1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.03.17. 20:44 HaFr

Mit tanultunk magunkról Orbánnak köszönhetően?

Képtalálat a következőre: „exit destruction”

A megelőző lassulás, majd 2010-től a fokozatos visszafordulás a rendszerváltáskor még egyenes vonalúként és egyenletesként elképzelt mozgásban alapvető tanulságokkal szolgálhat magunkról. Például:

- Alapvető kompetenciák hiányoznak a magyar társadalomból a kapitalizációnk és a modernizációk történeti töredezettsége miatt, amelyekről mit sem tudott a politikai osztály 30 évvel ezelőtt, és ma sincs felkészülve ennek a hiánynak az -- immár más történeti helyzetben való -- kezelésére. A politikai osztály és a közéleti értelmiség termékeny önkritikája és jelentős vérfrissítése nélkül esélyünk sincs legitim, produktív nemzeti stratégia kialakítására.

- A magyarok legerősebb késztetése -- az egoizmus és az etnicizmus (a nemzeti traumák nyomán kialakult sérelmi-védekező ösztönből és a modernizáció töredezettségéből együtt következő) roppant káros kombinációja -- még hosszú évtizedekig velünk marad, ha Orbánt sikerülne is elküldeni. (Erre a késztetésre épít Orbán politikája, amikor az egyén/család egoista horizontját és a nemzet/etnikum kollektivista horizontját szólítja meg és ellenséges a köztes intézményekkel szemben, mint a társadalmi bizalom, az önkormányzatok, a piac, a civil társadalom, az állampolgári kezdeményezések stb., és ugyanezért olyan sikeres a hatalmi stratégiája explicit elnyomás nélkül is: mert nemcsak létező, hanem a domináns beidegződésekre épít.) Ezzel a ténnyel szembe kell nézni és nem szabad úgy tenni, mint amely a budapesti politikacsinálás öt négyzetkilométerén meghaladható.

A demokratikus ellenzék nem annyira demokratikus, mint racionalista: ezért nem érti, hogy egy töredékesen modernizált országban legitim az elfojtottságban, irracionalitásban, traumákban rejtőző politikai akarat is. Ez a racionalizálatlan, reflektálatlan akarat viszont kellő empátia mellett kiindulópontja lehetne -- az egoizmusok helyett -- a koordinációra képes individualizmusok és -- az etnicizmus helyett -- a modernizációs nacionalizmus felé való elmozdulásnak, ami viszont már komoly politikai tőkét jelenthetne az országnak. Magyarul, nem szabad lemondani a létező kultúránk műveléséről -- ez mindenképp termékenyebb hozzáállás, mint meghaladni akarni azt.

- Az eddigiek arra figyelmeztetnek, hogy az egyetlen legfontosabb feladata azoknak a politikusoknak, akik valóban a közjóért munkálkodnak, a liberális demokrácia (mint a legfőbb politikai jó) stabilitásának: intézményrendszerének és kultúrájának elültetése a társadalomban. 

- Ugyanakkor nem lehet a liberális demokrácia mögé állítani egy szegényedő, lemaradó politikai közösség túlnyomó részét a biztonság, a gazdagodás és az identitások megélhetőségének reális perspektívája nélkül. "Európába, de együtt" -- valahogyan. Ami távolról sem egy egyszerű kérdés, tekintve a globális értékteremtési struktúra és a versenyképesség kritériumainak rohamos átalakulását, amelyben Magyarország egyelőre alig kapott lapot.

- Ahogy az EU-nak sincs pontos jövőképe, úgy Magyarországnak sincs EU-képe. Ennek a kettős hiánynak az orvoslására -- a saját érdekünkben -- hathatós kampányt kell indítani az Unió döntéshozatali fórumain.

Mindenesetre nyolc év MSZP-vezette pangása, majd az újabb nyolc év nemzeti szocialista rombolása után már az is kihívás lesz, hogy a helyzetünket értékelni és érteni tudjuk. Félek tőle, olyan mélyre jutottunk kulturális, szociológiai, politikai stb. tekintetben, hogy a mai állapotunkat is csak utólag fogjuk tudni rekonstruálni, ha egyáltalán. A ránk váró feladatok fényében az ellenzék mai -- majdhogynem frivol -- viselkedése nem a kiutat mutatja, hanem a válság mélységét.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8413748698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.03.21. 13:35:03

@neoteny:
de az élet nem azonos a vásárlással.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.21. 13:37:57

@GyMasa:

"Ez attol fugg, mit tekintesz teljesen objektiven olyan kivulallo oknak"

Nem csak a "teljesen objektív kívülálló okokra" gondoltam; létezhetnek erős szubjektív okok is: pl. egy elvált szülő esetén ha a másik szülőnél él(nek) a gyerek(ek), vagyis az elvándorló szülő nem képes magával vinni a gyerek(ek)et, akkor ez lehet egy szubjektív ok arra, hogy valaki az elvándorlás ellen dönt.

"en szemelyesen jobbnak erzem az eletemet itt"

Ez rendben van; viszont arról volt szó, hogy mennyire jó az állami szolgáltatások ár/érték aránya.

"Csak rajtunk mulik, milyen mertekben hagyjuk, hogy ezek a tenyek elrontsak a napunkat."

Ez igaz: kellőképpen sztoikus életfilozófia alkalmazásával bármiféle körülmények elviselhetőek. De te a Németo-ba történő elvándorlásoddal demonstráltad azt, hogy a mo-i tények (körülmények) eléggé elrontották a napjaidat -- hiszen tettél arról, hogy megítélésed szerint jobb tények (körülmények) közé kerülj.

2018.03.21. 13:42:42

@neoteny:
és egyébként sanyi és zolika szerint is az összes hipermarket takarodjon. andika és edit szerint legyen minél több, annál jobb. több akció van. tehát mintha a nők lennének engedékenyebbek. a feminitás képviselik a fogyasztói. és a maszkulinitás a termelői érdekvédelmet. de ez egy ellenérdekeltség a társadalomban. és a piacon. tehát filozofikusan azt állítani, hogy a piacon minden egyes ügylet önkéntes tévedés. maga a piac is kényszerít nyilvánvalóan.

a filoszemiták kiindulási pontja elvben is téves. és a gyakorlatban is. a szabad piac totalitása soha sehol sem érvényesült. egy csoportosulás abban hisz, hogy a pénz az egyetlen értékmérő. melyik pénz? milyen pénz. gyuri bácsinak százcsilló dollárja van az orákulumban. és? ki nem szarja le. miért kellene azt kötelezően belekeverni mások által használt pénznemekbe. miért kellene elfogadni az amerikai orákulum pénzét a nagyvilágban? az állami erőszakkal van kikényszerítve.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.21. 13:53:30

@444:

"az élet nem azonos a vásárlással"

Az ilyen nyögetekre alkalmazza Daniel Dennett a "deepity" kifejezést: egy állítás ami mély bölcsességnek tűnik, pedig csak triviális; és amennyiben nem triviális annyiban hamis vagy értelmetlen.

Az, hogy az élet nem azonos a vásárlással, triviálisan igaz; de ebből nem következik az, hogy a "vásárlásnak" (helyesen: a javak szabadpiaci cseréjének a munkamegosztást gyakorló társadalmakban) ne lenne központi szerepe az élet magas(abb) színvonalú fenntartásában.

2018.03.21. 13:56:51

a dollár elfogadását az egyesült államok hadserege kényszeríti ki. ki a franc fogadná el egy olyan pénznemet, amiből naponta milliószámra bocsátanak ki fedezet nélkül. és a meghirdetett szabad piaci versenyben a többi ország is kénytelen ugyanezt megtenni. ez a rendszer katonai erőszak fenyegetésével van kieszközölve. ha valamelyik kormány tagja azt mondja, hogy ez így nem jó, akkor fejbe lövik. ha ugyanezzel a rendszerrel visszaél, de az amerikai befektetők kárára, akkor nem demokratikus. seehofer nem vonja kétségbe orbán viktor demokratikus elkötelezettségét. mert pénzelik a dél-német gyáriparosokat. akik munkahelyeket teremtenek. és ezzel csökkentik a munkanélküliséget és növelik a reálbért. és a többiekkel szemben versenyelőnyökhöz jutnak. egyedi elbírálással. de nem csak németek. az epam 1.9 milliárd forintos debreceni beruházásához 1.3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott. mert hogy ezzel erősítik az ssc szektort. a tormatermeléshez is adjon az állam 2/3 önrészt? szofverfejlesztéshez, vagy a tornacipő gyártáshoz.

mai hír a helyi hírlapból.

