1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.11.11. 11:01 HaFr

A Momentum újabb pirruszi győzelem felé?

Image result for pyrrhic victory

A Momentum Mozgalom első ránézésre újabb lehetőséget kapott az ismertsége bővítésére a civilek szabályozása elleni népszavazással -- a kellő számú aláírás összeszedésére persze aligha, mert az ellenzéki pártok szolidaritása nyilvánvalóan esett az NOlimpia óta az új generációs párt iránt, segíteni valószínűleg nem fognak neki, ahogy -- paradox módon -- a civilek sem fogják szívesen fogadni egy párt fellépését az ügyben, ha az érdekükben történik is. A népszavazási kampány leginkább csak választási kampánynak lesz jó, és a Momentumot teheti ismertebbé, noha nehéz lesz elmagyarázni a választóknak, miért NE legyen "átlátható" a civilszervezetek gazdálkodása.

Személyes véleményem szerint a Momentum jobb híján indulna újra népszavaztatni, mert nem tud mást, amivel reménye lehet a tartós ismertség- és népszerűségnövelésre. Narratívát nem produkált, karizmatikus (leadershipet mutató), szeretett vagy elismert politikusai nincsenek, inkább idegennek, mint újnak hatnak, inkább technokratikusak, mint problémaérzékenyek, inkább elidegenítőek, mint empatikusak. További ismertségre kétségtelenül szüksége van a Momentumnak, de a mostani ügy legfeljebb újabb 1%-ot hozhatna neki a biztos szavazók körében, elsősorban vidékről. Mivel erősen városias, yuppie, fiatalos, racionális aurájú mozgalomról van szó, az extenzív növekedés -- ami a mai kb. 50%-ról ennek még a felével növelheti az ismertségüket -- nem hozza majd a mai arányokat az ismertséghez mért támogatottságban. Magyarul, a biztos választók mai 2-3%-os támogatottságáról elmozdulhatnak 3-4%-ra, ami azonban nyomás alatt -- értem ez alatt az LMP növekedési pályáját, egy lehetséges ellenzéki-posztkommunista összefogást, de a Jobbik centrista mozgását is -- a szavazófülkékben még erodálódhat. Eredmény? Végül is az, de milyen áron? Nem lehetne máshova befektetni a népszavaztatásra fordítandó forrásokat, amelyek így sokkal jobban kamatoznának? Pl. mindjárt gondolkodásba és stratégiai cselekvésbe a szedett-vedett rögtönzés helyett. 

A Momentum legfőbb baja, hogy iszonyúan reaktív. Egyrészt olyan stratégiára alapoz, ami a többiek kudarcára számít és ettől teszi függővé a párt eredményességét (hiba!), másrészt a Fidesz által alakított napirendre reagál, issue-tól issue-ig (=ügyek mentén) botorkál, tehát meg sem kísérli felborítani azt a pályát, amin így csak elhanyagolható erejű játékos marad. A Momentum szellemi frissesség és kreativitás helyett fizikai fáradtságot és lábmunkát ígér a támogatóinak. Éppen az ellenkezőjét annak, amit óvatos szimpatizánsaiként vártunk tőle. Visszatérve a most készülő népszavazásra, arra számítok, hogy lesz eredménye a Momentum számára, de olyan alacsony hatékonysággal, hogy legfeljebb pirruszi győzelemnek lehet majd nevezni. Azt erőltetik, ami egyszer már bevált -- noha azt sem tudták utána kihasználni --, csak éppen sokkal kedvezőtlenebb, és a népszavazás fideszes-sorosozó meghekkelését is ideszámítva sokkal kockázatosabb kontextusban teszik, miközben elfecsérlik az idejüket és nagyon alacsony a hatékonyságuk a befektetett idő, pénz és energia szavazatokba konvertálásában. Mindent összevetve a megrekedettség és a vezetési elégtelenség szimptómáit mutatják. Sajnálom.

Disclaimer: A Momentum két szempontból érdekel és írok róla visszatérően. Egyrészt, mert a palettán lévő aktív pártok közül még mindig a legnagyobb eséllyel szólíthatnak meg polgári konzervatív szavazókat. Másrészt meg egy friss politikai stratégia sorsa és a tanulságok, az on-the-fly politikai teremtés eredményessége szempontjából.

86 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2413232345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.11. 11:41:25

A Momentum szavazótábora azonos a DK-éval. Ugyanazt mondják. Ez az ultraliberális nagyszülők belső konfliktusa ultraliberális unokáikkal.

