Ez a meccs nem kétesélyes. A konzervativizmus, minden ellenkező látszat ellenére, rossz bőrben van. (Milyen már az a konzervatív, akinek Donald Trump jelenti a hagyományos családmodell védelmezőjét. Stílus, ízlés vagy műveltségbeli kritériumokról meg még nem is beszéltem.)

A mostani újkonzervatív áramlat - amiben immár semmi konzervatív nincs - még nyerhet néhány meccset, de a végén mindenképp veszít. Olvasd el az első két bejegyzést. Az a bizonyos kör menthetetlenül tágul. Mindenhol a világon. Még Szaúd Arábiában is (önmagukhoz képest). Még Magyarországon is, pedig nálunk, akik nagyon szorítónak érzik a prést, lelépnek nyugatra. Előbb-utóbb mindenütt tágítani kell a kört, mert aki a tömeggel szemben akar izmozni, azt elsöpri a népharag.

GyMasa 2018.03.31. 13:48:36

@bádogos:
...Vannak bőven fideszrajongó ismerőseim...
Jó neked. (?)
Nekm pl. az apám nyudgíjas de nála permanens az "orbántakaroggy!".
Ugen nehéz ám vele értelmes társalgást elérni, ha elkezdi.
...A fórumon felszólalók semmilyen szempontból nem számítottak különlegesnek...
Miért, jártál már másik fórumon is?
Mert az, hogy a saját ismeretségi körödből levonsz vagy pl. rám nézve ilyen fajsúlyos következtetéseket, azt kissé elhamarkodottnak gondolom. Ennek ellenére én nem vitatom a jogodat hozzá.
...Idézhetném Bayer Zsoltot is, aki nem hobbiból közönséges és agresszív, hanem azért, mert tudja, hogy az olvasóközönsége is pontosan ezt várja tőle...
Én nem vagyok az olvasóközönsége.
Soha nem fogok tőle semmit elolvasni.
...Egyetlen liberális publicistát sem ismerek, aki ilyen stílussal tetszést aratott volna (sőt, tulajdonképpen egyáltalán nem ismerek)...
Ezzel pedig az a baj, hogy az ellenzéki oldal sajnálatos módon nem igazán liberális. Legalábbis nem a szó, eredeti értelmében. Sajnos tátong egy szakadék az eredeti definíció és a magyar értelmezés között.
Azt mondjuk azért hozzá kell tenni, hogy - szerencsére még - a magyar pogresszív baloldal sincs annyira mélyen, mint a világ nyugati felén, de pontosan ugyanazon az úton járnak.
Ugye itt még az ellenzék fő alakja nem élteti nyíltan Fidel Castro-t, nem tekint a Venezuelai "siker-szocializmusra" úgy, mint egy követendő példára, és nem mond nyilvános beszédeket szélsőbalos kommunista-antifasiszta gyűléseken.

GyMasa 2018.03.31. 13:56:15

@GyMasa:
Még egy kiegészítés:
Balos nyílt gyalázkodást azért nem fogsz olvasni leírt formában, mert a kommunikációnak a balosok a mesterei.
Ők sokkal inkább a háttérmanipulációt használják a céljaik elérésére.
És abban nagyon jók!
Lásd az utóbbi hetek pl. indexes cikkei.
bedobtak egy gumicsontot a nép közé, az egész magyar sajtó kritika nélkül átvette, aztán 1-2 napon belül eddg mindről kiderült, hogy rohadtul nem is az van, amit megírtak.
Elios ügy, kósa ügy, vadászat-ügy stb...

Janossz 2018.03.31. 14:00:49

@GyMasa: " Ezzel pedig az a baj, hogy az ellenzéki oldal sajnálatos módon nem igazán liberális. "
Miért is baj ez? És kinek? Neked, a Fidesz-propagandistának?
Az ellenzéki oldal sokszínű, mint a világ.
Nálad csak a fekete és a fehér létezik. Na meg a narancs, über Alles.

midnightcoder2 2018.03.31. 15:39:00

"Egyre jobban közelítünk a "nyílt, diszkurzív társadalomhoz", amelynek egyetlen erkölcsi ténye, hogy senkinek sincs igaza és egyetlen jogi ténye, hogy ugyanezért senki vérét nem szabad kiontani."

