1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.03.06. 10:56 HaFr

A jobbosok meglehetősen félreértik a nemzet funkcióját

Képtalálat a következőre: „magyar nemzeti kultúra”

A nemzet történeti képződmény, folyamatosan alakult ki -- ha a magyar nemzetet nézzük -- már a honfoglalást megelőző évszázadoktól. A Szent István-kori nemzet csak nyomokban hasonlított a maira, tele volt egymástól idegen etnikumokkal akár ha a honfoglalókat, akár ha az itt talált más kultúrájú népeket nézzük; és szemben a modern nemzettel, törzsi és a törzseken belül nemzetségi, családi és gazdasági alapon szerveződött. A mai értelemben vett nemzet nem létezett se politikai, se kulturális értelemben, sőt a magyar nyelv honfoglalás kori szerepéről sincsenek pontos ismereteink (az azonban biztos, hogy a magas kultúra előbb volt latin nyelvű és egyházias-univerzalista, mint magyar és népi-nemzeti, illetve a német civilizációnak közben folyamatos befolyása volt az uralkodó rétegekre, azaz semmiféle autochton fejlődésről nem volt szó már ekkor sem). A középkori magyar társadalom olyan mértékig volt plurális (egymást keresztbemetsző társadalomszervezési logikák helye), hogy az ma elképzelhetetlen.

Mit akarok ezzel nyilvánvalóvá tenni? Azt, hogy a magyar nemzet se a fejlődése során (amelyből megannyi fázist és hatást lehetne még ismertetni), se a nemzet mai értelmezésének elnyerése pillanatában (a XIX. század elejétől) nem volt homogén. Az, hogy a mai értelemben vett nemzetről (kulturális és politikai közösségről) egyáltalán beszélni lehet, a nemzetet képező nép kényszerű belátásának terméke azzal kapcsolatban, hogy a (nép) megmaradása, fejlődése és versenyképessége nem szavatolható más módon a feudalizmus után, a modernizáció korában, mint a közösségi együttműködés új szervezeti rendjében. A nemzet -- röviden -- a nép önfenntartásának aktuálisan legalkalmasabb keretévé vált az akkori Európában, benne Magyarországon. Ez a keret változik most meg, amit a nemzet esszencialista (öröktől vett lényegként kezelő) felfogása nem tud megemészteni, és ami még rosszabb: ezért erre nép- és közösségellenes politikát fűz.

Nem, a magyar nemzet -- főleg ennek mai, ismét etnicista, a miniszterelnök száján pedig rasszista fordulatot vevő kiadása -- nem szükségszerűen a legalkalmasabb fejlődési kerete a magyar népnek. Arról, hogy mennyiben az, vagy nem az, késhegyig menő, ám termékeny vitákat kellene folytatni a nyilvánosságban ahelyett, hogy mint ma, az ostobaság tengerárja lepje el a témát és vele a magyarok önreflexiójának megmaradt soványka talaját. Ami ma magyar politika címén folyik -- ahelyett, hogy közös ügyeink megbeszélésének platformja lenne --, az megbocsáthatatlanul terméketlen. Ebben a terméketlenségben a mélypontot annak a Fidesz-kormánynak az utóbbi nyolc évében értük el, amelynek éppen -- ha valóban jobboldali lenne -- a legnagyobb gondot kellene fordítania a nép kulturálisan önazonos beilleszkedésére a nemzetek közösségébe. (Mégis mit gondolnak, mi az ördög, ha nem ez folyik itt Szent István óta, amelyben az etnikai "homogenitásnak" pont annyi szerepe volt, mint Tiborcz István tehetségének a milliárdossá válásában?! A miheztartás végett: az etnikai homogenitás igénye éppenséggel a magyar Korona országainak - a magyar birodalomnak - a szétesését eredményezte, a nemzet etnikai programjához kizárólag kudarcok fűződnek, és most újra ezt az irányt vesszük fel, ami kizárja a produktív együttműködést Európa más országaival, hosszabb távon a régióban és már a saját eltérő kulturális csoportjaink között is -- vö. etnicista jobb versus cigányság, baloldal, kulturális modernség --, azaz a nemzet mai domináns koncepciója éppen a nemzet eredeti küldetése, a nép megmaradása és a versenyképességének megszervezése ellen hat!)

Röviden, éppenséggel szembe kellene nézni a nemzet funkciójával kétszáz évvel a mai fogalmának megszületése után, és újra kellene gondolni a nép, a magyar kultúra és a versenyképességünk felépítésének stratégiáit. De erre ez a teljesen más érdekű társaság nyilván nem képes.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8913718984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cinkes 2018.03.07. 10:25:57

@Ravasz Figyelmeztetés: A homogenitásról és a hasonló kultúrkörről: ma a liberális és a konzervatív emberek ellentéte egyáltalán nem ebbe az irányba mutat. Nem kellenek ehhez az egyenlethez arabok vagy cigányok sem. Mi történt? Megtanultak együtt élni. Itt egy szélsőséges példa: a liberálisok alapvetően értelmiségi emberek, hülyének tartják a melós, vallásos embereket. A konzervatívoknál szitokszó az értelmiségi és értékrendjük szerint csak is az a rend amit ők átlátnak, amit beléjük neveltek, így a liberális, szabadabb berendezkedést kártékonynak látják. Valahogy mégis sikerül egymás mellett élni régóta. Amíg a politika innen vagy onnan nézve nem küldi hadba a saját szavazóit addig béke van. Ezen kéne elgondolkozni.

