1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.12.09. 13:05 HaFr

A liberális és a progresszív hozzáállás messze nem ugyanaz

Image result for liberalism progressivism

A II. világháború óta, amikor a fasizmusok hosszú távra való visszaszorítása és lehetőleg kiirtása alapvető közös cél lett az ideológiai bal- és jobboldalon, és ennek érdekében a tömegek egzisztenciális biztonságát megtervezték a jóléti társadalmak formájában, a liberalizmus érthetően teret kezdett veszíteni a progresszív baloldallal szemben. Miközben a klasszikus értelemben vett munkásosztály beépült a piacgazdaságba és a jóléti államba, a szociáldemokrácia pedig feladta az osztályharcos alapállását, a hatvanas évek újbalos tapasztalatának és a hetvenes évek szociálliberális teóriájának találkozása létrehozta a nyugatos progressziót ("ballib"), amely egészen az utóbbi évekig irányította a Nyugat önreflexióját. Ennek lett vége a a legutóbbi pénzügyi válsággal, a középosztályok eróziójával és a populizmusok felemelkedésével.

Kár, hogy az utóbbi évek politikai kudarcaiból nem vonják le a megfelelő konzekvenciákat a baloldalon. Igen szomorú látnom -- nem baloldaliként --, hogy a progresszivista gondolkodás minősége mennyire gyenge a nemzetközi nyilvánosságban is, nemhogy Magyarországon. Az a minimum, hogy a szabadelvűséget/liberalizmust (amely már az I. világháború előtt passzé volt), előbb Észak-Amerikában, újabban pedig Európában is keverik a progresszivizmus mára döntően a identitáspolitikai és szimbolikus egyenlőséget célzó (és valamennyire az anyagi és esélyegyenlőséget támogató) tömegtársadalmi programjával. Magyarországon -- amely ilyen szempontból is kritikus tanulságokat mutat -- ez elsősorban abban fejeződik ki, ahogy a progresszivisták nem becsülik a liberális demokráciát, és a jobboldali identitáspolitikai gondolkodással strukturálisan megegyezően perszonális értékrendeket akarnak társadalmi és jogi téren is érvényesíteni. A liberálisokkal szemben, akiknek a liberális demokrácia bonyolult, heterogén kultúráját és alkotmányát (=a liberális társadalom konstitúcióját/összetételét), valamint az ezek gyökerében lévő kapitalista meritokráciát kellene képviselniük és összhangba hozni a nemzeti kompetenciákkal/hagyományokkal, a progresszívek egy konstruktivista (egalitárius) vízióval és az ennek érvényesítését szolgáló állammal házalnak és intoleránsak mindennel szemben, ami nem ezt szolgálja.

Amíg nincs alapvető tisztánlátás az alapfogalmak és a kulcsszándékok terén, addig a liberális demokrácia intézményrendszerének kiüresedése folytatódni fog az etatizmussal keveredő identitáspolitikák csapásai alatt. Magyarországon ma elenyésző a Nyugat klasszikus hagyományait képviselő liberálisok és liberális konzervatívok száma, és ez a szám a civilizált világ centrumában is folyamatosan csökken. Olyannyira, hogy már az alapvető fogalmainkat se tudjuk megvédeni. A tömegtársadalmi populizmusok, mint az éppen vesztésre álló progresszivizmus és a felemelkedő etnicizmusok közös visszaszorítása kis túlzással egy maroknyi emberre vár, akik majdhogynem lehetetlen küldetésre vállalkoznának -- ha vállalnák.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5113465863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.12.11. 10:18:51

@Lavinia Pinkerton:
nem polgármestert választottak, hanem önkormányzati képviselőt solymár egy részén.

2017.12.11. 11:45:17

@neoteny:
a 18-as választást sem nyerte meg. és utána nehezebb dolga lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.11. 13:34:40

@444:

És CBA boltok idegen láncoknak kerülnek eladásra.

Amíg Mo EU-tag, nehéz (lehetetlen?) lesz államhatalmi erőszak (értsd: törvények) alkalmazásával kigolyózni a külföldi tőkéseket (tulajdonosokat) a kiskereskedelemből (vagy vegyesvállalatok alakítására kényszeríteni őket).

Amikor Orbán azt mondja, hogy "muszáj elérni, hogy a hazai tőke a nemzetközi fölé nőjön", akkor ezt azért tekinti szükségesnek ("muszáj"), mert a gazdaságilag aktív államhatalom jobban tudja a tőkések tökeit szorongatni ha azok belföldiek mint ha külföldiek. Nem a nép (nemzet, ország, whatever) szuverenitásáról van szó, hanem az államhatalom szuverenitásáról, ti. hogy az tetszőleges gazdasági döntéseket hozhasson. Ez felületesen jól hangzik -- a nagyobb szuverenitás nagyobb szabadságot jelent, és ki lenne a nagyobb szabadság ellen? --, de csak felületesen: az is nagyobb szabadsághoz vezetne, ha pl. eltörlésre kerülnének a lopást tiltó (büntető)törvények ... de csak a tolvajok szabadsága lenne nagyobb, amely megnövekedett szabadságért a meglopottak fizetnének a veszteségeikkel (lényegileg annak a szabadságuknak az elvesztésével, hogy önkéntesen ruházhassák át a javaik tulajdonjogait másokra).

Ezért maradnak örök érvényűek Henry Hazlitt szavai:

A közgazdaságtan művészete bármilyen rendelet nem pusztán azonnali, hanem hosszútávú következményeinek vizsgálatából áll; e rendelet hatásainak nyomon követéséből nem pusztán egy csoportot, hanem minden csoportot vizsgálva.

ellenpropaganda.com/hazlitt/

DrGehaeuse 2017.12.11. 13:53:13

@Lavinia Pinkerton: Ha a feltett kérdésekre senki se ad elfogadható válaszokat, talán a kérdések nem jók?

DrGehaeuse 2017.12.11. 14:01:40

@Lavinia Pinkerton: "Aki kiszolgálja a többséget, az nem progresszív, hanem konzervatív."

Dhogyis! Az a populista! És a magát konzervatívnak hazudó populista az embrionális fasiszta.

screpes 2017.12.11. 14:25:20

@444:
Ezeket a célokat ne firtassuk, de időszerű és lehetséges az iddigiek alapján valami egyenéeget "folyamatábrát" készíteni.
Hol tartunk most?

Hogyan fekszenek segítik a beruházást (és magánszemélyeket) a "jó" bankok, mi van az energiabbeszerzésekkel, a média gyalázatos külföldi befolyását sikerült e kegyensúlyozott és (súlyozó) nemzetivé változtatni, és a kiskereskedelemben hol áll a CBA mintaprojekt, valamint, a textil-rövidárú ágazatban miként gyűrte le az orbánizmus ataroló ki naiakat?!

DrGehaeuse 2017.12.11. 14:28:26

@Lavinia Pinkerton: "Aki kiszolgálja a többséget, az nem progresszív, hanem konzervatív."

Ez így nem igaz.
Ez inkább a populizmus definíciója, tehát a mondat helyesen:
"Aki kiszolgálja a többséget, az nem progresszív, hanem populista".

A konzervatív viszonylag közérthető zanzásitott definíciója (szerintem) ami egyben alkalmas a "progresszív" (leánykori nevén jakobinus) -okkal való kibékithetetlen ellentét megvilágítására is, így hangzik:

Konzervatív az, aki nem akar elvi konstrukciókra hivatkozva megváltoztatni olyan dolgokat amik jól működnek (köztürelem tárgyát képezik) úgy is ahogy pillanatnyilag vannak (de biztosan nem okoznak olyan problémát senkinek se amit ne tudna megoldani).

Lavinia Pinkerton 2017.12.11. 17:32:30

@DrGehaeuse: Szerintem nagyon jó válaszokat kaptam. A kérdés lehet, hogy nem volt jó, de nekem ez volt a kérdés, és a válaszokkal nagyonis beljebb vagyok.

Aki kiszolgálja a többséget, az meg a konzervatív, ahogy mondom.
Magad is leírtad, hogy úgy akarja a működő dolgokat, ahogy eddig voltak. A többség pont ezt akarja, mivel a többség nem valami nagy újító, de elbotorkál az ismert utakon. A többség maradna, és a konzervatív nekik muzsikál szép régi szokásokról meg erkölcsökről, meg hogy minden maradjon és senki ne ugráljon. Mert a konzervatív ebből jól megél.
Egy mesemondó.

A populista egy csaló, mint az állampártunk. Minden helyzetben eljátssza a legegyszerűbb embert, mert akkor figyel rá a legtöbb ember. A legtöbb ember nem ért meg mást, csak az ostoba kocsmai locsogást. Ha egy képzett politikus ezt elszinészkedi neki, akkor az a populista.

2017.12.12. 08:00:10

@neoteny:
a szabad piac feltétlen hívei azt mondják, hogy a kereskedés joga korlátlan. az nem egyszerűen mindenkié, hanem akárki akárhol, akármikor, akárhogyan és akármiért kereskedhet akármivel. de nem. ezt egy populáció korlátozhatja csak nem akárki, akármivel akárhol, akármikor, akárhogyan, akármiért hanem jogállamiság keretei között kiszámítható módon. a kiszámíthatóságon azt értem, hogy a közösség számára elegendő információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy eldönthessék megérte korlátozni, vagy nem érte meg.

debrecenben az adventi vásár megnyitóján papp polgármester azt mondja, hogy a piac utcán most minden debrecenire jut egy kis fény és egyébként még 100 ezüst a koncessziós jogokból. de ezért a debrecenieknek korlátozásokat kell vállalniuk. azt, hogy a helyieken túl csak 1 hipermarket van. (az aki fizetett az oligopol jogokért cserébe, ti. hogy csak a helyiekkel versenyez). vagy monjduk csak 1 távközési szolgáltató. mondjuk csak a telekom van. és egy helyi konzorcium. a debrecen media communication company. tehát ha a telekom túláraz, akkor a helyi konzorcium, vagy annak bármely tagja olcsóbban kínálja a szolgáltatást. persze ehhez meg kell egyeznie a telekom egy konkurenségvel. hiszen a dmcc csak helyi hálózattal rendelkezik. de így összeállhat egy nemzeti matáv. úgy, hogy ezek a városias, vidékies szolgáltatók lefedik az országot.

nem feltétlen igaz az, hogy a verseny korlátozásával a piaci szereplők száma csökken. mert így helyi cégek könnyeben be tudnak lépni a piacra. és a debrecen electric company elad valamilyen terméket, vagy lincenszelhet technológiát nyíregyháza electric company számára, vagy megfordítva. úgy, hogy a szabad városok koncessziós díjat szednek. a globális kapitalizmus korlátozása eredményezhet lokális kapitalizációt. persze nem feltétlen. mert az is lehet, hogy a telekom kifizet 10 ezüstöt minden debreceninek. és ha utána nincs konkurense a helyi piacon, akkor röhög a markába. persze a koncessziós szerződés még így is tartalmazhat maximált árat. de ez esetben a telekom a jogokért cserébe nyilván kevesebb ezüstöt kínál. de adott esetben a globális cég számára is megéri fizetni, mert ez esetben is ugye három szereplősből kétszereplőssé válik a piac. úgy, hogy a második szereplő egy helyi céh. több kis kft. alkotta közös (közép) vállalat. amelyik adott esetben fizetne néhány ezüstöt minden kisváradi, vagy nagyváradi polgárnak azért, hogy beléphessen a helyi piacra. vagy a fehérgyarmati kistérségnek. mondhatják azt, hogy 491-es út használatéért fizessen a rewe. de ezért jogokat kap. azt, hogy a penny marketnek egy versenytársa lesz. a helyi áfész. persze az több egymástól független családi vállalkozás. ct. kis károly. vagy nagyné és fiai tehenészete. és árusítják a tejterméket. de ők kistérségi szövetkezeti parasztpolgárként tulajdonosai 491-es útnak. a rewe igazgatótanácsának tagjai (akik jelenleg a szabad piac totalitásának haszonélvezői) azonban nem. persze ez esetben a németek mondhatják az alföld tej olcsó szállítmányozóinak, hogy fizessenek a bundesautobahn használatáért. és ezek után már a magyar parasztságnak is érdeke a vámunió. csakhogy akkor már az áfész viszi az akciós tehéntúrót és a laptop táskát cserébe siemens alkatrészekért.

ez a sztori úgy áll, hogy mocskos zsidók, szar szemét németek, koszos cigányok, semmire se alkalmas magyarok, büdöspestiek, lábszagú parasztok, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 11:07:28

@444:

"akárki akárhol, akármikor, akárhogyan és akármiért kereskedhet akármivel. de nem. ezt egy populáció korlátozhatja"

Miért?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 11:24:04

@444:

"debrecenben az adventi vásár megnyitóján papp polgármester azt mondja"

Hát ez az. És mit csinál?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 11:25:04

@444:

"az is lehet, hogy a telekom kifizet 10 ezüstöt minden debreceninek"

A Telekom honnét tesz szert erre a debreceni fejenkénti 10 ezüstre?

2017.12.12. 11:38:41

@neoteny:
mert a világgazdaság egésze viszonylag zárt. egy rendszer úgy tartható fent, hogy a részek többsége az egészre jellemző tulajdonságot mutat. ebből következően a kisebbségnek azt kellene megindokolnia, hogy a helyi gazdaság miért legyen kinyitva.

persze értem, hogy a kollektivizálás problémás. tegyük fel, hogy debrecen azt mondja, hogy a város közintézményeiben csak egyféle külföldi italgyártó termékei kaphatók. és mondjuk a pepsi co. nyeri el a koncessziót. erre egy köztisztviselő azt mondja, hogy a francba. neki a coca-cola a kedvence. és azt a közintézményben nem lehet kapni egészen addig amíg a konkurens pepsi ajánlatára rá nem ígér. na de a közintézmény felett nem a köztisztviselő rendelkezik. hanem a városi közgyűlés. és azok miért ne dönthetnének az italgyártók önkormányzati versenyeztetése mellett, ami egyben korlátozás is. de mondjuk így lehet az első hivatali okmány ingyenes. az első személyi igazolvány, vagy az első cégbejegyzés. a köztisztviselő kénytelen azt a cola féleséget inni, amelyik többet fizet. persze választhatja a helyi ave ásvényvizet vagy a róna üdítőt. vagy a hitközség forgalmazásában a jaffát. az izraeliták eladják az almát, a körtét, a szilvát és cserébe behozzák a narancsot, a fügét, a datolyát tel-aviv jafóból. és a török porta kínálhatja a török kávét. na de ha isztambul csak befelé hozza az árut, akkor az kevésbé hasznos, mintha kifelé is vinné. ha a nyitást kell megindokolni, akkor a törököt meg lehet adóztatni. de ha a helyi piacról vásárol, akkor vámszabad a kávé és kakaó.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 11:48:24

@444:

"mert a világgazdaság egésze viszonylag zárt."

