1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.12.17. 10:30 HaFr

A kormányváltásnak már csak a második útja maradt

Kapcsolódó kép

Itt a blogon évek óta két stratégiai módját különböztettem meg a kormányváltásnak, amelyeken túl fel-felvetettem a technikai koalíció lehetőségét a Jobbik és a baloldal között, de ennek amoralitását hangsúlyozva legfőképp a politikai rendszer hatalmi logika felé történt eltolódását illusztráltam vele. Ez a technikai ("hatalmi") logika most végképp elveszni látszik, és természetesen semmilyen reális esélyét nem látom annak se, hogy a baloldal -- akár összeállva is, aminek nincs esélye -- egyedül megszerezze a többséget 2018-ban. 

A két stratégia közül az egyik az ún. modernizációs nacionalizmus narratívájára épült volna, kiindulva abból, hogy a magyar nemzet kialakulásában konstitutív erejű etnicista (antimodernizációs) nacionalizmus egyedüli versenyképes alternatívája ebben az országban a nacionalizmus (türelmes, kitartó) modernizációs formája lenne (amely majdnem megfelel a Kaczynski-féle lengyel jobboldal gondolkodásának, ennek katolikus komponense nélkül). A modernizációs nacionalizmus melletti indokaimat és ennek a narratívának a termékenységét több fordulóban, hosszan kifejtettem már ezen a blogon. A mai magyar ellenzék azonban nem alkalmas ennek a narratívának és a hozzá tartozó modernizációs stratégiának a politikai átültetésére, vagy mert nem érti (a Jobbik), vagy mert amellett, hogy idegen tőle ez a gondolkodás, maga teljesen diszkreditálódott (ilyen a baloldali pártok többsége). Egyéb modernizációs utak azért nem jönnek számításba, mert ha velük szemben a nacionalizmus ellenzékbe kényszerül, akkor ez utóbbi folyamatosan ellensége lesz neki és instabillá/inorganikussá teszi a modernizációt, amivel visszajutunk oda, ahol tartottunk, hogy az ország politikai kultúrája az "idegen" progresszivizmus és az enticista-sérelmi nacionalizmus közötti mély szakadékban ragad teljes terméketlenségben.

Ezek után egyetlen stratégiája maradt a kormányváltásnak -- ez pedig az ország mély válságba engedése, lecsúszása és annak kivárása, amíg a társadalom radikálisan szembefordul az etnicista-rabló kormányzattal. Ennek az esélye az évek során várhatóan erősödni fog, hiszen ez a kormány nem kormányoz, ez a hatalom a közjó ellensége és az erkölcsi és szakmai károkozását már ha akarná se tudná visszafordítani, mert nincsen meg hozzá a tehetsége és az emberi erőforrása. Az ország utóbbi nyolc éve (kiegészítve a megelőző nyolccal) az ország fejlődésében olyan visszalépést jelent, amit évtizedek konstruktív kormányzásával lehet -- ha egyáltalán -- majd kiheverni, de ehhez a válság további elmélyülése után olyan elitnek kell átvennie a hatalmat, amely pontosan érti a feladatát, erkölcsileg megingathatatlan és szakmailag rátermett -- és mint ilyen a nemzeti modernizáció alapján áll. Egyelőre nem látszik az, hogy kik közül fog ez előállni kellő létszámban, ha majd további évek hosszú sora után eljön az idejük.

Röviden? A nacionalizmus jó, ha versenyképes. A magyar nacionalizmus ellenben sosem volt az, mindig is parasztvakítás, ki- és lecsúszás és nem mellesleg emberi életek százezreinek megkeserítője volt. Ha a magyarok beleragadnak ebbe, lesz még Trianonunk népességben és GDP-ben is. Megfőz minket a világ. Át kell szabnunk a nacionalizmusunkat, amíg van kinek.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8213506849

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Napi bérrettegés 2017.12.18. 2017.12.18. 09:26:49

Hétfő   Új hét kezdődött, remek lehetőség ez a baloldali hír és blog gyártóknak, a bérrettegésre.Nem is történt ez máshogy, éltek is a lehetőséggel. Index főoldal Az Index főoldalon a napi nyertesünk a bérretegés kategóriában, a Sárosdi Lilla pos...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inquisitor amentiae 2017.12.17. 10:47:34

"amely pontosan érti a feladatát"
Te is tudod pontosan, hogy ilyen az országban kevesebb mint 20 ember van. Nem érzed a felelősséget?

Moin Moin 2017.12.17. 10:50:48

"...olyan elitnek kell átvennie a hatalmat, amely pontosan érti a feladatát, erkölcsileg megingathatatlan és szakmailag rátermett. Egyelőre nem látszik az, hogy kik közül fog ez előállni kellő létszámban, ha majd további évek hosszú sora után eljön az idejük." - Ezek az alkalmas emberek már vagy nyugaton vannak, vagy oda mennek az elkövetkezendő magyar eu-s években. Ami - akik - marad(nak), nemigen alkalmas(ak) másra, mint elviselni a történelmüket, mint tették elődeik is.

Az adekvát változtatáshoz olyan társadami tudás kellene, amellyel szinte senki sem rendelkezik Magyarországon. Ha változás lesz, az csupán rezsimváltás lesz: mondjuk egy Feketegyőr-rezsim, amelynek első számú vezetője, (mert az ugye mindig volt, van és kell!) nem ismeri a valódi feladatát és nem is az érdekli, nem is azért akar/lesz első számú vezető.

Általánosságban: a nemzetek elértelmetlenedéslnek korában "nemzeti modernizációra" várni-vágyni nem épp adekvát dolog. Persze, értem én az érveidet: hogy t. i. a magyarokat csak nacionalizmussal lehet motiválni és mobilizálni, de hát lásd be, az ezzel való motiválés-mobolizálás rossz, meghaladott irányba indítaná el az országot - kb. úgy, mint a radikális iszlámmal való motiválás és mozgósítás az arabokat. Az új időkben már nem a nemzeti keretekben gondolkodó emberekre és népekre van szükség, hanem rugalmas és a mesterséges intelligenciával kooperálni képes individuumokra; egyre kevesebbre. A "nemzeti modernizáció" egyébként nyugaton abszolút kudarc, ld. pl. azt, amivel most a német FDP á la Herr Lindner pórbálkozott: nem lehet lézeres szemműtétet csinálni egy rendkívüli műgonddal és a szakma hagyományainak tiszteletben tartásával kikovácsolt katanával!:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.17. 10:52:28

@Moin Moin: ha elment, akkor eleve nem volt az alkalmasok között

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.17. 10:55:23

@Moin Moin: nem ismétlem az eddig már hosszasan fejtegetett indokaimat a nacionalizmus mellett, és ha igazad is lenne abban, hogy hosszabb távon a nemzetállamok ereje csökken, 1. ezt a hosszabb távot megvárni őrültség lenne, 2. a nemzetállamokkal szemben a nemzeti kultúrák összetartó és értelmező ereje a belátható időben nem fog csökkenni

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.17. 11:00:08

S miért kellene kormányt váltani?

Az alapirány jó, csak korrekciók kellenek.

Nem hiszem, hogy alapvetően többet lehetne elérni a jelenlegi ketrecben, mint amit Orbán elér.

Moin Moin 2017.12.17. 11:09:44

@HaFr: Az alkalmasság jele az is, ha tudja: a feladat megoldhatatlan.:-)

Ezért inkább másutt keres magának egy másféle, megoldható feladatot és abban teljesíti ki a rendkívüli képességeti.

A "hosszabb táv" alatt jelenleg legfeljebb egy-két évtized értendő - ahogy ezt idén te is leírtad helyesen*. Ami a nemzeti kultúrák összetartó erejét illeti, ez az erő éppen a társadalmi és gazdasági irányítást végzők esetében egyre lényegtelenebb. ...És lássuk be: a világ haladási iránya az ő kezükben van és nem nem "a népekében": ez utóbbiak legfejlebb a tévutakért és kanyarokért felelősek!:-)

*Megpróbáltam rákeresni az erről szóló legjobb posztodra, de azt hiszem, nem magában a posztban van a legjobban megfogalmazva és megindokolva, hanem egy nekem adott kommentedben...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.17. 11:11:10

@Moin Moin: ez rosssz szofizmus, akkor NEM a szóban forgó feladatra való rátermettségéről beszélünk

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.17. 11:11:59

@Moin Moin: nem is az elit nacionalista gondolkodása a lényeg, hanem a választóké

Moin Moin 2017.12.17. 11:15:53

@HaFr: A választó - megfelelő erőforrások, tudás és karizma birtokában - szinte korlátlanul manipulálható. Ahogy ma "etnicista", ugyanúgy lehet pl. változáshívő is: az, hogy otthon van egy bronzturulja a Nagymaygarország-térkép előtt, még nem gátolja abban, hogy pl. egy "magyar Macronra" szavazzon... Tudod jól, hogy a személyiség sokkomponensű és ezek között jelentős inkoherenciák vannak - a jó vezető feladata, hogy ezek közül a konstruktívakat erősítse és használja fel.

Moin Moin 2017.12.17. 11:23:10

@HaFr: Aki igazán alkalmas erre a feladatra, azt épp az jellemzi, hogy szinte bármiylen területen alkalmas "nagy feladatokra", azok eltervezésére, átlátására és irányítására. Ez az ember nem lesz "politikaspecialista"; ahogy Egon Friedell fogalmazott az efféle emberről: "A zseniális ember mindenre képes, mindent tud, mindenhez ért. Sohasem szakember. Ő - egyszerűen van és tudja mindazt, amit az adott körülméynek éppen megkövetelnek tőle..." . (Ehhez a "mindent tudáshoz" természetesen szervesen hozzátartozik az a képesség is, hogy tudja, miféle "külső tudásforrásokra" van szüksége és azokat integrálja, kooperál velük.)

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.17. 11:26:03

@Moin Moin:

"amivel most a német FDP á la Herr Lindner pórbálkozott"

Mivel próbálkozott most a német FDP á la Herr Lindner?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.17. 11:44:00

@Moin Moin:

Nem, apró dolgok.

Pl. jobb lenne egy koalíciós kormány, mert sose jó, ha hosszú ideig minden egy kézben van. Még ha egy politikus szuperképességű is, akkor is rossz ez.

Plusz, egyes témákban a kormányzat túl aktív, másokban meg passzív.

De ismétlem, az alapirány, azaz a harc a nyugati érdekekkel abszolút helyes.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.17. 11:49:54

@Moin Moin: nem sajnos -- progresszivista erőszak esetén a nacionalizmus idővel visszaütne; a nacionalizmsut kell termőre fordítani és átalakítani a kultúráját, ez kb egy emberöltőnyi munka, minden, ami rövidebb rávon zajlik, efemer

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.17. 11:50:48

@Moin Moin: ilyenkor mindig magamra ismerek :D

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.12.17. 12:06:40

@HaFr: Megindult egy - - a kívülállók számára - - ma még nem nagyon látható folyamat. A visszaáramlás. Mára van a külföldre távozottak között egy réteg, amelyik törlesztette hiteleit és biztonságosnak mondható tartalékkal rendelkezik. A külföldön töltött munkaévek, a hazaitól eltérő értékrend nagyot dobott önbecsülésükön is, mert ott az az elv érvényesül, ha tudod, csináld, ha nem, keress/tanulj olyat, amiből meg tudsz élni. (Nincs, hogy apu/anyu hívd föl már az ismerőseidet, hogy csináljanak nekem egy jólfizető helyet.)

És igen, a nemzeti kultúra ereje. Egyre többen, a föntieken túl, azért költöznek haza, hogy az óvoda érett korba lépő gyerekeik magyar anyanyelvi környezetbe kerüljenek, hiszen látják a környezetükben élő „két-nyelvűség” másik oldalát, hogy a legnagyobb (nyelvtanulási) szorgalom mellett is a továbbtanulások során az előny hátránnyá válik. Ez a német iskolarendszer sajátossága miatt van, mert nagyon korán (pár év) eldől, a gyerek sorsa. Külföldi szülők gyerekeinek csupán 10%-a tanul gimnáziumban, a német gyerekeknél ez 30%.

