1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.01.25. 17:02 HaFr

Európa ott születik, mi itt

Képtalálat a következőre: „békés márton”

Azért veszem a lapot és válaszolok Békés Márton írására, mert a történész szemmel láthatóan azzal az ambícióval közelít a napjainkhoz is -- nemcsak a múltunkhoz --, hogy átrendezze minden tudásunkat velük kapcsolatban. Mivel nem szeretem, ha valami nagyon átrendeződik körülöttem, ami -- szemben a fülkeforradalmár rezsim sajátjával -- alapvető konzervatív vonás, meg szeretném védeni ebben a cikkben a régi tudásunkat és a józan észt Békés ambícióitól, a saját érdekemben. Szóval, ez egy önző cikk.

Szeretném legelőször jelezni, hogy Békés írásának legfeljebb minden második mondatát értem. A teljesség igénye nélkül néhány, amit nem: "A gazdasági buborékok (...) gyakorlata szó szerint hitelét vesztette." "2008 azonban jóval mélyebb tanulsággal szolgált, mint 1929, hiszen egyfelől megrendült a gazdaság mindenhatóságába vetett hit s felértékelődtek az olyan értékek, mint a szorgalom, a takarékosság, a kiszámíthatóság és a biztonság, másfelől a gazdaság belső szerkezete is megváltozott, ugyanis a hitel helyébe a munka, a gazdaság autonómiájának helyébe pedig a társadalom érdekeit védő állam lépett." (Ez egy igazán fejlett szemantikai katasztrófa volt.) "Miután színről színre láttunk, kiderült: a munkából finanszírozott jólét biztosítása helyett évtizedeken keresztül könyörtelen magánosítás és a semmivel folytatott lánckereskedelem zajlott." "Mint mindig, a változás ezúttal is a fejünkben kezdődött." (Igyekszem ez utóbbit legalább a saját fejemre vonatkozóan alább cáfolni.)

Nem szeretném sokkal többel megterhelni ezt a recenziót, mert aki ún. szoros olvasással megy végig ezeken, mivel rögtön a cikke elejéről valók, alighanem rögtön abbahagyja Békés tanulmányozását. Nem szeretnék visszaélni tehát azok türelmével, akik legalább Békés kritikájára kíváncsiak. Rögtön az elején eldől azonban, hogy a szerzőnek -- mondjuk így -- feltűnően nincs érzéke a gazdasági és társadalomelméleti fejtegetésekhez, azok minimálisan elfogadható szókészletéhez, a szavaknak a bulváron (=rezsimkompatibilitáson) túli jelentéséhez és az állítások bizonyíthatóságának háttérkövetelményeihez, amire nem cáfol rá a cikk hátralévő részében sem. (Betoldás egy komment hatására: szerző 2012-ben még szakszerűbben és körültekintőbben érvelt piaci liberális alapról itt és itt. Mi történt azóta vele? Csak találgatni lehet.)

Mármost azért kezdtem így, mert az írás a retorikai habzásban jeleskedik leginkább, és ezt a habot nehéz munkával félre kell söpörni ahhoz, hogy a mögöttes tartomány megközelíthetővé váljon. 

Szerző szerint 2008-cal újra kinyílt a történelem: a politikai korrektség, ami eddig eltakarta az egészséges kritikai nyelvet. "A status quo elleni lázadás a fogalmak ismételt birtokba vételével kezdődött, amikor is bátran nevén nevezték a bajokat." Miket is? Azt, hogy a nép eddig nem volt "szuverén", mert a véleményvezérek vezetésével a régi elit elnyomta a választói akaratot.

Ez nyilván értelmetlen. A demokráciák működése semmiben sem tér el ma a világ fejlett részén a tíz évvel ezelőttitől. Ami különbség akad, az a legkirívóbban éppen Magyarországon mutatkozik meg, ahol szerző elvtársai gondoskodnak arról (részletek az utóbbi 1200 posztban), hogy egy zárt "elit" uralmon maradhasson annak rá nézve minden kellemes következményével. Mármost hogyan is értsük ilyen körülmények között a választói szuverenitás érvényesülését -- mit érvényesülését, telivér feltámadását?! Sajnos szerző a habok mögött is hamar elveszíti a nem kielégítően idomított olvasó jóindulatát, pedig még bele se piszkáltunk nagyon a piszkos vízbe. De, mivel ehhez nincs kedvem már nyolc ilyen év meg a rá való felkészülés korábbi évei után, hadd jegyezzem meg: Békés adós marad a "bajok" "bátor" leleplezésével. Amit ő bajoknak nevez, az a Nemzeti Együttműködés Rendszerének a 8 millió nem utazó, nyelveket nem beszélő, tájékozódni nem hajlandó magyar embernek lökött szellemi mócsingja. Ennek előállításában és reciklikálásában jeleskedik Békés. Ami pedig a bátorságát illeti... Na ne.

