1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.12.01. 09:27 HaFr

A Fidesz radikális konzervatív-ellenességéről (is)

Kapcsolódó kép

Az élet szerteágazó bonyolultsága nem tűri az erőszakos megértési törekvéseket, sérül a központi tervezés és struktúrák rákényszerítésével. Ez az alapvető élmény váltotta ki az ellenállást a francia felvilágosodás és forradalom élményével szemben konzervatív oldalon. Az élet teljességének megőrzése a tradíciókon, a szokásokon, az intézményeken és az autonómiákon keresztül máig a konzervatív felfogás alapja még akkor is, ha a konzervatív politikák ettől elrugaszkodnak. Ha újra meg akarják találni a saját értelmüket, akkor mindig vissza-vissza kell térniük ehhez a valaha volt beidegződéshez, ma már csak elvi állásponthoz 

A konzervativizmus az élet spontaneitását és bonyolultságát védi, és csak részletkérdés, hogy ezt reakciós-restaurációs, piaci, liberális-evolúciós, keresztény-dogmatikus vagy más alapokon teszi, amíg ezek nem válnak ideológiákká, azaz amíg nem kerekednek egy program nevében az eredeti intenció fölé. A politikai konzervativizmus elsődleges problémája mindig az volt, hogy miként küzdjön meg a saját rossz szellemeivel, amelyek az ideologizálásból és a doktriner mentalitásból kelnek ki és éppenséggel az élet differenciáltsága ellen fordulnak. Ha a konzervativizmus a saját lényegét bármelyik említett politikai ideológiához (a kereszténység esetében ennek politikai értelmezéséhez és használatához) köti, egyik vagy másik köré hagyja szervezni, akkor attól kezdve nem tekinthető a konzervatív beállítottság politikai kifejezésének, hanem programmatikus erőszakká válik. Éppen saját maga ellen fordul, amit könnyű belátni, hiszen egyik vagy másik -- egyformán konzervatív -- értékkatalógus abszolutizálása szembehelyezi őket egymással (pl. a kereszténységet a nacionalizmussal, az erénytant a szabadsággal, a hierarchiát a könyörülettel), és ami a konzervativizmus szerint az autonómiák emberi belátásokból fejlődő spontán, érzékeny rendje volt, abból manufakturált rendszer és politikai doktrínák ütközése lesz -- a konzervativizmus romjain.

A programmatikus (állami) erőszak legrosszabb kvázi-konzervatív ideológiái a tömegtársadalommal és a tömegek feletti irányítási kényszerrel jöttek el, ezek a nemzeti szocializmus, a nacionalizmusok és a rasszizmusok. Ezek az élet teljessége -- a differenciált tradíciók, hierarchizált érték- és jogrendek, a hivatásrendi etikák, a regionalitás, a vallások és a hitek anitracionalizmusa -- helyett gleichschaltolni (kiegyenesíteni, egyneműsíteni) akarják az ember közösségi lényegét, redukálják ezt bizonyos -- átpolitizálható -- jellemzőire (etnikumhoz, nemzethez vagy rasszhoz tartozásra) és alávetik ezeknek minden más önazonossági alapját. Felismerendő, hogy ez a fajta redukcionizmus a lényegét tekintve semmiben nem különbözik a baloldali (osztály alapú, kifejezetten a denaturalizációra törekvő) redukcionizmustól, és mindkettő érdeke a hatalom. 

A bal- és jobboldali anti-konzervativizmus egyformán a tömegtársadalmak és az egyenlőségi hisztéria terméke, segítik őket az etatizmus, a jog homogenizáló uralmi formái és a racionalista, tervező-programmatikus gondolkodás. (A racionalizmus nem okvetlenül balos ideológia. A jobboldali racionalizmus ugyanúgy a politikai tervezésre épül, csak más hívószavakkal. A bal- és jobboldali politikai értelmiségek semmiben sem különböznek egymástól a működési logikáikat tekintve, ezért is adhatják az amerikai, francia, magyar és -- kisebb részben -- a brit jobboldaliságnak is jelentős bázisát korábbi kommunista-balos szimpatizánsok. A lényeg mindkét esetben a politikai-társadalmi program léte.)

