1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.01.09. 12:03 HaFr

Orbán miatt jobb lesz a Nyugatnak, de magyar áldozat árán

Image result for kuruc - török harc

Orbán Putyinnal megtámogatott hadművelete a progresszív konszenzus -- vagy legalább domináns logika -- ellen jót tesz Európának és a Nyugatnak. Nemcsak úgy, hogy erősebb önreflexióra készteti és rákényszeríti néhány elfeledett kulturális forrása újrafelfedezésére, hanem -- ami különösen jól esik egy konzervatívnak -- azzal is, hogy erősíti az igényt a tényleges pluralizmusra/multilogicizmusra, szemben a progresszivista, áltoleranciába öltöztetett homogenizációval. Megtanít bizonyos háttérbe szorított -- főként hagyomány alapú, preracionalista, jobboldali -- szubkultúrákat bátorságra, az önvédelemre, önmaguk megbecsülésére és a progresszív fősodorral szembeni kiállásra.

Az a paradox helyzet állt elő, hogy Orbán termékenyen lépett be a nyugati kontextusba, ám azon az áron, hogy a történelmi léptékkel monologikus (nacionalista-kollektivista) magyar narratívát megerősítette, csökkentve a konzervatív pluralizmus esélyét idehaza. A magyar valóság nem volt még abban az állapotban, mint a nyugati, ami a tradicionalizmus és a kollektivizmus felbomlását illeti, ezért egyfelől természetes, hogy innen érkezik a nyugati domináns logika kihívója. Másfelől ugyanaz, aki kihívónak minősül Nyugaton, az nagyon is a belterjességet és a zárványt erősíti idehaza. A magyar politikai kultúra nacionalista-kollektivista értékrendje a nyugati "eredmények" nyugtázásával csak tovább erősödik, ami egy cseppet sem termékeny már -- sőt. Orbán kettős hatásából nekünk a rosszabb jut, mert nincs megközelítő erő sem, amely Orbánnak ellentarthatna a magyar közéletben. Ennek az erőnek a jobboldali-nemzeti modernizáció szavával kellene fellépnie.

Orbán etnicista nézőpontjával szemben ennek a modernizációs jobboldalnak kapitalistának, individualista-patriótának, pluralistának és közösséginek (szemben az államiassal) kellene lennie. Ma ott tartunk, hogy a magyar zárvány hatása a nyugati környezetben termékeny változásokat indíthat meg, de a nemzeti betokosodás miatt magyar áldozattal. Furcsa módon ismétlődik a sorsunk ún. nemzeti kézben is -- de mivel a magyar történelem valójában mindig is a "kuruc" és a "labanc" magyarok harcának története volt, amelyben Szent Istvántól (kb. az első németestől) kezdve főleg a "labancoké" volt a termékenyebb álláspont, a "kuruc" mentalitás pedig általában kettős harcra kényszerítette a magyarságot (amelyben a nyugatellenesség mellett a másik pogány vagy délről, vagy keletről jött), a lényeg -- a nemzeti modernizáció -- mindig elmaradt. "Labanc" kézen nem volt nemzeti-autonóm, "kuruc" kézen nem volt modernizáció. Orbán a mai "kuruc" vezérünk, a "labancokat" nagyjából kiirtották, a nemzeti modernizáció pedig változatlanul késik. De a Nyugatnak megint jobb lett egy kicsit miattunk.

452 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9113561403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.01.09. 12:43:08

a kuruc-labanc ellentét egy polgárháború volt. a német-római császárság lényegében nyílt katonai erőszakkal próbálja elnyomni a magyar királyságot. debrecenből nézve a németség egy része (félre értés ne essék nem az összes német) egyértelműen elnyomó, megszálló társaság.

1675. december: Strassoldo kassai főkapitány elfoglalja Debrecent.
1676. február: Strassoldo csapatai 80 000 tallért sarcoltak a polgároktól.
1686. február: Caraffa generális, felső-magyarországi főkapitány, megsarcolja Debrecent. 480 000 forintot követelt, de ennél jóval többet hajtott be. Katonái erőszakoskodásai elől a város mintegy 15 ezer lakosából 10 ezer elszéledt, három ezer házból több mint kétezer lakatlanná vált.
1705. október: A német hadak közeledésének hírére gr. Eszterházi Antal és gr. Károlyi Sándor kuruc tábornokok parancsba adták : a lakosság meneküljön. A város népe futásban keresett menedéket.
1706. augusztus: A császári hadak közeledésének hírére a lakosság másodízben is felkerekedett és a nyíri ligetek, Tokaj és Bodrogköz felé menekült.
1706. november. Rabutin de Bussy tábornok csapatai megszállták a lakosságtól harmadjára is elhagyott várost és 1707. január 2-án vonultak ki.
1707. szeptember. A város népe labanc és rác csapatok közeledtének hamis hírére ismét elhagyta a várost.
1710. március. Gróf Friedrich Löwenburg Várad császári parancsnoka oltalomlevelet adott Debrecen városának.
1710. december: Gróf Pálffy János altábornagy áthelyezte főhadiszállását Debrecenbe.
1711. január: József császár oltalomlevélben védelmet biztosított Debrecennek a katonaság zaklatásaival szemben .
1711. március: Gróf Károlyi Sándor tábornagy Debrecenben háromnapos tárgyalás után általánosságban megegyezett Pálffyval a császári csapatok főparancsnokával a fegyverletételről és hűséget esküdött I. József királyra.

2018.01.09. 12:55:54

lényegében arról van szó, hogy miután a német-római császári haderő több ízben kifosztja a várost. és ezek után kötnek békét. amit a magyarok kényszerűségből elfogadnak.

2018.01.09. 13:25:13

mindeközben a polgárosodással összefüggő történések.

1695 január: Megalakult Debrecenben a Nemes Kalmár Társaság.
1699 április. A Piacz és a Nagyúj (ma Bajcsy-Zsilinszky) utca sarkán lévő Bika-házat a város vendég-fogadóvá alakíttatta. A városi tanács felépítette az első pusztai csárdát a Hortobágyon.
1704 július: A kollégiumi diákok fellázadtak bizonyos punctumok ellen" amelyeket a professzorátus és a városi tanács a coetus diákönkormányzatának a korlátozása céljából foganatosított.
1705 augusztus: A Kollégium a városi tanács által ünnepélyesen megerősítve új törvényt adott ki a tanulmányi munka, a kollégiumi élet szabályozására.
1708 április: Megalakult Debrecenben a Tanítói Társaság.

a polgárosodással, és a polgársággal összefüggő történések eközben, korábban és később is magával várossal függnek össze. ennek előfeltétele a nemzeti függetlenség. mert különben egy idegen elnyomó hatalom amennyiben az érdekeik úgy kívánják, akkor szanaszét verik az országot. a polgári konzervativizmusnak a nemzeti liberalizmus előfeltétele. és az, hogy a németek elfogadják a nemzeti kereszténységet. azt, hogy magyarországi nemzetiségként természetesen nem alsóbbrendűek, de nem is feljebb valók.

Moin Moin 2018.01.09. 14:32:24

Az a helyzet, hpgy az általad elvárt "kapitalista, modernizációs jobboldaliság" magyar közegben csak progresszivista módon teremthető meg (és természetesen progresszív a hatása is) - akárcsak Szentpista csinálta. Belső, spontán folyamatok nem léteznek, amelyek oda elvinnék a jónépet...

Szóval, kezdének néygeljük fel orbánt - a többi meg már majd jön magától!:-)

Ami pedig Orbánnak a nyugatra gyakorolt állítólagos hatását illeti, az természetesen nem létezik: nem azért kel fel a Nap, mert a kakas kukorékol a kis szemétdombján. Ráadásul a megkezdődött és várható változások Nyugat-Európában éppen nem a "preracionalista" irányt erősítik, hanem kifejezetten az ellenében lezsnbek kidolgozva: hogy pl. ne lehessenek újabb Brexitek és Orbánok. Ami szintén várható, azaz a mesterségesintelligencia-alapú társadalmi, gazdasági és politikai döntéshozatali mechanizmusok integrálása és elterjedése, az pedig kifejezetten "progresszív és racionalista", semmi köze bármiféle "hagyományalapúsághoz"!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.01.09. 15:08:03

@Moin Moin: ez utóbbi az állapotunkból következően értelemszerűen igaz -- de ezen kellene változtatni

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 15:21:15

@Moin Moin:

"a mesterségesintelligencia-alapú társadalmi, gazdasági és politikai döntéshozatali mechanizmusok integrálása és elterjedése, az pedig kifejezetten "progresszív és racionalista""

Csak épp' az irracionalitás is lehet racionális:

en.wikipedia.org/wiki/Rational_irrationality

emilkirkegaard.dk/en/wp-content/uploads/Bryan_Caplan_The_Myth_of_the_Rational_Voter_WhyBookos.org_.pdf

DrGehaeuse 2018.01.09. 16:36:17

A modernizációt a konzervatív polgárság majd megcsinálja magának. Csak békén kell hagyni és nem kell agyonadóztatni, hogy az elvont pénzből pénztároslőrincek milliárdjait szaporítsák.

Nincsenek már kurucok. Az a néhány keményfiú aki a gárdában meg a betyárseregben óberkodik nem oszt nem szoroz.

A mi kis orv-bánunk kuruckodása ugyanúgy "politikai termék" mint volt a Polgári kormányzás vagy most az illiberális szlogen.

A lényeg a lojális oligarchák intenzív kitenyésztése, ami szépen halad. Amikor erre megkapaja az engedélyt a főnökeitől, létre fogja hozni a totális autokratikus oligarchiát. Ebben egy új elem csak az, hogy a zsarnokságot magyarok fogják gyakorolni magyarok felett.

Európai téridő 2018.01.09. 16:59:31

A proletár internacionalizmusó trendire átfazonírozó elelvtársult nyugat-mucsai barmok nacionalistáznak a leghangosabban, erre repülnek rá szép hazánkban az eddig lappangó, "alámerülő" ex- és posztelvtársak.

dare 2018.01.09. 17:31:39

A modernizáció pont annyit fog késni, amit majd nagyon nehezen lehet majd idővel korrigálni.
A jelenlegi kormányt egyáltalán nem érdekli az ország versenyképessége és jövője, pedig most olyan időszak elé nézūnk ( már benne vagyunk), ami az első ipari forradalom jelentőségéhez sem mérhető.
Ezt önös érdekek miatt nem tudomásul venni, az történelmi bűn.
Építgethetūnk még nagyon sok mindent a Mészáros cégekkel, csak nem lesznek ezek túl hatékonyak a fejlődésūnk szempontjából, és könnyen olyan helyzetben találhatjuk magunkat, mint akiket megelőzött a történelem.
Hagyjuk ezt?
Persze. Majd mutatnak egy számot a GDP növekedéséről, és lehet mocskos libsizni majd sokaknak tovább.

midnightcoder2 2018.01.09. 17:31:51

@DrGehaeuse: Ahogy persze a reformkommunistákból lett magyar baloldal is csak egy politikai termék volt a baloldali oligarchák kitenyésztésére. A különbség a két csapat között az, hogy míg a baloldaiak kivitték az országból a pénzt, az Orbán-féle csapat itt hagyja.

midnightcoder2 2018.01.09. 17:39:29

@dare: Mondjuk a GDP növekedést a szoci időszakban buktuk el. Ha megnézed a GDP növekedési adatok változását a térség országai közt, azt fogod látni, hogy Orbánék kb. együtt haladtak a többiekkel, Pl. a szlovákokkal, a mi adataink ma pont annyival szarabbak, amivel 2002 és 2010 között növekedtünk kevesebbet mint Pl. derék szlovák barátaink.

"pedig most olyan időszak elé nézūnk ( már benne vagyunk), ami az első ipari forradalom jelentőségéhez sem mérhető"

Valójában, ez az időszak már lezárult, a lapokat úgy a 90-es évek közepe és a 2000-es évek vége körül leosztották. És nem csak mi buktuk el a történetet, hanem egész Európa.
Ma Kína a világ műhelye, és a robotizáció, mesterséges intelligencia is az ő bevételeiket fogja növelni. Ma, ha robotot akarsz gyártani, lényegében csak a vas vázát és a csapágyakat tudod Európából rendelni, minden más Kínából jön.

midnightcoder2 2018.01.09. 17:49:51

A posthoz: Európában nemigen van konzervativizmus. Legalábbis, ma még. A II világháború után a náciktól való fosás azt eredményezte, hogy a politikai paletta a kicsit baloldali és a nagyon baloldali között alakult. Azt, hogy a gyilkos náci ideológiát miért egy annál legalább 10x gyilkosabb másik ideológiával próbálták kiirtani rejtély, de a végeredmény az, hogy a jelenleg ott a kommunizmusnak és a liberalizmusnak egy olyan extra hibridje jött létre, amit se baloldalinak, se liberálisnak nem lehet nevezni, de szépen hozza a két ideológia minden káros vonását. És ennek a balliberalizmusnak a két szélén helyezkedik el a baloldal és a jobboldal. Ez a hibrid csak addig életképes, amíg nagyjából semmiféle kihívással nem kell szembenéznie. A gond csak az, hogy a világ sajnos nem olyan, hogy hosszú távon ne akadjanak problémák, és ezzel a fenti balliberális politikai elit nem nagyon tud mihez kezdeni.

Ennek eredménye, hogy hagyták a gazdaságot Ázsiába költözni, és ennek az eredménye az is, hogy ha nincs Orbán aki kongatja a vészharangot, akkor Európa pár éven belül Mad Max-szá változik. Persze ez így is csak idő kérdése, mivel mire az istenadta nép elsöpri a fenti elitet, addigra már rég nem lesz meg az emberáradat visszatartására.

dare 2018.01.09. 17:53:37

@midnightcoder2: Ha Orbán alatt lépūnk be az unióba, akkor ő is hasonló számokkal būszkélkedhetne most, mint a szocik.
Az energiabizniszben látok kiaknázatlan terūleteket, amivel nagyot lendíthetnénk azon a bizonyos GDP-n. A kínai termékek fel se veszik a versenyt minőségben mondjuk egy német termékkel, az előnyūk a mennyiségben van, és nem a minőségben.
Európa jövője nem a kínai piacon fog múlni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 17:54:13

@midnightcoder2:

"a baloldaiak kivitték az országból a pénzt"

Egy saját pénznemmel rendelkező országból nem lehet pénzt kivinni, csak javakat. A magyar forintot csak Mo-n lehet elkölteni: csak Mo-n lehet érte javakat vásárolni. Így hát a "kivitték az országból a pénzt" csak egy hangzatos, de semmitmondó szólam további információk hiányában.

Minden vállalat amelyik exportál valahová "kiviszi a pénzt" a célorszából; de a célország fogyasztói az exportált javakat kapják cserébe a "kivitt" pénzükért. A célország a hozzájuk exportált javak fogyasztói _pontosan azt akarják_, hogy "kivigyék" a pénzüket: hiszen azért költik a pénzüket az exportjavakra, mert úgy ítélik meg, hogy számukra azoknak a javaknak a birtoklása/fogyasztása hasznosabb, mint az azokért a javakért fizetett pénzük birtoklása.

David Bowman 2018.01.09. 18:13:43

A "progresszió" fő problémája, hogy hova szarjanak a buzik. Kösz, nem.

dare 2018.01.09. 18:14:23

Ha már a csapágy szóba került, ez a videó egész jól szemlélteti a minőségbeli különbséget.
youtu.be/VsFF2AqYD7M

vajdasagi 2018.01.09. 18:16:25

@dare: Teljen mértékben igaz, amit mondasz.
Ez az életünket leginkább befolyásoló jelenség. A többi csak jelentéktelen apróság ehhez képest.

vajdasagi 2018.01.09. 18:18:49

@dare: Bocs, már úgy értem, a 17:31:39-es megjegyzésed, és nem a csapágyasok :-)

midnightcoder2 2018.01.09. 18:24:08

@neoteny: Ha egy ország valutája konvertibilis akkor ha az adott ország vagyonából lopsz mondjuk egymilliárd fabatkát, aztán a fabatkát dollárra váltod utána simán ki tudod azt vinni. Sőt, még ezt sem kell, elvégre kinn is át lehet váltani a fabatkát szinte bármilyen más devizára. Ott aztán befektetheted, beteheted a bankba, vagy felteheted az egészet a rulettre Las Vegas-ban.

dare 2018.01.09. 18:24:42

@vajdasagi: Mindegy, már úgyis csapágyasak vagyunk mindannyian. :D
Kár a szóért.

vajdasagi 2018.01.09. 18:26:23

@midnightcoder2: A 17:39:29-es kommentedre: Számomra három talány van a Te megnyilvánulásaid kapcsán:

1. Hogyan lehet, hogy valaki, aki programozónak adja ki magát ilyen precíz szavakat és fogalmakat használ a társadalmi témákban? Mintha valami humán-kompetenciád lenne. Nem értek ugyan egyet az ilyen jellegű fejtegetéseiddel, de azok tanult ember szavai, még ha tévesek is.

2. Programozásról és informatikáról alkotott véleményeid és mondataid azt mutatják, hogy itt nagyon nem vagy otthon, noha annak adod ki magad a kommentjeidben.

3. Miért nyalod állandóan orbán seggét?

midnightcoder2 2018.01.09. 18:27:45

@dare: A kici kínaiak is tudnak neked olyan csapágyat gyártani amilyet csak akarsz. Ha lopakodó vadászgépet tudnak, vagy élvonalbeli laptopot, akkor hidd el, hogy a csapágy is megy. Más kérdés, hogy a legócóbb kínai csapágy nem feltétlenül fogja azt tudni amit a legdrágább német.

vajdasagi 2018.01.09. 18:29:21

@David Bowman: Nem, a progresszió fő témája, hogy hogyan nőhet a cégemben a termékeim minősége, a termelékenység, a munkavállalók keresete és a profit. És enélkül végem.
És ha sok hazai kapitalistának vége, akkor utána meg nehéz idők jönnek a munkavállalóinkra is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 18:35:32

@midnightcoder2:

"Ha egy ország valutája konvertibilis akkor ha az adott ország vagyonából lopsz mondjuk egymilliárd fabatkát, aztán a fabatkát dollárra váltod utána simán ki tudod azt vinni."

1) És az, aki a fabatkáért (forintért) dollárt adott, mit kezd a fabatkával (forinttal)?

2) te itt feltételezed, hogy a "kivitt" fabatka (forint) az "ország vagyonából lop[ott]". De ebből a feltételezésből nem következik az, hogy minden pénz ami "kivitelre" kerül egy adott országból arra az "ország vagyonából lop[ással]" tett szert a pénz "kivivője". Így hát a puszta tény, hogy valaki "kivisz" pénzt egy országból nem mond semmit arról, hogy hogyan jutott ahhoz a pénzhez.

2018.01.09. 18:37:59

@dare:
ez elég egyszerű dolog. a fővárosban magát baloldalinak mondó értelmiség 25 de inkább 125 éve arra van kattanva, hogy pesten a liberális zsidóság egy olyan értelmiségi kör, amelyik nélkül nincs fejlődés. és velük való összefogás. a liberális zsidóság bálványként imádása a baloldalon alapkövetelmény. a filoszemiták legcsekélyebb bírálata pedig főben járó bűn.

ezzel szemben a magyar jobboldali és szélsőjobbos választó 25 éve de inkább 125 éve arra van kattanva, hogy a zsidókat pest belső kerületeiből legalább részben kiűzze. és erre most lehetőség adódik. orbán trükkös módon csinálta. kiegyezett az izrealitákkal. mivel az amerikai demokraták támadták izraelt. és felforgatta ukrajnát. és ezért soros alapítványt szétverik. és orbán megnyeri a választást. egyrészt, mert ez a közakarat. másrészt és környező közép és nagyhatalmak ebben érdekeltek. a német néppárt mossa kezeit. nekik sem hiányzik, hogy a "liberálisok" uralják a magyar a közéletet. az amerikai demokata párt lenne az ellenlábas. de nekik fontosabb a trump elleni háború. ez lényegében erről szól. semmi köze ahhoz, hogy ki milyen mértékben modernitás párti.

dare 2018.01.09. 18:39:36

@midnightcoder2: Te is hidd el, hogy megvagyunk a kínaiak nélkūl.
Biztos tudnak olyat gyártani nem tagadom, azzal nem értek egyet, hogy a világ műhelye nélkūl itt az európaiak elvesznek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 18:43:57

@midnightcoder2:

"Más kérdés, hogy a legócóbb kínai csapágy nem feltétlenül fogja azt tudni amit a legdrágább német."

Nem lehet más kérdés, ugyanis épp' emiatt léteznek német csapágygyártók is: www.europages.co.uk/companies/Germany/Manufacturer%20producer/ball%20bearing.html

2018.01.09. 18:44:28

@midnightcoder2:
errefelé nemrég épült egy (német, egész pontosan frank) csapágygyár. a kormány 500 új munkahelyért cserébe. 4.5 milliárd forinttal támogatta a beruházást.

midnightcoder2 2018.01.09. 18:45:04

@vajdasagi:

1. A szoftverfejlesztő nem feltétlenül kocka is egyben, illetve hát ennek is megvannak a fokozatai, és azért elég sokan vagyunk akik nem csak nullákkal és egyesekkel tudnak kommunikálni a külvilággal.

2. Egészen pontosan milyen programozással kapcsolatos hozzászólásom alapján is gondolod hogy nem vagyok benne otthon ? Kb. 30 éve foglalkozom szoftverfejlesztéssel, és ez a hobbim is, jelenleg egy multinál vagyok .NET/MSSQL fejlesztő. Nagyon furcsának találnám ha fel tudnál mutatni valami olyan hozzászólásomat informatikával kapcsolatban, ami nem megalapozott. Ezzel együtt persze lehet ilyen: az IT elég nagy világ a hardvertől a szoftverfejlesztés különféle ágaiig, és senki sem tud mindenről mindent.

3. Ha picit is figyelted a hozzászólásaimat, láthattad hogy én kicsit sem szeretem Orbánt. Ezzel együtt van pár dolog, amiben nagy vonalakban igaza van, vagy legalábbis hasznos az álláspont amit képvisel (Pl. migráció) és van egy rakás dolog ami miatt agyon kellene ütni (Pl. sportbuzulás, de az sem szerencsés amit az oktatás területén művelt. Ugyanakkor, akik arról az oldalról támadják Orbánt hogy szegregál, vagy hogy jaj, szegény gyereknek miért kell annyi lexikális tudást bemagolni legalább akkora marhák, ha nem nagyobbak mint Orbán.
Orbánt, mint mindent a világon a helyén kell kezelni. A baloldal pont ott követi el a hibát, hogy Orbán _minden_ intézkedését támadja, így Orbánnak elég csak egy-két létfontosságú területen a helyes álláspontot képviselnie ahhoz, hogy az őt mindenben tagadók szalonképtelenné váljanak.

2018.01.09. 18:45:29

@neoteny:
és az állami támogatás miatt. lásd fentebb.

midnightcoder2 2018.01.09. 18:49:49

@444: Tök jó, de ezzel együtt a csapágy gyártása leginkább csak azért versenyképes a kicsi kínaiakkal, mert túl rossz az ár/tömeg aránya ahhoz, hogy idehozzák. De hidd el, hogy annak aki össze tud rakni egy sugárhajtóművet, vagy egy TFT monitort, vagy egy DVD meghajtót annak ahhoz is megvan a technológiája hogy olyan csapágyat legyártson amilyet csak akarsz. A kicsi kínaiak már régen nem kis makimajmok akiknek a maximális teljesítménye egy mérethibás anyacsavar. A népi kohók ideje rég elmúlt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 18:50:17

@444:

"ezzel szemben a magyar jobboldali és szélsőjobbos választó 25 éve de inkább 125 éve arra van kattanva, hogy a zsidókat pest belső kerületeiből legalább részben kiűzze."

Amiben igen csekély sikerei vannak: még a magyar zsidók 44-es deportálása is elsősorban vidékről történt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 18:54:19

@midnightcoder2:

"ahhoz is megvan a technológiája hogy olyan csapágyat legyártson amilyet csak akarsz"

Milyen áron? Mert ha az ár (költség) nem szempont, akkor (szinte) bármit le lehet gyártani: de az ár (költség) mindig szempont, így az, hogy valaki bármilyen csapágyat képes legyártani semmitmondó anélkül, hogy ismert lenne a csapágy ára.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 18:55:51

@444:

A kínai, a német vagy a magyar állami támogatásra gondolsz?

dare 2018.01.09. 19:02:40

@444: Nekem fontos, nem érdekel ki vagy kik hogyan vélekednek erről az elmúlt években.
Fejlődést akarok látni, és nem érdekel kik fogják ezt véghezvinni itt hazánkban.
A Fidesz is megtehetné ezt, egyből rájuk szavaznék, de véleményem szerint fontosabb nekik a saját érdekūk és pozíciójuk, mint az országban élő embereké.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 19:06:24

@444:

Ha mindegyik csapágygyártó állami támogatást kap, akkor az nem jelent versenyelőnyt egyik csapágygyártónak sem: ugyanaz a helyzet, mintha egyik csapágygyártó sem kapna állami támogatást. Vagyis az állami támogatás értelmetlen.

midnightcoder2 2018.01.09. 19:09:33

@neoteny: Csakhogy ez megint nem így működik. Van egy cég aki valahová csavargyárat akar építeni. Szépen körbenéz, hogy hol milyenek a költségek és a támogatások, munkaerőpiac, logisztika, és ott fog építeni ahol ez leginkább megéri neki.

2018.01.09. 19:17:01

@dare:
őszintén szólva engem sem érdekel. de a magyar közélet legalább a rendszerváltás óta erről szól. soros alapítvány felszámolásának kísérlete nem új keletű. orbánnak egyszerűen most nyílt rá lehetősége.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 19:19:56

@midnightcoder2:

"Csakhogy ez megint nem így működik."

Az, hogy állami (ipar)támogatások léteznek, egy empirikus tény. De ebből nem következik az, hogy az állami támogatásoknak értelmük lenne _azok számára_, akiktől az állami támogatás származik: névlegesen a nettó adófizetők számára. Értelmük a támogatott ipari vállalkozók, a támogatott dolgozók és a támogatást osztó politikusok számára van -- amelyik egy jóval kisebb kör, mint a nettó adófizetőké, akik finanszírozzák az egészet.

2018.01.09. 19:20:25

@neoteny:
na de nem mindegyik kapja meg ugyanazt a támogatást. az előszobázás a lényeg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 19:21:26

@444:

"soros alapítvány felszámolásának kísérlete nem új keletű."

8 évvel ezelőtt még mindketten nevettek:

dare 2018.01.09. 19:21:38

@dare: jav: vélekedtek

A jelen idő se érdekel, még mielőtt...

dare 2018.01.09. 19:24:09

@444: Megéri ez a csata?
Mert eddig nagyon mínuszos a buli.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 19:24:44

@neoteny:

img1.hvg.hu/image.aspx?id=2f6251a3-9bf6-442d-921d-9941cd4939b7&view=da658e97-86c0-40f3-acd3-b0a850f32c30

"orbánnak egyszerűen most nyílt rá lehetősége."

Orbán számára most vált célszerűvé: 2015-ben volt a menekültáradat, Soros írt egy cikket arról, hogy szerinte mi lenne a megoldás annak kezelésére és ezzel egy céltáblát akasztott magára, amit Orbán el is kezdett sorozni nagy lendülettel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 19:25:28

@444:

"na de nem mindegyik kapja meg ugyanazt a támogatást."

Mindegyik elég támogatást kap ahhoz, hogy a pályán maradjon.

2018.01.09. 19:53:37

@neoteny:
vagy elég hitelt. itt rakják le az alapkövet. a strabag adja adja a maltert.
www.kormany.hu/download/2/cd/01000/_MFA1298.jpg
az új üzemcsarnok 2018 márciusára készül el. 4.5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatással.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára leszögezte: Debrecen nemcsak az olcsó munkaerőre támaszkodik, hanem a hozzáadott értékre is. Ezt a kormány is elismeri - fűzte hozzá, emlékeztetve, hogy 25 százalékkal megemelték a szakmunkás minimálbért.

Szabó László elismerően szólt arról, hogy az FAG már XXI. századi technológiát alkalmaz, és kiváló termékei eljutnak az Európai Unió országaiba.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.09. 20:01:45

meg elmelkedjunk, meg tobb ideologiai politikat akarunk, es koldoknezest

en meg Orbanra szavazok az heló

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 20:04:55

@444:

"vagy elég hitelt."

Nem hitelekről volt szó, hanem állami (ipar)támogatásokról:

Ha mindegyik csapágygyártó állami támogatást kap, akkor az nem jelent versenyelőnyt egyik csapágygyártónak sem: ugyanaz a helyzet, mintha egyik csapágygyártó sem kapna állami támogatást. Vagyis az állami támogatás értelmetlen.

2018.01.09. 20:07:30

@neoteny:
fórum.

Mi a véleményetek a debreceni FAG-ról?
Szerszámüzembe vennének fel,mik a tapasztalataitok? Milyenek a vezetők,melósok? Fejlődési lehetőségek? Fizuk? :) (köszörűs)
Köszi a hozzászólást

En nem tul sok jot hallottam arrol a helyrol. Allitolag meg a wc is be van kamerazva (gondolom csak az eloter de akkor is), a vezetok bunkok es lekezelok, a munkasok meg csak a sajat erdekeiket nezik es minden aprosaggal szaladnak a fonokhoz bekopni. Tobb embert ismerek akik pont ezert hagytak ott es nem is birtak 3 honapnal tobbet ott dolgozni.
Sajat tapasztalatot nem tudok sajnos de remelem tudtam segiteni.

Debrecen, fémipar.... Szerinted milyen cég lehet? Még itt nyugaton is trágyák a fémipari cégek, képzelheted Debrecenben milyenek lehetnek.

Kb 70 éve van minőségi csapággyártás Debrecenben...
Az nem baj, ha nem tudsz valamit, a baj az, hogy nem kérdezel és lejáratod magad a tudatlanságoddal...

Kemény hely, sokat és precizen kell dolgozni - valóban szokatlan munkafegyelemmel - viszont jól és pontosan fizetnek.

Nem rossz. Megfelelően megfizetik a precizitást?

Ne menj oda dolgozni, és 10 évet húztam ott le. Gyakorlatilag egy koncentrációs tábor, nem munkahely. Bunkó infantilis vezetők akik úgy bánnak veled mint a kutyával és híján vannak mind a szakmai hozzáértésnek mind az elemi intelligenciának. Erőszakkal és fenyegetéssel kényszerítenek túlórázni. Egészségtelen a levegő tiszta olajköd és komoly esélyed van rá, hogy előbb utóbb tiszta ekcéma lesz a kezed. Én tavaly hagytam ott ezt a trágyahalmot. Akkor az új embereket még nem is a FAG-hoz vették fel, hanem a FAG tulajdonába levő kamu céghez, a FAG-hoz csak 6 hónap után kerültek át. Gondolom így rejtik el a németek elöl, hogy az új dolgozók 90%-a max egy hét után ott hagyja őket. Mióta el mentem egyebet se látok a FB-n, mint hogy mindenki ott hagyja őket. Nem éri meg mert nem fizetnek annyival többet mint amennyivel többet dolgoztatnak.

Köszörűs munkakört SEMMIKÉP se vállalj, az a legrosszabb, azért keresnek mindig ide embert ezek a szerencsétlenek.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.09. 20:08:49

@dare: hat ez eleg nagy baromsag

a szocik az EU elott csodbe mentek ketszer /imf 1981 plusz bokros csomag/, az EU alatt meg 1x

Ma az 1990es egy keresore juto realber 150%anal vagyunk, mind az 50% a 3 orban kormany alatt jott össze, azaz a többi 16 ev merlege NULLA realber emelkedes. Elgondolkodtato, ugye?

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt007.html

Az adossagot viszont nem Orban 'halmozta' fel, tehat a tobbiek akkora barmok voltak h meg hitelbol se tudtak joletet csinalni - se Kádár, se Antall,se Horn, se Megyó, Se Feri, senki.

Janossz 2018.01.09. 20:10:31

@444: "4.5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatással."
4,5 milliárd Ft, a magyar adófizetőktől beszedett támogatással. Sose érted ezt meg?
" hogy 25 százalékkal megemelték a szakmunkás minimálbért."
Ami így kemény 500 Eurora növekedett. Ezért nem olcsó, szerinted.
Ajánlom figyelmedbe még a képeden főalakoskodó jóember kezében fogott szerszámot, az ősmagyar nyelven fánglinak nevezett serpenyőt, amivel őseink az indoeurópai palotákat építették a 19. században.

2018.01.09. 20:13:39

@neoteny:
a nagy összegű hitel is versenyelőny. korlátozott felelősségvállalás mellett. a vissza nem térítendő állami támogatás hab a tortán.

2018.01.09. 20:24:56

@Janossz:
úgy látom, hogy nem érted. hogy nem a saját véleményemet írom le, hanem a körülöttem levőkét. mert felőlem támogassák meg. vagy ne támogassák. ez politika. csak azt nem értem, hogy egyesek miféle szabad piacot érzékelnek.

2018.01.09. 20:30:36

@Kővárépítő Orbán a király a házban:
de a szocik eladósították az országot és libek eladták. és ezzel pareto hatékonyság javítást hajtottak végre. ezt is kalkuláljad be. ezzel a reálbérelmekedés azért nulla, mert így árazták a piacok. már pedig azok okosabbak, mint az istenek. azok nem tévedhetnek.

