1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.01.13. 12:00 HaFr

A románok nem lesznek a brüsszelihez hasonlóan elnéző ellenség

Image result for romanian soldiers

Nem éppen tekinthető sikeresnek Orbán osztrák-/német-politikája, amennyiben az osztrákok láthatóan a nemzeti politikájuk részének tartják a vendégmunkások családi apanázsának korlátozását, illetve ebben a pillanatban úgy néz ki, hogy a következő német kormány politikájában a (muszlim) bevándorlókkal szemben -- helyesen -- jóval nagyobb szigor fog érvényesülni (jóllehet nem világos, hogy Németország kulturális önképében eredményez-e ez majd változást, vagy csak az átalakulás lesz megfontoltabb a társadalom sikeresebb gazdasági integrációjának érdekében). Orbán tehát elveszíteni látszik a migránsozás lehetőségét a Nyugattal szemben, vagyis Soroson kívül nincsen már belpolitikai üzenete (miközben Sorosból persze nem sikerült az EU-ban releváns ellenfelet faragni). Ez a kevés is elég lesz persze a következő választások megnyeréséhez, de utána sürgetően merül majd fel: kit gyűlöljön ezentúl a 2,5 milliós Fidesz-tábor?

Kézenfekvő upgrade-nek tűnik nacionalista szempontból a székely kulturális, esetleg a területi autonómia felkarolása. A Kelemen Hunor-féle szervilizmus, a parírozó önkormányzatok és a politikán inneni romániai magyar erőközpontok (sajtó, egyetem, sportélet) kistafírozása a potenciálisan mozgósítható helyi magyar gazdasági érdekekkel (OTP, Mol) és magyar származású román üzletemberekkel a háttérben egyaránt valamiféle akcionizmusra mutat, amit a Romániával bensőséges kapcsolatokat ápoló, a magyar kormánnyal viszont egyre kritikusabb USÁ-val kapcsolatos érdekeink sem korlátoznak majd. Ilyenek ugyanis az amerikai keleti parthoz nem nagyon kötnek már, legföljebb a cégvilághoz. Ha a nacionalista ellentétek fokozása az oroszoknak is érdekévé válik, akkor akár nagy lehetőséget is láthat ebben a Nyugat felé témát és további befolyást vesztő magyar külpolitika. Ehhez azonban "jó volna" tudni az oroszokkal karöltve további dezintegrációt generálni az EU-ban (Katalónia, Dél-Tirol). Nem kétséges, hogy lesznek ilyen próbálkozások.

Ha a Párizs-Berlin tengely fölébe kerekedik az intellektuálisan, szervezetileg és befolyásában is gyenge mai Brüsszelnek, akkor Orbán tere vészesen beszűkül a lavírozásra, mert Brüsszel -- amelyet idáig folyamatosan ócsárolt -- megszűnik valós egyezkedési helynek lenni. Az erdélyi-székelyföldi front -- ilyen körülmények között félig-meddig kényszerűnek tekinthető -- megnyitása a magyar nacionalizmus súlypontját a fiktív, tehát visszabeszélni képtelen ellenségektől a kézzelfoghatóbb, hagyományosabb irányba vezetné vissza, és egyúttal szolgálná a a témafrissítést is. A saját politikai pozíciójának erősítése mellett ebben a kontextusban is érdemes értékelni a román miniszterelnök szokatlanul durva válaszát a székely-magyar aspirációkra ("ha az a zászló ott fog lobogni a szélben, minden ottani felelős ott fog lobogni a zászló mellett") -- nos, a románok nem lesznek azok a bárgyú, elnéző, nota bene civilizált ellenség, akihez Brüsszelben szokott az Orbán-garnitúra. Az erdélyi nacionalizmus élesztgetése olyan kockázatos ügy, amely súlyos következményekkel fenyegetheti a térség békéjét.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr4513571271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.13. 12:28:48

A románok az elsők között fognak Brüsszel ellen fordulni éles helyzetben, nincs tehát miért rettegni.

jotekony koc 2018.01.13. 12:49:52

Orbán sohasem választott még az országnak olyan ellenséget, amelyiknek hadserege van.

Csak képzeletben hadakozik.
A fideszcsőcselék meg mivel úgyis alkoholista, szintén elvan a képzeletbeli verekedésekkel.

Minden haderővel rendelkező ellenségnek mélyen becsókol a kis Orbán vezér.
Románia előbb kapja meg tőle az összes erdélyi magyar levágott fejét, mint a hadüzenetet.

Janossz 2018.01.13. 13:08:24

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Ölég hülyéket tudsz azért mondani, bircamód.
Románia sokkal inkább tagozódott be az EU-ba, mint hazánk.
Míg mi kis szövetségre léptünk V4 fedőnéven három szláv országgal, pillanatnyi érdekek alapján, addig az Unió majd felét kitevő latin népség TÉNYLEG egyfajta rokoni szimpátiát táplál a románok iránt.
Johannis garancia a jó német kapcsolatokra.
Lehet CSU-s srácokkal haverkodni, de Németországot Brandt, Schmidt, meg Genscher tették naggyá, Straussra a kutya sem emlékszik már...
Úgyhogy Kiskekec lehet, hogy emberére talál. És az az ottani magyaroknak fog jobban fájni.

Moin Moin 2018.01.13. 14:20:49

"Ha a Párizs-Bonn tengely fölébe kerekedik az intellektuálisan, szervezetileg és befolyásában is gyenge mai Brüsszelnek..." - De hát éppen az a francia-német közös cél, hogy "Brüsszelt" felerősítsék minden téren! Bár Merkel csak óvatosan, de azért mégiscsak a nemzeti szuverenitások egyre inkább EU-ba olvasztása felé halad, és ha GroKo lesz (lesz!), akkor az SPD is scak ebbe az irányba fogja őt tovább tolni.

Az eredmény: egy impotens pofozógép "Brüsszel" helyett hamarosan lesz egy közös gazdasági-pénzügyi, külügyi és védelmi politikával (és "miniszterekkel") rendelkező EU. Ja, az persze megeshet, hogy Magyarisztán annak már nem lesz (tényleges) tagja...:-)

Khonsu 2018.01.13. 14:21:26

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

2-3 millió román állampolgár él az EU más országaiban. A latinok természetes szövetségeseik. Egy rakat pénzt kapnak az EU-tól. A NATO rakétavédelmi rendszerének legfontosabb bázisa. A puccskísérlet után Törökországból elszállított atomfegyvereit az USA Romániába telepítette. Történelmi előzmények miatt Lengyelország mellett a másik olyan EU tagország, mely természetes ellenségeként tekint Oroszországra.

Majd nyilván ők fordulnak Brüsszel ellen...

Moin Moin 2018.01.13. 14:24:22

...Amúgy meg: Bonn már jó ideje nem főváros. Vagy ha már, akkor Párizs helyett is írhattál volna Vichyt!:-)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.13. 14:54:35

@Janossz:

A románok okos emberek.

Mindig gyorsan átállnak, s sose hűségesek a szövetségükhöz, ha nemzeti érdekeik forognak kockán.

Most se lesz másképp. Majd jól megkapják Moldáviát, s cserébe a NATO-ból is kilépnek, ha kell.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.13. 14:56:29

@Khonsu:

Igen, Hitler is megbízott bennük sokáig. Aztán amikor a német szövetség terhessé lett, villámgyorsan átálltak.

A Negyedik Birodalommal is szembe fognak fordulni. A latinkodás ugyanis nme tudja átteni az országukat Dél-Európában.

Janossz 2018.01.13. 15:20:32

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
"A románok okos emberek."
Mikor Vlad barátom szemére olvastam nem túl dicső történelmük, bólogatott darabig, aztán annyit kérdezett:
és az eredménye? Erre mit lehet mondani??
Mi legalább mindig büszkén vesztünk...

Olyan okos emberek, hogy nem fogják feladni a pozíciójukat, hogy egy orosz-török befolyási övezetbe lavírozzák maguk. Még Moldávia árán se. Az nem ér annyit, meg különben is, szép lassan az övék így is.

2018.01.13. 16:43:23

van még egy pár a környéken(ha nem is akkorák, de sok kicsi sokra megy) és már csak ezért sem éri meg az eu-ból való kilépést kockáztatni, mert ha kívül leszünk, ki véd meg ezektől?
akkor aztán lehet hivatkozni kisebbségi, meg emberi jogokra(pláne).
maradnak a cigányok, meg az örökzöld zsidók(ha maradnak), és védelemért cserébe fölajánlkozni valami eu-n kívüli hatalomnak gyámságba.

2018.01.13. 22:09:13

a német szövetségi választások több, mint 100 napja tartották. azóta nem sikerült új kormányt alakítani. egyelőre bonn-berlin tengely sincs. nemhogy párizs-berlin. és most ebbe ugye nem szólnak bele az oroszok. mert putyin egy úriember.

2018.01.13. 22:25:07

@Bánegressy:
nem európai unióból való kilépésről van szó, hanem belső kulturális kapcsolatról van szó. és eurázsiai gazdasági kapcsolatról. a sco a világ népességének fele. a gdp negyede. de azért ez egy gyorsan növekvő térség. az óceánok felét szárazföld négyötödét adja. aztán lehet mondani, hogy őket nem kérjük.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/2015_Summit_of_the_Shanghai_Cooperation_Organization_05.jpg
de még egyszer: a világ népességének felét képviselit. és nem beszéltünk afrikáról és az arabokról. nem arról van szó, hogy ezekkel a népekkel feltétlen össze kell költözni. ezt a "szociálliberálisok" szeretnék. hanem gazdasági és kulturális kapcsolatokról van szó. amit meg ugye nem szeretnének.

2018.01.13. 22:42:29

@444:
bocs, ez hülyeség.
nem tudom a coclibek mit szeretnének, de normális politikával mindent ki lehet próbálni.
a baj, hogy itt egy bűnöző szindikátus próbál 3.-4. világbeli pénzmozgatás és mosás hasznát lefölözni.
kulturális kapcsolatok addig léteznek és valóságosak, amíg van zsé. utána a kutyát sem érdekel.

az is lehet, hogy pont azért nincs még német francia tengely mert putyin nem annyira úriember.
(persze a németek is bénák)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 22:44:55

@444:

"gazdasági és kulturális kapcsolatokról van szó"

Csak nehogy gazdasági meg kulturális függés legyen a vége. Nehogy egy atomerőmű építésének költségét hitelezzék meg, vagy egy vasutat kelljen nekik építeni.

2018.01.13. 22:53:54

@Bánegressy:
az ellenzékből egyelőre senki sem tud alternatívát mondani. külpolitikában se. túl azon, hogy a föld mozog és a nap nyugaton áll. ebből következően csak a nyugat lehet az egyetlen igazodási pont.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 23:03:39

@444:

"az ellenzékből egyelőre senki sem tud alternatívát mondani."

Helyesen: az ellenzékből senki sem tud neked tetsző népnemzetiszocialista alternatívát mondani.

"csak a nyugat lehet az egyetlen igazodási pont"

A félmillió-egymillió magyarból, akik elhagyták Mo-t (vagy ingáznak Mo-ról) hány tette/teszi ezt nyugat felé? hány kelet felé? miért?

2018.01.13. 23:07:40

arra, amit pártun'kormányunk külpolitikai téren elkövet, arra az ellenzék nem mondhat alternatívát, hanem kriminalisztikai téren rivalizáló nemzetközi (bűn)szervezetek
(@444:)
egyébként meg ez a bejegyzés a közvetlen szomszédsági kapcsolatokról szól és azok pont emiatt az elvi alapokat nélkülöző, mindenkihez a kitől mennyi hasznot lehet remélni alapú(anyagi(materiális! :D) és politikai téren) viszonyulás miatt megbízhatatlanok a kívülállók számára.
hosszútávon csak tovább rontják az amúgy sem rózsás kapcsolatokat.
románoknál egyértelmű, hogyha a mi külpolitikai viszonyrendszerünk ingatag, gyenge; a diplomáciai kapcsolataink általában véve és különösképp azokkal az országokkal, amelyekkel ők jó kapcsolatokat tartanak fenn rosszabb, mint az övék, arra fogják kihasználni, hogy ahol tudnak, belénk rúgnak.
putyni úr pedig van annyira úriember, hogyha számára tét merül föl ennek a térségnek a diplomáciájában és gazdaságában, akkor a nagy számok törvénye, vagy a tömeghatás törvénye értelmében lehet, hogy nem a kisebb de feltétel nélküli hasznot fogja választani a sokkal nagyobb, de esetleg bizonyos feltételekkel járó dealek helyett.

