1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.02.06. 08:53 HaFr

Ha már választani kell, jobb a sorosozás, mint a fasizmus

Kapcsolódó kép

Olvasom Békés Márton tanulmányát a Mandineren, amely -- jellemzően franciás-esztétizáló neomarxista szerzőkre támaszkodva -- elevenít fel bizonyos ismert gondolatokat, amelyekkel arra jut, hogy a kapitalizmusnak nincsen alternatívája a társadalmak szervezésében. Remélem, Békésnek a Mandineren a többi rettenet között (Trombitás, Szalma, miegymás) kiemelkedő szövegeit a portál többi szerzője is elolvassa -- és aztán megmaradnak a sorosozásnál, amiért fizetik őket. Békés a a kapitalizmus kritikájában ugyanis eljut a fasizmus lehetőségére - mint a kivonulás leghathatósabb formájára -- való rákérdezés lehetőségéig azon az alapon, hogy a kapitalizmus bekebelezi és árucikké teszi a saját ellenfeleit is, ezért az egyetlen módja a fékentartásának, hogy " egy egész világot kell megtagadni, vagy inkább lemerülni alája ahhoz, hogy a vele szembeni ellenállás ne lehessen árucikk". Kérdezi: "a gefährliches Leben (NietzsCHE) és a > hősies élet < volna a fogyasztás egyhangú unalmának végső elutasítása" úgy is mint "erőszak- és ifjúságkultusz, heroizmus, bajtársiasság, önfeláldozás"?

Szeretném jelezni, hogy a fasizmussal való barátkozás a (totális) kapitalizmuskritikából nő ki, tehát nem véletlen Békés Márton esetében -- ellentétben a nácizmussal, amely a nacionalista extremitásokban tenyészik. (A Mandineren az utóbbira nagyobb a vevőközönség éppen a kapitalizmuskritikához mért szellemi igénytelensége okán. A trollok többsége is náci vagy proto-náci, nem pedig antikapitalista fasiszta. Nekem -- büszkén mondom -- van egy-két igényes fasiszta trollom itt a saját blogomon.) A kapitalizmuskritika -- látványosan pedig ennek esztétizáló ága -- értelmiségi kiváltság, ami jól megfigyelhető a terméketlenségén, de ennél jóval többet is "adott" nekünk. A totális kapitalizmuskritika egyenesen az embert számolja fel, amennyiben levezeti a totális árucikk voltát, ezzel elvesz tőle mindent, amivel az antikvitás, a kereszténység és a klasszikus-humanista felvilágosodás (pl. Kant) előtte felruházta. A totális kapitalizmuskritika a legdeprimálóbb ága az emberi gondolkodásnak, ezért is van kevés deprimálóbb szöveghalom a francia posztmodernnél és ennek társutasainál. Békés ezekhez sorakozik fel és jut nem meglepően ugyanarra a következtetésre. Ennek az egésznek mondanom sem kell -- de mégis mondom a felület miatt, ahol közölve van -- semmi köze a konzervativizmushoz és alig valami a jobboldalhoz, amelynek éppen elég rossz szelleme van a maga jogán is.

Mármost -- igen röviden -- az értelmiségi szórakozás a kapitalizmus totalizálásával, amitől heveny undorom van, egy konstruált, sehol sem létezett emberkép és antropológia nevében igyekszik aláásni a civilizációnkat, miközben jócskán félreértelmezi a kapitalizmus által ránk kényszerített veszteséget. A spektákulum társadalmaként vagy egyéb blikkfangos módon kárhoztatott koordinációs mechanizmus semmivel sem veti vissza jobban se az emberi öntudatot, se a szabadságot a társadalom azon rétegeiben, amelyek (így majdnem az összes) alávetettek voltak a korábbi zárt tradíciókon belül is. A latin trado, tradere (átadni) igéből képződnek jellemző módon az angol tradition (tradíció, hagyomány) és a trade (kereskedni, kereskedelem) szavak is éppen arra utalva, ahogy a világunk az emberek közötti kapcsolatokat elkezdte másképp értelmezni: zárt, (lefelé) adott ismeretek (tradíció, hagyomány) helyett az átadott, kicserélt ismeretek, javak (a kereskedelem) lettek a társadalomszervezés elsősleges hordozói, és a megváltozott mechanizmus ugyan megváltoztatta a közösségi életmódokat, a közösségek logikáját és horizontját, de a változó közösségeken belül  a rendezőelvek mindig -- megengedem -- totálisak voltak. Pontosabban mindig volt egy olyan szintje a koordinációnak, amit totálisként lehetett értelmezni.

A kapitalizmus semmivel sem totálisabb, mint egy XIII. századi faluközösség, vagy ami azt illeti, a Németh László regényeiben leírt magyar paraszti világ. Nem ragozom ezt tovább, mert messzire vezetne. Azt akarom csak mondani, hogy a populációk nagy részét helytől és időtől függetlenül a változó totalitásoknak való kiszolgáltatottság jellemzi. Az sem változott soha, hogy csak a társadalmak felső néhány százalékának volt nagyobb irányító képessége és autonómiája a logikákkal szemben. Ami jóvá vagy rosszá tesz egy társadalmat, hogy ezt a néhány százalékot mennyivel sikerül növelnie, mennyire sikerül pluralizálnia és értelmessé tennie az emberi életet, ezt viszont nem lehet totális rendszerkritikával elérni, mert az a bírált rendszerrel szemben -- amelynek a totalitásához mindig fűzhető kétség -- valóban totális (legalább kritikai, de olykor-olykor gyakorlati) konstrukciót eredményez. A rendszer totális elméleti elutasítása (elegáns) nihilizmushoz és (gyakorlati) fasizmushoz vezet, ami viszont - nem kell mondani - megerősíti az alávetettséget. (Oké, ott van még a köztes Unabomber-út magánzóknak.)

Szóval Békés Márton eljátszogathat a Mandiner hasábjain a nihilizmussal, de akkor már inkább olvasom Bayer Zsoltot, aki elég primitív és rendszerkonform ahhoz, hogy megmaradjon a buzisánál és a sorosozásnál, ami nem totális, csak konveniensen hülye. (Bayer max. a nácizmust hozza egy cseppet közelebb, ami a kapitalizmustól és a fasizmustól nagyjából eltérő probléma: mint jeleztem, ez az etnicizmus oldaláról bírálja a globalizációt, nem a kapitalizmuséról, sosem volt intellektualista, hanem mindig is populista-prosztó. Tehát mindenki a helyén van.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8713638422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2018.02.06. 09:33:40

Itt egy erdekes cikk arrol, hogy csokken a vilagon az extrem szegenyseg.
ourworldindata.org/extreme-poverty
Szoval, az elkepzelheto, hogy a kapitalizmus nem a legjobb rendszer a vilagon, de ahogy elnezem a tortenelmi grafikont, sokat segit(ett) az emberek szegenysegenek a felszamolasaban.

Lexa56 2018.02.06. 09:42:13

"Ami jóvá vagy rosszá tesz egy társadalmat, hogy ezt a néhány százalékot mennyivel sikerül növelnie, mennyire sikerül pluralizálnia és értelmessé tennie az emberi életet." Már régen hajtogatom, hogy a szememben egy elit értékét szinte KIZÁRÓLAGOSAN az határozza meg, hogy a követni (és az alávetettekre ráerőltetni) kívánt eszmék értelmében mennyire képes és hajlandó az ÖNKORLÁTOZÁSRA. Ha erre hajlandó, példát mutathat azoknak, akiktől még több önkorlátozást vár el. Ha nem, akkor tönkreteszi mindazt, amit képvisel és a tetejében jogos felháborodásra bírja az alávetetteket, aminek a vége egy nagyobb átrendezőéds, ami persze ugyanúgy egy új, önkorlátozása ismét nem hajlandó elitet szül - és az egész ciklus keződik előről.

Ahogy Babits mondja kedvenc versemben:

És tudja, hogy okokból a világ
egy óriás lánc kettős végtelenje,
ahol minden szem szomszédjába vág
és nincs, aminek nincsen oka benne,
de kívüle keresni hiuság,
oklánc okát kérdezni balga lenne
s hogy tudnád szóba, jelbe, észbe venni
azt, amin kívül nincs se jel, se semmi?

És mégis olykor tudósunk körül,
mint csillagokkal, esténként a légür,
ez a nagy semmi vággyal színesül
s titkon az örök lánccal nem elégül,
minden unalma sejtelmekbe züll
s a néma Hölgy mosolyát érzi végül
és bár előtte semmi zárva nincsen,
az ő eszének nem elég a Minden.

2018.02.06. 09:46:56

a szomszéd nyugdíjas irmuska szokta azt mondani, hogy az a baj, hogy ez a korosztály semmi bölcsességet nem tud átadni az utódoknak. mert amikor jöttek a kommunisták, akkor lehetett tudni, hogy nem lesz jó. ő emlékszik arra, hogy a jenő úr és hites felesége margit a szakácsnővel vágatta fel az ereit a nagyerdei villában. pedig milyen rendes emberek voltak. a vaskereskedés pincéjében hány embert kapott menedéket az amerikai bombázások idején. persze a fasizmusról is tudta, hogy az nem lesz jó. mert irmuska a fischerék kis üzletében szerette elkölteni a zsebpénzét. de a kapitalizmusról is tudta, hogy az nem lesz jó. és a sorosozásról is tudja, hogy az nem jó. de mi az, amit ez a nemzedék hagyományoz a követezőek? az ez se jó, az se, amaz se jó? előzetesen a vallás dolgait kellene tisztázni.

2018.02.06. 09:49:18

@GyMasa:
magyarországon a kommunista kísérlet csökkentette az extrém szegénységet. éppen nem a kapitalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 10:05:45

@444:

A Mo-val szomszédos Ausztriában meg épp' a kapitalizmus csökkentette az extrém szegénységet -- nagyobb mértékben, mint a magyarországi kommunista kisérlet (ami azért kitermelt magából egy '56-ot).

2018.02.06. 10:26:12

@neoteny:
pontosítva a reformkommunista kísérlet.

Moin Moin 2018.02.06. 10:30:42

"Nekem -- büszkén mondom -- van egy-két igényes fasiszta trollom itt a saját blogomon is." - Minket, náci trollokat (Herr nevetőharmadik + jómagam) se felejts el megdícsérni!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.06. 10:36:24

@Moin Moin: jóm ti aztán abszolút titkos kedvenceim vagytok, nem akarlak benneteket népszerűsíteni, még valami pénzesebb blog átcsábít magához

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.06. 10:40:55

Én úgy tudom a ballib médiákból, hogy a sorosozás maga a fasizmus...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.06. 10:42:21

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: ne higgy el nekik mindent :) -- a sorosozás proto-nácizmus

2018.02.06. 10:52:40

@HaFr:
szalonnácizmus, protofasizmus és nyugat ellenesek. bécsi bankárok és zsidó amerika.

a geci orbán a bécsi bankárokat a különadókkal megzsarolta. a németek pénzügyi veszteségét is felszámolta. ezekkel kiegyezett. de a zsidó amerikával nem egyezkezdik. hanem az izraeliták és egyes elvtelenek segítségével kiszorítja őket. ezerszer inkább orsós likud viktor, mint soros schwartz györgy. a kocsmában ez a hatalmi játszma megfejtése.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 11:16:49

@444:

"ezerszer inkább orsós likud viktor, mint soros schwartz györgy. a kocsmában ez a hatalmi játszma megfejtése."

Mert a kocsma népéből (is) tevődik ki a magyar népesség kb. 2/3-a akik azt hiszik, hogy Soros György Pártja (SGYP) is indul az áprilisi országgyűlési választáson.

2018.02.06. 11:41:40

@neoteny:
abban hisznek, hogy soros györgy pártjai indulnak. a globális finánctőkések emberei. a pénzhatalmi konteóban hisznek. és kommunista zsidó összeesküvéseben. ide figyeljél komám. a gyurcsány vagyont apró piroska szerezte. megírta az origó. de a orbán érti a módját. izraeliták és andy vajna segítségével kiszorítja ezeket. a többség szinte csak a paksi idő előtti bővítést ellenzi és a korrupció túlzásait. a kapitalizmus kritikus lmp és a nemzeti radikális jobbik összefogásából akár kormányváltás is lehetett volna. az többséget kapott volna a kocsmában. és van 1-1.5 millió szoci kisnyugdíjas. aki megszokásból az mszp-re szavaz, vagy gyurcsányra. de ezek mind szétfelé szavaznak. viszont van 2-2.5 millió szavazó akik egységben a fideszre és orbánra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 11:48:14

@444:

"abban hisznek, hogy soros györgy pártjai indulnak."

Nem:

A magyar választók kétharmada abban a tudatban él, hogy Soros György Pártja (SGYP) is részt vesz az április 8-i országgyűlési választáson – derül ki a Policy Agenda közvélemény-kutatásából, amely a Zoom.hu megbízásából készült.

CSAK MINDEN NEGYEDIK VÁLASZADÓ TUDJA, HOGY NEM IS LÉTEZIK ILYEN PÁRT.

A január 16. és 23. között készült, ezer fős reprezentatív mintával készül kutatásban azt a hipotetikus esetet vizsgálta a Policy Agenda, hogy miként viszonyulnak a választók egy fiktív párt választási győzelmi esélyeihez.

Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint megnyerheti-e Soros György Pártja (SGYP) a tavaszi országgyűlési választásokat?”, a válaszadók 64 százaléka mondta azt, hogy nem, míg 2 százalék szerint valós győzelmi esélye van a pártnak. Annak a pártnak, amely amúgy nem is létezik.

A válaszadók összesen 24 százaléka tudta, hogy nem létezik ilyen párt, tíz százalék pedig nem tudott válaszolni.

[...]

A Fidesz-szavazók 81 százalékuk azonban biztos abban, hogy Soros pártja nem nyerhet, és csak 12 százalékuk van tisztában a valósággal. A bizonytalanoknál 61-22, a Jobbik szimpatizánsai esetében pedig 54-31 ugyanez az arány.

index.hu/belfold/2018/01/29/megmertek_a_valasztok_tobbsege_azt_hiszi_soros_is_indul_a_valasztason/

Moin Moin 2018.02.06. 12:20:40

@HaFr: A Mandi egész jól fizetne, csak elvárják, hogy ragasszunk Hitler-bajuszt. Nekem ez O.K. de szegény Nevető viccesen néz ki úgy azzal a zsidós képével...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.02.06. 12:26:28

@Moin Moin: oké, akkor ebben bízhatom -- ha párban jártok, nem lesz még egy olyan hely, mint a hafr blog, ahol mindketten zavartalanul lehettek, csak néha várom el a tandem rohadtzsidónácizást

2018.02.06. 12:35:37

@neoteny:
nem arra kérdeztek rá, hogy van-e ilyen nevű párt. hanem arra, hogy megnyerheti-e soros györgy pártja a választást. nem nyerheti meg. a másik esetben fogadjuk-e be a pirézeket. ne fogadjuk be. ezekre könnyen eldöntendő kérdésre ez a "logikus" válasz. aztán az index és a hvg újságírói ebből azt gondolják, hogy a választók kétharmada keresni fogja soros arcképét és "sgyp" rövidítést a szavazólapon.

amikor a "kisgazda" pártból volt fél tucat, akkor cseh mária vezetésével létre akartak hozni "torgyán pártot". amelyik kapcsolt listán indult volna a független kisgazda földmunkás és polgári párttal. a párt logója torgyán józsef arcképe lett volna. és a jelmondata: "veled vagyunk". de a bíróság nem jegyezte. mert élő emberről nem lehet pártot elnevezni. történelmi személyről akkor ha azt mta támogatja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 12:56:21

@444:

"nem arra kérdeztek rá, hogy van-e ilyen nevű párt."

Valóban: ez egy beugratós kérdés (loaded question) volt. Mindenesetre 24% tudta azt, hogy azért nem nyerheti meg a fiktív Soros György Pártja (SGYP) az áprilisi országgyűlési választásokat, mert ilyen párt nem létezik: és ezt a (helyes) ismeretüket közölték is a kérdezővel.

Amely egy számosított eredmény, míg a te állításod, miszerint "abban hisznek, hogy soros györgy pártjai indulnak" egy feltételezés, bármiféle támogató adat nélkül.

2018.02.06. 13:05:45

@neoteny:
a policy agenda kérdéséből ezt a következetést vonta le a a zoom, az index és a hvg. április 8-án a többség valószínűleg azért szavaz "soros györgy pártja" ellen, hogy ezeket a szerkesztőségeket kívülről ne pénzeljék és a következő választásokon ezek a sajtótermékek ebben a formában már ne létezzenek. ez egyenes folytatása lenne annak, amit a fidesz 2010-ben megkezdett.

DrGehaeuse 2018.02.06. 13:08:19

@GyMasa: Tetszetős grafikon!
De nem veszi figyelembe azt, hogy 1900 előtt még nagyon sok ember élt olyan kultúrában ahol nem is használták a pénzt.

Nagyszüleim idejében még a család 80-90%-ban teljesen önellátó volt. Pénzre akkoz volt szükség, ha sót, petróleumot, vasárut, ruhát vagy cipőt kellett venni. A többit megtermelték maguknak a faluközösségek, és cserével megoldották.

Az extrém szegénység ott kezdődik amikor nincs az embernek földje, jószága és eszköze az önfenntartáshoz ezért mindent pénzért kell megvennie. Ha viszont nincs munka amiért pénzt kaphatna, akkor marad a gyűjtögetés, lopás vagy guberálás és abból kell valahogy pénzhez jutni.

nemecsekerno_007 2018.02.06. 13:16:48

@444: "magyarországon a kommunista kísérlet csökkentette az extrém szegénységet. éppen nem a kapitalizmus...."

:)))))))))))))))))))

Hát öcsém. Ha nincs akváriumod akkor ... :)

nemecsekerno_007 2018.02.06. 13:17:56

@444: "pontosítva a reformkommunista kísérlet...."

Reformkommunista - imádom ezt a szót :)

Ezek szerint van reformnáci is.

Lennie kell! :)

2018.02.06. 13:28:05

@nemecsekerno_007:
te éltél a kádár rendszerben?

arabok balrol 2018.02.06. 13:29:52

Mi a gond a fasizmussal?

Europa vagy fasiszta lesz vagy iszlamizalodik.

Valoszinuleg mind2 be fog kovetkezni, de aki hamarabb lesz fasiszta, annak kevesebb szemetet kell utana eltakaritani, ergo jobb ma egy fasiszta, mint holnap ketto fasiszta.

2018.02.06. 13:38:02

a kádár rendszer a mély szegénységet felszámolta. bárki vehetett magának alapvető élelmiszereket, alapvető ruházati terméket, vegyi árut. nem voltak hajléktalanok, nem voltak kilakoltatások, mindenki ki tudta fizetni lakhatás költségeit. hozzáfért a tömegközlekedéshez. mindenki eljuthatott a szot üdülőbe. és lehetett saját autója. ennek persze ára volt. de a kádár rendszer a mély szegénységet lényegében felszámolta. a magyar lakosság döntő többsége úgy élt, mint egy német vagy angolszász proli. akkoriban ausztria és nszk volt külső kulturális minta. és anglia, amerika. ma már nincs ilyen. nacionalizmus van. azaz a közgondolkodás a vélt vagy valós dicsőséges magyar múltból indul ki.

2018.02.06. 13:38:38

a faszismus nyomuló idaolőgüe, a sorosozás csak addig tart, amíg soros.
eccerűbb faszistának lenni és akkor soros mindörökre biztosítva van, akkor is, ha már személy szerint kimúla.

egyébként léteznek "igényes" komoly magyar faszista(náci, hungarista) szellemi műhelyek pl a megboldogult, de utána szaporodásnak indult antidogma.hu portál, de az ő ismertségük is mutitja("szomorúan" konstatálom, h jelenlegi faszbuk oldalukon mindössze 850 látogató-lájkoló van), h mennyire igénytelen, bármiféle politikai, ideológiai érdeklődés nélküli, pusztán kocsmai/szintű eszmecserékre, sovén parolákra korlátozott a helyi népesség nagy részének az ilyen irányú ismeretszerzése.
nomeg a közszolgálati médiákokra detto.
ezek még faszistának is kevesek.
módosítom kádárjani nyomdokán fölállított politikai krédómat, miszerint magyarországon sosem lesz burzsoá demokrácia.
magyarország így ahogy van a kevesek demokráciája.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 13:39:04

@444:

"április 8-án a többség valószínűleg azért szavaz "soros györgy pártja" ellen, hogy ezeket a szerkesztőségeket kívülről ne pénzeljék és a következő választásokon ezek a sajtótermékek ebben a formában már ne létezzenek. ez egyenes folytatása lenne annak, amit a fidesz 2010-ben megkezdett."

Ne igyatok előre a medve bőrére amikor a Fácánhoz címzett kocsmában agyaltok a "megfejtéseiteken". Inkább vessétek vigyázó szemeiteket a DJIA zuhanására, ill. a Fed kamatláb-emeléseire: ha _ez_ a trend begyűrűzik Európába ill. az ECB-hez, akkor lesz még sokkal nagyobb gondotok is mint a Stop Soros program implementálása.

2018.02.06. 13:42:30

és hogy világos legyen: a "dicső" múltnak részei a kádár kori szociális "vívmányok".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 13:57:25

@444:

"és lehetett saját autója. [...] a magyar lakosság döntő többsége úgy élt, mint egy német vagy angolszász proli."

Még ha feltételezzük is, hogy arányaiban ugyanannyi német vagy angolszász prolinak volt autója (ami egy teljesen indokolatlan feltételezés), a német vagy angolszász prolinak nem kellett 5-8 vagy még több évet várnia arra, hogy megvehesse a szocialista autóipar valamelyik termékét: új és használtautó-kereskedők versenyeztek egymással, hogy tőlük vegyen autót holnap, de ha lehet akkor inkább ma. Ahogy a szép magyar szólás tartja: "jobb ma egy veréb mint holnap egy túzok" -- és ebben az esetben a magyar proli holnapután kiskedden jutott a verébhez, míg a német vagy angolszász proli ma jutott a túzokhoz.

arabok balrol 2018.02.06. 14:18:52

@444: s kozben eladosodott az allam mar a kadar rencerben, 1981ben meg a gonosz IMFet is ide kellett hivni

azaz hitelbul penzt szorni, arra kadar is kepes volt, meg a ballib lipsi utodai is

sose halunk meg mentalitas

2018.02.06. 14:27:28

@neoteny:
az orbán rezsim könnyen beleszaladhat egy válságba. a nyugdíjreform hatása (korhatár emelés következtében) nem voltak belépők. de egy ponton lesznek. és a választások után várható egy újabb kisebb kivándorlási hullám. csökken az eu támogatás, növelni kell a nato katonai kiadásokat. jöhet egy kínai recesszió. kevesebb lesz az olcsó áru. az önkormányzati választások elcsúsztatása miatt 19-ben a ciklus elején a csendes kiigazítás elmarad. a beruházásélénkítő politika 20 körül kifullad és kamatot emel a fed. felpörög az infláció.

a gazdaságból kikapcsolták a versenyt. helyébe a hadigazdálkodás lépett: az állami támogatásból építkezni különadóval rombolni. ehhez a politikához most a nemzetközi környezetben szinte minden klappol. állami bevásárlások folytatódhatnak. a kormány egy távközlési szolgáltatót is vehet magának. a telenor helyébe léphet a "telener". amiben habony és kubatov nyilván egy újabb kampányeszközt látnak. közalkalmazottak és az államtól függő vállalkozások tömegével léphetnek át az állami szolgáltatóhoz. állami nagyberuházások miniszteriálisan irányított gazdaság központi tervutasításos rendszer rajzolódik ki. és kérdés, hogy képesek lesznek-e tartósan növekedési pályán tartani.

arabok balrol 2018.02.06. 14:33:12

@444: persze

a kivandoroltak is orbanra szavaztak a multkor

de akik tuntetni meg szavazni se mennek el orban ellen azok tuti kivandorolnak a patas miatt

muhaha

2018.02.06. 14:36:40

@arabok balrol:
kádár nagyon rossz feltételekkel adósította el az országot. a pénz jelentős része be se jött az országba. hanem jelentős része a kamatok és a hiány refinanszírozására ment el. egyre rosszabb feltételekkel. de még így is a kádár rendszer végén a gdp arányos eladósodás 60% körül volt. most 80%.

Fritz Gerlich 2018.02.06. 14:41:04

Van idő- és sorrendiség:
Sorosozás, autokrácia => Huxit, diktatúra => Oroszországhoz csatlakozás, önkényuralom => totális fasiszta állam. Végig is megyünk rajta az elkövetkező 12 évben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 14:43:26

@444:

"az orbán rezsim könnyen beleszaladhat egy válságba."

Bizony: ezért mihaszna az, hogy a Stop Soros propaganda hatására újraválasztják a rezsimet, azt remélve, hogy "ezeket a szerkesztőségeket kívülről ne pénzeljék és a következő választásokon ezek a sajtótermékek ebben a formában már ne létezzenek". Megbaszhatja a kocsma népe a Stop Soros program sikerét, ha közben becsuklik a gazdaság.

Ha a rezsim "a magyarok oldalán állna", akkor azt próbálná megfejteni, hogy milyen gazdaságpolitikával kerülheti el a következő válság begyűrűződését, hogy hogyan érheti el a következő recesszió elkerülését. Ez nem egy lehetetlen feladvány, ahogy Lengyelország és Szlovákia esetei mutatják: ezekben az országokban nem volt recesszió 2008-ban ill. utána.

Persze lehet, hogy a kocsma népét nem érdekli a gazdaság alakulása: ha elveszítik az állásukat, akkor legfeljebb beüzemelik a pálinkafőzőt, cefréhez meg jó a hullott, rothadó gyümölcs is. De erősen kétlem, hogy a magyarok túlnyomó többségének is ez lenne az álláspontja.

2018.02.06. 14:44:16

@arabok balrol:
ha nemzetközi környezet úgy alakul, akkor a következő orbán kormánynak a ciklus második felében válságot kell kezelnie. amibe a politikusok általában bele szoktak bukni. persze kiderülhet, hogy orbán nemcsak ügyes hatalomtechnikus, hanem kiváló államférfi. ez majd kiderül. nem feltétlen lesz válság sem. jöhet a tartós konjunktúra. de ugyanúgy a nagy recesszió. ez max. 10 ezer ember gazdasági döntésein múlik. ami emberiség 1%-ának az 1%-ának az egy 1%-a.

arabok balrol 2018.02.06. 14:44:35

@444: nekem senki ne szamolja fel a melyszegenyseget eladosodasbol

Ivesen fosom le a melyszegenyeket, aki melyszegeny egy ilyen gazdag orszagban szvsz az annyit is er!

arabok balrol 2018.02.06. 14:47:16

@444: a kulonbseg....a ballibek nem a gazdasagi valsagba buktak bele, mert mar 3 hettel a 2006os valasztas utan is a beka segge alatt volt a tamogatottsaguk

orban is bukna ha nagy valsag lenne, de csak kicsit, mint 2002ben, 1/2/3/4 ev mulva meg siman osonna vissza

a nep konyorogne neki h lecci lecci orban legyel a kiralyunk|!

jotekony koc 2018.02.06. 14:52:38

@arabok balrol:
Nyugodtan fosd le, mert a mélyszegények is ívesen fogják lefosni a te belső értékeidet, amikor véletlenül egymásbafuttok, és ők lesznek többen.