Kage kyōi 2018.01.09. 20:31:02

@midnightcoder2: Ugye tudod hogy Orbán a jelenlegi elit tagja és hogy ezer milliárdokat füstöltek el?

dare 2018.01.09. 20:32:25

@Kővárépítő Orbán a király a házban: A 2002-2010 közötti időszak volt felhozva példaként, erre írtam azt, hogy a rendíthetetlen Orbánunk is megingott volna.
Jaj de buta vagyok, tudom hogy nem, de mégis ezt érzem. :D

Kage kyōi 2018.01.09. 20:33:22

@midnightcoder2: Milyen balliberális? Hmm? Európa összes fontosabb országában JOBBOLDALI, KONZERVATÍV kormány van. A változás legkisebb jele nélkül. Miről beszél?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 20:33:24

@444:

Nem hitelekről volt szó, hanem állami (ipar)támogatásokról:

Ha mindegyik csapágygyártó állami támogatást kap, akkor az nem jelent versenyelőnyt egyik csapágygyártónak sem: ugyanaz a helyzet, mintha egyik csapágygyártó sem kapna állami támogatást. Vagyis az állami támogatás értelmetlen.

Kage kyōi 2018.01.09. 20:35:05

@444: A kinai és orosz hiteleinkről Írj már kicsit. Figyelek.

2018.01.09. 20:37:22

@neoteny:
na de az előfeltevés téves. nem mindenki kap ugyanannyit. az előszobázás a lényeg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 20:37:50

@444:

"ez politika. csak azt nem értem, hogy egyesek miféle szabad piacot érzékelnek."

Azt nem érted, hogy a politika hogyan _szünteti meg_ a szabadpiaci viszonyokat?

Persze te még összeadásra és kivonásra is képtelen vagy szabályozás nélkül: nem csoda, hogy komoly kognitív nehézségeid akadnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 20:38:37

@444:

"nem mindenki kap ugyanannyit."

Mindegyik elég támogatást kap ahhoz, hogy a pályán maradjon.

2018.01.09. 20:38:56

@Kage kyōi:
olyan is van. de kipateroltuk az ájemefet. kínát és az oroszokat bepaterolták, illetve bepaterolódtak.

Janossz 2018.01.09. 20:39:01

@444: Éppen te nem látszol érteni, hogy a keresztül-kasul támogatott cégekből sose lesz szabad piac.
Abból lenne, ha valami biharbasznádi földid elkezdene olyasmit kitalálni,előállítani, ami eladható a világban. Ebből fejlődne szép nagy vállalkozássá, mindenféle dotáció nélkül.
Gyanítom, nem a vesszősöprű lesz az.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.09. 20:39:32

@dare: a szocik nem inogtak meg hanem megsemmisultek, a lipsikkel egyutt.

ha orr ban van a valsagkor akkor levaltjak 2 ev mulva meg konyorognek neki a zemberek, h legyen a kiralyuk

orr ban messze a legtehetsegesebb magyar soros ota, csak orr ban nem olyan geci onzo

2018.01.09. 20:41:18

@neoteny:
ez esetben a szabad piacot és a versenyt egy bizonyos üzemméret felett zárójelbe lehet tenni.

midnightcoder2 2018.01.09. 20:46:05

@neoteny: 2002 és 2010 között mi nem tudtunk sok üzemet idehozni, míg a szlovákok igen. Nézd meg hogy hogy alakultak a GDP adatok 2002 óta kis hazánkban és a szlovákoknál. 2003-ban még Megyó 2008-as magyar euróról beszélt, 2010-re a szlovákoknak volt eurójuk, nekünk meg még céldátumunk sem, annyira rosszak voltak a makrogazdasági mutatóink. Amiben ugyan benne volt a válság, de mi már 2007-ben is a mérési hibahatár körüli GDP adatokat produkáltunk, és persze a válság a szlovákonál is válság volt.

Egy ilyen cég egyrészt melót ad egy rakás embernek, másrészt szerencsés esetben piacot egy rakás beszállítónak. Mondjuk tény, hogy ebből a szempontból egy autógyár fényévekkel jobb mint egy csapágygyár, de egy csapágygyárnak is lehetnek beszállítói.

Ami pedig az adófizetőket illeti, az ő bérüket a munkaerőpiac határozza meg. Nem a politikusok, nem a szakszervezetek, de még csak nem is a Jótündér. Ezért aztán, ha sok a melóhely akkor felfelé mennek a bérek, ha meg kevés akkor szépen megindulnak a béka feneke irányába.
Orbánnak pedig most azért jó, mert egyrészt tényleg elég sok cég nyitott boltot errefelé mostanában, másrészt egy rakás munkavállaló kiment egy határral nyugatabbra. A kettő végeredménye, hogy a bérek szépen megindultak felfelé, ami az átlagpolgár fejében elég jól ellensúlyozza a tényt hogy közben milliárdokat költ a kis hobbijára (foci és vidéke), valamint még több milliárdot lopnak el.
Annál is inkább, mert ez utóbbi azért a többi kormányra is igaz volt.

2018.01.09. 20:47:04

@Janossz:
hol látsz magyarországon, vagy akár európában szabad piaci versenyt?

Janossz 2018.01.09. 20:50:38

@444: Akár hetente háromszor. Csak a piacig kell elmennem. Működik.

midnightcoder2 2018.01.09. 20:50:39

@Janossz: "Abból lenne, ha valami biharbasznádi földid elkezdene olyasmit kitalálni,előállítani, ami eladható a világban. "

Ez sem így működik ma már a világban. Az afrikai szavanna közepén Kunta-Kinte azt talál ki amit akar, de szart sem fog tudni megvalósítani. Ha nincs saját gazdaságod de akarsz, akkor azt úgy lehet megcsinálni, ahogy azt a japánok, majd a dél-koreaiak, végül a kínaiak csinálták.

Bár őszintén szólva, szerintem ez a hajó már elment. A kínaiak után még egyszer nem lehet ezt eljátszani, mert a robotok egyre inkább kiváltják a kézi munkaerőt. Ezzel együtt még mindig jobb ha itt van egy rakás multi, mint ha a nép otthon ülve várná a segílykét ami nem jön mert nincs miből.

midnightcoder2 2018.01.09. 20:53:26

@Kővárépítő Orbán a király a házban: Orbán egy átlagos képességű politikus. De vakok között a félszemű a király. Amúgy, valahol ezt is meg kell becsülni: ha egy akkora ország mint az USA egy olyan vezetőt tudott kiizzadni magának mint Trump, akinek ráadásul olyan kihívója volt mint a Klingonné akkor mi akár büszkék is lehetünk rá és Gyurcsányra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 20:56:42

@444:

"ez esetben a szabad piacot és a versenyt egy bizonyos üzemméret felett zárójelbe lehet tenni"

A bármekkora mértékű állami támogatás "zárójelbe teszi" a szabadpiacot és -versenyt az üzemmérettől függetlenül.

2018.01.09. 20:59:57

@Janossz:
piac ≠ fogyasztás

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.09. 21:00:53

@midnightcoder2: Hat a magyar tortenelemben Orr ban lesz a legtobbszor megvalasztott kiraly, ha tavasszal nyer.

Europaban szinten, szoval lehet nem is olyan atlagos vagy mindenki mas segg hulye.

Janossz 2018.01.09. 21:03:50

@midnightcoder2: "Ezzel együtt még mindig jobb ha itt van egy rakás multi, mint ha a nép otthon ülve várná a segílykét ami nem jön mert nincs miből"
Biztos, még mindig jobb...Csak aki a támogatásért jön ide, annak elapadtával könnyen veszi a sátorfáját.
A nép meg, ha otthon ülve azon fantáziál, hogy a faluba települő áruház hogyan oldja meg az ő problémáit, inkább azon fáradozna, hogy az eladhatatlan 500 Ft-os túrójából hogyan is kéne 5000 Ft-os sajtot készíteni, bio alapon, lehet, hogy előrébb jutna. De ülni, meg a multit köpködni lényegesen könnyebb.

Janossz 2018.01.09. 21:06:26

@Kővárépítő Orbán a király a házban: Azt hiszem, erre mondják: Hárommilló veréb nem tévedhet...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 21:06:45

@midnightcoder2:

"Egy ilyen [állami támogatású] cég egyrészt melót ad egy rakás embernek"

Pontosan ezt írtam: [az állami támogatásoknak] Értelmük a támogatott ipari vállalkozók, a támogatott dolgozók és a támogatást osztó politikusok számára van.

"Ami pedig az adófizetőket illeti, az ő bérüket a munkaerőpiac határozza meg."

Nem az adófizetők bérszintjéről volt szó, hanem arról, hogy az állami támogatások forrása a nettó adófizetők: tőlük kerülnek államhatalmi erőszak alkalmazásával azok a javak (pénz formájában), amikkel a támogatottak megfizetésre kerülnek.

"Nem a politikusok"

Bullshit: a minimálbér és a garantált bérminimum szintje a politikusok által kerül meghatározásra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 21:08:16

@midnightcoder2:

"Ha nincs saját gazdaságod de akarsz, akkor azt úgy lehet megcsinálni, ahogy azt a japánok, majd a dél-koreaiak, végül a kínaiak csinálták."

Hong Kong nem úgy csinált saját gazdaságot mint a japánok, dél-koreaiak vagy a kínaiak tették.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.09. 21:08:52

@Janossz: a multik a velünk versenyző főképp v4 országokban is kapnak zsetont, szóval ez nemigen kerülhető ki

a lényeg, a róluk lenyúzott pénzből kell nemzeti burzsoáziát és középréteget építeni

más realitás közép és kelet európában sosem volt, mire valami kialakult volna jött mindig valaki aki letaposta az országot...de sírni sem érdemes, különben is jobban élünk mint a világ 80%-a

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.09. 21:12:46

@Janossz: egyszer tévedhet

ez is történt Antallal, Hornnal, Megyóval, Ferivel...Orr bán azonban sokkal furfangosabb volt, s hosszú távra építette ki jó kapcsolatait az aljanéppel, a középréteggel és a burzsujokkal, cigókkal és zsidókkal és fehérekkel, multikkal és laci bácsikkal

Orr bán tudja egyedül hogy a nemzet királyának lenni szolgalat, s ő óriási szerencsénkre, ennek szentelte az életét.

2018.01.09. 21:12:55

@neoteny:
na de 1 új munkahelyért nem adnak pénzt. mert ilyen mindenki kaphatna 10 millió forintot azért, hogy teremt magának munkát. mondjuk olyan már volt, hogy 18 új munkahelyért cserébe 196 millió forint vissza nem térítendő támogatás műanyag tubusok gyártására.

Mark Aegler, a Hoffmann Neopac AG vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a magas szinten automatizált világszínvonalú termelési technika kiszolgálásához magasan képzett, idegen nyelvet beszélő munkatársak szükségesek. A város felsőfokú oktatási intézményeiben folyó képzés pedig biztos alapot ad a társaság jövőbeni munkaerő igényének kielégítésére.

Köszöntötte az avató résztvevőit Xénia Hoffmann, a cég főrészvényese és Jean Francois Paroz, Svájc budapesti nagykövete, majd a nemzeti színű szalag átvágásával átadták az új tubusgyártó üzemet, ahol világmárka fogkrémek tubusait fogják gyártani.

a debreceniek idegen nyelven gyártják a tubust.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 21:16:08

@444:

"piac ≠ fogyasztás"

Ilyeneket én is tudok:

szabályozás ≠ aritmetika
Debrecenben gyártott busz ≠ közlekedés
állami támogatás ≠ gazdasági felzárkózás

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 21:25:30

@444:

"na de 1 új munkahelyért nem adnak pénzt."

Még csak ez sem igaz:

Kiemelten támogatott célcsoportok 100%-os támogatással:
- 25 év alatti álláskeresők;
- 25-30 év közötti pályakezdő álláskeresők, akiknek legfeljebb 180 nap biztosítási jogviszonya volt korábban;
- alacsony iskolai végzettségű (ISCED 1-2) álláskeresők;
- tartós, legalább 6 hónapja álláskeresők;
- gyermekgondozás vagy hozzátartozó ápolását követően a munkaerőpiacra visszatérő álláskeresők;
- 50 év feletti álláskeresők;
- közfoglalkoztatásból kilépők.
Nem kiemelten támogatott célcsoportok 70%-os támogatással:
- az előző felsorolásba nem tartozó bármely, jelen pillanatban állást kereső személy

www.profession.hu/cikk/20161119/bertamogatas-kevesen-ismerik-pedig-erdemes-kihasznalni/6933

DrGehaeuse 2018.01.09. 21:33:34

@midnightcoder2: Hogyne persze az esztergomi érsek parnacihájába van bevarrva.

Tamáspatrik 2018.01.09. 21:35:46

@444: Ez nem így van. A katolikus-protestáns ellentét akkoriban erősebb volt mint az osztrák-magyar ellentét. A Habsburgok katolikusak voltak, a kurucok "kemény magja" pedig református. A magyar katolikus főurak mindig ingadoztak, volt aki ide állt, volt aki oda.
Akkoriban egy katolikus házasodhatott egy reformátussal.
A labancok ergó nem osztrákok voltak, mint a többség gondolja manapság, hanem akik vallási vagy más okból aki őket támogatta. Pl. mert felesküdött a Habsburgoknak, birtokot kapott tőlük. Ja és a jobbágyok nem választhattak vallást, az uruk vallását követték.

Tamáspatrik 2018.01.09. 21:36:43

@Tamáspatrik: Helyesen: Egy katolikus NEM házasodhatott egy reformátussal. (Vagy evangélikussal, egyéb vallásúval.)

2018.01.09. 22:03:39

@neoteny:
ez egy kis túlzással azt jelenti, hogy magyarországon sikerült felszámolni az amúgy sohasem létező piaci versenyt. beleértve a multikat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 22:11:14

@444:

Ez bármiféle túlzás nélkül azt jelenti, hogy ismét bebuktál.

Ami pedig "az amúgy sohanem létező piaci versenyt" illeti, ha semmilyen piaci verseny nem létezett volna soha Mo-n, akkor

- a kommunisták nem államosították volna a vállalatokat 1948 után
- nem próbálkoztak volna 1968 táján a részleges piacosítással, az "új gazdasági mechanizmussal"
- nem próbálták volna menteni a veszett fejsze nyelét a 80-as évekbeli szintén részleges piacosítással

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.09. 22:13:47

@444: azert tegyük hozzá a szabad verseny egy humbug

a kapitalizmus az anyagi alapja minden liberalis demokracianak, a kapitalizmus pedig monopoliumra torekszik miota vilag a vilag

ma is monopol helyzetben van egy csomo ceg nemcsak orszag, hanem vilag szinten is...s ha az allamok meg a trösztellenes tvek beavatkoznak, onnantol nincs szabadsag, de ha nem, akkor meg nincs verseny

szoval legyen ez a nap humbugja

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 22:21:12

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

"a kapitalizmus pedig monopoliumra torekszik"

Helyesen: a kapitalista vállakozások monopolhelyzetre törekszenek; de épp' a monopolhelyzetből származó magas(abb) profit az, ami megkaparintásáért _más_ kapitalista vállalkozások belépnek arra a piacra, amelyen csak egy -- a monopolhelyzetben lévő -- vállalkozás van.

"ma is monopol helyzetben van egy csomo ceg nemcsak orszag, hanem vilag szinten is"

Nevezz meg egyetlen céget, amelyik monopolhelyzetben van világszinten, ti. egyedül az a cég állít elő valamilyen termékcsoportba tartozó terméket. Habár az Apple-nek monopóliuma van az iPhone-k piacán, de nincs monopóliuma az okostelefonok piacán.

Ami pedig az országos szintű monopóliumokat illeti: azokat mindig az államhatalom hozza létre úgy, hogy erőszakkal (értsd törvényekkel) kizár minden más vállalkozást az országos piacról.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.09. 22:36:35

@neoteny:'Ami pedig az országos szintű monopóliumokat illeti: azokat mindig az államhatalom hozza létre úgy, hogy erőszakkal (értsd törvényekkel) kizár minden más vállalkozást az országos piacról.'

történhet így meg úgy is, hogy a multik osztják le az országokat egymás között, vagy a városokat, vagy az utcákat, ez mindennapos, mindenki tud ilyen céget - nem csak itthon. Másrészt amikor az állam alkotja meg a monopóliumot azt sem az állam találta ki hanem a kapitalista.

monopol a PayPal, a Microsoft, a Youtube-Google vagy az Amazon pl. oké hogy más is belép de attól még monopol, ő diktál a piacon

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.09. 22:55:35

Mondjuk az én prágai utcámban egyfajta internetszolgáltatót lehet választani, s gondolom van ilyen otthon is.

elég szar is - oszt jónapot

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 22:57:03

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

"úgy is, hogy a multik osztják le az országokat egymás között, vagy a városokat, vagy az utcákat, ez mindennapos"

Ez a kartellalakítás, ti. a piaci részesedések felosztása több vállalatok között. De a kartellek inherensen instabil szerveződések: minden kartelltagnak érdeke az, hogy növelje a piaci részesedését (és ezzel a bevételét és hasznát) a többi kartelltag kárára. Tekints az OPEC-re, az olajkartellre: igencsak gyengén működik, különösen a lecsökkent olajárak idején.

"monopol a PayPal"

A PayPal-nak legalább egy fél tucat versenytársa létezik, pl. az Apple Pay. Attól, hogy egy vállalkozás a legnagyobb piaci részesedéssel bír egy adott piaci szegmensben, a kérdéses vállalkozás nincs monopolhelyzetben.

"a Microsoft"

Én már lassan 3 éve nem használok Windows-t: a munkahelyemen is és otthon is Linux-ot futtatok. De még a 90-es években sem volt monopolhelyzetben a Microsoft a PC operációs rendszerek piacán: volt DR-DOS, volt SCO Xenix 386 és még számos más PC oprendszer. Attól, hogy egy vállalkozás a legnagyobb piaci részesedéssel bír egy adott piaci szegmensben, a kérdéses vállalkozás nincs monopolhelyzetben.

"Youtube"

Itt felsorolnak öt vállalkozást amelyik a YouTube versenytársa:

www.dailydot.com/upstream/youtube-competitors-amazon-yahoo-comcast-vessel/

"Google"

A netes keresőpiacon a Google versenytársai többek között:

Bing
Yahoo
Ask.com

Lehet, hogy kicsi a piaci részesedésük, de a Google nincs monopolhelyzetben a netes keresőpiacon.

"oké hogy más is belép de attól még monopol, ő diktál a piacon"

Te összekevered a monopólium és a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező fogalmát. A monopólium diktálhat, mert egy adott jószágot csak tőle lehet beszerezni: a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező cég nem diktálhat, mert a kérdéses jószágot nem csak tőle lehet beszerezni.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.09. 23:04:15

@neoteny: Nem vigasz nekem h az internet kartellem a világ másik felén versenyez a nyamnyam cégekkel, az én utcámban nem versenyzik senkivel.

Ő meg másnak tett, máshol ilyen szívességeket.

Persze én is így csinálom csak ne szopjuk már be a szabad versenyes hülyeségeket, ez a népnek szórt buzzword olyan mint a demokrácia meg az örök élet, ingyen sör.

abdul hackeem 2018.01.09. 23:06:09

@444: És a főmu(ff)tit meg a többi, nyakkendős, gyáravató gyökeret miért nem öltöztették bohócnak?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 23:09:27

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

"Mondjuk az én prágai utcámban egyfajta internetszolgáltatót lehet választani"

Ebben biztos vagy? A skyDSL (egy műholdas netszolgáltató) nem nyújt szolgáltatást a te utcádban?

www.skydsl.eu/en-CZ/Personal/Internet-via-satellite

De most látom: "skyDSL is available everywhere in in Czech Republic". Vagyis ha csak nem már a skyDSL ügyfele vagy, akkor tévedésben vagy arra vonatkozóan, hogy a te prágai utcádban (csak) egyfajta internetszolgáltatót lehet választani.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.09. 23:14:24

@neoteny: hát ez alternatíva persze nem rendes adsl hanem tányéros, olyanom még nem volt

meg hát német oldal német ügyfélszolgálattal...de kb. ennyit tud az enyém is ennyiért

otthon a kisvárosban ahonnét idegyüttem 100Mbites vonal volt már 3 éve is ennyiért

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 23:24:24

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

"kb. ennyit tud az enyém is ennyiért"

Akkor te nem azzal vagy elégedetlen, hogy csak egyetlen monopolhelyzetben lévő netszolgáltatótól tudsz csak vásárolni és _ezért_ szar az ár/érték arány, hanem az a bánatod, hogy senki sem ajánl lényegesen jobb ár/érték arányú netszolgáltatást a te prágai utcádban.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.09. 23:29:16

@neoteny: adslhez vagyok szokva, ott garantált a sávszél, ilyen itt csak az o2-nek van es az is 20 euro, otthon komáromban ennyibol 5x gyorsabb optikai vonal volt /persze lehet a lakotelepeken itt is az van/

- itt ez a különben magyarországról elérhető skyDSL szolgáltató nem fordítja le az oldalát semmilyen nyelvre, ellenben nem szeretem fordulatokkal operál speed up to 30 mbites/s, price from 20 euro...inkabb ugy nezem nem az adsllel versenyeznek hanem ott is elerhetoek ahol adsl sose lesz, az mar mas piac kicsit

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 23:42:18

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

Akkor ez az az állításod, miszerint

"Mondjuk az én prágai utcámban egyfajta internetszolgáltatót lehet választani"

úgy módosul, hogy te a te prágai utcádban egy partikuláris szolgáltatótól -- az O2-től -- vásárolod a netszolgáltatást, mert az képviseli számodra a legjobb ár/érték arányt. Vagyis nincs az O2 monopolhelyzetben az utcádban.

Az, hogy te szívesen vennéd azt, ha lenne olyan netszolgáltatás a te prágai utcádban ami jobb ár/érték arányt képvisel számodra (és hogy volt ilyen netszolgáltatásban részed egy másik országban egy másik vállalattól) érthető: mindenki szeretne jobb ár/érték arányú netszolgáltatást. De ez nem jelenti azt, hogy bárkinek is valamiféle joga lenne egy partikuláris termékhez egy partikuláris áron egy partikuláris geográfiai piacon.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.09. 23:47:22

@neoteny: Nem, az ADSL piacon az O2 az én utcámban monopol.

Ez a szolgáltatás pedig a kábel-tányér-mobil szolgáltatásoktól annyiban különbözik, hogy stabil az ára és a sávszélessége.

Nyilván nincs jogom /vagy ha van akkor mi van/, meg vállalkozóként én se oda mennék először, ahol van 100 méteren 6 ház amikor egy panel lépcsőházban is több ügyfelet lehet összefogdosni. De ettől még választási lehetőségem nincs - a hatalmas igényeimmel - így a szolgáltatómnak se kell magát összetörni a kegyeimért.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.09. 23:55:14

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

"az ADSL piacon az O2 az én utcámban monopol"

Az ADSL piacon; de nem a netszolgáltató piacon. Az ADSL iránti preferenciád a te személyes preferenciád: ezt a preferenciádat nem kell másoknak is osztaniuk veled.

"választási lehetőségem nincs - a hatalmas igényeimmel"

Erről van szó: az igényeid -- az (erős) preferenciád az ADSL iránt -- korlátozza a választási lehetőségeidet.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.10. 00:00:55

@neoteny: Hat ertem en hogy nem erted de a nadragpiac meg a Levis501 piaca is piac, es verseny attol meg lehetne, de nincs.

Nyilvan a gyakorlatban a sajat igényem korlátozza a lehetőségeimet, de ki tiltja meg több vállalkozónak h levis501-et áruljon?

Vállalkozóként gondolom, hogy az, hogy leült a 3-4 prágai netszolgáltató és felosztották a kertvárosokat. Aszonták, nehogymár egymással is árharcoljunk amikor úgyis annyi kábelt be kell húzni a parasztoknak!

Így megyen.

2018.01.10. 00:21:46

@Tamáspatrik:
maga rákóczi is katolikus volt. nagymamája báthory zsófia a wesselényi összeesküvés bukása után visszatért a római katolikus egyházba. még sárospatakot is átadta a jezsuitáknak. de maga a wesselényi összeesküvés habsburg ellenes és nagyrészt katolikus összesküvés volt. wesselényi is katolikus. zrínyi péter is. akinek lánya ilona. akinek a fia rákóczi. ezek habsburg ellenes magyar katolikus családok.

a mai politikai terminusban vannak a magyarok és magyarországiak. utóbbiak nem a magyarország függetlenségének oldalán állnak. ahogyan jelenleg is ez az ellentét. ha ezt vallási konfliktusként akarod beállítani, akkor arról van szó, hogy a labancok nem magyar keresztények. de egész egyszerűen arról, hogy ők nem magyarok. hanem magyarországiak. vagy zsidókeresztények és ebből következően képzelik azt, hogy ők nemzetek felett állnak. ahogyan jelenleg is. vagy azok a németrómaiak, akik azt mondják, hogy a magyarok és a németek nem keresztségben állnak egymással. tehát nem egyenrangúak, hanem a szent németrómai birodalom a népek felett áll.

hangsúlyozottan nem a németség és a zsidóság egészéről van szó. helytelenül állítom be úgy, hogy ez a magyarok és a németek, vagy magyarok és zsidók közötti ellentét. ez magyarok és nem-magyarok közötti ellentét. csak politikailag ez ugyanúgy nem korrekt. aki nem magyarország függetlenségének oldalán áll az nem magyar. bem józsefnek nem voltak magyar felmenői. a szabadságharc leverése után kényszerű okokból áttért az iszlám hitre. aleppóba internálták. és murád pasaként halt meg. de bem a magyar függetlenség oldalán állt és ebből következően magyar volt. és persze lengyel is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 00:22:08

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

"Vállalkozóként gondolom, hogy az, hogy leült a 3-4 prágai netszolgáltató és felosztották a kertvárosokat."

No ha vállalkozó vagy és úgy gondolod, hogy a prágai ADSL netszolgáltatók kartelleznek (felosztották egymás között a prágai kertvárosok ADSL piacát), és _ezért_ tesz szert az O2 akkora haszonra a te utcádban, amekkorára, akkor felismertél egy piaci lehetőséget: csinálj egy vállalkozást amelyik ADSL netszolgáltatást nyújt abban a prágai kertvárosban ahol a te utcád van, és vedd el az O2 piaci részesedését. Hiszen az O2 kartellárat (a piaci részesedésén belül monopolárat) állapít meg: akkor könnyen alá lehet ígérni az O2-nek (jobb ár/érték arányú ADSL szolgáltatást nyújtani) és még mindig haszonra szert tenni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 00:25:24

@444:

"a mai politikai terminusban vannak a magyarok és magyarországiak."

Ez a kultúrmarxista identitáspolitika nacionalista adaptálása.

2018.01.10. 00:34:57

@Kővárépítő Orbán a király a házban:
ezek oligopol piaci pozíciók. és a nyugatos/külföldi oligopóliumokat szorítják ki keleties/belföldi oligarchák. ami gazdasági értelemben cseberből vederbe. de politikai értelemben egy fokkal jobb. közvetlen leválthatók. azt a globális kapitalista világot, amit a magyar közéletben most soros jelképez most úgy lehet leváltani, hogy a nép újraválasztja a "geci" orbánt. nincs másik alternatíva. de még csak körvonalaiban sem.

2018.01.10. 00:40:45

@neoteny:
hogy kellene nevezni ezt az ellentétet?

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.10. 00:40:58

@444: így van

s talán nem is véletlen, hogy orbán 12 éve alatt jött össze az az 50% plusz az egy keresőre jutó reálkeresetben, amit 1990 óta elért az ország...

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt007.html

...a maradék 16 év mérlege NULLA reálkereset emelkedés, viszont a GDP arányos államadósság az kizárólag ebben a 16 évben emelkedett plusz ekkor adták el a nemzetgazdaság döntő hányadát is

azaz, miről beszélünk?

Orr bán-ból Mátyás királyhoz és Széchenyihez hasonlóan, hőst faragnak majd a jövő trubadúrjai, meglássátok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 00:52:08

@444:

"a nyugatos/külföldi oligopóliumokat szorítják ki keleties/belföldi oligarchák. ami gazdasági értelemben cseberből vederbe."

Ez egy indokolandó állítás.

Ha a nyugatos/külföldi oligopóliumok cseberje az, hogy több jószágot kis(ebb) haszonnal adnak el, így téve szert nagy összhaszonra, míg a keleties/belföldi oligarchák vederje az, hogy kevesebb jószágot nagy(obb) haszonnal adnak el, így téve szert nagy összhaszonra, akkor a magyar fogyasztók jobban járnak, ha a cseberben vannak, mint ha a vederben: ugyanis több jószághoz jutnak, amelyek birtoklásával/fogyasztásával gazdagabbak, mint a kevesebb jószágok birtoklásával/fogyasztásával (amely esetben szegényebbek).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 00:53:20

@444:

Bárhogyan is van nevezve, ez a kultúrmarxista identitáspolitika nacionalista adaptálása.

2018.01.10. 01:00:17

@Kővárépítő Orbán a király a házban:
lehetséges, de ez azért ez most még szerintem kétesélyes. ez rendszer korrekcióra szorul. így ahogyan most megy se a gazdaság, se a társadalom nem működhet tartósan. de ez majd kiderül. a külső gazdasági környezettől is függ.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.10. 01:02:49

@neoteny: Ez gondot is okoz az államoknak, a Google, Amazon, Apple ugye írországból adómentesen hintheti az ígét, egyelőre. De nehéz ellenük tenni, mert a népek rövidlátóak.

Pedig ezek a cégek mind a határnélküliségben érdekeltek, azaz a nagyobb integrációban. Csak világkormány léphetne fel ellenük, ami viszont inkább szövetségre lépne velük, s kész a totális diktatúra.

Mészárosnak nem ezekkel kell versenyezni, s ez nem is terv, de a maga építő piacán lehet erős. Persze ez relatív, hisz még 1 mrd dollárja sincs, sőt egy magyarnak sincs annyi pénze.

Míg a cseh miniszterelnök, vagy Trump vagyona ennek a sokszorosa, a Google meg 3 naponta bevételez 1 mrd dollárt, szóval ők nem egy liga.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 01:06:23

@444:

"ez most még szerintem kétesélyes"

Szerinted minden kétesélyes: lehet így is és lehet úgy is.

Olyan vagy, mint Török Gábor:

"hja, ha valaki belehazudott a kamerába, akkor jött török gábor, hogy milyen zseniális kommunikáció. minden kormányt kiszolgált a látszat függetlenséggel. nem állítom, hogy nem csinálta jól. hanem csak azt, hogy ez nem szolgálja a közjót.

nem a politikusokat kellene itt jól pofán verni. hanem azt az elitet, amelyiknek mindig csak a saját szempontjai voltak fontosak. töröknek is érdekesebb, hogy a balatoni villájának kerítésen legyen valami ciráda annál, hogy egy ügyben az összes választó érdekéből elemezzen.

mert ugye látjuk. lófasz jóska politológus blog. ezt utánozza. generációs elhülyülés. abból indul ki, hogy orbán viktornak mi a jó.

ha egy politológus kifelé, a köz számára kommunikál, akkor a közérdeket kell figyelembe venni. személyes tanácsadóként nem. mert ha valaki azt mondja, hogy orbán viktor seggébe bújt, akkor nyilván legyen lojális. de akkor neki kifelé nem kell beszélni.

de ha valaki független mezt választ, akkor nem A oldal, vagy B oldal szempontjából kell elemeznie, hanem az összes választó érdekét kell figyelembe venni.

török meg nem ilyen. a nyilvánvaló hazugságokra is azt mondja, hogy egyfelől, másfelől. a legnagyobb szarra is. és ha véletlen valami jó, akkor ugyanúgy elemez.

erre mondom azt, hogy itt van egy elit, amelyik vigyorogva veri át az embereket. és a nép nem veszi észre. de ez nem zseniális, hanem alávaló."

2018.01.10. 01:07:34

@neoteny:
de mit kellene helyette mondani?

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.10. 01:09:36

@444: szerintem a külső környezet bizonytalanabb, mint a belső

az EU szarul áll globálisan demográfiailag és a gazd. trendeket nézve is és tényleg, elég töketlenül vezetik

s mi hozzájuk vagyunk hegesztve, ezen nehéz változtatni

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 01:14:58

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

"Ez gondot is okoz az államoknak"

Az államok meg gondot okoznak a nettó adófizetőiknek: államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) elveszik a javaikat (pénz formájában) és vagy felélik azt, vagy szavazatokat vásárolnak belőlük a kormányok, vagy elosztják azt a nettó adófogyasztóknak.

"a Google meg 3 naponta bevételez 1 mrd dollárt"

Az amerikai szövetségi kormány meg naponta kifizet $10 milliárdot -- amit a nettó adófizetőktől (az amerikai népesség felétől) szed be.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 01:18:08

@444:

Bármit is mondanak helyette, ez a kultúrmarxista identitáspolitika nacionalista adaptálása.

Ami pedig az elnevezéseket illeti: érdemes elolvasni George Orwell (Eric Arthur Blair) ezen esszéjét (ami egy .ru domain-es portálon van):

www.orwell.ru/library/essays/politics/english/e_polit/

2018.01.10. 01:19:40

@neoteny:
most az orákulumban a zseton úgy van elosztva, hogy a szabad versenyre esély nincsen. és alternatívát sem tud senki se mondani.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.10. 01:24:56

@neoteny: ez így okés, csak nem lenne baj ha az apple v. a google nem a nálunk beszerzett profitját adózná le amott...

mert ez így nem kóser

az még ok hogy az amazon miatt már egész iparágak értékesítése omlott össze az USAban, mert a fogyasztó így szereti - de a veszély is benne van, hogy ha mindenki kihalt mellőlük, akkor eljő az áremelés ideje

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 01:28:15

@444:

"most az orákulumban a zseton úgy van elosztva, hogy a szabad versenyre esély nincsen."