"Európában új konszenzus születik." A népbarát politika és a nemzetek felemelkedését látjuk -- na de hol, kérem? A sérelmi közgazdaságtan és a békési történelemszemlélet ("minél lemaradottabb egy nemzet, annál jobb neki, mert annál tisztábban őrzi a család, a nemzeti összetartozás és a kereszténység intézményeit" -- sajnos nem, éppen fordítva, Uram, tessék megnézni az elemi statisztikákat) úgy interpretálja a "születést", ahogy nem szégyelli. A szégyennek már csak azért se kéne őt nagyon elkerülnie, mert pontosan tudja, milyen társaságban végzi a nemzetmentés fáradságos munkáját.

Az új konszenzus, ha valami, akkor az európai integráció erősödése felé mutat, illetve amennyiben az európai identitások -- így többes számban -- reneszánszáról van szó, az inkább az etnikumok nemzetállamoktól való elszakadási törekvésekben mutatkozik meg, amit Békés barátainak Legfőbb Keleti Tanítómestere a maga módján ott segít, ahol tud. (Ja, hát ez is új motívum a nyugati demokráciák életében.) Hanem az egész spekuláció az új konszenzusról meg a születéséről nem több, mint egy vágyálom a Kárpátok vértől és könnyektől síkos bércei alatt, amelynek csak az ad bármit hitelt, akit megfizetnek ezért vagy vészesen nem ért semmihez maga körül. Hadd ne klasszifikáljam szerzőt ezen a ponton.

Trump és Merkel, Macron és Hszi Csin-ping céljai alapvetően semmiben nem térnek el egymástól: versenyképes társadalmakat akarnak, ki-ki a maga módján, ennek érdekében adórendszert módosítanak, kompetenciákat növelnek, tőkét és javakat exportálnak. Etnikumokkal pont nem foglalkoznak, vagy nagyon mélyen van a napirendjükön. Az azoknak a biznisze, akik máshoz nem értenek. Az új konszenzusról Trumpék -- minden felületi hasonlóság ellenére, aminek csak az tulajdonít jelentőséget, aki nem látja Orbán Fehér Ház-i meghívatlanságának jelentőségét, na persze lokálisan -- ugyanúgy nem hallottak, mint Békés Márton a kapitalizmus politikai gazdaságtanának részleteiről vagy a liberalizmus politikai filozófiáján belüli évszázados vitákról.

Hogy "Budapest politikai akarata" mennyire érvényesül Európában, arra meg csak nyolc példa mutatkozott az utóbbi néhány hétben: az udvariasan kopogtató menedékkérők eltitkolt befogadásától kezdve a civilszervezetek melletti brüsszeli fideszes kiálláson át az osztrák kormány Pakssal kapcsolatos perindításáig, a V4 vegetatív létbe csúszásától a Soros-kampány egyöntetű nyugati elutasításáig -- nem baj, ezek mind részletkérdések, gondolhatja Békés, a lényeg a big picture, amit elénk vetít, nagyon empirikus alapon, nagyon tudóshoz méltóan. Ja, bocs, nem méltóan.