2018.03.07. 10:29:56

@Szelid sunmalac: Soroljad. A magyar király alattvalóiként élő nemzetiségek állandó problémát jelentettek az ország történelme során. Mi magyarnak mondjuk őket, de ők azért ezt láthatólag másképp élik meg. Tudod: 'székely szarta a magyart' mondás, ami nekünk azért meglepő. Meg aztán így trianon után az önállóvá vált nemzetiségek nem akarnak valami vadul visszacsatlakozni, pedig megtehetnék. Nem lesz Szlovák-Magyar unió, az tuti.

zipe moha 2018.03.07. 10:34:52

Obán már elmondta ..csak kevesen figyeltek rá, pedig ebben igaza volt.
A kereszténység alapján (amin nem biztos, hogy keresztényhitet ért, hanem versus inkább koreográfiát hatalomtechnikai eszközt) tartható már csak egyben a magyarság. Különben széthullás van-ezt mondta.
Ha egy nemzetet az egymás mellet élö emberek személyes életben maradásuk szempontjából tartanak előnyösnek és vesznek részt abban hagyományosan..és tartanak fenn e miatt...akkor mára a sok ( évszázados) közös kudarc, amire a legutóbbi 29 is és az ebből származó előnytelen jövő csak rákontrázott erre.
Semmi közös nincs bennünk, egymás nem erősitjök hanem újabb kudarcoknak ágyazunk mindössze.. a nyelv is mára jelzéssé lett a használója azonositásra szolgál.
Érdemes 1904 -1908-es felvételeket dokumentumokat nézni a nagy magyar kivándorlásrol. Minden jelen volt már akkor is ami ma...csak a díszletek változtak...sem az emberek sem a motivációk.
Ettöl még lesz Magyarország, 2, 5 millió ember a magjakét megszervezett...és majd hoznak hozzá a távozó magyarok helyett más nációkat ( ahogy szokás). Csak a kérdés marad válaszolatlan, pontosabban ugyan az a válasz mint a múltban is volt..
Persze a legjobb az lenne, a XXI.században ..ha a 2,5 milliohoz egyből robotokat hoznának...lenne ám jólét és közös kultura rögvest..:)
Ez mind volt már..

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 10:38:35

@Zalai Béla:

Nem beszélhetünk multikulturalizmus, ha egy adott nemzeten belüli alidentitásokról van szó.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 10:48:03

@Zalai Béla:

"Egyébként a 19. századig a magyar nemzet nyelvében is pluralista, amikor is valamiért egyik elkorcsosult tájszólásunkat, az erősen elsvábosodott pestit kiáltották ki a háttérhatalmak "magyar" nyelvnek, uszkve tizenhárom-tizennégy millió magyarról kiáltva ki, hogy nem beszéli "helyesen" az anyanyelvét."

Ez tévedés.

A magyar nemzet magyar nyelvű, ami 1 nyelv.

S a modern korban szükségessé lett a sztendertizálés, aminek alapja egyébént nem Pest, hanem az ország északkeleti részének nyelvjárása lett.

Az már XX. századi jelenség, hogy miután Budapest átvette ezt a nyelvjárást, belső folyamatok alakultak ki, melyek a XX. sz. 60-as éveitől, a televízió diktátuma miatt, az egész országot budapestizálták, miközben az ellenállókat meg bunkónak minősítették.

Ez utóbbi természetesen fatális tévedés, de sajnos mára ez egy elterjedt mítosz. A mai magyar átlagember még a legapróbb eltérést a budapesti normától is bünteti.

Zalai Béla 2018.03.07. 10:48:10

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Szóval a nemzetfogalmat kulturálisan definiáljuk, a kultúrát meg a nemzet alapján. Tanítani kéne ezt a gondolatmenetet a petitio principii ideáltípusaként.

Szelid sunmalac 2018.03.07. 10:49:18

@Klesk: Oh, ebben egyetertunk. En nem is eroltetem ezt a nagymagyarorszagos-mindenki-magyar dolgot. Sot! Spec. en pont az ellenkezo polust kepviselem.

Zalai Béla 2018.03.07. 10:50:34

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A magyar nyelv természetesen egy nyelv, de nyelvileg nem homogén. Ha a nemzet homogenitása a nyelv homogenitásán múlik, akkor a magyar nemzet nem homogén nemzet. (Ami egyébként azért is nem meglepő, mert a természetes nyelvek egyike sem homogén, és a nem mesterségesen kreált nemzetkarakterológiák egyike sem mutat homogén nemzetképet).

zipe moha 2018.03.07. 10:54:22

Az Országot , a benne lakokat, szellemi-lelki értelemben újra kellett volna egyesíteni, hogy sors-közösségként tudjon az új kor kihivásoknak mefelelni. Erre a 89'-es évek után történelmi magyar lehetőség kinálkozott...ám ez elmaradt. Okai ( többek között), hogy az új magyar politikai osztály nem kiemelkedett..hanem kiemelték őket..és ők pedig egymást, majd jött a privatizáció amiben nem a közös hosszútávú érdekeket kellett fellelni, hanem a személyes rövid távúakat.Ezen olvasattal sosem volt probléma , igy a politika a nemzet megosztását, érdekcsoportokra bomlasztását juttatta érvényre..és tart ez a mai napig is.
Innentől már ismerős minden, nem lehet belőle más , mint ami lett..és ami abból lenni fog.

zokogjatok 2018.03.07. 10:56:03

@HaFr: Jah. Dél-koreából meg 80% fiatal akar elmenni. Mire következtethetünk ebből? Arra, hogy beixelni hogy "igen én el akarok menni", az könnyű.

soranews24.com/2016/01/28/seven-reasons-why-80-percent-of-young-south-koreans-dont-want-to-live-in-their-own-country/

Ehhez képest viszont a népek nem csak mennek, hanem jönnek is. A magyar migrációs ráta évtizedek óta pozitív, azaz több ember jött mint amennyi elment.

knoema.com/atlas/Hungary/topics/Demographics/Population/Net-migration-rate

Nevetséges ez a kivándorlással riogatás. Aki akar, menjen, nem erre szavazott mindenki, hogy lehessen cukrászdája Bécsben? Most döbbennek rá egyesek, hogy ha Bécsben van cukrászdája, akkor nem Budapesten lesz?

