1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.11.06. 19:14 HaFr

Az ellenzék teljes kicserélődésére van szükség

Képtalálat a következőre: „új ellenzék”

A Kádár-rendszer legitimitásvesztését semmi nem akadályozta meg még az egypártrendszer viszonyai között sem az 1980-as években. Miért akadályozná most az Orbán-rendszerét bármi? Ki hiheti komolyan, hogy ha a Kádár-rezsim támogatottsága folyamatosan erodálódott a nyolcvanas években, akkor az orbánizmusé nem erodálódhatna ma -- azaz ne lenne képes a mai közvélemény kikezdeni a Fideszt a mai választási rendszerben és propagandaviszonyok között (amelyeknél jóval zártabb rendszerben kezdte ki a kádárizmust)?

Ezt csak az hiheti komolyan, aki nem ért a mai helyzetből semmit. Hadd segítsek: az orbánizmus a többségi véleményre és néplélekre optimalizál. Tükrözi azt. Csak annyira tudja idomítani, amivel még nem töri el. Ezzel szemben a "demokratikus ellenzék" képtelen volt létrehozni a liberális demokrácia szilárd kultúráját 2010-ig, és most szenvedi ennek a hiányát. Szenvedi, hogy a nagy többséget nem érdeklik a lokális nyavalyái, nem hiszi, hogy velük jobb lenne, ahogy nem hitték a nyolcvanak évek elejéig, hogy a Nyugatnak jobb. Igazuk volt? Nem. De attól még úgy éreztek, és el tudták mondani, mit éreznek, ahogy most is el tudják, csakhogy nem hallgatja őket meg az az (ellenzéki) oldal, amelynek a legtöbbet kellene tanulni a mondandójukból.

Nyilván nincs oka örömre annak a polgárnak, aki a magyar nép helyébe valami másfélét vizionált, és most kénytelen csalódni. De ennyi idő után már érdemes volna legalább elkezdenie gondolkozni. Mondjuk azon, hogy mivel segíthetné elő a magyar nép hamarabbi ébredését és a jövőbeni kisebb csalódását, hogy amikor eljön az Orbán-rendszer elmállása, akkor ne álljunk ott alkotó stratégiák nélkül, és a legkevésbé se álljunk ott a mai leszerepelt bagázzsal egyedül választható alternatívaként.

Az "1980-as évek közepére a Kádár-rendszer legitimitása, vagyis társadalmi elfogadottsága megrendült, az 1980-as évek utolsó harmadára pedig minimálisra zsugorodott. Mi volt ennek az oka? Úgy gondoljuk, hogy alapvetően ugyanúgy a gazdaság teljesítménye, mint korábban, a rendszer nagyfokú elfogadottsága idején, csupán ellenkező előjellel."- írja Romsics. Ezek szerint amíg az orbánizmus a gazdaságot és a társadalmi méltányosság látszatát illetően kielégíti a többséget, addig marad. Nem okvetlenül van ez így, lehetne talán egy új jövőképpel és narratívával is hódítani és felülírni a gazdasági logikát, de láthatóan alkotásra futja a legkevésbé ellenzéki oldalon. A gyakorlat tehát azt mutatja, hogy ki kell várnunk, amíg a gazdasági terméketlensége és méltánytalansága aláássa a rezsimet. Ha így lesz.

A mai ellenzék nagy részének életét meghosszabbítani ebben a kénytelen várakozásban az egyik legnagyobb ostobaság volna. 2018-tól további ellenzéki pártok alakulására van szükségünk a Momentum mellett, és a mai ellenzéket teljesen ki kell szorítani.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8913196596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NotaBene 2017.11.06. 21:37:13

Egyetértek!

Mi akadályozza a kormánypárt erodálást?

Az "összefogás"!

A "pártoknak" nem csak vonzó képessége, hanem taszító ereje is van. Lehet Gyurcsánnyal összefogni, de ezzel a jelentős számú bizonytalan szávazót lehet elriasztani. (Ez a taszító erő természetesen nem csak Gyurczányra igaz, pl. Juhász Péter sípolásával is lehet választók szimpátiáját elveszítni.)

Vissza kellene térni az alapokhoz!
A képviseleti demokrációban a pártok versenyeznek!

Pártnak nevezzük azt a társadalmi szervezetet, amelyet ... hoz létre azzal a céllal, hogy az adott társadalomban a politikai hatalomból részesüljön többnyire választások révén.
A párt elismertségét a választásokon elért szavazatok mennyisége adja.

A Momentum megpróbál párttá válni. Az "olimpia ellenes kampány" után az országos alapszervezeti hálózatát próbálja megteremteni, és megnevezte a következő választásra 106 körzetben a jelöltjét.

Vannak magukat pártnak nevező "gittegyletek", pl Együtt, Párbeszéd, Liberálisok... amelyek nem képesek a 106 választó körzet jelentős részében helyi szevezetet létrehozni/ a választók szavazataiból 5%-ot megszerezni, csak más pártok jóindulatából kerülhetnek be a parlamentbe. Ezekkel az "gittegyletekkel" felesleges és káros összefogni.

Megjegyzés:
Az LMP és Jobbik pártként politizál.

Khonsu 2017.11.06. 23:43:09

Volna igény egy értelmes ellenzékre, de idő a megerősödésére már nem hiszem.

A szelekció már nagy erővel zajlik, a kívánatos ellenzék meglévő bázisa a lábával szavaz, az utánpótlás nagy részének semlegesítéséről pedig eleve gondoskodik az oktatási rendszer (a maradék szintén lelép), és persze a világ sem vár ránk.

Hamarosan minden eszköz rendelkezésre fog állni, melyekkel a kormányzat a többséget menthetetlenül bezárhatja a saját valóság (és gazdasági) buborékába. (A NER is "materializálódhat" végül)

Szerintem az ország sorsa ezen a ponton már nem az ellenzéken, vagy az elégedetleneken dől el, hanem azon, hogy a kormányzat képes lesz e olyan alkut kötni ezen eszközök leendő birtokosaival (így vagy úgy, de sokba fog kerülni), hogy azokat rendelkezésükre bocsássák.

Innen szép nyerni...

nevetőharmadik 2017.11.07. 00:34:52

A Momentum legkésőbb 2018 májusától mai ellenzék lesz (valójában már ma sem különbözik semmi lényegesben az összes többi ellenzéki párttól, ugyanaz a korlátoltság tobzódik ott is, mint a többieknél). A PKP-ról nem tudok ítéletet alkotni :)

Badeni lakos 2017.11.07. 03:19:34

A Kádár rendszer és a mostani is önmagától csak nagyon lassan erodálódik.

Gazdaság teljesítmény a kulcs, ezt jól látod!

Egy jó erős Külső gazdasági sokk, pl. AI forradalom az iparban, gyárak fele bezárna, na az be tudna tenni neki!

Akkor végleg szétmállana a "lopikálós rendszer".

De nincs alternatíva.
Nincs egy jobb modell, amit felkínálnának a mostani helyett.

Nincs megújulás. sokan értelmiségiek ink lelépnek.
szerintem nem fognak új pártok alapulni.
lassú szétmállás a valószínű szcenárió.

új rendszer talán majd 10 év múlva digitális alapokon, de az már teljesen más nyelven, és értékek mentén íródik.

Szerintem Magyaro.on se társadalmi konszenzus keresés nincs, se társadalmi kohézió. Szerintem egy kis csoport (politika közeli) lopikál amíg tud, (EU-s források) nekik megéri a pocsolyában még 8 évig elvannak. A többiek képzetlenek, és semmit se értenek. Aki érti, és átlátja milyen átverésről van szó a mai Magyaro.on, az már tegnap összepakolt, és az imént lelépett.
Humán erőforrását elvesztő országnak vajon van jövője?
nem túl rózsás.

Lavinia Pinkerton 2017.11.07. 06:38:49

@Khonsu: Jól látod, mert tényleg elmegy, aki nem@Badeni lakos: , ahol egy fiatal falusi cigány kisztitkár kezét nyilvánosan megcsókolja a nép.
És ez jó régen volt. Azóta cselédnép már a magyar, gondolatokra képtelen és üldöz mindenkit, aki nem orbánhitű.
Ilyenek irkálják azt, hogy orbángyűlölő. Mert számukra Orbánt gyűlölni istenkáromlás.
Ilyen nép közt nem érdemes beszélni sem. Ezek ugatnak.
Egyszavasok.
Hogy lehetne akkor pártokat működtetni ?
Kizárt dolog a demokrácia meg a többpártrendszer.

Orbán Gáspár nyelveken szóló kuruzsló lesz a jövő.