S a nagyapák - Gyurcsány apó vezetésével - még nem akarják átadni az örökséget.

screpes 2017.11.11. 11:47:23

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Te tudatosan írsz hülyeségeket, blődlit.
Mert ennyire hülye nem lehetsz.

screpes 2017.11.11. 11:57:05

@poszt:

Kamugyártás, copyright fidesz.
Egy széleskörű, de nem is főáramu ügyre ugratják rá az emebereket: Ez témában is üresjárat, második lépésben pedig arra kárhoztatva a maradák aktívakat, hogy a momentum szavazókat vonhasson el - a tényleges ellenzéki egységesedéstől.
A baj az, hogy a trükközéstől akkor sem óvhatók meg a polgárok, ha leleleplezzük.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.11. 12:25:06

"inkább technokratikusak"

Valamelyik nap volt egy felmérés, amiben a (megkérdezett) magyarok valami 60%-a azt mondta, hogy neki egy szakértői kormány jönne be. Ha ez igaz, akkor a technokrata "íz" nem kellene hátrány legyen.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.11. 12:29:39

@neoteny: a technokrata és a szakértő nem szinonimák, az előbbinek nincs meg az utóbbi autoritása

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.11. 12:48:03

@HaFr:

"a technokrata és a szakértő nem szinonimák"

Nyilvánvalóan: ugyanis a technokrata politikai hatalommal rendelkező szakértő.

"az előbbinek nincs meg az utóbbi autoritása"

Épp' fordítva: a technokratának politikai autoritása van, amivel a generikus szakértő nem rendelkezik.

Mert ugye a technokrata szóban a κράτος (politikai) hatalmat jelent.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.11. 13:10:03

@neoteny: igaz -- sajnos ez mégsem módosít a M. alacsony jegyzettségén, noha a technokratikus, poszt-ideologikus igény ott van

FreeTibet 2017.11.12. 01:02:30

Polgári konzervatív, mi?! Persze volt remény bennem is több, viszont jelen állás szerint közelében sincsenek annak, hogy valódi víziót és irányt adjanak az országnak nem hogy a polgári konzervatív, de még a liberális centrista Európa párti vonalon sem, mint Macron Franciaországban, vagy Christian Lindner Németországban.

Egyszerűen túlságosan semmilyenek a sefüle sefarka programmjukkal, az narratíva nélküliségükkel és a ballib oldalra való betagolódásukkal - tévés interjúikban a tipikus és megszokott politikusszöveget nyomják, eredetiség és karakteres gondolatok nékül. És gyanús, hogy nem azért nem mondanak semmi újat, mert még túl sok idő van a választásokig, vagy mert épp gyávák lennének, hanem mert egyzserűen ennyit tudnak, ami szomorú.

És persze nem látok bele, hogy mi történik a hátérben, de mintha a kezdeti médiahátszelük is elfogyott volna.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.12. 06:55:34

@neoteny:

A szakértő kormány politikusokból áll, azaz minden politikusokból álló kormány szakértői kormány.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 07:52:02

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Így van: a politikusok szakértelme a kormányra kerülésben (a hatalom megragadásában és megtartásában) manifesztálódik. A kormányt alkotó politikusok bizonyítják, hogy szakértők.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.12. 09:23:14

@Bánegressy:

Ilyen viccekkel szórakoztatják egymást a népek -- közben pedig a politikusnak elég az, hogy tudja kifizettetni a repjegyét velük. ;-)

ijontichy 2017.11.12. 14:24:23

@poszt: "noha nehéz lesz elmagyarázni a választóknak, miért NE legyen "átlátható" a civilszervezetek gazdálkodása."
Már miért EZT kéne elmagyarázni? "Elmagyarázni" ;-) azt kell, hogy milyen kéjes érzés is egy kötelező, érzéstelenítés nélküli foghúzás vityának. :-)

Dr. Nagy László 2017.11.12. 14:47:01

A Momentum - LMP új pólus választási szereplése nagy kérdés lesz 2018 -ban. Bár megtévesztőek hozzáértés terén és kétséges lenne kormányzóképességük is (isten mentsen), sokan a "jobb híján" elvét alkalmazva bedőlhetnek nekik.

nemecsekerno_007 2017.11.12. 15:01:13

Lassan építkeznek, majd látjuk hova jutnak 2-3 év múlva.

Drednaught 2017.11.12. 15:35:15

Én továbbra sem értem, hogy miért kell ezekkel a lúzer kölykökkel foglalkozni.
Ott van a Fidesz, a DK, az LMP és a Jobbik, amelyeknek a támogatottsága picikét túlmegy a rokonságon és az excsajokon, vagyis az 1%-on.
Miért nem a kétfarkúakkal foglalkozol inkább? Még azoknak is több a legitimációja.

