1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Friss topikok

Béndek Péter blogja

2018.03.14. 16:13 HaFr

A balos szavazók húsvéti mészárlást kapnak Karácsonytól

Képtalálat a következőre: „Easter massacre”

A "zuglói modell" az a hatalmi állapot, amelyben két -- a felszínen -- kiegyensúlyozottnak tűnő erő egy önmagában jelentéktelen erejű vezetőt emel a (formális) csúcspozícióba, hogy legitim módon folytathassák a háttérben egyebek mellett a fosztogatást. A helyzetet az is bonyolítja, hogy a két egyezkedő fél közül az egyik valójában fogja a másikat, de a választók megtévesztésére ezt jobb mindkettőnek titokban tartania.

Ez a "zuglói modell" ismétlődik ugyanannak a vezetőnek -- Karácsony Gergelynek -- a pajzsra emelésével az országgyűlési választásokon, nagyobb tétekkel. A lényeg -- a pártok (a Fidesz és a nagyobb balos pártok: MSZP, DK és LMP) viszonya, a miniszterelnök-jelölt alkalmassága a neki kiszemelt szerepre, illetve a választók megtévesztése -- ugyanúgy működik. Ha eltekintünk egy pillanatra a Fidesz-MSZP + DK + LMP szimbiózis egyre többször, más-más aspektusból feldolgozott történetétől, tényleg komolyan gondolhatja bárki, hogy az MSZP megengedte volna, Karácsony maga állítsa össze -- civilekből! -- az árnyékkormányát (ami mellesleg műfaji tévedés, árnyékkormányokat nem a választások idején szoktak felállítani), ha egy percig is komolyan vennék a párt tényleges irányítói (párton belül és a Fideszben), hogy az MSZP nyerni akar?! Engedtessék meg nekem, hogy az évek óta tartó balos (választói) önfélrevezetés feletti aggályomnak n+1-edszer is hangot adjak! Az MSZP egyszerűen túl akar élni és Orbán azt akarja, hogy túléljen, ez a közös misszió. (Momentán az a fő problémájuk, hogy a kettős lista megemelt küszöbe miatt nem biztos, hogy sikerül neki.) Karácsony jelenléte ebben pedig egyszerűen a "zuglói modellben" elfoglalt helye nagyobban.

A Fidesznek az az érdeke, hogy a Jobbik mellett az említett három nagyobb pártnak lehetőleg mindegyike, de legalább kettő bejusson a parlamentbe, hogy folytatódjék a pártrendszer egyszerre befagyott és töredezett állapota. Ez történt idáig, ez a cél most is, és valószínűleg ez fog történni április 8-a után. A koordináció állapota, a pártvezetők retorikája, egyes naivabb pártvezetők kihullása és/vagy a helyzetre való időnkénti rácsodálkozása mind ezt igazolják. Karácsony háromnaponta megismétlődő radikális irgum-burgumai (ma pl. hogy a "kormány menjen át ügyvezetőbe" -- de ki várt többet Karácsony szuverén tehetségétől?!) nem oszt nem szoroz. Hódmezővásárhely után a pártpreferenciák semmit nem változtak -- miért változtak volna, hiszen a pártok részt sem vettek a választásban, Márki-Zay szerencséjére Gyurcsány stb. gyakorlatilag csöndben maradt, a választás nem pártpolitikai jellegű volt. Az ellenzék helyét egy ideje látványosan a sajtó tölti be. Magyarországon nincsenek ellenzéki pártok. Centrális erőtér és a választók kétoldali manipulációja van. Ideje végre ezt tudomásul venni és április 9-től elkezdeni gondolkodni az akkori parlamenten kívül. Amit már 2012 után meg kellett volna tennünk.

143 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7413738898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

444 2018.03.15. 08:12:42

ezek az emberek nem akartak *rosszat magyarországnak*

444 2018.03.15. 08:40:03

@GyMasa:
a lengyel-magyar két jó barátosdi azt jelentené, hogy magyarország egy pánszláv tömbbe kerül. amit ha akarnak, akkor birodalmi jelleggel leuralnak az oroszok. (és amíg ukrajna kérdése moszkva számára megoldatlan addig nyomulni is fognak). ezzel lényegében visszaállna egy új hidegháborús törésvonal. a régihez képest azzal a különbséggel, hogy az egykori ndk elszakadt és németország újraegyesült. berlinben merkelék ezt az álláspontot képviselik és a szocdemek észak-rajna vesztfáliában. német-francia kiegyezés. az európai unió nyugati föderációra és keleti konföderációra osztása oszt jó napot. aki a nyugati ájerre vágyik az majd átvonul a lajta és az odera másik oldalára. a lengyel, a cseh elit ezt régóta elfogadja. azt mondják, hogy ők németország nélkül is ipart teremtenek. egy visegrádi vámunió felszámolna németország közvetlen keleti export piacát. amire azonnal lépnének a francia nemzeti front. és megalakulna az olasz. a skandináv államok is összefognának szélbalos jelleggel. németország pedig kitermelné ez "hitlert", aki meghirdetné 100 milliós magna germániát.

ez igazán senkinek se jó. de jelenleg nincs másik elképzelés.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.15. 08:48:51

@DrGehaeuse: hát, bátorkodtam ezt (is) leírni fentebb

Janossz 2018.03.15. 09:36:03

@444: " ez igazán senkinek se jó. de jelenleg nincs másik elképzelés. "
Legalábbis a népfőiskolás kocsmanépek zavaros tudatában.

DrGehaeuse 2018.03.15. 10:03:45

@HaFr: De mi a bizonyíték arra hogy az LMP is benne vam a mutyiban? Pont egy LMP-s ekézte nekem legjobban a zuglói mutyit ne olyan régen.

444 2018.03.15. 10:07:47

@Janossz:
mondjál másikat. nyitva van a pálya.

screpes 2018.03.15. 10:52:27

@HaFr:
Nincs mese kell egy PKP-s jelölt Zuglóba!
Az majd gyárilag feddhetetlen lesz, és megeszi reggelire a szocigyanús, Jobbikosszerű és Fideszmaradvány képviselőtársait.

Janossz 2018.03.15. 11:30:53

@444: Van másik!
Szabolcs-Szatmár megyét különleges gazdasági övezetté nyilvánítani Csenger központtal. (induló suska már megvan)
Oda szépen a népfőiskola tanítása szerint, meg a te hatékony iránymutatásoddal megvalósítani meseországot, ahol se tőke, se idegen, sesemmi nélkül hirtelen csak a fenenagy jólét köszöntene a fehérnemzetikeresztényekre.

Nem unod meg sosem a hülyeségeid terjesztését?
Hány hívet szereztél már az eszméidnek?

GyMasa 2018.03.15. 12:04:09

@digipenna:
Ha kell valakinek a csaladi potlek, akkor intezze el 6 honap alatt!
Miert annyira nehez az?

GyMasa 2018.03.15. 12:12:10

@444:
...de a pártjaik rendre elbuktak az országgyűlési választásokon...
Igen, mert Magyarorszagon elsosorban a nepet kellene levaltnia, es nem a kormanyt.
TUdod, van az a mondas, hogy "mindsen orszagnak olyan kormanya van, amilyet erdemel"
Nos, ahogy latom ma a fidesz pontosan olyan kormany.
Es az egesz ellenzek is pontosan olyan, mint a kormany.
AMig nem valtozik meg az emberek hozzaalasa a vilaghoz nagyon alaposan, addig teljesen felesleges varni, hogy a politikai garnitura is megvaltozzon.