Lavinia Pinkerton 2017.11.07. 06:40:34

A hozzászólásom szinte teljesen elúszott, de mindegy is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.11.07. 06:42:28

@nevetőharmadik: A PKP-nak nem kell most csinálnia semmit :)

zipe moha 2017.11.07. 09:39:27

...a JELENSÉG rendszerprobléma..arra utal , hogy a szisztéma ( "képviseleti demokrácia") aminek alibije a Tömeg, a hatalomgyakorló a plutokrácia..ebben a bér értelmiség által körbehazudozott formában is mindössze 30 év alatt kifulladóban...érdekes , hogy ezt milyen világosan látja az Elit...és mennyire könnyen összezavarható a Publikum...az " ellenzék csere" mindössze annyit jelent, hogy megy tovább a buli..egyensúlyozva a szakadék peremén..a következő ciklus ( szisztéma új ellenzékének lelepleződésé..a szisztéma "erodálása") még kevesebb ideig fog tartani...CSAK be kellene látni, hogy így nem mehet tovább, de nem...a Tömeg érzéketlen ( fogalmatlan) az Elit pedig gondolkodik és ehhez időre van szüksége...majd miután ( történelmi előképek sokasága szerint..) semmi nem fog az eszébe jutni ( pl.hatalom megosztás a Tömeggel) belevezeti a Társadalmakat a a hiányokba és a konfliktusokba....ebben könnyebb a hatalmi szerepet a Tömeg felett megtartani..majd a konfliktusok után átváltozik...de meg nem...azt soha

tehát " ellenzéket cserélni" e kereteken belül annyi....mint SEMMI..de a Tömeg további boldogítására( bolondítására )...várakozás keltésre hamis reménykedés fenntartására persze alkalmas..TECHNIKA

zipe moha 2017.11.07. 09:48:06

gondoljuk el: bejut a momentum, a mama, vagy a burger king a parlamentbe...mi változik???...SEMMI..az lmp-t bevitte a Nép, okosan...csak egy kicsit..."mutassátok mire vagytok képesek..SEMMIRE...nyilván:)

..de telik az idő és most EZ a legfontosabb..

Tom66 2017.11.07. 10:04:44

„Ezzel szemben a "demokratikus ellenzék" képtelen volt létrehozni a liberális demokrácia szilárd kultúráját 2010-ig, és most szenvedi ennek a hiányát.”

Ekkora marhaságot leírni.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.11.07. 10:14:15

A ballibek problémája, hogy amíg ők csak az elkúrást tudták programszerűen megvalósítani, addig ma már érezhetően javulnak a gazdasági mutatók.

Azaz a blognak igaza van. A jelen ellenzék elkúróit csak akkor választják újra, ha a Fidesz legalább annyira elkúrja. Ez nem sanszos, mert Gyurcsányék nagyon elkúrták.

Persze van még egy lehetőség.
Nevezetesen, hogy egy új párt elhiteti hogy ő jobban csinálja.
Ezzel meg az a probléma, hogyha összefogg az elkúrókkal evész azonnal a hitelessége, ha meg nem akkor egyszerre kell legyőzni az MSZP-t, DK-t, és Fideszt.
Ez pedig 2022 de inkább 2026 elött nem lehetséges.

Morpheus. 2017.11.07. 10:22:40

A probléma sokkal inkább ott van, hogy az oligarchikus-nemzeti-populizmussal szemben nem áll semmilyen más, vonzó alternatíva. Jól kitalált rendszerről van szó, aminek az alapja 3 tévhit:

1.) Csak Orbán és rendszere védheti meg hazánkat az EU bürokratáitól és a nemzetközi tőke túlhatalmától.
2.) A nemzeti érdekeket csakis a Fidesz képviseli
3.) A másik oldal rosszabb volna

Sajnos ezt a három dogmát semmi nem tudja hatástalanítani. És ez még jó sokáig így lesz!

zipe moha 2017.11.07. 10:27:05

@Ballib cenzúrázók réme 24:

"ha meg nem akkor egyszerre kell legyőzni az MSZP-t, DK-t, és Fideszt. "...ezt bizony jól látod..és ehhez paradigma váltásra képes alternatív új Elit kellene...de ilyen nincs belföldön és nem is lesz..

amivel nem számolsz (pl.többek között..) egy nemzetközi "trendforduló"...mivel kívülről. épített a mindenkori magyar Elit ( szolgatempóhoz ez kell..) kívülről szinte egy "varázsütésre" át is alakul..nem cserélődik ki ..:)), feltétlenül ,de átalakul ..legutóbb 87-ben láthattad, hogy voltk kommunista pártitkárok akiket villámcsapás szerűen ért a rendszerváltás gondolatának araszoló erlterjesztése...más párt titkárok már 82-ben számolgatták a "spontán" ( milyen találó elnevezés.....:)) privatizációból a kinek mit..

mondok egyet: schengennnek annyi...mindenkit hazaküldenek...szerinted ..2 perc az egész...kicsit megváltozna ez az ország...

ugye már érted miért kapálódzik annyira hevesen az Elit schengenért..." az uniós munkavállalásért"...miközben idehaza "teljes foglakoztatás" van..:)))))

Magister_ 2017.11.07. 10:31:35

@Morpheus.: Tegyük még hozzá negyediknek: Orbán személyi kultuszát. Milliók számára példakép, százezrek istenítik, követik, dicsőítik. Jelentős tömeg. És a Tisza - Károlyi páros óta (100 éve) Orbán az egyetlen karizmatikus politikus Magyarországon.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.07. 10:38:10

Mo-on van egy 10 %-nyi liberális réteg. Ezekért küzd jelenleg a nagyszámú ballib párt.

A maradék 90 % meg megoszlik a hagyományos baloldal és a nacionalizmus hívei között. Ezeket Orbán nagyrészt egyesíteni tudta.

Orbán akkor fog bukni, ha ez a 90 % szétválik részekre. De ez csak akkor lesz meg, ha eltűnik a ballibaizmus mint fő ellenzéki erő.

Ha jövőre a Jobbik válik a megkérdőjelezhetetlen ellenzéki főerővé, ez a folyamat el fog indulni. Ha viszont az immár Gyurcsány vezette erők jó eredményt képesek elérni, akkor a Fidesz még sokáig bivalyerős lesz.

zipe moha 2017.11.07. 10:40:32

@Fabius Q:

...bár nem divatos manapság de Kádárt kifelejtetted...Tiszáról vagy Károlyiról a "Nép gyermeke"...szinte nem tud semmit, azt is roszzul...teszteld le...de Kádár Dózsa György és Robin Houd emléke között elhelyezkedve vonult be a népi történelmi emlékezetbe...ÉS ez ellen NEM lehet tenni semmit..:))

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.11.07. 10:43:45

@Morpheus.:

Ezek nem dogmák, hanem tapasztalat, már ami a ballibeket illeti.

"1.) Csak Orbán és rendszere védheti meg hazánkat az EU bürokratáitól és a nemzetközi tőke túlhatalmától."
Tekintve, hogy az MSZP-SZDSZ alatt külföldi multik nyertek minden pályázatot, vitták ki az EU-s pénzeket és adófizetőkét számolatlanul.
Tekintve, hogy Soros által listázott EU-s képviselőkkel szavaznak meg szankciókat Magyarország ellen.

"2.) A nemzeti érdekeket csakis a Fidesz képviseli"
Tekintve, hogy 2004-ben és most 2017-ben is határontúli honfitársaink elleni uszítás a ballib program.

"3.) A másik oldal rosszabb volna"
Mivel tényleg rosszabbak voltak, minden gazdasági muattó tekintetében:
https://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+gdp
https://www.google.com/publicdata/directory#!q=eu+unemploymnet
...

zipe moha 2017.11.07. 10:44:42

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Ha jövőre a Jobbik válik a megkérdőjelezhetetlen ellenzéki főerővé, ez a folyamat el fog indulni."...a jobbik a fidesz kreaturája, bármit megtehet vele..simicska -orbán "roszviszony" kamu...sakk matt..

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.07. 10:44:49

@zipe moha:

"miért kapálódzik annyira hevesen az Elit schengenért..." az uniós munkavállalásért""

Különböző számok vannak, de kb. félmillió magyar munkavállaló (az összes magyar dolgozó kb. egytizede) kihasználja az uniós munkavállalás lehetőségét. Hacsak ezek mindegyikét nem az Elit tagjaként számolod, akkor a (szabadabb) uniós munkavállalás nem csak az Elit szíve ügye.

Duplaxiii 2017.11.07. 10:47:39

A történet nagyon jó, de érdemes lenne megfelelően megírni!
Ugye most viccelhetnék azon, hogy az ELLENZÉKNEK kellene kicserélődnie, ami ugye
1) hatalomváltást jelentene
2) a mai gagyi megélhetésiek helyet másik gagyi megélhetési jelenne meg.
Szerintem a posztoló nem erre gondolt...
De vegyük komolyan!
Tudjuk, hogy az országunk véglege zuhanása a megsemmisülés felé az aktuális hatalomnak köszönhető, de a szerelvényen nincs FÉKEZŐ!
A masiniszta a kormány, az ellenzék feladata a félezés lenne.
De a mai ellenzék egységesen részegen horkoló vagy italozva dajdajozó személyzet, így a szerelvény már ellenőrizetlenül rohan a vesztébe!
EZ az ellenzék felelőssége, ez alól egyik sem menthető fel.
OK, cseréljük le őket, de hát egy robogó szerelvényre csak képzettek tudnak feljutni. Ilyen ma nincs és nem is látható olyan társaság, aki képes lenne országot irányítani.
Ma a a pálya szélén integetők (momentum, lmp) is csak arra képes, hogy kiabálják: mi vagyunk a megoldás, mi vagyunk a megmentők! És azonnal a mozdonyra akarnak kerülni, masinisztának, megfelelő képzettség nélkül.
Látható, hogy a szerelvényre feljutottak csak isznak és énekelnek, a lentről kiabálók meg még arra sem képesek, hogy feljussanak.
Na mit is érnénk el, ha feljutnának????
.
Az ellenzék cseréje kizárólag akkor lehetne értelmes, ha egy sem lenne a szerelvényen a maiakból! És azokból sem, akik fel sem képesek jutni, de hatalmas médiapropagandával önmagukat alkalmasnak tartják a masiniszta funkcióra is.
TELJES csere kellene, ezt akarja a passzív 60% is!!!!
DE NINCS még a távolban sem csere, mert a maiak totál kiasajátították a teret, minden értelmest elüldöztek vagy korrumpáéva beolvasztottak (lmp... hadházy meg az mszp-s csaj...)
És ha lenne is ilyen, azoknak először a vonatra kell feljutniuk és elkezdeni a fékezést és az állagmentést, még ellenzékben.
Tehát még 1-2 ciklus is ellenzékben kellene.
És erre az országunknak már semmi ideje sincs!
Ha 2018-ban nincs változás (és a részeges fékezők mozdonyrahutása nem változás ám!), akkor vége!
Bevégeztetett...
20 év mulva alig 5 millióan leszünk, az értelmesek migránsok lesznek más országokban, a korosabb emberek meghalnak az egészségügyünk miatt, nem lesz értelmes és tanult új generáció, az aktívak nem szaporodnak (hova? albérletbe?), a magyar vállalkozások végleg bezárnak, így se EUs pénz, sem adó és járulékbefizetés...
És egy csoport aktivista, neoliberális lufieregető és a maradék komcsik és a fideszes kimaradottak az ország közepén fognak iszapbirkózni, a mai hatalom meg a Svájcba mentett milliárdokkal a seggük alatt idegenből röhögnek rajtunk.

