1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.01.19. 11:49 HaFr

Amihez Orbán hozzányúl, sárrá válik

Related image

Mielőtt 2030-ra (aztán 2170-re) aztán tényleg mi lennénk Európa motorja -- esetleg még a németek --, jegyezzük meg csendben, hogy Orbán világa visszatérően és kivétel nélkül kudarcot vall mindenhol, ahol versenyben mutatkozik meg a legjobb -- az agyondotált látványsportoktól kezdve általában az ország versenyképességéig. Ahol "működik", ott törvényszerűen a verseny kizárása, az agresszió és a manipuláció esete forog fenn: pl. gazdasági tenderek, politika. Ebből természetesen 2030-ra nem Európa motorja, hanem a sárvédőjén a sár lesz.

Kulcsfontosságú az ország jövője szempontjából, hogy megértsük: több száz év piaci alapú modernizációja nem takarítható meg kormányzati önkénnyel, most nem is beszélve arról, hogy milyen színvonalú önkény ez és mire irányul. Versenyképes országot nem lehet miniszterelnöki hisztériával csinálni, abból csak lecsúszás lesz, mint most. A siker titka nagy hajók (vállalatok, társadalmak, kultúrák) megfordításában kivétel nélkül a rendszeres, kitartó, józan ésszel és abszorbeálható innovációval végzett munka. A magyar csapat- és látványsport nem lesz jobb csak attól, hogy eszement -- és nem mellékesen korrupt -- módon dotálják; se a középvállalatok attól, hogy "munkahelyteremtési támogatást" kapnak; se az ország attól, hogy hazai oligarchák közpénzen meggazdagodnak. Láthatóan egyik említett manővert sem a hatékonyságról vallott racionális koncepció motiválja, egyikben sem a hozzáértés és a türelmes munka termi a gyümölcsét; egyikben sem az arra érdemesek kapnak okosan mért, visszaellenőrzött forrásokat -- magyarán, ami az utóbbit illeti, még a hibáinkból sem tanulhatunk. Nem csoda, hiszen nem is cél a fejlődőképes közösség. Ha az lenne, ma is a liberális demokrácia -- akár a 2010 előttinél jobb -- kiadásában élnénk. Ezért nem jut semmire sem a NER és az annak életét éppen meghosszabbítani készülő társadalom.

A versenyképességünkben éppen az utóbbi évben történt valamiféle pozitív elmozdulás a tragikusból a szimplán drámai felé, de világos, hogy ahol a legnagyobb kormányzati hatással számolunk -- az intézményrendszer, az egészségügy, az oktatás és a közbizalom terén -- ott nem javult semmit a helyzet. Ahol Orbán és az értékrendje jelen van, ott evidens a romlás. Ahova beteszi a lábát, annak negatív hatásai megfertőzik a környezetét is. Orbán ellenérdekelt a versenyben, nem ért hozzá, és a hiányában bekövetkező -- etikai és anyagi -- romlást agresszióval, manipulációval és "furfanggal" pótolja. A mi kárunkra mármint. Konkrétan, kihasználni azt, hogy "tömegek szavaznak rá (...) éppen ezért" -- tudniillik, mert szotyit rág, hokedlin ül és zsebre dugott kézzel eszik -- nem államférfiúi horizont, hanem tragikus tévedés. Tragikus, hogy az értelmiségünk mindkét oldalon elveszíti a nép vezetésének képességét. Az egyik bezárkózik, a másik megvezeti azt.

273 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3813587831

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fazekas Sándor bíró végre megbukott, mint Fővárosi Törvényszéki elnök 2018.01.20. 18:00:40

Egy újság írása alatti vitába becsatlakoztam a napokban ahol valaki úgy nyilatkozik Fazekasról, hogy szerinte mindig is becsületes és tisztességes ember volt és most is az. Ezt persze túl sokan vitatják, hogy igaz lehessen. Főként a tények és mára má...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.19. 13:20:17

Nem érdekünk egy olyan versenyben részt venni, ahol biztos vesztesek vagyunk. A mi érdekünk az igazságtalan verseny lebontása.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.19. 13:24:35

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: a verseny nem kerül el, birca -- megbújhatsz Bulgáriában, de attól még Bulgária nyugati minta szerint modernizálódik

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.19. 13:37:24

@HaFr:

A folyamatot igyekszünk minden erővel akadályozni.

A bolgár ember - történelmi okok miatt - nem olyan, mint a magyar, azaz fél lázadni, de viszont jó a passzív szabotálásban.

ijontichy 2018.01.19. 13:47:47

@poszt: Sokadszorra, lényegében ugyanarról, más szavakkal. Hátha :-( többen lesznek, akik olvassák és meg is értik. Nehéz a blogger élete ;-)
Mindeközben a "jóléti társadalmak" köszönik, jól vannak. Persze vannak bajok, válságok, de azok voltak az ún. aranykorban is. A kádári langyosvíz kedvelőinek biztos kényelmesebb a középszer hasznosságával hitegetni magukat. 40 év szocializmus, 40 év orbánizmus... önsorsrontás rulez. What a pity :-(.

Moin Moin 2018.01.19. 15:46:33

A magyarság egy öngyilkos szekta!:-)

screpes 2018.01.20. 06:15:58

@Moin Moin:
Ezért kaszkadőrökre bízzák a nemzeti érzést .

jatagán9 2018.01.20. 12:30:49

@Moin Moin: Ja. Európa közepén több mint ezer éve.

Boross Bence 2018.01.20. 14:34:18

@ijontichy: Lehet a népet hibáztatni, hogy még nem érett meg a nagy eszmékhez, hogy nem érti, hogy neki is jó lenne, amit az ideológusok kitaláltak, hogy nem akar úgy élni, mint a németek, a franciák és az angolok. Lehet, csak ez a hibáztatás nem politika, hanem értelmiségi gőg. Ha bármi vonzó lenne a nép számára abból, amit bloggerünk évek óta ír, akkor azt már valamelyik párt hirdetné.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.20. 14:40:50

@Boross Bence: hát igen, viszont valóban vonzó az utóbbi 500 éves süllyedésünk, mindenki teljes joggal imádja azt, kedves kommentelőnk, érdemes továbbra is erre tenni

ijontichy 2018.01.20. 15:43:21

@Boross Bence: Hol írtam én, hogy "A NÉP"-et (áhítatosan lefejeltem a földet) hibáztatom? Még csak azt sem állítom, hogy egyetértek a mainstream "ÉRTELMISÉG"-gel (NEM fejeltem le áhítatosan a földet).
Gőg? Akkor nem írogatnék.
"Alázat" a szó amit keresel, de az nem belőlem hiányzik :-/

Boross Bence 2018.01.20. 16:35:26

@HaFr: Ez most megint egy elkanyarodás, egy mellékszál lesz, de mindegy. Nincs olyan, hogy 500 év süllyedés. Jól mondta Csizmadia Ervin, hogy nincs olyan, hogy 200 éves zsákutca. Ha valóban "zsákutcás" lenne a magyar társadalomtörténet, már rég "beleütköztünk volna a végébe" és visszafordultunk vagy megsemmisültünk volna.

Egy gondolatébresztő írás Csizmadiától a hétvégére annak, akit érdekel:

mno.hu/magazinpublicisztika/zsakutcas-tortenelmeink-es-a-politikai-percverseny-1384493

nemecsekerno_007 2018.01.20. 17:37:24

Elég vicces, hogy liberálisként másban keresed a hibát. A liberális demokráciát mint valami messiást várod és az Orbán "rendszert" teszed felelőssé a versenyhátrányunkért. Vicces.

febiha 2018.01.20. 18:02:48

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: ha tetszik, ha nem, az egész globalizált világrend alapja a verseny. (Persze nem patyolattiszta verseny, de mégis.) Aztán Orbán majd lebontja ezt és globálissá teszi helyette a hunniai haveri mutyikapitalizmust. Például a Felcsút Pancho SC-re épülő magyar válogatott nyeri előbb-utóbb a VB-t, mert majd magyar bíró fog 25 tizenegyest fújni nekünk. Remélem, hogy még megérem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.20. 18:14:24

@Boross Bence:

"Jól mondta Csizmadia Ervin"

Ezt is mondta az általad linkelt cikkben:

"A magyar politika és társadalom merő görcs és hisztéria. Anélkül, hogy a legtöbb dolgot értenénk, és problémáinkra mélyebb magyarázatot keresnénk."

Ha akarom, ezt is fel lehet fogni "néphibáztatásként".

abdul hackeem 2018.01.20. 18:18:31

@nemecsekerno_007: Közbe meg a migráncsok, meg a todjukkik meg a gyarmatosítás. Ja meg a Soros.
Vicces, hogy miyen boldogok az illiberálisok (ezt a hülye szót!).

Peter Götz 2018.01.20. 18:20:45

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
milyen igazad van,remélem Ladával jársz,és a Merciket köpködöd

$pi$ 2018.01.20. 18:31:33

"A versenyképességünkben éppen az utóbbi évben történt valamiféle pozitív elmozdulás"... "Ahol Orbán és az értékrendje jelen van, ott evidens a romlás."

Okés, akkor most pozitív elmozdulás volt, de evidens a romlás? Ez elég zavarosnak tűnik, szerencsés lenne kicsit letisztázni, javulás volt vagy romlás?

rasztaszív 2018.01.20. 18:40:03

@$pi$: az autópálya-építések gazdaságélénkítő hatása egyértelműen nem orbán hatása.hiába köt ezer "stratégiai partnerséget" a már betelepült gyártókkal.

ursus artos 2018.01.20. 19:04:23

Szotyizni futbalmeccsen ér.

Aquincum 2018.01.20. 19:17:53

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Elnézést, de ha teniszezni szeretne pl., akkor ismernie kell a tenisz szabályait és aszerint játszania. Nem kezd el sírni a pálya szélén, hogy túl magas a háló, alacsonyabbat kér, hanem betartja a meglévő szabályokat. Ez az ország annyira erős a sírásban-rívásban, hogy hihetetlen! Velünk mindenki csak ki akar szúrni, hüpp-hüpp! Minket minden ország utál, hüpp-hüpp! “Brüsszel” meg főleg, hüpp-hüpp! A kormány meg folyamatosan ontja ezt az ökörséget (is) a médiában. A hasonlathoz visszatérve inkább meg kellene tanulni teniszezni, nem?

Amator 2018.01.20. 19:33:52

@rasztaszív: Aki leül egy asztalhoz Szijjártóval, meg csapatával, 5 perc alatt képbe kerül. Nem véletlen, hogy komoly befektető elkerüli hazánkat, a multik nem hülyék, komoly hatástanulmányok alapján szoktak dönteni. Márpedig a mostanában készült tanulmányok valószínűleg Kolumbia-felsőként definiálják a célországot. Akik már itt vannak, azokkal kötnek ilyen - semmire sem kötelező - stratégiai partnerséget.

rallus 2018.01.20. 19:36:57

"Magyarországnak csökkent a legnagyobbat a sérülékenysége a CEEMEA (Közép-Kelet Európa, Közel-Kelet, Afrika) térségben a világgazdasági válság kitörése óta – derült ki a Morgan Stanley tanulmányából. A krízis kirobbanása után Magyarország volt az első Európai Uniós tagállam, amelyik nemzetközi mentőcsomagra szorult, hogy elkerülje a fizetésképtelenséget. A Morgan Stanley azonban rámutat: míg 2008-ban a leginkább sérülékeny feltörekvő országként vártuk a válságot a régióban, addig mostanra a középmezőnybe kerültünk."(2016.február)

2017. december 25. - 06:51

"Először márciusban fordult elő az, hogy Magyarország negatív kamattal tudott eladni állampapírt, vagyis gyakorlatilag a befektetők fizettek azért, hogy hitelt adjanak a magyar államnak. Októberre az MNB újabb lépéseinek köszönhetően pedig már az egyéves kincstárjegyeket is negatív hozam mellett sikerült értékesíteni...."

Hol tarthatnánk, ha Ferencék ugyanilyen balfék módon nyúltak volna a dolgokhoz...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.20. 19:45:27

@febiha:

A világ ébred. Levágjuk a verseny nyakát, nem fogunk a globálkulákokért verekedni.

rallus 2018.01.20. 19:45:35

@Amator:
2017.február
"Tavaly 71 beruházási projektben, összesen 3244 millió euró (mintegy 1002 milliárd forint) működő tőke érkezett Magyarországra a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) támogatásával. A projektek száma 6 százalékkal, a befektetések értéke 131 százalékkal, míg a létrehozott munkahelyek száma 36 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Így 176467 új munkahely jön létre a szervezet becslései szerint. A januári adatok alapján az idei évben a 2016-os hasonló eredményeket érhetnek el."

N
Mióta nem a Népszabadság az információ egyetlen forrása, azóta még hamarabb lehet utolérni a sánta kutyát...

Amator 2018.01.20. 19:45:36

@Aquincum: A 90-es évek óta számtalan hazánkfia megtanult " teniszezni ". Magamat is ide sorolom. A sok szellemi rászoruló azt nem érti meg, hogy egy politikai kurzus legfőbb feladata pontosan az lenne, hogy ezt a réteget hozza helyzetbe, és nem a haverok zsebének kitömése, ami abszolut kontraproduktív.

Janossz 2018.01.20. 19:50:59

@$pi$: "A versenyképességünkben éppen az utóbbi évben történt valamiféle pozitív elmozdulás....... a tragikusból a szimplán drámai felé"
Csak ott elakadtál az olvasásban, troll!
Nagyszerűen tudtok idézni, félmondatokat.

Stenonis 2018.01.20. 19:54:46

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Szégyelld magad!

Tessék azonnal eladni és venni egy Ladát.

Amator 2018.01.20. 19:58:51

@rallus: Áruld már el nekem, hogy a Jaguar miért nem minket választott ? Miért ment inkább Szlovákiába ? Új cégekről beszéltem, mert akik itt vannak, azok azért bővítenek, néha tényleg elég rendes mértékben, de ez nem a kormány érdeme, hanem a magyar munkaerő elismerése. Valakivel összekeversz, sosem olvastam Népszabadságot, mindössze annyi a sztori, hogy közel 30 éve dolgozom az autóiparban.

vajdasagi 2018.01.20. 20:11:28

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ezt írtad:
"A világ ébred. Levágjuk a verseny nyakát, nem fogunk a globálkulákokért verekedni. "

Röviden: Te hülye vagy. A verseny elkerülhetetlen. A természet is eszerint működik. Amelyik gazella lassabban fut a többinél, azt az oroszlánok leterítik.

Putyin gazdád próbálhat ideig-óráig versenyellenes lenni, de majd egyszer (nem is olyan sokára) jelentéktelenné válik a gáz és olajkincse, és akkor megint nyomorgók országa lesz Oroszország. Pedig kár érte - jobbat érdemelne.

Amator 2018.01.20. 20:13:46

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Abban igazad van, hogy az igazságtalanság ellen harcolni kell, de ha egy probléma megoldásánál egy sokkal nagyobb problémát keltünk életre helyette, akkor azért el kellene gondolkozni a stratégián. Magyarországon már régen nem az idegen multik elleni harcról van szó, hanem a nem fideszpárti vállalkozó réteg ellehetetlenítéséről. Bocs.

rallus 2018.01.20. 20:16:26

@Amator: Mióta nincs Veres János,Kóka, Gyurcsány meg Bajnai, azóta sajnos már nem várhatjuk el, hogy a világ összes működő tőkéje hozzánk jöjjön! Elég volt elintézniük, hogy az IMF viszont hozzánk jött először!

Nagyjo 2018.01.20. 20:17:20

@nemecsekerno_007: Ajjaj, nyolc év elbaltázott kormányzás után ki tehetö felelössé Ön szerint????

vajdasagi 2018.01.20. 20:18:08

@Amator: Egyrész egyetértek.
Másrészt birca számára a verseny igazságtalan. Mert akárki akármit mond, birca szemmel láthatólag a valamikori Szovjetúnnió egy pártiskolájában végzett. Hithű kommunista volt. Majd most putyin bérence, bérkommentelője lett. Ő egyike annak a kb. ezer fizetett trollnak, akiket putyin a nyugat gyengítésére kirendelt. Minden reakciója, minden kommentje ezt sugallja.
Pechünkre birca igen művelt és meglehetősen ügyesen végzi a ráosztott feladatot.

vajdasagi 2018.01.20. 20:21:23

@rallus: Szándékos csúsztatás a tényleg kártékony veresst , kókát és a még kártékonyabb gyurcsányt a Bajnaival összemosni. Merthogy Bajnai jól tette a dolgát.

Olyan ez, mintha a másik oldalon egy kupacban említenénk matolcsyt meg Vargát. (Merthogy Varga tényleg parádés munkát végez.)

2018.01.20. 20:22:06

Túl sok a troll.....

vajdasagi 2018.01.20. 20:22:51

@Nagyjo: Nyilván a gyurcsány meg ez emúttnyócév a hibás.
(Amúgy zárójelben: a gyurcsány tényleg kártékony volt, de hát ezek a mostaniak még inkább.)

Nagyjo 2018.01.20. 20:23:22

@$pi$: Erre csak annyit, hogy most értük el azt a szintet ami 2008-ban volt! Akkor ez most csökkenés vagy növekedés? Ami pedig a kormány vagyis a fidesz által közölt adatok valódiságát illeti nem igaz egyetlen szavuk sem!

Amator 2018.01.20. 20:23:31

@rallus: Már megint összekeversz valakivel. Hol olvastad, hogy én valamikor is dícsértem volna a fent említett nem éppen úriembereket. Nem voltam híve a 2 bites logikának sem. A mostaniakon a szakértelem hiányát és a túlzott korrupciót kérem számon.

ember100 2018.01.20. 20:29:16

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Helló !

Hát nagy egy zseni vagy :)
Be kell tiltani a 10 milliónál nagyobb országokat vagy feldarabolni a gazdaságukat visszabontani a Magyar szintre és akkor TALÁN egyenlő lesz a verseny :)
Sötét vagy !