GyMasa 2018.03.15. 12:14:21

@DrGehaeuse:
...De mi a bizonyíték arra hogy az LMP is benne vam a mutyiban? ...
Ron Werber szemelye?

screpes 2018.03.15. 15:08:26

@DrGehaeuse: @GyMasa:
Szél bernadett kormáyváltás-döntő

screpes 2018.03.15. 15:15:48

@GyMasa: @screpes:@DrGehaeuse:

vagy inkább kormányváltás-buktató...Fekete Győrrel együtt

abdul hackeem 2018.03.15. 19:39:14

@screpes: Most mi bajod? Csinos, kedves, van programja.
Abban az országban, ahol a zemberek arra szavaznak, hogy
- nehogy gyuribácsi megnyerje a szavazást
- ne jönnek a migránsok
- ne legyen rezsi
- védjék meg a nyugdíjakat, az elmeháborodott képviselőket, nemtomkit,
akkor ez a kedves hölgy nyugodtan lehetne Magyarország első miniszterelnöknője. Még több tiszteletet a hölgyeknek.

screpes 2018.03.16. 08:26:10

@abdul hackeem:
Előző bejegyzésem napközben született, most látom, hogy a nap (márc 15) folyamán, és a beszédek kapcsán Szél Berni ÚJ álláspontot öltött fel: elfogadta GYF (!) invitációját vasárnap estére, ahová MINDEN jelentős ellenzéki erő lenne hivatalos.
Egyszersmind nehezményezi a jobbik távolmaradását is, (jóllehet abban látja ennek fő okát, hogy GYF nem a legalkalmasabb a kerekasztal összehívására, - és ez igaz is).
Viszont emlékeztetnék arra, hogy ő is az ellenekezőjét mondogatta eddig, én nem rovom fel neki EZT a változását.

De igazat adok neked: csinos kedves, kiskosztümbe és programba öltözötten miért ne lehetne Mo első miniiszterelnöknője?
Azért nem , mert nem állhat mögé az a fajta többség, amit Karácsony mögé képzelek, de lehet hogy a párbeszédes fiúnk mögött SEM jönnek össze, vagy még szét is szélednek.
Széllel kapcsolatban úgy látszik cserbenhagynak a férfiúi ösztöneim,
Ha egy szál programpontba öltözötten jönne el a találkozásra tőle akkor sem maradna tátva a hímsovinizmusom...
Egyébként pedig: úgyis széttépeti hónapokon belül a "történelem" a változás miniszterelnökét, később nem nála nyílik majd ki a történelemkönyv, és akkor jöhet a "másik", a következő, áldozat. Minden bizonnyal egy fideszálló-fidesztűrő kollaboráns, de nem Orbán.

Zárójelben:
azt jó látni, miként marginalizálódik épp erendezősés soárn a Momentum.. Ha ebből sem tanul Fekete Győr, akkor miből? Ő lesz a karácsonykormány ellenzéke?
Lábjegyzet: GYf jó heélyen kapisgál, amikor nyilatkozatokat garanciákat vár, hogy mindenki megígéri majd: nem paktálnak skésőbbi parlamenti munkában a maradványfidesszel..

GyMasa 2018.03.16. 09:13:47

@screpes:
...De igazat adok neked: csinos kedves, kiskosztümbe és programba öltözötten miért ne lehetne Mo első miniiszterelnöknője?...
Hat, szerintem meg ne legyen _CSAK_ azert az "elso noi miniszterelnok", mert no. Legyen azert miniszterelnok, mert o a legalkalmasabb a feladatra!
AZtan onnantol pont nem erdekel, hogy no, vagy ferfi a Miniszterelnok.
Vilagszerte peldak mutatjak, hogy vannak alkalmas noi allamfok. (UK, DE, stb.).

DrGehaeuse 2018.03.16. 21:39:51

@GyMasa: Rony egy szakember. Pénzért ad kormánytanácsokat. És már le is lécelt az LMP-től.

DrGehaeuse 2018.03.16. 21:40:42

Kampánytanácsokat...

DrGehaeuse 2018.03.16. 21:44:24

@screpes: szerintem inkabb a fityisztégla MSzP-s muftik és pláne Gyúrcsány a legnagyobb akadálya az orv-bán váltásnak.

444 2018.03.16. 22:44:51

@Janossz:
na de ez megint csak köpködés. de ezen túl van valami?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.16. 23:54:34

@444:

"ezen túl van valami?"

Ezen túl a te féktelen fantáziálgatásaid vannak: a hetedikes számítástechnikai szakkörösök megírják a Prezit egy hét alatt.

444 2018.03.17. 00:19:23

@neoteny:
a prezi egy síkbeli 2d engine. egy síkbeli vektorgrafikus alakzatot középpontosan kicsinyít-nagyít, egyenes mentén eltol, pont körül elforgat. és egy ilyen műveletsornak az adatait eltárolja egy szekvenciális állományban. ez a prezi. ez általános iskolai tananyag. a megírják bárhol akár számítástechnikai szakkörön. csak nem kapnak hozzá százcsillió dollár kockázati tőkét.

lényegében a németeknek kellene eldönteni, hogy közép európában egy olyan világot akarnak, amiben egyetlen népcsoport előtt hajbókol mindenki beleértve őket is. vagy legyen szövetségi iskolarendszer és abból vélhetően az összes nép profitál. de most vannak az ellenzéki idióták, akik azt mondják: növeljék a kötelező közoktatás korhatárát. na de kémiát ne kelljen tanulni, mert az már a diktatúra. ezt követeli a tüntetésen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 00:26:27

@444:

" egy síkbeli vektorgrafikus alakzatot középpontosan kicsinyít-nagyít, egyenes mentén eltol, pont körül elforgat. és egy ilyen műveletsornak az adatait eltárolja egy szekvenciális állományban. ez a prezi. ez általános iskolai tananyag. a megírják bárhol akár számítástechnikai szakkörön."

Igen, ez a te féktelen fantáziálgatásod.

Janossz 2018.03.17. 07:43:54

@444: " na de ez megint csak köpködés. de ezen túl van valami? "
Nézőpont kérdése. Én például a te tevékenységed tekintem köpködésnek.
Saját bevallásod szerint is nyilvánvaló hülyeségekkel árasztod el a blogot, már rég nem is akarom megérteni, mi az, amit úgy is gondolsz, és mi, ami csak úgy kibuggyan belőled.
Egy bekezdésen belül tudsz kommunista és náci lenni, mindezt szigorúan nemzeti keresztény alapon.

Apropó, kereszténység. Most már tudjuk tőled, hogy a nemzeti kereszténység csakis a Kálvinista Rómából jöhet. Mi hát a véleményed a református papról, aki miniszteri rangban úgy tudja, hogy a Tízparancsolatot Jézus hozta el nekünk?
Debrecenben már másik Bibliát használtok? Zsidótlanítottat?

444 2018.03.17. 08:25:55

@Janossz:
a köpködésen túl van bármilyen országépítő elképzelésed?

444 2018.03.17. 08:42:54

sokadjára írom le. a következőt tesztelem. kezdjük el értelmesen beszélni. és keverjünk bele egy kis vallásháborúsdit. mi történik? és azt tapasztalom, hogy legtöbb ember virtualizált környezetben legalább is a vallásháborúsdira vevő. és azt demonstrálom, hogy a közélet így majdnem teljesen irracionálissá válik. mi az országépítő terv, javaslat, elképzelés, aminek a megvalósításához hatalmat, pénzt követelsz magadnak vagy kedvenc pártodnak?

444 2018.03.17. 09:00:45

@neoteny:
matematikai értelemben mi a prezi, ha nem ez? hasonlósági transzformációk sorozta az euklidészi síkon. a prezi egy 2d engine. ennek a megírása egy tipikus számítástechnikai szakköri feladat lehet hétvégenként a művelődési házban. és utána azzal lehet 2d vektorgrafikus játékokat fejleszteni. ami általános iskolásoknak jó móka feltéve, hogy szeretik a matematikát és a számítástechnikát.