Cuki a passzív szóhasználat: gondosan elkerüli még csak az utalást is arra, hogy ki(k) végzi(k) a zsetonok elosztását.

Kővárépítő Orbán a király a házban 2018.01.10. 01:29:27

Egyébként Orr bán kapitalizmusa sok 5letet lopott mussolini és hiztler 'korporatív' kapitalizmusából, amik nagyon sikeresek voltak, amíg a globalisták nem gondolták őket túl veszélyesnek.

Persze Orbán azért, tettekben nagyon óvatos, nyilván nem is lehet más egy pici állam kormányfőjeként.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 01:45:15

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

"nem lenne baj ha az apple v. a google nem a nálunk beszerzett profitját adózná le amott"

Na de épp' azért "amott" adózza le, mert így a töredékét adózza annak, mint ha Mo-n adózna.

"mert ez így nem kóser"

Ezért csökkentette le a kormány 9%-ra a vállalati adókulcsot; ill. adott tavalyelőtt (?) a GE-nek egy speciálisan alacsony adókulcsot, hogy az Mo-n vallja be a franciaországi leányának eladásából származó hasznot (már nem emlélszem hány száz milliárd forintot).

Persze az EU szerint meg ez a (tagállamok közötti) adóverseny nem kóser.

"ha mindenki kihalt mellőlük"

Ha. De nem világos, hogy miért halna ki mindenki mellőlük. Emlékezz az IBM-re: a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkezett a nagyvasak piacán évtizedeken keresztül, mégsem halt ki mindenki mellőle, és a PC-forradalom alaposan megváltoztatta a vállalat piacát és piaci részesedését is.

Továbbá valaki megjegyezte itt valamelyik nap, hogy a nagyvállalatokon belül is tervgazdálkodás folyik: és a tervgazdálkodás mindig kevésbé hatékony, mint a piaci viszonyok közötti gazdálkodás. Minél nagyobb egy vállalat, annál több lehetőség marad a kisebb vállalatoknak, hogy kihasználják a nagyvállalat viszonylagos hatékonytalansága által kiaknázatlanul hagyott piaci lehetőségeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 01:53:36

@Kővárépítő Orbán a király a házban:

"hiztler 'korporatív' kapitalizmus[a], amik nagyon sikeres[] volt[]"

A II. vh-t 1948-tól követő liberalizált német gazdaság, a _Wirtschaftswunder_, sokkal sikeresebb volt mint a Harmadik Birodalom gazdasága.

midnightcoder2 2018.01.10. 07:41:11

@neoteny: "A II. vh-t 1948-tól követő liberalizált német gazdaság, a _Wirtschaftswunder_, sokkal sikeresebb volt mint a Harmadik Birodalom gazdasága."

Ja. A Hitlerék által kifejlesztett technológiára alapozva, a háború utáni fellendülésre építve.

midnightcoder2 2018.01.10. 07:50:27

@neoteny: "Nem az adófizetők bérszintjéről volt szó, hanem arról, hogy az állami támogatások forrása a nettó adófizetők: tőlük kerülnek államhatalmi erőszak alkalmazásával azok a javak (pénz formájában), amikkel a támogatottak megfizetésre kerülnek."

Pontosan. A dolog haszonélvezői azonban szintén az adófizetők. Persze nem feltétlenül ugyanazok az adófizetők, ahogy Pl. az állam bácsi által épített utak nagy részén soha nem fogsz járni, annak ellenére hogy a te pénzedből is épült, az állam bácsi által finanszírozott filmek nagy részét soha nem nézed meg, a közkórházak nagy részében soha nem fogsz befeküdni.

"Bullshit: a minimálbér és a garantált bérminimum szintje a politikusok által kerül meghatározásra."

Bullshit. Az átlagpolgár bérszintjét nem a minimálbér határozza meg, hanem a piac, kivéve a közszolgákat. De a munkaerőpiacon a minimálbér nem sokat oszt vagy szoroz: ha mélyen a piaci ár alatt van, akkor senkit sem érdekel, ha felette akkor pedig a cégek megoldják "okosba", ahol pedig nem lehet ott becsukják a boltot, a dolgozó pedig mehet zabot hegyezni.

"Hong Kong nem úgy csinált saját gazdaságot mint a japánok, dél-koreaiak vagy a kínaiak tették."
De, pontosan úgy csinálta.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 08:13:57

@midnightcoder2:

"A Hitlerék által kifejlesztett technológiára alapozva"

Névlegesen?

"a háború utáni fellendülésre építve"

A háború utáni fellendülés nem épülhetett a háború utáni fellendülésre: a növekvő gazdagságot jelentő fogyasztói javakat meg kellett termelni. Ehhez (legalább) ezekre volt szükség:

- jó (értéktartó) pénzre
- viszonylag magas megtakarítási rátára, amely termelőeszközökbe történő befektetéseket tettek lehetővé
- viszonylag alacsony állami elvonási rátára
- a vállalkozás szabadságára, ti. hogy a vállalkozók döntötték el azt, hogy milyen javakat állítanak elő

Mindezek egyáltalán nem voltak jellemzőek a Harmadik Birodalom gazdaságára: a gazdaság jó része -- az újrafelfegyverkezést végző hadiipar -- államilag, deficites költségvetésből volt finanszírozva. És ezen túlmenően is szigorú állami kontroll alatt álltak a termelő vállalkozások: habár a tulajdonuk nominálisan magánkézben volt, a termelői döntéseket nem a vállalkozókként működő tulajdonosok hozták meg, mert ők lényegileg üzemvezetői (_Betriebsführer_) státuszba lettek lefokozva a termelés minden lényeges részletét diktáló _Reichswirtschaftsministerium_ által.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 08:30:23

@midnightcoder2:

"A dolog haszonélvezői azonban szintén az adófizetők. Persze nem feltétlenül ugyanazok az adófizetők"

Erről van szó: a nettó adófizetők veszteséget szenvednek el pl. az állami támogatással történő "munkahelyteremtésekkel" is. De minden mással is: ők jobban járnának, ha csak azokért a javakért fizetnének, amiket használnak is.

"De a munkaerőpiacon a minimálbér nem sokat oszt vagy szoroz"

Ha ez így van, akkor miért létezik minimálbér (és Mo-n garantált bérminimum is)? Az pedig _tény_, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum szintje a politikusok által kerül meghatározásra: vagyis nem igaz az, hogy _minden_ adófizető munkabérét a munkaerőpiac határozza meg. Azok, akik minimálbérért vagy garantált bérminimumért dolgoznak nem a munkaerőpiaci viszonyok hatására kapnak béremelést amikor az állam magasabb minimálbért és/vagy garantált bérminimumot határoz meg, hanem az állami törvényhozási tevékenység eredményeképpen.

"De, pontosan úgy csinálta."

Nem, egyáltalán nem úgy csinálta: nem voltak államilag irányított befektetések, nem voltak exporttámogatások amiket a hazai fogyasztók finanszíroztak magasabb belföldi árakkal és nem volt piacvédelem.

2018.01.10. 09:14:34

@neoteny:
a "tudjuk kik". illetve nem tudjuk. persze az állami vezetők is benne vannak. de senkinek sincs elképzelése arról, hogy ez miként változhatna meg. azt, hogy ezt európa szabad városokkal lebontja nem tűnik reális forgatókönyvnek. most úgy tűnik, hogy ezekkel szemben kvázi egypártrendszerek jönnek. és ezekben lehet kivívni a szabadságot.

az egyik opció az orbánéhoz hasonló illiberális demokrácia. ahogyan az ellenzék mondja: autoriter rezsim. a másik lehetőség a merkelhez hasonló autokrata nagykoalíció. és kiderül, hogy mennyiben lesz működőképes a kurz féle autoriter kiskoalíció. amibe a jobboldal beemeli a szélsőjobbot. illetve van egy negyedik lehetőség. nem jön létre tartósan működő.

orbánék ügyesen trükköznek. a nyugat-európ kesze-kusza jogrendjéből összeválogatják a nekik tetsző paragrafusokat. 72 órán belül képesek törvényt hatályba léptetni. a személyzeti politikában érvényesítik az alkotmányos többségből fakadó jogaikat. politikailag korrekt módon is képesek brutális megosztó kampányokat indítani. de éppen ez az, ami lecsendesítette az antiszemitizmust. ami kulturálisan jelentős előre lépés. magyarországnak nincs működő nemzetgazdasága. azt majd meglátjuk, termelő multik állami támogatásával, kézi vezérléssel és esetleges adócsökkentéssel a növekedés mennyire lesz tartós. de ez nagyban függ attól, hogy a külső környezet hogyan alakul. és erre magyarországnak csekély befolyása van. orbán egyre inkább külpolitikára összpontosít. és ebből következően az önkormányzatoknak lehet nagyobb szerepe. majd kiderül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 09:25:50

@444:

"persze az állami vezetők is benne vannak."

Nem mondod.

"kvázi egypártrendszerek jönnek. és ezekben lehet kivívni a szabadságot."

Roppant érdekes: egypártrendszereken _belül_ lehet kivívni a szabadságot? Ugyan nem elképzelhetetlen -- az állam radikális visszaszorítását bizonyosan nem pártkoalíciók politikusai fogják végrehajtani --, de meghökkentő koncepció: az egypártrendszerek nem (sem) arról híresek, hogy fel kívánnák adni a hatalmi pozícióikat.

"orbánék ügyesen trükköznek. [...] magyarországnak nincs működő nemzetgazdasága."

Vagyis Orbánék a hatalom megtartásában trükköznek ügyesen.

2018.01.10. 12:18:11

@neoteny:
jelen állás szerint kvázi egypártrendszer intézményesülne. van egy nagy néppárt. annak van egy látszat ellenzéke. ebben a rendszerben néhány vidéki város (győr, székesfehérvár, sopron vagy debrecen) szabaddá válhat.

2018.01.10. 12:34:37

@neoteny:
tehát a cél lényegében egy vagy legfeljebb néhány ponton kivívni a szabadságot. úgy, hogy a "demokratikus" ellenzék nem kerül vissza a hatalomba. ha ezt 18-ban egyértelművé teszi a választók többsége, akkor ez lehet a pálya. ha nem így szavaz a nép, akkor valamilyen patthelyzet alakul ki. a vidék szempontjából lényegében mindegy, hogy erős vagy gyenge kormány jön létre. mert a kormányzati döntéseket nem miskolcon hozzák. észak-magyarországon össze kellene jönni annyi gépésznek, hogy miskolcot néhány vegyésszel szabaddá tegyék. arrafelé ez a polgárosodás menete. de ennek előfeltétele, hogy helsinki bizottságot vagy micsodát szétzavarják. ez orbán történelmi küldetése. hogy szétverje ezeket. aztán ha szerencséje van, akkor a magyar vidékben lesz annyi potenciál, hogy részben szabaddá váljon. vele, vagy vele szemben. az megint csak részlet kérdés. de előzetesen a fővárosban politikai értelemben szét kell verni a liberálisnak mondott magyarellenes társaságot.

tehát a szabad sajtó az lesz, amikor az index szerkesztőségét szétzavarják. vagy amikor ujj pétert kibasszák. lehetne fordítva. a másik társaságot basszák ki. mindegy. a lényeg, hogy valamelyik hatalma meggyengüljön. az egyik kivégezze a másikat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 19:12:06

@444:

"helsinki bizottságot vagy micsodát szétzavarják. ez orbán történelmi küldetése."

Ennek különös aktualitása van: holnap lesz az első évfordulója annak, hogy Németh Sziszi Orbán Dobójának Mekcseyjeként* dzsihádot (vagy keresztes hadjáratot?) hirdetett a TASz, a Helsinki Bizottság és a Transparency International ellen az ATV reggeli műsorában.

(* Gergely magára maradt az apródok és deákok között.

A mellette beszélgető két ifjúhoz fordult.

- Bornemissza Gergely a nevem. Török Bálint apródja vagyok.

Az egyik ifjú (vidám tekintetű, naptól barnult, szőke hajú) kezet nyújtott neki.

- Zoltay István vagyok, Batthyány uram hadában.

A másik, egy rövid nyakú, köpcös legény, csak összefonva tartotta a karjait, és elnézett a Gergely válla fölött.

Gergely megütődve bámult rá. (Ez a bikafejű úrfi bizony még megveti!)

- Bornemissza Gergely vagyok - ismételte a mellét kidomborítva.

A bikafejű ránézett félvállról.

- Mi közöm veled, öcsém? Apródnak hallgass a neve.

Gergely elpirult. A szeme rávillant a gőgös ifjúra.

- Nem a te apródod vagyok! Akié pedig vagyok, az nem úgy hí engem, hogy hallgass, hanem úgy, hogy ne tűrj bántást!

A bikafejű végignézett rajta.

- No, majd ha kint leszünk az udvaron, megmondom neked a nevemet.

S a tenyerét érthető mozdulattal emelte meg.

Zoltay közéjük lépett.

- Nono, Mekcsey, csak nem izéled ezt a gyereket!)

2018.01.10. 20:55:03

@neoteny:
az európai határon a védelmeket lássa el az unió, a menekültek jogait védje a nemzetközi vöröskereszt és a vörös félhold. de ezek képviselőit a nép válassza. a helsinki bizottság, a tasz, a transparency international semmiféle közjogi legitimációval nem rendelkezik. semmi egyéb, mint egy fizetési lista. egyetlen céljuk van. egy csoportosulás nemzetek felett pénzuralmának legitimálása. ennek az ikonja lett soros. és ezzel szemben választják újra orbánt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 21:09:26

@444:

"a helsinki bizottság, a tasz, a transparency international semmiféle közjogi legitimációval nem rendelkezik."

Ez a Németh Sziszi által eregetett duma; de tévedésben van:

2011. évi CLXXV. törvény
az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról

Az Országgyűlés elismerve, hogy

az emberek önkéntes összefogása nélkülözhetetlen Magyarország fejlődéséhez,

a civil szervezetek a társadalom alapvető egységei, amelyek folyamatosan hozzájárulnak közös értékeink mindennapi megvalósulásához;

az egyesülési szabadság érvényesülése, valamint a civil szervezetek működési alapjainak megteremtése, társadalmilag hasznos és közösségteremtő tevékenységük elismerése, közérdekű, illetve közhasznú tevékenységük támogatása érdekében - összhangban az Alaptörvénnyel, valamint az 1976. évi 8. törvényerejű rendelettel kihirdetett Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának rendelkezéseivel - a következő törvényt alkotja

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100175.TV

2018.01.10. 21:39:19

@neoteny:
ne viccelj már. a helsinki bizottság úgy állítja be magát, hogy ők ellenőrzik a helsinki záróokmányban foglaltakat magyarországon.

a finn kormány és helsinki önkormányzat dolgozzon ki egy protokollt. és az alapján lehessen bekerülni a helsinki bizottságba. ez nyilván valamiféle választás. a finn kormány vagy helsinki önkormányzata fizet egy bizottságot. és azok ellenőrizhetik a helsinki záróokmányokban foglaltakat.

ehhez hasonlóan mondjuk a magyar kormány és a budapesti önkormányzat felállít egy munkacsoportot. és az megállapítja, hogy az aláírók megsértették a budapest memorandumban foglaltakat. kidolgoznak egy új egyezményt. a krím és a donbass nagyobb autonómiát kap. de ugyanígy önállóságot kap kijev. a tengermelléken odessza. galicia és káprátalja. és létrejöhet egy lengyelhez hasonló méretű ukrán koföderáció. nagyobb szabadságot kaphat minszk és szentpétervár. de moszkva előterében városállamok hálózata a kijevi rusz. és ott élő népek szabadabbá válhatnak.

na de most ez úgy megy, hogy new york 57. utcájában a legalávalóbb emberekből álló elindít egy klasszikus felforgató tevékenységet. mindent csak elleneznek. semmilyen elképzelésük nincs. túl azon, hogy szét kell verni janukovics rendszerét. ő a régiók pártjának volt az elnöke. persze semmiféle regionalizmus nem volt. hozzák létre ezeket a metropóliákat. és azok kapjanak nagyobb önállóságot. a soros alapítványnak és kapcsolódó társaságoknak nem ez a célja. hanem az ukrán állam, az ukrán nép eladósítása és ebből következően ukrajna (ukrán szempontból) kényszerű eladása. ők uralkodni akarnak egy másik nép felett. az összes nép felett. abban a hitben, hogy nekik univerzális a törzsi tudatuk. de nem.

2018.01.10. 21:48:42

@neoteny:
a nyílt társadalom alapítvány dolgozza ki a new york-i egyezményt. és annak teljesülését ellenőrizhetik. valamilyen protokoll alapján. úgy, hogy az aláíró közösségeknek valami beleszólásuk van, hogy mégis kik, mit, hogyan ellenőriznek. és milyen pénzügyi forrásból. a soros alapítványnak nincs semmiféle közjogi felhatalmazása. az egy fizetési lista. semmi egyéb.

Khonsu 2018.01.10. 22:01:53

Valahogy úgy. Putyin és barátai áldásos tevékenysége nélkül sokkal nehezebb lenne.

A zárványlét már lényegében garantált. Amint Nyugaton lezajlik az átmenet, ráütik erre is a pecsétet, ha addig kihúzza a NER, ami elég valószínű.

A NER-nek ugyanis van egy gyenge pontja, ami a rendszer lényege is egyben. Egy kis potyapénzért az anyjukat is..., szóval szeretik a könnyű pénzt, na...

Azoknak a vagyonoknak, amit az Új Nyugat konglomerátuma generálni képes, nem tudnak majd ellenállni, főleg ha a hatalmuk biztosításával párosul...

Hatalmuknak, mely létükkel együtt csendben elmúlik, mint az idő...

2018.01.10. 22:06:57

@Khonsu:
a 16. században volt egy olyan elképzelés, hogy a föld forog és a nap nyugaton áll. ebből következően a nyugat az egyetlen igazodási pont a világban. ebben hisztek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 22:24:54

@444:

"ne viccelj már."

Németh Sziszi viccelődik, nem én.

"a helsinki bizottság úgy állítja be magát, hogy ők ellenőrzik a helsinki záróokmányban foglaltakat magyarországon."

És?

2011. évi CLXXV. törvény
az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról

Az Országgyűlés elismerve, hogy

az emberek önkéntes összefogása nélkülözhetetlen Magyarország fejlődéséhez,

a civil szervezetek a társadalom alapvető egységei, amelyek folyamatosan hozzájárulnak közös értékeink mindennapi megvalósulásához;

az egyesülési szabadság érvényesülése, valamint a civil szervezetek működési alapjainak megteremtése, társadalmilag hasznos és közösségteremtő tevékenységük elismerése, közérdekű, illetve közhasznú tevékenységük támogatása érdekében - összhangban az Alaptörvénnyel, valamint az 1976. évi 8. törvényerejű rendelettel kihirdetett Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának rendelkezéseivel - a következő törvényt alkotja

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 22:25:44

@444:

"a nyílt társadalom alapítvány dolgozza ki a new york-i egyezményt."

Csatlakozz a Nyílt Társadalom Alapítványhoz és javasold ezt.

Khonsu 2018.01.10. 22:26:23

@444:

Vagy nem. Kínában is létrejön a helyi megfelelője, csak más alapokon. Az a szép, hogy a technológiai fejlődés a legkülönfélébb rendszerekből kiindulva fog végül ugyanoda vezetni. Lényegében csak az út különbözik.

Ami Nyugaton a technológiai vállalatokból és azok által teremtett környezetben felnövekvő társadalmi kezdeményezésekből alakul ki, az Kínában felülről, az államból és a hozzá erősen kötött helyi cégekből képződik.

Ha okosan csinálnák (vagy súgnának nekik), akkor még a NER-ből is ki lehetne hozni ezt a végeredményt.

A Nyugat előnye "mindössze" abban áll, hogy az ottani tényezők hozzák létre leghatékonyabban ezt a végállapotot.

Persze számodra rossz hír, hogy a népnemzetiszocializmus ebben legfeljebb csak zavaró tényező lehet, mely így vagy úgy de kihal. Vagy csak az agyakból vagy az azt vallókkal együtt.

Khonsu 2018.01.10. 22:32:10

@Moin Moin:

Tetszeni fog ami jön, még ha fejlődéstörténetét és szerkezetét tekintve nem is lesz igazán progresszívnak tekinthető. Persze ha az ország vezetői kellő hatékonysággal gondoskodnak lemaradásunkról, akkor ide esélyes, hogy progresszióként fog megérkezni, mégpedig a durvább fajtából.

2018.01.10. 22:38:28

@Khonsu:
túl azon, hogy gyalázkodsz mondj már egy valami konkrétumot. KHONSU közéleti elképzelése micsoda. ami a te elképzelésed. a te hozzájárulásod. és nem valami üresség. minden egyesül egy pontban. ez a törzsi tudatod. rendben van. de ha az nem jó isten, akkor mégis micsoda? az orákulum, a spektákulum, a nyugat. a szingularitás? de ha az nem a jó isten, akkor micsoda?

Khonsu 2018.01.10. 22:56:29

@444:

Gyalázkodni nem én szoktam...

Konkrétumot? Mit kezdenél olyan információval, amit nem értesz?

Ahogyan majd szemeid előtt bontakozik ki és fejlődik, megérted, hidd el.

Ne akarj túl sokat, túl korán.

2018.01.10. 22:56:41

@neoteny:
tegyük fel, hogy németh sziszi kiáll és azt mondja: most mi itt csepelen elhatároztuk, hogy holnaptól az egyesült nemzetek szervezetének biztonsági tanácsát mi ellenőrizzük. itt csepeli piac mellett a táncsics utcában. na jó, de a nemzetek erre nem hatalmazták fel németh sziszit. de arra mégis csak, hogy a nyílt társadalom alapítvány magyarországi szerveződéseit ellenzőrizze. konkrétan ezért választják meg őket. ezzel kampányolva nyerik meg a választást.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 23:12:25

@444:

"erre nem hatalmazták fel németh sziszit. de arra mégis csak, hogy a nyílt társadalom alapítvány magyarországi szerveződéseit ellenzőrizze."

Ez biztos?

2018.01.10. 23:22:37

@neoteny:
szerinted miért szavaznak a fideszre? kivel, vagy mivel szemben nyernek választást?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 23:31:09

@444:

Na de Németh Sziszi még összeadni meg kivonni sem tud szabályozás nélkül: hogy lenne ő képes bárkit is érdemben ellenőrizni?

Egyébként pedig pontosan azért van a törvény a civil szervezetek működéséről, hogy ne a Németh Sziszi-féle politikai verőlegények osszák az észt arról, hogy azoknak hogyan kell működniük.

2018.01.10. 23:40:59

@neoteny:
axiómák nélkül nem tud összeadni, kivonni. kettőből ki lehet vonni hármat? vallási kérdés. lehet így is. lehet úgy is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.10. 23:49:18

@444:

"axiómák nélkül nem tud összeadni, kivonni."

Szabályozás nélkül nem tud összeadni meg kivonni. Ha Orbán nem szabályozná, talán még a száját sem találná meg, hogy enni tudjon.

"kettőből ki lehet vonni hármat? vallási kérdés. lehet így is. lehet úgy is."

O'Brien held up his left hand, its back towards Winston, with the thumb hidden and the four fingers extended.

'How many fingers am I holding up, Winston?'

'Four.'

'And if the party says that it is not four but five -- then how many?'

'Four.'

The word ended in a gasp of pain. The needle of the dial had shot up to fifty-five. The sweat had sprung out all over Winston's body. The air tore into his lungs and issued again in deep groans which even by clenching his teeth he could not stop. O'Brien watched him, the four fingers still extended. He drew back the lever. This time the pain was only slightly eased.

'How many fingers, Winston?'

'Four.'

The needle went up to sixty.

'How many fingers, Winston?'

'Four! Four! What else can I say? Four!'

The needle must have risen again, but he did not look at it. The heavy, stern face and the four fingers filled his vision. The fingers stood up before his eyes like pillars, enormous, blurry, and seeming to vibrate, but unmistakably four.

'How many fingers, Winston?'

'Four! Stop it, stop it! How can you go on? Four! Four!'

'How many fingers, Winston?'

'Five! Five! Five!'

'No, Winston, that is no use. You are lying. You still think there are four. How many fingers, please?'

'Four! five! Four! Anything you like. Only stop it, stop the pain!'

Abruptly he was sitting up with O'Brien's arm round his shoulders. He had perhaps lost consciousness for a few seconds. The bonds that had held his body down were loosened. He felt very cold, he was shaking uncontrollably, his teeth were chattering, the tears were rolling down his cheeks. For a moment he clung to O'Brien like a baby, curiously comforted by the heavy arm round his shoulders. He had the feeling that O'Brien was his protector, that the pain was something that came from outside, from some other source, and that it was O'Brien who would save him from it.

'You are a slow learner, Winston,' said O'Brien gently.

'How can I help it?' he blubbered. 'How can I help seeing what is in front of my eyes? Two and two are four.'

'Sometimes, Winston. Sometimes they are five. Sometimes they are three. Sometimes they are all of them at once. You must try harder. It is not easy to become sane.'

2018.01.11. 00:31:51

@neoteny:
egy természetes gazdasági rendben kettőből nem lehet kivonni hármat. de persze a bank szerint miért ne lehetne. két dollárból kivonnak három dollárt. ez egy dollár tartozás. ami a másik oldalon követelés. és ennek a kamatai kizárólag a kereskedelmi bankokat illetik. mert elvégeztek egy nem természetes a kivonást. orbán rájött, hogy ezzel a rendszerrel vissza lehet élni. nem is kicsit. és ezzel a politikai ellenfeleit rendre kiszoríthatja. csakhogy magyarországon ezzel nem kétpárti váltógazdálkodás jön létre. republikánusok és demokraták. hanem csak a fidesz. aztán persze ez így matolcsy ádám népszerű a többiek körében.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--QgxkTqw9--/72qeoQqxldPhWyLzs.jpeg
és ő építi a sörfőzdét és nem dréher antal. egy nem természetes gazdasági rendben a sörgyárat nem a legjobb sörfőzők építik. hanem akit erre kiválasztanak a "piacok".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 00:36:45

@444:

"egy természetes gazdasági rendben kettőből nem lehet kivonni hármat."

Negative numbers appear for the first time in history in the Nine Chapters on the Mathematical Art (Jiu zhang suan-shu), which in its present form dates from the period of the Han Dynasty (202 BC – AD 220), but may well contain much older material.[3] The mathematician Liu Hui (c. 3rd century) established rules for the addition and subtraction of negative numbers.

During the 7th century AD, negative numbers were used in India to represent debts. The Indian mathematician Brahmagupta, in Brahma-Sphuta-Siddhanta (written c. AD 630), discussed the use of negative numbers to produce the general form quadratic formula that remains in use today. He also found negative solutions of quadratic equations and gave rules regarding operations involving negative numbers and zero, such as "A debt cut off from nothingness becomes a credit; a credit cut off from nothingness becomes a debt. " He called positive numbers "fortunes," zero "a cipher," and negative numbers "debts."

en.wikipedia.org/wiki/Negative_number#History

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 00:41:42

@444:

"egy nem természetes gazdasági rendben a sörgyárat nem a legjobb sörfőzők építik."

A munkamegosztás/specializálódás természetes gazdasági rend: ld. az euszociális fajokat. És sikeres is: a hangyák részesedése az állatok összes testtömegéből kb. 15-20%, a trópusokon, ahol több hangya van, még a 25%-ot is eléri vagy meghaladja.

screpes 2018.01.11. 07:01:54

@444:
egyvalamit szögezzünk le, mert fontos, bármily triviális:
nem egyetlen indok van!
Ha találsz egyetlen idokot, akkor nem értetted meg a lényedet.
Mellesleg, szerintem három-négy fő indok van, és értelemszerűen, ezek tájékán kell keresni a célcsoportokat, azok határait is.

screpes 2018.01.11. 07:18:29

@midnightcoder2:
Félszeműek közt vak a király: egy-egy közösség gyengeségei alapján is szerveződhet!

2018.01.11. 09:10:26

@screpes:
orbán nem cél, hanem eszköz. orbán újraválasztása azt a célt szolgálja, hogy az államellenes, keresztényellenes, többségi magyarellenes társaságot kiszorítsák a fővárosból/főhatalomból. nem a zsidókról van szó. mert az izraeliták egy részével ki lehet egyezni. németh sanyi bácsi is behódol. van az a pénz, amiért összeáll a sonderkommandó.

alapvetően erről szól a magyar közélet. csak ezt kimondani politikailag nem korrekt. a "liberálisok" egy olyan világot teremtettek, amiben esélyük nincs értelmes közbeszédre. a köznép úton útfélen összekacsint. végre lehetőség nyílik szétverni ezeket a istenteleneket. az úgynevezett szabad sajtó lényegében inkvizícióként, gondolatrendőrségként működött. és ezt verik szét nemtelen eszközökkel. mert másképp nem lehet. a kiegyezés lehetősége régen elveszett. tán sose létezett. sajnálatos módon erről van szó. és a többi mellébeszélés. a modernizációról, a nyugatról.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 09:34:28

@444:

"orbán újraválasztása azt a célt szolgálja, hogy az államellenes, keresztényellenes, többségi magyarellenes társaságot kiszorítsák a fővárosból/főhatalomból."

Csak épp' nem szolgálja ezt a célt: ugyanúgy keresztényellenes (cézár pénzével korrumpálja a keresztény felekezeteket) és többségi magyarellenes (árulja az országot az oroszoknak meg a kínaiaknak). Az ellenzék pedig nem államellenes: ők is az államhatalom megragadására törekednek.

2018.01.11. 10:40:40

@neoteny:
orbán közvetlen leváltható. a helsinki bizottság nem váltható le. a magyarok közül senki se kérte fel őket, hogy a kormánytól függetlenül ellenőrizzék a helsinki záróokmányban foglaltakat.

a helsinki bizottság nem egy választott köztestület. a megoldás az lenne, hogy a helsinki kormány dolgozza ki azt, hogy a helsinki záróokmányban foglaltakat milyen módon kívánja érvényesíteni. és ezek után a magyar népnek legyen lehetősége a központi kormányzattól független ellenőrző testületeket választani. és ebből létrejön egy államhatárokon átnyúló nemzetközi szervezet helsinki központtal. és persze ilyenből többet létre lehet hozni.

ha norvég kormány valóban önzetlen lenne, akkor azt mondaná, hogy norvég civil alap válasszátok meg. osló azt mondja, hogy ők adják a pénzt. tehát ők mondják meg, hogy kik és milyen célokat támogatnak. és ők az lmp embereit választják meg. mert a nagykövet számára az ez a párt szimpatikus. erre jön lázár parancsnok. és azt mondja, hogy ez egy felforgató tevékenység. és errefelé ők diktáljuk a jogot. és legyen úgy, hogy a miniszterelnökség ad egy listát. és abból lehet válogatni. azokat van jogotok szabadon támogatni. és nem keresztényellenes, államellenes szerveződéseket. mert a nemzeti kormány megvédi a magyar embereket. és ezt a hatalmi játszmát a miniszterelnökség nyeri meg. a norvég nagykövet elmondja, hogy ez fasizmus. mindkét társaság fasisztoid. a saját embereit pénzeli azért, hogy a másikat kiszorítsa a hatalomból. és ez egyként működik a kétpárti amerikában úgy, hogy a republikánusok és a demokraták mögött álló pénzhatalom a legfőbb kérdésekben a hátsó szobában egyeztet. de magyarországon ugyanez a kétpárti demokrácia nem jött létre. a magyarok többsége azt mondja, hogy inkább legyen "diktatúra". tehát nem megy bele abba a játékba, amibe amerikaiak belemennek. az önimádó majomfiú vagy a majomlány legyen az elnök. vagy a fekete bábú, aki még úgy is mozog, mint egy báb. mert minden mozdulata kívülről van megkonstruálva. hanem megválasztják német sziszit. aki azt mondja: "eltakaríccsuk" ezeket. de nem arról van szó, hogy a magyarok nem akarnak szabadságot. de. nemzeti függetleneséget akarnak. ez az előfeltétele a polgári konzervatív fejlődésnek. a valós önkormányzatiságnak.

a komádi környéke a központi államtól függetlenül megszervezi a gazdaságát. és a szomszédaival kiegyezve létrehozza a piacait. egyezkedik nagyváradi zsidókkal, bihari románokkal, romákkal (román cigányokkal). aztán ha megegyeznek, akkor azt az ortodox és a nem-ortodox papok szentesítik. vannak különös szokásaik. és azt mondják komádiban, hogy legyen ez. és akinek nem tetszik az elmehet szalontára. az városiasabb. vagy berettyóújfaluba. az még vidékiesebb. vagy választhatja nagyváradot. vagy békéska csabát. vagy bosztont. komádiban létrehoznak egy modern kori uradalmat. választott köztestülettel. egy kis mezővárost vidékkel. és ez a település kapcsolódik egy nagy-magyar hálózatba. és azon keresztül a nagyvilágba. úgy válik nemzetközivé. ehhez jelenlegi formájában nem kell a helsinki bizottság. orbán rájött, hogy a szdsz maradványa is olyan mértékű közutálatnak örvend, hogy ezzel 18-ban is választást nyerhet. aztán persze értem, hogy ez után a munkaügyi főelőadó kiosztja a támogatást valamelyik családtagjának. és ez jogállami keretek között legitimmé tehető. az egyik polgármestert leváltották. mert az önkormányat vett egy tévét és villanybojlert az iskolának. ő inkább a saját nappaliba és a fürdőszobájába szereltette fel. kiutalt magának 300 ezer forint prémiumot. úgy, hogy erről nem közgyűlési határozat. a túrricseihez hasonló pitiáner lopások persze, hogy irritálják a népet. de ezeket az embereket már le lehet váltani. helyi ludas matyikkal. ha nem, akkor nem. maradnak a döbrögik. de azt is inkább elfogadják, mint soros alapítványi hálózatát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 10:50:37

@444:

"a magyarok közül senki se kérte fel őket, hogy a kormánytól függetlenül ellenőrizzék a helsinki záróokmányban foglaltakat."