És?

"egy rendszer úgy tartható fent, hogy a részek többsége az egészre jellemző tulajdonságot mutat."

Ez csak posztmodern bullshit.

"akárki akárhol, akármikor, akárhogyan és akármiért kereskedhet akármivel. de nem. ezt egy populáció korlátozhatja"

Miért?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 12:02:39

@444:

"a köztisztviselő kénytelen azt a cola féleséget inni, amelyik többet fizet."

Honnét származik annak a kólagyártónak a pénze amelyik többet fizet?

2017.12.12. 12:19:53

@neoteny:
a telekom rendelkezik készpénztartalékkal amit kockáztathat.

elemi közelítéssel így kalkulálnak. most a részesedésük 1/3. kiszorul a telenor és a vodafone. és helyükbe lép egy helyi konzorcium. ezek a kis cégek egymással is versenyeznek, aligha nyomja le őket egy helyi távközlési csapat úgy, hogy nekik az országos lehefedettséghez a megye határán túli hálózatot bérelniük kell. tehát mondjuk a részesedésük lesz legalább 1/2. 1/2 - 1/3 = 1/6. ha a piac felét elviszik, akkor 40 ezer lakossági és 10 ezer céges előfizetőt. telefon, televízió, internet. a koncessziós csomagban kapnak marketing lehetőséget. óriásplakátokat, citiposter helyeket. üzlethelyiséget a piac utcában. ez megér 10 ezüstöt.

persze ha valinak vodaforne red csomagja van és havi 10 ezer forintért korlátlanul beszélgethet, kap 10 ezüstöt de ezek után a telekom 20 ezer forintért kínál neki egy hasonló csomagot, akkor vali bírósághoz fordulhat. a tartományi ítélőtábla a megyei jogú várossal szemben megfizettetheti a vali és jogegységi döntéssel az összes vodafone előfizető kárát. tehát ezt úgy éri meglépni, hogy helyi távközlési cégek korlátozott versenyben egy duopol piacon már képesek szolgáltatni. induló állapotában globalizált piacon ugyan nem versenyképesek, de lokálisan képesek kapitalizálódni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 12:25:24

@444:

"a telekom rendelkezik készpénztartalékkal amit kockáztathat."

A debreceni fejenkénti 10 ezüst kifizetésében nincs semmi kockázat: azt -- a te fantáziálgatásod szerint -- biztosan megteszi a Telekom. Honnét tesz szert erre a debreceni fejenkénti 10 ezüstre a Telekom?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 12:41:52

@444:

"ez megér 10 ezüstöt."

Szerinted. De ugye a szólás is megmondja: "a kibicnek semmi sem drága".

2017.12.12. 13:41:38

@neoteny:
nem gondolom, hogy biztosan megteszi. ha a gazdaságnak lennének szükségszerű törvényei, akkor az emberiség egésze kényszerpályán gazdálkodna. ha a gazdaságban a törvények úgy érvényesülnének, mint a gravitáció, akkor a gazdasági szereplők mint a bolygók egy kényszerpályán mozognának.

de ez nem így van. az sem igaz, hogy veszteséges cég ne tudna invesztálni. andy vajna tévécsatornái 7 milliárd forint veszteséget halmoztak fel. de az eximbank bízik bennük. és 14 milliárd forintot hitelt nyújtottak. és ezek után lehet, hogy már nyereségesek lehetnek. a piacon a legfontosabb a bizalom. nekem úgy tűnik, hogy ezek a félállami trösztök sikeresek. és a tv2 azt az üzleti modellt követi, amit a luxemburgiak. amit a radio television luxemburg is vall. rengeteg adósság van. de mit számít az.

ez az iskola azt mondja, hogy ha andy fizet 10 ezüstöt, akkor az ő csatornáit nézzük egy ideig. és telibe szarjuk a konkurens "retekklubot". persze ha azok fizetnének többet, akkor fordítva. nem kell két konkurens kereskedelmi tévécsatorna, mert mi a francnak. hanem válasszunk ki egyet. és azzal versenyzünk. ez egy lehetséges fejlődési pálya. nyilván akkor alkalmazható ha a helyi gazdaság diverz.

persze ha egy kereskedelmi tévécsatorna marad, akkor az emberek szomorúak lesznek, mert nem lesz szórakozás. de lehet, hogy éppen így lendülnek fel a szórakozóhelyek forgalma, vagy mondjuk a szabad téri játékok.
www.youtube.com/watch?v=X65w2S7SOTM
és ugye ehhez mindenki kap néhány ezüstöt. fellendülhet-e verseny korlátozásával a kulturális piac. ez a debreceni iskola.

budapest mondhatja azt, hogy mi nem korlátozzuk a kereskedelmi televíziózást. hiszen a főváros abból él, hogy kereskedelmi szolgáltatásokat nyújt. budapest számára az a jó, hogy a sziget fesztiválról több konkurens adó is közvetít.
www.youtube.com/watch?v=w6G26rLsryQ
és működhet így is. lehet így is, lehet úgy is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 14:14:37

@444:

"ha a gazdaságnak lennének szükségszerű törvényei, akkor az emberiség egésze kényszerpályán gazdálkodna."

A piaci, for-profit vállalkozások egy ismert gazdasági törvényszerűség szerint működnek:

profit = bevételek - költségek

A jótékonysági, non-profit szervezetek, pl. alapítványok, nem vállalkozások: azoknak az eszközkészlete nem kell, hogy növekedjen, megtehetik azt -- sőt az a céljuk --, hogy a kezdeti állapothoz képest folyamatosan csökken az eszközállományuk. De még az ő esetükben is szükség van egy kezdeti adományra ("bevételre") ahhoz, hogy kifizetéseket ("költségeket") legyenek képesek eszközölni.

"az sem igaz, hogy veszteséges cég ne tudna invesztálni. [...] de az eximbank bízik bennük. [...] hitelt nyújtottak. és ezek után lehet, hogy már nyereségesek lehetnek."

Először is: az EximBank azért nyújt hitelt, mert bízik abban, hogy a hitelezett vállalkozás nyereséges lesz, ti. képes lesz visszafizetni a hitel tőkeösszegét plusz a kamatokat. Az a bank amelyik olyan vállalkozásoknak hitelez amelyek csak _lehet_, hogy nyereségesek lesznek maga is veszteségessé válik igen gyorsan.

Másodszor: veszteséges cégnek nem hiteleznek. Ugyanis a veszteséges cégnek több adóssága van, mint saját eszköze: nem tud felajánlani saját eszközt a hitel biztosítékaként. Veszteséges vállalkozásokban esetleg résztulajdont vásárol(nak) befektető(k) mert úgy gondolja/ák, hogy a vállalkozás nyereségessé tehető: de az befektetés, ti. kockázatvállalás. A hitelt adó is ki van téve bizonyos mértékű kockázatnak, de a hitelt adó ezt a kockázatot minimalizálni igyekszik: vagy biztosítékot (jelzálogot stb.) követel a hitel (és kamatok) összegére, vagy megpróbálja felmérni azt, hogy a biztosíték nélküli hitelek esetén (pl. személyi kölcsönök) a hitelfelvevőnek van jövedelemforrása (pl. van munkahelye, ahonnét rendszeres fizetést kap).

----

"a telekom rendelkezik készpénztartalékkal amit kockáztathat."

A debreceni fejenkénti 10 ezüst kifizetésében nincs semmi kockázat: azt -- a te fantáziálgatásod szerint -- biztosan megteszi a Telekom. Honnét tesz szert erre a debreceni fejenkénti 10 ezüstre a Telekom?

2017.12.12. 14:18:26

@neoteny:
dehogy nincs kockázat. az ezüst grammja 0.5 usd. 10 darab 10 grammos ezüst dénár 50 usd. ennek az éves költsége csaknem 15 ezer forint. ha úgy kalkulának, hogy ezek után a lakosság és a vállalatok fele lesz telekom előfizető, akkor havi 2-3 ezer forint engedményt kellene adni egy telefon/internet/televízió csomagban. ezzel kiszoríthatja a globális konkurenseit. ennyit éppen megérhet. de mondhatják azt is, hogy a francokat. ez esetben fent kell tartani a különadók rendszerét. amíg a versenyben veszteségessé nem válik az összes. persze ez ellen tüntetést szervezhetnek. "Az európai civil szervezetek legnagyobb díját kapja az internetadó elleni tiltakozás."
4cdn.hu/kraken/image/upload/s----gxW3lX--/w_1160/6mDkY61QyGCZKeDGs.jpeg
a kormánypárt székházát is megostromolták.
magyarhirlap.hu/mh/webimage/1/1/3/0/8/wimage/HR_08868_1.jpg
ha a "demokraták" kerülnek kormánya, akkor kivezetik a különadókat. de az megszorításokat jelentene. és nagy kérdés, hogy meddig képesek tartósan hatalomban maradni. szóval persze a telekom számára közép-kelet európában lehet cél globális kapitalizmus tartása. de kiszoríthatja őket a kis telekom austria, vagy a swisscom. vagy akár a v4 is feloszthatja a piacot. a lengyelek leváltották a "hazaáruló" bíráikat. a cseheknél babis egy oligarcha. szlovákiában a baloldal is nacionalista. és ez esetben a németek bukhatják akár a balkáni piacot. ami a deutsche telekom összeomlásához vezethet. ha ezt a vodafone bukja be, akkor viszont megnyerhetik maguknak isztambult, ami elég arra, hogy erdogan parancsnokot féken tartsák. de ezért fizetniük kell. a gyarmatosító politika a nacionalizmus erősödésével így tartható.

2017.12.12. 14:23:29

@neoteny:
a koncesszó nem jótékonykodás. hanem egy oligopol (ez esetben nem mono-, hanem duopol) jog eladása illetve a másik oldalról megvétele.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 14:26:08

@444:

"ennek az éves költsége csaknem 15 ezer forint. ha úgy kalkulának, hogy ezek után a lakosság és a vállalatok fele lesz telekom előfizető, akkor havi 2-3 ezer forint engedményt kellene adni egy telefon/internet/televízió csomagban."

Világos: azért fizet a Telekom évi 15 rugót minden debreceninek, hogy havi 2-3 ezer forint engedményt kelljen adnia minden előfizetőjének.

Ez nem hülyéskedés: ez egy baromság.

----

"a telekom rendelkezik készpénztartalékkal amit kockáztathat."

A debreceni fejenkénti 10 ezüst kifizetésében nincs semmi kockázat: azt -- a te fantáziálgatásod szerint -- biztosan megteszi a Telekom. Honnét tesz szert erre a debreceni fejenkénti 10 ezüstre a Telekom?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 14:28:12

@444:

"a koncesszó nem jótékonykodás."

Valóban: ezért kérdés az, hogy honnét tesz szert a koncessziós díjat fizető for-profit vállalkozás arra a bevételre, amiből a koncessziós díjat fizeti.

2017.12.12. 14:39:43

@neoteny:
a tv2 csoport vesztesége tavaly 7,2 milliárd forint volt. ezek után az mkb 13,5 milliárd forinttal segítette meg. nyilván ezért cserébe tulajdonosi jogosítványokat is kértek. és ez az összeg biztosítja, hogy a tv2 csoport a jövő tavaszi választásokig stabilan működjön. és ha azt sikerrel veszik, akkor utána egy újabb kormányzati ciklus kezdődik és új fejezetet nyithatnak. nyilván így kalkulál az mkb. akiket viccesen úgy neveznek, hogy matolcsy közeli barátai. ez egy kereskedelmi háború. egy luxemburgi lakosra 1.79 milliárd forint külső adósság jut. felteszem ebből az rtl (radio television luxemburg) csoport is részesedik. ők is hasonlóan működnek, mint matolcsy közeli barátai. csak ott mindenki remekül megél abból, amit a fidesz belső körei csinálnak. csak most egy helyi érdekkör legalábbis részben átvette tőlük a piacot. és a demokraták előadják, hogy ezzel szegény kis luxemburgiak korlátozva vannak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 14:50:26

@444:

"a telekom rendelkezik készpénztartalékkal amit kockáztathat."

A debreceni fejenkénti 10 ezüst kifizetésében nincs semmi kockázat: azt -- a te fantáziálgatásod szerint -- biztosan megteszi a Telekom. Honnét tesz szert erre a debreceni fejenkénti 10 ezüstre a Telekom?

2017.12.12. 15:16:06

@neoteny:
a győztes kifizeti koncessziós díjat. de cserébe a koncesszió idejére megszerzi a vesztes ügyfeleit, vagy annak részét. mert a verseny korlátozottan ugyan, de megmarad. a piacra belép egy helyi konzorcium. nekik a várostérségben kell tudni szolgáltatni. és azon kívül egy már meglévő hálózatához kapcsolódhatnak nyilván nem ingyen. összekacsinthatnak a győztessel. ez az egész azt célozza, hogy ezek a cégek kigolyózzák egymást. és csak egy maradjon.

persze a telekom-telenor-vodafone konzorcium is pályázhat. és a koncessziós díjért cserébe ajánlhat egy nagy nullát minden debreceninek. mint ahogyan most se fizetnek egy fillért se. de beléphet egy negyedik szereplő. mondjuk a swisscom azt mondja, hogy megteremti a távközlési szolgáltatást debrecen környékén 1 milliós várostérségben. vagy a magyar-román (erdélyi) digi.

2017.12.12. 15:29:06

@neoteny:
a telekom 2017 q3-as jelentése szerint.
CASH GENERATED FROM OPERATIONS (2017 Q1-Q3): €15,468 millions
FREE CASH FLOW: €4,403 millions.
ez jelenlegi árfolyamon $5,173 millions. 1 ezüst $5 (10g). tehát a szabadon rendelkezésre álló készpénzállományból nagyjából 100 millió ügyfelének tudna 10 ezüstöt fizetni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 15:35:19

@444:

"a győztes kifizeti koncessziós díjat. de cserébe a koncesszió idejére megszerzi a vesztes ügyfeleit"

Erről van szó: a koncessziós díj megfizetése által megszerzett ügyfelek fizetik a koncessziós díjat.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 15:42:20

@444:

"a szabadon rendelkezésre álló készpénzállományból nagyjából 100 millió ügyfelének tudna 10 ezüstöt fizetni"

Miért fizetne egy centet is az ügyfeleinek, akik fizetségeiből származik a szabadon rendelkezésre álló készpénze?