Tisza vizet ihatnak végre
Még idén elkezdődhet a vezetékes ivóvízhálózat kiépítése a Halápon és Nagycserén élő 2600 ember számára. A kormány ugyanis 562 millió forintot ad a beruházásra - jelentette be kedden Papp László Debrecen polgármestere, Pósán László országgyűlési képviselő, valamint Türk László és Kovács István a városrészek önkormányzati képviselői.

egyes családok vettek olcsó külső telkeket halápon és nagycserén, ahol elvben állandó lakhelyük sem lehetne, mert nincs közművesítve. 2600 szavazó pósán lászlót támogatja, hogy végre tiszta vizet ihassanak. de nyilván egy politikus se fog ellenük kampányolni. hanem ezek az emberek a szavazatukat "adják el" az olcsó vezetékes ivóvízért cserébe.

ijontichy 2018.03.21. 14:15:30

@444: "a dollár elfogadását az egyesült államok hadserege kényszeríti ki" Mondjuk ez bornírtság, de ha igaz is lenne, az miért is baj?
"... meglepte Robbot a kockákkal, amelyek egyik felükön némi ólommal
voltak preparálva, azért ügyes dobással úgy játszhatott velük az ember, hogy a nehezebbik lapjukra essenek, és a jó eredmény ne pusztán a szerencsétől függjön. Miután mindketten ismerték a kockának ezt a tulajdonságát, a játék korrekt volt."
Nálad még egy ponyvaregényírónak is jobb a lényeglátása. :-)

GyMasa 2018.03.21. 14:20:06

@neoteny:
...Nem csak a "teljesen objektív kívülálló okokra" gondoltam;...pl. egy elvált szülő ...
Pedig azok azok az okok, amiken semmikeppen nem tudsz valtoztatni, A gyerek lathatasa is lehet objektiv ok.
Bar, mint megirtam tegnap, azert ma Europa eleg kicsi utazas szempontjabol.
Egy Ausztriai ingazas megoldhatja ezt a problemat.
...Ez rendben van; viszont arról volt szó, hogy mennyire jó az állami szolgáltatások ár/érték aránya...
Ezt en viszont csak a sajat szubjektiv tapasztalataim alapjan tudom megitelni.
Es, ugy erzem, ha Screpes-nek joga van ahhoz, hogymesszemeno kovetkeztetesekt vonjon le a szuk kornyezeteben tapasztaltak alapjan, akkor en is elhetek ezzel a modszerrel.
...Ez igaz: kellőképpen sztoikus életfilozófia alkalmazásával bármiféle körülmények elviselhetőek. De te a Németo-ba történő elvándorlásoddal demonstráltad azt, hogy a mo-i tények (körülmények) eléggé elrontották a napjaidat -- hiszen tettél arról, hogy megítélésed szerint jobb tények (körülmények) közé kerülj...
Tehat, nem hagytam, hogy elrontsak a napomat.

2018.03.21. 14:24:34

@neoteny:
a halápon és nagycserén élők a szavazatukkal azt érték el, hogy kapjanak fejenként 216 ezer forint támogatást. és van aki a liberalizált devizapiacot érte el. tiborcz azt, hogy szállodákat vehessen a balatonnál. ők ezt ügyeskedte ki. de ugye ha az államok nem bocsátanák ki féktelen módon a pénznemeiket, akkor nem kellene másodperc alapon spekulálva átváltani. a liberalizált devizapiac teremtette gazdagság legalább részben érték nélküli. az abból fakadó többlet hiányként jelentkezik. a devizahitelek kárvallottjai adott esetben tömegével költöznek ki külső városrészekbe. ott kisebb lakházat építenek. a politikusok a szavazatokért cserébe közművesítik a telkeket. olyan is van, hogy a képviselők rokonai is beszállnak a bizniszbe. vesznek olcsó telket. amit majd drágábban értékesítenek. na de volt már belvárosban is ingatlanspekuláció. csak nagy összegű fedezet nélküli hiteleket tolnak be. és azzal tornásszák fel az árakat. az államok nélkül nem létezne hitelpénz. az állami befolyás közelsége nélkül a belvárosi ingatlanok kevesebbet érnének. de a kültelki választók is "ügyeskednek".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.21. 14:26:40

@444:

"és egyébként sanyi és zolika szerint is az összes hipermarket takarodjon."

Győzzék meg nemzettársaikat arról, hogy ne vásároljanak hipermarketekben (bojkottálják a hipermarketeket): rövid időn belül el fognak takarodni.

"tehát filozofikusan azt állítani, hogy a piacon minden egyes ügylet önkéntes[:] tévedés."

Azok az ügyletek amelyek nem önkéntesek nem jönnek létre a szabadpiacon: ha a csere nem képvisel elég hasznot bármelyik fél számára, akkor az nem történik meg.

"maga a piac is kényszerít nyilvánvalóan."

Hogyan kényszerít a piac bármire is?

"a szabad piac totalitása soha sehol sem érvényesült."

Mert az államhatalom erőszakkal (értsd törvényekkel) beleavatkozik a piacok működésébe.

"egy csoportosulás abban hisz, hogy a pénz az egyetlen értékmérő."

És ez a csoportosulás tévedésben van: a pénz értéke ugyanúgy szubjektív mint minden más jószágé. Anna számára érhet többet egy kiló sertéskaraj, mint Anna 1500 forintja; de ebből nem következik az, hogy Béla számára is többet ér egy kiló sertéskaraj mint Béla 1500 forintja. Ha pl. Béla vegetáriánus, akkor ez a helyzet nem fog előállni: a pénz nem az egyetlen értékmérő.

"ki nem szarja le."

Mindazok, akik hozzá akarnak jutni Gyuri bácsi pénzéhez.

"miért kellene azt kötelezően belekeverni mások által használt pénznemekbe."

Ennek semmi értelme sincs: bármiféle "belekeverés" azért történik, mert a "belekeverők" szerint hasznos az USD birtoklása.

"miért kellene elfogadni az amerikai orákulum pénzét a nagyvilágban?"

Nem kell; azért fogadják el az emberek az USD-t, mert hasznosnak találják a birtoklását, ugyanis mások hajlandóak elcserélni a javaikat USD-ra.

"az állami erőszakkal van kikényszerítve."

Csak ott, ahol törvényes fizetőeszköz; és ott is csak a már fennálló adósságok kifizetésére. Ha az USA-ban bemész egy étterembe és elfogyasztasz ott egy ebédet, akkor adósságod áll fenn az étteremmel szemben: az étteremnek el kell fogadnia (valamilyen mennyiségű) USD-t ennek az adósságnak a kiegyenlítéseként (nem mondhatja azt _utólag_, hogy fizess pl. arannyal). De pl. egy almaárus mondhatja _előre_ azt, hogy ő csak pl. (valamennyi) permetezőszerért hajlandó elcserélni (valamennyi) almáját: ő nem kényszeríthető arra, hogy USD-ért adja az almáját.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.21. 14:42:01

@GyMasa:

"nem hagytam, hogy elrontsak a napomat"

Megváltoztattad a tényeket (körülményeket), mert volt "ráhatásod".

De előzőleg arról értekeztél, hogy "ez is csak rajtad mulik, hogy ezeket a karos hatasokat milyen modon engeded az eletedet rombolni.
Ezek jellemzoen olyan dolgok, amiken lehet bosszankodni, de felesleges, ugyanis nincs rahatasod a tortentekre. [...] amit az elobb irtam, Csak rajtunk mulik, milyen mertekben hagyjuk, hogy ezek a tenyek elrontsak a napunkat". Itt explicit módon olyan tények (körülmények) elfogadásáról írsz, amelyekre nincs "ráhatása" az egyénnek.

GyMasa 2018.03.21. 14:43:25

@neoteny:
..."a szabad piac totalitása soha sehol sem érvényesült."

Mert az államhatalom erőszakkal (értsd törvényekkel) beleavatkozik a piacok működésébe...
Mondjuk a vallalatok alapfeladata is a szabad piac ellen hat.
Ugye a celjuk a leheto legnagyobb profit termelese, aminek a szabad piac az egyik legnagyobb ellensege.
A vallatnak az idealis allapot a monopolium elerese, azaz egyeduli szereplove valni a piacon, hiszen akkor az termek eladasi arat nem korlatozza szinte semmi.

GyMasa 2018.03.21. 14:46:07

@neoteny:
...Megváltoztattad a tényeket (körülményeket), mert volt "ráhatásod"...
Igen, es pl. elvbol nem nezek TV-t meg nem hallgatok radiot (pedig van TV elofizetesem is). Mert azok is elrontanak a napomat, ebben egeszen biztos vagyok.
Es, ezt barki megteheti, Magyarorszagon belul is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.21. 14:49:33

@444:

"ha az államok nem bocsátanák ki féktelen módon a pénznemeiket, akkor nem kellene másodperc alapon spekulálva átváltani."

Helyesen: ha az államok nem fiat (beválthatatlan) pénzeket bocsátanának ki, hanem közös árucikk (pl. arany) lennének a pénzek, akkor nem lenne lehetőség a pénznemek közötti arbitrázsra.

"az államok nélkül nem létezne hitelpénz."