Amator 2018.01.20. 20:35:53

@vajdasagi: Bircáról a jellemzésed pontos. :)
A múltkor ráleltem egy gyenge pontjára, kétségbe vontam az értelmiségi létét. ( Azt mertem írni, hogy aki egy párt szekerét tolja, az nem lehet értelmiségi, hiszen egy igazi értelmiséginek önálló gondolatai vannak mindenről. )
Igen, Varga nagyon kilóg a sorból, neki sokat köszönhet a mostani gazdasági élet. Ha helyet cserélne Szíjjártóval, még az is lehetne, hogy eu-s pénz nélkül is növekedne a magyar gazdaság.

lobaszopiatej 2018.01.20. 20:37:17

Mindenben egyetértenék, de a foci pont nem tömegsport (kb 2 x 11 ember csinálja, a többi szerintem leginkább csak nézi). Esetleg állósportnak lehetne nevezni, vagy szurkolói-sportnak (tudod, amikor egymást szurkálják késsel).

Az hogy kezedben sörrel üvöltöd a hajrá-fradit, az egy nagy nulla, az NEM sport. Értem?

Egykébként valóban, ahol az állami pénz megjelenik, ott eltűnik a verseny. Mi a fenének fektessen akárki saját csapatba, ha pl a versenytárs Fradiba úgyis állami pénzek milliárdjait szórják eszetlenül?

rallus 2018.01.20. 20:46:37

@vajdasagi: Bajnai Ferencékkel együtt hozta létre a gazdasági csodát! Min. elnökként bájosan bejelentette, hogy " Mindannyiunknak fájni fog", de aztán nem hibázhatott túl nagyot, mert az IMF a nyakára ültette Irina Ivaschenkót, aki döntött helyette, így aztán a teljes hitelösszeget még ő sem tudta ellopni.Jelentős politikus és tökösen tudta énekelni az Internacionálét...

abdul hackeem 2018.01.20. 20:58:42

@lobaszopiatej: "Mi a fenének fektessen akárki saját csapatba, ha pl a versenytárs Fradiba úgyis állami pénzek milliárdjait szórják eszetlenül?"
Ha ez a pénz az eredményt közvetlenül befolyásolja, akkor az bunda ugye?
A jobb játékkal lehet nyerni? Akkor abba kell fektetni.

közép dunántúli régió 2018.01.20. 21:13:46

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: talán azért az Unió leglerohadtabb országa. Te ezt élvezed, mert perverz vagy.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.20. 21:15:37

@vajdasagi:

A nép nem akar visszazuhanni az állatias őskáoszba, hiába követelik ezt gazdáid.

közép dunántúli régió 2018.01.20. 21:18:11

@vajdasagi: ezt miből szűrted le? Birca egyszerűen szánalmas és nevetséges. Minden megnyilvánulásából sütnek a súlyos mentális zavarok, amelyekkel küszködik. Egyértelműen kontraproduktív, amit csinál, és ezt csak ő nem veszi észre.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.20. 21:18:24

Na, ez is ugyanúgy be fog jönni, mint a többi jóslás ... Csak emlékeztetőül a legutóbbi: Orbánnak beletörik a bicskája a román miniszterelnökkel bevállalt konfliktusba (már a nevét is elfelejtettem a románnak, de mindegy mert azóta már lemondott)

közép dunántúli régió 2018.01.20. 21:18:51

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: csak nem gondolod, hogy elolvasom egy flepnis összefüggéstelen hablatyolását?

Aquincum 2018.01.20. 21:23:16

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nem. Azt mondom, hogy olyan értelemben nincs igazságtalanság, ahogy maga állítja. Az igazságtalanság pedig a hazánkban folyó pofátlan, szinte teljesen leplezetlen, hatalmas mértékű korrupció, a verseny állandó torzítása a jelenlegi hatalamhoz való lojalitás mértékében. Meg persze sorolhatnám a nacionalizmus eszetlen szítását, az állam és egyház összemosását, a fékek és ellensúlyok gyengítését, megszüntetését. Stb. Természetesen aki szót emel ezek ellen azt lehazaárulózzàk, zsidóbérencezik, migráncssimogatózzák, komunistázzák és libsizik. Félek, ennek valamikor nagyon rossz vége lesz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.20. 21:23:50

@lobaszopiatej: igaz, pontosabb lett volna a látványcsapatsport

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.20. 21:25:21

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: te aztán szívós vagy, meg kell adni -- nem írtam semmiféle bicskáról, plusz a román miniszterelnök lemondásának semmi köze a hülye fenyegetőzéséhez, valamint a Hold mozgásának sincs köze a vezéredhez -- sajnos nekünk viszont annál több

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.20. 21:31:19

@HaFr:
HMellélőttél, bárki visszaolvashatja. Persze tévedni emberi dolog, de mindenki csinálja a saját kárára. Nekem a "merjünk kicsik lenni" refrén nem tetszik, túl ismerős valahonnan

Visceroid 2018.01.20. 21:32:15

"Amihez Orbán hozzányúl, sárrá válik"

Kimaradt egy "z" betű, és le kell szedni az "á"-ról az ékezetet! Azzá válik, nem sárrá!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.20. 21:32:40

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: sajnos én nem ismerkedem a te köreidben, ezt a kicsinek lenni dolgot viszont hallottam már fideszes szájakból, ezek szerint onnan való vagy -- a klisék nem érdekelnek, az kocsma szint

2018.01.20. 21:34:37

@HaFr:

Ellenszérumot most azonnal... :)

lobaszopiatej 2018.01.20. 22:17:27

@abdul hackeem: "A jobb játékkal lehet nyerni? Akkor abba kell fektetni."

Mivel nyílt titok hogy a "nagyobb" klubok végtelen sok állami pénzt beletolhatnak bármikor szükség szerint, a "kisebbek" elvannak random játékkal, a "nagyok" (= a sok állami pénzből élősködők) meg szintén elvannak az első néhány hely bármelyikével, teljesen érdektelen hogy az első 6 közül hányadik, mert nem kell megtérülnie a befektetésnek, az azon belüli eredmény legfeljebb csak a szurkolókat érdekli, a kluboknak a pártemberek kifizetése a legfőbb szempont.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.20. 22:34:44

@Aquincum:

Mint a másik oldalon a fasisztázás, antiszemitázás, stb. Az jobb?

naivugyfel 2018.01.20. 22:38:54

Ami még tragikus, az az odafigyelés hiánya, miközben egyébként meglenne a kivezető út az ördögi körből...
Ez a kritika a cikkíróra is vonatkozik :-)
Sírás-rívás az van, megoldáskeresés a jó irányba - ja, az nem annyira látványos, inkább írok még pár sírós-rívós cikket, mint ez is itt, mondta HaFr és úgy is cselekedett és teszi ezt régóta :-)

Khonsu 2018.01.20. 22:42:46

@vajdasagi:

Bár a Birca általa javasolt megoldások hibásak, de a probléma amit felvet valós.

A verseny elkerülhetetlen, ebben téved, de abban igaza van, hogy egyrészt a versenynek nagyon sok a vesztese (Nyugaton is), másrészt az emberek nem feltétlenül versengő természetűek (még az egyébként győztesek között sem).

Ezekre a problémákra mielőbb megoldást kéne találni, mert amíg ez hiányzik ,addig a helyzet Birca táborának dolgozik.

vajdasagi 2018.01.20. 22:47:39

@naivugyfel: Szerintem mást nem nagyon tehet. Precízen leírni a romlás jeleit, következményeit, okait. Mit kéne még HaFr-nek tennie ehelyett? Ön és én vajon többet teszünk a Hazáért?

Aquincum 2018.01.20. 22:53:34

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Arról beszélek, hogyha valaki a jelenlegi kormányoldal erőszakos politikája, hatalmi technikái, az eluralkodó korrupció ellen szót emel, érdemi válasz helyett pillanatok alatt ellátják az általam idézett szép jelzőkkel. Persze semmilyen igazságtalan cimkézés nem helyes.

vajdasagi 2018.01.20. 22:56:54

@Khonsu: Ha az egész világon minden ország deklarálná, hogy ezentúl nem versenyez a piacgazdaság farkastörvényei szerint, akkor persze jó világ következne (rövid távon).
Én pl. egy Jugoszlávia nevű országban éltem, ahol nem volt igazi verseny. Jól elvoltunk egynéhány évtizedig, de sajnos a TV-készülékek, az autók, meg minden-minden más, amit gyártott az ország, nem fejlődtek, miközben a kapitalizmusban egyre jobb termékeket gyártottak a kíméletlenül versenyzők. Az eredmény Jugoszláviára nézve közismert.

Először valaki állítsa le Kínát, Indiát és persze az USA-t, hogy ők ne versenyezzenek már, hiszen még kifáradnak benne. És akkor majd mi is itt az EU-bal lassíthatunk.

Ekvivalens jelenségeket láthatunk a természetben is (pl. az állatvilágban, de még a növények között is).
És ott is nagyon sok a vesztes. Sőt: sajnos a többség vesztes.

Azt hiszem, ezt a versenyt nem lehet elkerülni (sajnos). Ez a természetes kiválogatódás mechanizmusa. Akár azt is mondhatnám, hogy Isteni törvény. (Vagy az ördögtől való, de akkor is kötelező sajnos, mint a gravitáció.)

Üdvözlettel
Vajdasági

vajdasagi 2018.01.20. 23:06:59

@közép dunántúli régió: Több dolog együtt mutatja, hogy birca orosz bértroll.

1. Az elmúlt évek során legalább 1000 birca által megírt kommentbe belebotlottam. Kívétel nélkül mindegyik putyin érdeke szerint volt megfogalmazva. orbánt is csak annyiban támogatja, amennyibe orbán gyengíti putyin ellenségét, az EU-t. Tehát: hajrá orbán.

2. Rendkívül sokrétű ismeretei vannak - és igen precízek

3. Különösen otthonosan mozog orosz és egyéb valamikori Szovjetúnius utódállamok kérdésében

4. Nem mondja ugyan ki, de a valamikori kommunista
internacionálé szájíze szerint gondolkodik - a
kapitalizmust szeretné megbuktatni

5. Annyit kommentel, hogy azt ingyen senki nem engedheti meg magának.

6. A múltkor volt is cikk az Indexen az 1.000 bérkommentelőről, akik az orosz titkosszolgálat emberei szerte a világon, szentpétervári székhellyel. Birca abszolút beleillik az ott leírtakba.

Nekem ez így elég meggyőző. Persze egy bíróság nem itélné el ennyi bűnjel alapján, azt én is tudom. De talán egy tökös katonai elhárítás képes lenne őt lebuktatni, vagy legalábbis kiutasítani az EU-ból, csak hát van-e nekünk olyanunk?

morph on deer 2018.01.20. 23:11:49

“... mi lennénk Európa motorja”

Ez így igaz!
Ahogy az is, hogy ez egy úgynevezett “segédmotor”, amit zsenge ifjúkorom idején “Dongó” néven forgalmaztak.
(Az volt a lényege, hogy a kerékpárokra szerelve motoros meghajtásúvá változtassa azokat, de legalább is rásegítsen a pedálozásnál.)

Motor, persze hogy az! Csak éppen önállóan semmire sem volt jó.
A “magyar” hajtóerő Európában!
Ja.

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Dongó_segédmotor

morph on deer 2018.01.20. 23:15:42

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak:
“mert azóta már lemondott”

A rohadt! Még gerince is van! Hihetetlen na, mi mindenre képesek ezek ott!
Még a felelősséget is vállalják azért amit tesznek, aztán vállalják a következményeket!
Pfuj, milyen alávalóság!

Khonsu 2018.01.20. 23:34:17

@vajdasagi:

Akkor egyetértünk, mert én sem tartom a versenyt elkerülhetőnek.

Mondandóm lényege, hogy a következményekkel foglalkoznunk kell. Mert a rendszer még az elkerülhetetlen verseny mellett is bőven működhetne jobban. A jelen állapota elfogadhatatlan, és nem (csak) emberbaráti szempontok, hanem épp a verseny miatt.

Ugyanis a verseny általános jelenség, nem korlátozódik a gazdaságra. A verseny az elmékben és az elmékért is folyik. Azzal pedig, hogy a jelen, hibás állapot javítását elmulasztjuk, nyitva hagyjuk a támadási felületeket hibás (így potenciálisan óriási kártétellel járó), de az elmékért folytatott csatában igencsak versenyképes ideológiák és politikai kalandorok számára.

Egészen pontosan 2 irényban elkerülhetetlen a javítás. Az egyik a globális gazdasági infrastruktúra "beépített" hibáinak javítása. A másik pedig átfogó átfogó társadalmi innováció.

Az első felszámolja az anomáliák gazdasági okait, utóbbi pedig pszichológiailag erősíti meg a társadalmat és annak tagjait, élhetőbb környezetet teremtve.

Szerencsére ennek a munkának az elvégzéséhez olyan eszközünk vannak, amilyen az elmúlt történelmi korokban nem adatott.

Fejlett technológia. Eljött az ideje, hogy felhasználjuk a megoldáshoz. Ellenkező esetben bircáék győznek...

Khonsu 2018.01.20. 23:39:02

@Khonsu: *egy "szerkesztés" opció nem ártana, különösen félálomban... :)

morph on deer 2018.01.20. 23:39:54

@vajdasagi:
“Több dolog együtt mutatja, hogy birca orosz bértroll.”

A “bér” oldalában nem vagyok biztos, szerintem a Birca egy idealista (bal)fasz, aki jelenleg minden rosszak eredőjének a liberalizmust tartja, vagyis annak az orbanista definicióját.
Valamiért az istennek sem hajlandó különbséget tenni a neoliberális gazdaságpolitika és a klasszikus értelemben vett liberalizmus között, - csakúgy mint az orbanista csőcselék - holott szerintem pontosan tudja, hogy mi is mi, valójában. (Én egy személyes élményt látok a dolog mögött, de ez a lényegen nem változtat.)
De nem ezért szeretjük!

A Birca egy jelenség ‘on his own right’ - megdolgozott érte!

Még a természeti népeknél is tisztelet övezi a hasonló gondolkodásúakat, szerintem ez neki is jár! Nem viccelek.

Igen, ő orosz, sőt, Putyin szimpatizáns, d gondolj bele: ők jóval tapasztaltabbak a dezinformálásban annál, hogy egy ennyire feltűnő alakot, mint a Birca, kvázi ‘megbízzanak’ az orosz propaganda terjesztésével!

Arról meg nem is beszélve, hogy megvan az ő saját propagandistájuk erre a melóra, orbán viktornak hívják!
Na ő aztán keményen meg is van fizetve,- a Bircával ellentétben!
:)

2018.01.20. 23:52:08

@közép dunántúli régió: ne valaszolj mar neki, ez csak egy fizetett troll. Minden posztot szettrollkod. Évek óta ezt csinalja.

DrGehaeuse 2018.01.20. 23:58:02

@abdul hackeem: Hegyi beszéd parafraza:

Boldogok az balliberálisok mert övék a KNER országa!

(KNER= Korrupt Nemzetnyomorítók Együttmutyizási Rendszere)

DrGehaeuse 2018.01.21. 00:02:18

@DrGehaeuse: bocs " illiberálisok" helyett a kütyüm "balliberálisok"-at írt. Freud már a prediktiv módba is beépült.

Khonsu 2018.01.21. 00:12:37

@78 napjuk van a libsiknek az ujabb szopásig:

Csak sajnos az államháztartási hiányon kívül egyik sem az ő érdeme. A rezsi "hozzányúlás" miatt pl. egy ideje rosszabbul járunk, mintha nem nyúlt volna hozzá.

A munkanélküliség "hozzányúlás" csak kozmetikai jellegű, átnevezték közmunkásnak a munkanélkülieket, a többi meg kivándorolt.

Az inflációt pedig a világgazdasági környezetnek köszönhetjük.

Tehát nem szörnyű, de nem miattuk jó, illetve nem is feltétlenül jó, ami első ránézésre annak tűnik. Az viszont, hogy lesz rossz, mégpedig nagyon rossz, az nagyon valószínű.

Egyébként, ha nagyon meg akarnánk titeket szívatni, akkor csak simán a fideszre szavaznánk, hogy garantáltan meglegyen 2/3, 4/5, aztán sok szerencsét kívánnánk nektek, és szervezetten, tömegesen kivándorolnánk.

Előbbi miatt rövidesen a rendszer omlana össze saját túlhatalma alatt, utóbbi miatt pedig a gazdaság. Ti pedig nyakig lennétek a...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.21. 00:17:19

@78 napjuk van a libsiknek az ujabb szopásig:

"Hozzanyult a rezsihez, megfelezodott."

PaksII ára is rezsiköltség -- csak nem jelenik meg a rezsiszámlán.

"Hozzanyult a munkanelkuliseghez, lenullazodott."

Még a hivatalos adatok szerint sem nullázódott le -- és a közmunkások ugyanúgy "bújtatott munkanélküliek" mint ahogy az a létezett szocializmusban is volt.

"Hozzanyult az inflaciohoz, hat nem az is nulla lett."

Még a hivatalos adatok szerint sem nulla az infláció -- és a hivatalos adatokat "megtisztítják" pl. az energiaáraktól (ld. benzin/gázolaj), ill. a lakhatási költségektől, ld. az emelkedő ingatlanárakat ill. albérleti árakat.

"Hozzanyult az allamhaztartasi hianyhoz, hat az is megszunt."

"sikerült egy év alatt 1639 milliárd forintos államháztartási hiányt összehozni"

hvg.hu/kkv/20171214_547_milliarddal_tobb_az_idei_adobevetel_mint_tavaly_ilyenkor

"Szornyu minden."

Attól függ kiknek. Mészáros Lőrincnek meg a Tiborcz srácnak meg Garancsinak meg Andy Vajnának meg néhány tucat másiknak közel sem szörnyű.

Khonsu 2018.01.21. 00:26:10

@Bolshevik:

Pontosan. Ugyanis azt akkor még senki sem tudhatta biztosan, hogy a világpiaci energiaárak rövidesen a mai szintre zuhannak. Tehát az akkori szöveg az akkori helyzetben teljesen igaz volt, mint ahogy a maiban a mai érvényes.

Khonsu 2018.01.21. 00:30:48

@Bolshevik:

Próbáld meg értelmezni is, amit írtam. Ha maradnak a magas világpiaci árak, akkor idővel tönkrementek volna, vagy a cégek, vagy az infrastruktúrájuk/szolgáltatási színvonaluk.