A választások után ugyanúgy fognak eltűnni, mint anno a Centrum párt.

mocser48 2017.11.12. 15:44:50

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

A momentum szavazóbázisa alapvetően a fideszből kiábrándult, volt fidesz szavazó értelmiségiekből áll.

mocser48 2017.11.12. 15:48:29

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Ez egy ordas nagy hazugság. Pl. a fidesz kormány nem szakértői kormány, hanem maffiakormány.
Persze most jöhetsz azzal, hogy a maffia hatalomra jutásával olyan "szakértők" kerültek a kormányba, akik a magyar közvagyon fidesz zrt-be történő átszervezésében szakértők....

mocser48 2017.11.12. 16:13:26

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Nem, a maffiakormány egy bűnözőkből álló kormány.

mocser48 2017.11.12. 16:15:36

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

A fidesz egy klasszikus maffia. A trafikmutyitól kezdve Don Mészárosig, minden a klasszikus maffia tankönyvi példája.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.12. 16:34:29

@mocser48:

Miben bűnöztek? Még nem bűn, hogy valkai szembe megy a liberális elvárásokkal.

mocser48 2017.11.12. 16:36:41

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

A fidesz egy klasszikus maffia. Egy bűnszervezet, mely hatalomra jutott.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.12. 16:37:41

@mocser48:

Amíg ezt mondogatjátok, sose fogtok nyerni.

Tuddo mire emlékeztet ez a hülye ballib szöveg, amit gágogsz? A fideszes megmondóemberek szövegére a 2002-es vereség után. Ők is ezt gágogták akkor: a nép birca, minden családban van legalább egy komcsi, a médiák 101 %-a ballib kézben van, lopnak-csalnak a ballibek, stb.

Aztán 2006 után, mikor megint vesztettek, rájöttek, ez nem vezet sehová, s abbahagyták.

Ti képtelenek vagytok azonban felülvizgsálni magatokat... A jövő évi vereségetek után PONT ugyanezt fogjátok gágogni.

mocser48 2017.11.12. 16:39:53

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Vaooo... De hamar kifogytál az érvekből :)

Ezek szerint a gazdáid egy nagyon fájó pontjára tapintottunk...

mocser48 2017.11.12. 16:42:13

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Pl. letelepedési kötvények. Az olasz maffia is pont így nyomná az embercsempészetet, ha hatalomra jutna...

A trafikosokat miért is semmizték ki a gazdáid?

A szerencsejáték is klasszikus maffia terület. Jé, az is a fidesz maffiához került.

stb. stb. stb.

Magister_ 2017.11.12. 16:49:51

@Dr. Nagy László: nagyon vékony hajszál választja el az LMP -t a Fidesztől. Az elempés kommentelők picit agresszívebbek és keményebben szállnak bele a baloldaliakba, ennyi a különbség. :P

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.12. 17:08:05

@mocser48:

Mire akarsz érveket? Tettél alpatalan megállapításokat, s annyi. Mondtam volna azt "de nem maffia"? Hülye vagy?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.12. 17:08:53

@mocser48:

A letelepedési kötvények kevés gazdag embert érintenek, a téma lényegtelen.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.12. 17:09:40

@mocser48:

A szerencsejáték mindig a kormányzat bevételi eszköze, mi változott?

mocser48 2017.11.12. 17:10:22

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Ezek nem alaptalan megállapítások.
Az ukrán maffia pénzért embereket csempész be az EU-ba, papírokat gyártanak nekik. Ez teszi a hatalomra jutott fidesz maffia is.

mocser48 2017.11.12. 17:13:01

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Muhahahahahaha.... Jaj, te, hát ezért fizetnek a gazdáid téged :)

A fidesz maffia saját zsebére dolgozva emberek tömegét hozza az EU területére.
Ezt teszi az ukrán maffia is.
Ezt teszi az orosz maffia is.
Ezt teszi a FIDESZ maffia is.

mocser48 2017.11.12. 17:14:18

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Csakhogy most a fidesz maffia Andrew Vajna nevezetű strómant jelölte ki a szerencsejáték bevételek lefölözésére.

Neo07 2017.11.12. 17:21:35

Jól gondolom, hogy a fenti szöveg szerzője kielégülésközeli állapotba került azáltal, hogy sikerült jó pár angol szót is becsempésznie? Ha igen, akkor üzenem neki, legközelebb írjon teljesen angolul, mert azzal, hogy teljesen szakszerűnek tűnhet, garantált lehet a fétis kielégítése.

A Momentum egy viccpárt, az emberek folyamatosan szökdösnek a Fegyőr közeléből.

GyMasa 2017.11.12. 17:23:39

@mocser48:
...Az ukrán maffia pénzért embereket csempész be az EU-ba, papírokat gyártanak nekik...
Az ugye megvan, hogy BÁRMILYEN utazási/letelpedési korlátozást legelőször a bűnözők fogják kijátszani!
Csinálhatsz bármilyen törvényt, MINDIG lesz rajta kiskapu, és a bűnözők fogják azt legelőször.
Ezt csak a szabad mozgás teljes, és feltétel nélküli korlátozásával lehetne "megoldani".
Akkor most gondolj bele, hogy ez mennyire progresszív megoldás.

mocser48 2017.11.12. 17:27:58

@GyMasa:

A maffi egyik legfőbb pénforrása olyan emberek pénzért EU-ba juttatása, akik egyébként erre nem lennének jogosultak.
Legyen az az ukrán, orosz, fidesz, olasz, stb. maffia.

