1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.11.14. 09:35 HaFr

Ezeréves kiegyezés. A Momentum hiányzó narratívájához.

Image result for ezeréves magyarország

Magyarország sikerei ezer éve a Nyugat és magyar közötti kiegyezésekhez kötődnek. A kudarcos magyar behatolási kísérletek után Szent István koronát kért a pápától -- nem Keletről/Bizánctól, de nem is a német-római császártól, ami a vazallusi viszony elismerése lett volna --, hogy a királyság autonóm maradhasson és megkezdődhessen a Kárpát-medencei hungarus dominancia kiépülése. Az Anjou királyaink és Luxemburgi Zsigmond maguk voltak a nyugati-magyar szövetség megszemélyesítői és uralkodásuk alatt az ország a kontinentális politika kevés legfontosabb tényezőjének egyike volt. IV. Béla a tatárok ellen, a Hunyadiak a török ellen védték az országot és a Nyugatot, hol tevőleges segítséget kapva tőlük, hol ennek a hiánynak az ellenére. A XVI. századtól folyamatosan erősödött a Habsburgok hatása előbb az ország nyugati harmadában -- miközben a török hódoltság és Erdély csak a nyugati protestantizmus és a német ajkú polgárság révén tarthatták a kapcsolatot a civilizációval --, majd a Habsburgok felszabadították az országot és a XVIII. században történelmünk egyik kiemelkedő uralkodóját adták nekünk Mária Terézia személyében. A vele való kiegyezés -- a rendek és az udvar viszonyának kiegyensúlyozottsága -- meghatározta a Habsburgokkal való viszonyunkat a birodalom felbomlásáig, sőt tovább, Ottó haláláig. A reformkor álmainak nagy részét szintén kiegyezés (1867) váltotta be, ahogy kiegyezés volt Kádárral és erre történt kísérlet 1989-ben is: mind a nyugati-magyar tengely mentén. A diákjaink ezer éve Nyugatra mennek tanulni, a kereskedelmünk ezer éve a Nyugathoz köt minket, a civilizációs mintáink nyugatiak, az álmaink nem Moszkvába visznek, hanem Velencébe és Párizsba, a pénzt nem Ankarából küldik a gyerekeink, hanem Londonból. Sok sérelmünk van? Lehet. De ha részben indokoltak is, hasonlítjuk már össze a mérleget a Nyugattal és a Kelettel! Nem nehéz.

A kiegyezés ezeréves nyugati-magyar gyakorlata az ország felívelő pályájának biztosítéka volt ezer éven át, a versenyképességünk -- autogén fejlődési logika híján -- ezer éves alapja. Amikor elmaradt, meglepett minket a Kelet, vagy túllendült az inga részint az internacionalizmus (1947-1963, 1990-2010), részint az nacionalizmus (1931-1945, 2010-) felé, az ország komplex hanyatlása újra és újra bekövetkezett. A nyugati-magyar kiegyezés szellemi és intézményes stabilitásának kiépítése még várat magára. Az ország történelmének újragondolása a magyar versenyképesség forrásainak számbavételével ugyancsak várat magára. A jövőnk várható dinamikájának átgondolása és az ehhez szabható politikai stratégia szintén. Ezt már nem fogják megtenni azok, akik más narratívákban szocializálódtak, ideértve a mai pártok és politikusok döntő többségét.

A kérdés, rájönnek-e a Momentum vezetői arra, hogy mi fontosabb a saját jövőjük és közösség szempontjából: a fideszes mesét kemény munkával tagadni, abban egy lábjegyzetté válni és plusz egy százalékot nyerni ezzel, vagy saját narratívával színre lépni, amely új értelmet ad a magyar sorsnak.  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr613270075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.11.14. 09:50:18

Minden tiszteletem ellenére....a Momentumtól a nemzet jobb sorsra való fordulását várni....nagyon meredek várakozás.
Egy tudálékos, provinciális társaság....véleményem szerint a Fidesznek benne van a keze a születésükben. (minimum a gyertyát tartották)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.14. 09:52:06

Most is ez a cél: az új kiegyezés.

Alapja: a nyugati gyarmatosítók adják vissza országunkat.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2017.11.14. 10:07:10

Épp tegnap írtam egy KDNP-s barátom fidesz megosztására:

"Ismersz Gergő, nem vagyok egy ballib rettegő, de ettől függetlenül rettenetesen tartok még egy négy éves kétharmadtól, márpedig a választási rendszer miatt alacsony részvételnél a szavazásra jogosultak negyede össze tudja ezt hozni a Fidesznek újra. Érted, a negyed a kétharmadot. Matematikai nonszensz, választási törvénybe vésve...

Sokkal nyugodtan lennék, ha a Fidesz valószinűsíthető újrázása esetén egy legfeljebb sima feles parlamenti többséget szerezne, mert akkor biztosan nincs egyedül elég hatalma senkinek ahhoz, hogy kivezesse az országot az EU-ból. Az új francia-német közös politikai mozgás egy sokkal integráltabb Uniót fog magával hozni a következő években, és ebből ha Magyarország kimarad, akkor az 1990-es vágyálom, hogy mi, akik itt élünk (és nem mentünk ki és a gyerekeinket se szeretnénk, ha kimennének külföldre) valaha felzárkózunk Ausztriához - na ez az én életemben már biztosan lekerül a napirendről.

Szerintem a kétharmadot azok a szó legjobb értelmében vett polgári fidesz választók tudják egyedül megakadályozni, akik azért lélekben, titokban, otthon a négy fal között nem veszik be az Unió ellenes propagandát, és bár pártlistán szinte biztosan a fideszre fognak szavazni, egyéniben, az egyéni körzetekben kiszavaznak majd más jelöltre. Más módját a túlhatalom megakadályozásának én nem nagyon látom. Volt már ilyesmire példa, nem is olyan régen, nem is olyan messze... Irtó fontos lenne, hogy a Fidesz következő lehetséges 4 éve ne újabb gyűlöletkeltő Brüsszel ellenes kirohanásokkal, hanem egy mondjuk Deák Ferenc örökségéhez méltó, az Unión belüli politkát egyfajta kiegyezésbe fordító építkezéssel teljen."

2017.11.14. 10:26:48

magyarország kiegyezett a német római birodalommal. és úgy lett a királyi magyarország. de magyarország kiegyezett megszálló törökökkel is. és úgy lett protestantizmus és a fejedelmi magyarország: erdély. magyarország kiegyezett ausztriával. és úgy lett a császári és királyi magyarország. magyaroroszág kiegyezett a szovjet elvtársakkal. és úgy jött létre a kis-magyar államiság. a köztársaság.

Hardin 2017.11.14. 10:32:54

Egy politikai párt narratíváját a politikai cselekvései képesek megfogalmazni, nem sajtóközleményt kell írni róla. A Fidesz narratívája esetén tűnhet így, de nem a sajtóközlemény kiadásától válik az narratívává, hanem pl. a többmilliárd forintos köztéri hirdetés, a minden magyar állampolgárnak kiküldött nemzeti konzultáció, a magyar és európai parlamentben való szavazás és ezek kommunikációjának politikai cselekvésétől. Ilyen eszközei egyetlen ellenzéki pártnak sincsenek, ezért jóval nehezebb helyzetben vannak narratívaépítés tekintetében, de az ellenzéki térfélen a Momentum tíz hónap alatt beelőzte a mezőnyt így is: a "nyugatos fiatalok jönnek a XXI. századi megoldásokkal" sztorinál van jobb az ellenzéki oldalon?

A Jobbiknak mi a narratívája? "Nácik voltunk, de már megbántuk, szavazz ránk, hogy újra Simicska nyerje a közbeszerzéseket"? Az LMP mit mond? "Lehet más a politika, de azért Ron Werber igazán segíthetne meghatározni ezt az új irányt"? Esetleg "10 éve 5% körül küzdünk az életünkért, de most majd hirtelen mi leszünk a legnagyobb párt"? A szociknál az is csoda, ha nem fél, hanem két-három év múlva esnek 5% alá, a DK egy vezérimádatra épülő politikai szekta (szerencsére az említett vezér a saját rajongói körén kívül full hiteltelen), az Együtt Gyurcsány kabinetfőnöke által vezetve akarja magát az új korszak szimbólumának tekinteni, a PM szerint "dolgozzunk csak 4 napot egy héten, de mindnekinek járjon havi 60 ezer ingyen". Melyik pártnak van a Momentuménál jobb narratívája ezek közül?