Semelyik civil szervezet egyetlen tagját sem kérte fel senki semmire.

"erre jön lázár parancsnok. és azt mondja, hogy ez egy felforgató tevékenység. és errefelé ők diktáljuk a jogot."

Lázár parancsnok tévedésben van:

2011. évi CLXXV. törvény
az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról

Az Országgyűlés elismerve, hogy

az emberek önkéntes összefogása nélkülözhetetlen Magyarország fejlődéséhez,

a civil szervezetek a társadalom alapvető egységei, amelyek folyamatosan hozzájárulnak közös értékeink mindennapi megvalósulásához;

az egyesülési szabadság érvényesülése, valamint a civil szervezetek működési alapjainak megteremtése, társadalmilag hasznos és közösségteremtő tevékenységük elismerése, közérdekű, illetve közhasznú tevékenységük támogatása érdekében - összhangban az Alaptörvénnyel, valamint az 1976. évi 8. törvényerejű rendelettel kihirdetett Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának rendelkezéseivel - a következő törvényt alkotja

2018.01.11. 11:01:25

@neoteny:
csak persze valószínűleg nem komádi lesz az első, amelyik szabad várossá válik. bukarest túlhatalmát ugyanígy érdekelt megtöri kolozsvár, brassó, temesvár, nagyvárad, szatmárnémeti. a székelyek kivívhatják a kistérségi autonómiát. debrecen szabad várossá válhat. a kisalföldön győr. vagy a nyugati határszél. sopron. vegyék vissza a sörgyárat. a heinkenn igazgatótanácsától. ebben majd támogatják őket a pilzeniek, vagy stájer parasztok. szervezzék a faipart. a hanságot. csatolják el kismártont és nagymártont. kapcsolódjanak össze. és osztrák-magyar őrvidék központja. comitatus soproniensis a nemzeti keresztségben. de ezt egy állampárt se fogja különösebben támogatni. vona gábor se, szél bernadett se. mert ők orbán helyébe akarnak ülni. és ebből lesz egy politikai küzdelem a fővárosban. aki ezt megnyeri azt kell késztetni, vagy adott esetben kényszeríteni, hogy nagyobb szabadságot adjon azoknak a településeknek, amelyek képesek a központi államtól és a globális pénzhatalomtól függetlenül is képesek magukat fenntartani. csak ez nem egyszerű. nagyon nem. mert most a gazdaság nem így szerveződik. nagy összegű hitelek kigenerálásán és szűk körben való elosztásán alapul.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 11:09:02

@444:

"orbán újraválasztása azt a célt szolgálja, hogy az államellenes, keresztényellenes, többségi magyarellenes társaságot kiszorítsák a fővárosból/főhatalomból."

Csak épp' nem szolgálja ezt a célt: ugyanúgy keresztényellenes (cézár pénzével korrumpálja a keresztény felekezeteket) és többségi magyarellenes (árulja az országot az oroszoknak meg a kínaiaknak). Az ellenzék pedig nem államellenes: ők is az államhatalom megragadására törekednek.

2018.01.11. 11:16:36

@neoteny:
a helsinki bizottság nem egy helyi civil szervezet. hanem egy önhatalmúan létrehozott ellenőrző testület. ha tippeket kellene adni, akkor nyilván megtévesztőnek számít az, hogy használják a "helsinki" helynevet. mintha annak ott lenne a központja. de nem. azt new york 57. utcájából irányítják. ha tippet kellene adni, akkor nyilván az az "international" se szerepelhet a névben úgy, hogy az nem az államfő hivatalához kapcsolt választott köztestület.

de ez esetben teljesen szabadon lehessen létrehozni és kívülről pénzelni amerikában is civil szervezeteket. azt már ugye nem engedik meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 11:18:57

@444:

"aki ezt megnyeri azt kell késztetni, vagy adott esetben kényszeríteni, hogy nagyobb szabadságot adjon azoknak a településeknek, amelyek képesek a központi államtól és a globális pénzhatalomtól függetlenül is képesek magukat fenntartani."

Mivel a központi kormányok a globális pénzhatalom irányítói a központi bankokon keresztül, a központi kormányoktól történő függetlenedés a globális pénzhatalomtól függetlenedést is jelentené.

"csak ez nem egyszerű. nagyon nem. mert most a gazdaság nem így szerveződik."

A gazdaság azért szerveződik így, mert a központi kormányok manipulálják a gazdaság szerveződését a központi bankok tevékenységén keresztül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 11:20:48

@444:

"a helsinki bizottság nem egy helyi civil szervezet."

A Helsinki Bizottság a csak igazán helyi szervezet: magyar alapítású.

"hanem egy önhatalmúan létrehozott ellenőrző testület."

Pontosan: egy civil szervezet.

2011. évi CLXXV. törvény
az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról

Az Országgyűlés elismerve, hogy

az emberek önkéntes összefogása nélkülözhetetlen Magyarország fejlődéséhez,

a civil szervezetek a társadalom alapvető egységei, amelyek folyamatosan hozzájárulnak közös értékeink mindennapi megvalósulásához;

az egyesülési szabadság érvényesülése, valamint a civil szervezetek működési alapjainak megteremtése, társadalmilag hasznos és közösségteremtő tevékenységük elismerése, közérdekű, illetve közhasznú tevékenységük támogatása érdekében - összhangban az Alaptörvénnyel, valamint az 1976. évi 8. törvényerejű rendelettel kihirdetett Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának rendelkezéseivel - a következő törvényt alkotja

2018.01.11. 11:20:49

@neoteny:
orbán vs. soros játszmában a többség előbbit választja. ez ilyen egyszerű. mivel az ellenzéknek nincs miniszterelnök közös jelöltje. ezért a politikai boszorkánykonyhájában kreálnak egy vudu babát. és ebbe hergelik be a közönséget. de alternatívát senki sem tud mondani.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 11:22:35

@444:

"orbán újraválasztása azt a célt szolgálja, hogy az államellenes, keresztényellenes, többségi magyarellenes társaságot kiszorítsák a fővárosból/főhatalomból."

Csak épp' nem szolgálja ezt a célt: ugyanúgy keresztényellenes (cézár pénzével korrumpálja a keresztény felekezeteket) és többségi magyarellenes (árulja az országot az oroszoknak meg a kínaiaknak). Az ellenzék pedig nem államellenes: ők is az államhatalom megragadására törekednek.

2018.01.11. 11:52:34

@neoteny:
sopronban van helyi pénz. csak sopron forint/euro/dollár nélkül nem tud létezni. mert a polgárság kezében nincs annyi valós áru (sör, fa), amivel a várost és annak környékét a jelenlegi fogyasztási szinten képesek lennének fenntartani és kamara viszonylag szabadon kereskedhetne bécsújhellyel, linccel, gráccal, vagy akivel akar.

a globális pénzhatalom érdeke nem egy nagyfokú önkormányzatiságon (akár hitközségeken) alapuló szabad kereskedelem. hanem az, hogy hogy fenntartson egy világméretű körbetartozást. folyamatosan hiteleket generálnak. kettőből kivonnak hármat. és úgy lesz egy forint/euro/dollár tartozás. ami a másik oldalon követelés. és a globális adósság kamatait lényegében globális adóként lehet beszedni. és ebből próbálnak egy világkormányt létrehozni. és ezek helytartóságait veri szét a nacionalizmus, illetve a nemzeti populizmus.

2018.01.11. 12:06:35

@neoteny:
az ellenzéknek nincs elképzelése. ők átadnák a pénzügyi irányítást az imf/világbank párosnak. ha sopronban egy politikus azt mondaná, hogy lehet a otp. de úgy, hogy abban sopron városa is tulajdonos, akkor azzal a pénzpiac részben helyivé válnak. adnak üzlethelyiséget, köztisztviselőket. és kis összegű hiteleket a polgárosodáshoz. úgy, hogy kettőből nem vonnak le hármat. hanem ténylegesen a megtakarításokra alapozva létrehozzák azt a természetes gazdasági rendet, amire alapozva viszonylag szabadon kereskedhetnek. ennek ellenlábasai a labancok bécsben. illetve ők a kiegyezésben érdekeltek. mert félő, hogy az egész rendszert beborítják. mindenki szalad, hogy a készpénzt kivegye az orákulumból. ez nem érdekük a bécsi bankároknak. sorosék ott baszták, hogy nem értették meg, hogy a magyarokkal nagyon egyszerű kiegyezni. támogatni kell a magyar nacionalizmust. azt, hogy létrejöjjön egy kárpát-medencei nagy-magyar településhálózat. nemzeti keresztségben egy bérelt szabad kikötő az adrián. amivel a mahart hajója eléri a szentföldet. amivel erdély szövetségi állammá alakulhat. amivel a székelyek kistérségi autonómiát nyerhetnek. ezeket mind ellenezték. helyette még most is az megy, hogy a migránsok között keressenek egy transzneműt, akinek a jogait megsértik és ezek után a helsinki bizottság a fasiszta kormányokkal szemben megvédi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 12:08:12

@444:

Ezek még csak nem is féligazságok, hanem Drábik/Bogár/Varga féle ostobaságok. Ezért lehet majmot csinálni a köznépből: mert ilyen faszságokat hallgat a népfőiskolán -- amelyik meg nem, az meg a Pogátsát.

"ezek helytartóságait veri szét a nacionalizmus, illetve a nemzeti populizmus."

A magyar tulajdonú bankok ugyanúgy folyamatosan generálják a hiteleket mint bármelyik más országbeli bank. A magyar tulajdonú bankok ugyanúgy a globális világkormány helytartóságai. Majd amikor a magyar nacionalizmus meg a nemzeti populizmus szétveri a magyar bankokat, amelyek pontosan ugyanolyan módon működnek és ugyanolyan eszközöket használnak mint az összes többi bank világszerte, akkor verhetik a népfőiskolások a nyálukat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 12:17:28

@444:

"az ellenzéknek nincs elképzelése."

A kormánynak sincs elképzelése; ezért kénytelen a Soros-terv ellen hadat viselni.

"ők átadnák a pénzügyi irányítást az imf/világbank párosnak."

És? A görögök átadták: meg is mentik őket orrba-szájba. A görög kormány euró-százmilliárdokat kap az IMF-től meg a Világbanktól meg az ECB-től. A görög egy főre eső nominális GDP még mindig másfélszerese a magyarénak; és a PPP-n számolt is majdnem ugyanakkora. Teljesen jól meg lehet élni az IMF meg a Világbank meg az ECB pénzügyi irányítása alatt -- a nemzeti kormányok pénzügyi irányítása alatt éléshez viszonyítva.

2018.01.11. 12:48:37

@neoteny:
és írország remekül megél a betelepülő multikból. luxemburg remekül megél abból, hogy minden luxemburgira jut 1.75 milliárd forint külső adósság és 2 milliárd forint befektetés (külső vagyon). és ebből szinte mindenki hercegi módon megél.

fehér balázs a pkp elnöke azt mondja, hogy kövessük írország példáját. ne de az úgy nem megy. budapest egy konkurens big data centert hozhat létre. belfast kárára. egy globális információs hadviselésben elküldeni őket a francba. így gazdagodhat. ez a szabad piac. egy kereskedelmi háború valójában. persze nem kizárólag. együttműködhetnek, köthetnek kölcsönösen előnyös megállapodásokat. a polgárosodáshoz településeknek kellene összefogni. budapest erre azonban képtelen. mivel ott egy társaságnak nagyon eltér a vallása a többségtől. hozzájuk nem lehet igazodni. és nem is kell. miért kellene. őket veri szét orbán. a többit nem tudja senki.

screpes 2018.01.11. 13:24:43

@444:
" A friss politikai menüt rendelni akarók Valóban nem tudnak megegyezni egységes, részletekig menő nézetrendszerben, de ez nem is feltétlen cél, mert épp az együttélés képessége az első prioritás.
Orbán 2002 óta tudatosan, verbálisan is feladta ezt a nemzeti normát. Most hagyjuk azt, hogy ellenzékben nem is tudnánk megflelően kommunikálni ezt a sokarcú nézetrndszert, hiszen valóban nem jutottunk odáig, hogy legyen egyáltalán. Csakhogy a z európai fejlődéstörténet, és benne a magyar nem kínálja meg az ellenzékieket azzal, hogy mindenekelőtt egy zseniális társadalomtudományi intézetben (-intézetszerűségben) az ő "saját" társadalommérnökeik rajzoljanak meg egy lábon kihordható, modellértékű politikai rendszert amely már jóelőre, elméleteben is feldolgozza az ellentmondásokat. Ilyet Orbán sem talált ki, mi több a múlt felé pedálozik az ellenkezőjéért...
Ezért az ellenzéki attitűd minimunokra törekszik - ahhoz, hogy közös belső céljai lehessenek, minél kevesebb prioritást jelöl ki - például, hogy "nem ezt akartuk" "hova vezetne ez?" "nem maradhat így".
Nincs olyan, hogy maradjon a rendszer, meg a kormány és a jövőképtelen jövőképe, mert (álllítólag) 3 % a GDP-növekmény, és akkor máris minden hurrá..
Az egészségügy, a népeség létszáma és mentális állapota, benne a gyerekek fiatalok esélyei és helyzete , a közélet tisztasága és valamelyes harmóniája és "mégis" EU kompatibilitás - ezek a minimumok. A haza védelme is fontos, de nem azért nem támadtak meg eddig sem, mert obán kerítést húzott 100 km-en

2018.01.11. 13:38:57

@screpes:
na de 25 éves, vagy 125 éves próbálkozás után hagyjuk már ezt a hülyeséget. menjetek olaszországba és próbáljátok meg hirdetni, hogy nem kell nemzeti keresztény itália. de akár csak párizsban, hogy nem kell francia nemzet. most már az van, hogy menjetek a francba. bőven volt lehetőség egyezkedni. de persze még most is lehet próbálkozni szegény kis vona gáborral.

2018.01.11. 14:32:08

@444:
erre csak azt lehet mondani, hogy "nem, nem, nem x2 nem megyünk mi innen el, míg a házigazda minket furkósbottal ki nem ver.
ormány - ha valóban azt teszi,a mit te gondolsz róla, hogy tesz, akkor nem egy budapesti társaságot ver szét, nem is a köztársaságot(mert azt már megtette), hanem a nemzethazát.
nektek a sanyival ez imponál, mert azt hiszitek, hogy a haza iránti szolgálat jegyében dominanciátokat kis szerencsével olyan tettekben élhetitek ki, amivel nem kell elszámolnotok sem ormánynak, sem a nem létező lelkiismereteteknek(és még valami bónuszt is kaptok érte).
akármi is történjék a nagykörúton belül, a dolgok nem ebben a relációban fognak eldőlni és noha a nemzet sérelmi érzelmű fele bármit igazolhatónak tartana amiben elégtételt látna "szörnyűséges" sorsáért, soha nem lesz békéje, mert egy korábbi háborúkat felváltó és ebben sikeres európai status quo, a nyugat értékrendjének felrúgásával gyufázik.
hogy blogházigazdánkat idézzem:
"A Nyugat "legyőzése" olyan -- a saját szempontjából értelmezve -- társutasokkal, mint Putyin, Erdogan és Kaczysnki külföldön és az éhes haverok belföldön, miközben útiterv nincs, a győzelem anyagi és szellemi erőforrásai nem állnak rendelkezésére, hanem a legjobb esetben is menet közben alakulnak ki/jönnek létre, finoman szólva sem kockázatmentes vállalkozás, kivált a megváltandó nép számára. Ahogy Orbán, úgy senki sem tudja megmondani, mi lesz ennek a vége, a konzervatív ember mindössze tart attól, hogy a valamennyi bölcsességet azért tükröző jogállami intézményrendszer felrúgása és az EU-s beágyazottság lazítása nem vezethet jóra. Bekövetkezhet az, hogy a lengyel nácik, az orosz raison d'état, a trumpi delírium és a nyugati impotencia hirtelen olyan (etnicista) robbanóanyaggá állnak össze, amely a folyó felénél elsüllyeszti nemcsak az orbáni álmokat, hanem a ma ismert világunkat is".

2018.01.11. 14:51:55

@Bánegressy:
a nemzeti függetlenség azt jelenti, hogy fővárosban egy szövetségi kapcsolattal vegyesvállalatok megengedettek. van kapcsolat. de nincs függés. aki ezt megcsinálja, vagy csak megpróbálja az folytatja a nemzeti liberális sort. ami úgy végződik, hogy kossuth lajos. ez éppenséggel lehet orbán viktor. a jelenlegi politikájában nincs benne ez az államférfiúi magasság. de arra jó, hogy szétverje azokat, akik nem-nemzeti liberálisok. akik nem a magyar többséget akarják helyzetbe hozni, még csak nem is saját magukat, hanem szimplán kiszolgáltatni az országot a nyugatnak. az hazaárulás. és az történelemben mindenhol szemétdombra kerül. mindegy, hogy fasiszta rendszer, vagy antifasiszta. hazaárulás az mindenhol egy és ugyanaz. geréb mindenhol geréb.

2018.01.11. 15:40:28

@444:
bla-bla.
ez egy kényelmes hazugság(ami egy puszta ürügy a politikai dominancia faji, felekezeti alapú bitorlására) a nyugat nem tart igényt egyetlen ország kiszolgáltatottságára. ellentétes az érdekeivel, ellentétes a működésével.
a kiszolgáltatottságot mindig azok a belső gazdasági érdekek teremtik meg akik teljesítmény nélkül, korrupcióval, mások teljesítményének a lefölözésével saját zsebükre játszanak.
nem kell, hogy ezek más vallásúak, idegen szívűek legyenek, még csak eretnekeknek sem kell lenni, elég jó nagypofájú zsírparasztnak lenni, aki az előzőek hibáit(sőt bűneit) arra használják ki, hogy saját zsebeiket degeszre tömjék.
az igaz, hogy jelen kitartóiknak imponál a gátlástalan pofázásuk és az a látszat, hogy ezek öltöny nélkül ugyanolyanok, mint ők; tudják milyen takarmány kell a marhának, meg tudják szúrni a disznót is nem úgy mint feri talpasai, akik csak nem szeretnének visszamenni autófényezőnek.
ennyi. de aztán semmi több.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 15:50:52

@444:

"a nemzeti függetlenség azt jelenti, hogy fővárosban egy szövetségi kapcsolattal vegyesvállalatok megengedettek."

... csak Orbán Viktor mindegyik ilyen vegyesvállalat igazgatótanácsának elnökévé a szabályozás nélkül összeadni és kivonni sem tudó Németh Sziszit delegálná, vagy egy hozzá hasonló kaliberű párt-támadókutyát.

"akik nem a magyar többséget akarják helyzetbe hozni"

Az attól függ, hogy milyen helyzetről van szó. Orbán Viktor helyzetbe hozta a magyar többséget, hogy azok fizethessenek az oroszoknak PaksII-ért; és helyzetbe hozta a magyar többséget, hogy fizethessenek annak a vasútvonalnak a megépítéséért, amin a kínaiak fogják szállítani a kacatjaikat az EU-ba.

"szimplán kiszolgáltatni az országot a nyugatnak. az hazaárulás. és az történelemben mindenhol szemétdombra kerül."

Vagy pedig szentté avatásra kerül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 16:28:14

@444:

"budapest egy konkurens big data centert hozhat létre. belfast kárára."

Csak az olyan bohócok szerint akik a gazdaságot zéró összegű játszmának hiszik.

"polgárosodáshoz településeknek kellene összefogni."

Hát fogjanak össze, no. A Hanza-városok összefogását sem a német-római császár hozta létre.

"őket veri szét orbán."

Helyesen: Orbán a hazát árulja az oroszoknak meg a kínaiaknak.

2018.01.11. 16:30:49

@neoteny:
ez a két választás van. orbán és soros. nincs kossuth lajos, aki azt mondja: na jó, legyen dunai föderáció. és abban lehetnek magyar-német vegyesvállalatok. mert az még függetlenség. (ti. nincs függés). de ha lenne, akkor is valószínűleg azt mondanák a németek (a magyarországi németség élen a főokos budaörsiekkel), hogy az nem jó. ha valakinek jó a vegyesvállalat, akkor a magyarországi németségnek. de ezek hülyék. legalább is akik itt kommentelnek. a többi lehet, hogy okosabb. vagy hazafisabb.

2018.01.11. 16:34:46

@neoteny:
de magyarországon a vármegyerendszert a király hozta létre. és vidéken leginkább ebből lehet városhálózat. a fővárosból a hazaárulókat ki kell szorítani. menjenek a francba.

2018.01.11. 16:50:20

@neoteny:
itt van egy filmrészlet az egri csillagokból.
www.youtube.com/watch?v=3PeDybDhJGI
és venczel vera mellett kékben benkő péter török jancsit alakítja. bessenyi ferenc pedig az apját, a török bálintot. akit szulejmán szultán tőrbe csalt és internálta isztambulba. próbálják kiszabadítani. sikertelenül.

na ez a török jancsi volt hunyad és temes megye és debrecen földesura. el akarták tőle szedni a birtokait. debrecen népe azt mondta, hogy legyen reformáció. magyar vallás. szabad város. és a török jancsi ezt aláírta. és ezzel ő volt az utolsó földesúr. azért játssza el több száz év után is benkő péter. és amíg lesz magyarország addig török jancsi egy derék magyar lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 17:00:31

@444:

"ez a két választás van."

Helyesen: te azt a törzsi tudatodat árulod, hogy ez a két választás van csak.

"de ezek hülyék."

Az internet nem felejt:

"a köznép közéleti kérdésekben hülye."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 17:01:51

@444:

"a fővárosból a hazaárulókat ki kell szorítani."

Mégis úgy tűnik hogy ismét megszavazzák Orbánt és a klikkjét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 17:03:44

@444:

Ez nagyon hungarikum: "Bocsi a képminőségért... Telefonról lett felvéve..." :))

Csávókám megoldotta okosba', de olcsó húsnak híg a leve.

2018.01.11. 17:44:10

@neoteny:
mi a harmadik lehetőség?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 19:10:01

@444:

"sanyi nem beszél hülyeséget. kínába is kell a régi bmw."

Akkor Öcsike kezdjen kínaiul tanulni: ott majd lesz régi BMW-t gyártó/szerelő/tuningoló munkája.

Janossz 2018.01.11. 19:19:33

@444: "sanyi nem beszél hülyeséget. kínába is kell a régi bmw"
Nem unod meg ezt a hülyeséget nyomni?
Nosza, álljatok bele, te meg a Sanyi!
Írsz jó kis gazdasági tervet, neked ujjgyakorlat az ilyesmi, hisz Komádit is remekül felvirágoztattad.
Vesztek fel egy jó kis hitelt valami Nagyonnemzeti Nagyonfejlesztési Banktól, aztán hajrá!!
A prototípus ki fog jönni úgy 150 millióból.
A sorozatgyártásban ez (feltételezve mondjuk 10 000 futóbolondot, vagy kínait, aki ötvenéves újautót akar) leeshet akár 50 millióra is. Sok sikert!

2018.01.11. 19:22:03

@Janossz:
komádit véletlen választottam példának.

Janossz 2018.01.11. 19:33:04

@444: És számoltál már utána, hogy párezer muzeális értékű(nek látszó) autó kézműves(kisüzemi) gyártása milyen önköltséget feltételez?
Ugye, nem. Csak mantrázod a Sanyi-Műveket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 19:42:14

@444:

"komádit véletlen választottam példának."

Helyesen: Komádit véletlenül választottad azok közül az önkormányzatok közül, amelyeknek felvirágoztatási tervet készítettél.

2018.01.11. 19:49:01

@neoteny:
nem. mindössze az érdekelt, hogy gondol ez a közeg a leszakadó kistérségekről. és a választ megkaptam.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 19:55:46

@444:

"mindössze az érdekelt, hogy gondol ez a közeg a leszakadó kistérségekről. és a választ megkaptam."

Nyilvánvalóan mást gondol mint te, akit Komádi önkormányzata megfizetett az államhatalom által a nettó adófizetőktől eltulajdonított javakkal, hogy felvirágoztatási tervet készítsen.

Janossz 2018.01.11. 20:26:56

@444: Különben, ha el is olvasnád, amiket beillesztesz, tudnád, hogy a kínai retro-motor azért Euro4-es...
Sanyi Bmw-jében milyen lesz?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 20:38:18

@444:

A vita (egyik) tárgya épp' az, hogy mennyire oké az, hogy az államhatalom tervezi meg (ill. jelen esetben: adja ki bérmunkába a tervezést) egy "leszakadó kistérség" gazdaságát. Ugyanis ez szocializmus attól függetlenül, hogy nominális magánvállalkozások végzik a gazdaságtervezést: még mindig arról van szó, hogy az államhatalom által megfizetett "reálértelmiségiek" tervezik meg az államhatalom által a nettó adófizetőktől erőszakkal elsajátított javakból történő "gazdaságélénkítést".

Janossz 2018.01.11. 21:10:33

@neoteny: Teszi mindezt az az államhatalom, mely gumicsizmával tapossa a szabadpiacot, ahol éri.
A fehérgyarmati Jóskapista Kft remekül megépíthette volna a faluházat, meg a bicikliutat, ha hozzáfért volna. Csak hát valami oknál fogva ilyen megbízásokhoz nem férnek hozzá, illetve töredékáron valami náluk kedvesebb alá besorolva, de abból csak éhen halni lehet.
Így hát megszűnt a vállalkozás, egy része elvándorolt, más része kapott láthatósági mellényt az önkormányzattól, a senkiháziak meg írkálják a világmegváltó tanulmányokat egy szebb jövőről, meg fantáziálnak vég nélkül.
Így kerek a világ.

2018.01.11. 21:51:21

@neoteny:
tervezhet a globális tőkepiac. az központi állam. és a helyi kereskedelmi, ipari és agrárkamara. annak a híve vagyok, hogy a kamara tervez, az állam (minisztérium, kormányhivatal) felügyel. és ezt segíti nyilvánosság. a globális tőkepiacot szorítsák ki a virtuális világba.

2018.01.11. 21:52:54

@Janossz:
ez megint csak köpködés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 22:33:23

@444:

"annak a híve vagyok, hogy a kamara tervez, az állam (minisztérium, kormányhivatal) felügyel."

Amely állami felügyelet biztosítja azt, hogy a kamarák tervezése a központi államhatalom tervezési céljainak van alárendelve. Praktikusan az olasz fasizmus korporatív gazdaságpolitikája, ami a szocializmus egy partikuláris válfaja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 22:36:06

@444:

"ez megint csak köpködés."

Téged az zavar, hogy jobban alátámasztott köpködés mint a tiéd.

ijontichy 2018.01.11. 22:42:41

@444: Látom továbbra is csak a morzsacsenésen jár az eszed. Valami novumra nem futja? Van viszont egy rossz hírem: ez a kopipészt ügyeskedés nem fog menni. Egyrészt mert van már konkurenciád, méghozzá méretes (vagy ezért teccik annyira Vitya Kína-mániája?) Szóval ebben sincs újdonság, ez is csak morzsacsenés, mert Kína már ráugrott erre, és ugye te nem szereted az általad nem egyeduralható piacot. Más kérdés, hogy annyi eszed úgy tűnik van, hogy valami vintage trendben próbálnál utazni, mert a világnak ezen a felén kurrens termékért könnyen megfingathatnak.
Pedig a magyar találékonyság tényleg nagyszerű, csak meg kéne végre szabadulni ettől a komcsy sikerpropagandától és valami gyümölcsözőbbe fektetni. Ráférne már arra az országra. Ami a legcsúfosabb ebben az egészben, hogy az egybiteseket leszámítva, azért kezd már derengeni, hogy ebből valós siker nem lesz. Az is, hogy a külföldnek nem fogja Mo. megmutatni, milyen a magyar finesz, meg mekkora ász is az ő vityája. De bevallani a saját honfitársaknak, kiket évtizede ócsárolnak, hogy ez bizony el lett qrva... hát ezt a szégyent, azt nem! Ami hiba, mert 40 év komenizmus után 40 év - nem vis maior - vityaizmus elég kártékony tud lenni. Máris az.
"Nézd meg, körös-körül minden Semmivel van már bélelve, a lét minden csücske mögül a Semmi leselkedik. Ez a te műved, irigy szamár! Nem hinném, hogy a következő nemzedékek áldani fognak érte..."

2018.01.11. 22:50:12

@neoteny:
de mi az egyenes állítás. (nem a tagadás, hanem az egyenes állítás).

2018.01.11. 23:00:57

@ijontichy:
a technológiát legolcsóbban kínából tudja beszerezni. csak azt európai unió nem támogatja. a németek miatt. orbán azt mondja, hogy ha a németek szembe fordulnak vele, akkor csak rajta. de ezek után a sco társult tagja lesz. kínai buszgyár van, kínai vasút. big data center is kínai lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 23:03:55

@444:

"kínai buszgyár van, kínai vasút. big data center is kínai lesz."

Magyarországon? És ez hogy' nem hazaárulás?

2018.01.11. 23:06:31

@neoteny:
az kínai. de nem kínáé.

2018.01.11. 23:15:05

@neoteny:
az egyik elképzelés az, hogy adjuk el a vasutat a nyugatról. és abból hasznot húznak. és a magyarok a multik alkalmazottai, beszállítóivá válhatnak. a másik elképzelés az, hogy vegyünk vasutat keletről. és abból majd hasznot húzunk a budapest-némedi (cba)-szabadka vonalon. nyitás a balkán irányába. a harmadik előzőt nem kizáró elképzelés az lenne, hogy építsünk tartományi vasutat. nyilván ez utóbbi legnehezebb.

és erre az a "liberális" válasz, hogy ne akarjál már vasutat építeni. semmit se akarjál.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.11. 23:48:41

@444:

"az kínai. de nem kínáé."

Ha nem Kínáé, akkor mi teszi kínaivá?

2018.01.11. 23:59:59

@neoteny:
kína adja a technológiát és a pénzt (hitelt).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 00:00:04

@444:

"az egyik elképzelés az, hogy adjuk el a vasutat a nyugatról. és abból hasznot húznak."

Nyilván azt akartad írni, hogy "adjuk el a vasutat a nyugatnak".

No de ha a vasút eladásra kerül "a nyugatnak", akkor az azt jelenti, hogy "a nyugat" fizet a vasútért. Így hát nem csak "a nyugat" húz hasznot a vasút megvásárlásából, hanem a vasút eladója is hasznot húz az eladásból: megkapja a vételárat, amit befektethet más hasznot hozó jószágba. Persze fel is élheti a vasút vételárát, amely esetben elesik a vételár lehetséges hasznot hajtó befektetésétől, de ez már az eladó preferenciája: a vasút vásárlója nem lehet felelős azért, hogy a vasút eladója mit tesz a vasútért kapott vételárral.

"a másik elképzelés az, hogy vegyünk vasutat keletről. és abból majd hasznot húzunk a budapest-némedi (cba)-szabadka vonalon. nyitás a balkán irányába."

No de épp' ez az érdekes kérdés: hasznot hajtó lesz-e a keletről történő vasútvásárlás? Magánbefektetők számára ez nem megkerülhető kérdés, ugyanis ha nem, akkor elveszítik a befektetett tőkéjüket. Az állami befektetés viszont nem kell hasznot hajtó legyen: az állam bevételei az adókból származnak, (szinte) tetszőleges mértékű veszteséggel járhat a keleti vasútvásárlás.

"építsünk tartományi vasutat"

Ld. az előző pontot: _mennyiért_ építsen a magyar állam "tartományi vasutat"? _Mennyi_ lesz a bevétel a "tartományi vasútból"? Számít egyáltalán az államnak az, hogy lehet-e majd hasznot húzni a "tartományi vasútból"?

"ne akarjál már vasutat építeni"

Helyesen: az állam ne akarjon már vasutat építeni.

"semmit se akarjál."

"A szocializmus, mint azok az ősi ideák, amelyekből származik, összemossa a kormányzás és a társadalom közötti megkülönböztetést. Ennek eredményeképp minden egyes alkalommal, amikor ellenzünk valamit, amit a kormány tesz, a szocialisták azt a következtetést vonják le, hogy ellenezzük azt a dolgot.

Helytelenítjük az állami oktatást. A szocialista erre azt mondja, hogy mi mindenféle oktatást helytelenítünk. Kifogásoljuk az állami vallást. A szocialista erre azt mondja, hogy semmilyen vallást nem akarunk. Elvetjük az államilag kikényszerített egyenlőséget. Erre ők azt mondják, hogy ellene vagyunk az egyenlőségnek. És így tovább, és így tovább. Ez olyan, mint ha a szocialisták azzal vádolnának minket, hogy nem akarjuk, hogy az emberek egyenek, csak mert nem akarjuk, hogy az állam termessze a gabonát."

-- Frederic Bastiat "A Jog"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 00:02:00

@444:

"kína adja a technológiát és a pénzt (hitelt)."