"Történelmi okokból kifolyólag és a politikai kultúra sajátosságainál fogva az új Európa a kontinens középső és keleti felén születik" -- szól a sokadik rejtélyes jóslat a cikkben, amelyek közül ezt emelem ki. Mondhatni, Soros a pénzzel, Békés a lózungokkal spekulál, éppen mint a miniszterelnökünk, és szakasztott olyan megalapozottsággal is. A mellesleg emigráns -- tehát nem éppen a Lomonoszovon szónokló -- Szolzsenyicintől idézi, hogy „az emberi jellem Nyugaton meggyengült, Keleten megerősödött.". Mi a frász? Az őseredeti, romlatlan keleti ember mítosza -- amint éppen a Nyugatról kapott segélyen megy nyugati terméket vásárolni Bécsbe, munkáért meg Londonba -- hajszálra olyan empirikus forsszal bír, mint a turulmadár tolla hullatása meg a nemzet eljövő feltámadása. Békés viszonylag fiatalon öregedett hozzá a tárogató hangjára folyó kocsmai búsongás háromszáz éves tradíciójához. Búsongjunk, nekem mindegy, én is örömmel adom át magam néha a szenvelgésnek és az önsajnálatnak, na de a több százéves nemzeti hagyományt továbbfaragni harmincvalahány évesen ebben a zsánerben? Hát nem éppen produktív időtöltés. Azt viszont, hogy "a kommunizmus halálos veszedelme eközben nemcsak életerőssé, hanem eggyé is kovácsolta az itt élő népeket" már tényleg nem kommentálom, mert nem. 

Utolsó pár előre fuss. Néhány ékkő még a végére: "a V4-es együttműködés Európa hajtóerejévé válhatott". "Húszévnyi küzdelem után az ország 2010-től kezdte el lebontani a posztkommunista struktúrákat. Ettől kezdve járhatta a maga útját Magyarország, amelyben sok innovatív gondolatnak és mindenekelőtt önálló cselekvésnek jutott szerep. Sokan furcsállták, mások szokatlannak tartották és nem kevesen voltak, akik ellene drukkoltak, de mára kiderült: a magyar modell működik." (Aha, működik.) "Mi, magyarok, ha megkérdeznek minket, hogy milyenek vagyunk, gyakran ismerjük el némi dicsekvéssel, hogy jellemvonásaink közé tartozik a leleményesség, a találékonyság és a furfangos megoldások kiötlése."

Hát igen, szerzőből a végére kibújt... a... -- na jó, végül is Schmidt Mária is az -- a történészek orbánviktora. Az utolsó két bekezdésen, amelyek "a gazdasági eredményeinket" ismertetik a NER-brossúrák stílusában és szakértelmével (vö. "politikai kormányzás"), már csak átrepül az ember, hogy a végére a méla öröm töltse el a szívét: hazaért. Bruttó száz év után, ha még Isten élteti, újabb évtizedek hazudozása vár rá, hiszen itt van az új generáció, amelyben tovább élünk. Csak legalább ne hívnánk ezt a nemzeti oldalnak!

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1013603145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2018.01.25. 17:11:13

Túlértékeled: egy kurzus-lovag ködösít, s alapoz...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 17:43:00

Erről a _deepity_-ről:

"Ha valakit, akkor önmagunkat kell utolérnünk."

Yogi Berra egyik híres mondása jutott eszembe:

“No matter where you go, there you are.”

gono 2018.01.25. 19:16:20

két komment:
- orbán maga is egy szemantikai katasztrófa elég régóta, mégis egész jó keletje van. ilyen világban élünk.

- kína igenis törődik az etnikumokkal, méghozzá kétféleklppen. elnyomja őket, miközben látványberuházásokkal próbálja bizonyítani ennek ellenkezőjét.

ricardo 2018.01.25. 20:05:45

(Szerintem Békés Márton tud ennél jobbat is. De van egy mondás: az rendeli a nótát, aki fizeti a zenészt. („Rá kellett jönnünk, hogy a pénzügyi rendszer milyen fontos a gazdaságban”, mondta minap Olivier Blanchard egy interjúban a 2007/2008-as válság tanulságaként. Ami olyan, mintha egy pusztító hurrikán után a tudós meteorológus azt mondat volna: rá kellett jönnünk, hogy a csapadék számít. Ehhez mérve tkp. Békés Márton sem annyira kínos. Persze ennél Blanchard is tud többet.))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.25. 20:15:00

@ricardo: hát... én talán két cikket olvastam tőle az utóbbi két évben, mindkettő belinkelve, egyik se volt jobb a másiknál, talán még a korábbi egy fokkal. Ami pedig a révészt illeti, én alkalmasabbnak tartanám egy másik mesterség analógiáját... azt ugyanis mindenkinek a saját erkölcse diktálja, mire hajlandó a pénzéért

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 20:48:18

@ricardo:

"egy pusztító hurrikán után"

Ahogy a magvas angol szólás tartja: hindsight is 20/20.

