1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.01.22. 09:27 HaFr

Heller Ágnestől Kálmán Olgáig: miért ilyen gyenge az ellenzéki gondolkodás?

Image result for bbc talk show

Egy neves műsorvezető off-record megkérdezte egyszer tőlem, hogy miért nem csinál valami érdekeset a Polgári Konzervatív Párt (amelynek egykor elnöke voltam), hogy bekerülhessen a hír- és beszélgetős műsorokba. Érdeklődtem: mármint miért nem láncoljuk magunkat a városligeti fákhoz és öntjük le festékkel valamelyik állami intézmény falát?

Azt kell mondanom, a műsorvezető kérdése szimptomatikus. Nem véletlenül olyanok a műsorai -- nemcsak az övé, hanem bármelyik az adott csatornán --, amilyenek. A magyar politika reaktív-performatív jelleggel kering Orbán Viktor világa körül, amivel megerősíti e világ végtelen primitívségét.  Az ellenzéki pártoktól performanszt várnak el gondolatok helyett ahhoz, hogy egy TV-adásban érdekessé válhassanak -- vagy előzetes performanszt, vagy várható performanszt élő adásban (mint a Kétfarkú Kutyáktól). Az eszmék, a valamennyire is elvont érvelés, a nagyobb horizontot átfogó szemléleti keret nem illik a magyar politikai műsorok profiljába, amivel egyet tesznek csak: felerősítik a magyar politika sivár, lassan már a barlanglakókhoz szabott szellemi világát. A műsorba persze be lehet kerülni még egy úton-módon: ha 30 éve bent vagy a nyilvánosságban (ezen az alapon örülhetünk -- irónia nélkül -- annak, hogy Tamás Gáspár Miklós néha megjelenik, akinek egyedül szabad valamiféle nívót vinni a társalgásba és egyedül mer fennakadni az egyébként dominánsan imbecilis kérdéseken), de sajnos ez is leginkább régi balos kádereket, haverokat, megbízható semmitmondókat segít csak képernyőhöz, akik fregoliban keserítik a nézőket a nap 24 órájában.

Mert ez a lényeg: szemben azzal, amit akár a szóba (nem) hozott műsorvezető, akár a TV-s "szakmaiság" hirdet, ezek az emberek végtelenül untathatják már a nézőket, legalábbis ez tűnik ki a balos pártok támogatottságából, a TV-műsorok nézettségéből és az irántuk való hanyatló tiszteletből. Hol vannak a mai műsorok a rendszerváltás környékén, de akár a 90-es években tapasztalt érdeklődéstől? Ennek csak van valami oka. Miért lehet, hogy fejlett politikai kultúrákban egy-egy intellektuális, a magyar mintához képest egyenesen akadémikus beszélgetőműsorok nézettsége az egeket verdesi, hasonló youtube videók -- nyilván a nyelvek adta előnyök miatt is -- milliós nézettséget érnek el, a politikai érvelés izgalom tárgya?! Ez nyilván nem amiatt van, hogy a magas színvonalú politikai kritika eleve csak kevesek privilégiuma bárhol. Magyarországon ezzel szemben már a legokosabb és legműveltebb közéleti emberek is -- Heller Ágnestől kezdve Mérő Lászlóig -- elveszítették minden ambíciójukat arra, hogy adjanak valamit a nézőknek önmaguk celeb oldalán túl. Elfogadták a trash média játékszabályait.

A magyar pártpolitika színvonala szoros összefüggésben van az egész politikai intézményrendszer (a jogállam, a parlament, a média, a választók) színvonalával, és ez a mocsár lehúz mindenkit -- mert nincsenek már kitörési kísérletek sem. Nem kerülhet képernyőre olyan műsorvezető, aki nehéz, releváns kérdéseknek szentel vitákat (a magyar nacionalizmusnak, a kereszténységnek, az abortuszhoz való jognak, a balos és a jobbos identitáspolitikának, a liberális demokrácia szerkezeti válságának, a magyar kisebbségi létnek, a cigánysorsnak stb., mind megannyi adásra való, visszatérően napirendre veendő téma). Rettenetes tudatlanság és igénytelenség uralkodik azok körében (értelmiség), akiknek ezeket az igényeket táplálniuk és képviselniük kéne, akik az ország szellemi nívójáért szakmailag és erkölcsileg egyaránt felelősek.

Az, hogy nincs ellenzéki politikai gondolkodás, hanem nyűglődés mellett a performanszok jelentik a politikát  -- ez mindenhol máshol csak válsághelyzetekben van így, egyébként a politika túlnyomórészt gondolatok kicserélésének és versenyének terepe -- arra utal, hogy Magyarországon permanens válsághelyzet van, illetve győzött a politika hatalmi paradigmája. Ebből a válsághelyzetből születik a "de hát a nézőink ezt várják el" ostoba hazugsága és kulturális terméketlensége. Az eszmék, a normák, a szabályozott verseny, a közéleti kiválóság, a közjó argumentálásának rövid ideig táguló helyét átvette a hatalmi paradigma arrogáns, militáns, protonáci, legfeljebb ideológiai keretlegények és trollok diktálta sivár világa, amelynek a festékes, fütyülős, odamondós performanszok alkalmas kiegészítői. Mostanra rákerült a pecsét erre a politikára a képes médiában is, amely a beszélgetés nívóját a legnagyobb hatékonysággal tarthatta volna fent. Kérdés, mikor fogják elhinni az ellenzéki oldalon, hogy az ebben a sivatagban semmire sem fognak jutni, mert nem lehet semmire jutni, illetve maguk is vastagon hozzájárulnak a politika tönkretételéhez. A gondolat ereje a lehető legolcsóbb kitörési pont lehetne az ellenzék számára, amely legyőzhetné a százmilliárdokkal megtámogatott hatalmi paradigmát, ideértve ennek zárt politikai gondolatrendszerét.

Jóllehet, ez sem lenne már annyira egyszerű. A Mandiner például egy ideje elég szisztematikusan dolgozza fel a jobboldali-konzervatív és ezzel fair módon kritikus irodalmat, amivel jóval előrébb tart, mint a baloldal a maga házi feladatával. Az Új Egyenlőség és a Mérce lehetnének baloldali műhelyek, miután korábbi webes kezdeményezések eljelentéktelenedtek, illetve a közép- és idősebb generáció a progresszivista közegben láthatóan lemondott már arról, hogy (a 2008/2010 utáni helyzetben) politikailag releváns életművet alkosson. De hát eddig a felismerésig is el kéne jutni, aminek esélyét rombolja az a folyamatos megerősítés és visszacsatolás, amelyben a jelenlegi baloldali politikát a trash média is részesíti.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7113593879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hidvégi Mihály 2018.01.22. 10:23:12

A teljesség igénye nélkül:

"hanem nyűglődés mellett a performanszok jelentik a politikát -- ez mindenhol máshol csak válsághelyzetekben van így"

De hát itt ne lenne válsághelyzet? Ahol egy aljas ember ilyen mélyre le tudta vinni a társadalmat és a politikai teret? Pont arra játszik, hogy az emberek közönyben legyenek. Sajnálatos, de nem csak a hírműsorok, az ellenzék miatt szükséges a csattanás, durranás, hanem a közönybe levitt emberek közönyének felrázása miatt. Sajnálatos, de ettől még így van.

