1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.02.08. 07:07 HaFr

Már visszafordíthatatlanul nő a lemaradásunk a világtól?

Képtalálat a következőre: „industrial robotics city”

Míg mi itt többségünkben megtaláltuk a világ magyarázó elveként Sorost, Brüsszelt, a migránsokat és általában magyar etnicista tudat univerzális koordináta-rendszerét, addig napról napra nő a lemaradásunk a versenyképes technológiák és iparágak abszorpciójában, nem beszélve ezek élvonaláról. Míg a rettenetes orbánista korrupcióra megnyugtató válasznak fogadjuk el a maffia politikai szóvivőinek primitív trollkodását az életünkben és nem lázadunk a magyarok mélységes megalázása ellen, addig a gyerekeink egyetlen lehetősége a civilizált életre az emigráció marad -- és aki felismeri ezt, az el is megy. Naponta követik egymást a hírek a harmadik világot -- pontosabban ennek a törzsi szintjén élő térségeit-- közelgető egészségügyi rendszerről, az orosz vidékét idéző falusi szegénységről, a politikai hazudozás és durvaság újabb nemzet- és erkölcsromboló fordulatairól, a kilátástalan kormányzati politikáról, amely trükkök és manipulációk ezrein keresztül tartja sakkban a választók relatív többségét. Mikor unja már meg ez a többség is?!

Aki egy kicsit is közelebb van a világban zajló valós fejleményekhez és a helyi értékén tudja kezelni a magyar rögvalóságot, az okkal aggódik a jövőnk elvesztegetése miatt. Őrült, felfoghatatlan ütemben gyorsulnak a negyedik ipari forradalomhoz köthető változások nem csak a legnyereségesebb kutatási-fejlesztési és innovációs környezetekben, a legversengőbb automatizálási és mobilitási iparágakban, hanem -- egyre inkább érzékelhetően -- az emberek mindennapi életében is a közlekedéstől a kiskereskedelmi platformokig. A még mindig összeszerelő -- illetve nyugati tőkén is legfeljebb ezzel exportképes -- Magyarország ostoba, cinikus urai azzal áltatják az ignoráns többséget, hogy mi diktáljuk a tempót, a V4-ek (vagy mi az ördög) "Európa gazdasági hajtómotorja" -- ami konkrétan nettó hazugság, blöff, kegyetlen tréfa, ahogy tetszik.

Magyarország konkrétan az EU egyik legelmaradottabb gazdasága, de nem ez a legfőbb baj, hanem az, hogy a trendek a legrosszabbak: GDP/GNI -- azaz hozzáadott érték -- növelésben, iparszerkezetben, a nemzeti tulajdon jövedelemtermelő képességében (a szolgáltatói szektor magyar kézben lévő része alighanem a legelmaradottabb a nyugati világban!), innovatív tudásban, K+F-ben és ennek alkalmazásaiban, szociális kompetenciákban, a politikai intézményrendszer minőségében stb. Ezek nem vuduszavak, hanem a lemaradásunk valós tényezői. Az ország átállítása az új típusú tudásra és képzési formákra nemhogy nem váltható ki az etnicista porhintéssel, de ha megtörténne, minden évben csökkenő produktivitással történhetne már csak, mert lassan elfogynak a helyek a jövő munkamegosztásának jövedelmező pozícióiban, és minden, amit a felzárkózás és az abszorpció -- azaz az ilyen pozíciók arányos részének elfoglalása -- érdekében tennénk, már most megkésett. Már csak az a kérdés, a kései alkalmazkodás vagy a végső lemaradás lesz a sorsunk: és ha ezek, akkor -- gyökeres ellentétben azzal, amit az etnicista propaganda állít -- az idegen tőkének való fokozódó kiszolgáltatottság. Ha ezek sem, akkor elfogy a tőke is.

Számtalan statisztika és tanulmány lát erről napvilágot folyamatosan, de ezeket lesöprik a hamisan beállított, egyébként is irreleváns makroadatokkal, amelyek maguk is fogyatkozóban vannak már, de még kitartanak a - nem szakmai - középintelligencia megtévesztésében. Elképesztő felelőtlenség, nemzetrablás és bitangság viszik a prímet a szomorú, szegény Magyarországon. A trend megfordítása koncentrált, kitartó, önmagában is innovatív munkát kívánna. Nem érzékelem ennek a kulturális, társadalmi, politikai forrásait. Hosszú távra értelemszerűen nem láthatok, de 20-30 évre a relatív (az élvonalhoz mért) folyamatos lemaradásunk borítékolható.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2313644656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

citromlány1 2018.02.09. 02:56:36

Naponta kéne a gazdasággal foglalkozni, minden ezen áll vagy bukik, a gazdaság nélkül az ország elhal. Bemutatni a fideszmaffia kormány nem kormányoz, hanem sodródik, propaHANTA minisztérium gülüszemüvel az élen köteles a szart besöpörni a paraván mögé és lufikra festett jó hírekkel szórakáztatni a népet. évi 30 plusz 100 milliárd közpénzből. Saját pénzünkön hülyítenek a gazemberek!!!
Az ellenzék meg bólogat és néha ingatja a fejét. Sőt néha azt mondja a gazdaság ok, az államadósság csökken stb.
Normálisak? Néha halkan azért kiderül: ez sem igaz.
Bejött 2010 óta 37% eu támogatás a GDP 16%-a nőtt és az ellenzék szerint is ok. Ami a megdöbbentő, még magát gazdasági szagembrónak tituláló egyén is ezt mondja. Most akkor ostoba kretén hülye, vagy beépített fideszes?
Nem veszik észre, támogatás nélkül a gdp esne. Multik termelik a GDP 70%-át, az export 80%-át, 18% létszámmal. Hol a magyar nemzeti gazdaság???????
.... Államadósság detto. 2010-ben 19,700 mrd, mára kb 27,000 mrd, és szerintük az államadósság csökken.
Na most jön a csavar: GDP arányosan! Mondják! Manyupot, adóemeléseket nem is mondom, évi 500 mrd elcsalása sem semmi, KT Kovács Á is elismerte, ennyit belefér a kálóba. Csak a GDP 16%-al nőtt az államadósság meg több mint 30%-al, hogyan is csökkent GDP arányosan ?? Ja hogy a matekhoz is hülyék, és nem veszik észre! Na de jó híreket kell közölni, minden áron, még azon az áron is: ha szembeköpik magukat és az ország egyre jobban sűllyed.
....Már Bulgária és Albánia van mellettünk, Románia is elhúzott. Jön a szöveg: MO eu motorja. Tényleg ennyi idióta ostoba gazember van az ország élén akiknek semmi sem drága, csak a hatalomban maradjanak, hogy többet lophassank!
Meddig tehetik????

jotekony koc 2018.02.09. 05:02:25

@444: Orbán volt a Liberális Világszövetség alelnöke.
Neki nem a liberálisokkal van vitája,
ahogy Sorossal sem, hiszen Soros fizetett alkalmazottja.

Orbán csak jártatja a száját, handabandázik és lop, ahogy a fajtája, amelyik rá szavaz.

És nincs Orbánon kívül másik politikai tábor.

Orbánon kívül a magyarok vannak, akik úgy élnek ebben az országban, mintha külföldön élnének.
Kitaszított, politikai képviselet nélküli magányos életutakat járnak, amikről tudják, hogy sohasem fogják bevenni őket a társadalmi életbe,
mert oda születni kellett volna.
Mondjuk felcsúti párttitkárnak.
Máshogy nem lehet bekerülni.

Úgy élnek a magyarok, Magyarországon, mintha idegenek földjén élnének. Beosztott szar melókban, szorosan bezárt szájjal.

jotekony koc 2018.02.09. 05:15:02

@citromlány1:
Ez egy pártállami diktatúra.
Az ellenzék semmit sem tehet, amíg nem áll mögé az ország egy emberként.

citromlány1 2018.02.09. 06:14:24

Egyébként absz jellemző az egész fidesz mekkora etikátlan geci banda: valójában két embernek köszönhetik, hogy így felfejlődtek, párt lett belőlük, pláne aztán vagyonosdtak..
Induláskor Soros pénzzel támogatott több fideszest , - aztán később is,- a fidesznek mint pártnak 100 milliókat adott, / hogyan adózták le akkor??? // aztán Simicska meg felépítette a későbbi működéshez szükséges gazdasági felállást., eközben nem felejtkezett el már akkor erősen a magánvagyont is szaporítani.
Elsőnek ellopták a székházat az akkor 860 millió volt. aztán jöttek a adócsalások Kayaibrahimizálások, stb.
És akkor ez a soha nem látott nagyságú gazember meg pont ezt a két embert kezdi ki a legjobban.
Ez olyan mint a szülőgyilkosság!!
Erre is képesek!!
Ocsmány alávaló gazemberek!!

citromlány1 2018.02.09. 06:21:54

@jotekony koc: Azt azért megtehetné, szakmailag sokkal jobban felkészül, nem tesze-tosza beszari bandához hasonlítanak, hanem fasza gyerekek lesznek!
Arról nem beszélve, hogy az elképesztő pocsék primitív, óvodás szintű fideszes hazudozásokat, sikerpropaHANTA kormányzást leleplezik, rövid tömör hatékony kommunikációval, nem amögé bújnak, kijelentik a a fidesz zseniális. hát nem az!
Ócska, hazug, csakhogy az ellenzék ezt is alulmúlja és nem veszik tudomásul: a választás sikere legalább 90%-ban a kommunikáción múlik.
A maradék médiát sokkal hatékonyabban kell kihasználn, de képtelenek, mert a médiások nagy része is ostoba buta.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.09. 06:38:04

@atomic power 1986DucaDuca: az itt leírtakból konkrétan egy szó sem igaz

jotekony koc 2018.02.09. 07:00:39

@citromlány1: Azt azért vedd észre, hogy azokkal az ellenzéki orgánumokkal, amikben hatékony kommunikáció és leleplezés folyt, már régen elbánt a fidesz.
Megszüntettek tévéket, rádiókat, műsorokat, újságokat, és embereket is.
Nem olyan egyszerű elérni a nagyérdeműt, ha egy fideszes média van már csak.

Te például hogyan érnéd el az ország lakosságát azzal a mondanivalóddal ?
Szerintem sehogy. És a többi embernek is pont ennyi esélye van rá.
Nincs az ellenzéknek több médiája, mint egy magánembernek.

atomic power 1986DucaDuca 2018.02.09. 07:58:48

@citromlány1:

"Nem veszik észre, támogatás nélkül a gdp esne."

Töltsd le az alábbi linkből az elerhető tanulmanyt:

www.gki.hu/language/hu/2017/04/01/a-gki-es-a-kpmg-kozos-tanulmanya-a-miniszterelnokseg-szamara/

Töltsd le az összefoglalót:

EUTE_makrogazdasagi_elemzesek_osszefoglalasa.pdf (pdf, 1.544 kb)

Ennek a 8. oldalan azt lathatod, hogy 2012 utan nem esett a gdp,hanem eu tamogatasok nelkül is növekedett, folyamatosan! Kék szinű vonal. Azaz nem lett volna recesszio!

"Csak a GDP 16%-al nőtt az államadósság meg több mint 30%-al, hogyan is csökkent GDP arányosan ?? Ja hogy a matekhoz is hülyék, és nem veszik észre!"