Kivlov 2017.11.07. 10:49:02

Lassan 10 éve tudjuk, hogy a mostani ellenzéknek le kéne húznia magát a klotyón...

Duplaxiii 2017.11.07. 10:59:37

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Jó a megközelítésed, de ne a publikált, azaz hazug statisztikákat említsd!
Nem a teljes lakosságra vonatkoznak a százalékok, hanem az összes érintett támogatóira.
Azaz a kb. 40% szétosztása ma a tét. A passzív 60%-ot már nem is ábrázolják a statisztikákban.
Tehát valóban, az ellenzék a még mozdítható nem fideszesek megmozdítására mennek és egymás támogatóinak az átcsábítása a törekvésük.
A hatalom meg mindent megtesz a választók távoltartására, hiszen akkor az ő fix. rétegükkel a 2/3-ad meglehet.
Ha azonban a 60% fele elmegy szavazni, akkor
- azok nem a hatalmat támogatják, így felhígul a statisztikai alap és veszélybe kerül a hatalom a fidesznek
- az ellenzék is tudja, hogy a passzívak őket is elutasítják, azaz aokból nem fognak részesedni...
- a jobbik az egyetlen, aki ma a passzívakból képes lenne eredmény kihozni, de őket egyik fél sem akarja.
Így marad az, hogy a választási kedvet alacsonyan kell tartani!!!!
Az ellenzék is inkább a fidesz 2/3-át választja és a maguk pici morzsáit a parlamentben, mintsem a jobbik söprését.
Ugye a fidesz is a össz szavazók kb. 36%-val kapott 2/3-ot... (60% ment el és azok 60%-a választotta őket, ami 0,6*0,6=0,36 azaz 36% *** csak durván számolva ***)
Ha sikerül a részvételt 60% alatt tartaniuk, akkor nekik abból fix a saját 50-60% részük, megvan a 2/3-d és a maradékon meg a mai megélhetési ellenzék osztozhat.
Pk mindannyian jól járnak, a korrupció maradhat, új erők nem kapnak jusst és a ellenzéknek úgy sincs terve, programja, embere a vezetéhez, tehát nekik jó az ingyen pénz...

zipe moha 2017.11.07. 11:04:31

@neoteny: ...pontosan érdemes fogalmazni: a " szive ügye" se nem gazdasági se nem politikai fogalom...

a "nemzetgazdasági "összeszerelő státusz ( bérmunka) és a tudatosan, ráadásul kihangsúlyozottan alacsony (olcsó) bérű munkások alkalmazottak döntési kényszereinek jelenlegi egyik lehetősége a kivándorlás...a másik, hogy nincs alternatívájuk mennek és dolgoznak 300 euróért..volt máskor is a magyar történelemben ilyen korszak???...nagyon is 1910 pl..

ilyenkor a kivándorlók azt látják be..( tehát ez egy belátás a részükről..)hogy a belföldi folyamatok számukra nem elfogadhatóak , ugyanakkor változtathatatlanok..

az meg van , hogy a forint értékét az új ( legújabb) közgazdaság -tanok szerint a belföldi munkaerő adja???már nem a magyar termőföld a legnagyobb érték??...sosem az volt, hanem az olcsó munkaerő kellet mindenkinek...

szegény munkaerő még azt sem tudja , hogy milyen újabb felelősség lett rá ruházva most már nyilvánosan is ( mindössze ez az újdonság..)..:)))..viszont viheti a vállán az országot és lerázhatatlanul annak élősködőit is

sas70 2017.11.07. 11:04:42

Ha a kupleráj nem megy, akkor nem a berendezést, a pultost, meg a portást kell lecserélni, hanem a kurvákat!

Duplaxiii 2017.11.07. 11:06:58

@Ballib cenzúrázók réme 24:
te tényleg kmolyan gondolod, hogy a nemzetközi pénzvilág galádságánál jobb az embereknek egy bolsevik alapú korrupt félnáci diktatúra?
Tényleg csak úgy a gyűlöleted vezet, vagy eleve a sötétekhez tartozol és a pénzvilág, a zsidók támadása csak eszköz számodra a cél eléréséhez?
Mert amióta olvaslak, racionális érveket soha nem írsz, kizárólag egy rasszista alapú náci ideológiát hirdetsz.
Én a fára küldeném mindazokat, akiket te itt gyűlölsz, csak én a fajtádat is!
A nemzetünk számos sötét tragikus korszaka a fajtád miatt történt!
Trianon? Hallottál róla? Horthy Hallottál róla?
Ezeknem mennyi köze volt a nemzetközi pénzvilághoz vagy a zsidókhoz?
Tudom tudsz statisztikát, forrást a gugliról...

zipe moha 2017.11.07. 11:10:53

..a fentiek csak azért érdekesek, mert ez egy "keleti" státuszú territóriumra szabott "gazdaság-stratégia...ehhez képest épül rá a politika felépítménye....amiről így tehát kijelenthető, hogy minden nagyon rendben és a helyén van...mindenki tegye a dolgát "képvislet demokratikusan", vagy ha nem tetszik rejtett-majd nyilt diktatura által vezérelve...

morph on deer 2017.11.07. 11:13:34

@Duplaxiii:
“Az ellenzék cseréje kizárólag akkor lehetne értelmes, ha egy sem lenne a szerelvényen a maiakból! “

Ez így igaz, de mi a helyzet a kormányoldalon?
Ugyanis az ugyanaz a fészekalja, az egyetlen különbség a méret, az, hogy egyetlen vezér fanatizálja őket, szemben a fragmentált ‘ellenzékkel.’

Sajnos itt csak akkor lehetne változás, ha valamilyen okból a jelenlegi pártok mind felbomlanának, és újabb, korszerűbb gondolkodású politikai csoprtosulások alakulhatnának, a mai megcsontosodott szemléletű gittegyletek helyett, és nem csupán az ellenzéki oldalon.

Addig marad a helyben járás, mint nemzeti sport...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.07. 11:13:37

@zipe moha:

"a " szive ügye" se nem gazdasági se nem politikai fogalom"

Dehogynem gazdasági fogalom; helyettesítsd be azzal, hogy "preferenciája":

Különböző számok vannak, de kb. félmillió magyar munkavállaló (az összes magyar dolgozó kb. egytizede) kihasználja az uniós munkavállalás lehetőségét. Hacsak ezek mindegyikét nem az Elit tagjaként számolod, akkor a (szabadabb) uniós munkavállalás nem csak az Elit preferenciája.

Duplaxiii 2017.11.07. 11:16:46

Megdöbbentő érvelés itt is a sok sötéttől az, hogy korábban a multik loptak a komcsik segítségével és most jobb, ha ezt a magyarok teszik...
Csak azt nem értem, hogy a mai hatalom miért csak MAGUKNAK lopja a közpénzt?
Mi, a 200000 vállakozói halmaz sokkal magyarabbak vagyunk a mészárosoknál, de egyetlen lopott EU-s fillérhez sem jututnk!
A sötétek hivatkoznak a hazai érdekekre, a magyarok érdekeire, közben a ezermilliárdokból a magyarok 99%-a semmt sem lát!
Ez a hazug filozófia miért is más annál, amit ők köpdösnek? Miért más a magyar alapú nemzetáruló lopás a multialapúnál?
És ugye a Mercedes, Audi és a többieken keresztül ugyan ki lop még a cégeken kívül (akiknek ráadásul joguk van az adózott nyereségükkel azt tenni amit akarnak, ahogy a magyar cégeknek is)
Vajon a támogatott magyar alapú hatalom miért kizárólag a multikat helyezi előnybe a törvényeikkel?
Egy hősmagyarnak miért kell német bank pénzén, német gyártónak a török melósok által gyártott autóbuszokat beszerezni és azt a magyar munkavállalók kidobása után 25-30%-al drágábban szolgáltatás alapon üzemeltetni?
Hol is van itt a magyar alap?
Ja hogy inkább a multibank, multicég és a külföldi munkások megsegítése érhető tetten.
Ez miért nem zavarja vajon a sötéteket?
Szar dolog ám, amikor a trollság összeolvad a mély fasizmussal, a náci elvekkel...
(Mert ugye ez a sötét halmaz a saját zsidó, amerika és multiellenességük miatt támogatják a magyar bűnözőket. Mert ez jó az ő lelküknek és szarnak a magyar társadalom érdekeire. Ők nem magyarok, hanem magyar állampolgár neonácik, akik most EZT a fonalat használják fel...)