Lehet gyönyörűen gondolkodni akár kicsit beszélni is, de a lebutított, tompikázott tömegek nem arra vevők. Ezt a médiának alapból kell tudnia (s tudja is, piac, ugye), de tudni kell a politikával foglalkozó ellenzékieknek is.

Válsághelyzet van. Még ha a felszínen ez nem is látszik. De hivatalosan is az van, félrebeszédből ugyan, újbeszél nyelven, migránsokra hivatkozva.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.22. 10:24:23

@Hidvégi Mihály: Mihály, vagy nem olvastad el a posztot, vagy semmit sem értettél belőle.. bocs

Hidvégi Mihály 2018.01.22. 10:28:10

Valóban felszínesen olvastam, neki fogok futni még egyszer, dolgozom, dolgoznék. Csak az az egy mondat feltűnt, hogy ne lenne válsághelyzet.

Moin Moin 2018.01.22. 11:07:43

1.) A német tv-ben hetente futnak olyan vitaműsorok (pl az ARD-n), amilyeket hiányolsz a magyar médiából, milliós nézőszámokkal - és az adásokat élénk viták követik az online-térben is. Ki tudja, talán a szerencsésebb "elmúttnyócezer év" miatt???:-)

2.) Könnyű Orbánnak és a többi népdemagógnak: hiszen ők hergelhetnek, hazudhatnak, rájátszhatnak a primkó tömegek sötétségére (növelve azt - a sötétséget is, a tömeget is), nem terheli őket az igazság és a felelősség. Aki aljas, az könnyen lehet népszerű... Az ember nem tracionális, hanem emocionális élőlény - valszeg sokan ezért is félnek a mesterséges intelligenciától: mert érzik, hogy onnnatól nekik kicsengettek!:-)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.22. 11:20:56

Én baromira élvezem ezeket a ballib álszakértősdis műsorokat. Korábban az ATV volt ennek a csúcsa, ma már inkább a Hír TV.

Néha egyes adásokat letöltök a telefonomra és útközben is nézem. Mindig mosolyt hoznak rám.

Pedig a kiút nyilvánvaló. A ballibeknek egyszerűen be kellene vallaniuk, hogy ők nem az égben lebegő, párttfüggetlen, civil, ideológiamentes szakértők, hanem egy adott eszme propagálói. Ezzel azonnal hitelességet kapnának.

Marha nagyot röhögtem pl. pár hete, amikor az ATV-ben Krug meghívta a Pogátsát, s még a szeme is megremegett az újságírónak, amikor Pogátsa a szabályos ballib eseményfelsorolás után NEM-ballib következtetésre jutott.

Utoljára ilyesmit a szovjet rendszerben láttam. Az iskolában írnom kellett egy dolgozatot 1956-ról, ez 1983-ben volt. Nyilván nem írhattam le az igazat, de gondoltam, kicsit megborzolom a kedélyeket. Így a dolgozat első részében hosszasan vázoltam mekkora gazemberek voltak ezek a csúnya rákosista komcsik, s a nép milyen jogosan lázadtak fel. Ült a 2 tanár, hallgatta, s a szájukat tátva néztek hová fusssanak azonnal. Aztán persze beleírtam a hivatalos, kötelező álláspont, hogy "Kádár elvtárs először támogatta", de aztán jüttek a csúnya fasiszták, szovjet testvéri segély, stb. kamut, s hirtelen mindkét tanár visszazökkent a normál kerégvágásba: azaz oda se figyelve bólogattak.

De hatalmas élmény volt a dolgozat drámai fordulat előti részére a reakció.

Ez volt Krug, csak itt a kötelező rész után jött a döbbenet. A csúnya Pogátsa ugyanis azt találta mondani, hogy a nyugat sokkal több pénzt visz el az országból, mint amennyit hoz, majd Krug pontosító döbbent kérdése után is kitartott e mellett.

A Hír TV-ben a Szabadfogás című műsor ilyesmi: a fanatikus ballibek és a jobbikosok egymással versengve gyalázzák a "diktatúrát", csak a Puzsér kakukktojás, bár ő is orbánozik, de igyekszik valahogy ésszel csinálni.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.22. 11:24:40

Egyébként meg az orosz tévék vitaműsorai verhetetlenek. Ott valamiért hatalmas igény van sokszor 2-3 órás közéleti műsorokra.

Oroszországban sose volt olyan médiaszabadság, mint úgy 10-15 év óta, így ma is nagyon sokan nézik az ilyesmit, talán ez lehet az ok.

Moin Moin 2018.01.22. 11:28:48

"Oroszországban sose volt olyan médiaszabadság, mint úgy 10-15 év óta" - erről ez a kis idézetecske jut eszembe:

- Mikor lesz nekünk olyan költőnk, mint Nazim Hikmet?
– Nem tudom – mondtam –, hogy pont olyan költőnk, mint Nazim Hikmet, mikor lesz, jobb már van egypár tucat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.22. 11:36:26

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Aztán persze beleírtam a hivatalos, kötelező álláspont[ot]"

Ezt úgy hívták, hogy "a vörös farok": az egyik klasszikus alkalmazója Szilvási Lajos volt. Megírta a lektűrköteteit, ami tele volt kispolgári elhajló témákkal meg stíluselemekkel, aztán a végén kihozta, hogy a Párt atyai iránymutatásait kell követni, és akkor van szocialista heppi end. (Én is faltam a Szilvási-regényeket.)