2018.01.13. 23:29:53

@neoteny:
ez az, ami kis, nyitott, leszakadó gazdaságban nincs megoldva. bármerre kapcsolódik: alárendelődést jelent. és az nyilván nem jó semmilyen relációban.

tehát meg kellene találni azt a gazdasági érdekszférát és kultúrkört, amit a magyarok dominálhatnak. és ez a kárpát-medence nyilvánvalóan. ilyenkor jön az, hogy de az nem jó a románoknak. az legyen a románok problémája. jelzem egy temesvári vagy kolozsvári románnak is jobb a nagyobb térségi, tartományi önállóság. tehát ez bukaresti nacionalistáknak nem tetszik. és velük a budapesti "liberálisok" állnak egy platformon.

kárpát-medence egészében még mindig elég nagy a lemaradás. és adódik, hogy kapcsolódjon össze az alpokkal. az ausztriából és svájcból álló semleges zóna keleti bővítése lenne kézenfekvő.

2018.01.13. 23:32:48

@Bánegressy:
az oroszoknak nem jó egy erős atlanti, transzatlanti elkötelezettségű románia. az oroszok ebből a szempontból a magyarok oldalán állnak. csak magyarországon bizonyos népcsoportok, illetve azok egy része nem állnak ez ügyben a magyarok oldalán. aki ez ügyben szegény kis bukaresti románokért aggódik az nem magyar. ez ilyen egyszerű.

2018.01.13. 23:34:33

@neoteny:
mi az ellenzéki alternatíva? szerinted az létezik. de az micsoda?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.14. 00:10:32

@444:

"ez az, ami kis, nyitott, leszakadó gazdaságban nincs megoldva. bármerre kapcsolódik: alárendelődést jelent. és az nyilván nem jó semmilyen relációban."

Mégis a keleti relációban alárendelődő kormányzatra szavaznak a népek.

"tehát meg kellene találni azt a gazdasági érdekszférát és kultúrkört, amit a magyarok dominálhatnak. és ez a kárpát-medence nyilvánvalóan. ilyenkor jön az, hogy de az nem jó a románoknak. az legyen a románok problémája."

Az övék is: a miniszterelnökük elő is adja az akasztós dumát. Ami ugyanúgy belföldi fogyasztásra van szánva, mint Mo esetében a Soros-terv emlegetése.

"jelzem egy temesvári vagy kolozsvári románnak is jobb a nagyobb térségi, tartományi önállóság."

Nem jobb akkor, ha magyar dominanciával párosul. Ha dominanciának kell lennie, akkor nekik a román dominancia a jobb.

"az ausztriából és svájcból álló semleges zóna keleti bővítése lenne kézenfekvő."

Valóban: de ezt az irányvonalat a rendszerváltástól kellett volna valakiknek következetesen képviselniük. És kihagyni a NATO-csatlakozást _is_ és a kapitalizmusellenes propagandát _is_. Akkor esetleg lehetett volna abba az irányba mozdulni.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.01.14. 09:01:38

Parászka Boróka a Marosvásárhelyi rádió munkatársa

„Ha lenne némi felelősség Magyarország és a Magyarország határain kívül élő magyarok iránt a magyar kormányban és a jelzésértékűen (sem) létező magyar ellenzékben, akkor már rég lenne egy összetett, valóban nemzeti konszenzus révén kialakított koncepció arról, mit is, hogyan is lehet képviselni az 1918-2018-as centenáriumi évben.«

„ Na de hát ennél húsba vágóbb ügyekről sincs társadalmi vita, miért éppen ilyen történelmi távlatokban kezdődne el bármiféle párbeszéd?”

„Folyik az erődemonstráció, és persze mindig a románoké a nagyobb, ez a rivalizálás rég lefutott, rég eldöntött tény. Nincs ahogy, nincs amiért nyerésre játszani. Ma ott tartunk, hogy a román nacionalizmust a magyar táplálja. Amúgy a rendkívül szigorú amerikai és NATO-kontroll alatt álló Romániának nem hiányzik az etnikai konfliktus és destabilizáció, mert ezt legfőbb támogatói ellenzik. „

„Most még egy kicsit megy a küzdelem a székely zászlóért, aztán nemsokára, amikor végleg lefut a meccs, össze lehet tűrögetni a székely lobogókat. Könnyen elvihető relikvia Erdélyből, amelytől naponta távolodunk egy-egy lépéssel. Közben, persze, rázzuk az öklünket, és jól megmondjuk nekik.”

hvg.hu/velemeny/20180112_Paraszka_Boroka_Erdely_fake_news_szekely_zaszlo_akasztas_magyar_meltosag

2018.01.14. 09:21:46

@444:
kiafaszom aggódik a bucuresti románokért?!
egyszerűen te magad is leírod, csak épp nem veszed észre, hogy mit írsz, hogy ez a reláció teljesen kikerült a nemzetek ellenőrzése alól és a nagyhatalmak; nato-orosz o. viszonya szabja meg a dolgok mikéntjét. és ha olykor a nemzetek közt politikusi szinten, vagy akár népi összeférés szinten támadnak konfliktusok, azt is ők oldják meg.
ha nekik helyi(regionális) szinten vérbőségre(:D ) van szükségük, akkor ők gerjesztik(jó, hogy erre valamelyik, vagy inkább mindkét oldalon mindig van fogadókészség). úgyhogy ezzel kapcsolatban is csak annyit lehet nemzetileg mondani, hogy . . . ö-ö-ö le sorossal.(vesszen belgrád . . . izé . . . bucuresti. persze azért épüljenek a kínai vasútvonalak mindenhova)

ijontichy 2018.01.14. 09:44:30

@444: "amit a magyarok dominálhatnak" Miért is kell mindenáron "dominálni"? Miért is nem elég egyszerűen jól élni? (ez egy jó alapcél, a többi meg hozadék). Tipikusan hibás magyar önértékelés, önbecsülés. A hozsannázott ökormányzataid bukszáját kiforgatja a félázsiai, mire azok hálásan fényesre nyalják a seggét. "Akinek semmilye sincs, az annyit is ér" - és hálásan nyaljátok érte a domnule lábait. Tisztára Stockholm-szindróma :-/.
Hajrá, kard-ki-kard, kiűzni a multikat, a zsidókat, a nem-nemzetiszocialista-keresztényeket, és ha megnyernétek is ezt a "háborút", ott álltok majd "függetlenül" saját szemétdombotokon, realizálva, hogy elcsesztétek az életetek jó részét holmi szélmalomharcra, a "végevan" nyugat meg megint haladt előre, és tele van újra olyasmivel, amiért a "nép" (incl. a kocsma népe) a fél tökét odaadná.
Az a baj, hogy - sajnos - a magyarok szinte sosem élhették meg az egészéges nacionalizmust, csak ezt a beteges kivagyiságot. Kiröhögtétek a sógorékat a "megtanultunk kicsik lenni" szlogenért, kiröhögtétek őket (na jó, azt leginkább a hibbant-libbantak), hogy képesek voltak népszavazni a sorozott (nem sorosozott!) hadsereg mellett (a semlegesség drága mulatság ám!), és "dominálni" akartok. Számotokra a siker, hogy a minelnök vitézül odszarik a brüsszeli szála közepére, és nem verik ki a fogát. Hú, mekkora csávó. Megfingatta a bankokat? De hát a válság után mindenütt szuttyongatták a pénzügyi szektort, elvégre a "valakivel elvitetni a balhét" ősi "internacionalista" szokás. Elvesztettetek ~félmilla piacképes embert. A fiatalok majd fele nem Mo-on képzeli el a jövőjét. A csodás népnemzeti tőkésosztályotok elsőszámú kiválasztási kritériuma a lojalitás. Mennyi marad meg belőlük, amikor majd a piac fogja megmérni őket (mert meg fogja, mihelyt az állami hátszél megszűnik - és meg fog szűnni, ne legyen kétséged)? Mennyi konglomerátumot (Lőrincbarát) fognak a belső rátermettek szétszedni a koncért, mihelyt a politikai uralom megszűnik? Nem az a bajod igazán, amit a hollandusok csinálnak, hanem hogy te nem tudod megtenni ugyanazt itt. Dominálni, mi? Húsz éve cseszitek el a félázsiai szirénhangoknak engedelmeskdve, hogy Mo. érdekervényesítő képessége érdemben növekedhessen. Mondom érdemben! nem a birodalmi KSH statisztikában és pártállami sajtó győzelmi jelentéseiben.
Kaptatok a vajdától vizesvébét ötszörös áron a ti pénzeteken, és még azt sem veszitek észre, hogy megmosolyog a világ: die ungarische wirtschaft. Mi különbség van közte, meg az általad utált bankok között, akik a válság előtt a mi pénzünkön nyomták fel a tőkeáttételt az egekbe? Ugyanolyan felelőtlen szarházi mind, de ebből csak az egyiket vagy hajlandó meglátni, és azt szajkózod, hogy el lehet küldeni. Lófaszt! Valójában a bankokat lehet elküldeni, egyszerűen azzal, hogy nem kötök velük üzletet, ha az nekem nem felel meg. Nincs kényszer, csak a fejedben. Valójában a vágyaid kényszeritenek. És a tieid a legrosszabbak közül valók. Nem egy tartalmas, jó minőségű élet vágya, hanem a dominancia mások felett (ki is akar örökösen a más üzletébe beleszólni?). Kiállni a független baromfiudvarod szemétdomjára és kukorékolni, hogy mindenki jöjjön hódolni. :-/
A sárga irigység a siker láttán elhomályosítja a látásod. Azt a sikert több évszázad fejlődése alapozta meg. Ez egy sziklaszilárd tény. Álmodozni persze lehet, hogy a távolság egy ügyes szökkelléssel behozható, de a "Nagy Ugrás" ettől még csak egy kommer szlogen marad. Ami ma Mo-on folyik az leginkább önsorsrontás. Nem annyira látványos (elvégre a 21.században vagyunk Európa közepén), de attól még az. És én nem "ajvékolok" egy percig sem hiszem hogy itt a világvége. Csak sokaknak sz@rabb, mint lehetne, és egy-két jövőbeli nemzedék (mármint az értelmesebbje) nem fogja imába foglalni az elődöket ;-).

2018.01.14. 10:18:15

@neoteny:
az egy dolog, hogy mit mond a bukaresti miniszterelnök. a havasalföldi, vagy a jászvásári román paraszt mondjuk a textilipari termékét kinek adja el? a konkurens törököknek? a mihály napi kirakodóvásárban a román azt mondja: tekintetes uram, mi a nágy-mágyár királyiból jöttünk. melyik királyiból? a hávásalföldibűl. hja, hogy craiova? és ugye az ortodox román papságnak is érdeke a keletet és a nyugatot összekapcsoló magyar-román nemzeti kereszténység. gazdasági, kulturális érdek. kis-lengyel-sziléziai-nagy-morva hova adja el gépalkatrészeit? a konkurens németeknek?

a magyar gyáriparnak kellene néhány vagy akár egyetlen hadiipari vegyesvállalattal a cseh-lengyel szintre felfejlődnie. és úgy lehet nyitni a balkán irányába. háziipari termékekkel velence, itália irányába.

kecskeméten összeszerelik az eurofighter-t. magyarország nato társult tagjaként eurázsiai békepartnerségben. és az oroszok visszakapják kijevet úgy, hogy nagyobb szabadságot biztosítanak. ahogyan a krím vagy a donbass regionális önállóságot kap. ez szinte mindenkinek érdeke. még a zsidóknak is. mert így térhetnek vissza (kelet) galíciába. és ugye kárpátalja ugyanígy nagyobb önállóságot szerez. ez félföderális-félfeudális konföderációs államrend szinte mindenkinek jó lenne. az egyetlen kivétel az amerikai demokrata párt. soros alapítvány. ez nem zárja ki az uniót. se az európait, se az eurázsiai kapcsolatot. csak ez nem a feltétlen nyugatos elköteleződés az atlanti, transzatlanti érdek.