2018.02.06. 14:53:18

@arabok balrol:
a mély szegénységet nem eladósodásból számolták fel. hanem a termelékenység, a hatékonyság növekedésével. és ez egy pontig működött. az nem igaz, hogy a kádár rendszerben alapvetően az adósságból fakadt a viszonylagos jólét. hanem csak az, hogy eladósodás hiábavaló volt. a szocializmus és az állami gazdaság egy minimális életszintet képes volt biztosítani szinte mindenkinek. de sokkal többre az a rendszer nem volt képes. ezért jöttek az újabb reformok a 80-as évek közepén.
www.youtube.com/watch?v=FOoO48Dx07c
www.youtube.com/watch?v=6FGFof_c3RI
www.youtube.com/watch?v=qSJJ5lyK1Uo

satie · http://321.hu/sas 2018.02.06. 14:53:33

A NER, a Nemzeti kollaboráció rendszere a Benito-féle fasizmusnak és felfogásának iskolapéldája.

arabok balrol 2018.02.06. 14:58:34

@jotekony koc: a gated communityke a jovo

en nem kozelitek a budosokhoz, nem olyan csaladbol valo vagyok

arabok balrol 2018.02.06. 14:59:55

@satie: es, mi a problema a benito fele fasizmussal?

satie · http://321.hu/sas 2018.02.06. 15:02:22

- Apa, miért van még mindig ennyi baj ebben az országban?
- Tudod, fiam, én együttműködtem, ...

DrGehaeuse 2018.02.06. 15:02:56

@satie: Inkább KNER (Korrupt Nemzet-nyomorítók Együtt-mutyizási Rendszere) a helyes meghatározás.
Benito fasizmusa a tömegek (nép) manipulálása, uszítása és agymosása mellett a tömegek aktív mozgalmi jellegű részvételére is épített.

A KNER a tömegek aktivitását ma már az orv-báni (évi 1-2 alkalommal) beszédek biodíszletében való részvétel mellett a négyévenkénti voksolásra igyekszik korlátozni. '12-'13-ban még volt néhány birkamenet. Ma már nincs szükség rá.

DrGehaeuse 2018.02.06. 15:09:53

@Fritz Gerlich: A Huxit-ig sem fognak elmerészkedni.
Nincs ezek alatt csak leeresztett lufipöcs.
Egy keményebb diktatúrához sziklakemény diktátor is kell. Nekünk csak egy nyalizós ugatós kutya jutott aki néha a gazdira is rámorog ha az a koncon való csámcsogásban egy kicsit bezavar.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 15:12:05

@444:

"az nem igaz, hogy a kádár rendszerben alapvetően az adósságból fakadt a viszonylagos jólét."

Akkor miért adósították el a munkásság és a vele szövetséges parasztság szocialista államát?

"hanem csak az, hogy eladósodás hiábavaló volt."

Pedig tervgazdálkodás volt: tudták, hogy mennyi tornacipőre van szükség egy adott évben. Hogy' volt lehetséges az, hogy nem voltak képesek úgy megszervezni az eladósodást, hogy abból haszna származzék a a munkásságnak és a vele szövetséges parasztságnak?

"ezért jöttek az újabb reformok a 80-as évek közepén."

'68-ban is bevezettek reformokat: az Új Gazdasági Mechanizmust. Aztán az elhalt. Miért? És ha az elhalt, akkor miért ne haltak volna el a 80-as évek közepén bevezetett újabb reformok?

DrGehaeuse 2018.02.06. 15:17:51

@Fritz Gerlich: Ráadásul a mi tacskóhorthynk még töketlen is. Nincs vér a pucájában mert nincs neki olyan.

2018.02.06. 15:20:40

@neoteny:
hiába vették fel nyugatról a hiteleket. nem vásárolhattak belőle csúcstechnológiát. így nem tudtak modernizálni.

jotekony koc 2018.02.06. 15:22:31

@444:
És mit mondanak ott mucsán a kocsmában, hogy mégis miért indít Soros olyan sok pártot a kedvenc kitartott Vikucija ellen, ha a választáson indul ?
Miért nem egy pártot indít, hogy legyen esélye győzni ?
Vagy úgy képzelik a mucsai kocsmatöltelékek, hogy Soros direkt vesztésre szaporítja a pártokat, hogy Vikucija egy gyengébb napján nehogy telefossa az alsót ?

arabok balrol 2018.02.06. 15:32:12

@jotekony koc: most az ukran haborura kell sorosnak koncentralni, meg a macedon zavargasokra

meg hat otthon is igerte hogy megbuktatja Trumpot

a magyar ellenzeknek soros szerint semmi eselye szoval nem egeti a penzt

nemecsekerno_007 2018.02.06. 15:40:14

@444: Ja. Miért?

Írhattam volna náci helyett reform-nemzetszocialistát is.

DrGehaeuse 2018.02.06. 15:47:08

@neoteny: "Hogy' volt lehetséges az, hogy nem voltak képesek úgy megszervezni az eladósodást, hogy abból haszna származzék a a munkásságnak és a vele szövetséges parasztságnak?"

Hát úgy hogy akiknek dolguk lett volna a gazdálkodás (amolyan józan paraszti ésszel, a jó gazda gondosságával) azok már akkor is csak a mutyizáshoz értettek, és csak az érdekelte őket, hogy minél csilivilibb legyen a rózsadombi villa meg a balatoni nyaraló amit az ellopott dolgokból és/vagy az azokért feketén szerzett pénzből illetve szocialista összeköttetések révén kapott "segítség"-ből építettek. Meg az érdekelte őket, hogy a négylámpás 1500-ös ladában legyen olyan gomb a váltón aminek a műgyanta fejében aranyozott T-modell makett van 1:16 méretarányban, meg a plüss kormányvédő.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 15:49:15

@444:

"hiába vették fel nyugatról a hiteleket."

Akkor miért vették fel?

"nem vásárolhattak belőle csúcstechnológiát."

Helyesen: nem tudtak belőle olyan csúcstechnológiát vásárolni, amiknek hadiipari alkalmazásuk is létezett; specifikusan olyanokat, amik a COCOM-listán szerepeltek.

Én magam láttam Svájcból származó új aluflakon gyártó automata gépsort valamikor a 70-es évek második felében a Mátravidéki Fémművekben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 15:53:20

@DrGehaeuse:

:))

Ahogy George Orwell (Eric Blair) megírta: "Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél.”

Lavinia Pinkerton 2018.02.06. 15:57:40

@arabok balrol: Nem égeti a pénzt, másra figyel, és ezért indít inkább egy rakás pártot, minthogy egyetlen jelöltet pénzelne és támogatna ?
Logikából elégtelen.

arabok balrol 2018.02.06. 16:13:31

@Lavinia Pinkerton: nem indit partot soros, soros meglevo eroket szeret hasznalni, pl. az ukran nacikat

a magyar szaroldali forgacspartok szeretnenek sorospenzt, de soros nem ad nekik, mert tul benak

de azert megteszik a seggnyalas reszt ingyen is, ha mar keritest, egyelore, nem is bonthatnak

jotekony koc 2018.02.06. 16:18:02

@arabok balrol: Szóval szerinted Soros nem pénzel baloldali pártokat, csakafideszt.
Ezzel én is egyetértek.

2018.02.06. 16:41:18

@neoteny:
a könnyűipari kombinátokat tudták fejleszteni. csomagolóüzemeket. és a statikus építőipart. szocialista házgyárakat. nem jöttek létre általános precíziós gépgyárak, automatizált összeszerelő komplexumok. fejlett járműipar. mert ha ezekhez nagy energiájú rakéta tölteteket társítanak, akkor az már hadiipar.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 16:46:39

@444:

"hiába vették fel nyugatról a hiteleket."

Akkor miért vették fel?

"nem vásárolhattak belőle csúcstechnológiát."

Helyesen: nem tudtak belőle olyan csúcstechnológiát vásárolni, amiknek hadiipari alkalmazásuk is létezett; specifikusan olyanokat, amik a COCOM-listán szerepeltek.

Én magam láttam Svájcból származó új aluflakon gyártó automata gépsort valamikor a 70-es évek második felében a Mátravidéki Fémművekben.

2018.02.06. 17:09:37

@neoteny:
mert kádárt azzal hitegették őket, hogy ki lehet lépni a szovjet tömbből. ahogyan antallt is azzal hitegették, hogy ha végrehajtja az amerikai demokraták utasításit, akkor magyarország és ausztria együtt csatlakozik az európai közösséghez.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 17:12:16

@444:

"mert kádárt azzal hitegették őket"

Ez ebben a formában értelmetlen.

"hiába vették fel nyugatról a hiteleket."

Akkor miért vették fel?

"nem vásárolhattak belőle csúcstechnológiát."

Helyesen: nem tudtak belőle olyan csúcstechnológiát vásárolni, amiknek hadiipari alkalmazásuk is létezett; specifikusan olyanokat, amik a COCOM-listán szerepeltek.

Én magam láttam Svájcból származó új aluflakon gyártó automata gépsort valamikor a 70-es évek második felében a Mátravidéki Fémművekben.

2018.02.06. 17:14:09

@neoteny:
és mire mentek azzal, hogy építettek még egy csomagoló üzemet. az agrártermelésben elérték a csúcsot. előtte is be tudták csomagolni az árut. hitelből vettek egy flakongyárat. és? hiába volt pénz. precíziós gépgyártáshoz nem vehettek eszközöket.

2018.02.06. 17:15:02

@neoteny:
ha ezt ebből nem érted, akkor hülye vagy.

GyMasa 2018.02.06. 17:20:10

@444:
...magyarországon a kommunista kísérlet csökkentette az extrém szegénységet. éppen nem a kapitalizmus...
Nem.
Tudod mit csokkentett a kommunizmus Magyarorszagon?
- Az emberek munkakedvet
- A magantulajdon szentseget
A kommunizmus eddig mindenhol csak egy csodtomegdiktaturat tudott kitermelni, amiben el vannak nyomva az emberek, es nyomorognak.

2018.02.06. 17:20:57

@GyMasa:
éltél a kádár rendszerben?

GyMasa 2018.02.06. 17:21:44

@neoteny:
Mar a B1 blog is megirta, hogy az a "kozvelemenykutatas", khmmm hianyossagoktol szenvedett...
:-)

GyMasa 2018.02.06. 17:27:40

@DrGehaeuse:
Nem teljesen!
Az oseid idejeben is letezett a penz!
Csak ok sokmindent otthon termeltek meg.
Arrol nem is beszelve, hogy attol, hogy nem tette penzze, az osod is megtermelt javakat, anno.
De pont ez a lenyege az egesz vilag gazdagodasanak, hogy ma mar nem csak a mindennapi betevore van szuksege az embereknek, hanem van nekik mobiljuk, autojuk, meg 0.001% urraketajuk.
Ettol fuggetlenul egeszen biztos avgyok benne, hogy a tnulmany keszitoi figyelembe vettek ezt is.

GyMasa 2018.02.06. 17:31:17

@444:
...a kádár rendszer a mély szegénységet felszámolta...
Es, mint az osszes eddigi szocialista/kommunista rendszer, itt meg is allt, es vegul mindenki egyforman szegeny lett benne.
Nezd csak meg a mai "vidam" kommunista orszagokat vilagszerte:
- Eszak Korea
- Kuba
- Venezuela
MIndegyik akkora nagy kiralysag, hogy csakis azert vannak lezarva a hataraik, hogy a sok BEmenekulot tavol tartsa attol a kanaantol.
Oh, wait...

DrGehaeuse 2018.02.06. 17:32:22

@GyMasa: Pedig nem! Én speciel úgy lettem a késő kádár rendszerben diplomás, hogy szegény (apám volt állami gazdaságban szöllőművelő, anyám HTB, később BTM) vidékiként csak 600 Ft-ot kellet fizetni a koleszért. Ha nem lett volna szoc-tám megy kajajegy még többet kellett volna dolgoznom a suli mellet. Így elég volt havi pár műszakot lenyomni a húsiparnál vagy a vasgyárban és futotta ruhára meg kocsmázásra is néha.

GyMasa 2018.02.06. 17:35:39

@neoteny:
...akkor azt próbálná megfejteni, hogy milyen gazdaságpolitikával kerülheti el a következő válság begyűrűződését,...
Azert tortentek ebbe az iranyba lepesek, ha nem is tul sok:
- Az allamadossag lassu csokkentese
- Az allamhaztartas stabilizalasa
- Az adobevetelek novelese
- A tulzott deviza kitettseg megszuntetese.
Igen, lehetett volna tobbet is tenni, de ez is sokkal tobb, mint, amivel elotte probalkoztak.

GyMasa 2018.02.06. 17:40:05

@444:
...éltél a kádár rendszerben?...
Igen, es soha tobbet a kozelebe sem akarok menni egy olyannak!!!

DrGehaeuse 2018.02.06. 17:43:20

@GyMasa: Ja persze. Egyébként hogy lehet bárhol a világon életben maradni kevesebb mint 1.90$-ból?
Valszeg úgy, hogy az életbenmaradáshoz szükséges dolgokhoz nem pénzért jut hozzá az illető.
Ha egy városlakó szomáliai hozzájut naponta 10$ értékű élelmiszerhez segélyszállítmányokból az simán jól él ahhoz a hegyvidéki gyűjtögetőhöz képest aki még életében nem látott még pénzt sem.
Mindkettő életben marad és egyik sem költ el 1$-t sem naponta.

Kíváncsi lennék a metodikára amivel ehhez a grafikonhoz gyűjtötték az adatokat.

DrGehaeuse 2018.02.06. 17:48:00

@GyMasa: Ez igaz! Nem is ez a baj orv-nánnal és a KNER-társakkal.

GyMasa 2018.02.06. 17:49:29

@DrGehaeuse: Es, ezek kozul ma mi nincsen meg?
Ma is lehet szoctamiokat kepni, csak tudni kell, mik a lehetosegek.
Mondjuk, az igaz, hogy ma azert jobban jar egy hallgato, ha a foiskola/egytem mellett inkabb szakmai gyakorlatot gyujt, igaz, azzal sokkal jobban lehet keresni, mint a "neha kocsmara is jutott".
Es, ha az ember jol csinalja, akkor mire lediplomazik, meg is van az allasa.

2018.02.06. 17:50:20

@GyMasa:
hány ismerősöd élt mély szegénységben?

arabok balrol 2018.02.06. 17:53:27

@jotekony koc: erdemesebb lenne a fideszt penzelni sorosnak

csak az a bokkeno h Orbant nem erdekli a penz

ezzel nem szamolt szaros, h orban fellazad, es most ugy fog meghalni h nem eri meg a nyilt tarsadalmat magyarorszagon

GyMasa 2018.02.06. 17:55:14

@DrGehaeuse:
Oszinten megmondom, nekem viszont ez a bajom az ellenzekkel en-bloc!
Nem kellene olyan vehemesen az "anti-orban" mezore allni, hanem igenis elismerni azokat a pozitivumokat, amiket elertek.
Ugyanis az "anti-orban" mezovel az a legnagyobb problema, hogy implikalja orban jelenletet, es az egesz strategia ertelmetlen lesz orban nelkul.
PL. kapasbol nem tudunk semmit (vagy legalabbis ertekelhetetlenul keveset) arrol, hogy az egyes partok hogyan kepzelik a jovot fidesz nelkul.

DrGehaeuse 2018.02.06. 17:57:06

@neoteny: "Lengyelország és Szlovákia esetei mutatják: ezekben az országokban nem volt recesszió 2008-ban ill. utána."

Szlovákia azért kicsit megtorpant.
www.google.de/search?sa=X&rlz=1C1GGRV_enDE771DE771&q=szlov%C3%A1kia+gpd-n%C3%B6veked%C3%A9s+ar%C3%A1nya&stick=H4sIAAAAAAAAAOPgUeLQz9U3MMsrSNHSz0620s_JT04syczP0y8uAdLFJZnJiTnxRanpQCGr9JSC-PSi_PKSjPiixJLULkZrLrhuIfJ1l1iUka_bMDerkGTdAONjFqn3AAAA&ved=0ahUKEwiMvu7D4JHZAhUClSwKHVwvAV4Qth8ILDAB

Náluk volt -5% 2009-ben. Ami 10%-os zuhanásnak felel meg.

Lengyelország az egyetlen kivétel.

jotekony koc 2018.02.06. 18:00:03

@GyMasa: A kádár alatt csak 10 százalék volt a főiskolai-egyetemi továbbtanulás mértéke.
Ezt a 10-et is pártkáderek és kiemelt vidéki csórók töltötték fel.
Vagyis a 90 százalék részére nem volt továbbtanulás.
Betolták valami szakmába, ahol apu is dolgozott, aztán munka mellett meglett a képesítés az üzem támogatásával.
Nem is hasonlít a mai rendszerre.
Most külföldön is lehet tanulni, és dolgozni, és nem is maradnak a fiatalok.

2018.02.06. 18:01:26

@jotekony koc:
de hányan éltek mély szegénységben?

GyMasa 2018.02.06. 18:02:09

@444:
...hány ismerősöd élt mély szegénységben?...
Nem sok.
De ennek semmi koze nincsen a rendszerhez.
Nezd meg a jelenlegi kommunista/szocialista orszagokat a vilagon. (de nyugodtan hozzaveheted a multban letezett orszagokat is, mert ugyanazt kapod)
Mindnehol ugyanaz lett a vege:
- Ehezes, elnyomas, tomeges bebortonzesek, lezart hatarok, eles loparanccsal, egy vekony, gazdag elit.
Margaret Thatcher nagyon jol megmondta,hogy az a baj a szocialistakkal, hogy nagyon hamar kifogynak a MASOK penzebol.
Ez a legjobb osszefoglalasa az eddigi szocialista probalkozasoknak.
MINDEGYIK ide jutott.

jotekony koc 2018.02.06. 18:02:27

@arabok balrol:

Orbán csak pénzért lázad.
Ha kiplakátolta Sorossal az országot, akkor azt Soros maga rendelte, hogy megismerjék a képét a bunkók falun is, ahol nem olvasnak.

GyMasa 2018.02.06. 18:03:55

@jotekony koc:
Ezt miert nekem mondod?
EN, soha tobbet nem akarok a kozeleben sem lenni semmilyen kommer, SZoci rendszernek.
Ezert is haragszom a mostani kormanyra.
Amit a rezsicsokkentessel muvelnek, az felhaborito.

2018.02.06. 18:08:44

@GyMasa:
a szegénység felszámolásának a kiterjedt szociális ellátórendszerhez van köze. akárhogy csűrjük-csavarjuk az nem a kapitalizmus sajátossága. hanem a szocializmusé.

2018.02.06. 18:09:49

@GyMasa:
errefelé soha sem volt annyi áramszünet, mint az eon uralkodása idején.

jotekony koc 2018.02.06. 18:11:39

@444: Volt egypár film, mint Az utolsó padban, meg a Roncsfilm, aztán munkásszállókról és állami gondozottból lett csavargó lányról is volt film,

de amúgy egyetértek, hogy az általános jólét jelei eléggé mutatkoztak.
Például előtte, a Horthy korszakban nyomortanyák voltak a város szélén és a falvakban tapasztott házak, kerekes kút,
a fiatalok meg cselédnek álltak.

A komcsik alatt pedig emeletes és kockaházak épültek falun, városon meg lakótelepek és sorházak,
és mindenhol fürdőszoba, vezetékes víz, hűtőszekrény, villany, mosógép, tévé, nyugdíj, gyes, aszfaltos utak, szóval fellendülés.

Hogy rosszabb is lehetett volna, azt a szovjet blokkban sokan tudják igazolni.
Hogy jobb is lehetett volna, azt azóta kellett volna bebizonyítanunk, de szerintem nem sikerült.

2018.02.06. 18:13:33

@jotekony koc:
a kapitalizmusban nincs állami gondozás. attól kapitalizmus, hogy olyan nincs.

jotekony koc 2018.02.06. 18:28:00

@444: Én a komcsi szegénységről szóló filmeket próbáltam felidézni.
De amúgy a kapitalista országokban van árvaház, meg családvédelem is. Jópár filmet láttam már, amiben örökbe adáshoz vizsgálták a jelentkező szülőket.
Ahol gond van az árvaházakkal, az Brazilia, Egyiptom, Afrika nyomorgó és háborúzó részei, szóval nem a kapitalizmus fellegvárai, hanem a harmadik világ.

2018.02.06. 18:34:24

@jotekony koc:
na de az nem kapitalizmus, hanem vegyes gazdaság. kapitalizmus szociális elemekkel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 19:06:59

@444:

"és mire mentek azzal, hogy építettek még egy csomagoló üzemet. [...] hitelből vettek egy flakongyárat. és? hiába volt pénz."

No de hát nem volt pénz; épp' azért vettek fel nyugati hiteleket, hogy legyen pénz. Állításod szerint ez mihaszna volt. Akkor miért vettek fel nyugati hiteleket, ha képtelenek voltak azokat hasznot hajtóan felhasználni?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 19:09:30

@GyMasa:

"lehetett volna tobbet is tenni"

Az, hogy kellett volna-e többet tenni majd akkor derül ki, amikor eléri Közép-kelet Európát a következő recessziós hullám.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 19:15:03

@DrGehaeuse:

"Szlovákia azért kicsit megtorpant."

A kicsit megtorpanás nem recesszió:

"the common recession definition, saying that a recession occurred whenever seasonally adjusted real GDP contracts quarter on quarter, through minimum two consecutive quarter"

en.wikipedia.org/wiki/Great_Recession#Timeline_of_effects

E szerint a definíció szerint nem került Szlovákia recesszióba 2008-ban vagy utána.

GyMasa 2018.02.06. 19:42:15

@444:
...a szegénység felszámolásának a kiterjedt szociális ellátórendszerhez van köze...
Nem, a szegénységet a legjobban magas bérekkel lehet felszámolni, amelyik mögtt valós gazdasági teljesítmény áll.
...akárhogy csűrjük-csavarjuk az nem a kapitalizmus sajátossága...
Dehogynem!
Nézd meg Norvégiát.
...hanem a szocializmusé...
Ismétlem:
A szocializmus eddig MINDENHOL csúfos kudarcot vallott, ahol megpróbálkoztak vele.
(Mondjuk, ehhez elég sok köze lehet annak, hoyg általában (mindig) az emberek nem önként katák a nyakukba ezt a "felszámolt mélyszegénységet", hanem valaki más erőltette nagyon.
Nem azt mondom, hogy MAJD nem alakulhat ki VALAHOL egy életképes verziója, de túlságosan optimista nem vagyok ezzel kapcsolatban.

GyMasa 2018.02.06. 19:43:25

@neoteny:
...Az, hogy kellett volna-e többet tenni majd akkor derül ki, amikor eléri Közép-kelet Európát a következő recessziós hullám...
Azt viszont nyugodtan elmondhatjuk, hogy LEHETETT volna többet tenni.

2018.02.06. 19:48:18

@neoteny:
a mátrai fémművek amennyire tudom eredendően egy hadiipari vállalat volt. lőszert gyártottak, nem? erre emlékszem. azt hitelekből átalakították fémcsomagoló üzemmé. a szocializmusban olyat hitelek nélkül is tudtak építeni. ha egy városi párttitkár azt mondta, hogy húzzunk fel egy könnyűipari kombinátot komádiba (vagy akárhová), akkor azt külső eladósodás nélkül fel tudták építeni. de egy általános precíziós nehézgépgyárat már nem tudtak építeni budapeste vagy miskolcra. az már hadiipari célokat szolgál. azt már nem támogatták se az oroszok. nehogy a magyarok átálljanak. a nyugat pláne nem támogatta. nehogy a magyarok rájuk támadjanak.

2018.02.06. 19:49:44

@GyMasa:
te valami hülye német vagy?

2018.02.06. 19:50:54

@GyMasa:
vannak a németek, akik orbánnak benyalnak, de csak úgy óvatosan.

GyMasa 2018.02.06. 19:51:51

@444:
...te valami hülye német vagy?...
He?

GyMasa 2018.02.06. 19:56:08

@444:
...vannak a németek, akik orbánnak benyalnak, de csak úgy óvatosan...
Most akkor hogy van ez? Nem ki akarják a németek tenni orbánékat az EU-ból, hanem benyalnak nekik?
De mit nem lehet azon érteni, hogy a mélyszegénység megszüntetése a kapitalizmus mellékterméke, és nem a szocializmus ereménye.
A kommunizmus eddig megvalósítási formái mind hatalmas gazdasági csődöt (és diktatúrát) eredményeztek azokban az országokban, ahol megpróbálkoztak vele.
Nézd csak meg Venezuelát:
- Ott ül a világ legnagyobb kőolajtartlaéka felett, és a nagy szocializmusban totál üresek a boltok.
Ellenben pl. Szaúd arábiában meg nagy az anyagi jólét.
Tehát, ha elhamarkodott, vagy demagóg lennék, akkor kijelenthetném, hogy a szocializmusnál még a feudalizmus is sokkal jobb eredményt tud felmutatni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 19:59:05

@444:

"a mátrai fémművek amennyire tudom eredendően egy hadiipari vállalat volt. lőszert gyártottak, nem?"

Helyesen: Mátravidéki Fémművek. Igen, eredetileg lőszert gyártottak; aztán a 60-as, 70-es években volt egy részleges profilváltás.

"azt hitelekből átalakították fémcsomagoló üzemmé. a szocializmusban olyat hitelek nélkül is tudtak építeni."

No ha tudtak, akkor miért vettek fel nyugati kölcsönöket?

2018.02.06. 20:38:36

@neoteny:
mert kádárral elhitették, hogy ezekkel a hitelekkel végbe mehet a nyugati nyitás. de azt a pénzt nem tudták hasznosan felhasználni. nem tudtak belőle vásárolni semmi olyan termelő eszközt, ami az ország modernizációját ténylegesen szolgálta volna. a magyarországot is sújtó embargó miatt.

2018.02.06. 20:41:50

@GyMasa:
egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen idiótának tartjuk egymást.

DrGehaeuse 2018.02.06. 20:43:02

@GyMasa: Miért? Szerinted azt lehet tudni mi lesz ha marad ez a gyökér KNER?
Máshogy kérdezem: 2010-ben mit lehetet tudni arrol, hogy miket fog csinálni a fidesz 2018-ig?
Szerencsére én nem a fideszre szavaztam 2010-ben, de nem is abaloldal levitézlett pártjaira, de ha mégis a fideszre szavaztam volna akkor pl. kifejezetten elvártam volna, hogy korábbi álláspontja szerin elálljon Paks II.-től, felszabadítson minket az általuk ördögként a falrafestett "Gazprom legvidámabb barakja" státusból. És még sorolhatnám...