és ha ezt csináljuk, akkor abból lehet polgárosodás. ha arra építünk, hogy az orákulumban van százcsillió dollár és ki kapja meg, akkor abból aligha lesz. mivel az egy unfair piac.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 09:10:35

@444:

"ennek a megírása egy tipikus számítástechnikai szakköri feladat lehet hétvégenként a művelődési házban."

Igen, ez a te féktelen fantáziálgatásod.

Janossz 2018.03.17. 09:10:45

@444: Mi hát a véleményed a református papról, aki miniszteri rangban úgy tudja, hogy a Tízparancsolatot Jézus hozta el nekünk?
Debrecenben már másik Bibliát használtok? Zsidótlanítottat?

Janossz 2018.03.17. 09:32:45

@444: Tudod, pajtás, 1990-ben indult egy mezőny innen a szomszédságból, azon az úton amit Magyarország népe is választott magának.
A sárga trikó rajtunk volt akkor, már tapasztalatokkal a piacgazdaságról, ilyen-olyan vállalkozási, piaci ismeretekkel rendelkező magáncéggel, óriási helyzeti előnyben.
Nézd meg most a verseny állását: volt szovjet birtokok, ahol egy lángossütő maszek sem volt harminc éve, leiskoláztak minket. Meg Ceausescu országa.

Miért? Mert nem csináljuk. Csak úgy teszünk.
Ahogy Kádár bojkottálta a szocializmust, eladva a ruszkiknak, hogy itt "nemzeti sajátosságok" vannak, és csak így lehet nálunk működtetni, és így egy kvázi-szocializmus működött nálunk (szerencsénkre).

Na, ezt a piacon nem lehet eljátszani.
A piacot piszkosul nem érdekli a nemzeti sajátosság, az eszement kuruckodás, a 64 vármegyés múltba révedés (tényleg, hányat is laknak magyarok, mondjuk 5 % feletti arányban?), fájdalom, még a nemzeti kereszténység sem.
A piacgazdaságnak szabályai vannak. Aki nem képes a szabályokat magáévá tenni, kiesik a játékból, de legalábbis sereghajtó lesz.
Ilyen, mint te.

444 2018.03.17. 09:51:33

@neoteny:
a prezi ez.
www.bethlen.hu/matek/mathist/forras/kepek/matek/hasonlosag.jpg
ez általános iskolai matek. a koordináták kiszámolása egyenes eltolás és a középpontos hasonlóság esetén általános elvárás.

adott egy sokszög a csúcspontok koordinátáival. és egy vektorral adott irányba eltoljuk. hová kerül a sokszög. ez egy elemi összeadás. a középpontos hasonlóság pedig elemi szorzás. a pont körüli forgatásnál a koordináták kiszámolása általában ennél bonyolultabb. az emelt szintű matematika osztályban, szakköri foglalkozásokon tanítható. és ezek után jön, hogy itt vannak a szuperzsenik, akiknek százcsillió dollárt adott a pénzpiac. ők a prezi. amire jön ezek a gőgös zsidók és a büszke buzik. és onnantól kezdve értelmetlenné válik a vita. arról van szó, hogy világban egyes családok és liblingjeik így képzelik el a versenyt. mi legyen ezzel?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 10:02:10

@444:

" és ezek után jön, hogy"

"ennek a megírása egy tipikus számítástechnikai szakköri feladat lehet hétvégenként a művelődési házban."

Igen, ez a te féktelen fantáziálgatásod.

444 2018.03.17. 10:05:00

@Janossz:
na de éppen arról van szó, hogy a többség nem ezen a piacon kíván versenyezni. akkor sem ha a rendszerváltás idején a többség elhitte, hogy szociális piacgazdaság építhető a nyugattal. a magyar társadalom azért kreálta meg mészáros lőrincet, hogy megmutassa a világnak azt, hogy egy nem túl okos, kültelki gázszerelő is képes elvezetni egy cégbirodalmat úgy, hogy az értékpapírjai szárnyalnak a tőzsdén egészen addig, amíg kormányzati támogatás áll mögötte. hja, hogy ebben a sztoriban csak annyi az új, hogy ezt nyíltan teszik. össznépileg így lett lórinc koma megalkotva. a miniszterelnök urastúl, mindenestestül. többek azért kellenek ezek, hogy esetleg a környéken a németek is gondolkolkodjanak el, hogy ez a rendszer mennyiben lesz jó nekik. mert hogy jelenleg ez a világrend orbán nélkül is.

444 2018.03.17. 10:06:12

@neoteny:
mert hogy a fenti ábrából mit nem tudna implementálni egy általános iskolás számtech szakkörös?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 10:13:53

@444:

A te féktelen fantáziálgatásodban a fenti ábrából mindent tudna implementálni egy általános iskolás számtech szakkörös és el is tudná adni azt mint egy Prezi klónt. Feltéve ha fair a piac. Ha nem tudná eladni a fenti ábra implementálását mint egy Prezi klónt az azért van mert unfair a piac.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 10:14:59

@444:

"amíg kormányzati támogatás áll mögötte"

Helyesen: amíg a nettó adófizetőkből az államhatalom által kisajtolt "támogatás" áll mögötte.

Janossz 2018.03.17. 10:18:49

@444: No, mielőtt belebonyolódnál a mészáros-istenítésbe (tényleg hiszed, hogy ő bármit is irányít?), nézd csak, mit találtam neked:
index.hu/tudomany/tortenelem/2018/03/17/hunok_vagyunk_vagy_avarok_ez_a_kerdes_valasszatok/

Tetszeni fog. Amíg olvasod, legalább nem irkálsz hülyeségeket.

444 2018.03.17. 10:28:21

@Janossz:
az ellenzék egy évi 10 milliárd eurós közbeszerzési piacon beszél a nyilvánvaló csalásokról. nem arról van szó, hogy nem tudják az emberek, hogy az elios ügyeskedéssel jutott állami megrendeléshez. nem a legjobb mérnökök vezetik ezeket a műszaki projekteket a legszorgalmasabb villanyszerelőkkel. nem így nyerik el a közbeszerzéseket. hanem ügyes üzletemberek. de a strabag is így működik. és egy bizonyos összeghatár felett így működik a piac. mert hogy ott már nem a reálgazdasági szakértelem, hanem a tőkepiac uralja. százcsilliókkal való tilitolizás. ez a létező kapitalizmus. aminek kevés köze van a klasszikus piacgazdasághoz. és ez az, amit a német társadalom nem ért, nem érez. ha egy átlagos német nő úgy gondolja, hogy attól lesz boldog, hogy egy irodaházban dirigálhat a bevándorlóknak, akkor tegyék azt. ha ehhez szeretnének csatlakozni a franciák, a skandinávok és az olaszok, akkor tegyék azt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 10:48:33

@444:

"nem a legjobb mérnökök vezetik ezeket a műszaki projekteket a legszorgalmasabb villanyszerelőkkel."

Ha a legjobb mérnökök vezetnék ezeket a műszaki projekteket a legszorgalmasabb villanyszerelőkkel, akkor a rosszabb mérnökök és a lustább villanyszerelők végeznék a tervezés és a szerelés munkáját. Mint ahogy valószínűleg történt Miami-ban: jól összecsuklott a gyalogoshíd.

A legjobb mérnököknek tervezniük kell; a legszorgalmasabb villanyszerelőknek villanyt kell szerelniük. A műszaki projektek menedzseléséhez kompetens _projektmenedzserekre_ van szükség. Mint ahogy egy mozifilmhez sem elég egy zseniális rendező és egy kiváló színészgárda: ha nincs egy minimum jó iparosember producer, akkor a filmprojekt soha nem jön össze. És habár van valamilyen mértékű átjárás/átfedés színészek, rendezők és producerek között, de számos jó producer volt és van akik soha nem színészkedtek és soha nem rendeztek.