Az alabbi linket ha letöltöd a 105. oldalon a 12. sorban ezt talalod Magyarorszagról:

Level of gross debt (end of year) 2017: 72,6%. Akkor ők sem tudnak szamolni, ugye?

www.google.hu/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://ec.europa.eu/info/files/general-government-data-part-i-tables-country-autumn-2017_en&ved=2ahUKEwiJwcb3m5jZAhXNhrQKHciHBxgQFjAAegQIDRAB&usg=AOvVaw09Rho55ubMjGS9fF-NuUmH

citromlány1 2018.02.09. 08:43:21

@atomic power 1986DucaDuca: Vértes párszor volt a médiában, szerinte száguld a gazdaság, - aztán pár perc múlva amikor rákérdeztek mi is van az EU-s pénzekkel, akkor elismerte igen, amiatt van növekedés,- szerinte az államadósság csökken, stb.
1 .féléve többször hallottam, elképesztő baromságokat mondott, valszin helyezkedik már a következő fidesz érára.
Szóval 37% támogatásnál és 17 %-nál ha nem lenne támogatás mennyi lenne a növekedés?
Ha 2010-ben 19,700 mrd az adósság és most kb 27,000 mrd, manyup és egyéb évi kb szumma 1000 mrd-os csalás nélkül akkor az mitóta csökkenés?
Ne gyere a GDP arányossal, az egy baromság!
Még GDP arányosan is kamu: ha a GDP kb 17%-al nőtt - támogatással- és az adósság több mint 30%-al milyen matak szerint jön ki a GDP arányos csökkenés???
Satöbbi!!

A fideszvakhitű agyhalottaknak minden szart be lehet adni: lenyelik és tapsolnak.
Halkan kérdezem ha

citromlány1 2018.02.09. 08:47:14

@jotekony koc: Az a probléma mindenki ezt mondja, ami nem is igaz meg a baloldal saját magának köszönheti!!!
az egész média helyzetről maga a mostani ellenzék tehet, a fidesz ezek uralkodása alatt - 2002-06-10-ig,- építette ki a birodalmát, sőt ellenzékből még akkori kormánymédiát is be tudott záratni, - Napkelte,- ami nem kis impotenciára utal, nem fogták fel és azóta sem: a kommunikáción múlik a választás sikere, képtelenek felfogni, pedig pont az ide írógató-blogoló Lendvai Ildikó ismerte el vagy 10 éve: igen tudjuk nagyon rossz a kommunikációnk, javítunk rajta. Eredmény: még rosszabb!
Mostmár a maradék média is idóta, szarkenegető, ostobákkal tele, akárcsak az ellenzéki politikusok! Ezt nem lehet felfogni?
Ne gyere nekem hogy nincs média! VAN! CSAK AZ IS GYENGE, OSTOBA KRETÉNEKKEL TELE, MEGÉLHETÉSI SEJTHALMAZOK!!!

citromlány1 2018.02.09. 09:34:05

24.hu/fn/gazdasag/2017/03/30/magyarorszag-jobban-teljesit-az-unios-tamogatasok-nelkul-osszeomlott-volna-a-gazdasag/

Magyarország jobban teljesít?
Az uniós támogatások nélkül összeomlott volna a gazdaság

Az uniós támogatások tartották a víz felett a magyar gazdaságot az első, 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban. A támogatások nélkül csökkent volna a GDP és az ország nem került volna ki a túlzottdeficit-eljárás alól sem – írja a Napi.hu egytanulmány alapján, amit a Miniszterelnökség kérésére készített a KPMG Tanácsadó Kft. és a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A jelentés összegzésében szerepel többek között, hogy:
Az európai uniós források nélkül a GDP 4,6 százalékos növekedés helyett 1,8 százalékkal csökkent volna.
A fogyasztás 5 százalék helyett 11 százalékkal, míg a beruházás 2,8 százalékos növekedés helyett 31,3 százalékkal csökkent volna a 2006-os szinthez képest.
A foglalkoztatás 280 ezer fő helyett csak 105 ezer fővel emelkedett volna.

Ezzel párhuzamosan Magyarország versenyképessége az utóbbi 10-15 évben jelentősen romlott. A visegrádi négyek közül a World Economic Forum (WEF) 12 pillérből álló versenyképességi listáján 2006-ban 7 pillérben az első két helyen voltunk, és mindössze egy pillérben voltunk utolsók, ezzel szemben 2016-ban már egyetlen pillérben sem voltunk az első két helyen, és 10 pillérben az utolsó helyen állunk – állapítják meg a tanulmány készítői.
Mi voltunk a legjobban ráutalva az uniós támogatásokra
Azt is megemlítik, hogy az Európai Unió már az eredeti allokációs időszakban is több forrást nyújtott Magyarország számára, mint ami a GNI-ból és a szokásos kohéziós szabályokból adódott volna. Magyarország GDP-je azonban lassabban nőtt, mint a többi visegrádi országé, ezért végül GNI-ra vetítve a legtöbb támogatást kaptunk a régióban.

Ez rámutat arra, hogy a visegrádi országok közül Magyarország volt legjobban rá- utalva az európai uniós forrásokra: a korábbi eladósodásra épülő fejlesztési stratégia helyett az uniós támogatásra épülő fejlesztési stratégia lett irányadó, ez azonban a források 2020 utáni esetleges szűkülésével kockázatot jelent az ország számára – figyelmeztetnek.

jotekony koc 2018.02.09. 09:36:40

@citromlány1:
Én ezt nagyon másképp látom.
Hogy a szocik meg a liberálisok nem csináltak totális államot, ami kizárta volna a fideszes médiákat a médiatérből, azt tartom normálisnak.
Szerintem a hírszolgáltatás és a vitaműsorok meg a magazinműsorok és az újságok nem arra valók, hogy politikusok beléjük telepedve osszák az észt.
Hogy mégis ez történt, és már a szocik nyolc éve alatt is csak fideszesek ültek a stúdiókban és irkáltak hazugságokat, azt Orbán bandájának előző 4 éve indokolta, amikor már kormányra kerülve is a totális államot akarták kiépíteni a szabad sajtó elnyomásával.

Nagyon sok normális, pártatlan sajtómunkás vérzett el ezekben az években, és mindenhol megvolt az utódjuk, akit a fidesz tolt be.
Már tíz éve is megvan annak, hogy a média csak gúnycikkekben mutatja be a fideszen kívüli véleményeket és egyetlen baloldali, vagy liberális személyiség sem kerülhet országos nyilvánosság elé egy beszéddel, vagy egy programmal, de még egy akcióval, vagy felhívással sem.
Ne felejtsd el, hogy csak fideszesek mondásait olvasod napmintnap minden újság címoldalán szép fotóikkal, és ez nem azért van, mert az ország összes többi lakója nem tud mondásokat mondani a fényképével díszítve.

Nem némák a fideszen kívüli emberek, csak már 10 éve le vannak tiltva a nyilvánosságról.

Például egy ilyen embert, aki mégis bekerült a címlapokra elgázolt egy osztrák nyugdíjas, egy másik meg a tüntetésszervezés és tévésszereplés után került valahogy a vonat alá.

zipe moha 2018.02.09. 09:38:50

@citromlány1:

...szeretnék valamit a politikáról mutatni: ..az szdszhez hasonlóan az mszp_t az elit szép lassan lelépteti a színpadról... ( a társadalmi manipulációs képes képessége lecsökkent a többpártrendszer baloldalát mímelni szükséges szerepében hiteltelenné vált, "új" pantomimesre van szükség a rezsim ellenpontozás érdekében..)...az erre való előkészület folyamatos...dk/mszp koordinált jelöltállítás azt jelenti, hogy önként lemond az mszp 40 valahány egyéni indulási lehetőségről...ezt olyan teszi aki a márkanévtől meg akar szabadulni vagy le akarja cserélni...nyílván cserélni kell.
az mszp/pm a saját legoptimistább becslése szerint is mindössze 16 képviselőre számíthat abból 1!!+ db egyéni képviselő ( XIII.kerület)

...mivel mindenki látszik aki indulni akar... valószínűleg a gyucsány -féle dk lenne az "új baloldal"....remekül elbohóckodnának orbánnal még évtizedekig ( 50-esek mindketten...)...mert a kettő együtt mozog...orbán -gyurcsány -gyurcsány orbán...sok néphergelő narratíva ráfűzhető erre a projektere..

ui: a Népek is közbe tudnak szólni..ha okosak, kiejtik az mszpt..de a dk-t is..nem nehéz..:).....1DOLOG kell hozzá...NEM szavaznak a PÁRTLISTÁJUKRA...ekkor ez a 2 alakulat végleg távozik...mint az szdsz...

utána jön az utána..:)..de az már egy másik választás..:)

citromlány1 2018.02.09. 09:41:39

Ha USD-ben számolunk, akkor 2010 és 17 között csökkenés volt!!, szóval maradjunk annyiban, az biztos, a magyar gazdaság soha nem teljesített ilyen szarul 1946 óta.
Hab a tortán hol van a majd 8% -os dolgozói létszám növekedés okozta gdp növekedés, - sehol, mert kamu adat,- és hol van az az egészen torz összetevő megadva: a gdp 70%-át a multik adják, és az export 80%-át szintén a dolgozói létszám 18%-val.
Hol van a külföldről hazautalt pénz? Hát ez meg az ÁH- t javítja. ha nem lenne az minusz 8-10% lenne a 2010-ben átadott 3,6% helyett.
Az egész fidesz unortododx gazdaság egy nagy rohasztás, nem beszélve a nyugdíjrendszer szétverése, termelő beruházások elmaradása, stb. aminek nagyon káros hatása később mutakozik meg.
2010 óta semmi más nem megy mint szabadrablás és hazug siker propapHANTA kormányzás mert ténylegesen semmi, csak a dőzsihabzsi.
Szakértők szerint a fidesz évente 1500-2000 mrd közvagyont lop el.
PONT!

2018.02.09. 09:42:42

@jotekony koc:
hja, hogy orbán tulajdonképpen soros fizetett ügynöke. ne viccelj már. orbán egy ügyes hatalomtechnikus. akit soros pénzelt. orbán nem akart a pesti liberális zsidó értelmiség bábjává válni. ezért eltávolodott az szdsz-től. és a kijevi puccs után orosz mintára kiegyezett az izraelitákkal. a haszidokkal elsősorban. és most vágó istván azt mondja, hogy gyűlöli a kaftános, pajeszes, kalapos alakokat. ezek etnikai konfliktusok. mindketten zsidók. de ez egyik férfi, a másik nőágon. klánok és kládok viszálya. vallási-faji alapon szerveződő csoportok. törzsi csatározás. lassan mindenki mindenki ellen hadakozik. a hatalom környékén szinte mindenki valakinek a valakije. a magyar közélet olyasmi, mint a trónok harca. de egyébként az nyugat-európai, vagy és az amerikai közélet is ilyen. csak amerikában létrejött egy viszonylag stabil kétpártrendszer. ami azért most nem működik olyan nagyon jól. és nyugat-európában is létrejöttek a nagykoalíciók a "szélsőségesek" ellen. majd kiderül, hogy ezek mennyire eredményesek. kelet-európában győzelemre állnak a populisták. április 8-án orbán ha újra kétharmadot szerez, akkor mindent visz. persze ezek után simán beleszaladhat egy válságban és akár mindent el is veszíthet. és a másik forgatókönyv, hogy létrejön egy széles körű ellenzéki összefogás. létrejön egy "mi még nem kormányoztunk" pártszövetség: jobbik-lmp-momentum. ez a formáció valamint az mszp és a dk koordinálják a jelöleteket. és "demokraták" visszaszerzik a fővárost. persze ha ez a megállapodás 8 év alatt nem jött létre, akkor miért jönne 8 hét alatt. ezt majd meglátjuk. létrejöhet egy politikai patthelyzet. és ez esetben ez a játszma tovább folytatódik. de orbán ha ügyes, akkor le is mondhat. tessék kormányozzatok. ő több százezer embert tud utcára szólítani, a vidékkel együtt több milliót. akik gyűlölik az médiában tévesen "baloldalinak" és "liberálisnak", a plebs által tévesen minden elemében zsidónak mondott feltétlen nyugatbarát, a cigányokkal kapcsolatban pozitív diszkriminációt hirdető, a többséget és különösen a vidéket negligáló istentelen magyarellenes társaságot. amelyik nézőpontjából mindenki fasiszta, idióta, kripli, kretén, aki nem hozzájuk tartozik. orbán egy eszköz arra, hogy ezt a ceu-hoz és soros alapítványhoz kötődő csoportosulást szétzavarja. csak ez már nem csurka antiszemitizmusa. orbán hatalomtechnikai húzásainak következtében mindkét oldalon vannak zsidók. ahogyan a trónok harcában minden oldalon vannak lannister-ek. de filozófia egyik oldalon sincs. mindkét oldalon az elvtelenség uralkodik. a demokraták erre azt lépik, hogy ők egyezkednek a "náci" jobbikkal. az "antifasiszta" szanyi kapitány nem egyezkedik. a hit park kft. és a holland szélsőjobbal kokettál. elvtelenség uralkodik. az a kérdés, hogy milyen képeket vetítsenek a nézőgyerekeknek. kinek az emberei ülnek a titkosszolgálatokban. mit hallgassanak el előlük. ez így megy. április 8-án a nép majd szavaz valahogy.