Van egy kiszámíthatatlan tényező ebben a pártos-játékban. Az érdekcsoportok. Tegyük itt világossá, hogy a szavakon túl eddig az „elitünk” bűnös mértékben szolgálta ki a külföldi befektetők érdekeit. Miután széthullott darabjaira a demokratikus baloldal, megjelent a Momentum, ahol a vezetők Brüsszelben és a Budestagban szereztek tapasztalatokat. Na most, ha majd ugyanezeken a helyeken a jobboldali (populista) pártok úgy érzik, nincs akire támaszkodhatnának, ők is lehetőséget adnak majd jobboldali (populista) fiataloknak. A Jobbik jelentéktelenné válásával ugyanez a folyamat játszódhat le keleti szomszédunk felől.

Amennyiben megjelenne egy „hazaköltözők pártja” érdekessé, izgalmassá válna a közéletünk. Bízzunk benne!

www.migrationsrecht.net/nachrichten-auslaender-kultur-und-integration/1048-nur-zwprozent-der-sch-mit-migrationshintergrund-an-gymnasien.html

Amok 2017.12.17. 12:14:28

@Moin Moin: "Ezek az alkalmas emberek már vagy nyugaton vannak, vagy oda mennek az elkövetkezendő magyar eu-s években." - pontosan azzal bizonyították teljes alkalmatlanságukat, hogy nyugatra mentek. A
"Az új időkben már nem a nemzeti keretekben gondolkodó emberekre és népekre van szükség, hanem rugalmas és a mesterséges intelligenciával kooperálni képes individuumokra; egyre kevesebbre" - jah, vagyis olyan idiótákra, akik önként képesek kiengedni a saját kezükből az irányítást. Nem is beszélve attól, hogy az ember individuumként nem létezik, életképtelen.

Moin Moin 2017.12.17. 12:24:11

@digipenna: Ez a visszaköltöző réteg jellemzően két csoporta bomlik:
- szakmunkások (ők aztán nemigen foglalkoznak majd közügyekkel),
- specilális szocializációs okoból a magyarságukat fontosnak érzők (ez egy kicsi, de hangos csoport, jelentps facebookos és blogszféra-aktivitással, emiatt túlbecsülik a jelentőségét).
Az előbbiektől nem várható társadalmi stratégiabeli, majd arra alapozódva politikai fordulat: ők rövid időn belül visszasüppenfek a "magyar valóságba". Az utóbbiak pedig eleve az Orbán által 2009 szeptemberében Kötcsén emlegetet "magyar világlátást" hordozzák magukban és örökítik szerencsétlen kis idavékainak is át... Emiatt ők sem lesznek a változás bázisa.

Momentum és Bundestag: Olvastam múlt ősszel az Index-beli Fekete-Győr interjút én is, amlyben azt mondta, hogy "„eleve szeretem a német kultúrát és attitűdöt" - és azóta tudom, hogy kétvéle német kultúra és attitűd letezik:
- az egyik, ami a németekben dolgozik és amelyet én is jól ismerek,
- és az a másik, amit F.-Gy. nevez annak és amely (leszűrve a Momentumtól azóta tapasztaltakból) éppen az a balkániság, ami egész Magyraiorzsgot is uralja.:-)

Szóval, ennyit a Momentum-vezérkar brüsszeli és Bundestag-beli szocializációjáról...:-)))))))))

Moin Moin 2017.12.17. 12:35:03

@HaFr: A nacionalizmus kultúrájának átalakítása kb. azonos feladat a vallásosság materialistává tételével...:-)

"Progresszivista erőszakról" pedig szó sincsen: csupán szilárd és populizmusálló alkotmányos keretekről és intézményes automatizmusokról (ha már úgyis az MI világa felé robogunk, nem árt azt integrálni az állam működésébe).

A nacionalista hagyomány pedig akkor éled újjá és "üthet vissza", ha jelentős és társadalmi befolyásolóképesség terén számottevő csoportokat veszélyeztett az, hogy deklasszálódnak, éspedig a politikai vezetés inkompetens és/vagy önző lépéseinek következtében. Ez egy adekvát progresszív kurzus esetében nem jellemző - viszont sább vezet efféle társadalmi és gazdasági tévutakra a lényegében és alapcéljában mindig és szükségszerűen kivételezésvágy-alapú* nacionalizmus bármely változata!

*Ez a kivételezésvágy azt jelenti, hogy "mi, ennek az országnak a jogos birtokosai élvezzünk akkor is előnyt és jólétet, ha erre a magunk teljesítményével nem szolgálunk rá!". Ne kelljen se fejlődni, se versenyezni... Mivel ez a nacionalizmust létrehozó és fenntartó alapvető vágy és cél, ezért a nacionalizmus "átalakítása" éppen azt jelenti, hogy ettől a kontraszelekciós elvtől kellene megszabadulni és helyébe illeszteni a fejekben a meritokrata gondolkodásmódot. Olyan persze van, hogy egy nemzet úgy "büszke", hogy ezt teljesítménynel és eredményekkel alapozta meg és igazolta (német, brit, amerikai), ám hosszabb távon még ez is leszoktat a teljesítményalapúságról és nácizmushoz, Brexithez, Trumphoz vezet.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.17. 12:43:40

@Moin Moin: nem értek egyet, vannak termékeny modern nacionalizmusok, ilyen az észt, a német, ilyesmi a lengyel és francia stb

Moin Moin 2017.12.17. 12:44:16

@Amok: Aki képes kopperálni a mensterséges intelligenciálval, az minden csak nem "idióta". Az irányításba pedig azért célszerű integrálni a mesterségesintelligencia-alapú mechanizmusokat, mivel azokat sokkal kevésbé jellemzi a kognitív torzításra való hajlam. ill. ha az emberi komponens felől ilyen jeleket észlel, jelez és figyelmezett erre.

A legtöbb rossz, később súlyos emberi következményekkel járó döntés oka ui, nem valamiféle "gonoszság", hanem az, hogy "jót akarva" ugyan, de szubjektíven. érzelmi-hangulati alapon és nem kellően informáltan és nem eléggé széleskörű következmény-elemzéssel hozzuk meg e döntéseket.

Valahogy úgy képzeld el ezt a kooperációt ember és mestersége sintelligencia között, mint az önvezető autót: eldöntöd, hogya és mikor akarsz eljutni, ő meg gondoskodik arról, hogy valóban oda is érj akkorra épségben.:-) ...És ha a GPS-be mondjuk azt írod be célként, hogy "az óceán feneke", "az Etna magmakamrája", vagy hogy "a Mennyország", akkor kiírja, hogy lécci már, adj meg valami értelmesebbet!:-)

Az individuum itt azt jelenti, hogy szabadon és ne hatalmi kéynszerek által kooperálhass más emberekkel; nem pedig valami, a Mézga Aladárból ismert monománozó mélytenger-lakókat: www.youtube.com/watch?v=AVB8ATNOBLY

Moin Moin 2017.12.17. 12:48:29

@HaFr: Igen, de ezek alapja mindig egy az egész társadalmat meghatározó polgári-meritokrata társadalmi stratégia. Itt a "nacionalizmus" alapvetően nem is etnicista: jellemző, hogy mindegyik említett társadalom sokkal el- és befogadóbb a magyarnál.

Egy alapvetően nem meritokrata és nem polgári társadalmi stratégiájú nép nacionalizmusa egyfajta védőeszköz a versennyel szemben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.17. 12:55:47

@Moin Moin: ugyanarról beszélünk tehát - lásd a tegnapelőttit, a tegnapit és a mai posztomat

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.17. 12:56:46

A nacionalizmusnak fontos szerepe lehetne (ahogy a nacionalizmusokat részben ez is hozta létre kétszáz éve) a modernizációban: hogy ti. olyan szolidaritási keretet jelent, amelyben az óhatatlanul fájdalmas társadalmi átalakulásokkal járó modernizációs folyamatok negatív hatásai tompíthatók, a legalább átmenetileg hátrányosan érintett embertömegek "benntarthatók a rendszerben", a nyertesek pedig nagyobb lemondásra vehetők rá a közösség érdekében. A nacionalizmus ellenben pl. egy Fidesz-rezsimben valóban pusztító, mert a modernizáció, a környezetünkhöz való mentalitás- és képességbeli felzárkózás, a társadalmi együttműködés és verseny intézményes hatékonyságának kialakítása helyett a nacionalizmust bezárkózásra, a tudatlan és cselekvésképtelen (avagy a végén már csak terméketlen rombolásra képes) tömegek félelmeinek felkorbácsolására, a nemzeti versenyképesség alapjainak rombolására használja. A nacionalizmus modernizáció nélkül -- ami az utóbbi kétszáz év magyar történelmének egyetlen legfőbb baja -- terméketlen, szomorú, hanyatló közösséget termel ki újra és újra, egyre kilátástalanabb módon. A magyar nacionalizmus ugyanakkor nem is ugorható át (hagyható figyelmen kívül) a modernizációban: az ereje okán vagy felhasználjuk erre, vagy ellene fordul.

Laikus Érdeklődő 2017.12.17. 12:59:40

@Moin Moin: "erőszakról pedig szó sincsen: csupán szilárd és populizmusálló alkotmányos keretekről"
Itt kilöttyent a kávém a röhögéstől.

"Populizmusálló alkotmányos keretek" OMG

Alex62 2017.12.17. 13:07:51

Visszaáramlás? Németországba jött 2016-ban kb. 53.000 magyar. Nettó növekmény 23.000 30.000-en hazamentek. Gyanítom döntő többségben, akik itt nem tudták megállni a helyüket. +nyugdíjasok.

Amok 2017.12.17. 13:11:51

@Moin Moin: 25 éve IT-val, az elmúlt 2 éveben AI-val foglalkozom :). Tudom miről szól a történet, épp ezért látom az egész alapvető emberi képességeket leépítő, emberellenes -és szabadságellenes jellegét.

Laikus Érdeklődő 2017.12.17. 13:19:06

@Moin Moin: Ezzel szemben pédául a Google objektíven, nem érzelmi-hangulati alapon hanem kellően informáltan és eléggé széleskörű következmény-elemzéssel hozza meg e döntéseket. Vagy mégsem?

Ráadásul a nagyvállalatok általában sokkal szigorúbban határozzák meg a saját belső szolidaritási kereteiket, mint egy nacionalista társadalom.
444.hu/2017/08/15/a-google-tol-kirugott-mernok-elhatarolodott-az-ot-sztarolo-alt-rightosoktol/
"Damore a saját politikai nézeteiről azt mondta, hogy „van egy olyan nagyon erős meggyőződés, miszerint a baloldali ideológia az egyetlen lehetséges ideológia. Pedig képesnek kellene lennünk különböző vélemények kifejtésére is. Én centrista vagyok, ők pedig nácinak hívnak. Ez az igazi probléma.”"

Moin Moin 2017.12.17. 13:26:27

@Amok: Aha! Biztosan... De mondd csak, ha valóban az egésznek "alapvető emberi képességeket leépítő, emberellenes -és szabadságellenes" jellege van, miért dolgozol ezen az ember- és szabadságellenes projekten?

Épp olyan rohadék lehetsz, mint a Fidesz-vezérkar, amely szintén egy ember- és szabadsásgellenes projekten dolgozik, jól tudván, hogy az: az!:-)))

Moin Moin 2017.12.17. 13:27:29

@Laikus Érdeklődő: Mivel nincsenek elképzeléseid eme keretek jellegéről, mibenlétéről és működéséről, azt hiszem alapod sincsen arra, hogy ezen röhöghess!