2017.12.12. 16:33:18

@neoteny:
a koncesszióban a győztes azért fizet, hogy a versenytársait időlegesen kiüti a nyeregből. ha egy szolgáltató így tartósan monopolhelyzetbe kerül, akkor azt nyilván kihasználja. és ez esetben a koncesszió inkább kártékony. de ha a győztes duopol jogot vásárol és egy helyi konzorcium megengedett és a helyiek kihasználják, akkor a koncesszió inkább jótékony. a helyiek teljesítményén múlik. a koncesszió időlegesen korlátozza a versenyt. és mondjuk 1 milliós piacra legfeljebb 1 versenytárssal szemben már könnyebb belépni. 10 milliósra legalább 2-3 versenytárssal szemben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 16:40:32

@444:

"a koncesszióban a győztes azért fizet, hogy a versenytársait időlegesen kiüti a nyeregből. "

Amely "nyeregből kiütés" értelmét korábban elárultad:

"a győztes kifizeti koncessziós díjat. de cserébe a koncesszió idejére megszerzi a vesztes ügyfeleit"

Erről van szó: a koncessziós díj megfizetése által megszerzett ügyfelek fizetik a koncessziós díjat.

2017.12.12. 17:16:20

@neoteny:
mert esetleg a konkurense ráigér és elviszi az ügyfeleit. és piac egy részét bebukja. nem köteles fizetni. a telekom-telenor-vodafone összeállhat egy konzorciumba és nem igér semmit, vagy csak alig valamit. de ez esetben mondjuk a telekom austria-swisscom páros a helyükbe léphet. és mindhármat kiütheti a nyeregből. és a másik háromnak a koncesszió szerződés hatályba lépésével nem lesz joguk szolgáltatni. svájc így épíhet külső kantont. adok nektek 100 ezüstöt. cserébe 1 milliós várostérséget kantonizáljunk. a debrecen electric company a logitech és a swisscom együttműködő partnere. a debreceni áruházak coop üzleteinek partnere a swiss coop. debrecen szabad város. európa parlamenti elektori körzet. svájciaknak van brüsszeli lobbistája.

a rendszerváltók azt mondták, hogy ide mindenki. és ez a koncepció azt mondja: egy befektetői csoport jöhet. amelyik a duopol jogokért cserébe a legtöbbet fizeti. persze lehet mondani, hogy svájc miért lépjen be. a debreceni atomki a cern hálózatára került. egy fél év telt el és az oroszok beléptek. most minden adatot, amit esetleg megosztanak a magyarokkal azt a rosatom is megkapja. a debreceni egyetemi klinikán az esetszám fekvőbeteg ellátásban évi 100,000. a járóbeteg évi 1,000,000. de ugye ez az információ érdekes lehet egy svájci magánklinikának. a betegek a különféle beavatkozásokra hogyan reagálnak. na de ezért fizessenek. az ortodox liberálisok szerint az információ áramlást vagy teljesen szabaddá kell tenni. vagy egyáltalán nem szabad. mert privát adat. de ha a debreceni kap 10 ezüstöt azért, hogy kizárólagos joggal belép a swiss life és anonim módon küldenek adatokat a svájci magánklinikáknak. ezek versenytársa a főnix egészségpénztár. a svájci azt mondja. hjó. a gazdag betegeket, a kutatóorvosokat el tudja vinni neki a kizárólagos jogokért cserébe megéri valamennyi pénzt fizetni. mert így kiszorul a bécsi vienna insurance company, vagy a müncheni allianz. de adott esetben nekik is megéri fizetni.

tehát ez arról szól, hogy debrecen szabad város. és lássuk, hogy a befektetői csoportok mit kínálnak. piac. lehet osztrák statutarstadt (törvényhatósági város), német stadtkreis (városkörzet), svájci kanton (városállam) vagy orosz-barát szövetségi jelentőségű város. jelenleg erre van a legnagyobb esély. de ez esetben ausztriának és németországnak zárnia kell a határt. és a hidegháború új fejezete nyílik. és az elsőszámú célpont a legnagyobb tartalékkal rendelkező svájc. nyilván ez az, ami nekik se jó. de ők azt mondják, amit te is. hogy szabad piac. senki sem akar szabad piacot. a valós gazdasági szereplők oligopol piacokat akarnak. duopol piac egyik felét el lehet adni. úgy, hogy az ortodox liberálisokat előzetesen megsemmisítik. és ezt orbán megteszi. ha 18 tavaszán nyer, akkor horror. a leszámolás. rendben. de mi lesz utána? kiegyezés akivel lehet. soros alapítvánnyal nem lehet. persze még akár soros a zsebébe nyúlhat és azt mondja, hogy feltőkésíti a magyar jegybankot. és kiszor néhány aranyat. de nincs terve arra nézve, hogy mi legyen utána. hiába van több milliárd dollárja nincs elképzelése.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 17:30:39

@444:

"mert esetleg a konkurense ráigér és elviszi az ügyfeleit."

A konkurense többet fizet az ügyfeleknek, hogy azok a konkurensének fizessenek?

Ez már megint az az eset, amikor Münchausen báró a saját hajánál fogva rángatja ki magát a mocsárból:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3b/Muenchhausen_Herrfurth_7_500x789.jpg/220px-Muenchhausen_Herrfurth_7_500x789.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 17:40:24

@444:

"Még néhány év, és ezt a célt is teljesítjük"

A Lidl bejelentette a Gazdasági Versenyhivatalnál, hogy átveszi hét CBA üzlet üzemeltetési jogát. A 2017. december 11-i dátummal közölt bejelentés az alábbi üzleteket érinti:

Center Veresegyház
Center Üröm
Center Szada
Budapest, Ferenciek tere
Budapest, Rákóczi út
Budapest, Máriaremete
CBA-Aranyherceg

"Sajnos a kereskedelmi hálózatok furfangosabbak nálunk."

2017.12.12. 17:55:52

@neoteny:
vagy itt van ez.
index.hu/gazdasag/ado_es_koltsegvetes/2017/12/12/a_google_es_a_facebook_a_legnagyobb_magyar_adotartozok_kozt/
a google és a facebook azt mondja, hogy ők írországban szolgáltatnak. rendben van. de esetben ugye a bix jogosan blokkolhatja a hirdetési szervereit. hiszen ők arról nyilatkoznak, hogy nem akarnak magyarország felé szolgáltatni. hanem a magyarok igénybe veszik az ő írországi szolgáltatásukat. és letöltik a reklámokat. de ők ezt nem akarják valójában. nyilván nem éri őket akkor ha a hirdetőszervereiket korlátozzák. és ha 10 évre visszamenőleg nem fizetik be az adóhátralékot, akkor 1 éven belül blokkolják a szolgáltatásokat.

és ez esetben lehetőség van, hogy aki akar írjon keresőmotort a .hu domain-re. vagy ez akár egy alkalmazás protokollal elosztottá tehető. a legrosszabb esetben belép a microsoft. amelyik adott esetben még talán fizetne is azért, hogy a szabad szavas keresés piacán üzleti részesedést szerezzen. a .hu domain indexelését duopol koncesszióba lehet adni. beléphet a google feltéve, hogy fizet. nemcsak reklámadót, hanem koncessziós díjat. aztán ha nem teszi, akkor a microsoft/yahoo megteszi. rosszabb találatok lesznek. de nyújthat jobbat a magyar it szektor. nyitva van a pálya. nem globális versenyben kellene szinte lehetetlen győzelmet aratni. de ugye lehet a piacot szegmentálni azért, hogy kisebb-nagyobb városi szolgáltatók jöjjenek létre vegyes önkormányzatiságban. keleti-svájci modell.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 18:02:45

@444:

"beléphet a google feltéve, hogy fizet. nemcsak reklámadót, hanem koncessziós díjat."

"a győztes kifizeti koncessziós díjat. de cserébe a koncesszió idejére megszerzi a vesztes ügyfeleit"

Erről van szó: a koncessziós díj megfizetése által megszerzett ügyfelek fizetik a koncessziós díjat.

2017.12.12. 18:34:51

@neoteny:
vegye át. az lenne a legjobb ha lenne két konkurens felfogás. a budapesti iskola legyen a szabad kereskedelem és a totális verseny híve. a fővárosban telibe szarják a termelők érdekeit. kapjon midenki feltétlen alapjövedelmet feltétve, hogy semmit sem dolgozik. szavazzák meg karácsony gergelyt.

ha a metro fizet, akkor a tesco, intespar, auchan üzletei bezárnak. a kereskedő tudja, hogy 2019. január 1-jétől nincs tesco/interspar/auchan. és van egy éve arra, hogy megállapodjon a beszállítóival. és a lakosság kap fejenként 50 ezüstöt. miért fizessen heti 1 ezüstöt a metro. azért, mert nincs tesco/interspar/auchan.

2017.12.12. 18:39:19

@neoteny:
a koncesszióval az összhaszon nyilván nem növekszik. mert mondjuk ezek után valószínűleg nem telefonálnának, interneteznének, televízióznának sokkal többet az embereket. de a nyereségből nagyobb részt szerezhetnének a helyiek. mivel korlátozott a verseny. de ha a helyi gazdaság ezt nem tudja kihasználni, akkor a duopol jog a gyakorlatban monopóliummá válik és azt a jogtulajdonos kihasználja. de ez is olyan, hogy ha elsőre nem érted, akkor századjára sem fogod.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 19:01:52

@444:

"a fővárosban telibe szarják a termelők érdekeit."

Csak az olyan ostoba népnemzetiszocialista lófaszjóskák szerint, mint te is vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 19:03:36

@444:

"a koncesszióval az összhaszon nyilván nem növekszik. [...] de a nyereségből nagyobb részt szerezhetnének a helyiek."

Vagyis a koncessziót fizetők ügyfelei fizetik meg a koncessziós díjat is meg a helyiek megnövekedett nyereségeit is.

2017.12.12. 19:03:38

@neoteny:
tehát a microsoft fizet azért, hogy 2019. január 1-jétől nincs google. csak ők vannak és a .hu szolgáltatói. és az informatikai vállalkozásoknak van egy évük arra, hogy jobb keresőt írjanak, mint a bing. nem kell indexelniük a világot. nem kell megnyerni a világversenyt.

ugyanez debreceni változatban az, hogy a microsoft fizet. és abból a pénzből létrejön egy debreceni adatpark. ez az informatikai kar.
www.inf.unideb.hu/sites/default/files/kep/kar/IK_ejszaka.jpg
ennek az ára az, hogy nincs google. ezek után a debreceni várostérséghez kötődő domain neveket indexelhetik úgy, hogy az egyetlen versenytársuk a bing. és létrejön a debrecen big data center. az együttműködő partnere a microsoft. de lehet ez a google is. csak fizessen. ez a koncepció az egyiket kigolyózza. és a másik helyébe lépnek a helyiek. a globális kapitalizmusnak nem vet véget, hanem csak korlátozza.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 20:23:44

@444:

"tehát a microsoft fizet azért, hogy 2019. január 1-jétől nincs google. csak ők vannak és a .hu szolgáltatói."

A te fékeveszett fantáziálgatásaidban.

2017.12.12. 20:54:05

@neoteny:
jó lenne a microsoft-nak az, hogy 2019. január 1-jétől magyarországon nincs google? fizetne ezért? nyilván igen.

de ha ez túlságosan drasztikus, akkor próbáljuk ki csak egy átlagos magyar városban. nézzük meg, hogy mi lenne ha mondjuk debrecenben nincs google. csak bing. és cserébe van egy térségi big data center. amit a microsoft koncessziós díjából lehet folyamatosan fejleszteni. azért, mert nincs google. a következő évben a google is fizethet többet. azért, hogy nincs microsoft. és nézzük meg, hogyan változik a keresőpiac. fusson párhuzamosan két koncepció. elvben ez ugye a liberalizmus.

ijontichy 2017.12.12. 21:52:03

@444: Amennyi erőfeszítést feccölsz a morzsacsenésre, akár már kitalálhattál volna valami piacképes produktumot is :-/

2017.12.12. 23:08:13

@ijontichy:
a politika is egy virtualizált termék előállítása.

a jelenlegi közélet ellenségeket teremt. vallásháború folyik. hogy világos legyen. valójában az égvilágon semmi rosszat nem gondolok például arról amilyenek a budapestiek. mert felmérem ésszel, hogy sokfélék. ha egy faluban lakik 250 ember, akkor az már nem egyféle. budapesti agglomeráció 2,5 milliós. tízezerszer nagyobb, mint egy kis falu. ami önmagában sokszínű. nyilván egy főváros is. ezt felmérem ésszel, hogy nem lehet túláltalánosítani. de azt is, hogy a politika meg olyan, hogy így kell csinálni. a másikat meg kell alázni. a komment csatorna erre a szerepjátékra való. engem az érdekelt, hogy mi ebben a jó. rájöttem, hogy semmi. túl azon, hogy ha az ember nem veszi komolyan, akkor szórakoztatóbb, mint a muppeth show. és hatalomtechnikai szempontból is érdekes. pontosan tudod, hogy ki az ellenséged. nekem sokkal erősebb ellenérveim vannak arra, hogy valamit miért nem kellene meglépni. de ha nagyon erősen tiltakoznak ellene, akkor az paradox módon megerősíti, hogy esetleg az mégis csak lehet helyes irány. nem kezdem el magyarázni mert nem érdekes annyira. de kezdek rájönni, hogy ezek hatalomgyakorlás szempontjából miért praktikusak. kezdem megérteni azt, hogy miért olyan a közélet amilyen. kiegyezéspárti voltam. és még egy kicsit most is az vagyok. rájöttem, hogy a legnagyobb butaság. mindenkivel kiegyezésre törekedni nem lehet, és nem is kell. miért kellene. úgy nem működik semmi, vagy csak alig valami. számomra világossá vált, hogy egyeseknek ez a céljuk. és ezt a kontrakultúrát rombolta le nagyjából félig orbán. és 18 tavaszán vagy végigviszi. vagy a politikai ellenfelei sikeresen ellentámadásba lendülnek. és az őrület folyatódik tovább. ez majd eldől néhány hónap múlva

egyszer lehet, hogy tényleg írok egy blogot. senki nem fogja elolvasni. mert az érdekesek ezek a nyilvánvalóan ostoba túlreagálások, túláltalánosítások. de nyilván azért kell ezt felelős módon is így vagy így is csinálni, mert ha valami jó, akkor úgy is jó, hogy valaki azt mondja, hogy utolsó, mocsadék, szemét, állatok. amit nyilván nem kellene mondani, hiszen a másik azt gondol, amit akar. hatalomtechnikai szempontból érdemes ezt kisarkítani. például ezt nem tudtam, mielőtt nem próbáltam. kezdem megérteni, hogy miért működött torgyán.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.12. 23:33:08

@444:

"a politika is egy virtualizált termék előállítása."