Helyesen: Kína _árulja_ a technológiát és a pénzt (hitelt). Nem _adja_, hanem _eladja_. Nyilvánvalóan azért, mert hasznot húz belőle.

2018.01.12. 00:28:15

@neoteny:
vallási ellentét van. te a település fogalmát elutasítod. anarchiában nincs település. sivatagi vándorlás van. nincs oázis. azt emberek nem hozhatják létre. mert az egy település. szerinted arról nem rendelkezhetnek az ott élők. mindent el kell adni. de errefelé 0 anarchista van.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 00:40:41

@444:

"kína adja a technológiát és a pénzt (hitelt)."

Helyesen: Kína _árulja_ a technológiát és a pénzt (hitelt). Nem _adja_, hanem _eladja_. Nyilvánvalóan azért, mert hasznot húz belőle.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 00:46:04

@444:

"mindent el kell adni."

Hát ha vásárolni akar az ember, akkor szükségszerűen el kell adnia _valamit_. _Mindent_ csak akkor kell eladni ha valaki _mindent_ meg akar vásárolni.

ijontichy 2018.01.12. 07:30:20

@444: Morzsacsenő.
Kínai buszgyár, kínai data center (áramot majd termel neki az orosz Paks)... és hol van a magyar ész? Adsz egy telket?
"Jajjj... csak nehogy, nehogy nyíltszínen be kelljen vallani, hogy húsz éve (and counting) egy darab szart ültetett Mo. a bársonyszékbe. Jajjj... csak addig tartson ki a "varázslat" bármi áron, míg békében meg nem pusztulok."
Bakker, ti nagy népnemzeti keresztények tkp. ateisták vagytok. Ugyanis csak egy ateista nem számol azzal, hogy a vén kaporszakállnál majd magyarázkodnia kell eföldi hitványsága miatt :-/

2018.01.12. 08:18:47

@ijontichy:
orbán a választók többsége számára nem cél, hanem eszköz. ez a politika szorítja ki a magyar-elleneseket a kárpát-medencéből. és ehhez kell a nemzeti keresztény államvallás. és közép-európai szövetségi államrend akkor, amikor a németeknek leesik a tantusz, hogy a magyar nacionalizmussal nem járnak olyan nagyon rosszul. sőt. és a zsidóság egy kisebb része ezt már megértette. a többivel nem lesz kiegyezés. az ortodox liberális dogmatikával nincs mit kezdeni. aztán majd orbán is belefut egy válságba. és ott dől el, hogy ügyes hatalomtechnikus, politikus vagy államférfi.

2018.01.12. 09:52:10

@neoteny:
a közbirtokosság mértéke a kérdéses. mennyi legyen az általános adókulcs. ez vallási kérdés. hagyományosan két tized. aminek az egyik fele az államé. a másik fele az egyházé. amiről mindenki maga rendelkezik. a másik kérdés, hogy köztulajdon felett ki rendelkezzen. a kormány vagy az önkormányzatok. a központi kormányzat ajánlásokat tegyen. a köztulajdonról az önkormányzatok (hitközségek) döntsenek. ebből alakul ki a piac természetes védettsége. a harmadik kérdés az idegen befolyás mértéke. ennek a kölcsönösségen vegyesvállalatokon kellene alapulnia véleményem szerint.

de ehhez eljutni nem egyszerű. magyarországon egy félállami rendszer van kialakulóban. lényegében csak az versenyképes globalizált környezetben, ami költségvetési támogatást élvez. a globális tőkepiac és a multinacionális óriásvállalatok túlsúlyát a kereskedelmi-pénzügyi-szolgáltató szektorban csökkent. de az ipar és a mezőgazdaság központi kormányzat irányítása alatt áll. a forintgazdaság kézi vezérelt. nincs valódi verseny. de ebben a félállami, félelnyomó rendszerben önkormányzatok fokról fokra vívhatják ki a szabadságot.

ha sopron és eisenstadt összekapcsolódik, akkor bécstől és budapesttől is függetlenedhetnek. persze ehhez elegendő árut, szolgáltatást kell nyújtaniuk. a helyi piacon használhatnak kékfrankost. és önkéntes adományokra alapozva gyűjthetik a kétfrankost. ezzel csökkentve az állami befolyás, az önkényt. de ehhez előzetesen ehhez előzetesen félállami faipari egyetemet kell teremteni. ehhez előzetesen nacionalizálni kell a sörgyárat. a "demokraták" ezt úgy képzelik, hogy az orákulum felvásárolja sopront. ők lesznek a szolganépek. akik előteremtik az egyre növekvő adósság ellenértékét. heinekken international helyett monarchia sörgyárak. amiben az amstel, soproni, pilzeni, pécsi, temesi, csíki sörgyár, akár azok részei önállóan gazdálkodnak. a sörfőző mesterek egymással versengenek. és ez majd kitermeli az új dreher antalt. nem kell hozzá globális pénzhatalom. a céhmesterek egy közös vállalatban együttműködnek. a palackozó üzemnek majdnem mindegy, hogy melyik receptúrát követik. és környezetükhöz alkalmazkodnak. a soproni különlegessége nyilván egy a hanságban termő növényféleség. azt nemesítik.

de ehhez előzetesen el kell zavarni a "demokratikus" ellenzéket. vagy ők zavarják el orbánt. két pártállami, állampárti társaság ide nem kell. értem persze, hogy amerikában úgy van. de ez nem amerika.

ijontichy 2018.01.12. 12:00:33

@444: Mellébeszélsz morzsacsenő. A sok híg lé nem fedi el a tényt: ti gyűlölitek a magyarokat, akik nem hajlandók a nyájjal együtt nyalni... izé legelni. Valójában az is zsigeri fájdalmat okoz, hogy van jó félmilla, akinek anyanyelve a magyar, és ti mégsem tudjátok már kedvetekre dézsmálni a munkájuk gyümölcsét. Hibásan szocializálódott, személyiségzavaros emberek vagytok, akik a saját honfitársaikat képesek alárendelni orosznak, kínainak, meg egy büdös kis félázsiainak, csupán azért, mert egészségesebb világszemléletük miatt nincs szükségük cárevicsre-domnulera-vajdára... magyarán egy fix seggre, amit nyalhatnak, abban a hitben, hogy ha rendesen nyalnak, akkor lesz kaja, pia, nyugdíj, meg tuti életpályamodell. Sajnálom a kábé 2/3-nyi magyart, de így jár az aki, hagyja, hogy a tehetségtelen középszer a nyakára nőjön.
A németek pedig pont leszarják a kis bűzös magyar nacionalizmusotokat, amíg fizetitek a számlát. Ez persze igaz a kínai-oroszra is, csak ha mégis beüt a szar, akkor a némettel kulturált alapokon is lehet tárgyalni. Az előbbi meg teljesen kulturáltan, Csajkovszkijt hallgatva tekeri ki a nyakatokat. De hát a ti nyakatok, a ti dolgotok - Csajkovszkijt hallgatva megmurdelni biztosan nagyon megnyugtató.
Ez a valóság, ezt akarod elfedni a bő bugyogással, a népnemzeti-keresztény-komcsy-szocialista-lusta turmixal. Egy eredeti ötlet nincs, mert a mások munkáját "de jure" a jogosság látszatát keltve megdézsmálni, az is nagyon régi találmány. Szóval még ennyi eredetiség sincs bennetek :-(.

2018.01.12. 12:10:34

@ijontichy:
de ez csak köpködés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 12:36:31

@444:

"a közbirtokosság mértéke a kérdéses."

Igen, számodra és elvtársaid számára a szocializmus mértéke a kérdéses.

"a másik kérdés, hogy köztulajdon felett ki rendelkezzen."

Honnét származik ez a "köztulajdon"?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 12:37:04

@444:

Téged az zavar, hogy jobban alátámasztott köpködés mint a tiéd.

ijontichy 2018.01.12. 12:50:32

@444: Nem, ez megalapozott vélemény. Hiszen te zavarnád unos-untalan a saját honfitársaidat el az országból, csakhogy a maradékon zavartalan élősködhess. Gyűlölöd a magyarokat, ha nem veled egy követ fújnak. Ez a tény. Számtalan bizonyítékát adtad rá. Fogadatlan prókátorként "szerveznéd meg" bárki más üzletét, ahol hasznot remélsz. Olyanok üzletét, akik nem kértek belőled, lévén nálad sokkal jobban értenek hozzá. Morzsacsenő vagy, akinek a legkedveltebb állapot az lenne, ha törvénybe iktathatná, hogy @444 szakértő tanácsadása nélkül nem lehet Debrecen környékén (de még jobb ha Mo-on :-)) vállalkozást alapítani. Nem köpködés ez, hanem tükör. Bárkinek eladod a haza földjét, kínainak-orosznak, ha ez segít a fenti status quo felépítésben és megtartásában. Azt a földet, amelyért te semmit sem tettél, elvégre azt eleink szerezték.

2018.01.12. 13:37:50

@neoteny:
de mi van alátámasztva? mi az alapállítás? az, hogy orbán geci? mondani kellene bármit, ami jobb annál.

orbán hóbortja a sport. ő egy spártai jellegű katonavárost képzel el. internátust. amit úgy állítanak be, hogy ő internálni akarja a szegény kis "liberálisokat". a francokat. a liberálisok 93 óta le akarják váltani.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1916/19161/191612/19161255_85886894c56750301ad360bd77d52243_wm.jpg
lényegében az a politikai fordulat, amit az mszp-szdsz a mai napig nem tudott elfogadni. és most 25 év után neki lesz lehetősége lesz kiszorítani őket. ez egy hatalmi játszma. elbánt az mdf-fel, vagy az fkgp-vel. és beolvasztotta a kdnp-t. ebben a mezőnyben orbán ismerte fel, hogy a rendszerváltást követően nem csak az első évek, de az első évtizedek kultúrharcról, vallásháborúról szólnak. és ebben kulcs szerepe lesz a történelmi egyházaknak. és a másik oldalról most megveszi sanyi bácsit is. orbán kiegyezett az izraelitákkal. tegnap előtt járt errefelé a nagykövet.
www.naplo.hu/2018/01/papp-laszlo-esyosef-amrani-foto-miskolcz.jpg
papp polgármester a soros terv elleni gyűlésen.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1918/19183/191830/19183003_80835fe7046a237daafb82a0e9ab5d48_x.jpg

ezzel az egésszel úgy vagyok, hogy játsszák le. csak török gáborral ellentétben a kezdetektől azt gondolom, hogy ezek egyfelől másfelől elemzésekkel nem tarthatók fent. azért mert az internet lehetőséget ad arra, hogy a médiában a nézőgyerekek visszabeszéljenek. és a kocsma nép a kétpártrendszert aláássa. azért trollkodtam, hogy esetleg van-e másik lehetőség. és úgy tűnt, hogy nincs. nyugaton autokratikus módon kikényszerített nagykoalíciók lesznek. keleten autoriter rezsimeket újraválasztják. a pénzhatalom despotikus képviselőivel szemben. orbán körbe plakátolta az országot. és azt kérdezte, hogy sorost akarjátok. és néhány ezer ember felvonult, hogy igen, mert ők a civilek. de velük szemben több millióan állnak. mindkét tábort hergelik, irracionális hiszterizálják a közéletet. azért trollkodtam, hogy ezt megtapasztaljam. mert ezt nem lehet megérteni. kipróbálni lehet. felhúztam magamra mindkét mezt. és az jött ki, hogy ez a vita nem vezet sehová. illetve dehogy nem. ebből jelen állás szerint lesz kvázi egypártrendszer. és amikor a fidesz beleszalad egy válságba, akkor a rendszert önkormányzati keretek között korrigálni, konszolidálni kell. persze lehet szabad piaci alternatívát kínálni (szerintem olyan nincs) és lehet játszani magyarország összeomlására is (az hazaárulás).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 13:58:07

@444:

"de mi van alátámasztva? mi az alapállítás?"

Az, hogy te és a hozzád hasonló népnemzetiszocialisták istentelen senkiháziak, mint ahogy azt te folyamatosan demonstrálod.

"nyugaton autokratikus módon kikényszerített nagykoalíciók lesznek."

Ez egy rettenet: a kiegyezés is csak kikényszerítés.

"lehet szabad piaci alternatívát kínálni (szerintem olyan nincs)"

Egy népnemzetiszocialista "reálértelmiségi" számára kétségtelenül nem alternatíva a szabadpiac: ő nem versenyezni akar, hanem az államhatalom csecsét szívva hízni.

2018.01.12. 14:03:17

@neoteny:
számodra a szabad piac azt jelenti, hogy totális anarchia van. hozz létre egy települést, amelyik így működik. amiben a szabadság totális.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 14:30:30

@444:

"számodra a szabad piac azt jelenti, hogy totális anarchia van."

A szabadpiac definíció szerint totális anarchia: a piaci szereplők önkéntesen vesznek részt -- vagy nem vesznek részt -- a javaik cseréjében. Ha van arkhosz aki erőszakkal (értsd az általa felállított törvényekkel) szabályozza a piaci szereplők viselkedését, akkor az már kevésbé szabadpiac (az arkhosz beavatkozásának mértékében).

"hozz létre egy települést"

Ez lehetetlen: egy településnek lakói vannak, a település általam történő létrehozása azt jelentené, hogy én szabályozom azon emberek viselkedését, akik letelepülnek a településen -- vagyis hogy én egy arkhosz vagyok.

"amiben a szabadság totális"

Olyan, hogy totális szabadság nem létezik: a magántulajdon intézménye szükségszerűen korlátozza a magántulajdon erőszakos eltulajdonítására (emberölés, testi sértés, emberrablás, rablás, lopás, csalás) való szabadságot. Viszont maximális szabadság létezhet: amikor az emberek szabadsága a helyzetük saját maguk által megítélt jobbítására (beleértve a javaik önkéntes cseréit) nincs korlátozva az arkhosz(ok) erőszaktétele (értsd: az arkhosz[ok] által felállított törvények) által.

2018.01.12. 14:39:54

@neoteny:
hozz létre egy ilyen világot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 14:57:44

@444:

"hozz létre egy ilyen világot"

Ez lehetetlen: a világban emberek élnek, egy világ általam történő létrehozása azt jelentené, hogy én szabályozom az általam létrehozott világban az emberek viselkedését -- vagyis hogy én egy arkhosz vagyok.

2018.01.12. 15:14:46

@neoteny:
na de akkor egy faszság mellett érvelsz. a te világodban sose megy el az áram. csak olyan világ nincs. kurva okos vagy.

ijontichy 2018.01.12. 15:22:20

@444: "amiben a szabadság totális."
Totális szabadságot egy lakatlan szigeten, egymagában élvezhet az egyén. Az más kérdés, hogy az állapot meddig tartható fenn.
Nincs totális szabadpiac. Az, hogy egy rendszert szélsőértékekre (is) tesztelünk, nem jelenti azt, hogy az a rendszer kívánatos állapota. A dinamikus egyensúly a hasznos. Az, hogy például az etatizmus és a lassez faire milyen arány esetén hozza ki az adott környezetből az optimális teljesítményt, lehet eltérő (tében, időben (közösségben-nemzetállamban ugye ;-) ). A NER gazdaságirányításában szvsz. túlteng úgy a machete használata, mind az egyéni szaralakok (haverok) érdekében végzett mikromenedzselés. Holott az ország érdekében kéne a rendszert - szükség szerint - leginkább szikével szabályozni. Még érthetőbben: tanulj Istentől! "A gép forog, az alkotó pihen". Az, aki hét éve fogcsikorgatva "háborúkat" vív (miközben senki sem háborúzik), örökösen machetével hadonászik a parketten, az tehetségtelen hülye, vagy hiperaktív, amit kezelni kell (vagy csak egy bűnözőalkatú bagázs, aki előre menekül, nagy porverés mellett).
"mondani kellene bármit, ami jobb annál."
Nem kell. Illetve mondtunk már ezerszer. Részemről a részletek nem tartoznak rám, elvégre nem ezért fizetnek. Ez itt csak egy közéleti platform, nem a részletek kidolgozásának fóruma.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 15:26:35

@444:

"na de akkor egy faszság mellett érvelsz."

Igen, az emberek maximális szabadságának koncepciója egy faszság a népnemzetiszocialisták számára.

"a te világodban sose megy el az áram."

Az "én világomban" (helyesen: a gazdasági anarchiában) ha elmegy az áram, akkor jelentkezik legalább két, egymással versengő vállalkozás arra, hogy visszakösse azt.

A "te világodban" (helyesen: a népnemzetiszocializmusban) ha elmegy az áram, akkor az arkhosz kiír egy közbeszerzési pályázatot egy tanulmány készítésére arról, hogy milyen terv szerint kerüljön az áram visszakötésre. A pályázatot úgy írják ki, hogy annak csak a te "reálértelmiségi" tanácsadó céged feleljen meg. Ezek után te produkálsz egy 47 oldalas tanulmányt arról, hogy milyen szempontok figyelembevételével kell kiírni az áram visszakötéséről szóló közbeszerzési pályázatot. Persze ez a 47 oldalnyi okosság csak azért van, hogy port hintsen; hogy elvakítsa a parasztokat, hogy ne vegyék azt észre, hogy az áram visszakötésére kiírt közbeszerzési pályázat feltételei úgy vannak megállapítva, hogy azoknak csak a polgármester unokatestvérének unokaöccse által vezetett cég feleljen meg.

2018.01.12. 15:30:02

@neoteny:
és ki, vagy mi akadályozza meg a nagyvilágot, hogy komádiban megszerelje az áramot?

2018.01.12. 15:34:41

@neoteny:
ott most az eon szolgáltat. miért nem terem ott a konkurens szabad piaci szolgáltató és nem épít egy másik trafót a szegény kis óvodásoknak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 15:39:38

@444:

"miért nem terem ott a konkurens szabad piaci szolgáltató"

Mert nem írtad bele azt a 227 oldalas felvirágoztatási tervedbe hogy Szabó Erika javasolja az önkormányzatnak egy helyi konkurens "szabadpiaci" szolgáltató létrehozását.

2018.01.12. 15:53:42

@neoteny:
hidd már el, hogy nem írtam semmilyen tervet.

a duális önkormányzatiság híve vagyok. alaphelyzetben két közszolgáltó verseng. komádi esetén tiszántúli áramszolgáltató és az electrica oradea. ez két részvénytársaság. ez esetben a titász is szerelhet áramot a trianoni határ túloldalán. "nagy-románia" is elérhet a tiszáig. korlátozott verseny van. szomszédsági keretek között. és ha ez nem elég, akkor még mindig dönthetnek úgy a települések, hogy inkább a szövetségi eon partnerei lesznek. egyik sem szerezhet kizárólagosságot. és komádi is megoldhatja a saját áram ellátást. vagy akár komádi egy része. szerződhetnek a titász üzemegységeivel. elég nagy a szabadság. ahhoz képest ahogyan a "liberálisok" hirdetik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 18:44:34

@444:

"hidd már el"

Az itt elkövetett "demonstrációidat" látva te egy istentelen senkiházi vagy, akinek semmit sem lehet elhinni. Vagy hazudsz, vagy trivialitásokat irkálsz, vagy posztmodern szójátékokat folytatsz, vagy féktelenül fantáziálgatsz.

2018.01.12. 20:43:02

@neoteny:
oké. de ez megint csak köpködés. azon túl nincs semmi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 20:47:23

@444:

Téged az zavar, hogy jobban alátámasztott köpködés mint a tiéd.

2018.01.12. 21:12:23

@neoteny:
azt demonstrálom, hogy veletek így nincs normális közélet. ha ezt liberalizmusnak hívjátok, akkor ebből illiberális demokrácia következik.

2018.01.12. 21:56:36

@neoteny:
tehát ott tartunk, hogy te NEOTENY egy személyben a földkerekség egésze számára megtiltod, hogy azon az emberiség településeket hozzon létre. mert azokon szükségképpen választott archos-ok uralkodnának. és ez az egyén jogait súlyosan korlátozza. mindenféle közösség. mindenféle archos. görög az archos a magyar harcos szóval függ össze.
hazafias.hu/shop_seopic/4299/910714/910714.jpg
na ugye.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 22:15:59

@444:

"azt demonstrálom"

... hogy te egy istentelen senkiházi vagy, akinek semmit sem lehet elhinni. Vagy hazudsz, vagy trivialitásokat irkálsz, vagy posztmodern szójátékokat folytatsz, vagy féktelenül fantáziálgatsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 22:28:40

@444:

"mert azokon szükségképpen választott archos-ok uralkodnának. és ez az egyén jogait súlyosan korlátozza."

"Mindaddig, amíg megengedik, hogy a törvényt eltérítsék az igazi céljától — hogy az tulajdont sértsen ahelyett, hogy megvédené azt — mindenki részt akar majd venni a törvényhozásban, vagy azért, hogy megvédjék magukat a rablástól, vagy azért, hogy felhasználják azt a rabláshoz. A politikai kérdések mindig hátrányosan megkülönböztetőek, dominánsak és mindent felemésztőek lesznek. Harcok fognak folyni a Törvényhozás Palotája előtt, és a benti küzdelem sem lesz kevésbé elszánt."

-- Frédéric Bastiat: "A Jog"

ijontichy 2018.01.12. 22:50:51

@444: "veletek így nincs normális közélet" Az a "normális", ha bólogatójánosok vannak?
Talán alapíts egy virtigli diktatúrát ;-). Hátha sikerül. Bár előbb-utóbb mindig akad egy "gazfickó". Hisz ez a világegyetem alapja.

2018.01.12. 23:27:33

@neoteny:
lehet egy mezőváros. aminek van helyi hagyományőrző egyesülete. táncháza, énekkara. körzeti rádiója. alapvető közintézményei. okmányiroda. postahivatal. egészségügyi alapellátása. alsófokú közoktatási intézményei. bölcsőde, óvoda, általános iskola alsó és felső tagozattal, szakosított tantervű osztályokkal. mezővárosnak van mezőgazdasága. falusi földművelés. községi állattenyésztés. járási háziipar. polgári (bolgár) kertészet. természetvédelmi területek, tájvédelmi körzetek. erdészet, vadászat, halászat. szakszövetkezetek. és ez kapcsolódik értékesítési hálózat. áfész, közért, füszért, erdért, halért. térségi tangazdaság (állami gazdaság), nemzeti parkok. és pénzintézeti rendszer. mezővárosnak van mezőbankja. tartozik hozzá igazgatásrendészet. csendőrség. hitközségek. rendház a nemzeti keresztségben. a nemzeti keresztény államiságban. egy landkreis. vidékies körzet. ami persze, hogy önmagában nem elég. kell gyáripar. könnyűipari kombinát. iparvárosok. városias körzetek. globus konzervgyár. stadtkreis és főváros. a legjobb háziipari termékeket eladjuk a nagyvilágba. mezőgazdasági gépgyártás. farmer expo. hungexpo. ezekből szerveződik a nagy-magyar metropólia nemzeti keresztségben. ez egy településhálózat. amiben választott archos-ok vannak. választott főbíró, főügyész, választott főorvos, főgyógyszerész, választott főtanácsos (főtanító), főbiztos (akadémiai bizottságból egy választott néprajzos), választott főépítész, főkertész. választott főkamarás, főjegyző. tehát csak egy főpolgármester és helyettese uralkodik. hanem van a közintézményekért felelős főigazgató (superintendens). hanem választott főkapitány, és különféle tisztségek. választott főszerkesztő. választott lelkészi vezető, világias főgondnok a nemzeti keresztségben. létezhet-e ilyen kis világ? én eredendően (nemzeti) liberális vagyok. és azt gondolom, hogy miért ne létezhetne. csak szükség van egy high tech elemre. komádiban a tévétorony. ahhoz kapcsolni kell valamiféle híradástechnikai szövetkezetet.

erre te azt mondod, hogy te nem ilyen világot akarsz. mert ez szakszövetkezesdi nem szabad piac totalitása. az a kérdés, hogy a magyarországon a vidék mit akar. vagy az erdélyi magyarság mit akar. az a kérdés, hogy mit a kárpátalja milyen mező és bányavárosokat akar. vagy az alpokalja. sopron, kismárton és nagymárton. az a kérdés, hogy vagy a magyarországi dunai németek mit akarnak vagy a tiszai magyar cigányok. a magyar vidék mit akar. ez nem zárja ki a mikroelektronikát, a biotechnológiát, a rendszerprogamozást. hanem a megoldásokat részben környezetfüggővé teszi.

a te liberalizmusodba ez valamiért nem fér bele. túl az egyénen, már lényegében semmi se fér bele.

2018.01.12. 23:28:11

@ijontichy:
de ez megint csak köpködés. azon túl mi van?

2018.01.12. 23:29:04

@neoteny:
a komádiak rendelkezhetnek komádi felett?

2018.01.12. 23:32:17

@neoteny:
a komádiaknak jogukban áll komádit létrehozni? szerinted az embereknek jogukban áll közösséget alkotni, településeket létrehozni és azt (viszonylag szabad) állammá szervezni?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 23:36:25

@444:

"létezhet-e ilyen kis világ? én eredendően (nemzeti) liberális vagyok. és azt gondolom, hogy miért ne létezhetne."

Mert szeretsz féktelenül fantáziálgazni a népnemzetiszocializmusról.

"erre te azt mondod, hogy te nem ilyen világot akarsz. mert ez szakszövetkezesdi nem szabad piac totalitása. [...] túl az egyénen, már lényegében semmi se fér bele."

"A szocializmus, mint azok az ősi ideák, amelyekből származik, összemossa a kormányzás és a társadalom közötti megkülönböztetést. Ennek eredményeképp minden egyes alkalommal, amikor ellenzünk valamit, amit a kormány tesz, a szocialisták azt a következtetést vonják le, hogy ellenezzük azt a dolgot.

Helytelenítjük az állami oktatást. A szocialista erre azt mondja, hogy mi mindenféle oktatást helytelenítünk. Kifogásoljuk az állami vallást. A szocialista erre azt mondja, hogy semmilyen vallást nem akarunk. Elvetjük az államilag kikényszerített egyenlőséget. Erre ők azt mondják, hogy ellene vagyunk az egyenlőségnek. És így tovább, és így tovább. Ez olyan, mint ha a szocialisták azzal vádolnának minket, hogy nem akarjuk, hogy az emberek egyenek, csak mert nem akarjuk, hogy az állam termessze a gabonát."

-- Frederic Bastiat "A Jog"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 23:37:09

@444:

"de ez megint csak köpködés."

Téged az zavar, hogy jobban alátámasztott köpködés mint a tiéd.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 23:38:59

@444:

"a komádiak rendelkezhetnek komádi felett?"

Ez a kérdés ekvivalens azzal, hogy a komádiak rendelkezhetnek-e egymás felett?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 23:42:25

@444:

"szerinted az embereknek jogukban áll közösséget alkotni"

Nyilvánvalóan.

"településeket létrehozni"

Nyilvánvalóan.

"és azt (viszonylag szabad) állammá szervezni"

Mivel az állammá szervezés azt jelenti, hogy egyesek uralkodnak mások felett, a válasz: nem, nincs joguk egyeseknek uralkodniuk (értsd: erőszakmonopóliumot birtokolniuk) mások felett.

2018.01.12. 23:47:53

@neoteny:
egy mezővárosnak lehet csendőrsége. lehet választott főkapitánya?

2018.01.12. 23:50:10

@neoteny:
amelyik nincs teljhatalommal felruházva. hanem van egy magisztrátusa és civil ügyvivői. jog szerint felépíthető ilyenformán egy település, vagy egy településhálózat (állam)?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 23:51:22

@444:

"egy mezővárosnak lehet csendőrsége."

Ha csendőrsége van, akkor már van állam a mezővárosban, mivel a csendőrség birtokolja az erőszakmonopóliumot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.12. 23:54:08

@444:

"amelyik nincs teljhatalommal felruházva."

Mi akadályozza meg azt, hogy teljhatalmat gyakoroljon? Van valamiféle alkotmánya a mezővárosnak, amelyik kimondja azt, hogy nem gyakorolhat a mezőváros állama teljhatalmat? És ki értelmezi ezt az alkotmányt? És ki szerez érvényt ennek az alkotmány-értelmezésnek?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 01:00:59

@444:

"egy településhálózat (állam)"

A "településhálózat" nem állam; az állam nem "településhálózat". A Hanza-városok egy gazdasági "településhálózatot" alkottak, de hangsúlyosan nem alkottak egy (1) államot.

2018.01.13. 01:01:24

@neoteny:
a választott főbíró értelmezi a jogot. és mellette dolgozik (az ellenzéki) főügyész (aki a bíróválasztáson alulmaradt). a főpolgármester kezében a végrehajtó hatalom. de helyettese ellenzéki. aki második helyezett. ha a főpolgármester elkövet egy bűncselekményt, akkor a választott főkapitánynak alapvetően nem érdeke, hogy bűnrészessé váljon. mert a polgármestertől függetlenül választják. na most ezek persze összebeszélhetnek és titokban megegyezhetnek a bíróval és az ügyésszel. megfenyegethetik a közmédia választott főszerkesztőjét. ezt korlátozza az, hogy két egymást követő évben senki sem gyakorolhatja a főhatalmat. de az ellenzékieket erőszakkal megfenyegetik. összejátszanak a központi kormányzattal. erre azt mondod, hogy ennyi közhivatal ne legyen.

egy olyan települést képelsz el, ahol nincs csendőrség, hanem magánhadseregek harcolnak a szabad piacon. az polgárháborút jelent. és a szomszédsági kapcsolatok nincsenek intézményesítve. duális államrendben és debrecen megyei jogú város felügyeleti jogkört ellátja a környező járásárok felett. de a környező hajdúkerületek vidékies megfigyelőket küldhetnek a városba. ezek mind meglophatják a közös vállalatokat. de annak a polgárság közvetlen látja a kárát. és ott az államfő hivatala. szövetségi államrend. az európai unió. nemzetközi hírügynökségek, a a nagyvilág nyilvánossága. extrém esetekben egyesült nemzetek, népszövetség. de amint magyarország példája mutatja ezek kevesek. egy csoportosulás orbánt egy brutális diktátornak írja le. persze, visszaél a hatalommal. leszámol a politikai ellenfeleivel. azokkal, akik vele akarnak leszámolni. ez egy modern kori vallásháború. a demokráciát hitközségekből építkezve valódi önkormányzatiságra alapozni. a politikát elsősorban a poliszokban. a városokban, amerikában metropolitan városrészekben, európában egy nemzeti keresztény metropóliában.

csakhogy így nagyon sok lehetőség adódna arra, hogy korlátozzák a globális pénzhatalmat és ez könnyen megteremtheti a multinacionális óriásvállalatok helyi konkurenseit. ezért ezt a világot most aligha lehet felépíteni. valós alternatívát senki se tud mondani. marad a nacionalizmus és a vallásháború. azokkal szemben akik a nemzeti keresztény államisággal ellen fordultak.

2018.01.13. 01:02:56

@neoteny:
a magyar királyság hagyományosan 64 vármegye. az alkotja államot. a szabad város hálózata alkotja a szabad államot. az állam: állapot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 01:09:52

@444:

"a magyar királyság hagyományosan 64 vármegye. az alkotja államot."

Nem: az állam osztotta fel az ország területét 64 közigazgatási egységre (vármegyére).

"az állam: állapot."

Nem: az állam az a szervezet, amelyik az erőszakmonopóliumot ("jogos erőszakalkalmazást") birtokolja egy adott terület felett.

2018.01.13. 01:26:47

@neoteny:
attól függ, hogy mi a csendőrség. ha városias polgárőrség és vidékies közterületfelügyelet (mezőőr, halőr, vadőr vagy a belvárosi zöldfelületen a parkőr), akkor kettős közigazgatásban egyiknek sincs erőszak monopóliuma. duopólium van helyette. szingapúrban ha valaki az utcán eldobta a szemetet, akkor börtönbe zárták. a lee család a kínaiak, a malájok és a tamilok között rendet vágott. és abból felépítettek egy 5 milliós szabad kikötőt. nem bonyolították túl a jogrendet. lehet úgy is, hogy de facto vagy akár de jure egyetlen család uralkodik. időnként az abszolút monarchiák is sikeresek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 01:28:15

@444:

"na most ezek persze összebeszélhetnek és titokban megegyezhetnek a bíróval és az ügyésszel. megfenyegethetik a közmédia választott főszerkesztőjét."

Bizony.

"ezt korlátozza az, hogy két egymást követő évben senki sem gyakorolhatja a főhatalmat."

Ki hozza meg ezt a szabályt? Ki szerez érvényt ennek a szabálynak? Ki akadályozza meg, hogy ezt a szabályt megváltoztassák?

Oroszországban is volt egy szabály arra, hogy elnöknek csak 4 évre lehet valakit megválasztani; aztán mégis csak megváltoztatták arra, hogy elnöknek 6 évre lehet megválasztani valakit.

"egy olyan települést képelsz el, ahol nincs csendőrség, hanem magánhadseregek harcolnak a szabad piacon. az polgárháborút jelent."

A Mo-n működő őrző-védő vállalatok sem harcolnak egymással, sem a különféle biztonsági cégekkel, sem a különféle vállalatok saját biztonsági embereivel, sem az éjjeliőrökkel. Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

"de annak a polgárság közvetlen látja a kárát."

És? Annak is közvetlenül látta a polgárság egy része a kárát, hogy a központi államhatalom elvette tőlük a dohánytermékek forgalmazásának jogát és Nemzeti Dohányboltokat alakítva odaadta azokat a jogokat az államhatalom által kiválasztott egyéneknek.