"A csúnya Pogátsa ugyanis azt találta mondani, hogy a nyugat sokkal több pénzt visz el az országból, mint amennyit hoz"

És ebben mi a nagy durranás? Ha egy nyugati vállalkozó behoz egy CNC-gépet Mo-ra és arra felvesz egy munkást akinek a bére 1/100-a a gép által kifosott gyártmányok eladási árának, amiket a vállalkozó mind kivisz Mo-ról, akkor az teljesen természetes, hogy a nyugati vállalkozó sokkal több "pénzt" visz ki az országból, mint amennyit "hoz", ti. a melósnak kifizet (bruttó) bérben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.22. 11:38:30

@Moin Moin:

Moldova György -- aki az átkosban volt "tényfeltáró", aztán meg lett belőle létezett szocializmus-fan.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.22. 12:16:13

@neoteny:

Az a durranás, hogy a ballib axióma szerint az ország billiókat kapott a nyugattól, de azt a cigány Zorbán ellopta, megvette belőle a Hold sötét oldalát, s ezért nem zárkózott fel az osrzág.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.22. 12:18:17

@neoteny:

A vörös farok tipikus esete, amikor a kommunizmust úgy kritizálják, hogy kommunizmus előtti sztorit adnak elő.

Meg az is, amit te mondasz, hogy beletesznek valamilyen teljesen értelmetlen kommunista elemet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.22. 12:50:56

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"az ország billiókat kapott a nyugattól, de azt a cigány Zorbán ellopta"

No de hát ez így is van: az OLAF most kezdi el kapirgálni a trágyadombot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.22. 12:57:04

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"A vörös farok tipikus esete, amikor a kommunizmust úgy kritizálják, hogy kommunizmus előtti sztorit adnak elő."

Nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.22. 13:45:57

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Egy 1944-es sztori nem a kommunizmus előtt történt: Mo-n volt kommunizmus már 1919-ben is.

Boross Bence 2018.01.22. 14:05:42

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Most Piketty is ugyanezt állítja:

makronom.mandiner.hu/cikk/20180121_a_sztarkozgazdasz_kiszamolta_hogy_tobb_profit_megy_ki_magyarorszagrol_nyugatra_mint_amennyi_unios_tamogatas_visszajon_thomas_piketty_a_makronomnak

Érdekes, hogy a hazai szocdem (Pogátsa) és a mérsékelt jobboldali (Matolcsy-féle második generációs intézet) közgazdasági kritika ugyanazt mondja ebben a kérdésben a neoliberális mainstream-mel szemben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.22. 14:13:29

@Boross Bence: semmi érdekes nincs ebben, mindkettő szoci és soha a büdös életben nem jártak még egy vállalat közelében

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.22. 14:29:31

@Boross Bence:

A linkről:

"Thomas Piketty számításai szerint 2010 és 2016 között a profitok és más tőkejövedelmek éves kiáramlása átlagosan a GDP 7,2 százalékát tette ki Magyarországon, tehát ennyivel csökkentette a külföldi tulajdonú gazdaság a nemzeti jövedelmet."

Ez azon a feltételezésen alapszik, hogy a külföldi tulajdonú gazdaság hiányában ugyanakkora lenne a nemzeti jövedelem. Vagyis hogy például a győri Audi üzemben dolgozó munkások ugyanannyi értéket állítanának elő akkor is, ha nem a győri Audi üzemben dolgoznának, hanem egy magyar (akár állami, akár magán)tulajdonú üzemben termelnének ... mit is?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.22. 14:38:46

@HaFr:

Én 2007 óta csak nyugati multiknál dolgozom. A káosz nagyobb, mint egy komcsi vállalatnál.

Számomra a legnagyobb igazolás saját apám volt, aki már Kádár alatt is liberális volt.

Amolyan középkáder a kádárista technokrata elitben, ebben a közegben a liberalizmus szentírásszerű volt, erről sokat mesélhetnék... Olyanokat hallottam, hogy sokan ma el se hinnék.

Aztán a 2000-es években még tőle is hallottam "ezek elvesztették a kapcsolatot a valósággal", meg "nem működik", s bár haláláig liberális maradt, ez tőle hatalmas rendszerkritika volt. Úgy, hogy a 80-as évek végétől nyugdíjig sose volt állami állásban, csak nyugati magánbankoknál.

Boross Bence 2018.01.22. 14:41:39

@neoteny: Nem a GDP-t csökkentette a jövedelemkiáramlás, hanem a GNP-t.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.22. 14:52:24

@Boross Bence:

És? Ettől még ez azon a feltételezésen alapszik, hogy a külföldi tulajdonú gazdaság hiányában ugyanakkora lenne a nemzeti jövedelem. Vagyis hogy például a győri Audi üzemben dolgozó munkások ugyanannyi értéket állítanának elő akkor is, ha nem a győri Audi üzemben dolgoznának, hanem egy magyar (akár állami, akár magán)tulajdonú üzemben termelnének ... mit is?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.22. 14:55:42

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: meggyőző érv -- akkor mond, miért virul a Nyugat és csak Venezuela és Észak-Korea hódol a kommunizmusnak? hagyjá má lógva lécci

Boross Bence 2018.01.22. 15:12:58

@neoteny: Egy autark gazdaságban számszakilag bármekkora jövedelem előállítható állami beavatkozással, pl. gödörásás és gödörbetemetés állami megrendelésre. A kérdés, amit feszegetsz, nem a jövedelem, hanem az exportképesség, vagyis a világkereskedelembe való bekapcsolódás, a globális értékláncokban elfoglalt pozíció. Erre pedig az a válasz, hogy a történelmi példák azt mutatják, hogy az azonnali teljes kereskedelmi liberalizáció még sehol sem hozott felzárkózást. Az Antall-kormány egy rövid távon az Audi munkásai* számára előnyös pozíció kedvéért hosszabb távon az országnak előnytelen gazdasági pályát választott.

* A közvetett előnyök természetesen tovagyűrűznek, pl. rokonok, esetleges hazai beszállítók stb., itt nem csak a magyar munkásokról van szó, de az egyszerűség kedvéért elég a munkásokról beszélni.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.22. 15:14:48

@HaFr:

De a nép forrong, s lecsapja baltával hamarosan a szabad piac láthatatlanul lopó kezét...

Vérben fogunk tocsogni, a sok láthatatlan levágott kézből folyó vérben.

Ez lesz a felszabadító vérnap.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.22. 15:25:38

@Boross Bence:

"A kérdés, amit feszegetsz, nem a jövedelem, hanem az exportképesség, vagyis a világkereskedelembe való bekapcsolódás, a globális értékláncokban elfoglalt pozíció."

Teljesen mindegy, hogy a megszűnő győri Audi gyár dolgozói exportra vagy belföldi fogyasztásra termelnek: "mindössze" elő kellene állítaniuk annyi értékű javakat, amennyi Mo-n marad a győri Audi gyárban általuk megtermelt javakból. A kérdés az: mik lennének ezek a javak?