DrGehaeuse 2018.02.06. 20:58:22

@GyMasa: Sajnos nekem nincs gyerekem. A hugomnak viszont van 3 egyetemista, a legnagyobb 4. éves medika, a két kisebb a BME-re jár 1. és 2. éves hallgatók. A család bevételeinek kb fele megy el az ő költségeikre ami diszkrét töbszöröse a minimálbérnek. Minkét szülö 2 diplomás tanár és van még plusz jövedelmük is.
Egy olyan státusu családnak mint a miénk volt annó, ma semmi esélye nem lenne iskoláztatni a gyrekeit felső fokon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 21:00:11

@444:

"mert kádárral elhitették, hogy ezekkel a hitelekkel végbe mehet a nyugati nyitás."

Miféle nyugati nyitás, és ez miért érekelte volna Kádárt olyannyira, hogy ezt képesek voltak elhitetni vele, és ennek a hiedelemnek a hatása alatt állva nyugati kölcsönöket vett fel?

"de azt a pénzt nem tudták hasznosan felhasználni."

Akkor miért vették fel ezeket a nyugati hiteleket?

"nem tudtak belőle vásárolni semmi olyan termelő eszközt, ami az ország modernizációját ténylegesen szolgálta volna."

Az illetékesek akkor úgy ítélték meg, hogy pl. a Mátravidéki Fémművekbe telepített svájci aluflakon gyártósor az ország modernizációját (valamilyen mértékben) ténylegesen szolgálta.

"a magyarországot is sújtó embargó miatt."

Magyarországot (is) a COCOM-listára helyezett gyártótermékek embargóga súlytotta: olyan gyártótermékeké, amely a nyugati hatalmak megítélése szerint hadiipari alkalmazásra is felhasználhatóak voltak. Ha a Magyarországot (is) sújtó embargó miatt nem tudtak belőle vásárolni semmi olyan termelőeszközt, ami az ország modernizációját ténylegesen szolgálta volna, akkor ez azt jelenti, hogy csak a hadiipari alkalmazásra is felhasználható termelőeszközök szolgálták volna ténylegesen az ország modernizációját.

2018.02.06. 21:11:13

@GyMasa:
a szocializmus és a kapitalizmus közötti különbség formalizálva a következő.

adott egy játék, amiben P1..Pn játékosok. és p1..pn a profitfüggvények. ami az összes játékos stratégiájának függvénye.

a kapitalizmus az, hogy keressük a p1..pn függvények maximumát a ∑pi ≥ 0 feltétel teljesülése mellett. minden játékos egyénileg maximalizálja a nyereségét azzal a feltétellel, hogy összességében legyen profit (vagy legalább is ne legyen veszteség).

a szocializmus az, hogy ∑pi függvény maximumát keressük p1..pn ≥ 0 feltételek teljesülése mellett. tehát a közösség maximalizálja a nyereségét azzal a feltétellel, hogy mindenki nyerjen egy kicsit (de egyénileg nem feltétlen a legtöbbet. mert nem az a játék célja.)

a vegyes gazdaságban a közpénzt szocialista módon költik el. de van magánpénz, amit kapitalista módon költenek. mindenki az egyéni érdekei szerint keresi a legjobbat úgy, hogy összességében azért mégis csak legyen profit.

te a kapitalizmust úgy definiálod, hogy az a "jó". a szocializmus a "rossz".

2018.02.06. 21:17:29

@neoteny:
és mi volt az a termék, amit a mátravidéki fémművek csomagolt. amiért érdemes volt megvenni azt a fémcsomagoló gépsort svájcból?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 21:46:48

@444:

"és mi volt az a termék, amit a mátravidéki fémművek csomagolt."

A Mátravidéki Fémművekbe telepített svájci gépsor aluflakonokat gyártott, nem csomagolt semmit (illetve a legyártott töltetlen aluflakonokat csomagolta szállításra készre). Amikbe pl. spray dezodorokat töltöttek _másutt_. Ilyeneket és ehhez hasonlókat:

kremmania.hu/uploadedimages/141/fa-natural-pure-roseflower-dezodor.jpg

A Mátravidéki Fémművekből kikerülő aluflakonok egységes fehérre voltak festve a külsejükön; a partikuláris termék festését ott végezték, ahol az aluflakonok töltésre kerültek.

"mert kádárral elhitették, hogy ezekkel a hitelekkel végbe mehet a nyugati nyitás."

Miféle nyugati nyitás, és ez miért érekelte volna Kádárt olyannyira, hogy ezt képesek voltak elhitetni vele, és ennek a hiedelemnek a hatása alatt állva nyugati kölcsönöket vett fel?

"de azt a pénzt nem tudták hasznosan felhasználni."

Akkor miért vették fel ezeket a nyugati hiteleket?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.06. 22:12:52

@DrGehaeuse:

"A wikipédia is tévedhet"

Hogyne: de a recesszió általánosan elfogadott definíciója az egymást követő legalább két negyedéven át történő szezonális hatásoktól megtisztított reál GDP csökkenés. Az, hogy a szlovák GDP csökkent _valamennyi ideig_ nem elégséges ahhoz, hogy az recessziónak minősüljön. Persze nem kell egyetértened a recessziónak ezzel a definíciójával; de ezen definíció szerint a szlovák gazdaság nem került recesszióba attól függetlenül, hogy valamennyi ideig csökkent a szlovák GDP.

jotekony koc 2018.02.07. 05:15:02

@ poszt :
Azt olvasom a posztban, hogy a fasiszta és a náci között az a különbség, hogy a fasiszta elutasítja a létező világot, mert anyagias, a náci meg elutasítja a létező világot, mert fajilag eltérő önmagától.
Hogy ez lenne a különbség két fidesznyik közt.
Ahogy kitűnik, az előbbi depis értelmiségi, a második viszont szerethető világfi.

Szerintem meg a kettő ugyanolyan fidesznyik, csak az előbbi nem kapott a köztulajdon zsákmányból párszáz milliót, az utóbbi meg már megkapta és rajta van a további pénzosztási listán.

jotekony koc 2018.02.07. 05:18:09

Ha megnéznénk a Mandiner szerzőinek és Bayernek anyagi helyzetét, akkor a megkeseredett antikapitalisták és a szórakoztató nácik a vagyoni helyzet és jövedelem szerint különülnének el, ha tippelhetnék...

jotekony koc 2018.02.07. 05:27:38

Mondhatnám erre, hogy a posztoló jobban kedveli a gátlástalan hencegőket, mint az éhes irigyeket,
de inkább azt mondom, hogy ezek nem kétfélék, hanem ugyanazok. Konchoz jutás előtt fasiszták, utána nácik.
Nem olyan bonyolult a csőcselék lelke, mint gondolnánk.

2018.02.07. 05:52:23

@neoteny:
abból lett ez:
retronom.hu/files/images/kepek/91/1978_flakon.preview.jpg
ebből aztán lett caola dezodor. de az emberek kimentek bécsbe behozták a fa sprét és az üres flakont kirakták a polcra. jelezvén a szomszédoknak, hogy ők jártak külföldön. és jó illatúak. tehát a szocializmus felszámolta a mély szegénységet, de nem hozta el a nyugati típusú jólétet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.07. 06:04:47

@444:

"mert kádárral elhitették, hogy ezekkel a hitelekkel végbe mehet a nyugati nyitás."

Miféle nyugati nyitás, és ez miért érekelte volna Kádárt olyannyira, hogy ezt képesek voltak elhitetni vele, és ennek a hiedelemnek a hatása alatt állva nyugati kölcsönöket vett fel?

"de azt a pénzt nem tudták hasznosan felhasználni."

Akkor miért vették fel ezeket a nyugati hiteleket?

2018.02.07. 06:20:43

@neoteny:
negyedéves növekedést tekintve szlovákiában valóban nem volt recesszió 2008 után.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/slovakia-gdp-growth.png?s=slovakiagdpqoq&v=201712050902v&d1=19180101&d2=20181231&type=column
de ha így vesszük, akkor magyarország már 2007-ben is recesszióba süllyedt.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/hungary-gdp-growth.png?s=engkhuq&v=201712050847v&d1=19180101&d2=20181231&type=column
tehát mind gyurcsány, mind bajnai recesszióba taszította az országot.

ha definíciója az, hogy két egymást követő évben nincs gazdasági növekedés, akkor magyarországon nem volt recesszió. gyurcsány kormány idejében növekededett a gazdaság. és a szakértő bajnai kormány kivezette az országot a válságból. aminek az oka elsődlegesen mégis csak a nemzetközi környezet volt.

tehát ugyanannak az egy adatnak a negyedéves, vagy éves bontásából homlokegyenest eltérő következtetéseket lehet levonni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.07. 06:23:08

@444:

"ha definíciója az, hogy két egymást követő évben nincs gazdasági növekedés"

De nem az a definíciója.

"mert kádárral elhitették, hogy ezekkel a hitelekkel végbe mehet a nyugati nyitás."

Miféle nyugati nyitás, és ez miért érekelte volna Kádárt olyannyira, hogy ezt képesek voltak elhitetni vele, és ennek a hiedelemnek a hatása alatt állva nyugati kölcsönöket vett fel?

"de azt a pénzt nem tudták hasznosan felhasználni."

Akkor miért vették fel ezeket a nyugati hiteleket?

2018.02.07. 06:58:07

@neoteny:
a hitelfelvétel nem volt racionális lépés. mert azzal nem tudták modernizálni az országot. de elsősorban az embargó miatt. abból a pénzből elvben vehettek volna egy komplett nyugati autógyárat. de azt a technológiát nem adta el az nszk. így maradt a dezodoros flakon.

az újraegyesítés után az nszk sem mondta az, hogy szövetségi keretek között támogatják szász szabad államiságot. tessék itt van egy autógyár mondjuk féláron. hanem azt, hogy a kelet-németek legyenek alkalmazottai a nyugatnak. nyugat-németország gyarmatosította a keletet. és ezért nem ment végbe a felzárkózás. önálló kelet-német autóipar nincsen.

abból nem lesz felzárkózás, hogy betelepül az audi. és a magyarok alkalmazotti bért kapnak. az úgy lenne ha a rába traktor, vagy a rába hungarocamion kapitalizálódna. csak ez nagyon nem érdeke a németeknek. nekik az a jó, hogy a kelet-közép európaiak alkalmazottak. és a magyar kormány ehhez vissza nem térítendő állami támogatásokat is nyújt. és a szakmunkás képzést erősíti. a magyar kormány kiszolgálják a német gyáriparosok igényeit.

2018.02.07. 07:03:19

@neoteny:
két egymást követő negyedévben csökken a gazdaság. ez a recesszió. oké. két egymást követő negyedéves növekedés már konjunktúra?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.07. 07:05:23

@444:

"a hitelfelvétel nem volt racionális lépés."

Akkor miért vettek fel nyugati hiteleket?

"de elsősorban az embargó miatt."

Magyarországot (is) a COCOM-listára helyezett gyártótermékek embargóga súlytotta: olyan gyártótermékeké, amely a nyugati hatalmak megítélése szerint hadiipari alkalmazásra is felhasználhatóak voltak. Ha a Magyarországot (is) sújtó embargó miatt nem tudtak belőle vásárolni semmi olyan termelőeszközt, ami az ország modernizációját ténylegesen szolgálta volna, akkor ez azt jelenti, hogy csak a hadiipari alkalmazásra is felhasználható termelőeszközök szolgálták volna ténylegesen az ország modernizációját.

"abból nem lesz felzárkózás, hogy betelepül az audi. és a magyarok alkalmazotti bért kapnak."

Ahhoz képest, mint ha nem települne be az Audi, nagyobb mértékű a felzárkózás hogy betelepül az Audi.

"az úgy lenne ha a rába traktor, vagy a rába hungarocamion kapitalizálódna."

És honnét származnának azok a javak, amikből ez a kapitalizálódás megtörténne? Az égből hullanának alá mannaeső formájában?

2018.02.07. 07:11:39

@neoteny:
a modernizációt általában olyan technológiák alkalmazása szolgálja, ami nagy energiájú energiatöltetekkel felszerelve hadiipar.

ha észak-magyarországon lenne egy vagongyár, ami tartálykocsikat (tank car) gyártana.
uralvagonzavod.com/products/railway_vehicles/serialproducts/
akkor ugyanez az üzem rakétákat is gyárthatna. tartály robbanótölettel. és tankokat is. ahogyan az ural vagon zavod. ilyesmit nem akart a nyugat mátrába. és az oroszok sem. mondván, hogy a magyarok esetleg átállnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.07. 07:12:30

@444:

"két egymást követő negyedéves növekedés már konjunktúra?"

Nem: a konjunktúrának nincs olyan definíciója, mint a recessziónak; a konjunktúra a recesszió hiánya.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.07. 07:14:16

@444:

"a modernizációt általában olyan technológiák alkalmazása szolgálja, ami nagy energiájú energiatöltetekkel felszerelve hadiipar."

Már megint kényszeresen írkálsz brutális idiótaságokat.

"a hitelfelvétel nem volt racionális lépés."

Akkor miért vettek fel nyugati hiteleket?

"de elsősorban az embargó miatt."

Magyarországot (is) a COCOM-listára helyezett gyártótermékek embargóga súlytotta: olyan gyártótermékeké, amely a nyugati hatalmak megítélése szerint hadiipari alkalmazásra is felhasználhatóak voltak. Ha a Magyarországot (is) sújtó embargó miatt nem tudtak belőle vásárolni semmi olyan termelőeszközt, ami az ország modernizációját ténylegesen szolgálta volna, akkor ez azt jelenti, hogy csak a hadiipari alkalmazásra is felhasználható termelőeszközök szolgálták volna ténylegesen az ország modernizációját.

"abból nem lesz felzárkózás, hogy betelepül az audi. és a magyarok alkalmazotti bért kapnak."

Ahhoz képest, mint ha nem települne be az Audi, nagyobb mértékű a felzárkózás hogy betelepül az Audi.

"az úgy lenne ha a rába traktor, vagy a rába hungarocamion kapitalizálódna."

És honnét származnának azok a javak, amikből ez a kapitalizálódás megtörténne? Az égből hullanának alá mannaeső formájában?

2018.02.07. 07:18:18

@neoteny:
ha a konjunktúra meghatározása az, hogy nincs recesszió, akkor ez egészen pontosan azt jelenti, hogy két egymást követő negyedévben a gazdaság nem csökken és nem is stagnál, hanem növekszik. ez esetben két egymást követő negyedéves növekedés már konjunktúrának számít.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.07. 07:28:44

@444:

"ez egészen pontosan azt jelenti, hogy két egymást követő negyedévben a gazdaság nem csökken és nem is stagnál, hanem növekszik."

Nem: egészen pontosan azt jelenti, hogy _bármennyi_ ideig növekszik a GDP.

Tegyük fel, hogy januártól júniusig bezárólag csökken a (szezonális hatásoktól megtisztított reál) GDP: a gazdaság recesszióban van a recesszió definíciója szerint. Júliusban ismét növekedik a (szezonális hatásoktól megtisztított reál) GDP: a gazdaság már nincs recesszióban, _ezért_ konjunktúra van. Nem volt szükséges az, hogy a gazdaság két egymást követő negyedéven keresztül (szezonális hatásoktól megtisztított reál) GDP növekedést produkáljon: elégséges volt a recesszió megszűnése.

2018.02.07. 08:24:06

@neoteny:
a járműipar társasági adójából a magyar állam létrehoz egy vagy néhány járműipari szakképző központot. és annak eszközeit az év egyik felében (őszi, téli, tavaszi, nyári szünetekben) bérbe adja. és a tanműhelyben lehet prototípust fejleszteni. határvárosokban például komáromban akár magyar-szlovák fejlesztőközpont épülhet. győr együttműködhet a pozsonyi egyetemmel.

majd ezek után egy magyar, vagy magyar-szlovák csapat azt mondja, hogy több éves fejlesztés után azt mondja, hogy itt van új kamion. ki lehet próbálni a járműipari szakképző központ tesztpályáján. és ezek után egy magyar vagy szlovák szállítmányozó cég tulajdonosa rendel. vagy több éves fejlesztés után azt mondják, hogy itt az új magyar kormánymű. és abból rendel egy autógyár. persze ha beindul a sorozatgyártás, akkor ezek az új magyar cégek is fizetnek társasági adót. abból fejlesztik a járműipari szakképző központot. tehát minden vállalat hozzájárul a következő nemzedék képzéséhez. és így fejlődnek a kisalföldi kis-magyarok, vagy a szomszédos szlovákokkal, mint nagy-magyarok. mert az ugye már nagy-magyarország a nagy cseh-morva-szlovák vitézekkel. csak ez nem lenne túl előnyös a nyugatnak. ezért a nyugat azokat a tanácsadókat megfizeti meg, akik arról papolnak, hogy az állam a termelés oldaláról ne avatkozzon be a gazdaságba, különösen a leszakadó térségekben nem. hanem majd odamegy a penny market. és lesz akciós pink laptoptáska. ami a segélyből megvehető. szegény kis cigányoknak is legyen akciós pink laptoptáskájuk.

ez meg azt mondja. oké. miskolcon lesz egy nehézipari egyetem. oda nehéz lesz bejutni. de nem lehetetlen. de a közintézmény képes ipari gépeket építeni. ezek után elég sok alkatrészgyártó kft. amelyik mind a közgép csoport (közös vállalat) tagja. és ez a sok kft. úgy lesz, hogy van egy kht. (ami a szakképzési központ.) abban időlegesen létrejön több közkereseti társaságok (~gmk). az év egyik felében (tanszünetben) privát módon folyik a fejlesztés. részt vehetnek benne a szakoktatók, a szakmunkás tanulók, vagy bárki aki a megfelelő képesítéssel rendelkezik. vagy nem rendelkezik, de szeretne tanulni, dolgozni, vállalkozni.

csak ugye ez nem a nyugati gyarmatosító model, hanem a keleties felzárkózó, mert beavatkozott az állam. na und.

soros is megtehette volna, hogy feltőkésít egy járműipari szakképzési központot. és ő lesz miskolc institute of technology a magyar mit megteremtője. de soros inkább szabad bölcsészeket toborzott, akik előadják, hogy magyarország fogadjon be szegény kis bevándorlókat. amire habány művek azt feleli: stop soros. melyikből lesz polgári fejlődés. nyilván egyikből se. döntsük el, hogy magyarország be akar-e hitelből fogadni tömegével migránsokat és ha nem, akkor a balliberális politikai osztály távozzon a mainstream közéletben. függetlenül attól, hogy zsidók, vagy nem zsidók. történészek majd eldöntik, hogy az szdsz mennyiben volt egy zsidó párt. milyen mértékű volt a zsidók összejátszása a médiában, a bankokban, az újságíró klubokban, filozófus körökben, a jogvédő társasáságokban. és ezek a csoportok hány nem zsidót engedtek az első, másod és harmadvonalba. és mennyiben törtek hegemóniára. ez egy történeti kérdés. és hogy a globális kapitalizmus létrehozásában a zsidó pénztőke mekkora szerepet kapott. zsidó kommunisták szerepe kelet-európában. ezek történelmi kérdések. és nyilván árnyalják a zsidók szenvedéstörténetét. ezeket a vitákat (ki kit vitt auschwiztba, a gulágra, kinek köszönhetjük trianont, stb.) úgy lehet lezárni, hogy kvázi egypártrendszer jön létre. a jobboldali kormányt a szélsőjobboldali ellenzék kontrollálja. és nyilvánosságnak ott az internet. de a mainstream média egy politikai érdekkör kezébe kerül. mert másképp nincs értelmes közbeszéd.

zipe moha 2018.02.07. 08:28:27

...SZÉGYEN a véleményt nyilvánítani akarókra, hogy 28 évvel később sem informálódnak arról amiról, hatalmas magabiztossággal kinyilatkoztatást tesznek...a rögeszméik és a sikeres agymosás hű tanuiként...

a szocialista rendszer eladósításával! kapcsolatban...

íme az infó a hablatyhuszároknak...hogy nem kádár hanem fekete..és nem túlfogyasztás hanem deviza árfolyam veszteség ...tessék tájékozódni és a konzekvenciákat objektívan levonni..

www.penzriport.hu/letoltes/Magyar_allamadossag_keletkezese_1973_1989.pdf

a tanulmány hosszú..egyszer kell elolvasni....lényege hogy a deviza hitel spekuláció amely lepadlózta a lakosságot a 2000 években nem előzmény nélküli ..ez padlózta le a szocialista Magyarországot ..fekete jános és csapata közreműködésével...nahát , milyen érdekes, ugye??

2018.02.07. 08:28:32

@neoteny:
na de ez esetben miért kellene 2 egymást követő 1/4 évben visszaesésnek lenni ahhoz, hogy recesszió legyen. miért nem elég 1. ha az konjunktúrához már elég.

zipe moha 2018.02.07. 08:44:41

...itt egy összefoglaló azoknak akik nem szeretnek sokat olvasni..de egy részük kommentálni annál inkább (28 év után is hülyeségeket..)..sajnos csak a mandíneren jelent meg

mandiner.hu/cikk/20151217_szabo_gergely_igy_szuletett_meg_a_magyar_allamadossag

2018.02.07. 09:03:37

@zipe moha:
az alapprobléma az volt, hogy hiába vették fel a hitelt dollárban, frankban, márkában. semmilyen olyat termelő eszközt nem tudtak belőle vásárolni, ami az ország modernizációját szolgálta volna. ezt az apró részletet az összes tanulmányíró kihagyja. és ebből következett az, hogy fogyasztásra fordították. mert abból modern termelő eszközöket vásárolni nem tudtak. a mátravidéki fémművek svájci frankhitelekkel felfuttatta a dezodorgyártást.

zipe moha 2018.02.07. 09:14:15

@444:

..már lenin is megmondta: olvasni...olvasni...olvasni...ja, nem ezt mondta..ő azt mondta , hogy tanulni..

még az értelmezés közelében sem jársz...ahhoz vett fel az ország hitelt hogy a legyártott gyártmányokkal veszteséges cserét bonyolítson???....sokat ugrok ez van a végén: a "szocialista tábor" végig a nagyon nagy polgárság fennhatósága alatt létezett...majd egyszerűen lekeverték...ehhez a belső embereik -strukturáik-és javaik( sőt a tábort saját javaival verték le..árfolyam -veszteség a hitelezők javára...veszteséges csere a beszerzett nyugati technológiával előállított termékeken...hitel nyújtása nyugati termékek-technológiák beszerzéséhez etc.)...ez annyira világít, hogy ennyire hülyének nem lehet lenni...ez csak szándékosan tud működni

2018.02.07. 09:26:09

@zipe moha:
és mikor volt akármelyik államban költségvetési többlet. vagy folyó fizetési mérleg többlet. a nyugati államok is "túlfogyasztanak". nominálisan az egész világ. ez az usa folyó fizetési mérlegének gdp arányos hiánya.
d3fy651gv2fhd3.cloudfront.net/charts/united-states-current-account-to-gdp.png?s=usaca2gdp&v=201707200905v&lang=all&d1=19180101&d2=20181231
az mnb elemzője ezek alapján megállapítja, hogy az usa egy szocialista ország, amelyik túlfogyaszt. ezek szerint az usa kádárista gazdaságpolitikát folytat. na persze.

zipe moha 2018.02.07. 09:29:01

@444: ...ahogy látom az érdemi beszélgetést egy kitérő hablattal felfüggesztetted, rendben...mindenből annyi a tiéd amit abból kiveszel..a lehetőséged immár adott..szép napot!

zipe moha 2018.02.07. 09:42:27

@444:

..."és mikor volt akármelyik államban költségvetési többlet. vagy folyó fizetési mérleg többlet. a nyugati államok is "túlfogyasztanak"...."

....valószínűleg Magyarországon 1978 és 1986 között SEMMILYEN túlfogyasztás nem volt...és külkereskedelmi többletet állított elő az ország ( a dolgozók..).
(..hogy ezen persze mennyi tényleges jövedelmet realizált a veszteséges ( alul árazott) csere miatt az más kérdés...de ha a megkopasztás volt a cél.... akkor annyit..de ugye ez már szakmai-vezetési és főként erkölcsi probléma... büntető jogi következménye ugye nem volt)

jotekony koc 2018.02.07. 09:43:12

@zipe moha: Ami a Mandineren jelenik meg, az annyit is ér.

Ez a kis ipari tanuló fogja elmagyarázni az államadósságot, ahogy azt a Móricka elképzelte.
Csak egy szokásos kis hülye fidesznyik irkált valamit, a mandinerhorda szórakoztatására, mondmá...

zipe moha 2018.02.07. 09:46:21

@jotekony koc: ...ha ő ipari tanuló, akkor te még bölcsis kisgyerek...ráadásul, durcás
szumma : olvass és tanulj..

jotekony koc 2018.02.07. 09:53:55

@zipe moha: Ez a fiúcska még írt Matolcsi csodálatos munkájáról is...
Egy közönséges seggnyaló ifjonc, aki olyanokat ír, hogy kapjon érte mazsolát a fidesz asztaláról.
Ilyen kis karrieristákkal tele a padlás.

Ha tényleg kutató lenne, akkor nem politikai alányalásokkal kezdené a pályáját.

2018.02.07. 09:59:40

@zipe moha:
kádárt egyszerűen beszopatták. azzal, hogy ha beülteti a nemzetközi bankárokat, akkor a nyugat megsegíti. jelzem horthy-t ugyanígy szopatták be. és annak eredménye szálasi. antall-t ugyanígy szopatták be. és annak eredménye orbán. ebből a liberálisnak mondott gazdaságpolitikából fakad a nacionalizmus. mivel ahhoz gyarmatosító politikát kellene folytatni. de olyat magyarország nem tud és a magyarok többsége nem is akar véghez vinni.

zipe moha 2018.02.07. 10:05:24

@jotekony koc:

bölcsis kisgyerekként nem csoda hogy hablatyolsz...de a felnőttek átlátnak ám rajtad..:)..anélkül, hogy bármit is olvastál volna róla -tőle...durcásan vagy célzottan hitelteleníteni akarod a mondandóját...komoly jellemhiba amit hordozol...az oviba már ne vidd magaddal..

nem Szabó a kutatás szerzője..hanem egy tudományos műhely, lektorral külső szakértőkkel..ahogy ez szokás..a mű pedig nem újságcikk vagy egy igénytelen kommentelő hozzászólása...hanem tanulmány..

nyisd meg a pdf-t és az abban található..adatokkal, táblázatokkal vitázz...ez nem jó, az nem jó..adatokat és tényeket felvonultatva...ez érvelés...egyébként maradsz a hangulati manipulátor szintjén...ami viszont érdektelen...

jotekony koc 2018.02.07. 10:12:13

@444: Valószinű, hogy Kádár, ahogy a többi országvezető ...nem értett a pénzügyekhez.
Ez pedig elég problémás, amikor tervgazdaságot vezet valaki.
Inkább a népszerűségére koncentrált, úgyhogy a parasztok emeletesházakat építgettek a puszta közepén, ahogy Gyurcsány alatt is.
Elszaladt a parasztokkal a ló. Orbán helyére tette a vidéket. Kapirgálhatják az út szélét éhbérért.