"egy bizonyos összeghatár felett így működik a piac. mert hogy ott már nem a reálgazdasági szakértelem, hanem a tőkepiac uralja. százcsilliókkal való tilitolizás."

Steinhoff úrnak is addig tilitolizták a 10 milliárd eurót, amíg le nem sántultak a cégei. A Toys 'R' Us évi egymilliárd dollár forgalom mellett is sikeresen orra bukott a hitelein.

Az csak a kocsma balfasz népének megfejtése, hogy a semmiből generált hitelekkel determinisztikusan érvényesül a "versenyelőny".

444 2018.03.17. 11:01:50

@Janossz:
az R1 a finnugor népeknél azért viszonylag gyakori, mert ebbe a körbe vannak besorolva a magyarok is. tehát az, hogy az árpád-háziak lehetnek "finnugorok" azzal van "bizonyítva", hogy előfeltételezik, hogy az R1a is finnugor népcsoport. de az valójában az N1 eredet.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Haplogrupo_N_%28ADN-Y%29.PNG
ezeknek a törzsi csoportnak a nyelve hasonlít egymásra.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Uralic_languages_hu.svg/1280px-Uralic_languages_hu.svg.png

Janossz 2018.03.17. 11:26:06

@444: ".. nem így nyerik el a közbeszerzéseket. hanem ügyes üzletemberek."
Elég udvarias megfogalmazás. Közönséges csalók.
Azokat a cégeket is ügyes üzletemberek vezetik, amelyek simán, helyben elvégezhették volna a munkákat, olcsóbban, jobb minőségben, netán a szabványokat is betartva, csak hát őket nem engedték a tender közelébe sem. Nem te szoktál itt zokogni a helyi vállalkozások piacra jutásáért?
Mondjuk lehetett harminc évre visszamenő tisztes szakmai múltjuk, nem érdekes. Egy semmiből támadt jó családból való vállalkozás egy kis vásárhelyi trükkel mindent vitt.

Ócska kis bűnpártoló vagy, tudod?

Janossz 2018.03.17. 11:28:51

@Janossz: Mi hát a véleményed a református papról, aki miniszteri rangban úgy tudja, hogy a Tízparancsolatot Jézus hozta el nekünk?
Debrecenben már másik Bibliát használtok? Zsidótlanítottat?

444 2018.03.17. 12:14:01

@Janossz:
ezen az ábrán láthatod az R1a szubkládjait.
pottsdna.com/wp-content/uploads/2017/02/R1a-Clades-July-2016-Lubicz-Lapinski.jpg
a magyar férfiakra leginkább jellemző relatív többséggben levő R1a-Z280 eredet a kárpát-medencében jött létre és onnan vándorolt a keleti steppékre vagy megfordítva. ehhez ásni kell. kérdés, hogy hol találnak régebbi csontokat. a szublklád vizsgálat eredménye jelenleg nem nyilvános. mivel a publikáció ezen része megjelenés előtt áll. de azt lehet hallani, hogy R1a-Z93. ami őseurázsiai-kelet-indoiráni eredet. mint nagy-szulejmán. ez azt jelentené, hogy nagyjából 5000 évvel ezelőtt az ottomán és a turul dinasztiának egyenes férfiágon volt közös őse.

nincs jó és rossz eredet. felsőbb és alsóbbrendű eredet. de vannak olyan népcsoportok, amelyek ebben hisznek. és kereszténység érintőlegesen ezt hirdeti.

Ezékiel próféta könyve, 38.
1. És lőn az Úr beszéde hozzám, mondván:
2. Embernek fia! vesd tekintetedet Góg ellen, és Mágóg földjén, Rós, Mések és Tubál fejedelme ellen, és prófétálj felőle.
3. És mondjad: Ezt mondja az Úr Isten: Ímé, én ellened megyek Góg, Rós, Mések és Tubál fejedelme.
4. És elcsalogatlak, és horgokat vetek szádba, és kivezetlek téged és egész seregedet, lovakat és lovagokat, kik mindnyájan teljes fegyverzetbe öltözvék, nagy sokaságot, nagy és kis paizszsal, fegyvert viselők mindnyájan;
5. Perzsák, szerecsenek, libiaiak vannak velök, mindnyájan paizszsal és sisakkal;
6. Továbbá Gómer és minden serege, Tógarma háza messze északról minden seregével, sok nép van veled. Vesd tekintetedet Góg ellen, és Mágóg földjén, Rós, Mések és Tubál fejedelme ellen.

na most mi köze ennek a magyarokhoz? az, hogy a hagyományban magóg magyar. ezek alapján magóg földje a magyarok földje. ady endre többek között ebbe hülyült bele a millennium idején. ez a biblikus sztori ugyanis konkrétan az armageddon. ezékiel szerint góg izreal földje ellen támad és eljön a világvége. úgy, hogy magóg földjén rós, mések és tubál fejedelmével.

ez egy zsidók és a kelet-indoirániak közötti konfliktus. és ugye a turániak, turuluk az irániak testvérei. a közel-keleti babonaság, eszelősség ilyenformán elérheti magyarországot. mert te aztán mondhatod, hogy a hit gyülekezetében senki se hisz ilyesmiben. vagy hogy a sémiták egy részére nem jellemző az, hogy ők a kiválasztott nép, akik megteremtik az anarchiát és azzal lerombolják a környezetüket. ilyen sémiták nincsenek. góg és magóg fiai a katolikus lexikon szerint szírek. azok űzetnek el. szíriában egy millió embert öltek meg és tízmilliókat váltak földönfutóvá. kis részben az R1a-Z93. árpád népe. aleppo ősi neve arpad. árasztással és apasztással termelték a gabonát. az árpát.

netanjahu is R1a-Z93. támadják is emiatt. mert ez az ősellenség iránra és azon túl az afganokra, türkménekre, a tarim medence ujgurjaira, a bajkál tó nyugati részére jellemző.
cache.eupedia.com/images/content/Haplogroup-R1a-Z93-Eurasia.png

magyarország és közép-európa elemi érdeke az, hogy ezt a közel-keleti konfliktust semmilyen formában ne vonzza be. hanem a közel-keleti térség békés módon rendeződjön. aztán te mondhatod, hogy ilyenek nincsenek a hitgyülekezetében. hiszen ők csak sanyi bácsiban hisznek. és nem kavarnak be a magyar közéletbe. stb.

444 2018.03.17. 12:29:43

@neoteny:
milyen kompetenciára gondolsz. kiknek kellene vezetni a lámpaszerelőket? akik elvégezték az általános vezetőképzőt? az a mindenkori pártiskola. azok a mindenkori politikusok. csak most az általános vezetőképző szerint van egy egy államok felett álló világcsoport, akik nem a proletárok, hanem a burzsoá diktatúrát valósítja meg. ez már nem a régi rossz, keleties nemzetek felett állás, hanem a "felvilágosult" nyugatos.

444 2018.03.17. 12:46:20

@neoteny:
egy klasszikus szabad piaci modell az, hogy ipari szolgáltatók vannak. tehát ha egy településen vagy egy településrészen, vagy településhálózatban korszerűsítenék a közvilágítást, akkor közvetlen a gyártókat keresik meg. akik az alkalmazotti szakmunkát részben kiadhatják a helyi kisiparosoknak. akik átalánydíjért elvégzik az összeszerelést és vállalják a szervizt. így a közberuházás munkahelyet teremt.

szükség van műszaki ellenőrökre és pénzügyi felügyeletre. erre a leginkább alkalmasak a köztiszteletben álló inaktív szakemberek, akik azért nincsenek teljesen elhülyülve. persze mondjuk az átlag ember is ellenőrizni tudja, hogy az a lámpatest megfelelően világít. és az átlag ember is képes elvégezni a számítást, hogy a beruházás megtérült-e. de mondjuk egy köztiszteletben álló éppen nyugdíjba mérnökök és könyvelők segítségével ez talán jobban megy. így idősebbek is részt vehetnek a társadalom szervezésében úgy, hogy a piacon versengjenek elsősorban az ifjak. ez is egy társadalom koncepció. ami ugye nem anarchia. mert a település műszaki ellenőrei, az állami számvevők közalkalmazottak. és minőségellenőri feladatokat látnak el. és ugye van termelői érdekvédelem is. a globális nagyipari szolgáltató mellé lépjenek be a helyi kisiparosok.

de lehet mondani egy másik koncepciót.