Mi indokolja azt, hogy a letelepedési kötvényekért beszedett jutalék 100%-a a fidesz maffiánál landol? Miért nem olyan konstrukciót dolgoztak ki, hogy a pénz a magyar államkasszába kerüljön?
Persze csak költői volt a kérdés, a fidesz maffia miért is tett volna ilyet...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.12. 18:02:01

@mocser48:

Az ultraliberális Mertkell ennek az ezerszeresét hozta meg az EU-ba.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.12. 18:02:36

@mocser48:

Megszokott korrupció, semmi egyéb. Nincs semmi látnivaló.

mocser48 2017.11.12. 18:06:56

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Egy olyan esetet tudsz mutatni, amikor a Merkell által kijelölt (üzemeltetett) magánszervezet euró 10ezreket tett zsebre cserébe azért, hogy az EU-ba juttasson valakit?

mocser48 2017.11.12. 18:07:35

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Megszokott maffia pénzszerzési forrás. A maffia üzemel így.

mocser48 2017.11.12. 18:17:57

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Ez a maffia tipikus pénzforrása. A fidesz pont úgy működik, mint a maffia, a maffia jutott Magyarországon hatalomra.

Amúgy te mi a fene vagy itt? A maffia fizetett bértollnoka, vagy a maffia tagja?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.12. 19:04:06

@mocser48:

Független civil vagyok, ne magadból indulj ki, Soros-trollom...

mocser48 2017.11.12. 19:07:34

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Te a Soros-ügynök fidesz maffiózó bértollnoka vagy, és annyira vagy független tőle, mint a cöfös álciviljei.

A maffia szerteágazó karjai... Mint egy polip. Ezek vagytok ti.

mocser48 2017.11.12. 19:09:41

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Ja, és ha már felhoztad orbán gazdáját, mennyibe is került orbán soros féle kiképzése? Ez belső infó, vagy publikus?

mocser48 2017.11.12. 19:31:27

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Azért nem árt tudni, hogy orbán mennyire volt olcsójános.
Mennyiért volt megvehető?

Ismered a viccet, "nem vagyok buzi, de 5 dollár az 5 dollár"....
Szóval, mennyiért is hajolt előre orbán?

naivugyfel 2017.11.12. 19:41:38

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
"...A szakértő kormány politikusokból áll, azaz minden politikusokból álló kormány szakértői kormány...."

Vagy B eset: NEM, van egy sokkal jobb megoldás. Ha érdekel, csak egy szavadba kerül...

nevetőharmadik 2017.11.12. 19:44:46

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Soros troll = mindenki, aki nem vágyik a te populista teokráciádra.

mocser48 2017.11.12. 20:25:30

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

- Hölgyem, lefeküdne velem 1 millióért?
- Igen.
- És tízezerért?
- Mit képzel rólam, kurvának néz?
- Azt hogy mi maga, már az elején eldöntöttük, most az árról alkudozunk.

Szóval, mennyi volt orbán árfolyama, mennyibe került sorosnak?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.12. 20:36:13

@mocser48:

Tehát az ösztöndjat adó kurvát vevő, az elfogadó meg kurva?

mocser48 2017.11.12. 20:38:26

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Az orbán nevű soros bérenc árfolyamára lennék kíváncsi....

Többe került sorosnak orbán, mint amennyit te kapsz egy évben a fidesz maffiától azért, hogy itt dolgozz?

mocser48 2017.11.12. 20:41:41

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

A momentumból tudsz valakit, akit orbánhoz hasonlóan vett meg soros?

mocser48 2017.11.12. 21:22:55

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Tehát azt tudjuk, hogy a fidesz ki van tömve soros bérencekkel, és a momentumban te se tudsz ilyenről.

mocser48 2017.11.12. 21:25:44

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

A közvetett juttatással is kalkulálj! Amit azért kapsz te vagy valaki, cég, stb., amiért te itt bértollnokoskodsz. Senki se olyan hülye, hogy ingyen a fidesz maffia seggét nyalja.

GyMasa 2017.11.12. 21:43:00

@mocser48:
Ilyen konstrukció majdnem mindegyik fejlett országban rendelkezésre áll, UK, USA, Kanada, stb.
Befektetsz egy adott mennyiségű pénzt, és megkapod az állampolgárságot.
A "befektetés" szó azt jelenti, hogy valamilyen módon az adott ország kell, hogy hasznot húzzon belőle.
Nem az államkasszába kel befizetni!
Az, hogy Magyarországon ez hogy alakult, azzal én nem tudok mit csinálni.
És ez nem is volt az alapvetése a hozzászólásodnak!
Azt írtad, hoyg mindenféle bűnözőket engedünk be az EU-ba.
Ez pedig nem igaz, mert elmehetnek az UK-ba is venni brit állampolgárságot.
És, mint írtam, a bűnözők mindig meg fogják találni a módját, hogy kijátsszák a rendszert.

mocser48 2017.11.12. 21:50:12

@GyMasa: Más országokban a konstrukcióból befolyó pénz az államkasszát gyarapítja.
Ezzel szemben a fidesz maffia a saját zsebére dolgozik, klasszikus maffia ügymenetet gyakorolva.
Ez történik, amikor egy maffia hatalomra kerül.

mocser48 2017.11.12. 21:50:37

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Ehhez képest tele van soros által pénzelt bérencekkel.

mocser48 2017.11.12. 21:52:55

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Én azt kérdeztem, hogy a fidesz maffiát mennyiért propagálod itt.
Mennyi pénzt kapsz te személy szerint, vagy bárki más, akár cég azért, hogy a fidesz maffia szennyét próbálod (sikertelenül) a szőnyeg alá söpörni.