Fekete János értett volna a pénzhez, de talán más is kellett az eladósodáshoz, mint egy hibás befektetői döntés.

Ha jól emlékszem, a szovjetek elkezdtek nem fizetni az áruért, amit küldtünk nekik, és talán ez is közrejátszott. Meg a fegyverkezés és a sok fideszapuci eltartása a pártban.

jotekony koc 2018.02.07. 10:16:03

@zipe moha:
Egy seggnyalást mindig tanulmánynak neveznek, ha azt a fidesz fizeti.
Láttam én már ilyen okoskákat beállni utána kormányszóvivőnek, vagy sportegyesületi vezetőnek a pénzcsap alá.

jotekony koc 2018.02.07. 10:19:00

@zipe moha:
A közgazdászt onnantól jegyzik, hogy képes valami pénzt kitermelni az elméleteivel meg a táblázataival.

Egy politikai seggnyaló csak viszi a pénzt, sosem hozza.

2018.02.07. 10:20:10

@444:
akinek szűk a látóköre és hűbérúri rendszert működtet, ami az által, hogy ennek megfelelő minőségű elitet tart maga körül és gyatra humán erőforrást tenyészt az országában(az értékesebb, amint tud tiplizik)garantálja, hogy ne is tágulhasson, azt lehet beszopatni. szopik is állandóan, de még jobban szopik az istenáldotta nép, amelyik, mindig jobbat vár, de a hosszú várakozás azt hozta, hogy jobbat magának már nem tud kiizzadni magából, mert ez lett a rend. a törvény. akkor is, ha vannak átmenetek, amikor hűbéri rendszer látszólag(!) alábbhagy. de akkor sem hagy, mert nem bír.

zipe moha 2018.02.07. 10:34:03

@jotekony koc:
....a fidesz fizeti??? bölcsis kisgyerek....ne foglalkozz mással csak a kalácsoddal meg a kakaóddal....
ez a tanulmány egyetlen mai falkának sem kedvez...(kik váltottak rendszert, te szerencsétlen??)...tárgyilagosságra törekszik és azt akarja leírni ami ténylegesen volt és amiről nem tudhattál...és amiről láthatóan nem is akarsz tudni..

mivel szándékosan makacsul érvelés nélkül viselkedsz vagy kisgyerek vagy vagy épp a FIDESZ fizetett trollja..:)... mondjuk a kevésbé kompetensek közül.....
ugye milyen könnyű a közlekedési táblára azt mondani , hogy fideszes...mert egy fidesz önkormányzat helyezte ki...azért állj meg, ha az van a táblán...nem elterelés..tényleg meg kell állni...:)))...na mindegy szerintem úgy sem érted..jó trollkodást

GyMasa 2018.02.07. 10:35:46

@DrGehaeuse:
Miert ne lehetne?
Vannak allamilag finanszirozott helyek. Azoknal nincs tandij
Akik nem fernek ebbe bele, azok felvehetik a diakhitel2-t, ami csak a tandijat fedezi, es automatikusan jar mindenkinek.
Vegul pedig, aki akarja az sajat maga is finanszirozhatja a tanulast.
Raadasul a rendszer atjarhato, azaz, aki jol tanul az atmehet az allamilag finanszirozott formaba.
A megelhetes finanszirozasara pedig fel lehet venni diakhitelt (mar, amennyire ez jo otlet).
Ezen felul el lehet menni dolgozni is az egyetem alatt. az ejszakak, es a hetvegek szabadok.
Persze, ennek az az egyik titka, hogy olyan diplomat kell szerezni, amivel kesobb jol lehet keresni (mernok, informatikus, orvos, esetleg kozgazdasz).
Merugye gender-ruhatar szakon nagy buli meg poen lediplomazni, de ott azert erosen korlatozott az elerheto munkahelyek es/vagy lehetseges fizetes merteke.

zipe moha 2018.02.07. 10:37:00

@Bánegressy: ..igen , lényegében így van..az egzisztenciák erre fűzik fel a megélhetéseiket..és így amikor az a kérdés ki a hibás: MI mindannyian...mert a " legkisebb is számít"..

GyMasa 2018.02.07. 10:41:11

@444:
...te a kapitalizmust úgy definiálod, hogy az a "jó". a szocializmus a "rossz"...
Nem, en linkeltem egy tanulmanyt, ami megmutatta, hogy az elmult 200 evben, a kapitalista gazdasag alatt mekkora mertekben csokkent a vilagban a melyszegenyseg.
Ezzel szemben a szocialista, kommunista rendszerek eddgi meg mind csak szegenyseget, elnyomast, es 120+ millio ember halalt okoztak. Ezen kivul a kapitalizmus mar joparszaz eve velunk van, a szocializmus pedig idonkent felbukkan, azta, miutan tonkretette az orszagot, megszunik, es atveszi a helyet ismet a kapitalizmus.
Szoval, en nem definialok semmit, csak levonom a kovetkeztetest a lathato jelekbol.

zipe moha 2018.02.07. 10:58:39

@GyMasa: ...sajna nincs "kapitalizmus" vagy "szocializmus".. hűbéri láncok vannak ..néha feudális néha polgári alapon...mindenki a szabad verseny hekkeli meg, melyhez a legerősebb eszköz az államhatalom..az emberi természet mozdulatlan változatlan évezredek óta...pedig a tudás a 20. században szétosztásra került...mindenki vehetett belőle szükségletei szerint..:)...

ezzel a tanulatlan ( tanulság levonását elvető)emberi természettel pontosan ugyan olyan ciklusok indíthatók csak melyeket ismerünk már...semmi új. Tehát az ismétlődés determinált, semmi nem marad ott ahol az ma van ..hanem oda kerül ahol az tegnap előtt volt...a globális feudum lezárulta után újra néphatalom következik a néphatalom után újra feudum...ilyen mentális -erkölcsi-ténytudás- beli szinten NINCS kiszállás...
mint örökhagyók ezek a ma élő generációk is elveszítették az utókor tiszteletét...érintetlenül rájuk hagyjuk azokat a társadalmi vonatkozásokat amiket az elődeink ránk hagyományoztak...ez felettébb szomorú ...fogyasztottunk ( minden értelemben) nagy lábnyommal éltünk...haszontalanabbul,mint ha meg sem születtünk volna

2018.02.07. 11:00:37

nyugi meg trollok! az egyik legfőbb fidesznyik seggnyaló már érzi a 7 világra szóló diadalt: a Fidesz-győzelem óriási csapás lesz majd a nyugati pénzvilágra. ! ! !

xD xD xD
mno.hu/belfold/nyugdijasok-elott-haknizott-nemeth-szilard-es-stefka-istvan-2445522

mámorító kilátások. magyaroké a jövő világa, magyar a világ jövője.

Putyin, Trump, hol vagytok ?! Soros, Bildeberg! fasorban sem vagytok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.07. 11:02:08

@444:

"na de ez esetben miért kellene 2 egymást követő 1/4 évben visszaesésnek lenni ahhoz, hogy recesszió legyen."

Mert ez a recesszió általánosan elfogadott definíciója?

2018.02.07. 11:04:18

@GyMasa:
csak épp magyarországon nem ez a helyzet. magyarul linkeltél egy globalista bölcseleti tanulmányt, ami a környezetben nem érvényesül. és ebből következően hamis. de igaznak fogadod el. sőt levonod belőle a következtetést.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.07. 11:12:25

@444:

"majd ezek után egy magyar, vagy magyar-szlovák csapat azt mondja, hogy több éves fejlesztés után azt mondja, hogy itt van új kamion."

Mondásból nem lesz új kamion, még ha kétszer is mondják azt.

2018.02.07. 11:20:33

@neoteny:
ez nyilván a kiskereskedelmi forgalomhoz kötődik. az ugye az év végi forgalom emelkedés után az első negyedévben általában csökken. na de azt még ne hívjuk recessziónak. hanem ha a következő negyedévben is csökken, akkor az már recesszió. úgy egyébként mindig legyen konjunktúra. mert attól a vásárlási kedv növekszik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.07. 11:23:48

@444:

"ez nyilván a kiskereskedelmi forgalomhoz kötődik. az ugye az év végi forgalom emelkedés után az első negyedévben általában csökken."

Mit is írtam? A recesszió általánosan elfogadott definíciója az egymást követő legalább két negyedéven át történő _szezonális hatásoktól megtisztított_ reál GDP csökkenés.

2018.02.07. 11:52:55

@neoteny:
na de egy negyedéves visszaesés miért nem recesszió? az csak egy válság. de nem recesszió. és egy negyedéves növekedés miért konjunktúra? azért, hogy lehessen mondani, hogy vásároljál. ez még nem recesszió.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.07. 11:55:48

@444:

"na de egy negyedéves visszaesés miért nem recesszió?"

Mert nem ez a recesszió általánosan elfogadott definíciója?

2018.02.07. 12:18:28

@neoteny:
de miért is? azért, hogy pénzügyi összeomlás (krach) ne legyen visszaesés (recesszió). viszont utána minden növekedésre azt lehessen mondani, hogy az fellendülés (konjunktúra). liberális politikai gazdaságtan: kereskedelmi pénzügyi marketing.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.07. 12:38:45

@444:

"de miért is?"

Azért, hogy elkerüljék a szoritész-paradoxont: mert ha nem két negyedév, akkor lehetne egy negyedév is; de ha egy negyedév, akkor lehetne egy hónap is; de ha egy hónap, akkor lehetne egy hét is; de ha egy hét, akkor lehetne egy nap is. Így megegyeztek egy tetszőleges határértékben, a két (egymást követő) negyedévben. Ugyanaz a helyzet, mint hogy ki a felnőtt? Van egy (meglehetősen általános) megegyezés, hogy a 18 évnél idősebb személy a felnőtt. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a személy a 18. születésnapján valamiféle alapvető biológiai változáson megy át; mindössze azt, hogy jogi szempontból felnőttként kerül kezelésre. Ugyanez a helyzet a recesszióval: nincs lényeges különbség a 182 napon keresztül történő GDP csökkenés és a 183 napon keresztül történő GDP csökkenés között: ez csak egy közmegegyezéssel felállított önkényes határ, amelyen túl azt mondják a gazdasági kérdésekkel foglalkozók, hogy már recesszió történt.

"azért, hogy"

Ennek nagyon CEU-s posztmodern íze van.

DrGehaeuse 2018.02.07. 12:55:12

@GyMasa: Rendben. Lehetőségek vannak, csak kicsit bonyolultabb a rendszer.
Van akit már ez a bonyolultság kiszűr a rendszerből.
Nem árt ha gazdag vagy diplomás szülők gyermeke vagy.

jotekony koc 2018.02.07. 13:12:03

@zipe moha: Ja, én biztos tévedek, és a fickó nem állást kap majd a Matolcsi zumbaoktatók közt a szétlopott jegybankban,
hanem Nobel-díjas lesz, mert kitalál valami hasznosat is életében.
Majd meglátjuk, jó ?
Te melyik pályaívet jósolod neki egy ilyen kezdés után ?

2018.02.07. 13:52:45

@neoteny:
a népfőiskolán a válasza a "természetes gazdasági rend". egy év az ugye föld és nap pályájából következik. a félévek a téli és nyári napfordulókból, a negyedévek a tavaszi és az őszi napéjegyenlőségekből következnek. a hónapok pedig a hold-nap járásából. és ugye vannak a napok. következő nap a magyarban holnap (a hold-nap). a parasztok ugyanúgy ejtik: "hónap".

Volt 30 Katonám, egy holnapra attam minndeniknec három-három forintot: Mit attam az harmincznac?

2018.02.07. 13:53:29

(példa 16. századi számtan könyvből)

2018.02.07. 14:04:42

@neoteny:
korai részvénytársaságok. magyarországi bevezésének problémái. szintén 16. századi számtan könyv.

REGVLA SOCIETATIS

MAGYAR orßágban ennek e regulanak igön nagy haßna
nintsen, mert a Magyaroc igön kémény nyakuuac es egyaránt az fizetést restellic. De még-is ha az töb speciesekröl ßoltunc, ßollyunc erröl is valami keueset. Ebben az speciesben illyen modot tarcz meg.

EXEMPLVM.
Voltunc hárman társul egyben, az egyikünc adot 50 forintot. Az másikunc adot 60 forintot. Az harmadikunc adot 70 forintot. Immár nyertünc ez forintokon ßáz forintot: vallyon kinec kinec az ü pénzére mi iutt benne?

2018.02.07. 14:22:18

együtt a xvi.(xv.)sz és a 21(.2)sz, meg ami közbe van a földön.
boldogulhat az istenadta ettől?
24.hu/tudomany/2018/02/06/sikeresen-landolt-a-falcon-heavy/
(nem akármi. érdemes végignézni)

zipe moha 2018.02.07. 15:12:10

@jotekony koc:

"Te melyik pályaívet jósolod neki egy ilyen kezdés után ? "
-bezárkózik egy elefántcsont toronyba...jobb időkre várva....ha a családja eltartja vagy járadékjövedelemmel rendelkezik
-beleborul az alkoholba
-öngyilkosságba menekül
vagy...
a szokásos magyar értelmiségi pályaívet választva...eladja magát annak aki fizet érte...miután gyerekei lettek...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.07. 15:38:19

@444:

"Voltunc hárman társul egyben, az egyikünc adot 50 forintot. Az másikunc adot 60 forintot. Az harmadikunc adot 70 forintot. Immár nyertünc ez forintokon ßáz forintot: vallyon kinec kinec az ü pénzére mi iutt benne?"

Egyiküncnec iut 15 forint; másikuncnac iut 18 forint; harmadikuncnac iut 21 forint; az oßtatlan közös vagyon pediglen vala 46 forint, amibül Debreczen városa ßekeret és kettű lovat vevén, azt debreczeni kútásó sanyi kibérelvén minket az házainkbül vásárnapon a vásárba és vißßa kinec kinec forintjáért ßállíta maßekba. Így leend a nyereségünkbül vegyes rendü félállami népnemzetißocialismus.

abdul hackeem 2018.02.07. 15:42:50

@GyMasa: "Ezen felul el lehet menni dolgozni is az egyetem alatt. az ejszakak, es a hetvegek szabadok."
A lányom használható szakra jár, évi 600k a tandíj, az államilag támogatott helyek száma pont tizede a fizetősnek. Heti 10 órában dolgozik mellette, havi 36k-t keres.
A fiam 25 év feletti, nincs ingyenes képzés.
Miközben állítólag külföldről osztod az észt itt is, te egy empátia nélküli, fogalmatlan barom propaganda-troll vagy.

GyMasa 2018.02.07. 17:20:55

@DrGehaeuse:
...Rendben. Lehetőségek vannak, csak kicsit bonyolultabb a rendszer...
Nem is mondtam, hogy egyszeru.
...Van akit már ez a bonyolultság kiszűr a rendszerből...
Hat, nem tudom, azert ha valaki diplomas akar lenni, azert annak nem art rendelkezni legalabb annyi alapveto kepesseggel, hogy el tudja vegezni az egyetemet.
Mert, ha nincs meg ez a kepessege, akkor nem biztos, hogy eroltetni kellene az egyetemet.
SZamtalan olyan szakma van, amihez nincs szukseg felsofoku diplomara, de megis igen jol lehet vele keresni.
Vannak emberek, akik nem kepesek elvegezni egy felsooktatasi kepzest.
AMivel nincsen semmi baj, hiszen nem vagyunk egyformak.
...Nem árt ha gazdag vagy diplomás szülők gyermeke vagy...
Az mindenkeppen egy elony, ezt nem tagadom.

GyMasa 2018.02.07. 17:30:19

@444:
...csak épp magyarországon nem ez a helyzet...
Van esetleg valami konkret eszreveteled, vagy csak ugy altalaban jelented ki, hogyMagyarorszagra nem ervenyesek a vilagszerte tapasztalhato trendek?
...magyarul linkeltél egy globalista bölcseleti tanulmányt, ami a környezetben nem érvényesül...
Miert ne ervenyesulne?
MIlyen TV-d volt 30 eve, es milyen van most?
Milyen autod?
Milyen Mobilod?
Mennyibe kerult volna 30 eve a mai TV-d?
Egyaltalan el tudtad volna kepzelni 30 eve, hogy ma milyen lesz?
...és ebből következően hamis...
Nem, a te feltetelezesed hamis, miszerint a vilagtendenciak pont Magyarorszagon nem ervenyesek.
...de igaznak fogadod el...
Azert, mert egy relative szeles korben hitelesnek elfogadott intezmeny tanulmanyarol van szo, es az abban leirtak, egybevagnak avilagrol szerzett tapasztalataimmal.
Ezzel szemben a te allitasaid kizarolag a sajat, szubjektiv emlekeidre tamaszkodnak.
...sőt levonod belőle a következtetést...
Hat, az ilyen tanulmanyok altalaban azert vannak, hogy az emberek levonhassak a sajat kovetkeztetesuket beloluk.
Nekem volt egy kovetkeztetesem, de nyitott vagyok a vitara, mint ahogy Neo is el tudta magyarazni, hogy mi az o nezopontja az Anarchiarol.
Nekem pl mas volt az elkepzelesem eddig rola, es o megmutatott egy olyan aspektust, amit eddig nem ismertem.
Ez a lehetoseg elotted is nyitva all.
Mutass egy szocialista orszagot, ami sikertortenet, es mar 200 eves!

abdul hackeem 2018.02.07. 17:43:39

@Bánegressy: Mi magyarok ezt már tavaly megcsináltuk a felcsúti űrközpontban.

2018.02.07. 17:44:05

@GyMasa:
magyarországon a devizahitelezés következtében volt 1 millió rossz adós és 100 ezer nem fizető háztartás nekem egy cent devizahitelem nincs és nem is volt, de egyáltalán nem úgy tűnik, hogy a magyarországon kapitalizmus valamiféle jótékonysági egylet. miközben a kádárizmus az volt annak minden előnyével és hátrányával. vagy mondjuk a rendszerváltás és a privatizáció 1 millió munkahelyet számolt fel. vagy mondjuk 1988 után a kádár rendszer megszűnésével és a prekapitalista átmenettel egy évtizeden át minden egyes évben bőven 10% felett az infláció. a bokros csomag idején lett csúcsra járatva 35%-kal. és az első orbán kormány idején került kevéssel 10% alá.

azt állítani, hogy magyarországon a multinacionális vállalatok mély szegénységet felszámoló céllal léteznek. ez már a valóságnak egy olyan abszurd látásmódja, hogy azzal vitázni értelmetlen. egy idióta vagy, akinek fogalma nincs a magyar valóságról. lehet, hogy nem magyarországon élsz. ennek ez az oka. de szerintem ne érdekeljen, ami errefelé történik. mert hogy nem érted a történéseket.

GyMasa 2018.02.07. 17:44:32

@abdul hackeem:
...A lányom használható szakra jár, évi 600k a tandíj, az államilag támogatott helyek száma pont tizede a fizetősnek...
OK, ertem, es mi ezzel a problema?
- Sokallod a 600k-t?
- Kevesled a 10% allami helyet?
...Heti 10 órában dolgozik mellette...
Ez nagyon dicseretes dolog!
SZerintem nagyon fontos, hogy egy gyerekben legyen ambicio!
...havi 36k-t keres...
Ezt viszont kicsit (nagyon) kevesnek tartom!
Lehet, korul kellene neznie, nem lenne-e ennel jobban fizeto lehtoseg.
...A fiam 25 év feletti, nincs ingyenes képzés...
Mivel semmi mast nem mondtal el rola, erre nem nagyon tudok mit mondani...
...Miközben állítólag külföldről osztod az észt itt is,...
Ennek mi koze van barmihez is?
Szerintem a velemenyem a foldrajzi helytol teljesen fuggetlen.
...te egy empátia nélküli, fogalmatlan barom propaganda-troll vagy...
Termeszetesen jogod van a velemenyedhez!
Meg akkor is, ha kb. nulla relevanciaval bir ez a kijelentesed, de akkor is jogod van hozza.
De, elmondom neked is: En nyitott vagyok az erdemi vitara, de ahhoz elvarom, hogy aki vitazni akar velem, az megadja a minimalis tiszteletet, ami lehetove teszi azt.
AZ ilyenfajta kijelentesek engem altalaban elvisznek a nem-Newtoni iranyba, es ilyenkor szoktam ugy viszonyulni az emberekhez, amilyen az "adjonIsten" volt.
Szoval, ha meg akarsz valamit beszelni, ertelmes, nyugodt hangnemben, arra van lehetoseg, meg persze jogod van arra is, hogy ebben a gyalazkodo hangnemben folytasd, de akkor en is "troll" leszek.
Csak rajtad all, hogy mi lesz belole.

2018.02.07. 17:48:06

@neoteny:
kevés új van a nap alatt.
BOCSKAI FOOTBALL CLUB
Alakulás éve: 1927
Elnök: Dr.Nagy Géza
Cél: Hogy a labdarugó sportot művészi tökéletességre fejlessze, ezáltal a labdarugó sportot népszerűsítse és a nemzeti irányú propaganda szolgálatába, állítsa.

2018.02.07. 17:57:58

@neoteny:
ez a modernizáció. régen kugliztak, most gugliznak.

DEBRECENI MAGYAR KIRÁLYI PÉNZÜGYI TISZTVISELŐK KUGLIZÓ EGYESÜLETE
Alakulás: 1903. május 17.
Elnök: Lánczy Gyula
Cél: A társadalmi viszonyt az állami törvényhatósági magántisztviselők közt szilárdítani s a tagoknak alkalmat, nyújtani, hogy a szerencse és a tiltott játékok kizárásával kugli és egyéb társas játékokból álló szórakozással szabad idejüket kellemesen eltölthessék.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.07. 18:04:20

@444:

"azt állítani, hogy magyarországon a multinacionális vállalatok mély szegénységet felszámoló céllal léteznek."

Csak épp' ilyet nem állított senki. A multik -- mint bármilyen vállalkozás -- azzal a céllal léteznek, hogy hasznot hajtsanak a tulajdonosaiknak. De ez a haszon csak úgy szerezhető meg, ha a vállalkozás által előállított javak (termékek/szolgáltatások) kielégítik azok fogyasztóinak igényeit: ha a fogyasztók szubjektíven úgy ítélik meg, hogy többet érnek számukra a megvásárolt javak, mint azok a javak, amiket cserébe adnak értük (praktikusan pénz közbeiktatásával). Vagyis minden _önkéntes_ (szabadpiaci) csere _gazdagabbá_ teszi a cserében (adásvételben) részt vevő _mindkét felet_. Így hát a multik tevékenysége gazdagítja nem csak a multik tulajdonosait, hanem mindazokat is, akik a multik termékeit fogyasztják (és mindazokat is, akik a multiknál dolgoznak). A multiknak -- mint minden vállakozásnak -- a haszonszerzésre irányuló tevékenységéből származik "a mélyszegénység felszámolása".

Janossz 2018.02.07. 18:27:01

@444: " a labdarugó sportot népszerűsítse és a nemzeti irányú propaganda szolgálatába, állítsa. "
Nincs új a nap alatt. Van, aki ma is ezen dolgozik.
Fájdalom, nem sok sikerrel.
Mondhatni, kontraproduktívan.

GyMasa 2018.02.07. 18:34:30

@444:
...magyarországon a devizahitelezés következtében volt 1 millió rossz adós és 100 ezer nem fizető háztartás...
Nem amiatt voltak, hanem mert nem tudtak/akartak fizetni a megemelkedett reszleteket. Aki a 2008-as valsag alatt elveszitette a munkajat, es nem talalt ujat helyette, az semmilyen hitelt nem tudott pl. fizetni, akar deviza, akar HUF alpu lett volna az.
...nekem egy cent devizahitelem nincs és nem is volt,...
En is akartam a nagy "ugralo Pannon Puma" idoszakaban venni egy hazat a csaladnak, "ha mar ugyis akkora volt a jolet".
Aztan elmentem tobb bankba is, es utanakerdeztem annak, hogy-smint lehetne hitelt felvenni.
Aztan, amikor meghallottam, hogyan (kb. a bankok ugy araztak a hitelt, mintha az osszes kockazatot ok vallaltak volna, holott, valojaban az osszes kockazatot en vallaltam volna.) AKkor letettem rola. Es tovabbra is a panel lakasban eltem a 3 gyerekkel.
Senkinek nem tartottak fegyvert a fejehez, amikor alairta a hitelszerzodest (EN, persze, ezt nem tudom, hiszen vegul nem vettem fel hitelt), es MINDENKINEK ott volt a lahatosege, hogy ugy dontson, hogy ez tul kockazatos, es nem veszi fel.
...de egyáltalán nem úgy tűnik, hogy a magyarországon kapitalizmus valamiféle jótékonysági egylet...
A kapitalizmus az egesz vilagon nem "jotekonysagi egylet"!
Pont az a lenyege, hogy minden embert a piaci arhoz legkozelebbi berert foglalkoztat, azaz mindenkinek annyi a fizetese, amennyire az illeto hasznos munkat vegez.
Az, hogy a vilagszegenyseg folyamatosan csokken, az egy mellekhatasa a kapitalizmusnak.
Biztos lehetsz benne, hogy amennyiben a vallalatok megtalanak annak a modjat, hogy azt a reszt is eltegyek profitnak, ami most a vilagszegenyseg csokkentesere forditodik, akkor azt tennek.
...miközben a kádárizmus az volt annak minden előnyével és hátrányával...
Margaret Thatcher: "Az a baj a szocialistakkal, hogy nagyon hamar kifogynak a masok penzebol"
EZ az egy mondat tokeletesen leirja a problemat.
...vagy mondjuk a rendszerváltás és a privatizáció 1 millió munkahelyet számolt fel...
Igen, mert a szocializmus egyik alapeleme volt, hoyg a munkanelkuliseget a gyarkapun belul tartottak.
ENnek az volt az ara, hogy rengeteg teljesen felesleges, alibi allas letezett, csakhogy el lehessen mondani, hoyg "Magyarorszagon nincs munkanelkuliseg".
Ezzel egeszen addig nincsen is baj, amig van honnan finanszirozni ezt a nagyvonalu tervet.
Aztan, amikor elfogy a penz, akkor osszedol a kartyavar.
...vagy mondjuk 1988 után a kádár rendszer megszűnésével és a prekapitalista átmenettel egy évtizeden át minden egyes évben bőven 10% felett az infláció...
Igen, ez van akkor, ha egy anyagilag kepzelten, a szocializmuson szocializalodott, a munkatol elszokott, magantulajdon hijjan a penzhez semennyire nem erto nepre raszabadul az igazi kapitalizmus...
...a bokros csomag idején lett csúcsra járatva 35%-kal...
Igen, ehhez meg jott a mindnekori vezetes, teljes inkompetenciaja, es mohosaga is.
...és az első orbán kormány idején került kevéssel 10% alá...
Uristen, miket irsz itt!!!
Mindjart el leszel hajtva, hogy ilyet mertel leirni!
Vedd tudomasul, hoyg MINDEN JO, ami az orszaggal tortent, az a szoci kormanyok miatt volt, es minden rossz pedig a fidesz kormanyok miatt.
...azt állítani, hogy magyarországon a multinacionális vállalatok mély szegénységet felszámoló céllal léteznek...
Nem azok kizarolag a profit termelesmiatt vannak itt.
...ez már a valóságnak egy olyan abszurd látásmódja, hogy azzal vitázni értelmetlen...
Ez a te latasmodod, szoval ezt magaddal rendezd le.
...egy idióta vagy, akinek fogalma nincs a magyar valóságról...
Nem, neked vannak szovegertelmezesi problemaid.
De, ahogy latom, kezdesz kifognyi az ervekbol, es jon a szemelyeskedes.
...lehet, hogy nem magyarországon élsz...
Aruld mar el nekem, mi a fenet kell ezen ennyit rugozni?
...ennek ez az oka...
Pont a magadfajta kripto-kommunistakkal van tele a tokom, akik keptelenek utanankeresni barmifele, percek alatt elerheto nyilvanos adatnak, keptelen azokat rendesen ertelmezni, es abbol erdemi kovetkezteteseket levonni.
...de szerintem ne érdekeljen, ami errefelé történik...
AZt majd pont te fogod megmondani, ugye?
...mert hogy nem érted a történéseket...
Hat, ha valaki itt nem ert dolgokat, az eppen te vagy.