"a történelmi példák azt mutatják, hogy az azonnali teljes kereskedelmi liberalizáció még sehol sem hozott felzárkózást"

A "soha", "sehol", "mindig", "mindenütt" univerzális kvantorok használata veszélyes: az ilyeneket tartalmazó állítások cáfolatára elegendő egyetlen ellenpéldát mutatni. Ebben az esetben az ellenpélda: Hong Kong a II. vh. utántól kezdődően. Tudnék más ellenpéldát is hozni, de mivel jónak láttad azt mondani, hogy "sehol", ez az egy ellenpélda megteszi cáfolatként.

Boross Bence 2018.01.22. 16:52:05

@neoteny: "Értéket" elő lehet állítani akárhogyan. A fogyasztói kosárban szereplő importtermékek kiváltása a fő probléma, ha egy exporttermékeket gyártó cég megszűnik, mert a külkereskedelem szerkezete felborul. Másrészt mivel az autógyártásban komoly méretgazdasági előnyök vannak, ezért a az autótermékek belföldi pótlása csak nehezen menne egy ilyen kis országban.

Az általad szolgáltatott egyetlen működő ellenpélda az univerzális állításommal szemben itt arra jó, hogy megvizsgáljuk, miben tért el Hongkong esete a II. világháború után az 1990-es Magyarországtól. Valami eltérésnek ugyanis kellett lennie, ha az hongkongi modell nálunk - és sok más helyen - csődöt mondott. Azt is érdemes megvizsgálni, hogy a számtalan eltérés közül melyik az, amelyik döntő volt, és azt mint kockázati tényezőt miért nem vették figyelembe Antallék. Vagy mint releváns tényező éppen hogy alátámasztja azt, hogy eleve nem is kellett volna a hongkongi utat követni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.22. 18:54:06

@Boross Bence:

""Értéket" elő lehet állítani akárhogyan."

Csak épp' egy vállalkozásnak olyan termékeket kell előállítania, amiknek az összértéke meghaladja az előállításukhoz felhasznált inputok összértékét: amelyik vállalkozás nyereséges. A veszteséges vállalkozások is értéket állítanak elő, csak nem eleget.

"A fogyasztói kosárban szereplő importtermékek kiváltása a fő probléma, ha egy exporttermékeket gyártó cég megszűnik, mert a külkereskedelem szerkezete felborul."

Akkor hát gyártsanak a megszűnő győri Audi üzem dolgozói olyan termékeket, amelyek importálásra kerülnek azokért az autóipari termékekért cserébe, amennyi Mo-n marad a győri Audi gyárban általuk megtermelt javakból. Képesek-e erre? Mert ha nem, akkor értelmét veszíti ez az állítás:

"Thomas Piketty számításai szerint 2010 és 2016 között a profitok és más tőkejövedelmek éves kiáramlása átlagosan a GDP 7,2 százalékát tette ki Magyarországon, tehát ennyivel csökkentette a külföldi tulajdonú gazdaság a nemzeti jövedelmet."

"Valami eltérésnek ugyanis kellett lennie, ha az hongkongi modell nálunk - és sok más helyen - csődöt mondott."

Hogyne: az eltérés az volt, hogy a hongkongi modell _nem_ került alkalmazásra. Mindenesetre az az állításod, miszerint "a történelmi példák azt mutatják, hogy az azonnali teljes kereskedelmi liberalizáció még sehol sem hozott felzárkózást" demonstráltan hamis.

Boross Bence 2018.01.22. 19:55:27

@neoteny: Elmondtam, amit szerettem volna, és egyre zavarosabbnak találom az ismétlődéseket tartalmazó gondolatmenetedet, ezért nem reagálok rá a továbbiakban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.22. 20:23:58

@Boross Bence:

Rendben van; én mindenesetre bemásolom ide az eredeti gondolatmenetemet, amelynek érvényességét nem sikerült megcáfolnod:

"Thomas Piketty számításai szerint 2010 és 2016 között a profitok és más tőkejövedelmek éves kiáramlása átlagosan a GDP 7,2 százalékát tette ki Magyarországon, tehát ennyivel csökkentette a külföldi tulajdonú gazdaság a nemzeti jövedelmet."

Ez azon a feltételezésen alapszik, hogy a külföldi tulajdonú gazdaság hiányában ugyanakkora lenne a nemzeti jövedelem. Vagyis hogy például a győri Audi üzemben dolgozó munkások ugyanannyi értéket állítanának elő akkor is, ha nem a győri Audi üzemben dolgoznának, hanem egy magyar (akár állami, akár magán)tulajdonú üzemben termelnének ... mit is?

Tamáspatrik 2018.01.22. 22:06:21

Mért ilyen gyenge? Kormányon se volt jobb. Csak sokkal több médiafelületet kapott. Akkor sem lehetett értelmezni a mondatokat, homályos lózungok hangzottak el. Pl. az egészségügy privatizációjának javasolt rendszerét senki nem tudta megindokolni, azt se, hogy a "tolerancia" mért űberel mindent (és vitákban mért a "kuss" szinonimája), hogy mért kell mindenben a nyugatot követni (színleg!, felületesen!).
Keveset változott Azért se nagyon tudott, mert nem nagyon vannak inspirációk nemzetközi szinten. Pl. egy neomarxista Piketty-vel nem mennek semmire.
Az orbánista jobboldal pedig úgy tesz, mintha tudna megoldásokat, tökéletes blöfföt játszik.

Boross Bence 2018.01.22. 23:43:31

@Tamáspatrik: Piketty nem neomarxista, hanem szocdem. A jövedelmi egyenlőtlenség csökkentése érdekében adóemelést javasol a gazdagoknak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.23. 05:53:42

@Boross Bence:

"A jövedelmi egyenlőtlenség csökkentése érdekében adóemelést javasol a gazdagoknak."

Vagyis egy szocialista. Nem forradalmi marxista: nem látja szükségesnek azt, hogy a munkásosztály erőszakkal ragadja meg az államhatalmat, hanem elégségesnek találja a demokratikus úton választott képviselők által hozott (adó)törvényeken keresztül történő magántulajdon-elsajátítást. És nem csak magasabb jövedelemadókat akar, hanem magas vagyonadókat is, beleértve magas örökösödési adókat. Mindezeket globálisan, hogy a gazdagok ne tudjanak elmenekülni az adóparadicsomokba, de még csak az alacsonyabb adókulcsú államokba sem.

Hidvégi Mihály 2018.01.23. 06:50:23

OK, leírtad, hogy permanens válsághelyzet van, idáig tényleg nem olvastam. Az is rendben - s érthető a csalódottság, szomorúság is - hogy a gondolatoknak kellene vinnie a prímet.

De ha permanens válsághelyzetként definiáljuk a mai magyar létet, ne várjunk mást, mint ami itt folyik. Az okozói a baloldali elit + ov, illetve a populista elit mindent megtesz, hogy ez így legyen, így maradjon. Zavarosban halásznak, ezt a többet nem tudó réteg így szokta tenni.