Moin Moin 2017.12.17. 13:30:10

@Laikus Érdeklődő: Ez épp egy példa arra, hogy az meberi döntsek és választások nem objektívek.

Egyébként pl. a Google is azon dolgozik, hogy csökkenhessen az efféle szubjektivitás hatása. Jelenleg éppen az is a probléma ezekkel a rendszerekkel, mint amilyne a Goggle szűrője is, hogy jelentpős emberi fakrort alkalmaznak -í gy a Google jelenblegi (ismétlem: jelenlegi) rendszere éppen rossz példa arra, hogy engem cáfolj, mivel e rendszer éppen nem mesterségesintelligenncia-központú.

Laikus Érdeklődő 2017.12.17. 13:34:56

@Moin Moin: Azon röhögök, hogy szerinted neked helyes elképzeléseid vannak eme keretek jellegéről, mibenlétéről és működéséről ezért azt hiszed, hogy minden alapod megvan arra, hogy ezeket az elképzeléseket poulizmusálló kőbe véshesd.

Lexa56 2017.12.17. 13:35:00

"A nacionalizmus jó, ha versenyképes. A magyar nacionalizmus ellenben sosem volt az, mindig is parasztvakítás, ki- és lecsúszás volt." Idézet vége. "És az is marad". Hozzászólás vége.

Lavinia Pinkerton 2017.12.17. 13:45:35

@digipenna:
Milyen tapasztalatot ?
Fideszbankár szülők beiratták őket külföldi egyetemekre, aztán mikor megunták a tanulást, hazajöttek politikusnak, mert büdös volt nekik a munka.
Sose bízzál hazajövőkben, mert aki kipróbálhatná a szárnyait, de inkább megül a büdösben...

Laikus Érdeklődő 2017.12.17. 13:49:12

@Lexa56: A verseny akkor jó ha egyértelmű szabályok szerint, ellenőrzött keretek között történik.
Az ámokfutás nem verseny. A rat-race ( hafr.blog.hu/2017/12/05/milyen_is_egy_kapitalista_elete ) sem az.

Amok 2017.12.17. 13:52:05

@Moin Moin: a válasz erre a kérdésre kettős: elsősorban pénzért, másodsorban mert élvezem (a munkát magát). Az, hogy a történet hosszú távon ember- és szabadságellenes, az egy nem szándékolt következmény, negatív externália. De legalább tisztában vagyok a következményekkel, nem álltatom magam, mint azok, akik rövidlátó módon azt gondolják, hogy jó üzletet kötöttek az Ördöggel, amikor a lelküket eladták a kényelemért (amely üzlet a technikai civilizáció magja).

2017.12.17. 13:56:55

egyelőre a legfőbb nem állami munkaadók, multik is beláthatják, hogy ki lehet egyezni a parasztvakítóval.
szelektálódnak a külső piaci szereplők aszerint, hogy ez nekik előnyös, vagy nem. stabil a piacuk és garantáltnak tekinthető a nyereségük.
közben az agymosás, a ner-agitprop és a 2szintű közoktatás(népnevelés) is megteszi a magáét.

a következő nagy válság, vagy urambocsá(inkább irgalmazz), még annál is nagyobb dönti majd el, h lesz-e tovább.

ijontichy 2017.12.17. 16:53:28

@poszt: "ez pedig az ország mély válságba engedése, lecsúszása"
Egy jó csontzenés földetérés talán jót tenne. Aza baj, hogy EU-tagként és Európa közepén ennek kevés az esélye. A lassú békafőzés, amit a komcsyk művelnek egyelőre működik, holott Mo. kétharmada nem igazán él jól (~40%-a kifejezetten rossz színvonalon). Persze ez nem maradhat így örökké. A rossz hír, hogy akinek nincs ideje ezt kivárni, az inkább csomagoljon és irány nyugat. Ma még nyugat. Ugyanis ha ez még sokáig így megy, megérheti Mo. azt a szégyent, hogy a tót atyafiak, meg a nyuscsuk országa is élhetőbb alternatívát kínál :-(

@Bánegressy: "h lesz-e tovább" Ez egy fölösleges szólam. Persze hogy lesz, hacsak nem lesz a Mátrából radioaktív vulkán.

inquisitor amentiae 2017.12.17. 18:23:01

@Amok: "a válasz erre a kérdésre kettős: elsősorban pénzért, másodsorban mert élvezem (a munkát magát). Az, hogy a történet hosszú távon ember- és szabadságellenes, az egy nem szándékolt következmény, negatív externália. De legalább tisztában vagyok a következményekkel, nem álltatom magam, mint azok, akik rövidlátó módon azt gondolják, hogy jó üzletet kötöttek az Ördöggel, amikor a lelküket eladták a kényelemért (amely üzlet a technikai civilizáció magja)."

Te jó ég. Úgy érzem, szükség van itt egy kis inkvizícióra :)

Mivel intelligenciákkal foglalkozol, ezért talán könnyebb lesz fogalmaznom. Van egy nevezetes tétel, amely szerint vagy várható terminális utilitásra optimalizálsz, vagy akármit is csinálsz, csinálhatnád jobban is. Te azt jelentetted ki, hogy az MI kutatás következménye egy effektíve negatív végtelen utilitás, ha összeadjuk azt, hogy neked egy kicsit jó, viszont eladtuk az ördögnek a lelkünket cserébe. Ennek ellenére részt veszel benne. Tehát az alábbi lehetőségeket tartom elképzelhetőnek:
1) WTF (más szavakkal: tudatosan csinálod azt, ami a legrosszabb - ez teljesen abszurd, értelmezni sem tudom)
2) Valójában nem gondolod azt, hogy a mesterségesintelligenciakutatás várható (opcionális) hozadéka negatív lenne:
2/a) Nem hiszed azt, hogy az MI-kutatás = Ördög, ezt csupán hangoztatod mások előtt
2/b) Nem hiszed azt, hogy az MI-kutatás = Ördög, de azt hiszed, hogy azt hiszed, hogy az MI kutatás = Ördög; mert még nem tudatosult benned, hogy ha *tényleg* elhinnéd, akkor nem ezt csinálnád
2/c) Azt hiszed, hogy (habár a hozadéka negatív), az opcionális hozadéka nem az; vagyis az MI-kutatásnál minden más lehetőség még rosszabb (ebben az esetben állj ki mellette teljes mellszélességgel)
3) Azt gondolod, hogy a várható terminális utilitásfüggvény konstans negatív végtelen: matematikai hiba, mert a gyakorlatban semmilyen valószínűség sem 0 (és nem, nem a kvantummechanika miatt)

Minthogy intelligenciákkal foglalkozol, feltételezem tisztában vagy vele, hogy egy intelligencia csak úgy magától nem lesz optimális, az emberi agy sem optimális; és okom van feltételezni, hogy a tiédben van egy gubanc. Benne vagy egy inkvizícióban? Felelj a vádakra! :D Köss belém, ha valahol elnéztem valamit.

Amok 2017.12.17. 21:15:51

@inquisitor amentiae: a válasz 1), és ez nem abszurd, hanem teljesen racionális.

Én a saját (S) célfüggvényem (amit többé-kevésbé ismerek) optimalizálom 20-50 éves időhorizonton, az utódaim érdekét is figyelembe véve. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az emberi faj általam feltételezett célfüggvénye (E) - (amit természetesen nem ismerek, csak gondolok róla valamit, és amit amúgy is többszáz- vagy ezer éves időhorizonton lehet vizsgálni) - teljesen más; és általában a techszektor tevékenysége inkább ennek az (S) célfüggvények az optimum-elérése ellen dolgozik. De ez teljesen természetes, hisz a techszektor célfüggvénye is teljesen más, a (P), mint profit.

Komolyra fordítva szót: ez az utilitárius-közgazdasági-technológiai nyelv nem képes SEMMILYEN érvényes állítás megfogalmazására az olyan fogalmakról, mint szabadság, vagy emberi minőség, hisz nem is tudja értelmezni ezeket a fogalmakat. Vagyis e nyelvnek a fogalomkészlete nem alkalmas a valóság ennek szegmensének a modellezésére.

Ezekről a témákról inkább a filozófia, teológia, történelem, irodalom nyelvén lehet beszélni. Ebből a szempontból nézve gondolom, hogy a nem megfelelő nyelvhasználat eredménye nem is lehet más, mint blabla.

inquisitor amentiae 2017.12.17. 22:22:07

@Amok: Oh, valóban, azt nem is feltételeztem, hogy az emberiség célfüggvényét 0 súllyal számolod be a sajátodba. (Persze ettől többet nem feltételeztem, egyáltalán nem vettem észre, hogy több célfüggvényről van szó.)

A kérdés, hogy te tudod-e értelmezni a "szabadság" és "emberi minőség" fogalmakat, vagy ezeket csupán az emberi agy tökéletlensége folytán odahallucinálja. Hallucináció alatt értem azt, hogy referenciát feltételez egy olyan fogalom esetében, amelyhez nem tartozik ilyesmi.

Azt érzem, hogy kitaláltál egy teljesen általános ellenérvet, azt, hogy "ezzel a racionalitás nem tud foglalkozni", a történelem és irodalom nyelvén meg mindent addig csűrhetsz és csavarhatsz, amíg eléred, hogy ne kelljen megváltoztatni a véleményedet, ha épp nem akarod. Viszont ez első ránézésre nem interferál a véleményformálásoddal. Hmm.

Hmm... fogalmi vita gyanús. Tegyük tisztába: állítod-e azt, hogy léteznek olyan episztemikus kérdések, amelyek eldöntésére nem a racionalitás, hanem az irodalom &co. alkalmas? Mi a racionális modellje annak a folyamatnak, amelynek során az ember az irodalom &co. nyelvezetével "modellezi a valóságnak e szegmensét"?

trabant 2017.12.17. 23:29:13

"a magyarokat csak nacionalizmussal lehet motiválni és mobilizálni,"

Csurka István "rendszerváltoztatás" után hamarosan megjelentetett nacionalista szövege óta. Pedig addig is éltek itt magyarok, és addig egészen jól megvoltak egymással.

Robur 2017.12.18. 02:03:09

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ha az alapirány a szakadék akkor jó az irány.

Robur 2017.12.18. 02:10:23

@HaFr: Orbán utolsó ciklusa kezdődik jövőre. Az ország a munkaerőhiány miatt lassan katasztrofális helyzetbe kerül. Kezdenek leállni az alapvető rendszerek(Posta,FKF, vasút stb.), plusz a versenyszférában is hatalmas gondok vannak. Ha ezt megtetézik az EU-s források csökkentésével/megvonásával kész a katasztrófahelyzet. Ha meg még az EU-ból való kiebrudalásunk is terítékre kerül na akkor nekünk padló(lásd. Britek is hogy szopnak.)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 05:41:30

@Robur:

A szakadék az 1990-2010 közti irányhoz való visszatérés lenne.

Ma már egyre több ember ismeri fel, hogy az 1990-ben választott modell sehová se vezet.

Amok 2017.12.18. 09:11:04

@inquisitor amentiae: te ismered az emberiség célfüggvényét? Mert én nem, és feltételezett célfüggvényekkel nem akarok kalkulálni. (Bevallom, az emberiség mint olyan sem igazán lelkesít). Unalmas ez a beszélgetés, további jó napot.

2017.12.18. 09:36:44

@trabant:
azonban úgy látszik az orbánuralomig nem derült ki számukra elég világosan, hogy ők tkp. nem csakhogy magyarok; MAGYAROK !(így, felkiáltójellel)
a többi meg töltelék. jó lenne kiszelektálni a használhatókat, a többi menjen.

nnnnnnnn 2017.12.18. 09:45:13

"Ezek után egyetlen stratégiája maradt a kormányváltásnak -- ez pedig az ország mély válságba engedése, lecsúszása és annak kivárása, amíg a társadalom radikálisan szembefordul az etnicista-rabló kormányzattal. Ennek az esélye az évek során várhatóan erősödni fog, hiszen ez a kormány nem kormányoz, ez a hatalom a közjó ellensége és az erkölcsi és szakmai károkozását már ha akarná se tudná visszafordítani, mert nincsen meg hozzá a tehetsége és az emberi erőforrása"

Azt várhatod még pár évig Hágrid...