citromlány1 2018.02.09. 09:43:38

És még 1 kis finomság ami soha senkinek nem tűnt fel:
.....Tessék mondani, ha 2010 óta olyan sok százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma, akkor ez miért nem jelentkezik a GDP-ben ezzel és a támogatásokkal már vagy évente kb. 8%-al kéne a gazdaságnak nőni!!!
..Az ellenzéktől miért nem kérdeznek rá, csak szajkóznak pár adatot. Totálisan lejáratja magát, szagember csak röhög ezeken a "félsikereken" a baj a paraván mögött!!
Tessék mondani, hol van az a különbözet ami a támogatás és növekedési kimutatások között van?
Ellopják! Pogátsa közgazdász szerint ez kb évi 2000 mrd.
„Mert növeli, ki elfödi a bajt” –- írta Illyés Gyula..

citromlány1 2018.02.09. 09:46:04

És a hab a tortán: Multik termelik a magyar gazdaság 70%-át az export 80-át- a dolgozói létszám 18%-val. Ez siker???
Hol a nemzeti magyar gazdaság, sehol a multik nélkül???
És van még rengeteg dolog amit nem vesz figyelembe.
.....Nem véletlen a régiós országok is kevesebb támogatással többel nőttek, húznak el mellettünk.

jotekony koc 2018.02.09. 09:47:42

@zipe moha:

Ha kiejtik az mszp-t, meg a dk-t, akkor miért nem ejtik ki a fideszt ?
Végülis a fidesz van kormányon.
Teljesen mindegy, hogy milyen pártokat ejtenek ki, ha a fideszt az ország lakói mindig megszavazzák.

Az ötven éves kor meg nem matuzsálemi, hanem normális dolgozó életkor.
Miért kellene kizárni az 50 éveseket a politikából ?
Zárd ki inkább a bűnöző pártokat, mint a fidesz.

atomic power 1986DucaDuca 2018.02.09. 09:51:14

@citromlány1:

"Szóval 37% támogatásnál és 17 %-nál ha nem lenne támogatás mennyi lenne a növekedés?"

Kiolvasható a KPMG-GKI tanulmany összefoglalojabol, a 8. oldalon talalhato grafikonbol. Kb. 5-5,5% realertekben 2012-2015 között. De te nyilvan nem fogadod el Magyarorszag vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társaságának a tanulmányat. Van egy rossz hírem:a HÉTFA Intézet is hasonló adatokat hozott ki. Mind a ket intezmeny agyhalottakbol áll, ugye?
Egyebkent a 2015-ig tartó unios költsegvetesi időszakban a közvetlen gazdasagfejlesztest szolgalo projektek aranya 15-16% volt. Ebben az időszkban a kormányzati célkituzese nem lehetett más, mint a források hazahozatala, a forrásvesztés elkerülése, mivel 2007-2010 között alig hívtak le ezekből. Az unios tamogatasok a penzügyi stabilitas megteremteseben jatszottak elsősorban szerepet, s nem annyira a növekedesben.

Egyebkent javaslom, hogy amikor a beerkező tamogatasokról irsz, akkor vedd figyelembe a merleg masik oldalat is! A kiaromlo erőforrasok nagysagat. Az emlitett idöszakban az unios tagsagi dij, a palyazatok önresze, az allamadóssagbol adódo kamatfizetesi kötelezttseg eleg jó kózelitessel megegyezik az unios transzferekkel, mely ebben az idöszakban erkezett.

A 2014-20-as ciklusban azonban nem ez a cél. A projektek at lettek alakitva oly modon, hogy megnöveltek a közvetlen gazdaságfejlesztést szolgáló projektek arányat 15-16 százalékról 60 százalékra.

"Ha 2010-ben 19,700 mrd az adósság és most kb 27,000 mrd, manyup és egyéb évi kb szumma 1000 mrd-os csalás nélkül akkor az mitóta csökkenés? Ne gyere a GDP arányossal, az egy baromság!"

A MANYUP-nak megfelelő összeg az elment az IMF-EU hitel visszafizetesere!

"Még GDP arányosan is kamu: ha a GDP kb 17%-al nőtt - támogatással- és az adósság több mint 30%-al milyen matak szerint jön ki a GDP arányos csökkenés???"

A GDP nagyobb mertekben nőtt, mint az allamadosság euróban!

Az államháztartás konszolidált bruttó adósságának változása euróban az EUROSTAT alapján (%, 2016/2010)
Cseho. 7,9 %, 4751.9 millió euro
Lengyo. 18,1 %, 34998 "
Szlo. 84,4 %, 10636,5 "
Románia 68%, 25540,7 "
Mo. 6,7%, 5237,7 "

Az államháztartás konszolidált bruttó GDP arányos adósságának változása az EUROSTAT alapján (százalékpont, 2016-2010)

Cseho. - 1%
Lengyelo. + 1,3 %
Szlo. + 10,7 %
Románia + 7,7 %
Mo. - 6,4 %
Ez utobbi számit a hitelminősítőknél és a befektetőknél, s ez a maastrichti kriterium is, nem a nominalis allamadossag!

GyMasa 2018.02.09. 09:59:59

@midnightcoder2:
..Mert nálunk is mekkora konkurenciája a MÁV az autópályának, különösen azoknál akik ki tudnak fizetni egy elektromos autót...
Ne az itthoni viszonyokat hasonlitsd a Kaliforniaiakhoz!
Raadasul, egy 600km/h-val szaguldo MAGlev, 2000HUF-ert Bp es egy tetszoleges videki megyeszekhely kozott, 30 perces utidovel bizony eros konkurenciaja lenne a MAV-nak.
Es, eros konkurenciaja lenne az autonak is, hiszen ma ezeket a varosokat tulnyomoreszt el lehet jo 2 ora alatt erni autoval (haztol-hazig), mig vonattal jo, ha 2-2,5 ora alatt elersz Bp-rol az adott varos palyaudvarara.
AMugy meg televan a net ilyen jellegu cikkekkel.
Kezdve azzal, hogy az alap Hyperloop koncepcio is meg elegge kezdeti stadiumban van, es a 2013-as bemutatas ota nem mozdult el tul sokat a megvalosulas iranyaba.

GyMasa 2018.02.09. 10:06:20

@David Bowman:
...de az EU el tudná érni, hogy az EU nagyvállalatok megfizessék az értéktöbbletadót, mégpedig ott, ahol az ténylegesen keletkezik...
Ott fizetik meg.
Az AUDI Ertektobblete Nemetorszgaban, a ceg penzugyi kozpontjaban "keletkezik".
Es az AUDI Nemetorszagban fizeti az adot.

zipe moha 2018.02.09. 10:07:46

@citromlány1:

...mutatnék valamit a politikából amit már észleni lehet: az mszp-t az elit lassan kivezeti a színpadról...ennek előkészülete folyamatos
a többpártrendszer baloldalát mímelni szükséges manipulációs képességét elvesztette, "új" pantomímesre van szükség .

az mszp-dk koordinált jelöltállítással az mszp önként lemondott 49 egyéni jelöltről...ilyet akkor kell tenni, ha márkanevet akar cserélni valaki vagy ki akarja vezetni a márkát...lassan
az mszp a számára legjobb kimenet esetében már csak 16! helyre számít...amiből 15 listás...1 egyéni képviselő( XIII.kerület)

mivel mindenki látható már aki indulni akar a választáson az "új" "baloldal" elit által kiosztott szerepe a gyurcsányé-a dk-é...orbán és gyurcsány együtt mozog...orbán -gyurcsány...gyurcsány -orbán...erre a bohóckodásra még sok néphergelő narratívát fel lehet fűzni a következő évtizedekben ( hisz mindketten 50-esek)

...ám szerencsére azért a Népeknek is lehet beleszólása, ha nem bohóckodni akarnak a következő évtizedekben...:)

ha okosan mérlegelnek a Népek,egyszerre kiejtik az mszp-t...de a dk-t is...ami nagyon könnyű...1 DOLOG kell hozzá...: nem szavaznak a pártlistájukra...az egyéni voks leadható érzelmi alapon...a pártlistás voks pedig ész alapján ...:)

ekkor ez a két alakulat kiesik a parlamentből...így megkíméljük magunkat a ránk váró évtizedes hergelés lehetőségétől...legalább is egy tényezője eltávolításra került

utána?...utána pedig utána lesz...de az már egy másik választás..

GyMasa 2018.02.09. 10:15:29

@David Bowman:
...Állam bácsinak épp csak annyit kell segíteni rajtuk, hogy versenyképesek legyenek...
Allambacsi beavatkozasa eppen csokkenti a versenykepesseget, mert csokkenti/megszunteti az adott vallalt keszteteset arra, hogy onmagatol versenykepesebb legyen.
...Ha nem teszi, becsukhatják a bótot....
Ha teszi, es megsen no a versenykepesseg, akkor is becsukhatjak a boltot, csak kesobb, nagymerteku allami tamogatas elkoltese utan.
Tehat ugyanoda ertel el, csak kesobb, es tobbe kerult az adofizetoknek.
...Szélnek eresztik a dolgozókat, oszt bezárhatják Dunaújvárost...
Gondolom, most a Dunaferr-re gondolsz!
Nos, az egy maganceg. Es, azt nem az "allam" fogja bezarni, hanem a tulajdonos, ha a ceg csak veszteseget termel, es a tulajdonos nem kivanja/tudja azt tovabb finanszirozni.
...Na, az kerülne csak sokba...
Hat, ha bedol a ceg, akkor az a tulajnak kerul sokba.
A magyar allamnak maximum adobevetel kiesese lesz, meg munkanelkuli segelyre lenne kiadasa.
Es, ez is csak akkor, ha a vasmuvet vegleg bezarjak, es beszantjak.
De, van egy gyanum, hogy ez a kiadas siman eltorpulne az eves huszenmilliard HUF_os veszteseghez kepest, ami a ceget erte az utobbi evekben

jotekony koc 2018.02.09. 10:20:18

@zipe moha:
Utána is Orbán fog uralkodni, ahogy előtte.