2017.11.14. 11:38:18

helytörténeti adalék. debrecent 1411-ben стефан лазаревић (lazarevics istván) szerb despota kezébe adja az uralkodó. ennyit luxemburgi zsigmond feltétlen nyugatosságról. a hatalmát akarta megőrizni és az országot. ha kellett, akkor az usankájában trónolva egyezkedett a balkánnal. ahol a lazarevics és a brankovics családok viaskodnak a törökkel és egymással. és az uralkodók társasoznak a néppel. elajándékoznak városokat. brankovics györgy lazán átadja belgrádot. cserébe megkapja például szentendrét. mivel lazarevics istvánnak nem volt fia ezért az unokaöccse brankovics györgy örökli meg debrecent. hunyadi jános brankovics györgyöt szendrőn túszul ejti. és debrecen a hunyadi család birtokába kerül.

feher.b (törölt) · http://pkpkozosseg.blog.hu 2017.11.14. 11:40:31

@Hardin: bocs, nem akartam belemenni, de ez a nyugatos fiatalok duma már az agyamra megy. Ez egyébként önmagában garancia lenne bármire is? Ha valaki, én aztán elég nyugatos fiatal vagyok 37 évesen, összesen ötödik éve dolgozom külföldön, Dublin, majd Bécs, két nyelven elég jól meg is tudok szólalni. Ezt pedig önmagában a világon semmire nem tartom garanciának a politikai karrieremet (ami egyelőre nincs) illetően. De hogy nekem pár huszonévestől miért kéne becsinálnom, azt még mindig nem értem. Elmentek gyakornoknak Brüsszelbe fél évre és máris ők a világlátott nyugatos fiatalok. Pardon, ha ezt nem veszem be tíz év multis tapasztalattal a hátam mögött.

heizer 2017.11.14. 11:48:56

Ez egy olyan narratíva, ami jól hangzik, és nagyrészt igaz is, de vannak erős kivételek, illetve néhány tényező, amit a kiegyezésekhez figyelembe kell venni.

Pl. Erdély kiegyezése a Portával, ami jelentős magyar kulturális teljesítmények megőrzését és létrehozását is jelentette.
A Kádár korszak kiegyezése nem csak a nyugati pénzügyi intézményekhez való csatlakozást jelentette, hanem azt is, hogy ki kellett egyeznie Kádárnak az oroszokkal annyiban, hogy megengedőbb lehessen a nyakas magyarok táborban tartása érdekében.

Látni kell azt is: a kemény magyar, amolyan igazi kuruckodó ellenállás (is) kellett azért ahhoz, hogy ezek az alkuk jól sikerüljenek. (A legjobb példa pedig konkrétan a Rákóczi szabadságharc, ahol a kuruc és a labanc nemesek céljai alig tértek el, csak más eszközökkel kívánták azt elérni, és kellett hozzá a 8 évnyi - vagyis igazából vagy 30 évnyi - rebellió, hogy elfogadható alkut lehessen kötni a szatmári békében az udvarral.)

Ugyanúgy 1867 előzménye a 1848-49 és a passzív ellenállás.

Kádárnak 56.

És a lázongókat pont úgy látták akkor a kortársak mint ma sokan Orbánt.

(Kevéssé de a Horthy korszak születése is ilyen: kellett egy ember, aki a nacionalizmusból a kommunizmusba ténfergő magyarokat tudja csitítani és konszoldálni, utána lehetett szó Népszövetségi kölcsönről, tagságról, nyugat felé fordulásról.)

Nem védeni akarom, de lehet, hogy Orbán történelmi szerepe pont az lesz, mint Rákóczinak: az ő nyakassága, rebelliója (külső-keleti is pl. - szövetséges keresése) kell ahhoz, hogy utána az Eu-val olyan alku legyen köthető, ami a magyarok elköteleződését még jobban megerősíti (lásd az analógiát a magyar rendek szerepével Mária Terézia birodalmában). Vagyis megfelel úgy a nacionalista narratívájú magyar átlagnak, mint a kozmopolitább, birodalmi szemléletű EU-nak.

Ehhez viszont fel kellene tűnnie egy Károlyi, Pállfy, Deák, Tisza szintű politikai szereplőnek, aki tud balanszírozni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.14. 11:49:23

@feher.b: Én magam meg, ugye, 29 éves koromtól Nyugaton dolgozom, amikor még elég fiatal is voltam, szóval nyugatos középkorú vagyok, de ez valóban semmire nem garancia. A teljesítményre végképp nem.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.14. 11:50:05

@heizer: hát ugye a narratíva nem történész PhD, nem az a funkciója, de kösz

feher.b (törölt) · http://pkpkozosseg.blog.hu 2017.11.14. 11:57:41

@HaFr: ezt mondom, Péter. Ők pedig még annyit se, mint pl. én. Nem felvilágosultak, csak láttak valamit. Nagyon nehezen tudnának egy dörzsölt bürokratát, egy nyugati-, vagy keleti politikust helyre tenni és akkor nem beszéltünk az állami cégvezetőkről, az oligarchákról, stb, egyszóval hosszú még az út. Egy egyre gyengülő mezőnyben tudtak átmeneti sikert felmutatni, semmi több.

feher.b (törölt) · http://pkpkozosseg.blog.hu 2017.11.14. 11:59:27

@feher.b: mert ugye ezek mind kellenének kormányon, de már ellenzékben is. Legyen az én bajom, de az amúgy az ország politikai életével kapcsolatos optimizmusom ellenére nem hiszek benne, hogy a jelenlétük átformálná a magyar pártrendszer bármely oldalát.

heizer 2017.11.14. 12:02:44

@HaFr: Így van, de:

Arra akartam utalni, hogy míg Te az egyik narratívát képviseled (nyugatos kiegyezés) addig Orbán a másikat(kuruckodó ellenállás). Holott a kettő a (z újkori) történelmünkben kéz a kézben jár: az egyik nem lehet meg a másik nélkül. A jól megkötött alkuk is egy idő után terhesek lesznek és fellép a változtatási igény (vagy olyan történelmi változások), ami után új alku köttetik (pl. a szatmári béke után száz évvel jön a reformkor, majd 48, ami elvezet a kiegyezéshez).

Persze jó lenne, ha ezen alkuk megkötése előtt az ellenállás nem vinné bele a nemzetet valami végzetes tragédiába, hanem valahogy szervesen együtt járna.

Üdvösebb lenne szerintem egy olyan narratíva, amely hansúlyozza azt is, hogy a magyarság egy részének kuruckodó ellenállása ahhoz is kell, hogy legyen utána lehetősége jó alkukat kötni, amelynek elfogadása után szívvel-lélekkel bele tud állni a nemzetet meghaladó birodalmi érdekek mögé is, mint az történt az osztrák örökösödési háborúkban, vagy akár az I. vh-ban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.14. 12:06:39

@heizer: még egyszer, ez nem történészi vita "köztem és Orbán között"

heizer 2017.11.14. 12:13:05

@HaFr: Értem.
A posztban történeti érveket hozol arra, hogyan kellene a Momentumnak a narratíváját kiegészítenie, felépítenie, javítania, stb.

De ha szelektálsz a történeti érvek között, akkor ugyanazt a hibát követed el, mint a kuruckodó oldal. Azonos súlyú történeti érvek közül az egyiket figyelmen kívül hagyod.