Érthető a szomorúság, de ezen túl kell lépni s definiálni a helyzetet. Kellenek a gondolatok, de azzal változtatni most nem lehet. Haraggal lehet, dühhel. A sarokba szorított farkas is mindent megtesz az életéért, ez jellemző most a populista elitre, szép szó, magvas gondolatok ezzel szemben nem használ.

Hogy könnyebb legyen elviselned: karácsonyi családjárás s az én kedves néném aszongya: de hát öcsém, csak nem gondolod, hogy ov, akinek van öt gyereke, rosszat akarna az országnak, hiszen akkor mi lenne az ő öt gyerekével is, ha létrejönne itt egy élhetetlen ország?

Azóta is ha ez eszembe jut, vagy elmorzsolok egy könnycseppet, vagy csak simán elmosolyodok vagy a térdemet csapkodva nevetek ezen. Még büszkeség is van bennem olykor, az én vérem ládd milyen jóhiszemű, milyen áldott jó lélek, rá nem tud gondolni más eshetőségre, más magyarázatra.

A fenti szituáció nem jöhetett volna létre, ha - ahogyan régen volt - családi együttlétekkor normális lenne a légkör. De nem az, már évek óta, s nem veszünk elő ilyen témát, még ha az is elengedhetetlen lenne a szokásoson túl - hogy maradjunk család. Most én ezt megtörtem, mert azért elviselni mindent én sem bírok.

Válsághelyzet van. Ezt kell elviselni s úgy fellépni ellene, ahogyan válsághelyzet ellen kell. Nem lehet azt mondani a sarokba szorítottnak, hogy nyugi, neked is jó lesz, cssss, maradj veszteg, ne vicsoríts.

screpes 2018.01.23. 09:11:18

@HaFr:
Ellenzéki gondolkodásról van szó, már a címben is, de én inkább kommunikációról beszélnék, akár egymás szinonímájaként használva a két kifejezést, (gondolkodást és kommunikációt), a kellő különbségtevéssel. Az az "ellenzézki" gondolkodás, ami bírálat illetve hiáníérzet tárgya lehet, a kommunikációs folyamban jut kifejezésre, mint okoskodás, : valakik valamely szándékkal elmondják, KÖZLIK, az "okosságaiakat", Várva a hatást, ami természeténél fogva ellenzéki, vagyis kimenete a kormánydöntés.
De meddig terjedhet okosságként az a hatás? Meddig terjed a mégoly megalapozott beszéd illetékessége? Mi jön a kritikus gondolkodás, okoskodás, majd ennek kommunikálása után? Vajon cselekvés, vagy némi belátás csupán?
A gondolkodás célja is a valóság megismerése, esetünkben azonban a kommunikációról, VÁLTOZÁSRÓL, a valóság viszoynnainak megváltoztatásáról szól, ami minden kommunikáció célja: akkor is, ha e célbavett változás csak a gondolkoások megváltoztatására irányuló minimálprogram, csak ennyi. Ez lenne az a híres, áhított / elvárt változás: miniálprogram,, vagy maximális okosabbnak bizonyulni?

HAFR itt erről kérdezi, hogy ellenzéki oldalon (ismét csak ott, "Olgáéknál") Miért nem maximál, ami minimál?

A választ megtaláljuk a bevezetőmben: célszerű a szélesen áradó kommunikációs folyamot is az általa létrehoott változásokkal mérni... Azokkal a változásokkal amelyek elmartadnak, vagy nemkívánatosak...
(Lásd utcára menni vagy istenőrizz...).
...
Ez a hiábavavlóság megítélséem szerint az igazi ok, amiért "gyenge" elmeradt és elmaradozó az ellenzéki "gondolkoodás: az elmaradüó esemyényekkel korreláló, lankadó akarat.. Ettől vagyok buta én is.
Látványos sikerek esetéen senki nem mondaná, hogy elamaradt a z okosság, mint az új születésének körynezete.

Ha elfogadható e gondolatmenet, akkor már csak azt kéne megválalszolni, kinek a szándéka, kinek felel meg e kárhozott jelenetekben az ELMARADÓ okosság? Kitől, mitől vagyunk mi ilyen buták?
Mi támasztja alá e sajátos tudatlanságainkat?
Nyilvánvalóan a látványos siker hiánya: nem mondtunk olyat, ami a változásokhoz vezetne..., Buták vagyunk, mint a segg... Négy éve írogatok Béndekhez, mégse történik semmi tisztán értékelhető pedig pártot is csinált alánk, és kifejti, most is, mi a baj - velünk, ellenzékiekkel.
Még sosem mondtam olyat például amitől Rogán, vagy Németh szilárd sírógörcsöt kapott volna, vagy kiülne orcájára a változtatás kényszere... annak kényszeres óhajatása...
béndek küldetése iletve szerepe, hogy
elmondja ezerszer is, hogy az elméleties tisztánlátása és konzervatív tartás a z egyetlen nyerő attitűd: Felvirrad a magyarásg napja ha őt megértenék, és követnék.
Ismert megállapítás, hogy amikor kijelentjük: nem értenek bennünket, szinte mindig azért fogalmazunk így, mert elmarad a követés, a tettekkel való nyugtázása saját mondanivalónknak. (persze akadhat, aki érti az egészet, és szabadkozik, hogy "mégis", miért nem cselekezsik...)

Hafr is elereszti a "füle mellett" hogy vannak ilyen szólamok, létezik konstruktiv ellenzéki gondolkogás, Karácsony megnyilatkozásai péládául, vagy Bokroséi, vagy akár közelebbi péládval Herényi Károly futamai, de az nemzeti egyezség normájának adózva, olykor még Jobbikos vezetőknél is.
Egy ATV-s műsorvezetőnek nem feladata, hogy ezeket maga mondja ki , hiiszen ők erre valók, hogy kérdezzenek, azért "hívják be" alanyaikat.
A kérdező-műsorvezető nem filozófus, és nem is politológus.
Nota bene Karáncsony hivatásos közvéleméynykutató volt "előző" életében - nem rossz omen, azzal hiteles ha nem okoskodik, hanem tolmácsol. aminek lényegét ( a szolgálat) naponta meg is fogalmazza.
Mit tehet a blogíró házilgaos magas színvonalán?
Hát azt, hogy leglább felismeri a kísérleteket, és az elamaradó kísérletek éss eredméyek okait.
Ami engem illet, gyenge az ellenzéki gondolkodásom, de nem emiatt van ez az egész. A TEK-et sem én utasítgatom.