"egy csoportosulás orbánt egy brutális diktátornak írja le. persze, visszaél a hatalommal."

Nem kell ahhoz Sztálin-szintű brutális diktátornak lenni, hogy egy politikus tevékenysége hatalommal visszaélés legyen: ld. az előző pontot.

"a nemzeti keresztény államiság"

Amelyik sem nem nemzeti (ld. pl. PaksII, belgrádi vasút), sem nem keresztény (ld. a keresztény felekezetek korrumpálását állami pénzekkel). Államiságnak államiság, de azt nem ellenzi az ellenzék sem: ők is az államhatalom megragadására játszanak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 01:35:31

@444:

"attól függ, hogy mi a csendőrség. ha városias polgárőrség és vidékies közterületfelügyelet (mezőőr, halőr, vadőr vagy a belvárosi zöldfelületen a parkőr), akkor kettős közigazgatásban egyiknek sincs erőszak monopóliuma."

Az államnak van erőszakmonopóliuma arra, hogy az általa hozott törvényeknek erőszakkal érvényt szerezzen: a csendőr és a parkőr ugyanazon állam által hozott különféle törvényeknek szerez államhatalmilag legitimált ("jogos") erőszakkal érvényt.

Magyarország Alaptörvénye
ALAPVETÉS
C) cikk
(3) Az Alaptörvény és a jogszabályok érvényre juttatása érdekében kényszer alkalmazására az állam jogosult.

2018.01.13. 01:53:39

@neoteny:
a király osztotta fel az országot megyékre. de a királyt a vármegye nemessége választotta. a városok függetlenedtek a megyétől. debrecen eredetileg bihar vármegyének volt a része. váradi püspökség alá volt rendelve. a tatárjárás után debreceni család önálló kúriát szervezett. péter úrfi földműves, dósa mester volt az iparos. rafain báró kereskedő jobbágyokat fogadott. és ez elég jól működött. később a debreceni család férfi ágon kihalt. a város a király tulajdonába került. luxemburgi zsigmond elzálogosította debrecent és még néhány várost. azért, hogy megszerezze belgrádot. a szerb despoták uradalmait elfoglalták a törökök. és azok részben magyarországra menekültek. és felesküdtek a királyra. aztán debrecen a hunyadi családé lett. a kormányzóné szilágyi erzsébet hunyadi jános felesége, később mint mátyás anyja adott ki debrecent érintő rendeleteket. például azt, hogy bihar és szabolcs megye jobbágyai (viszonylag) szabadon költözhetnek debrecenbe. mert ha a földesúr azt mondta, hogy tartozik nekik, akkor azt mondta, hogy nem költözhetnek. de ekkor debrecennek már saját választott bírája volt. a város védte a külső hatalmaktól a polgárait. és aztán a török megszállás idején debrecen úgy szabad, hogy két, esetenként háromfelé hódol. a szolnoki szandzsákba tartozva a budai pasának fizet adót. kiegyezésre törekszik a magyar királlyal, aki egyben német-római császár. de hivatalosan az erdélyi fejedelemségnek része. bocskai idején a hajdúvárosokból létrejön a hajdúkerület. majd egy bihartól elszakadó hajdú vármegye. utóbbit a trianoni határ kettészeli. és így lesz hajdú-bihar megye. és debrecen megyei jogú város. a város ugyanolyan jogokkal rendelkezik, mint a városkörnyék, a környező mezővárosok alkotta vidék. ebből alakul ki egy kettős közigazgatás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 02:07:20

@444:

"a király osztotta fel az országot megyékre. de a királyt a vármegye nemessége választotta."

És? Nem 64 független vármegye szövetkezett össze királysággá.

"a város védte a külső hatalmaktól a polgárait. és aztán a török megszállás idején debrecen úgy szabad, hogy két, esetenként háromfelé hódol."

Hát ha hódol, akkor nem szabad: ha a polgárai adót fizetnek hódolatuk jeleként, akkor "a város" nem védte meg a polgárait. Mint például amikor a császári csapatoknak fizettek mennyit is? 480,000 pénzt?

Az izlandiak nem hódoltak senkinek 1262 előtt; nem fizettek adót:

en.wikipedia.org/wiki/Icelandic_Commonwealth

2018.01.13. 02:12:03

@neoteny:
magyarország parlamentáris köztársaság. van egy egykamarás többpárti parlament. az a főhatalom birtokosa. és lényegében az összes közjogi intézmény ennek rendelődik alá. kétharmaddal szinte mindent meg lehet tenni. orbán viktor ezt megszerezte. és a hatalmat elsősorban a saját familiárisaival osztja meg és csak olyan mértékben játssza át az országot a külföldnek, ami a hatalom megtartásához szükséges. különadóval sújtja a külföldi pénzügyi kereskedelmi szolgáltatókat. ezért nemzetközi támadások érik. de megfizeti a betelepülő gyáriparosokat. és ebből következően a néppártiak az autokratikus hatalomgyakorláshoz asszisztálnak. de mindez az egységállam (unitary state) egyenes következménye. amit a rendszerváltók eltérő céllal hoztak létre. az ortodox liberálisok azért, hogy a magyar államiságot egy lépésben felszámolják. annak helyét átveszi a helyét a multinacionális vállalatok és a tőkepiac. és ezzel szemben szerveződtek meg az unortodox nacionalisták. akik azt mondják, hogy az egységállamot és az illiberális demokráciát legalább egy évtizeden át fent kell tartani ahhoz, hogy nép ellenségeit, a nemzettel szemben állókat politikai értelemben kivégezzék. de az ellenzék ugyanezt tenné orbánnal 93 óta. csak ők most már nem kapnak többséget. mi több a parlamentbe kerülésük is veszélybe került.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 02:20:50

@444:

"magyarország parlamentáris köztársaság."

"a magyar királyság hagyományosan 64 vármegye. az alkotja államot."

"mindez az egységállam (unitary state) egyenes következménye. amit a rendszerváltók eltérő céllal hoztak létre. az ortodox liberálisok azért, hogy a magyar államiságot egy lépésben felszámolják."

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz, most épp' a múltról.

2018.01.13. 02:28:32

@neoteny:
1686-ban caraffa generális debrecentől 480 ezer forintot követel. azt erőszakkal szedik be. a város 15,000 lakosának kétharmada elmenekül. 3,000 ház kétharmada lakhatatlanná válik. 1690-ben még a szultán a várostól 21,400 forint sarcot szed. a lipót mint magyar király 1691-ben megerősíti debrecen polgárság jogait és a városnak 1693-ban szabad királyi címet adományoz. de azt csak úgy erősíti meg, hogy római katolikus templom épül. mert a római katolikus egyház a reformáció idején megszűnt. de jure szabadság de facto egyet jelent a városi alkotmányosság bukásával. mert a szabadságot folyamatosan elnyomó hatalmak biztosítják a városnak, a vidéknek és az államnak. és ezért a magyar politikában általában a függetlenségi nacionalizmus az elsődleges.

2018.01.13. 02:35:00

@neoteny:
a rendszerváltás után létrehozott egységállamban a megyei önkormányzatoknak nincs lényeges szerepük. egyetlen város sem szabad. nincs önálló törvényhatósági jogkörrel felruházva. hanem a rendszerváltók az ellenzéki kerekasztalnál abban állapodnak meg, hogy a parlamenti pártok a kétharmad birtokában lényegében bármit megtehetnek. orbán szabad választásokon magához ragadja a hatalmat és lényegében él a korábbi alkotmány adta lehetőségekkel. új alaptörvényt hoz létre. új rendszert alapít, stb. soros azt mondja, hogy majd az ngo-k teremtik meg a szabadságot. de orbánt éppen azokkal szemben választják újra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 02:40:08

@444:

"de jure szabadság de facto egyet jelent a városi alkotmányosság bukásával. mert a szabadságot folyamatosan elnyomó hatalmak biztosítják a városnak, a vidéknek és az államnak."

Aha.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 02:47:38

@444:

"a rendszerváltás után létrehozott egységállamban a megyei önkormányzatoknak nincs lényeges szerepük. egyetlen város sem szabad."

Mert a _de jure_ szabadság _de facto_ egyet jelent a városi _és_ a megyei alkotmányosság bukásával. Elnyomó hatalmakra lenne szükség ahhoz, hogy azok folyamatosan szabadságot biztosítsanak a városoknak _és_ a megyéknek. Majd az oroszok és/vagy a kínaiak biztosítják a magyar városok és megyék szabadságát.

2018.01.13. 10:32:53

@neoteny:
a szabadság az, hogy a nép maga választja meg a képviselőit. tehát a települést nem kívülről irányítják ahogyan a multik igazgatótanácsában elképzelik. vagy ahogyan a soros alapítvány emberei elképzelik. vagy a közéleti verőlegényeik. amit ők szabad sajtónak neveznek. a jobboldali és a szélsőjobboldali választó célja azt, hogy a pénzhatalom verőlegényeit üssék. mindkét társaság elnyomatást akar. csak az egyik külsőt. ez a nem-nemzeti liberalizmus. a másik belsőt. ez a nemzeti illiberalizmus. utóbbival szemben könnyebb a szabadságot kivívni. mert orbánt közvetlen le lehet váltani. sorost nem lehet. a fidesszel szemben a nép kényszerítő ereje sokkal nagyobb, mint a nyílt társadalom alapítványával szemben.

2018.01.13. 10:33:53

@neoteny:
cikk a helyi lapból.

2018. január 9.
Százhúsz éve ütött ki a nevezetes zendülés
Megelégelték a kíméletlen adóvégrehajtást a bagaméri parasztok és elüldözték jegyzőt.

BAGAMÉR. A 19. század végén Bihar vármegyében két említésre méltó fegyveres megtorláshoz vezető aratósztrájk volt, mindkettő a Békés vármegye szomszédságában lévő Ugrán történt. A bagaméri zendülés ezek mellett joggal tekinthető a századvég első jelentősebb bihari parasztmegmozdulásnak.
1898. január 12-én kíméletlen adóvégrehajtás közben Balogh Imre kisújsori (utóbb: Csokonai utca) lakos csendőrszuronytól életveszélyesen megsebesíttetett, mire zendülés ütött ki. Négy-ötszáz bagaméri valósággal megostromolta a községházát (a mai óvodát). A minden baj okozójának tartott Sártory Endre jegyző csak az esteli sötétség leple alatt tudott a településről elmenekülni. A község fejlődését nagyban elősegítő, nálunk 1884. április 16-ától működő pedáns jegyző nem is tért többé vissza. Nagyváradon a megyei kórház gondnoka lett.
Ostromállapot

Az újságok – talán némi joggal, ám erős túlzással – „véres szocialista zendülésről” írtak. Kiss Albert – egykori templomépítő református lelkészünk – a székelyhídi választókerület függetlenségi párti képviselőjeként 1898. január 29-én interpellált a képviselőházban az ostromállapot miatt. A nagyváradi királyi törvényszék 1898. március 23-án 65 „zendülő” ellen hozott vádhatározatot, 24 személy ellen pedig megszüntette az eljárást.

Az 1898. június 17-én kihirdetett ítélet 63 elítéltre 40 évet meghaladó szabadságvesztést rótt ki. Ezen a fellebbviteli fórumok keveset változtattak. Az ügy végére a Magyar Királyi Kúria 1899. január 24-én tett pontot. Az agrárszocializmus terjedése hatással volt Bagamérra is. Biharban még első lépéseit tevő mozgalom puszta híre is bátorítólag hatott a község elkeseredett népére. A zendülés a bagaméri hajdúk utolsó fellángolása a birtokos parasztok és az agrárproletárok (volt zsellérek) közös megmozdulása volt, amely közvetlenül az államhatalom helyi képviselői ellen irányult.

2018.01.13. 10:50:19

@neoteny:
2018. január 11.
index.hu/belfold/2018/01/11/eliteltek_a_bagameri_munkavezetot/
jelzem a polgármester független, a demokratikus ellenzék támogatásával.

2018.01.13. 11:13:06

@neoteny:
tehát a kérdés, hogy bagamériak hogyan éljenek a nagyvilágban.

az egyik lehetőség, amit orbán mond. betagozódnak a nemzeti együttműködés rendszerébe. a másik az, amit az ellenzék mond. leváltják a geci orbánt. rendben. és mi lesz utána? bagamérban függetlenként ugyan, de ellenzéki támogatással választottak polgármestert. és?

te azt mondod: miféle bagamér? majd a szabad piac totalitása gazdagságot teremt. egyszerűen szét kell zavarni minden közalkalmazottat. az orvost, tanítót, a papot. és a nagyközséget szabad piaci alapon megszervezni. nem kell közoktatás. vagy ha mégis, akkor ahhoz kell állami normatíva. és az egészségügyben felszámolni a társadalombiztosítást. az idősek majd nem kapnak járadékot. igaz, hogy a fiatalabbaknak járulékot se kell fizetni. és majd magánhadseregek versenyeznek. ez a gyakorlatban polgárháborút jelentene.

a másik a szabályozási verseny. bagamér nagyjából hasonló távolságra van debrecen és nagyvárad városától. tehát lényegében mindkét várostérségbe képes lenne betagozódni. határon túl összekapcsolódik az érmellékkel. ahol szintén magyarok élnek. erre azt mondják a nem-nemzeti "liberálisok. ez REVÍZIÓ. nem, nem, soha. lesz, lesz, csak azért is lesz.

ijontichy 2018.01.13. 11:46:28

@444: "ahogyan a multik igazgatótanácsában elképzelik" Neked fogalmad_nincs, hogy a "multik igazgatótanácsában" mit képzelnek. A multik igazgatótanácsának célja a profitmaximalizálás. Hogy kedvenc dumáddal éljek ("Orbán egy eszköz"), a multi (meg úgy általában az üzlet) szemében a korrupt polgimájszter, jegyző stb. szintén csak egy (lehetséges!) eszköz, a profitmaximalizálás érdekében. Megint ott tartunk, hogy a piac, az üzlet, a tőle elvárható módon működik (a krumplileves legyen krumplileves, ugye ;-) ), csak a választott "Walaki", nomeg a választók (akik ugye "kitermelték" a Walakit) nem hozzák az elvárhatót (közel se). És hát ennek a multi az oka kis kádári örökségű népünk szerint :-).

A település képviselőit az érintettek választják. Az igazgatótanácsot szintén. Neked az utóbbival van igazán problémád. Nevezetesen, hogy érintettként gondolsz mindenféle morzsacsenőre. Pech, de azok oda nem valók. Így nem írható elő, hogy a kocsma népe mennyi zsetont kapjon extra juttatásként a multitól napi sörunikumra - kivéve, ha ez beleillik a profitmaximalizálási elképzelésekbe. Az meg már végképp felháborító, hogy ha az adó- és egyéb környezet nem tetszik a multinak, akkor csak úgy odébbállhat, és kocsma népe hoppon marad :-).

Nem értem ezt a living_in_the_past hozzáállást sem. Miért ispán, kisbíró, meg járásbíró (távgyalogló), nomeg vármegye? És miért ippeg 64? (költői kérdés volt)
OK. Ha lenne egy elég jól alátámasztott tanulmány, miszerint Mo. közigazgatása hatékonyabb, költségtakarékosabb, a polgárok zömének kényelmesebb lenne, ha első szinten 29 (huszonkilenc) bubucsekre osztanánk fel (a bubucsek legalább olyan jó mértékegység, mint a vármegye, lévén még azt is jelzi, hogy ez novum; de lehetne TéKáE (Területi Közigazgatási Egység; ez olyan jó katonás (amit vitya úgy szeret, bár ő igazán nem is volt) rövidítés), amit az eléje írt szintszámmal osztályozhatsz, hogy melyik emeleten leledzik a szent hierarchiában), ahhoz mit szólnál? Istenkáromlás, káros neologizmusok bevezetése? :-)

ijontichy 2018.01.13. 11:52:58

@444: "majd a szabad piac totalitása gazdagságot teremt. egyszerűen szét kell zavarni minden közalkalmazottat. az orvost, tanítót, a papot. és a nagyközséget szabad piaci alapon megszervezni. nem kell közoktatás."
Nem tisztem @neoteny megvédése - nem is szorul rá - de már megint olyasmit adsz a szájába, amit én nem olvastam tőle :-/.

" és az egészségügyben felszámolni a társadalombiztosítást" De hát ezt teszi - igaz a lassú békafőzés módszerével már hét éve - kedvenced a vitya. "Akinek semmilye sincs, az annyit is ér". Az pusztuljon meg, ne terhelje az államot. A szent magyar népnemzeti államot. Tudod, én egy rohadt kapitalista vagyok, de a 21. században, Európa közepén lesülne a bőr a pofámról ezért. :-(

screpes 2018.01.13. 12:02:27

@444:

szerintem hagyjuk ezt a vatikános dimenziót. Érvényes léptékkel neked itt kéne osztani tudni az igazat, (észt), de a múltad semmi más, csak a számtalan sikertelen próbálkozás. Abból pedig az következik, hogy TE menjél a francba, ezt ITT már az évek során vagy kéttucatnyian ki is mondták..
Téged küldtek el, ha nem is külföldre, csak a pics@ ba, az elméleteiddel, és a hozzá kapcsolódó követeléseddel ...(hogy a megosztottság értelmezéséből adódó (2) oldalak "meccsezzék le..." De el sem tudod képzelni, hogy a végén te mennél karanténba...) A jelenlévők sokszor javasolták, többségben, legalább 90 %-ban, hogy "menj már el", inkább te, mnt mások, Sanyiddal, a normaőrrel együtt.
Annak köszönhető hogy itt vagy, hogy a maradvány liberalizmusunkkal hajózol, az elemi közösségi engedékenységgel a nézeteid iránt. Hasonlóképp mint OV, aki a liberalizmus áldásait megkapta, magához vonta, és most leszólja, megugatja és elveszi másoktól.
Most is rosszul példálózol. Egyházával összefonódott államot, itáliai modellt akarsz, miközben nem vagyunk olaszok... A párizsiak pedig szintúgy nem hiszik hogy hitéletülkkel össze kell láncolni az államiságot. és főleg, szolgailag, a másokéval...

Fogd már végre föl, hogy aki nem hívő, az ettől még nem adhatja fel a nemzethez tartozását, és fordítva, hogy hívőként is el kell tudni választani a hitéletektől az államiságot, a szegregációt csak a hatalomtechnika veti el. Miközben egyes városokban középiskolás korosztályban már csak 15 % alatti a hivő.
Mégis úgy véled, erre kéne alpozni az államiságot, csak azért, mert a hitélet a KDNP vel karöltve " hatalmi ágazat" része lett, egy államhatalmi csoport felfogásában.
Vagy vezessük le a tételt a Sanyiból, akire mindig hivatkozol..
Aki tanulatlan, durva, agressziv, büntetett előéletű stb.
Írd már le, miért is ő maradjon "belföldön"?
Miért kellene nekünk sok sok elvégzett egyetemmel a hátunk mögött és nemzetileg elkötelezetten parttalanul vitázni egy "népfőiskolással"?
Olaszországgal meg, mondom, ne példálózz, hiszen mi magyarok lennénk, vagy mi a csoda?! Párizsban meg úgy hangzik "ugyanez" az érv, hogy kell a nemzet, kell az állam, de ott sem hiszik, hogy az eo ipso keresztényi, és sokadszor kérdem: aki nem hívő, annak melyik vonatra kéne felülnie ?

Térjünk végül a lényegesdire, a régi, 50 éves BMW motorra, ami Sanyi szerint (is) nekünk is jó lenne, ez a népfőiskolási vulgármarketing , köszönjük Emese!
Nézd már meg azt a motort, képzeld mögé a KÍNAI piacot,
a másfélmilliárd embert, mint potenciális vevőt, egy rétegnél is rétegebb termékhez.
Ott olyan autómárkák vannak, hogy ki sem lépnek a megyéjükből, mert minek, és mellé olyan szabadalmi jogtiprás, hogy ki sem derül a jogtulajdonos számára, és ha igen, az is csak legyint..
Nézd meg jobban azt a motort, a hátsó traktus patyomkinfalu, az eredteiből a lényegtlen elemeket veszi át, olyan ,mintha....
A függőlegesen támaszkodő rugóstagokkal, miközben nem azokon rugózik...
Ilyen vagy te is. Azon rugózol, amire nem támaszkodhatmál.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 12:03:02

@444:

"a szabadság az, hogy a nép maga választja meg a képviselőit."

"a rendszerváltás után létrehozott egységállamban a megyei önkormányzatoknak nincs lényeges szerepük. egyetlen város sem szabad."

Mert a _de jure_ szabadság _de facto_ egyet jelent a városi _és_ a megyei alkotmányosság bukásával. Elnyomó hatalmakra lenne szükség ahhoz, hogy azok folyamatosan szabadságot biztosítsanak a városoknak _és_ a megyéknek. Majd az oroszok és/vagy a kínaiak biztosítják a magyar városok és megyék szabadságát.

2018.01.13. 12:08:58

@ijontichy:
de ez megint csak köpködés. azon túl nincs semmi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 12:17:43

@444:

"majd a szabad piac totalitása gazdagságot teremt."

... azok számára akik olyan javakból termelnek minél többet amiket más termelők úgy ítélnek meg, hogy azon javak birtoklása/fogyasztása jól kielégíti valamilyen igényüket azon az áron, amelyen a termelő árulja az általa előállított javakat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 12:21:50

@444:

"de ez megint csak köpködés."

Téged az zavar, hogy jobban alátámasztott köpködés mint a tiéd.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 12:23:50

@444:

"a másik a szabályozási verseny."

Ausztria, ahol nemrégiben egy klagenfurti autós 55 eurós (17 ezer forint) büntetést kapott azért, mert indulás előtt hosszan járatta az autójának motorját. Az ÖAMTC, vagyis az osztrák autóklub szerint a sofőr tulajdonképpen még jól is járt, mert ezért általában 100-200 eurós (30-60 ezer forint) büntetést szoktak kiszabni, de elvileg akár 5 000 eurós (1,5 millió forint) pénzbírság is járhat a figyelmetlen autósoknak. Még pedig azért, mert tettükkel egyrészt szennyezik a környezetet, másrészt feleslegesen keltenek zajt.

Németországban 10 eurós (3 ezer forint) büntetés jár az állóhelyzeti motormelegítésért, Svájcban pedig 60 frankos (16 ezer forint) pénzbírságra lehet számítani ilyen helyzetben. Magyarországon jelenleg nem büntetik az indulás előtti tartós motorjáratást.

2018.01.13. 12:28:12

@neoteny:
a polgárosodás előfeltétele a nemzeti függetlenség. nincs egy külső elnyomó birodalom. a legegyszerűbb az lenne, hogy a visegrádi országok szövetségi államrendben állnak a németországgal, ausztriával és esetleg svájccal. és ebből létrejön egy közép-európai tömb, amelyik nagyjából fele részben német, fele részben nem-német. ezt minden módon próbálják ellehetetleníteni a franciák. az angolok azzal, hogy az unióból kiléptek nem játszanak. akiknek ez szintén nem érdekük. és amerikaiaknak sem. ők nyíltan magyarellenesek, semmiféle kiegyezést nem kínálnak. velük nyilván nem lesz egyezkedés. soros alapítványi hálózatával. ők nem ismerik el legitimnek a szabadon választott magyar kormányt. és felszámolnák a minimális önkormányzatiságot is. úgy, hogy ezek helyébe lépnének az ngo-k. akiket ugye már nem választanak. hanem kívülről finanszíroznak. sorosék ez az államigazgatás teljes felszámolására törednek és egyközponti világrendet kívánnak létrehozni. new york 57. utcájából pénzelik a "világpolgárokat". akik a pénzhatalom által finanszírozott "civilek". egy nem-nemzeti, nem-keresztény élcsapat. és velük szemben nyer orbán.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 12:30:22

@444:

"a polgárosodás előfeltétele a nemzeti függetlenség. nincs egy külső elnyomó birodalom. "

"a szabadság az, hogy a nép maga választja meg a képviselőit."

"a rendszerváltás után létrehozott egységállamban a megyei önkormányzatoknak nincs lényeges szerepük. egyetlen város sem szabad."

Mert a _de jure_ szabadság _de facto_ egyet jelent a városi _és_ a megyei alkotmányosság bukásával. Elnyomó hatalmakra lenne szükség ahhoz, hogy azok folyamatosan szabadságot biztosítsanak a városoknak _és_ a megyéknek. Majd az oroszok és/vagy a kínaiak biztosítják a magyar városok és megyék szabadságát.

ijontichy 2018.01.13. 12:40:27

@screpes: "Miért kellene nekünk sok sok elvégzett egyetemmel a hátunk mögött és nemzetileg elkötelezetten parttalanul vitázni egy "népfőiskolással"?"
Mert lehet, hogy olyan is olvassa, akinek leesik talán valami. Belátom, erre kevés az esély. Tapsztalatom szerint, egy kocsmai baráti hangulatú sörözés mellett többre lehet jutni, márcsak azért is, mert ugye szemtől szembe leanyázni valakit sose volt jó ómen, ezért nehezebb is.

2018.01.13. 12:44:45

@neoteny:
a kormányzat tegyen ajánlást arról, hogy lehessen járatni, vagy járatni a motort. meddig lehessen. például ezt irmuska sem szereti. azt sem, hogy a felállnak a járdára parkolni. akkor, amikor ő böszörményinével sétálni indulnak. mert ki kell kerülni a nagy teherautót. és félnek, hogy elsodorja őket egy másik.

ezeket a kérdéseket általában szabályozza a kresz, illetve érvényben vannak kormányrendeletek. és utóbbiakat az önkormányzatok felülírhatják. mettől meddig lehet rakodni. de ehhez választott képviselők kellenek. irmuska azt mondja, hogy az utcában lakók a tulajdonuk felett rendelkezzenek. és ő azt javasolja. és ez jogában áll. igen. ebből következne a polgári fejlődés

de a nem-nemzeti liberálisok azt mondják, hogy ez így nem lesz jó. mert a fehérgyarmatiak majd korlátozzák a szegény kis penny marketet. és korlátozzák szegény kis ngo-kat. abban, hogy ezek a magyar települések felett még nagyobb befolyást szerezzenek. úgy, hogy köztulajdon felett nem rendelkeznek. mert hogy olyan nincs. ez egy sivatagi népcsoport törzsi tudata. amelyik a senki földjének képzeli a környezetet.

ijontichy 2018.01.13. 12:51:07

@444: "a polgárosodás előfeltétele a nemzeti függetlenség"
Ekkora baromságot is régen írtál.
Felhívnám szíves figyelmedet, hogy ez nem köpködés volt, hanem egy állításod nyílt kritikája.
Netene, a kedvenc cívisvárosod mikor is volt nemzetifüggetlen, meg miképp? Akkor az a sok legendásan derék történelmi személyiség hajdú, ispán, meg főkapitány most polgár volt, vagy mégse annyira?
És hova álljanak a rómaiak (jó-jó, azok már inkább fekszenek ;-))? Róma hogy a fenébe polgárosodott? A Népfőiskola leckéje szerint egy mór nem is lehetett római polgár? Zűrös ez a nemzeti függetlenség-elméleted. Jobb vagy, mint egy macskaösszezavaró káefté.

2018.01.13. 12:52:40

@ijontichy:
ha nincs nemzeti függetlenség, akkor a nemzet függő helyzetben van. ez eddig érthető?

2018.01.13. 12:52:53

@ijontichy:
ha nincs nemzeti függetlenség, akkor a nemzet függő helyzetben van. ez eddig érthető?

2018.01.13. 13:01:01

@ijontichy:
ha a nemzet függő helyzetben van, akkor mégis hogyan polgárosodjon? ahhoz előzetesen nyilván függetlenség kell. a nem-nemzeti liberálisok egy szimplán magyarellenes társaság. és velük, veletek szemben nyer orbán. mert még mindig ott van a mainstream médiában a szabad sajtónak nevezett nem-nemzeti liberális verőlegények. ha nekik nincs teljhatalmuk, akkor az amnesty international azt mondja, hogy nincs sajtószabadság. ez leegyszerűsítve soros és társainak fizetési listája. nem "a" zsidók. hanem olyanok, akinek semmi közük se a zsidó néphez, se a zsidó kultúrához, se a zsidó valláshoz, se a zsidó államhoz. a "liberálisok". és lényegében az összes környékbeli kis, középhatalom azt mondja, hogy ezt a társaságot politikai értelemben végezzék ki. orbán ezt végzi. mert így leszámolhat azokkal politikai ellenfeleivel, akik vele akarnak leszámolni. erről szól a választás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 13:01:44

@444:

"a kormányzat tegyen ajánlást"

Az osztrák kormányzat 55 €-s ajánlást tett a klágenfurti autósnak (pedig az ajánlás mehetne akár 5,000 €-ig is). A németek 10 €-s ajánlást tesznek a német autósoknak. A svájciak 60 frankos ajánlást tesznek a svájci autósoknak. A magyar kormányzat (még) nem tesz ajánlást a magyar autósoknak. Ez a szabályozási verseny.

"például ezt irmuska sem szereti."

De azt szereti, amikor a kisunokája fincsin befűtött autóval viszi őt a körzeti orvosi rendelőbe a vérnyomás-mérésre. Irmuska néni azt nem szereti, amikor _más_ melegíti az autóját.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 13:03:58

@444:

"ha nincs nemzeti függetlenség"

"de jure szabadság de facto egyet jelent a városi alkotmányosság bukásával. mert a szabadságot folyamatosan elnyomó hatalmak biztosítják a városnak, a vidéknek és az államnak."

ijontichy 2018.01.13. 13:04:29

@444: Nem, egyáltalán nem érthető. Hogyan polgárosodott akkor a Római Birodalom? Tök illegitim módon?

2018.01.13. 13:29:37

@neoteny:
a szabályozási verseny jelenleg a központi államok szintjén zajlik. és nem a települések szintjén. mert ez a jó az állampártoknak és ez a jó a multik igazgatótanácsainak. akik úgy képzelik, hogy megvehetik maguknak az állampárti képviselők egy részét. akiknek egy másik része úgy képzeli, hogy ők különadókkal megszerezhetik az igazgatótanácsok üzletrészeit. de ez egy hatalmi játszma. mindkét társaság kívülről akarja irányítani a településeket. és a helyi társadalmakat próbálja alárendelt helyzetbe hozni.

az egyik azt mondja, hogy polgárosodás úgy majd a heinekken igazgatótanácsa uralja az összes európai sörgyárat. mert majd ők veszik meg hitelekből az egészet. a másik azt, hogy most matolcsy ádi veszi meg. melyik a jobb? és a népítélet az, hogy inkább az utóbbi. ádi leváltja a heinekken magyarországi helytartóit, vagy legalábbis kijjebb szorítja őket. és ezek után ádival megindulhat az egyezkedés. mert őt már közvetlen le lehet váltani. képviselőket választva vagy a piacon fogyasztva, illetve nem fogyasztva. ugyanez a heinekken esetén nem tehető meg. az igazgató tanács elnöke jean-francois van boxmeer nem mellékesen a mondelez (korábban kraft foods) édesipari vállalat igazgatótanácsának is tagja. de ezek nem sörfőző, vagy cukrász mesterek. hanem ügyes üzletemberek. brüsszeli kormánykörök. matolcsy ádi pedig a magyar kormányhoz áll közel. orbán viktor megállítja brüszelt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 13:36:03

@444:

"a szabályozási verseny jelenleg a központi államok szintjén zajlik. és nem a települések szintjén."

A települések szintjén zajló szabályozási verseny nemzetellenes, keresztényellenes és államellenes: magyarellenes rendetlenkedés.

2018.01.13. 13:43:10

@ijontichy:
nem a római birodalom sohasem volt polgárosodott. hanem a birodalom egyes települései váltak polgárosodottá. a többit szétverték a hunok vezette őseurázsiaiak és részben szlávok, az angolszászok, az északi germánok.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2d/Invasions_of_the_Roman_Empire_1.png/1024px-Invasions_of_the_Roman_Empire_1.png
és ezeken a területen erősödött meg később a római egyház túlhatalmával szemben a protestantizmus és a nemzeti kereszténység.

Janossz 2018.01.13. 13:45:45

@444: Az Isten áldjon meg Téged, Fiam, mind a két kezével, most meg sörözhetnéked van, hogy feladtad a veteránautó-gyártást.
Ne Hinekkenezz itt, hanem irány az Auchan, az eddig vastagon túlárazott igazi csikdamm már olcsóbb, mint a holland vacak, vegyétek!
Mivel állítólag olyan nagyon sokan osztják nézeteid, hát sikertörténet lesz, ilyen áron már biztosan...
És lehet polgárosodni, akadálytalan.
Ha nem jön össze, sajnos versenyképtelen volt a cég.
Így megy ez.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 13:46:21

@444:

"a piacon fogyasztva, illetve nem fogyasztva. ugyanez a heinekken esetén nem tehető meg."

Mert a Heineken pisztolyt tart a sörivók fejéhez.

"ezek nem sörfőző, vagy cukrász mesterek. hanem ügyes üzletemberek."

Ez a specializálódás: a sörfőző mester koncentrálhat a sörfőzés művészetének és tudományának tökéletesítésére, nem kell ügyes vállalkozónak _is_ lennie. Lehet vállalkozó is, ha akar; de nem mindegyik sörfőző mester akar vállalkozó is lenni.

2018.01.13. 13:57:11

@neoteny:
miért lenne nemzetellenes és keresztényellenes? és miért lenne feltétlen államellenes? orbán (vagy akárki úgy válhat) államférfivá, hogy szabadságot győrnek, székesfehérvárnak, a balatonnak vagy debrecennek. a határ mentén tiszántúl és a partium magyar települései összekapcsolódnak. ez magyar államiság erősödését jelentheti. és ugyanígy a román államiság is erősödhet kelet felé. ez a nyugati multik számára nem jó. mert hirtelen nagyon sok helyi érdekkel találják magukat szemben.