2018.02.07. 19:06:02

@GyMasa:
magyarországon élsz?

2018.02.07. 19:20:04

@neoteny:
a gymasa nick azt állítja, hogy a kapitalizmus az, ami felszámolja a világban a mély szegénységet. nem az, hogy el kezdtek szociális céllal pénzt szórni a harmadik világba meg úgy általában mindenfelé. hanem maga a kapitalizmus.

szerinte magyarországon is ez történt. ezek szerint a kádár rendszerben voltak hajléktalanok, tömeges munkanélküliség, kilakoltatások. ezek mind a szocializmust jellemezték. de ilyen a magyar kapitalista átmenetben és válságban nem volt. mert erről egy hiteles lap írt egy tanulmányt. és ott van a grafikon, hogy csökkent a szegénység.

magyarországon az elmúlt néhány évben valamelyest csökkent a szegénység. a közmunka dupla annyit fizet, mint a segély. de a közmunka az ugye nem kapitalizmus. a reálbérek nőttek. mert a kormány államilag dotálja a termelő munkahelyek létrejöttét. növekszik a munkaerő kereslet. nincsenek melósok. de ez megint állami beavatkozás. amíg ez nem volt addig a reálbérek alig nőttek. aztán az egy másik kérdés, hogy most az is a cég is kénytelen bért emelni, amelyik nem kapott munkahelyenként 10 milliót. és majd egy ponton nem lehet osztani ennyi pénzt. tehát ennek a politikának lehetnek hátulütői. az állami beavatkozás segít szociálisan. aminek vannak hátrányai. de ha ez nincs, akkor elég sok a szegény. ez kiváló kép. ugyanazon a rendezvények nagyobb részt cigányok:
static.civishir.hu/ci/2016/09/p9237633.jpg
és nem cigányok:
static.civishir.hu/ci/2016/09/p9237635.jpg
a cigányoknál több a gyerek. és nem szegényebbek. mert a bátyjuk közmunkás, határvadász, vagy államilag támogatott munkahelyre került. de ez nem a kapitalizmus következménye. hanem ahogy te nevezed a népi nemzeti szocializmusé.

2018.02.07. 19:22:44

@neoteny:
tehát arról van szó, hogy a nettó tőkeexportőr területelen a helyi gazdaságban nagyobb jólétet teremt. a gyarmatosítók oldalán. a nettő tőkeimportőr gyarmatokon viszont az állam avatkozik be sikeresen, vagy sikertelenül. és ennek következtében a felzárkózás vagy végbe megy, vagy nem. erre is, arra is van példa.

2018.02.07. 19:44:45

@neoteny:
ki lehet indulni abból, hogy a szabad piac végtelen lehetőségek tárháza. tehát elvben minden ember megtalálhatja benne a kedvére valót. csak ilyen alapon éjszaka bármerre nézünk az égen ha halványan is, de látszódnia kell egy csillagnak a végtelen égbolton. a nap éppen nem látszik. de a végtelen világegyetemben végtelen csillag van. és a világ egyik fele látszik. de mégis van egy kitüntetett csillag, amelyik eldönti, hogy sötét van vagy világos. miközben tegnap errefelé borongós idő volt napközben. az utolsó holdtölte földközelben volt. szuperhold világított. tehát elég sok érvet lehet felhozni amellett, hogy este van világos. és nappal sötét. de nem.

azok a modellek, amik végtelen lehetőségből indulnak ki a gazdaságban hamisak. tegyük fel, hogy a piac tökéletesen versengő. rendben de tegyük, hogy a világ egyik fele ehhez közelít. de a másik része nem. jelzem a piacon a vállalatok a francokat akarnak versenyezni.

2018.02.07. 19:53:18

@neoteny:

1574-es debrecen fazekas céh rendendeletből kivonat.

[...]

Hatodszor: hogy bármelyik fazekasmesterek mindig csak egy fazekas legényt legyen szabad (a szokásos bér meggfizetésével) maga mellett tartani. Akinek több fazekas legénye lenne amikor másnak hiányzik, vagy kérik (egyet, amit fentebb jeleztünk, mégis megtartva maga mellett) tartozik elengedni.

Hetedszer: Debrecenben egy fazekasmester sem vállalhat fel újonnan készítendő kályhát (fornax) többet, mint amennyit egy hét alatt el tudna készíteni. Ha mégis több kályha készítését vállalná fel, hogy egy hét alatt nem csinálhatná meg, az elkészítésére más fazekasmesternek legyen szabadsága.

Nyolcadszor: hogy a beteg fazekasmestert, mester, beteg fazekas legényt hasonlóan legény gondozza, a fazekas pedig bárki temetésén 33 dénár bírság alatt tartozik jelen lenni.

Kilencedszer: hogy a fazekas műhöz szükséges,eladás céljából ide szállított földet senki ne merje saját magának megvenni, hanem a mesterek között osztásra bocsássa, az említett 33 dénár bírság alatt.

Tizedszer: hogy itt külső ember, máshonnan hozott, vagy másutt készített fazekas művet, cserépedényt ne adhasson el, kivéve mázas tálakat és korsókat - ahogy nevezik - mázas müvet. Ugyanis ilyen mázas fazekas müveket mind a debreceni mezővárosiak, mind idegenek mindig szabadon behozhatják és árulhatják azzal a hozzátétellel, hogy bárki, külső helyről való ember is a másutt készített fazekas műre csak a debreceni éventei országos vásárokon, csupán 15 napig és minden egyes hétfőn szabadon csak 12 óráig kapjon szabadságot a behozásra és az eladásra. Mégis a debreceni lakosoknak, mind az országos vásárok (nundina libera), mind a vásárokon kívül hétköznapokon minden időben legyen szabadságuk, bármiféle fazekas mü vagy edény behozatalára és árulására.

az idegen kereskedőket korlátozzák. a helyi tőzsérek behozhatják az árut. de ez a tulajdonjogból következik. a piactér a helyiek tulajdonában van. idegen kereskedő nem csinálhat azt, amit akar.

a fazekas céh vagyoni kérdésekben korlátokkal, de maga ítélkezhet.

Tizenharmadszor: hogy a fazekasmestereknek felhatalmazásuk legyen minden ügyet száz magyar dénárig vagy az alatt megítélni. Ha a felek közül valamelyik azzal az ítélettel nem fog megelégedni, fellebbezheti a mezőváros főbírája székéhez. (ami már nem úriszék, hanem évente választott esküdtek és bírák).

Ezen mi mezővárosunk hiteles pecsétjével megerősített levelünk erejével és bizonyságával kiadódott Debrecen, Szent András apostol napján (november 30.) az 1574-ik évben Torkos (Thorkos) János, Debrecen város jegyzője, maga kezével.

Lavinia Pinkerton 2018.02.07. 20:43:10

@GyMasa: A rendszerváltáskor a jobboldali kormány nem a kapun belüli munkanélküliséget számolta föl, hanem megszüntette egy tollvonással a falvakat eltartó termelőszövetkezeteket, ezzel már egymagában létesített 1000000 munkanélkülit és mélyszegényt, aztán egy tollvonással megszüntette a működő gyárakat, úgymint könnyűipart, nehézipart, az összes bányákat, a szovjet exportot, a kiutalható bérlakásokat, etc.

A munkásokat, földműveseket, mérnököket, agronómusokat,
házkezelőket, bányászokat szélnek eresztette, vagy előnyugdíjazta.
Megtartotta és átképezte a jogászokat, könyvelőket, orosztanárokat, katonákat, határőröket, rendőröket, tanítókat, orvosokat, postásokat és felduzzasztotta, és a fizetési lista elejére tette a papságot és azok ingatlanfejlesztéseit.

Akit én ismertem akkor, az mind kényszervállalkozó lett. Egyedül a biztosításban és az oktatásban dolgozó ismerősöm tarthatta meg az állását.

Szerinted azért maradt meg minden állami léhűtő, mert világszinvonalú volt az állami szektor ?
Vagy a papságunk világszinvonalúan termel ?
A többiek meg selejtes emberek ?

abdul hackeem 2018.02.07. 20:44:02

@GyMasa: “OK, ertem, es mi ezzel a problema?
- Sokallod a 600k-t?”
Nos, ha havi 300k-ból kellene négyünknek megélni, valószínűleg azonnal sokallanám, és MINDENT megtennék, hogy továbbtanuljon és jobb anyagi körülmények között élhessen. Mivel azonban évente befizetünk néhány milliót az államkasszába adó és járulék formájába, így pláne, hogy sokallom. Főleg azért, mert az adómat kisvasútra meg stadionokra, bácsifej plakátokra, mészároslőrinc túlárazott projektjeire költik.
“- Kevesled a 10% allami helyet?”
Mivel szép országunknak nem túl sok erőforrása van, így a minőségi emberi erőforrás fejlesztése kellene hogy legyen az egyik legfontosabb feladat.
“SZerintem nagyon fontos, hogy egy gyerekben legyen ambicio!”
A közmunkások gyerekeinek mi legyen az ambíciója? Egyetem, vagy közmunka? És a miniszterelnök és haverjainak mi legyen az ambíciója? Biztosan azonos eséllyel ambíciózusak.
„...Miközben állítólag külföldről osztod az észt itt is,...
Ennek mi koze van barmihez is?
Szerintem a velemenyem a foldrajzi helytol teljesen fuggetlen.”
Talán annyi, hogy (nekem úgy tűnik) te _onnan_ tapsikolsz annak, hogy az én adómat ezek a maffiózópolitikusok _itt_ hogyan lopják el.
“Meg akkor is, ha kb. nulla relevanciaval bir ez a kijelentesed, de akkor is jogod van hozza.”
"… ugy viszonyulni az emberekhez, amilyen az "adjonIsten" volt.“
Én is így vagyok ezzel. Tudod, az internet nem felejt.
“Csak rajtad all, hogy mi lesz belole.”
Rajtad miért nem áll? Mert megmondják, hogy mit kommentelj.

GyMasa 2018.02.07. 22:32:04

@Lavinia Pinkerton:
... A rendszerváltáskor a jobboldali kormány nem a kapun belüli munkanélküliséget számolta föl,...
Mindezeket az a tény szüntette meg, hogy ezek a szerkezetek mesterségesen voltak kialakítva, és a szocialista tervgazdálkodás akkor is életben tartotta azokat, ha a szabad piacon teljesen életképtelenek lettek volna.
AMivel úgy alapvetően nincsen baj, mert ugye egy állam arra költi a pénzét, amire akarja.
A probléma azzal lett, hogy sikerült ezt is túltolni, és elfogyott a pénz, amibe ez a rendszer került volna.
Ezt lehetett egy ideig még odázni az amúgy rettentően előnytelen hitelek felvételével, de aztán annak is vége lett.
...hanem megszüntette egy tollvonással a falvakat eltartó termelőszövetkezeteket, ezzel már egymagában létesített 1000000 munkanélkülit...
Nem volt rálátásom a TSZ-ek pontos működésére, így ebben nem tudok érdemi véleményt formálni.
...aztán egy tollvonással megszüntette a működő gyárakat,...
AZ nem úgy volt, hogy a párttikár, főmérnök-vezérigazgató szentháromságok szüntették meg az állami vállalatok "közvagyon jellegét"?
...úgymint könnyűipart,...
Azok a kínaiak voltak.
...nehézipart,...
Az pedig nagyrészt a KGST hülye tervgazdálkodásának az eredménye. Mekkora poén már vasműveket telepíteni olyan országba, ahol "csak" vasérc, meg szénbányászat nincs szignifikáns mértékben?
...az összes bányákat,...
NOs, erre emlékszem, és arra is, hoyg voltak hangok, amik szerint jobb üzlet lett volna a bányákat veszteséggel továbbüzemeltetni.
Ebben így utólag nehéz igazságot tenni.
...a szovjet exportot,...
Azt valóban eltolták, erre is emlékszem, hogy mnnyire idege voltam, hogy az orosz államadósság fejében nem Mig29-eseket kellett volna kérni, hanem áruházakat a nagyobb vásrosokban, ahol a mezőgazdasági termékeket lehetett volna árulni.
...a kiutalható bérlakásokat,...
Ezenek is inkább sikerült megszüntetni a közvagyon jellegét. Ami mondjuk nem kifejezetten csak az MDF kormánynak volt az egyik kedvenc időtöltése, hanem Hunvald Gyurikának is.
...A munkásokat, földműveseket, mérnököket, agronómusokat,
házkezelőket, bányászokat szélnek eresztette, vagy előnyugdíjazta...
Igen, mert elfogyott a pénz, és nem lehetett tovább mulatozni.
Szerintem sokkal nagyobb bűn volt ezek után még a maradék, akár életképes, ipart is hugyért-szarért elótyavetyélni, pl. a cukorgyárakat, meg ilyenek.
Ja, és ugyanilyen hazaárulás volt, amikor Hornék eladták a közműveket garantált 8%-os éves nyerséggel a franciáknak.
...Megtartotta és átképezte a jogászokat, könyvelőket, orosztanárokat, katonákat, határőröket, rendőröket, tanítókat, orvosokat, postásokat és felduzzasztotta, és a fizetési lista elejére tette a papságot és azok ingatlanfejlesztéseit.
Azért, ugye látod, hogy igazából az állam azt csinálta végre, ami egy állam feladata.
Az oktatás, rendfenntartás, meg egészségügy az állami feladat, a többi, amit előtte soroltál fel, azok piaci feladatok.
Megszünt a tervgazdálkodás, és az állami tulajdon, így logikus, hogy csak azok az állások maradtak meg, akik képesek voltak piaci körülmények között is megélni.
...Egyedül a biztosításban...
Ami mindig is egy profitábilis üzletág volt.
...és az oktatásban dolgozó...
Ami meg állami feladat.
...ismerősöm tarthatta meg az állását...
Úgy érted, a biztos, állami állását.
...Szerinted azért maradt meg minden állami léhűtő, mert világszinvonalú volt az állami szektor ?...
Mert az állami feladatokat az államnak kell ellátnia, a piaci feladatokat meg a piaci szereplőknek.
...Vagy a papságunk világszinvonalúan termel ?...
SZerintem a régi egyházak igencsak túl vannak finanszírozva, de ez csak az én véleményem.
Sokkal jobb lenne, ha az egyházak a hívők adományaiból élnének csak.
...A többiek meg selejtes emberek ? ...
Ezt nem mondtam.
Nekik egyszerűen nem volt szerencséjük.

GyMasa 2018.02.07. 23:10:31

@abdul hackeem:
...Nos, ha havi 300k-ból kellene négyünknek megélni,...
Tehát, ezek szerint, szerencsére nem annyiból kell megélnetek.
...valószínűleg azonnal sokallanám,...
Az dícséretes.
Nyelve(ke)t kell tanítani a gyereknek, meg magántanárhoz járatni, és akkor, ha jó tanuló lesz, akkor gond nélkül felveszik a választott egyetemére, állami finanszírozásra.
De azért, számoljunk egy kicsit, jó?
Szóval, azt mondtad, hogy 600k egy félév.
Az egy 5 éves egyetemnél 6 millió HUF, ha nem sikerül állami helyre bekerülni.
EZ az ár, ha jól emlékszem, valamiféle mérnök/informatikus/közgazdász szakmákra érényes.
Nos, egy mérnök, vagy informatikus Magyarországon simán megkeresi a 250-300nettót, akár pályakezdőként is (természetesen feltéve, hogy rendesen kitanulta a szakmáját, és hajlandó az iparban elhelyezkedni, ahol megfizetik), ami egy pár éven belül simán felszalad a netto 800k magasságába, ambíciótól függően.
Az ugye 3-10 millió HUF egy évre Nettóban.
Tehát, nem egy nagy erőfeszítés ekkora fizetésből a 6 milliót törleszteni.
...Mivel azonban évente befizetünk néhány milliót az államkasszába adó és járulék formájába, így pláne, hogy sokallom...
Pedig, ha jól emlékszem pont egy szoci kormány volt az, amelyik először meg próbálta magyarázni, hogy márpedig fizetni kell az oktatásért, ugye?
Én, akkor nagyon dühös voltam a demagóg és arrogáns magyarázatra, amit kaptunk mellé.
... Főleg azért, mert az adómat...
Ebben egyet értünk.
...Mivel szép országunknak nem túl sok erőforrása van,...
Azért, legyünk már őszinték!
Az oktatás/egészségügy lezüllesztése nem 2010-ben kezdődött meg.
Aki az idén kezdi az egyetemet, az már felsős volt 2010-ben.
Tehát, aki MA, egyetemista létére nem tud szöveget értelmezni, az a szoci kormány alatt nem tanult meg olvasni.
...A közmunkások gyerekeinek mi legyen az ambíciója?...
GOndolom, inkább az, hogy többre vigye, mint a szülei...
...Egyetem, vagy közmunka?...
Írtam már, hogy nem kell mindenkinek diplomásnak lennie.
Lehet vízvezeték szerelő, hegesztő, meg autószerelő is.
Próbáltál te mostanában ilyenekre jó mestert találni?
Esetleg még megfizethető áron is?
Aki rá is ér 6 hónapon belül?
...És a miniszterelnök és haverjainak mi legyen az ambíciója?...
Hát, hogy lopás nélkül tegyenek az országért, a lehető legjobb képességeik szerint.
...Biztosan azonos eséllyel ambíciózusak...
Hát, az ambíciónak nincs köze a kiindulási anyagi helyzethez.
Egy milliárdos ambíciómentes gyereke ugyanúgy kiköthet a drog mellett, mint a borsodi zsákfalban élő.
Annyi lesz a különbség, hogy az egyik nejlonból fog szipuzni a másik meg kurvák seggéről szívja fel a kokót.
De, egyikük sem viszi túl sokra az életben.
...Talán annyi, hogy (nekem úgy tűnik) te _onnan_ tapsikolsz annak, hogy az én adómat ezek a maffiózópolitikusok _itt_ hogyan lopják el...
Nem tapsikolk én senkinek.
Én csak olyanokat szeretnék tudni, hogy az ellenzék mit kíván tenni, ha esetleg hatalomra kerül?
Csak, sajnos erre még nem kaptam értelmezhető választ.
Bocsásd meg, hogy óvatosan állok azokhoz, akik már bizonyaították, hogy semmivel nem különbek a mostaniaknál, vagy a másik véglet, amikor azt sem lehet tudni, hogy mit is akar csinálni.
Ja, és pontosan azért léptem le, mert 25 évvel a rendszerváltás után (tudod, amikor beígérték a 10 éven belüli felzárkózást a "nyugathoz") gyakorlatilag még távolabb álltunk attól, mint 25 évvel azelőtt.
Nos, ekkor számot vetettem, és arra jutottam, hogy nekem már nincs _ÚJABB_ 25 évem arra, hogy _ESETLEG_ jobb legyen.
“Meg akkor is, ha kb. nulla relevanciaval bir ez a kijelentesed, de akkor is jogod van hozza.”
"… ugy viszonyulni az emberekhez, amilyen az "adjonIsten" volt.“
...Én is így vagyok ezzel. Tudod, az internet nem felejt...
Nem bizony.
Janika is idejött tegnap arcoskodni, meg gyalázkodni.
És, ismét lebukott a hazugságával.
De ő már csak egy ilyen.
...Rajtad miért nem áll?...
Megírtam, hogy nyitott vagyok az érdemi vitára, amilyené pl. ez is kezd alakulni.
Amikor mindenki elmondhatja, amit gondol, a másik is elmondhatja, amit gondol, nincs benne semmilyen vádaskodás, gyalázkodás, meg személyeskedés.
És, akkor a megbeszélés végén egy érdemi konkluzió jön ki a dologból.
Vagy nem, de nem kel mindig mindenben 100%-ig a másikkal egyet érteni.
...Mert megmondják, hogy mit kommentelj...
Akkor ezt a részt eléggé félreértetted.

Tamáspatrik 2018.02.07. 23:33:09

"a populációk nagy részét helytől és időtől függetlenül a változó totalitásoknak való kiszolgáltatottság jellemzi."

Ezzel kapcsolatban egy társadalomtudóst, Kovács Gábort idézem, aki egy régi szerzőre hivatkozott, aki leírta, hogy milyen jó is volt a bomló francia "ancient regime"-ben élni. Ugyanígy a független értelmiségi is szívesen emlékszik vissza a bomló szocialista rendszerre, a rendszerváltás körüli évekre, amelyeknek volt egy sajátos (anarchikus?) bájuk. A régi állatság már elvesztette erejét és az új szörnyűség még nem alakult ki - erre mifelénk legalábbis így megy, hogy ezek az átmeneti időszakok bizonyos értelemben a legjobbak, szellemileg is legpezsdítőbbek.

Tamáspatrik 2018.02.07. 23:38:46

@DrGehaeuse: KINÁT kell nézni, az populáció, mi nem vagyunk tényező az átlagszámításban. A példa tehát nem releváns. Az önellátó falusi kínaiak nagy része fejvesztve menekült a nagyipari bérkaszárnyákba. Na vajon mért? (Tudni vélem, de nem mondom meg.)

Tamáspatrik 2018.02.07. 23:45:29

Aki forradalmat emleget meggondolatlanul és nagyképűen mint Békés Márton tette, annak ajánlom ezt a könyvet:
mek.oszk.hu/02500/02517/02517.htm
Krishnhamurti - Nincs más forradalom

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.07. 23:46:00

@444:

"a gymasa nick azt állítja, hogy a kapitalizmus az, ami felszámolja a világban a mély szegénységet. [...] hanem maga a kapitalizmus."

Így igaz; és nem azt, "hogy magyarországon a multinacionális vállalatok mély szegénységet felszámoló céllal léteznek."

"nem az, hogy el kezdtek szociális céllal pénzt szórni a harmadik világba meg úgy általában mindenfelé."

Valóban nem az: nézz pl. Venezuelára, ahol "szociális céllal pénzt szórnak" az emberek közé és _ez_ hozza létre a mélyszegénységet egy olyan országban aminek a gazdasága kb. hat évtizeddel ezelőtt még Dél-Amerika gyöngye volt.

Tamáspatrik 2018.02.07. 23:48:57

@GyMasa: Igen. A városi legendák cáfolatára elég jó összefoglaló.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.07. 23:51:10

@444:

"azok a modellek, amik végtelen lehetőségből indulnak ki a gazdaságban hamisak."

Akkor ne állíts fel olyan modelleket.

jotekony koc 2018.02.08. 00:23:42

@GyMasa: Mindig ezekkel a cukorgyárakkal jöttök. 12 év kormányzás után már igazán összetákolhattatok volna egy cukorgyárat.

Annyi volt az ipar és mezőgazdaság felszámolásának indoka, hogy azokat komcsik csinálták. Mivel a háború előtti ipar és mezőgazdaság megsemmisült.

Ő, mint múzeumigazgató, ezt nem hagyhatta.

Nem lettek megméretve és az egyes gazdasági egységek, csak bezárva és szétlopatva.

Tudod, ugye, hogy csak a bankszektor kapott "konszolidációt" ?
És mégis tíz évet kellett várni, amíg az első lakossági hiteleket elkezdték árusítani.
Azért voltak a magyarok annyira kiéhezve a hitelfelvételre, mert 2002 előtt semmi nem volt, csak a készpénz.
Hát, kicsit túltolták. Megesik az éhezőkkel.

A biztosítás is azért maradt munkahely, mert kettévágták és eladták az Állami Biztosítót az Aegon és Allianz meg is vette. Csak átszervezés kérdése, és két részvénytársaságként dolgozott tovább. Első dolog volt az egész papír alapú adminisztráció számítógépre küldése.
Rögtön aznaptól.
Aztán később bejöttek más társaságok.

Ugyanígy dolgozhatott volna minden más piaci szereplő. Kis tőkebevonással, átszervezve, felkészítve a versenypiacra.

jotekony koc 2018.02.08. 00:34:07

@GyMasa: Hogy mi állami feladat és mi nem, az meg döntés kérdése.
Elég sok ország van a földön, ahol az egyház, a bankszektor, a művészet, a sport meg a média és a szerencsejáték, meg a falusiak eltartása nem állami feladat, és elég jól elvannak így is.

Hogy nálunk így burjánzik az állami szektor, az Orbán politikája, nem pedig valami áthághatatlan természeti törvény.

abdul hackeem 2018.02.08. 04:15:40

@GyMasa: "Nem tapsikolk én senkinek.
Én csak olyanokat szeretnék tudni, hogy az ellenzék mit kíván tenni, ha esetleg hatalomra kerül?"
Esetleg ha lennél kedves bemutatni a regnáló hatalom választási programját, annak MINDENKI nagyon örülne.
Egy link is megteszi, ami nem soros, nem migráns, nem zsúrpubi, hanem értelem lenne benne.

"gyakorlatilag még távolabb álltunk attól, mint 25 évvel azelőtt."
Pedig akkor már túl voltunk az első 2/3-on. Most meg már emúttnyócévről lehet beszélni. És még annál is távolabb állunk.