2018.01.14. 10:42:37

@ijontichy:
nem "a" zsidókat kell kiűzni. semmi ilyesmiről nincs szó. hanem azokkal nem lesz kiegyezés akik megtagadták a zsidó hagyományt, a zsidó kultúrát és a zsidó vallást és a nemzeti kereszténységgel is szembefordultak. ez soros alapítványi hálózata. de még abban is vannak naivak. például ritók néném, aki rajzolgat a cigányokkal. és vannak szabad bölcsészek, akik egzisztenciális okokból álltak be. ha én politikus lennék, akkor azt mondanám, hogy hagyjunk menekülőutat a "soros árvák" számára. de az önjelölt helsinki bizottságosdit fel kellene számolni. nemzetközi vöröskereszt és a nemzetközi vörös félhold tagjai segítsék a menekültek szociális ellátását. a transparency international a nemzetközi pénzmozgásokat tegye átláthatóvá. a szabad sajtó nem a "baloldali" "liberális" "demokraták" politikai verőlegényeiből áll. akkor sem ha az amnesty international ezt állítja.

Janossz 2018.01.14. 10:44:57

@444: " magyar-román nemzeti kereszténység "
Tudod milyen az? Amikor egy családnak kétszer van Karácsony, meg Húsvét? Szerencsések.
Az egész erdélyi magyar-rizsa jórészt púder.
Tízezrével köttettek vegyes házasságok, szinte nem találsz olyan román családot, amelyben magyar szál ne lenne, és fordítva. Volt száz évük rá.
Kivéve a székely belterjes szigetet, akik attól érzik roppant magyarnak maguk, hogy nagy részük mukkanni sem tud az állam nyelvén, melyben él...
És ha egyesek csinálják itt a feszültséget, mi lesz a több tíz(száz?)ezer vegyes házasságból való polgárral?
Hova álljanak a belgák???

ijontichy 2018.01.14. 10:58:28

@444: Hát, amit ide deliráltál az jó lenne az oroszoknak, Kínának, meg az usákoknak (incl. demokrata párt)... szóval majd mindenkinek, kivéve persze Európát, benne az érintettekel.
Miután a vitya kicsiben rommá fragmentálta egy ország társadalmát, amin pont lemérhető, mennyire "sikeresen" nőtt a versenyképesség-érdekérvényesítő képesség ennek hatására, most mindezt fokozni kéne ojrópai méretekben. Gratula. De nekem jobb ötletem van: téged "tömegpusztító fegyverek" tervezésére kéne alkalmazni. Kilincselj már Pekingnél, Moszkvánál, vagy Washingtonban az ötleteiddel (csak némi megvalósíthatósági cselekvéstervvel kiegészítve). Garantálom, előbb bejutsz Trumphoz, mint a Vitya. Csak mutatkozz be szépen, hogy te vagy a modern bika, aki úgy tudja elrabolni Európét, hogy végül annak, ami lényeges, nem vész nyoma :-).

2018.01.14. 11:06:34

@444:
vsz. a cseh-lengyel gyáripar nem úgy kezdte, hogy egy fél/állami haszonleső szindikátus felépítette(külföldi támogatásokból és adóforintokból) és úgy működtette, hogy előbb legyen profit az államot működtető magánérdekű választott tisztségviselők zsebében és utána majd valamiből(?) megjelenik az bevétel, amin vagy van profit, vagy nincs(akkor az adófizetőknek kell kitermelni). vagy át tudjuk baszni a befektetőket és addig nyomják bele a befektetni valójukat(invested capital engaged), amíg nyereséget nem látnak, vagy el nem húznak, lenyelve a veszteséget(valamelyik keleti új szövetségesünkhöz :D)
egyébként igazad van. a féktelen(elvi alapokat nélkülöző) nyugati elköteleződés ugyanúgy nem jó, mint bármilyen elköteleződés, aminek csak az az elvi alapja, hogy mindenek előtt ÉN(és rokonaim, üzletfeleim) járjak jól és aztán, ha majd lesz elég vagyonom, meglátjuk, hogy tud-e valamit kezdeni vele a nemzet(egyáltalán mi közötök hozzá kósza bircák? :D).

2018.01.14. 11:22:14

@Bánegressy:
próbáld már megérteni, hogy elsődlegesen nem abból kell kiindulni, hogy mi a románok érdeke. az amerikaiak vagy az oroszok érdeke.

magyarok (és egyébként németek) érdeke is az, hogy erdély egy középeurópai szövetségi államrendben gazdaságilag félszuverén tartománnyá váljon, amiben a nemzetiségek kulturális autonómiát kapnak. és a határ mentén a tiszántúl és a partium megyéi összekapcsolódnak. körben a trianoni határon. szatmárnémeti vagy nagyvárad határvárosok. ez a magyar (és a német) érdek. lehet mondani, hogy a magyar érdek az, hogy visszaszerezzük kolozsvárt. de az összes románt elég sokba kerülne elnyomni. a cél a vegyes zóna.

erre mondhatod, hogy ez nem jó a románoknak. nekik visszalépés. de van olyan gazdasági érdek (és zsidóké is) ami ezt két népet összekapcsolja. és a nemzeti kereszténység az ortodox és nem-ortodox felekezetek felett álló alapvető kulturális érték. de a bukaresti román nacionalistáknak ez olyan nagyon nem jó. az amerikai "demokratáknak" se jó. mert ők fegyvereladásban érdekeltek. abban, hogy oroszország fenyegetve legyen. a ruszkik kijevet aligha fogják átengedni nato számára. foglyul ejtik budapestet. és ha kell, akkor szétverik berlint. tehát nemhogy berlin-párizs tengely nem lesz berlin-bonn tengely sem. ez esetben a német egységnek vége van. törökország az egykori németrómai birodalom területén kikiáltja új ruméliát. azt el se nagyon tudják kerülni. németország ezért nem érdekelt a kisebbségi jogok kiterjesztésében. de a németek akarták az iszlamizációt. tehát még valami kis ázsiai balkáni-török kereskedelmi útvonalat is kell nyitni. aminek kína aligha örülne. hiszen a tervezet selyemút konkurenciája lenne.

2018.01.14. 11:30:42

@Bánegressy:
az lehet. a német gyáripar egy félállami szindikátus. a múltban is az volt. és jelenleg is az.

2018.01.14. 11:59:45

@444:
szerintem nem én indulok ki ebből. dehogy.
vannak gazdasági érdekek, amiket nem a szereplők gazdasági dealjei alapján lehet érvényesíteni, mert a félállami~, mind egyéni, mind a "választottak"(felkentek?) csoportérdeke alapján abban érdekelt, hogy ezt tisztán politikai eszközökkel próbálja rendezni.
tht az sem őszinte és igaz, bár nyomokban igazságtartalommal is bír, hogy magyarország, erdély középeurópai szövetségi államrendbe való beillesztésében, gazdaságilag félszuverén tartománnyá válásában érdekelt, mert a félállamiak vélhetően saját befektetési elképzeléseik(elsősorban persze föld és ingatlan) fokozásában és annak biztonságában érdekeltek, márpedig ott ez nem kicsi rivális érdekekkel ütközik.
a románok értelemszerűen, minden létező kérdésben az ebül szerzett jószág elvesztésétől paráznak. nem kicsit, de nekik vannak szövetségeseik, akiket ez nem érdekel, vagy nem ez érdekel és ezek teccik-nemteccik tudomásul veszik amit a romák sulykolnak; románia egységes nemzetállam és egyenesen zavarja, zavarba ejti őket a nemzeti kisebbségek problémája.

pláne így, hogy a nemzeti kisebbségek anyaállama a szomszédban lakó erőcsávó privát (intl.) holding companija, ahol nekik is vannak üzleti érdekeik.
-"most akkor ki mellé álljanak? ki az erősebb? jó ezt egyáltalán nekünk eldönteni"?
sztm a megoldás a minél kevésbé állami-privát, minél inkább működő kapitalista gazdaságban van, aminek az állam egy ilyen kényes helyen csakis a normális diplomáciával segíthet. de ehhez úgy nehéz eljutni, hogy a politikánk miatt - általában(nem ebben a kérdésben) nekünk (egyre)kevesebb a szövetségesünk, míg a kényes hely meg egyszerre többoldalú előnyben kezd lenni velünk szemben.
egyébként a mostani diplomáciai offenzívát helyeslem.
az eu-ban viszont a hátuk borsódzik ettől és jugoszláv rémlátomásaik lehetnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.14. 12:00:30

@444:

"háziipari termékekkel velence, itália irányába.

kecskeméten összeszerelik az eurofighter-t."

Háziiparban legfeljebb matyómintával hímzett, háziáldás stílusú motivációs dumákat tartalmazó katapultülés fejtámla-huzat gyártásával járulhatnak hozzá a kecskemétiek az Eurofighterhez.

"és az oroszok visszakapják kijevet úgy, hogy nagyobb szabadságot biztosítanak."

Minél nagyobb szabadságot? Mint amekkorát a kijeviek élveztek Janukovics alatt?

ijontichy 2018.01.14. 12:11:22

@444: "de a németek akarták az iszlamizációt" Na jah, ahogy azt Móricka elképzeli. Szerintem a németek semmi mást nem akartak/akarnak, mint a boldog békeidőket, amikor a török-jugó vendégmelós kikaparta alóluk a sz@rt. Nekik (nekünk) ez ugyanúgy nem fog bejönni, mint neked a félfeudális-nemzetiszocialista-keresztény vintage-kotyvalékod. De hát mindig vannak, akik szőlőt akarnak csinálni a borból :-/. Viszont a németeknél ebből a fajtából egyre kevesebb van.

2018.01.14. 12:16:09

@ijontichy:
orbán számára három dolog fontos. az első, hogy kistafírozza a lányait. ez megtörtént. a második, hogy államférfivé váljon. ez nem történt meg. lehet, hogy nem is fog. ezt egyelőre nem tudjuk. a harmadik a foci. orbán sportiskolákon, internátusokon alapuló spártai jellegű katonavárosokat képzel el. amikor közösségi jelleggel építkezik, akkor ebben gondolkodik. debrecenben a hitgyülekezetének is épített foci pályát. foci egyház van. neki ez a hóborja. és ugye van a fidesz. ami egy politikai párt. és annak célja az, hogy a "liberális" politikai ellenfeleit megsemmisítse. és a "liberálisoknak" is egy céljuk van orbán vezette fideszt felszámolják. felőlem hirdessék meg az összefogást. vagy induljanak külön-külön. döntsék el. de ezek után szavazás lesz. szabad választás.

2018.01.14. 12:22:04

@neoteny:
matyómintával hímzett, háziáldás stílusú motivációs dumákat tartalmazó katapultülés fejtámla-huzat

¯\_(ツ)_/¯
(magyarul rofl)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.14. 12:24:10

@444:

"hogy kistafírozza a lányait. ez megtörtént."

Nem lehetsz túl karcsú, túl gazdag és nem lehet túl sok szabad sávszélességed.

Amok 2018.01.14. 12:26:55

"Nem éppen tekinthető sikeresnek Orbán osztrák-/német-politikája, amennyiben az osztrákok láthatóan a nemzeti politikájuk részének tartják a vendégmunkások családi apanázsának korlátozását" - a népességmegtartás szempontjából alapvető magyar nemzeti érdek a nyugati munkavállalás vonzerejének a csökkenése, például az is, hogy az osztrákok csökkentsék a szóbanforgó apanázst. Csakhogy erről - érthető okok miatt - nem ildomos beszélni.

2018.01.14. 12:33:36

@neoteny:
meg kell hozzá ősszeszerelő gyári munkás, gyakorló betonpálya, vadászpilóta.

Laikus Érdeklődő 2018.01.14. 12:36:08

@HaFr: A téma jó lehetőséget kínált volna a nemzeti-modernizációs elméleted konkretizálására. Kár, hogy ez a rész kimaradt a posztból. (Röhög)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.14. 12:39:52

@444:

"gyakorló betonpálya"

https://www.google.ca/maps/place/Canadian+Forces+Base+Cold+Lake/@54.4031348,-110.2921604,14z/data=!4m13!1m7!3m6!1s0x53a7ca276550fd17:0x72e2b7429b27f728!2sCold+Lake,+AB!3b1!8m2!3d54.4643173!4d-110.1731468!3m4!1s0x53a7b5e7228fd1e3:0x398187a8509a2276!8m2!3d54.4056935!4d-110.2819633

Janossz 2018.01.14. 12:40:50

@444: " amikor közösségi jelleggel építkezik, akkor ebben gondolkodik. "
Nem építkezik közösségi jelleggel és nem gondolkodik.
A többi stimmel.
Ugyan, milyen közösségi érdek fűződik üres stadionok építéséhez, melyek fenntarthatósága már most jól látható, vagy a Várban folyó történelem- és műemlék hamisító ámokfutáshoz?
Közösségi jelleggel ennyi ráfordítással építhetett volna az ország tízezer megfizethető árú bérlakást.