2017.11.14. 12:38:03

és ugye ezt állítják be úgy a történészek, hogy ez idő tájt a nemesség nem akart nemzetállamokat. dehogy nem akartak. csak ennek érdekében különféle dinasztikus házasságokat kötöttek. csak most mondjuk ez a brankovics család magyar vagy szerb. magyar is és szerb is. vagy mondjuk cillei család stájer eredendően. megszerzik celjét (ami ugye ma szlovénia). innen a családnév. de utána magyarrá válnak. de az nem igaz, hogy nincs nemzetállami törekvés. a magyar nép és a magyar nemesség mindvégig arra törekszik, hogy a kárpát-medencét legalább informálisan egyben tartsa. tehát amikor a török elfoglalja az ország középső részét, akkor onnan elmenekül a nemesség. de viszik a zászlókat. azért, mert a kárpát-medencét a nemzeti kereszténységben kívánják megtartani. kinevezik a kalocsai érseket. annak ellenére, hogy kalocsa török megszállás alatt áll. de eközben például debrecenben felszámolják a katolikus egyházat. győz a protestantizmus. amiből egy kiterjedt városi alkotmányosság és önkormányzatiság következik. ez a reformáció. de az nem kérdés, hogy debrecen magyarország része akar lenni. ezért támogatják a bocskait habsburg ellenes háborúban. és ebben nyilván támogatják a törökök. 1690-ben a szultán 21400 forint sarcot szedett debrecenben. 1693-ban i. lipót szabad városi rangot adományoz a városnak. de ezt a rangot csak úgy erősíti meg, hogy a katolikusoknak adnak egy belvárosi telket, ahol építenek egy templomot. de az egyezkedés nem kizárólag a nyugattal folyik. hanem a mindenkori megszállókkal. németekkel, törökökkel, vagy az oroszokkal. a detronizáció után jönnek a cári csapatok. paszkievics tábornok varsó hercege. mert a magyar mellett a lengyel szabadságharcot is ő verte le. a köznép a cári csapatokkal egyezkedik. és az oroszok a német utcában rendezik be főhadiszállásukat. az oroszok táborban kitört a kolera. ezek után császár kinevezi a főispánt. nem választják, hanem kinevezik. 1850-ben elrendeli zsidó családok kényszerbetelepítését. és megindul a zsidókkal való egyezkedés. tehát valamiért mindenféle népeknek az a hóbortjuk, hogy a kárpát-medencébe akarnak letelepedni. rendben van. de errefelé legalább a medence középső részén magyarrá kellene válni. és ez az, ami nem megy egyes németeknek és zsidóknak. azért, mert felsőbbrendűnek képzelik magukat. úgy gondolják, hogy feljebbvalók a magyaroknál. és ilyenkor a cigányok végzik el a piszkos munkát. és ebből következően indul el a balkanizálódás és a bizáncosodás.

heizer 2017.11.14. 12:39:13

@feher.b: Valahol nekik is el kell kezdeni a politikusi létet.
Az a túlzás, hogy már sokan a kormányra várják őket, megváltóként, pedig valószínűleg ők sem spórolhatják meg a tanulási folyamatot, ami szerintem minimum két ciklus a parlamentben, meg egy kormányon.

Ha addig kitartanak.

2017.11.14. 12:43:24

@HaFr:
magyarországon ha valaki politikai karriert akar, akkor nem nyugatos fiatalnak, középkorúnak kell lennie, hanem magyarnak. magyarrá kell válni. orbán cigány. de gazsuál a népnek. úgy válik magyarrá, hogy cigánykodik. és a lakosság jelentős része úgy ítéli meg, hogy ez még mindig jobb, mint a fővárosi zsidóság liberálisnak mondott része. ahogy sanyi mondja. inkább orsós likud viktor, mint soros schwartz györgy. és erről van szó valójában. csak ez politikailag nem korrekt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.14. 12:49:21

@444: kösz, ez igen értékes hozzászólás volt, már majdnem thainak képzeltem magam

2017.11.14. 12:54:01

@heizer:
orbán nem "kuruckodik", hanem "cigánykodik". az elmúlt másfél évben csak debrecenben három "labanc" középvállalat összesen 12.8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott. azért, hogy munkahelyeket teremtsenekek, illetve a választásokra átadják az új üzemcsarnokokat. orbán politikus. akinek hatalma van azzal tárgyal. és akinek nincs az három dolgot tehet. vagy behódol, vagy kitér, vagy hadakozik.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.14. 12:59:16

@444:

"magyarországon ha valaki politikai karriert akar, akkor nem nyugatos fiatalnak, középkorúnak kell lennie, hanem magyarnak."

Helyesen: a magyarok javait kell tudnia megkaparintania. Lehet magyar, cigány, tót, horvát, oláh vagy valahány név a néptárban.

GyMasa 2017.11.14. 13:45:27

@cserepj:
...Érted, a negyed a kétharmadot. Matematikai nonszensz, választási törvénybe vésve...
A valasztasokon nem a valasztasra jogosultak a mervadoak, hanem akik valoban el is mennek szavazni.
Aki nem megy el szavazni, az nem el azzal a jogaval, hogy beleszoljon az orszag jovojenek az alakulasaba.
...mert akkor biztosan nincs egyedül elég hatalma senkinek ahhoz, hogy kivezesse az országot az EU-ból...
Senki nem fogja kivezetni az orszagot az EU-bol!
- A kormanynak erdeke az EU-s penzek bearamlasa es a kulfoldon dolgozok hazautalasai
- A multiknak erdeke az EU-n beluli gyarmat az olcso munkaerejevel (kinai berkoltseg minusz a tavolsag plusz igen hasonlo jogrend)
- Az EU-nak pedig erdeke a mas orszagok GDP-jet elkoltve kikepzett orvosok/informatikusok elszipkazasa, akik nem mellesleg mind szellemileg, mind erkolcsileg igen kozel allnak az ertekrendjükhöz.
...Az új francia-német közös politikai mozgás egy sokkal integráltabb Uniót fog magával hozni a következő években,...
HA
- Macron nem bukik meg kozben
- Merkel kepes lesz kormanyt alakitani, es nem bukik meg kozben
...és ebből ha Magyarország kimarad,...
Nem fog kimaradni belole, ami tortenni fog az csakis annyi, hogy hivatalosan is az EU gyarmata leszunk, nyiltan kimondva.
...akkor az 1990-es vágyálom, hogy mi, akik itt élünk (és nem mentünk ki és a gyerekeinket se szeretnénk, ha kimennének külföldre) valaha felzárkózunk Ausztriához - na ez az én életemben már biztosan lekerül a napirendről...
Bocs, de ez mar legalabb 15 eve lekerult a napirendrol (de inkabb IGAZABOL soha nem is volt napirenden, csak a hitegetes szintjen)

2017.11.14. 14:02:54

@neoteny:
a legtöbb szavazatot kell megszereznie. aztán, hogy ez mennyit jelent a közhatalomból és a nép jószágaiból az alku tárgya. orbán ajánlata az, hogy a nem-termelő "nyugati" oligopóliumok javaiból és "nem-magyarok" hatalmából elvesz. és ezzel megteremti a nemzeti nagytőkések osztályt. ezt támogatja 2-3 millió familiárisa. és vannak nagyjából ugyanennyien, akik ezt a politikát vagy orbán személyét ellenzik. csakhogy az ellenzék nem tud egységbe rendeződni. tállai elvtársnak jelezték, hogy a mol szerintük túl drágán adja az üzemanyagot mezőkövesden. és tényleg.
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1877/18773/187739/18773917_0842369d913766441cb2db162e04c184_x.jpg
a tállai elvtárs kolléganője felhívta a mol illetékesét. és azok korrigálták az áraikat. és most 1 liter benzin mezőkövesdi mol kútnál már csak 373.9 Ft. de budapesten a mezőkövesd úti mol kútnál ugyanez 352.9 Ft. tehát még így is van literenként 21 forint különbség. a mezőkövesdiek azt mondják, hogy ez nem "igazságos". a fővárosban a többség azt mondja, hogy tállai elvtárs ne szóljon bele. de mezőkövesden azt, hogy szóljon bele. azért választották meg.

GyMasa 2017.11.14. 14:02:57

@heizer:
...De ha szelektálsz a történeti érvek között, ...
Persze, hogy szelektal, mert tortentek jo es rossz valasztasok is a tortenelem soran.
Szerintem most az a cel, hogy a jo peldakat tartsuk szem elott, es azokbol vonjuk le a megfelelo kovetkeztetest, ami most - remelhetoleg - megved minket attol, hogy rossz dontest hozzunk.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.14. 14:08:33

@444:

"a legtöbb szavazatot kell megszereznie."

Vagyis a magyarok javait kell tudnia megkaparintania. Lehet magyar, cigány, tót, horvát, oláh vagy valahány név a néptárban.

2017.11.14. 14:17:11

@GyMasa:
na de az, hogy mi a jó példa. béndek péter szerint a modern kori polgári fejlődést kossuth detronizációja törte meg. béndek péter szerint ez volt a lehető legrosszabb.
neta.itthon.hu/site/upload/2009/12/IMG_9411.JPG
mert ez a függetlenségi nacionalizmus egy hülyeség. mennyivel jobb volt luxemburgi zsigmond. aki ugyenazt a teret стефан лазаревић szerb despotának. ő volt csak igazán nyugatos. és nem kossuth.
tinkmara.com/wp-content/uploads/2014/03/Kossuth-New-York-City.png

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.14. 14:20:10

@444:

"tállai elvtársnak jelezték, hogy a mol szerintük túl drágán adja az üzemanyagot mezőkövesden."