Abban semmi sem virtualizált amikor megfog a kormányzat verőembere, a rendőr, és fültövön csapdos ha nem mész vele a dutyiba.

"nekem sokkal erősebb ellenérveim vannak arra, hogy valamit miért nem kellene meglépni. de ha nagyon erősen tiltakoznak ellene, akkor az paradox módon megerősíti, hogy esetleg az mégis csak lehet helyes irány."

"oké, de de ez egy baromság".

"kiegyezéspárti voltam. és még egy kicsit most is az vagyok."

OK, én hajlandó vagyok kiegyezni veled abban a kérdésben, hogy a politikai hatalom súlypontjai inkább legyenek településeken. Habár számomra nem jobb az, ha a polgármester az _archos_ a miniszterelnök helyett, de abban igazad van, hogy végső soron elköltözhet az, aki nagyon nem bírja a gyűrődést egy adott helyen (településen). Viszont akkor tényleg legyen a politikai hatalom a településeké (ill. azok önkormányzataié): akkor mindazok a hatalmak amik gyakorlásra kerülnek a települési önkormányzatok által ne kerüljenek gyakorlásra a központi kormányzat által. Pl. ha az önkormányzatok jövedelemadót szednek (akár csak egyetlen önkormányzat is), akkor a központi kormányzat ne szedhessen jövedelemadót. Hasonló módon ha az önkormányzatok általános forgalmi adót szednek (akár csak egyetlen önkormányzat is), akkor a központi kormányzat ne szedhessen általános forgalmi adót. Mert az, hogy az önkormányzatok _is_ és a központi kormányzat _is_ gyakorolja ugyanazt a politikai hatalmat a lehetséges világok legrosszabbika.

2017.12.13. 10:23:08

@neoteny:
amikor a politika megvalósul, akkor valóságos. de a politikacsinálás szellemi szabadfoglalkozás. csak ezt most úgy folyik, ahogyan nem kellene folynia. folyamatosan a másik megalázása a cél. szerintem azért, mert nincs államvallás.

a népszámlálás adatai szerint a többség keresztény. csakhogy ez csökkenő tendenciát mutat.
2001 74%
2011 54%
és ugye egy az is kérdés, hogy egy magyarországi keresztény magyarnak vallja-e a magát. mert ugye egyesek úgy képzelik, hogy ők nemzetek felett állnak. a neokonoknak az vallásuk, hogy ők meghaladták a nemzetet. és a neolibek ugyanezt gondolják. és ők nyilván lehetnek nemzeti keresztények. legfeljebb a jóisten áll a nemzetek felett. a világpolitikában nemzetközi ügyek vannak. a nemek, a nemzés, a nemzet, a többségi nemzetségek, kisebbségi nemzetiségek (nemzeti kisebbségek) felé még felé lehet képzelni az univerzumot. van az Úr, a Szűzanya, a Teremtő, a Gondviselő, Mindenható, Örökkévaló, stb. de hogy tamás gáspár miklós felette áll a nemzeteknek. azt már nehezen tudom elképzelni. őt is csak anya szülte. csakhogy egy csoportosulás mégis csak úgy képzeli, hogy ők a népek felett állnak. a világ felett uralkodhatnak. mert totális munkáshatalom lesz, vagy totális pénzhatalom lesz. egyközpontú világrend. moszkva, washington vagy brüsszel. szükség van unióra. de az unió nem brüsszel. mi vagyunk az unió. és ugye kérdés, hogy az milyen módon legyen strukturálva, az hogyan működjön. lehessen-e kőkeresztet állítani a csepeli lidl elé. és az fizessen-e különadót az m0-ás körgyűrű használatáért. erről döntsön csepel. de lehet olyan, hogy egy kistérségben néhány közalkalmazottat leszámítva mindenki őstermelő, vagy kisiparos. van egy saját nagykereskedésük. szinte mindenki szövetkezeti tag. és nekik nem érdekük, hogy a rewe a kistérség központjában üzletet nyisson legfeljebb csak úgy, hogy az árut nem csak behozza, hanem vásárol. mert mondjuk a kistérségben nem terem kókuszdiót. de az áfész is behozhatja a kókuszdiót. a rewe esetleg olcsóbban hozza be. mert a trópusokon erősebb a befolyása, nagyobb tételben vásárol. a kereskedelem lehet kölcsönösen előnyös. de nem minden esetben. tehát az nem úgy van, hogy ha a rewe kibérel egy üzlet és a kistérség lakói abban vásárolnak, akkor biztosan előnyös a helyieknek. mert ha az áru csak befelé jön és kifelé nem megy, akkor a termelők számára előnytelen. hiszen nekik el kellene adósodni. és hogy ez ne történjen meg ezért az állam segítségét várják. a rewe mondhatja azt, hogy hjó. ők nem fognak fizetni 491-es úthasználatért. azért, hogy átkeljenek a szamoson tunyugi hídon, vagy a ököritófülpösi kompon. eladhassák a kókuszdiót fehérgyarmaton. ez esetben az áfész megveszi a rewe alsónémedi központjából. csak értem persze, hogy ezáltal a német cégek kereskedelmi forgalma csökkenne. a magyaroké növekedne. és a magyar parasztok azt mondanák a németeknek, hogy nyissunk egy közös közép-európai szövetségi kereskedőházát a trópusokon. és ezért azt mondják, hogy ez népnemzeti szocializmus. ettől már csak egy lépés auschwitz-birkenau. de nem. a zsidó hitközségnek is lehet egy füszért üzlete. és hordják az árut tel-aviv yafo kikötőjéből. visszirányba vigyék a magyar árut. és úgy lesz jaffa egy vegyesvállalatban. ha jakab és jákob közös sörfőzdét nyitnak, akkor létrejön a kiegyezés kocsmában. úgy lesz kölcsönösen előnyös. de ha valaki magyar német, vagy magyar zsidó, akkor ez a vegyesvállalati forma lenne a természetes. na de azt mondják, hogy mit képzelsz. hogy jönnek ehhez a magyarok. hogy jönnek a magyarok ahhoz, hogy magyar iskolát teremtsenek. finn iskolát teremtetsz. mert az a "jó". és a magyar iskola a "rossz". értem persze, hogy erre nekem nem bunkó paraszt módjára kellene reagálni. ezt a viselkedést a mainstream médiában helytelenítem. nehogy valaki mintának tekintse. azt gondolja, hogy ez menő. viszont azt is gondolom sajnos, hogy ezt az underground világában ezekkel kiszólásokkal, de mégis csak le kell játszani. és ebből nyilván egy újabb válság következik. hogy mekkora az a külső környezettől is függ. és ha nem lesz háború, akkor lehet talán valamelyest értelmes közbeszéd. addig marad az, hogy mindenki próbálja megalázni másikat.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.13. 10:32:25

@444:

"amikor a politika megvalósul, akkor valóságos."

Bla-bla-bla. A politika erőszak alkalmazása törvényeken keresztül.

Az összes többi pedig a tőled megszokott posztmodern bullshit a népnemzetiszocialista propagandával keverve.

"mindenki próbálja megalázni másikat"

Amit te már csináltál öt évvel ezelőtt is, amikor még "liberális" mezben trollkodtál.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.13. 10:48:40

@444:

"de lehet olyan, hogy egy kistérségben néhány közalkalmazottat leszámítva mindenki őstermelő, vagy kisiparos."

Hogyne lehetne: és akkor csórók is, mint pl. az afgánok.

Olyan nincs a jóisten kék ege alatt, hogy egy kistérségben mindenki őstermelő vagy kisiparos _és_ ezek az őstermelők és kisiparosok magas életszínvonalon élnek. No way, no how.

2017.12.13. 12:02:14

@neoteny:
én abból indulok ki, hogy a közfeladatok döntő többségét a városnak és a vidéknek kellene ellátni. a felsőoktatás városias, de az alsókokú képzés vidékes. a vidéknek is van feladata. az egészségügyben a betegellátás városias. de a megelőzés vidékies. és ebből következően alacsony technológiai fejlettségi szinten is fejleszteni kell. és a magyar településszerkezetet olyan, hogy elsősorban erre kellene alapozni. mert ezt a metropoliszokból nem lehet kiszervezni a gyarmati területekre. külbirtokokok a belső magyarország határmegyéin a mezsgyén vannak. balassagyarmat, fehérgyarmat, délebbre az oláh cigány oldalon feketegyarmat. erre azt mondják, hogy jaj, ez rasszizmus. nem rasszizmus, mert fehérgyarmaton is vannak cigányok, feketegyarmaton is vannak fehérnek. egyik se áll a másik felett. az egyik a körösnél, a másik szamosnál. az egyik békéscsaba, a másik szatmárnémeti vonzáskörzetében. kell lennie valamilyen várostérségnek, amelyik a leszakadó vidék problémáit legalább részben megoldja. és ebből következően magyarországország alapvetően nem egy amerikanizált metropolisz, hanem egy európai nemzeti keresztény metropólia. de az amerikanizált zsidók csináljanak egy metropolitan városrészt a fővárosban. ahol van general motors/electric fejlesztőközpont, citibank. magyar-amerikai vegyesvállalatok. tehát ezek úgy fizetik meg az adót, hogy a cég fele részben kormányzati, önkormányzati tulajdonban vannak. tehát mondjuk a budapest bank a magyar főváros bankja. de az amerikai citigroup csoport tagja. tehát budapesten van amerikai befolyás. de ez egy kisebbségi szerepkörből következően. amiben a többségi magyarok szempontjait is figyelembe kellene venni. és így mehetne végbe a kiegyezés. és így lehetne libertárius vallás a nemzeti keresztségben. haumann péter egy zsidó színész. de a magyar parasztok azért szeretik, mert eljátszotta a lókupecet vecsésen.
www.vecsesitajekoztato.hu/media/k2/items/cache/f6d11ce6b2f3c044e65f23383cc48dcd_XL.jpg
aztán perzse, hogy az társadomkritika is egyben. ha nincs modernizáció, akkor összeomlik a bakterház. de ha csak modernizáció van, akkor azért omlik össze, mert minden gépiessé válik és úgy nincs kultúra. és a magyar közgondolkodás ezeken a kettősségeken alapul. nyugat-kelet, városias-vidékies, észak-dél, nőies (balos)-férfias (jobbos). a nőágon szerveződő zsidóság balos, a férfiágon szerveződő jobbos. egyén-közösség. a magyar társadalom többsége magánéletben elég individuális, de a közéletben erősen kollektivista. a magyar nyelv sajátos. lényegében az összes nyelvvel, nyelvcsaláddal lehet hasonlóságot találnak. még az angollal. az óangollal nem is keveset. de igazán egyik nyelvre se hasonlít. de ez évszázadok, vagy esetleg évezredek óta így van. sanyi szerint ez a napkeleti bölcselet nyelve. ezt mondják a népfőiskolán. lehet. csak ez esetben brit, a frank, a germán, a latin, a görög, szláv kultúra mellé kellene odatenni a magyart. balti népeknek alárendelni. és ez valamiért nagyon nem tetszik egyeseknek. és ebből következik egy vallásháború. háború a nemzet ellen. ennek jelképe soros. ők a nemzetek felett álló fizetési lista. és jelen állás szerint nem kiegyezés, hanem kivégzés lesz. és egy kultúrának vége szakad.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.13. 12:07:08

@444:

"én abból indulok ki, hogy a közfeladatok döntő többségét a városnak és a vidéknek kellene ellátni."

Ami egy hibás kiindulási pont: a "közfeladatokat" a társadalomnak kell ellátnia.

"A szocializmus, mint azok az ősi ideák, amelyekből származik, összemossa a kormányzás és a társadalom közötti megkülönböztetést. Ennek eredményeképp minden egyes alkalommal, amikor ellenzünk valamit, amit a kormány tesz, a szocialisták azt a következtetést vonják le, hogy ellenezzük azt a dolgot.

Helytelenítjük az állami oktatást. A szocialista erre azt mondja, hogy mi mindenféle oktatást helytelenítünk. Kifogásoljuk az állami vallást. A szocialista erre azt mondja, hogy semmilyen vallást nem akarunk. Elvetjük az államilag kikényszerített egyenlőséget. Erre ők azt mondják, hogy ellene vagyunk az egyenlőségnek. És így tovább, és így tovább. Ez olyan, mint ha a szocialisták azzal vádolnának minket, hogy nem akarjuk, hogy az emberek egyenek, csak mert nem akarjuk, hogy az állam termessze a gabonát."

-- Frederic Bastiat "A Jog"

2017.12.13. 13:14:15

@neoteny:
abból ez az "ungarise lájfsztájl" következik.
static.origos.hu/s/img/i/1706/20170623virag-aladar-nb1-foci-balmazujvaros24.jpg
static.origos.hu/s/img/i/1706/20170623virag-aladar-nb1-foci-balmazujvaros11.jpg
nagy-debrecen egy high tech agropolisz. annak van negyedmilliós high tech városmagja. de körülötte másik negyedmillió háziiparos. magyarországon egy térséget jelenleg legfeljebb úgy lehet felépíteni, hogy a városiasság és a vidékiesség egyensúlyban van.

tehát van a debreceni gyógyszergyár az egyik része biotechnológia (~biogal). ez a richter debreceni üzeme.
www.portfolio.hu/public/portfolio/gallery/293/large/9fabdb28e3b11608a8a0c16f5ba4cf50.jpg
Debreceni önkormányzata közgyűlése 2017. április 27-i ülésén döntött arról, hogy a Medvefű utca elnevezését Richter Gedeon utcára változtatja.

na de ez nem azt jelenti, hogy fel kellene adni a herbáriát. zolika dolgozik a high tech ipari üzemben. a gyógyszerekhez egy szövetkezeti rendszerben termelik alapanyagot, illetve a háztáji birtokon gyógynövényt. és ezt eladják a gyógyszergyárnak, vagy a patikának, vagy andika maga értékesíti herbária üzletben. andika szolgáltathat. csak zolika nem szeretné a kurválkodást. azt, hogy andika azelőtt masszírozzon mielőtt gyerekeket szülne neki. és az alacsony technológiájú beruházásokat finanszírozza a vidékies mezőbank (agrobank). az alapkutatást és a magas technológiai fejlesztéseket a városi iparbank. a külkereskedlmet egy hitelbank (eximbank). a lakossági üzletágban van az otp és nyilván kellene egy konkurens postabank. ami szintén kiléphet a határon túlra. a vegyes lakosságú területeken vegyesvállalati formában. magyar postabank, a szlovák poštová banka, szlavón poštanska banka a österreichische-ungarische postsparkasse. a szlávok azt mondják, hogy ők megkülönböztetik azt, hogy ungarische és magyarische. különböztessék meg. nekünk az hunor és magor (magyar) testvérek. és a tótok is testvéreink. csak egyesek csehül beszélnek. a horvátok is, csak egyesek szerbül beszélnek. tanuljanak meg magyarul is egy kicsit. építsük a királyi magyarországot (ahol nem bözsi néni, hanem a szűzanya országa, ahol a korona uralkodik). a keleti országrészben a fejdedelmi erdélyt. a császáriak az alpesekben egyenrangú félként kapcsolódjanak a kárpát-medencéhez. kossuthista dunai államszövetség. ez mind nemzeti keresztény tradíció. és ebbe beilleszthető a modernitás. szövetségi siemens hungária német-magyar vegyesvállalat és magyar national instruments.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.13. 13:23:36

@444:

"abból ez az "ungarise lájfsztájl" következik."