(most látom, hogy Hídvégi is hasonlóan írt imént, tömören, már-már irodalmiasan...)

FreeTibet 2018.01.23. 11:26:55

Osztom a véleményt. Az elvégzett munka nem csak az ellenzéki pártokból hiányzik, hanem a hozzátartozó médiából is. És az időnként valódi kérdéseket is feltevő egy Baló Györgyön kívül, tényleg nem látom azokat a műsorvezetőket és vitaműsorokat, ami bármilyen, ellenkező véleményekkel való szembesítést vinne a dologba.
A mindkét oldalon az akol melegében töltött barti alákérdezések és visszacsatolások pedig nem adnak semmi előremutatót.

Hogy miért és milyen érdekek miatt alakult így és hogy komolyabb katasztrófa nélkül lehet-e kilépni ebből?! Dolgozni kellene sokat, csak hát ahhoz túl kényelmesek és lusták vagyunk - tisztelet a kivételnek.

2018.01.23. 12:01:52

@Tamáspatrik:
orbán blöfföl. de ezt megteheti addig amíg az ellenzék betilre játszik.

2018.01.23. 12:02:38

(mert az ellenzék lényegében az összeomlást kínálja).

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.01.23. 12:13:17

Szerintem az, amit az ellenzéki pártok/médiaszemélyiségek felelősségének tulajdonítasz csak egy tünet. A dolog mélye az, hogy az emberek jelentős része a politikai ideológiák versengését nem értelmi, hanem érzelmi alapon éli meg. Egy ilyen környezetben a "drukkerdemokrácia" (@ Fritz Tamás) sokkal több érdeklődésre tarthat számot, mint bármilyen elemző vagy vitázó műsor.

Analógia: szerinted melyik futballcsapat szurkolói kapnak több médiafigyelmet? Azok, akik sok beszélgetőműsorban tárgyalják ki csapatuk győzelmének vagy vereségének okait, vagy azok, akik látványos performanszokat hajtanak végre?

2018.01.23. 12:18:37

@stoic79:
érzelmi alapon vallásháborúzni lehet. tehát nincs értelmes közélet addig amíg nincs államvallás.

Hidvégi Mihály 2018.01.23. 12:28:06

@444: te ezt mondod, mantrázod Orbán szövegét, miszerint az ellenzék az összeomlást kínálja, az, hogy a baloldali kormányok szarok voltak, még nem jelenti azt, hogy az Orbán-kormány jó lenne.

Mindazonáltal remélem nem lesz Karácsony kormány, nem lesz Szél kormány, de hogy Orbán kormány végképp ne legyen, az a minimum.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.23. 13:10:57

@stoic79:

"az emberek jelentős része a politikai ideológiák versengését nem értelmi, hanem érzelmi alapon éli meg"

Mindaddig, amíg az érzelmi alapú döntéseinek nincs túlságosan nagy költsége a számára:

en.wikipedia.org/wiki/Rational_irrationality

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.01.23. 13:21:48

@neoteny: A poén az, hogy költségek mindig lesznek. A kérdés az, hogy ez rövid vagy hosszú időtartamra vannak szétkenve. Az utóbbit könnyű egy legyintéssel "majd megoldjuk; Nem tudhatjuk, mi a jövő" stb. lózungokkal lesöpörni az asztalról, viszont azok összességében sokszor lényegesen jelentősebbek, mint a rövid távon jelentkező költségek.

2018.01.23. 13:33:41

@stoic79:
a maga az államiság a magyar államvallás. a kormány azt mondja, hogy ez legyen nemzeti és keresztény. a demokratikus ellenzék pedig azt, hogy nem-nemzeti és nem-keresztény. ez egy vallásvita.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.23. 13:38:56

@stoic79:

"költségek mindig lesznek"

Valóban: viszont a jövőbeli költségek helyes(ebb) felmérésenek is költségei vannak.

Példa: az időjárás alakulásának költségei vannak; ezért érdemes költeni _valamennyit_ az időjárás jövőbeli alakulásának helyes(ebb) felmérésére. Viszont az időjárás jövőbeli alakulásának költségei exponenciálisan nőnek: mai napság tűrhető előrejelzéseket lehet tenni kb. 2 hetes távlatban valamilyen költséggel. Ha egy hónapra tudnánk előrejelezni az időjárást olyan pontossággal, mint amilyennel képesek vagyunk most 2 hétre előre jelezni, akkor minimalizálni tudnánk a hónapnyi időjárás alakulásából származó költségeinket: viszont megduplázni az időjárási előrejelzés időtartamát nem kétszeres költséggel járna, hanem akkorával, amit a pillanatnyi technológiánk mellett képtelenek vagyunk megfizetni (lehet, hogy az internetre felfűzött összes eszköz számítási kapacitása sem lenne elegendő hozzá). Vagyis a helyes(ebb) előrejelzés által megtakarítható költségeken túl nő a helyes(ebb) előrejelzés előállításának költsége.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.23. 13:43:30

@444:

"a kormány azt mondja, hogy ez legyen nemzeti és keresztény."

"ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok" -- Orbán Viktor

kiir 2018.01.23. 13:59:26

@Boross Bence:
Nézd, a tőkebefektetőkkel üzletet kötöttünk. Adtak tőkét, knowhow-t és nemzetközi értékláncbeli helyet (mert előtte az sem volt, ugye), továbbá munkahelyet. Cserébe viszik a profitot.

Természetesen lehet vitatni, hogy rossz volt az üzlet, vagy jó. Sőt, a rossz üzletből lehet okulni, és idővel jobb üzleteket kötni. Mert az sem előírás ám, hogy 2017-ben az Antal-kormányt szidjuk: tetszettünk volna az azóta eltelt negyedszázadban emelni a munkaerő és a munkahelyek minőségét.

Egyvalaminek nincs értelme. Annak, hogy te az üzlet egyik oldalát vedd csak figyelembe. Ez olyan, mintha a boltosnak azt mondanád, hogy kirabol téged, mert 3000 Ft-tal mentél be a boltba, de 1200 Ft-tal jöttél ki. Ja hogy vettél tejet, kenyeret, vajat, sört? Az nem számít, mert az nem forint.

Boross Bence 2018.01.23. 14:14:49

@kiir: Egyetértek veled, mind a két oldalt figyelembe kell venni.

Hogy melyik kormánynak volt célja a munkaerő minőségének az emelése? Ennek egyik mutatója ez oktatásra költött összeg GDP-arányosan. Az alábbi cikkben van róla grafikon a 1995-2015 közötti adatokkal:

index.hu/belfold/2017/09/27/abcug_kozoktatas_szocialis_vedelem_visegradi_orszagok/

2018.01.23. 15:02:06

@kiir:
a közvélekedés az, hogy a rendszerváltás, az elbaszott demokratikus átmenet zsidó amerika műve. ennek a jelképe soros.