Viszont itt a szerző 2007 májusában értekezett a hitelbuborék (credit boom) és a hitelderivatívák (credit derivatives) jelentőségéről. Habár nem jósolta meg explicit módon a Nagy Recesszió bekövetkeztét, ti. hogy mikor szakad be a hitelpiac, ezt mindenesetre megírta:

What Austrian economists would point out, however, is that credit derivative markets have emerged on the back of a government-controlled credit and money supply system. And as the latter is assumed to be crisis prone, credit derivative markets might be seen as a multiplier of the crisis potential inherent in today's monetary system.

mises.org/library/dark-side-credit-boom

ricardo 2018.01.25. 20:50:07

@HaFr: Mire gondolok? Egyetlen példa: a mai Békés Márton írásban a 2007/2008-as válság tanulsága az, hogy a „neoliberalizmus” megbukott, kábé. Ehhez képest olvassa el a 2012-es cikkét, amiben ugyan vannak tévedések, de cizelláltabb, és persze az iránya teljesen eltér.

jobbklikk.hu/index.php?Cikk=731

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 21:07:50

@ricardo:

Erről van szó: ő is _előre_ kongatta a vészharangot, nem _utólag_ tett bugyuta észrevételeket.

ricardo 2018.01.25. 21:16:54

@HaFr: Erre próbáltam célozni a magam visszafogott módján.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.25. 21:19:33

@ricardo: elég szomorú- mellesleg ez jobb cikknek néz ki, köszönöm, elolvasom

ricardo 2018.01.25. 21:25:52

@neoteny: Képzelje, a HVG ma megjelent friss számában szintén olvasható egy Blanchard interjú. Ebben B. bevallja: még 2008 májusában sem látta előre a Nagy Recessziót. Sőt: "Nem is értettem elég jól, mi történik a másodrendű jelzáloglevelekkel, ezt gyorsan meg kellett tanulnom".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 21:29:51

@ricardo:

Sajnos nekem nincs elérésem a HVG nyomtatott változatához.

Viszont a 2012-es Békés Márton cikk valóban roppant érdekes a másik kettő fényében. Úgy tűnik, hogy a NER sikeresen bedarálta Békést.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.25. 21:31:27

@neoteny: ebben az értelemben korrigáltam feljebb a cikket, @ricardo: köszi

ricardo 2018.01.25. 21:37:11

@neoteny: Erre próbáltam célozni a magam visszafogott módján.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.25. 21:43:40

@ricardo:

Világos; és köszönöm én is hogy belinkelted az írást. A "több szem többet lát" esete.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.26. 12:12:44

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: becsülettel elolvastam mint hűséges kommentelőmét :D :D

"Úgy számolom, a csúcs valamikor 2050-2070 között áll be: ekkor az átlagos nyugati állam lakasságának nagy része homoszexuális lesz, de legalábbis magát félelemből homoszexuálisnak tettető, továbbá lesz egy 20-40 %-os muszlim kisebbség. A két csoport között polgárháború fog zajlani, kb. mint egy apokaliptikus sci-fi filmben."

komwj 2018.01.27. 18:35:00

@HaFr: Hát pedig erre van esély sajnos. Kicsit kellene világot látni az elefántcsonttoronyból irogatás és fölényeskedés helyett. Én értem hogy hihetetlen és józan ésszel felfoghatatlan, de ez van folyamatban.
Párizsból fél éve megy az exodus, zsidók települnek át Izraelbe (ahova random rakéták hullanak és 20 méterenként áll egy katona 2 géppisztollyal annyira jó a közbiztonság) mert már nem érzik biztonságban magukat az utcán a muszlim tömegektől. Német katolikusok települnek át Lengyelország volt német területeire (Pomerania) mert ott sokan jól beszélnek németül és a templomok tele vannak (és nincsenek muszlimok). Drezdában ahol az AfD lett a legnagyobb párt, este 6-kor már a volt szász gyarmatbirodalomból (??) odaözönlött muszlimniggerek uralják a köztereket pedig ott 10 éve még nem láttak szinesbőrűt.
És persze a PC terror miatt esély sincs arra hogy a valós problémákról társadalmi vita lehessen.