2018.01.13. 13:57:47

@Janossz:
de ez megint csak köpködés.

Janossz 2018.01.13. 14:00:57

@444: "de ez megint csak köpködés. "
Ez nálad a "nem tudok erre mit mondani" szinonímája.
Mondd azt inkább!

2018.01.13. 14:07:16

@neoteny:
na, de matolcsy ádi is ezt mondja. ő majd lesz az ügyes üzletember.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--QgxkTqw9--/72qeoQqxldPhWyLzs.jpeg
tapadnak rá a lányok. a szolganépek főzzék a sört. ahogyan heinekken igazgatótanácsában boxmeer úr. aki mondelez (korábbi kraft foods) édesipari vállalat igazgatótanácsának is tagja. a holland nemzeti opera kormányzótanácsának is tagja.

ijontichy 2018.01.13. 14:07:31

@444: "majd a heinekken igazgatótanácsa uralja az összes európai sörgyárat"
"hogy most matolcsy ádi veszi meg"
De hát a Heineken vette meg a Birra Moretti-t is, nem a matolcsy ádi. Na tudod mi a népítélet? Hogy a boltok polcairól sokkal inkább fogy a Classic Birra Moretti, mint a Heineken tulaj új kreálmányai. Na ez a népítélet. Ezért várhatóan csökken is majd a kibocsátási volumene a dióbetétes-epermálna-citromsöröknek. Na nem teljesen, elvégre mindig akad pár ízlésficamos.
Persze matolcsyádi vehet majd sörgyárat, mint Vitya MKB-t. A ballépések cehjét végsősoron álló népnek biztos könnyebb meglegendázni, mint egy virtigli igazgatótanácsnak, miért fizet pármillerrel többet (persze euróban), mint mások ajánlottak. ;-)

2018.01.13. 14:07:56

@Janossz:
na de mire kellene mit mondani? mi az egyenes állításod?

ijontichy 2018.01.13. 14:13:29

@444: "a római birodalom sohasem volt polgárosodott. hanem a birodalom egyes települései váltak polgárosodottá"
Nade az hogy ment nemzeti függetlenség nélkül? Avagy "polgárosodni" csak nemzeti függetlenséggel lehet, de "polgárosodottá válni", az megy anélkül is.

2018.01.13. 14:23:15

@ijontichy:
ha a stájer parasztok azt látják, hogy a magyarok sörgyárakat építenek, akkor úgy gondolják, hogy kormányzati segítséggel ők is visszaveszik a gössert. és a csehek a pilzenit. és birra moretti újra olasz sör lesz. amire te azt mondod, hogy olyan már nem lesz. szerinted nem lesz olasz sör, vagy udinei sör. a lokalitás kultusza nem erősödik. nem erősödhet. és foggal körömmel véditek a multinacionális igazgatótanácsokat a nem-nemzeti, nem-keresztény államiságot. az idő majd eldönti, hogy kinek van igaza.

2018.01.13. 14:28:03

@ijontichy:
úgy, hogy a provinciákban élő nemzetségek függetlenné váltak a birodalom közponjától. és itália is értelemszerűen független volt ezektől. volt kapcsolat, de nem volt függés. ez a nemzeti függetlenség. egymás mellé rendelődnek a szomszédos nemzetségek. és ebből lett európa kulturális alapja. a nemzeti kereszténység. és ezzel szemben állnak a nem-nemzeti, nem-keresztények. a "tudjuk kik". akik nem a zsidók. hanem a zsidó kultúrát, a zsidó vallást is megtagadó, a zsidó államisággal szemben álló "demokraták".

2018.01.13. 14:33:45

@ijontichy:
a nemzetek alapja ószövetségi.

The Table of Nations

10 This is the account of Shem, Ham and Japheth, Noah’s sons, who themselves had sons after the flood.

The Japhethites

2 The sons of Japheth:
Gomer, Magog, Madai, Javan, Tubal, Meshek and Tiras.

3 The sons of Gomer:
Ashkenaz, Riphath and Togarmah.

4 The sons of Javan:
Elishah, Tarshish, the Kittites and the Rodanites.
5 (From these the maritime peoples spread out into their territories by their clans within their nations, each with its own language.)

The Hamites

6 The sons of Ham:
Cush, Egypt, Put and Canaan.

7 The sons of Cush:
Seba, Havilah, Sabtah, Raamah and Sabteka.

The sons of Raamah:
Sheba and Dedan.

8 Cush was the father of Nimrod, who became a mighty warrior on the earth.
9 He was a mighty hunter before the Lord; that is why it is said, “Like Nimrod, a mighty hunter before the Lord.”

10 The first centers of his kingdom were Babylon, Uruk, Akkad and Kalneh, in Shinar.
11 From that land he went to Assyria, where he built Nineveh, Rehoboth Ir, Calah 12 and Resen, which is between Nineveh and Calah—which is the great city.

13 Egypt was the father of
the Ludites, Anamites, Lehabites, Naphtuhites,
14 Pathrusites, Kasluhites (from whom the Philistines came) and Caphtorites.

15 Canaan was the father of
Sidon his firstborn, and of the Hittites, 16 Jebusites, Amorites, Girgashites, 17 Hivites, Arkites, Sinites, 18 Arvadites, Zemarites and Hamathites.

Later the Canaanite clans scattered 19 and the borders of Canaan reached from Sidon toward Gerar as far as Gaza, and then toward Sodom, Gomorrah, Admah and Zeboyim, as far as Lasha.

20 These are the sons of Ham by their clans and languages, in their territories and nations.

The Semites

21 Sons were also born to Shem, whose older brother was Japheth; Shem was the ancestor of all the sons of Eber.

22 The sons of Shem:
Elam, Ashur, Arphaxad, Lud and Aram.

23 The sons of Aram:
Uz, Hul, Gether and Meshek.

24 Arphaxad was the father of Shelah,
and Shelah the father of Eber.

25 Two sons were born to Eber:
One was named Peleg, because in his time the earth was divided; his brother was named Joktan.

26 Joktan was the father of
Almodad, Sheleph, Hazarmaveth, Jerah, 27 Hadoram, Uzal, Diklah, 28 Obal, Abimael, Sheba, 29 Ophir, Havilah and Jobab. All these were sons of Joktan.

30 The region where they lived stretched from Mesha toward Sephar, in the eastern hill country.

31 These are the sons of Shem by their clans and languages, in their territories and nations.

32 These are the clans of Noah’s sons, according to their lines of descent, within their nations. From these the nations spread out over the earth after the flood.

ijontichy 2018.01.13. 14:42:14

@444: "a provinciákban élő nemzetségek függetlenné váltak" Ez egyre jobb. A római légiók meg biztosították a függetlenségüket.

"foggal körömmel véditek a multinacionális igazgatótanácsokat" Ki a fene védi. Ezeket a dolgokat megoldja a piac. Sokkal költséghatékonyabb, mint a zemberek nehezen megkeresett pénzét herdálni holmi - ab ovo - vesztett háborúkban. Mert ugye vitya nem a saját pénzét herdálja? Mi több, az oroszok, meg a kínaiak pénze kéne (herdálni). A rossz hír, hogy azok sokkal jobban értenek ezekhez a dolgokhoz, mint vitya. De hidd el, én két szalmaszálat sem teszek keresztbe a zemberek akarata elé.

Na és mikor indulsz debreceni polgimájszternek? Bevezeted a lokális zsetont, a tervgazdálkodást, meg a nemzeti tőké(s)t? Csak a paranoiád mondatja, hogy ez ellen bárki nagyon harcolna. Megoldja majd a piac - feltéve, ha huzamos időre nem tudod lezárni a birtokot. Mert ha kiderül - és mindig kiderül - hogy a szomszéd kertje zöldebb, úgy fogsz bekerülni az annalesekbe, mint akit a Mari nénik konyhakötényes forradalma buktatott meg.

2018.01.13. 14:47:17

@ijontichy:
a nacionalizmus nem 18-19. századi találmány. hanem az emberiséggel egyidős. azt nemzetek, nemzetségek, nemzetiségek alkotják.

a nation a születni igéből jön. innen jön a gens, a gene, de még a gentleman is ebből ered. és ennek görög megfelelője az ethne. a filoszemiták hirdetik azt, hogy ezek nem léteztek a nagy francia ribiló előtt. dehogy nem. csak az állam hálózatosan szerveződött. már a középkorban is.

luxemburgi zsigmond elzálogosította debrecent és még több vásost a lazarevics és a brankovics családnak. cserébe megszerezze belgrádot. szerb despotáket megverte a török. és magyarországra menekültek. egy részük kiváló magyarrá vált. és egy részük magyargyűlölő. mert a saját kultúráját sem ismeri. filoszemiták tőlük is elvennék az ősiséget, a hagyományt, a kultúrát. az össze néptől. a zsidóktól is. mondván, hogy ez szemben áll a modernitással. de nem, vagy legalább is nem feltétlen.

Janossz 2018.01.13. 14:53:33

@444: Az állításom az, hogy komplett hülyeségekkel rakod tele a blogot, tonnaszám.
Pl:
"az egyik azt mondja, hogy polgárosodás úgy majd a heinekken igazgatótanácsa uralja az összes európai sörgyárat. mert majd ők veszik meg hitelekből az egészet. a másik azt, hogy most matolcsy ádi veszi meg. melyik a jobb?"
Matolcsy Ádi nem vesz meg semmit. KAPJA. Ahogy hitelt, meg támogatást is hozzá, adófizetői bevételekből.
Ezért, ha száz évig él, se lesz polgár, csak egy haszonleső kitartott.

ijontichy 2018.01.13. 14:56:54

@444: Az én alapom afrikai. Ez van (bár apai ágon lehet, hogy egészen közel ér a DNS-em Verecke hágójához ;-) ). A többi fineszes csávók találmánya, akik már akkor másokon akartak élősködni.
Figyu! A gyorsuló világ nem ad időt ilyen hosszú listák feletti magasztos elmélkedésre. Aki ilyet tesz, az vagy történész, vagy lemarad. Ismered ugye: "A józan ész tkp. a gondolkodásunkban felnőttkorunk eléréséig egymásra rakott előítéletek halmaza." Te azért érzed ezt a hosszú listát magasztosnak, mert így szocializálódtál. De hát ez nekem semmit sem jelent (történelmi érdekességen kívül; és semmit sem adtál elő, ami ezen változtatna) és egyre többeknek szintén nem (márha éppen nem hazudoznak saját, világosan felismert érdekeikből kifolyólag). Száz év, vagy ezer (a végeredmény szempontjából nem oszt, nem szoroz) és ez lesz a trend.

Janossz 2018.01.13. 14:57:57

@444: Tényleg nem vagy normális. Vagy csak valami zárt helyről irkálsz itt a főnővér gépén.
Egész Németország helyi sört iszik. Sose hallott márkák, Faust, meg ilyen helyi izék. A környék kis főzdéiből.
Békésszentandráson, meg Orgoványon, meg még ezer helyen az országban helyben főzött sört csapolnak.
Hol élsz te?

2018.01.13. 15:11:38

@ijontichy:
na de a "piacok" így oldják meg.
www.nationaldebtclocks.org/
a heinekken is ebből a pénzből vásárol be. és matolcsi ádi is ebből vásárol be. a globális pénzhatalommal szembekerült egy lokális. ezt a problémát a piac teremti. az állam, az egyház és a piac városias/vidékies egyesülése oldja meg legalábbis errefelé. ez az európai megoldás. amerikában és kanadában abban hisznek, hogy ezt megoldja, hogy a hipermarketekben ki mit vásárol. ez lehet amerikában a megoldás. de európában nem ez a helyzet. errefelé a gazdaság és a kultúra nemzeti függetlenségen és a kereszténységen alapul. és ezt köpködi amerikai demokrata párt. a szociálliberális állampártok és részben a német nagykoalíció. ha van független francia, olasz autóipar, akkor nyilván volkswagen csoport csökken. de ez politikai kérdés. ki kapjon ehhez sok-sok semmiből teremtett pénzt. kinek osszák a zsetont. és erre lehet mondani, hogy senkinek sem. hanem majd a megtakarításokra alapozva. de a kapitalizmus legalább 50 éve nem így működik. az usa vezérletével.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/U.S._Trade_Balance_%281895%E2%80%932015%29_and_Trade_Policies.png
és a brüsszeli politbüró egy amerikához hasonló egységet államot hozna létre. a tagállamoknak korlátozott a belpolitikai és külpolitikai szuverenitása. hanem a nép által meg nem választott bizottság dönt. komisszárok, mint a szovjet időkben. így is hívják őket. ezen megy a balhé. a bizottság megállapította, hogy magyarország 1294 embert betelepít. de kik azok az emberek. és akarnak-e magyarországra telepedni egyáltalán. a magyar kormánynak és a magyar önkormányzatoknak ebbe már nincs beleszólása. hanem így döntött a bizottság. ez az elv. a "liberális" "demokrácia". mondja a brüsszeli politbüró. amire orbán azt mondja, hogy ez a "soros terv".

Janossz 2018.01.13. 15:29:17

@444:" a bizottság megállapította, hogy magyarország 1294 embert betelepít."
Látod, látod, megint kibújt a propagandista a zsákból!
Ezt már annyiszor elmondtátok, biztos van egy hiteles linked hozzá. De így: betelepít. Merthogy ezt írtad.

2018.01.13. 15:29:31

@Janossz:
a lokalitás kultusza erősödik. ez folyamatosan kiszorítja a multinacionális vállalatokat. mert majd a stájerországban parasztok is azt mondják, hogy "take our country back". legyen újra övék a gösser. a soproni a soproniaké, a temesi sör a temesieké, a csíki a csíkieké. és így tovább. és ebből nemzeti kereskedőházak következnek. és egy átalakuló multinacionális igazgatótanácsok, amiben a nemzeti érdekeltségek egymás mellé rendelődnek. de ez részben politikai kérdés. mert a pénzt az államok és a piacok közösen teremtik. és erősen befolyásolja, hogy ki kapjon pénzt. németországban a nagykoalíció azt mondja, hogy a mittelstand. magyarországon ugyanezt mondja a fidesz. itt nincs nagykoalíció, mert az "liberálisok" azt mondják, hogy inkább a multikat hozzák helyzetbe. vagy senkit se, de az nyilván megint csak a multiknak kedvez. hiszen ott a rengeteg pénz offshore módon felhalmozva. néhány száz család megvehetné a fél világot.

2018.01.13. 15:44:40

@Janossz:
ezt az egészet angela merkel erőltette európára. és ennek ellenlábasa orbán. aki kezdetektől fogva azt mondta, hogy magyarországon nem lesznek kívülről vezérelt betelepítési akciók. és ebből lett egy politikai ellentét. soros alapítvány ezen dolgozik évek, egyesek szerint évtizedek óta. a szélsőjobb a migráns válságot jóval megelőzően elmondta, hogy felforgató akciók lesznek, színes forradalmak, kényszerbetelepítés. mindezt az amerikai demokrata párt szervezi és európában ebben a szociálliberális koalíciók a partnerek. szinte mindenki azt mondta, hogy ez egy baromság. lehet, de ez történt.

Janossz 2018.01.13. 15:54:04

@444: Ha a linkelésen (linkeskedésen) túl is látnál, akkor elolvastad volna:
"Csak olyanokat vonnak be a programba, akik valószínűleg valóban menekültek, azaz olyan országból jönnek, ahonnan eddig a tagállamok a menedékkérelmek átlagosan legalább háromnegyedére rábólintottak. Magát
az eljárást a magyar hatóságok vihetnék végig, a kezükben marad annak a megállapítása, tényleg menekült-e a kérelmező vagy sem. Ha nem, vissza lehet küldeni a hazájába.

Így még mindig jóval kevesebb embert kellene fogadnunk, mint letelepedési kötvényes programban, ahol legalább 17 ezer kötvényt adtak el – rászoruló menekültek helyett gazdasági migránsoknak.
A hatóságok előzetesen vizsgálhatják az áthelyezendőeket, és megtagadhatják, hogy ide küldjék őket, ha bármilyen kockázatot találnak."

Tehát nem volt kötelező befogadási kvóta, még ha egy újságcikk ezt állítja is. (Vagy ezer)

2018.01.13. 15:58:04

@Janossz:
itt van a debreceni menekülttábor. őket az emberkereskedők és a velük együttműködő migszol aktivisták telepítették be. a soros alapítvány. a helsinki bizottság. és társaik.
www.youtube.com/watch?v=DHl87TFke8E
ezek nigériai egyetemisták. őket senki sem bántja.
www.youtube.com/watch?v=DHl87TFke8E
sanyi is reppelt velük: "toroskáposzta és kenyér. gyere enni velünk bem tér"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 16:07:09

@444:

"miért lenne nemzetellenes és keresztényellenes?"

Mert megosztja a nemzeti és a keresztény egységet.

"és miért lenne feltétlen államellenes?"

Mert az államrend ellen irányul: magyarellenes rendetlenkedés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 16:09:45

@444:

"na, de matolcsy ádi is ezt mondja."

Hát ez az: Matolcsy Ádi magáról mondja, a Henikeken vezetőiről meg a sörivók "mondják" azzal, hogy a Heineken termékeire költik a pénzüket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 16:10:29

@444:

Téged az zavar, hogy jobban alátámasztott köpködés mint a tiéd.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 16:11:45

@444:

"a heinekken is ebből a pénzből vásárol be."

Tévedés: a Heineken a termékeit fogyasztók által neki fizetett pénzekből vásárol be.

2018.01.13. 16:13:20

@Janossz:
az egyik elképzelés az, hogy ezekről a kérdésekről ne a nemzeti kormányok, és helyi önkormányzatok döntsenek. hanem az európai bizottság. ezzel az egyes országok elvesztik a külpolitikai szuverenitásukat. ahogyan amerikában. texas államnak nincs önálló külpolitikája. de a megyéknek ott volt önálló belpolitikája. most már az sincs, vagy alig. és az egyik elképzelés az európai egyesült államok. ezt támogatják a balliberálisok. európai unió központi bankjának alárendelni a pénzügyeket, stb. éppen, hogy a nemzeti szint alá kellene vinni nagyobb önkormányzatiságot. ezzel szemben a "balliberálisok" célja a nemzeti függetlenség felszámolása. miről vitázunk?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 16:16:03

@444:

"amerikában és kanadában abban hisznek, hogy ezt megoldja, hogy a hipermarketekben ki mit vásárol."

No de hát épp' az a bánatod, hogy Európában is a Heineken vásárol, mert a népek a Heineken termékeit vásárolják.

2018.01.13. 16:18:53

@neoteny:
és ezt az állításodat mire alapozod?

Janossz 2018.01.13. 16:28:02

@444: " miről vitázunk? "
Hát ez az! Miről? Az általad ide összehordott hülyeségekről.
Nem vitázni kell, cselekedni! Mivel te ilyen roppant kormányközeli, széles látókörű, nagy tudású úriembernek látszol, indíts valami mozgalmat!
-Kilépés az Unióból, mert az eszméid roppant távol állnak attól.
-Az Apostoli Magyar Királyság visszaállítása 64 vármegyével, meg szabad városállamokkal.
Ha Temesvárra mész átvenni a hatalmat, szólj, elkísérlek, van más dolgom is arra. Csak ne lóháton kelljen menni...

2018.01.13. 16:28:34

@neoteny:
az a piac, hogy államilag garantált nagy összegű hitelekhez jutva felvásárolnak. matolcsi ádi ebbe a bizniszbe szállt be. a heinekken igazgatótanácsában verik a seggüket, hogy ebbe a nemzeti kormányok emberei ne szóljanak bele. mert ez az ő bizniszük. mert nyilván ha babis emberei azt mondják, hogy vegyük vissza a pilzenit, kurz emberei azt mondják, hogy vegyük vissza a gössert, az olaszok azt, hogy birra moretti-t, akkor marad amszerdami irányítás alatt marad a heinekken és az amstel. csíki, temesi sör, stb.

2018.01.13. 16:30:32

@Janossz:
de ez megint csak köpködés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 16:30:37

@444:

"texas államnak nincs önálló külpolitikája."

És? A vármegyéknek sem volt önálló külpolitikájuk.

"de a megyéknek ott volt önálló belpolitikája."

A (tag)államoknak van önálló belpolitikájuk: azoknak van kormányzata, névlegesen törvényhozása, bíróságai és végrehajtó hatalmi ága (kormányzó és bürokráciája).

A megyék a tagállami törvények szerint működnek: két tagállamban pl. földrajzi entitások, de semmilyen kormányzati szerepük sincs.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 16:31:43

@444:

"az a piac, hogy államilag garantált nagy összegű hitelekhez jutva felvásárolnak."

Tévedés: a Heineken a termékeit fogyasztók által neki fizetett pénzekből vásárol fel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 16:33:41

@444:

"és ezt az állításodat mire alapozod?"

A Henineken vállalati beszámolójára:

2018.01.13. 16:34:35

@neoteny:
hollandia külső adóssága a világbank utolsó jelentése szerint $4,306,190,000,000. a holland gdp 533%-a. ez nagyjából 1,000,000 milliárd forint. szerinted ezt mire költik?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 16:34:43

@444:

Téged az zavar, hogy jobban alátámasztott köpködés mint a tiéd.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 16:37:00

@444:

"hollandia külső adóssága"

És? A Heineken fél éves nettó profitja meg 871 millió € volt.

2018.01.13. 16:37:03

@neoteny:
hollandia mire költött el 1,000,000 milliárd forintot? ez külső adósság. hollandiában bejegyzett ha nem ebből fektetnek be, akkor mégis miből? mitől lenne ez szabad piac. meséld már el.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 16:38:31

@444:

"hollandia mire költött el"

Kérdezd meg a hollandoktól.

A Heineken fél éves nettó profitja 871 millió € volt.

2018.01.13. 16:39:47

@neoteny:
hollandia külső adóssága 3,528,796 millió euró.

2018.01.13. 16:40:34

@neoteny:
a hollandiában a kocsma költi sörre. és nem heinekken sörgyárra. ágazatokat vásárolnak fel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 16:41:48

@444:

És? A Heineken fél éves nettó profitja meg 871 millió € volt.

2018.01.13. 16:41:58

@neoteny:
871 millió euró nem adósság nélkül jön létre. hanem külső adósságból. ami most hollandiában éppen 3,528,796 millió euró.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 16:44:05

@444:

"hollandiában a kocsma költi sörre."

Ami a Heineken bevétele (is); és amely bevételek haszon részéből (bevételek - költségek) a Heineken felvásárol.

Persze te még kivonni sem tudsz szabályozás nélkül: neked ez magas, mint gilisztának a küszöb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 16:44:41

@444:

"871 millió euró nem adósság nélkül jön létre."

"és ezt az állításodat mire alapozod?"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 16:49:49

@444:

"hollandia külső adóssága 3,528,796 millió euró."

Ebben biztos vagy?

2018.01.13. 16:58:01

@neoteny:
ha ez így lenne, akkor hollandiának nem, vagy alig lenne külső adóssága. hollandia 5-5,5 évre előre el van adósodva. persze vannak befektetéseik is. de jelentős részben ez a semmiből teremtett pénz fedezi a külső vagyont. a transparency international majd azért tesz, hogy átláthatóvá tegye a nemzetközi pénzügyeket. hja, nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 17:03:37

@444:

Négyezer millió dollár, nem pedig 3 és fél millió millió euró, te kis lófaszjóska.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 17:05:35

@444:

"ha ez így lenne"

Ez így van; bebuktál ismét, mint a 3 és fél ezer millió millió euró holland külső adóssággal, te kis lófaszjóska.

2018.01.13. 17:06:50

@neoteny:
németország külső adóssága: $5,141,400,000,000.

ha a német háztartások, a német vállalkozások mind nettó megtakarítók és a német szövetségi kormány sem költekezik túl, akkor hogyan lehetséges, hogy a németország külső adóssága az éves gdp 148%-ára rúg. mert te ugye azt állítod, hogy nem a semmiből generált pénzt fektetik be a nagyvilágban. dehogy nem. hülyék lennének a megtakarításaikat kockáztatni. azért vannak a bankok és az olcsó hitelek. a kapitalizmus így működik legalább 50 éve. jó reggelt kívánok.

2018.01.13. 17:07:57

@neoteny:
négyezer MILLIÁRD dollár.

2018.01.13. 17:09:42

@neoteny:
az a négyezer milliárd dollár mire kell a holland királyságnak?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 17:10:13

@444:

"négyezer MILLIÁRD dollár."

Csak épp' te ezt írtad:

"$4,013,746,000,000"

Ez pedig négyezer millió dollár, nem négyezer MILLIÁRD dollár, te kis lófaszjóska.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 17:11:29

@444:

"az a négyezer milliárd dollár mire kell a holland királyságnak?"

Miféle négyezer milliárd dollár? Te ezt írtad:

"$4,013,746,000,000"

Ez pedig négyezer millió dollár, nem négyezer milliárd dollár, te kis lófaszjóska.

2018.01.13. 17:14:44

@neoteny:
számold már meg a nullákat.

1 millió = 10^6.
$4,013,746,000,000 = 4,013,746 millió dollár.
nem 4,013 millió, hanem annyi milliárd.

Janossz 2018.01.13. 17:18:00

@444: Hollandia valutatartaléka 32 000 millió Euro.
Engedd, már meg, hogy ez mellé legyen némi adósságuk is! :-)))) Már megint hülye maradtál.
hu.tradingeconomics.com/country-list/foreign-exchange-reserves

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 17:19:59

@444:

Rendben van: $4,013,746,000,000 = 4,013,746 millió dollár.

És ezt a számot honnét vetted?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 17:26:51

@444:

"persze vannak befektetéseik is."

Bizony.

"de jelentős részben ez a semmiből teremtett pénz fedezi a külső vagyont."

Ennek semmi értelme sincs.

2018.01.13. 17:32:21

@Janossz:
na de nem némi, hanem a holland gdp 533%-ának megfelelő összeg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 17:42:38

@444:

"ha a német háztartások, a német vállalkozások mind nettó megtakarítók és a német szövetségi kormány sem költekezik túl, akkor hogyan lehetséges, hogy a németország külső adóssága az éves gdp 148%-ára rúg."

Úgy, hogy a megtakarításaik (helyesen: az eszközeik könyvértéke) meghaladhatja az adósságaik összegét.

"mert te ugye azt állítod, hogy nem a semmiből generált pénzt fektetik be a nagyvilágban."

Amely semmiből generált pénz megszűnik létezni (eltűnik a semmibe) amint visszafizetik a hiteleket.

"hülyék lennének a megtakarításaikat kockáztatni."

A hitelfelvétellel a megtakarításaikat (helyesen: az eszközkészletüket) kockáztatják.

Ha te felveszel egy hitelt, és annak összegére jelzálogot jegyez be a hitelnyújtó valamilyen eszközödre (pl. a lakóingatlanodra), akkor kockáztatod a "megtakarításodat" (helyesen: eszközödet): ha nem fizeted vissza a hitelt, akkor viszi a hitelező a jelzálogot. Amely jelzálogot elad; és a vételár összegét jóváírja a hitelszámlán, ezzel eltüntetve a semmibe a semmiből generált hitelpénzt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 17:48:01

@444:

"a holland gdp 533%-ának megfelelő összeg"

És? Hollandiának -- a hollandoknak -- többel tartoznak más országok és országbeliek, mint amennyivel Hollandia és a hollandok tartoznak más országoknak és országbelieknek:

en.wikipedia.org/wiki/Net_international_investment_position

2018.01.13. 17:58:12

@neoteny:
mégis mi fedezi holland királyság külső befektetéseinek jelentős részét. ha nem a külső adósság, akkor micsoda. aztán te mondhatod, hogy na de adósság nem lehet fedezet. mert kettőből nem lehet kivonni hármat. természetes gazdasági rendben nem lehet. de amúgy miért ne lehetne. teremtenek 4,000 milliárd dollárt a "semmiből". és ezt a pénz befektetik. és többek között ebből lesz 0,871 milliárd euró nyereség, ami nagyjából 1 milliárd dollár. rengeteg pénzt generálnak a cégeiknek. ez versenyelőnyből vásárolnak fel ágazatokat. és te előadod, hogy ezt úgy csinálják, hogy az amszterdami serfőző mesterek rakosgatják a centeket. miért akarnának nagy összegű hitelekhez jutni, hiszen nyereségesek. lehetséges, de abból aligha vennék meg szinte az egész európai söripart. és erre jön @Janossz, hogy engedjük már meg ezt a szegény kis hollandoknak. meg hogy ez szabad piac. szabad tőkepiac. mert ugye ezzel a bankok is keresnek. hiszen az adósság kamatai őket illetik. és ha rendszer beborul, akkor megmentik őket is. ahogyan a nagyvállalatokat. és az államok újabban munkahely teremtés címen még kiszórnak egy rakás pénzt. a kérdés, hogy ennek mi az alternatívája. és erre nincs válasz. mert az állami szint alatt, vagy azok között szerveződő régióknak mostanában aligha lesz realitása.

2018.01.13. 18:04:59

@neoteny:
igen, jelentős részben ezt a pénzt befektetik. a nettó befektetői pozíciójuk: gdp arányosan +75.9%.

ez azt jelenti gdp arányosan 533% külső adóssággal szemben 609% külső vagyonnal áll. remek. de ez ugye azt jelenti, hogy a holland királyság befektetéseinek 533/609 = 87,5%-a adósság. és csak 12,5%-a megtakarítás, illetve az a haszon, ami korábban generált adósságból keletkezett.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 18:09:37

@444:

"adósság nem lehet fedezet. [...] miért ne lehetne."

Azért, mert ha van egy 100 milliárd forintos üzemed, amit hitelből vettél és így jelzálogbejegyzése van rá a hitelezőnek, és már visszafizettél 40 milliárdot a hitelből, és másik hitelt akarsz felvenni amire ugyanezt az üzemet kívánod jelzálogként adni, akkor a második hitelező legfeljebb 40 milliárdot hajlandó hitelezni neked az üzemre: mert annyi a saját tulajdonod az üzemben. Nem fog senki 100 milliárdot hitelezni neked az üzemre.

"és te előadod, hogy ezt úgy csinálják, hogy az amszterdami serfőző mesterek rakosgatják a centeket. miért akarnának nagy összegű hitelekhez jutni, hiszen nyereségesek. lehetséges, de abból aligha vennék meg szinte az egész európai söripart."

És ezt te honnét tudnád? Még azt sem tudod, hogy a hollandoknak többel tartoznak más országbeliek, mint amennyivel a hollandok tartoznak más országbelieknek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 18:12:27

@444:

"de ez ugye azt jelenti, hogy a holland királyság befektetéseinek 533/609 = 87,5%-a adósság. és csak 12,5%-a megtakarítás, illetve az a haszon"

És?

2018.01.13. 18:18:10

@neoteny:
na de miért kell a holland királyságnak 4,000 milliárd dollár külső adósság?

Janossz 2018.01.13. 18:21:34

@444: Valami azt súgja nekem, hogy amit te csinálsz itt vég nélkül, az a köpködés.

2018.01.13. 18:22:02

@neoteny:
tehát a holland befektetések mögött 87,5%-a mögött adósság áll. játsszuk azt, hogy bárki bármennyi adósságot generálhat és azt befektetheti. és hívjuk ezt úgy, hogy szabad piac. ezt inkább szabad rablásnak kellene nevezni.

2018.01.13. 18:25:29

@neoteny:
és ugye te azt mondod, hogy a bagamériak ilyen feltélekkel versenyezzenek a szegény kis hollandokkal. adját át maradék vagyonukat miféle magyar vagy te? milyen vallásfelekezetű?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 18:25:58

@444:

"na de miért kell a holland királyságnak 4,000 milliárd dollár külső adósság?"

Először is: nem a Holland Királyságnak van 4,000 milliárd dollár külső adóssága, hanem az összes hollandnak, beleértve az államot.

Másodszor: azért "kell" nekik, mert (túlnyomórészt) képesek azt úgy befektetni, hogy azok a befektetések hasznot hajtsanak nekik. Persze ez nem igaz a holland államadósságra, de azt még nem mutattad meg, hogy mekkora a holland államadósság részesedése ebből a külső adósságösszegből.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 18:29:48

@444:

"tehát a holland befektetések mögött 87,5%-a mögött adósság áll."

Helyesen: a holland _külső_ befektetések 87.5%-a mögött _külső_ adósság áll (habár még csak ez sem igaz: nem mindegyik külső adóssággal rendelkező vállalat fekteti be a külső adósságának 114%-át külföldön).

A kérdés még mindig: és?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 18:32:26

@444:

"és ugye te azt mondod, hogy a bagamériak ilyen feltélekkel versenyezzenek a szegény kis hollandokkal."

Milyen feltételekkel? A magyar (tulajdonú) bankok is képesek pénzt generálni a semmiből: adjanak hitelt a bagamérieknek, hogy azok megvegyék a Heinekent.

2018.01.13. 18:32:39

@neoteny:
szerinted ez így szabad fair. a befektetések 87,5%-a mögött adósság áll. miért kellene ezt bármelyik államnak elfogadnia? miért ne lehetne azt mondani, hogy a hollandok nem fair játékosok. takarodjanak a picsába.