Mi változik az életedben, ha több ellenzéki párt lesz, vagy kevesebb éppen. Nem mindegy ?

citromlány1 2018.02.09. 10:20:25

@zipe moha: Soha nem szavaztam az mszp-re, de a fidesznél nincs rosszabb, ezért még arra is képes lennék, rájuk szavazzak.

citromlány1 2018.02.09. 10:29:06

@atomic power 1986DucaDuca: Ölég sok marhaság van benne.
:((

"A MANYUP-nak megfelelő összeg az elment az IMF-EU hitel visszafizetesere! "

Egy ilyen szöveg még az értelmesebb - kiragadott ez a hiba,- részt is lenullázza, ekkora marhaságot ritkán olvasni, -még igaz lehetne, - akkor is baromság mert totálisan más a szerepük a gazdaságban, összevonni-kapcsolatot teremteni ostobaság, olyan, mint Józsi bácsi sajtteremlő kecskéjét a Mátrában és Jani néni húdstermelő marháját az Alföldön párba állítani. kaja kaja, magyar gazdaság mind a kettő, és állat, állat, sőt tejet is ad.
Aztán???

zipe moha 2018.02.09. 10:29:16

@citromlány1: @jotekony koc:
utána?...utána pedig utána lesz...de az már egy másik választás.. ..ezt tudom mondani....és azt, hogy hatalmi vákuum keletkezik....a gőz már nem távozik annyi helyen a fazékból.. ami dinamizálni/ megújítani fogja a belpolitikát...más lehetőség híllyán..:)

atomic power 1986DucaDuca 2018.02.09. 10:33:25

@citromlány1:

Ha USD-ben számolunk, akkor 2010 és 17 között csökkenés volt!!, szóval maradjunk annyiban, az biztos, a magyar gazdaság soha nem teljesített ilyen szarul 1946 óta"

USD-ben szamolva nagyitoval kell nezni, hogy melyik orszagnak nem csökkent a GDP -je, ugyanis a dollar -euro arfolyam sokat valtozott abban az idöszakban, mégpedig az euro kárára. Ezert kell a reál GDP-t mézni!

Az államháztartás konszolidált bruttó GDP arányos adósságának változása (százalékpont, 2003-2009)

Cseho. 28,1 28,5 28,0 27,9 27,8 28,7 34,1
Mo. 57,6 58,5 60,5 64,6 65,6 71,6 77,8
Lengyelo. 46,6 45,0 46,4 46,9 44,2 46,3 49,4
Szlo. 41,6 40,6 34,1 31,0 30,1 28,5 36,3
Rom. 21,3 18,6 15,7 12,3 12,7 13,2 23,2

Cseho. 6 %
Mo. 20,2 %
Lengyelo. 2,8 %
Szlo. -5,3 %
Románia 1,9 %

Visegrádi hármak és Románia átlaga: 5,4 %.

Magyarország GDP arányos államadóssága 3,7-szer nagyobb mértékben nőtt 2003 és 2009 között, mint a másik négy ország átlaga.

Egy főre jutó GDP volumen növekedése 2003-2009 (%)

Cseho. 3,6 4,9 6,3 6,5 5,0 1,6 –5,4 össz. : 22,5
Mo. 4,1 5,2 4,6 4,0 0,6 1,1 –6,4 össz. : 13,2
Lengyelo. 3,7 5,2 3,5 6,3 7,1 4,2 2,7 össz. : 32,7
Szlo. 5,4 5,2 6,7 8,4 10,7 5,4 –5,6 össz. : 35,8
Románia 6,0 9,0 4,8 8,7 8,5 10,3 –6,3 össz. : 41,0

Visegrádi hármak és Románia átlaga: 33 %. 2,5 -szer több, mint a magyar növekedés. A magyar növekedés mindössze 40%-a volt a másik négy átlagának.
Mo. úgy halmozott fel 3,7-szer nagyobb államadósság növekményt, hogy eközben 2,5-szer kisebb mértékben növekedett.

Magyarországon minden 1 százalékpont GDP növekedéshez 1,53 százalékpont államadósság növekedés társult.
A másik négy országban átlagosan minden 1 százalékpont GDP növekedéshez 0.16 százalékpont államadósság növekedés társult.

Magyarországon minden 1 százalékpont 1 före jutó GDP volumen növekedéshez 9,5-szer nagyobb GDP arányos államadósság növekedés társult, mint a másik négy országban.

Tehát volt a mostaninal rosszabb idöszak is 1946 ota!

atomic power 1986DucaDuca 2018.02.09. 10:41:10

@citromlány1:

Ha figyeltel volna: nem azt irtam, hogy a MANYUP-ot egy az egyben atiranyitottak az IMF-EU adóssag törlesztesere, hanem azt, hogy ekkora nagysagrendű összeget kellett a magyar allamnak kifizetni, igy teljes a merleg.
Egyebkent, ne haragudj, de olyan dolgokat irkalsz, ami tanubizonysaga anak, hogy alapvető közgazdasagi ismeretekkel allsz hadilábon!
Nem is farasztom magam tovabb, mert nem lehet olyan szemellyel vitatkozni, aki alapvető adatokat ketsegbe von, legyen az EUROSTAT, KMPG, hitelminősítők, stb.

David Bowman 2018.02.09. 10:41:41

@neoteny: Az adómérséklés a támogatás. Enélkül a cég versenyképtelen lenne, és nem lenne semmi adóztatható bevétel.

jotekony koc 2018.02.09. 10:44:02

@zipe moha:

Milyen hatalmi vákuum ?
Az ellenzék nincsen hatalomban. Ha eltűnik, semmi sem változik.

Ha Orbán elpárologna a kiterjedt maffiájával, az lenne hatalmi vákum.
Orbán van hatalomban meg a fidesz. Nem vetted észre ?

David Bowman 2018.02.09. 10:44:05

@atomic power 1986DucaDuca: Ja., csak a GDP adat hamis. Valami érthetetlen módon ide számolják a multikat, holott itt nem fizetnek adót. Mondjuk sehol sem fizetnek.

David Bowman 2018.02.09. 10:45:34

@neoteny: Dehogynem. A megtakarított horribilis kamatfizetési kötelezettséget tőketörlesztésre lehet fordítani.

citromlány1 2018.02.09. 10:48:31

@atomic power 1986DucaDuca:
" Egyebkent, ne haragudj, de olyan dolgokat irkalsz, ami tanubizonysaga anak, hogy alapvető közgazdasagi ismeretekkel allsz hadilábon! "
Pont ezt írtam neked finoman, de akkor tényszerűen: hülye vagy a gazdasághoz, valamilyen hit vezérel, és nem látod a szemeden lévő hályogtól, ha valahol valakik pláne hülyeségeket mondanak-írnak. Nem látod a lényeget és nem látod az eredményt.
Na csá, agymosottakkal nem klavizok!

David Bowman 2018.02.09. 10:53:46

@Peter Götz: Nálunk jók az utak, és egyre jobbak. A fiam ingyen elvégezte a főiskolát egy hasznos és jövedelmező szakon, és most jó állása van. A menyem is. Rosszul lettem, elvitt a mentő, rendesen kivizsgáltak. Fél év múlva megint rendesen kivizsgáltak. Négy órát vártam a sürgősségin, nem kiírást találtam, mint a kanadai példában, hogy "igérjük, hogy két napon belül egy orvos fogja látni önt".
Egyszóval nem a zsemle lett kisebb, hanem a pofátok nagyobb.

David Bowman 2018.02.09. 10:57:30

@citromlány1: "Nem veszik észre, támogatás nélkül a gdp esne."
Nem támogatás, hanem szerény kompenzáció a szabad rablásért.
Ha nem lennénk az EU tagjai, csak a vámokon bejönne ennyi. Amúgy, ha NEKIK nem érné meg, nyugodj meg, nem is lennénk tagok. Ebbe még bele is nyugodnék, ha nem akarnák ránk erőltetni a nigráncsokat.

zipe moha 2018.02.09. 11:02:09

@jotekony koc: ..egy választással nem tudod leváltani az elitet...de ki tudsz húzni alóla 2 széklábat...érteni is kellene , hogy mi folyik..nem csak "fideszezni"...ami önmagában nem más mint egy márkanév mint a meky vagy a burgerking...és te ilyen helyeken szeretnél egészségesen étkezni??..:)

ui...avagy épp nem szeretnél, értem...de a kentucky még nem nyitott meg és nem is fog soha ha a monopólium tartósan fennáll..:) többet nem tudok tenni érted...:9

GyMasa 2018.02.09. 11:02:18

@David Bowman:
.. Az adómérséklés a támogatás. Enélkül a cég versenyképtelen lenne, és nem lenne semmi adóztatható bevétel...
Annak a cegnek be kell zarnia, es nem a Magyar allamnak tamogatnia.
Ha keptelen sajat erejebol megmaradnia piacon, akkor tonkre kell mennie.

David Bowman 2018.02.09. 11:03:24

@citromlány1: Mondj egy politikust a világtörténelemben, aki nem lopott. Ja. Adolf Hitler. Mondhatom, jól jártunk vele.

David Bowman 2018.02.09. 11:06:30

@GyMasa: OK, de legrosszabbul az állam járna. (mi) Bármekkorából 10% nagyobb, mint 0ból 0%. És még itt jönnek a kiadások. Munkanélküli segély, orvosi ellátás, telephely rehabilitáció, stb. Hentesbárddal nem lehet műteni.

David Bowman 2018.02.09. 11:15:01

@citromlány1: Ne légy ennyire negatív, mert csak a te közérzeted romlik tőle. Hidd el, Rogán Tóni attól még ugyanannyit lop. Én úgy látom, ez a pohár 2/3áig tele van. Ha ezeket felakasztják, boldogan fogom nézni, de addig is (életemben először) rájuk fogok szavazni.

zipe moha 2018.02.09. 11:26:18

@David Bowman: "...OK, de legrosszabbul az állam járna. (mi) Bármekkorából 10% nagyobb, mint 0ból 0%"
...nyílván nem így van...a piacon talpalatnyi üres hely nem marad szabadon...helyére olyan lép aki levonta a sikertelenségből adódó konkluziót...és javít! valamin...ha nem ő is elbukik, akár ugyan az miatt...
a tanulási folyamat ( mert ez az, csak keserves..)elkerülése a piacon életképtelenséget okoz....ha ez általános..akkor általánosat..

idehaza még a hazai vállalkozások előtt van a lecke...hogy a saját lábukon álljanak végre meg, ne a hazai-eu-s adófizetőkén európait közelítő bért fizessenek és európai közteher vállalást valósítsanak meg ( no napidíj..munkaköri leírással való trükközés etc)...tömeges csődök valószínűsíthetőek, ha nem annak a gazdaság teljes magyar része látja kárát..elkerülhetetlen és szükséges...és kapitalizmusban ez a normális működés egyik feltétele

David Bowman 2018.02.09. 11:29:14

"olyan lép aki levonta a sikertelenségből adódó konkluziót.."
Ja. Egykülföldi cég.
Az életbe nem tudsz annyi támogtást adni, amennyit a Daimler Benz kap a német államtól.Pl hogy elnézik neki, hogy sehol se fizet adót.

GyMasa 2018.02.09. 11:31:37

@David Bowman:
... OK, de legrosszabbul az állam járna. (mi)...
Nem. Szabad piacgazdasagban az allamnak a leheto legkevesebbet kell beavatkoznia a piacba, ugyanis minden beavatkozas torzitja a piacot.
Es ennek a beavatkozasnak kizarolag valami fontosabb cel erdekeben szabadna megvalosulnia, es inkabb csak kozvetett eszkozokkel.
(tehat, nem penzt, vagy adokedvezmenyeket kell adni a piacon szereplo cegeknek, hanem a befektetoknek, hogy azzal osztonozzek oket a SAJAT tokejuk minel hatekonyabb befektetesebe)
...Bármekkorából 10% nagyobb, mint 0ból 0%...
Ez csak egy szempont. Osszessgeben a "barmennyibol 10%"-nak nagyobbnak kell lennie, mint a tamogatasnak. Kulonben tarsadalmi szinten veszteseges lesz az uzlet, es csak annyit ersz el vele, hogy egy szuk, tulajdonosi reteg 2 ev helyett evente tud maganak uj A8-ast venni.
Raadasul, a piacnak sem jo, mert a mestersegesen eletben tartott, amugy versenykeptelen cegek erdemtelenul vesznek el piacot olyan cegektol, akiknek esetleg van - amugy eletkepes - uzleti strategiajuk, de a mestersegesen eletbentartott konkurencia csokkenti az o piacukat, es ezen keresztul a profitjukat.
...És még itt jönnek a kiadások. Munkanélküli segély, orvosi ellátás, telephely rehabilitáció, stb...
Ez azert eleg bonyolult dolog, ahhoz, hogy ennyire leegyszerusitsuk.
...Hentesbárddal nem lehet műteni...
Az biztos.