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.11.07. 11:23:34

@Duplaxiii:

Ha elfogynak az észérvek marad a nácizás, és fasisztázás mint végső érv.
Nincs újdonság.

De szívesen segítek, és válaszolok neked.
Ha az Alstom vagy Strabag viszi ki az EU-s pénzt, és adóforintokat, akkor abból tényleg nem kap senki semmit, a Simor féléken, Medgyessy féléken, és Gyurcsány féléken túl, akiknek visszautalgatnak 100 millát, kiosztanak néhány becsületrendet.

Ha magyar cégek végzik el a munkát, akkor azok itt adóznak, itt teremtenek munkahelyeket, és itt forgatják vissza javarészt a nyereséget is.

A különbség pontosan mérhető reálbérek, GDP arányos hiány, munkanélküliség alakulásában, és egyik se az elkúrókat igazolja.

Én értem hogy te és a ballibek szolgákká akartok bennünket zülleszteni, és mindent megtesztek ezért, kiszolgáltatva minket külföldi tőkésekenek, de boccs, ha a képedbe röhögünk mikor ennyire átlátszó hazaáruló görcsként viselkedsz.

zipe moha 2017.11.07. 11:29:02

@neoteny:

"a " szive ügye" se nem gazdasági se nem politikai fogalom"

Dehogynem gazdasági fogalom; helyettesítsd be azzal, hogy "preferenciája"

....ha behelyettesítem az már nem a "szíve ügye", hanem a "preferenciája"

egész pontosan!

a "szíve ügye"jelentése: valaminek a választása...

preferencia jelentése: választás lehetőségek között...

ugye, hogy nem ugyan az??...:)))

kivéve( mindig van..persze):..."Tudja, én már úgy születtem, ha nagy leszek kivándorló leszek...gyerekként már készültem a kivándorlásra, csak erről olvastam, minden kivándorló gondolatán csüngtem....majd amikor nagyobb lettem beteljesedett szívem ügye...végre kivándorolhattam..! Pedig lehetett volna más preferenciám is...de nem! mert eltökélen szándékomban állt szívügyem beteljesítése!!"...:))) szóval ők a kivételek..:)))))

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.11.07. 11:30:57

@Duplaxiii:

"racionális érveket soha nem írsz"
"tudsz statisztikát, forrást a gugliról"

Te meg csak nácizni tudsz eg fasizstázni, és eközben minden grafikon és adat téged cáfol.

Duplaxiii 2017.11.07. 11:46:26

@morph on deer:
Mélységesen egyetértek!
Ma nincs és nem is látható más, mint a fészekalja!!!!
Megmentettük a mocskokat 90-ben, amikor nem lett törvény arról, hogy a korábbi szereplők mondjuk 25-30 évig nem vállalhatnak politikai szerepet.
Ma ezek uralják a komplett politikai teret, függetlenül, hogy milyen színek, zászlók alatt működnek.
És ezekhez tartozik a saját médiájuk is, így mind a saját táborát hergeli, miközben azt sugallják, hogy az egész társadalmat képviselik.
Felbomolhatnak ezek, értelmetlen, hiszen szinte minden számottevő volt korábban is más-más párban, más ideológiák szolgálatában.
Az lmp egy ideális minta, az alakulásuk, a érintettek, a szétdarabolódásuk stb. miatt. A fészekalj azonos, így csak mutációk lesznek a újabb párosodással... És jellemzően egyre inkább a rossz gének öröklődnek, ma az ellenzék is a habonyi retorikát, stílust képviseli.
.
A hajó akkor ment el, amikor Tétényi Évát kirekesztették a nagy egyezkedés közben.
Az a hölgy lehetett volna az ideális közös, társadalmilag is ismert és döntően elfogadott vezető!
Szakember, gyakorlott politikus, polgári közép, csodálatos retorika, 4 év eredményes működés a hatalommal szemben (Meggyes eltakarítása!) és NŐ!
Ezt elkúrtuk, ma már csak olyanok vannak, mint a Dettike...
"Nem ismeri a matematikát" alapú közgazdász, mint a "nem értek a focihoz" jogász...

Duplaxiii 2017.11.07. 11:51:19

@Ballib cenzúrázók réme 24:
Olyan grafikon csinálok neked, amilyet csak akarok!
MINDEN statisztika, táblázat van minden oldalnak!
Tegnap tudod mi hangzott el ÉLŐ műsorban?
Mercon terveit mesélték, a korlátozásokat.
Erre a hírolvasó:
Végeztek felmérést a franciák között és 64%-uk EGYETÉRT a törvénytervekkel, de a TÖBBSÉG azt elutasítja...
64%-nak 65% a minimum többésge, azaz egy statisztika alapú hírben 129% az EGÉSZ!
Ne szórakozz már a statisztikákkal, 40 éve dolgozom velük, azt hozok ki belőlük, amit csak akarok!
és ha te folyamatosan ZSIDÓZOL, akkor miért ne nácizhatnék?
Mivel nem vagyok érintve, jobbközép, görögkatolikus, antibalos családból származom, feltételezem, hogy csak az zsidózik, akinek a fajelmélet alap. Tehát NÁCI!

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.11.07. 11:53:51

@Duplaxiii:

Sikerességére némi árnyékot vet, hogy a 4 éves regnálása után mindenki kihátrált mögüle, azok is akik egykor elsőként támogatták.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.11.07. 11:56:07

@Duplaxiii:

Csakhogy én nem a Fidesz és nem az MSZP által készített statisztikákat hozom, hanem Eurostat adatokat, google data explorerben ábrázolva.

Megjegyzem a statisztikák hazugságait rendszerint az mantrázza akinek semmilyen érve nincs az igazának bizonyítására.

A zsidózásra ha megtennéd, hozhatnál egy példát, bár értem a sok hazugság közé ez is belefér neked.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.07. 12:09:40

@Ballib cenzúrázók réme 24:

"Ha az Alstom vagy Strabag viszi ki az EU-s pénzt, és adóforintokat, akkor abból tényleg nem kap senki semmit"

Kivéve azokat a javakat, amiket Mo-ra hoz és/vagy Mo-n épít az Alstom vagy a Strabag.

"Ha magyar cégek végzik el a munkát, akkor azok itt adóznak, itt teremtenek munkahelyeket, és itt forgatják vissza javarészt a nyereséget is."

Mindennek semmi jelentősége sincs ha a magyar cégek nem hoznak létre (termelnek meg) _több jószágot ugyanazért a pénzért_, mint az Alstom vagy a Strabag teszi.

A gazdagság nem a pénzből származik, hanem a megtermelt javakból, amelyek elfogyasztásra (vagy fogyasztói javak termelésére) kerülnek.

Ha csak a befizetett adók, a megteremtett munkahelyek és a nyereség visszaforgatása számítana, akkor létre lehetne hozni egy Első Nemzeti Gödörásó és Betemető Vállalatot, amely kapna állami megrendelést arra, hogy a Hortobágy közepén gödröket ásson páratlan napokon és párosokon betemesse azokat. Teremtene egy csomó munkahelyet (és minél kevésbé lenne gépesítve a gödörásás és betemetés, annál több munkahelyet teremtene); fizetne egy csomó adót és járulékot (az alkalmazottak bruttó béréből levontakat is és vállalati hozzájárulást is, ami Mo-n könnyen eléri a bruttó bérek felét, meg fizetne adót a munkagépek és az általuk elfogyasztott üzemanyag beszerzése után is), és visszaforgathatná a nyereség java részét is, hogy még több munkással (és esetleg még több munkagéppel) még több gödröt ássanak ki és temessenek be.

Csak épp' az elvégzett munka mihaszna lenne: gödrök ásása és betemetése nem hoz létre olyan javakat, amikre bárkinek szüksége lenne, ami bármilyen fogyasztói igényt kielégítene. Az ilyen vállalat 100%-osan veszteséges lenne: az összes általa használt erőforrás (az alkalmazottainak munkája és a felhasznált egyéb dolgok, mint pl. gépek, üzemanyag) elvesztegetésre kerülne. Pedig a vállalat fizetne egy csomó adót, teremtene egy csomó munkahelyet és visszaforgatna egy csomó nyereséget.

Ha ugyanannyi pénzért az Alstom 10 metrókocsit hoz Mo-ra, a magyar cég(ek) pedig csak 9-et gyártanak le, akkor az Alstommal üzletelés teszi gazdagabbá a magyarokat, és a magyar cég(ek) alkalmazása relatíve szegényebbé teszi a magyarokat. Ha ugyanannyi pénzért a Strabag 10 km autópályát épít meg Mo-n, a magyar cég(ek) pedig csak 9 km-nyit, akkor a Strabaggal üzletelés teszi gazdagabbá a magyarokat, és a magyar cég(ek) alkalmazása relatíve szegényebbé teszi a magyarokat.