A mai populista tömegkommunikáció (ideértve az algoritmusok irányította közösségi médiák politikai rombolását) kéz a kézben jár a populista politikával: mindkettő eredménye a közép kiüresítése, akár a társadalmi, akár a politikai középről, vagy a mainstream tudásformák, a szokások, az autonómiák és a mediáló társadalmi intézmények és a heterogenitás értelmében vett pluralizmus kiüresítéséről legyen szó. Ezek léte vagy nem léte, a megőrzésük lehetősége, kulcsfontosságú a konzervativizmus továbbélése szempontjából. Csak a vak nem látja, hogy a Fidesz céljai gyökeresen (radikálisan) anti-konzervatívok. A nacionalista, a populista és az anti-konzervatív jellemzői egy irányba mutatnak, és segíti ezeket a tömegkommunikáció új és régi formáinak együttállása.

Az elembertelenedés felvilágosodott-jakobinus (Voegelin szerint gnosztikus) alapjaira újabb és újabb rétegek kerülnek, amelyeket nem lehet már lerázni ellenforradalommal, mert már az ellenforradalmat is a modern jakobinusok csinálják. Amikor pl. a Mandiner -- nagyon helyesen -- egymás után szólaltatja meg a nyugati jobboldali reakció képviselőit, akkor éppen csak a lényeget felejti el láttatni, mert ennek se az interjúalanyok, se az interjúk szerzői nincsenek tudatában: a progresszivizmussal (baloldali anti-konzervativizmussal) szembeni harcot olyanok vívják, kik maguk is ideológusok. Ki a kereszténység, ki a "fehér kultúra", ki feudalizmus, ki a régi szokások nevében reifikálja (dologiasítja el) az életet, teszi a megértés és a politikai akció tárgyává azt, ami egykor komplex élet (balosból lett kvázi-konzervatívan: életvilág) volt, de mára visszavonhatatlanul megváltozott az értelmezés és a politikai cselekvés programmatikusságának súlya alatt. A kvázi-konzervativizmus, amelynek a nevében Scruton, Delsol, Benoit, Houllebecq stb. harcolnak az elvallástalanodás, a migráció, a denaturalizáció ellen, mindössze a tárgyában különbözik a progresszivista politikai tervezéstől (eszményektől), de egyaránt tervezés. Egy élcsapat társadalmi méretű politikai programjának változatai, amelyek egyformán célracionálisak, kollektivisták és erőszakosak.

A konzervativizmus jelszavai valának a spontán rend és a kegyelem. A bal- és jobboldalé egyformán a mérnöki rend és a fegyelem. Fegyelem (szervezés) hol a szabadságban, hol a szabadságellenességben. A konzervatív önreflexió első élménye a tárgyunk (a reflexív, autentikus élet politikai lehetőségének) elmúlása. A -- jobb- vagy baloldali -- anti-konzervativizmusé a tárgyunk megszerzése, kisajátítása és gyarmatosítása. Olyasmi, hogy konzervatív politikai program, nem létezik. Konzervatív visszahúzódás van a politikától: a konzervativizmus maga a visszahúzódás, a szervező politika alóli emancipáció, az autonómiák terrénumának passzív növelése, a társadalmi kollektivizmus szemléleti gyengítése, az egyének és a nemzetállam közötti tér -- a köztesség -- iránti informális jóindulat. Az ember visszavételének illúziója.

(U.i. az utolsó bekezdéshez. A passzív ellenállás nagyon fontos konzervatív politikai gesztus, ráadásul megvan a története a magyar politikai hagyományban; lehet, hogy egyenesen ez a legfontosabb konzervatív hagyományunk azzal a -- paradox módon -- fantáziátlansággal és rendíthetetlenséggel együtt, ami a magyar politikai közösséget jellemzi.)

51 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr4713408037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.01. 10:05:58

Sajnos a Fidesz nem eléggé antikonzervatív. Orbánék még mindig hisznek sok tekintetben a konzervatív-liberális eszmékben.

gono 2017.12.01. 10:27:28

remek írás! kár hogy ilyeneken k.b. szinte senki nem gondolkozik/vitatkozik manapság.

gono 2017.12.01. 10:28:34

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ez most itt egy coming out volt ha jól értem. Csak helyükre kerülnek itt a dolgok vélgül.

nevetőharmadik 2017.12.01. 10:51:20

@gono: Mondjuk Birca javára kell írni, hogy sosem titkolta, mit akar, legfeljebb nehéz tömören megfogalmazni: populista antikapitalista keleti keresztény teokráciát.