2018.03.07. 10:58:48

@Szelid sunmalac: Hát igen, én is többször gondolkodtam már ezen. Trianon minden magyarnak fájdalmas, gyakorlatilag emészthetetlen. A magyar helységnevek, a történelmi területen élő írók művei azt sugallják, hogy ezek valóban magyar identitású országrészek voltak. De ez fals, mert a tót, román, rác írók műveit, az ő hazafias érzelmű polgáraik nézeteit mi nem ismerjük, nem halljuk meg. Meggyőződésem, hogy ha Trianonnal nem vágják le a nemzetiségi területeket, a rendszerváltás után pont úgy kiszavazták volna magukat, mint Jugoszláviában az ott élő népek. Talán Trianon egy olyan embertelen belháborút és szörnyű gyűlölködést akadályozott meg, amilyet a Balkánon láthattunk. Fene tudja ezt utólag.

zokogjatok 2018.03.07. 10:59:41

@Cinkes: "A konzervatívoknál szitokszó az értelmiségi"

Ami leginkább az ilyen önjelölt, megmondóember értelmiségit jelenti, nem pedig a mérnökre, orvosre vagy a tanárra vonatkozik.

2018.03.07. 11:01:40

@zipe moha:
kié legyen a robot?

2018.03.07. 11:02:47

@zokogjatok: Mert rossz felosztás mentén minősítjük egymást. Nem úgy kéne, hogy ki a konzervatív, ki liberális, ki értelmiségi, ki munkás. Hanem úgy, hogy ki becsületes, ki tolvaj, ki értelmes és megfontolt, ki idióta. Az utóbbi típusú emberek egyenletesen vannak elosztva az előbbi polgárok csoportjaiban.

2018.03.07. 11:05:30

@Klesk:
az feltűnt, hogy trianon az első háborút zárta le? és abból következett egy második.

zipe moha 2018.03.07. 11:06:40

@444:
"kié legyen a robot?"...gondolom a globális értékláncoké...ilyennel magyar urak nem vesződnek...csak adózzanak a külföldiek akkor az mindenkinek jó...a robotnak meg mindegy..:))

2018.03.07. 11:06:44

@zipe moha:
meddig tart az Ország?

2018.03.07. 11:08:30

@zipe moha:
kié legyen a globális értéklánc? annak többségi tulajdonát hány család birtokolja a közel 10 milliárdos földkerekségen?

Cinkes 2018.03.07. 11:10:14

@zokogjatok: Szerintem meg inkább az alsóbbrendűségi komplexus miatt van. A komplexusos emberek kevésbé önállóak, így gondolkodásban kell a mankó amit a beléjük nevelt értékrend ad. Talán a boldogságot kellene mércének venni és akkor nem éreznéd sértésnek.

2018.03.07. 11:11:24

@444: Sose gondoltam volna. És mi robbantottuk ki a másodikat emiatt? Kemény...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 11:13:41

@Zalai Béla:

A nemzet alapja egy adott etnikum, mely azonban képes magához asszimilálni idegen etnikumúakat is. Azaz az kezdő alap a vérség, de nem az az alap mégsem.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 11:14:51

@Zalai Béla:

A nemzet homogén, hiszen zárt egység más nemzetekhez képest. Ahogy a nyelv is az. Ha nem így lenne, 1 nemzet és 1 nyelv lenne csak a világon.

Zalai Béla 2018.03.07. 11:20:27

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"az kezdő alap a vérség, de nem az az alap mégsem."

Szóval szerinted is alaptalan a nemzetfogalmad.

"A nemzet homogén, hiszen zárt egység"

homogén = "egynemű, azonos elemekből álló". Semmi köze sem a zártsághoz, sem az egységességhez.

"Ha nem így lenne, 1 nemzet és 1 nyelv lenne csak a világon."

Ha a nyelvek zártak lennének, nem használhatnád (például) a "homogén" szót sem.

arckönyv 2018.03.07. 11:20:42

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: szegény belgák, hollandok, kanadaiak és még sorolhatnám... az usa tuti a legszarabb hely lehet a világon, szerinted.

zipe moha 2018.03.07. 11:20:58

@444:
"meddig tart az Ország?"...ameddig a lelkek tartanak
Mert az Ország nem elsősorban a föld..furcsa nem?...hanem az emberek aki együtt lakják azt....
ha a lelkek elengednek..az Ország földrajzi hellyé válik
amin a betelepités csak sebtapasz a tátongó semmi elfedésére..
Meg kell kérdezni az Y és Z korosztályokat...elfogyott a lelkek közös kudarc-tűrő képessége...besokalltak az egymás mellett szellemi -lelki-anyagi értelemben jól élni képtelen emberek

a globalizmusnak könnyű dolga van..a magyarokkal is..orbán is csak átvezeti a köztes korszakot...jól ismerik az ezen a földrajzi térségen élő emberek tömeg-pszhioloiáját

Szelid sunmalac 2018.03.07. 11:23:58

@arckönyv: Oroszorszagrol nem is beszelve. Hat meg a volt SZU. Azt kulonosn utalja.

zipe moha 2018.03.07. 11:25:02

@Gabor Ventilla:
"Pofa be, és építsd, szépítsd, GAZDAGÍTSD azt ami megmaradt !"..
úgy illik, hogy a saját tanácsodat te magad is megfogadod...különös hangsúllyal annak első részére..jobban jártunk volna mindannyian..

2018.03.07. 11:25:42

@Klesk:
volt egy 10-es népszámlálás. azt állítani, hogy egy 20-as népszavazás vélhetően azzal közeli eredményt hozott volna. és nem azt, amit trianon. az első háborút lezáró békét a franciák és az angolok baszták el. és utána jött a második a németek vezetésével. ők a "nyugat".

arckönyv 2018.03.07. 11:28:05

@Szelid sunmalac: inkább csak az épelméjűséget utálja... :)

2018.03.07. 11:28:54

@zipe moha:
az ország tájak, városok, emberek.