Így van: ezért (is) kritizálják az anarcho-kapitalisták az államhatalma(ka)t.

2018.03.21. 14:51:05

@neoteny:
ne viccelj már. próbálja egy állam azt mondani, hogy nem váltja át a dollárt a saját pénznemére. az usa dollár katonai erőszak nélkül nem létezne.

2018.03.21. 14:53:37

@neoteny:
na de az anarcho-kapitalisták az államkapitalizmusból származő jövedelmek legitimitását nem vonják kétségbe. hanem úgy állítják be mintha az szabad piacon jött volna létre.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.21. 15:00:14

@GyMasa:

"A vallatnak az idealis allapot a monopolium elerese"

Amire egy (1) vállalat önmagában képtelen: minél nagyobb profitot ér el, annál nagyobb motivációjuk van más vállalkozóknak és tőkéseknek a kérdéses terméke(ke)t termelni.

A monopóliumokat mindig az államhatalmi erőszak (értsd törvények) hozzák létre: annak hiányában a monopolárakból származó magas profit megkaparintásáért belépnek más termelők is a piacra.

2018.03.21. 15:02:08

@neoteny:
ugyanaz a "trükk", mint amit a kommunisták próbáltak bevetni. első forradalommal a párt átveszi az államok feletti irányítást. és ezek után jön egy második forradalom. létrejön az állam nélküli világtársadalom: a kommunizmus.

ugyanez pepitában. a kapitalisták átveszik az államok feletti irányítás. és ezek után jön egy második forradalom. létrejön az állam nélküli világtársadalom: a kapitalizmus.

ugyanezt hirdetik az úgynevezett zöldek. vagy újabban "a" civilek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.21. 15:07:47

@444:

"próbálja egy állam azt mondani, hogy nem váltja át a dollárt a saját pénznemére."

A Magyar Nemzeti Bank valutaváltási tevékenységet nem végez!

mnb.hu/arfolyamok

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.21. 15:15:09

@444:

"na de az anarcho-kapitalisták az államkapitalizmusból származő jövedelmek legitimitását nem vonják kétségbe."

Csak a te féktelen fantáziálgatásaidban:

mises.org/library/government-spending-bad-economics
mises.org/library/government-spending-does-not-help-economy

Általánosságban:

mises.org/sites/default/files/Man,%20Economy,%20and%20State,%20with%20Power%20and%20Market_2.pdf

Ld. a 12. fejezetet és az azt követő "Power and Market" kötetet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.21. 15:17:56

@444:

"ugyanaz a "trükk""

A te fékeveszett fantáziálgatásaidban: az anarcho-kapitalizmus nevében hordozza az anarchiát, az uralkodó(k) hiányát, az államhatalom-nélküliséget.

2018.03.21. 15:29:16

@neoteny:
az a jövedelem, amit az államkapitalizmus (az egyesült államok erőszakos fenyegetése a területén kívül a nagyvilágban) hozott létre legitim?

2018.03.21. 15:32:25

@neoteny:
az egyesült államok nélkül sorosnak és társainak egy fityingje se lenne. ha az istene az államoktól függetlenül létrejött jövedelmét ítéli meg, akkor az zéró körüli. a soros alapjainak nincs államoktól független valós piaci jövedelmük. nem termelnek krumplit. hanem csak pénzből pénzt nagyrészt úgy, hogy létrejönne bármiféle valóságos érték. egy virtualizált lufi. mint ez a komment csatorna. mint ez a komment.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.21. 15:36:53

@444:

Erre már kaptál választ:

"Classical liberalism" is the term used to designate the ideology advocating [...] international peace based on free trade.

mises.org/library/what-classical-liberalism

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.21. 15:40:23

@444:

"az egyesült államok nélkül sorosnak és társainak egy fityingje se lenne."

Tévedés: en.wikipedia.org/wiki/Quantum_Group_of_Funds

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.21. 15:47:12

@444:

"nem termelnek krumplit. hanem csak pénzből pénzt nagyrészt úgy, hogy létrejönne bármiféle valóságos érték."

Irmuska néni és Böszörményiné sem termelt krumplit amikor Quaestor kötvényeket vásároltak az életük megtakarításait képviselő egy-egy millából: ők is pénzből akartak pénzt csinálni.

Amikor Sanyi 100-ért vesz és 200-ért ad el, akkor ő is pénzből csinál pénzt; és nem termel krumplit. Te azt mondod, hogy felújítja a használtcikkeket; de az is kiderült, hogy amikor nem újította fel a karcos szekrénysort, akkor nem is akarta visszaadni a pénzt az elégedetlen vásárlójának. Így hát kérdéses az, hogy ténylegesen mennyi felújítást végez; és annak hiányában szerinted nem jön létre valóságos érték.

2018.03.21. 15:49:07

@neoteny:
a szépségkirálynők azt mondják, hogy a szépséges mosolyuk teremt világbékét. az államok által kibocsátott fedezetlen pénz nem szabad kereskedelmet jelent, hanem minimálisan kereskedelmi háborút.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.21. 15:51:21

@444:

"az államok által kibocsátott fedezetlen pénz nem szabad kereskedelmet jelent"

Így van: ezért (is) kritizálják az anarcho-kapitalisták az államhatalma(ka)t.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.21. 15:55:59

@444:

"az államok által kibocsátott fedezetlen pénz nem szabad kereskedelmet jelent"

És már magyarul is megvan:

Rothbard pontosan rámutat arra, hogyan hoznak létre a bankok pénzt a semmiből, és miként hagyja az államhatalom által támogatott központi bank annyiban ezt.

ellenpropaganda.com/murray-n-rothbard/

2018.03.21. 15:56:49

@neoteny:
igen, ez folyamatosan kérdés. a piacon realizált jövedelmet a nép politikai értelemben kétségbe vonja. és valamiféle államhatalmi korrekciót követel. amit az uralkodó ideológia/vallás és abból következően az egyház legitimál.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.21. 16:03:08

@444:

"a piacon realizált jövedelmet a nép politikai értelemben kétségbe vonja."

Helyesen: a nép politikai értelemben kétségbe vonja a piacon _mások által_ realizált jövedelmet. A _saját maga által_ a piacon realizált jövedelmet nem vonja politikai értelemben kétségbe a nép.

ijontichy 2018.03.21. 16:45:43

@444: "akkor nem kellene másodperc alapon spekulálva átváltani." Ugyan már miért akarod te megakadályozni, hogy a bitszinten reszelt algoritmusommal (fél másodperccel jobb, mint a többi ;-) ) pénzt keressek? Mert azt nem mondhatod, hogy nem dolgoztam meg vele :-)

"a devizahitelek kárvallottjai adott esetben tömegével költöznek ki külső városrészekbe" A devizahitelek kárvallotjai akár csalásra is képesek voltak anno, hogy megkapják az áhított devizahitelt. Amikor meg bedőlt, elkezdtek vonyítani, hogy mekkora genyóság már a devizahitel. A fideszállam (ki is nyitott jogilag utat anno a devizahitelezéshez?) meg megvásárolta ezeket a szavazatokat. Mert ha megy a buli, akkor "kétmarokkal", ha meg épp bukó van, akkor jön a rinya, meg a mutogatás. Gumigerinc rulez.:-/

2018.03.21. 17:17:10

@ijontichy:
a soros pénzalapjai a világias zsidó kultúra pusztulását okozzák pesten. és egy növekvő amerikai ellenességet. mert hogy ugye ezt kultúrát a demokrata párti amerikai zsidósághoz kapcsolja. és a vicc az egészben, hogy egészre izrael erősít rá. és akkor válik még abszurdabbá, amikor hitgyülekezeti is beáll jobbra. a jobbik pedig balra fordul. egyelőre a kulturális károk brutálisak.

ijontichy 2018.03.21. 17:58:05

@444: "a soros pénzalapjai a világias zsidó kultúra pusztulását okozzák pesten." Blabla... csak az ostoba ember lesz *"ellenes" és mutogat másra. Na persze az alcsúti röfi éppen ezt a fajtát szeretné tenyészteni kellő számban.
A logikus ugyanis az (ha már adottak a soros pénzalapjai, amik elég nagyok ahhoz, hogy ne lehessen olyan könnyen megingatni), hogy eltöprengünk azon, hogyan kereshetünk velük/rajtuk zsetont ;-)?
Persze lehet hörögni is, de attól nem lesz vastagabb a zseb és valóban! jobb a közérzet.
A "kulturális" (pontosabban értelmi) károk valóban kimondhatatlanul nagyok, mert már vagy húsz éve rongálja az agyakat a stöpszli komcsy és bandája. Ékes példája vagy te magad is :-)

Janossz 2018.03.21. 18:25:05

@444: ." a piacon realizált jövedelmet a nép politikai értelemben kétségbe vonja. és valamiféle államhatalmi korrekciót követel "
Igen, ezt ismerjük, még a Kádár-érából. Mikor valaki jó üzletet csinált az állami vállatok által kihajított meggymagból, logikád alapján elítélték, és börtönbe csukták. Ez volt az "államhatalmi korrekció".