GyMasa 2018.02.08. 08:55:08

@jotekony koc:
...Mindig ezekkel a cukorgyárakkal jöttök...
Kik?
En azert jottem veluk, mert ez az iparag egy nagyon szemleletes peldaja annak, ami az orszagban tortent!
Azaz, hogy a magyar allam eladta a cukorgyarakat a kulfoldieknek, akiknek kurvara nem kellettek a gyarak, csak a magyar piac.
Be is zartak egy kivetelevel mindet.
Abban az egyben is csak cukor-zacskozas folyik.
Ja, es csak ugy mellesleg ezeknek a gyarbezarasoknak volt egy (tobb) jarulekos vesztesege is
- Megszunt a magyar cukorrepa termesztes is
- A melasz, a cukorgyartas mellektermeke tokeletes takarmany volt az allattenyeszteshez. CUkorrepa nelkul ez is megszunt, es lehet az allatokat draga kukoricaval etetni.
...12 év kormányzás után már igazán összetákolhattatok volna egy cukorgyárat...
Mikor ertitek mar meg, hogy egy cukorgyar "osszetakolasa" elsosorban nem allami feladat.
Ha te, vagy Csanyi Sandor ugy erzitek, hogy tudnatok nyeresegesen uzemeltetni egyet, akkor be kell fektetni, es nyitni egyet.
...Annyi volt az ipar és mezőgazdaság felszámolásának indoka, hogy azokat komcsik csinálták...
Ugy erted, hogy a komcsik addigra elloptaka nyereseges reszeket, es csak a veszteeget termelok maradtak?
...Mivel a háború előtti ipar és mezőgazdaság megsemmisült...
Ember, az addigra 44 eve volt.
...Nem lettek megméretve és az egyes gazdasági egységek, csak bezárva és szétlopatva...
Nem, mert a gyarak nagy reszenek "kozvagyon jelleget" addigra a Vezerigazgato-parttitkar-fomernok szentharomsagok mar meg is szuntettek, igy eselyuk sem volt magyar allami tulajdonkent "megmerettetni"!
Altalaban par ev mulva, mar, mint magantulajdon csodoltek be, es lettek mindenfele lakoparkok telkei.
DE, elmondom neked akkor reszletesen egy peldan keresztul, hogy ment ez:
- Adott volt, mondjuk egy kadgyar.
- A kadgyar kadakat gyartott.
- Jo, vagy rossz nyeresegesseggel, az valtozo volt, meg, ugye tulajdonkeppen mindegy is, hiszen a nyeresegesseg nem volt szempont az allami vallatok uzemeltetesekor.
- A szocialista ipar ugy mukodott, hogy voltak az allami vallatok, amik alkalmaztak MINDENKIT.
Amelyik vallat nyereseges volt, attol az allam elvette e nyereseget, es odaadta olyan ceg(ek)nek, amelyik meg veszteseges volt.
- Tehat a nyereseges cegeket buntette az allam, es a vesztesegeseket meg jutalmazta.
- Ezen tul, ugye mivel dult az osztalyharc, igy a cegvezetok is kb ugyanazt a fizetest kaptak, mint a melosok, hiszen azokat is buntetni kellett.
Es, akkor ugye kialakult, hogy azert egy vezerigazgato csak tobbet erdemel, mint egy melos.
Mivel hivatalosan nem lehetett a cegbol a nyereseget kivenni (ha eppen volt), igy csak az ellopas maradt, mint megoldas.
A szocializmus vege fele mar lehetett gmk-kat alapitani, tehat, amit cgvezetes csinalt, akovetkezo volt:
- Alapitottak egy gmk-t "Kadgyartas" szakterulettel.
- Az addig a kadgyarba erkezo megrendelesek ezutan a gmk-hoz erkeztek meg.
- A gmk megrendelte a kadgyartol a kadakat.
- A gyar legyartotta, kiszallitotta a kadakat
- A vevok fizettek a gmk-nak
- A gmk nem fizetett kadgyarnak.
- A kadgyar hipergyorsan veszteseges lett
- AMi nem volt baj, mert ugye a szocialista allam kifzette a vesztesegeket.
- Igy a gmk duskalt a penzben, mivel ugye "keszen lopta" el a termekeket.
- A gyar sem jart rosszul, hiszen az allam kipotolta a "veszteseget"
- Es, elkezdett terjedni a modszer.
- Es, eljott a pont, amikor mar nem voltak tobbe nyereseges cegek
- Tehat elfogyott a penz
- Na, ekkor jottaz, hogy a kormany rajott, hogy elkezdenek esszerusiteni.
- Megneztek a ceglistat, es elhataroztak, hogy megszabadulnak a veszteseges cegektol.
- Es, ekkor jelentkezett a szentharomsag, hogy akkor megvennek a ceget...
- Es, az allam ennek annyira megorult, hogy
- Odaadta ingyen a ceget a jelentjezonek
- Elengedte az osszes adossagat a cegnek.
- Aztan, masnaptol a gmk-ra mar nem is volt szukseg, es a kadgyar folytathatta az EREDETI termelest, csakhogy immar nem "kozvagyon jelleggel", hanem maganvallakozaskent.
Persze a legtobb igy elsibolt ceg eletkeptelennek bizonyult azutan a szabadpiacon, mivel nem a verseny tartotta eletben es nem a verseny helyezte tete oket a piacra.
...Azért voltak a magyarok annyira kiéhezve a hitelfelvételre, mert 2002 előtt semmi nem volt, csak a készpénz...
Hitelt felvenni csak termeloeszkozokre szabad.
Minden fogyasztasi hitel csak penzkidobas.
...Hát, kicsit túltolták. Megesik az éhezőkkel...
Mondjuk az emberi ostobasagot/penzugyi muveletlenseget nem kellene teljese mertekben az allam nyakaba varrni...
...A biztosítás is azért maradt munkahely, mert kettévágták...
Igen, es csak a nyereseges, vagy legalabb potencialisan nyereseges reszeket vettek meg piaci szereplok.
MICSODA VELETLEN!
...Ugyanígy dolgozhatott volna minden más piaci szereplő. Kis tőkebevonással, átszervezve, felkészítve a versenypiacra...
Volna-volna-volna.

GyMasa 2018.02.08. 09:02:13

@jotekony koc:
...Hogy mi állami feladat és mi nem, az meg döntés kérdése...
Is, illetve vannak tipikusan olyan feladatok, amit ilyen-olyan okbol az allam nem enged ki a kezebol.
- Oktatas: a nyereseges maganoktatas az megfizethetetlen lenne a nep legnagyobb reszenek.
- Egeszsegugy: Ugyanez.
- Rendvedelem: EN nem szeretnek, egy profitorientalt maganrendorseget (az allam sem hulye, hogy kiadja a kezebol az eroszakmonopoliumot), vagy magantuzoltosagot latni (nem, mintha az utobbi a vilagon barhol is letezne.)
...Elég sok ország van a földön, ahol az egyház, a bankszektor, a művészet, a sport meg a média és a szerencsejáték, meg a falusiak eltartása nem állami feladat, és elég jól elvannak így is...
Igen, ez lehet egy jo cel.
...Hogy nálunk így burjánzik az állami szektor, az Orbán politikája, nem pedig valami áthághatatlan természeti törvény...
De, bazzeg, most kovetelitek itt, hogy "az allam csinaljon munkahelyeket", meg hogy "az allam adjon tobb penzt az oktatasra" meg "az allam adjon tobb penzt az egeszsegugyre"!
Most akkor jo a szocilaista paicgazdasag, vagy nem?
Olyan jo lenne, ha le tudnatok irni egy-egy olyan, osszefuggo kommentet, amiben nem kovetelitek ezt a ket, egymasnak erosen ellentmondo dolgot EGYSZERRE...

GyMasa 2018.02.08. 09:26:45

@abdul hackeem:
..Esetleg ha lennél kedves bemutatni a regnáló hatalom választási programját, annak MINDENKI nagyon örülne...
Az ellenzek akar valtani, nekik kell meggyozniuk tobb embert, hogy rajuk szavazzanak.
Beleertve esetleg a fidesz szavazokat is.

GyMasa 2018.02.08. 09:28:26

@GyMasa:
Jelenleg a fidesznek van eleg szavazoja a gyozelemhez.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.08. 09:48:44

@GyMasa:

"Minden fogyasztasi hitel csak penzkidobas."

A lakóingatlanokra felvett hitelek is fogyasztási hitelek. Ha az idézett állításra általános elvként tekintünk, akkor lakóingatlanokat is csak kézpénzért, teljes összegű megtakarításból szabadna venni.

A fogyasztási hitelek azért nem csak pénzkidobások, mert a fogyasztási hitelek lehetővé teszik azt, hogy a fogyasztás _most_ történjen meg (ill. kezdődjön el tartós fogyasztási cikkek esetén), ne csak akkor _a jövőben_, amikor a teljes vételár megtakarításra került. Az egy általános gazdaságtani elv, hogy az időben közelebbi jószág többet ér, mint az időben távolabbi: ezt fejezi ki a "jobb ma egy veréb mint holnap egy túzok" szólás is. _Ceteris paribus_ mindenki azt preferálja, hogy hamarabb jusson valamilyen általa kívánt jószághoz, mint később. Ezért van a fogyasztási hiteleknek kamatban kifejezett áruk: mert a fogyasztási hitelből _ma_ megvásárolható áru értékesebb, mint ugyanaz az áru ami csak a jövőben akkor vásárolható meg, amikor annak teljes vételárát összegyűjtötte a vásárló.

Az pedig, hogy egy partikuláris fogyasztó fogyasztói hitelt vesz-e fel azért, hogy ma fogyaszthasson vagy inkább összegyűjti a vételárat és akkor vásárolja meg a fogyasztási cikket a kérdéses személy időpreferenciájától függ.

Ha Annának nincs egy fillér megtakarítása sem, de képes lenne legalább havi 100 rugót félretenni (megtakarítani), és szeretne egy 4.8 millás autót megvásárolni, akkor négy év (48 hónap) alatt összeszedhetné az általa vágyott autóra a pénzt. Viszont ha Bélának van 4.8 millás megtakarítása, és Béla hajlandó elhalasztani a fogyasztását (ti. nem vásolni sem autót, sem más jószágot a megtakarításából), akkor Anna kölcsönkérheti Béla 4.8 milláját és megveheti az általa kívánt autót ma -- vagyis négy évvel _korábban_ kezdheti azt fogyasztani, annal használatát élvezni. Persze Béla nem fogja ingyen kölcsönadni a 4.8 millát Annának: hiszen Bélának el kell halasztania a 4.8 milláért megvásárolható javak fogyasztását ahhoz, hogy Annának kölcsönadhassa a megtakarítását. Így Béla kér mondjuk 5%-os THM-ű kamatot, vagyis a négy évre 20%-ot, ami ebben az esetben 0.96 millára jön ki. Az Anna feladata, hogy eldöntse azt, hogy _számára_ megéri-e ez az üzlet, ti. hogy 0.96 milla költségért előrehozza az autó-fogyasztását négy évvel (48 hónappal).

(Mivel ez a hipotetikus példa az időpreferencia elvének demonstrálására szolgál, a _ceteris paribus_ feltételezések a következők: nincs infláció, Anna jövedelme nem változik a négy év alatt és a kölcsön + kamat visszafizetése a negyedik év végén történik egy összegben és Anna képes megnövelni a havi megtakarításait 120 rugóra.)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.08. 10:02:26

@neoteny:

"kézpénzért"

Helyesen: készpénzért.

2018.02.08. 10:59:15

@neoteny:
a világ népessége szempontjából nem venezuela a meghatározó.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.08. 12:35:57

@444:

"a világ népessége szempontjából nem venezuela a meghatározó."

Ilyet én is tudok: a világ népessége szempontjából nem Magyarország a meghatározó.

2018.02.08. 14:56:58

@neoteny:
nem gondolom, hogy a kárpát-medencén kívül magyarország különösebb módon képes lenne meghatározza a világ folyamatai. a balkáni-dinári előterére van még hatással. azon túl cseh-lengyel (függetlenségi nacionalista) vagy osztrák-német-svájci (polgári konzervatív) szövetségi államrendben vitézkedhet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.08. 15:07:23

@444:

"nem gondolom"

De azt jónal láttad gondolni, hogy

"nem az, hogy el kezdtek szociális céllal pénzt szórni a harmadik világba meg úgy általában mindenfelé."

Valóban nem az: nézz pl. Venezuelára, ahol "szociális céllal pénzt szórnak" az emberek közé és _ez_ hozza létre a mélyszegénységet egy olyan országban aminek a gazdasága kb. hat évtizeddel ezelőtt még Dél-Amerika gyöngye volt.

2018.02.08. 15:30:14

@neoteny:
a globális kapitalizmus elvben az usa érdeke. hiszen azzal tudja fenntartani világhatalmi pozícióját. de ezzel szemben trump államkapitalizmust hirdetett. azt nem tudom megítélni, hogy ezt mennyire tudja ellensúlyozni a liberális kanada. felteszem semennyire. ahogyan szijjártó péter se nagyon tudja különösebben előmozdítani a világgazdaság összeomlasztását. ráadásul a külgazdasági minisztérium elég sok pénzt fizet különféle magyarországon befektető gyáriparosoknak. így aztán mondhat akármit arról, hogy megvédi a magyar emberek érdekeit. legfeljebb a liberális újságírók feddik meg. és soros alapítványhoz kötőd szervezeteket. utóbbiakat korlátozzák, feloszlatják mondván, hogy a migrációt támogatják. de ez már belpolitika. mert ugyan több, mint egy tucat nobel díjas tiltakozik, az ensz főtitkár mondhat akármit. magyarország nem lényeges. szembe lehet menni a világtrendekkel. de az a lokalizált államkapitalizmus, nacionalizmus irányába hat. szóval szijjártó petya nagyon is trendi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.08. 15:39:44

@444:

"a globális kapitalizmus elvben az usa érdeke. hiszen azzal tudja fenntartani világhatalmi pozícióját."

Helyesen: az imperialista politika az USA vezetőinek érdeke, hiszen azzal tudják fenntartani világhatalmi pozícióikat. A globális kapitalizmus épp' aláássa ezeket a világhatalmi pozícióikat, ugyanis a globális kapitalizmus által gazdagodó más tömegek felett uralkodók hatalmát növelik, amely uralkodók kihívókként lépnek fel a USA vezetőivel szemben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.08. 16:03:29

@444:

"magyarország nem lényeges."

Helyesen: Mo a magyarok számára lényeges.

"szembe lehet menni a világtrendekkel."

Persze, hogy szembe lehet menni: a kérdés mindössze az, hogy érdemes-e. A magyar szólás azt tartja, hogy "széllel szemben nem lehet pisálni"; de lehet -- csak úgy nem lehet, hogy ne legyen nedves az ember. Persze, hogy lehet Mo-n egy fehérorosz rendszert implementálni: csak annak az ára az alacsonyabb _átlagos_ életszínvonal lenne. Amely árat azok nyilvánvalóan hajlandóak lennének "megfizetni", akik egy olyan rendszerből hasznot húznának, ti. az ő életszínvonalukat emelné; de azok, akik ténylegesen megfizetnék ezt az árat -- akik életszínvonala esne egy ilyen rendszer mo-i bevezetése esetén -- eléggé érthető módon kevésbé lelkesednek egy ilyen kilátásért. Ezen utóbbiak csoportját nevezed te és a népfőiskolások Mo-n élő nem-magyaroknak, mert hogy ők nem hajlandóak "kiegyezni", "a magyarok oldalára állni". Holott csak arról van szó, hogy nem kívánják a saját életszínvonalukat feláldozni az előbbiek csoportjának valamilyen mértékű életszínvonal-emelkedéséért.

abdul hackeem 2018.02.08. 16:24:39

@GyMasa: Te: "Megírtam, hogy nyitott vagyok az érdemi vitára"
Én:"..Esetleg ha lennél kedves bemutatni a regnáló hatalom választási programját, annak MINDENKI nagyon örülne..."
Te: "Az ellenzek akar valtani, nekik kell meggyozniuk tobb embert, hogy rajuk szavazzanak."

Meggyőztél. Nincs több kérdésem hozzád.

2018.02.08. 16:27:51

@neoteny:
a globális kapitalizmus elvben az lenne, hogy nagyjából 200-300 óriásvállalat uralja a világgazdaság jelentős részét (ágazatonként 2-3). ezeknek bárki kisebbségi részvényese lehet a nagyvilágban. időnként lehetnek kisebb-nagyobb változások. innovatív vállalkozások előre törhetnek. egyes vállalatok esetleg hátrébb sorolódnak, szétesnek, vagy átalakulnak. ezek teremtik meg a gazdasági egyensúlyt. kérdés, hogy a magyar nép akar-e ilyesmit? és erre az a válasz, hogy miféle magyarok. a magyaroknak ez ügyben nem osztanak lapot. a szlovákoknak se. a cseheknek se. lengyeleknek se. albánokról, bosnyákokról nem beszélve.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.08. 16:35:19

@444:

"kérdés, hogy a magyar nép akar-e ilyesmit?"

"nem gondolom, hogy a kárpát-medencén kívül magyarország különösebb módon képes lenne meghatározza a világ folyamatai."

2018.02.08. 16:58:19

@neoteny:
nem is gondolom, hogy magyarország ezt a rendszer képes lesz beborítani. hanem csak azt, hogy ez aligha fogja uralni az egész világot. működhet egy egyesített óceániai szabad kereskedelem.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Oceanus.png
ebből a nézőpontból magyarország partikuláris. ezt nem zavarja sanyi közösségi erdért vállalata. amiről azt gondolod, hogy az nem teremthet gazdaságot. de ezt nem tudjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.08. 17:09:11

@444:

"ezt nem zavarja sanyi közösségi erdért vállalata. amiről azt gondolod, hogy az nem teremthet gazda[g]ságot. de ezt nem tudjuk."

No ha nem tudjuk, akkor Sanyi közösségi ErdÉrt vállalata csak egy lutri. De még csak az sem igaz, hogy nem tudjuk: elméleti meggondolások[1] és gyakorlati tapasztalatok[2] is azt mutatják, hogy a "közösségi" (értsd szocialista) vállalatok kisebb mértékű gazdagságot (ha egyáltalán) teremtenek, mint a magánkézben lévő termelőeszközökön alapuló vállalkozások.

[1] en.wikipedia.org/wiki/Socialist_calculation_debate
[2] (a változó mértékben, de) különféle szocialista gazdaságok teljesítményei összehasonlítva (a változó mértékben, de) különféle kapitalista gazdaságok teljesítményeivel. Mint például ahogy a skandináv államok is csökkentik a gazdaságaikban érvényesülő szocializmus mértékét.

2018.02.08. 17:32:39

@neoteny:
szerintem ezek a kérdések filozofikusan eldönthetetlenek. sanyi vegyes gazdaságban gondolkodik. ő alkalmi munkavállaló lenne egy közösségi vállalatban. ezért ő nem akar magának fűrészt venni. hanem csak azt az erdért vállalattól bérelni. ahogyan a költöztetős haverja a teherautót.

te erre azt mondod, hogy ha erre van valós piaci igény, akkor ilyen kölcsönzős cégeket bárki alapíthat. sanyi szerint az nem jó. ő résztulajdonos lenne az erdért vállalatban. tehát egy kicsit mégis csak övé lenne a fűrész. de ez nem kommunizmus. mert azt nem akarja, amit tgm hirdet. legyen mindenki egyenlő. lényegében egy zrt. szerű működés részleges állami szerepvállalással. ez nem szocializmus. hanem vegyes gazdaság.

GyMasa 2018.02.08. 18:08:42

@neoteny:
...A lakóingatlanokra felvett hitelek is fogyasztási hitelek. Ha az idézett állításra általános elvként tekintünk, akkor lakóingatlanokat is csak kézpénzért, teljes összegű megtakarításból szabadna venni...
Igazad van, az Aruhitelekre gondoltam, (Belleertve igazabol az autokat is).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.08. 20:45:08

@444:

"szerintem ezek a kérdések filozofikusan eldönthetetlenek."

Ez nem érv semmi mellett.

"lényegében egy zrt. szerű működés részleges állami szerepvállalással. ez nem szocializmus. hanem vegyes gazdaság."

Helyesen: nem olyan mértékű szocializmus, mint amilyen a létezett szocializmusokban volt, hanem részleges szocializmus.

Az is szocializmus, hogy a kanadai kormányzat időnként (de viszonylagos rendszerességgel) "megmenti" az Air Canada-t. Az is szocializmus, hogy a kanadai országos tejtermék piac a quebeci tejtermelők és -feldolgozók "védett piaca". Az is szocializmus, hogy a kanadai szövetségi kormány is és a quebec-i tartományi kormány is dotálja a Bombardier-t (minimum annak repülőgépgyártó üzletágát).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.08. 20:49:35

@GyMasa:

Pedig az ingatlanhiteleknél is ugyanaz az időpreferencia elv érvényesül: azt vásárolja meg az ingatlanhitelt felvevő az ingatlanhitel kamatainak fizetésével hogy az ingatlanhitel felvételétől kezdve fogyaszthatja a lakóingatlant (illetve annak az ingatlanhitel által finanszírozott részét).

jotekony koc 2018.02.09. 05:29:31

@GyMasa:
Mit követelünk ? Én mit követelek én ?

Nekem nincs közöm az állam döntéseihez, mert nem vagyok felcsúti cigánymaffia.
Ha te annak érzed magad, akkor magyarázd a döntéseit.
A te dolgod, gondolom.

Én csak adót fizetek minden jogcímen, amit csak kitaláltatok.
Mellesleg meg elmondom, hogy a befizetett pénzeket mire költitek.
Nem nagy titok, hogy baromságokra. De ehhez sincs senkinek köze, mert fogja be a száját.
És akkor még itt raplizol, hogy én követelek valamit ?

Te tolvajbanda.

GyMasa 2018.02.09. 09:48:33

@jotekony koc:
...Mit követelünk ? Én mit követelek én ?...
Ebben igazad van, te szemely szerint nem kovetelted azokat, amiket neked tulajdonitottam.
AMi csakis azrt lehet, mert eredetileg Lavinaival probaltam megertetni, hogy ma mar nincs Magyarorszagon szocialista tervgazdalkodas, es emiatt nem a magyar allam a tulajdonosa a termelo vallalatoknak, ergo a Magyar allam nem fog tudni "munkat adni" senkinek.
AMi felett hatalma van, azok az allam altalanos feladatai, es az ahhoz kapcsolodo munkahelyek, illetve a kozmunka.
SZoval, emiatt elnezest kerek, egy felreertes volt, de csakis a te iranyodba.
...Nekem nincs közöm az állam döntéseihez, mert nem vagyok felcsúti cigánymaffia...
Legyel politikus, es akkor lehet kozod hozza.
Csak rajtad mulik.
...Ha te annak érzed magad, akkor magyarázd a döntéseit...
EN nem vagyok politikus.
...Én csak adót fizetek...
Mint mindenki.
...minden jogcímen, amit csak kitaláltatok...
En, nem talalok ki semmit.
...Mellesleg meg elmondom, hogy a befizetett pénzeket mire költitek...
EN nem koltom a te penzedet semmire.
Latom, azert nem olvasod el tul melyen a kommentjeimet, mert akkor mostanra felfoghattad volna, hogy ehhez semmi kozom, de nyilvan kenyelmesebb mindenkit, aki nem ert veled egyet ugyanabba az "ÖK" feliratu dobozba tenni.
...Nem nagy titok, hogy baromságokra...
Ez NAGYRESZT igy van, tenyleg sok ertelmetlen dologra koltenek ÖK.
...De ehhez sincs senkinek köze, mert fogja be a száját...
Ahogy latom, pl. te nem fogod be a szadat.
...És akkor még itt raplizol, hogy én követelek valamit ?..
Mondjuk, eppen most koveteltel tolem mindenfele magyarazatokat olyan dolgokert, amikert sem felelos nem vagyok, sem rahatoasom nincs.
...Te tolvajbanda...
Jo lenne, ha ezt az utszeli stilust megtartanad magadnak.

jotekony koc 2018.02.09. 10:06:15

@GyMasa: Nem veszed észre, hogy én egészen békésen beszélgettem, amíg rám nem támadtál, hogy többesszámban szólj hozzám, mintha én valami közösség lennék, aki követelt volna valamit, mint valami sztrájkoló MÁV.

Nem is emlékszem, hogy lett volna bármilyen követelés, amit nem a fideszesek ordítoztak.
Leginkább persze Orbán.

Ha egy ilyen beszólogatás után többesszámba tesznek téged is, és besorolnak abba a közösségbe, ahova tartozol, a fidesztolvajok közé, akkor ne is csodálkozz.

GyMasa 2018.02.09. 10:22:38

@jotekony koc:
Elnezest kertem toled amiatt.
...Nem is emlékszem, hogy lett volna bármilyen követelés, amit nem a fideszesek ordítoztak. ..
Akkor olvasgasd pl. 444 lamentalasait arrol, hogy szerinte hogyan kellene az orszagban vallaltoknak mukodniuk.
(pl. eloirna, hogy ceget csak allami (vagy onokrmanyzati? Mar nem emlekszem) "vegyesvallalat" formajaban lehessen BARKINEK alapitania, meg ilyenek.)
Mondjuk, azt megkerdeznem toled, hogy az allando ajvekolas az ellenzek reszerol azzal kapcsolatban, hogy tobb penz kell az egeszsegugyre/oktatasra/szocialis kiadasokra, azt minek nevezed, ha nem követelesnek?

jotekony koc 2018.02.09. 10:40:39

@GyMasa: 444 nick összevissza irogat, mert megteheti.
Nem nevezhető követelésnek, hogyha leírja ezerszer, hogy szerinte mit kéne csinálni a zsidókkal, a vállalatokkal meg akármivel.
Szerintem egy fideszes kommentrobot, ha engem kérdel.

Az állandó ajvékolást az összes médiában és plakáthelyen látom, hogy jönnek a sorosbácsik és örülnek, meg milyen veszély, meg a migráncsok, meg a Brüsszel...

Ellenzéket egyet se láttam ajvékolni ilyen kétségbeesetten, ahogy Orbán ajvékol.

Sőt. Nem is láttam ellenzéket.

Hogy az ország lakói - a külhoniak persze nem -

észreveszik, hogy szar az oktatás, és tömegek halnak meg a rossz egészségügy miatt a környezetükben,
azt sasszemnek nevezem.

Tényleg csudálatos, hogy csak Orbán 12. évében vették ezt észre.

jotekony koc 2018.02.09. 10:40:57

@GyMasa: 444 nick összevissza irogat, mert megteheti.
Nem nevezhető követelésnek, hogyha leírja ezerszer, hogy szerinte mit kéne csinálni a zsidókkal, a vállalatokkal meg akármivel.
Szerintem egy fideszes kommentrobot, ha engem kérdel.

Az állandó ajvékolást az összes médiában és plakáthelyen látom, hogy jönnek a sorosbácsik és örülnek, meg milyen veszély, meg a migráncsok, meg a Brüsszel...

Ellenzéket egyet se láttam ajvékolni ilyen kétségbeesetten, ahogy Orbán ajvékol.

Sőt. Nem is láttam ellenzéket.