2018.03.07. 11:30:54

@444: Ahogy én a történelmi Magyarország területén élő nemzetiségek és magyarok megoszlását nézem, szinte biztosra vehető, hogy egy népszavazás a kiválásról éppúgy szétrobbantotta volna az országot, mint Trianon, maximum a határok lettek volna minimálisan mások. Fenének se tetszik a békediktátum, de a Jugoszláv mészárlást látva én mégis inkább a relatív békés szétválást tekintem kisebbik rossznak. Az elbaszott első világháborús béke a mi esetünkben a legkevésbé sem játszott szerepet, mert abban a játszmában az európai nagyhatalmak egy nyomorult lapot sem osztottak nekünk. Az eseményeket nem tudtuk irányítani.

2018.03.07. 11:41:23

@Klesk:
de az nem tűnik fel, hogy trianon nem egy békés szétválás volt?

2018.03.07. 11:45:24

Magamat kell idézzem, mert nem figyeltél jól: "én mégis inkább a relatív békés szétválást tekintem kisebbik rossznak". És igen, ha megnézed a Délszláv háború poklát, a szlovéniai, boszniai, horvátországi, koszovói háborúk összes áldozatát, tragédiáját, menekültjét: nos AHHOZ KÉPEST a trianoni szétválás babazsúr volt.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 11:53:56

@arckönyv:

Hollandia nemzetállam. Az USA esetében ez kialakulóban van. A másik kettő nem nemzet.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 11:55:37

@Zalai Béla:

"homogén = "egynemű, azonos elemekből álló". Semmi köze sem a zártsághoz, sem az egységességhez."

Az egynemű nem jelent résznélküliséget.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 11:56:19

@Zalai Béla:

"Ha a nyelvek zártak lennének, nem használhatnád (például) a "homogén" szót sem."

A nyelvek közti áramlást kevered a nyelvek egységével.

werinter 2018.03.07. 12:03:48

A nép és a nemzet nem egy fogalom, a kettő bár hasonló mégsem ugyanazt jelenti.
A nép egy főként etnikai alapon szerveződő közösség, tehát itt elsősorban a származás, a genetika számít.
A modern értelemben vett (XIX. századtól) nemzet pedig egy országon (határokon) belül élő emberek összessége, akiket összeköthet származás, nyelv, kultúra, de csupán a közös kormányzat is.
Tehát a nemzet egy sokkal tágabb fogalom.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2018.03.07. 12:16:48

A magyar nemzet helyes definíciója: Tolvaj hazudozók fenn, csaló élősködő seggnyalók lenn:
index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/07/barki_utanajarhat_a_helyi_valasztasi_irodanal_hany_jeloltet_ajanlott/
Orbán aláírását esetleg nem hamisította valaki ötvenszer az ajánlóívekre?Amilyen a vezetés olyan erkölcstelen a magyar társadalom többsége is. Nemhiába vezetheti egy csaló maffiabanda már évek óta az országot. A választók többsége ezt tartja a saját magatartásával azonosnak. Ez a menő. Mint a viszkis éltetése. A tolvajok ebben az országban vannak elemükben, ez az ő hazájuk.

zipe moha 2018.03.07. 12:22:41

@444:
"az ország tájak, városok, emberek."...sikerült megfognod a lényeget..:))....pont illusztrálod a problémát magát..:)

nyilván , ahogy a korona sem fém és kövek, vagy a nemzet sem papir és toll+ nagyívű dumák sokasága..

ha a lelkek elengedik a kapcsolódást..a földrajzi hely marad csak beazonosítható..
és mivel mindössze most is csak képmutató diskurzust és állítás cunamit ömlesztenek egymásra a közösséget nem alkotó, egyéletes érdekeiket most épp ezen keresztül megvalósítani akaró emberek.. parttalanságot és meddőséget...és végső elidegenedést teremtünk csak ismét ..sokadszorra.
nem is érdekes, az egyéni-családi életstratégiák már mutatják a jövőt...közbe pedig azzal hulyitik egymást az emberek amiről ugy gondolják, hogy mások marra fogékonyak.. a magyar összes lehetősége mindig csak az maradt, hogy egymást csapják be...ez a játék addig megy amig van játékos...a Y-és Z generáció épp kijelenkezik...

ui: ugye tudod, hogy a nemzetezés az utolsó narratíva miután az alapjai 29 év alatt olyanok lettek amilyenek...simán dől bele a következő , de egyben utolsó birodalomba..ezúttal végletesen..
de addig is telnek a napok ..igyál egy jó teát és készíts be aprósüteményt...semmi sem múlik már rajtad

Zalai Béla 2018.03.07. 12:28:56

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
"A nemzet etnikai alapú közösség, mit nem értesz?"

Tökéletesen értem, hogy (szerinted) a nemzet etnikai alapú közösség. Csakhogy attól még, hogy egy sokértelmű és nehezen definiálható szót egy másik, sok értelmű és nehezen definiálható szóval magyarázol, nem mondtad meg, hol szakad meg a körkörösség az érvelésedben.

"Az egynemű nem jelent résznélküliséget."

Ezt senki nem is állította.

"A nyelvek közti áramlást kevered a nyelvek egységével."

Ha a nyelv egy zárt egység, nem enged meg (be- vagy ki-)áramlást. Ezt jelenti az, hogy zárt. Nem az egységgel van itt a baj, hanem a zártsággal.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2018.03.07. 12:31:32

Az ilyen fideszes aljadékoknak milliós miniszteri fizetésekért az a dolguk egész nap, hogy európa fővárosaiban ténferegjenek, aztán facebokozzanak?
index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/07/lazar_janos_facebookjarol_eltunt_a_becsi_video/
Nincs jobb dolga ennek a kreténnek videok feltöltögetésénél? Pesten is lehetne mutogatni lepratelepeket, ráadádásul magyar nemzetiek kezenyoma által. Mégcsak migráns se kell hozzá. Inkább azok felszámolsával foglalkozna ez a fideszes szarházi a menekültek helyett. Ki a faszomnak a minisztere ez a barom, az osztrákoké vagy a magyaroké?