Janossz 2018.03.17. 12:52:56

@444: Én nem erről kérdeztelek. Hanem erről:
Mi hát a véleményed a református papról, aki miniszteri rangban úgy tudja, hogy a Tízparancsolatot Jézus hozta el nekünk?
Debrecenben már másik Bibliát használtok? Zsidótlanítottat?

Te, mint a nemzeti kereszténység prédikátora, miért nem válaszolsz erre harmadszor sem?
Tart még a reformáció Debrecenben, még nem döntöttek, lehet, hogy mégis Attila hozta a Tízparancsolatot a tarsolyában?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 12:53:25

@444:

"milyen kompetenciára gondolsz."

A vállalkozói kompetenciára: arra, ami megvan Sanyiban. Ami fűtötte őt már akkor, amikor meztelen nős kártyanaptárakkal seftelt az általános iskolában. A képesség annak felismerésére, hogy mi kell az embereknek és hogyan lehet előállítani azokat a javakat úgy, hogy többért lehessen eladni őket mint az előállításuk költsége.

"kiknek kellene vezetni a lámpaszerelőket?"

Vállalkozóknak.

"akik elvégezték az általános vezetőképzőt?"

press.princeton.edu/titles/11225.html

"azok a mindenkori politikusok."

A politikusok államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel) operálnak; a vállalkozók önkéntes beleegyezésen alapuló cserékkel (amelyek összessége a szabadpiac).

"a burzsoá diktatúr[a]"

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 12:54:48

@444:

"egy klasszikus szabad piaci modell az, hogy"

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

444 2018.03.17. 13:05:49

@neoteny:
na de akkor micsoda a klasszikus piaci modell.

444 2018.03.17. 13:06:19

@neoteny:
nem a totalitárius állam nélküli, hanem a klasszikus liberális.

444 2018.03.17. 13:06:46

@neoteny:
tiborcz nem vállalkozó?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 13:16:26

@444:

"tiborcz nem vállalkozó?"

Egy olyan vállalkozó aki a tökét tőkésítette.

444 2018.03.17. 13:59:42

@neoteny:
az első bekezdésben található körülírás egy (klasszikus) filozofikus dekonstrukció. ti. a leírásban nincsenek közjogi konstrukciók, vagy ha úgy tetszik, akkor politikai intézmények.

a mises intézet megfogalmazása alapján tiborcz akár klasszikus liberális vállalkozó. védi ő a magántulajdont. na ná, hogy védi. akadályt gördít a piaci verseny elé. csak akkor, ha az érdekei úgy kívánják. de az nyilván nem tilos. a többi vállalkozó is így csinálja. a közbeszerzések formailag és tartalmilag is jogszerűek voltak. nyilván lehetnek apróbb hibák. de melyik közbeszerzésben nincsenek. a sajtó és a vallásszabadságot nem sérti. a szabad kereskedelmet sem.

tiborcz egy ügyes üzletember, aki rögtön első tárgyaláson nagy értékű kedvezményt szerzett a vállalkozásokra éppen olyan lámpákra, amelyet lázár parancsnok szeretett volna hódmezővásárhelyre. és ezért van olcsó és takarékos közvilágítás. ami a "pisiteszten" is átment. és a miniszterelnökségen nem kötelesek utána járni annak, hogy ki kinek udvarol. és különben is, akkor még nagyobb részt simicska tulajdonában állt az elios, csak később került a miniszterelnök úr vejének közvetlen érdekeltségébe. aki egy ügyes üzletember. tárgyalásokkal elérte azt az engedményt, amit a többi üzletember nem ért el. ezek szerint ők az ügyetlenebbek. és a vesztesek politikai támadást indítottak magyarország ellen. durván beavatkozva a kampányba. megsértve magyarország külpolitikai szuverenitását. mi jön ezután brüsszelből. lövetnek?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 14:07:59

@444:

"az első bekezdésben található körülírás egy (klasszikus) filozofikus dekonstrukció. ti. a leírásban nincsenek közjogi konstrukciók, vagy ha úgy tetszik, akkor politikai intézmények."

Valóban, a klasszikus liberalizmus az államhatalmi erőszak (értsd törvények) minimalizálása mellett áll ki: csak az élet, személyes szabadság és magántulajdon védelmét tekinti az államhatalom legitim feladatának. Ezért (klasszikus) liberalizmus, nem pedig szocializmus.

"a mises intézet megfogalmazása alapján tiborcz akár klasszikus liberális vállalkozó."

A te nihilista-posztmodern féktelen fantáziálgatásaidban.

screpes 2018.03.17. 14:14:35

@DrGehaeuse:
Az orvbán váltás legnagyobb akadálya természetesen Orbán, és kiépült rendszere. De igaz, hogy Gyurcsány is az, akadálya a váltásnak, (miközben harcol is érte,

Janossz 2018.03.17. 14:51:06

@444: " és ezért van olcsó és takarékos közvilágítás. ami a "pisiteszten" is átment."
És ezért tudhatta meg a magyar nép, hogy választott kormánya második embere az utcai vizelés ősi nemzeti keresztény hagyományának ápolója.
"..durván beavatkozva a kampányba. megsértve magyarország külpolitikai szuverenitását. mi jön ezután brüsszelből. lövetnek? "
Nem fognak lövetni. Szépen visszakérik a pénzük, mely csalással lett elköltve (lopva).

Mi lesz az én kis kérdésemmel? Ki hozta a Tízparancsolatot? Csaba Királyfi?

444 2018.03.17. 16:55:54

@neoteny:
tiborcz nem vállalkozó? miért nem? volt egy terve keszthelyen a helikon szállodával. bement a bankba. azt bemutatta. és ott a bankárok azt mondták. istván, ejha, rég nem láttunk ilyen jó kis üzleti tervet. alig várjuk, hogy utaljuk a pénzt. nem akarna-e venni még néhány műemléket a környéken. mert hogy azok felújításra szorulnának. ahhoz is adnánk olcsó hitelt. az is öné lehetne. mire istván azt mondta. hmm. de. és a magyar állam nem gördített akadályt ez elé. mert hozott egy rendeletet, hogy privát műemléki felújítások adómentességet élvezzenek. az állam elhárított minden akadályt a tiborcz család gazdagodása elől. ilyen ügyes üzletemberek kellenek a balatonnak. csak simicskát ádit bassza szét az ideg. de ilyen a valódi verseny. a szabad piacon. ügyes üzletemberek.

444 2018.03.17. 17:12:23

@Janossz:
a jó isten adta a tízparancsolatot. és az a nemzeti keresztségben egy magyar reformált paraszthoz szólhat magyarul. egy luteránus svéd gyereknek lehet svéd. a zsidók számára természetes módon lehet zsidó.

Janossz 2018.03.17. 17:17:53

@444: "..a jó isten adta a tízparancsolatot."
Hibás válasz a :" Ki hozta? " kérdésre.

abdul hackeem 2018.03.17. 17:18:39

@444: a szabad piacon az állam elhárított minden akadályt a tiborcz család gazdagodása elől mert hozott egy rendeletet, hogy privát műemléki felújítások adómentességet élvezzenek.