Bullshit: ez az úriember sem nem őstermelői, sem nem kisiparosi jövedelméből tett szert erre. Hanem a focistaként összerugdalt pénzből.

"nagy-debrecen egy high tech agropolisz."

És? Te arról fantáziálgattál, hogy "de lehet olyan, hogy egy kistérségben néhány közalkalmazottat leszámítva mindenki őstermelő, vagy kisiparos."

Hogyne lehetne: és akkor csórók is, mint pl. az afgánok.

Olyan nincs a jóisten kék ege alatt, hogy egy kistérségben mindenki őstermelő vagy kisiparos _és_ ezek az őstermelők és kisiparosok magas életszínvonalon élnek. No way, no how.

DrGehaeuse 2017.12.13. 14:11:51

@Lavinia Pinkerton:
"Aki kiszolgálja a többséget, az meg a konzervatív, ahogy mondom.
Magad is leírtad, hogy úgy akarja a működő dolgokat, ahogy eddig voltak. A többség pont ezt akarja, mivel a többség nem valami nagy újító, de elbotorkál az ismert utakon. A többség maradna, és a konzervatív nekik muzsikál szép régi szokásokról meg erkölcsökről, meg hogy minden maradjon és senki ne ugráljon. Mert a konzervatív ebből jól megél.
Egy mesemondó."

A napnál világosabban leírtad a "maradi" fogalmát.
A maradiságot a konzervativizmussal összekeverni tipikus progresszivista tévképzet ami ráadásul a vulgármarxizmus hatását mutatja a magyarországi progresszivisták gondolkodásában. Ez egyrészt sértrő leegyszerűsítés, másrászt pongyola, harmadrészt pedig semmivel sem támasztható alá.

A konzervatív igenis hajlandó mélyreható reformokra, ha a fennálló rend és a hozzá tartozó szokások, intézmények, infrastruktúrák és hagyományok képtelenek megfelelni a jelen vagy a belátható közeljövő problémáinak.

A konzervatív egy dologra nem hajlandó: jól működö dolgokon változtatni csak azért, mert valamilyen divat, ideológiai ötlet vagy képzelgés szerint valami soha ki nem próbált dolog egyesek szerint sokkal jobb lenne.

Ezzel szemben a progresszivista (értsd:jakobinus - Bibónál "hivatásos forradalmár") a mindenható "modernitás" jelszavával bármilyen eszement társadalmi kísérletbe hajlandó belemenni, ha éppen politikailag az kifizetődőnek tűnik, vagy valami előnnyel kecsegtet a mellette érvelő érdekcsoport számára.

A legjobb példa erre a Paks II. -es mutyi. Anno 2007-2009 között a hazai "progresszió" gyúrcsányfletó által fennen lobogtatott zászlaján az egyik legfényesebb csillagként fénylett. Ma ugyanezt az álkonzervatív populista náci orv-bán (Bibó az ilyet nevezi "hivatásos reakciós"-nak)
tűzi zászlajára mint progresszív törekvést.

Tehát bizonyaos értelemben az igazi progressziót a valódi konzervatívok képviselik akkor amikor felismerve a való élet szükségleteit, nagy körültekintéssel de adekvát módon változtatnak a fennálló dolgokon. De csak azokon amiken tényleg változtatni kell.

2017.12.13. 14:48:53

@neoteny:
a társadalom egy szociális hálózat. és azt képviselő főhatalom az állam. az egy személyben a társadalom egységét testesíti meg az államfő. aki persze rendesen nem egymaga gyakorolja a hatalmat. van egy mellette szociális államtanács, vagy tanácsállam. ha csak ez van, akkor államszocializmus. a politikai bizottság és a párttitkárok hagyományosan fővárosban, a megyében és járásban. na de a kádár rendszer se tudott ilyen egyszerűen működni. mert debrecenben a helyi pártalapszervezeti titkár azt mondta, hogy debrecen megyejogú város. úgy, hogy neki a hajdú megyei párttitkár nem dirigál. és így lett egy városi és vidéki pártitkár. és a járásban is lett. járási és járásjogú városi párttitkár. és vidékiességből jött létre a hazafias népfront. az egyesült az operatív ügyekben a politikai bizottságával. és évente ülésezett a központi bizottság. és a pártkongresszus elfogadta annak határozatait. a parlamentarizmust mímelték a kerületi párttitkárok mellett a hazafias népfront jelölő gyűlésein választottak parlamenti képviselőt. a párt ifjúsági szervezete volt a kisz. és ezeknek meg voltak a maguk sajtótermékei. a párt ott volt a munkahelyeken. a hadseregben. a párt uralta a gazdaságot, a kultúrát és közéleti nyilvánosságot.

mi változott a rendszerváltásal? az, hogy nem egy, hanem több párt van. de a struktúra és a politikai rendszer működési módja ugyanaz maradt. és lényegében a "horthyfasiszták" is így képzelték az ország irányítását csak hazafias arcéllel. a multik vezetői is hasonlóan képzelik csak egy térségi szintte hazafiatlanul. a fővárosi hr/pr helytartó elit, vidéken területi képviselő is hazaáruló. és azt mondják, hogy de így verseny van. rendben. csak a többség nem úgy akar versenyezni ahogyan a multik elképzelik. és ezért most úgy tűnik, hogy a magyar társadalom visszatér a kvázi egypárti működéshez. nagyjából ndk típusú népi demokratikus irányítás. úgy, hogy a főváros megosztott. az egykori keletországban ott volt nyugat-berlin. jelenlegi rendszer ehhez hasonló. illetve a tito-féle jugoszláviával is mutat párhuzamokat. a korai horthy korszak kultúrpolitikája, a késő kádár kor gazdasági közgondolkodása. tállai elvtárs csökkenti az üzemanyagárakat. a mol ne adja 30 forinttal drágábban a benzint a szegény kis mezőkövesdieknek. te mondhatod, hogy az csak 10% versenyhátrány az energetikában. a mezőkövesdiek így jártak. de ők nem akarnak ennyivel többet fizetni az üzemanyagért. ők azért választották meg tállai elvtárst, hogy ez így ne legyen. aztán ha valaki tud jobbat mondani mezőkövesdiek számára, akkor azt is megválaszják és tállai elvtárs nyugdíjba vonul. és ugyanezt mondják füzesabonyban.

azon a vidéken egy nagyobb hatalmi központ eger. a mátra és a bükk előterében eger hozzon létre centrális erőteret. eger városán kívül egy külső határ kerületet. aminek része mezőkövesd, füzesabony, bélapátfalva, pétervására. ami tulajonképpen eger városa körüli uradalom földművelésre, bányaművelésre alkalmas területekkel. és ebben a nagy-eger belső városias kerülete a high-tech, és eger vidéke pedig low-tech fejlesztések központja. gazdasági optimum keresés. felsőjárában bányavidékre, alsójárásban földművelésre alapozva. kulturális optimumkeresés. te mondhatod, hogy a matyók építsenek mind űrrakétát a hevesi pusztákban lesz az űrkilövő. mert a 21. században egy új űrkorszakba léptünk. rendben. de sehol a világon (amerikába belértve) sem építi mindenki az űrrepülőt. egyesek szaladgálnak a sportiskolában. mások táncikálnak a művésztelepen. és ebből van városmarketing és idegenforgalom. és így lehet űrrakétát építeni, vagy valamilyen alkatrészt gyártani. kis-eger (belső kerület), nagy-eger (külső kerülettel). a bányavidék felsőjárás (eger-felső), alsójárás az alföld (eger-alsó). eger vára (óeger), eger városa (újeger). vesd össze kocsorddal. mondhatnám úgy is, hogy ez a "kocsordi" iskola. kocsordon nincs vár. váróterem van.
www.vasutallomasok.hu/kepek/p0020/p0020059.jpg
ők a kocsordiak. kocsord.hu/sites/default/files/2016-09/103.jpg
és lehet, hogy nincs igazam, de ők várják, hogy valaki megmondja, hogy mit csináljanak. nem azért, mert a kocsordiak hülyék. hanem mert a főváros 50 éve, vagy 150 éve elviszi az értelmiséget. azért, hogy budapesten alrendelődjön a budai németeknek és a pesti zsidóknak. erre mondom azt kiegyezésképpen, hogy a megoldás a vegyesvállalattá alakítás lenne. csak ebbe a magyarországi multik nem mennek bele. és kisebb a német családi vállalkozások sem. de ezek a cégek azért az állami támogatást várják. a kronseder család nem úgy lop, mint mészáros csapata. hanem direktben felmarkolja a pénzt. szijjártó péter csapata a választásokra így osztogatja. megértem, hogy így akarnak választást akar nyerni. felőlem nyerjenek. zárjuk le ezt a vallásháborút. engem az érdekel, hogy mi lehet utána.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.13. 15:29:01

@444:

"a társadalom egy szociális hálózat."

Ez egy trivialitás.

"és azt képviselő főhatalom az állam."

Ez bullshit.

"A szocializmus, mint azok az ősi ideák, amelyekből származik, összemossa a kormányzás és a társadalom közötti megkülönböztetést. Ennek eredményeképp minden egyes alkalommal, amikor ellenzünk valamit, amit a kormány tesz, a szocialisták azt a következtetést vonják le, hogy ellenezzük azt a dolgot.

Helytelenítjük az állami oktatást. A szocialista erre azt mondja, hogy mi mindenféle oktatást helytelenítünk. Kifogásoljuk az állami vallást. A szocialista erre azt mondja, hogy semmilyen vallást nem akarunk. Elvetjük az államilag kikényszerített egyenlőséget. Erre ők azt mondják, hogy ellene vagyunk az egyenlőségnek. És így tovább, és így tovább. Ez olyan, mint ha a szocialisták azzal vádolnának minket, hogy nem akarjuk, hogy az emberek egyenek, csak mert nem akarjuk, hogy az állam termessze a gabonát."

-- Frederic Bastiat "A Jog"

"és lehet, hogy nincs igazam, de ők várják, hogy valaki megmondja, hogy mit csináljanak."

Abban soha sincs hiány, hogy akadjon valaki, aki megmondja a népnek, hogy mit csináljanak. Az átkosban négy évtizeden keresztül megmondták a népnek, hogy mit csináljon, abban nem volt hiba. Mégis amint lehetőségük adódott rá, rohantak Bécsbe a Maria Hilfer Strasse-ra Gorenje mélyhűtőt meg Grundig videómagnót meg Walkman CD-lejátszót vásárolni. Akkor hirtelen nem kellett megmondani nekik azt, hogy mit csináljanak: akkor hirtelen tudták maguktól is, hogy mit akarnak csinálni.

"erre mondom azt kiegyezésképpen, hogy a megoldás a vegyesvállalattá alakítás lenne."

Abban mi a kiegyezés, hogy tolod a népnemzetiszocializmust?

"de ezek a cégek azért az állami támogatást várják."

És meg is kapják, mert a politikusok el tudják adni a népnek azt, hogy a "munkahelyteremtés" a fontos. Pedig nem: a termelés a fontos, az, hogy minél több jószág (beleértve szolgáltatásokat) előállításra kerüljön minél olcsóbban: hogy a felhasznált erőforrások a leghatékonyabban legyenek felhasználva. És ezt csak a szabadpiaci árak képesek biztosítani: azok hordozzák a szükséges információt arról, hogy mit mennyire értékelnek a fogyasztók, vagyis azok alapján lehet eldönteni, hogy mit a legérdemesebb termelni. Az általad megálmodott vegyesvállalatokban a bürokraták döntik el azt, hogy milyen inputokból milyen outputok kerülnek előállításra; és mivel a bürokrata számára a haszon mértéke nem szempont -- ha veszteséges a "félállami" vállalat, akkor mindig kaphat állami támogatást, amihez _politikai_ kapcsolatokra van szüksége, nem _gazdasági_ kapcsolatokra --, az ilyen "félállami" "vegyesvállalatok" soha sem fognak olyan jól teljesíteni, mint a magánkézben lévő vállalatok. Mert a rosszul menedzselt magánkézben lévő vállalatok tönkremennek: és azután már nem termelnek veszteséget. Míg a "félállami" "vegyesvállalat" elpöföghet veszteséget "termelve" tetszőleges ideig: csak az számít, hogy van-e _politikai_ szándék a fenntartására. És mivel a munkahelyeket meg kell őrizni, tetszőleges ideig lehet _politikailag_ célszerű a fenntartásuk, attól függetlenül, hogy _gazdaságilag_ nem célszerű a működésük (mert veszteséget termelnek, ti. az outputjuk kevesebb értéket képvisel mint az azok előállításához felhasznált inputok).

Minél több ilyen "félállami" "vegyesvállalat" van, annál rosszabb a gazdaság teljesítőképessége. Ez nem azt jelenti, hogy szükségszerűen összeomlik a gazdaság (ez nem történt meg pl. Belaruszban sem), de mindenképpen alacsonyabb _a fogyasztók által értékelt_ javak termelése ahhoz képest, ha magánvállalkozások folytatnák a termelést versenypiaci feltételek mellett.

2017.12.13. 16:39:06

@neoteny:
na ha elég sok balmazújvárosi gondolja azt, hogy menő ez az "ungarise láfjtsztál", akkor arra kiterjedt vidékies háziipar építhető. attól nem kell tartani, hogy nem lesz verseny. mert debrecen környékén a hortobágy, a nyírség, az érmellék, a sárrét is ilyesmit akar. és nyíregyháza környékén sóstó. ha van egy járási van egy kerületi (kistérségi) kisipar, tartományi vagy országos (nagytérségi) vásárok, akkor ezek abban mind megjelenik. csak persze önmagában nem elegendő, hogy van mázas cserép. kemence. cserépkhályha. az is kell, hogy a hajdúsági iparművek villanytűzhelyeket gyártson. háztartási gépeket, egyes alkatrészekeit előállítja és összeszereli. és egy tiszántúli mezőgazdasági gépgyártó támogatja a parasztot. és a national instruments egy ipari gépgyártó, amelyik a városi munkást támogatja. és ezek üzemegységei gazdálkodhatnak önállóan. és versenyezhetnek egymással. a szövetségi partnerekkel vegyesvállati formában együtt működnek. jelenleg abban sincs egyezség, hogy az unió külső határait védeni kellene. mert a társadalom úgy nem teljesen nyitott. de miért kellene annak lennie.