Így hát a magyar cég(ek) alkalmazása csak akkor kifizetődő a magyaroknak, ha legalább ugyanannyi jószágot megtermelnek ugyanannyi pénzért, mint amennyi jószágot Alstom vagy a Strabag megtermel (szállít). Vagy a legrosszabb esetben sem többel kevesebb jószágot termel(nek), mint az Alstom vagy a Strabag nettó ("kivitt") haszna.

vajdasagi 2017.11.07. 12:13:47

@Ballib cenzúrázók réme 24: Az a helyzet, hogy ha az EU-s támogatásokat mindig mészárosék kapják, akkor Dupaxiii meg az általa említett kb. 200.000 magyar vállalkozó képtelen fejlődni és elérni a világszínvonalat. Mert torzul a piac. Mert tőlem is 3 munkavállaló ment el egy mészáros-féle cégbe, ami egy pocsolya, semmiféle érdemi munka nem történik ott, de az EU-s támogatásoknak hála, meg a zsíros állami megrendeléseknek hála jobban tud fizetni, mint én. Én talán túlélem ezt (talán), de elvesztem az esélyt a nemzetközi terjeszkedésre. mészáros meg ugye horvát focicsapatot vesz majd. Én és még 200.000 másik úgy látjuk, hogy az ország nem tudja majd felvenni a versenyt az új ipari forradalommal és a robotok korában (kb. 20-30 év múlva) véglegesen és végzetesen bedől. Én meg már sajnos aktívan keresem, hogy melyik országban fogom folytatni, ha az itteni szélmalomharcba belefáradok. Addig is itt küzdök, itt adózok, itt próbálom emelni a gazdaság és a társadalmi kötelességvállalás és a morál színvonalát. És most merészelj engem nyugati kollaboránsnak nevezni!

A gazdasági növekedési adatok meg azért jók, mert az EU még pénzel minket. Ez sajnos el fog illanni nagyon könnyen.

Duplaxiii 2017.11.07. 12:14:06

@Ballib cenzúrázók réme 24:
Ostoba érvelés, hogy a felsoroltak hasznot hoznak a magyaroknak!
Mivel láthatóan fingod nincs a gazdaságról, a vállakozói életről, és főleg nincs társadalmi alapokról, nem izgat, hogy hazugságokkal operálsz.
EGYEDÜL egy folyamat visz előre, a hazai TERMELÉS!
Nem a bérmunka, az összeszerelés, hanem a saját vállakozásokra épólő új előállítása!
Csak ez!
Ez segít a munkanlküliségen és ez ad PLUSZ forrást a irányításnak.
Az egészségügy a napi folyamatokhoz kapcsolódik, az oktatás a jövőnkhöz, a szociálpolitika pedig a múlthoz és az egészséges társadalmi folyamatokhoz.
A termelésen kívül minden halmaz FOGYASZTÓ, még a szolgáltatások is.
Nem feleslegesek, de fogyasztók. Kifelé viszik a pénzt és nem beraknak.
A vállalkozói halmaz tesz csak be!
De a vállakozóknak kell a saját költségeiken túl biztosítani a többinek is a forrást.
Tehát van 200000 hazai vállakozás és van egy tucat multi.
A 200000 biztosítja az összbefizetés több mint 60%-át, a munkahelyek döntő többségét a termelő ágazatban.
A multik létsdzáma pár ezer, tízezer és a befizetéseik csak statisztikailag nagyok.
De a bérmunka alapú termelés csak pénszivattyú!
Ebben egyetértek veled, lehetne olyan szabályok mentén támogatni őket, hogy szociális, sport, kultúrális stb. fejlesztésekhez kötjük a kedvezményeket. Például munkáslakások, hogy a keleti oldalról mehessenek a munkanélküliek a nyugati részre, ahol meg emberhiány van.
A beszállítói rész is kamu, mert nem önálló cégek, hanem egy-egy összeszerelő üzemhez gyártanak. A világon a beszállítók termékeket fejlesztenek (invesztálnak!!!) és azokat adják el a gyártóknak. A sajátjukat a cégeknek, és ha egy leáll, a beszállító a többinek szállíthat.
Nálunk ha bezár valamelyik (mert egyel arrébb olcsóbb...), akkor rántja magával a komplett beszállítógálózatát, azonnal sok ezer munkanélküli és bevételkiesés.
Viszont a mai hatalom, a multiellenes hatalom kizárólag a multikat és pár saját srómant helyez előnybe! A multik meg jogszerűen vihetik el a pénzüket, hiszen EZÉRT jöttek ide. Hoztak paripát-fegyvert, mi adtunk területet, kedvezményeket és OLCSÓ munkaerőt. A termék elmegy, idegenben az is hozza a pénzt, míg az itteni összeszereléssek is hatalmas pénzt spórolnak.
Pénzszivattyú, mert nincs saját fejlesztés, invesztíció, ha mennek, nem marad semmi!
Szerinted miért éri meg a multiellenes kormányunknak a multi áruházak támogatását? Miért jobb ha az ikea meg a praktiker forgalmazza a kinti termékeket, mintsem egy vidéki kisüzem gyárhatna olcsóbban és jobb termékeket (és még munkerő, befizetés, fogyasztás is...)?
Szerinten a praktikeres török parketta miért jobb egy falusi építkezésnél, mint a helyi parkettaüzem terméke?
A parktikerek még arra sincsenek kötelezve, hogy magyar beszállítóktól forgalmazzon.
Tehát pénszivattyú!
Hozza a hálózatát, az idegen termékeket, megveszi a magyar, befizet a cég és viszi a nyereséget.
És nálunk semmi nem fejlődik, de STATISZTIKAILAG nő a GDP...
És a pénzvilág? Különadó? visszavonták? Egy faszt! A bankok ránkhárították, ők szanak az egészre, a multi és bankellenes kormányunknak több csorog be.
És a bankok egyet nem finanszíroznak! A hazai vállakozókat, a hazai ipart, a hazai fejlődést.
Ez semmivel sem jobb, mint a valutás eladósodásm, sőt! Az egy sokszor felelőtlen emberhalamazhoz kapcsolódik, a fejlesztések nem támogatása pedig össztársadalmi károkozás.
Mert nem politikai alapon kell támogatni, hanem tehetség és érték alapon!
Ha csak ostoba lenne a kormány, elfogadnám, hogy nem ismeri fel, 5000 műfüves pályával ugyanannyit lophatott volna, ugyanannyi emberének adott volna munkát, mint pár stadionnal!
De tudjuk, nem erről van szó, kizárólag elvi és politikai alapon válogat.
És ez komolyabb nemzetárulás - magyarozás közben - mint amit a szocik a multikkal csináltak.
Nekem nem jobb mészáros, mint gyujcsány!
.
És amíg te zsidózol, én nácizni foglak, mert a fajtád meg kizárólag a zsidó, az amerika és a multikártyát húzza elő, ha nincs érve...

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.11.07. 12:25:37

@vajdasagi:

Abban teljesen igazad van, hogy a valódi verseny hiányzik.

De én ebben a vitában itt csak arról beszéltem, hogy miért jobb mindenkinek ha hazai vállalkozók nyernek a külföldi multikkal szemben.

A legjobb az lenne egyértelműen, ha hazai vállalkozók nyernének valódi versenyben.

De a ballibek és a Duplaxiii féle elkúró pártiak a multik mellett érvelnek, ami sokkal rosszabb az országnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.07. 12:26:51

@zipe moha:

"valaminek a választása...
választás lehetőségek között..."

Igen, ezek különböznek épp' úgy, mint ahogy az eb és a kutya is különbözik.

"miért kapálódzik annyira hevesen az Elit schengenért..." az uniós munkavállalásért"

Különböző számok vannak, de kb. félmillió magyar munkavállaló (az összes magyar dolgozó kb. egytizede) kihasználja az uniós munkavállalás lehetőségét. Hacsak ezek mindegyikét nem az Elit tagjaként számolod, akkor a (szabadabb) uniós munkavállalás nem csak az Elit preferenciája.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.07. 12:32:21

@Ballib cenzúrázók réme 24:

"miért jobb mindenkinek ha hazai vállalkozók nyernek a külföldi multikkal szemben"

Csak akkor jobb mindenkinek, ha a hazai vállalkozók ugyanannyi pénzért több jószágot* termelnek meg, mint a külföldi multi(k).

(* de legalább ugyanannyit; de legalább nem többel kevesebbet, mint a külföldi multik nettó ["kivitt"] nyeresége)

ben2 2017.11.07. 12:32:51

"Ezzel szemben a "demokratikus ellenzék" képtelen volt létrehozni a liberális demokrácia szilárd kultúráját 2010-ig, és most szenvedi ennek a hiányát."

A liberális demokrácia szilárd kultúrájának az esélye kb. 1993-ban úszott el, amikor az SZDSZ-ben a Magyar Bálint-Kuncze vonal kiszorította Tölgyesit, Konrádék pedig a Demokratikus Chartával megágyaztak a posztkommunista-neoliberális koalíciónak.
Onnantól a liberális demokrácia a balliberális szekértábor szabadrablásának díszletévé vált.

A poszkommunista utódpárt hatalomba kerülése gyakorlatilag ellehetlenítette a rendszerváltás befejezését: az igazságszolgáltatás mind a mai napig tömve a kommunista káderekkel, a média teljes egészében különböző pólusú agitprop intézményekké silányult, a munkavállalói képviseletek az MSZOSZ továbbélésének köszönhetően sosem tudtak az új, vadkapitalista körülmények között kialakulni.