2018.01.14. 12:54:51

@neoteny:
ez egy tavalyi felvétel. lőrinc arról beszél, hogy karácsonykor megajándékozza a szomszédait.
24.p3k.hu/app/uploads/2016/12/meszaros-e1481748633563-1024x584.jpg
itt arról beszél, hogy férjhez megy az egyik lánya.
media.borsonline.hu/cikk/14/135797/gallery-picture/645w/1253139_meszaros-lorinc-05-vt.jpg
csak segít a szomszédoknak is. nem hiszem, hogy orbán azért vállalt még egy ciklust, hogy személyesen gazdagodjon. a politikai ellenfeleinek szétverésében érdekelt és abban, hogy konszolidálja a rendszerét. értem persze, hogy a "demokratikus" ellenzék ebben ellenérdekelt. fogjanak össze, vagy induljanak el külön-külön. döntsék el. de most azért kellene aggódni, hogy szegény kis soros györgynek nincs pénze, vagy a nem-nemzeti "liberálisoknak" nincsenek elegendő sajtótermékeik. hány nem-nemzeti "liberális" szavazó van? max. 5%. és a magyar sajtó hány százaléka nem-nemzeti "liberális"? min. 20%. legfeljebb egy országos politikai sajtótermékük maradhat. ha nem jutnak be az országgyűlésbe, akkor egy sem.

ijontichy 2018.01.14. 13:02:44

@Amok: "alapvető magyar nemzeti érdek a nyugati munkavállalás vonzerejének a csökkenése" Aha. A sógort értem, az triviális. Dehogy "mé' legyen jó másnak, ha nekem nem?" ez - ebben a megfogalmazásban - milyen magyarosch már. Én ugyan nem tudok neki olyan lehetőségeket, életszínvonalat felajánlani, de nehogymá' el tudjon menni máshova. És basszus, még csak a műszaki zárat se telepíthetem újra, mert azzal is csak magam at szívatnám. Hááát... nehéz a szegín magyar hazaffyak élete :-). Egyvalamiben viszont irigylésre méltó uniszónóban szól a dal hazaffyéknál: mind a másiknak (másoknak?) akarja megszabni, mit és hogyan csináljon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.14. 13:02:55

@444:

"nem hiszem, hogy orbán azért vállalt még egy ciklust, hogy személyesen gazdagodjon."

Nem _csak_ azért vállalta; de ez nem jelenti azt, hogy nem azért _is_ vállalata.

"hány nem-nemzeti "liberális" szavazó van? max. 5%."

Tévedés: min. 29.5% van.

2018.01.14. 13:16:43

@neoteny:
melyek a nem-nemzeti liberális pártok? ezeknek összesen hány szavazójuk van?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.14. 13:35:19

@444:

"hány nem-nemzeti "liberális" szavazó van? max. 5%."

Tévedés: min. 29.5% van.

2018.01.14. 13:48:49

@neoteny:
és ezt az állításodat mire alapozod?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.14. 13:55:12

@Amok: oké, de mi lesz ehelyett? Közmunka vagy szalagmunka negyedannyiért?

2018.01.14. 18:05:41

@neoteny:
vannak nem-nemzeti liberális pártok. ezek összes támogatottsága max. 5%. fogjanak össze, vagy induljanak külön. döntsük el. és lássuk, hogy bejutnak-e a parlamentbe. ha nem, akkor ez a társaság a demokrácia játékszabályai szerint kiesik a média a főáramából. nekik marad az underground világa.

orbán viktor andy vajna mellé megveszi németh sanyi bácsit és háborúznak soros györgy ellen. oké. de ezen a kiváló témán esetleg lendüljünk túl.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.14. 18:11:22

@444:

"hány nem-nemzeti "liberális" szavazó van? max. 5%."

Tévedés: min. 29.5% van.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.14. 18:13:37

@Moin Moin: nekem Bonn marad már csak, régi komcsi vagyok :)

2018.01.14. 18:32:19

@digipenna:
köszi, tetszett. jó film.

legális 2018.01.14. 22:15:13

Hafr!
Vaze, te tényleg ezt okoskodtad ki abból, hogy lógni fog, aki kitűzi a székely zászlót?
Neked elég könnyű kielégülést hozni, csak legyen rossz Magyarországnak. Ide nekünk mind a 23 millió románt, hátha van köztük 2 millió magyar.
Emlékszel, mi volt a román igéret a magyaroknak Trianonnál? Igen? Na ennyit számít az, amit ígérnek. És te erre (is) építed fel Orbán buktatását? Szégyen. Nem az enyém.

apterus 2018.01.14. 22:34:47

szánalmas a köbön.
először, mert azzal indít, hogy kit gyűlöljön a 2.5 millió fidesz szavazó. Jellegzetes gyűlöletírás, amely azt állítja, hogy a másik fél gyűlölködik, holott a fideszest tábor 90%-a azért szavaz a fideszre, mert 3% a munkanélküliség (bármilyen okból, mielőtt elkezdenénk a külföldre ment az ország, itt a nemzethalál c. sirámot)

másodszor, mert pontosan tudjuk, mi lett volna, ha a kormány nem szól vissza a románoknak. kb ez: Orbán egy gyáva pöcs, aki csak brüsszellel keménykedik, de a románoknak nem mer visszavágni. A passzív magatartás az erdélyiek helyzetének további romlását fogja előidézni, mert most már mindenki láthatja, hogy nem számíthatnak az anyaország védelmére, stb, stb,

harmadszor, mert n+1-edik alkalommal olvassuk ugyanazt a bérrettegést; az elmúlt években visszaszóltunk az osztrákoknak, a hollandoknak, macronnak, a horvátoknak, szlovákoknak, olaszoknak, hogy az usát ne is említsük; ha bármilyen jóslata bevált volna a hasonló blogoknak, akkor itt már ledobták volna az atomot, sóval hintették volna fel az országot és szétosztották volna a szomszédok között.

Most már az 5% eléréséhez is vért kell izzadni, de legalább is ennél ötletesebbel előjönni.

apterus 2018.01.14. 22:39:40

Figyelem! Orbán politikájának csődje ott figyelhető meg, hogy ezentúl a németek is azt fogják csinálni, amit Magyarország; ez aztán a brilliáns logika; és még azt is odaírja a hülyéje, hogy 'helyesen'; miután ezer bejegyzésben szapulta a magyaroszági menekültpolitikát, ha azt a németek utánozzák, akkor egyből helyessé válik.

Moin Moin 2018.01.14. 22:57:32

@HaFr: Akkor már értem, mi ez a szimpátia közöttünk: elvégre Ribbentrop is "szinte régi bajtársaknak" érezte Molotovékat, mikor Moszvában találkozott velük!:-)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.15. 01:28:15

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta:

"hogy rúgnak fel az égig ha elkezded a buzi [...] propagandát tolni"

2017. Április 27.

Az azonos neműek között külföldön kötött házasságokat Magyarországon bejegyzett élettársi kapcsolatként kell elismerni – mondta ki elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság.

www.nlcafe.hu/csalad/20170427/meleghazassag-ervenyesseg-kulfold-magyarorszag/

Úgy tűnik nem túl magasan van az az ég ahová rugdosódni tudnak.

2018.01.15. 02:08:18

@Janossz: "az Unió majd felét kitevő latin népség TÉNYLEG egyfajta rokoni szimpátiát táplál a románok iránt.
Johannis garancia a jó német kapcsolatokra"

A latin nyelvű országok lakói a románokat nem csípik. Próbáld meg a franciáknak azt beadni, hogy ők a románok rokonai és segíteni kellene őket, lesz nagy tiltakozás. Persze Románia elég nagy piac, olasz, francia cégek szeretnek ott bizniszelni, de nem szerelmesek a románokba.

Johannis meg egy teljesen elrománosodott szász. A németek nem miatta lesznek Románia mellett, ha akármi történik, hanem a piac miatt.

2018.01.15. 03:53:22

@apterus: "mert pontosan tudjuk, mi lett volna, ha a kormány nem szól vissza a románoknak. kb ez: Orbán egy gyáva pöcs, aki csak brüsszellel keménykedik, de a románoknak nem mer visszavágni."

Ez pontosan így van. Képzeljük el mit szólt volna az európai vezetés, ha az olasz miniszterelnök böfög fel egy ilyet, hogy felakasztják a dél-tiroli németajkúakat vagy a belga miniszterelnök hányja bele az éterbe, hogy a flamand autonómia híveit fel kell kötni. Európában nem engedhető meg ilyen beszéd.
A legnagyobb iszlámista invázió idején se volt senki, aki magyar kormányzati részről olyat mondott volna, hogy fel kell kötni az iszlámista migriket, egyszerűen csak a határátlépés legális útjára akarták őket terelni.
A románok egy aljas nép, Brüsszel fel fogja használni a zsigeri magyargyűlöletüket Orbán ellen.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.15. 07:37:53

@apterus: nem hülyézünk érvelés helyett, civilizálatlan

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.15. 07:38:48

@Colonel H. Stinkmeaner: persze, épp ezért nem kellett volna Orbánnak eszetlenül nyomulni lepkefingnyi saját erővel

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.15. 07:40:01

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: ezeket általában ki szoktam moderálni, de meghagyom -- na, apám, éppen az ilyen mentalitás miatt nem jut Magyarország semmire

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.15. 07:42:00

@legális: micsoda hülyeség ez a komment, verhetetlen! mit építettem fel mire?? ott egy világos gondolatmenet, ami leginkább az ottani magyarokat óvja, aztán a honi magyarokat, bakker azt hiszed, hogy Orbán szatócskodásával meg lehet úszni a román gyűlöletét is, ha beindul?

inteligencs elenzeki 2018.01.15. 08:16:18

"Az erdélyi nacionalizmus élesztgetése olyan kockázatos ügy, amely súlyos következményekkel fenyegetheti a térség békéjét."

Én inkább úgy mondanám, hogy az efféle román beszólások fenyegetik a térség békéjét.

inteligencs elenzeki 2018.01.15. 08:43:51

Nézem a román alkotmányt, de ott csak a területi oszthatatlanság szerepel. Vajon a nemzetiségi alapon szervezett autonómia sérti ezt az elvet ?
Továbbá ott a 6.szakasz, amely arról szól, hogy

"Az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai,
kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez."

Nem segítené ezt egy területi autonómia ?

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2018.01.15. 09:13:23

Mindig is kiderül, hogy lófaszt van egyenjogúság az EU-ban. Amit a Dél-tiroliaknak szabad és a Flamadoknak az nem jár a székelyeknek, mert csak.
Visszakanyarodhatunk a vesztes háborúk korához. Mind a mai napig pontosan ugyanúgy állnak hozzánk mint akkortájt. Az EU-nak az első körben kellett volna a román belépéskor az erdélyi magyarok autonómiáját megkövetelni belépési záradékként. Nem tette.
Aki pedig elfelejti, hogy Orbaneszku és bandája nem vétózta meg a román csatlakozást a parlamenti szavazáskor az valóban agymosott fideszbirka. Csont nélkül beszavazták őket.... részemről hazaárulók.
Az EU-t még a jó szándék sem vezérelte, hogy netán valamit helyrehozzanak az elbaszott 1920-as békediktátumokból. Nem számítunk nekik. Csak piac vagyunk és kuss.
...hányinger....
Ezzel az országvezetéssel megspékelve a magyarság haláltusája nagyságrendekkel felgyorsult.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.01.15. 09:24:42

ballibek ismet befostak a 23 millio romantol

Európai téridő 2018.01.15. 09:36:50

@Moin Moin: Most még hagyják, hogy a beneluxos ordító egerek végezzék el a nekik albérletbe kiadott piszkos munkát. Addig, amíg ez megy, addig Brüsszel nimbusza tovább erodálódik. Ha a két egykori, egymást kölcsönösen meggyengítő "ősellenség" az eddiginél következetesebben fog össze, akkor persze más lesz a helyzet. Egy aprócska észrevétel: Miért pont most vetítik a mozikban a Churchillről szóló legújabb monstre agitprop-filmet? Talán azért, mert a britek szerint fritz kutyából nem lesz fritz szalonna? És az miért is maradt ki a filmből, hogy az előző háborúban mi mindent "csellózott el" ez a címeres gazember? (Lusitania-incidens, Gallipoli, Somme-völgyi expedíciós hadsereg...) Talán azért, mert palástolják, hogy tulajdonképpen a Birodalom "elcsellózásának" is tevékeny részese volt ?