GyMasa 2018.02.09. 11:42:35

@zipe moha:
......nyílván nem így van..
Hihi! Beeloztel!
...idehaza még a hazai vállalkozások előtt van a lecke...hogy a saját lábukon álljanak végre meg, ne a hazai-eu-s adófizetőkén európait közelítő bért fizessenek és európai közteher vállalást valósítsanak meg ( no napidíj..munkaköri leírással való trükközés etc)...tömeges csődök valószínűsíthetőek, ha nem annak a gazdaság teljes magyar része látja kárát..elkerülhetetlen és szükséges...és kapitalizmusban ez a normális működés egyik feltétele...
En a kormany masik nagyon nagy bunenek tartom, hogy a NAV-on keresztul nem kezdett el alapos tisztogatasba a magya kkv-k kozott.
Ki merem jelenteni, hogy ma, Magyarorszagon a kkv-k legalabb 70%-at azonnali hatallyal fel kellene szamolni, hiszen keptelenek megelni a szabadpiaci korulmenyek kozott, es elszivjak a levegot a maradek 30% elol, akik emiatt szinten csak vegetalnak, illetve nem tudnak rendes tempoban novekedni.
(Tudom, Magyarorszag szegeny orszag, meg azt is tudom, hogy "jajj, mennyi munkanelkuli lesz itt, akkor, es hogy az mibe kerul "nekunk")
Viszont, ha az allam kitisztitana vegre a piacot, akkor a megmarado 30%-nak egybol 3x akkora potencialis bevetele lehetne, miutan eltuntek a zombi cegek.
AZ pedig mar azert a nyugat Europai szint kozeleben van.

zipe moha 2018.02.09. 11:49:33

@David Bowman: ...nézd ,valaki már elmondta mit lehet tenni egy ilyen helyzetben...a legnagyobb tekintélyű személy...Jézus Krisztus...

" ne halat adj...tanítsd meg őket halászni.."

..ám hogyan mondom meg a havernak vagy a sogor-komámnak , hogy én most éppen nem kibabrálok velük hanem halászni tanítom őket...

első körben ( még itt sem tartunk) azokkal a problémákkal kell foglalkozni amire hatókörünk van....utána hatókörünk lesz arra is amire tegnap nem volt..

mindenki elvégezte az összes leckéjét ( asaját leckéjét...)??...hozzá se kezdetek és nem is fognak a magánjelleget öltött közpénz garantálja nem csak a fennmaradásukat, de még a "profitot" is...

milyen profit ez??..hogy nem süllyednek szégyenükben a föld alá...

zipe moha 2018.02.09. 12:14:34

@GyMasa: ..az Állam nem "tisztíthatja" ki a piacot....de nem is akadályozhatja meg, hogy az természetes módon megtörténjen...

ha még is megteszi,egyrészt arra csak ideiglenesen és korlátozottan képes....másrészt az elsődleges- másodlagos költségeit magára veszi ekkor..mely végső soron az Államot akár ellehetleníti...volt már millió-billó trill pengó ezen a vidéken

a társadalmi -igazságosságba vetet hitbeli-erkölcsi -morális vetületeiről..mely legalább annyira romboló hatású, ha nem jobban mint a gazdasági... nem is beszélve..

David Bowman 2018.02.09. 12:22:46

@zipe moha: A kapitalizmus önmagában nem normális. (érdemei elismerése mellett)
A magyar gazdaság kissé hendikeppes a némethez nézve. Ezen kellene valamicskét mérsékelnie a kormánynak.

David Bowman 2018.02.09. 12:24:10

@GyMasa: A szabad piacgazdaság azt jelenti, hogy mi éhen döglünk. Kösz, nem. Az oroszlán is szabadon birkózhat a birkával.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 12:25:46

@David Bowman:

"Az adómérséklés a támogatás."

Világos: mint ahogy a rabló is támogat téged amikor nem rabol ki téged.

David Bowman 2018.02.09. 12:26:48

@GyMasa: Te csak a félig üres poharat vagy hajlandó látni. Én meg azt, hogy akik nem kényszerből nyalták a rabszolgatartóink seggét, azok rosszabbul csinálták. Ezeknél meg kilátásunk sincs jobbra.

GyMasa 2018.02.09. 12:29:40

@zipe moha:
...ha még is megteszi,egyrészt arra csak ideiglenesen és korlátozottan képes...
De, pont ez a bajom, hogy nem teszi meg!
A NAV-nak rendelkezesre allnak az eszkozei ehhez, megis rengeteg olyan vallakozo, es ceg van, akik akar evtizedek ota csak vegetalnak, negyedevrol-negyedevre, csak mindenfelel jarulekok nem befizetesevel elnek tul.
Es, erre mit lepett anno akormany?
Kotelezte a vallakozokat, hoyg legalabb a minmalber 2x-ese utan fizessek a jarulekokat.
Ahelyett, hogy a valodi beveteleket adoztatna, es egyidejuleg, 3-6 honapi turelmi idovel felszamolna azokat a cegeket, amelyikek mondjuk az elmult 1 evben nem fizettek az adokat idoben.
Nyilvan az elejen lenne nagy siras-rivas, de az mindig van.
Es az sem tarthato fenn tovabb, hogy megy a siras, hoyg "szar a magyar kkv-k termelekenysege".
...másrészt az elsődleges- másodlagos költségeit magára veszi ekkor..mely végső soron az Államot akár ellehetleníti...volt már millió-billó trill pengó ezen a vidéken...
AKkor nem kell a teljes gazdasagot egyszerre megreformalni.
Eleg kovetni a Pareto elvet. Fel kell allitani egy rangsort, valamilyen szempont szerint (legyen az a "legnagyobb elmaradt potencialis bevetel" vagy a "legnagyobb legkonnyebben megtisztithato szakma", tok mindegy, de celszeru azokat elore venni, amik a legnagyonn sporolast/bevetelnovekedest igerik, hogy jusson kesobb penz a tobbire. !), es elkezdeni a lista elso helyen allo cegekkel foglalkozni.
Aztan, amikor az a problema fel lett szamolva, akkor lehet foglalkoznia 2. helyen szereplo cegekkel. Es igy tovabb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 12:33:03

@David Bowman:

"A megtakarított horribilis kamatfizetési kötelezettséget tőketörlesztésre lehet fordítani."

Csak épp' nem fordítják arra.

Továbbá te meg atomic power 1986DucaDuca kétszer költitek el a megtakarított kamatokat: te tőketörlesztésre, ő meg "a gazdaság dinamizálására". Holott a költségvetés deficites, tehát az adósságállomány csak nő.

zipe moha 2018.02.09. 12:33:17

@David Bowman:
magyar gazdaság hendikeppes...igaz...ezen dolgozni azok feladata akik ki lettek staférungozva az Állam ( és az alávetejei) által az elmult 28 évben...és arra vállalkoztak, hogy ők lesznek a magyar kapitalisták...mi mindössze arról beszélünk , hogy bolond az aki lyukas vödörbe önti a vizet...hogy azért önti mert érdekelt , az ő vödre, azon már senki nem vitázik..ilyen az ember évezredek óta...viszont ha a víz másoktól megy erre a célra akkor azok is megjegyzik, hogy a " rendszerváltás véget ért" ideje megállni a saját lábakon...és visszaadni valamit azoknak akik eddig vitték a súlyt..

GyMasa 2018.02.09. 12:45:18

@David Bowman:
..A szabad piacgazdaság azt jelenti, hogy mi éhen döglünk...
Csak akkor "döglik ehen" barki is, ha sem a kormanyzat, sem az egyenek/cegek jotekonykodasa gondoskodik errol.
Illetve ahhoz meg az is kell, hogy az egyen ne legyen birtokaban semmil olyan tudasnak (es, vegsosoron szandekaban sem alljon semmi olyat elsajatitani), amit el tud adni a piacon, es azert cserebe bert kapjon.
Ilyen piacgazdasag nem tul sok van a vilagon.
Minden allam gondoskodik valamilyen szinten a leszakado emberekkel.
...Kösz, nem...
Semmi baj, ha nem tetszika szabad piac, hanem inkabb a kommunizmus, akkor el tudsz koltozni Eszak Koreaba, vagy Kubaba, vagy Venezuelaba!
Ott nem szabad piac van.
...Az oroszlán is szabadon birkózhat a birkával...
Igen, de hogy jon ez ide. A peldadban nem az oroszlan birkozik a birkaval, hanem ket oroszlan vagy ket birka egymassal.

David Bowman 2018.02.09. 12:46:15

@zipe moha: OK, kérem a javaslatokat. Gattyán Györgyöt miniszterelnöknek!

GyMasa 2018.02.09. 12:49:08

@David Bowman:
...Te csak a félig üres poharat vagy hajlandó látni...
Miert is, mert nekem van elkepzelesem arrol, hogy mit kellene maskepp csinalni, es az az elkepzeles az nem egyezik a teiddel?
...Én meg azt, hogy akik nem kényszerből nyalták a rabszolgatartóink seggét, azok rosszabbul csinálták...
MOst mirol beszelsz, nem tudom kovetni a szoviragaidat. Miert nem lehet leirni, hogy kikre gondolsz?
...Ezeknél meg kilátásunk sincs jobbra...
Nos, feltetelezve, hogy az "ezek" az most a fidesz, akkor igazad van!. jelenleg nincsen naluk olyan jobb, aki mondjuk kepes is lenne kormanyt alakitani.
De meg egyszer, nem vilagos, mire gondoltal.

David Bowman 2018.02.09. 12:51:56

@GyMasa: Inkább Jappánba, Szingapúrba, vagy Dél-Koreába. Beszoptad a "szabad piac" mesét, és azt se veszed észre, hogy szívóágon vagy. A szabad piac csak a leggazdagabbaknak jó, mindenki másra halálos. Először Nagy Britannia szövege volt, de ő maga nem gyakorolta. Utána az USÁé, bár ő maga akkora előnyben volt, hogy akár gyakorolhatta is. Aztán a fagyi visszanyalt. Szaud Arábia, Jappán, majd Kína kilóra megvette az Egyesült Állatokat. Harminc év tengődés után most kaptak észbe, és megválasztották Trumpikát.

GyMasa 2018.02.09. 12:52:38

@neoteny:
...Csak épp' nem fordítják arra...
Azert nem, mert, ha a hitelt torlesztenek belole, az az o rovidtavu politikusi erdekeiket nem szolgalna...
UGyanis a hiteltorlesztesre forditotto osszeget nem tudjak szetosztani a nep (de inkabb egymas) kozott, igy ha megis ezt tennek, akkor romlana a nep eletszinvonalrol alkotott kepe, ami ugye a kormany megiteleset is rontja egyben.
Meg, akkor is, ha hosszabb tavon ez szolgalna az orszga erdekeit.
Csakhogy a politikusok a legritkabb esetben nezik az "orszag erdekeit", sokkal inkabb a sajatjukat. (legyen az nepszeruseg, vagy a kozvagyon "köt" jellegenek a megszuntetese).

David Bowman 2018.02.09. 12:52:51

@GyMasa: "MOst mirol beszelsz, nem tudom kovetni a szoviragaidat. Miert nem lehet leirni, hogy kikre gondolsz?"
Gyurcsány alatt rosszabb volt. Most érted?

David Bowman 2018.02.09. 12:54:38

@GyMasa: " jelenleg nincsen naluk olyan jobb, aki mondjuk kepes is lenne kormanyt alakitani."
Na! Hát akkor?

zipe moha 2018.02.09. 12:54:52

@GyMasa:

...van ennek "piackonform" megoldása is.:)...ami a társdalmi igazságosságot és a valós piaci viszonyokat is szem előtt tartja..adjak ötletet?...adok.