DrGehaeuse 2018.03.07. 12:59:10

"A miheztartás végett: az etnikai homogenitás igénye éppenséggel a magyar Korona országainak - a magyar birodalomnak - a szétesését eredményezte"
Azért ehhez a "szétesés"-hez kellettek a Monarchián belüli népek erősen sovén etno-nacionalista (Cseh-Szlovákia) ill. pánszláv törekvései (Jugoszlávok), valamint a Román Királyság területrabló törekvése is, valamint a Franciák birodalomépítő álmodozása is (Románia mint francia domínium elképzelése). A szabadkőműves aknamunkát már meg se merem említeni (Benes, Masarik). Valamint az ország szétdarabolását - a magyar hadsereg szétzavarásával - katonailag lehetővé tevő Linder Béla és a 18-as "Népköztársaság" összes vezetőinek hazaárulása is sokat nyomott a latban

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.07. 13:11:38

@DrGehaeuse: mi volt az övék "sovénabb", mint a magyar? De a lényeg: ha ez egy l működő alakulat lett volna, akkor nincs az a romén-francia összeesküvés, amely szét tudta volna vágni

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 13:11:38

@Zalai Béla:

Nem igaz a liberális mítosz, hogy a liberalizmus kora előtt nem volt nemzet, erre akartam utalni. Egyszerűen a liberalizmus kitalált egy új, téves nemzetfogalmat.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 13:13:20

@Zalai Béla:

"Ha a nyelv egy zárt egység, nem enged meg (be- vagy ki-)áramlást. Ezt jelenti az, hogy zárt. Nem az egységgel van itt a baj, hanem a zártsággal."

A zártság nem abszolút. Minden egység változik, a nyelv állandóan változik, de amíg fenáll, zárt egység marad, mely szemmelláthatóan megkülönböztethető.

A járulékos elemek változása nem hat ki a lényegre.

DrGehaeuse 2018.03.07. 13:21:09

@HaFr: A sovinizmus mértékét az mutatja meg, hogy mekkora etnikailag színmagyar területeket (pl. Csallóköz) voltak képesek elcsatolni mindenféle valós indok nélkül.
A működőképesség tárgyában csak annyit: Mennyi ideig maradt fenn Csehszlovákia vagy Jugoszlávia az őket egybetartó kommunista diktatúra megszűnése után?

ijontichy 2018.03.07. 13:21:53

@maxval bircaman szereclőci szürke proletár: Lézer valójában - gondolva a jövőre - már "belülről bomlaszt" :-D
Ugyan mi van olyan elborzasztó azokon a bécsi képeken? Bécs pont az a sajátosan kozmopolita város, ami volt (egészen más módon kozmopolita, mint NYC, de kozmopolita). Mindegy, egyikben sem tudnám elképzelni huzamosabb ideig. De hogy leamortizálták volna a migráncsok? :-/

Ami fura, hogy a vityamarkecing nemcsak a határra, de a magyar agyakba is kerítést húzott. Felül a "paraszt" az egyrugós bevásárlóbuszra, amin a sofőr ugyanúgy tudja, ahogy én (évekkel ezelőtt, amikor otthonról havonta 2-3 alkalommal sógorékhoz jártam nagybevásárolni) melyik Aldi... izé HoferLidliMerkur... stb. ad épp kellemes akciókat (igen, a hétvégi zöldségleárazásig bezárólag!), oszt körbejár Bruck-Neusiedl-Neustadt vonalon. A "paraszt" meg örömmel bevásárol és konstatálja, hogy több maradt a zsebibe. Aztán hazajön és elmegy békamenetre ügetni, hogy "Viktor! Viktor! Nem leszünk gyarmat!" :-(. És ez a kettősség simán megfér a fejekben.

2018.03.07. 13:22:23

@HaFr:
attól volt sovénebb, hogy ők nyertek. amelyik sovénebb volt az nyert. ti. a háború ilyen műfaj.

Zalai Béla 2018.03.07. 13:28:10

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "Egyszerűen a liberalizmus kitalált egy új, téves nemzetfogalmat."

Ebből még nem következik, hogy a körbenforgáson alapuló nemzetfogalmad nem téves. Ellenben az elemi logikából következik, hogy az.

"A járulékos elemek változása nem hat ki a lényegre."

Most már igazán kíváncsi lennék, mi is akkor a magyar nyelv változhatatlan lényege?

2018.03.07. 13:35:00

@HaFr:
az angolok még mindig fenntartják a jogot, hogy bözsi mamának bármiféle joghatósága lenne a fél világ felett. és ezt majd megörökli károly herceg. tőle a vilmos. őtőle a kis györgy. ha valami közbejönne, akkor harry herceg. járják a világot. és ezeknek a kiváló angoloknak hajbókoljanak a népek. elég sajátos felfogás.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2018.03.07. 13:41:31

@DrGehaeuse: Hol ez vagyok, hol az. Néha unom már az orbánsegget, kezd keserűvé válni a benne lévő szar.

2018.03.07. 13:46:11

@DrGehaeuse:
az egyik szeredőci (szófiai) ez meg szereclőci szürke proletár.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.07. 13:46:43

@DrGehaeuse: persze, a multietni veszélyes, ha nincs semmi más -- mi viszont azt hittük, volt, plusz ma is visszaköveteljük, ami etnikai alapon nem illet meg, holott nekünk sincs más érvünk. Ez a baj.