2017.12.13. 17:15:57

@neoteny:
az alapprobléma az, hogy a világnak van 100 ezer milliárd dollárhoz közelítő adóssága. és ennek van egy jelentős kamatkiadása. ami magyarországon nagyjából évi 1 ezer milliárd forint. ennyit fizet a magyarország a nemzetközi pénzoligarcháknak. és ez ellen szerveződött egy másik csoportosulás, akik nagyjából ugyanennyi pénzt felmarkolnak. orbán és soros fizetési listája brutális háborút vívnak.

a polgári fejlődésre úgy van esély, hogy egy település a központi államtól és a globális piactól függetlenné válik. a függetlenség nem azt jelenti, hogy nincs kapcsolat. hanem azt, hogy nincs függés. és a multiktól való függést is fel kellene számolni. ez vegyesvállalati formát jelent. ez összességében vegyes gazdaságot és vegyes önkormányzatiságot jelent. amiben a helyi gazdaság (viszonylag) szabad.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.13. 19:41:49

@444:

"az is kell, hogy a hajdúsági iparművek villanytűzhelyeket gyártson."

"de lehet olyan, hogy egy kistérségben néhány közalkalmazottat leszámítva mindenki őstermelő, vagy kisiparos."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.13. 19:46:14

@444:

"egy jelentős kamatkiadása. ami magyarországon nagyjából évi 1 ezer milliárd forint. ennyit fizet a magyarország a nemzetközi pénzoligarcháknak."

És a kormányzat gondosan "hiánycélokat" jelöl meg minden éves költségvetésében, ezzel is növelve az államadósságot és így a kamatkiadást.

2017.12.13. 20:51:08

@neoteny:
egy vidékies körzetben (landkreis) mezőgazdaság, kézműves háziipar, falusi vendéglátás van. cserépedényt, cserépkályhát építenek. városias körzetben (stadtkreis) háztartási gépet. vasedényt és villanytűzhelyet a centrum áruházba vagy keravill üzleteibe.

a vidékies körzetekben a jászok jászólban betlehezemnek és megfújják lehel kürtjét. a jászok ijászok és juhászok (így fejti meg a népfőiskola).
jasznaplo.hu/files/images/jaszvt2017001.jpg
de a jászfényszarui samsung mellett lg licensz alapján készül a lehel.

a jászfényszarui gyár tavalyi árbevétele 600 milliárd forint volt. ami elég komoly. ezt 1600 produkálta. ebből nagyjából 1% a nettó bérkfizetés. általában ezt keveslik. a samsung nyilván sokallja.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.13. 21:04:31

@444:

"városias körzetben (stadtkreis) háztartási gépet. vasedényt és villanytűzhelyet a centrum áruházba vagy keravill üzleteibe."

"de lehet olyan, hogy egy kistérségben néhány közalkalmazottat leszámítva mindenki őstermelő, vagy kisiparos."

2017.12.13. 21:13:42

@neoteny:
utóbbi a vidékies körzet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.13. 21:24:12

@444:

"városias körzetben (stadtkreis) háztartási gépet. vasedényt és villanytűzhelyet a centrum áruházba vagy keravill üzleteibe."

"de lehet olyan, hogy egy kistérségben néhány közalkalmazottat leszámítva mindenki őstermelő, vagy kisiparos."

2017.12.13. 21:26:29

@neoteny:
próbáld megérteni, hogy ez nem ellentmondás. te hülye vagy basszus.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.13. 21:36:40

@444:

Vagy pedig te vagy egy posztmodern lófaszjóska.

"városias körzetben (stadtkreis) háztartási gépet. vasedényt és villanytűzhelyet a centrum áruházba vagy keravill üzleteibe."

"de lehet olyan, hogy egy kistérségben néhány közalkalmazottat leszámítva mindenki őstermelő, vagy kisiparos."

2017.12.15. 08:18:13

@neoteny:
a stadtkreis gyártja a villanytűzhelyet. a landkreis pedig belevalót. termeszti a növényt. tenyészti az állatot. az első az iparos, a második a kézműves háziiparos biogazdaság. landkreis ökologikus. a stadtkreis ökonomikus. ez kétféle filozófia. két eszme és ami ezeket összekapcsolja az a természettudomány és a matek.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 08:48:17

@444:

"landkreis ökologikus. a stadtkreis ökonomikus. ez kétféle filozófia. két eszme és ami ezeket összekapcsolja az a természettudomány és a matek."

_Hogyan_ kapcsolja össze ezeket a természettudomány és a matek?

2017.12.15. 09:00:41

@neoteny:
mai hír.
2017. dec. 15.
Történelmi pillanat: új buszok Debrecenből

A magyar műszaki hagyományokra épülő hazai buszgyártás fejlődéséhez járultak hozzá.

DEBRECEN. Kifejlesztette egy korszerű, a mai kor követelményeinek megfelelő autóbusz termékcsalád első típusát Debrecenben az ITK Holding Zrt. és annak leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. az EvoBus Hungária Kft.-vel 2016-ban kötött hosszú távú együttműködés eredményeként. A Mercedes-alvázra épült, onnantól magyar fejlesztésű járművet abban a modern, minden igényt kielégítő Oktatási, Fejlesztési Központ és Kísérleti Üzemben mutatták be, amely nemcsak az autóbuszok gyártásának helyszínéül szolgál, hanem megteremti a járműgyártással kapcsolatos duális képzés feltételeit is. Valamint termék- és gyártástechnológiai fejlesztésekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenységet is ellát.
Mindez nem csoda, nem ámítás, bár bűvésztrükkök is bőven kísérték a Határ úti Ipari Parkban a a csütörtöki látványos megnyitót. Ennek csúcsa az volt, amikor be­gördült a meghívottak elé a Mercedes Reform 500 LE (alacsony belépésű) városi-elővárosi autóbusz. A név nem véletlen, hanem tisztelgés a reformáció kerek évfordulója előtt – mondta Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki a buszt elénk vezette.
www.naplo.hu/2017/12/az-uj-busz-legelso-utasai-koztuk-varga-m.jpg
ez valójában egy "félállami" buszgyár. a legegyszerűbb ppp konstrukcióban úgy tartható fent, hogy fele részben debreceni várostérségben gyárt buszokat. fele részben eladja. és a hozzáadott érték fele helyi.

ez itten a reform.
thumbs.tele.net/?maxh=1024&maxw=1024&url=http://naplanya.mon.hu/lanya/8487690/8487759.jpg
revolution, evolution, force, optimum, mobility. (komám, az utastérben usb töltő lesz.) kb. szix szigma.
politikusok is felvonultak.
thumbs.tele.net/?maxh=1024&maxw=1024&url=http://naplanya.mon.hu/lanya/8487690/8487828.jpg
az ott papp polgármester mellett nem gyurcsány, hanem a püspök. (a hajdú online képgalériája a "nap lánya" rovatból nyílik). ez a stadkreis.

ez a landkreis.
www.hnp.hu/uploads/files/%C3%81llatok/Fekete%20rackany%C3%A1j%20M%C3%A1t%C3%A1n%201_Dr%20Kov%C3%A1cs%20G%C3%A1bor%20(1024x464).jpg
nem sivatagi olajkút. hanem gémes itató. de ez utóbbi a pusztában környezeti alkalmazkodás. csak ehhez szükséges a modernitás. például a buszgyár.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 09:08:15

@444:

"csak ehhez szükséges a modernitás. például a buszgyár."

Igen, igen, de hány magyar racka juhnak kell meghalnia és szarfaszú németek gyomrában végeznie ahhoz, hogy egy Mercedes-alváz Debrecenbe kerüljön? Mit mond _erről_ a kapcsolatról a természettudomány és a matek?

2017.12.15. 10:17:00

@neoteny:
ez egy szekér.
www.hnp.hu/uploads/files/turizmus/2016%20%C3%A9vi%20f%C5%91bb%20rendezv%C3%A9nyek/N16_8286.jpg
ez az új debreceni busz első protípusa.
thumbs.tele.net/?maxh=1024&maxw=1024&url=http://naplanya.mon.hu/lanya/8487690/8487747.jpg
filozofikusan ezek vagy szembe vannak állítva. ember, ellon musk marsutazást tervez. te meg itten a szekeret a fából eszkábálod. rendben. építsünk nemzetközi űrállomást is. de a hortobágyi lovasnapok úgy autentikus, hogy minden fából van a szekér. és nincs túl sok műanyag. legfeljebb a kurblis telefon bakelit. erre a népfőiskola időnként azt mondja, hogy legyen elég a bakelit. ha ez a szüleiknek, nagyszüleiknek jó volt, akkor nekünk se legyen sokkal jobb. de azért legyen usb töltő az autóbuszon. ha ezt filozofikusan összekapcsolják, akkor abból lesz a spektákulum társadalma. amit tgm hirdet. ez a kommunizmus egy dekonstrukciója. a spektákulumban nagy a jólét. ennél nagyobb jólétet elvben csak az orákulum társadalma teremt. az oracle adatbázisok generálnak 100 "csilló" (ezer milliárd) dollár hitelt. az ellenértékét kitermelik a szolganépek. a felső középosztály belátja, hogy az alsóbb néprétegek szociális igényei kielégíthetetlenek. a burger kapcsolódik a globális pénzhatalomhoz. és ebből létrejön a burzsoázia. de sanyinak a kútfúrónak is jut egy olcsó sajtburger. nagyjából ez ugye az orákulum társadalma. a globális kapitalizmus. na de filozofikusan ez se engedi meg a hortobágyi nemzeti parkot. azt, hogy legyen ősgyep. a "zöldek" azt mondják, hogy 300 m2-nél nagyobb üzletet ne nyissál. sanyi a költöztetős haverjával nem nyithatna egy 20m×20m-es bútorraktárat (az már 400 m2), mert a "zöldek" betiltják. ezért ennek a század részén a garázsban összehordja az ágyat és konyhaszekrényt, ami karcos. filozofikusan lehet mondani, hogy a magántulajdon kapcsolja össze. a rendszerváltás előtt még a helyi mszmp vezetői magántulajdonba vették a hortobágyot és el kezdtek libázni, akkor abból hatalmas közfelháborodás volt. és ezek után túl sokan akartak libázni. ha a párttitkároknak megéri, akkor biztosan megérné nekik is. aztán ebből lett a hajdú bét csődje, amibe politikailag a "libás" bajnai az mszp vezetőivel.

a szekérnek és az autóbusznak a fizikája hasonló. nem pont ugyanaz, mert a fizika sem szupertudomány, de mondjuk a mechanikai törvényszerűségei hasonlók. van mondjuk lendület, perdület, forgatónyomaték. "lóerő". egy 75 kg tömegű testet 1 másodperc alatt 1 méter magasságra lehet felemelni a tengerszint felett ahol a nehézségi gyorsulás 9,8m/s2. legyen az egy "lóerő". az nagyjából 735W. na de egy magyar ló ennél csak erősebb. legyen 1kW. newton kiokoskodja a gravitáció törvényeit. kimérik hozzá a világkonstasokat. például a gravitációs állandót. és azok hatnak a szekérre és az autóbuszra. az űrszekér ha nagy sebességgel halad, akkor már részben egy másik elmélet érvényesül. a fizika se egységes teljesen. metafizikusan lehet mondani, hogy létező és potenciálisan létező. és ugye ez már alkalmazható a szekérre és az űrszekérre. de ha a metafizika formálisan-axiomatikusan definiált, akkor az modern logika. modális logika (szükségszerű, lehetséges), temporális logika (amiben elágazhat a jövő. lehet így is, lehet úgy is. és korlátozottan, de ezzel is tudunk kalkulálni.) de ez már matek. ami lineáris programozásban optimum számítás lehet nyereség maximalizálás (kapitalizmus) és veszteség minimalizálás (szocializmus). az ehhez szükséges komplex poliérderek elmélete ugyanaz. egyénileg nyereséget maximalizálni érdemes. kollektíve veszteséget minimalizálni. és ha a köznép az utóbbit a közéletben kollektivizálni akar, akkor az lehet, hogy biosz. és ahhoz jobban passzol a J2 dominálta keresztény vallás. az individuális magánélethez a J1 dominálta zsidó vallás. vagy az iszlám. mert a zsidók nem döntötték el, hogy az ábrahámi ősvallást teremtik újra (J1/J2) vagy megharcolnak az iszlámmal. amikor a közéleti viselkedést haplocsoportokkal írjuk le, akkor az elemi biosz. csak az veszélyes, mert ehhez filozofikusan a "jó" és "rossz" képzetét társítják. és ez a természetfilozófia a népfőiskola. óangolul a way: "weg". ebből lett a wain és a wagon. az always = all+way "ealne weg". a népfőiskolán azt mondják, hogy ez nyilván összefügg lovaglással és a lovagokkal. és azzal, hogy az út végére vitték. és a "weg", "wegan" azt is jelentette, visz, vinni. ha ez litván "vežu" szóval összefügg, akkor a magyarral miért függhetne össze. az ősgermánok a súlyt úgy mondták: "wihti". viszi. mert a magyar igen, mindig igei jelentésből indul ki. erre mondhatod, hogy "wag" ~ hülye. de na az ilyen kópéság a magyarban vagány. vágod?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 10:36:09

@444:

"landkreis ökologikus. a stadtkreis ökonomikus. ez kétféle filozófia. két eszme és ami ezeket összekapcsolja az a természettudomány és a matek."

_Hogyan_ kapcsolja össze ezeket a természettudomány és a matek?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 10:44:27

@444:

"erre mondhatod, hogy "wag" ~ hülye. de na az ilyen kópéság a magyarban vagány. vágod?"

Somewhere, parently, in the ginnandgo gap between antediluvious and annadominant the copyist must have fled with his scroll. The billy flood rose or an elk charged him or the sultrup worldwright from the excelsissimost empyrean (bolt, in sum) earthspake or the Dannamen gallous banged pan the bliddy duran. A scribicide then and there is led off under old's code with some fine covered by six marks or ninepins in metalmen for the sake of his labour's dross while it will be only now and again in our rear of o'er era, as an upshoot of military and civil engage ments, that a gynecure was let on to the scuffold for taking that same fine sum covertly by meddlement with the drawers of his neighbour's safe.