én az tenném...hogy egy állami tulajdonú menedzsment-holdingot hoznék létre...kiváló aktív (akár fiatal..) szakemberekkel sőt külföldi menedzserek foglakoztatásával...másnaptól minden! szubvenció támogatás, annak minden formája megszűnne..

ha egy hazai vállalkozás megbicsaklik vagy megtorpan..ÉS megrendeli a menedzsment szolgáltatást...akkor a szakértők kiszállnak és ott támogatják meg ahol az szükséges annyi ideig ameddig szükséges...ha pénz is kell bele, akkor az üzletrész átadással jár...feljavítás, saját lábra állítás utána holding értékesíti az üzletrészt...pl.bevezeti a tőzsdére mondjuk azért hogy közkézen forogjon..( bárki részesedhessen az áldásból..:)

a legnagyobbaktól haladva az egyre kissebek felé nemzetközileg is profi cégek maradnának utána nyugatihoz közelítő bérszinttel, korrekt közteher vállalással...valós profittal...

ehhez a segítséghez fordulni önkéntesen lehetne...más viszont nem lenne..kb 3-5 év és 10-nél több valódi magyar multi hasítani más lokalítások GNI-jét..repatriálva azt Magyarországra...ezt nevezném hazafiasságnak..:)..nem a hablatyot

GyMasa 2018.02.09. 13:03:33

@David Bowman:
...Inkább Jappánba, Szingapúrba, vagy Dél-Koreába...
1., Ezek nem epen kommunista orszagok.
2., Sok sikert Japanhoz! Ott Gaijjinkent eleg keserves elet varna rad...
...Beszoptad a "szabad piac" mesét, és azt se veszed észre, hogy szívóágon vagy...
MIert, akommunista tervgazdalkodas az jobb, vagy valami feudalizmus, pallos-, meg az elso ejszaka jogaval, meg roghozkotessel?
Mostmar igazan kivancsiva tettel, hogy megis milyen orszagban szeretnel elni?
...A szabad piac csak a leggazdagabbaknak jó, mindenki másra halálos...
Nem, a szabad piac MINDENKINEK jo.
Neked is. Persze, nyilvan felteve azt, hogy a tudasod, es szakmad az van eleg ertekes ahhoz, hogy be tudj illeszkedni a szabad piaci folyamatokba.
EGy orvosnak/mernoknek/informatikusnak igenis jo a szabad piac, mert van lehetosege annyit kernie a munkajaert, amennyit szerinte meger az.
Nyilvan, egy senkihazi drogos, vagy egy gender szakon vegzett ember az szarul jar a rendszerrel, mert neki csak a szarul fizetett allami, vagy NGO-s munkak maradnak. Vagy a segelyek. Na, nekik valoban szivas a szabad piac.
...Először Nagy Britannia szövege volt, de ő maga nem gyakorolta...
Mit, a szabad piacot?
Mikor?
...Utána az USÁé, bár ő maga akkora előnyben volt, hogy akár gyakorolhatta is...
Akkor tehat fogalmad sincs rola, hogy ki, mikor gyakorolta, vagy ki nem a "szabad piacot", csak talalgatsz?
...Aztán a fagyi visszanyalt. Szaud Arábia, Jappán, majd Kína kilóra megvette az Egyesült Állatokat...
Nem csak az allamadossagukat vettek meg.
Ha azt kifizetne elviekben az USA; akkor semmi nem maradna naluk az USA-bol.
Ja, es a Ja_P_an az egy "p".
...Harminc év tengődés után most kaptak észbe, és megválasztották Trumpikát...
De "Trumpika" is tokes, aki a szabad piacban hisz.
AKkor most jo a szabad piac, vagy nem?

2018.02.09. 13:10:49

@zipe moha:
városi tulajdonú holdingokat lehet létrehozni. és vidékies klasztereket úgy, hogy a szakképző intézményeket (termelésben ipari és agrár) előzetesen feltőkésítik. ez a klasszikus német stadkreis és landkreis. és ez szerveződik kereskedelmi kamarába. és az állam felügyeleti szerepkörhöz jut.

David Bowman 2018.02.09. 13:16:21

"Nem csak az allamadossagukat vettek meg."
Meg a felhőkarcolókat, filmstúdiókat, a Daimler Benzet, és az összes tőzsde felét. Nem csodálkoznék, ha az Eifel torony is az övék lenne.

zipe moha 2018.02.09. 13:17:01

@GyMasa: ...a szabadpiac teória.....nincs szabad piac sehol sem...a szubvenciók, eltérítések verseny e folyik...ebben igaza van David Browmannak..és abban is hogy az így pénzügyileg -és politikailag meghekkelt "szabad piac" egyre kevesebbeknek jó...

ui: abban azért érdemes lenne konszenzusra jutni...főként az átlagos műveltséggel rendelkezők tömegének, hogy mi az ami történik, mi miért van így...agyon bonyolított narratíva , nehéz elbeszélni összefüggéseiben....de a kristályosodás a végkövetkeztetés iránya történő köznépi elmozdulás az utóbbi években felgyorsult...szerintem..

2018.02.09. 13:21:52

@GyMasa:
a kapitalizmus a szabad TŐKEPIAC. a bankok annyi hitelt generálnak, amennyit akarnak. és a versenyelőnyt annak adják, akinek akarják. így vállalkozó matolcsy ádi, aki sörgyárat vesz. de a heineken is így veszi a sörgyárakat. nem a serfőző mesterek ülnek az igazgatótanácsban. hanem kormányzati kijáró emberek, akik a multikat pénzhez juttatják. offshore működés, esetenként embertelen rabszolga munka. és ezt ellensúlyozza az állami pénzszórás a szegényeknek. államilag támogatott munkahelyteremtés. rendszer egyre kevésbé működik. a szabad piacnak a látszatát se lehet fenntartani.

zipe moha 2018.02.09. 13:24:13

@444: ki képviseli a magyar gazdaság, ezen keresztül a magyar emberek érdekeit az egyébb nációk és az ő gazdasági érdekeikkel szemben...ha a magyar kapitalisták nem akarják..vagy nem képesek tenni ami a dolguk...ha nem az ebből a célból (is)a nép által létrehozott Állam...aki köteles a leghatékonyabb formát megkeresni ezen feladata ellátásának érdekében...ez lenne a szervilis uram -bátyám mutyi??ami soha nem érne véget, csak mindig szoln a zene meg a tánc..és senki nem mondaná, "hogy ideje kimenni a piacra??több száz éves tapasztalata van ennek a nemzetnek...pont ugyan ebből..hova vezet?...mind tudjuk, te is..

GyMasa 2018.02.09. 13:29:10

@neoteny:
AZt meg hozzatennem, hogy ebben a leosztasban viszont az orszag azokkal jar jobban, akik minel kisebb mertekben novelik az adossagot, amig pl. a GDP novekszik.
Es, ebben special a mostani kormany jobb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 13:30:10

@444:

"a kapitalizmus a szabad TŐKEPIAC. a bankok annyi hitelt generálnak, amennyit akarnak."

Confusing Capitalism with Fractional Reserve Banking

mises.org/library/confusing-capitalism-fractional-reserve-banking

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 13:32:56

@GyMasa:

Igen, a kisebb veszteség jobb, mint a nagyobb veszteség.

GyMasa 2018.02.09. 13:44:42

@zipe moha:
...így pénzügyileg -és politikailag meghekkelt "szabad piac" egyre kevesebbeknek jó...
Szerintem jobb, mint a szocialista/kommunista vonal.
Es, tobbszor leirtam, hogy ez a szabad piaci modell egy idealis allapot lenne, ami nem fordul elo.
...ui: abban azért érdemes lenne konszenzusra jutni...főként az átlagos műveltséggel rendelkezők tömegének, hogy mi az ami történik, mi miért van így...agyon bonyolított narratíva , nehéz elbeszélni összefüggéseiben....de a kristályosodás a végkövetkeztetés iránya történő köznépi elmozdulás az utóbbi években felgyorsult...szerintem...
OK, akkor en kezdem:
Az en preferenciam ebben a temaban az alapvetoen szabad piac.
Nem tudok elkepzelni semmilyen erosebb korlatozast a magantulajdonban, mint, ami most is tortenik.
Leginkabb rettentes otletnek tartom a szocialista tervgazdalkodas minden formajat, es az elburjanzo allami tulajdon novekedeset.
Nincsenek ellenemre az allam szocialis szolgaltatasi, lehet ingyenes az egeszsegugy, az oktatas, minden.
Tisztaban vagyok vele, hogy a jelenlegi kapitalista vilagkep nem a legjobb mindnekinek, es nyitott vagyok ennek a megvaltozasara, de egyreszt csakis a fenti keretek kozott, masreszt pedig kizarva az eddigi kommmunista kiserletek barmelyikenek ujboli felmelegiteset. Azok ugyanis eddig minden egyes alkalommal csufos kudarcot vallottak. Mindig nyomor es nelkulozes lett a vege, egy jo kis elnyomassal, es rosszabb esetben emberek millioinak a halalval.

zipe moha 2018.02.09. 14:06:27

@GyMasa: ...egyetértek..még csak kiegészítést sem teszek...:)

GyMasa 2018.02.09. 14:13:26

@444:
..de a heineken is így veszi a sörgyárakat...
Ha ez a modszer a leg celravezetobb a profitmaximalizalashoz, akkor ezt fogjak tenni.
Senki nem tiltja meg a keszpenzes felvasarlast sem.
...nem a serfőző mesterek ülnek az igazgatótanácsban...
Ja, csak egy piaci alaponmukodo ceg igazgatotanacsaba nem akarkik jutnak el. Jobb esellyel fogsz ott talami egy kozgazdaszt a Yale-rol, mint egy CEU-s diplomast, aki ezzel: sierra.ceu.edu/search?/X%22CEU+Gender+Studies+Department+master+theses%22&b=&l=&Da=2014&Db=2014&p=&m=v&SORT=A/X%22CEU+Gender+Studies+Department+master+theses%22&b=&l=&Da=2014&Db=2014&p=&m=v&SORT=A&SUBKEY=%22CEU+Gender+Studies+Department+master+theses%22/1%2C41%2C41%2CB/frameset&FF=X%22CEU+Gender+Studies+Department+master+theses%22&b=&l=&Da=2014&Db=2014&p=&m=v&SORT=A&4%2C4%2C
szerzett diplomat.
...hanem kormányzati kijáró emberek, akik a multikat pénzhez juttatják...
A multik jussanak penzhez a piacrol. Ne adjon nekik semelyik kormany semmilyen penzt.
...offshore működés, esetenként embertelen rabszolga munka...
Az offshore az penzugyileg mukodik. A termelest azt "low cost" orszagokba helyezik ki.
DE te is megveszed orommel a kinai "rabszolga munjaval elkeszult iPhone-t, meg az akcios, 500HUF-os polot, ugye?
...és ezt ellensúlyozza az állami pénzszórás a szegényeknek...
Micsoda, hogy az allamnal a miltik "kijarnak" penzeket?
...államilag támogatott munkahelyteremtés...
Persze, legyen ilyen, de NE az allam csinaljon munkahelyeket, mert az rettentoen rossz hatasfokkal tortenik. Lasd a Kozmunkasokat.
AZ is mekkora "sikertortenet". Legalabbis, ugye a demokratikus oldalon nagyon ekezik.
Az allam teremtsen olyanjogszabalyi kornyezetet, ami tamogatja a vallakozasokat.
...rendszer egyre kevésbé működik. a szabad piacnak a látszatát se lehet fenntartani...
OK, szerintem ma tul koran elkezdtetk a kocsmaban a tul magas alkoholtartalmu italok fogyasztasat.
:-)

2018.02.09. 15:05:54

@GyMasa:
semmiféle szabad piac nincsen. van egy eladósodó világ. semmiből előállított hitelpénzből működő vállalatokkal. és ezek próbálják maguk alá gyűrni a gazdaságot. ez megy 1971 óta. így szopatták be a kádár rendszert. eladósították magyarországot úgy, hogy nem vásárolhatott meg akármit nyugatról. mert kádárék hülyék voltak. illetve fekete jános egy nyomorult hazaáruló volt. aztán antallt is beszopatták. aki az állami vagyont semmiért adta el. orbán volt az első, aki különadókkal állította helyre az egyensúlyt. de nem épült ki egy jól működő forintgazdaság. tehát ezt a politikáját kénytelen lesz tovább folytatni, vagy megbukik.

az, hogy te szabad piac hívő vagy és fidesz szavazó jól mutatja, hogy mennyire vagy képben. melyik országban élsz?