Új történelmi csúcsra kerültek decemberben az üzleti várakozások, a fogyasztóiak pedig csak 2002-ben, a Medgyessy-kormány 100 napos programjának néhány hónapjában voltak a mostaninál is kedvezőbbek a GKI Gazdaságkutató Zrt. friss konjunktúraindexe szerint.

A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét, valamint megtakarítási képességét is jobbnak ítélte, mint novemberben. A GKI mérése szerint az emberek saját pénzügyi helyzetükről, várható megtakarítási képességükről, valamint a magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítéléséről alkotott véleménye csak 2006 első felének valamelyik hónapjában volt a mostaninál kedvezőbb, a munkanélküliségtől való félelem pedig még sohasem.

Janossz 2017.12.18. 09:46:59

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
"... az 1990-ben választott modell sehová se vezet. "
Ha a házadat hitvány részeges kontárokkal építteted meg, és netán alatta maradsz, nem biztos, hogy a tervezőt kell okolnod ezért.

Janossz 2017.12.18. 09:57:41

@nnnnnnnn: "... a munkanélküliségtől való félelem pedig még sohasem."
Komoly eredmény több mint félmillió hazai munkavállaló kiebrudalása után (ugyanis nagy részük nem kalandvágyból ment), mellet döngetni, hogy nem félünk már a munkanélküliségtől. Megoldották...
Most épp a migrációtól félünk, ami az egyetlen megoldás lehet a vészessé váló munkaerőhiányra.

Censored Trompf 2017.12.18. 09:58:03

Nem igazán látom a két lehetságes út közötti különbséget.

Az első, mint írod, hogy az ellenzék maga jogán demokratikus váalsztásokon győz.

A másik, hogy mivel az ország lecsúszik, így a szavazók elfordulnak, és az ellenzék a maga jogán ezokból demokratikus választásokon győz.

Azaz a kérdés végsősoron most és később is az, hogy el tudja-e bárki hitetni a választókkal, hogy hasznosabban kormányoz, mint a Fidesz.

És éppen ez az, ami jelenleg nem megy. És én nem a választókat hibáztatom.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.18. 10:02:04

@Amok:

"Unalmas ez a beszélgetés"

Ez a beszélgetés már akkor unalmassá vált, amikor te előjöttél azzal az állítással, hogy

"az ember individuumként nem létezik, életképtelen".

Ez kiváló példa arra, amit Daniel Dennett úgy nevez, hogy deepity: egy olyan állítás, ami látszólag mélyértelmű, de az egyik szinten trivialitás, a másik szinten meg értelmetlen.

Az, hogy az emberi egyedek csak nagyon korlátozottan életképesek más emberi egyedekkel történő kooperációk nélkül, triviális. Ha más miatt nem is, mivel az emberiség egy szexuálisan szaporodó faj, magához a szaporodáshoz két egyedre van szükség (ezt a technológia fejlődése megváltoztathatja, legalább is a nők esetében).

Az az állítás, hogy az ember individuumként nem létezik, értelmetlen: individuumként születünk, akként éljük az életünket (kooperálva más individuumokkal) és individuumokként halunk meg. (Természetesen erre is vannak kivételek: sziámi ikrek akik nem kerülnek elválasztásra egyszerre születnek, valamilyen mértékben közösen élik az életüket és az egyik halálát viszonylag gyorsan követi a másik halála. De a sziámi ikrek nem átlagos emberek.)

sinus67 2017.12.18. 10:20:03

@Amok:
Hát hamar feladtad. Pedig olvasgattam volna tovább a beszélgetéseteket.
Az "Unalmas ez a beszélgetés, további jó napot."-al kb. úgy léptél ki a dologból, mint amikor valamely szakembör rájön, hogy a munka el van baszva, majd felkiált:
- Ott bassza mek a k..va anyja!
És a feladatot elvégzettnek tekinti!

:)))

koala kóla 2017.12.18. 10:29:15

sok beszed a semmiert

a polirtikai elit okos resye a fideszben van

a ba;lfekek meg a libbantak kozott, akik raadasul ruppotlanok is, menjenek a picsaba!

ki akar ruppotlan politikusokat?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 10:30:42

@Janossz:

Itt éppen a tervező útmutatása lett követve, vedd észre.

Lavinia Pinkerton 2017.12.18. 10:38:54

@Censored Trompf:
Nem azt kellene elhitetni a választókkal, hogy valaki jobban kormányozna.
Ezeknél a makimajmoknál mindenki jobban kormányozna.
Azt kellene elhitetni a választókkal, hogy valaki megszabadítaná ettől a szervezett bűnözői csoporttól őket.
Ezt nem hiszik.
Hogy megszabadulnának a fideszesektől.
Inkább el se mennek szavazni, mert nem remélnek fideszmentes jövőt.
A legtöbben szivesen látnának egy ilyet, de ahhoz súlyos megtorlások, vagyonelkobzások, számüzetések és
fidesz elleni lusztrációs törvény kellenének.
Egy népbíróság.
Na, ez annyira valószinűtlen, hogy felejtsük is el.
Ezek maradnak, mert egy maffiát nem lehet leváltani egy jó és okos jelölttel, csak egy véres polgárháborúval. Vagy azzal se.

konrada 2017.12.18. 10:46:13

Ez egy köldöknézegető beírás.
...Legalább humoros lehetne, ha ennyi benne a ha...ha...ha...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.18. 10:48:17

@Censored Trompf: persze, ilyen értelemben nincs különbség -- az addig eltelő időben van

Zionnépe 2017.12.18. 11:14:38

@Lavinia Pinkerton: Ameddig nem fáj eléggé valami a népünknek, addig tűr. Most, hogy nyakig van az ország adósággal (mármint a polgároknak) pláne nem ugrálnak, mert félnek elveszíteni azt is ami van.

Igen az ország így él, nem-szól-szám nem-fáj-fejem.

Ameddig ezeket az embereket (ők a lakosság kb fele) nem tudja rávenni semmilyen ellenzék a szavazásra illetve véleménnyilvánításra addig marad minden ugyanígy.

@digipenna: Nem tudom mióta élsz kint, illetve milyen a kapcsolatod az otthoniakkal, de nálunk az a tapasztalat, hogy általános beszélgetések szintjén még jól elvagyunk a rokonsággal/barátokal, de próbáld csak szóba hozni a politikát, és vagy nagy kuss lesz rá vagy a piszkálódás "nektek könnyű..." meg efféle beszólásokkal. Nagyon sokan kellene ahoz hazaköltözni, hogy változtassunk az otthoni fásultságon és beletörődésen!

Zionnépe 2017.12.18. 11:20:05

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Az alapirány eleve nem jó.

Kár mentegetni a kormányt. Ez az irány arra jó csak,amit eddig is elértek... a nagyobb nélkülözést a társadalom alsóbb rétegében, gyűlöletkeltést, az ország versenyképességének leépítését, a korrupció kolumbiai drogbárók szintjéig emelését és persze a közpénzek minél nagyobb arányú ellopását.

Ennyit értek el eddig, ez nehezen nevezhető jó iránynak

Janossz 2017.12.18. 11:21:24

@Lavinia Pinkerton: Vagy elintézik maguk. Ha kidől a Capo di tutti capi, kő kövön nem marad, egymásnak esnek jó eséllyel. De lehet, hogy elég ehhez a források megcsappanása is.

captaing (törölt) 2017.12.18. 11:22:01

"..olyan elitnek kell átvennie a hatalmat, amely pontosan érti a feladatát, erkölcsileg megingathatatlan és szakmailag rátermett. "

Amit leirtal azt ugy hivjak: mesterseges intelligencia.

Censored Trompf 2017.12.18. 11:27:34

@Lavinia Pinkerton:
Ez akkor ademagóg marhaság, hogy olvasni is fáj.

A Fidesz azért nyer, mert az emberek többsége rájuk szavaz.

Pl én is.

Mert bebizonyították, hogy a ballibektől midnen tekintetben jobban és hasznosabban kormányoznak.

A többiek pedig most bontogatják a szárnyaikat.

2017.12.18. 11:28:27

"Az ország utóbbi nyolc éve (kiegészítve a megelőző nyolccal) az ország fejlődésében olyan visszalépést jelent, amit évtizedek konstruktív kormányzásával lehet -- ha egyáltalán -- majd kiheverni" - ez mondjuk inkább az 1990-98 közti időszakra igaz

ami szabad 2017.12.18. 11:28:58

Kedves Péter! Épp a minap jelent meg egy kis KSH-s adat, miszerint az ország 19 megyéjéből 11-ben, a népességnek kevesebb mint a fele rendelkezik akár csak egy érettségivel is. Ezeknek az embereknek egy olyan, leegyszerűsített nacionalizmus megy csak át, mint amit most a fidesz sulykol az agyakba, az árnyaltabb, valódi nemzeti érdek meghatározására is képtelenek, nemhogy azt számon kérni, annak mentén zajlik-e a politizálás! A nemzeti érdekek megfogalmazása lehetne egy 0. pont, amelyet újradefiniálva, talán lenne esély arra, hogy sorosozás, brüsszelezés, oroszozás , nácizás-komcsizás HELYETT valós előrelépések legyenek , és világos irányok az ország jövőjét illetően. Jelenleg ez nem is cél, hisz a neo-feudalizmus, még a XIX. sz során megjelent nacionalizmusnál ( mely akkor még messze nem párosult idegen gyűlölettel! ) is avittabb.

Censored Trompf 2017.12.18. 11:29:37

@Zionnépe:

Ez nem hiszem hogy a kormány mentegetése lenne. A Fidesz kormány valóban nem jó.
De a DK-MSZP-Együtt, ... katyvasztól jobbak, igaz ez nem nagy teljesítmény.

Censored Trompf 2017.12.18. 11:33:38

@ami szabad:

Vannak ilyen statisztikák is:
index.hu/gazdasag/2017/12/18/uj_csucsot_dontott_a_magyarok_optimizmusa/
Új csúcsot döntött a magyarok optimizmusa

Megjegyzem az érettségivel nem rendelkezők nagy többsége cigány származású.
Ennek oka, hogy a többségük nem tartja sokra a megszerezhető tudást (pl szocializmusban is csak a jogsi meglétéig tanult a többséguk, számtalan szociológiai tanulmány fogalkozott és gfoglalkozik ma is a jelenséggel)
Ilyenformán esetükben bármiféle nacionalizmusról beszélni elképesztő osotobaság.

ijontichy 2017.12.18. 11:37:32

@Lavinia Pinkerton: "Azt kellene elhitetni a választókkal, hogy valaki megszabadítaná ettől a szervezett bűnözői csoporttól őket." Pontos. Főleg vidéken. Ezért írtam, hogy Vitya '98-ban az egykori állampárt meglévő hálózatába lehelt lelket. A mélymagyar vidéken kis túlzással a lét (és nem a jólét :-( ) múlhat a helyi narancsbárón (aka párttitkár-tanácselnök-tszelnök). Nagyon meggyőző ígéret kell, hogy a báró úr repül, és a "napi tízdeka parizer" is megmarad (sőt lesz még több is).

Censored Trompf 2017.12.18. 11:44:51

@ijontichy:
Tehát hozzuk vissza Gyurcsányt, aki köztudottan az állampártnak jelentgetett, a Pécsi Dialógus Csoportról, és cserébe az MSZMP KB leszólt a vizsgáira, Mellár Tamáséknak.

És váltsuk le Orbánt, akinek lakására 1986-ban lehallgató berendezést szereltek a Gyurcsány féle spiclik az MSZMP KB parancsára.