Khonsu 2018.01.21. 00:36:38

A helyzet, hogy Orbán egy szerencsejátékos, aki egy ideje nyerő szériában van. Az ilyenekkel az a baj, hogy nem tudnak megállni, és akkor is folytatják a játékot, miután elpártol tőlük a szerencse. Az első szakaszban nagy a vidámság, de csúnya vége szokott lenni, mindig.

Khonsu 2018.01.21. 00:54:09

@Bolshevik:

Trollkodással nem vitatkozom, mert felesleges időpocsékolás.

Egyébként már én is unom a szöveget, de leginkább azt, hogy süket fülekre talál. Ezért én már eljutottam arra a pontra, hogy ne pazaroljak energiát az ország megmentésére, mert az hiábavaló. A vég már elkerülhetetlen és teljesen megérdemelt.

Velem melléfogtál, mert már feladtam a reményt és ha a helyzet úgy hozza, hamarabb fogok hasznot húzni ebből a rendszerből, mint harcolni ellene. Az én jobbító projektemnek már nem ez a célterülete. Az országgal már kifejezetten zárványként számolok a jövőben.

bóvli ország jobban teljesít 2018.01.21. 01:05:16

@rallus: ""Magyarországnak csökkent a legnagyobbat a sérülékenysége a CEEMEA (Közép-Kelet Európa, Közel-Kelet, Afrika) térségben a világgazdasági válság kitörése óta – derült ki a Morgan Stanley tanulmányából."

Hála Brüsszelnek, akik 2010-ben egy hatalmas sallerrel vágták vissza Matolcsy kérelmét, hogy a engedjék a magyar államháztatrási hiányt évi 5%-ra felfutni.

Ehelyett belekényszerítették Orbánékat a 3% alatti hiányba, 2012-ben évközben csupán 6-szor kellett külön megszorító csomagot csinálniuk hogy meglegyen a hiánycél.

Úgyhogy a brüsszeliták köszönik a hálaadásodat.

Khonsu 2018.01.21. 01:06:50

@Bolshevik:

Bárhogyan is lesz, az egyértelműen vesztes pozíciót feladtam, így rosszul nem fogok járni.

bóvli ország jobban teljesít 2018.01.21. 01:13:06

@78 napjuk van a libsiknek az ujabb szopásig:

Orbán hozzányúlt a gazdaságoz és Magyarország az EU sereghajtójává süllyedt le. Az ELMÚLT NYOLC ÉVBEN!

Romániát sikerül még a 2018-as választáskor előzni, de az azután következő választáskor Románia már hátranézve röhög majd nagyot a Balkán szintre lecsúszott Orbansiztánon.

bóvli ország jobban teljesít 2018.01.21. 01:14:33

@Bolshevik: "Ugyanez a brüsszel a gyurcsányfélék 10%-os hiányait hogy nem vágta vissza?"

Mert Orbánék ámokfutási kísérlete veszélyesebb volt akkor és ott 2010-ben az EU-ra.

bóvli ország jobban teljesít 2018.01.21. 01:24:47

@rallus: "Tavaly 71 beruházási projektben, összesen 3244 millió euró (mintegy 1002 milliárd forint) működő tőke érkezett Magyarországra a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) támogatásával."

Hát akkor Románia valami 1 milliárd euróval megint rávert Magyarországra!
Ennek a Romániának most már szemét szokása lett, hogy évek óta mindenben verik Orbánisztánt, le se szarják, hogy ezzel rendre hülyét csinálnak az orbáni sikerpropgandából.

Amúgy meg kurva kevés lesz ha évente csak 3 milliárd euró működő tőke jön Magyarországra, mert így akkor még legalább 10-15 év kell ahhoz, hogy Orbanisztán visszanyerje a 2013-as működő tőke állományt.

Ugyanis Orbán a külföldi cégekhez meg az EU-hoz is hozzányúlt, aztán sikerült neki a 2013-as 108 milliárd dolláros működő tőke állományt 2016-ra 77 milliárd dollárra lefaragnia.

Erre hazudják a Soros ügynökök, hogy menekül a külföldi tőke Magyarországról. Pedig dehogy is, csak a Soros tervét végrehajtó KSH hazudik!

Belzebubo 2018.01.21. 01:29:05

@Bolshevik: "UGYANAKKOR ha van valami rossz folyamat, ami nemzetközi vagy régiós vagy egyéb okokból van, akkor a fenti érvelést EL KELL FELEJTENI. Akkor teli tüdőből azt kell ordítani, hogy "ORBÁÁÁN ELBASZTAAA!". " Ja, pontosan, mint ahogy Feriékről ordítjátok, elfelejtve, hogy akkor egy nagyon kemény gazdasági válság volt. Előtte viszont elég jól ment az országnak és az embereknek, de hiába, az amnézia már csak ilyen. Egyébként mondj csak egyetlen jó dolgot, ami neki köszönhető és nem a globális progressziónak, vagy Merkel mama kegyelmének?

bóvli ország jobban teljesít 2018.01.21. 01:36:08

@Bolshevik:

Mi van, te vagy az éjszakai müszakos takonyárpi troll?

Tudjuk, hogy minden választás előtt 10%-kal nőnek a keresetek, ezen belül a vezéreké 20-szal, a kisembereké 5-tel.
Aztán azt is tudjuk, hogy a rá következő 3 évben meg 20%-kal nőnek a nem megszorítások meg 30%-ot vonnak ki az állami ellátó rendszerekből, támagatásókból és mindenből.

De az midenképp jó hír, hogy az ELMÚLT NYOLC ÉVBEN Orbán a nemmegszorítás címszó alatt lerabolt a néptől 30%-nyi GDP-t, ebből aztán hajlandó volt 5%-nyi államadósságot csökkenteni, amire nyolc év után kap egy piros ponttal felérő felminősítést.

Közben meg az ELMÚLT NYOLC ÉV alatt 400 ezren menekültek el külföldre az orbáni sikeroszág elől, további 2 millió meg fontolgatja.

Még néhány orbáni siker év, és Magyarország is elmondhatja amit a Bulgár birka országa, hogy lelépett 1 millió értelmiségi Nyugatra és ezzel győzött a Munkás-paraszt diktatúra!

ÉLJEN KÁDÁR, ÉLJEN ORBÁN!

Belzebubo 2018.01.21. 01:37:22

@Bolshevik: "Addig meg marad ez:

"Olyan szépen alakul a régió gazdasága, hogy az már aggasztó"

index.hu/gazdasag/2018/01/18/olyan_szepen_alakul_a_regio_gazdasaga_hogy_az_van_akit_mar_aggaszt/"
Igaz, a szlovákok, románok, csehek szlovénok (baltiak) hasítanak is, Orbanisztán meg kullog utánuk. De kár is mondanom, egy bigott hívő a szemének se hisz, csak a kinyilatkoztatásnak. Olvasgass Rákosi elvársat. Ismerősek lesznek a dolgok

Robur 2018.01.21. 02:51:47

@HaFr: A Lendvay utcát mikor csatolták Bulgáriához?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.21. 04:03:29

@78 napjuk van a libsiknek az ujabb szopásig: sok vicces ember jár ide, de mind között de vagy az egyik legviccesebb -- nyilván tudod, hogy semmi sem igaz abból, amit írsz

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.21. 04:07:40

@naivugyfel: se nem sírok, se nem rívok -- inkább kedvtelve olvasgatom vissza öt évre menően a blogot, amelyben se szeri, se száma a pozitív gazdasági, politikai, nemzetpolitikai stb. teendők leírásának, néha programmatikus sorba rendezve. Amellett, hogy inkább a fidesznyik tempón unatkozom mostanában, ha valamit még csinálok. Ja, éls az ellenzék, na azon tényleg nevetgélek. De az egész mindösszesen annyira, de annyira magyar.

rallus 2018.01.21. 07:11:48

@bóvli ország jobban teljesít: Mindent tudsz! A baj csak az, hogy téged egy 1954-es, a falusi párttitkároknak készült brosúrából készítettek fel! Aki tud olvasni, annak szórakoztató, az elvtársaidnak reménysugár, neked meg jövedelem...
A cáfolataid lenyűgözőek, gratulálok! Április végére tartogass valami ütőset!

$pi$ 2018.01.21. 07:58:44

@Belzebubo: "Ja, pontosan, mint ahogy Feriékről ordítjátok, elfelejtve, hogy akkor egy nagyon kemény gazdasági válság volt. Előtte viszont elég jól ment az országnak és az embereknek, de hiába, az amnézia már csak ilyen. "

Ja, nagyon jól ment az embereknek, 2006-ban a mester maga is azt mondta, hogy "elkúrtuk, nem kicsit, nagyon". MOndcsak, milyen kemény volt a gazdasági válság 2006-ban?

Amnézia, mi?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.21. 08:23:38

@Aquincum:

Arról van szó, hogy ez normál politikai harc, semmi egyéb.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.21. 08:41:07

@Robur:

Egyébként Fidesz nincs ugyan BG-ban, de Jobbik van. Ez nem vicc, van bulgáriai Jobbik-szervezet. NEM bolgár Jobbik, hanem a MAGYAR Jobbiknak szervezete. Még ismerem is az elnököt.

midnightcoder2 2018.01.21. 09:30:57

@Belzebubo: Valóban nem vagyunk az élbolyban, csak ha megnézed Pl. a GDP alakulását, akkor azt fogod látni, hogy ezt nem Orbánék alatt hoztuk össze:

gvi.hu/grafikon/29/az_egy_fore_juto_gdp_alakulasa_a_visegradi_orszagokban_2000_es_2017_kozott

A térségbeli országok versenyében 2002 és 2010 között sikerült bepozicionálni magunkat a béka segge alá, azóta kb. együtt mozgunk a többiekkel, csak a bázisunk szarabb ahonnan 2010-ben indultunk.

torró 2018.01.21. 09:43:08

"New York egyetem professzorai kutatások alapján azt mondják, Gyurcsány Ferenc gazdaságpolitikája az egyik legkárosabb a világban, mely évi 1-1.5%-l rontotta a Magyar gazdaság növekedését".
Keress már nekem HaFr egy ilyen megállapítást az Orbán féle gazdaság politikáról.

zipe moha 2018.01.21. 10:04:17

@torró: ...bár nem akarom gyucsányt menteni vagy orbánt emelni...ezek csak színészek...viszont nem ismered a világot amiben élsz... elégséges interperszonális eqity birtokában a járadékos értelmiség járadékos intézményei, már holnap bebizonyítanák...hogy nem is torró a nicked..órrot...és mindenki hülye aki a tudomány önfelkent papjai véleménye nem befolyásol kellő képen...

a járadékos értelmiséget azért tartják minden korban el/ki... a hatalom birtokosai...hogy manipulálják a közembert...aki a műveltsége, erkölcsei alapján tud immunitást szerezni e manipulációkkal szemben...vagy ha ezek hiányosak elsüllyed a számára szerkesztett ingoványban...

zipe moha 2018.01.21. 10:08:00

@Larry Fondue:
".aki a műveltsége, erkölcsei alapján tud immunitást szerezni e manipulációkkal szemben...vagy ha ezek hiányosak elsüllyed a számára szerkesztett ingoványban... "

Amator 2018.01.21. 10:10:04

@torró: Inkább arra válaszolj, hogy ki sírja itt vissza a Gyurcsány korszakot ? Értelmes emberek között nem fogsz találni ilyet. 2010-ben nem el lettek zavarva ?

Edward Görög 2018.01.21. 10:11:07

"Amihez Orbán hozzányúl, sárrá válik"

Én egy ilyenről tudok. És nem sárrá, hanem kifejezetten szarrá változásról, ne szépítsük.

Az un. ellenzékről van szó.

zipe moha 2018.01.21. 10:18:28

@Edward Görög: ..az "ellenzék" szarra változását nem is vitatta itt senki...fentebb épp arról írnak, hogy miért változik MINDEN szarrá..:)

torró 2018.01.21. 10:18:55

@zipe moha:
Jogos a megjegyzésed, és én sem akarom Orbánt mindenhatónak emelni. Azonban tény, hogy kissé eredményesebb volt a Feritől. Nem tetszik a módszer sem ahogy a hold udvar jut vagyonokhoz. Azonban egy kissé a köz is gyarapodhat. Most a teljes körülményekbe ne menjünk bele, mert az túl szerte ágazó. Azonban arra még kíváncsi lennék, ha most a jelenlegi ellenzék valahogy hatalomra kerülne, hogyan alakulna a pénzügyi és gazdasági életünk.

zipe moha 2018.01.21. 10:31:56

@torró: ...s jelenlegi "ellenzék" egyetlen maradék funkciója a több párt rendszer illúziójának további meghosszabbítása..a "képviseleti demokrácia" által biztosított elit uralom fenntartása a tömeg felett...s ennek érdekében a tömeg érzelmi belerángatása, a valódi befolyás legkisebb következményének fenntartásával..teljes félre értése a folyamatoknak, hogy a tömeg választhat bármi közül..már rég be lenne tiltva, ami a tömeg jelen szellemi ,erkölcsi, műveltség beli állapotára tekintettel, még el is fogadható lenne....ám szerintem emelni kellene a tömeget nem manipulálni..mert a manipulációk eredményezik minden korban ...hogy soha semmi nem marad meg...ez sem fog( nem nagy tudás érre következtetni..)

randomuser1 2018.01.21. 10:33:40

az utóbbi elmúltnyolcév elötti elmúltnyolcévek tömkelege bizonyította, hogy magyarország nem versenyképes globális szinten.
szubjektív okok mentén lehet utálni a fideszt, de az államilag kontrollált belterjes kvázigazdaság se rosszabb a korábbi állapotoknál.
Se nem jobb, de a kommunikációjuk, az rendkívülileg, frusztrálóan alsónéposztál orientált.
aki elég okos, de nem elég gazdag, az elhúzhat külföldre, aki elég okos, és elég gazdag, az itt is kiköhögi a magánegészségbiztosítást, magániskolát, biztiőrrel védett lakóparkot, a többiek meg csak azért rinyálnak, mert mástól várják a saját problémáik megoldását.
Évszázadok óta, amúgy.

Amator 2018.01.21. 10:48:05

@Emmanuel Goldstein: Tudod, foltokban még igazat is lehetne adni az okfejtésednek, ha ez a belterjes kvázigazdaság azt a célt szolgálná, hogy megteremtse a hazai tőkésosztályt. De ehelyett az új dzsentri réteget termelik ki. Ha érted mire gondolok.

Tamáspatrik 2018.01.21. 10:53:24

Nem értenek hozzá. Az egész csapatnak fingja sincs gazdaságról, versenyképességről akár sportról.
Amihez értenek: dumálni, taktikázni, manipulálni, jogászkodni.

midnightcoder2 2018.01.21. 11:17:31

@Emmanuel Goldstein: Ha bármelyik nyugati ország töltött volna el 40 évet a cuculizmusban, és kapott volna a nyakára utána egy olyan baloldali elitet aki a rendszerváltás alatt szétlopja még azt a kis vagyont is, ami a cuculizmus csődje után maradt, akkor ők is centire ott tartanának mint mi.

midnightcoder2 2018.01.21. 11:19:50

@Amator: A hazai tőkésosztályt elvileg a gengszterváltáskor akarták megteremteni. Anno valamelyik MSZP-s potentát még nyilatkozott is ilyen felirat alatt, ami persze elég vicces volt egy olyan jóelvtárs esetében, aki amúgy az aktív élete nagy részét a tőkések elleni harc jegyében élte le, a végén pedig nekiállt megteremteni őket.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2018.01.21. 11:21:52

@lobaszopiatej: Ahogy fogalmazni szoktam.
Ha valamely területen nincs pénz, akkor oda nem mennek a hozzáértők. Találnak majd helyet, ahol van pénz.
Ha valahol túl sok pénz van, akkor a gazemberek, a gátlástalanok azonnal odaözönlenek és kiszorítják a hozzáérőket az erőszakosságukkal.
Vagyis csak ott tudnak igazán jó eredményeket elérni, ahol kellően sok pénz van, hogy a hozzáértő dolgosak megjelenjenek, de valamilyen versennyel a kóklereket és haszonlesőket ki tudják szorítani a hozzáértők.

midnightcoder2 2018.01.21. 11:23:40

@Edward Görög: Közben azért felszámolták a hazai devizatartalék elég nagy részét, a magánnyugdíjpénztárakat, és felvették az összes létező EU-s támogatást amit csak lehetett.

midnightcoder2 2018.01.21. 11:25:15

@Edward Görög: Plusz, az egészségügy a katasztrófa szélén van, és az oktatásra sem lehetünk túlzottan büszkék.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2018.01.21. 11:30:24

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: "Nekem a "merjünk kicsik lenni" refrén nem tetszik"

Pedig ha egybekapcsoljuk az amcsik kedvenc mondásával, akkor nagyon is ésszerű bír kenni:

- Kezd kicsiben, gondolj nagyra.

vajdasagi 2018.01.21. 11:34:40

@Khonsu: Nem vitázom az érveiddel - azok jók. Én is készülök arra, hogy Magyarország zárványként fog elsüllyedni az áprilisi újabb NER-győzelem után. De pár megjegyzést engedj meg nekem, mert én már áteltem ehhez hasonlót, tehát talán ebben tapasztaltabb vagyok:

1. A választások még előttünk állnak. Addig meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt. Például a) kommentelni, b) személyesen meggyőzni embereket, c) minél nagyobb részvételre buzdítani, d) pénzügyi és egyéb eszközökkel segíteni pl. a Közös Ország Mozgalmat, hogy mérjék le minél több helyen, ki a legesélyesebb jelölt és ezt az adatot minél több emberhez juttassák is el.

2. Itthagyni a Hazát egy nagyon nagy trauma. Nekem egyszerre két hazám volt, és mégis nehezemre esett otthagyni az akkori Jugoszláviát. El nem tudjátok képzelni, milyen nehéz egy ilyen váltás. Most én mégis ezt fontolgatom. Nem azért, mert "még 4 év rablás", hanem azért, mert aki most keletre kacsingat, és izolálódik, az elvész. Az ipari forradalom elmegy mellette, "zárvánnyá" válik, ahogy helyesen mondtad. De ha a hazafias és érzelmi szálakat ki is iktatjuk, pusztán anyagi szempontból is sokkal olcsóbb megbuktatni a NER-t, mint költözni.