Mert a benzin árának nagyobb része adó és díj, mint a termelői ár és a nagyker meg kisker árrés. Tállai elvtárs és kollégái _mindig_ lenyúlják a mezőkövesdieket (és mindenki mást) vastagon. Az a nagy buli, nem az, hogy egy kisebb forgalmú piacon 10%-al magasabbak az árak, mint egy nagy forgalmún.

heizer 2017.11.14. 14:32:39

@GyMasa: Igen de ez a szelekció nem jó.
Kiszelektálja azt, hogy milyen klassz volt, amikor megegyeztünk a nyugattal. Csináljuk most is ezt.
A dologból kimarad az, hogy kiegyezések tartalma azért lett az ami, mert előtte a magyarok egy részének a felajánlott kiegyezés nem tetszett. És ennek elég radikálisan hangot is adott.

Mondhatjuk, hogy ezek a szabadságharcok nem voltak jó döntések, csak maguk a kiegyezések, de milyen kiegyezés lett volna, ha nincsenek a szabadságharcok. Feltehetőleg tartalmilag a magyarokra nézve sokkal szarabbak.

abdul hackeem 2017.11.14. 14:39:44

Értelmes, logikus. Kösz, hogy _egyáltalán_ szóba hoztad a (Habsburg)kiegyezést, a 150-ik évfordulóján.

2017.11.14. 14:42:18

@neoteny:
van egy tippem, hogy 100 magyarból legalább 80 (vidéki városokban 95, a falvakban 99) úgy képzeli, hogy az összes magyarországi kútjánál ugyanannyiért kínálja a benzint. ha a mol beszerzi az üzemanyagot X forintért, akkor az ár X*Y forint, ahol Y a piaci nyereség és az állami jövedék mértékének összege. ne legyen 10% különbség a főváros javára. ezt egyenlítse ki a mol. és ha kell, akkor avatkozzon be tállai elvtárs.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.14. 15:19:39

@444:

"úgy képzeli"

Vagyis úgy képzeli, hogy vissza lehet hozni a létezett szocializmust.

(Észak-Koreában meg Kubában valószínűleg egyféle benzinár van mindenütt.)

2017.11.14. 15:24:12

@neoteny:
a probléma persze az, hogy a magyarországon a medián településméret 1/100-a a fővárosénak.

mezőkövesd a maga 16,5 ezer lakosával nem számít kifejezetten kistelepülésnek. a kistérségi lakosságszám:
Mezőkövesd 16 538
Mezőkeresztes 3 803
Szentistván 2 343
Sály 2 085
Bogács 2 024
Szomolya 1 559
Bükkábrány 1 558
Mezőnyárád 1 532
Tibolddaróc 1 417
Tard 1 230
Mezőnagymihály 1 032
Cserépfalu 1 002
Bükkzsérc 950
Vatta 864
Borsodivánka 739
Csincse 562
Egerlövő 534
Kács 509
Cserépváralja 427
Tiszabábolna 370
Tiszavalk 307
Borsodgeszt 246
Négyes 236
Összesen 41 867.

tehát monjuk így a matyóföldön él 40-45 ezer ember. és ebből 1/3-a a "központban". ami a főváros méretének 1/100-a.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.14. 15:36:37

@444:

"a probléma persze az, hogy a magyarországon a medián településméret 1/100-a a fővárosénak."

Meg az, hogy mivel Mo-n csak négy olajfinomító van, az összes olyan település esetén amelyek távolabbra esnek ezektől a finomítóktól nagyobb a szállítási költség is. Nem állítom azt, hogy ezek a szállítási költségkülönbségek kiteszik a bruttó ár 10%-át, de hozzájárulnak az árkülönbségekhez -- szocializmus hiányában.

GyMasa 2017.11.14. 15:38:12

@heizer:
Azert kell ismerni atortenelmet, hogy ne ismeteljuk meg ujbol azokat a hibakat, amiket egyszer mar elkovettunk!
Tehat pl '48 nem biztos, hogy jo otlet volt, elkepzelheto, hogy lehetett volna kezdeni a passziv ellenallassal is.
De ezt akkor nem tudtuk, sot azt sem tudjuk, hogy akkor a passziv ellenallas forradalom nelkul eredmenyre vezetett volna.
Most viszont tudjuk, hogy akar mukodhet is, es igy lehet tervezni a strategiat.
Az orszag tobbet nyer azon, hogy _ESETLEG_ megis veres forradalom kell az erdekeink ervenyesitesehez, de elotte jo esellyel bekes uton is elerhetjuk a celjainkat, minthogy eloszor leromboljuk a fel orszagot, a halalba kuldunk tobbtizezer embert, aztan kivegeznek meg par ezret.

Bolshevik 2017.11.14. 15:44:12

@cserepj: "valaha felzárkózunk Ausztriához "

Aham :D Soha nem lesz ilyen, békélj meg vele, se akkor, ha belső EU lesz, se ha külső, se ha a fejünk tetejére állunk. És nem Orbán miatt, mi miattunk :D

2017.11.14. 15:44:28

@neoteny:
debrecenben a 1 liter benzin a legolcsóbb mol kútnál 358.9 Ft. a legdrágább 361.9 Ft. (egy kivétel van.) ehhez képest hajdúhadház-tégláson 361.9 Ft, hajdúszoboszlón 363.9 Ft, hajdúböszörményben 365.9 Ft.

egy debreceni mol kút lóg ki a sorból. az istván úti. ott 1 liter benzin 372.9 Ft. a 4-es főút kivezetőjénél 11-13 forinttal drágább, mint bárhol máshol debrecenben. közvetlen a tócóskerti lakótelep mellett van. sanyi az üzemanyagot ott szerzi be. csak nem a mol-tól. hanem a helyi kommunális vállalat és egyes fuvarozó cégek alkalmazottaitól.

ettől eltekintve debrecen és 50 kilométeres körzete között az árkülönbség alig több, mint 1%.

heizer 2017.11.14. 15:49:50

Erre utaltam egy korábbi hozzászólásomban:

"Persze jó lenne, ha ezen alkuk megkötése előtt az ellenállás nem vinné bele a nemzetet valami végzetes tragédiába, hanem valahogy szervesen együtt járna."

Per pillanat - az EU- Mo. viszonylatban - egyébként abszolút abban az állapotban vagyunk, ami kis túlzással passzív ellenállással kb. leírható. Dafke sem hajtunk végre utasításokat, nem igazodunk az elvárásokhoz, a magunk feje után megyünk, mert igazából nem akarjuk azt, amit ránk akarnak erőltetni. Ez a szájkarate igazából távolról sem látszik annak, aminek sokan be akarják állítani: hogy ki vezetjük magunkat az Únióból, szembe megyünk a saját és az EU érdekeivel is stb. Símán rá lehet húzni arra, amit történelmileg már megéltünk párszor: a magyar nem megy szembe az országúton mindenkivel, de nem is hajlandó együtt bégetni a többivel.

Egyszerűen csak visszapofázunk azért mert egy kicsit szorosnak érezzük a gyeplőt.
Fegyveres ellenállásra, vagy tényleges szab.harcra gondolni meg jelen pillanatban vicc kategória.

Szóval lehet ebből még egy jó kiegyezés is, csak kéne hozzá az az ember aki erre megfelelő. Ez egyenlőre még nem látszik ki lehetne.

Pl. akár Navracsics is.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.14. 16:00:19

@444:

"debrecen és 50 kilométeres körzete között az árkülönbség alig több, mint 1%."

Debrecen és Mezőkövesd között pedig 108 km autópályán, vagy 106 km a 33-as úton.

GyMasa 2017.11.14. 16:07:18

@heizer:
Akkor latom, tulajdonkeppen egyet is ertunk!
Ebben a leosztasban senkinek nem erdekel, hogy Magyarorszag kilepjen az EU-bol.
Semelyik fel nem nyer vele semmit.
- Az orszag kapja az unios penzeket, a multik munkahelyeket teremtenek a fidesz lefolozheti a hasznot.
- A multiknak olcso munkaerejuk van, a felvevopaichoz kozel jo infrastrukturaval, es nyugat EU kozeli mentalitassal.
- Az EU kapott egy gyarmatot hazon belul, es biztositjuk az amugy oregedo nyugati tarsadalmaknak a viszonylag jol kepzett, jo munkabirasu, kereszteny ertekrendu, a nyelvet legtobbszor beszelo, dolgozni akaro munkavallaokat akiket nem nekik kell draga penzen kitanittatniuk.