és magyar lakosság döntő többsége ezzel a társasággal kíván szakítani. ezért választották meg az első orbán kormányt is. a másodikat és a harmadikat. és ezért választják meg a nyilvánvaló lopások, csalások, hazugságok után minden valószínűség szerint a negyediket. lényegében a filoszemiták magyarellenessége az oka. ami a másik oldalról a magyarok antiszemitizmusa.

csakhogy az orbán kormány korábban soha nem látott pénzekkel támogatta meg a kisebbségeket. busásan megjutalmazta az kormányt támogató republikánusokat és a kormányt nem támadó izraelitákat. ezen túl sohasem látott mértékben megtámogatta német gyáripart. nem csak nagyipart, hanem családi vállalkozásnak utaltak át forint milliárdokat. és a nem mellékesen megkezdődött a cigányság integrációja. azzal, hogy a demokraták elvesztették az elnökválasztást kis, közép és nagyhatalmi egyezség jött létre a soros alapítvány politikai kivégzéséről. és most lényegében nincs is valódi választás. ezt legitimálhatja a nép vagy választhatja az anarchiát.

Hidvégi Mihály 2018.01.23. 15:27:55

@444: elég zagyvaságokat írsz. közeledik a vég s már nem tudod kontrollálni magadat?

nyugodj meg.

2018.01.23. 15:38:23

@Hidvégi Mihály:
szerinted miért választják meg orbánt?

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2018.01.23. 15:58:20

@neoteny: Ez jó példa, de én nem igazán ilyenre, hanem pl. a nyugdíjra gondoltam volna: a nyugdíjcsökkentést szinte senki sem támogatja annak ellenére, hogy ismertek a jövőbeli költségei. Ennek oka: a nyugdíjcsökkentés a jelenben igen jelentős veszteség egy csomó embernek, viszont a nagy mértékű nyugdíjjal járó, jóval tetemesebb költségek azok elvesznek a távoli jövőben (még akkor is, ha a számok ismertek).

2018.01.23. 16:31:54

@stoic79:
nagyjából 20-30 fiatalt megkérdeztem, hogy mit szólna ahhoz fix összegű járulékot fizet és cserébe csökkentet új belépőként minimálnyugdíjat kapna. szinte mindenki támogatta.

5 milliós foglalkoztatás mellett évi 2 ezer munkaórával számolva a magyar nyugdíjak óránként 1 eurós fix összegű járulékkal finanszírozni lehetne.

Hidvégi Mihály 2018.01.23. 16:34:20

@444: Mert tökéletesen kerek mondandója van a semmiről. Az emberek nem érzékelik a valóságot, azt érzékelik, hogy van ennivalójuk, azt nem tudják, hogy minden környező ország lehagy bennünket, csak a szép, kerek történetet veszik tudomásul Magyarország mennybemeneteléről amit a közmédia sugároz nekik.

Tehát azért választják meg, mert hihetően tud hazudni, hihetően adja elő a semmit.

Hidvégi Mihály 2018.01.23. 16:35:50

@444: Orbán éppen annyira nem kormányozza az országot, mint annak idején a szocik.

2018.01.23. 16:43:50

@stoic79:
szóval egy elemi számításból lesznek ideológiai viták. a nyugdíjak kérdése is irracionális hitvitává válik. és ebbe keverednek bele az egyik oldalról az ukránok
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/26849969_1846344808731306_3679034975114484510_o.jpg?oh=4182c13e2eba1ceec4332d33e4a1de88&oe=5AF040A7
a másik oldalról az amerikai demokrata zsidó pénzhatalom. nemzeti-nemzetiségi-faji-vallási konfliktust kreálnak belőle. és egyébként tényleg amerikai mintára. mert ott a fehér, latin, afro, és ázsiai amerikát megosztja a zsidó amerika. így működik az usa. ezt importálja európa. és tényleg vannak kamu ukrán nyugdíjak. tehát nyugdíj ügyben is lehet szítani az indulatokat. de ebből a geci orbán kerül ki győztesen. értelmes javaslatok nincsenek.

Janossz 2018.01.23. 19:03:15

@445: "..a közvélekedés az, hogy a rendszerváltás, az elbaszott demokratikus átmenet zsidó amerika műve. ennek a jelképe soros."

Ez a hajdúsági kocsmatöltelék köznép vélekedése.
Meg a tiéd.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.23. 19:08:57

@444:

"fix összegű járulékot fizet és cserébe csökkentet új belépőként minimálnyugdíjat kapna. szinte mindenki támogatta.

5 milliós foglalkoztatás mellett évi 2 ezer munkaórával számolva a magyar nyugdíjak óránként 1 eurós fix összegű járulékkal finanszírozni lehetne."

Ebből csak az maradt ki, hogy mekkora a "minimálnyugdíj" összege.

2018.01.23. 19:29:02

@Janossz:
már sokszor leírtam, hogy személy szerint etnikai konfliktusokról nem gondolok semmit se pro se kontra. túl azon, hogy ezek a léteznek. mondhatod, hogy szerinted nem ez a közvélekedés, hanem micsoda.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.23. 19:38:23

@444:

"mondhatod, hogy szerinted nem ez a közvélekedés, hanem micsoda."

A te meg néhány más népfőiskolás fékeveszett fantáziálgatása.

abdul hackeem 2018.01.23. 19:41:14

Na, ja, a nagybácsi is azért kesereg, hogy miért szüntették meg a heti hetest, mert az milyen jó kis politikai műsor volt. :-)

abdul hackeem 2018.01.23. 19:42:43

@Janossz: 445
0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

wtf? Meddig megy a számolás? Még egy alteregó, tényleg?

2018.01.23. 19:49:12

@neoteny:
ez egyén befizetéseitől függ.

2018.01.23. 19:52:51

@abdul hackeem:
reagálhatsz a nyugdíjreformra is. és a pénzhatalmi konteóra. melyik az érdekesebb számodra. azt, hogy védd sorost. a másik oldalról azért támadják. a francot se érdekel a nyugdíjrendszer. a zsidó amerikai demokrata párt fenyegeti a térséget. a másik oldalon lehet attól tartani, hogy az oroszok belépnek. és valóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.23. 19:52:53

@444:

"ez egyén befizetéseitől függ."

Az egyén befizetései 1€/munkaóra. Mekkora a "minimálnyugdíj" összege? Mert ezt kihagytad az elemi számításaidból.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.23. 19:55:43

@444:

"a francot se érdekel a nyugdíjrendszer."