3. A választások után, ha netán megbukik a NER megint több időt szentelhetek majd a szakmámnak, mert miközben én kommentet írok éppen, a távolkeleten sok-sok informatikus bőszen fejleszti a tudását, a képességeit, a termékeit és a szolgáltatásait. Bele kell húznom minél előbb.

midnightcoder2 2018.01.21. 11:35:22

@Willkommenskultur: "És csak „lopnak és lopnak” ennek következtében a ciklusban 50 százalékkal nőnek a pedagógus bérek"

Érdekes, az asszony pedagógus, és ebből eddig nem sokat vett észre. Ráadásul a másik oldalon nagyságrenddel szarabbak lettek a munkakörülmények (amik mellesleg eddig sem voltak fényesek), nem véletlenül hagyják el tömegesen a pályát a pedagógusok.

Amator 2018.01.21. 11:35:29

@midnightcoder2: Elhiszem hogy emlékszel ilyenre, én arra emlékszem, hogy a rendszerváltás utáni 2-3 évig elég nagy kussban volt az MSZP. Ettől még tényleg gőzerővel privatizáltak, hiszen az információ már akkor is hatalomnak számított. Az akkori kormány elég erőteljes bénázása és fennhéjázása kellett hozzá, hogy 94-ben ők kerüljenek hatalomra.

randomuser1 2018.01.21. 11:40:48

@Amator: ebben a perspektívában mindenképpen igazad van, a mai tőkefelhalmozók gyerekei adják majd a dzsentriréteget.

vajdasagi 2018.01.21. 11:40:49

@Edward Görög: @Willkommenskultur:
Hiba történt a mai egyeztetésen. Tévedésből mindkettőknek ugyanazt a beszédet adta a kezébe a párttitkárság - akarom mondani a habony-művek. Melyikőtök fogja így megkapni a napidíjat? Vagy osztoztok rajta?

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2018.01.21. 11:44:59

@Khonsu: "A jelen állapota elfogadhatatlan, és nem (csak) emberbaráti szempontok, hanem épp a verseny miatt."

Én értem mire gondolsz, és egyet is értek :)

Azért jó hír, hogy a sok évtizeddel ezelőtti közgáz nobeldíjak még a kemény verseny matematikai szabályairól szóltak.
Az időben közelebb állók meg már az államszervezési, szociálpolitikai, pszichologiai összetevőket vizsgálják.

Már régóta, a játékelmélet megismerése óta tudjuk, hogy nem a kemény és könyörtelen verseny a leghatékonyabb, a verseny mellett szükséges a cooperáció.
A megfelelő cooperációt kihasználók, alacsonyabb verseny szinten még hatékonyabb összteljesítményt tudnak hozni, hiszen a kiélezett verseny rombol is és korlátoz meg visszafog.

Vagyis nincs mit tenni, egészséges lekű, okos, tanult emberek kellenek a jövőnek abban a társadalomban, amelyik az optimumot (azaz a maximumot) akarja kihozni az erőforrásaiból.

randomuser1 2018.01.21. 11:48:12

@vajdasagi: á, ma már csak közmunkában tolják, indokolatlan lenne politikai trollkodást teljesítménybérezni az új kétharmad árnyékában.

Fülig José 2018.01.21. 11:49:29

@Willkommenskultur: jól van öreg, uraid már kifizették a pamfletedet régen, nem kell mindenhova belinkelni...már kb mindenki olvasta. Ettől még persze csak az, ami: ócska, szar duma agyhalottaknak.l fideszeseknek. Elmélkedj inkább az új burzsuj- réteg kialakulásáról, az 500e dolgozni akaró elvándorlásáró vagy a mindennapi pofátlan korrupcióról.

Janossz 2018.01.21. 11:53:19

@vajdasagi: Papagájkommandó. Kuncze megmondta, már tíz éve.
A Norvég Kék is azt fújja, mint a hullámos...

Janossz 2018.01.21. 11:55:02

@Willkommenskultur: Te tényleg azt hiszed, hogy az ideszórt többoldalas pártpropagandád kommetnek álcázva végigolvassa valaki is?
Vagy terjedelemre fizetnek?

Fülig José 2018.01.21. 11:55:40

@Willkommenskultur: te igazi fasz vagy. Sajnálom, hogy szót vesztegettem egy ilyen állatra. Én kérek elnézést... 70% béremelés...

Amator 2018.01.21. 11:57:14

@Emmanuel Goldstein: Majdnem, én már erre a generációra is rábiggyesztem a dzsentri szót. Mivel nem tudják hatékonyan működtetni az ölükbe hullott vagyont, hiszen nem a tudásuk alapján szerezték meg a megrendeléseket és ezeken keresztül a vagyont, hanem az összeköttetéseik révén, ezért soha nem tanulják meg a költséghatékony gondolkodást Már csak azért sem, mert a közbeszerzés frontján szinte egy beruházás sem készül el az eredeti költségvetési számokon belül, mindenhol túllépik a keretet, néha többszörösen. Így aztán nem nagy felelősség adni egy árajánlatot, mert semmit nem reszkíroz a vállalkozó, hiszen majd utólag megemelik a költségvetést, ő meg hozzájut a plusz pénzhez. Érzed ebben a felelőtlen gazdálkodás szellemét ?

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2018.01.21. 11:58:52

@Khonsu: "A helyzet, hogy Orbán egy szerencsejátékos, aki egy ideje nyerő szériában van. Az ilyenekkel az a baj, hogy nem tudnak megállni, és akkor is folytatják a játékot, miután elpártol tőlük a szerencse. Az első szakaszban nagy a vidámság, de csúnya vége szokott lenni, mindig."

Ezt még így nem gondoltam végig, nem hallottam sehol, de egyszerűen megold a megközelítés rengeteg kérdést, ami körülöttünk van.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2018.01.21. 12:02:28

@Khonsu: "én már eljutottam arra a pontra, hogy ne pazaroljak energiát az ország megmentésére, mert az hiábavaló. A vég már elkerülhetetlen és teljesen megérdemelt."

Bocs, nem "udvarolni" akarok, csak jó visszahallani a saját gondolataim, nem én vagyok a hülye, aki szembe megy az autópályán... mert nincs egyedül.

Amator 2018.01.21. 12:05:29

@eMeL: Én másképp fogalmaznék, Orbán egy utcai harcos tipus, aki először üt, aztán barátkozik. Ezt hozta a gyerekkorából, ami nem volt felhőtlen a saját elmondása szerint sem. Sajnos ezt még tudja fokozni a kis libazöld ingével, meg a lila nyakkendőjével. ( Ja, meg Németh Szilárddal )

nu pagagyí 2018.01.21. 12:17:53

A szarrá válás éppen aktuális példája a férfi kézilabda válogatott lebőgése. Pedig azért tolták be a pártcsinovnyikot a szövetség élére, hogy learassa a tuti sikert, aztán mi lett ebből is. Most vagy az van, hogy a betolt lóvéból a törvényszerű lopás után kevesebb marad a sportolókra és ezért csökkent az ambíció, vagy sikerült Kocsis elvtársnak összeválogatni hozzá hasonlókból egy olyan vezetőgárdát a kézilabdaügyek intézésére, akik kellőképpen fidesznyikek, de sajnos semmihez sem értenek.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2018.01.21. 12:23:21

@$pi$: "Ja, nagyon jól ment az embereknek, 2006-ban a mester maga is azt mondta, hogy "elkúrtuk, nem kicsit, nagyon"."

Nem vagy képben ugye?
Az 'elkurtuk' az arra vonatkozott, hogy ez *így* hosszútávon nem fenntartható. De ettől még a "kisember" szintjén a maga kis mikrogazdaságában jobban mentek a dolgok.
De ugye a politikusnak a makrogazdaságot is figyelnie kell(ene).

randomuser1 2018.01.21. 12:25:51

@Amator: az ár nem lenne akkora baj, hiszen egy kvázi zárt, állam által erősen kontrollált gazdaságról beszélünk, nem a globális piacról.
Ha az állam drágábban vesz erőművet, stadiont, akkor majd kicsit tovább kapál a sok kis paraszt, meg többet költ megélhetésre, hogy kitermelje a befektetés többletárát.
Engem inkább az érdekelne, hogy a nem kicsit túlárazott projektek nyeresége hova kerül, és milyen gazdaságot erősít, mert idehaza nem fektetnek komolyabb fejlesztésbe, az eléggé nyilvánvaló.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2018.01.21. 12:33:09

@torró: "Orbán... kissé eredményesebb volt a Feritől"

Hát ha figyelmen kívűl hagyunk olyan lényegtelen apróságokat, hogy az egyiknek kétharmada van és minden ellenzéki hangot elfolyhatott, mindenkit bedarálhatott (ellenállás nélkül), míg a másiknak még a saját pártjában sem volt többsége, gúzsba kötve táncolt, és volt egy gátlástalan ellenzéke... hát igen, valóban össze sem vethető, tudod miért? Mert valóban nem összevethető a két helyzet. :)

taga20 2018.01.21. 12:39:36

@Willkommenskultur: lebuktál geci!
kéccer raktad be a propagandát, csak a szarkavarás közben elfelejtetted!:)))

Amator 2018.01.21. 12:40:53

@Emmanuel Goldstein: Jó, de akkor azt mondtad ki, hogy ez a vállalkozói réteg nem állná meg a helyét a globális piacon, ami igaz is.
Én csak azt nem értem, hogy sokaknak miért nem jelent az problémát, hogy a nemzet gázszerelője tavaly másfél milliárd forintot vett ki osztalékként a vállalkozásaiból. Szerintem a legnagyobb gondjuk az egyeseknek, hogy hogyan titkolják el a vagyonukat. A legújabb példa erre Kósa és a disznótelepe.

nemecsekerno_007 2018.01.21. 12:44:42

@abdul hackeem: Mások hibáztatása 18 éves kor fölött már szánalmas. Persze lehet így is élni akár liberális, akár illiberáls vagy. Te életed.

nemecsekerno_007 2018.01.21. 12:51:16

@Nagyjo: "Ajjaj, nyolc év elbaltázott kormányzás után ki tehetö felelössé Ön szerint????"

- a saját sikered v. sikertelenséged miatt?
- az ország sikere v. sikertelensége miatt?

randomuser1 2018.01.21. 12:56:34

@Amator: mert igazából senkit nem érdekel?
úgy értve, akinek lehetne rá hatása, mert gazdasági vagy politikai erővel rendelkezik, az valamiért rendben lévőnek tartja kis hazánk elitjének némileg kellemetlen morális, neadjisten kultúrális átalakulását.
Az átlagnép többsége tökéletesen kontrollálható a maslow piramis alsó lépcsőjén, a maradék meg olyan kevesen van, hogy 2-3 pártra darabolva 5% alatt tartható a jelenléte.

nemecsekerno_007 2018.01.21. 13:00:29

@midnightcoder2: "A hazai tőkésosztályt elvileg a gengszterváltáskor akarták megteremteni..."

Jaja, próbálták a hazai tőkésosztályt megteremteni, de az is eléggé szocialista jellegűre sikerült.

- általában korábbi állami szolgáltatásokat, gyártást magánosítottak.
- utána ők csinálták és számlázták az államnak.

vicces üzleti modell és egyáltalán nem az erős kkv szektor kialakulásához vezetett. :)

randomuser1 2018.01.21. 13:09:37

@nemecsekerno_007: most leszocialistáztad a fideszt?
ejnyehát...

Amator 2018.01.21. 13:11:16

@Emmanuel Goldstein: Igen, jó a felvetés.
A titok nyitja Németh Szilárdnál keresendő.
Többfunkciós szereplő. Egyrészt elriaszt téged, mint értelmes embert a politizálástól, mert ha normális egzisztenciád van, akkor ezzel az emberrel szóba nem állnál, nemhogy leülnél vele pártprogramokról vitatkozni. Tehát nem állsz politikusnak, amíg ilyen szintű emberek vannak a politikai életben. ( Nem szeretnél ilyen klubba tartozni. ) A másik dolog, amikor a kocsmában tévét néznek, és hallják ezt az embert, sokan közülük valónak ismerik fel, vagy legalábbis hasonló szellemi szinvonalúnak. Az elitellenesség szintén sokat hoz a konyhára.

nemecsekerno_007 2018.01.21. 13:23:15

@Emmanuel Goldstein:

reménytelen vagy mint a legtöbb ún. "baloldali-liberális" akárki. A szájjal festés Picasso-i.

A gond az, hogy a munkaerőpiacon is sok ilyen van, szerencsére nekem nem kell ilyenekkel dolgozni.

A szájjal festő hősök.

Az ún. "jobboldalnak" v. Fidesz-Kdnp kormánytak talán egy előnye van, hogy ott kevesebben vannak.
A "ballib" oldal felszívja a többséget.

Persze csak saját tapasztalataim vannak, statisztikák nincsenek.

randomuser1 2018.01.21. 13:29:16

@Amator: nem gondolnám, hogy értelmes embert elriaszt Németh, ő a párt kommunikációjának tökéletes megtestesülése, de nehéz komolyan venni, mikor a főnök maga említette a második ciklusuk elején, ne azt nézzük amit mond, hanem amit tesz.
Inkább Mészáros Lőrinc figurája riasztó, gondolom, az orosz rendszerváltásnál látott metodika szerint alakul a karrierje, a közeljövőben egy kireszelt sorszámú makarovból kilőtt golyóval ér végett a szerepe, vagyona a kormány vezetőihez csak áttételesen köthető menedzsmentű közhasznú alapítványokra száll.

2018.01.21. 13:31:38

@nu pagagyí:
az élsportban nem sok embert találsz, aki "balliberális". gyurcsány is csak azért lett sportminiszter, hogy bekerüljön a kormányba. az athéni olimpiai idején buktatta meg medgyessy pétert.

Amator 2018.01.21. 13:38:23

@Emmanuel Goldstein: Ja, nincs kétségem, hogy orosz modelt követünk. A logika meg nem erőssége az ellenzéknek, mert aki azt mondja, hogy balra megy és közben jobbra indul, az hazudik. Erre a magas labdára le kellett volna csapnia már régen.

randomuser1 2018.01.21. 13:46:14

@nemecsekerno_007: és még azt is mondod, h hogy a fidesz semmire se jo párt, csak annyi előnye van, h nincsenek a közelébe ballibek?
ez kezd egyre zsenánsabbá válni!

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.21. 13:49:18

@eMeL:
Általában azok a jó vezetők, akik végigjárták a szamárlétra összes fokát, és volt annyi tartásuk, hogy nem törtek meg a kihívás súlya alatt.

De az ilyen nagyon ritka. Kell hozzá egy olyan krízishelyzet, ami elbontja az akadályokat a feltörekvő tehetség előtt, máskülönben felfalja a régi hierarchia, vagy kénytelen belesimulni a rencerbe, és a végén már nem is különbözik.

Nem lesz egyhamar egy új Orbánja ennek az országnak, legfeljebb csak gyenge epigonjai, amiből van most is töméntelen. Vicces az hogy mind Orbán ellen küzdenének

nemecsekerno_007 2018.01.21. 13:53:08

@Emmanuel Goldstein:

- Gyönyörű a magyar nyelv, kiválóan lehet mellébeszélni vele.
- addig is 2018: újabb Fidesz 2/3-ad.

további kellemes szőrszálhasogatást :)

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.21. 14:04:05

@eMeL:
"egyiknek kétharmada van és minden ellenzéki hangot elfolyhatott, mindenkit bedarálhatott (ellenállás nélkül), míg a másiknak még a saját pártjában sem volt többsége, gúzsba kötve táncolt, és volt egy gátlástalan ellenzéke... hát igen, valóban össze sem vethető, tudod miért? Mert valóban nem összevethető a két helyzet. :)"

Nem folytom el az ellenvéleményemet. Gyurcsány mindent megkapott, amit attól a párttól kapni lehetett, gyakorlatilag egy hallgaatólagos "Ermächtigungsgesetz"-et. Abszolút mellette volt a nemzetközi politika és sajtó, ő volt a "magyar Tony Blair" amit akkor még dícséretnek szántak, utólag már nehéz volna megmondani melyikük volt a nagyobb hazudozó "Tony Liar"

Orbánnak mindent 100 kilométeres ellenszélben kellett csinálni, és elaknásították az útját már a legelső lépésektől. IMF hitel visszafizetés, a túlzottdeficit eljárás megindítása sok év túlzottdeficit után, amit még Gyurcsányék hoztak össze. Ha valaki emlékszik még Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos nevére ő indította, ja hogy véletlenül ő is rajta van Schindler listáján, de tudjuk nincsen összeesküvés, persze persze

randomuser1 2018.01.21. 14:08:09

@nemecsekerno_007: ebben amúgy az a társadalmi tragédia, hogy -mint ezt már sok helyen is írtam- csak azok ágálnak a fidesz ellen, akikkel ez a kormány csupa jót tett, de azok, akik szavaznak rájuk, nos, őket szép lassan a szociális nemlét határára sodorják.
Szóval igen, lesz kétharmad, de ez nem nekünk szomorú, hanem azoknak, akik lehetővé teszik.
Belőletek, jobboldali konzervatívokból a társadalmi érzékenység, az előrelátás és az empátia egészében hiányzik.
plusz irónia, h rendszerint bigott keresztények is vagytok, így, a saját eszmerendszeretek szerint biztos helyetek van a gyehennában.

Wildhunt 2018.01.21. 14:13:39

@torró: a támogatóik hozzászólásai alapján:
1. Megemelt, többkulcsos adó.
2. A gazdaság teljes liberalizálása
3. A gazdagok támogatásának megszüntetése.
4. A hajléktalanok önkormányzati lakásokba költöztetése
5. Az oktatás teljes átalakítása
6. A nacionalizmus üldözése
7. A szociális szféra mindenekfeletti felülfinanszírozása.
8. A fideszes el feltámasztása, vagyonelkobzás, stb.
9. Soha nem lopnak majd, becsszóra.

Janossz 2018.01.21. 14:30:50

@nemecsekerno_007: " A szájjal festő hősök. "
Azoknál már csak a fekete öves szájkaratésok a nagyobb királyok.
Küzdenek, mint disznó a jégen, megállítanak, megvédenek, lehet, hogy majd támadnak is egyszer...
A putri meg lassan rájuk dől, de ilyen aprósággal a harcosok nem foglalkozhatnak. Fontosabb dolguk van.

inteligencs elenzeki 2018.01.21. 14:57:31

Értem.