Kicsit több ésszel is állampártozhatnál.

Lavinia Pinkerton 2017.12.18. 11:46:11

@Censored Trompf:

Ha az érettségivel nem rendelkezők cigány származásúak, akkor Budapesten kívül cigánytöbbség van.
Ezek a fidesz szavazói. A vidéki többség. A cigánynép.

g7.24.hu/allam/20171217/budapesten-kivul-nincs-a-szavazok-felenek-erettsegije/

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 11:46:34

@Zionnépe:

Az alapirány kiváló.

A szegénység, amit írsz, pl. nem oldható meg felületi kezeléssel, itt műtét kell.

A versenyképességk leépítése pedig kiváló eredmény. Ki akarna több profitot adni elnyomóink zsebébe?

A közpénzek "ellopása" is pozitívum, mert így kevesebb pénz megy nyugatra.

Itt modellváltés van, vedd észre. Áttérés a globális liberális modellről a nemzeti liberálisra. Én egyébként egyikben se hiszek a 2 közül, de mindenképpen ez a kisebb rossz.

Nézd meg az eerdményeket! Bár drasztikus változást nem hoztak, mégis több a semminél:
- az ellopoott manyp vissza lett véve,
- a rezsicégek szarva meg lett húzva,
- a valutahitelező spekulánsok letörve,
- az ország megvédése az iszlamizmussal szemben,
- a túl szemtelenné vált Soros-bandának a sárga lap felmutatása,
- a magyar állampolgárság megadása a határontúliaknak,
- karakán kiállás a brüsszelita oligarchia ellen, de még a hatalmas Mertkell ellen is bátran kiállt a kormányzat!

Igen, igazad van, hogy az alapprobléma nem lett megoldva, ma is az ország gazdasága nyugati rablóbefektetők mancsában van, a bérszint drasztikus emelése nem történt meg, a nyugdíjak jelentős emelése se, de azt hiszem, ez mégis egy helyes folyamat kezdete.

Zionnépe 2017.12.18. 11:47:34

@Censored Trompf: Aki szerint csak korrekció kell a jelen - fent felsorolt - irányon, az szerecsent mosdat.

Bármennyire is ellenszenves volt az MSZP anno, azáta a Fidesz bebizonyította, hogy van morálisan és kormányzásilag is sokkal leljebb.

Az pedig, hogy ezt a mélyrepülést csak korrigálni kell, súlyos tévedés.

Már 8 éve is elérhetőek voltak azon pártok, akik nem járatták le még magukat a társadalom előtt és pléne a "tudatlanságuk okán" még nem tudtak rákészülni milyen módon is fogják szétlopni és lezülleszteni az országot.

Nekik kell lehetőséget adni!

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 11:49:18

@Censored Trompf:

Én akkor fogok szavazni a Fideszre jövőre, ha a ballibek addigra felfejlődnek. Ez esetben kötelességem a Fideszre szavazni.

Ha viszont marad a mostani trend, azaz nincs ballib visszatérési veszély, akkor az LMP-re fogok szavazni, mert fontos erősíteni az ellenzéken belül az antiliberális szegmenst.

Mindkét esetben csipesszel az orromon fogok szavazni, mert valójéban egyik párttal se értek egyet őszintén.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 11:51:25

@Censored Trompf:

Elfelejted, hogy aki Kádár alatt gimnáziumi KISZ-titkár volt, az a kádárista diktatúra főbűnöse, míg aki ugyanakkor az MSZMP KB-ben volt, az mind lánglelkű antikommunista volt!

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 11:52:30

@Lavinia Pinkerton:

Amikor a cigányok még a ballibekre szavaztak 15 éve, akkor még öntudatos polgárok voltak a ballib kánon szerint.

Censored Trompf 2017.12.18. 11:53:25

@Lavinia Pinkerton:

Te nem vagy valami nagy matekos igaz ?

Ha teszem azt 54%-nak nincs érettségije, és ezek többsége cigány, akkor az 28% is lehet, nem kell hogy a fele legyen.

barankovics.hu/cikk/modern-nyomorusag-roma-muhely/az-ovodatol-az-egyetemig-romak-az-oktatasban
A magyarországi cigány társadalom korfája fiatal, ami azt jelenti, hogy a szakértői becslések alapján a körülbelül 650.000-700.000 nagyságú nemzetiségi csoport durván 30-33%-a iskolás korú.
..

---
Az iskolázottságukról is találsz remek táblázatot, óvodátol kezdve.

Lavinia Pinkerton 2017.12.18. 12:04:35

@Censored Trompf:

A nagy matekosok, mint te, úgy gondolják, hogy nem cigányok a vidéki iskolázatlan népségek, akik a fidesz ostoba és agresszív kampányait két kanállal eszik.
Szerintem viszont cigányok.
Már a természetük miatt is.
Tisztelik Orbánt a főtolvajt, mert sokat lopott és vevők minden ostoba és agresszív hadakozásra, amit az a pojáca eljátszik nekik a fakardjával.
Az ilyen népeket cigányoknak hívják.

ami szabad 2017.12.18. 12:04:47

@Censored Trompf: Hát, ez csacsiság. Rengeteg magyar képzetlen van, nem csak cigány. És azt hiszem, nem is abban az összefüggésben írtam ezt, hogy bármiképpen lenézném őket, csak az a helyzet, hogy az árnyaltabb diagnózist a problémákról, velük, lényegesen nehezebb megértetni, mint a tanultabbakkal, noha közülük is rengetegen szenvednek csőlátásban, de az legalább saját döntésen alapul.

Zionnépe 2017.12.18. 12:21:18

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Na ennyit a mentegetésről itt jön a kormánypropaganda :-D

Szóval:
- a szegénység növekedése egyenes hozadéka a versenyképesség csökkenésének, ami jórészt a "Nyugat elleni küzdelemből" fakad, csak így tovább még nagyobbra nyílik az olló!
- A kormánytagok magánvagyona külföldi offshore számlákra kerül, illetve a feketegazdaságba (lásd helikopteres barterozgatások), egyik sem lendíti fel az országot
- a "Nyugatra pumpált pénzek" egyrészt ebből kapunk vissza az EU-s fejlesztési programokból (vö feketegazdaságba, offshore számlákra küldött politikus-vagyonok) másrészt a kormány maga tesz adómentessé nagy nyugati cégeket, meglopva ezzel aköltségvetést
- az ellopott manyup pénz eddig megvolt (hiszen másképp honnan szedte volna vissza a Fidesz?!), 2 ev alatt felélte azonban a Fidesz.
- a rezsit sikerült úgy csökkenteni, hogy közben Nyugaton rezsicsökkentés nélkül is jóval olcsóbb a gáz, és általában is csökkennek az energiaárak. Magyarul előnytelen szerződéseket köt az kormány az oroszokkal, a saját zsebére. Eközben lassan lerohad az orszögos szolgáltatási hálózat.
- A valutahitelező spekulánsokok alacsony kamatait lecserélték magas kamatú(értsd drágább) magánbefektetőkre. Olyan Matolcsys neszesemmi, de az drágán :-)
- az országba eddig sem akart iszlamista jönni, ettől nem volt nehéz megvédeni (ellenben a keresztülutazásukat lehetett volna jövedelmezővé tenni)
- kapott 1 millió olyan EU-ba vágyó nem magyar állampolgárságot, akiknek nem ismerni a személyazonosságát és cserébe Fidesz szavazatot kér tőlük úgy, hogy sem eddig sem ezután nem élnek az országban
- néhány sci-fi író kitalált valami Soros sci-fit is, amire rámozdult a kormány... legközelebb Putyinról fognak írni így?
- a karakán pofátlankodás eredmenyeképpen ma már 100x meggondolja magát egy nyugati cég, hogy beruházzon-e Magyarországon

Ez ófy elég elcseszett egy irány.

Censored Trompf 2017.12.18. 12:24:00

@Lavinia Pinkerton:

Ezzel csak óvatosan.

Már a jobbikból is kipakolják manapság a rasszista szólamokat vezérlő elvtársakat, nemhogy a ballibeknél.
Ők a Miskolci rendőrfőkapitányt rugták ki, mert igazat beszélt cigánybűnözés kapcsán.
Igaz azóta már DK-s képviselő lett, amíg élt. RIP.

Zionnépe 2017.12.18. 12:36:38

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Előre elég nehéz megjósolni még a választási napon is.

A kvóta-népszavazésra a legpesszimistább ellenezéki várakozások is 70% körüliek voltak, tekintetbe véve, hogy "jó cél" és valóban könnyű ebben dönteni látszólag és pláne a Fidesz és a Jobbik is erősen bevándorlásellenesek és mozgósítóak tudnak lenni.

És lám mégse ment el 50% sem szavazni rá...

Mondanám, hogy ekkorát szakított akkoriban az elenzék az anti-propagandával, de biztosra veszem, hogy szimplán az érdektelenségre és fásultságra fogható a lakosság körében.

Zionnépe 2017.12.18. 12:42:33

@Censored Trompf: A szegregáció igen rossz hatással tud lenni bármelyik emberre/csoportra.

A bűnözést visszaszorítandó pedig nagyobb súlyú és példaértékű büntetéseket kellene kitalálni (szó sincs újj vagy kar levágásról), amivel egyrészt a börtönök zsúfoltságát lehetne csökkenteni másrészt preventív hatása is lenne.

inquisitor amentiae 2017.12.18. 12:44:41

@Amok: Elbarikádoztad magad, pont ugyanúgy, mint a birca, mert nem vagy hajlandó szembenézni a kognitív disszonanciával. Ha tovább próbálnálak győzködni, csak tovább védelmeznéd magad; amitől csak még nehezebben változtatnád meg a véleményedet.

Az inkvizíció megvizsgálta lelkedet, és az Egyetlen Igaz Útról eltévelyedettnek találtattál. A Racionalitás mentse meg halhatatlan lelked.

Na jó, ezt azért én sem bírtam ki röhögés nélkül.

Haszontalan ez a beszélgetés, további szép napot.

BiG74 Bodri 2017.12.18. 12:50:01

Bocs, de mi is a második út?

Lavinia Pinkerton 2017.12.18. 12:53:41

@Censored Trompf:
Mert már többségben vannak, nem kisebbségben.

Zionnépe 2017.12.18. 12:59:15

@BiG74 Bodri: A második amikor majd maguktól elhagyjók a férgek a gazdatestet, mert nincs mit élősködni tovább.

Zionnépe 2017.12.18. 13:00:28

@inquisitor amentiae: Nem a meggyőződéses embereket, hanem a bizonytalanokat kell meggyőzni!

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2017.12.18. 13:04:19

Ennyi hülyeséget már rég olvastam. Főleg amit az a birca mélyelemző röfög, az veri ki a biztosítékot. Csoda hogy a fidesznek nevezett maffihorda tud uralkodni, amikor ilyen kretének mennek csak szavazni? Nem csoda.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 13:04:41

@Zionnépe:

"a szegénység növekedése egyenes hozadéka a versenyképesség csökkenésének, ami jórészt a "Nyugat elleni küzdelemből" fakad, csak így tovább még nagyobbra nyílik az olló!"

Téves. A szegény leküzdéséhez pénz kell, s a pénzt elviszi a nyugat.

"A kormánytagok magánvagyona külföldi offshore számlákra kerül, illetve a feketegazdaságba (lásd helikopteres barterozgatások), egyik sem lendíti fel az országot"

Biztosan igaz ennek egy része, de ez a pénz morzsa a kilopott profithoz képest,

"másrészt a kormány maga tesz adómentessé nagy nyugati cégeket, meglopva ezzel aköltségvetést"

Igen, ez így igaz. Ezen kell pont változtatni, de ez egy lassú folyamat. Ha erősen és gyorsan sarcolunk, másnap a NATO bombázni fogja a Budapesten rejtőzködő iszlamista-komcsináci-pedofil terroristákat. A cél: 2022-ig növelni a nyugati nagytőke sarcát, s egyes cégeket elűzni, s ha lehet, expropiálni.