A demográfia meg mindent visz. Németországban a fehérember reprodukciós rátája 0,8 !!! Ezt sikerül országos átlagban feltornászni 1,4 közelébe az INTEGRÁLATLAN bevándorlókkal (migránssimogatók büszkén lobogtattaták azt a tanulmányt ami kimutatta hogy mihelyt sikerül integrálni a bevándorlókat, azonnal megszünnek gyereket gyártani = a nyugati társadalom annyira sikeres és felsőbbrendű hogy 2 reprodukciós ciklusban gyakorlatilag kihal. Rootcause analysis needed!! Soros terv :-))) ) Arra a fránya 0,8-ra kellene valami okos filozófiát gyártani ami felnyomja 2,1 - 2,3 közé, különben eljön az idő amikor tényleg Ahmed és Kunta Kinte öli majd egymást a kajáért Berlinben és Párizsban, mert már nem lesz aki megtermelje a segélyükre valót.

A buzi témába meg bele se kezdek. El kell menni Berlinbe és körülnézni. Azon kívül hogy már most látványosan "mindenki" buzi (aki nem muszlim?), a belvárost kettészelő több kilométeres metroépitkezésen 10 méterenként az állami/önkormányzati propaganda plakáton 2 bőrszerkóban smároló férfi tekint le ránk.

Kellene egy kis trendelemzés: mi volt 20, 40 évvel ezelőtt, mi van most (de őszintén szembenézve a jelennel, nem PC idiótáskodni mint pl a svédek) és ebből mi jön ki 20 év múlvára. Robotizáció, AI, Jesus F..ing Christ

Sajnos Birka egy fárosz egy balliberális gondolkodóhoz (??) képest

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.27. 19:13:24

@komwj: én megértem, hogy ezt mind nem szereted, noha kissé egyoldalúan tálalod, de mi is a megoldás? NER-rablás szakmányban? Putyin-kritikus orosz újságírók lelövése fényes nappal Moszkva központjában? Nem vagy te pont annyira ralista, mint a komcsik, akik a nyílt terrort ajánlják a csúnya kapitalizmus, a csúnya szabadság és a csúnya emberi -- legyen, for the sake of argument! -- degeneráció helyett?

komwj 2018.01.27. 20:27:45

@HaFr: Köszönöm a választ, de valami pragmatikusabb kellene, nem? Pont ez a kérdés hogy a Nyugat jelenlegi halálbarohanását hogyan lehetne egy kicsit lassítani vagy megállítani nyílt fasizmus vagy egyéb baromságok nélkül. Ehhez kellene az ész. Ha nem sikerül kitalálni valamit, akkor vagy valamiféle fasizmus fog kialakulni (lásd az elmúlt év választásain a jobbratolódásokat), vagy győznek a migráncsok. Egyikből se látom hogy jövünk ki jól.
És igen, nyilván egyoldalúan tálalom mert ezek a problémák amiket adresszálni kellene. Ami jól megy az az hogy húz a német export (ezért MÉG van pénz a migráncsokra) és a martinsulc még nem tudta kiprovokálni egymagában az újabb holokausztot pedig nagyon dolgozik rajta. Most hirtelem más nem jut eszembe...
Ma beszéltem egy Genfben élő keleteurópaival (nem magyar), szerinte a Nyugatnak egy új Hitlerre lenne szüksége aki kinyírná a muszlimokat és a cigányokat. Ezt az illetőt még nem fertőzte meg a PC agymosás és nem a szegénység és tudatlanság beszél belőle, nem mosogató :-))) Van egy bank vezérigazgató barátom aki a 2 felnőtt fiával lőgyakorlatokra jár a migráncsok miatt (ez sem Magyarországon) szóval a kép elég vegyes.

Ja és nem Magyarországon élek, nem olvasok orbanista propagandát, de látom 25 éve hogy mi folyik Nyugaton és K Európában, elég elkeseritő. Minden posztodat elolvasom sok éve ( a magyar blogszférában a kevés nem teljesen useless idióta egyike vagy, büszke lehetsz rá :-) ) és az utóbbi néhányhoz kb együtt akartam hozzászólni. Tényleg gáz van, tényleg van ilyen hogy a Nyugat alkonya, persze erre nem a NER az ellenszer. De akkor mi?? És tényleg trendeket kell nézni. Európa helyzete a világban 100 éve?? És ma? És mi változott azóta? Milyen új trendek alakultak ki amik a jelenlegi helyzethez vezettek? Azért írtam a root cause analyzist. Tanult és világlátott barátaim szerint akkor indult el Európa a lejtőn amikor a Krimi háború idején a The Times megírta hogy hol vannak az angol lőszerraktárak (tényfeltáró újságírás B+ ?? ). Másnap a törökök ezeket szétágyúzták, sok brit katona is meghalt. Ezt követte egy vita a londoni parlamentben hogy ki kell-e végezni hazaárulásért az újságírokat?? Végül az a döntés született hogy a sajtószabadság fontosabb... Sajtószabadság, emberi jogok (Helsinki Bizottság pert nyer a magyar állammal szemben és most a magyar adófizetőknek kell etetni valami nigériaikakat??), feminizmus, genderőrület... és még a Gyurcsány mondta hogy nála nagyobb elkúrást nem csinált senki HAHAHAHA