Zorbán megint romba döntötte az országot, 2010 óta már fene tudja hányadszor.

HMMM........HMMM

Értem.

torró 2018.01.21. 15:36:26

Megmondom akkor amit gondolok! Az a bajotok, hogy nem éltetek sem a Rákosi, sem a Kádár rendszerben! Majd akkor a mostanit más szemmel néznétek. Mi a bánatos fasz problémátok van? Éhen haltok? Nincs szabad szólás? Elvittek valakit azért, hogy itt Orbánt meg a szavazóit ócsároljátok. Nincs munkahelyetek? Autótok sincs? Nyomorogtok talán? Hogy vannak szegények? Igen ! Voltak, vannak, és lesznek is! Hiába váltják le Orbánt a helyzet alig fog változni. Legfeljebb annyit, hogy bejöhet mindenki, este nem mertek majd az utcára menni, mint Malmő-n, etethetitek meg fizethetitek a dolgozni nem akarókat stb. Itt veritek a balhét naphosszat. Ilyen jó megy? Tele a tököm ezzel a sok nyomorék siránkozóval. Én már 1975-l vállalkozó voltam, és túléltem minden eddigi hülye kormányzati intézkedést. Nem siránkoztam, hanem kitaláltam a megfelelő védekezési mechanizmust. Most így 71 évesen nem látok mást csak rinyáló tehetetleneket. Nehogy azt higgyétek, hogy majd egy másik kormány arany szőnyeget terít a lábatok elé! 1-2 éven belül majd azok miatt fogtok itt siránkozni! Nem is értem, hogy minek olvasok már ilyen hülyeségeket csak idegbajt lehet kapni ennyi tehetetlen ember láttán!

torró 2018.01.21. 15:39:50

Még annyit! nyugodtan letilthattok a kommenteléstől nem fogok sírni miatta!Már úgyis elegem van belőle!

nemecsekerno_007 2018.01.21. 15:50:03

@Emmanuel Goldstein: " Belőletek, jobboldali konzervatívokból a társadalmi érzékenység, az előrelátás és az empátia egészében hiányzik."

Hát persze :) a "ballibek" olyan empátiával tudják más pénzét költeni, hogy akár szentté is avathatnák őket. :)

"plusz irónia, h rendszerint bigott keresztények is vagytok, így, a saját eszmerendszeretek szerint biztos helyetek van a gyehennában"

hát persze :)

birka menet 2018.01.21. 16:06:00

@Larry Fondue: "Nem lenne diktatúra, de jönnének Hasszánék és esetleg elkapják a lányomat meg az asszonyt valahol - vagy a tiéteket(!) - jól megbasszák húszan és esetleg nem ölik meg ha jó napjuk van!"

Szépen kiállítottad magadról a bizonyítványt:

IQ = 0.

Köszönjük vén hülye kádári kisember, mára már tényleg csak ti maradtatok az országban. Mert ettől a mélysötétségtől amivel ti besugározzátok az országot, az értelmesebbjei már rég elmenekültek.

dare 2018.01.21. 16:09:42

@Larry Fondue: Ez aztán a gondolkodás.

"Orbánra szavazok és ezzel esetleg elősegítek egy diktatúrát melynek jelei már vannak."
Számomra itt megáll a gondolkodás, és nagyon sok más embernél is.
Dícséretes, hogy valakik ezt még képesek továbbgondolni.
Maxi respect.

"Nem szavazok Orbánra - ne adj Isten sokan leszünk és megbukik. Akkor ki jön? Feri."
Tényleg nem akarlak megbántani, de nagyon egysíkú a gondolkodásod.
A meggyőződésed pedig csak neked biztos, én például ezt egészen másként látom.
Ha gondolkodol, akkor rá fogsz jönni, hogy a második lehetőség rengeteg lehetőséget takar.
Az első viszont nagyon keveset.

Amator 2018.01.21. 16:14:35

@torró: Látom, nálad betalált a kormánypropaganda.
Épül a Kádár-rendszer 2.0 , és azt javaslod, hogy mindenki húzza be fülét-farkát és alkalmazkodjon a helyzethez. Akkor elárulom, hogy az itt kommentelők többsége normális életet él, mindössze aggódik a politika térnyerése miatt. Egyáltalán nem normális, hogy megpróbálnak uralkodni felettünk, és olyan dolgokba szólnak bele, amihez semmi közük. Ilyen például a civil szféra vegzálása is. Egyáltalán nem normális, hogy megbízott hatalmukat gazdasági előnyökre váltják. Persze, más országokban is vannak hasonló jelenségek, de a rohadt életbe miért nem vagy mérges, hogy a fél ország már a gázszerelőé ? Egyáltalán nem normális, hogy az uniós pénzek nagy része kizárólag fideszes zsebekben landol. Ráadásul szeretett kormányunk kizárólag a hozzá lojális embereket támogatja, miközben egész Magyarországot kellene képviselnie. Még lehetne sorolni.

birka menet 2018.01.21. 16:26:05

@Edward Görög:

Látom Takonyárpi berosált, nem aprózza el a vitát ilyen olyan siker jelentések bemásolávla, hanem kiadta az ukázt a fidesz trolloknak, hogy az egész trollkézikönyvet be kell másolni.

Az ember jókat röhög ezen a szart se érő nyolcan oldalas listádon,főleg azért, mert a te célpontiod, a segghülye magyarja fel se fogja a dolgokat amit írsz.

Főleg amikor kinéz az éöletben, hogy hol is találja meg azokat a sikereket, amelyek őt állítólag érték. Aztán csak néz nagy hülyén a siker jelenstésedre.

De ne legyünk igazságtalaok, szedjük össze megint a legnagyobb orbáni sikereket:

1. Orbán Magyarországot 2010 után az EU legutolsó országainak a csoportjába süllyesztette le. 2010 óta Orbanisztánt 5 ország előzte be, pár év múlva Románia fogja.

2. Orbánnak sikerült Magyarpországot a V4-ben is a leggyengébb gazdaságú országává lezüllesztenie.

3. 4-500 ezer ember elmenekült a NER-ből 2010 óta, mert Orbanisztánban felkopna az álla, meg bele is hülyülne a mindennapi agymosásba (te legalább ezen a fázison már túlvagy)

4. Orbán elszigetelete Magyarorországot Európától, a külföldi beruházók cspatostul kerülik ezt az országot, akki teheti menekül. Ez jól látszik a működő tőke állományon, amit Orbánnak sikerült a 2013-as 108 milliárd dolláros állományról 2016-ra 77 milliárd dollárra lefaragnia. Évtizednyire van Orbán attól, hogy legalább a 2010-es a ballibek által hátrahagyott 98 milliárd dollárra visszakúszzon egy nap.

5. Orbán bevasalt a népen 30%.nyi GDP-nyi megszorítást az elmúlt nyolc éva alatt, amiből alig 5%-nyi adósság csökkentést hajtott végre, a többit meg szétlopta a fideszes rablóbandsa számlájára.

Látod pubi, ez utóbbit legalább az egész ország érti és tudja. Eltart azonban még egy ideig, amíg a nép ezért kötelet fog kiáltani, de a nap egyre közelebb van. Nem kell már arra 2022-ig se várni.

birka menet 2018.01.21. 16:33:13

@Larry Fondue:

Ceaucesunak még ennél is jobb közvélemény kutatási eredményi voltak egykoron. Aztán kora délutánon nagyon hirtelen fordult a kocka és már csak az érdekelte, hogy el tud-e menekülni Moszkváig.

Orbán legalább erre a variációra jobban elő van készülve, mint az egykori román főtitkár kollegája.

Szerintem időközben már legalább 5 országban vásárolt magának letelepedési kötvényt (Ororszország, Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Szaúd-Arábia), hogy mozduljon amikor mozdulnia kell.

Szájent Pista 2018.01.21. 16:43:55

@MikeBoy: "Túl sok a troll..."
Ebből él a Mi hazánk. Nézd csak meg a kattintásvadász címeket és a hozzájuk tartozó, konkrét megoldási javaslatok nélküli Orbántakaroggyozást és Ellenzéklesajnálást. Ideális Index címlap trollmágnes posztok.
Pedig volna értelmes vitatéma még itt a liberális VS illiberális ketrecharcosok országában is, de a 444-888 vonal több kattintást hoz.
"Tragikus, hogy az értelmiségünk mindkét oldalon elveszíti a nép vezetésének képességét. Az egyik bezárkózik, a másik megvezeti azt."

birka menet 2018.01.21. 16:46:32

@Larry Fondue: "Esetleg sétálj egyet Malmöben majd megtudod!"

Jaj te szerencsétlen NER-bohóc csepeli kádar nyugger, 1000 kilométers hibahatárral se tudnád megmutatni a térképen, hogy Malmö hol van.

De legyen jó napod: igen te nagyon hülye, Malmöben nem sétálnak az emberek az utcákon, az egész város kihalt, mert elkapják a lányaidat meg az asszonyaidat a KALANDOZÓ muszliomok, aztán még ki is nyírják a családjukat, Igen, a svéd újságok napi 50 ilyen esetről tudósítanak és az állam nem tud tenni semimt mert a politikai PC-se´g jegyében átengedte a kormánmyzást a kalifátusnak.

Ehelyett a svédek Magyarországra jönnek ha sétálni akarnak, ha meg joggingolni, akokr meg Soroksárra meg a Margit szigetre, mert ott legalább biztonságban vannak, ott aztán nem ugrik elő a bokorból semmilyen magamutogatós, zaklatós magyarja, se semmilyen a gyilkos. Te minta példánya az Orbáni birka tenyészetnek!

nepszava.hu/cikk/1105919-szatirok-a-fovarosban---bortonbe-megy-a-margitsziget-reme

www.blikk.hu/aktualis/krimi/fordulat-itt-a-soroksari-kocogo-no-gyilkosanak-uj-profilja/z3zyk71

birka menet 2018.01.21. 16:50:17

@Akkor is megdöglesz ha a fára mászol: "Orbán viszont, ebben a szent földben lesz eltemetve, árpád házi fejedelmeink mellé, miután még 40 évet uralkodik e tájon"

Látom az eszeveszett seggnyalás nálad is beállította a troll kollégád szellemi agyhalál állapotát:

IQ = 0.

Bár ezt teljesden felesleges minden illibbant fidiótánál megállapítani, hiszen enélkül nem is lennétek Orbán illibbant fidióta seggnyalói.

randomuser1 2018.01.21. 17:11:49

@nemecsekerno_007: te, a konzervatív jobboldal hibáira nem felmentés, vagy magyarázat a liberális baloldal specifikus hibája, találj ki valami frappánsabbat!
értem én, h a hülyéket simán el lehet szórakoztatni egy kis elmúltnyolcévezéssel, brüsszelezéssel, sorosozással, migráncsolással, de most épp a te elvtársaid teszik tönkre az ország szociális hálójának maradékát, oszt mi a terv?

2018.01.21. 17:11:52

@Szájent Pista:

Jajjj! :DDDD

Szájent Pista

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2011.03.19. óta tag.

Jó reggelt Csipkerózsika!

nemecsekerno_007 2018.01.21. 17:18:59

@Emmanuel Goldstein: "de most épp a te elvtársaid teszik tönkre az ország szociális hálójának maradékát, oszt mi a terv?"

- legalább kevesebb pénz megy el rá.
- lehet adót, meg járulékot csökkenteni

Elegem van már abból, hogy néhány politikus szociális demagógiával hűlyíti a választók egy részét és rájuk költi a pénzem. A demokrácia szégyene és ezért kell magasan tartani az adókat és a járulékokat.

Nyugdíjam meg annyi lesz amennyit félreteszek magamnak.

Kádár népével nehéz kapitalizmust építeni.

birka menet 2018.01.21. 17:44:31

@nemecsekerno_007: "Elegem van már abból, hogy néhány politikus szociális demagógiával hűlyíti a választók egy részét és rájuk költi a pénzem"

Akkor Orbán elhoztad neked az ultraliberális álmodat: egy büdös vas nem megy már az egészségügyne, szociális rendszerbe rendszerbe mert csak eltünne ott.

Ehelyett ha beteg leszel, majd viszel magaddal orvost, nővért, gyógyszert, infúzió tartót, WC-papírt. Kajának meg jó lesz a plafonról rád hulló patkányok.

Orbanisztán az idióták számára megint jobban teljesített!

birka menet 2018.01.21. 17:48:08

@nemecsekerno_007: "Nyugdíjam meg annyi lesz amennyit félreteszek magamnak."

Ennél többet tényleg nem is fogsz kapni Orbánéktól. Viszont addig is párhuzamosan a nagy előtakarékoskodásoddal a nyugger kori éveid túlélésedre, fizetheted a mai nyuggerek nyugdíját.

Orbán örömét leli abban, amikor látja, hogy többségében tényleg ekkora idióták lakják ezt az országot!

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.21. 17:48:36

"Versenyképes országot nem lehet miniszterelnöki hisztériával csinálni, abból csak lecsúszás lesz, mint most."

Az ún. Maddison adatbázis szerint 1870-től 2010-ig Magyarorszagon az egy főre jutó GDP átlagosan 1,45%-al nőtt évente. Az Egyesült Királyságban ugyanez az adat 1,43%, tehat az olló még kismertekben is, de csókkent.

A hosszú távú trendhez képest az elmúlt évek gazdasági növekedése kifejezetten magasnak nevezhető.

Az Európai Unió 28 tagállamában az átlagos egy főre jutó GDP növekedése az utóbbi években 1,3%.

Hosszabb tavon már eves átlagos 2%-os növekedes mellett is jelentős felzarkózást lehetett elerni a múltban és valószínűsíthető, hogy a jövőben is.

Lecsuszasrol szó sem lehet.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.01.21. 17:54:08

@nemecsekerno_007: "Gyönyörű a magyar nyelv, " - mondod te aki a muszájt ly-al írod?

randomuser1 2018.01.21. 17:58:00

@nemecsekerno_007: ez rendben van, kedves barátom, de áruld el nekem, szerinted azok, akik ma jórészt a fideszre szavaznak, hogy fogják felköhögni a havi negyvenezres magán egészségbiztosítást, a nyugdíj előtakarékosságot, gyerekük oktatási költségeit?
nem akarlak elkeseríteni, de pont kádár népe szavaz erre a csálé nyakkendőjű, vidéki hobbivasutasra.

nemecsekerno_007 2018.01.21. 18:00:17

@birka menet: "Akkor Orbán elhoztad neked az ultraliberális álmodat..."

- Hát kurvára nem, a bajom a mostani kormánnyal szinte csak ez.
- Azért nem kellett még hozzányúlni ezekhez a rendszerekhez mert jönnek az EU-s pénzek, meg bővül a gazdaság.
- Kíváncsi vagyok ha kapnak még 4 évet akkor lesz-e merszük nekiemenni az eü. és a nyugdíjrendszernek.
- Mert ugyanolyan felosztó-kiróvó szisztémája van mindkettőnek és például a külföldre távozók egy fillér járulékot nem fizetnek itthon.
- Krvára álszent Orbánt szidni, mert nem ő fizeti azok nyugdíját akiknek a gyerekei/unokái külföldön dolgoznak hanem én.
- meg még mellette fizetek még legalább 1 közszolgát meg egy gyereket is.

szóval előbb egymást közt tisztázzuk az elszámolást, utána lehet rugdosni a politikusokat vagy maximum egyszerre.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.01.21. 18:00:25

@Emmanuel Goldstein: "te, a konzervatív jobboldal hibáira nem felmentés, vagy magyarázat a liberális baloldal specifikus hibája, találj ki valami frappánsabbat!
értem én, h a hülyéket simán el lehet szórakoztatni egy kis elmúltnyolcévezéssel, brüsszelezéssel, sorosozással, migráncsolással, de most épp a te elvtársaid teszik tönkre az ország szociális hálójának maradékát, oszt mi a terv?"

Ez óriási. :-)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.01.21. 18:06:01

@nemecsekerno_007: "szóval előbb egymást közt tisztázzuk az elszámolást, utána lehet rugdosni a politikusokat vagy maximum egyszerre."

Nem erről szól a poszt. Terelsz. "Muszály?"

nemecsekerno_007 2018.01.21. 18:06:45

@Emmanuel Goldstein: "ez rendben van, kedves barátom, de áruld el nekem, szerinted azok, akik ma....."

- ez az ő problémájuk. aki elhiszi a kegyes hazugságokat az így járt. van akiket nem lehet megváltatni (a demagóg politikusok felelőssége felmerülhet).
- remélhetőleg akkor már nem olyan lesz a rendszer, hogy a politikusok ezeknek fognak fűt-fát ígérni, amit szintén velem akarnak megfizettetni v. az épp aktívakkal.
- ha mégis ilyen lesz a rendszer akkor viszont az elég gáz lesz és tényleg balkáni szintre sűlyedünk.

"nem akarlak elkeseríteni, de pont kádár népe szavaz erre a csálé nyakkendőjű, vidéki hobbivasutasra..."

- ez egyáltalán nem biztos:

index.hu/belfold/2018/01/21/fidesz_jobbik_mszp_lmp_momentum_mszp_felmeres/

Persze te képzelheted ezt ha úgy könnyebb elviselni.

nemecsekerno_007 2018.01.21. 18:11:42

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Nem erről szól a poszt. Terelsz..."

Látom te is kedveled a szőrszálhasogatást. Jó szórakozást hozzá. 3/4 lesz itt ha te vagy az átlag demokratikus ellenzéki szavazó.

vajdasagi 2018.01.21. 18:14:47

@torró: Tisztelt Torró, Ön 71 éves. Értem én, hogy
bármilyen hatalom is van/volt, Ön elboldogult. Ez szép teljesítmény. Komolyan mondom.

Kérem azt gondolja végig, hogy a tét: melyik országban fognak élni a dédunokái? Nem áll-e fönn a veszély, hogy a többségük elköltözik nyugatra, ha marad a NER?

Még sok-sok boldog évet kívánok, és sok örömöt a leszármazottaiban.

Itt a nagy többség fikázza, gúnyolja, szapulja a másikat. Ezzel ellentétben én ezt Önnek őszintén írom.

randomuser1 2018.01.21. 18:19:14

@nemecsekerno_007: hát, nemtok erre mit mondani azon túl, amit az elején is mondtam, a tipikus fidesszavazó egy magának való, egocentrikus,önző, rendszerben gondolkodni képtelen kispolgár, aki a kis fillérjeit a szociktól, szűzies seggét meg a migriktől félti.