"az ellopott manyup pénz eddig megvolt"

A helyén van: a költségvetésben.

"a rezsit sikerült úgy csökkenteni, hogy közben Nyugaton rezsicsökkentés nélkül is jóval olcsóbb"

Mítosz.

"Eközben lassan lerohad az orszögos szolgáltatási hálózat."

Mítosz. A rezsikuláékok éves bónusza 20 millió euróról 19,5 millióra csökkent, més nem történt. HA annyira rossz üzlet lenne, már eladták volna a cégeiket.

"A valutahitelező spekulánsokok alacsony kamatait lecserélték magas kamatú(értsd drágább) magánbefektetőkre. Olyan Matolcsys neszesemmi, de az drágán"

Ami mégis javulást hozott.

"az országba eddig sem akart iszlamista jönni"

S akkor kit rendezett csatasorba Soros és Mertkell Röszkénél tavalyelőtt? Csak látomás volt a támadó iszlamista csürhe?

"kapott 1 millió olyan EU-ba vágyó nem magyar állampolgárságot, akiknek nem ismerni a személyazonosságát és cserébe Fidesz szavazatot kér tőlük úgy, hogy sem eddig sem ezután nem élnek az országban"

S ezzel mi a gond? Miért gond a szabad mozgás?

"a karakán pofátlankodás eredmenyeképpen ma már 100x meggondolja magát egy nyugati cég, hogy beruházzon-e Magyarországon"

Ez nagyszerű eredmény!

BiG74 Bodri 2017.12.18. 13:05:47

@Zionnépe:
Mint gazdatest, ez nemigen tetszik.

konrada 2017.12.18. 13:05:48

@Lavinia Pinkerton:
...azért jó, hogy te legalább itt vagy túlsúlynak az értelemből.

...igaz, arról gőzöd sincs, hogy Magyarország lakossának az átlagéletkora az elk.rt korfa miatt 40 év felett van, ebből is több mint 2 millió nyugdíjas. Azaz olyan korban születtek, éltek, ahol az érettségizettek aránya 20% alatt volt, s nem azért mert annyival hülyébbek voltak, mint az XYZ nemzedék: egyszerűen ennyi hely volt a középiskolákban.

...s amikor kétpofával cigányozod, hülyézed le őket, akkor ne csodálkozz, ha nem olyanokat választanak meg, amilyen te is vagy.
Kicsivel több toleranciát, empátiát! Ezt kell megtanulni, mert a zorbán-félék, és a maszopisták azért tudnak fölétek - világ okosai fölé nőni - mert annyi eszük azért van: nem megalázni kell a szavazókat, hanem meggyőzni...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 13:11:02

@Zionnépe:

A parlamenti választás éles helyzet. A jelenlegi körülmények között biztos a legalább 60 %-os részvétel, de inkább 70-re tippelnék.

is 2017.12.18. 13:15:08

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: mivel tobbszazezren kulfoldon vannak, es Orban praktikusan elzarta oket a szavazastol, ezert a 60% sokkal valosagosabb tipp. a HTM-ek meg rontjak is az atlagot, barmennyit is csalnak veluk (merthogy csalnak, az nem kerdes).

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 13:16:46

@bluebear:

Ez van. A nép megy szavazni, mi egyszerű kisemberek nem hagyunk ki alkalmat a demokratikus akaratnyilvánításunkra. Tessék beletörődni a demokráciába és a jogállamba.

is 2017.12.18. 13:17:59

@poszt aki a 2002-2010 kozotti idoszakot egyetlen blokkent tekinti, az kozgazdasagilag sajnos hulye. még politikailag sem egyetlen blokk, ezt sem allithatja senki alappal. aki ezt az egyenblokkolast megteszi, az sajnos nem veheto komolyan.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 13:18:16

@is:

Aki kitántorgott, azok 90 %-a le se szarja a választást. Akkor se szavazna, ha kihoznák a szükséglakásába az urnát.

Kevés a külföldön élő aktív szavazó, mint amilyen én is vagyok.

konrada 2017.12.18. 13:19:24

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
...ahhoz valami nagy kataklizma kéne.
A fidesz szavazói biztosan erodáltak a legutóbbihoz képest, mert csináltak elég hülyeséget.
Viszont nem is jelennek majd meg az ellenzéknél, mert azok meg magukból csinálnak hülyét. Így egyszer onnan fog csökkenni a szavazáson részt vevők aránya,

...és másrészről meg az ellenzékre szavazóknál is, mert mint írtam, magukból csinálnak hülyét, és elfásultak, ráadásul nem bíznak abban sem, hogy jobban csinálnák.
...viszont a fideszre nem fognak szavazni ők sem soha.
A választások idősora, és a nezetközi tapasztalat is mutatja, hogy egyre több az apatikus, így meg 60% részvétel már szép eredmény lenne...

eßemfaßom még áll 2017.12.18. 13:19:33

@Lavinia Pinkerton:

"Ezek a fidesz szavazói. A vidéki többség. A cigánynép."

és a cigányok annyira nagymagyar nacionalisták és annyira hülyék, hogy a segélyt-támogatásnememelő és adokedvezménnyel családtámogató fideszre szavaznak nem a fizessenekagazdagok-többsegélytarászorulóknak európai demokratákra.

is 2017.12.18. 13:21:19

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"s a pénzt elviszi a nyugat."

tenyleg probalsz okosnak latszani, de ezek a felmondatok mindig kidugjak a lolabukat. Magyarorszag fizetesi merlege pozitiv hosszu evek ota, elotte pedig a sajat lakashitelezesi orulet miatt volt negativ. a szegenyseg annak ellenere van itt, hogy ugy dol befele a penz az orszagba, mint soha a magyar tortenelemben. es Orban ebbol csak focistadiont tud epiteni, meg ellopni maganak.

eßemfaßom még áll 2017.12.18. 13:22:03

@Lavinia Pinkerton: Zseniális Mesterterv lecigányozni a nem a kedvenceidre szavazó többségi társadalmat :)

ami szabad 2017.12.18. 13:22:32

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Kedves Birca! A versenyképesség csökkenése bizony, erősen összefügg azokkal a döntésekkel, amelyeket az elmúlt években ( is ) hoztak! Az oktatás ebből a szempontból, akár külön fejezeteket is kaphatna, ÉVTIZEDEKRE veti vissza majd az ország teljesítőképességét! A lopási ráta az ezer éve létező 10-20% -ról, 40-70-90%-ra nőtt, ezt, azért nehéz túlélni egy ilyen csóró országnak. Az sem mítosz, hogy a világpiaci energia árak feleződtek 2010-2016 között, így a 30% -os "rezsicsökkentés" nem igazán hat meg, különösen, ha összevetem azokkal a különadókkal, amit közvetve, vagy közvetlenül megfizettetnek velünk. Igaz, most lesz egy világpiaci áremelkedés, kíváncsi vagyok, hogy a választások UTÁN, ez majd, miképpen jelenik meg a számlákban.. A MANYUP pénzről is szó volt, mely mára ugyibár, rég nem 3000 Mrd, de 5.000.000.000.000 azaz 5.000 Mrd, mely összeg nyilván, marha jó helyen is lehetne a költségvetésben, de akkor kérlek, értelmezd a szolidaritási adó és a munkáltató által befizetett nyugdíjjárulék közötti differenciát! Biztos nem lesz gáz, az utsó fizetés 40% - a környékén kapni a nyögdíjat, salátalevél- csirkeláb kombóra még jó is lesz! szóval, amiket írogattál, vagy komoly tárgyi tévedésekre, infó hiányokra utal, vagy taxatíve fizetnek érte, hogy ezzel a kamu dumával etess minket, hisz kenyeret és cirkuszt kell a népnek adni, ha nem akarsz rabszolga lázadást! Értem én, hogy a hozzám hasonló orthodox közgazdákat miért utálja a regnáló hatalom, qvára nem szopom be a baromságokat! Ja, és nem árt tudni, hogy a hős háborúk ellenére, ahol is már az ellenségek sokaságát egy a4-es lapon nem bírod felsorolni, ki mindenki vált ellenséggé az eltel években szóval az államadósság terén az újabb trükkök százai ellenére sem bírtunk csodát tenni, noha az egyetlen valódi eredménye ennek a kormánynak az lehetett volna, csak nem bírták bevarrni a zsebüket, így sajnos, itt sem sikerült semmiféle áttörést elérni, noha csak a választások után kell majd szerencséjükre - de ez sem az ország szerencséje- korrigálni a költségvetést az EXIM Bankos tolvajkodással/ trükközéssel. Holott nem vagyok ellendrukker, ás reméltem, legalább ezt az egy valamit jól csinálják. :(

is 2017.12.18. 13:22:44

@eßemfaßom még áll: amit leirsz, azt nem ertik. a fel kobmeter fat / 2000Ft-ot, meg azt, hogy az Orban-Farkas Florian-helyi vajda vonalon eligazitjak (ha kell ket pofonnal), azt ertik.

Lavinia Pinkerton 2017.12.18. 13:23:21

@eßemfaßom még áll: A vidékiek csak fideszpropagandát zabálnak.
Talán nem is tudják, hogy van fidesz nélküli élet.

eßemfaßom még áll 2017.12.18. 13:23:30

@is: "es Orban praktikusan elzarta oket a szavazastol,"

jaja hallottam, hogy a szavazás napján lezárják a követségeket, nehogy valaki be tudjon menni szavazni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 13:24:05

@Zionnépe:

A szavazók 80 %-a bizonytalan. Alig 20 % a biztos szavazó, kétharmaduk mindig "jobboldali", egyharmaduk mindig "baloldali".

A nagy többség mindig a kisebbik rosszat választja. Én is ezt teszem 1999 óta, azóta nincs kedvenc pártom.

eßemfaßom még áll 2017.12.18. 13:24:52

@is: szocialistafa jó fa fideszfa rossz fa

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 13:25:05

@is:

Dehogy pozitív. Hatalmas folyamként fizetünk évente milliárdokat a magállamoknak 1990 óta! Minden kormány alatt.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 13:30:08

@konrada:

Majd megjelneik párszor Gyurcsány a képernyőn, elböfögve, hogy növelni kell a "hatékonyságot" és fokozottan kell iszlamistákat simogatni, mert így "európai", s azonnal rohannak a bizonytalan, Fideszből kiábrándult szavazók leszavazni Orbánra!

Esetleg besegít a ballib holdudvar is. Pl. szerveznek aláírásgyűjtést Soros nemzeti hőssé kikiáltásáért.

Szóval nem kell aggódni. A ballib megmondóemberek hülyeségére mindig lehet számítani.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 13:31:47

@ami szabad:

Nincs szükésg liberális közgazdaságra, az csak az elnyomók érdekeit szolgálja.