Lavinia Pinkerton 2017.12.01. 10:51:46

Vannak benne jó gondolatok de nem értem, miért haragszol annyira a felvilágosodásra.
Bokánrúgott talán ?
Az ember nem azért lesz konzervatív, mert szép az élet, hanem azért, mert a világ fejlődik, változik, és ez fáj neki.
De a világ fejlődése, változása, pont olyan természetes jelenség, mint a fájdalom miatta.
Az új időknek új szelei vannak, ami igénye szinte minden új generációnak. Örömet okoz a régi dolgok meghaladása.
Az újdonságok viszont kitörölnek régi életmódokat, ami fáj azoknak, akik szerették azt a régebbit is.
Lehet, hogy jól hangzik, hogy valaki konzervatívnak nevezi önmagát és minden pozitív dolgot ennek tulajdonít, de nem kéne visszafele menni az ősök felé, mert az viszont már nem természetes.
A világ a jelenből mindig előre halad.
Az összes élettel és örömmel és mindenféle társadalmi szövedékével együtt.
Minden kor azt hiszi, hogy az aranykor régen volt, de a jelen egy szar, a jövő meg vészes.
Nem kéne ilyen öregemberesen megrögzötten hozzáállni.
A felvilágosodás nélkül nem kommentelgetne itt senki, mert még mindig csak a faluján belül lehetne okos a szerző is, amikor a kocsmában leül a többi lápipóccal.
Hogy neten teszi közzé a gondolatait írásban, vagy akár videón is, több nyelven akár, vagy megfilmesítve, ez mind a felvilágosodás.
Anélkül a helyi kocsma lenne a gondolatok helye.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.01. 10:51:57

@gono:

Évek óta szakítottam a konzervatív-liberális eszmékkel.

Úgy az ezredforduló körül lettem konzervatív-liberális, majd 2008 körül kezdtem szakítani vele. Nyilván ez lassú folyamat volt, de már nemigen maradt benne semmi ebből a konzervatív-liberális eszmeiségből.

nevetőharmadik 2017.12.01. 11:03:29

No igen... az etatizmus minden formája - bármely oldalon jelenjék is meg - erőszak és az ember emberi mivoltának az elpusztítása.

V.ö.:

"A (perszonalisztikus) norma negatív aspektusában kimondja, hogy a személy egy olyan jó, ami nem engedi meg eszközkénti használatát, amivel nem lehet használati tárgyként bánni, és mint ilyen, nem lehet egy cél eszköze."
(Karol Wojtyła, Love and Responsibility, 41)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.01. 11:04:08

@Lavinia Pinkerton: köszönöm a pátyolgató biztatást ("tudsz te ennél többet is, elvtárs"), de a konzervatívok tört része gondolkodik pl lineárisan a fejlődésről: a legjobb esetben is zérus összegű játszmát lát, de ami még fontosabb, nem is lineárisan, hanem ciklikusnak tekinti, mert az orientációs pontja nem a történelmi materializmus, sőt még csak nem is a hagyomány (!), hanem az örök (természetes) értékek

Lavinia Pinkerton 2017.12.01. 11:18:38

@HaFr: Akkor úgy mondom, hogy a többi tetszett, de ez a kiszólás a felvilágosodás ellen ez primitív és éretlen indulat szintjén áll.
Így talán nem vállveregető, a stílusom, bár kissé nyers.
Hogy ciklikusságra gondolnak, az egy teljesen hétköznapi gondolat. Minden teremtmény érzékeli a világ ciklikusságát.
A feljlődést, növekedést, változást is.
Egyik sem természetellenes.
Kár, hogy annak látod.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 11:19:05

@HaFr:

"a legjobb esetben is zérus összegű játszmát lát"

Mi az, amiből konstans mennyiség van, amiből ha az egyik nyer valamennyit, akkor valaki másnak szükségszerűen veszítenie kell (legalább) ugyanannyit?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.01. 11:21:50

@Lavinia Pinkerton: oké, harmadszorra biztos sikerül a vállveregető és a primitív között, kivárom