Európai téridő 2018.01.15. 09:45:58

Majd kiderül, hogy ez a barátosdi-ellenségesdi játszadozás szétfeszíti-e az EU-t, vagy sem. A szőnyeg alá söpört problémák kibeszélése és "békévé oldó emlékezéssé" való megszelídítése sokat használna a jelenlegi helyzet javítására történő erőfeszítések eredményességén, ha egyáltalán...Az EU helyesen tenné, ha az ilyen Tudose-féle kormányfői megnyilvánulások miatt megdorgálná az ilyesmiket elkövető térségünk-beli "utódállami" politikusokat és nem takarózna a demokratikus európai értékekkel.

rallus 2018.01.15. 10:13:32

A trianoni határok ugyanolyan zseniálisak, mint az Afrikában vonalzóval kijelöltek. Garantálják, hogy azokban a térségekben mindig ki lehet játszani egymással szemben a népeket. Ennyi véletlen.... Még az a szerencse, hogy nincs háttérhatalom!

Rettegek mert ballib vagyok 2018.01.15. 10:20:33

Meglehetősen furcsa, hogy az erdélyiek biztonságáért aggódsz, és egy büdös szór se írsz arról, hogy románia miniszterelnöke akasztással fenyegeti a székely zászlót, -
mint identitásuk alapvetésének szimbólumát - használni kívánó honfitársainkat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.15. 12:52:36

@Rettegek mert ballib vagyok: azért olvasd el még egyszer az utsó bek-t

incognito ergo sum 2018.01.15. 13:35:25

Orbánt már rég nem érdeklik a következmények. Kiépített egy náci diktatúrát az EU belsejében kvázi észrevétenül. Le a kalappal.

2018.01.15. 14:20:44

@incognito ergo sum: nézz utána a diktatúra és a náci szavak jelentésének, mert egyik se jellemző Magyarországra. Orbánék köre lop, de ugyanígy lopott a szadesz-maszop kormány is. Na jó, talán kevésbé szervezetten.
De a magyar emberek így se hajlandóak másra szavazni, mint a Fideszre. Ez jelent valamit. Akiknek elege lett a rendszerből, meg jobb pénzt akarnak keresni, azok elmentek külföldre, vagy el se mennek választani, mert apatikusak.

incognito ergo sum 2018.01.15. 14:24:32

@Colonel H. Stinkmeaner:

Sima faszszopó fizetett trollnak látszol, ne kezdjek már pont neked magyarázni, kár a bitekért.

incognito ergo sum 2018.01.15. 14:31:06

@Colonel H. Stinkmeaner:

Ha pedig mégse kormánytoll vagy:

1. az elmúlt két év kampányani egy az egyben a huszas, harmincas évek antiszemita kampányainak a másolatai voltak és pont ugyanúgy szították fel a nyers rasszizmust az ország 80%-ában, mint annak idején az antiszemitizmust.

még nem lincselik meg az emberek azokat, akik kölföldinek látszanak - MÉG NEM, mert a rendőrség még közbelép.

2. a kormányzat kezében van a sajtó kb 90%-a és ezen keresztül folyamatosan nyomja a propagandáját. a kormány kezében van az ügyészség és ezzel gátlástalanul visszaél (ellenzékkel szimpatizálók zaklatása, kormánypárti korrupciós ügyek elsumákolása vérlázítóan átlátszó indokkal), népszavazási kezdeményezést verőemberekkel akadályoznak meg, az elvileg független számvevőszék megfellebbezhetetlen büntetést szab ki az ellenzéki pártokra azért amit a kormánypártnál nem is vizsgálnak, a bíróságokon a tanácsvezetői pozíciókra csak kormánypárti szimpatizáns bíróknak van esélye (minden más pályázatot elutasít handó tünde), az alacsonyabb szintű bírói pozíciókat minisztériumi tisztségviselőkkel tervezik feltülteni, a kormány most jelentette be hogy 11 milliárddal támogatja a fidesz választási kampányát stb stb stb stb.

nem diktatúra, csak annak minden tünetét mutatja.

Lilli_Csiribiri 2018.01.15. 14:31:31

Életem során, volt több jó barátom aki erdélyi származású magyar volt. Azt hiszem majd mindegyiknek feltettem a kérdést, hogy ha Erdély választhatna az autonómia és a Magyarországhoz való csatlakozás között akkor melyiket választanátok? Egyetlen egyszer sem mondta egyik sem, hogy az utóbbit. Miért is kell itt bárkivel összerúgni a port miattuk? Autonómok akarnak lenni vívják ki maguknak. Ja és tapasztalataim szerint senki se szidja jobban ezt az országot az erdélyi magyaroknál.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.15. 15:50:18

@incognito ergo sum:

A zsidókártya elúszott, nem szóltak le neked a Pártközponttól?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.15. 15:50:48

@incognito ergo sum:

"a kormányzat kezében van a sajtó kb 90%-a"

A valóságban ez 50 %.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.15. 15:54:45

@HaFr:

Nézd meg a példányszámokat, a nézszámot.

A legnézettebb az RTL és a TV2, az RTL ballib.

Napilapok: ellenzéki a Népszava, a Magyar Nemzet. Fideszes a Magyar Hírlap és a Magyar Idők. Ez utóbbi 2 példámnyszáma az előbbi kettő 60 %-a.

SimanCsakBálint 2018.01.15. 16:10:27

Ez most komoly?

A cikk szerzője melyik univerzumban él?

A románok kb. 170 éve amióta a nemezti ébredésük megtörtént ellenségeink. Szerintük Romania Mare (Nagy-Románia) a Tiszáig tart.

Nem Orbántól vagy Orbán miatt fognak minket meggyűlölni.

Ja és a következő 5 évben közel 10 mrd USD költenek a hadseregükre.

Erre mondják sport nyelven, hogy kettőből semmi.

menjünk a moziba be 2018.01.15. 16:34:57

Az az Orban tamadna Romaniat akinek ez a Roman KE a haverja es mellette kapmanyolt?! :-)

____

Băsescu: soha nem lesz területi autonómia Székelyföldön - a Transindex.ro portálról

itthon.transindex.ro/?hir=20375
index.hu/kulfold/basescu9702/

____
Orbán Viktornak egyetlen árva szava nem volt a székely önrendelkezésről.
Ellenben elmondta, milyen remek fickó Basescu, és, hogy a második fordulóban biztosan rá szavazna az esedékes elnökválasztáson

alfahir.hu/ha_megversz_is_imadlak_en_orban_es_basescu_szappanoperaja

apterus 2018.01.15. 16:36:08

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt:
"Aki pedig elfelejti, hogy Orbaneszku és bandája nem vétózta meg a román csatlakozást a parlamenti szavazáskor az valóban agymosott fideszbirka. Csont nélkül beszavazták őket.... részemről hazaárulók."

Magyarország 2004-ben csatlakozott,
a románok csatlakozási szerződését a tagállamok 2005-ben írták alá
Románia és Bulgária 2007-ben lépett be;

kicsit elmélkedjünk ezeken az évszámokon

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.15. 16:38:19

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: aha, és a többi? Vidéki lapok, államinak nevezett pártsajtó? ne veszítsd el a maradék jóindulatot idáig, birca -- na itt, e, tájékozódj index.hu/kultur/media/2016/11/29/allami-es_fidesz-kozeli_mediakoltesek_2009-2016/

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.15. 16:46:43

@neoteny:

Mert azt akarták, hogy legyen elismerve a külföldi házasság nemzetközi magánjogi alapon, csak nem vették észre, hogy a nemzteközi magánjog egyik alapelve, hogy egyetlen ország se köteles átvenni egy tőle idegen jogintézményt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.15. 16:51:40

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"legyen elismerve a külföldi házasság"

Ami meg is történt: a bírósági döntés alapján (ha majd jogerőssé válik) a magyar államnak anyakönyveznie kell a külföldön egyneműek által kötött házasságokat mint bejegyzett élettársi kapcsolatokat.

morph on deer 2018.01.15. 16:54:55

Azt hiszem itt lenne az ideje, hogy mondjuk Kövér folytasson egy eszmecserét a román elnökkel, - elvégre ő a szakértője a témának, nem?

Exploiter 2018.01.15. 17:07:35

Akkor objektíven a tények. A román miniszterelnök, egy eu tagállam vezetője kijelentette, hogy felakasztja az állampolgárait (akik nagyrészt egyben egy másik tagállam állampolgárai is) etnikai okokból.

És ez a magyarok hibája.

Értem.
Gondolom ennyit ér az eu mint olyan.

Exploiter 2018.01.15. 17:14:48

@HaFr:

Nem tényleg nem.
Ha orbán holnap kijelentené, hogy felakaszt mindenkit, aki mondjuk német (vagy neadjisten közel-keleti) zászlót lenget, arra az lenne a megoldás, hogya németek vagy arabok ne hergeljék a népet?
Vagy jönnének a drónok?
Miért más ez?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.15. 17:37:04

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Pontosan ez történt meg: (amint jogerőssé válik a bírósági itélet,) a magyar államnak el kell ismernie a külföldön egyneműek által kötött házasságot úgy, hogy anyakönyvezik azt _bejegyzett_ élettársi kapcsolatként. Ezért indított pert a kérdéses (amerikai-magyar leszbikus) pár.

]{udarauszkasz 2018.01.15. 17:42:10

Orban Viktor egy Vladimir Meciar, csak epp 2x akkora orszagot vezet. Egyebkent hasonlo menetek mennek itt Ausztriaban, Del-Tirol kapcsan. Koztudott, hogy Ausztriaban, egy hasonloan reakcios, nacionalista, gyakran a naci eszmekkel kacsintgato, es naci nyelvezettel operalo kormany kerult hatalomra. (Eleg csak a kancellarra ranezni, egy ferengi zsivany, es egy hitlerklon hibridjere hasonlit... Ezt az osztrakok jo resze is igy latja.) Ausztriaban viszont maga a del-tiroli kormanyzo intette mersekletre az osztrak kormanyt, merthogy ott is kettos allampolgarsagot szeretnenek a del-tiroliaknak. (Gyengebbek kedveert: Del-Tirol egy javareszt tiroli tajszolasu nemet ajku videk, eppugy az Antant szakitotta le Ausztriarol, mint Erdelyt Magyarorszagrol.)
Ami a romanokat illeti: Nem okosabbak ok, mint a magyarok, csak epp koponyegforgatok. A magyar pedig "csak" irigy a masik magyarra, rajohetnenk mar, hogy ez nem vezet eredmenyre, foleg ilyen elatkozott balszerencse mellett, ami a magyart sulytja mar evszazadok ota. Ha legalabb annyira osszetartanank, mint barmely mas nep, akar az osztrak, szlovak, roman, szerb, stb... akkor a magyar az eszevel sokkal tobbre vihette volna. Egy allamfonek lehetne tobb becsulete annal, minthogy eladja az orszagot az oroszoknak, elarulja a szovetseget, amibe belepett, ekozben nyomorba donti az orszagot, amelyet iranyit. Orban Viktor felfoghatna egyszer, hogy azzal, amit csinal, evszazadokra bekerul a tortenelemkonyvekbe, es nem mindegy, hogy milyen elojellel emlitik a nevet majd 2050ben, vagy 2238ban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.15. 18:48:26

@Exploiter: a műfaj jellegéből adódik a gyorsuló-durvuló spirál -- az egyik elkezdi támogatni a magyar kisebbséget, egyre többet beszél a területi autonómniáról és közben nagyokat/csúnyákat mond, akkor nem csoda (a műfaj jellegéből következően) a vele ekvális bunkó előbb-utóbb eggyel emeli a lécet (hagyjuk most figyelmen kívül, hogy ma már tagadta azt az értelmezést, amit te adsz itt elő), ez így folyik a Balkánon, ahová Magyarország is tartozik már. Aztán meg vér fog folyni. Ennyi.

inteligencs elenzeki 2018.01.15. 19:06:54

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt:

"Az EU-t még a jó szándék sem vezérelte, hogy netán valamit helyrehozzanak az elbaszott 1920-as békediktátumokból."