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.15. 12:22:29

@neoteny:
a debreceni buszgyárnak önmagát kell fenntartania.

ha a debreceni busz mercedes alvázra épül, akkor elvben a legegyszerűbb az lenne, hogy valamilyen alkatrészt gyártanak a mercedes számára a főalkatrészekért cserébe, vagy mondjuk szolgáltatást nyújtanak. szervizelik mercedes buszokat. ez lényegében vegyesvállalat a németekkel.

a másik opció, hogy a vegyesvállalatot a várossal hozzák létre. a buszgyár és ebből következően a buszok fele (vagy egy 1/N része) a civisvárosé. de ez esetben a buszok felét exportálni kell a városon kívülre. azért, hogy bejöjjön import alváz. el lehet adni a buszozást a városon kívül. a debreceni utazási irodák érdekeltté válnak a buszgyártásban.

csakhogy debrecenben a félkész termékek gyártásához sincs elegendő nyersanyag, energiahordozó. ezért szükséges az, hogy egy kommunális vállalat gazdálkodjon a hulladékkal. és az agrárterményből fölösleget termeljon, hogy azért a hiányzó bányaipari termékeket behozza. és ehhez kell debrecen exchange. ez a lokális kapitalizáció kulcs eleme. árutőzsde, értéktőzsde, közbeszerzés, pénzkibocsátás, valutaváltás. és a debrecen busz részvényei forognak. de leginkább ez is csak félállami lehet. lokalizált. mert ugye egy kolozsvári, kassai vagy krakkói cég már aligha jegyzné magát a civisvárosi tőzsdén. viszont ezek ugyanúgy "második fővárossá" válhatnak bukarest, varsó és prága mellett, ahogyan budapest mellett debrecen. ehhez azonban városállami keretek között
diverz ipart kellene építeni kis elemszámú sorozatgyártásra szakosodva. ami a "svájci" modell. ehhez szükséges egy technológiai beszállító partner. akivel a város szerződik. debrecen svájci hadiipari beszállítóvá váljon. ez a közép-európai semlegesség és kantonizálást jelentene. ami az oroszoknak se lenne rossz. de nem jó amerikai demokrata pártnak. mert ők budapesten túl kijevet is akarják. az oroszok budapestet kijevi ruszért cserébe.

ebben a modellben az átlag fele részben (vagy általában 1/N részben) azt fogyasztja el, amit megtermel. a debreceni közintézményekben a napközisek deko (debreceni konzervgyár) májkrémét kenik a deko konzerv (extrudált) kenyerére. deko konzerv (savanyított) uborkáját karikázzák rá. aztán ha az nagyon ecetes, akkor a gyerekek mondják apának és anyának, hogy gyártson jobbat. és a legjobb recept megtalálásához kell a háziipar. a konzvergyár arról a háztáji birtokról rendeli a libamájat, amelyik a legjobban fogy a piac utcában. kiválasszák a legjobb tenyészállatokat. ez így egy high tech agropolisz.

persze nem muszáj minden városnak ilyenné válnia. az ország egésze inkább hasonlít debrecenhez, mint budapesthez. illetve amit a budapest egy része elképzel. azt, hogy big data centert épít az apple és olyan gazdagok lesznek, mint belfast. ha az írek megcsinálták, akkor magyarok miért ne csinálhatnák meg ugyanazt. globális szolgáltatásokra alapozzák a gazdagságot. csakhogy a az írek nem mondják, hogy az ír ősnyelv. azon írtak először. erre bizonyság, hogy magyarul az ír jelentése: "write". nyilván hamarabb írtak, mint a hülye angolok. a magyar nyelv a bizonyíték. ami ősműveltséget leginkább megőrizte. illetve az ír népnemzeti párt lehet, hogy ezt mondaná. ír népfőiskola. sanyinak mondom, hogy az írek fele nem beszél írül. és azt kérdi, hogy na jó, de írni se tudnak? mert szerinte az írást az ír testvéreink találták fel. a hun seregben a kelta írnokok voltak az írek. a kelták korán keltek. de ők is keletiek. őangolul az irish -- "iras". sanyi szerint az irániakkal rokonok. az ír szó eredete bizonytalan. egyesek szerint pi-wer = fertile, fat. ófranciául ire-ous = wrathful, bad-tempered. úgy fejtik meg az "antant", hogy az írek termékeny, kövér, haragos disznók voltak. ezzel szemben a magyar népfőiskola szerint az írek kelta írástudók. csak őket is elnyomják. ez is a soros terv része. kalifornia a nyugati kalifátus. de a névadója tényleg egy fiktív califia királynő. nőágon szerveződik. na de a magyarok őse noé. akiről a magyar népfőiskola tudja, hogy nő. mert a magyar szűzanya országa. szóval ebban az iskolában a férfiaskodás mellett valójában nagyon sok elem nőies. hungária istennő. szóval a magyar kultúra a férfiági keveredést korlátozottan megengedi. azért, hogy észak-dél nőies-férfias, nyugat-kelet, városias-vidékies egyensúlyba kerüljön. csak ezt a kultúrát eltagadják a "tudjukkik". és tényleg. da azért, mert nem értik. a rációból a spektákulum jött ki. meg az orákulum. pedig a magyarben minden ott van. a kelták korán keltek. mert várták a napfelkeltét a vártán. így lett az óangol wi(x)hros. jelentése "dwellers, inhabitants". az oxfordiak szerint ez onnan ered, hogy "were-wolf". ógermánul ez "vaari". például angri-vaari. ami engern városának népe. az angolok városlakó vengerek. de ez egy szász krónikából való. ami lehet, hogy kitalált. tehát a szerzetesek kitalálták az angrivári és az ampsivari népét. az ampsik az ens folyón túl éltek. óperenciás tengeren túl. ezt egy latinul lejegyzett magyar népmeséből kreálták. persze lehet, hogy "were-wolf".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 12:41:12

@444:

"a debreceni buszgyárnak önmagát kell fenntartania."

"landkreis ökologikus. a stadtkreis ökonomikus. ez kétféle filozófia. két eszme és ami ezeket összekapcsolja az a természettudomány és a matek."

_Hogyan_ kapcsolja össze ezeket a természettudomány és a matek?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 12:47:22

@444:

"csakhogy a az írek nem mondják, hogy az ír ősnyelv. azon írtak először. erre bizonyság, hogy magyarul az ír jelentése: "write". nyilván hamarabb írtak, mint a hülye angolok. a magyar nyelv a bizonyíték. ami ősműveltséget leginkább megőrizte. illetve az ír népnemzeti párt lehet, hogy ezt mondaná. ír népfőiskola. sanyinak mondom, hogy az írek fele nem beszél írül. és azt kérdi, hogy na jó, de írni se tudnak? mert szerinte az írást az ír testvéreink találták fel. a hun seregben a kelta írnokok voltak az írek. a kelták korán keltek. de ők is keletiek. őangolul az irish -- "iras". sanyi szerint az irániakkal rokonok. az ír szó eredete bizonytalan. egyesek szerint pi-wer = fertile, fat. ófranciául ire-ous = wrathful, bad-tempered. úgy fejtik meg az "antant", hogy az írek termékeny, kövér, haragos disznók voltak. ezzel szemben a magyar népfőiskola szerint az írek kelta írástudók. csak őket is elnyomják. ez is a soros terv része. kalifornia a nyugati kalifátus. de a névadója tényleg egy fiktív califia királynő. nőágon szerveződik. na de a magyarok őse noé. akiről a magyar népfőiskola tudja, hogy nő. mert a magyar szűzanya országa. szóval ebban az iskolában a férfiaskodás mellett valójában nagyon sok elem nőies. hungária istennő. szóval a magyar kultúra a férfiági keveredést korlátozottan megengedi. azért, hogy észak-dél nőies-férfias, nyugat-kelet, városias-vidékies egyensúlyba kerüljön. csak ezt a kultúrát eltagadják a "tudjukkik". és tényleg. da azért, mert nem értik."

The babbelers with their thangas vain have been (confusium hold them!) they were and went; thigging thugs were and houhnhymn songtoms were and comely norgels were and pollyfool fiansees. Menn have thawed, clerks have surssurhummed, the blond has sought of the brune: Elsekiss thou may, mean Kerry piggy?: and the duncledames have countered with the hellish fellows: Who ails tongue coddeau, aspace of dumbillsilly? And they fell upong one another: and themselves they have fallen. And still nowanights and by nights of yore do all bold floras of the field to their shyfaun lovers say only: Cull me ere I wilt to thee!: and, but a little later: Pluck me whilst I blush! Well may they wilt, marry, and profusedly blush, be troth! For that saying is as old as the howitts. Lave a whale a while in a whillbarrow (isn't it the truath I'm tallin ye?) to have fins and flippers that shimmy and shake. Tim Timmycan timped hir, tampting Tam. Fleppety! Flippety! Fleapow!
Hop!

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.15. 13:04:58

@neoteny:
az ökológia filozofikusan kapitalizmus-kritikus. mert az egy alternatív ökonómia. filozofikusan ezek nem férnek össze. mert a "zöldek" "belül" "vörösek". politikai értelemben ezek különféle irányok. filozófia nem számol ellentétben a matekkal.

csak túl sok rackát kellene eladni a mercedes alvázért. azért kell landkreis és stadtkreis. a stadtkreis gyártja az alkatrészt az alvázért cserébe. de aztán odabuszoznak a landkreis határára. és ott felülnek a lovasszekérre. és így csak néhány juhot kell leölni a juhászoknak. lelövik a jász ijászok, akik egyben juhászok. mert a magor és hunor földműves katonanemzet. magyar a földműves mag népe a keleti steppékről. és az őseurázsiai hunok a katonák és a napkeleti bölcselet nyelvével. így fejti meg a népfőiskola. de ezen elmélet mellett tényleg elég sok érvet lehet felsorolni. tehát ezt olyan nagyon nem cáfolja semmi. szemben a finnugor eredet elmélettel, amit alig valami támaszt alá, és szinte minden cáfol. nem az urali-ugor kapcsolatot, hanem a finn-szamojéd őseredetet. az északi permi peremvidéki kapcsolat. és déli az iráni aláni, török altaji (altáji). csak ez a magyarokat részben a kelethez kapcsolja. de a finnugor eredet is. csak az kirakja a magyarokat a tundrára. ahonnan jöttek a fehér hajú széplányok. akiket elraboltak. ők tündérek. a népfőiskola megfejtése észak-dél, nyugat-kelet kereszteződéséből eredő szakralitást. amit a "nyugatos" "zsidók" nem fogadnak el.

az angol "saw" példabeszédet jelent. ennek ősgermán megfelelője a "saga". jelentése mondani, mesélni. "saw". ~ "szó". itt rejlik a magyar ősiség. és mit jelent még a "say". íz, szag. az ugye a magyar "száj" szóval függ össze. na ugye. lehet mondani, hogy baromság. de ezt összekapcsolják a litván "sakyti" szóval. csak magyar "száj" és a "szó" és a "szag" nem kapcsolják össze azt, hogy "mondani, íz, bűz".

2017.12.15. 14:01:22

@neoteny:
rendben. de ezt ugye nem tudjuk. ezeket csak az cáfolja, hogy 9. század előtt magyarok, vagy magyarul beszélők nem jártak az uraltól nyugatra. miközben a teljes krónikás hagyomány azt mondja, hogy de. a hunok. akik szétverték a nyugat-római birodalmat. de azoknak mi köze lenne a magyarokhoz. lehetnek véletlen egyezések, de azért ezek nem nagyon távoli képzettársítások esetén. a nyelvészet a hangalaki egyezés esetén egy asszociációs kapcsolatot megenged. csak persze így az etimológiai levezetés esetenként nem egyértelmű. de ebbe beilleszthető a magyar is. az egy politikai kérdés, hogy ezt az oxfordiak megteszik, vagy nem teszik. nyilván nem teszik, mert ezekre azért nyilván már rájöttek. az angolok a világ összes szótárát átforgatták, hogy azt összehasonlítsák az angollal. felteszem magyarral is.

a saxon eredete a proto-indoeurópai gyök sek- és sekw-. a sek- jelentése "to cut". sekw- jelentése "to follow". az óangol "sigðe" jelentése "scythe" (sarló) és ebből lett a seax "knife, short sword". szkíták sarlós harcosok. ami ősindoeurópai nyelven: sek-, társnép, seku-. mint a székelyek. angol-szász szövetség olyan, mint a hun (magyar)-székely. a szászok késesek voltak, a szkíták, szittyák a görbe kardosok sarlósok, szablyások. és ők követték az előkelőket. ebből lett sequence. vagy a section, vagy a sword. swer- "to cut, pierce." szúr.

felteszem ha valaki olvas egy óangol szótárt és tud magyarul, akkor ezek a hasonlóságok azonnal feltűnnek neki.

2017.12.15. 14:07:04

@neoteny:
tehát az ősindoeurópai swer [ejtsd szuer] szógyök jelentése vág, szúr. ebből lett az angol sword. ami ugye vág, szúr. a magyarhoz mi köze? lényegében csak a hangalak és a jelentés egyezik meg az ősiségben. csak most nem tűnik fel, hogy a sword az az ősi szúr.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 14:13:21

@444:

"az ökológia filozofikusan kapitalizmus-kritikus. mert az egy alternatív ökonómia. filozofikusan ezek nem férnek össze. mert a "zöldek" "belül" "vörösek". politikai értelemben ezek különféle irányok. filozófia nem számol ellentétben a matekkal."

"landkreis ökologikus. a stadtkreis ökonomikus. ez kétféle filozófia. két eszme és ami ezeket összekapcsolja az a természettudomány és a matek."

_Hogyan_ kapcsolja össze ezeket a természettudomány és a matek?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 14:15:32

@444:

"rendben. de ezt ugye nem tudjuk."

In the name of Anem this carl on the kopje in pelted thongs a parth a lone who the joebiggar be he? Forshapen his pigmaid hoagshead, shroonk his plodsfoot. He hath locktoes, this shortshins, and, Obeold that's pectoral, his mammamuscles most mousterious. It is slaking nuncheon out of some thing's brain pan. Me seemeth a dragon man.