2017.12.01. 11:21:58

az is a fő baja az írásnak, hogy nem lehet, nincs miért vitázni vele.
mai világban ez nem mukod.
a hatalom megszerzése, a hierarchia egyoldalú kisajátítása, szövetségesekkel való feltöltése lehet csak a cél.
ezért folyik a harc.
konzervatív ember nem harcolhat, ha nem akarja, hogy torzuljon az értékrendje, viszont ilyen polarizált erőtérben "a szervező politika alóli emancipáció, az autonómiák terrénumának passzív növelése, a társadalmi kollektivizmus szemléleti gyengítése, az egyének és a nemzetállam közötti tér -- a köztesség -- iránti informális jóindulat" is könnyen lehet csak vágyálom és ellenséggé válhat, mint soros a nyílt társadalmával.
még egy konzervatív emberből is könnyen válhat áldozat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.01. 11:29:28

@neoteny: jaj, ez hol is van, ebben a posztban?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.01. 11:32:02

@Bánegressy: nem biztos, a passzív ellenállás nagyon fontos konzervatív politikai gesztus, ráadásul megvan a története a magyar politikai hagyományban; most, hogy kérdezed, lehet, hogy ez a legfontosabb konzervatív hagyományunk azzal -- paradox módon -- fantáziátlansággal és rendíthetetlenséggel együtt, ami a magyar politikai közösség természetében van

2017.12.01. 11:33:36

Szabó Lőrinc pl. egy "jó" konzervatív lehetett:

Politika

„Mily gyönyörű a szenvedés!
A lemondás milyen hatalmas!”
– Meg fogod únni, s leszel aljas;
a mi erényünk itt kevés.
Mit, szépség?! Háború jön ujra,
háború mindig: tenni kell!
Egy perc, és áruló leszel,
vagy az se, csak egy buta hulla.
Már itt a szörnyeteg. Utálod?
Vele vagy ellene! Magányod
barlangját kard kutatja át.
Lemondás? Nincs! Az üldöző
nem mond le rólad! s a jövő
azé lesz, aki bestiább.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.01. 11:34:00

@HaFr:

Nem a posztban volt, hanem a linkelt hozzászólásodban. Arról értekeztél, hogy "a konzervatívok tört része gondolkodik pl lineárisan a fejlődésről: a legjobb esetben is zérus összegű játszmát lát". Ezt nem tudtam mire vélni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.01. 11:36:48

@neoteny: ja, értettem ez alatt, hogy azt hisszük, mivel az emberi természet változatlan, ezért a környezetében eszközölt változások sem haladhatják meg a saját képességeit; amit megnyer a réven, azt elveszíti a vámon,ami megnyer materiálisan, azt elveszíti autenticitásban stb, ez mélyebb elemzést kívánna, de ez az elv

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.01. 11:48:05

@Bánegressy: ez szerintem nem konzi, hanem hisztérikus

Lavinia Pinkerton 2017.12.01. 11:51:15

@HaFr: Harmadszor.
Indokolatlannak tartom még a posztban a konzervativizmus szembeállítását a tömegtársadalmak etatista törekvéseivel.
Az elembertelenedett tömeg az élcsapatával minden korban megjelenő társadalomszerveződés volt és lesz.
A bal-jobb ilyen-olyan komcsi-náci tömegtársadalmak inkább visszatérések egy őskortól létező törzsi mentalitáshoz, ahol az idegent meg kell ölni és a főnökök, varázsló, harcosok, nők, gyerekek hierarchiával millió évekig elszuperált az emberiség.
A nemzeti politika ennél egy fokkal sem bonyolultabb, úgyhogy a tömegtársadalom visszatérés az alapokhoz.
Szerintem ezért nem áll ellentétben a konzervatvval.
Legfeljebb egy olyan konzervatívval, akinek már alapélménye a humanizmus és a felvilágosodás meg a liberalizmus.