Miért is tennék ? Miért tegyenek be 10 millió magyar kedvéért 20 millió Románnak ? A befektetett energia nem térülne úgy meg. Azt kell mondjam, hogy egyszerű matematikai okokból nem teszik, ahogy senki sem. Románia nem csak népességben nagyobb, de stratégiailag is fontosabb már.

Gyanítom, hogy az uniós csatlakozásnál sem közvetlenül a románok kedvéért hagytuk el az autonómia kérdését, hanem (könnyen lehet) az unió, és az USA nyomására. (Kellett a nagyobb piac, meg a Ploesti, na meg a közelkelet közelsége, stb.)

inteligencs elenzeki 2018.01.15. 19:15:45

@Lilli_Csiribiri:

"Ja és tapasztalataim szerint senki se szidja jobban ezt az országot az erdélyi magyaroknál."

Igen, Gyurcsány óta. (Szintén saját tapasztalat.)

incognito ergo sum 2018.01.15. 19:22:35

Na, Birka vezérletével az olgino-trollhadsereg itt is megjelent.

Bégetik a párt sillabuszt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.15. 19:36:20

@teéjesenmindegy: ugye világos, hogy nem ezt írtam...

incognito ergo sum 2018.01.15. 19:49:01

@teéjesenmindegy:

bircaman bevallottan fizetett troll.

de azért tudom, hogy nem mindenki fizetett troll, a stílusból, reakciókból meg lehet ismerni: vannak akik ingyen, saját jogon hülyék.

incognito ergo sum 2018.01.15. 19:59:43

@teéjesenmindegy:

"Ha a belterjes kis közösségedben szidjátok az orbánt"

Feltételezéseket teszel rólam: szerintem te nem vagy fizetett troll, te igazolni próbálod az álláspontodat (önmagad számára). Birkaman ilyenekkel nem fárad, egyszerűen csak szajkózza a sillabuszt.

1. Nincs társaságom. egy ember vagyok, fél lábbal még Magyarországon.

2. Nem "szidjuk" orbánt. Nem orbángyűlöletre alapozom a világnézetemet. Nincsenek érzelmeim politikusokkal kapcsolatban: az érzelmek fontosabb dolgok annál, semhogy a politikára pazaroljam.

3. Igyekszem szélesen tájékozódni, aktuálpolitikától független (közgazdasági, szociológiai, pszichológiai) keretekben ellenőrizni a híreket. Minden új informác alakíthat valamit a meglevő képen, de mindig csak úgy, hogy a kép önmagával koherens legyen.

Nem mondok olyanokat, hogy Orbán hülye, mert nem hülye: okos ember, aki meglepően éles szemmel látja előre a trendeket, világpolitikai folyamatokat -- de az is jól lehet látni, hogy személyiségfejlődésében fiatalkorában bekövetkezett törések miatt hol téveszt irányt. Ezt személy szerint nagyon sajnálom, mert hiába a tehetsége, rendre szakadékba fordul, hol a pártjával, hol a kormányával (most épp úgy látom, az egész országgal).

Nincs most időm, meg igazából bele is fáradtam abba, hogy hosszú közgazdasági levezetésekkel mutassam meg, hol téved Orbán, és hol vannak szarvashibák az elképzeléseiben, igazából nem is érdekel, áprilisig még biztosan maradok, de nem akarom megvárni, amikor EU kilépés belengetésekor bezuhannak az ingatlanárak.

incognito ergo sum 2018.01.15. 20:22:43

@teéjesenmindegy:

Jó, az opciót leírtad, de nem, nincsen ilyen zárt köröm :) hacsak a matematikához értőket nem tekintjük zárt körnek.

Beszélgetőtársaim vannak, meglehetősen széles merítésben, van gyurcsányhivő barátom, van jobbikos rokonom, vannak barátaim akik még mindig az szdsz oszló teteme fölött sírdogálnak, fideszfan kollégáimmal kávé és cigaretta közben szoktunk jókat vitatkozni, van cinikus újságíró szomszédom, fiam cserkészvezető barátaival a bigott és nem bigott kereszténységet próbáljuk megkülönböztetni, dán kollégáim világnezete pedig az idealisztikus kommunizmus és a piacgazdaság sajátos egyvelege.

Fontosnak tartom, hogy pragmatikus alapokon tudjak beszélgetni, mert a szellemi beltenyészetből csak torzszülött gondolatok foganhatnak.

Még "illiberális" beszélgetőpartnerem is van, barátnak már nem nevezném (egy kicsit leszűkítette az ember fogalmátt a keresztény európai konzervatívokra).

Nem kell fideszfanoknak könyörögnöm, hogy elmondják, mert elmondják maguktól is. Mivel a felsoroltak a barátaim (te nem vagy a barátom), ezért megengedem magamnak azt a luxust, hogy meghallgatom őket, figyelemmel és kérdésekkel fordulok feléjük.

De a fórumokon, blogokon nincs már kedvem süketek párbeszédéhez. Nem figyelsz arra, amit írok, félreérted, betolsz egy skatulyába és tolsz egy sablonválaszt (mint fentebb). De nem olvasol vissza, nem ismered el, hanem egyre irracionálisabban véded az álláspontodat. Belefáradtam :) szép estét.

incognito ergo sum 2018.01.15. 20:27:56

@teéjesenmindegy:

"Akkor talán nem mondanál olyan marhaságokat, hogy kilépés az unióból."

Írjuk fel ezt és tegyük egy borítékba. Orbán Viktor jövőképében az EU szétesik és a kontinens új centrumát Oroszország alakítja.

Szerintem ez a jövőkép alapvetően téves (Orbán egyszerűen eszközzé vált a nagy machiavellisztius Putyin kezében), nagyon szeretném, ha nem kerülne sor arra, hogy el kelljen ismerned, hogy igazam volt, de ha mégis megtörténik, én biztos távolból fogom végignézni. Egy időben Svédországgal kacérkodtam (hasonlít a nyelvük a dánhoz), de túl közel vannak Oroszországhoz.

2018.01.15. 20:32:15

@HaFr:
a havasalföldi és a moldvai paraszt elsődleges külső piaca elvben erdély és magyarország. nekik a földből kell kitermelni a jószágot, nem bukaresti államkincstárból és a bankokból merítik a pénzt.

erre mondja azt a cigány debrecenben mihány napi vásárban. méltóságos uram. mi a nágy mágyár királyiból jöttünk? melyik királyiból? a hávásalföldibűl. az teremt gazdagságot, hogy jönnek besenyő pecsényesek és a kalapos cigányok.

romániának a trianoni határ nem ugyanúgy természetes környezetben, egy tájegységben való élest jelent, hanem az nekik ugyanúgy egy ketrec, mint a magyaroknak.

2018.01.15. 21:00:49

@HaFr:
vagy mondjuk egy bukarest-nagyvárad vasúton 14,5 óra. indulás 5:30 bukarest északi pályaudvar. érkezés nagyvárad 20:00. nem tudják fenntartani az országot, hogy keresztbe vágja a kárpátok. ahogyan a bolgárok se a balkánon. csak fekete-tengeri orosz kapcsolattal. a franciák csak olcsó munkaerőnek használják őket, ahogyan a németek a magyarokat.

incognito ergo sum 2018.01.15. 21:42:57

@teéjesenmindegy:

nem fogjuk tovább vinni ezt a szálat.

---

orbánnak ismét jó volt a szimata (önállóan dönthetett) a románok számára fontosabb volt az EU mint egy véresszájú politikus: Tudose megbukot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.15. 22:10:43

@444:

"a havasalföldi és a moldvai paraszt[oknak] a földből kell kitermelni a jószágot, nem bukaresti államkincstárból és a bankokból merítik a pénzt."

Kivéve amikor állami támogatást kapnak vagy bankhitelt vesznek fel a gazdaságuk fejlesztéséhez.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.15. 22:13:36

@444:

"a franciák csak olcsó munkaerőnek használják őket, ahogyan a németek a magyarokat."

Csak épp' olyan javakat termelnek, amelyek keresettek a nyugati fogyasztók által _is_ és a kelet-európai fogyasztók által _is_.

Mert ugye annak határai vannak, hogy mennyi tulipánnal pingált cserépedényt meg hímzett háziáldást meg csergét lehet egymással elcserélni.

2018.01.15. 22:24:47

@neoteny:
ezek nem román javak, hanem romániaiak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.15. 22:30:09

@444:

Mivel exportált javak, nem is lehetnek a románoké, hiszen eladják őket. Viszont a románoké azok a javak, amiket az exportokért cserébe importálnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.15. 23:20:58

@teéjesenmindegy:

"Ez igen komolynak tűnik, biztos hatalmas rá a kereslet nyugat és kelet-európában."

Elég kereslet van rájuk, hogy megvásárolják azokat (valamilyen partikuláris árakon).

"Lenyűgöző, hogy a világ 46. legnagyobb exportőre Románia."

És ennek mi köze van ahhoz, hogy

"a franciák csak olcsó munkaerőnek használják őket, ahogyan a németek a magyarokat."

Csak épp' olyan javakat termelnek, amelyek keresettek a nyugati fogyasztók által _is_ és a kelet-európai fogyasztók által _is_.

Exploiter 2018.01.15. 23:21:17

@HaFr:

Mondjuk most épp lemondatták az idiótát, legalább ennyi.
Az erőszakspirál létező dolog, de a politikában egy ilyen beleszólás kb a mi van, mi van, mi van? Kategóriája.
A másik fél nem úgy szokott reagálni, hogy bocs. Mert akkor tudja, h vége van.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.15. 23:43:52

@teéjesenmindegy:

"5,6% az exportnak, nyilván ismerünk ilyet."

Nyilván; ezért ismersz te is.

"Áruld már el, hogy mégis mi a szart akarsz azzal megmagyarázni, hogy a román termékeket keresik keleten-nyugaton?"

Azt, hogy

"a franciák csak olcsó munkaerőnek használják őket, ahogyan a németek a magyarokat."

Csak épp' olyan javakat termelnek, amelyek keresettek a nyugati fogyasztók által _is_ és a kelet-európai fogyasztók által _is_.

Scott Tenorman Must Die 2018.01.15. 23:46:24

@teéjesenmindegy: :))))

@csentecsa: kuruc.info/r/26/181571/

"„Nem kívánunk közölni semmit a kijelentéssel kapcsolatban” – így reagált az európai bizottság szóvivője, amikor arról kérdezte az M1 stábja, szerinte összeegyeztethető-e az európai értékekkel a román miniszterelnök akasztással fenyegető kijelentése. Alexander Winterstein kétszer is megerősítette álláspontját."

európai értékek stb stb

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.15. 23:46:57

@teéjesenmindegy:

"lehet, hogy a román javak marhára keresettek nyugaton"

Nem lehet, hanem biztos: megveszik őket nyugaton (is), hiszen ha nem vennék, akkor nem lennének exporttermékek.

"Keleten meg annyira nem keresettek"

Pontosan annyira keresettek, amekkora a román export mértéke a kelet-európai országokba.

incognito ergo sum 2018.01.16. 00:16:03

@teéjesenmindegy:

A Dacia konkrétan meglehetősen népszerű lett keleteurópában is és nyugateurópában is. a rönó is csak néz ki a fejéből mert kannibalizálja a saját piacát, de a dacián több a haszna.

Egyébként nem is a munkaerő olcsósága miatt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 00:38:23

@incognito ergo sum:

"a dacián több a haszna.

Egyébként nem is a munkaerő olcsósága miatt."

Mivel a

profit (haszon) = bevételek - költségek

és a munkaerő költség, ha a román munkaerő nem olcsóbb, mint pl. a francia, akkor vagy

- más költség(ek)nek kell alacsonyabbnak lenniük, vagy
- a bevételeknek kell nagyobbnak lenniük

Az, hogy az egy Dáciára eső bevételek nagyobbak lennének mint az egy Renaultra eső bevételek, valószínűtlen.