Csak visszafelé sorrendben olvastam a mondataidat.
Vicces fiú vagy te.

Janossz 2018.03.17. 17:19:09

@444: " tiborcz nem vállalkozó? miért nem? "
Mert csaló. Papírja van róla.

Janossz 2018.03.17. 17:22:21

@444: " ilyen ügyes üzletemberek kellenek a balatonnak "
Meg az országnak. Csak ők hiányoztak, mint üveges tótnak a hanyattesés.

444 2018.03.17. 17:51:59

@Janossz:
egyesek cirill és csaba királyi legendáját rokonítják. tehát a cirill betűket is kulturálisan közelítik a hunokhoz és a magyarokhoz. a székely rovásírást természetesen. közel állnak a rúnákhoz. és ugye az elnevezés is hasonlót. a ró, rovás szavak hasonlóak. az óangol writan rokonítható. és ennek az eredeti jelentése az, hogy róni, rovátkolni.

nem látom be, hogy miért ne lehetne azt mondani, hogy errefelé is van rúna írás, csak úgy hívjuk, hogy rovás. az ír népet jelölő óangol "Iras" szót az angolok úgy fejtik meg, hogy a franciában "ire-ous" jelentése "bad-tempered". de a magyarban valami írástudó. és ebből lett az óír "Eriu" vagy "Erin". az írás és az erény. az angolok szerint ez azt jelentette, hogy "fat". tehát szerintük az írek rosszkedvű kövérek. magyarul írástudó erényes, arányos, aranyos emberek. a táncokban is hasonlóak.

keressük azokat a magyarázatokat, amelyek a kulturális erősítik. persze ezek lehetnek véletlen hasonlóságok is. van egy magyaros megfejtés, ami azt mondja, hogy az észtek eszesek, a finnek fineszes emberek. van egy finnegán kapcsolat. de az nem kizárólagos eredet.

csak ugye az akadémia bizonyos értelemben joggal azt mondja, hogy na jó, de így mindent mindenbe esetleg ne magyarázzunk már bele, mert ez így tudománytalan. a finnegán elmélet is tudománytalan. tehát nincs egy általánosan elfogadott formális-axiomatikus rendszer, egy modell, ami amiben leszámlálható, hogy a magyar és a többi nyelv milyen mértékben rokon. és ami alapján a magyar-finn kapcsolat sokkal erősebb, mint a többi. ami alapján azt lehet állítani, hogy a magyar és a finn egy ős nyelvcsalád. és az összes többi nem. ez a finnegán elmélet lényege.

a nyelvészet az lenne, hogy legyen ez a tízparancsolat. és ez alapján magyar és akármilyen nyelvi relációban az hasonlóság: ennyi.

de még ezek után is lesz a bölcseletben politika. van a cél szavunk. az ugye német ziel szóval összecseng. rendben mondja ezt németes. de a népfőiskola azt mondja, hogy ez a székely rovás írás cé betűjével függ össze. egy felfelé mutató nyíl. ez a cé: "↑". és népnyelvben a nyíl a "celő", "celőke", amivel céloztak. tehát a német cél eredete lehet akár az ősi "cé" rovás betű.

erre a németek mondhatják azt, hogy nehogy már a székely-magyar kultúrával keressük a kapcsolatot. a szászoknak sokáig ez nem volt büdös. most büdös, illetve néhány németnek. akik elutasítják a nemzeti kereszténységet. innentől kezdve ez egy irracionális vallásháború.

444 2018.03.17. 17:54:59

@abdul hackeem:
a neoteny nick ezt mondja klasszikus liberálisnak. lehetőség szerint kerüljön minden magántulajdonba és az tőkepiac ezt minden lehetséges eszközzel támogassa és az állam pedig minden akadályt gördítsen el ez elől. tiborcz család gazdagodása esetén pontosan ez történt. na de ilyenformán nem ők az elsők. és tartok tőle, hogy nem is az utolsók.

Janossz 2018.03.17. 18:03:24

@444: Én nem erről kérdeztelek. Hanem erről:
Mi hát a véleményed a református papról, aki miniszteri rangban úgy tudja, hogy a Tízparancsolatot Jézus hozta el nekünk?
Debrecenben már másik Bibliát használtok? Zsidótlanítottat?

Te, mint a nemzeti kereszténység prédikátora, miért nem válaszolsz erre harmadszor sem?
Tart még a reformáció Debrecenben, még nem döntöttek, lehet, hogy mégis Attila hozta a Tízparancsolatot a tarsolyában?

abdul hackeem 2018.03.17. 18:16:25

@444: Az NEM klasszikus liberális, hogy a TIBORCZ CSALÁD (és a többi haver) meggazdagodása elől hárítja el az akadályokat az állam. A Kovács, meg a Szabó család meggazdagodását pedig különadókkal és protekcionista törvényekkel szankcionálja.
Az NEM klasszikus liberális, ha a tőkepiac egy jelentős része a banki finanszírozási oldalról CSAK a tiborcz család (és a többi haver) számára kedvező.
Az NEM klasszikus liberális, ha a megrendelői oldalról is a tiborcz család (és a többi haver) kerül kedvezményezett pozícióba.

Tudod, az még elkeserítő, hogy kb. két és fél alatti kommentváltásotok (sic!) után Neotény-nyel, neked még ez jön le.
Sajnállak.

444 2018.03.17. 18:29:28

@abdul hackeem:
na de nem csak a tiborcz család volt az első, amelyik a tőkepiacon nagy összegű hitelekhez jutott. és az államok (egyesült államok és a többi állam) nem kizárólag a tiborcz család féktelen gazdagodása elől gördítette el az akadályokat.

a rendszerváltás óta mely családok kaptak nagy összegű hiteleket magyarországi bankokból? orbán csókosairól tudunk. és a többi?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 18:51:31

@444:

"orbán csókosairól tudunk."

Hát ez az: Tiborcz szó szerint Orbán csókosa. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 19:01:47

@444:

"tiborcz nem vállalkozó? miért nem?"

"a mises intézet megfogalmazása alapján tiborcz akár klasszikus liberális vállalkozó."

A te nihilista-posztmodern féktelen fantáziálgatásaidban.

Janossz 2018.03.17. 19:45:04

@444: " na de nem csak a tiborcz család volt az első, amelyik a tőkepiacon nagy összegű hitelekhez jutott. "
Viszont az első volt, melyről az OLAF jól dokumentáltan kimutatta, hogy közönséges csalók. Bűnszövetkezetben, állami segédlettel.

444 2018.03.17. 19:51:10

@neoteny:
mitől nem vállalkozó? mert segít neki az állam. a te nihilista-posztmodern féktelen fantáziálásaidban. lázár parancsnok nem is követi, hogy ki kinek udvarol. ő csak kiprivatizálta a közvilágítást. és tiborcz szállította a legjobb ajánlatot. mert ő alkudta ki a legnagyobb engedményt. egy ügyes üzletember. azon túl még a miniszterelnök úr lányának is a kedvese. a magánélet attól magánélet, hogy magánélet. mondta kósa lajos. és ugye ez is igaz. ahogyan minden tautológia. szóval a mises intézet körülírását követve mi a probléma? hja, hogy az állam és azzal összefonódó tőkepiac egyeseket hoz privilegizált helyzetbe. rendben. na de mikor volt a történelemben a tőkepiac mindenki előtt egyformán megnyitva? mi gátolja meg azt, hogy egyes családok unfair módon versenyelőnyhöz jussanak?