2017.12.01. 11:57:42

@HaFr:
egy konzi ember hisztérikus reflexiója arra ami az éppen aktuális politikai fennforgásból számára érzékelhető :D

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.01. 12:04:00

@Lavinia Pinkerton: oké, sajnos a konzervativizmus összefüggést lát a pozitív tudományosság Baconig visszavezethető paradigmája és a felvilágosodás, valamint a totalitarizmusok között, az evolúció persze nem mentes a zökkenőktől, de lehet érvelni mellette; nem, a tömegtársadalom kifejezetten XX. századi élmény, ennek óriási az irodalma, azok az alapok, amikről te beszélsz, utólag rekonstrukciók, a totalitarizmusoknak semmi közük a premodern kultúrákhoz, a törzsiség mást jelent az egyik, mást a másik értelmében

Laikus Érdeklődő 2017.12.01. 12:12:06

A poszt monumentális gondolatai olyan elemi erővel hatottak rám, hogy csak a TGM-reflexiók ismételt elolvasása után tudtam megnyugodni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.01. 12:14:26

@Laikus Érdeklődő: :) egy Lenin-összes nincs a közelben?

Lavinia Pinkerton 2017.12.01. 12:23:12

@HaFr: Ha utólagos rekonstrukció, akkor az is utólagos rekonstrukció, hogy csak a XX. század hozta el a tömegtársadalmat.
A történelem diktatúrák története.
Minden korban tisztelettel hódoltak a tömegek a hatalomnak, és kevésbé a fegyveres ereje, mint inkább a megszokás miatt.
A huszadik századi tömegtársadalmak csak annyiban hoztak újdonságot, hogy voltak már olyan társadalmak is, ahol a nem behódolás is elfogadott opció volt.

Laikus Érdeklődő 2017.12.01. 12:24:43

@HaFr: Nem kedvelem a bő lére eresztett gondolatokat. Töménypárti vagyok.

sas70 2017.12.01. 16:47:36

Én a fideszbe és az Orbáni hatalomgyakorlásba nem látnék bele semmilyen ideológiát, sőt sokkal inkább teljes ideológia mentességet látok. Persze megjelennek bizonyos elemek innen is, onnan is, de egyik sem vezérelv, még akkor sem, ha éppen valamelyiket annak akarják láttatni.
Egész egyszerűen bármit felhasználnak, ami a napi politikai érdeküknek és az abszolút hatalomgyakorlásuknak megfelel. Nincs érték, nincs hagyomány, amit pár pillanat alatt el ne dobnának, ha az érdek úgy kívánja!
Ha az a bizonyos Pál ezt csinálta volna, ő lett volna az első helikopter!

nevetőharmadik 2017.12.01. 17:03:29

@Lavinia Pinkerton: Van mégis egy nagyon lényeges különbség. A régi korokban bár tisztelték a hatalmat, mint valami adottnak tekintett (esetleg valami istentől származó) természeti erőt, de azért pontosan tudták, hogy az csak egy rabló, azt el kell viselni, mert ez az erény, amiért a túlvilágon jutalom vár.

Az újkori találmány viszont az, hogy a hatalom érdekeltté tette az alattvalóit a rablásban: fosztogató mellé osztogatóvá is vált. A tömegtársadalom pedig nem más, mint ennek a rendszernek az egyetemessé tétele: mindenki rablóvá válhatott (hivatalosan a hatalom részese lehetett - demokrácia). Azóta a hatalmat (államot) nem csupán elfogadják és tisztelik, hanem egyenesen szeretve és rajongva imádják, mint minden jónak a forrását. Imádkoznak hozzá, bűvölik, hátha részesíti őket az áldásban, és úgy egyáltalán az államtól várják a megváltást.

Laikus Érdeklődő 2017.12.01. 17:12:06

@nevetőharmadik: Coelhoi tömörséggel fogalmazva: "Az élet szerteágazó bonyolultsága nem tűri az erőszakos megértési törekvéseket"

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.01. 17:31:00

@sas70: persze, tartózkodok attól, h Orbán személyes hiteiről beszéljek, ellenben a szavazóit kb ilyesmivel fogja

nevetőharmadik 2017.12.01. 18:05:31

@Laikus Érdeklődő: Az még csak hagyján. Az a szörnyű, hogy a ellenkezője is igaz:

Az erőszakos megértési törekvések nem tűrik az élet szerteágazó bonyolultságát.

Muhammad Balfas 2017.12.01. 18:16:21

Lefordítom, hogy a baloldali liberális oldal mit ért "tisztességes konzervatívon".
Valami olyasvalakit, aki passzív, arisztokratikus mint egy békebeli gróf, aki alapvetően elfogadja a "világ szükségszerű változását" , és legfeljebb egy kicsit morog a tempó miatt a bajusza alatt,és olyan 5-6 %-os Dávid Ibolya féle pártocskákra szavaz(fontos), akiket valójában már rég megvettek kilóra a tuggyukik (nincs idézőjel). Nincs értékrendje már, csak egyfajta magatartást(passzív) gyakorol és egy másfajta(aktív) magatartást bírál. Üres csigaház.. Bojt a kalapon: hogyhát, vannak itt kérem konzervatívok is.