2018.02.09. 15:13:21

@neoteny:
marketing = free market
communism = totally free market
capitalism = free capital market

egyszer a kezembe nyomtak az utcán kezembe nyomtak egy palack coca colát. és mondtam, hogy nem kérem. és azt mondta a lány, hogy vedd már léci. és a fiú meg azt, hogy kisebb csomagolásban hozzák forgalomba ezt a szart ezek a szemetek. és most ezért kell osztaniuk. ezt mindenkinek elmondja. az ingyen üdítő osztás jó kis marketing volt a coca cola számára. ez a marketing. az ingyen piac. amikor csak marketing van, akkor az a kommunizmus. amikor a coca cola azt mondja, hogy mindenki igyon annyit, amennyit jónak lát. és mindenki ingyen dolgozik a coca cola számára a termelői oldalon. az a kommunizmus. a marketing is részben kommunizmus. illetve a kommunizmus valójában politikai marketing. a kapitalizmus az, amikor a tőkepiacot nem korlátozza semmi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 15:19:57

@444:

"marketing = free market
communism = totally free market
capitalism = free capital market"

Kényszeresen írt brutális idiótaság.

"egyszer a kezembe nyomtak az utcán kezembe nyomtak egy palack coca colát. és mondtam, hogy nem kérem."

www.youtube.com/watch?v=gAYL5H46QnQ&t=7

GyMasa 2018.02.09. 15:25:19

@444:
..semmiféle szabad piac nincsen...
INkabb azt mondanam, hogy neked nem tetszika szabad piac jelenlegi rendszere.
...van egy eladósodó világ...
Igen?
...semmiből előállított hitelpénzből működő vállalatokkal...
Mondjuk, nem egeszen a semmibol van eloallitva, de az igaz, hoyg mar nincs mogotte valodi aranyfedezet, csak az adott orszag (velt vagy valos) gazdasagi ereje.
...és ezek próbálják maguk alá gyűrni a gazdaságot...
Nem, Ök a gazdasag!
A "Maguk ala gyures" pedig csak egy szukseges velejaroja egy vallalat mukodesenek.
A Vallalatok celja a minel magasabb profit termelese a tulajdonosanak.
Ennek az egyik gatlo tenyezoje pl a szabad piac, es a piaci verseny.
Piaci verseny nelkul ugyanis a termekekarazasa elszakadhat a bekerulesi artol, igy a vallalat magasabb profitot erhet el.
...ez megy 1971 óta...
Joparszaz eve megy mar ez.
...így szopatták be a kádár rendszert...
Akit "beszopatnak" az vagy hagyja magat, vagy tul ostoba/naiv (dontsd el, hogy melyik)
...eladósították magyarországot úgy, hogy nem vásárolhatott meg akármit nyugatról...
Arra meg akkor is lett volna lehetoseguk, hogy piaci alapokra helyezzek a gazdasagot a tervgazdalkodas es foleg a szocialista jelleggel szemben, es akkor a talalekony magyar emberek megcsinalhattak volna a sajat eszkozeiket az importaruk helyett!
Es, akkor a hitel is az orszagon belul maradt volna, es a magyar GDP-t noveli inkabb.
... mert kádárék hülyék voltak....
Latod, ahogy irtam. Ebben egyet ertunk!
... illetve fekete jános egy nyomorult hazaáruló volt...
Nyilvan, megkapta erte az arat, amit akart.
MEgyo is kapott francia becsuletrendet.
...aztán antallt is beszopatták...
Mert o ishulye volt.
...aki az állami vagyont semmiért adta el...
Mert annak ellenere, hogy hulye volt, meg azon tul is hulye volt, mert nem fogta fel, hogy mekkora hulye, es nem okos emberekkel vette korul magat.
...orbán volt az első, aki különadókkal állította helyre az egyensúlyt...
AZert ez durva tulegyszerusites, ugye ebben egyetertunk?
VOlt ott am 3000 Mrd HUF-nyi MANYUP vagyon is.
...de nem épült ki egy jól működő forintgazdaság...
Hat, 7 ev alatt nem? Az FEL-HA-BO-RI-TO!
A briteknel meddig is tartott felepulnie?
500 evig?
Es, ott hanyszor raboltak ki a komplett orszagot?
Es, hany ev kommunista uralom volt?
Nem gondolod, hogy kicsit tulzott elvarasaid vannak?
...tehát ezt a politikáját kénytelen lesz tovább folytatni, vagy megbukik...
Azert az jobb lenne, ha kicsit vekonyabban fogna a ceruza a haverok eseten, de igen, ez IS egy modja a magyar nagytokes reteg letrehozasanak.
...az, hogy te szabad piac hívő vagy...
Azt, hogy miben hiszek, fentebb elolvashatod.
...és fidesz szavazó jól mutatja, hogy mennyire vagy képben...
Nem vagyok fidesz szavazo, 4 eve sem szavaztam, de meg az is lehet, hogy az iden megis elmegyek rajuk szavazni.
...melyik országban élsz?..
EU.

DrGehaeuse 2018.02.09. 15:26:34

@David Bowman: A devizahitelesek többsége tudna mesélni az orv-bán éra ragyogó gazdaságpolitikájáról.
A 6-700 ezer nyugatra távozott magyar 1/3-a amiatt ment ki mert a hazai fizetését elvitte a 2010-2013 közötti Matolcyzmus miatt legyengült forint hatására drasztikusan megnőtt törlesztőrészlet.

Isten ments hogy el-quro fletó vagy a D209-es kárpátmedence james bondja megyó még egyszer bármilyen hatalomhoz jusson. De ilyen veszély csak akkor áll fenn ha elég sok hülye szavaz a DK-ra.

Még a mostani MSZP se akarja visszahozni azt a töketlenkedő hantakormányzást mint ami 2002 és 2009 között volt. Ez csak az agymosottak rémálma.

Arról szó se lehet, hogy az ellenzék bármelyik erősebb pártja egyszerű többséget tudna szerezni. Ezt nem is akarja senki.

Viszont arra van reális esély, hogy a fityisz elvesszítse többségét és az ellenzék egy olyan nagykoalícióban kormányozhasson amiből fletót ki lehet (és ki is akarják) hagyni.
Az LMP-seknek van annyi eszük, hogy a lehető legjobb szakértőket vonják be a gazdaságot érintő kormányzati munka támogatására. Ezért egyedül az etrős LMP lehet a megoldás.

A 0 migráncs kérdés kb. 20-ad rangú probléma.

2018.02.09. 15:39:57

@GyMasa:
a pénz a semmiből van előállítva. van az "orákulum". ami oracle adatbázisok elosztott hálózata. és abban privilegizált üzemmódban bárkinek a számlájára írhatnak annyi hitelpénzt, amennyit akarnak illetve amit az államok (egyesült államok és a többiek) megengednek. és ezen túl a tőkepiac szabad. ezt beállíthatod, hogy ez szabad piac. a globális kapitalizmusnak annyi köze van klasszikus liberalizmushoz. mint a kommunista pártnak a szociáldemokráciához.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 15:45:47

@444:

"a pénz a semmiből van előállítva."

Confusing Capitalism with Fractional Reserve Banking

mises.org/library/confusing-capitalism-fractional-reserve-banking

GyMasa 2018.02.09. 15:52:39

@444:
..a pénz a semmiből van előállítva...
Nem papirbol van! (Illetve ujabban mar inkabb muanyagbol, mert az jobban birja a strapat.
...van az "orákulum". ami oracle adatbázisok elosztott hálózata. és abban privilegizált üzemmódban bárkinek a számlájára írhatnak annyi hitelpénzt, amennyit akarnak illetve amit az államok (egyesült államok és a többiek) megengednek...
Huuu, de izgi KonTeo! Meselj meg? A gyikemberek, vagy a Chemtrail van mogotte?
...és ezen túl a tőkepiac szabad...
Soha nem allitottam, hogy szabad.
Ezt csak te kepzeled hozza.
...ezt beállíthatod, hogy ez szabad piac...
Mondtam mar, hogy nem tiszta szabad piac, de a kommunista tervgazdalkodastol igen messze all.
...a globális kapitalizmusnak annyi köze van klasszikus liberalizmushoz. mint a kommunista pártnak a szociáldemokráciához.
Szerintem kevesebb.
Igen, mindenki tudja, hogy az alma az nem körte...

GyMasa 2018.02.09. 15:53:37

@GyMasa:
..Nem papirbol van!...
Pontosabban:
Nem, papirbol van! (

2018.02.09. 15:53:46

@GyMasa:
melyik országban élsz? írország?

2018.02.09. 15:59:26

@GyMasa:
szerinted az eximbank hogyan helyezte ki a hiteleit? és mennyi betétet gyűjtött? szerinted az írországban a bankok mennyi betétet gyűjtöttek? és mennyi hitelt helyeztek ki?

A) kevesebbet, vagy legfeljebb ugyanannyit. (ez lenne a klasszikus liberalizmus és a szabad piac. piacgazdaság.)
B) a betétek sokszorosát helyezték ki. ez a létező kapitalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 16:12:38

@444:

"a betétek sokszorosát helyezték ki. ez a létező kapitalizmus."

Confusing Capitalism with Fractional Reserve Banking

mises.org/library/confusing-capitalism-fractional-reserve-banking

2018.02.09. 16:55:26

@neoteny:
@neoteny:
nem azt állítom, hogy azonos. de a tőkepiac szabadsága elsődlegesen a részleges tartalékolásra van alapozva. arra, hogy ha van 100 forint betét és a tartalékráta 10%, akkor abból 90 forintot lehet kiadni első körben. de a 90 forint hitel betétként jelentkezik a bankrendszerben. és abból lehet hitelezni 81 forintot hitelezni. és így tovább 100 forintból összesen 900 forint hitelt lehet kigenerálni 10% tartalékolás mellett.

ezek egyszerű csalások. egy cég tőkértékét akár meg lehet sokszorozni úgy, hogy a szolgám (nevezzük brókernek) megveszi a saját cégem papírját egy kicsit drágábban. és sokszorosan növekszik a cégem tőkeértéke.

vagy van az assets = equity + liabilities egyenlet.
a vagyon nem a saját tőke és kötelezettség (idegen forrás) különbsége. hanem az összege. az adósságszolgálat közpénz mégse tudjuk, hogy azok végső soron kiknek kerülnek kifizetésre. mert elektronikus elszámolás mellett is csak nagyon bonyolultan lehetne megmondani. nyílt adócsalás offshore adóoptimalizálás címszóval, politikusok titkos bankszámlái stb. de ezek nem nagy leleplezések. ezeket mindenki tudja. csak a hülyék mondják, hogy ez a klasszikus szabad piac. te a kanadai nyugdíjalapodat véded. a másik felteszem egy programozó írországban. a programozók között van egy rész, amelyik fogalmatlan. mert ugye még fidesz szavazó szabad piac hívőként. ami azért egy manipulált hírözönben se semmi.

amondó vagyok, hogy várjuk meg április 8-at.

zipe moha 2018.02.09. 17:02:58

@DrGehaeuse: .." Ezért egyedül az etrős LMP lehet a megoldás."...igen , én is így látom