Így hát ahhoz, hogy a Renault-nak több haszna legyen a Daciákon mint a Renault-okon, a költségeknek kell alacsonyabbnak lenniük. Habár elképzelhető -- sőt valószínű --, hogy a nem-bérköltségek alacsonyabbak a Daciánál mint a Renault egy franciaországi üzeménél, de az valószínűtlen, hogy _csak_ a nem-bérköltségek alacsonyabbak. Sőt ha a nem-bérköltségek alacsonyabbak, pl. alapanyagok és/vagy félkész termékek költsége (árai) alacsonyabbak, akkor annak nagy a valószínűsége, hogy azok a _bennük_ lévő alacsonyabb bérköltségek miatt olcsóbbak.

Engem meg lehet győzni arról, hogy a Dacián több a haszon mint a Fro-ban gyártott Renault-on _és_ennek nem oka a román munkaerőnek a francia munkaerőhöz viszonyított olcsó(bb)sága, de ehhez valamilyen érvelés szükséges: a puszta állítás nem elégséges.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 01:40:48

@teéjesenmindegy:

"halljam már"

Halljad, no. Ki akadályoz meg benne?

"Semmi értelme"

Akkor hát csak önfényeztél amikor azt írtad: "Értem."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 01:50:17

@teéjesenmindegy:

"az akadályoz, hogy nem mondod"

Ja, hogy tőlem akarod hallani? Azért fizetned kell: $50-os órabérben végzek internetes keresést, minimum egy órat _előre_ fizetve.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 02:00:59

@teéjesenmindegy:

"Ha a román export 5% ról nem tudsz mondani semmit, akkor az azt jelenti, hogy eléggé kicsi és jelentéktelen."

Helyesen: 5%-a a román exportnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 02:02:01

@teéjesenmindegy:

"Ja értem."

Már megint önfényezel: aztán majd jól kiderül, hogy mégsem érted. Mint ahogy azt sem érted, hogy

"a franciák csak olcsó munkaerőnek használják őket, ahogyan a németek a magyarokat."

Csak épp' olyan javakat termelnek, amelyek keresettek a nyugati fogyasztók által _is_ és a kelet-európai fogyasztók által _is_.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 02:07:50

@teéjesenmindegy:

"Elsősorban nem azért keres jól a renault a dacián, mert olcsó a munkaerő. Az állami támogatások meg adókedvezmények"

Ez feltételezi azt, hogy a Renault Franciaországban nem kap állami támogatásokat meg adókedvezményeket. Mivel azt még nem mutattad meg, hogy így lenne, a "magyarázatod" kivánnivalókat hagy maga után: még lehetséges az, hogy a Dacia hasznához az olcsó(bb) román munkaerő _is_ hozzájárul.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 02:09:30

@teéjesenmindegy:

"Ami kicsi és jelentéktelen."

Nem a románok számára: minden 20 exporteuróból (vagy dollárból vagy akármilyen pénznemből) kb. 1-et tesz ki.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 02:11:00

@teéjesenmindegy:

"Ezt az "értem" dolgot nem önfényezésnek hívják, hanem iróniának."

A te esetedben öniróniának: hiszen arra utalsz ironikusan, hogy _nem_ érted.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 02:15:33

@teéjesenmindegy:

"ha a neten kell keresgélned. Nem megy fejből?"

Te is a neten keresgélve találtad meg azt, hogy Románia a 46. az exportőr-országok sorában: neked sem ment fejből. Sőt még Mo pozíciója sem ment neked fejből.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 03:20:55

@teéjesenmindegy:

"a daciába semmit nem fejlesztenek"

Kár, hogy a Renault hirdet több fejlesztői állást is Romániában:

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 06:30:10

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Dehát igen: (amint jogerőssé válik a bírósági itélet,) a magyar államnak el kell ismernie a külföldön egyneműek által kötött házasságot úgy, hogy anyakönyvezik azt _bejegyzett_ élettársi kapcsolatként. Ezért indított pert a kérdéses (amerikai-magyar leszbikus) pár.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.16. 06:53:47

@neoteny:

S hol a pár magyar házassági anyakönyvi kivonata? Miért nincs? Azaz NEM lett elismerve.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 06:57:41

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"a pár magyar házassági anyakönyvi kivonata? Miért nincs?"

Mert Mo-n nem köthetnek házasságot egynemű párok. De a kérdéses per tárgya nem ez volt: hanem az, hogy a magyar állam nem kívánta anyakönyvesíteni még bejegyzett élettársi kapcsolatként _sem_ a Belgiumban kötött házasságukat. _Ezért_ perelt a pár, nem azért, hogy házasságként anyakönyvezzék Mo-n a Belgiumban megkötött házasságukat.

(amint jogerőssé válik a bírósági itélet,) a magyar államnak el kell ismernie a külföldön egyneműek által kötött házasságot úgy, hogy anyakönyvezik azt _bejegyzett_ élettársi kapcsolatként.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 07:30:07

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Nem, te nem ezt mondod: te azt mondod, hogy azért perelt a pár, hogy a Belgiumban megkötött házasságukat házasságként anyakönyvezzék Mo-n. Ami tényszerűen hamis állítás.

SimanCsakBálint 2018.01.16. 08:18:54

@HaFr:

A stílus maga az ember. Hogy Béndek úr és a mérhetetlen támogatottságú párt miért tart ott ahol, arra tökéletes válasz ez a rövid komment kedves HaFr.

Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a minimum 1920 óta tartó magyar-román "szerelmet" figyelmen kívül hagyni, és a románokat "új" ellenségként beállítani több mint tájékozatlanság. És akkor még finom voltam.

incognito ergo sum 2018.01.16. 08:27:35

@neoteny:

ez az elmélet. a gyakorlat meg az, hogy
- egy autógyárnál a munkaerő a költségek kisebb része
- különösnek tűnik, de még az autógyárban, szalag mellett dolgozó munkások esetén is lényegesen gyengébb a keleteurópai munkaerő termelékenysége, mint (például) a német munkaerőé. a franciákét nem tudom.

A költségek egyébként fontos dolgok, de a profit elsősleges forrása a bevétel. A dacia marketingjével elég jól meg tudták szólítani a célközönséget, sőt, még többet is -- a dacia magyar képviselet vezetője mondta egyszer, hogy olyanok is dustert 4x4-et vesznek, akik lazán megengedhetnének maguknak egy-két kategóriával drágább autót.

incognito ergo sum 2018.01.16. 08:30:26

@neoteny:

a daciát egyszerűen lecsupaszították, olcsóbb anyagokat használnak, egyszerűbb műszaki megoldásokat amelyek magukban is olcsóbbak és a gyártósorban a beépítésük is egyszerűbb, hangszigeteléssel, rezgéscsillapítással kevésbé kell foglalkozni. A dacia duster nem robosztus, de annak látszik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 08:50:12

@incognito ergo sum:

"egy autógyárnál a munkaerő a költségek kisebb része"

De nem elhanyagolható része.

"A költségek egyébként fontos dolgok, de a profit elsősleges forrása a bevétel."

Amilyen mértékben meghaladja a költségeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 08:54:01

@incognito ergo sum:

"a daciát egyszerűen lecsupaszították, olcsóbb anyagokat használnak, egyszerűbb műszaki megoldásokat amelyek magukban is olcsóbbak és a gyártósorban a beépítésük is egyszerűbb"

Vagyis csökkentik a költségeket, hogy maximalizálják a hasznot. Hiszen az egy Daciára eső bevételeik nem növelhetőek minden határon túl: a vásárlók nem hajlandóak bármennyit fizetni a Daciákért, csak annyit, amennyi pénz birtoklásánál többre értékelik egy Dacia birtoklását/fogyasztását.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.16. 09:01:09

@neoteny:

Ez volt a valós cél: valahogy csempésszék be az egynemű házasságot Mo-ra. Nos, ez csúnyán elbukott.

incognito ergo sum 2018.01.16. 09:04:04

@neoteny:

Igen, csökkentették a költségeket, de ennek csak egy (szerintem kisebb) része az, hogy a román munkás 1000 eurós fizetésért dolgozik pitestiben, szemben a francia (algériai vendég)munkás 2000 eurójával.

A francia viszonyokat nem ismerem, de a mekméti merga gyárban beszélgettem egyszer egy műszakvezetővel, és mondta, hogy ugyanaz a szalag, ami brémában úgy megy, mintha be lenne olajozva, mekméten csikorog -- a szalag mellett dolgozókk a német munkások fizetéséhez mérik a magukét, de nem tudnak ugyanúgy dolgozni, lépten nyomon előjön a kádárizmus, a sumákolás, az önállótlanság, a szűklátókörűség, meg a kollégáknak való "betartás" amik külön-külön apróságok, de mégis mintha homokot szórnának az egész folyamatba. Brémában amikor betanultak, a művezető félórára otthagyhatta a szalagot, itt ha egy percre félrenéz, már történik valami és ki kell venni egy kocsit a sorból.

(És mivel magyar volt, a gépeket is szidta, hogy SZERINTE ide azokat a robotokat hozzák, amiket brémában már leselejteztek és ezért kell két ember, amelyik a robotok munkáját ellenőrzi és kézzel javítja. Beszéltem ezekkel az emberekkel, szóval elhiszem neki, hogy a robotok után kell még emberi rásegítés, de azt kétlem, hogy direkt lehasznált robotokat hoztak volna.)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 09:06:57

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Ez volt a valós cél: valahogy csempésszék be az egynemű házasságot Mo-ra."

Ez egy tényszerűen hamis állítás.

incognito ergo sum 2018.01.16. 09:07:12

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Szovjet elvtárs, te magad is egynemű házasság gyümölcse vagy :) homofóbiád mögött saját rejtett homoszexualitásod miatti belső feszültség rejlik.

Mint az a szerencsétlen ohiói szenátor, aki éveken át szidta a melegeket aztán egyik nap, amikor összejött egy másik pasival, ráébredt, hogy ő is meleg :)))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.16. 09:07:53

@SimanCsakBálint: újfent kérdem, mi az állításod

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 09:19:04

@incognito ergo sum:

"de ennek csak egy (szerintem kisebb) része az, hogy a román munkás 1000 eurós fizetésért dolgozik pitestiben, szemben a francia (algériai vendég)munkás 2000 eurójával"

De nem elhanyagolható része; te viszont azt írtad abban a hozzászólásodban, amire én reagáltam, hogy

"a dacián több a haszna.

Egyébként nem is a munkaerő olcsósága miatt."

Én épp' azt kifogásoltam, hogy ezzel az állításoddal tagadtad azt, hogy a munkaerő olcsó(bb)ságának _bármiféle_ hatása lenne a haszon mértékére. De már nem ez az álláspontod; így megszűnt közöttünk a nézetkülönbség.

incognito ergo sum 2018.01.16. 09:22:35

@neoteny:

jó, akkor megegyezhetünk abban, hogy nem ELSŐSORBAN a munkaerő olcsósága miatt :)

(Tényleg nagyon gyümölcsöző két napot eltölteni egy magyarországi autógyárban a melósok között. egész más világot lehet megismerni, mint a gazdasági újságok tudósításaiból. Az audi gyárba nem sikerült még így bejutnom, de korábban esztergomba a suzukihoz, nemrég pedig kecskemétre a mercedeshez igen.)

incognito ergo sum 2018.01.16. 09:26:09

...de kicsit ontopicra visszatérve.

Nem tudom, hogy mennyivel jobb a román belpolitika struktúrája, de az, hogy egy miniszterelnököt vissza tud hívni a pártja, amikor az kártékony dolgot művel, szimpatikusnak tűnik.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.16. 09:42:50

@incognito ergo sum:

Ezek szerint te fanatikus fideszes vagy, ezért szidod ennyire Orbánt. Kamingautolj inkább, ismerd el nyilvánosan, hogy mindenben egyetértesz a Fidesszel, meglátod könyebb lesz, ha felvállalod magadat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 10:10:03

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Az, hogy te hogyan látod nem változtatja meg azt, hogy mi volt ennek a pernek a tárgya. Hacsak nem tudod megmutatni a keresetlevelet (vagy annak közigazgatási perbeli megfelelőjét) amiben a pár azért perel, hogy a magyar állam anyakönyvezze házasságként a Belgiumban kötött házasságukat, tényszerűen hamis a "látásod".

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.16. 10:23:13

@neoteny:

Nem lett anyakönyvezve a házasság, ez a lényeg. Nézz a dolgok mögé!

Milyen jelentősáége annak, hogy el lett ismerve egy élettársi kapcsolat, mely Mo-on is lehetséges azonosneműek között? Semmi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 10:29:53

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Nem lett anyakönyvezve a házasság"

Nem is azért perelt a pár.