(Cenzúrázd csak a tiédtől eltérő véleményt te nagy "demokrata"..)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.01. 18:23:41

@Ches Desmond: értem, köszönöm, most legalább ezt is megtudtam egy autentikus nicktől :D

Muhammad Balfas 2017.12.01. 18:24:27

@Lavinia Pinkerton:
A "jó konzervatív" nem konfrontálódik, nem küzd.( És főleg: nem nyer választást..:) Ez a legfontosabb tulajdonsága. Ballib szempontból veszélytelen, tehát szerethető, támogatandó: Meg lehet simizni neki a kis buksiját.

dare 2017.12.01. 19:21:12

Véleményem szerint a Fidesz fél attól a folyamattól, ami a jobboldali eszmék újracsomagolása közben történik, ezért meghátrál az ismeretlentől, és ilyen érdekes kevert ideológiájú, nevében keresztény-konzervatív, de mégis inkább populista-illiberális, erős államhatalmi befolyás meglétére törekszik.
Nem tudnám megmondani milyen lesz a modern jobboldali eszme, hisz folyamatosan változik, mivel mérlegelni kell mi az ami maradhat belőle, mi az ami kompromisszumkész, és mi az ami teljesen elvetendő.
A konzervatizmus egy állandó harc a fejlődő világgal szemben, amelyben ragaszkodás van értékekhez, és fel is kell áldozni értékeket a folyton változást követelő, folyton megújulni akaró világgal szemben, ahol pl a 20-ik (vagy19-ik) században felsorolni is nehéz sok embernek mennyi eszme és izmus alakult, és tűnt el pillanatok alatt a süllyesztőben.
Én mértéktartó politikának jellemezném, amelyet a mostani Fidesz kormányzás még csak elvétve sem valósít meg.
Néha el szoktam játszani a gondolattal, vajon milyen világ lenne konzervatívok nélkül a világon?
Ha hirtelen mindenki mondjuk modern baloldali eszméket kezdene fennen hirdetni és megvalósítani, és 100 vagy esetleg 200 év múlva megjósolható lehetne-e az akkori társadalmi berendezkedés, életforma, kultúra, vallás, nemzetiség, beszélt nyelvek, a szexuális aberrációk miatt talán egy negyedik nem, rend vagy káosz.....stb?
Szóval konzervatívok nélkül milyen léptékben haladnánk?
A világ változik, mindig változni fog, nem lehet útját állni a fejlődésnek (mondjuk a Fidesz pont ezt teszi, ha tudásalapú társadalomról beszélünk), csak az a kérdés, mi az ami mehet, mi az ami maradhat...3T elv.
Szükség van a változásra ahhoz, hogy fejlődni tudjunk.
A különbség abból adódik a gondolkodásokban, hogy valaki azt mondja ne öntsük ki a gyereket is a fürdővízzel, másvalaki meg nemcsak a gyereket öntené ki, de a bútorokat is utána hajítaná, annyira nagy reformer.
Én a lassabb folyamatok híve vagyok, ahol nem tűnnek el máról holnapra tradicionális értékek, és ezt a világpolgáros dumát kicsit lassabban adagolnánk be az 50-60 éve falvakban élő rétegeknek.
Én inkább vagyok Széchenyi mint Kossuth (gondolkodásban), ahogy a vitájukban is neki adok igazat.
Viszont manapság egyre több a reformer, akiket egyre nehezebb kordában tartani.
A Fideszre lehetne mondani azt, hogy ezt teszi, de a lehető legrosszabb eszközöket használja a cél érdekében.
Úgy teszi, hogy a konzervatívok többségében elutasítást vált ki ez a fajta politika.
Ez még később nagyon csúnyán visszaüthet, és vissza is fog.
Nem lesz modern jobboldal, csak modern baloldal lesz hazánkban, ha nem mérséklődik a Fidesz politikája.