GyMasa 2017.11.12. 21:54:11

@mocser48:
...Más országokban a konstrukcióból befolyó pénz az államkasszát gyarapítja...
Akkor nyilván nem esik nehezedre egy linket betenni, ahol elolvashatom, melyik országban hogyan működik ez a rendszer!

mocser48 2017.11.12. 21:58:48

@GyMasa:

Keress rá, pl. Máltára.
Ott nem egy maffiát gazdagít a befolyó pénz, hanem 100%-ban az államkasszába megy.

GyMasa 2017.11.12. 22:05:59

@mocser48:
Nem, tegyél ide egy linket!

GyMasa 2017.11.12. 22:09:33

@mocser48:
De, tudod mit, rákerestem:
24.hu/kulfold/2016/08/19/barkibol-maltai-allampolgar-lehet-ha-van-egymillio-euroja/
NEM megy 100% az államkasszába.
Szóval nincs igazad.
Ott is egy külsős, angol cég szervezi az egészet...
Úgyhogy várom tovább is a linket, ami bizonyítja, amit állítasz!

Hidvégi Mihály 2017.11.13. 08:19:54

Független civil vagy? Ez nekem gyanús, nagyon gyanús, de ha hazajönnél Magyarországra, arra számíts, hogy igen erősen leszel figyelve az állam által is, itt a független civileket nem szeretik, azok csak szarkeverők.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2017.11.13. 16:27:25

@HaFr

Disclaimer: momentum tag és oevk jelölt is vagyok.

Ez az aláírásgyűjtés a szervezet vidéki terjeszkedésének első főpróbája lesz - most fog igazából meglátszani, hogy mit is ért az, hogy az elmúlt 6-7 hónapban a Momentum az erőforrásainak jelentős részét arra fordította, hogy alapítson minden megyében, minél több OEVK-ban helyi szervezeteket. Ha jól tudom fél év alatt most vidéken kb. háromszor annyi helyi szervezetig jutottunk, mint amennyit az LMP 7-8 év után tudhat magáénak. Én ezt semmi másnak nem tudom be, mint a cselekvőképesség ígéretének, amit a mozgalom a nolimpia kapcsán felmutatott: ez volt a fő megkülönböztető jellege a korábbi ellenzéki fellángolásoktól, ez vonzott be sokakat, sok helyről, akik most együtt vagyunk és próbáljuk ezt a történetet kitalálni. Én már teljesen azt hittem, hogy a rendszer mellett, tisztes távolságban, de nyugalomban evickélés lesz itt a helyes út ameddig - ahogy Weöres írja "a trágyakorszak embere az utolsóig bele nem fullad", de aztán a CEU ellenes akciók és a Soros elleni nyíltan vészkorszakot idéző kampány miatt lényegében a Fidesz rákényszerített, hogy aktivizáljam magam. Belépte. Helyi szervezetet alapítottam. Megyei vezető lettem. Bele a közepébe, ahogy illik.

A Momentum eddigi kommunikációja, narratívája (illetve ahogy mondod, utóbbi hiánya) annak is köszönhetően volt Budapest centrikus, mert ott már 2 éve folyik a párt építése, míg vidéken csak idén tavasszal-nyár elején indult be ez a folyamat. Most, a 106 jelölt kiállítása után fognak egyáltalán először beindulni a vidéki momentumos önálló hangok, önálló narratívák. Nekem szerencsém van, a mi megyénkben szerintem ritka erős lesz a Momentum: Tatabányán egy helyi, volt katonaembert sikerült kiállítanunk, a szomszéd körzetben Ács ex-fideszes polgármestere indul, jómagam pedig évekig küzdöttem a helyi független nyilvánosság képviselőjeként (szeretgom.hu) a fideszes polgármester túlhatalmával, évek kemény munkájával leamortizálva a hírnevét: az úriembert 2007-2008 körül még Lázárral és Kósával egy szinten emlegették, 2010 után szinte az egyetlen megnyilvánulása a parlamentben meg az volt, hogy lemond-e a mentelmi jogáról (nem mondott).