2017.11.14. 16:12:27

@neoteny:
Debrecen, Kassai út. Benzin: 358.9 Ft
Százhalombatta, DUFI Olajmunkás út. Benzin: 363.0 Ft

totii 2017.11.14. 16:34:49

"A kudarcos magyar behatolási kísérletek után"
- Az úgynevezett kalandozások során (kalandozásnak nevezhető egy ibériai hadjárat?) két olyan csatát tarthatunk számon, ahol nem győztünk, az egyik árulás után következett be, a másiknál inkább visszavonult a magyar sereg.

Arról nem is beszélve, hogy - érdekes módon - Szent István országát támadták meg a német-római császári hadak (pápai támogatással), nem a pogányként számon tartott Géza fejedelem országát - bizony, Szent István nem alapított államot, már létezett korábban is Magyarország.

"Habsburgok felszabadították az országot" - megszállták az országot, és tartományként kezelték. Nem nevezném felszabadításnak.

Az első bejegyzést elolvasva azt kell mondani, hogy nagyon sok dolgot rendbe kell tenni a fejekben. Ha ezekből a tévedésekből indulunk ki, akkor biztosan nem jutunk előre.

2017.11.14. 16:42:40

@neoteny:
százhalombattán a dunai finomítóhoz legközelebb eső kútnál a benzin 1-4 forinttal drágább, mint debrecenben. azaz nem a szállítási költség, hanem a forgalom az elsődleges.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.14. 16:50:52

@totii: öö, nem értem, meghódítottuk a Nyugatot a X. században vagy visszaszorítottak minket? Felszabadították a Habsburgok a törökök alól az országot, vagy magunk vertük ki őket? Így tényleg nem jutunk előre. Tessen elválasztani a tényeket azok post festa értékelésétől első lépésben

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.14. 17:08:34

@444:

"nem a szállítási költség, hanem a forgalom az elsődleges"

Így van; de ez nem jelenti azt, hogy a szállítási költségnek nincs szerepe (azonos forgalom esetén az árkülönbség a szállítási költség különbözőségéből fakad).

De mindez mellékes akkor, amikor a benzin árának több mint fele adó vagy díj. Azzal vannak levéve igazán a népek, nem a 10%-os árkülönbséggel. Ha beteljesülne a vidékiek szocializmus-vágya és az ország összes (MOL) kútján ugyanannyi lenne a benzin ára, akkor is a dupláját fizetnék annak, mint amennyi a MOL zsebébe kerül.

2017.11.14. 17:11:34

@heizer:
és mégis ki szavazna navracsicsra?

orbán félt attól, hogy szlávok összeállnak ellene. pokornit kiszorította. navracsicsot felfelé buktatta. simicskával összeveszett. garancsit megfizette. lázár parancsnokot megdolgoztatta. rogánt lejáratta.

totii 2017.11.14. 17:17:41

@HaFr: Nem biztos, hogy a hódítás volt a célja a hadjáratoknak - meg lehet-e hódítani a Kárpát-medencéből az Ibériai- vagy az Appenini-félszigetet, ha a köztes területeket nem?
A kalandozások után jó negyven évig nem érte támadás Magyarországot - sőt, Melk Géza idejében került ismét Magyarországhoz. Előtte is volt támadás (907 Pozsonyi csata), és utána is (1030, II. Konrád). Milyen nyugati kiegyezésről beszélünk? (Később is olyannyira jól jött ez a kiegyezés, hogy a tatárjárás során Friciék szépen hátba támadták Magyarországot, és elcsatoltak pár nyugati vármegyét).

A Habsburgok törököket valóban segítettek kiűzni az országból, de mint említettem, nem külön önálló országként, hanem tartományként kezelték. Olyan ez, mint a Vörös Hadsereg tevékenységét felszabadításként értelmezni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.14. 17:23:11

@totii: hódítás, de látva a civilizációs különbséget rablássá szelídült -- de, könyörgöm, mi változik a gondolatmenetemben? Az agressziót felváltotta a kiegyezéd

2017.11.14. 17:39:01

@neoteny:
amint a mellékelt ábra mutatja a magyar választók inkább akarnak (nemzeti) szocializmust, mint (liberális) kapitalizmust. de ennek egyik (és talán a legfőbb) oka a magyar településszerkezet.

budapest a kárpát-medence egészére van méretezve. de ezt a gazdasági szerepet a fővárosi értelmiség egy része érzelmi alapon elutasítja. mondván, hogy ettől már csak egy lépés auswitz-birkenau. és nem ismétlődhet meg. de mégis éppen ebből következően van illiberális demokrácia. azért, hogy őket kirakják a hatalomból. azokat, akik nem akarnak il magyarokká válni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.14. 17:46:21

@444:

"amint a mellékelt ábra mutatja a magyar választók inkább akarnak (nemzeti) szocializmust, mint (liberális) kapitalizmust."

Szó sincs ilyesmiről: a mellékelt ábra azt mutatja, hogy a mezőkövesdiek olcsóbb benzint akartak _maguknak_, aminek eléréséhez felhasználták a parlamenti képviselőjük politikai hatalmát (ami ugye nem a mezei parlamenti képviselőségéből származott ez esetben, hanem abból, hogy Tállai elvtárs NAV elnök is. Teljesen valószínűtlen, hogy az összes parlamenti képviselő képes lenne egy a MOL-hoz intézett telefonnal csökkenteni a benzin árát az egyik a választókerületében lévő településen).

A mezőkövesdiek nem azért lobbizták Tállai elvtársat, hogy ugyan terjesszen már be egy törvényjavaslatot a parlament elé amely arra kötelezi a MOL-t hogy minden településen ugyanazon az áron árulja a benzint.

totii 2017.11.14. 17:51:43

@HaFr: Esetleg a honvisszafoglalás stabilitásának biztosítása. De ismételten mondom, ha a mindenki által kereszténynek tartott Magyarország ellen támadást indítanak a szintén keresztény császári erők, akkor milyen kiegyezésről beszélünk? Mit tartalmazhatott ez a kiegyezés? Miről kellett kiegyezni?

Nagyjából Mohácsig független Magyarországról beszélhetünk, ráadásul gazdag, nagyhatalmi státuszú országról, amihez nem volt szükség a Nyugattal való "kiegyezésre". Független Bizánctól, független Rómától mind katonailag, mind gazdaságilag, mind szellemileg. Valahol itt kell újragondolni a gondolatmenetet.

GyMasa 2017.11.14. 18:04:40

@totii:
...Nagyjából Mohácsig független Magyarországról ...
Igen, aztan jottek a torokok, eros tuleroben, es az europai hatalmak nem tortek ossze magukat, hogy ne hagyjak kiverezni az orszagot.
Nyilvan annyit (es CSAK annyit) segitettek, hogy a csatater Magyarorszagon maradjon, mert ugye egy 150 eves torokdulas Habsburg foldon elegge rossz hatassal lett volna az ugymenetre. es, igy sikerult 2 legyet utni egy csapasra.
Ugyanis mindegyik orszagnak/hatalomnak erdeke az ellenfeleit sakkban tartani.
Egyiknek sem jo egy tul eros konkurencia.
Es mindez akkor a legjobb, ha tortenetesen eppen van ott "masvalaki fasza", amivel el lehet verni a csalant...

Moin Moin 2017.11.14. 18:07:42

1.) Magyarországot a törököktől nem a Habsburgok foglalták vissza, hanem Orbán Viktor! (Lovasság: Semjén Zsolt)
2.) Az álmaink egyszer minket elvittek már Moszkváig - de Sztálingrádnál felébredtünk...
3.) "Rájönnek a Momentum vezetői"?: nem!:-)

2017.11.14. 18:14:30

@neoteny:
a mezőkövesdiek azért lobbiztak, hogy az állam avatkozzon be a szabad piaci mechanizmusba. és az ő kisebb forgalmú kútjuknál a "félállami" mol az árakat csökkentse.

2017.11.14. 18:36:57

@neoteny:
véleményem szerint ennek elsődleges oka a településszerkezet. mezőkövesd a medián településméret. a magyar lakosság ehhez hasonló, vagy ennél kisebb településen él.