2017. 10. 18.

Először Magyarország történetében nyugdíjprémiumot fizet a kormány novemberben, ilyen még nem volt, ez egy előrelépés – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Idősek Tanácsa ülésen, az Országházban.

abdul hackeem 2018.01.23. 20:01:14

@neoteny: Igen, pont ennyi a kommunikációja: ennyiért veszek szavazatot innen. Azért az ÁFA marad 27%-on.

2018.01.23. 20:02:27

@neoteny:
rendben van. de ez esetben orbán lyukra fut a stop soros kampánnyal. mert nem ezt gondolják a népek.
fekete győr andrás európa 30 legbefolyásosabb fiataljának egyike.
index.hu/belfold/2018/01/23/a_momentum_elnoke_europa_30_legbefolyasosabb_fiatalja_kozott/
ezt állítja a "zsidó amerika". két és fél hónap múlva meglátjuk, hogy mit gondolnak a magyarok.

2018.01.23. 20:03:26

@neoteny:
mármint az esetleges reformja.

abdul hackeem 2018.01.23. 20:08:21

@444: Csak az elpattintott 3000mrdFt-ot kell visszapattintani, oszt kezdhetjük (folytathatjuk).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.23. 20:09:00

@444:

"rendben van."

Rendben bizony; ugyanis az internet nem felejt:

"a sajátomat a környezetemben levők középértékével vegyítem. de ez nem egy reprezentatív minta."

2018.01.23. 20:10:30

@abdul hackeem:
azt aligha fogod visszapattintani.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.23. 20:11:46

@444:

"mármint az esetleges reformja."

Téged is érdekel:

"nagyjából 20-30 fiatalt megkérdeztem, hogy mit szólna ahhoz fix összegű járulékot fizet és cserébe csökkentet új belépőként minimálnyugdíjat kapna. szinte mindenki támogatta.

5 milliós foglalkoztatás mellett évi 2 ezer munkaórával számolva a magyar nyugdíjak óránként 1 eurós fix összegű járulékkal finanszírozni lehetne."

Csak azt felejtetted ki az elemi számításaidból, hogy mennyi lenne a "minimálnyugdíj".

abdul hackeem 2018.01.23. 20:12:05

@444: Szerintem se. A patásnak, meg a bűntársainak kellene.

Janossz 2018.01.23. 20:14:02

@abdul hackeem: Akármi legyek, ha értelek. 3045 a nyerőszám nálam.

2018.01.23. 20:16:37

@neoteny:
nem vagyok nézőpont intézet, hogy ezt kikutassam. de a tapasztalatom nem áll túl távol attól, amit a nézőpont intézet a közvélekedésről előfeltételez. nyilván felmérik ezeket. és ezekre alapozzák a populizmust.

Janossz 2018.01.23. 20:18:40

@444: " már sokszor leírtam, hogy személy szerint etnikai konfliktusokról nem gondolok semmit se pro se kontra "
Akkor is ez volt a véleményed, mikor pár éve kedves földijeid amúgy felebaráti nemzeti keresztényi szeretetből cigányokat lődöztek?

abdul hackeem 2018.01.23. 20:21:14

@Janossz: 445-nek írtál és 444 válaszolt. Gondoltam szólok... :-) Ennyi csak.

Janossz 2018.01.23. 20:23:25

@abdul hackeem: Ja, értem már...
Ha megnézed, én a 444 bejegyzésére válaszoltam, és 445-ként jelent meg...
Let the children play!

2018.01.23. 20:24:16

@neoteny:
nagyjából annyi, amennyi a jelenlegi átlag nyugdíj. évi 5,000 euro.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.23. 20:26:14

@444:

"de a tapasztalatom nem áll túl távol attól, amit a nézőpont intézet a közvélekedésről előfeltételez."

Vagyis a "tapasztalatod" köszönő viszonyban sincs a valósággal: fékeveszetten fantáziálgatsz.

2018.01.23. 20:28:25

@abdul hackeem:
van egy tartalék nick, mert időnként kitiltanak. sixx comment com blogján nem tetszett, hogy az rtl klub se jobb, mint a tv2. csúnyábban fogalmaztam. de a comment com blogon csúnyábban beszélnek.

2018.01.23. 20:33:23

@neoteny:
rendben van. de ez esetben a fidesz jól elveszti a választást. hiszen a magyarok valójában rajonganak az amerikai demokrata pártért. orbán az ő külpolitikájukkal hadakozik, illetve a befolyásolási kísérletükkel.

a forbes magazin megállapítja, hogy fekete győr andrás a 30 legbefolyásosabb európai fiatal egyike. rendben van. de ezt a befolyást két és fél hónap múlva a választásokon megmérik. fekete győr andrás vezette országos listára is lehet szavazni. és kiderül, hogy ténylegesen mennyire befolyásos. nem a forbes magazin hanem a magyar választók szerint.

abdul hackeem 2018.01.23. 20:39:34

@444: Oké. Nem reagáltál a nyugdíjreformos felvetésemre, hogy vissza kéne tenni a 3000 mrd-ot

Janossz 2018.01.23. 20:41:09

@444: Aztán mesélj már, mi van Öcsém, upgradeltek?
A stábtól? Vagy csak a vodka/xanax tréfált meg?
Hány ilyen jegelt nicketek van még, ezer?

Ja, és ilyenkor nem szégyelled magad, kicsit sem, agitátorkám?
Ságvári sem szégyellte anno, neki állítólag 35 neve volt.
Köpni kell, phű!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.23. 20:43:06

@444:

"nagyjából annyi, amennyi a jelenlegi átlag nyugdíj. évi 5,000 euro."

Befizet a paraszt évi 2000€-t mondjuk 45 éven át (20 éves korától 65 éves koráig), az ugye 90,000€. Aztán kap évi 5,000€-t 11 éven át (65 éves korától 76 éves koráig, ami az átlagéletkor Mo-n), ami ugye 55,000€. Vagyis nagyjából a nyugdíjbefizetéseinek 60%-át kapja vissza nyugdíjként.

E szerint az elemi számítás szerint az általad megkérdezett 20-30 fiatal képtelen elemi számításokat elvégezni. Vagy pedig nagyon adakozó kedvükben vannak.

abdul hackeem 2018.01.23. 20:43:55

@Janossz: Látom, azért csak bepöccentél :-D

abdul hackeem 2018.01.24. 06:53:40

@DrGehaeuse: És ezt nem valamelyik kamupárt önjelölt, megváltó hordószónoka mondja. Ezt a volt legjobb barátja és bűntársa mondja. Neki azért elhiszem.
süti beállítások módosítása