Janossz 2018.01.21. 18:22:06

@nemecsekerno_007: " Kíváncsi vagyok ha kapnak még 4 évet akkor lesz-e merszük nekiemenni az eü. és a nyugdíjrendszernek. "
Tedd félre a kíváncsiságod. Az a rezsim, amely két ciklus alatt nem volt képes ezeknek a rendszereknek a közelébe menni sem, egy (neadjisten) harmadikban sem fog.
Fontosabb dolguk volt: alkotmányozás (saját képükre, örömükre), választási rendszer átalakítás (saját képükre, örömükre), ők, meg a rokonság biztonságban vannak eü., meg nyugdíj-téren.
Mit várnál ezektől? Megvilágosodást?

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.21. 18:23:50

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

"Csak a kettő nem ugyanazon abszolút értékről indult."

Az igaz, de 140 év alatt az a minimalis elteres az egy főre jutó GDP novekedésben azt eredmenyezte, hogy a jövedelmi hátrányunk – arányait tekintve – kis mértékben is de csökkent.

0,1%-os elteres két azonos jövedelemszintű ország átlagos növekedési üteme között 140 év alatt 15%-os jövedelemkülönbséget general. Itt nyilvan kevesebbről van szó.

2018.01.21. 18:24:44

@Censored Trompf:

Szerinted ő itt választókat akar meggyőzni!? :D

2018.01.21. 18:25:42

@Janossz:

Ez a 007-es értelmezhetetlen.

Janossz 2018.01.21. 18:30:21

@MikeBoy: Jó srác az. Mindig a kivándoroltak csípik a szemét, hogy azok nem fizetnek hazafelé járulékot.
Az, hogy tízezrével kapnak ellátást itt olyanok, akik sose fizettek egy fillér járulékot, valahogy sose zavarta.

randomuser1 2018.01.21. 18:30:21

@Censored Trompf: a személyeskedés tárgya az volt, h közösségi szinten összedobjuk-e neked a mentőre valót, ha épp szükséged van rá, de ha te se akarod, akkor hajrá, fizesd ki egyénileg.

taga20 2018.01.21. 18:31:50

@Censored Trompf: ja és a mai napig itt vannak.
csak mostanában fityeszmaffiának maszkírozzák magukat.

mikor fogja bevezetni a geci a rubelt vagy a juánt? erről pofázzál!

abdul hackeem 2018.01.21. 18:33:07

@nemecsekerno_007: Rossz lehet neked, hogy magadat hibáztatod azért, mert ilyen színvonalú a kormányzás.

2018.01.21. 18:35:03

@Janossz:
ne viccelj már. volt nyugdíjrefrorm. a rokkant nyugdíjazást megszigorították. a rendvédelmi dolgozók korengedményes nyugdíját eltörölték.

25 év szolgálat után idő után lehetett nyugdíjba menni úgy, amibe beszámítottak a tanuló éveket. 40 évesen nyugdíjba lehetett menni. az volt a cél, hogy ne legyen rendőrségben és a hadseregben tapasztalt katona. ráadásul a határőrséget felszámolták. az igazgatásrendészetnek brutális leépítése zajlott. senki nem értette, hogy miért. erre jöttek a betelepítési terv. ebből lett egy konteó. bizony ez ki volt találva. bizony ennek a vezénylői nagyrészt eltakarodtak az országból. nem a kormányból, a parlamentből, hanem az országból. leszámítva gyurcsányt, akit ott tartottak.

és erre azt lehet mondani, hogy igen ez így volt nagyjából. egy nyilvánvaló hazaáruló társasággal szemben a nyílt tolvajlás is győz.

nemecsekerno_007 2018.01.21. 18:38:49

@Emmanuel Goldstein: "hát, nemtok erre mit mondani azon túl, amit az elején is mondtam..."

- ezt az pofátlan, lenéző cinizmust maga a patás is megirígyelhetné :)
- lehet, hogy neked vaskos forintjaid vannak, de sokaknak csak kis fillérjei.
- ha elég pénzed van, tudsz rendszerben gondolkodni akkor legyél szolidáris és add oda a rászorulóknak, de ezt ne emeld rendszerszintre. vagy kérdezz meg másokat is ha már a pénzüket akarod költeni.
- nem akarlak elkeseríteni de ilyen a legtöbb szavazó minden, általad is működőnek mondott demokráciában.
- liberális demokrácia nem működik liberális piacgazdaság és kapitalizmus nélkül mert az a gazdasági alapja. ezt még nálunk nem sikerült eléréni.

"szűzies seggét meg a migriktől félti"

- A migrik nem különösen izgatnak, de inkább azt szeretném ha nem kéne millióknak elhagynia az otthonát a gazdag nyugatiak életvitele miatt (ebbe mi is beletartozunk).
- a migráció egyébként probléma, csak nem úgy ahogy itt néhány naív idióta képzeli. probléma volt már 20-30 éve is, csak addig a többség nem is hallott róla amíg meg nem jelentek a határon.
- ez a migri téma nagyon összetett, de azt azért nem kéne hagyni, hogy a mi f***kal verjék a csalánt. Ennyi.
- szívesen befogadok bárkit aki korábbi magyar gyarmatról jött, ha olyan cinikus akarok lenni mint te :)

nemecsekerno_007 2018.01.21. 18:43:28

@Janossz: "Jó srác az. Mindig a kivándoroltak csípik a szemét, hogy azok nem fizetnek hazafelé járulékot.
Az, hogy tízezrével kapnak ellátást itt olyanok, akik sose fizettek egy fillér járulékot, valahogy sose zavarta."

- mindig hozzáteszem, hogy precíz elszámolás
- ez azt jelenti (ha nem sikerült volna értelmezni), hogy az egyéni felelősség felé kell mozdítani a rendszert.
- de nem erőlködök tovább, úgyse értitek.

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.21. 18:47:40

@Censored Trompf:

"Megjegyzem most először csökkent a bérkülönbség."

Es tovabb fog. Van opyan jövedelem kategoria/gyerekes csaladok/, ahol az egy főre jutó jövedelem magasabb, mint a szlovák.

"..... de a szlovákok is 2002-2010 között hagytak le minket......"

Pontosabban 2006 környéken, a pénzügyi vilagvalsag előtt.

nemecsekerno_007 2018.01.21. 18:51:17

@Janossz: "Tedd félre a kíváncsiságod. Az a rezsim, amely két ciklus alatt nem volt képes..."

- Ezo TV-n nőttél fel? :) A jósolás a véredben van mi.
- egyébként azt írtam, hogy kíváncsi vagyok
- az MSZP-SZDSZ-nek 2 ciklus alatt se sikerültek a reformok
- ellenben sikerült csődközelbe juttatni az országot
- ebből az alapállásból kezdtünk kimászni 2009 környéként.
- 2018 van. Az ellenzék egy rakás balfasz és ha megint kap 4 évet a kormány, akkor sokkal jobbak lesznek a körülmények egy esetleges komolyabb eü. és nyugdíjreformhoz.
- a kormánynak annyit kell kimatekozni, hogy milyen politikai kockázatai vannak.
- arra elég kicsi az esély, hogy politikai konszenzusra jutnak és a társadalom is megállapodik. Nem ilyenek vagyunk.

"Fontosabb dolguk volt: alkotmányozás..."

- ha te csak ezeket látod, akkor hiába beszélek neked.
- vallás ez neked, azzal meg nem tudok mit kezdeni.

randomuser1 2018.01.21. 18:56:44

@nemecsekerno_007: bocs, én értettelek félre, te nem vagy ignoráns, egocentrikus, individualista, rendszerben gondolkodni képtelen ember, csak nem akarsz szolidaritást vállalni a tőled kevésbé szerencsés emberekkel, még akkor se, ha adott gazdasági közösségen belül is vagytok.
Nincs ezzel semmi baj!

abdul hackeem 2018.01.21. 19:01:37

@nemecsekerno_007: Hah, mindenkit a kommentje alapján...

nemecsekerno_007 2018.01.21. 19:08:48

@Emmanuel Goldstein: "bocs, én értettelek félre, te nem vagy ignoráns, egocentrikus, individualista, rendszerben gondolkodni képtelen ember..."

- már az elején személyeskedtél, ezt is lehet csak nem vezet sehova.
- első válaszomban én is személyeskedtem amikor a patáshoz hasonlítottalak.
- félreértettél is egy kicsit, csak nem úgy ahogy gondolod

", csak nem akarsz szolidaritást vállalni a tőled kevésbé szerencsés emberekkel, még akkor se, ha adott gazdasági közösségen belül is vagytok.
Nincs ezzel semmi baj!"

- tök mindegy, hogy szolidaritás, piros kapszula v. bármi a választás lehetősége a lényeg.
- 4 évente választunk, de az igazi demokrácia a mindennapokban is esélyt ad a választásra. (ez nyílván felelősséggel is jár)
- ugyanez igaz a szolidaritásra is természetesen, akkor lehet demokratikus ha önkéntes és nem demagóg, megélhetési politikusok kényszerítik rád.
- a "kevésbbé szerencsések" elég megfoghatatlan dolog és túl általános is. többek között ezért nagyon relatív a magyar újraelosztási rendszer, úgy működik mint egy becsületkassza. Mindenki igyekszik kihúzni magát a kötelezettségek alól, csak nem egyformán sikerül.

nemecsekerno_007 2018.01.21. 19:09:33

@abdul hackeem: "Hah, mindenkit a kommentje alapján..."

Pont azért írtam.

randomuser1 2018.01.21. 19:19:00

@nemecsekerno_007: ebben mind egyetértünk.
én azt gondolnám, a fidesz eddigi ügyködéséből kiindulva, ha jólszituált középosztálybeli vagy, jobb ellátást fogsz kapni a jövőben, mint mások, de fennáll az esélye annak, h a társadalom alsóbb részének már nem jut semmi, ami viszont nem igazán fér bele az én világképembe.

abdul hackeem 2018.01.21. 19:19:21

@nemecsekerno_007: "- 4 évente választunk, de az igazi demokrácia a mindennapokban is esélyt ad a választásra. (ez nyílván felelősséggel is jár" Baszki, sírnom kell a gyönyörtől.
Nem. A kommentjeid alapján te azért írtad, mert egy kis pöcs vagy, aki azt gondolja, hogy mindenkit hülyének nézhet, meg lehülyézhet. Na pá.

randomuser1 2018.01.21. 19:23:03

@Halál kamionja mindenkit elgázol: á, ez túl liberális lenne, hagyjuk a vonatos részt, kezdjük rögtön a dunás fejezettel!

taga20 2018.01.21. 19:23:55

@Censored Trompf: "Lopást valóban tapasztalok."

szerintem az is nulla, mint az infláció.
amit te látni vélsz, az csak optikai csalódás.

ja és STOP SOROS!

nemecsekerno_007 2018.01.21. 19:23:58

@Janossz: De itt van még egy kis adalék a probléma fokozódására:

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/katasztrofa_var_a_regiora_meg_az_eletunkben.655190.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Megoldások:

- nyugdíjkorhatár emelése
- 20-30%-os nyugdíjcsökkentés
- családi járulékszámla (a nyugdíjas gyereke/unokája fizeti a járulékot, abból és annyi nyugdíjat kap a nyugdíjas. ezt családon belül lerendezik)
- a nyugdíjas egyéb jövedelme, vagyona csökkentő erejű az állami nyugdíjra nézve. (ha a családi számla rendszere valósul meg, akkor a gyerek/unoka több nettót kap v. többet tuda a saját magánnyugdíj-számlájára fizetni)
- magánbiztosító eü. rendszer bevezetése (vagy kombinált)
- az állami eü.: csak alapellátás, azért is fizetni kell egy kisebb összeget. minden más fizetős.

de lehetne még sorolni és nyílván nem szimpatikus de 30-40 évig disznózsírral kezeltünk egy kissebb üszkösödést ami mostanra lett akkor, hogy térdből kell amputálni. Most még térdből, de 2030-ra már tőből kell. Ilyen ha becsapjuk magunkat.

taga20 2018.01.21. 19:26:17

@Emmanuel Goldstein: ez az agyi nyomorék, még a dunaparti cipőket is a dunába lövetné.

2018.01.21. 19:28:47

@Halál kamionja mindenkit elgázol:
azért ebbe túlságosan ne hergeld bele magad.

2018.01.21. 19:30:00

@taga20:
szólás szabadság van. és nem biztos, hogy mindenki olyan fővárost akar, amiben a liberálisnak mondott társaság lényegi szerepet játszik. ezért van illiberális demokrácia.

randomuser1 2018.01.21. 19:31:05

@taga20: á, jószándékú gyerek, csak szart se ért a környezetvédelemhez!

Janossz 2018.01.21. 19:36:56

@444: A rendszerről beszéltem. A fegyveres testületek egy kis szegmense a rendszernek.

nemecsekerno_007 2018.01.21. 19:40:15

@Emmanuel Goldstein: "ebben mind egyetértünk.
én azt gondolnám, a fidesz eddigi ügyködéséből..."

- kemény szituáció, azt kell eldönteni, hogy hány embert "áldozzunk" be és milyen cél érdekében.
- nem véletlen, hogy szinte semmilyen politikai erő nem beszél erről nyíltan (A Fidesz se nyílván).
- a társadalom is tabuként kezeli, ugyanúgy ahogy pl. a melegházasságot csak ez sokkal húsbavágóbb.
- a világkép pedig a pénztárcáig terjed. én ezt tapasztalom :)
- a legvadabb szocialistából is véresszájú kapitalista lesz amint a zsebében kezdenek turkálni :) ezt is tapasztalom.
- mindenki dönthesse el, hogy kivel és mennyire szolidáris, aztán ha egyre több pénz marad a polgároknál, akkor erősödni fog a szolidaritás mert abban is lesz egyfajta verseny.

Janossz 2018.01.21. 19:41:01

@nemecsekerno_007: " az MSZP-SZDSZ-nek 2 ciklus alatt se sikerültek a reformok "
Hogyan sikerülhettek volna, ha egy (már akkor) populista ellenzék népszavazáson buktatta meg a kezdeményezést? Melyről addigra pont kiderül, hogy jó kezdeményezés volt.
Kádár népe...Te emlegeted?

taga20 2018.01.21. 19:44:47

@Halál kamionja mindenkit elgázol: az anyád picsáját!

nem bekajáltam a dumádat:)

nemecsekerno_007 2018.01.21. 19:46:37

@Janossz: "Hogyan sikerülhettek volna, ha egy (már akkor) populista ellenzék népszavazáson buktatta meg a kezdeményezést? Melyről addigra pont kiderül, hogy jó kezdeményezés volt.
Kádár népe...Te emlegeted?

- most sokkal kedvezőbb a helyzet arra, hogy megcsinálják.
- meg is csinálhatják, ügyes kommunikációval még a tiltakozásokat is lenyomhatják.
- a populista ellenzék labdába se rúghat.
- a cél szentesíti az eszközt, sajnos ez erre is igaz.

de majd meglátjuk, ha mégse teszik akkor mehetnek ezek is a levesbe. akkor már tényleg nincs egy párt se akire szavazni lehet.

Janossz 2018.01.21. 19:49:07

@Halál kamionja mindenkit elgázol:
"berlusconi és orbán között, már megvan a megegyezés horvátország és bosznia protektorátus létrehozásáról.'
És akkor melyiknek lesz joga előbb bosznia??:-9

Janossz 2018.01.21. 20:07:52

@Halál kamionja mindenkit elgázol:
Bizony. Kerényi Nagymester már szervezi a következő generációt a hírek szerint.
Fidesz-funkci, meg polgármester ivadékokból.
Ha az a kommandó is összeáll, reszkess, Európa!!

2018.01.21. 21:10:48

@Janossz:
bajnai és oszkó a kötelező magánpénztári rendszert favorizálták. azt, hogy az új belépők a jövedelmük 8%-át kötelezően magánpénztárba utalták. és ez a pénz hiányzott a felosztó kirovó rendszerből. az állam folyamatosan eladósodott, a magánpénztárakban pedig csak gyűlt a pénz. ezt a rendszert számolták fel orbánék. ha nem teszik, akkor rövid úton sikerült volna államcsődöt előidézni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.21. 21:37:35

@atomic power 1986DucaDuca: nyugati tőkéből :), és mellesleg mi több: az x 2%-a vagy a három x 1.3%-a? Hogy is lesz ebből felzárkózás?

Khonsu 2018.01.21. 21:52:53

@vajdasagi:

Persze én is kíváncsian várom a tavaszt, de azért eléggé szkeptikus vagyok a "NER-buktatással" kapcsolatban. Szeretek néhány lépéssel előre tekinteni, és igy nézve a helyzet nem túl bíztató.

Ellenzéki győzelem esetén (ami az érintettek szerint is esélytelen) egyáltalán nem látszik, hogy hogyan tovább. Még néhány kis kósza ötlet sincs (amit egységesen támogatnak), nemhogy valami tervnek nevezhető.

A legtöbb, amit az ellenzék várhat, az a 2/3 megakadályozása. Ez nemes cél, de a problémát nyilván nem szűnteti meg, mindössze kissé lelassítja a NER-t. A szükséges változtatásokat pedig a hatalom megszerzése nélkül az ellenzél nem tudja végrehajtani (ha feltesszük, hogy lenne egyáltalán erre irányuló szándéka, amit a töbségükkel kapcsolatban kétlek). Ha véletlenül mégis nyernének, akkor figyelembe véve a széttagoltságukat, és a velük szemben összezáró és minden anyagi és emberi tartalékát mozgósító bosszúszomjas NER-t, a hatalmat valószínűtlen, hogy a változásokhoz szükséges ideig meg is tudnák tartani. (csak az az alapvető feltételek megteremtése beletelhet 10 évbe, nyugodt környezetben is)

Szóval akárhonnan nézem, úgy tűnik, a NER marad, legfeljebb a hatalmában lehetnek árnyalatok (ami csak addig számít, míg teljesen ki nem szervezi magát az állami függés alól, és helyezi át a tényleges hatalmat párhuzamos rendszerébe, vagyis magába a NER-be).