Hogy az ország lakói - a külhoniak persze nem -

észreveszik, hogy szar az oktatás, és tömegek halnak meg a rossz egészségügy miatt a környezetükben,
azt sasszemnek nevezem.

Tényleg csudálatos, hogy csak Orbán 12. évében vették ezt észre.

GyMasa 2018.02.09. 10:58:48

@jotekony koc:
...Az állandó ajvékolást az összes médiában és plakáthelyen látom, hogy jönnek a sorosbácsik és örülnek, meg milyen veszély, meg a migráncsok, meg a Brüsszel...
A plakatolas az szerintem teljesen felesleges, sot, szerintem igazabol csak penzszivattyu.
...Ellenzéket egyet se láttam ajvékolni ilyen kétségbeesetten, ahogy Orbán ajvékol...
Pedig, az "ellenzek" sokkal ketsegbeesettebb helyzetben van.
...Sőt. Nem is láttam ellenzéket...
Ez viszont jogos pont, amivel teljes mertekben egyet is ertek.
...Hogy az ország lakói - a külhoniak persze nem - észreveszik, hogy szar az oktatás, és tömegek halnak meg a rossz egészségügy miatt a környezetükben, azt sasszemnek nevezem...
En is latom kulfoldrol, hogy mennyire szar pl. az oktatas.
Mondjuk, nekem van ralatasom a gyerekek miatt pl. a nemet iskolarendszerre.
Azert itt is vannk "erdekes" dolgok.
Pl. szazalekszamitas az 8-os tananyag.
Az a legnagyobb baj majdnem az osszes allami szolgaltatassal, hogy NEM a penzhiany a legnagyobb problemajuk.
Nagyon nagy bajok vannak strukturalisan az oktatassal, az egeszseguggyel, meg a bürokraciaval is, amiket szimplan tobb penzzel nem fog tudni megoldani semelyik kormany sem.
Tobb penzzel maximum annyit ernenek el, hogy dragan lenne szar.
...Tényleg csudálatos, hogy csak Orbán 12. évében vették ezt észre...
Itt, most szerintem tul sokat latsz bele az ellenzekbe!
Szerintem meg most sem lattak meg.
Szerintem azok a politikai erok latjak jol a helyzetet (LMP, momentum), akik semmilyen formaban nem kivannak egyuttmukodni a leszerepelt "demokratikus ellenzekkel", es megertettek, hogy ebben az orszagban csak egy uj ero lehet kepes arra, hogy levaltsa a mostani kormanyt ES kepes legyen erdemi valtozast elerni.
Sajnos, ez viszont rohadtul nem megy 6 honap alatt.
Ehhez hosszu evek, kemeny, elszant munkajara van szukseg.
PLusz kell egy jol ertheto, jol kommunikalhato program, amivel az emberek azonosulni tudnak, kell az adott partnak orszagos jelenlet, illetve egyx karizmatikus vezeto, aki kovetheto arca akar lenni az adott formacionak.
Jelenleg ezek kozul az LMP rendelkezik valamennyire pl. programmal.

2018.02.09. 11:01:00

@jotekony koc:
valamit nagyon nem értesz. nem azt írom le, hogy mit kellene csinálni a zsidókkal. hanem azt, hogy mit csinál a zsidóság a magyar fővárosban. ezt a kultúrharcot vívja. mert orbán lepaktál az izraelitákkal. a haszidokkal orosz mintára és kiegyezett a republikánusokkal és néhány elvtelennel. egy amerikai "demokrata" zsidó pénzeli az szdsz-t. egy másik zsidó vezeti az lmp kampányát. a jobbik a zsidókkal egyezkedik. a zsidók a jobbikkal. egyik pártján se állok, és egyik ellen se vagyok. hanem csak azt állítom, hogy a magyar közélet jelentős részben a magyar-zsidó együttélés problémáiról szól. és nem a többségi magyarokról. engem egyáltalán nem érdekel, hogy németh sándor, vagy andy vajna hová áll. a zsidó dk vágó istván, niedermüller, a zsidó apró klán és és a pajeszos kaftános, kalapos, zsidók hogyan viszonyulnak egymáshoz. és miket írnak a fészbukon. engem személy szerint nem érdekel. eszembe nem jut, hogy egyiknek is a haja szála görbüljön a származása miatt. nem gondolok erről semmit. és a kocsma véleményét közvetítem. de úgy tűnik, hogy nincs értelmes közélet anélkül, hogy a politikai aktorok származást, a vallásfelekezeti hova tartozását tisztázzuk. és nincs normális közélet úgy, hogy az országban és annak fővárosban az etnikai összetétel alapvetően eltér. ez a probléma. mert hogy a fővárosból kívánnak irányítani mindent. és ezért indult meg tudatosan, vagy félig tudatosan az, hogy felköltözik a vidék. és most az, hogy egy réteg, amelyik feltétlen nyugatosságot akar az kivándorol. vándoroljon ki. a nyugat nyugaton van. nem tudok mit kezdeni azokkal, akik sorostól várják a pénzt. ők a globális pénzhatalmat, a totális pénzuralmát választották. és most úgy tűnik, hogy ezt a rendszert egyes pontokon legalább időlegesen szétveri a populista politika.

2018.02.09. 11:24:50

@jotekony koc:
azért nincs szó a szakpolitikáról, azért nincsenek értelmes viták, mert pesten egy vallásháború folyik. ahogy sanyi a kútfúró haverom mondja. mindenki a zsidók ellen. zsidók a zsidók ellen. ez uralja a közéletet. és ha ebből a játszmából a soros alapítványt kizárják, akkor még mindig lehetősége van az úgynevezett baloldali és liberális zsidóknak is kiegyezést ajánlani a többségi magyaroknak. valóban független értelmiségként. úgy, hogy nincs se pártjuk, se kívülről pénzelt hálózatuk. nem akarják megszerezni maguknak a nyugdíjas szavazatokat, nem akarják kijátszani a holokauszt kártyát, vágó istvánnak nagyrészt már csak előnyei származtak a származása miatt. és mondhatják, hogy ez nem számít. dehogy nem számít. kern andrásnak csak előnye származott a származásából. senki se bántja azért, mert zsidó. de ő a magyar narancsban arról beszél, hogy a rokonai meghaltak, vagy majdnem meghaltak a háborúban. nagyon sok emberek a rokonaival így van. rendben van, hogy a zsidók áldozata volt a legnagyobb. de tegyük hozzá, hogy az első háború után hogyan adósították el és fosztották ki a vidéket. mert megnyomorított családok voltak. rengeteg hadiözvegy, és hadiárva. és ez esetben nézzük meg hogyan lett a zsidóság nagybirtokos. nézzük meg a második háború után a zsidóság rémtetteit. a rendszerváltás után nézzük meg, hogy kik verték szét a szövetkezeti rendszert, kik vitték csődbe a bankokat. a postabankot, az agrobankot.

hozzunk létre egy zsidó-nem zsidó sérelmi bizottságot. és abban kaftánosok, a pajeszesek, a kalaposok, a kommunisták, a jogvédők, a bankárok vitázzanak. és csak úgy lesz értelmes közélet ha ezt a vitát leválasztjuk a mainstream médiáról. és ehhez sajnos a demokratákat ki kell szorítani a parlamentből. aztán legyen szociáldemokrata párt. magyar baloldal. és nemzeti liberális párt.

de ettől legyenek hitközségek. felőlem lehetne akár egy amerikanizált nemzetközi városrész feltéve, hogy az betartja a magyar törvényeket és nem kerül versenyelőnybe azáltal, hogy azt kívülről folyamatosan pénzelik. ez a sok "világhírű" ember nélkülözve mindenféle hazafiasságot álljon össze. vannak akik hitközségeket akarnak. és vannak olyan zsidók, akik magyarrá is akarnak válni. és vannak akik elutasítják a nemzeti keresztény tradíciót. azok esetleg vándoroljanak ki amerikába. ott ilyesmi nincs. errefelé meg van. így alakul ki a sokszínűség, így kerek a világ.

2018.02.09. 11:36:42

@GyMasa:
ha egy cég vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutott, akkor előírnám a vegyesvállalattá alakítását. és lehetővé tenném azt, hogy a cégek ágazati jelleggel összeálljanak az önkormányzatokkal. úgy, hogy azok működését a kormányhivatalok ellenőrzik. kormányzattal összefonódó "cégek" és önkormányzati "céhek" működőképesek. a szabad piaci vállalkozások legfeljebb virtualizált környezetben működnek. de azok is alá vannak vetve a globális pénzhatalomnak. úgy, hogy a .hu tartományt védeném azzal, hogy azt magyarországon lehessen hosztolni. megadóztatnám a bix külső forgalmát. azért, hogy a nagy tech cégek is fizessenek magyarországon adót. stb.

GyMasa 2018.02.09. 12:04:11

@444:
..ha egy cég vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutott, akkor előírnám a vegyesvállalattá alakítását...
Jajj, mar megint ez a "vegyesvallalt" dolog!!!
Probalj mar leszakadni errol vegre!
EZ egy zsakutca.
EGyszeruen nem kell semmilyen kozvetlen tamogatast adni semelyik piaci szereplonek.
Lehet helyette szabaolyozkka, es a befektetok jutalmazasaval penzhez juttatni a piaci szerelpoket.
Es, akkor az nem a te penzedbe fog kerulni.
...és lehetővé tenném azt, hogy a cégek ágazati jelleggel összeálljanak az önkormányzatokkal...
Azt ugye ismered, hogy "az allam a legrosszabb gazda"?
Ez tokeletesen igaz az onkormanyzatokra is.
Szerintem ez a szabaly kizarolag a korrupciot erositene az orszagban.
Normalis vallakozo nem fog kozoskodni a kormanyzattal, igy elobb-utobb (de tapasztalatom szerint elobb) ez az egesz struktura a haverok kifizetohelyeve valna.
...úgy, hogy azok működését a kormányhivatalok ellenőrzik....
Miert????
Miert nem jo a szabad piac, ami a legjobb szabalyzo?
Miert akarsz egy - teszem azt - vasmu felugyeletet egy bufe-ruhatar szakos burokratara bizni?
Szerinted mekkora erofeszitessel vinnek be az erdobe a vasmu tulajdonosai az"allami felugyelot"?
...kormányzattal összefonódó "cégek" és önkormányzati "céhek" működőképesek...
HAt, az csak attol fugg, mit tekintesz "mukodokepesnek".
Ha a nyereseges mukodest, akkor szerintem pont nem.
Eleg csak megnezni az orszag tetszoleges onkormanyzati parkoloceget.
Valahogy mindegyiknel az van, hoyg a kezdetekkor voltak tervek az evs, milliardos bevetelekrol, aztan tobb ev uzemeltetes utan csak kiderul, hogy mar az is jo eredmenynek szamit, ha az onkormanyzat egyaltalan kap penzt az alvallakozoitol!
..a szabad piaci vállalkozások legfeljebb virtualizált környezetben működnek...
Hat, abban igazad van, hogy 100%-ban szabad piac sehol nincs a vilagon, de az allitasod egyszeruen nem igaz.
...de azok is alá vannak vetve a globális pénzhatalomnak....
Nem olvasol te egy kicsit tul sok KonTeo-t?
Vagy nem isztok ott, a kocsmaban tul sok, tul magas metilalkoholtartalmu italt?
...úgy, hogy a .hu tartományt védeném azzal, hogy azt magyarországon lehessen hosztolni...
Semmit nem ernel el vele.
...megadóztatnám a bix külső forgalmát...
Azza lsem ernel el semmit, max. megjobban visszavetned a net terjedeset, de mindenkeppen megdragitanad a netelerest "a Zembereknek"
...azért, hogy a nagy tech cégek is fizessenek magyarországon adót. stb...
Erre teljesen jo az EU-ban kialakulo gyakorlat, amit Magyarorszag is bevezet:
Bevetelaranyos adot szabnak ki azokra a cegekre, amelyikek kiviszik a profitjukat az orszagbol.
Minel szelesebb korben adoztatsz, annal rosszabb lesz a hatasfoka az ado beszedesenek.

2018.02.09. 12:24:06

@neoteny:
sanyi gazdasági tevékenységét ez fedné le.
"kis sándor ct (cégtulajdonos)" a közösségi erdért, domus, tefu vállalat tagja. mert hogy fát fűrészelni szeret (az apja a bútorgyárban gőzölte hajlította a fát és úgy thonet székeket gyártott), használt bútorral kereskedik és költöztet. ez alkalmi foglalatossága kereset kiegészítésképpen. és mellette a helyi vízmű alkalmazottja. abban lenne (rész) munkaidős foglalkoztatott.

tehát sanyi a közbirtokosságon alapul erdért vállalat gépeit bérelné ki hétvégén. és építene víkend házat az erdőspusztában. ha elég sok ember azt mondja egy településen, hogy oké vegyünk barkácsgépeket és kalákában ácsoljunk, akkor ezt lehessen megtenni. még akkor is ha ez nem a kapitalizmus. ez nem a gazdasági, hanem a kulturális optimum.
www.youtube.com/watch?v=BL_X7GelX5Q
és egy településnek jogában álljon védeni a gazdaságát. lehessen azt mondani, hogy az csak ikea akkor hozhat be árut vámmentesen ha a helsinki kalmárok is vásárolnak árut a magyaroktól. tehát települések, településrészek (kommunák) kereskednek. tehát ebben a modellben a piac lokalizáltak. nemzeti vagy nemzetközi hálózatok létrejöhetnek. és kereskedhetnek a földkerekségen. virtualizált környezetben uralkodik az egyéni vállalkozás világa. lényegében szoftveresen jön létre nyílt társadalom. de az vegyes gazdaság, mert vannak közösségi platformok. és azok szabadon szerveződnek. a mozilla alapítványi virtualizált hálózatához szabadon lehessen csatlakozni a nagyvilágból. de a mozilla magyarországi irodája már kénytelen a helyi törvényi szabályokat betartani vagy ahhoz alkalmazkodni. és ugyanez vonatkozik a soros alapítványra is. vagy akkor engedjük meg, hogy az oroszok is létrehozzanak egy ügynöki hálózatot egyesült királyságban és amerikában. az arab liga hozhasson létre egy ügynöki hálózatot franciaországban. törökország építsen szabadon ügynöki hálózatot németországban és a németalföldön. a kínai kommunista párt szabadon telepíthessenek ügynököket kanadába. erre az a válasz, hogy köszike, mi itten nem akarunk kommunisták lenni venkúverben. de ha venkúver alsón elég sokan azt mondják, hogy ó kitesszük végre a kikötőre a vörös csillagot, akkor tehessék meg. persze betartva a kanadai british columbia törvényeit és a pánamerikai alkotmányt. de olyan, hogy aligha lesz minden teljesen szabaddá válik. és törekedni se lehet rá. mert ami az egyik belső késztetés az a másiknak külső kényszer. de felőlem hozzanak létre egy települést anarcho-kapitalista alapokon.

böszörményiné megijedt, hogy a szomszéd irmuskával valami történt. mert nem ment reggel sétálni. de szerencsére nem történt semmi. hanem éjszaka áramszünet volt. fél kettő körül. és majd fél háromra állt vissza az áram. irmuska ébresztős rádió órája lenullázott. nem ébresztett és ugye késésben volt. villogott ugyan. jelezvén, hogy nincs beállítva az óra. de irmuska azt nem tudta mire vélni. tehát ő abban a hiszemben volt tízkor, hogy még csak fél nyolc. mi az, ami ezt szabályozza. valószínűleg azt mondaná az eon, hogy így jártatok. nem újítjuk fel a hálózatot. a rezsicsökkentés következménye. erről beszélnek a liberálisok. rendben. de erre két válasz van. az egyik, hogy magánosítsák az elektromos műveket. a másik, hogy államosítsák. vagy egy vegyes rendszerben minden háztartás legyen tagja a helyi áramszolgáltató társaságnak. ez eddig egyenlősdi. de a vállalatok is tagjai. az ugye részben egyenlőtlenség. tehát ez sem nem kommunizmus, sem nem kapitalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 12:35:11

@444:

"sanyi gazdasági tevékenységét ez fedné le."

Sanyi gazdasági tevékenysége már most is le van fedve: dolgozik a Vízműnél is, meg jövedelme van a használtcikkek adásvételéből is.

2018.02.09. 12:40:23

@GyMasa:
írország egy főre jutó külső adóssága: $471,000. ez napi árfolyamon 120 millió forint. gdp arányosan 780%. természetesen nem az ír háztartások vannak így eladósodva, még csak nem is az ír tulajdonú vállalatok, hanem az írországban bejegyeztt, adókedvezményekhez jutott multik.

de írország mégis is csak úgy versenyez, hogy ott egy főre 120 millió forintnak megfelelő dollár/euro adósság jut. de ez az összeg lehet akármekkora. most akkor a megoldás, hogy budapesten is generáljunk ennyi adósságot?

1.75 millió fő × 120 millió forint = 210,000 milliárd forint.

tehát a magyar 6,6-szorosa. így tudna írország és budapest fair módon versenyezni. esetleg ne ezt tegyük. hanem korlátozzuk az írországban bejegyzett cégek forgalmát. ez korlátozza szegény kis multikat. és?

2018.02.09. 12:54:04

@neoteny:
na de a gazdasági tevékenységének egy része jogilag nincs lefedve. a használt cikk kereskedése nem bejegyzett. a költöztető tevékenységéről nem állít ki számlát. erre jönnek a "liberálisok", hogy ez a probléma. hogy a magyarok így működnek. engedjük meg azt, hogy legyen közbirtokosságon alapuló magánszolgáltatások. közösségi erdért, tefu. ezt mondják a kocsmában. és ha sokak tulajdonába, akkor kiszorítják a gls és ikea forgalmának egy részét. értem, hogy a kereslet korlátozása árak emelkedéséhez vezet. hiszen ezek után nem lennének olcsó funér lemezek. és az erdért, a falco, a domus és hasonló "helyi" vállalatok ki tudja milyen minőségben állítanák elő az árut. és a közösségi tefu mennyire lenne sanyival és a költöztetős haverjával mennyire lenne megbízható. na de ezek működését felügyelné a helyi kamara. és azok semmivel sem rosszabbak, mint az igazgatótanácsok. a multik arra vannak alapozva, hogy a tőkepiacon névlegesen nyereséget produkálnak (mert azon áru nem jön létre, csak a pénz) és ebből következő fedezetlen pénzhez jutnak. tehát nem arról van szó, hogy ne legyenek értékpapírok, azoknak ne legyen hozama. hanem hogy erre alapozva ne lehessen korlátlanul hitelt nyújtani. persze értem, hogy ez a multik részlegesen kiszorításához, illetve a felosztásához vezet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 13:01:48

@444:

"de írország mégis is csak úgy versenyez, hogy ott egy főre 120 millió forintnak megfelelő dollár/euro adósság jut. de ez az összeg lehet akármekkora. most akkor a megoldás, hogy budapesten is generáljunk ennyi adósságot?"

Hát ha az adósságból versenyelőny származik, akkor igen. Persze azt még nem mutattad meg, hogy az adósságból versenyelőny származna.

"setleg ne ezt tegyük. hanem korlátozzuk az írországban bejegyzett cégek forgalmát."

Az nem lesz könnyű: nem lehet hajdút állítani Európa (sőt a világ) minden pénztárgépe mellé, amelyik fokossal fültövön vágja a vásárlót ha az Írországban bejegyzett cég által termelt árut vagy szolgáltatást akar megvenni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 13:05:20

@444:

"na de a gazdasági tevékenységének egy része jogilag nincs lefedve."

Attól még gazdaságilag le van fedve: örül az is, akitől Sanyi 100-ért vesz, örül az is, akinek Sanyi 200-ért elad, és örül Sanyi is, mert 100-nak valamilyen része nála marad a költségei kifizetése után.

2018.02.09. 13:39:16

@neoteny:
sanyi ezt írná a garázs vállalkozására. kis sándor cégtulajdonos a közösségi erdért, domus és tefu tagja. mert hogy az alkalmi munkavállalását társasági értelemben ez fedi le.

erre jön "liberális" oszkó péter, hogy ilyet nem lehet csinálni, mert hogy ez valójában egy zrt. szerű működés. de azt nem lehet állami gazdaságokra és közhasznú társaságokra alapozni. közbirtokosságra alapozva nem lehet magánszolgáltatásokat nyújtani. kis sanyi viszont így képzeli el a világot. oszkó péter nem így képzeli. innentől kezdve ez egy hatalmi játszma. a közélet az egyénre vagy településekre, telepekre (kommunákra) legyenek alapozva. túl azon, hogy a magánéletben (fogyasztásban) többé kevésbé mindenki szabad. sanyi megihatja a sört és az unikumot. és képzelheti, hogy az unimukk. szerinte azt jelenti, hogy egy mukkot se. meg szeretheti brúsz springtínt. "bor in de jú esz éj". és gondolhatja azt, hogy az "borozás az éjszakbában". mert hogy ott van, hogy "bor" és "éj". ez a fogyasztás része. ez szabad.

sanyi mondjuk részegen énekel, akkor már korlátozva van. mert akkor ő már szolgáltat a környezetének. ő szerinte nagyon jól tud énekelni. és zongorázni még ennél is jobban tudna. csak még nem próbálta. sanyi, mint zenész már korlátozva van. termelő korlátozva van. virtuálisan persze sanyi feltöltheti magát a jutúbra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 13:46:04

@444:

"sanyi ezt írná a garázs vállalkozására."

Sanyi dolgozik, nem ér rá irkálni.

"sanyi mondjuk részegen énekel, akkor már korlátozva van. mert akkor ő már szolgáltat a környezetének."

Csak épp' a környezete nem igényli a szolgáltatását, ami így zaklatássá válik.

2018.02.09. 13:51:51

@neoteny:
a helyi forgalmat lehet korlátozni. egy kindle e-könyv olvasó $100. napi árfolyamon 25 ezer forint. egy generációban van 100,000 gyerek. 8 évfolyamon 800,000. 800,000 fő × 25,000 forint = 10 milliárd forint. ha az amazon kindle e-könyv olvasókat leszállítja, akkor jöhet a forgalom az adatközpontjából. te erre azt mondod, hogy rablás. ez verseny. mert a kínaiakat is meg lehet kérdezni, hogy ők mennyi könyvolvasót adnának alapítványi jelleggel az adnának a kínaiak, vagy akárki. tehát ez is verseny.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 13:52:51

@444:

"a helyi forgalmat lehet korlátozni."

Nem lehet hajdút állítani Európa (sőt a világ) minden pénztárgépe mellé, amelyik fokossal fültövön vágja a vásárlót ha az Írországban bejegyzett cég által termelt árut vagy szolgáltatást akar megvenni.

2018.02.09. 13:55:50

@neoteny:
na de van aki igényli, van aki nem. sanyi például szokott editnek énekelni. és ha neki jó, akkor miért ne lehetne jó akárkinek. ugyanígy érvelnek a liberálisok. ha soros tevékenysége jó az általa fizetett embereknek, akkor miért ne lenne jó akárkinek. ne korlátozzák szegény kis soros györgyöt. aki filantróp. sanyi éjjel részegen csak szórakoztatná a környezetében élőket. igaz, hogy 99% ezt nem akarja. de esetleg venkúverben van egy hasonló favágó, aki úgy gondolkodik, mint sanyi. a többi embernek nincs joga korlátozni. mert 1% joga sérül.

2018.02.09. 13:56:19

@neoteny:
a bix külső forgalmát meg lehet adóztatni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 14:04:33

@444:

"na de van aki igényli, van aki nem. sanyi például szokott editnek énekelni. és ha neki jó, akkor miért ne lehetne jó akárkinek."

Mert nem mindenki preferenciája egyezik meg Editével.

"sanyi éjjel részegen csak szórakoztatná a környezetében élőket. igaz, hogy 99% ezt nem akarja. [...] a többi embernek nincs joga korlátozni."

Hogyne lenne; még egy (1) embernek is joga van korlátozni Sanyi éjjeli részeg danolászását. Sanyi, meg azok akik hallgatni akarják az éjjeli részeg danolálását béreljenek ki egy magántulajdonban lévő helyiséget ahol kedvükre szórakozhatnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 14:07:43

@444:

És? Nem csak a BIX-en folyó adatforgalomban versenyeznek az Írországban bejegyzett cégek a magyar cégekkel.

Ha pedig te és a népnemzetiszocialista társaid korlátoznák az iPhone-k mo-i forgalmát, el is sodorna benneteket a népharag.

GyMasa 2018.02.09. 14:17:07

@444:
...a helyi forgalmat lehet korlátozni...
Hogyne lehetne!
SOt, volt is mar ilyen.
Ugy hivjak ,hogy fejadagok.
Tudod, amikor a szocializmusban banat csak november es februar kozott lehetett venni, igaz akkor is csak pult alol, ismeretsegek altal.
Nem valt be!
Mert ha bevalt volna, akkor ma is ebben a rendszerben elnenk.

2018.02.09. 14:25:18

@GyMasa:
az amazon adatparkja úgy szolgáltat magyarországon, hogy nem fizet adót. küldjenek egy rakás táblagépet az elmaradt adóért cserébe, akkor szolgáltassanak. szerinted ebből az következik, hogy nem lesz banán márciusban. íroszágban lehet, hogy nem lesz. mert a kurva sok adósság ott marad. de ez legyen az írek problémája.

GyMasa 2018.02.09. 14:26:50

@neoteny:
...Az nem lesz könnyű: ...
Mondjuk, nem is lehetetlen...
Ki lehet szabni 100%-os forgami adot az limit feletti forgalomra, es az eleg erosen korlatozni fogja az adott multi eladasait abban az orszagban.
Mondjuk az, hogy egy ilyen "intezkedes" mennyire demokratikus, es mennyire serti a szabad vallakozas jogat, az egy masik dolog.
Plusz egy ilyen orszagbol igen hamar tavoznanak a multik.

GyMasa 2018.02.09. 14:29:45

@444:
...a bix külső forgalmát meg lehet adóztatni...
Igen meglehet, csak teljesen ertelmetlen, mivel az adobevetel mellett jelentkezo jarulekos karok valoszinuleg sokkal magasabbak lennenek, mint a keletkezo adobevetel.

2018.02.09. 14:30:34

@neoteny:
ha a bix külső forgalma korlátozva (adóztatva) lenne, akkor a felteszem átvennék a helyét helyi szolgáltatások (akik szintén adóznak) bizonyos forgalom után. az induló vállalkozások versenyelőnyhöz jutnak. létrejön a .hu platform. és az majd kiszolgálja andikát az iphone-jával.

2018.02.09. 14:34:19

@GyMasa:
tisztázzunk már valamit. hol élsz? írországban?