Jó. Akkor eressz rá erre a derék társadalomra 30 éven belül úgy félmilliárd írástudatlan iszlamista afrikait (legyünk optimisták). Szerinted mi lesz a folyamat vége ?

aquaticus 2018.03.31. 16:01:43

Azért jó egy atomizált társadalom, mert nincs benne semmi összetartó erő és így egy kicsi, de jól szervezett közösség játszva, minden akadály nélkül a totális uralma alá hajthatja.
Akkor aztán mindannyiunk nyakába beültetik a mikrochipet és aki nem áll be a sorba, az éhen is halhat.
Ebbe az irányba terelget bennünket Gyuri bácsi is...

Khonsu 2018.03.31. 16:05:45

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

De hát én azt hittem te mindent tudsz... Csalódtam benned birca... :)

Janossz 2018.03.31. 16:17:42

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: A valóság magabiztos vigyora mintha nem lenne túl őszinte Vásárhely óta.

Muhammad Balfas 2018.03.31. 16:25:18

"a szokások és az előítéletek elmúlnak hivatkozási alapnak lenni.."

Hááát, bizonyos előítéletek épp mostanában kezdenek kialakulni ny-Európában ismét. Lásd a német, osztrák, olasz választásokat..

Janossz 2018.03.31. 16:33:17

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Az a ti műfajotok, nekem egy van hét éve. Nem vagyok én Masaféleség, hogy váltogassam, aztán kikérjem magamnak a feltételezést, már bukta után...:-)

Janossz 2018.03.31. 17:15:24

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Megint??
Nyolcadik éve. De lassan azok is ráeszmélnek, akik eddig azt hitték, nyalóka.
Április 8. egy nap a kalendáriumban. Bonthattok pezsgőt az estéjén, de valami azt súgja, ez a rezsim a végét járja.
Érzed te is, Masa?

morph on deer 2018.03.31. 19:47:32

@midnightcoder2:
“...eressz rá erre a derék társadalomra 30 éven belül úgy félmilliárd írástudatlan iszlamista afrikait (legyünk optimisták). Szerinted mi lesz a folyamat vége ?”

Mind megtanulnak írni..?

GyMasa 2018.03.31. 19:55:47

@Janossz:
Legelőször ismét felhívnám a figyelmedet az "értő olvasásra"!
Ezt írtam:
"Ezzel pedig az a baj, hogy az ellenzéki oldal sajnálatos módon nem igazán liberális. Legalábbis nem a szó, eredeti értelmében. Sajnos tátong egy szakadék az eredeti definíció és a magyar értelmezés között."
Tehát, a baj az, hogy a magyar értelmezése a liberálisnak merőben eltér az eredetitől, csak te ezt - ismét - képtelen voltál felfogni...

...Miért is baj ez?...
Azért baj, mert ha valaki progresszív balos, szocialista, vagy kommunista, akkor azt ne nevezzük mr liberálisnak.
Gondolom, nem kell magyarázni a két kifejezés között a k ülönbséget, ugye?
... És kinek?...
Mindenkinek.
...Neked, a Fidesz-propagandistának?..
Te semmit nem tudsz rólam, úgyhogy pofázzál csak nyugodtan hülyeségeket.
...Az ellenzéki oldal sokszínű, mint a világ...
Pontosan, de ha már ennyire sokszínűek, akkor vállalják is egyértelműen, hogy mik is valójában!
Ha valaki egy kommunista utópiát szeretne, az ne nevezze magát semmiképpen liberálisnak, ugyanis a két dolog tűz és víz!
...Nálad csak a fekete és a fehér létezik...
Azt nem értem, miért vagy képtelen személyeskedés nélkül írni bármit is nekem?
(pontosabban értem én, hiszen azóta is fáj, hogy beégtél az idióa hazugságaiddal)

GyMasa 2018.03.31. 20:04:54

@Janossz:
...Az a ti műfajotok, nekem egy van hét éve. Nem vagyok én Masaféleség, hogy váltogassam, aztán kikérjem magamnak a feltételezést, már bukta után...:-)
Meg az anyád picsáját, te paraszt!

GyMasa 2018.03.31. 20:09:34

@Janossz:
...Érzed te is, Masa? ...
Mit kell éreznem, te értelmi fogyatékos, mondjad?

Janossz 2018.04.01. 08:25:30

@GyMasa: Ideges a szekértábor?

GyMasa 2018.04.01. 09:57:14

@Janossz:
Nem tudom, te ideges vagy?

CSOKKI MÁLNA 2018.04.01. 10:44:10

@Janossz: Ja persze.. Álmodik a nyomor kissiú. De várjátok csak a messiást. Jelenleg komolyan vehető politikai személyiség sincs, akit Orbánnal szembe tudnátok állítani.