Khonsu 2018.03.21. 22:16:02

@ijontichy:

Ő ilyen vicces troll. (bevallottan)

3 dolgot imád támadni (igazából bármibe képes belekötni, de ez a 3 a kedvence):

1. Az anarchiát, ami mellesleg a legközelebbi állapotot eredményezné az általa annyira támogatott elosztott/hálózatos szerkezetű rendszerhez.

2. A kapitalizmust, melynek logikáját természeti törvénynek elfogadva, és a technológia segítségével értő módon hasznosítva az 1. ponthoz jutunk.

3. A liberális demokráciát, mely az ehhez szükséges alapokat az alternatívák közül a legnagyobb hatékonysággal teremti meg (hagyja kifejlődni).

Vagyis lényegében saját maga ellen harcol, ami engem egyszerre fáraszt és szórakoztat. :)

Mondjuk komolyra fordítva a szót, az tényleg érdekes helyzetet eredményez, hogy a Nyugat lassan eljut arra a pontra, ahol "szintet lép" tovább fejlődik a liberális demokráciából, miközben Magyarországon olyan soha nem is lesz, mert a kifejlődéséhez már nincs elég idő. Ahhoz viszont túl kicsik vagyunk (és erősen függők, gazdaságilag és földrajzilag is beágyazottak a Nyugatba), hogy kizárhassuk a jövőt, így az "utód" apránként be fog jönni hozzánk is.

Na az érdekes lesz, ha valami, ami hosszú társadalmi és gazdasági fejlődés következményeképp alakul ki, megérkezik egy arra teljesen felkészületlen közegbe.

Azon kevesek, akik felkészültek rá, megfelelően erős hazai alapok hiányában a külső gyökerű elemeihez lesznek kénytelenek csatlakozni (és a rendkívül erős vonzás miatt pillanatok alatt fognak is), és lélekben, majd fizikailag is lelépnek és beolvadnak.

A maradók olyan spéci eszközöket kapnak az értelmetlen "vallásháborújukhoz", amiről nem is álmodtak, és amivel gyakorlatilag a végromlásba harcolhatják majd egymást, és fogják is.

A NER, mint a legerősebb játékos (szervezetét tekintve) sokáig kihúzhatja, de az opportunizmus, ami az erejét adja, egyben egyenesen elvezet majd az ők beolvadásukhoz is (legfeljebb egy generáció késleltetéssel az előző hullámhoz képest).

Vagyis politikusaink áldásos tevékenységének hála úgy fogunk beleolvadni abba a "birodalomba" (az eljövetelét valószínűleg eltalálta Birca, csak épp teljesen másképp néz majd ki, mint gondolja) ami közeleg, hogy a társadalmi és gazdasági önszerveződési képességeink elégtelenek lesznek ahhoz, hogy önerőből hosszú távon stabil struktúrákat képezzenek a konglomerátum kavargó levesén belül.

Aminek az lesz a következménye, hogy ez a nép, kultúra, gazdaság, ez az egész ahogy van úgy oldódik majd fel, mintha soha nem is létezett volna...

2018.03.21. 22:43:15

@Janossz:
ez az összes rendszer jellemzője. a piac ugyanis sohasem szabad teljesen. ezért valamiféle korrekció szükségszerű.

vannak emberek, akik azt mondják, hogy a globális pénzhatalom semmiféle korrekcióra nem szorul. de az amerikai demokrata pártban vezető zsidók mondják azt, hogy alapjövedelmet kellene osztani, mert hogy az elosztási viszonyokat valamiféle módon korrigálni kellene. tehát nem a kádár mondja, hogyan a globális pénzhatalom. ez az irányzat ettől szocialista és liberális.

magyarországon ugyanez a csoport (szintén zsidók vezetésével) az alapjövedelem osztását ahhoz feltételhez kötné, hogy valaki semmit sem dolgozik. és az átlagbért 30-50% adókulccsal sújtaná. ez a párbeszéd programja. de ezt zsidó emberek elképzelése ferge zsuzsától surányi györgyig.

na most erre lehet mondani, hogy hagyjuk már ezt a hülye zsidózást. a filoszemita értelmiség, németh sándor féle hitgyülekezete, a soros alapítvány és kapcsolt szerveződései a magyar közéletben nem tölt be meghatározó szerepet. a tv2 élén andy vajna, az rtl klub élén kolosiék is zsidók. az esztergomi érsek is zsidó. na és? ezekben az emberekben a közös, hogy valamiféle világuralmat akarnak megvalósítani. aztán, hogy ezt milyen módon az kérdéses. globális pénzhatalommal, globális média uralommal, világegyházzal, a népek felett álló kiválasztottsággal, prófétikus küldetéstudattal, embertársaink egy része a totális rendszerek létrehozására hajlamos.

ha én zsidó lennék, akkor azt mondanám, hogy induljunk ki az erdős rényi gráfból. erdős és rény két nagyon kiváló magyar zsidó matematikus. és ez a véletlen gráf a globális településhálózat. és azok összefüggő feszített részei az államok. erre fel lehet építeni matekot. gazdasági és jogi iskolát. aztán lehet mondani, hogy ez a kádári kispolgári kommunista, vagy a horty féle nagypolgári fasiszta rendszer. azt gondolom, hogy a késő kádár kor, és a korai horthy korszak bizonyos elemei kisebb, nagyobb változtatásokkal de átvehetők.

nagyjából végigolvastam a helyi levéltári iratokat. a középkori magisztrátusi jegyzőkönyveket, a két háború közötti kataszteri nyilvántartásokat. a kádár rendszer szociabilitása meg volt a középkorban. a horthy korszak zsidókkal szembeni "vádjait" maguk a zsidók hirdetik. csak ebből nem kellene azt a következtetést levonni, hogy a zsidók egytől egyig gonosztevők. hanem meg kellene próbálni valamilyen értelmes párbeszédet folytatni. úgy látom, hogy a fővárosban folyamatosak a balhék és ezért nem lehet. persze az ellenzékiek felháborodása is érthető, hiszen a nyílt kormányzati korrupció. de ebben németh sándorral értek egyet, aki azt mondja, hogy az állam és egyház, a vallás dolgainak tisztázása nagyobb prioritást élvez. ábrahámi vallások békés egymás mellett élését kellene megteremteni egy páneurópai civilizációban, aminek természetes része izráel népe, a szentföld, a zsidó egységállam, a nemzeti keresztény európa és az arab világ. de az, hogy ezt az amerikai demokraták kívülről próbálják vezérelni megint csak problémákat okoz. persze atlanti és a transzatlanti világ, amerika és izreal kapcsolatát is figyelembe kell venni. hálózatos külpolitikai modellből kellene kiindulni. aminek alapja zsidó matek. nem a tudománnyal van a probléma. hanem a filoszemitákkal, vagy azok egy részével. akik egy hely nélküli, utópisztikus világképük van. a jó, az igaz és a szép helyébe nem valamilyen transzcendens létezőt, istenséget állítanak, hanem a piacot, a pénzt, a pénzpiacot. és azt mondják, hogy az nem szorul korrekcióra. dehogy nem. mert úgy definiálják a piacot, hogy az jó. és az állam feltétlen rossz. ez az anarcho-kapitalisták alaptétele. az anarcho-kommunisták fordítva képzelik. a piac az valami nagyon sötét dolog. és az állami újraosztás fényességes liberális demokrácia. nyilván nem, de fordítva sem igaz. de még egyszer ez vallási kérdés. mert ha valaki a szabad piac totalitásában hisz, akkor abban hisz. eltérő vallású emberek közéleti vitája horror. ezek a kommentek konfúz betűtengerek és majdnem teljes egészében értelmetlenek. (belefűzök valami baromságot is. így próbálom ezt demonstrálni.)