Narratíva úgy tud kialakulni, hogy az ember kimegy és beszélget minél több emberrel, és figyeli a reakciókat. Ezt máshogy nem lehet megcsinálni. Én tudom, hogy a belvárosban Budapesten folyamatosan azt a csodaszert keresi mindenki, amit ha belekevernénk a Duna meg a Tisza vizébe a határon, akkor a vidéki Magyarország hirtelen magától megvilágosodna és megtagadná a fideszt, de nincs ilyen csodaszer: oda kell figyelni, vitatkozni kell, delegálni kell, hálózatokat kell szervezni, be kell menni meglévő hálózatokba, kulcspontokat elfoglalni... ha ez pürroszi küzdelem, akkor sincs más út.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.13. 20:45:10

@cserepj: A narratíva nem az, amire gondolsz, de sok sikert kívánok. Jól teszed, amit teszel.

screpes 2017.11.14. 09:03:20

@cserepj:
A Momentum, sikere esetén de sikertelenségében is elintézhati, hogy ne váltódjék le az orbán rendszere.
Azt, hogy ebben az alaphelyzetben mi számít majd sikernek, remélem, legalább kerítésen belül tudják a pártos jövőt tervező fiatalok.

A naratíva jelentése: kommentár, elmesélés, magyarázat.
Mi a TE aktuális narratívád, ha bemész az emberek közé?
Tán az, hogy mily jó lesz, nektek, ha akár öt százalékkal parlamentbe juttok?! (és folytatódik az orbáni országlás?!)

A sikereteknek az lesz az ára, hogy tovább rombol kiteljesedik az orbánrendszer. Elvtelen, korrumpáló alaphelyzet , máris.
Ezen nem változtat az sem, hogy több, másik párt
ugyanezt a marsallbotot hordozza magával - pl az LMP is.
Ez az oka, hogy miközben tartalmilag szövetségre lennétek hivatva, és szó is esik róla, mégis riválisként fogtok megjelenni a finisben ezzel a politikával, ami stratégia valójában.
A fő narratíva nem lehet más, mint az az "ígéret" (nem az én hibám, hogy idézőjelet kíván), hogy miért maradhat ez a rendszer még négy évig, és mit kell tenni, tennetek , tennünk azalatt..
Nektek: Szavazóbázst növelni?

A hazai politika főkérdése, a konflktusok főárama 2018 -ig és azután is, hogy marad e ez a politika,
A ti válaszotok (egyelőre) határozott igen...
Tűnj a pokolba, öcsi.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2017.11.14. 09:59:43

@screpes:

"Tűnj a pokolba, öcsi"

Bocsáss meg kérlek, ha valamivel megbántottalak, ami ezt a reakciót kiváltotta, de a félreértések elkerülése végett talán jobb mégis leírnom, hogy 38 éves vagyok, van 3 gyermekem, egy évi 80-90 milliós árbevételű kis szoftverfejlesztő céget vezetek, ami idén másodszor nyerte meg a Mensa intelligens vállalat díjat kisvállalati kategóriában, és az elmúlt tíz éves helyi közéleti munkámmal megbuktattam már Esztergomban egy, de pár ember szerint inkább kettő polgármestert (Tétényi Évát 2010-ben támogattam, 2014-ben nem, ez utóbbit felróják nekem páran azóta is). Minden emberi számítás szerint demográfiailag Fidesz szavazónak kellene lennem, a családtámogatási rendszer 10/10-es célzottja vagyok, 10+10 milliós CSOK-kal kéne éppen építkeznem... stb. Ehelyett egy kis vidéki város Momentumos alapszervezetét gründolom, plusz a megyei többi szervezetet is felügyelem, plusz készülök az OEVK kampányra, és még van egy rakat dolog, amiről inkább nem is beszélek.

Nekem valószinűségszámításból azt tanították a BME-n, hogy ha A és B eseményre igaz, hogy p(A|B) = p(A|B ellentéte) akkor biztos, hogy A és B független események, mert B bekövetkeztétől független A teljesülése. Vagyis, ha Orbán rendszere szerinted esélyes, hogy marad, akár sikeres, akár sikertelen a Momentum, akkor ezek szerint ez a két esemény egymástól teljesen függetlenül alakul így, és teljességgel hiteltelen azt állítani, hogy erről a legfiatalabb pártalakulat létezése tehet.

A Fidesz legnagyobb szövetségese ma az apátia, a beletörődés a rendszerbe, a depresszió, és mindenki, aki a politikai diskurzust ezekbe az irányokba erősíti. Márpedig az összefogás-diskurzus éppen így hat nagyon sokakra. Ezer és egy módon el lehet érni, hogy meglegyen az áhított körzetenkénti egy komolyan vehető jelölt: de senki sem dolgozik ezen. Így viszont nem marad más: rá kell bízni ezt is a "piacra", hogy eldöntse melyik párt találta meg egy-egy körzetben azt az egy jelöltet mind felett, aki képes a Fidesz egyébként rettenetesen sebezhető és támadható történetét rengeteg legwork-kel de megtámadni és hitelteleníteni egy hihető és hiteles ellentörténettel. Ha igaz, hogy az emberek egy jelöltre akarnak szavazni, akkor egy jelöltre is fognak szavazni a kampány végén.