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2018.03.07. 13:46:59

@444: Bözsi mamának már otthon sincs semmi joghatása, nemhogy a világon. Egy egyszerü bábfigura, akit lehet mutogatni, mint a tussaud figurákat. Ez még mindig jobb, mint mikor egy csuti törpegnóm, tulajdonképpen egy kis senki jogászfasz a parlamentben a haverjaira meg a családjára írja a törvényeket.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.07. 13:48:00

@444: nem tartanak fenn semmilyen jogot és az sem a Bözsi mamáé, hanem a Koronáé. Ez utóbbi joghatósága addig marad fenn -- ideértve Nagy-Britanniát is -- amíg a helyiek úgy gondolják

2018.03.07. 13:53:48

@HaFr:
vagy a korona klubbé.

ijontichy 2018.03.07. 13:54:26

@444: "az angolok még mindig fenntartják a jogot" Most hülyéskedsz? Bözsi mamának "de facto" semmiféle fennhatósága nincs. "Bözsi mama" egy intézmény (Juuj, csak nem debreceni intézmény, ezért aztán pöfujjj!!! mi?).
Például a kanadaiknak ez így jó, leszámítva a quebec-i bagázst, dehát azoknak semmi se jó - olyan franciák a szerencsétlenek. Ha nem lenne jó, tennének ellene. Bözsi mama & GB maximum csúnyán nézne rájuk.

arckönyv 2018.03.07. 14:01:00

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: nem sokat tudsz a világról... ráadásul a másik két nem nemzetnek mennyire szar már, senki nem akar odamenni, vagy ottmaradni, te ostoba segg.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 14:06:56

@Zalai Béla:

"mi is akkor a magyar nyelv változhatatlan lényege?"

Az önidentitása.

DrGehaeuse 2018.03.07. 14:07:27

@HaFr: Én egy szót se írtam le a "visszakövetelésről". A "szétesés" előtt igenis a csehek, szerbek és a románok voltak a leginkább sovének. A "szétesés" pillanatában (1918) a hazaáruló Károlyi és tettestársai éppenséggel semmiféle sovinizmussal nem voltak vádolhatók. Meg is kapta a magyar nép a jutalmat az ő "nemsovinizmusuk"-ért.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 14:09:07

@arckönyv:

Mi köze az odamenésnek a nemzethez? Az emberek a pénzhez mennek, nem a nemzethez.

2018.03.07. 14:10:21

@ijontichy:
ha nem lenne ilyen joghatóság, akkor például őfelsége titkosszolgálatai nem lennének összekapcsolva. annak azért van jelentősége a közéletben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.03.07. 14:21:57

@DrGehaeuse: hú, ez a 2018 ősze valószínűleg a magyar történelem legbonyolultabb, legsötétebb időszaka volt 1944 nyara-ősze mellett, nagyon nem lehet ezt kommentekben helyrerakni, még ha el is ismerem Károlyi gyenge voltát

ijontichy 2018.03.07. 14:28:53

@444: "annak azért van jelentősége a közéletben" A Sanyi túróüzemében? Lécci a hülyeséget hagyd magad mögött. A titokzatos szolgálatok általában össze is vannak kapcsolva, meg nem is. Ehhez "Bözsi mama" intézményének igen kevés köze van. Annál több a szakmabeliségnek. Netene tudtad, hogy a magyar titokzatos szolgálatok '90 előtt "össze voltak kapcsolva" a sógorékkal (is)? És baszki, képzeld, nem a FerencJóska koronája által!

Moin Moin 2018.03.07. 14:49:36

@Ravasz Figyelmeztetés: Egy adott emberi közösség, társadalom – „ország”, „nép/nemzet” – sikerességét vagy sikertelenséget nem a „homogenitása” okozza (a homogenitás, a gleichschaltoltság ebből a szempontból kifejezetten kontraproduktív), hanem az adott közösségre jellemző társadalmi stratégiák. Ezek nagyjából azokat a módokat jelentik, ahogyan egy közösség – vagy annak tagjai – célokat választanak és eszközöket használnak fel e célok elérése érdekében. Ezek a társadalmi stratégiák hosszú, több évszázados-évezredes folyamat „termékei” az adott közösségben – így már jóval azelőtt léteztek és működtették az adott társadalmakat, hogy azok „nemzetbe rendeződtek” volna a mai (vagy épp 19. századi) fogalmaink szerint.
Komoly elemzések folytak és folynak abban a tekintetben, hogy e társadalmi stratégiák közül melyik az, amely „a legsikeresebbé” teheti a társadalmat és meglehetősen erős bizonyítékok szólnak amellett, hogy a modern technikai civilizáció korában (amely nagyjából a késő középkortól tart mindmáig) a liberális-demokratikus piacgazdaságot létrehozó meritokrata társadalmi stratégia a „nyerő”. Ennek okai az alábbiak:
1.) Ez hasznosítja és szabadítja fel, engedi összerendeződni a leginkább az emberi egyéni kreativitást az emberi fajban genetikusan determinált spontán, célirányos kooperációs hajlammal.
2.) Ez bánik a leghatékonyabban a rendelkezésekre álló emberi és anyagi-technológiai erőforrásokkal, mert
3.) Ez képes a leginkább és a leggyorsabban az önkorrekcióra. (Így, ha egy elképzelés tévesnek bizonyult, más elképzelések kezdenek működni és nem pazarlódik több erőforrás a téves koncepció mentén.)
Mármost, ha végig tekintesz az általad felsorolt „sikeres nemzetállamokon”, akkor bizony az jön ki, hogy azok a társadalmak már jóval a nemzetállammá definiálódásuk előtt is sikeresek voltak –míg a „sikertelenek” már jóval korábban is vissza-visszatérő és a saját gondolkodásmódjukból szervesen következő problémákkal szembesültek. Itt arra sem hivatkozhatsz pl. a magyarok esteében, hogy „elnyomtak bennünket”, hiszen pl. a hollandokat is elnyomták, előbb a Francia Királyság, aztán a spanyol…

Szóval: a tények egyáltalán nem igazolják a koncepciódat (Orbánét sem); azok bizony a posztnak adnak igazat!