Tállai facebook bejegyzése:
Állampolgári megkeresésre jártam el a Mezőkövesden és térségében tapasztalható üzemanyagárak tekintetében
Egyeztetéseket folytattunk a MOL illetékes képviselőivel, amelynek eredménye: az október 31-ei állapothoz képest Mezőkövesden a benzin ára 11 Ft-tal míg a gázolajé 5 Ft-tal csökkent.
Jó hír továbbá, hogy előreláthatólag a térségi árak *kiegyenlítődése* folytatódik!

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.14. 18:44:30

@444:

Így igaz: a mellékelt ábra azt mutatja, hogy a mezőkövesdiek olcsóbb benzint akartak _maguknak_.

A mezőkövesdiek nem azért lobbizták Tállai elvtársat, hogy ugyan terjesszen már be egy törvényjavaslatot a parlament elé amely arra kötelezi a MOL-t hogy minden településen ugyanazon az áron árulja a benzint.

2017.11.14. 19:21:28

@Fuxos (ex bömis):
ezek szerint a fideszen belül létező(?) titkos magasabb rendű erkölcsiséggel és nemzettudattal felvértezett értelmiségi zárvány, vagy a fidesz hasonló szellemiségű leszakadó részei állhatnak elő narratívával, aminek úgy kell meghaladni a fideszét, hogy hangsúlyos részeiben teljesen más legyen, de valamilyen formában beépítse annak elfogadott használható(?) részeit.
a fideszre vonatkozó tételei ne tartalmazzanak erkölcsi(büntetőjogi? :o)ítéletet, lehetőleg még kritikát se nagyon, a fülkeforradalommal rendszerváltó fidesz atyák érdemeire és érzékeny lelkületére való tekintettel és a játékosok megtarthassák a nyereségüket, DE jöjjön létre a kiegyezés aminek legfontosabb eleme a jelenleg hatalmon lévők önkéntes háttérbe vonulása kéne, hogy legyen.
föl van adva a lecó és akik elbírálhatnák, hogy jól van e megcsinálva, azok jobb, ha más narratívákban szocializálódtak, mint a ma élők többsége.
ez az alap.
most jöhet a momentum :D
(kész vagyok, mint a lecke :D )

2017.11.14. 20:19:49

@neoteny:
köszi.
én vagyok a vak tyúk és bessenyő pista bácsinak mindig igaza van :D

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2017.11.14. 21:49:20

@Bánegressy: Nem értem, miért nekem címezted ezt a kommentet.?????

2017.11.14. 21:58:09

@Bánegressy:
szerintem ezt már nem lehet valami komolyabb válság, vagy társadalmi "nyugtalanság", esetleg "sajnálatos események" nélkül megúszni.
a kiegyezésre alap lehetett volna, amit herr orban a győzelem után, vagy az első parlamenti beszédében mondott 2010-ben, de nyilván már akkor tudta, hogy eszében sem lesz és nem is cél kiegyezni "ezekkel".
tehát vele már nem lehet kiegyezni, viszont az övéivel is csak a bukás után.
csak ha olyan helyzet áll elő, hogy a kiegyezés az egyetlen lehetőség és nincs más.
nincs spekuláció, hogy de lehetne jobban is kijönni a helyzetből.
nem lehet kijönni csak a kiegyezés árán, vagy szuverenitásvesztés, vagy nemzethalál :D
de politikailag ilyen helyzetet sztm magyar ellenzék, miután az egész magyar társadalomba már ilyen mélyen bele van penetrálódva a fidesz narratíva, képtelen lesz valaha is (önállóan) elérni.
állunk, várunk . . .
jöhet a következő nagy gazd.vil.válság és begyűrüző következményei

Khonsu 2017.11.14. 23:10:44

Nem tudom, hogy a momentumosok olvassák e a blogot, de hasznos lenne nekik, mert saját ötletekkel nem állnak valami jól.

Khonsu 2017.11.14. 23:30:38

@Hardin:

A program nem azonos a narratívával. A Momentum eddig nagyon nem tudja jól eladni magát. A "nyugatos fiatalok jönnek a XXI. századi megoldásokkal" sztoriban megvan a potenciál, de nem képesek kihasználni. Nem tudják azt a sztorit lefordítani a társadalom nyelvére, pedig ha sikerülne, bár a nyeréshez az is kevés lenne, de egy ~10%-ot simán hozhatna.

Mondjuk például azoknak a nyugatos fiataloknak már simán uralniuk kellene a közösségi média csatornáit, ami kvázi ingyen van, és a korosztályuknak illene otthonosan mozogni benne, de úgy tűnik még a generációs előnyüket sem tudják kihasználni.

Ha nem kapják össze magukat nagyon gyorsan, akkor az LMP legyőzi őket a rutinjával, és lesheti, hová tűntek a szavazóik.

screpes 2017.11.15. 06:21:15

@GyMasa:
rosszul spekulálsz, feltételezem, ennek az az indoka, hogy azzal ülsz le a géphez, azzal kelsz reggel, hogy Orbánt meg kell védened...Kritikus alapállás kizárva, ha változtatás lenne a tét, akkor számodra nem indul az a vonat..
Tételesen: ha macron megbukik (ez neked kívánatos tán?) akkor is van jónéhány éve, nekünk arra kéne hangolni, hogy ő VAN , és nem arra, hogy szerinted majd talán nem is lesz...
Merkel: detto...
Hvatalosan is az EU gyarmata lennénk? Bármilyen közeli jövőben?
A bejegyzéseid szelleméről megismerlek - és nem jószellemről van szó.

Az a vágyálom, amiről írsz, (felzárkózni európához)kifejezetten orbánnal és orbán óta " kerül le " a napirendről.
Nem hitegetés szintjén került le a napirendről, hanem ténylegesen, egy gyalázatos országvezetés révén.

screpes 2017.11.15. 06:32:08

@Khonsu:
" A prgram nem azonos a narratívával"

Igazad van, és le is kell írni, elemezni ezt a vélekedést.
A kettő azonosítása (össszemosása) nem egyéb, mint kodifikálása annak, hogy a kettő közt distancia a hazugságok lehetséges tartománya maradhasson.
Ebben a mezőben kell kifutnia magát az ambíciózus politikusocskáknak.
Feladatuk lett, s így fogalamazódik: Elmagyarázom, bizonygatom, hogy a lényeg máshol van, illetve nem lakik sehol.. Jogcím nélküli lakos lett...

2017.11.15. 08:17:28

@fuxosbömis (ex kacagányos):
mert abból kiindulva kezdtem el gondolkodni a kommentemen, amit írtál. főleg, hogy a "Fidesznek benne van a keze a születésükben. (minimum a gyertyát tartották)"