Janossz 2018.04.01. 11:09:22

@A megvalósult amerikai ólom ..: Orbán egyre kevésbé komolyan vehető.
Te még komolyan veszed őt, meg a csodacsapatát. Te dolgod.

GyMasa 2018.04.01. 11:10:45

@A megvalósult amerikai ólom ..:
Már hogyne lenne!
Hisz tt van KariGeri!
Aki példálul komolyan elhiszi, hogy az mszp-n belül nincsenek is olyan erők, akik megbuktatnák, hiszen
"ő nem lát ilyeneket"
Muhaha!
Majd a választások után egyből látni fogja őket...
- Ha veszítenek, akkor azonnal ő lesz s bűnbak
- Ha nyernek, akkor választhat, hogy beálla sorba, és csicska lesz belőle, vagykicsinálják, és tesznek a helyére egy csicskát. Ha tanultak a fleto-féle miniszterelnök-jelölt castingból, (Márpedig KarGeri utolsó interjúja alapján igen) akkor már be van tárazva az "utód".

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.01. 11:13:45

@GyMasa: kimodera lesz, ha tovább is mederben folydogálsz

GyMasa 2018.04.01. 11:17:48

@HaFr:
OK, bocsi, melyik rész nem megfelelő?
Nyugodtam töröld!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.04.01. 11:30:31

@GyMasa: mondjuk a másik szülőanyja testrészeinek emlegetése? Vagy már nem tűnik fel neked, hogy ilyesmi nem volt benne az általános iskolás irodalomkönyvekben?

GyMasa 2018.04.01. 11:34:41

@HaFr:
OK, bocs, mégegyszer, de kicsit elegem lett a csávóból, hogy SOHA semmilyen fórumon nem szól hozzá semelyik témához érdemben, csak személyeskedni tud.
De, visszafogom magam, mert már így is több időmet pazaroltam rá, mint amit megérdemel.

screpes 2018.04.01. 11:38:17

@HaFr:

Bravo. pokolra a destruktív, sunyi többnickes szeméttel, - 'a megvalósult amerikai ólom' is ugyanő, önmagának válaszolgat...
Ez maga a nyílt megtévesztő szándék, hiszen ezért jön ide, mintha egyszersmind véleménygazda is lehetne.
lejárt (ugyanezen okból) a SZEKERTABOR nickje is.

(hagyjuk az anyai testrészek emlegetését, annál rosszabb az amit CSINÁL.)

bádogos 2018.04.01. 14:08:53

@GyMasa: "rohadtul nem is az van, amit megírtak.
Elios ügy, kósa ügy, vadászat-ügy stb..."

Elios ügy: az van

vadászat ügy: per pill a svéd ügyészség feljelentést tett Semjén ellen, akinek a vadászatát egy építési vállalkozó finanszírozta, akiket állami tendereken gyakran hoztak ki győztesenek, a helikopteres állatfuvarozás meg akkor is drága mulatság, ha háziállatnak számító rénszarvast furikáznak vele

Kósa ügy: folyt. köv. - a dokumentumok (közjegyzővel hitelesítve valódiak) - amúgy van egy tippem, hogy mi van a sztori mögött, de ez egyelőre megérzés - várd ki a végét

"a kommunikációnak a balosok a mesterei. Ők sokkal inkább a háttérmanipulációt használják a céljaik elérésére."

bruhahahahahaha ...

A neten rohangáló fake news 98%-a az alt-right témákat nyomja. Komoly gyűjteményem van belőlük. Maradjunk annyiban, hogy elég sok fórumon járok, de a legtöbb helyen csak olvasgatok.