...persze az kell még , hogy a Népek ejtsék ki közben MOST( erre nincs felkészülve az elit...az új narratíva szerint a dk lehetne az " új baloldal" ..és a gyurcsányozás-orbánozás még évtizedekig meg lehetne élni, hergelni és lekötni a Népeket...) a parlamentből az mszp-T DE a dk-t is..ez felborítana minden mesterkélt (kamu)elit narratívát ...ekkor nagyot lépne előre az ország, hogy a dolgait tisztába tenni kényszerű legyen...
ez a legtöbb amit egy választónak megnevezett személy a voksocskájával elérhet..Népnek tervezet hintáját amiben ül számara is kedvező irányú mozgásra bírja....

ui: szerintem a fidesz miatt nem kell aggódni...belföldről, választással jelenleg nem váltható le ...erről az elit gondoskodott...az elitnek ehhez fűződik érdeke ( hol van már a jobb -és baloldaliság amiér nemolyan régen , még oly vehemensen érveltek sokan)...az "ellenzék" a mellékszereplő szerepét kapta ( látszik a hozzálláson..nem így néznek ki aki kormányozni szeretnének) ..az egyéb alternatíva hiány pedig mesterséges...
szóval a fidesz pedig külföldön...pontosabban a külföldről begyűrűző folyamatokban talál majd ellenfelet ...az ország kitettsége szélsőséges.. a millió-billió-trill pengő állapota korszakváltást eredményezett már egyszer...:)

ui: el kellene gondolkodni azon, hogy az Állam adósságát kikkel vásároltatták fel jórészt...belföldiekkel??? nahát, gratulálok a kormánynak...de a belföldieknek is ..ha értik..:))

történelem könyv..lapozgatni tessék..

zipe moha 2018.02.09. 17:24:53

@GyMasa: ..egy szónak is száz a vége : mivel te valamilyen helyzetnél fogva általad haszonnak érzékelt helyzetben vagy ...ezért pártolod, illetve azért mert nem látsz jobbat vagy helyettesítőt..ebben ennyi van nincs több...
ugyanakkor úgy teljes a kép, hogy az ülésponttal együtt változik meg az álláspont..:)...mások olyan pontból érvelnek ahol nem hasznosnak esetleg veszteségesnek itélik meg ugyan azt..empátiának nevezik az a képességet amikor beleérzel abba amiben a többiek vannak ...anélkül, hogy neked abba helyzetbe kellene kerülnöd...minél magasabb fokú ez a készség annál könnyebb és valóságosabb a megértés..:)

screpes 2018.02.09. 17:38:33

@Brix: @DrGehaeuse: @zipe moha:

mi a válaszotok arra, hogy az LMP-t pártoló logikádból egyenes úton a biztos fideszmaradás következik?

GyMasa 2018.02.09. 17:42:12

@zipe moha:
.....egy szónak is száz a vége : mivel te valamilyen helyzetnél fogva általad haszonnak érzékelt helyzetben vagy...
És ezért tettem is, hogy idekerüljek, nem csak úgy egyszerűen "lettem" itt. De általában az erőfeszítés rész senkit nem érdekel, csak a kontextusból kiragadott, jelenlegi helyzet.
Nem is erőltetem nagyon a dolgot, akit érdekel annak válaszolok, akit nem, az meg higgyjen csak, amit akar.
...ezért pártolod, illetve azért mert nem látsz jobbat vagy helyettesítőt..ebben ennyi van nincs több...
Igen, ezt pártolom, mert felnőttem egy szocialista rendszerben, láttam kialakulni a magyar (rabló) vadkapitalizmust, és most látom azt is, hogy milyen egy igazi kapitalizmus is, ahol pl. az embernek van értke azon túl, is, hogy "mennyije van".
Ellenben azóta is látom, hogy a szocializmus/kommunizmus, hogyan rombol le országokat.
Na, ezt nem szeretném az országomnak még egyszer.
...ugyanakkor úgy teljes a kép, hogy az ülésponttal együtt változik meg az álláspont..:)...mások olyan pontból érvelnek ahol nem hasznosnak esetleg veszteségesnek itélik meg ugyan azt...
Ezt elfogadom. Nem mindenki olyan mint én.
Ezzel nincsen semmi baj.
Viszont, egyidejűleg elvárom a kölcsönösséget is, és ezt a kettős mércét bizony nagyon sokszor látom, és őszintén elegem van belőle.
Ja, és amit még nem tudok túlságosak lelkesedéssel nézni az az áldozat szerepben tetszelgés. Egészen pontosan, amikor valaki sír, hoyg "de rossz neki" de pl. tenni nem hajlandó ellene semmit, hanem vár a csodára.
Ami nem fog eljönni, sohasem.
...empátiának nevezik az a képességet amikor beleérzel abba amiben a többiek vannak ...anélkül, hogy neked abba helyzetbe kellene kerülnöd...minél magasabb fokú ez a készség annál könnyebb és valóságosabb a megértés..:)
Viszont, van egy olyan dolog,amit úgy hívnak, hogy valóság, és az tud ám csúnya pofonokat adni azoknak, akik mindenáron megpróbálják azt félremagyarázni.
Lehet, hogy nem azonnal, de előbb utóbb mindenkit utólér a karmája.

zipe moha 2018.02.09. 17:56:48

@screpes: ...szerintem ( ezt fontos hangsúlyozni...) a fidesz 2018-ban mindenképpen marad...legalább is szavazáson a Népek által nem lehet leváltani mindenki neki muzsikál...még az Eu is finanszírozza...kiválasztott kijelölt út nagy elit egyetértésben...szerintem
a Nép csak a hivatkozási alap mindössze vagy...ki tud húzni 2 ! (mszp-dk) széklábat...ezek gyengén vannak "bevédve2..ki gondolná az elitből, hogy a Népi szavazást áthatja az értelem, az érzelmek helyett.....reálisan szerintem most ez minden...

zipe moha 2018.02.09. 18:56:59

@screpes: ..nézd meg ezt...a cikk nem is érdekes , csak a szokásos...de az interaktív grafikon annál inkább beszédes..az mszp-nél 15! listás helyet mutat és 1! egyéni képviselőt(XIII.ker)...kattints bele ..de a legoptimálisabb esetben is 20 képviselőt várnak...hol van ez a kormányváltáshoz képest??...akár ha az összes ellenzéket egyszerűen összeadod akkor se..válaszold meg magadnak hogyan látod...

a választók nagyszámú urnához vitelére alkalmas a "kormányváltó" kommunikáció... a "hallgatag" többség nem mozdul...továbbra se..valószínűleg nem is fog/ nem is akar nem is tud...nélkülük nincs semmi...

ui: a nem nyilatkozók számának változását érdemes figyelni...olyan mint egy hőmérő...szerintem

24.hu/belfold/2018/02/08/okos-ellenzeki-egyuttmukodes-nelkul-sima-fidesz-ketharmad-lesz/

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 20:19:49

@444:

"nem azt állítom, hogy azonos. de a tőkepiac szabadsága elsődlegesen a részleges tartalékolásra van alapozva."

These respondents, incorrectly, assume that this financial system structured on fractional reserve banking is an integral part of capitalism. It isn’t. It is fraud and a violation of property rights, and should be treated as such.

mises.org/library/confusing-capitalism-fractional-reserve-banking

"egy cég tőkértékét akár meg lehet sokszorozni úgy, hogy a szolgám (nevezzük brókernek) megveszi a saját cégem papírját egy kicsit drágábban. és sokszorosan növekszik a cégem tőkeértéke."

Csak épp' mások meg eladják másoknak a céged papírjait jóval olcsóbban -- és _ezt_ te nem tudod megakadályozni.

"vagy van az assets = equity + liabilities egyenlet.
a vagyon nem a saját tőke és kötelezettség (idegen forrás) különbsége."

Csak épp' az assets jelentése eszközök, nem vagyon.

screpes 2018.02.10. 10:29:29

@zipe moha:
Igen, persze, látom, ismerem.
Én sem valószínűségekről, hanem vágyálmaimról beszélek.
De azt viszont "tartom", mert mindannyiunknak egyként az a terve, hogy leváltsuk ov-t, és akkor egyetlen aktuális kérdés marad:
Miként lehetséges ez?
Szóval, egyetlen győzelmi stratégia maradt, ami szerint most Simicskaának, Vonának és Karácsonynak kéne egy kávéház mélyén ülnie, de már nem egy kávé, hanem stratégiai tervek mellett.
Mi az, ami mellé rövid idő alatt tényleges hiteles többséget lehet felsorakoztatni?
Egy új paradigma, egy kívánatos váltómodell megtestesítése lehetnének ők, egy új nemzeti egység, amely fölénő az eddigieknek, (meg persze a hiányának), és valóban újabb szimpatizánsokat mozgat meg., de NEM a régiekkel szemben
Többséget kell előállítani valamely nemzeti léptékű terv mentén, és aztán képviselni megszemélyesítve azt.
ebben fő érvelés:
1. a bal / jobb elvetése,
2. a sorosos- migráncsos propagandahadjárat (és az gész tematika) felülírása
3. tömegek ( különfélék) megszólítása UGYANAZON üzenettel

a legnagyobb kívánatos értéke ennek a "vad" gondolatnak, hogy innentől igencsak megnézném azokat, akik ellene mennek...

A megszemélyesítés (élén Karácsonnyal, akit elfogad Vona és viszont,)
értelemszerűen ez az ernyő, amely alatt a körzetek konszenzusos jelöltjei is elképzelhetőek, létjogot szereznek.
Nem szabad pártokban gondolkodni, többségre képes és allkamlams választói tömegben kell gondolkodni, és nekik való üzenetekre hangolni..
A szép az, hogy vona és karácsony eddigi retorikájában is JELEN VAN ez a gondolat.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2018.02.14. 13:50:07

@DrGehaeuse: Mind a rakéta, mind az autó marketingjében kiváló húzás volt.
A kísérleti indítás befektetett költségeiből így tudtak a legtöbbet visszahozni, gazdasági profitálni.

Ennyi erővel szidhatjuk, hogy az értékes netes erőforrás vagy TV csatornaidő stb. mekkora részét pocsékoljuk el reklámszemétre.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2018.02.14. 21:46:40

@David Bowman: "A meglevő adósságot (amit Kádár et óta görgetünk magunk alatt)"

Ezt a mondatot azért nem szeretem, mert a kádár által ránkhagyott adósság sokszorosa volt meg állami vagyonban.
Amit persze privatizáltak, de az így kapott bevételt nem fordították az adósság törlesztésére.

Ezzel szemben most mi van az adóssággal szemben: a pucér lakosság adóbefizetése.
Ennyi!

Más az ha a milliós tartozásommal szemben van egy tízmilliós ingatlanom és amikor csak a jövedelmem áll szemben vele!

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2018.02.14. 22:01:27

@atomic power 1986DucaDuca: "GDP-arányos nettó külső adóssága 40% feletti szintről 20%-ra süllyedt."

Amit értelem szerűen belső adóssággal pótoltunk.
De ez nem Japán!!
Ott sokkal magasabb belső adósság van, de nem idegeskedik az állam és a hitelminősítő, mert a saját lakosságuk (tipikusan nyugdíj jellegő) megtakarítása ez a hatalmas államadósság.

Nálunk azonban a belső adósság nagyon nagy részét külföldi befektetők fedezik. Ez meg azért baj, mert ha megbillen a magyar vagy a világgazdaság és nem érzik biztonságban a pénzük, akkor azonnal ki akarják menekíteni.
Az meg akkora forint eladás és dollár vásárlási nyomást jelent, hogy azonnal összeomlik a forint.
Nem mellesleg nyomott áron lehet eladni a magyarok által birtokolt papírokat is, vesztenek a polgárok is sokat.
süti beállítások módosítása