Senkinek se legyenek kétségei, egy következő ciklus alatt azt is a NER-be szervezik, ami eddig kimaradt. A szabad sajtó maradékaitól a civil szervezeteken át a kkv-k ig, megkoronázva a művet egy "multikkal" való kiegyezéssel.

Vagyis bármit akarunk is elérni ebben az országban, a közeli jövőben, azt csak a NER-en keresztül lehetséges elérnünk. Ha nem számolhatunk a legyőzésével, akkor egyetlen opció az "eltérítése", hasznosítása. Megtalálni, hogy a visszafordíthatatlanul kialakuló zárványt, hogyan lehetne úgy beilleszteni az új világba, hogy kevésbé fájjon.

Ez nem csak az itthon maradók szempontjából lesz így, hanem a külvilágéból is. Mert a világgazdaság természetéből adódóan az ipari forradalmon áteső nyugati tömb (melyben zárványt képzünk) meg fogja találni a módját, hogyan tudja az országot, illetve ekkorra már a NER-t hasznosítani.

Ezen a ponton látszik a valódi jelentősége a tavaszni ellenzéki szereplésnek. Ugyanis minél kisebbre sikerül lefaragni a NER többségét, annál rosszabb alkupozícióból vágnak neki ennek a külső és belső kiegyezésnek. Minél gyengébbek, annál hajlíthatóbbak.

Kivándorlással kapcsolatban valóban nincs tapasztalatom, de ha mégis elindulnék, bevallom legalább annyira, motiválna benne a kíváncsiság és a kalandvágy, mint a NER-től való megszabadulás vágya.

És igen, ahhoz, hogy itt élhető világ legyen 20-30 év múlva, már rég nem a politizálással kellene pazarolnunk az erőforrásainkat, hanem részt venni az új világ felépítésében, de úgy tűnik a sors más utat szánt ennek az országnak.

dunántúli gyerek 2018.01.21. 22:00:40

@Khonsu: érekes a pesszimizmusod

szerintem magyarország utolsó aranykorához, a dualizmushoz hasonlóan jól alakultak a belügyi dolgok és a nki környezet is

2014ben orbán még nem tudott sok eredményt felmutatni, de ma már mindenhol pozitív változások vannak, igen, még az egészségügyben is, az oktatásban, ált. jólétben meg pláne

tehát remélhetőleg ez legalább 30 évig ezen a pályán marad - orbán a köv. 100 év legjobb, legnagyobb hatású magyar politikusa lehet, könnyedén

Khonsu 2018.01.21. 22:19:47

@dunántúli gyerek:

Hogy a legnagyobb hatású, az nagyon valószínű, de hogy a legjobb? Inkább úgy mondanám, akit leginkább megérdemlünk, és ebben minden benne van.

A pesszimizmusom pedig abból fakad, hogy a környezet drasztikus megváltozása várható. A nyugati és a távol-keleti gazdasági centrumokban hamarosan teljes erejével pörög fel a 4. ipari forradalom, amire Magyarország egyáltalán nincs felkészülve és még lépéseket sem igazán tesz a felkészülés irányába.

10 év múlva a sikert már egy teljesen más környezetben és teljesem másképp mérjük majd mint ma, és valahogy nem látom, hogy így az ország ebből hogyan jöhetne ki jól, legfeljebb csak azt, hogy hogyan jöhetne ki kevésbé rosszul. Innen a pesszimizmus.

dunántúli gyerek 2018.01.21. 22:34:05

@Khonsu: magyarországon a van a világ egyik leggyorsabb mobilinternet hálózata és legnagyobb lefedettsége

ráadásul most járt itt a kínai miniszterelnök, ha jól emléxem...akkor persze az volt a zellenzéki sajtó baja h miért haverkodunk illiberális csíkszemüekkel

Khonsu 2018.01.21. 23:06:59

@dunántúli gyerek:

Bizonyos technológiák megvásárolhatók, de ettől még messze vagyunk a céltól. Az már egy komolyabb lépés, ha a technológiát használni, esetleg még létrehozni is képesek lennénk. Attól pedig, hogy kihasználjuk a lehetőségeket a hétköznapoktól az iparon át a kormányzati rendszerekig, borzasztóan messze vagyunk.

Aztán, ha ehhez hozzávesszük a társadalmi következményeket, amikről jelenleg úgy néz ki megpróbál tudomást sem venni a kormányzat (a nyugdíjasok mellé kapunk még néhány millió munkanélkülit, akiknek esélyük sem lesz "hagyományos" értelemben vett munkára), még rosszabb a kép.

Mire odáig jutunk, fel kell készíteni a társadalmat képességeiben az értékteremtés új módjaira, mert a mai bevált módokon erre csak keveseknek lesz lehetősége. Másrészt ki kell találni, hogy hogyan (és miből) tudjuk ezt a társadalmat finanszírozni.

És még lehetne sorolni.

Persze legyen igazad és legyen minden szuper.

dunántúli gyerek 2018.01.21. 23:14:33

@Khonsu: a ma valósága meg úgy néz ki h 1 millióval többen dolgoznak mint 10 éve, az SZJAt fizetők köre meg még nagyobbat bővült, ma van 300 ezer minimálbéres, meg 150e közmunkás, 10 éve volt 1,5 millió minimálbéres, havi 50re bejelentve

azaz óriásit lépett az ország előre

a napokban magyar tulajdonosai 100 millió dollárért adtak el egy technológiai startupot, tehát nem csak disznótelepek vannak....de a müveltnyugaton se ITvel foglalkozik az átlag kkv, hanem üvegezéssel, sajtkészítéssel, meg ilyesmikkel

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.21. 23:29:54

@atomic power 1986DucaDuca:

"nyugati tőkéből :), és mellesleg mi több: az x 2%-a vagy a három x 1.3%-a? Hogy is lesz ebből felzárkózás?"

Ugyanazzal a keplettel kell szamolni, mint a kamatos kamatot.

Ha 100/40 az arany az egy főre esö GDP-ben, akkor ez 2,5 szeres többlet a gazdagabb orszag javara.

5 év mulva a keplettel szamolva az arany 106,67/44,16 lesz, azaz 2,42 szeresre zsugorodik a nagyobb jövedelmű orszag előnye.

Egyebkent a cikkben nem a felzarkozasrol volt szo, hanem a lecsuszasról.

atomic power 1986DucaDuca 2018.01.21. 23:32:10

@HaFr: "nyugati tőkéből :), és mellesleg mi több: az x 2%-a vagy a három x 1.3%-a? Hogy is lesz ebből felzárkózás?"

Ugyanazzal a keplettel kell szamolni, mint a kamatos kamatot.

Ha 100/40 az arany az egy főre esö GDP-ben, akkor ez 2,5 szeres többlet a gazdagabb orszag javara.

5 év mulva a keplettel szamolva az arany 106,67/44,16 lesz, azaz 2,42 szeresre zsugorodik a nagyobb jövedelmű orszag előnye.

Egyebkent a cikkben nem a felzarkozasrol volt szo, hanem a lecsuszasról.

Amator 2018.01.21. 23:34:47

@dunántúli gyerek: Szép dolog, hogy ilyen optimista vagy, de azt ugye te sem gondolod, hogy Mészáros Lőrinc technológiai fejlesztésbe fog. Azt sem tudja, hogy mi az. Ezek a kormányközeli vállalkozók a nemzetközi piacon nem állnák meg a helyüket.
Hol vannak a magyar termékek, amikre alapozni lehetne a jövőt ? Egy startup szép dolog, de nem jó példának, mert kockázati tőke. Azért kérdezem mindezt, mert én elfogadnám hogy legyen saját nagytőkés osztályunk, de csak akkor van értelme, ha egyre másra jelennek meg a magyar termékek. No ilyet nem látunk. Amink volt, azt is tönkreteszik, ha nem az ő kezükben van. Pl. Nabi.

Khonsu 2018.01.21. 23:35:38

@dunántúli gyerek:

Ez van ma. 10 éve még nem sokan hitték, hogy még abban az évben kitör egy világgazdasági válság (talán az érintetteken kívül, akik bölcsen hallgattak...).

Nem tudhatjuk mi lesz 10 év múlva, de elképzelhető, hogy nem sok köze lesz ahhoz, ami ma van. Nyilván nem a sajtkészítőket és az üvegezők munkája szűnik majd meg (egyebek mellett azért is áll jobban a műveltnyugat a felkészülésben, mert nagyobb arányt tesznek ki a gazdaságban), hanem azoké, akikét megéri kiváltani robotokkal és mesterséges intelligenciával.

Tehát legnagyobb arányban mondjuk a gyári betanított munkák és az adminisztrációs munkakörök szűnnek meg, ami pedig nekünk nagyon fájni fog.

Néhányan már kongatják a vészharangot, hogy miből élnek majd a nyugdíjasok, ha nem lesznek utódok, akik eltartják őket. Én azt mondom, ezek az optimisták, mert én már azt sem látom, hogy az utódok egyáltalán önmagukat hogyan tartják majd el, ha nem készítik fel őket időben az értékteremtés várható új módjaira, tudásban és gondolkodásmódban egyaránt.

Több millió digitális analfabétával nekivágni a jövőnek öngyilkosság, legrosszabb esetben szó szerint.

dunántúli gyerek 2018.01.21. 23:45:29

@Khonsu: még soha nem volt a világtörténelemben olyan, h a technikai fejlődés állásokat szüntetett volna meg - mármint a teljes gazdaságot tekintve

amikor a gőzgépről fantáziáltak ilyeneket, 1 milliárd ember munkáját féltették a gőzgéptől, ma már 8 milliárd ember dolgozik vidáman

a magyarok kiválóan felkészültek a legmodernabb technológiák alkalmazására, akár a mars utazást is meg tudnánk szervezni nemzeti szinten -a NASA ktgvetésének 1/100adából, vagy az olimpiát

Amator 2018.01.21. 23:50:08

@Khonsu: Nem kell félni a robotok elterjedésétől, mert olyan tőkekoncentrációt igényel, amit csak a nagyok tudnak megengedni maguknak. Ezenkívül nem lehet mindent automatizálni. Arányaiban biztos hogy terjedni fog, de max. 5-10 százalék plusz. Ez pedig nem azt jelenti, hogy tömegesen fogják az emberek elveszteni a munkájukat. Korunk mételye, az okostelefon miatt ( mivel mindenkinek van ), annyi IT tudással mindenki rendelkezik, amennyi ezekhez az operátori munkákhoz kell. Ez van.

dunántúli gyerek 2018.01.21. 23:50:19

@Amator: mészárosnak nem kell technológiai fejlesztésbe fognia, hiszen az állami építkezéspiacon, ez nem lényeges

orbán, 2 dolgot kér az oligarcháitól:

1. légy hozzám hü
2. légy hazádhoz hü
3. rendesen fizesd az embereidet

A nki szinten versenyképes cégek nem állami támogatásokból nőnek ki, bár az adókedvezmények nekik is jól jönnek. Van erre is példa, pl. a múlt 7en egy tech. startupot adtak el magyarok 100 millió dollárért egy multinak.

Amator 2018.01.22. 00:01:21

@dunántúli gyerek: Ok, hol vannak a nemzetközi piacon is eladható termékek ?
" A nki szinten versenyképes cégek nem állami támogatásokból nőnek ki "
Hanem hogy ? Ne viccelj. Miért ne ? Pont ezt kérem számon a kormányon. A legszánalmasabbak egyike, Széles Gábor aki eltüntette az Ikarus maradványait, évek óta ígérgeti, hogy előáll valamivel. Nincs semmije.

dunántúli gyerek 2018.01.22. 00:03:43

@Amator: Nos, semmiből, nincs éves 4% fenntartható GDP növekedés és rekordszintü export.

Azaz ez marhaság.

Nyilván lehetne 6%, de ahhoz úgy kéne melózni, mint a kínaiaknak.

Khonsu 2018.01.22. 00:04:50

@dunántúli gyerek:

Igen a fejlődés nem csak megszűntet, hanem létre is hoz új munkaköröket. Csak éppen az értékteremtésnek ezen új módozatai nagyrészt valószínűleg nem igazán illeszkednek majd a munka mai értelemben vett fogalmába, hatalmas lesz a fluktuáció, alacsony a tervezhetőség, és bizonytalan a mérhetőség, mert nagyrészt teljesen kötetlenek lesznek.

Ráadásul igényelnek majd egy alapvető tudást, rutint, és ami a legfontosabb, önálló gondolkodást. Az elsőt nem tanítják (iskolában is alig, azon kívül egyáltalán nem), a második használat közben alakul ki, de az alapvető ismeretek hiányában túl sokan nem jutnak el eddig, a harmadiknak pedig kifejezetten ellene dolgozik az oktatási rendszer és az általános vezetői hozzáállás is. Annak, ha bűn az önálló gondolkodás, kreativitás, nem lesz jó vége.

Mondjuk egy magyar Mars-programot megnéznék. :)
Büszkébb lennék rá mint a focira, az biztos...

dunántúli gyerek 2018.01.22. 00:11:00

@Khonsu: igy is van már magyar mühold, és nagyon olcsó volt

Amator 2018.01.22. 00:11:32

@dunántúli gyerek: Akkor még mindig nem egyről beszélünk, akkor fognak a bérek számottevően nőni Magyarországon, ha nem csak beszállítók leszünk, hanem előállunk önálló termékekkel. Tehát lesz önálló magyar ipar, és nem csak a Mercedesnek, Audinak, Suzukinak fogunk alkatrészeket gyártani.

dunántúli gyerek 2018.01.22. 00:16:24

@Amator: A bérek 2017ben necsak az EUban, hanem az egész OECDben is a leggyorsabban nőttek, évi 10% REÁLbéremelés, pláne eleve magas keresetü országban, brutális.

Plusz, amit mondasz, marhaság, ugyanezt ígérte nekünk a fejlettnyugat 1990ben, ha eladtok nekünk mindent és mi hozunk technológiát, akkor meggazdagodtok...de hazudtak, ők gazdagodtak meg.

A béreket a munkaerőhiány veri fel, semmi más. 4 év múlva még súlyosabb lesz a munkaerőhiány, s ez nagyszerü.

Amator 2018.01.22. 00:32:39

@dunántúli gyerek: A bérek azért nőttek nálunk tavaly átlagon felül, mert már tarthatatlan volt a lemaradásunk. Ezt jól ismerte fel a kormány. Ez jó dolog. Azért tegyük hozzá az igazsághoz, hogy előtte meg lenyomták a béreket éveken keresztül. Ha emlékszel, megváltoztatták a munka törvénykönyvét, megnyirbálták a műszakpótlékokat, és lépten nyomon azt hirdették, hogy milyen olcsó a magyar munkaerő. Ezt azért nem tagadhatod.
" Plusz, amit mondasz, marhaság, ugyanezt ígérte nekünk a fejlettnyugat 1990ben, ha eladtok nekünk mindent és mi hozunk technológiát, akkor meggazdagodtok...de hazudtak, ők gazdagodtak meg. "
Ezt azért nem értem, úgy kompletten. Önálló magyar iparról és termékről beszéltem. A 90-es évek elején tudatosan mentünk el a beszállítóipar irányába, szó sem volt önálló iparról. Már csak azért sem, mert nem volt elég tőke akkoriban. Nem véletlenül kezdtek eszetlen privatizációba.

dunántúli gyerek 2018.01.22. 00:44:04

@Amator: Nem a kormány adja a béreket.

Csak 800ezren dolgoznak a közszférában, a 4 millióból. Igaz, a minimálbér emelések kihatnak a versenyszférai bérekre. De a minimálbéresek is csak 300ezer ember.

A kormány az elvonásokat találja ki azt azért lehetne még lejjebb faragni.

Abban egyet értek veled, hogy ezzel a jelenlegi taktikával csak egy bizonyos szintig lehet jutni, nem lehet vele holland, svájci, d-koreai szintü gazdagságot kiépíteni.

De még ebben az egyszerü modellben is sok tartalék van, hogy bővüljenek a bérek. A növekvő fogyasztásra pedig már rá tud épülni mindenféle kisvállalkozás, akik itthon fektetnek be.
És magyar multikra is szükség van persze, mint a MOL, OTP, Richter, stb. Ezekből is több kell.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.22. 00:46:31

@dunántúli gyerek:

"igy is van már magyar mühold, és nagyon olcsó volt"

Helyesen: volt magyar műhold -- mert már deorbitált és elégett a légkörben. Az pedig, hogy olcsó volt, érthető: nem csinált mást, mint követhető volt (meg még esetleg azt, hogy VGA felbontású képeket volt képes küldeni).

https://hu.wikipedia.org/wiki/Masat–1

Ez a projekt arra szolgált, hogy magyar kutatók és mérnökök is szert tegyenek alapvető műhold-fejlesztési készségekre. Vagyis a projekt egy tanuló-projekt volt: mint olyan, kétségtelenül hasznos volt -- de nem a magyar innovatív zsenialitás valamiféle megnyilvánulása volt. Ilyen szempontból a Rubik-kocka megálmodása és a működő prototípusának elkészítése nagyobb teljesítmény volt, mint ennek a műholdnak az elkészítése.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.22. 02:47:05

@dunántúli gyerek:

"hogy bővüljenek a bérek. A növekvő fogyasztásra pedig már rá tud épülni mindenféle kisvállalkozás"

Csak épp' nem mindegy, hogy miért "bővülnek a bérek".

A munkások bére háromféleképpen tud bővülni:

1) a munkások több jószágot termelnek változatlan (vagy csökkenő) termékár mellet.

2a) a munkások ugyanannyi jószágot termelnek növekvő termékár mellett.

2b) a munkások ugyanannyi jószágot termelnek változatlan termékár mellett, a vállalkozó/tőkés/befektető hasznának rovására.

Az 1-es esetben az _össz_fogyasztás valóban nő: a munkások termékeit többen fogyasztják (vagy ugyanannyi fogyasztó többet fogyaszt a termékből), és a munkások így megnövekedett jövedelmére ("béremelésére") valóban "rá tud épülni" mindenféle kisvállalkozás.

A 2a esetben már nem növekedik az _össz_fogyasztás: a munkások termékeiért többet fizetnek ki azok fogyasztói, és ezt a többletet nem tudják kifizetni a mindenféle kisvállalkozás termékeire: a mindenféle kisvállalkozás ugyan "rá tud épülni" a munkások megnövekedett jövedelmére ("béremelésére"), de ugyanolyan mértékben "le kell épülnie" a munkások termékeit fogyasztókról.