Határozott baloldali, populista lépések kellenek a nagytőke simogatása helyett!

ijontichy 2017.12.18. 13:31:58

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "ha kihoznák a szükséglakásába az urnát" :-) Juhújjj! Óvatosabban! Egyre inkább kidől, hogy mennyire savanyú a szőlő! :-D

Lavinia Pinkerton 2017.12.18. 13:34:11

@konrada: Tiszteld az uszító fideszt, mert ahhoz aztán sok ész kell, hogy Olaszliszka agyonverje azt, aki beteszi oda a lábát.
Már olyanok a vidékiek, akár a vadak.
Rettegnek mindenkitől, aki nem odavalósi, mint az erdei primitív törzsek.
Szánalmas egy népség vagytok.

citrix 2017.12.18. 13:50:53

"Ezek után egyetlen stratégiája maradt a kormányváltásnak -- ez pedig az ország mély válságba engedése, lecsúszása és annak kivárása, amíg a társadalom radikálisan szembefordul az etnicista-rabló kormányzattal."
Pontosan így van, így is fog történni.

citrix 2017.12.18. 13:59:30

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Az 1953-as választásnak, amit május 17-én rendeztek meg, Sztálin március 5-iki halála adott különös apropót, ami után a Rákosi-rendszer gyakorlatilag pár hónap alatt összeomlott. Hiába „nyert” a Népfront listája még az előzőnél is nagyobb, 98,2%-os aránnyal, alig egy hónappal később, júniusban Moszkvában az SZKP vezetői Lavrentyij Berijával az élen Rákosi tevékenységét roppant kemény hangnemben és szándékosan az odarendelt vezetőtársai jelenlétében kritizálták meg, ami után Rákosi a háttérbe volt kényszerű vonulni és eltűrni a desztalinizációs folyamatok elindítását.
Kategorikusan állítottad hogy 1953-ban nem volt választás. Volt, a fenti eredménnyel a "nép" Rákosira szavazott, őt akarta. Ma Orbánt akarja, a nép nem tanult semmit azóta se. Rákosit nem a bölcs szabadságszerető magyar nép hanem a szovjetek váltották le és távolították el a hatalomból.

Censored Trompf 2017.12.18. 14:03:24

@Lavinia Pinkerton:
"Szánalmas egy népség vagytok"
Te egyébként melyik népséghez tartozol ?

weasel 2017.12.18. 14:03:59

"Ezek után egyetlen stratégiája maradt a kormányváltásnak -- ez pedig az ország mély válságba engedése, lecsúszása és annak kivárása, amíg a társadalom radikálisan szembefordul az etnicista-rabló kormányzattal."

Az megvan, hogy a lassan minden szektorban érezhető munkaerőhiány miatt érzékelhető és dinamikus bérnövekedés várható? Az megvan, hogy egy szobafestő vagy parkettás Budapesten megkeres nettó 4-500 ezret? Semmi más nem történik, csak a bérszínvonalunk felzárkózik a produktivitásunkhoz (közgazdászok már évekkel ezelőtt írtak a kettő közötti különbségről - ami most eltűnik).

Szóval sok minden várható, de lecsúszás, az pont nem. (vö: index.hu/gazdasag/2017/12/02/szegenyseg_jovedelem_eletszinvonal_fogyasztas_ksh_2016_jollet/)

Rossz hír: ha bérnövekedés lesz (márpedig jól érzékelhetően lesz, a következő években), azt mindenkori kormány magáénak fogja tulajdonítani. Ennélfogva aki megnyeri 2018-at, az erőlködés, csalás, gerrymandering és populizmus nélkül, pusztán a javuló életszínvonal miatt megnyeri 2022-őt is.

Csókolom.

Censored Trompf 2017.12.18. 14:04:16

@citrix:
"Pontosan így van, így is fog történni."

Ahogyan azt 2010 óta folyamatosan hazudjátok.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.18. 14:06:05

@Censored Trompf: mint ahogy 2010-ben meg is indult és TI akárki is vagy) ezt elhazudjátok

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.18. 14:07:41

@is: bocsi, akkor majd legközelebb -- minden hónapot nem elemezhetek végig, hogy kiderüljön Gyurcsány mégis egy zseni volt

Bolshevik 2017.12.18. 14:31:40

"Ezek után egyetlen stratégiája maradt a kormányváltásnak -- ez pedig az ország mély válságba engedése, lecsúszása és annak kivárása, amíg a társadalom radikálisan szembefordul az etnicista-rabló kormányzattal. "

Bocs de ha egy kormány ezt 8 év alatt nem bírta megcsinálni, pedig egy brutális imf kölcsönnel, kötelezettségszegési eljárással, leminősítésekkel meg a válság után indult, akkor élek a gyanúval hogy a következő 8 évben sem lesz ilyen.

citrix 2017.12.18. 14:46:09

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Hanem mi volt, nemzeti konzultáció? Jó lenne a történelmet átírni a szájad íze szerint és meg nem történtté tenni eseményeket. Sajna ez nem megy még a kedvedért se. Az bizony választás volt ahol az MDP tarolt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.18. 14:52:59

@weasel:

"a lassan minden szektorban érezhető munkaerőhiány miatt érzékelhető és dinamikus bérnövekedés várható?"

Az, hogy mi _várható_, nem számít; az számít, hogy mi _történik_.

Mindaddig, amíg a _reál_bérek nőnek, nagyszerű. De ha a _nominál_bérek növekedése mellett beindul az árinfláció is, akkor annak nem sok haszna van.

A linkelt cikkben azt írják, hogy a KSH szerint 2016-ban 3.8%-os volt a reálbérnövekedés. Az viszont kérdéses, hogy a fogyasztói árindexbe (amely értékét ugye ki kell vonni a nominális bérnövekedésekből ahhoz, hogy a reálbérnövekedéseket megkapjuk) beleszámolták-e az ingatlanárak (és az albérletek bérleti díjainak) növekedését: ugyanis azt általában nem szokták. Márpedig mindkettő meglódult még 2016-ban. Vagyis a KSH szerinti 3.8%-os reálbérnövekedés nem szentírás.

Ami pedig a munkaerőhiányt illeti: az természetes következménye a minimálbér-emeléseknek meg a szakmai bérminimumok emeléseinek. Ugyanis ezek emelése kiárazza a munkaerőpiacról mindazokat, akik nem képesek hasznot termelni ezeken a minimálbéreken az alkalmazóknak: vagyis ezek a minimálbér-emelések egy permanens munkanélküli réteget hoznak létre. Ők megmaradnak közmunkásoknak meg munkanélkülieknek.

De a legfontosabb szempont az, hogy a magyar lakosság ismét nekilátott eladósodni: veszik fel a hiteleket, mint a cukrot. Ami érthető az alacsony kamatlábakat látva. De ha a folyamat megfordul, ti. a központi bankok elkezdenek kamatlábat emelni, akkor lesz ismét sírás-rívás és fogaknak csikorgatása. Mert a hitelbuborék kipukkanása nem csak akkor fáj, amikor a hiteleket CHF-ben vagy €-ban veszi fel a lakosság, hanem akkor is, amikor forintban. Lehet, hogy nincs árfolyamveszteség, de attól még egy 30-50%-os havi törlesztőrészlet-emelkedés a legtöbb adós számára húzós. Meg lennék lepődve ha nem történne a következő ciklusban (ti. 2022 előtt) egy erős "korrekció" a kamatlábakban, ami ugye recesszióhoz vezet: az eladósodott fogyasztóknak többet kell költeniük adósságszolgálatra, amely pénzeket nem költhetik el fogyasztásra.

Na, majd kiderül. Mindenesetre a lakosság növekvő eladósodása nem sok jót igér.

ami szabad 2017.12.18. 14:58:13

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Kedves Birca! Idegesítő dolog ám a szakértelem, a tényeken alapuló érvelés, belátom. Hidd el, én is tudok - különösen ha épp síkideg vagyok- lózungokat, frázisokat puffogtatni, de többnyire szakmai alapon érvelek arról, amihez érteni vélek. Ha ennek a töredékére látnék akár csal kísérletet, akkor lenne kivel vitázni. Szóval, azt mondod, a gazdász liberális. Van is ebben valami, ha onnan nézzük, hogy érti valaminek ( gazdaságnak) a működését, éppen ezért tudja, hogy egyes intézkedéseknek mi lesz a következménye. Lehet ezt úgyis, mint elefántnak a porcelánboltban, és naponta belepiszkálni az egészbe,de tudod, annak idején, mi még azt is megtanultuk, hogy az egyes intézkedések hogyan hatnak más tényezőkre, és milyen sokra! A szakértelem mostanában a jelen hatalom számára kifejezetten gyanús, de nem azért, mint ha nem lenne rá neki is szüksége, de csak ezer százalékos párthűség esetén, hanem mert TUDJA, hogy azokat nem lehet parasztvakítással ámítani. Hogy a 6 mrd-os remz, amibe nem tud beállni a villamos, milyen tervek alapján készült, érdekelne. Hogy a rengeteg fűthető - de soha nem kihasznált -stadion, kinek a pénztárcáját gazdagítja- és ki örül neki, azt is tudjuk, ha tetszik, ha nem. Hogy hogyan épült meg, arról is jönnek már a hírek. Ennyit a szakértelemről, BÁRMELY szakmában...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 15:01:23

@citrix:

Tévedsz.

Nem tarolt az MDP, sőt részt se vett a választásokon. A választásokon csak 1 szervezet vett részt, a Magyar Függetlenségi Népfront, másnak eleve tiltott volt az indulás. Ez volt a Kádár-féle HNF elődje.

Választás lenne, ahol TÖRVÉNYESEN csak 1 szervezet indulhat? Mi között volt a választás?

Továbbá: a hatalom NEM függött a választások eredményétől.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 15:02:48

@ami szabad:

A közgazdaságtanban annyi irányzat van, mint ahány vallási irányzat. Ez nem természettudomány, hanem társadalomtudomány, ahol minden az axiómákon múlik.

konrada 2017.12.18. 15:16:01

@Lavinia Pinkerton:
Minek tisztelném? Ugyanolyan rablóbanda, mint a többi,csak valamivel tehetségesebbek a poltikához.

...viszont téged - ahogyan más sem - nem tisztellek, mert benned akkora az ego, hogy annyira elvakít, amitől nem létezhet olyan ember, akiben tiszteletet ébresztesz magad iránt...

...ha csak nem álca ez butasággal átítatott önimádat: ugyanolyan szarkasztikus eszköz, mint 27-nél, és szándékosan égetni akarod a még semmit el nem érő, semmit nem értő XY-okat parodizálva...;)

konrada 2017.12.18. 15:22:46

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Te atyaúristen!

Komolyan akad olyan ember, aki szerint az 53-as, vagy az azt követő választások 1990-ig szabad választás volt és azért győzött a párt 98%-kal????

Szép tőled, hogy meggyőzni akarod, nem pedig visszaküldeni az általánosba, melynek felső évfolyamaiból kimaradt...;))

ijontichy 2017.12.18. 15:22:47

@weasel: Aha. És izé... a lecsúszó tömegekkel mi lesz? Amely képzetlensége okán közeltartott marad, és - nyelvtudás híján - még ide nyugatra sem kell. Persze van megoldás "...egy helyen van már a szar, meg a szemét / így nem szúrja többé a hegylakó szemét" (by Pilu).
Mert az addig oké, hogy a parkettás jól keres, plusz amilyen hülye, még ezt be is tudja a fityesz-kormány zsenialitásának. Ha lerobban - és jól gazdálkodott - van pénze a privát eü-re, hát PLSZ-ja, hogy a közeü romokban. Ha jól tudott gazdálkodni, annyi esze is lehet, hogy a kölkét nem a "remek" közoktatásra bízza, nade ettől még egy ficnyit sem csökken az onnan kitermelt versenyképtelenk száma. Mindebből tehát csak az következik, hogy nagyjából stabilizálódik a jelenlegi fityesz szavazóállomány. Marad - sőt nő - a ballaszt, a többség apolitikus, burnoutos. Valódi! széles spektrumú sikerélménye párszázezernek van, a zöm bemehet a "szükséglakásába" (igaz birka?), és elkéjeleghet azon, hogy a hosszúkatyinka megint rommá verte a világot a csilliómilliárdból rendezett vébén :-/. Aki néhány év után látogat haza, sokkal jobban érzékeli a tré hangulatot. Elég csak az utakon vezetni. "Hogy lenyúltam a parkolóhelyet a lúzer elől! :-)" - mekkora sikerélmény a szürkeség tengerében :-/. Az ország versenyképessége nem nő, a fejlődés - a nyugathoz képest és EU-pénzek nélkül - alig, vagy stagnál. Nem, a jelen kormányzás iránya végső soron mindenképp lecsúszáshoz/leszakadáshoz vezet, csak ezt a környezet (EU-tagság, globális kapitalizmus jelenléte) lassítja.

ijontichy 2017.12.18. 15:29:18

@neoteny: "De a legfontosabb szempont az, hogy a magyar lakosság ismét nekilátott eladósodni: veszik fel a hiteleket, mint a cukrot"
És baj esetén - azt hiszem - a válságot követő "bankszopatás" már nem fog menni. Akkor világszerte feketeseggű volt a pénzügyi szektor. Arról nem is beszélve, hogy a "nagy siker" (a hazai tulajdon növelése a szektorban) eredményeképp, most már nagyobb mértékben kéne a havert szopatni ;-)

Robur 2017.12.18. 15:33:44

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ja, és harmadik utas tévelygésben van az ország, úgy mint a szlovákok(Meciar), románok a rendszerváltás után. Úgy tűnik mi sem ússzuk meg. Ennek nagyon nagy ára lesz.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 15:50:50

@konrada:

Látod, hogy van.