2018.03.21. 23:09:29

@ijontichy:
volt idő, hogy soros györgynek a magyar politikai osztály a balközéptől a jobbközépig benyalt a meleg szarig. soros akkor se támogatta a magyar tudományt, művészeteket. hanem kizárólag a felforgató tevékenységet, ami a kizárólag a saját hatalmi céljait szolgálta. a vörös iszap károsultakat azért támogatta meg, hogy abból balhé legyen. ami egyébként lehetett volna. soros a régi kgb forgatókönyvéből dolgozik. subversion and control of western society. annak egy módosított változta. subversion and capitalist takeover. az oroszok azért tudnak ez ellen viszonylag hatékonyan fellépni, mert pontosan tudják, hogy a soros alapítvány mit fog csinálni. a régi kgb írta ezeket a forgatókönyveket. amíg az amerikai demokrata párt a soros és társai agytrösztjeit követik addig könnyen tudják őket kontrollálni.

pesten lehet, hogy nem tudják. és akár össze is állhat az mszp-p-dk-lmp ellenzék. pesten a jobbikkal nem kell egyezkedni. a balliberálisoknak nélkülük is többségük lehet. soros adjon nekik néhány milliárd dollárt. el fogják kótyavetyélni, mert ha hatalomra kerülnek, akkor sem fognak tudni kormányozni. karácsony gergely-gyurcsány ferenc-szél bernadett kormánya egy héten belül elbukna. még akkor is ha nem írnának ki új választásokat. gyurcsány ferenc és vágó gábor éppen perben állnak. egy komolyan vehető politikus a koalíciós egyeztetésben nem mondja a sajtónak, hogy a másik bűzlik az alkoholtól. komment csatornában lehet mondani baromságokat, felelős hatalmi pozícióból nem lehet.

azt akarom ebből kihozni, hogy sorosnak udvaroltak is. és volt, hogy soros ellen brutális ellenkampány folyt. de ő önzetlenül sohasem adományozott egy centet sem. semmilyen viszonyrendszerben. persze megteheti, de ezért fölösleges kaparni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.21. 23:51:29

@444:

"mert úgy definiálják a piacot, hogy az jó."

Épp' "a népek" "definiálják" a szabadpiacot jónak azáltal, hogy létrehozzák azt a javaik önkéntes cseréi összességeként. Ha ők nem találnák a szabadpiacot jónak, akkor nem folytatnának szabadpiaci tevékenységeket, ti. nem cserélnék a javaikat önkéntesen.

Amikor Andika elcseréli Zolika 1500 forintját egy kiló sertéskarajra a TESCOban, akkor azt Andika önkéntesen teszi: a szubjektív megítélése szerint számára többet ér az egy kiló sertéskaraj mint az 1500 forint. Ha nem gondolná így (vagy amikor nem gondolja így), akkor nem cserélné el az 1500 forintot az egy kiló sertéskarajra. És viszont: ha a TESCO (mint vállalkozás) nem tekintené az 1500 forint birtoklását hasznosabbnak, mint a sertéskaraj birtoklását, akkor nem árulná a sertéskarajt 15000 Ft/kg-ért. Semmiféle államhatalmi korrekcióra sincs szükség: az emberek eldöntik maguknak azt, hogy mi mennyit ér nekik és ezen szubjektív értékelésük alapján részt vesznek egy partikuláris adásvételben vagy nem. Bármiféle államhatalmi "korrekció" azt jelenti, hogy nem az emberek döntenek saját maguknak arról, hogy mi mennyit ér nekik, hanem mások döntenek helyettük. Amit senki sem akar _magának_: a kocsma népe mélységesen fel lenne háborodva ha mások mondanák meg nekik azt, hogy mit igyanak és azokért az italokért mennyit fizessenek. Teljesen megfelel nekik a Fácánban uralkodó piaci anarchia: a saját viselkedésükkel (azzal, hogy részt vesznek benne) "definiálják" azt magukra nézve jónak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 00:12:22

@neoteny:

"nem árulná a sertéskarajt 15000 Ft/kg-ért. "

Helyesen: egy nagyságrenddel lejjebb.

2018.03.22. 00:22:41

@neoteny:
de a piac nem azonos a vásárlással.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 00:24:07

@444:

A piac épp' a "vásárlások" (helyesen: adásvételek) összességével azonos.

2018.03.22. 00:49:45

@neoteny:
a reálgazdaság termelésből és fogyasztásból áll illetve a közvetítő kereskedelemből. kereskedelmi szolgáltatásokból ami szintén fogyasztás. az elfogyasztható áru mennyiségét a szolgáltatások csökkentik. amikor kiviszik a vendégnek a libasültet, akkor még egyszer nem lehet megenni. de a gazdaságnak része a fogyasztás és szolgáltatás is. anélkül nincs gazdagság. termelés nélkül nincs áru. de csak az árupiacon.

a piac ugyanis nem kizárólag árupiac. hanem pénz- és árupiac. és a kapitalizmusban a pénzpiac dominál. globális kapitalizmusban világméretekben. és a piacon pénzhez lehet jutni. korlátolt felelősséggel, állami garanciavállalással és üzleti titoktartással. a bankcsődök esetén a betéteseket az állam rendre kifizeti. de a betéteknél sokkal több pénzt bocsátanak ki a kereskedelmi bankok. a tőzsdén értékpapírok időnként a reálgazdasági folyamatoktól elszakadva értékelődnek fel, illetve le. a kapitalizmusban a tőkepiac az elsődleges. a reálgazdaság másodlagos.

bitcoin. vesznek számítógépet, ami egy hősugárzóként működik. ez az új "orákulum". az ott csihol egy titkosított bitsorozatot. el kezdenek pénzt kibocsátani. a bázeli nemzetközi fizetések bankjában mit csinálnak. ki tudja. andika járt sql tanfolyamra. a munkaügyi központ átképezte európai uniós támogatásból. az előadó elmondta, hogy a relációs adatbázisokat pénzügyi tranzakciók kezelésére fejlesztették ki eredendően. ami igaz. de a munkaügyi központ oktatója azt is hozzátette, hogy erre a rendszerre "a" "zsidók" rátették a kezüket. és ebből lett az oracle. ez a pénzhatalmi konteó, ami vagy igaz, vagy nem igaz. de a köznép mindenesetre abban hisz, hogy a pénzpiacon valamiféle ügyeskedés zajlik. a telenort nem hálózatfejlesztő mérnökök veszik meg, hanem csehországban ügyes üzletemberek. ez magyarországon kis túlzással persze mészáros lőrinc köreivel egyenlő. ő lett a nemzeti együttműködés rendszerének ikonja. ha orbán megnyeri a választást, akkor a piac mészáros lőrinc üzleti érzékében továbbra is bízni fog. és hitelt adnak neki azért, hogy övé legyen a telenor magyarországi üzletrésze. és ez esetben létrejön a "telener". erre mondhatod, hogy ez egy államhatalmi segítséggel létrejött jelentős vagyonhányad. és a többi? a cseh ügyes üzletemberek? vagy "a" "civilekért" aggódó norvégok?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 01:12:51

@444:

"kereskedelmi szolgáltatásokból ami szintén fogyasztás."

A kereskedelmi szolgáltatások termelés; ezeknek a szolgáltatásoknak az igénybevétele fogyasztás.

"az elfogyasztható áru mennyiségét a szolgáltatások csökkentik."

Bullshit.

"amikor kiviszik a vendégnek a libasültet, akkor még egyszer nem lehet megenni."

Mert elfogyasztásra került; de nem a pincér ételkihordó szolgáltatásának fogyasztása volt a libasült fogyasztása.

"a piac ugyanis nem kizárólag árupiac. hanem pénz- és árupiac."

Helyesen: a piacon a javak (termékek/szolgáltatások) cseréje a pénz közbeiktatásával történik (az igények egybeesésének problémája megoldásaként). A pénz is egy jószág: sőt az a jószág amit mindenki igényel. Ha a hentes sertéskarajt ad el, azt nem mindenki igényeli (pl. vegetáriánusok nem); de ha a hentes a sertéskarajt pénzért adja el, azt a pénzt már elcserélheti tetszőleges más jószágra, amit azok tulajdonosai el kívánnak cserélni.

"de a köznép mindenesetre abban hisz, hogy a pénzpiacon valamiféle ügyeskedés zajlik."

Irmuska néni és Böszörményiné mégis Quaestor kötvényeket vett az életük megtakarításait jelentő egy-egy millájukból.

Irmuska néni mégis áruhitelre vásárolta a Made in Russia LG mosógépét.

Az emberek (egy része) mégis hitelre vásárolnak ingatlanoktól kezdve okostelefonokig mindenféle jószágokat.

A köznép úgy ítéli meg, hogy számára hasznosak a pénzpiaci szolgáltatások.

A többi a tőled megszokott nihilista-posztmodernista bugyogás.

2018.03.22. 01:44:19

@neoteny:
de van két vallás. a zsidó vallás azt mondja, hogy a a bankjegyeket piacon szabadon elő lehet állítani. a zsidókeresztények is ezt hirdetik. a reformáció abból lett, hogy egy zsidó bankár lett a pápa. szentlélek a mediciek nevét súgta rómában a papok fülébe. és azok kibocsátották a vatikáni bankjegyeket. amiket búcsúcédulaként beválthattak. és erre a fuggerek megtámogatták a marci gyereket. inkább a fugger családnak tartozzanak a népek, mint a medicieknek. szászok csináltak egy ribliót. tehát ez egy vallási ellentét. vagy katolikus-protestáns, vagy zsidó-keresztény, vagy zsidó-keresztény és iszlám szinkretizmus között. ez egy vallási konfliktus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 01:49:39

@444:

"de van két vallás. [...] ez egy vallási konfliktus."

Ezek a te törzsi tudatodból származó vallásod hittételei.