GyMasa 2017.11.15. 09:43:21

@screpes:
...rosszul spekulálsz,...
SZerintem nem, de ertem, hogy ez a te velemenyed.
...feltételezem,...
Na, itt mar indulunk el a lejton :-)
...ennek az az indoka, hogy azzal ülsz le a géphez, azzal kelsz reggel, hogy Orbánt meg kell védened...
Es, igen!
Teves.
...Kritikus alapállás kizárva,...
Tudod, nekem az NEM kritikus alapallas, hogy csak a masik oldal tettei rosszak.
a kritikus alapallas az, ha MINDENT megvizsgalunk, es abbol vonjuk le a kovetkeztetest magunknak.
...ha változtatás lenne a tét, akkor számodra nem indul az a vonat...
Itt inkabb az a kerdes, hogy a BARMIARON torteno valtozas az-e amire nekem szuksegem van.
Erre a valasz egyertelmuen NEM.
Ma az ellenzek nem lenne kepes normalisan kormanyozni.
Ha szerinted pedig igen, akkor neked jo!
...Tételesen: ha macron megbukik...
Hat tul jol nem all a csavo:
cdn.static-economist.com/sites/default/files/images/2017/08/articles/body/20170826_euc522.png
www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2017/08/12/La-comparaison-avec-les-predecesseurs-d-Emmanuel-Macron-ne-lui-est-pas-favorable_reference.jpg
EZ persze, nyilvan nem azt jelenti, hogy meg FOG bukni, de azt nem is irtam, csak azt, hogy en, szemely szerint nem nagyon fogadnek ra, hoyg kitolti az idejet.
...(ez neked kívánatos tán?)...
Nekem total semleges. Egy masik orszag miniszterelnoke, vagy mi a posztja.
A csavo szemelye, nekem mondjuk nem szimpatikus, de ezzel a dologgal majd en megbirkozok, egyedul.
...akkor is van jónéhány éve,...
LEHET, hogy van neki.
Es az is LEHET, hogy megbukik.
Vagy eloadja o is a fleto-mszp fele szarakodast.
Mi mar tudjuk, az hova vezet.
...nekünk arra kéne hangolni, hogy ő VAN , és nem arra, hogy szerinted majd talán nem is lesz...
OK, es ha rahangolsz majd, AKKOR mi lesz?
Macron kerek perec kijelentette, hogy meg tobb Europat akar, es hogy ketsebesseges europat akar.
Ebben a mi helyunk a masodik sebessegben lenne az o elkepzelese szerint.
Nem Orbant akarja az also polcra tenni, hanem az orszagot!
Tehat, ROSSZAT akar nekunk!
Ha szerinted ez OK, sot tapsikolni kellene hozza, akkor valami nem stimmel!
...Merkel: detto...
Detto, mi?
Olvasol te hireket?
Hiaba nyerte meg a valasztast, nem kepes kormanyt alakitani.
...Hvatalosan is az EU gyarmata lennénk?...
Nem, de facto vagyunk az, de nem baj, majd Macro-Merkel duo De jure is azza tesz minket!
...Bármilyen közeli jövőben?...
Hat, az nagyban fugg attol, hogy maradnak-e hatalmon maradni.
...A bejegyzéseid szelleméről megismerlek - és nem jószellemről van szó...
Felesleges szemelyeskedni.
Lofuttyot se ismersz!
...Az a vágyálom, amiről írsz, (felzárkózni európához) kifejezetten orbánnal és orbán óta " kerül le " a napirendről...
Eloszor is, tisztazzuk, hogy ezek szerint te nem szeretnel felzarkozni Europahoz/nem tartod valos eselynek a felzarkozast?
Ugyanis "vagyalomnak" nevezed.
Miert?
Mar megbocsass, de fleto alatt hiaba abrandozott rola, nem volt valos eselye.
Es a teljes kormanyzasa csak tavolabb vitte az orszagot europatol.
...Nem hitegetés szintjén került le a napirendről, hanem ténylegesen, egy gyalázatos országvezetés révén...
Mivel nem ertem, hogy mi a te elkepzelesed errol a dologrol, igy ehhez nem tudok hozzaszolni.
Es, igazad van, a szoci nyolc ev tenyleg gyalazatos volt!
Komolyan nem ertem, mit varsz mondjuk te szemelyesen toluk...

screpes 2017.11.15. 11:01:23

@GyMasa:
röviden, lényegekről:
Nem szabad, nem is lehet minden körülményt vizsgálni, tudva, hogy vannak prioritások. Ezeket ki is tűzheted, esetenként adják magukat....
Szóval az ellenkezője az eljárás annak, amit okoskodva "tanácsolsz". Túl magabizti vagy...
2. Hagyd máár Fletót, ez az érvelés megintcsak azzal indul, mintha "vele" , csakis vele kellene összevetnünk a jelent és főleg a jövőt - mindent...

Szó sincs róla: ha az egyiket (kormányt) hibái miatt kergettük el, ebből következőleg minek végtelenítenénk egy másik hibást?

Látványos öngólokat is lősz:
Vágyálomnak TE nevezted a felzárkózást, én azon voltam, és azon vagyok, hogy valóra váljék, de a kifejezést itt a szövegedből vettem át és a kételyt is..
Semmit nem várok szociktól, - jellegzetes, hogy te mélyen meg vagy "automatikusan " győződve arról, hogy én elkötelezettjük vagyok miközben SOHA nem voltam.
Elég hülyének kell lenni hogy Fletóról mint egyetlen alternatíváról, vagy akár reális lehetőségről beszéljünk: ezek szerint neked az, nekem NEM az, nem is volt...
Egyáltalán nem..

Végezetül:
nem szokás úgy vitatkozni valakival, hogy idézőjel nélkül veszed át mondatait, és vegyíted hozz 8bele) a válaszolás szándékával a sajátodéit.
Ehhez hatalmas stílusbravúr kéne, hogy célravezető lehessen, főleg olvasóink (harmadik személyek esetében). Stílusbravúrról esetedben nem beszélhetünk.
Igaz, te egyszerre több néven is írsz, felváltva magaddal, s ezzel a legszemeetebb hétköznapi trükköt alkalmazod a chat-es világban - sajátodként.
Az értékes kontextusokat ilyenkor lehántja a beszélő, ezzel CSÖKKENTVE a megértés lehetőségét.

GyMasa 2017.11.15. 11:44:28

@screpes:
...röviden, lényegekről:
Nem szabad, ...
Miert ne lehetne megvizsgalni minden korulmenyt?
Ha csak korlatozott esemenyeket/tenyeket vizsgalsz meg, akkor jo esellyel helytelen kovetkeztetesre fogsz jutni!
Persze, ha akarod, nyugodtan meg lehet vizsgalni az orban kormany minden ROSSZ donteset, es cselekedetet, sot, nyugodtan ossze is lehet hasonlitani a tobbi kormany osszes JO otletevel, aztan hatradolni, es levonni a kovetkeztetest, hogy "lam-lam, megint igazam lett, merazorban...!"
A nagy kerdes persze az, hogy vajon mit nyertel ezzel?
Mert, az ellenzek jelenlegi allapotat (es a mai kilatasait) latva, tul sokat nem.
...Szóval az ellenkezője...
Vagy lehet, hogy te nem vagy kelloen korultekinto...
...2. Hagyd máár Fletót,...
Konyorgom, kivel akarod osszevetni?
- Megyoval?
- Bajnaival?
Vagy kivel?
Fleto volt 2000 utan (sot, ugye a '98-'02 miatt 1998 ota is!) az egyetlen balos miniszterenok, aki kitoltott 4 evet hivatalaban! (habar az igaz, hogy csak 2 fel ciklus volt, meg trukkok szazai...)
De, ahogy akarod, nevezd meg, szerinted kivel kellene osszevetni!
...Szó sincs róla: ...
OK, akkor vegyuk ezt a gondolatmenetedet:
- Elkergettuk a szocikat, mert szarok voltak.
- Jott a fidesz.
- Szerinted a fidesz szar
- A fidesznek mennie kell!
Tehat:
- Elkergettunk egy szart
- Jott helyette egy masik szar.
- Most kergessuk el ezt a szart is, hogy jojjon vegre a...
... ki is??
Es, itt most ismet a segitsegedet kerem, mert en nem latok SEMMILYEN ertelmes alternativat, aki kepes lenne kitolteni akar csak egy egesz ciklust is!
(Ma mar az mszp sem lenne ra kepes, a tobbiek meg MEG nem kepesek ra)
...ebből következőleg minek végtelenítenénk egy másik hibást?...
Nem is tudtam, hogy '18-ban ÖRÖKRE valasztjuk meg a kovetkezo kormanyt!
Ha valaki vegteleniti a fidesz hatalmat az pont a toketlen ellenzek!
Tessek politikushoz meltoan viselkedni, es kinalni VALAMIT az orszag nepenek!
Ha ez megvan, akkor az orszag nepe el fogja zavarni a mostani kormanyt!
...Látványos öngólokat is lősz:...
Hat, inkabb te lovod azokat magadnak!
...Vágyálomnak TE nevezted a felzárkózást,...
Nem, TE nevezted annak. En nem talaltam meg, hogy leirtam volna te viszont igen:
"...akkor az 1990-es vágyálom, hogy mi, akik itt élünk (és nem mentünk ki és a gyerekeinket se szeretnénk, ha kimennének külföldre) valaha felzárkózunk Ausztriához - na ez az én életemben már biztosan lekerül a napirendről..."
Ezt te irtad, nem en!
En erre csak annyit irtam meg, hogy nem 2010 utan kerult le a napirendrol, hanem mar 15 eve.
...én azon voltam, és azon vagyok,...
Az nagyszeru, hogy ezen vagy!
De azert nem feltetlenul kell am elrugaszkodni a realitasoktol a folyamat kozben.
...Semmit nem várok szociktól,...
Lasd a fenti kerdeseimet!
Ma nincs kormanykepes ellenzeki ero az orszagban. Olyan meg foleg nincs, aki kepes lenne erdemben abba az iranyba vinni az orszagot, amit fentebb irtal.
Es, en ma NEM a szocikrol beszelek, hanem a komplett ellenzekrol!
Te kevered folyton a dolgokat!
...Elég hülyének kell lenni hogy Fletóról...
Akkor nem ertetted meg, amit irtam!
Mert ilyet sem irtam sehol.
De, varom, hogy szerinted ki lenne kepes vezetni az orszagot:
- A "fizessenek a gazdagok" szocik (tudom, hogy azt irtad, hogy ok nem, amiben teljesen egyet is ertunk!)
- Esetleg a DK, a mar bizonyitott fletoval az elen?
- Az "evente 1700 milliard oktatasra" LMP
- Esetleg az "orok elet, ingyen sor" Ketfarku kutyapart?
- Az alig 6 honapja alakult Momentum?
- Vagy a maradek, osszesen 10%-os reszesedessel sem biro tobbi minipart?
...ezek szerint neked az, nekem NEM az, nem is volt...
Egyáltalán nem..
Es ezt nem is irtam. O csak MULTBELI peldakent kerult elo!
Viszont egyre erosebb agyanum, hogy te sem vagy kepes ertelmezni leirt szoveget.
...Végezetül:
nem szokás úgy vitatkozni valakival, ...
En 3 pontot hasznalok a masik felet idezni, de ha gondolod, akkor ezutan csak neked idezojel lesz!
Bar, az, hogy a nyelvtannaculas maradt, ervek nelkul, az nem sok jot sugall!
"...Ehhez hatalmas stílusbravúr kéne, hogy célravezető lehessen, főleg olvasóink (harmadik személyek esetében). Stílusbravúrról esetedben nem beszélhetünk..."
Mivel nem is celom.
"...Igaz, te egyszerre több néven is írsz,..."
Nem, nem igaz.
"...felváltva magaddal, s ezzel a legszemeetebb hétköznapi trükköt alkalmazod a chat-es világban - sajátodként..."
Meselj meg, kik az alter-egoim???
Hadd nevessunk rajta!
"...Az értékes kontextusokat ..."
Ez most valami Coelho idezet, vagy mi?