444 2018.03.17. 19:54:43

@Janossz:
meg előtte az olaf jól dokumentáltan kimutatta, hogy a siemens közönséges csalók. bűnszövetkezetben, állami segédlettel. meg úgy egyébként a strabag esetén is ki lehetne mutatni. és megannyi más esetben. de azért van a független főügyészség, hogy döntsön. polt péter fidesz tag volt ugyan. de most nem az. ez garancia a függetlenségre. a kormány alá rendelt ügyészség eleve garancia arra, hogy kormányközeli korrupciós ügyeket függetlenül elbíráljanak. vagy mégse? de ez is ugye így van a rendszerváltás óta. szóval a kérdés, hogy ez miért csak egyes esetben problémás?

Janossz 2018.03.17. 19:55:23

@444: "mi gátolja meg azt, hogy egyes családok unfair módon versenyelőnyhöz jussanak? "
Például a törvény. És még az erkölcs.
De azt már felszámolta nemzeti kereszténység. Szerinted.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 19:57:50

@444:

"mitől nem vállalkozó?"

"tiborcz nem vállalkozó? miért nem?"

"a mises intézet megfogalmazása alapján tiborcz akár klasszikus liberális vállalkozó."

A te nihilista-posztmodern féktelen fantáziálgatásaidban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 20:03:19

@444:

"mert segít neki az állam."

"hja, hogy az állam és azzal összefonódó tőkepiac egyeseket hoz privilegizált helyzetbe. rendben."

Tudsz te ha akarsz.

444 2018.03.17. 20:09:05

@Janossz:
milyen törvény? és miféle erkölcs? az etikát ugyebár az egyház diktálja. és a filoszemiták éppen azt mondják, hogy az egyházat és ebből következően bármiféle erkölcsöt ki kell zárni a közéletből. ez következik a trón és az oltár szétválasztásából. szóval miféle törvény az, ami tiltja, hogy a miniszterelnök lányának udvarlója árengedményt szervezzen egy gyártónál. és éppen ezzel egy időben kiírják a közbeszerzést. ilyen egy ügyes üzletember.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 20:12:02

@444:

"na de mikor volt a történelemben a tőkepiac mindenki előtt egyformán megnyitva? mi gátolja meg azt, hogy egyes családok unfair módon versenyelőnyhöz jussanak?"

Mikor volt a történelemben az, hogy minden gyerek egyformán meztelen nős kártyanaptárakat kapott? Mi gátolja meg azt, hogy a Sanyi-félék unfair módon versenyelőnyhöz jussanak már az általános iskolában?

444 2018.03.17. 20:15:45

@neoteny:
ha lámpák beszerzését steinhoff úr lányának udvarlója nyerte volna el, akkor mi lenne a helyzet?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 20:21:41

@444:

Steinhoff úr lenne a magyar miniszterelnök?

444 2018.03.17. 20:26:34

@neoteny:
na jó, de ugyanez a rendszer volt 2010 előtt is. csak akkor nem pont ezek a családok élhettek vissza a hatalommal. miért csak ebben az egy esetben problémás? és kiknek problémás? azok az ügyes üzletemberek, akiket ezzel háttérbe szorítottak?

miért volt 2010 előtt előtt fényességes liberális demokrácia és miért van sötét diktatúra? ami ugye a new york times értékelése. a magyar idők éppen fordítva látja. ki, vagy mi értékeli ezt objektíven. a transparency international a nemzetközi (?) pénzügyletek transzparenciájának élharcosa?

Janossz 2018.03.17. 20:50:13

@444: " szóval miféle törvény az, ami tiltja, hogy a miniszterelnök lányának udvarlója árengedményt szervezzen egy gyártónál. "

Miféle logika az, ha egy vidéki város polgármestere világítást akar korszerűsíteni, akkor nem a saját városa szakcégeit, vagy a szomszédos még nagyobb város szakcégeit keresi meg, hanem a főnöke vejét, akinek történetesen a világon soha semmi köze nem volt efféle beruházásokhoz?
Miféle erkölcs szerint ad neki megbízást kizárólagos módon úgy, hogy senki mástól nem kér ajánlatot, csak a vejkó hamisít rém trehány módon két kamu ellenajánlatot.

Sanyi most nem büszke rád. Azt hitte idáig, hogy te a helyi ipar, gazdaság szószólója vagy. Nagyot csalódott benned, hogy eladtad a lelked ilyen budapesti-felcsúti széltolóknak.

Kigondoltad már, hogy ki hozta el nekünk a Tízparancsolatot?

444 2018.03.17. 20:52:05

@neoteny:
tehát a probléma, hogy a miniszterelnök lányának udvarlója nyert (akkoriban talán még nem voltak házastársak). de ha annak a kertszomszédja, vagy az anyósának az ügyvédje, akkor mi a helyzet? nagy összegű hitelek és közbeszerzések mellett a nagy összegű vissza nem térítendő támogatásokkal mi a helyzet?

444 2018.03.17. 20:53:51

@Janossz:
a rendszerváltás utáni közbeszerzésekben mikor nyertek a helyi kisvállalatok?

Janossz 2018.03.17. 20:59:30

@444: Troll Uram! Ne kérdezz folyton vissza, ha nem tudsz válaszolni!
Ötödször kérdem tőled:
"Mi hát a véleményed a református papról, aki miniszteri rangban úgy tudja, hogy a Tízparancsolatot Jézus hozta el nekünk?
Debrecenben már másik Bibliát használtok? Zsidótlanítottat?"

Erre ilyeneket irkálsz itt:" az etikát ugyebár az egyház diktálja "

Csak kérdezel, válaszod soha nincs, semmire. Senkiházi troll vagy.
Jó éjt!

444 2018.03.17. 21:20:22

@Janossz:
a törvényt az állam diktálja. az etikát az egyház. a reformáltak azok, akik az egyházi vezetőket évszázadok óta választják. éppen a filoszemiták mondják, hogy utóbbi ne legyen része a közéletnek. ne legyenek választott egyházi vezetők és ha vannak, akkor azok ne szóljanak bele a közéletbe. ezt hirdetik a volt kommunisták és a nem-nemzeti liberálisok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 21:56:40

@444:

"ugyanez a rendszer volt 2010 előtt is. csak akkor nem pont ezek a családok élhettek vissza a hatalommal."

Így van: mások voltak az államhatalom birtokosai és nekik más csókosaik voltak.

"a new york times értékelése"

A New York Times nem egy klasszikus liberális álláspontú újság, hanem meglehetősen etatista-kollektivista. Mint ahogy a Washington Post is.

"ki, vagy mi értékeli ezt objektíven."

Az attól függ, hogy az "értékelés" melyik értelméről van szó. Azt, hogy Ádám vagy Béla magasabb, lehet objektíven (ki)értékelni: egymás mellé állítjuk őket, a fejük tetejére fektetünk egy egyenes lécet/rudat, és a léc/rúd lejtéséből megkapjuk az objektív választ a kérdésünkre. Viszont Cecília értékelése, hogy a magasabb fiú társaságát preferálja, már nem objektív hanem szubjektív értékelés.

Például azt, hogy egy ország politikusai-bürokratái mennyi kenőpénzt fogadnak el, (legalább is elméletben) értékelhető objektíven úgy, hogy megszámoljuk a kifizetett (elfogadott) kenőpénzek mennyiségét. És két ország ország objektíven összehasonlítható pl. az egy főre eső egy év alatt kifizetett kenőpénzek mennyisége (mértéke) szempontjából. Viszont az az iránti preferencia, hogy minél alacsonyabb legyen ez az objektív érték már szubjektív érték(elés).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 22:06:23

@444:

"nagy összegű hitelek és közbeszerzések mellett a nagy összegű vissza nem térítendő támogatások"

A nagy összegű _magán_hitelekkel csak neked van problémád, mert te azt hiszed, hogy azokból "unfair versenyelőny" származik.

Az összes többi probléma abból származik, hogy a "köz" nem a közt jelenti, hanem az államhatalmat (ill. annak birtokosait). A "közbeszerzés" nem a köz általi beszerzés, hanem a politikusok és a bürokraták általi beszerzés. A "köztámogatás" nem a köz általi támogatás, hanem a politikusok és bürokraták általi, a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) eltulajdonított javakkal történő támogatás.