Azaz az igazságszolgáltatás függetlensége, a média pártatlansága és a munkavállalói képviseletek csak látszatintézmények formájában valósultak meg, amelyek ugyanakkor pont a liberális látszatdemokráciának köszönhetően bebetonozódtak.

2010-re a balliberális elit elvesztette a társadalom 90%-ának a támogatását, Orbán előtt ezért szabaddá vált az út a saját szekértáborának a felhízlalásához, amit természetesen ki is használ.
Annyit ugyanakkor megtanult az elődei kudarcából, hogy csak a nyereséget fölözze le és csak olyan mértékben, amit a társadalom nagy része (pragmatikus és nem erkölcsi alapon) még éppen elfogadhatónak tart.
Így lett Orbán a "kisebbik rossz" alternatíva.

screpes 2017.11.07. 12:43:11

@HaFr:
Éppen kicserélődik, (a PKP), hiszen "az ellenzék teljes kicserélődésére van szükség".

Ma már minden megszólalásban közös, hogy ellenzékről szólva a véleményhazdák kizárólag pártokban képesek gondolkodni (így helyjegyet váltva a kritikus járat legjobb üléshelyeire. -
Csak pártokban , (mer' ez olyan pragmatikus),, mert minrha csak az lenne, mintha a formáció azonos lenne a politikai közakarattal, Úgy is hogy le van választva történetileg a népességről, amelyből vétetett.
Szóval, mitha civilség nem lenne, nem lehetne önazonos, és nem lehetne önmagában is ellentétek hordozója, meg kéne formázni még elébb egy kudarcos alakulattá...
Kétféle polirtikai létforma van zehát:
1. aki rosszul jeleníti meg akaratát
2. aki nem képes saját szószólója lenni...
pedig elsőszülöttságégi jogai vannak az egyes embereknek, kohéziójuk (amennyi van) a közérzeti tartományban mérhető,
Szóval: először közvéleménykutatást kell nyerni, nem választást.
A megfogalamazásoddal élve - smindjárt vitatkozva -
"A társdalami méltányos látszatot" már ma sem elégiti ki, elhazudja a főáramú média, saját bőrön érzik a tömegegek, de nem mondjhatjéáák ki saját szájukkal: ezt a tömegmédia vállalta magára: mintha szerződésében m benne lenne hogy elhazudja. Egy helyi hetilapban például évek óta EGYETLEN KRITIKUS félmondat SEM hagzik el... Így aztán elemzés sincs, mert az lehetne a fenntertások, opponálások előszobája.

Arrra várni, hogy "a gazdasági terméketlenség aláása a rendszert", és megdől, - óriási tévedés.
mert nem az fog történnni, hanem hogy uralkodóék, - akármennyi en legyenek is és bármilyen szervezeti keretben lépnek fel (CÖF-től karhatalomig), - raffinált erőszakkkal (nyílt nem is kell..), helyükön maradnak, és e lehetelenségében a többségi nemzet létszámban, alkotóképességben erodálódik. Mészáros Koperi magyar kikötőben yachtozni fog, és még maroknyian, mások kivénhednek külföldre kivéndorolnak, a nemzet 8 milla felé csökken, megint orosz tartomány leszünk, katonaságosdi nélkül is, a közösség súlya ereje kollektiv cselekvőképessége csökken, - létezve is lehet erodálni - az elitben létezve pedig hazudni és élvezkedni.
Mint már most is.

Wikus Van De Merwe 2017.11.07. 12:53:02

Kérem szépen, nem szabad megszabadulni a jelenlegi ellenzéki pártoktól, csoportosulásoktól. Minden jó úgy ahogy van. És addig jó, amíg az ellenzék hasznos idiótái dolgoznak. A frászt hozzák rám az ilyen posztok...

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.11.07. 12:54:24

Érdekes, hogy az általam a kiváló meglátásai miatt is nagyon tisztelt blogszerző, mennyire megeszi a Momentumot. Fidesz 2. Ezeknél még a Gyurcsány is jobb.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.07. 13:02:45

@zipe moha:

Sorosék már a Jobbikot választották ki céljaik véghezvitelére, szóval késtél.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.07. 13:09:55

@screpes:

"Arrra várni, hogy "a gazdasági terméketlenség aláása a rendszert", és megdől, - óriási tévedés.
mert nem az fog történnni, hanem hogy uralkodóék, - akármennyi en legyenek is és bármilyen szervezeti keretben lépnek fel (CÖF-től karhatalomig), - raffinált erőszakkkal (nyílt nem is kell..), helyükön maradnak"

A Kádár-rendszer is megdőlt, és elsősorban gazdasági okok miatt (ld. a linket a posztban).

A Gyurcsány-rezsimet nem sikerült megdönteni 2006-ban; de a 2008-as Nagy Recesszió Mo-ra begyűrűző hatása már megtorpedózta az MSzP-hajót. Talán jobban jártak volna a magyarok ha 2006-ban megbukik a kormány és egy választás után Orbán kerül hatalomra: akkor őt vágta volna méretre a 2008-as válság. Na mindegy, ez már csak fantáziálgatás.

Majd amikor az ECB -- és ezért az MNB is -- elkezdi emelni a kamatlábakat, ezzel "hűtve" (recesszióba tolva) az eladósodott gazdaságokat, kiderül, hogy mekkora a rezsim állóképessége akkor, amikor "a nemzetközi helyzet fokozódik". Mert pl. azoknak, akik megvették az egyre dráguló lakásokat alacsony kamatú hitelekből megnő majd a havi részletük: lehet, hogy nem akkora mértékben mint a CHF-es hiteleik nőttek amikor beütött a krach, de attól még fájni fog nekik az, hogy többet kell fizetniük ingatlanhitelekre amit nem tudnak másra költeni.

vajdasagi 2017.11.07. 13:10:25

@Fuxos (ex bömis): Én a kezdetben lelkesedtem a Momentum iránt, de mostanára már úgy látom, hogy:
Momentum = Fidesz 2.
Úgyhogy annak fényében, hogy "történjen már valami", hiszen ez a tespedtség most a robotizáció és mesterséges intelligencia előszobájában nem megengedhető, én bizony mindenkit a Jobbikra való szavazásra buzdítok. Kicsit összeszorított foggal, és erősen aggódva, de rájuk fogok szavazni.

Söpörjenek ki a pincétől a padlásig, aztán lássuk, mi következik. Higgyétek el egy informatikusnak: most elfecsérelni még 4 évet NEM megengedhető. NEM.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.07. 13:11:19

@Morpheus.:

"Csak Orbán és rendszere védheti meg hazánkat az EU bürokratáitól és a nemzetközi tőke túlhatalmától."

Jelenleg ez a helyzet.

"A nemzeti érdekeket csakis a Fidesz képviseli"

Ez nem igaz. Ebben a Jobbik is képes lenne fellépni.

"A másik oldal rosszabb volna"

Ez bizonyított tény, lásd a ballib országrontást, különösen Gyurcsány hazugságbeszédét és a Bajnai-bankárkormányt.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.11.07. 13:16:01

@vajdasagi:

Én is informatikus vagyok.

És én úgy látom, a legkisebb kár okozás elve mentén, jelenleg a választások között a sorrend:
- Fidesz győzelem
- Jobbik győzelem
- Ballib győzelem
- Jobbik-Ballib koalíciós győzelem

A legjobb lehetőséget nem írtam le, mert nem reális jelenleg.
Hogy egy olyan formáció győzzőn aki nincs a felsoroltak között.

A ballib elkúrók tudjuk miért rosszak. A Jobbiknál Simicska kompenzálna, ami vélhetően károsabb, mint a jelenlegi helyzet.
A Ballib-Jobbik koala esetén meg döntés képtelen kormány lenne, akkor ha migránsokról, egykulcsos-kétkulcsos, vagy bármiylen más vita lenne.

vakapad 2017.11.07. 13:26:03

Na még egy szerencsétlen blogger, aki azt hiszi, hogy az "ellenzék teljes kicserélődését" meg fogja érni. Pláne, hogy még azt is hiszi, hogy a kicserélődés egy tisztaszemű angyalsereg megjelenésével fog megtörténni.

Ha nem ők tartanák hatalomban Orbánt (nagy a tömege ám ezeknek az IQ bajnokoknak), még tán mosolyogni is tudnék rajtuk.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.11.07. 13:45:35

@vajdasagi: Nálam ketten vannak még játékban. Jobbik és az LMP.

zipe moha 2017.11.07. 13:46:28

@neoteny:

"Igen, ezek különböznek épp' úgy, mint ahogy az eb és a kutya is különbözik."...

az eb a kutya másik elnevezése..
a szívügy egy konkrét ügy melleit kiállás annak választása...

a preferencia pedig a lehetőségek közül való választás valamelyik választás

"valaminek a választása...
választás lehetőségek között..."

inkább ismerd el,hogy pontatlanul fogalmaztál.. en garde ( antgard fonetikusan)..vagy avatgard...ezt vitatod...:)))

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.07. 13:57:03

@zipe moha:

"a szívügy egy konkrét ügy melleit kiállás annak választása...

a preferencia pedig a lehetőségek közül való választás valamelyik választás"

Nah, a preferencia is "egy konkrét ügy melleit kiállás annak választása"

De még mindig arról van szó, hogy

"miért kapálódzik annyira hevesen az Elit schengenért..." az uniós munkavállalásért"

Különböző számok vannak, de kb. félmillió magyar munkavállaló (az összes magyar dolgozó kb. egytizede) kihasználja az uniós munkavállalás lehetőségét. Hacsak ezek mindegyikét nem az Elit tagjaként számolod, akkor a (szabadabb) uniós munkavállalás nem csak az Elit preferenciája.

ben2 2017.11.07. 14:00:25

@neoteny:

A Gyurcsány rezsim már az öszödi beszéd után megbukott, onnantól csak hatalomtechnikai trükközésekkel tudták imitálni a kormányzást.
A Fidesz 2006-tól kezdve 2010-ig minden választást kb. 2/3 arányban vitt: helyhatósági, EU, vizitdíj-népszavazás.
A 2008-as válság csak annyit rontott a Gyurcsányék helyzetén, hogy nem tudtak a ciklus végén újabb hitelekből pénzt szórni a nép közé és stabilizálni az MSZP szavazóbázisát.