A 2b esetben ugyan a munkások jövedelme valóban megemelkedik, vagyis béremelést kapnak amire "rá tudnak épülni" mindenféle kisvállalkozások, és ezek a kisvállalkozások nem veszítik el a munkások termékeinek fogyasztóit sem, hiszen azoknak nem kell többet kifizetniük a munkások termékeire; de csökken a vállalkozó/tőkés/befektető haszna, a jövedelme, a "bére". Vagyis a vállalkozó/tőkés/befektető "bércsökkentést" szenved el. A kérdés tehát az lesz: mire költi a vállalkozó/tőkés/befektető a "bérét"? Mert ha "bércsökkentést" szenved el, akkor azok, akik által előállított termékekre költötte a "bérét" szintén jövedelemcsökkenést ("bércsökkenést") szenvednek el.

A vállalkozó/tőkés/befektető két dolgot tehet a jövedelmével ("bérével"): vagy fogyasztói javakat vásárol belőlük, vagy befekteti azokat, ti. termelőeszközöket vásárol belőlük (a vállalkozó/tőkés/befektető nem azért tart Kajmán-szigeteki bankszámlát, hogy ott _tárolja_ a pénzét, hanem azért, hogy oda _folyjon_ be a jövedelme adómentesen: azt a jövedelmét elkölti előbb-utóbb). Amilyen mértékben fogyasztói javakat vásárol belőlük, úgy a "bércsökkentése" azon fogyasztói javak termelőinek jövedelemcsökkentését ("bércsökkentését") jelenti. Amilyen mértékben pedig termelőeszközöket vásárol belőlük, a "bércsökkentése" azon termelőeszközök termelőinek jövedelemcsökkentését ("bércsökkentését") jelenti. Vagyis a vállalkozó/tőkés/befektető "bércsökkentése" szükségszerűen mások "bércsökkentését" is jelenti. Az _össz_fogyasztás ismét változatlan.

(Persze ha a vállalkozó/tőkés/befektető külföldön vásárol fogyasztói javakat vagy termelőeszközöket, akkor a 2b eset _tűnhet_ jobbnak: a munkások _feltételezetten_ magyar tulajdonú kisvállalkozások termékeire költik a béremelésüket. De ez csak egy feltételezés: ha pl. a munkások importjavakra költik a béremelésüket, a vállalkozó/tőkés/befektető pedig magyar fogyasztói termékeket vagy termelőeszközöket vásárol (Mo-n eszközöl befektetéseket), akkor már nem biztos az, hogy "nemzetgazdasági" szempontból olyan jó ötlet a munkásoknak a vállalkozó/tőkés/befektető hasznának rovására történő béremelése. Az kevésbé valószínű, hogy a vállalkozó/tőkés/befektető inkább magyar fogyasztói termékekre költi a hasznát ("bérét"); az viszont, hogy Mo-n fekteti azt be, egyáltalán nem valószínűtlen, hiszen _már befektetett_ Mo-n: azért vannak magyar munkásai, akiknek bért fizet.)

Vagyis az _össz_fogyasztás csak az 1-es esetben nő: amikor a munkások béremelése abból származik, hogy több jószágot termelnek meg változatlan (vagy csökkenő) árak mellett, amikor a munkások _termelékenysége_ nő.

DrGehaeuse 2018.01.22. 08:55:50

@torró: Gratulálok!
Én 1975-ben még csak 6.-os általános iskolás voltam. 82.-ben érettségi, 1 év tápos szívas a seregben, 88-ig NME Kohómérnöki kar. 88-ban friss diplomásként 0 Ft alaptőkével kalandvágyból itthon maradtam és megpróbáltam dolgozni egy állami iparvállalatnál a magyar vlagyivosztokban.
Rossz ötlet volt!
A céget "vállalkozók" segítségével a volt párttitkár vezetője és haverjai szétlopták és felszámolók kezére adták velünk, dolgozókkal együtt.
95-ben szerencsésnek és okosnak hittem magam mert a (hatékonyabb szétlopás érdekében környékbeli -csődben lévő - kisebb állami cégek beolvasztásával mesterségesen felduzzasztott) 800 fős létszámból bekerültem abba a 250-be akiket átvett az a német multicég ami kivásárolta a piacképes termelésre alkalmasnak vélt termelő részeket és minimális szellemi alkalmazotti létszámot.
1999-2000 -re kiderült, hogy ennek a cégnek is csak a piac és a magyarországon még ma is jól csengő Elzett márkanév kellett. A cég új tulajdonoshoz került immár piaca jó része és az Elzett név használati joga nélkül. Na ekkor 10% bércsökkentésssel próbálta stabilizálni a cégvezetés a likviditást.
Szerencsére addigra kitanultam (autodidaktice) a 3D-s CAD-et (mai neve Creo) és sikerült lelépnem 200 km-el beljebb Budapest irányában egy kicsit komolyabb nemet multicéghez, azóta sebességváltók házöntvényeit tervezem kis és közepes haszongépjárművekbe.
Nem csináltam "karriert" mert kifordul a gyomrom attól a mentalitástól amivel a vezetőink érvényesülni próbálnak a nemet fejesek seggét nyalva. Viszont olyan melót teszek le az "asztalra" amit nem tudnak nélkülözni, ezért elég jól megfizetnek.

Csak azért írom ezt le, hogy lasd: ez még egy jó sztory.
Osztály és évfolyamtársaim egy része már halott mert túlhajtották magukat vagy az adósságcsapda felőrölte az egészségüket. Más részük london környékén takarít vagy húst vagdal egy holland vágóhídon. Vannak páran akik "vállalkozók" lettek és van X6-os vagy Q7 a garázsukban. De amikor az éhenhalástól kellet megmenteni egy havert, én voltam az aki 70000-et adtam vissza nem adandóba.

quintius 2018.01.22. 09:04:08

Elkövetett hibákat a jelenlegi kormány, de nem vitatható néhány eredménye. Az ellenzéki térfél józan szereplői sem vitatják. Jellemzően a szakmai háttér képviselői. Ha fehérre-feketére akarjuk mosni egy politikai erő munkáját, az biztos, hogy nem lesz reális és nem lesz szakmailag értékelhető. A Tanár Úr tisztában van a helyzet sokszínűségével, ez a cikk véleményem szerint tudatosan torzít. Nem találok más magyarázatot, minthogy beszállt a kampányba. Ennek semmi akadálya, de a blog szakmaiságát, mértékadó voltát aláásta.

zipe moha 2018.01.22. 09:52:59

@neoteny:
..Vagyis az _össz_fogyasztás csak az 1-es esetben nő: amikor a munkások béremelése abból származik, hogy több jószágot termelnek meg változatlan (vagy csökkenő) árak mellett, amikor a munkások _termelékenysége_ nő. "

..szép kis levezetés..és még is remeg a kezed amikor meg kell állapítani...hogy a vállalkozó "bércsökkenése" kívánatos -e avagy sem..magyar viszonyok között....

kezdjük a kivétellel és szorítkozzunk az eszenciákra:..abban az esetbe , ha a vállalkozó egyben munkása is önmagának...akkor nem skívánatos...

minden más esetben nagyon is...

nézzük például az általad elhallgatott...közadó-és közbevétel vonzatot...fontos??..naná

ha a munkás bére nő...mivel a munkás az egyetlen teljeskörűen és valósan megadóztatható alany...a bér emelkedésével arányosan nő a közbevétel...ami a teljes Államon végighúzódva..pl lehet felvenni még 100 ezer rokon gyereket a bürokráciába...több nyugdíjat lehet fizetni a nyugdíjvagyon nélküli nyugdíjas generációknak...ect..megjelenik...pedig mindössze annyi történt, hogy a munkás béremelés(bért) kapott...

ha a vállakozó "bére" megmarad vagy csökken...nem a fogyasztásását halasztja el ..hanem az adó megfizetését...adót optimalizál illetve amit megfizet azt is csak 9%-os osztalék adóval fizeti meg....

így könnyen belátható hogy a munkabérek maximalizálása és a vállakozó " bérének" minimalizálása( az elérhető legkisebb mértéke) hasznosul a legmagasabb hatásfokkal a gazdaságban..és a társdalomban is.....:)))

zipe moha 2018.01.22. 10:05:53

@neoteny: .."Vagyis az _össz_fogyasztás csak az 1-es esetben nő: amikor a munkások béremelése abból származik, hogy több jószágot termelnek meg változatlan (vagy csökkenő) árak mellett, amikor a munkások _termelékenysége_ nő. "

tehát a záró megállapításod elavult szemléletet tükröz...:)) és mint végkövetkeztetés nem állja meg a helyét..:)))

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.22. 10:06:53

@zipe moha:

Ez egy csudaszép hitvallás az etatista-kollektivista gazdaságszervezés mellett, de az, amihez én hozzászóltam, a _növekvő fogyasztásról_ beszélt. Semmilyen állami újraelosztás nem növeli meg a fogyasztást, ugyanis amit az állam elvesz Annától és odaadja Bélának, azt ugyan Béla elfogyaszthatja, de Anna már nem: nem növekedik a fogyasztás.

zipe moha 2018.01.22. 10:15:13

@neoteny: ...ezért van az..hogy a modern kapitalisták a SAJÁT hatékonyságuk megnövelésével foglakoznak...melynek csak egy része a munkásaik termelékenységének növekedése....piacot szereznek (lásd rendszerváltás,volt magyar állami vállalatok belföldi-külföldi piacai..), monopóliumokra törnek, technológiát fejlesztenek, pénz gazdálkodnak...magyarán nem minden gyarapodásukat a munkás számára ki nem fizetett munkabér ( és költségei) összegyűjtéséből akarják megszerezni...
ui: az élősködés nem kapitalista kategória...a magyar félszürke -fekete vállkozások nem érnek egy fabatkát sem ..és nem érik meg a második generáció váltást...ahhoz képest redkívül magas pénzügyi -és társadalmi árakba kerültek már eddig is..minden közgáz tankönyv elhasal ha a mai gyakorlatról van szó ..azokat a tankönyveket még meg kell írni..

zipe moha 2018.01.22. 10:19:50

@neoteny:
" ugyanis amit az állam elvesz Annától és odaadja Bélának, azt ugyan Béla elfogyaszthatja, de Anna már nem: nem növekedik a fogyasztás. "

a valóság nem tankönyv...az állam nem vesz el semmit annától...ami az övé...arra veszi rá, hogy adja oda azt ami nála van...de nem az övé..:)....anna fogyasztás pedig smafu...a tankönyvi lecsorgásról bebizonyosodott a valóságban...hogy nem csorog...innentől anna fogyasztása nem kívánatos...csak szükséges/ lehetséges...a fogyasztást megelőző közteher vallalása után..de ki is maradhat:)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.22. 10:30:06

@zipe moha:

"a valóság nem tankönyv"

De a tankönyv a valóságot írja le (már ha jó tankönyv). Amit te elfogyasztasz, senki más nem fogyaszthatja el: ez a kőkemény valóság.

"az állam nem vesz el semmit annától"

Csak az adóba szedett javait.

"arra veszi rá, hogy adja oda azt ami nála van...de nem az övé"

Bárkinek a jövedelme az övé. A jövedelemadót nem azért fizetik meg az emberek, mert az az összeg nem az övéké: hiszen az ő jövedelmükről van szó. A jövedelemadót azért fizetik meg az emberek, mert ha nem fizetik meg, akkor az államhatalom rájuk küldi a verőlegényeit, akik fültövön csapdossák, amíg fel nem köhögi a jövedelemadó összegét.

"anna fogyasztás pedig smafu"

Ha smafu lenne, akkor az államhatalom nem venné azt a jószágot el Annától és adná oda Bélának, hogy Béla fogyassza el azt.

"a fogyasztást megelőző közteher vallalása után"

Miféle közteher miféle vállalása? Először is, a "közteher" címszó alatt államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javak mindig egyénekhez kerülnek: "a köz" sem nem eszik, sem nem iszik, sem nem lakik házban, amit nem is fűt és nem is hűt. Ezt csak egyének képesek tenni. Másodszor: a "közterheket" azért "vállalják" emberek, mert erre erőszakkal rákényszeríti őket az államhatalom. Ha valaki önként vállal "közterhet", akkor ő adakozik. Az államhatalmi erőszak alkalmazásával beszedett "közterhek" nem adakozás, hanem adózás.

zipe moha 2018.01.22. 11:01:10

@neoteny: ..anna a példabeli magyar vállakozó...nem a jövedelméről ,hanem az eltérített gazdasági környezet által nála keletkező "profit"ról...ami nem érték előállításhoz kapcsolt, hanem magán hatami erőszak által..:))) eltulajdonított...jövedelem rész...van szó..

anna fogyasztása azért smafu..mert ahhoz az a ( tankönyvi)várakozás fűzödik...hogy lecsorog...és így "adja vissza" azt ...amit egyébként vissza kellene adni....ráadásul nem is csorog le...mert anna titokban és egyedül " eszik"....enne, míg a világ a világ...naná, igaza van míg nem szól rá senki...addig:))

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.22. 11:23:08

@zipe moha:

"anna a példabeli magyar vállakozó"

Anna az a melós, aki béremelést kapott, és ezért több jövedelemadót fizet az államnak. Amivel nem növekszik az összfogyasztás: amit az állam elvesz Annától és odaadja Bélának azt Anna nem tudja elfogyasztani, csak Béla.

"nem a jövedelméről"

A vállalkozó jövedelme a haszon, a profit.

"az eltérített gazdasági környezet által nála keletkező "profit"ról...ami nem érték előállításhoz kapcsolt, hanem magán hatami erőszak által"

Furcsa környéken élhetsz te, mohácska, ha nálatok a boltos bézbólütővel kerget be a boltjába, hogy nála vásárolj.

"anna fogyasztása azért smafu..mert ahhoz az a ( tankönyvi)várakozás fűzödik...hogy lecsorog...és így "adja vissza" azt ...amit egyébként vissza kellene adni"

Ennek ebben a formában semmi értelme sincs.

zipe moha 2018.01.22. 22:04:04

@neoteny:

Etatista-kollektivista gazdaságszervezéssel kapcsolatot tanácskozás folyik annak új centrumában Davosban...résztvevői a globális elit...:)))...

..véletlenül sem jutna eszükben populizmussal megvádolni önmagukat..vagy a járadékos értelmiséget erre felbérelni vagy a bérbe vett minden oldali politikát, a szitaként átjárt államokat...miközben az általuk gyakorlatba ültetett neoliberalizmus ( és leültetett liberalizmus) elernyedését konstatálják a Társadalmakban..... és valahogy nem konzervatív megoldásokon elmélkednek....

g7.24.hu/vilag/20180122/a-davosi-elit-szerint-is-baj-hogy-egyre-gazdagabb-a-davosi-elit/

zipe moha 2018.01.22. 22:15:57

...még hogy a tőkének nincs nemzeti kerete 8liberális állítás a "globális" ( új gyarmatosító) tőkével kapcsolatban.....bennünket magyarokat jól kiraboltak...magyarok csinálták magyarokkal..ez hogy fér bele a nemzet képbe?..no és hogyan lesz itt a magyaroknak országa... a színészek után , persze..

g7.24.hu/piac/20180118/a-magyar-gdp-duplajat-viszi-haza-keszpenzben-az-usa-ba-az-apple/

DrGehaeuse 2018.01.23. 16:52:37

@davib: A jelenlegi kormány nem csak hibákat követett el.
A jelenlegi kormányt mint ahogy elődeit is súlyos bűnök sorozata terheli.
Az elődök közül egyedül Antal József kormányának van némi mentsége néhány durva hibára, de köztük is voltak aljas hazaárulók, szemet hunytak sok szemétség fölött és cinkosak is voltak.

A mai "G" orv-bán és bandája 2010-től minden idők legnagyobb felhatalmazásával ahelyett, hogy a "jó kormányzást" próbálta volna bevezetni, a nép elől gondosan eltitkolt céljai érdekében a legaljasabb trükköket és szemétségeket vetette be. Visszaélt minden eszközzel ami a kezébe került, és minden eszköztől igyekszik megfosztani a társadalmat amivel védekezni tudna bitorolt hatalma ellen.
És ami a legtragikusabb, lassan a magyar társadalom elveszíti minden képességét arra, hogy ha egyszer ez az egész összedől, eljön az igazság pillanata és megbukik a KNER (Korrupt Nemzetnyomorítók Együttmutyizási Rendszere) szembe tudjunk nézni a következményekkel és fel tudjuk számolni a károkat és egy olyan útra lépjünk ami elvezethet egy élhető Haza megteremtéséhez.

Ez az ami miatt orv-bánnak és bandájának nincs bocsánat és nincs mentség.
És ezen mit sem javít, hogy voltak jó dolgo amiket jól csináltak (családtámogatás, infláció letörése, kamatprés lazítása, adósságspirál megállítása).

naivugyfel 2018.01.26. 17:17:28

@vajdasagi:
"...@naivugyfel: Szerintem mást nem nagyon tehet. Precízen leírni a romlás jeleit, következményeit, okait. Mit kéne még HaFr-nek tennie ehelyett? Ön és én vajon többet teszünk a Hazáért?..."

Esetleg... a megoldás keresése? :-) Annyira nem is kellene keresni, mert megvan, jeleztem is neki, és képzeld... nem érdekli :-) Nemcsak őt nem, sokakat nem, akik tehetnének is valamit. Számomra döbbenetes élmény...

Én ennél többet tettem, megadtam a korrekt megoldást, sok-sok kommentelő / blogoló véleményének figyelembevételével, könyvben. Kicsit hosszú, de abszolút korrekt és ráadásul egyszerűen megvalósítható is lenne, ha azok, akik tehetnének valamit, odafigyelnének. De a sírás jobban fizet nekik, úgy tűnik... :-)

Na én erről beszéltem...

naivugyfel 2018.01.26. 17:20:47

@HaFr:
"...Ja, és az ellenzék, na azon tényleg nevetgélek. De az egész mindösszesen annyira, de annyira magyar. ..."

Beleértve sajnos Téged is...

Ld. fenti válaszom vajdasági-nak...
süti beállítások módosítása