Teljességgel bizonytalan, hogy a Momentum meg tudja egyáltalán ugrani az 5%-ot tavasszal. Ha a parlamenti bejutás és bentülés lenne a cél, lenne könnyebb út. A ballib közönség kondícionálásával nagyon ellentétes az a különutasság, ami jelenleg a Momentum legstabilabb üzenete, ráadásul az olyan intermezzók, mint Juhász "álljbemögém" hisztije is inkább negatívan hatott a Momentumra.

Pedig sok szempontból szerintem egyébként éppen a Momentum tűnhet az igazi összefogásnak. Sorra jönnek tavasz óta át az aktív emberek az Együttből, az LMP-ből, a DK-ból, még a Jobbikból meg a Fideszből is, hátrahagyva azokat a sokszor rég lejárt szavatosságú arcokat, akiknek az Összefogás 2018 ugyanarról szólna, mint az Összefogás 2014 szólt: listáról bejutni még négy évre asszisztálni egy újabb fúj-fúj Fidesz kétharmadhoz. Viszont a tagság fele (vidéken még nagyobb része!) meg éppenséggel teljesen új arc, aki eddig semmilyen módon nem pártpolitizált.

screpes 2017.11.14. 12:01:43

@cserepj:
Persze, megbocsátok, sőt neked kéne (talán...) elnézned az én kirohanásomat.
Mentségem csak annyi, hogy nagy ám a tét, és helyénvaló az indulet is, no meg közénk vélelmeztem vagy negyyven évet, hát így is harminc. Nekem gyerekem is több, mint a tiéid, plusz néhány unokám kivándorlatása is nyom a latban már....rossz szemmel nézem a fiatalosnak hrdetett választási filozófiátok ráérős önös építgetését.
...
Mindenekelőtt azt kéne megérteni, hogy akármi a narratívád, szembekerülsz mindazokkal, akik nem fogadták el, hogy a fidesz maradjon, és leszólod a székfoglalós avitt álbalos politzálásokat, miközben teljesen hasonló következtetés adódik tőletek - belőletek.
A második bekezdésedbeli okfejtés azért nem állja meg a heylét, mert épp az a függő változó, hogy MIT tekint sikernek a Momentum illetve a fidesz - ugyaanis , gesztusaaitok nem vezethetnek jóra a magyarság jövője szempontjából, nem lehet siker (szerintünk) ami neketek (és a fidesznek) az...
A két eseméyn (Moment szereplés és Fidesz nyerés) nem egymástól fügetlenül alakul majd így (már most se) hanem nagyonis okságos következésképpp: a fiatalok alakuló öszefogásféléje nem hozhatja el a kívánatos változást (orbán vesztéseét) miközben teli szákjjjal azzal indított...
Hát ez meg micsoda dolog?
Tehát: nincs közvetlen okság a fellépésetek és orbánék ill ellenzékiek sorsa között, de mindeképpen jelentős, és jelen állás szerint kedvezőtlen "nekünk".
Csaak azt nem tudhatjuk még elegendő e az ellenzék buktatáához hoizsen azon soktényezős módon még igen sokan munkának, pé az MSZP alakusz megosztott hülyeségét választéási botkai botlását is ide sorolják sokan.

hafr épp egy új posztban szebben leyírja oktatólag, mit jelnt a kiegyezés, és mit jelnt tehát a hiánya.

Végül: harmadik bekezdésedre:
Helyzetelemezésed HIBÁS, a legnagyobb ellenség nem az apátia, hanem a fidesz tartós következetes munkája kommunikációs síkon s, és a félelem gerjesztééről eldöntheted hogy "csak" kommunikációnak tekinted e.
Mert nem az apátia az ellenségünk, jó ideje, jóllehet hatalomba engedtük a fideszt, ezt a harnitúrát..

Szóval, baj van, mert akik elllen fordulunk tartunk, azokat végzetes hiba a MI apátiánkkal jellemezni. Durva dolgok történtek a hazádban. azt is le kéne reagálni valahogy,a választási eséélyleső türelem nem lesz elég, és innen az én indulatom is.

Utóirat:
amit utollsó bekezdésedben írsz az igaz, sőt pontos is: lejárt szavatosságú arcokat hátrahagyva jönnek hozzátok, nem akarva asszisztálni még négy év fújfújhatalomhoz.
Te se akarhatsz tehát felkészülni - ugyanerre.

screpes 2017.11.14. 18:52:43

@screpes:
bocs a hibákért, elütésekért: megszoktam, hogy nagyon gyorsan írok, de se az ujjam, se a szemem,nem jó, a klaviatúra sem a megszokott, és végezetül , harang sincs: nincs türelmem elolvasni, javítgatni.
Jó arra gondolni, hogy a megértésben mások plusz szellemi teljesítményére hagyatkozhatok.