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.15. 14:23:31

@neoteny:
a debreceni civisbusz kivisz egy embert a hortobágyra. annak az ára 1 ezüst. a családnak 1-1 ezüst, de a gyereknek a keresztségben féláron 1-1 krajcár. ez eddig ugye a stadtkreis. a hortobágyi csárdában hozzák a gulyás levest. mindenkitől 1 ezüst. a gyerekeknek kisebb tányérral. 1-1 krajcár. ez landkreis. a csársában a cigány húzza a nótát. táncolni is lehet rá csárdást. 1-1 ezüst. a gyerekeknek 1-1 krajcár. felülhetsz a szekérre. 1-1 ezüst. a gyerekeknek 1-1 krajcár.

az elemi matematika összeadja. a magas filozófia szétválasztja. konstruktivitás vs. dekonstrukció.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 14:32:40

@444:

"a debreceni civisbusz kivisz egy embert a hortobágyra. annak az ára 1 ezüst. a családnak 1-1 ezüst, de a gyereknek a keresztségben féláron 1-1 krajcár. ez eddig ugye a stadtkreis. a hortobágyi csárdában hozzák a gulyás levest. mindenkitől 1 ezüst. a gyerekeknek kisebb tányérral. 1-1 krajcár. ez landkreis. a csársában a cigány húzza a nótát. táncolni is lehet rá csárdást. 1-1 ezüst. a gyerekeknek 1-1 krajcár. felülhetsz a szekérre. 1-1 ezüst. a gyerekeknek 1-1 krajcár."

Rendben van; és ezeket az árakat ki állapítja meg? Ha növekszik pl. a benzin/gázolaj ára (azok végső soron importtermékek), akkor változik a debreceni civisbuszra szóló jegy ára? Ha egy száj- és körömfájás járvány elviszi a marhák negyedét, és megemelkedik a gulyásba kerülő marhahús ára, akkor megemelkedik a hortobágyi csárdában a gulyásleves ára? Vagy a hortobágyi hajdúk ugyanolyan áron árulják a marhákat mint ha nem csökkent volna azok száma 25%-al?

2017.12.15. 17:03:04

@neoteny:
a csárda kisebb adag levest ad. vagy ha a vendég nagyobbat akar, akkor a vendéglős elkér még egy félkrajcárost. vagy néhány centest. a városi ezüst pénz mellé kell még egy réz/ezüst váltópénz.

debreceni aritmetika 1577.
Mas exemplum külömb fele pénznec nemeiről.
Adót az en Uram nekem egyzör 32 forintot es 25 pénz 40 garast, 60 fillengöt, 77 béczöt. Ismet adót 45 forintot 78 garast, 39 fillengöt, 99 béczöt. Vallyon menit teszön somma szerint? Lá­tod ebben az exemplomban sok féle pénznec nemei vadnac,
azért nem szükség egyben zavarnod avagy elegitenöd, hanem az forintoknac külömb helyet valasz, az pénznec is külömb helyt valasz, az garasnac is külömb helyet, az fillengnec is külömbet, az
bécznec is külömbet mint im hol látod.

és ezek után elmagyarázza az átszámítást. erre mondják azt, hogy milyen szuper az euró. mert azt ugye nem kell így átváltogatni. rendben van. de így egy központi bank bocsátja ki az eurót. és mivel nincs valós értéke így bármennyit kibocsáthat.

a hvg azt mondja, hogy most az mkb - "matolcsy közeli barátai" hitelből felvásárolják a fél balatont. és ha kell, akkor kisegítik andy vajnát is. na de ez így ment eddig is. csak korábban másik befektetői csoport vásárolt. akiknek most azt mondják: coki. amire válasz az, hogy egy egy autoriter rezsim. és erre a viszontválasz, hogy na jó, a termelő vállalatok kapnak munkahelyteremtő támogatást. ezzel próbálják megosztani a nyugatot. a német gyáriparosokat megtámogatják. azért, hogy a német rtl-t kibaszhassák. vagy a lidl-t. ami azért mégis csak felvásárol néhány veszteséges cba üzletet. és orbán megvette a korábban veszteséges mkb bankot a németektől. ugyanabban a rendszerben folyik a kézivezérlés.

ebből a rendszerből két irányba lehet elmozdulni. az egyik a további központosítás. az, hogy csak euró van. és ez esetben mindent az európai központi bank vezérel. orbánnak ott valószínűleg soha nem lenne többsége. ezért kell a forint. egy ismerösöm azt mondta, hogy addig lesz a fidesz, amíg van forint. de azt is látja, hogy ez így nem piac. és erre a válasza az, amit "drábik úrék" mondanak. helyi pénzt kellene kibocsátani. de ha ez a forintnak megfelelő soproni kékfrankos, akkor becseréljük játékpénzre. pénzhelyettesítőre. amivel a használata korlátozódik. ha valaki kizárólag nemesfém pénzre akar visszaállni, akkor fejbe lövik mint kadhafi parancsnokot. bár ugye soros is aranyat vásárol. és svájc is brutális mértékű aranyat tartalékol. valószínűleg pontosabb adatai vannak a pénzrendszerről. én úgy látom, hogy háború nélkül vegyes gazdaságra, polgárháború nélkül vegyes önkormányzatiságra lehetne átállni. persze válság nélkül ilyesmit se akar senki. a debreceni főpályadvart megtervezik. 21 milliárd a végösszeg. beveszik a strabagot. és a végösszeg 34 milliárd forint. (fél éve, egy éve megmondtam. hogy így lesz. de mindenki látta. leviszik a 4-es utat a föld alá, hogy ásni kelljen. nem számít, majd kósa elintézi a modern városok programban. amire a lázár a miniszterelnökségen azt mondja, hogy ne bassza már meg. de ha a főpályaudvart eleresztik, akkor elbukják a pénz. a 21 milliárd forint nagy része eu forrás. áttervezzék, vagy keresztül viszik valahogy. a nép azt mondja, hogy a zsuzsi vonatot is vigyék a főpályaudvarra. na csak a faraktárig menjen. a régi gőzös 133 éves. és üzemben van. debrecenben már 1884-ben gőzhajtású volt a városi vasút. úgy tartják, hogy akkor még bécsben is csak lóvasút volt. (valójában a gőzhajtású villamos 1883-ban. de az nem ment be a városba. ez meg bement. ferenc józsef is felült rá a róla elnevezett utcában. megnézte a nagytemplomot, ahol kossuth lajos detronizálta. és a köznép kossuthot is éltette. és örült, hogy meglátogatta a császár. kossuth még élt torinóban.) ha a császárnak jó volt a gőzvasút, akkor nekünk is csak jó lesz. tehát úgy gondolkodnak, hogy ha valami egyidőben, vagy talén még egy kicsi hamarabb is volt, mint bécsben, akkor az jó. a gőzvontatásból kellene valamit kiokoskodni. de dobjuk ki a hagyományt.

rendben. ebből az következik, hogy a hagyományos adventi vásáron a polgárosk városi ezüst dénárral, réz váltó pénzzel fizetnek.

2017.12.15. 19:12:31

@neoteny:
na tessék még a multik is magyarok.

multi: form of Latin multus "much, many"
oké. na de ez honnan ered a múltból.
from PIE root *ml-to- from root *mel- "strong, great, numerous."
ez olyan, mint a méltó. a multik olyan kiváltságokat akarnak, mint az egykori métlóságok, mint a nemesek. ne kelljen adót fizetni, felettük senki sem bíráskodhat csak akiket ők választanak, lehessen saját magánhadseregük. méltók erre a multik? igazi magyar nemesek? nem. na, ugye.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 19:19:48

@444:

"a csárda kisebb adag levest ad. vagy ha a vendég nagyobbat akar, akkor a vendéglős elkér még egy félkrajcárost. vagy néhány centest."

OK, tehát érvényesülnek a kereslet és kínálat törvényszerűségei.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 19:45:19

@444:

"multi: form of Latin multus "much, many"
oké. na de ez honnan ered a múltból.
from PIE root *ml-to- from root *mel- "strong, great, numerous."
ez olyan, mint a méltó."

Axe on thwacks on thracks, axenwise. One by one place one be three dittoh and one before. Two nursus one make a plausible free and idim behind. Starting off with a big boaboa and threelegged calvers and ivargraine jadesses with a message in their mouths. And a hundreadfilled unleavenweight of liberorumqueue to con an we can till allhorrors eve. What a meanderthalltale to unfurl and with what an end in view of squattor and anntisquattor and postproneauntisquattor! To say too us to be every tim, nick and larry of us, sons of the sod, sons, littlesons, yea and lealittlesons, when usses not to be, every sue, siss and sally of us, dugters of Nan! Accusative ahnsire! Damadam to infinities!

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.15. 20:19:25

@neoteny:
ward. őrség. eredete: óangol weard. ősgermán wardaz. jelentése: "to guard". véd, vigyáz. nagyon hasonló hangalak és egyezik a jelentés. lehet mondani, hogy ez belemagyarázás. lehet, nem tudjuk. mert a cáfolat az, hogy a 9. századig a magyarnak csak a finnugor nyelvekkel volt kapcsolata. a honfoglalásig magyarok nem jártak az uraltól nyugatra. lehet mondani, hogy azt, hogy véd az angoloktól vették át. a véd szó vélhetően ősmagyar (vad, vád szavakkal függ össze), a vért is ómagyar szó. vert fém. a fém, fémlik pedig ugye a fény, fénylik szavakkal függ össze. nagyon valószínűtlen, hogy ezt az angolból vették át.

a guard mellett ott a ward. weard, wardaz. jelentése: véd, vigyáz.

2017.12.15. 20:19:34

@neoteny:
ward. őrség. eredete: óangol weard. ősgermán wardaz. jelentése: "to guard". véd, vigyáz. nagyon hasonló hangalak és egyezik a jelentés. lehet mondani, hogy ez belemagyarázás. lehet, nem tudjuk. mert a cáfolat az, hogy a 9. századig a magyarnak csak a finnugor nyelvekkel volt kapcsolata. a honfoglalásig magyarok nem jártak az uraltól nyugatra. lehet mondani, hogy azt, hogy véd az angoloktól vették át. a véd szó vélhetően ősmagyar (vad, vád szavakkal függ össze), a vért is ómagyar szó. vert fém. a fém, fémlik pedig ugye a fény, fénylik szavakkal függ össze. nagyon valószínűtlen, hogy ezt az angolból vették át.

a guard mellett ott a ward. weard, wardaz. jelentése: véd, vigyáz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 20:23:39

@444:

"ward. őrség. eredete: óangol weard. ősgermán wardaz. jelentése: "to guard". véd, vigyáz. nagyon hasonló hangalak és egyezik a jelentés."

He dug in and dug out by the skill of his tilth for himself and all belonging to him and he sweated his crew beneath his auspice for the living and he urned his dread, that dragon volant, and he made louse for us and delivered us to boll weevils amain, that mighty liberator, Unfru-Chikda-Uru-Wukru and begad he did, our ancestor most worshipful, till he thought of a better one in his windower's house with that blushmantle upon him from earsend to earsend. And would again could whispring grassies wake him and may again when the fiery bird disembers. And will again if so be sooth by elder to his youngers shall be said. Have you whines for my wedding, did you bring bride and bedding, will you whoop for my deading is a? Wake? Usgueadbaugham!
Anam muck an dhoul! Did ye drink me doornail?

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.15. 20:25:03

@neoteny:
az akadémia szerint:

VÉD. Örökség a finnugor korból. ⊗ Osztj. (Ni.) wat-, (Kaz.) want-: ’megnéz, ránéz’; zürj. (Sz., Lu.) vidli̮ ’néz, megszemlél; megtapint, megtapogat; megvizsgál, tesztel 〈ételt〉’ [fgr. *ßäntɜ- ’lát, megnéz’].. A szó belseji *nt > > m. d változáshoz vö.: fed, köd stb. A jelentéstani viszonyhoz vö.: ’lát’: megóv, véd vö.: vigyáz;; lásd még: ; votj. utʹ- ’megnéz, megszemlél; vigyáz, odafigyel’: óv, őriz, megvéd.

ennyi erővel az angolszász ward szavakkal is összefügghet. óangol weard, ősgermán wardaz. azt jelenti, hogy véd, vigyáz. van annyira erős magyarázat, mint azt, hogy zürjénül ételt tapogatni "vidli".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 20:36:49

@444:

"ennyi erővel az angolszász ward szavakkal is összefügghet. óangol weard, ősgermán wardaz. azt jelenti, hogy véd, vigyáz. van annyira erős magyarázat, mint azt, hogy zürjénül ételt tapogatni "vidli"."

Aisy now, you decent man, with your knees and lie quiet and repose your honour's lordship! Hold him here, Ezekiel Irons, and may God strengthen you! It's our warm spirits, boys, he's spooring. Dimitrius O'Flagonan, cork that cure for the Clancartys! You swamped enough since Portobello to float the Pomeroy. Fetch neahere, Pat Koy! And fetch nouyou, Pam Yates! Be nayther angst of Wramawitch! Here's lumbos. Where misties swaddlum, where misches lodge none, where mystries pour kind on, O sleepy! So be yet!

-- James Joyce "Finnegans Wake"

2017.12.15. 20:43:33

@neoteny:
a zürjénül ételt tapogatni vidli. és ebből származik a magyar véd. erről mit gondolsz?

2017.12.15. 20:44:24

@neoteny:
finnugorok ébredése.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 20:46:48

@444:

"a zürjénül ételt tapogatni vidli. és ebből származik a magyar véd."

I've an eye on queer Behan and old Kate and the butter, trust me. She'll do no jugglywuggly with her war souvenir postcards to help to build me murial, tippers! I'll trip your traps! Assure a sure there! And we put on your clock again, sir, for you. Did or didn't we, sharestutterers? So you won't be up a stump entirely. Nor shed your remnants. The sternwheel's crawling strong.

-- James Joyce "Finnegans Wake"

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.15. 20:48:44

@444:

"finnugorok ébredése."

'Wake' as in "virrasztás a halott felett", not "ébredés".

2017.12.15. 21:39:56

@neoteny:
magyarra (töredékesen) így fordították: "finnegan ébredése".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.16. 00:56:39

@444:

Lehet így is és lehet úgy is.

Shize? I should shee! Macool, Macool, orra whyi deed ye diie? of a trying thirstay mournin? Sobs they sighdid at Fillagain's chrissormiss wake, all the hoolivans of the nation, prostrated in their consternation and their duodisimally profusive plethora of ululation. There was plumbs and grumes and cheriffs and citherers and raiders and cinemen too. And the all gianed in with the shoutmost shoviality. Agog and magog and the round of them agrog. To the continuation of that celebration until Hanandhunigan's extermination! Some in kinkin corass, more, kankan keening. Belling him up and filling him down. He's stiff but he's steady is Priam Olim! 'Twas he was the dacent gaylabouring youth. Sharpen his pillowscone, tap up his bier! E'erawhere in this whorl would ye hear sich a din again? With their deepbrow fundigs and the dusty fidelios. They laid him brawdawn alanglast bed. With a bockalips of finisky fore his feet. And a barrowload of guenesis hoer his head. Tee the tootal of the fluid hang the twoddle of the fuddled, O!

-- James Joyce "Finnegans Wake"
süti beállítások módosítása