2018.03.22. 01:51:31

@neoteny:
nem fogunk ennél tovább jutni. teljes mértékben értelmetlen a vita. talán ennyit sikerült megértetni. többet biztos nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 02:49:58

@444:

"nem fogunk ennél tovább jutni."

Helyesen: a kocsma népfőiskolás népe nem fog tovább jutni. Marad nekik az ajvékolás, hogy senki sem áll az oldalukra.

2018.03.22. 03:11:40

@neoteny:
azokat írtam le, amiket körülöttem levőkből hallottam. egy része nyilván baromság. de talán nem minden. az viszont nyilvánvaló, hogy szinte semmiben sincs egyetértés. van egy vallási konfliktus. filoszemiták és a nemzeti érzelműek között. és ebből lesz egy értelmetlen vita. ami a napi politika.

aztán majd kiderül, hogy ennek ki lesz a nyertese. mennyit szerez a fidesz és a jobbik. mennyiben ellensúlyozza az mszp-p-dk-lmp-momentum-együtt. az is lehet, hogy a fővárosban győz a jelenlegi ellenzék. az is lehet, hogy a fidesz elveszti a többségét. és a mérleg nyelve a jobbik lesz. de az is lehet, hogy harmadjára is újraválasztják orbán viktort. amivel tisza kálmán magassába emelkedik legalábbis a kormányzat hosszában. aztán nyilván lesz egy válság, amibe orbán is beleszalad. és akkor dől el a történelmi megítélése. persze ha győz. csak akkor. ha elveszíti a többséget, akkor az is érdekes lesz. hogyan kormányoz együtt gyurcsány ferenc és vona gábor. erre mondom azt, hogy ebből a két táborból végül csak egy maradhat a fővárosban. persze lehet valami kompromisszum, de azt nyomokban se lehet látni. úgy, hogy marad a kultúrharc. remélhetőleg a sorosozás, a zsidózás, a cigányozás, a buzizás is alább hagy. az új felállásban több lesz az értelmes párbeszéd. ezekkel a véleményekkel találkoztam. lehet tovább köpködni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 03:37:04

@444:

"az viszont nyilvánvaló, hogy szinte semmiben sincs egyetértés. van egy vallási konfliktus. filoszemiták és a nemzeti érzelműek között. és ebből lesz egy értelmetlen vita."

Ezek a te törzsi tudatodból származó vallásod hittételei.

"erre mondom azt, hogy ebből a két táborból végül csak egy maradhat a fővárosban."

Ez a te törzsi tudatodból származó vallásod hittétele.

"az új felállásban több lesz az értelmes párbeszéd."

Nem a kocsma népfőiskolás népének részéről: ők azt hirdetik, hogy kritizálni a konteóiknak nemzetellenes. Ezt nem engedhetik el, mert enélkül nem sok kognitív fogódzkodójuk marad.

GyMasa 2018.03.22. 09:56:04

@neoteny:
...Amire egy (1) vállalat önmagában képtelen: minél nagyobb profitot ér el, annál nagyobb motivációjuk van más vállalkozóknak és tőkéseknek a kérdéses terméke(ke)t termelni...
OK, akkor magyarazd el kerlek, hogy szerinted mennyi koze van az USA kormanynak a kovetkezo cegek kvazi monopol helyzetehez:
- Microsoft
- Apple
- Facebook
- Google
...A monopóliumokat mindig az államhatalmi erőszak (értsd törvények) hozzák létre:...
A fenti cegeknel melyik torvenyek hoztak letre a monopoliumukat?
(ha eltekintunk attol a konteotol, hogy ezeknek a cegeknek az indulasakor az USA titkosszolgalat fizetett, hogy kemkedesre/tiltott adatgyujtesre alkalmas hatso ajtokat epitsenek a termekeikbe?)
...annak hiányában a monopolárakból származó magas profit megkaparintásáért belépnek más termelők is a piacra...
Illetve az is erdekelne, hogy szerinted az Apple kozel 200 milliard USD merteku keszpenzallomanya segitsegevel meddig tart egyszeruen megvasarolni a konkurenciakat?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 11:37:00

@GyMasa:

"kvazi monopol helyzet"

Vagyis ezek a cégek nem monopóliumok.

"A fenti cegeknel melyik torvenyek hoztak letre a monopoliumukat?"

Te magad azt írtad, hogy "kvázi monopol helyzet"-ben vannak ezek a cégek; most meg már azt írod, hogy monopóliumok. Mi történt közben a "kvázi" módosítóval?

2018.03.22. 12:19:54

@neoteny:
1971. aug. 15-én nixon felmondta az usa dollár és az arany konvertibilitását. és ezzel megindítottak egy féktelen pénznyomtatási folyamatot. amivel az egyesült államok sikeresen szétverte szovjetuniót. de egy második hidegháború küszöbére sodorták a világot túl azon, hogy folytatták a proxy háborúkat és ezzel ártatlanok millóit ölték meg és tízmilliókat tettek földönfutóvá. akiket ugye kényszerbetelepítenének a demokraták. szijjártó péter elmeséli az ensz közgyűlésen, hogy magyarországon a civil szervezetek támogatását lehet mérni az aktív népesség körében. a zszja 1% anonim felajánlávál. például a transparency international magyarországi helytartóit tavaly 193 (!) adófizető támogatta. lényegében maguk a transparency international magyarország munkatársai és esetleg közeli ismerősei, családtagjai. az ngo-k valós társadalmi támogatottságuk lényegében zéró.

ijontichy 2018.03.22. 12:40:41

@444: "de van két vallás. a zsidó vallás azt mondja, hogy a a bankjegyeket" A világ meg PLSZ, hogy mit mond az akármilyen vallás.
Egyébként meg minek örökösen idekeverni a vallás(ok)at. Egytől egyig roppant sikeres vállalkozások. Egészen fantasztikus, miket képesek eladni :-).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 12:46:02

@444:

"1971. aug. 15-én nixon felmondta az usa dollár és az arany konvertibilitását. és ezzel megindítottak egy féktelen pénznyomtatási folyamatot. amivel az egyesült államok sikeresen szétverte szovjetuniót. de egy második hidegháború küszöbére sodorták a világot túl azon, hogy folytatták a proxy háborúkat és ezzel ártatlanok millóit ölték meg és tízmilliókat tettek földönfutóvá."

Igen, az USA (szövetségi) kormányzata valamilyen mértékű imperialista politikát folytat (mint ahogy tette azt a Szovjetunió és teszi azt a putyini Oroszország). És?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 12:58:36

@444:

"megindítottak egy féktelen pénznyomtatási folyamatot. amivel az egyesült államok sikeresen szétverte szovjetuniót."

A Szovjetunió miért nem indított meg egy féktelen pénznyomtatási folyamatot amivel sikeresen szétverték volna az USA-t?

2018.03.22. 13:02:00

@ijontichy:
azért, mert ezt nem az amerikai indiánok törtek világuralomra. hanem a hogy is hívják. félre értés ne essék, nem "a" zsidók, hanem a "liberális" "demokraták". magyarországon ennek társaságnak van egy filoszemita helytartó elitje. németh sanyi bácsi is látja, hogy ez a balliberális szekértábor nem lesz tartható. és egyébként az ellenoldalon kósa kapitány és lázár parancsnok is talán belátják, hogy a korrupció a következő európai uniós költségvetési ciklusban nem lesz tartható. és egyébként addigra jöhet egy újabb gazdasági válság. van egy társadalmi dilemma. egyszerre kellene megfékezni a kormányt és leváltani az ellenzéket. így ebből kialakulhat egy akár egy patthelyzet is. koordinált visszaléptetésekkel nyerhet a "demokratikus" ellenzék a fővárosban akár a jobbik támogatása nélkül is esélyük van erre. de gyurcsány ferenc és vona gábor aligha tudnának együtt kormányozni karácsony gergely és szél bernadett vezetésével. a másik forgatókönyv, hogy a fidesz tarol. és önmagában többsége lesz, kétharmada is lehet. ez majd április 8-án elválik. de akármi is lesz a végeredmény ez az irracionális vallásháború folytatódik a fővárosban.

2018.03.22. 13:05:19

@neoteny:
még indíthat. egy második hidegháborúban, amivel újra maga mellé állíthatja kelet-közép európát.

ijontichy 2018.03.22. 13:07:16

@444: "gyurcsány ferenc és vona gábor aligha tudnának együtt kormányozni" Nem fontos. Elsőre elég ha a bolsipárt elkezd fragmentálódni. A hajszálrepedések már most is látszanak. Inkább öt kormányválság egy ciklusban, mint a komcsyk status quo-ja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 13:09:29

@444:

"egyszerre kellene megfékezni a kormányt és leváltani az ellenzéket."

Mire/kikre kellene leváltani az ellenzéket?

"ez az irracionális vallásháború folytatódik a fővárosban"

Melyik vallásháború racionális?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 13:11:25

@444:

"még indíthat."