2018.01.13. 18:34:56

@neoteny:
az, hogy az, hogy egy befektető körnek van ezer milliárd dollár adóssága. de ez nem számít. ők ügyes üzlet emberek ennyi versenyelőnyt generáltak maguknak. a bagaméri paraszt versenyezzen a tyúkszaros mackónadrágjában. úgy, hogy semmi sem védi.

miféle magyar vagy? milyen vallásfelekezetű?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 18:45:06

@444:

"a befektetések 87,5%-a mögött adósság áll."

Ebben mi nem fair?

"miért kellene ezt bármelyik államnak elfogadnia?"

Azért, mert az államok a befektetések által generált forgalmat _és_ hasznot _is_ adóztatják?

"miért ne lehetne azt mondani, hogy a hollandok nem fair játékosok."

Lehet azt mondani, csak annak nincs semmi értelme.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 18:45:58

@444:

"a bagaméri paraszt versenyezzen a tyúkszaros mackónadrágjában."

A magyar (tulajdonú) bankok is képesek pénzt generálni a semmiből: adjanak hitelt a bagamérieknek, hogy azok megvegyék a Heinekent.

Janossz 2018.01.13. 19:12:10

@444: " ők ügyes üzlet emberek ennyi versenyelőnyt generáltak maguknak. a bagaméri paraszt versenyezzen a tyúkszaros mackónadrágjában. úgy, hogy semmi sem védi."

Azok az ügyes üzletemberek 1863-ban kezdték az ipart.
Ennyire vitték.
A tyúkszaros gatyás barátod senki nem tartja vissza egy saját főzde indításától, amivel a falu szomjas torkait ellátja. Aztán a szomszéd falut is, később akár a járást.
Aztán meg a 64 vármegyét, ahogy mondanád.

2018.01.13. 19:15:40

@neoteny:
2010 előtt az otp volt nagyobb magyar tulajdonú bank. és az ugye nagyrészt a lakossági hiteleket folyósít. orbánék kezdték el a bankrendszer nacionalizálását. és azóta azt csinálják, amit te javasolsz. csak nem egy "liberális" vagy annak mondott nagykoalíciós körben osztják a zsetont, mint hollandiában hanem egy ahogyan nevezik "illiberális" néppártot szerveztek. na de ez a két rendszer lényegét tekintve egy és ugyanaz.

2018.01.13. 19:31:54

@Janossz:
nyilván erre lesz szükség. és ez onnantól kezdve működhet, amikor a tyúkok (tyúkszaros nadrágban levő bagamériak) és az (idegen) rókák nem kapnak azonos jogokat az udvarban. amit a "liberálisok" követelnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 19:35:19

@444:

"2010 előtt az otp volt nagyobb magyar tulajdonú bank."

És? A kisebb magyar tulajdonú bankok is nagyobb magyar tulajdonú bankokká válhattak volna ha generáltak volna a semmiből pénzt és azt hitelbe adták volna a bagamérieknek.

"azóta azt csinálják, amit te javasolsz"

Akkor gond egy szál se'; akkor megvehetik a bagamériek a Heinekent a magyar (tulajdonú) bankok által a semmiből generált pénzzel. Ha pedig a magyar (tulajdonú) bankok nem generálnak a semmiből pénzt a bagamérieknek, hogy azok megvehessék a Heinekent, akkor a magyar banktulajdonosok nem fair-ek és megkérdőjelezhető a vallásfelekezetük. Márpedig hiába a nacionalizálás ha az nem a többségi magyarok oldalára állást jelenti. Mégis erre at istentelen senkiháziak gyülekezetére szavaznak a népek.

2018.01.13. 19:42:54

@neoteny:
na de a gössi sörgyár nem sem stájer parasztok kezében van. pilzeni sem a cseh polgárok kezében van. és hollandiában a kocsma népe az olcsó heinekkent fogyasztva a második helyre hozza be bunyós pityu haverját.

scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/p526x296/26056127_458702047861401_2383129041496293632_n.jpg?oh=f688347c9d696e5ee89890844bd5b1c6&oe=5AFA7847
A personal copy from my book ‘Halállistán’ for my Hungarian friend Bunyós Pityu!

Geert Wilders egy új fényképet töltött fel.
2017. december 28., 18:44
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/p403x403/26166162_459029444495328_1527086681919262497_n.jpg?oh=86adacd2b20d0e4e8c8bd5fee1f783f7&oe=5AB08565

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 19:44:59

@444:

"kapnak [...] jogokat"

A jogok nem mástól -- például az államhatalomtól -- származnak: az államhatalom csak kiváltságokat tud adni, jogokat csak elvenni tud.

ijontichy 2018.01.13. 19:50:51

@444: És mi lenne, ha a bagamériek először a saját súlycsoportjukban kezdenének üzletelni? Ha jó ötletük van, jól terveznek, és még akad egy kis szerencséjük is, akár eljuthatnak oda, hogy megvegyék a bő 150 éves Heinekent. Ja hogy nem erről szól a dal? Ők adjuramisten de most azonnal, de ha nem is azonnal, egy-két éven belül? Hát... a mondás úgy tartja, hogy "a lehetetlent azonnal megoldjuk, minden másra egy kicsit várni kell".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 19:52:59

@444:

"na de a gössi sörgyár nem sem stájer parasztok kezében van. pilzeni sem a cseh polgárok kezében van."

És?

Egyébként pedig még csak ez sem biztos: ha a stájer paraszt vagy a cseh polgár magánnyugdíj-pénztára birtokol Heineken részvényeket, akkor olyan mértékben a gössi sörgyár a stájer paraszt(ok) kezében van ill. a pilzeni sörgyár a cseh polgár(ok) kezében van.

2018.01.13. 20:07:46

@ijontichy:
magyar polgárosodáshoz a heinekken egészét nem kell megvenni. hanem a heinekken magyaroszági érdekeltségeit kell visszaszerezni sopron városának amennyiben a helyi polgárság alkalmazotti létből vállalkozóvá válna. az interspar üzleteit, az upc, az unilever, a gls magyaroszági érdekeltségeit. a gössi sörgyár kerüljön vissza stájer parasztokhoz, a pilzeni a cseh polgárokhoz. átlagosan 87,5%-ban adósságból vásárolt cégek felett ne uralkodjanak igazgatótanácsok. hollandiában nacionalizálással heinekken és az amstel tulajdonosa lehet a kocsma népe. erre mondhatod, hogy európai multikat a nacionalizmus aligha fogja szétszedni. 18 áprilisban a liberális pártok 1% elérésre sincs esélyük. bokros lajos szerint gyurcsány átverte őket. és a moma önállóan indul. induljon önállóan. lássuk, hogy a szoci nyugdíjasok nélkül hány szavazatot kapnak a "modern" "liberálisok".

Janossz 2018.01.13. 20:10:16

@neoteny: De az is lehet, hogy a Gösser kizárólag Csehországból, a Pilsner viszont Ausztriából szerzi be az árpád, meg a komlót...Csak azért, nehogy a helyi parasztok jól járjanak.
Te nem unod meg ezt a fazont sose?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 20:16:23

@Janossz:

"Te nem unod meg ezt a fazont sose?"

Nem: kiválóan képviseli a (népnemzeti)szocializmust, az összes hibás érvet felhozza az etatista-kollektivista tárházból.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 20:20:08

@444:

"a heinekken magyaroszági érdekeltségeit kell visszaszerezni sopron városának amennyiben a helyi polgárság alkalmazotti létből vállalkozóvá válna"

Ha Sopron városa szerezné meg (nem vissza) a Heineken soproni (nem mo-i) érdekeltségeit, akkor a helyi polgárság a Sopron városa által birtokolt sörgyár alkalmazottai lennének, nem vállalkozók.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 20:22:45

@444:

"a gössi sörgyár kerüljön vissza stájer parasztokhoz, a pilzeni a cseh polgárokhoz."

Vissza? Mikor volt a gössi sörgyár stájer parasztok tulajdonában? vagy a pilzeni a cseh polgárokéban?

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

ijontichy 2018.01.13. 20:25:19

@444: "a heinekken magyaroszági érdekeltségeit kell visszaszerezni" Einstand?
"adósságból vásárolt cégek felett ne uralkodjanak igazgatótanácsok." Hanem? A megyei közgyűlés? Netán népszavazás?
Ha már annyira oda vagy az ungarische folklórért, meg kéne értened legalább ezeket:
- Közös lónak túros a háta.
- Gazda szeme hizlalja a jószágot.

PLSZ, hogy a liberális pártok mennyi szavazatot fognak kapni - nekem elég a tudat, hogy az én munkám gyümölcséből már elég keveset lophat a vitya & co. (ha az eu konszenzusra és kompromisszumra szocializált vezetői esetleg kikapnák a fejüket a seggükből, akkor még annál is kevesebbet). Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. Egyszer majd Kádár népe is megtanulja, hogy komcsykra nem bízunk semmit.

2018.01.13. 20:59:25

@neoteny:
igen. lehetséges. a kocsma népének álláspontját próbálom megjeleníteni. mi erre a válasz. és scerpes nick azt mondja, hogy ők műveltebbek. és nem kell vitatkozniuk egy népfőiskolással. oké. engem nem zavar. mivel nem minden esetben azt írom le, amit tényleg gondolok. mert a legtöbb esetben nem tudom, hogy mit gondoljak. provokálok, amit nem kell komolyan venni. de ezek a kérdésfeltevések talán nem teljesen irrelevánsak. még németországban úgy ahogy tartja magát a nagykoalíció. talán képesek lesznek kormányt alakítani. csehországban győzött a populista ano ("elégedetlen polgárok akciója"). ausztriában a szociálliberálisok helyébe a széljobb. nem csak magyarországon. oké, jött a francia macron. európai en marche. a szociálliberálisok nem masíroznak együtt legalábbis magyarországon.

2018.01.13. 21:14:04

@ijontichy:
de éppen a heinekken a közös ló. te előfeltételezd, hogy szabad piac van. de nincs. hanem arról van szó, hogy kormány közelében levő ügyes üzletemberek államilag garantált hitelekből felvásárolnak ágazatokat. nem arról van szó, hogy annyian itták heinekken-t ivott, hogy annak árából megvették ezeket. az lenne a szabad piac. de arról szó nincs. hanem ezeket összeharácsolták.

Brewing plants
Heineken's brewing plants have been designed and engineered in 4 main parts of the world.

Africa and the Middle East
Heineken has 17 operating companies in Africa and the Middle East. These include:

Brasseries du Maroc, Morocco
Al Ahram Beverages Company, Egypt
Amstel Brewery, Jordan
Harar Brewery, Ethiopia
Bralirwa, Rwanda
Brarudi, Burundi
Brasserie Almaza, Lebanon
Brasseries de Bourbon, Réunion
Bralima, Democratic Republic of the Congo
Consolidated Breweries, Nigeria
Groupe Castel Algérie, Algeria
Nigerian Breweries, Nigeria
Société nouvelles des Brasseries SONOBRA, Tunisia
Sierra Leone Brewery Limited, Sierra Leone
Sedibeng Brewery, South Africa
Tango Brewery, Algeria

Asia Pacific

Cambodia Brewery Ltd (CBL) in Cambodia
Shanghai Asia Pacific Brewery in China
Hainan Asia Pacific Brewery Company Ltd in China
Guangzhou Asia Pacific Brewery in China (under construction)
Multi Bintang Indonesia in Indonesia
Lao Asia Pacific Brewery in Lao
Sungai Way Brewery in Malaysia
DB Breweries in New Zealand
South Pacific Brewery Ltd (SPB) in Papua New Guinea
Asia Pacific Breweries in Singapore
Asia Pacific Brewery Lanka Limited (APB Lanka) in Sri Lanka
Thai Asia Pacific Brewery in Thailand
Heineken Vietnam Brewery Co Ltd in Vietnam
Heineken Hanoi Brewery Co Ltd in Vietnam

Europe

Heineken offices in Madrid, Spain.
Breweries in Europe:

Brau Union Österreich in Austria
Syabar Brewing Company in Belarus
Alken-Maes in Belgium
Zagorka Brewery in Bulgaria
Karlovačka pivovara in Croatia
Starobrno in the Czech Republic
Federation Breweries in Gateshead, England (closed 2010)
H. P. Bulmer in Hereford in England
John Smith's in Tadcaster, England
Royal Brewery in Manchester, England
Heineken France :
Brasserie de l'Espérance in Schiltigheim
Brasserie Pelforth in Mons-en-Baroeul
Brasserie de la Valentine in Marseille
Brasserie Fischer in Schiltigheim (closed 2009)
Brasserie Adelshoffen in Schiltigheim (closed 2000)
Brasserie Mutzig in Mutzig (closed 1989)
Athenian Brewery in Greece
Heineken Hungária in Hungary
Heineken Ireland in Cork, Ireland
Heineken market a beer called "Beanntrai Bru" (which translated from the Irish means "Bantry brewed", despite Bantry having no brewery.
Heineken Italia in Italy
Heineken Nederland in the Netherlands
Żywiec Brewery in Poland
Central de Cervejas in Portugal
Heineken Romania in Romania
Heineken Brewery LLC in Russia
Pivara MB in Serbia
Pivara Zaječar in Serbia
Caledonian Brewery, Edinburgh, Scotland
Heineken Slovensko in Slovakia
Heineken España in Spain
Heineken Switzerland in Switzerland
Calanda Bräu in Switzerland

The Americas
Breweries in the Americas:

Brasserie Nationale d'Haiti in Haiti
Commonwealth Brewery in the Bahamas
Cervejarias Kaiser in Brazil
Desnoes & Geddes in Jamaica
Cervecería Cuauhtémoc Moctezuma in Mexico
Cervecerías Barú-Panama, S.A. in Panama
Windward & Leeward Brewery in Saint Lucia
Surinaamse Brouwerij in Suriname

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 22:39:14

@444:

"a kocsma népének álláspontját próbálom megjeleníteni."

A népnemzetiszocializmust: amelyben te és a hozzád hasonló "reálértelmiségiek" menedzselitek az "osztatlan közös vagyont", és húzzátok ezért a "szolgálatotokért" a jó pénzeket az államhatalmi erőszakkal az adófizetőktől eltulajdonított javakból.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 22:40:28

@444:

"nem arról van szó, hogy annyian itták heinekken-t ivott, hogy annak árából megvették ezeket. az lenne a szabad piac. de arról szó nincs."

Még nem mutattad meg, hogy miért ne erről lenne szól.

2018.01.13. 23:36:15

@neoteny:
szerinted úgy fogyott a heinekken sör, hogy annak a hasznából annyi gyárat megvettek. ez esetben mihez kell 4,000 milliárd dollár külső adósság a holland királyságnak?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.13. 23:58:05

@444:

"szerinted úgy fogyott a heinekken sör, hogy annak a hasznából annyi gyárat megvettek."

Valóban; és még nem mutattad meg, hogy mi lenne ebben a hiba.

"ez esetben mihez kell 4,000 milliárd dollár külső adósság a holland királyságnak?"

Először is: nem a Holland Királyságnak van 4,000 milliárd dollár külső adóssága, hanem az összes hollandnak, beleértve az államot.

Másodszor: azért "kell" nekik, mert (túlnyomórészt) képesek azt úgy befektetni, hogy azok a befektetések hasznot hajtsanak nekik.

Harmadszor: minek kell a világ többi részének az az 500 milliárd dollár, amivel többel ők tartoznak a hollandoknak?

Janossz 2018.01.14. 09:09:11

@444: Te úgy képzeled a nemzeti polgárosodást, hogy bemész valamelyik multi igazgatótanácsába két 45-ös Colttal, és közlöd, hogy a magyarországi egységei államosítva vannak mától, majd ugyanazzal a lendülettel valami államhatalom által kinevezett vállalkozónak átadod. Aki ettől "polgárrá" válik.
Pedig nem. Csak vej, fiú, vagy keresztgyerek.
A valódi polgárosodást ugatod, mint a Holdat, pedig van arra is példa, Kecelen a semmiből lett Pintér Művek, meg ez itt:
szentandrassorfozde.hu/hu/tartalom/sortenelem
Csak ezekkel munka van, azt meg nagyon nem szeretitek.

ijontichy 2018.01.14. 12:22:48

@Janossz: De hát a rohattnyugat nélkül oda is csak két zakopanei fokossal mehetne be (a lengyel barátok jóvoltából), nem Colttal.

2018.01.14. 13:24:49

@Janossz:
na de ez megint csak köpködés. azon túl nincs semmi.

Janossz 2018.01.14. 15:34:51

@444: Naná.
Két hete a Pennyt (REWEt), most a Heinekent köpkököd napok óta.
Jövő hétre mit tervezel?

2018.01.14. 18:16:57

@Janossz:
mert ebből a mondókából ezt emeled ki.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.14. 18:21:57

@444:

Mert ebben a mondókában ezt teszed hangsúlyossá.

2018.01.14. 18:25:14

@Janossz:
szegény kis hollandoknak engedjük már a külső adósságuk a 4,000 milliárd dollár legyen. ennyi legyen a hitelkeretük amiből vásárolgathatnak a nagyvilágban. felvásárolják a fél világban a sörgyárakat. ez esetben matolcsy ádinak is engedjük meg. mészáros komának, hogy övé legyen a fél balaton. ugyanaz a rendszer. esetleg a hollandok a térségből vonuljanak ki. a heinekken, az interspar, az upc magyarország helyébe lépnek hazai vállalkozások. aztán, hogy matolcsy ádi sörgyárával mi lesz arról döntenek a fogyasztók. ha nem isszák a sörét, akkor a sörgyárat államosítják. és matolcsy gyuri bácsiról is dönthetnek a választók.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.14. 18:32:30

@444:

"hogy matolcsy ádi sörgyárával mi lesz arról döntenek a fogyasztók. ha nem isszák a sörét, akkor a sörgyárat államosítják."

:))

És akkor úgy fogják a sört termelni, mint a fehéroroszok a traktorokat: nem veszi meg őket senki, de a melósok megkapják a fizetésüket, hiszen megdolgoztak az eladhatatlan traktorok gyártásán.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.14. 18:34:15

@444:

"a heinekken, az interspar, az upc magyarország helyébe lépnek hazai vállalkozások."

Lépjenek, no. Nem kell semmi mást tenniük, mint elcsábítaniuk a vásárlókat/fogyasztókat a gonosz idegen multiktól.

Janossz 2018.01.14. 18:35:30

@444: " aztán, hogy matolcsy ádi sörgyárával mi lesz arról döntenek a fogyasztók. ha nem isszák a sörét, akkor a sörgyárat államosítják. és matolcsy gyuri bácsiról is dönthetnek a választók. "
Gratulálok! 1224 Neotény bejegyzés után kezded kapisgálni, hogy a piac fog ítélkezni Ádi komád söréről. Jellemző rád, hogy ha nem jön be neki, csak az államosítás lehet a megoldás...Véletlen se egy hozzáértő befektető?
(ezek valami rokonaid neked, hogy Ádizol, meg Gyuribácsizol itt?)
Gyuri bácsiról nem döntenek a választók. A gazdájáról fognak dönteni.

Janossz 2018.01.14. 18:45:03

@neoteny: Bocs.
Pendragon legenda?? :-)

2018.01.14. 19:10:59

@neoteny:
van egy rendszer, amiben kormányközeli emberek korlátozott felelősségvállalás mellett annyi pénzhez juthatnak, amennyihez csak akarnak. ez így megy amerikában nixon elnök óta. és így megy nyugat-németországban is. kínában csiang zö ming óta. hu csin tao és a hivatalban levő hszi csin ping környékén levők is így jutnak hitelhez. és putyin óta így megy oroszoroszágban is. és orbán óta magyarországon is. ez egy ideig azt eredményezte, hogy a nemzetgazdaságok egymásba folytak. és ebből multinacionális vállalatok jöttek létre. de ez a vég nélküli keveredésnek egyre több a relatív és az abszolút vesztese. és a politikusok a problémát az idegenekre, a külföldiekre fogják. és a rendszer megindul a nacionalizálás irányába. ezt levezényelheti egy német típusú bal-jobb nagykoalíció, ausztriában jelenleg a jobb-szélsőjobb kapott bizalmat, magyarországon pedig egy kvázi egypártrendszer van kialakulóban. de ez a rendszerváltók által létrehozott parlamentarizmusból (államjogból, jogállamból) következik. és a világ pénzügyi rendszeréből. a létező kapitalizmusból.

Janossz 2018.01.14. 19:16:32

@444: " ez a rendszerváltók által létrehozott parlamentarizmusból (államjogból, jogállamból) következik "
Hazudsz, troll. Nem abból következik.

2018.01.14. 19:18:46

@Janossz:
az álmoskönyv szerint ebből a rendszerből államosítások következnek. lényegében az egész világ egyre inkább a nacionalista pártokra és a nacionalizálásra szavaz. ez a "megatrend".

2018.01.14. 19:50:32

@Janossz:
a magyar parlamentáris rendszerben lényegében minden hatalmi szereplőt, főtisztviselőt az egykamarás parlament nevez ki. és ha valakinek abban kétharmada van, akkor az teljhatalomhoz jutott. az mdf-szdsz se fedte le a magyar társadalom egészét. együtt a listás szavazatok felét se kapták meg. nem rendelkeztek nagyobb legitimitással, mint a fidesz-kdnp. ez egy félelnyomó rendszer 1990 óta. a pártoskodók vannak előnyben. az egyik társaság azt mondja, hogy ők a "demokraták". ők a köznép (a démosz) képviselőinek kizárólagos letéteményesei. a civilizáltak. a másik társaság azt mondja, hogy mi vagyunk a "nemzet". a nemzeti keresztények, akik képviselik az ősműveltséget. ez a két társaság "a" betűben sem tud megegyezni. el kell dönteni, hogy melyik maradjon mainstream és melyik legyen az underground. mert másképp nincs értelmes közélet. 1990-2010 között a nem-nemzeti liberálisok uralták az akadémikus bölcseletet. ennek vége van. 2010-től tartó időszak az illiberális demokráciáé. kérdés, hogy mi lesz utána. az majd elválik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.14. 22:10:20

@444:

"nixon elnök óta"

Mi volt az az egyedülálló gazdasági esemény, ami Nixon elnöksége alatt történt?

"de ez a vég nélküli keveredésnek egyre több a relatív és az abszolút vesztese."

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

Az abszolút szegénységben (napi $2-nél kevesebből) élők száma 2000 óta minden földrészen csökken (erre már többször is linkeltem hivatkozást).

Ami pedig a relatív szegénységben élők számát illeti: mivel a relatív szegénység definíciója az, akik a kérdéses ország átlagjövedelmének 60%-nál kevesebből élnek, a relatív szegénység lehet változatlan (sőt még növekedhet is) miközben abszolút mértékben mindenki gazdagabbá válik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.14. 22:40:49

@444:

"el kell dönteni, hogy melyik maradjon mainstream és melyik legyen az underground. mert másképp nincs értelmes közélet."

Ebből az elméletből az következik, hogy az NDK-ban volt értelmes közélet, az NSzK-ban pedig nem volt.

2018.01.15. 01:09:43

@neoteny:
On 15 August 1971, the United States unilaterally terminated convertibility of the US dollar to gold, effectively bringing the Bretton Woods system to an end and rendering the dollar a fiat currency.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.15. 01:14:33

@444:

Erről van szó: azóta a gazdaság fölötti államhatalmi ellenőrzés ("szabályozás") gyakorlatilag korlátlan.

2018.01.15. 09:55:29

@neoteny:
ezzel a rendszerrel él vissza a kínai kommunista párt, az egységes oroszország párt is. és orbán belső körei is. és a nyugat is. csak ők korábban kezdték.

a heinekken miért gyűjtögesse a nyereséget ha egyszer olcsó hitelből felvásárolhatja a konkurens sörgyárakat. azok nyereséget is begyűjtögeti. és azok is jól járnak. mert kapnak egy rakás pénzt. az igazgatótanácsok növelik a hatékonyságot. amit a nagyobb üzemméret lehetővé tesz. nagy tömegben olcsó tömegtermékek állnak.

csakhogy ez a rendszer úgy hatékony, hogy egy érdekcsoport a pénzrendszert és a jogrendet is uralja. semmi probléma. létrehozzák a liberális demokrata pártokat. akik a totális szabadsággal kiüresítik a közjogot. és szocialista pártok demagóg ígéretekkel választást nyernek. a szocialisták eladósítják az államot. a liberálisok eladják. az anarchisták a hasznos idióták, akik személyes sértettségből fakadóan fel akarják számolni a közéletet. a nacionalisták a közös ellenség. ebből létrejön neoliberalizmus. ehhez csatlakoznak a neokonok. és győz a globális kapitalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.15. 11:20:50

@444:

"a heinekken miért gyűjtögesse a nyereséget ha egyszer olcsó hitelből felvásárolhatja a konkurens sörgyárakat."

Mert a hiteleket vissza kell fizetni?

"csakhogy ez a rendszer úgy hatékony, hogy egy érdekcsoport a pénzrendszert és a jogrendet is uralja."

Helyesen: erre a hatékony rendszerre települnek rá a politikusok és bürokraták és nettó adófogyasztók mint vérszívó paraziták.

"fel akarják számolni a közéletet. a nacionalisták a közös ellenség."

A nacionalizmus is kollektivizmus, a szocializmus egy válfaja.

"A szocializmus, mint azok az ősi ideák, amelyekből származik, összemossa a kormányzás és a társadalom közötti megkülönböztetést. Ennek eredményeképp minden egyes alkalommal, amikor ellenzünk valamit, amit a kormány tesz, a szocialisták azt a következtetést vonják le, hogy ellenezzük azt a dolgot.

Helytelenítjük az állami oktatást. A szocialista erre azt mondja, hogy mi mindenféle oktatást helytelenítünk. Kifogásoljuk az állami vallást. A szocialista erre azt mondja, hogy semmilyen vallást nem akarunk. Elvetjük az államilag kikényszerített egyenlőséget. Erre ők azt mondják, hogy ellene vagyunk az egyenlőségnek. És így tovább, és így tovább. Ez olyan, mint ha a szocialisták azzal vádolnának minket, hogy nem akarjuk, hogy az emberek egyenek, csak mert nem akarjuk, hogy az állam termessze a gabonát."

-- Frederic Bastiat "A Jog"

2018.01.15. 11:35:23

@neoteny:
a felvásárolt sörgyárak (fogyasztói) a hitelt visszafizetik. hiszen valamelyik gyártó termékeit majd csak megvásárolják az ágazatban. így néhány egymással összefonódó szereplő marad a piacon. esetenként egy. de ez egyenes következménye ennek a pénzügyi rendszernek. ahogyan az is, hogy egy párt, vagy pártszövetség uralkodjon a jog felett. aztán ez lehet a bal-jobb nagykaolíció, mint a német. vagy a háttérben összefonódó kétpártrendszer, mint az amerikai. vagy alapulhat az állam-egyház összefonódáson, mint magyarországon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.15. 11:49:40

@444:

"a felvásárolt sörgyárak (fogyasztói) a hitelt visszafizetik."

Helyesen: a felvásárolt sörgyárak fogyasztóitól származó bevételekből a költségek kifizetése után maradó haszonból a felvásárlók visszafizetik a hiteleket.

"hiszen valamelyik gyártó termékeit majd csak megvásárolják az ágazatban."

Csak az nem mindegy, hogy _melyik_ gyártó termékeiből vásárolnak _mennyit_.

"így néhány egymással összefonódó szereplő marad a piacon. esetenként egy."

A te féktelen fantáziálgatásaidban -- Európában valami 8,500 sörgyártó van: www.brewersofeurope.org/site/index.php

"de ez egyenes következménye ennek a pénzügyi rendszernek."

Ennek a pénzügyi rendszernek az infláció az egyenes következménye.

2018.01.15. 12:02:34

@neoteny:
és a 8,500 sörgyártóból van 1, amelyik uralja a fél világot. szerinted azért, mert a heinekken sör a világban annyira fogyott.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.15. 12:15:44

@444:

"és a 8,500 sörgyártóból van 1, amelyik uralja a fél világot."

És? A világ másik feléből pedig megél 8,499 másik sörgyártó.

"szerinted azért, mert a heinekken sör a világban annyira fogyott."

Tekintettel arra, hogy a Heineken nem tart egyik sörivó fejéhez sem pisztolyt, igen, azért. Nem úgy, mint az államhatalmak, amelyek ténylegesen pisztolyt tartanak a polgáraik fejéhez: végső soron minden törvénynek (szabályozásnak) az államhatalmi erőszakmonopólium alkalmazásával szereznek érvényt.

2018.01.15. 12:43:54

@neoteny:
miért tartanának. ha valakinek nem tetszik magyarország, vagy a holland királyság, akkor mehet belgiumba, vagy akárhová. budapest kis-magyarországhoz képest túlméretezett. akinek nem tetszik nagy-magyar nacionalizmus az mehet bosztonba vagy akárhová.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.15. 12:56:14

@444:

"miért tartanának."

Mert úgy sajátítják el államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) a nettó adófizetők javait (praktikusan pénz formájában), amiből a politikusok, a bürokraták és a nettó adófogyasztók megélnek.

Míg a Heinekennek önként adják a sörivók a pénzüket, mert úgy gondolják, hogy a sör többet ér számukra mint a pénz amit adnak érte.

2018.01.15. 13:12:34

@neoteny:
a holland királyság 4,000 milliárd dollár külső adósságot generált magának, a holland lakosságnak, a holland vállalatoknak. és ebből vásárolgatnak. a heinekken is. és a többeik. az upc és a társaik.

az internet szolgáltatók versenyét volt szeretném követni. a könyvekbe is beleláttam. és minden konkurens cégnél volt ismerősöm, akik a könyvekbe szintén beleláttak. egyetértés volt abban, hogy valójában nincs semmiféle verseny. aki több hitelt kap az felvásárolja a másikat. csak mondjuk el lehetett adni ugyanazt a tervet 5 szolgáltatónak. verseny úgy lehetett volna, hogy a szolgáltatók az adójukból egy közös gerinchálózatot építenek ki, amit valamilyen átalánydíjért cserébe használhatnak. úgy nem rombolja le a piacot 2 cég. a piac szinte kizárólag hitelekre épül. a megtakarításokat offshore számlákon parkoltatják. és ezt szinte mindenki így csinálja. csak ez az egész nyilván nem tisztességes. a kocsma népe esetenként joggal háborog. és erre nem válasz, hogy majd mindenki kap feltétel nélküli alapjövedelmet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.15. 13:27:56

@444:

"a holland királyság 4,000 milliárd dollár külső adósságot generált magának, a holland lakosságnak, a holland vállalatoknak. és ebből vásárolgatnak."

És? A népek meg vásárolgatják a holland válllatok termékeit.

"a könyvekbe is beleláttam. és minden konkurens cégnél volt ismerősöm, akik a könyvekbe szintén beleláttak. egyetértés volt abban, hogy valójában nincs semmiféle verseny."

Ti még összeadni és kivonni sem vagytok képesek szabályozás nélkül: a ti egyetértésetekben nincs értés, csak fékeveszett fantáziálgatás.

2018.01.15. 13:30:44

@neoteny:
na de minden egyes holland 5-5.5 évre el van adósodva. úgy vásárolják fel a hollandok a világban a cégeket. csak ebből egy szar szemét elit lesz. és kocsma népe azt mondja, hogy jöjjön bunyós pityu haverja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.01.15. 16:35:48

@444:

"na de minden egyes holland 5-5.5 évre el van adósodva."

És minden egyes hollandnak el vannak adósodva külföldiek 6.1 évre.

"úgy vásárolják fel a hollandok a világban a cégeket."

Mert a cégek előző tulajdonosai eladják azokat a cégeket hollandoknak.

"csak ebből egy szar szemét elit lesz."

Helyesen: az irigy magyarok szerint ebből egy szar szemét elit lesz.

ijontichy 2018.01.15. 17:48:18

@444: És már megint a mások üzlete érdekel, ahelyett, hogy a sajátod vezetnéd :-/.

2018.01.15. 18:48:23

@Janossz:
ha nem lesz berlin-moszkva kiegyezés, akkor a hidegháború új fejezete nyílhat.

Janossz 2018.01.15. 19:27:09

@444: Komádiban a kocsma népfőiskolán pallérozott népe ki szokott egyezni a műintézetbe időnként bunkósbottal belátogató, kekeckedő tahóval?

Ugyan, miben kéne kiegyezni a németeknek a ruszkikkal?
Havi egymilliárd Euróért nem fogják rémísztgetni az EU-s népet?

2018.01.15. 19:43:08

@Janossz:
abban, hogy az orosz ásványkincset és a német technológiát összekapcsolják. csak ez nem érdeke az atlanti és a transzatlanti világnak. a franciáknak, az angoloknak és főleg az amerikaiaknak. ha németország azt mondja, hogy erre az együttműködésre nem tart igényt, akkor majd belépnek a térségbe az oroszok, a kínaiak. kisebbségi jogokat kérnek a törökök. ha németország feladja a nemzeti kereszténységet, akkor nyakába kapja az iszlámot.

Janossz 2018.01.15. 20:02:05

@444: Megint fantáziálsz. A Nyugat attól vesz ásványkincset, akitől akar, szabadon. A világpiacon.
A német szlengben meg kétféle török van: fekete és fehér.
A sogenannte weisser már eleurópaisodott, életmódjában, szokásaiban, viseletében nem lóg ki különösebben.
A többi, hát igen...De a német szociális rendszer nyelvtudáshoz, tanuláshoz köti a támogatások jó részét.
Ne aggódj a németekért!

2018.01.15. 20:19:12

@Janossz:
ezeket majd mondják el moszkvának. és ők majd esetleg tudják milyen módon verjék szét a német egységet. a törökökről nem beszélve.
süti beállítások módosítása