A kamatelemés negatív megítélésében annyira nem bíznék, Horn Gyuláék 1998-ban simán megtartották az 1994-es szavazóikat pedig volt Bokros csomag és 30% infláció. (A 98-as kormányváltás az szdsz mélyrepülése és a jobboldal összefogása miatt sikerült, az mszp nem vesztett szavazókat.)

A fejlődő gazdaságok "hűtése" tehát önmagában még nem fogja megrengetni a kormánypártokat.
A Kárdár rendszer és a Gyurcsány rendszer bukásához az kellett, hogy a gazdaság fenntarthatatlan pályára kerüljön, ettől pedig a magyar gazdaság elég messze van.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.07. 14:13:52

@ben2:

"A Gyurcsány rezsim már az öszödi beszéd után megbukott, onnantól csak hatalomtechnikai trükközésekkel tudták imitálni a kormányzást."

Vagyis képes(ek) volt(ak) hatalomban maradni.

"A 2008-as válság csak annyit rontott a Gyurcsányék helyzetén, hogy nem tudtak a ciklus végén újabb hitelekből pénzt szórni a nép közé és stabilizálni az MSZP szavazóbázisát."

Vagyis képtelenné vált(ak) a hatalom megtartására.

"A kamatelemés negatív megítélésében annyira nem bíznék"

Pedig az ingatlanbuborékok kipukkanása mindig elszomorítja azokat, akiknek ingatlanhiteleik vannak.

"Horn Gyuláék 1998-ban simán megtartották az 1994-es szavazóikat"

És mire mentek vele?

"A fejlődő gazdaságok "hűtése" tehát önmagában még nem fogja megrengetni a kormánypártokat."

Az a következő recesszió mértékétől függ. Persze hatalmon lehet maradni a gazdaság nagyméretű lepukkanása mellett is (ld. pl. Venezuela), de ahhoz már nyílt erőszak alkalmazására van szükség.

"a gazdaság fenntarthatatlan pályára kerüljön"

Az, hogy egy gazdaság fenntarthatatlan pályára került mindig _utólag_ derül ki.

DrGehaeuse 2017.11.07. 14:35:41

"Úgy gondoljuk, hogy alapvetően ugyanúgy a gazdaság teljesítmé-nye, mint korábban, a rendszer nagyfokú elfogadottsága idején"

Hááát...! Nem tudom milyen elefántcsonttoronyban élt Ignác báttya a 80-as években...

A kádár rendszer elfogadottsága nem csupán a rossz gazdasági teljesítménye miatt rendült meg és fogyott el:

1. A lopás elharapódzása miatt nagyot romlott a köz- és munkamorál. A rendszer haszonélvezői az apparátusi "elit" és klientúrája valamint azok rokonsága az egyszerű dolgozó nép szeme láttára lopta szét a gyárat a TSZ-t és a kereskedelmi ill. szállítmányozási infrastruktúrát.

2. 1980 jan. 1-ével bevezettek egy "polgárjogi" vállalkozást lehetővé tevő jogszabálycsomagot ami a GMK, PJT, BT és Kft. alapítások korát jelentette. Az újdonsült "vállalkozók" részben az "apparátusi elit" klientúrájából, részben "ügyes(kedő)" emberekből rekrutálódtak, így (tisztelet a kivételnek) kapcsolatrendszerük révén az állami vagyon (jóval rendszerváltás előtti) szétlopásában voltak érdekeltek és tevékenyek. Ma is ők és utódaik jelentik a NER derékhadát.

3. A rendszerrel szembeni elégedetlenség éppen a viszonylagos haszonélvezői körében vált divatossá, mivel leginkább ők tudták mennyivel jobb élet van nyugaton, hiszen ők tudtak utazni (a világútlevél bevezetése előtt).

De a rendszerváltást nem az "elfogadottság" hiánya vagy az elégedetlenség kényszerítette ki hanem maga a késő kádári "elit". Ugyanis az elavult rendszer útjában állt az akkori NER haszonélvezői telhetetlenségének. A még nagyobb mértékű vagyonszerzéshez kellet a jogi kis és nagykapukkal telepakolt átmeneti jogrend és a gyenge és "megvezetett" rendszerváltó kormány alulinformáltsága.

DrGehaeuse 2017.11.07. 14:56:28

"A gyakorlat tehát azt mutatja, hogy ki kell várnunk, amíg a gazdasági terméketlensége és méltánytalansága aláássa a rezsimet."

A gazdaság működőképessége már rövid távon is megrendülhet.
Ha csak a jól képzett munkaerő hiányára gondolunk és a jelenlegi folyamatokat vetítjük előre (1. kivándorlás, 2. szakképzés hiánya, 3. "nemcigány" népesség intenzív fogyása, 4. "vállalkozói elit" elhülyülése és államfüggősége) nem jósolok többet mint még 3 békeévet orv-bán-nak a NER élén.

Az ellenzék külön pechje, hogy ez a 3 év nem 18-ban csak 20-21-ben fog letelni. Addig pénztároslölő összeharácsol 400 Mrd HUF-t és a felcsúti klánok jövője biztosítva lesz (bár lehet nem felcsúton hanem a azerbajdzsánban vagy kazakhisztánban).

A nagy kérdés, hogy a NER uraiban van-e belátás és életösztön? Ha a kapzsiságból fakadó elvakultság eléggé elhatalmasodik rajtuk, akkor maga a NER is megbukhat 22-ben vagy 26-ban, de ha jön egy VGV (mint a 2008-as csak most Kínából kiindulva) akár hamarabb is.
Ha a "reálpolitika" kerekedik felül, orv-bán eltakarításával a NER szépen tovább fog élni csak mondjuk más lesz a fityisz és orv-bán helyén.

vergyula 2017.11.07. 15:00:31

@Ballib cenzúrázók réme 24: "Jobbiknál Simicska kompenzálna" - mire gondolsz?

Lavinia Pinkerton 2017.11.07. 15:18:29

@DrGehaeuse:

És hogy 40 év uralkodás után Kádár apánk elpatkolt, leginkább az kellett, mert senkise volt elégedetlen...
Ahogy most sem.
Úgyhogy van Felcsútisztánnak 40 szégyellnivaló cselédéve, legalább. Bár ezek még szaporák is, mert Kádárnak nem voltak gyerekei. Lehet még több is.
Úgy számoljunk.

Lavinia Pinkerton 2017.11.07. 15:24:14

@ben2: Kádár meghalt, Gyurcsány rendszer meg nem is volt, csak Gyurcsány kormány.
Semelyik gazdaság nem volt fenntarthatatlan pályán. Antalléknak nem kellett Marsall segély, Gyurcsányék után meg Orbán fürdik az ellopható pénzben, amit nem ő termelt meg, ugye.
Vagy stadionokon kívül termelt valami mást is a felcsúti ?
Csak eszi a pénzt, nem szarja.

GyMasa 2017.11.07. 15:57:23

@zipe moha:
...mondok egyet: schengennnek annyi...mindenkit hazaküldenek...szerinted ..2 perc az egész...kicsit megváltozna ez az ország...
1., Ez nem fog egyik naprol a masikra bekovetkezni. Tehat a kulfoldon dolgozoknak lesz ideje kikerni a szukseges engedelyket, ha egyaltalan egy mar akkor folyamatban levo munkaviszonynal lehet ilyen szabalyokat hozni.
2., Aki akart, az meg az EU elott is siman kimehetett dolgozni kulfoldre. Akinek meg nemzetkozi szinten is keresett szakmaja van, annak a leendo cege el fogja intezni a formasagokat, hogy (tovabb) foglalkoztassa.
3., Az EU-nak semmilyen szinten nem erdeke a fenti korlatozast bevezetni.
- Nem buntetheti a teljes magyrsagot mondjuk a kormany tettei miatt.
- A szolgaltatasok/aruk/szemelyek szabad mozgasa az EU egyik alappillere.
- Az EU-s multiknak szukseguk van az EU-n beluli "low cost country"-kra.

2017.11.07. 16:03:41

szerintem a mai árviszonyok mellett elég lesz egy kissé meglóduló (legalább 5-10% közötti)és lehetőleg elhúzódó infláció és gazdasági megtorpanás, az EU-s támogatások leállása.
egyből elindul, sőt! alulról építkezve indul el az ellenzék szervezkedése.
tök új arcok, kemény követelések-fenyegetőzés.
ráadásul kívülről is.
fölösleges abban hinni, hogy zOrbán migráció ellenes kiállása elkötelezett támogatókat jelentene a számára gazdasági (és egyéb politikai) téren.
ami ma soros, holnap lehet bármelyik európai állam(egyszerre több is)
mindjárt 1 jó példa ausztria
csalóka látszat, hogy a sógorok puszipajtások lennének.