Ez nem válasz arra a kérdésre, hogy a Szovjetunió miért nem indított meg egy féktelen pénznyomtatási folyamatot amivel sikeresen szétverték volna az USA-t?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 13:13:51

@444:

"még indíthat."

A venezuelai kormányzat is indított egy féktelen pénznyomtatási folyamatot, de ezzel csak a saját gazdaságukat verték szét sikeresen.

2018.03.22. 13:23:15

@neoteny:
az átlag magyar háztartás számára szükséges termékekhez a technológia oroszországban is rendelkezésre áll. a nyersanyagok és az energiahordozók is. koreai, japán, kínai és indiai befektetők is vannak. a németek elhibázták, mert nekik ezeknél jobb ajánlatokat kellett volna adni a magyaroknak vegyesvállalatok formájában. mert abból könnyedén kialakulhatott volna egy szövetségi államrend, amiben magyarország induló állapotában azért inkább egy német protektorátus, amiből persze kialakulhat a szabad államiság úgy, hogy a német és a magyar beszállítók vegyesvállalatok nyereségéből egyaránt részesednek. ezzel ugye a németek mintavállalatokat, mintavárosokat hozhattak volna létre, amivel befolyást szerezhettek volna a közel és közép keleten. a német politikai kormányzat azonban feladta a nemzeti kereszténységet és egy részleges iszlamizálódást tűzött ki célul. azt, amire egyértelmű nemet mondott a magyar diplomácia. victoria nuland odavágta dossziét szijjártó péter futsal csapatának. de a kreml úgy ügyeskedett a facebook hirdetésekkel, hogy a tengerentúl a trump adminisztráció vette át az irányítást átmenetileg legalább is. mindenki zuckerberget szidja, hogy ezt miért engedték meg a nagy szólás szabadságban. ebből lesz egy kutyakomédia. csak remélni lehet, hogy a politikai döntéshozók józanul cselednek.

GyMasa 2018.03.22. 13:28:36

@neoteny:
...Te magad azt írtad, hogy "kvázi monopol helyzet"-ben vannak ezek a cégek; most meg már azt írod, hogy monopóliumok. Mi történt közben a "kvázi" módosítóval?
Es, hol huzodik a hatar a kvazi monopolium es a valodi kozott?
Szigoruan 100%-ot tekintesz monopolhelyzetnek, vagy 80%-ot?
Ha 100-at, akkor miert, es, ha 80-at, akkor azt miert?
SZerinted mekkora eselyevan egy Facebook-konkurens cegnek ma felnonie az USA-ban, akkora mereture, hogy erdemi konkurenciaja legyen?

2018.03.22. 13:30:53

@neoteny:
de venezuela szövetségi úgy nyomtat pénzt, hogy annak az árufedezetét nem tudja előállítani reálgazdaság. mivel nincs fejlett bányaipara és agrárkapcsolata.

ugyanez az oroszokra nem áll. tehát moszkva elvben megteheti, hogy ad nyersanyagot, energiahordozót, szállít technológiát és nyújt hitelt. és cserébe elvárja a készárut kelet-közép európából. ami azért egy viszonylagos jólétet teremthet. az egy főre jutó orosz gdp évi 8-9 ezer dollár. a magyar ennek csaknem a másfélszerese. ezt megcélozhatják oroszországban úgy, hogy kelet-közép európai iparosságot a saját hasznukra fordítják.

2018.03.22. 13:31:25

de venezuela szövetségi *rendszer nélkül* úgy nyomtat pénzt, hogy.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 13:35:49

@444:

"az átlag magyar háztartás számára szükséges termékekhez a technológia oroszországban is rendelkezésre áll. a nyersanyagok és az energiahordozók is. koreai, japán, kínai és indiai befektetők is vannak."

És?

"a németek elhibázták"

A német gazdaság teljesítéséből nem úgy tűnik.

"csak remélni lehet, hogy a politikai döntéshozók józanul csele[ke]dnek."

A politikai döntéshozók józanul cselekednek: a saját érdekeiket tartják szem előtt.

ijontichy 2018.03.22. 13:36:42

@444: "de venezuela szövetségi úgy nyomtat pénzt, hogy annak az árufedezetét nem tudja előállítani reálgazdaság" Akkor mi bajod az USA "féktelen pénznyomtatási folyamat"-ával?

ijontichy 2018.03.22. 13:41:35

@444: "az átlag magyar háztartás számára szükséges termékekhez a technológia oroszországban is rendelkezésre áll"
Ez a ruszkik iránti vonzódásod hamar lelohadna, ha üzleti tárgyalásokat kéne velük folytatnod. A jenki jóval kellemesebb partner.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 13:45:01

@GyMasa:

"Szigoruan 100%-ot tekintesz monopolhelyzetnek"

Mi más lenne a monopolhelyzet?

"Ha 100-at, akkor miert"

Mert a 'monopólium' szóban a 'mono' egyedülit jelent. Ha egy partikuláris terméket két termelő állítja elő, az duopoly; ha több mint kettő, akkor pedig oligopoly.

Az általad felsorolt cégek egyike sincs monopolhelyzetben. Monopolhelyzetben pl. azok a települési hulladékgyűjtő és -kezelő cégek vannak, amikből a település önkormányzata csak egyet engedélyez: önkormányzati rendelettel (törvénnyel) tiltja meg más vállalkozások belépését a település hulladékgyűjtő és -kezelő piacára.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 14:04:01

@444:

"venezuela [...] úgy nyomtat pénzt, hogy annak az árufedezetét nem tudja előállítani reálgazdaság."

Akkor hát a "féktelen pénznyomtatás" _önmagában_ nem elégséges a sikerhez; nem biztosít "versenyelőnyt".

"elvben megteheti [...] jólétet teremthet [...] megcélozhatják"

A fantáziálgatásokban minden lehetséges: Zolika is fantáziálgathat arról, hogy gyógynövények termesztéséből úgy meggazdagodik, hogy helikopteren viszi Andikát Ibizára és közben kokót szippant Andika meztelen seggéről.

2018.03.22. 14:17:29

@neoteny:
önmagában persze, hogy nem elég. sorosnak is annyi pénze van, hogy nem tudja hová pakolni. de az ngo-k hálózatát 1,000 adófizető se támogatta. pedig az szja felajánlások anonim módon folynak. tehát még azt se lehet mondani, hogy félnek a hatalomtól. a rengeteg pénzzel, a világ legjobbnak tekintett szociológiai, pszichológia, filozófiai, jogi és közgazdasági intézeteivel karöltve 25 év alatt nem tudtak összehozni egy szerethető politikai programot. a pénz nem minden.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 14:22:31

@444:

"önmagában persze, hogy nem elég."

Erről van szó: így hát az állításod, miszerint "megindítottak egy féktelen pénznyomtatási folyamatot. amivel az egyesült államok sikeresen szétverte szovjetuniót" hamis.

2018.03.22. 14:30:48

@neoteny:
nyilván nem kizárólag ezzel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 14:36:07

@444:

"pedig az szja felajánlások anonim módon folynak. tehát még azt se lehet mondani, hogy félnek a hatalomtól."

Úgy érted, hogy az SzJA 1%-nak felajánlásáról szóló nyilatkozaton nincs rajta sem az adófizető neve, sem az adóazonosítója?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 14:40:16

@444:

Az állításod csak erről szólt; így hamis.

zipe moha 2018.03.22. 14:57:14

Mit tanultunk magunkról Orbán által?
- nincs új a nap alatt..
- Orbán csak a tünet...nem ő a betegség

Így Magyarország ( hanyadik?) német megszállásának emléknapját követően íme egy kis adalék , egy elitél haboros bűnös elméjéből...egymás között nem hazudnak.Gondolom,sokan nem ismerik...mint ahogy azt sem ismerik, hogy a ma miért olyan amilyen...gyújtsunk zseblámpát a pislogáshoz...

www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/doksi/ng5560.html

2018.03.22. 19:54:16

@neoteny:
amennyire tudom egy borítékon kell feltüntetni az adófizető nevét, adóazonosító jelét. és ebbe kell tenni a rendelkező nyilatkozatot, amin a kedvezményezett adatai vannak. ezeket aztán szétválasztják. tehát az adóhatóság feltéve, hogy betartja a törvényeket nem tart nyilván semmilyen dokumentumot arról, hogy ki milyen civil szervezetet támogatott. ezt a módszert éppen ezek a jogvédő irodák javasolták. még egyszer: amennyire tudom. mert írtam már olyat is, hogy a legó nem adományozott túl sokat a magyar óvodáknak, bölcsődéknek ahhoz képest, hogy a magyarországi gyára ontja a játékot, ingyen közművesítéseket, vissza nem térítendő állami támogatásokat kaptak. túltermelnek. ehhez képest a skandinávok is politikai párt céllal adományoznak. lásd norvég alap, ami egy az egyben az lmp tagokból áll. a schiffer andrás apai nagyapja pál (akit születésekor mózesnek kereszteltek) egész véletlenül osló nagykövet volt. ezek a családok főhivatalnokok hosszú sorát adták. ezek a családtagjaikat nevezték ki mindenhová. erre szakosodtak a népköztársaságban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 21:55:04

@444:

"tehát az adóhatóság feltéve, hogy betartja a törvényeket"

Bizony.