komwj 2018.01.27. 20:37:17

@HaFr: A lengyeleknél nincs NER de nincs migráncsolás se és van family values, családtámogatás ami igen népszerű. Hang nélkül befogadtak 1 MILLIÓ ukránt és ügyesen integrálták őket. Nyelv és kultúra hasonló. Ma Lengyelországban kb minden takaritó, mosogató, felszolgáló, favágó, stb ukrán. Segélyen élés nincs, dolgozni kell. A katolikus egyház gyűjt pénzt rendszeresen az ukrán menekülteknek, össze is gyűlik elég sok pénz a zsufolásig tele templomokban. Muszlimniggereknek már nincs hely. Is this a hint??

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.27. 20:45:12

@komwj:

"The Times megírta hogy hol vannak az angol lőszerraktárak (tényfeltáró újságírás B+ ?? ). Másnap a törökök ezeket szétágyúzták, sok brit katona is meghalt."

Mert William Howard Russel, The Times krími háborús tudósítója, egy gyíkember volt.

"Ezt követte egy vita a londoni parlamentben hogy ki kell-e végezni hazaárulásért az újságírokat?? Végül az a döntés született hogy a sajtószabadság fontosabb"

Mert a brit parlamenti képviselők is gyíkemberek voltak.

Vagy pedig az történt, amit itt a 309. oldal utolsó bekezdésétől kezdve írnak:

books.google.ca/books?id=dimVhWPx_88C&pg=PA310&lpg=PA310&dq=crimean+war+times+reporter+treason&source=bl&ots=-GLktoaktL&sig=abgDgH1eVNmV3Pta4NStEeLtBtY&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiW4P-48fjYAhVJz2MKHfqDA0oQ6AEITTAH#v=onepage&q=crimean%20war%20times%20reporter%20treason&f=false

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.27. 20:51:12

@neoteny:

"William Howard Russel"

Helyesen: William Howard Russell.

komwj 2018.01.27. 21:04:22

@neoteny: veled az a baj hogy a google császáraként a lényeget nem érted soha. A sajtószabadság, emberi jogok, stb kombó miatt kellett feladni a gyarmatositó poziciókat, mert már nem lehetett nyugodtam halomra lőni a bennszülötteket (legdurvább példa Belga Kongó). Ennek az lett az eredménye pl hogy a Gulf mérhetetlen olajvagyona néhány millió "homokmajom" terroristafinanszírozóhoz került, akik mellesleg felvásárolják a Nyugatot (de nem fogadják be üldözött muszlim testvéreiket), miközben a nyugati "gyíkemberek" (+ Soros) ezt a folyamatot belülről támogatják. Még ma is hány hétbe kerülne hogy USA, UK, Franciák elfoglalják az egész szart és felosszák egymás között. Mindjárt máshogy nézne ki a világ. De nem lehet mert megírnák az ujságok és mit szólna otthon a nép hülyébbik fele?? (vietnami háború megvan?? tudom most majd mész a google-hoz)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.27. 21:09:03

@komwj:

"veled az a baj hogy a google császáraként a lényeget nem érted soha."

Hogyne érteném a lényeget: blöffölsz össze-vissza, aztán amikor ráhívnak a blöffödre, akkor elkezdesz terelgetni. De ebben semmi eredeti sincs: ilyet rengetegen csinálnak.

Tranquillius 2018.02.02. 08:44:49

A becsület politikája c. gróf Sigray Antalról írt könyve nekem nagyon tetszett, itt van a polcomon. Csakhogy azóta, amit az állam csecseiből kiszívott, a vérévé vált. :)
süti beállítások módosítása