444 2018.03.17. 22:10:36

@neoteny:
az elios ügyben nem merült fel az, hogy bárki is kenőpénzt fogadott volna el. hanem csak az, hogy egy kormányközeli gazdasági érdekkör összejátszott. de ha ez nem ennyire nyílt, akkor mi a helyzet? és ugye abban is lehet valami, hogy az olaf a jelentését választási kampányra készítette el. nem csak állítsuk meg brüsszelt, hanem állítsuk meg orbánt kampány is van. az irracionális hiszterizálás egyik szereplőtől se áll nagyon távol. (szándékoltan írok ilyeneket, mert próbálom megérteni a természetét.)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.17. 22:38:41

@444:

"az elios ügyben nem merült fel az, hogy bárki is kenőpénzt fogadott volna el."

És?

"egy kormányközeli gazdasági érdekkör összejátszott"

24.hu/belfold/2018/02/07/igy-csalt-orban-vejenek-cege-megszereztuk-az-olaf-jelenteset/

"abban is lehet valami, hogy az olaf a jelentését választási kampányra készítette el"

Hogyne; és trükkösen csinálták: a kormányzatnak küldték meg a jelentést, így a Szkülla és Kharübdisz közé pozicionálva a rezsimet. Ha az nem hozza nyilvánosságra a jelentést, akkor takargatnivalójuk van; ha nyilvánosságra hozzák a jelentést, akkor meg rontják a saját választási esélyeiket.

444 2018.03.17. 23:28:27

@neoteny:
a sajtó is naponta jutott újabb információhoz. hjó, persze ezt így csinálják.

444 2018.03.17. 23:31:54

@neoteny:
na de a sport. abban objektíven mérhető eredmények vannak.

rúddal szegely bubka nevű kiváló ukrán volt az, aki versenyben először átugrotta 6 métert. edzésen néha sikerült 6 méter 15 centi is.

az atlétikai szövetség a világcsúcs javításért pénzt fizetett. ugorjon egy nagyot? a francokat. a mindig csak 1 centiméterrel feljebb rakatta a lécet. (az elején "hülye" volt, mert két centit is emeltetett.) így csak 6 méter 14 centiig jutott szabadtéren, fedett pályán 6 méter 15 centiig.

ez erkölcsös? olyan nagyon nem. na de azt se lehet mondani, hogy erkölcstelen.

444 2018.03.17. 23:40:41

bubka a "citius altius fortius" elvet sértette. na 10 darab 1 centis világcsúcs javítás többet ért a piacon, mint 1 darab 10 centis világcsúcs javítás. mert kimentek a nézők a versenyre. kíváncsiak voltak, hogy szergely bubka ugrik-e a világcsúcsot. több volt médiaesemény. a reklám eladás. na de az olimpiai eszménye az, hogy gyorsabban, magasabbra, erősebben. és nem egy kicsit. hanem amennyire csak bírod. és ez sport objektív mércével. a "liberté, egalité, fraternité" elvébe ki mit lát bele.

444 2018.03.18. 09:28:39

@neoteny:
objektív mérések esetén sincs feltétlen igazságosság. mert kérdés, hogy mi legyen a mérce. bubka azzal, hogy a versenyeken nem ugrott akkorát, amekkorát csak tudott sértette az olimpiai eszményt. miközben ezzel még több médiafelhajtást, reklám eladást generált a szabad piacon.

bubka világcsúcsát azóta megdöntötték. egy francia fedett pályán 6 méter 16 centimétert ugrott. na de ez 1 centis emelés se igazságos. mert mi van ha valaki 616,5 centimétert is tudna ugrani. de fél centinként nem lehet emelni. így ha valaki ekkorát tud ugrani, akkor nem lehet világcsúcstartó. csak csúcsbeállító. és nincs joga fél centit emelni. vagy egy mikront.

persze távolugrás már "igazságosabb". mert ott ugye sehová se kell tenni a lécet. és a mérce folytonos. lehetne persze virtualizált rúd is. amit az ugrók sose vernek le. hanem digitalizáltak mérik az ugrás magasságát. de úgy elvész a rúdugrás sava borsa. az, hogy rezeg a léc.

és itt ugye fizikai mértékegységekről van szó. te abban hiszel, hogy mindenféle logikai szabályrendszer nélkül és fizikai mértékegységek nélkül kizárólag a pénzre alapozva mindennek az értéke kifejezhető. egyház nélkül. csak a piac segítségével. de mi lenne a pénznem.

az erste bank saját tőkéjé 16 milliárd euró. az otp saját tőkéje 1400 milliárd forint. de ez ugye valójában "semmi". csányi elfogadja azt, hogy erste bankban annyi pénz van. és a bécsi bankárok azt, hogy az otp kasszájában ott a rengeteg érték. ami ugyebár "semmi". de mit számít az. egy sajátos szabályrendszer alapján beírták a könyvbe a számokat. összeadták, felszorozták. és ennyi jött ki. bázelből leellenőrizték. de az fizikailag "semmi". ki, vagy mi garantálja, hogy mégis lehet otp vagy ertse bank kártyával vásárolni. az államok. államok se legyenek. szabályrendszer se legyen. anarchiában ki szabja a mértékegységeket. ki írja elő, hogy a csukát fonttal mérjék? vagy hogy a halászok a súllyal ne csaljanak. anarchiában a piac nem lehet közösségi jellegű. nincs vásárbíró. csak önbíráskodás és peren kívüli egyezségek. ez a nem-keresztény törzsi kultúra. ami virtualizált környezetben nem okoz különösebb problémát. a valóságban legfeljebb csak homogén társadalmakban működik. ahol mindenki lajos.

444 2018.03.18. 10:17:06

@neoteny:
a féktelen pénzkibocsátás inflációt eredményez ugyebár.

a filoszemita kormányok idején (németh, antall, medgyessy, gyurcsány, bajnai) az árak csaknem a tizenkétszeresére növekedtek. ezek a kormányok összesen 1077% inflációt teremtettek összesen 18 év alatt. az orbán kormányok 62% volt az infláció. ez 12 év pénznyomtatása. kevesebb pénzt nyomnak. családi, baráti, ismerősi körben osztják el. a többiek hogy csinálták? nagy összegű hitelekhez jutottak a magyar kisválallalkozások? a francokat. devizában adósították el a lakosságot. és a céljuk az volt, hogy termelő beruházásokat szinte csak a külföld eszközöljön. kiszolgáltassák az országot. orbánék ezt csak mérsékelten támogatják.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.18. 12:57:11

@444:

"te abban hiszel, hogy mindenféle logikai szabályrendszer nélkül és fizikai mértékegységek nélkül kizárólag a pénzre alapozva mindennek az értéke kifejezhető."

Helyesen: te azt fantáziálgatod, hogy én ebben hiszek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.18. 13:10:04

@444:

"a féktelen pénzkibocsátás inflációt eredményez ugyebár."

Helyesen: bármilyen pénznyomtatás inflációt eredményez.

"kevesebb pénzt nyomnak."

2010 és 2015 között kevesebb pénzt nyomtattak; de 2015 óta ismét beindították a pénznyomtatást.

d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-money-supply-m2.png?s=hungarymonsupm2&v=201803151736v&d1=19180101&d2=20181231

"devizában adósították el a lakosságot."

Helyesen: devizában adósította el magát a lakosság.

444 2018.03.18. 16:45:43

@neoteny:
hogyan nézne ki az anarchia brit kolumbiában? a köznép kivonulna az utcára. elégetnék a kanadai zászlót. elzavarnák a városi tanácsot és tartományi kormányt. és utána élne mindenki, mint marci hevesen?