2018.03.07. 15:19:21

@Moin Moin:
és hol van a hatalmi központ? középfrankföldön ahol sportszert gyártanak, járműalkatrészt reszelnek. vagy frankfurban. ahol azt mondják, hogy a pénzen kívül mi a francnak termeljenek bármit is. ott csak fogyasztanak. hasonlítsd össze a majai és az oderai frankfurt hatalmi pozícióját.

ijontichy 2018.03.07. 15:35:53

@444: "és hol van a hatalmi központ?" Ennyire szeretnél bejutni egy Guldenburg... izé Bilderberg bulira? Nade egy sikeres túróüzemhez ott nem kapnál semmi jóféle écát. Gyanítom a magunkfajta nem is tudna onnan igazán jó infókat szerezni, max aprópénzre válthatókat. Akkor meg nem mindegy, hol van?

2018.03.07. 15:44:36

@ijontichy:
a középfrankföldiek reszelhetik a járműalkatrészt. erre lehet mondani, hogy a bajorok ügyesebben reszelnek. és mindkettő alá vetve frankfurtnak. ott nem kínlódnak a járműiparral. csak be kell kocsiba. a frankföldiek és a bajorok szépen alárendelődnek frankfurtnak. és ez egy hatalmi játszmában dől el.

ijontichy 2018.03.07. 16:19:45

@444: És ennek mi köze a túróüzem sikerességéhez? Egyáltalán, miért nem irsz bestsellert ezekről "izgalmas hatalmi játszmák"-ról, ha már a túróüzem nem muzérol? Az meg végképp érthetetlen, miért vagy képtelen kinőni ebből a "ki, kinek van alárendelve?" korszakból. Vedd tudomásul végre, hogy az magánügy. :-)

2018.03.07. 16:40:25

@ijontichy:
a túróüzemek túrót termelnek. és azt váltják be pénzre. a svábok termelik a zott márkajelzésű tejterméket. frankfurtiak ügyes üzletemberek. azt mondják, hogy mi a francnak. a túrót termelnek túrót. majd a pénz termeli a pénzt.

ijontichy 2018.03.07. 17:16:58

@444: Látod ez a lényeg: mindenki csinálja azt, amihez ért.
A kommunizmus (jelentsen ez bármit), majd esetleg megteremti mindenkinek a neki való helyet. De ez itt még csak kapitalizmus, szóval neked kell azt megkeresned. Ahogy azt 6. Lenin megaszondta: Tanulni, tanulni, tanulni! De sosem késő. Például a magyarok dakota úristenétől tanulni: Ha észreveszed, hogy döglött lovon ülsz, szállj le róla!
;-)

Zalai Béla 2018.03.07. 17:23:51

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "A nemzet egy adott etnikai alapú közösség."

Ez a definíció igaz az etnikai kisebbségekre, vagy éppen a nemzeti futballválogatottak szurkolói csoportjaira is.

"mi is akkor a magyar nyelv változhatatlan lényege?"
"Az önidentitása."

Feltéve, hogy a magyar nyelven kívül minden más nyelv is önidentikus, ezek szerint azt állítod, hogy minden nyelv lényege ugyanaz? Vagy tovább mész, és mivel minden létező önidentikus magával, azt állítod, hogy a nyelv lényege semmiben nem tér el az ebihalfing lényegétől?

Újabban valami elcseszett posztmodern, relativista liberális nemzet- és nyelvfelfogást propagálsz? Te magad vajon önidentikus vagy, vagy valaki más kommentel a neved alatt?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 17:51:31

@Zalai Béla:

Minden nyelv más, de mindegyik önidentikus.

Ahogy pl. a piros és zöld is szín, de mégse azonosak. Arisztotelészi szóhasználattaL: azonos faj, de más egyedi létező, vagy lehet akár azonos nemen belüli több faj is, most ebben ne mélyedjünk el.

DrGehaeuse 2018.03.07. 17:52:21

@HaFr: És mégis mozog a Freud! :)

DrGehaeuse 2018.03.07. 18:02:14

@HaFr: "Károlyi gyenge". Felmentés tornából az rendben is volna. De a hadsereg szétszélesztése a háború kritikus pillanatában, amikor már az összes szomszéd területszerző szándéka nyílvánvaló, az igenis HAZAÁRULÁS!
Mint ahogy az is ahogy a tohonya habsburgpárti arisztokrácia a végsőkig kitartott a K&K mellett szintén hazaárulással ért fel. A Cseh nacionalisták (akik ugyanúgy felesküdtek a K&K-ra) bátran és hezitálás nélkül követték el a legdurvább felségárulást az első adandó alkalommal, majd hazudoztak gátlástalanul magyarország szétdarabolása érdekében a tárgylások során. Sátoraljaújhely kettévágása a hajózható Ronyva folyót kijelölve határfolyónak, különösen jó példa a csehek hazudozására.
static.panoramio.com.storage.googleapis.com/photos/large/59486604.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2018.03.07. 18:05:24

@444:

"majd a pénz termeli a pénzt."

Ami ellen semmi kifogása sincs Irmuska néninek meg Böszörményinének: azért vettek Quaestor befektetési jegyeket az életük megtakarítását jelentő milláikból.

Zalai Béla 2018.03.07. 18:09:35

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "Mo. homnogén állam, nemigen vannak etnikai kisebbségek."

Leszámítva a lélekszámban 10% körüli etnikai kisebbségeket?

"Minden nyelv más, de mindegyik önidentikus."

Ezt én értem, de hogyan lehet specifikus a magyar nyelvben az önidentitása, ha minden nyelvre jellemző? És hogyan lehet valaminek olyasvalami a lényege, ami nem az ő specifikuma?