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.11.15. 12:32:08

@Bánegressy: Továbbra sem értem....de mindegy. Nehéz a felfogásom. :)

drnana 2017.11.15. 13:06:18

@feher.b: Hinni kellene benne, jobban megismerni segíteni nekik. Nincs jobb náluk az ellenzéki oldalon. Nekünk kell erősebbé tenni őket.

DrGehaeuse 2017.11.15. 13:32:26

"a Habsburgok felszabadították az országot"

Ez most komoly?

A Szent Liga nélkül semmire se mentek volna a habsburgok.
Sőt 1683-ban csak Sobieski János lengyel király segítségével tudták megakadályozni, hogy a török elfoglalja Bécset.

Khonsu 2017.11.15. 18:40:23

@screpes:

Rossz nyomon jársz. Mindössze arról van szó, hogy ha el akarsz adni egy terméket, nem biztos, hogy elegendő felsorolnod az összetevőit. Főleg akkor, ha a konkurencia már olyan profi, hogy a nemzeti színű szalaggal átkötött díszdobozban árult nagy semmivel is uralni képes a piacot.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.15. 18:49:26

@Khonsu: úvazsgatják, gatják, gatják

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.15. 19:00:02

@DrGehaeuse: nu, azért az nem úgy vala, Bécs előtt ott vót kérem a dicső Lotharingiai Károly és Starhemberg geróf, majd a konkrét magyarországi harcokban Lotharingiai mellett a Badeni, majd hál' Istennek Savoyai Eugén, aki a kétbalkezes Frigyes Ágost után végre rendet tett délen, pl. végre lenyomta Thökölyt, akiről szégyen szemre még n+1 köztér van elnevezve Magyarországon, és már azt kérem ne tagadjuk, hogy az egész hadműveletsorozat spiritus rectora Lipót császár, mögötte meg - megengedem -- Ince pápa voltak. De nem véletlenül lett Mo. Habsburg domínium, nem más.

DrGehaeuse 2017.11.16. 14:20:15

@HaFr: OK, Lotharingiai Károly eléggé fel van dicsérve, nem minden alap nélkül. Vitathatatlanul ő csapta szét Thököly erőit, de azok nem semmisültek meg. Miután Thököly 1683 Aug. 27.-én megtagadta Kara Musztafa bécs alá hívó parancsát.. " Szeptember 4-én, tehát még Kara Musztafa katasztrofális kahlenbergi vereségét megelőzően sokadik alkalommal békeajánlatot tett Bécsnek: felajánlotta, hogy Pozsonyért és a bányavárosokért cserébe 25 ezres seregével a török ellen fordul. Lotaringiai Károly támogatta az ajánlatot, de az Udvari Haditanács (amelynek vezetője rivalizált a fővezérrel) elutasította. A Bécset ostromló sereg veresége után Thököly kelet felé vonult vissza, miközben ismét megtagadta a nagyvezír csatlakozásra felszólító parancsát – az október 9-i párkányi csatában sem vett részt, ami tovább rontotta viszonyát a törökkel. Sobieski hazavonulása közben elfoglalta Lipót részére Észak-Magyarország jelentős területeit. A fejedelem Sobieski útján továbbra is különbékét akart kötni Lipóttal, azonban a király elzárkózott ettől – Thököly meghódolását követelte, és hogy vonuljon vissza a magánéletbe." (wiki)

Szóval ebből is látszik, mennyire aljasak voltak I.Lipót (a történelem egyik legnagyobb magyargyilkosa) szándékai.
Magyarországot nem felszabadította, hanem elfoglalta a töröktől, majd úgy is kezelte mint elfoglalt ellenséges területet. A felmerült költségeket uzsorakamatokkal együtt keményen bevasalta adók formájában a magyar "lakosságon".

A rohadék Lipót császár a Vasvári békével végképp kihúzta a gyufát a magyar rendeknél. Sok törvénytelensége és agresszív abszolutizmusa, valamint a Magyarság elleni olthatatlan gyűlölete miatt keltek fel ellene a kurucok Tökhöly vezetésével.

A habsburgok mindvégig belső gyarmatként kezelték Magyarországot és nem mint tartományt.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.16. 14:32:07

@DrGehaeuse: hát ez utóbbi állítást már Kosáry mester is bőségesen cáfolta

DrGehaeuse 2017.11.16. 14:44:44

@HaFr: + A kahlenbergi csatában igenis Sobieski és 25000 lengyel huszárja, valamint a "a jó helyismerettel bíró magyar vezetők segítsége" játszotta a fő szerepet.

hu.wikipedia.org/wiki/Kahlenbergi_csata

Nélkülük nem lett volna megmentve Lipi császár szaros valaga.

Irónikus, hogy később a lengyelek is elnyerték méltó büntetésüket a segítségért, amikor a habsburgok is résztvettek Lengyelország felosztásában és a lengyel állam hosszú időre való felszámolásában.

DrGehaeuse 2017.11.16. 14:59:19

@HaFr: Kosáry? No persze ki más?
A tekintély még nem biztositék...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.16. 15:50:38

@DrGehaeuse: itt kicsit már az abszurdba hajlasz

DrGehaeuse 2017.11.16. 17:26:42

@HaFr: Az az abszurd, hogy ma Magyarországon bárki pozitívan értékelheti a habsburgok uralmát.
Abszurd, hogy létezik habsburg intézet amit egy gyurcsánykori rezsimpocok (loptam Jótündértől az elnevezést) bizonyos Horn Gábor (aki mellesleg a NER kegyence is) vezethet és a betyársereg még nem gyújtotta rá.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.16. 18:14:23

@DrGehaeuse: mondjuk, ezzel nem értek egyet, de hát ez eddig is világos volt

Nuntiulus Noster (törölt) 2017.11.18. 11:07:03

@DrGehaeuse:

Valemelyik jegyzetben olvastam, amikor Deák Ferenc azt üzente Kossuthnak még a szabadságharc alatt, hogy ha megnyerik azt, akkor összeomlik a magyar államháztartás az adósság miatt.

DrGehaeuse 2017.11.20. 07:31:30

@HaFr: Bocs nem Horn Gábor a vezető hanem Gerő András, de a gyurcsánykori rezsimpocok rá is vonatkozik...
süti beállítások módosítása