"mert írtam már olyat is, hogy a legó nem adományozott túl sokat a magyar óvodáknak, bölcsődéknek"

Te azt írtad, hogy a LEGO semennyi játékot sem adományozott a magyar óvodáknak. Aztán amikor belinkeltem a cikket arról. hogy a LEGO adományozott játékokat valamelyik (talán épp' debreceni) óvodának, akkor ezt írtad: "oké, te nyertél".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.22. 22:02:22

@neoteny:

"akkor ezt írtad: "oké, te nyertél"."

Helyesen: ezt írtad: "oké. rendben van. nyertél."

2018.03.23. 13:06:06

@neoteny:
(lényegében) semennyit.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 13:42:20

@444:

"(lényegében) semennyit."

Csak te nem ezt írtad akkor, hanem ezt:

"a lego nyilván nem akar egy rakás játékot adományozni a magyar óvodákba. egybe sem."

2018.03.23. 13:58:31

@neoteny:
mennyi egy "rakás". nyíregyházán duplo játékokat gyártanak.
www.lego.com/hu-hu/themes/duplo/products
(legjobb tudomásom szerint a lego ezen családját magyarországon állítják elő). ehhez képest a lego mennyi játékot adott a magyar bölcsődéknek és óvodásoknak? lényegében semennyit. miközben több tízmilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott gyárépítésre "munkahelyteremtés" címén.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 14:04:24

@444:

"ehhez képest a lego mennyi játékot adott a magyar bölcsődéknek és óvodásoknak?"

Csak te nem ezt írtad akkor, hanem ezt:

"a lego nyilván nem akar egy rakás játékot adományozni a magyar óvodákba. egybe sem."

2018.03.23. 14:06:51

@neoteny:
tegnap volt a thyssenkrupp "bokrétaavató" ünnepsége. az üzemcsarnok az előzetes tervekkel ellentétben kicsit csúszik. (3.8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak). na de az épület legmagasabb pontja már elkészült. és oda helyeznek egy bokrétát.
www.naplo.hu/2018/03/elerte-az-epulet-a-legmagasabb-pontjat-i-500x745.jpg
félkész gyáravató. "bokrétaünnep".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 14:12:41

@444:

"(lényegében) semennyit."

Csak te nem ezt írtad akkor, hanem ezt:

"a lego nyilván nem akar egy rakás játékot adományozni a magyar óvodákba. egybe sem."

2018.03.23. 18:04:06

@neoteny:
melyik óvoda az, amelyikbe adtak "egy rakás" legót?

például ide adtak 500 ezer forint értékű laminál padlót és ráadás legót (ami felteszem kisebb értékű, mert akkor annak az árát tüntették volna fel az adományban).
www.szon.hu/ajandek-es-raadas-a-lego-tol-az-ovodanak/2696299

ehhez képest.
Szijjártó Péter közölte: a kormány költségvetési forrásból 4,4 milliárd forinttal járul hozzá a [Lego] nyíregyházi beruházáshoz, amely azért is kiemelt jelentőségű, mert egy ilyen mértékű munkahelyteremtés rendkívül fontos az országnak azon a részén.

Martin Svejda szavai szerint a Lego örömmmel fogadta el a magyar kormány felkérését a közös építkezésre. Hangsúlyozta, hogy a nyíregyházi gyár fontos hely a Lego térképén, ebben az üzemben gyártják a Lego összes Duplo kockáját, és itt működik a Lego teljes fröccsöntő kapacitásának egyötöde.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 18:19:47

@444:

"melyik óvoda az, amelyikbe adtak "egy rakás" legót?"

Ott van az általad linkelt cikkben, hogy "ajándékot is hoztak rengeteg LEGO formájában". A "rengeteg" pedig több, mint "egy rakás".

Mennyi az "egybe sem"?

2018.03.23. 19:23:52

@neoteny:
ez a nagy ajándék.
naplanya.mon.hu/lanya/6237214/6237244.jpg
nekem is volt ennyi legóm. csak azt akarom ebből kihozni, hogy nem úgy tűnik, hogy hatalmas nagy osztogatás van a társadalmi felelősségvállalás keretében. inkább csak pr fogás. nagyjából ahogyan politikusok is óvodásokkal kampányolnak. persze rögtön meg a hiszterizálás pro és kontra. miközben elképzelni nem tudom azt, hogy valaki eddig mondjuk ellenzéki szavazó volt. de most, hogy orbán viktor meglátogatta az óvodát fidesz szavazóvá válik. vagy megfordítva. ezért fog akármelyik ellenzéki pártra szavazni.

nem közéleti elképzelések vitája ez. orbán viktor aggódik a gyerek jövőjéért jobban. vagy szél bernadett. sajnos nem látom azt, hogy bármivel is jobb lenne ezeknél a legó igazgatótanácsa.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 19:34:38

@444:

"nekem is volt ennyi legóm."

De csak azért mert a szüleid burzsujok voltak, mert már a szocializmusban kiszolgáltatták a szegény magyar dolgozó szolganépet a nyugatnak.

"csak azt akarom ebből kihozni, hogy nem úgy tűnik"

Helyesen: _neked_ nem úgy tűnik. Viszont a Délhír azt írta 2013.01.04-én, hogy

"Huszonhét debreceni óvoda kapott fejlesztő játékokat

A dániai alapítású DanChurchAid és a Lego Alapítvány ajándékai több mint 2700 gyermeket örvendeztettek meg."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 19:35:31

@neoteny:

"a Délhír"

Helyesen: a Dehir.

2018.03.23. 20:55:49

@neoteny:
de ez összesen mennyi adomány a magyarországi termeléshez képest?

2018.03.23. 20:58:40

@neoteny:
mert ugye a liberális elképzelés az, hogy nem kell állam, mert majd ezek a cégek el kezdenek ingyen osztogatni tömegével. alapítványokat létrehozni. de miért osztogassanak? és ha egyes cégvezetők ezt meg is teszik, akkor hogyan állják majd a versenyt azokkal, akik nem adományoznak. mert ugye az adomány felárát a fogyasztóikkal ki kell fizettetni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 23:00:09

@444:

Te ezt írtad akkor:

"a lego nyilván nem akar egy rakás játékot adományozni a magyar óvodákba. egybe sem."

Mennyi az "egybe sem"?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.23. 23:13:32

@444:

"mert ugye a liberális elképzelés az, hogy nem kell állam, mert majd ezek a cégek el kezdenek ingyen osztogatni tömegével."

A te féktelen fantáziálgatásaidban: az állam sem osztogat ingyen tömegével.

"de miért osztogassanak?"

A Lego Alapítvány miért osztogat?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.24. 05:08:01

@444:

A MEGAKOM Tanácsadó Iroda összesen mennyi játékot adományozott magyar óvodáknak a bevétele arányában?

2018.03.24. 08:46:50

@neoteny:
mennyit osztogat? a liberálisok azt mondják, hogy rengeteget. nekem úgy tűnik, hogy amit szétosztanak abból egy-egy óvodába nem jut egy rakással se. mennyit oszt szét a legó úgy, hogy az államtól az üzemek bővítéséhez kapja a vissza nem térítendő támogatást?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.24. 08:57:38

@444:

"nekem úgy tűnik"

2016.08.13-án ezt írtad:

"a lego nyilván nem akar egy rakás játékot adományozni a magyar óvodákba. egybe sem. marketing jelleggel sem."

Viszont a Dehir (liberálisok?) azt írta 2013.01.04-én, hogy

"Huszonhét debreceni óvoda kapott fejlesztő játékokat

A dániai alapítású DanChurchAid és a Lego Alapítvány ajándékai több mint 2700 gyermeket örvendeztettek meg."

"mennyit oszt szét a legó"

A MEGAKOM Tanácsadó Iroda összesen mennyi játékot adományozott magyar óvodáknak a bevétele arányában?

Janossz 2018.03.24. 11:25:22

@neoteny: Hagyd már!
A LEGO játékot gyárt, azt ad.
A MEGAKOM meg Integrált Településfejlesztési Stratégiákat gyárt, nyilván igen magas színvonalon, mert a környék virágzik, piszkosul.
Nyilván a csóróbb önkormányzatoknak ingyen adják,csak a szerénységük tiltja az ezzel való kérkedést...
Tényleg ennyi város van a Nyírségben?
Vagy az a stratégia, hogy minden településre kitesznek egy táblát: EZ A FALU VÁROS ?
süti beállítások módosítása