Ennyi erővel a magyar nyelvet bármikor le lehetne cserélni egy másik nyelvre, semmi probléma nem történne, elvégre a másik is önidentikus; a lényeget megőriztük, csak a járulékok (a magyarság) ment a kukába.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.07. 19:40:55

@Zalai Béla:

"hogyan lehet specifikus a magyar nyelvben az önidentitása"

Specifikus ennek az önidentitásnak a tartalma.

Zalai Béla 2018.03.07. 20:44:00

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: @Janossz: Nem beszélve arról, hogy ez a statisztika önazonosításra alapoz, és tudjuk jól, hogy vannak Mo-n kisebbségek, amiket sokan nem szívesen vállalnak fel. Arról nem is beszélve, hogy ez a fajta azonosítás köszönő viszonyban sincs bircaman nemzetfogalmával, amely ugyebár vérségi-genetikai első körben, kulturális és nyelvi második körben.

Vajon hány "cigány" etnikumúval vállalsz, bircaman, kulturális közösséget? És hányójuknak első nyelve a magyar becslésed szerint?

Zalai Béla 2018.03.07. 20:44:34

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "Specifikus ennek az önidentitásnak a tartalma."

Egész nap azon könyörgök, hogy ezt a tartalmat oszd már meg végre velünk, de kezdem feladni.

Janossz 2018.03.07. 20:49:21

@Zalai Béla: Add fel nyugodtan.
Ők sem gondolják komolyan.

Zalai Béla 2018.03.07. 20:58:47

@Janossz: Igazad lehet, csak a javíthatatlan optimista dolgozik ilyenkor bennem, hogy hátha egyszer szót lehet érteni velük...

2018.03.07. 21:38:03

@Zalai Béla:
csak ki ne derüljön, hogy az árpád-ház szittya volt.

2018.03.07. 21:48:48

@Janossz:
a cigány népesség aránya (debreceni egyetem php hallgatóinak 2010-13 közötti felmérése alapján) országos átlagban 8.8%.. területi eloszlása:
www.haon.hu/2018/02/kutatas1_.jpg

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 06:29:52

@Janossz:

Aki Mo-on kisebbségi, azok 90 %-a magyar is. Aazk ezek nem igazi kisebbségek.

Szemályesen érintett vagyok.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 06:34:04

@Zalai Béla:

A mo-i cigányok 90 %-a magyar anyanyelvű. S a legnagyobb részük magyarnak tartja magát. Ez sokkal inkább szociális, mint etnikai kérdés.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 06:34:50

@Zalai Béla:

Az, hogy a x nyelv magát különbözőnek tartja más nyelvektől.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 09:18:18

@Zalai Béla:

Magam is kisebbségi vagyok, ismerem személyesen a valós helyzetet. Egy időben még közéleti funkciót is elláttam, vallási vonalon, az egyik kisebbségi kötődésű történelmi kisegyházban.

Zalai Béla 2018.03.08. 09:37:34

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Vannak helyzetek, amikor pont az érintettség akadályoz meg abban, hogy valaki objektíven lássa a helyzetet. Nem kritikaként: mentségként mondom.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.08. 11:00:39

@Zalai Béla:

Van ilyen, de azt hiszem a mo-i ksiebbségek helyzetét pont egy kisebbségi jobban átlátja.

A kommumizmus alatt a magyar kisebbségek megsemmisültek, különösen Kádárék 1961-es, példátlan rendelkezése után, mely felszámolta egyik napról a másikra a TELJES kisebbségi iskolarendszert, s ez csak 1985-ben lett hatályon kívül helyezve.

Ma csak a legidősebbek beszélnek a kisebbségi anyanyelven anyanyelvként. Igen, van egy reneszánsz az utóbbi 25-30 évben, fiatalok igyekeznek visszatalálni őseik kultúrájéhoz. De ez már alapvetően arról szól, hogy magyar anyanyelvűek megtanulják őseik nyelvét.

Láss engem: én tudatosan visszakisebbségisítettem magamat, de bármit is teszek, az anyanyelvem csak a magyar. Igen, C2-es szinten beszélek bolgárul - mert tudatosan megtanultam, amiben szerencsés segítség volt az a körülmény, hogy a feleségem bulgáriai bolgár -, s MAJDNEM anyanyelvi a szintem bolgárul, de ez a "majdnem" szó hangsúlyos: ha nagy számokat kell összeadni, azt csak magyarul tudom csinálni, s verset olvasni is csak magyarul szeretek. Másban tényleg mindegy melyik nyelven van valami, egyformán megy, sőt sokszor mindkét nyelven elolvasom ugyanazt a mélyebb értés kedvéért (pl. Platón pártbeszédeit elolvastam direkt mind a 2 nyelven). De alapvetően az én családomban, rokonságomban a bolgár identitás nagyjából kimerült abban, hogy:
- máskor volt a Húsvét, mint a "magyaroknál",
- jobban szerettük a bolgár kajákat, mint a magyarokat (apám kedves szófordulata volt a "magyaros étel", ez nála a "rossz étel" szinonímája volt),
- semleges hozzáállás a magyar jelképekhez és sorskérdésekhez.

De egyébként magyarul beszéltünk csak. S a rokonság zömének bolgártudása mem haladja meg egy átlag magyar gimnazista angoltudását.

Vicces történetem pár évvel ezelőttről. Egy igazi bolgárral (azaz bulgáriai bolgárral) voltam a bolgár kultúrházban Bp-en. Aztán az illető elment, én maradtam, s a megkezdett beszélgetést folytattam az ottani emberkével, bolgárul. Aztán pár perc múlva, az emberke, "te nem itteni vagy?, akkor meg mit erőlködünk itt?" és gyorsan áttert magyarra.
süti beállítások módosítása