screpes 2017.11.14. 21:16:33

@HaFr:
Habhiány a tortahiányon

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2017.11.15. 13:33:20

@screpes: A fidesz kommunikációjának egyik másodlagos hatása, hogy a nemfideszesek körében növelje a minden-mindegy érzést és az apátiát amellett, hogy a saját 1,7-2 millió szavazójának felsőbbrendűségét erősítse, táborát egyben tartsa. Ha megnézed: a saját bankjaik által kihelyezett hitelekből vásároltatták fel a teljes magyar vidéki médiát ehhez, lényegében játékpénzből, kihelyezett kereskedelmi banki hitelből (ami mint tudjuk maga a pénzteremtés out of thin air). Én helyi online médiát csináltam Esztergomban 10 évig, ehhez képest gombokból meg fillérekből, amivel meg lehetett mozgatni, meg fellázítani egy egész várost a helyi fideszes kiskirály ellen. Ez például az a know-how amit én behoztam a Momentumba, és amit szándékomban is áll projektesíteni.

Aki azt hiszi, hogy 2018-ban a tucatnyi törzsre szakadt baloldali politikai alakulat önmagától, vagy valami csodás jelenéstől megszállottan egybe tud forrni és kihívóként tud fellépni a Fidesszel szemben, az jobb esetben épp csak nem józan ember, rossz esetben kalandor, aki ezzel a téveszmével gyűjti a jobb sorsra érdemes emberek jóindulatát, hogy még egyszer kicsaljon tőlük egy ciklusnyi érdemi munka nélküli országgyűlési pozíciót.

screpes 2017.11.16. 07:54:02

@cserepj
Nem, nem hiszem, hogy egy szétszakadt ellenzék esélyes kihívóként képes fellépni
Azt remélem, hogy egy része összeáll Vonáékkal, és Karácsony vagy egy "hazahívott" Bajnai "alatt" megdönti a fideszt, vagyis olyan mozgalommá válik, amely már alkalmas lesz kellemetlenkedésnél többre 2018 után, akkor is, ha a formális választásokon vesztesek leszünk.
Azt, hogy mit jelent majd az ellenzékiség, azt is újra kell formálnunk.
Minden, de minden lehetőséget kiszakított és elkerített magának a fidesz, de ennek ellenére (!) már most sem szeretnének fideszesek lenni az emberek..
Ennél öngyilkosabb bélyeg nem létezik politkai csoportosuláson, társadalomképen.
Volt már ilyen : hetvenes évektől, 1989-ig...
Persze, mindettől még nagyonis maradhat a vezető erő: pl erőszakkal...
----

@cserepj:

Még magyarázkodnék kicsit, hogy öcsémként pokolba küldtelek.
Stiláris fordulatként ennek a második jelentése megelőzi az elsőt.
Tehát, nem kell pokolba menni rögtön, (nem is tetted), hanem megérteni azt, hogy indulatokat gerjeszt az a magatartás, amit érvekkel, logikával támasztasz alá, de közben a haladósabb más generációknak, politikai csoportosulásnak MÁS a credója. Ha ti át fogtok gázolni rajta, akkor OV még marad....
Nem írhatom azt, hogy nem is lenne baj ezzel...A fellépésetek, (az induló Momentumé) eredendően azonos volt a kormányváltó szándékokkal, azzal nyerte meg a belépőt, és a közfigyelmet: nem szakosodtatok ti sem az olimpiai sportrendezvényekre ugyebár. : nem olimpiát akartunk megkerülni, hanem, óhatatlanul a sportsikerek felelőtlen nemzeti-kivagyi tematizálását, és vele a horribilis pénzköltéseket : megakadályozni , elébe menni.
Itt nem olimpőiaelkerülést várunk vártunk tőled is, hanem az orbánstratégiák lelelplezésén túl, a leváltásukat is, mert ez a tétje az érdemleges mai politizálásnak ellenzéki oldalon.
Azzal arányban, ahogy ezzel szembe mentek, (erre alkalmatlanná váltok) számolni kell az IGAZI elelenzék haragjával: a megosztottságban átlökődtök az orbániás oldalra.
Amivel egyébként is megvádolnak titeket, én is!
Ha tetszik ha nem a myagyarok többségének most az a kérdés: KELL E kormányváltás..Azoknak is ez a kérdés, akik őrziznék a statusz quot.
Diplomatikusaan félretoltam a lényeget, a másik lényeget: az orbánmenesztést, mint főtémát. E kettő nem ugyanaz: kell e foglalkoznunk kormányváltással, vagy elcsapnád e azonnal Orbánt..
A különbség látszólag csak négy év, ha a lényeges kérdéseket csak akkor akarod majd feltenni, miközben itt lógnak a fejünk felett.
bosszantó azt látni, milyen remekül filozgattok arról, hogy hogyan is lesz jó NEKTEK öt év múlva, és addig is..
Tulajdonképpen, ennyit jelent, hogy menj a pokolba öcsi.
süti beállítások módosítása