Lavinia Pinkerton 2017.12.01. 19:36:35

@Ches Desmond:
Ez a " passzív, nem küzd " már fölmerült párszor, de nem értem, miért.
Konzervatív nem küzd. De, van, aki küzd ?
Konfrontálódni a fideszesek szoktak. Árnyékboxolnak.
Aztán kihirdetik a győzelmüket és megünneplik magukat.
A többiek tudomásul veszik, és mennek a dolgukra.
Nem hinném, hogy ez a sok lesunyt fejű ember valami előkelő társaság. Nem fetreng a szarban, mint a fideszes, de ez még nem nagy büszkeség egy normális embernek.

Ravasz Figyelmeztetés 2017.12.01. 20:07:37

Süket szájmenés a köbön. Mindenki hüje, csak a blogger helikopter! Tessék, sikerült megírnom az egész ostoba bejegyzést egy mondatban.

nevetőharmadik 2017.12.01. 20:14:54

@Ches Desmond: És szerinted ki a tökömet érdekel itt, hogy a baloldalnak miféle konzervatív tetszik?

Muhammad Balfas 2017.12.01. 20:20:34

@Lavinia Pinkerton: Nagyon jól illusztrálod azt, amiről beszéltem. Arisztokratikus passzivitás: számodra ez a konzervativizmus. Valójában persze a szó eredeti értelmében nem vagy konzervatív, hisz semmit nem akarsz "konzerválni".Mindent elfogadsz a szent progresszió jegyében.
Biztos különös a számodra ,de a modern belpolitikában a felek konfrontálódni szoktak. Érdekek és vélemények ütköznek,választási kampányok vannak, és a pártok, politikai oldalak győzni akarnak, hogy aztán megvalósíthassák elképzeléseiket. Már rég elmúltak azok az idők, amikor Csekonics báró, gróf Tisza, meg a nagyiparosok szépen elrendezték az ország dolgait a kártyaasztalnál..

Muhammad Balfas 2017.12.01. 20:21:39

@nevetőharmadik: Hát téged láthatóan nem, de nem is baj ez, hidd el..

nevetőharmadik 2017.12.01. 21:43:04

@Ches Desmond: Nem mintha amúgy nem lenne igaz, amit írsz. Ahogy a pápát is egyből a keblére ölelte a vallásellenes baloldal, amint kiderült, hogy velejéig antikapitalista szoci meg a hitelvek terén is laza.

Az más kérdés, hogy az a habitus és értékrend, amelyet HaFr konzervatívként leír, szükségszerűen defenzívában gondolkodik legfeljebb, mert nincs (állami erőszakkal érvényesítendő) társadalomformáló programja - pont ezt utasítja el.

Lavinia Pinkerton 2017.12.01. 21:50:27

@Ches Desmond: Igen, jól illusztlárod, amit mondok.
Fideszes árnyékbox, kitalálod, hogy én vagyok az ellenség, hogy milyen vagyok és hogy mit tartok szentnek,
aztán kihirdeted, hogy győztél.

Muhammad Balfas 2017.12.01. 22:23:17

@Lavinia Pinkerton: Nem vagy ellenség, csak egy üres pózba merevedett figura, aki azt hisz magáról, hogy konzervatív..

Muhammad Balfas 2017.12.01. 22:28:29

@nevetőharmadik: Az a habitus valamikor csupán a konzervatív gondolkodás egyik jellemzője volt, nem lényege.

satie · http://321.hu/sas 2017.12.01. 23:14:33

nekem ez nagyon individualistának tűnik, hiányzik nekem belőle a fajfenntartás erős ösztöne, melyben az emberek, adott esetben különböző törzsek összefognak, szervezkednek, hogy például létrehozzanak egy békés, tudás- és tapasztalatcserélő régiót.

screpes 2017.12.02. 11:06:20

@Ches Desmond:
" Már rég elmúltak azok az idők, amikor Csekonics báró, gróf Tisza, meg a nagyiparosok szépen elrendezték az ország dolgait a kártyaasztalnál.."

most, hogy így mondod...
Ov nem szeret kártyázni, mindig kikapott Simicskától...

screpes 2017.12.02. 11:13:19

@Ches Desmond:
mi volt más lényege a jellemző gondolkodáson felül?
De maradj még, imádom, amikor valaki ilyen névvel lejön ide okoskodni.
süti beállítások módosítása