Én már olyan ballib álláspontot is olvastam, hogy Kádár alatt szabadabb választások voltak, mint Orbán alatt.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 15:51:28

@Robur:

Nem usznánk meg, ha egyedül lennénk. De mögöttünk az egész Visegrád.

ijontichy 2017.12.18. 16:13:40

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Aha.
index.hu/kulfold/eurologus/2017/12/01/orban_illiberalis_rendszeret_kritizalta_a_szlovak_nagykovet/

A lengyeleket - egyelőre - leszámítva, a Visegrádiaknak vitya egyre büdösebb. Mellesleg tényleg az. Ha Brüsszelbe megy (ami innen bő 300km) és kedvezőtlen a széljárás, idáig érezni az agyfingásait.

BALTAZÁR 2017.12.18. 16:42:19

A post gyakorlatilag olvashatatlan. Borgőzös, mámoros éjszakákon, esztéta szakos és betépett filozófushallgatók ömlengős agymenésére emlékeztet, akik akkor érzik jól magukat, ha egy mondaton belül minimum három olyan szót sikerül belepasszírozni a mondandójukba, aminek ugyan van magyar megfelelője, de a mondat megfogalmazói így sokkal okosabbank tűnnek.
"... konstitutív erejű etnicista (antimodernizációs) nacionalizmus egyedüli versenyképes alternatívája..."
By the way, emlékeim szerint ez az ország akkor csúszott utoljára a szerző által most hőn áhított gazdasági válságba, amikor a most méltán marginális szerepre kárhoztatott erők irányították. Jó, tudom én, ami ballib, az a haladó, a modern, ami jobboldali meg avítt, de ekkora csúsztatás még azok sem vesznek be akik utálják a jelenlegi kormányt de nagyon.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 16:47:22

@ijontichy:

Ballib nedves álmok...

A valóságban az egész régió alapérdekei azonosak. S az egyes ellentétek nem jelentenek semmit e tekintetben,

ijontichy 2017.12.18. 17:06:56

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Én nem szoktam álmodozni Akkor Mo-on élnék még mindig. ;-)
A Te álmaid nem jelentenek semmit a világ folyására. Kellemetlen, hogy a nyugati modell előretörése kihúzott a jó kis komfortzónádból, de ez egyéni szoc. probléma. Persze megértem. A szent "REND", a világos feltételek, merre van fent és merre lent (merre nyalni, merre taposni ;-) ), a fix "életpályamodellek" ígérete sokaknak hiányzik. Sajnos a gyorsuló világ egyre kevésbé teszi lehetővé, hogy pölö valaki egy életen át, kevés felelősséggel szignókat rajzoljon egy papírra, majd stócba rendezve tovább tolja a szomszéd asztalra, s ezért igazi vásárlóerővel bíró fizut, majd nyugdíjat kapjon. Node nem baj, így is lehet élni.

Európai téridő 2017.12.18. 18:47:41

A dualizmus korszakában modernizációs nacionalizmus volt. A megroggyantott Horthy-Magyarországon is. De jöttek az elvtársak a tomboló internacionalizmusukkal és leválasztották a modernizációról a nacionalizmust. Az eredmény pedig olyan lett, amilyen. De a komprádor ex-elvtárs útitárs reformközgazdák és mások még ezt is tönkre tudták tenni új gazdáik intencióinak megfelelően.

Visceroid 2017.12.18. 21:15:22

Azt ugye tudjuk, hogy Orbán vérrel jutott hatalomra? Őt csak vérrel lehet eltávolítani!

Robur 2017.12.18. 22:43:03

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Legfeljebb a lengyelek. De egész Visegráddal sem mennénk semmire.

Wod Meselo 2017.12.18. 22:56:21

@Visceroid: www.youtube.com/watch?v=PSYX_W-ZmJo&feature=youtu.be&t=62

Kb. ennyire komoly az ,hogy a vérrel lehet eltávolítani :)
A töltött káposzta nem robban.

Elkaristol ez a hobbyhitler ott még vagy 10-15 évig. Ha nem unja meg akkor tovább is. Aztán ő is meg akik megszedték magukat a NER-ből hand in hand elballagnak a naplementébe...
Néha lesznek majd műsorok ahol, egy-egy mostani ellenzéki népszemét majd azon vekeng, hogy ő mekkora ellenálló volt. Aki szegény még szegényebb lesz...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.19. 06:21:43

@Robur:

De, ez hatalmas erő. S a többi kelet-európai is szimpatizál ezzel.

citrix 2017.12.19. 07:23:38

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Érdekes forrásokból iszod az igazság éltető vizét... Az Orbán rezsim értékelését társadalmi és gazdasági szempontból hagyjuk meg az utókornak, 50 év múlva kötve hiszem hogy olyan pozitívan tekintenek vissza mint ma a rezsim fényezi magát. Az adott rendszer mindig demokratikus, igazságos és tévedhetetlen a korabeli pártpropaganda hatalmi ágak szerint. Nem valószínű hogy Rákosiék elismerték volna a választási csalást, a rendszerrel szemben fellépők egyértelműen likvidálásra kerültek a népi demokrácia védelme érdekében ami ugye a többség akaratából hatalomra került Párt kötelessége volt. Ma eléggé máshogy látjuk az igazságot.

screpes 2017.12.19. 07:56:28

Kedves @Hafr ,Két stratégiáról írsz, amelyek közül nálad a második az "igazi". a befutó, ez pedig az ország mély válságba engedése, lecsúszása"... és (aztán) a társadalom szembefordulása, a saját csődje láttán...

Ilyen nem lesz.
A lecsúszott társadalom nem fordul szembe, nem termeli ki mindazt, ami kell(ene) ahhoz, hogy ne olyan legyen, mint egy lecsúszott...
"olyan elit, amely érti feladatát"
A lecsúszás, az lecsúszás, már látszik, most is: elvándorlás, népességcsökkenés, elszegényedés, stb.
Nem kell félni, le lehet írni, hogy nemzethalál. de még akkor is gennyet okád majd a nacionalista prop. gépezet, a kemény, sötét mag, irtózatos gazdagságából kiugatva, helyzetünket elhazudva.
Kötelező kincstári optimizmus nem lkell, hiszen nem téd a kicstár. Az optimizmust is elprivatizálták.

csak a kötelező szépészeti smink miatt, azért én egy harmadik elvi lehetőséget megcsillanatanék: a létező erők összefogását, de nem gyurcsányi és nem MSZP alapon, és nem is Jobbik alapon, de azokkal együtt. Hiszen ezek még itt élnek, és meg is fogalamazzák ezt az óhajukat. A nyolcmilla szavazóból hatmilla, mert a távolmaradóról nem mondható hogy elégedett, hanem inkább csalódott, félős, meg igénytelen. . A többi kettő különböző alapon - de fenntartaná a nemzetgyilkos országvezetést. Vagy mert ő nyerészkedik, vagy mert fél, vagy mert szolgál, vagy mert hülye.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.19. 08:03:51

@screpes: igen, én ebben a harmadikban nem hiszek, bármi is legyen ez

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.19. 09:09:59

@citrix:

Az Orbán-értékelés biztosan pozitív lesz. A mértéke kérdéses: vagy sikeres politikusnak fog szémítani vagy a korát megelőző, elbukott embernek.

A lényeget ugyanis Orbán meglátta: az 1990-es modell működésképtelen.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.19. 09:11:09

@citrix:

"Nem valószínű hogy Rákosiék elismerték volna a választási csalást, a rendszerrel szemben fellépők egyértelműen likvidálásra kerültek a népi demokrácia védelme érdekében ami ugye a többség akaratából hatalomra került Párt kötelessége volt."

Már tisztáztuk, hogy Rákosi NEM a többség akaratából volt hatalmom, ezek után miért erőlteted ezt tovább?

citrix 2017.12.19. 09:25:52

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nehéz fejed van mint egy birkának, de sebaj majd kinövöd. Rákosiékat 1949-ben választással juttatták hatalomra ami a legkisebb mértékben se volt tiszta. A győztes szerint tiszta és szabad volt ez is világos. Szerinted Orbánt a választók 2/3-a szavazta meg? Nagyon messze volt még az 50%-tól is tehát a többségnek nem kell. Azt elárulhatnád így karácsony felé közeledve, mi az amiért fanatikusan hittel rajongsz Orbánért. Ha tisztán szeretetből és hitből, az bizony gáz. Boldog karácsonyi ünnepeket :-)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.19. 09:57:59

@citrix:

"Rákosiékat 1949-ben választással juttatták hatalomra"

Nem igaz.

"Szerinted Orbánt a választók 2/3-a szavazta meg?"

Nem.

"Nagyon messze volt még az 50%-tól is tehát a többségnek nem kell."

A választásokon nem a többség számít általában, hanem a szavazók többsége. A te logikád alapján 1990 óta sose volt még legitím kormány, mert sose szavazott senkire legalább az ország fele.

"mi az amiért fanatikusan hittel rajongsz Orbánért"

Nem rajongok érte.

Robur 2017.12.19. 13:10:22

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Milyen hatalmas erő?:-) Ez a négy ország együtt is senkik gyülekezete.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.19. 14:03:59

@Robur:

Ha így lenne, nem hisztizne Soros, nem rettegne Brüsszel.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.19. 14:56:46

@Robur:

Lásd a hatalmas kampányt Mo., de még inkább a lengyelek ellen.

Alig mernek kimozdulni a brüsszeliták az utcára már, testőreik nélkül! Rettegnek a keleti népek friss erejétől.

Lavinia Pinkerton 2017.12.19. 15:17:20

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Láttam egy kormánykonvojt áthajtani egy kereszteződésen.
Hat elsötétített ablakú fekete luxuskocsi, körülöttük motoros nindzsák, fölöttük egy helikopter és így járták Budapest utcáit.

Rokonom a Mercedesnél dolgozik.
Amikor Orbán meglátogatta a gyárat, leállították a gépsorokat és szabadnapot adtak a dolgozóknak, hogy csak a haverjaival találkozzon meg a saját sajtósával, aki lefotózza az üres gyárban.

ijontichy 2017.12.19. 16:12:44

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Protokollszabályok? Mióta érdekli ez az alcsúti parasztot? Amikor '98-ban beletette a valagát a minelnöki bársonyszékbe, ő rúgta ki azt a protokoll-tanácsadó hölgyet, aki évtizedes tapasztalettal bírt, és mindegyik elődjének megfelelt. Mert hogy is néz már ki, ha valaki a nemzetközi diplomáciában elfogadott protokoll-szabályokhoz lojális :-) nem egy hímsovén falusi tahóhoz. Az egész fityesz vezetés tele van ilyen, faluvégi kocsma sztenderdjein szocializálódott butykókkal :-/.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.19. 16:13:10

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Amely protokollszabályok létjogosultságát a birkák nem kérdőjelezik meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.19. 17:11:51

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"ez tizedrangú kérdés, teljesen mindegy"

A birkák számára.
süti beállítások módosítása