GyMasa 2018.02.09. 14:34:46

@444:
...az amazon adatparkja úgy szolgáltat magyarországon, hogy nem fizet adót...
Szerintem AFA-t szinte egeszen biztosan fizet. Az mar eleve 27%.
...küldjenek egy rakás táblagépet az elmaradt adóért cserébe, akkor szolgáltassanak...
Es, miert ne lenne jobb inkabb adozniuk?
10 Mrd HUF-t rugalmasabban fel lehet hasznalni, mint ugyanakkora erteku tablagepet.
....szerinted ebből az következik, hogy nem lesz banán márciusban....
Nem az, hoyg nem volt banan aprilisban az abbol kovetkezett, hogy a "barati", delamerikai kommunista diktaturak akkor job penzt kaptak a bananert a "lesajnalt" kapitalistaktol, ezert nikabb nekik adtak el, a kelet-europai blokknak meg coki volt.
...íroszágban lehet, hogy nem lesz...
Egeszen biztosan lesz, amig Irorszagban piacgazdasag lesz, es az ott elok hajlandoak kifizetni az arat a bananert.
...mert a kurva sok adósság ott marad...
Mi koze van a banannak az adossaghoz?
...de ez legyen az írek problémája...
Igy van!

GyMasa 2018.02.09. 14:36:36

@444:
...tisztázzunk már valamit. hol élsz? írországban?...
MIert, szamit az valamit?
Barmit, amit leirtam, erthetsz ugy is, hogy az "Irorszag" szo helyett azt irod, hogy "Kekisztan".
De, ha gondolod, ezutan megcsinalom helyetted is, es eleve ugy valaszolok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 14:36:45

@GyMasa:

"Ki lehet szabni 100%-os forgami adot"

Ez biztos? Nem tudom, mekkora netadót akart kiszabni az Orbán-rezsim, de végül is nem valósult meg a terv.

2018.02.09. 14:37:02

@GyMasa:
milyen áfát fizet az amazon adatparkja? milyen szja és tao befizetés van az amazon kereskedésből? az amazon tipikus adóelkerülő cég. mint az összes többi multi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 14:38:38

@444:

"ha a bix külső forgalma korlátozva (adóztatva) lenne, akkor a felteszem átvennék a helyét helyi szolgáltatások (akik szintén adóznak) bizonyos forgalom után."

Ennek ebben a formában semmi értelme sincs.

2018.02.09. 14:45:37

@neoteny:
orbán a teljes internet forgalmat meg akarta adóztatni. ha különadót vetne ki bizonyos ip tartományok tulajdonosaira, akkor népszerű lenne. persze kérdés, hogyan szedné be. de az amazon, a google ugye valós árut is forgalmaz. tehát azt megadóztatja. a facebook forgalmát csomagban ingyenessé tevő vodafone is kaphat különadót. az állam át tudja rendezni a piacot. úgy is, hogy ebből csak rogán és kóka járjon jól. de úgy is, hogy rajtuk kívül jól járnak az iskolások és a helyi fejlesztők, tartalom szolgáltatók. lényegében ezen múlik a ner sikere. ha egyeduralkodóvá válik, akkor ki tudja-e terjeszteni a társadalom döntő többségére.

GyMasa 2018.02.09. 14:45:41

@neoteny:
..Ez biztos? Nem tudom, mekkora netadót akart kiszabni az Orbán-rezsim, de végül is nem valósult meg a terv...
Hat a 98%-os "erkolcstelesegi adot, azt sikerult kivetni, meghozza visszamenolegesen is...
De, ez csak egy elvi lehetoseg volt.
Igazabol, szerintem sokkal alacsonybban van az a hatar, ami alatt fellazadnak a multik (ja, es persze a nep is, hisz gondold el, mekkora botrany lenne belole, ha napont acsak 100 iPhone-t lehetne eladni akarhol...

2018.02.09. 14:55:09

@neoteny:
ha a facebook nem fizet, akkor felteszem elmehet odáig a dolog, hogy nem is szolgáltat. de ez esetben a helyiek lépnek a helyébe. lehet, hogy így nem lesz facebook. lesz helyette valami hasonló.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 14:55:52

@GyMasa:

"Hat a 98%-os "erkolcstelesegi adot, azt sikerult kivetni"

... ami jóval kevesebb magyar embert érintett, mint a netadó érintett volna, vagy egy a külföldi adatforgalmat 100%-os adóval sújtó törvény érintene.

"hisz gondold el, mekkora botrany lenne belole, ha napont acsak 100 iPhone-t lehetne eladni akarhol"

_Én_ ezt már elgondoltam: ld. "[h]a pedig te és a népnemzetiszocialista társaid korlátoznák az iPhone-k mo-i forgalmát, el is sodorna benneteket a népharag."

Mindent összevetve úgy gondolom, hogy az az állításom, miszerint "[a]z nem lesz könnyű": helytálló.

2018.02.09. 14:57:12

@neoteny:
orbánt a különadók emelték magasba. és az általános internetadóba bukott majdnem bele.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 15:01:25

@444:

"ha a facebook nem fizet, akkor felteszem elmehet odáig a dolog, hogy nem is szolgáltat."

Mert az államhatalom megakadályozza azt, hogy Mo-n szolgáltasson.

"így nem lesz facebook. lesz helyette valami hasonló."

Mennyire hasonló? Egy magyar FaceBook felhasználó kapcsolatot tud tartani nem-magyar FaceBook felhasználókkal. Azt állítod, hogy ha Mo-n betiltásra kerülne a FaceBook, és létrejönne helyette egy magyar fejlesztésű és tulajdonú KépKönyv, akkor a FaceBook külföldi felhasználói beregisztrálnának a KépKönyvre, és ott ugyanazt a tevékenységet kifejtenék, mint amit a FaceBook-on tesznek? Mert erre lenne szükség ahhoz, hogy a KépKönyv magyar felhasználói számára _eléggé_ hasonló legyen a KépKönyv a FaceBook-hoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 15:04:00

@444:

"orbánt a különadók emelték magasba."

Még csak ez sem igaz: a Fidesz arányaiban több szavazatot kapott 2010-ben. a különadók bevezetése _előtt_, mint 2014-ben, a különadók bevezetése _után_.

De ettől függetlenül: és?

GyMasa 2018.02.09. 15:07:04

@444:
..milyen áfát fizet az amazon adatparkja?...
Azt nem tudom, de az Amazon eladasai utan mar talan 2 eve nem az eladasi orszagban kell AFA-t fizetni, hanem ott, ahol a veveo tartozkodik.
Tehat, most mar egy magyar vevo, ha Magyarorszagrol vasarol az Amazonrol, akkor a vetelar utan a magyar 27%-os AFA-t fizeti meg, amit az ir adohatosag at is utal Magyarorszagnak utolag.
...milyen szja és tao befizetés van az amazon kereskedésből?...
Pont akkora amekkora ceget uzemeltet Magyarorszagon.
...az amazon tipikus adóelkerülő cég...
Egyaltalan nem tipikus. A vallalatok feladata a maximalis profit termelese a tulajdonos szamara.
Ebbe beletartozik az is, hogy a kiadasi oldalon csak a leheto legkevesebb adot fizessek be ugy, hogy ne szegjek meg az adott orszag torvenyeit.
Tehat, amit te "adocsalasnak" nevezel az csak adooptimalizalas, azaz a vallaok kihasznaljak a rendelkezesukre allo lehetosegeket, hogy kizarolag azt az adot fizessek be, ami feltetlenul szukseges.

GyMasa 2018.02.09. 15:08:33

@neoteny:
...helytálló...
Pontosan.

GyMasa 2018.02.09. 15:10:41

@neoteny:
Annak az volt az egyik oka, hoyg 2010-ben sokan csak azert mentek el szavazni a fideszre, hogy elmondjak Ferinek, hogy hova menjen.
A 2010-es Fidesz szavazatok szama kiurgoan magas volt.
Elotte is es utana is kb ugyanannyian(kicsivel 2 millio felett) szavaztak rajuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 15:17:16

@GyMasa:

Vagyis nem igaz az, hogy "orbánt a különadók emelték magasba."

GyMasa 2018.02.09. 15:27:16

@neoteny:
Azzal a reszevel nem is vitatkozom, csak az a resze sem igaz, hogy a kulonadok miatt kaptak kevesebb szavazatot '14-ben. '10-ben kaptak tobbet, amikor az orszag nepe protestszavazott azmszp ellen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 15:41:08

@GyMasa:

"az a resze sem igaz, hogy a kulonadok miatt kaptak kevesebb szavazatot '14-ben"

Nem is kell igaznak lennie: az "orbánt a különadók emelték magasba" cáfolatához elégséges azt megmutatni, hogy az Orbán-rezsim a rá leadott szavazatok arányában _nem_ "emelkedett a magasba" a különadók bevezetése _után_ a különadók bevezetése _előtti_ állapothoz képest.

2018.02.09. 17:09:24

@neoteny:
folyamatában tekintve az első orbán kormány csak kicsit csalt és kicsit épített a propagandára (josiph tot és kaya ibrahim nevére átírt cégek, valamint az ezüsthajó kft voltak ugye a "nagy" botrányok), ehhez képest az összesfonódások nyíltabbak és visszaélések sokszorta nagyobb összegekben zajlanak (matolcsy, mészáros, rogán és a társaik). mégse váltják le őket. mi emeli fel orbánt? ha nem az unortodoxia (a közvetlenül a külföldi cégeket sújtó különadók), akkor micsoda?

2018.02.09. 18:36:39

@neoteny:
@neoteny:
itt van egy kiváló hír. tegnapi.
444.hu/2018/02/08/spar-uzleteket-vasarol-a-meszaros-birodalom
az erste ingatlanbefektető eladta vidéki nagyvárosokban, üdülőhelyeken, megyeszékhelyeken illetve Pest megyei településeken található ingatlanjait, amiben Spar üzletek működnek. A Spar évente 572 millió forintot fizet bérleti díjként, azaz a mostani vásárlás kevesebb, mint 9 év alatt meg fog térülni Mészároséknak.

hogy is képzeli pirike néni azt, hogy nyit egy kisboltot. a piacról begyűjti a forintjait. azt beteszi a takarékban. az erste sparkasse ennek a többszörösét kigenerálja hitelként. és ügyes üzletemberek kereskednek. most lőrinc koma kivásárolta a spar vidéki hálózatának kulcs ingatlanjait hitelből. aztán majd annyi bérleti díjat kér, hogy a spar vagy megtéríti lőrinc komának a vételárat, vagy kivonul. vagy nyithat új üzleteket engedélyeztethet. ez a kapitalizmus. az erste is így vette az ingatlanokat.

lőrinc koma ma egy 2400 m2-es luxus irodaházat vett.
444.hu/2018/02/09/penteki-oromok-andrassy-uti-palotaval-gazdagodtak-meszarosek
az index megjegyzi, hogy ez a második palota, amit az andrássy úton felvásároltak. decemberben is vettek egyet kicsit odébb.

de ezt nem az adófizetők pénzéből veszik. hanem a semmiből kigenerálják a pénzt. és ha azt kölcsön adják nekik, akkor lehet vásárolgatni. cégbirodalmat építeni. csak most lőrinc koma esetében nyilvánvaló, hogy mi történik. orbán viktornak felcsúton vannak megbízható emberei. nem végezték el a harvard biznisz szkúlt. nincs szix szigma, lín menedzsment. szabad tőkepiac van és abból következően pénz. persze nem mindenkinek. de most ők a kiválasztott, nélkülözhetetlen és bírálhatatlan csoportosulás. azok hőzöngenek, akik ebből a pozícióból éppen kiszorulnak. a pesti liberális hogy is hívjákok. így fejti meg a kocsma. aztán, hogy ez mennyiben igaz: történészek dolga lesz. majd eldöntik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 20:26:31

@444:

"mégse váltják le őket. mi emeli fel orbánt?"

Semmi; a leadott szavazatok arányában kapott szavazatai nem emelkedtek 2014-ben 2010-hez képest, sőt csökkentek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.09. 20:28:41

@444:

"de ezt nem az adófizetők pénzéből veszik. hanem a semmiből kigenerálják a pénzt."

Ezeknek a hiteleknek a _visszafizetéseihez_ szükséges pénzek (egy része) az adófizetőktől származnak.

2018.02.10. 15:02:32

@neoteny:
vidéken spar bevásárlóközpontok, fővárosi luxus irodaházak. ez szabad tőkepiaci befektetés. mészáros lőrincet választották ki a bankok.

tegyük fel, hogy valakinek van 100 részvénye darabonként 1 forintért. a szolgája megvesz 1 darab részvényt 2 forintért. a többit nem forgatja. mert miért forgassa. ezzel ugye a tulajdonos 1 forintot befektetett. a cég 101 forintot ér? nem. a létező kapitalizmusban a vállalat tőkeértéke ezzel megduplázódott. ez a "piacok" értékítélete. ez a cég létrehoz, vagy tulajdont szerez 10 korlátolt felelősségű társaságban. 1-1 forint induló tőkével. és ezekre kap 10-10 forint hitelt. mert a tulajdonosa egy jól menő részvénytársaság. 10 forint saját tőkére kapott 100 forint hitelt. ezek növelik a részvénytársaság forgalmát. lehet, hogy 1-2 csődbe megy. azok majd nem növelik. az ügyes üzletemberek néhány forint tőkebefektetéssel jelentős vagyonokhoz jutnak. persze ehhez az kell a tulajdonosnak kapcsolata legyen a kormányzattal, önkormányzattal. legyenek sajtótermékei. mert az ellenérdekeltek azt mondják: CSALÁS. de ők ugyanezt a társasjátékot játsszák.

2018.02.10. 15:25:55

@neoteny:
a komment csatornában a szabály az, hogy szinte bármit lehet. azt írom a másiknak, hogy te hazaáruló senkiházi nyomorult istentelen. (utána odaírom, hogy ne vegye túl komolyan. ez beugratás. demonstrálom, hogyan csinálják a politikusok. ezt 100 emberből 95 nem érti valamiért. erre a válasz az, hogy te kommunista, fasiszta, idióta, kripli, kretén. ami rendben van. de ezzel meg lehet osztani az embereket. de ehhez legalább két fel kell.

április 8. után előállhat egy olyan helyzet, hogy lényegében egy párt marad. a fidesz. és a több százmillió forintra büntetett jobbik lesz az ellenzéki díszlet. persze nem ez a legvalószínűbb. mert lehet, hogy mszp-párbeszéd, dk és az lmp is bejutnak. utóbbival szövetkezve a momentum is bekerülhet. és egyes számítások szerint ezek visszaszerezhetnék a fővárosi kerületek döntő többségét, de el is veszthetik persze.

nekem úgy tűnik (és lehet, hogy tévedek), hogy a népnek elege van a sokpártiságból eredeő parttalan vitákból. április 8 után ez majd kiderül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 15:59:47

@444:

"tegyük fel, hogy valakinek van 100 részvénye darabonként 1 forintért. a szolgája megvesz 1 darab részvényt 2 forintért. a többit nem forgatja. mert miért forgassa. [...] a létező kapitalizmusban a vállalat tőkeértéke ezzel megduplázódott."

Az álmaidban; ha a többi részvényeit nem "forgatja", akkor a részvénytársaság nem egy tőzsdére bevezetett részvénytársaság (public company) és így nincs "tőkeértéke" (helyesen: market capitalization-ja).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 16:02:13

@444:

"a komment csatornában a szabály az, hogy szinte bármit lehet."

Hogyne; és "a komment csatornabeli" viselkedésből olyan következtetéseket vonnak le az emberek, amilyet jónak látnak.

2018.02.10. 16:36:50

@neoteny:
dehogy nincs. egy részvény árának is elég változnia. és az összes többi hasonló részvény ára emelkedett, vagy csökken. ez a tőzsde alapja. így tud sokszorozódni a vagyon. és persze válságban így tud pillanatok alatt eltűnni. és erre alapozva hiteleznek. és a vagyon (assets) a saját tőke (equity) és a kötelezettségek (liabilies) különsége, hanem az összege. tehát a hitel növeli vagyont. és egy részvény árának emelkedése sokszorozza.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 17:10:32

@444:

"egy részvény árának is elég változnia. és az összes többi hasonló részvény ára emelkedett, vagy csökken. ez a tőzsde alapja."

Csak épp' az a részvénytársaság amelyiknek a többi részvényei nincsenek "forgatva" az nem egy tőzsdére bevezetett társaság.

"a vagyon (assets)"

Az assets nem a vagyon, hanem az eszközök.

"tehát a hitel növeli vagyont."

A hitel a rendelkezésre álló eszközöket növeli, nem a vagyont.

"és egy részvény árának emelkedése sokszorozza."

A részvényár-változás nem változtat semmit a részvénytársaság vagyonán. Ha Anna elad egy Apple részvényt Bélának, abból az Apple-nek nem lesz egyetlen centtel sem több (vagy kevesebb) a vagyona. Az Apple részvényeinek a piaci értékelése (market valuation) változik, az, hogy mit gondolnak a befektetők arról, hogy milyenek az Apple haszontermelő kilátásai.

2018.02.10. 17:48:21

@neoteny:
szerinted a mészáros lőrinchez kötődő papírokat hányan adják-veszik?
A) összesen 1 érdekkör
B) nagyon sokan, mert a bloomberg is megírta
a részvényeknek nem kötelező forogni a nagyvilágban. lehet rakni egyik nadrág zsebből a másikba. és a mellényzsebből fizetni érte. fel lehet húzni az árfolyamokat. és aztán létrehoznak korlátolt felelősségű társaságokat. és ezek kapják a hiteleket. meg lehet venni a balatont. magánrepülőgépet. ki mit szeretne. mészáros lőrinc is filantróp. támogatja a futballt. arborétumot. festészetet. kedves felesége műalkotásai.
img2.hvg.hu/image.aspx?id=a8debcec-9515-4a34-b6d5-40632a01458d&view=b2dea50f-cee1-4f6e-b810-034566fbfb2e
a kortárs galériában körbe lehet nézni.
trafo.hu/hu-HU/galleries/archive
van olyan nagy művész, mint puklus péter, vagy akárki. a gondolatszobrász. szobrász csak nem készít műalkotásokat effektíve. sanyi azt mondja: ő tud zongorázni, csak még nem próbálta.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 18:28:47

@444:

"a részvényeknek nem kötelező forogni a nagyvilágban."

Csak épp' az a részvénytársaság amelyiknek a részvényei nem forognak "a nagyvilágban" az nem egy tőzsdére bevezetett társaság.

Azok a tőzsdére bevezetett részvénytársaságok amiknek a részvényeit kevesen adják-veszik pedig ún. thinly traded (illiquid) részvények:

www.investopedia.com/terms/t/thinly-traded.asp

"fel lehet húzni az árfolyamokat."

A thinly traded (illiquid) részvények árfolyamát nehéz felhúzni: kevés vásárlójuk akad épp' amiatt, hogy alacsony likviditásúak. Ha valaki hitelt akar kapni úgy, hogy részvényeket akar biztosítékként nyújtani, a hitelező nem csak a pillanatnyi részvényárat veszi figyelembe, hanem azt is, hogy mekkora volumenben történt a kérdéses részvényekkel kereskedés a (közel)múltban: ugyanis ha illikvid részvényeket kell értékesítenie (mert a hitel nem került visszafizetésre), akkor az illikvid részvények általában csak alacsonyabb áron lehet eladni, mivel kevés vevő akad rá.

2018.02.10. 20:16:30

@neoteny:
Fordított modell, ami nagyon bejött

Ezt a valóban párját ritkítóan sikeres modellt egy egyszerű példán próbáljuk meg bemutatni.
Képzeljük el, hogy két ismert üzletember, Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért rendelkeznek 25 millió forinttal, amiből lakást szeretnének venni. Ha kimennének a budapesti lakáspiacra, egy nem is túl nagy panellakásra lenne elegendő a pénzük.

Ám ők mást találnak ki, létrehoznak egy LFV (Lakásokat Fogunk Venni) Nyrt. elnevezésű nyilvános részvénytársaságot, és ebbe a cégbe teszik be a 25 millió forintot. A társaság eleinte annyit ér, amennyi érték, vagyis amennyi pénz van benne, 25 millió forintot. Az LFV Nyrt. ezért kibocsát 25 ezer darab, egyenként ezerforintos részvényt, ezeket bevezetik a tőzsdére.

A társaság meghirdeti a stratégiáját, lakásokat szeretne majd venni. A tőzsde elkezd hinni a papírban, a befektetők tudják, hogy Mészáros és Jászai ügyes fiúk, azt feltételezik, hogy jó kapcsolataik is vannak, vélhetően kedvező feltételekkel tudnak majd lakásokat venni. A részvény arra a vak hitre, hogy Mészárossal jó egy cégben lenni, elkezd szárnyalni. Előbb ezer forintról felmegy a kurzus ötezer forintra, majd hirtelen egészen tízezer forintra.

Egyre többen hallanak a csodás áremelkedésről, mindenki be akar szállni. Eltelik egy év, és azt látjuk, hogy az a cég, amiben valójában csak 25 millió forint tőke van, már 66-szoros áron forog a börzén. Vagyis egyetlen részvény ára ezer forintról 66 ezer forintra szaladt fel. Mindenki csodálkozik, a pénzügyi elemzők és az újságírók háborognak, szidják a tudatlan spekulánsokat, a kurzust senki sem érti.

Majd jön a csoda

Ekkor az LFV tesz egy izgalmas bejelentést. Lakásokat fog venni, de nem készpénzzel fizet értük, hanem LFV-részvényekkel. Vagy a meglevő tulajdonosok adnak ilyeneket a lakásokért cserébe, vagy új LFV-papírokat bocsát ki ebből a célból a társaság.
És láss csodát, örömmel jönnek a lakástulajdonosok, és cserélnek. Mivel a részvények ára menet közben 66-szorosára emelkedett, az LFV akár 66 lakást is meg tud venni. Jól járnak a cég alapítói, ha ugyanis megfelelő technikákkal és tőkeemelésekkel a kontrollt azért megtartják, akkor egy hatalmas lakásbirodalmat irányítanak, pedig ők tényleg csak 25 millió forintot tettek be. De a meglepő az, hogy jól járnak a korábbi lakástulajdonosok is, hiszen miután cseréltek, az LFV papírja mögött már tényleg megjelent a 66-szoros érték.

Ez a rendszer leginkább olyan, mint egy pénzügyi örökmozgó. Igaz, a sikerhez az is kell, hogy a részvények valamire valóban meginduljanak az ég felé, de ha ezt sikerül elérni, onnan már tényleg működik a dolog.

Láthattuk, a Konzum esetében konkrétan az történt, hogy a részvény 52 forintról először felment 3000 forintig, és ha már ott járt, akkor a Konzum a részvényeit becserélte egy rakás szállodára, illetve egy méretesebb biztosítói részesedésre. A részletek itt olvashatóak. Természetesen a tranzakciók a fiktív példánknál összetettebbek voltak, nemcsak részvénycsere, de készpénz is szerepelt bennük, de az értékteremtésnek ez volt a kulcsa.

index.hu/gazdasag/2017/12/20/a_maga_modjan_zsenialis_-_igy_epul_a_meszaros_holding_nyrt./

ezt állami banki és bankközi kapcsolatokkal akárki megcsinálhatja. bécsben is. és amerikában is. és a végén még elnök is lehet akár.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 21:40:29

@444:

"ha [...] tőkeemelésekkel a kontrollt azért megtartják [...] ők tényleg csak 25 millió forintot tettek be."

Ha tőkeemeléseket csinálnak a kontroll megtartásáért, akkor nem csak 25 millió forintot tettek be.

Ha csak 25 millió forintot tettek be, akkor nem hajtottak végre tőkeemeléseket, így nem tartották meg a kontrollt.

Brückner Gergely olyan aritmetikus, mint te.

2018.02.10. 22:01:40

@neoteny:
ha a tőkepiac szabad és azon a pénzt szabadon lehet generálni, akkor egy csoportnak szinte akármekkora vagyona lehet feltéve, hogy a jogrendet uralja. az ortodox liberálisok azt mondják, hogy a nemzetközi tőkepiac (a "piacok") értékítélete szent. az unortodox illiberálisok azt, hogy ezt felülírja a nemzeti érdekérvényesítés. de ugyanabban az unfair rendszerben. itt tartunk. és április 8-án kiderül, hogy ez politikai értelemben továbbra is tartja magát, vagy sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.10. 22:05:19

@444:

"ha a tőkepiac szabad és azon a pénzt szabadon lehet generálni, akkor egy csoportnak szinte akármekkora vagyona lehet feltéve, hogy a jogrendet uralja."

Helyesen: egy csoportnak szinte akármekkora vagyona lehet feltéve, hogy a jogrendet uralja.

2018.02.11. 09:30:08

@neoteny:
ha a tőkepiac szabad, akkor a vagyonhoz erőszakmentesen, jogállami keretek között juthatnak. ugyanezt a rendszert használja ki orbán és matolcsy.

2018.02.11. 10:07:00

@neoteny:
nem kell elszedni a pénzt az emberektől, mert azt csoportosulás kigenerálja magának. a hitelek ellenértékét kitermelik a szolganépek. az ügyes üzletemberek felvásárolják luxus irodaházakat, vesznek magánrepülőt. spar üzleteit. erre a hvg azt mondja: CSALÁS. rendben. de korábban a spar üzlet az erste banké volt. az hogy vette meg? az már régen nem sparkasse. pirike néni a szorgosan rakosgatja a pénzét a takarékszövetkezetbe. és abból létrejön a hangya kisszövetkezet. a kiskereskedés már régen nem így működik. hanem egy ügyes üzletemberek felvásárolja a forgalmas helyeken levő üzlethelyiségeket. irodaházakat, et cetera. bárkit kiválaszthatnak a "piacok". annak az értékítélete szent. most mészáros lőrincet választották ki. okosabb, mint zuckerberg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 10:35:15

@444:

"erőszakmentesen, jogállami keretek között"

A jogállami keretek nem erőszakmentesek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 10:38:21

@444:

"nem kell elszedni a pénzt az emberektől, mert azt csoportosulás kigenerálja magának. a hitelek ellenértékét kitermelik a szolganépek."

Amely szolganépek által kitermelt ellenértékeket adókként (praktikusan pénz formájában) elszedik az emberektől.

"de korábban a spar üzlet az erste banké volt. az hogy vette meg?"

A tőkéjéből (equity-jéből).

2018.02.11. 14:25:00

@neoteny:
assets = equity + liabilities.

ez estre group miért kockáztassa a saját tőkéjét. azt elvesztheti. korlátozott felelősségvállalás mellett létrehoznak társaságokat. azoknak adnak hitelt. és így övék az ingatlan. a kamatot egyik zsebből átteszik a másikba. lényegében csak annyit kell elérni, hogy az állam ne lépjen fel a nyilvánvaló visszaélésekkel szemben. ezért vesznek be a buliba kormányzati kijáró embereket. fizetnek meg sajtótermékeket, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.02.11. 14:50:53

@444:

"ez estre group miért kockáztassa a saját tőkéjét. [...] azoknak adnak hitelt."

A hitelnyújtással a saját tőkéjüket kockáztatják.
süti beállítások módosítása