"Milyen jelentősáége annak, hogy el lett ismerve egy élettársi kapcsolat, mely Mo-on is lehetséges azonosneműek között?"

Az a jelentősége, hogy a magyar állam nem kívánta elismerni _bejegyzett_ élettársi kapcsolatként _sem_ a Belgiumban egyneműek által kötött házasságot. Ezért perelt a pár: és ezt a pert megnyerte (feltéve, hogy jogerőre emelkedik a bírósági döntés).

incognito ergo sum 2018.01.16. 10:36:50

@csentecsa:

"Tehát mindenki aki szidja a meleglobbit, maga is látens homoszexuális."

Így van.

"Ezt a koncepciós taktikát a homokos klán találta ki ellenfelei megrendszabályozására."

Itt egy Wes Goodman portré. Tudod, ő a melegellenes ohiói szenátor. Nézegesd kicsit. Hátha szimpatikus lesz.

kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1884/18844/188446/18844655_c85a7dab22c5b0effbfbcbc3ec971938_x.jpg

incognito ergo sum 2018.01.16. 10:48:09

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Összekeversz valakivel, én nem szidom orbánt, itt fentebb is találsz olyan hozzászólást, amiben dicsértem (és nem szarkasztikusan).

TÉGED szoktalak orosz zsoldban levő fizetett trollnak nevezni, miután egyszer be is vallottad (valamelyik előző bircaman nickeden).

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.16. 10:48:58

@neoteny:

Csak a mögöttes cél nem ez volt. Azaz csúnyán csatát bukott a homoklobbi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 10:57:43

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Csak a mögöttes cél nem ez volt."

A mögöttes célról a hangok beszélnek a fejedben: ezért "látsz" dolgokat.

incognito ergo sum 2018.01.16. 11:01:48

@csentecsa:

Ralph Shortey. Mindenféle meleg, LGBTKQHFZXC ellenes konzeratív családos férfi, egyszer rajtakapták egy 17 éves fiúval.

Randy Boehning. Meleg randi veboldalra küldött csupasz fotókat magáról.

Steve Wiles, kő konzervatív szenátor, aki élete korábbi szakaszában transzvesztita táncosnőként dolgozott.

Az egyik legrégebbi pofáraesés George Rekers volt, aki még a 80-as években üldözte a melegeket, egészen addig, amíg ki nem derült, hogy fiatalkorában meleg prostiként dolgozott.

stb stb. tucatszám vannak ilyenek, és ezek csak a vezető politikusok, mert belőlük lesz újsághír. A sok ilyen lebukás UTÁN kezdték el pszichológusok vizsgálni, hogy ha valakiben vannak ilyen érzések, az miért kezdi el különösen hangosan szidni a melegeket.

Te ezt megfordíthatod, de a jelenség, amint Wes Goodman pár hónappal ezelőtti példája mutatja, nem fog eltűnni. És ezért gondolják sokan azt is, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak van fiúbarátja is (és ezért lett különösen ideges Putyin az őt nővé sminkelő karikatúrák miatt).

Nekem például semmi problémám nincs a melegekkel, kicsit sajnálom őket, mert sokkal nehezebben találnak párt, mint a heterók, de a többi abszolút rájuk tartozik.

incognito ergo sum 2018.01.16. 11:07:06

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Nem tudom már idézni, sőt, még visszakeresni sem, annyi nickedet tiltották már ki :) de valamelyi korábbi bircaman klónod egy hosszú és terméketlen vita közepén elszólta magát. Biztosan a műszak végefelé jártál már és kezdtél fáradni. Azóta boldogan hirdetem mindenütt hogy coming outoltál, fizetett troll vagy.

Sokan vagytok, de én csak téged csíptelek el, hogy bevallottad.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.16. 11:30:48

@neoteny:

Nem vagy te olyan buta, hogy ne értenéd. Ne tettesd magadat hülyének...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.16. 11:32:59

@incognito ergo sum:

Ha klónom, akkor az NEM ÉN vagyok, érted?

Ha most regisztrálok egy @incоgnito ergo sum: nikket sé azon "bevallom", hogy pedofil gyilkos vagy, az szerinted érvényes hivatkozási alap lesz ezentúl?

Ahonnan kitiltanak, onnan alapból kitiltanak. De ez ritkaság.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 11:33:35

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Hogyne érteném: a mögöttes célról a hangok beszélnek a fejedben, ezért "látsz" dolgokat.

incognito ergo sum 2018.01.16. 11:43:48

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Hát te nem nagyon csinálsz sose titkot abból, hogy ugyanaz a bircaman vagy minden új nickeden :D

Tényleg jó lenne megkeresni, de nincs most rá egy egész napom, meg attól tartok, hogy azért kéred a segítségemet, mert töröltetni szeretnéd. Abban meg nem segítek, ha véletlenül meg is találom, előbb lesz belőle óriásplakát, minthogy neked megmondanám.

ijontichy 2018.01.16. 11:54:50

@incognito ergo sum: "ha valakiben vannak ilyen érzések, az miért kezdi el különösen hangosan szidni..."
Biztos van tudományos oka. Pölö megfigyelésem szerint a legvadabb (értsd: türelmetlen, "vonalas", empátiátlan) antidohányos épp az önerőből leszokott egykori dohányos.

incognito ergo sum 2018.01.16. 12:00:14

@ijontichy:

:D

Ezeknél a váratlanul meleg szenátoroknál se lenne kínos, ha előre szólnak, például hogy "meleg prosti voltam és nagyon megutáltam az összes kliensemet."

Szerintem ez nagyon hiteles lenne.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.16. 12:06:05

@incognito ergo sum:

Én még a SAJÁT szerveremről se törlök semmit.

Azt állítod, hogy ha regisztrálok egy "incognito ergо sum" nikket, az te leszel?

Szóval kezdj keresgélni...

incognito ergo sum 2018.01.16. 12:19:04

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Szerintem ne erőlködj, szívem egyetlen királynője :D mert csak annyival többször írom le, hogy egy hosszú és terméketlen vita végén elkottyantottad magad, hogy fizetett troll vagy.

És amilyen harcosan szidod a melegeket, még az is lehet, hogy Vlagyimir Putyinról vannak nedves álmaid.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.16. 13:26:57

@incognito ergo sum:

Bármit leírhatsz, ez a te bajod. Már azt is olvastam saját magamról, hogy köröz az Interpol pedofília miatt. Szóval te is nyugodtan terjeszthetsz hasonló "hiteles" infókat.

A lényeg: saját "biztos" állításodat nem tudod bioznyítani.

incognito ergo sum 2018.01.16. 13:40:49

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

...engem aztán nem érdekel téged ki köröz, TE ÍRTAD, ÉN OLVASTAM, és nekem ennyi elegendő, nekem nem kell több bizonyíték :D

De azt kétlem, hogy Putyinnal összejöhetnél, annál sokkal szorosabban ellenőriznek mindenkit, aki egyáltalán egy szobába kerülhet vele, nemhogy testi kapcsolatba.

incognito ergo sum 2018.01.16. 14:51:48

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

...vagy csak nem emlékszel, vagy emlékszel, de nem szabad beismerned, mert kirúgnak (nem ejtenék egy könnycseppet sem érted).

Kind of leszarom, hogy vagy ezzel, leírtad, rajtad maradt, nekem ennyi elég :D

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 15:18:18

@teéjesenmindegy:

"Igen bazmeg, nyilván fejleszt dolgokat a dacia gyár"

No de te ezt írtad:

"a daciába semmit nem fejlesztenek"

Hacsak a "semmit" szó azt nem jelenti számodra, hogy "valamit", akkor mindkét állításod nem lehet igaz.

"De komoly dolgokat, mint motor, alváz, futómű, befecskendezés, légzsákrendszer azt átveszik a régi renaultok-ból."

Mivel az sem ismert, hogy te a "semmit" szót milyen értelemben használod, így kétséges, hogy a "régi" szót milyen értelemben használod.

The design centre: an integral part of the design centre network of Renault Group
● The Centre is located in Bucharest and was established in 2007, under the name Renault Design Central Europe.
● It is part of the international network of ”satellite” design centres within Renault Group. The other centres are located in São Paulo (Brasil), Kiheung (South Korea), Chennai and Mumbai (India).
● 27 designers of 8 different nationalities work in this centre.
● They make the design of Dacia models and of the Entry range models.
● The continuous challenge of the Design Centre teams is to improve the quality perceived by clients.
● The centre benefits from a strategic position in the Euromed-Africa region, to which Romania is a
part.
● The design of the New Duster (launched at the end of 2013) was prepared by the Bucharest Design Centre teams

A dedicated engineering centre: Renault Technologie Roumanie
A reference centre for the Group’s Entry range
● It covers the development activity of the Entry range, in cooperation with the other engineering centres of Renault in France and abroad.
● Created in 2006, Renault Technologie Roumanieis a regional engineering centre of Renault, which performs its activity on 3 sites:
❍ The study offices in Bucharest, which ensure the design and adaptation of vehicles and mechanical parts of the Entry range
❍ A testing centre in Titu, the mission of which is to test and validate finished vehicles and mechanical parts.
❍ The team in Mioveni which provides technical support and industrialisation of projects within the Dacia Vehicle Plant and the Dacia Mechanical and Chassis Plant.

file:///home/andras/Downloads/dacia_-_renault_and_dacia_together_for_15_years.pdf

Overview

Renault Technologie Roumanie ( RTR ) is the engineering regional center of the Renault Group, which has as main responsibility the worldwide development of the Logan range, in particular and especially an adaptation of those vehicle projects and mechanics manufactured in factories from the region of Eastern Europe and the Mediterranean area, projects primarily for these markets.
Currently, about 2,300 engineers are working in the frame of RTR in three locations : Bucharest, Pitesti and Titu, for the design and adaptation of Dacia and Renault models range in different segments of vehicles or mechanics .
At Mioveni , RTR has a mission to support the technical plant and its suppliers. In Bucharest, design offices develop and adapt on the Logan platform vehicle projects specifically to meet customer expectations in the region.
Opened on September 15, 2010 , Titu Technical Center 's mission is to achieve a part of vehicle tests and mechanical elements designed by Renault's design offices. Renault Technologie Roumanie integral part of the Engineering group of the Renault Group in Romania, Titu complements the Aubevoye and Lardy centers (France).
As size, Titu Technical Center is the second Renault test center with 9 types of tracks(track speed roads, deformed driveways, area underbody protection area, water fords etc.), with a total length of over 30 km that will replicate driving conditions from all the world. The center will include test benches for whole vehicles or components (e.g. testing benches for car tightness, cold resistance, etc.).

www.imst.pub.ro/index.php/en/parteneri/parteneri-industriali/90-renault-technologie-roumanie

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.16. 15:32:29

@teéjesenmindegy:

Azt is írtad korábban, hogy:

"rakják bele a kifutott technikát"

Csak épp' ennek a beszámolónak group.renault.com/wp-content/uploads/2016/04/renaut-ra2015-en_04.pdf 95. oldalán azt írja a Renault, hogy ezen Dacia típusoknak

Sandero II
Logan II
Duster
Lodgy
Dokker

a "legjobb eladási volumenű változatai" Euro 5-ös minősítéssel rendelkeznek, a "legalacsonyabb CO2 kibocsátású változatai 2015 végén" pedig Euro 6-os minősítéssel rendelkeznek.

Ez nehezen összeegyeztethető a "kifutott technikával".

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.16. 15:35:37

@incognito ergo sum:

Minden fontos dologra emlékszem életemből.

Minek rúgna ki a munkahelyem?

Alkotmányos jogod hülyének lenned.

Bolshevik 2018.01.17. 02:09:30

@incognito ergo sum:

Ezek miért úgy vannak aposztrofálva, hogy "no ezek a homofóbok milyen álszentek, mert közbe' meg buzik"?

Miért nem úgy, hogy "hö, ezek a buzik milyen álszentek, mert közbe' meg homofóbok"?

incognito ergo sum 2018.01.17. 04:49:31

@csentecsa:

Nemtom Vonával mi a helyzet, de megfigyelted, mi volt a szemèben, ahogyan ölelgette azt a kölyökkutyát?

Semmi. Semmilyen érzelem. Pszichopata.

incognito ergo sum 2018.01.17. 04:51:48

@Bolshevik:

Talán az álszentség szó értelme miatt.
süti beállítások módosítása