GyMasa 2018.04.01. 14:49:40

@bádogos:
Akkor félreértetteél:
Nem azt írtam, hogy ezek az ügyek nincsenek, hanem nagyon hamar kiderült az összesről, hogy "nem Moszkvában, hanem Leningráddban, meg nem Volgákat, hanem Ladákat..."
Azaz nem úgy vannak a dolgok, ahogy azt az első hírben olvashattuk.
Elios ügy:
Ebben jelenleg nyomozás folyik.
AZ okozott kár pedig nem a pályázatok teljes összege, a 12 Mrd HUF, mivel a projektek megvalósultak.
Így az okozott kár az egy ilyen beruházás piaci ára, és a kiszámlázott ár közötti különbség.
Semjén ügyében a svéd rendőrség nyomoz. Ott is meg kellene várni, hogy mi lesz a nyomozás eredménye. Habár én nem tartom ezt az egésezt etikusnak (mármint aa kormánytagként vállakozóktól ilyen ajándékot elfogadni)
Kósa ügyében pedig tipikus nigériai levéllel állunk szemben, de erről már az index is írt jópár cikket.
Különösen felhívnám a figyelmet az úgynevezett Dokumentumokra. ugyanis azok is biztosítékok arra az esetre, ha a megkopasztani vágyott célszemély megpróbálna ugrálni. Ilyenkor lehet mondani neki, hogy gondolja meg, hoyg elmegy-e a rendőrségre, hiszen itt van egy csomó aláírt papír, amivel ő is sittre kerül.
Az viszont tény, hogy lajosnuk egy petákot sem látott ebből a dologból.
...A neten rohangáló fake news 98%-a az alt-right témákat nyomja...
Senkit nem érdekel az. A magyar ügyekkel kapcsolatban teljességgel irrelevánsak, hogy mi folyik a világban.
Annyiban mondjuk nem, hoyg remélem, azt nem tekinted fake news-nak, hogy sorra alakulnak a jobbos kormányok Europában.

bádogos 2018.04.01. 20:06:19

@GyMasa:
"nem tartom ezt az egésezt etikusnak" - az eset a korrupció iskolapéldája, és minden civilizált államban bűncselekménynek számít (akkor is az lenne, ha Semjén céltáblára lövöldözött volna és nem egy farmer tulajdonát képező rénszarvasra)

"az okozott kár pedig nem a pályázatok teljes összege" - persze, szinte soha nem a teljes összege, mivel azért valamit fel kell mutatni, amit aztán túl lehet árazni - viszonylag ritka az olyan pályázat, amikor az abszolút semmire fizetik ki a pénzt (az OLAF szerint minimum 25-30% az a túlfizetés, amit egyáltalán észrevesznek, ennél kisebb trükközéseket ki sem tudnak mutatni)

Ami meg az alt-right fake-newst illeti (nagy részük orosz kútfőből készül), az vastag csövön ömlik be a magyar nyilvánosságba mindenféle obskúrus blogokon keresztül, és az ebben utazó erősen agymosott civilek úgy osztják, mint a cukrot. A magyar ügyeket a világból összelapátolt kamu hírekkel tematizálják: pl. "Ezeket a német nőket migránsok erőszakolták meg" - a képek keresésekor kiderül, hogy innen-onnan másolták őket (német egy sincs köztük), a történetek kitaláltak, de az egész tökéletesen alkalmas a tömeg hergelésére.

GyMasa 2018.04.01. 22:01:06

@bádogos:
...az eset a korrupció iskolapéldája,..
Dehát nyomoz is a svéd rendőrség, nem?
Azt nem tudja polt péter leállítani ugye?
...persze, szinte soha nem a teljes összege, ...
Akkor miért kell a teljes összeget írni a sajtóban?
Miért nem úgy fogalmaznak, hogy "12 milliárdos beruházás gyanús" ahelyett, hogy "ellopott 12 milliárdot".
Ez egyrészt tényszerűen nem igaz, másrészt súlyosan sérti az ártatlanság vélelmét, ami a római jogrend egyik alapja.
(és, ami téged is véd attól, hogy egy jogi procedurában ne legyél kiszolgltatott.)
Nézd, az alt rightos vonalhoz nem tudok mit hozzáfűzni, mert ha hiszed, ha nem, én szinte csak az indexet olvasom.
(tudom, hogy nem hiszed el, de ez van.)

bádogos 2018.04.02. 23:38:47

@GyMasa:
"Dehát nyomoz is a svéd rendőrség, nem? "
A svéd rendőrséget nem érdekli, hogy Semjén milyen pénzből dorbézolt náluk, mert az ügy nem Svédországban történt és svéd állampolgárt sem érint az ügy - ezért a korrupciós szál felderítése kizárólag a magyar hatóságokon múlik. A svéd rendőrség lopás miatt nyomoz, mert a lelőtt rénszarvas gazdája feljelentést tett.

"Miért nem úgy fogalmaznak, hogy "12 milliárdos beruházás gyanús" ahelyett, hogy "ellopott 12 milliárdot"."
Komoly cikkben sehol nem találkoztam ezzel a megfogalmazással. Mindenütt azt írták, hogy az önkormányzatok irreálisan drágán vettek egy műszakilag kétséges megoldást, ami láthatóan kevesebb fényt ad, mint a korábbi közvilágítás. A beszerzés drágaságát a szabadpiaci árakkal való összevetés egyértelműen kimutatta.
süti beállítások módosítása