2017.11.07. 16:07:19

@Bánegressy:
ps.: nekik megfelel egy kerítés ott ahol a régi(kádárista) volt. megszokták. újra meg tudnák szokni

DrGehaeuse 2017.11.07. 16:15:23

@Lavinia Pinkerton: Egyáltalán nem állítottam olyasmit, hogy ne lett volna elégedetlenség, vagy hogy ne csökkent volna a béka segge alá a rendszer "elfogadottsága" a 70-es évek végi szinthez képest.
Csupán azt állítom, hogy a rendszerváltást a későkádári "elit" kezdeményezte és hajtotta végre. Majdnem tökéletes volt a sikerük. Egy kis bibi volt, hogy nem az általuk kiválasztott párt (SZDSZ) nyert a választásokon hanem a "B" terv lépett életbe és az MDF-be ültetett téglák és a "Paktumpolitika" segítségével terelték a dolgok menetét a kívánt mederbe.

Szó sincs szégyelnivaló 40 cselédévről. 56 után a megtorlás és a rendőrállamiság miatt csakis túlélési és alkalmazkodási üzemmódról lehetett szó. Amit a magyarok többsége kádár idején leginkább elfogadott az az "élni és élni hagyni" elv volt. Ez az elv volt a legfőbb akadálya a 89-es NER elit további (immár szinte korlátlan) vagyonszerzésének.
A rendzerváltás trükkje az volt, hogy úgy vezették be a "viszzaélni és éhezni hagyni" elvet , hogy ez ellen nem lázadtak fel az emberek. Ez pedig a politikai uszítás és szekértáborharc csodás szinjátékával való szórakoztatás és figyelemlekötés útján volt lehetséges (lásd parasztvakítás).

A NER ma is ezt a hagyományt követi, csak magasabb szinten, immár tömeghisztéria keltés útján.

Felcsútisztán nem magyarország. Ez egy rémálom csupán, amiből máris ébredezünk.

ben2 2017.11.07. 16:59:53

@Lavinia Pinkerton:

Brezsnyev is meghalt, mégis eltartott egy darabig, amíg a Szovjetúnió szétesett.

Ha nem volt Gyurcsány rendszer, akkor Orbán rendszer sincs.

"Semelyik gazdaság nem volt fenntarthatatlan pályán. Antalléknak nem kellett Marsall segély, Gyurcsányék után meg Orbán fürdik az ellopható pénzben, amit nem ő termelt meg, ugye."

Erről most nem tudom eldönteni, hogy szarkazmus-e vagy komoly, mert ekkora hülyeségben senki sem hihet komolyan.

Antalléknak nagyon is kellett volna Marhall segély, de ilyen opció nem volt, csak brutális államadósság, aminek az elengedésére még csak kísérletet sem tettek (szemben pl. a Lengyelekkel).
Gyurcsányék után pedig nem hogy pénz nem maradt a kaszában, de hátrahagytak egy jó kis IMF hitelt.
Amit tehát Orbánék szerinted ellopnak, azt bizony a 2010 utáni magyar gazdaság termelte meg, vagy az EU-tól lehívott pályázati pénz.

ben2 2017.11.07. 17:17:06

@neoteny:

"Vagyis képes(ek) volt(ak) hatalomban maradni."

Közjogi értelmeben, amiért hatalmas árat fizettek: a 2006-ban még 35%-os MSZP tábor 2010-re 10% alá olvadt, azaz a hatalom megtartásáért odadobták a váltópárt státuszukat.

"Vagyis képtelenné vált(ak) a hatalom megtartására."

Válság nélkül is szétesett volna a szoci tábor, mert már a válság előtt is a katasztrófa szélén táncolt a gazdaság minden negatív külső behatás nélkül.

"
"Horn Gyuláék 1998-ban simán megtartották az 1994-es szavazóikat"

És mire mentek vele?"

Pl. 2002-ben vissza tudták szerezni a hatalmat amit meg is tartottak 8 évig. Ha 1998-ban az mszp tábor százalékosan annyi szavazót veszített volna, mint az szdsz, akkor a ki-kivel fog össze baloldali bohóckodásnak 7 helyett már 15 éves hagyománya lenne.

"Az a következő recesszió mértékétől függ. Persze hatalmon lehet maradni a gazdaság nagyméretű lepukkanása mellett is (ld. pl. Venezuela), de ahhoz már nyílt erőszak alkalmazására van szükség."

Természetesen egy államcsőd minden kormányt elsöpörne, de a külső hatások a politikában az arra adott válaszok függvényében csapódnak le.
Pl. simán elképzelhető, hogy jön egy nagyobb recesszió, az ellenzék meg belelovalja a lakosságot a szociális demagógiába, amivel sikerül megbuktatni a Fideszt, mert a gazdaság állapota nem teszi lehetővé az állami pénzszórást.
Ettől még a Fidesz szavazótábora nem töredezne szét, hanem kivárnák, amíg az ellenzék belebukik saját teljesíthetetlen ígéreteibe és a következő ciklusban már ismét Orbán lenne a miniszterelnök, az ellenzék meg újabb 8 évre büntibe kerülne.

"Az, hogy egy gazdaság fenntarthatatlan pályára került mindig _utólag_ derül ki. "

Azért a "reformszocialista" vezérkar elég jól látta, hogy fenntarthatatlan a gazdaság, ahogy Gorbacsovék sem merő szívjóságból kezdtek a reformokba. Persze a tömegbe is lövethettek volna, de rájöttek, hogy ha rendesen előkészítik az átmenetet, akkor az általuk generált válság felelősségét másokra tolhatják, míg ők továbbra is profitálhatnak belőle.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.11.07. 18:19:54

@ben2:

"Közjogi értelmeben"

Ezért írtam azt, hogy a Gyurcsány-rezsimet nem sikerült megdönteni 2006-ban.

"Válság nélkül is szétesett volna a szoci tábor"

Előtte azt írtad, hogy "a hatalom megtartásáért odadobták a váltópárt státuszukat": ha a válság nélkül is szétesett volna a szoci tábor, akkor a hatalom (2006-os) feladásával sem tartották volna meg a váltópárt státuszukat, hiszen azt mondod, hogy mindenféleképpen szétesett volna a szoci tábor.

"2002-ben vissza tudták szerezni a hatalmat"

De 1998-ban elveszítették azt, mert elég szavazó volt elégedetlen a gazdasági helyzettel.

"simán elképzelhető, hogy jön egy nagyobb recesszió, az ellenzék meg belelovalja a lakosságot a szociális demagógiába, amivel sikerül megbuktatni a Fideszt, mert a gazdaság állapota nem teszi lehetővé az állami pénzszórást"

Erről van szó: a gazdaság ciklikusságának időbeli lefolyása képes nagy mértékben befolyásolni választások eredményeit.

"Azért a "reformszocialista" vezérkar elég jól látta, hogy fenntarthatatlan a gazdaság"

Mégis csak az 1988 májusi pártértekezleten kerültek előtérbe a "reformszocialisták", holott a gazdaság fenntarthatatlan pályára kerülése már kb. egy évtizeddel korábban megindult (ld. a posztban linkelt cikket).

----

Ugye ez a szál onnét indult, hogy én idéztem screpes kollégát:

"Arrra várni, hogy "a gazdasági terméketlenség aláása a rendszert", és megdől, - óriási tévedés.
mert nem az fog történnni, hanem hogy uralkodóék, - akármennyi en legyenek is és bármilyen szervezeti keretben lépnek fel (CÖF-től karhatalomig), - raffinált erőszakkkal (nyílt nem is kell..), helyükön maradnak"

Az én álláspontom még mindig az, hogy a gazdasági helyzet alakulása nagy befolyással van választások kimenetelére: hogy a dekonjunktúra nem tesz jót az éppen hatalmon lévő rezsim választók általi megítélésének. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden recesszió közbeni/utáni választásokon kormányváltás történik: de egy választási kampány előtt/alatt létező gazdasági lassulás/visszaesés ajándék az ellenzéknek, és hozzásegítheti a győzelemhez akkor is, ha egyébként nem tudná(k) lenyomni a hatalmat épp' birtokló párto(ka)t.

GyMasa 2017.11.07. 20:27:49

@neoteny:
Pontosan!
- Nem lett volna a fidesznek 2/3-a.
- 2010-ben jó eséllyel leválthatta volna az mszp.
- Nem kezdődött volna el az mszp felmorzsolódása
- Gyurcsánynak is maradhatott volna politikai tőkéje. (Bár, érzésem szerintem ez csak késleltette volna az alkalmatlanságának széleskörű felismerését.

GyMasa 2017.11.07. 20:28:59

@neoteny:
...de attól még fájni fog nekik az, hogy többet kell fizetniük ingatlanhitelekre amit nem tudnak másra költeni...
Vagy fáj majd, ha elveszti a munkáját, és akár az eredeti összeget sem tudja fizetni.

Töritanár_ 2017.11.27. 13:38:56

Azért van egy nagy különbség az 1956 -ban kialakított Kádár-rendszer és a 2010 -óta folyamatos Orbán-rendszer között. Az egyik erőszakkal jött létre és egy küldő hatalom tartotta fenn, a másikat önként hozta létre az ország és egy megtévesztett illetve egy érdekelt réteg összefogása tartja hatalomban.
süti beállítások módosítása